View Full Version : İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi.
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
Nuri Murvet
13-09-2010, 20:08
Merhaba
İstanbul Üniversitesi Botanik bahçesini bugün ziyaret ettim, Prof. Dr. Erdal Üzen hocamla ayak üstü muhabbetten sonra, bahçemizi gezdik, kısaca bir tanıtım yaptıktan sonra gezimizi ayrıntıları ile fotograf destekli hep beraber gezeceğiz.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi
Tarihçe ve Kuruluş
İstanbul Darülfünunu'na Batı ülkelerindeki Üniversitelerin bilimsel düşüncesi ile araştıran-sorgulayan ve yeni yöntemleri uygulayan bir anlayış getirilmek amacı ile yapılacak bir reform hakkında rapor hazırlamak üzere 1931 yılında Cenevre Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Albert MALCHE, Türk Hükümeti tarafından ülkeye davet edilmiştir. Bu arada Almanya'da Hitler rejimi, özellikle Yahudi Profesörleri Üniversitelerindeki görevlerinden uzaklaştırmakla meşguldur. Bu şekilde işlerinden olan ve çoğunluğu İsviçre'ye geçen bu bilim adamları bu ülkede Prof.Dr.P.SCHWARTZ'ın başkanlığında "Yurt Dışındaki Alman Bilim Adamlarına Yardım Derneği"ni kurmuşlardır. Bu dernek 1933 yılından itibaren reformun ihtiyacı olan nitelikli bilim adamlarının İstanbul ve Ankara Üniversitelerine yönlendirilmesinde önemli rol oynayacaktır.
1933 yılında Türkiye'de Üniversite Reformu gerçekleşince bizzat Atatürk'ün daveti üzerine bu değerli bilim adamlarından botanikçiler arasında Prof. Dr. Alfred HEILBRONN Prof. Dr. Leo BRAUNER vardır .Fen Fakültesinin Biyoloji, o zamanki adı ile "Nebatat ve Hayvanat Enstitü"leri için yeni bir bina gerekli olunca Süleymaniye semtinde, İstanbul Müftülüğünün bahçesinde yer alan, ancak bir yangın sonucu kullanılamaz hale gelen, İstanbul Kız Sultanisi'nin arsası üzerinde bir binanın yapılması karara bağlanır.
Biyoloji Enstitülerinin temeli eldeki kayıtlara göre 3 Mart 1935 tarihinde atılmış, iki yıl sonra inşaat bitirilerek bina 4 Haziran 1937 tarihinde hizmete açılmıştır. Bu arada enstitü bahçesinin yapımına daha önce başlanmış 1934 yılındaki ilk düzenlemeleri takiben bahçe 1935 yılının İlkbaharında İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi (Hortus Botanicus Universitatis İstanbulensis) adı ile hizmete girmiştir. Bahçenin kuruluş tarihi de Enstitülerin açılış tarihi olarak kabul edilmiştir.
İstanbul Üniversitesine bağlı bir Botanik bahçesi kurulması fikri A. HEILBRONN'un İstanbul'da derslerine başladığı ilk günden beri aklındadır. Bu sırada kendisi de buraya bir botanik bahçesi yapımı için görevlendirilince, beklediği fırsat doğmuş olur. A. HEILBRONN kendisine büyük destek olan L. BRAUNER ve Alman bahçe uzmanı Walter STEPHAN ile birlikte botanik bahçesinin kuruluş ve düzenleme çalışmalarını başlatır. Bahçe 1936 ilkbaharında açılışa hazır duruma gelir. Yine bu üçlünün ilk büyük başarısı da 1935 yılında yayınlamış oldukları botanik bahçesine ait ilk tohum kataloğu'dur. "İstanbul Üniversitesi Nebatat Bahçesinin Tohum Katalogu (Index Seminum Hortus Botanicus İstanbulensis) adını taşıyan bu son derece sade fakat o ölçüde değerli olan ilk tohum kataloğunda bahçenin amaçları anlatılmaktadır.
Botanik bahçesinin Avrupa'daki gelişmiş benzerlerine uygun şartlara sahip olması için A. HEILBRONN çok emek sarf etmiş, bahçe planının çiziminde gerek seraların projesinde, gerekse ısıtma-soğutma sistemlerinin seçiminde çok titiz davranmıştır. Günün koşullarına göre Almanya'nın köklü firmalarından en iyi ve uzun ömürlü ekipmanların alımı için bizzat yazışmalarda bulunmuştur.
Fen Fakültesi Dekanlığı, Biyoloji Bölümü ile Botanik Ana Bilim Dalı Başkanlıklarının ortak çalışması ve önerileri doğrultusunda, 1933 Üniversite Reformunun 70.yılında bahçenin adına, "Alfred HEILBRONN" adının eklenmesi kararlaştırılarak , bahçenin kurucusunun isminin sonsuza değin İstanbul'da yaşatılması amaçlanmıştır.Bu nedenle 12 Aralık 2003 günü yapılan bir bilimsel toplantının ardından bahçe yeni adı olan "İstanbul Üniversitesi, Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi" taşımaya başlamıştır.
Bugün bahçede 15 adedi seralarda, 8 adedi doğal ortamda, bir kısmı ısıtılan 23 adet çeşitli boyutlarda havuz yer almaktadır. Bahçede ayrıca 430 m2 lik bir Taş Bahçe bulunmaktadır. 160 familyadan 400 adet ağaç ve çalı ile yaklaşık 3500 adet otsu bitki parsellere yerleşmiştir. Ayrıca seralarda, bahçede sabit veya saksıya alınmış halde çeşitli cinslerden 2500 adet bitki ile Hamburg Üniversitesi Botanik Bahçesinden bağış yoluyla gelen çoğu tropik ve subtropik ülkelerin bitkisi olmak üzere, Eğrelti, Açık ve Kapalı Tohumlu bitki cinslerinden 390 adet egzotik bitki ile beraber Botanik bahçesinin toplam bitki varlığı 5000 adede yaklaşmaktadır İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, yapısında yer alan bitki çeşitliliği ve Türkiye'de en eski botanik bahçesi ünvanı ile gerek yurt içi gerekse yurt dışında (400 botanik bahçesi ile tohum alış - verişi yapmaktadır) tanınan, saygın bir konuma sahiptir. Bahçe ve seralar her yıl 1000'den fazla Biyoloji lisans öğrencisinin eğitim ve öğretimine katkıda bulunurken. belirli günlerde de İlk ve Orta öğretimdeki öğrenciler ile İstanbul ve yakın çevresinde yaşayanlara ayrıca yabancı konuklara, bitki dünyasından ilginç örnekler sunmaktadır.
170291
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi
Nuri Murvet
13-09-2010, 20:32
Botanik bahçenin girişi; Daha sonradan bitkiler hakkında botanikâl bilgilerini vereceğim
Nuri Murvet
13-09-2010, 20:51
İ:Ü Botanik Bahçesinde gelin hep beraber gezelim ve bilgi alalım ve paylaşalım hadi turumuza başlıyalım mı..?
Nuri Murvet
13-09-2010, 22:13
, şimdilik fotoğraflarla turumuza devam ediyoruz, bilgiler ve yorumlar sonradan gelecek
Nuri Murvet
13-09-2010, 23:02
, botanikâl özelliklerini dediğim gibi sonra vereceğim, hızlı gidiyoruz biraz gözlerimiz bayram etsin, doyalım, birazda yorulalım sonra sohbet ederiz.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Angiosperms (Çiçekli bitkiler)
Alt Bölüm: Magnoliids
Takım: Piperales
Aile: Aristolochiaceae
Cins: Aristolochia
Tür: Aristolochia littoralis
Eş Anlamlsı: Aristolochia elegans Mast
Vatanı:Brezilya
170314
Aristolochia littoralis
170315
Aristolochia littoralis
170316
Aristolochia littoralis
Nuri Murvet
13-09-2010, 23:27
, biraz durup nefes alalım...!
Nuri Murvet
14-09-2010, 17:42
Merhaba
Bugün, botanik bahçeyi yüz kişiye yakın ziyeretçi takip etmiş, kimseden ses yok demek ki sessizliği bozmadan devam etmek gerekiyor, haydi başlıyalım...
Nuri Murvet
14-09-2010, 17:52
Muhteşem fotoğraflar var biraz sonra paylaşacağım
Nuri Murvet
14-09-2010, 19:22
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nin sunumunu samimi, görsel ve şu an ki hali ile yalın olarak tür ve varyetelerini fotoğrafları ve botanikal özelliklerini paylaşacağım...
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida (Bir çenekliler)
Takım: Zingiberales
Aile: Musaceae (Muzgiller)
Cins: Musa
Muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin sarı kabuklu uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Anamur ile Alanya arasında bulunur.
Mutlaka görülmesi gereken bir yer. Özellikle tropik ve sucul bitki çeşitliliğine kolay kolay başka terde rastlanmaz. Ayrıca ihtiyaç fazlası bitki satışı da yapılıyor ve ödediğiniz ücret fakülte ihtiyaçları için kullanılıyor.
Erdal bey son derece ilgili bir kişi, onun müsait olduğu zaman gitmekte fayda var.
Botanik fakültesi tel: 212-528 24 94
Nuri Murvet
14-09-2010, 21:35
Merhaba sayın otugay bilgilendirmede yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim
Nuri Murvet
15-09-2010, 18:21
Merhaba, bugün ziyaretçi sayımız atmış kişi çok az ülkemizin ilk kurulan botanik bahçesi ve İ.Ü çatısı altında sıra olması lazım..!
Turumuza devam ediyoruz, yarın kaktüs türlerinin bulunduğu serada turumuza devam edeceğiz, başlıyorum hazır mısınız..!
Yusuf Yalçın
15-09-2010, 18:26
mükemmel bir yere benziyor bende gezmek isterim
Nuri Murvet
15-09-2010, 18:57
Merhaba, yusuf1414 mükemmellik paylaşmakla olur, İstanbul'a yolunuz düşerse mutlaka uğrayın, bitkiler ve doğa sevgisine gönül vermişseniz botanik bahçesinde bir gününüzün nasıl geçtiğini fark edemezsiniz.
Devam ediyoruz, Ağaçlar net'e özel fotoğraf çekimleri ;
Nuri Murvet
15-09-2010, 21:06
, bugün biraz yavaş ilerliyoruz.
Pachystachys lutea (Karides çiçeği)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Alt Sınıf: Asterids
Takım: Scrophulariales
Aille: Acanthaceae
Cins : Pachystachys
Tür: P. lutea
Binomial name
Pachystachys lutea
Vatanı :Güney Amerika
Dekoratif çalı formlu bitkidir
Subtropikal bitkidir +10 derece altında zarar görür.
1-1,5 metre boy yapabilir, budamaya uygundur.
Işıklı alanları sever, direk güneş ışığında bırakılmamalıdır.
Gelişim sürecinde suyu sever, sıcak yaz günlerinde yapraklarına kireçsiz su püskürtmek yararlıdır.
Kışın, uyku döneminde aşırı sulmadan kaçınmalı.
Düzenli gübreleme ister.
170622
Pachystachys lutea (Karides çiçeği)
170623
Pachystachys lutea (Karides çiçeği)
Nuri Murvet
16-09-2010, 19:16
Merhaba, size söz verdiğim gibi bu gün kaktüs serasındayız, başlıyalım mı..?
Nuri Murvet
16-09-2010, 19:48
Kaktüs serasını gezmeye devam ediyoruz,
Bitkilerin isimlerini de fotoğrafların üstüne yazar mısınız?
Sizin yazılarınız aynı zamanda bitkilerin isimlerini öğrenme yazıları gibi oluyor :)
Teşekkürler...
Gerekirse diye:
Fotoğrafları yazı içine yerleştirmek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12308)
Ellerinize sağlık sayın Nuri Murvet:) En kısa zamanda ziyaret etmeye çalışacağım.
Muz bile var. Ne zaman olgunlaşır acaba? Çünkü o zaman gidip amiyane tabirle ''dalmak'' isterim.
Size çok teşekkür ederim sevgili Mürvet ,Çok güzel bir çalışma emeğinize sağlık .En kısa zamanda gitmek üzere oğlumla programa aldık .
Muhteşem bende görmek isterdim malesef ara uzak.
Karidesler pipo pelikan katüsler her şey harika sayın Nuri Mürüvet ellerinize sağlık.
Nuri Murvet
16-09-2010, 23:09
Merhaba sayın malina
İ.Ü botanik bahçesine gitmem Prof. Dr. Erdal Üzen hocamızı ziyaret etmek ve botanik bahçenin son halini göreyim diye oldu, kısaca hazırlıksız gittim. Bu hafta zaman ayırıp, özel Ağaçlar Net için fotoğraf ve botanikâl bilgiler hakkında çalışmada bulunacağım, tabi ki sizlerle paylaşacağım.
Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum; Hocamızla konuştum, botanik bahçenin bakımla ve düzenleme ilgili bayağı sorunu var.
Botanik bahçenin bakımla ilgili konularında hiç bir maddi çıkar talep etmeden peyzaj ve bahçıvan ekibimle bahçenin bakım ve düzenleme işlerinde yardımcı olalım diye beyân ettik , hocamızda olumlu karşıladı nasip olursa burada ki faliyetlerimizden sizleri de haberdar edeceğim..!
Nuri Murvet
16-09-2010, 23:14
Merhaba sayın katmer sizin gibi doğa dostlarına kapılar açık buyrun...
Nuri Murvet
16-09-2010, 23:19
Merhaba sayın öZNe bakmak ve özenmekte hakkınız var, nefsi köreltmek için bahçe çıkışı manavı ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Saygılarımla...
Nuri Murvet
16-09-2010, 23:24
Merhaba sayın Hhatice buyrun bahçe sizi bekliyor, inşallah bakım yaptığımız zamanda karşılarız, size bir sebepten dolayı aksamış olan sözümüzü de yerine getiririz. Saygılarımla...
Nuri Murvet
16-09-2010, 23:29
Merhaba sayın sevim4 bahçeyi ziyaret etmenizi temenni ederim, gelemeyen dostlarımızı da buradan sanki gelinmişte, gezilip te görülmüş gibi bilgilendirmek için paylaşımlarım olacaktır. Saygılarımla...
Merhaba sayın Nuri Murvet, bu bahçenin fotoğraflarını sizden izlemek gerçekten bir zevk. Heyecanla takip edeceğim. Ellerinize sağlık. Selamlar...
Nuri Murvet
16-09-2010, 23:35
bugün biraz paylaşımımız yavaş oluyor, devam ediyoruz.
Nuri Murvet
16-09-2010, 23:38
Merhaba sayın aygün, sizleri özlemişim takip edeceğinizi yürekten biliyorum. Saygılarımla...
Nuri Murvet
16-09-2010, 23:46
Yarın tropik Orkideler serasında mı ? dolaşsak bilemiyorum...
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Caryophyllales
Familya: Cactaceae (Kaktüsgiller)
Alt familya: Cactoideae
Oymak: Cereeae
Cins: Cereus peruvianus monstrosus
Vatanı:Güney Amerika ve Karayipler
171707
Cereus peruvianus monstrosus
171708
sayın Nuri Murvet muhteşem güzelikler sagolun . eklediğiniz son fotadaki ilk kaktüsün adı nedir ben bu kaktüsü cok seviyorum bulursam kesin alıcam .
bahceyi hafta sonu gezmek mümkünmü malum hafta ici calışıyorum
Nuri Murvet
17-09-2010, 20:23
Merhaba sayın iris41 istediğiniz bilgiyi ilgili fotoğrafın bölümüne yazdım.
İ.Ü bağlı olduğu için hafta sonları ziyarete açık değil, ancak randevu alınıp cumartesi günü ziyaret edebilirsiniz.Tel:212-528 24 94
Merhaba sayın Hhatice buyrun bahçe sizi bekliyor, inşallah bakım yaptığımız zamanda karşılarız, size bir sebepten dolayı aksamış olan sözümüzü de yerine getiririz. Saygılarımla...
Ne demek arkadaşım hiç önemli değil .Sizin güzel anlatımlarınızla bilgilenmek bizleri mutlu ediyor.Sevgiler
günebakan
17-09-2010, 20:39
Herşey muhteşem görünüyor Sn. Nuri bey çok teşekkürler.Bize görmediğimiz güzellikleri tanıtıyorsunuz:)
Nuri Murvet
17-09-2010, 22:05
Merhaba sayın Hhatice, günebakan siz ilgi gösterdiğiniz sürece botanik bahçenin benim gözümle gördüğüm güzellikleri sizlerle paylaşmak bana son derece büyük haz veriyor.
Meselâ örnek; Orman Ak Asması'nı ben böyle görmeyi seviyorum ve sizinle paylaşıyorum.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (Çift çenekliler)
Takım: Ranunculales
Aile: Ranunculaceae
Cins: Clematis
Tür: Clematis vitalba
: Orman Asması (Ak Asma)
Vatanı batı Asya, kuzey Amerika, Avrupa ülkemizde kuzey batı Anadolu
171799
Clematis vitalba (Ak Asma )
171800
Clematis vitalba (Ak Asma )
171801
Clematis vitalba (Ak Asma ) Çiçeği
171802
Clematis vitalba (Ak Asma ) Çiçeği
Tanrım, Clematis...Çiçek açmış sonra da tohuma kaçmış sanırım. Şimdi tam da orada olmak varmış.:) Kaktüsler de muhteşem. Yakın bir zamanda sayenizde gördüğüm bu güzelliklere yakından bakmalıyım sayın Murvet.
Nuri Murvet
17-09-2010, 22:33
Merhaba sayın aygün Sizlerle paylaşım için 500 adetin üzerinde fotoğrafla bahçe turu hazırladım, botanikâl bilgilerini de hazırlıyorum, o kadar güzeller ki nereden başlayacağımı şaşırıyorum.
Dün tropik serada gezelim dedim, bakın yine başka mekânlarda geziyoruz.
Merhaba sayın Murvet. Heyecanınız öyle iyi yansıyor ki... :)
Yalnız bahçe uzun bir süre kendi haline bırakılmış gibi. Ama bu kendi halindeliğinin bile muhteşem bir çekiciliği olduğunu belirtmeliyim.
Nuri Murvet
17-09-2010, 22:57
Sayın aygün sizde gözlemlerinizde dikkatlisiniz, biraz kendi halinde bırakılmış ben sizlerle güzelliklerini paylaşıyorum. Öteki olumsuzluklarıda hocamla konuştuk yavaş yavaş hepsini düzeltiriz, inşallah.
Nuri Murvet
17-09-2010, 23:13
Botanik bahçenin tropikal serasının kapısından başımı içeriye şöyle bir uzattım ki aman allahım dilim tutuldu, sizlerle paylaşıyorum.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida Liliopsida (Bir çenekliler)
Alt Sınıf: Commelinids
Takım: Zingiberales
Aile: Heliconiaceae
Cins: Heliconia wagneriana
Vatanı :Tropikal iklim kuşağında Amerika, Brazilya, Endenozya
171808
Heliconia wagneriana
171809
Heliconia wagneriana
171810
Heliconia wagneriana
Evet, hakikaten büyüleyici. Doğa... sanatın zulası. Ve siz elinizi attıysanız olumsuzlukların düzelmekten başka seçeneği kalmayacaktır. Yüreğinize sağlık.
Nuri Murvet
18-09-2010, 18:51
Merhaba, 5 inci mesajın final resmidir, çiçeklenme hali
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Angiosperms (Çiçekli bitkiler)
Alt Bölüm: Magnoliids
Takım: Piperales
Aile: Aristolochiaceae
Cins: Aristolochia
Tür: Aristolochia littoralis
Eş Anlamlsı: Aristolochia elegans Mast
Vatanı:Brezilya
171834
Aristolochia littoralis
Ne ilginç bir çiçek...Kumaş deseni gibi...
Nuri Murvet
18-09-2010, 20:32
Merhaba, sayın aygün bu ilginç çiçeğin botanikâl özelliklerini ve vatanını sizlerle paylaştım.
Bundan sonraki botanik bahçe gezilerimizde, 400 adet ağaç ve çalı , 3500 adet otsu bitki türlerini tanıyacağız.
Endemik otsu ve tropikâl bitkiler bi derya, buralar beni aşıyor.
Sayın, Prof. Dr.Erdal Üzen hocamızdan doğru bilgi ve onun onayını almadan sizlerle paylaşmak istemiyorum. Sizlere yanlış bilgi vermekten korkarım, bilgimiz dahilinde yüzeysel bilgileri sizlerle zaten paylaşıyorum.
Önümüzdeki hafta kendisini ile randevumuz var, doğru bilgi ve bakım ile alâkalı konuları konuşup, sizler ile paylaşacağım...
Nuri Murvet
18-09-2010, 20:52
Merhaba, bugün dış bahçe de bahçe turumuzu yapıyoruz.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Planta(Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Malpighiales
Familya: Euphorbiaceae (Sütleğengiller)
Alt familya: Crotonoideae
Oymak: Manihoteae
Cins: Manihot
Tür: Manihot palmata müll.
Vatanı:Tropikal ve Yarı tropikal Amerika
171844
Monyak (Manihot palmata müll.)
171845
Monyak (Manihot palmata müll.)
171846
Monyak (Manihot palmata müll.)
171847
Monyak (Manihot palmata müll.)
171848
Monyak (Manihot palmata müll.)
Nuri Murvet
18-09-2010, 21:20
, devam ediyoruz.
Mor inci çalısı (Callicarpa bodinieri)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Sınıf: Angiosperms (Çiçekli bitkiler)
Alt Sınıf: Eudicots
Alt Sınıf: Asterids
Takım: Lamiales
Aile: Verbenaceae
Cins: Callicarpa
Tür: Callicarpa bodinieri
Vatanı :Çin
171851
Mor inci çalısı (Callicarpa bodinieri)
171852
Mor inci çalısı (Callicarpa bodinieri)
171853
Mor inci çalısı (Callicarpa bodinieri)
Zafer İnandıklı
18-09-2010, 21:23
Sayfayı yeni fark ettim. Sayın Nuri Murvet, hoşgeldiniz sizi yeniden aramızda görmek ne güzel. Muhteşem güzellikler ve bilgilendirme için teşekkürler...
Nuri Murvet
18-09-2010, 21:37
Merhaba sayın, Zafer İnandıklı
Ben hiç ayrılmamıştım Zafer bey doğru zamanı arıyordum, şimdi gerçek yerimdeyim.
Bundan sonraki paylaşımlarım daha güzel ve gerçek olacak Saygılarımla...
Nuri Murvet
18-09-2010, 22:56
sizlerle muhteşem bir anıt ağaç paylaşımı,
Kâfur ağacı (Cinnamomum camphora)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Sınıf: Angiosperms (Çiçekli bitkiler)
Alt Sınıf: Magnoliids
Takım: Laurales
Aile: Lauraceae
Cins: Cinnamomum
Tür: C. camphora
Vatanı: Çin, Taiwan, Japonya ve Endenozya
171860
171861
Kâfur ağacı (Cinnamomum camphora)
171862
Kâfur ağacı (Cinnamomum camphora)
171863
Kâfur ağacı (Cinnamomum camphora)
171864
Kâfur ağacı (Cinnamomum camphora)
Nuri Murvet
19-09-2010, 13:39
Merhaba bugün yine ağaçlar bölümünde botanik bahçe gezimize devam ediyoruz.
Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (Çift çenekliler)
Takım:Urticales
Aile:Ulmaceae
Cins: Ulmus
Tür: U.glabra Hudson " Camperdownii"
Vatanı:Avrupa, Büyük Asya
171939
Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)Aşı yeri gövde yapısı
171940
Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)Aşı yeri
171941
Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı) Aşı yeri dal çıkışları
Nuri Murvet
19-09-2010, 13:52
Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı) incelemeye devam ediyoruz.
171944
Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)Aşı yeri ve dal çıkişları
171945
Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)İçten görünüş
171946
Ulmus glabra Hudson " Camperdownii" "Pendula"( Sarkık Dağ Karaağacı)Genel görünüşü
171947
Sayın Murvet, mor inci çalısı ne kadar güzel. Ateş dikenlerini anımsattı bana. Ulmus glabra Hudson' un da ilginç bir dal yapısı var. Birbirlerine dolanmışlar. Sarmaşık gibi...
Nuri Murvet
19-09-2010, 23:22
Merhaba sayın aygün, bahçe gezisine ilginç dikenli dal yapısı ile üç yapraklı portakalla devam ediyoruz
Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Sınıf: Angiosperms (Çiçekli bitkiler)
Alt Sınıf: Eudicots
Alt Sınıf . Rosids
Takım: Sapindales
Aile: Rutaceae (Turunçgiller)
Alt Aile: Aurantioideae
Oymak: Tribe: Citreae
Cins: Poncirus (disputed)
Tür: P. trifoliata
Vatanı: Çin ve Kore
172070
Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal)
172071
Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal)
172072
Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal)
Nuri Murvet
19-09-2010, 23:27
Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal) tanımaya devam ediyoruz.
172073
Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal)
172074
Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal)
172075
Poncirus trifoliata (Üç yapraklı portakal)
Orhan Özbilgiç
20-09-2010, 06:04
Sayın Nurı Murvet;
Çok teşekkürederim. Gidemesekte, gören gözümüz oldunuz. Ama gitmek için bir fırsat yakalamaya çalışacağım.:)
Nuri Murvet
20-09-2010, 15:24
Botanik Bahçenin anıt ağaçlarını tanımaya devam ediyoruz.
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
Türkiye'de Fethiye ve Muğla civarında yetişen endemik sığla ağacı türü. Ağaç, 20 metreye kadar boylanabilir, görünüş olarak çınara benzer. Karaçamlarla karışık ormanlar oluşturur. Uzun ömürlü bir ağaçtır.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Saxifragales
Familya: Altingiaceae (Acıfındıkgiller)
Cins: Liquidambar
Tür: L. orientalis
Vatanı: Türkiye
Binominal adı
Liquidambar orientalis
172147
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
172148
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
172149
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
Nuri Murvet
20-09-2010, 15:30
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı), tanımaya devam ediyoruz.
172150
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
172151
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
172152
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
172153
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
ilksenozturk
20-09-2010, 16:02
ellerinize sağlık sn Nuri mürvet.
İstanbul Üniversitesi mezunu biri ve hatta ilk yıl eğitimimi (hazırlık) orada almış biri olarak böyle bir yer olduğunu çok sonra öğrendim ve görmediğim için çok çok üzülmüştüm.
iyiki bizimle paylaştınız. tekrar elelrinize sağlık...
Nuri Murvet
20-09-2010, 17:16
Merhaba sayın Orhan Özbilgiç sizlerin gören gözü olmak beni onurlandırdı.
Botanik bahçenin ben özellikle tanıtımını sizlerle paylaşırken bahçenin hep olumlu yönlerini ön plana çıkarıyorum.
Botanik bahçenin bakım ve düzenleme ile ilgili bayağı sorunu var. Botanik bahçe yeniden yapılanmanın eşiğinde, burada bizimde katkımızın olması çabası içersindeyim, inşallah başarılı oluruz.
Nuri Murvet
20-09-2010, 17:41
Merhaba sayın ilksenozturk,
Özellikle İ.Ü mezunu doğa dostlarının ve konuya duyarlı herkesin, botanik bahçesinin gelişimi için, daha iyi takip edilip, konulara daha duyarlı ve sahip çıkılmasını arzu ediyorum. Saygılarımla...
Nuri Murvet
20-09-2010, 17:48
Botanik bahçenin anıt ağaçlarını tanımakla gezimize devam ediyoruz.
Ginkgo biloba (Mabet Ağacı), Türkiye'de gümüş kaysı, fil kulağı, kız saçı, Çin yelpaze çamı gibi isimlerle de anılmaktadır.
Bilinen yaşayan fosil türlerinin en iyi örneklerinden biridir, günümüzde varlığını sürdüren hiç bir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Ginkgophyta
Sınıf: Ginkgoopsida
Takım: Ginkgoales
Aile: Ginkgoaceae
Cins: Ginkgo
Tür: G. biloba
Binominal adı
Ginkgo biloba
Vatanı: Çin
172200
172159
Ginkgo biloba (Mabet Ağacı),Yaprak yapısı
172160
Ginkgo biloba (Mabet Ağacı), Genel görüntüsü
Nuri Murvet
20-09-2010, 19:11
Botanik bahçenin İbreli ağaçlarından Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin)i tanıyarak gezimize devam edelim.
Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales(Iğne yapraklılar)
Aile: Pinaceae (Çam giller)
Cins: Picea
Tür: P. glauca (Moench) voss.
Binomial adı
Picea glauca (Moench) voss.
Vatanı: Kuzey Amerika
172170
Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin)
172171
Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin) Genel görüntüsü
172172
Picea glauca (Moench) voss.(Ak Ladin) İbre ve kozalak yapısı
Nuri Murvet
20-09-2010, 22:28
Botanik bahçenin İbreli ağaçlarından Torreya nucifera yı tanıyarak gezimize devam edelim.
Torreya nucifera
Yavaş büyüyen, iğne yapraklı, 15-25 metre boy yapabilen yaprak dökmeyen Taxaceae (Porsukgiller) ailesine ait ağaç cinsidir.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales (Iğne yapraklılar)
Aile:Taxaceae ( Cephalotaxaceae )-(Porsukgiller)
Cins: Torreya
Tür: T. nucifera
Binomial adı
Torreya nucifera
Vatanı: Japonya
172188
Torreya nucifera
172189
Torreya nucifera
172190
Torreya nucifera
172191
Torreya nucifera
172192
Torreya nucifera
Nuri Murvet
20-09-2010, 23:01
Botanik bahçenin İbreli ağaçlarından Chamaecyparis lawsoniana' yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Chamaecyparis lawsoniana-(Lavzon Yalancı Servisi)
Büyük her dem yeşil bileşik iğne yapraklı ağaç, 50-70 m boya ulaşabilen, düz mat mavi yeşil yaprakları olan gösterişli bir servi cinsidir.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
Aile: Cupressaceae (Servigiller)
Cins: Chamaecyparis
Tür: C. lawsoniana
Binomial adı
Chamaecyparis lawsoniana
Vatanı: Kuzey Amerika
172197
Chamaecyparis lawsoniana ]-(Lavzon Yalancı Servisi)
172198
Chamaecyparis lawsoniana ]-(Lavzon Yalancı Servisi)
172199
Chamaecyparis lawsoniana ]-(Lavzon Yalancı Servisi)
Sevgili nuri murvet,emek verip bizlere bu güzelliği tanıtığın için çok teşekkür ederim.
Nuri Murvet
21-09-2010, 14:49
Merhaba sayın sevim4
Emek sahip çıkıldığı ve paylaşıldığı zaman gerçek değeri ortaya çıkıyor, bende size teşekkür ederim.
Nuri Murvet
21-09-2010, 15:00
Botanik bahçenin İbreli ağaçlarından Abies nordmanniana (Steven) Spach -(Doğu Karadeniz Göknarı) nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Abies nordmanniana (Steven) Spach -(Doğu Karadeniz Göknarı)
Kafkasya ile Kuzeydoğu Anadolu dağlık yörelerinde bulunur. Asıl geniş yayılış bölgesi Kafkasya'dır
40-50 m boya ulaşan, geniş piramidal şekilde gelişen ve çok sık dallanma yapan gri gövdeli bir ağaçtır.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales (İğne yapraklılar)
Aile: Pinaceae (Çamgiller)
Cins: Abies
Tür: A. nordmanniana
Binominal adı
Abies nordmanniana
(Steven) Spach
Vatanı: Batı Kafkasya, Türkiye Doğu Karadeniz
172237
172238
Abies nordmanniana (Steven) Spach -(Doğu Karadeniz Göknarı)
172239
Abies nordmanniana (Steven) Spach -(Doğu Karadeniz Göknarı) İbre (Yaprak) yapısı
Nuri Murvet
21-09-2010, 15:26
Botanik bahçenin ağaçlarından Magnolia grandiflora (Manolya İri çiçekli) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Magnolia grandiflora (Manolya İri çiçekli)
Monolyaların ilkel türler olduğu kabul edilir.
Manolyaların her dem yeşil ve yaprak döken cinsleri vardır
.
Yaprak dökmeyen cinslerinde, kuzey rüzğar koridorunda dikimi yapılırsa yaprak oluşumu geriler, sık yaprak dokusunu oluşturamaz .
Genç fidanlar saçak kök yapısına sahiptir, yaşlandıkça kazık kök oluşumuna dönüşür.Muhteşem güzellikteki çiçeği ve kendine has çiçek kokusuyla büyük bahçelerin olmassa olmazlarındandır.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Magnoliales
Aile: Magnoliaceae (Manolyagiller)
Cins: Magnolia
Tür: M. grandiflora
Binominal adı
Magnolia grandiflora
Vatanı: Kuzey Amerika'nın doğusu, Orta Amerika
Botanik bahçede Magnolia grandiflora'nın şu an ki mevsimsel çiçeklenmesi olmadığı için kaynak resimlerden çiçekli halinin fotoğraflarını paylaşmıyorum.
Bahçe gezimizde şu anki mevsimsel halini, benim gözümden sizlere yansıtıyorum.
172240
172241
172242
Magnolia grandiflora (Manolya İri çiçekli) Genel hali
Nuri Murvet
22-09-2010, 17:38
Merhaba,
Botanik bahçenin ağaçlarından Lagerstroemia indica (Oya Ağacı)
yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Lagerstroemia indica (Oya Ağacı)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Myrtales
Aile: Lythraceae (Kınagiller)
Cins: Lagerstroemia
Tür: L. indica
Binominal adı
Lagerstroemia indica
Vatanı: Hindistan,Çin, Japonya
Tam bir güneş bitkisidir, gölgeli ve rutubetli yerlerde çiçekleri, yaprakları külleme hastalığına çabuk yakalanır
Derin budamalarda çiçekleri büyük ve göstereşli olur, budama uç alma az yapılırsa çiçekleri küçük ve yoğun olur.
172394
172395
Lagerstroemia indica (Oya Ağacı)
172396
Lagerstroemia indica (Oya Ağacı)
Nuri Murvet
22-09-2010, 17:41
, devam ediyoruz.
172397
Lagerstroemia indica (Oya Ağacı) Gövde yapısı
172398
Lagerstroemia indica (Oya Ağacı) Dal yapısı
172399
Lagerstroemia indica (Oya Ağacı) dal yapısı
Nuri Murvet
22-09-2010, 18:31
Botanik bahçenin ağaçlarından Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don (TAŞPORSUK Ağacı)
nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don (TAŞPORSUK Ağacı)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales (İğne yapraklılar)
Aile: Podocarpaceae
Cins: Podocarpus
Tür: P. macrophyllus (Thunb.) Don
Binomial Adı
Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don
Vatanı : Japonya, Çin
Orta ve küçük ölçeli her dem yeşil bir ağaçtır.
Tehlikede olan türler arasındadır.
Bonzai yapımına uygun bir ağaçtır.
172400
172401
Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don (TAŞPORSUK Ağacı)
172402
Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Don (TAŞPORSUK Ağacı)İbre (yaprak) yapısı
Çok güzel bir botanik bahçesi. Teşekkürler. Devamını bekliyoruz
Nuri Murvet
22-09-2010, 22:29
Merhaba sayın sevim.K
Botanik bahçenin çalı türü bitkilerinden Sambucus nigra (KARA MÜRVER)i tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Sambucus nigra (KARA MÜRVER)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Dipsacales
Aile: Adoxaceae
Cins: Sambucus
Tür: S. nigra
Binominal adı
Sambucus nigra
Vatanı :Avrupa, B. Asya
172454
172455
Sambucus nigra (KARA MÜRVER) Genel hali
172456
Sambucus nigra (KARA MÜRVER) Gövde yapısı
Nuri Murvet
22-09-2010, 22:37
, devam ediyoruz.
172472
Sambucus nigra (KARA MÜRVER) gövde yapısı
172464
Sambucus nigra (KARA MÜRVER) meyve ve tohum yapısı
172465
Sambucus nigra (KARA MÜRVER) meyve ve tohum yapısı
172466
Sambucus nigra (KARA MÜRVER) Yaprak yapısı
asbilgiç
23-09-2010, 08:25
Sayın Nuri Murvet Bey bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.Biz İç Anadolunun bozkırında bir çok ağacı tanımıyoruz.Özellikle benim bölgemde ağaç çeşitleri çok az.
Nuri Murvet
23-09-2010, 17:36
Merhaba sayın asbilgiç sizlere bu paylaşımda bilgi ve fotoğraflar ile yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana, asıl ben size teşekkür ederim, takip ettiğiniz, ilgilendiğiniz için... Saygılarımla.
Nuri Murvet
23-09-2010, 18:55
Merhaba,
Botanik bahçenin anıt ağaçlarından Sequoia sempervirens (D. Don) Endl.( Sahil Sekoyası)
nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Sequoia sempervirens (D. Don) Endl.( Sahil Sekoyası)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales (İğne yapraklılar)
Aile: Cupressaceae
Alt Aile: Sequoioideae
Cins : Sequoia
Tür : S. sempervirens
Binomial adı
Sequoia sempervirens
(D.Don) Endl.
Vatanı : Kuzey Amerika
Sequoia sempervirens 120 m boy, 7 m çap yapabilen anavatanı Kuzey Amerika olan büyük bir ağaç türü.
172607
172608
Sequoia sempervirens (D. Don) Endl.( Sahil Sekoyası) Gövde yapısı
172609
Sequoia sempervirens (D. Don) Endl.( Sahil Sekoyası) Genel yapısı
Nuri Murvet
23-09-2010, 19:59
Devam ediyoruz;
Botanik bahçenin ağaçlarından Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı)yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Angiosperms (Çiçekli bitkiler)
Sınıf: Eudicots
Alt Sınıf: Asterids
Takım: (unplaced)
Aile: Boraginaceae
Cins: Ehretia
Tür: E. acuminata
Binomial Adı
Ehretia acuminata R.Br
Vatanı : Avustralya, Uzak Doğu
Yaprak döken ağaçtır.
İlkbahar yapraklaması parlak açık yeşil çok gösterişli olur.
Bahar aylarında beyaz hoş kokulu kümeler halinde çiçeklerini açar.
Sonbaharda kümeler halinde dışı sarı, turuncu az etli sert çekirdekli meyve tohumlarını verir.
Tohumları, meyveleri kuşlar tarafından sevilerek yenir.
172610
172611
Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı) genel görüntüsü
172612
Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı) gövde yapısı
172613
Ehretia acuminata R.Br (Koda Ağacı) yaprak yapısı
Zafer İnandıklı
23-09-2010, 22:33
Mürver ağacı, hele aynı yerde bir de çitlenbik ağacı olursa. Ne patlangoç yapardık çocukken.
Nuri Murvet
24-09-2010, 18:37
Merhaba sayın Zafer İnandıklı,
Beni de alıp götürdünüz eskilere, Eminönü doğumluyum, şimdi Fatih ilçesine bağlandı bostan ve bahçe lezzetini birazcık tatmış olan birisi olarak, hafızamdaki o muhteşem tad ve lezzet için, çiklenbik ağacının üzerinden inmezdik, şimdi tam zamanı hatta bahçede gördüm meyvesini topladım, oğlumla paylaştım patlangoç yapıp oynadığımızı anlattım.
Size teşekkür ederim, benim unuttuğum sizin hatırlattığınız lezzet ve oyun için..!
Nuri Murvet
24-09-2010, 18:49
Merhaba,
Botanik bahçenin ağaçlarından Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm : Angiosperms (Çiçekli bitkiler)
Alt bölüm: Monocots (Tek Çenekli)
Alt Bölüm: Commelinids
Takım : Arecales
Aile: Arecaceae
Alt Aile: Coryphoideae
Cins: Chamaerops
Tür: C.excelsa
Binomial name
Chamaerops excelsa
Vatanı : Çin
Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Çamı )
30-35 cm çapında tek bir gövdeden 15 metreye kadar büyüyebilir. Yaprağı yelpazeye benzer, Yaprak sapları kalın ve serttir, içe doğru dikenlidir.. Yaprakların gövdeye birleştiği yerde ilkbaharda sarı renkli çiçek kurulları oluşur. Sonbaharda olgunlaşır, siyahımsı üzümsü meyveler meydana gelir. Güneşli ve geçirgen toprakları sever. Minimum sıcaklık isteği -5 °C'dir
172708
Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi) genel görüntüsü
172709
Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi)
172710
Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi) gövde yapısı
172711
Chamaerops excelsa ( Çin Yelpaze Palmiyesi) gövde yapısı
Zafer İnandıklı
24-09-2010, 20:36
Merhaba sayın Zafer İnandıklı,
Beni de alıp götürdünüz eskilere, Eminönü doğumluyum, şimdi Fatih ilçesine bağlandı bostan ve bahçe lezzetini birazcık tatmış olan birisi olarak, hafızamdaki o muhteşem tad ve lezzet için, çiklenbik ağacının üzerinden inmezdik, şimdi tam zamanı hatta bahçede gördüm meyvesini topladım, oğlumla paylaştım patlangoç yapıp oynadığımızı anlattım.
Size teşekkür ederim, benim unuttuğum sizin hatırlattığınız lezzet ve oyun için..!
O zamanlar teknoloji falan yoktu ama, en güzel çocukluğu biz 50 yaş üstü olanlar yaşadık bence.
Nuri Murvet
24-09-2010, 22:03
Merhaba sayın Zafer İnandıklı, siz benim ağabeyimsiniz.
Ben sizin sekiz yaş küçüğünüzüm, bizde elli olduk sayılır.
İstanbul yetmişli yılların sonuna kadar o güzel bakirliğini biraz olsun korudu, ucundan o lezzetleri tadabildik şükürler olsun...! Saygılarımla..
Nuri Murvet
24-09-2010, 22:36
Merhaba,
Botanik bahçenin ağaçlarından Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Fagales
Aile: Casuarinaceae
Cins: Casuarina
Tür :C. equisetifolia
Binomial adı
Casuarina equisetifolia Foster & Foster
Vatanı:Güney doğu Asya, Avustralya, Pasifik adaları
Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı) 30-40 m’ye kadar boy yapabilen ve hızlı büyüyen bir ağaçtır.
Soğuğa karşı dayanıklı değildir. Donlara duyarlıdır. -7 c sıcaklıklara kadar dayanır.
Sahillerde, kumluk, fakir ve çorak arazilerde ıslah ve ağaçlandırma gayeleri ile kullanılır. İyi drenajlı, nemli ve ıslak topraklarda iyi gelişir.
172743
172744
Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı)
172745
Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı)
172746
Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı)
172747
Casuarina equisetifolia (Demir Ağacı)
Hiç bilmediğim ağaçları tanıyorum sayenizde sayın Murvet. Atatürk Arboratoryumu' nu anımsattı bana bu zengin çeşitlilik. Uzun yıllar önce bir kez gitmiştim. Bir daha da kısmet olmadı. Umarım iyi durumdadır.
Nuri Murvet
25-09-2010, 17:37
Merhaba sayın aygün, botanik bahçesinde 400 tür ağaç ve çalı gurubu var.
Mevsim itibarı ile bitkiler uykuya geçme zamanına yaklaşıyor, fotoğraflamak biraz zor oluyor.
Otsu, soğanlı , tropikal bitkiler 3500 türden fazla, sizlerle bunları paylaşımım biraz uzun sürecek sıkılmazsınız herhalde..!
Atatürk Arboratoryumu'nu geçen yıl ziyaret ettim, ağaç türleri bakımından oldukça zengin, çalı formlu bitkilerde tür olarak zengin sayılır. Bakım ile biraz sıkıntılar var bu konu kronik, hatırlatmanız iyi oldu ziyaret için zaman ayırayım.
Nuri Murvet
25-09-2010, 17:50
Merhaba
Botanik bahçenin otsu çalılarından Paeonia officinalis ( Şakayık) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz. Çiçeklerinin fotoğraflarını baharda paylaşırız, bu hali ile de çok ilgi çekici...
Paeonia officinalis ( Şakayık)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Saxifragales
Familya: Paeoniaceae
Cins: Paeonia
Tür :P. officinalis
Binomial adı
Paeonia officinalis
Vatanı : Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'ya
172778
Paeonia officinalis ( Şakayık) Genel hali
172779
Paeonia officinalis ( Şakayık)Genel hali
172780
Paeonia officinalis ( Şakayık)
172781
Paeonia officinalis ( Şakayık) Yaprak yapısı
Sayın Nuri Murvet size teşekkür ederiz, bunca güzelliği bizlerle buluşturuyorsunuz, sıkılmanın lafı bile olmaz. Zevkle izliyoruz.
Ve 3500 muazzam bir rakam. Bahçede emeği geçenler büyük bir saygıyı hak ediyor.
Nuri Murvet
26-09-2010, 10:22
Merhaba sayın aygün sıkılmadan izlediğinizi hissediyorum, hatta biliyorum bu sayfayı 10 gün gibi kısa bir süre içersinde bu bölümden sizler ile paylaşıyorum 1220 kişiden fazla arkadaşımız takip etmiş, fikirlerini paylaşmış, inanıyorum ki daha çoğu arkadaşımız bu sayfayı fark edemeyip bu paylaşımı ilk yazımızdan beri takip edemediklerine üzülecektirler.
Soğanlı bitkilerin kışlaması için önümezdeki ay dikimleri yapılacak, nasip olursa kaya bahçelerinin peyzaj düzenlemeleri de yapılacak, sizler ile paylaşacağım..
Botanik bahçedeki en büyük saygıyı, idari bölümdeki hocalarımız ve özellikle büyük bir özveri ile kendisini botanik bahçeye adamış Doç. Dr. Erdal Üzen hocamız hak ediyorlar, tabii ki emeği çok geçen bahçıvan arkadaşlarımız da unutmayalım...!
Ben var olan birikimleri sizler ile paylaşıyorum bu paylaşımda botanik bahçeyi takip edenler de övgüyü hak ediyorlar bence..! Saygılarımla...
Nuri Murvet
26-09-2010, 10:40
Merhaba,
Botanik bahçenin çalı ağaçlarından Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı)nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Alt Sınıf : Asterids
Takım: Lamiales
Aile: Verbenaceae
Alt Aile : Lamiaceae
Cins : Clerodendrum
Tür : C. bungei.
Binomial adı
Clerodendrum bungei.
Vatanı : Çin
Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) 3 metreye kadar boy yapabilir
Çalı formlu ağaçtır, toprak isteği bakımından iyi drene olan nemli topraklarda gelişimi hızlıdır.
Sonbaharda çiçeklenir, çiçekten sonra enteresan meyveleri kış boyu üzerinde kalır.
172886
Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) Genel görüntüsü
172887
Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) Çiçek goncası
172888
Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) Gonca çiçeklenmesi
172889
Clerodendrum bungei. (Kısmet Ağacı) Çiçeklenmesi
Nuri Murvet
26-09-2010, 16:10
Botanik bahçenin farklı bitkilerinden Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği)yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Yucca gloriosa “Variegata”
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm : Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Alt bölüm: Monocots (Tek Çenekli)
Sınıf: Liliopsida
Alt Sınıf : Liliidae
Takım :Asparagales
Alt Takım: Amaryllidales
Aile: Agavaceae
Alt Aile : Yuccoideae
Cins : Yucca
Tür : Y. gloriosa “Variegata”
Binomial adı
Yucca gloriosa “Variegata”
Vatanı : Orta Amerika
Her zaman yeşil, gövde odunsu fakat yıllık halkalar bulunmaz.
Ilıman iklimi sever, -5 derece soğuklara dayanır.
Yaprak uçları iğnelidir, süs bitkisi olarak yetiştirilir
172927
Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği) Genel görüntüsü
172928
Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği)yaprak sürgünü
172929
Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği) yaprak yapısı
172930
Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği) Gövde yaprak çıkışı
172931
Yucca gloriosa “Variegata” ( Avize çiçeği) Gövde yaprak çıkışı
Alaca yapraklısını daha önce görmemiştim, çok güzel görünüyor.
Nuri Murvet
27-09-2010, 15:40
Merhaba A.Şahin, dünyamızın bütün kıtalarından, otsu ve soğanlı, ülkemizin endemik otsu ve soğanlı türlerinden inanılmaz bir tür ve çeşitlilik bulunuyor, şu an çoğu uyku dönemine girdi.
Baharda, nasip olursa bu güzellikleri sizler ile paylaşacağım.
Nuri Murvet
27-09-2010, 15:49
Merhaba,
Botanik bahçenin büyük kaktüs cinslerinden Agave americana yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Agave americana
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm : Angiosperms (Çiçekli bitkiler)
Alt bölüm: Monocots (Tek Çenekli)
Takım: Asparagales
Aile: Agavaceae
Alt Aile:Amaryllidaceae
Cins: Agave
Tür: A. americana
Binomial name
Agave americana
Vatanı : Amerika
Gelişimi yavaştır.
Yaprakları mavimsi yeşil renkli, sivri batıcı uçlu, seyrek dişlidir, 1-1.5 metre boyunda ve 15-25 cm enindedir.
Kışın yaprağını dökmeyen sulu ve kalın yapraklı -5 derece soğuğa kadar dayanıklıdır.
173029
173030
Agave americana
173031
Agave americana
Nuri Murvet
27-09-2010, 16:43
İ.Ü bilimsel ortamda bulunduğumuz için..!
Botanik bahçemizin bitkilerini tanıtırken bize eşlik eden Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi) ni de tanıtmayı unutmayalım..!
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Bölüm: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)
Aile: Felidae (Kedigiller)
Alt Aile: Felinae
.........:Pantherinae
.........:Acinonychinae
.........:Machairodontinae (nesli tükenmiş)
Cins : Felid
Tür:Felid İstanbul
Kedigiller (Felidae), etçiller, zarif vücutları, yumuşak tüyleri, kısa suratları ve çoğunlukla vücutlarına nazaran küçük bir kafatasları vardır.
Kulakları dik ve sivri ya da yuvarlağımsıdır ve her yöne doğru çevrilebilir. En küçükleri 30 cm, en büyükleri ise 200 cm olur.
173036
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
173037
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
173038
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
173039
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
173040
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
Her girdiğimde en baş sayfadan başlıyorum .Bu ağaçları hep merak ederdim .Bu şahane bilgiler için çok teşekkürler Sayın Nuri Murvet ,Valla hakkınız ödenmez.
asbilgiç
27-09-2010, 20:16
Teşekkürler Nuri Murvet Bey bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için sağolun varolun.
Nuri Murvet
27-09-2010, 20:46
Merhaba sayın Hhatice ;
Yüreğinizin güzelliğinden bu içte samimi duygularınızı karşısında inanın ben ne diyeceğimi şaşırdım, efendim hak ne demek helâl olsun sizlere, merak edip takip ediyorsunuz benim için bu paylaşım büyük bir zevk ve onur bende sizlere teşekkür ederim.
Nuri Murvet
27-09-2010, 20:53
Merhaba sayın asbilgiç, sizi tanımak çok güzel, bu paylaşımı takip edip ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Nuri Murvet
27-09-2010, 21:32
Botanik bahçenin farklı bitkilerinden Yucca filamentosa ( Avize çiçeği)yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Yucca filamentosa (Avize Çiçeği)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm : Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Alt bölüm: Monocots (Tek Çenekli)
Sınıf: Liliopsida
Alt Sınıf : Liliidae
Takım :Asparagales
Alt Takım: Amaryllidales
Aile: Agavaceae
Alt Aile : Yuccoideae
Cins : Yucca
Tür : Y. filamentosa
Binomial adı
Yucca filamentosa
Vatanı : Orta Amerika
Her zaman yeşil, gövde odunsu fakat yıllık halkalar bulunmaz.
Ilıman iklimi sever, -5 derece soğuklara dayanır.
Yaprak uçları iğnelidir, süs bitkisi olarak yetiştirilir
173060
Yucca filamentosa (Avize Çiçeği) genel görüntüsü
173061
Yucca filamentosa (Avize Çiçeği) gövde yapısı
173062
Yucca filamentosa (Avize Çiçeği)çiçek goncası
173063
Yucca filamentosa (Avize Çiçeği) çiçek sapı ve goncası
Nuri Murvet
28-09-2010, 18:28
Merhaba,
Botanik bahçenin ibreli ağaçlarından Taxus baccata L. ( Porsuk ) yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Taxus baccata L. ( Porsuk )
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales (İğne yapraklılar)
Aile: Taxaceae (Porsukgiller)
Cins: Taxus
Tür : T.baccata
Binomial adı
Taxus baccata L.
Vatanı : Doğal yayılış alanı Avrupa, Kuzey Afrika'nın batısı, Batı Asya ve Türkiye'dir.
Çoğunlukla ağaççık, bazen de 20 m'ye kadar boylanabilen sık dallı herdem yeşil ağaçlardır.
Yaprak ve genç sürgünlerinde "taxin" denilen zehirli bir alkoloid vardır
Kireççe zengin, rutubetli topraklarda ve yarı gölge yerlerde iyi gelişir.
Çok iyi bir çit bitkisidir.
173133
173134
Taxus baccata L. ( Porsuk ) genel görüntü
173135
Taxus baccata L. ( Porsuk ) yaprak ve sürgün yapısı
173136
Taxus baccata L. ( Porsuk ) Yaprak ve meyve yapısı
Nuri Murvet
28-09-2010, 19:37
Merhaba
Botanik bahçenin Impatiens hawkeri ( Hibrit Cam Güzeli) ni tanıyarak gezimize devam ediyoruz.
Impatiens hawkeri ( Hibrit Cam Güzeli)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm:Magnoliophyta - (Çiçekli bitkiler)
Sınıf: Magnoliopsida - Dicotyledons
Alt Sınıf :Rosidae
Takım: Geraniales
Alt Takım: Ericales
Aile: Balsaminaceae
Cins: Impatiens
Tür: I. hawkeri
Binomial name
Impatiens hawkeri
Vatanı: Papua, Yeni Gine
Ömürlü ve yıllık türleri bulunan ılıman iklim bitkisidir.
Yarı gölge bitkisidir.
Susuzluğa tahammülü yoktur
Toprak isteği nemi tutan, drene olan humuslu toprakları sever
Saksıda yetiştirilmeye uygundur, iyi bir bakım, düzenli gübreleme ile yıl boyunca çiçekli halini devam ettirir.
173143
Impatiens hawkeri ( Hibrit Cam Güzeli)
173144
Impatiens hawkeri ( Hibrit Cam Güzeli)
173145
Impatiens hawkeri ( Hibrit Cam Güzeli)
173146
Impatiens hawkeri ( Hibrit Cam Güzeli)
Zafer İnandıklı
29-09-2010, 21:40
Sessiz, sakin gezintideyim, hayran hayran izliyorum. Sevgiler...
Nuri Murvet
30-09-2010, 18:37
Merhaba sayın Zafer İnandıklı, bahçe sizlerin nasıl rahat ediyorsanız öyle geziniz.
Bir şey sormak isterseniz seslenin ben buralardayım, yardımcı olurum..!
Nuri Murvet
30-09-2010, 18:55
Botanik bahçenin farklı çalı bitkilerinden Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu )nu tanıyarak gezimize devam ediyoruz
Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu )
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Dipsacales
Familya: Adoxaceae
Cins: Viburnum
Tür :V. rhytidophyllum
Binomial adı
Viburnum rhytidophyllum
Vatanı : Çin
Yaprak dökmeyen çalı formlu bir bitkidir.
Yarı gölge ortamlarda gelişimi daha iyi olur.
Yaprakları, toz ve hava kirliliğine duyarlıdır.
173362
173363
Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) genel görüntüsü
173364
Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) Yaprak yapısı
Nuri Murvet
30-09-2010, 19:51
,devam ediyoruz.
173373
Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) Yaprak ve sürgün yapısı
173374
Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) Yaprak ve sürgün yapısı
173375
Viburnum rhytidophyllum ( Buruşuk Yapraklı Kartopu ) Yaprak ve Çiçek goncası
Nuri Murvet
01-10-2010, 19:29
Merhaba,
Botanik bahçenin ibreli ağaçlarından Thuja occidentalis ( Batı Mazısı ) nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz
Thuja occidentalis ( Batı Mazısı )
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales (İğne yapraklılar)
Aile: Cupressaceae (Servigiller)
Cins: Thuja
Tür: T. occidentalis
Binominal adı
Thuja occidentalis
Vatanı :Kuzey Amerika
173463
173464
Thuja occidentalis ( Batı Mazısı ) Genel görüntüsü
173465
Thuja occidentalis ( Batı Mazısı ) Yaprak yapısı
173466
Thuja occidentalis ( Batı Mazısı ) Yaprak ve çiçeklenmesi
Nuri Murvet
02-10-2010, 20:13
Botanik bahçenin ibreli ağaçlarından Picea pungens (Mavi Ladin)nı tanıyarak gezimize devam ediyoruz
Picea pungens (Mavi Ladin)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales (İğne yapraklılar)
Familya: Pinaceae (Çamgiller)
Cins: Picea (Ladin)
Tür: P. pungens
Binominal adı
Picea pungens
Mavi ladin, iğne yapraklı türler içerisinde en popüler olanıdır ve gösterişli parlak koyu yeşilimsi mavi iğne yapraklar için yetiştirilir.
25-30 m'ye kadar boylanan ve 1,5 m'ye kadar çap yapabilen ladin türüdür.
173548
Picea pungens (Mavi Ladin) Genel görüntüsü
173549
Picea pungens (Mavi Ladin) Yaprak(İbreleri) yapısı
Nuri Murvet
03-10-2010, 13:20
Merhaba, dış bahçede gezinmekten yoruldum, biraz da üşüdüm...
Tropikal bitkilerin bulunduğu seraya girdim, sizlerle fotoğraflarını paylaşamıyorum, linglerde bir sorun var her hâlde sorun giderilsin gezimize devam ederiz.
Ben asıl o kısmı merakla bekliyorum sevgili Nuri Murvet.
Nuri Murvet
03-10-2010, 14:30
Merhaba sayın Günüm kimseden ses seda çıkmayınca kafama göre geziyorum, arkadaşlarıda taktım peşime arkamdan sürüklüyorum.
Tropikal seralarda otsu, soğanlı ve sucul bitkiler bir şey diyemiyorum, dilim tutuluyor.
Sabah 10dan - öğleden sonra 4-5 e kadar, sonunda beni kovacaklar buradan çoğunu tanıyorum ama aralarından tanımadığım veya hiç beklemediğim bir bitki çıkınca o bölümde çok zaman harcıyorum.
Bunların hepsini sizler ile paylaşacağım, bu paylaşımdan bir kitap çıkar doğrusu..!
Belki bunları istemem yersiz ama bu paylaşımda çok emek var, onun için fotoğraf ve bilgileri kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
Nuri Murvet
04-10-2010, 18:16
Bahçe gezimize tropikal seradan başladık,Caladium bicolor 'u tanıyarak devam ediyoruz
Caladium bicolor
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm : Angiosperms
Sınıf : Monocots (Birçenekliler)
Takım : Alismatales
Aile: Araceae
Alt Aile: Aroideae
2.Alt Aile: Caladieae
Cins: Caladium
Tür : C. bicolor
Binomial adı
Caladium bicolor
Vatanı :Güney ve Orta Amerika
Caladium, büyük ve gösterişli yaprakları için yetiştirilen yumru köklü tropikal çok yıllık bitkilerdir.
Yaprak şekil, boyut ve renk seçimleriyle yüzlerce türü vardır, çoğu, kalp şeklide veya mızrak veya ok ucu biçimlidir.
Toprağı hafif asitli, iyi drene olan, humusça zengin toprağa dikilmelidir.
Gelişim süresince suya ihtiyacı fazladır, uyku döneminde su isteği azalır.
173730
Caladium bicolor
Nuri Murvet
04-10-2010, 18:43
Gezimize tropikal seradan,Calathea zebrinayı tanıyarak devam ediyoruz.
Calathea zebrina
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida– Monocotyledons
Alt Sınıf : Zingiberidae
Takım: Zingiberales
Aile: Marantaceae
Cins: Calathea
Tür: C. zebrina
Binomial adı
Calathea zebrina
Vatanı : Brazilya, Kolombia, Peru, Meksika
173733
Calathea zebrina
173734
Calathea zebrina
Nuri Murvet
04-10-2010, 20:22
Gezimize tropikal seradan, Hypoestes taeniata yı tanıyarak devam ediyoruz.
Hypoestes taeniata
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Eudicots
Alt Sınıf : Asterids
Takım: Lamiales
Aile: Acanthaceae
Alt Aile: Acanthoideae
Kabile: Ruellieae
Alt Kabile: Justiciinae
Cins: Hypoestes
Tür: H. taeniata
Binomial adı
Hypoestes taeniata
Vatanı : Madagaskar
Küçük çalı formlu, otsu çok yıllık bitki, bir metre yüksekliğe ulaşabilir
Işık bitkisidir, az ışıkta renkleri azalır, gelişim döneminde suya ihtiyacı fazladır,+5 derece altında zarar görür
173763
Hypoestes taeniata
173764
Hypoestes taeniata
Perihan Bayram
05-10-2010, 17:10
, bugün biraz yavaş ilerliyoruz.
Bu bitkinin adı nedir ? İlk defa Elazığ'da bir evde gördüm,çok beğendim,Mersin'de aradım yok.Nasıl bulabilirim.Yetiştirmek istiyorum.Saygılar.
Perihan Bayram
05-10-2010, 17:34
İ.Ü bilimsel ortamda bulunduğumuz için..!
Botanik bahçemizin bitkilerini tanıtırken bize eşlik eden Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi) ni de tanıtmayı unutmayalım..!
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Bölüm: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)
Aile: Felidae (Kedigiller)
Alt Aile: Felinae
.........:Pantherinae
.........:Acinonychinae
.........:Machairodontinae (nesli tükenmiş)
Cins : Felid
Tür:Felid İstanbul
Kedigiller (Felidae), etçiller, zarif vücutları, yumuşak tüyleri, kısa suratları ve çoğunlukla vücutlarına nazaran küçük bir kafatasları vardır.
Kulakları dik ve sivri ya da yuvarlağımsıdır ve her yöne doğru çevrilebilir. En küçükleri 30 cm, en büyükleri ise 200 cm olur.
173036
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
173037
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
173038
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
173039
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
173040
Felid İstanbul (İstanbul Bahçe Kedisi)
Çok güzeller,Yer verdiğiniz için teşekkürler.Bunlar da Mersin kadileri.
Bir kez gitmek kısmet oldu sevgili Nuri Murvet. Cumartesi günüydü. Çok dil döktüm ama açmadılar serayı. Bir daha da gidemedim. Büyük bir zevkle ve merakla izliyorum resimlerinizi. Ellerinize sağlık.
Nuri Murvet
05-10-2010, 18:10
Merhaba sayın perihan bayram hanım,
Bilgi istemiş olduğunuz çiçek Pachystachys lutea (Karides çiçeği) ilgili bölüme botanikal özelliklerini ve bakım isteklerini sizler ile paylaştım ...Saygılarımla.
Nuri Murvet
05-10-2010, 18:15
,sayın perihan bayram hanım kusuruma bakmayın atlamışım...
Felid Mersin (Mersin Kedisi) kedileriniz, Rodin'in son pozu kartpostal gibi çok güzeller paylaştığınız için teşekkür ederim.
Nuri Murvet
05-10-2010, 18:30
Merhaba sayın Günüm hanım,
Sizin namınıza çok üzüldüm şu an botanik bahçe seraların haricinde, görsel olarak pek tatmin edici değil ve yeniden yapılanmanın eşiğinde, nasip olursa baharda hafta arası bir gününüzü tamamen buraya ayırırsınız, çantanıza ekmek arası bir sandaviç almayı unutmayın Haliç manzaralı öğlen menüsünden sonra bahçe turuna devam edersiniz.
İnanıyorum ki o gün size yetmeyecektir. Saygılarımla...
Nuri Murvet
05-10-2010, 20:40
Gezimize tropikal seradan, Ruellia makoyana yı tanıyarak devam ediyoruz.
Ruellia makoyana
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (Çift çenekliler)
Takım: Lamiales
Aile: Acanthaceae
Cins: Ruellia
Tür:R. makoyana
Binomial adı
Ruellia makoyana
Otsu, çalı formlu,yayılıcı, geliştikçe sarılıcı,
düzenli su isteği olan, yarı gölge,
+5 dereceden altındaki ısıdan etkilenen,
tropik ve subtropik bitkilerdir.
173866
173867
Ruellia makoyana
173868
Ruellia makoyana
Nuri Murvet
05-10-2010, 21:06
Tropikâl serada karşı kapıya doğru beni kendine çeken bir şey var.
Orkideler, yok hayır bu bölümü bitirmeden oraya gitmeyeceğim.
Buradan çıkılır mı?
173871
Nuri Murvet
06-10-2010, 20:00
Merhaba, gezimize tropikal seradan, Aphelandra tetragona yı tanıyarak devam ediyoruz.
Aphelandra tetragona
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sinıf: Magnoliopsida (Çift çenekliler)
Takım: Lamiales
Aile: Acanthaceae
Alt Aile: Acanthoideae
Cins: Aphelandra
Tür :A. tetragona
Binomial adı
Aphelandra tetragona
Vatanı : Tropik Amerika kuşağı
174011
174012
Aphelandra tetragona tomurcuk yapısı
174013
Aphelandra tetragona çiçeklenmesi
174014
Aphelandra tetragona çiçeklenmesi
Merhaba sayın Günüm hanım,
Sizin namınıza çok üzüldüm şu an botanik bahçe seraların haricinde, görsel olarak pek tatmin edici değil ve yeniden yapılanmanın eşiğinde, nasip olursa baharda hafta arası bir gününüzü tamamen buraya ayırırsınız, çantanıza ekmek arası bir sandaviç almayı unutmayın Haliç manzaralı öğlen menüsünden sonra bahçe turuna devam edersiniz.
İnanıyorum ki o gün size yetmeyecektir. Saygılarımla...
Tavsiyenize mutlaka uyacağım. Gitmeden önce kestirmeden ulaşabilme yolunu da öğreneceğim sizden. Mısır Çarşısından çıkıp Mercan'dan yokuşları tırmanarak ulaşmıştım. Bu yorgunluğa bir de geri çevrilme eklenince çok üzülmüştüm.
Nuri Murvet
06-10-2010, 20:58
Merhaba sayın Günüm hanım,
Fatih, Vezneciler istikamatinden gelirseniz, yokuş çikmamış olursunuz.
Vezneciler İ.Ü giriş kapısından paralel aşağı, İstanbul müftülüğünün tabelesını takip edin, Botanik bahçe ile müftülük yan yana...
Ziyaretten sonra aşağıya tahtakale, mercan geze geze geri dönülür hemde yokuş aşağı...
Vaktiniz varsa birde balık ekmek yeni Caminin karşısından, sonra bir daha ne zaman gelineceğinin hesabını yapmak lazım..!
Nuri Murvet
06-10-2010, 21:06
Gezimize tropikal seradan, Anthurium andraeanum - coriaceum u tanıyarak devam ediyoruz.
Anthurium andraeanum
............ coriaceum
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf : Liliopsida
Takım: Alismatales
Aile : Araceae
Cins : Anthurium
Tür :A. andraeanum
.......A. coriaceum
Binomial adı
Anthurium andraeanum
Anthurium coriaceum
Vatanı : Brezilya
174019
174020
Anthurium andraeanum - coriaceum yaprak yapısı
174021
Anthurium andraeanum - coriaceum çiçeklenmesi
Çok güzel tarif etmişsiniz. Çok teşekkür ederim. Not alayım hemen.
İnişi biliyorum. Gerçekten geze geze iniliyor.
Baharda botanik bahçesine bir kez daha gideceğim. Belki bahara kadar düzenlenmiş de olur.
Nuri Murvet
06-10-2010, 21:18
Gezimize tropikal seradan, Anthurium andraeanum - coriaceum u tanıyarak devam ediyoruz.
174022
Anthurium andraeanum - coriaceum çiçeklenmesi
174023
Anthurium andraeanum - coriaceum çiçeklenmesi
günebakan
06-10-2010, 21:25
İnsan önüne serilmeyince güzellikleri fark etmiyor gerçekten yıllarım Fatihte geçti ve İstanbul Üniversitesinin önünden bekli 40 kere geçmişimdir ama bu güzellikleri şimdi sizin sayeniz de fark ediyorum Nuri bey çok teşekkürler. Bu güzel bahçeyi sadece hafta içimi gezebiliyoruz acaba?
Nuri Murvet
06-10-2010, 21:35
Merhaba sayın günebakan,
Botanik bahçe yeniden yapılanmanın içinde, biz de bu taşın altına elimizi koymak istiyoruz.
Yakında hayırlı haberlar alırız inşallah, belki de bu yeni yapılanmada hafta sonu ziyarete açılabilir.? Şu anda hafta arası ziyaret edilebiliyor.
Baharda muhteşem oluyor, şimdiden botanik bahçe için kendinize zaman ayırın.
Nuri Murvet
06-10-2010, 21:38
Gezimize tropikal seradan, Anthurium andraeanum - coriaceum u tanıyarak devam ediyoruz.
174031
Anthurium andraeanum - coriaceum çiçeklenmesi
174032
Anthurium andraeanum - coriaceum çiçeklenmesi
günebakan
06-10-2010, 21:38
Teşekkür ederim muhakkak ziyaret edeceğim:)
Nuri Murvet
06-10-2010, 22:01
Gezimize tropikal seradan, Anthurium andraeanum - coriaceum u tanıyarak devam ediyoruz.
174034
Anthurium andraeanum - coriaceum çiçeklenmesi
Nuri Murvet
06-10-2010, 23:20
Gezimize tropikal seradan, Anthurium andraeanum - coriaceum u tanıyarak devam ediyoruz.
174055
Anthurium andraeanum - coriaceum çiçeklenmesi
174056
Anthurium andraeanum - coriaceum çiçeklenmesi
Sevgili Niri Murvet,biz uzaktakiler için görsel bir şölen size çok teşkkür ederim tekrar.
Bizlere bu güzelliği sunduğun için.
Emeklerine yüreyine sağlık.
Nuri Murvet
07-10-2010, 15:32
Merhaba sayın sevim4
İ.Ü Botanik bahçesinde botanik bilimi olarak, bitmeyen bir bilgi var. İnanın her gün bahçedeki bitkilerin mevsimsel devinimlerini ve botanikâl özelliklerini sizler ile paylaşsam, ömrüm yetmez.
Benim için bulunmaz bir nimet, tam yerimdeyim...!
Bir de kapris yok, senin bahçem, benim bahçem diye şikayet edende yok, onun için bilgi akışımız ve fotoğraflar devam edecek, bilgi ve emek paylaşılınca güzel. Saygılarımla...
Perihan Bayram
07-10-2010, 15:51
Merhaba sayın perihan bayram hanım,
Bilgi istemiş olduğunuz çiçek Pachystachys lutea (Karides çiçeği) ilgili bölüme botanikal özelliklerini ve bakım isteklerini sizler ile paylaştım ...Saygılarımla.
Sayın Nuri bey,bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.Buradaki seralara gidip ısmarlaycağım,ama getirebilirler mi ? bilmiyorum.Aryıca Luna ve Rodin için övgünüze de teşekkür ederim.Saygılar.
Perihan Bayram
07-10-2010, 16:39
, botanikâl özelliklerini dediğim gibi sonra vereceğim, hızlı gidiyoruz biraz gözlerimiz bayram etsin, doyalım, birazda yorulalım sonra sohbet ederiz.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Angiosperms (Çiçekli bitkiler)
Alt Bölüm: Magnoliids
Takım: Piperales
Aile: Aristolochiaceae
Cins: Aristolochia
Tür: Aristolochia littoralis
Eş Anlamlsı: Aristolochia elegans Mast
Vatanı:Brezilya
170314
Aristolochia littoralis
170315
Aristolochia littoralis
170316
Aristolochia littoralis
Merhaba sayın Nuri bey.Vatanı Brezilya olan,Pipo pelikan diye tanıdığım bu sarmaşık yıllar önce evimizde vardı,annem yetiştirirdi.Ben zorla beş tohum buldum ektim,üç tanesi çimlendi,şimdi iki karış kadarlar.Onları kaybetmek istemiyorum,bakımını yazdığınız zaman yararlanacağım inşallah.Fotoğraflarını koyduklarınız çok güzeller,yaprakları çok sağlıklı,yapraklarına kımızı örümcek v.s.gelir mi ? Ördek çiçeğide deniyor türkçe olarak.Saygılar. Bunlar benim Pipo Pelikan sarmaşıklarım.
Nuri Murvet
07-10-2010, 19:03
Merhaba sayın perihan bayram hanım,
Aristolochia littoralis (Pipo Sarmaşığı)
Bakım özellikleri :Yarı gölge bitkisidir, dik gelen güneş ışığından etkilenir, +10 derece altında zarar görür.
Nisan ve Eylül ayı arası gelişimin hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemde su ihtiyacı fazladır geri kalan zamanlarda bitkinin su ihtiyacı azalır.
Biraz alkali , drene olan humuslu , yaprak ve bitki kompostlu, toprakları sever.
Düzenli gübrelenme isteği vardır.
Hastalıkları ;Tüketemiyeceği kadar aşırı su vermek kök çürüklüğüne sebeb olur.
Tırtıllar en önemli düşmanıdır.
Bakım yanlışlığı yapılmadığı sürece dayanıklı bir sarılıcı bitkidir.
Nuri Murvet
07-10-2010, 20:39
Gezimize tropikal seradan,Chlorophytum amanienseyi tanıyarak devam ediyoruz.
Chlorophytum amaniense
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Angiosperms
Sınıf: Monocots
Takım: Asparagales
Aile: Agavaceae
Alt Aile :Liliaceae
Cins: Chlorophytum
Tür : C. amaniense
Binomial adı
Chlorophytum amaniense
Vatanı :Tropikâl Afrika ve Asya iklim kuşağı
174172
174173
Chlorophytum amaniense
Nuri Murvet
07-10-2010, 22:12
Gezimize tropikal seradan, Hoffmania ghiesbreghtii 'ni tanıyarak devam ediyoruz.
Hoffmania ghiesbreghtii
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm :Magnoliophyta
Sınıf :Magnoliopsida
Takım :Gentianales
Aile :Rubiaceae
Alt Aile :Cinchonoideae
Alt Aile Hamelieae
Cins :Hoffmania
Tür :H. ghiesbreghtii
Binomial adı
Hoffmania ghiesbreghtii
Vatanı :Güney Meksika
174187
174188
Hoffmania ghiesbreghtii
174189
Hoffmania ghiesbreghtii
Nuri Murvet
08-10-2010, 10:05
Merhaba , bu gün bölgesel olarak sağnak yağışlar var, bende otomatik olarak izinliyim, botanik bahçede bugün biraz daha fazla kalacağım.
İki gün evvel botanik bahçeye uğradım, hocamızın vakti de müsayid idi, bahçeyi beraber gezdik.
Kendisi, Geofitler ( Soğanlı ve rizomlu) ve sucul bitkilerde derya, bahçeyi gezerken, Geofitler ( Soğanlı ve rizomlu) bitkiler bölümüne geldik.
Hocamız birden, neşe içersinde, heyecanlanarak başladı anlatmaya, onun heyecanı beni de sardı can kulağı ile dinliyorum.
Türkiyenin geofitleri adı altında endemik türlerimizin araştırılması, tanınması, türlerin korunması için yapılan arazi gezisinde kendi elleri ile topladığı Crocus .......... (çiğdem) yöresini....iklim yapısını.... soğanın bulunduğu bölgedeki .......bitki yapısını..... hangi yükseklik den alındığını, can kulağı ile dinliyorum ya bir güzel anlattı..
Sonra konu sucul bitkilere geldi bilgi akışı devam ederken konu Victoria amozonica' ya geldi (Not: botanik bahçede var) sonra sizler ile paylaşacağım bende tohumlarının olduğunu, şimdi uykuda olduğunu konuştuk bilgi akışı olurken, hocamız çağırıldı, tekrar görüşmek üzere deyip ayrıldı.
İşte benim için sorun burada başladı, hocamız bilgileri benimle paylaştı, not da almadım.
Bütün bilgiler Crocus (çiğdem) den başka hiç bir şey hatırlıyamıyorum. Birşeyler var hafızamda ama doğru bilgimi diye acaba da kaldığım için sizinle paylaşamadım
Hocamdan bilgileri doğruladıktan sonra ....... boşlukların bilgisini yazarım
Ama fotoğraflarını çektim, hazırlıyorum birazdan paylaşacağım
Nuri Murvet
08-10-2010, 10:40
Fotoğrafları hazırladım başlıyoruz.
Hazır mısınız.?
174212
Crocus .......... (çiğdem)
174213
Crocus .......... (çiğdem)
Nuri Murvet
08-10-2010, 12:06
Devam ediyoruz.
Mevsimin ilk çiçekli bitkilerinden, Crocus .......... (çiğdem)
174217
Crocus .......... (çiğdem)
174216
Crocus .......... (çiğdem)
Nuri Murvet
08-10-2010, 14:40
Devam ediyoruz.
Fotoğraflar heyecanla ve acele ile çekildi, biraz kötü ama idare edelim.
174237
Crocus .......... (çiğdem)
174238
Crocus .......... (çiğdem)
Nuri Murvet
08-10-2010, 15:30
Tekrar tropikâl seraya kaldığımız yerden devam edelim.
Derken, tropikâl seranın kapısının önünde çiçeklerini açmış Lantana camara L. ( Çalı Mine) öyle gözümün içine bakıyor, kendinden çok emin, bu güzelliğimi ve renklerimi sevenlerimle paylaş diyor, tabii ki kıramıyorum sizler ile paylaşıyorum.
Lantana camara L. ( Çalı Mine)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm :Magnoliophyta
Sınıf :Magnoliopsida
Alt Sınıf :Asteridae
Takım :Lamiales
Aile :Verbenaceae
Cins :Lantana
Tür :L. camara L.
Binomial adı
Lantana camara L.
Vatanı :Orta Amerika
174244
Lantana camara L. ( Çalı Mine)
174245
Lantana camara L. ( Çalı Mine)
Perihan Bayram
08-10-2010, 15:37
Merhaba sayın Hhatice, günebakan siz ilgi gösterdiğiniz sürece botanik bahçenin benim gözümle gördüğüm güzellikleri sizlerle paylaşmak bana son derece büyük haz veriyor.
Meselâ örnek; Orman Ak Asması'nı ben böyle görmeyi seviyorum ve sizinle paylaşıyorum.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (Çift çenekliler)
Takım: Ranunculales
Aile: Ranunculaceae
Cins: Clematis
Tür: Clematis vitalba
: Orman Asması (Ak Asma)
Vatanı batı Asya, kuzey Amerika, Avrupa ülkemizde kuzey batı Anadolu
171799
Clematis vitalba (Ak Asma )
171800
Clematis vitalba (Ak Asma )
171801
Clematis vitalba (Ak Asma ) Çiçeği
171802
Clematis vitalba (Ak Asma ) Çiçeği
Ak asmayı yıllar öce köylere gittiğimizde bahçe kenarlarında ağaçlara tırmanmış olarak çok gördüm,ama Clametis'in bir türü olduğunu şimdi öğreniyorum.Annemler bu sarmaşığın dallarını koparıp nar ağaçlarına asarlardı,göya narlar daha iyi olurmuş.o zamanlarda nedenini sormadık,çocuktuk,ilgi alanımız oyun oynamak,ağaçlara tırmanmaktı,şimdi ise soracak büyük yok.Sanırım bu yöresel bir inanıştır.Sayın Nuri bey,bilgiler için teşekkürler.Daha öğreneceğim çok şeyler var.Bu türün çiçekleri güzel değildir,pamuk gibi oluşan salkım topları çok güzeller.Saygılar.
Perihan Bayram
08-10-2010, 15:42
Merhaba sayın perihan bayram hanım,
Aristolochia littoralis (Pipo Sarmaşığı)
Bakım özellikleri :Yarı gölge bitkisidir, dik gelen güneş ışığından etkilenir, +10 derece altında zarar görür.
Nisan ve Eylül ayı arası gelişimin hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemde su ihtiyacı fazladır geri kalan zamanlarda bitkinin su ihtiyacı azalır.
Biraz alkali , drene olan humuslu , yaprak ve bitki kompostlu, toprakları sever.
Düzenli gübrelenme isteği vardır.
Hastalıkları ;Tüketemiyeceği kadar aşırı su vermek kök çürüklüğüne sebeb olur.
Tırtıllar en önemli düşmanıdır.
Bakım yanlışlığı yapılmadığı sürece dayanıklı bir sarılıcı bitkidir.
Sayın Nuri bey selamlar,bu bilgilendirmeler öyle kıymetli ki benim için,çok teşekkürederim.
Nuri Murvet
11-10-2010, 18:07
Merhaba sayın perihan bayram
Clematis vitalba (Ak Asma ) Çiçeği ile ilgili anılarınız çok hoş, büyüklerimiz kısmı biraz içimi burktu ama, size yardımcı olabilmek beni mutlu etti, paylaşımınız için teşekkür ederim.
Nuri Murvet
11-10-2010, 18:13
Merhaba...
Tekrar tropikâl serada kaldığımız yerden devam edelim.
Botanik bahçenin, tropikâl seraya giriş kapısındaki güzelden Lantana camara L. ( Çalı Mine) tanıtarak devam ediyoruz.
174600
Lantana camara L. ( Çalı Mine)
174601
Lantana camara L. ( Çalı Mine)
Nuri Murvet
11-10-2010, 18:25
Botanik bahçenin, tropikâl seraya giriş kapısındaki güzelden Lantana camara L. ( Çalı Mine) tanıtarak devam ediyoruz.
174604
Lantana camara L. ( Çalı Mine)
174605
Lantana camara L. ( Çalı Mine)
Nuri Murvet
11-10-2010, 18:56
Lantana camara L. ( Çalı Mine) devam ediyoruz.
174609
Lantana camara L. ( Çalı Mine) tohum oluşumu
Merhaba Nuri Bey,
Adını okumadan "A a a, bu bendekinden" dedim, çiğdemi yaprağından tanıyıp. Çiğdem olduğundan emindim de yabanisi mi acaba diyordum. Bendeki beyazı, fikrini değiştirme olasılığı yoksa...
Ama Lantana camara nefis bir görselliğe sahip. Başka renkleri de var mı acaba.
Nuri Murvet
11-10-2010, 19:21
Merhaba aygün hanım
Bahçe gezintilerimizde gözlerimiz hep sizi aradı, epeydir uğramadınız, merak ettik.
Crocus (çiğdem) in tam çiçeklenme zamanları, arşiv resimlerimde çiğdemin her renk tonlanması var. Yanıltma olur diye buradan arşiv fotoğraflarını paylaşamıyorum.
Önümüzdeki haftaya bahçedeki geofitlerin çekimlerini yapacağım sizlerle paylaşacağım.
Lantana camara L. nın renklenmeleri goncadan en son çiçeklenme dönemine kadar yanar, döner renk yapısına sahip, sabahtan akşama açık tondan koyu tona doğru renk değiştirir.
Teşekkür ederim. Sessizce bakıp gidiyordum. Yorgunluk mu yoğunluk mu desem, belki her ikisi. Birinci sınıf tersine çevirdi beni:D
Lantana camara" nın gün içinde renk değiştirmesi çok ilginç. Bundan da edinmem gerek diye kaydettim hafızama şimdi.
Nuri Murvet
11-10-2010, 20:08
Sayın aygün
Öğrencileriniz, incecik narin, bir o kadarda hızlı gelişen sarmaşık dalları gibi kararsız, hırçın nereye sarılamayacağını bilmeden ordan oraya savrulan gençecik fidanlar, bu halleri sizin gibi elli öpülesi hocalarımız tarafından, terbiye, eğitim ve ilerki yıllarındaki yaşamını sekillendiriyorsunuz.
Kutsal bir göreviniz var, size sabır ve başarılar diliyorum
fatma sunay
11-10-2010, 20:43
Teşekkürler Nuri Mürvet hepsi birbirinden güzel resimler. Sayenizde çok şey öğrendim.Devamını dilerim.
Nuri Murvet
11-10-2010, 21:15
Merhaba sayın fatma sunay, hoş geldiniz.
Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Nuri Murvet
11-10-2010, 21:20
Tekrar tropikâl serada kaldığımız yerden devam edelim
174630
Mandevilla sanderi
Sayın aygün
Öğrencileriniz, incecik narin, bir o kadarda hızlı gelişen sarmaşık dalları gibi kararsız, hırçın nereye sarılamayacağını bilmeden ordan oraya savrulan gençecik fidanlar, bu halleri sizin gibi elli öpülesi hocalarımız tarafından, terbiye, eğitim ve ilerki yıllarındaki yaşamını sekillendiriyorsunuz.
Kutsal bir göreviniz var, size sabır ve başarılar diliyorum
Sağolun, çok teşekkür ederim. Tam da Mandevilla sanderi" ye benzettim onları :)
Nuri Murvet
11-10-2010, 22:03
Sayın aygün
Haklısınız, kılavuz siz olunca gelişimleri de bir o kadar güzel olacağına inanıyorum.
Nuri Murvet
11-10-2010, 22:06
Devam ediyoruz.
174641
Mandevilla sanderi
174642
Mandevilla sanderi
Sayın aygün
Haklısınız, kılavuz siz olunca gelişimleri de bir o kadar güzel olacağına inanıyorum.
Henüz erken , biraz daha büyüsünler, bahçeyi ziyarete geliriz. Şimdiden sınıf bitkilerle dolmaya başladı. Bitki deliliğimi onlara da bulaştırmasam olmaz değil mi ama.
Nuri Murvet
11-10-2010, 22:17
Sayın aygün
Siz Arif siniz.
Bulaştıracağınız konuları bilirsiniz.
İlginizi çeker diye, haber vereyim dedim yeni bir konuya başladım:Peyzaj bölümü:
Peyzaj, su kaya tasarım, uygulama adı altında paylaşımım oluyor, beklerim.
Sanırım sizden önce ulaştım bile. Oradan geliyorum:)
Nuri Murvet
11-10-2010, 22:23
Sayın aygün
Teşekkür ederim, ilginize süper hızlısınız.
Nuri Murvet
12-10-2010, 13:19
Gezimize tropikâl seradan, Ficus deltoides 'ni tanıyarak devam ediyoruz
Ficus deltoides
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (Çift çenekliler)
Takım :Rosales
Aile : Moraceae
Cins :Ficus
Tür :F. deltoides
Binomial adı
Ficus deltoides
174766
Ficus deltoides
Nuri Murvet
12-10-2010, 15:35
, devam ediyoruz
174794
Ficus deltoides
Nuri Murvet
12-10-2010, 17:08
, devam ediyoruz
174853
Ficus deltoides
Rosales...Gülgiller mi? "Alıç" ı bilirsiniz.(Sanki o da aynı ailedenmiş gibi geldi. Meyvesi benzediğinden belki de...)Çok benziyor. Bunun da meyvesi kızarıyor hatta yeniyor mu sayın Murvet ?
Nuri Murvet
12-10-2010, 18:59
Merhaba sayın aygün
Size teşekkür ederim, bu soruyu sorduğunuz için,
Rosales...Gülgiller mi? Dediniz bir yanlışlık olduğunu fark ettim
Takım: Rosales
Aile : Moraceae
Olacaktı, atlamışım izleyenlerden özür dilerim.
Hemen, düzeltiyorum.
Ficus deltoides, bitkinin öz suyunun sütlü bir yapısı vardır, normal incir meyvesi gelişimi gibi olmaz, meyvesi yenilmez
Nuri Murvet
12-10-2010, 21:06
Kaktüs serasından görüntüler
174901
174902
174903
Nuri Murvet
13-10-2010, 13:24
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
174969
174970
Nuri Murvet
13-10-2010, 18:37
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
174988
174989
muhteşem kaktüsler cok seviyorum birde kaktüsler beni sevse her seferinde alıyorum ölüyorlar :(
Ben de çok seviyorum kaktüsleri. Ama kurumalar olmuş, yazık...
Nuri Murvet
13-10-2010, 22:13
Merhaba sayın iris41 hoş geldiniz.
Kaktüsleri, bu kadar çok seven insanın kaktüs yetiştirememesinde bir yanlışlık var halde..!
Benim annemde, kaktüsleri çok seviyor oda sizin gibi başarısız, sordum bakımını nasıl yapıyorsun diye anlattı; Kaktüs güneşi sevdiğini biliyorum dedi, tamam dedim, pencere kenarına koymuş, altında da bir tabak iki, üç günde bir su veriyorum diyor.
Bir de iyi olsun diye bahçeden killi toprağı almış, kaktüsllerin saksıları küçük diye saksını değiştirmiş, bakımını dediğim gibi iki günde bir su, altında tabak, en dayanıklı kaktüs türü en fazla 2 ay dayanıyor.
Bakım yanlişlığı yapılmadığı sürece kaktüs bitkisine kolay kolay zarar veremezsiniz.
Kaktüs bakımı nasıl yapılır : Gelişim süreci Mayısın 15 inden eylül 15 ine kadardır.
Saksı toprağı aşırı su kaybetmiyorsa haftada bir su vermeniz kafidir. Temmuz , Ağustos aylarında çok sıcaklarda takip edilip, 3 veya 4 günde birde sulama yapılabilir.Ayda bir suyuna sıvı gübre verilmesi gelişimine katkı yapar.
Havaların soğuması ile eylül 15 ile nisan 15 arası ayda bir veya 45 günde bir bulunduğu ortama bağlı suyunu verin, gün ışığı alan yerlerde bulundurun, gövde sulu olduğu için donlardan koruyun.
Kaktüsün, en büyük düşmanı aşırı sudur.
Bu bakım tarifi ile annemin kaktüslerinin ünü kendi çevresini aştı.
Tahminim sizde aynı hataları yapıyorsunuz.
Bu bakım tarifi ile sizinde örnek bir kaktüs çeşidiniz olsun.
Nuri Murvet
13-10-2010, 22:24
Sayın aygün merhaba...
Botanik bahçesindeki gördüğünüz kaktüs cinslerinin boyutları abartmıyorum en az 3,5- 4 metre yüksekliğinde..!
Fotoğraflarını paylaştığım bölüm, kaktüsün sulu gövdesinin ağırlığını taşıması için gövdenin, odunsu bir yapıya dönmesinden kaynaklanan bir görüntü..!
Kaktüsler gayet sağlıklı ve türünün gerçek abide örneklerinden.. Üzülmeyin...
Nuri Murvet
13-10-2010, 22:27
Devam ediyoruz
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
175005
175006
175007
Merhabalar sayın Nuri Murvet,
Uzun bir süredir sitede fazla gezmiyordum. Bugün tesadüf fark ettim.
Yeni bir başlık altında yeni güzellikleri bizlere aktarmaya başlamışsınız. İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi oldukça fazla duyduğumuz bir yerdi. Siz bu güzellikleri gitmeden, gitme ihtiyacı duymadan bizlere aktarma görevini başarı ile yerine getiriyorsunuz.
Teşekkürler.
Nuri Murvet
14-10-2010, 11:34
Merhaba sayın skaraca
Güzel bir tesadüf olmuş, sizi bu paylaşımda görmek beni çok mutlu etti.
İki konu başlığı altında paylaşımlarım oluyor,
İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Peyzaj bölümü :
Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama adı altında, izleyen arkadaşlarımıza uygulamalarını yaptığımız bahçelerin yapım aşamalarını paylaşıyorum.
Sayın skaraca botanik bahçe yeniden yapılanmanın eşiğinde, güzel şeyler düşünülüyor ve uygulama aşamasına gelmiş, bu gelişmeleri de sizler ile paylaşacağım..
Muhteşem bitki cins ve tür çeşidi var. Bunların hakkı ile toparlanıp sergiye , ziyareteye açılması lazım.
Baharda ziyarete bekliyoruz tüm dostlarımızı...!
Not : Size bahçeyi ziyaret etmeniz için , kışkırtıcı bir haber veriyorum, sakın duyulmasın ..! Bahçede Victoria amozonica nın ta kendisi var. Gelişimini devamlı takipteyim..!
Nuri Murvet
14-10-2010, 13:31
Devam ediyoruz
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
175031
Gövde yapısı büyük olunca, alt dallar taşıyıcı görevini yapması için gövde odunsu dokuya dönüşüyor.
Nuri Murvet
14-10-2010, 15:19
Devam ediyoruz
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
175037
Gövde yapısı büyük olunca, alt dallar taşıyıcı görevini yapması için gövde odunsu dokuya dönüşüyor.
Sayın aygün merhaba...
Botanik bahçesindeki gördüğünüz kaktüs cinslerinin boyutları abartmıyorum en az 3,5- 4 metre yüksekliğinde..!
Fotoğraflarını paylaştığım bölüm, kaktüsün sulu gövdesinin ağırlığını taşıması için gövdenin, odunsu bir yapıya dönmesinden kaynaklanan bir görüntü..!
Kaktüsler gayet sağlıklı ve türünün gerçek abide örneklerinden.. Üzülmeyin...
Ah çok sevindim. yazık olurdu gerçekten. Sırf onlar için bile bu bahçeyi görmem lazım.
Nuri Murvet
14-10-2010, 17:14
Sayın aygün
Baharda nasip olursa, kontrol edebilecemiz sayıdaki genç arkadaşlarımızla birlikte botanik bahçe turu, gezisi yapalım.
Siz organize edin, mayıs veya haziran ayında bu etkinliği gerçekleştirelim..!
Hatta Nisan sonu, Mayıs başı soğanlı bitkiler ve orman altı çalı guruplarının en güzel zamanları sayın malina'yı da haberdar edelim Ağaçlar net botanik bahçe gezisini yapalım..!
Nuri Murvet
14-10-2010, 18:14
Devam ediyoruz
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
175056
Victoria amozonica acaba ne dedim önce.
Kaktüs ve önceki anlatımlarınızdan nilüfer hayranı olduğumu hatırlayabileceğinizi ve bunlardan birisi olduğunu çıkarttım. google efendiye hemen Victoria amozonica yazdım ve görsellerden bingo... Nilüfer ama ne nilüfer. Yapraklarının üzerinde bebek yetişenlerinden. Sırf o dev yaprakları görebilmek için gelinir.
Nuri Murvet
14-10-2010, 22:07
Sayın skaraca
Gelme sebebiniz, hanımefendi olsun.
Kaktüs merakınızı da, sizi tanıyan herkes çok iyi biliyor.
Botanik bahçede, sizin ilginizi çekecek çok fazla çeşitte ve türde nadide katküs cinsleri bulunuyor.
Ağaç, çalı, otsu, soğanlı ve rizomlu, tropikâl, sucul türleri de görme ve inceleme şansınız var.
Bahçeniz sizden zaman ayırmanız için randevu istiyor. Saygılarımla...
Nuri Murvet
14-10-2010, 22:08
Devam ediyoruz
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
175085
Nuri Murvet
14-10-2010, 23:39
Devam ediyoruz
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
175128
Merhaba Sayın Murvet
Çok teşekkür ederim , aynı şeyi düşünmüşüz ve dediğiniz gibi kontrol edebileceğim öğrencilerim için harika bir deneyim olurl. Neden olmasın...
Nuri Murvet
15-10-2010, 17:01
Sayın aygün
Veliler de bahçe turumuza katılabilir.
Gezinin, zamanı ve gençlerin organizasyonu sizde ..!
Nuri Murvet
15-10-2010, 17:05
Merhaba sayın dlk
Kaktüs serasından görüntüler
Devam ediyoruz
Dev kaktüsler
Pereskia grandifolia
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm : Magnoliophyta
Sınıf :Magnoliopsida -Dicotyledons
Takım Caryophyllales
Alt takım :Caryophyllidae
Aile : Cactaceae
Cins : Pereskia
Tür : P. grandifolia
Binomial adı
Pereskia grandifolia
Vatanı :Brezilya
175217
Tamamdır sayın Murvet. Bayılacaklardır.............Özellikle de biri:)
Haberdar edeyim de heyecanlansın o da benim gibi, şimdiden.
Sn. Nuri MÜrvet Bize bu imkanı verdiğiniz için ve sevgili Aygün hocam vesile oluduğunuz için ne kadar teşekkür etsem azdır. Çok sabrısızlandım çok;)
Nuri Murvet
15-10-2010, 17:43
Sayın aygün
Biraz bu botanik bahçe gezisini güzelleştireyim, yanımıza sandviçlerimizi alalım, muhteşem bir haliç manzarası var.
Bu, Altın Boynuz (Haliç) manzaralı sandviçlerin tadını hiç birde bulamayız.
Buranın tarihi dokusunuda anlatmaya gerek yok.
Bakın şimdi bende heyacanlandım..!
Nuri Murvet
15-10-2010, 17:49
Merhaba sayın cenan hoş geldiniz.
Sizinle, tanıştığıma çok memnun oldum.
Bu imkânları size ben vermiyorum, zaten bu oluşum var.
Beraberce paylaşıyoruz ve inanın çok mutlu oluyorum.
Tanıştığımıza tekrar memnun oldum.
Not.: Sadviçleri unutmayalım, yanında ayran.. Saygılarımla.
Nuri Murvet
15-10-2010, 18:01
Kaktüs serasından görüntüler
Devam ediyoruz
Dev kaktüsler
175223
Tablo çok güzel sayın Murvet... ve görüyorsunuz, velilerim de bana benziyor. Kan çekiyor olmalı.....Valla çocuklar için de müthiş bir gün olacak.
Bu mekan Piyer Loti' ye yakın gibi geldi bana yanılıyor muyum sayı Murvet?
Nuri Murvet
15-10-2010, 19:54
Sayın aygün
Nasip olursa , ben de inanıyorum, çok güzel bir gün olacaktır.
Piyer Loti, Eyüp sırtında botanik bahçenin bulunduğu yer Süleymaniye,de arasında yanılmıyorsam 7-8 km mesafe vardır.
Çoook yakınmış.....:))
Sağır duymaz uydurur ya...Böylece İstanbul' u ne kadar bildiğim de belli oldu.
Şimdi ilk yapmam gereken randevu almak, resmi yolla. İlk adımı atmış olayım böylece...
Nuri Murvet
15-10-2010, 20:22
Sayın aygün
Daha erken ama bende hocalarımızla konuşayım, siz zamanı belirleyin, yardımım gerekirse elimden gelini yapmaya hazırım...!
Nuri Murvet
15-10-2010, 20:39
Kaktüs serasından görüntüler
Devam ediyoruz
Dev kaktüsler
175241
Nuri Murvet
15-10-2010, 22:08
Kaktüs serasından görüntüler
Devam ediyoruz
Dev kaktüsler
175259
Sevgili Nuri Murvet 195 ve 205 numaralar bir Euphorbia türü mü acaba?
İsimleri var mıydı kaktüs serasındakilerin?
Sevgili Günüm' ün de dediği gibi Euphorbia' yı çağrıştırdı bana da.
Dev bir Euphorbia. Satış var mıdır acaba küçük boylarından?
Nuri Murvet
19-10-2010, 17:54
Merhaba sayın Günüm
Sizlere cevap yazamadım ağaçlar net sitesine bir türlü giremiyordum, sorun sitedendir diye bekledim, bugün 4 cü gün bitti.
Problem benim, modem de imiş...!
Evet sayın Günüm ve sayın aygün
Dediğiniz katüs, Dev bir Euphorbia, değil..!
Sağlık olsun da sayın Murvet.
Ama bu kadar benzerlik...İlginç...Yine de bir kaktüs türü ve mili' nin akrabası olmalı diye düşünüyorum.
Nuri Murvet
19-10-2010, 19:25
Sayın aygün
Biraz merak edilsin diye paylaşmıyorum.
Kaktüsün altında hiç bir bilgi yok, dün botanik bahçedeydim..!
Muhteşem bir arşiv hazırladım..!
Kışlık soğanlı bitkiler coşmuş, (Cyclamen) Sıklemenlerde bu coşkuya katılmış, nereden başlıyacağım bilemiyorum..?
Nuri Murvet
19-10-2010, 19:43
Kaktüs serasından görüntüler
Yeni bir Dev kaktüsle
Devam ediyoruz
176184
Dev kaktüsler
176026
Dev kaktüsler
Nuri Murvet
19-10-2010, 19:55
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
Devam ediyoruz
Euphorbia trigona
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm : Magnoliophyta
Sınıf : Magnoliopsida
Takım : Malpighiales
Aile : Euphorbiaceae
Alt Aile: Euphorbioideae
Cins : Euphorbia
Tür : E. trigona
Binomial adı
Euphorbia trigona
Vatanı : Güney Afrika
176027
Dev kaktüsler
İşte buna gerçekten heyecanlandım. Soğanlı bitkilerin hep ayrı bir yeri olmuştur bende.
Rahmetli babam nergisi çok severdi ve bahçe duvarının dibi bunlarla doluydu. Onu anımsattıkları için belki de, kimbilir.
Ve kaktüsler...
Dimdik, eyvallahları olmadan hiç kimseye ve hiç bir şeye, kendi yağlarıyla kavrulan gurur abidesi insanlar vardır hani; onlara benzetirim. Hayranlık ve saygı karışımı bir şeyler bendeki, onlara dair...
Nuri Murvet
19-10-2010, 21:12
Sayın aygün
Rahmetli babanızın, bu vesile ile sizden yad edilmesini dilemiştir. Ben de buna vesile olduğum için babanız adına Allah'tan rahmet diliyorum..!
Katüsün, duruşunu hiç bu şekilde düşünmemiştim.
Gerçekten bu açıdan bakış, saygı duyulmasını hak ediyor bence de..!
Nuri Murvet
19-10-2010, 21:19
Sayın aygün
Sizi ve sayın Günüm'ü fazla merak ettirmek, istemiyorum.
İçime dert oldu..!
Kaktüsümüzün adı :Pereskia grandifolia
Botanikal bilgilerini ilgili bölüme ilave ediyorum.
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
176028
Dev kaktüsler
Sayın Murvet, çok teşekkür ederim.
Sınftaki 10 cm lik kaktüsü gösterip boyları sınıfın yüksekliğinden daha uzun olanların bulunduğu bir bahçenin varlığından söz ettim benim miniklere.
Aaaaa.....! ooooo.........!şeklindeki tepkilerden sonra," bizi götürecek misin?"
uslu ve dersi dikkatle izlerlerse düşüneceğimi fısıldadım. Söz verdiler.
İki dakika sürdü................:)
Nuri Murvet
19-10-2010, 21:49
Sayın aygün
İki dakika da iyi bir başlangıç..!
Şimdiki zamaneler çok farklı, inanılır gibi değiller.
Aşırı derecede meraklı, bir o kadar da çabuk sıkılıyorlar.
Nuri Murvet
19-10-2010, 22:03
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
Euphorbia trigona
Devam ediyoruz
176031
Dev kaktüsler Euphorbia trigona
176032
Dev kaktüsler Euphorbia trigona
Çok haklısınız.Sabırsız ve enerjik bir yapıları var. Biz daha dingindik sanki. Çünkü toprakla bitkilerle börtü böcekle iç içeydik ve tüm enerjimizi boşaltıp uykuya mest olmuş vaziyette dalıyorduk.
Bu anlamda onlardan çok daha şanslıydık. Hayvanları, bitkileri tanımıyorlar. Yapay, insan doğasına aykırı bir yaşam bu. Doyumsuzluklarının altında yatan neden bu belki de. İşte bu yüzden doğa gezilerine daha ağırlık vermek istiyorum.
Geçekleştireceğimiz botanik bahçe gezisi benim için işte bu açıdan gerçekten önemli.
Nihayet euphorbia mili nin akrabası geldi.
Ama pereskia grandifolia dan daha az benzemesi şaşırtıcı...
Nuri Murvet
19-10-2010, 22:35
Sayın aygün
Dün botanik bahçedeydim.
Hocalarımızla konuştum baharda siz zamanı belirleyin, buyrun bekleriz dediler.
Bu geziyi talep eden bütün öğrenci gurupları botanik bahçe gezileri yapabilir.
Nuri Murvet
19-10-2010, 22:39
Kaktüs serasından görüntüler
Dev kaktüsler
Euphorbia trigona
176033
Dev kaktüsler Euphorbia trigona
176034
Dev kaktüsler Euphorbia trigona
176035
Dev kaktüsler Euphorbia trigona
Sayın Murvet çabalarınız için çok teşekkür ederim.
Evet, zaman zaman büyük sınıflar bahçeyi gezmeye gider. Bize kısmet olmamıştı.
Dediğiniz gibi erken henüz. Bahar sonu uygun bence de. Randevumuzu ayarlar geliriz.
Nuri Murvet
19-10-2010, 22:57
Sayın aygün
Bu paylaşım dün çekilen fotoğraflardan, biraz kaktüs serasından çıkıyoruz.
Biraz sonbaharı koklayalım.
176036
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea )
176037
Sıklemen (Cyclamen)
Ah çok güzel açmışlar.....!
Özellikle çiğdemler, enfes....! Sıklamenin tavşan kulağı denilen türünden var bende. Sıcaklarda kavruldu garibim. Şimdilerde yeniden yeşerdi.Yine açar herhalde.
Sayın Murvet, çok teşekkür ederim.
Sınftaki 10 cm lik kaktüsü gösterip boyları sınıfın yüksekliğinden daha uzun olanların bulunduğu bir bahçenin varlığından söz ettim benim miniklere.
Aaaaa.....! ooooo.........!şeklindeki tepkilerden sonra," bizi götürecek misin?"
uslu ve dersi dikkatle izlerlerse düşüneceğimi fısıldadım. Söz verdiler.
İki dakika sürdü................:)
Benim kızım sürekli, hatta siz kapıdan çıkana kadar gözlerini sizden ayırmıyormuş. Sürekli bakıyormuş... Dün akşam evdeki muhabbetlerimizden bir buydu. Meğer nedeni varmış:p Bu günde veli toplantısında ben gözlerimi ayırmayacağım sizden, söz hiç ses yapmayacağım:D
Nuri Murvet
20-10-2010, 17:22
Merhaba sayın aygün
Merhaba sayın cenan
Botanik bahçede kaktüs serasından çıktım, havada güzel biraz daha kalayım dedim..
Crocus ( Çiğdem) ler açmış çoğu daha uyanmamış ama ilk müjdecilerin fotoğraflarını paylaşıyorum..!
Crocusların (Çiğdem) lerin tür isimlerini paylaşmıyorum.
Hocalarım uyardı, anlattılar, inanamadım..!
Botanik bahçede bulunan soğanlı (geofit) bitkilerin çoğu ülkemizde bulunan endemik türlerden oluşuyor.
Botanik bahçede bulunan cinslerini yazıp türlerini numaralandırılıyor.
Nedeni çalıyorlar bilinçli veya bilinçsizce çalınıyorlar, korkunç bir şey, cinslerini, türleri korumak, yaşatmak ve tanıtmak amacı ile sergilenen soğanlı bitkilerin, nasıl bir emekle, özveriyle, sevgiyle toplandığını bilseler, toplayan ve bu işe gönül vermiş insanlar için evlat gibi, bir de bakıyorsunuz yerinde yeller esiyor...!
Botanik bahçeye bu gibi eylem için gelenlere çok şey söylemek istiyorum ama kısaca kınıyorum..!
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida (Bir çenekliler)
Takım: Asparagales
Familya: Iridaceae (Süsengiller)
Alt familya: Iridoideae
Oymak: Croceae
Cins: Crocus
176186
Crocus ......
176187
Crocus ......
176188
Crocus ......
Size katılıyorum sayın Murvet. Saygı kavramının yerinde yellerin estiği bir dönemden geçiyoruz yazık ki.
Kolaycılık beraberinde etik dışı davranışları da getiriyor maalesef. Emeğe saygının tükendiği bir sistemde bu gibi yönelimler kaçınılmaz.
Benim kızım sürekli, hatta siz kapıdan çıkana kadar gözlerini sizden ayırmıyormuş. Sürekli bakıyormuş... Dün akşam evdeki muhabbetlerimizden bir buydu. Meğer nedeni varmış:p Bu günde veli toplantısında ben gözlerimi ayırmayacağım sizden, söz hiç ses yapmayacağım:D
Sevgili cenan paylaşımlarından mutluluk duyarım, ne demek...
Sayın Muvet' in 152. mesajındaki lantana camara' nın kendisine rastladım bügün senden ayrıldıktan sonra. Minibüsün yol yapımı nedeniyle gelmeyeceğini düşünüp yürümeye başladım ki on on beş adım sonra tam karşımda bir sitenin behçesinde hem de tohuma kaçmış hali. Bizim için bir iyilik düşünsen diyorum :)
Nuri Murvet
20-10-2010, 18:25
Sayın aygün
Çözümü : Soğanlılar bölümünü panel çitle çevirip, meraklılarına ve görmek isteyenlere görevli kontrolünde izin verilmesi..! Düşüncesi bile itici ve utanç verici ...!
devam ediyoruz.
Crocus ( Çiğdem - Safran)
176192
Crocus ......
176193
Crocus ......
Harikalar...Ellerinize sağlık.
Kardelenlerin başına neler geldiğini de biliyorsunuzdur. Hakikaten acı...!
Değerlerimiz yitip gidiyor.
Nuri Murvet
20-10-2010, 18:42
Sayın aygün
Bilmez olurmuyum..!
Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, Anadolu'muzda, kıta Avrupası kadar bitki cins ve tür yapısına sahip ve dünyada yalnız o yöreye özgü endemik türlerimizde sayılmayacak kadar çok..!
Ve ne yazık ki bilinçsizce veya bilinçli soğanlı (Geofit) lerimiz çalınıyor ve hala devam ediyor.
Bunlara Anadolu'muza has tohum türleri de dahil..!
Bu tohumları getirene şimdi bilgisayar verme vaadleri bile varmış.
Yüreğim daralıyor...!
Nuri Murvet
20-10-2010, 18:44
Devam ediyoruz.
Crocus ( Çiğdem - Safran)
176195
Crocus ......
176196
Crocus ......
Demek durum sandığımdan da vahim boyutlarda.
Nuri Bilge Ceylan' ın cannes film festivalinde ödül alırkenki giriş cümlesi beni çok etkilemişti:
"Benim yalnız ve güzel ülkem"...
"sahipsiz" sözcüğünü de eklemeliydi......:(
Nuri Murvet
20-10-2010, 19:10
Sayın aygün,
Ülkemizin zenginliklerini, yabancılar bizden daha iyi biliyor.
Onların bakış açısı farklı..!
Bizler yalnızca farkında oluyoruz.
Ve seyrediyoruz.
Devam ediyoruz.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida (Bir çenekliler)
Takım: Asparagales
Aile: Amaryllidaceae (Nergisgiller)
Cins: Sternbergia
Tür: S. lutea
Binominal adı
Sternbergia lutea
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea )
176203
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea )
176204
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea )
176205
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea )
Nedendir bilmem, soğanlı bitkilerin en sevdiğim özellikleri soğanlarının yavrulaması. Bir de bakmışsınız başını çıkarmış gülümsüyor, ce yapar gibi.
Ne heyecan verici, soğanlarının da görünmesi; yeniden doğuşa tanıklık etmek...
Nuri Murvet
20-10-2010, 19:51
Sayın aygün
, yeniden doğuşa tanıklık etmek. Muhteşem, size katılıyorum.
Devam ediyoruz.
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea )
176206
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea )
176207
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea )
Nuri Murvet
20-10-2010, 20:18
SARI ÇİĞDEM ( Sternbergia lutea ) ve Crocus ( Çiğdem - Safran) Taksanomi bilgilerini bölümlerine ilave ettim
Devam ediyoruz.
Cyclamen (Sıklamen)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Ericales
Aile: Myrsinaceae
Cins: Cyclamen
176208
Cyclamen (Sıklamen)
176209
Cyclamen (Sıklamen)
Çiçeklerde sarı ve eflatunun yeri bir başka. Bendeki tavşan kulağı(farkı, çiçeği biraz daha ufak) da tekrar yeşerdi ve bugün bir tomurcuk farkettim.:eek: Canlarım........nasıl da hazırlar coşmaya.
Nuri Murvet
20-10-2010, 22:09
Sayın aygün
Cyclamen (Sıklamen),in tam suya ihtiyacı olduğu zamandır.
Aşırı değil ama susuz da bırakmıyalım hatta birazda sıvı besin takviyesi yapalım..!
Devam ediyoruz.
Cyclamen (Sıklamen)
176217
Cyclamen (Sıklamen)
Çiğdemler çok güzel ,toplayıp vazoya koyasın geldi.
Nuri Murvet
20-10-2010, 22:47
Merhaba sayın Hhatice
Botanik bahçe, bu mevsimde bile çok renkli sizinle paylaşacağım o kadar çok fotoğraf ve bilgi var ki, toparlıyamıyorum.
Sizi de bahçe gezilerimizde sıkça görmek isteriz.
Peyzaj bölümünde de güzel paylaşımlarımız oluyor beklerim.
Bulunduğumuz bölge pek gelişmiş bir yer sayılmaz. Belediye bulduğu üç karış toprağı çiçeklendirdi, çocuklar üstünde tepindi... Belediye çiçeklendirdi, koca koca insanlar hemde ellerinde poşetlerle, kökleriyle birlikte yolup yolup alıp gittiler... Şimdi etraflarını parmaklılarla sardılar da durum vaziyet biraz daha iyi.
İşte bu durum bence , insanın içindeki, ince vahşi duyguların dışa vurumunun başlangıcıdır. Çocuklar eğitilmeli. Emeğe saygı, canlıya saygı, helal haram kavramı üstünde durularak körpe beyinlere sokulmalı. Bugün çiçeklere zarar veren yarın hayvanlara, sonra insanlara... Bugün hakkı olmaya çiçeği çalan, yarın başka şeyleri... Çok üzüyor beni böyle durumlar.
Sevgili cenan paylaşımlarından mutluluk duyarım, ne demek...
Sayın Muvet' in 152. mesajındaki lantana camara' nın kendisine rastladım bügün senden ayrıldıktan sonra. Minibüsün yol yapımı nedeniyle gelmeyeceğini düşünüp yürümeye başladım ki on on beş adım sonra tam karşımda bir sitenin behçesinde hem de tohuma kaçmış hali. Bizim için bir iyilik düşünsen diyorum :)
Aygün hocam, yokmuydu bahçede dolaşan birileri? Ya da en kötü ihtimalle gider kapılarını çalarız:) Keşke gelseydim seninle o köşeye kadar:cool:
Sn Nuri Mürvet, şu resimleri gördükçe, Mayısa kadar zaman nasıl geçecek diyorum. Nasıl harika bir yer orası öyle... Bence yaptığımız gezide sandviçin yanında tatlılarımızıda getirelim. Ziyaretimiz kısa sürmeyecek belli;)
Nuri Murvet
21-10-2010, 15:18
Merhaba sayın cenan hoş geldiniz.
Çevre bilincimiz yavaşta olsa gelişiyor.
Sahip çıkanlarda her geçen gün fazlalaşıyor.
Düzelecektir buna inanıyorum.
Botanik bahçe dediğiniz gibi, İstanbul'un tarihi dokusu içinde muhteşem bir yer, tabii ki çevre bilinci, doğa özlemi olanlar ve bakmasını bilenler için..!
Sayın cenan sizlere, botanik bahçede nasip olursa, sandviçleri yerken nasıl bir manzara içersinde yenilecek diye fotoğrafladım, birazdan paylaşacağım. Sandviç yanında tatlıda kesmeyecek haberiniz olsun..!
Bu güzellikleri sizler ile paylaşıyorum, can bu çeker, botanik bahçe gezisi için, tarih belli olduktan sonra, gelebilecek herkesi de davet ediyorum.
Buyrun bu güzellikleri hep beraber paylaşalım..!
Resimleri sabırsızlık içinde bekliyorum. Aygün hocam da çok sevinecek eminim;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.