PDA

View Full Version : Tohumdan Clematis (Yaban asması) yetiştirme

Sayfalar : 1 [2]

kelebek çalısı
19-04-2014, 17:00
Tohumdan yetişmesi mucize gibi. İzmir'de Urla yolu üzerinde Avrupa çiçekçilikte çok fide var.

Bu mucizeyi gerçekleştirmek için çaba sarfetmeye gönüllü oldum. Sn. Yaylacı' nın paylaştığı tohumları filizlendirmek için bir plan oluşturmaya çalışıyorum.

edelvays58
20-04-2014, 07:13
484433

484434
Sn tabus'un bana gönderdiği 5-6 clematis tohumunu hiç umudum yokken lav taşında çimlendirmeyi başardım. Bir tanesini de çimlenme aşamasında toprağa geçirdim ve o da büyümeye başladı. Bakalım yaşatabilecek miyim.

kelebek çalısı
20-04-2014, 10:53
Başarılı çimlendirme için kutlarım Sayın edelvays58, sanki çimlendirme en zor aşamaymış gibi görünüyor ilk etapta ama bitkiyi sağlıkla fide, fidan aşamasına getirebilmek de büyük sorumluluk doğrusu.

Ben henüz plan aşamasındayım. Çimlendirme için toprak karışımı ve soğuk katlama gibi soru işaretlerim var. Aslında tohumların geçmişi ile biraz bilgi olsa sanki daha kolay hareket edeceğim. Katlama yapmak için beklemeli miyim hemen yoksa hemen başlasam mı karar veremiyorum.

yazsonu
28-04-2014, 04:54
Clematis tohumlarının çimlendirilmesi konusunda yazılanları ilk sayfadan başlayarak taramaya çalıştım. Belli ki, bir çok kurallara uymak yararlı.

Buradaki tohum çimlendirme ortamları, resimlerinden anladığım kadarı ile iri taneli cisimler içeriyor. Güzel sonuçlar alınmış.
Yurt dışından edindiğim tohumlarıın yarısını ektim. Neyi yanlış ya da eksik yaptığımı danışmak istedim.

Eşit miktarlarda torf, bahçe toprağı, yanmış gübre ve ince elenmiş kum karışımına, tohumların üstünü örtecek kadar derinliğe ektim. Bulunduğum yerde gece ısısı yeni yükselmeye başladığı için, ısıtmalı, ışıklı ( direkt güneşte değil ) propagator içine yerleştirdim. 22 derecenin altına düştüğünde termostatlı ısıtıcı devreye giriyor.

Ekmeden önce ortamı iyice nemlendirdim, ektikten sonra üst katmana spreyle sulama yaptım. Her gün kontrol edeceğim. Başka tohumların çimlenmesinden edindiğim deneyimlere dayanarak, tohumu çürütmekle kurutmak arasında ince bir titizliğin yattığını biliyorum.
Bekleyeceğim.

kelebek çalısı
05-05-2014, 18:09
10.yıl kutlamasında edindiğim tohumlardan bir kısmını ektim. Böylece Clematis çimlendirme serüvenim başlamış oldu.

489679

489680

489681

489682

yazsonu
06-05-2014, 14:07
Ortam harcı bileşimi hakkında bilgi verebilir misiniz?

kelebek çalısı
06-05-2014, 17:01
Ortam harcı bileşimi hakkında bilgi erebilir misiniz?

Sn. yazsonu,

Bulunduğum yerde, elimin altında olanlar ile temel bir harç oluşturdum. İnce çakıl, kumlu toprak, torf ve biraz da kedi kumundan oluşan bir karışım. Daha sonra nemlendirdikten sonra her bir saksıyı ayrı ayrı olmak üzere kilitli buzdolabı poşetlerinin çine yerleştirdim. Ev içi koşullarında duracağı haftalar içinde çimlenmezse soğuk katlama yapmayı düşünüyorum.

uzman16
06-05-2014, 20:06
Sn. kelebek çalısı,
İstanbul toplantısında ben clematis tohumu getirmiştim. Dağıtılması için dağıtım masasına sanırım Neslihan bıraktı. Başka bu tohumdan getiren oldu mu bilmiyorum ama eğer benim getirdiklerimse ya multiblue ya da beyaz tür olan gladys pickard veya madame le coulture.
Umarım başarırsınız. Kolay gelsin. :)

kelebek çalısı
08-05-2014, 10:58
Sn. uzman16 merhaba, loveforlife benim toplantıdan edindiğim tohumların isimlerini (Onuncu yıl kutlaması için açılan sayfaya link vererek) öğrenmek istediğimi gördüğünde, bu tohumları tanıyarak, Sn. Yaylacı' nın ismini bilmeden paylaştığı tohumlar olduğunu söylemişti. Süpriz tohumlar, ne çıkabilir diye düşünürken Sn. Tohumcu Nılgun ve drhegeli tarafından Clematis tohumu olduklarını öğrendim.

Acaba sizin getirdiğiniz tohumlar form ve yapı olarak bunlara benziyor muydu? Aslında doğmamış çocuğa don biçmek diye bir tabir vardır :p, şu anda tam da onu yapıyorum, sanki çimlendirmem başarılı oldu da bir tek çiçek açmaya geldi sıra. Ama işte Clematis sevdası böyle bir şey, değil mi? ;)

Umarım her şey yolunda gider. Çok teşekkür ederim. Sevgiler.;)

kelebek çalısı
08-05-2014, 17:11
Kilitli buzdolabı poşetlerinin içindeki saksıların nemini çok uzun süre koruyacağını sanıyorum.

490766

yazsonu
02-06-2014, 21:14
Kilitli buzdolabı poşetlerinin içindeki saksıların nemini çok uzun süre koruyacağını sanıyorum.

490766

38 gün oldu henüz çimlenme yok.
Moralmanım normalın altında...
Az sulasam kuruyor çok sulasam çürüyor.
Buradaki başarılı çimlendirmeleri görünce kıskanmıyorum ama imreniyor kutluyorum.

kelebek çalısı
02-06-2014, 23:55
38 gün oldu henüz çimlenme yok.
Moralmanım normalın altında...
Az sulasam kuruyor çok sulasam çürüyor.
Buradaki başarılı çimlendirmeleri görünce kıskanmıyorum ama imreniyor kutluyorum.

Benim ektiğim tohumlara sadece bir kez su verdim, harç karışımı kilitli buzdolabı poşeti içinde kurumuyor. Hem göz ile hem el ile yaptığım günlük kontrolde poşet içinde buğulanma, poşetinden tutarak ölçtüğüm saksı ağırlığında (elim terazi oldu resmen) bir hafifleme olmuyor.

Kendi ektiklerim adına henüz bir beklentim yok. Oldukça sert ve kalın kabuklu tohumlar oldukları için en az 6 ay çimlenme beklemiyorum ama okuduklarımdan beklentimi 3 seneye kadar açık tutacağım. :)

Soğuk katlamaya alsam mı bir kaç hafta sonra diye düşünüyorum.

Sabır.

yazsonu
05-06-2014, 11:36
Benim ektiğim tohumlara sadece bir kez su verdim, harç karışımı kilitli buzdolabı poşeti içinde kurumuyor. Hem göz ile hem el ile yaptığım günlük kontrolde poşet içinde buğulanma, poşetinden tutarak ölçtüğüm saksı ağırlığında (elim terazi oldu resmen) bir hafifleme olmuyor.

Kendi ektiklerim adına henüz bir beklentim yok. Oldukça sert ve kalın kabuklu tohumlar oldukları için en az 6 ay çimlenme beklemiyorum ama okuduklarımdan beklentimi 3 seneye kadar açık tutacağım. :)

Soğuk katlamaya alsam mı bir kaç hafta sonra diye düşünüyorum.

Sabır.

Sevgili kızım, 3 seneye kadar nasıl sabır göstereceğiz ki...
Siz gençlerin zamanı var ama biz biraz geciktik...

Bu arada bir sorum olsun:
Anladığım kadarı ile KELEBEK ÇALISI seven birisiniz. İnternetten aldığım tohumlardan ürettiğim fideler 1-2 karış büyüklüğüne ulaştılar. Yerde yayılıcı ve parçalı dallara ayrıldılar. Oysa dikine yükseleceklerini tahmin ediyordum. Daha önce bitkisini görmemiştim. Acaba benimkiler başka bir şey mi?

kelebek çalısı
07-06-2014, 14:44
Sn. yazsonu, size sağlıklı uzun bir ömür dilerim. Bu yönden baktığımızda hayatta başımıza ne geleceğinin garantisi olmadığı için bence her ne konuda olursa olsun bize heyecan veren şeyleri umutla beklemek güzeldir. Umudumuzu kırmayalım biz de. Bakalım bu çimlenme konusunda kimin şansı yaver gidecek.

Buddleja - Kelebek Çalısı için konu başlığımızı görmüş müydünüz?

http://www.agaclar.net/forum/calilar/5897.htm

O başlık altında bu konu ile ilgilenebiliriz.

Saygılarımla.

kelebek çalısı
13-06-2014, 20:01
40 gün önce ektiğim tohumlardan bir tanesi bugün iki yaprak hem de güçlü bir görünümde çıktı. Önce acaba yabani ot olabilir mi diye kuşkulu idim buradaki çimlenenlerin morfolojisine bakınca içim rahatladı. Tıpa tıp benzeşiyorlar.
Oley!!!!

Çok iyi bir haber. Ben de alternatif olarak kalan tohumları kilitli buzdolabı poşetine bir miktar perlit koyarak içine attım. Nemli tutarak, gözlem yapıyorum, henüz iki gün oldu.

Beni de sabırsızlandırdınız açıkçası, Sn. yazsonu. ;)

yazsonu
14-06-2014, 12:20
Çok iyi bir haber. Ben de alternatif olarak kalan tohumları kilitli buzdolabı poşetine bir miktar perlit koyarak içine attım. Nemli tutarak, gözlem yapıyorum, henüz iki gün oldu.

Beni de sabırsızlandırdınız açıkçası, Sn. yazsonu. ;)

Daha 4 bardak çimlenmeyi bekliyor.

Güngör Salman
16-06-2014, 12:15
Merhaba, tohumdan yetiştirdiğim clematis viticella tomurcuk vermiş, umarım bu ilk tir ve siz bana ödül verirsiniz :D

Güngör Salman
26-06-2014, 23:12
Tohumdan yetişen Clematis viticella

Adalet Yağcı
29-06-2014, 19:14
Sevgili Güngör tebrik ediyorum.
Darısı Yazsonu ile Kelebek çalısı'nın başına :)

Burada önemli olan tohumu çimlendirebilmek, bir kez çimlenince yaşatmak çocuk oyuncağı :)

Bu arada, tohum kendisi gibi çıkmış, tam bir viticella, fotoğraflar keşke biraz daha net olsaydı.

Adalet Yağcı
29-06-2014, 19:16
Geçen sene etkinlikten gelen iki adet clematis sp. (yaban asması) tohumunu geçen sene mayıs sonu gibi buraya ektiğimi hatırlıyorum. Bunların clematis sp. olma ihtimalleri var mı?

14.04.2014
483133

16.04.2014
483601

06.05.2014
489940

Sevgili limon_sever;
Sizi de tebrik ediyorum, hiç şüpheniz olmasın, nur topu gibi iki clematiniz çimlenmiş de büyümüş bile :)

Güngör Salman
29-06-2014, 20:57
Sevgili, Adalet Yağcı teşekkür ederim ;) Evet tohum kendisi gibi çıktı, fotoğraf işini de ben bir türlü çözemedim :(

kelebek çalısı
29-06-2014, 22:17
Bu işin bir püf noktası var elbet ama işin sırrına varmak tecrübeyle sabit olmalı. Hayır bu püf noktası bende küf noktasına dönüşmesin de. Razıyım yani sabırla beklemeye.

Adalet Yağcı
30-06-2014, 21:04
Yanlış hatırlamıyorsam bendekiler 30 gün civarında çimlenmişlerdi.
Buradaki ince nokta çimlendirme zamanını iyi seçmek olabilir.

Çimlendirmeyi başaran arkadaşlardan rica ediyorum, lütfen hangi tarihlerde hangi iklim koşullarında hangi yöntem ve materyalleri kullanarak çimlendirmeyi başardıklarını yazsınlar.
Bulundukları şehirleri de eklesinler, Erzurumda Mayıs ayında çimlenebilen bir tohum Güney illerde aynı ayda aynı sonucu vermeyebilir.

zuhal ünal
28-03-2015, 18:52
selam clementis tohumu arıyorum yardımcı olurmusunuz::: :dilli:

yazsonu
09-04-2015, 20:23
Ben yaklaşık 15 tane clematis tohumunu öldürerekten bu işten vazgeçmişken buraya rastladım. Tekrar denemeye başlasam mı acaba? Benim tohumlar vilmorin markaydı, belki de bayattı. Tohumların dik ekilmesi gerektiğini de bilmiyordum, bir güzel yatay ekmiştim. Tohumları ziyan etmekten korkuyorum.
Sn didem

Tohumların dik ekilmesi gerektiğini yazmışsınız. Bu bilgiyi güvenilir kaynaklardan mı edinmiştiniz? Çok zor temin ettiğim tohumlarımı ekeceğim için öğrenmek istemiştim.
Bilgi verirseniz memnun olurum...

yazsonu
15-05-2015, 14:26
Nerede ve hangi ayada 30 gün ? Sanırım Akdeniz'de...

şükran& Uğur
10-01-2016, 20:20
Çin den bir çok çeşit tohum siparişi verdim özellikle bol miktarda ortanca clematis gül oxalis gibi tohumlar mümkün mertebede deneyimlere ihtiyacım olacak.

A_NOMAD
10-01-2016, 21:04
...mümkün mertebede deneyimlere ihtiyacım olacak.

Öncelikle hoş geldiniz...

Clematis tohumlarınız için bu konuyu, oxalis için http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/11620.htm?highlight=oxalis başlığını, gül tohumları için http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/3155.htm?highlight=Tohumdan+g%FCl başlığını ve ortanca için http://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm?highlight=Ortanca başlığını incelerseniz aradığınız/ihtiyacınız olan deneyimleri öğrenmiş olursunuz. Sayfalar dolusu deneyim göreceksiniz :)

İncelemenize rağmen cevaplarını bulamadığınız sorularınız kalırsa, yine ilgili sayfalarda sorarak cevap alabilirsiniz.

Lütfen aşağıdaki linkleri de inceleyin:
agaclar.net Forum Kuralları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)

SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

şükran& Uğur
21-01-2016, 18:34
Cin den gelecek olan clematis tohumları genel olarak incelediğimde - tohumdan üretimine kolay demiş ve katlama işleminden söz etmiyor, cimlenme surecini de kisa tutmus. acaba soguklama işlemi yapılmış olarak mi gönderiliyor? Bu konuda bilgisi olan varsa memnun olurum

Adalet Yağcı
21-01-2016, 20:33
Clematis tohumu çimlendirmek biraz şans işi diyebiliriz belki de.
Öncelikle tohumların taze, sağlıklı ve zamanında toplanmış, satışa sunuluncaya kadar uygun ortamda muhafaza edilmiş olması gerekir ki, satınaldığımız tohumlarda bunu bilme şansımız yok.
Hatta, çok bilinen bir markanın tarihi geçmiş tohumları yeniden ambalajlayıp yeni tarihle sattığını düşündürecek deneyimler yaşadım.
Yine aynı markadan aldığım tohumlar hiç alakasız bitkiler çıktı.
Bu yüzden "biraz şans işi" diyorum.

Ben kendi bitkilerimden topladığım tohumları çimlendirmiştim, soğuk katlama yapmadım, kaliteli bir bahçe toprağına ektim ve bir ay içinde çimlendiler.

Daha kısa sürede çimlendirmeyi başaran arkadaşlar oldu.
Çimlenme olasılığı, süresi ve mevsimi kullanacağınız türe özel olabilir, yani ben böyle düşünüyorum.

En iyisi, tohumların hepsini ziyan etmeden 3-5 tohumla küçük denemeler yapmak.

şükran& Uğur
21-01-2016, 21:37
Adalet hanım teşekkürler. şöyle bir soru aklıma geldi soğuklama işlemi yapmışlarsa benim tekrar soğuklama yapmam tohuma ve çimlenmesine engel olur mu*

Adalet Yağcı
22-01-2016, 17:50
Bence hiç bir işlem yapmadan ekin tohumlarınızı, eğer soğuklama yapılması gerekiyorsa yapmışlardır, yani ekime hazır satılır tohumlar.

Yine de dediğim gibi, hepsini birden ekmeyin, üçer beşer deneyin, baktınız ki çimlenmedi değişik yöntemler denersiniz.

Tohumları ektikten sonra dikkat edeceğiniz önemli bir husus da toprağını tamamen kurutmamak, ama bu her gün sulamak anlamına da gelmiyor.
Fazla sularsanız bu defa da tohumları çürütürsünüz.
En iyisi hafif nemli olacak şekilde üstten fıs fıs yapın ama sakın onu da abartmayın.

Sergüzen
23-01-2016, 21:00
Kasım ayında 15 adet değişik tür çelikledim. Çelikler şu anda uç vermiş durumdalar. Anaçlarda aşağıda. Tohuma göre çok daha kolay.

limon_sever
17-06-2016, 16:51
Geçen sene etkinlikten gelen iki adet clematis sp. (yaban asması) tohumunu geçen sene mayıs sonu gibi buraya ektiğimi hatırlıyorum. Bunların clematis sp. olma ihtimalleri var mı?

14.04.2014
483133

16.04.2014
483601

06.05.2014
489940

3 sene önce tohumunu ekip yetiştirdiğim Clematis nihayet çiçek açtı ;)

Adalet Yağcı
18-06-2016, 08:37
Sevgili limon sever, gözleriniz aydın olsun, Clematisiniz Hagley'e benziyor, benim en sevdiklerimden.
Sağlıkla büyütün.

Beşiktaş
12-01-2018, 11:28
Arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

Resimdeki tohumlar clematis tohumları mı?
Uğraşıp sonunda hüsran olmak istemem.:confused:

Adalet Yağcı
21-01-2019, 17:41
Arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

Resimdeki tohumlar clematis tohumları mı?
Uğraşıp sonunda hüsran olmak istemem.:confused:

Hayır bunlar Clematis tohumu değil, başlığın ilk sayfasına bakın, orada C. tohumu fotoğrafları var.

memur68
25-01-2019, 21:13
Adalet hanım iyi akşamlar sizde pembe acemborusu da vardı galiba sizden rica etsem kargo ile bana pembe acemborusu ve clematis çeliği göndermeniz mümkün mü yeni köklendirme hormonu ve perlit aldım yollama imkanınız yoksa Mersinde 4 yıl çevik kuvvette çalıştım tanıdığım çok onlarada aldırabilirim.Şimdiden teşekkürler

sesim
10-04-2021, 21:09
Arkadaşlar 50 adet clematis (farklı)yurdışından tohum siparişi verdim.şu ana kadar 10 sayfayı da tek tek okudum çimlendirmeyi öğrenmişimdir umarım ve geldiklerinde ekicem sizlere burdan fotoğraf atarım .

Adalet Yağcı
12-04-2021, 00:09
Arkadaşlar 50 adet clematis (farklı)yurdışından tohum siparişi verdim.şu ana kadar 10 sayfayı da tek tek okudum çimlendirmeyi öğrenmişimdir umarım ve geldiklerinde ekicem sizlere burdan fotoğraf atarım .

Dilerim başarırsınız, ben çimlendirmenin tamamını dış ortamda yapmıştım, sorun yaşamadım, yeter ki toprak nemini kaybetmesin.
Bir de ekimi yapmadan tohumları ılıktan biraz sıcak suya ıslayın, 12-24 saat kalabilir, daha sonra temiz bir bahçe toprağına yıkanmış dere kumu ve elenmiş çiftlik gübresi karışımı yaparak ekiminizi tamamlayın.

Önemli: Gübre konusunu abartmayın, 1 Litre toprağa 1/4 L. dere kumu 1 kahve fincanı elenmiş gübre karıştırmanız yeterlidir. Gübreyi fazla karıştırırsanız çimlenmiş fidecikler yanabilir.

Çimlenme gerçekleştiğinde de şaşırtmak için acele etmeyin, kotiledon(fidenin ilk yaprakları)yapraktan sona 6-8 gerçek yaprakların çıkmasını bekleyin.