Bağlan

View Full Version : İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi.

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8

Nuri Murvet
16-09-2011, 21:59
Merhaba dostlar. Hepinize iyi günler diliyorum.

Son fotoğrafı (1499) gördüğünde, acaba kaç kişi benim gibi yeşil bir bilgisayar mause'u görür gibi oldu?

Eminim bir çok arkadaşımız böyle görmüştür.

Sn. Murvet hocam, 1497'nin 2 no.lu fotoğrafında'ki gövdede görülen minik minik yeşil çıkıntılardan, yapraklar'mı oluşuyor?

Merhaba sayın ayazkentli

Bilgisayar mause'u, ben bu bakış açısı ile görememiştim... Gerçekten benziyorda...

Carica papaya (Papaya Ağacı) gövdesinde oluşan çıkıntılar yaprak sürmek için fırsat kolluyor.

Genç bir bitki, yerini de sevdi bu yıl 3 yaşında enerjisini gelişmek için kullanıyor.

Zafer İnandıklı
16-09-2011, 22:29
Sevgili Hocam;
Ocak ayındaki ziyaretimizde pek fazla bir şey görmemişim anlaşılan. Demek ki her mevsim bir kaç ziyaret gerekiyor.
Saygılar, sevgiler...

Nuri Murvet
17-09-2011, 21:55
Merhaba sayın Zafer İnandıklı

Ocak ayı mevsimsel olarak bitkilerde dinlenme dönemi, ziyaret zamanını Nisan ve Haziran ayı arası yapmak gerekli, tabiri yerindeyse tam bir görsel şölen oluyor.

Programa alalım botanik bahçe gezisini mayıs- haziran ayı arasında yaparız.

Yılın bütün zamanında, Botanik bahçe doğa ile iç içe olmak isteyen dostlarını bekliyor.. Şeref verirsiniz, buyrun bekleriz.

Nuri Murvet
17-09-2011, 21:57
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi

246317

Yaz sonu Sonbahar çiçekleri

Nuri Murvet
19-09-2011, 21:17

246590

merlict
19-09-2011, 22:17
Hocam dün Sasalı doğal yaşam parkına gittim.Ordaki tropik merkezi gezerken sizi andım. Sizin botanik bahçeyi gezer gibi oldum içeride.Gitmeyen arkadaşlara özellikle tavsiye ederim.

Mehmet

Nuri Murvet
22-09-2011, 20:01
Hocam dün Sasalı doğal yaşam parkına gittim.Ordaki tropik merkezi gezerken sizi andım. Sizin botanik bahçeyi gezer gibi oldum içeride.Gitmeyen arkadaşlara özellikle tavsiye ederim.

Mehmet

Ne kadar güzel bir gezi olmuştur.

Senin haberdar etmenden sonra Sasalı doğal yaşam parkında sanal olarak gezinti yaptım harika bir parka benziyor.

Gidilip gezilecek ve keyif alınacak bir park, Tropik bahçeyi özellikle merak ettim...

Nuri Murvet
22-09-2011, 20:03

247158

247159

merlict
22-09-2011, 21:02
Tropik bahçede çok olmasada birkaç fotoğraf çektim, fırsat olursa eklerim.

Mehmet

merlict
23-09-2011, 09:55
Giriş
247357

Merkezdeki bazı bitki türleri
247358

Koi'lerle dolu taş havuz
247359

Tropik bitkiler
247360

Tropik bitkiler
247361

merlict
23-09-2011, 10:04
Bonsai
247374

Bitkiler
247375

Makavlardan biri
247376

Timsahlar
247377

Merkezin bekçisi Hüsnü :D
247378

Fotoğraflar pek iyi değil, kusura bakmayın, giderken parka gitme planımız yoktu, arabalı vapurdan inişte niyeti değiştirdik, fotoğraf makinamız yoktu, telefonla idare ettik:o

Perihan Bayram
23-09-2011, 15:08

246317

Merhaba sayın Nuri bey.Gördüğüm kadarıyla bu Pipo Pelikan çiçeği yerini çok sevmiş,çünkü çok iri açmış,benimkiler bu yılda açmadı ,sabırla bekliyorum.Saygılar.

Perihan Bayram
23-09-2011, 15:11

245385

Çok güzeller Nuri bey,tıpkı Pelikan veya ördeğe benziyor.

Nuri Murvet
23-09-2011, 19:46
Merhaba sayın merlict

Paylaştığın fotoğraflar harika, yer harika senin yerinde olsam Sasalı Doğal Yaşam Parkı diye başlık açarım.

Fotoğraflar çok net değil, Sasalı Doğal Yaşam Parkı'na bir daha gitmeye bahane olur.

Senin gözlemlerinle yeniden bu parkı gezmek harika olacaktır.

Aç bu başlığı...

Gezdir bakalım bu güzellikleri bizlere...

Nuri Murvet
23-09-2011, 19:56
Merhaba sayın perihan bayram

Uzun zaman oldu merhabanızı duymayalı, hoş geldiniz.

Aristolochia littoralis (Pipo, Pelikan çiçeği) Serada sevdiği ortamda bulunduğu için devasa büyüklükte, çiçekleride bu orantıda büyük ve gösterişli oluyor.

2 ve 3 yaş sonrasında çiçeklenmeye başlıyor, önümüzdeki mevsimde çiçeklenmesini yapması kuvvetle muhtemeldir.

merlict
23-09-2011, 20:23
Hocam pis gaza getiriyon valla :rolleyes:

Şimdi başlığı bahane edip haftasonu fotoğraf makinemi alıp bi gezi daha yapsam, gezemediklerimi gezip bi başlıkta toplasam.Hocam çok işim var bu aralar yaa.Ama aklıma tilki soktun, eninde sonunda bi tur düzenleyip, bunu buraya taşımak sözüm olsun.Belki işyerindeki arkadaşları organize edip bahane bulurum :D

Mehmet

Nuri Murvet
23-09-2011, 21:06
Hocam pis gaza getiriyon valla :rolleyes:

Şimdi başlığı bahane edip haftasonu fotoğraf makinemi alıp bi gezi daha yapsam, gezemediklerimi gezip bi başlıkta toplasam.Hocam çok işim var bu aralar yaa.Ama aklıma tilki soktun, eninde sonunda bi tur düzenleyip, bunu buraya taşımak sözüm olsun.Belki işyerindeki arkadaşları organize edip bahane bulurum :D

Mehmet

Sayın merlict

Yeter ki iste gezi için bahane çok...

Senin gördüklerinle bahçe gezisi harika olacaktır bekliyorum, hiç kaçarın yok.

Nuri Murvet
23-09-2011, 21:09

247570

Perihan Bayram
24-09-2011, 13:13

Uzun zaman oldu merhabanızı duymayalı, hoş geldiniz.

Aristolochia littoralis (Pipo, Pelikan çiçeği) Serada sevdiği ortamda bulunduğu için devasa büyüklükte, çiçekleride bu orantıda büyük ve gösterişli oluyor.

2 ve 3 yaş sonrasında çiçeklenmeye başlıyor, önümüzdeki mevsimde çiçeklenmesini yapması kuvvetle muhtemeldir.
Merhaba sayın Nuri bey,evet gelecek yıl üç yaşında olacaklar ,inşallah açarlar bende çiçeklerini görür ve sizlerle paylaşırım. Saygılar.

Perihan Bayram
24-09-2011, 13:31
Sayın aygün merhaba

Sikas serasından sukulent bir bitkimizi Sedum burrito tanıyarak bahçe gezimize devam edelim...

187692

Sedum burrito

Sayın Nuri bey,engin bilgilerinizden yararlanmak için her zaman sayfanızı izliyorum,keşke kısmet olsada botanik bahçeyi ziyaret etsem,o da bir gün olur inşallah.Sedum burrito'dan bende bir dal var birtürlü çoğalıp gelişmiyor.Çok güzel bir sukulent.
Selam ve saygılar.

mrduran
24-09-2011, 19:22
Zaman tünelinden geçiyorum (Şahsım olarak-kimse alınmasın);
Ben; Alfred Heilnronn ve Leo Brauner ve Walter Stephan...
Şu ülkeye geldik, dillerimiz, dinlerimiz, ırkımız farklı, lakin ben bilim adamıyım,içim doğa dolu, etrafıma ışık saçıp kaynak olmalıyım. Bu imkan da bana muhterem Atatürk Hazretleri tarafından bahşedilmiş, o zaman Nuri Mürvet gibi mantığımı işleteyim ve '' olmaz diye bir şey yoktur'' deyip bu işe soyunayım. Eh işte bitti şükür. Ben şu kadar tür, şu kadar sayıda bitki ektim. Senin amacın beni aşmak olmalı, ben ''şu kadar adet/tür bitki teslim ettim'' diye de benden sonra gelecek bu nazik Türk' lere söylesem alınırlar. ''Söylemene gerek yok ki hocam. Biz Bilim adamıyız, yapılması gerekeni yaparız zaten'' derler. İyisimi demesem daha iyi.

Ben; Falan filankeş...
Bu bahçede görev verdiler, adı da Botanik Bahçesi imiş. Ne etsem ki, anlamam ben bu işlerden. Zaten bitkiler kendi kendilerine büyürler. Büyüsünler bi bakim.. aaa neden emekli ettiniz beni yav.

Ben;........
Ben böyle teslim aldım. Koruyayım yeter. Hem zaten 1960 ihtilalinde Cumhurbaşkanı'na ve Başbakan'a dış ülkelerden hediye gelip, İzmir Kültürparkına dikilen nadide ağaçları söküp çöplüğe atmadılar mı ? (Çöplükten gizlice ve cesaret ile traktörler ile çalınan o nadide ağaçlardan 2 sini doğa aşığı bir arkadaşımın çiftliğinde gördüm) Neme lazım, otur oturduğun yerde. Salla başını al maaşını. Bilim adamlığı da neymiş bu ülkede. (Bunu söyleyen bir bilim adamı ise, yandı gülüm keten helva).

Ben;.....
Oh be!. Tam mesleğime göre bir yere tayinim çıktı şükür. Doğaya aşığım, bilim adamıyım, atandığım yer süper, nadide vede bildik bitkiler. Ama şunlar çok endemik. Çalınmasınlar sakın. Laboratuvar da doku kültürü ile çoğaltsam olurlar mı ki ?. Çünkü ne kadar çok olurlarsa, insanın içindeki ''yasağa karşı olan meyil'' azalır, hemde endemik türden çıkarabilirim. Herkese veya bu işe gönüllü varlıklı kişilere bu bahçemde dökülen tohumları/söktüğümüz hastalıklı ağaçları (matematik adamıyım ama, ya onlarda yeşerir,sağlıklarına kavuşur ve ürerlerse) versem mi acaba ?(Sayfa: 19, Mesaj: 552, 555). Bakarsın sel olur şu olur, o zaman bendeki eksilenleri o verdiklerimden rica edebilirim. Hem bahçemde, ben neden işçi çalıştırayım ki ?. Ders geçme veya diploma notu vermek gayesi ile gönüllü/gönülsüz şu kadar öğrencim var. Benden öncekiler Soğanlı/rizomlu bitkilerle ilgilenmemişler (sayfa 19,20,21 ve mesaj: 561, 562, 564, 566, 576, 580, 589, 590, 612). Onlara bahçe içinde yer açmak gayesi ile yaptığım Kaya Bahçesindeki kesilen şu ağaç ne acaba, kaç yaşında, kim, neye dikmiş, pek te genç duruyor. Acaba başka bir kişi/bahçeye ya da komşu üniversiteye hediye mı etseydim?. Hediyemi kabul etmeyen üniversiteyi ifşa etsem, yankısı ne olurdu reddeden kurum veya rektör/dekan için ?. İyisimi ben amaçlarım için çalışayım, geride bir şeyler kalsın benden/bilimsel bedenimden. Şu Nuri Bey de, benim gibi kendini adayanlardan, İnternette faydası olur. Gerek seven/bilen/ilk gören yönünden, potansiyel yaratmada, gerek bahçeme (Kuranlardan sonra Bahçem diyebilen 2. nci kişi) fon/katkı/sponsor/Devlet payı/Döner sermaye olarak. Bahçemi geliştiririm, hatta İstanbul'a yakın işlek otoban kenarlarından birinin yanında, Bahçeme bağlı 5,10 hatta 20 bin dönüm yer kopartabilirim. Orada sadece botanik, belkide komşu su ürünleri fakültesi ile birlikte küçük ortak kampüsümüz içinde, ideallerime ulaşabilirim. Hemde orayı söküp, şunu kesmek zorunda kalmam. Böylece bende aşkımı bu doğaseverlerle paylaşır, benden sonra geleceklere örnek olurum. Benden sonra gelene sorsammı ki acaba?. İdealin ne, amacın varmı diye ?. Türk'üz biz, ayıp etmem mi acaba, adam alınır falan. Ne yapayım şimdi acaba,kararsızım.

Sayın Nuri bey; Sizin ve Şahsınızda Sayın Üzen ve Erol Hocamın ve katkısı olan herkesin öpülesi bin kere gereken ellerinizden milyon kere öperim (Aygün hocam da dahil). Lütfen yolunuza devam edin. Sayın Aygün Hocamın, başlarda nazikane dediği o ihmalkarlığı/bırakılmışlığı/terkedilmişliği tekmeleyin, parçalayın o kararlılığınız ile "çalın ulen" deyin lütfen.
İzmir'de yaşamaktansa, İstanbul kedisi mi olsaydım o bahçeniz içinde? (Sadece bahçeniz ama-İstanbul size kalsın)...))
Doğa aşkınız kadar engin olan hoşgörünüz sayesinde uzuncanak yazdım .Kalın sağlıcakla. Özür ve ve saygılarmla lütfen

merlict
24-09-2011, 19:59
Bu ülkede öpülesi eller kadar kırılası ellerde var malesef ...:confused:

aygün
24-09-2011, 20:27
Sn mrduran mahcup ettiniz beni. Çok teşekkür ederim, sağolun.

Ben sadece çok şanslıyım. Ağaçlar.net' te olmaktan; bu sayede Sn. Nuri Murvet gibi değerli, çevreye, insanlığa karşı duyarlı, yararlı iyi ve vefalı bir şahsiyeti tanımaktan, sizler gibi değerli insanlarla bu saygın platformu paylaşmaktan dolayı...

Şiir
24-09-2011, 21:14
Merhaba, Bu bahçeyi iki defa ziyaret ettim, yetmiyor her akşam burda da geziyorum her şey için teşekkür ederim.

mrduran
24-09-2011, 22:29
Değerli Aygün Öğretmenim;
Taş yerinde Ağırdır. Resimlerinizi kaydettim.1-2 güne kadar sizin hangisi ile eşleştiğinizi öğrenecem inşallah. Kopyayı da sevmezsiniz. Bırakın kendi halime lütfen bi:)). Saygılarımla.

Nuri Murvet
24-09-2011, 22:40
Sedum burrito'dan bende bir dal var birtürlü çoğalıp gelişmiyor.

Sukulent çeliklerini hemen dikimini yapmayın, en az 1 hafta-10 gün gazete kağıdı üzerinde bekletin daha sonra, kumlu süzek toprak karışımına ekin başarılı olacaksınız.

Nuri Murvet
24-09-2011, 23:29
Merhaba sayın mrduran hoş geldiniz.

Sizinle tanıştığıma çok memnun oldum...

Botanik bahçesi veya bahçemiz bir deniz, bende bu deryanın kenarında eşelenen misafirim. Hocalarımızın hoşgörüşüne sığınarak bu güzellikleri sizlere aktarıyorum katkımız oluyorsa ne mutlu bana...

Sizin gibi değerli dostlarımızı bahçemizde ağırlamaktan son derece mutlu oluruz, buyrun bekleriz.

"çalın ulen" deyin lütfen. Cümlesi şöyle yapılıyor.

Botanik bahçesi tohum bankası, çok sayıda nadide türler bulunmakta bu türleri korumak adına paylaşılıyor kimlerle kurumsal ve özel botanik bahçeleri veya bu türleri koruyup bakabileceğine inanılan doğa dostlarına ücret talep edilmeden veriliyor.

Varlığınızla bahtiyar oldum, hürmetlerimi, saygılarımı sunarım...

Nuri Murvet
24-09-2011, 23:50
Merhaba sayın merlict, merhaba sayın aygün

Ağaçlar net çatısı altında, sizin gibi değerli dostlarla tanışmak, aynı platformda olmak benim açımdanda bir şanstır. Saygı ve selamlarımı gönderiyorum

Nuri Murvet
24-09-2011, 23:55
Merhaba sayın Şiir hoş geldiniz.

Paylaşım için bende size teşekkür ederim.

247802

mrduran
25-09-2011, 08:23
Sayın Nuri bey ;
Sizin tevazunuz; muhakkak ki Üzen Hocam ve diğer değerlerle çakışmış olmalı ki bu güzellikler ortaya döküldü. Korkularımızı/çekingenliklerimizi yenmemize vesile olan, gezinin başından sonuna, mesajlarınızdaki incelikler için teşekkürler. Bahçe gezimizde, elimde yarım kalmış sandvic ile kalmama neden olan, Değerli Aygün Hocamın '' Orkide,Orkide'' diye tutturması gibi, bende çok sevdiğim ağaçlardan bahsedecem.)) Kahve, Kakule, Hünnap ve Passiflore' lerden sadece Kahve Ağacını görebildim. Atladıysam cehaletime verin efendim. Sanırım gezimizin ilerki bölümlerinde onları da görecem. Kalın sağlıkla cümleten. Saygılarımla Lütfen.

Perihan Bayram
25-09-2011, 09:09

Sukulent çeliklerini hemen dikimini yapmayın, en az 1 hafta-10 gün gazete kağıdı üzerinde bekletin daha sonra, kumlu süzek toprak karışımına ekin başarılı olacaksınız.

Bilgi için teşekkürler Nuri bey.Selamlar.

Nuri Murvet
25-09-2011, 19:19
Sayın Nuri bey ;
Kahve, Kakule, Hünnap ve Passiflore' lerden sadece Kahve Ağacını görebildim.

Merhaba sayın mrduran

Kahve ağacı (Coffea arabica), Kakule (Elletaria cardamomum) 37. sayfa 1083 Latince ismi altında paylaşmıştım sizin vasıtanızla türkçe ismini de paylaşmış oldum, unutulmuş ...

Hünnap (Ziziphus jujuba) ve Passiflora (Passiflora Caerulea) hayret nasılda atlamışım hatırlattığınız için teşekkür ederim.

Passiflora Caerulea'nın zengin fotoğraf arşivi de var. Arşivimden fotoğrafları hazırlayayım hemen paylaşalım...

Nuri Murvet
25-09-2011, 20:36

247984

Passiflora Caerulea (Çarkı felek, Saat çiçeği) Çiçek goncası

mrduran
25-09-2011, 21:54
Sayın Nuri Murvet ;
Hemde 2 sayfa:)). Nazikane uyarınız ve Passiflora Caerulea goncası için çok teşekkür. (Bendeki fide henüz 8-10 cm). Nasıl da atlamışım. Hala mazaret aramaktayım, bulamadım lakin. Saygılarımla.

merlict
26-09-2011, 19:13
Merhaba sayın merlict, merhaba sayın aygün

Ağaçlar net çatısı altında, sizin gibi değerli dostlarla tanışmak, aynı platformda olmak benim açımdanda bir şanstır. Saygı ve selamlarımı gönderiyorum

Sizin gibi değeri paha biçilmez hocaların öpülesi ellerine ulaşmışken, pek bırakmaya niyetli değilim.Burada buluşmak, aynı çatı altında olmak sizin için şans olabilir ama benim için gurur.

Saygı ve sevgilerimle...

Mehmet

Nuri Murvet
26-09-2011, 20:10
Merhaba sayın mrduran

248238

Passiflora Caerulea (Çarkı felek, Saat çiçeği) Çiçeği

Nuri Murvet
26-09-2011, 20:21
Merhaba sayın merlict

Dostluğunu ve güvenini kazanmak çok güzel, yüklediğin sıfatlar altında ezilirim, kardeşim olarak saygı ve sevgilerini memnunuyetle alıyorum. Selamlarımı gönderiyorum.

248239

mrduran
27-09-2011, 07:38
Var olun ,Daim olun inşallah.
Bizler heyecan ile takipteyiz efendim. Saygılarımla.

Perihan Bayram
27-09-2011, 15:54
Merhaba sayın merlict

Dostluğunu ve güvenini kazanmak çok güzel, yüklediğin sıfatlar altında ezilirim, kardeşim olarak saygı ve sevgilerini memnunuyetle alıyorum. Selamlarımı gönderiyorum.

248239

Merhaba sayın Nuri bey; Pasiflora çok güzel bir sarmaşık,ama o güzelim çiçeklerinin bir gün dayanması çok üzücü,o kadar teferruatlı bir güzelliğin biraz uzun yaşamasını isterdim,ama öyle yaratılmış.Benimde balkonumda var ve çok güzel açıyor,açtığında fotoğraflarını çekiyorum.Botanik Bahçede kırmızısı ve meyvelisi var mı ? selamlar.

Şiir
27-09-2011, 21:54
Botanik bahçe de sanırım Lycium barbarum ve Solanum ovigerum da vardı.

Nuri Murvet
27-09-2011, 22:23
Sayın mrduran

Bahçe gezimize devam ediyoruz, dostlarla beraber.

248456

Passiflora Caerulea (Çarkı felek, Saat çiçeği) Çiçeği olgunlaşmamış meyvesi

248457

Passiflora Caerulea (Çarkı felek, Saat çiçeği) Çiçeği olgunlaşmış meyvesi

Nuri Murvet
27-09-2011, 22:32

Passiflora 'nın yanlış hatırlamıyorsam üç türü bulunuyor.

248458

248459

Nuri Murvet
27-09-2011, 22:38
Merhaba sayın Şiir

Lycium barbarum (Kurt Üzümü) ve Solanum ovigerum (Süs Patlıcanı)

248460

Solanum ovigerum (Süs Patlıcanı)

Şiir
27-09-2011, 22:54
Sayın Nuri Murvet, teşekkür ederim, Solanum ovigerum (Süs Patlıcanı) çok güzel.
İlgimi çeken bitkilerden biri de Dioscorea bulbifera.

Nuri Murvet
29-09-2011, 20:00
Merhaba sayın Şiir

Solanum ovigerum (Süs Patlıcanı) çok daha güzel fotoğrafları vardı, arşivimde bulamadım bu örneği paylaştım.

Dioscorea bulbifera ( Air Potato - Havai Patates) botanik bahçede mevcut fotoğraflarını arşivimden bulup paylaşırım.

Nuri Murvet
29-09-2011, 20:03

248729

Pseuderanthemum alatum

Nuri Murvet
30-09-2011, 19:08

248911

Pseuderanthemum alatum

aygün
30-09-2011, 20:26

248911

Pseuderanthemum alatum

Nasıl da zarif...Çok güzel. Rengi ve yaprağı da öyle.

mrduran
03-10-2011, 16:29
Sayın Nuri Bey;

Ben takipteyim efendim. Sessizce. Teşekkürler, bitmeyen güzellikler için.
Saygılarımla lütfen.

aydınlık
03-10-2011, 19:10

246590

Sayın Hocam paylaştığınız güzellikler bana tekrar botanik bahçesinin yolunu tutturacak. Paylaşımınız için sağolun varolun. Sizden bir ricam olacak alıntıladığım çiçeğin ismini zahmet olmazsa paylaşır mısınız? Bu çiçek benim evimi süsleyen çiçeklerden ve kokusu da muhteşem. Ben adını beyaz zambak olarak biliyordum.Ancak internette arattırdığımda farklı resimler çıkıyor. O yüzden tereddütte kaldım. Şimdiden teşekkürler. Saygılar.

Nuri Murvet
03-10-2011, 20:12
Merhaba sayın aygün

Merhaba sayın mrduran

Bahçe gezimizde sessizce, varlığınızı bilerek dolaşmak ne güzel...

249411

Argyreia nervosa Sıra dışı bir sarmaşık

Nuri Murvet
03-10-2011, 20:17
Sizden bir ricam olacak alıntıladığım çiçeğin ismini zahmet olmazsa paylaşır mısınız? Bu çiçek benim evimi süsleyen çiçeklerden ve kokusu da muhteşem. Ben adını beyaz zambak olarak biliyordum.Ancak internette arattırdığımda farklı resimler çıkıyor. O yüzden tereddütte kaldım. Şimdiden teşekkürler. Saygılar.

Merhaba sayın aydınlık hoşgeldiniz.

Botanik bahçeye, buyrun bekleriz.

Merak edip ismini öğrenmek istediğiniz bitkinin adı Hosta ventricosa dır.

aydınlık
04-10-2011, 08:34
Günaydın sayın hocam,
Bilgi için çok teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgi doğrultusunda tekrar internetten arattığımda bu sefer bulabildim. İnternet sitesi türkçe olmadığı için okuyamadım ama en azından resimlere bakabildim ve mor açan türünü de öğrenmiş oldum. Bende ki beyaz çiçek açıyor ve malesef bir gün ömrü var.:( Çiçeğin bakımı için önerebileceğiniz bir ayrıntı varsa sevinirim. Saygılar.

fatma sunay
04-10-2011, 20:13
Çarkıfelek çiçeği çok güzel meyveleri trabzon hurmasına benziyor.

Nuri Murvet
04-10-2011, 20:50
Verdiğiniz bilgi doğrultusunda tekrar internetten arattığımda bu sefer bulabildim. İnternet sitesi türkçe olmadığı için okuyamadım ama en azından resimlere bakabildim ve mor açan türünü de öğrenmiş oldum. Bende ki beyaz çiçek açıyor ve malesef bir gün ömrü var.:( Çiçeğin bakımı için önerebileceğiniz bir ayrıntı varsa sevinirim. Saygılar.

Merhaba sayın aydınlık

Hosta ventricosa Çiçeği hakkında yanlış bilgi sahibi olmalısınız, çiçek sapı üzerinde bulunan çiçek gonca demetleri 15-20 gün çiçek açmaya devam eder.

Bitki özelliği olarak otsu yapıda, kök sistemi rizomlu, çok yıllık bir bitkidir.

Bakımı yarı gölge ortamda yetiştirilmesi gereklidir, dik gelen güneş ışında yaprakları zarar görür, genel zararlısı kabuklu ve kabuksuz salyangozdur.

Bahçe Süs Bitkileri bölümünde - Hosta - Funkie başlığı var detaylı bakım bilgileri ve hosta sevenlerin paylaşımları bulunmaktadır.

Nuri Murvet
04-10-2011, 20:59
Çarkıfelek çiçeği çok güzel meyveleri trabzon hurmasına benziyor.

Merhaba sayın fatma sunay

Passiflora'nın meyveleri gerçektende Trabzon hurmasına benziyor, tatları çok farklıdır, kabuk altında bulunan kırmızı etli meyve tohumlarının bulunduğu kısım tatlıdır, geri kalan yeri buruk açımtırak tattadır.

249533

Argyreia nervosa Sıra dışı bir sarmaşık

aydınlık
05-10-2011, 16:07
Merhaba Sayın Nuri Murvet çiçek görüntü olarak aynı.Ama yanılmış olabilirim iddiada bulunmam.Dediğiniz gibi demet idi. Belki bu sene ilk defa açtığından belki bahçe bitkisini saksıda yetiştirmeye çalıştığımdan üzerinde 6 tane gonca vardı.İlk açtığında gittim geldim kokladım o çiçek bir gün yaşadı.:( Sonrakileri mümkün olduğunca koklamamaya çalıştım ama onların ömrü de ilk açandan farklı olmadı. O yüzden çiçeğinin ömrü bir gün demiştim. Dediğiniz bölümü de inceleyeceğim.Sağolun.Saygılar.

Nuri Murvet
05-10-2011, 19:16
Merhaba sayın aydınlık

249684

Euphorbia milii‎

249685

Euphorbia milii‎

Nuri Murvet
06-10-2011, 20:42

249796

Lagenaria vulgaris

aygün
06-10-2011, 20:57
Merhaba sayın aydınlık

249684

Euphorbia milii‎

249685

Euphorbia milii‎

Off, beyazı hem de. Çok çok güzel.

Nuri Murvet
07-10-2011, 21:11
Merhaba sayın aygün

Euphorbia milii‎ beyazı sizde yok mu?

249941

mrduran
07-10-2011, 22:18
Buna da benden of.
Cümleten saygılar lütfen.

Nuri Murvet
08-10-2011, 21:36
Merhaba sayın mrduran

250209

hozat
08-10-2011, 22:41
Merhaba Nuri Bey,

Çok sevdiğim bir çiçektir bu. Kalp şeklinde yaprak formu olan her bitki hoşuma gider.

Ellerinize sağlık.

Nuri Murvet
09-10-2011, 14:24
Merhaba sayın hozat

250273

aygün
09-10-2011, 16:26
Merhaba sayın aygün

Euphorbia milii‎ beyazı sizde yok mu?

249941

Merhaba Nuri Bey.
Bu aralar pembesini tutturmaya uğraşiyorum. Bakalım cevap verecek mi.

Beyazına sık rastlanmıyor bildiğim kadarıyla.

aydınlık
09-10-2011, 17:43
Merhabalar 2 yıl aradan sonra geçtiğimiz cuma yolumu botanik bahçesine düşürmeyi başardım. Yalnız farkettim ki bahçeye ne kadar gidersem gideyim 'Tamam ben gittim, gördüm, bitti.' demek söz konusu değil. Yeni olarak Sayın Nuri Murvet'in de emeğinin geçtiği eklemeleri mi sayayım, çiçeklerin açma dönemlerinin farklılığından doğan yeni gördüklerimizi mi ya da onca güzellik arasında atladığımız sonradan farkettiğimiz bitkileri mi? nasıl desem ki seyretmeye, anlatmaya kelimeler yetmiyor.Umarım isteyen herkesin yolu düşer.:p

mrduran
09-10-2011, 23:39
Merhabalar efendim.

Güzellikler bitmez sanırım. Yeter ki güzel insanlar olsun, önceki ve şimdiki ve de sonraki/gelecekte adayan, değerli hocalarımız ve Sayın Nuri Murvet gibi nice değerler.

Ekleyin sizleri/bizleri de lütfen.. Doğa aşığı olarak..

365 günde, binlerce bitkinin, her evresinin, bir başka güzelliği sürdükçe...

Saygılarımla lütfen.

aydınlık
10-10-2011, 11:34
Merhaba Sayın mrduran sizin de belirttiğiniz gibi kendi dışındaki varlıklara da kıymet veren karşılıksız koruyup gözeten herkese saygılar.

Nuri Murvet
10-10-2011, 17:36
Merhaba sayın aygün

Euphorbia milii‎'nin beyazı pek bulunmuyor, yapı marketlerde ve seralardada sık rastlanmıyor, bence talebi çok fazla olmadığı içindir.

Merhabalar 2 yıl aradan sonra geçtiğimiz cuma yolumu botanik bahçesine düşürmeyi başardım. Yalnız farkettim ki bahçeye ne kadar gidersem gideyim 'Tamam ben gittim, gördüm, bitti.' demek söz konusu değil. Yeni olarak Sayın Nuri Murvet'in de emeğinin geçtiği eklemeleri mi sayayım, çiçeklerin açma dönemlerinin farklılığından doğan yeni gördüklerimizi mi ya da onca güzellik arasında atladığımız sonradan farkettiğimiz bitkileri mi? nasıl desem ki seyretmeye, anlatmaya kelimeler yetmiyor.Umarım isteyen herkesin yolu düşer.:p

Merhaba sayın aydınlık

Ne güzel olmuş sizin bahçeyi ziyeretiniz.

Mevsimsel olarak tabiat uykuya yatmaya hazırlanırken bahçenin olumlu yönlerini görebilmek doğa aşığı ruh yapısına sahip olduğunuzu gösterir.

Gezipte zeyif alabiline ne mutlu....

Bir daha ki ziyaretinizde orada olmak, tanışmak dileği ile...

Merhaba sayın mrduran

Doğa aşığı paylaşmayı seven dostlarımızla beraber olmak ne güzel...

Nuri Murvet
10-10-2011, 17:37

250620

Nevin Marangoz
10-10-2011, 22:57
Hepsi çok güzel.Elinize gözünüze sağlık.Teşekkür ederim Nuri Bey.

Nuri Murvet
11-10-2011, 15:17
Merhaba sayın Nevin Marangoz hoşgeldiniz.

250760

mrduran
11-10-2011, 17:29
Sayın Nuri Murvet;

Benim bildiğim Golden Shot 'lar tek atıştır. Maşallah, sizin kütüklüğünüzde dolu bunlardan. Heyecan katacağınız zaman, sandalyadan hoplatacağınız zaman, 1 tane sıkıyorsunuz.

Sağ olun, var olun.

Saygılarımla lütfen.

Nuri Murvet
11-10-2011, 19:02
Sayın mrduran

İlginize çok teşekkür ederim.

Botanik bahçesi bildiğiniz gibi bir derya, Golden Shot'ların tek olma ihtimali sıfır azar azar dozlarda devamlı olması bence en güzeli...

Dikkat edelim sayfalarımız bağımlılık yapar....

Saygılarımla...

Nuri Murvet
11-10-2011, 19:23

250798

mrduran
12-10-2011, 17:10
Sayın Nuri Murvet;

Dikkat edelim sayfalarımız bağımlılık yapar...

Hocam kurallara uymuyorsunuz ama. Bağımlı yaptıktan sonra uyarmanız geç olmadı mı ki?

Sizin yaptıklarınıza razıyız bu arada. Tabela önemsiz, koysanız da, aksini de yapsanız, yolunuz temiz pak. Takip etmekte hiç endişem yok efendim.

Başta siz olmak üzere, herkese Saygılarımla lütfen.

Nuri Murvet
12-10-2011, 20:34
Sayın Nuri Murvet;

Dikkat edelim sayfalarımız bağımlılık yapar...

Hocam kurallara uymuyorsunuz ama. Bağımlı yaptıktan sonra uyarmanız geç olmadı mı ki?

Sizin yaptıklarınıza razıyız bu arada. Tabela önemsiz, koysanız da, aksini de yapsanız, yolunuz temiz pak. Takip etmekte hiç endişem yok efendim.

Başta siz olmak üzere, herkese Saygılarımla lütfen.

Sayın mrduran

Botanik bahçesini sessizce takip eden doğa dostu o kadar çok arkadaşımız var ki...

Botanik bahçesi bir bilim yuvası, paylaşılmaya adanmış...

Bu sayfalardan botanik bahçenin bağımlısı olmak çok güzel... Saygılar...

Nuri Murvet
12-10-2011, 20:39

250905

Polygonum amphibium Sudaki güzellik.

Nuri Murvet
13-10-2011, 16:39

251089

Cennet Kuşu Çiçeği (Strelitzia Reginae)

fatma sunay
13-10-2011, 19:42
Böyle bağımlılığa can kurban. Müthiş güzellikler karşısında bizi mest ediyorsunuz teşekkür ederiz.

Nuri Murvet
17-10-2011, 17:53

251623

Staphylea pinnata

aydınlık
17-10-2011, 22:04
Merhabalar Sayın Nuri Murvet
Teknik bazı nedenlerden dolayı cevap vermekte geciktim.Kusuruma bakmayın.:oDoğa her an güzel diye düşünüyorum. Bu arada peyzaj öğretmenimden Ataşehir'deki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nin övgüsünü duyunca soluğu orda aldım. Üstüne bir de Jilber Barutçiyan'dan mantarla ilgili seminer almak mükemmel oldu. Orası da mükemmel bir botanik bahçesi.Gitmeyenlere duyurulur. Yağmurdan dolayı çok uzun gezemedik ama pastırma yazı gezmek için mükemmel olacak diye düşünüyorum tabi gelirse:(ve son olarak kursumuzda İstanbul Üniversitesinin Botanik Bahçesi'ni o kadar övdüm ki ziyaretçiler artacak gibi görünüyor.:rolleyes: Saygılar.

Nuri Murvet
17-10-2011, 22:45
Merhaba sayın aydınlık

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi gezisi tabiri yerinde olursa baklava, Jilber Barutçiyan'dan mantarla ilgili seminer almak kaymak gibi olmuş...

Şanslı günündeymişsin, senin adına çok sevindim.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi : Ülkemizin özel botanik bahçesi özelliğinde kurulan bahçelerin lideridir. Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit beye sonsuz teşekkürlerimi , hürmetlerimi sunarım...

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi Ülkemizin ilk kurumsal Botanik Bahçesi olma özelliğini taşır.

Botanik bahçesi ziyareti için övgülerine çok teşekkür ederim.

Nuri Murvet
18-10-2011, 09:29

251682

Staphylea pinnata

Nuri Murvet
19-10-2011, 17:43

251780

Staphylea pinnata

iris41
20-10-2011, 06:28
Nuri bey sesizce arada takipteyim .
Bizim burada cok kedi var arda gelip mama ve su iciyorlar elimizden geldigince bakıp ilgileniyoruz.
Onlar gibi bende arada gelip seyredip cıkıp gidiyorum ;)
Bir cok bitkide ortam müsait olmuyor Antoryumda onlardan bir tanesi :(
ne kadar şanslısınız

Nuri Murvet
21-10-2011, 21:42
Merhaba sayın iris41

Varlığınızdan haberdar olmak ne güzel, hoş geldiniz.

Nuri Murvet
21-10-2011, 21:43

252022

fatma sunay
21-10-2011, 21:53
Son resim bana çok ilginç geldi. Ağzını açmış kuş gagası gibi...

aydınlık
22-10-2011, 11:54
Son resim bana çok ilginç geldi. Ağzını açmış kuş gagası gibi...

Merhaba Sayın Fatma Sunay
Bence doğanın güzelliklerinden biri de bu. İnsanın hayal gücünü çalıştırıyor.:p

aydınlık
22-10-2011, 12:17
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi Ülkemizin ilk kurumsal Botanik Bahçesi olma özelliğini taşır.

Botanik bahçesi ziyareti için övgülerine çok teşekkür ederim.[/QUOTE]

Merhaba sayın Nuri Murvet
Her ne kadar böyle değerli bir botanik bahçesinin (zorunlu göçle Türkiye'ye gelmiş) yabancı bir bilim insanı tarafından kurulmuş olması ve onun adını taşıması gibi içimi acıtan yanları varsa da daha da beter yanı olarak gördüğüm devletin yeterince sahip çıkmamasıdır. Sizler gibi ya da değerli öğretim görevlilerimiz gibi gönüllü olarak elinden geleni yapan insanlar da olmasa ne olurdu diye düşünmeden yapamıyorum. Aklıma gelmişken serada bahçıvan olarak çalışan bir bey vardı. Ziyaretçilerden biri muz koparma girişiminde bulunmuş ve ağaca zarar vermiş. Çok öfkelenmişti. Bize de uyarıda bulundu. Sahiplenmesi, tepkisi çok hoşuma gitti. Övgüleri sizler hak ediyorsunuz.Çünkü bugün bahçe sizler sayesinde varlığını devam ettiriyor. Saygılar.

Nuri Murvet
23-10-2011, 19:41
Merhaba sayın aydınlık
1933 yılında Türkiye'de Üniversite Reformu gerçekleşince bizzat Atatürk'ün daveti üzerine bu değerli bilim adamlarından botanikçiler arasında Prof. Dr. Alfred HEILBRONN Prof. Dr. Leo BRAUNER vardır .Fen Fakültesinin Biyoloji, o zamanki adı ile "Nebatat ve Hayvanat Enstitü"leri için yeni bir bina gerekli olunca Süleymaniye semtinde, İstanbul Müftülüğünün bahçesinde yer alan, ancak bir yangın sonucu kullanılamaz hale gelen, İstanbul Kız Sultanisi'nin arsası üzerinde bir binanın yapılması karara bağlanır.

Biyoloji Enstitülerinin temeli eldeki kayıtlara göre 3 Mart 1935 tarihinde atılmış, iki yıl sonra inşaat bitirilerek bina 4 Haziran 1937 tarihinde hizmete açılmıştır. Bu arada enstitü bahçesinin yapımına daha önce başlanmış 1934 yılındaki ilk düzenlemeleri takiben bahçe 1935 yılının İlkbaharında İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi (Hortus Botanicus Universitatis İstanbulensis) adı ile hizmete girmiştir. Bahçenin kuruluş tarihi de Enstitülerin açılış tarihi olarak kabul edilmiştir.

Siz zaten bu kuruluş aşamalarını biliyorsunuzdur.

Bence isimlere takılmayalım, tarih olarak zamanın zorluğunu dikkate alarak konuşmak gerekli...

Bu adamlar bu bahçenin kurulması için inanılmaz çaba sarfetmişler ve kurmuşlar.

Bu zamana kadar, (ülkemizde biliyorsunuzdur Botanik konusu 10-15 yıldan beri popüler) ayakta kalabilmesi için çaba sarfeden herkesin ellerinden öperim.

Temennim bahçenin dünya çapında etkinliğinin olmasıdır, bu potansiyelde hükümetlerin birazcık desteği ile olacak güçtedir.

Bahçıvan arkadaşlarımız bu bahçenin neferleri, hepsinin yürekten gösterdikleri çabalar için kutluyorum.

Nuri Murvet
23-10-2011, 19:49

Bu paylaştığım fotoğrafları bugün çektim...

252350

Cyclamen persicum Sıklamen

aydınlık
24-10-2011, 12:32
Merhaba Sayın Nuri Murvet
Evet Atatürk'e gelen, Einstein imzalı bir mektupla bu bilim insanlarının çağrılmasının ricası üzerine Atatürk'ümüzün bu isteğe uyduğunu ve onları davet ettiğini biliyorum. Atatürk'ün ileri görüşlülüğünü ve gelen bilim insanlarının çabasını takdir ediyorum. Zamanın koşulları neyi gerektiriyorsa onların yapıldığını anlıyorum.Benim sıkıntım daha büyük çaplı. Size yazdığım nokta kadarı.
....
Aslında bunları buraya uzun uzun yazmıştım. Ama sonra yeri olmadığı düşüncesiyle sildim. Sadece şu kadarını söyleyeceğim; kendime bir o dönemde o yoklukta elde edilen başarıları bir de Atatürk'ün yaptıklarının üzerine ne kadar ne koyduğumuzu ve yaptıklarının ne kadarını koruyabildiğimizi soruyorum.Emin olun cevap hiç hoşuma gitmiyor.
İsim meselesine gelince belki de gönlüm, Osmanlıdan bugüne kalan her şeyi devlet babadan bekleme mantığı yerine kaliteli eğitim sayesinde içimizdeki cevherlerin çıkarılmasını,yetiştirilmesini ve hepimiz tarafından bilinip takdir edilmesini istediği için bu kadar tepkili. Niye Cahit Arf gibi isimlerimiz çok değil? Acı olan kaç kişi onu biliyor ki?

Nuri Murvet
24-10-2011, 17:57
Merhaba Sayın Nuri Murvet
.), kendime bir o dönemde o yoklukta elde edilen başarıları bir de Atatürk'ün yaptıklarının üzerine ne kadar ne koyduğumuzu ve yaptıklarının ne kadarını koruyabildiğimizi soruyorum.Emin olun cevap hiç hoşuma gitmiyor.
İsim meselesine gelince belki de gönlüm, Osmanlıdan bugüne kalan her şeyi devlet babadan bekleme mantığı yerine kaliteli eğitim sayesinde içimizdeki cevherlerin çıkarılmasını,yetiştirilmesini ve hepimiz tarafından bilinip takdir edilmesini istediği için bu kadar tepkili. Niye Cahit Arf gibi isimlerimiz çok değil? Acı olan kaç kişi onu biliyor ki?

Merhaba Sayın aydınlık

Bende kendime sizin sorduğunuz soruları sorduğumda, iç açıcı cevaplar veremiyorum.

Size katılmamak, mümkün değil...

Benimde konuştıkça yüreğimi sıkan, daral getiren meseleler, kendimce çözümü neler yapabilirimle çözmeye çalışıyorum.

Bundan sonra bilgimiz ve gücümüzün dahilinde neler yapabiliriz.

Cahit Arf evet kaç kişi onun dehasını, biliyor ki?

Nuri Murvet
24-10-2011, 18:25

Dün çekilen fotoğraflar.

252426

Çiğdem (Crocus)

Perihan Bayram
24-10-2011, 18:53
Merhaba sayın Nevin Marangoz hoşgeldiniz.

250760

Merhaba sayın Nuri bey,zevkle izliyorum.
Sarı Karides çiçeği,çok güzel.Küçük bir çelik bulabildim,Elazığ'dan bir dost gönderdi,şimdilik bir karış ama çiçek açıyor.Bakımı ve toprağı hakkında bilgi verirseniz mutlu olurum.Saygılar.

Nuri Murvet
24-10-2011, 21:55

Beloperone(Karides çiçeği) :

15-20derece arası en iyi gelişmesini yapar.

Yakıcı güneş ışığını doğrudan almayan yerlerde bulundurulmalıdır.

2-3 yılda bir Mart ayında saksı değiştirme yapılır.

Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez g/1 kompoze gübre verilir.

Budama toplu görünüşü muhafaza etmek için erken ilkbaharda hafif bir budama yapılır.

Çıkan çelikler kum ve turba karışımında kolay köklenir.

Toprak isteği.

4 Kısım tınlı toprak,
4 Kısım turba yosunu (veya yaprak çürüntüsü),
2 Kısım yanmış ahır gübresi,
2 Kısım kum.

Nuri Murvet
24-10-2011, 22:05

Dün çekilen fotoğraflar.

252487

Çiğdem (Crocus)

Perihan Bayram
26-10-2011, 17:28

Beloperone(Karides çiçeği) :

15-20derece arası en iyi gelişmesini yapar.

Yakıcı güneş ışığını doğrudan almayan yerlerde bulundurulmalıdır.

2-3 yılda bir Mart ayında saksı değiştirme yapılır.

Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez g/1 kompoze gübre verilir.

Budama toplu görünüşü muhafaza etmek için erken ilkbaharda hafif bir budama yapılır.

Çıkan çelikler kum ve turba karışımında kolay köklenir.

Toprak isteği.

4 Kısım tınlı toprak,
4 Kısım turba yosunu (veya yaprak çürüntüsü),
2 Kısım yanmış ahır gübresi,
2 Kısım kum.

Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim Nuri bey,saygılar.

mrduran
27-10-2011, 20:09
Merhabalar Sayın Nuri Murvet, Sayın Fatma Sunay, Sayın Aydınlık;

Hocam çok güzeller, sanırım Sayın Fatma Sunay' ın bahsettiği çiçek, muhteşem(diğerine göre, Aczık daha). O nasıl renk ve kenardaki başkalaşma, en güzel anı o olsa gerek. Aynen güneş batarken havaya uzanan leylek gagası efendim, ALLAH' ın mücizesi.

Teşekkürler Sayın Hocam.

Rahmetli ''ARF hocamızın'' da ruhu şad olsun. Vesile olan Sayın Aydınlık'a teşekkürler.

Eli öpülesi Bahçevanınızdan başlayıp katkıda bulanan herkese, Şahsınızda saygılarımla lütfen.

mrduran
29-10-2011, 20:16
Özürler Sayın Perihan Bayram,

Farketmemişim, bağışlayın lütfen.

Saygılarımla lütfen.

Nuri Murvet
29-10-2011, 21:13
Sayın perihan bayram

Sayın mrduran

, gezimize devam ediyoruz

253246

Heliconia bihai- Yalancı Muz Çiçeği

fatma sunay
30-10-2011, 17:07
Ne kadar güzel çiçek sanki kuş gagası gibi bayıldım...

Nuri Murvet
31-10-2011, 19:50

253659

253660

Yaz sonu Sonbahar meyveleri

ankstel
01-11-2011, 07:16
Değerli çalışkan arkadaşım kaktüs bahçesini bende defalarca gezdim bazı kaktüsler hasta ama süründüren bir hastalıkları var ve o bölümün düzenlenmesi zaruriyet arz ediyor.
böyle bir çalışmayı önerin gönüllü olarak tüm tecrübelerimi uygulamak isterim..
Çalışmalarını günü günü gününe takip ediyorum.

Görüşmek umudu ile

Nuri Murvet
01-11-2011, 20:15
Merhaba sayın ankstel

Botanik bahçede kaktüs serası olarak ayrılmış bir bölüm yok, biliyorsun...

Seninle yaptığımız sohbetler içersinde bu konuyu konuşmuştuk.

Bende senin gibi taşın altına elimi koymaya hazırım, zaten imkanlarımız ölçüsünde elimiz taşın altında....

Yakın zamanda geldin mi? Bilmiyorum.

Binada tadilat ve düzenlemeler bahara kadar devam edecek, ortalık biraz dağınık...

Kaktüs bölümü için bir de yer sorunu var, en önemlisi de tabii ki (Duygusal sebebler) bu iş bayağı bir maddi destek istiyor.

Erdal Üzen hocam'da yapılacak olan projeyi destekler, zaman içersinde bu sorunlarıda beraberce aşarız İnşallah .

Selamlar....

Nuri Murvet
01-11-2011, 20:39

253847

ankstel
02-11-2011, 08:03
Merhaba Sayın Nuri Murvet aydınlık

Böyle örnek ve çok değerli ülkemizin ilk ordinaryüs profesörlerinden olan dehayı gündeme getirdiğiniz için sonsuz *** ederim
TÜBİTAK 1985 verdiği bir sempozyumda kendisi ile çok kısa olsa tanışma imkânım olmuştu

Cahit Arf kimdir biraz bilgi verelim.

1938 yılında Almanya Göttingen Üniversitesi’nde doktorasını bitirdi. Türkiye’ye geldiğinde ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde profesör ve ordinaryus profersörlük mertebelerine kadar geldi.
İstanbul Üniversitesi’nde 1962 yılına kadar kaldı.
Daha sonra Robert Koleji’nde Matematik dersleri vermeye başladı. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı oldu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde de bazı çalışmalarda bulundu.
Kaliforniya Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olrak görev yaptı. 1967 yılında ODTÜ’de öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1980 yılında emekli oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezi’nde görev aldı. 1985 ve 1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığını yaptı.
Cahit Arf, İnönü Armağanı’nı (1949) ve TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazandı (1974). Cebir ve Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum 1990′da 3 ve 7 Eylül tarihleri arasında Arf’ın onuruna Silivri’de gerçekleştirilmiştir. Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslarda 1984′te İstanbul’da yapılmıştır. Arf, matematikte geometri kavramı üzerine bir makale sunmuştur. Cahit Arf 1997 yılının Aralık ayında bir kalp rahatsızlığı nedeniyle aramızdan ayrıldı. Cahit Arf, matematik alanında çok büyük başarılara imza atmıştır.
Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusundaki yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin “Arf değişmezi” ve “Arf halkaları” gibi literatürde adıyla anılan çalışmalarının yanı sıra “Hasse-Arf Teoremi” ile anılan teoremler kazandırmıştır.
Cahit Arf ülkemiz için çok önemli bir bilim adamıydı, ama pek akıllara gelmez nedense. Hatırlamalıyız ama. 10 TL’nizin arkasına baktınız mı hiç?

ankstel
02-11-2011, 08:07
Merhaba sayın ankstel

Botanik bahçede kaktüs serası olarak ayrılmış bir bölüm yok, biliyorsun...

Seninle yaptığımız sohbetler içersinde bu konuyu konuşmuştuk.

Bende senin gibi taşın altına elimi koymaya hazırım, zaten imkanlarımız ölçüsünde elimiz taşın altında....

Yakın zamanda geldin mi? Bilmiyorum.

Binada tadilat ve düzenlemeler bahara kadar devam edecek, ortalık biraz dağınık...

Kaktüs bölümü için bir de yer sorunu var, en önemlisi de tabii ki (Duygusal sebebler) bu iş bayağı bir maddi destek istiyor.

Erdal Üzen hocam'da yapılacak olan projeyi destekler, zaman içersinde bu sorunlarıda beraberce aşarız İnşallah .

Selamlar....

Merhaba Sayın Nuri Murvet arkadaşım

Bende Erdal Üzen hocam’la konuştuktan sonra bu konuya ilgi gösterecek arkadaşlarla görüştüm yalnız gereken alakayı göremedim ..

Öyle’ki belli bir zaman önce bazı arkadaşların ilk heyecanla Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi kurulan kaktüs bahçe ve serası şimdi içler açısı durumda Ali Nihat Gökyiğit Bey bu konuda bizzat kendi şahsen ilgilenerek her türlü imkânı kullanıma sunmuştu. sanırım bizim insanımız.maymun iştahlı bir yapı mevcut ilk sorun ve zorlukta hemen vaaz geçip her şeyi kaderine terk ediyorlar..

Tek umudum bu tür botanik bahçelerinde bir bölümün olması bu sorunlarında aşılmasında üstümüze düşenleri beraberce aşmak.

Selamlar

ilksenozturk
02-11-2011, 13:29
hiç sesim çıkmadan , soluk almadan geziyorum bu sayfayı.
yorum yazmıyorum; çünkü çok ayıp ki ben istanbul üniversitesi mezunu olmama rağmen burayı duymamıştım ve görmemiştim. çok üzülüyorum bu duruma.
bir daha bir haftasonu etkinliği düzenlerseniz mutlaka ama mutlaka ordayım. inşallah düzenlersiniz ;)

Nuri Murvet
02-11-2011, 18:22
Merhaba Sayın Nuri Murvet arkadaşım

Bende Erdal Üzen hocam’la konuştuktan sonra bu konuya ilgi gösterecek arkadaşlarla görüştüm yalnız gereken alakayı göremedim ..

Öyle’ki belli bir zaman önce bazı arkadaşların ilk heyecanla Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi kurulan kaktüs bahçe ve serası şimdi içler açısı durumda Ali Nihat Gökyiğit Bey bu konuda bizzat kendi şahsen ilgilenerek her türlü imkânı kullanıma sunmuştu. sanırım bizim insanımız.maymun iştahlı bir yapı mevcut ilk sorun ve zorlukta hemen vaaz geçip her şeyi kaderine terk ediyorlar..

Tek umudum bu tür botanik bahçelerinde bir bölümün olması bu sorunlarında aşılmasında üstümüze düşenleri beraberce aşmak.

Selamlar

Sayın ankstel merhaba

Sizin iyi niyetinizi ve bir şeyler yapma gayretinizi taktir ediyorum.

Belki bilginiz yoktur, sizinle bu konuları konuştuktan sonra Erdal Üzen hocamızın saygıdeğer eşi vefat etti ve kendisini yeni yeni toparlıyor derken oğlu otobanda trafik kazasına karıştı araba takla atmış, Allahtan kendisine bir şey olmamış aksilikler hep üstü üstüne geldi birde botanik ana bilim dalı binası tadilata girdi, hala etraf dağınık..

Bu olanların haricinde biliyorsunuz, tüm kamu kuruluşları bürokrasinin kuşatmasında ha deyince bazı şeyler olmuyor.

Bakın siz diyorsunuz N.G.B.Bahçesinde bile sorunlar oluyorsa söylenecek fazla söz yoktur.

Siteminizde haklısınız, kurucuların yaptıklarını ileriye götürecek bilinç ve irade gerekli bir de ilgi alakada gerekli bence....

Tüm güzellikler sevgi ile başlıyor.

Bu güzellikleri ortaya çıkaracak bilgi ve tecrubede botanik bahçesi bünyesinde mevcut inanıyorum ki bu sorunlarda aşılacaktır.

Cahit Arf, hürmet ve saygı ile anıyorum, ruhu şad olsun....

Nuri Murvet
02-11-2011, 18:42
hiç sesim çıkmadan , soluk almadan geziyorum bu sayfayı.
yorum yazmıyorum; çünkü çok ayıp ki ben istanbul üniversitesi mezunu olmama rağmen burayı duymamıştım ve görmemiştim. çok üzülüyorum bu duruma.
bir daha bir haftasonu etkinliği düzenlerseniz mutlaka ama mutlaka ordayım. inşallah düzenlersiniz ;)

Merhaba sayın ilksenozturk hoş geldiniz.

Lütfen kendinizi bu kadar üzmeyin, o zaman ki bilinç ve ileriye doğru koyduğumuz hedefler bu konulara odaklanmamızı güçleştiriyordu.

Önemli olan farkındalık siz farkına varmışsınız, bence size teşekkür etmek gerekli siz kazandık tekrar hoş geldiniz.

Bahar ayına yaklaştığımız günlerde botanik bahçe gezisi etkinliği düzenlemek gerekli oldu, bu sayfalardan duyurumuzu yaparım, görüşmek dileği ile...Saygılarımı sunarım..

fatma sunay
02-11-2011, 21:09
1610 daki meyve ne acaba ilk defa gördüm ve erak ettim. Merakım için özür dilerim..

Nuri Murvet
03-11-2011, 20:31
Sayın fatma sunay

Sizi yanılttım galiba...

Meyvesi - Tohumu söyleminden meyvesi olanı seçtim...

Tohumu doğru olanıdır.

Merak ettiğiniz İris (Süsen ) çiçeği tohumudur.

Nuri Murvet
03-11-2011, 20:47

254263

İris (Süsen ) Çiçeği Tohumu

Nuri Murvet
05-11-2011, 17:33
Ağaçlar net ailesinin, Mübarek Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlarım.

Nuri Murvet
08-11-2011, 17:59

254654

Brugmansia candida (Meleklerin trompeti)

idris şenol
08-11-2011, 19:56
elinize emeğinize sağlık

Nuri Murvet
09-11-2011, 21:38
Merhaba sayın idris şenol hoşgeldiniz.

254781

Brugmansia aurea (Meleklerin trompeti)

Nuri Murvet
10-11-2011, 16:52

254971

aydınlık
11-11-2011, 10:19
Sayın fatma sunay

Sizi yanılttım galiba...

Meyvesi - Tohumu söyleminden meyvesi olanı seçtim...

Tohumu doğru olanıdır.

Merak ettiğiniz İris (Süsen ) çiçeği tohumudur.

:D:D:D:D Çok hoş demek süsen çiçeği tohumuymuş. Siz tam açılmış halini vermişsiniz yarı açılmış haliyle görmüştüm bahçede ve aaaa aynı açık bir ağızdaki dişlere benziyor bunun adı dişli çiçek olsun demiştim.:D:D

aydınlık
11-11-2011, 10:21

254971

Ne kadar hoş bir isim "Meleklerin trompeti" ismi koyanın aklına sağlık.Sizin de ellerinize.

Nuri Murvet
11-11-2011, 18:54

"dişli çiçek" ilginç bir çiçek ismi olurdu..

Nuri Murvet
11-11-2011, 18:56

255054

Nuri Murvet
12-11-2011, 22:19

255354

Coffea arabica Kahve meyvesi (Tohumu)

mrduran
14-11-2011, 20:12
Ah hocam ah!!

12 den vurdunuz beni. Zamanda geri gitsek te o kahve resmi kaybolsa:))
10 kere ekmişimdir herhalde, beceremedim. Çokta istediğim bir bitki ellerinizde güzellik saçıyor.

Kökü ile kaç Kg. vardır acaba? Bir gece sökesim gelebilir:))

Çok güzel Sayın Nuri Murvet, teşekkürler efendim.

Size ve değerli konuklarınıza cümleten saygılarımla lütfen

Nuri Murvet
15-11-2011, 22:22
Sayın mrduran

Hay Allah, bakın üzüldüm işte...

Aslında çimlendilirmesinde çok az sorun yaşanır.

Tohumları yoksa doğrudan torfamı diktiniz.?

aydınlık
16-11-2011, 13:52

"dişli çiçek" ilginç bir çiçek ismi olurdu..

İlk açılışını gözünüzün önüne getirin benzemiyor mu? Bu arada bahçe yine donanmış yakınlarda bir uğramalı.:rolleyes:Kolaylıklar dilerim.

mrduran
16-11-2011, 22:56
Sayın mrduran

Hay Allah, bakın üzüldüm işte...

Aslında çimlendilirmesinde çok az sorun yaşanır.

Tohumları yoksa doğrudan torfamı diktiniz.?

Merhaba Sayın Nuri Murvet;

Başlarda torfa ektim, torf bitince, paçal toprağa. Hatta bir seferinde, 15 cm. kadar da büyüttüm, ama ağzı kesilmiş,üstüne kapattığım 5 lt. plastiği uzun müddet tuttum diye sonradan gitti bitkim. Sanırım havasızlık sorunu oldu. Halâ, 1 aydır saksıda ekili, kahve ve kakule tohumlarım var, çıkmadılar.

Saygılarımla lütfen.

Nuri Murvet
18-11-2011, 13:28
Merhaba sayın mrduran

Çimlenen kahve fidanının nefes alıp verildiği unutulmuş üzeri kapatılınca boğulmuş, bakım yanlışlığı yapmışsınız. Deneme yanılma yöntemi ile öğrenmenin ne yazık ki sonucunu görmüşsünüz tecrube sahibi olmuşsunuz.

Siz sitedeki başlıkları dikkatle takip eden meraklı ve paylaşımcı arkadaşımız, dostumuz olarak muhakkak ki biliyorsunuzdur ama hatırlatmak maksadı ile...

Sayın Zeki Yağlı arkadaşımızın tohumdan üretim (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm) başlığı altında tecrubelerini paylaştığı faydalı bir başlık vardır.

Paylaşılan bilgiler doğrultusunda başarı şansınız oldukça fazla olacaktır. Sevgi ve saygılarımla...

Nuri Murvet
18-11-2011, 20:46
İlk açılışını gözünüzün önüne getirin benzemiyor mu? Bu arada bahçe yine donanmış yakınlarda bir uğramalı.:rolleyes:Kolaylıklar dilerim.

Merhaba sayın aydınlık

Evet benziyor, bence şu benzetmeyede iyi uyuyor.

İris bitkisi ziyaretcilerden aşırı mutlu olmuş (Sırıtma otuziki dişin gözüküyor). benzetmesine tıpatıp benziyor. Harikasınınız işte bakış açısı zenginliği bu olsa gerek.

Bahçe mevsimsel güzelliklerini sergilemeye devam ediyor, takip edip izlemekte yarar var.

Saygı ve selemlarımla...

Nuri Murvet
18-11-2011, 20:50

256040

Podranea ricasoliana

hozat
18-11-2011, 23:11
Sonbaharı nedense hep sarı renklerle özdeşleştiririz, oysa sarıya inat diğer renklerde kendilerini ne güzel sunuyorlar bize.

Hüzün çağrıştıran mevsimde sıcak bir tebessüm gibi çıkıyorlar karşımıza.

Teşekkürler Nuri Bey

Nuri Murvet
20-11-2011, 20:01
Merhaba sayın hozat hoşgeldiniz.

Sonbaharın etkisi ile bahçe gezilerimizi az sayıda sessizce yapıyoruz kimse sesini çıkarmıyor, merhabanızı duyduk ortama neşe geldi tekrardan hoş geldiniz.

256340

Podranea ricasoliana

Nuri Murvet
23-11-2011, 19:59

256730

Oncidium sphacelatum

Tropik seradan, Sonbahar çiçekleri

Nuri Murvet
24-11-2011, 19:14

256855

Cattleya

Nuri Murvet
30-11-2011, 18:29

257679

Cattleya

hozat
30-11-2011, 22:26

256730

Oncidium sphacelatum

Nuri Bey,

Her çiçeğin kendine has güzelliği var ama bu sarışın beni kendine hayran bıraktı.

Bodrum'da yaşama olasılığı var mıdır acaba?

Saygılar..

Nuri Murvet
30-11-2011, 23:12
Nuri Bey,

Her çiçeğin kendine has güzelliği var ama bu sarışın beni kendine hayran bıraktı.

Bodrum'da yaşama olasılığı var mıdır acaba?

Saygılar..

Merhaba sayın hozat

Oncidium sphacelatum, Orkide cinsidir.

Hayran olunmayacak gibi değildir.

Çiçekleri, geniş sarı etekler giyen Lâtin bayanları gibi, Dans eden bayan Orkide lakabını yakıştırırlar.

Doğal yaşam alanı Latin Amerikanın tropikal deniz kıyısı bölgeleridir.

Bakımı; Genel orkide bakımı gibidir.

hozat
30-11-2011, 23:52
NURİ hocam,

Ben çok orkide sevdalısı değilimdir ama, bu sarışın beni kendine çekti nedense . Takılan isim de tavrına çok yakışmış.

Bir fırsat yaratıp yerinde görmeye karar verdim.

HER ŞEY İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Nuri Murvet
01-12-2011, 20:31
Sayın hozat

Gelmeye karar verdiğiniz günü haberdar ederseniz, bahçede olmaya çalışırım...

257994

Tropik seradan; Sonbahar çiçekleri

Nuri Murvet
16-12-2011, 21:52

259772

Sonbahar çiçekleri

hozat
16-12-2011, 21:59
Kışın kendini iyiden iyiye hisettirdiği şu günlerde botanik bahçesinden esen ılık sonbahar rüzgârına selam olsun.

Bize bu güzellikleri sunduğunuz için teşekkürler Nuri Bey.

aygün
16-12-2011, 22:26
Merhaba Nuri Bey,
Nasılsınız...sayfanızın renkleri hala aynı. Muhteşem güzellikler...

Selam ve saygılar...

Nuri Murvet
18-12-2011, 19:58
Merhaba sayın hozat

Bahçemizi ziyaret edip, paylaşımda bulunduğunuz için bende size teşekkür ederim.

Nuri Murvet
18-12-2011, 20:09
Sayın aygün hoşgeldiniz.

Merhabanızı duymak ne kadar güzel..

Teşekkür ederim, iyiyim...

Bu aralar çalışma temponuz yoğun olduğundan, sizi forumda fazla göremiyorum...

Dostlarımızın varlığına alışığız, yoklukları hissediliyor.

Selam ve saygılar...

fatma sunay
18-12-2011, 20:12
Sayın Nuri Mürvet bahçelerimizden uzakta olduğumuz için içimiz buruk ama sizin bu güzel çiçeklerin resimlerine bakınca içimiz açılıyor.
Hepsi birbirinden güzel hayran olmamak içten değil.
Emeğinize sağlık..

mrduran
18-12-2011, 21:36
Sayın Hocam;

Bitmeyen güzellikler sunumunuz için sonsuz teşekkürler efendim.

Sakin izleyecilerden olduk sayenizde, artık hemen hoplamıyoruz. Biliyoruz ki, daha nice güzel kareler sırada inşallah. Kolay gelsin.

Saygılarımla lütfen.

Nuri Murvet
20-12-2011, 14:26
Merhaba sayın fatma sunay, mrduran hoşgeldiniz.

Buyrun beraberce bahçeyi gezelim...

260531

Sonbahar çiçekleri

Nuri Murvet
22-12-2011, 17:41

260880

Sonbahar çiçekleri

Nuri Murvet
29-12-2011, 18:59

261789

Kaya bahçesi, bitkileri...

Nuri Murvet
04-01-2012, 19:11

262630

Tropikal serada açan kış çiçekleri...

Harun Parlak
04-01-2012, 19:24
Nuri bey bu bahçede yok yok maşallah her bitki mevcut. Sizde hiç birini gözden kaçırmadan yakalamış ve bizlerle paylaşıyorsunuz. Teşekkürler.
Oldu olacak bu bahçeye birde bonsai köşesi yapalım.:)

Nuri Murvet
05-01-2012, 21:04
Nuri bey bu bahçede yok yok maşallah her bitki mevcut. Sizde hiç birini gözden kaçırmadan yakalamış ve bizlerle paylaşıyorsunuz. Teşekkürler.
Oldu olacak bu bahçeye birde bonsai köşesi yapalım.:)

Merhaba sayın Tekin

Bonsai köşesi yapabilmek, ne kadar güzel olurdu.

Bahçede bu sanatı icra edebilecek o kadar çok malzeme var ki, şaşarsınız.

Bu konu ile ilgili arkadaşlarımızın gönüllülük esasına göre çalışmalarını bahçede yapabilir hatta sergi ve muhafazada edebilirler.

İnanıyorumki hocalarımızda bu konuda destek olurlar...

Bende elimden geldiği kadarı ile katkıda bulunabilme sözüde veririm...

Bahçeye yeni bir ruh gelir...

Proje üretelim taşın altına elimi sokmaya hazırım...

Harun Parlak
05-01-2012, 21:19
Merhaba sayın Nuri bey. Sıcak bakmanıza çok sevindim. Eğer İstanbul Üniversitesi yönetimi de sıcak bakarsa bir müze oluşturya izin verip gelecek nesillere taşıyacaklarsa seve seve bir çok çalışmamı oraya bırakabileceğim gibi ayrıca oradaki malzemeleri de değerlendirmeye hazırım.
Böylece Türkiyede de bir bonsai müzesi açılmış olur.

Nuri Murvet
05-01-2012, 21:38
Sayın Tekin

Bahara kalmadan, işlerimizde fazla yoğunlaşmadan bu konuyu değerlendirelim.

Projeyi etüd edelim..

Hocalarımıza sunalım...

Projeye sıcak bakıp, ilgili olacaklarına inanıyorum...

Ben bir ön çalışma yapayım, daha sonra size dönerim...

günebakan
05-01-2012, 21:39
Nuri bey merhabalar benim milli den haber varmı acaba:)

Harun Parlak
05-01-2012, 21:52
Sayın Tekin

Projeye sıcak bakıp, ilgili olacaklarına inanıyorum...

Ben bir ön çalışma yapayım, daha sonra size dönerim...

Sizden haber bekliyor olacağım.

Nuri Murvet
07-01-2012, 15:33

262988

Kaya bahçesinde bulunan aromatik bitkiler...

Perihan Bayram
16-01-2012, 13:35
Görsel şölen için teşekkürler sayın Nuri bey.Selamlar.

Nuri Murvet
20-01-2012, 22:19
Merhaba sayın perihan bayram hoşgeldiniz.

265171

Kaya bahçesinde bulunan bitkiler...

Nuri Murvet
24-01-2012, 19:09

265687

Harun Parlak
24-01-2012, 19:22
Bu kaya bahçesini Toroslara çevirebiliriz belki de. İstanbul > Müzeler (Minyatür Türkiye yaratabilmiş ise bizde torosları buraya getirebiliriz. Tabi ki İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi yöneticileri de onaylar ise.

mrduran
25-01-2012, 11:18
Merhaba sayın Nuri Mürvet ve dostları;

Kayalık yerleri severdim, ama hayâlimde kaya bitkileri hiç olmamıştı.

Bu nefis tablolar karşısında ''olmalı'' diyorum artık. Teşekkürler efendim.

Cümleten sağlıkla yaşayın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Nuri Murvet
26-01-2012, 16:25
Bu kaya bahçesini Toroslara çevirebiliriz belki de. İstanbul > Müzeler (Minyatür Türkiye yaratabilmiş ise bizde torosları buraya getirebiliriz. Tabi ki İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi yöneticileri de onaylar ise.

Merhaba sayın Tekin

Kaya bahçesini Toroslara benzetebilmek...

Yapabilecek bilgi ve tecrubelere sahibiz...

Neden olmasın...

Nuri Murvet
26-01-2012, 16:46
Merhaba sayın mrduran

Kaya bitkileri, kayalık alanlarda yaşam, bu alanlarda yaşayan bitkiler zor şartlara ekolojik olarak uyum sağlamış türlerin gizemi benim hep ilgimi çekmiştir.

Merakla bakar ve incelerim...

265894

265895

Nuri Murvet
27-01-2012, 21:27

266238

fatma sunay
28-01-2012, 15:26
1661 nolu mesajda aromatik bitki demişsiniz. Acaba oğul otumudur ona benzettim..

Nuri Murvet
31-01-2012, 14:19
1661 nolu mesajda aromatik bitki demişsiniz. Acaba oğul otumudur ona benzettim..

Doğru benzetmişsiniz, Oğul otu (Melisa Officinalis L.) dir.

Nuri Murvet
31-01-2012, 15:39

266848

Nuri Murvet
31-01-2012, 20:12

266870

Nuri Murvet
02-02-2012, 16:43

267182

hozat
03-02-2012, 00:19
çok güzeller, şu anda bahçedeki çiçekler mi bunlar?
bahar özlemini artırıyorlar.

Nuri Murvet
03-02-2012, 18:56
Merhaba sayın hozat, hoşgeldiniz.

Sizinle paylaştığım fotoğrafları geçen hafta kar yağmadan evvel çekmiştim...

Bahar kadar olmasada, bahçeyi ziyaret eden dostları merhaba diye karşılayan çiçekler muhakkak mevcuttur...

İşte sizi, güzel kokuları ile karşılayan kış tatlısı çalısı gibi....

267340

Bahçede bulunan çiçekli bitkiler...

hozat
03-02-2012, 19:04
Bu kış tatlısı ne kadar güzel bir çalı. geçen gün Dolma Bahçe Sarayına gitmiştim,sevgili zenfree göstrdi, çok ta güzel kokusu var.

Ayrıca fotoğrafınızda çekim olarak çok iyi elinize sağlık.

Nuri Murvet
04-02-2012, 17:33
Sayın hozat ilginize çok teşekkür ederim...

267542

Kaya bahçesinde yürüme yolları...

hozat
04-02-2012, 18:15
Yine güzel bir görsellik sunmuşsunuz,vefalı papatyalarla,
teşekkür ederim.

zenfree
05-02-2012, 20:36

Sizinle paylaştığım fotoğrafları geçen hafta kar yağmadan evvel çekmiştim...

Bahar kadar olmasada, bahçeyi ziyaret eden dostları merhaba diye karşılayan çiçekler muhakkak mevcuttur...

İşte sizi, güzel kokuları ile karşılayan kış tatlısı çalısı gibi....

267340

Umarım kar bitkilere ve çiçeklere zarar vermemiştir. Çok güzeller. Kış tatlısını çok güzel fotograflamışsınız. Nuri Bey sayenizde bahçenin her mevsimine tanık oluyoruz. Teşekkürler.

Nuri Murvet
05-02-2012, 21:46
Umarım kar bitkilere ve çiçeklere zarar vermemiştir. Çok güzeller. Kış tatlısını çok güzel fotograflamışsınız. Nuri Bey sayenizde bahçenin her mevsimine tanık oluyoruz. Teşekkürler.

Merhaba sayın zenfree hoşgeldiniz.

Sizlere bu zamanda çiçeklenen geofitlerin arşivimden fotoğraflarını paylaşmamın tam zamanı ama sayfamızı takip eden dostlarımı yanlış bilgi vermem beni korkutuyor.

Örnek olması için iki fotoğraf paylaşıyorum...

267751

Crocus sieberi

267752

Iris 'Kathrine Hodgkin'

267754

"Galanthus nivalis"

Kaya bahçesinde bulunan geofit (Soğanlı) bitkiler...

Bu sayfada paylaştığım fotoğraf 1000 adet olmuştur.

Nuri Murvet
08-02-2012, 19:04

268270

Encephalartos altensteinii

hozat
08-02-2012, 19:22
Nuri Bey,
Soğanlı bitkileri çok severim, daha güçlü olabiliyorlar galiba.

Örneklrin hepsi çok güzel ama 1628 nolu soğan çok ilginç görünüyor.
Çiçeğini çok merak ediyorum.

Nuri Murvet
09-02-2012, 17:49
Nuri Bey,
Soğanlı bitkileri çok severim, daha güçlü olabiliyorlar galiba.

Örneklerin hepsi çok güzel ama 1628 nolu soğan çok ilginç görünüyor.
Çiçeğini çok merak ediyorum.

Merhaba sayın hozat

1628 nolu mesajda soğanlı bir bitki çiçeği görünmüyor, her halde yanlış mesaj nosu girdiniz, kontrol ederseniz istediğiniz bilgiyi vermek beni mutlu edecektir.

hozat
09-02-2012, 18:51
İiyi akşamlar Nuri Bey,

Haklısınız yanlışlık olmuş.
B duruma eski dilde, "TAKDİM TEHİR" deniyor, bir anlamda muhasebeci hastalığı olarak ta, söylenir.

Rakamlar yer değiştirince oluyor. Ben de 1682 yerine 1628 yazmışım, 8 ile 2 nin yeri değişmiş.
Uyarınız için teşekkürler.

Nuri Murvet
09-02-2012, 20:26
Sayın hozat

1682 nolu mesajdaki bitki soğanlı değildir. Kısaca bitki hakkında genel bilgisini paylaşıyorum

Ortak adı : Cycas (Sikas)

Latince adı : Encephalartos altensteinii

Ailesi : Zamiaceae

İki evcikli bir bitkidir. Yani, erkek ve dişi çiçekleri ayrı ağaçlarda yer alır.

Yaprak dökmeyen, mavimsi yeşil, bileşik uzun yaprakları vardır.

Gövde oluşumu kısa, gelişimi yavaştır.

Türüne göre 1-6 metre arası yüksekliğe ulaşabilir.

Drenajı iyi humuslu toprakları sever.

+10 derece altında zarar görür.

Yarı gölge ortamları sever

Güney Afrika kökenlidir.

Nuri Murvet
10-02-2012, 18:18

268619

fatma sunay
10-02-2012, 18:42
Hepsi gene birbirinden güzel gözlerimiz bu karlı havada bayram ediyor. Ama bu son eklediğiniz muhteşem birşey. Uzun bir gaga ve üstünde açmış çiçek. Allahım sen neler yaratmışsın.....

Nuri Murvet
12-02-2012, 20:58

Bitkinin adı Strelitzia nicolai (Dev Cennet Kuşu Çiçeği) çiçeklerinin büyüklüğü 45-50 cm büyüklüğünde oluyor.

Seyretmesi, olağanüstü güzellikte çiçeklerden biridir.

aygün
12-02-2012, 21:12
Harikalar kumpanyasına devam...:)

Mehaba Nuri bey. Nasılsınız? Bahçe nin gittikçe artan bir güzelliğe doğru gittiğini görmek ne güzel...Sayenizde tabi)

Nuri Murvet
16-02-2012, 21:07
Merhaba sayın aygün hoşgeldiniz.

Merhabanızı duymak ne güzel, teşekkür ederim.

Bahar yaklaşıyor.

Harikalar kumpanyası, bahçenin çiçekleri ile o zaman şenlenecek...

Bekleriz efendim...

Nuri Murvet
17-02-2012, 19:12

269563

Karides Çiçeği - Beloperone guttata

hozat
17-02-2012, 19:28
Açsın bakalım karides, bu kadar yoğun tomurcuklusunu görmemiştim.

Kim bilir ne güzellikler sergileyecektir.

fatma sunay
18-02-2012, 15:11
Karides çiçeğini ikl defa görüyorum. Belkide görmüşümdür ama adını biliyorum. Teşekkürler...

Nuri Murvet
25-02-2012, 22:03
Merhaba sayın hozat

Evet bu yıl gerçekten çok fazla çiçek goncaları var, çiçeklenmiş halininde fotoğrafını çekip paylaşmak güzel olacaktır.

Merhaba fatma sunay

270772

Anthurium

270773

Anthurium

270774

Anthurium

270775

Anthurium

Nuri Murvet
01-03-2012, 14:19

271659

Kaya bahçesinde bulunan geofit (Soğanlı) bitkiler...

Nuri Murvet
04-03-2012, 21:44

272360

Medinilla magnifica

272361

Medinilla magnifica

Tropik serada bulunan çiçekli bitkiler...

Benol Hazaroğlu
10-03-2012, 12:20
Sayın Nuri Murvet,

Son resimdeki Medinilla magnifica adlı çiçeği lille'de görüp çok beğenmiştim.
Taşıma sorunu sebebiyle alamamıştım. aşağıda Tropik sera notunu vermişsiniz satışı varmı dır ve bu görünümde midir acaba?

Nuri Murvet
11-03-2012, 20:38
Merhaba sayın Benol Hazaroğlu hoşgeldiniz.

Botanik bahçede bu türün satışı yok. Büyük yapı marketlerin bahçe bölümümünün, salon bitkileri kısmında satışa sunuluyor.

Salon bitkileri satışı yapan fidalık ve seralarda bulabilmeniz mümkündür.

hozat
11-03-2012, 22:21
çok güzel bitkiler içim açıldı Nuri Hocam,
size imreniyorum ne güzel her gün bir başka güzelliği izleyip,
onlarınlarla birlikte oluyorsunuz.

İnsanlardan daha vefalıllar, en ufak bir yardımda hemen teşekkür edip size gülümsüyorlar,

kimi açarak, kimi mis gibi kokarak..

Nuri Murvet
13-03-2012, 21:43

Dediğiniz gibi, yalın, saf ve temiz oluyorlar, nefsin kibir ve benlik duygularından ariler...

Emeğinizin karşılığını, çıkar gözetmeksizin karşılıksız olarak çiçeklerinle, çiçeklerinin kokusuyla, yapraklarının güzelliklerinle size memnuniyeti gösteriyorlar.

Nuri Murvet
13-03-2012, 22:07

273778

Rhoeo spathacea

273779

Rhoeo spathacea

Tropik serada bulunan çiçekli bitkiler...

mrduran
14-03-2012, 03:20
Sayın Nuri Mürvet ve değerli Dostları;

Sayenizde, görüntüler ile bahardan nefes ve sözlerinizden feyz vede keyif alıyoruz.

Güzelliklerin her anlamda sürmesi ve sağlık dileklerimle.

Saygılarımla lütfen.

Nuri Murvet
17-03-2012, 20:28
Merhaba sayın mrduran hoşgeldiniz.

Sizin varlığınızdan ve paylaşımlarınızdan bahtiyar oluyoruz...

Güzelliklerin hep beraber yaşanması dileği ile, var olun İnşallah...

Nuri Murvet
17-03-2012, 20:32

274596

Düzenlemesi yeni yapılan şelale ve gölet...

274597

Düzenlemesi yeni yapılan şelale ve gölet...

Nuri Murvet
22-03-2012, 20:15

275633

Cymbidium lowianum

Tropikâl serada bulunan çiçekli bitkiler...

Nuri Murvet
01-04-2012, 23:07

278970

Erica carnea

Nuri Murvet
14-04-2012, 16:10

282921

Borago officinalis -(Zenbil Çiçeği)

hozat
14-04-2012, 18:16
Merhaba Nuri Hocam,

Ben zembil çiçeğini açmış haliyle hiç görmemiştim.
Yaz aylarında formu çok güzel olan, sarımsı renkte kapsülleri aşağı doğru bakan bir ot vardır.

Gördüğümde bir iki dal toplayıp vazoya koyarım, zembil otu diye biliyordum.
Acaba aynı çiçeğin tohumlarımı, fotoğrafını bulup size göstereceğim.
ÇOK değişik bir çiçek, teşekkürler...

Nuri Murvet
14-04-2012, 21:42
Merhaba sayın hozat

"Yaz aylarında formu çok güzel olan, sarımsı renkte kapsülleri aşağı doğru bakan bir ot vardır"

Bende merak ettim doğrusu...

Fotoğrafını bulursanız paylaşmanızı beklerim.

Nuri Murvet
14-04-2012, 21:47

283042

Sarracenia purpurea

283043

Sarracenia purpurea

283044

Sarracenia purpurea

Bahçede bulunan etçil bitkiler...

Nuri Murvet
19-04-2012, 18:41

284662

İbrik otu (Nephentes)

284663

İbrik otu (Nephentes)

mrduran
20-04-2012, 00:47

284662

İbrik otu (Nephentes)

284663

İbrik otu (Nephentes)

Sayın Hocam;

Resimler yanılsamaya mı itti beni, sanki ibrikleri yarı bele kadar uzunlukta imiş görüntüsü var. İnternette baktım, 5-10 cm. civarı kesecikler.

Teşekkürler, sağlıcakla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Nuri Murvet
20-04-2012, 21:16
Merhaba sayın mrduran

Fotoğraf yakın çekim...

Ortamını sevmişler, ibrikler 15-20 cm büyüklüğünde...

Sizin dediğiniz gibi olsalar, korku filmlerindeki gibi içine adam düşse sindirirler.

Saygılarımla...

jiyan42
20-04-2012, 21:24
öncelikle bu güzel resimler için teşekür ederim bende bu bahçeyi gezip görmmek isterim herkese açıkmı ve adresini verirseniz sevinirim şimdiden teşekürler

Nuri Murvet
20-04-2012, 21:55
öncelikle bu güzel resimler için teşekür ederim bende bu bahçeyi gezip görmmek isterim herkese açıkmı ve adresini verirseniz sevinirim şimdiden teşekürler

Merhaba sayın jiyan42 hoşgeldiniz.

Bahçe, sizin ziyaretinizden son derece memnun olacaktır.

Hafta içi Pazartesi- Cuma, mesai saatleri (9.30 - 4.30) arası ziyaretinize açıktır.

Gereken ulaşım bilgileri sayfanın ilk mesajlarında ve Burada (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/22886.htm) bulunmaktadır.

kelebek çalısı
22-04-2012, 11:36
Sn. Nuri Murvet,

bugune dek İstanbul' da olduğum zamanlarda görmediğim, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi ile sizin sayenizde, bu sayfalar aracılığı ile tanıştım. Ziyaret etmek istediğim bir numaralı yer oldu İstanbul' da. Umarım 09:30 dan 16:30 a kadar gezmek serbesttir :)

Sizin dört mevsim fotoğrafladığınız bitkileri aynı anda görebilmek mümkün olmasa da, önce bu sayfaları ziyaret edip, sonra canlı olarak gezmek daha da faydalı olacak benim için, bu düşüncedeyim.

Teşekkürlerimle.

Nuri Murvet
23-04-2012, 20:30
Merhaba sayın kelebek çalısı hoşgeldiniz.

Botanik bahçenin bitkileri kadar güzel, manzarasıda vardır.

Uzun zaman kalacaksanız, yanınıza sandviç ve içecek almanızı tavsiye ederim.

Bahçemiz biraz dağınız olabilir, olumlu yanları oldukça fazladır. Keyif almanızı dilerim.

Görüşmek dileği ile...

286038

Üst bahçeden manzara...

Nuri Murvet
25-04-2012, 20:54

286976

İbrik otu (Nephentes)

Nuri Murvet
28-04-2012, 21:21

288111

İbrik otu (Nephentes)

288112

İbrik otu (Nephentes)

Charlaux
28-04-2012, 21:50
Merhaba sayın kelebek çalısı hoşgeldiniz.

Botanik bahçenin bitkileri kadar güzel, manzarasıda vardır.

Uzun zaman kalacaksanız, yanınıza sandviç ve içecek almanızı tavsiye ederim.

Bahçemiz biraz dağınız olabilir, olumlu yanları oldukça fazladır. Keyif almanızı dilerim.

Görüşmek dileği ile...

286038

Üst bahçeden manzara...
Aslında İstanbul Üni.'nde yemek yemek bence daha hoş bir alternatif,en azından annemle ben gittiğimizde bu yolu tercih etmiştik ve yemekler gayet lezizdi ve fiyatları da makuldu.:rolleyes:

Nuri Murvet
09-05-2012, 20:56
Merhaba sayın Charlaux hoş geldiniz.

293250

Conium maculatum

293251

Conium maculatum

enestalha
15-05-2012, 14:53
Bizim üniversitenin botanik bahçesi de mi varmış! :)

Nuri Murvet
26-05-2012, 21:06
Bizim üniversitenin botanik bahçesi de mi varmış! :)

Merhaba sayın enestalha

Öğrenmiş oldunuz...

Ziyaretinizi bekleriz...

300921

Kaya bahçesi, kaya çatlağı çiçekli bitkileri...

300922

Kaya bahçesi, kaya çatlağı çiçekli bitkileri...

Nuri Murvet
27-05-2012, 18:37
İki aydan beri işlerimizin yoğunluğundan gidememiştim.

Dün nasip oldu, botanik bahçede uzunca bir süre kaldım...

Harika zaman geçirdim...

Bahçeyi özlemişim, bahçe ile uzun, uzun sohbet ettik...

Güzel fotoğraflar çektim paylaşmak istiyorum.

301343

Çiçekli bitkiler...

Şiir
27-05-2012, 21:20
Bu bitki, Acanthus mollis (Ayı pençesi) çok güzel.

Nuri Murvet
28-05-2012, 19:23
Merhaba sayın Şiir Uzun süre oldu merhabanızı duymayalı hoşgeldiniz.

Evet Acanthus mollis (Ayı pençesi) dir.

301793

Çiçekli bitkiler...

301794

Çiçekli bitkiler...

Eser İlhan
28-05-2012, 19:28
Çocukluğumu hatırlattı bana bu son eklediğiniz fotoğraflar. Evimizin penceresinde her çeşidinden vardı. Çiçek de açarlardı. Ne çok severdim bu renkli yaprakları..

Nuri Murvet
28-05-2012, 21:06
Merhaba sayın Eser İlhan hoşgeldiniz.

Eski klasik pencere önü bitkisi Yaprağı güzeller (Solenostemon - Coleus leaves) bende çok severim.

Peyzaj uygulamalarında yeni yeni kullanılmaya başlandı, yarı gölge alanlar için farklı renkler ve güzellikler sunuyor.

Bahçelerdeki monoton renk tonlamasına yeni bir alternatif olabilir.

Peyzaj uygulamalarımızda kullanırsak paylaşmak isterim...

Nuri Murvet
28-05-2012, 21:40

Anchusa italica Retz.

301855

Çiçekli bitkiler...

301849

Çiçekli bitkiler...

301850

Çiçekli bitkiler...

Nuri Murvet
31-05-2012, 18:22

Cistus creticus - Girit Lâdeni

302865

Çiçekli bitkiler...

302869

Çiçekli bitkiler...

Nuri Murvet
02-06-2012, 20:44

Deutzia gracilis

303789

Çiçekli bitkiler...

303790

Çiçekli bitkiler...

303791[B]

Çiçekli bitkiler...

Nuri Murvet
07-06-2012, 21:43

Karanfiller, her renk ve cinsten birbirlerinle yarışırcasına çoşmuşlardı...

305882

Çiçekli bitkiler...

305883

Çiçekli bitkiler...

Nuri Murvet
08-06-2012, 22:18

Calycanthus floridus

306495

Çiçekli bitkiler...

ayazkentli
09-06-2012, 22:45
Sn. Murvet hocam,

çiçeklerin uç kısımlarının sanki zamanı geçmiş, kurumaya başlamış gibi bir görüntüleri var
(5 çiçekte aynı).

Yoksa, çiçeklerin yapıları'mı böyle?

Nuri Murvet
10-06-2012, 20:33
Sn. Murvet hocam,

çiçeklerin uç kısımlarının sanki zamanı geçmiş, kurumaya başlamış gibi bir görüntüleri var
(5 çiçekte aynı).

Yoksa, çiçeklerin yapıları'mı böyle?

Merhaba sayın ayazkentli

Ne kadar dikkatli bakıyorsunuz...

Bu özelliğinizi taktir ediyorum.

Çiçeklenmenin son evreleri, uç kurumaları bundan dolayıdır.

Bitkinin genel halinin fotoğrafını paylaşmak, bakış açısı için daha doğru olacaktır.

307053

Calycanthus floridus

Nuri Murvet
13-06-2012, 20:41

Papaver somniferum

308405

Çiçekli bitkiler...

308406

Çiçekli bitkiler...

Nuri Murvet
15-06-2012, 19:24

309285

Sucul ve bataklık bitkileri

309286

Eser İlhan
15-06-2012, 20:19
Çok güzel sazlar.. Çok severim bu bitkiyi. Merak ettim, küçük sulak alanlara da dikilebilir mi bu bitki yoksa pampas gibi büyük alan gereksinimi varmıdır?

jineop
16-06-2012, 11:12
Sayın Nuri Bey, anasayfada gönüllü çalışanlar olarak bir başlık var. İstesek gönüllü çalışma olabiliyor mu? Ya da belirli dönemlerde ihtiyaç halinde böyle bir uygulama sistemi var mı?
En kısa zamanda gezmek istiyorum.
Saygılar...

Eser İlhan
16-06-2012, 12:38
...............En kısa zamanda gezmek istiyorum.
Saygılar...

Birlikte gezelim sevgili jineop. Botanik bahçesi bana çok yakın, yürüme mesafesinde... ;)

Nuri Murvet
16-06-2012, 20:49
Çok güzel sazlar.. Çok severim bu bitkiyi. Merak ettim, küçük sulak alanlara da dikilebilir mi bu bitki yoksa pampas gibi büyük alan gereksinimi varmıdır?

Merhaba sayın Eser İlhan

Typha angustifolia, Pampas gibi büyük alan gerektirmez. Saksı içersinde arka fon olarak kullanılabilir, harikada olur.

Typha minima - Kısa Hasır Kamışı küçük göletler için daha uygundur.

Equisetum hyemale - At kuyruğu' da altarnatif olabilir.

Sucul Bitkiler ve Havuz Balığı (Koi) Üretim Tesisi , Başlığında fotoğraflarını paylaşmıştım...

Nuri Murvet
16-06-2012, 21:04
Sayın Nuri Bey, anasayfada gönüllü çalışanlar olarak bir başlık var. İstesek gönüllü çalışma olabiliyor mu? Ya da belirli dönemlerde ihtiyaç halinde böyle bir uygulama sistemi var mı?
En kısa zamanda gezmek istiyorum.
Saygılar...

Merhaba sayın jineop hoşgeldiniz.

Gönüllü olarak bahçede yardım edecek dostlarımızın başımızın üzerinde yeri vardır.

Çok mutlu olunur.

Geçen hafta hocalarımızda bu konuyu paylaştık...

Bizden, stajyer ve gönüllü desteğinde yardımcı olmamızı istediler.

Hafta içi, mesai saatleri içersinde, müsait olduğunuz zamanlarda yardıma gelebilirsiniz.

Biz temmuz ayı ortalarında gönüllü olarak bahçevan ekibimle beraber kaya bahçelerinin bakımı için bahçede hizmet vereceğiz.

Ayrıca, Aşı ve budama tekniği adı altında bahçede uygulamalı bilgi tazelemesi yapacağız.

Buyrun bekleriz.

Daha evvelden haber verirseniz, bir aksilik çıkmazsa sizlere eşlik edebilirim.

Saygılarımla...

Nuri Murvet
16-06-2012, 21:10

309567

309568

Dilek Sarıkaya
19-06-2012, 08:01
Merhaba Nuri Bey, botanik bahçesinin resimlerine çocuklarımla beraber baktık; bayıldık. Muhteşem bir yer. Pazartesi günü gezmek istiyoruz. Önceden arayıp randevu almamız gerekiyor mu? Yoksa açık olduğu saatlerde gezebiliyor muyuz? Son bir soru daha giriş ücretli mi? Dört gözle vereceğiniz cevabı bekliyoruz.. Sevgiyle kalın

Nuri Murvet
22-06-2012, 21:28
Merhaba Nuri Bey, botanik bahçesinin resimlerine çocuklarımla beraber baktık; bayıldık. Muhteşem bir yer. Pazartesi günü gezmek istiyoruz. Önceden arayıp randevu almamız gerekiyor mu? Yoksa açık olduğu saatlerde gezebiliyor muyuz? Son bir soru daha giriş ücretli mi? Dört gözle vereceğiniz cevabı bekliyoruz.. Sevgiyle kalın

Merhaba sayın Dilek Sarıkaya hoşgeldiniz.

Hafta içi mesai saatleri içersinde 09 - 16,30 arası kapıdaki yetkili arkadaşlara botanik bahçeyi gezmek istiyorum demeniz yeterlidir.

Hafta sonu ziyaretleri, randevu ile yapılmaktadır.

Giriş ücretsizdir.

Gönlünüzce gezmeniz dileği ile...

Selâmlar...

Dilek Sarıkaya
23-06-2012, 00:44
Çok teşekkür ederim. Pazartesi gideceğiz sanıyorum.

jineop
24-06-2012, 11:27
Sayın Nuri Mürvet, cevabınızı yeni gördüm. İnşallah gönüllü olarak geleceğim.
İlginiz için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda görüşmek üzere...
Size kolay gelsin.

Nuri Murvet
28-06-2012, 19:45

313269

Aromatik bitkilerin bulunduğu bölüm...

Eser İlhan
28-06-2012, 20:06

313269

Aromatik bitkilerin bulunduğu bölüm...

Çok güzel görünüyor :)
Merak ettim, buralar nasıl sulanıyor ?? Damlama olmalı diye düşündüm ama hiç hortum izine rastlayamadım ??