View Full Version : Ribes (Frenk Üzümü)
Üzümsü sevenlere bir kac bilgi.. Bektasi ve Frenk üzümü ismi ile anilan üzümsülerden dikenli olani Bektasi ismi ile aniliyor. Meyve rengi yesil sari kirmizi orta boy cekirdekli üzüm boyutunda, meyve üzerinde dikenimsi görüntüler olan cok cekirdekli seker orani yüksek cogaltilmasi ve bakimi kolay bitkidir Kendine dölcüdür, ama bahcede birkac cesidin olmasi toz acisindan faydalidir. Hastalik olarak dal uclarinda külleme yapar dolayisi ile her sene yapilacak ince budamada dal uclari 7-10 cm kesilmelidir . Yapraklarina dadanan testereli arilar ve bitler sayilmaz ise dertsiz bir bitkidir. Kök sistemi yüzeye cok yakin odugundan dibinin karistirilmasi sakincalidir. Her bahar yapilacak kompost ve bir miktar azotlu gübre destegi saglikli yasamasina yol acar topraktan fazla miktarda potasyum kaldirir. Soguktan korkmaz ama sicak ve rüzgar bitki icin ölümcüldür. Asisi yan asidir boylu olarak yetistirilmesinde fayda toplama kolayligidir topraga degen dallar seneye köklenir, hafif kirecli drenajli topraklardan hoslanir. Budama bu bitkide cok önemlidir, budama yaparken ana dal üzerinde bulunan ara dallardan sira ile 1 uzun 1 kisa dal kalacak sekilde kisa dallar 3-4 göz olacak sekilde budanir seneye dallar yer degistirilir celikle cok kolay uretimi yapilir, baharda hafif budama yapilmalidir. Uc alma ve sekil budamasi ile ici acilmali günes görmelidir..
Frenk Üzümü ise sari kirmizi siyah renkleri ile öne cikar en sekerli olani Beyaz olanidir. ama en az meyveye sahip olani da beyazdir verim acisindan kirmizi olan öncüdür, sonra siyah gelir bu bitkide yüzeysel köklüdür, cogaltilmasi kolay dertsizdir ama sicaktan ve rüzgardan korkar, siyah disinda kalanlar asit karakterli topraklari sever siyah ise kirec ister, budama bu bitkilerin üründeki rekoltesini cok etkiler. Siyah haric digerleri 2-3 senelik dallarinda ürün verir, siyah 1 senelik dalinda ürün verir dolayisi ile ürünü toplayinca yapilacak budama ile seneye ürün alinacak dali yaratmasi icin budama yapilmalidir (siyah icin) digerlerindeki budama günes icine girecek sekilde olmali siyahlasmis yasli dallar budanmali gerekirse dibinden bahar aylarinda kesilerek yeni taze dal yaptirilmalidir. Kompost ile örtülen kök bölgesinde yabanci ot istemez, yaprak biti 1. zararlisidir. Siyah olaninin dikenli ile olan melezine Jostabeeren ismi verilip 1975lerde piyasaya cikmistir iri dikensiz karisim tada sahiptir. 2-3 metre boylanir
limon_sever
20-03-2014, 17:01
20-25 gün önce uyanan kırmızı frenk üzümü dip sürgünleri bir hayli fazla :)
477172
Birakilacak sürgün sayisi 8 ile sinirlidir bilginize, yasli siyahlasmis kalinlasmis dallar kesilir, kesim Zamani ürün toplandiktan sonradir. Potasyumlu gübreye cok düskündür olmaz ise olmazi potasyumdur. Her sene baharda tepeden 3-4 göz kesilip meyve dali icin yan dal vermeye tesvik edilmelidir.
20-25 gün önce uyanan kırmızı frenk üzümü dip sürgünleri bir hayli fazla :)
477172
Cinsini yazarsaniz tam bilgiyi yazabilirim bu bitkilere Türkiye aslen yabanci okuduklarim bana yurtdisindakilerle bakim sartlarinizin tam ters oldugunuzu gösteriyor Subtropikal bölgenin küzey kisim bitkileridir seleksiyon melezleme ve gen degisimi ile cesitler yaratilmistir kuzey avrupada ama anlasilmaz bir bicimde Tokat 1, Tokat 2 gibi isimler almis canim memleketimde
limon_sever
22-03-2014, 15:50
Cinsini yazarsaniz tam bilgiyi yazabilirim bu bitkilere Türkiye aslen yabanci okuduklarim bana yurtdisindakilerle bakim sartlarinizin tam ters oldugunuzu gösteriyor Subtropikal bölgenin küzey kisim bitkileridir seleksiyon melezleme ve gen degisimi ile cesitler yaratilmistir kuzey avrupada ama anlasilmaz bir bicimde Tokat 1, Tokat 2 gibi isimler almis canim memleketimde
Üyelerimizden Sayın Romantik'ten almıştım. Cinsini bilmiyorum. Sabah meyve gözleri gördüm. Bu sene meyve vereceğini sanmıyordum. http://www.botanikmarket.com/Frenk-Uzumu-Kirmizi,PR-32.html burada ürün tanıtımı vardı. Ama sayfa açılmıyor. Konya'da yetişmez denilen, bir çok bitkiyi(ağırlıklı olarak subtropikal) deneyerek yetiştiriyorum. Bir çok bitki tuttu ve meyve bile veriyor.
Sayın Romantik'in bahçesindeki frenk üzümü (http://www.agaclar.net/forum/622777-post453.htm) fotolardan ne cins olduğunu anlayabiliyor musunuz?
Google ön bellek (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:E247rkbZQScJ:www.botanikmarket.org/Frenk-Uzumu-Kirmizi,PR-32.html+&cd=4&hl=tr&ct=clnk&gl=tr)
Üyelerimizden Sayın Romantik'ten almıştım. Cinsini bilmiyorum. Sabah meyve gözleri gördüm. Bu sene meyve vereceğini sanmıyordum. http://www.botanikmarket.com/Frenk-Uzumu-Kirmizi,PR-32.html burada ürün tanıtımı vardı. Ama sayfa açılmıyor. Konya'da yetişmez denilen, bir çok bitkiyi(ağırlıklı olarak subtropikal) deneyerek yetiştiriyorum. Bir çok bitki tuttu ve meyve bile veriyor.
Yari gölge ve serince yerde az rüzgar. Bunlar uygunsa verim verir, meyveleri yemek yerine bir kac cesidi ve varsa seftali erik karistirarak marmelat yapin acayip hos olacak ve beni anacaksiniz. kirmizi yazdigim gibi verimi yüksek ama yasli dal budanmali zaten göreceksiniz dal siyahlasiyor, altta göz kalacak sekilde budama genc dal yapiyor ve 2-3 sene meyve aliyorsunuz. sonra verim düsüyor o dalda.. Yeni biraktiginiz dal verime basliyor, 8 ana dal birakilmasinda esas budur
Bu arada meyve gözünü degil de cicekleri görebilirsiniz sanirim, ben ismine Dogru cesitleri yazayim cünkü ürünü görmeden hmin zordur belki birileri fayda saglar
Jonkheer Van Teets erkenci büyük meyve iri salkim cok Eksi yogun meyve rengi üksek verim, erken cicek, dondan Korkmaz, Güclü yapi. hizli buyume
Heros cok erkenci koyu kirmizi iri meyve salkimi doldurur, tatlica orta verimli. kolayca erken don zarari alir buyumesi genis acilimlidir düzenli budama ister mantar hastaliklarina hassastir.
Fays Fruchtbare, kirmizi uzun salkim tatlimsi orta verim, kolayca erken don zarari kuvvetli toprak ve fazla gübre ister zayifca dal yapar yavas buyur, yaprak bitlerine aciktir özellikle yaprak hastaliklarina hassatir
Red lake kirmizimsi pembe, uzun salkim orta verim dona hassas orta hiz buyume
Rote Vierlander orta erkenci uzun salkim yogun meyve suyu rengi yüksek verim her yönü ile uygundur kolay bakim orta hizda buyume
Heinemanns rote Sparlese gecci, uzun salkim meyveler iri Eksi, acik renk meyve suyu yüksek verim az bakim Güclü büyüme
Isimleri Googleden resim olarak arattirip elinizdeki cesit hakkinda bilginiz olabilir emin olun her cesit ayri ve kendine has görselözellikler tasir benzeseler de secimi kolayca yaparsiniz Tokat 1 i bilemem ama bu yukardakileri cok iyi bilirim..
limon_sever
24-03-2014, 17:41
Frenk üzümündeki çiçek gözleri
478193
478194
limon_sever
01-04-2014, 18:14
Şubatta diktiğim birer adet siyah ve sarı renkte frenk üzümlerinin ikisininde öldüğünü düşünürken ikisi de yaşam belirtisi verdiler.
480259
480056
Bu frenk üzümünün gövdesi kurumuş galiba. Öldü sanıyordum ama dipten bir hayli güçlü yeni bir filiz çıkarmış. Dikmeden önce etiketlerini çıkarmıştım. Sarı mı siyah mı bilmiyorum :)
limon_sever
06-04-2014, 09:53
Kırmızı frenk üzümünün çiçekleri
480984
480985
10.04.2014
482338
12.04.2014
482712
02.06.2014
İki gün önceki halleri. Pazar gün çekmiştim. Yüklemeyi unutmuşum.
499007
Arkadaşlar iyi akşamlar bugün 4 adet frenk üzümü fidesi aldım 2 siyah 2 kırmızı nasip olursa saksida yetiştirmek istiyorum. Fideler sağlıklı ve 2 3 yaşında gibiler. Daha önce saksıda yetistirenler yardımcı olabilir mi?
İçeride duran frenk üzümüm yapraklanip açtı hatta ciceklendi muhtemelen nisan ilk haftasina kadar icerde tutmam gerekecek Kırıkkale don tehlikesi devam ediyor
İçeride duran frenk üzümüm yapraklanip açtı hatta ciceklendi muhtemelen nisan ilk haftasina kadar icerde tutmam gerekecek Kırıkkale don tehlikesi devam ediyor
Galiba yer sorunundan dolayı içerde tuttunuz. Fakat bu tür meyveler genelde soğuklama ihtiyacı olan türlerdir. İnşallah kuruyup kalmazlar. Ayrıca meyve için bir an önce dış ortama almanız daha iyi olacaktır. İç ortam tozlaşma olmayabilir :)
Hafif şiddetli don tehlikesi var 2 gündür. Terasada kışı sorunsuz atlatan frenklerim geceleri naylon sarıp korumaya çalışıyorum. Umarım bir sıkıntı olmaz.
Merhabalar forumda henüz yeniyim ..1991 yılında ilk defa Rusyada gördügüm Rusların smorodino dedikleri ,bizde ise daha geçen yıl ögrendigim frenk üzümü buradada yetişdigini geçen yıl ögrendim.daha dogrusu smorodino yı frenk olarak adlandırıldıgını bilmiyordum.Rusya yagışlı ve hep toprakları nemli oldugundan frenk üzümünün ,bizim kurak olan Anadolunun tam ortasında Kırşehirde yetişecegi aklıma gelmezdi.geçen yıl eşim annesini ziyarete gitti gelirken frenk üzümlerinin sürgünlerinden getirdi, eşimin annesi fren üzümü o kadar arsızdırki bazen budama yaperken yere attıgım dal parçaları tograga ucu degince bile köklenmeye başlıyor sizin oradada köklenecektir yeterki susuz kalmasın dedi ,geçen yıl biraz suda bekletdikten sonra topraga diktim kış yaklasırken üzerine pet şişe koydum kış boyu bekledi mart ayında baktım tomurcuklar canlı hatta ucundakiler azda olsa patlayacak gibi yeşil duruyorlardı nisan ayı geldiginde kurudular köklenmediler
http://i.hizliresim.com/7gnyQ5.jpg (http://hizliresim.com/7gnyQ5)
http://i.hizliresim.com/a3Q1rg.jpg (http://hizliresim.com/a3Q1rg)
Rusca smarodino nun frenk üzümü oldugunu ögrenince internetten araştırdım .bir siteden sipariş verdim bir kırmızı bir siyah .fidanlarım geldi siyahta sorun yok ama kırmızı stresli gibi meyvesi var ama sürgünleri cılız yaprakları küçük geldi gözüme, sizce resimdeki gördügünüz meyveli olan fidan gelişirmi?
http://i.hizliresim.com/PkWOj6.jpg (http://hizliresim.com/PkWOj6)
Maşallah toparlar sıkıntı olmaz ben kırıkkale deyim ama hala frenklerim az ürün verdi bu sene. 2. Yıl 3 yaşında 4 frenk üzümün var verim çok düşük. Doğru budama ve gübre vermeme rağmen malesef meyve alamiyorum. *** siz bol verim alırsınız.
Maşallah toparlar sıkıntı olmaz ben kırıkkale deyim ama hala frenklerim az ürün verdi bu sene. 2. Yıl 3 yaşında 4 frenk üzümün var verim çok düşük. Doğru budama ve gübre vermeme rağmen malesef meyve alamiyorum. *** siz bol verim alırsınız.
Teşekkür ederim sagolun ,Burada nasıldır bilmem ama Rusyadaki kırmızı ile siyah arasında fark oldugu kırmızının siyaha kıyasla yapraklarının küçük oldugunu söylediler, tabii şunuda kabul etmek lazım frek üzümünün 150 farklı cinsi oldugunu
Arkadaşlar bu frenk üzümü çeşiti nedir ? Verimi de az 3 yıl oldu düzenli budama da yapıyorum. Bu yıl tek tek 5 adet meyve var 25 kuruş boyutunda tanesi.
yasinmetin
09-06-2016, 17:46
Arkadaşlar bu frenk üzümü çeşiti nedir ? Verimi de az 3 yıl oldu düzenli budama da yapıyorum. Bu yıl tek tek 5 adet meyve var 25 kuruş boyutunda tanesi.
Sayın kkale bu frenk üzümüne benzemiyor hiç daha çok bektaşi üzümü gibi. Frenk üzümü salkım halinde oluyor
Evet haklısınız ama bektaşi üzümü dikenli olur bu dikensiz eğer dikensiz bektaşi üzümü var mı ki
Lonicera
09-06-2016, 18:05
Ben de jostaberry' e (Frenk ve Bektaşi üzümü melezi) benzettim.
Ben de jostaberry' e (Frenk ve Bektaşi üzümü melezi) benzettim.
Bilemiyorum arkadaşlar hepsini söküp atacağım meyve vermiyor
böyle bir tür var mi jostaberry?
Lonicera
09-06-2016, 18:10
Burayı (http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/18114.htm) bir inceleyin isterseniz.
Burayı (http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/18114.htm) bir inceleyin isterseniz.
Haklısınız jostabery miş. Teşekkür ederim.
geçen yıl aldıgım siyah fren üzümü gelişti uyanmaya başladı..519 nolu mesajda görünüyor geçen yılki ilk aldıgım hali ..kırmızı frenk üzümünde hiçbir gelişme olmadı kurumadıda aldıgım gibi duruyor
http://i.hizliresim.com/ojk1bq.jpg (http://hizliresim.com/ojk1bq)
frenk üzümü olupta budama yapacak arkadaşlardan ..çelik bekliyorum budama yapanlar veya yapacaklar biligi verirseniz sevinirim .çelikler bana lazım olacak
aydemiraydın
29-03-2017, 15:40
frenk üzümü olupta budama yapacak arkadaşlardan ..çelik bekliyorum budama yapanlar veya yapacaklar biligi verirseniz sevinirim .çelikler bana lazım olacak
çelikle üretim için uygun zaman kasım - aralık veya haziran sonu. josta ve frenk üzümünde.
eneskrky
08-05-2017, 14:05
Bunlarda benim frenk üzümlerim :)
647229
647230
aydemiraydın
08-05-2017, 16:41
bu yıl jostalar frenk üzümleri çoştular. kışın çeliklediklerimde bile meyve var.
eneskrky
08-05-2017, 19:31
bu yıl jostalar frenk üzümleri çoştular. kışın çeliklediklerimde bile meyve var.
aydemiraydın bey jostanın tadını merak ediyorum meyvesini hiç yedinizmi nasıldır acaba?
Ona göre edineceğim bir tane
aydemiraydın
09-05-2017, 11:37
aydemiraydın bey jostanın tadını merak ediyorum meyvesini hiç yedinizmi nasıldır acaba?
Ona göre edineceğim bir tane
geçen sene bikaç tane vardı üzerinde erken yemiştim ekşiydi. bu yıl çok gelişti her tarafı meyve dolu. tam olgunlaşınca tüketeceğim o zaman tadını test etmiş olacağım. tadına o kadar takılmayın diğer meyvelere mix edip karıştırıp tüketin.
frenk üzümününde farklı varyetelerini edindim çoğaltıp üreteceğim. sonuçta faydalı meyveler.
Bu yaz inşallah siyah frenk üzümlerinin tadına kısmet olursa bakacagız geçen yıl internetten almıştım
https://i.hizliresim.com/YDYmAz.jpg (https://hizliresim.com/YDYmAz)
Farklı frenk üzümü türlerinden satın almıştım. Bunlardan bir tanesi bir karış boyu olmasına rağmen meyvaya durdu. Saksısında siyah frenk üzümü yazıyor. Fakat meyvası kızarmaya başladı.
Acaba önce kızarıp sonra mı siyahlaşacak?
muratcolak
28-05-2017, 09:32
Nisanda alıp yerlerine diktiğimiz kırmızı frenk üzümleri meyveye durmadı.sanırım bu senden geçti artık
muratcolak
28-05-2017, 09:33
Farklı frenk üzümü türlerinden satın almıştım. Bunlardan bir tanesi bir karış boyu olmasına rağmen meyvaya durdu. Saksısında siyah frenk üzümü yazıyor. Fakat meyvası kızarmaya başladı.
Acaba önce kızarıp sonra mı siyahlaşacak?
ne zaman almıştınız ve kaç yaşındaydı acaba
aydemiraydın
28-05-2017, 10:43
ne zaman almıştınız ve kaç yaşındaydı acaba
seneye meyve verirler. meyve gözlerinden çeliklenenler hemen meyve veriyor. canınızı sıkmayın. josta ve frenk üzümünden güzel bi bahçe kurun.
Murat Bey.
2016 eylülünde aldım sanırım bir yaşında idi. 30-40 cm boydaydılar. Bir bektaşi üzümü, dört adet frenk vardı. Sadece biri meyva tuttu.
muratcolak
30-05-2017, 18:26
Murat Bey.
2016 eylülünde aldım sanırım bir yaşında idi. 30-40 cm boydaydılar. Bir bektaşi üzümü, dört adet frenk vardı. Sadece biri meyva tuttu.
şimdiden afiyet olsun
On altı taneler. Beş kişiyiz. Nasıl paylaşacağız bilmem.:)
aydemiraydın
15-06-2017, 14:20
651642
651643
3 yaşında josta meyvelerden yıkılıyor.
aydemiraydın
15-06-2017, 14:26
651649
651650
kışın çeliklediğim firenk fideleri bile meyve dolu :))
aydemiraydın
22-06-2017, 09:50
652247
652248
kvas yapacak kadar josta topladım. :))
nilufers
12-07-2017, 13:34
652247
652248
kvas yapacak kadar josta topladım. :))
Sn.Aydemiraydın, merakımı bağışlayın , bu bitkinin Josta olduğundan emin misiniz? Josta - frenk üzümü ile bektaşı üzümünün melezi olduğundan yaprakları çok çok daha küçüktür. Rusya'da ve Ukrayna'da çok çeşidini gördüm ,baharda erken sapsarı çiçek açar, güzel kokusu uzaklara yayılıyor ve yaprakları kesinlikle bektaşı üzümünün gibi ufaktır.
Sizdeki çalının yaprakları hakiki frenk üzümüne benziyor
resim ekleyemiyorum maalesef, fakat buradan bakabilirsiniz ilginizi çekerse :
http://mir-yagod.ru/sorta-joshty/
ve : Éîøòà: ôîòî è âèäåî, ïîñàäêà, óõîä è ğàçìíîæåíèå êóñòàğíèêà, îáğåçêà è âûğàùèâàíèå éîøòû (http://www.udec.ru/yagody/yoshta.php)
Sizin Josta farklı bir melez olabilir tabii, ya da Siz çok iyi bakıyorsunuz ki devasa olmuş :)
selam ve saygılarla
nilufers
12-07-2017, 13:57
Bu yaz inşallah siyah frenk üzümlerinin tadına kısmet olursa bakacagız geçen yıl internetten almıştım
https://i.hizliresim.com/YDYmAz.jpg (https://hizliresim.com/YDYmAz)
Rusya'daki frenk üzümünün yaprakları da kokuludur, çay demlerken bir -iki yaprak ilave edlirse çok güzel aroma veriyor, hatta turşulara bile ekliyorlar. "Smorodina" dan çok lezzetli marmelat yapılır (eşiniz biliyordur), değişik bir tad, likapa gibi ama daha iyi, tavsiye ediyorum :rolleyes:
aydemiraydın
13-07-2017, 08:10
josta üzümünün varyeteleri var ve ufak tefek farkları olabilir. büyük ihtimal bendekide ithallerden yerli üretimdir.
josta yaprakları, turşuda kıtırlık içinmi kullanılıyor.
nilufers
13-07-2017, 09:31
josta üzümünün varyeteleri var ve ufak tefek farkları olabilir. büyük ihtimal bendekide ithallerden yerli üretimdir.
josta yaprakları, turşuda kıtırlık içinmi kullanılıyor.
evet, kıtırlık ve tad için kullanırlar, çürümeyi de önlüyormuş, fakat josta'nın değil - frenk üzümün yaprakları, bahçenizde varsa çayını deneyeblirsiniz
aydemiraydın
13-07-2017, 10:31
evet, kıtırlık ve tad için kullanırlar, çürümeyi de önlüyormuş, fakat josta'nın değil - frenk üzümün yaprakları, bahçenizde varsa çayını deneyeblirsiniz
evet,anladım. turşuda kıtırlık için genellikle asma yaprağı kullanıır bunun yanında kiraz , vişne yaprağıda kullanılabilir.
Sayın nulifers 26.08.2017 tarihinde Rusyadan frenk üzümü ve bektaşi üzümünün çeliklerini hanım getirdi, onları uzun dikdörtgen şeklindeki çiçek saksına 45 derece egimle diktim birde '' kornivin '' dedikleri, köklendirmeyi saglayan budra şeklinde tozda getirmiş ,çeliklerin topraga gelen kısmını o toza batırıp diktim .bir ay içinde köklenmeye başlar dediler bakalım nasıl olacak
Kerem Örenç
17-12-2017, 23:21
Frenk üzümü
Ribes sanguineum çiçeği
Ribes sanguineum çiçeği
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Saxifragales
Familya: Grossulariaceae
Cins: Ribes
L.
Türler
Metne bakınız
Dış bağlantılar
Commons-logo.svg Wikimedia Commons'ta Frenk üzümü ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies-logo.svg Wikispecies'te Frenk üzümü ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.
Frenk üzümü (Ribes), Grossulariaceae familyasının tek ve içinde 150 türü barındıran cinsidir.
Cins, Kuzey Yarımkürenin ılıman kesimlerinde doğal olarak yetişir.
Cinsin meyveleri bazı Lepidoptera türlerinin larvalarınca kullanılır.
Yedi tane altcinsi tanımlanmıştır. Bazı taksonomistler cinsi farklı şekilde ayırabilmektedir.
Türlerin bazıları
Türler
Ribes aciculare Sm.
Ribes alpestris (Decne) A.Berger
Alp frenk üzümü (Ribes alpinum) L.
Ribes altamirani Jancz.
Ribes ambiguum Maxim.
Ribes americanum Mill.
Ribes aureum Pursh
Ribes bracteosum Douglas ex Hook.
Ribes burejense F.Schmidt
Ribes californicum Hook. & Arn.
Ribes cereum Douglas
Ribes ciliatum Humb. & Bonpl.
Ribes coloradense Cov.
Ribes curvatum Small
Ribes cynosbati L.
Ribes diacanthum Pall.
Ribes distans Jancz.
Ribes divaricatum Douglas
Ribes echinellum (Cov.) Rehder
Ribes emodense Rehder
Ribes fasciculatum Siebold & Zucc.
Ribes fragrans Pall.
Ribes gayanum (Spach) Steud.
Ribes giraldii Jancz.
Ribes glaciale Wallich
Ribes glandulosum Grauer ex Weber
Ribes glutinosum Benth.
Ribes grossularioides Maxim.
Ribes henryi Franch.
Ribes hirtellum Michx.
Ribes hudsonianum Richards
Ribes indecorum Eastw.
Ribes inebrians Lindl.
Ribes inerme Rydb.
Ribes irriguum Douglas
Ribes japonicum Maxim.
Ribes lacustre (Pers.) Poir.
Ribes lasianthum Greene
Ribes laurifolium Jancz.
Ribes laxiflorum Pursh
Ribes leptanthum A.Gray
Ribes lobbii A.Gray
Ribes longeracemosum Franch.
Ribes luridum Hook. & Thoms.
Ribes malvaceum Sm.
Ribes mandschuricum (Maxim.) Komarov
Ribes maximowiczii Batal.
Ribes menziesii Pursh
Ribes meyeri Maxim.
Ribes missouriense Nutt.
Ribes montigenum McClat.
Ribes moupinense Franch.
Ribes multiflorum Kit.
Ribes nevadense Kellogg
Siyah frenk üzümü (Ribes nigrum) L.
Ribes niveum Lindl.
Ribes odoratum H.L.Wendl.
Ribes orientale Desf.
Ribes oxyacanthoides L.
Ribes petiolare Fisch.
Ribes petraeum Wulf.
Ribes pinetorum Greene
Ribes procumbens Pall.
Ribes pulchellum Turcz.
Ribes quercetorum Greene
Ribes roezlii Reg.
Ribes rotundifolium Michx.
Kırmızı frenk üzümü (Ribes rubrum) L.
Ribes sanguineum Pursh
Ribes setosum Lindl.
Ribes silvestre (Lam.) Mert. & Koch
Ribes speciosum Pursh
Ribes spicatum Robson
Ribes stenocarpum Maxim.
Ribes tenue Jancz.
Ribes triste Pall.
Ribes ussuriense Jancz.
Ribes uva-crispa L.
Ribes viburnifolium A.Gray
Ribes vilmorinii Jancz.
Ribes viscosissimum Pursh
Ribes warszewiczii Jancz.
Ribes wolfii Rothr.
nilufers
24-04-2018, 07:57
Sayın nulifers 26.08.2017 tarihinde Rusyadan frenk üzümü ve bektaşi üzümünün çeliklerini hanım getirdi, onları uzun dikdörtgen şeklindeki çiçek saksına 45 derece egimle diktim birde '' kornivin '' dedikleri, köklendirmeyi saglayan budra şeklinde tozda getirmiş ,çeliklerin topraga gelen kısmını o toza batırıp diktim .bir ay içinde köklenmeye başlar dediler bakalım nasıl olacak
merhaba, sayin volk99, eşinizin getirdiği frenk üzümü çelikleri tutmuş mu? umarım, bu sene bol çiçekli ve sağlıklı gelişirler
s.toprak
10-05-2018, 20:22
Değerli arkadaşlar, Bu soruyu Cranberrry sayfasında da sordum, burada da sormamın faydalı olacağını düşünüyorum. Bir iki gün önce Kumrular Sokak, Çerez Durağı adlı kuruyemişçide bir meyve gördüm. Siyaha yakın koyu mor, yumuşak, çekirdeksiz, tatlı, tadı güzel, kurutulmuş bir üzümsü. Kg. 85 lira civarında. Bu meyvenin Likapa mı yoksa Frenk üzümü mü olduğunu bilemedim. Üstünde Yaban Mersini yazıyor. Frenk Üzümüne İngilizlerin " Black Currant" dediklerini, Ribena adlı ya da markalı suyunu C Vitamini kaynağı olarak severek tükettiklerini biliyorum. Likapa'da Karadeniz'de yetişen şifa kaynağı bir üzümsü. Araştırınca, "melatonin" ve "oksalat" içerdiğini, bazı bünyelerde alerji yapabildiğini okudum. Bu nedenle gördüğüm meyvenin "Frenk üzümü" mü yoksa "Likapa" mı olduğunu merak ediyorum, söylediğim yer buradaki üzümsüleri tanıyan arkadaşlara yakın ise ve sorumu cevaplaya bilirlerse çok memnun olacağım. Çok teşekkür ederim.
aydemiraydın
11-05-2018, 08:15
Değerli arkadaşlar, Bu soruyu Cranberrry sayfasında da sordum, burada da sormamın faydalı olacağını düşünüyorum. Bir iki gün önce Kumrular Sokak, Çerez Durağı adlı kuruyemişçide bir meyve gördüm. Siyaha yakın koyu mor, yumuşak, çekirdeksiz tatlı tadı güzel kurutulmuş bir üzümsü. Kg. 85 lira civarında. Bu meyvenin Likapa mı yoksa Frenk üzümü mü olduğunu bilemedim. Üstünde Yaban Mersini yazıyor. Frenk Üzümüne İngilizlerin " Black Currant" dediklerini, Ribena adlı ya da markalı suyunu C Vitamini kaynağı olarak severek tükettiklerini biliyorum. Likapa'da Karadeniz'de yetişen şifa kaynağı bir üzümsü. Araştırınca, "melatonin" ve "oksalat" içerdiğini, bazı bünyelerde alerji yapabildiğini okudum. Bu nedenle gördüğüm meyvenin "Frenk üzümü" mü yoksa "Likapa" mı olduğunu merak ediyorum, söylediğim yer buradaki üzümsüleri tanıyan arkadaşlara yakın ise ve sorumu cevaplaya bilirlerse çok memnun olacağım. Çok teşekkür ederim.
kurutulmuş aronia meyvesi gördünüzmü? aronianın bazı çeşitleri siyah renkli bazılarıda mor renkli. aronia kurusuda çok lezzetli olur. tabi buda benim düşüncem. görmeden tadmadan bilemeyiz.
celalamca
11-05-2018, 11:19
Değerli arkadaşlar, Bu soruyu Cranberrry sayfasında da sordum, burada da sormamın faydalı olacağını düşünüyorum. Bir iki gün önce Kumrular Sokak, Çerez Durağı adlı kuruyemişçide bir meyve gördüm. Siyaha yakın koyu mor, yumuşak, çekirdeksiz tatlı tadı güzel kurutulmuş bir üzümsü. Kg. 85 lira civarında. Bu meyvenin Likapa mı yoksa Frenk üzümü mü olduğunu bilemedim. Üstünde Yaban Mersini yazıyor. Frenk Üzümüne İngilizlerin " Black Currant" dediklerini, Ribena adlı ya da markalı suyunu C Vitamini kaynağı olarak severek tükettiklerini biliyorum. Likapa'da Karadeniz'de yetişen şifa kaynağı bir üzümsü. Araştırınca, "melatonin" ve "oksalat" içerdiğini, bazı bünyelerde alerji yapabildiğini okudum. Bu nedenle gördüğüm meyvenin "Frenk üzümü" mü yoksa "Likapa" mı olduğunu merak ediyorum, söylediğim yer buradaki üzümsüleri tanıyan arkadaşlara yakın ise ve sorumu cevaplaya bilirlerse çok memnun olacağım. Çok teşekkür ederim.
Frenk üzümünün kurusuna hiç rastlamadım.
Yazdığınız meyve gerçek blueberry yani mavi yemiş olabilir... ama artık onu da cranberry (turna yemişi) gibi glikoza bandırıyorlar dikkatli olmak lazım..
Net birşeyler söylemek için fotoğraf şart :)
s.toprak
12-05-2018, 09:08
kurutulmuş aronia meyvesi gördünüzmü? aronianın bazı çeşitleri siyah renkli bazılarıda mor renkli. aronia kurusuda çok lezzetli olur. tabi buda benim düşüncem. görmeden tadmadan bilemeyiz.
hayır aronia yı da sizin paylaştığınız costa yı da hiç görmedim. ama aklımdan costa nın kurusu mu acaba sorusu geçti.
s.toprak
12-05-2018, 09:31
1-özür dilerim, costa değil, josta olacakmış, yanlış yazmışım. 2- siz yazınca aronia nın görsellerini gördüm, özelliklerini okudum sorduğum kuru meyve aronia da olabilir. blueberry de olabilir.
s.toprak
12-05-2018, 09:43
Frenk üzümünün kurusuna hiç rastlamadım.
Yazdığınız meyve gerçek blueberry yani mavi yemiş olabilir... ama artık onu da cranberry (turna yemişi) gibi glikoza bandırıyorlar dikkatli olmak lazım..
Net birşeyler söylemek için fotoğraf şart :)
Sayın Celalamca, evet haklısınız bluberry olabilir. "Yaban Mersini" olarak satılan Cranberry i ( turna yemişi) işaret edip, "Bununla ayni mi, neden çok daha pahalı?" dediğimde, turuncuların şekerle işlem gördüklerini söyledi. Koyu renkli olan da glikoza bandırılmış olabilir, çünkü tatlı. Teşekkür ederim.
evdetarım
26-05-2018, 09:22
Merhaba,
bahar başında aldığım frenk üzümüne bir şeyler oldu ilk başta çok sağlıklı görünürken şimdi hastalıklı ve kotu bir görünüme döndü, ilk saksısından yeni bir saksıya taşıyıp solucan gübresi koymaktan başka birşey yapmadım. sizce sorun ne olabilir? ayrıca yapraklarında da orumcek ağı ve noktacık gibi bişeyler var.
Lonicera
26-05-2018, 12:33
Merhaba,
bahar başında aldığım frenk üzümüne bir şeyler oldu ilk başta çok sağlıklı görünürken şimdi hastalıklı ve kotu bir görünüme döndü, ilk saksısından yeni bir saksıya taşıyıp solucan gübresi koymaktan başka birşey yapmadım. sizce sorun ne olabilir? ayrıca yapraklarında da orumcek ağı ve noktacık gibi bişeyler var.
Kırmızı örümcek dadanmış, başka bitkilere de bulaşmadan önlem almanız gerekiyor. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/21863.htm) bir göz atın isterseniz.
evdetarım
26-05-2018, 14:00
Kırmızı örümcek dadanmış, başka bitkilere de bulaşmadan önlem almanız gerekiyor. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/21863.htm) bir göz atın isterseniz.
teşekkurler
Murat Dönmez
13-03-2019, 12:37
Bizde yani Türkiye'de siyah kırmızı ve beyaz varyete çok yaygınken pembe varyetenin adı hiç geçmiyor.Bilinmediğinden midir acaba. Avrupada pembe varyete çok yaygın.Hatta bi kaç çeşidi var: Gloire de Sablon ve Pink Champagne gibi bi kaç tane daha var birinin adı s ile başlıyordu ama hatırlayamıyorum şimdi.Umarım bizde de vardır.
AkisSoftware
13-03-2019, 13:10
Bizde yani Türkiye'de siyah kırmızı ve beyaz varyete çok yaygınken pembe varyetenin adı hiç geçmiyor.Bilinmediğinden midir acaba. Avrupada pembe varyete çok yaygın.Hatta bi kaç çeşidi var: Gloire de Sablon ve Pink Champagne gibi bi kaç tane daha var birinin adı s ile başlıyordu ama hatırlayamıyorum şimdi.Umarım bizde de vardır.
Ben geçen sene 1 adet kırmızı frenk üzümü fidanı almıştım. Ufacık bir şey idi. Memlekete dikmiştik. Bu sene inşallah meyve verir.
Hiç tadmadım tadı nasıldır nedir bilmiyorum. Ben bu tür bitkilere tadından çok ne işe yaradığını düşünerek değer veriyorum. Hastalıkların kol gezdiği günümüzde her bitki aşırı derece önem kazanıyor.
Renk konusuna gelirsek ben de fazla çeşit görmedim. Aslında yurtdışından getirip burada çoğaltıp paylaşmak gerek. Bu aralar pek yurtdışı işim yok. Olursa bir şeyler getirmek için göz atıyorum.
Murat Dönmez
13-03-2019, 20:12
Ben geçen sene 1 adet kırmızı frenk üzümü fidanı almıştım. Ufacık bir şey idi. Memlekete dikmiştik. Bu sene inşallah meyve verir.
Hiç tadmadım tadı nasıldır nedir bilmiyorum. Ben bu tür bitkilere tadından çok ne işe yaradığını düşünerek değer veriyorum. Hastalıkların kol gezdiği günümüzde her bitki aşırı derece önem kazanıyor.
Renk konusuna gelirsek ben de fazla çeşit görmedim. Aslında yurtdışından getirip burada çoğaltıp paylaşmak gerek. Bu aralar pek yurtdışı işim yok. Olursa bir şeyler getirmek için göz atıyorum.
Yurt dışında böyle şeylere önem veren kesimin işlerini ciddiye aldığı kesin gelişip ilerleyebiliyorlar bizde pek öyle değil.Yurt dışına çıkma şansınız varsa bu çok güzel ben ancak okuyorum.Umarım bi gün bende çıkarım.
Murat Dönmez
13-03-2019, 20:16
diğer pembe frenk üzümü varyetesinin ismi rosa sport tu sonra aklıma geldi.
AkisSoftware
01-05-2019, 08:31
diğer pembe frenk üzümü varyetesinin ismi rosa sport tu sonra aklıma geldi.
Yurt disina cok ciktim. Hatta ukraynaya 2 defa gittim fakat bu konular aklima hic gelmemisti. Imkanim var fakat ucaktan pek haz etmedigim icin cikmak istemiyorum. Italya ya gitme durumum var ama erteliyorum surekli.
Bu bitkinin degisik turlerinden ellerinde olanlar varsa paylasimda bulunabilirler mi acaba?
Murat Dönmez
04-05-2019, 21:16
Yurt disina cok ciktim. Hatta ukraynaya 2 defa gittim fakat bu konular aklima hic gelmemisti. Imkanim var fakat ucaktan pek haz etmedigim icin cikmak istemiyorum. Italya ya gitme durumum var ama erteliyorum surekli.
Bu bitkinin degisik turlerinden ellerinde olanlar varsa paylasimda bulunabilirler mi acaba?
Diğer Batı Arupa ülkeleri kadar olmasa da İtalya'da da birkaç sitede çeşitliliğin bizden daha fazla gördüm ,giderseniz mutlaka değerlendirin ben çıkabilsem çok şey getiririm ama...Mutlaka değerlendirin kendim almış gibi olurum en azından bizim ülkede de olsun.;)
AkisSoftware
06-05-2019, 13:41
Bu bitkinin fidesini getirmemiz mümkün görünmüyor şuan için ama tohumdan yetiştirme imkanımız var mı? Eğer yetişebiliyorsa tohum getirtme imkanımız daha kolay olur.
oftalmolog35
05-06-2019, 13:03
İyi günler, iyi bayramlar aranıza yeni katıldım. Umuyorum resimleri doğru düzenleyerek Malatya’da bahçede yetiştirdiğim ribes rubrumlarımı paylaşacağım. Bu iklimde bu kadar iyi yetişmelerini beklemiyordum doğrusu
oftalmolog35
05-06-2019, 13:51
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190605/02045e344deb8ab16ba3f771804cd6e9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190605/0df841bf2c2c15d72e97404b33942812.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190605/117030cabcac2252aeafd871a214f750.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
AkisSoftware
05-06-2019, 19:53
Masallah epey meyveye durmus. Bende de var ama daha ilk senesi ve boylari ufak. Insallah seneye sizinkiler gibi olur.
oftalmolog35
05-06-2019, 19:55
Masallah epey meyveye durmus. Bende de var ama daha ilk senesi ve boylari ufak. Insallah seneye sizinkiler gibi olur.
Karasal iklimde iyi sonuç aldık. Sizinde iyi sonuç almanızı umuyorum. Bunlar 3 yaşında.
aydemiraydın
07-06-2019, 08:25
Karasal iklimde iyi sonuç aldık. Sizinde iyi sonuç almanızı umuyorum. Bunlar 3 yaşında.
frenk üzümü çeşidinin ismi nedir? frenk üzümü bizde de iyi gelişti fakat fidancıların azizliği ismini bilmediğim bi fidanı göndermişler sizinki kadar verimli ve dolgun değil.
hangi firmadan ve çeşit ismini paylaşırsanız çok memnun oluruz.
oftalmolog35
07-06-2019, 08:28
frenk üzümü çeşidinin ismi nedir? frenk üzümü bizde de iyi gelişti fakat fidancıların azizliği ismini bilmediğim bi fidanı göndermişler sizinki kadar verimli ve dolgun değil.
hangi firmadan ve çeşit ismini paylaşırsanız çok memnun oluruz.
İnanın tam hatırlamıyorum 3 yıllık oldu bunlar. Yalovafidan olabilir ama. Türü ribes rubrum olsa gerek(yani kırmızı) meyveleri kırmızı oluyor. Gerçi ben birini siyah istemiştim ikisi de kırmızı çıktı.
aydemiraydın
07-06-2019, 08:42
ben de Jonkheer van Tets ve Titania sipariş vermiştim. ikiside titania siyah frenk üzümü çıktı. başka bi firmadan aldım kırmızı frenk üzümünü ve çoğalttım fakat sizinkiler daha bi güzel geldi bana.
oftalmolog35
07-06-2019, 08:43
ben de Jonkheer van Tets ve Titania sipariş vermiştim. ikiside titania siyah frenk üzümü çıktı. başka bi firmadan aldım kırmızı frenk üzümünü ve çoğalttım fakat sizinkiler daha bi güzel geldi bana.
Sadece hayvan gübresi ve sulama. Belki de yerini sevdi.
aydemiraydın
07-06-2019, 13:35
Sadece hayvan gübresi ve sulama. Belki de yerini sevdi.
yabancı siteleri inceliyorum. onların tavsiyelerine göre yeni çeşitler edineceğim. çeşit çok önemli.
oftalmolog35
07-06-2019, 13:38
yabancı siteleri inceliyorum. onların tavsiyelerine göre yeni çeşitler edineceğim. çeşit çok önemli.
Ben deneme amaçlı diktim aslında. Beraberinde bir tür yaban mersini de diktim o tutmadı. Toprak biraz killi-kireçli gibi. Etkisi var mıdır bilemiyorum
aydemiraydın
07-06-2019, 16:53
Ben deneme amaçlı diktim aslında. Beraberinde bir tür yaban mersini de diktim o tutmadı. Toprak biraz killi-kireçli gibi. Etkisi var mıdır bilemiyorum
yaban mersini yetiştiriciliğinde ph belirleyicidir. güneyli çeşitlerde ph yı halletinizmi bu iş olur.
yasinmetin
10-06-2019, 14:27
[QUOTE=aydemiraydın;1569866]yabancı siteleri inceliyorum. onların tavsiyelerine göre yeni çeşitler edineceğim. çeşit çok önemli.[/QUOT
Marketlerde satışta olan ithal frenk üzümleri iri iri oluyor, benim yetiştirdiklerim çok küçük ve çekirdeği büyük oluyor. Sanırım türünden ve gübreden olsa gerek veya aşı falan mı yapmak lazım bilemedim
aydemiraydın
10-06-2019, 16:49
[QUOTE=aydemiraydın;1569866]yabancı siteleri inceliyorum. onların tavsiyelerine göre yeni çeşitler edineceğim. çeşit çok önemli.[/QUOT
Marketlerde satışta olan ithal frenk üzümleri iri iri oluyor, benim yetiştirdiklerim çok küçük ve çekirdeği büyük oluyor. Sanırım türünden ve gübreden olsa gerek veya aşı falan mı yapmak lazım bilemedim
sanırım çeşit ve bakımla ilgili. 3-4 yaşından sonra tane dolduruyor.
oftalmolog35
16-06-2019, 07:16
Hasata az kaldı :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190616/0f83c5d225490acdcf5ecabb2252ab03.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190616/e212ffefe295317d63fae8cd3875e30d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190616/9e3e7857a580fd60a9b3f82fbb9d106f.jpg
lime&mint
24-06-2019, 12:09
çelikten çogaltılabilir mi?
aydemiraydın
24-06-2019, 14:35
çelikten çogaltılabilir mi?
çoğaltılır. yılbaşı civarı çelikleyin garanti tutar.
bu sayfaya bi göz atın.
AhuFrenk: Frenk üzümünü odun çeliğiyle çoğaltalım (http://www.ahufrenk.com/2011/10/frenk-uzumu-bitkilerini-celik-alma.html)
oftalmolog35
29-06-2019, 08:33
Hasat :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190629/dbf79d1c1f447b5204fa0c56c3e941a9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190629/e0aa6743f5ad25cb6ef6d572b88b29f6.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190629/82e570b5b204ad938f2bd4cc34e6a253.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190629/8f4dc863e2858977c87190b512d90c6a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190629/0574d570247c731950e3b3a6c2e71905.jpg
aydemiraydın
01-07-2019, 11:32
bana göre bu meyvelerde yenebilirlik değerlendirilmesi.
1- Bektaşi üzümü , mükemmel lezzet.
2- Kırmızı frenk üzümü , tatlı mayhoş .
3- Josta üzümü , keskin mayhoş tatlı.
4- Siyah frenk üzümü , tadı iyi değil , şifa olsun diye meyve karışımına katılıp tüketilebilir.
aydemiraydın
31-08-2019, 15:22
frenk üzümü ve bektaşi üzümlerinde küf hastalıkları olabiliyor. özellikle bektaşi üzümünün bazı çeşitleri küflenmeye meyilli. bu durumda captan 50 wp kullanabilirsiniz tabi bu benim denemem daha özel ilaçlarda var.
aydemiraydın
29-01-2020, 09:09
yabancı kaynaklarda iri meyveli geç çiçek açan kırmızı frenk üzümü çeşidi olarak ROVADA tavsiye ediliyor. fakat ülkemizde bu konuda hiç çalışma bulamadım. bu konuda görüşü olan varmı?
AkisSoftware
29-01-2020, 10:11
yabancı kaynaklarda iri meyveli geç çiçek açan kırmızı frenk üzümü çeşidi olarak ROVADA tavsiye ediliyor. fakat ülkemizde bu konuda hiç çalışma bulamadım. bu konuda görüşü olan varmı?
Ülkemizde çoğu konuda çalışma yok. Sizin gibi bizim gibi kişilerin dışında faaliyet olmuyor ne yazık ki.
Ben bu bitkilerin tohumlarından satın alsam aşı yapmak yine de gerekir mi? Yurt dışında çoğu yerde var tohumları.
aydemiraydın
29-01-2020, 12:20
Ülkemizde çoğu konuda çalışma yok. Sizin gibi bizim gibi kişilerin dışında faaliyet olmuyor ne yazık ki.
Ben bu bitkilerin tohumlarından satın alsam aşı yapmak yine de gerekir mi? Yurt dışında çoğu yerde var tohumları.
tohumdan ne çıkacağı belli olmaz. verimede çok geç zamanda gelir. en iyisi ciddi firmalardan çeşit alıp en iyisini çoğaltmak. imkanınız varsa haziran ayında yalovadan meyvesini görüp alabilirsiniz.
tropikalist
29-01-2020, 15:38
peki meyvesinin çekirdeklerini nasıl çimlendirebilirim adım adım söylerseniz sevinirim
ayrıca diyelim ki ben bu meyveyi büyüttüm saksıda meyve alabilirmiyim ve alırsam kaçıncı senesinde alırım
şimdiden teşekkürler :D
aydemiraydın
30-01-2020, 08:20
peki meyvesinin çekirdeklerini nasıl çimlendirebilirim adım adım söylerseniz sevinirim
ayrıca diyelim ki ben bu meyveyi büyüttüm saksıda meyve alabilirmiyim ve alırsam kaçıncı senesinde alırım
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Ribes+rubrum
sitesinin frenk üzümü üretimi ile ilgili verdiği bilgi şöyle.
Tohum - sonbaharda soğuk bir çerçevede olgunlaşır uymaz en iyi ekilir. Depolanan tohum, 0-5 ° C arasında 3 ay soğuk tabakalaşma gerektirir ve mümkün olduğunca erken ekilmelidir [113, 164]. Normal depolama koşullarında tohum 17 yıl veya daha uzun süre yaşayabilir. Fideleri, ilk kışları için soğuk bir çerçevede tutacak ve büyüyecek, ertesi yılın sonunda ilkbaharda ekecek kadar büyük olduklarında bireysel saksılara dikin. Yarım olgun odun çelikleri, topuk ile 10-15 cm, bir çerçevede Temmuz / Ağustos [78, 113]. Bu yılki büyümenin olgun odun çelikleri, tercihen bir önceki yılın büyüme topuğu, Kasım-Şubat aylarında soğuk bir çerçeve veya açık havada korunaklı yatak [78, 200].
.
Ben balkonda, saksıda meyve almıştım. Fakat çok gelişememiş ve az meyve vermişti.
Beş kişi yedişer meyve yemiştik.:)
aydemiraydın
31-01-2020, 11:27
yabancı makalelerden edindiğim bilgiler doğrultusunda Ribes rubrum Rovada Kırmızı Frenk Üzümü, 20-40 cm, Saksıda ve Ribes rubrum White Pearl BEYAZ Frenk Üzümü Fidanı, Saksıda bu çeşitleride edindim. siparişlerim fidanistanbul dan bugün geldi.
aydemiraydın
31-01-2020, 11:47
currant fruit fly zararlısına karşı , sarı kapaklı tuzakları kullanabilirsiniz. pet şişenin içine klorsuz su,pakmaya,şeker karışımı yeterlidir.
oftalmolog35
28-02-2020, 17:39
AkisSoftware arkadaşımız bana özel mesaj atmış ve frenk üzümü çeliği istemiş. Çelik almak için özel birler yapmama gerek var mı yoksa budama yapar gibi kesmem yeterli mi? Hemen toprağa ya da suya koymak gerekli midir? Kargoda birkaç gün içinde canlılığını yitirir mi?
AkisSoftware
28-02-2020, 18:39
AkisSoftware arkadaşımız bana özel mesaj atmış ve frenk üzümü çeliği istemiş. Çelik almak için özel birler yapmama gerek var mı yoksa budama yapar gibi kesmem yeterli mi? Hemen toprağa ya da suya koymak gerekli midir? Kargoda birkaç gün içinde canlılığını yitirir mi?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildiPek problem olacagini zannetmiyorum. Ama bu konuda tecrubeli arkadaslar varsa yorum yaparsa sevinirim.
tropikalist
28-02-2020, 18:55
Arkadaşlar soğuk tabakalaşma nedir ekmeden önce dolapta mı 3 ay bekleyecek yoksa toprağa ekip öyle mi 3 ay dolapta bekleteceğim şimdi sn. Aydemiraydın anlatmış ancak ben bu işleri bilmiyorum
Soğuk katlama nasıl yapılır ?
İyi akşamlar
AkisSoftware
28-02-2020, 19:00
Soguk katlama tohumlar icin yapilir. Bazi bitkilerin tohumlari yaradilis geregi belli bir sure soguk almadan cimlenmezler. Bu konuda youtube uzerinde bir cok video var. Anlatmak yerine oradan bir kac video izlerseniz daha iyi anlarsiniz...
Arkadaşlar soğuk tabakalaşma nedir ekmeden önce dolapta mı 3 ay bekleyecek yoksa toprağa ekip öyle mi 3 ay dolapta bekleteceğim şimdi sn. Aydemiraydın anlatmış ancak ben bu işleri bilmiyorum
Soğuk katlama nasıl yapılır ?
İyi akşamlar
tropikalist
28-02-2020, 19:08
Peki teşekkür ederim
aydemiraydın
29-02-2020, 12:01
frenk üzümünü budayın. budama artıklarını da nemli gazete kağıdına sarıp naylon poşetleyin , kargoya verin.
frenk üzümü çoğaltmasını da ahufrenk sitesindeki gibi yapabilirsiniz.
aydemiraydın
16-03-2020, 11:52
704140
Sarı Çiçekli Siyah Meyveli Altın Frenk üzümü (Ribes Aureum) erken uyandı. o kadar çok çelik almışım ki :)) alttan sürgünler fışkırıyor.
oftalmolog35
16-03-2020, 15:22
Deneme amaçlı diktiğim tek çelik filiz vermeye başladıhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200316/76ae518aacf1de5c48d86b440288c9e0.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200316/5114e3e97e518afd1fcdf964475f9cd3.jpg
AkisSoftware
16-03-2020, 19:40
Deneme amaçlı diktiğim tek çelik filiz vermeye başladıhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200316/76ae518aacf1de5c48d86b440288c9e0.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200316/5114e3e97e518afd1fcdf964475f9cd3.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildiInsallah yolladiklarinizda filizleniyordur. Haber almak icin bir kac hafta var :(
aydemiraydın
17-03-2020, 09:21
frenk üzümü, josta üzümü çeliklerini yılbaşı civarı toprağa sok tutar. çoğaltımında hiç sıkıntı yok.
Ya_kebikeç
10-04-2020, 17:22
Merhaba arkadaşlar. Forum yorumlarında fotoğraf nasıl yükleniyor?
oftalmolog35
18-04-2020, 08:25
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200418/c03b52e453e2e9e8f74ae64b699b5751.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200418/7f54f7e840d3cbf5e7f4d727742eb23c.jpg
Üstü çiçeklerle dolu
Dutlubahçe
18-04-2020, 09:01
[quote=oftalmolog35;
Üstü çiçeklerle dolu
[/quote]
Maşallah, çok güzel.
AkisSoftware
18-04-2020, 10:40
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200418/c03b52e453e2e9e8f74ae64b699b5751.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200418/7f54f7e840d3cbf5e7f4d727742eb23c.jpg
Üstü çiçeklerle dolu
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildiTadlari da iyiyse verim 10 numara... tebrikler
oftalmolog35
18-04-2020, 10:41
Sizlerinki tutmuş mu @Akissoftware
AkisSoftware
18-04-2020, 10:44
Sizlerinki tutmuş mu @Akissoftware
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildiTam da galeriye bakiyordum. Virus dolayisiyla gidemedim. 2 - 3 hafta once durumlari boyleydi. Köklenme varsa tuttu sanirim ama erkenden sevinmek istemiyorum...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200418/ae30f2b5b84352aa0b947a1991ae8230.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200418/138e4997f6cade31685136470eb9e3d3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200418/c6a4ce84e6e8ccd26f8600c10819ae14.jpg
oftalmolog35
18-04-2020, 10:45
İlk ikisi kesin tutmuş bence alttakinden emin değilim. Çok sevindim.
AkisSoftware
18-04-2020, 11:02
İlk ikisi kesin tutmuş bence alttakinden emin değilim. Çok sevindim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildiInşallah. Tutsun cok emek verdiniz...
AkisSoftware
18-04-2020, 13:52
Yeni güncel resimleri yolladı babam. Sanirim üçüde tutmuş.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200418/587074b32eb1bd09b0abf25f86103881.jpg
tropikalist
18-04-2020, 15:29
bende tohumdan deneme yapacağım forumdan bilgilere göre 30 gün buzdolabında bekleyen tohum daha sonrasında topağa ekilecek doğru mu anlamışım
umarım çimlendirme başarılı olur
aydemiraydın
18-04-2020, 18:47
bende tohumdan deneme yapacağım forumdan bilgilere göre 30 gün buzdolabında bekleyen tohum daha sonrasında topağa ekilecek doğru mu anlamışım
umarım çimlendirme başarılı olur
Tohumdan üretirseniz çok geç verime başlar.
tropikalist
18-04-2020, 19:07
Ama başka şansım yok
Ondan dolayı tohumla yetineceğim
AkisSoftware
28-04-2020, 09:51
Bu bitkinin yerini değiştireniniz oldu mu bilmiyorum ama acayip bir kök yapısı var. Zor söktük ufacık bitkiyi. Domates gibi kök yapıyor resmen. Böyle güçlü bir bitki...
Tohum olarak gelenlerde henüz ses seda yok. Bakalım olacak mı olmayacak mı?
aydemiraydın
28-04-2020, 10:23
Bu bitkinin yerini değiştireniniz oldu mu bilmiyorum ama acayip bir kök yapısı var. Zor söktük ufacık bitkiyi. Domates gibi kök yapıyor resmen. Böyle güçlü bir bitki...
Tohum olarak gelenlerde henüz ses seda yok. Bakalım olacak mı olmayacak mı?
5 yaşında kırmızı frenk üzümünün yerini değiştirirken küreğin sapı kırılmıştı.
5 yaşında kırmızı frenk üzümünün yerini değiştirirken küreğin sapı kırılmıştı.
Frenk üzümü maşallah soguklarada dirençli çıktı bende kırmızı vardı şimdide sarısını diktim bahçede herşeyi soğuk aldı en azından bunlarla yetinecegim .Ayrıca bir sorum vardı sirilanga bal yemişi dikmistim geçen yıl oda çok güzel yesermis ve çiçek var üstünde bu tek başına ürün verecekmidir sizce
AkisSoftware
29-04-2020, 15:16
Frenk üzümü maşallah soguklarada dirençli çıktı bende kırmızı vardı şimdide sarısını diktim bahçede herşeyi soğuk aldı en azından bunlarla yetinecegim .Ayrıca bir sorum vardı sirilanga bal yemişi dikmistim geçen yıl oda çok güzel yesermis ve çiçek var üstünde bu tek başına ürün verecekmidir sizce
Bence verir ama bu konuda uzman @esflora nickli arkadaşımız cevap vermesi daha iyi olacaktır.
Sarı renk frenk üzümü sizden duydum. Beyaz renk değil mi sizdeki? Resmi varsa atabilir misiniz?
tropikalist
29-04-2020, 16:33
Arkadaşlar bana acaba budama zamanı geldiğinde çelik gönderebilir. Misiniz galiba kış zamanı budanıyor budanırsa gönderebilen olur mu
İyi günler huzurla kalın
Bence verir ama bu konuda uzman @esflora nickli arkadaşımız cevap vermesi daha iyi olacaktır.
Sarı renk frenk üzümü sizden duydum. Beyaz renk değil mi sizdeki? Resmi varsa atabilir misiniz?
Doğrudur, bektaşi üzümüde dikmiştim yanında sarı olan oydu karıştırdım sanırım evet frenk üzümü beyaz
aydemiraydın
12-06-2020, 11:00
710170
josta,frenk ve bektaşi üzüm çeşitleri karışık parsel.
aydemiraydın
12-06-2020, 11:06
710171
bu yıl fidanistanbuldan aldığım rovada frenk üzümü çok iyi gidiyor ve çoğaltılmayı hakediyor.
yasinmetin
12-06-2020, 18:21
710171
bu yıl fidanistanbuldan aldığım rovada frenk üzümü çok iyi gidiyor ve çoğaltılmayı hakediyor.
Taneleri büyük gibi geldi sayın aydemiraydın, öncek yetiştirdikleriniz ile kıyasladığınızda nasıl durum tane büyüklüğü olarak?
aydemiraydın
13-06-2020, 12:48
Taneleri büyük gibi geldi sayın aydemiraydın, öncek yetiştirdikleriniz ile kıyasladığınızda nasıl durum tane büyüklüğü olarak?
evet ilk yılı olmasına rağmen daneler büyük ve dolgun. 5 yıl evvel alıp çoğalttıklarımın taneleri ufak ve çeşit ismini bilmiyorum. fakat rovada çeşidi güzel.
3 sene evvel Ribes rubrum Jonkheer van Tets almıştım iyi bir paraya siyah frenk üzümü çıkmıştı :)) . merak ediyorum acaba jonkher çeşidi nasıl ?
oftalmolog35
14-06-2020, 07:54
Bunlarda benimkiler [emoji4]710212
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200614/75b25ff8c6baf5b40741423c3989bd58.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200614/57a95c64c9c91daa3219b6a647bfcc0a.jpg
Resulgur
23-06-2020, 23:11
👉 #ekolojikkentbahcesi #Frenk #Üzümü #Hasat
⠀
• Daha önceki yıllarda frenk üzümü çeliğinden köklendirmiş olduğumuz kırmızı renkli frenk üzümü fidanından az miktar da olsa frenk üzümü hasatı yaptık .👍⠀ ⠀
• Frenk üzümü taze tüketiminin yanında yemeklerde, salatalarda, mezelerde , reçel yapımında, şerbet ve hatta likör yapımında sıklıkla tercih edilmektedir.⠀
⠀
• Ayrıca idrar söktürücü özelliği ile böbreklerin çalışmasını desteklediği böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunların önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olduğu bilinmektedir.⠀
710858
⠀
oftalmolog35
05-07-2020, 14:13
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200705/700cd97d7dd9ea64ae2053181b353969.jpg
Ben de buradaki meraklı arkadaşların yerlerine üzümsüler ile ilgili ziyaretlerde bulunmuştum. Bir kısım tohumdan yetişen kötü fidanların dışında iyi fidanlar da gelmiş.
711176
711177
Siyah frenk üzümü benim bahçeden
711178
711179
Daha tam olmamış halleri
Pazar günü karşılaştırmak için iki tane en irisinden kopardığım zaman simsiyah olmuşlardı. Komşumdakiler ise daha iri ve renkleri farklı. 637 numaralı mesajda karşılaştırma resimlerini yükledim.
Necati hocanın bahçesinden kırmızı frenk üzümleri
711183
711180
711181
711182
Benim bahçede nerede ise hiç su verilmeyen kırmızı ithal frenk üzümü. Bu kadar ürün vermesi bile çok iyi yanındaki iki katlı büyük olanda ise minik çok az meyve var.
İthal olan ve yerli olan
711186
711187
711188
İthal olarak almış olduğum kırmızı frenk üzümü ve bu seneki eşit şartlarda su verilmeden otu alınmadan vermiş olduğu meyveleri. Biraz bakım ve su olsa demek ki çok daha büyük ve fazla meyve verecek
711184
711185
Komşumda olan kırmızı frenk üzümleri. Bu yıl daha iyiler
711189
711190
711191
711192
Komşumdaki siyah frenk üzümleri
Bendeki siyah frenk üzümlerinden farklı gibi geldi bana. Bugün karşılaştırma yapmak için iki tane bendeki siyah frenk üzümlerinin en iri ve iyilerini alarak fotoğraf çekmeye gittim. Sonuç aşağıda renk büyüklük ve görüntü farklı
Kendim komşumda olanın jostaberry olacağını düşündürüyor.
http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/18114.htm
aydemiraydın
06-07-2020, 11:09
gerçekten ithal fidanların meyveleri muhteşem. yerli ve milliler ne yazıkki tırt. bu kadar kötü fidan üretebilmekte büyük beceri. hele birde farklı çeşit göndermeyi iyi beceriyorlar.
aydemiraydın
06-07-2020, 11:10
Komşumdaki siyah frenk üzümleri
Bendeki siyah frenk üzümlerinden farklı gibi geldi bana. Bugün karşılaştırma yapmak için iki tane bendeki siyah frenk üzümlerinin en iri ve iyilerini alarak fotoğraf çekmeye gittim. Sonuç aşağıda renk büyüklük ve görüntü farklı
Kendim komşumda olanın jostaberry olacağını düşündürüyor.
http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/18114.htm
komşunuzda ki josta berry
AkisSoftware
06-07-2020, 22:03
2 adet meyve vermiş ufacık. Sanırım ilk meyveleri ufak oluyor. Seneye epey meyve vereceğini düşünüyorum
oftalmolog35
06-07-2020, 22:49
2 adet meyve vermiş ufacık. Sanırım ilk meyveleri ufak oluyor. Seneye epey meyve vereceğini düşünüyorum
Daha bir yaşındalar normal. Bendekiler 4-5 yaşında. Meyvesi ekşi yemeye herkese uygun olmayabilir. Reçeli kokulu ve lezzetli oluyor. Faydalı da bir meyve antioksidan deposu
aydemiraydın
07-07-2020, 08:48
üzümsülerin bir kısmı.
711226
lime&mint
21-08-2020, 22:06
Red Lake ve Rovada arasında kaldım. Önerisi olan var mı?
AkisSoftware
22-08-2020, 04:30
Önce şunu sorayım. Nereden almayı düşünüyorsunuz?
lime&mint
22-08-2020, 11:11
Önce şunu sorayım. Nereden almayı düşünüyorsunuz?
internet üzerinden efidancım
AkisSoftware
15-09-2020, 16:59
internet üzerinden efidancım
Fidandeposu firmasını öneririm. Ürünleri çok kaliteli ve fiyatları uygun
lime&mint
11-10-2020, 00:44
Fidandeposu firmasını öneririm. Ürünleri çok kaliteli ve fiyatları uygun
Bundan sonra orayı tercih edecegim.
E fidancım üzerinden yaptıgım ikinci alışveriş bu. Maalesefki kargoya 7 günde verdiler.1 kere siparişverdim iptal ettim pndan sonra tekrar sipariş verdim. 3/4 gün oldu kargoya verilmeyince aradım gözden kaçmışdediler ertesi gün kargoya verdiler.
Hadi onu geçtim adreste caddeyi eksik yazmışlar kargo firması getirmedi zaten bahane arıyorlar.Gidip almak zorunda kaldık yaklaşık arabayla yarım saat yol.
Aldıgım fidan ise bildiginiz 10 cm var **** yok.Üzerinde iki adet yapragı vardı.Daha sonra yaprak dıştan içe dogru sararmaya başladı daha sonra ikiside düştü. Bakalım seneye durumu belli olur ama aldıgım fidanların durumunu hiç begenmedim.
Ayrıca yaptıgım yorumuda sitelerinden silmişler.Sadece kargoya geç verildigini özellikle adresin yanlış verildigini belirtmiştim.
Bir daha burdan alışveriş yapmam.Umarım frenk üzümü tutar.
lime&mint
17-12-2020, 10:54
Aldıgım fidan 10 cm anca üzerinde yapragı daha sonra dökmüştü. Zaten küçücük ucundan birazcık kırdım içi yeşil artık yaza belli olur. Bu sene meyve vermezmuhtemelen ne kadar büyürse o kadar iyi olacak.Çokküçük göndermişler.
lime&mint
01-06-2021, 23:31
Geçen yıl agustos ayında aldıgım tüplü fidan kurudu. Bildiginiz gövdesi çürümüş.
Zaten diktikten sonra yapragı dışından itibaren solmaya başlamıştı.
Anlaşılan tam köklenmemiş tutmamış ne derseniz diyin.
E fidancım almıştım.Sitelerine yatıgım yorumuda kaldırmışlar. Bir daha asla alışveriş yapmayacagım bir site e fidancım. Gönderdikleri fidanlar çok küçük çelimsiz.
Gelen frenk üzümü 10 santim ya var ya yoktu. Gövde kalınlıgı deseniz incecik. yazıklar olsun... 1 sene boşuna gitti ve verdigim parada gitti... Birde tüplü aldım.
mutlu_inan
02-06-2021, 12:36
Geçen yıl agustos ayında aldıgım tüplü fidan kurudu. Bildiginiz gövdesi çürümüş.
Zaten diktikten sonra yapragı dışından itibaren solmaya başlamıştı.
Anlaşılan tam köklenmemiş tutmamış ne derseniz diyin.
E fidancım almıştım.Sitelerine yatıgım yorumuda kaldırmışlar. Bir daha asla alışveriş yapmayacagım bir site e fidancım. Gönderdikleri fidanlar çok küçük çelimsiz.
Gelen frenk üzümü 10 santim ya var ya yoktu. Gövde kalınlıgı deseniz incecik. yazıklar olsun... 1 sene boşuna gitti ve verdigim parada gitti... Birde tüplü aldım.Ben de birçok fidan aldım kendilerinden.
Mesela yeşil elma aldım arapkızı, sarı elma , içi dışı kirmizi elma . Bunların hepsi bildiğimiz sıradan kırmızı elma çıktı. Ve fudanları diktikten 5 yıl sonra ilk meyveleri gördüğümde çok üzüldüm bunlar benim"yani sıradan herhangi birinin" ayrımını yapabildigim fidanlar. Ben daha bircok çeşit fidan aldım kiraz, vişne, armut, alıç, ceviz badem gibi bunların ayırt edici özelliklerini bilmediğim için doğru geldiler kabul ediyorum ama hiçte doğru geldiklerini sanmıyorum. İnternetin en kötü en dolandırıcı sitesi bence de e-fidancim . Nokta.[emoji35]
MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
aydemiraydın
02-06-2021, 13:16
çok reklam yapıyorlar bir çokta yan siteleri var. ilk zamanlar bende fidanlar almıştım çoğu kurudu kurumayanlarda alakasız çeşitler çıktı.
aydemiraydın
02-06-2021, 13:17
fidan deposunu tercih edin hem ucuz hem kaliteli hem de ücretsiz kargo.
aydemiraydın
02-06-2021, 13:19
Rovada frenk üzümü fidan istanbul dan almıştım. daha ertesi sene üzeri meyve dolu. salkımlar iri ve dolgun. ithal çeşitmiş.
lime&mint
02-06-2021, 16:21
Ben de birçok fidan aldım kendilerinden.
Mesela yeşil elma aldım arapkızı, sarı elma , içi dışı kirmizi elma . Bunların hepsi bildiğimiz sıradan kırmızı elma çıktı. Ve fudanları diktikten 5 yıl sonra ilk meyveleri gördüğümde çok üzüldüm bunlar benim"yani sıradan herhangi birinin" ayrımını yapabildigim fidanlar. Ben daha bircok çeşit fidan aldım kiraz, vişne, armut, alıç, ceviz badem gibi bunların ayırt edici özelliklerini bilmediğim için doğru geldiler kabul ediyorum ama hiçte doğru geldiklerini sanmıyorum. İnternetin en kötü en dolandırıcı sitesi bence de e-fidancim . Nokta.[emoji35]
MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Frenk üzümüyle birlikte birde avustralya yediveren dut almıştım. en azından o tuttu ama yazdıklarınızı okuduktan sonra umarım farklı birçeşit gelmemiştir.
oftalmolog35
17-06-2021, 07:08
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210617/5ee46ae5741d689db76eea2dfae02dee.jpg
Bu yıl da böyleyiz [emoji4]
Kundak Kabza
24-04-2023, 23:18
Bende glaburu ile yan yana diktim. Bahçemin farklı yerlerinde glaburu ağaçları var, fakat iki bitki birbirine meyve rengi olarak çok benziyor ve yaprak yapısı da aynı, ancak meyve oluşum sezonu ve lezzeti bambaşka iki farklı bitki:
cemilsisik
25-04-2023, 08:35
Eylül ayında almış olduğum frenk üzümü fidem nasıl olsa soğukta tutmaz-bahçede telef olacak diye dikmeye üşenmiştim. Sıcak iklimi sever, soğukta tutmaz demişlerdi. Karadeniz iklimi ağır geleceğini düşünerek saksısında beklettim kış boyu otların içinde buldum sonunda.
Fakat kışı canlı atlattığını görünce mart ayı başlarında güney tarafa diktim. 3 haftada epey bir gelişme gösterdi, yeşillendi-yapraklandı, meyve bile tutmaya başladı sanırım. Çok mutlu etti beni:))
Çelişmek var
25-04-2023, 12:43
Zaten kış memleketi bitkisi, serini sever. Bol yağışı veya sulamayı sevse de; su tutan toprakları değil geçirgen zemini seviyormuş. Taş kıran türler arasında bilinir.
Ayrıca hoşuma giden bir tanıtım filmini paylaşmak isterim: https://www.youtube.com/watch?v=-dgBoyWFVGc
Çelişmek var
25-04-2023, 12:48
Gilaburu farklı meyvedir, ancak her ikisi de taş kıran ailesinden, frenk üzümü ise daha leziz: http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/2720-4.htm#post1620653
İstilacı çiçek
27-04-2023, 10:51
Ülkemizde pek bilinmiyor, aşırı lezzetli, alzheimer veya idrar yolu taşlarına fialan iyi geliyormuş, hatta çelikten bile yetiştirmek kolay toprağa saplamanız yeterli
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.