PDA

View Full Version : Etidot-67 (Borlu Gübre)

Sayfalar : [1] 2

Yakup
25-07-2010, 16:26
Etidot-67 (DiSodyumOktaboratTetraHidrat)

Boraks ve Borik Asitin reaksiyonundan üretilmektedir. 2010 yılı başı itibari ile, Eti Maden Bandırma İşletmesince yerli üretimine başlandı. Çok önemli bir bitki besin maddesi olup,%67 oranında BorOksit içermektedir.

Zeytinden cevize, ayçiçeğinden buğdaya, bir çok tarım ürününde verimliliğin artmasına sebep olmaktadır. Tarım amaçlı olarak da kullanılan Boraks Dekahidrat veya Borik Asitten önemli farkları mevcuttur. Bunlar, %22 oranında çözünürlüğü olması ve pH değerinin nötr e yakın olmasıdır.Yüksek çözünürlüğü dolayısı ile damlama veya püskürtme metodları ile bitkiye topraktan veya yapraktan verilebilmektedir.

Ürünün TON fiyatı 1.000 USD+KDV dir. (Bu güne kadar, bu ürünün eş değeri olan ithal ürünler, yurt dışından getirtilerek 20-50 TL/ kg fiyatıyla satılıyordu.-Hala da satılmakta maalesef.) Ürün, 20 kg lık kraft veya 400 kg lık içi PE torbalı BigBag torbalarla satılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi almak için, Eti Maden İşletmelerinin Bandırma Bor ve Asit Fabrikalarının 0 266 721 31 00 numaralı telefonunu arayıp, pazarlama ve satış departmanı ile bağlantı kurabilirsiniz.

(Her ne kadar reklam yapmış durumunda olsam da, bir kamu çalışanı olarak, bu konudan şahsi bir menfaatim bulunmamaktadır. Ancak, halkımızın ve devletimizin menfaati bulunmaktadır. Ayrıca, kurum, yazılı numune taleplerini de karşılamaktadır.)

Kurum, yurt içinde bayilik vermediğinden, Ülkemizin tarım menfaatleri adına, bu konuya önem verilmelidir.
Saygılarımla

Mevcut ürün etiketini ekledim.

162763

Ayrıca tarımda bor kullanımı ile ilgili olarak da aşağıda bilgi var.

Bu bilgiler, teorik (akademik çalışmalardan derlenen) bilgiler olup, beş yıldır aksi yönde bir geri bildirimle karşalaşmadım.

Biz Bandırmada Boraks Dekahidratı yıllardır zeytin üretcisi köylülere, Ocak-şubat aylarında satıyoruz. Onlarda topraktan (yağmur öncesi) uyguluyorlar.
Saygılarımla

TARIMDA BOR KULLANIMI

Ürünlere göre tavsiye edilen uygulama dozları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu rakamlar yerel koşullara göre değişebilir. Bu değişiklik noksanlığın şiddetine, çok yıllık bitkilerde ağaç yaşına, toprak tekstürü ve yağış durumu gibi koşullara göre tarım uzmanları tarafından ayarlanmalıdır.

Bitki Türlerine Göre Borlu Gübrelerin Uygulama Dozları

Bitkiler | Toprak Uygulaması (Boraks) | Yaprak Uygulaması (Etidot-67)

Zeytin | 130-490 g/Ağaç | % 0,20-0,50
Turunçgil |50-125 g/Ağaç | % 0,25
Bağ | 20-60 g/Ağaç | % 0,25
Elma | 130-450 g/Ağaç | % 0,20
Armut | 130-450 g/Ağaç v % 0,25
Erik | 130-450 g/Ağaç | % 0,25
Şeftali | 90-130 g/Ağaç | % 0,25
Kayısı | 130-250 g/Ağaç | -
Kiraz | 130-330 g/Ağaç | % 0,25
İncir | 9-18* kg/hektar | -
Muz | 18-35* kg/hektar | % 1,00*
Çilek | 4-9 kg/hektar | -
Domates | 9-13 kg/hektar | % 0,25
Hıyar | 9-18* kg/hektar | % 0,25-0,50*
Marul | 9-18 kg/hektar | % 0,25-0,50*
Patates | 4-9 kg/hektar | % 0,50
Pamuk | 4-18 kg/hektar | % 0,50
Tütün | 3-9 kg/hektar | % 0,50
Buğday | 6-18* kg/hektar | % 0,50*
Mısır | 6-13 kg/hektar | % 0,50
Karanfil | 9-18 kg/hektar | % 0,20
Gül | 9-18 kg/hektar | % 0,20
Krizantem| 9-18 kg/hektar | % 0,20

* : Deneme amacıyla uygulanabilir.

Yapraklarda Uygulanması :
Tarla Mahsulleri : 1.000-2.000 litre suda, 5/10 kg/hektar oranında solubor (Çözelti konsantrasyonu % 0,5 ağırlık/hacim’i (w/v) aşmamalıdır.) uygulanabilir. Sadece şeker kamışlarında su oranı 100-600 litreye, yani % 5 w/v’ye düşürülebilir. Pamukta 0,5 kg/hektar oranında yılda 6 uygulama yapılması tavsiye edilir.

Ağaç Mahsulleri : 1.000-2.000 litre suda 2-3 kg/hektar solubor, yani % 0,20-0,30 konsantrasyonu seçilir. Tavsiye edilen yerlerde uygulama tekrarlanır.

Sebzeler : 1.000-2.000 litre suda 5-10 kg/hektar solubor , yani % 0,25-0,50 konsantrasyonu seçilir. Bazı sebzelerde ise dikimden önce toprağa uygulama tercih edilebilir.

Toprak Uygulaması :
100-300 litre suda 5-15 kg/hektar oranında solubor tüm tarla ve sebze mahsullerinin dikiminden önce uygulanır.

Sıvı Gübre :
Sıvı Gübrelerde solubor, kristalizasyon sıcaklığında sadece küçük değişikliklere yol açar ve % 2.78 oranına kadar solubor normal olarak ilave edilebilir. Bazı azot/fosfat (NP) çözeltilerinde ise %4,4’e kadar solubor uygulanabilir.

Mikroelement beslenmesinde 2.5 ppm w/v solubor, normal olarak gereken 0,05 ppm bor’u sağlar. Tavsiye edilen oranlar kesinlikle aşılmamalıdır.

TARIM ENDÜSTRİSİNDEKİ
BOR UYGULAMALARI

Tarım Endüstrisindeki Bor Bileşikleri Tüketimi:
Bor bileşiklerinin tarım endüstrisinde kullanılan iki çelişen şekilde uygulaması mevcuttur. Düşük konsantrasyonlarda, bor bileşikleri gübrelerin içerisinde mikro besin elemanı olarak kullanılırken, yüksek konsantrasyonlarda herbisit, algisit ve diğer pestisitler (zararlı ot öldürücüler) olarak da kullanılırlar.

balbay
25-07-2010, 17:23
Paylaşımınız için teşekkürler, kendinizi biraz daha tanıtır ve bu ürün ya da benzer çalışmalar hakkında bildiklerinizi de paylaşırsanız çok daha memnun oluruz.

Bu tip doğal ürünlere özellikle sahip çıkılması açısından çok önemli.

Yakup
25-07-2010, 19:57
Rica ederim. Masabaşında bu ürünün satışını yapan bir kaç memur arkadaştan biriyim. Etidot-67 konusunda deneysel veya akademik bazda çalışmamız yok. Eti Maden in ürünlerine, kurumun ilgili ürünü üreten taşra işletmesinden, istanbuldan veya izmirden ulaşılabilmekte. Etidot-67 Bandırmada üretildiğinden, sadece bandırma, istanbul veya izmirden temin etmeniz mümkün.
Vereceğiniz bir e-posta adresine, Etidot-67 ile ilgili temel bilgileri ve Ürünün lisans ve tescil numaralarının yer aldığı etiketleri göderebilirim. Ayrıca, karşı ödemeli kargo ile 2-3 kg kadar numune gönderebilirim.

Benim de bir beklentim var bu forumdan. O da bu ürünün tanıtılması, uygulayıcılar tarafından denenmesi ve konu ile ilgili akademik çalışması olanların da bilgilerini paylaşması.

Emin olun, ne kadar çok kişiye satılırsa, benim şahsi iş yüküm o kadar artacak ve çok fatura kesiyorum diye prim de almayacağım.

Sadece ülkemin daha güçlü ve daha özgür olmasını istiyorum.

balbay
25-07-2010, 20:32
Ben hemen sizin mail adresinize kargo bilgilerimi gönderiyorum. Nasıl ve ne şekilde, hangi oranlarda kullanacağımı da bura da açıklasanız ben de resimli , aşamalı üretim durumumu gösterir çalışmayı seve seve yaparım.

xenkebikec
25-07-2010, 21:19
Sn. Yakup paylaşımınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bu konularda cahil olmama karşın bilgilenmeme sebep olduğunuz için duyarlılığınız için ayrıca teşekkürler.

Eski bir SEKA çalışanı olarak pazarlama ve satış konusunda duyarlılığınızı ya da durumunuzu anlıyorum. Bizde de durum devlet yönetimi ile aynıydı fakat siz paylaşımcı tavrınızı sonuna kadar sürdürünüz, devlet ürünü olduğundan dolayı herhangi bir reklam veya ticari kazanç peşinde olmadığınız zaten belli.

Elinizdeki bilgileride bu bağlamda rahatlıkla forum üzerinden paylaşabilirsiniz diye düşünüyorum veya Sn. balbay da uygun görürse kendi düşüncem ile bu işi üstlenebilir. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Yakup
25-07-2010, 21:45
Teşekkür ederim. Sayın Balbay ın numunelerini (2 kg kadar) hazırladım. İnşaallah yarın adresini de aldığımda kendisine göndereceğim. Kendim de 1 yıldır arıcılık ile meşgul oluyorum. Bir şehirli olarak 1 yıldır yeni yeni köyü ve bitkileri tanımaya başladım. (Buğday, ay çiçeği ne zaman ekilir vb öğrenmeye başladım.) Arılarımı götürdüğüm yerlerdeki köylülerle arkadaşlığımı da pekiştirmek için anlatmaya çalışıyorum ama pek faydası da olmuyor. İnsanımız armut piş, ağzıma düş diyor..
Neyse, bu amaçla 20 kg lık bir torbayı da ben satın aldım. Yaklaşık olarak yarısını dağıttım. Benden ilk numune isteyecek olan 4-5 kişiye daha 2 şer kg kadar ETİDOT-67 göndereceğim. Sonra isteyen olursa, İşletmenin faksını verip, İşletme Müdürlüğünden talep etmelerini rica edeceğim.
Bize gelen ve geri bildirimde bulunan köylüler vb. boraks ve etidot-67 kullanımlarından dolayı ciddi verim artışından bahsediyorlar.
Esasen bu konu, kanaatimce, ayrı bir organizasyon gerektirecek kadar önemli. Forumda, bir çok ehil uygulamacı var. Akademik çalışmalar için de Yök tez veri tabanı her kese açık. Umarım bu forum vesilesi ile, ETİDOT-67 ve tarımda bor kullanımı ile ilgili geri kalmışlığımızı, kısa sürede bertaraf ederiz.

balbay
25-07-2010, 21:54
Ben dersime çalışmaya başladım. Bir kaç yabancı kaynak da muhteşem bilgiler var. Düzenleme yaptıktan sonra paylaşmaya çalışacağım.

Bu arada özel mailinize bilgilerimi yolladım. Kısa zaman da bu Milli Valığımıza geren önemi verip elimizden geleni yapmaya çalışırız.

Yakup
25-07-2010, 22:05
DiSodiumOctaBorateTetraHydrate (Etidot-67) Suda çözünebilen bor hakkında araştırma yapmak isteyenler için bir kaç bilgicik vereyim o zaman.

Ürünün eşdeğeri veya benzeri olan yabancı ürünleri, internette "solubor", "polybor", "timbor" (veya tymbor olabilir) adları ile aratabilirsiniz.

Ürünün çözeltisi, ahşap sektöründe, ağaca emdirilerek, ahşabın ömrünü çok uzatıyor.
Ayrıca, borun kendisi antifungal olduğundan, mantara karşı etkili.
USA nın ormanla ilgili bir dairesinin yabancı bir yayınında okumuştum. Boraks dekahidratı, ağacı budadıktan sonra budanan yere (mantara karşı) sıvıyorlarmış. Tabi uygulamacı olmadığımdan nasıl yapılacağını bilemiyorum.

Bu konunun, türkiyedeki meyvecilik de dahil olmak üzere, tarım ürünlerinin belki %50 sini, belkide fazlasını direkt olarak ilgilendirdiğini görmemiz olası. O yüzden, uygulamacılardan rica ediyorum. Hobi bahçenizde 10 metrekare domatese de uygulayıp neticelerini paylaşmanızda büyük fayda var.
Allah hayretsin.

acemi_caylak
26-07-2010, 15:56
Sn. Yakup,

Ücreti karşılığı 2 veya 3 kg ürünü bende zeytin ağaçlarında denemek isterim.

Yakup
26-07-2010, 19:34
Kullanıcı adım Yakup oldu.
20 kg lık ambalajlarda satışa sunulduğundan, 2-3 kg satmam olanaksız.Bana adresinizi iletin, karşı ödemeli kargo ile ulaştırayım. Zeytinciler Ocak-Şubat aylarında kullanıyorlar. Yaprak sararmasını bor eksikliğine işaret ettiğini söylüyorlar.

Esasen ben bir hata mı yaptım diye düşünüyorum. Yukarıdaki etiket incelendiğinde, ürünün daha çok ilk bahar ve geç ilk bahar dönemi için uygun olduğu görülüyor.
Yani galiba bir çok üründe deneme yapmak için erken galiba.

Esas denemeler için 8-10 ay bekleyeceğiz mi?
Açıkçası, sanırım bu süreçte daha çok ürünün tanıtımı ve hazırlığı yapılmalı.
(İnsanlar çok erken uyararak hata mı ediyorum? Böyleyse lütfen kusura bakmayın.)
Bu konularda maalesef bilgim olmadığı için, umarım beni mazur görürsünüz.

acemi_caylak
26-07-2010, 19:46
Kullanıcı adım Yakup oldu.
20 kg lık ambalajlarda satışa sunulduğundan, 2-3 kg satmam olanaksız.Bana adresinizi iletin, karşı ödemeli kargo ile ulaştırayım. Zeytinciler Ocak-Şubat aylarında kullanıyorlar. Yaprak sararmasını bor eksikliğine işaret ettiğini söylüyorlar.
Esasen ben bir hata mı yaptım diye düşünüyorum. Yukarıdaki etiket incelendiğinde, ürünün daha çok ilk bahar ve geç ilk bahar dönemi için uygun olduğu görülüyor.
Yani galiba bir çok üründe deneme yapmak için erken galiba.
Esas denemeler için 8-10 ay bekleyeceğiz mi?
Açıkçası, sanırım bu süreçte daha çok ürünün tanıtımı ve hazırlığı yapılmalı.
(İnsanlar çok erken uyararak hata mı ediyorum? Böyleyse lütfen kusura bakmayın.)
Bu konularda maalesef bilgim olmadığı için, umarım beni mazur görürsünüz.

Sn. Yakup,
Merak etmeyin ürünün nasıl kullanıldığını okudum. Zeytin için hasattan sonra diyor. Ben Şubat ayında (Bizim orada su sorunu olduğu için, en geç Mart ayı başında topraktan yapılan uygulamaları kesiyoruz. Çünkü bitkiyi yakma tehlikesi var. Sadece sulama suyuna organik sıvı gübreleri karıştırarak uygulama yapıyoruz.) uygulayacağım. Ki tam dozaj için mikro analiz yaptırmadan uygulamayı düşünmüyorum zaten.

köknar
26-07-2010, 19:46
Bugün sizi aradım ama yoktunuz, mesai arkadaşınızla görüştüm. Kullanım miktarının binde 5 olduğunu söyledi saksı bitkilerimde denemek istiyorum ama doğrusu pek de cesur değilim. İlk fırsatta gelip numune rica edeceğim.

Yakup
26-07-2010, 20:00
Bugün sizi aradım ama yoktunuz, mesai arkadaşınızla görüştüm. Kullanım miktarının binde 5 olduğunu söyledi saksı bitkilerimde denemek istiyorum ama doğrusu pek de cesur değilim. İlk fırsatta gelip numune rica edeceğim.

Sn. Köknar,
Bu yıl biraz yoğun çalışıyorum galiba. Hep avrupa birliği yüzünden. ambalaj malzemelerinin bu kadar çok vaktimi alacağına inanmazdım.
Bir bahçıvan olan dayıma 1-2 sene etidot-67 (yabancı mamuldü galiba) göndermiştim. Bazı çiçeklerinde canlanmaya, bazılarında da sönmeye vesile olduğunu söylemişti.
Hatta bu canlanma için sanırım "kurtulma" kelimesini kullanmıştı. Ama fazlası yakıyormuş. Bence tek olan çiçeklerinizden başlamayın. Yoksa ben de üzüleceğim. Hani sararan çiçeklerinize verin diyeceğim ama ben bu konulardan hiç anlamam. Tek yapmaya çalıştığım, bu işten menfaat sağlayacak sanal kamuoyunu bu konuda bilgilendirmeye çalışmak.

acemi_caylak
26-07-2010, 20:24
Bor eksikliği ile ilgili aşağıdaki linkte ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

http://www.getakimya.com/bitkilerde_bor_eksik.htm

Yakup
26-07-2010, 20:39
Elinize sağlık.
Bu bilgileri zaman içerisinde toplayıp derlesek, 1 sene içinde öyle bir broşür çıkabilir, ki ...
Birazçık mutlu oldum şimdi. :rolleyes:

Yakup
28-07-2010, 21:38
Hazır yeri gelmişken konunun uzmanlarına bir şey sormak istiyorum.
Ben Etidot-67 için tanıtımda bitki besin maddesi demişim ama, bunu bilerek yapmadım. Bunun etiketini tasarlarken, ilgili yönetmeliğin etkisinde kalarak yaptım. Ama şimdi, yönetmelikte ne yazıyordu onu bile hatırlamıyorum. Hatta, yönetmeliği yazanlar çeviri yaparak, kendileri de kafa karışıklığına sebep olmuş dahi olabilirler.
Etidot-67, temel olarak gübre midir, yoksa bitki besin maddesi mi?
Gübreler ile bitki besin maddeleri arasındaki farklar nelerdir?

balbay
29-07-2010, 11:34
Sevgili Yakup Bey,

Kargom geldi, çok teşekkür ederim. 9 Ağustos a kadar bir seyehatim olacak, o tarihten sonra kesinti vermeden ürünü kullanmaya çalışacağım.

Bu süre içerisinde de konuyu araştırıyorum. Bu sayfada paylaşılan ve paylaşılacak olan bilgilerde artmaya başladı, ayrıca seviniyorum.

KAPTANzst
29-07-2010, 12:44
Selam.
Bu formu görmeme neden olan Yakup beye teşekkürler. Daha önceleri bor ile ilgili bitkiye sağladığı yararları okumuştum. Bu aradada bir çok değişik ürünleri test ettim. Bahçenin bir kısminı x gübreyle bir kısmınıda y gübreyle dikip sonuca baktım. Bunu yaparkende kendimi kandırmayayım diye , tarlanın güneş alan yerini ve arazi eğimini 2 eşit parçaya böldüm. Bazı sonuçlar aldım ama beni tatmin etmedi. Birinde kökler fazla olurken diğerinde filizlenme artı. Ama verim artışı hiç birinde istediğim gibi olmadı. Toprak tahlili yaptırdım ve danışarak bu sayfalardan yardım almaya çalışıyorum. Sonunda 13+1 i bulacağım, inanıyorum :=))

Yakup
29-07-2010, 21:42
Çok rica ederim. Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışmak istiyorum. Ama işler biraz yoğunlaştı. Sanırım numune gönderme dışında bir faydam (şimdilik) olamayacak.
Ayrıca, ilginiz için ben de teşekkür ederim.

balbay
29-07-2010, 22:05
Ne kadar doğru bilmiyorum ama, bazı uyanıklar bu mamulü ve bazı diğer piyasada ki benzerlerini birbirlerine karıştırıp, sıvı organik gübre, mucize katkı maddesi, yüzyılın icadı gibi adlarla satıyorlarmış. Abd ve Kanada kökenli bir çok firma hakkında soruşturma açılmış.

Nedeni de basit. Oradan buradan toplanan örneğin 4 ürünü sulandırıyorsun, aslında toplam da bu ürünleri ayrı ayrı alsan 5 para edecekken, mucize organik karışım yalanları ile 25 paraya satıyorsun.

Aklıma bir sürü şey geldi ama, bu bölümün diğer kısmında hayli hararetli ve zaman zaman seviyesiz, küfürlü devam ( maliba bu gün müdahale etti sonunda ) tatışmalara girmemek için bu edindiğim bilgiyi şimdilik tam doğrulamadan o sayfalar da paylaşmak yerine bu alanda paylaşmayı daha doğru buldum.

Ama beni az çok tanıyan arkadaşlar bilirler, ucundan bir işaret yakalarsam, çok kötü araştırma-ispat-hukuksal süreç üçlemesine girerim.

Ne yapayım, buda benim meraklarımdan birisi.

Yakup
29-07-2010, 22:42
Hani iyilik yap denize at derler ya,
Balık bilmezse de, ^Halık bilir diye.
Diğer arkadaşları bilemem, herkes bir gaye için bir şeyler yapıyor. Ben de sanırım psikolojik tedavim için yapmak niyetindeyim. Biraz meraklı ve sorgulayıcı biri olarak, bazı çevirileri bana gelen köylüye vermek istemiyorum. Yapıldığını bilfiil bildiğim ve neticelerine de aynı şekilde inandığım şeyleri köylülere ve çiftçilere sunmak istiyorum.
Bunu yapmama yardım edeceklerden Allah razı olsun.
Bu sene ilçe tarımın fidancılık kursu için dilekçe verdim ama açmadılar. Esasen iyi de oldu (bu sene yoğunum biraz). Ama zaman biraz daha müsait olunca biraz ziraat öğrenmek niyetindeyim. Belki Sn. Balbay beni stajer olarak kabul eder. :)

köknar
29-07-2010, 22:45
Yakup Bey o kurstan benim de haberim olsun.

Yakup
29-07-2010, 23:01
Başvuruları sonbaharda oluyor. Kurs ilkbaharda veriliyor. Bu sene vermediler. Başvuruları İlçe Milli Eğitime Bağlı olan, Bandırma Halk Eğitim Merkezine yapılıyor. Kurs ise, İlçe Tarımda veriliyor.
Her ne kadar talep miktarına (dilekçe sayısına) göre kurs açıyoruz deseler de, sanırım ya biraz keyfi davranıyorlar, ya da ilçe tarımın ziraat mühendisi müsait olursa açıyorlar.
Ben önümüzdeki sene için tekrar başvurmak niyetindeyim. O güne kadar, çok ayrı gayrı düşmezsek sizi de mutlaka uyarırım.

köknar
29-07-2010, 23:06
Foruma üye olduğumuz müddetçe haberdar edebilirsiniz Sayın Yakup. Yalnız kendim için de değil ilgilenen başka arkadaşlarımız da olabilir. Ben takibini kendi adıma yaparım teşekkür ederim bilgilendirme için.

balbay
29-07-2010, 23:07
Stajyer ? Estafurullah, ancak birlikte bildiklerimizi paylaşıp, eksiklerimizi tamamlayarak daha iyisini yapabilmeyi arzulayan insanlarız. Ben kendi namıma çok fazla meraklı, becerene kadar da inatçıyım.

Laf aramızda, çok iyi bir forumun üyeleriyiz. Tabi her yerde olduğu gibi arada arızalı arkadaşlar ve söylemler çıkmıyor değil.

Ama asıl amaç olan, birlikte, bilgili, becerikli, kendisine ve çevresine faydalı, geleceği düşünen ve kendisi yaşamasa da ileri nesillere en iyi yaşama için gereken birikimleri aktarabilen insanlardan olmayı sağlamak bizler gibilerinin felsefesi olmalı diye düşünüyorum.

Yakup
29-07-2010, 23:26
Kula muhtaç olmak ağır,
Yabancıya muhtaç olmak ağırdan da ağır.
Tarım sektörümüzün gerek birey, gerekse ülke bazında sadece Yaradana muhtaç olması için bu gayret.
Bunlar da benim duygu ve ideoloji çorbam. O yüzden,
Çok çalışmak lazım çoook (akıllıca, sakince ve hoş görerek).
Bir kısım insanın sadece kendi menfaatini düşünmesi gayet normal. Bunlarla vakit kaybetmek faydalı değil ki. Biz denemelerimizi yapalım, neticelerini derleyelim. Telif hakkı zımbırtısı olmadan, ulaşabileceğimiz her kese ulaşalım ve onları ikna edelim. İnsanımız zenginleşsin. Bağımsızlaşsın. En azından, piyasa fiyatlarında satacağı üründen zarar etmesin ki sektörlerimiz ayakta durabilsin. Arkamıza dönüp baktığımızda, mutlu olmak için kuvvetli sebeplerimiz olsun.

balbay
29-07-2010, 23:48
Aynen katılıyorum. Bu amaç her sektör de düsturumuz olsa, aşılmayacak engel kalmayacak.

Yakup
02-08-2010, 23:18
Yok mu Bor isteyen?

Vakit bulunca ya da kafama esince, forumdaki diğer yazıları da okuyorum. Tabi özellikle Bor ile ilgili olanları.
Şunu öğrendim, ki bor, mutlaka her bitkiye lazımmış. Sevgili Balbay ve Kaptanzst, bazı denemeler yapıp neticelerini bizimle paylaşacaklar. (Kaptanzst, kargonuz bugün yarın ulaşır). Ama yetmez. Kişi başı 3 er ürün üzerinde çalışsalar, 6 ürün üzerine çalışılmış olacak. Halbuki Bor hemen hemen bütün bitkilere lazımmış. En çok ürettiğimiz ve en çok tükettiğimiz bitkiler ile çalışmalar yapılmalı. Nasipse seneye bir köylü arkadaşıma da ben deneteceğim. Ay çiçeği ve buğday başta olmak üzere, bir kaç ürün deneriz. Biraz da gazımız eksik olmasın, resimlerini de çekeriz. Siz de deneme yapmak isterseniz, Etidot-67 numunesi için, özelime mesaj atabilirsiniz.
Ben bu arada, sizinle iki web adresini paylaşmak istiyorum. İlki, yüksek öğrenim kurumunun Tez Veritabanı: http://tez2.yok.gov.tr,
İkincisi ise milli eğitim bakanlığının orta öğretim ders veri tabanı: http://megep.meb.gov.tr.
Her iki siteden de, teorik ve pratik bazda, ihtiyaç duyulan bir çok bilgi temin edilebilir.
İyi geceler.

KAPTANzst
03-08-2010, 12:12
Selam Yakup bey. Kargoyu aldım teşekkür ederim. 5 litrelik pet kavanoza alarak depoladım. Yaz başını bekliyorum. Bu arada ufak denemeler yaptım . Hazırladığım gübrenin yarısına kattım. 10 lt lik karışımı 2 ye böldüm ve 5 litrelik kısmına 1 yemek kaşığı bor koydum. Tartı aletı yoktu, bende tahmını bir işlem yaptım. 10 günden sonra sadece bu gübreleri kullanacağım. Şimdi zamanı değil ama yinede de deneyeceğim. en başta deneme için 4 kivi ağacı bu konuya ayırdım . Yaz başı 4 adet daha ayırıp denemeye devam edeceğim. Sonuçlar için en az bir sene beklememiz gerekecek.

Yakup
03-08-2010, 19:41
Şimdi benim, denemelerden önce toprak analizi yapmak gerek filan demem gerekiyor diye düşünürken, aklıma şu geldi:
Maksimum binde kaçlık bor çözeltisini, önümüze gelen her toprağa uygularsak, minimum veya sıfır zarar görürüz?
Fikir edinmek için, şundan yararlanalım:
Bor kullanmayanlardan toprak analizi yaptıranlar, topraklarındaki bor oranlarını yazsınlar. Biz de pratik olarak diyelim ki, şu yöredeki toprakta şu kadar bor var. Dolayısı ile % şu kadar çözünürlükteki Etidot-67 çözeltisi, filanca yöreler hariç, rahatlıkla kullanılabilir.
Olmaz mı?

balbay
09-08-2010, 21:29
Yakında ölçekli denemelere başlıyorum, sonuçları ben de merak ediyorum.

KAPTANzst
10-08-2010, 11:40
Şimdi benim, denemelerden önce toprak analizi yapmak gerek filan demem gerekiyor diye düşünürken, aklıma şu geldi:
Maksimum binde kaçlık bor çözeltisini, önümüze gelen her toprağa uygularsak, minimum veya sıfır zarar görürüz?
Fikir edinmek için, şundan yararlanalım:
Bor kullanmayanlardan toprak analizi yaptıranlar, topraklarındaki bor oranlarını yazsınlar. Biz de pratik olarak diyelim ki, şu yöredeki toprakta şu kadar bor var. Dolayısı ile % şu kadar çözünürlükteki Etidot-67 çözeltisi, filanca yöreler hariç, rahatlıkla kullanılabilir.
Olmaz mı?

Bizim yaptırdığımız analizlerde bor oranı belli değil. Analizin daha detaylı yapılması lazım galiba.

Yakup
12-08-2010, 22:47
Öncelikle Ramazan ayınızın bereketli be hayırlara vesile olarak geçmesini dilerim.
Topraktaki bor oranına her analizde bakmıyorlar anlaşılan. Nitekim bor gibi diğer iz elementlerinin hepsine de bakmıyorlar (Siz talep ederseniz başka).
Zeytin gibi, özellikle bora ihtiyaç duyan (veya bizim öyle sandığımız) bitkilerde, çiftçi toprağını götürüyor, ziraatçi de bor eksikliğine bakıyor. Sanırım, bu analizler, bölgelere göre alışılagelmiş farklılıklar göstermekte.
Yine de;
"sulu çözelti olarak binde 5 e kadar bor verebileceksek ve o yöredeki toprakta da maksimum binde 2 oranında bor varsa, biz o yörede binde 3 lük çözeltiyi rahatlıkla kullanabiliriz" teorisi kafama yatıyor.
Böyle bir genelleme yapılabilirse, hesap kitaptan fazla anlamayan ama toprağı tanıyan çiftçiler, hiç zarar görmeden bor kullanabilirler.

agozce
12-08-2010, 23:15
Merhaba Yakup bey, bu ürünü tanıttığınız için çok teşekür ederim. Ülkemiz bor cennneti. Geleceğin en büyük madeni deniyor, bor için savaş planları hazırlanıyor ama kullanımı ve teknolojisi hk. hiç bir şey bilmiyoruz. Bu kadar güzel bir ülke ve bu kadar kötü yönetilen başka bir ülke daha yoktur herhalde.

Bizim Mersin-Anamur da yaklaşık 70 dönüm bahçemiz ve 1300 den fazla ağacımız var. Çoğunluk elma ve ceviz. Toprak çok fakir.Uzun zamandan beri bor kullanmayı düşünüyordum. Damlama sulama sistemimiz var. İlk baharda bende denemek istiyorum. Sizin numune bana yetmez ..:)))

Diğer sıvı gübrelerle veya EM la karışım nasıl tepkime verir acaba ?

Hoşça kalın.

Cumhur Tonba
13-08-2010, 00:36
http://www.etimaden.gov.tr/tr/0_sayfa_ortakSayfa.asp?hangisayfa=4_sayfa_a_5_8

Cumhur Tonba
13-08-2010, 00:47
Gübreler ile bitki besin maddeleri arasındaki farklar nelerdir?

Sayın Yakup,
İçerisinde bitkiler için bir veye daha fazla bitki besin maddesi bulunan her şey gübre olarak adlandırılır. Ve gübreler ikiye ayrılır.
-Organik gübreler
-İnorganik gübreler.

Genel anlamda hayvanların sindirim atıklarını gübre olarak adlandırmamız yanlıştır. Tüm mineral maddeler de bitkiler için bir gübredir.

Kıscası Tüm bitki besin maddeleri bir gübredir.
Saygı ve sevgilerimle.

Cumhur Tonba
13-08-2010, 00:59
Topraktaki bor oranına her analizde bakmıyorlar anlaşılan. Nitekim bor gibi diğer iz elementlerinin hepsine de bakmıyorlar (Siz talep ederseniz başka).
Zeytin gibi, özellikle bora ihtiyaç duyan (veya bizim öyle sandığımız) bitkilerde, çiftçi toprağını götürüyor, ziraatçi de bor eksikliğine bakıyor.

Yakup Bey,
Toprak analizi bambaşka bir konu. Bunları bilirsiniz ki labaratuar ortamında, çeşitli kimyasallar kullanarak miktarını belirliyorlar. Ziaraatçı ile ilgili bir konu değil. Daha ziyade kimyager ya da bu konuda eğitim görmüş kişiler yapıyor. Ve toprak analizinde ilk olarak Azot, fosfor, potas dediğimiğz ana besin maddeleri ile, toprağın su durumu, Ph sı,(Yani asit, baz, alkali) ve bazı önemli iz elementler kontrol ediliyor. Binlerce element var ve her biri bitki için gerekli. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Bir bitkinin tam ve eksiksiz olarak gelişmesi için bir element olan altın dahi gerekli. Bunları sadece bilgi olsun diye eklemek istedim.
Saygı ve sevgilerimle.

Yakup
13-08-2010, 07:18
Sayın agozce,
Siz ihtiyacınız olan Etidot-67 miktarını belirleyin, ben hemen . 1.000 USD/ton fiyattan (faura mukabili, nakliye ve KDV hariç) size temin edeyim. (Yine de numune isteme hakkınız mahfuzdur:))
Ayrıca Sayın Cumhur TONBA nın verdiği linkte yer alan zeolit diye bir şey var ya, işte o mineral üzerine araştırma yapınız. Daha önce verdiğim YÖK linkinde zeoliti aratmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bigadiç işletmesi, yerde teslim (Exworks) olarak 5 USD/ton dan satıyor bu ürünü. Manisa Gördeste ise, özel sektör firmaları, ambalajlı olarak satıyorlar. Toprak kalitenizin gelişmesi hususunda amacınıza çok yardımcı olabilir.
Sayın Cumhur Tonba,
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. O zaman Etidot-67 ye bizim kurumun dediği gibi, Zirai Gübre dememiz teknik olarak doğru.
Bu sitede okumuştum, özellikle 14 tane iz elementi idi galiba, bitkiler için diğer iz elementlere nazaran daha önemli diye. Bu işin net bir denklemi kurulamayacaktır ama, bu 14 iz elementin bitkilere verdiği (veya veremediği) fayda miktarları, diğer onlarca elementten daha fazla olmalı.
Bizim işçilerimizden şu örnekleri duyuyoruz: (buğdaya/ mısıra/ domatese) bor attım ve yan tarlaya göre (%10/ %20/ %30) daha yüksek verim aldım. Şimdi bunun sebebi işçilik veya başka birşey olamaz, çünkü bunu söyleyen kişi, bor atana kadar komşusuyla aşağı yukarı aynı verimi almasa, zaten bize bunu söylemez.
Ancak elbette, %10..%30 gibi verim artışlarının tamamen bora dayalı olduğu gibi bir iddiada bulunmuyorum. Topraktaki bor eksikliğinin giderildiği takdirde, bunun verimde artışa neden olduğunu söylüyorlar (ve akademiklar de rapor ediyorlar) diyorum.
Benim emin olduğum tek şey, bu konuda numune temini ve satış yapabileceğim. İnşaallah bu konuda çalışan arkadaşlar, başarılı çalışmalarını bizimle paylaşabilirler.

faikerkul
13-08-2010, 11:52
sayın bende istesem numune .

faikerkul
13-08-2010, 11:53
Zatwen bir mesaj atmıştım özelinizden.

Yakup
13-08-2010, 12:07
Diğer sıvı gübrelerle veya EM la karışım nasıl tepkime verir acaba ?

Hoşça kalın.

Merhaba, konu ile ilgili maalesef bilgim yok. (Ben satmakla görevli bir endüstri mühendisiyim). Biz o yüzden bu yönde tavsiyelerde bulunmuyoruz. Bu demek değil, ki tepkime vererek sıvı gübrenizi bozacak. Bu konuda kimya bilgisi olan birinden yardım amanızı ya da pilot ölçekte deneme yapmanızı tavsiye etmek durumundayım.
Saygılarımla

Cumhur Tonba
13-08-2010, 14:21
Sayın Yakup,
Topraktaki bitki besin maddelerinden faydalanmayı anlatabilmek için şu örnek verilirdi. Bir fıçı düşünün. Alttan 20 cm. yüksiğinde bir delik. Bu fıçıyı ne kadar doldurursanız dolduyrun ancak 20 cm yüksekliğinde su birikir.

Bitkilerde de beslenme bakımından bu gibi bir özellik var. Toprakta bulunan bitki besin maddeleri kadar, diğer kullanacağına da alır. Yani bitki besin maddelerini orantılı bir şekilde bünyesine alır. Tabii ki bor elementi de toprağa verilince diğerlerininde alımı artar ve verim artışı olur.

Yakup
13-08-2010, 17:54
Bu anlattıklarınız bana ağır geliyor. İnşaallah bu seneki fidancılık kursuna katılabilirim (tabi açarlarsa). O zaman biraz daha kolay anlayabilirim diye umuyorum.
Bor ile ilgili işe girişimin ilk yıllarında okuduğum bir yazı vardı. Sanırım yabancı bir yazıydı. Borun ağaçların dolaşım sistemlerinde ferahlamaya ve dolayısı ile topraktaki diğer besinleri daha rahat almasına vesile olduğunu yazıyordu. Sanki ağacın iştahsızlığını gideriyordu. Ayrıca bor, antifungal dir. Yani mantarlara karşı etkilidir. Burada bir çok insan, borik asit ürünümüzü ayak mantarına karşı kullanmakta. Kimisi ayakkabısının içine koymakta, kimisi de suda çözündürerek vb kullanmakta.
Amerikada, ağaçları budadıkları yerlere borlu (boraks dekahidrat) çamur gibi bir şey sürüyorlarmış (Bunu amerikan ilgili bakanlığının sitesindeki bir makaleden kendim tercüme etmiştim).

Yakup
19-08-2010, 07:11
Bu sabah 4. numune talebi ile karşılaştım. Numune işleri yavaş ama istikrarlı gidiyor gibi.

Yakup
19-08-2010, 07:14
Sayın Yakup,
Topraktaki bitki besin maddelerinden faydalanmayı anlatabilmek için şu örnek verilirdi. Bir fıçı düşünün. Alttan 20 cm. yüksiğinde bir delik. Bu fıçıyı ne kadar doldurursanız dolduyrun ancak 20 cm yüksekliğinde su birikir.

Şimdi anladım biraz (galiba). Bu iz elementler, fıçının deliklerini kapatıyor. Onlar olmayınca, delikler kapanmıyor. Yani bitki gelişemiyor.

Bu da, "bor gibi iz elementlerin, bitkinin topraktaki besin maddelerini (gübreleri) bünyesine daha kolay veya daha fazla alabilmesini sağladığı" tezini destekliyor o zaman.

Yakup
29-09-2010, 21:43
Merhaba,
Ne zamandır yazmak istediğim bir mesele vardı. Nedenini nasılını bilmiyorum. Ama üzerinde durulmelı.
Organik tarım için kullanılan zeolit, Etidot-67 ile karıştırılarak taralla uygulanıyor. Bu durumda, etidot-67, bitkinin bor ihtiyacını karşılarken, zeolit ise (suda çözünmediğinden) bitki tarafından emilmiyor. Yapraklar üzerinde hem güneşin yakmasına hem de zararlı kanatlılara karşı koruma sağlıyor. Tabi zeolit suda çözünmediğinden, taraldaki karışımı sürekli karıştırmak gerekiyor.
Bu dediklerimin hiç birini denemedim. Denediğini söyleyenlerin yalancısıyım.
Zeytinciler başta olmak üzere tüm tarımcılara duyrulur.
(Zeolit de, etidot-67 de ucuz çözümler olduğundan deneme yapanların bilgilerini paylaşmasında maliyetlerin azaltılması yönünden büyük fayda var.)

kayastop
30-09-2010, 16:28
sa.yakup bey sizden aldığım numuneyi ilk olarak ağaç diplerinde yetişen çalılar için ot ilacı olarak kullanacağım *** karışım hazır sonucu bildririm

kayastop
30-09-2010, 16:30
etidot - 67 gerçeken de suda çok kolay çözünen bir madde yani daha karıştrmadan suda çözünüyor inşallah amacımıza uyar

Yakup
01-10-2010, 07:07
sa.yakup bey sizden aldığım numuneyi ilk olarak ağaç diplerinde yetişen çalılar için ot ilacı olarak kullanacağım *** karışım hazır sonucu bildririm

Sn. Kayastop, aleyküm selam.
Konuda yazan ve teknik bilgisi olan arkadaşlarımız daha iyi bilirler ve yorumlayabilirler elbette (Ben tarımdan pek anlamıyorum). Ancak ağaç diplerine kullandığınız zaman, mantara karşı etkili olacağını ve ağaca topraktan bor beslemesi yapmış olacağınızı düşünürüm. Bugüne kadar, bor ürünlerinin ot ilacı olarak kullanılması hakkında özellikle yaptığım bir yorumum veya paylaşımım olmamıştı. Bilenler varsa lütfen yazsınlar. Siz de kendi neticelerinizi yazarsınız.
Ancak, açık sahada depolanan (diğer bir çok maden gibi) bor cevherlerinin yakınındaki otsu bitkilerde kuruma ve bazı otsu bitkilere aşırı bor uygulandığında yakma gibi sonuçlara şahsen ve çok güvenilir kaynaktan şahidim.

acemi_caylak
01-10-2010, 09:03
Ayrıca fazla mitarda borun bitkilere zararlı olduğunu da unutmayın derim. Toprak tahlili yaptırmadan kullanmamanızda yarar var.

Yakup
04-10-2010, 16:02
Bugün bir geri bildirim geldi.
Yaklaşık 10 senedir ceviz ile uğraşan bir abimiz, geçtiğimiz sene Etidot-67 kullanmıştı. Demesine göre, evvelki sene 4 defa ilaçlama yaparken (taralla meyve ilaçlaması), bu sene 2 defa yapması yetmiş. Zehire Etidot-67 karıştırmış. Neticeden çok memnunum dedi.
Kendisinden ben de ceviz aldım, 30-40 tane kırdım hiç çürük yoktu. 1-2 tane zarı kararan vardı.
Cevizi olanlara duyrulur.

Yakup
27-11-2010, 18:37
Yakup Bey o kurstan benim de haberim olsun.

1 Aralık 2010 günü başlıyor. Hafta içi Bandırma Halk Eğitim Merkezine gidip kayıt yaptırabilirsiniz. 96 saat ve haftada iki akşam (Çarşamba-Perşembe)

davut09
27-11-2010, 22:08
Merhaba Sayın Yakup Bey,
Kavun üretiminde denemek üzere ben de bor numunesinden kullanmak isterim. Adresimi özelinize yazıyorum. Selamlar..

TUZZEN
28-11-2010, 02:49
Arkadaşlar benim anlamadığım piyasada çiftçi topluluklarının koparatiflerinin ve diğer kimyasal gübre üreticilerinin azot-fosfat-potasyum...bakır-demir-bor-çinko vb.. gübreler ekonomik olarak satılıyorsa neden aynı kimyasal formlara sahip ürünlerin süslenip püslenip fahiş fiyata satıldığında bunlardan alıyoruz? elementler aynı hatta leonardit ve humutik asit (toprak düzenleyiciler) bile kat be kat daha ucuz.. en çok 3 adet ürünler halinde satılan bu ürünlerin içeriğine bir bakın.. 1 makro elementler azot vb.. 2 mikro elementler demir vb.. 3 yayıcı ve yapıştırıcı.. 1 kg makro ve mikro karma gübre 12 TL 250 gr yayıcı yapıştırıcı 3-5 TL artı humik asit 1 litre 10 TL civarı.. size bol bol yeterde artar bile.. piyasada satılan 3 adet 250 cc lik ürünler ise 50-60 TL civarı..!!!

Yakup
29-11-2010, 14:12
Merhaba Davut Bey,
Ben şu an yıllık izne çıktım. İşletme Müdürlüğümüze faks yolu ile talepte bulunursanız, talebinizin olumlu karşılanacağı kanaatindeyim. Çünkü şu ana kadar, numune taleplerinin geri çevrildiğini görmedim.
Lütfen, 0 266 721 31 25 nolu işletmemiz faksına aşağıdaki gibi iki satır bir yazı ile faks çekin. (Adresinizi ve telefonunuzu da belirtin.) Gereği yapılacaktır.

"Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü'ne
BALIKESİR
Kavun üretiminde denemek üzere 2-3 kg kadar Etidot-67 numunesinin tarafıma gönderilmesini arz ederim.

Tarih
Ad-Soyad
İmza
Adres-Telefon"
Saygılarımla
Merhaba Sayın Yakup Bey,
Kavun üretiminde denemek üzere ben de bor numunesinden kullanmak isterim. Adresimi özelinize yazıyorum. Selamlar..

selimtaşan
17-12-2010, 01:18
Yakut beyi yürekten kutluyorum ,gerek düşüncelerine, gerekse çalıştığı işletmenin ürününü tanıtma ve avantajlarından yararlandırma adına verdiği mücadeleyi taktir ve saygıyla selamlıyorum.Bende yukarıdaki numune talep örneği ile talepte bulundum ,geri dönüş yapıldı ve yollandı sanırım .Bu ürünü hemen deneyip kısa sürede sonuçlarını görebileceğim sistemimde kullanıp sonuçları çok kısa sürede bu konu altında yazacağım .Özellikle YAKUP beye selamlar saygılar.

Yakup
17-12-2010, 07:24
Merhaba,
Esas bu siteyi kuranlar ve bu yolla bilgi paylaşımını sağlayanlar kutlanmayı hak ediyor. Belli bir sabırla devam ettirmek kurmaktan daha zordur eminim.
Benim ise belki cahil cesaretim (belki) kutlanabilir. Lakin, cahil cesaretinin mektepli korkaklığından daha önemli olduğuna da inanıyorum. Eskiler ne güzel söylemiş, Harekette Bereket vardır diye. Tek başınıza yapamayacağınız bir sürü işi, el birliği ile halledebilmek çok zevkli oluyor.

Bor ne işe yarar? Ne kadar kullanılmalıdır? Ben herkese, mutlaka teorik çalışmalarını yapmalarını ve okumaktan imtina etmemelerini şiddetle öneriyorum. Kimse, ama hiç kimse "Ben oldum" dememeli. Olmak, olgunlaşmak zaman işi, ve de sonu yok (insanlar için).

Bor numunesi meselesine gelince: Benim 2-3 kg numuneyi amirime sormadan göndermem olanaksız. Önceki numuneleri de, özellikle etrafıma hediyeetmek için satın aldığım kendi Etidot-67 lerimden göndermiştim. Bunu niye yazdım? Sizin, 2-3 kg numune için iki satır bir dilekçe fakslamaktan imtina etmemeniz için yazdım.

Deneme-yanılma için kötü bir eğitim/öğrenme metodu derler. Ben öyle düşünmüyorum. Neticelerinden ders çıkarıldıkça ve bu dersler de paylaşıldıkça, be metod en iyi metod galiba.

Saygılarımla

Yakup
17-12-2010, 07:31
Bor, Kalsiyumun etkinliği için bitkiye gerekliymiş. Kalsiyum da bitkinin taşınım sistemi için. Dolayısı ile, bitkide iyi bir taşınım için kalsiyum eksikliği olmamalı ve Kalsiyumun da verimli kullanılabilmesi için Bor eksikliği olmamalı.
Hocamız bu bilgiyi yabancı yaprak/damlama gübrelerinin içeriklerini göstererek destekledi. Gübrede %15 Ca varken %0,17 gibi bir oranda da B var.

ozay57
17-12-2010, 23:10
Bor, Kalsiyumun etkinliği için bitkiye gerekliymiş. Kalsiyum da bitkinin taşınım sistemi için. Dolayısı ile, bitkide iyi bir taşınım için kalsiyum eksikliği olmamalı ve Kalsiyumun da verimli kullanılabilmesi için Bor eksikliği olmamalı.
Hocamız bu bilgiyi yabancı yaprak/damlama gübrelerinin içeriklerini göstererek destekledi. Gübrede %15 Ca varken %0,17 gibi bir oranda da B var.

özelinizede msj attığımgibi; salatalık seramda(3000mtkare) ikinci yılım, üçüncü dölü topluyorum. yaklaşık bugünkü toplamamda birbuçuk tonayakın mahsülaldım. haledaha göndermedim sabah kalanını topliyacam. ağaçlarım havaların sıcak gitmesinden dolayı çok çabuk büyüdü ve bunun etkisiile, ilk dölleri ve sorasını sararttı. kış ve nemli havalarda olduğumuz için pasdediğimiz mantari hastalıkolan meyve uçlarında beyaz çürüklük aşırı derecede meyve kaybına neden oluyor. bunu önlemekte kalsiyumdan geçiyor ve ağaç bu aylarda kalsiyumu alabilmesi için bora ihtiyacı varmış. komşumuzun(6000mtkarelik)zorlatedarik ettiği Etidot-67 ile süper sonuçlar aldığını anlattı ve yaklaşık 3 aydır bu ürünü tedarik etmeye çalışıyoruz iki kafadar. gökte ararken yerdebulduk misali size rastladım bu bilgi bankası aracılığı ile lütfen yardımcı olursanız minnettar oluruz saygılarımla

Yakup
18-12-2010, 16:35
Sn Ozay57,
Özelinize de yazdım. Elbette vazifemizi yaparız.
Acaba diyorum, siz de, salatalık serasında Etidot-67 nin kullanımı ile ilgili bilgi paylaşımında bulunabilir misiniz. Görsel olarak, faydalarını ve zararlarını tespit edebilmek açısından 2-3 fidenizde değişij dozlarda uygulayabilir misiniz.
Eğer böyle bir çalışma yaparsanız ve çalışmanızı da (mümkünse resimli olarak) burada bizimle paylaşır mısınız.
Sevaba girersiniz.
Saygılarımla
özelinizede msj attığımgibi; salatalık seramda(3000mtkare) ikinci yılım, üçüncü dölü topluyorum. yaklaşık bugünkü toplamamda birbuçuk tonayakın mahsülaldım. haledaha göndermedim sabah kalanını topliyacam. ağaçlarım havaların sıcak gitmesinden dolayı çok çabuk büyüdü ve bunun etkisiile, ilk dölleri ve sorasını sararttı. kış ve nemli havalarda olduğumuz için pasdediğimiz mantari hastalıkolan meyve uçlarında beyaz çürüklük aşırı derecede meyve kaybına neden oluyor. bunu önlemekte kalsiyumdan geçiyor ve ağaç bu aylarda kalsiyumu alabilmesi için bora ihtiyacı varmış. komşumuzun(6000mtkarelik)zorlatedarik ettiği Etidot-67 ile süper sonuçlar aldığını anlattı ve yaklaşık 3 aydır bu ürünü tedarik etmeye çalışıyoruz iki kafadar. gökte ararken yerdebulduk misali size rastladım bu bilgi bankası aracılığı ile lütfen yardımcı olursanız minnettar oluruz saygılarımla

ozay57
18-12-2010, 21:22
Sn Ozay57,
Özelinize de yazdım. Elbette vazifemizi yaparız.
Acaba diyorum, siz de, salatalık serasında Etidot-67 nin kullanımı ile ilgili bilgi paylaşımında bulunabilir misiniz. Görsel olarak, faydalarını ve zararlarını tespit edebilmek açısından 2-3 fidenizde değişij dozlarda uygulayabilir misiniz.
Eğer böyle bir çalışma yaparsanız ve çalışmanızı da (mümkünse resimli olarak) burada bizimle paylaşır mısınız.
Sevaba girersiniz.
Saygılarımla

****** büyükbi zevk ve heyecanla yaparım.hatta bahsettiğim komşularımın Etidot-67 ile ilgili kazandıkları tecrübeyide anlatırız.çünki okadar memnundularki yana,yana arıyolardı tekrarbu ürünü. ayrıca ağaçlar.net ten takibettiğim bilgiler doğrultusunda sebze,meyve vb.artıklarından hazırladığım enzimleride denemekteyim. eğer küçükdünyamızda büyük işlerde bizimde payımız olabilirse gururduyarımbundan ilginize sonsuz teşekkürler.

cabar
14-01-2011, 20:51
Yakup Bey Merhabalar,

Etidot-67 - Pamuk konusunda daha detayli bilgi nerede ve nasil elde biliriz, eger sizde bu bilgiler var ise lutfen bana email atabilirmisiniz.

Yardiminiz icin simdiden tesekkur ederiz,

Saygilar ve Selamlar, Cabar

Yakup
17-01-2011, 15:53
Yakup Bey Merhabalar,

Etidot-67 - Pamuk konusunda daha detayli bilgi nerede ve nasil elde biliriz, eger sizde bu bilgiler var ise lutfen bana email atabilirmisiniz.

Yardiminiz icin simdiden tesekkur ederiz,

Saygilar ve Selamlar, Cabar

Sn. Cabar,
Özellikle, konu hakında teknik bilgimin zayıf olduğunu hatırlatmak istiyorum.
Mesajınızdan sonra http://tez2.yok.gov.tr/ adresinde bir arama yaptım. Orada 198126 nolu tezde biraz bilgi var. İsterseniz inceleyin.
Temel olarak bildiğim husus, Bor un bitkilerde kalsiyumu aktive ederek dolaşım sistemini kuvvetlendirmesi ve Antifungal olduğu. Ayrıca çiçeklenmeye de faydası olduğu, dolayısı ile çiçeklenmeden önceki dönemlerde bitkiye verildiği söylenmekte. Bitkilerle uğraşmaya da çok vaktim kalmıyor. Galiba ancak 2-3 sene sonra bitki besleme ve yetiştirme konusunda elle tutulur ve günenilir bilgim olacak).
Yukarıda verdiğim linki bir de siz tarayın isterseniz. Benim vaktim çok olmadığından detaylı da taramadım.
Saygılarımla
(Pek yardımcı olamadım, mazur görün lütfen. Bu konuyu açmaktaki amacım da, bilgimle yardım etmek değildi ama, sadece teşvik etmekti.)

bahtiyar02
09-07-2011, 21:01
Sevgili Yakup Bey Etidot-67 kullanıp etkilerini paylaşan kimse veya kimseler oldumu?Anlatılanlara bakılırsa hiçte azımsanmayacak değerde faydaları var. Etidot-67'nin uygulandığı alanların resileri varmı? paylaşırsanız seviniriz.
Saygılar

Yakup
09-07-2011, 21:42
Sevgili Yakup Bey Etidot-67 kullanıp etkilerini paylaşan kimse veya kimseler oldumu?Anlatılanlara bakılırsa hiçte azımsanmayacak değerde faydaları var. Etidot-67'nin uygulandığı alanların resileri varmı? paylaşırsanız seviniriz.
Saygılar

Bu yıl, kullanıcıların sayısının artması vesilesi ile bir çok geri dönüş oldu. Sanırım Önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde, bitki besleme konusunda küçük çiftçi bazında önemli atılımlar olacak.
Öncelikle şunu gördük, ki her 40-50 müşteriden (çiftçiden) birisi gerçekten meraklı ve denemeler yapıyor. Onların geri dönüşlerine geçmeden bir şeyleri hatırlatmak istiyorum: Bitki besleme zincirindeki bir dar boğazı kaldırarak bitkiyi çok rahatlatabilirsiniz belki, ama bunu sihir veya mucize olarak görmemek gerek.Bitkiyi ve onun nelere ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmak lazım her zaman.
Müşterilerimiz (çiftçiler), gerek damlamadan gerekse taral ile ürünlerine kullandılar. Bir çoğu, Etidot-67 nin etkisini 'kudurtma' kelimesi ile ifade etti. Özellikle zeytin, domates ve ayçiçeği tarımı bu yörede çok yapıldığından bunlara ilişkin yorumlardır. Domatesin ve ayçiçeğinin kalsiyumu sevdiğini (teorik olarak) bildiğimden onunla ilişkilendiriyorum. Ancak olumlu yorumlar bunlarla sınırlı değil. Maydanoz ekeni de, mısır ekeni de,ceviz ekeni de, kayısısı olan da benzer yorumlar yapıyor. Kimisi bir daha yeşertti diyor, kimisi kudurttu. Şu ana kadar, konu başından beri söylediğimiz iki teorik bilgiyi yalanlayan yorum gelmedi. Bunların birisi, borun kalsiyumu çalıştırması ve kalsiyumun da bitki iç taşınımını rahatlatması, böylelikle bitkinin, bor eksikliği olan bitkiye göre topraktaki besin maddelerinden daha yüksek oranda bünyesine alıp gelişmesi. Ötekisi ise borun antifungal etkisi yüzünden, meyvede mantari rahatsızlıkların eksilmesi/yok olması. Mesela bu anti mantar özelliğini domatesçiler çok sevdi.
Biz uygulamacı değiliz. Açıkçası ben de bu konuyu ithal olarak 30-50TL/kg maliyetle temin edilen bir ürünün, aslında 2 TL/kg maliyetle temin edilebileceğini duyurmak için açtım. Bu nedenle resim gibi medyalarım yok. Esasen borun bitkide ne gibi sonuçlar vediğini anlatmak da tarım ilçe müdürlüklerinin görevi.
Eti Maden, bu ürünü üretmekle üzerine düşen görevi yaptı bence. İnsanlar tanıdıkça talep artıyor. Hiç bir şey birden olmuyor.
Saygılarımla

oktanyum
09-07-2011, 22:10
Etibank, Etidot-67 adlı ürünü bitki besleme alanında tavsiye ettiğine göre bu ürünün Kimyevi Gübre Tescil Belgesi vardır tahmin ediyorum. Acaba tescil belgesini yayınlamanız mümkünmü dür?

Yakup
10-07-2011, 08:23
Etibank, Etidot-67 adlı ürünü bitki besleme alanında tavsiye ettiğine göre bu ürünün Kimyevi Gübre Tescil Belgesi vardır tahmin ediyorum. Acaba tescil belgesini yayınlamanız mümkünmü dür?
1 nolu mesajdaki arka yüz etiketinin belgeden farkı, üzerinde mühür bulunmamasıdır. Merak edilen etiket bilgileri orada var. Ama bir daha yazıyorum:
Konuyu resmi olarak açmadım. O nedenle belgeyi yayınlamamak daha uygun geliyor. Belge, Bitki Besin Maddesi olarak düzenlendi. Sanırım merak ettiğiniz bilgiler ise şunlar:
Garanti Edilen İçerik : w/w Suda Çözünür Bor (B) : %20,8
Lisans No: 865, Tescil No: 12171
Yalnız TÜGEM in sayfası her halde güncel değil. Listede görünmüyor. TÜGEM'e telefon ederek sorabilirsiniz.

Bilgi anlamında bu konuya katabileceğim fazla bir şey yok. İlk sayfalardaki mesajlardaki yazdıklarımdan tek fazla bilgim, bu güne kadar çiftçilerden olumsuz görüş almadık. Her defasında, taralla yapılan uygulamada binde 5 oranına dikkat etmelerini söyledik. Gerek oranlar hakkında, gerek faydaları hakkında en geniş bilgiyi, meraklı ve bilgili uygulamacılardan edinebilirsiniz. Yani tarımcılardan. Maalesef benim gücüm bu kadar.

Saygılarımla

Yakup
17-08-2011, 22:10
Oğlum iyice yaramaz oldu. (Eşim bazen çıldıracak gibi oluyor).
Arıları önce coşturdum, sonra üşüttüm. İlk defa bahar balı aldım.
Mazota çok zam geldi.
Ben hala bir tek fidan dikemedim.
Mevsim kimini güldürdü, kimini küstürdü.

Konu açılalı bir yıl oldu. Uygulamacı arkadaşlardan olumlu veya olumsuz bir yorum gelmedi. Resim de gelmedi. Ben de zaten daha bir fidan bile dikmedim..

Eğer uygulamacı olursam, bir fidan dikersem, sonra da 2004 model siemens S65 telefonumu değiştirirsem, yeni telefonumla resimler çekerim.

Sonra ben benim yerimde olsaydım... Etidot-67 yi özellikle topraksız tarımda test ederdim. Topraktan kaynaklanan olumsuz unsurları bertaraf etmek için.

Galiba bir şeyleri öğrenmem uzun zaman alacak. Çünkü kendim denemek zorunda kalacağım. Aynı arıları üşüttüğüm gibi.

Biraz zaman alacak.

Zeytinlibahçe
17-08-2011, 22:29
Sn Yakup Ürün biliyorsunuz yeni elimize geçti, yardımlarınız için teşekkürler.

Bizim Halil bey ürünü bir kullansın hiç merak etmeyin elinizde istemediğiniz kadar değerlendirme ve resim olacaktır.

Halil Önen
17-08-2011, 22:42
...
Konu açılalı bir yıl oldu. Uygulamacı arkadaşlardan olumlu veya olumsuz bir yorum gelmedi. Resim de gelmedi. Ben de zaten daha bir fidan bile dikmedim..

...

Bir dikili ağacınızın olmamasına üzüldüm.;)

Bu gün 50 yetişkin zeytin ağacında kullandık. Resim çekmek aklıma gelmedi.

Etidot 67 yi tek kullanmıyoruz. Kaoline ve gülleci bulamacına karıştırıyoruz.

Gündereceğiniz elimize geçsin _ Ayhan Kaptan 40 kg. sipariş vermiş miydi_ :) resim de çekeriz.;)

Biliyorsunuz 600 ağaçta Serdar Hoca da kaoline karıştırarak kullanmıştı.

Etidot 67 yi tek başına kullanmamız da gerekiyor gibi..

Saygılar Yakup bey.

KAPTANzst
18-08-2011, 09:04
Selam
Oğlunuzun yaramaz olduğuna sevindim:D
Darısı benim tornumun basına:D:D:D
Onlar yaramaz olursa daha çok dıkkat çeker ve sevilirler o fazla sıkıntı değil:p

Etidot67 denilen ürün beyaz toz halindeki bor mu ?
Eğer öyleyse..Bana gelen bor için hassas tartı aleti aldım. 1 gr hassaslığı var.
Uygulamaya sonbahardan sonra bahara kadar devam edeceğim. sonuçlar ancak 1 yıl veya 2 yıl sonra alınır diye düşünüyorum.
Fotoğraf konusunda sıkıntı yok ama farkı nasıl göreceğiz. Neye göre ölçü alacağız. Sanırım aynı cinsin yarısına uygulayıp yarısına uygulamasak fark belli olur..
Tahmini ölçülerde önceden kullandım ama pek anlayamadım farkı.
Uygulamayı kaydetmekte gerekir.

Yakup
18-08-2011, 10:49
Selam
Oğlunuzun yaramaz olduğuna sevindim:D
Darısı benim tornumun basına:D:D:D
Onlar yaramaz olursa daha çok dıkkat çeker ve sevilirler o fazla sıkıntı değil:p

Etidot67 denilen ürün beyaz toz halindeki bor mu ?
Eğer öyleyse..Bana gelen bor için hassas tartı aleti aldım. 1 gr hassaslığı var.
Uygulamaya sonbahardan sonra bahara kadar devam edeceğim. sonuçlar ancak 1 yıl veya 2 yıl sonra alınır diye düşünüyorum.
Fotoğraf konusunda sıkıntı yok ama farkı nasıl göreceğiz. Neye göre ölçü alacağız. Sanırım aynı cinsin yarısına uygulayıp yarısına uygulamasak fark belli olur..
Tahmini ölçülerde önceden kullandım ama pek anlayamadım farkı.
Uygulamayı kaydetmekte gerekir.

Evet, beyaz ve neredeyse pudra kıvamında.
Etidot-67 nin iki önemli özelliğinden bahsediyoruz ya, Kalziyumun alımı ve anti
fungal özelliği. Bence çalışmalarda bunlar değişken olarak kabul edilmeli.
Ben tarımcı olsaydım, topraksız ortamda (akan su olabilir), aynı tip fideleri dikerdim. Bazılarına kalsiyumu hiç vermeden bor verirdim. Özellikle domates, kalsiyumu sevdiği için bize farkı gösterebilir. Bazısına bor vermezdim, bazısını da olması gerektiği gibi beslerdim.
Aynı tohumlar, aynı ortamda, farklı tanklardan alacakları farklı besinler ile bir sonuç verirdi gibi geliyor.
Bir de, bazısına sadece yapraktan verirken bazısına da sadece tanktan verirdim ki, bitkinin bünyesine su yolu ile geçen bor ile yapraktan verilenin mantara karşı etkilerinde farklılık var mı diye? Hatta bunun için bazı fidelerime özellikle mantar aşılardım.

Yakup
09-09-2011, 09:20
Fuarlar yaklaştı. Belki görüşürüz. :rolleyes:

Halil Önen
09-09-2011, 09:53

İzmir Tarım fuarı da yaklaştı ( 23_26 Eylül 2o11) :)

Yakup bey, katılmayı düşünüyor musunuz?

Yakup
09-09-2011, 12:48
Katılmamı düşünenler var ama nasıl olacak bilemiyorum. Pazartesi kesinleşir. Eğer hafta sonu Biga'ya göndermezlerse, ya katılımcı olarak ya da ziyaretçi olarak Kurumumuzun standında bulunabileceğim. Hayırlısı.
(:( Ben şimdi kime ne anlatacağım..üfff. Keşke bir iki deneme yapsaydım)

Yakup
09-09-2011, 12:53
İzmir Tarım fuarı da yaklaştı ( 23_26 Eylül 2o11) :)

Yakup bey, katılmayı düşünüyor musunuz?

Valla bana sorarsanız önce seraları gezmeyi, sonra Selahattin hocanın bahçesine gitmeyi, biraz da topraksız domates yemeyi düşünüyorum.Biz, görevlendirme yapılırsa gereğini yapabiliyoruz. Kurumun Biga ve Bursa fuarlarına katılması söz konusu. Daha bize bir talimat gelmedi. Hayırlısı.
( Hem bu sıcakta İzmir'e gidilir mi?:D)

Halil Önen
10-09-2011, 12:02
...
( Hem bu sıcakta İzmir'e gidilir mi?:D)

Her şey sıcaktan soğuğa gider, yine de bu sıcakta bile yeşertemeyiciğimiz tohum yoktur.:p

Editod 67 den çok memnunuz. Bahcem yok kullanamadım diyorsun; biz kullandık ya, tereciye tere bile satarız.;)

Kolay gelsin

Yakup
19-09-2011, 16:14
Şu an çok yoğunum, kısaca değineceğim.
Cumartesi ve Pazar günleri iştirak edebildim.
Çarşamba günü beni soran Sn. Dursun Bey, selamınızı aldım. Teşekkür ederim. Nasib olursa görüşürüz inşaallah.
Selahattin Hoca ile tanıştım (Ayak bakımı yaptırıyordu :) ). Kendisi kesinlikle genç ve ılımlı bir insan. (Bendeki psikolojik yaşlanmışlık onda yok). Ancak, pazar günü gelebilseydi, kendisine ayırdığım hediyemi takdim edecektim. Tekrar görüşemedik.
Bol bol numune dağıttık. Etidot-67 yi anlattık. Kullananlar memnunlar. Meraklılar da ilgi ile dinledi. Biz satmaktan ziyade anlatmaya çalıştık.
İç anadoludan, karadenizden, egeden grup grup katılımlar oldu.
Bor'un topraktaki kalsiyumu bitkiye aldırması dolayısı ile, kalsiyumun bağladığı fosforunda serbest kalmasını (bitki tarafından alınabilir olduğunu) iddia eden bir ziyaretçimiz oldu.
Başka bir ziyaretçimiz de 10 yıldır %1 lik borik asiti sürekli meyvecilikte kullandığını ve hiçbir zarar görmediğini söyledi (Kendisi Dr. ünvanlı imiş ve Bursa/Gürsu dan gelmiş).
Bor kullanıldığında, en çok sağlıklı büyümenin gözlemlendiği söylendi.
Numune gönderilen bazıları ve bizi bilmeyen bazıları bize nasıl ulaşabileceklerini öğrendiler.
İlk fuar tecrübemizdi, bir çok şeyi çok daha iyi yapabileceğimizi gördüm. Tekrarı nasib olursa çok daha verimli bir çalışma yapabiliriz diye umudum var. (Özelden tavsiye isteyen olursa yardımcı olurum).
3 haftadır aralıksız bedenen ve zihnen çalışıyorum. :( Kötüsü, işler bitmiyor (bana kalsa biter ama..)

Hala deneme bahçem yok.
Jojoba yetiştirmek isteyen varsa, fidesini bursadan temin edebilir.

Lütfen, bilgisizce ilaç ve gübre kullanmayın. Temiz ve organik-kimyasal arasında bir tarım yapmaya çalışın.

Fuar bitişinde elde kalan kuru pastaları, katılımcı komşularınıza dağıtabilirsiniz.

Saygılarımla

Safranlı
20-09-2011, 15:47
Ajandama günler önceden yazdıgım bursa fuarını ılk gun sabahın erken saatlerınde neredeyse ılk ziyaretcıler olarak açtık
o gün bin atlı akıncılar gıbı şendik.
büyük bir iştahla stantları gezdım
benım çok sevdıgım EM de arkadaşlarla oturduk ve sohbet ettık
birde ne göreyim editot 67 hemen yanında...
hemen yaklaştım çok kibar bir beyefendi(kendişi iktisatçı imiş)çok ilgilendi
bir seyler ıkram ettıler
teknık noktada hanım efendı yardımcı olmaya çalıştı
sizlerin ve Halıl Önenın kulaklarını fazlaca çıtlattık
numunemıde verdıler hoş sohbet güzel bir ortam oldu
inşallah daha yaygın hale gelır
bene n kısa zamanda saksıda süs bitkilerime denıyecegım
yapraktan uygulanacak oran konusundada sizlerden bilgi rica ediyorum
kolaylıklar dilerim
Dursun KUTAN YALOVA

Yakup
20-09-2011, 18:21
Fuarın ilk üç gününde bulunamadım. Siz şefimiz ile sohbet etmişsiniz. Kendisi de Karacabey'de tarımla uğraşıyor. (Aslında iktisatçı değil, siyaset bilimci). Siz sohbet ederken, ben de ofiste keçileri kaçırmamaya çalışıyordum. :p
O bayan da, 5 gün boyunca iştirak etti. Etidot-67 fabrikasını çalıştıran mühendislerden.
Her zaman söylediğim gibi, ben tarımcı değilim. Sadece süs bitkilerinin tarla bitkilerinden daha hassas bir yapıda olabileceğinden korkuyorum. Bu nedenle sizin yerinizde olsam, Binde 5 oranının daha altındaki oranları (Mesela Binde 2) bir denerdim. Tavsiye edilen genel oran olan Binde 5'i, maksimum olabilecek oran olarak düşünürdüm. Her ne denemesi yaparsam yapayım, asla bütün bahçeme/çiçeklerime birden vermezdim. Mümkün oldukça 1-2 bitkide ön denememi yapar, ilk 3-5 gün daha dikkatlice olacak şekilde yaptığım gözlemlerin neticesine göre hareket ederdim.
Aslında standımızın yeri çok hoşuma gitti sonradan. Forumdaki aktif konuların ortasına düştük.:p Nanotim (solucan gübresi), EM, Green Fodder Sol. (Arpa çimi) standlarına komşuyduk. Ha bir de şu pH-metre satıcısı firma da bizim sokaktaydı..
İçimde kaldı. Bir daha fuara gidersem, standları dolaşarak numune ve katalog dağıtacağım.

KAPTANzst
20-09-2011, 18:51
selam yakup bey,
Binde 5 oranı derken hacım olarakmı ağırlık olarakmı. Ve ne kadar alana kaç litre veya gram.

Yakup
21-09-2011, 07:45
Merhaba,
Bin litre suya 5 kg oranı.
Bunun kaç dekara uygulanacağı ise, ilk sayfadaki ETİDOT-67 nin kullanım tablosuna göre hesap edilebilir.
Örneğin, tabloda 200g/dekar diyorsa, sizin 400 lt çözeltiniz (400 lt lik taralınız) varsa;
1. 400 lt nin binde 5 i 2 kg ettiğinden, tarala 2 kg Etidot-67 konulacak.
2. Dekara 200 g verilecekse, 2 kg Etidot-67 içeren çözelti, 10 dekar alanı sulayacak.

Fuarda öğrendiğim bir başka husus da, özellikle Karadeniz Bölgesinin topraklarında Çinko ve Bor eksikliğinin önemli miktarda olduğu.
Saygılarımla

KAPTANzst
21-09-2011, 09:38
Toplu plarak bilgilerin bir yazıda toplanması çok güzel .
Kısa ve net
Çok teşekkür ederim

Özür
Bu uygulama kaç yılda bir tekrarlanmalı:p

Yakup
21-09-2011, 12:36
...
Özür
Bu uygulama kaç yılda bir tekrarlanmalı:p

Normalde her yıl.
Etidot-67'yi eğer topraktan vereceksek, öncelikle toprağın durumu(pH, organiklik,elektrik geçirgenlik,diğer besinlerin kurmuş olduğu denga vs), bitkinin ihtiyacı, sizin çiftçiliğiniz ve iklim ile alakalı olmalı.

Binde 5 in tamamının kök tarafından alınamayacağını farzetsem, ikinci yıl Binde 5 uygulardım ama ikinci yılın başında olmasa da 3. yılın başında toprak analizi yaptırırdım. Çünkü bitki topraktaki borun tamamını bünyesine almayacaktır.

Sizin çiftçiliğinizle alakalı, çünkü yapraktan uygularsanız şoklama yapmış olacaksınız, topraktan uygulama bitkiye seçme hakkı verecek. Uygulama zamanı da bitkinin alım miktarına etkiyecektir.

O nedenle binde 5 i bir deneyin diyorum hep.
Saygılarımla

idris şenol
29-09-2011, 15:58
selam yorumların çoğunu 0kudum ,umarım etidot67 beklenen neticeyi verir
yaklaışık 3 dönüm kapama ceviz bahçemiz var geçen sene cevizlerde başka bir firmanın bor gübresini kullandım zararlılarla mücadeleyi zamnında ve ölçüsünde yaptım sonuç mükemmel oldu,fakat bu yıl herşey tepetaklak oldu ve cevizde resmen taban yaptık
sizin ürününüz fiyat olarak çok uygun diyer bitkilerimdede kullanıcam
sizin ürünüzü kullanmak isterim

mrduran
29-09-2011, 17:35
Sayın Yakup;

Helal olsun kardeşim sana. Samimiyetin, yardım çırpınışların, kabuğumuzu kırma yönünde öncü cesaretin, stratejik ürünümüzün adeta saklı kalmasının önüne geçmedeki yırtıcılığın, yurtseverliğin ve nice kabaran duyguların için.

Bu sayfa sayesinde, doğru insanları bulduğuna inanıyorum. Ne yazık ki, benim de gittiğim İzmir Tarım Fuarından sonra okudum bu sayfaları. Aksi halde sizinle görüşmeye çalışırdım.

Ailecek başarı ve sağlık/mutluluk dileklerimle. Yeğenim de ALLAH' a emanet olsun, babasının yolundan gitsin inşallah. Saygılarımla.

Yakup
29-09-2011, 19:54
selam yorumların çoğunu 0kudum ,umarım etidot67 beklenen neticeyi verir
yaklaışık 3 dönüm kapama ceviz bahçemiz var geçen sene cevizlerde başka bir firmanın bor gübresini kullandım zararlılarla mücadeleyi zamnında ve ölçüsünde yaptım sonuç mükemmel oldu,fakat bu yıl herşey tepetaklak oldu ve cevizde resmen taban yaptık
sizin ürününüz fiyat olarak çok uygun diyer bitkilerimdede kullanıcam
sizin ürünüzü kullanmak isterim

Çiftçilik artık iyice zorlaştı. Zeytin beş sene önce de aynı fiyatta idi ama mazot değil. Her halde, maliyetini azaltmaya çalışmayan çiftçiler batacaktır zannediyorum. Bu da çok üzücü. Kapitalizm bizi yavaş yavaş yiyip bitiriyor galiba.
Ben ülkemizde bir çok küskün olduğuna inanıyorum. Bilgisi olan, gençliğini toprağa harcayan ama kimse değer vermediği için bu bilgileri heba olan küskünler.
Bor, bitkinin ihtiyacı olan 16 elementten sadece bir tane. Bence, tam olarak bitki besleme yapmak istiyorsak bu 16 elementin hepsinin de aynı kıymete sahip olduğunu düşünerek hareket etmek gerek.
Nasıl ki ayağımızda oluşan bir mantar için hem haricen hem de dahilen ilaç kullanıyorsak ve yerine göre bazen bir metodu diğerine tercih ediyorsak, bitkilere de aynısını yapabiliriz diye düşünüyorum. Nedenleri değişebilir. Kimi zaman maliyeti azaltmak için, kimi zaman daha iyi neticeler almak için, farklı farklı yöntemler deneriz. Burada sıkıntı olan şey şu: Paramız az, hemen hemen herkes yüksek maliyetlerle mucizeler teklif ediyor.Garanti gibi görünen çözümler pahalı vb.
Açık konuşayım, eğer komşunuz zarar etmenizi ve böylece tarlanızı elinizden çıkarma kararı vermenizi dört gözle bekliyorsa, zaten başarı şansınız %50 azalıyor. Bir de sizin yeterli teorik bilgi ve denemeleriniz yoksa, işinizi yetersiz pratikler ile yapıyorsanız..
Belki bu konuda yazılanların hepsi yalan. Böyle düşünmek lazım. Neden böyle oldu demek lazım. İnsanların bilgilerine saygı göstermek lazım.
Yazık ama. Kutsal kitabının ilk emri "Oku" olan bir millet, kapitalistlerin elinde kıvranıyor. Neden? Okumadığı için..
İdris Bey, dilerim Allah hayırlı kazançlar nasib eder. Dilerim toplumumuz daha merhametli, yardımsever ve meraklı olur. Ben, 3 tane ağacım olsa, merağımı gidermek için birini feda etmekten kaçınmazdım her halde. Çünkü en iyi öğretmen hayattır. Yani yaptığımız hatalar..
Saygılarımla

Not: Etidot-67 almak isterseniz, ya İstanbul'dan, ya Bandırma'dan ya da İzmir'den temin edebilirsiniz. Eğer 0.266.7213100 nolu telefonu arayıp "Pazarlama ve Satış Müdürlüğüne bor almak için bağlamalarını söylerseniz, santral sizi bize aktaracak. Beraberce neraden satın almanız gerektiğine karar veririz.

Yakup
29-09-2011, 20:40
Sayın Yakup;

Helal olsun kardeşim sana. Samimiyetin, yardım çırpınışların, kabuğumuzu kırma yönünde öncü cesaretin, stratejik ürünümüzün adeta saklı kalmasının önüne geçmedeki yırtıcılığın, yurtseverliğin ve nice kabaran duyguların için.

Bu sayfa sayesinde, doğru insanları bulduğuna inanıyorum. Ne yazık ki, benim de gittiğim İzmir Tarım Fuarından sonra okudum bu sayfaları. Aksi halde sizinle görüşmeye çalışırdım.

Ailecek başarı ve sağlık/mutluluk dileklerimle. Yeğenim de ALLAH' a emanet olsun, babasının yolundan gitsin inşallah. Saygılarımla.

Estağfirullah,
Benim biraz tuzum kuru her halde. Devlet her ayın onbeşinde tıkır tıkır yatırıyor maaşı. Eğer ben de çiftçi olsaydım acaba bu kadar rahat konuşabilir miydim? Allah yaptıklarımızı hayırlara vesile eder inşaallah.
Bor, endüstrinin hemen her dalında kullanılan bir maden. Ancak ülkemiz endüstrisi maalesef kendi teknolojilerini geliştirme ve bunu halka yansıtma yönünden çok başarılı değil galiba. İnsanımız bilgiyi öğrenene kadar komünist, öğrendikten sonra da kapitalist. Açıkçası, aptalca veya hemen hiç bir katma değeri olmayan şeylerle uğraşmaktan dolayı geri kalmış bir toplumuz. Hatta bu hoşumuza bile gidiyor.
Ben, kimsenin veya her hangi bir kurumun özellikle boru saklı bırakmaya çalıştığını düşünmüyorum. Biz biraz rahat bir toplumuz. Sırtımıza sopayı yiyene kadar tembeliz maalesef. Sonra da canımız çıkana kadar çalışırız. Biz okuyan, araştıran, merak eden bir toplum muyuz? Öyleyiz ama gereksiz ve faydasız şeyler için öyleyiz. Fikri ve vicdanı hür bir toplumdan acaba ne kadar uzaktayız?
İzmir fuarına katılmadık. O dönem, arkadaşlarımın yarısı da yıllık izninde olduğundan, Bursa fuarına bile hafta sonu (mesai dışında) görevli olarak katılabildim. Yani İzmir'e gelemezdim her halde. Ama Bursa fuarından çok memnunum. Bugün birim amiri veya fuar koordinatörü olsam, kesinlikle gübre firmalarına özel hazırlık yapar ve standlarını ziyaret ederek Kurumumu tanıtırdım. İşin ilginç tarafı, bu dediğimi diğer firmalar da yapmıyor. Halbuki fuara gelen firmalar için en önemli kazanç son kullanıcı değil. Fuara katılan diğer firmalar. Ama firmaların önemli bir kısmının, diğer firmalarla görüşme tercihi veya zamanı olmuyor. Aslında rakip firma bile olsa, bir hayırlı işler demek bahanesi ile uğrayıp iletişim bilgileri ve ürün listesinin son halini içeren bir iki sayfa broşür bırakmakta fayda var.
Oğlum, ana okuluna başladı. Şimdilerde biraz daha uyumlu. Allah onun da, bizim de, siz ve ailenizin de sonunu hayretsin inşaallah. Babası ise daha kendisine bir yol bulamadı;).
Saygı ve teşekkürlerimle, Hoşça kalın.

mrduran
29-09-2011, 21:40
Yakup can kardeşim;

Senin gibi düşündüğümden dolayı ''adeta saklı kalmasının...'' dedim. Çünkü biz, hem sakız çiğneyip, hem de örgü öremeyenler sınıfına itilmişiz, başkaları vede içimizdekiler tarafından hep. Sen ve senin gibiler, inşallah bunu değiştirecek. Hatta, örgü örüp, sakız çiğneyip, bisiklet bile kullanabileceğimiz, belkide diğer meziyetlermiz ile şov yapacağımız aşamalara geleceğiz. Gazi' nin adını şeklen kullanmıyacağız, onu yaşayacağiz/yaşarken onu da yaşatacağız, onun gibi olacağız. Damarlarımızda bulacağız onun belirttiği enerjiyi.

Samimiyetinle, konu hakkında bilgin olmadığını belirttin. Ama içindekini, başkaları gibi,ben de okuyabildim. Enginlere sığmayıp taşanları...

Oğlunu disipline et, ama sakın ezme lütfen. Bırak deli dolu yaşasın. Demesin sonra ''Anamın ilki olacağıma, dağda tilki olaydım'' diye. Ukelalığıma ver lütfen:))

Hepinize sonsuz saygılar lütfen. Kalın sağlıkla inşallah.

savagegarden
25-11-2011, 15:39
bugün etiizmir ambarına ulaştım ve yer,fiyat öğrendim.haftaya gidip alıcam.hayırlısı artık

Yakup
26-11-2011, 10:12
Dün bir amirim "google da etidot yazınca senin adın çıkıyor? ne iş?" diye sordu:o
Neyse.. Birinciliği kaptırmamak lazım..
Kiraz ve vişne üreten bir işçimiz, borlu gübre kullanmaktan memnun olduğunu, yılda 3 uygulama yaptığını, ilkinde ağacın yaprakları döküldükten sonra ağacı yıkadığını, ikincisini çiçeklenmeden önceki dönemde yaptığını ve sonuncusunu da meyve tutumundan sonra yaptığını beyan etti. Sonuçlarından gayet memnun olduğunu ifade etti. (Bu arkadaş 3 yılda bir toprağın dönümüne 2-3 ton b.baş gübresi kullanmakta).
Ayrıca, süs biberi için bir çay kaşığı etidot-67 yi, fısfıs içine koyarak bitki daha 10-15 cm gibiyken (çiçeklenmeden önce) biberi yıkadığını (fazla değil 3-4 fıs:)), gerek bitkinin gerek süs biberlerinin iki kata kadar daha iri olduğunu beyan etti.

Geri dönüşler, iz elementlerinin bitki için çok gerekli olduğu, borun da taşınımdaki fonksiyonu yönünden önemli olduğu teorik bilgilerini (bizim için teorik, uygulamacılar için pratik bilgi) doğrulamakta.

zafersu
27-11-2011, 21:29
Sayın Yakup Bey, olumlu çalışma ve çabalarınızı ilgi ile izliyor, gönülden başarılar diliyorum. Sizden Ankara'da Etidot 67 ürününü nasıl temin edebilirim? sorusuna cevap bekliyorum, saygılarımla.

Yakup
28-11-2011, 07:28
Sayın Yakup Bey, olumlu çalışma ve çabalarınızı ilgi ile izliyor, gönülden başarılar diliyorum. Sizden Ankara'da Etidot 67 ürününü nasıl temin edebilirim? sorusuna cevap bekliyorum, saygılarımla.

Sn. zafersu, Eyvallah. Allah hepimizin işini hayreylesin.

Ankarada satış ofisimiz bulunmamakta. Size Bandırmadan kargo ile gönderebiliriz. Eğer bir kaç arkadaş birleşerek alma yoluna gidebilirseniz, nakliye ücreti çok uygun olacaktır. Ambalajlar 20 ve 400 kg 'lık.

Ürün fiyatları haftalık olarak (Dolar kuru değiştiği için) değişmekte olup 28 Kasım-4 Aralık haftasında 1 adet 20 kg lık ambalajda ürün bedeli 43,99 TL dir.
Bize fatura ve iletişim bilgilerinizi iletmeniz ve İşletmemizin IBAN hesabına torba başına 43,99 TL yatırmanız durumunda, yetkilendirdiğiniz kargoya (karşı ödemeli) ürününüz teslim edilecektir.
0 266 721 31 00 dan 3305,3308,3312 numaraları ararsanız bizlerle de konuşabilirsiniz.

Saygılarımla

zafersu
01-12-2011, 21:12
Sayın Yakup Bey, cevabınız için teşekkür ederim, kolay gelsin.

Lilium
02-01-2012, 00:21

Gönen fuarında görüşecekmiyiz :)

Yakup
02-01-2012, 08:35
Gönen fuarında görüşecekmiyiz :)

Abi inşaallah görüşürüz. (Gönen fuarının tarihleri nedir?)
Hem nacak da kaldı, alamadık geçen sefer.

Kasap abime de selam söyle, kambu çayı (mantarı) kalmış mı?

Bu sene için başka planlarım da var. İzmir tarım fuarına nasıl gitsem, birlikte gidelim diye kime teklif etsem diyorum..

Benim işteki pozisyon değişecek galiba. Sanırım mühendislikle ilgili bir birime geçeceğim. Şimdilik beklemedeyim.

Saygılarımla abi, görüşürüz.

Yakup
31-01-2012, 17:45
Arkadaşlar,
Satış biriminden ayrıldığım için, özelden gelen fiyat sorularına net cevap (TL fiyat) veremiyorum.
0 266 7213100 dan 3308 veya 3312 dahili numaraları arayarak, bu konuda net bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımla

Lilium
31-01-2012, 22:07
(Gönen fuarının tarihleri nedir?)

3-8 nisan

bahcedenn
14-03-2012, 10:11
Etidot-67'nin Tarımsal Kullanım İçin Gerekli Bilgiler broşüründe ayçiçeği, mısır, buğday vb. ürünler için kullanımında genelde 1. uygulama ürünün ekiminden önce, 2. uygulama ürün çimlendikten belli bir vakit sonrayı işaret etmektedir. Bu üründen Sn. Halil Abi'nin zeytinlerde ve meyve ağaçlarında anlatımı ile yeni haberdar oldum. Vakit itibarı ile de 1. uygulamayı kaçırdığımız için sadece 2. uygulama ile ürünün faydasını görür müyüz? Saygılarımla...

Yakup
14-03-2012, 11:27
Elbette görürsünüz. Sonunda ürününüzde dolaşım sistemi var va bu dolaşımın verimli çalışması için bor gerekli.
Saygılarımla

athena -asena
16-03-2012, 10:49
Sayın Yakup bey dün eti madencilik hesabına ücretini yatırdım bu sabah kargo elime ulaştı teşekkürler.

Yakup
20-03-2012, 12:16
Orijinal Mesaj Sahibi Yakup
(Gönen fuarının tarihleri nedir?)

3-8 nisan

Abi 7 veya 8 Nisanda Fuara gelmeyi planlamıştım. Ancak, Yurt dışından misafir gelecek. 7 Nisanda Bursa'da olmak zorundayım. Kusura bakma.

Sanırım bu sene de Gönen fuarına gelemeyeceğim.

Olmadı İzmir ya da Bursa fuarına beraber gideriz.

syıldıran
21-03-2012, 10:24
Sn. Yakup ,
Merhaba , bu konu başlığını baştan sona okudum , Etidot-67 adlı ürününüzü zeytin ve narlarda kullanmayı düşünüyorum. Zaman ve paradan tasarruf etmek , defalarca uğraşmamak için diğer tarım kimyasalları ( İnsektisit , fungusit , gübre vb.) ile birlikte karışım halinde kullanmanın daha iyi olacağını düşünüyorum. Merak ettiğim konu bu ürünü diğer tarım kimyasalları ile birlikte karışım halinde kullanabilir miyiz ? Bir kısmıyla karıştırılabilecekse bunlar hangileridir ? Mesela hazır bordo bulamacı veya yazlık beyaz yağlar ile karışım halinde kullanılabilir mi ? Tereddüt ettiğim konu ürününüz ile diğer tarım kimyasallarının reaksiyona girip bozulma ihtimalleri. Selamlar . .

bahcedenn
21-03-2012, 11:33
Merhaba Yakup Bey,
Konuyu sizin açmanız ve Halil Abi'nin de ürün hakkında bilgileri paylaşması ile Etidot 67 hakkında biraz bilgiye sahip olduk. Cuma günü de İstanbul'dan Ayla Hanım'dan numune de aldım. Kendim meyve ağaçlarında Gülleci Bulamacı + Sirke + Etidot 67'yi deneme amaçlı kullandım. Ben olaya ticari yaklaşmadığım için benim için sorun yok. Dayıma da ürünü anlatıp faydalarından onun da yararlanmasını istiyorum. Fakat 500 dönüm buğday ve ayçiçeği işlediğinden dolayı bu geçişi yapmak biraz zor oluyor. Faydasından ziyade ya zararı olursa diye. Zararı olacağını düşünmüyorum aslında fakat diğer ilaçlarla (pas ilacı, kökboğaz ilacı, yabani ot ilacı) ve hümik asit ile aynı anda kullanımı nasıl olur? Ayla Hanım Bandırma'dan bilgi almamı istedi bu konuda. İlginize şimdiden teşekkür ederim...

Yakup
21-03-2012, 13:16
Etidot un diğer ilaç vb ürünlerle karışabilirliği hakkındaki bir iki geri bildirim, ürünün karıştırılmasında bir problem yaşanmadığı yönünde. Ancak, Bordo bulamacının satıcıları, bordo bulamacının içeriğindeki bakırdan dolayı başka bir ilaçla karıştırılmamasını öneriyorlar.

Bu sayfayı açarken, konu ile ilgili olarak "borun temini ve tarafıma gelen geri bildirimleri" konusunda yardımcı olmayı hedeflemiştim. Aynı şey yine geçerli. Borun etkileri ve kullanımı hakkındaki detaylarda ise denemeler yapmanın çok faydası var. Esasen de, bu iş böyle yapılmalı.
Akademik yazılara ve geri bildirimlere göre 500 dönüme şu şekilde kullanın demeliyim değil mi? Demem. Çünkü ben bir arıcıyım, çiftçi gibi bir şey yani. İyi niyetli tavsiyem, bu sene 40-50 dönüme bor kullansın. Hatta, bunu 2-3 farklı yöntem ya da dozajda uygulasın. Sonra fikir yürüterek tecrübesini size aktarsın. Sizde bize..

Arkadaşlar, yardımcı olmuyormuşum gibi. Ama, bilimsel çalışmalarda böyledir. Emek ister, zaman ister, risk ister. Hem unutmayın ki, her çiftçinin çiftçiliği de farklıdır. Her bölgenin toprak ve iklim yapısı vs de farklıdır. Halil ve Ayhan Beylerden (ve daha başkalarından) bu nedenle destek istemiştim.
Halil Bey'in Etidot-67 için yaptığı çalışma ve harcadığı emeği gönülden takdir ediyorum. Çünkü bu konuda, içeriği net olarak belli olmayan ve sadece X firmasının ürettiği Y ilacına bağlı kalmamış oluyoruz. Biz bir hammadenin nasıl kullanılacağını tartışıyoruz. Al bir torba Etidot-67, koy depona, 10 sene sonra kullan. Var mı dahası..
Benim söyleyebileceğim hususlar en basit ve temel olanlar:
-Bor antifungaldır (mantar düşmanı). Küf ve mantari hastalıklarla mücaadelede kullanılabilir.
-Bor kalsiyumu çalıştırır. Kalsiyum (kireçte bol bol var) ise, bitkide taşınımı sağlar. Dolayısıyla bor eksikliği, malzeme (besin) hareketlerinde stres sebebi olacaktır.
-Boru yüksek çözünürlükte toprağa uygularsanız, toprağınızda bir süre ot bitmez.
-Boru çok yüksek çözünürlükte toprağa uygularsanız, toprağınızda hiç bir şey bitmez.

Saygılarımla

agozce
21-03-2012, 13:57
Ben de aldım. Bu yıl elma ve cevizde deneyeceğim. Sonucu bildirirm.

pria
21-03-2012, 14:23
Yakup Bey..
Yakınmışız; ben de Biga'lıyım..

ETİBOR'un bu ürünü piyasaya sürmesine çok çok sevindim..

10 yıl önce zeytinliğimi kurarken, Eskişehir'de bir ilaç bayiinden litresi 14 liraya 1 litrelik 10 şişe ithal, ingiliz malı Bortrac (sıvı bor) ve Zintrac (sıvı çinko) almıştım..
Bortrac'ın sonunu bu şubat topraktan kullandım..

Yıllarca Bandır'madan geçerken yığılı ham borları gördükçe ve elin ecnebisi bunları yok fiyata bizden alıp, tarıma yararlı hale getirip bizlere bir litresini 14 liraya satarken, hep aklımdan hüzünle geçmiştir bu sayfadaki Etidot gibi ürünler niye bizde yok diye..
Niye biz yapamıyoruz diye hayıflanmışımdır..
Bu yüzden ETİBOR'u gerçekten tebrik ediyorum..

Ben fidanlığımda kullandığım 26'lık nitrat, 18.46, potasyum nitrat, 15.15.15 gibi temel besin (N.P.K) kaynakları olan kimyevi gübreleri kullanırken asla en az onlar kadar önemli olan iz elementleride kullanmayı hiç ihmal etmedim..
Özellikle topraklarımızın bor fakiri olduğunu biliyorum ve bitki gelişiminde çok önemli bor ve çinkoyu kullanmayı hiç ihmal etmem..
Ben genelde topraktan yılda bir uygulama yaparım..ayrıca tüm iz elementleri (bor,çinko,demir,bakır,mangan,molibden vs.) barındıran ve her zaman toz olanını tercih ettiğim karışımları, zeytin taneleri mercimek gibi olduktan sonra haşere ilacıyla birlikte yapraktan veririm..

Bor çok önemli bir besin maddesidir..fakat uygun dozlarda kullanmak, toprağı aşırı bor vererek zehirlememek gerekir..

Sizi tanımak ve gayretlerinizi okumak beni çok mutlu etti Yakup Bey..
Kolay gelsin..
Sevgiler..selamlar..

Yakup
21-03-2012, 14:38
Rica ederim.
Sizin de sayfaya iştirakiniz beni sevindirdi.
Saygılarımla.

Fatih Yılmaz
21-03-2012, 20:24
20 Kg bir paket kargo ücreti olarak ne kadar tutuyor arkadaşlar. Kendi fiyatını geçmesinden korkuyorum.

athena -asena
21-03-2012, 20:29
Benim ödediğim kargo Bandırma- düzce/akçakoca fiyatı 11.5 tl .

pria
21-03-2012, 20:37
Bor Uygulamasının Degisik Bugday Çesitlerinde Gelisme ve Toprak Üstü
Aksamda Bor Dagılımı Üzerine Etkisi

http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-00-24-2/tar-24-2-15-9901-6.pdf

.....................
http://www.tarlabitkileri.gov.tr/arsiv/bor_miktari.pdf

.....................

http://eskidergi.cumhuriyet.edu.tr/makale/1617.pdf

Yakup
22-03-2012, 08:58
Sayın Yakup bey dün eti madencilik hesabına ücretini yatırdım bu sabah kargo elime ulaştı teşekkürler.

11,50 TL. İyiymiş. 42,00+11,50=53,50 TL/20 kg. ani kg fiyatı 2,68 TL ye gelmiş. (Arada kargonun reklamını da yapmışsınız.. :) )

athena -asena
22-03-2012, 09:43
11,50 TL. İyiymiş. 42,00+11,50=53,50 TL/20 kg. ani kg fiyatı 2,68 TL ye gelmiş. (Arada kargonun reklamını da yapmışsınız.. :) )

Yakup bey Kargo reklamı yaptık ama firma ismi vermedim. sonuçta siz yolladığınız için seçme şansımız yok ama kargo ücreti çok uygun.

Yakup
22-03-2012, 12:43
Yakup bey Kargo reklamı yaptık ama firma ismi vermedim. sonuçta siz yolladığınız için seçme şansımız yok ama kargo ücreti çok uygun.

Bir yanlış anlamaya sebebiyet vermemek için ekleme ihtiyacı hissediyorum:
Satıştaki arkadaşlar, eğer müşteri kargo firması belirtmez ise, çoğunlukla anlaşmalı kargo ile gönderebilirler. Eğer kargo firması bildirilirse, bildirilen kargo firması kullanılacaktır.

Saygılarımla

syıldıran
23-03-2012, 13:10
Etidot un diğer ilaç vb ürünlerle karışabilirliği hakkındaki bir iki geri bildirim, ürünün karıştırılmasında bir problem yaşanmadığı yönünde. Ancak, Bordo bulamacının satıcıları, bordo bulamacının içeriğindeki bakırdan dolayı başka bir ilaçla karıştırılmamasını öneriyorlar.

Bu sayfayı açarken, konu ile ilgili olarak "borun temini ve tarafıma gelen geri bildirimleri" konusunda yardımcı olmayı hedeflemiştim. Aynı şey yine geçerli. Borun etkileri ve kullanımı hakkındaki detaylarda ise denemeler yapmanın çok faydası var. Esasen de, bu iş böyle yapılmalı.
Akademik yazılara ve geri bildirimlere göre 500 dönüme şu şekilde kullanın demeliyim değil mi? Demem. Çünkü ben bir arıcıyım, çiftçi gibi bir şey yani. İyi niyetli tavsiyem, bu sene 40-50 dönüme bor kullansın. Hatta, bunu 2-3 farklı yöntem ya da dozajda uygulasın. Sonra fikir yürüterek tecrübesini size aktarsın. Sizde bize..

Arkadaşlar, yardımcı olmuyormuşum gibi. Ama, bilimsel çalışmalarda böyledir. Emek ister, zaman ister, risk ister. Hem unutmayın ki, her çiftçinin çiftçiliği de farklıdır. Her bölgenin toprak ve iklim yapısı vs de farklıdır. Halil ve Ayhan Beylerden (ve daha başkalarından) bu nedenle destek istemiştim.
Halil Bey'in Etidot-67 için yaptığı çalışma ve harcadığı emeği gönülden takdir ediyorum. Çünkü bu konuda, içeriği net olarak belli olmayan ve sadece X firmasının ürettiği Y ilacına bağlı kalmamış oluyoruz. Biz bir hammadenin nasıl kullanılacağını tartışıyoruz. Al bir torba Etidot-67, koy depona, 10 sene sonra kullan. Var mı dahası..
Benim söyleyebileceğim hususlar en basit ve temel olanlar:
-Bor antifungaldır (mantar düşmanı). Küf ve mantari hastalıklarla mücaadelede kullanılabilir.
-Bor kalsiyumu çalıştırır. Kalsiyum (kireçte bol bol var) ise, bitkide taşınımı sağlar. Dolayısıyla bor eksikliği, malzeme (besin) hareketlerinde stres sebebi olacaktır.
-Boru yüksek çözünürlükte toprağa uygularsanız, toprağınızda bir süre ot bitmez.
-Boru çok yüksek çözünürlükte toprağa uygularsanız, toprağınızda hiç bir şey bitmez.

Saygılarımla

Sn. Yakup ,
Etidot-67 adlı ürününüzü kullanmayı düşündüğüm için o mesajı yazmıştım. Yerli bir ürün olması ve ucuz olması muhakkak çok güzel. Beni düşündüren 1 torba ürüne verilecek olan 50-60 TL. gibi bir para değil , uygulama konusundaki soru işaretleri. Yetiştiricilik yapanlar beni daha iyi anlıyacaklardır ; Her gübreleme veya ilaçlamayı ayrı ayrı yapacak olursak büyük para ve zaman kaybı olmaktadır , bu nedenle karışım halinde kullanılabilecek kimyasalları karışım halinde kullanmak bir kazanımdır. Mesajımı bu nedenle yazmıştım. Yetiştiricilik yapan bizlerin kimyasalları karışım halinde kullanımda yaptığımız gözlemler (renk ve/veya koku değişimi , çökelti olması , gaz çıkışı vb.) karışımın yapılabilirliği konusunda yeterli olmamaktadır. Sizin de pazarlama elemanı olarak bu konuda yeterli bilgiye sahip olamamanız doğaldır. Bu düşünceyle Etidot-67 adlı ürününüzün üretildiği birimdeki kimya mühendislerinden bu konuda bilgi alarak bizleri aydınlatabileceğinizi düşünüyorum. Eğer bu konulara açıklık kazandırabilirseniz ürününüzün pazar payı daha da büyüyecektir. Selamlar . .

Yakup
23-03-2012, 15:14
Sn. Yakup ,
Etidot-67 adlı ürününüzü kullanmayı düşündüğüm için o mesajı yazmıştım. Yerli bir ürün olması ve ucuz olması muhakkak çok güzel. Beni düşündüren 1 torba ürüne verilecek olan 50-60 TL. gibi bir para değil , uygulama konusundaki soru işaretleri. Yetiştiricilik yapanlar beni daha iyi anlıyacaklardır ; Her gübreleme veya ilaçlamayı ayrı ayrı yapacak olursak büyük para ve zaman kaybı olmaktadır , bu nedenle karışım halinde kullanılabilecek kimyasalları karışım halinde kullanmak bir kazanımdır. Mesajımı bu nedenle yazmıştım. Yetiştiricilik yapan bizlerin kimyasalları karışım halinde kullanımda yaptığımız gözlemler (renk ve/veya koku değişimi , çökelti olması , gaz çıkışı vb.) karışımın yapılabilirliği konusunda yeterli olmamaktadır. Sizin de pazarlama elemanı olarak bu konuda yeterli bilgiye sahip olamamanız doğaldır. Bu düşünceyle Etidot-67 adlı ürününüzün üretildiği birimdeki kimya mühendislerinden bu konuda bilgi alarak bizleri aydınlatabileceğinizi düşünüyorum. Eğer bu konulara açıklık kazandırabilirseniz ürününüzün pazar payı daha da büyüyecektir. Selamlar . .

Sn. syıldıran,
Ben de kendi cevabımı okuyunca sanki biraz tepkili yazmışım izlenimine kapılıyorum. Kusura bakmayın.

Etidot-67'nin tarımda kullanımı ile ilgili durumumuz şu: Kurum, esasen hammaddeci. Yani tarım sektöründe son kullanıcıdan ziyade, gübre imalatçılarına ürün sağlar pozisyonda. Ürünlerin tarımda kullanım detayları ile ilgili olarak, yasaların zorunlu kıldığı şartlar dışında bir çalışma yapmak, Kurumdan ziyade üniversitelerin, Tarım Müdürlüklerinin vs. görevi. Ki, bu yönde gayet iyi çalışmalar da var.

Burada çiftçi yönünden önemli olan, Kurumun bayilik vs vermeden son kullanıcıya da satış yapıyor olması (Hümas'ın, TKİ bayilik vermeden önceki ve sonraki fiyatlarını bilenler beni gayet iyi anlayacaklardır). Kaldı ki bu tür konularda benim yorum yapma lüksüm yok. Çünkü Kurum adına konuşamam. Sadece, Etidot-67 nin temini ve kullanımı ile ilgili halkımıza bir nebze yol gösterici olabilirim. Gerisi gerçekten sizin (tarımcıların) işiniz.

Ayrıca, hiç bir ilaç üreticisi de, kalkıp çiftçiye Etidot-67 yi şöyle kullanınız diye açıklama yapmak istemez. Çünkü onlar da çeşitli bor ürünlerinden çeşitli gübreleri imal etmekte ve bunu satmaktalar. Çiftçiyi hammaddelere ve bunların temin yollarına yönlendirmemeleri de bu yönüyle mantıklı.

Elbette dediğiniz maliyet hususları çok çok önemli. Zaten ilk mesajımdan son mesajıma kadar, ve konuya destek veren diğer arkadaşların mesajları da hep maliyetleri ve daha uygun/doğru tarım yapılmasını hedeflemekte.

Ben (ki artık satış personeli değilim) eğer sizin bu soruyu sormanıza, bu sorunuzun yüzlerce insan tarafından okunmasına ve aklınızda küçük bir soru işareti kalmasına vesile olmuşsan, görevimi yaptım demektir.
Peki sorunuzun cevabı için internette teorik araştırma yapıp ve neticesinde bir şeyler yazarsam ne olur?
1. Sonucu ne olursa olsun, toplumsal gelişmeye değil, ezberciliğe hizmet etmiş olurum. Eğer ezberciliğe hizmet edersek, emin olun 1 cm bile ilerleyemeyiz.
2. Amirimden izin almadan teknik bir açıklama yaptığım için yasalara aykırı davranmış olurum.

Sorunuzun cevabı ile ilgili temennim, bunun denemesini yapan birisinin cevap vermesi ve tartışması.

Beni anlayışla karşılamanız temennisi ve saygılarımla.

idris şenol
23-03-2012, 19:31
sevgili arkadaşlar bor madeni gibi madene sahip olmak hele hele eti maden işletmelerin sahibi olmak veli nimet(özel de olsa bu fiyatlar hayel olurdu)
her şeyin fazlasıde eksiğide zararlı
buğdayda bor kullanmımı topraktaki eksikliğine göre olmalı aksi takdirde yarar sağlamaz belkide zararı olur
ayçiçekte bor kullanımını araştırtdım ayçiçek tablosunu ortasına kadar doldurması gerekir
o seneki yağaşlara bağlı olarak%95 lere ulaşan başarı sağladığını gördüm
ayrıca cevizde dökülme oranı çok azaldı
kısacası toprağnız organik ve minarel yönünden eksikliği önemli
tavsiyem hiç olmazsa birdefa mikro element testi yaptırmanız yönünde saygılarımla

idris şenol
24-03-2012, 21:09
yakup bey taşın altına sokan ender devlet yöneticilerinden biri
bence mevki ve makamı daha üst seviyelede umarım daha yukaralara çıkar

Yakup
06-04-2012, 20:39
...

İki hafta kadar önce, Çeltikçi köyünden bir tanıdığım, zeytin ağaçlarına yapraktan Etidot-67 uygulamıştı. Dün akşam sordum, çok memnundu. Ağaçları orta büyüklükte gemlik tipi. Ağaç başı yaklaşık 20 gram gelecek şekilde budamadan hemen sonra atmış. Tomurcuktan sonra bir daha atacak herhalde. Bakalım ne olacak?

Lilium
06-04-2012, 21:05
...

İki hafta kadar önce, Çeltikçi köyünden bir tanıdığım, zeytin ağaçlarına yapraktan Etidot-67 uygulamıştı. Dün akşam sordum, çok memnundu.

İki haftada ne gibi değişimler görmüş.

Yakup
06-04-2012, 23:17
Ağaçlar (daha) canlı dedi. (Canlılık) kendini hemen belli ettiriyor dedi. Çok güzel dedi. Öyle dedi. Tekrar gittiğimde daha köşeli yorumlar isterim.

Karpuz fidelerine de Binde 2,5 oranında kullanacak. Eğer fidelere bir şey olursa, arıcılık için başka köy bulmam gerekebilir :D (Adam 1000 tane karpuz fideledi ve üç beş bin tl öngörüyordur herhalde.)

Çınarmunarı
08-04-2012, 11:31
Sayın Yakup bir aksilik olmazsa pazartesi günü etidot-67 gübresini İstanbul'dan 20 kg olarak alıyorum.Ben ilk olarak şöyle kullanmayı düşünüyorum.Lütfen hatam varsa düzeltirseniz sevinirim.
3 yaşındaki ceviz fidanlarına: 20 gr fidanın etrafına elle toz halinde serpiştirmek.
15 yaşındaki ceviz ağaçlarına: 25 gr ağacın etrafına elle toz halinde serpiştirmek.

Yakup
08-04-2012, 12:15
Sn Çınarmunarı,
Benim bu konudaki fonksiyonum, çiftçimizi yönlendirmek, geri bildirimleri toparlamak ve ürünün ulaşılabilirliği hususunda destek vermek.

Sn Lilium (abi), cevizler ile ilgili mutlaka deneme ve yorum yapacaktır.

Bor ürünleri, yapraktan da, topraktan da uygulanabilir. Yapraktan uygulamada açık çiçeğin üzerine atmayın. Kendiniz aynı bahçe içerisindeki 3-5 ağaca bilerek faklı deneme yapıp gözlemlerseniz, sanırım uygulama konusunda daha emin olursunuz.

3 yaşındaki ceviz için 20 g çok gibi geldi. Ama topraktan uygulayacağınız için muhtemelen zarar vermeyecektir. (Yine de Lilium abi yorumlarsa daha iyi olur)

Yine de unutmayın lütfen. Bor, yüzsek dozlarda zehirlidir. Eğer doygun bir etidot-67 çözeltisini toprağa dökerseniz, o toprakta bir şey yetişememeli.

Açıkçası, birisinin çıkıp, ben bor kullandım zarar ettim demesinden hep korkuyorum. Son mesajlarımda bahsettiğim çeltikçideki arkadaşım, yan köyde bu konuda birisi ile tartışmış. Dediğine göre adam bor kullanarak ağaçlarına zarar vermiş ve kahvede kötülüyormuş. Arkadaşım bundan bahsaderklen o adama saydırıyordu.. :)

Saygılarımla

Lilium
08-04-2012, 20:55
(Yine de Lilium abi yorumlarsa daha iyi olur)

Sevgili yakup, etidot-67 hakkındaki bilgim senden fazla değildir, ama tecrübelerime dayanarak bir kaç bir şey söylemek eklemek isterim.

Etidot-67 bir ilaç gibi düşünülmemesi gerekir (öyle düşünen yok ama öyle algılanabilir.) etidot-67 de sonuçta bir zirai gübre, nasıl ki, diğer zirai gübreleri uygun miktarlarda attığımızda yarar görüyorsak fazla attığımızda da yakıyorsa etidot-67 den bunu anlamak gerek.

Bir ikinci bir şeye daha değineyim (Yanılıyor olabilirim bu benim fikrim) Bor toprakta çabuk kaybolan ya da çabuk uçan bir gübre değil, bor kulanmayı önerebiliriz fakat gelişi güzel değil, yılda dört beş defa olmamalı, toprağın analiz değerlerine göre kullanılmalı, analiz raporları yoksa ve toprağınızın topraklarınızın borca zayıf olduğunu düşünüyorsanız bir topraktan bir yapraktan uygulamak yeterlidir.

Örneğin türkiyenin bazı bölge topraklarında bor yeterince vardır, var olan bor'a tekrar bor atmak bana katliam gibi geliyor, o nedenle en güzeli analiz raporlarına göre kullanmak.

Ben ilk uygulamamı yaptım (topraktan), bizim topraklarımıza hiç uykulanmayan bir gübre bor'ca da zayıf, hiç bor uygulanmadığı için ben ilk etapta altı yaşındaki ağaçlarıma bir çay bardağı kadar verdim, ikinci bir uygulamayı da yapraktan 400 litre suya 200 gram vererek sezonu kapatacağım, daha fazlada kullanmayı düşünmüyorum.
Sonuçlarını da iki hafta sonra sorma :) sezon sonunda konuşuruz. :)

Haa sahi yeri gelmişken sorayım merakımı yenemedim bağışlayın. O etidot-67 kullanan arkadaş, ağaçlara henüz su yürümediği bir dönemde iki haftada yararlı olduğunu nası fark etmiş hala şaşıyorum. :)

adam bor kullanarak ağaçlarına zarar vermiş ve kahvede kötülüyormuş.
İşte yukarıda da bahsettiğim gibi bir durum, aynı zirai gübre gibi, dozunu aşarsan yakar, sonrada suçu senin üzerine atar, bende de hiç suç varmı yokmu diye düşünmez, ya gübreyi ya da kişiyi kötüler.

Sn Çınarmunarı'yla özelden görüştük umarım yardımcı olabilmişimdir.

Yakup
09-04-2012, 06:59
Haa sahi yeri gelmişken sorayım merakımı yenemedim bağışlayın. O etidot-67 kullanan arkadaş, ağaçlara henüz su yürümediği bir dönemde iki haftada yararlı olduğunu nası fark etmiş hala şaşıyorum. :)

Not edildi. Hafta sonu gidince sorulacak:

1. Zeytinler uyandı mı/ uyanmadı mı?
2. Boru ne zaman attın?
3. Ne gibi farklılıklar var, müsaitsen beraber bakalım mı?

Dur bakalım, hepsini unutmazsam, bir de görüşebilirsem sorarım inşaallah.

Sağlıcakla kalın

Lilium
09-04-2012, 13:49

Ağaçlar henüz yeni uyanıyorlar.

2. Boru ne zaman attın?

Boru bir hafta önce pazartesi günü attım.

Baksakta Bu faklılıkları anlamak oldukça güç, şöyle anlatayım.
Bahçeye mutlaka başka uygulamalar bahar uygulamaları da yapılmış olabilir, hayvan gübresi zirai gübre (vs) gibi, o nedenle iyi bir gelişim varsa bile bu bordan demek yanıltıcı olabilir.

Bence farklılığını yararını en iyi anlama şekli yazın olabilir, baharda verilen diğer gübrelerden sonra yani bu gübrelerin etkileri geçtikten belli bir süre sonra sadece etidot-67 topraktan ya da yapraktan verilerek (yapraktan verilmesi daha kısa sürede etki gösterir anlaşılır) gözlem yapılarak daha kesin net bir şeyler söylenebilir.

...

Yakup
09-04-2012, 16:01
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yakup

Ağaçlar henüz yeni uyanıyorlar.

2. Boru ne zaman attın?

Boru bir hafta önce pazartesi günü attım.

Baksakta Bu faklılıkları anlamak oldukça güç, şöyle anlatayım.
Bahçeye mutlaka başka uygulamalar bahar uygulamaları da yapılmış olabilir, hayvan gübresi zirai gübre (vs) gibi, o nedenle iyi bir gelişim varsa bile bu bordan demek yanıltıcı olabilir.

Bence farklılığını yararını en iyi anlama şekli yazın olabilir, baharda verilen diğer gübrelerden sonra yani bu gübrelerin etkileri geçtikten belli bir süre sonra sadece etidot-67 topraktan ya da yapraktan verilerek (yapraktan verilmesi daha kısa sürede etki gösterir anlaşılır) gözlem yapılarak daha kesin net bir şeyler söylenebilir.

...

Cuk.. :(

Çınarmunarı
12-04-2012, 14:30
Sonunda bende bu gübreyi aldım ve liliumun sözlü olarak telefonda tarif ettiği gibi kullandıracağım.Bakalım hayırlısı...

metin71
13-04-2012, 01:22
Sevgili yakup, etidot-67 hakkındaki bilgim senden fazla değildir, ama tecrübelerime dayanarak bir kaç bir şey söylemek eklemek isterim.

Ben ilk uygulamamı yaptım (topraktan), bizim topraklarımıza hiç uykulanmayan bir gübre bor'ca da zayıf, hiç bor uygulanmadığı için ben ilk etapta altı yaşındaki ağaçlarıma bir çay bardağı kadar verdim, ikinci bir uygulamayı da yapraktan 400 litre suya 200 gram vererek sezonu kapatacağım, daha fazlada kullanmayı düşünmüyorum.

Sayın Lilium merhaba

Yakup beyden aldığım bilgilerle 20 Kg.lık Editod-67'i kullanmak istiyorum. " Ağaçlarıma bir çay bardağı kadar verdim " demişsiniz. Acaba bu her ağaç başına (topraktan) düşen rakam mı yoksa toplam mı ?

Birde sormak istediğim bahçemde topraktan ve yapraktan Organik Sıvı Gübre kullanmayı düşünüyorum. Firmanın tavsiyesi ' kimyasal kullanılır ise 15 gün organik ürünü kullanmayınız' şeklinde.

Acaba Etidot-67'i kimyasal olarak mı değerlendirmeliyim, yoksa mineral olarak kullanabilir miyim dersiniz ?

Lilium
14-04-2012, 00:45
Sayın Lilium merhaba

Yakup beyden aldığım bilgilerle 20 Kg.lık Editod-67'i kullanmak istiyorum. " Ağaçlarıma bir çay bardağı kadar verdim " demişsiniz. Acaba bu her ağaç başına (topraktan) düşen rakam mı yoksa toplam mı ?

Ağaç başı, ağaçlarım altı yaşında taç iz düşümlerine verip çapa makinasıyla karıştırdım.
Ağaçlarınız daha küçükse bu miktarı azaltabilirsiniz.

Acaba Etidot-67'i kimyasal olarak mı değerlendirmeliyim, yoksa mineral olarak kullanabilir miyim dersiniz ?

Kimyasaldır.

Yakup
14-04-2012, 08:27
Kimyasal olmayan bir şey var mı? :confused:

Yakup
14-04-2012, 10:18
Konuyu biraz toparlasak mı? Yorumuma eleştri bekliyorum:

Eğer bir ilaç aynı ayda besin değerine sahipse, besin maddesi yani gübre olarak nitelendirilebilmekte ve kullanılabilmektedir.

Bor, zehirli bir besin gibi düşünülebilir. Düşük dozlarda bitki için sadece besin (ve ilaç) iken zararlılar için ise zehirdir. Düşük dozda bor kullandığınızda antifungal yani mantar öldürücüdür. Ancak bitki için besindir (yenebilen mantarlar hariç).

Dozu yükselttiğinizde iş değişmekte, herbisit ve pestisit özellikleri ön plana çıkmaktadır. Yani ot (bitki) ve böcek öldürücü ilaç olmaktadır. Eğer herbisit ise, tahta gibi ölü ahşap malzemeler için koruyucu da olmaktadır. Ahşaba emprenye edilen yüksek dozda bor, onu biyolojik aşınmadan koruyacaktır (çürümesine engel olacaktır).

En temel besin olan su da bir kimyasaldır. Organik ilaçlar da kimyasaldır.

Soruda kastedilen aşırı kimyasal kullanımı gibi bir şey baliba. Eğer kullanılacak malzemenin muhteviyatında ağır metaller gibi sıkıntılı elementler olması gereken düzeyde ise (veya yoksa), yani kullanılan kimyasalın saflığı uygun bir ölçüde ise, tek sorun kullanım miktarı ve metodu?

(Mineraller de kimyasal. Mesela, boraks kimyasalı ile boraksın elde edildiği Tinkal minerali arasındaki fark, tinkalin içerisindeki toprak, kil gibi istenmeyen maddelerin bulunmasıdır.)

Biz bu konuda, kullanım miktarlar ve metodlarının tespiti ile, bilgilerimizi arttırmaya çalışıyoruz.

(Olmuş mu :confused:)

Yakup
16-04-2012, 07:42
...

15 Nisan Pazar günü köye gittim. Arkadaşı buldum Soruları sordum.

Zeytin zaten uyumuyor dedi (Öylemi gerçekten?).
Etidot-67' yi 20 gün önce, budamadan hemen sonra yapraktan verdim dedi.
Hatta zeytinin yeninda sökmeyi düşündüğüm kuru meyve ağaçlarına da verdim dedi.
Bir hafta on gün içinde zeytinler, bol filiz patlattılar, sanki budanmamış gibi oldular dedi.
O kuru meyve ağaçlarını traktörle sökmeyi düşünüyordum, ama onlar da acayip filizlendiler dedi.
Öyle dedi.
Nakil hataları hariç, Vallaha öyle dedi.

Sıkıntı olmazsa resimleri de yüklerim.

Lilium
16-04-2012, 13:25
Zeytin zaten uyumuyor dedi (Öylemi gerçekten?)..
Sevgili yakup,
Zeytin diğer ağaçlar gibi yaprağını dökmese de sonbaharla birlikte ağaçlara su yürümesi durur, kışın dinlenme dönemine girer, yeşil aksam çalışması (gelişmesi) durur, öylece bekler.
Baharda da sıcaklıklarla beraber ağaçlara su yürür yeşil aksam da çalışmaya başlar.
Dediğiniz tarihlerde bunun olması mümkün değil, yazdığınız tarih 06-04-2012 birde iki hafta öncesi yani mart 20 ler oluyor, filiz çalışması olması mümkün değil, Ha ağaçın üzerindeki geçen yılki yaprakraklar da bir değişim (renk canlılığı) görmüş olabilir.
Hatta zeytinin yeninda sökmeyi düşündüğüm kuru meyve ağaçlarına da verdim dedi.
Bir hafta on gün içinde zeytinler, bol filiz patlattılar, sanki budanmamış gibi oldular dedi.
Üstleri kuruyan ağaçlar kökleri sağlamsa diplerinden bolca filiz patlatmaları normaldir, ama dediğiniz tarihler de "bol filiz patlattılar, sanki budanmamış gibi oldular" demek şaşılacak bir durum, insanın inanası gelmiyor.

Aklıma şu geliyor, Bu Editod-67 viagra gibi bir şey olmasın. Vallah bahçeye mahçeye gitmem. :) şaka şaka :) :D

Safranlı
16-04-2012, 15:32
Bu mevsımde hiç budanmaış gıbı sürgun atmasına imkan yok.....
Bir abartı söz konusu gibi.....
Bu mevsımde sögütler bile ancak sürgunlerını göstrebılıyor....

Halil Önen
17-04-2012, 00:57
...
Zeytin zaten uyumuyor dedi (Öylemi gerçekten?).
Etidot-67' yi 20 gün önce, budamadan hemen sonra yapraktan verdim dedi.
...

(Sizi gidi gelenekçi çiftciler sizi fena yakaladım):D

Meyve ağaçların kökleri dinlenmez, zeytin dahil. Ancak bazı meyve ağaçları bazı aylar hızlı gelişir...

Meyve ağaçların kökleri ilkbaharda enfazla kök gelişimi gösterir.

Zeytin yapraklarını döker; dökmeden önce yeni yaprak oluşturduğundan hemdem yeşil kalır...

Armut kış mevsiminde kökleri gelişir, Şubat ayında hızlı olur, Ağustos ayında iyice yavaşlar...

Ayva bütün yıl boyunca kökleri gelişir, ekim kasım aralık ayında hızlı gelişir, temmuz ağustos arasında en az gelişir...

Yani zeytinin de kökleri uyumaz...

Bütün meyve ağaçları kışın da büyür... yapraksız olması büyümediği anlamına gelmez. Sadece yeni uç sürgün vermediğinden biz büyümediğini sanırız.

Zeytin bir yıl önce budanmışsa_ tarik olur_ buralardan kış aylarında da yeni sürgünler verir. Uç sürgün yani aktif sürgün değil...

(Nisan ayı başında Müdürün bahçesinde bu ara dalların arsında çıkan genç sürgünleri budamıştık)

Zeytin Ocak Şubat Mart aylarında dinlenir, bu kök gelişimi yavaşlar ama durmaz.

Nisan, Mayıs, Haziran aylarında aktif sürgün büyümesi gösterir. Aktif sürgün büyümesi bazen havaların ılık gitmesi ve ahır gübresinin de etkisiyle _ kökü sıcak tutar_ Mart ayının son haftası başlar...

Zeytin Eylül, Ekim, Kasım aylarında da aktif sürgün büyümesi gösterir...

Özetle;

Nisan ayının başında zeytinlerinde aktif sürgün büyümesi ve dallarda yeni sürgün gördüğünü söyleyen çiftci ( eğer bor içerikli gübre olan Etidot67 de kullandıysa, benim gibi) doğru söylüyordur. 'Bol sürgün patlattı'' bu demektir...Bandırma koşullarında, eğer toprağında bor az ise, Etidot67 viagra etkisi yapar.;)

Yakup
17-04-2012, 07:38
O zaman şu soruyu da sorayım:
Şimdi ben sordukça arkadaşımın bana salakmışım gibi bakmasının sebebi de Halil Beyin dedikleri olabilir mi? Bir ara, "Ben zaten senin böyle anlayacağını bilsem, kağıdı ziyan etmezdim" dediydi....:D

Madara olduk çayhaneye.. :(

Lilium
17-04-2012, 15:46
(Sizi gidi gelenekçi çiftciler sizi fena yakaladım):D

Meyve ağaçların kökleri dinlenmez, zeytin dahil. Ancak bazı meyve ağaçları bazı aylar hızlı gelişir...

Meyve ağaçların kökleri ilkbaharda enfazla kök gelişimi gösterir.

Sevgili dostum her ne kadar gelenekçi olsakta kök yapısının yeşil aksam çalışmasının sizin kadar olmasada ne nasıl çalıştığını az çok bilgiye sahibim, bel ki yanlış biliyorumdur onlarıda öğrenmeye çalışıyoruz. Konu kök çalışması değil ama yeri gelmişken biraz basitce bahsedeyim,
Kök sonbaharda ya da şubatta verdiğimiz gübreyi (besini) alır depolar havaların ısınmasıyla birlikte bu besini gövdeye verir, daha iyi filiz daha iyi gelişim gösterir, ve bu gelişimle birlikte daha iyi kök yapısı oluşturur. Ne kadar yeşil aksam o kadar kök, ne kadar kök o kadar yeşil aksam.
Yeşil aksam çalışması olmayan ağaçta kökte bir sorun vardır.

Zeytin yapraklarını döker; dökmeden önce yeni yaprak oluşturduğundan hemdem yeşil kalır...

Doğruda bunun buradaki konumuzla ilgisini anlayamadım, "dökmeden önce yeni yaprak oluşturduğu" bunu da kışın mı yapıyor.

Bütün meyve ağaçları kışın da büyür... yapraksız olması büyümediği anlamına gelmez. Sadece yeni uç sürgün vermediğinden biz büyümediğini sanırız.

Kumpası hazırladım, sonbaharda kasım sonu ölçeceğim, birde mart sonu ölçeceğim gelişimlerini yazarım. :)

Zeytin bir yıl önce budanmışsa_ tarik olur_ buralardan kış aylarında da yeni sürgünler verir. Uç sürgün yani aktif sürgün değil...

Sevgili dostum ilginç şeyler söylüyorsunuz, neredeyse kışında meyva da bağlattıracaksınız. :)

Bunu şöyle düzeltelim, Ağaç biraz sert budanmışsa kışın havaların 10-15 gün ılk sıcak gittiğinde gövde ve dallarda sürgün patlamaları görülür.
Ama bundan Ağaç kışında sürgün verir genel anlamı çıkmamalı, çıkarmamalıyız yanlış anlamalara mahal vermemeliyiz.

(Nisan ayı başında Müdürün bahçesinde bu ara dalların arsında çıkan genç sürgünleri budamıştık)

Zeytin Ocak Şubat Mart aylarında dinlenir, bu kök gelişimi yavaşlar ama durmaz.

Ocak Şubat Mart aylarında dinlenirse ki öyle, müdürün bahçesindekiler nisan kasım arasında gelişmiş olmasın. :)

Nisan, Mayıs, Haziran aylarında aktif sürgün büyümesi gösterir. Aktif sürgün büyümesi bazen havaların ılık gitmesi ve ahır gübresinin de etkisiyle _ kökü sıcak tutar_ Mart ayının son haftası başlar...

Bu genel bir doğrudur da bir şey daha ekleyim, mart ayının son haftası diye bir şey yok şubatta bile havaların 10-15 gün ılık sıcak gitmesi bile sürgün büyümesi görülür.
Ama buna genel anlamda kışında büyür denemez. Kışında gelişir (büyür) anlamı çıkmamalı.

Zeytin Eylül, Ekim, Kasım aylarında da aktif sürgün büyümesi gösterir...
Nisan dan kasıma kadar
Özetle;

Nisan ayının başında zeytinlerinde aktif sürgün büyümesi ve dallarda yeni sürgün gördüğünü söyleyen çiftci ( eğer bor içerikli gübre olan Etidot67 de kullandıysa, benim gibi) doğru söylüyordur. 'Bol sürgün patlattı'' bu demektir...Bandırma koşullarında, eğer toprağında bor az ise, Etidot67 viagra etkisi yapar.;)

Mart 15 te gübreyi veriyor nisan başında 15 günde müthiş sürgün fark ediliyor, gerçek viagra bu olsa gerek. :) bunda biraz abartı var gibime geliyorrrr.

Sanırım bende yakaladım. sizi gidi acemi çiftçiler sizi :D

"Meyve ağaçların kökleri dinlenmez, zeytin dahil. "

"Zeytin Ocak Şubat Mart aylarında dinlenir,"

"Bütün meyve ağaçları kışın da büyür"

Yakup
18-04-2012, 07:16
(Lilium) Abi zaman konusu biraz farklı anlaşıldı galiba.

...

İki hafta kadar önce, Çeltikçi köyünden bir tanıdığım, zeytin ağaçlarına yapraktan Etidot-67 uygulamıştı. Dün akşam sordum, çok memnundu. Ağaçları orta büyüklükte gemlik tipi. Ağaç başı yaklaşık 20 gram gelecek şekilde budamadan hemen sonra atmış. Tomurcuktan sonra bir daha atacak herhalde. Bakalım ne olacak?

Etidot67 nin uygulama zamanına dair yazdığım ilk mesajım buydu (6.4.2012). İki hafta öncesi, Martın son haftasına denk geliyor. Zaman ile ilgili ikinci mesajımla da bir karışıklığa sebep olmamış olmam gerek.

Bahsi geçen zeytin bahçesi de Erdek/Çeltikçi köyünde. Oranın iklimi Erdek kadar olmasa da, kesinlikle Bandırmadan ve Gönenden daha ılıman. Hatta, benim arılarda orada ve oradaki arılar, sezona Bandırmadaki arılardan 1-2 hafta önce başlarlar.

İyisimi al Kasap abimi de gel Bandırmaya bu akşam (ya da yarın akşam). Son noktayı beraber koyalım.

(Not: Buzdolabında Afyondan yeni gelen sucuklar var. Şalgamla güzel gider.. ;))

savagegarden
18-04-2012, 12:02
izmir eti den etidot 67 aldım bir taral(400litre) 1-1,250 kg attım karıştrp 5 dönum zeytıne attım 100 civarında 7-8 yasında ağaç vardı,o esnada 1-2 gun önce dıktığım yenı fıdanlarda 90 civarında nasıbını aldı:)))umarım iyi olur:))))

Yakup
18-04-2012, 14:37
izmir eti den etidot 67 aldım bir taral(400litre) 1-1,250 kg attım karıştrp 5 dönum zeytıne attım 100 civarında 7-8 yasında ağaç vardı,o esnada 1-2 gun önce dıktığım yenı fıdanlarda 90 civarında nasıbını aldı:)))umarım iyi olur:))))

İnşaallah iyi olur. Budamadan sonra mı attınız?

(Bir de yakışıklı resim çekseydiniz keşke.)

savagegarden
18-04-2012, 14:53
evet budamadan sonra.foto çekimi aklıma gelmedi arabada makinede vardı.uzerınden boyle fırtına yagmur gecyr sorun olurmu?,tekrarlamaya gerek varmı ki?diğer tarlayada halil beylerin önerdiği gibi gülleci bulamacı yapıp karıştırarak atacam(umarım)

Yakup
19-04-2012, 07:46
...uzerınden boyle fırtına yagmur gecyr sorun olurmu?...

Eeee, pratik olarak bilmiyorum.
Teorik olarak düşünüyorum::mad::mad::mad: Bulamadım.

Hani, Etidot-67 uygulamanızla yağmur arasındaki süre ve bu sürede ağaçtaki Etidot-67 emilimi ve bu nedenle yağmur sonrası oluşacak rutubetli ortamdan kaynaklanan mantarlara karşı savaşımı konusunda bir şeyler söylemek istiyorum ama söyleyemiyorum.

Aha çok güzel bir lisans tezi konusu. Tam talebelik iş. Talep edene.

Tahminim: Budamadan sonra uygulama yaptığınız için ağacın damarlarında yeterli bor olmalı. Bu da dokunun mantarla savaşma kabiliyetine olumlu yansıyacaktır.
(Antitezi: Budama yerleri henüz kapanmadığından ve buralardaki bor da yağmurla yıkandığından, oluşan rutubette mantarcıklar cirit atacaktır)
Bir bilene sormak lazım..

Ayrıca, eğer yıkanarak toprağa geçem bordan bahsediyorsanız, onlar artık topraktan çalışacaklar.

Saygılarımla

Yakup
24-04-2012, 15:27
Arkadaşımın tarif ettiği bahçeye gidip 15.04.2012 tarihinde resim çekmiştim. Yani zeytinlere bor (Etidot-67) atıldıktan 20-21 gün sonra.

Eğer bahçeyi şaşırmadıysam resimler şunlar:

savagegarden
24-04-2012, 16:27
fotolarmı net değil yoksa ben mi anlamadım ki??yani iyimi olmuş kötümü çözemedim?

Lilium
24-04-2012, 23:51
Arkadaşımın tarif ettiği bahçeye gidip 15.04.2012 tarihinde resim çekmiştim. Yani zeytinlere bor (Etidot-67) atıldıktan 20-21 gün sonra.

Eğer bahçeyi şaşırmadıysam resimler şunlar:

Umut ediyorum ki, bahçeyi şaşırmış olasın. :)

Yakup
25-04-2012, 07:47
Ya gelseydin Bandırma'ya, beraber bakardık. :p

Dün de gittim o tarafa. geliren 4 torba daha getiriver dediler. Gel git bor taksitçisi oldum. :D

Tomurcukta yine atacaklarmış galiba.

Meyve tutumundan sonra yorum sorarım. Hatta onu bırak, kampanya döneminde sorarım soruları. Orada da yanlış bahçenin ortalama üretimini verecek değiller ya :)

Yakup
25-04-2012, 07:51
fotolarmı net değil yoksa ben mi anlamadım ki??yani iyimi olmuş kötümü çözemedim?

O dediğinizi ben hiç çözemem zaten. Bana tarif ettiler bahçe şurası, git çek resimleri diye. Benimle gelmediler bile. Arabada başka bir arıcı arkadaşım da "hadi hadi" deyip durdu (Onun arılarına bakacaktık da..).

Ama beni hala kovmadıklarını da göz önünde bulundurursak, seneye gülleci bile attırabilirim belki.

Belki Aliağa'dan seminer için gelen olur. :rolleyes:

Selamlar

syıldıran
25-04-2012, 08:07

Sn. savagegarden ,
İzmir'e gittiğimde bende almayı düşünüyorum , yerini tarif edebilirmisiniz . Selamlar . .

savagegarden
25-04-2012, 12:10
syıldıran ,arkadaşım ALSANCAK stadını geç,sağda hurriyet gazetesi var onu geçer geçmez sagdaki sokağa gir yaklaşık 300-400 metre ileride solda zaten tabelayı görürsünüz.orada AYHAN bey var sağolsun bayağı ilgilenıyor.tlf numarası:0 232 4213797

Lilium
25-04-2012, 13:26
Ya gelseydin Bandırma'ya, beraber bakardık. :p

Sevgili yakup, arkadaşımın bigadaki bahçesiyle uğraşıyoruz, gitmek istemiyorum ama bırakmıyor, gelen işçilerde abi sen gelmezsen bizde gelmeyiz deyince söyleyecek söz kalmıyor, inanki hiç boş vaktim kalmıyor gelip görmeyi bende isterdim.

Yakup
26-04-2012, 07:21
Sevgili yakup, arkadaşımın bigadaki bahçesiyle uğraşıyoruz, gitmek istemiyorum ama bırakmıyor, gelen işçilerde abi sen gelmezsen bizde gelmeyiz deyince söyleyecek söz kalmıyor, inanki hiç boş vaktim kalmıyor gelip görmeyi bende isterdim.

Sen gelmezsen biz geliriz..;)

syıldıran
26-04-2012, 12:51
syıldıran ,arkadaşım ALSANCAK stadını geç,sağda hurriyet gazetesi var onu geçer geçmez sagdaki sokağa gir yaklaşık 300-400 metre ileride solda zaten tabelayı görürsünüz.orada AYHAN bey var sağolsun bayağı ilgilenıyor.tlf numarası:0 232 4213797

Sn. savagegarden ,
İlginiz ve açıklayıcı bilginiz için teşekkür ederim. Saygı ve selamlar . .

Yakup
28-08-2012, 09:41
Eti Maden olarak, İzmir ve Bursa Fuarlarına katılıyoruz.

Etidot-67 hakkında bilgilendirme ve numune dağıtımı yapılması planlanmakta.

Görevlendirilme ihtimalim olduğundan, fuarlara katılacak ağaçlar.net üyeleri ile de tanışma fırsatımız olabilir.

Görüşmek üzere...

syıldıran
28-08-2012, 10:18
Eti Maden olarak, İzmir ve Bursa Fuarlarına katılıyoruz.

Etidot-67 hakkında bilgilendirme ve numune dağıtımı yapılması planlanmakta.

Görevlendirilme ihtimalim olduğundan, fuarlara katılacak ağaçlar.net üyeleri ile de tanışma fırsatımız olabilir.

Görüşmek üzere...

Sn. Yakup ,
Her yıl İzmir Tarım Fuarına katılıyorum. Orada standınıza uğrayıp sizinle ve olursa diğer forum üyesi arkadaşlarla tanışmaktan memnuniyet duyarım. Eğer standınızda satış da yaparsanız , gelmişken üründe alırız. Selamlar . .

Yakup
28-08-2012, 14:30
Sn. Yakup ,
Her yıl İzmir Tarım Fuarına katılıyorum. Orada standınıza uğrayıp sizinle ve olursa diğer forum üyesi arkadaşlarla tanışmaktan memnuniyet duyarım. Eğer standınızda satış da yaparsanız , gelmişken üründe alırız. Selamlar . .

İnşaallah, görevlendirilirsem tanışırız.

Muhtemelen satış olmaz. Ücretsiz numune dağıtma olasılığımız (~150-200 g lık) daha fazla. Çünkü normal torbalar 20 kg lık. Satışa özel ambalaj yapmak gerekir. Biz perakendeci bir firma olmadığımızdan, bu tür küçük çaplı ambalajlarda ürün satmanın lojistiği ve maliyeti bize çok uygun düşmemekte.

Yine de fuarda ürün satışı meselesi hakkında, bu seneki fuardan sonra bir değerlendirme yapıp amirlerime iletebilirim.

Saygılarımla

kaminari
31-08-2012, 00:25
fuar tarihi nedir acaba.20-23 diye biliyorum doğrumu.bide 20 kg etidot 67 nin fiyatı nedir.sn.syıldıran narlarda etidot 67 denedinizmi

Yakup
31-08-2012, 07:37
fuar tarihi nedir acaba.20-23 diye biliyorum doğrumu.bide 20 kg etidot 67 nin fiyatı nedir.sn.syıldıran narlarda etidot 67 denedinizmi

Evet, 20-23 Eylül arasında.

20 kg Etidot-67, 20 USD + KDV (+Eğer İzmir veya İstanbul Depolardan alacaksanız çok düşük bir navlun farkı var) karşılığı TL bedelle satılmakta. İzmirden 0.232.4213797 no telefondan hafta içi, mesai saatlerinde temin edebilirsiniz.

Fuara gelebilirseniz, numune isteyiniz.

Saygılarımla

Yakup
31-08-2012, 10:00
Sayın Yakup;

...Bu sayfa sayesinde, doğru insanları bulduğuna inanıyorum. Ne yazık ki, benim de gittiğim İzmir Tarım Fuarından sonra okudum bu sayfaları. Aksi halde sizinle görüşmeye çalışırdım...

Geçen sene katılmamıştık ama bu sene İzmir Fuarına katılıyoruz. Acaba (İzmir Fuarında görevlendirilirsem,) Sn. mrduran ile tanışabilecek miyiz?

Salon ve Stand numaraları kesinleşince yazarım..

Saygılarımla..

syıldıran
31-08-2012, 10:43

Sn. kaminari ,
Etidot-67 daha önce hiç kullanmadım , topraktan boraks uygulaması yapıyorduk , bunun suda eritilerek yapraktan da uygulanabiliyor olması güzel , nasip olursa hasat sonrası zeytin ve narda kullanacağım. Şunu belirteyim borun fazlası zehir etkisi yapar , aşırı dozajda kullanmaktan kaçının. Zannedersem 400 lt. suya 1-1.5 kg. kullanılıyor. Selamlar . .

Yakup
13-09-2012, 09:49
İzmir Fuarındaki Standımız, 2. Salon, 236B Numaralı Stand Alanında yer alacaktır.
331260

Bursa Fuarındaki Standımız ise, 6. Salon, 604 Numaralı Stand Alanında yer alacaktır.
331261

(Resimlerdeki Eti Maden Logolu yerler)

Halil Önen
13-09-2012, 10:30
İzmir Fuarındaki Standımız, 2. Salon, 236B Numaralı Stand Alanında yer alacaktır.
331260

Bursa Fuarındaki Standımız ise, 6. Salon, 604Numaralı Stand Alanında yer alacaktır.
331261

Köyden birkaç üretici arkadaş gelmeye çalışaçağız Yakup bey; sizi dinlemek, sohbet etmek güzel olacak...;)

Yakup
13-09-2012, 12:14
Köyden birkaç üretici arkadaş gelmeye çalışaçağız Yakup bey; sizi dinlemek, sohbet etmek güzel olacak...;)

İnşaallah bu fuarlar vesilesi ile agaclar.net üzerindeki sanal tanışıklıklarımız arkadaşlığa dönüşür. Açıkçası ben de bunun için heyecanlıyım.

Saygılarımla

syıldıran
13-09-2012, 14:29
Sn. Yakup ,
Her yıl aksatmadan İzmir Tarım Fuarını ziyaret ediyorum , eğer bu yılda kısmet olursa fuar ziyaretimde standınıza uğrar , bir çayınızı içerim. Saygı ve selamlarımla . .

athena -asena
13-09-2012, 19:58
Yakup bey merhaba , bu sene bursada'ki fuara katılacakmısınız eğer katılırsanız orda tanışma fırsatı buluruz inşallah.

mrduran
13-09-2012, 23:46
Geçen sene katılmamıştık ama bu sene İzmir Fuarına katılıyoruz. Acaba (İzmir Fuarında görevlendirilirsem,) Sn. mrduran ile tanışabilecek miyiz?

Salon ve Stand numaraları kesinleşince yazarım..

Saygılarımla..

Evelallah.

Bir mani çıkmaz inşallah.

Yeğenimi öp de gel lütfen, bana iade etmek üzre...

Sağlıkla kalın cümleten, inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Yakup
14-09-2012, 07:16
Nazik temennileriniz için teşekkür ederim.

Bir aksilik çıkmazsa her iki fuar için de görevlendirileceğim.

Saygılarımla

Yakup
14-09-2012, 07:18
Bu arada, numuneler 250 şer gramlık olacak.

(Hazırlayan arkadaşların hataları hariç)

Yakup
14-09-2012, 15:44
Sunumu yetiştirmeye çalışıyorum...

Başımıza iş aldık.. :)

İyi olur inşaallah.

Lilium
15-09-2012, 00:33
Hayırlısı olsun, sen üstesinden gelirsin,

Daha olmadı halil beyi standa koy bak ne edebiyat parçalar müşterilere. :)

Halil Önen
15-09-2012, 01:10
Hayırlısı olsun, sen üstesinden gelirsin,

Daha olmadı halil beyi standa koy bak ne edebiyat parçalar müşterilere. :)

Üfff bir sen olacaktın var ya...:D

Yeni bir ürün etidot67; Yakup Bey in ben de üstesinden geleceğine inanıyorum...

Lilium
15-09-2012, 01:39
Üfff bir sen olacaktın var ya...:D

Belli mi olur bakarsın şıp diye damlarım,

Yok yok ben gelirsem fuar boşalır. :)

Yakup
15-09-2012, 08:35
Belli mi olur bakarsın şıp diye damlarım,

Yok yok ben gelirsem fuar boşalır. :)

Sen gel, nakliye masrafın bana ait.

Şirket arabasıyla gitmem, 5 vitesli metromuza bineriz.:D

Dogasever
16-09-2012, 13:15
Fuarlarda arkadaslarin yakalarina agaclarnet uyelik rumuzlarini ya da en azindan agaclarnet yazisini takmalarini onerecegim. Boylece tanisma firsati da bulabiliriz. Saygilar.

Safranlı
17-09-2012, 07:17
Fuarlarda arkadaslarin yakalarina agaclarnet uyelik rumuzlarini ya da en azindan agaclarnet yazisini takmalarini onerecegim. Boylece tanisma firsati da bulabiliriz. Saygilar.

hocam
geçenyıl en aktif forum sayfalarının temsilcileri bursa yan yan idi
bu yılda aynı mı olur...
sizlerde oralarda olabilecekmisiniz...

Yakup
18-09-2012, 12:06
Fuarlara giriş ücretli mi bilmiyorum.

Elimde bir miktar davetiye var. Fuar günü davetiye talebi olan arkadaşlar, 0 555 475 52 99 numaralı telefondan bana ulaşabilirler.

Bir aksilik olmazsa, davetiyeleri girişte ulaştırırım.

Yok bana mutlaka ayır, inşaallah kesin geleceğim diyen varsa da, buraya adını yazsın.

Görüşmek üzere.

Lilium
26-09-2012, 23:13
Sen gel, nakliye masrafın bana ait.

Şirket arabasıyla gitmem, 5 vitesli metromuza bineriz.

Yarın geliyorum nakliye masrafımı almadan gitmem haberin olsun, :D

Halil Önen
26-09-2012, 23:20
Yarın geliyorum nakliye masrafımı almadan gitmem haberin olsun, :D

Aha İzmir Tarım Fuarı kapandı...Yeni gelecek...;)

Lilium
26-09-2012, 23:50
Bursa Fuarındaki Standımız ise, 6. Salon, 604 Numaralı Stand Alanında yer alacaktır.
331261

(Resimlerdeki Eti Maden Logolu yerler)

Bursaya halil bey bursaya

Sadece izmirdemi fuar var sanıyorsun, deliye her yer fuar. :D

OSMAN45
27-09-2012, 07:01
Yok bana mutlaka ayır, inşaallah kesin geleceğim diyen varsa da, buraya adını yazsın.

Sayın Yakup kardeşim,

e-davetiyemi aldım. Ancak, 69 yılında staj yaptığım Etibank ın yeni ürününün numunesini geleceğim Cumartesi gününe kadar bana ayırabilirsen memnun olurum. Orada, doğduğum Bandırma hakkında da sohbet ederiz.

Selamlarımla

Safranlı
27-09-2012, 09:35
Dün bursada halil abiyi çok andık
özellikle zeytinci üreticilerin sorularına anacak halil hoca cevap verebilir diye kulağını çıtlaktık
ancak fuara gelen son derece bilinsiz üreticinin yanında simbiyotek ten boraksa kadar her konuyu bilen ve bilğilerimizi arkadaşalar ilede paylaşıyorum diyen genç arkadaşlar da çoktu...
Bunu görmek beni çok sevindirdi
bir arkadaş
'sadece benim kullanmam yetersiz kalır tüm komşularımla beraber hareket ediyorum ve bilğiyi paylaşıyorum 'deyince ümitlendim

Halil Önen
27-09-2012, 09:53
]Dün bursada halil abiyi çok andık
özellikle zeytinci üreticilerin sorularına anacak halil hoca cevap verebilir diye kulağını çıtlaktık[/B]
ancak fuara gelen son derece bilinsiz üreticinin yanında simbiyotek ten boraksa kadar her konuyu bilen ve bilğilerimizi arkadaşalar ilede paylaşıyorum diyen genç arkadaşlar da çoktu...
Bunu görmek beni çok sevindirdi
bir arkadaş
'sadece benim kullanmam yetersiz kalır tüm komşularımla beraber hareket ediyorum ve bilğiyi paylaşıyorum 'deyince ümitlendim

Sevgili Safranlı Bursa Fuarından resimlerini de beklerim...;)

Safranlı
27-09-2012, 10:47
Sevgili Safranlı Bursa Fuarından resimlerini de beklerim...;)

Becerebilsem ne ala.....
ben resim çekmedim
yakup bey gerekeni yaptı
bugünde sıkısık olabilir
yakında yükleyecektir
yakup bey gercekten çok samimi bir ortamda bizleri ağırladı
çok sıkışık olmasıan rağmen her yere yetişti
yedik içtik sohbet ettik
ağaçlar netten bir iki arkadaşta geldi...
yaklasık bir saat oturdum
ilk ziyeret ve vazifeyi tamamladıktan sonra fuarı gezmeye başladım

Lilium
28-09-2012, 00:00
Bugün, pardon dün olmuş, :)

Maceralı bir yolculuk ile Bursa tarım fuarını ziyarete gittik, çok bir zaman bulup fazla gezemedik, gitmişken yakup kardeşime uğramadan nakliye masraflarımı almadan olmazdı. :)

Tam nakliye masraflarımı (pastalar çaylar) ödenirken birden tanıdık bir sima görünce çok sevindik.

Mine pakkaner hanımefendi karşımızdaydı, çok sevindik süpriz olmuştu, fazla sohpet edebilme ağırlama imkanı olmayışı tek üzüntümüzdü.

334857

Yakup kardeşim kendimi uyanık sanırdım bizi de uyuttun ya ona yanarım :(

Şapkalarrrr. :D

Şaka şaka

Safranlı
28-09-2012, 09:10
Ekip gayet güçlü olmuş
teşke hep beraber sohbet edebilseydik
yakup bey artık buluşma merkezi oldu...
Bu sayfaları sevmek vazifemizdir...

loveforlife
28-09-2012, 11:10
Bugün, pardon dün olmuş, :)

Maceralı bir yolculuk ile Bursa tarım fuarını ziyarete gittik, çok bir zaman bulup fazla gezemedik, gitmişken yakup kardeşime uğramadan nakliye masraflarımı almadan olmazdı. :)

Tam nakliye masraflarımı (pastalar çaylar) ödenirken birden tanıdık bir sima görünce çok sevindik.

Mine pakkaner hanımefendi karşımızdaydı, çok sevindik süpriz olmuştu, fazla sohpet edebilme ağırlama imkanı olmayışı tek üzüntümüzdü.

334857

Şaka şaka

Sizlerle tanışma şansına erişmiş olmak beni de çok sevindirdi gerçekten... Bu fotoğraf karesine girememiş olsam da... Ayrıca Mine Hanım ile tanımış olmayı da isterdim...(kaçırmışım:()

Yakup Bey'e ne kadar teşekkür etsek azdır gerçekten de... Tatlı dil ve güler yüz her şeyden öte lezzet bırakıyor damaklarda...

Herkese sonsuz teşekkür ve selamlarımla...

Lilium
28-09-2012, 11:35
Sevgili loveforlife, çok özür dilerim, fotoğraf karesinde olmayınca sizlerden bahsedemedim, Sohpet, zaman da kısıtlı olunca fotoğraf çekinmek aklımıza gelmedi.

Sizleri tanımak beni de çok mutlu etmiştir, güler yüzünüz tatlı diliniz iz bırakmıştır bilesiniz.

Konunun dağılmaması için daha sonra bu sohpetler silinebilir,

athena -asena
28-09-2012, 20:54
Yakup beyin standı hangi holde acaba yarın inşallah fuarda olacam tanışma fırsatını kaçırmayalım.

loveforlife
28-09-2012, 21:51
Yakup beyin standı hangi holde acaba yarın inşallah fuarda olacam tanışma fırsatını kaçırmayalım.

6 Numaralı salona girince kolaylıkla bulabilirsiniz...

Saygı ve selamlarımla...

Yakup
29-09-2012, 19:24

Şaka şaka

Abi bende kafa kalmadı ki.. Tam leylayım bu günlerde.

Sana 10 şapka feda olsun. Sen cevizleri ayır. Gelecem inşaallah o tarafa. Kuru incirde sıkıntı var. Olumlu olusa, yanımda incirle gelirim niye düşünüyorum. Hanım da biraz rahatsız.. O sebeple biraz seyahat kısıtım var ama geçer inşaallah.

Hem şapkaları unut diye ben mi söyledim. Bak Belen ahalisine, onlar unutmuş mu? Abi bak bunları pek söyleme sen.. Yaşlılığa delalet. Biliyon, sonra Halil bey takılıyo.. :D

Yakup
29-09-2012, 19:29
Becerebilsem ne ala.....
ben resim çekmedim
yakup bey gerekeni yaptı
bugünde sıkısık olabilir
yakında yükleyecektir
yakup bey gercekten çok samimi bir ortamda bizleri ağırladı
çok sıkışık olmasıan rağmen her yere yetişti
yedik içtik sohbet ettik
ağaçlar netten bir iki arkadaşta geldi...
yaklasık bir saat oturdum
ilk ziyeret ve vazifeyi tamamladıktan sonra fuarı gezmeye başladım

Yoğunluktan ve yorgunluktan dolayı elden çok şey gelmedi, ama siz hiç hissettirmediniz. Çok kişi de nazik ikramınızı beğendi ve teşekkür ettiler.

Selametle kalın.

Yakup
29-09-2012, 19:34

Saygı ve selamlarımla...

Ziyaretiniz ve alakanız için sağolun.

Mesai arkadaşlarım alakayı gördükçe şaşırdılar. Gerçekten de her ne kadar ben ağırlasamda, sanki her misafirim beni ağırladılar. Maalesef tatlı yorgunluklar çabuk geçiyor.

Saygılarımla.

Yakup
29-09-2012, 20:20
Bor, tohumdan çürümeye kadar, bitkinin yaşamsal döngüsünde çok önemli. İnsan vücudundaki vitaminlere benzetilebilir. Bor bitkide yaprakta depo edilmekte ve ihtiyaç halinde oradan kullanılmaktadır. Bu nedenle, sezon boyunca, bitki yaprağında yeterli bor bulunmalıdır. Çiftçi, içinde bulunduğu şartlara göre bunu kendisi ayarlamalıdır. Özellikle, vejetatif gelişme döneminde bitkide bor tüketiminin hızla arttığı unutulmamalıdır.

Gübreleme için çeşitli reçeteler vardır. Bunlar yanlış değildir. En doğru karar, bitkinin ve çiftçinin içinde bulunduğu şartlara göre verilmelidir.

Ürününüze göre dekara yaklaşık olarak yıllık 80 gram ile 900 gram arasında Bor verilmeli. Eğer bu miktarda boru, Etidot-67 olarak vermeyi tercih ederseniz, 400-4500 gram arasında bir kullanım söz konusu olacak demektir.

Ürünün 1 kg'ının, 2,00 TL olduğu düşünüldüğünde, dekar başına sadece 0,80-9,00 TL bor maliyeti oluşacaktır. Karşılığında, bitkinin sağlıklı bir yıl geçirmesine ve çiftçi geri bildirimlerine göre, bor eksikliği yaşanan ve organik gübreleme (yaprak kaynaklı) yapılmayan topraklara göre %30 a kadar verim artışı elde edilebilecektir.

Organik gübreleme yapıldığında, gübrenin kaynağı olan yapraklarda bulunan bor, toprağa gübre ile verildiğinden, bor gübrelemesi ihtiyacının azalması beklenmektedir. Çünkü bor, bitkide yaprakta depo edilir. Bu nedenle sonbaharda dökülen veya hayvanların yediği yapraklardan oluşan organik gübrede doğal olarak bor bulunur.

Açıkça söylemek gerekir, ki çiftçi için en doğru bilgi, tecrübe ile kazanılan bilgidir. Bu nedenle, hangi gübre veya ilacı alırsanız alın, mutlaka önce az bir alanda deneme yapın. Deneme yapılan ürünlerle yapılmayan ürünleri kıyaslayın.

Borun toksik (zehir) etkisi elbette önemlidir. Ancak, bu konuda da hesap yapıp konuşmak gerekir. Tabanda biriken suyun bitkiyi çürüttüğü veya kuruttuğu ya da bir avuç sofra tuzunu bir defada yerseniz hayati tehlikeye gireceğiniz düşünüldüğünde, her şeyin fazlasının zarar olduğu gerçeğini hatırlamaktayız.

Bor kullanımında tavsiye edilen oranları aşmaya gerek yoktur. Ayrıca, Türkiye topraklarında madenler ve bunlardan etkilenen yöreler dışında genel olarak toksik seviyede bor içeren toprak da yoktur. Bu nedenle, bitkinin yıllık bor ihtiyacı, bitkiye düzenli olarak verilebilir.

En az 2-3 yılda bir toprak ve sulama suyu analizi yaptırmak (hatta bor vb için yaprak analizi yaptırmak) ve eğer sulama suyu veya toprağın pH seviyelerinde önemli sıkıntılar varsa buna göre gerekli tedbirleri alarak gübreleme yapmak gerekir.

Unutulmamalıdır, ki ancak doğru bilgilere göre hareket edersek daha ileriye gidebiliriz.

Saygılarımla

athena -asena
29-09-2012, 21:40

Saygı ve selamlarımla...

Malesef göremedim . Ben de 6. holdeydim ama göremedim.

Yakup
30-09-2012, 17:15
Malesef göremedim . Ben de 6. holdeydim ama göremedim.

Nasip değilmiş. Olsun..

Saygılarımla

eoe1234
30-09-2012, 22:52
Sevgili kardeşimiz bizde sizi ailecek tanıdığımızdan memnun olduk,hoş sohbetiniz ve bize verdiğiniz bilgi için eşim ben teşekür ederiz.Size hayırlı yolculuk dileriz .Ailenizle huzurlu mutlu günler dileriz Mudanyadan selamlar.

abay54
09-11-2012, 15:20
Bu konu ne oldu kapanmış gibi hadi bakalım deneyimler lazım bana bor ile ilgili fındıkta kullanımı hakkında bilgi lazım ...

abay54
09-11-2012, 15:21
fındıkta kullanan varmı ???

Yakup
09-11-2012, 15:58
Var da kimdi onu çıkaramıyorum.

Sanırım bizim işçilerden biri idi. Ben sormadım, mühendis bir arkadaşım sormuştu ve bana anlattı.

Genel olarak aynı etki, görünümde ve yapraklarda canlanma, daha fazla ve dolgun meyve tutumu.

Saygılarımla

byrm23
16-11-2012, 20:58
merhabalar yakup bey internette ilaç ararken borlu olan etidot 67 ile karşılaştım bundan 2 yıl önce bor içeren gübre aramıştım maalesf yoktu olan gübrelerdende karışım halinde ve çook pahalıydı 3 gün önce siparişi verdim ürün eilime ulaşmak üzere bizim orda kayısı yetiştiriyoruz etidot 67 yi deneme amaçlı iki şekilde kullanmayı düşünüyorum 1. aşama ilaç gibi 400 lt depoya koyup ilaç olarak atacam miktar olarak 2 kg yetermi 400 litre için
2.aşama geri kalan ilaç olarak atmadığım kaysının köküne bir avuç gübre gibi bunuda kayısının kök kısmına yakınmı uygulamalıyım toprağa attıktan sonra toprağa karıştırmalımıyım beni bilgilendirirseniz sevinirim
ayrıca tanıdık iki arkadaşa bir kg verip gübre gibi kullanmaları için uygulama yaptıracam
borun meyveyi büyüttüğünü daha önce duymuştum etidot 67 kullanmamdaki amaç
1- kayısıda en büyük problem don borun dona karşı iyi bir koruma olduğu için
2- küçük meyve para etmiyor borun meyveyi büyütüğünü düşünüyorm
onun için kullanacam
tek sıkıntı dozajını ayarlamaktan korkuyorum
böyle borla ilgili bilgilendirmelerinizden dolayı size çok teşekkür ederim

savagegarden
16-11-2012, 22:43
arkadaşım benim zeytinliğime kullandım.4 ve 5 dönum,2 sınede aynı ilaç gubre surum işlerini yaptık ancak hava sartlarından dolayı sadece 5 dönum olan yere bor atabildik,şimdi baktıgımızda agaclar sanki biraz daha iyi duruyor, zeytin taneleri daha diri ve biraz iri,en azından ben öyle gördüm.gözlemim boyle,saygılar

Yakup
19-11-2012, 07:21
merhabalar yakup bey internette ilaç ararken borlu olan etidot 67 ile karşılaştım bundan 2 yıl önce bor içeren gübre aramıştım maalesf yoktu olan gübrelerdende karışım halinde ve çook pahalıydı 3 gün önce siparişi verdim ürün eilime ulaşmak üzere bizim orda kayısı yetiştiriyoruz etidot 67 yi deneme amaçlı iki şekilde kullanmayı düşünüyorum 1. aşama ilaç gibi 400 lt depoya koyup ilaç olarak atacam miktar olarak 2 kg yetermi 400 litre için
2.aşama geri kalan ilaç olarak atmadığım kaysının köküne bir avuç gübre gibi bunuda kayısının kök kısmına yakınmı uygulamalıyım toprağa attıktan sonra toprağa karıştırmalımıyım beni bilgilendirirseniz sevinirim
ayrıca tanıdık iki arkadaşa bir kg verip gübre gibi kullanmaları için uygulama yaptıracam
borun meyveyi büyüttüğünü daha önce duymuştum etidot 67 kullanmamdaki amaç
1- kayısıda en büyük problem don borun dona karşı iyi bir koruma olduğu için
2- küçük meyve para etmiyor borun meyveyi büyütüğünü düşünüyorm
onun için kullanacam
tek sıkıntı dozajını ayarlamaktan korkuyorum
böyle borla ilgili bilgilendirmelerinizden dolayı size çok teşekkür ederim

;)

Sn. byrm23,
Şimdi size 3 yıldır dediğimi deyip de önce 3-5 ağaca uygulayın desem, forumda birileri beni tefe koyup çalarlar..

Öncelikle şunu belirteyim, bir şeyin ilaç etkisi göstermesi, o şeyi ilaç yapmaz. Bal nedir? Gıda.
Açık yara üzerine dökerseniz? İlaç.
Ama bal nedir? Gıda...
Umarım anlatabilmişimdir.

Kayısı, literatüre göre yaprağında 20-70 ppm bor istemekte. (Literatür denen şey farklı ülkelerde farklılık gösterebilir ama aynı literatürdeki çalışmalar kendi içerisinde tutarlılık göstereceğinden düşük hata payına sahip olacaktır. Baktığım tabloya göre, diğer ürünlerin bor ihtiyaçlarına bakarak yazıyorum).

Bu da, kayısıda bor eksikliği işaretlerinin hemen görünmemesi gibi bir anlam içermekte.

Aynı zamanda, rahatlıkla binde 5 (2 kg bor/400 litre su) oranını uygulayabilirsiniz demek.

Çeçeklenmeye olumlu etkisi olduğundan çiçekten önce yapraktan uygulanmasının etkili olacağı kanaatindeyim. Ancak, topraktan yapacağınız uygulama zamanı konusunda toprağınızın yapısı, yağış durumu vb özellikleri bir düşünün. Bitkinin vejetatif gelişme döneminde bora çok ihtiyaç duyacağını bilin.

Ben olsam, yapraktan ve topraktan yapacağım uygulamalar arasında en az 5-6 hafta bir süre koyardım. topraktan uygulama yapacağım için de, binde 5 yerine binde 3 (1,2 kg etidot/400 litre su) falan uygulardım.

Saygılarımla

Yarkin
19-11-2012, 14:58
Arkadaslar, gülle bulamaci ile etidot67 birlikte yapraklara atilabilirmiydi?

Halil Önen
19-11-2012, 17:11
Arkadaslar, gülleci bulamaci ile etidot67 birlikte yapraklara atilabilirmiydi?

Ben atıyorum...

Ama ayrı ayrı atmanızı tavsiye ederim. Her birinin etkisini görme açısından görmenin önemi yanında bu bir ARGE çalışması değil...

Siz de biraz yerde deneme yaparak sonuçlarını gözlemlerseniz sevinirim...

Yarkin
19-11-2012, 17:25
Sevgili Halil önen. ***. Iyi güzelde, malesef ben orada degil, cok uzaklardayim. Olmasi gerekenleri sadece tel. ile rica ediyorum... Ama önerinizi not ettim... Yazin, kaolin, Gülle bulamaci, yaprak gübresi ile birlikte atmistim. Bunu sizde yapiyorsunuz bildigim kadari ile. Ben de rahatsiz edici bir durumla karsilasmamistim. Etidot 67 yi ise, izmirden, eylül basi aldim. Ileride dener yazarim insallah... Tesekkür ediyorum...

abay54
04-12-2012, 14:17
Arkadaşlar bu sene fındıkta Etidot 67 +Kaolin + Klinoptilolit (bu sıvı halde atılırsa atacam ) sıvı olarak atmayı düşünüyorum .. acaba hepsini karıştırarak atınca fındıklara zararı olurmu nedersiniz...

rise_com
04-12-2012, 15:45
Arkadaşlar bu sene fındıkta Etidot 67 +Kaolin + Klinoptilolit (bu sıvı halde atılırsa atacam ) sıvı olarak atmayı düşünüyorum .. acaba hepsini karıştırarak atınca fındıklara zararı olurmu nedersiniz...

Bir zararı olmayacağını düşünüyorum. Ancak yeni denemelerinizi genele değil de, deneme alanınızda denerseniz; uygulamalı ve uygulamasız alandaki farkı gözlemleme şansınız olur.

Deneme sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyoruz.

abay54
04-12-2012, 15:57
tskler

abay54
20-12-2012, 15:46
Var da kimdi onu çıkaramıyorum.

Sanırım bizim işçilerden biri idi. Ben sormadım, mühendis bir arkadaşım sormuştu ve bana anlattı.

Genel olarak aynı etki, görünümde ve yapraklarda canlanma, daha fazla ve dolgun meyve tutumu.

Saygılarımla

Öncelikle verdiğin cvp lar için ******.
Aşağıdaki ürünler ne amaçla kullanılıyor sadece merak ettiğim için soruyorumda..Etidot -67 hakkında bilgi edindim ama diğerlerinide merak etmedim değil....cvplar için şimdiden ******..:p
Borik Asit

Bor Oksit

Etibor-48

Boraks Pentahidrat

Boraks Dekahidrat

Etibor-68

Etidot-67

Yakup
21-12-2012, 15:36
Bu (http://www.etimaden.gov.tr/bor-urunleri-hakkinda-genel-bilgi-193s.htm) bağlantıda, rafine bor ürünlerinin kullanım alanlarına dair bilgiler bulabilirsiniz.

Saygılarımla

abay54
24-12-2012, 07:53
Teşekkürler yakup bey..

Yakup
09-01-2013, 08:33
Bazı yaprak gübrelerinde elementel bor içeriğinin %00,5 (On binde 5) civarında olması, Etidot-67'nin kullanım tariferindeki miktarlar, araya giren başka başka oranlar...

Kısa bir ilave yapmak istedim. Etidot-67'de %20,8 Bor bulunmakta. Yani kallandığınız Etidot-67'nin yaklaşık 5 te 1 i Bor.

Eğer siz Binde 5 oranında Etidot-67 kullanıyorsanız, yaklaşık Binde 1 oranında Bor kullanmış oluyorsunuz.

Binde 2,5 oranında Etidot-67 kullanıyorsanız, yaklaşık Binde 0,5 (Onbinde 5) oranında Bor kullanmış oluyorsunuz.

Saygılarımla.

Yakup
08-02-2013, 13:15
Genel Müdürlüğümüz, bor hakkında halkımızın merak ettiği hususları bir broşürde toplamış.

Broşüre buradan (http://www.etimaden.gov.tr/etimaden-ve-bor-sektoru-kamuoyunda-yanlis-bilinen-dogrular-104h.htm) ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla.

Yakup
06-03-2013, 16:20
Etidot-67'nin tanıtımını yapmak amacı ile,
- 12-16 Mart tarihlerindeki Konya Tarım Fuarına,
- 28-31 Mart tarihlerindeki Kayseri Tarım Fuarına ve
- 25-28 Nisan Tarihlerindeki Tokat Tarım Fuarına iştirak edeceğiz.

Bu fuarlar, Genel Müdürlüğümüz tarafından organize edilmektedir. Konya ve Kayseri Tarım Fuarlarına, Genel Müdürlüğümüz Personeli ile birlikte benim de katılmam uygun görüldü.

Görüşmek, Tanışmak ve Etidot-67'yi konuşmak üzere, uygun olan tüm arkadaşları buradan davet etmek istiyorum.

Saygılarımla

syıldıran
12-03-2013, 16:41
Merhaba Sn. Yakup ve konu ilgilenen arkadaşlar ,
Etidot-67 tamam , bitkinin bor ihtiyacı için yapraktan kullanacağız , benim merak ettiğim bir konu var ; Ne kadar asitte olsa nötr karakterli olması nedeniyle Borik asit de bor noksanlığını gidermek amacıyla yapraktan ve/veya topraktan uygulanabilinir mi ? Saygı ve selamlar . .

Yakup
12-03-2013, 17:51
Merhaba,
Tüm rafine bor ürünlerini yapraktan veya topraktan uygulayabilirsiniz. Etidot-67 nin avantajı yüksek çözünürlükte olması.

Borik asit ile ilgili sorunuza kısmen cevap verebilirim. Cevabım da yukarıdaki cümlemde. Yoksa çözeltinin karakterini yorumlamak tarımla ilgilenen kimyacıların (çoğunlukla yaprak gübrecileri) uzmanlık alanı. Bunlardan bazıları yaprak gübresi imalatında borik asit tercih ediyorlar.

Saygılarımla

abay54
14-03-2013, 08:28
Yakup bey fuar resimleri bekliyoruz

abay54
16-03-2013, 10:58
Geçmiş olsun yakup bey tv den seyrettik inşallah sizde birşey yoktur..

Yakup
16-03-2013, 20:58
Teşekkür ederim.

Bol kumlu bir rüzgar, tedirginlik ve belirsizliğin verdiği koşuşturma, yol yorgunluğu..

Bizde bir şey yok çok şükür. Ancak organizatör firmanın notunu kırmak gerek. Özellikle 3. çadırda standı olanlara Allah sabır versin. İki gün önceden rüzgarın kaç km hızla eseceği belli idi. Neyse...

Siz siz olun.. Türkiye'de fuara katılacaksanız çadırda stand açmamaya gayret edin.

Ehliyetli ve duyarlı insanımızdan da özür dileyerek söylüyorum: Yerli firmalarımıza da güvenmeyin. Çünkü; çadırı geçtim. Ricat yolları yoktu. Ya başka bir şey (deprem falan) olsaydı.

Otoparkta ne çizgi vardı ne düzen. Girmesi bir türlü, çıkması başka türlü zor ve sıkıntılı.

Tuvalet-lavabo-mescid kısmı da yine sıkışmaya sebebiyet verecek dar koridor yapılı bir planla yapılmış.

Sanırım, bu tür organizasyonlar için önce ehil iş güvenlikçilerden ruhsat alınmalı. Organizasyon alanının yapısı bu tür riskler göz önünde bulundurularak tahliyeye uygun olmalı.

Dedim ya... Neyse.. Haftaya unuturuz. Sonraki hafta da Kayseri Fuarı...

Yakup
16-03-2013, 21:04
Yakup bey fuar resimleri bekliyoruz

Hangi resimleri? ;)

Ya da şöyle sorayım: Rüzgarlı mı olsun, rüzgarsız mı? Ya da çadırlı/çadırsız?

Şaka bir tarafa, Konya Fuarı, tahılcılara ve pancarcılara yönelik olarak bir tarımsal mekanizasyon fuarı niteliğinde. Zaten en az toprağı olan çiftçi 100 dekardan bahsediyor.

Müsait bir vakitte bir kaç resim yüklerim inşaallah. Biraz dinlenip işlerimi yoluna koyayım önce..

Hayırlı geceler.

abay54
18-03-2013, 12:40
Çektiğiniz resimlerden bahsetmiştim ..Çünki bizler gelemediğimiz için en azından resimlerlen idare ediyoruz.... Tekrar geçmiş olsun...

Yakup
20-03-2013, 10:39
Sağolun.

TORKU, çikolata ve helva dağıtıyordu. Bana sıra gelmedi.
379930

379931

Gıda kontrol Laboratuvarı
379932

Tarımsal ve kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)
379933

TKİ HÜMAS
379934

Yakup
20-03-2013, 10:43
Rüzgar... ve Çadır(dı)
379936

Mevlama Müzesi (ve Türbesi)
379937

379938

Konya Sancağı (Mevlana Müzesi)
379939

Tarımsal bilgim az olduğundan, mekanizasyon ile ilgili hangi ürünlerin resminin çekilmesinin uygun olacağını bilemedim. Benim için hepsi demir.. :)

Saygılarımla

Yakup
28-03-2013, 16:04
Kayseri fuarı..

Çok hoşuma gitti.

Büyük fuarlar ile küçük fuarlar arasında.

Her taraftan gelen belki bir kaç yüz küçük üretici... Peynirden fidana, tereyağından tohuma kadar.

Ben üzüm pekmezi ile urfa baharatları ve urfa takıları aldım.

Fuarlar yorucu ve haftasonumuzu alıyor ama.

İyi ki buraya gelmişim.

Kayseri de çok güzel... Fuarı da...

Kayseriden selamlar.

(Uygun zamanda fotoğraf yüklerim)

Yakup
19-04-2013, 10:07
17.04.2013 tarihinde Bandırma Ticaret Borsasında Etidot-67 tanıtım semineri düzenledik.

Bandırma Ticaret Borsası, Türkiye’de akredite edilmiş, lisanslı depoculuk faaliyetlerini yürüten iki borsadan biri imiş.

Sunumun baş tarafı biraz teorik kaldı. Önümüzdeki ay da nasipse Denizli'de bir tanıtım yapılacak. Detayları henüz bilmiyorum. Davet edenler, üzüm üreticileri için düşünmüşler. Bu sefer daha uygun bir dil kullanmaya çalışacağız. İnşaallah mahçup olmayız.:o

(Sevgili Halil ÖNEN, geçen sene İzmir Fuarında "artık bu işlerden kurtulamazsız" mealinde bir şeyler söylemişti de inanmamıştım... E devletten emekli olmuş birisinin sözüne kulak asmazsan olacaklara katlanırsın ;) )

Bu arada eğer üzüm yetiştiricisi olup da Etidot-67 kullanan var ise irtibata geçmek isterim. Belki Denizli'deki çiftçilerimize daha fazla faydamız olur.

Ayrıca, organizasyonu biz yapmayacağımızdan dışarıdan katılıma açık olup olmayacağını da henüz bilmiyoruz. Öğrenince yazarım İnşaallah.

Yoğun ve yorgun bir dönemden geçiyorum.

Yakında Etidot-67 hakkında daha fazla şey duyabilirsiniz.

Saygılarımla

Not: Sanırım bu yıl da Bursa ve İzmir fuarlarına katılım olacak. Sonbahara daha çok var. Hayırlısı..

Lilium
19-04-2013, 23:35
Bu seminere katılmaktan büyük mutluluk duydum, güzel bir sunum hazırlamışsın teşekkür ederim, sunum güzel olunca da bilgi haznemize bir kaç bir şey girerken bazı kafamda olan soru işaretlerine de cevap buldum.

Sevgili yakup, halil doğru söylemiş artık kurtulamazsın, kurtulmaya çalışmada zaten, yapmış olduğun çalışmalarla gayet güzel ve güzel de ilerlemeler kaydetmişsin biraz daha deneysel çalışmalarla da bu ürünün ismi etidot 67+yakup olacağı kesin. :)

Bu başarının sana kariyer kazandıracağından hiç şüphem yok, biliyorum bunu kariyer için yapmadığını fakat kariyerlerde de hiç hak etmeyen insanları görmektense hak edenleri görmeyi yeğlerim.

Gazan mübarek olsun.

Yakup
20-04-2013, 09:39
Bu seminere katılmaktan büyük mutluluk duydum, güzel bir sunum hazırlamışsın teşekkür ederim, sunum güzel olunca da bilgi haznemize bir kaç bir şey girerken bazı kafamda olan soru işaretlerine de cevap buldum.

Rica ederim abi... Çalışma gerçekten bir çorba ve ortak emek ürünü oldu. Hayatta bazı şeyler biz isteyince olmuyor. Ortam müsait olunca (nasibin olunca) bir çok şey birden bire oluveriyor. Sanırım benim en büyük katkım, bulaştırmadan birleştirmek oldu. Yoksa bilgileri bulan da, denemeyi yapan da başkası.

Sevgili yakup, Halil doğru söylemiş artık kurtulamazsın, kurtulmaya çalışmada zaten, yapmış olduğun çalışmalarla gayet güzel ve güzel de ilerlemeler kaydetmişsin biraz daha deneysel çalışmalarla da bu ürünün ismi etidot 67+yakup olacağı kesin. :)

Şimdilik biraz daha teorik bilgilerin tasnifi ile yakın çevrede deneysel faaliyetler daha makul görünüyor. Bir kaç video röportajımız daha olacak inşaallah. Bizim kurumda, bir iş verildiğinde öteki işleri üzerinizden pek almıyorlar. Bir koltukta iki karpuz taşımaya çalışınca, kendimi yürümeyi yeni öğrenen bebeler gibi hissediyorum. :D

Bu vesile ile, tekrar üzüm için yardım istiyorum. Üzümde etidot-67 kullanıp tecrübelerini aktaracak birileri lazım...

Bu başarının sana kariyer kazandıracağından hiç şüphem yok, biliyorum bunu kariyer için yapmadığını fakat kariyerlerde de hiç hak etmeyen insanları görmektense hak edenleri görmeyi yeğlerim.

Gazan mübarek olsun.

Ailenize karşı asgari sorumluluklarınızı yerine getirdiğiniz ve gönüllerini iyi-kötü hoş tutabildiğiniz müddetçe (arılar dahil ;)) sorun yok. Hayırlısı neyse o olsun.

Yoksa "career" (kariyer) olur "carrier" (hammallık-eşşeklik)...:(

Selametle kal abi.

(Not: Carrier, "taşıyıcı" demektir.)

syıldıran
20-04-2013, 10:07
Sn. Yakup ,
İzmir Tarım fuarında standınızı ziyaretimde vermiş olduğunuz Etidod-67 deneme numunesini bir kaç gün önce kullandım , suda erimesi çok güzel ve homojen bir dağılım sağlıyor. Uygulama yönünden kolaylık sağladığından , nasip olursa bundan sonra boraks yerine Etidot-67 kullanacağım. Sn. Lilium'unda dediği gibi birazda laboratuar çalışmalarına ağırlık verilir de sudaki eriyiğin pH durumu , diğer ilaçlarla karışımı vb. bilgilerede ulaşılınabilirse çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Saygı ve selamlarımla . .

Yakup
20-04-2013, 10:12
Sn. Yakup ,
İzmir Tarım fuarında standınızı ziyaretimde vermiş olduğunuz Etidod-67 deneme numunesini bir kaç gün önce kullandım , suda erimesi çok güzel ve homojen bir dağılım sağlıyor. Uygulama yönünden kolaylık sağladığından , nasip olursa bundan sonra boraks yerine Etidot-67 kullanacağım. Sn. Lilium'unda dediği gibi birazda laboratuar çalışmalarına ağırlık verilir de sudaki eriyiğin pH durumu , diğer ilaçlarla karışımı vb. bilgilerede ulaşılınabilirse çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Saygı ve selamlarımla . .

Haklısınız.

Olur inşaallah.

Bu aşamada imkanların maliyetini araştırmam gerekiyor... Bakalım...

Saygılarımla

Yarkin
09-05-2013, 16:11
Nisan basinda Türkiyedeydim. Zeytinlerime güllebulamaci yaprak gübresi ve bor (editod 67 ) karisimini attim. Ayni karisimi yeni cikan üzümlere ,eriklerime , ve elmama da attim. 6 Gün sonra gördümki italyan erigimin dibi erik doluydu. Agac eriklerin cogunu atmisti. Fakat diger 2 erik agacimda (cinsleri farkli) bu olmamisti. Üzümde de bir sey yoktu. Acaba italyan erigi üzerinde cok ama cok fazla meyva tutdugu icinmi atti. Yoksa attigim mi etkiledi ? Kafam karisti....

syıldıran
10-05-2013, 09:20
Nisan basinda Türkiyedeydim. Zeytinlerime güllebulamaci yaprak gübresi ve bor (editod 67 ) karisimini attim. Ayni karisimi yeni cikan üzümlere ,eriklerime , ve elmama da attim. 6 Gün sonra gördümki italyan erigimin dibi erik doluydu. Agac eriklerin cogunu atmisti. Fakat diger 2 erik agacimda (cinsleri farkli) bu olmamisti. Üzümde de bir sey yoktu. Acaba italyan erigi üzerinde cok ama cok fazla meyva tutdugu icinmi atti. Yoksa attigim mi etkiledi ? Kafam karisti....

Sn. Yarkın ,
Gülleci bulamacı kükürt ve kireç ihtiva ettiğinden , bordo bulamacında da olduğu gibi diğer ilaçlar ile genellikle geçimsizdir , karışım halinde bozar. Uzmanı olan arkadaşlar daha iyi bileceklerdir , sorununuz ile ilgili olarak benim düşüncem ise yaptığınız karışımın bozulma sonucu hassas olan bitkilerde fitotoksite (zehirlenme veya yanma vb.) etkisi olduğudur. Selamlar . .

byrm23
12-05-2013, 12:54
herkese selamlar

byrm23
12-05-2013, 13:09
selamun aleykum yakup bey yaklasık 5 ay önce etidot 67 yi sipariş ettim ve çok sayıda kayısıda deneme yaptım sonuç çok güzel şu ana kadar
1. deneme 400lt ilaç deposuna 2 kğ kattım yaprak döktükten sonra yani sonbaharda attım 15-16 senedir meyve vermeyen ağaçlarım meyve verdi ilk kez bu yıl ağaçlarımdaki meyve verimi çok yüksek etidot 67 attığım ağaçlar için söylüyorum
2.deneme toz halinde ağaç köklerine attım özellikle yaprakları sürekli sarı olan bir ağacım vardı sonuç bu yıl yapraklar sararmadı. yapraklar yemyeşil
3. deneme yeni diktiğim çitiller vardı yine bunlara topraktan verdim sonuç çitiller kurudu yani 4ağaça uyguladım 4düde kurudu.

bunların dışında bir tane cevizim vardı onada topraktan yaklasık 300gr uyguladım ceviz yaprak + meyve çoşmuş yani cevizi olanlara şiddetle tavsiye edreim
yine bahçede bir tane armut vardı kesilecekti onada topraktan uyguladım kesinlikle artık kesmeyeceğim armutta yaprak iyidi ama meyve pek göremedim bunlar benim uygulayıpta gözlemlediklerim

byrm23
12-05-2013, 13:19
görev yaptığım yerde arkadaşlara verdim deneme açısından arkadaşlardan biri bana güvenmediğinden kayısıya atmadan önce cam sil şişesine koyup evdeki süs çiçeklerine uygulamış ben görmedim ama söylediği hocam çiçekler çok güzel oldu diyor.
cevize uygulamıştı ben etidot 67 verdiğimde bir çay bardağı atın dedim sonra fazla atmış galiba söylediği ilk defa bu yıl bu kadar çok ceviz tuttuğunu söylüyor
ama kayısıya attığından iki kayısısının kuruduğunu söyledi zamanım olsa gidip görecem insallah çünkü benim kuruyan kaysım 2yılık çitildi arkadaşın kayısısı 10 yıllık
etidot 67 verdiğim diğer arkadaş oda sunu söyledi hocam cevize attım cevizler harika kayısıya attıklarımda atmadıklarımdan biraz iyi
verdiğim zaman onlara ölçü olarak bir avuç dolusu **** bir çay bardağından fazla atmayın şeklindeydi

byrm23
12-05-2013, 13:25
inşallah meyveyi topladıktan sonra deneme sonuçlarından yine çeşitli bilgiler aktarırım
hepinizi saygıyla selamlarım Allah'a emanet olun

Yakup
12-05-2013, 17:49
Sn. byrm23,
İlginizden ve geri dönüş yapmanızdan dolayı teşekkür ediyorum. Siz de Allah'a emanet olun.

Açıkçası ben, internette yaptığım araştırmalarda, yerli kaynaklardan pek bir bilgi edinemiyorum. Gerek bazı ilaç firmalarının, gerekse bazı bilimsel çalışmaların, delil olarak gösterdiği resimler hep aynı!

Hal böyle olunca, konuyu teorik olarak daha fazla kavramama olanak verecek yazı, makale vb. ye (türkçe olarak) ulaşmak zor. İngilizce olanlara da zamanım yettikçe biraz biraz bakabiliyorum. Ancak bu konu, asli çalışma konum olmadığından, yorumlarım genelden özele gidemiyor.

Eğer ileride şartlarım da müsait olursa, daha spesifik katkılar yapmak isterim. Hayırlısı..

Ancak şunu sorayım? Derler ki, şu şunla karışmaz, bu bunla karışmaz, falan filan...

Topraksız tarımda kullandıkları gübre kitleri 2 adet. Biri A, öteki B. Peki bu kitlerin içinde bulunan gübreler nasıl bir birleri ile karışıyor?

Maalesef, doğru bilgiye deneme-yanılma yolu ile ile ulaşmak zorundayız?

Çünkü ortada para döndü mü, bilimsel bilgi ile bilimsel yalan arasındaki farkı farkedemez hale geliyoruz...

Yakup
12-05-2013, 18:03

Açıkçası, insanın aklına ilk gelen ağacın cinsi. Etidot-67'nin, normal dozlarında, meyve döktürmemesi, bilakis eğer çiçeklenme öncesi atıldı ise, meyve tutumunu arttırması gerekiyor. Tutmuş meyvelerde ise, gelişimi hızlandırması beklenir. Ağaç kendisi fazlasını döküyorsa, ilk aklıma gelen çinko eksikliği ya da topraktaki besin yetersizliğinden dolayı ağacın meyveyi dökmek istemesi olabilir.

Buna neyin sebep olduğunu anlamak istiyorsak, etidot-67 nin bitkide kolay taşınamamasından faydalanarak, seçeceğiniz bir italyan eriğinin 3-4 ana dalına farklı farklı karışımları uygulayabileceğinizi düşünüyorum.

Bir dala sadece Etidot-67, diğerine daha önce yaptığınız karışım, birine hiç bir şey, ve sonuncusuna ise sadece gülleci bulamacı.

Ancak, kullandığınız yaprak gübresi hakkında yorum yapmak istemiyorum. İşin içine hazır gübreler girdi mi, soru işaretlerinin sayısı çok fazla olacaktır.

İnşaallah imkanınız olur da, bizimle daha fazla paylaşım yaparsınız.

Yakup
10-06-2013, 19:55
6-9 Haziranda Erzurum Tarım Fuarına gittik.

Yöre insanı eti ve yemeği yağlı seviyor.

Silaj makinesi hoştu. 100 kg lık silaj balyaları yapan makineye 120.000 TL istiyorlar. Sonra öğrendim ki Konyada yerli bir firmamız bu makineyi çok geliştirmiş. Allah işlerini hayretsin.

Elbette fuar alanı küçüktü. Topu topu 2 küçük hol. Olsun.

Kamu kurumları (TKDK, Gıda Tarım ve Hayv. İl Müd., Çaykur vb. de iştirak etmişlerdi. Özellikle TKDK, her fuara katılıyor.

Ben ve arkadaşlarım da dilimiz döndüğünce Etidot-67 yi anlattık. İlgili ziyaretçilere numune de verildi. İnşaallah anlattığımız şekilde denemelerini yaparlar.

Erzurum'un insanını nezaketli bulduk. Sağolsunlar.

Yakup
10-06-2013, 19:58
Standımızı bir kaç ziraat mühendisi ve adayı da ziyaret etti. Gençlere birazcık kimya öğrenmelerini tavsiye ettim. (Ağaçlar.net'i de tavsiye ettim :))

Bir akşam otobüste, bir delikanlı diğerine bağırdı: "Pencereyi kapatıver. Kurban olduğum memleketimde topu topu iki mevsim var. Biri kış, biri kara kış."

Erzurum ziyaretimizden en çok hanım karlı çıktı. Oltu taşı setlerini güle güle kullansın.
(Bu fuarlarda kaybettiğim para, yakında arıda kaybettiğim parayı geçecek galiba :))

Sağlıcakla kalın.

koaceözcan
15-07-2013, 10:09
Arkadaşlar bende bu iki yıldır sebze olsun meyve olsun bunlarla uğraşmak bende bir merak konusu oldu iki gündür burda yazdıklarınızı okuyor büyük hayretler içerisinde kalıyorum çünki dikmiş oldugum domates biber patlıcan salatalık bu tür sebzeler sararma oluşumu başlangıcıyla sebzelerde ve meyve agaçlarında yaprak sararmasıyla başlayıp sonrasında tamamen kurumayla sonuçlanan bir vaka oluşuyor bunun çaresini ilçe tarım müdürlüklerinde aradım bana söyledikleri toprakta çinko sülfat magnezyum eksikliğinden kaynaklandığını 15,15 süper yani çinkolu gübre kullanmamı bunun bahçedeki toprak değerlerinin yükselticeğini söylemelerine rağmen bu yıl da aynı durummun kaynakladığını ilaveten sıvı gübreleri kullanmama rağmen biraz olsun durdura bildim şimdi ben yakup beye ve tüm bu etidot 67 kullanan arkadaşlara soruyorum benim bahçemdeki domatese bibere patlıcana salatalığa musallat olan olmuş domateslerde oluşan kurumalrı biberlerin uçlarında oluşan kurumaları bu etidot kullansan acaba benim bahçeye faydası olurmu bana bu konuda yardımcı olurmusunuz şimdiden yardınlarınız için sizlere teşekkür ederim

Yakup
15-07-2013, 13:15
Ben menisküs operasyonu nedeni ile baba evinde dinlenirken, Sn. Koaceözcan bana ulaştı.

Kendisinin tarımsal şartları bilinmediğinden sadece belirtiler üzerinde konuştuk ki genç yaprak sararması ve yaprak buruşmaları bor eksikliğini ihtimaller arasına katıyor.

Kendisine numune gönderilecek ve kendisi de denemelerini yapacak.

Saygılarımla

syıldıran
23-07-2013, 15:45
:confused:Arkadaşlar bende bu iki yıldır sebze olsun meyve olsun bunlarla uğraşmak bende bir merak konusu oldu iki gündür burda yazdıklarınızı okuyor büyük hayretler içerisinde kalıyorum çünki dikmiş oldugum domates biber patlıcan salatalık bu tür sebzeler sararma oluşumu başlangıcıyla sebzelerde ve meyve agaçlarında yaprak sararmasıyla başlayıp sonrasında tamamen kurumayla sonuçlanan bir vaka oluşuyor bunun çaresini ilçe tarım müdürlüklerinde aradım bana söyledikleri toprakta çinko sülfat magnezyum eksikliğinden kaynaklandığını 15,15 süper yani çinkolu gübre kullanmamı bunun bahçedeki toprak değerlerinin yükselticeğini söylemelerine rağmen bu yıl da aynı durummun kaynakladığını ilaveten sıvı gübreleri kullanmama rağmen biraz olsun durdura bildim şimdi ben yakup beye ve tüm bu etidot 67 kullanan arkadaşlara soruyorum benim bahçemdeki domatese bibere patlıcana salatalığa musallat olan olmuş domateslerde oluşan kurumalrı biberlerin uçlarında oluşan kurumaları bu etidot kullansan acaba benim bahçeye faydası olurmu bana bu konuda yardımcı olurmusunuz şimdiden yardınlarınız için sizlere teşekkür ederim

Sn. koaceözcan ,
Hiç toprak tahlili yaptırdınız mı :confused: Zannedersem toprak pH değeri ile ilgili bir sorun var. Eğer yaptırmadıysanız Tarım il veya ilçe müdürlüklerinde uygun fiatlı yapıyorlar. Toprağın durumunu bilerek yorum yapmak daha doğru olacaktır. Selamlar . .

syıldıran
03-08-2013, 06:24
Sn. Yakup ,
Bu yıl İzmir Tarım fuarında stand açacakmısınız , asıl sormak istediğim stand ta satış yapacakmısınız , yapılırsa çok iyi olur gelmişken alır gideriz. Selamlar. .

Yakup
18-08-2013, 21:50
Sn. Yakup ,
Bu yıl İzmir Tarım fuarında stand açacakmısınız , asıl sormak istediğim stand ta satış yapacakmısınız , yapılırsa çok iyi olur gelmişken alır gideriz. Selamlar. .

Sn. syıldıran,
Şu an hiç bir şey söyleyemiyorum. Genel uygulama fuarda satış yapmamak. Sadece numune dağıtımı.

İzmir'e araçla gelirseniz, İzmirdeki satış ofisinden 1 torba (sanırım artık 30 kg var sadece) ürün alabilirsiniz. Ancak bu durumda da fuar ziyaretinizin hafta içi yapmanız gerekecek. :(

Fuarda görevlendirilirmiyim bilemiyorum. Fuar işlerine artık Genel Müdürlük bakıyor ve bu konuya önem veriyorlar. Bu sene Konya, Kayseri, Erzurum fuarlarına katıldı(k)lar. Hatta arkadaşların bir yurt dışı fuarına da katıldığını duydum. Zannımca İzmirde de yerimizi alırız.

Sahi fuar tarihleri nedir? Ben biraz ayrı kaldım da :o:o

abay54
20-08-2013, 08:39
Önce herkese Selamlar ....
Tarım kredi koop. neden satış için gönderilmiyor bu gübre anlamadım ya ....Milli bir gübreyi neden satmazki tarım kredi koop ... soruyorum bana başka markaları gösteriliyor ...anlamadım gitti bu işi....

Yakup
20-08-2013, 18:19
Önce herkese Selamlar ....
Tarım kredi koop. neden satış için gönderilmiyor bu gübre anlamadım ya ....Milli bir gübreyi neden satmazki tarım kredi koop ... soruyorum bana başka markaları gösteriliyor ...anlamadım gitti bu işi....

Aleyküm selam.

Bu konuyu burada sizler tartışabilirsiniz.

Ancak ben bu hususta (burada) yorum yapamam. :(

Saygılarımla.

abay54
21-08-2013, 10:24
Aleyküm selam.

Bu konuyu burada sizler tartışabilirsiniz.

Ancak ben bu hususta (burada) yorum yapamam. :(

Saygılarımla.

Selamlar...
Yakup bey benim kınamam size değil tarım kredi kooperatiflerinin yaptığı uygulama milli bir gübreyi satmamaları ... Çünki diğer firmalardan komisyon la satıldığı için zannedersem ... Acaba eti bakır anlaşma yapıp en azından Tarım kredilerde her kooperatife belli bir tanıtım amacıyla 10 adet gönderse bizlerde rahatça bulabiliriz. vatandaş istediğini alsın değilmiii... Ben başka piyasa firmalarından almak istemiyorum ... bunu göz önünde bulundurmalarını istedim .... Birde Ödemeli kargo ile etidot 67 göndere bilirmisiniz bana 2 kutu acil lazım da ...

Yakup
21-08-2013, 14:00
Selamlar...
Yakup bey benim kınamam size değil tarım kredi kooperatiflerinin yaptığı uygulama milli bir gübreyi satmamaları ... Çünki diğer firmalardan komisyon la satıldığı için zannedersem ... Acaba eti bakır anlaşma yapıp en azından Tarım kredilerde her kooperatife belli bir tanıtım amacıyla 10 adet gönderse bizlerde rahatça bulabiliriz. vatandaş istediğini alsın değilmiii... Ben başka piyasa firmalarından almak istemiyorum ... bunu göz önünde bulundurmalarını istedim .... Birde Ödemeli kargo ile etidot 67 göndere bilirmisiniz bana 2 kutu acil lazım da ...

:)

İyi niyetli temennileriniz için teşekkür ederim.

Ben artık satış biriminde çalışmıyorum. Etidot-67 temini için 0 266 721 31 00 dan 3301 dahili numaradan Sn. Fatih AYDIN ile temasa geçmelisiniz.

Saygılarımla

abay54
21-08-2013, 15:25
:)

İyi niyetli temennileriniz için teşekkür ederim.

Ben artık satış biriminde çalışmıyorum. Etidot-67 temini için 0 266 721 31 00 dan 3301 dahili numaradan Sn. Fatih AYDIN ile temasa geçmelisiniz.

Saygılarımla

Cvp yazdığınız için teşekkür ederim... Ankaradanda Balıkesirin numarasını verdiler tek satış yeri burası galiba ankara 20 ton üzerini satıyormuş ve birde ankaradan etidot-67 sıvı değil dediler .. Etidot-67 benim bildiğim sıvı halde olduğuydu belkide ben yanlışmı biliyorum ..?

Yakup
21-08-2013, 18:39
Cvp yazdığınız için teşekkür ederim... Ankaradanda Balıkesirin numarasını verdiler tek satış yeri burası galiba ankara 20 ton üzerini satıyormuş ve birde ankaradan etidot-67 sıvı değil dediler .. Etidot-67 benim bildiğim sıvı halde olduğuydu belkide ben yanlışmı biliyorum ..?

İlk olarak sıvı (çözelti) formunda üretmiştik. Üretim parametreleri belirlendikten bir süre sonra fabrikası kuruldu ve artık nihai ürün tamamen toz olarak üretilmekte.

Yani sıvı (çözelti) değil. Yüksek çözünürlükte toz. Ağırlıkça yaklaşık %21 net Bor (B) içeriyor.

Kullanırken suda çözerek kullanıyorsunuz. pH değerini ayarlayabilirseniz, bakır sülfat gibi suda çözünen diğer gübrelerle de karıştırabilirsiniz. Tabi burada biraz beceri gerekiyor.

Saygılarımla.