View Full Version : İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi.
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
Nuri Murvet
30-06-2012, 19:15
Merhaba sayın Eser İlhan
Sulama, her parselde bulunan çeşmeden hortumla, bahçevan arkadaşlar tarafından elle sulanıyor.
Botanik bahçe için otamatik sulama sistemi için proje çalışmamamız olmuştu...
Uygulaması, belirlenecek zamana kaldı...
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi
314066
Salvia coccinea 'Lady in Red'
314067
Salvia coccinea 'Lady in Red'
Aromatik bitkilerin bulunduğu bölüm...
Nuri Murvet
30-06-2012, 21:50
314121
Salvia azurea
314122
Salvia azurea
Birlikte gezelim sevgili jineop. Botanik bahçesi bana çok yakın, yürüme mesafesinde... ;)
Sevgili Eser İlhan, birlikte gönüllü olalım. Hem çalışır, öğreniriz;)
Nuri Murvet
01-07-2012, 21:41
314489
Achillea nobilis
Nuri Murvet
02-07-2012, 20:15
314782
Kniphofia nelsonii
Çiçekli bitkiler...
314783
Kniphofia nelsonii
Çiçekli bitkiler...
Nuri Murvet
04-07-2012, 22:23
315689
Mentha (Nane)
315690
Mentha (Nane)
Nuri Murvet
05-07-2012, 23:31
315944
Thymus - Kekik
315943
Thymus - Kekik
Nuri Murvet
09-07-2012, 18:18
316886
Plectranthus coleoides "Variegata"
mucahit_inel
09-07-2012, 19:04
Efendim ben kısmetse yarın bahçeyi ziyaret etmeyi düşünüyorum ve haftanın bir günü de gönüllü olarak çalışabilirim.. Ayrıca konuşmak istediğim bazı konularda var.. Galiba sizde yetkili birisiniz bu bahçede...
Nuri Murvet
09-07-2012, 21:41
Merhaba sayın mucahit_inel
Ben bahçede yetkili değilim...
Bende sizler gibi, bilgimizin ve gücümüzün ölçüsünde botanik bahçeye katkıda bulunmak için çabalayan neferim...
Bu sayfanında paylaşım amacı budur.
Bu paylaşımda menfaat için, bir amacım ve çabamda yoktur.
Mesleğimiz ve bu işe gönül verdiğimizden dolayı sıkça uğradığım bir cennet...
Hocalarımızın hoşgörüsü çerçevesinde gönüllü olarak katkıda bulunuyoruz.
Bu ziyaretler esnasında Botanik bahçesinde, bitkilerde gördüğümüz mevsimsel döngüleri, gelişimlerini bahçede bulunan otsu, soğanlı çalı ve ağaç türlerini sizlere yalın olarak aktarma çabasıdır.
Size nasıl yardımcı olabilirim konusuna gelince aşina olduğumuz bir bahçe olduğundan, sizin yabancılık hissedeceğiniz ortamdan çabuk sıyrılmanızı sağlayabilirim.
Benim katkımda size bu kadar olabilir. Birde bilgimiz dahilindeki konuları size aktarabilirim...
Yarınki ziyaretinizi gönlünüzce olmasını diliyorum...
Not: Gerekirse, cep numaramı özel mesajla isteyebilirsiniz.
Nuri Murvet
09-07-2012, 21:45
316956
Acanthus mollis
mucahit_inel
09-07-2012, 22:03
peki buradan istediğimiz bitkiden evde büyütmek için bir parçasını temin edebiliriz değilmi?? Ben saat çiçeği tohumu almıştım ama 1 senedir çimlendirmeyle uğraşıyorum :).. Diğer sayfalarda bu çiçeği gördüm ve ondan bir parça alıp büyütmek istiyorum ..
Nuri Murvet
09-07-2012, 22:20
peki buradan istediğimiz bitkiden evde büyütmek için bir parçasını temin edebiliriz değilmi?? Ben saat çiçeği tohumu almıştım ama 1 senedir çimlendirmeyle uğraşıyorum :).. Diğer sayfalarda bu çiçeği gördüm ve ondan bir parça alıp büyütmek istiyorum ..
Sayın mucahit_inel
Botanik bahçeye gönüllü olarak katkıda bulunacak arkadaşlarımızın hobi olarak, üretim için (Tohum, Çelik, Yaprak) alırım veya alabilirim amaçlı yaklaşımları etik olarak uygun değildir...
Bahçeye ben nasıl katkıda bulunabilirim, düşüncesi hakim olmalıdır.
Bahçeden yalnız bilgi alabilirsiniz...!
mucahit_inel
10-07-2012, 00:37
Amacım tabi ki katkı sağlamak benim.. O sadece içimde bir ukte olarak kalmıştı.. Eğer uygun değilse tabi ki benim hiçbir şey talep etmeye hakkım yok.
Güzin Çakar
10-07-2012, 00:44
Nuri Bey
Bitki temini konusundaki mesajları görünce, İÜ.Botanik Bahçesinde bitki satışı yapılıp yapılmadığını merak ettim. Ben bir kaç kez yaptığım ziyaretlerim sırasında herhangi bir satış yapıldığını görmedim. Charlaux arkadaşımız forum da açtığı sayfalarda buradan satın aldığı bitkilerden bahsediyor. Belirli dönemlerde mi satış oluyor? Bilgi verirseniz sevinirim.
Nuri Murvet
10-07-2012, 20:17
Sayın mucahit_inel
Sizin iyi niyetle gönlünüzden geçeni dile getirdiğinizin farkındayım...
Bahçeye gönüllü olarak katkıda bulunacağınızdanda eminim...
Siz dile getirdiğiniz için, bende örnek olsun diye gönüllü yardım edecek arkadaşlarımıza ön söz, bilgi olması açısından hatırlattım...
Botanik bahçesi bilim yuvası, hele bir gelin size ummadığınız kapılar açılacaktır.
Yardımlarınızı bekliyoruz.
Umarım kırılmadınız...
Saygı ve selamlarımı gönderiyorum...
Nuri Murvet
10-07-2012, 20:48
Nuri Bey
Bitki temini konusundaki mesajları görünce, İÜ.Botanik Bahçesinde bitki satışı yapılıp yapılmadığını merak ettim. Ben bir kaç kez yaptığım ziyaretlerim sırasında herhangi bir satış yapıldığını görmedim. Charlaux arkadaşımız forum da açtığı sayfalarda buradan satın aldığı bitkilerden bahsediyor. Belirli dönemlerde mi satış oluyor? Bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba sayın gçakar
Bitki satışı var desemde olur yok desemde olur.
Ticari amaçla üretim yapılmadığından göz doldurucu formlarda olmayan bitki türleri bulunmakta...
Özellikle satış için ayrılan bir bölüm yok, üretim fazlası veya bitki cins ve tür fazlası olan bitkilerin toplanıp sergilendiği bölümden, beğendiğiniz bitki cinslerini bahçe sorumlusu bahçevan arkadaşlardan talep edin makbuz karşılığı size satış yapacaklardır.
Nuri Murvet
10-07-2012, 21:16
317190
Campanula speciosa.
317191
Campanula speciosa.
mucahit_inel
10-07-2012, 23:45
Beni anladığınız için teşekkür ederim kırılmadım tabi ki :)...
Nuri Murvet
11-07-2012, 21:28
317505
Kaymak Ağacı-Feijoa sellowiana
317506
Kaymak Ağacı-Feijoa sellowiana
ayazkentli
12-07-2012, 15:58
Bu çiçek (Kniphofia nelsonii) ile bu çiçeği (Acanthus mollis),
çok beğendiğimi söylememe gerek var mı bilmem Sayın Murvet hocam (Ne güzel bir şeymiş bunlar böyle). Bu tür enteresan şeyler hep ilgimi çekti, çekiyor.
Sağolun, sizde bizlere ziyafet çekiyorsunuz. Elleriniz, gözleriniz dert görmesin.
Nuri Murvet
13-07-2012, 17:37
Merhaba sayın ayazkentli hoşgeldiniz.
317999
Medinilla magnifica
318000
Medinilla magnifica
Merhaba sayın jiyan42 hoşgeldiniz.
Bahçe, sizin ziyaretinizden son derece memnun olacaktır.
Hafta içi Pazartesi- Cuma, mesai saatleri (9.30 - 4.30) arası ziyaretinize açıktır.
Gereken ulaşım bilgileri sayfanın ilk mesajlarında ve Burada (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/22886.htm) bulunmaktadır.
Sayın Nuri Mürvert,
İstanbul dışından ancak haftasonu gelebilecek agaclar.net gruplarının burayı ziyaret şansı nedir acaba?
Selamlar...
Nuri Murvet
18-07-2012, 18:36
Sayın Nuri Mürvet,
İstanbul dışından ancak haftasonu gelebilecek agaclar.net gruplarının burayı ziyaret şansı nedir acaba?
Selamlar...
Merhaba sayın syuksek
Önceden izin alınmadığı taktirde, ziyaret şansınız yoktur.
Böyle bir ziyaret öncesi haberim olursa gerekli müracaatları yaparak, yardımcı olabilirim...
Selamlar...
Nuri Murvet
25-07-2012, 20:43
321203
Hohenbergia stellata
Nuri Murvet
06-08-2012, 21:19
323733
Justicia carnea
Nuri Murvet
10-08-2012, 20:05
324675
Kaya bahçesi, bitkileri...
Eser İlhan
10-08-2012, 20:19
Arka planda sarkanlar benim sevgili "fare kulakları"mdan değil mi?? Çok güzel görünüyorlar.
Merhaba Nuri Bey, nasılsınız?
Bahçeyi gezdim, yeniden. Özlemişim bu görüntüleri. Biriktirdiğime değmiş doğrusu.
Başka bir havaya bürünmüş. Emekleriniz malum. Ne mutlu size.
Nuri Murvet
11-08-2012, 20:08
Merhaba sayın Eser İlhan hoşgeldiniz.
Evet, sizin "fare kulakları"nızdan, birde yavaş yavaş yayılsalar ne kadar güzel olacaklar.
Kontrolü çok zor. Engel tanımadan taş, kaya, bitki ve varsa üzerini kapatıp kendi çiçeklerinin güzelliğini sergilemek için yarışıyor.
Nuri Murvet
11-08-2012, 20:21
Merhaba sayın aygün .
Teşekkür ederim, iyiyim...
Uzun süre oldu merhabanızı duymayalı...
Varlığınıza alışığız, Ağaçlar net ailesinden ayrı kaldığınızda merak ediliyorsunuz.
Hoşgeldiniz...
Hoş bulduk:)
Teşekkür ederim. Uğrarım arada.
Nuri Murvet
03-09-2012, 20:29
329339
Düzenlemesini yaptığımız; Kaya bahçesi ve bitkileri...
329340
Nuri Murvet
03-09-2012, 21:21
329342
329343
ayazkentli
03-09-2012, 21:44
Sn. Murvet hocam, merhaba.
kayaların üzerinde ki yosunlar doğal mı yoksa özel olarak mı yetiştiriliyor?
Özellikle son fotoğrafta'ki yosunlar sanki özel yetiştirilmiş gibi. Diğerlerine göre oldukça yoğunlar.
Nuri Murvet
04-09-2012, 22:51
Merhaba sayın ayazkentli
Kayaların üzerindeki yosunlar doğaldır.
Bahsettiğiniz kaya üzerindeki yosunlu alan, kuzeye bakan bölüm ve yarı gölge bir alanda, yastık gibi daha da yoğundu...
Yeniden düzenleme yapılırken kayaların büyük bölümünün yerlerini değiştirdik. Nakil esnasında ne kadar dikkat etsekte doğal doku haliyle zedeleniyor.
Dikkatinizi çeken bu doku bozukluğu, nakilde oluşan zararın görüntüsü, sanki elle monte edilmiş gibi...
Yastık gibi kayaya yapışmış yosun dokusunun dağılmış hali...
Dikkatinize hayranım..
Selamlar...
Nuri Murvet
04-09-2012, 22:54
329639
329640
Nuri bey her şey cok güzel,iclerinde biri varki (Medinilla magnifica) bu hepsinden güzel .
Yurofilorayı sık sık gezerim Ahmet arkadaşımız abi al bakımı kolay der her seferinde sizce bakımı kolay bir türmüdür .
Saygılarımla
Nuri Murvet
14-09-2012, 20:14
Nuri bey her şey cok güzel,iclerinde biri varki (Medinilla magnifica) bu hepsinden güzel .
Yurofilorayı sık sık gezerim Ahmet arkadaşımız abi al bakımı kolay der her seferinde sizce bakımı kolay bir türmüdür .
Saygılarımla
Merhaba sayın iris41
Biraz dikkatle evde rahatlıkla yetiştirilebilir.
Bakımı orkide bitkisiyle hemen hemen benzerlik gösterir.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/24479.htm) bitki ve bakımı ile bilgiler bulunmaktadır.
Nuri Murvet
09-10-2012, 20:47
337813
337814
Nuri Murvet
18-10-2012, 19:10
339556
Nuri Murvet
24-10-2012, 18:08
341259
Picea pungens Glauca Globosa "Nana"
Nuri Murvet
28-10-2012, 19:26
341810
Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis'
İyi akşamlar Nuri Bey,
Bazı bitkilerin kayalarla olan birlikletiliği göze ne kadar hoş geliyor.
Uyum ve hoşgörünün temsilcisi gibi duruyorlar.Zevkle izliyorum gönderilerinizi,
Ellerinize sağlık.
Nuri Murvet
29-10-2012, 17:25
Merhaba sayın hozat hoşgeldiniz..
Kaya bahçesi düzenlemelerinde uyum, birbirlerini tamamlayıcı doğal ayrıntılar çok önemli.
Siz ve değerli dostlarımız görmek ve bakmak arasındaki farkı çok iyi biliyorsunuz.
İlgi ile takip ettiğiniz için ben size teşekkür etmek istiyorum...
341989
Thymus spp.) Kekik
Nuri Murvet
12-11-2012, 19:30
345705
Berberis thunbergii
Nuri Murvet
16-11-2012, 17:40
346528
Osmunda regalis
Merhaba sayın ayazkentli hoşgeldiniz.
317999
Medinilla magnifica
318000
Medinilla magnifica
Aman Allahım bu nasıl bir güzelliktir!!!
Nuri Murvet
22-11-2012, 21:36
Merhaba sayın dalya35 hoşgeldiniz.
Uzun bir zaman oldu (45gün) botanik bahçeye gitmeyeli...
Yarın nasip olursa öğleden sonra, uzunca bir süre vakit ayırmayı plânlıyorum.
Bahçeden güzel paylaşımlar çıkacağına inanıyorum.
Bu yıl, botanik bahçede Ağaçlar net olarak ziyaret organizasyonu tertip etmek istiyordum fakat işlerimizin yoğunluğundan dile getiremedim..
İlerki günlerde bunu dostlarla beraber gerçekleştirelim...
Sayın NURİ MURVET;
Az önce epifit bitkilerle ilgili resimlerinizi büyük bir hayranlıkla inceledim ve tek kelimeyle anlatmak gerekirse hayran kaldım. Zira bende bir orkide yetiştiricisi olarak, orkidelerin canlı ağaç üzerinde yetiştirilmesi ve ağaç dalı üzerinde yetiştirilmesi ve otomatik sisleme, aydınlatma gibi çalışmalar sürdürmekte veolumlu sonuçlar almaktayım.
Orkideler ve tillandsia başta olmak üzere tüm epifit bitkilere hayranım. Hatta verdiğim linkte henüz tam anlamıyla işlemeye başlamamış çalışmamdan örnekler var.
http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm
Sizden bu epifit bitkiler hakkında özellikle orkide hariç diğer tillandsia ve türevleri ile ilgili bilgiler almak isterim.
Bu bitkileri İstanbulda bulabileceğimiz yerler mevcutmudur. Zira verdiğim linki inceleseniz oradaki yuvarlak terrariumun şu an 150*80*100 cm ölçülerinde dikdörtgen formda olanı üzerinde çalışıyorum ve o da tamamen epifit olacak.
Bu bitkilere ne şekilde sahip olabileceğim konusunda yardım istiyorum. Sanırım ufak tefek farklılıklar dışında aynı sulama ve nem oaranları altında bir arada bakılabilirler (yanlışsam düzeltin lütfen). Şimdilik bu kadar sevgiyle kalın.
SAYGILARIMLA.
Nuri Murvet
24-11-2012, 14:31
Sayın NURİ MURVET;
Az önce epifit bitkilerle ilgili resimlerinizi büyük bir hayranlıkla inceledim ve tek kelimeyle anlatmak gerekirse hayran kaldım. Zira bende bir orkide yetiştiricisi olarak, orkidelerin canlı ağaç üzerinde yetiştirilmesi ve ağaç dalı üzerinde yetiştirilmesi ve otomatik sisleme, aydınlatma gibi çalışmalar sürdürmekte veolumlu sonuçlar almaktayım.
Orkideler ve tillandsia başta olmak üzere tüm epifit bitkilere hayranım. Hatta verdiğim linkte henüz tam anlamıyla işlemeye başlamamış çalışmamdan örnekler var.
http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm
Sizden bu epifit bitkiler hakkında özellikle orkide hariç diğer tillandsia ve türevleri ile ilgili bilgiler almak isterim.
Bu bitkileri İstanbulda bulabileceğimiz yerler mevcutmudur. Zira verdiğim linki inceleseniz oradaki yuvarlak terrariumun şu an 150*80*100 cm ölçülerinde dikdörtgen formda olanı üzerinde çalışıyorum ve o da tamamen epifit olacak.
Bu bitkilere ne şekilde sahip olabileceğim konusunda yardım istiyorum. Sanırım ufak tefek farklılıklar dışında aynı sulama ve nem oaranları altında bir arada bakılabilirler (yanlışsam düzeltin lütfen). Şimdilik bu kadar sevgiyle kalın.
SAYGILARIMLA.
Merhaba sayın SAGEN hoşgeldiniz.
Öncelikle sizi kutlarım...
Yetiştirmek için çok emek ve dikkat isteyen bitkilere gönül vermişsiniz.
Epifit özelliği olan cins ve türdeki bitkilerin yaşam ortamı doğru hazırladığında yetiştirilmesi, son derece kolay bitkilerdir.
Yapımına başladığınız terrariumunuza Bromeliaceae ailesinden Aechmea türleri, Billbergia türleri, Guzmania türleri, Neoregelia türleri, Nidularium türleri, Tillandsia türleri, Vriesea türlerini kullanabilirsiniz..
Bu epifit ve yarı epifit bitki türlerini İstanbulda tropikal bitki satış yapan seralarda bulabilirsiniz.
Bakım ile ilgili, dediğiniz gibi sulama ve nem oranları aşağı yukarı aynıdır. Rozet formlu yapıdaki türlerde biraz bakım farklılıkları vardır. Eğer size yardımcı olabilecekse, bilgimiz dahilindeki konuları paylaşmaktan mutluluk duyarım. Başarılar...
Kolay gelsin...
Saygı ve selamlarımla...
günebakan
24-11-2012, 16:06
Merhabalar Nuri bey Billbergia türleri hakkında bilgi verirmisiniz nelerden hoşlanırlar nelerden hoşlanmazlar nasıl çiçek açtırılırlar vs,vs....
Nuri Murvet
24-11-2012, 19:08
Merhaba sayın günebakan
Sayın Zafer İnandıklı'nın Bilbergia nutans başlığında burada (http://www.agaclar.net/forum/805687-post1.htm) bilgiler bulunmaktadır.
Nuri Murvet
24-11-2012, 19:31
Dün (23-11-2012)...
İ.Ü Botanik bahçesine Şehzadebaşı -Süleymaniye tarafından gelirken, Süleymaniye Vakfı binasının bahçesinde harika bir renk armonisi gözüme takıldı...
Vakıf bahçesinden binaya doğru sarılmış harika kocaman bir begonvil....
Bu güzelliğe dayanamadım fotoğrafladım...
Sizinle paylaşmak istedim....
348566
Begonvil-(Süleymaniye Vakıf bahçesi)
348567
348568
günebakan
24-11-2012, 20:11
Teşekkür ederim Nuri bey begonvilde harika görünüyor:)
Nuri Murvet
24-11-2012, 20:50
Botanik bahçeye kışın gri tonları ve hüzünü çökmüştü... Fakat bu gri tonların arasından beni farkedin diye süslenmiş bitkilerde bulunmakta....
348596
Ateş dikeni (Pyracantha)
348597
Ateş dikeni (Pyracantha)
Merhaba sayın SAGEN hoşgeldiniz.
Öncelikle sizi kutlarım...
Yetiştirmek için çok emek ve dikkat isteyen bitkilere gönül vermişsiniz.
Epifit özelliği olan cins ve türdeki bitkilerin yaşam ortamı doğru hazırladığında yetiştirilmesi, son derece kolay bitkilerdir.
Yapımına başladığınız terrariumunuza Bromeliaceae ailesinden Aechmea türleri, Billbergia türleri, Guzmania türleri, Neoregelia türleri, Nidularium türleri, Tillandsia türleri, Vriesea türlerini kullanabilirsiniz..
Bu epifit ve yarı epifit bitki türlerini İstanbulda tropikal bitki satış yapan seralarda bulabilirsiniz.
Bakım ile ilgili, dediğiniz gibi sulama ve nem oranları aşağı yukarı aynıdır. Rozet formlu yapıdaki türlerde biraz bakım farklılıkları vardır. Eğer size yardımcı olabilecekse, bilgimiz dahilindeki konuları paylaşmaktan mutluluk duyarım. Başarılar...
Kolay gelsin...
Saygı ve selamlarımla...
Sayın NURİ MURVET;
Öncelikle bu güzel sözleriniz için çok çok teşekkür ederim. Evet dediğim gibi epifit bitkiler ilgi alanım ve merakım.
Şu an elimde iki gün önce aldığım bir tillandsia türü bitkim var. Bunuda terrarium içerisine orkidelerimin yanına koyacağım (umarım sorun olmaz bu bağlamda fikrinizi almak isterim). Bu arada saksısından çıkartmam onu üzmez umarım.
Mesajınızda yazdığınız tüm türleri biliyotum ve hepsi biririnden şahane güzellikteler. Şu an yuvarlak formdaki terrariuma dün bütün gün gece 00.00'e kadar uğraşarak arka fon yaptım çok ta güzel olduğu kanısındayım. Resimleri ekleyeceğim ilgili başlığa.
SAYGILARIMLA.
Nuri Murvet
26-11-2012, 18:55
Sayın SAGEN
Sayfanızı ilgi ile, takipte olacağım....
Botanik bahçeye kışın gri tonları ve hüzünü çökmüştü... Fakat bu gri tonların arasından beni farkedin diye süslenmiş bitkilerde bulunmakta....
349342
Colletia cruciata.
349343
Colletia cruciata.
349344
Colletia cruciata.
Ayşe Yıldız
26-11-2012, 19:02
Sayın SAGEN
Sayfanızı ilgi ile, takipte olacağım....
349342
Colletia cruciata.
349343
Colletia cruciata.
349344
Colletia cruciata.
Çok ilginç. Ağaç tarzı bir bitki mi bu? Yorumlayamadım. İlk resimdeki ağaç mı yoksa?
Nuri Murvet
27-11-2012, 21:11
Merhaba sayın Ayşe Yıldız hoşgeldiniz.
İlk fotoğraftaki çalı formlu ağaççık görünümündedir.
İlginç, sıra dışı bir yapısı var.
Çiçeklerinin kokusu leylak çiçeğine benziyor.
Yapraksız ağaç gibi...
Arkadaşlar bir ormancı ve tabiat aşığı olarak İ.Ü.Botanik Bahçesini bende çok beğenip öğrencilik yıllarımda hemen her ay ziyaret ederdim. Oradaki hocalarda ülkemizi dünya çapında temsil eden kişiler. Flora konusunda danışmanlık yapan kaç tane hoca tanıdım orada. Gerçekten çok nadide, eşsiz türler barındırıyor burası...
Nuri Murvet
28-11-2012, 20:11
Merhaba sayın aydoner, hoşgeldiniz.
İ.Ü.Botanik Bahçesini, ziyaret etmeyeli uzunca bir süre olmuş...
Bahçe sevenlerini beklemektedir.
Gelmeden evvel haberdar ederseniz tanışıp, sohbet etmek isterim.
Selamlar....
Nuri Murvet
28-11-2012, 20:15
349859
Düzenlemesini yaptığımız; Kaya bahçesindeki ayrıntılar.....
349859
Düzenlemesini yaptığımız; Kaya bahçesindeki ayrıntılar.....
Sayın NURİ MURVET;
Düzenlemelerde kullanılan kayalar gerçek mi? Yoksa yapay kaya mıdır? Ayrıca bir ara boş vaktimde bende ziyaret etmek isterim bu doğa harikası güzel yeri.
SAYGILARIMLA.
Nuri Murvet
29-11-2012, 20:04
Sayın SAGEN,
Botanik bahçenin, eskiden (1928) bulunduğu yerde kız öğrecilerin öğretim gördüğü bir okul varmış...
Büyük bir yangın geçirmiş ve botanik bahçe bu okulun üzerine inşa edilmiş, bu harabeden kalan taşlardan da kaya bahçeleri oluşturulmuş...
İki kısım kaya kullanılmış
Birincisi yangından geriye kalan taş molozlar...
İkincisi taş ocaklarından getirilen sert bazalt kayalar...
Kısaca... İki farklı doğal taş ve kaya türleridir.
Botanik bahçeyi gezmek için zaman ayırmanızı tavsiye ederim...
Selamlarımla...
Nuri Murvet
29-11-2012, 20:34
350169
Kaya bahçesindeki bodur ibreliler....
Sayın SAGEN,
Botanik bahçenin, eskiden (1928) bulunduğu yerde kız öğrecilerin öğretim gördüğü bir okul varmış...
Büyük bir yangın geçirmiş ve botanik bahçe bu okulun üzerine inşa edilmiş, bu harabeden kalan taşlardan da kaya bahçeleri oluşturulmuş...
İki kısım kaya kullanılmış
Birincisi yangından geriye kalan taş molozlar...
İkincisi taş ocaklarından getirilen sert bazalt kayalar...
Kısaca... İki farklı doğal taş ve kaya türleridir.
Botanik bahçeyi gezmek için zaman ayırmanızı tavsiye ederim...
Selamlarımla...
Sayın NURİ MURVET;
Boş bir vaktimde gezme fırsatı yaratacağım kendime, oldukça merak ettim. Özellikle tropikal bitkiler.
Bir şey sormak isterim. geçen bahsetmiştim terrariuma koymak için tillandisa aldım diye. Bu akşam saksısından çıkardım ve dibinde saçak şeklinde bir miktar kök olduğunu gördüm (ince ince saçak gibi). Ve onu öylece terrariumun zeminine yosunların üzerine yerleştirdim. Sormak istediğim öyle durmasının sakıncası varmı? hergün fıs fıs yaparak bu şekilde bozulmadan durmas sanırım mümkündür. Zira bildiğim tillandisa'larda epifit, yanlışım varsa düzeltin lütfen. Köklerinin açıkta öylece topraksız ve saksı dışında durması ona zarar verir mi?
SAYGILARIMLA.
Nuri Murvet
04-12-2012, 18:33
Sayın NURİ MURVET;
Boş bir vaktimde gezme fırsatı yaratacağım kendime, oldukça merak ettim. Özellikle tropikal bitkiler.
Bir şey sormak isterim. geçen bahsetmiştim terrariuma koymak için tillandisa aldım diye. Bu akşam saksısından çıkardım ve dibinde saçak şeklinde bir miktar kök olduğunu gördüm (ince ince saçak gibi). Ve onu öylece terrariumun zeminine yosunların üzerine yerleştirdim. Sormak istediğim öyle durmasının sakıncası varmı? hergün fıs fıs yaparak bu şekilde bozulmadan durmas sanırım mümkündür. Zira bildiğim tillandisa'larda epifit, yanlışım varsa düzeltin lütfen. Köklerinin açıkta öylece topraksız ve saksı dışında durması ona zarar verir mi?
SAYGILARIMLA.
Sayın SAGEN,
Sanırım Tillandsia'nız cyanea veya lindenii türleri....
Bu türlerin ihtiyaçları ve bakımı Phalaenopsis gibidir.
Tillandsia'yı bağlamış olduğunuz dal veya kütüğünde, ince kök sistemine sphagnum yosunu kaplamanız ortama adapte olması için daha uygun olur.
Gövdesi ve kök sistemine her gün veya gün aşırı fıs fıs ile nemledirirseniz bu bakım periyodunda sorunsuz yaşamına devam edebilir.
Selamlarımla...
Nuri Murvet
04-12-2012, 19:50
351487
Juniperus horizontalis
Nuri Murvet
09-12-2012, 13:35
Botanik ana bilim dalı hocalarımızın, Prof.Dr. Asuman EFE hocamız anısına, bahçe girişinde bulunan Anadolu sığla ağacının (Liquidambar orientalis) bulunduğu alana konulan vefa plaketi...
352674
Nuri Murvet
09-12-2012, 13:49
Kekik türleri coşmuş...
352676
Kekik türleri coşmuş...
352677
Kekik türleri coşmuş...
Kaya bahçesi ve aromatik bitkilerin olduğu bölüm..
Sayın NURİ MURVET;
Gerçektende coşmuşlar. Bu ne güzellik, insan hepsine aynı anda sahip olup onların içerisinde yaşamak istiyor. En azından ben bu şekilde hissediyorum.
SAYGILARIMLA.
Nuri Murvet
11-12-2012, 21:50
Merhaba sayın SAGEN,
353440
Kaya bahçesi ve aromatik bitkilerin olduğu bölüm.. Hebe (Veronica)
353441
Merhaba sayın SAGEN,
353440
353441
Nuri bey
Yapraklara hayranlıkla bakıyorum. Bu kadar canlı bu kadar güzel nasıl durabiliyorlar. Bu nasıl bir bakımdır. Sanki yapma gibiler...
SAYGILARIMLA.
Nuri Murvet
17-12-2012, 16:05
Sayın SAGEN,
Bahçevan arkadaşlarımızı, tebrik etmek gerekir.
355486
Photinia x fraseri "Red Robin Nana".
355487
Photinia x fraseri "Red Robin Nana".
Kaya bahçesi ve bitkileri...
Sayın NURİ MURVET;
Evet doğru söylüyorsunuz. BAHÇEVAN ARKADAŞLARI GERÇEKTEN CANI GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM.
Bu arada sormak istediğim bir şey var. Terrarium içerisine koymuş olduğum Tillandsiamın pembe çiçeği sanırım biraz renk olarak soldu. Nedeni ne olabilir?
Birde açtığı mor çiçekler açmadan çürümeye başladı nedeni sizce ne olabilir?
SAYGILARIMLA.
Nuri Murvet
18-12-2012, 19:24
Sayın NURİ MURVET;
Evet doğru söylüyorsunuz. BAHÇEVAN ARKADAŞLARI GERÇEKTEN CANI GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM.
Bu arada sormak istediğim bir şey var. Terrarium içerisine koymuş olduğum Tillandsiamın pembe çiçeği sanırım biraz renk olarak soldu. Nedeni ne olabilir?
Birde açtığı mor çiçekler açmadan çürümeye başladı nedeni sizce ne olabilir?
SAYGILARIMLA.
Merhaba sayın SAGEN,
Nem dengesini sağlamak için sprey olarak verdiğiniz su miktarı fazla gelmiş olabilir.
Isı dengesi (değeri) nasıldır bilemiyorum ama bu zamanlarda zeminden yükselen buharlaşma terrarium içerisinde nemin yeterli olacağını tahmin ediyorum.
Havalandırma için kullanılan fanda uzun süreli çalıştırılmamalı...
Selamlar.
Nuri Murvet
18-12-2012, 19:36
355710
Phytolacca decandra ( Şekerci boya otu)
355711
355712
Nuri Murvet
28-12-2012, 22:44
357898
Pyracantha Coccinea (Ateş dikeni)
Nuri Murvet
01-01-2013, 11:56
358600
Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana'
Nuri Murvet
04-01-2013, 18:46
359357
Bambusa Phyllostachys 'Aurea'.
Nuri Murvet
15-01-2013, 19:24
361976
Kentia
Nuri Murvet
29-01-2013, 21:59
365654
Narcissus sp.
Nuri Murvet
30-01-2013, 19:37
365935
Helleborus orientalis
365654
Narcissus sp.
Sayın Nuri Hocam merhabalar. Öncelikle bir halinizi hatırınızı sorayım. Hep balıklama eklediğiniz resimlere yorum yazıp bir şeyler soruyoruz size :p. Nasılsınız, iyisinizdir inşallah.
Hocam gelelim soruma Bu güzel otu (ot dedim ama en güzel yakıştırma bu bana göre) ve Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana' isimli bu güzel türü benim terrariumda kullanma şansım olabilirmi. Zira terrariumda nem oranı %75-85 düzeyinde seyretmekte ve sıcaklıkta gece 17 derece gündüz 25 derece civarındadır. Bilgi verirseniz sevinirim hocam...
SAYGILARIMLA...
Nuri Murvet
31-01-2013, 20:50
Sayın Nuri Hocam merhabalar. Öncelikle bir halinizi hatırınızı sorayım. Hep balıklama eklediğiniz resimlere yorum yazıp bir şeyler soruyoruz size :p. Nasılsınız, iyisinizdir inşallah.
Hocam gelelim soruma Bu güzel otu (ot dedim ama en güzel yakıştırma bu bana göre) ve Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana' isimli bu güzel türü benim terrariumda kullanma şansım olabilirmi. Zira terrariumda nem oranı %75-85 düzeyinde seyretmekte ve sıcaklıkta gece 17 derece gündüz 25 derece civarındadır. Bilgi verirseniz sevinirim hocam...
SAYGILARIMLA...
Merhaba sayın Sagen,
Hep aynı... İyiyim...
Teşekkür ederim.
Chamaecyparis Servi cinsi (Yalancı Servi) pisifera türü 'Filifera Nana' Bodur varyete'sidir.
Terrarium ortamında kullanma sansınız yoktur.
Yalnızca sergi amaçlı, ortama ilginç bir hava katmak için 7-10 gün süreli kalabilir.
Daha uzun süre terrariumda kaldığı zaman gelişimi sahte olarak hızlanır ve akabinde yaprak pul dökülmeleri , çüremesi başlar.
Nuri Murvet
24-02-2013, 22:18
372787
Ornithogalum caudatum
Nuri Murvet
18-03-2013, 18:41
379572
Billbergia nutans
Nuri Murvet
04-04-2013, 19:47
385523
Bougainvillea glabra - Begonvil
385524
Bougainvillea glabra - Begonvil
385525
Bougainvillea 'After Glow'
Nuri Murvet
05-04-2013, 21:47
386007
Eser İlhan
29-05-2013, 18:57
Çok acı ve inanılması zor bir haber.. Biz neden böyle hoyrat bir ülke olduk, yorum üretmekte gerçekten zorlanıyorum. Yeni güzellikler yaratacak yerde elimizdeki değerleri de büyük bir başarı ile yok ediyoruz...
Botanik Bahçesi Müftülüğe devrediliyor CNNTurk.com (http://www.cnnturk.com/2013/turkiye/05/28/botanik.bahcesi.muftuluge.devrediliyor/709832.0/index.html)
Zeki Yağlı
29-05-2013, 19:34
Çok acı ve inanılması zor bir haber.. Biz neden böyle hoyrat bir ülke olduk, yorum üretmekte gerçekten zorlanıyorum. Yeni güzellikler yaratacak yerde elimizdeki değerleri de büyük bir başarı ile yok ediyoruz...
Botanik Bahçesi Müftülüğe devrediliyor CNNTurk.com (http://www.cnnturk.com/2013/turkiye/05/28/botanik.bahcesi.muftuluge.devrediliyor/709832.0/index.html)
Bu habere ben de çok üzüldüm.
Bence bu din kaynaklı değil, köylülüğün üstün gelmesinden kaynaklanıyor.
Tıpkı Batı kökenli sanatların horlanması, dışlanması gibi.
Halbuki Iranda ve Hindistanda yüzlerce yıl öncesinden gelen derin bahçe kültürü var.
Nuri Bey, varsa Bahçenin yakın zamanda çekilmiş genel görünümlerini yayınlayabilir misiniz?
Teşekkür ederim.
Eser İlhan
29-05-2013, 21:44
Bu konuda bir imza kampanyası başlamış :
http://www.change.org/tr/kampanyalar/istanbul-%C3%BCniversitesi-rekt%C3%B6rl%C3%BC%C4%9F%C3%BC-istanbul-%C3%BCniversitesi-botanik-bah%C3%A7esi-arazisi-sat%C4%B1lmas%C4%B1n-devredilmesin?utm_campaign=autopublish&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition
kelebek çalısı
30-05-2013, 00:57
Bu kampanyaya az önce imza verdim. Çünkü okuduğumda canım gerçekten de aşırı derecede sıkıldı. Henüz gidip de görme fırsatı bulamadığıma mı üzülsem, yoksa bu akıl dışı gerekçenin absürdlüğüne gülerken, oturup botanik bahçenin varlığının siyasal kararlara alet edilerek yok edilebileceği tehdidine mi ağlasam, bu hazinenin korunması gerekirken neden bu kadar ucuz hesaplar peşinde koşulduğuna mı kahretsem bilemedim.
Hani bir bu eksikti!
Bence İÜ öğrencileri ayaklansın asla vermesin, hatta herkes ayaklansın...
Bu durum ne oldu acaba? Gündemle arada kaynayıp elden gitti mi bu güzel mekan? Satıldı mı yani.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi. Erdal Üzen Hoca ile birlikte..İstanbul yağmur ormanı Erdal üzen hocamıza göstermiş olduğu sıcak alakadan dolayı sonsuz teşekkürler
Eser İlhan
10-01-2014, 16:05
Bu konuda bir imza kampanyası başlamış :
http://www.change.org/tr/kampanyalar/istanbul-%C3%BCniversitesi-rekt%C3%B6rl%C3%BC%C4%9F%C3%BC-istanbul-%C3%BCniversitesi-botanik-bah%C3%A7esi-arazisi-sat%C4%B1lmas%C4%B1n-devredilmesin?utm_campaign=autopublish&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition
Bir kere paylaşmıştım, bahçe için başlatılan kampanya hala gerekli imza sayısına ulaşamamış ve sürüyor... İşe yarar mı bilemiyorum ama eğer imzalamadıysanız yukarıdaki alıntıda gördüğünüz linke tıklayarak açılan sayfada imzalayın bence :)
Seabert74
13-01-2014, 13:35
Yeni farkettim ve imzaladım.. Hatırlatmanız için teşekkürler
kutsalangemon
12-02-2016, 16:31
Dün botanik bahçeyi gezme imkanım oldu. Şansımıza serada bakım yapılıyordu ve içeriyi de görebildik normalde kışın sera kapalı oluyormuş. Ağaç sevdalısı herkes gitmeli diye düşünüyorum ve giriş ücreti yok. Çektiğim bir kaç resmi de sizler için paylaşıyorum.
evandevan5
21-11-2016, 15:55
ben gittim gerçekten çok güzel kahve ağaçından meyvasını yedim 4-5 tane aşırdım.
kına ağacına erişemedim seranın en sıcak yerine koymuşlar nefes alıyorsun yetmiyor birdaha alıyorsun nem yüksek oranda var.
istanbul üniversitesi ögrencisiyim diye almışlardı hafta içi gidiliyor.hafta sonu şansınız varsa açıktır.
evandevan5
22-02-2019, 13:10
kapandı malesef çicekler müftülüğe devir edildi.
Nihankose
15-06-2019, 21:26
Çoğaltılmasını ayrıntılı anlatır mısınız. Elimde bir tane var ama çoğaltma konusunda başarısız oldum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.