Bağlan

View Full Version : Sümbülteber (Polianthes tuberosa)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5

acemifüsun
07-08-2009, 19:17
Değerli hocam100 teşekkürler, umarım diğer iki soğan çiçek verir,kuruyan goncanın soğanı yeni bir gonca vermez sanırım değil mi? Sevgiler.

sakagun
07-08-2009, 19:25
Benim Sümbülteberler hala açmadı. Bol bol yaprak veriyorlar.

BenBen1967
07-08-2009, 19:28
Benimkide yaprak yaprak çiçek görünürde yok:(

sevim4
07-08-2009, 20:48
Merhaba sevgili arkadaşlar sayın hocam dan almış olduğum.
Sümmül teber sovanlarım dan ikisi tomurcuk birtanesi de çiçek açtı ve çok küzel kokusu Var.
Bazen erşeye gecmi kaldım aceba diyorum.

Yüce mevlam okadar güzel şeyler vermişki biz insanlara bazen kıymetini bliyoruz bazende Kıymetini bilmiyoruz.

hocam100
07-08-2009, 21:51
Yaprak veren sümbülteberli arkadaşlar sabrediniz, daha eylüle kadar zamanımız var. Daha önce yazdığım gibi sümbülteberin adı sabırteber olmalı. Sabır isteyen bir bitki.

Sebahattin Sargın
07-08-2009, 22:35
Sümbülteberlerimden ilki açtı, çok güzel kokuyor. Bilgisayar masama aldım çiçek açınca akşamları pencereden esen rüzgar güzel kokusunu yayıyor odama. Derin bir nefes alarak içime çekiyorum kokusunu, enfes bir koku gerçekten de...

İlk açan katmerli açmadı umarım diğerlerinden katmerli çıkar.

Arkadaşlar gerçekten Hocam100'ün dediği gibi bu bitkinin adı sabırteber olmalı :)

Bitki tomurcukları gösterdikten sonra bile yavaş yavaş açıyor. Çiçek açtığı zaman direkt güneş ışığından ve yakıcı sıcaktan uzak tutun. Yüksek sıcaklıkta tomurcuklar düşüyor çünkü...

Tomurcuk vermeden önce sümbülteberlerim bütün güneş görüyordu ve hergün suluyordum. Şuan tomurcuğu olmayanlar da tüm gün güneş alıyor ver her akşam topraklarını kontrol ederek ihtiyaçları kadar suluyorum...

Bu güzel çiçekle ve kokusu ile tanışmamı sağlayan Sevgili Hocam100'e çok çok teşekkür ediyorum...

İyi ki varsınız Hocam :)

Sevgiler ;)

hazan-z
08-08-2009, 09:58
Sn Hocam100 ve Sn Sebahattin Sargın,çok haklısınız.Sümbülteber gerçekten insana ya sabır çektiriyor.Nerede ise 1 ay oldu daha açacak.Sapların boyu 60 cm oldu.O kadar bekledim ama hafta sonu 2 gün evde ben yokken açarsa çok üzülürüm.Çünkü açmasını resimlemek istiyorum.
Sn Hocam100,benim sümbüllerim bana yeter diye düşünürken sümbül teberin çok güzel bir bitki olduğunu özellikle vurgulayarak tavsiye ettiğiniz için ne kadar teşekkür etsem az gelir.
Her gün en az 20 kez balkona çıkıp özellikle onlara bakıyorum.Bütün bitkilerim bir yana,sümbülteber ve adeniumlarım diğer yana.Bitkiler konusunda biz acemilerin siz üstadlarımızın bilgi ve tecrübeleriyle yol katedebilmemiz çok mutluluk verici.
Selamlar.

hocam100
08-08-2009, 17:08
Ben de bu soğanı seven herkese teşekkür ederim.İlgi ve alakanız ile bize neşe ve moral kaynağı oluyorsunuz. Bu çiçeğin kokusu gerçekten beni de dehşete düşürdü keşke daha evvel yıllar önce ekseymişim dedim.Nihayet çoğalttım kokusunu artık doya doya koklayabiliyorum. Bana deseler ki en güzel hangi çiçek kokusu hoşunuza gitti ben derim ki tek çiçek olarak sümbülteber. Eğer hala koklamayan varsa lüffen bulun koklayın derim.Ayrıca sabırla yetiştimeniz gerektiği konusunu da epey yazdım. Marttan beri bu sabır konusunu işliyoruz .Ben de tüm sümbülteber sevenlere saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Güler
09-08-2009, 14:55
Benim sümbülteberlerim de çok güzel açtılar. Tomurcukları da var. Kokuları da nefis.
Teşekkürler hocam100.
Sevgili BirLira, fotoğrafınıza bayıldım. Ellerinize sağlık.

hocam100
10-08-2009, 23:45
Güler hanım ben de teşekkür ederim. Eğer fotoğrafını çekebilirseniz yayınlarsanız sevinirim.

BirLira
11-08-2009, 16:24
Fotoğrafa beğenileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar.

Ben de sümbülteberi bizlere bu konu başlığını açıp, tanıtan Mine hanıma
bu fotoğrafla teşekkürlerimi sunarım.

97553

hocam100
11-08-2009, 19:10
Bir lira bu resminiz diğerinden daha çok güzel bu resminizin orjinalini isterim.Bu fotoğrafla teşekkürü Mine hanım gerçekten haketti.Bizlere bu çiçeği tanıttı, gerçekten ona binlerce teşekkürler.

züleyha
11-08-2009, 21:53
Sonunda oldu, 6 aylık bekleyişim sona erdi. Şubat ayında diktiğim sümbülteberim çiçek sürgünü çıkarmaya başladı. Bugün çiçekleri sularken görünce hafifyollu çığlığı basmışım, balkonda oturan komşular kapıya geldi düştüm sanmışlar :) çiçekkoliklik böyle bişey sanırım :)

hocam100
13-08-2009, 10:36
Ben de bahçemden çektiğim fotoları yükledim.

hocam100
15-08-2009, 08:39
Bunlarda benim çekimlerim:

hocam100
15-08-2009, 12:26
Arkadaşlar sümbülteberiniz eğer çiçek goncada iken kuruma sorununuz varsa bu durum aşırı sıcaktan ve su yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.Sorunun çözümü için sulamayı sıklaştırmanızı ve eğer saksıda ise gölgeye koymanızı öneririm.Çünkü aynı sorun bende de oldu ve çözüm olarak bunu yapınca sorun çözüldü.

mormenekşe
17-08-2009, 14:37
Sayın Hocam100,benim sümbülteberimde hala bi çiçek oluşumu yok,bu çiçeğe o kadar özendim ki anlatamam.Ne olacak açmayacakmı acaba?Veya biraz geçmi açacak?Arkadaşların çiçek haberlerini aldıkça onar adına seviniyorum ama kendim adına üzülüyorum.

turchese
17-08-2009, 15:06
Merhaba sayın Hocam100,

Sümbülteber soğanlarımdan bir tanesi kurudu, bir tanesi çürüdü, iki tanesi sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Kalan iki tanesi ne öldü ne büyüdü. Hala minik de olsa yeşil bir kısmı var. Kendine gelmesi için ne yapmam gerek?

Su vermeye devam etsem sorun olur mu? Ya da artık serin ve gölge bir yere alıp seneye mi bıraksam?

hocam100
17-08-2009, 15:44
Sayın Hocam100,benim sümbülteberimde hala bi çiçek oluşumu yok,bu çiçeğe o kadar özendim ki anlatamam.Ne olacak açmayacakmı acaba?Veya biraz geçmi açacak?Arkadaşların çiçek haberlerini aldıkça onar adına seviniyorum ama kendim adına üzülüyorum.

Biraz sabır eylüle veya ekime açması gerekir.Üzülmeyin sabır isteyen bir uğraştır çiçek yetiştirmek.

hocam100
17-08-2009, 15:45
Merhaba sayın Hocam100,

Sümbülteber soğanlarımdan bir tanesi kurudu, bir tanesi çürüdü, iki tanesi sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Kalan iki tanesi ne öldü ne büyüdü. Hala minik de olsa yeşil bir kısmı var. Kendine gelmesi için ne yapmam gerek?

Su vermeye devam etsem sorun olur mu? Ya da artık serin ve gölge bir yere alıp seneye mi bıraksam?

Su vermeye devam edin ama azaltın diğerlerine normal olarak devam edin, güneş almasına devam etsin.

mormenekşe
19-08-2009, 10:07
Merhaba Hocam100, teşekkür ederim ne yapalım atık eylül ,ekim bekliycez başka çare yok.Ama sümbülteberin çiçeğini görmeyi çok istiyorum.Birde ezan çiçeğim var beni böylesine endişelendiren, iki yaramaz beni bu yaz çok uğraştırdılar ikisinin de üstüne düştüm gözüne baktım ya ondan heralde.

hocam100
19-08-2009, 21:29
Mormenekşe hanım sizin sümbülteberler bol bol yaprak çıkarmış sanırm bu durum güneşi az gördüğü için olmuş şu aşamadan sonra güneş fayda edebilir.

BenBen1967
26-08-2009, 00:57
Bekledim bekledim bu teberlerde yaprak dışında bir gelişme göremedim. İçimden bir ses çantamın içinde kışlık eve geri taşınacak diyor nedense. ;)

mormenekşe
27-08-2009, 09:41
Sayı Hocam100, o zaman güneş alan bir yere geçireyim ki çiçeğini görebileyim.Bir sümbülteber birde ezan çiçeği öyle üzdüler ki beni anlatamam. Oysa ikisinin de çiçeğini görmeyi çok istedim.

acemifüsun
02-09-2009, 22:11
Nasıl güzel bir kokudur bu. Nergiz, frezya, sümbül, leylak, karanfil, gül çok sevdiğim kokular ve en çok da yasemin, fakat bu, onu da geçti. En sonunda bizim sümbülteber de sağlıklı açmayı başardı:)

mcekim
15-09-2009, 18:57
Teşekkürler Hocam 100...
Müthiş bir koku ve renk,600m2 bahçenin her tarafından muhteşem kokusunu hissedebiliyorsunuz...

hazan-z
16-09-2009, 12:25
Sn Hocam100,benim nazlı güzellerim maalesef açamadılar.Sizin telefonda belirttiğiniz gibi tomurcuk döneminde Adana'nın yakıcı güneşi onlara yaramadı.Sonradan gölgeye almama rağmen yavrucaklar açamadılar.
Bu da bir tecrübe tabii ki.Seneye tomurcuk oluşunca gölgeye alacağımı öğrenmiş oldum.Tomurcukları kuruyan çiçek saplarını kesmem gerekir mi?Sümbülde olduğu gibi yapraklar kuruyana kadar sulamaya devam edecekmiyim?Selamlar.

hocam100
16-09-2009, 14:59
Hazan hanım kuruyunca kesin.

hocam100
24-09-2009, 16:16
Sevgili sümbülteber severler sümbülteberleriniz sararmaya başladığı zaman suyunu azaltınız ama suyunu kesmeyiniz.Aşırı soğuklardan önce topraktan çıkarıp evinizin bodrumuna koyabilirisniz.Saksıda ise çaıratmanıza gerek yok dışarıda ise içeri alıp suyu azaltınız Nisan ayına kadar öylece durabilir o aydan sonra yavrularını ayırıp tekrar ekiniz.

sevim.K
24-09-2009, 17:46
Ne kadar güzel çiçekler. İnsan bir an önce o güzel çiçekleri görmek ve koklamak istiyor. Sayın Hocam100 soğan zamanı haberimiz olur umarım.

lerdemir
27-09-2009, 12:40
Benimkilerin yaprakları hala yemyeşil, ancak hiç bir çiçek sapı oluşumuna gitmediler. Oysa, günün ilk ışıklarından öğlen 14:00'e kadar doğrudan güneş ışığı da alan bir noktadalar üstelik...

Her bir soğanın yanlarında ikili üçlü yavru soğancıların meydana getirdiği minik gövdecikler de var. Sanırım 7 soğan oldu 15-20 soğan.

Bundan sonra da yaprak haricinde çiçek sapı veya çiçek oluşumuna giderler mi bilemiyorum... :(

hocam100
27-09-2009, 12:48
lerdemir toprak yapısı güneş alma durumu da etki yapıyor ben denedim öylene kadar güneş alan yerde gelişim azoluyor bol yaprak çıkarıyor ama yavru çok oluyor , tam güneş alan yerde ise çiçek sapı çıkarıyor ve açıyor.Seneye tam güneş alan yere dikmeye çalışın saksısı da biraz geniş olsun.Hafif de gübre takviye ediniz.Göreceksiniz siz de bu güzelliği koklayabileceksiniz.

agozce
27-09-2009, 14:09
Sayın Hocam benimkiside aynen sayın Lerdemir'inki gibi.

Volare
27-09-2009, 16:06
Sn . adaada sayesinde benim de bir saksı sümbülteberim oldu .
Toprağa şaşırmak için kasımı beklemem gerekiyor galiba .
Çok küçük saksıdaydılar , hiç bozmadan saksıyı büyüttüm ,
Toprağa geçirirken soğanları ayırmak istiyorum . Kaybolmaya yüz tutmuş madem ki çoğaltıp paylaşmak lazım .

hocam100
27-09-2009, 19:28
Volere hanım aralıkta kuruyunca ayırmayın.Marta tekrar yeşermeden ayırıp ekin çoğaltabilirisniz.

hocam100
08-10-2009, 20:18
Sümbülteberlerim açmaya devam ediyor şunu keşfettim; haziranda ekmiş olduğum sümbülteberler ekimde çiçek açıyor.Kokusu ise daha yoğun özellikle akşam üstleri çok daha yoğunlaşıyor.

Orkun Kırcı
08-10-2009, 21:03
Benimkilerde haziranda dikildiler ama hiç çiçek sapı oluşturmadılar.

fatmadundar
08-10-2009, 21:40
Benim sümbülteberlerim geçen sene martta dikildiler ama ne geçen sene ne de bu sene hiç bir açma belirtisi göstermediler (:
Acaba saksıda değil de yerde mi olması gerekiyor?

cemo
08-10-2009, 22:11
Benim 6 saksı acmayı bekliyor Fatma hanım:( gecen seneden beri sadece yaprak.
Sadece biri actı:(

Orkun Kırcı
08-10-2009, 22:18
Benimkilerin bir kısmı yerde ancak saksıdakiler daha canlı şimdilik.

hocam100
11-10-2009, 18:50
Saksıda sümbülteber yerdeki kadar verimli olmuyor sebebi; kök gelişimi çok yoğun oluyor, yerde kök gelişimininincelemek için kazıp baktım. Gördüm ki nerdeyse 50 cm kökleri yana veya aşaığa uzanmış ve kılcal kökler çoüunluıkta.Saksıda ise kökler bir noktada yığılmış durmakta.
Bu da bize gösteriyor ki geniş saksı olacak, ayrıca toprağı besleyici olacak.Kumlu balçık yaprak çürüntüsü ve iyi yanmış gübre karışımı toprak harcında ise güzel gelişiyor.Bu notu da siz çiçekseverlerle paylaşayım dedim.Şu anda hala açan sümbülteberim bahçede var.Ayrıca kokusu daha evvel belirttiğim gibi daha yoğun ve çiçekleri güneşin yakıcılığından etkilenmediği için daha güzel.

mormenekşe
13-10-2009, 13:42
Sayın Hocam100, müjde müjdeee nihayet sümbülteberin çiçeğine kavuşabildim.Bu ne muhteşem bir koku ısrarla beklememe değdi doğrusu.
Şimdi elimde bir açmış,üç açmamış sümbülteber mevcut inşallah seneye hepsinin açtığını görürüm. Beni bu çiçekle tanıştırdığınız için size teşekkür ederim.

hocam100
13-10-2009, 18:33
Mormenekşe hanım ben de teşekkür ederim.Bahçemdeki sümbülteberlerin dün çektiğim resmi.Bir çoğu açıp geçti yeni açanları ise haziranda ekmiştim.

M.Ali
14-10-2009, 11:13
Ben sümbülteberleri direk bahçeye ekmeyi düşündüm ama yer önceden seçmediğimden şimdi kararsızım. Ön bahçe sabahtan öğlene kadar güneş alır, bahçede güller ve fare kulağı ekili. Fare kulaklarının gülleri biraz sıktığını onların yeterli su almalarını engellediğini düşünüyorum. Bu doğruysa aynı şeyi sümbülteberlerinde başına gelmesini istemiyorum ve doğru bir yol bulmadan sümbülteberleri direk ön bahçeye ekmeyi istemedim. Arka bahçede ise sebze yetiştiriyorum. Şimdilik bir yer bulana kadar saksıya almayı düşündüm. Saksıların olması gereken büyüklükleri hakkında bir fikir verebilirmisiniz ?

ozbey
15-10-2009, 02:50
Sayın hocam100,
tomurcuklu gönderdiğiniz sümbülteber'i büyük saksıya dikmiştim ama hala açmadı. Suyunu, toprağı nemli kalacak şekilde veriyorum ve direk güneş altında, suyu azmı versem acaba? Saygılar.

hocam100
15-10-2009, 06:54
Biraz azaltınız ama güneşten almayın.

M.Ali
18-10-2009, 10:55
Soruma cevap alamadım, acaba bana kullanmam gereken saksı derinliği ve genişliği için en az şu kadar olmalı şeklinde bir fikir verebilirmisiniz ? Elimde yoksada satın alacağım.
Teşekkür ederim.

hocam100
18-10-2009, 16:56
Soruma cevap alamadım, acaba bana kullanmam gereken saksı derinliği ve genişliği için en az şu kadar olmalı şeklinde bir fikir verebilirmisiniz ? Elimde yoksada satın alacağım.
Teşekkür ederim.

Ne kadar 5 litrelik bir saksı alsanız yeterli.

erdembalkan
19-10-2009, 13:25
Acaba bu tarihlerde soğan bulabilirmiyim bulabilirsem acaba ekebilirmiyim ?

Birde sümbülteber ile lilyum'un kokusunu karşılarştırırsak acaba hangisinin kokusu daha yoğun ?

hocam100
19-10-2009, 15:15
Sümbülteber şu anda ekili vaziyettedir.Satş zamanı mart nisandır.Şu sıralarda soğan bulamzsınız.

erdembalkan
20-10-2009, 08:50
Sevgili Hocam100 yazılarınızı itina ile takip ettim belki bulabilirim diye genede bir şansımı deneyim dedim peki Hocam bu çiçeğin kokusunu merak ediyorum bir lilyum-sümbül-nergis ten dahamı yoğun dahamı güçlü yoksa aynı düzeyde de sümbülteber'in kokusu farklı ve diğerlerine göre daha mı güzel ?

hocam100
20-10-2009, 11:57
İkisinin de kokusu birbirine yakın ama tonları farklı benzerlik var ama sanki sümbülteberde başka bir koku eklenmiş gibi.

erdembalkan
20-10-2009, 13:22
peki hocam ben nergis-sümbül-lilyum ektim güzel kokulu çiçekler olarak sümbül teberide listemin başına ekledim bunların yanısıra önerebileceğiniz güzel ve yoğun kokulu başka neler olabilir nelere ekebilirim ?

BenBen1967
20-10-2009, 16:33
Benim sümbülteberim bütün yaz yaprak açtı durdu çiçek beklerken şimdide yaprakları sararıp kurumaya başladı. Dertli etti bu teber beni. :(

TuruncuHis
25-10-2009, 23:01
5 Ocak'tan bu yana neredeyse kucağımda gezdirdim saksıyı doğru yeri bulmak için. Gözüne baka baka en sonunda yaprak veren Sümbülteberlerim sabrımın sınırını zirveye taşıdı. Açmadan kurumaya başladı.
10 aylık bekleyiş, sabır ve merak çöpe gitti...

acemifüsun
25-10-2009, 23:40
Sevgili TuruncuHis galiba çiçek açması için iyice güneş görmesi gerekiyor, tomurcuk oluştuktan sonra da yarı gölgeye alınıyor.

hocam100
27-10-2009, 22:47
Turuncu his seneye saksıya değil de bahçeye ekme imkanı varsa öyle deneyin daha iyi sonuç alacaksınız.

sevim.K
28-10-2009, 07:46
Kesinlikle martta benim de sümbültemerim olacak. Kendimi bu güzel çiçekten mahrum etmemeye karar verdim;)

Vildan Sönmez
28-10-2009, 20:40
BenBen ve turuncuhis arkadaşlarımız gibi benim sümbülteberlerim de çiçek açmasa da uzun zaman gayet güzel yapraklıydı. Ancak bu günlerde yapraklar sararıp kurumaya başladı.

hocam100
28-10-2009, 21:20
Artık sümbülteberlerimizin yapraklarının kuruma zamanı ; yaprakları kesmiyoruz kendiliğinden kuruyana kadar bekliyoruz.Sulamayı azaltıyoruz.Ama kesmiyoruz.Soğanların büyümesi şimdi başlayacağından nemi eksiltmeyelim.Tam kuuryunca soğanlarımızı saksıdan çıkarabilir ya da öylece bırakabiliriz.Marttan sonra yine filizlenecek olduğundan filizlenmeden evvel yavrularını ayırıp tekrar ekebilirisniz.Açmayanlar üzülmesinler Güneş ve toprak durumunuzu tekrar değerlendirin sadece torfa ekmeyin sonuç iyi olmuıyor ben bahçe toprağına yanmış hayvan gübresi yanmış yaprak çürüntüsü ekledim.Mükemmel sonuç elde ettim.

Vildan Sönmez
28-10-2009, 21:48
Yani üzülecek bir şey yok, bu normal seyri. Ben saksısında bırakıp Mart'ta şöyle bir yoklayıp yavru varsa ayırayım o halde.:)

hocam100
28-10-2009, 22:03
Sizin saksılarda görünen o ki yavru var, ayırın toprağı da yenileyin.

Vildan Sönmez
28-10-2009, 22:12
Hocam, yaprakların kurumasını beklemeden mi ayırayım ?

hocam100
30-10-2009, 19:27
Vildan hanım kurusun hemen ayırmayın isterseniz tekrar dikerken ayırın.

lerdemir
01-11-2009, 02:11
Benim teberler de safi yaprak...

Henüz kurumaya da yüz tutmadılar... Lakin, çiçek sapı da oluşturmadılar.

hocam100
01-11-2009, 10:00
Lerdemir sizinkiler bu yıl çiçk açmayacak o zaman yaprağını ellemeyin sararsın solsun.Marta ise toprağını yeniden değiştirin gübre ilave edin ya da yeniden yavrularını ayırarak ekin.Tam güneş alan yere ekin mutlaka açacaktır.

nuzel
09-11-2009, 09:42
Benim sümbülteberlerimde açmadı.Bahçeye ekili olduklarından don olabailir korkusuyla soğanlarını dün söktüm mart nisan gibi tekrar ekeceğim.

nurcanaybay
09-11-2009, 10:05
Yaprakları kuruyan sümbülteberleri çıkarıp ,kaldırmiştım.Bir süre sonra , kutunun için de
uç çıkarmaya başladıklarını gördüm.Saksıya torf doldurup tekrar ektim ,fakat bahçeye çıkarmadım ,karanlık ve serin bir yer de duruyorlar.

lerdemir
09-11-2009, 10:12
Sn. hocam100,

İlginiz ve açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim.

Bu durumda hiç ellemiyorum teberlerimi. Sulamayı azalttım zaten, topraktan da çıkartmayacağım.

Peki tüm kışı, rüzgarlı ve açık balkonumda toprakta geçirmelerinde bir beis var mıdır?

Hatta, kıştan çıkmadan o soğanları çıkartıp mini mini saksılarda evin içine alıp iç mekanda soğanları tekrar canlandırıp Mart'la beraber 3. cemre de düştükten sonra dış mekana çıkartmayı ve erkenci teber elde etmeyi düşünüyorum; ne dersiniz? :cool:

Lerdemir sizinkiler bu yıl çiçk açmayacak o zaman yaprağını ellemeyin sararsın solsun.Marta ise toprağını yeniden değiştirin gübre ilave edin ya da yeniden yavrularını ayırarak ekin.Tam güneş alan yere ekin mutlaka açacaktır.

hocam100
09-11-2009, 10:58
Kışı soğuk olan yerlerde olursa donma olacağından risk var o zaman kaldırınız.Donmayacak yere koyunuz.

lerdemir
09-11-2009, 13:46
Bahsettiğim açık balkonda, Sn.Mutlu Kutlu'nun gönderdiği ful-yasemin 5 derecenin altındaki sıcaklıklarda, saksısı dibinden boğazına kadar bir naylona sarılmak suretiyle tüm kışı sağlıkla geçirmişti.

Aynı şekilde olabilir mi dersiniz?

hocam100
09-11-2009, 16:41
Lerdemir sümbülteber soğanlı olduğundan soğuktan zarar görebilir.

odemis35
09-11-2009, 18:50
Sayın Hocam100,

Sizden aldığım 5 soğandan 2 tane çiçek alabildim ama şu an hepsi yeşil yapraklı işyerimde çamın iç tarafında durmakta. Acaba hala yeşil olmaları bakımından kurumalarını beklemelimiyim. Çok fazla olmamak kaydıyla sulamaktayım. Acaba ayırma işlemini şimdi mi yapayım yoksa bahardamı?

hocam100
09-11-2009, 19:22
Sulamayı azaltınız ama kesmeyiniz soğanalrın büyümesi yapraklarını kurumasına yakın oluyor onun için kesmeyin.İyice kuruyunca kesin.Seneye imkan varsa yere dikmeyi deneyiniz.Bahçede daha verimli oluyor.

sakagun
10-11-2009, 16:50
Benimkiler de hiç açmadı. Seneye artık.

hocam100
10-11-2009, 20:27
Sakagun siz de dediğim uygulamaları yapın mutlaka açacaktır.

hocam100
18-11-2009, 17:59
SÜMBÜLTEBERLE İLGİLİ bir video buldum sizle paylaşmak istedim:

http://www.youtube.com/watch?v=ckyqIaKWIDY&feature=related,http://www.youtube.com/watch?v=Ao34VpfjsUk

hocam100
30-11-2009, 19:32
Sümbülteber meraklılarına yeni bir bilgi: Dikmiş olduğunuz sümbülteberlerinizi ocak ayına kadar sökmeyiniz , çünkü yavru soğanalrının büyümesi devam etmektedir.Her bir yavru soğan irileşecek ve seneye çiçek açacak seviyeye gelecektir.Erken kazarsanız büyüme duracağından küçük olacaktır.Çiçek açarlar ama 3,5 ayı bulacaktır.

skaraca
30-11-2009, 20:06
Sayın Hocam100

Mart gibi sümbülteber satışlarının başlayacağını belirtmişsiniz. Önceden not alma uygulamanız varmı bilmiyorum ama, satışın açıldığı bildirilecekler arasına beni de almanızı rica edeceğim. Yoksa da satış başladığından umarım, satışla ilgili mesajı gözden kaçırmam.

hocam100
21-12-2009, 20:07
Sümbülteberlerimi nihayet topraktan çıkardım.Yavrularını ayırmadan ekeceğim zamana kadar serin bir yerde muhafaza edeceğim.Dikerken ise yavrularını ayırıp öyle dikeceğim.Dikim zamanına gellince; sıcak iklime sahip olan akdeniz ve ege kıyı şeridinde yaşayanlar şubatta başlayabilir.Daha içeridekiler ise son donların geçmesini öneririm.

cemo
21-12-2009, 22:11
Peki, biz de saksılardan cıkaracakmıyız soğanları, sayın hocam

hocam100
22-12-2009, 11:48
Saksıda durabilir lakin tekrar ekeceğiniz zaman ki nisan aylarında yavrularından ayırıp ekin.

odemis35
22-12-2009, 20:01
Sayın Hocam100,
Sizden aldığım 5 adet soğandan şu an 3. çiçek cıktı ve geçen haftadan beri iş yerimin pencere içinde mis kokusuyla gelenleri büyülüyor. Cam içinde olduğundan hala bir kuruma yok. Arada sırada suluyorum. Şu an yeşil olduklarından ne zaman kuruyacaklar diye merak ediyorum. Ayrıca yukarda belirtmişsiniz ancak ben soğanları aynı saksıda tutup Nisan ayında ayırsam yeterlimi yoksa Ocakta çıkarıp dışarıda mı tutacam?Bilgi verebilirmisiniz.Teşekkürler.

hocam100
22-12-2009, 20:22
Ödemiş35 çiçekten sonra sulamayı azaltın ve bekleyin.Kurumasını bekleyin.Hafif soğuğa alın öyle dursun.Sonra marta ayırıp tekrar ekersiniz.

odemis35
22-12-2009, 20:30
Teşekkürler.Soğuya alın dediğiniz saksıyı dışarımı alayım anlamına geliyor yoksa,bina içi gölge bir yeremi alayım?

hocam100
22-12-2009, 22:45
Bina içi gölge yer yeterli.

lerdemir
02-01-2010, 19:28
Sn.hocam100,

Geçmiş yazılarınızdan aklımda kaldığı üzere, yavru soğanların büyümeye devam etmesi için halen daha sümbülteber soğanlarımı, -İstanbul'da- açık balkonumdaki saksısında muhafaza etmekteyim. Toprağı çok az nemli tutabilecek kadar nadiren az miktarda suluyorum.

Yaprakların çoğu sarardı, kurudu. Az miktarda yeşil yaprak kaldı. Kuruyanları bir güzel ayıkladım, uzaklaştırdım. Böylece iri soğanların yanlarında çıkmakta olan yavru sümbülteber soğanlarını görür oldum.

Bulunduğum yerde havalar da bir iki gün içinde kış soğuklarına dönecek gibi.

Şu anki koşullarda muhafazaya devam edeyim mi? Yoksa, hem sizden aldığım ana soğanların gelişimini sürdürmesi, hem de yavru soğanların irileşmesi için beklemeden topraktan çıkarayım mı?

Bu arada, yavrulardan birinin kuru yaprağını çekerken, gevşek toprağın yüzeyine yakın diktiğim küçük bir soğan bir bütün halinde topraktan çıkıverdi. Onu evin içine alıp ayrı bir toprakta şimdiden eksem, soğanı hiç kurutmaya bırakmadan doğrudan iç mekanda diksem?
Erkenden yeşerir mi? Deneyeyim mi?

hocam100
02-01-2010, 19:40
Lerdemir soğanlarınızın durumu iyiye gidiyor.Ama kış şartları itibari ile - 5 derece ısı olabilecek ise saksısı ile içeri alınderim.Çıkarmanıza gerek yok.Marta kadar öylece durabilir. Sonra ayırıp tekrar ekiniz.

hocam100
03-01-2010, 16:10
Sümbülteber soğanlarımın resmini ekliyorum.Toğaraktan çıkarıp bu şekilde saklıyorum.Anaç soğan etrafındaki yavruları dikkat ediniz.Nerdeyse 10 hatta 15 adet yavru oluşmış bu yavruları şimdi değil de marta ayından sonra ayırıp öylece dikeceğim.Anaçlar da yavrular da çiçek açacaklar.Anaçlar temmuz gibi yavrular ise eylüle çiçk açcaklar.Şimdi ayırmamammaın sebebi yavruların kök kısımlarının kurumaması içindir.

TuruncuHis
10-01-2010, 21:37
Bu çiçek kadar sabrımı sınayan başka biri olmamıştır. 2009'un 5 Ocak'ında diktiğim yumrulardan sadece yaprak sahibi oldum. Şimdi onlar da soldu; hiç yumruları çıkarıp, uğraşasım yok.
Gözüne baktım, kucağımda gezdirdim resmen üşümesin diye diktiğimde.

hocam100
10-01-2010, 22:16
Turuncu his bu yıl geniş bir saksıya ekin göreceksiniz ki çok harika çiçekler açacak.

Orkun Kırcı
11-01-2010, 13:21
Benim teberlerimde açmadı şu anda suyunu kestim kurumalarını bekliyorum. Tek sevindirici yanı soğanların kocaman hale gelemeleri. Seneye bol çiçek vereceklerinden hiç şüphem yok.

hocam100
11-01-2010, 19:36
Ben bu sümbülteberin adını Sabırteber olarak değiştirmek istiyorum arkadaşlar.

Orkun Kırcı
31-01-2010, 23:00
Saksıdaki yumrular şu anda gayet iyi epeydir suyu kestim. Ama yere diktiklerimde durum kötü dün kazıp çıkardım birde ne göreyim minicik minicik bir sürü yumru. Yağmur çok yağınca sanırım ana yumrular eriyip gitmiş yerine bir sürü yavrucuklar oluşmuş.

TuruncuHis
31-01-2010, 23:52
Özene bezene sakladığım soğanlar ölürken, yaz boyu sulananla, kavurucu sıcakta bırakılan soğanlar canavar gibi gelişince Sümbülteber'i de olduğu gibi bırakıp ne olacağını görmekten yanayım.
Geçen yıl gözünün içine baktığım Sümbülteber'im beni çiçeksiz bırakmakla yanıtladı ya; buyursun buradan yaksın...

lerdemir
07-02-2010, 15:25
Ben de Ocak'ta soğukların başlamasıyla birlikte sümbülteberlerimin olduğu saksıyı iç mekana aldım ve Ocak ortasından beri sulamayı kestim.

Suyu kestim ki soğanlar kurumaya başlasın, ben de rahat rahat soğanları çıkarıp tam kurumayı sağlayayım.

Şu anda ana soğanlar son derece kocaman, şişkin; yanlarından da tek tük yavru soğancıklar görünmekte. 3-4 haftadır sulanmamalarına rağmen halen yaklaşık yarım karış uzunluğunda üçer dörder tane yaprakları var -yapraklar sararıp kurudukça kestiğimden kısa kaldılar-.

Halen yeşil kaldıklarını görünce acaba diyorum; Sn.hocam100,

Şimdi kurutmaya çalışmak yerine yavrularından ayırmadan tekrardan azar azar sulamaya başlasak, hazır iç mekanda da uygun ısı koşulları mevcutken, önceden filizlenme ve erken çiçeklenmeyi sağlayabilir miyiz acaba?

Yok, eğer böylesi hatalı olacaksa -ki sanırım öyle-, henüz tam kurumamış olmalarına rağmen topraktan çıkarıp gün ışığında kurumaya mı bıraksam, kuruduktan sonra da yavruları anaçtan ayırsam, Mart başında iç mekanda tekrar toprakla buluştursam olur mu?

skaraca
07-02-2010, 15:40
Sayın hocam100'den aldığım sümbülteberlerden sadece bir soğan çiçeklendi. Diğerleri yaprak veriyor.

lerdemir
07-02-2010, 15:57
Bunlar "nergis" olmasın sakın?

cemo
07-02-2010, 16:16
Gecen yıl acan sümbülteberim.

Sn skaraca, sizin resmi ben de nergize benzettim.

hocam100
07-02-2010, 16:39
lerdemir haklı bu nergis.

lerdemir
07-02-2010, 17:24
Sn.hocam100,

Tereddütlerim hakkındaki görüşlerinizi almak isterim mümkünse...

hocam100
07-02-2010, 18:08
Lerdemir bence dinlensin suyu kes mart sonu ayır tekrar ek.O zaman daha gür ve güzel çiçekler elde edeceksin.Yoksa dinlenmemiş olacak.

lerdemir
07-02-2010, 19:59
Tamamdır Sn.hocam100,

Aynen dediğiniz gibi yapacağım.

Sn. triple,

Bu durumda, hayırlısı ile Mart sonuna doğru kargo için kullanılmak üzere bana özelden kargo irtibat ilgilerinizi iletirseniz, sözümü de tutmuş olurum. :)

NOT: Sn.hocam100'den geçen sezon satın aldığım soğanları, yine kendisinin yakın ilgi ve desteği sayesinde sevgi ve sabırla yetiştirdim, aldığım soğanlar yavruladı. Geçtiğimiz haftalardaki özel yazışmalarımızdan ötürü söz verdiğim üzere elimdeki yavrulardan Sn.triple'la paylaşacağım; ancak Sn.hocam100'ün ticari faaliyet alanı olduğu için, az sayıdaki yavrulayan diğer soğanların paylaşımına forum dışı ahbaplarımla devam edeceğim. Mis kokulu güzel günlere...

skaraca
07-02-2010, 22:01
Özür diliyorum arkadaşlar. Sümbülteberler yeni ekildi zaten. Hata bende. Bunlar Karaburun nergisi... Nergis başlığına taşımaya çalışayım, olmazsa burada kalsın.

hocam100
07-02-2010, 22:16
S karaca kokuları benzer olduğundan kalsın varsın bence okuyanlar farklı olduğunu anlasınlar.

odemis35
04-03-2010, 18:43
Hocam selamün aleyküm,
Ben İzmir Ödemişteyim geçen sene sizden 5 tane sümbültemer almıştım. PTT kargo dahil 10 tl vermiştim.Bu sene fiyatlarınız %50 arttırmışsınız. Geçen sene yolladığınız 5 soğanda açtı ancak bunlardan 3 tanesi çiçek açtı. Ama açmayanlarda yeşil duruyordu. Sizin talimatlarınız doğrultusunda sulamayı azaltıp, yeşil yaprakların iyice solup kaybolmasını bekledim. 1 Mart günü saksıyı boşalttığımda 2 tane büyük soğan çıktı. Bunların yanlarındaki soğanlarını koparıp ayrı diktim. Ancak anlamadığım nokta son ana kadar 5 soğanın belirtileri mevcutken benim geriye kalan 3 soğan nereye gitti?

sarigoz
25-03-2010, 18:06
Merhabalar..Bu guzel cicegin Eminonude cicek pazarinda mevcut mu acaba?Cok etkiliyeci goruntusu var ve kokusunu az da olsa guzel oldugunu tahmin edebiliyorum...Lutfen yardimci olun..simdiden tesekkurler

sarigoz
28-06-2010, 14:30
Bunlar da benim gecen ay ektigim sumbulteberler

sarigoz
28-06-2010, 14:31
Hocam100 den aldigin soganlar bunlar..Cok iyi gidiyrolar simdilik..disarda tutuyorum..Umuyorum guzel ciceklerini de goruruz

Orkun Kırcı
30-06-2010, 14:01
Yaşasın sümbülteberim tomurcuk yapmış. Sonunda bu müthiş çiçeği koklayabileceğim :D

hocam100
30-06-2010, 20:10
Orkun bey tebrik ederim kokusunu da hissedeceksiniz.

sarigoz
01-07-2010, 14:37
Orkun bey,gule gule buyutun..Darisi benim basima..

tiya
08-07-2010, 19:12
Yanlış görmüyorsam(tomurcuklar belirgin değil çünkü, zor fark ettim.) Hocam100'den gelen sümbülteberler tomurcuklandı en nihayet. Fotoğraf yollayamıyorum ama benimkiler Sarıgöz'ün teberlerinden daha boylu ve gelişkin.

Orkun Kırcı
20-07-2010, 12:03
Çiçekleniyoruuuuz:D

hocam100
20-07-2010, 22:49
Yarına kokusunu da alırsınız Orkun bey .Bir de kokusunu alınca yazın bakalım.

hocam100
25-07-2010, 21:06
Sümbülteber çiçeğinin gübrelemenmesi;
Nisan gibi dikildikten sonra filizlenince 20 gün arayla 1,5 ay boyunca Amonyum sülfat ve humik asit karışımı verilecek,
Ortasından Ağustos ortasına kadar Potasyum nitratlı gübre verilecek(Soğuk tutuyor)
Ağustos ortasından sonuna kadar da 20 gün ara ile potasyum sülfatlı gübre verilecek.Bu da sıcak tutuyor.
Gübreler eritilip suyla da verilebilir yaprak gübresi de verilebilir.Ölçü olarak da ziraatçinizin önerisini dikkate alınız.

hocam100
28-07-2010, 22:40
Arkadaşlar bu sezonun ilk sümbülteberi nihayet çiçek açtı mis gibi de kokuyor.Sizlerinki ne durumda acaba?Yazarsanız sevinirim.

zerrinsrt
29-07-2010, 09:48
Geçen yıl aldığım,sümbülteber açmamıştı. Bu yıl açtı. Sanırım geçen yıl açmadı ama çoğalmış. Dört yerine altı tane açtı.

hocam100
29-07-2010, 20:35
Zerrin hanım çok sevindim.Kokusunu beğendiniz mi acaba?Seneye ayırarak ekiniz ki daha güzel olsunlar.

zerrinsrt
30-07-2010, 10:00
Güzel kokulu, zarif bir çiçek. Sanırım kolay çoğalıyor.
Hangi ayda ayırmalıyım?

Jezebel
30-07-2010, 14:19
Benim Sümbülteberim bu sene de açmıyacak galiba .
Geçen yıl baya umutlanmıştım ama olmadı .
Yapmam gereken özel bir şey var mı ?

hocam100
30-07-2010, 22:53
Güzel kokulu, zarif bir çiçek. Sanırım kolay çoğalıyor.
Hangi ayda ayırmalıyım?

Kuruyunca ayırıp ekin.Ya da yeni ekerken ayırın.

FIRUZAN
31-07-2010, 22:52
Benimkiler henüz büyüyor fotoğraf ekleyip yorumlarınızı alacağım

hocam100
17-08-2010, 12:33
Arkadaşlar sümbülteberlerinizin şimdilerde açması lazım benimkiler açıyorlar.Yakında resim eklerim sizdekileri de görelim.

Güler
17-08-2010, 12:46
hocam100, iki saksıdaya böldüğüm sümbül teberimden bir tanesi katmerli olarak çok güzel çiçek açtı. Ama sadece bir adet.

Her iki saksıda da yemyeşil yaprakları ile sağlıklı bir şekilde duruyorlar ama başka bir çiçek açacak gibi görünmüyor.
Açmış olan da birbuçuk ay evvel açmıştı.

nurcanaybay
17-08-2010, 12:52
20 'ye yakın soğanım çürüdü ,geçen yıl bir tanesi açmış ben de o güzel kokusunu alabilmiştim.Kokusu gerçekten çok güzeldi.

hocam100
17-08-2010, 14:11
hocam100, iki saksıdaya böldüğüm sümbül teberimden bir tanesi katmerli olarak çok güzel çiçek açtı. Ama sadece bir adet.

Her iki saksıda da yemyeşil yaprakları ile sağlıklı bir şekilde duruyorlar ama başka bir çiçek açacak gibi görünmüyor.
Açmış olan da birbuçuk ay evvel açmıştı.

Güler hanım seneye daha geniş saksıya ekin ve de yanmış keçi gübresi veriniz göreceksiniz ki daha güzel olacak.

hocam100
17-08-2010, 14:13
20 'ye yakın soğanım çürüdü ,geçen yıl bir tanesi açmış ben de o güzel kokusunu alabilmiştim.Kokusu gerçekten çok güzeldi.

Soğanlarınızın çürümesine üzüldüm.Saksıya mı ekmiştiniz.İzmir çok yağış alan bir il belki fazla su çürütmüştür.

nurcanaybay
17-08-2010, 15:15
Bir kısmı bahçe de bir kısmı da saksıdaydı.Bu soğanlıların üzerine düştükçe beni üzüyorlar.

BirLira
18-08-2010, 02:21
Benim sümbülteberlerim bu sene bol çiçek açtı ve çiçekleri şu an geçmek üzere, iyide bakamadım
ilgilenemedim bu sene, yaprakları üzerinde de beyaz mantar oluşmuş, kükürt mü atsam?

skaraca
18-08-2010, 09:53
Benim sümbülteberim şu anda tomurcukta... Saklama koşulları nedeniyle soğanlar üzerinde küf oluşmaya başlayınca hemen saksıya dikmiştim. Bana kalan iki soğanı deneme amaçlı olarak tek bir saksıya diktim. Kış boyunca kapalı balkonda kaldı. Şu anda batıya bakan balkonda duruyor.

hocam100
09-09-2010, 19:51
Kükürt atmayın ona özel mantar ilacı atsanız daha iyi olur.

kopshtar
14-09-2010, 14:35
Kesinlikle bahçe bitkisi veya büyükçe bir saksıda durması gerekiyor açması için.
Benimkiler ilk defa bu yıl bahçeye alınca açtılar.
Çiçekleri muhteşem ve geceleri bütün bahçeye yayılan kokusu tarif edilemeyecek kadar güzel.
Üstelik çiçekleri hemen geçmiyor.4 haftadır birer ikişer açıyor ve 2 hafta daha açmaya devam edecek gibi görünüyor. Bana göre kokulu çiçeklerim arasında 1 numaralı yerini aldı bile. Oğuzhan'a duyrulur :P
Hocam bu sefer başardım, teşekkürler :)

hocam100
14-09-2010, 15:01
İnanın ben de bu güzel haberleri alınca çok mutlu oluyorum.

omar
15-09-2010, 08:54
İlkbaharda 15 Lt’lik saksıya diktiğim 3 sümbülteber soğanından bir tanesi çiçek sapı verdi.
Üstünde 14 adet çiçek tomurcuğu var.
Yaklaşık 30 gündür gözünün içine bakıyorum, açsınlar diye… :D

Teşekkürler Hocam.

170481 170482

hocam100
15-09-2010, 09:06
Güneşi seviyor çiçk açınca da güneşten alıp yarı gölgeye koyun ki çiçeği hemen geçmesin.

kızılcabulut
02-10-2010, 23:09
benim üç yıldır beklediğim sümbülteberim nihayet tomurcuk yaptı ,hemen paylaşmak istedim:D

sevim4
19-11-2010, 19:55
Sayın hocam benim sümmülteberlerim bu yıl çiçek açmadı neden?
Geçen yıl çok güzel açmışlardı.

Estergon80
19-11-2010, 20:47
Bayıldım ben sümbülteber'e ama nerede bulabilirim? Soğanları ektiniz artık sanıyorum seneye bana gönderebilirmisiniz bodrumu gezeceğim bahçe bahçe bulurum belki...

hocam100
19-11-2010, 20:55
Sayın hocam benim sümmülteberlerim bu yıl çiçek açmadı neden?
Geçen yıl çok güzel açmışlardı.

Yavrularını ayırdınız da mı ektiniz yoksa öylece mi ektiniz.?Yavrularını ayırıp ekmek gerekiyor yoksa çiçek açmıyor.

sevim4
20-11-2010, 03:48
Ayırdım.

hocam100
20-11-2010, 16:31
O zaman gübre verin sanıyorum besin alamamış.

Güler
20-11-2010, 17:43
Sayın hocam100, benimkiler saksıdalar ayırım da yapamadım. Ama üzerlerinde çiçek de var.
Daha sonra saksıları limonluğa alıp gübreleyim mi? Limonluğa girerse sulama hiç olmayacak. Bahçede kalırsa yağmurlardan nasibini alır.

hocam100
21-11-2010, 19:50
Sayın hocam100, benimkiler saksıdalar ayırım da yapamadım. Ama üzerlerinde çiçek de var.
Daha sonra saksıları limonluğa alıp gübreleyim mi? Limonluğa girerse sulama hiç olmayacak. Bahçede kalırsa yağmurlardan nasibini alır.

Çiçekleri geçince yaprakları solunca suyu azaltıp ayırıp tekrar ekebilirisiniz.

omar
23-11-2010, 09:28
Sümbülteberlerimi saksıdan çıkarıp yavrularını ayırdım...

181142

Ana soğanları tekrar eski saksıya, yavruları da gelişimi daha kolay izleyebileceğim şeffaf ve küçük orkide saksısına diktim.

Umarım yanlış bir işlem yapmamışımdır?

hocam100
23-11-2010, 09:46
Ömer bey ortadakileri ayırabilir öylece ekebilirisiniz.Çokk küçük yaanlarındaki yavruları ayırmayın.Saksıya da artık su vermeyin, dinlenmeye geçsinler havalar ısınmaya başlayınca azar azar sulamaya başlarsınız ki bu nisan ayını bulur.Bir saksıya 1 soğan ekin ki daha güzel çiçk elde edersiniz.

hocam100
23-11-2010, 09:52
Sümbülteber çok hızla üreyen bir türdür.Her yıl yavrularını ayırıp ekerseniz bir yılda anaç haline gelirler.Tabi ki besinini iyi vermek şartıyla.2. yıl çiçek açacaktır.Çok güneş isteyen ve suyu da seven bir bitkidir.Eğer yarı gölgeye ekilirse yapraklarını çok çıkarıp çiçek açmaz.

omar
23-11-2010, 09:56
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ediyorum. Yüreğime su serptiniz :)

hocam100
06-12-2010, 19:07
Arkadaşlar sümbülteberlerinizi eğer bahçeye ektiniz ise soğuk havalardan etkilenmemesi için kazıp serin bir yere alabilir saksıda ise saksılarını soğuğu az alan bodruma alabilirsiniz.Yoksa dondan zarar görebilirler.Ya da üzerine yanmış keçi gübresi ile 10 cm kalınlığında koruyurucu tabaka oluşturabilirisniz.

sevim4
06-12-2010, 20:52
Hoçam ben henüz sökmedim yeşil diye.

hocam100
06-12-2010, 21:23
Eğer çok soğuk değilse sökülmeyebilir.Ama dikerken mutlaka ayırın.Ful güneşli bir yere ekin.

maysan80
12-12-2010, 18:28
harika çiçekler bunlar

peki bu çiçekten esans yapma gibi şansımız var mı
varsa nasıl yapılır?

hocam100
12-12-2010, 18:41
Bu çiçekten esans yapılıyor ama nasıl yapıldığını bilmiyorum.Bu konuda hindistanda çalışmlar çok.Ayrıca piyasada sümbülteber parfümü satılmaktadır.

maysan80
12-12-2010, 20:26
nasıl yapıldığını öğrenseydik harika olurdu.

artemisia10
12-12-2010, 23:51
Ben de alışveriş bölümüne baktım ama satan birisini göremedim :( acaba nereden bulabiliriz? Buradan resimlere bakmak çok keyifli ama aklıma takıldı artık seneye bahçede sümbülteber şart oldu. Acaba bu güzel çiçeğe sahip olanlardan paylaşmak isteyenler olabilir mi?

bettyycim
13-12-2010, 08:13
Sayın Kutlu Mutlu satıyor ben yeni aldım www.tropiksera.com bir bakın isterseniz.

artemisia10
13-12-2010, 17:46
Buldum teşekkürler umarım sizde güzel çiçekler alırsınız...

turkishmojo
14-12-2010, 23:27
Bende bu çiçeği çok beğendim acaba dikim zamanı ne zaman ,ben evde saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum bakımı zor mudur yardımcı olacak arkadaşlara şimiden çok taşekkür ederim,ben evimde bu güzelliği görmek koklamak istiyorum.

hocam100
15-12-2010, 08:40
Aslında bahçe çiçeğidir.Saksıda ise tam verimli olmaz.Yine de yetiştirilebilir.Bakımı kolaydır.Güneşi çok sever.

iooktay
15-12-2010, 10:44
O zaman gübre verin sanıyorum besin alamamış.

Sayın Hocam100; Gübre olarak ne vermemizi önerirsiniz?

Mutlu Kutlu
15-12-2010, 11:17
Saksıda beslemek daha iyi olabilir, avantajları var. Uygun toprak karışımı, bol güneş görebilecek bir yer olursa. Birde sulamasını uygun olursa, bahçe ortamından daha iyi sonuç alınabilir.

Saksıdaki bitkilerin istek ve taleplerini karşılamak, bahçedekilere göre daha kolay. Sümbülteper için uygun saksı boyutu en az 5 lt olmalı.Aslında bahçe çiçeğidir.Saksıda ise tam verimli olmaz.Yine de yetiştirilebilir.Bakımı kolaydır.Güneşi çok sever.

turkishmojo
15-12-2010, 13:11
Ben Malatya da oturuyorum iklim olarak saksıda yetiştirmek daha uygun olur diye düşünüyorum ne dersiniz?birde dikim zamanı ne zaman öğrenebilirmiyim ,şimdiden çok teşekkür ederim.

hocam100
15-12-2010, 15:37
Mutlu bey aslında saksı çok geniş olursa dediğiniz gibi güzel sonuçlar alıyorsunuz.Ama bahçede tam 30 cm derine kök attığını farkettim kökü çok yayılıyor ve daha rahat büyüyor.Ama bahçesi olmayanlar için niye saksıda olmasın ki.Saksıda da yeri de iyi ayarlanırsa güzel çiçek elde etmek mümkündür.Bu konuda size katılıyorum .

bettyycim
25-12-2010, 22:20
Üstatlar bir sorum var, Kutlu Beyden aldığım sümbülteberim saksıda ve kış uykusunda diye hiç sulamadım ve içerde tutuyorum ama bu arkadaş çimlenmeye başladı ne önerirsiniz :o

hocam100
26-12-2010, 12:34
İçerde tutttuğunuz için olmuştur.Bence hiç su vermeyin ve daha soğuk yere koyun uykusunu tamamlasın.

bettyycim
26-12-2010, 18:15
Teşekkür ederim Sayın Hocam, balkona ıslanmıyacağı bir yere çıkardım, hayırlısı bakalım baharı bekleyelim :p

hocam100
26-12-2010, 20:45
Aşırı soğuklarda lütfen içeri alın donmasın.

bettyycim
27-12-2010, 10:34
Teşekkür ederim Sevgili Hocam, şimdilik balkonda hava sıcaklıkları düşmeye başlayınca ilk işim onu içeriye almak olacak teeşekkürler ;)

Mutlu Kutlu
08-02-2011, 21:27
Resimde geçen 2009 yavrusu iken 2011 anacı olan büyük sümbülteper ve kök kısmına yapışık gelişen yavru sümbülteperler görülmekte. Çiçek açacak olan ana sümbülteper soğanıdır. İyi bir bakımla yılda birkaç kez çiçek açtırmak mümkün.

Bu yavrular anadan ayrılarak dikildiğinde 1 yıl içerisinde gelişerek anaç hale gelir.

hocam100
09-02-2011, 07:52
Mutlu bey gerçekten sümbülteber, üretimi çok kolay bir bitki, sadece su ve ısı isteyen bir tür.Yavrularından ayırılmadan dikerseniz çok yoğun bir şekil aldığından çiçek açması azalıyor.En doğrusu sizin de dediğiniz gibi ayırıp ekmek.

sercan1969
09-02-2011, 08:04
Bursa şartlarında açıkta yetiştirebilirmiyiz ?

Mutlu Kutlu
09-02-2011, 10:14
Denemek lazım, Bursa'da yaşayan sizsiniz. Bulunulan bölge coğrafi açıdan, yakın yerlerde bile farklılık gösterebiliyor. Bursa şartlarında açıkta yetiştirebilirmiyiz ?

nurcanaybay
09-02-2011, 12:08
Mutlu bey ;
sümbülteber soğanını görünce çok şaşırdım ,acaba yanlış fotoğrafmı gönderdiniz diye düşündüm.

İki kez smbülteber diktim ,yumruları kahverengi buruş buruş ,yası ve altı üstü belli olmuyordu.Ben mi yanılıyorum yoksa bu çiçeğin de farklı cinsleri mi var ?

Doğrusu çok merak ettim ,aydınlatırsanız sevinirim.

Mutlu Kutlu
09-02-2011, 12:32
Sizin aldığınız sümbülteperler stokta fazla beklemiş, bu yüzden buruşmuş ve kahverengileşmiş demekki.

Sümbülteperin 2 cinsi var, yalınkat açan ve katmerli açan. Soğan yapılarından ayrıt edilmiyor, her iki cinside ayrı bir güzellik.

Buruşmuş ve kahverengileşmiş herhangi bir soğan ve ya yumru almak doğru değil, ben müşterilerime taze taze gönderiyorum. Zaten sümbülteper soğanı alıcılarının, örnek olarak görmeleri açısından önceki mesajımdaki bu (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=191865&d=1297196801) resimi yüklemiştim.Mutlu bey ;
sümbülteber soğanını görünce çok şaşırdım ,acaba yanlış fotoğrafmı gönderdiniz diye düşündüm.

İki kez smbülteber diktim ,yumruları kahverengi buruş buruş ,yası ve altı üstü belli olmuyordu.Ben mi yanılıyorum yoksa bu çiçeğin de farklı cinsleri mi var ?

Doğrusu çok merak ettim ,aydınlatırsanız sevinirim.

nurcanaybay
09-02-2011, 12:40
Normal bir soğan da ya da daha önce yetiştirmiş olduğunuz bir çiçeğin soğanın da ,çürüğü bozulmuşluğu ayırt edebiliyorsunuz .Fakat ilk kez gördüğünüz bir yumruyu ,yapısı böyle dendiğin de aklınıza hiç bir olumsuz düşünce gelmiyor.

Doğrusu hem şaşırdım hem öfkelendim.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

hocam100
09-02-2011, 15:18
Nurcan hanım bu bitkinin soğanı stokta ne kadar çok bekler ise o kadar görünümü bozuluyor.Benim bir ara burada sunduğum sümbülteberler stokta epey beklemiş idi.Ama o kötü görünümlü olmasına rağmen çiçek açmıştı.Unutmayın bunlar soğan değil yumru soğan karışımı bir şey.Endişe etmeden çirkin dahi görünse olur.Önemli olan özüdür.Özü gitmediyse tekrar gelişip çiçek açabilir.Benimkilerden mutlu bey test etmişti.Hatta bıçakla parçalamış özünü göstermişti.Ben de anladım ki bu bitkinin türü farklı.Görünüme aldanmamak lazım.Ama yine de tazesini almanızı öneririz.

hocam100
09-02-2011, 15:19
Bursa şartlarında açıkta yetiştirebilirmiyiz ?

Sercan bey Bursa'da açıkta oluyor çünkü deneme amaçlı yollamıştım ve olumlu sonuç almıştık.Öneri olarak güneşi çok alan bir yere ekmeniz.Zira ne kadar çok güneş alırsa o kadar güzel çiçek veriyor.Gölge yerde ise çiçek vermiyor, bol bol yaprak çıkarıyor.

nurcanaybay
09-02-2011, 18:41
Nurcan hanım bu bitkinin soğanı stokta ne kadar çok bekler ise o kadar görünümü bozuluyor.Benim bir ara burada sunduğum sümbülteberler stokta epey beklemiş idi.Ama o kötü görünümlü olmasına rağmen çiçek açmıştı.Unutmayın bunlar soğan değil yumru soğan karışımı bir şey.Endişe etmeden çirkin dahi görünse olur.Önemli olan özüdür.Özü gitmediyse tekrar gelişip çiçek açabilir.Benimkilerden mutlu bey test etmişti.Hatta bıçakla parçalamış özünü göstermişti.Ben de anladım ki bu bitkinin türü farklı.Görünüme aldanmamak lazım.Ama yine de tazesini almanızı öneririz.

Ben tümünü siz den almıştım .Yanılmıyorsam 20 adet kadar diktim ,sadece bir tanesi çiçeklendi.Yumrular yukarı da tarif ettiğim gibiydi.
Mutlu bey'in gösterdiği ile hiç bir ilgisi yoktu ,zaten o yüzden ,Mutlu bey'in
yanlış fotoğraf gönderdiğini düşünmüştüm.

Mutlu Kutlu
09-02-2011, 20:32
Bende ilk anaçlarımı hocam100 den almıştım, bu sümbülteperler o anaçların yavruları. Bizim üretim şeklimiz ve uyguladığımız tekniklerden dolayı soğan doğal haline dönmüş oldu. 3-6 ay gibi stokta kuru vaziyette bıraktığımızda bu sağlıklı halinden eser kalmayacaktır. Taze olarak almak daha mantıklı.

Üretici olarak bizim işimiz sağlıklı ve güvenilir ürünler sunmak.

Sümbülteperin yapısı ve davranışlarınına baktığımızda soğanlı bitkiler sınıfından olduğu kesin. Yavruların oluşumu, yapraklanması tipik soğanlı bitki davranışı. Sümbülteper yumrusu demek yerine, sümbülteper soğanı denilmesi gerektiğini düşünüyorum.

hocam100
09-02-2011, 22:22
Mutlu bey ben de soğan ifadesini kullanmayı tercih ediyorum.Ben hala soğanlarını kazıp depo şartlarında muhafaza ediyorum.Çünkü iklim olarak soğuk bir yerdeyim.Soğuklar nadir de olsa -10 ları görüyor.Riske atamam.O yüzden kazıp Mart ayının sonuna kadar depo şartlarında bekletiyorum.Sonra yine ekiyorum.Biraz bozulma oluyor ama çok değil.

hocam100
16-04-2011, 19:51
Arkadaşlar bu günlerde sümbülteberlerinizi ekiniz.Unutmayınız 5 cm derine ekeceksniz.Ekme zamanı geldi.Filizlenmeye başlayınca humik asit ve amanyum sülfat gübresi yani şeker gübresi verin.Miktarı az olsun.

Yaylacı
19-04-2011, 09:45
Sayın Hocam100, ben Sümbülteber yumrusu talep etmiştim, sizde yumrulardan var mı? Saygılarımla...

hocam100
19-04-2011, 19:00
Yaylacı bey malesef elimde kalmadı.

Yaylacı
19-04-2011, 20:39
Yaylacı bey malesef elimde kalmadı.
Sayın Hocam100, ilgin için teşekkür ederim, sağlık olsun bir başka zamana.

hocam100
30-05-2011, 19:16
Bu yıl sümbülteberler toprak ısısı düşük olduğundan henüz 1 ay geriden seyrediyor.

bettyycim
31-05-2011, 08:15
Aynen öyle saksıda olan yavaş yavaş uyandı, ama uzun balkon sasısına ektiğinde hala hareket yok :(

omar
31-05-2011, 09:14
Evet, ancak 4 cm. boyunda mızrak başı gibi toprağın üstündeler :)

kopshtar
01-06-2011, 14:15
Ben de de uyanma başladı. Bugün baktım 2 cm toprak üstüne çıkmışlar.
Şu an sadece Gladiolus callianthus'lardan ses seda yok.

bettyycim
07-06-2011, 15:36
Sonun da Sümbülteberim uyandı, hemen hemen bir karış oldu ile boyu, istediği sıcaklığa kavuştu artık sanırım ;)

hocam100
09-08-2011, 15:14
Sümbülteberlerinizin gelişimleri nasıl arkadaşlar.Bu günlerde sıcaklar fazla lütfen suyunu 2 günde bir veriniz.Eğer bol çiçek ve soğanının iri olmasını istiyorsanız gübre atmayı da ihmal etmeyin.Benimkiler tek tük açmaya başladı.

kopshtar
09-08-2011, 16:27
Güzel yeşillendiler ancak bende henüz çiçek sapı yok.

gultar
09-08-2011, 19:39
Benim sümbülteberim açmak üzere.Sanırım iklimden kaynaklanıyor.
açar açmaz fotoğraflarım.

Batuhan Yılmaz
23-08-2011, 22:15
Acaba bana hasat yapıldığı zaman bir adet bedavadan soğan yollamak **** çok ucuza satmak isteyen olursa bana özel mesaj yollayabilir.saygılarımla.

hocam100
06-09-2011, 09:26
Sümbülteberlerim nihayet çiçekleri göstermeye başladı.Bu yıl daha harika çiçek açıyor.Sanırım uygun gübrelerle desteklemek faydalı oldu.Resimleri yakında eklerim.

Güler
06-09-2011, 09:55
Benim de sümnülteberlerim açtı, hem yalın at olanı hem de katmerli olanları.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=854631&postcount=5334

artemisia10
25-09-2011, 10:50
Benim sümbülteberlerim açmadı çok geç çıktılar hala yeşil duruyorlar ama çiçek sapı hiçbirinde yok.

gultar
25-09-2011, 11:34
Sümbülteberim harika açtı ve bitti. Çiçek sapıları da kurudu. Şimdi ne yapmalıyım. Çiçek sapını kesip, soğanları ayırmak için daha erken midir.Ne kadar beklemeliyim? Bilgisi olanlardan tavsiye bekliyorum. Teşekkür ederim.

kopshtar
26-09-2011, 12:07
Benimkiler de bu yıl açmayacak anlaşılan :(
Güneşi az aldılar bu yıl yer değişikliğinden dolayı.

hocam100
26-09-2011, 14:09
Sümbülteberim harika açtı ve bitti. Çiçek sapıları da kurudu. Şimdi ne yapmalıyım. Çiçek sapını kesip, soğanları ayırmak için daha erken midir.Ne kadar beklemeliyim? Bilgisi olanlardan tavsiye bekliyorum. Teşekkür ederim.

Sümbülteberlerinizi artık soğanı için besleyin havaların soğrumaya başladığında donlarda koruyun.Eğer çok soğuk oluyorsa kazıp biraz daha ılık ortama alıp bekletin.Yine mara ekiniz.

hocam100
26-09-2011, 14:10

Seneye toprağına besin ilave edin ve güneşi tam gösterin.

kopshtar
26-09-2011, 14:56
Hocam;
Yanmış keçi gübresi ile besledim bari soğanları güçlü olsun diye.
Geçen sene daha çok güneş alan bölgede gayet güzel açmışlardı.
Sümbülteber, soğanlılarım arasında kokusunu en çok beğendiğim tür.

hocam100
26-09-2011, 15:48
Güneşi az alınca yaprak çok yapıyor.Seneye ekerken birbirnden ayırn yoksa ondan da açmayabilir.

Günüm
26-09-2011, 16:48
Birkaç sene evvel yetiştiriyordum ama kaybettim soğanlarımı. Satış açacak mısınız hocam?

gultar
26-09-2011, 19:11
Sümbülteberlerinizi artık soğanı için besleyin havaların soğrumaya başladığında donlarda koruyun.Eğer çok soğuk oluyorsa kazıp biraz daha ılık ortama alıp bekletin.Yine mara ekiniz.

Sümbülteberim saksıda. Kışın kapalı balkonuma almayı düşünüyorum. Soğanını beslemek için gübre takviyesi mi gerekir? Tavsiyelerinizi değerlendireceğim. Teşekkür ederim.

hocam100
26-09-2011, 19:13
Saksıda olması iyi ama ekerken soğanlarını ayırıp ekmeniz gerekir yoksa çiçek açmaz.

artemisia10
26-09-2011, 20:59

Benimkiler bol güneş aldılar ama yine de açmadılar :(

hocam100
27-09-2011, 07:24
Arkadaşlar çiçek açmama sebeplerinden biri de yeteri kadar besin alamamaları.Gübre konusunda geçmiş mesajlarda yazmıştım.

bettyycim
14-10-2011, 20:43
Benim uzun zamandır tomurcukta olan Sümbülteberim açmaya başladı, soğuklardan açmasını göremiyeceğim diye çok koktum ama, açmaya karar verdi ve mis gibi kokuyor :D

onur şengün
31-10-2011, 09:17
Yaşasın benim de artık sümbülteberim var.:D
Aslında bilmeden aldım ama iyiki almışım, geçenlerde gittiğim bir seradan "değişik birşeyler var mı" diye sorduğumda sümbülteberlenmiş oldum.
Şu anda siyah poşetin içerisinde 3 kökten ibaret, torbanın yüksekliği 30 cm kadar ama altından kökleri çıkmış durumda, yaprakları yem yeşil, üzerlerinde çiçek emaresi yok. Balkonum doğuya bakıyor, üçünü birden tek saksıya diksem olur mu? yoksa şimdiden üçünü ayrı ayrı mı dikmeliyim? saksı boyutları (derinlik-çap) ne kadar olmalı? kışı dışarıda kuytuda geçirebilir mi? yoksa bir tane de kapalı balkonum var oraya mı almalıyım? Havalar gece soğumaya başladı, bu kadar hoş bir çiçeğin torbada kalmasına gönlüm razı gelmiyor, çok soru sordum biliyorum ama acil yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler..:(

Aysis
31-10-2011, 18:57
Sümbülteber soğanı dağıtan var mı? Karşılığında Selluka tohumu verebilirim...

onur şengün
01-11-2011, 10:42
huhuuu...:) cevap verebilecek kimse varmı acaba !!!

hocam100
09-11-2011, 20:09
Arkadaşlar sümbülteberlerimi artık kazmaya başladım. Burada hava soğumaya başladı yaprakları ilk donda yandı.Soğanları da soğuktan etkilenmemesi için kazılmadı ve don olayan bir ortama alınması gerekir.Bu yıl soğanlar oldukça iri.Sebebi de soğanlara gerekli gübre ile beslemem. Resimlerini paylaşacağım.

hocam100
11-11-2011, 16:51
Yaşasın benim de artık sümbülteberim var.:D
Aslında bilmeden aldım ama iyiki almışım, geçenlerde gittiğim bir seradan "değişik birşeyler var mı" diye sorduğumda sümbülteberlenmiş oldum.
Şu anda siyah poşetin içerisinde 3 kökten ibaret, torbanın yüksekliği 30 cm kadar ama altından kökleri çıkmış durumda, yaprakları yem yeşil, üzerlerinde çiçek emaresi yok. Balkonum doğuya bakıyor, üçünü birden tek saksıya diksem olur mu? yoksa şimdiden üçünü ayrı ayrı mı dikmeliyim? saksı boyutları (derinlik-çap) ne kadar olmalı? kışı dışarıda kuytuda geçirebilir mi? yoksa bir tane de kapalı balkonum var oraya mı almalıyım? Havalar gece soğumaya başladı, bu kadar hoş bir çiçeğin torbada kalmasına gönlüm razı gelmiyor, çok soru sordum biliyorum ama acil yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler..:(

Eğer saksınız geniş ve derin ise hepsini bir saksıya ekin.Ama seneye mutlaka ayaırınız, çünkü çok yayılıyor.Kışı don olmayan bir yerde saklayabilirisniz.Şimdilerde uykuya geçecektir.Marta yine uyanır.

Aysis
11-11-2011, 19:26
Arkadaşlar sümbülteberlerimi artık kazmaya başladım. Burada hava soğumaya başladı yaprakları ilk donda yandı.Soğanları da soğuktan etkilenmemesi için kazılmadı ve don olayan bir ortama alınması gerekir.Bu yıl soğanlar oldukça iri.Sebebi de soğanlara gerekli gübre ile beslemem. Resimlerini paylaşacağım.

Soğanlarınızdan bana bir iki tane gödermeyi düşünürmüsünüz?. Eğer mümkün olursa size selluka tohumu gönderebilirim. Beni çok mutlu edersiniz saygılar..:confused:

hocam100
11-11-2011, 21:07
Bu konuyu takas kısmında konuşabilir miyiz.

gultar
03-04-2012, 12:40
Benim sümbülteberimde bir hareket yok. Sürgün için erken mi? Yoksa soğanlarım mı kayıp ?
Herkes soğamlarına bakabilir mi? Çıkan var mı acaba.....

gülenmelek
03-04-2012, 12:55
Ben de büyük bir heyecanla beklemedeyim ;)

hocam100
03-04-2012, 15:30
Eğer kışı bahçede bıraktıysanız çıkmaz.Muhtemlen donmuştur.Size yeniden almanızı öneririm.

Aysis
03-04-2012, 21:44
Benimkiler uyanmaya başladılar. Daha çok küçükler ama uyanıyorlar.

gultar
03-04-2012, 22:09
Benimkiler uyanmaya başladılar. Daha çok küçükler ama uyanıyorlar.

Sevgili Ayşiş merhaba, sizinkiler kışı bahçede mi geçirdi? Sitemizdeki komşularımız hiç içeri almadıklarını söyleyince ben de almadım. Hata ettim herhalde.

hocam100
16-04-2012, 21:57
Sümbülteberler soğanlarını saksıya eken arkadaşlar lütfen az su veriniz.Çünkü toprak ısısı henüz düşük.25 dereceye gelince filizlenmeye başlayacaktır.Çok suverip çürütmeyiniz.

canannuman
27-04-2012, 13:32
Bende bir adet yeşil yapraklı soğanlı torba içinde kargolu olarak sümbülteber aldım. Tek sıkıntı ektikten sonra kış başı soğanları toprakta bırakmamak lazımmış. Acaba diyorum. Tekirdağ Çorlu tarafında bir yerde benim mini bahçem Kamkatın üzerine bahçedeki tüm domates, biber vs saplarını koparıp atmıştım Ot niyetine. Kamkatım kışı atlattı bu sümbülteberinde üzerine bu şekilde yoğun kuru bitki örtüsü koyarsam soğanı kışı atlatırmı.

Yani çiçek soğanları üzerine mesela 30-40 cm lik bitki ot saman gibi şeyler ile örtülürse donu atlatabilirmi.
Kamkat tropik veya sıcak istekli olmasına rağmen atlattı ama bilemiyorum acemiyim deneyip kaybetmektende korkuyorum. Ne tavsiye edersiniz acaba?
Teşekkürler.

gultar
27-04-2012, 13:50
Benim sümbülteberim saksıdaydı. Yağışlardan dolayı dışarıda çok su almış sanırım çoğu çürümüş bir kaç tanesini kurtardım ama daha toparlanmadılar. çok üzgünüm bu yı çiçeğini göremeyeceğim.

hocam100
27-04-2012, 15:33
Yağış ve soğuklar sümbülteberi mahvedebiliyor.Dikkat etmek gerekiyor, ben her yıl kazıp yine bahar ayında ekiyorum.Şu an hepsi ekildi.

gultar
12-05-2012, 15:53
Benim sümbülteberim saksıdaydı. Yağışlardan dolayı dışarıda çok su almış sanırım çoğu çürümüş bir kaç tanesini kurtardım ama daha toparlanmadılar. çok üzgünüm bu yı çiçeğini göremeyeceğim.

Umutsuzca yazdığım yukarıdaki yakınmamı, aşağıdaki fotoğraf çürütüyor.
Şimdi de çok mutluyum.Çiçeğini görmeyi umut ediyorum.

hocam100
12-05-2012, 16:34
Soğanlarınız sık olmuş seneye biraz daha ayırarak ekin.

Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 19:00
Sayın hocam100'den gelen 5 adet sümbülteber soğanım ve onların sayısız yavruları. :D Yer bulamadığım için hepsini bir yoğurt kabına diktim, sığmayan birini limonun toprağına gömüverdim. Seneye bir dünya sümbülteber soğanım olacak.

Mevlüt Bey, potasyum ve fosfatlı gübre veriyorum. Bir de yanmış gübre şerbeti yaptığım sudan. İyi mi?

hocam100
16-06-2012, 19:45
Sümbülteberleriniz gayet güzel eğer güneşi tam alırsa daha güzel olurlar.Az güneş alıyorsa yaprak çok çıkarır çiçek vermeyebilir.

esracer
24-08-2012, 21:41
muhteşem kokulu sümbülteber Hocam100 Teşekkürler. tatilde olduğum için su ihtiyacını karşılayamadım o yüzden tam açamadı. ama yine de koku harika.

rukiye ayhan
08-09-2012, 17:25
Geçen sene saksım küçükmüş dedim. Bu sene öyle büyük bir saksıya üç soganımı
diktiğim halde hem geçen sene hem bu sene görebildiğim tek şey çok güzel bol bol yaprak. Tam açamadı desenizde öyle güzel görünüyor ki.

hocam100
08-09-2012, 19:14
Rukiye hanım mümkün olduğu kadar yavrularını ayırıp ekin.Yoksa açamaz.

esracer
19-09-2012, 00:59
Geçen sene saksım küçükmüş dedim. Bu sene öyle büyük bir saksıya üç soganımı
diktiğim halde hem geçen sene hem bu sene görebildiğim tek şey çok güzel bol bol yaprak. Tam açamadı desenizde öyle güzel görünüyor ki.

Teşekkürler. Hocam100 ün dediği gibi yavruları ayırarak diktim. açacağını sanmıyordum. 4 iri soğandan 1 tanesi açtı. Diğer ayırdığım küçük leride başka bir saksıya diktim. seneye sanırım 4 5 tanesi açar inşallah. sizinkide açar merak etmeyin.

rukiye ayhan
19-09-2012, 17:33
Hocam 100, sağolun ama ben beceremedim gitti. 2008 den beri site içinde gezip duruyorum. Ne kaktüslerimi, ne atlasımı nede sümbülteberimi açtırabilmiş değilim. Arkadaşların balkon bahçelerini gördükçede hayıflanıyorum
.

hocam100
02-11-2012, 20:01
Arkadaşlar sümbülteber çok sıcak ve su istiyor.Bu yüzden sonuç alamıyorsunuz.Eğer yeteri kadar güneş yoksa yaprak yapıyor.

esracer
04-11-2012, 20:15
Sevgili hocam100 geçtiğimiz sene diktiğim sümbülteber yavrularını bun sene ayırmalımıyım yoksa aynı saksıda mı kalmalılar. geçen sene ayırarak dikmiştim.

hocam100
04-11-2012, 21:53
Şimdilik saksıda kalsınlar.Kışı ılık bir yerde saklayınız.Sonra ayırınız dikiniz.

esracer
04-11-2012, 22:34
Teşekkürler. yaprakları kuruyana dek saksıda kalacaklar, diğer soğanlı bitkiler gibi.
her sene ayırmamız şartmıdır

hocam100
05-11-2012, 07:28
Her yıl ayırmazsanız yavrular sıkar ve çiçek açmaz.

esracer
05-11-2012, 17:10
Teşekkürler

hocam100
11-11-2012, 18:52
Arkadaşlar bu gün sümbülteberlerimi topraktan kazdım.Donlar yaklaşıyor.Geçen seneye göre 1 ay geç kazdım bu yüzden soğanalr daha iri olmuş.Tabi bakımın da faydası var.Biraz daha gübre ve sulamaya önem verdim.Sonuç daha çok çiçek ve soğan iriliği.Sizlere de şimdilerde kazıp soğuk almayan bir yere kaldırmanızdır.Yoksa -10 larda zarar görüyor.

gülenmelek
11-11-2012, 19:20
Sayın hocam100, bendekiler bu sene açmadı. Olsun seneye de açsa olur ;)
Yaprakları daha yeşil, suyu da kestiğim halde kurumadı yani ve dışarıdalar.
İçeri alıp yaprakların kurumasını bekledikten sonra soğanları o zaman mı sökeyim ?

hocam100
11-11-2012, 20:37
Saksıda çiçek açması biraz sorun oluyor.Ben de denedim az çiçek verdi.En güzeli bahçe.Saksıda ise soğuklar başlayınca içeri alın.Sulamayı kesin.Kuruyunca ayırıp tekrar ekebilirsniz.

esracer
11-11-2012, 21:01
Benim sümbülteberler de yaprakları yeşil. ben daha içeri almadım. kuytu köşede bekliyorlar. 15 gün sonra içeriye alırım diye düşünüyorum. gaziantep iklimi için.

züleyha
12-11-2012, 11:24
Benim sümbülteber mevsimi şaştı, yazın bir çiçek açmıştı şimdi ikinci çiçeğini çıkardı. Ama hala tomurcuk şeklinde. Normalde içeri almıyorum, Balıkesir iklimi kışı balkonda saksıda geçirmesine izin veriyor. Ama şimdi içeri mi alsam, yoksa dışarda mı bıraksam karar veremedim. Dışarda bıraksam çiçek tomurcuğu açar mı, yoksa sulamaya devam edersem dışarsa kötü olur mu bilemedim. Sizce ne yapmalıyım? ;)

Tura
12-11-2012, 11:38
Ne güzel...gözünüz aydın. Size cömert davranmış.
Bizde de çiçek açan teber olsa da çiçek açma zamanını keşke şaşırsa.

hocam100
21-11-2012, 21:59
Bu yıl hasadı sümbülteberlerim gerçekten iri olmuşlar.Uygun gübreleme ile gübrelemek ve geç kazmamın faydası çok oldu diyebilirim.

hocam100
11-12-2012, 21:02
Arkadaşlar sümbülteber çiçeğimiz ile ilgili yeni videolar buldum sizlerle paylaşayım dedim:
Rajnigandha ki vaigyanik kheti - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=SKfM1-U1Dtg)
TUBEROSE FLOWERS - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=dp3JLBGciEU)
Pentru un suflet cu voce de vis, Petra - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Ao34VpfjsUk)

esracer
14-12-2012, 21:15
Süper. O yoğun kokularını hissettim sanki. paylaşım için teşekkürler. kim bilir hep bir arada nasıl kokuyorlardır.

gülenmelek
19-12-2012, 18:07
Bu sene çiçek açmadılar ama bol yavru yapmışlar. Kökler de güzel. Yaprakları nihayet kurudu ve bu gün söktüm. Yavruları ayırıp, hepsini gazete arasında saklayayım diyorum. 3. ayda da dikerim kısmetse ;)

hocam100
19-12-2012, 19:35
Çok güzel olmuşlar.Ekerken yavrularını ayırıp ekin.Şimdi gazate kağıdına sararak don almayan +10 derecelerde saklayın.Mart sonu yani soğuklar bitince tekrar ekin.