View Full Version : Deşti Ürünler (susuz yetişen domates, karpuz, kavun)
bahtiyar02
22-06-2011, 21:59
Sevgili bahtiyar02 çok geçmiş olsun. Bol bereketli bir yaz diliyorum. Deşti domatesler abimin bahçesinde ilk dikildiklerinde can suyu verildi, daha sonra sadece yağmurlarla sulandılar. Oldukça geliştiler, size mutlaka bilgilerini ve fotoğraflarını vereceğim. Karpuzları yerinde çimlendirmek gerekiyormuş, onda maalesef hiç başarı olmadı. Saygılar.
Sevgili acemifüsun;Çok teşekkür ederim.
Deştilerin durumuna çok sevindim;) Karpuzlar konusunda üzülmeyin yine tohum gönderirim.
Emre İlhan
23-06-2011, 11:18
Maşallah, yanarım yanarım. Fidelerimin yandığına yanarım. :(
Bahtiyar abicim, senin fideler nasıl? Üçüncü kez diktiğini yazıyordun bir aralar. :(
bahtiyar02
23-06-2011, 12:38
Maşallah, yanarım yanarım. Fidelerimin yandığına yanarım. :(
Bahtiyar abicim, senin fideler nasıl? Üçüncü kez diktiğini yazıyordun bir aralar. :(
Evet 3. fidelerden tek fire veren yok;) Bu yıl tek güvencem onlar. Biraz küçüklerdi ama sağlıklılar.
Saygılar
Konuyu görünce forumu baştan sona okudum. inşallah bu seneki deştilerde geçen seneki gibi verimli olur. Yalnız bahtiyar abi bu seneki deştilerin fotoğrafını hiç çekmemişsin .Bu seneki deştilerin de resmini gösterir misin? Şu an nasıllar merak ettim. Ayrıca abi bu seneki tohumlardan bana da gönderir misin? Babamların Kırşehir'de kıraç tarlası var. Kenarlarına eksinler. Bu arada tarlan için çok üzüldüm abi, umarım devlet çiftçilerin bu gibi zararlarını(afetlerden dolayı meydana gelen zararlarını) karşılar...
bahtiyar02
24-06-2011, 07:07
Konuyu görünce forumu baştan sona okudum. inşallah bu seneki deştilerde geçen seneki gibi verimli olur. Yalnız bahtiyar abi bu seneki deştilerin fotoğrafını hiç çekmemişsin .Bu seneki deştilerin de resmini gösterir misin? Şu an nasıllar merak ettim. Ayrıca abi bu seneki tohumlardan bana da gönderir misin? Babamların Kırşehir'de kıraç tarlası var. Kenarlarına eksinler. Bu arada tarlan için çok üzüldüm abi, umarım devlet çiftçilerin bu gibi zararlarını(afetlerden dolayı meydana gelen zararlarını) karşılar...
Çok teşekkür ederim.Bu yılkı bahçe ürünlerini özellikle 2. kez dikilen deşti domatesler ve ekilen karpuz ve kavunların resimlerini 26.06.2011 pazar günü itibariye çekeceğim. Bu yılkı deştilerden de tohum alacağımızı umuyorum tabi tabiyat ana süpriz yapmasa.
Saygılar
bahtiyar abi şu an üniversitelerde bu tohumlarla ilgili çalışmalar yapılıyor mu? yapılmıyorsa birkaç üniversiteye bence tohumlardan gönder çalışma yapsınlar. Neyse pazar günkü resimleri bekliyorum. İyi akşamlar...
himone. Malesef üniversiteler söylediğin gibi gönderilen ürünler hakkında bir işlem yapmıyorlar. Gelen tohumları da alıp çöpe atabilirler. olan caanım tohumlara olur.
O yüzden Türkiye'deki üniversitelerde bilimsel makale sayısı çok kötü. Deney olmayan üniversitelerde zaten makalede beklenemez.
bahtiyar02
25-06-2011, 21:01
Sevgili himone ve sevgili h.ışık;
Üniversitelerin geneli bu işlere uğraşmadığı gibi tohumların genetiğiyle oynanır hazır elimizdeki tohumnlardanda oluruz.
Biz bize yeteriz.Herkes ürettiği sağlam ve sağlıklı tohumları paylaşırsa elimizde eskisi gibi tohum bulunacaktır.
Saygılar
bahtiyar02
27-06-2011, 09:34
Sevgili dostlar bu yıl deştiler konusunda sanırım şanssız yılım.Yaklaşık 25-30 adet sonradan diktiğim fidanım ve annemin getirdiği yeni tür iri deşti domates fidanlarından kalan 2 adet fidan bunlara tabiri caizsse gözüm gibi bakıyorum nedenmi? yeni bir tür olduğu için. Deştilerin en güzel özelliklerinden biriside fire vermeden yetişmeleri.Pazar günü yeni deştileri buğday anızının yerini sürdürüp diktik.İşin ilginç yanı yaz mevsimine olmamıza rağmen toprsk nemliydi.Buda özellikle deştiler için çok güzel.
Saygılar
Çok sağlıklı gözüküyorlar. O sıcağın altında, susuz bir şekilde durup da yaprakları resimlerdeki gibi duran başka domates var mıdır bilmiyorum.
Bamyalar, kabaklar nasıl bahtiyar abi...
bahtiyar02
28-06-2011, 13:35
Çok sağlıklı gözüküyorlar. O sıcağın altında, susuz bir şekilde durup da yaprakları resimlerdeki gibi duran başka domates var mıdır bilmiyorum.
Bamyalar, kabaklar nasıl bahtiyar abi...
Çok teşekkür ederim.Bamya doludan telef oldu. Gelecek yıl nasipse.
Bu resimdeki deştiler arkadaşın bahçesine ilk diktiklerimiz.Evime yakın bahçesi. Onun tarlasında yapılan analizler sonucunda demir eksikliği varmış.Ayrıca toprak su tutmadığı gibi hemen kuruyor.Umarım deştilerden ürün alabiliriz.
Saygılar
MeyveliTepe
28-06-2011, 21:29
229261
Genelde bu durumdalar. Yaprak ve dalları bu kadar yoğun olmayanlarda şimdilik ceviz kadar domates bağladı. Böyle olanlar çiçekte. Henüz hiç su verilmedi, iki kere az yağmur gördü.
bahtiyar02
28-06-2011, 22:33
229261
Genelde bu durumdalar. Yaprak ve dalları bu kadar yoğun olmayanlarda şimdilik ceviz kadar domates bağladı. Böyle olanlar çiçekte. Henüz hiç su verilmedi, iki kere az yağmur gördü.
Maşallah gayet sağlıklı görünüyor.Yağmurun yağması bitki içinde ek ömür gibi. Deştilerde en büyük tehlike kuru sıcaklar. Sizin tecrübelerinize ve tavsiyelerinize dayanarak koailin kilimi kullandınız? Yapraklarda kile benzeyen biryeş var.
Saygılar
yarenimex
28-06-2011, 23:53
Sevgili yarenimex;
Çok teşekkür ederim. Adınıza çok sevindim. Denizli deştilerinin tadı ve görüntüsünü bende şimdiden merak ediyorum.
Genel mahiyette ortak özellik;Deşti domateslerin hızlı çimlendikleri ve çimlenme oranının yüksek olması. Diğer özellikleri eklemeye devam edeceğiiz.
Saygılar.
Deşti domateslerde meyvelerin ilki göründü, bol miktarda da çiçek var. İki kök deşti karpuzumun ikisi de kol atıp çiçek açtılar, karpuzlarını merakla bekliyorum. Sevgili Bahtiyar02 ilk fırsatta fotoğraflamaya da çalışacağım..
Bahtiyar bey bahçeniz,ürününüz bol bereketli olsun. Hepsi çok iyi görünüyor.
Benim deşti fidelerini dolu mahvetmiş.Ben henüz görmedim ama, Babam umut yok diyor.
Bu yıl elma ve ceviz de aynı durumda. Babam ikisinde de hiç meyve yok diyor.
bahtiyar02
29-06-2011, 08:12
Sevgili yarenimex; Adınıza çok sevindim. Tamamen susuzmu yetiştiriyorsunuz yoksa ara sırada olsa su veriyormusunu?
Sevgili agozce;Üzüldüm. Dolu tüm fidanı öldürmüşmü yoksa tahripmi etmiş? Neden soruyorum derseniz fidan canlı ise tekrar filizlenir.
Saygılar
umutyolcusu
29-06-2011, 18:16
Ben de deştileri köye gönderdim ama annem bardaklara yazmama rağmen çeşit çeşit domatesi aynı yere dikmiş.Anlayacağınız benim deştiler normal domates gibi sulanarak büyüyorlar.Bu şekilde yetişip tohumu alınırsa,bu tohumlardan gelecek yıl susuz yetiştirilebilir mi,deşti özeliği bozulur mu acaba?
bahtiyar02
30-06-2011, 08:11
Ben de deştileri köye gönderdim ama annem bardaklara yazmama rağmen çeşit çeşit domatesi aynı yere dikmiş.Anlayacağınız benim deştiler normal domates gibi sulanarak büyüyorlar.Bu şekilde yetişip tohumu alınırsa,bu tohumlardan gelecek yıl susuz yetiştirilebilir mi,deşti özeliği bozulur mu acaba?
O tür şeyler çoğumuzun başına gelmiştir.Örnek; 6-7 Çeşit karpuz tohumunu ayırmış listelerken ne olduysa bir yere kadar gitmem gerekti. Döndüğümde ne göreyim hanım tohumları aynı kaba koymuş:mad: gerekçe benim tohumları ortada bıraktığım ve savunma ne olmuş hepsi karpuz çekirdeği ne fark eder:dilli: Sorunuza gelince deşti domatesleri siz ayırt edebilecekmisiniz? Sulanan deştiler haliyle diğerlerinden domatesleri biraz daha iri olur.Ayrıca fidan oturak türden yayılımcı görüntüsü alır. Tohumları ayıklayabilirseniz yetişir sanırım. Ben denemedim.
Saygılar
umutyolcusu
30-06-2011, 13:56
Hiç orasını düşünmemiştim ama sizin geçen yıl paylaştığınız fotoğraflara bakarak tanımaya çalışacağım.Annemler genel olarak salçalık domates ektiler armut domates yani,onlardan farklı olanlara bakacağız artık.Sanırım deştiler daha yuvarlak oluyor.Deneyip göreceğiz demekki.Teşekkürler.
diğer deşti sahipleride fotoğrafları paylaşırsa bölgeler arasındaki farkları görebiliriz... Şu an Kocaeli de bulunan deştiler baya büyük gözüküyor.
Bahtiyar abi ddomatesler çıkmış gözüküyorda karpuzlar çıktı mı?
bahtiyar02
01-07-2011, 12:50
Bahtiyar abi ddomatesler çıkmış gözüküyorda karpuzlar çıktı mı?
Bu bölgede henüz erken. Ancak erken dikilenler doluya maruz kalmasaydı belki ham karpuzları görebilirdik.:rolleyes:
Saygılar
mavikartal5
01-07-2011, 21:04
sayın bahtiyar,
internette gezinirken aşağıdaki bilgiye ulaştım. okuyunca inanın aklıma doğrudan siz geldiniz.
saygılar
http://www.bitkitohum.com/2011/06/kyamet-tohum-bankas-gercek.html
bahtiyar02
02-07-2011, 20:20
sayın bahtiyar,
internette gezinirken aşağıdaki bilgiye ulaştım. okuyunca inanın aklıma doğrudan siz geldiniz.
saygılar
http://www.bitkitohum.com/2011/06/kyamet-tohum-bankas-gercek.html
Umarım linkte belirtilen GDO ürünler karşı olanlardan birisi olarak hatırlamışsınızdır.;) Kaldıki bırakın gdo'lu ürünleri hormonlu ürünlere karşı birisi olarak organik birşey dahi bahçemde kullanmadım. Kullanmamayada gayret ediyorum.
Saygılar
yarenimex
02-07-2011, 21:56
Bu bölgede henüz erken. Ancak erken dikilenler doluya maruz kalmasaydı belki ham karpuzları görebilirdik.:rolleyes:
Saygılar
Ham karpuzlara çok az kaldı sayın Bahtiyar02. Karpuzlar kol attılar ve çiçekteler. İnşallah yakında karpuzların da domateslerin de fotoğraflarını paylaşma fırsatı bulurum..
Ham karpuzlara çok az kaldı sayın Bahtiyar02. Karpuzlar kol attılar ve çiçekteler. İnşallah yakında karpuzların da domateslerin de fotoğraflarını paylaşma fırsatı bulurum..
Sayın yarenimex, hepimiz bekliyoruz. Bu sene karpuzlar ve domatesler nasıl olacak diye...
bahtiyar02
05-07-2011, 09:34
Sevgili yarenimex:
Umarım hepside tutar.Bu arada tohumları nereye ektiniz? uyguladığınız farklı bir uygulama oldumu? Gelişimleri ne durumda? paylaşırsanız sevinirim.
Saygılar
deşti domateslerin fotografını görsem Gesi bağlarına gidince babamın karıştırarak ektiklerinin arasında varmı diye hepsini tek tek kontrol ederim. Ayırt edici fotoları beklerim.
bahtiyar02
07-07-2011, 14:45
deşti domateslerin fotografını görsem Gesi bağlarına gidince babamın karıştırarak ektiklerinin arasında varmı diye hepsini tek tek kontrol ederim. Ayırt edici fotoları beklerim.
Gittiğinizde resim çekip eklerseniz hep birlikte gelişimlerini ve durumları hakkında fikir yürütebiliriz.
mavikartal5
07-07-2011, 20:07
Umarım linkte belirtilen GDO ürünler karşı olanlardan birisi olarak hatırlamışsınızdır.;) Kaldıki bırakın gdo'lu ürünleri hormonlu ürünlere karşı birisi olarak organik birşey dahi bahçemde kullanmadım. Kullanmamayada gayret ediyorum.
Saygılar
sayın bahtiyar02,
zaten derdim o tür ürünler değil. sizin gibi doğal tarımsal üretim sonucu oluşan ürünlerin peşindeyim. yazdığımın veya sizin söylediğinizin aksine bir tavır da geliştirmem.
saygılar
bahtiyar02
08-07-2011, 13:58
sayın bahtiyar02,
zaten derdim o tür ürünler değil. sizin gibi doğal tarımsal üretim sonucu oluşan ürünlerin peşindeyim. yazdığımın veya sizin söylediğinizin aksine bir tavır da geliştirmem.
saygılar
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Saygılar
yarenimex
09-07-2011, 11:18
Sevgili yarenimex:
Umarım hepside tutar.Bu arada tohumları nereye ektiniz? uyguladığınız farklı bir uygulama oldumu? Gelişimleri ne durumda? paylaşırsanız sevinirim.
Saygılar
Ben de heyecanla hepsinin tutmasını istiyorum. Tohumları önce bardaklara ektim, soğuk serada büyüttüm ve minik goji bağımın içine şaşırttım. Özel bir işlem yapmadım.Sulanmayacakları için deşti domates fidelerinin sıra sonuna ektim, ve sadece domates fideleriyle beraber dip doldurması yaptım bir kez. Biraz otlanma var bu günlerde, çapalarken bir dip doldurması daha yapacağım.Gelişimleri gayet iyi gibi, kollar nereyse birer metre civarında ve dörder beşer tane oldu. Domateslerde yeşil deştileri görmeye başladık, umarım yakında karpuzları da göreceğiz. Karpuzlar görününce de fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.
bahtiyar02
09-07-2011, 12:17
Ben de heyecanla hepsinin tutmasını istiyorum. Tohumları önce bardaklara ektim, soğuk serada büyüttüm ve minik goji bağımın içine şaşırttım. Özel bir işlem yapmadım.Sulanmayacakları için deşti domates fidelerinin sıra sonuna ektim, ve sadece domates fideleriyle beraber dip doldurması yaptım bir kez. Biraz otlanma var bu günlerde, çapalarken bir dip doldurması daha yapacağım.Gelişimleri gayet iyi gibi, kollar nereyse birer metre civarında ve dörder beşer tane oldu. Domateslerde yeşil deştileri görmeye başladık, umarım yakında karpuzları da göreceğiz. Karpuzlar görününce de fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.
Sevgili yarenimex;
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Saygılar
Fotoğraflarını da gönderirseniz çok güzel olur. Merak ediyoruz çünkü. İyi günler...
Değerli deşti domatesi yetiştiricileri, bende ankara yenikentte küçük bir arsa aldım buraya 30 fide Ayaş domatesi 30 fidede biber fidesi ektim, ama gelin görünkü arsanın suyu olmadığından her hafta 2 kez arabada bidonlarla su taşımaktan 3 kez lastik pattatım. fidalarıda 1 hafta sulamayınca yapraklarını büküyor, o görüntü inanın beni vijdan azabı çektiriyor dogru en yakın çeşmeye gidip budonlarla su taşıyarak tekrar canlanıyorlar. Buradaki forumdaki yazılanları tek tek okudum inanın çok sevindim Deşti domatesi üretildiğini duyunca. Sizlerden ricam yeni mahsulünüzden Deşti domatesi, acuz, karpuz ve kavun tohumlarından ekebilmem için bana yardımcı olacak birileri vardır inşallah. bahtiyar02 abim sonbaharda inşallah bana yeni tohumlarından gönderebileceğini msn de söyledi sevinçten havalara uçtum inanın. Başka susuz yetiştirebileceğim bu tür tohumu elinde olan varsa lütfen banada göndersinler. Şimdiden Teşekürler bahtiyar02 abi
bahtiyar abi ne oldu deştilere?
umutyolcusu
04-08-2011, 21:53
Desenize Bursa'daki deştiler sulanarak büyüyor:)
Ben de hala benim deştileri görmedim.Köye gidebilirsek ve deştileri diğer domateslerden ayırabilirsem fotoğraflarım inşaallah.
dağ çiği
05-08-2011, 00:58
Deşti domateslerim şu anda kızardılar verimleride yüksek. Çeri domates gibiler birde iri olsaydılar harika olucaktı.
bahtiyar02
07-08-2011, 08:53
Deşti domateslerim şu anda kızardılar verimleride yüksek. Çeri domates gibiler birde iri olsaydılar harika olucaktı.
Deştilerinizin görüntüsü sanki sulanmış görüntüsünde. Sanırım nem nem ve çiğ fazla olduğundan gelişimleride boylarına olmuş. Dediğiniz gibi keşke biraz daha iri olabilseler.Benim de özellikle iri türlerini araştırdığımdan emin olabilirsiniz.
Tüm dostlara sevgiler saygılar.
mavikartal5
07-08-2011, 21:38
sayın bahtiyar02
tohum ıslahçılarının yaptığını yapmam gerek diye düşünüyorum. örneğin, sadece domatesleri 2x2 metrekarelik bir alana ekin, tohumlukları da en orta bölümünden alın. belki birkaç yıla kadar meyve iriliği ve tane sayısı artar diye düşünüyorum. şimdilik bu konuyu araştırma halindeyim.
saygılar
bahtiyar02
08-08-2011, 22:03
sayın bahtiyar02
tohum ıslahçılarının yaptığını yapmam gerek diye düşünüyorum. örneğin, sadece domatesleri 2x2 metrekarelik bir alana ekin, tohumlukları da en orta bölümünden alın. belki birkaç yıla kadar meyve iriliği ve tane sayısı artar diye düşünüyorum. şimdilik bu konuyu araştırma halindeyim.
saygılar
Ben tohumların kesinlikle olduğu gibi kalmasını tercih ederim.Amacım tamamen orjinal tohum ve ürün. Deşti ürünlerde amaç üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Sizin düşünceniz bana göre Altın yumurtlayan kazı kesmek.;)
Saygılar
umutyolcusu
09-08-2011, 21:20
Ben deştileri görmeye gidemedim ama onlar bana geldi:)
İşte benim ektiğim,annemlerin bakımını yaptığı ve ailece yediğimiz deştiler:rolleyes:
smarty17
09-08-2011, 21:23
Deşti sebze tohumlarını nereden temin ederim ?
umutyolcusu
09-08-2011, 21:35
Sezon sonu tohum paylaşımları olur,henüz tohum alıp kurutmadık,hatta bazılarınınkiler olgunlaşmadı bile,takip ederseniz deşti tohum paylaşımından sizinde payınıza düşer:)
mavikartal5
10-08-2011, 21:55
Ben tohumların kesinlikle olduğu gibi kalmasını tercih ederim.Amacım tamamen orjinal tohum ve ürün. Deşti ürünlerde amaç üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Sizin düşünceniz bana göre Altın yumurtlayan kazı kesmek.;)
Saygılar
sayın bahtiyar02
siz beni karıştırtınız galiba tohumcularla? ben tohumcuları desteklemiyorum. yani siz ekeceğinizi yine aynen ekin, ekin de bir de 2x2 metrelik bir yere sadece domates ekin ve tohumlukları da bunun tam ortasından alın diye söylüyorum. zaten sizi yeterince tanıdım ticari kaygınız yok çok şükür. amacım sadece elimizdeki ürünleri kendi kendimize ıslah edebilir miyiz diye söylüyorum. elimizdekileri, hiçbir kimyasal veya biyolojik incelemeden geçirmeden, salt doğal ortamda nasıl daha iyi değerlendirebiliriz diye düşünüyorum.
sizi tanıdığım şu ana kadar yaptıklarınızı da takdir ediyorum, zira siz de tohumculardan/kimsayallardan/biyoteknolojiden/enzimlerden uzak duran değerli bir vatandaşsınız gözümde. tebrik ve teşekkür ediyorum.
saygılar
bahtiyar02
12-08-2011, 21:23
Ben deştileri görmeye gidemedim ama onlar bana geldi:)
İşte benim ektiğim,annemlerin bakımını yaptığı ve ailece yediğimiz deştiler:rolleyes:
Maşallah. Adınıza çok sevindim.Saygılar
bahtiyar02
12-08-2011, 21:26
sayın bahtiyar02
siz beni karıştırtınız galiba tohumcularla? ben tohumcuları desteklemiyorum. yani siz ekeceğinizi yine aynen ekin, ekin de bir de 2x2 metrelik bir yere sadece domates ekin ve tohumlukları da bunun tam ortasından alın diye söylüyorum. zaten sizi yeterince tanıdım ticari kaygınız yok çok şükür. amacım sadece elimizdeki ürünleri kendi kendimize ıslah edebilir miyiz diye söylüyorum. elimizdekileri, hiçbir kimyasal veya biyolojik incelemeden geçirmeden, salt doğal ortamda nasıl daha iyi değerlendirebiliriz diye düşünüyorum.
sizi tanıdığım şu ana kadar yaptıklarınızı da takdir ediyorum, zira siz de tohumculardan/kimsayallardan/biyoteknolojiden/enzimlerden uzak duran değerli bir vatandaşsınız gözümde. tebrik ve teşekkür ediyorum.
saygılar
Çok teşekkür ederim sizin gibi duyarlı bir dost edindiğim için. Bu yılki deştilerin durumu gayet güzel.Hatta biraz daha iri bir buldum.Bu yıl inşallah sizin gibi dostlarla paylaşmak mümkün olur.
Saygılar
yarenimex
17-08-2011, 22:21
Sevgili Bahtiyar02, fotoğraf sözümü yerine getirmekte elimde olmayan nedenlerden oldukça geciktim.Umarım kusuruma bakmazsınız. Deştilerden hem verim hem lezzet olarak son derece memnun olduğumu belirtmek isterim.O kadar ki fazlasından salça yapmayı deniyorum.Karpuzların henüz tadına bakmadık, çünkü kabakken kesip tohum zayi etmek istemiyorum. Şu an sekiz adet karpuz var iki kökende.Büyüklükleri de fena değil..
Merhabalar
Eğer elinizde adıyaman deşti domates tohumu varsa bende istiyorum, lütfen bu çok önemli benim için, sonuçtan haberdar edermisiniz
umutyolcusu
18-08-2011, 10:24
Sezon sonu tohum dağıtımı yapılacaktır,forumu takip ederseniz tohum paylaşımından deşti tohum alabilirsiniz.Anladığım kadarıyla susuz yetiştireceksiniz.O zaman avantajlı ama sulayarak yetiştirecekler için tavsiye etmiyorum.Domatesler çeri büyülüğünde.
Sezon sonu tohum dağıtımı yapılacaktır,forumu takip ederseniz tohum paylaşımından deşti tohum alabilirsiniz.Anladığım kadarıyla susuz yetiştireceksiniz.O zaman avantajlı ama sulayarak yetiştirecekler için tavsiye etmiyorum.Domatesler çeri büyülüğünde.
Domatesler küçük ama çok verimli.Hiç durmadan domates veriyor.
umutyolcusu
18-08-2011, 15:16
Açıkçası ben hala gidip göremedim domates fidelerimi.Annemler meyvelerinden getirdi ve bana kızmışlar bu domatesleri ektirdim diye.O yüzden susuz yetiştirmeyecekleri uyarayım dedim.Bahtiyar bey daha iri bir cinsini bulduğunu yazmıştı,hayırlısı bakalım.
bahtiyar02
18-08-2011, 20:50
Sevgili yarenimex;
İnanın beni çok mutlu ettiniz. Çok güzel deştiler ve karpuz Ellerinize yüreğinize ve emeğinize sağlık.Deştiler Denizli'yi sevdi.Bol ürünler.
Sevgiler saygılar
bahtiyar02
18-08-2011, 20:58
Benim deşti domatesleri süpriz olarak ekleyecektim.İşte deşti domates ve karpuzlar
bahtiyar02
18-08-2011, 21:01
Deşti karpuzların şimdiki durumlarından bazıları.İri deşti domateslerimiz.
Saygılar
mavikartal5
18-08-2011, 21:36
yıllar yıllar önce...
arkadaşımın evine gittim, epeyce de bahçesi vardı. girdim elimle bir bıçakla. kıpkırmızı gördüğüm karpuzlardan hiçbirini koparmadan en az 10 tanesinden birer dilim kesip kesip yedim. şimdi diyeceksiniz nasıl kırmızı?
karpuzlar susuzluktan çatlamış kırmızı kırmızı görünüyor. durur muyum? tabi ki yiyeceğim.
tadları mı? ohh, şeker gibi. susuz karpuzlar, diğerlerine göre daha tatlı.
saygılar
yarenimex
18-08-2011, 22:51
Sevgili yarenimex;
İnanın beni çok mutlu ettiniz. Çok güzel deştiler ve karpuz Ellerinize yüreğinize ve emeğinize sağlık.Deştiler Denizli'yi sevdi.Bol ürünler.
Sevgiler saygılar
Mutluluğunuz daim olsun sevgili Bahtiyar02. Deştiler Denizli'yi sayenizde gördü sevdi, varolun sağolun. Hepimiz emek harcıyoruz, emek harcayan herkesin ürünü bol olsun..
Arkadaşlar deşti domates tohumunu nasıl temin edebiliriz, lütfen yardımcı olun. Bahtiyar bey bizim gibi yeni üyeler için bir kolaylık yapamaz mısınız. En azından sizden alan arkadaşlar da bize yollasın.
bahtiyar02
23-08-2011, 21:04
Merhaba dostlar; 2011 Yılının ilk deşti yerli karpuzunun tadına baktık.Boyuna göre çok sulu,tatlı şeker oranı yüksek ve lezetli;)
bu tohumlardan Bursa' ya göndermişmiydiniz
bahtiyar02
07-09-2011, 10:07
bu tohumlardan Bursa' ya göndermişmiydiniz
Yanılmıyorsam gönderdim.:confused:
bahtiyar02,
uzun zamandır söylediğim üzere kayseri'ye bayramda gittim. Babamın tarlada yetiştirdiklerinden taze taze koparıp yedim. Ayrıca dalından koparıp yemenin eşsiz mutluluğunu tattım.
o kadar çok domates türü vardı ki deştileri ayırt etme gibi bir durum sözkonusu olmadı. Zaten tohumlar ekildi ekileli diğer domateslerle birlikte sulanarak yetiştirilmişler. Ayırt edebilmek mümkün değil.
Ürünlere devam. domateslerin içerisinde deşti türleri bulamadım. bu arada fotograflarda bulunmayan ayaş domatesine benzer ceviz büyüklüğünde domatesler vardı onlar olabilirmi?
Konuyla ilgisi olmasa da dalındayken kavunların olgunlaştıkları nereden anlaşılır. bilginiz var mı?
emeklerinize sağlık cok faydalı bilgiler bunlar tohumlarından nasıl elde edebilirim
Merhaba,
Bursa' da tohum temin edebileceğim biri var mıdır acaba? veya Bursa dışından nasıl temin edebilirim. Tohum verme konusunda çok seçici olduğunuzu mesajlarınızdan görüyorum. Su olmayan bir tarlada hobi olarak sebze yetiştirmeye çalışıyoruz ve çevremizde de bizim gibi bir çok arkadaşımız var. Tohumları çevremizde yaygınlaştırmak bizim için hem bir zorunluluk hem de keyifli olacak. Saygılar,
bahtiyar02
13-09-2011, 21:52
Ürünlere devam. domateslerin içerisinde deşti türleri bulamadım. bu arada fotograflarda bulunmayan ayaş domatesine benzer ceviz büyüklüğünde domatesler vardı onlar olabilirmi?
Konuyla ilgisi olmasa da dalındayken kavunların olgunlaştıkları nereden anlaşılır. bilginiz var mı?
Babanızın ellerine emeğine sağlık.Bizde Kavun ve karpuz çeşitleri olgunlaştığı zaman meyvenin sap kısmı suyunu çekmiş bir görüntü veriyorsa olgunlaşmıştır demektir.Sizin kavun çeşidi ankaranın deşti kavunu bende çok severim.Sevgili dostlarımdan Minarislim bana süpriz yapıp göndermişti. Bu yıl ne yazık dolu telef etti.Gelecek seneye denemeye devam.
Saygılar.
Benim bulunduğum bölgede de su başlıca bir sorun!
Bu yaz denediğim domates, patlıcan, biber, karpuz gibi 8-9 kalem içeren amatör bahçem maalesef verimli olmadı.
Fethiye civarında ikamet etmekteyim. Deşti tohumlardan edinebileceğim veya bana kargo ile gönderebilecek arkadaşlar varsa çok memnum olurum.
Saygılar.
Babanızın ellerine emeğine sağlık.Bizde Kavun ve karpuz çeşitleri olgunlaştığı zaman meyvenin sap kısmı suyunu çekmiş bir görüntü veriyorsa olgunlaşmıştır demektir.Sizin kavun çeşidi ankaranın deşti kavunu bende çok severim.Sevgili dostlarımdan Minarislim bana süpriz yapıp göndermişti. Bu yıl ne yazık dolu telef etti.Gelecek seneye denemeye devam.
Saygılar.
Karpuzlarda sap kısmının orada küçük yaprakçık gibi yeşil uzantılar ve iğne gibi uzayan ve bir yerlere tutunup kıvrılan aksamları var. Yeşil aksam kurumaya başladığında karpuz olmuş demek, biraz daha geçirirseniz içi boşalmaya başlıyor.
Ancak kavunda bunlar yok. Ayrımınıda bilmiyoruz.
Sizin deşti kavunlarn telef olmasına çok üzüldük. Seneye tekrar üretmeyi denersiniz.
yarenimex
15-09-2011, 21:56
Karpuzlarda sap kısmının orada küçük yaprakçık gibi yeşil uzantılar ve iğne gibi uzayan ve bir yerlere tutunup kıvrılan aksamları var. Yeşil aksam kurumaya başladığında karpuz olmuş demek, biraz daha geçirirseniz içi boşalmaya başlıyor.
Ancak kavunda bunlar yok. Ayrımınıda bilmiyoruz.
Sizin deşti kavunlarn telef olmasına çok üzüldük. Seneye tekrar üretmeyi denersiniz.
Sayın H.Işık, karpuzların olgunlaştığını anlamak için biz iki yöntem kullanırız, kökenindeki karpuza fiske vururuz, tok bir ses duyarsak genellikle olgunlaşmıştır.İkinci olarak karpuzun sapının kökenine birleştiği yer civarındaki ipliksi kıvrım kıvrım antenlere( bizim buralarda bıyık derler) bakarız kurumuş veya kahverengi hal almışsa olgunlaştığına karar veririz ve hasat ederiz.Bir de olgun karpuzun kabuğunun üzerinde sis gibi, ham karpuz kabuğunda olmayan, ve parlaklığını gizleyen bir buğu vardır, o da olgunluk testine tabi tutulacak karpuzları bulmanıza yardımcı olur. Kavunlar olgunlaştığında köken bağlantısından kolayca ayrılırlar, ayrıca hafif bir kavun kokusu da duyarsınız, dip kısmına hafifce bastırırsanız yumaşadığını farkedersiniz.Bir de tanıdığınız bildiğiniz bir kavun cinsiyse rengi de sizi olgunların seçiminde yönlendirecektir.
Teşekür ederim yarenimex, herhalde heryerde karpuzda bıyıklara bakıyorlar. kavunlarda başka yöntemlerde bulmak gerek.
Sayın Bahtiyar02;
Güzel eylemlerinizi saygıyla okudum. ALLAH yolunuzu açık, tarlanızı bereketli kılsın inşallah. Dostlarınız da çok, ne mutlu size.
17 yaşıma kadar olan köy yaşantımdan bir cümle size. ''Taşlık tarlada bereket, tadında da doyum olmaz''.
Karpuz tarlasında, ya da pamuk arasındaki karpuzlara yumruk çalıp, aynen resimlerdeki karpuzlarınız gibi olanların göbeğini avuçlardık. Suları üstümüze başımıza aka aka yerdik. Sadece göbeğini ama:)) Bektaşinin dediği gibi ''Buna değmiş, buna değmemiş...'' demedik hiç:)))
Bizim unuttuğumuz o tadları, kokuları, lezzetleri sizler tadıyorsunuz.
Beni 40-50 sene geriye götürdünüz, sağolun.
Başta siz ailenizin tüm fertlerine, saygılar, dostlarınıza selamlar lütfen.
bahtiyar02
09-10-2011, 21:34
Sayın Bahtiyar02;
Güzel eylemlerinizi saygıyla okudum. ALLAH yolunuzu açık, tarlanızı bereketli kılsın inşallah. Dostlarınız da çok, ne mutlu size.
17 yaşıma kadar olan köy yaşantımdan bir cümle size. ''Taşlık tarlada bereket, tadında da doyum olmaz''.
Karpuz tarlasında, ya da pamuk arasındaki karpuzlara yumruk çalıp, aynen resimlerdeki karpuzlarınız gibi olanların göbeğini avuçlardık. Suları üstümüze başımıza aka aka yerdik. Sadece göbeğini ama:)) Bektaşinin dediği gibi ''Buna değmiş, buna değmemiş...'' demedik hiç:)))
Bizim unuttuğumuz o tadları, kokuları, lezzetleri sizler tadıyorsunuz.
Beni 40-50 sene geriye götürdünüz, sağolun.
Başta siz ailenizin tüm fertlerine, saygılar, dostlarınıza selamlar lütfen.
Sevgili mrduran; Tüm iyi dilek ve temmenileriniz için çok teşekkür ederim. Bende sizin tattığınız bu lezzeti elimden geldiğince sizin gibi dostlarla paylaşmaya ve unutturmamaya gayret ediyorum.
Saygılar
bahtiyar02
09-10-2011, 21:49
Bahçemdeki Süs biberlerimden bazıları çok hoşuma gidiyor.Hem görüntü hemde acısı.;)
bahtiyar02
09-10-2011, 21:54
Gelecek yıl tarlaya dikeceklerim arasında ilk sırayı alanlar
yarenimex
10-10-2011, 17:26
Deşti domateslerde verim hala sürüyor, son yağmurdan sonra tazelendiler de ama vakit daraldı artık, yakında erkenci donlardan zarar görme ihtimalleri var..
bahtiyar02
10-10-2011, 19:44
Sevgili yarenimex bizde kasım ve Aralık ayına kadarda kaldığı oluyor.Tabi sıcaklarla bağlı olarak.Havalar serinleştikçe son domateslerin renkleri turuncudan kırmızı rengi alır.
Saygılar.
yarenimex
20-10-2011, 19:37
Deşti domateslerde verim hala sürüyor, son yağmurdan sonra tazelendiler de ama vakit daraldı artık, yakında erkenci donlardan zarar görme ihtimalleri var..
Evet deştilerde bu sezon sona geldik, maalesef erkenci don pırasa,lahana ve yeşil dışındaki tüm sebzeleri öldürdü..
İyi akşamlar Bahtiyar Bey,
2 sezondur ekmiş olduğunuz deşti domates ürünlerinden bahsetmişsiniz.
O kadar da ballandıra ballandıra anlatılıyor ki o tohumlardan ekmeyi istememek elde değil.
Bu kıymetli tohumlardan 15-20 tanecik rica etsem bana da gönderemez misiniz acaba?
Saygılarımla Karamuk,
bahtiyar02
19-11-2011, 09:56
İyi akşamlar Bahtiyar Bey,
2 sezondur ekmiş olduğunuz deşti domates ürünlerinden bahsetmişsiniz.
O kadar da ballandıra ballandıra anlatılıyor ki o tohumlardan ekmeyi istememek elde değil.
Bu kıymetli tohumlardan 15-20 tanecik rica etsem bana da gönderemez misiniz acaba?
Saygılarımla,
Gökhan ERDİNÇ
Sevgili Karamuk; Deşti ürünleri büyüklerimiz tarlalarında bazı yokluklardan örnek su ve zaman yokluğundan yetiştirmiş ve bu döneme kadar getirebilmişler.İnanın ne kadar övülse azdır.Dün yokluklar vardı yarın bizlerde aynı yokluklara maruz kalacağız Başta kendi değerli tohumlarımıza ürünlerimize sahipçmadığımız sürece. Güzelim ülkemiz cennet misali ama ne yazık kıymetini çok az biliyoruz.başta ben olmak üzere bir çok dostumuz ülkemizde olmayan bitki veya tohumları bir şekilde tedarik edip ülkemize kazandırmaya çalışıyoruz.****** kendi tohumlarımızı ve bitkilerimizide çoğaltmaya çalışıyoruz. Bu ticari boyuttada olabilir hobi amaçlıda.Bizler hobi amaçlı yapmaya çalışıyoruz. Forumda paylaşım bölümünü takip ederseniz dşti tohumlardan paylaşan olacaktır.
Saygılar
arkadaşlar deşti domates tohumu temin edebilmek için bekliyoruz. Bu tohum takas etkinliği için elimde kendi yetiştirdiğim herhangi bir tohum yok, satın alıp göndererek insanları aldatmış olmayı da istemem. Acaba başka bir yolu yok mu? Lütfen elinde olan bir arkadaş gönderse olmaz mı. Diğer sezon bizde başkalarına gönderilmek üzere siteye gönderriz ama şu an elimde doğal tohumum yok.
Mustafa Abdal
21-11-2011, 23:15
Selam;
Zahmetlerinizin karşılığı keyif olarak dönüyordur muhakkak.
mutlu ve sağlıklı günler dileklerimle,
bahtiyar02
08-12-2011, 19:50
Selam;
Zahmetlerinizin karşılığı keyif olarak dönüyordur muhakkak.
mutlu ve sağlıklı günler dileklerimle,
Çok teşekkür ederim.Gerçende büyük keyif veriyor.
Saygılar
Gözlemlediğime göre kavunun sapıyla olan birleşim yerinde hafifce kıvrılma oluyor ve kolayca da sapdan ayrılıyor.Çektiğinizde kopmuyorsa bırakın.Zaten o kavun olmamıştır.Yarenimex'in dediği gibi yoğun bir kavun kokusu da oluyor.Yalnız her kavun cinsinde yumuşama olmuyor.
deşti domates saksıda yetişmez mi acaba? yazın 2 ay susuz kalsa yine ürün verir mi?
bahtiyar02
13-02-2012, 00:35
deşti domates saksıda yetişmez mi acaba? yazın 2 ay susuz kalsa yine ürün verir mi?
Deşti domatesler saksıda ancak su ihtiyacı karşılayınca yetişir.Kesinlikle susuz tetişmez.
Bahtiyar abi; deştileri ne zaman ekelim?
bahtiyar02
17-02-2012, 20:56
Bahtiyar abi; deştileri ne zaman ekelim?
Merhaba;
GüneyDoğuda Nisan Mayıs ayları arasında tohumlar ekilir.Fidanlar haziran ayında toprağa dikilir.
Saygılar
Sayın Bahtiyar02 bey;
Deşti domates tohumlarını fide haline getirene kadar yapacağımız işlemler, diğer deşti olmayan tohumlara yapılanlarla aynı mı, yoksa fide haline gelene kadar da su verilmeyecek mi. Ben şöyle anladım.
Tohumlar deşti olmayan tohumlar gibi işlem görerek fide haline getirilecek, esas yerlerine ekilerek, can suyu verilecek bir daha hiç su verilmeyecek. Yanlış anlamışsam lütfen düzeltiniz. Bir de yağmurun yağması, hatta biraz de fazla yağması deşti özelliğinin yitirilmesine neden midir?
Merhaba;
GüneyDoğuda Nisan Mayıs ayları arasında tohumlar ekilir.Fidanlar haziran ayında toprağa dikilir.
Saygılar
Teşekkür ederim Bahtiyar abi. Mart'ın 20'si gibi tüm tohumları ekmeye başlayacağım....
Merhaba Bahtiyar Bey
ağaçlar.net te gezerken tesadüfen sizin sayfanıza ulaştım.Hemen dikkatimi çekti. Tam aradığım yeri bulmuştum.Akşamdan bu saate kadar çalışmalarınızı ve başarılarınızı okudum.Forumun diğer üyelerinin de çalışmalarını heyecanla okudum.
Sizin de bana yardımcı olabileceğinizi umuyorum,şöyle ki elinizde bulunan her türlü deşti tohumlarından bana gönderebilirseniz ( domates,biber,kavun,karpuz kabak vb. ne varsa) çok memnun olurum.Hem bana hem de Çankırı' ya bir iyi- liğiniz olur aynı zamanda tohumları Çankırı'da da denemiş oluruz.
Teşekkür eder,başarılarınızın daim,ürünlerinizin bol olmasını temenni ederim.
Saygılar.
yarenimex
04-03-2012, 19:05
Tohum dağıtımından deşti domates ve karpuz tohumu edinmiş dostların, bu türlerin yetiştilmesi ile ilgili tecrübelerimi paylaşmamı istemeleri nedeniyle , bu türlerin üstadı sayın Bahtiyar02'nin hoşgörüsüne güvenerek aşağıya yazıyorum:
Öncelikle saksıda değil, bahçede yetiştirmeyi düşünün. Çünkü saksı ne kadar büyük olursa olsun illaki sulamak gerekecektir, bir de Red Robin gibi küçük kökenli değil, fazla büyük kökenleri oluyor. Kapalı serası olmayan arkadaşlar da toprağın biraz ısınmasını ve don tehlikesinin geçmesini beklesinler. Çimlendirmek için ben bir ölçek sıva kumu, bir olçek bahçe toprağı, bir ölçek yanmış ahır gübresini karıştırıp bir harç hazırladım ve bu harca ektim tohumları.Ekim yaptığım kap 20X20 genişliğinde 15 cm derinliğinde bir plastik kaptı ve altı drenaj için delinmişti tabii ki.Çimlendirmeyi plastik örtü altında soğuk serada yaptım. Fideler yaklaşık 15 cm boya erişince de dış ortama alıştırmak için iyi havalarda dışarı çıkardım akşam tekrar seraya koydum.İki üç gün bu şekilde dış ortama alıştırıp iki üç gün de tamamen dışarda bıraktım. Tam gün güneş altında hiç bozulma olmadan durduklarını görünce de minik goji bağımdaki yerlerine ocak usulü diktim. Yani yaklaşık ellişer cm arayla bir sıra üzerine iki üç fide bir ocağı teşkil edecek şekilde diktim ve dikim anında can suyu verdim. Sevgili Bahtiyar02 bizlere dikerken diplerine yanmış ahır gübresi atıp öyle dikmemizi tavsiye etmişti ama ben harcımda olduğunu düşünerek gübre kullanmadım dikim aşamasında. Fideler 20 cm kadar olduklarında birinci çapalarını yaptım ve o sırada diplerini doldurdum. Çiçekteyken ikinci bir çapa ve dip dolgusu daha yaptım. Hepsi bu kadar.. Bu arada ne ziraai ilaç ve kimyasal gübre ne de sulama yüzü görmediler, sadece iki defa yağmur suyuyla doyasıya sulandılar.Don mahvedinceye kadar da toplamakla bitecek gibi olmayan bir ürün hasat ettim, fazlasıyla da kışlık salçamızı yaptık.
Deşti karpuzları da aynı toprak harcını kullanarak pet bardaklara ektim.Hepsi iki adet fidem olmuştu, Üçer dörder yaprak olduklarında bardaklardan çıkarıp deşti domateslerin sıra sonuna 1 m arayla diktim ve can suyu verdim. Çapa ve dip doldurma işlemi de domateslerle aynı zamanda aynı şekilde yapıldı.
Umarım işinize yarar, bolca ürün alırsınız ve gelecek sezonda da sizlerin paylaşabilecek kadar tohumlarınız olur..
Sayın Yarenimex;
Yukarıda vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Yukarıda 341 nolu mesajıma cevap verirseniz sevinirim.
Bir de diplerini doldurdum diyorsunuz. Bunu anlayamadım.
yarenimex
04-03-2012, 20:52
Sayın Bahtiyar02 bey;
Deşti domates tohumlarını fide haline getirene kadar yapacağımız işlemler, diğer deşti olmayan tohumlara yapılanlarla aynı mı, yoksa fide haline gelene kadar da su verilmeyecek mi. Ben şöyle anladım.
Tohumlar deşti olmayan tohumlar gibi işlem görerek fide haline getirilecek, esas yerlerine ekilerek, can suyu verilecek bir daha hiç su verilmeyecek. Yanlış anlamışsam lütfen düzeltiniz. Bir de yağmurun yağması, hatta biraz de fazla yağması deşti özelliğinin yitirilmesine neden midir?
Evet, doğru anlamışsınız, yağmur suyunun deşti özelliklerini bozacağını düşünmüyorum. Emin olmamakla beraber, bu tür bitkilerin susuz gelişimlerini sürdürebilmelerinin iki şekilde mümkün olabileceğini sanıyorum, birincisi derin kök sistemi ile toprağın daha derinlerindeki neme ulaşmak, ikincisi de havanın neminden yararlanmak.. Havanın neminin de sonuçta yağmur olarak yere indiğini düşünürsek, deşti özelliklerini bozmayacağını düşünüyorum.
yarenimex
04-03-2012, 20:59
" Bir de diplerini doldurdum diyorsunuz. Bunu anlayamadım."
Fideleri diktiğinizde fidenin dibindeki toprak yüzü düzdür. Çapa yaparken fidenin etrafındaki toprakları dairesel olarak fidenin gövdesine doğru toplayıp yığmaktan, yani fidenin dibini konik olarak toprakla doldurmaktan bahsediyorum. Böylelikle hem fidenin dik durmasına destek veriyorsunuz hem de dipteki toprak tabakasını kalınlaştırıp fidenin dibindeki nemin sıcakla buharlaşmasını engellemiş oluyorsunuz.
deşti tohumlarının müthiş serüvenini baştan sona soluksuz takip ettim. hepinize teşekkürler özelliklede bahtiyar 02 beye. bu serüveni izlerken gıpta etmedim deyil. bende çok istiyorum deşti tohumlardan aranıza katılmak istiyorum. çimleme için çok geç kalmadım umarım. saygılar
bahtiyar02
05-03-2012, 12:07
Sevgili yarenimex;
İşim gereği Adıyaman dışında çalışmak zorundayım.Zaman buldukça siteye girebiliyorum.Umarım anlayışla karşılarsınız.Verdiğiniz bilgilerden ve yaptığınız fedakarlıktan dolayı çok teşekkür eder saygılar sevgiler sunarım.
yarenimex
05-03-2012, 21:25
Sevgili yarenimex;
İşim gereği Adıyaman dışında çalışmak zorundayım.Zaman buldukça siteye girebiliyorum.Umarım anlayışla karşılarsınız.Verdiğiniz bilgilerden ve yaptığınız fedakarlıktan dolayı çok teşekkür eder saygılar sevgiler sunarım.
Zamanı geldi ve zımni sözümü yerine getirme fırsatını kullanıyorum sadece sevgili Bahtiyar02. Deştileri bizlere tanınatan ve yayılmasına önayak olan siz asıl teşekkürü hakedensiniz. Bir kere daha teşekkür ederiz. Bu arada yetiştirme konusunda yazdığım kendi uygulamalarımda eksik veya değişik bir uygulamanız varsa lütfen eklerseniz memnun oluruz. İşinizde başarılar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim engin gönüllü arkadaşım. Adıyaman'a selamlar..
heyyamola
06-03-2012, 21:51
Sayın Bahtiyar02,
Öncelikle deşti tohumları tanıtıp yaygınlaşmasına vesile olduğunuz için şükranlarımı sunuyorum.Kaybolmaya yüz tutmuş yerel deşti tohumlar
konusundaki gayretleriniz takdire şayandır.
Sayın yarenimex,
Sizi de bu bayrak yarışında yer alıp, bu tohumların paylaşılması ve yaygınlaşması konusundaki hassasiyetinizden dolayı kutluyorum.
Deşti domates tohumunu direkt yetişeceği yere ekmenin daha faydalı
olacağını düşünüyorum. 30 cm çapında 20 cm derinliğinde çukurları
hazırlasak, bu çukurlara 10 cm yüksekliğinde güzel bir karışım doldursak,
bu karışımın üzerinede 3-4 adet tohum ekip, 2 cm kadar tavlı toprakla
kapatsak,can suyu dahi vermeyip sadece fideler büyüdükçe azar azar
diplerini çapalayıp doldurarak yetiştirsek nasıl olur acaba ?
Biraz zahmetli olsa da bu şekilde ekilen tohumun daha iyi kök sistemi
geliştireceğinden hareketle işi pratiğe döküp uygulamak istiyorum.
Tecrübe ve düşüncelerinizi paylaşmanız dileğiyle :)
Merhabalar efendim,
Adıyaman' dan tanışımdan ricam üzerine gelen deşti domates tohumlarının bir kısmını sitemiz tohum paylaşımına, kalanını köydeki çocukluk arkadaşıma yolladım.
Bu arkadaşım nuh deyip peygamber demeyen cinslerden, çok inatçı biri, ama gene de can ciğeriz:))).
Tutturmuş şimdi, ben onları ekmeyeceğim, bizim topraklarda olmaz diyor. Yav, bu adı üzerinde, çöllerde bozkırlarda susuz ortamlarda yetişen tür diyorum.
Bana dediği;
Onların toprakları yağlı kaliteli topraktır, içinde kış ve bahar yağmurlarından kalan nemi tutma kapasitesi yüksektir. Benim topraklara su vermezsem toprak çatlar, çatlaklarına ayaklarım sığar, kökleri açıkta kalır..vs. Dediği yer Torbalı-Pancar köyü (Hatta eskiden köyün adı olan ''pancar ovası'' bile derlerdi halk arasında). Hem ben 80 nesilden çiftçiyim, benden iyi bilecek değilsin/değiller ya...
Arazisi büyük, haklı olabilir mi, yoksa yüzüne söylediğim gibi yeniliklerden kaçan, tembel vede karakteri icabı inat mı?.
Sayın Bahtiyar02 ve diğer bilenlerden cevap lütfen.
Saygılarımla lütfen.
yarenimex
07-03-2012, 13:11
Sayın Bahtiyar02,
Öncelikle deşti tohumları tanıtıp yaygınlaşmasına vesile olduğunuz için şükranlarımı sunuyorum.Kaybolmaya yüz tutmuş yerel deşti tohumlar
Sayın yarenimex,
Sizi de bu bayrak yarışında yer alıp, bu tohumların paylaşılması ve yaygınlaşması konusundaki hassasiyetinizden dolayı kutluyorum.
Sayın Heyyamola, dediğiniz şekilde de yetiştirilebilir elbette, ama kök sistemini gelişiminde çok önemli fark olmaz, o şekilde yetiştirmenin bir tek avantajı şaşıtma şoku aradan çıkar diye düşünüyorum. Tohumlarınız pet bardaklarda çimlendirir ve kalıcı yerlerine pet bardaklardan çıkarıp dikerseniz de şaşırtma şoku olmuyor zaten.Kök bölgesindeki toprak yumuşak ve nemli olursa kök gelişiminin hızlı olacağını düşünüyorum. Dikmeden evvel dikim çukuruna bir avuç kadar yanmış ahır gübresi atılması tavsiye edilmesinden amaç bu olsa gerek. Biliyorsunuz ahır gübresi hem toprak nemini muhafaza etmede hem de köklerin çalışmasında yumuşak ortamı sağlamakta ve bitki beslenmesinde iyi bir malzemedir. Ama düşünceniz sonuçlarını görmek üzere bir kısım tohumlarınızı dediğiniz şekilde yetiştirip sonuçlarını da paylaşabilirsiniz. Bu yöntemde tohumlarınızı karınca ve kuşlar gibi tohum hırsızlarına karşı korumaya almayı unutmayın derim.Bir de Kayseri iklimini gözönüne alınca, son don tehlikesinin zamanını da düşünerek denemelisiniz. Kolay gelsin..
yarenimex
07-03-2012, 13:20
Merhabalar efendim,
Adıyaman' dan tanışımdan ricam üzerine gelen deşti domates tohumlarının bir kısmını sitemiz tohum paylaşımına, kalanını köydeki çocukluk arkadaşıma yolladım.
Bu arkadaşım nuh deyip peygamber demeyen cinslerden, çok inatçı biri, ama gene de can ciğeriz:))).
Tutturmuş şimdi, ben onları ekmeyeceğim, bizim topraklarda olmaz diyor. Yav, bu adı üzerinde, çöllerde bozkırlarda susuz ortamlarda yetişen tür diyorum.
Bana dediği;
Onların toprakları yağlı kaliteli topraktır, içinde kış ve bahar yağmurlarından kalan nemi tutma kapasitesi yüksektir. Benim topraklara su vermezsem toprak çatlar, çatlaklarına ayaklarım sığar, kökleri açıkta kalır..vs. Dediği yer Torbalı-Pancar köyü (Hatta eskiden köyün adı olan ''pancar ovası'' bile derlerdi halk arasında). Hem ben 80 nesilden çiftçiyim, benden iyi bilecek değilsin/değiller ya...
Arazisi büyük, haklı olabilir mi, yoksa yüzüne söylediğim gibi yeniliklerden kaçan, tembel vede karakteri icabı inat mı?.
Sayın Bahtiyar02 ve diğer bilenlerden cevap lütfen.
Saygılarımla lütfen.
Torbalı ovasında rahatlıkla yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Toprak sulandıktan sonra daha çok çatlar, sevgili dostunuz bunu yakından biliyor olmalı. En azından toprağının deşti ürün yetiştireceği kısmına bir miktar yanmış ahır gübresi atarsa çatlama büyük ölçüde önlenecektir. Ayrıca çapalandığında da toprak iyice ufalanacağı için çatlama olmaz veya çatlaklar ufalanan toprak parçalarıyla dolar, yetiştiriciliğe engel çıkarmaz.
Torbalı ovasında rahatlıkla yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Toprak sulandıktan sonra daha çok çatlar, sevgili dostunuz bunu yakından biliyor olmalı. En azından toprağının deşti ürün yetiştireceği kısmına bir miktar yanmış ahır gübresi atarsa çatlama büyük ölçüde önlenecektir. Ayrıca çapalandığında da toprak iyice ufalanacağı için çatlama olmaz veya çatlaklar ufalanan toprak parçalarıyla dolar, yetiştiriciliğe engel çıkarmaz.
Çok teşekkürler efendim.
Verdiğiniz bilgiler beni tatmin etti ve arkadaşımın açığını/tembelliğini yakalamanın doyulmaz hazzı ile telefon açtım.
Dedim ya efendim, arnavut bile toz koklar onun inatçılığının yanında.
Dediği şu;
Torbalı, Yeniköy, Çaybaşı veya çevredeki diğer yerlerde dere ve çaylar çok, Pancar' ın toprağına benzemez. Eskiden bataklık idi buralar, bataklığı kuruttular, kanal nedeni ile toprağımız bereketli idi. Kanal(suyu bulandırıp elimizdeki sopalarla balık avlardık o kanalda) da yok oldu artık. Toprağın altı hep bataklık artığı ve de kil tabaka, üstüne üstlük bir de 60-70 cm. altta saz artıkları ve geçirimsiz tabaka var. Çok derin sürüp toprağı patlatmak, kumlu materyal katmak lazım. Sen çok konuştun, profesörüm ben çiftçilikte. Ama senin hatırına deşti deneyecem..
dedi binbir minnet ile:))).
İnşallah burnunu yere sürterim o arkadaşımın ben, bizler/sizler sayesinde.
Tekrar teşekkürler efendim.
Saygılarımla lütfen.
heyyamola
07-03-2012, 23:13
Sayın yarenimex,paylaştığınız bilgiler ve aktardığınız deneyimleriniz için teşekkürler :)
İnşaallah iki farklı ekim tekniğini aynı ortamda deneyip, mukayeseli sonuçları burada paylaşmam nasip olur. Başka arkadaşların da deneme şansı olursa karşılaştırmalı, daha sağlıklı veriler elde etme şansımız olur.
Madem ki tohumumuz deşti ; onu adına ve şanına yaraşır şekilde, tohum ve fide aşaması da dahil hiç yapay sulama yapmadan yetiştirmek istiyorum.
Bakalım başarabilecek miyim ?
Hem böylece genlerine kodlanmış deşti özelliği daha da gelişebilir ( nasıl ki
sulanınca bu özelliğini kaybediyorsa ) diye düşünüyorum.
Sevgi ve saygılarımla
yarenimex
08-03-2012, 20:13
Çok teşekkürler efendim.
Verdiğiniz bilgiler beni tatmin etti ve arkadaşımın açığını/tembelliğini yakalamanın doyulmaz hazzı ile telefon açtım.
Dedim ya efendim, arnavut bile toz koklar onun inatçılığının yanında.
Dediği şu;
Torbalı, Yeniköy, Çaybaşı veya çevredeki diğer yerlerde dere ve çaylar çok, Pancar' ın toprağına benzemez. Eskiden bataklık idi buralar, bataklığı kuruttular, kanal nedeni ile toprağımız bereketli idi. Kanal(suyu bulandırıp elimizdeki sopalarla balık avlardık o kanalda) da yok oldu artık. Toprağın altı hep bataklık artığı ve de kil tabaka, üstüne üstlük bir de 60-70 cm. altta saz artıkları ve geçirimsiz tabaka var. Çok derin sürüp toprağı patlatmak, kumlu materyal katmak lazım. Sen çok konuştun, profesörüm ben çiftçilikte. Ama senin hatırına deşti deneyecem..
dedi binbir minnet ile:))).
İnşallah burnunu yere sürterim o arkadaşımın ben, bizler/sizler sayesinde.
Tekrar teşekkürler efendim.
Saygılarımla lütfen.
Sn MrDuran, gerçekten dostunuz profesörmüş(!), ama sadece yetiştiregeldiği ürünlerin profesörü. Elinde olan toprak anlattığınız gibiyse harika sayılır, saz artıkları çürümüş ve humus veya torfa dönüşmüştür bunca zamandır. 60 /70 cm lik toprak kalınlığı az bir kalınlık değil ki, kendisine sebze yatiştirmek için gerekecek toprak kalınlığı 15 /20 cm kadar. Tabanda killi katman varsa, derin sürümle o killi tabakanın patlatılması konusunda kendisine hak vermek gerek. Ceviz gibi taban suyununun yüksek olduğu toprakları sevmeyen bir ağaç dikimi tavsiye etseydiniz dostunuz yerden göğe kadar haklıydı. Bizim buralarda eskiden bataklık olup ta kurutulmuş yerden şimdi torf çıkarıp ticari olarak paketleyip satıyorlar. Sonunda hatırınız için de olsa ikna olmuş ya, umarım olumlu sonuç alınca da niye daha önce ısrar etmedin diye şerzenişte bulunmaz..
yarenimex
08-03-2012, 20:25
Sayın yarenimex,paylaştığınız bilgiler ve aktardığınız deneyimleriniz için teşekkürler :)
İnşaallah iki farklı ekim tekniğini aynı ortamda deneyip, mukayeseli sonuçları burada paylaşmam nasip olur. Başka arkadaşların da deneme şansı olursa karşılaştırmalı, daha sağlıklı veriler elde etme şansımız olur.
Madem ki tohumumuz deşti ; onu adına ve şanına yaraşır şekilde, tohum ve fide aşaması da dahil hiç yapay sulama yapmadan yetiştirmek istiyorum.
Bakalım başarabilecek miyim ?
Hem böylece genlerine kodlanmış deşti özelliği daha da gelişebilir ( nasıl ki
sulanınca bu özelliğini kaybediyorsa ) diye düşünüyorum.
Sevgi ve saygılarımla
Sizin düşündüğünüz şekilde üretime yaklaşan arkadaşlarımız çıkarsa elbette sonuçlarını mukayeseli olarak tartışabiliriz, ama kalıcı yerlerine dikilene kadar fideleri seyrek de olsa sulamazsanız sonuç pek olumlu olmayabilir, doğrudan kalıcı yerlerine ekerseniz ve çimlendikten sonra sulamayı keserseniz daha doğru olur diye düşünüyorum. Deneme sonuçlarını paylaşırsanız deştilere ilgi duyan herkes memnun olacaktır herhalde..
deşti tohumlardan bana gönderebilecek arkadaş var mı?takas tohumum yok ama ücretini öderim.kavun ve domates tohumu rica ediyorum.
Sirkeli suda bekletip ekilen deştiler gayet iyi durumda :dilli:
280283
280284
280285
Sayın aydın ,
Neden sirkeli suda beklettiğinizi merak ettim.Açıklayabilir misiniz?
Sayın aydın ,
Neden sirkeli suda beklettiğinizi merak ettim.Açıklayabilir misiniz?
Bende Hali Önen abimizden öğrendim. Hastalıklara karşı dirençli olsun diye.
Her birinin köküne mikoriza gübresinden damlatıldı.
299016
299017
adrenalin_m
31-05-2012, 01:39
Sayın Bahtiyar02,
Sayın yarenimex,
Sayın heyyamola bu sene dikim yaptınız mı gözlemlerinizi paylaşır mısınız?
adrenalin_m
31-05-2012, 01:41
Her birinin köküne mikoriza gübresinden damlatıldı.
299016
299017
Ne zaman ekmeyi düşünüyorsunuz?
adrenalin_m
28-06-2012, 16:51
deşti domateslerin meyveye duranları varsa resimlerini gönderebilirler mi acaba? yeni mahsullerin tohumlarını sabırsızlıkla bekliyorum.
arimayam
04-07-2012, 09:22
Benim destiler superler
Burda yagmur cok yagdi ondanmi yoksa domates gubresi kattim ondanmidir bilmiyorum ceriden daha irice oldu benim destilerim
Bundan sonra baska domates ekmiyecegim
Hem bu destilerin koltuk alma hem sirik dikme derdi yok
Sayin bahtiyara burdan tekrar coook cok tesekkur ediyorum
Malesef cepten resim yuklemeyi yapamadim :(
bahtiyar02
26-07-2012, 23:22
Sevgili dostlar geçen yıllarda olduğu gibi yine yüzümüzü güldüren deştiler oldu.Kuyu suyu yetersiz, derede Temmuz ayı ortasında kurudu. Suladığımız karpuz ve acurlar verimsiz ve çürümeler oldu.Özellikle karpuz ve kavun türlerinde. Bazı karpuz fidanları çiçek açıp yayılıyor ama meyve yok:( Oysa Deşti yetiştirilenler zahmetsiz ve verimli. Bu yıl ilk kez acur yetiştirdik bu kadar verimi bende beklemiyordum. Domatesler henüz kızarmadı. Sıcaklar 40-42 derecelerde. Sıcaklardan korumak için ilk kez sebze ve meyvelere koalin kili uyguladık. Tarlayı görenler bilmediğinden koalin kilini zehir sanıyor. Buda benim işime geliyor. Neden derseniz doğal yöntemle bahçemi hayvan sürülerinden ve insanlardan korumuş oluyorum;)
Saygılar
bahtiyar abi eline sağlık. yalnız deşti domateslerimiz yemyeşil ama çiçek sapından dökülme var
bir de inek dadanmış. bir kaç dalına ısırık atmış. umarım kurumaz :(
bahtiyar02
26-07-2012, 23:42
bahtiyar abi eline sağlık. yalnız deşti domateslerimiz yemyeşil ama çiçek sapından dökülme var
bir de inek dadanmış. bir kaç dalına ısırık atmış. umarım kurumaz :(
Çok teşekkür ederim. İneğin dadandığı fidanların uç kısımlarını makasla kesin çürüme tüm gövdeye yayılmasın. Çiçekler hiçmi tutmuyor dökülüyormu? yoksa bazılarınımı döküyor. Resim eklerseniz daha iyi yardımcı olabileciğim.
Saygılar
Çok teşekkür ederim. İneğin dadandığı fidanların uç kısımlarını makasla kesin çürüme tüm gövdeye yayılmasın. Çiçekler hiçmi tutmuyor dökülüyormu? yoksa bazılarınımı döküyor. Resim eklerseniz daha iyi yardımcı olabileciğim.
Saygılar
cevabın için teşekkür ederim bahtiyar abi.
çiçeklerin bazıları dökülüyor bazıları domates bağlamış. hafta sonu resimleri çekerim..
kartal124
27-07-2012, 22:36
Sayın bahtiyar02,
Deştiler farklı bir cins mi?Tohumları nereden temin edebiliriz?
Selamlarımla.
bahtiyar02
27-07-2012, 23:35
Sayın bahtiyar02,
Deştiler farklı bir cins mi?Tohumları nereden temin edebiliriz?
Selamlarımla.
Deşti ürülerin farkı ilk dikimde sadece can suyu veriyorsunuz.Bitkinin yaşamı boyunca hiç su vermiyorsunuz. Deşti demek bölgemizde susuz yetiştirme yöntemidir. Bu ürünler diğer ürünlerden farklıdır. Konuya tekrar baştan bakarsanız geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.
Saygılar
Arkadaşlar;
Ben, deşti domates tohumlarının bir kısmını, doğrudan tarlaya ekmiştim. Birkaç gün önce, yarım torba kadar ürün topladım. Biraz zayıf kaldılar. Yarım torba kadar daha domates tolayabilirim herhalde. Bunların tohumlarını alacağım ilk iş. Resim çektim ama teknik bir sorun nedeniyle sizlerle paylaşamıyorum.
Selamlar.
Bu gün, topladığım domateslerden tohum aldım. Gölgede kurumaya bıraktım.
Sormak istediğim bir şey var. Patlıcan hortumlarının devamına, birkaç kök deşti domates ekmiştik. Patlıcanla birlikte sulandı. Patlıcana ara sıra kimyasal gübre de verdik. Dolayısıyla domatesler de aynı suyla sulandı. Bunlardan da biraz tohum aldım. Şimdi, bu tohumların bir değeri var mı? Saklamamın bir gereği var mı?
Selamlar.
bahtiyar02
05-08-2012, 21:32
Bu gün, topladığım domateslerden tohum aldım. Gölgede kurumaya bıraktım.
Sormak istediğim bir şey var. Patlıcan hortumlarının devamına, birkaç kök deşti domates ekmiştik. Patlıcanla birlikte sulandı. Patlıcana ara sıra kimyasal gübre de verdik. Dolayısıyla domatesler de aynı suyla sulandı. Bunlardan da biraz tohum aldım. Şimdi, bu tohumların bir değeri var mı? Saklamamın bir gereği var mı?
Selamlar.
Deştilerin sulanması hatta kimyasal kulanmanız domatesleri irileştirebilir ancak aldığınız tohumlar gelecek yıl aynı özellikleri vermez. Deşti tamamen doğal yetiştirilen yöntem türüdür. sizin uyguladığınız yöntem doğal olmayan yöntem türü. Tohumların durumunu gelecek yıllarda göreceğiz.
Saygılar
Sayın Bahtiyar 02, teşekkür ederim. Takasta kullanacağım tohumlar, tohumu doğrudan toprağa ektiğim deşti domatedlerden. Patlıcanın yanında yetişenlerden aldığım tohumları takasta kullanmayacağım.
Selamlar.
Sn bahtiyar her çalışmanız gibi buda beni çok şaşırttı ilgimi çekti takdir ettim. Hiç duymamıştım böyle birşey olduğunu acaba bu geleneksel tohumlarmıdır yoksa bu deşti tohumların bir adı varmı?
Tekrar tebrik ederim doğanın dilinden anlamak bu olsa gerek :) bol ürünler
bahtiyar02
12-08-2012, 21:41
Sayın Bahtiyar 02, teşekkür ederim. Takasta kullanacağım tohumlar, tohumu doğrudan toprağa ektiğim deşti domatedlerden. Patlıcanın yanında yetişenlerden aldığım tohumları takasta kullanmayacağım.
Selamlar.
Sevgili bozon;
Tesadüf oldu bugün kayınpederimin tarlasında kimyasalar ve sulama yöntemiyle yetiştirilen deştilerin resimlerini ekleyip sizin ve sizin gibi düşünen dostlara farkı anlamalarını için.
Bu deştiler sulanmış ve ilaçlanmış,tatları doğallıktan çıkmış.
Saygılar
Sayın Bahtiyar02, haklısınız. Ben, tedbir olsun diye onların da tohumlarını almıştım. Şimdi, deştilerden elde ettiğim tohumlar gelince, onların gereği kalmadı. Biliyorsunuz, deştiler daha geç olgunlaşıyor.
Sizlere bir şey sormak istiyorum; Güzlük deşti domates eksem nasıl olur? Biliyorsunuz bizde sebzeler hem yazlık hem güzlük ekilebilir. Tarlalarım da soğuktan az etkilenen yerlerde.
Selamlar.
Güzlük deşti...!!
Sera harici şartlar için cevabı bende merakla bekliyorum.
Sağlıkla kalın, saygılarımla lütfen.
bahtiyar02
24-08-2012, 15:52
Sayın Bahtiyar02, haklısınız. Ben, tedbir olsun diye onların da tohumlarını almıştım. Şimdi, deştilerden elde ettiğim tohumlar gelince, onların gereği kalmadı. Biliyorsunuz, deştiler daha geç olgunlaşıyor.
Sizlere bir şey sormak istiyorum; Güzlük deşti domates eksem nasıl olur? Biliyorsunuz bizde sebzeler hem yazlık hem güzlük ekilebilir. Tarlalarım da soğuktan az etkilenen yerlerde.
Selamlar.
Deştiler güz lük deşti dikmek sadece karpuz kavunlar ve hıta(Acur) için olabilir.Ama domatesler güzlük yetiştirilemez.Normal ilkbahar mevsiminde dikilmesi gerekir. Madem deştilere gerek yoksa konuyu açmanızın bir anlamı yokTabiki sizin için.
Sayın Bahtiyar02 iyi anlayamadım. Güzlük olursa deşti olmaktan çıkar mı?
adrenalin_m
28-08-2012, 14:38
Sevgili dostlar geçen yıllarda olduğu gibi yine yüzümüzü güldüren deştiler oldu.Kuyu suyu yetersiz, derede Temmuz ayı ortasında kurudu. Suladığımız karpuz ve acurlar verimsiz ve çürümeler oldu.Özellikle karpuz ve kavun türlerinde. Bazı karpuz fidanları çiçek açıp yayılıyor ama meyve yok:( Oysa Deşti yetiştirilenler zahmetsiz ve verimli. Bu yıl ilk kez acur yetiştirdik bu kadar verimi bende beklemiyordum. Domatesler henüz kızarmadı. Sıcaklar 40-42 derecelerde. Sıcaklardan korumak için ilk kez sebze ve meyvelere koalin kili uyguladık. Tarlayı görenler bilmediğinden koalin kilini zehir sanıyor. Buda benim işime geliyor. Neden derseniz doğal yöntemle bahçemi hayvan sürülerinden ve insanlardan korumuş oluyorum;)
Saygılar
Bu bahar tohum paylaşımına yetişememiştim, bahçemde deştiler için yerim şimdiden hazır. tohumlardan hevesle bekliyorum inşallah tedarik edebilirim.
deşti fidem olmadığı için nisan ayında deniz kenarına yakın kumul bir toprağa 4 adet cinsini bilmediğim domates fideleri dikmiştim, can suyu verdim ve bir daha yanına uğramadım, temmuz başında her fidede yumruk büyüklüğünde 2-3 adet domates aldım çiçeklenme devam ediyordu ama temmuz sonu ve ağustos başında tamamen kurudular. Ama domateslerin tadına diyecek yoktu kabukları ince ve kırmızı içleri turuncu tadı mayhoş ve kendinden tuzluydu.
sizin deştileriniz sulanmadığı halde yemyeşil ve meyve veriyorlar yeşil çalılar gibiler.kızarmaları eylül ortasını bulacak heralde.
bahtiyar02
28-08-2012, 21:08
Bizim deştiler Eylül-Ekim ayına kadar domates verir.Saygılar
Merhaba efendim,
Konuyu tekrardan okudum, güzelliklerin tadına tekrar vardım, teşekkürler Sayın Bahtiyar02.
Dikkatimi çekti, bir yazınızda;
- ''En çok hoşuma giden ise yerli siyah karpuz.Yabani hayvanlar ve insanlardan korumak için toprağın altına sakladım''
demişsiniz.
Tamamen toprak altı mı(ne kadar süre ile veya hangi büyüklüğe dek) yoksa çevresini keseklerle kapatıp saklama anlamında mı?.
Cümleten sağlık içinde yaşayın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
bahtiyar02
19-12-2012, 16:30
Merhaba efendim,
Konuyu tekrardan okudum, güzelliklerin tadına tekrar vardım, teşekkürler Sayın Bahtiyar02.
Dikkatimi çekti, bir yazınızda;
- ''En çok hoşuma giden ise yerli siyah karpuz.Yabani hayvanlar ve insanlardan korumak için toprağın altına sakladım''
demişsiniz.
Tamamen toprak altı mı(ne kadar süre ile veya hangi büyüklüğe dek) yoksa çevresini keseklerle kapatıp saklama anlamında mı?.
Cümleten sağlık içinde yaşayın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Sevgili mrduran;
Deşti karpuzları yumruğunuz boyutuna gelince toprağa tamamen gömeriz.Tam olgunlaştığını benimde sonradan kaynımdan öğrendiğim bir yöntemle anladım.
Saygılar sevgiler bizden
bahtiyar02
19-12-2012, 16:44
Sevgili mrduran;
Özel mesaj kutunuz dolu sanırım.Mesaj atıım ancak bana dönmediniz.
Saygılar.
Bahtiyar bey selamlar ,
Destileri cimlendirirken yine sadece bir kez mi sulayacagiz ( Cansuyu ) topraktaki gibi ?
Saygilarimla
forumdaki herkese merhaba
bahtiyar02 iki senedir çalışmalrınızı takip ediyorum ve sizi tebrik ediyorum Ankara Akyurt da tarlam var burada denemek isterim eğer deşti tohumlarından tedarik edebilirsem yardımlarınızı bekliyorum.
hayırlı günler.
İpek Kozası
27-02-2013, 15:26
Sayın Bahtiyar02; deşti sebzeleri ben de eşimin Antepli olmasından dolayı duymuştum. Ama bir türlü bu tohumlara ulaşamadım. Eğer elinizde varsa -az miktar bile kabülüm yeter ki olsun- almayı çok isterim. Zamanla inşaallah çoğalır tohumlar. Sizden haber bekliyorum.İyi günler...
Sn Bahtiyar02 sizden domates tohumu için yardım istemiştim hem buradan hem mail adresine mesaj gönderdim ama malesef cevap alamadım. Bu şekilde bu tohumların korunması bana saçma geldi, bu sitede boşa vakit kaybettim malesef...
bahtiyar02
19-03-2013, 20:50
Sayın Bahtiyar02; deşti sebzeleri ben de eşimin Antepli olmasından dolayı duymuştum. Ama bir türlü bu tohumlara ulaşamadım. Eğer elinizde varsa -az miktar bile kabülüm yeter ki olsun- almayı çok isterim. Zamanla inşaallah çoğalır tohumlar. Sizden haber bekliyorum.İyi günler...
Sevgili İpek Kozası;
Deşti ürünlerin Tohumlarını bu sitede tohum takas etkinliği başlığında paylaştım. Bu yıl elimde kalan tohumları ektiğimden ancak size yeni ürünlerin tohumlarından gönderebilirim.
Saygılar
bahtiyar02
19-03-2013, 21:01
Sn Bahtiyar02 sizden domates tohumu için yardım istemiştim hem buradan hem mail adresine mesaj gönderdim ama malesef cevap alamadım. Bu şekilde bu tohumların korunması bana saçma geldi, bu sitede boşa vakit kaybettim malesef...
Sevgili ermin;
Sitede yeni üye olduğunuzdan;site hakkında ve benim hakkımda ön yargılı olmanızı anlayışla karşılıyorum.Sonuçta Site üyeleri olarak bizlerde insanız. Bizlerinde işleri ve özel hayatları var. Çok istememize rağmen siteye çok sık zaman ayıramıyoruz. Bu mevsimde bağ bahçe işlerinin yoğun olduğu dönem. Sitemiz ve benim hakkımda hiç birşey bilmeden yorum yapıp vaktinizi boşa harcadığınızı söylemeniz açıkçası beni ilgilendirmiyor. Agaclar.net ailesine girmek bir ayrıcalıktır. İki mesaj yazıp tanımadığınız kişi veya kişilerden bir şey talep etmenin bir usulü vardır.
İyi günler
bahtiyar02
19-03-2013, 21:04
Bahtiyar bey selamlar ,
Destileri cimlendirirken yine sadece bir kez mi sulayacagiz ( Cansuyu ) topraktaki gibi ?
Saygilarimla
Deştileri çimlendirirken diğer domates türleriyle aynı çimlendirme yöntemini kullanın. Sadece fidanları dikerken bir kez can suyu verilir daha sonralarında çapalanır.
Saygılar
birnefestoprak
19-03-2013, 23:43
Sn bahtiyar02 desti domatesle ilgili birkac sorum var, yardimci olabilirseniz cok sevinirim:
1) Capalama islemini bir mevsimde kac defa, hangi araliklarla yapiyorsunuz? Bir de topraga sasirttiktan sonra capalama islemini ilk kez ne zaman yapiyorsunuz?
2) Sizin yasadiginiz iklimde az da olsa yagmur yagiyor, degil mi? Yani desti domateslerin aslinda hasattan once cok az miktarda yagmur suyu almasi mumkun mu? Ben, burda zaman zaman cok yogun yagislar oldugu icin desti domatesleri izole etmek adina 20 lt'lik saksilarda ve gunes alabilecekleri ama yagmur yemeyecekleri bir alanda yetistiriyorum. O yuzden cok az da olsa mevsim ortasinda bir miktar su vermem gerekir mi? Bu cesit, susuzluga adapte oldugu icin bitkinin o adapastyon halini bozmak istemem.
3) Bir de cesitle ilgili sorum olacak. "Desti" denildiginde, bu genel olarak susuzluga uyum saglamis domateslere ait bir niteleme mi yoksa belirli bir cesit adi (ceri desti, orta boy desti, buyuk boy desti gibi) mi kastediliyor? Sizin yorenizde yetisen domateslere genel olarak desti mi deniyor, yoksa desti olmayan cesitler de var mi? Ornegin Urfa'nin Suruc ilcesinde yetistirilen domatesin desti domates olma ihtimali nedir?
Saygilar
Bahtiyar abi ben de birkaç şey soracağım. Şimdi biz de elimizdeki domatesleri az su vererek yetiştirsek kuşkusuz normal sulama periyoduyla yetiştirdiklerimizden daha lezzetli olurlar.
Benim sorularım:
** Siz deşti çeşitleri dikerken ne kadar derine dikiyorsunuz?
** Bu çeşitleri biraz derine dikip bitki büyüdükçe dibine toprak çeksek daha iyi olmaz mı?
** Siz normal domates çeşitlerini deşti olarak yetiştirip bir sonuç aldınız mı?
İpek Kozası
20-03-2013, 10:12
Sevgili İpek Kozası;
Deşti ürünlerin Tohumlarını bu sitede tohum takas etkinliği başlığında paylaştım. Bu yıl elimde kalan tohumları ektiğimden ancak size yeni ürünlerin tohumlarından gönderebilirim.
Saygılar
Teşekkürler Bahtiyar Abi, o zaman beklemede kalayım ben.
bahtiyar02
20-03-2013, 17:38
Sn bahtiyar02 desti domatesle ilgili birkac sorum var, yardimci olabilirseniz cok sevinirim:
1) Capalama islemini bir mevsimde kac defa, hangi araliklarla yapiyorsunuz? Bir de topraga sasirttiktan sonra capalama islemini ilk kez ne zaman yapiyorsunuz?
2) Sizin yasadiginiz iklimde az da olsa yagmur yagiyor, degil mi? Yani desti domateslerin aslinda hasattan once cok az miktarda yagmur suyu almasi mumkun mu? Ben, burda zaman zaman cok yogun yagislar oldugu icin desti domatesleri izole etmek adina 20 lt'lik saksilarda ve gunes alabilecekleri ama yagmur yemeyecekleri bir alanda yetistiriyorum. O yuzden cok az da olsa mevsim ortasinda bir miktar su vermem gerekir mi? Bu cesit, susuzluga adapte oldugu icin bitkinin o adapastyon halini bozmak istemem.
3) Bir de cesitle ilgili sorum olacak. "Desti" denildiginde, bu genel olarak susuzluga uyum saglamis domateslere ait bir niteleme mi yoksa belirli bir cesit adi (ceri desti, orta boy desti, buyuk boy desti gibi) mi kastediliyor? Sizin yorenizde yetisen domateslere genel olarak desti mi deniyor, yoksa desti olmayan cesitler de var mi? Ornegin Urfa'nin Suruc ilcesinde yetistirilen domatesin desti domates olma ihtimali nedir?
Saygilar
Sevgili birnefestoprak;
1- Çapalama işlemi Deşti Domateslerde ilk dikimden sonra 1 hafta en fazla 10 gün sonra çapalanır. Çapalama bölgelerin toprak ve sıcaklık oranlarına göre değişe bilir. Bizde sıcaklar fazla olduğundan ilk haftada çapa yapılır. Eğitmenlerim olan Sevgili Annem ve Ablam’ın tavsiyesi 3 çapa bir suya bedeldir uygulamasını yapmaya çalışıyoruz. İşim gereği 5 günde bir bahçeye gidebildiğimizden uygulamayı mecburen haftada bir yapıyoruz. Mevsim boyunca değişiklik gösterebilir. Yağmur yağarsa çapa yapmanız 15 gün arayla yapılabilir. Genel yargı ne kadar çapa o kadar bitkinin rahatlığı ve bol ürün.
2- Genelde hasata yakın hiç yağmur yağmaz dersem yeridir. Bahçemizde bulunan küçük dere ve ATATÜRK Barajı gölüne 8km yakın olmasından nemlenme çok azda olsa etkilediği kanısındayım. Deşti Domateslerin saksıda yetiştirilmesi mümkün değildir.Neden derseniz deştiler toprağın neminden su ihtiyaçlarını giderirler. Ayrıca ürünlerin kızarması için güneşe ihtiyaç duyarlar. Saksıda deşti domates yetiştirirseniz onun su ihtiyacını sizin karşılamanız gerekir. Deştileri sulamanız halinde normal domates tadı verir. Doğal aroması ve tadı gider. Bitki oturak cinsinden çıkar dallı budaklı bir görüntüye bürünür. Deşti domateslerin sulanıp yetiştirilmiş ve hiç sulanmamış halini gösteren resimleri bu başlıkta paylaştım.
3- Bölgemizde Deşti veya Bej adı ile nitelendirilen susuz yetiştirilme yöntemine denir. Domates dışında karpuz,kavun, hıta, bamya , Susam(küncü) ve benim ilk kez geçen yıl denediğim yemeklik kabak türü yetiştirilmektedir. Bölgemizde su sıkıntısı çok olduğundan atalarımız bu yöntemi uygulamış ancak üzülerek belirteyim ki seracılık, hormonlu ürünler bu yöntemi artık yok denecek kadar az uygulamakta. Özellikle Deşti domates ilk baharda ya tütün tarlasının kenarına **** küçük bir alana dikilirdi. Halen uygulayanlar azda olsa var. Masrafsız ve bereketli olduğundan tercih edilir. Ne yazık günümüzde benim çeri domatesin atası diye nitendirdiğim deşti domateslere ekşi bol çekirdekli , ince kabuklu verimli olması artık kimsenin ilgisini çekmediği gibi işin ilginç yanı ise çeri domatesleri marketlerde pahlı bir şekilde almaları düşündürücü. Aynı durum deşti yerli siyah karpuzlarda da geçerli.İlginçtir onda da bahane iri ve çok çekirdekli olmaları. Yorumu size bırakıyorum. Benim amacım ise her ne olursa olsun deşti ürünleri ben severek tüketiyor ve üretiyorum. Tohumlarınıda elimden geldiğince paylaşıyorum.
Umarım Yardımcı olmuşumdur.
Saygılar
bahtiyar02
20-03-2013, 17:51
Bahtiyar abi ben de birkaç şey soracağım. Şimdi biz de elimizdeki domatesleri az su vererek yetiştirsek kuşkusuz normal sulama periyoduyla yetiştirdiklerimizden daha lezzetli olurlar.
Benim sorularım:
** Siz deşti çeşitleri dikerken ne kadar derine dikiyorsunuz?
** Bu çeşitleri biraz derine dikip bitki büyüdükçe dibine toprak çeksek daha iyi olmaz mı?
** Siz normal domates çeşitlerini deşti olarak yetiştirip bir sonuç aldınız mı?
Sevgili h_dogan;
- Deşti domates fidanlarının boyutlarına göre değişir. Bizde fidanlar yaklaşık12-15cm uzunluğunda olduğunda şaşırtılır. Kökleride saçaklardan itibaren yaklaşık olarak 4-5cm arası gövde dikilir.
- Burda uygulanan yöntemde çapa yapılırken toprak gövdeye toplanmaz neden derseniz gövdeye topladığınız toprak sadece serinletecek aynı zamanda içindeki nem kısa sürede uçacak toprak kuruyacağından bitkiye bir faydası olmayacağı gibi gövdedeki sıcaktan zarar verebilir. Denemekte fayda var. Bu önerinizi bir kaç fidanımda deneyip gelişmeleri sizle paylaşırım.
-Normal domatesleri deşti yöntemine tabi tutuğumuzda kurudu.
-Çukurova bölgesinde nem oranı yüksek olduğundan deştileri yetiştirmeniz halinde bol ürün alacağınızdan eminim.
Saygılar
birnefestoprak
20-03-2013, 17:59
Sn bahtiyar02, bilgiler icin cok tesekkurler. Gelismeleri paylasacagim.
Sizin gibi kendi yoresinin tohumlarina bilincli sekilde sahip cikma aliskanligi herkeste yok. Bu yuzden kaybolan cok cesit vardir. Sizi duyarliliginizdan oturu tebrik ederim.
Ben de deneyeyim o zaman birkaç çeşit bakalım nasıl olacak.
Benim derine dikip toprak çekmek dememdeki amaç köklerin daha derinde kalması içindi. Bir toprak çekerek ıslak kesimi güneşin vurduğu yerden mümkün olduğunca altta bırakmak için söylemiştim.Bir de bunu deneyeyim çünkü benim evin toprağı çok süzek.
Çapa yapmak toprağın çatlayan kısımlarının yüzeyini azaltır doğal olarak topraktan su kaybını azaltır. Deşti ürünlerinde topraktan aldıkları su miktarı kısmen fazla olur çapalama yaparak. Ne kadar nemli olsa da toprak çok kuruyor. Yağmur da yazın çok nadir yağıyor ovaya. Yine de ürün alacağımı umuyorum az da olsa.
Özellikle cherry domatesler başarılı olur düşüncesindeyim çünkü normal domateslere göre daha erken olgunlaşıyor.
adrenalin_m
29-04-2013, 10:50
Bahtiyar Bey'in deşti domates tohumlarını sabırsızca bekleyişin sonunda Tohum Takas Etkinliğinden elde ettim.
Ve tohumları toprakla buluşturdum şu andaki vaziyetlerini paylaşıyorum.
Teşekkürler Bahtiyar Bey.
bu hafta şaşırtmak istiyorum boyutları uygun mudur? nasıl bir şaşırtma karışımı hazırlamalıyım yeri gelmişken sorayım.
Sevgili ermin;
Sitede yeni üye olduğunuzdan;site hakkında ve benim hakkımda ön yargılı olmanızı anlayışla karşılıyorum.Sonuçta Site üyeleri olarak bizlerde insanız. Bizlerinde işleri ve özel hayatları var. Çok istememize rağmen siteye çok sık zaman ayıramıyoruz. Bu mevsimde bağ bahçe işlerinin yoğun olduğu dönem. Sitemiz ve benim hakkımda hiç birşey bilmeden yorum yapıp vaktinizi boşa harcadığınızı söylemeniz açıkçası beni ilgilendirmiyor. Agaclar.net ailesine girmek bir ayrıcalıktır. İki mesaj yazıp tanımadığınız kişi veya kişilerden bir şey talep etmenin bir usulü vardır.
İyi günler
BAHTYAR02 kardeş ilk önce özür dileyerek başlayım ama tohum isterken size şu mesajla yaklaştım "(forumdaki herkese merhaba
bahtiyar02 iki senedir çalışmalarınızı takip ediyorum ve sizi tebrik ediyorum Ankara Akyurt da tarlam var burada denemek isterim eğer deşti tohumlarından tedarik edebilirsem yardımlarınızı bekliyorum.
hayırlı günler )" yani ben yazımdan anlaşıldığı üzere yeni üye değilim ama şifremi kaybettim yeni hesap açtım ve sizi tebrik ile sözüme başladım 2 senedir takip ettiğim için ben sizi kendime sanki kardeş gördüm o yüzden sizden bir şeyler isterken sanki kardeşimden ister gibi istedim ben sizi tanıyordum ama siz beni tanımıyordunuz doğru haklısınız tabi birde her işte bir hayır vardır derler aslında bunda da belki bir hayır vardır başka bir köy domatesi buldum yaklaşık 4000 fidan yetiştirip tarlaya 1 ay önce diktik ve şimdi beş vakit namazlarım da çiftçilere ayrıca dua ediyorum ve çiftçiliği öğreniyorum ve çok zor işmiş marketten domatesi vs. alıp yemek kolaymış oysa bunu hangi aşamalardan buraya geldiğini zorlukları bilmek ve onlara da manen ellerinize sağlık demek ve dua etmek bir insanlık olarak görüyorum tabiri caizse agopun kazı yememek gerekiyor çünkü bunları bilmeyen bir insan bismillah ve elhamdülillah demeyi de tam bilmez ben de çiftçinin kıymetini şimdi anlıyorum kolay iş değil, hakkını helal et başını ağrıttım, kızgın falan kesinlikle değilim her işte bir hayır vardır o zaman vakit daralmıştı onun için telaş ile söylenmiş sözleri gale alma hayırlı günler.
Deşti karpuz tohumları doğrudan toprağa atılarak çimlendirildiğinde ne kadar süre sonunda su verilmesi kesilmelidir? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Forumda aradım bulamadım,eğer gözümden kaçmışsa affola.
Sayın bahtiyar02 2013 2014 tohum takasında deşti domates tohumlarından paylaşacak mısınız?
Sayın bahtiyar02 2013 2014 tohum takasında deşti domates tohumlarından paylaşacak mısınız?
Bunu bende merak ediyorum Bahtiyar Bey. Umarım deşti ürün tohumlarından paylaşırsınız. Sulama problemi olanlar için mucize gibi.
bahtiyar02
25-09-2013, 00:19
Sevgili dostlar uzun zamandır daha önce belirtiğim mazeretimden dolayı foruma giremiyordum. Bu yıl Tohum takas etkinliğine elimden geldiğince katılıyorum.Dilerim tüm dostlarında bu etkinliğe katılıp ellerindeki tohum veya çelikleri paylaşıp kendileri nasıl seviniyorsa dostlarında sevineceklerini bilmelerini isterim.
Bu gün kayınpederimin köyünde gözüme takılan güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.Deşti domateslerin görsel şöleni;)
benim merak ettiğim bu deşti domates sulanırsa herhangi bir olumsuzluk olur mu?
Harun baba
19-10-2013, 13:17
İyi günler bahtiyar bey babamla afrikada deri işi yapıyoruz yemelik domateze ihtiyacımız var oraların toprağı çok kuru olduğu için her bitki dayanamıyor kuraklığa dayanıklı sebzeler ararken burdaki yazılarınızı okudum kasım 3 gibi uçağımız kalkıyor elinizde tohum varmı **** alabileceğimiz bir yer varmı oralar aç insanlarla dolu biz bu domatezi arttırıp oradaki insanlarında domatez yemesini istiyoruz kendimizde domatezi cok sevdiğimiz için vazgeçmek istemiyoruz bize yardım ederseniz çok mutlu olucaz ulaşabileceğimiz aktif mailiniz varsa **** cep telefonu ile görüşebilrsek bilgilerinizden ve deneyimlerinizdende yararlanmak istiyoruz şimdiden teşekkür ederim.
bahtiyar02
19-10-2013, 23:02
benim merak ettiğim bu deşti domates sulanırsa herhangi bir olumsuzluk olur mu?
Öncelikle deşti ürünler konusunu baştan göz atarsanız gerekli açıklamaları orda bulacığınızdan emin.
bahtiyar02
19-10-2013, 23:07
İyi günler bahtiyar bey babamla afrikada deri işi yapıyoruz yemelik domateze ihtiyacımız var oraların toprağı çok kuru olduğu için her bitki dayanamıyor kuraklığa dayanıklı sebzeler ararken burdaki yazılarınızı okudum kasım 3 gibi uçağımız kalkıyor elinizde tohum varmı **** alabileceğimiz bir yer varmı oralar aç insanlarla dolu biz bu domatezi arttırıp oradaki insanlarında domatez yemesini istiyoruz kendimizde domatezi cok sevdiğimiz için vazgeçmek istemiyoruz bize yardım ederseniz çok mutlu olucaz ulaşabileceğimiz aktif mailiniz varsa **** cep telefonu ile görüşebilrsek bilgilerinizden ve deneyimlerinizdende yararlanmak istiyoruz şimdiden teşekkür ederim.
Özel mesajınızı aldım. Yarın sizi arar bilgilendirim.Saygılar
bahtiyar02
20-10-2013, 18:31
Merhaba sevgili dostlar;
Her yaptığımın doğal olmasına dikkat ettiğim için belki bazı dostlar çalışmaları yadırgaya bilir. Unutmamak gerekirki atalarımız herşeyi doğal yaptıklarından uzun ömürlü oldular. Şimdilerde teknoloji ilerledikçe insanlarımızda farkında olmadan bir o kadar tembelleşiyoruz.
Apartmanda yaşadığımız için yaklaşık 60 kğ ayıklanmış nar tanelerini Sevgili Gönül ablamın köyünde odun ve diğer malzemeler olduğundan köyde eski yöntemle nar ekşisi yapmaya çalıştık. Ablamın komşusundan izin alarak şire yapma yerini kullandık. Ayaklarımı deterjanla iyice yıkadıktan sonra başladık nar ezmeye.;)
1- Tanelenmiş narlar telis içerisine bir miktar kondu ayakkla çiğnendi. şire çıkarıldı.
2- Çıkarılan şire ayrı bir kaba alındı.
3- Kazana alınıp kaynatılmaya başlandı. Şire Kaynama esnasında sürekli oluşan köpük alındı ve sürekli karıştırıldı.4 saat sonunda bir yemek kaşığı şıra metal bir kaba kondu şıranın katılaştığı görüldü ateşten alınıp soğumaya bırakıldı. Yaklaşık 15 litre nar ekşimiz oldu. Ablam,Annem ve biz paylaştık.
Buraya kadar normal görünen çalışmaların birde perde arkası var.;)
Size tavsiyem ön hazırlığınızı önceden yapın. Gerkli malzemeler yapacağınız nar ekşisi için büyük bir bakır kazan, 1 adet büyük kepçe,1 adet büyük boy kevgir ve bol odun geniş bir alan, su ve sabırıda unutmamak gerekiyor.
bahtiyar02
20-10-2013, 18:44
Kavurmayıda yine Ablamın evinde yaptık. Kuşbaşı şeklinde doğranmış etler, iç yağı ve tuz kullanıldı. Büyük bir leğende önce iç yağları eritildi yağdaki erimemiş kızarmış yağlar alındı. Kuşbaşı etler içine katıldı orta ateşte belli aralıklarla karıştırmaya devam edildi. Etlerin pişmesine yakın tuz katıldı. Etler tuzu iyice içine çektikten sonra kavurma soğutmaya alındı. İç yağları hafif katılaşınca etler yumak haline getirilip donmaya bırakıldı. Daha sonra Kemikli etler aynı yöntemle hazırlandı. Kışın tüketilmek üzere buzdolabına kondu.;) Afiyet olsun
Saygılar
Merhaba sevgili dostlar;
Her yaptığımın doğal olmasına dikkat ettiğim için belki bazı dostlar çalışmaları yadırgaya bilir. Unutmamak gerekirki atalarımız herşeyi doğal yaptıklarından uzun ömürlü oldular. Şimdilerde teknoloji ilerledikçe insanlarımızda farkında olmadan bir o kadar tembelleşiyoruz.
Apartmanda yaşadığımız için yaklaşık 60 kğ ayıklanmış nar tanelerini Sevgili Gönül ablamın köyünde odun ve diğer malzemeler olduğundan köyde eski yöntemle nar ekşisi yapmaya çalıştık. Ablamın komşusundan izin alarak şire yapma yerini kullandık. Ayaklarımı deterjanla iyice yıkadıktan sonra başladık nar ezmeye.;)
1- Tanelenmiş narlar telis içerisine bir miktar kondu ayakkla çiğnendi. şire çıkarıldı.
2- Çıkarılan şire ayrı bir kaba alındı.
3- Kazana alınıp kaynatılmaya başlandı. Şire Kaynama esnasında sürekli oluşan köpük alındı ve sürekli karıştırıldı.4 saat sonunda bir yemek kaşığı şıra metal bir kaba kondu şıranın katılaştığı görüldü ateşten alınıp soğumaya bırakıldı. Yaklaşık 15 litre nar ekşimiz oldu. Ablam,Annem ve biz paylaştık.
Buraya kadar normal görünen çalışmaların birde perde arkası var.;)
Size tavsiyem ön hazırlığınızı önceden yapın. Gerkli malzemeler yapacağınız nar ekşisi için büyük bir bakır kazan, 1 adet büyük kepçe,1 adet büyük boy kevgir ve bol odun geniş bir alan, su ve sabırıda unutmamak gerekiyor.
Bahtiyar bey; nar ekşisinin bu kadar zor ( yapılan işlemlerin ne kadar zaman aldığını ve uğraş gerektirdiğini düşünürsek ) bu kadar kolay ( şırayı çıkarabildikten sonra sadece kaynatma ve suyunu çekmesini sağlayarak ) yapıldığını bilmiyordum. Narın her şeyi değerlendirilebiliyor. Benim bildiğim kabuklarının ishale iyi geldiğini, sizin şıradan sonra kalan çekirdeklerinin bile faydalı olduğunu biliyorum. Bizim bu işlemi yapmamız biraz zor. Hanım nar çıkartıcı gibi bir şey almış plastikten. Narı ikiye bölüp çatal veya kaşıkla vurarak nar tanelerini çıkartıyor. Yapılan işlem bir veya iki nar ile sınırlı olunca problem yok. 60 kğ nar tanesi çıkartmak için yaklaşık 120 kğ nar gerekir sanırım. Belki nar suyu çıkartmaya yarayan preslerden yararlanarak yapılabilir. Onda bile kolay olacağını zannetmiyorum. Şu anda ben pazardan 0.75 liraya narın kilosunu aldım en son. Bana biraz daha olgunlaşacaklar gibi geldi. Yapabilsek nar suyu, üzüm suyunu hazırlayıp yıl boyu içebilsek çok iyi olacak ama yapmak zor. Birkaç yıldır içtiğiniz depozitosuz maden suyu vs. şişeleri biriktirip taze olarak meyvaları sıkıp içlerine doldurarak kilo ile satılan kapaklar ile satılan kapak kapatan basit bir makina ile derin dondurucuya atılarak saklandığını söyledikleri bir şey var. Bunu manav bir arkadaş söyledi. Müşterisi bu işlemi yapıyormuş. Benim bildiğim domatesi bu şekilde hazırlayıp sanırım kaynatarak tek kullanımlık tamamen doğal sos olarak yemeklere katılması şeklinde idi. Biraz konuyu saptırdık. Elinden gelmeyenin dilinden gelirmiş. Sizlere afiyet olsun diyelim.
mavi tutku
20-10-2013, 22:50
Sevgili dostlar uzun zamandır daha önce belirtiğim mazeretimden dolayı foruma giremiyordum. Bu yıl Tohum takas etkinliğine elimden geldiğince katılıyorum.Dilerim tüm dostlarında bu etkinliğe katılıp ellerindeki tohum veya çelikleri paylaşıp kendileri nasıl seviniyorsa dostlarında sevineceklerini bilmelerini isterim.
Bu gün kayınpederimin köyünde gözüme takılan güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.Deşti domateslerin görsel şöleni;)
Bahtiryar bey Ben de foruma üye oldum ve size özelden msj da attım bu deşti ürünlerin tohumları için. Benim de bir tarlam var sulama imkanı yok.Ürün yetiştirmeye ve doğal ürünlere ilgim olduğum için bu tohumlardan edinebilir miyim yardımınızla ?
bahtiyar02
21-10-2013, 08:50
Bahtiryar bey Ben de foruma üye oldum ve size özelden msj da attım bu deşti ürünlerin tohumları için. Benim de bir tarlam var sulama imkanı yok.Ürün yetiştirmeye ve doğal ürünlere ilgim olduğum için bu tohumlardan edinebilir miyim yardımınızla ?
Sevgili mavi tutku;
agaclar.net' teki Tohum takas etkinliğini takip ederseniz ordan paylaşımdan elde edebilirsiniz. Şuan tohum gönderilse bile ancak ilk baharda ekilecek. İlk baharda istediğiniz tohum veya fidanlardan temin edebilirsiniz. Sizde hak vereceksinizki tohum talebi çok fazla hepsini karşılamam mümkün değil. Özelden size cep numaramı gönderiyorum.
Saygılar
limon_sever
13-03-2014, 13:33
Deşti domates(geç hasat) fideleri yavaş yavaş gerçek yapraklarını çıkarmaya başladılar.
475705
limon_sever
21-03-2014, 17:20
Deşti domates(geç hasat) fidelerini şaşırtmam gerekiyor. Ama uygun bir zaman bulamadım.
477451
limon_sever
22-03-2014, 11:08
Deşti domates(geç hasat) fidelerini 32 adet bardağa şaşırtttım. Biraz arttı. Şaşırttıklarımdan tutunamayanlara yedek dursunlar bakalım.
bahtiyar02 İlk mesajdan itibaren desti ürünlerini bize tanıştırdığınız ve bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz. Ata mirası tohumlarımızın yayılması , desteklenmesine ve teşvik edilmesine sebep oldunuz.
Benim gibi yeni başlayanlar için çok güzel bilgiler mevcut.
bu sene ki tohum takas şenliğinde arayacağım tohumlardan biri de artık deşti tohumları oldu.
Taşlıbahçe
19-04-2014, 23:30
susuz domates
--------------------------------------------------------------------------------
arkadaşlar elimde susuz domates tohumum var ama nasıl yetiştireceğim hakkında bilgim yok bu konuda deneyimi ve bilgisi olan arkadaşlardan ricam beni bilgilendirmeleri elimde domatesin haricinde susuz kavun,susuz karpuz,susuz börülce ve bamyam var lütfen acil durum tohumlarımın ziyan olmasını istemiyorum benim için çok değerliler bilgi rica ediyorum NOT: Sn. Ayred'in mesajını cevapladıktan sonra yanlış bir yere konu açtığını fark ettim ve mesajı buraya da taşıdım, şimdi bunu kendisine bildiricem. Sn. Bahtiyar Bey, siz varken bu konuda cevap yazmak haddime değil. Yanlışım varsa düzeltin lütfen :)
Toprağa dikene kadar diğer domateslerden pek farklı bir yetiştirme yöntemi olduğunu sanmam. Yine de önceki sayfaları baştan sona okumanızı öneririm. Elinizde fazlaca tohum varsa bir kısmını doğrudan toprağa ekmek de akla yakın, bu çeşide ve yetiştirme terbiyesine de uygun görünüyor. Şayet az ise riske girmemek en iyisi.
Üç-dört yıl kadar önce deşti domates fidelerini diğer domateslerde olduğu gibi yetiştirmiş, sonra da toprağı olan bir arkadaşa vermiştim çünkü deşti ürünlerin asıl marifeti toprağa kavuştuklarında ortaya çıkıyor. Muhtemelen diğer çeşitlere göre çok gelişmiş bir kök yapıları ve dolayısıyla da susuzlukla iyi bir mücadele yöntemleri var.
Bunun yanı sıra yalnızca kök yapısıyla açıklamak da belki pek doğru değil; kurak coğrafyalara uyumları sırasında suyu diğer türlere göre daha tutumlu kullanabilme yetilerini geliştirdikleri, havadaki nemden de yararlandıkları düşünülebilir(?).
Daha önce Meyvelitepe'nin yetiştirme yöntemine yaptığı vurgudaki gibi yetiştirme sırasında susuz bırakıldıklarında başının çaresine bakmayı öğreniyor da olabilirler ki sulu yetiştirilen aynı tohumlardan gelen bitkilerin diğer domateslere benzer davrandıkları da belirtilmiş Bahtiyar bey tarafından.
Sözün kısası bu çeşitler susuz bir ortamda kendilerinden bekleneni yapabilmeleri için saksıda değil, toprakta olmalı; toprağa alınana kadar da "yeteri" kadar su vermeli. Bu durumda herhangi bir domatesin nasıl yetiştirildiğini merak ederseniz de buraya (http://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm) bakabilirsiniz. Kolaygelsin :)
bahtiyar02
24-04-2014, 20:08
Sevgili Taşlıbahçe;
Öncelikle ilgi ve alakanızdan dolayı çok teşekkür ederim.
Deşti ürünlerde özellikle daha önceki yazılarımda belirtiğim gibi domates bölgemizin demirbaş ürünlerinden. Deşti domates sulu yetiştirilir ancak susuz yetiştirilen gibi olmaz. Susuz yetiştirilen deşti domatesleri ve diğer domates türlerini Sevgili Meyvelitepe'nin yöntemiyle denedik ancak sonuç deşti ürünler dayanıklı sulu yetiştirilen domates türleri ise kesinlikle yetişmedi. Meyvelitepe'nin yaşadığı yer nemli bir bölge normal domates türlerini yetiştirmeye çalışırsanız fire mermeyeceğini sanıyorum. Bölgemiz birçok bölgeye göre daha sıcak ve nem oranı daha az. Bölgemizde daha çok deşti domates yetiştirilir.
Saygılar
kelaynak33
24-04-2014, 22:33
Sevgili Taşlıbahçe;
Öncelikle ilgi ve alakanızdan dolayı çok teşekkür ederim.
Deşti ürünlerde özellikle daha önceki yazılarımda belirtiğim gibi domates bölgemizin demirbaş ürünlerinden. Deşti domates sulu yetiştirilir ancak susuz yetiştirilen gibi olmaz. Susuz yetiştirilen deşti domatesleri ve diğer domates türlerini Sevgili Meyvelitepe'nin yöntemiyle denedik ancak sonuç deşti ürünler dayanıklı sulu yetiştirilen domates türleri ise kesinlikle yetişmedi. Meyvelitepe'nin yaşadığı yer nemli bir bölge normal domates türlerini yetiştirmeye çalışırsanız fire mermeyeceğini sanıyorum. Bölgemiz birçok bölgeye göre daha sıcak ve nem oranı daha az. Bölgemizde daha çok deşti domates yetiştirilir.
Saygılar
Sn. Bahtiyar bey,
Şu an deşti domates tohumu satın alıp çimlendirsek çokmu geç kalmış oluruz ? Satan bir arkadaş buldum ancak elinde sadece tohum olarak varmış, fide satan biryer bulamadım. Alıp bir denemek istiyorum ama, randıman alabilirmiyim bu saatten sonra?
bahtiyar02
26-04-2014, 21:27
Deşti domates(geç hasat) fidelerini 32 adet bardağa şaşırtttım. Biraz arttı. Şaşırttıklarımdan tutunamayanlara yedek dursunlar bakalım.
Sevgili limon_sever
Deşti fidanlarını bir kez şaşırtmanız daha uygun.Sizin uyguladığınız yöntem deştiler ve diğer sebze türleri için çok erken. Fidanların 15-20cmlik boylara erişmeleri ve daha sonra bahsettiğim yöntemle dikilmesi fire verme olasılığını daha aza indirir.Lütfen Yanlış anlamayın bu yöntemi ben uygulamanızı önermem.
Saygılar
limon_sever
26-04-2014, 22:31
Sevgili limon_sever
Deşti fidanlarını bir kez şaşırtmanız daha uygun.Sizin uyguladığınız yöntem deştiler ve diğer sebze türleri için çok erken. Fidanların 15-20cmlik boylara erişmeleri ve daha sonra bahsettiğim yöntemle dikilmesi fire verme olasılığını daha aza indirir.Lütfen Yanlış anlamayın bu yöntemi ben uygulamanızı önermem.
Saygılar
Şu an asıl yerlerindeler. Hiç fire vermedim ama 2 tanesinin tadına bakmak için salyangozlar gövdesini ısırmışlar. Sonrası ölüm. Yenisini diktim. 50'den fazla fidem var. Şimdilik güzel gelişiyorlar. Yakında fotolarını paylaşırım...
limon_sever
27-04-2014, 10:23
Deşti Domates(geç hasat) bugünkü halleri...
486752
bahtiyar02
28-04-2014, 21:25
Deşti Domates(geç hasat) bugünkü halleri...
486752
Ellerinize emeğinize sağlık.Umarım domateslerinide görürüz.
Saygılar
*** arkadaşlar deşti domates tohumu nasıl bulurum
bahtiyar02
08-05-2014, 20:59
Sevgili Dostlar;
2014 yılı deşti ürünlerin zamanı neden derseniz? uzun zamandır Adıyaman ilimiz bu kadar serin ilk bahar geçirmedi.Yaklaşık bir aydır yağmayan Yağmur bu gün yağdı;) Bu yılda yine iri ve normal büyüklükteki deşti domatesler, Karpuz yerli karpuz çeşitleri ve kavunlar ektik.Çimlenme meyvalarda oldu. Bu gün yağan yağmurlar diğer çimlenmeyenler için hayat kaynağı olacak.
Saygılar
bahtiyar02
07-06-2014, 18:05
Merhaba Dostlar;
Deşti Ürünlerimizden Domatesler ve Karpuz ilk çiçeklerini açmaya başladı.
Acur(Ermeni hıyarı) ilk ürünlerini tutmuş.
Yağmurlar ve havanın serinliği halen devam ediyor. Bu yıl özellikle deşti ürünler bayram edecek gibi;)
Saygılar
eşime bir arkadaşı 10 adet fide vermiş ve uşak domatesi sulama gerektirmiyor demiş. bende uşak domatesi nedir diye araştırdım hiç birşey bulmamıştım. bizde o fideleride diğerleri ile birlikte diktik. bu sayfayı görmediğime çok kızıyorum kendime :mad: resmlerden anladığım kadarı ile benim domateslerde deşti domates. onlarda diğerleri ile sulanıyor. sizce yerlerini değiştirsem mi?
birnefestoprak
19-06-2014, 16:26
Yerlerini degistirmekle kalmayin. Mutlaka etiketleyin ve ilerleyen asamalarda resimleyip tohumundan bol bol cogaltin. Batidan doguya Anadolu'nun cesitli yerlerinde susuz yetistirilen bircok sebze cesidi var; size aktarilan bilgiye bakilirsa bunlardan birini yetistiriyorsunuz. Dilerseniz bu seneki tohum etkinliginde de tohumundan paylasabilirsiniz: Tohum Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/)
eşime bir arkadaşı 10 adet fide vermiş ve uşak domatesi sulama gerektirmiyor demiş. bende uşak domatesi nedir diye araştırdım hiç birşey bulmamıştım. bizde o fideleride diğerleri ile birlikte diktik. bu sayfayı görmediğime çok kızıyorum kendime :mad: resmlerden anladığım kadarı ile benim domateslerde deşti domates. onlarda diğerleri ile sulanıyor. sizce yerlerini değiştirsem mi?
teşekkür ederim sayın birnefestoprak bahçeye gider gitmez yerlerimi değiştireceğim. evde de bir kaç tanesini saksıya dikmiştim onlarıda bahçeye ekeceğim. tabi ki tohumlarını paylaşmak isterim.
bahtiyar02
30-06-2014, 20:35
Deşti domatesler sulanmaz ve saksıda ancak sulanırsa yaşar ancak ürün verip vermeyeceğini denemek lazım.Ben saksıda yetiştirmedim. Sizin fidanları bahçede deşti yöntemiyle yetiştirmenizi öneririm.
Saygılar
limon_sever
15-07-2014, 22:36
Kediler tarafından kırılan fidelerden sonra geç diktiğimiz fideleri koruma altına almıştık. Şimdi meyve vermeye başladılar. Kediler ilk diktiğimiz fideleri kırmasaydı şimdi meyvesini çoktan yemiştik. Bu arada bunlar yamaçta. Yamaç kumlu olduğu için çok hızlı ve büyük fideler oldu.
509235
Bunada şükür...
resimlere bakınca, özellikle koyu yeşil karpuzlara bakınca memleketimin eski karpuzları aklıma geldi. küçük olurlardı ama harika tadları vardı. Şambayat kasabasının karpuzları ise, yanındaki göksu havzasından dolayı daha büyük olurdu. Artık şambayat karpuzu bulamıyoruz. neredeyse şambayat biberi de yok alacak. Rahmetli amcam izmir'e oturur ve her sene bizden şambayatın yerli biberinden isterdi. Ben de Adıyaman'lıyım. Özellikle Adıyaman'ın deşti kavununun tadı olağanüstüdür. bu arada "deşti" kelimesi sadece Adıyaman'a mı özgü bir kelime?
kiziltan
03-11-2014, 18:41
Dest Farsca`da hala kullanilan bir kelime. SAHRA anlamina gelir. Sahranin col ile ilgisi yok, tarim yapilabilen , ekilebilen cok genis duz arazi anlamindadir.
bahtiyar02
19-01-2015, 21:34
resimlere bakınca, özellikle koyu yeşil karpuzlara bakınca memleketimin eski karpuzları aklıma geldi. küçük olurlardı ama harika tadları vardı. Şambayat kasabasının karpuzları ise, yanındaki göksu havzasından dolayı daha büyük olurdu. Artık şambayat karpuzu bulamıyoruz. neredeyse şambayat biberi de yok alacak. Rahmetli amcam izmir'e oturur ve her sene bizden şambayatın yerli biberinden isterdi. Ben de Adıyaman'lıyım. Özellikle Adıyaman'ın deşti kavununun tadı olağanüstüdür. bu arada "deşti" kelimesi sadece Adıyaman'a mı özgü bir kelime?
Deşti kelimesi Adıyaman'da bej olarak kullanılır. Bej Kürtçe bir kelimedir. Susuz yetiştirme anlamına gelir.
Şambayat karpuzu Diyarbakır karpuzu büyüklüğünde ve kışın tüketilen kalın kabuklu bir karpuz türüdür. Tohum araştırmalarım devam ediyor.
Pirin (Perre) ve palani köylerinin dolmalık hatırı sayılır acı biberleri çok nadirde olsa bulunabilinir.
Saygılar
Arkadaşlar forumu gezindiğimde gördüm konuyu , çok bilgim olmasa da kısa da olsa bilgi vereyim. Detay isteyen olursa da üretenlerle görüşüp bilgi aktarırım.
Bu domates türü bizim bu yöreye has bir domatestir. Bu yöre derken sadece Gaziantep değil, daha ziyade Urfa da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ürün ekildikten sonra can suyu dışında su verilmiyor. Domates susuz yetiştiği için ticari domatesler kadar iri olmuyor ama tokat domatesinden (yumurta şeklinde olana biz tokat domatesi diyoruz burada yanlışım var ise kusura bakmayın) de daha iri oluyor. Tabi tahmin edebileceğiniz gibi lezzet anlamında müthiş bir tadı vardır. Çünkü etli bir domatestir, içinde bulundurduğu su oranı azdır. Mesela ben bu sene 50 kg kadar alıp evde konserve yaptım eşim ile. Etli bir ürün olması dolayısı ile konserve ve de salçalık olarak kullanıma çok uygun ama ne var ki ticari sebeplerden bu çok mümkün görünmüyor (Verimin adet/gr bazında düşük olmasından dolayı) Yoksa İstanbul tarafında sizlerin yetiştirmiş olduğu pembe domateslerden kat kat daha lezzetlidir :p Bir de Sof domatesi dediğimiz bir cins var ki o sulu yetişir ve de adet/gr hatta adet/kg bile denilebilir çok verimlidir. Fakat onunda şekli çok biçimsizdir. Ama onun da tadına ve de kokusuna doyamazsınız. Domatesi ikiye yarın, 100 metre öteden kokusunu alırsınız.
Of canım çekti şimdi ya kokulu kokulu :rolleyes:
nida topcu
15-03-2016, 15:08
merhaba; kaliteli deşti tohumlarını nereden tedarik edebiliriz,
selamlar..
bahtiyar02
17-03-2016, 19:28
Arkadaşlar forumu gezindiğimde gördüm konuyu , çok bilgim olmasa da kısa da olsa bilgi vereyim. Detay isteyen olursa da üretenlerle görüşüp bilgi aktarırım.
Bu domates türü bizim bu yöreye has bir domatestir. Bu yöre derken sadece Gaziantep değil, daha ziyade Urfa da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ürün ekildikten sonra can suyu dışında su verilmiyor. Domates susuz yetiştiği için ticari domatesler kadar iri olmuyor ama tokat domatesinden (yumurta şeklinde olana biz tokat domatesi diyoruz burada yanlışım var ise kusura bakmayın) de daha iri oluyor. Tabi tahmin edebileceğiniz gibi lezzet anlamında müthiş bir tadı vardır. Çünkü etli bir domatestir, içinde bulundurduğu su oranı azdır. Mesela ben bu sene 50 kg kadar alıp evde konserve yaptım eşim ile. Etli bir ürün olması dolayısı ile konserve ve de salçalık olarak kullanıma çok uygun ama ne var ki ticari sebeplerden bu çok mümkün görünmüyor (Verimin adet/gr bazında düşük olmasından dolayı) Yoksa İstanbul tarafında sizlerin yetiştirmiş olduğu pembe domateslerden kat kat daha lezzetlidir :p Bir de Sof domatesi dediğimiz bir cins var ki o sulu yetişir ve de adet/gr hatta adet/kg bile denilebilir çok verimlidir. Fakat onunda şekli çok biçimsizdir. Ama onun da tadına ve de kokusuna doyamazsınız. Domatesi ikiye yarın, 100 metre öteden kokusunu alırsınız.
Of canım çekti şimdi ya kokulu kokulu :rolleyes:
Başlıkta Deşti domates hakkında bilgi vereceğinizi belirtiyorsunuz ancak başka domates çeşitlerini anlatıyorsunuz. Deşti ürünler Güneydoğu Anadolu illerimizin bir çoğunda yetiştirildiği gibi Hatay ilinde de yetiştiren var olduğunu biliyorum. Siz Tokat veya diğer Domates çeşitlerini beğenebilirsiniz. Burdaki konu başlığı Deşti ürünler.
Arkadaşlar, bende bahçeme susuz yetişen yerel karpuz ektim yakında fotolarını paylaşacağım. ayrıca Bahtiyar beyin Adıyaman deşti domates ve karpuzlar
ı bayağı ilgimi çekti
naimegemi
26-05-2017, 15:04
Bilginin saklanması ne büyük nimet, seneler önce bu konuyu açan ve bu tohumu tanıtan arkadaşa teşekkür ederim. Ankara'da haftasonu gitmek üzere tasarladığımız bağ evimizin bahçesine ekmek için en uygun tohumu tanıma fırsatı buldum sayenizde. Tohumu nasıl elde edebileceğimi araştırırken satışını yapan bir iki web sayfası da buldum ancak ne derece guvenilir olduğunu bilemediğimden simdilik beklemedeyim. Agaclar.net tohum paylaşımları devam ediyor mu ve bu tohumlardan birkaç adet edinmemin tek yolu takas şenliği midir acaba, bu konuda güncel bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa çok memnun olurum.
...Agaclar.net tohum paylaşımları devam ediyor mu ve bu tohumlardan birkaç adet edinmemin tek yolu takas şenliği midir acaba, bu konuda güncel bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa çok memnun olurum.
Aşağıdaki bölümlerden faydalanabilirsiniz:
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Arıyorum - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/)
bahtiyar02
10-07-2017, 12:16
Merhaba sevgili Dostlar...
Bu yıl elimde bulunan Deşti ürünlerin tohumlarını tazelemek için ektim. Özellikle karpuz çeşitleri çok hoşuma gidiyor. yaklaşık 6-7 çeşit yerli karpuz tohumu elde etmiş yıllar sonra tekrar ekildiğinde ürünlerin sağlam oluğunu gördüm
bahtiyar02
27-07-2017, 00:20
Merhaba Dostlar........
Dikkatimi çekti bu siteye 2006 yılında üye olduğumda çok acemiyken bir çok sevgili dostum sayesinde deneyim kazandım. Bakıyorumda bu sitenin konuları sadece beyenmekten başka bir yaptıkları yok. Hani eleştiriler iyi veya kötü. Hani fikirler öneriler göremiyorum. Yanlış anlamayın. Gerçek forum üyeleri hariç tohum takas etkinliğine girsem çok kişi talep edecektir sadece benim ürünlerimi değil diğer üretici Dostlarımın da ürünlerini. Ben yinede yazmaya devam edeceğim çünkü ben agaclar.net ailesi üyelerindenim. Amacımız faydalı bilgiler ve yeni Dostluklar kurmak. Günü birlik üye olup ayrılanlardan değiliz.
Kendi adıma Sevgili Manila Hanım efendiye bu siteyi kurduğu ve benide Aileye kattığı için çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.
bahtiyar02
27-07-2017, 23:28
Merhaba Sevgili Dostlar
Tohum ekildiğinde sadece can suyu verilip yetiştirilen yaklaşık 10 çeşit Yerli Deşti Karpuzun Hasadına başladık;)
bahtiyar02
27-07-2017, 23:33
Deşti yerli karpuzların yetiştirme yöntemi aynı ama lezzetleri çok farlı;) 2. ve 3. resimdeki karpuzların ismi Gülsüm karpuzu bir avuca sığıyor ama çok tatlı
bahtiyar02
09-08-2017, 20:40
Merhaba dostlar. Bu yılki deşti ürünlerimizden yerli yeşil karpuzumuzu tarttık. Sonuç Harika 6,280kğ bu bizim için en büyük rekor.:p
umutyolcusu
09-08-2017, 21:13
Maşaallah afiyet olsun.Desti domates te ektiniz mi?
bahtiyar02
09-08-2017, 23:02
Çok teşekkür ederim. Evet. Ayrıca Kabak,Acur,kavun,susam
saygılar
bahtiyar02
09-08-2017, 23:05
Rekortmen karpuzun iç görüntüsü
Merhaba dostlar. Bu yılki deşti ürünlerimizden yerli yeşil karpuzumuzu tarttık. Sonuç Harika 6,280kğ bu bizim için en büyük rekor.:p
Güzel çeşitler ve sizde bunları arayıp bulup çeşitin devamını sağlıyorsunuz çok güzel bir şey yapıyorsunuz,küçüklüğümde hatırlarım susam ekerlerdi ve arasına karpuz tohumları ekerlerdi babamlar,o karpuzlardan yediğimi ve çok tatlı olduklarını hatırlıyorum hatta şekerden yapışkan ve elden çıkmadığını hatırlıyorum sanırım deşti çeşitlerdi çünkü susama hiç su verilmezdi.
Ben şunu merak ediyorum resimini paylaştığınız bu deşti çeşitleri sulu olarak yetiştirseniz nasıl bir sonuç elde edilir acaba,susuz 6 kg gelen çeşit baya bir büyür acaba deneme fırsatınız oldumu ?
Sayın bahtiyar02; yetiştirdiğiniz karpuzların görünümü çok güzel. Emeklerinize sağlık. Rekortmen karpuzunuz ise ağız sulandıran cinsten. Afiyetle tüketin. Almış olduğunuz tohumları paylaşarak bu güzelliğin yayılmasına vesile olun inşallah.
bahtiyar02
10-08-2017, 12:16
Güzel çeşitler ve sizde bunları arayıp bulup çeşitin devamını sağlıyorsunuz çok güzel bir şey yapıyorsunuz,küçüklüğümde hatırlarım susam ekerlerdi ve arasına karpuz tohumları ekerlerdi babamlar,o karpuzlardan yediğimi ve çok tatlı olduklarını hatırlıyorum hatta şekerden yapışkan ve elden çıkmadığını hatırlıyorum sanırım deşti çeşitlerdi çünkü susama hiç su verilmezdi.
Ben şunu merak ediyorum resimini paylaştığınız bu deşti çeşitleri sulu olarak yetiştirseniz nasıl bir sonuç elde edilir acaba,susuz 6 kg gelen çeşit baya bir büyür acaba deneme fırsatınız oldumu ?
Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Deşti ürünleri sulu yetiştirmeyi denedik. Domatesler iri ancak lezzet yok. Karpuzlar ise küçük fidanlarda küllenme ve pas çok fazla oluştu. Tercihimiz Deşti usulle yetiştirmek.
bahtiyar02
10-08-2017, 20:19
Sayın bahtiyar02; yetiştirdiğiniz karpuzların görünümü çok güzel. Emeklerinize sağlık. Rekortmen karpuzunuz ise ağız sulandıran cinsten. Afiyetle tüketin. Almış olduğunuz tohumları paylaşarak bu güzelliğin yayılmasına vesile olun inşallah.
Tüm iyi dilek ve temennileriniz için çok teşekkür ederim. Tohum takas etkinliğinde daha öceleri paylaşım yapmıştım. Umarım bu yılda yaparım. Saygılar
nebula72
27-09-2017, 09:41
deşti sebze meyve tohumları satın alabileceğimiz bir site varmı?
deşti sebze meyve tohumları satın alabileceğimiz bir site varmı?
Sn. nebula72;
Bildiğim kadarı ile deşti sebze tohumları satan bir yer yok. Tohum paylaşım etkinliği başladı. Takip ederseniz deşti yetişen tohumlardan alabilirsiniz. İlk yıl tohum paylaşmasanız dahi 25 çeşit tohum talep edebiliyorsunuz. Tabi ki tohum paylaşmanız halinde daha fazla tohum alma durumunuz var.
2017-2018 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/2017-2018-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)
suleyman42
22-01-2019, 15:44
merhaba bahtiyar bey tohum veya fidanını yollayabilir misiniz
slacar132@gmail.com iletişime geçerseniz sevinrim
tugrulsokmen
11-04-2019, 08:27
Bahtiyar bey,
Kıymetli cabalarınızdan ötürü sağolun varolun.
tugrulsokmen@gmail.com dan irtibatlanabilir miyiz?
Kısmetse yarın Adıyaman tarafında olacagım.
Saygılar
serdarctnky
15-04-2019, 11:22
bahtiyar bey selamünaleykum. Bende bu yıl Allah izin verirse Afyonkarahisar'da amatör olarak bahçe işlerine başlıyorum. Deşti tohumları için bana da yardımcı olabilirmisiniz?
Teşekkür ederim.
serdarctnky@msn.com
Sevgili balbay;
Aslında bu gün konudan Sevgili dostum Denizakvaryumuna açtığımda o da sağolsun sizin gibi konu hakkında siteye yazmamı önerdi.Tohum olarak belki temin etmek şu an zor.Ama fidan olarak derseniz araştırayım.Banada kayın peder köyden göndermişti.Şayet bulursam size dönerim saygılar.
Yetiştirdik ten sonra tohum alınıp çoğalta bilirsiniz. Verim olur tohum alırsanız bizlerde isteyebiliriz. Tohum almak daha verimli olur en azından nasıl bir sebzeden olduğu ortaya çıkar.
Kolay gelsin
Haftasonu köye gitme fırsatı bulunca seradaki domatesleri kontrol ettim,malesef Antalya'da domateste büyük bir sorun olan domates güvesi(tuta absoluta) bazı domateslere iyi zarar vermiş bunların başında sn. muda'dan gelen Afyon Tınaztepe domatesi vardı ve garnetlarada iyi zarar vermiş hatta birkaç yabani tür vardı kısmen zarar vermiş işin ilginci geçen yıl s.n sernur'dan gelen deşti domatesler pek üstlerine alınmamış ufak tefek birkaç yaprağında vardı larva görünce durumu şaşırdım.Tabi sadece üç beş tohumum kaldığı için tohum elde edebilmek adına susuz yetiştirmiyorum zaten buna şu anda imkanım yok.Bence suzuz yetiştirmede zarar çok daha az veya hiç olmazdı diye düşünüyorum.Malesef diğer domatesleri fermantasyon ürünü bir ilaçla ilaçlamak durumunda kaldım yoksa sadece üzerinde dalları kalmasına az kalmış.
yado4590
29-07-2019, 12:05
selam sitede yeniyim bu harika ürünlerin tohumlarına nasıl ulaşbilirim.
yado4590
29-07-2019, 13:37
tohum nasıl elde edebilirim
yado459@gmail.com
yado4590
29-07-2019, 13:37
yado4590
29-07-2019, 13:39
yado459@gmail.com
Merhabalar Bahtiyar Abi
Deşti kavun tohumu yollayabilir misiniz lütfen
Rdvnpala@gmail.com
merhaba arkadaşlar konuyu satır satır okudum. çok farklı bir araştırmadan buraya kadar gelmiş oldum.bu tohumun kaybolmaması için yapılan çalışmalar emek özveri paylaşımlar hepsi hem çok takdir edilesi hemde sonraki nesillerin eminim ki çok çok minnet duyacağı ve dua edeceği bir durum.ancak bu forumdakileri okuduktan sonra bu tohumu bulmak için çok araştırma yaptım lakin sonuç alamadım.çalışmalarınız çok özel ve değerli ama tohumu yaygınlaştırmak konusunda maalesef çok yetersiz.tohum takas sistemi var ama burada da maalesef bir sonuç yok. ticari olarak satışı yapılsa eminim ki daha çok kitlelere ulaşır ve temin etmemizde bir o kadar kolay olur.ve bu işi yapıp canlandıran buradaki emekçi kardeşlerimiz içinde bir kazanç olur diye düşünüyorum.
Hepinizin emeğine eline sağlık .sağlıcakla kalın.
bahtiyar02
22-05-2020, 00:31
Sevgili Dostlar Deşti ürünleri yıllardır yetiştirip ürün almaya devam ediyoruz. Bir çoğunuz Tohum takas etkinliğinde olması gereken ürün olarak veya Ticari boyutta satılmasını öneriyorsunuz., Birincisi Ticareti düşünmüş olsaydım şimdi agaçlar.net ailesinin içerisinde olmazdım. İkincisi tohum takas etkinliğinde paylaştım ancak çok az dostum kurallara uyup bana döndü. Otuz kişi içerisinde tohumların kıymetini bilip diğer tohum takas etkinliklerinde paylaşımını görmedim. Ticari boyutta birisine gönderdim oda ticari boyutta satışa sunduğu için kırılım. Sevindiğim tek şey ise en azından şartıma uyup adımı kullanmayım başka ad altında susuz yetişen domates veya ürünler diye satışa sunması ve sonuçta yeterli olmayışı. Tohum takas etkinliği tamamen doğal ürünlerin(Atalık) tohumların çoğaltılıp Değerini bilen kişilerle paylaşmaktı. Ancak çok kişi agaclar.net Ailesini farklı boyutlarda görmeye başladı.Bu Aile saygın bir aile değerini ve kıymetini bilene. Bu Ailede ne çok saygın Dostlar edindim.Türkçe yazım kurallarına uymayı ve bilgilerini paylaştılar ve beni yönlendirdiler. Başta Hocalarım; Meyvelitepe,Denizakvaryumu, Selhattin Yılmaz hocam,Taşlıbahçe, Sonul bey dostum Güngör Salman, Satı Uğratan,Cemo ve çok özür dileyerek İsimlerini şuan hatırlamadığım bir çok saygın hocalarımdan. agaclar.net Ailesine girmek çok kolay ama çıkmak çok zordur. Dikkat edin bağımlılık yapar. Ben 2006 yılından beridir bu ailenin üyesi olmaktan gurur duyorum. Gerisi size kalmış. Tüm Gerçek Dostlara saygılar sevgiler
bahtiyar02
22-05-2020, 00:52
Sevgili Dostlar 2020 yılında 34 Yıldır Hizmet verdiğim T.P.A.O 'dan emekli oldum. Şimdi gönül rahatlığıyla bahtiyar02 Hobibahçesinde çalışmalarına devam edebilirim. Saygılar
harunhaun
03-07-2020, 15:32
Merhaba,
Aslında tohumdan çok toprak yapısı ile ilgili.benim bulunduğum bölge Mersinde bir yaylalık rakımı 800-1400 arası olan toprak yapısı bol taşlı ve verimsiz görünen kıymeti bilinmeyen bir bölge.Biz anadan babadan dede den kalma yöntemler ile domates yetişiririz ve hiç bir zaman can suyu haricinde su vermeyiz şuan domateslerim çiçek açtı ve bir kez can suyu verdim.bu yıllardır böyledir cansuyu veririlir bir daha asla sulanmaz.
Merhaba,
Aslında tohumdan çok toprak yapısı ile ilgili.benim bulunduğum bölge Mersinde bir yaylalık rakımı 800-1400 arası olan toprak yapısı bol taşlı ve verimsiz görünen kıymeti bilinmeyen bir bölge.Biz anadan babadan dede den kalma yöntemler ile domates yetişiririz ve hiç bir zaman can suyu haricinde su vermeyiz şuan domateslerim çiçek açtı ve bir kez can suyu verdim.bu yıllardır böyledir cansuyu veririlir bir daha asla sulanmaz.
Sn. harunhaun;
Benim yerim de 1280 rakımda domatesleri ektiğim yer. Domateslerinizin gelişme aşamalarını burada fotoğraflarla anlatabilirseniz biz de görmüş oluruz. Çoğu yerdeki atalık domates veya diğer tohumlar yeni çıkan daha verimli ve güzel olduğu ileri sürülen tohumlara yenik düştü. Onların ne kadar kıymetli olduklarını kaybedince anladık. Kıyıda köşede dededen daha çok ninelerimizin koruduğu tohumları korumaya, çoğalmasını sağlamaya çalışmaya başladık. Sitemizde tohum paylaşım etkinliğinde ürettiğimiz tohumları birbirimize belirli kıstaslar içinde gönderiyoruz. Siz de elinizde olan eski tohumlardan bu etkinliğe katılarak hem tohum sayınızı ve çeşidini artırırsınız hem de yerel olarak bulunan ancak aradığınız zaman bulunmayan tohumları dağıtabilirsiniz. Resim ekleme konusunda ilgili yerde resmin nasıl küçültülerek yükleneceği anlatılıyor. Ben proğram kullansam da bazen yüklemek istediğim resimleri bir arkadaşıma whatsapp üzerinden gönderip daha sonra orada küçülmüş olan resimleri alarak rahat bir şekilde yüklüyorum.
Tohum Paylaşım Etkinliği - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/)
Ana sayfa üzerinden de eski yıllarda yapılan etkinlikleri görebilirsiniz.
Serkan0262
09-07-2020, 13:47
Değerli arkadaşlar merhaba
Ben de Adıyaman da yaşiyorum aslen Tunceliliyim 6 yıldır Adıyaman'da memur olarak çalışıyorum. Burda 6 dönüm kadar bir tarla edindim hobi amaçlı olarak uğraşıyorum. Bu tarlada 6-7 kadar yetişkin fıstık ağacı ve susuz yetişen çok lezzetli meyve veren bı incir ağacımız var. Bunların dışında kendim bu tarlaya badem zeytin ve Antep fıstığı ağaçları olmak üzere yaklaşık 100 ağaç diktim. Bu yıl bahçeye 250 MT den hortumla su getirip damalama şeklinde ağaçlarını sulamaya ve biraz sebze yetiştirmeye de başladım. Bir arkadaştan bulduğum deşti domates fidelerin diktim yaklaşık 10 kök. Bunları kayıt altına aldım ve videolarını YouTube kanalımda paylaşıyorum. Susuz yetişen domateslerim meyve tutmuş durumda burdan size bir kaç resim atacağım. Büyümeleri diğer domates çeşitlerine göre yavaş ama güzel. Meyveler büyümeye devam ediyorlar. Eşim Adıyaman li olduğu için çocukluğunda çok ekerlermis ve harika bir lezzeti olduğunu söylüyor. Buraya bilgileri atmaya devam edeceğim. İnşallah ileride tohumlarını paylaşacak aşamaya da geleceğiz. Takipte kalın ve sorularınız varsa burdan yazabilirsiniz.
Serkan0262
09-07-2020, 13:58
Bu linkten ilk çiçeklenmiş hallerini izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/J3DsrNa8NCY
Serkan0262
09-07-2020, 13:59
Burdan meyvelerin ilk halini gorebilirsiniz. Devamı gelecek.
https://youtu.be/cx6lr1ftghc
Serkan0262
09-07-2020, 14:28
Bu resimler ilk çiçeklenme ve meyve resimleri
Serkan0262
09-07-2020, 14:40
Meyve vermiş halleri bunlar. önceki halleri bu. şuan bu meyveler daha irilesti o resimleri de en kısa sürede atmaya çalışacağım
Serkan0262
24-07-2020, 13:57
Susuz yetiştirdiğim domatesler kızardı ve harika görünüyorlar
selim_50
24-07-2020, 14:15
Sevgili Dostlar 2020 yılında 34 Yıldır Hizmet verdiğim T.P.A.O 'dan emekli oldum. Şimdi gönül rahatlığıyla bahtiyar02 Hobibahçesinde çalışmalarına devam edebilirim. Saygılar
Emekliliğiniz hayırlı uğurlu olsun, üyeliğim sizden bir yıl sonra, bende memuriyette 30 yılı doldurmuş olarak yılbaşı itibarıyla emekliliğe ayrılmayı düşünüyorum.
Serkan0262
28-07-2020, 06:23
İlk hasatımız
bahtiyar02
28-08-2020, 21:12
Merhaba Dostlar; Uzun zamandır bahtiyar02 hobi bahçesinden paylaşım yapamıyordum. Emekli olduğumu dahi unuttum.Tüm dünyayı etkileyen bu illet hastalıkta cabası oldu. Yaklaşık 5,5 aydır bahçedeyiz. Ahır,Kümes, havuz ve yeni ürünlerin bakımı derken Ailem ve ben yetiştirmeye çalışıyoruz. Su kıtlığı temel sorunlarımızın başında geliyor. Onun için Deşti ürünlere ağırlık verdik.Susam, Karpuz ve kavunlar,Acur Bamya tohumları 2014 yılına ait tohum yenileme çalışmaları ürünlerini vermeye başladı sevindirici. Gerek Ailem ve gerek Bahçemizi ziyaret eden Dostlarımızı Tohumları geri iade etmek şartıyla😊 deşti Karpuz ve Kavunlardan hediye ettik. Sağosunlar çoğunlukla iade gerçekleşti. Yavaş yavaş sezon bitmek üzere ama işler hiç bitmiyor.Bahçede Tavuklar yumurtlad artık ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. 2 Adet dişi ve bir adet Teke Halep keçisi bahçenin yeni üyeleri. Sevgili Kızım GÜLSÜM Elim ayağım oldu ayrıca çok meraklı tavuklar kazlar ve keçiler derken bazen baba köylü kızı oldum diğiyor😊Bahçeden Adıyaman'a zaruri ihtiyaçlarımız dışında gelmiyoruz. Bahçeyi zaman zaman Dostlarımız sağolsunlar ziyaret ediyorlar. Çok teşekkür ederim. Saygılar sevgilerimizle.
selim_50
31-08-2020, 14:45
resimdeki el arabası kulübe inşaatı başladığında yeni idi, bizim gibi o da yaşlanmış.
aydemiraydın
31-08-2020, 15:28
resimdeki el arabası kulübe inşaatı başladığında yeni idi, bizim gibi o da yaşlanmış.
ev inşatında kullandığım 15 yıllık emektar hala iş yapıyor.
selim_50
07-09-2020, 12:49
ev inşatında kullandığım 15 yıllık emektar hala iş yapıyor.
sadece kendiniz kullanırsanız sizinle birlikte yaşlanıyor, emanet kullanıma verdiğinizde bırakın yaşlanmayı hiç geri gelmeyebiliyor.
belgi.info
10-09-2020, 21:10
Bahtiyar bey tebrikler; unutulan , az bilinen , anlaşılamayan bir konuyu açmışsınız.
Eskiler 2 çapa bir sulama eder derdi.
Kuru kıraç toprak çapalandığı zaman , kızgın toprak daha aşağıya inerek alt tabakadaki suyu şırınga gibi yukarı doğru çekiyor.Yanlış hatırlamıyorsam bu olay hidrolojide
kovitasyon diye geçiyordu. Bu çapalama işlemi toprağı aynı zamanda havalandırıyor.
Çapalamanın son avantajı ise yabani otların bu işlem sırasında kazınmasıdır.
İş gücü dışında hiçbir dezavantajı olmadığı gibi organik ürüne çok yakın ürün elde edilebiliyor.
Kıraçta yetişen meyveler sıcağı çok yediği için şeker oranı yüksek oluyor.Karpuzlar kavunlar daha küçük olması 2- 4 kişilik ailelere daha uygun. Çünkü büyük karpuzlar yenmiyor çoğu çöpe gidiyor.
Muhtemel ki karasal iklimde 600-1500 metre rakımlı yerlerde gece gündüz ısı farkından sebzeler ve toprak nem emerek de nasibini alıyor. ( Bu rakımlarda susuz çekirdekten ceviz dikerek büyümelerini gözledim.)
https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yasam/649639.aspx
https://www.koykahvesi.com.tr/tarim/kimse-inanmadi-zoru-basardi.html
https://www.youtube.com/watch?v=ZEguKUhbSog
bahtiyar02
11-09-2020, 22:22
Sevgili belgi.info; Mesajınızın bir kısmına katılıyorum.
Deşti ürünlerin Daha küçük olduğu konusuna gelince geriye dönük bahçemi ziyaret etmiş olsaydınız deşti ürünlerin gelişimleri ve verdikleri ürünler hakkında bilgi sahibi olurdunuz. Bölgemizde ben beni bildim bilesi Deşti ürünler ekilir nedeni çok sıcak ve kurak geçen yazlardan. Alternatif üretmiş Atalarımız. Organik tabirine hiç katılmıyorum organik tabiri 5-10 senelik doğal tohumların yok olmasıyla GDO'lu tohumlar piyasaya çıktığından beri kullanılan bir uygulama yöntemi. Organik tarımda sonuçta belli organik ilaçlar kullanılmakta. Oysa Deşti ürünlerde sadece yanmış küçük baş hayvan gübresi eğer yok ise Diğer hayvan gübreleri dışında hiç bir organik veya inorganik birşey kulanılmamaktadır. Anlıyacağınız tamamen doğal yöntemler uygulanıyor.
Şimdi eklediğim kesilmemiş Deşti karpuzun kaç kğ geldiğini tahmin edebilirmisiniz?
belgi.info
12-09-2020, 09:07
Gereksiz alınmışsınız .Ürünleriniz için demedim küçük diye.Kıraçta yetişen 2-7kg lık karpuz ile 10-30kg karpuzları kıyaslayarak söyledim.Hem bu durumun daha makul olduğunu da söyledim.
(Organik kelimesi istismara açık ve denetimsiz olduğu için kime göre ne kadar organik tartışmalı haklısınız.)
Organik ürünler yetişirken doğal gübre ile de , Permakültür yöntemi ile de , Çapalama yöntemi ile de olur.
Kıraç toprak genelde yüksek ve yoldan uzak olduğundan tohumun diğer türlerle kırılması daha zor ve geç olur. Egzos , kömür ,toz ve partkülden de uzak olduğundan toprak ve ürün daha temiz daha lezzetli olur.
aklın yolu bir.
Sayın bahtiyar02, bu ürünlerin tohumlarından temin edebilme şansımız var mıdır?
Sevgili dostlar yıllardan beridir bölgemizde deşti domates denilen bir domates türü hakkında bilgilendirmek istedim.Su sorunu yaşıyan bahçe ve tarlalarda alternatif bir domate türü.Çocukluğumdan beridir bilirim.Fidanları toprağa ekip biraz yanmış hayvan gübresi ve can suyu yeterli.Ondan sonra kesinlikle sulama yapılmıyor.Bu yıl yaklaşık 20-30 fidan ektim.Resimleri en kısa zamanda yükleyeceğim.
Saygılar
ek bilgi:Ekonomi ve Politika Haberleri Türkiye'nin En Cesur Gazetesi Radikal'de! (http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberYazdir&ArticleID=903700)
Merhabalar, Deşti tohumların tekrar değer kazandığını görmek çok güzel. Biz de daha önce kendi tohumlarımızı ayırıp ekiyorduk. Ama en son ayırdığımız tohumlar Elazığ da yaşadığımız depremde yıkılan köy evimiz ile birlikte gitti. Şuanda çevremde deşti tohum bulamıyorum. Elinde fazla tohumu olan varsa paylaşırsanız veya tohumu nereden temin edebiliriz yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Sevgili belgi.info; Mesajınızın bir kısmına katılıyorum.
Deşti ürünlerin Daha küçük olduğu konusuna gelince geriye dönük bahçemi ziyaret etmiş olsaydınız deşti ürünlerin gelişimleri ve verdikleri ürünler hakkında bilgi sahibi olurdunuz. Bölgemizde ben beni bildim bilesi Deşti ürünler ekilir nedeni çok sıcak ve kurak geçen yazlardan. Alternatif üretmiş Atalarımız. Organik tabirine hiç katılmıyorum organik tabiri 5-10 senelik doğal tohumların yok olmasıyla GDO'lu tohumlar piyasaya çıktığından beri kullanılan bir uygulama yöntemi. Organik tarımda sonuçta belli organik ilaçlar kullanılmakta. Oysa Deşti ürünlerde sadece yanmış küçük baş hayvan gübresi eğer yok ise Diğer hayvan gübreleri dışında hiç bir organik veya inorganik birşey kulanılmamaktadır. Anlıyacağınız tamamen doğal yöntemler uygulanıyor.
Şimdi eklediğim kesilmemiş Deşti karpuzun kaç kğ geldiğini tahmin edebilirmisiniz?
Merhaba bahtiyar bey ,bu tohumlardan bana da biraz gönderebilir misiniz , malum su sıkıntıları başlayacak yakında dünya üzerinde ,bu tohumlara çok ihtiyaç olacak tarla çok ama su yok . Bir de ne kadar süre icerisinde ekmek gerek bu tohumları ,en fazla ne kadar süre saklanabilir
bahtiyar02
05-05-2021, 21:44
Deşti ürünlerin Tohumları 2021-2022 Yılı Tohum takas etkinliğinde paylaşmayı düşünüyorum.
Şehir dışına kargoyla yollayabilir mısınız ücret karşılığında?
guneydefne
02-03-2022, 08:11
Deşti ürünleri satan 2 yer bulabildim. 10 tane domates tohumu 10 tl gibi acayip rakamlar, parasını geçtim orijinal ürün olduğuda garanti değil. Güvenilir tohum satan bir firma **** kişi varmı? yardım edermisiniz ?
Merhaba
Bir şeyi merak ediyorum. Çapraz tozlaşmayı önlemek için karpuzları mesafeli mi dikiyorsunuz yoksa izolasyon a dikkat etmiyormusunuz? Dikkat etmiyorsanız çeşitlerde değişim gördünüzmü. Son resimdeki koyu yeşil karpuz çok güzelmiş
Merhabalar susuz yetişen ürünlerin bilinirliğinin artırılması gerektiğini düşünüyorum.Mardin'de susuz ya da diğer adıyla deşti ürünlerden acur,kıtte,kavun,karpuz yetiştiğini biliyordum geçen sene domates yetiştiğini öğrenmiş oldum ve bir arkadaşımdan teminini sağladım.Bahçemde yaklaşık 30 kök susuz domates var kimisi köy tipi kimisi çeri tipinde ve oldukça verimli her bitkide yaklaşık 10 adet domates var ve bu domatesten yapılan salça mükemmel oluyormuş böyle asitli ekşimsi bir salçası varmış.Bunun dışında bu konuya merak salınca Hatay Şenköy'de susuz biber,patlıcan,bamya ve börülce de yetiştiğini öğrendim onların tohumunu da bu sene temin ettim.Artan kuraklık ve iklimsel şartlardan ötürü bu türlerin yaygınlaştırılması elzem bir hal almıştır.Bu yıl ki tohum takas etkiliğinde paylaşım yapmak istiyorum sınırlı sayıda da olsa da ayrıca seneye diğer temin ettiğim sebze türlerini de ekeceğim.Kısmet olursa onları da paylaşacağım.
https://www.hizliresim.com/ioqmkm0
https://www.hizliresim.com/r3uyt7j
https://www.hizliresim.com/7r1nr15
Merhaba bahtiyar bey bu sene eğer tohum paylaşımında bulunmayacaksanız bu tohumlardan elde etme şansım var mı acaba?
MeyveliTepe
12-08-2022, 14:01
Merhaba bahtiyar bey bu sene eğer tohum paylaşımında bulunmayacaksanız bu tohumlardan elde etme şansım var mı acaba?
Bu gibi tohum isteme, alma verme işlerini forumun bu gibi işler için ayrılmış bölmünde yapmalısınız
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
bahtiyar02
02-07-2024, 15:13
Merhaba dostlar uzun zamandan sonra özellikle 2023'te yaşadığımız kötü bir deprem sonucu tek başıma kaldım yapabilir miyim yapamaz mıyım diye tereddüt ediyordum Ama yapmaktan başka bir çarem de yok bu yıl bazı tohumları tazelemek amacıyla ektim kısmen ürünü verenler var diğerleri çiçekte burada havalar çok erken ısındı buna rağmen Ürünler çok güzel Umarım devamı gelir. Saygilarimla
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.