PDA

View Full Version : Sümbülteber (Polianthes tuberosa)

Sayfalar : 1 2 3 4 [5]

hocam100
21-08-2016, 21:43
Sümbülteberin kokulu sümbülle hiç alakası yok.Hanımeli çiçeğinin biraz yoğunu ya da limon ağacının kokusuna benzer.

Batı Rüzgarı
22-08-2016, 13:08
Sümbülteberin kokulu sümbülle hiç alakası yok.Hanımeli çiçeğinin biraz yoğunu ya da limon ağacının kokusuna benzer.

sümbül benim baktığım bildiğim hissettiğim en şiddetli kokuya sahip çiçek.bu bağlamda düşünmüştüm acaba sümbülteber de böyle mi diye.koku olarak zaten farklı olduğunu biliyorum :)) gel gelelim bu farkı görmek istiyorum artık.geçen sene açmadı bari bu sene açsın.açmazsa da kendi bilir.artık elektirik mi veririm sıcak suda mı haşlarım buzlukta mı muhafaza ederim orasını düşünürüz artık.
:p

Gül Batur
22-08-2016, 14:42
Sayın Zephy. 12 saat güneş istiyor.güneşi az geliyordur..

Batı Rüzgarı
22-08-2016, 22:21
Sayın Zephy. 12 saat güneş istiyor.güneşi az geliyordur..

valla sabahtan akşama kadar güneş alıyor aslında.:o

Mücevher Çalısı
23-08-2016, 11:14
...geçen sene açmadı bari bu sene açsın.açmazsa da kendi bilir.artık elektirik mi veririm sıcak suda mı haşlarım buzlukta mı muhafaza ederim orasını düşünürüz artık.
:p

Bu kadar kendinizi yormanıza gerek yok:) Bırakın birkaç sene rahatça çoğalsın saksısını doldursun ve yavrulayacak yeri kalmasın. Ondan sonra çoğalmak için çiçek açayım bari der:p

Soğanlılarda genel deneyinimim; yerleri dar olmayınca çiçeklenmiyorlar:) Sümbülteber hiç yetiştirmedim genellememin dışında kalabilir:)

Batı Rüzgarı
23-08-2016, 13:18
Bu kadar kendinizi yormanıza gerek yok:) Bırakın birkaç sene rahatça çoğalsın saksısını doldursun ve yavrulayacak yeri kalmasın. Ondan sonra çoğalmak için çiçek açayım bari der:p

Soğanlılarda genel deneyinimim; yerleri dar olmayınca çiçeklenmiyorlar:) Sümbülteber hiç yetiştirmedim genellememin dışında kalabilir:)

bu çiçeğin diğer adı sümbültembel. yani soğan yeterli irilikte olsa da çiçek açmayabiliyor.benim bi kaç saksıda sümbülteberim var.ama hiç bir açmadı.geçen senede açmamıştı.habire doğuyor doğuruyor sokağa atıyor ben bakıyorum onlara.ama bi çiçek açmak bilmiyor.bu soğan diğerlerinin aksine yeri dar olunca açmıyormuş.geçen sene yavrularından ayırmıştım.şimdi 7 kocalı hürmüz gibi etrafını doldurmuş yine.

bekleyecez artık yapacak bişey yok.:rolleyes:

Batı Rüzgarı
08-09-2016, 23:24
en büyük saksıdaki sümbülteberimin sanırım çiçeği var.ama günden güne pek bir büyüme gözlemleyemedim.tomurcuk dışarı çıkacakta uzayacakta açacakta... çekip çıkarasım var :)
o değil havalar ankarada akşamları serinlemeye başladı bile...20 derecenin altında bu çiçek çiçek açmaktan vazgeçerse çiçek sevgim boyut değiştirebilir (:

Batı Rüzgarı
20-09-2016, 07:46
sümbülümün tembeli gün geçtikçe büyüyor.şimdi bu çiçek bu haldeyken katmerli olup olmadığı anlaşılabilir mi?:rolleyes:

inch
25-09-2016, 22:12

ama kokusu baş döndürücü.

Dutlubahçe
26-09-2016, 10:03
Büyük bir hevesle baharda alıp diktiğim benim sümbülteberlerim de bu güne kadar maalesef çiçek açmadı. Hala açma ümidi var mı, yoksa önümüzdeki yazı mı bekliyeceğiz?

Batı Rüzgarı
26-09-2016, 11:16
Büyük bir hevesle baharda alıp diktiğim benim sümbülteberlerim de bu güne kadar maalesef çiçek açmadı. Hala açma ümidi var mı, yoksa önümüzdeki yazı mı bekliyeceğiz?

soğan küçükse açma ihtimalı yok gibi
ama soğan yeterli irilikteyse açma ihtimali hala var.

Dutlubahçe
26-09-2016, 20:05
soğan küçükse açma ihtimalı yok gibi
ama soğan yeterli irilikteyse açma ihtimali hala var.

Soğanın yeterli irilikte kabul edilebilmesi için, büyüklüğü ne kadar olmalı sizce?

hocam100
26-09-2016, 20:12
Soğan iriliği erken açmasını sağlar.Mayısta ekilen bir iri soğan ağustosta açar.Orta soğan eylüle açar.Küçük ise hava iyi giderse Ekimde açar yoksa açmaz.Seneye açar.Bu sene ben de küçük soğanları hep ektim.Hiç biri açmadı.Amacım soğan üretmek olduğundan seneye açacaklardır.

Batı Rüzgarı
26-09-2016, 22:36
Soğan iriliği erken açmasını sağlar.Mayısta ekilen bir iri soğan ağustosta açar.Orta soğan eylüle açar.Küçük ise hava iyi giderse Ekimde açar yoksa açmaz.Seneye açar.Bu sene ben de küçük soğanları hep ektim.Hiç biri açmadı.Amacım soğan üretmek olduğundan seneye açacaklardır.

tecrübe konuştu :)

Batı Rüzgarı
26-09-2016, 22:49
Soğanın yeterli irilikte kabul edilebilmesi için, büyüklüğü ne kadar olmalı sizce?

çiçek açan soğanların büyüklüğünü henüz bilmiyorum ama yapraklar 40-50cm uzunluğa ulaşıyorsa muhtemelen açar.aralığa kadar umut var.aralık ayında bile çiçek gören var eski sayfalara göre...

ben de geçen sene almıştım soğanını.yani çok fazla tecrübem yok.geçen sene çiçek açmadı.geçen senenin yavruları da çiçek açacak gibi durmuyor.ankarada soğuklar başladığı için içeriye aldım.şuan iki tane çiçekli soğanım var.7-8 tanede geçen seneden gelen çoğalmış soğanlar var.onların bir kaçından ümitliyim ama bunu zaman gösterecek.

bu arada hiç gübresiz kumlu + torflu toprakta yetiştiriyorum yani gübre kullandıysanız sonuçlar deneyimler değişebilir...

hocam100
26-09-2016, 22:52
Gübre sumbulteber icin çok önemli.Ben saksida gubre vererek bir soganda 2 filiz gördüm.Pembe renkli sumbulteber icin dememe yapiyorum.En az 20 yavru var.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Dutlubahçe
27-09-2016, 08:36
Yaklaşık beş litrelik bir saksıya ve hayvan gübresi olan toprağa üç soğan ekmiştim. Yapraklarının boyu 40 cm vardır. Beklemeye devam. Zaten bitki yetiştirmek de bir sabır işi değil mi?

hocam100
03-10-2016, 21:20
Benim pembe renkli sümbülteberim katmerli olarak açtı.1 soğandan 2 sap çıkardı.

Batı Rüzgarı
04-10-2016, 00:02
bir soğandan iki sap çıkabiliyor yani. acaba aynı soğan mı yoksa dibindeki yavrunun çiçeği mi... çiçeği güzelmiş.umarım benim beyazım da katmerli çıkar...

benim sümbültembelim boyu 1metreye yaklaştı ama çiçeği henüz açmadı:dilli:

hocam100
04-10-2016, 18:27
Bu sezon farklı gübreler denedim.Bu yüzden daha iri yapraklar ve daha iri gövde oluştu.

Batı Rüzgarı
05-10-2016, 18:01
merhabalar
sümbülümün tembeli ile nihayet karşılaştım çok şükür ve ilk çiçeğini akşama doğru açtı
tek bir tane çiçek bile odayı dolduruyor.gerçeken bir sümbül kadar varmış koku şiddeti bakımından...
beklediğim gibi katmerli çıktı zengarden en azından bunda yamuk yapmamış..
çiçek açmaya en aşağıdan başladı.saydım 40 tane çiçek var.çiçek sapı toprak hizasından 86-87cm kadar.yani baya da uzun çiçek sapı var.bilmiyorum ama bu çiçeklerin bir çoğu açtığında koku şiddeti belki de rahatsız edecek...ama kokusu gayet güzel.sonbahara ilkbahar getirdi resmen :)) şimdilik tek çiçeğin resmini koyuyorum ileride çoklu açmış halini de yüklerim. herkesin bir sümbülteberi olmalı bence :))

Batı Rüzgarı
12-10-2016, 18:10
sümbülümün tembeli ve son hali.
kesinlikle ve kesinlikle bir destek gerekiyor :)
çiçekler açmaya başladıkça ağırlaştı ağırlaştı ve sonunda sapı büküldü.bende destek koymak durumunda kaldım.üstelik hiç bir rüzgar darbe vs olmadan kendiliğinden büküldü...çiçek sapı 90cm olunca dışarıda hiç bir şansı yok..yani eğer bir sümbülteberiniz varsa desteğiniz de olacak :)

çiçeklerin kokusu akşam bu saatlerde yoğunlaşıyor.gündüz vakti de kokuyor ancak çiçeğin yanına gitmeniz gerekiyor.9-10-11 gibi saatlerde maximum düzeye ulaşıyor.

tek bir çiçeğin ömrü 3-4 gün.ilk çiçeğini bir hafta önce açtığını sayarsak bir sümbülteber çiçeğinin kokusunu tahmine göre 2 hafta duyabilirsiniz..

hocam100
15-10-2016, 19:42
Çiçeklerin en zarifi ve en güzel kokanı bence bu.

Batı Rüzgarı
15-10-2016, 21:53
Çiçeklerin en zarifi ve en güzel kokanı bence bu.
evet gerçekten yetiştirmeye değer bir çiçekmiş.ömrüm yettiğince bundan sonra benimle devam edecek...ama koku yoğunluğu dışında mis zambağı ve şebboyda hiç fena değil :) diğer yandan sümbülteberin avantajı çok daha fazla.yetiştirmesi kolay bakımı için fazla bir emek vermeye gerek yok.su güneş tamamdır.:D

şimdi asıl mesele bana bunun pembesi lazım :) satış sayfanıza ekleyecekseniz şimdiden bir adet rezerveleyelim :dilli:

hocam100
15-10-2016, 21:55
Bu sene pembesi kac adet yavrulamis bakalim seneye ona göre düşüneceğim.

Muda
07-11-2016, 17:29
Yeni edindiğim sümbülteber

Geçen sene Sn. telato arkadaşımız (pembe renkte olduğu düşünülen) bana bir yavru soğan gönderdi,
dün toprağını ve saksısını değiştirmek istedim.

Soğan çok güzel gelişmiş, irileşmiş ve 8 tane de yavru yapmış, yavruları anneden ayırmadım
anneden biraz daha beslensinler diye ve öylece toprağa diktim.

Bu gün kafama takıldı... acaba yavruları anneden ayırsa mıydım,
yavruları beslemekle uğraşırken bu durumda çiçek açar mı
açmaz mı ikilemdeyim şu an.

Yavrular daha çok küçük olduğu için anneden ayırmak istemedim,
tecrübeli arkadaşlardan ricam acaba ayrılması mı gerekiyordu,
yoksa ben doğru mu düşünmüşüm? beni bilgiledirirlerse sevinirim,
şimdiden teşekkürler.

599817

Sn. Akçabardak;

Olay düşünce boyutunu geçti. Gerçek hale geldi. Ben yeteri kadar bakamadım sanırım. Benim soğan küçük kaldı. Arkadaşımızdaki soğan maşaallah ne kadar güzel büyümüş. Çiçek bile açmış. Yavrular bile yetişkin hale gelmiş. Gelecek yıl muhtemelen hepsi açar.

632138[/ATTACH]

Düşündüm, bakındım gözüme oklava ilişti. Kıyaslama için. :o Kendisi 67 cm geliyor. Sümbülteberin çiçek sapıyla da aynı boyda.

632341

Çiçek büyüklüğü için de 1 TL kullandım. Oğuz Kağan "anne ben tutiyim" diyince parayı eline verdim, biraz acemice tuttu ama teyzesi idare ediver.;) Çiçek 1 TL'den oldukça büyük geldi, ben de şaşırdım, sayende hiç dikkat etmediğim bir konuda farkındalık oluştu.

632342

akçabardak
07-11-2016, 19:34
Sn. Akçabardak;

Olay düşünce boyutunu geçti. Gerçek hale geldi. Ben yeteri kadar bakamadım sanırım. Benim soğan küçük kaldı. Arkadaşımızdaki soğan maşaallah ne kadar güzel büyümüş. Çiçek bile açmış. Yavrular bile yetişkin hale gelmiş. Gelecek yıl muhtemelen hepsi açar.

Sn. Muda, sıkmayın canınızı olduğu kadarıyla, bu sene ben de çok umutluydum kesin açacak gözüyle bakıyordum ama demek ki ben de yeterince bakamamışım, işin kötüsü bu sene beyazım da açmadı, bu seneye kadar hep çiçeklenirdi, bir şeyler yolunda gitmiyor sanırım, güneş eksikliği olabilir diye düşünüyorum.

Sevgili Sûz-i Dilârâ'nın ellerine sağlık açtırmayı başardı maşallahı hak etti doğrusu, nasıl başardığını bize biraz tiyo verirse belki biz de başarılı oluruz değil mi? :D

Sizin soğanınız tamamen bozulursa takviye yaparız siz hiç merak etmeyin, kışı bir atlatalım saksı değişiminde duruma bakarız olur mu...

hocam100
12-11-2016, 16:51
Bu gün sümbülteberlerimi hasat ettim arkadaşlar.Bu sezon benim için sürpriz oldu soğanlar o kadar iri oldu ki hepsi anaç soğan haline geldi.Bunu da ziraatçi bir arkadaştan yardım alıp farklı bir gübreleme programı uygulaman oldu.Koca bir anaç soğan ve yanlarında beş tane yavru.

Batı Rüzgarı
12-11-2016, 17:17
Bu gün sümbülteberlerimi hasat ettim arkadaşlar.Bu sezon benim için sürpriz oldu soğanlar o kadar iri oldu ki hepsi anaç soğan haline geldi.Bunu da ziraatçi bir arkadaştan yardım alıp farklı bir gübreleme programı uygulaman oldu.Koca bir anaç soğan ve yanlarında beş tane yavru.

benimkilerin hepsi saksılarda ve hala yeşiller.oda koşullarında olduklarından muhtemelen böyle yeşil kaldılar.
bahara kadar böyle bırakmayı düşünüyorum bahar ayında yavrularından ayırıp ekerim diye düşünüyorum.

Batı Rüzgarı
12-11-2016, 18:16
biraz çiçek dağarcığımızı genişletelim istedim.
bu çiçeğin sarı ve yeşilimsi rengi de varmış.

hocam100
12-11-2016, 18:19
Bunlar katmersiz olanlar.Esas makbul olan katmerli türler.

Batı Rüzgarı
12-11-2016, 18:28
Bunlar katmersiz olanlar.Esas makbul olan katmerli türler.

bulmak istesen bulamazsın ama :)
nadide olanları da makbuldur benim için :dilli:

hocam100
12-11-2016, 18:30
Bende katmerli beyaz düz beyaz pembe katmerli -turuncu renk var.

hocam100
12-11-2016, 19:56
https://www.youtube.com/watch?v=ZqMJjcGY55Y
https://www.youtube.com/watch?v=UFo-heDn9IQ
https://www.youtube.com/watch?v=AED2704vytc
https://www.youtube.com/watch?v=qYFEjlw2-rM

feast3874
07-12-2016, 23:18
Bende katmerli beyaz düz beyaz pembe katmerli -turuncu renk var.

Elinizde satlık pembe ve turuncu katmerli varmı? geçen sene sizden beyaz katmerli olandan almıştım. çiçek açmadı ama bir hayli yavruladı. inşallah bu sene çiçek açarlar. bende soğanları yeni söktüm.

Batı Rüzgarı
16-12-2016, 12:01
sümbülteberler böyle kaldı benim yeşil yeşil duruyorlar öyle.

söküp saklasammı
söküp gübreleyip tekrar mı diksem
bahara kadar böyle mi bıraksam...

bu yoğurdu sarımsaklasaktamı saklasak sarımsaklamasakdamı saklasak.
karar veremedim....:confused:

635551

Batı Rüzgarı
19-12-2016, 07:47
kararsız kalan ben tüm seçenekleri değerlendirmeye karar verdim.çiçek açan sümbülteberimi söktüm zaten büyümesi durmuştu.yarım kalan çiçek sapını kopardım.kök ve yaprak temizliğinden sonra yeni bir gübreli toprağa kavuşturdum.

bir saksıyı da yaprakları ve kökleri koparmadan sadece gübreleyerek toprağını değiştirmiş oldum.

diğer kalanlara ellemedim.

bu çiçek açmış soğan baya baya patesleşmeye başlamış.soğanın içinden bile yavru çıkmaya başlamış.alt kısım sert ve yavruların tutunduğu yüzey soğanı geçmiş.öyle sanırıyorum ki anaç soğan kaybolmaya doğru gidiyor. yani aynı soğandan gelecek sene çiçek alamayabilirim.:(

Sûz-i Dilârâ
30-12-2016, 11:51
Sümbülteberlerimi söktüm. Geçmiş sayfalarda geçen yıl yaptığım işlemler var.

Farklı olanı anlatmak istiyorum. Bu yıl 95 lt. kocaman bir saksı alıp içini humuslu, zengin orman toprağıyla doldurmuştum. Koca saksıyı ancak olduğu yerde ters çevirip toprağı kalıbıyla çıkarabildim, kaldırmak mümkün değil. Uzun zamandır sulamadığım için saksıdan rahat çıktı.

Gün doğumundan saat oniki, bire kadar güneş almasının da etkisiyle soğanlar güzel büyümüşler. Öndekiler oldukça iriydi, anaçtan süren yavrular bile anaç olmuş, yeniden yavrulamışlar. Ama arka kısımda kalanlar cılız kalmışlar.

Toprağı atmaya kıyamadım, eleyip yine kullanacağım. :cool:

İşte o görüntüler:D

Sûz-i Dilârâ
30-12-2016, 11:58
Bir kova dolusu sümbülteber çıktı.
636495

İlgi odağı pembe sümbülteberler, temizlendikten sonra yanlış hatırlamıyorsam 1 büyükanne, 12 çocuk, sayısız torun:D
636496

Bunlar da beyazlar, sularını süzsün diye tel üzerine sermiştim, şimdi iyice kuruduktan sonra kuru yaprak ve köklerini temizleyeceğim.

636497

95 lt. lik saksının toprağını eleyip tekrar kullanma kararımdan sonra balkon öyle pis öyle pis oldu ki kuru topraklı halini geçtim, üzerine yağmur yağdı vıcık vıcık çamur oldu her yer. O manzarayı görünce "iyi ki annem yakınlarda oturmuyor, yoksa beni vururdu:D" diye geçirdim. Zaten aklımdan şüphe ediyor. :D

636498

Sûz-i Dilârâ
04-01-2017, 13:48
Bu başlıkta sümbülteber dağıtımı (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/40486.htm#post1491606) için talep topluyorum. İsteklilere duyurulur. ;)

hocam100
05-01-2017, 10:01
Maşallah ne güzel olmuşlar.

Sûz-i Dilârâ
05-01-2017, 10:16
Teşekkür ederim sayın hocam100, sizden övgü almak çok güzel. Bunlar iki yıl önce sizden aldığım soğanlar. :)

hocam100
17-01-2017, 21:05
Teşekkür ederim sayın hocam100, sizden övgü almak çok güzel. Bunlar iki yıl önce sizden aldığım soğanlar. :)

Böyle üretirseniz ben bırakacam bu işi galiba.:p

Batı Rüzgarı
18-01-2017, 19:53
selamlar...

bugün hediye soğanlarım geldi.ve karşılaştırma yapmak istedim.Gerçektende soğanların biçim olarak farklılıklarını birebir görmüş oldum.bendeki soğanlar daha tombul enine genişlemeye meğilliyken gelen soğanlar daha uzun ve daha ince.
gelen soğanların yavruları bile ince ve anaç soğana yanlardan çok en altından tutunuyor.bendeki soğanların yavruları ise yukarıya doğru tırmanıyor...
normalde ikiside katmerli sümbülteber ancak çiçeklerin katmerli olması demek ki tek bir kriter değilmiş. reklam gibi olmasın ama zengarden dan almıştım bendekileri...

bunlar yavru soğanların karşılaştırılması.(anaç soğanlarım dikili olduğu için birebir karşılaştıramadım)
637417
bu ise anaç soğanlarımdan dikmeden önceki hali...
637415
bu da gelen soğanın anacı...
637416

ilerleyen zamanlarda gördüğüm diğer farklılıkları da yazarım. özellikle çiçek ile ilgili kısımları merak ediyorum.:rolleyes:

hocam100
18-01-2017, 20:27
selamlar...

bugün hediye soğanlarım geldi.ve karşılaştırma yapmak istedim.Gerçektende soğanların biçim olarak farklılıklarını birebir görmüş oldum.bendeki soğanlar daha tombul enine genişlemeye meğilliyken gelen soğanlar daha uzun ve daha ince.
gelen soğanların yavruları bile ince ve anaç soğana yanlardan çok en altından tutunuyor.bendeki soğanların yavruları ise yukarıya doğru tırmanıyor...
normalde ikiside katmerli sümbülteber ancak çiçeklerin katmerli olması demek ki tek bir kriter değilmiş. reklam gibi olmasın ama zengarden dan almıştım bendekileri...

bunlar yavru soğanların karşılaştırılması.(anaç soğanlarım dikili olduğu için birebir karşılaştıramadım)
637417
bu ise anaç soğanlarımdan dikmeden önceki hali...
637415
bu da gelen soğanın anacı...
637416

ilerleyen zamanlarda gördüğüm diğer farklılıkları da yazarım. özellikle çiçek ile ilgili kısımları merak ediyorum.:rolleyes:

Soğanların ekildiği toprak aalan bakım güneş alma durumları soğanların şekillerine etki ediyor.Geçen sene benimkilerde tombul değildi.Boyuna büyümüştü. Bu sezon verdiğim gübreler yer ve ışık alma durumları değişince tombullaştı.Tombul olması daha iyi oluyor tabi çünkü yanlarından yavru daha fazla oluyor.Fakat soğan cinsi de etki eden bir etmendir.Sümbülteberin de birden çok soğan türü var.

Batı Rüzgarı
18-01-2017, 21:12
Soğanların ekildiği toprak aalan bakım güneş alma durumları soğanların şekillerine etki ediyor.Geçen sene benimkilerde tombul değildi.Boyuna büyümüştü. Bu sezon verdiğim gübreler yer ve ışık alma durumları değişince tombullaştı.Tombul olması daha iyi oluyor tabi çünkü yanlarından yavru daha fazla oluyor.Fakat soğan cinsi de etki eden bir etmendir.Sümbülteberin de birden çok soğan türü var.

benim düşüncem soğanların türünden kaynaklanıyor.çünkü gübre kullanmadım fakir bir toprakta yetişdiler.tombul olması iyimi kötümü bilmiyorum çünkü benimkiler bi tuhaf oldular.geçen sene çiçek açan soğanım 3 tane uç verip soğanlar bölünüyormuşcasına büyüyorlar.belki bu bölünme bu sene çiçek açmalarını engelleyecek.yavrulama konusunda da her ikiside baya baya üretken zaten :) onda bir sıkıntı yok.

neyse zamanla farkları çıkacaktır o zaman daha anlamlı bir değerlendirme yapabilirim diye düşünüyorum...

hocam100
20-01-2017, 19:53
Bölünme gübreden oluyor.Eğer azotlu gübreyi fazla verirseniz çoğalma çok oluyor.

feast3874
16-02-2017, 09:41
geçen sene hocam100 den 2 adet soğan almıştım. yavruları da ayrı diktim. diktiğim soğanlar sene sonunda kocaman olmuştu. yavrular dahi yavru verdi. anaç soğanları bu sene 15 gün önce saksıya diktim. saksı evin içinde ama kuzeyde ışık alıyor ama şimdilik güneş almıyor. soğanlar filiz vermeye başladı. bu şekilde nisan ayına kadar büyüyebilir mi?nisan ayından itibaren güneş gören balkona almayı düşünüyorum.

Sûz-i Dilârâ
16-02-2017, 20:01
Sayın feast3874, neden nisan ayından itibaren güneş gören balkona koymayı düşünüyorsunuz?

Sümbülteber dikildiği andan itibaren güneşe konulur ki iyice beslensin. Siz güneş almayan yere koyarsanız, bitkiniz cılız kalır, çiçek açmaz. Derin saksı, gübreli toprak ve bol güneş isterler.
Çok sulamaya da az sulamaya da dirençliler ama tabi ki özellikle çok sulama işi aşırıya kaçılmamalı, çürümeyeceğinin garantisi yoktur. En güzeli toprak hafif kuruyunca bol ve derinlemesine sulayıp suyunu alması sağlanmalı. Ama sümbülteberde en önemlisi bol güneştir.

feast3874
20-02-2017, 07:38
teşekkür ederim sayın suz-i dilara. bol güneş gören bir pencere kenarına koysam olur o zaman.

Batı Rüzgarı
13-04-2017, 19:37
Selamlar...
Bu sene pembe sümbülteber ekledim haneme...Ali beyin dükkanı saolsun :)

yanlız aklıma bişey takıldı.Gelen soğanın altında patatesleşmiş ve yavruların tutunduğu kısım vardı.Yavruları aldım soğanın tabanı oraya çıktı.Ben de o bölümü söküp aldım...
Şimdi bu kısmı sökmek fayda ya da zarar sağlarmı hiç bilmiyorum.
Ama düşünce tarzım belki anaç soğanın köklenmesine mani olur diyeydi...
Sümbülteberin soğan yapısını çözemedim bir türlü... :)

Bu arada geçmiş mesajlarımda bahsettiğim üzere çeşitli denemeler yapmıştım...Özet geçmek gerekirse kökleri koparmadan yapılan toprak değişimi ve yavru ayırma işlemi faydalı oldu diyebilirim...tabi ev koşullarında....Hiç ellemediğim soğanlarda herhangi bir büyüme belirtisi yok...kökleri söküp yeniden diktiğim soğanlarda ilk dikildiklerinde biraz büyüyüp kaldı öylece...Tabi bu bir sadece test yanılma payı olabilir...

Bu sene geçen senenin aksine saksıları dışarıya çıkarmadım...çünkü ankarada havaların tam ısınması zaman alabiliyor.Bu da geç çiçek demek...bi kaç tanesi yine dışarda tabi amacım erken çiçek görebilmek...

eceyıldız
14-04-2017, 08:55
Yaklaşık bir ay önce ektiğim sümbülteberlerim hala çıkmadı. soğanları kontrol ettim sağlamlar. Normalde çıkma süreleri nasıldır.

hocam100
14-04-2017, 09:03
Hava isisi 25 derecegi gececek toprak isinacak ancak o zaman filizlenir

hocam100
14-04-2017, 09:04
Bölmeseydiniz daha iyi olurdu ama olmuş artık

Batı Rüzgarı
31-05-2017, 02:41
hayırlı sahurlar :D
sümbülteberler yavaş yavaş çimlenmeye başladı...gerçi pembe aldığım soğanlardan tık yok daha... bu sene soğanlarda şunu farkettim.küçük saksılara ekilmiş hiç bir müdahale yapılmadan soğuklar başlayınca pencere önüne aldığım sümbülteberler baya büyümüş...
yani o gübresiz kumlu toprakta bunu başarabilmiş...özet geçmek gerekirse saksıda en iyi sümbülteber bakımı deneyimlerime göre ;

çiçek açtıktan sonra veya açmasa bile hiç bir müdahale etmeden toprağından çıkarmadan hava serinleyene kadar dışarıda tutmak.sonra evin içerisinde güneş alan bir pencere önüne almak.taki havaların gerçek mana da tekrar ısınmaya başladığı nisan sonu mayıs gibi (ankara için) topraktan çıkarıp gerekirse yavrularında ayırmak ve yeniden toprağa dikmek...

tabi burada soğanın büyüme ve sağlık durumunu baz aldım.çünkü bu gelişen soğanlar henüz sadece uç göstermişlerdi pek çimlenmiş sayılmazlardı...eski yapraklar yeni sezonda dışarıya çıkarıldığında ev ortamına alıştığından çürüyor ve görünürde bişey kalmıyor.
erken çimlenme için soğanı yerinden oynatmak şart gibi.ya da gerçek mana da sıcakların gelmesini beklemek lazım.zira yeniden dikimini yaptığım soğanlar çoktan çimlenmişlerdi...

Sûz-i Dilârâ
19-06-2017, 08:33
Ben Tarsus'ta Ocak ayına kadar saksıyı dışarıda tutuyorum, hâlâ yeşil oluyor suyu çoktan kesmiş olmama rağmen. Sonra yeşil saksıyı boşaltıp soğanları çıkarıp yıkıyorum, mantar ilaçlı suda bekletiyorum. Gazete kâğıdı üzerine serip suları sızıp gazete tamamen ıslanınca yeni ve kuru bir başka gazeteye seriyorum, burada kuruyor. Sonra kese kâğıdına alıp kaldırıyorum. Mart ortası veya nisan başları dikimi yapıyorum. Bir haftaya kalmadan filiz sürüyorlar.

İki sene önce akrabama hediye ettiğim sümbülteber soğanını ilk yıl yukarıdaki benim yöntemimle ikinci yıl (bu yıl) da mecburiyetten sizin yukarıda bahsettiğiniz şekilde diktik. Ancak boyu şu an serçe parmağı kadar bir şey. Haziran ortası olmasına rağmen büyümekte çok geç kaldı.

Sümbülteber verimsiz toprak ve susuzluğa karşı dayanıklı. Var olma mücadelesinde başarılı olabiliyor. Ancak benim anladığım güneşsiz kalmaya ve uyanmaya başladığı dönemde soğanın sökülüp yeniden dikilmesine karşı hassas. En azından gelişmeyi aşırı yavaşlatıyor bu durum.

snob
20-06-2017, 10:15
Şimdilik böyle.

Muda
20-06-2017, 11:50
Daha büyük, gübreli ve derin saksıya dikmeniz iyi olur. Ben de iki yıl sizinkinden daha büyük saksıda olmasına rağmen istediğim gibi bir gelişme olmadı. Bu yıl ne olacak bekliyorum.

Dutlubahçe
22-06-2017, 21:40
Sayın Sûz-i Dilârâ'dan gelen sümbülteberlerimin bu günkü durumu.

652283

hocam100
10-07-2017, 10:18
Benden gelen sümbülteberlerinizi burada durumlarını paylaşır mısınız

Batı Rüzgarı
17-07-2017, 05:23
bendeki bu halde. sizden alınmış.dolaylı olarak bana geldi (:
süz-i dilara hanımın hediyesi
653931

akçabardak
18-07-2017, 08:48
Sümbülteberim ilk tomurcuk sapını gösterdi ;)

654021

654023

Mernuş
19-07-2017, 11:27
Geçen yıl sizden dört soğan almıştım. Yapraklandılar ama açmadılar. Üçü kışı geçirdi, şu an bol yapraklı, coşmuş durumdalar. Çiçeklenme yok. Saksıda tam gün güneşteler ve toprak hep nemli.
Fotoğraflarını cep telefonuyla çektim ama 70 kb'den büyük çıktı, foruma yükleyemedim.

Batı Rüzgarı
19-07-2017, 12:21
Geçen yıl sizden dört soğan almıştım. Yapraklandılar ama açmadılar. Üçü kışı geçirdi, şu an bol yapraklı, coşmuş durumdalar. Çiçeklenme yok. Saksıda tam gün güneşteler ve toprak hep nemli.
Fotoğraflarını cep telefonuyla çektim ama 70 kb'den büyük çıktı, foruma yükleyemedim.

resimlerin çözünürlüğünü biraz düşürün 1mb civarı yapın forum zaten onu istediği şekle dönüştürüyor.
soğanlar tam güneşteyse açmaması için bir neden yok.

Mernuş
06-08-2017, 21:07
Notunuza teşekkürler. Çözünürlüğü nasıl düşüreceğimi öğrenip yapacağım.
Güneye bakan balkonda bütün gün güneşteler. Toprak her gün kuruduğu için sabahları güneş gelmeden azar azar su veriyorum. Bol yapraklı ve çok sağlıklı görünüyorlar ama çiçek sapı yok henüz.

Batı Rüzgarı
07-08-2017, 08:30
Notunuza teşekkürler. Çözünürlüğü nasıl düşüreceğimi öğrenip yapacağım.
Güneye bakan balkonda bütün gün güneşteler. Toprak her gün kuruduğu için sabahları güneş gelmeden azar azar su veriyorum. Bol yapraklı ve çok sağlıklı görünüyorlar ama çiçek sapı yok henüz.

fotoğraf çektiğiniz cihazın ayarlarından çözünürlüğü daha düşük yapabilirsiniz eğer bilgisayarda uğraşmak istemezseniz... gerçi telefonda da çözünürlüğü düşürebilirsiniz... aslında forum bunu halledebilmesi lazım zaten çözünürlüğü düşürüyor kendi ama 2mb felan oluca yükleme sorunu ortaya çıkıyor...

sümbülteberleriniz aynı şekilde kalsın. çiçek açacağı varsa sonbaharda da açar yazında...

Benol Hazaroğlu
07-08-2017, 22:18
Senenin ilk sümbülteber.

akçabardak
09-08-2017, 10:24
Sümbülteberim bir haftadır bu şekilde duruyor, çiçeklerini bir türlü açamıyor, aşırı sıcaklardan mı etkileniyor sebebini bilemedim :confused:
Kokusu muhteşem, ağır ama güzel bir parfüm kokusu var.

655227

655228

hocam100
13-08-2017, 10:36
Benim sumbulteber bahcemhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170813/71007e5b8d4f375a865a3094f3abc73a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170813/9753c8ef8cef4a3d9ad4c31433374bc8.jpg

Batı Rüzgarı
13-08-2017, 20:13
Benim sumbulteber bahcem[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170813/71007e5b8d4f375a865a3094f3abc73a.jpg[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170813/9753c8ef8cef4a3d9ad4c31433374bc8.jpg

bu bücürükler yeni tür mü :)

hocam100
13-08-2017, 20:59
bu bücürükler yeni tür mü :)Evet pembeler

Batı Rüzgarı
14-08-2017, 08:57
Evet pembeler

ben niye beyaz görüyorum :)

hocam100
17-08-2017, 14:04
Pardon onlar daha açmıyor.

Batı Rüzgarı
18-08-2017, 11:19
Pardon onlar daha açmıyor.
peki bu görülenler açmış olanlar farklı bir türmü. normalde 1metre çiçek sapı olması lazım.

hocam100
18-08-2017, 11:57
Yok onlar katli bir tur.Boyu 1 metreya yakin

çiçeksever
06-09-2017, 09:14
hocam100 den aldığım sümbülteber en sonunda açmaya karar verdi.:o

Batı Rüzgarı
11-09-2017, 12:59
sümbülteber mevsimi artık geldi.bendeki durum iyi olmasa da kötü de değil.
çiçek sapı uzamış bir tane sümbülteberim var. en azından çiçeksiz kalmayacağım. 2 tane de tomurcuk var yaprakların arasında henüz uzamış değiller.
657004
geçen sene çiçek açan soğanımdan emin değilim. bu sene çiçek açmayabilir.3 e dallanan yapısı dolayısı ile ve geç ısınan havanın etkisi olmuş olabilir.... zaten açacaksa tek bir uçtan bekliyorum. ama şimdilik çiçeğe dair bişey göremedim.
657005

hocam100ün soğanları sanırım daha erken çiçek açıyor diyebiliriz. çünkü geçen senenin fotoğraflarına bakınca da bendeki soğanlar eylülün yarısından sonra tomurcuk göstermiş.bu sene havaların kötü durumuna rağmen geçen seneden daha erken tomurcuklandı...tomurcuk karşılaştırması.ilki hocam100ün bu sene açacak soğanı.ikincisi geçen seneden bendeki soğan 3 EKİM 2016
657006657007

Benol Hazaroğlu
15-09-2017, 19:35
Misss

Dutlubahçe
15-09-2017, 21:21
Benim sümbülteberlerden biri de galiba çiçeklenmeye hazırlanıyor. Karışık ektiğim için, bu soğan kimden geldi bilemiyorum.

657335

Dutlubahçe
23-09-2017, 22:25
Tomurcuğumuzun bu günkü hali. Herhalde yakında açar, biz de o muhteşem kokuyla tanışırız inşallah.

Saksıyı bahçeden eve almak istiyorum, ama olumsuz bir etkisi olur diye, cesaret edemiyorum.

657838

hocam100
23-09-2017, 22:26
Tomurcuğumuzun bu günkü hali. Herhalde yakında açar, biz de o muhteşem kokuyla tanışırız inşallah.

Saksıyı bahçeden eve almak istiyorum, ama olumsuz bir etkisi olur diye, cesaret edemiyorum.

657838Bir sey olmaz gunes alan yere koyun acsin

Batı Rüzgarı
23-09-2017, 23:16

657838

çiçek açması yakın değil.tomurcuklar birbirinden ayrışacak ondan sonra açmaya başlayacak.benim tavsiyem çok soğuk gelmediği sürece dışarda kalsın. çiçek açmaya yakın evin içerisine alırsınız.çünkü hava değişimi bazen tomurcuklara iyi gelmeyebiliyor.tomurcuklar tam olgunlaşmadığında hava değişimi ile tomurcukların gelişimi durup açmadan dökülebiliyor.aslında bu çoğu çiçek için geçerli... benimkilerin hepsi dışardalar.geriden gelenleri elbette erkenden içeri almak zorunda kalacağım malum soğuklar...geçen sene üst tomurcukların bir kaçını kaybettim.nem farkı dışarıyla çok fazla burda.yine de deneyimler tecrübe getirmez. bu sene ev içerisindeki tabloya göre daha kesin konuşabiliğim.geçen sene içeri almıştım bu sene sınırları zorlayacağım..hava durumuna göre tabi...

Batı Rüzgarı
26-09-2017, 15:53
sadece 2.5 litrelik saksıda sümbülteber çiçek açabiliyormuş :)
657943

şimdiye kadar ki edindiğim tecrübelerime göre bir sümbülteberin çiçek açmasındaki en büyük etken soğanın büyüklüğü...

t@biki uygun ısıda güneşi suyuda eksik olmayacak.

ancak toprağın niteliği o kadar büyük bir etken değil.isterseniz hiç gübre vermeyin sıradan bir toprakta da çiçek açabiliyor. hatta ilk sümbülteberimi tamamen rastgelen boş bir tarladan aldığım kireçlimi kireçli verimsiz bir araziden temin ettiğim toprakta açtırmıştım geçen sene.

bazı yerlerde sümbülteberin sudan çürüyebildiği yazılmış. oysaki ben çürüdüğüne hiç şahit olmadım.ki genelde sık sularım.suladım mı da öyle can suyu değil canalıcı sularım :)

şuana kadar 4 tane kesin tomurcuğum var. pembe sümbülteberim diğerlerine göre geç filizlendi sanki ortasında tomurcuğu var ama emin olamadım. geçen seneki çiçek açan soğanımdan da çiçek belirtisi var sanki ama yine emin değilim.çiçeğin ortasındaki yuvarlak boşluk ve yaprakların çıkış şeklinden tahmin edebiliyorum... ama tomurcuğu görmeden de emin olamıyorum...

bu arada lanet olası kırmızı örümcekler... önümüzdeki sene ilaç kullanmayı düşünüyorum artık. balkonda bile rahat bırakmıyorlar... benim çözümüm şimdilik basınçlı başlıkla fiziksel mücadele oldu ama her çiçekte uygulanması pek mümkün değil.sümbülteberlerimi bu şekilde temizledim.ama diğer çiçeklerimde de ortaya çıkıyorlar ve yaprakları hem görünüm olarak hem de sağlık açısından sıkıntıya sokuyorlar...sümbülteberleri de seviyorlar... yaprak bitinin bile yanaşmadığına kırmızı örümcek yanaşıyor ağ bile örüyor...

Sûz-i Dilârâ
26-09-2017, 16:16
sadece 2.5 litrelik saksıda sümbülteber çiçek açabiliyormuş :)

Geçen seneden iyi depolamış demek ki:D Soğanlı bitkiler bir yıl sonrasının besinini bir yıl önceden depolar.

Bitkiler çeşitli ortamlarda yaşayabilir ancak en güzel sonuç kendi doğal yetişme ortamındaki şartlar taklit edilerek sağlanır. Saksılarımız ne kadar derin ve bitkinin istediği toprakla dolu ve drenajı iyi olursa o kadar iyi olur.

Rahat kök salımı ve rahat besin alımı+istediği toprak+güneş+su+çiçek açabilecek büyüklüğe erişmiş soğanlar = Güzel çiçekler.

Bunlardan biri ya da birkaçı eksik olursa da açarlar bazen ama her zaman değil. ;)

Bizdeki yapay ortamda su oranı önemli fazla suya karşı hassas bitkiler, suyu iyi tahliye olmayan saksıların içinde ve oransız güneş veya gölgede çürüyebilirler.

Sümbülteber şimdiye kadar ki deneyimlerimde fazla sudan kaynaklanan olumsuzluklara karşı dirençli olduğunu gördüm ama her bitki böyle değil dikkatli olmak şart.

Bol çiçekler;)

Batı Rüzgarı
29-09-2017, 11:05
Bu yılın ilk sümbülteber kokusunu aldım sonunda :)
ama çiçek daha tam açmadığı için resmini sonraya sakladım...
sadece bir iki tane tomurcuğun aralanması bile yetiyor :)

ama asıl konumuz olan sümbülteber tomurcuğu nasıl belli olura dönersek bu konuyu bi kaç resim ile netleştirelim.
ilk olarak açmayacak sümbülteberin halini koyuyorum. 9.,10. aylarda sümbülteberlerin orta kısmı böyleyse o bitkinin çiçek açması mucizevi birşey olur.
658119

ikinci olarak çiçek açacak soğanın orta kısmından açıp açmayacağını anlamak mümkün.
geçen sene çiçek açıp, soğanın 3e bölünmesinden bahsetmiştim. bu sene 3 kısımdan da yeşillenmesine rağmen bir kısmından çiçek açmaya hazırlanıyor.soğanın son durumunu da ilerleyen aylarda topraktan çıkardığımda paylaşırım.
658117

bu sene ilk defa temin ettiğim pembe sümbülteberim ise geç çimlenmesine rağmen şüpheli tavırları üzerine yaptığım aramada paketler halinde tomurcuk sakladığı ortaya çıktı. (:
658118

böylece emin olduklarımla beraber bu seneyi 6 tane tomurcukla kapatmış olacağım büyük bir ihtimal.bazı kaynaklarda yoğun şekilde maruz kalınan sümbülteber kokusunun kafa yaptığını okudum :D bağımlı olmayız inşallah daha sigara bile içmezken :))

Batı Rüzgarı
06-10-2017, 18:03
çiçek açması yakın değil.tomurcuklar birbirinden ayrışacak ondan sonra açmaya başlayacak.benim tavsiyem çok soğuk gelmediği sürece dışarda kalsın. çiçek açmaya yakın evin içerisine alırsınız.çünkü hava değişimi bazen tomurcuklara iyi gelmeyebiliyor.tomurcuklar tam olgunlaşmadığında hava değişimi ile tomurcukların gelişimi durup açmadan dökülebiliyor.aslında bu çoğu çiçek için geçerli... benimkilerin hepsi dışardalar.geriden gelenleri elbette erkenden içeri almak zorunda kalacağım malum soğuklar...geçen sene üst tomurcukların bir kaçını kaybettim.nem farkı dışarıyla çok fazla burda.yine de deneyimler tecrübe getirmez. bu sene ev içerisindeki tabloya göre daha kesin konuşabiliğim.geçen sene içeri almıştım bu sene sınırları zorlayacağım..hava durumuna göre tabi...

deneyimlerle tecrübe kazanmak gerçekten zormuş. ne yazık ki son deneyimlerime göre aksini söylemem gerekecek. çiçek açmaya kokusunu vermeye tam başladığı anda içeriye aldığım sümbülteber çiçeklerini tam açamadan alttan tomurcuklar kurumaya başladı. gerçi yine de kokusunu verdi ancak çiçeği de güzel olduğundan bunu es geçmemek şart. hava değişiminin yanında kırmızı örümcekler yüzünden uyguladığım basınçlı su yönteminden dolayı da tomurcuklar bu hale gelmiş olabilir ancak bunu daha düşük bir ihtimal görüyorum.çünkü içeriye almadan önce fiziksel olarak tomurcuklarda bir sıkıntı yoktu...
üst tomurcuklar hala duruyor ve hala kokusunu vermeye mis gibi kokmaya devam ediyor olsa da karşılaştığım bu sonucu paylaşmak istedim...
zaten diğerlerini de hemen içeriye aldım. bakalım onlarda gidişat nasıl olacak...
diğer bir konu ise dışarıdaki sümbülteberler sanırım çok soğuk olmasa bile havaların 10lu derecelere düşmeye başlaması özellikle yaprak uçlarından başlamak üzere kurumalara neden oluyor diyebilirim...bu bağlamda da erkenden içeriye almanın faydalı olabileceğini düşünüyorum. hatta bu seneki deneyimlerimden yola çıkarak önümüzdeki yıllarda daha da erkenden içeriye almayı düşünüyorum.

böceğine sorunlarına uğraşına yılda bir defa açmasına rağmen yine de sümbülteber çiçeğini evden eksik etmemek lazım. çünkü çok güzel kokuyor :p
658572
658573
658574

Dutlubahçe
12-10-2017, 07:05
658853

Batı Rüzgarı
12-10-2017, 09:44
benim ilk açan sümbülteber az da olsa açtı ama aynı saksıdaki 2 adet uzamış sümbülteberim tepe tomurcukları buruşup kurumuş.
ben en iyisi susayım zira ne desem tersi çıkıyor.tomurcuklar neden kurur bi bilgisi deneyimi olan varsa çok makbule geçer...

bakalım ev içerisinde tomurcuğu çıkacak olanlar var. onlar ne nasıl olacak...
bu arada tomurcuklara özellikle çeşme suyu değdirmeyin. ben kırmızı örümcek yüzünden zaruri değdirdim ancak anlaşılan kireçli su tomurcukların birbirine yapışmasına neden oluyor... bu da taç yaprakların açılmamasına neden oluyor...
yani en azından öyle sanıyorum

Sûz-i Dilârâ
12-10-2017, 10:11
Bana göre soğanlar üst tomurcukları besleyebilecek kadar zengin değiller. Saksıdaki sınırlı toprak, çok sayıda sümbülteberi beslemeye yeterli olmayabilir.

Bazen de aşırı sıcaklar üstteki tomurcukların ölmesine sebep olabiliyor. Aşırı sıcaklar geçtiğine göre ilk sebep sanıyorum.

Bahçede yetiştirenlerden de bilgi almak lazım tabii.

Sayın hocam100'de böyle bir sorun oluyor mu acaba, cevaplarsa çok sevineceğiz.

hocam100
12-10-2017, 11:59
Bana göre soğanlar üst tomurcukları besleyebilecek kadar zengin değiller. Saksıdaki sınırlı toprak, çok sayıda sümbülteberi beslemeye yeterli olmayabilir.

Bazen de aşırı sıcaklar üstteki tomurcukların ölmesine sebep olabiliyor. Aşırı sıcaklar geçtiğine göre ilk sebep sanıyorum.

Sayın hocam100'de böyle bir sorun oluyor mu acaba, cevaplarsa çok sevineceğiz.Bende de aynı durum oldu.Suyu ne kadar verirseniz verin güneş yaktı.

SM-C7018 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Batı Rüzgarı
12-10-2017, 20:09

yapraklara bişey olmayacağını bilsem birini dışarda bırakırdım sırf hava ortamının çiçek üzerindeki etkisini görebilmek için. ama gece 5-7 derecelere kadar düşüyor artık..

derin saksı mevsusu konusunda haklı olabilirsiniz.zaten önümüzdeki sene öyle yapacağım.ayrıca umarım şu kırmızı örümcek nanesinden kurtulmuşta olacağım için (inşallah) çiçeği ve tomurcukları rahat bırakma şansım da olacak... geçen sene de üst kısımlar kurumuştu ama açmaya yakından kurudu. bu sene çok daha erken minnacıkken kurudu...

Muda
12-10-2017, 23:16

Ben sizden gelen ve daha önce telato arkadaşımızdan gelen pembe sümbülteberi iki saksıya ektim. Biraz da bahçemdeki yerime diktim. Biraz geç olsa da bir arkadaşıma da verdim.
Bahçeye diktiklerim suyu yeterli gelmediği için istediğim gibi gelişmediler. Çok da kötü değiller.
Soğuklara dayanıklı olmaması nedeni ile bir saksıya diktiklerimden daha fazla güneş gören kısımdakiler de bahçedekilerden daha iyi olmasına rağmen çok fazla gelişmediler. İkinci saksıdakiler ise oldukça iyi gelişmiş durumdalar. Balkonda ancak biraz daha gölge bir yerdeler. Bu durumda çiçek açabilirler mi güneş görmesi lazım. Havalar çok soğudu. Donmalarından korkuyorum. Yeşil vaziyette bahçeye diktiğim amaryalislerle birlikte toplasam kurutsam diye düşünüyorum. Tomurcukları bu yıl görebilir miyim bilmiyorum. Ancak gelişme durumlarına göre muhtemelen gelecek yıl görebilirim sanırım. Aynı şekilde kum zambağı da yaprak yapmasına rağmen çiçek için çaba içinde değiller.

Batı Rüzgarı
20-10-2017, 08:36
iyi kötü açmış olan sümbülteberlerimin resmini koyayım...
pek çok tomurcuk açmadan döküldü.
kalanlarda bir sorun olmadı.
ama artık eskisi gibi yoğun kokmuyor.hem ilk açanı hem sonraki ilk defa açanlar.nedenini bilmiyorum...

659477

hocam100
20-10-2017, 08:38
iyi kötü açmış olan sümbülteberlerimin resmini koyayım...
pek çok tomurcuk açmadan döküldü.
kalanlarda bir sorun olmadı.
ama artık eskisi gibi yoğun kokmuyor.hem ilk açanı hem sonraki ilk defa açanlar.nedenini bilmiyorum...

659477Aksam üstü iyi kokar

Sûz-i Dilârâ
20-10-2017, 08:42
Kendi sümbülteberlerimden edindiğim tecrübe, yazın açan çiçekler daha yoğun ve keskin kokuyor, akşamüstü koku salmaya başlıyor.

Havalar serinlediğinde açan çiçeklerde yazınki keskinlik kayboluyor ve daha yumuşak bir koku salıyor.

Not: Sümbülteber akşamları koku salmaya başlar.

Ben sularını kestim ve uykuya yatırdım açanlar açmış, geçmiş zaten. Açmaya niyeti olanlar hevesini gelecek yaza saklasın (Aslında beklemiyorlar, sularını tamamen kestikten ve aradan aylar geçtikten sonra bile açan sümbülteber gördüm tabii buranın hava şartlarında. Burada kış mevsimi, sert geçen mart ayı gibi).

Batı Rüzgarı
20-10-2017, 09:59
Kendi sümbülteberlerimden edindiğim tecrübe, yazın açan çiçekler daha yoğun ve keskin kokuyor, akşamüstü koku salmaya başlıyor.

Havalar serinlediğinde açan çiçeklerde yazınki keskinlik kayboluyor ve daha yumuşak bir koku salıyor.

Not: Sümbülteber akşamları koku salmaya başlar.

Ben sularını kestim ve uykuya yatırdım açanlar açmış, geçmiş zaten. Açmaya niyeti olanlar hevesini gelecek yaza saklasın (Aslında beklemiyorlar, sularını tamamen kestikten ve aradan aylar geçtikten sonra bile açan sümbülteber gördüm tabii buranın hava şartlarında. Burada kış mevsimi, sert geçen mart ayı gibi).

hocam100 ile birlikte yeni üye muamelesi yaptınız bana yazdım bunu bir kenara :D

akşam koktuğunu biliyorum. bunu defalarca yazdım zaten. belirtme gereği duymadım... kokmuyor derken akşam saatlerinden bahsediyorum...

geçen sene öyle yoğun kokuyordu ki bazı günler gerçekten rahatsız oluyordum malum oda da biraz küçük...ilk açtığı zamanlar fena değildi hem bunaltmıyordu hem çok güzel geliyordu... sonra ne olduysa akşamları zor farketmeye başladım kokuları.yeni açan soğanlarda yeterince kokmadığını düşünüyorum. tabi diğer yandan şu zamanda çiçek bulmuşum şikayet etmek pek yerinde olmuyor farkındayım...

yine de tespitiniz doğru olabilir.gayet mantıklı.yeni açan soğanlarda kokmadığına göre sıcaklık farkı koku yoğunluğunda ilk etken olabilir...
halbuki daha açacak soğanlarım var. biri pembe diğeri beyaz. bir tanede salonda var 2.5 litlelik saksıda tomurcuk geliştiriyor.:) tüm bunlardan ayrı bir tane daha tomurcuk gördüm ama o kadar cılız bişey ki sanırım bir elin parmağını geçmeyecek çiçek sayısı... aslında emin de olamadım çünkü bu kadar küçük bir tomurcuk hiç görmedim bu bu soğanda... resmini ilerleyen günlerde buraya koyarım... önce bir emin olayım...

659484

Sûz-i Dilârâ
20-10-2017, 11:08
:D Bazı cümleleri yeni üyeler için yazarız mesaj aralarında. Ufak bilgi notları. Senin gibi dikkatli bir üyeye, "estağfurullah ağam"(diyor ya Kemal Sunal)
:D

Sana farklı bir bitki ile ilgili tecrübemi anlatayım. Selluka yetiştirdin mi hiç bilmiyorum, kokusu müthiştir. Sümbül kokusuna benzer, üç çiçeği koca salonu parfüme boğar.

Sellukayı Van'da kasım ayında çiçek açtırdım. Bir gram kok mübarek, hiç kokmadı, onca emek boşa gitti. Bütün yaz o anı beklemiştim oysa.

Bitkilerde koku olayını sıcaklık etkiliyor yani, az ya da çok.

Batı Rüzgarı
20-10-2017, 18:56
:D Bazı cümleleri yeni üyeler için yazarız mesaj aralarında. Ufak bilgi notları. Senin gibi dikkatli bir üyeye, "estağfurullah ağam"(diyor ya Kemal Sunal)
:D

Sana farklı bir bitki ile ilgili tecrübemi anlatayım. Selluka yetiştirdin mi hiç bilmiyorum, kokusu müthiştir. Sümbül kokusuna benzer, üç çiçeği koca salonu parfüme boğar.

Sellukayı Van'da kasım ayında çiçek açtırdım. Bir gram kok mübarek, hiç kokmadı, onca emek boşa gitti. Bütün yaz o anı beklemiştim oysa.

Bitkilerde koku olayını sıcaklık etkiliyor yani, az ya da çok.

şuan buram buram sümbülteber kokusu içindeyim :) ilk açan hariç diğer açanlar dün pek koku vermezken bugün baya güzel kokmaya başladılar... acaba benim şom ağzım felan mı etki ediyor bilmemki :)

anlattığınız olay da tam bir dram olmuş... ben otsu bitkilere pek yanaşmıyorum. sarmaşık merakım oldu ama hüsranla bitti.. ay sarmaşığı tohumu aldım çimlenmedi.. pasiflora diktim 3 senede çiçek açmadı. şuan soğanlı bitkilere odaklandım ama aklımda hala bir sarmaşık var. hanımeli düşündüm ama çiçeği daha güzel ve daha nadide bir sarmaşık daha iyi olur. şöyle bakımı kolay dayanıklı olursa ne ala...

hocam100
20-10-2017, 19:02
şuan buram buram sümbülteber kokusu içindeyim :) ilk açan hariç diğer açanlar dün pek koku vermezken bugün baya güzel kokmaya başladılar... acaba benim şom ağzım felan mı etki ediyor bilmemki :)

anlattığınız olay da tam bir dram olmuş... ben otsu bitkilere pek yanaşmıyorum. sarmaşık merakım oldu ama hüsranla bitti.. ay sarmaşığı tohumu aldım çimlenmedi.. pasiflora diktim 3 senede çiçek açmadı. şuan soğanlı bitkilere odaklandım ama aklımda hala bir sarmaşık var. hanımeli düşündüm ama çiçeği daha güzel ve daha nadide bir sarmaşık daha iyi olur. şöyle bakımı kolay dayanıklı olursa ne ala...Arkadaslar sadece okumakla geçiyorum.İnanın zaman bulamıyorum.Bu konuşmalara katılmak için can atıyorum.

Batı Rüzgarı
26-11-2017, 09:57
Sümbülteber soğanlarını bu sene toprakta bırakamadım. Çünkü kırmızı örümcekler sümbülteberleri adeta istila etmiş. Bi kısmını zaten sökmüştüm.geriye kalanları da söktüm...Şahsi deneyimlerime dayanarak bazı sonuçlar da çıkardım.
Mesela geçen sezondan fotoğrafını koyduğum bir soğan.Çiçek açtıktan sonra 3e ayrılmasından şikayetciydim.
661660

bu sene aynı soğan tek bir ucundan yine çiçek açtı.
661658
661659

Görüldüğü üzere patatesleşmiş bir kısım ve üzerinde tamamen ayrı 3 adet soğan... soğanları her yıl yavrularından ayırıp dikmiştim.

Bu da gösteriyor ki sümbülteber soğanı hiç bir şekilde ileriki senelere kalamıyor. Oluşturduğu patates şeklindeki oluşumun üzerinde soğanlar sürekli değişime uğruyor.Bir nevi frezya gibi...

Yine anlaşılıyor ki sümbülteber soğanlarından patatesleşen kısmı ayırmamak gerekiyor.Yani o kısmı uygun şartlarda soğan oluşturmak için besin olarak harcadığını düşünüyorum...

Özetmelek gerekirse sadece soğanı dikilen bir sümbülteber sezon içerisinde önce
patates kısmı oluşturuyor(yani besin depoluyor) ve üzerinde yavru yapıyor...(çiçeklenmenin genelde neden sonbaharda gerçekleştiğinin yani neden geç kaldığının nedeni olduğunu düşünüyorum)
(Ayrıca soğanın çimlenmesi için neden yüksek toprak ısısına-Güneşe ihtiyaç duyduğunu da açıklıyor.Güçlü güneş=yüksek besin üretimi)
soğan çiçek açtığında etkinliğini kaybediyor ve patatesleşen kısım sayesinde yeni soğanların irileşmesini sağlıyor.
yeni soğanlar uygun şartlarda gelişebilirken uygun olmayan şartlarda patates kısım iri kalıyor ve soğan kısmı gelişemiyor.

tüm bunlar geçen sene çiçek açan bir soğanın sonraki sene neden çiçek açamayabildiğini kanıtlıyor.

yani sümbülteber patates merkezli çalışan ilginç bir soğanlı bitki... Hayatta kalmak için öncelikle patates yani besin oluşturmaya ve sonrasında çiçek için de soğan geliştirerek değişik bir yaşam döngüsüne sahip bir bitki...
bu kadar çok yavrulayabilmesinin nedeni de bu patates merkezli yaşam döngüsü olduğunu düşünüyorum... Gerçekten bu kadar çok yavrulayan başka bir cins bilmiyorum...

Dumlupınar
05-12-2017, 20:23
Aralık sümbülteberleri.
Şöyle güzelce açmalarını sağlayamadığım sümbülteberleri annemin memleketi Burhaniyede bir evin önünde gördüm.Fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istedim.

tube-rose
13-03-2018, 11:53
Merhaba arkadaşlar,

Ankara'da yaşıyorum. Sümbülteber soğanını nereden satın alabilirim? Ya da bana gönderebilecek birileri var mıdır aranızda?

Batı Rüzgarı
13-03-2018, 12:35
Merhaba arkadaşlar,

Ankara'da yaşıyorum. Sümbülteber soğanını nereden satın alabilirim? Ya da bana gönderebilecek birileri var mıdır aranızda?

hocam100 satıyor olabilir. ya da şuradan
Zengarden - Türkiye'nin tercih ettiği bahçecilik sitesi (http://www.zengardentr.com/arama/s%C3%BCmb%C3%BClteber) alabilirsiniz.
veya face grubu olan yeşilrüyabotanik (amaryllisbahçesi.com) den de almak mümkün.
belki başka vardır ama bunlar alışveriş yaptığım güvenilir yerler.

benim sümbülteberlerim vardı geçen sene 8 çiçek sapı görmeme rağmen ne adamakıllı kokusunu duyabildim ne de çiçeğini görebildim.tabi bunun büyük bir nedeni temmuza kadar soğuk giden olağanüstü hava şartları.
soğanlar yeterince gelişmemiş olduğundan doğru düzgün soğan saklayamadım. yavruları çiçek açmayacak olanları attım. nispeten iri olanları da saklayamadım. bu bahar kontrol ettiğimde çoğu soğan kurumuş veya küçülmüş.çiçek açacak gibi değillerdi. bende topyekün sümbülteber macerasını sonlandırdım.çok sorunlu ve uğraştırıcı bir yıl beni yıldırdı :))

tube-rose
14-03-2018, 17:30
Merhaba Batı Rüzgarı,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu siteleri inceleyip hocama da soracağım. Ben de geçen sene dikmiştim ilk. Ama çiçek açmadı. Sonra yapraklarının kurumasını bekledim topraktan çıkarmak için ama hala yeşil yapraklar var. Bekliyorum bakalım. Sanırım topraktan çıkarmadan tekrar filizlenecek :) Tekrar deneyin derim çünkü sitede okuduğuma göre ertesi sene çiçek açabiliyormuş bazen :)

Batı Rüzgarı
14-03-2018, 20:51
Merhaba Batı Rüzgarı,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu siteleri inceleyip hocama da soracağım. Ben de geçen sene dikmiştim ilk. Ama çiçek açmadı. Sonra yapraklarının kurumasını bekledim topraktan çıkarmak için ama hala yeşil yapraklar var. Bekliyorum bakalım. Sanırım topraktan çıkarmadan tekrar filizlenecek :) Tekrar deneyin derim çünkü sitede okuduğuma göre ertesi sene çiçek açabiliyormuş bazen :)

çiçek açsa bile çiçeğin verimi hava şartlarına bağlı :) geç gelen yaz geç çiçeklenmeye ve dolayısı ile çiçeklerin soğuk koşullarda verimsiz olmasına neden oluyor. 2 sene öncesinde tek bir soğandan güzel verim almıştım oysaki..
8 tane çiçek sapından ne doğru düzgün kokan oldu ne de doğru düzgün çiçek açabilen...belki ben beceriksizim bilemem. kırmızı örümcek istilasını da unutmamak lazım tabi.

soğanı mümkün olduğunca tam güneşe koyun. tam güneş alması lazım kesinliklikle. toprağı biraz yumuşak olursa fena olmaz.kökler daha çabuk gelişir. geçen sene çiçek açmayan soğan bu sene elbette çiçek açma ihtimali yüksek.ama soğan beslenebilmiş ise...

çok deneyim sahibi oldum ama hem yer sıkıntısı hem başka sıkıntılar dolayısı ile artık tamamen soğudum.ilerde birgün daha elverişli koşullara sahip olabilirsem o zaman t@biki yeniden bu soğan aklıma gelecektir. ama şimdilik pes...

hocam100
06-04-2018, 20:51
Sümbülteberlerin ekim zamanı geldi arkadaşlar. Artık ekebilirsiniz

Melisa16
26-04-2018, 19:35
Hocam'dan aldığım, Mart sonunda diktiğim Sümbülteberlerden biri...

Batı Rüzgarı
26-04-2018, 19:54
bu sene yaz erken geldi.sanırım daha erken çiçek resimleri görürüz buralarda...
ben hepsini elden çıkardım. bir gün bir yerde bahçem olursa o zaman tekrar aklıma gelecektir elbet. ama şimdilik resimlere bakmakla yetineceğim...

esracer
31-05-2018, 14:55
Uzun süredir foruma giremedim. Taşınma işlerim vardı. İki kere Gaziantep'te İki Kere İstanbul'da taşındım.. Bu sebepten baya parçalandık, hem çiçeklerim hem ben... Hocam100 den edindiğim dört adet Sümbülteberim vardı. Zamanla çoğalıp altı saksım olmuştu. Taşınırken hepsini ablama verdim. Şu an onun terasında. 13-14- saksı var. Bu sene artık benimde uygun balkonum olunca ablamın sayesinde 2 saksı sümbülteberime kavuştum... Aralarında bir tane yalın kat katmersiz vardı ve sadece ilk edindiğimde açmıştı. Yıllar sonra ne tesadüf ki katmersiz olan ablama değilde yine bana nasip oldu.. :)

Melisa16
29-06-2018, 07:51
Hocam'dan aldığım, Mart sonunda diktiğim Sümbülteberlerden biri...

İlk tomurcuğumuz göründü ;)

evandevan5
29-06-2018, 11:04
ben bahçeye ektim bakalım çıkacak mı?

hocam100
30-06-2018, 12:29
Uzun süredir foruma giremedim. Taşınma işlerim vardı. İki kere Gaziantep'te İki Kere İstanbul'da taşındım.. Bu sebepten baya parçalandık, hem çiçeklerim hem ben... Hocam100 den edindiğim dört adet Sümbülteberim vardı. Zamanla çoğalıp altı saksım olmuştu. Taşınırken hepsini ablama verdim. Şu an onun terasında. 13-14- saksı var. Bu sene artık benimde uygun balkonum olunca ablamın sayesinde 2 saksı sümbülteberime kavuştum... Aralarında bir tane yalın kat katmersiz vardı ve sadece ilk edindiğimde açmıştı. Yıllar sonra ne tesadüf ki katmersiz olan ablama değilde yine bana nasip oldu.. :)
Esra hanım ben de merak etmiştim çoktan görünmüyordunuz.Maşallah güzel olmuşlar.Yine görelim resimlerinizi.Siz ilklerdensiniz.İlk defa çiçeğini ve kokusunu görenlerdendiniz.

esracer
05-07-2018, 22:47
Sayın Hocam100. Yalınkat sandığım sümbülteber, erken açtı ve katmerli çıktı. Filiz ve çiçek sapı aynı anda büyüdüler... Sizce sebebi nedir? Çiçekler on gün önceden.

hocam100
07-07-2018, 14:37
Sayın Hocam100. Yalınkat sandığım sümbülteber, erken açtı ve katmerli çıktı. Filiz ve çiçek sapı aynı anda büyüdüler... Sizce sebebi nedir? Çiçekler on gün önceden.

iklimden bu sezon çiçeklerin kafası karıştı.

Melisa16
08-07-2018, 12:23
İlk tomurcuğumuz göründü ;)

Tomurcuğumuz iyice belli etti kendini.

Melisa16
23-07-2018, 10:41
Mutlu son ;) Hocam'a tekrar teşekkür ediyorum.

tube-rose
11-08-2018, 17:49
Merhaba arkadaşlar,

Saksıya diktiğim sümbüllerden iki tanesi yaklaşık bir buçuk aydır bu şekilde. Takılıp kaldılar. Fazla güneş aldığını düşündüm bu yüzden güneş alma sürelerini kısalttım ama şimdilik değişen bir şey göremedim.. Ne önerirsiniz ?

Batı Rüzgarı
11-08-2018, 20:33
Merhaba arkadaşlar,

Saksıya diktiğim sümbüllerden iki tanesi yaklaşık bir buçuk aydır bu şekilde. Takılıp kaldılar. Fazla güneş aldığını düşündüm bu yüzden güneş alma sürelerini kısalttım ama şimdilik değişen bir şey göremedim.. Ne önerirsiniz ?

fazlaca güneş alması gerekiyor zaten.eve aldığınızda tomurcukların kuruma riski var. mümkün olduğunca güneş ve su verin. tam güneş alması lazım.çiçek açmaya başladığında içeri alırsınız.

tube-rose
12-08-2018, 12:18
fazlaca güneş alması gerekiyor zaten.eve aldığınızda tomurcukların kuruma riski var. mümkün olduğunca güneş ve su verin. tam güneş alması lazım.çiçek açmaya başladığında içeri alırsınız.

Haklısınız bol güneş almalı ama çiçekler zaten öğleden sonra güneşini alıyorlardı. Bir kaç hafta önce kavurucu sıcaklar başlayınca yaprak uçları kurumaya başladı. O yüzden öğleden sonra bir kaç saat güneşte tutmaya başladım. Bugün tavsiyenize uyarak yeniden eski yerlerine koydum sıcaklıklar da düştü zaten. Başka ne yapabilirim bilmiyorum...

Mwerwe
26-06-2019, 11:34
https://i.imgyukle.com/2019/06/26/kGQe56.jpg
Merhabalar ben bitkiler konusunda yeni birisiyim ve bir adet sumbulteber bitkisine sahibim. Resimde ki bu kahverengi lekeler normal midir **** oluşma sebebleri nedir yardımcı olursanız çok sevinirim.

snob
24-07-2019, 22:20
İki üç yıl önce Hocam 100 den almıştım bir adet soğan iki yıl açmadı.Geçen yıl bir akrabam a verdim.Bahceye dikmiş bugün gördüm fotografladim.

snob
24-07-2019, 22:30
Bu bitki ile ilgili bir kaç hususa değinmek isterim.Çünkü geçmiş forum yazılarını okudum.kendi gözlemim bol güneş ışığı, büyük saksı **** bahçeye dikim bitki için kesin **** olması gerekli şeyler değil.Bu bitki suyu çok seviyor ve suya karşı çok dayanıklı ve ayrıca soğuğa ve sıcağa dayanıklı zor ölen bir bitki.Bu tespitlerimin dayanağı ve delili olan fotoğrafları ise bir kaç güne paylaşırım.

snob
31-07-2019, 11:34
Mayıs ayında migrostan aldığım Asya lalaye ait bir adet soğan.İki günde bir sulama, günde 3_4 saat kadar doğrudan güneş,toprak ise ağaç ve bitki ile uğraşan bir botanikçinin kendi hazırladığı ve satış yaptığı karışım.Koku yoğun,koku karışımı ise yoğun olarak hanımeli kokusu bir miktar ise yasemin.

hmd
10-08-2019, 19:43
697652697653. hocam100den aldığım ve ilk kez yetiştirdiğim sümbülteberim kokusuna bayıldım. Hocam100 çok teşekkür ediyorum

esracer
17-08-2019, 22:01
İlk iki resim ablamın terasından. Son resim benim balkondan. Ablamdakiler dağıttıkları hariç, çiçek açacak şekilde On beş saksı olmuşlar, birazını yeğenime vermiş. Resmen bahçe gibi olay bir koku. İyi ki, oraya buraya taşınma esnasında ablama soğanları yollamışım tabi oda iyi bakıyor. Hocam100 e de teşekkürler

hocam100
18-08-2019, 21:46
İlk iki resim ablamın terasından. Son resim benim balkondan. Ablamdakiler dağıttıkları hariç, çiçek açacak şekilde On beş saksı olmuşlar, birazını yeğenime vermiş. Resmen bahçe gibi olay bir koku. İyi ki, oraya buraya taşınma esnasında ablama soğanları yollamışım tabi oda iyi bakıyor. Hocam100 e de teşekkürlerAdanayı sevmiş.Gerçektenharika olmuşlar

SM-C7010 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

esracer
03-09-2019, 22:35
Adanayı sevmiş.Gerçektenharika olmuşlar

Teşekkürler ama Adana değil sayın hocam. İstanbul'da. Orayı yanlış okumuşsunuz.

hocam100
03-09-2019, 23:12
Teşekkürler ama Adana değil sayın hocam. İstanbul'da. Orayı yanlış okumuşsunuz.Resimleri paylaşabilir miyim

Mahmut Tebir
04-09-2019, 13:58
Benim sümbülteberler 1-2 aydan beri gonca olarak duruyor. Açmıyorlar bir türlü. 11'e kadar güneşte görüyorlar. Daha ne yapmam lazım.

hocam100
04-09-2019, 14:22
11 e kadar az görüyor esas akşam ve öğle gerekiyor ama bekleyin biraz daha açar

esracer
05-09-2019, 14:18
Resimleri paylaşabilir miyim

Taiiki Hocam paylaşın

Mwerwe
12-09-2019, 22:09
https://resmim.net/f/1nFYcX.jpg

Merhabalar benim sümbülteber im şuan bu çekilse bütün çiçeklerini döküyor acaba sebebi nedir yerini şu zamana kadar hiç değiştirmedim yerini sevmiş olduğunu düşünüyorum ancak bu sorunun kaynağı nedir bana yardımcı olursanız çok sevinirim aylardır çiçeklerini ve kokusunu duymak için ugrastigum sümbülteberimin böyle olması çok üzücü

Mahmut Tebir
12-09-2019, 23:36
Merhabalar benim sümbülteber im şuan bu çekilse bütün çiçeklerini döküyor acaba sebebi nedir yerini şu zamana kadar hiç değiştirmedim yerini sevmiş olduğunu düşünüyorum ancak bu sorunun kaynağı nedir bana yardımcı olursanız çok sevinirim aylardır çiçeklerini ve kokusunu duymak için ugrastigum sümbülteberimin böyle olması çok üzücü

Malesef benimkide çiçeklerini açmadan çiçekleri dökülmeye başladı. Sezonunun geçmesine ve fazla güneş görmemesine bağlıyorum. Neredeyse gün boyu güneş görmeliymiş.

Mwerwe
13-09-2019, 23:22
Malesef benimkide çiçeklerini açmadan çiçekleri dökülmeye başladı. Sezonunun geçmesine ve fazla güneş görmemesine bağlıyorum. Neredeyse gün boyu güneş görmeliymiş.

Bende çiçeklerini açtıktan sonra biraz daha gölge istiyor diye duydum ama internette bilgi bulabilmek çok zor şuan için çiçeklerimin dökülmesini seyrediyorum.

selcuk_85
23-01-2020, 21:55
herkese merhaba sümbülteberimin yaprakları kuruyor ve delik delik oluyor sebebi nedir? böcek yiyor olabilir mi ? balkonda duruyordu 2-3 gün önce içeri aldım.

hocam100
03-02-2020, 15:13
herkese merhaba sümbülteberimin yaprakları kuruyor ve delik delik oluyor sebebi nedir? böcek yiyor olabilir mi ? balkonda duruyordu 2-3 gün önce içeri aldım.

kuruyor.

selcuk_85
03-02-2020, 22:06
kuruyor.
hocam kuruması normal midir?

hocam100
21-02-2020, 18:24
Normal dinlenmesi lazım.

esracer
14-04-2020, 15:57
Öncelikle bu yaşadığımız zor günlerin Allah'ın izniyle bir an evvel geçmesini diliyorum. Bu illet virüs hastalığından dolayı yakınlarını kaybedenlere sabır, vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum... Bu karantina günlerinde, Sümbülteber soğanlarını ayırdım ve diktim. Yine bir sürü çoğalmışlar... Balkonum küçük. Yavruları sağa sola dağıttım ama arada üzülerek çöpe gidende oluyor maalesef. Köye taşınmayı düşünüyorum seneye o zaman bahçede değerlendirim diye düşünüyorum. Sümbülteber mi beni çok sevdi? Ben mi onu çok sevdim bilemiyorum ama çok fazla çoğalıyor, bereketli bir tür...

Muda
14-04-2020, 23:45
Öncelikle bu yaşadığımız zor günlerin Allah'ın izniyle bir an evvel geçmesini diliyorum. Bu illet virüs hastalığından dolayı yakınlarını kaybedenlere sabır, vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum... Bu karantina günlerinde, Sümbülteber soğanlarını ayırdım ve diktim. Yine bir sürü çoğalmışlar... Balkonum küçük. Yavruları sağa sola dağıttım ama arada üzülerek çöpe gidende oluyor maalesef. Köye taşınmayı düşünüyorum seneye o zaman bahçede değerlendirim diye düşünüyorum. Sümbülteber mi beni çok sevdi? Ben mi onu çok sevdim bilemiyorum ama çok fazla çoğalıyor, bereketli bir tür...

Sn. esracer;

Sümbülteber soğanları dediğiniz gibi oldukça çoğalan bir tür. Ancak belirli bir büyüklüğe gelmeden soğanlar çiçek açmıyor. Bende bahçeye diktiklerimden geçen yıl sadece üç tanesi çiçek açtı.

Nedense insanlarbir kısım çiçekleri kendilerinde çoğalıp bıktıkları zaman söküp çöpe atmaktalar. Çöpe atmak yerine gerekirse çiçekçilere bıraksanız çok iyi olmaz mı. Para ile dahi satsalar muhtemel çiçek seven bir kişi alacaktır.

esracer
17-04-2020, 00:48
Sn. esracer;

Sümbülteber soğanları dediğiniz gibi oldukça çoğalan bir tür. Ancak belirli bir büyüklüğe gelmeden soğanlar çiçek açmıyor. Bende bahçeye diktiklerimden geçen yıl sadece üç tanesi çiçek açtı.

Nedense insanlarbir kısım çiçekleri kendilerinde çoğalıp bıktıkları zaman söküp çöpe atmaktalar. Çöpe atmak yerine gerekirse çiçekçilere bıraksanız çok iyi olmaz mı. Para ile dahi satsalar muhtemel çiçek seven bir kişi alacaktır.

İnanın mümkün olduğunca atmıyorum. Ama kime verdiysek maalesef bakamıyor bir iki kişi hariç. Her sene dağıtıyoruz eşe dosta komşuya, Bende fazla yoktu ablamda çok var. Oturduğum site bahçesine dikmek istedim kabul etmediler. Malum yavru soğan olunca da kimse almak istemiyor. Fırsat bulup buradan da paylaşım yapamadım. Ama seneye söküm zamanında değerlendireceğim... Yerim yok keşke hepsine bakabilsem... Minicik bir yavru soğan bile çok değerli...

yasinmetin
18-04-2020, 16:59
Merhaba herkese, evde saksıda yetiştirmek üzere soğan almıştım. her bir soğanı 6 litrelik saksılara diktim. Henüz hiçbir hareket yok. balkonda duruyor saksılar. çoğaltmak için küçük soğanları ayırmak iyi olur yoksa saksıda öylece bırakıp çoğalmasını beklemek mi daha iyi. tabi zamanı geldiğinde saksıyı büyütmek şartıyla.

Toprakişleri
19-04-2020, 12:23
Merhaba. Bende çiçek soğanı almıştım paketten yaklaşık 5 6 tane çıkmıştı derin saksılara dikmiştim pakette belirttiği gibi derinlikte. Yaklaşık 1 ay oldu. Hala bişey yok bende saksı topraklarını kurcaladım içinde soğanları bulamadım. Acaba zamanla topraklaştı mı anlamadım inanın çiçek konusunda çok bilgisizim annem su veriyordu yılda bir kere toprak değiştiriyordu güzel güzel oluyordu hepsi benim olmuyor. Sizce ne yapmam gerek. Nerde bu soğanlar

yasinmetin
19-05-2020, 17:52
Merhaba herkese, evde saksıda yetiştirmek üzere soğan almıştım. her bir soğanı 6 litrelik saksılara diktim. Henüz hiçbir hareket yok. balkonda duruyor saksılar. çoğaltmak için küçük soğanları ayırmak iyi olur yoksa saksıda öylece bırakıp çoğalmasını beklemek mi daha iyi. tabi zamanı geldiğinde saksıyı büyütmek şartıyla.

Benim sümbülteber soğanlarında hala hareket yok :(

enya
01-10-2020, 19:30
Tuberosa soğanı ve eski mısır tohumu satın alabilirim **** karsiliginda istegip bulamadiginiz tohum teymin etmek isterim.
Saygilar...msj atarsaniz sevinirim

enya
01-10-2020, 19:41
Selam
Bende tuberosa sogani istiyorum satan yok mu?

Doku_Kültürcü
01-10-2020, 20:06
Selam

Zengarden'de satılıyor: https://www.zengardentr.com/arama/s%C3%BCmb%C3%BClteber

Muda
16-10-2020, 22:10
Selam

713624

713625

Geçen hafta buradaki üretim yapan seraya gitmiştim. Sümbülteberlerden halen birkaç tanesi çiçek açmış.

nazlı06
17-10-2020, 12:35
Benimki de henüz çiçek açmadı 2 yıldır gözüne bakiyorum

hocam100
28-10-2020, 20:50
Üretime devam arkadaşlar. Hala o kokuyu almak nasip oldu. Şöyle geriye dönüp baktım. Nerdeyse 2009dan beri hala sevdiğim çiçek. Sizler ne düşünüyorsunuz.

hocam100
28-10-2020, 20:54
Selam

sağanı ocaktan sonra olur

hocam100
18-10-2021, 21:53
Ciçek açan yok mu?

Mahmut Tebir
26-11-2021, 15:39
Ciçek açan yok mu?

hocam100 siz sümbülteber soğanı satıyordunuz galiba. Yanlış hatırlamıyorsam. Elinizde var mı **** ne zaman alabilirim bu soğanı sizden? Başka neler satıyordunuz?

hocam100
01-01-2022, 09:56
hocam100 siz sümbülteber soğanı satıyordunuz galiba. Yanlış hatırlamıyorsam. Elinizde var mı **** ne zaman alabilirim bu soğanı sizden? Başka neler satıyordunuz?

Üretim devam.Soğanlı bitkiler kolleksiyounum var.

melt34_
08-01-2022, 22:14
Üretim devam.Soğanlı bitkiler kolleksiyounum var.

Nergis soğanı satisinizda oluyor mu?

hocam100
09-01-2022, 20:34
Nergis soğanı satisinizda oluyor mu?

Fazla olan olursa oluyor

melt34_
12-02-2022, 19:04
sümbül soğanın satışı ne zaman oluyor?

E.Kahraman
14-02-2022, 11:30
Sümbülteber satışı olduğunda ben de almak isterim.

Crocs
14-02-2022, 17:14
asya lale kendi sitesi üzerinden şubat sonu mart gibi satışa çıkarıyor

melt34_
07-03-2022, 09:33
Fazla olan olursa oluyor

Sümbül soğanı satışıniz var mı şu an?

evandevan5
07-03-2022, 10:41
sümbül soğanı satışıniz var mı şu an?
face te sümbül teber grubu var orda herkez birbirine yardım ediyor soğan edinme konusunda.

Dumlupınar
17-12-2022, 23:24
Arkadaslar sanirim bir karisiklik olmus ayni durum baska bir arkadasta da olmus halbuki düz olanlari ayirmis ve özel olarak isteyenlere yolluyordum.Yavrulardan üretim yapinca sanirim tam olarak ayrim yapamamisim.Sorun değil arkadaslar seneye hediye katmerli yollarim .Dostluklar baki.

Mevlüt Bey,dostluklar tabi ki baki.İnstagram hesabınıza yazdım.Cevap alamadım.
Aradan 7 uzun sene geçti.Sizin verdiğiniz söz epey eskidi.2 tane katmerli beyaz renkli sümbülteber soğanı göndermeniz yeterli.Selamlar.

Dumlupınar
03-01-2023, 20:15
Mevlüt Bey,dostluklar tabi ki baki.İnstagram hesabınıza yazdım.Cevap alamadım.
Aradan 7 uzun sene geçti.Sizin verdiğiniz söz epey eskidi.2 tane katmerli beyaz renkli sümbülteber soğanı göndermeniz yeterli.Selamlar.

Mevlüt Bey,gönderdiğiniz 2 tane sümbülteber soğanı geldi.Tekrar teşekkür ederim.Selamlar.

hocam100
27-02-2024, 21:30
Arkadaşlar resimlerimi izinsiz kullanımlardan dolayı yavaş yavaş sileceğim bilginiz olsun.