PDA

View Full Version : Ribes (Frenk Üzümü)

Sayfalar : 1 [2] 3

Balıkcı
01-12-2007, 16:32
Tek göz mü?

sinaninci1
01-12-2007, 23:17
Sayın.n_turan
e-mailnizi aldım çok teşekür ederim.

sinaninci1
03-12-2007, 13:08
Sayın n_turan
Bugün kargo geldi çeligi aldım çok teşekür ederim.

n_turan
03-12-2007, 23:34
Güle güle büyütün.

zavilcik
19-12-2007, 11:57
frenk üzümü fidesini nereden temin edebilirim.. iyi günler

vyssera
19-12-2007, 21:28
Zavilcik siz Trabzonluya benziyorsunuz, ormanda bolca var :)

lokmanbahçe
20-12-2007, 14:12
adres yollayan arkadaşlar schisandra chinensis ler oldukça gecikti herkesten özür dilerim.
siteyi bile ne zamandır ziyaret edemiyorum. bayramdan sonraki hafta yollayacağım bi aksilik olmazsa.

zavilcik
20-12-2007, 16:32
ben trabzonluyum ama balıkesirde oturuyorum. onun için sordum. siyah frenk üzümü fidanını arıyorum...

denizakvaryumu
10-01-2008, 11:22
Arkadaşlar

Frenk üzümü ve gilaboru

vitamin ve mineral içeriği bakımından farklılık gösteriyor mu?

denizakvaryumu
13-01-2008, 21:43
Arkadaşlar
Ankara'da aldığımız bazı frenk üzümü ve ahududuların Bursa kaynaklı olduğunu biliyorduk ama neyin nesi olduğunu çıkaramıyorduk.

Bu konuda verdiğim linke bir göz atın derim aynı zamanda bilgi alabileceğimiz telefon no ve isim de var.

Bursa İl Tarım Müdürlüğünü bu titiz çalışması için tebrik etmek lazım.

Peki katalogda belirtilen fidanları nereden bulacağız?

http://www.bursatarim.gov.tr/haber-oku.asp?id=194

MEYVE ÇESIT KATALOGU
Iç ve Dis piyasalarda Pazar degeri olan ve iyi fiyat bulabilen, yeni meyve tür ve çesitlerinin, Ülkemiz üreticilerine tanitilmasi ve yayginlastirilmasi amaciyla Bursa Il Tarim Müdürlügü konu uzmanlarinin iki yillik titiz çalismasi sonucu MEYVE ÇESIT KATALOGU hazirlanmistir.

Hazirlanan bu katalog 81 Il Tarim Müdürlüklerine, Ilçe Müdürlüklerine, Çiftçi örgütlerine, üreticilere ve bu isle istigal eden özel sektörün hizmetine sunulacaktir. Siparisleriniz için enformasyonbrs@hotmail.com veya bursa.cey@tarimnet.gov.tr adreslerine mail ile basvurabilirsiniz. Bu Katalog ile ilgili teknik bilgi, görü? ve önerileriniz için kurumumuz meyvecilik uzmany Dr. Sabahattin UFUK ile 0 224 246 42 30 (Dahili Tel:118) ve 0 532 767 80 58 no'lu telefonlardan irtibat kurabilirsiniz.

Kıvanç Cantimur
11-02-2008, 09:54
Sn Balıkçı sizin gösterdiğiniz fotoğraftaki kırmızı meyveli Frenk üzümü.
Bu konuda
ÇİLEK
AHIDUDU
BÖĞÜRTLEN
BEKTAŞİ ÜZÜMÜ
KIRMIZI FRENK ÜZÜMÜ
SİYAH FRENK ÜZÜMÜ
birbirlerine benzeyen ve karıştırılabilen bitkilerdir. Elbette yerde yayılıcı özelliği ile en aşina olduğumuz çilektir.
Ondan sonra böğürtlen gelir.Böğürtlen sık dallı , dikenli, sürgünleri tüylü yabani bir bitkidir.
Ahududu çileğe çok benzeyen hatta duta da benzeyen yapıdadır. Meyve üzerinde (dut kabarcıkalrı üzerinde) kılçıklar bulunur.
Bektaşi üzümüFrenk üzümüne benzese de tüylü kırmızı meyveleri ile frenk üzümünden ayrılırlar. Frenk üzümü ise sizin yukarda gösterdiğinizdir. Bunun meyvelerinde tüy yoktur. Siyahı, sarısı, pembesi de olmaktadır.

Merhaba değerli arkadaşlar,
Peki bektaşi üzümü Türkiye'nin hangi bölgeleri için uygundur? Ankara'nın Elmadağ ilçesinde (Hisarköy'ün bitişiğinde) bir organik tarım arazisi var (Balaban Vadisinde). Vakit buldukça pazar günleri ekiple araziye gidip gönüllü olarak çalışıyoruz. Verim tatmin edici nitelikte. Fırsat buldukça değişik bitkiler ve meyveler yetiştirmeye çalışıyoruz. Sahşi fikrim bektaşi üzümü yetiştirmek. İç Anadolu gibi kurak bir bölgede bektaşi üzümü yetişir mi. Bölgenin genelde iklimi bu bitkinin yetişmesine uygun mudur?

Teşekkür ederim...

zavilcik
15-02-2008, 21:43
ben kırmızı veya siyah frenk üzümü çeliği arıyorum elinde olan var mı acaba? saygilarımla

sabah
24-03-2008, 13:51
..komşu sitemizde evi olan sabah için bir çelik söktüm ...
Frenk üzümü çeliği kışı atlatmış. Umarım bundan sonra sorun olmaz.
33038*
Fotoğrafı kötü çekmişim.

denizakvaryumu
25-03-2008, 07:59
Benim balkondaki frenk üzümleri çiçek açtı.
Ademden aldığım frenk üzümünden kestiğim çelikler de yapraklandı.

Yalnız çiçekler beni hayal kırıklığına uğrattı :) hiç bir albenisi olmayan hatta dikkatli bakılmazsa çiçek olduğu dahi anlaşılamayan çiçekler.

Ama arkasından gelecek kırmızı üzümler çiçeklerin bu durumunu affettirecek:)

BirLira
25-03-2008, 21:58
istanbul Bauhaus'da,
dün 5-6 çeşit Ribes gördüm. Etiket fiyatı 16.90.

yakamozsimsek
26-03-2008, 03:58
ribes bir sus agacidir ****** meyveleri yenir ancak bir sus agacidir bazi arkadaslar bendeki cali gibi diyor onlar da bir cesit ribes ailesinden olup karisim olarak bulunanlardir ancak yenen meyvelerdir ama biraz eksimsidir bunun icin receli uygun olur Ribes rubrum resimlerini ekleyecegim ama nereye eklemem gerektigini bilmiyorum siz ribes olarak arayiniz siyah beyaz kirmizi bavi renkleri vardir ve yenilebilir

yakamozsimsek
26-03-2008, 04:02
valla resimler bunlar groseiller ribes yani

denizakvaryumu
26-03-2008, 07:44
Siyah olanı frenk üzümü değil bildiğimiz üzüm.Bir yanlışlık olmalı.

Süha Şendoğan
14-04-2008, 14:15
Geçen gün tesadüfen gezdiğim Bursa daimi çiçek pazarında bulduğum Frenk üzümü sayesinde forumdaki yazıları inceliyorum meğer ne geniş alanda bilgiler ve seveni varmış herkese yeni sezonda başarılar..

lokmanbahçe
14-04-2008, 14:55
yenebilen ribes rubrum oluyor şimdi değil mi? ben dondurulmuş kırmızı frenk üzümü almıştım ama bana tadı pek ekşi geldi.

denizakvaryumu
14-04-2008, 15:17
Ankara şartlarında, balkonda ve saksıda duran kırmızı frenk üzümleri çiçek açtı...Gösterişten uzak, çiçek bile olduğu belli olmayan, kokusuz çiçekler :)

nevsune
15-04-2008, 07:55
Gözünüz aydın:)

Demek böyle erkenci oluyorlar. Kış koşulları da iyi gelmiş anlaşılan.

Bu yıl bunlar da ilk denemeniz mi oluyor? Bakalım meyve haberlerini ne zaman alacağız.

denizakvaryumu
15-04-2008, 08:27
Evet ilk deneme.

Kırmızı frenk üzümleri de erkenci ve geçci diye ayrılıyor.Bendeki erkenci tür.

Geçci tür olan rovadayı bir türlü bulamadım geçen sene bauhausa gelmişti ama adeta kapışıldı.

Frenk üzümünde iyi haberler var ama ahududular pek iyi değil , fazla doğal gübre vermekten gelişimde durma var,üst dallar kurudu.

Tayberry-loganberry,matling promise,sarı ahudududa üst dallar tamamen kurudu şimdilerde alttan gelen filizlerle berryleri kurtarmaya çalışıyorum.

Bundan da bir ders çıkarıldı tabi .Doğal gübre de olsa, fazlası ölüm demek :)

Özhan
01-05-2008, 01:32
Ankara şartlarında, balkonda ve saksıda duran kırmızı frenk üzümleri çiçek açtı...Gösterişten uzak, çiçek bile olduğu belli olmayan, kokusuz çiçekler :)

Resimlerini ekleyebilirseniz sevinirim

denizakvaryumu
01-05-2008, 08:02
Bu mesajı yazalı 15 gün geçmiş :)

Şimdi yeşil boncuk şeklinde meyveleri var.

nevsune
01-05-2008, 08:07
Kutlarım. Balkoncuların yüzünü ağarttı ne de olsa.

Tadına bakacağız artık (her ne kadar ekşi sevmesem de), hiç yolu yok:)

denizakvaryumu
01-05-2008, 08:12
İnşallah, hele bi kırmızı hallerini fotoğraflayıp buraya bir ekleyeyim :)

Tayberry-loganberry-sarı ahududu-mattling promise-den bu sene sıfır çekeceğim belli ,hiç olmazsa kırmızı frenk üzümü durumu kurtarsın :)

Özhan
01-05-2008, 23:28
merakla koyacağın resimleri bekliyorum. Güzel bitkileri görünce insanın içinde bir şevk uyanıyor.

botanik_3727
11-05-2008, 19:48
beyler bayanlar her neyse bildiğim kadarıyla
1: parlak renkli meyve ve tohumlar çoğunlukla zehirlidir...
2 : magnolia (manolya giller ) tohumlarının kabuğu kesinlikle zehirliii....
nerden biliyorum...
kabul denemedim ama ben istanbul halkalı peyzaj meslek lisesi son sınıfta okuyorum ve çok güzel bi ortalama 50 yıllık aşkın bi manolya var ve benim ödevlerimden birisi manolyaydı...şu anki yıllık ödevimde manolya ve rastgele bu konuyu gördüm...
herhangi bir zıraat mühendisine falan danışmadan lütfen bu işe kalkışmayın...
meyve bunu niye yapar?
bazı bitkiler tohumlarını geleceğinin sigortası olarak gördüğü için ki öyle bitki tohumu üzerine çok düşer ve kuş, böcek vs zarar vermesin diye bide tohum erken uyanıp aldanıp soyu bitmesin diye kilit veya labirent olarak görebileceğimiz koridorlar koyar....
şöyle diyelim:
siz hiç manolya tohumunu götüren bi karınca veya yiyen bi hayvan gördünüz mü????

botanik_3727
11-05-2008, 19:53
bitkiler hakkında merak ettiğiniz bilmek istediğiniz; tüm konuları halkalı peyzaj meslek lisesi müdürlüğü küçükçekmece istanbul daki 0212 548 40 91 nolu telefona bizzat mühendis, mimar, yüksek mühendis arkadaşlara sorabilirsiniz...
1000 bilsende 1 bilene danış...

sabah
20-05-2008, 09:05
n-turan'ın geçen yıl verdiği kendisi minnacık olan Frenk üzümündeki bu miniklere meyve denebilir mi? :rolleyes:

37845 37846

denizakvaryumu
20-05-2008, 09:31
Olsun hiç vermemekten iyidir.Aslında bu sene hiç vermemesi gerekirdi :)

Demek ki sevmiş yeni yerini :)

n_turan
21-05-2008, 11:58
Sayın Sabah,
Frenk üzümü çeliğinin tutmasına sevindim.
Bu yıl meyve beklememek gerekir. Hatırlarsanız çelikleri dikerken bir iki göz üzerinden budanmasının iyi olacağını söylemiştim. İnsan, "tek bir dalı var, neresini budayayım?" diyor, ancak bir yıl sonra çok daha fazla sürgün ve daha sağlıklı bir çalı elde ediyorsunuz ve ikinci yıldan itibaren de o yeni sürgünler bir yıllık sağlıklı dallara dönüşerek çiçek vermeye başlıyor.

bonsade
21-05-2008, 22:52
Siyah ve beyaz frenk üzümü çeliği buklabilirmiyim . Antalyada fidesi yok Frenk üzümünü bilende yok . İstanbuldaki bahouse burada olsaydı keşke .

mahon67
22-05-2008, 20:10
Siyah ve beyaz frenk üzümü çeliği buklabilirmiyim . Antalyada fidesi yok Frenk üzümünü bilende yok . İstanbuldaki bahouse burada olsaydı keşke .

http://www.fidanistanbul.com/index.php?shop=urunler&id=30&ad=DİĞER%20MEYVE%20ÇEŞİTLERİ

bonsade
24-05-2008, 20:57
Gösterdiğiniz adreste kırmızı olanı varmış oda kalmamış . Siyah beyaz olanı tohumdan eksek yetişirmi . Sayın mahon69 tohumunu bulabilirmiyiz .

mahon67
24-05-2008, 21:59
Gösterdiğiniz adreste kırmızı olanı varmış oda kalmamış . Siyah beyaz olanı tohumdan eksek yetişirmi . Sayın mahon69 tohumunu bulabilirmiyiz .

Ben bu kış ABD'den temin ettiğim 5 çeşit (her çeşitten 10 ar adet toplam 50 tohumluk) frenk üzümünden sadece 1 adet tohumu çimlendirebildim. Oda frenk üzümü değil bektaş üzüm. Yani frenk üzümünün daha iri ve tatlı meyve vereni. Frenk üzümleri blueberry'lerden dahi zor çimleniyor; zira karınca 70'den aldığım bluebery tohumlarından 2 tanesi çimlendi. Yine de tohum almak isterseniz 2009 ocak gibi ABD Tradewinds firmasından ortak getirtebiliriz.(İnşallah) 2009 Ocak gibi bana hatırlatın.

Selçuk Örnek
25-05-2008, 21:59
Sayın Mahon tohumla niye uğraşıyorsunuz? Bauhaus'da hem frenk üzümü, hem de bektaşi üzümü çeşitleri var. Üstelik tohumdan "adına doğru" bitki yetişmeyebilir. Ben bu sezon bir "titania" siyah frenk üzümü ve bir "Hinnomaki red" bektaşi üzümü aldım. Gerçekten çok güzel cinsler bunlar.

İklimsiz
06-06-2008, 21:02
İlk hasadı beraber yiyelim, afiyet olsun:p

denizakvaryumu
06-06-2008, 21:09
Afiyet olsun,
ekşi severlerin gözü aydın :) Bunların türü nedir?

İklimsiz
06-06-2008, 21:14
Kırmızı meyveli frenk üzümü diye biliyorum. Bu bahçeden fakat buradalardaki yaylalarda doğal olarak istemediğiniz kadar mevcut;)

Tadı çok ekşi değil.

f-sunflower
07-06-2008, 12:33
Afiyet olsun Sn.İklimsiz .Bereketli olsun.

denizakvaryumu
07-06-2008, 20:17
39926

Bu kırmızı güzelleri,( johnkeer van tets) ev cinine karşı daha fazla korumak mümkün olmadığından hasat edildi ve hep birlikte tadına bakıldı.:p

n_turan
09-06-2008, 08:29
Anlaşılan Gölbaşı Ankara'ya göre 1-2 hafta arkadan geliyor. Benim frenk üzümleri daha yeni kızarıyor.

denizakvaryumu
09-06-2008, 08:56
Aslında biraz daha tatlaşması için, koyu kırmızı rengi almasının beklenmesi daha iyi olur.

bluecrop
09-06-2008, 18:06
39926

Bu kırmızı güzelleri,( johnkeer van tets) ev cinine karşı daha fazla korumak mümkün olmadığından hasat edildi ve hep birlikte tadına bakıldı.:p

Harika görünüyorlar, afiyet olsun.

Bu da bizim doğal ekolojimizin hediyesi ; Doğu Karadeniz frenk üzümü (Ribes orientalis L.),

40133
40134

denizakvaryumu
09-06-2008, 21:30
Havası suyu bitki örtüsü ile doğu karadeniz gerçekten muhteşem.

bonsade
09-06-2008, 22:49
Sayın Mahon tohumla niye uğraşıyorsunuz? Bauhaus'da hem frenk üzümü, hem de bektaşi üzümü çeşitleri var. Üstelik tohumdan "adına doğru" bitki yetişmeyebilir. Ben bu sezon bir "titania" siyah frenk üzümü ve bir "Hinnomaki red" bektaşi üzümü aldım. Gerçekten çok güzel cinsler bunlar. Antalyada bahause yok . Kırmızı , siyah . beyaz frenk üzümü alma şansım yok . İstanbula gittiğimde bahaustan Ekşi kırmızı olandan bir kök aldım . Fakat siyah beyazı ve bektaşi üzümü yoktu alamadım . Elinde olan arkadaşlar çubuk olarak gönderirse sevinirim .

Selçuk Örnek
10-06-2008, 22:23
39926

Sayın Denizakvaryumu, f.üzümünüzün tadı nasıl? Tatlı, ekşi?

denizakvaryumu
10-06-2008, 22:48
Tatlı değil.

denizakvaryumu
14-06-2008, 12:22
40648

Bauhausdan alınan Johnkeer van tets den sonra Bentderesindeki Adem'den aldığım Bursa frenk üzümleri de oldu.

Bu tür johnkeer van tetse göre daha kısa ve meyveleri küçük ama daha çok meyve veriyor.

Balkoncular, frenk üzümünü balkonunuzdan eksik etmeyin her şart ve her türlü işkence altında bile meyvesini veriyor, muhteşem kırmızı rengiyle balkonda bile meyve yetiştirebilirsiniz diyor.:D

denizakvaryumu
14-06-2008, 12:29
40654

Balkoncuların 2. tercih edeceği meyve de bektaşi üzümü, bu tür de her şart altında sizi meyvelerinden mahrum etmiyor üstelik ekşi diye frenk üzümü almayanlar bu tatlı türü tercih edebilirler.

Resimdekiler hinnomaki red denilen kırmızı tür.Tatlı güzel bir tadı var.

40655

nevsune
15-06-2008, 08:16
Sevgili Denizakvaryumu, size yine afiyet olsun (evcini bayram etmiştir:)). Ben gerekli mesajı aldım:)

Bunlar gerçekten çok güzel görünüyorlar. Frenküzümlerinin görüntüleri her zamanki gibi yine beni kışkırttı, bakalım belli olmaz bunlara dayanamayıp ekşisever oluveririm. Bektaşi üzümüne ise söyleyecek söz yok. Ben onları Bauhausda görmüştüm ama ne olduklarını anlamamıştım doğrusu.

Bu yıl gerek kendi yarattığım olumsuzluklar, gerek güvercinler ve gerekse hesapta olmayan değişiklikler yüzünden balkon tasfiye! noktasında. Hacılardan gelen dışında herşey kurudu. En son olarak da loganberry bir hafta önce güvercinlerin kurbanı oldu, resmen ezmişler. Çok sağlıklıydı, gayet güzel sürüyordu. Belki kökten yeni sürgünler çıkar ama ben görür müyüm bilmem.

Hinnomakinin büyüme, güneş durumu, saksı büyüklüğü ile ilgili bilgi verebilirseniz ve hala bulma şansım olursa sonbaharda bir denemek isterim.

şenol dalkıran
15-06-2008, 09:01
Bende pazardan alıiveriş yaparken köyden ürün getirip satan birinden bunları bulma şansım oldu.Satıcıdan çelikde istedim umarım getirir.Tadı güzel, sağlığa yararları düşünülürsem mutlaka edinmek gerek.

yakamozsimsek
15-06-2008, 10:07
Bu meyveleri lutfen olmadan koparmayiniz resimde gorduklerim malesef olmamis diplerine de sonbahar da biraz at gubresi takviyesi yapiniz recelleri cok guzel olur afiyet olsun ve basarilar.

denizakvaryumu
15-06-2008, 17:32
Hinnomakinin büyüme, güneş durumu, saksı büyüklüğü ile ilgili bilgi verebilirseniz ve hala bulma şansım olursa sonbaharda bir denemek isterim.

Güneş istiyor, öğleden sonra 3-4 saat güneş yeter, normal saksı, 2.senesinde mutlaka meyve verir.

Bende fazladan yeşil bektaşi üzümü var, 3 yaşında, yapraklarını dökünce Şubat gibi size doğru yola çıkabilir :)

Selçuk Örnek
15-06-2008, 21:53
Hinnomaki red hakkında ben de birşey söylemek istiyorum: Bauhausda satılanlar ne yazıkki bir tür mantar hastalıklı!:mad: "American gooseberry mildew" olduğunu düşündüğüm yapraklarda ve meyvede beyaz, unsu bir tabaka bırakan mantari bir hastalık. Benim b.üzümünü sıkı bir budama yaptım. Şimdi yeni çıkan sürgünleri periyodik olarak bir antifungisit ile ilaçlıyorum.

denizakvaryumu
15-06-2008, 22:11
Bende bu hastalık görülmedi.

nevsune
16-06-2008, 15:58
Bende fazladan yeşil bektaşi üzümü var, 3 yaşında, yapraklarını dökünce Şubat gibi size doğru yola çıkabilir :)

Balkonun en mutena yeri, yeşil bektaşi üzümü için şimdiden ayrıldı:)

Çok teşekkür ederim.

Süha Şendoğan
20-06-2008, 15:45
40648

Bauhausdan alınan Johnkeer van tets den sonra Bentderesindeki Adem'den aldığım Bursa frenk üzümleri de oldu.

Bu tür johnkeer van tetse göre daha kısa ve meyveleri küçük ama daha çok meyve veriyor.

Balkoncular, frenk üzümünü balkonunuzdan eksik etmeyin her şart ve her türlü işkence altında bile meyvesini veriyor, muhteşem kırmızı rengiyle balkonda bile meyve yetiştirebilirsiniz diyor.:D

Sevgili Denizakvaryumu,
Üzümlerin çok güzel bende sana sorayım ; yaklaşık 2 ay önce aldığım frenküzümü bir türlü meyvaya durmadı öyleki üstündeki ufak meyvalarıda döktü tek bir dal halinde canlı bir fide ama gelişmesi çok yavaş.
Sulamadamı problem oluyor acaba ?
Suyu azaltmamı önerirmisin ?

denizakvaryumu
20-06-2008, 16:17
Merak etmeyin seneye tüm güzelliği ile meyve verecektir.Tüm bitkilerde alışma devresi vardır, bu bazen bir, bazen iki dönem olabilir.

Frenk üzümleri ne su için, ne de toprak için nazlanan bir çalı ama güneşi eksik etmeyin.

Ben kendi frenk üzümlerimi haftada 2 kere suluyorum .

FIRUZAN
22-06-2008, 14:42
Merhaba,
Şu an frenk üzümü satılan yer var mı? Hemen almalıyım :) Form da Selahattin Bey biliyor denilmiş ama kendisi satıyor mu acaba?

Süha Şendoğan
23-06-2008, 14:59
Frenk üzümü yetiştiren bir üretici Bursa'da var Selahattin hocaya özel mesaj atıp üreticinin adını ve telefonunu alabilirsiniz.

FIRUZAN
23-06-2008, 19:59
Tesekkür ederim Sayın Turco

Süha Şendoğan
09-07-2008, 14:32
Merak etmeyin seneye tüm güzelliği ile meyve verecektir.Tüm bitkilerde alışma devresi vardır, bu bazen bir, bazen iki dönem olabilir.

Frenk üzümleri ne su için, ne de toprak için nazlanan bir çalı ama güneşi eksik etmeyin.

Ben kendi frenk üzümlerimi haftada 2 kere suluyorum .

Sn.Denizakvaryumu,
Tek dal hainde olan Frenk üzümünü fazla sabredemeden budadım.Gövdeden 3 dalı pete koyup deniz yosunlu suda bekletmeğe başladım şu anda budak boğumları yeşerip minik dallar oluşturmağa başladı.
Kök verdiği anda tekrar toprağa alıp denemeğe devam edeceğim.

denizakvaryumu
09-07-2008, 14:54
Yaprak verebilir ama kök vermesi zor...İnşallah verir diyelim :)

bluecrop
09-07-2008, 20:59
Frenk üzümü çoğaltması kolay bir bitki,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=257263&posted=1#post257263

Süha Şendoğan
10-07-2008, 14:35
Bluecrop köklendirme bu mevsimde olurmu ?

bluecrop
10-07-2008, 17:32
Köklendirme ortamı neminin muhafazası koşuluyla ,tabii ki mümkündür.

nejdet68
07-09-2008, 16:58
iyi günler. çerkezlerin gılabor diye adlandırdıkları bir meyve var ağacı ortanca ağacına benzemekle birlikte ondan daha kalın ve büyük. meyveleri tam bir şemsiye şeklinde 4-5 santim uzunluğundaki sapların ucunda ve en fazala nohut büyüklüğünde. rengi önce beyaz sonra sarı sonrada turuncu veya kırmızı oluyor. frenk üzümü gibi salkım şekli yok. çok su istiyor Büyük marketlerde suyu pahalıca satılıyor. meyvesi turşu olarakta kullanılıyor. ancak ben internette bu ağacın adını ve bilmediğimiz özelliklerini bulamadım. Verdiğim bu bilgilere göre bir tahmini olan varmı ? sağlıklı günler diliyorum

izmirden
18-11-2008, 11:33
Herkese merhaba,

Frenk üzümü tohumu ya da fidanı nereden bulabilirim? Elinde olupta satan var ise özelden ya da buradan cevap yazabilirlerse çok mutlu olurum..

AgacSevdalisi
24-11-2008, 14:16
selam arkadaşlar elinde frank üzümü ve bektaşi üzümü fidesi olan varsa gönderebilirmi acaba?saygılar,sevgiler

Volare
27-11-2008, 20:06
Arkadaşlar size bu arada bir başka berryden de söz ediyim...

Türkçe olarak çilekli ıspanak ya da ıspanaklı çilek diye isim koyabileceğimiz beetberry.

Sayın Denizakvaryumu,
bir alışveriş sitesinden(GG) bu bitkinin tohumlarını aldım(Alman orijinli).Temmuz ayında çimlendirdim.Malesef sadece 2 kök hayatta kaldı,hala öyle ancak meyva (ve tohum)alma şansım olmadı.Bu bitki konusunda tecrubeniz varsa paylaşırmısınız?Şu an balkonda,dona dayanıklılığı konusunda bilginiz var mı?
Meyve oluşturmak için ne yapmalıyım?
Teşekkürler.

denizakvaryumu
27-11-2008, 20:18
Bu bitkinin tohumlarını çimlendiremediğimden malasef bir tecrübem yok.

mahon67
22-12-2008, 10:33
İki ilginç frenk üzümü;

1) Sierra Gooseberry (Ribes roezlii); dikenli frenk üzümü
2) Ribes sanguineum ; Mavi frenk üzümü

denizakvaryumu
22-12-2008, 11:56
İkisi de güzelmiş :)

aksu16
20-01-2009, 23:30
arkadaşlar benim gördüğüm sitede mükemmel frenküzümü böğürtlen ahududular var ayrıca torpada da satılıyor sitede gerekli açıklamalar var.Tavsiye ederim www.eymenfidan.com

Volare
21-01-2009, 08:32
Sayın aksu16,
bahsettiğiniz sitede çıplak kök 100 adet ve üzeri fide satılabiliyormuş,
amatörler için uygun değil.

nariçi
21-01-2009, 09:42
Sayın denizakvaryumu, n turan, bu kadar bizi heveslendirdiniz, meyve verecek durumda olan firenk üzümü ve bektaşi üzümlari temin ederseniz sevinirim. Ben o kadar marmara da ege de bulundum ama bunlar o sıralar yokmuş demekki.

denizakvaryumu
21-01-2009, 09:52
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11853

Sn.nariçi

linke bir göz atın derim.

nariçi
21-01-2009, 10:50
Zaten sayın Selahattin Bey'e yazdım. Orası rezerve oldu herhalde.

Meyve verecek durumda olsun istiyorum. (selahattin beyin fideleri küçük-yeni oluyor)

denizakvaryumu
21-01-2009, 12:50
Linkte verilen üzümsüler, benim bildiğim Selahattin Beyin üretimi değil sadece aracılık ediyor.

Bu üzümsülerden , İyi bir gübreleme ile bu sene meyve alınabilir.

aksu16
26-01-2009, 21:27
Antioksidan etkili siyah Frenküzümü ,Ahududu ,Böğürtlen fidanlarını saksıda evinizin balkonunda,terasınızda hobi bahçenizde rahatlıkla yetiştirebilir.Yaz sıcaklarında c vitaminli lezzetli meyve sularını içerken hem kendinizin hemde sevdiklerinizin sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsiniz.Ayrıca frenküzümü fidanlarını evinizin bahçesinin etrafına dikerekte doğal çit oluşumunu sağlayabilirsiniz.ayrıntılar www.eymenfidan.com Çeşit açısından tek çeşitte kalmayın Bursada bizden fazla üzümsü meyve çeşiti zor bulursunuz bu konuda iddalıyız.Durmuş KARAGÖZ

Volare
02-02-2009, 22:41
Bu gun Ingiltereden Ben Connan adinda bir frenk uzumum geldi(ciplak kok) .
Ektikten sonra kokten 2,5cm yukseklikte budayin yaziyor .Emin olamadigim icin budamadim daha .Bilgisi olan arkaslarin yardimini bekliyorum.

aksu16
03-02-2009, 19:36
Bu gun Ingiltereden Ben Connan adinda bir frenk uzumum geldi(ciplak kok) .
Ektikten sonra kokten 2,5cm yukseklikte budayin yaziyor .Emin olamadigim icin budamadim daha .Bilgisi olan arkaslarin yardimini bekliyorum.

*** arkadaşım çıplak kök frenküzümü dikerken fideyi 5cm daha derin dik yanlardan daha rahat filiz verir ayrıca bu sene budama yapmayın derim .İLLAKİ BUDAMA YAPACAĞIM DERSENİZ KESİLEN YERİ MACUNLA KAPATIN .

Volare
03-02-2009, 19:49
Tesekkurler aksu16.
Zavalli bitki bu kadar darbeyi kaldiramaz bence de .

Volare
24-02-2009, 21:16
Dayanamayip budadim , 2.5 cm fazla geldi-5-6cm den budadim .
Elimde kalan 7-8 celigi IBA+NA'batirip ektim .
Gelen bitki yeni surgunler verdi .
Saksilara diktigim tum celiklerdeki surgunler ana bitkininkilerden
uzun ve guzel gorunuyorlar .
Bakalim zaman ne gosterecek.

Balıkcı
25-02-2009, 10:43
Güzel olur inşallah.

nariçi
25-02-2009, 11:04
İki tane frenk üzümü oldu, birini İstanbulfidan dan aldım; birini de Selahattin Beyden, bakalım nasıl olacaklar!

Volare
28-02-2009, 23:52
Budamış olduğum Blackcurrant ' ım dibindeki topraktan iki sürgün verdi .
Bu sağlığının yerinde olduğunun göstergesimidir?
Bilenlerin fikrini beklyorum .
Ana bitkiden kesip , diktiğim çeliklerin resmini ekliyorum .

Adalet Yağcı
11-03-2009, 11:57
10 Mart 2009 tarihi itibarile ben de Frenk üzümü kardeşliğine katılmış bulunmaktayım, hem de kırmızı, beyaz, sarı ve siyah ile.

Fidanlarımı sevgili Eylems, Bauhause dan alıp gönderdi, Pazar günü esas yerlerine dikilecekler.

Anladığım kadarı ile(başlığın tamamını okudum)güneşi seviyor, çitlere yakın yerlerde yetiştirilmesi daha iyi, soğuklara dayanıklı olup olmadığı konusunda kesin bir bilgiye ulaşamadım, sulama aralıkları konusunda da bir mesajda haftada 2 kez su verildiği yazıyor.
Bunların dışında toprağın hazırlanması konusu da dahil dikkat etmem gereken hususlar varsa arkadaşlarımdan yardım rica ediyorum.

Süha Şendoğan
11-03-2009, 14:51
Geçen sene Bursa'dan aldığım Frenk üzümü maalesef kurumaya yüz tuttu, bir müddet daha bekleyip gelişmesini görüp yerinden sökeceğim.
Geçen sene bayağı iyi durumdaydı, kışın çok ayazda kaldı bu sebepten kurumuş olabilir.
Sn.Volare,
Fiden çok sağlıklı görünüyor.

Volare
11-03-2009, 16:05
Teşekkürler turco ,
anaç olan bitki daha gelişkin şu anda ,çeliklerden de umutluyum .
Bence sizin bitki üşümemiştir , çok daha kuzeyde bulunan ülkelerde yetişiyor .
Başka bir sebebi vardır .3-4 yıl önce benim de iki fidem ölmüştü -bence budama ve gübrelemesini bilmediğim için oldu .Budamaktan korkmamak lazım bence;). Bu tabi nacizane kişisel görüşüm , bilenler ne der bilmiyorum.
Saygılar .

Çeliklerimin annesi .

MSaygin
12-03-2009, 11:37
merhaba,

Benim çeliklerim ve açık köklü gelen fidanlarım da sürgün verdiler, hızla büyüyor yaprakları.
Adana bu bitkiler için sıcak biliyorum ama henüz Mart ayındayız, o yüzden güneyde güneşe bakan yerde tutuyorum.Böyle kalsınlar mı yoksa yarı gölge bir yere alayım mı, ne önerirsiniz?

experienced
18-03-2009, 17:09
Merhabalar; kuş üzümü konusunda burayı bulduğum iyi oldu, 37 yaşındayım kuş üzümü konusunda hatırladığım çok az şey var. İlki tanelerinin tam yuvarlak ve 3 ila 4 mm civarında olduğu ve tatlımsı ekşilikte olduğu ve tabii harikulade lezzeti. Ve bunu ermeni kökenli vatandaşlarımızın zeytinyağlı sarma ve dolmalarda ve iç pilavlarda çok kullanıldığıydı. Çok uzunca bir süre neden şimdi eski tattaki kuş üzümleri yok diye merak ettikten sonra bakanlığın ilgili tebliğinden de anladım ki benim bildiğim kuş üzümü ile şimdiki kuş üzümleri farklı öncelikle Türk Gıda Kodeksi baharat tebliğindeki tanıma göre Kuş Üzümü Vitis vinifera L. türüne giren çekirdeği oluşmamış veya tam gelişmemiş ufak taneli üzümlerdir yani bunların yıkanıp, tekniğine uygun olarak kurutulmuş halidir. Yani kısaca sultani üzümdür. Ve benim bildiğim kadarı ile sultani üzümün çekirdeği zaten yok ve bu zaten bir üzüm türü. Bence ilk sayfalarda yer alan Black Currant isimli tür ve resmi benim çocukluğumda hatırladığım kuş üzümlerine çok benziyor. Tabii tadına bakmak lazım. Ancak bu meyvelerin yani benim çocukluğumdan hatırladığım ve bu kuş üzümlerinin bizim bölgemizde yer alan bazı köylerde çalı şeklindeki bitkilerden toplandığını öğrendim bu yıl gidip görmeyi ve toplamayı düşünüyorum.

Minem
18-03-2009, 17:14
Sayın experienced; sizin söylediğiniz pilav ve dolmada kullanılan kuş üzümü ile frenk üzümü aynı şeyler değil. Daha önce Mine hanım bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=74189&postcount=4) mesajında belirtmişti bunu.

Volare
18-03-2009, 17:31
Sayın experienced Bursadaki sempt pazarlarında ağustos - eylül aylarında frenk üzümü satılır ,
hem siyah hem kırmızı . Bursa bu yönde çok şanslı .İzmirde malesef kızılcık bile bulmak mümkün değil .

experienced
19-03-2009, 14:11
Sayın Volare, frenk üzümü **** kızılıcık ve hatta muazzam ahududu ve hatta karamuk (böğürtlen [Agrostemma githago]) hakkında çok haklısınız. Ancak bizde sizin bölgenin eşsiz ikliminden ötürü lezzetlerinize lezzet katarak mutfağınızın zenginliğini arttıran otlarınızı buralarda bulamıyoruz. Bu arada ben Bursa'nın İnegöl ilçesinde ikamet etmekteyim, ve bizde sadece kırmızı frenk üzümü bulunur. Birde Sayın Minem'in dediği konuyu hala araştırmaktayım, bu forum konusu bana çok yardımcı oldu ama hala 12 sayfanın tamamındaki mesajları okuyamadım. Umarım benim tadını hatırladığım kuş üzümlerini bir gün bulabilirim. Eğer bulacak olursam kesinlikle yetiştireceğim. Ve son olarak paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

denizakvaryumu
19-03-2009, 15:36
Kuş üzümünden kastınız pilavlara vs.katılan üzüm ise Görelede yetiştiriciliği yapılmakta.

Kuş Üzümü
Latince adım: Sorbus aria’dır.
Rosaceae familyasındanımş Anadolu’da yöresel adım Üvez’dir. En fazla 5-10 metre boyuna, 4-6 metre genişliğine kadar büyürüm. Ormanlarda diğer ağaçlarla birlikte yaşarım. Ana vatanım Amerika ve Avrupa’dır. Gövdem sarımsı gridir. Yapraklarımın uzunluğu 25 cm. olup, her sürgünde ise sıralı şekilde 11-17 yaprağım olur. Yapraklarım sonbaharda sarı ve kırmızı renglerini alır. Kış aylarında yapraklarımı dökerim. Çiçeklerim sık demet biçiminde, beyaz renklidir. Meyvelerim ise oranj kırmızısı renginde ve üzüm salkımı şeklinde olup 5 mm’ye kadar büyürler. Güneşli ve gölgeli havalarda yetişirim, 20°C’lik soğuğa bile dayanabilirim. İnsanlar beni kış aylarında budarlar, budarkende bana farklı şekiller verirler. Budama sırasında kuru ve yaralı dallarımdan kurtulurum. Bunun dışında büyük bir budamaya ihtiyaç duymam. Meyvelerim çok ekşidir, meyvelerimi insanlar salamura yapıp kışın tüketirler.
Kaynak: Faruk YALÇIN

http://www.ogm.gov.tr/sincap/bitki/kusuzumu.htm

agozce
20-03-2009, 00:53
[QUOTE=denizakvaryumu;382941]Kuş üzümünden kastınız pilavlara vs.katılan üzüm ise Görelede yetiştiriciliği yapılmakta.

Fidan satan bir yer biliyor musunuz, nasıl bulabiliriz?

Volare
20-03-2009, 05:16
Sayin experienced ,
mujdemi isterim , aradiginiz Sorbus aria size cok yakin Bursa Ankara yolu 13 km Kestel
Uludag fidancilik .Farkli boylarda ve yaslarda fideleri var .
Internette www.uludagfidanligi.com'dan gorebilirsiniz .
Bence ayri konu acin , burasi frenk uzumu sevenlerin .
Faydali oldugumu umarim .

denizakvaryumu
20-03-2009, 11:09
Aramızda Sorbus aria yetiştiren var mı?

experienced
20-03-2009, 11:52
Selamlar, haklısınız en kısa zamanda Kuş Üzümü ile ilgili ayrı bir konu açmalı ancak konunun açılacağı alan muhtemelen çalıların altında bir yerde olacak ama Vitis in altında mı? Yoksa başka bir alt başlıktamı o daha belli değil, ancak bu linkteki http://library.wur.nl/speccol/fruithof/florapomonanl/Druif/TxtPla/Img/TxPK01.jpg ürüne (yapraklarına bakarsak bir vitis galiba) çok benzediğine kesin eminm bu linkteki adımlar ile Likapa ya kadar gidiliyor kesinlikle eminimki bu bir likapa **** Üvez cinsi bir şey değil. Sayın Necati Güvenç MAMIKOĞLU'nun Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları isimli eserinde üvez in bir kaç türü ile ilgili resimler var ve zaten boyutları ve rengine bakarsak bunlara uymuyor. Ayrıca Zaten Türk Dil Kurumunun bastığı Sayın Turhan BAYTOP'un Türkçe Bitki Adları Sözlüğündeki isimlerden de yola çıkıp baktığımda aynı sonuca ulaşmıştım. Üzümsü meyveler istesindeki tüm türlere göz attım. Bildiğimiz adı ile Gülnar ve Senirkent'te üretiminin yapıldığını duydum ama benim bildiğim üzüm olup olmadığına eminim.

Volare
20-03-2009, 16:32
Sayin experienced ,
Adını bilmediğiniz hayali bir bitki desenize , o zaman çok zor.
Kolay gelsinden başka ne denir bilemiyorum .

denizakvaryumu
21-03-2009, 23:35
Sorbus aria, pilavlara katılan kuş üzümü müdür?

Bu sorunun cevabını bu forumda ancak Sn.Herbaryum verebilir.

mahon67
22-03-2009, 19:21
Zonguldak/Çaycuma çevresinde de buralarda doğal olarak yetişen bir vaccinium türüne de yöresel olarak kuş üzümü deniliyor. Karadenizin bazı yörelerinde de aynı vaccinium türüne çoban üzümü denildiğini duymuştum.

Ancak pilavlara katılan kuş üzümünün bir vitis türü olduğunu düşünüyorum.

AgacSevdalisi
23-03-2009, 09:02
Merhabalar.bende Şubat ayında sayın selahattin beyden aldığım frenk üzümü ve bektaşi üzümümü saksılara diktim. bektaşi üzümümü oda içerisine koydum 2 haftada yaprakları çıkmaya başladı ama sanırım güneş görmediğinden çok cansız büyüdüler ve çıkan yaprakların bir kısımı kurudu (toprakta yanmış hayvan gübresi var)bunun sebebi ne olabilir?frenk üzümünüde daha serin olan mutfağa koydum şimdi yaprakları çıkıyor ve anladığım kadarıyla çiçek açıyor.bu zamanda çiçek açması normalmidir?yakında resimlerini ekleyeceğim.bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

erdenaycincin
28-03-2009, 18:51
acaba rica etsem banimle elinde siyh frenk üzümü ve bektaşi üzümü temin edebilirmi lütfeeeeeeen :)

Adalet Yağcı
28-03-2009, 19:27
acaba rica etsem banimle elinde siyh frenk üzümü ve bektaşi üzümü temin edebilirmi lütfeeeeeeen :)

Sayın Erdenaycincin;
Mesajınızdan hiç bir şey anlayamadım :rolleyes:

erdenaycincin
29-03-2009, 17:13
sayın Adalet hanım haklısınız galiba biraz daha anlaşılır yazmalıyım. elinde siyah frenk üzümü ve bektaşi üzümü fidesi mevcut olan bir arkadaşımız varsa benimle paylaşabilirmi rica etsem.bende kırmızı frenk üzümü mevcut isteyen olursa paylaşmaya hazırım.selam ve sevgilerimle dostlarım.

erdenaycincin
29-03-2009, 17:21
[QUOTE=AgacSevdalisi;384896]Merhabalar.bende Şubat ayında sayın selahattin beyden aldığım frenk üzümü ve bektaşi üzümümü saksılara diktim. bektaşi üzümümü oda içerisine koydum 2 haftada yaprakları çıkmaya başladı ama sanırım güneş görmediğinden çok cansız büyüdüler ve çıkan yaprakların bir kısımı kurudu (toprakta yanmış hayvan gübresi var)bunun sebebi ne olabilir?frenk üzümünüde daha serin olan mutfağa koydum şimdi yaprakları çıkıyor ve anladığım kadarıyla çiçek açıyor.bu zamanda çiçek açması normalmidir?yakında resimlerini ekleyeceğim.bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. sayın ağaçsevdalısı imkanınız varsa onları bahçeye dikin yoksa balkondada olur frenk ve bektaşi üzümleri arsız bitkilerdir kurusalar bile diplerinden yetişir.ben ilk frenk üzümümü dedemden temin etmiştim o ilk baharda frenk üzümlerinin dibine tavuk gübresiyle odun külünü karıştırıp koyardı.sizinde denemenizi tavsiye ederim bu mevsimde çiçek açmalarıda normaldir havalar güzel gidiyor.selamlar başarılar.

kaktüs
31-03-2009, 13:34
13 sayfayı okudum ama Frenk Üzümü'nün genel istekleri konusunda pek fikir sahibi olamadım. Ne tür topraklardan hoşlanır ve ne kadar su isteği var gibi... Zor koşullara dayanıklı (sıcaklık gibi) olması ve güneşi sevdiği izlenimi edindim hepsi bu...

Özellikle sn. denizakvaryumu saksıda yetiştiriyor bir süredir sanırım. İsteklerini paylaşabilmeniz mümkün mü?

denizakvaryumu
31-03-2009, 13:42
Saksıda da oluyor ,ben 2 dönem üzümlerini saksıda yedim ancak tatlı olmadığını belirtiyim.Güneş isteyen bitki, toprak konusunda seçici değil.

Ancak bahçede daha mutlu olacağını belirtiyim :)

kaktüs
31-03-2009, 13:45
:) Bahçede ben de daha mutlu olurdum tabii ki de, bahçe benim olsaydı... :)

Ben mayhoş tatları severim... Frenk üzümlü pasta tattım favorim oldu.. :) Vişne, ahududu, böğürtlen sevdiğim tatlar arasında.. Frenk üzümünüz duruyor mu? Sizde saksıda asmalar da vardı sanırım.

ormancık
31-03-2009, 15:40
13 sayfayı okudum ama Frenk Üzümü'nün genel istekleri konusunda pek fikir sahibi olamadım. Ne tür topraklardan hoşlanır ve ne kadar su isteği var gibi... Zor koşullara dayanıklı (sıcaklık gibi) olması ve güneşi sevdiği izlenimi edindim hepsi bu...

Özellikle sn. denizakvaryumu saksıda yetiştiriyor bir süredir sanırım. İsteklerini paylaşabilmeniz mümkün mü?

Sn kaktüs,

Ben de geçen yıl saksıda frenk üzümü ve asma yetiştirmeyi başardım. Aslında zor koşullara dayandı hem de Ankara gibi bir yerde:dilli:Ama yine de sevgili denizakvaryumunun dediği gibi bu tür bitkilerin yeri bahçe:(

Adalet Yağcı
31-03-2009, 16:55
İki hafta önce yayla bahçeme diktiğim ribeslerimin durumu çok iyi görünüyor, diktikten yarımsaat sonra üzerine kar yağmıştı.
Ben Ribeslerin kolay bir bitki olduğuna karar verdim, Bauhaus a kadar dünya yol geldi, sonra da İstanbul dan Mersin e yolculuk etti ve hiç nazlanmadan yerini beğendi.

Diğer Ribes fotoğraflarını Adalet Yağcı'nın bahçesine yükleyeceğim.

Volare
31-03-2009, 17:59
Sayın Adalet hanım ,
hakikaten öyle , benimkiler İngiltereden 10 günde gemiyle topaksız geldiler ,
geldiğinin ertesi günü diktim . Yetmedi ingilizler budayın dedi diye 1 karış tüm dalları kestim . İster inanın , ister inanmayın ,kestiğim çelikler de tuttu , bitki de sapasağlam .
Şu an üzerinde çiçekler var .Yani dayanıklığını ıspat ettiler . Hele sizinkiler karların altında yemyeşil ! Bravo !

Adalet Yağcı
31-03-2009, 18:03
Sevgili Volare, bu kadar çabukmu çiçekleniyorlar, ne güzel.
Fotoğraf ekleme imkanınız varsa görmek isterdim, çok merak ettim.

Volare
01-04-2009, 13:40
Sevgili Adalet hanım ,
resimleer...

kaktüs
01-04-2009, 13:42
Sayın Adalet hanım ,
hakikaten öyle , benimkiler İngiltereden 10 günde gemiyle topaksız geldiler ,
geldiğinin ertesi günü diktim . Yetmedi ingilizler budayın dedi diye 1 karış tüm dalları kestim . İster inanın , ister inanmayın ,kestiğim çelikler de tuttu , bitki de sapasağlam .
Şu an üzerinde çiçekler var .Yani dayanıklığını ıspat ettiler . Hele sizinkiler karların altında yemyeşil ! Bravo !

Bu ribes'leri öldürmek zordur anlamına mı geliyor :))))
Ne mutlu...

Ama ben ilk sene saksıda süzülüşünü görmek istiyorum gene de.. Kıyamıyorum dışarı dikmeye...

Volare
01-04-2009, 15:04
Sayın kaktüs ,
saksıdaki bitkiniz açtı mı acaba ?
Daha önce (5YIL) ben de REAL'den siyah ve kırmızı frenk üzümü aldım.
Özene bezene saksıya diktim . Hiç budamadım ,uzayıp boy atmasını bekledim .
2'nci senenin sonunda kurudular . Yani frenk üzümü ölümsüz değil .
Onları fazla şefkat ve budama korkum öldürdü . Şimdi de budarken bir dalı bıraktım -
ucunu kesmedim , o daldaki filizler çok cılız çıktı diğerlerine kıyasla . O dalı da bu pazar kestim .
Siz bilirsiniz artık...

kaktüs
01-04-2009, 15:45
:)) Henüz elime ulaşmadıkları için durumlarını söyleyemeyeceğim :)

Ben genellikle budamaktan korkmam da yanlış budamaktan korkarım :)))) Kurumanın budamama ile alakası olabilir mi ki acaba onu rahatsız eden başka birşey mi olmuştu?
Yapımarketlerden evlere gelen bitkiler genellikle nedense bir uyum sorunu yaşıyorlar. Sanırım onları o hale getirmek için farklı muameleler uygulanıyor. Bilemiyorum

Volare
01-04-2009, 16:09
Budama ile ilgili sitedeki yazıları okuyursanız , budamanın bitkinin gelişmesi için bir teşvik olduğunu göreceksiniz .
Bu , hem bitkinin kökü için ,hem de dalları için gerekli bir muamele bence
( konunun uzmanları da böyle söylüyorlar) .
Yapı marketlerden farklı bitkiler aldım , şu an hiç biri hayatta değil .
Bunun onların yaptıklarından mı , yoksa benim bilinçsiz müdahalelerimden mi bilmiyorum .
Benim bakımım biraz bilinçsiz ve mekanik olmuş olabilir- su ver , gübre ver ,ışık ver olacaktır !
Ama olmuyor !
Şimdi araştırıyorum-olması için bu bitki ne şartlar istiyor .
Daha az ölüyorlar ,bence gelişme var ...

hizals
01-04-2009, 16:35
Berry türü meyveler yıllık sürgünlerden meyve verdii için meyve verdikten sonra yaşlı sürgün budanır ertesi yıl aşağıdan gelen yeni sürgünler teşvik edilir.

Adalet Yağcı
01-04-2009, 17:24
Ay, sevgili Volare, ne güzel şeyler bunlar, yerim :) ben onları.
Ben şimdi çok meraklandım, doğrusu dalların arasında çiçek aramak aklıma gelmedi, benimkilerde de varmıdır acep? Vardır vardır, yoksa bile bir dahaki ziyaretime kadar olacaktır.
Sağlık ve esenlik içinde büyüsünler.

Berry türü meyveler yıllık sürgünlerden meyve verdii için meyve verdikten sonra yaşlı sürgün budanır ertesi yıl aşağıdan gelen yeni sürgünler teşvik edilir

Sayın Hizals, yıllık sürgünlerden bahsediyorsunuz ama sevgili Volare'nin ribeslerine bakın, eski sürgünler çiçek vermiş.

Volare
01-04-2009, 17:56
;)Sevgili Adalet hanım ,
gönderilen bitki 2 yaşındaydı,daha önce meyve verip vermediğini bilmiyorum.
Ama sanırım bu sene ben bu meyvelerden tadacağım;)
Adalet hanım ,yaylaya varınca ilk iş bence o koyu yeşil bağları kesin ,
bitkiyi özgür bırakın .Galiba taşıma esnasında zarar görmesin diye dallar derlenmiş toplanmış .
Artık evlerindeler , rahat edebilirler , değil mi:o

Adalet Yağcı
01-04-2009, 18:03
Son derece sağlıklı görünüyor sevgili Volare, eminim sizi mutlu edeceklerdir.
Anladığım kadar siz de bu sene diktiniz bu Ribesi.
Benimkiler topraklı geldi, 950 rakıma göre gelişimi çok iyi, İzmir daha sıcak olduğu için çiçeklenme devresine geçmiş sizinki.
Diğer ribeslerime baktınızmı? Adalet Yağcının bahçesi

günebakan
01-04-2009, 19:04
İzmir sıcak ama Adalet hanım daha benim ribesim'de yaprak bile yok. Dört gözle bekliyorum yapraklarını:)

hizals
01-04-2009, 19:21
Frenk üzümünde 2 yıllık sürgün sistemi mevcut olduğunu öğrenmiş olduk. Ben genel berry bilgisinden yola çıkarak söylemiştim demek ki bunu aklımıza yazıyoruz :D

küçük_bahçe
22-04-2009, 08:51
Arkadaşlar frenk üzümü çeliği arayan var ise, Bauhaus'a siyah,sarı ve kırmızı frenk üzümleri gelmiş. Bir de sarı renkte frambuaz benzeri bir bitki vardı, onun ne olduğunu tam anlamadım.Tam hatırlamıyorum ama sanırım 14TL den satılıyordu. Ben kırmızı frenk üzümü aldım, saksı içerisinde bahçenin güneş alan bir bölümüne yerleştirdim. Ben mi abartıyorum bilmiyorum ama iki gün içerisinde sanki yaprakları daha bir gelişti. Bu kadar hızlı gelişen bir bitki mi acaba merak ediyorum.

Adalet Yağcı
22-04-2009, 09:00
Sevgili Günebakan, başlığı ihmal etmişim, mesajınızı bu gün gördüm.
Şu ana kadar sizin ribesiniz de yapraklanmış ve sizi mutlu etmiştir umarım.

Ribes gerçekten de çok hızlı gelişiyor Küçük bahçe, hele de uyanma döneminde ise.
Bana gelenler de üç gün içinde yapraklanmışlardı.

kaktüs
22-04-2009, 09:01
Ben de dayanamayıp almıştım... Bir kuru dal idi. Şimdi üzerinde çiçekler var... :D

küçük_bahçe
22-04-2009, 09:08
Bu kadar hızlı gelişir ise sanırım bu sene meyve yiyebiliriz değil mi?

Volare
22-04-2009, 09:45
Ben de dayanamayıp almıştım... Bir kuru dal idi. Şimdi üzerinde çiçekler var... :D

Sayın kaktüs sizi kıskandım ,benmkiler hem İzmirde ,hem de henüz açmadılar ...hem sevgi ,ilgi de veriyorum ,ekstra ne istiyor olabilirler :confused:

Adalet Yağcı
22-04-2009, 09:46
Çiçeklendi ise elbette yiyebilirsiniz :)
Benim ribesler yaylada olduğu için henüz çiçeklenme olmadı, Mersin'de kalsaydı eminim çiçeklenirdi.

kaktüs
22-04-2009, 10:08
Sayın kaktüs sizi kıskandım ,benmkiler hem İzmirde ,hem de henüz açmadılar ...hem sevgi ,ilgi de veriyorum ,ekstra ne istiyor olabilirler :confused:

Bauhaus'tan aldığım küçücük saksı, çamur gibi topraklı ve dar geldi gözüme. Bahçe toprağı ve gübre ile daha büyük bir saksıya koydum. Güneşli açık balkona çıkardım. Ve ilgilenmedim... Toprak çok kuruduğunda suluyorum sadece. (Hatırladığımda :D Şu anda çok göz önünde olmayan bir balkonda da)

Volare
22-04-2009, 10:42
Aaa yanlış anlaşılma oldu , ben bunları gojiler için yazmıştım ,
yoksa frenk üzümlerimin resimlerini zaten yayınladım:rolleyes:
Şu an meyvalar var üzerinde . Çok özür dilerim ;)

Adalet Yağcı
22-04-2009, 10:49
Sevgili Volare, ben de şaşırdım, önceki mesajınızı kontrol ettiğimde beni kıskandıran çiçekleri duruyordu.
Benim goji berryim de kendine gelemedi, yaylaya diktiğimden beri toparlanamadı bir türlü, ama alışacak tabi.
Havaların iyice ısınmasını bekliyor olabilir.

günebakan
22-04-2009, 18:33
Evet Adalet hanımcığım sonunda benim ribesimde yapraklanmaya başladı teşekkürler:)

nariçi
22-04-2009, 18:57
Ben volare'nin frenk üzümlerini pek tanıyamadım. Ben de almıştım, fidan istanbuldan ve Selahattin Yılmnaz'dan ikisinde de çiçek var. Selahattin hocanınki biraz küçük salkımlı ama fidanistanbul un gönderdiğinde salkım biraz uzun. Meyvelerde oluşmaya başladı.

YeşilSeven
22-04-2009, 21:15
Ribesler Bayrampaşa Bauhaus'ta 16 tl, fiyatlara "İstanbul" farkını hemen yansıtmışlar :)
Sarı cinslerden ben de aldım, hepsi birden coşmuş gibi fışkırıyorlar saksıdan.

Volare
22-04-2009, 23:38
Ben volare'nin frenk üzümlerini pek tanıyamadım. Ben de almıştım, fidan istanbuldan ve Selahattin Yılmnaz'dan ikisinde de çiçek var. Selahattin hocanınki biraz küçük salkımlı ama fidanistanbul un gönderdiğinde salkım biraz uzun. Meyvelerde oluşmaya başladı.

Sayin narici ,
Blackcurrant Ben Conan adinda bir cins , hediye geldi , blacmoor'dan .
Sadece kargosunu odedim . Harkulade dayanikli bir bitki .meyveler su an yesil ama siyah olacaklar insallah . Bitki disinda budayinca aldigim celiklerden de 3 tanesi tuttu , su an yesil .Yani seneye olmasa da yakin gelecekte baya frenk uzumu yiyecegiz .:)

nariçi
23-04-2009, 19:03
Afiyet olsun. biraz değişik görünmüştü. Bir özelliği var demektir. Yarın bende resimlerini yüklerim. Ama sizinki daha ekzotik nazenin ne de olsa yabancı.

Volare
23-04-2009, 19:27
...Narin hali ...bu sene Izmirde cok yagis vardi , gunesi pek goremedik henuz;)

YeşilSeven
26-04-2009, 11:25
Mart ayında Selahattin beyden alıp diktiğim çeşitlerden ayrı olarak yeni aldığım ribes ve rubuslar. Nasipse bu hafta Aydındaki daimi yerlerine göndereceğim.

sındırgılı
26-04-2009, 17:37
Bauhaus'tan mı aldın?...Keşke biraz bekleseydin..Ben Demir Fidancılığı bekliyorum.Çiçek açsınlar, rengine göre alacağım,hemde pazarlıkla biraz daha ucuza....

kaktüs
28-04-2009, 10:08
Demir fidancılıkta da mı aynı türlerden var?

YeşilSeven
28-04-2009, 10:29
Evet Bauhaustan aldım. Ben de zaten diğer siyah, kırmızı türler ile çeşitli böğürtlen ve ahududular vardı. Aydında süper hızlı gelişim gösterdiler. Bunların geç kalmaması için hemen aldım, yerlerine gönderdim. Demir fidancılık çıkarttığında bilgimiz olsun bakarız başka neler var.

bari
05-05-2009, 18:27
Benim frenk üzümleride ele gelmeye başladılar.. Bir reçel kaynatımlık çıksa bari:(

kaktüs
05-05-2009, 22:49
Oooh oooh maşallah ... :) Hasat ne zaman ?

Adalet Yağcı
06-05-2009, 08:16
Pazar günü gittiğimde hepsini tek tek kontrol ettim, ribeslerimde tomurcuğa benzer bir oluşuma rastlamadım, bu sene ribes üzümlerini göremeyeceğim :(sanırım

Volare
06-05-2009, 11:01
Adalet hanımcığım , üzülmeyin , daha ilk seneleri .
Daha yaylaya uyum sağlayıp serpilecekler .Seneye meyvaları görürüz inşallah .
İnsan bile taşınınca bir adaptasyon süreci olur ,düzen kurana kadar zaman gerekir .
Ribescikler mekan ,rakım ,ortam ,iklim bir çok değişiklik yaşadılar .
Onlara zaman tanıyın;)

Adalet Yağcı
06-05-2009, 14:36
Ama sevgili Volare, benim diktiğim fidanlar oldukça gelişmişlerdi, yani görümlük bir kaç salkım verseler n'olurdu ki.

karagoz
07-05-2009, 12:52
yesilseven oldukça güzel görünüyorlar

karagoz
07-05-2009, 12:53
resimlerini gönderebilirmisiniz.fikir yürütürüz

Adalet Yağcı
07-05-2009, 13:08
resimlerini gönderebilirmisiniz.fikir yürütürüz

Bu mesaj benim için mi?

YeşilSeven
07-05-2009, 13:40
Benim frenk üzümleride ele gelmeye başladılar.. Bir reçel kaynatımlık çıksa bari:(

Maşallah, maşallah... Biz de seneye hasat bekliyoruz bakalım. Nasipse 1 Haziranda 1 hafta Aydındayım... Bakalım 60 farklı tür meyve ne hale geldiler? Sabırdan çatlamazsam gidene kadar :p

kaktüs
07-05-2009, 13:56
Adalet hanım belki çiçeklenir yakında. :) Ümidinizi kesmeyin çiçeklenmek için geç mi kaldı ki?

Adalet Yağcı
07-05-2009, 16:51
Adalet hanım belki çiçeklenir yakında. :) Ümidinizi kesmeyin çiçeklenmek için geç mi kaldı ki?

Hiç bilmiyorum sevgili Kaktüs, belki de havaların biraz daha ısınmasını bekliyordur(inşallah)doğru dürüst güneş açmadı ki :(

gilan
12-05-2009, 13:08
Ben de aynı merak içindeyim.
Çok iyi yaprak ve dal gelişimi var ama çiçek namına birşey yok. Açmayacak mı yoksa daha vakti mi gelmedi anlayamadım.

Ankara'da bahçede dikili Frenk Üzümü olanlara soruyorum:
:confused: Frenk üzümleriniz çiçek açtı mı?

kaktüs
12-05-2009, 13:12
Benim frenk üzümlerim açmadı. Açık balkondalar ama daha yeni edindiğim için bu sene çiçek açarlar mı bilemiyorum.

Oğuzhan
12-05-2009, 13:33
Benimkilerde açmadı.Belli de olmaz belki süpriz yaparlar .

silence
28-05-2009, 19:04
bunlarda benim frenk üzümlerim iyi görünüyorlar degil mi :)

http://img41.imageshack.us/img41/6898/ribes.jpg

YeşilSeven
29-05-2009, 07:55
Aman maşallah balkon sefası yapmışlar kendilerine. Şimdiden afiyet olsun.

sabah
29-05-2009, 10:17
Ankara'da bahçede dikili Frenk Üzümü olanlara soruyorum:
:confused: Frenk üzümleriniz çiçek açtı mı?
Bizim bahçedeki henüz açmadı.

kopshtar
29-05-2009, 12:54
Maaşallah Silence;
Ne bol meyveli bir salkım yapmış size.
Benimki yerine mi alışamadı nedir. salkım gibi değilde tek tük meyve bağlıyor.

silence
29-05-2009, 14:19
sadece sabah günesi görmelerine ragmen oda 2-3 saat asagı yukarı durumları iyi bol bol su veriyorum sünger gibi cekiyor suyu bole acınca insan cok mutlu oluyor nese kaynagım bunlar günün stresi bi anda yok oluyor;)

kopshtar
29-05-2009, 22:39
Sormayın ben de aynı durumdayım. İşten eve gelince bazen kravatımı bile çıkarmadan kıvırıyorum paçaları, dalıyorum bahçeye. Bir bakmışım 2 saat geçmiş :))

nariçi
03-06-2009, 22:16
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=79908&d=1242835078

Üzümler kırmızılaştı, bugün bir tanesini yedim.

Öznur
04-06-2009, 10:26
Merhaba, geçen gün senelerdir aynı yerinde duran şu bitkiyi gördüm ve ne güzel bir sarmaşık çiçek de açmış diye düşündüm.Sonra tesadüfen bu başlığı okudum ve bu bitkinin bir üzüm çeşidi ya da gilaboru olabileceğini düşündüm. gilaboru başlığında o olmadığını söylediler, bir de sizin fikrinizi almak istiyorum.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=83560&d=1244058727
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=83561&d=1244058727

Bakımsız bir yerde kendiliğinden yetişmiş bitkinin bir kısmı meyveli bir kısmı çiçekte.

Volare
04-06-2009, 15:29
Sn. sabahgunesi ,
Bu bitkinin / cicegin adi ne ?
bolumunde deneyimli botanikci , hocalarimiz var .
Sorunuzu orada sorarsaniz acik ve net ,
hatta latince olarak , cevap alacaksiniz .
Saygilar .

silence
04-06-2009, 22:47
son halleri artık böle tutamıyacağım kendimi daha fazla ..... hmmm

Volare
06-07-2009, 21:25
Bizim daha ilk yılımız ,çok çiçek açtık , ama iki üzümcük verdik .
Bu ikincisi ,ilkini 2 hafta önce tattım ekşiydi , bu güzelmiş .

limon
06-07-2009, 22:49
Bauhausdan baharda, sarı ve kırmızı iki çeşidini almıştım. Aldığımda üzerinde çiçekleri ve meyveleri vardı ama hem getirene kadar arabada hem de yerinde hepsini döktü. (sera ortamında yetiştiğinden) Bu sene sadece yerine alışmasını bekliyorum, seneye ürün alacağım inşallah.

Adalet Yağcı
15-07-2009, 11:52
Bu sene Mayıs ayında bahçe duvarının dibine üç adet ribes (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86450&d=1244917894), bir adet Frenk üzümü (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86451&d=1244917894), ve bir kaç tane de Goji berry (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86449&d=1244917894) dikmiştim.

Şimdi, bu duvarın çirkin görüntüsünü kapatmak için sarmaşık ortanca alıyorum.
Ancak, ribeslerimi ve gojimi tam duvar diplerine diktiğimden ortancalara yer kalmıyor, bu fidanlarımı(ribesler)60-70 cm. öne çeksem, duvar diplerine de sarmaşık ortancalarımı diksem diye düşünüyorum.
Bu mevsimde(hava sıcaklığı 22°C ve bol yağış var)Ribeslerimi yerinden oynatmak onlara zarar verir mi?
Önce yeni yerlerini hazırlayıp, sonra hemen dikerim diye düşünüyorum.
Ne dersiniz?

ahmet salih
27-07-2009, 22:04
Bu sene Mayıs ayında bahçe duvarının dibine üç adet ribes (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86450&d=1244917894), bir adet Frenk üzümü (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86451&d=1244917894), ve bir kaç tane de Goji berry (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86449&d=1244917894) dikmiştim.

Şimdi, bu duvarın çirkin görüntüsünü kapatmak için sarmaşık ortanca alıyorum.
Ancak, ribeslerimi ve gojimi tam duvar diplerine diktiğimden ortancalara yer kalmıyor, bu fidanlarımı(ribesler)60-70 cm. öne çeksem, duvar diplerine de sarmaşık ortancalarımı diksem diye düşünüyorum.
Bu mevsimde(hava sıcaklığı 22°C ve bol yağış var)Ribeslerimi yerinden oynatmak onlara zarar verir mi?
Önce yeni yerlerini hazırlayıp, sonra hemen dikerim diye düşünüyorum.
Ne dersiniz? SN Adalet Yağcı bence bu mevsimde riskli olur ,sonbahara kadar sabretmenizin daha uygun olacağını düşünüyorum.

Adalet Yağcı
27-07-2009, 22:29
Sayın Ahmet Salih, cevap çok geç geldi :) bu yüzden artık çok geç, yerleri değişti.
Ama bir görmeliydiniz, yeni doğmuş bebekler gibi itina ile alındı yerlerinden ve uyandırmadan yeni yerlerine kondular.
Şimdilik problem görünmüyor, tabi hafif bir stress yaşamışlardır ama çabuk toparlanacaklarından eminim.

Adalet Yağcı
29-07-2009, 13:10
Uzunca bir süredir ribeslerimin gövdeleri yarılıyor, bu bir hastalık olabilir mi?95458
95459
Perde beton olan duvarımın çirkin görüntüsünü kapatmak için ribesleri yerinden almıştım biliyorsunuz, yeni yerlerine alıştılar, sarsılmış olsalar da çabuk toparlandılar.

Yanlışlıkla yüklediğim fotoğrafları silemedim :(

Selahattin Yılmaz
29-07-2009, 14:21
Frenk üzümleriniz direkt güneş görmesin sararmalarınızın nedeni yoğun güneş olabilir zira aşırı güneşten hoşlanmıyor gölge veya yarı gölge yer olursa frenk üzümü için iyidir.

Adalet Yağcı
29-07-2009, 15:22
Eyvah, yerlerini tekrar değiştirmem mi gerekiyor?
Sabah güneşi alıyor yaklaşık beş saat.

bonsade
29-07-2009, 21:14
Sayın Yılmaz ,
İki sene önce dikmiş olduğum frenk üzümü bu senede meyve vermedi . Bir de dikenli olanı var gitikce kurudu bir türlü gelişemedi . Sıcaktanmı yoksa çok sulamaktan mı anlıyamadım . Kurumaya yüz tutuğunda suladık suladıkca da kurudu .Bu dikenli olan sanırım siyah bektaşi üzümü .Sızde dikenli olandan varsa mevsimi gelince isterim .

Selçuk Örnek
31-07-2009, 21:41
Bu sezon ilk defa siyah frenk üzümü tadına bakma fırsatım oldu. Bauhaus'dan alınma "titania" cinsi. Tadı bence tam bir felaket:(. Evdeki kimse bir taneden fazla yiyemedi. Ben sökmeyi düşünüyorum. S.frenk üzümü düşünenlere tadına bakmadan almayın derim.

binbirçeşni
12-09-2009, 07:41
merhabalar;
aranıza yenı katıldım..böğürtlen ve ahududu bölümünede yazım..frenk üzümünü nasıl yetiştirebilirim?heryerı kapalı (pimapenle), ufak serın sürgülü camı olan bir bolkonum ve yarısı gunese yarısı gölgeliğe bakan bır az topraklı bahçem var..toprak kısmı malesef verımsız ve köpeğimiz braya giriyor bazen dıktıgımız cıceklere zara verıyor bu sebeble buyuk sakısıda yetiştirebilirmiyim bana kısaca bilgi verirmisiniz.butun sayfaları okudum ama kafam karıstı.sımdıden tesekkurler..

çelebi67
02-11-2009, 12:20
bende frenk üzümü fidesi arıyorum gönderebilecek arkadaşlar olursa sevinirim. bol ürünlü günler dilerim.

AgacSevdalisi
03-12-2009, 10:08
sayın selahattin hocamdan mart ayında aldığım 1 ad.frenk üzümü ve 1 ad. bektaşi üzümüm var.ikisinide 5 numaralı saksıya diktim.frenk üzümünden 3 tane meyvesini yedim çok tatlıydı.frenk üzümünü her dalda 3 göz kalacak şekilde budadım ama bektaşi üzümünü nasıl budayacağımı bilmiyorum.bu konuda yardımcı olurmusunuz.resimlerini yarın ekleyeceğim.Birde saksıda ne kadar soğuğa dayanabilirler.kışın balkonda dursalar soğuk alırlarmı acaba?

nariçi
27-12-2009, 16:59
Arkadaşlar ben fren üzümünü 3 hafta önce bahçeye dikmiştim. Şimdi kış donlarından korkmaya başladım. 0 altında kaç dereceye? ve dona dayanabilir mi yeniden saksıya alıp örtü altına koymak istiyorum ne dersiniz. :(:confused:

feriha
25-02-2010, 18:17
Kırmızı frenk üzümleri uyanmaya başladımı arkadaşlar?

Bugün siyah frenk üzümünün uyanmaya başladığını ama kırmızıda bir hareketlenme olmadığını gördüm. İkisi de aynı yerde durduklarına göre umarım kurumamıştır.

denizakvaryumu
25-02-2010, 19:20
Tırnağınızla kabuğa bastırın içinin yeşil olması lazım.

ensar
28-02-2010, 21:34
Sn Feriha,

Tekirdağda uyanmaya başladı.

Bu arada tüm arkadaşlara bildireyim Bauhaus da çok guzel frenk uzumleri var bitmeden alabilirsiniz.

Sevgiyle kalın

feriha
01-03-2010, 18:15
Teşekkürler Sn denizakvaryumu ve Sn ensar..

Tırnağımla hafifçe bastırdım yeşil ama uyuyor kırmızı frenk üzümü. Uyanır inşallah:)

Siyah frenk üzümü yapraklanmaya başladı..

sındırgılı
21-03-2010, 21:51
Frenk üzümü uyanıyor:

nariçi
21-03-2010, 22:13
Neden dikenli sayın Sındırgılı, dikenli olan bektaşi üzümü olması gerekmiyor mu? Bende ki frenk üzümü dikensiz.

Plantae
21-03-2010, 23:13
Bektaşi üzümü sezonun ilk çiçeğini açtı

Plantae
23-03-2010, 17:24
Buda diğer bir çeşit bektaşi üzümüme ait çiçekler

nevsune
25-03-2010, 11:50
Birkaç gündür doğru dürüst evde olmadığımdan bitkilerle ilgilenememiştim. Bugün bir sürprizle karşılaştım, benim frenk üzümüm de çiçeklenmeye başlamış. Üstelik daha tam yapraklanmadı bile.

nevsune
05-04-2010, 16:59
Frenk üzümü çok kalender ve verimli bir bitkiymiş. Aynı zamanda üzümsülerin en erkencilerinden. Salkımlardaki sırayla açan çiçekler meyveye dönüşmeye başlıyor. İlk meyveler göründü, yavaştan büyüyorlar.

Adalet Yağcı
05-04-2010, 17:20
Benim bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=610291&postcount=1815) mesajımdaki ribeslerimde çiçek filan yok :(
Bu sene de mi göremeyeceğim meyvelerini acaba?

Yayla iklimi Ankara'dan da soğuk olacak değil her halde.

gilan
15-04-2010, 13:23
Adalet Hanım,

Ben 2008 baharında bir frenk üzümü alıp dikmiştim. Aslında yeterli olgunluğa erişmiş durumdaydı ama o yıl yeni yer değiştirdiği için meyve vermeyeceğini tahmin ediyordum. Beni şaşırtan 2009 yazında da meyve vermemesi oldu. Bu sene çiçek açtı, demek ki meyve verecek.

Aynı şekilde geçen bahar diktiğim siyah frenk üzümü de ne geçen sene meyve verdi ne de bu sene verecek. Ondan da seneye bekliyorum artık.

Anlaşılan kimi frenk üzümleri dikildikten iki sene sonra meyve veriyor. En azından benimkiler öyle. :)

Adalet Yağcı
15-04-2010, 14:06
Çok yazık, ben hâlâ ümidimi kaybetmedim, inşallah görebilirim meyvelerini.

nevsune
15-04-2010, 15:53
Ne durumdalar Adalet hanım? Daha çiçeklenmediler mi?

Frenk üzümü, üzümsüler içinde en erken çiçeklenenlerden biri olup, işin kötü tarafı bahar donlarından da çok etkileniyormuş. Ben bunu okuduktan sonra bütün kış dışarda tuttuğum fidanı, mümkün olduğunca az etkilenmesi için son soğuklarda kapalı balkona almıştım. En azından geceleri camları kapatıyorum. Geçenlerde -2 yi gördük, düne kadar da gündüzleri bile resmen soğuktu. Özellikle baharda don tehlikesi olan yerlerde açıktaki frenk üzümlerini bir biçimde korumaya almakta yarar var galiba.

Benimkilerin çiçekleri son soğuklarda duralamaya başlamıştı. Bugün baktım tekrar açmaya başlamışlar.

Adalet Yağcı
15-04-2010, 16:27
Nevsune hanım, Pazar günü gidip göreceğim inşallah, yakın gözlüklerimi takıp iyice bir inceleyeyim :)

Hepsi de(4 adet)uyanmışlardı ama çiçek olsaydı görürdüm herhalde.

Romantik
22-04-2010, 18:12
İşte görsel şölen,

Adalet Yağcı
22-04-2010, 22:38
Ribeslerin budanması gerekiyor mu?

Romantik
23-04-2010, 00:28
Ben kolay kolay budamam, ancak şekli çok bozuksa budama yaparım.

bari
30-04-2010, 21:24
Frenk üzümlerinde bol meyve var.. Bektaşiler tek tük..

sındırgılı
02-05-2010, 20:44
Dikenli olan,Bektaşi üzümü ise: Bendekilerde [2 kök var] sadece 1 adet meyva var. :) Diplerinden bayağı taze sürgün vermiş, sadece yaprağa çalışmış...Önereceğiniz bir metod [çiçeklenme ve meyva için] varmı ?

bari
02-05-2010, 21:07
SEvgili Sındırgılı, Bektaşide rutin gübreleme dışında pek birşey yapmadım.. Ama geçen sene bendede hiç meyve yoktu, bu sene bayağı bir meyve verdi..

mahon67
11-06-2010, 00:18
Bunlar da benim frenk ve bektaş üzümlerim

nuzel
16-06-2010, 15:30
Benim bektaşi üzümünün meyvası bol frenkte tek tük.

bonsade
08-08-2010, 20:37
Selam ..Sayın Romantık ve Mahon size bir sorum var ..
Dikenli oaln bektaşi üzümü alt taraftan başlıyarak yapraklar kuruyor . Uçkısımlarında susuz kalmış gibi cılız filizler kalıyor . Sonunda tamamen kuruyor. Yarı gölge bir yerdeler Acaba toprakla ilgili bir sorun mu . Asitik toprakmı istiyorlar . Hoşca kalın..

Romantik
16-10-2010, 09:34
Selam ..Sayın Romantık ve Mahon size bir sorum var ..
Dikenli oaln bektaşi üzümü alt taraftan başlıyarak yapraklar kuruyor . Uçkısımlarında susuz kalmış gibi cılız filizler kalıyor . Sonunda tamamen kuruyor. Yarı gölge bir yerdeler Acaba toprakla ilgili bir sorun mu . Asitik toprakmı istiyorlar . Hoşca kalın..

Sayın bonsade,

Aynı sorun benimde bazı Bektaşi Üzümlerimde bu sezon oldu. Ben sebebini aşırı sıcaklara bağladım. Susuz ve çok sıcakta kalınca sizin dediğiniz tarifteki gibi yaprakları kurudu. Ama baharla birlikte tekrar çıkaracağını düşünüyorum,

ykolko
17-01-2011, 20:56
Arkadaşlar, 2007 yılındaki bilgilerden başlayarak, tüm mesajları okudum,ama yeterli bilgi bulamadım, bir arkadaşım siyah frenk ve kırmızı bektaşi üzümlerinden,çelik gönderdi,bu çeliklerin ziyan olmasını istemiyorum,çelikleri saksıda köklendirmek istiyorum,bana ne şekilde köklendirebileceğim,konusunda yardımcı olabilirmisiniz?

msafacetin
04-04-2011, 14:18
arkadaşlar 2 gün önce bauhaus tayken bitkiler bölümünü gezerken bir anda içimde bitki yetiştirme hevesi doğdu ve 1 frenk üzümü fidesi 4 domates ve 4 salatalık fidesi aldımsalatalık ve domatesleri uzun dikdörtgen bir saksıya ektim(hepsi aynı saksıda) frenk üzümü kendi saksısında frenk üzümünün boyu 30-40 cm falan ama kesilmiş bu sabah sanki baya yeşil yaprakları uzamış gibi geldi ve en altında tomurcuğu çıkmış.
1-)frenk üzümüm ne zaman üzüm verir?
2-)frenk üzümü soğuk ta mı sıcaktamı büyür suyu sever mi?
3-)domates ve salatalıklar birlikte olur mu şu an boyları 3-4 cm falan.

semra25
12-04-2011, 07:37
merhaba,Frenk üzümü meyvesi, gölge yerlerde ve dere kenarlarında yetişir,temmuz ayı sonunda meyve vermeye başlar,ağustos ayında meyveler yenilecek hale gelirler

himone
27-06-2011, 11:20
Arkadaşlar Ankara'da frenk üzümünün fidesini alıp bahçeye diksem yetişir mi? Çünkü forumda Ankaralılar hep evde saksıda büyüttüğünü görüyorum. Eğer bahçede olursa böğürtlenin aksine gölge yere mi ekmeliyim? Asmanın altına dikebilirim herhalde?

n_turan
15-07-2011, 13:20
Sayın himone,
Ankara'da bahçede Frenk üzümü yetiştirmek kadar kolay birşey yok. Yarım gün güneş alan bir yeri tercih edin. Güneşi seven bir bitki, ancak tam gün almasa da yetiyor. Hiç müşkülpesent değil. Aşağıda resimlerini de göreceksiniz, kendi yetiştirdiğim çeliklerden yaklaşık üç yılda elde ettiğim bitkilerde kilolarca meyve var. Bir bitkiden yaklaşık 2 kg kadar meyve alıyorum ve hem reçel olarak değerlendiriyor hem de kışa kompostoluk olarak donduruyorum.

Bahçedeki frenk üzümleri

Johnkeer Van Tets - Ağaç formu - Mayıs 2011
http://www.flickr.com/photos/24745435@N06/5869629385/in/photostream/

Johnkeer Van Tets - Çalı formu - 12.07.2011
http://www.flickr.com/photos/24745435@N06/5939865100/in/photostream/

Johnkeer Van Tets - Ağaç formu - 12.07.2011
http://www.flickr.com/photos/24745435@N06/5939865890/in/photostream/

Öjebyn - Siyah Frenk Üzümü - Çalı - 12.07.2011

agozce
16-07-2011, 03:01
Sn.Turan müthiş. Elinize sağlık.

O ağaç formunu nasıl ve ne kadar sürede yaptınız?

n_turan
16-07-2011, 07:05
Teşekkürler sayın agozce,
Çelik almadan itibaren 3 yılda ağaç formuna geldi. Bu yıl tam meyve vermeye başladı. Bu kış budama yapmadığıma pişman oldum, çünkü dalları bu kadar meyveyi kaldırmakta zorlanıyor. Bazılarını birbirine bağladım.

n_turan
09-10-2011, 06:44
Merhaba dostlar,
ahufrenk adında bir blogla ahududu ve frenk üzümü konusunda her şeyi paylaşmaya başladım. Yorumlarınızı bekliyorum.
AhuFrenk (http://ahufrenk.blogspot.com/)

n_turan
20-11-2011, 18:36
Öjebyn ve Wellington XXX (siyah frenk üzümü) çelikleri alındı (http://ahufrenk.blogspot.com/2011/11/ojebyn-ve-wellinton-xxx-celikleri-alnd.html)

sındırgılı
20-11-2011, 19:45
Bektasi Uzumlerinden, toplasan toplasan 20 adet meyva aldim.Bu hafta sonu, n_turan Bey gibi celik alip fazlalastirmayi deneyecegim....

kazanlik
21-11-2011, 10:52
gecen kis bana gelen frenk uzumleri ve bektasi uzumlerini once demet yaptim, daha sonra gazete kagidina sardim ve ustu acik kalacak sekilde cop torbasina yerlestirdim, bu sekilde bodrumda 2-5 C sicaklikda surekli nemli tuttum, bir ayda koklendiler, celikler su icinde degildi, sadece gazetenin tuttugu su kadar nemlendiler,

ayni yontemle topraksiz ortamda uzumde koklendirdim, daha once topraksiz ortamda uzum koklendirmemisdim. ortam sicak olursa gazete cabuk kuruyor, cok su olursa kufleniyor, dikkatli olmak lazim,

Not; koklenme olmadanda yapraklanma olabiliyor, bu yuzden yapraklansalar bile yerinden oynatmayin,

mrduran
19-12-2011, 18:39
Merhabalar efendim,

Kırmızı frenk üzümü meyvesi aldım. Tohumdan üretmeyi başaran üyelerimiz vardır şüphesiz.

Tohumlara ne gibi işlemler uygulamak gerekli, çimlenmeyi sağlamak için.

Şimdiden teşekkürler efendim.

Saygılarımla lütfen.

bluemercan
01-03-2012, 23:36
Arkadaşlar frenk üzümü ile vital berry ( manolya üzümü ) aynı mıdır ya da aynı tür müdür ?

erdenaycincin
02-03-2012, 22:34
selamlar siyah,beyaz frenk üzümü kırmızı bektaşi üzümü ve yalancı iğde fidesim arıyorum benimle paylaşmak isteyen olursa özle mesajlarınızı bekleyeceğim.

kazanlik
11-03-2012, 18:58
bugun bir fidancida 1 metre boyunda serce parmak kalinliginda govdenin uzerine goz asisi yapilmis kirmizi ve siyah bektasi uzumu fidesi gordum, meyve salkimlari olusunca muhtesem bir gorsel solen olacagindan eminim, ancak anac olarak ne kullanilmis anlamadim, fidanci yabani erik dedi ama ben emin degilim, sizce kirmizi frenk uzumu hangi anaca asi yapilabilir?

anlasilan kimse cevap vermeyecek,, neyse 29tl verip alalim bakalim,, ribes`lere anac olarak ne kullaniliyormus,,, bu yaz meyve resimlerini yukleriz artik,

arkadaslar , asili olanlar bektasi uzumu imis, ancak bugun anladim, ama hala sorumun cevabini alamadim, bektasi uzumu hangi anaca asi yabilabilir?

athena -asena
10-05-2012, 19:12
Sayın kazanlık yollamış olduğunuz frenk üzümleri bu sene meyvelerini gösterdi teşekkürler.

Jezebel
24-05-2012, 20:06
Bursadan almıştım.

300103

300104

Tadımlık meyve verdi.

redsonia
25-05-2012, 18:11
benim rizeden getirdiğimde hala çiçek yok ne zaman meyve verecek bu kerata çok merak ediyorum..:))

bari
25-05-2012, 19:32
Bu fotoğraftaki 3 tür ribes 5 tür kiwi ve bir tür yasemini bulunuz;)

Ozlem A
02-11-2012, 13:59
Acaba frenk uzumu cekirdekten yetistirilebilir mi? Gecenlerde marketten alinan fren uzumlernin cekirdeklerini sakliyorum, ekilebiliyorsa ne zaman ekmek lazimdir?

bari
03-11-2012, 18:21
Şimdi dışarıya ekin, ilkbaharda çimlenirler..

yasinmetin
03-11-2012, 18:46
sayın bari size bir sorum olacak, ben yaz ortası gibi tüplü frenk üzümü almıştım, aldıktan sonra evde 5-6 litrelik bi saksıya diktim ama o zamandan beri ne yeni sürgün verdi ne de kurudu. komada gibi duruyor öyle. yaprakları kurumaya başladı bugünlerde, bu normal mi, 1-2 hafta içinde baçeye götürüp dikeceğim, baharda filizlenir mi acaba tekrar?

bari
04-11-2012, 12:03
Yapraklarının sararıp dökülmesi normal bu günlerde. Yaz ortası aldığınızdan sıcaklarda sürgün vermemiş olabilir, yerini **** toprağını sevmediyse. Bahçeye dikerseniz baharda canlanacaktır..

yasinmetin
04-11-2012, 13:27
Yapraklarının sararıp dökülmesi normal bu günlerde. Yaz ortası aldığınızdan sıcaklarda sürgün vermemiş olabilir, yerini **** toprağını sevmediyse. Bahçeye dikerseniz baharda canlanacaktır..

çok teşekürler sayın bari içimi rahatlattınız...

Ozlem A
05-11-2012, 11:19
Cok tesekkur ederim, hemen ekiyorum..

Ozlem A
11-12-2012, 09:55
8 Aralik Toprak Ana gununde ektim, insallah cimlenirler.

bari
11-12-2012, 15:42
Büyükçe bir saksıya torfa dışarıya ekin kesin çimlenirler...

Ozlem A
24-01-2013, 15:26
Ben iceride kucuk kaplara ekmistim, cimlenme olmadi. Sakladigim tohumlardan bu hafta buyuk saksilara torfa ekip balkona koyacagim, insallah bu kez tutar.
Babaannemin bostaninda butun duvar diplerinde frenk uzumu cikardi, sepet sepet toplar yerdik kucukken..

bari
28-04-2013, 17:52
Ribes aureum, golden ribes. Bu bitkiden parklarımızda bahçelerimizde var. Çiçekleri de güzel kokuyor, bu sene farkettim.

bari
27-05-2013, 21:21
Küpeli çiçekli ribes çimlendi, istediğim bir türdü.

n_turan
12-06-2013, 08:30
Siyah frenk üzümü yağının sağlık üzerine etkileri
http://4.bp.blogspot.com/-gbZomjbvy30/UbWEYdCQTXI/AAAAAAAAF00/lA44sk4Bwes/s320/Black+Currant.jpg
Frenk üzümü yağı siyah frenk üzümü tohumlarından elde edilen popüler bir yağ. Bu yağın birçok faydası olduğu söyleniyor. Bununla birlikte, bu uçucu yağın, aynı zamanda aşırı tüketimi durumunda, yan etkileri olduğu da söyleniyor.

Botanik adı Ribes nigrum olan siyah frenk üzümü, Kuzey Asya, Orta ve Kuzey Avrupa'da çok bulunan çok yıllık bir çalı. Frenk üzümü bitkisi frenk üzümü olarak adlandırılan yuvarlak, mor-siyah renkli meyveler veriyor. Bitkinin tüm parçaları besin takviyesi üretiminde kullanılırken, genel sağlık üzerinde en fazla faydası olan tohumlarından elde edilen yağ. (Biz de bu yüzden tohumlarıyla birlikte reçel yapıyoruz.) Ayrıca, yağı dışında sağlık açısından bir dizi yararı olan siyah üzümü suyu da besin takviyesi olarak alınıyor. (Ülkemizde maalesef satışı yok. Rastlayabilirseniz sadece Avusturyalı Pfanner marka ürünlerde olabiliyor.) Siyah frenk üzümü yağı aynı zamanda GLA (Gamma-Linolenik Asit), flavonoidler, Rulin ve C vitamini gibi uçucu yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olduğu için sağlık açısından çok kullanılıyor.

Devamını okumak isterseniz:
...... AhuFrenk: Siyah frenk üzümü ve sağlık (http://ahufrenk.blogspot.com/2013/06/black-currant-and-your-vision.html)

n_turan
24-06-2013, 00:17
agaclar.net ailesinin Eskişehir, Bursa, Bilecik, Kütahya, Afyon, Ankara'dan gelen üyeleri Cumartesi (22 Haz.) Eskişehir'in harika Sazova Parkı'nda bir araya geldiler.
Birer adet kırmızı (Johnkeer van Tets) ve siyah (Wellington XXX) frenk üzümü fidanını toplantımızı onurlandıran Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Sayın Aylin Hanıma takdim ettim. Kendi seralarına koyacaklar ve umarım Eskişehir'in uygun alanlarından birine dikecekler.

Devamını oku (http://ahufrenk.blogspot.com/2013/06/frenk-uzumleri-eskisehirde.html)
http://3.bp.blogspot.com/-RhsedQOmnOI/UcdMkkpf8MI/AAAAAAAAF40/2QUxVIbe3mc/s320/sevinc_Frenk.jpg

hayrat
29-06-2013, 16:37
frenk üzümü çekirdeğinden üretileblirmi?

zebra
03-07-2013, 14:54
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/423178d1372855180-dsc04947.jpg
Bu yilki mahsullerden bir kismi. Hakikaten ye beni dercesine bakiyorlar:D.

salihakif
05-08-2013, 12:17
Trabzon da yayla da doğal olarak yetişen bu meyveye yerli halkımız hiç değer vermiyor. Biz oradan dallar kopararak köydeki evimizi bahçesine diktik. Hiçbir bakım uygulamadan kendi kendilerine büyüdü ve hızla çoğaldılar. Biz de gören komşular da merak saldı tabi. İlgi arttı biraz yani.

Kırmızı frenk üzümüne ZAVİL , siyah frenk üzümüne LİFOS deniliyor burada.

Bir dal da koparıp Kars'a getirdim. Şimdilik balkonda büyüyor, kış gelince içeri alacağım.

limon_sever
25-02-2014, 14:08
Tohumdan yetişen kırmızı frenk üzümleri 3-4 tane var. Ne zaman ayırmalıyım acaba?

472327

limon_sever
26-02-2014, 11:02
Bu sabah ayırdım. 5 adet minik kırmızı frenk üzümünü farklı yerlere diktim. Gelişimlerini paylaşırım.

472513

bari
27-02-2014, 11:11
Otsu bir bitkiye benziyor frenk üzümü olduklarına eminmisiniz?

limon_sever
27-02-2014, 16:18
Evet, daha önce görmüştüm. İlk çimlendikleri hali böyleydi.