View Full Version : Sümbülteber (Polianthes tuberosa)
hocam100
26-01-2009, 21:51
Turuncu his hiç endişe etmeyin seneye de elimde olacak, üretme kararı aldım onun için olmazsa yine gönderme şansımız var .Sizleri illal sümbülteberli yapacağız.
Benim sümbülteberlerimden 3 tanesi filiz verdi. İnşallah çiçeklendiğinide görürüz.
Çok mutluyum bugün işten gelince şöyle bir bakayım soğanlar ne alemde dedim, ve süper ikinci soğanım da filizlenmiş. Biraz hile yaptım soğanların saksısını kalorifer peteğinin üzerine koydum ama olsun çimlendiler ya heralde ölmezler :)
hocam100
26-01-2009, 22:40
Züleyha hanım kaloriferin üstüne koymayın aman kurutursunuz.
Yok o kadar abartmadım, kaloriferin üstü dediysem yanlış oldu pardon, kalorifer peteğinin önündeki pencere içine koydum. Cümleyi biraz kısaltmışım ,teşekkür ederim sayın Hocam100.
Sayın Nevsune,
Telaşınız benimkine benziyor; "akşam dikeyim, sabah çıksın" cıyız biz...
Ben artık araştırıp öğrenmeden hatta defalarca teyid etmeden ekim, dikim yapmıyorum.
Yooo ben hiç telaş etmedim, bitkilerin nasıl sabır istediğini öğreneli çok uzun zaman oluyor. Satan arkadaşı da suçlamadım, hatta kimsenin bize zorla bir şey satmadığını, öle bayıla aldığımızı yazdım. Çürürlerse de sağlık olsun, satan arkadaşın ne suçu olabilir ki? Yalnızca, kendi eksik bilgilenmem konusunda bir özeleştiri yaptım. Ardından da benim bulduğum kaynakta (http://cicek-cicekci-cicekcilik.blogspot.com/2008/09/smblteber-polyanthes-yetitiricilii.html) yazanla uyuşmadığı için neden hala şimdi dikilmesi konusunda ısrar edildiğini merak ettim.
Bitkileri sıcakta, soğukta gezdirmenin bir anlamı yok, kendim de aynı yanlışa düştüğüm için kendime kızdım. Zamanı gelince onlar işlerini biliyorlar zaten.Bugün olsa o soğanları yine alırdım ama şimdi dikmezdim. Bu da benim seçeneğim:)
Arkadaşlar diktiğiniz sümbülteber soğanları mutlaka serin bir yerde beklesin. Sıcak yayan soba veya kalorifer yanına koymayın. Ben geçen sene şubat ayında almıştım soğanları. Paketinin üzerinde Nisan-Mayıs ayında dikilir yazıyordu. Ama dikmiştim. Balkona koyduğumu hatırlıyorum. Topraktan ancak nisan ayında çıkmaya başladı. Umudumu da yitirecektim neredeyse. Çiçek açması ise Eylül ayını buldu. Doğası böyle. Güneşi çiçekler açana kadar çok seviyor. Sonra gölgeye alıp tadını çıkarıyorsunuz. Geçen sene diktiğim soğan toprak altında, evde serin bir yerde baharı bekliyor.
hocam100
27-01-2009, 13:37
Günüm hanım bu konudaki uyarıyı yazmıştım. Bizim diktiklerimiz erken bahar dikimi bizim diktiklerimiz çıktı, 5 cm filizlendi. Ben özel olarak izmirden forumdaki çiçek dostlarımızdan bir arkadaş ile hisar önü camiinin önündeki çiçekçiden aldırttım.Hem de tanesi 4 lira imiş. Zorla pazarlıkla 3 tanesi 10 liraya aldırttım.Onları bir saksıya benimkileir bir saksıya diktim onlar da soba yakınında onlardan çıt yok. Benimkiler 5 cm oldu. Sonuç olarak serin yere koyarlarsa bizimki erken kazım olduğundan çürüyebilir.Tıpkı amarilis gibi hemen sıcak ortamı buldu mu çıkmaya ayarlanmıştır.
Sevgili hocam sağonlarım istese de benim evde sıcak ortam bulamazlar. Soba ve doğalgaz birim fiyat ikilisi hepimizin soluğunu kesti bu sene.
Ortalama 13-14 derecede duruyorlar. Çok az su verdim. Deneyelim bakalım sevgili hocam. Benimki de soğuk ortam deneyi olsun. Dilerim çürümez. Ama siz yetiştirmeye başladığınız için içim rahat. Yine soğan bulabilirim demektir.
hocam100
27-01-2009, 14:26
Sevgili hocam sağonlarım istese de benim evde sıcak ortam bulamazlar. Soba ve doğalgaz birim fiyat ikilisi hepimizin soluğunu kesti bu sene.
Ortalama 13-14 derecede duruyorlar. Çok az su verdim. Deneyelim bakalım sevgili hocam. Benimki de soğuk ortam deneyi olsun. Dilerim çürümez. Ama siz yetiştirmeye başladığınız için içim rahat. Yine soğan bulabilirim demektir.
Günüm hanım siz öyle deneyin bakalım. Çürütürseniz de sorun değil. Nasıl olsa çoğaltacağız artık. Size de yine gönderririz.
Çok teşekkür ederim hocam.
hocam100
27-01-2009, 21:20
Benim diktiğim sümbülteber soğanı şimdi böyle.Yaklaşık 13 cm filizlendiler.Çürüttüm diyenlere, ben de örnek diktim.1.resimdeki 5 cm derine 2.resimdeki de yüzeysel dikildi.Soğanları beğenmeyip kötü deyip oldu mu olmadımı değip eşeleye eşeleye büyütemeyenler dikkatli bakın. Anladım ki ellemek fayda yerine zarar veriyor. Ayrıca sıcak çok gerekli.
Hocam geçen yıl diktiğim soğanın orijinal paketini saklamışım. 5 cm derine dikilmesi gerektiği yazıyor ki öyle de yapmıştım. 80 cm'e varan bir çiçek sapı çıkarıyor. Soğanları açıkta bırakmak mı gerekiyordu?
hocam100
27-01-2009, 22:32
Eğer elinizde duruyorsa resmini çekip burada yayınlamanız mümkün mü acaba. Dikim derinliği doğru.Saklama konusuna gelince eğer saksıya diktiniz ise yaprakları kuuryunca sulamayı kesip öylece bekletebilirisiniz. Hatta üretenler bahçede dikili bekletiyor hiç sorun olmaz.
Duruyor hocam. Saksının içinde. Bütün yaprakları kurudu. Hepsini kopardım. İçeriye aldım. Şimdi baktım. Biraz eşeledim. Anne soğanın yanındaki yavru soğanlar sürmeye başlamış. Yeni ektiklerime de baktım. Onlardan hayır yok hocam. Zaten PTT kargo ile çok uzun zaman sonra alabilmiştim soğanlarımı. Pek yeşerecek ümidim yoktu. Yer yer küflenmişti hepsi. Yine de diktim.
Canımız sağolsun. Öğrenmiş olduk. Yeni soğanlara açarız kapımızı.
odemis35
27-01-2009, 23:04
Arkadaşlar bende sümbültemer soğanını nerede temin edebilirim.**** paylaşım yapacak bir arkadaş varmı?
Özge Düzgün
28-01-2009, 02:43
Benim sümbülteberlerim de filizlenmeye başlamış, Aralık ayının ortasında dikmiştim. ilk başta çok su verme hatasına düşmüştüm ve üzerlerinde küflenmeler başlamıştı. Sonra bir araştırma yaptım. Küflenen soğanları tekrar kuru toprağa aldım ve bir kereye mahsus çok az oksijenli su solisyonu verdim. Her gün toprağı havalandırdım ve saksımı kalorifere yakın bir yere koydum. Soğanların tamamını 1/3 ü toprağın üzerinde kalacak şekilde saksıya dikmiştim. Geçen gün baktım filizlenmeye başlamışlar. Küflenme görürseniz hemen telaşlanmayın, bu yöntemleri uygularsanız sizinkiler de sağlıklarına kavuşacaklardır:)
Mesaj frezya sayfasına aktarıldı
hocam100
28-01-2009, 08:29
Sizin çiçeğiniz muhakkak sümbülteber değil.Sanıyorum firezya ile karıştırıyorsunuz. Ayrıca sümbülteberin 2 çeşidi vardır.Katmerli ve katmersiz olanı.Yaprağıda bu ilanın başlarında gayet açık resimlerde görülmekte. Siz resmini çekin biz ne olduğunu sayleyelim. Frezya ise frezya başlığına bakın orda da resimler var.
Sümbülteberlerimin yavruları toprak üstüne çıkmaya başladı. Ana soğanların dış kabukları küflendiği halde yavrular oldukça sağlıklı görünüyorlar. :)
Evet resimlerine baktım. Benim çiçekler frezya olmalı.
Sümbülteberlerim filiz verdi, yanlardan ve üstten. Umarım açtığını da görürüz.
Teşekkürler Sn Hocam100.
Benim tek soğan nasıl olmuşsa toprağın içinde dışı çürümüştü ve küf vardı. soğanı elimle sıktım içi koftu çürük soğan gibi eziliyordu... Çıkarıp attım... Daha diğerinden haber yok bakalım...
hocam100
01-02-2009, 16:52
Cemo hanım bende ilginize teşekkür ederim. İnş. çiçeğini de göreceksiniz ve bana teşekkür edeceksiniz.
TuruncuHis
01-02-2009, 17:19
Sayın Hocam100,
Siz dikim tarihinizi kayıt etmiş miydiniz? Benim onca kurcalayıp hatta yerinden söküp baktığım, küflendi diye oksijenli su uygulaması yaptığım sonra da daha yüzlek hale getirdiğim soğanlarım tüm işkencelerime karşın filiz verme niyetindeler...Son derece dirençli soğanlar göndermişsiniz :)
Fakat dikeli 25 gün olmasına rağmen bir türlü toprak üzerine yeşil aksam çıkarmadılar.
Isıyı sabit mi tutuyorsunuz? Dikimden kaç gün sonra bu boya ulaştılar acaba?
(siz bana yine sabır diyeceksiniz. Kaç gündür elimi sürmedim soğanlara, sadece bir kürdan ile etrafını eşeleyip bakmakla yetindim) :D
hocam100
01-02-2009, 17:20
Turuncu his soğanların bana gelmesinden sanırım 1 hafta sonra diktim. Sobanın 1.5 metre yanında duruyor. Güneş de görüyor.
hocam100
01-02-2009, 17:27
Benim tek soğan nasıl olmuşsa toprağın içinde dışı çürümüştü ve küf vardı. soğanı elimle sıktım içi koftu çürük soğan gibi eziliyordu... Çıkarıp attım... Daha diğerinden haber yok bakalım...
hly hanım soğanlarınızı çok sulamayın çok su çürütüyor.Ayrıca ısı istiyor.20derecenin üstü ısı çok iyi oluyor. Ayrıca çürüttüm diğe üzülmeyin yine gönderme şansımız var.
Benim sümbülteber soğanlarım da çimlenme eğilimindeler. İlk başlarda endişeli idim küflenmeler akabinde eyvah gitti derken peteğin yakınına alınca çimlenme hızlandı. Şu kanaate vardımki; sümbülteber soğanı alışık olmadığım bir tür imiş, sümbül, lale, amaryllis, lilium vb. gibi türlere alışmışız. Sabır istiyormuş.
ilksenozturk
01-02-2009, 18:27
sümbülteber soğanı satın almak isteyenler
bu hsonu gittiğimde bauhausa gelmiş
Arkadaşlar her ne kadar Hocam100 ve diğer bilen arkadaşlar uyarsa da, bir musibet bin nasihatten iyidir savının doğruluğu bir kez daha kanıtlanmış oldu benim adıma. 2 adet sümbülteber soğanı almıştım. Aynı saksıya diktim. tamamen koşullar aynı. Yalnız tek fark bir tanesini kurban olarak seçip sürekli topragını kurcaladım, sogana çimleniyor mu diye baktım. Kısacası rahat bırakmadım. Diğeriyle ise sulamak dısında hiç uğraşmadım. Uğraşmadığım soğanın nerdeyse 10 cm filizleri varken diğeri bir tane yeşil ufak çıkıntıyı haftalardır toprağın içinden çıkarmak için uğraşıp duruyor. Uzun lafın kısası soğanları kendi haline bırakmak gerekiyor :D tecrübeyle sabittir.
odemis35
01-02-2009, 20:19
Sümbültemer yetiştiren arkadalar resimlerini foruma yüklerlerse gelişmeleri beraber izleyebiliriz.Selamlar...
Ben yüklicem de kızımın keyfini bekliyorum. Kendim öğrenemedim hala yüklemeyi:((
hocam100
02-02-2009, 12:44
273.mesajdaki fotoğrafımı güncelledim. Benim diktiğim sümbülteberler +23 derecede böyle gelişiyor.
hocam100
05-02-2009, 20:21
Başka bir yer ve saksıda sümbülteberlerimin gelişimini resimledim.Gayet güzel ve 15 cm yi geçen boy var.Yavru bir sümbülteberi amarilisin yanına dikmişrtim orda bile filkizlendi.Bu saysıya 5 cm derine ekmiştim.
minesitesi
06-02-2009, 12:18
merhabalar sitemiz iiçin sümbülteber soğanı edinmek istiyorum bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim iyi günler...
hocam100
06-02-2009, 12:59
merhabalar sitemiz iiçin sümbülteber soğanı edinmek istiyorum bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim iyi günler...
Mine sitesi size yardımcı olayım. Satış kısmına girmenizi öneririm. Burası bilgilendirme bölümü. Buradan satış ile ilgili bilgi vermem site kurallarına aykırı.
minesitesi
06-02-2009, 13:17
satış bölümüne nasıl ulaşabilirim.Soğanı nasıl alabilirim.
hocam100
06-02-2009, 13:22
Bu konuda size özel mesaj gönderdim.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=204
burada sitemizin tüm satış ilanlarını bulabilirsiniz.Oraya yazın size gereken bilgileri arkadaşlar mutlaka cevap verecektir.
Bu da benim sümbülteberim. Önce yanlardan yavrular çıktı. Sonra ana soğan da kendini gösterdi.
hocam100
06-02-2009, 13:37
Bu da benim sümbülteberim. Önce yanlardan yavrular çıktı. Sonra ana soğan da kendini gösterdi.
Sizinki de gayet güzel olmuş sakagun hanım. Darısı diğer sümbülteber sevenlere.
Sevgili sakagün güle güle büyütün.
Yalnız soğanlarınızın daha derinde olması gerekiyor sanırım. Ben, 10 cm. derinliğe dikilmesi gerektiğini okumuştum. Bunun da çiçek saplarının uzun olması ile ilgili bir mantığı olmalı bence. Çiçek sapları 0,8-1 metre boyuna ulaşıyormuş. Soğanlar saksının üstünde kalırsa, çiçek sapları uzadığı zaman taşıyamayabilir belki.
Geçen yıl bir arkadaşım bana glayöl soğanları verdiğinde, ısrarla derine dikmem konusunda uyarmıştı ki çiçekleri taşıyabilsin diye. Aynı mantık olmalı.
hocam100
06-02-2009, 14:10
Nevsune hanım glayör farklı bir çiçektir.Sümbülteberde sorun olmaz.Glayör bir sap çıkardığı için derine dilkiliyor.Bunu 5 cm derine dikseniz yeterli.
Ben biraz daha derine ekmiştim hocam. Şimdi artık hiç ellemiyorum. Şansa çıktı, çıktı. Çıkmadı nasılsa yenileri gelmiş size:)
Benim sümbülterlerim, sakagün arkadaşımızınki gibi şu an.
Resim yükleyemedim, makina kızımda olduğundan. Önce yandan filiz verdi bazısı, sonra ortadan. Bazısı da direk ortadan sürgün verdi.
Çiçeklerini de görürüz inşallah.
kaybol.2008
07-02-2009, 21:34
Üç sümbül teber soğanından biri filizlendi.
Dün farkettim yapraklarını yeşil canlılar (bit sanırım) sarmış.
Önce yapraklarına, sulandırdığım oksinli su püskürttüm. Hızımı alamadım. Biberli/yağlı karışım hazırladım. Karışımı parçalayıcıdan geçirmeme rağmen, püskürtücüyü tıkadı. Bu nedenle püskürtemedim. Pamuğu karışıma batırıp yapraklarını sildim.
Filizlerden biri boynunu bükmüş. Çok hırpaladım sanırım. :(
Kolay gelsin.
kaybol.2008
07-02-2009, 21:49
Bunlar da fotoğrafları.
odemis35
09-02-2009, 23:46
Arkadaşlar selamlar,
Hocamdan 5 tane sümbültemer soğanı aldım.Bunları ayrı saksılara mı dikeyim. Ben şimdilik Yuvarlak saksıya dengeli mesafeli olarak beraber diktim. Eğer ayırmam gerekiyorsa ayırayım?Teşekkürler....
zerrinsrt
10-02-2009, 08:00
4 Adet sümbülteber soğanını büyükce bir saksıya diktim. Önce kapalı balkonda beklettim. Yazılanları okuyunca 2 hafta sonra kaloriferin yanına aldım.
Dördüde sürdü. Teşekkürler Hocam 100.
hocam100
10-02-2009, 08:02
Arkadaşlar selamlar,
Hocamdan 5 tane sümbültemer soğanı aldım. Bunları ayrı saksılara mı dikeyim. Ben şimdilik Yuvarlak saksıya dengeli mesafeli olarak beraber diktim. Eğer ayırmam gerekiyorsa ayırayım?Teşekkürler....
Aslında imkanınız olursa ayrı saksılara dikin. Çünkü epey genişleyecek.
Size hoşunuza gidecek sümbülteber fotoğraflarından seçtiğim 5 fotoğraf sunuyorum.
hocam100
10-02-2009, 18:51
Arkadaşlar sümbülteber bahçesinin resimlerini koydum keşke gerçeğini de görseydik ve tam ortasında oturup koklayabilseydik dediğinizi duyabiliyorum.
ilksenozturk
10-02-2009, 19:23
çok güzeller :) elinize sağlık
Emel Yılmaz
11-02-2009, 16:47
:)Ah ah hocam düşünmesi bile güzel :) Birde içindeki halimi düşünemiyorum :)
Özge Düzgün
11-02-2009, 18:25
Arkadaşlar benimkiler de filizlendi ve filizlerden biri büyüdü, diğer büyük olan soğan da güç topluyor herhalde, onda pek bir faaliyet yok, zamanını bekliyor sanırsam. Yavru soğanlarım da filizlenmiş büyüyorlar, saksı küçük gelir diye düşünüyorum ama , en iyisi şu halde dokunmamak herhalde. İnşallah çiçekleri de çıkar da bu güzel olayı sizlerle paylaşabilirim:) hocam100'e teşekkürlerimi iletiyorum, bizi bu güzel çiçekle tanıştırdığı için.
hocam100
11-02-2009, 18:45
Özge hanım, biraz daha torf ilave edin, altaki çizgi kadar olsun , soğanlar örtülsün. Soğanlarınız gayet iyi büyüyor.Bundan sonra güneş ve ısı çok önemli. Ben de ilgi ve sabrınıza çok teşekkür ederim. Çünkü sabırsız davranırsak çiçekleri büyütemeyiz.Bakın nasıl oldu herkes birer birer teşekkürlerini iletiyor.
Bu da benim saksıdaki sümbülteber.
Özge Düzgün
11-02-2009, 23:02
Aslında ben bayağı uğraştım onlarla, yok küflendi küflenecek, toprağını falan kurcaladım pek rahat bırakmadım ama bana rağmen:D büyümeyi başardılar bir şekilde. Torfu ekliyorum sağolun:rolleyes:
hocam100
16-02-2009, 18:24
Arkadaşlar sümbülteberleriniz ne durumda. Boyları ne kadar oldu.
TuruncuHis
16-02-2009, 20:14
Bir buçuk aydır geldiğim nokta; üç soğandan ikisi ısrarla bir cm.lik yaprağıyla yetiniyor, uzamıyor. Üçüncüsü filizlenmedi bile.
Yirmi gündür evim soğuktu, belki o nedenledir. Diğer ihtimali düşünmek bile istemiyorum
hocam100
16-02-2009, 20:36
Turuncu his soğuktan olmuştur. Ben de bir saksıyı soğuk ortama alınca büyümesi durdu.Tekrar sıcağa aldım.
Emel Yılmaz
17-02-2009, 13:23
Hocam benim sümbülteberimin boyu 12 cm oldu. 2. yeni aldığım halde patladı. Çok mutluyum.:rolleyes::rolleyes:
kaybol.2008
21-02-2009, 20:24
Hocam100', sizden aldığım üç soğandan sadece birinin yaprakları yaklaşık 15cm kadar oldu. Diğer iki soğan nazlanıp duruyor.
Ancak bir sorunum var. Yukarıda 307. mesajda fotoğraflarını gönderdiğim sümbülteberin yaprakları dik durmuyor düşüyor/yana yatıyor.
Mine hanıma danıştım. Güneş ve sulama faktörüne bağlamış. Haftada bir kez su veriyorum. Gün ışığı da alıyor. Başka önerisi olan var mı?
hocam100
21-02-2009, 20:46
kaybol2008 yere yatması normal sulama ve sıcaktan olabilir ama sorun değil.Diğer 2 soğan hiç çıkmadı mı yoksa biraz filizlenip durdu mu?Hiç çıkmamış ise sorun değil yenisini göndereyim. Filizlenip bekliyorsa biraz daha bekleyin bakalım belki olur.Kendi diktiğim soğanalrdan biri de böyle idi durdu durdu ve büyümeğe başladı.
kaybol.2008
21-02-2009, 22:02
Hocam100 nazlı iki soğanin ayrı ayrı fotoğrafları.
kaybol.2008
21-02-2009, 22:02
Her iki soğan da ayrı saksıda
hocam100
21-02-2009, 22:23
Soğanlarınız olacak benimki gibi olmuş biraz bekledi ve büyüdü.Sıcak ortamda dursun.
Galiba tek kötü haber benden. 5 soğanımın 5'i de çürüdü hocam. PTT kargo ile çok uzun süre almıştı gelmeleri. Daha önce de yazmıştım küflenmişlerdi diye. Suyunu da fazla vermedim ama maalesef kurtaramadım. Ben sümbülteber resimleri koyamıyorum foruma.:(
hocam100
22-02-2009, 09:18
Günüm hanım pazartesiye size yenilerini gönderiyorum.Bu sefer iyi takip edelim postada beklemesin.Gelince hemen dikin. Bunlar benden hediye olacak.
Benim 5 soğanım da sizlere ömür:( Annemin diktiği bile tutmadı, ki annemin elinden tutmayan bir bitki şimdiye kadar hiç olmadı. Kimi zaman soğanlarda bir sorun oluyor, kimi zaman biz yanlış yapıyoruz. Çok üzüldüğümü gören Feriha hanım (sağolsun:)) bana çimlenmiş bir soğanını verdi. Şimdi ona gözüm gibi bakıyorum.
(Sn. hocam100, bunları bana yeniden göndermenizi istemek için yazmadım, lütfen siz üzerinize alınmayın.)
Sayın hocam mahçup olurum. Niyetim asla bu değil. Zaten posta yüzünden olduğunu paylaşmıştık bir başlık altında. Bu sene en mutsuz senelerimden biri. Diktiğim tohumlar, çekirdekler asla çimlenmiyor. Evdeki çiçekler soğuktan bozuluyor. Sudaki yapraklar bırakın kök vermeyi, hızla ölüyor.Kış mevsimini hiç bu kadar içimde hissetmemiştim. Sümbülteberler de nasibini aldı. İyi niyetiniz için çok teşekkür ederim. Ama gerçekten göndermenize gerek yok.
hocam100
22-02-2009, 10:22
Günüm hanım insanlar mutsuz olursa biz de mutsuz oluruz. Sizleri mutlu etmek bizleri de mutlu eder.Paketi hazırladım bile.Bence önemi yok. Siz deneyin yine ***. bu sefer olacaktır. Adresinizde değişiklik varsa bildirin.Hem site içinde hediye de olmalı .
hocam100
22-02-2009, 10:23
Nevsune hanım size de yeni den göndereyim. Dediğim gibi hediye edeceğim.
Sn hocam100 teklifinize teşekkür ederim. Amacımın bu olmadığını baştan yazmıştım. Düşünmeniz yeterli.
Şu anda elimde zaten Feriha hanımın hediyesi var. O da bana yetiyor.
Ne diyeceğimi bilemedim sevgili hocam. Feci mahçup oldum.
Sağolun varolun.
hocam100
24-02-2009, 19:43
Günüm hanım hediyelerinizi yolladım.Tarifteki gibi büyütün sizin de burada mutluluk yazılarınızi ***. okuyacağız.
Çok teşekkür ederim hocam. Allah da sizi sevindirsin. İnşallah iyi haberler verebileceğim.
odemis35
03-03-2009, 21:52
HOCAM dan aldığım 5 tane sümbültemer soğanını büyükçe bir saksıya diktim. 2 tanesi dışarı sürgün vermeye başladı. Umarım diğerleride sürer. Forumda dendiği gibi fazla sulamamak gerekli.
hocam100
04-03-2009, 16:16
Sümbülteberlerimin son hali.Büyük saksıdakini 2 şubatta ekmiştim.
kaybol.2008
09-03-2009, 19:23
Hocam100,
Yaprakların böyle yatmasının sebebi nedir. Benimkiler yatınca endişe etmiştim. Fotoğraflardan benimki kadar yoğun olmasa da sizinkilerinde yapraklarının düştüğünü görüyorum. Neden böyle oluyor.
hocam100
09-03-2009, 23:10
Endişe etmenize gerek yok , güneşsiz bir ortamda daha nazik oluyorlar oyüzden sanırım.Bahçede daha dayanıklı oluyor.
Merhaba,
Yaklaşık 2 ay önce, Kemeraltı'ndan 3 tane sümbülteber soğanı aldım.
Kaliteli toprak torf karışımına burada anlatılanlara uygun şekilde diktim.
Bahçede kuytu, direkt güneş almayan bir yere koydum.
İki aydır en ufak bir hareket bile yok, toprağı açıp soğanların durumuna bakmalı mıyım yoksa daha bekleyeyim mi ya da saksının yerini değiştireyim mi?
Teşekkürler
Özge Düzgün
13-03-2009, 22:20
Merhaba,
Yaklaşık 2 ay önce, Kemeraltı'ndan 3 tane sümbülteber soğanı aldım.
Kaliteli toprak torf karışımına burada anlatılanlara uygun şekilde diktim.
Bahçede kuytu, direkt güneş almayan bir yere koydum.
İki aydır en ufak bir hareket bile yok, toprağı açıp soğanların durumuna bakmalı mıyım yoksa daha bekleyeyim mi ya da saksının yerini değiştireyim mi?
Teşekkürler
Soğanları 1/3 ü toprak yüzeyinde kalacak şekilde dikmeniz gerekiyordu, toprağın içine çok gömdüyseniz, filizlerin toprak yüzeyine ulaşması fazla zaman alacaktır, ayrıca bence durumlarını kontrol edin çürüme ve küflenme başlamış olabilir, bazen çok sulamak buna sebep olabiliyor. Toprağı sürekli ıslak kalmamalı, sıcak ortamı seviyor.
hocam100
13-03-2009, 23:11
Aynı durum bende de oldu.İzmirden hisar camisinin önünden aldırttım.Yaklaşık 2 ay önce diktim.Ama hala çıt yok.Kendi soğanalrımdan diktim nihayet bu gün ilk göncayı gördüm çiçek açacak.Yakında yayınlarım.
Sümbülteberimin, dün akşam çektiğim resimi. İnşallah çiçeğini de görürüm.
hocam100
14-03-2009, 09:19
Cemo hanım, ben dün goncasını gördüm uzun bir sap çıkardı. Tıpkı karanfil gibi açınca yayınlayacağım .
Özge Düzgün
17-03-2009, 02:54
Benimkilerin son halini yolluyorum, çiçek saplarını gördüm, açmalarını bekliyorum, uç kısımlarında yer yer siyahlıklar var, umarım bir sorunları yoktur:o
Merhaba,
Pazar günü, havanın güneşli olmasını da fırsat bilerek bahçeye daldım.
Her şeyi temizledim, budadım, yerlerini değiştirdim hala her bir yerlerim ağrıyor ama :(
Neyse; sümbülteberimi de kontrol ettim
Herhangi bir kuruma çürüme yok allahtan...
Toprağını biraz yeniledim, torf ekledim, soğanları da yüzeye daha yakın bir yere aldım, saksını da gölge değil zaman zaman güneş gören bir yere taşıdım.
Bakalım hala bekliyorum, eğer bir gelişme yine olmazsa Hocam'dan sanırım ben de, elinde varsa elbette, soğan isteyeceğim.
Cevap veren ve ilgi gösteren herkese çok teşekkürler
Sevgilerimle
hocam100
17-03-2009, 19:50
Nihayet sümbülteberimin goncası göründü.Bu gün çektiğim fotoğrafları yayınlıyorum.
Sûz-i Dilârâ
18-03-2009, 02:22
Sn. hocam100, bunlar da benim sümbülteberlerim. ;) Bu başlığı okurken biraz korkmuştum soğanlar geç filizlenmişti arkadaşların. Benimki tam aksine diktiğimin üçüncü günü yeşermeye başladı.;) Çok seviniyorum bir de çiçeklerini görüp koklayabilseydim.:cool: Siz nasıl baktınız?
hocam100
18-03-2009, 11:43
Güneş ve ısı isteyen bir bitki onun için mümkün olduğunca sıcak ve güneş gören yere koymak lazım.
Özge Düzgün
18-03-2009, 15:36
Çok güzeller maşallah benimkiler de bu kadar olsa daha ne isterim, açtıkları zaman ki hallerini ve kokularını çok merak ediyorum;)
TuruncuHis
18-03-2009, 15:58
Ben başaramadım sanırım. Bir cm kadar filiz vermişti bir ay kadar önce. Öylece kaldı ve birkaç gün önce kurudu.
Diğer soğan da 4-5 cm lik filizi ne uzuyor, ne kuruyor.
Merhaba ,
bu bitkiyi sümbülteber olduğunu düşünerek aldım (satıcı bana öyle söyledi ).
Boy ve şekil olarak çok farklı .
Sümbülteber olabilir mi ,sizce :confused:
Goncagül
18-03-2009, 16:07
Merhaba ,
bu bitkiyi sümbülteber olduğunu düşünerek aldım (satıcı bana öyle söyledi ).
Boy ve şekil olarak çok farklı .
Sümbülteber olabilir mi ,sizce :confused:
Sayın Volare, bu bitki frezyadır. Anlaşılan satıcı da karıştırmış. Frezya başlığına bakarsanız siz de anlarsınız. Frezyanızı güle güle büyütün.:)
Teşekkürler , üzüldüm, kokulu bitkileri çok seviyorum , sümbülteberin unutulmaz kokusunu merak etmiştim .
hocam100
18-03-2009, 17:03
Ben başaramadım sanırım. Bir cm kadar filiz vermişti bir ay kadar önce. Öylece kaldı ve birkaç gün önce kurudu.
Diğer soğan da 4-5 cm lik filizi ne uzuyor, ne kuruyor.
Turuncu his fazla su vermeyin eğer fazla su veririseniz kökleri çürütürsünüz.Eğer çürümüşse size yine de hediye olarak göndereyim. Sorun değil elimde çok var.
TuruncuHis
18-03-2009, 17:38
Suyu çoktan kestim hocam. Toprağı eşeleyip kontrol ediyorum, ona göre az oranda veriyorum.
Zaten dedim ya filizlendiği halde büyümedi ve kurudu. Havalar soğuk gidiyor, ondan sanırım. Sobaya yakın koydum saksıyı ama yetmedi demek ki.
Bekleyeyim biraz daha, olmazsa zorlamaya gerek yok. Evimin koşullarına uygun değil demek ki...
mormenekşe
23-03-2009, 00:16
Hocam100 merhaba bende çok üzülüyorum ne kadar naz yaptı bu sümbülteber.Soğanları 24 Şubat'ta ektim ama hala 1cm den öteye bi gelişme olmadı, kuruyacaklar diye ödüm kopuyor.Zaten mügelerim mahvoldu sayılır(utanmasam yetiştirmenin zorluğundan fide halinde istiycem sizden:))
hocam100
23-03-2009, 15:58
Mormenekşe olmazsa sizin için poşette yetiştireyim de göndereyim.Çünkü böyle de dikmeyi düşünüyorum.Aslında nazı yok sadece ısı ve güneş isteyen bir bitkidir sümbülteber.
odemis35
23-03-2009, 20:10
Sayın Hocam100,
Sizden aldığım 5 soğanı orta büyüklükte yuvarlak saksıya yıldız şekilde diktim. Şükür hepsi filizlendi. Son filizlenen toprağın üzerine yeni çıkmakta.İlk çıkanı 1 karış kadar yaprak yaptı.Benim sormak istediğim acaba bunlara yer dar gelirmi.Yani bu aşamadan sonra başka saksıya aktarmam mümkünmü? Verebileceğiniz bilgilere şimdiden teşekkürler.
hocam100
23-03-2009, 20:50
Sayın Hocam100,
Sizden aldığım 5 soğanı orta büyüklükte yuvarlak saksıya yıldız şekilde diktim. Şükür hepsi filizlendi. Son filizlenen toprağın üzerine yeni çıkmakta.İlk çıkanı 1 karış kadar yaprak yaptı.Benim sormak istediğim acaba bunlara yer dar gelirmi.Yani bu aşamadan sonra başka saksıya aktarmam mümkünmü? Verebileceğiniz bilgilere şimdiden teşekkürler.
Dar gelecektir.Mutlaka geniş saksıya 2 li dikmek daha iyi olurdu.Köklerini zedelemeden aktarabilirisiniz.
hocam100
02-04-2009, 22:47
Sıcaklık ve güneş gerekiyor.Lüffen sıcak ve güneş alan bir yere koyunuz.Gündüz sıcak gece soğuk olan yerde de gelişmiyor.Isı farkı az olacak.
Sûz-i Dilârâ
02-04-2009, 23:09
Gullyabani, ben de hocam100'den sümbülteber sipariş etmiştim şu an kocaman oldular diyebilirim. Sabah güneşi alan pencerenin önünde ve oda akşamları da sıcak. İki üç güne bir azar azar suluyorum -toprağı kurudukça-. Işık ve ısı çok önemli. Yerine getirirseniz sonuç alacağınızı tahmin ediyorum.
hocam100
05-04-2009, 11:20
Sümbülteberim haftaya açacak artık.
Sûz-i Dilârâ
05-04-2009, 20:14
Gullyabani, şansınızı deneyin derim ben. Soğanlarınızı yeni topraklı bir saksıya geçirin, gündüzleri güneş alan yere koyun, geceleri de eve alın. Ankara'nın gece sıcaklığı çok düşük, bir de bu mevsimde.
Bir süre böyle devam edin, bakalım filiz verecek mi?
Benimkilerin son hali;
hocam100
06-04-2009, 11:50
Gulyabani hanım isterseniz yenilerini hediye olarak yollayayım.
Sayın hocam100 sizden aldığım sümbülteber soğanlarım yeşerdi hatta bir tanesi 15.cm. kadar uzadı fakat sonra yapraklar yumuşayıp yere serildiler.Sonrada hepsi koptu.Şimdi diğerlerine aynı şey olacak diye korkuyorum.İçeride duryorlar kalorifer yanında ışık alıyor fakat fazla güneş almıyor.Acaba fazlamı suluyorum? Yoksa tam güneş almadığındanmı?Fikriniz söylerseniz sevinirim.
Sûz-i Dilârâ
26-04-2009, 08:14
Sümbülteberim sanırım çiçeğe durdu :) Üç soğandan ikisi çok güzel ve hızlı büyüyor ancak üçüncüsü donmuş gibi çok yavaş ilerliyor aradan kaç ay geçmesine rağmen hâlâ soğan halinde.
hocam100
26-04-2009, 10:29
Sayın hocam100 sizden aldığım sümbülteber soğanlarım yeşerdi hatta bir tanesi 15.cm. kadar uzadı fakat sonra yapraklar yumuşayıp yere serildiler.Sonrada hepsi koptu.Şimdi diğerlerine aynı şey olacak diye korkuyorum.İçeride duryorlar kalorifer yanında ışık alıyor fakat fazla güneş almıyor.Acaba fazlamı suluyorum? Yoksa tam güneş almadığındanmı?Fikriniz söylerseniz sevinirim.
nuzel hanım fazla su vermeyin ondan olmuş.Ben de de çok su verdiğim saksıda aynı durum oldu.Azaltın sorun düzelir.Ayrıca kendiliğinden yaprakları kuruyor onları da temizleyin.
hocam100
26-04-2009, 10:32
Sümbülteberim sanırım çiçeğe durdu :) Üç soğandan ikisi çok güzel ve hızlı büyüyor ancak üçüncüsü donmuş gibi çok yavaş ilerliyor aradan kaç ay geçmesine rağmen hâlâ soğan halinde.
suzi dilara hanım herhalde sizn 3.soğanda bir sorun var ki olmamış.Elinizle eşeleyip bakın derim çıkarın bakın kök yoksa atın gitsin.Diğerlerine bakın.Ayrıca çiçeğe durmuş ve açmaya hazırlanıyor.Olmayacak diğenlere de burdan gösterelim .İlgililenirse demek ki olacak.
Sûz-i Dilârâ
26-04-2009, 10:33
Kenarlarda 2-3 adet filiz var, soğan sağlam ama çok yavaş büyüyor :)
hocam100
26-04-2009, 10:54
O zaman dursun. Bakarsınız olur.
hocam100
01-05-2009, 23:41
Sümbülteberi açan yok mu arkadaşlar.Benimkilerin 3 . çiçeği de yolda.Darısı sizlerinkinde.
Sayın Hocam100, sümbülteber yumrularını 15 gün önce ekmiştim, 4-5 cm derinliğe ekip, sadece can suyu verdim, bir daha sulamadım, bir saksı oda sıcaklığında içeride duruyor, diğerleri balkonda ama henüz hiçbirinde çimlenme yok. Bir yerde yanlışmı yaptım?
hocam100
02-05-2009, 08:47
Manolyam hanım çiçeklerinizin üst toprağını elinizle alın soğanlar görünsün ve fazla sulamayın ayrıca sıcak ortamada dursun. Çimlenecektir.3-4CM derine ekmek şu aşamada fazla derin.Daha sonra toprak ilave edebilirsiniz.Suz-i dilaranın 362. mesajındaki dikim şekli gibi yapın.
Sayın hocam100. Benim aldığım sümbülteberlerde de filizlenme yok. Sizin yolladığınız talimatlara uyarak dikmiştim. Bu gün üzerindeki toprağı açtım. Soğanlar küçülmüş sanki. Kahverengileşmiş. Sağlam görünmüyorlar. Ne yapmam gerekiyor? Sizce hala filizlenme şansı varmı?
TuruncuHis
02-05-2009, 12:59
Ben ocakta dikmiştim. Bir tanesi filizlendi ama kurudu filizler. Çürüdü sandığım soğanı söküp baktığımda kök oluşturduğunu görmüştüm.
Hava ısınınca hareketlenme başladı ama büyüme çok yavaş. Zaten dışarıya dikmek için doğru zaman mayıs ayı. O nedenle az sulama ile beklemenizi öneririm. Çürüme fazla sulamanın sonucudur.
hocam100
02-05-2009, 13:00
Sayın hocam100. Benim aldığım sümbülteberlerde de filizlenme yok. Sizin yolladığınız talimatlara uyarak dikmiştim. Bu gün üzerindeki toprağı açtım. Soğanlar küçülmüş sanki. Kahverengileşmiş. Sağlam görünmüyorlar. Ne yapmam gerekiyor? Sizce hala filizlenme şansı varmı?
Eğer çürümüş gibi ise tekrar yolllayayım.Çürümemiş ise filizlenecektir.Sıcak ve güneşli ortama alın.
hocam100
19-05-2009, 20:33
Arkadaşlar sümbülteberin artık çürüme şansı yok şimdi ekildiği zaman kesinlikle filizleniyor.15 gün evvel bahçeye ekmiştim.Bu gün kazıp baktım önce kök atmış.Sonra da filizlenmeye başlamış.Yani sıcak lazımmış.
hocam100
25-05-2009, 20:50
Arkadaşlar sümbülteberi açan yok mu acaba ilk çiçeği açan olup resim çekip koyan olursa hediye 10 tane daha göndereyim diyorum. Deneme yaptım saksılara ektim.
Lalezar78
30-05-2009, 00:36
Sayın hocam 100, hiç sanmıyordum ama benimkinin biri açmak üzere. İnşaallah hediyeler benim olur.:o
günebakan
30-05-2009, 10:01
Ben'de dün akşam üstü baktığımda bir tanesi açmak çiçek tomurcuğu oluşturmaya başlamış fotosunu daha sonra eklerim:)
hocam100
30-05-2009, 19:26
Arkadaşlar siz çiçeği açınca yayınlayın ben de yollayayım yine ekin.Bu sitemizde ilk olsun bu da benden hediye olsun.
Lalezar78
02-06-2009, 14:39
Açmak üzere demiştim ama sanırım açmasına biraz daha var.
Koyu yeşil
02-06-2009, 15:22
Bendeki soğanda gelişiyor ama daha çiçek görünmüyor. Çiçek uzunluğu kaç cm acaba Sayın Lalezar78 ? Çok uzun görünüyor.
Lalezar78
02-06-2009, 21:26
Benimde diğerlerinde tomurcuk yok sadece bunda var.Bu tek filiz verdi o yüzden sanırım. Diğerleri beş- altı filiz birden çıktı. Boyunu şimdi ölçtüm 70cm.
Tebrikler sayin Lalezar, simdiden harika gorunuyor. Ciceklendigini merakla bekleyenlerdenim:)
Sûz-i Dilârâ
04-06-2009, 18:03
Oooo benim sümbülteberim çiçek açtı soldu bile :) Zaten bu sene bitkilerimin hızına ben de şaştım. :)
Fotoğrafını eklemeyi çok istedim ama fotoğraf makinemden sonra cep telefonumdan da olduğum için resim ekleyemedim. :(
Ama inanılmaz güzel kokusu var söyleyim. :)
Lalezar, şu halinde açmasına daha çok var, o tomurcuklar önce baya irileşiyor sonra çiçek açıyor. Biraz sabır. :)
Lalezar78
06-06-2009, 17:26
Teşekkürler arkadaşlar, her sabah kalkar kalkmaz doğru başına gidiyorum.
Sevgili Sûz-i Dilârâ, Sn. hocam100 fotoğrafını koyana dediğine göre hediyeler benim sanırım değil mi?:p
Bunlar da diğer ikisi
Benim 2adet sümbülteberim yaprak çıkartalı aylar oluyor ama çiçek olayı yok. son 1 aydır yaprakda çıkartmıyorlar. Sanırım açmayacaklar :(
günebakan
06-06-2009, 18:47
Sanırım Lalezar ile aynı durumdaki sümbülteberim ama açmasına zaman var daha:)
84384
Emel Yılmaz
06-06-2009, 22:33
Sevgili hocam benikide açmak üzere ama resim çekemediğim için gönderemiyorum. Ama çiçek sapı boyu 70 cm falan. Gerçi ne zaman açar bilemem ama *** hediyeler benim olur.:D:D
Lalezar78
07-06-2009, 12:47
Eyvah! rakip çıktı.:D
Sn. Günebekan, Emel Yılmaz ve Lalezar78, sümbülteberlerinizi ekeli ne kadar oluyor, benim ki çok yavaş büyüyor gibi geldi sizinkileri görünce. Bütün öğleden sonra güneş alan açık balkonda duruyor ve gün aşırı suluyorum, fazla sıcaktan yanma ihtimali varmı acaba? Siz nasıl bir bakım uyguluyorsunuz?
Lalezar78
09-06-2009, 17:18
Mart sonunda dikmiştim, 20 si gibi sanırım. Normalde mayısta dikiliyormuş. Sizinki geç kalmamış merak etmeyin.Tek filiz verenler açabilir. (bence);)
TuruncuHis
09-06-2009, 18:25
Sabrımı bu denli zorlayan bir çiçek görmedim ben. 5 ocaktan bu yana bir filiz verdi, bir kurudu, yeniden filizlendi şimdi 3 soğan birden ama boyu 15-20 cm civarında. Daha büyüyecek de, açacak ta...
Tamam erken ektim ama en mevki koşulları da ona sundum.
hocam100
09-06-2009, 19:07
Turuncu his gerçekten sabır isteyen bir bitki bu eğer fazla bakmasaydınız kendiliğine bıraksaydınız şimdiğe açmıştı belki. Çok ilgiyi sevmiyor.
TuruncuHis
09-06-2009, 19:11
Son derece haklısınız hocam100. Hepsini rahat bırakmak gerek aslında.
Bugün toptan delirttiler beni tüm çiçeklerim. Hastalığın, böceğin biri bitiyor, diğeri başlıyor. Sinirimi Sümbülteber'e laf söylemekle çıkardım :D
Sayın Hocam100 bütün sümbülteberlerimin yaprakları soldu.Bende öyle olunca soğanları çıkardım topraktan.Acaba tekrar eksemmi? Ekmessem ne zaman ekeceğim?
hocam100
10-06-2009, 11:22
Toprakta kalabilir.Sulamayınız sanırım dinlenme zamanına girmiş.
Sebahattin Sargın
10-06-2009, 13:42
Şimdiye kadar yetiştirdiğim soğanlı bitkilerin içerisinde hiç bu kadar hızlı gelişenini görmemiştim. Sevgili Hocam100'ün gönderdiği soğanları ancak dün toprakla buluşturmuştum, az önce kontrol gittiğimde bazılarının toprağın üstüne çıkmaya çalıştığını gördüm. İnşallah mis kokulu çiçeklerinide görebilirim. Soğanlar için bir kez daha teşekkür ederim Sevgili Hocam100 :)
Sevgiler ;)
hocam100
10-06-2009, 14:07
Sebahattin bey çiçeklerini de görürsünüz. Çiçekleri çok hoş ben kendi diktiğim sümbülteberin 3. saksıdakilerinin resmini de koyayım.
Lonicera
12-06-2009, 16:55
Hocam100' den almış olduğum sümbülteber nihayet mis kokulu çiçeğini açtı.
hocam100
12-06-2009, 20:52
Lonicera sizi tebrik ederim çiçeği açan ve buraya resmini yükleyen ilk kişi oldunuz.Size 5 sümbülteber hediye etmek istiyorum.
tolgahann
12-06-2009, 20:56
Tebrik ederim, Sevgili Lonicera.
günebakan
12-06-2009, 21:35
Tebrik ederim Lonicera:)
Lonicera sizi tebrik ederim çiçeği açan ve buraya resmini yükleyen ilk kişi oldunuz.Size 5 sümbülteber hediye etmek istiyorum.
Hocam, 374 numaralı mesajınızda 10 tane demiştiniz. Ben kazanamadım, bari kazanana faydam dokunsun. :D
hocam100
12-06-2009, 22:13
Doğru, 10 tane demişim o zaman 10 tane olsun.
Emel Yılmaz
13-06-2009, 06:58
:)Benimde sümbülteberim dünyaya gözünü açtı.Kolusu bambaşa bir çiçek ya. Ah ama fotoğraf ekleyemiyorum:(:(:( H. g sefalar getirdi dünyama
Lonicera
13-06-2009, 16:11
Arkadaşlar hepinize sonsuz teşekkürler. Darısı sizlerin de başına. İnşallah en kısa zamanda sizinkiler de açar.
Sn hocam100, nazik teklifiniz için çok teşekkür ederim. Teklifinizi geri çevirmek gibi algılanmasını istemem,ancak elimde sizden almış olduğum 2 soğan var ve bunlar benim için yeterli. Siz de uygun görürseniz, resim ekleyen bir başka arkadaşımıza veya hiç sümbülteberi olmayan bir kişiye yollayabilirseniz sevinirim. Mis kokulu, bilmediğimiz yeni soğanları bizlere tanıtıp ulaştırdığınız için ayrıca teşekkürler. Devamını bekliyoruz, haberiniz olsun. Selamlar...
hocam100
13-06-2009, 19:43
Lonicera nazik sözleriniz için teşekkür ederim.
Lalezar78
14-06-2009, 19:08
Ben tamamı açsın diye bekliyordum.
86670
Sn. hocam100 bana gönderirseniz hiç hayır demem. Çünkü sizden aldığım frezyaların hiçbiri yaprak bile açmadı.:(
hocam100
14-06-2009, 21:52
Lalezar78 siz kazandınız size yollayacağım.Frezyalara gelince soğanalrınızı bakın baklaım çürüme varmı diğe yok ise sabırlı olun .Mutlaka çiçemlenecektir.Çimlenmezse tabi ki telafi etme yollarına başvururuz.
Lalezar78
15-06-2009, 09:20
Sn.Hocam100 teşekkür ederim hediyelerinize ve ilginize. Bu güzel kokulu çiçeği bizlere ulaştırdığınız için ayrıca teşekkürler.
hocam100
15-06-2009, 20:19
Arkadaşlar sanırım hediyeyi ben kazandım, bu kadar güzel de koku olmaz ki hayatımda kokladığım en güzel koku bu olsa gerek.
Ay maşallah inananamıyorum benim sonuncusuda öldü.Soğanları çıkardım.Tekrar ne zaman ekmem gerek acaba?
hocam100
16-06-2009, 20:07
nuzel hanım bende de bir saksıdakiler öldü ama diğer saksıdakiler ise böyle açtı.Yeniden yeşermesi ise malesef seneye olur.Tekrar denemek isterseniz yollayayım tekrar ekin.
Sn Hocam100 sizden aldığım sümbülteberlerin boyları 1 karışı geçti.Küçük soğanlar ve sparaxisler malasef olmadı.İnşallah sümbülteberlerim açarak beni sevindirirler.
odemis35
16-06-2009, 21:43
Sn Hocam100 sizden aldığım 5 adet soğanların hepsi yeşillendi ve sizinkilerle hemen hemen aynı vakitlerde bir tanesi açtı. Şimdi diğerlerinin açmasını bekliyorum ama pek hareket yok.Sebebi nedir acaba? Diğerleri de açarmı bu vakitten sonra?Teşekkürler.
hocam100
16-06-2009, 23:27
Açarlar biraz sabır güneş isteği çok su da seviyor ama ölçülü verin.Eylüle yakın açar.
hocam100
16-06-2009, 23:30
Sn Hocam100 sizden aldığım sümbülteberlerin boyları 1 karışı geçti.Küçük soğanlar ve sparaxisler malasef olmadı.İnşallah sümbülteberlerim açarak beni sevindirirler.
Sabredin inşallah. olacaktır. Sparasixlerde gecikme yaşadık belki zarar görmüş olabilir elinizle soğanalrını eşeleyin bakın durmları nasıl diğe ben 3 soğanı filizlenmedi diğe açtım baktım hala aynı duryordu .Ama yavru yapmış fakat filizlenmemiş bu da zamanı geç dikimden kaynaklı idi.
Yani Sümbülteber mayıs - haziran ayındamı ekilecek?
hocam100
22-06-2009, 20:23
Sümbülteber en geç haziran sonuna kadar ekilebilir ki o da eylüle ekime çiçek açar.Marta ektiklerimiz şu an çiçeklidir.
Haklısınız Hocam100.Toprağı karıştırdığımda iki adet soğan buldum.Birisi yeni çimleniyordu.Diğer soğan yavru yapmış ve büzülmüştü.Yavruyu tekrar ekmemde bir sakınca varmı?
hocam100
24-06-2009, 11:48
Tekrar ekin ama filizleneceğini bu sene için tahmin etmiyorum çünkü adaptasyondan dolayı herhalde şaşırdılar.
lerdemir
24-06-2009, 12:47
Kayda geçsin lütfen (Kaptan'ın seyir defteri):
Sn.hocam100'den haftasonu gelmiş olan sümbülteber soğanlarımı (dün) 23 Haziran 2009, saat 21:00 sıralarında toprakla buluşturdum İstanbul Göztepe'deki yarım gün tam güneş gören rüzgara açık balkonda.
Bakalım, Eylül ayına kadar mis kokulu sümbülteber çiçeği görebilecek miyiz?
İlk çimlenme emarelerinden itibaren görüntüleyerek paylaşacağım.
Çok büyük, derin ve geniş toprak bir küp saksıya, 7 tane soğanı, en irisin çemberin merkezinde olacak ve kalan 6 tanesi de çemberin dışını oluşturacak şekilde ektim.
Hayırlısı inşaallah...
NOT:Sn.hocam100'e teşekkürlerimle...
Begonvill
28-06-2009, 21:56
Daha önce hiç bilmediğim bu güzel çiçeğin soğanlarından bende edinmek istiyorum.
Nasıl edinebilirim?
lerdemir
29-06-2009, 08:38
Sanki benimkilerden üçünde hareket var gibi, ancak görür gibi olduğum minik sürgünler geldiklerinde soğanda var mıydı, yoksa yeni mi oluşuyorlar tam emin olamadım. (23 Haziran 2009, saat 21:00'de ekmiştim.) Henüz beklemedeyim, hiç kurcalamıyorum soğanları.
Orkun Kırcı
29-06-2009, 21:52
Bende geçtiğimiz hafta soğanlarımı toprakla buluşturdum. Artık hayırlısı. Herkese bu konuda kolaylıklar diliyorum...
lerdemir
30-06-2009, 09:17
Havaların ısısı, soğanların çimlenme gereksiniminin üzerinde olduğu için sıkıntı yaşayacağız gibi görünüyor Sn.Orkun Kırcı.
Bakalım hayırlısı...
hocam100
30-06-2009, 11:56
Isı çok lazım, sorun yaşamayacaksınız sabırlı olmak lazım.Aslında bu çiçeğin adını sabır çiçeği demek lazımmış.Çünkü çok sabır isteyen bir çiçek.
Orkun Kırcı
01-07-2009, 22:21
Bir ikisi uzamaya başladı bile. Diğerleri de dipten patlamar yapmaya başlamışlardı zaten. Bakalım inşallah güzel şeyler olur. :)
lerdemir
02-07-2009, 08:42
23 Haziran 2009, saat 21:00'de ekim
---
01 Temmuz 2009, 21:00, 2cm.lik ilk sürgün.
Sayın Hocam 100
Bende soğanları alır almaz 30 Haziranda diktim. Lerdemir'in müjdesi beni de heyecanlandırdı. Benim soğanlar da filizlenecek mi?
hocam100
03-07-2009, 08:28
Tarık bey tabi ki sizinki de filizlenecek ve eylüle çiçek açacak.
yaşasınn benim sümbülteberlerimde filizlendi. bugün itibari ile 2,5 cm. inşallah çiçeklendiklerini de görürüm...
lerdemir
03-07-2009, 08:51
---
01 Temmuz 2009, 21:00, 2cm.lik ilk sürgün
---
03 Temmuz 2009, 08:00, 3mm.lik ikinci, üçüncü ve dördüncü soğan sürgünleri!
Sn.tarık kahraman,
Tereddüte gerek yok, dikin, çıkar gibi görünüyor. Çıkmasa da canımız sağolsun; denemiş oluruz diye düşünmeli.
NOT: Aşırı su ile ıslak toprakta soğanları çürütmemeye dikkat!
Sn.hocam100'e de ilgi ve desteği için teşekkürlerimle...
Sn.ilknurk, tebrik ederim; çiçeklerini de koklamak nasip olur inşaallah. Bakalım, burada beraber gözlemleyeceğiz büyüme süreçlerini...
teşekkürler Sn Lerdemir. evet sayın hocam100 de sonsuz teşekkürler. inşallah çiçeklerini hep beraber görürüz. tabi ben fotoğraf eklemeyi öğrenince:):) saygılar
Sümbülteber de deneme yanılma metoduyla en doğruyu bulacağız inşallah.Bende 1 Temmuzda ektim bakalım nasıl olacak.
Sayın Hocam100 teşekkür ederim Soğanlar için.
hocam100
04-07-2009, 18:54
Benim yaklaşık 2 ay evvel ektiğim sümbülteberlerin bahçedeki durumunı resimledim.
lerdemir
06-07-2009, 16:49
Ben de dün akşam itibarı ile sonuç 6/7 başarı. Sonuncusu da bir iki güne kadar sürgün verir sanırım.
Bakalım, gelişsinler hele bir, görüntüleriyle paylaşırım. Kocaman, toprak bir saksının içine, tam ortasına en iri soğan gelecek şekilde, diğer altısını da eşit aralıklarla çember oluşturacak şekilde diktim.
Sonuç oldukça dolgun görünebilir :)
hocam100
06-07-2009, 19:07
Sizin sümbülteberler bu resimdekinden gür olacak anlaşılan.
lerdemir
06-07-2009, 21:10
İki haftaya o kadar olurlarsa fotoğraflarım :)
Orkun Kırcı
06-07-2009, 21:38
Dört gün önceki hali. Şu anda kendini ikiye katlamış durumda.
Benimkiler, geçen yıldanberi saksıda duruyorlardı, kendiliklerinden çıkmasını bekledim, soğanlar çürüdü mü, kışın dondu mu diye korktum, sonunda dayanamadım, toprağı parmaklarımla eşeledim.
Soğanlar kocaman olmuş yerlerinde duruyorlar, ama sadece duruyorlar, daha hiçbir hareket yok, eğer harekete geçerlerse Lerdemir'inkileri de geçerler sanıyorum.:p
Nisbet olsun diye.:D
BenBen1967
07-07-2009, 00:01
Benim teberler yeşermiş bende diyorum bunlar neyin soğanları. Bir ara fotoğrafını çekip yükleyeyimde bakın bakalım sümbülteber mi? Ben öyle olduklarını sanıyorum.
lerdemir
07-07-2009, 08:53
Hiç heveslenmeyin Sn.Balıkçı, gardenya ve ful konusunda belki olabilir ama sümbülteber konusunda nispet coşkusuna kapılmam... Yani, sanırım...
Şu an filizlerini göremediğim 1 adet sümbülteber soğanım kaldı. O da çıksın, diğerleri bir serpilsin; Allah nasip ederse 2 haftaya kadar tek büyük saksıdaki mini sümbülteber düzenlememden örnekler sergilemek istiyorum.
İyi günler, bu güzel kokulu ciceğin soğanından nerden temin edebiliriz.
Ben İzmir'de oturuyorum. Kızlarağası hanında mevcutmudur?
Veya gruptan ücreti karşılığı gönderebilecek arkadaş var mı?
BenBen1967
08-07-2009, 21:22
Bunlar sümbül teber olmalı **** ben öyle sanıyorum;)
91502
91503
tolgahann
08-07-2009, 21:33
Bence de onlar sümbülteber.:)
hocam100
08-07-2009, 22:15
Evet tolgahan beyin dediği gibi onlar sümbülteber.
BenBen1967
08-07-2009, 22:17
Olayın kesinlik kazanmasına sevindim. Mütemadiyen hangi saksıya ne ektiğimi unutuyorum. Bunları saksısı ile beraber el çantama tıkıştırıp evden taşımıştım.(eşim çiçekleri yazlığa taşımama sinirleniyor çünkü yaz sonunda geriye taşıyorum) ;)
lerdemir
09-07-2009, 08:23
"El çantanıza" mı Sn.BenBen1967? :p
Lerdemir
Gardenyaya bakamadım, kaybettim.:(
Fulüme pek söz söylenemez gibi.
Sümbülteberde ise sana avans verdiğimin farkında olmalısın.:D (Büyük konuşmayı da hiç sevmem ama ne yapayım seni seviyorum.)
Sevgiler.
lerdemir
09-07-2009, 12:58
Sevgi ile harmanlanmış, derin hürmetlerimi sunarım Sn.Balıkçı.
sayın Hocam100 sümbülteberlerim çok güzel büyüyorlar hatta bir tanesi yavrusunu bile yandan çıkardı. ancak fotoğraf eklemeyi hala beceremedim üzgünüm. denedim ancak boyutları çok büyük sorun çıktı. umarım çiçeklenene kadar eklemeyi öğrenebilirim... (tabi birileri fakına varıp bana özelden mesajla yol gösterirse:):):))
galiba başardım... bu geçen hafta ki fotoğraf...
hocam100,
megep'in dokümanında dikim derinliği 10cm yazıyordu, siz de 3-4cm demişsiniz.
Bana gelen soğanlar filiz vermeye başlamışlardı bile o nedenle sizin dediğinizi uyguladım.:rolleyes:
BenBen1967
09-07-2009, 19:10
Sn Lerdemir el çantası dediğim bavulun küçüğü oluyor. Malumunuz biz hanımlar büyük çantasız pek sokağa çıkmayız. Ne olur ne olmaz içinde herşey olmalı ihtiyaç halinde kimseye muhtaç olmamalı ve böyle saksı taşımaktada işe yarıyor. ;)
hocam100
10-07-2009, 14:12
hocam100,
megep'in dokümanında dikim derinliği 10cm yazıyordu, siz de 3-4cm demişsiniz.
Bana gelen soğanlar filiz vermeye başlamışlardı bile o nedenle sizin dediğinizi uyguladım.:rolleyes:
Megepin tarifi yanlış çünkü denemeyle benim tarif doğru .
lerdemir
13-07-2009, 09:01
Ben de kendi tecrübemi aktarayım:
Hayatımda ilk kez sümbülteber soğanı diktim.
Soğanların yüzeye en yakın noktası, toprağın sadece yarım santim kadar altına gelecek şekilde dikmiştim.
7 soğan da çimlendi.
Soğanları yüzeye yakın dikmeli Sn.hocam100'ün de söylediği gibi.
nurcanaybay
13-07-2009, 11:32
Sümbülteberlerim den biri çiçek tomurcuğu oluşturdu , fakat dik ve güçlü durmuyor.
Kırılmasından korkuyorum.
lerdemir
13-07-2009, 12:44
Küçük bir çıtayı (veya aynı işi yapacak uygun başka bir malzemeyi) destek yapsanız?
nurcanaybay
13-07-2009, 18:12
Sn.Lerdemir , çiçek sapını desteklemiştim.Fotoğraflarını gördüklerim dik-sağlam duruyorlardı ,ben belki suyunu fazla kaçırmış olabilirim.
Sebahattin Sargın
13-07-2009, 18:34
Sevgili Hocam100'ün gönderdiği, saksının yüzeyine ektiğim bol bol suladığım ve tüm gün güneş alan sümbülteberlerim...
92535
92536
Sanırım çiçek tomurcuğu.
İki saksım daha var onlar da yeni çimleniyorlar...
Bir kez daha çok teşekkür ederim Sevgili Hocam :)
Sevgiler ;)
lerdemir
13-07-2009, 21:29
... Kocaman, toprak bir saksının içine, tam ortasına en iri soğan gelecek şekilde, diğer altısını da eşit aralıklarla çember oluşturacak şekilde diktim... demiştim ya, işte o durumun genel görüntüsü:
92555
Bu ikisi de, yakın plan iki soğan:
92556
92557
Bu da, saksının merkezine dikmiş olduğum ve elimdekilerden en gelişkin olan soğanın inatçı hali:
92558
Bu ise, 7 soğandan merkezde olanına eşlik eden tek inatçı soğan:
92559
---
01 Temmuz 2009, 21:00, 2cm.lik ilk sürgün.
...
03 Temmuz 2009, 08:00, 3mm.lik ikinci, üçüncü ve dördüncü soğan sürgünleri!...
Sebahattin Sargın
13-07-2009, 21:43
Çok güzel gözüküyorlar Sevgili Lerdemir, benim diğer saksılardakiler de aynı bu boydalar. Güneş ışığını ve bol suyu çok seviyorlar.
hocam100
14-07-2009, 08:36
Sabahattin bey sümbülteberim maşallah çok güzel büyümüş iyi bakmışsın seni tebrik ederim bunun sonucu da 2 tane gonca var yakında açarlar müjde sana ki çok hoş bir koku ile tanışacaksın buna hazır ol.
BenBen1967
14-07-2009, 21:50
Sayın Lerdemir benim sümbülteberler sizdinkilerden önce açacak;)
Sebahattin bravo çok güzel bakmışsın gerçekten süperler.;)
lerdemir
15-07-2009, 08:34
Ne güzel Sn.BenBen1967, adınıza çok sevindim. Mis gibi kokar inşaallah! :p
Ben tohumları ekmekte çok geciktim :(
Orkun Kırcı
15-07-2009, 12:16
Benim en hızlı büyüyen teberlr bunlar.
turchese
16-07-2009, 16:28
merhaba,
herkesin sümbülteberi hayırlı, kokusu bol olsun der, hemen ardından da biraz yüzsüzlük ederek, önümüzdeki sene aynı mutluluğu yaşamak için yavrulayan soğanlarınızdan bu kış isterim..
Mümkün müdür acaba?
tolgahann
19-07-2009, 21:12
Benim de sümbülteberim açtı. Çok güzel kokuyor.
hocam100
20-07-2009, 09:56
Tolgahan bey tebrikler nihayet siz de kokusunu aldınız.Sanırım boyu da epey uzamış.Şansınıza katmerli çeşidinden çıkmış.
tolgahann
20-07-2009, 14:10
Evet boyu çok uzadı gerçekten.Kesip vazoya koyacaktım ama kıyamadım.:)
BenBen1967
20-07-2009, 14:29
Çok güzel görünüyor. Darısı bizlerin başına umarım sırayla hepsi açar.
lerdemir
20-07-2009, 16:22
Katmersizi de mi var Sn.hocam100?
hocam100
20-07-2009, 21:36
Evet lerdemir onların kokusu da aynı ama görüntüsü değişik.İkisi de çok hoştur.
lerdemir
21-07-2009, 11:17
Bakalım bendekiler hangisinden çıkacaklar? :)
Vildan Sönmez
21-07-2009, 22:14
Hocam100'den gelen sümbülteberlerden 2 tanesi filizlendi.
lerdemir
22-07-2009, 10:32
Hayırlı uğurlu olsun!
Eylül'de çiçeklerini görürüz inşaallah.
hocam100
22-07-2009, 11:52
Yapraklarını çıkaran sümbülteberlerinizi potasyum nitratlı gübrelerle 15 günde bir olmak üzere 3 defa gübre atabilirisiniz.Gübreyi sulandırarak yaprağına püskürtebilir böylece çok hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz.Gübreyi çok miktarda vermeyin.
lerdemir
22-07-2009, 13:17
Potasyum nitratlı gübre mi? Onu nasıl ve nereden bulacağız?
Bende MAP gübresi var, üre var, N-P-K 20-20-20 var; bunlar o olur mu?
Ayrıca fosfor yoğunluklu yaprak gübresi de var. 20-20-20 hariç hepsi az miktarda mevcut.
Elimdekilerden herhangi biri o Potasyum nitratlı gübrenin yerini tutmaz değil mi?
hocam100
22-07-2009, 14:41
olur zaten hepsi de aynı fosfor çiçeği için,azot gelişimi, diğeri de çoğalması için olabilir.Potasyum nitrat suda eridiği için bunu yazdım ama diğerleri de olabilir.
[QUOTE=lerdemir;466634]Potasyum nitratlı gübre mi? Onu nasıl ve nereden bulacağız?
N-P-K 20-20-20 var; bunlar o olur mu?
QUOTE]
NPK 20 20 20 olur.
lerdemir
27-07-2009, 10:15
Tamamdır o zaman; zaten düzenli olarak (2-3 haftada bir, çok düşük dozlarda) NPK 20-20-20 ile suluyorum bitkileri.
Bilgi için çok teşekkür ederim Sn.hocam100 ve Sn.kgursan.
zeynep örenk
28-07-2009, 09:13
Bahçeye güneşe pekte iyi olmayan toprağa diktiğim bir alay sümbülteber çıktı. Çiçekler muhteşem. Güneş çok başarılı. Gün gözü ile işte olduğum için vazoya alıyoruz. Komşularada verdik. Herkes duacı. Koku çok başarılı. Sağolun Mevlüt Bey...Beklemeye değdi.
hocam100
28-07-2009, 12:34
Zeynep hanım ben de çiçeklere olan ilginize alakanıza ve sabrınıza teşekkür ederim.
2 tane sümbülteberim hala açmadı oysa ki yaprak çıkaralı nerdeyse 5 ay oluyor. Sadece yaprak çıkarıyorlar, acaba neyi eksik yapıyorum? Düzenli olarak sulanıyorlar, güneş gören bir balkondalar arada bir gübre de veriyorum. Çok ilgi alakadan şımarmış olabilirler mi acaba? :(
hocam100
28-07-2009, 12:57
Züheyla hanım resmini yayınlamanız mümkün mü? Bakalım ona göre önerimiz olacak.
Benimde bol yapraklı 3 yıldır açmayan zümbülteberlerim var. Bu yıl toprağını ve saksısını değiştirip yeniden ekmiştim. Yinede açmadılar.
Ben de tam Lerdemir'e nispet yapmaya hazırlanıyordum ki :( üç soğanımdan biri üç yaprak çıkarmışken, saksı kazaya uğradı, tepetaklak oldu, üç yaprak kırıldı.
Eeee! soğanlar nerede?
Onlar da sıcak ve rutubetli toprakta çürümeye başlamışlar, hatta biri kaybolmuş bile.
Ühüüü ühü!
Kalan iki soğanı çıkardım, biri alttan yumuşamış, diğeri biraz daha sağlamca gibi.
Odun kömürü tozuna bulayıp yeniden dikmeyi düşünüyorum.
Ne yapayım dersiniz?
Sayın Hocam100 çiçek açmayan sümbülteberimin linkini ekliyorum, teşekkur ederim. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=472761&postcount=19
hocam100
01-08-2009, 17:18
Sümbülteberinizi ikinci yıl ayırmayıp öylece ekmişsiniz güç yetiştiriremediğinden açamamış. Seneye ayırıp ekin açacaktır.
Ama bu ikinci yılı değilki ilk yılı, ocak ayında almıştım. Ama saksıda 2 soğan var.
hocam100
01-08-2009, 20:27
O zaman güneş gören yere koyun bakalım güneşi çok görsün.Eylüle açacaktır.
Bu sene benim saksıdaki sümbülteberlerim 5 adet açtı.
Darısı açmayanların başına..
96091
Sn Hocam100,sümbülteberlerimin ikisi tomurcuk verdi.Bir saksı dolusu yaprak oldu artık açmaz derken sürpriz oldu.Şimdi de açsa da koklasam diye sabısızlanıyorum.Resim çektim ama daha yükleyemedim.Açınca hepsini birden yükleyeceğim.Sevgiler.
hocam100
02-08-2009, 12:28
Hazan hanım tebrik ederim, bu çiçek gibi nazlı bir çiçek görmedim doğrusu ama sizinki açmış. Kokusunu da koklar ona göre de yorum yaparsanız sevinirim çünkü kokusu da muhteşem.
hocam100
02-08-2009, 12:30
Bu sene benim saksıdaki sümbülteberlerim 5 adet açtı.
Darısı açmayanların başına..
96091
Bir lira resminiz gerçekten mükemmel yarışmaya soksanız kazanırsınız.Harika bir çekim olmuş.Tebrikler size.
Sebahattin Sargın
02-08-2009, 12:34
Sümbülteberim çok iyi bir şekilde gelişip tomurcuk vermişti, fakat şimdi tomurcuklar açmadan düşüyor. Bunun sebebi nedir Sevgili Hocam100?
Sevgili Sebahattin,
Bu sümbülteberi nereden temin edeceğimi bana açıklar mısın?
Çok beğeniyorum,bir de Borum sıcaklarına dayanır mı?
Bu gün veri tabanı sayfasını keşfettim ama sana sormak kolayıma geldi.
Sen iyi bir öğrencisin,öğretmenine yardım edersin sanırım.
Sevgilier..
Sebahattin Sargın
02-08-2009, 12:42
Değerli Öğretmenim;
Bu güzel çiçeğe ulaşmamızı Sevgili Hocam100 sağladı, kendisi ile irtibata geçerseniz size de bu konuda yardımcı olacaktır. Soğanlı bitki satışı yapıyor ürünlerinden çok memnunum öğretmenim ;)
Sevgiler ;)
Teşekkür ederim,ulaşmaya çalışacağım. Veri tabanını aradım Sümbülteberi bulamadım.
Azimle çalışmalarıma davam ediyorum.
Sebahattin Sargın
02-08-2009, 13:25
Sümbülteber sıcaklara dayanıklı ve bol suyu seven bir bitki, saksıya ekecekseniz saksının geniş olması önemli. Tomurcukları açmadı ama çok güzel bir kokusu var gene de, yetiştirmeyenlere tavsiye ederim...
Sevgiler ;)
hocam100
02-08-2009, 18:56
Sümbülteberlerrimin bahçesinden eklediğim fotoğrafları yayınlıyorum.Deneme yaptım 6 değişk yere ektim bu yıl bakalım hangisinden verim elde edeceğim.
hocam100
02-08-2009, 23:55
Sümbülteberim çok iyi bir şekilde gelişip tomurcuk vermişti, fakat şimdi tomurcuklar açmadan düşüyor. Bunun sebebi nedir Sevgili Hocam100?
Aşırı sıcaktan ya da su az verilmesinden kaynaklanıyor.
486 no.lu mesaj hakkında fikri olan yok mu?:(
Sayın Balıkcı
Kömür tozu ve oksijenli suyla sulamak soğanları kurtarabilir.
Havalar sıcak, su tutmayan toprakta belki çürüme engellenebilir.
Çürüse de dert etmeyin nasılsa kökü bizde.
hocam100
03-08-2009, 18:56
Balıkçı bey üzülme çürüse de bizde bir bahçe var sana göndeririz.Dediğinizi yapın bakalım inşallah çürümezler.
acemifüsun
07-08-2009, 01:01
Sünbülteberim tam açmaya hazırlanırken tomurcuğu kurumuş, aceba neden olmuştur,ne yapmam gerekir? Yardımcı olursanız sevinirim.
hocam100
07-08-2009, 18:38
Aşırı sıcak ve havanın kuruluğundan kaynaklanıyor.Eğer suyunu da geciktirmiş iseniz bu durum başınıza gelebilir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.