Bağlan

View Full Version : İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi.

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8

Nuri Murvet
13-09-2010, 20:08
Merhaba

İstanbul Üniversitesi Botanik bahçesini bugün ziyaret ettim, Prof. Dr. Erdal Üzen hocamla ayak üstü muhabbetten sonra, bahçemizi gezdik, kısaca bir tanıtım yaptıktan sonra gezimizi ayrıntıları ile fotograf destekli hep beraber gezeceğiz.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi

Tarihçe ve Kuruluş

İstanbul Darülfünunu'na Batı ülkelerindeki Üniversitelerin bilimsel düşüncesi ile araştıran-sorgulayan ve yeni yöntemleri uygulayan bir anlayış getirilmek amacı ile yapılacak bir reform hakkında rapor hazırlamak üzere 1931 yılında Cenevre Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Albert MALCHE, Türk Hükümeti tarafından ülkeye davet edilmiştir. Bu arada Almanya'da Hitler rejimi, özellikle Yahudi Profesörleri Üniversitelerindeki görevlerinden uzaklaştırmakla meşguldur. Bu şekilde işlerinden olan ve çoğunluğu İsviçre'ye geçen bu bilim adamları bu ülkede Prof.Dr.P.SCHWARTZ'ın başkanlığında "Yurt Dışındaki Alman Bilim Adamlarına Yardım Derneği"ni kurmuşlardır. Bu dernek 1933 yılından itibaren reformun ihtiyacı olan nitelikli bilim adamlarının İstanbul ve Ankara Üniversitelerine yönlendirilmesinde önemli rol oynayacaktır.

1933 yılında Türkiye'de Üniversite Reformu gerçekleşince bizzat Atatürk'ün daveti üzerine bu değerli bilim adamlarından botanikçiler arasında Prof. Dr. Alfred HEILBRONN Prof. Dr. Leo BRAUNER vardır .Fen Fakültesinin Biyoloji, o zamanki adı ile "Nebatat ve Hayvanat Enstitü"leri için yeni bir bina gerekli olunca Süleymaniye semtinde, İstanbul Müftülüğünün bahçesinde yer alan, ancak bir yangın sonucu kullanılamaz hale gelen, İstanbul Kız Sultanisi'nin arsası üzerinde bir binanın yapılması karara bağlanır.

Biyoloji Enstitülerinin temeli eldeki kayıtlara göre 3 Mart 1935 tarihinde atılmış, iki yıl sonra inşaat bitirilerek bina 4 Haziran 1937 tarihinde hizmete açılmıştır. Bu arada enstitü bahçesinin yapımına daha önce başlanmış 1934 yılındaki ilk düzenlemeleri takiben bahçe 1935 yılının İlkbaharında İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi (Hortus Botanicus Universitatis İstanbulensis) adı ile hizmete girmiştir. Bahçenin kuruluş tarihi de Enstitülerin açılış tarihi olarak kabul edilmiştir.

İstanbul Üniversitesine bağlı bir Botanik bahçesi kurulması fikri A. HEILBRONN'un İstanbul'da derslerine başladığı ilk günden beri aklındadır. Bu sırada kendisi de buraya bir botanik bahçesi yapımı için görevlendirilince, beklediği fırsat doğmuş olur. A. HEILBRONN kendisine büyük destek olan L. BRAUNER ve Alman bahçe uzmanı Walter STEPHAN ile birlikte botanik bahçesinin kuruluş ve düzenleme çalışmalarını başlatır. Bahçe 1936 ilkbaharında açılışa hazır duruma gelir. Yine bu üçlünün ilk büyük başarısı da 1935 yılında yayınlamış oldukları botanik bahçesine ait ilk tohum kataloğu'dur. "İstanbul Üniversitesi Nebatat Bahçesinin Tohum Katalogu (Index Seminum Hortus Botanicus İstanbulensis) adını taşıyan bu son derece sade fakat o ölçüde değerli olan ilk tohum kataloğunda bahçenin amaçları anlatılmaktadır.

Botanik bahçesinin Avrupa'daki gelişmiş benzerlerine uygun şartlara sahip olması için A. HEILBRONN çok emek sarf etmiş, bahçe planının çiziminde gerek seraların projesinde, gerekse ısıtma-soğutma sistemlerinin seçiminde çok titiz davranmıştır. Günün koşullarına göre Almanya'nın köklü firmalarından en iyi ve uzun ömürlü ekipmanların alımı için bizzat yazışmalarda bulunmuştur.
Fen Fakültesi Dekanlığı, Biyoloji Bölümü ile Botanik Ana Bilim Dalı Başkanlıklarının ortak çalışması ve önerileri doğrultusunda, 1933 Üniversite Reformunun 70.yılında bahçenin adına, "Alfred HEILBRONN" adının eklenmesi kararlaştırılarak , bahçenin kurucusunun isminin sonsuza değin İstanbul'da yaşatılması amaçlanmıştır.Bu nedenle 12 Aralık 2003 günü yapılan bir bilimsel toplantının ardından bahçe yeni adı olan "İstanbul Üniversitesi, Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi" taşımaya başlamıştır.

Bugün bahçede 15 adedi seralarda, 8 adedi doğal ortamda, bir kısmı ısıtılan 23 adet çeşitli boyutlarda havuz yer almaktadır. Bahçede ayrıca 430 m2 lik bir Taş Bahçe bulunmaktadır. 160 familyadan 400 adet ağaç ve çalı ile yaklaşık 3500 adet otsu bitki parsellere yerleşmiştir. Ayrıca seralarda, bahçede sabit veya saksıya alınmış halde çeşitli cinslerden 2500 adet bitki ile Hamburg Üniversitesi Botanik Bahçesinden bağış yoluyla gelen çoğu tropik ve subtropik ülkelerin bitkisi olmak üzere, Eğrelti, Açık ve Kapalı Tohumlu bitki cinslerinden 390 adet egzotik bitki ile beraber Botanik bahçesinin toplam bitki varlığı 5000 adede yaklaşmaktadır İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, yapısında yer alan bitki çeşitliliği ve Türkiye'de en eski botanik bahçesi ünvanı ile gerek yurt içi gerekse yurt dışında (400 botanik bahçesi ile tohum alış - verişi yapmaktadır) tanınan, saygın bir konuma sahiptir. Bahçe ve seralar her yıl 1000'den fazla Biyoloji lisans öğrencisinin eğitim ve öğretimine katkıda bulunurken. belirli günlerde de İlk ve Orta öğretimdeki öğrenciler ile İstanbul ve yakın çevresinde yaşayanlara ayrıca yabancı konuklara, bitki dünyasından ilginç örnekler sunmaktadır.

170291

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi

Nuri Murvet
13-09-2010, 20:32
Botanik bahçenin girişi; Daha sonradan bitkiler hakkında botanikâl bilgilerini vereceğim

Nuri Murvet
13-09-2010, 20:51
İ:Ü Botanik Bahçesinde gelin hep beraber gezelim ve bilgi alalım ve paylaşalım hadi turumuza başlıyalım mı..?

Nuri Murvet
13-09-2010, 22:13
, şimdilik fotoğraflarla turumuza devam ediyoruz, bilgiler ve yorumlar sonradan gelecek

Nuri Murvet
13-09-2010, 23:02
, botanikâl özelliklerini dediğim gibi sonra vereceğim, hızlı gidiyoruz biraz gözlerimiz bayram etsin, doyalım, birazda yorulalım sonra sohbet ederiz.

Bilimsel sınıflandırma

Alem: Plantae (Bitkiler)

Bölüm: Angiosperms (Çiçekli bitkiler)

Alt Bölüm: Magnoliids

Takım: Piperales

Aile: Aristolochiaceae

Cins: Aristolochia

Tür: Aristolochia littoralis

Eş Anlamlsı: Aristolochia elegans Mast

Vatanı:Brezilya

170314

Aristolochia littoralis

170315

Aristolochia littoralis

170316

Aristolochia littoralis

Nuri Murvet
13-09-2010, 23:27
, biraz durup nefes alalım...!

Nuri Murvet
14-09-2010, 17:42
Merhaba

Bugün, botanik bahçeyi yüz kişiye yakın ziyeretçi takip etmiş, kimseden ses yok demek ki sessizliği bozmadan devam etmek gerekiyor, haydi başlıyalım...

Nuri Murvet
14-09-2010, 17:52
Muhteşem fotoğraflar var biraz sonra paylaşacağım

Nuri Murvet
14-09-2010, 19:22
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nin sunumunu samimi, görsel ve şu an ki hali ile yalın olarak tür ve varyetelerini fotoğrafları ve botanikal özelliklerini paylaşacağım...

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)

Sınıf: Liliopsida (Bir çenekliler)

Takım: Zingiberales

Aile: Musaceae (Muzgiller)

Cins: Musa

Muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin sarı kabuklu uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Anamur ile Alanya arasında bulunur.

otugay
14-09-2010, 21:00
Mutlaka görülmesi gereken bir yer. Özellikle tropik ve sucul bitki çeşitliliğine kolay kolay başka terde rastlanmaz. Ayrıca ihtiyaç fazlası bitki satışı da yapılıyor ve ödediğiniz ücret fakülte ihtiyaçları için kullanılıyor.

Erdal bey son derece ilgili bir kişi, onun müsait olduğu zaman gitmekte fayda var.
Botanik fakültesi tel: 212-528 24 94

Nuri Murvet
14-09-2010, 21:35
Merhaba sayın otugay bilgilendirmede yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim

Nuri Murvet
15-09-2010, 18:21
Merhaba, bugün ziyaretçi sayımız atmış kişi çok az ülkemizin ilk kurulan botanik bahçesi ve İ.Ü çatısı altında sıra olması lazım..!

Turumuza devam ediyoruz, yarın kaktüs türlerinin bulunduğu serada turumuza devam edeceğiz, başlıyorum hazır mısınız..!

Yusuf Yalçın
15-09-2010, 18:26
mükemmel bir yere benziyor bende gezmek isterim

Nuri Murvet
15-09-2010, 18:57
Merhaba, yusuf1414 mükemmellik paylaşmakla olur, İstanbul'a yolunuz düşerse mutlaka uğrayın, bitkiler ve doğa sevgisine gönül vermişseniz botanik bahçesinde bir gününüzün nasıl geçtiğini fark edemezsiniz.

Devam ediyoruz, Ağaçlar net'e özel fotoğraf çekimleri ;

Nuri Murvet
15-09-2010, 21:06
, bugün biraz yavaş ilerliyoruz.

Pachystachys lutea (Karides çiçeği)

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm: Magnoliophyta

Sınıf: Magnoliopsida

Alt Sınıf: Asterids

Takım: Scrophulariales

Aille: Acanthaceae

Cins : Pachystachys

Tür: P. lutea

Binomial name
Pachystachys lutea

Vatanı :Güney Amerika

Dekoratif çalı formlu bitkidir
Subtropikal bitkidir +10 derece altında zarar görür.
1-1,5 metre boy yapabilir, budamaya uygundur.
Işıklı alanları sever, direk güneş ışığında bırakılmamalıdır.
Gelişim sürecinde suyu sever, sıcak yaz günlerinde yapraklarına kireçsiz su püskürtmek yararlıdır.
Kışın, uyku döneminde aşırı sulmadan kaçınmalı.
Düzenli gübreleme ister.

170622

170623

Nuri Murvet
16-09-2010, 19:16
Merhaba, size söz verdiğim gibi bu gün kaktüs serasındayız, başlıyalım mı..?

Nuri Murvet
16-09-2010, 19:48
Kaktüs serasını gezmeye devam ediyoruz,

malina
16-09-2010, 21:21
Bitkilerin isimlerini de fotoğrafların üstüne yazar mısınız?

Sizin yazılarınız aynı zamanda bitkilerin isimlerini öğrenme yazıları gibi oluyor :)
Teşekkürler...

Gerekirse diye:
Fotoğrafları yazı içine yerleştirmek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12308)

katmer
16-09-2010, 21:34
Ellerinize sağlık sayın Nuri Murvet:) En kısa zamanda ziyaret etmeye çalışacağım.

öZNe
16-09-2010, 21:45
Muz bile var. Ne zaman olgunlaşır acaba? Çünkü o zaman gidip amiyane tabirle ''dalmak'' isterim.

Hhatice
16-09-2010, 21:49
Size çok teşekkür ederim sevgili Mürvet ,Çok güzel bir çalışma emeğinize sağlık .En kısa zamanda gitmek üzere oğlumla programa aldık .

sevim4
16-09-2010, 21:51
Muhteşem bende görmek isterdim malesef ara uzak.
Karidesler pipo pelikan katüsler her şey harika sayın Nuri Mürüvet ellerinize sağlık.

Nuri Murvet
16-09-2010, 23:09
Merhaba sayın malina

İ.Ü botanik bahçesine gitmem Prof. Dr. Erdal Üzen hocamızı ziyaret etmek ve botanik bahçenin son halini göreyim diye oldu, kısaca hazırlıksız gittim. Bu hafta zaman ayırıp, özel Ağaçlar Net için fotoğraf ve botanikâl bilgiler hakkında çalışmada bulunacağım, tabi ki sizlerle paylaşacağım.

Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum; Hocamızla konuştum, botanik bahçenin bakımla ve düzenleme ilgili bayağı sorunu var.

Botanik bahçenin bakımla ilgili konularında hiç bir maddi çıkar talep etmeden peyzaj ve bahçıvan ekibimle bahçenin bakım ve düzenleme işlerinde yardımcı olalım diye beyân ettik , hocamızda olumlu karşıladı nasip olursa burada ki faliyetlerimizden sizleri de haberdar edeceğim..!

Nuri Murvet
16-09-2010, 23:14
Merhaba sayın katmer sizin gibi doğa dostlarına kapılar açık buyrun...

Nuri Murvet
16-09-2010, 23:19
Merhaba sayın öZNe bakmak ve özenmekte hakkınız var, nefsi köreltmek için bahçe çıkışı manavı ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Saygılarımla...

Nuri Murvet
16-09-2010, 23:24
Merhaba sayın Hhatice buyrun bahçe sizi bekliyor, inşallah bakım yaptığımız zamanda karşılarız, size bir sebepten dolayı aksamış olan sözümüzü de yerine getiririz. Saygılarımla...

Nuri Murvet
16-09-2010, 23:29
Merhaba sayın sevim4 bahçeyi ziyaret etmenizi temenni ederim, gelemeyen dostlarımızı da buradan sanki gelinmişte, gezilip te görülmüş gibi bilgilendirmek için paylaşımlarım olacaktır. Saygılarımla...

aygün
16-09-2010, 23:34
Merhaba sayın Nuri Murvet, bu bahçenin fotoğraflarını sizden izlemek gerçekten bir zevk. Heyecanla takip edeceğim. Ellerinize sağlık. Selamlar...

Nuri Murvet
16-09-2010, 23:35
bugün biraz paylaşımımız yavaş oluyor, devam ediyoruz.

Nuri Murvet
16-09-2010, 23:38
Merhaba sayın aygün, sizleri özlemişim takip edeceğinizi yürekten biliyorum. Saygılarımla...

Nuri Murvet
16-09-2010, 23:46
Yarın tropik Orkideler serasında mı ? dolaşsak bilemiyorum...

Bilimsel sınıflandırma

Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)

Takım: Caryophyllales

Familya: Cactaceae (Kaktüsgiller)

Alt familya: Cactoideae

Oymak: Cereeae

Cins: Cereus peruvianus monstrosus

Vatanı:Güney Amerika ve Karayipler

171707
Cereus peruvianus monstrosus

171708

iris41
17-09-2010, 06:18
sayın Nuri Murvet muhteşem güzelikler sagolun . eklediğiniz son fotadaki ilk kaktüsün adı nedir ben bu kaktüsü cok seviyorum bulursam kesin alıcam .
bahceyi hafta sonu gezmek mümkünmü malum hafta ici calışıyorum

Nuri Murvet
17-09-2010, 20:23
Merhaba sayın iris41 istediğiniz bilgiyi ilgili fotoğrafın bölümüne yazdım.

İ.Ü bağlı olduğu için hafta sonları ziyarete açık değil, ancak randevu alınıp cumartesi günü ziyaret edebilirsiniz.Tel:212-528 24 94

Hhatice
17-09-2010, 20:34
Merhaba sayın Hhatice buyrun bahçe sizi bekliyor, inşallah bakım yaptığımız zamanda karşılarız, size bir sebepten dolayı aksamış olan sözümüzü de yerine getiririz. Saygılarımla...

Ne demek arkadaşım hiç önemli değil .Sizin güzel anlatımlarınızla bilgilenmek bizleri mutlu ediyor.Sevgiler

günebakan
17-09-2010, 20:39
Herşey muhteşem görünüyor Sn. Nuri bey çok teşekkürler.Bize görmediğimiz güzellikleri tanıtıyorsunuz:)

Nuri Murvet
17-09-2010, 22:05
Merhaba sayın Hhatice, günebakan siz ilgi gösterdiğiniz sürece botanik bahçenin benim gözümle gördüğüm güzellikleri sizlerle paylaşmak bana son derece büyük haz veriyor.

Meselâ örnek; Orman Ak Asması'nı ben böyle görmeyi seviyorum ve sizinle paylaşıyorum.

Bilimsel sınıflandırma

Sınıf: Magnoliopsida (Çift çenekliler)

Takım: Ranunculales

Aile: Ranunculaceae

Cins: Clematis

Tür: Clematis vitalba

: Orman Asması (Ak Asma)

Vatanı batı Asya, kuzey Amerika, Avrupa ülkemizde kuzey batı Anadolu

171799

Clematis vitalba (Ak Asma )

171800

171801

Clematis vitalba (Ak Asma ) Çiçeği

171802

aygün
17-09-2010, 22:16
Tanrım, Clematis...Çiçek açmış sonra da tohuma kaçmış sanırım. Şimdi tam da orada olmak varmış.:) Kaktüsler de muhteşem. Yakın bir zamanda sayenizde gördüğüm bu güzelliklere yakından bakmalıyım sayın Murvet.

Nuri Murvet
17-09-2010, 22:33
Merhaba sayın aygün Sizlerle paylaşım için 500 adetin üzerinde fotoğrafla bahçe turu hazırladım, botanikâl bilgilerini de hazırlıyorum, o kadar güzeller ki nereden başlayacağımı şaşırıyorum.

Dün tropik serada gezelim dedim, bakın yine başka mekânlarda geziyoruz.

aygün
17-09-2010, 22:43
Merhaba sayın Murvet. Heyecanınız öyle iyi yansıyor ki... :)
Yalnız bahçe uzun bir süre kendi haline bırakılmış gibi. Ama bu kendi halindeliğinin bile muhteşem bir çekiciliği olduğunu belirtmeliyim.

Nuri Murvet
17-09-2010, 22:57
Sayın aygün sizde gözlemlerinizde dikkatlisiniz, biraz kendi halinde bırakılmış ben sizlerle güzelliklerini paylaşıyorum. Öteki olumsuzluklarıda hocamla konuştuk yavaş yavaş hepsini düzeltiriz, inşallah.

Nuri Murvet
17-09-2010, 23:13
Botanik bahçenin tropikal serasının kapısından başımı içeriye şöyle bir uzattım ki aman allahım dilim tutuldu, sizlerle paylaşıyorum.

Bilimsel sınıflandırma

Sınıf: Liliopsida Liliopsida (Bir çenekliler)

Alt Sınıf: Commelinids

Aile: Heliconiaceae

Cins: Heliconia wagneriana

Vatanı :Tropikal iklim kuşağında Amerika, Brazilya, Endenozya

171808

Heliconia wagneriana

171809

Heliconia wagneriana

171810

Heliconia wagneriana

aygün
18-09-2010, 00:24
Evet, hakikaten büyüleyici. Doğa... sanatın zulası. Ve siz elinizi attıysanız olumsuzlukların düzelmekten başka seçeneği kalmayacaktır. Yüreğinize sağlık.

Nuri Murvet
18-09-2010, 18:51
Merhaba, 5 inci mesajın final resmidir, çiçeklenme hali

Bilimsel sınıflandırma

171834

Aristolochia littoralis

aygün
18-09-2010, 19:46
Ne ilginç bir çiçek...Kumaş deseni gibi...

Nuri Murvet
18-09-2010, 20:32
Merhaba, sayın aygün bu ilginç çiçeğin botanikâl özelliklerini ve vatanını sizlerle paylaştım.

Bundan sonraki botanik bahçe gezilerimizde, 400 adet ağaç ve çalı , 3500 adet otsu bitki türlerini tanıyacağız.

Endemik otsu ve tropikâl bitkiler bi derya, buralar beni aşıyor.

Sayın, Prof. Dr.Erdal Üzen hocamızdan doğru bilgi ve onun onayını almadan sizlerle paylaşmak istemiyorum. Sizlere yanlış bilgi vermekten korkarım, bilgimiz dahilinde yüzeysel bilgileri sizlerle zaten paylaşıyorum.

Önümüzdeki hafta kendisini ile randevumuz var, doğru bilgi ve bakım ile alâkalı konuları konuşup, sizler ile paylaşacağım...

Nuri Murvet
18-09-2010, 20:52
Merhaba, bugün dış bahçe de bahçe turumuzu yapıyoruz.

Bilimsel sınıflandırma

Alem: Planta(Bitkiler)

Takım: Malpighiales

Familya: Euphorbiaceae (Sütleğengiller)

Alt familya: Crotonoideae

Oymak: Manihoteae

Cins: Manihot

Tür: Manihot palmata müll.

Vatanı:Tropikal ve Yarı tropikal Amerika

171844

Monyak (Manihot palmata müll.)

171845

171846

171847

171848

Nuri Murvet
18-09-2010, 21:20
, devam ediyoruz.

Mor inci çalısı (Callicarpa bodinieri)

Bilimsel sınıflandırma

Sınıf: Angiosperms (Çiçekli bitkiler)

Alt Sınıf: Eudicots

Takım: Lamiales

Aile: Verbenaceae

Cins: Callicarpa

Tür: Callicarpa bodinieri

Vatanı :Çin

171851

171852

171853

Zafer İnandıklı
18-09-2010, 21:23
Sayfayı yeni fark ettim. Sayın Nuri Murvet, hoşgeldiniz sizi yeniden aramızda görmek ne güzel. Muhteşem güzellikler ve bilgilendirme için teşekkürler...

Nuri Murvet
18-09-2010, 21:37
Merhaba sayın, Zafer İnandıklı

Ben hiç ayrılmamıştım Zafer bey doğru zamanı arıyordum, şimdi gerçek yerimdeyim.

Bundan sonraki paylaşımlarım daha güzel ve gerçek olacak Saygılarımla...

Nuri Murvet
18-09-2010, 22:56
sizlerle muhteşem bir anıt ağaç paylaşımı,

Kâfur ağacı (Cinnamomum camphora)

Bilimsel sınıflandırma

Alt Sınıf: Magnoliids

Takım: Laurales

Aile: Lauraceae

Cins: Cinnamomum

Tür: C. camphora

Vatanı: Çin, Taiwan, Japonya ve Endenozya

171860

171861

171862

171863

171864

Nuri Murvet
19-09-2010, 13:39
Merhaba bugün yine ağaçlar bölümünde botanik bahçe gezimize devam ediyoruz.

Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)

Bilimsel sınıflandırma

Takım:Urticales

Aile:Ulmaceae

Cins: Ulmus

Tür: U.glabra Hudson " Camperdownii"

Vatanı:Avrupa, Büyük Asya

171939

Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)Aşı yeri gövde yapısı

171940

Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)Aşı yeri

171941

Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı) Aşı yeri dal çıkışları

Nuri Murvet
19-09-2010, 13:52
Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı) incelemeye devam ediyoruz.

171944

Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)Aşı yeri ve dal çıkişları

171945

Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)İçten görünüş

171946

Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)Genel görünüşü

171947

aygün
19-09-2010, 19:54
Sayın Murvet, mor inci çalısı ne kadar güzel. Ateş dikenlerini anımsattı bana. Ulmus glabra Hudson' un da ilginç bir dal yapısı var. Birbirlerine dolanmışlar. Sarmaşık gibi...

Nuri Murvet
19-09-2010, 23:22
Merhaba sayın aygün, bahçe gezisine ilginç dikenli dal yapısı ile üç yapraklı portakalla devam ediyoruz

Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal)

Bilimsel sınıflandırma

Alt Sınıf: Eudicots

Alt Sınıf . Rosids

Takım: Sapindales

Aile: Rutaceae (Turunçgiller)

Alt Aile: Aurantioideae

Oymak: Tribe: Citreae

Cins: Poncirus (disputed)

Tür: P. trifoliata

Vatanı: Çin ve Kore

172070

172071

172072

Nuri Murvet
19-09-2010, 23:27
Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal) tanımaya devam ediyoruz.

172073

172074

172075

Orhan Özbilgiç
20-09-2010, 06:04
Sayın Nurı Murvet;
Çok teşekkürederim. Gidemesekte, gören gözümüz oldunuz. Ama gitmek için bir fırsat yakalamaya çalışacağım.:)

Nuri Murvet
20-09-2010, 15:24
Botanik Bahçenin anıt ağaçlarını tanımaya devam ediyoruz.

Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)

Türkiye'de Fethiye ve Muğla civarında yetişen endemik sığla ağacı türü. Ağaç, 20 metreye kadar boylanabilir, görünüş olarak çınara benzer. Karaçamlarla karışık ormanlar oluşturur. Uzun ömürlü bir ağaçtır.

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Saxifragales

Familya: Altingiaceae (Acıfındıkgiller)

Cins: Liquidambar

Tür: L. orientalis

Vatanı: Türkiye

Binominal adı
Liquidambar orientalis

172147

172148

172149

Nuri Murvet
20-09-2010, 15:30
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı), tanımaya devam ediyoruz.

172150

172151

172152

172153

ilksenozturk
20-09-2010, 16:02
ellerinize sağlık sn Nuri mürvet.

İstanbul Üniversitesi mezunu biri ve hatta ilk yıl eğitimimi (hazırlık) orada almış biri olarak böyle bir yer olduğunu çok sonra öğrendim ve görmediğim için çok çok üzülmüştüm.
iyiki bizimle paylaştınız. tekrar elelrinize sağlık...

Nuri Murvet
20-09-2010, 17:16
Merhaba sayın Orhan Özbilgiç sizlerin gören gözü olmak beni onurlandırdı.

Botanik bahçenin ben özellikle tanıtımını sizlerle paylaşırken bahçenin hep olumlu yönlerini ön plana çıkarıyorum.

Botanik bahçenin bakım ve düzenleme ile ilgili bayağı sorunu var. Botanik bahçe yeniden yapılanmanın eşiğinde, burada bizimde katkımızın olması çabası içersindeyim, inşallah başarılı oluruz.

Nuri Murvet
20-09-2010, 17:41
Merhaba sayın ilksenozturk,

Özellikle İ.Ü mezunu doğa dostlarının ve konuya duyarlı herkesin, botanik bahçesinin gelişimi için, daha iyi takip edilip, konulara daha duyarlı ve sahip çıkılmasını arzu ediyorum. Saygılarımla...

Nuri Murvet
20-09-2010, 17:48
Botanik bahçenin anıt ağaçlarını tanımakla gezimize devam ediyoruz.

Ginkgo biloba (Mabet Ağacı), Türkiye'de gümüş kaysı, fil kulağı, kız saçı, Çin yelpaze çamı gibi isimlerle de anılmaktadır.

Bilinen yaşayan fosil türlerinin en iyi örneklerinden biridir, günümüzde varlığını sürdüren hiç bir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm: Ginkgophyta

Sınıf: Ginkgoopsida

Takım: Ginkgoales

Aile: Ginkgoaceae

Cins: Ginkgo

Tür: G. biloba

Binominal adı
Ginkgo biloba

Vatanı: Çin

172200

172159

Ginkgo biloba (Mabet Ağacı),Yaprak yapısı

172160

Ginkgo biloba (Mabet Ağacı), Genel görüntüsü

Nuri Murvet
20-09-2010, 19:11
Botanik bahçenin İbreli ağaçlarından Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin)i tanıyarak gezimize devam edelim.

Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin)

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm: Pinophyta

Sınıf: Pinopsida

Takım: Pinales(Iğne yapraklılar)

Aile: Pinaceae (Çam giller)

Cins: Picea

Tür: P. glauca (Moench) voss.

Binomial adı
Picea glauca (Moench) voss.

Vatanı: Kuzey Amerika

172170

Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin)

172171

Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin) Genel görüntüsü

172172

Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin) İbre ve kozalak yapısı

Nuri Murvet
20-09-2010, 22:28
Botanik bahçenin İbreli ağaçlarından Torreya nucifera yı tanıyarak gezimize devam edelim.

Torreya nucifera

Yavaş büyüyen, iğne yapraklı, 15-25 metre boy yapabilen yaprak dökmeyen Taxaceae (Porsukgiller) ailesine ait ağaç cinsidir.

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm: Pinophyta

Takım: Pinales (Iğne yapraklılar)

Aile:Taxaceae ( Cephalotaxaceae )-(Porsukgiller)

Cins: Torreya

Tür: T. nucifera

Binomial adı
Torreya nucifera

Vatanı: Japonya

172188

Torreya nucifera

172189

Torreya nucifera

172190

Torreya nucifera

172191

Torreya nucifera

172192

Torreya nucifera

Nuri Murvet
20-09-2010, 23:01
Botanik bahçenin İbreli ağaçlarından Chamaecyparis lawsoniana' yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Chamaecyparis lawsoniana-(Lavzon Yalancı Servisi)

Büyük her dem yeşil bileşik iğne yapraklı ağaç, 50-70 m boya ulaşabilen, düz mat mavi yeşil yaprakları olan gösterişli bir servi cinsidir.

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)

Takım: Pinales

Aile: Cupressaceae (Servigiller)

Cins: Chamaecyparis

Tür: C. lawsoniana

Binomial adı
Chamaecyparis lawsoniana

Vatanı: Kuzey Amerika

172197

Chamaecyparis lawsoniana ]-(Lavzon Yalancı Servisi)

172198

172199

sevim4
21-09-2010, 09:13
Sevgili nuri murvet,emek verip bizlere bu güzelliği tanıtığın için çok teşekkür ederim.

Nuri Murvet
21-09-2010, 14:49
Merhaba sayın sevim4

Emek sahip çıkıldığı ve paylaşıldığı zaman gerçek değeri ortaya çıkıyor, bende size teşekkür ederim.

Nuri Murvet
21-09-2010, 15:00
Botanik bahçenin İbreli ağaçlarından Abies nordmanniana (Steven) Spach -(Doğu Karadeniz Göknarı) nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Abies nordmanniana (Steven) Spach -(Doğu Karadeniz Göknarı)

Kafkasya ile Kuzeydoğu Anadolu dağlık yörelerinde bulunur. Asıl geniş yayılış bölgesi Kafkasya'dır
40-50 m boya ulaşan, geniş piramidal şekilde gelişen ve çok sık dallanma yapan gri gövdeli bir ağaçtır.

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Pinales (İğne yapraklılar)

Aile: Pinaceae (Çamgiller)

Cins: Abies

Tür: A. nordmanniana

Binominal adı
Abies nordmanniana
(Steven) Spach

Vatanı: Batı Kafkasya, Türkiye Doğu Karadeniz

172237

172238

Abies nordmanniana (Steven) Spach -(Doğu Karadeniz Göknarı)

172239

Abies nordmanniana (Steven) Spach -(Doğu Karadeniz Göknarı) İbre (Yaprak) yapısı

Nuri Murvet
21-09-2010, 15:26
Botanik bahçenin ağaçlarından Magnolia grandiflora (Manolya İri çiçekli) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Magnolia grandiflora (Manolya İri çiçekli)

Monolyaların ilkel türler olduğu kabul edilir.

Manolyaların her dem yeşil ve yaprak döken cinsleri vardır
.
Yaprak dökmeyen cinslerinde, kuzey rüzğar koridorunda dikimi yapılırsa yaprak oluşumu geriler, sık yaprak dokusunu oluşturamaz .

Genç fidanlar saçak kök yapısına sahiptir, yaşlandıkça kazık kök oluşumuna dönüşür.Muhteşem güzellikteki çiçeği ve kendine has çiçek kokusuyla büyük bahçelerin olmassa olmazlarındandır.

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Magnoliales

Aile: Magnoliaceae (Manolyagiller)

Cins: Magnolia

Tür: M. grandiflora

Binominal adı
Magnolia grandiflora

Vatanı: Kuzey Amerika'nın doğusu, Orta Amerika

Botanik bahçede Magnolia grandiflora'nın şu an ki mevsimsel çiçeklenmesi olmadığı için kaynak resimlerden çiçekli halinin fotoğraflarını paylaşmıyorum.

Bahçe gezimizde şu anki mevsimsel halini, benim gözümden sizlere yansıtıyorum.

172240

172241

172242

Magnolia grandiflora (Manolya İri çiçekli) Genel hali

Nuri Murvet
22-09-2010, 17:38
Merhaba,

Botanik bahçenin ağaçlarından Lagerstroemia indica (Oya Ağacı)
yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Lagerstroemia indica (Oya Ağacı)

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Myrtales

Aile: Lythraceae (Kınagiller)

Cins: Lagerstroemia

Tür: L. indica

Binominal adı
Lagerstroemia indica

Vatanı: Hindistan,Çin, Japonya

Tam bir güneş bitkisidir, gölgeli ve rutubetli yerlerde çiçekleri, yaprakları külleme hastalığına çabuk yakalanır

Derin budamalarda çiçekleri büyük ve göstereşli olur, budama uç alma az yapılırsa çiçekleri küçük ve yoğun olur.

172394

172395

172396

Nuri Murvet
22-09-2010, 17:41
, devam ediyoruz.

172397

Lagerstroemia indica (Oya Ağacı) Gövde yapısı

172398

Lagerstroemia indica (Oya Ağacı) Dal yapısı

172399

Lagerstroemia indica (Oya Ağacı) dal yapısı

Nuri Murvet
22-09-2010, 18:31
Botanik bahçenin ağaçlarından Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don (TAŞPORSUK Ağacı)
nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don (TAŞPORSUK Ağacı)

Bilimsel sınıflandırma

Aile: Podocarpaceae

Cins: Podocarpus

Tür: P. macrophyllus (Thunb.) Don

Binomial Adı
Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don

Vatanı : Japonya, Çin

Orta ve küçük ölçeli her dem yeşil bir ağaçtır.

Tehlikede olan türler arasındadır.

Bonzai yapımına uygun bir ağaçtır.

172400

172401

Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don (TAŞPORSUK Ağacı)

172402

Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don (TAŞPORSUK Ağacı)İbre (yaprak) yapısı

sevim.K
22-09-2010, 18:42
Çok güzel bir botanik bahçesi. Teşekkürler. Devamını bekliyoruz

Nuri Murvet
22-09-2010, 22:29
Merhaba sayın sevim.K

Botanik bahçenin çalı türü bitkilerinden Sambucus nigra (KARA MÜRVER)i tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Sambucus nigra (KARA MÜRVER)

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Dipsacales

Aile: Adoxaceae

Cins: Sambucus

Tür: S. nigra

Binominal adı
Sambucus nigra

Vatanı :Avrupa, B. Asya

172454

172455

Sambucus nigra (KARA MÜRVER) Genel hali

172456

Sambucus nigra (KARA MÜRVER) Gövde yapısı

Nuri Murvet
22-09-2010, 22:37
, devam ediyoruz.

172472

Sambucus nigra (KARA MÜRVER) gövde yapısı

172464

Sambucus nigra (KARA MÜRVER) meyve ve tohum yapısı

172465

Sambucus nigra (KARA MÜRVER) meyve ve tohum yapısı

172466

Sambucus nigra (KARA MÜRVER) Yaprak yapısı

asbilgiç
23-09-2010, 08:25
Sayın Nuri Murvet Bey bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.Biz İç Anadolunun bozkırında bir çok ağacı tanımıyoruz.Özellikle benim bölgemde ağaç çeşitleri çok az.

Nuri Murvet
23-09-2010, 17:36
Merhaba sayın asbilgiç sizlere bu paylaşımda bilgi ve fotoğraflar ile yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana, asıl ben size teşekkür ederim, takip ettiğiniz, ilgilendiğiniz için... Saygılarımla.

Nuri Murvet
23-09-2010, 18:55
Merhaba,

Botanik bahçenin anıt ağaçlarından Sequoia sempervirens (D. Don) Endl.( Sahil Sekoyası)
nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Sequoia sempervirens (D. Don) Endl.( Sahil Sekoyası)

Bilimsel sınıflandırma

Aile: Cupressaceae

Alt Aile: Sequoioideae

Cins : Sequoia

Tür : S. sempervirens

Binomial adı
Sequoia sempervirens
(D.Don) Endl.

Vatanı : Kuzey Amerika

Sequoia sempervirens 120 m boy, 7 m çap yapabilen anavatanı Kuzey Amerika olan büyük bir ağaç türü.

172607

172608

Sequoia sempervirens (D. Don) Endl.( Sahil Sekoyası) Gövde yapısı

172609

Sequoia sempervirens (D. Don) Endl.( Sahil Sekoyası) Genel yapısı

Nuri Murvet
23-09-2010, 19:59
Devam ediyoruz;

Botanik bahçenin ağaçlarından Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı)yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı)

Bilimsel sınıflandırma

Sınıf: Eudicots

Takım: (unplaced)

Aile: Boraginaceae

Cins: Ehretia

Tür: E. acuminata

Binomial Adı
Ehretia acuminata R.Br

Vatanı : Avustralya, Uzak Doğu

Yaprak döken ağaçtır.
İlkbahar yapraklaması parlak açık yeşil çok gösterişli olur.
Bahar aylarında beyaz hoş kokulu kümeler halinde çiçeklerini açar.
Sonbaharda kümeler halinde dışı sarı, turuncu az etli sert çekirdekli meyve tohumlarını verir.
Tohumları, meyveleri kuşlar tarafından sevilerek yenir.

172610

172611

Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı) genel görüntüsü

172612

Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı) gövde yapısı

172613

Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı) yaprak yapısı

Zafer İnandıklı
23-09-2010, 22:33
Mürver ağacı, hele aynı yerde bir de çitlenbik ağacı olursa. Ne patlangoç yapardık çocukken.

Nuri Murvet
24-09-2010, 18:37
Merhaba sayın Zafer İnandıklı,

Beni de alıp götürdünüz eskilere, Eminönü doğumluyum, şimdi Fatih ilçesine bağlandı bostan ve bahçe lezzetini birazcık tatmış olan birisi olarak, hafızamdaki o muhteşem tad ve lezzet için, çiklenbik ağacının üzerinden inmezdik, şimdi tam zamanı hatta bahçede gördüm meyvesini topladım, oğlumla paylaştım patlangoç yapıp oynadığımızı anlattım.

Size teşekkür ederim, benim unuttuğum sizin hatırlattığınız lezzet ve oyun için..!

Nuri Murvet
24-09-2010, 18:49
Merhaba,

Botanik bahçenin ağaçlarından Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi)

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm : Angiosperms (Çiçekli bitkiler)

Alt bölüm: Monocots (Tek Çenekli)

Alt Bölüm: Commelinids

Takım : Arecales

Aile: Arecaceae

Alt Aile: Coryphoideae

Cins: Chamaerops

Tür: C.excelsa

Binomial name
Chamaerops excelsa

Vatanı : Çin

Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Çamı )

30-35 cm çapında tek bir gövdeden 15 metreye kadar büyüyebilir. Yaprağı yelpazeye benzer, Yaprak sapları kalın ve serttir, içe doğru dikenlidir.. Yaprakların gövdeye birleştiği yerde ilkbaharda sarı renkli çiçek kurulları oluşur. Sonbaharda olgunlaşır, siyahımsı üzümsü meyveler meydana gelir. Güneşli ve geçirgen toprakları sever. Minimum sıcaklık isteği -5 °C'dir

172708

Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi) genel görüntüsü

172709

Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi)

172710

Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi) gövde yapısı

172711

Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi) gövde yapısı

Zafer İnandıklı
24-09-2010, 20:36
Merhaba sayın Zafer İnandıklı,

Beni de alıp götürdünüz eskilere, Eminönü doğumluyum, şimdi Fatih ilçesine bağlandı bostan ve bahçe lezzetini birazcık tatmış olan birisi olarak, hafızamdaki o muhteşem tad ve lezzet için, çiklenbik ağacının üzerinden inmezdik, şimdi tam zamanı hatta bahçede gördüm meyvesini topladım, oğlumla paylaştım patlangoç yapıp oynadığımızı anlattım.

Size teşekkür ederim, benim unuttuğum sizin hatırlattığınız lezzet ve oyun için..!

O zamanlar teknoloji falan yoktu ama, en güzel çocukluğu biz 50 yaş üstü olanlar yaşadık bence.

Nuri Murvet
24-09-2010, 22:03
Merhaba sayın Zafer İnandıklı, siz benim ağabeyimsiniz.

Ben sizin sekiz yaş küçüğünüzüm, bizde elli olduk sayılır.

İstanbul yetmişli yılların sonuna kadar o güzel bakirliğini biraz olsun korudu, ucundan o lezzetleri tadabildik şükürler olsun...! Saygılarımla..

Nuri Murvet
24-09-2010, 22:36
Merhaba,

Botanik bahçenin ağaçlarından Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı)

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Fagales

Aile: Casuarinaceae

Cins: Casuarina

Tür :C. equisetifolia

Binomial adı
Casuarina equisetifolia Foster & Foster

Vatanı:Güney doğu Asya, Avustralya, Pasifik adaları

Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı) 30-40 m’ye kadar boy yapabilen ve hızlı büyüyen bir ağaçtır.

Soğuğa karşı dayanıklı değildir. Donlara duyarlıdır. -7 c sıcaklıklara kadar dayanır.

Sahillerde, kumluk, fakir ve çorak arazilerde ıslah ve ağaçlandırma gayeleri ile kullanılır. İyi drenajlı, nemli ve ıslak topraklarda iyi gelişir.

172743

172744

172745

172746

172747

aygün
24-09-2010, 23:29
Hiç bilmediğim ağaçları tanıyorum sayenizde sayın Murvet. Atatürk Arboratoryumu' nu anımsattı bana bu zengin çeşitlilik. Uzun yıllar önce bir kez gitmiştim. Bir daha da kısmet olmadı. Umarım iyi durumdadır.

Nuri Murvet
25-09-2010, 17:37
Merhaba sayın aygün, botanik bahçesinde 400 tür ağaç ve çalı gurubu var.

Mevsim itibarı ile bitkiler uykuya geçme zamanına yaklaşıyor, fotoğraflamak biraz zor oluyor.

Otsu, soğanlı , tropikal bitkiler 3500 türden fazla, sizlerle bunları paylaşımım biraz uzun sürecek sıkılmazsınız herhalde..!

Atatürk Arboratoryumu'nu geçen yıl ziyaret ettim, ağaç türleri bakımından oldukça zengin, çalı formlu bitkilerde tür olarak zengin sayılır. Bakım ile biraz sıkıntılar var bu konu kronik, hatırlatmanız iyi oldu ziyaret için zaman ayırayım.

Nuri Murvet
25-09-2010, 17:50
Merhaba

Botanik bahçenin otsu çalılarından Paeonia officinalis ( Şakayık) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz. Çiçeklerinin fotoğraflarını baharda paylaşırız, bu hali ile de çok ilgi çekici...

Paeonia officinalis ( Şakayık)

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Saxifragales

Familya: Paeoniaceae

Cins: Paeonia

Tür :P. officinalis

Binomial adı
Paeonia officinalis

Vatanı : Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'ya

172778

Paeonia officinalis ( Şakayık) Genel hali

172779

Paeonia officinalis ( Şakayık)Genel hali

172780

Paeonia officinalis ( Şakayık)

172781

Paeonia officinalis ( Şakayık) Yaprak yapısı

aygün
25-09-2010, 21:06
Sayın Nuri Murvet size teşekkür ederiz, bunca güzelliği bizlerle buluşturuyorsunuz, sıkılmanın lafı bile olmaz. Zevkle izliyoruz.
Ve 3500 muazzam bir rakam. Bahçede emeği geçenler büyük bir saygıyı hak ediyor.

Nuri Murvet
26-09-2010, 10:22
Merhaba sayın aygün sıkılmadan izlediğinizi hissediyorum, hatta biliyorum bu sayfayı 10 gün gibi kısa bir süre içersinde bu bölümden sizler ile paylaşıyorum 1220 kişiden fazla arkadaşımız takip etmiş, fikirlerini paylaşmış, inanıyorum ki daha çoğu arkadaşımız bu sayfayı fark edemeyip bu paylaşımı ilk yazımızdan beri takip edemediklerine üzülecektirler.

Soğanlı bitkilerin kışlaması için önümezdeki ay dikimleri yapılacak, nasip olursa kaya bahçelerinin peyzaj düzenlemeleri de yapılacak, sizler ile paylaşacağım..

Botanik bahçedeki en büyük saygıyı, idari bölümdeki hocalarımız ve özellikle büyük bir özveri ile kendisini botanik bahçeye adamış Doç. Dr. Erdal Üzen hocamız hak ediyorlar, tabii ki emeği çok geçen bahçıvan arkadaşlarımız da unutmayalım...!

Ben var olan birikimleri sizler ile paylaşıyorum bu paylaşımda botanik bahçeyi takip edenler de övgüyü hak ediyorlar bence..! Saygılarımla...

Nuri Murvet
26-09-2010, 10:40
Merhaba,

Botanik bahçenin çalı ağaçlarından Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı)nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı)

Bilimsel sınıflandırma

Alt Sınıf : Asterids

Aile: Verbenaceae

Alt Aile : Lamiaceae

Cins : Clerodendrum

Tür : C. bungei.

Binomial adı
Clerodendrum bungei.

Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) 3 metreye kadar boy yapabilir

Çalı formlu ağaçtır, toprak isteği bakımından iyi drene olan nemli topraklarda gelişimi hızlıdır.

Sonbaharda çiçeklenir, çiçekten sonra enteresan meyveleri kış boyu üzerinde kalır.

172886

Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) Genel görüntüsü

172887

Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) Çiçek goncası

172888

Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) Gonca çiçeklenmesi

172889

Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) Çiçeklenmesi

Nuri Murvet
26-09-2010, 16:10
Botanik bahçenin farklı bitkilerinden Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği)yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Yucca gloriosa “Variegata”

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm : Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)

Sınıf: Liliopsida

Alt Sınıf : Liliidae

Takım :Asparagales

Alt Takım: Amaryllidales

Aile: Agavaceae

Alt Aile : Yuccoideae

Cins : Yucca

Tür : Y. gloriosa “Variegata”

Binomial adı
Yucca gloriosa “Variegata”

Vatanı : Orta Amerika

Her zaman yeşil, gövde odunsu fakat yıllık halkalar bulunmaz.

Ilıman iklimi sever, -5 derece soğuklara dayanır.

Yaprak uçları iğnelidir, süs bitkisi olarak yetiştirilir

172927

Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği) Genel görüntüsü

172928

Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği)yaprak sürgünü

172929

Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği) yaprak yapısı

172930

Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği) Gövde yaprak çıkışı

172931

Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği) Gövde yaprak çıkışı

A.Şahin
26-09-2010, 18:49
Alaca yapraklısını daha önce görmemiştim, çok güzel görünüyor.

Nuri Murvet
27-09-2010, 15:40
Merhaba A.Şahin, dünyamızın bütün kıtalarından, otsu ve soğanlı, ülkemizin endemik otsu ve soğanlı türlerinden inanılmaz bir tür ve çeşitlilik bulunuyor, şu an çoğu uyku dönemine girdi.

Baharda, nasip olursa bu güzellikleri sizler ile paylaşacağım.

Nuri Murvet
27-09-2010, 15:49
Merhaba,

Botanik bahçenin büyük kaktüs cinslerinden Agave americana yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Agave americana

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm : Angiosperms (Çiçekli bitkiler)

Takım: Asparagales

Alt Aile:Amaryllidaceae

Cins: Agave

Tür: A. americana

Binomial name
Agave americana

Vatanı : Amerika

Gelişimi yavaştır.
Yaprakları mavimsi yeşil renkli, sivri batıcı uçlu, seyrek dişlidir, 1-1.5 metre boyunda ve 15-25 cm enindedir.
Kışın yaprağını dökmeyen sulu ve kalın yapraklı -5 derece soğuğa kadar dayanıklıdır.

173029

173030

Agave americana

173031

Agave americana

Nuri Murvet
27-09-2010, 16:43
İ.Ü bilimsel ortamda bulunduğumuz için..!

Botanik bahçemizin bitkilerini tanıtırken bize eşlik eden Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi) ni de tanıtmayı unutmayalım..!

Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)

Bilimsel sınıflandırma

Alem: Animalia (Hayvanlar)

Bölüm: Chordata (Kordalılar)

Sınıf: Mammalia (Memeliler)

Takım: Carnivora (Etçiller)

Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)

Aile: Felidae (Kedigiller)

Alt Aile: Felinae
.........:Pantherinae
.........:Acinonychinae
.........:Machairodontinae (nesli tükenmiş)

Cins : Felid

Tür:Felid İstanbul

Kedigiller (Felidae), etçiller, zarif vücutları, yumuşak tüyleri, kısa suratları ve çoğunlukla vücutlarına nazaran küçük bir kafatasları vardır.

Kulakları dik ve sivri ya da yuvarlağımsıdır ve her yöne doğru çevrilebilir. En küçükleri 30 cm, en büyükleri ise 200 cm olur.

173036

173037

173038

173039

173040

Hhatice
27-09-2010, 18:16
Her girdiğimde en baş sayfadan başlıyorum .Bu ağaçları hep merak ederdim .Bu şahane bilgiler için çok teşekkürler Sayın Nuri Murvet ,Valla hakkınız ödenmez.

asbilgiç
27-09-2010, 20:16
Teşekkürler Nuri Murvet Bey bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için sağolun varolun.

Nuri Murvet
27-09-2010, 20:46
Merhaba sayın Hhatice ;

Yüreğinizin güzelliğinden bu içte samimi duygularınızı karşısında inanın ben ne diyeceğimi şaşırdım, efendim hak ne demek helâl olsun sizlere, merak edip takip ediyorsunuz benim için bu paylaşım büyük bir zevk ve onur bende sizlere teşekkür ederim.

Nuri Murvet
27-09-2010, 20:53
Merhaba sayın asbilgiç, sizi tanımak çok güzel, bu paylaşımı takip edip ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Nuri Murvet
27-09-2010, 21:32
Botanik bahçenin farklı bitkilerinden Yucca filamentosa ( Avize çiçeği)yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Yucca filamentosa (Avize Çiçeği)

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm : Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)

Sınıf: Liliopsida

Alt Sınıf : Liliidae

Takım :Asparagales

Alt Takım: Amaryllidales

Alt Aile : Yuccoideae

Cins : Yucca

Tür : Y. filamentosa

Binomial adı
Yucca filamentosa

Vatanı : Orta Amerika

Her zaman yeşil, gövde odunsu fakat yıllık halkalar bulunmaz.

Ilıman iklimi sever, -5 derece soğuklara dayanır.

Yaprak uçları iğnelidir, süs bitkisi olarak yetiştirilir

173060

Yucca filamentosa (Avize Çiçeği) genel görüntüsü

173061

Yucca filamentosa (Avize Çiçeği) gövde yapısı

173062

Yucca filamentosa (Avize Çiçeği)çiçek goncası

173063

Yucca filamentosa (Avize Çiçeği) çiçek sapı ve goncası

Nuri Murvet
28-09-2010, 18:28
Merhaba,

Botanik bahçenin ibreli ağaçlarından Taxus baccata L. ( Porsuk ) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Taxus baccata L. ( Porsuk )

Bilimsel sınıflandırma

Aile: Taxaceae (Porsukgiller)

Cins: Taxus

Tür : T.baccata

Binomial adı
Taxus baccata L.

Vatanı : Doğal yayılış alanı Avrupa, Kuzey Afrika'nın batısı, Batı Asya ve Türkiye'dir.

Çoğunlukla ağaççık, bazen de 20 m'ye kadar boylanabilen sık dallı herdem yeşil ağaçlardır.
Yaprak ve genç sürgünlerinde "taxin" denilen zehirli bir alkoloid vardır
Kireççe zengin, rutubetli topraklarda ve yarı gölge yerlerde iyi gelişir.
Çok iyi bir çit bitkisidir.

173133

173134

Taxus baccata L. ( Porsuk ) genel görüntü

173135

Taxus baccata L. ( Porsuk ) yaprak ve sürgün yapısı

173136

Taxus baccata L. ( Porsuk ) Yaprak ve meyve yapısı

Nuri Murvet
28-09-2010, 19:37
Merhaba

Botanik bahçenin Impatiens hawkeri ( Hibrit Cam Güzeli) ni tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Impatiens hawkeri ( Hibrit Cam Güzeli)

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm:Magnoliophyta - (Çiçekli bitkiler)

Sınıf: Magnoliopsida - Dicotyledons

Alt Sınıf :Rosidae

Takım: Geraniales

Alt Takım: Ericales

Aile: Balsaminaceae

Cins: Impatiens

Tür: I. hawkeri

Binomial name
Impatiens hawkeri

Vatanı: Papua, Yeni Gine

Ömürlü ve yıllık türleri bulunan ılıman iklim bitkisidir.
Yarı gölge bitkisidir.
Susuzluğa tahammülü yoktur
Toprak isteği nemi tutan, drene olan humuslu toprakları sever
Saksıda yetiştirilmeye uygundur, iyi bir bakım, düzenli gübreleme ile yıl boyunca çiçekli halini devam ettirir.

173143

173144

173145

173146

Zafer İnandıklı
29-09-2010, 21:40
Sessiz, sakin gezintideyim, hayran hayran izliyorum. Sevgiler...

Nuri Murvet
30-09-2010, 18:37
Merhaba sayın Zafer İnandıklı, bahçe sizlerin nasıl rahat ediyorsanız öyle geziniz.

Bir şey sormak isterseniz seslenin ben buralardayım, yardımcı olurum..!

Nuri Murvet
30-09-2010, 18:55
Botanik bahçenin farklı çalı bitkilerinden Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu )nu tanıyarak gezimize devam ediyoruz

Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu )

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Dipsacales

Familya: Adoxaceae

Cins: Viburnum

Tür :V. rhytidophyllum

Binomial adı
Viburnum rhytidophyllum

Yaprak dökmeyen çalı formlu bir bitkidir.
Yarı gölge ortamlarda gelişimi daha iyi olur.
Yaprakları, toz ve hava kirliliğine duyarlıdır.

173362

173363

Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) genel görüntüsü

173364

Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) Yaprak yapısı

Nuri Murvet
30-09-2010, 19:51
,devam ediyoruz.

173373

Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) Yaprak ve sürgün yapısı

173374

Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) Yaprak ve sürgün yapısı

173375

Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) Yaprak ve Çiçek goncası

Nuri Murvet
01-10-2010, 19:29
Merhaba,

Botanik bahçenin ibreli ağaçlarından Thuja occidentalis ( Batı Mazısı ) nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz

Thuja occidentalis ( Batı Mazısı )

Bilimsel sınıflandırma

Aile: Cupressaceae (Servigiller)

Cins: Thuja

Tür: T. occidentalis

Binominal adı
Thuja occidentalis

Vatanı :Kuzey Amerika

173463

173464

Thuja occidentalis ( Batı Mazısı ) Genel görüntüsü

173465

Thuja occidentalis ( Batı Mazısı ) Yaprak yapısı

173466

Thuja occidentalis ( Batı Mazısı ) Yaprak ve çiçeklenmesi

Nuri Murvet
02-10-2010, 20:13
Botanik bahçenin ibreli ağaçlarından Picea pungens (Mavi Ladin)nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz

Picea pungens (Mavi Ladin)

Bilimsel sınıflandırma

Familya: Pinaceae (Çamgiller)

Cins: Picea (Ladin)

Tür: P. pungens

Binominal adı
Picea pungens

Mavi ladin, iğne yapraklı türler içerisinde en popüler olanıdır ve gösterişli parlak koyu yeşilimsi mavi iğne yapraklar için yetiştirilir.
25-30 m'ye kadar boylanan ve 1,5 m'ye kadar çap yapabilen ladin türüdür.

173548

Picea pungens (Mavi Ladin) Genel görüntüsü

173549

Picea pungens (Mavi Ladin) Yaprak(İbreleri) yapısı

Nuri Murvet
03-10-2010, 13:20
Merhaba, dış bahçede gezinmekten yoruldum, biraz da üşüdüm...

Tropikal bitkilerin bulunduğu seraya girdim, sizlerle fotoğraflarını paylaşamıyorum, linglerde bir sorun var her hâlde sorun giderilsin gezimize devam ederiz.

Günüm
03-10-2010, 13:36
Ben asıl o kısmı merakla bekliyorum sevgili Nuri Murvet.

Nuri Murvet
03-10-2010, 14:30
Merhaba sayın Günüm kimseden ses seda çıkmayınca kafama göre geziyorum, arkadaşlarıda taktım peşime arkamdan sürüklüyorum.

Tropikal seralarda otsu, soğanlı ve sucul bitkiler bir şey diyemiyorum, dilim tutuluyor.

Sabah 10dan - öğleden sonra 4-5 e kadar, sonunda beni kovacaklar buradan çoğunu tanıyorum ama aralarından tanımadığım veya hiç beklemediğim bir bitki çıkınca o bölümde çok zaman harcıyorum.

Bunların hepsini sizler ile paylaşacağım, bu paylaşımdan bir kitap çıkar doğrusu..!

Belki bunları istemem yersiz ama bu paylaşımda çok emek var, onun için fotoğraf ve bilgileri kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

Nuri Murvet
04-10-2010, 18:16
Bahçe gezimize tropikal seradan başladık,Caladium bicolor 'u tanıyarak devam ediyoruz

Caladium bicolor

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm : Angiosperms

Sınıf : Monocots (Birçenekliler)

Takım : Alismatales

Aile: Araceae

Alt Aile: Aroideae

2.Alt Aile: Caladieae

Cins: Caladium

Tür : C. bicolor

Binomial adı
Caladium bicolor

Vatanı :Güney ve Orta Amerika

Caladium, büyük ve gösterişli yaprakları için yetiştirilen yumru köklü tropikal çok yıllık bitkilerdir.
Yaprak şekil, boyut ve renk seçimleriyle yüzlerce türü vardır, çoğu, kalp şeklide veya mızrak veya ok ucu biçimlidir.
Toprağı hafif asitli, iyi drene olan, humusça zengin toprağa dikilmelidir.
Gelişim süresince suya ihtiyacı fazladır, uyku döneminde su isteği azalır.

173730

Caladium bicolor

Nuri Murvet
04-10-2010, 18:43
Gezimize tropikal seradan,Calathea zebrinayı tanıyarak devam ediyoruz.

Calathea zebrina

Bilimsel sınıflandırma

Sınıf: Liliopsida– Monocotyledons

Alt Sınıf : Zingiberidae

Aile: Marantaceae

Cins: Calathea

Tür: C. zebrina

Binomial adı
Calathea zebrina

Vatanı : Brazilya, Kolombia, Peru, Meksika

173733

Calathea zebrina

173734

Calathea zebrina

Nuri Murvet
04-10-2010, 20:22
Gezimize tropikal seradan, Hypoestes taeniata yı tanıyarak devam ediyoruz.

Hypoestes taeniata

Bilimsel sınıflandırma

Sınıf: Eudicots

Alt Sınıf : Asterids

Aile: Acanthaceae

Alt Aile: Acanthoideae

Kabile: Ruellieae

Alt Kabile: Justiciinae

Cins: Hypoestes

Tür: H. taeniata

Binomial adı
Hypoestes taeniata

Vatanı : Madagaskar

Küçük çalı formlu, otsu çok yıllık bitki, bir metre yüksekliğe ulaşabilir

Işık bitkisidir, az ışıkta renkleri azalır, gelişim döneminde suya ihtiyacı fazladır,+5 derece altında zarar görür

173763

Hypoestes taeniata

173764

Hypoestes taeniata

Perihan Bayram
05-10-2010, 17:10
, bugün biraz yavaş ilerliyoruz.

Bu bitkinin adı nedir ? İlk defa Elazığ'da bir evde gördüm,çok beğendim,Mersin'de aradım yok.Nasıl bulabilirim.Yetiştirmek istiyorum.Saygılar.

Perihan Bayram
05-10-2010, 17:34
İ.Ü bilimsel ortamda bulunduğumuz için..!

Botanik bahçemizin bitkilerini tanıtırken bize eşlik eden Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi) ni de tanıtmayı unutmayalım..!

Bilimsel sınıflandırma

Alem: Animalia (Hayvanlar)

Bölüm: Chordata (Kordalılar)

Sınıf: Mammalia (Memeliler)

Takım: Carnivora (Etçiller)

Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)

Aile: Felidae (Kedigiller)

Alt Aile: Felinae
.........:Pantherinae
.........:Acinonychinae
.........:Machairodontinae (nesli tükenmiş)

Cins : Felid

Tür:Felid İstanbul

Kedigiller (Felidae), etçiller, zarif vücutları, yumuşak tüyleri, kısa suratları ve çoğunlukla vücutlarına nazaran küçük bir kafatasları vardır.

Kulakları dik ve sivri ya da yuvarlağımsıdır ve her yöne doğru çevrilebilir. En küçükleri 30 cm, en büyükleri ise 200 cm olur.

173036

173037

173038

173039

173040

Çok güzeller,Yer verdiğiniz için teşekkürler.Bunlar da Mersin kadileri.

Günüm
05-10-2010, 18:00
Bir kez gitmek kısmet oldu sevgili Nuri Murvet. Cumartesi günüydü. Çok dil döktüm ama açmadılar serayı. Bir daha da gidemedim. Büyük bir zevkle ve merakla izliyorum resimlerinizi. Ellerinize sağlık.

Nuri Murvet
05-10-2010, 18:10
Merhaba sayın perihan bayram hanım,

Bilgi istemiş olduğunuz çiçek Pachystachys lutea (Karides çiçeği) ilgili bölüme botanikal özelliklerini ve bakım isteklerini sizler ile paylaştım ...Saygılarımla.

Nuri Murvet
05-10-2010, 18:15
,sayın perihan bayram hanım kusuruma bakmayın atlamışım...

Felid Mersin (Mersin Kedisi) kedileriniz, Rodin'in son pozu kartpostal gibi çok güzeller paylaştığınız için teşekkür ederim.

Nuri Murvet
05-10-2010, 18:30
Merhaba sayın Günüm hanım,

Sizin namınıza çok üzüldüm şu an botanik bahçe seraların haricinde, görsel olarak pek tatmin edici değil ve yeniden yapılanmanın eşiğinde, nasip olursa baharda hafta arası bir gününüzü tamamen buraya ayırırsınız, çantanıza ekmek arası bir sandaviç almayı unutmayın Haliç manzaralı öğlen menüsünden sonra bahçe turuna devam edersiniz.

İnanıyorum ki o gün size yetmeyecektir. Saygılarımla...

Nuri Murvet
05-10-2010, 20:40
Gezimize tropikal seradan, Ruellia makoyana yı tanıyarak devam ediyoruz.

Ruellia makoyana

Bilimsel sınıflandırma

Cins: Ruellia

Tür:R. makoyana

Binomial adı
Ruellia makoyana

Otsu, çalı formlu,yayılıcı, geliştikçe sarılıcı,

düzenli su isteği olan, yarı gölge,

+5 dereceden altındaki ısıdan etkilenen,

tropik ve subtropik bitkilerdir.

173866

173867

Ruellia makoyana

173868

Ruellia makoyana

Nuri Murvet
05-10-2010, 21:06
Tropikâl serada karşı kapıya doğru beni kendine çeken bir şey var.

Orkideler, yok hayır bu bölümü bitirmeden oraya gitmeyeceğim.

Buradan çıkılır mı?

173871

Nuri Murvet
06-10-2010, 20:00
Merhaba, gezimize tropikal seradan, Aphelandra tetragona yı tanıyarak devam ediyoruz.

Aphelandra tetragona

Bilimsel sınıflandırma

Sinıf: Magnoliopsida (Çift çenekliler)

Alt Aile: Acanthoideae

Cins: Aphelandra

Tür :A. tetragona

Binomial adı
Aphelandra tetragona

Vatanı : Tropik Amerika kuşağı

174011

174012

Aphelandra tetragona tomurcuk yapısı

174013

Aphelandra tetragona çiçeklenmesi

174014

Aphelandra tetragona çiçeklenmesi

Günüm
06-10-2010, 20:31

Sizin namınıza çok üzüldüm şu an botanik bahçe seraların haricinde, görsel olarak pek tatmin edici değil ve yeniden yapılanmanın eşiğinde, nasip olursa baharda hafta arası bir gününüzü tamamen buraya ayırırsınız, çantanıza ekmek arası bir sandaviç almayı unutmayın Haliç manzaralı öğlen menüsünden sonra bahçe turuna devam edersiniz.

İnanıyorum ki o gün size yetmeyecektir. Saygılarımla...

Tavsiyenize mutlaka uyacağım. Gitmeden önce kestirmeden ulaşabilme yolunu da öğreneceğim sizden. Mısır Çarşısından çıkıp Mercan'dan yokuşları tırmanarak ulaşmıştım. Bu yorgunluğa bir de geri çevrilme eklenince çok üzülmüştüm.

Nuri Murvet
06-10-2010, 20:58

Fatih, Vezneciler istikamatinden gelirseniz, yokuş çikmamış olursunuz.

Vezneciler İ.Ü giriş kapısından paralel aşağı, İstanbul müftülüğünün tabelesını takip edin, Botanik bahçe ile müftülük yan yana...

Ziyaretten sonra aşağıya tahtakale, mercan geze geze geri dönülür hemde yokuş aşağı...

Vaktiniz varsa birde balık ekmek yeni Caminin karşısından, sonra bir daha ne zaman gelineceğinin hesabını yapmak lazım..!

Nuri Murvet
06-10-2010, 21:06
Gezimize tropikal seradan, Anthurium andraeanum - coriaceum u tanıyarak devam ediyoruz.

Anthurium andraeanum
............ coriaceum

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm: Magnoliophyta

Sınıf : Liliopsida

Takım: Alismatales

Aile : Araceae

Cins : Anthurium

Tür :A. andraeanum
.......A. coriaceum

Binomial adı
Anthurium andraeanum
Anthurium coriaceum

Vatanı : Brezilya

174019

174020

Anthurium andraeanum - coriaceum yaprak yapısı

174021

Anthurium andraeanum - coriaceum çiçeklenmesi

Günüm
06-10-2010, 21:08
Çok güzel tarif etmişsiniz. Çok teşekkür ederim. Not alayım hemen.
İnişi biliyorum. Gerçekten geze geze iniliyor.
Baharda botanik bahçesine bir kez daha gideceğim. Belki bahara kadar düzenlenmiş de olur.

Nuri Murvet
06-10-2010, 21:18
Gezimize tropikal seradan, Anthurium andraeanum - coriaceum u tanıyarak devam ediyoruz.

174022

174023

günebakan
06-10-2010, 21:25
İnsan önüne serilmeyince güzellikleri fark etmiyor gerçekten yıllarım Fatihte geçti ve İstanbul Üniversitesinin önünden bekli 40 kere geçmişimdir ama bu güzellikleri şimdi sizin sayeniz de fark ediyorum Nuri bey çok teşekkürler. Bu güzel bahçeyi sadece hafta içimi gezebiliyoruz acaba?

Nuri Murvet
06-10-2010, 21:35
Merhaba sayın günebakan,

Botanik bahçe yeniden yapılanmanın içinde, biz de bu taşın altına elimizi koymak istiyoruz.

Yakında hayırlı haberlar alırız inşallah, belki de bu yeni yapılanmada hafta sonu ziyarete açılabilir.? Şu anda hafta arası ziyaret edilebiliyor.

Baharda muhteşem oluyor, şimdiden botanik bahçe için kendinize zaman ayırın.

Nuri Murvet
06-10-2010, 21:38

174031

174032

günebakan
06-10-2010, 21:38
Teşekkür ederim muhakkak ziyaret edeceğim:)

Nuri Murvet
06-10-2010, 22:01

174034

Nuri Murvet
06-10-2010, 23:20

174055

174056

sevim4
07-10-2010, 10:08
Sevgili Niri Murvet,biz uzaktakiler için görsel bir şölen size çok teşkkür ederim tekrar.
Bizlere bu güzelliği sunduğun için.
Emeklerine yüreyine sağlık.

Nuri Murvet
07-10-2010, 15:32
Merhaba sayın sevim4

İ.Ü Botanik bahçesinde botanik bilimi olarak, bitmeyen bir bilgi var. İnanın her gün bahçedeki bitkilerin mevsimsel devinimlerini ve botanikâl özelliklerini sizler ile paylaşsam, ömrüm yetmez.

Benim için bulunmaz bir nimet, tam yerimdeyim...!

Bir de kapris yok, senin bahçem, benim bahçem diye şikayet edende yok, onun için bilgi akışımız ve fotoğraflar devam edecek, bilgi ve emek paylaşılınca güzel. Saygılarımla...

Perihan Bayram
07-10-2010, 15:51

Bilgi istemiş olduğunuz çiçek Pachystachys lutea (Karides çiçeği) ilgili bölüme botanikal özelliklerini ve bakım isteklerini sizler ile paylaştım ...Saygılarımla.

Sayın Nuri bey,bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.Buradaki seralara gidip ısmarlaycağım,ama getirebilirler mi ? bilmiyorum.Aryıca Luna ve Rodin için övgünüze de teşekkür ederim.Saygılar.

Perihan Bayram
07-10-2010, 16:39
, botanikâl özelliklerini dediğim gibi sonra vereceğim, hızlı gidiyoruz biraz gözlerimiz bayram etsin, doyalım, birazda yorulalım sonra sohbet ederiz.

Bilimsel sınıflandırma

170314

Aristolochia littoralis

170315

Aristolochia littoralis

170316

Aristolochia littoralis

Merhaba sayın Nuri bey.Vatanı Brezilya olan,Pipo pelikan diye tanıdığım bu sarmaşık yıllar önce evimizde vardı,annem yetiştirirdi.Ben zorla beş tohum buldum ektim,üç tanesi çimlendi,şimdi iki karış kadarlar.Onları kaybetmek istemiyorum,bakımını yazdığınız zaman yararlanacağım inşallah.Fotoğraflarını koyduklarınız çok güzeller,yaprakları çok sağlıklı,yapraklarına kımızı örümcek v.s.gelir mi ? Ördek çiçeğide deniyor türkçe olarak.Saygılar. Bunlar benim Pipo Pelikan sarmaşıklarım.

Nuri Murvet
07-10-2010, 19:03

Aristolochia littoralis (Pipo Sarmaşığı)

Bakım özellikleri :Yarı gölge bitkisidir, dik gelen güneş ışığından etkilenir, +10 derece altında zarar görür.

Nisan ve Eylül ayı arası gelişimin hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemde su ihtiyacı fazladır geri kalan zamanlarda bitkinin su ihtiyacı azalır.

Biraz alkali , drene olan humuslu , yaprak ve bitki kompostlu, toprakları sever.
Düzenli gübrelenme isteği vardır.

Hastalıkları ;Tüketemiyeceği kadar aşırı su vermek kök çürüklüğüne sebeb olur.

Tırtıllar en önemli düşmanıdır.

Bakım yanlışlığı yapılmadığı sürece dayanıklı bir sarılıcı bitkidir.

Nuri Murvet
07-10-2010, 20:39
Gezimize tropikal seradan,Chlorophytum amanienseyi tanıyarak devam ediyoruz.

Chlorophytum amaniense

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm: Angiosperms

Sınıf: Monocots

Alt Aile :Liliaceae

Cins: Chlorophytum

Tür : C. amaniense

Binomial adı
Chlorophytum amaniense

Vatanı :Tropikâl Afrika ve Asya iklim kuşağı

174172

174173

Chlorophytum amaniense

Nuri Murvet
07-10-2010, 22:12
Gezimize tropikal seradan, Hoffmania ghiesbreghtii 'ni tanıyarak devam ediyoruz.

Hoffmania ghiesbreghtii

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm :Magnoliophyta

Sınıf :Magnoliopsida

Takım :Gentianales

Aile :Rubiaceae

Alt Aile :Cinchonoideae

Alt Aile Hamelieae

Cins :Hoffmania

Tür :H. ghiesbreghtii

Binomial adı
Hoffmania ghiesbreghtii

Vatanı :Güney Meksika

174187

174188

Hoffmania ghiesbreghtii

174189

Hoffmania ghiesbreghtii

Nuri Murvet
08-10-2010, 10:05
Merhaba , bu gün bölgesel olarak sağnak yağışlar var, bende otomatik olarak izinliyim, botanik bahçede bugün biraz daha fazla kalacağım.

İki gün evvel botanik bahçeye uğradım, hocamızın vakti de müsayid idi, bahçeyi beraber gezdik.

Kendisi, Geofitler ( Soğanlı ve rizomlu) ve sucul bitkilerde derya, bahçeyi gezerken, Geofitler ( Soğanlı ve rizomlu) bitkiler bölümüne geldik.

Hocamız birden, neşe içersinde, heyecanlanarak başladı anlatmaya, onun heyecanı beni de sardı can kulağı ile dinliyorum.

Türkiyenin geofitleri adı altında endemik türlerimizin araştırılması, tanınması, türlerin korunması için yapılan arazi gezisinde kendi elleri ile topladığı Crocus .......... (çiğdem) yöresini....iklim yapısını.... soğanın bulunduğu bölgedeki .......bitki yapısını..... hangi yükseklik den alındığını, can kulağı ile dinliyorum ya bir güzel anlattı..

Sonra konu sucul bitkilere geldi bilgi akışı devam ederken konu Victoria amozonica' ya geldi (Not: botanik bahçede var) sonra sizler ile paylaşacağım bende tohumlarının olduğunu, şimdi uykuda olduğunu konuştuk bilgi akışı olurken, hocamız çağırıldı, tekrar görüşmek üzere deyip ayrıldı.

İşte benim için sorun burada başladı, hocamız bilgileri benimle paylaştı, not da almadım.

Bütün bilgiler Crocus (çiğdem) den başka hiç bir şey hatırlıyamıyorum. Birşeyler var hafızamda ama doğru bilgimi diye acaba da kaldığım için sizinle paylaşamadım

Hocamdan bilgileri doğruladıktan sonra ....... boşlukların bilgisini yazarım

Ama fotoğraflarını çektim, hazırlıyorum birazdan paylaşacağım

Nuri Murvet
08-10-2010, 10:40
Fotoğrafları hazırladım başlıyoruz.

Hazır mısınız.?

174212

Crocus .......... (çiğdem)

174213

Nuri Murvet
08-10-2010, 12:06
Devam ediyoruz.

Mevsimin ilk çiçekli bitkilerinden, Crocus .......... (çiğdem)

174217

174216

Nuri Murvet
08-10-2010, 14:40
Devam ediyoruz.

Fotoğraflar heyecanla ve acele ile çekildi, biraz kötü ama idare edelim.

174237

174238

Nuri Murvet
08-10-2010, 15:30
Tekrar tropikâl seraya kaldığımız yerden devam edelim.

Derken, tropikâl seranın kapısının önünde çiçeklerini açmış Lantana camara L. ( Çalı Mine) öyle gözümün içine bakıyor, kendinden çok emin, bu güzelliğimi ve renklerimi sevenlerimle paylaş diyor, tabii ki kıramıyorum sizler ile paylaşıyorum.

Lantana camara L. ( Çalı Mine)

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm :Magnoliophyta

Sınıf :Magnoliopsida

Alt Sınıf :Asteridae

Takım :Lamiales

Aile :Verbenaceae

Cins :Lantana

Tür :L. camara L.

Binomial adı
Lantana camara L.

Vatanı :Orta Amerika

174244

174245

Perihan Bayram
08-10-2010, 15:37
Merhaba sayın Hhatice, günebakan siz ilgi gösterdiğiniz sürece botanik bahçenin benim gözümle gördüğüm güzellikleri sizlerle paylaşmak bana son derece büyük haz veriyor.

Meselâ örnek; Orman Ak Asması'nı ben böyle görmeyi seviyorum ve sizinle paylaşıyorum.

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Ranunculales

Aile: Ranunculaceae

Cins: Clematis

Tür: Clematis vitalba

: Orman Asması (Ak Asma)

Vatanı batı Asya, kuzey Amerika, Avrupa ülkemizde kuzey batı Anadolu

171799

171800

171801

171802

Ak asmayı yıllar öce köylere gittiğimizde bahçe kenarlarında ağaçlara tırmanmış olarak çok gördüm,ama Clametis'in bir türü olduğunu şimdi öğreniyorum.Annemler bu sarmaşığın dallarını koparıp nar ağaçlarına asarlardı,göya narlar daha iyi olurmuş.o zamanlarda nedenini sormadık,çocuktuk,ilgi alanımız oyun oynamak,ağaçlara tırmanmaktı,şimdi ise soracak büyük yok.Sanırım bu yöresel bir inanıştır.Sayın Nuri bey,bilgiler için teşekkürler.Daha öğreneceğim çok şeyler var.Bu türün çiçekleri güzel değildir,pamuk gibi oluşan salkım topları çok güzeller.Saygılar.

Perihan Bayram
08-10-2010, 15:42

Aristolochia littoralis (Pipo Sarmaşığı)

Bakım özellikleri :Yarı gölge bitkisidir, dik gelen güneş ışığından etkilenir, +10 derece altında zarar görür.

Nisan ve Eylül ayı arası gelişimin hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemde su ihtiyacı fazladır geri kalan zamanlarda bitkinin su ihtiyacı azalır.

Biraz alkali , drene olan humuslu , yaprak ve bitki kompostlu, toprakları sever.
Düzenli gübrelenme isteği vardır.

Hastalıkları ;Tüketemiyeceği kadar aşırı su vermek kök çürüklüğüne sebeb olur.

Tırtıllar en önemli düşmanıdır.

Bakım yanlışlığı yapılmadığı sürece dayanıklı bir sarılıcı bitkidir.

Sayın Nuri bey selamlar,bu bilgilendirmeler öyle kıymetli ki benim için,çok teşekkürederim.

Nuri Murvet
11-10-2010, 18:07
Merhaba sayın perihan bayram

Clematis vitalba (Ak Asma ) Çiçeği ile ilgili anılarınız çok hoş, büyüklerimiz kısmı biraz içimi burktu ama, size yardımcı olabilmek beni mutlu etti, paylaşımınız için teşekkür ederim.

Nuri Murvet
11-10-2010, 18:13
Merhaba...

Tekrar tropikâl serada kaldığımız yerden devam edelim.

Botanik bahçenin, tropikâl seraya giriş kapısındaki güzelden Lantana camara L. ( Çalı Mine) tanıtarak devam ediyoruz.

174600

174601

Nuri Murvet
11-10-2010, 18:25
Botanik bahçenin, tropikâl seraya giriş kapısındaki güzelden Lantana camara L. ( Çalı Mine) tanıtarak devam ediyoruz.

174604

174605

Nuri Murvet
11-10-2010, 18:56
Lantana camara L. ( Çalı Mine) devam ediyoruz.

174609

Lantana camara L. ( Çalı Mine) tohum oluşumu

aygün
11-10-2010, 19:02
Merhaba Nuri Bey,
Adını okumadan "A a a, bu bendekinden" dedim, çiğdemi yaprağından tanıyıp. Çiğdem olduğundan emindim de yabanisi mi acaba diyordum. Bendeki beyazı, fikrini değiştirme olasılığı yoksa...
Ama Lantana camara nefis bir görselliğe sahip. Başka renkleri de var mı acaba.

Nuri Murvet
11-10-2010, 19:21
Merhaba aygün hanım

Bahçe gezintilerimizde gözlerimiz hep sizi aradı, epeydir uğramadınız, merak ettik.

Crocus (çiğdem) in tam çiçeklenme zamanları, arşiv resimlerimde çiğdemin her renk tonlanması var. Yanıltma olur diye buradan arşiv fotoğraflarını paylaşamıyorum.

Önümüzdeki haftaya bahçedeki geofitlerin çekimlerini yapacağım sizlerle paylaşacağım.

Lantana camara L. nın renklenmeleri goncadan en son çiçeklenme dönemine kadar yanar, döner renk yapısına sahip, sabahtan akşama açık tondan koyu tona doğru renk değiştirir.

aygün
11-10-2010, 19:38
Teşekkür ederim. Sessizce bakıp gidiyordum. Yorgunluk mu yoğunluk mu desem, belki her ikisi. Birinci sınıf tersine çevirdi beni:D
Lantana camara" nın gün içinde renk değiştirmesi çok ilginç. Bundan da edinmem gerek diye kaydettim hafızama şimdi.

Nuri Murvet
11-10-2010, 20:08
Sayın aygün

Öğrencileriniz, incecik narin, bir o kadarda hızlı gelişen sarmaşık dalları gibi kararsız, hırçın nereye sarılamayacağını bilmeden ordan oraya savrulan gençecik fidanlar, bu halleri sizin gibi elli öpülesi hocalarımız tarafından, terbiye, eğitim ve ilerki yıllarındaki yaşamını sekillendiriyorsunuz.

Kutsal bir göreviniz var, size sabır ve başarılar diliyorum

fatma sunay
11-10-2010, 20:43
Teşekkürler Nuri Mürvet hepsi birbirinden güzel resimler. Sayenizde çok şey öğrendim.Devamını dilerim.

Nuri Murvet
11-10-2010, 21:15
Merhaba sayın fatma sunay, hoş geldiniz.

Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Nuri Murvet
11-10-2010, 21:20
Tekrar tropikâl serada kaldığımız yerden devam edelim

174630

Mandevilla sanderi

aygün
11-10-2010, 21:40
Sayın aygün

Öğrencileriniz, incecik narin, bir o kadarda hızlı gelişen sarmaşık dalları gibi kararsız, hırçın nereye sarılamayacağını bilmeden ordan oraya savrulan gençecik fidanlar, bu halleri sizin gibi elli öpülesi hocalarımız tarafından, terbiye, eğitim ve ilerki yıllarındaki yaşamını sekillendiriyorsunuz.

Kutsal bir göreviniz var, size sabır ve başarılar diliyorum

Sağolun, çok teşekkür ederim. Tam da Mandevilla sanderi" ye benzettim onları :)

Nuri Murvet
11-10-2010, 22:03
Sayın aygün
Haklısınız, kılavuz siz olunca gelişimleri de bir o kadar güzel olacağına inanıyorum.

Nuri Murvet
11-10-2010, 22:06
Devam ediyoruz.

174641

Mandevilla sanderi

174642

Mandevilla sanderi

aygün
11-10-2010, 22:08
Sayın aygün
Haklısınız, kılavuz siz olunca gelişimleri de bir o kadar güzel olacağına inanıyorum.

Henüz erken , biraz daha büyüsünler, bahçeyi ziyarete geliriz. Şimdiden sınıf bitkilerle dolmaya başladı. Bitki deliliğimi onlara da bulaştırmasam olmaz değil mi ama.

Nuri Murvet
11-10-2010, 22:17
Sayın aygün

Siz Arif siniz.

Bulaştıracağınız konuları bilirsiniz.

İlginizi çeker diye, haber vereyim dedim yeni bir konuya başladım:Peyzaj bölümü:

Peyzaj, su kaya tasarım, uygulama adı altında paylaşımım oluyor, beklerim.

aygün
11-10-2010, 22:19
Sanırım sizden önce ulaştım bile. Oradan geliyorum:)

Nuri Murvet
11-10-2010, 22:23
Sayın aygün

Teşekkür ederim, ilginize süper hızlısınız.

Nuri Murvet
12-10-2010, 13:19
Gezimize tropikâl seradan, Ficus deltoides 'ni tanıyarak devam ediyoruz

Ficus deltoides

Bilimsel sınıflandırma

Takım :Rosales

Aile : Moraceae

Cins :Ficus

Tür :F. deltoides

Binomial adı
Ficus deltoides

174766

Ficus deltoides

Nuri Murvet
12-10-2010, 15:35
, devam ediyoruz

174794

Ficus deltoides

Nuri Murvet
12-10-2010, 17:08
, devam ediyoruz

174853

Ficus deltoides

aygün
12-10-2010, 17:15
Rosales...Gülgiller mi? "Alıç" ı bilirsiniz.(Sanki o da aynı ailedenmiş gibi geldi. Meyvesi benzediğinden belki de...)Çok benziyor. Bunun da meyvesi kızarıyor hatta yeniyor mu sayın Murvet ?

Nuri Murvet
12-10-2010, 18:59
Merhaba sayın aygün

Size teşekkür ederim, bu soruyu sorduğunuz için,

Rosales...Gülgiller mi? Dediniz bir yanlışlık olduğunu fark ettim

Takım: Rosales

Aile : Moraceae

Olacaktı, atlamışım izleyenlerden özür dilerim.

Hemen, düzeltiyorum.

Ficus deltoides, bitkinin öz suyunun sütlü bir yapısı vardır, normal incir meyvesi gelişimi gibi olmaz, meyvesi yenilmez

Nuri Murvet
12-10-2010, 21:06
Kaktüs serasından görüntüler

174901

174902

174903

Nuri Murvet
13-10-2010, 13:24

Dev kaktüsler

174969

174970

Nuri Murvet
13-10-2010, 18:37

Dev kaktüsler

174988

174989

iris41
13-10-2010, 19:09
muhteşem kaktüsler cok seviyorum birde kaktüsler beni sevse her seferinde alıyorum ölüyorlar :(

aygün
13-10-2010, 19:25
Ben de çok seviyorum kaktüsleri. Ama kurumalar olmuş, yazık...

Nuri Murvet
13-10-2010, 22:13
Merhaba sayın iris41 hoş geldiniz.

Kaktüsleri, bu kadar çok seven insanın kaktüs yetiştirememesinde bir yanlışlık var halde..!

Benim annemde, kaktüsleri çok seviyor oda sizin gibi başarısız, sordum bakımını nasıl yapıyorsun diye anlattı; Kaktüs güneşi sevdiğini biliyorum dedi, tamam dedim, pencere kenarına koymuş, altında da bir tabak iki, üç günde bir su veriyorum diyor.

Bir de iyi olsun diye bahçeden killi toprağı almış, kaktüsllerin saksıları küçük diye saksını değiştirmiş, bakımını dediğim gibi iki günde bir su, altında tabak, en dayanıklı kaktüs türü en fazla 2 ay dayanıyor.

Bakım yanlişlığı yapılmadığı sürece kaktüs bitkisine kolay kolay zarar veremezsiniz.

Kaktüs bakımı nasıl yapılır : Gelişim süreci Mayısın 15 inden eylül 15 ine kadardır.

Saksı toprağı aşırı su kaybetmiyorsa haftada bir su vermeniz kafidir. Temmuz , Ağustos aylarında çok sıcaklarda takip edilip, 3 veya 4 günde birde sulama yapılabilir.Ayda bir suyuna sıvı gübre verilmesi gelişimine katkı yapar.

Havaların soğuması ile eylül 15 ile nisan 15 arası ayda bir veya 45 günde bir bulunduğu ortama bağlı suyunu verin, gün ışığı alan yerlerde bulundurun, gövde sulu olduğu için donlardan koruyun.

Kaktüsün, en büyük düşmanı aşırı sudur.

Bu bakım tarifi ile annemin kaktüslerinin ünü kendi çevresini aştı.

Tahminim sizde aynı hataları yapıyorsunuz.

Bu bakım tarifi ile sizinde örnek bir kaktüs çeşidiniz olsun.

Nuri Murvet
13-10-2010, 22:24
Sayın aygün merhaba...

Botanik bahçesindeki gördüğünüz kaktüs cinslerinin boyutları abartmıyorum en az 3,5- 4 metre yüksekliğinde..!

Fotoğraflarını paylaştığım bölüm, kaktüsün sulu gövdesinin ağırlığını taşıması için gövdenin, odunsu bir yapıya dönmesinden kaynaklanan bir görüntü..!

Kaktüsler gayet sağlıklı ve türünün gerçek abide örneklerinden.. Üzülmeyin...

Nuri Murvet
13-10-2010, 22:27
Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

175005

175006

175007

skaraca
14-10-2010, 09:02
Merhabalar sayın Nuri Murvet,

Uzun bir süredir sitede fazla gezmiyordum. Bugün tesadüf fark ettim.

Yeni bir başlık altında yeni güzellikleri bizlere aktarmaya başlamışsınız. İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi oldukça fazla duyduğumuz bir yerdi. Siz bu güzellikleri gitmeden, gitme ihtiyacı duymadan bizlere aktarma görevini başarı ile yerine getiriyorsunuz.

Teşekkürler.

Nuri Murvet
14-10-2010, 11:34
Merhaba sayın skaraca

Güzel bir tesadüf olmuş, sizi bu paylaşımda görmek beni çok mutlu etti.

İki konu başlığı altında paylaşımlarım oluyor,

İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Peyzaj bölümü :

Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama adı altında, izleyen arkadaşlarımıza uygulamalarını yaptığımız bahçelerin yapım aşamalarını paylaşıyorum.

Sayın skaraca botanik bahçe yeniden yapılanmanın eşiğinde, güzel şeyler düşünülüyor ve uygulama aşamasına gelmiş, bu gelişmeleri de sizler ile paylaşacağım..

Muhteşem bitki cins ve tür çeşidi var. Bunların hakkı ile toparlanıp sergiye , ziyareteye açılması lazım.

Baharda ziyarete bekliyoruz tüm dostlarımızı...!

Not : Size bahçeyi ziyaret etmeniz için , kışkırtıcı bir haber veriyorum, sakın duyulmasın ..! Bahçede Victoria amozonica nın ta kendisi var. Gelişimini devamlı takipteyim..!

Nuri Murvet
14-10-2010, 13:31
Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

175031

Gövde yapısı büyük olunca, alt dallar taşıyıcı görevini yapması için gövde odunsu dokuya dönüşüyor.

Nuri Murvet
14-10-2010, 15:19
Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

175037

Gövde yapısı büyük olunca, alt dallar taşıyıcı görevini yapması için gövde odunsu dokuya dönüşüyor.

aygün
14-10-2010, 16:04
Sayın aygün merhaba...

Botanik bahçesindeki gördüğünüz kaktüs cinslerinin boyutları abartmıyorum en az 3,5- 4 metre yüksekliğinde..!

Fotoğraflarını paylaştığım bölüm, kaktüsün sulu gövdesinin ağırlığını taşıması için gövdenin, odunsu bir yapıya dönmesinden kaynaklanan bir görüntü..!

Kaktüsler gayet sağlıklı ve türünün gerçek abide örneklerinden.. Üzülmeyin...

Ah çok sevindim. yazık olurdu gerçekten. Sırf onlar için bile bu bahçeyi görmem lazım.

Nuri Murvet
14-10-2010, 17:14
Sayın aygün

Baharda nasip olursa, kontrol edebilecemiz sayıdaki genç arkadaşlarımızla birlikte botanik bahçe turu, gezisi yapalım.

Siz organize edin, mayıs veya haziran ayında bu etkinliği gerçekleştirelim..!

Hatta Nisan sonu, Mayıs başı soğanlı bitkiler ve orman altı çalı guruplarının en güzel zamanları sayın malina'yı da haberdar edelim Ağaçlar net botanik bahçe gezisini yapalım..!

Nuri Murvet
14-10-2010, 18:14
Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

175056

skaraca
14-10-2010, 18:25
Victoria amozonica acaba ne dedim önce.

Kaktüs ve önceki anlatımlarınızdan nilüfer hayranı olduğumu hatırlayabileceğinizi ve bunlardan birisi olduğunu çıkarttım. google efendiye hemen Victoria amozonica yazdım ve görsellerden bingo... Nilüfer ama ne nilüfer. Yapraklarının üzerinde bebek yetişenlerinden. Sırf o dev yaprakları görebilmek için gelinir.

Nuri Murvet
14-10-2010, 22:07
Sayın skaraca

Gelme sebebiniz, hanımefendi olsun.

Kaktüs merakınızı da, sizi tanıyan herkes çok iyi biliyor.

Botanik bahçede, sizin ilginizi çekecek çok fazla çeşitte ve türde nadide katküs cinsleri bulunuyor.

Ağaç, çalı, otsu, soğanlı ve rizomlu, tropikâl, sucul türleri de görme ve inceleme şansınız var.

Bahçeniz sizden zaman ayırmanız için randevu istiyor. Saygılarımla...

Nuri Murvet
14-10-2010, 22:08
Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

175085

Nuri Murvet
14-10-2010, 23:39
Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

175128

aygün
15-10-2010, 06:27
Merhaba Sayın Murvet
Çok teşekkür ederim , aynı şeyi düşünmüşüz ve dediğiniz gibi kontrol edebileceğim öğrencilerim için harika bir deneyim olurl. Neden olmasın...

dlk
15-10-2010, 06:42
çok güzel kaktüsler var.

Nuri Murvet
15-10-2010, 17:01
Sayın aygün

Veliler de bahçe turumuza katılabilir.

Gezinin, zamanı ve gençlerin organizasyonu sizde ..!

Nuri Murvet
15-10-2010, 17:05
Merhaba sayın dlk

Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

Pereskia grandifolia

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm : Magnoliophyta

Sınıf :Magnoliopsida -Dicotyledons

Takım Caryophyllales

Alt takım :Caryophyllidae

Aile : Cactaceae

Cins : Pereskia

Tür : P. grandifolia

Binomial adı
Pereskia grandifolia

Vatanı :Brezilya

175217

aygün
15-10-2010, 17:05
Tamamdır sayın Murvet. Bayılacaklardır.............Özellikle de biri:)
Haberdar edeyim de heyecanlansın o da benim gibi, şimdiden.

cenan
15-10-2010, 17:25
Sn. Nuri MÜrvet Bize bu imkanı verdiğiniz için ve sevgili Aygün hocam vesile oluduğunuz için ne kadar teşekkür etsem azdır. Çok sabrısızlandım çok;)

Nuri Murvet
15-10-2010, 17:43
Sayın aygün

Biraz bu botanik bahçe gezisini güzelleştireyim, yanımıza sandviçlerimizi alalım, muhteşem bir haliç manzarası var.

Bu, Altın Boynuz (Haliç) manzaralı sandviçlerin tadını hiç birde bulamayız.

Buranın tarihi dokusunuda anlatmaya gerek yok.

Bakın şimdi bende heyacanlandım..!

Nuri Murvet
15-10-2010, 17:49
Merhaba sayın cenan hoş geldiniz.

Sizinle, tanıştığıma çok memnun oldum.

Bu imkânları size ben vermiyorum, zaten bu oluşum var.

Beraberce paylaşıyoruz ve inanın çok mutlu oluyorum.

Tanıştığımıza tekrar memnun oldum.

Not.: Sadviçleri unutmayalım, yanında ayran.. Saygılarımla.

Nuri Murvet
15-10-2010, 18:01

Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

175223

aygün
15-10-2010, 19:35
Tablo çok güzel sayın Murvet... ve görüyorsunuz, velilerim de bana benziyor. Kan çekiyor olmalı.....Valla çocuklar için de müthiş bir gün olacak.

Bu mekan Piyer Loti' ye yakın gibi geldi bana yanılıyor muyum sayı Murvet?

Nuri Murvet
15-10-2010, 19:54
Sayın aygün

Nasip olursa , ben de inanıyorum, çok güzel bir gün olacaktır.

Piyer Loti, Eyüp sırtında botanik bahçenin bulunduğu yer Süleymaniye,de arasında yanılmıyorsam 7-8 km mesafe vardır.

aygün
15-10-2010, 20:05
Çoook yakınmış.....:))
Sağır duymaz uydurur ya...Böylece İstanbul' u ne kadar bildiğim de belli oldu.

Şimdi ilk yapmam gereken randevu almak, resmi yolla. İlk adımı atmış olayım böylece...

Nuri Murvet
15-10-2010, 20:22
Sayın aygün

Daha erken ama bende hocalarımızla konuşayım, siz zamanı belirleyin, yardımım gerekirse elimden gelini yapmaya hazırım...!

Nuri Murvet
15-10-2010, 20:39

Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

175241

aygün
15-10-2010, 20:56
Çok teşekkür ederim.

Nuri Murvet
15-10-2010, 22:08

Devam ediyoruz

Dev kaktüsler

175259

Günüm
16-10-2010, 07:19
Sevgili Nuri Murvet 195 ve 205 numaralar bir Euphorbia türü mü acaba?
İsimleri var mıydı kaktüs serasındakilerin?

aygün
16-10-2010, 19:19
Sevgili Günüm' ün de dediği gibi Euphorbia' yı çağrıştırdı bana da.

Günüm
17-10-2010, 06:08
Dev bir Euphorbia. Satış var mıdır acaba küçük boylarından?

Nuri Murvet
19-10-2010, 17:54
Merhaba sayın Günüm

Sizlere cevap yazamadım ağaçlar net sitesine bir türlü giremiyordum, sorun sitedendir diye bekledim, bugün 4 cü gün bitti.

Problem benim, modem de imiş...!

Evet sayın Günüm ve sayın aygün

Dediğiniz katüs, Dev bir Euphorbia, değil..!

aygün
19-10-2010, 18:46
Sağlık olsun da sayın Murvet.
Ama bu kadar benzerlik...İlginç...Yine de bir kaktüs türü ve mili' nin akrabası olmalı diye düşünüyorum.

Nuri Murvet
19-10-2010, 19:25
Sayın aygün

Biraz merak edilsin diye paylaşmıyorum.

Kaktüsün altında hiç bir bilgi yok, dün botanik bahçedeydim..!

Muhteşem bir arşiv hazırladım..!

Kışlık soğanlı bitkiler coşmuş, (Cyclamen) Sıklemenlerde bu coşkuya katılmış, nereden başlıyacağım bilemiyorum..?

Nuri Murvet
19-10-2010, 19:43

Yeni bir Dev kaktüsle

Devam ediyoruz

176184

Dev kaktüsler

176026

Dev kaktüsler

Nuri Murvet
19-10-2010, 19:55

Dev kaktüsler

Devam ediyoruz

Euphorbia trigona

Bilimsel sınıflandırma

Bölüm : Magnoliophyta

Sınıf : Magnoliopsida

Takım : Malpighiales

Aile : Euphorbiaceae

Alt Aile: Euphorbioideae

Cins : Euphorbia

Tür : E. trigona

Binomial adı
Euphorbia trigona

Vatanı : Güney Afrika

176027

Dev kaktüsler

aygün
19-10-2010, 20:15
İşte buna gerçekten heyecanlandım. Soğanlı bitkilerin hep ayrı bir yeri olmuştur bende.

Rahmetli babam nergisi çok severdi ve bahçe duvarının dibi bunlarla doluydu. Onu anımsattıkları için belki de, kimbilir.

Ve kaktüsler...
Dimdik, eyvallahları olmadan hiç kimseye ve hiç bir şeye, kendi yağlarıyla kavrulan gurur abidesi insanlar vardır hani; onlara benzetirim. Hayranlık ve saygı karışımı bir şeyler bendeki, onlara dair...

Nuri Murvet
19-10-2010, 21:12
Sayın aygün

Rahmetli babanızın, bu vesile ile sizden yad edilmesini dilemiştir. Ben de buna vesile olduğum için babanız adına Allah'tan rahmet diliyorum..!

Katüsün, duruşunu hiç bu şekilde düşünmemiştim.

Gerçekten bu açıdan bakış, saygı duyulmasını hak ediyor bence de..!

Nuri Murvet
19-10-2010, 21:19
Sayın aygün

Sizi ve sayın Günüm'ü fazla merak ettirmek, istemiyorum.

İçime dert oldu..!

Kaktüsümüzün adı :Pereskia grandifolia

Botanikal bilgilerini ilgili bölüme ilave ediyorum.

Dev kaktüsler

176028

Dev kaktüsler

aygün
19-10-2010, 21:24
Sayın Murvet, çok teşekkür ederim.

Sınftaki 10 cm lik kaktüsü gösterip boyları sınıfın yüksekliğinden daha uzun olanların bulunduğu bir bahçenin varlığından söz ettim benim miniklere.

Aaaaa.....! ooooo.........!şeklindeki tepkilerden sonra," bizi götürecek misin?"
uslu ve dersi dikkatle izlerlerse düşüneceğimi fısıldadım. Söz verdiler.

İki dakika sürdü................:)

Nuri Murvet
19-10-2010, 21:49
Sayın aygün

İki dakika da iyi bir başlangıç..!

Şimdiki zamaneler çok farklı, inanılır gibi değiller.

Aşırı derecede meraklı, bir o kadar da çabuk sıkılıyorlar.

Nuri Murvet
19-10-2010, 22:03

Dev kaktüsler

Euphorbia trigona

Devam ediyoruz

176031

Dev kaktüsler Euphorbia trigona

176032

aygün
19-10-2010, 22:12
Çok haklısınız.Sabırsız ve enerjik bir yapıları var. Biz daha dingindik sanki. Çünkü toprakla bitkilerle börtü böcekle iç içeydik ve tüm enerjimizi boşaltıp uykuya mest olmuş vaziyette dalıyorduk.

Bu anlamda onlardan çok daha şanslıydık. Hayvanları, bitkileri tanımıyorlar. Yapay, insan doğasına aykırı bir yaşam bu. Doyumsuzluklarının altında yatan neden bu belki de. İşte bu yüzden doğa gezilerine daha ağırlık vermek istiyorum.

Geçekleştireceğimiz botanik bahçe gezisi benim için işte bu açıdan gerçekten önemli.

aygün
19-10-2010, 22:18
Nihayet euphorbia mili nin akrabası geldi.
Ama pereskia grandifolia dan daha az benzemesi şaşırtıcı...

Nuri Murvet
19-10-2010, 22:35
Sayın aygün

Dün botanik bahçedeydim.

Hocalarımızla konuştum baharda siz zamanı belirleyin, buyrun bekleriz dediler.

Bu geziyi talep eden bütün öğrenci gurupları botanik bahçe gezileri yapabilir.

Nuri Murvet
19-10-2010, 22:39

Dev kaktüsler

Euphorbia trigona

176033

176034

176035

aygün
19-10-2010, 22:42
Sayın Murvet çabalarınız için çok teşekkür ederim.
Evet, zaman zaman büyük sınıflar bahçeyi gezmeye gider. Bize kısmet olmamıştı.

Dediğiniz gibi erken henüz. Bahar sonu uygun bence de. Randevumuzu ayarlar geliriz.

Nuri Murvet
19-10-2010, 22:57
Sayın aygün

Bu paylaşım dün çekilen fotoğraflardan, biraz kaktüs serasından çıkıyoruz.

Biraz sonbaharı koklayalım.

176036

SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea )

176037

Sıklemen (Cyclamen)

aygün
19-10-2010, 23:03
Ah çok güzel açmışlar.....!

Özellikle çiğdemler, enfes....! Sıklamenin tavşan kulağı denilen türünden var bende. Sıcaklarda kavruldu garibim. Şimdilerde yeniden yeşerdi.Yine açar herhalde.

cenan
20-10-2010, 08:14
Sayın Murvet, çok teşekkür ederim.

Sınftaki 10 cm lik kaktüsü gösterip boyları sınıfın yüksekliğinden daha uzun olanların bulunduğu bir bahçenin varlığından söz ettim benim miniklere.

Aaaaa.....! ooooo.........!şeklindeki tepkilerden sonra," bizi götürecek misin?"
uslu ve dersi dikkatle izlerlerse düşüneceğimi fısıldadım. Söz verdiler.

İki dakika sürdü................:)

Benim kızım sürekli, hatta siz kapıdan çıkana kadar gözlerini sizden ayırmıyormuş. Sürekli bakıyormuş... Dün akşam evdeki muhabbetlerimizden bir buydu. Meğer nedeni varmış:p Bu günde veli toplantısında ben gözlerimi ayırmayacağım sizden, söz hiç ses yapmayacağım:D

Nuri Murvet
20-10-2010, 17:22
Merhaba sayın aygün

Merhaba sayın cenan

Botanik bahçede kaktüs serasından çıktım, havada güzel biraz daha kalayım dedim..

Crocus ( Çiğdem) ler açmış çoğu daha uyanmamış ama ilk müjdecilerin fotoğraflarını paylaşıyorum..!

Crocusların (Çiğdem) lerin tür isimlerini paylaşmıyorum.

Hocalarım uyardı, anlattılar, inanamadım..!

Botanik bahçede bulunan soğanlı (geofit) bitkilerin çoğu ülkemizde bulunan endemik türlerden oluşuyor.

Botanik bahçede bulunan cinslerini yazıp türlerini numaralandırılıyor.

Nedeni çalıyorlar bilinçli veya bilinçsizce çalınıyorlar, korkunç bir şey, cinslerini, türleri korumak, yaşatmak ve tanıtmak amacı ile sergilenen soğanlı bitkilerin, nasıl bir emekle, özveriyle, sevgiyle toplandığını bilseler, toplayan ve bu işe gönül vermiş insanlar için evlat gibi, bir de bakıyorsunuz yerinde yeller esiyor...!

Botanik bahçeye bu gibi eylem için gelenlere çok şey söylemek istiyorum ama kısaca kınıyorum..!

Bilimsel sınıflandırma

Familya: Iridaceae (Süsengiller)

Alt familya: Iridoideae

Oymak: Croceae

Cins: Crocus

176186

Crocus ......

176187

Crocus ......

176188

Crocus ......

aygün
20-10-2010, 18:10
Size katılıyorum sayın Murvet. Saygı kavramının yerinde yellerin estiği bir dönemden geçiyoruz yazık ki.

Kolaycılık beraberinde etik dışı davranışları da getiriyor maalesef. Emeğe saygının tükendiği bir sistemde bu gibi yönelimler kaçınılmaz.

aygün
20-10-2010, 18:24
Benim kızım sürekli, hatta siz kapıdan çıkana kadar gözlerini sizden ayırmıyormuş. Sürekli bakıyormuş... Dün akşam evdeki muhabbetlerimizden bir buydu. Meğer nedeni varmış:p Bu günde veli toplantısında ben gözlerimi ayırmayacağım sizden, söz hiç ses yapmayacağım:D

Sevgili cenan paylaşımlarından mutluluk duyarım, ne demek...

Sayın Muvet' in 152. mesajındaki lantana camara' nın kendisine rastladım bügün senden ayrıldıktan sonra. Minibüsün yol yapımı nedeniyle gelmeyeceğini düşünüp yürümeye başladım ki on on beş adım sonra tam karşımda bir sitenin behçesinde hem de tohuma kaçmış hali. Bizim için bir iyilik düşünsen diyorum :)

Nuri Murvet
20-10-2010, 18:25
Sayın aygün

Çözümü : Soğanlılar bölümünü panel çitle çevirip, meraklılarına ve görmek isteyenlere görevli kontrolünde izin verilmesi..! Düşüncesi bile itici ve utanç verici ...!

devam ediyoruz.

Crocus ( Çiğdem - Safran)

176192

Crocus ......

176193

Crocus ......

aygün
20-10-2010, 18:30
Harikalar...Ellerinize sağlık.

Kardelenlerin başına neler geldiğini de biliyorsunuzdur. Hakikaten acı...!
Değerlerimiz yitip gidiyor.

Nuri Murvet
20-10-2010, 18:42
Sayın aygün

Bilmez olurmuyum..!

Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, Anadolu'muzda, kıta Avrupası kadar bitki cins ve tür yapısına sahip ve dünyada yalnız o yöreye özgü endemik türlerimizde sayılmayacak kadar çok..!

Ve ne yazık ki bilinçsizce veya bilinçli soğanlı (Geofit) lerimiz çalınıyor ve hala devam ediyor.

Bunlara Anadolu'muza has tohum türleri de dahil..!

Bu tohumları getirene şimdi bilgisayar verme vaadleri bile varmış.

Yüreğim daralıyor...!

Nuri Murvet
20-10-2010, 18:44
Devam ediyoruz.

Crocus ( Çiğdem - Safran)

176195

Crocus ......

176196

Crocus ......

aygün
20-10-2010, 18:52
Demek durum sandığımdan da vahim boyutlarda.

Nuri Bilge Ceylan' ın cannes film festivalinde ödül alırkenki giriş cümlesi beni çok etkilemişti:

"Benim yalnız ve güzel ülkem"...

"sahipsiz" sözcüğünü de eklemeliydi......:(

Nuri Murvet
20-10-2010, 19:10
Sayın aygün,

Ülkemizin zenginliklerini, yabancılar bizden daha iyi biliyor.

Onların bakış açısı farklı..!

Bizler yalnızca farkında oluyoruz.

Ve seyrediyoruz.

Devam ediyoruz.

Bilimsel sınıflandırma

Aile: Amaryllidaceae (Nergisgiller)

Cins: Sternbergia

Tür: S. lutea

Binominal adı
Sternbergia lutea

176203

176204

176205

aygün
20-10-2010, 19:20
Nedendir bilmem, soğanlı bitkilerin en sevdiğim özellikleri soğanlarının yavrulaması. Bir de bakmışsınız başını çıkarmış gülümsüyor, ce yapar gibi.

Ne heyecan verici, soğanlarının da görünmesi; yeniden doğuşa tanıklık etmek...

Nuri Murvet
20-10-2010, 19:51
Sayın aygün

, yeniden doğuşa tanıklık etmek. Muhteşem, size katılıyorum.

Devam ediyoruz.

176206

176207

Nuri Murvet
20-10-2010, 20:18
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea ) ve Crocus ( Çiğdem - Safran) Taksanomi bilgilerini bölümlerine ilave ettim

Devam ediyoruz.

Cyclamen (Sıklamen)

Bilimsel sınıflandırma

Takım: Ericales

Aile: Myrsinaceae

Cins: Cyclamen

176208

Cyclamen (Sıklamen)

176209

Cyclamen (Sıklamen)

aygün
20-10-2010, 20:45
Çiçeklerde sarı ve eflatunun yeri bir başka. Bendeki tavşan kulağı(farkı, çiçeği biraz daha ufak) da tekrar yeşerdi ve bugün bir tomurcuk farkettim.:eek: Canlarım........nasıl da hazırlar coşmaya.

Nuri Murvet
20-10-2010, 22:09
Sayın aygün

Cyclamen (Sıklamen),in tam suya ihtiyacı olduğu zamandır.

Aşırı değil ama susuz da bırakmıyalım hatta birazda sıvı besin takviyesi yapalım..!

Devam ediyoruz.

Cyclamen (Sıklamen)

176217

Cyclamen (Sıklamen)

Hhatice
20-10-2010, 22:16
Çiğdemler çok güzel ,toplayıp vazoya koyasın geldi.

Nuri Murvet
20-10-2010, 22:47
Merhaba sayın Hhatice

Botanik bahçe, bu mevsimde bile çok renkli sizinle paylaşacağım o kadar çok fotoğraf ve bilgi var ki, toparlıyamıyorum.

Sizi de bahçe gezilerimizde sıkça görmek isteriz.

Peyzaj bölümünde de güzel paylaşımlarımız oluyor beklerim.

cenan
21-10-2010, 11:12
Bulunduğumuz bölge pek gelişmiş bir yer sayılmaz. Belediye bulduğu üç karış toprağı çiçeklendirdi, çocuklar üstünde tepindi... Belediye çiçeklendirdi, koca koca insanlar hemde ellerinde poşetlerle, kökleriyle birlikte yolup yolup alıp gittiler... Şimdi etraflarını parmaklılarla sardılar da durum vaziyet biraz daha iyi.

İşte bu durum bence , insanın içindeki, ince vahşi duyguların dışa vurumunun başlangıcıdır. Çocuklar eğitilmeli. Emeğe saygı, canlıya saygı, helal haram kavramı üstünde durularak körpe beyinlere sokulmalı. Bugün çiçeklere zarar veren yarın hayvanlara, sonra insanlara... Bugün hakkı olmaya çiçeği çalan, yarın başka şeyleri... Çok üzüyor beni böyle durumlar.

cenan
21-10-2010, 11:19
Sevgili cenan paylaşımlarından mutluluk duyarım, ne demek...

Sayın Muvet' in 152. mesajındaki lantana camara' nın kendisine rastladım bügün senden ayrıldıktan sonra. Minibüsün yol yapımı nedeniyle gelmeyeceğini düşünüp yürümeye başladım ki on on beş adım sonra tam karşımda bir sitenin behçesinde hem de tohuma kaçmış hali. Bizim için bir iyilik düşünsen diyorum :)

Aygün hocam, yokmuydu bahçede dolaşan birileri? Ya da en kötü ihtimalle gider kapılarını çalarız:) Keşke gelseydim seninle o köşeye kadar:cool:

cenan
21-10-2010, 11:24
Sn Nuri Mürvet, şu resimleri gördükçe, Mayısa kadar zaman nasıl geçecek diyorum. Nasıl harika bir yer orası öyle... Bence yaptığımız gezide sandviçin yanında tatlılarımızıda getirelim. Ziyaretimiz kısa sürmeyecek belli;)

Nuri Murvet
21-10-2010, 15:18
Merhaba sayın cenan hoş geldiniz.

Çevre bilincimiz yavaşta olsa gelişiyor.

Sahip çıkanlarda her geçen gün fazlalaşıyor.

Düzelecektir buna inanıyorum.

Botanik bahçe dediğiniz gibi, İstanbul'un tarihi dokusu içinde muhteşem bir yer, tabii ki çevre bilinci, doğa özlemi olanlar ve bakmasını bilenler için..!

Sayın cenan sizlere, botanik bahçede nasip olursa, sandviçleri yerken nasıl bir manzara içersinde yenilecek diye fotoğrafladım, birazdan paylaşacağım. Sandviç yanında tatlıda kesmeyecek haberiniz olsun..!

Bu güzellikleri sizler ile paylaşıyorum, can bu çeker, botanik bahçe gezisi için, tarih belli olduktan sonra, gelebilecek herkesi de davet ediyorum.

Buyrun bu güzellikleri hep beraber paylaşalım..!

cenan
21-10-2010, 15:20
Resimleri sabırsızlık içinde bekliyorum. Aygün hocam da çok sevinecek eminim;)