View Full Version : Tohumla Kaktüs Üretimi
Arkadaşlar aranızda kaktüslerin tohumla üretim teknikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olan varsa açıklayabilir mi? Yurtiçinde bu tohumların satışı veya takası yapılıyor mu? İlgi ve alakalarınız için şimdiden teşekkürler.
memet ünal çiçekcilikte bir röportaj (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=44294#post44294)yapacak.
kaktüslerle ilgili sorularınızı orada da yazarsanız cevapları direkt üreticiden alabiliriz.
Ben üzerinde kaktüs fotoğrafları olan tohum poşetleri gördüm
Ünal bey sağolsun röportajda bu konuyu açıkladı.. okursanız faydası olacak..
Amatörlerin boyunu aşan bir iş.. ama illede deneyeceğim diyenlere tavsiyelerini aktardı, röportajda. En iyisi Urla'ya gidip kaktüs almak
bottistar
17-12-2006, 01:36
Selam. Kaktüs tohumlarımı Praktiker'den almıştım ben. Markası Vilmorin. Cinsine göre ayrı ayrı paketler yok ama. Çeşit çeşit çiçek türünün tohumlarının bulunduğu bir reyonda tek paket içinde karışık kaktüs tohumları var. Ama doğal olup olmadıkları konusunda şüphem var. Çünkü ektikten bir zaman sonra (şu an hatırlamıyorum) çiçek açmaya başlayacaklarını yazıyordu sanırım. Oysa bildiğim kadarıyla kaktüsün çiçek açması için biraz yaşlanması lazım. Yanlışsam da lütfen düzeltin.
Bu arada tohumları ekmedim henüz. Ben de biraz araştıracağım bu konuyu.
Kaktüsler ve sukulentler forumunda tohumdan üretim ile ilgili bir bölüm açılmamış sanırım. Burada tohumdan üretim ile ilgili bilgi alışverişi yapabiliriz diye düşündüm.
Elime bir arkadaştan 2 tane kaktüs tohumu geçti. Bunlar hangi kaktüse ait ve nasıl filizlendirebilirim acaba? 1,5 cm uzunluğundaki dış kapsülün içinde minik minik tohumlar var. Dış tarafta kalan renkli kabuk yumuşak.
Sebahattin Sargın
08-10-2007, 11:14
İlkin Hanımcığım, kırmızı olan mammiliria proliferanın(umarım doğru yazmışımdır) tohumu. Benimkinde bol bol var bunlardan. Fakat Uyar Bey çelikten üretmenin daha kolay olduğunu söylemişti, siz ginede bir deneyin bence ;).
Selahattin Bey inanın daha önce hiç tohumdan yetiştirmeyi düşünmemiştim. Sanırım elime tohum geçmedi diye oldu böyle. Dün bir arkadaşım sera'ya gezmeğe gitmiş benim de kaktüse meraklı olduğumu bildigi için sera sahibinden izin alıp 2 tane tohum getirmiş bana. Şeker gibiler. Ramazan olmasa dişlerdim biraz :p Bakalım ne yapacağım bunlarla.
Sebahattin Sargın
08-10-2007, 11:21
Ben mamilirianın tadına bakmıştım hafif mayhoş bir tadı var ;). Tohumdan üretim için acaba ne gibi koşullar gerekli? Nasıl bir yer hazırlanmalı? Bilen arkadaşlarımız bizi aydınlatırsa sevineceğim ;)
mehtap gürbüz
08-10-2007, 11:54
Tohumdan üretim amatör işi değil mualesef, ev şartlarında hiç olmaz, hazır aldığınız küçük saksı boyuna gelmesi ise çeşidine göre 3-5 yıl denemek isteyenlere bilgi veririz tabi önce kararınızı verin. selamlar.
Mehtap Hanım benim de hiç bu işlere girmeye niyetim yok doğrusu ;) Mutlu mesut minikten alip bakıyorum kaktüslerime ama öyle masamın üstünde duruyor bu tohumlar. Ne yapsam diye de düşünmeden edemiyorum işte. Yoksa tabii ki bu tohumdan üretim bizi aşar... :)
Taner Angay
18-10-2007, 19:34
Merhaba İlkin hanım
Sağdaki bir Melocactus, soldaki bir Mammillaria olabilir.
Taner Angay
Bu mesajınızı şimdi görüyorum Taner Bey teşekkürler, tohumlar duruyor hala birşey yapamadım :) Ataser'e vereceğim onları artık. Tohum meraklısı ne de olsa. Europhia Trigona sözüm vardı, bendekiler tuttu fazla olanı yollarken tohumları da yollarım ona. Neredesin Ataser? :D
Alın arkadaşlar size çıldırmış bir tohumcu:)
http://www.cactus-seeds.com/index.html
6-7 sene önceydi bir paket ithal kaktüs tohumu almıştım.Sanırım Praktikerdendi.Paketin içinde boncuk boncuk siyah tohumlar vardı.Üzerindeki tarife göre hepsini ektim.Başladım beklemeye... Bir tanesi bile çıkmadı arkadaşlar.:(
Sonuç alamayınca toprağı büyükçe bir kabın içine tekrar kullanmak için döktüm.Bir sene sonra o toprakta küçük bir kaktüs farkettim bir paketten sadece bir kaktüs alabildim ;) Böylece tohum işine noktayı koymuştum arkadaşlar paylaşayım dedim.
Tohumların ömrü geçmiş olabilir **** ortamı büyümeleri için müsait yapamamış da olabilirsiniz. Herkes tohumdan üretmeyi başarsa Türkiye kaktüs cennetinden geçilmezdi ;)
İklimsiz
13-12-2007, 10:39
Tohumdan kaktüs üretmeyi deneyenlerden biriyim, ektiğim kabın üzerindeki tarih 1.10.2007, dört ayda topluiğne başından bile küçük iki filiz var:o Bilindiği üzere kaktüsler türlerine göre, çimlenmeleri 1 yılı bile bulabiliyor:D Bu koşulda sabır, sabır, sabır:D
Arkadaşlar videoya bakılırsa tohumdan kaktüs yetiştirmek çok kolay.
http://www.metacafe.com/watch/923389/sowing_lophophora_or_san_pedro_or_other_cactus_see ds/
İklimsiz
16-02-2008, 20:59
the engin, müthiş güzel paylaşım için çok çok teşekkürler.
Anlayamadığım, üzerinde neden ampul yakılıyor?
Çimlenmenin kurallarından biri de karanlık değil mi?
Bu sorular elbette size değil, kendinizi sorumlu hissetmeyin. Belki bir bilen vardır, bizleri aydınlatabilir.
the engin, müthiş güzel paylaşım için çok çok teşekkürler.
Anlayamadığım, üzerinde neden ampul yakılıyor?
Çimlenmenin kurallarından biri de karanlık değil mi?
Bu sorular elbette size değil, kendinizi sorumlu hissetmeyin. Belki bir bilen vardır, bizleri aydınlatabilir.
O arkadaş Mayıs ayı ısı ve ışık şartlarını yaratıyormuş 12:30 saat ışık 11:30 saat karanlık olacak şekilde.Yapay ışık şart değil diyor zaten.Suni ışıkları gün ışığıyla aynı kelvini verecek düzeye getiriyor anladığım kadarıyla.Yandaki iki tane bildiğimiz tasarruf ampülü ortadaki bitkiler için özel bir ampul.Poşetlerde olunca ilave sulama da gerekmiyormuş nem sürekli sabit kalıyor.Her Kaktüs cinsinin bu şekilde üretilebileciğini söylüyor.
http://www.metacafe.com/watch/923389/sowing_lophophora_or_san_pedro_or_other_cactus_see ds/
denemek lazım derim.
Ludisa Excellence
16-02-2008, 23:27
Ne var sanki şu tohumla üretimde.Herkes merak sarmış.İlla birileri birşeyleri tohumdan üretmek zorunda değil mi?:dilli:
Buda tabiy ki bir şakaydı, hemen herkes alınmıya.:p :p
Sn. the engine
denemek lazım derim.
Diyorsunuz da...
Geçen seneden hasat etmiş olduğum tohumları kaybetmeseydim...
Aslında o kadar dağınık değilim ama.
Tohumlar kaybolmasaydı bu senenin sonunda e-dergide güzel bir çalışma olabilirdi kanımca.Neyse artık cp. ler ile orc. lerle ilgileneceğiz şimdilik.:cool:
Yanlız benim anlamadığım bir nokta o kadar ampulden elde edilen aydınlanma şiddetinin sayısal değeri(lüx) ?
Sanırsam K(kelvin) değerinden verilmiş ama...
Sn. iklimsiz
Anlayamadığım, üzerinde neden ampul yakılıyor?
Çimlenmenin kurallarından biri de karanlık değil mi?
Niye sizce çimlenme aydınlıktada gerçekleşemez mi?
Bilmişlik yapmak gibi olmasın ama.
(Hocalarımız zaten bizleri izliyorlardır.Yanlışlarımıza müdahil olurlar artık;))
Esasen çimlenen tohum klorofil pigmenti içermediğinden fotosentez yapamaz.Sadece endospermdeki(tohum taslağı) besin maddesini solunum ile yadımlar.Yani sizizinde anlıyacağınız gibi çimlenen tohum sadece solunum yapar.Aslında karanlık ihtiyacı kök gelişimi içinde gerekli ama...
Buradaki aydınlatmaya gelince.
Amaç filizlenen tohuma hızlı bir şekilde krolofil pigmenti ürettirmek.Çünkü krolofil bilindiği üzere ışık varlığında sentezlenmekte.Böylece bitki hem solunum ile endospermdeki besini kullanabilir,hemde fotosentez ile kendi besinini oluştura bilir.Ve tabiyki tahmin edildiği üzere daha hızlı bir gelişim elde edilecektir.
Yanlız benimde tohuma direk olrak çimlenmeden ışık uygulamada çekincelerim var.:confused:
Mesela her bitkide kullanıla bilinir mi?
Ve şu lüx konusu?
Saygılar
İklimsiz
16-02-2008, 23:38
" Tohumların çimlenmeleri üzerine ışığın etkisi değişiktir. Çoğu tarımsal öneme sahip bitki tohumlarında çimlenme üzerine ışığın etkisi yoktur. Bir zamanlar tüm bitki tohumlarında ışığın etkisinin olmadığı sanılmıştır. Bu kanının yanlış olduğu sonraları anlaşılmış, ışığın kimi bitki tohumlarında çimlenme üzerine olumlu, kimilerinde olumsuz etki yaptıkları saptanmıştır. Örneğin kısa tüylü yakı otu, adi yağ otu (Pinguicula vulgaris), incir (Ficus aurea), ve adi litrum (Lythrum salicaria) tohumları çimlenme yönünden ışığa duyarlıdır ve en yüksek düzeyde çimlenebilmek için ışığa gereksinme gösterirler. Bunun gibi çim bitkisi, eşek çiçeği (Oenethera biensis) ve sığır kuy*ruğu (Verbascum thapsus) tohumları, yeterli düzeyde ışığın bulunması karşısında daha iyi çimlenirler. Buna karşın kimi bitkilerde ışık çimlenmeyi olumsuz yönde etkiler.
Örneğin liyakatli koru çiçeği (Nemophila insignis) tohumlarının karanlıkta ve 210C'de yaklaşık % 75'nin 8 gün içerisinde çimlenmelerine karşın, aydınlıkta yaklaşık % 1-2 sinin çimlendiği saptanmıştır. Soğan ve benzeri bitki tohumları da ışıksız ortamda daha iyi çimlenirler."
Alıntıdır: http://www.ansiklopedim.com/bitkiler/tohumlarveecimlenme.sb#_Toc25134935
İklimsiz
16-02-2008, 23:44
Okul yıllarımda, fen bilgisi ve biyoloji derslerinde çimlenmenin kuralları:
Uygun sıcaklık
Oksijen
Nem
Karanlık ortam
olarak kalmış, daha da araştırmaya gerek görmemiştim. Soğan, sarımsak, patates gibi yumru kökler mutfaklarımızda oldukları yerde köklenmesine rağmen, bu özelliğin kök yapısına bağlı olduğunu düşünüyordum.
Bugün birşey daha öğrendim:)
Videoda gösterilen ışık kaynakları ile en fazla 5000 lümen elde edilebilir. Anlayabildiğim kadarıyla bir tane civa ampul, 2 tane beyaz ışık kullanıyor. Ama ben bunun fotosentezi çok az oranında tetikleyeceğini düşünüyorum. Belkide bu yüzden kullanıyordur.
Videoda gösterilen ışık kaynakları ile en fazla 5000 lümen elde edilebilir. Anlayabildiğim kadarıyla bir tane civa ampul, 2 tane beyaz ışık kullanıyor. Ama ben bunun fotosentezi çok az oranında tetikleyeceğini düşünüyorum. Belkide bu yüzden kullanıyordur.
2x11w 2700 Kelvin (sarı ışık)
1x100w 9600 Kelvin (mavi ışık)
+_____________________
12300 Kelvin ediyor Kelvin ışık değil ısı birimi bu arada..
Sera akvaryum floresan çeşitlerinde şöyle diyor
sera plant color
Bitkilerin rengini güzelleştiren ışık
4900 Kelvin. Optimal bitki gelişimi için kırmızı - mavi renkli ışık. Balıkların ve bitkilerin doğal renklerini güzelleştirir. Fotosentezi ya da renklenmeyi arttırır.
sera brilliant daylight
Doğal gün ışığı rengi
6000 Kelvin gün ışığı. Tropikal dere ve sığ göllerdeki aydınlatma şartlarını canlandırır.Karma akvaryumlar için parlak gün ışığı. Doğal spektrum için doğal renkler.
sera blue sky Royal
Canlı parlak mavi gün ışığı
12000 Kelvin gün ışığı, Tropikal nehir ve göllerdeki aydınlatma şartlarını canlandırır.Tropikal bölgedeki gün içindeki gökyüzü kadar parlak!
Demekki güçlü güneş ışığı şartları yaratılıyor ve çimlenmeden sonra da bir süre tutuluyor bu şartlarda.Bodrum benzeri bir yerde yapılıyorsa ve güneş ışığı yeterince ulaşmayan bir yerse ki öyle gözüküyor,suni olarak Mayıs ayı ışık şartları sağlanıyor.(Video Kasımda upload edilmiş)
Link: http://www.metacafe.com/watch/923389/sowing_lophophora_or_san_pedro_or_other_cactus_see ds/
Kelvin değerinin fotosentezi artırdığı bilgisini nerden edindiniz bilmiyorum. Ancak benim bildiğim Kelvin değerinin fotosentez açısından bir önemi olmadığı, kendi yazınız da kelvinin bir ısı birimi olduğunu belirtmişsiniz. Isı nasıl fotosentezi tetikleyebilir ki? Dediğim gibi önemli olan Lümen yani Işık aksı değeridir. Bir bitkinin fotosentezi tam olarak yapabilmesi için ise en azından 40000 lümen olması gereklidir. Belkide ben yanlış biliyorumdur.
http://img512.imageshack.us/img512/9656/kelvinhm5.jpg
sizin için upload ettim belki bazı soru işaretleri ortadan kalkar.
http://img512.imageshack.us/img512/9656/kelvinhm5.jpg
Son olarak bir örnek vermek istiyorum. Mesela fotosentez için en uygun ışık kaynağı olarak sodyum buharlı lambalar örnek verilir. Bunlar içinde kullanılan ampül ise; son-t 400 watlık ampüldür. Bunun ise lümen değeri 55000 dir.
Son olarak bir örnek vermek istiyorum. Mesela fotosentez için en uygun ışık kaynağı olarak sodyum buharlı lambalar örnek verilir. Bunlar içinde kullanılan ampül ise; son-t 400 watlık ampüldür. Bunun ise lümen değeri 55000 dir.
videoda kullanılan lamba bu.. (özel bitki lambası ismi)
http://www.conrad.fr/webapps/lampe_speciale_plante-36.html
100w 480 candela diyor 1candela=1lumen yani kullanılan lambanın ışık düzeyi yüksek değil aslında aksine düşük.Yukardaki şemaya bakacak olursak 9600 kelvininde kapalı gökyüzünün renk ısısına denk geldiğini göreceğiz.Yüksek ışıkla fotosentez çabası yok burda adam bodrumunda Mayıs ayı şartlarını yaratmış..Çimlenmeden sonra büyük ihtimal gün ışığına çıkarıyor onları yoksa o ışık şartlarıyla yamulur giderler..
İklimsiz
17-02-2008, 20:51
İyice kafam karışmıştı videoyu izledikten sonra. Lambalara takılmıştım.
Sonucu net bir ifadeyle açıklayabilir miyiz? Özel bitki lambası, tohumdan kaktüs üretmekte gerekli mi, değil mi?
İyice kafam karışmıştı videoyu izledikten sonra. Lambalara takılmıştım.
Sonucu net bir ifadeyle açıklayabilir miyiz? Özel bitki lambası, tohumdan kaktüs üretmekte gerekli mi, değil mi?
Videoda "yapay ışık aslında gerekli değil" ifadesi geçiyor.Baharda çimlendirirsek aynı şekilde poşetleyip balkona koyabiliriz ancak şu anda yapmak istersek ısı ve ışık için lamba gerekecek haliyle.
İklimsiz
31-03-2008, 22:10
15/03/2008 tarihinde, torf+dere kumu+bahçe toprağı+perlit karşımında ektiğim kaktüs tohumlarının bugünkü durumu:p
İklimsiz çok yakın çekmişsin, o yüzden fotoğraf çok net olmamış. Normal çiçek açar gibi yaprak mı var onların üzerinde?
İklimsiz
01-04-2008, 16:02
Yaprak gibi duruyor ama farklı bir yaprak, dolgun, etli. Büyüdükçe şekil değiştireceğini umuyorum.
zulkufhacettepe
02-04-2008, 12:11
ee kaptüs tohumundan 3-4 tanecik gönderirsin bana artık dimi. Bende sana hünnap, kahve, ardıç veya at kuyruğu tohumu gönderiyim. Hımm.
serious blech
02-04-2008, 13:03
kaktüsün tohumu mu olur hiç yaa:peheh:p
Arkadaşlar videoya bakılırsa tohumdan kaktüs yetiştirmek çok kolay.
http://www.metacafe.com/watch/923389/sowing_lophophora_or_san_pedro_or_other_cactus_see ds/
Mayis ayinda bu formu okudum ve bir paket kaktus tohumu aldim. Video daki gibi kucuk saksilara bu tohumlari paylastirip ektim ve suladim. Bu saksiciklari kucuk bir akvaryumun icerisine yerlestirip akvaryumun agzini folyo ile kapadim. Sonra akvaryumu balkona koydum. Simdi 25 tane kucuk kaktus fidesi ("fide" demek dogru olurmu bilmiyorum) var.
Fotoğraflarını çekip paylaşırsanız seviniriz.Merak ettim doğrusu.
pek fazla bir bilgi vermiyor ama resimlerden tohumdan üretim hakkında bişeyler çıkartılabilir belki.
http://picasaweb.google.com/SUKKULANTARIUM/KakteenSukkulentenaussaatprojekte
kaktusyus
28-06-2008, 20:28
Arkadaşlar videoya bakılırsa tohumdan kaktüs yetiştirmek çok kolay.
http://www.metacafe.com/watch/923389/sowing_lophophora_or_san_pedro_or_other_cactus_see ds/
ben denedim oldu. bi ara karardılar sıvı kaktüs besini aldım verdim şu anda durumları iyi gibi görünüyor. hatta bugün yeni tohumlarda aldım onlarıda çimlendireceğim. şu anda küçücükler bakalım büyüyeceklermi merakla bekliyorum ..
Fotoğraflarını çekip paylaşırsanız seviniriz.Merak ettim doğrusu.
son halleri
Sevgili gben; Yaptığın çalışmada katüsleri ektikten sonra sularken mantar ilacı kullandın mı? **** daha doğrusu diktiğin saksıları akvaryuma yerleştirirken herbirini poşet içinde mi yerleştirdin? Dünden beri düşünüyorum nasıl yaparım diye. Lithops tohumları ekilirken mantar hastalığına maruz kalmamaları için ilaçlanarak sulanıyor. Acaba kaktüsler içinde geçerlimidir diye düşündüm ve kaktüsrehberi sitesinde okudum ilaçlamak lazımmış. Tohumdan kaktüs yetiştiren arkadaşlarımız yaptığınız her aşamayı ayrıntılı yazarmısınız. Fikir olması açısından. Çünkü video da anlatılanın birebir aynı düzeneği kurmam zor. Daha kolay ve pratik bir yöntemi olmalı.Belki üç ayda 5-10cm. olmazlar ama. Birde videoda anlamadığım(kısıtlı ingilizce yüzünden) Saksıları poşetleyip ışık altında kaç gün bekletiyor. 3-5 gün sonra filizlenmiş hallerini gösteriyor ama filizlendikten sonra poşetleri çıkarıyormu acaba. Yardımcı olabilirseniz arkadaşlar çok sevinirim:)
Bu arada gben; Soru sormaktan tebrik edemedim ellerine sağlık. Yavru kaktüslerde pek şirin oluyorlarmış.
Karışık kaktüs tohumu ektiğim saksıdan fideler çıkmaya başladı. Acaba bunlar kaktüs mü? Yoksa ot mu?
Şu an minik bir dikeniniz olmuş . O toprakta tohumdan kaktüs yetiştirmekçokzor kanımca.
:( Diken demek. Olsun ben onu sevdim. Büyüteceğim.
TOHUMDAN URETIM
Neden üretmeliyiz
Düşük maliyetle genç bitkiler elde etmenin ve tehdit altındaki türleri koruyabilmenin yolu, üretmekten geçiyor. Üretimin pek çok değişik yolu var, tohum, çelik, ayırma, aşılama gibi. Kaktüsler hem generatif (tohum ile), hem de vegetatif (çelik, aşı, ayırma ile) yöntemlerle üretilebilmektedir. Uygulamada vegetatif üretim söz konusu olduğunda, tohumla üretim yöntemi yeğlenir. Tohumlar genellikle 1 yıl bekletildikten sonra ekilir. Ancak Epiphyllum (Atlas Çiçeği) ve Zygocactus (yılbaşı Çiçeği)’un tohumları taze iken ekilmelidir. Çimlenme süresini kısaltmak için, iri ve sert kabuklu tohumlar ekimden önce suda ıslatılır veya mekaniksel yollarla aşındırılır. Ekim ilkbaharda (Mart-nisan aylarında) yapılır. Tohumların çimlendirilmesinde, hacim olarak eşit miktarlarda orman toprağı, turba ve kumun karışımından oluşan harç kullanılabilir. Bu karışıma bir miktar odun kömürü tozu eklenmesi yararlıdır. Tohumlar, yine hacim olarak eşit miktarlarda yaprak çürüntüsü, dişli dere kumu ve odun kömürü karışımına da ekilebilirler. Çimlendirme ortamının yüzeyine 3-4 mm aralıklarla ekilen tohumların üzerleri kendi irilikleri kadar harç tabakası ile örtülür. Çok ince tohumların üzeri örtülmez, düzgün bir tahta parçasıyla hafifçe bastırılır. Ekim işi bittikten sonra tohum yastığı süzgeçli kova ile sulanır ve üzeri camla örtülür. Kaktüslerin çoğu ışıkta çimlendiklerinden, yastık veya kasalar aydınlık bir yerde bulundurulur. Çimlenme süresinde ortam aynı şekilde nemli kalmalı; sıcaklık gündüz ortalama 25 C, gece ise 18-20 C dolayında tutulmalıdır. Kaktüs cinslerine bağlı olarak çimlenme 4 gün ile 1 yıl içerisinde olmaktadır. Rebutia cinsi kaktüslerde çimlenme süresi 4 gündür.
Hazırlık
En iyi sonucu elde etmek için taze tohum kullanılmalıdır. Piyasada satılmakta olan tohumlar, zaman zaman uzun süre beklemiş olabiliyor, bu durumda da çimlenme oranları düşük olabiliyor. Kendi bitkilerinizden tohum toplayabilirsiniz, ya da herhangi bir yerde görüp beğendiğiniz bir kaktüsün meyvasını alıp, içinden tohum ayıklayabilirsiniz. Bunun için tohum alınacak meyvenin olgunlaşmış olmasına dikkat etmek gerekir. Olgunlaşmamış bir meyveden tohum alacak olursanız, gelişimini tamamlayamamış bir tohum almış olma riski vardır, bu durumda da çimlenme gerçekleşmeyecektir.
Saksıya kum, ince pumis, kaktüs karışımı gibi malzemeler koyabilirsiniz. Herkesin kendine göre uygun bulduğu bir yöntemi vardır. (Biz kum kullanıyoruz. Karışım içinde tohum çimlendirmeyi hiç denemedik, çünki güvenilir bulmuyoruz. Şöyle ki, özellikle tohumdan yetiştirirken çimlenme süresine kadar, kapalı bir ortamda, rutubet ve hararet koşulları belli bir seviyede tutulmaya çalışılan saksıda mantar, küf vs gibi olumsuzlukların oluşması mümkün), bu nedenle kullanılan malzemenin steril olması ve mantar oluşumunu zorlaştıracak nitelikte olması gereklidir. Kum, steril olmayabilir, ama en azından içinde çürüyüp mantar oluşturabilecek malzeme yoktur, bu nedenle güvenilirdir. Kullanılan materyalin çok iri taneli olması da uygun değildir, çünki bu durumda da tohumlar yeterli rutubeti alamayabilirler. Bu sebeple örneğin perlit gibi steril bir malzeme de uygun olmaz, çünki taneler iridir. İnce taneli perlit, ince kum, ince pumis gibi malzemeler iyi sonuç verir. Tohumları gelişigüzel yüzeye serptikten sonra bir iki milim kalınlıkta kum serperek üzerlerini örtün. Sonra saksıyı on onbeş dakika kadar içi su dolu bir tabağa oturtun. Böylece suyu emmiş olan saksı bir süre süzdürüp, üzerini bir naylonla kapatıp 20-22 derece sıcaklıkta, gölge bir yere koyun.
Gece ısısı biraz daha düşük olabilir.) Bu işlemi yapmış olduğunuz tarihi ve biliyorsanız tohumun cinsini de bir yere not etmeyi unutmayın. 21-27 derece gibi daha yüksek sıcaklıklarda bekletecek olursanız, daha çabuk sonuç almanız mümkün olabilir. Daha yüksek sıcaklık önerilmez. Son bir uyarı da ortamın hastalıksız olmasını sağlamak adına, saksıyı plastikle kapatmadan önce bir miktar fungisit ile ilaçlayabilirsiniz. Böylelikle muhtemelen ortamda mevcut bulunan mantar sporlarının gelişip tohumları çürütmesini engellemek mümkündür. Küçük tohumlar toprak üzerine serpiştirilebilirler, ama daha büyücek olanlar, kendi boyutlarının hiç değilse iki katı kadar bir derinliğe, üzerlerine bastırılarak gömülmelidirler. Aralarında bir santim gibi boşluk bırakmakta yarar vardır, böylelikle büyüyüp gelişebilecek mesafe olmuş olur. Bazı büyük tohumların dış yüzeyinde kalın bir kaplama vardır. Bu tür tohumları ekmeden önce buzdolabında iki gün kadar tutmakta yarar vardır. (Bu işleme soğuk katlama denir. Soğuk katlama, tohumun normal doğa koşullarında, yere düştükten sonra üzerinden bir yıl geçtikten sonra çimlenmek üzere programlanmış olan sistemini şaşırtmak için kullanılan bir yöntemdir. Buzdolabına koyulan tohum, kış geldiğini algılar ve iki günlük bu kürden sonra ekildiğinde çimlenme zamanının gelmiş olduğunu düşünerek doğal süreç başlar. Bir de sıcak katlama vardır, bu da yine tohumun yaz geçtiği duygusunu yaşaması için uygulanan bir yöntemdir.)
Fideler birbirine değinceye kadar tohum yastığına bırakılmalı; daha sonra köklerine zarar vermemeye özen göstererek başka kasalara şaşırtılmalıdır. Genç bitkiler 1 veya 2 yıl sonra küçük yastıklara alınırlar. Kaktüslerin çelik ile üretiminde olgunlaşmamış sürgünlerden tepe çeliği tarzında ve büyüme dönemi içerisinde (Haziran-Eylül ayları arasında) alınırlar. Kesi işi keskin bir bıçakla kuru ve güneşli bir havada yapılır. Köklerin yanlardaki diken diplerinde çıkmasını önlemek için çeliklerin alt kısımları konik bir şekilde yontulur. Hazırlanan çelikler yara yerinin kuruması için sıcak, gölgeli ve havadar bir yerde 2-3 gün bekletilir. Kesim yeri tümüyle kuruyan çelikler, köklendirilmek üzere bir miktar odun kömürü tozu ile karışık dişli dere kumu veya perlit içerisine dikilirler. Köklendirme ortamı olarak eşit hacimlerdeki turba (veya yaprak çürüntüsü) ve dişli kumun karışımından oluşan harç da kullanılabilir.
Şaşırtma
Şartlar uygunsa, genellikle 2 ile 4 hafta içinde çimlenme olur. Çimlenme sonrası plastik kılıfı çıkartmak uygun olacaktır, böylelikle artık havadar bir ortam sağlanıp küf ve mantar riski ortadan kaldırılmış olur. Birçok kaktüsçü plastik kapağı 1 yıla kadar kaldırmaz. Bu durumda hiç sulama gerekmediği gibi, sıcaklık da daha dengeli olur. Tabi kompostun temiz, steril olması gereklidir.Artık daha parlak ışık alan (ama direkt güneş ışığı görmeyen) bir yerde büyütmeye devam edilebilir. Türe bağlı olarak, birkaç aydan bir yıla kadar bir süre bu ortamda kalmaları iyi olacaktır, elle tutulabilecek hale geldikten sonra, köklere zarar vermemeye özel itina göstererek yavruları ayırıp bireysel olarak büyüyecekleri yeni saksılarına şaşırtmak uygundur.
Çapraz polenleme
Bitkinin tohum üretebilmesi için döllenmesi gerekir. Dış mekanlarda bu iş böcekler, sinekler ve arılar tarafından doğal olarak gerçekleşir. Eğer bitkinize iç mekanda bakıyorsanız, o zaman bu konuda yardımcı olmak gerekir. Normalde, henüz çiçek açmadan önce bitki ayrılıp başka bir yere alınır, ya da tomurcuğun üzeri kumaş bir kese ya da benzeriyle kapatılır. Böylelikle istenmeyen bir döllenme önlenmiş olur. (Kese içine alma yöntem, özellikle Fuchsia (küpe) gibi çiçekli bitkilerde daha kolaydır, kaktüslerde gerek dikenler ve gerekse çiçeğin yapısı nedeniyle genellikle problemlidir. En iyisi çiçek açmak üzere olan bitkiyi diğerlerinden ayırıp başka bir mekana almaktır. Çiçek açıp, polenler oluştuktan sonra, yumuşak bir suluboya fırçası kullanarak polenler toplanıp, döllemek istediğiniz bitkinin dişi organına bu polenleri aktarmanız gerekir. Bu aşamadan sonra over kapanacak tohum oluşmaya başlayacaktır. Bir yerde hangi bitkiyle hangisini çaprazladığınızı kaydetmekte yarar vardır, çünki zaman içinde tohumdan yetiştirdiğiniz bitkiden anlayacağınız gibi, muhtemelen hem anneden hem babadan belli alanlarda farklı bir bitkiniz olacaktır.
Alıntı: http://www.kaktusrehberi.com/default.asp?id=66&mnu=66
Oy, oy, oy. Tohumdan lithops üretmek ( üretememek ) ten sonra kaktüs üretmek.! Hiç cesaretim yok.
Haklısın zor gibi görünüyor hatta zormuş ama deneyipte görmek istiyorum. Neden olmasın? Hem onca tohumu boşuna mı aldım:)
pegasus79
04-09-2008, 19:52
arkadaşlar merhaba,
Bir sorum olacak, ben amatörüm ve tohumdan lithops yetiştirmek istiyorum ikii ayrı kişiye sordum birisi özel kaktüs toprağı veya vermikülit dedi. Diğeri ise tohumları ilk olarak torf ekim saksıları içine torflu toprak koyun dedi. Siz nasıl toprak kullanıyorsunuz acaba??
Aslında bu konuyla ilgili bir başlık var lithops başlığı ama ben bir amatör olarak bir amatöre öneride bulunayım:) Dere kumu ve torfa ekmeyi düşünüyorum birçok kişide böyle yaptı zaten. ama yinede lithops bölümünü baştan sona bir okuyun derim.
saydemir
09-09-2008, 16:30
Sayın ilkinden aldığım lithops tohumlarını ve kendi kaktüslerimden(lophophora ve astrophytum) aldığım tohumları ektim. İlk olarak astrophytumlar çimlenmeye başladı.
Tohumdan ürettiğim pithayacıklarım :D Sizlerle paylaşmak istedim.
Tohumdan ürettiğim pithayacıklarım :D Sizlerle paylaşmak istedim.
Tebrik ederim harikalar. Öncelikle tohumları nasıl ve ne zaman ektin? Açıkçası tohumdan üretim yapmışsın ve ben bunun aşamalarını öğrenmek istiyorum:) Tabii zahmet olmazsa.
Teşekkür ederim. ;) Tohumlarını mart ayında ekmiştim. Pithaya tohumları çok çabuk çimlendiler. Özel bir çaba sarfetmedim açıkçası, kumlu toprağa ekmiştim. Çimlenme yüzdeside fazlaydı ama ben bakamadığımdan bir bu kadar daha kaybettim :(
Aslında haklısınız çok özenmemek lazım. Üstüne titredikçe maraz çıkıyor. Tekrar ellerinize sağlık.
saydemir
27-10-2008, 17:21
Bunları ne kadar zaman sonra saksılara şaşırtmak gerekir. Bahar başı gibi mi?
İklimsiz
27-10-2008, 17:23
Evet, bahar başı gibi şaşırtabilirsiniz.
Çok şirin görünüyorlar :)
saydemir
27-10-2008, 19:10
Teşekkürler. İnşallah hep böyle sağlıklı ve şirin kalırlar. :)
derya Derya
27-10-2008, 19:35
Çok şirinler gerçekten. Tebrik ediyorum sizi..Bende de katüs tohumları vardı ama ekmaya cesaret edemiyordum. bU bana ilham verdi. Ne zaman ektiniz tohumlarınızı acaba?
saydemir
27-10-2008, 21:25
Tohumları 4 eylülde ekmiştim. Tohumlar kendi kaktüslerimden aldıklarımdı. Lithops tohumları da tazeydi sanırım. Çok büyük bir çimlenme oranı gösterdiler. Nerdeyse tamamı çimlendi. Tabi önemli olan yaşatabilmek.
Umarım sizde başarılı olursunuz. Ama havalar soğudu biraz ben olsam şu anda başlamazdım. Gene siz bilirsiniz.
derya Derya
27-10-2008, 22:38
Tabi ki tecrübeye saygım var. Havalar ısınsın , cemreler düşsün bakalım ekeceğim o şirinlerden ben de..
saydemir pek güzeller ;) bayıldım hepsine, bence şimdi hiç elleme, iyice büyüsünler, ben yok yan yattı yok kökü dışarda kaldı diye birkaçını bu boylarda iken alıp başka bir yere koymuştum, öldüler maalesef. Bence itiş kakış büyüsünler, kendilerini bir yenilesinler, ondan sonra istersen yerlerini değiştirirsin.
Sayın saydemir çok güzeller ellerinize sağlık tebrik ederim.
saydemir
28-10-2008, 16:04
Teşekkürler arkadaşlar. Bende ayırmaya korktum açıkcası. Biraz daha büyümelerini bekleyeceğim.
merhaba,
yurt dışından bulmuş olduğum ingilizce bir döküman var tohumdan kaktüs yetiştirmekle ilgili. bunu türkçeye çevirdim belki bazı arkadaşlara faydalı olur.
TOHUMDAN KAKTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ
Tohumdan kaktüs yetiştiriciliği, bilinçli olunduğu taktirde çok kolaydır. Her kaktüsün yetişme koşulları az da olsa farklı olduğundan, bu rehber “columnar” dediğimiz sütün şeklinde kaktüsler için hazırlanmıştır.
Kısaca özetlemek gerekirse, kaktüsler gençlik dönemlerinde direk güneş ışığını sevmezler, ne çok sulu ne de çok kuru bir ortamda gelişirler.
İlk olarak ihtiyacımız olan malzeme:
• Kapaklı yetiştirme kabı
Tohumların filizlenme süreci ve kaktüsün gençlik dönemi için kapaklı yetiştirme kabına ihtiyaç vardır. Bunları, içerideki nemi ve ısıyı saklamak amacıyla kapaklı üretilmiş plastik saksılar gibi düşünebiliriz. Çok ucuzdurlar ve her yerde bulunabilirler. İlk bir yıl için bu kabı saksımız olarak kullanacağız. Toprak olarak da aşağıdaki karışımı kullanmak gereklidir:
• Saksı toprağı (50%)
• İri taneli kum (20%)
• Çakıl (20%)
• Perlit (10%)
Tohumlarımızı ekmeden önce kabımızı hazırlamamız gereklidir. Bunun da önemli üç aşaması vardır:
1. Kabın altına fazla suyun atılması için küçük delikler açılır. Bu sayede sulandığı zaman fazla suya maruz kalmayan kökler çürümez.
2. Çakılın yarısı plastik kabın tabanına yayılır. Kalan yarısı da diğer bileşenlerle karıştırılır ve kaba konur.
3. Kap ve toprak karışımının sterilize edilir.
Sterilizasyon
Karıştırılan toprak, kum, perlit ve çakıl (çakılın yarısı kabın tabanına yayılmıştı ) 150-180 C lik fırında bir saat bekletilir. Bu bekletme sırasında plastik kabın eriyeceğinden dolayı uygun bir kap kullanılması gereklidir. Aynı işlem mikrodalga fırın da kullanılarak yapılabilir. Mikrodalga fırın için en düşük seviyede 30 dakika bekletmek yeterlidir. Tabi mikrodalga fırında da metal kap kullanılmamalıdır. Erimeyen plastik bir kap veya yetiştirme kabınızı kullanabilirsiniz.
Sterilizasyon işlemi bitince toprak karışımını nemlendirmek gereklidir. Çok kuru veya çok sulu bir toprak uygun değildir. Bunu anlamak için karışımı avucunuza alarak sıkabilirsiniz. Eğer toprak çok nemliyse saksı toprağından biraz daha ekleyebilirsiniz.
Tohumları ekmeye hazırız. Bir kalem yardımıyla toprağın yüzeyine koyduğumuz tohumları kendi boylarının 2 katı derinliğe gömmeliyiz. 4-5 santimetre aralıklarla tohumları yerleştirebilirsiniz. Ekme süreci bitince sprey ile 2-3 defa toprağın yüzeyine su sıkıp (çeşme suyu yerine şişe suyu kullanılmalıdır) kapağı kapatabiliriz.
Filizlenme süreci
Bu süreç için en ideal sıcaklık 20 ve 30 derece arasındadır. (23 derece en ideali) Bu sıcaklık değerinin dışına çıkmamak çok önemlidir.
Filizlenme sürecinde nemin yüksek tutulması gerekir. Kaktüs bu süreç bitip de yetişkin hale geldiğinde kurak koşullara alışacağından, yavaşca kabımızdaki nemi düşürmeliyiz. Bunu da kabın kapağına zamanla delikler açarak ve bu delikleri fazlalaştırarak sağlayabiliriz.
Birkaç hafta içinde kapağı tamamen çıkarabilirsiniz. Fakat ilk iki ay için toprak nemli tutulmalıdır.
Işıklandırma
Kaktüsün filizlenme ve gençlik sürecinde direk güneş ışığına maruz kalmaması çok önemlidir. Günde 16-18 saat flouresan ışıkla aydınlatılabilir. 2-3 aylıktan sonra indirek güneş ışığına tabi kalabilir ve sadece bir yıldan itibaren direk güneş ışığına koyabilirsiniz.
Bir yıldan sonra, kaktüse yetişkin olarak davranabilirsiniz. Bu da, çok daha az su verilmesi ve toprağı tamamen kurumadan su verilmeyeceği demek olur.
Bir yılın sonunda çapı yaklaşık 1-2 cm olan kaktüslerin daha büyük bir saksıya geçirilmesi artık uygundur. Bitkilerin aksine çok büyük saksılar kaktüsler için uygun değildir. Çapının 4 katı saksılar seçilmesi uygundur.
Yetişkinlik dönemine kadar su ve ışık haricinde herhangi bir besin veya gübre verilmesine gerek yoktur.
Sayın Emre çok teşekkürler çeviriniz için. Güzel bir çalışma olmuş. Net ve kolay anlaşılır bilgiler var. Toprağı steril hale getirmek konusunda sanırım yanlış yaptım. Ben sadece sulama suyuna mantar ilacı ekleyerek hastalıklara karşı önlem almıştım ama toprağıda fırınlıyabilirmişim.
rica ederim cybel,
ben de ilk defa tohumdan yetiştiriyorum, aslına bakarsan kaktüslerle ilgilenmeye yeni başladım. o yüzden pek bilgili değilim; sadece ingilizceden türkçeye çevirdim metni.
resimde benim tek minik kaktüsüm ve plastik kap içinde tohumdan çıkmasını beklediğim kaktüslerim var. kabın içinde bir derece var böylelikle içerideki sıcaklığı görebiliyorum. genellikle 23-24 derecede duruyor. kabın üstünde de 18 wattlık grolux yetiştirme lambası var ve bir zamanlayıcıya bağlı olduğundan 17 saat ışık veriyor. 7 saat de karanlıkta kalıyor tohumlar bir günde.
aslında birşey itiraf etmeliyim: bu benim ikinci tohumdan üretme denemem. birincisinde başarılı olamadım. birincisinde yetiştirme ışığım ve zamanlayıcım yoktu. kafama göre normal küçük florasanı açıp kapatıyordum üstünde. sonra tohumları çok fazla derine gömmüştüm. sıcaklık da 18 lere düşüyordu zaman zaman. kısacası çok üstüne düşmemiştim ilkinde çünkü tohumların çıkacağını düşünüyordum ama tabi hiçbiri çıkmayınca işin daha ciddi olduğunu anladım. ;)
ayrıca ilkinde toprağı sterilize etmiştim fırında ama şimdi de onu yapmadım. :rolleyes: keşke yapsaydım diyorum. umarım çok önemli değildir bu sterilizasyon işlemi...
Tebrik ederim Emre. Çok güzel bir düzenek kumuşsun. Bende tohumdan kaktüs ve sukulent yetiştirirmeye çalışıyorum. Sukulentlerin bazıları çıktı ama. Kaktüslerden ses yok şimdilik. Yetiştirme lambası, zamanlayıcım yok malesef. Tohumlarda sayıca kısıtlıydı. Bakalım neler olacak ben pek kendiminkilerden umutlu değilim açıkçası. Gelişmeleri paylaşalım buradan. Senin denemendeki gelişmeleri merakla bekliyorum. Tohumları ekeli kaç gün oldu?
Grolux lambayı akvaryumda kullanıyorum hem balıkların kırmızı renklerini daha doygun gösteriyor hem de pembe renginden dolayı camlarda yosun gelişimini önlediği söyleniyor.Bitkilerde kullanıldığını bilmiyordum.
http://www.metacafe.com/watch/923389/sowing_lophophora_or_san_pedro_or_other_cactus_see ds/
Bu videoda kullanılan lambayla aynı mı Emrenin kullandığı lamba acaba.
Yapay ışık kullanımı aslında şart değil diyor videoda fakat mayıs ayı ışık şartları yaratılmaya çalışıldığı için 12.30 saat gündüz 11.30 saat gece olacak şekilde tam güneş ve ısı oluşması gerekiyor çünkü çalışma kışın yapılıyor anladğım kadarıyla.
Orada kulanılan lambaların 2 tanesi bildiğimiz eco denilen ampullerden diğeride bitkiler için özel denilen başka bir ampul.. grolux değil chromalux denilenlerden sanırım. linki aşağıda
http://www.france-elec.com/annuaire/lampe-speciale-plante-e27-100w_c52820.html
Şu an sabah saatlerinde ısı 21 derece görünüyor. Akşamalarıda 22-23 dereceye çıkıyor kaktüslerdeki sıcaklık. Sanırım idealdir.Güneş ışığına uzaklar ama aydınlık bir odadalar. Sanırım bu da yeterli. Lamba düzeneğini kurmama gerek varmı yok mu tam kestiremiyorum. Tabii benim verdiğim sıcaklık değerleri toprağın sıcaklık değerleri değil. Tohumları ektiğim kapları bir karton kutu içine yerleştirdim. O karton kutunun sıcaklığı 21-23 derece arasında değişiyor.
Linke baktım Emre'nin ki ile videodaki farklı lambalar. Değiniz gibi lamba şart değil ise iyi. Belki benim tohumlarımda çıkacaklardır.
Orkun Kırcı
02-11-2008, 13:27
Arkadaşlar fotodaki kaktüsü yeni aldım. Aldığımda üzerinde yuvarlak kırmızı minik çiçekler vardı. Arkadaşlar onlar sahte çiçek süs amaçlı yapıştırıyolar dedi. Ben de çiçekleri söktüm :( Ancak çiçeklerin içinden ikinci fotodaki tohumlar çıktı bunlar neyin nesi anlayamadım. Birileri bana açıklayabilir mi acaba.
51605
51606
Cybel, ilk seferinde ben de tamamen senin gibi yapmıştım tohumlar konusunda. Başarılı olamadığım için bu lambalı düzeneği kurmaya karar verdim. Senin moralini bozmak istemem çünkü kullandığımız tohumlar ve filizlenme koşulları çok farklı. Her tohumun istediği sıcaklık değeri ve filizlenme süresi çok farklı oluyor. Sen devam et umudunu kaybetmeden...
İlk seferinde ben de kutuda yetiştirmeye çalışmıştım. 21 derece oluyordu yaklaşık sıcaklık ama tabi kutunun içindeki sıcaklıktı bu. Kapalı olan tohum kabında sıcaklığın ne kadar olduğunu bilmiyorum. Bu da yanıltıcı olmuş olabilir benim için. Çünkü tohumlar için 23 derece isteniyorsa, şimdi yaptığım gibi yetiştirme kabının içine bir derece koymak daha mantıklı.
Işığa gelince, okuduğum bir çok kaynakta ışığın filizlenme sürecinde çok önemli olduğu yazıyor. Günde en az 12 saat ışık vermek gerekliymiş. Bu arada metacafe’deki o videoda iki farklı ışık kullanılmış. Birisi beyaz ışık, birisi sarı ışık. Bunu bilinçli olarak yapmış videoyu çeken kişi çünkü kaktüslerin bu iki farklı ışığa da ihtiyacı var. Bu kısım bence önemli. Sadece bitkiye ışık vermek önemli değil. Önemli olan bu ışığın rengi. İşte yetiştirme lambaları burada devreye giriyor. Bilinçli bir şekilde bitkinin ihtiyacı olan iki farklı ışık rengini de veriyor. Videodaki gibi iki ışık da kullanabiliriz ama bu iki ışığı birleştiren bir grolux yetiştirme lambası kullanmak daha etkili oluyor. Çünkü yetiştirme lambalarının geniş spektrumlu
ışıkları özel olarak ayarlanıyor bitkinin ihtiyacına göre.
Hatta bir örnek vermek istiyorum. Nişanlımın çiçeklerinin yanına koymuştum bu yetiştirme lambalı tohum kabını. Ertesi gün farkettim ki bir gecede nişanlımın gökyüzüne bakan çiçekleri kafalarını yanlarında duran ışığa döndürmüşler. Çok şaşırdım ama çok etkili olduğunu anladım bu ışığın. Hafif pembe bir rengi var...
Hepsiburada.com’dan aldım kargo dahil 10 ytl’ye. Çok ucuzmuş ;) Yanlız sadece lambayı almakla iş bitmiyor. Florasan bir lamba olduğu için elektronik balast ve bağlantısını yapmak da gerekli. Florasan lambaların bağlandığı düzenekler var hazır. Ama bunlar pahalı oluyor. Ben elektronik balast alarak kendim bağladım kabloları filan. Bu da toplam 5 Ytl’ye geldi. Yani toplam 15 ytl’ye yetiştirme lambasını halletttim.
Tekrar demek istiyorum ki ilk seferinde tohumlarım çıkmadı. O yüzden bilinçli bir yetiştirici gibi davranarak sizi de yanlış yönlendirmek istemiyorum. Eğer ki bu son seferde tohumlarım çıkarsa o zaman belki daha detaylı yorumlar yazabilirim.
Lambasız ilk denememde tohumları 13 Ekim'de ekmiştim hala çıkmadılar. Lambalı şekilde de 29 Ekim'de ektim. Bakalım... ;)
Bu arada dün Ünal Çiçekcilik'in Sarıyer'deki kaktüs serasına gittik. İnanılmaz büyük ve güzel bir yerdi. Çok fazla çeşit kaktüs vardı. Çok etkilendim. Oradaki ilgili kişiyle de konuştuk tohumlar konusunda. Eğer istersem tohumlarımı oraya bırakabileceğimi, çıkınca alabileceğimi söyledi. Bu konuda çok nazik davrandılar. Eğer tohumdan yetiştirme konusunda başarılı olamazsam, düşünüyorum aslında bu tekliflerini değerlendirmeyi. Tavsiye ederim gidip gezmenizi. Tam anlamıyla büyüleyici bir yer.
Hiç moralim bozulmadı:). Şu an tohumlarıda ektikten sonra ve üstünden 12 gün geçti sanırım şöyle bir ay kadar bekleyip eğer tohumlar çıkmazlarsa ve senin tohumların çıkarsa bende hemen sipariş veririm lamba için. Ünal çiçekçiliğin urladaki serasına gitmeyi çok istemiştim ama bir türlü ayarlıyamadım. Antalyaya gittiğimde Taner beyin serasını çok aradım ama bulamadım:) Telefon numarası yoktuda. Şimdi var ama eğer yolum antalyaya düşerse mutlaka Taner Beye uğrıycam. Ünal çiçekçiliğin teklifi çok cazip geldi bana. Ne kadar ilgili davranmışlar.
...Şu an tohumlarıda ektikten sonra ve üstünden 12 gün geçti sanırım şöyle bir ay kadar bekleyip eğer tohumlar çıkmazlarsa ...
Tamam o zaman ;) peki hangi tür tohum ektin yani hangi kaktüsün tohumları? hemen bakabiliriz cinsine göre kaç günde çıkıyor diye normalde. Çünkü bazı tohumlar 5 günde bazıları 1 senede filizleniyor.
Ünal Çiçekcilik'in İstanbul'daki serasına gittik. Nişanlım da çok etkilendi ben de. Mutlaka gitmeli bir kaktüs sever.. Hatta şimdi düşünmeye başladım ki: Tohumlar, topraklar, perlit, çakıltaşı, lambalar, kaplar, vs için harcadığım paraya gidip seradan 1 metrelik kocaman bir kaktüs alabilirmişim. :rolleyes:
Hatta şöyle de komik bir olay oldu ünal çiçekcilik de onu da anlatmak isterim. Biz oradaki bey ile kaktüslere bakarken, nişanlım da içerideki kaktüslere bakıyordu. bir baktım nişanlım 1.5 metrelik sütun bir kaktüsü almış eline gelmiş. Bunu çöpe atacağınıza bize verin dedi. Adam da onu çöpe atmak için ayırmadık, köklendiriyoruz kökleri çıkınca tekrar ekeceğiz dedi. ;)
Ektiğim çeşitler bunlar. Elimde kaynaklarıda(yetiştirme notları) var ama inglizce olduğu için redhouse ile olduğu kadar çözmeye çalışıyorum. Bir senede çimlenenlerinden seçmemeye çalışmıştım tohumları ama.
Astrophytum Japanese hybrids mix
Astrophytum Star Cactus mix
WAVY CACTUS (Stenocactus phyllacanthus)
JEWEL PLANT (Titanopsis hugo-schlechteri)
JEWEL PLANT (Aloinopsis luckhoffii)
BABY'S TOES (Fenestraria aurantiaca)
LIVING STONES (Titanopsis calcarea)
JEWEL PLANT (Aloinopsis setifera)
SPLIT ROCK (Pleiospilos nelli)
Leş kaktüsü
Lithops çeşitleri
Strombo cactus
Melocactus
Kaktüsler ve sukulentler birbirlerinden bağımsız kaplarda. Bu arada bugün sevindirici bir haber vereyim wavycactüsüm biraz bana kendini gösterdi gibi. Minnacık tüylü birşey var toprağın üstünde umarım doğru alarmdır. Masraf konusunda haklısın. Bu aralar sıkça düşündüğüm birşey var acaba bu masrafa yeni yetişmiş kaktüsmü almalıydım yoksa kendi emeğimle yetiştirdiğim bitkilerime mi bakmalıyım. Ama ne olursa olsun kendi çabalarımın sonucunu almak daha ağır basıyor. Özellikle umutsuzluk arifesinde wavycactüsün yaptığı şey çok hoşuma gitti doğrusu.
Nişanlının getirdiği kaktüsü köklendirdiklerini söylediler ha. Çok hoş bir anı olmuş ikiniz içinde.1,5 mtlik bir aktüs nerden baksan servet eder:)
Çok hoş bir anı olmuş ikiniz içinde.1,5 mtlik bir aktüs nerden baksan servet eder:)
Aslında o boyda bir kaktüsü 100 - 150 ytl arasında satıyorlardı. Senede 20 cm kadar büyüdüğü de hesaba katılırsa nerden baksan 5-6 yıllık bir kaktüstü. Aslında çok aşırı pahalı değilmiş. Hatta bir tane 30 cmlik kaktüs beğenmiştim, ona da 25 ytl dediler. Baya ucuz aslında.
Bir tanıdığım da şöyle demişti. "Tohumdan kaktüs üretmek zor oluyor. Önce yetişkin kaktüs alın öldürmeden büyütün, iyice öğrendikten sonra bebekler ile uğraşın..." Şimdi biraz mantıklı gelmeye başladı :)
Bu arada sen baya fazla çeşit ekmişsin. Hepsinin de filizlenme süresi biraz farklı. Yani aslında bunlar çıkmadı deme şansın yok. Bir tanesi çıkarken öbürü için uygun zaman gelmemiş olabilir. Tek yapabileceğin şey. 20-30 derece arasında tutman. Tohumlar ilk başlarda bu sıcaklığın yüksek olmasını tercih ediyorlar.. Yani biraz sıcakta tutmakta fayda var filizlenme sürecinin başlarında. ama 28-29 dereceyi geçme bence.. Okuduğum çoğu makale, ilk haftalarda ışığın (ki burada sıcaklık kaynağı olarak görev de görüyor) kullanılmasını bu yüzden öngörüyor. Isı kaynağı olarak yani...
Ama sevindim tohumlarında hareketlilik olduğuna... eminim öbürleri de zamanı gelince çıkarlar....
Merhaba Emre, senin tohumlar nasıl sende bir hareketlilik var mı? Benim hiç umudum ve hevesim kalmadı. Gerçekten. İlk başlarda tohumlar gelecek şöyle ekicem buraya koyucam diyordum ektim ama bu durum benim hevesimi kırıyor. 11 ekimde ektim tohumları ama birkaç lithopstan başka ve wavy cactus ten başka hareketlilik yok malesef. Umarım senin tohumlarından güzel haberler alırız.
johnny guitar
17-12-2008, 10:58
herkese merhabalar ben kaktüs işine başlayalı 3 ay oldu.internetten aldığım 50 adet tohumu strafor kaba kaktüs toprağı ile beraber dere kumunu karıştırarak tohumları üzerine sertikten sonra elle hafif bastırarak üzerine 3 milimetre kalınlığında tekrar karışımlı katüs toprağı serptim.(10 kasım 2008)ortam sıcaklığını gündüz 30 akşan 20 derece olarak ayarladım bir ay sonunda bir tane bile sonuç alamadım.sabahlara kadar araştırmalarımı yaparak.tohumları ektiğim kabı 2 derece olan bir ortamda 5 gün beklettim.12.günün sonunda 8 adet tohumun çıktığını gördüm.güneş ışığı kesinlikle göstermedim.camlara beyaz kağıt kapattım.ama bu işi şubat ayının son haftasında yapsaydım daha verimli olacağını sonradan öğrendim.bitkilerin çimlenme dönemi hava ile ile ilgili son cemre toprağa düşünce çimlendirmek daha mantıklı olduğunu araştırma sonucu gördüm.
internet ortamından 800 kadar kaktüs remi indirerek benim kaktüs yavrularının biraz daha büyüdüklerinde onları isimlendireceğim.latince isimler ne zormuş bahar dönemini bekiyorum yalova taraflarına gidip seracılardan bol miktarda kaktüs ve tohum alıp acemeliğimi biraz ilerletmek istiyorum.
saygılarımla
kemut_kemut
04-01-2009, 19:03
mammillaria tohumları kac ayda cıkıyorlar yardımcı olursanız sevinirim?
johnny guitar
08-02-2009, 12:00
mammillaria tohumları kac ayda cıkıyorlar yardımcı olursanız sevinirim?
Sayın Kemal Kemut 6.günde çimlenme başlıyor .benimkiler mammillaria mix ti çimlenme oranı 10/6 acemi biri olarak fena sayılmaz.
Ekim ve toprak bilgileri lithops son sayfada mevcut.tüm kaktüs ve sukkulent leri aynı karışıma ve aynı yöntemle ektim.
saygılarımla.Sümer
kemut_kemut
08-02-2009, 12:11
tesekkrler benimkler de cok duzensiz cimleniyor umarım acemiligi atarız hep beraber tekrar tesekkrler iyi gnler
johnny guitar
15-02-2009, 13:47
Çimlenen tohumlardan bağzıları
hepsini basit bildiğimiz yuvarlak yoğurt kaplarına ektim 200 gr lık.Deneme ve üretim teknikleri tecrübesi amaçlı.Bu sefer hiç birine mantar ilacı kullanmadım.Daha önce kullandıklarım maesef ya çıkmadı **** çıkanlar birkaç günde boyunlarını büküp kayboldular.Önümüzdeki hafta sonuna kadar ektiğim tüm koloniler fotoya hazır hale gelir teferruatlı olarak o zaman anlatırım.B kaplara tohumları 4 er adet ektim.Diğer tohumları bekletiyorum.
merhaba sitenizde ilk mesajım ..
kaktüsü tohumdan üreteyim dedim ve öyle normal çiçek eker gibi ektim toprağa mini mini saksıcıklara..sonra birde bu foruma baktım amanın bayaa profösyönel işiymiş..
hadi hayırlısı bakalım belki acemi şansım tutar..
yalnız hangi kaktüs olduğunu bilemiyorum.fotoğraf makinem olmadığı için resim gönderemiyorum ama tarif edebilirim.toplu iğne başı büyüklüğünde,siyah renkteler..
belki tutmayacaklar ama ne yetiştirme ihtimalim var onu bilmek istiyorum..
teşekkür ediyorum size vereceğiniz yanıtlar için şimdiden..
Burada değinildimi bilmiyorum gözüme çarpmadı ama internetten öğrendiğim ve başarılı olduğum bir yöntemi paylaşmak istiyorum. Bir selpakın bir katını ayırırsınız.tohum adedinize göre onuda ikiye **** dörde bölersiniz. Tohumlarınızı böldüğünüz bu selpak parçasına aralıklı koyarsınız ve selpağı ikiye katlayıp küçük bir kilitli poşete hafif nemlendirerek sokarsınız. Poşeti aydınlık bir yere koyarsınız. Gün gün çimlenen tohumlarınızı çıkarıp toprak yüzeyine mümkün olduğunca sadece kökü toprak içinde kalacak şekilde ekersiniz ve topraüğı nemli tutarsınız.
berduray
21-03-2009, 17:36
Şu zor çimlenen lithopsları bu yöntemle denesem mi acaba?
küçük oldukları için tavsiye etmem
dogasever_doga
21-03-2009, 21:06
Merhaba arkadaşlar,ben nato kaktüs yetiştiriyorum,fakat diger bazı kaktüsler gibi yanlarından yavru kaktüs vermiyor, nato kaktüsten tohum nasıl alabilirim,geçensene açmıştı resmini ekliyorum.
kaktüslerim hala çimlenmedi :(
umutla hala bekliyorum.
tam 6 mini saksıya diktim..noolur çimlensin..
dogasever_doga Sulu boya fırçasıyla çiçekleri döllendirmeyi deneyin.
kaktüslerim hala çimlenmedi :(
umutla hala bekliyorum.
tam 6 mini saksıya diktim..noolur çimlensin..
Yeni ektiyseniz ve çimlenmediyse poşetleme yontemini deneyin
dogasever_doga
28-03-2009, 23:09
dogasever_doga Sulu boya fırçasıyla çiçekleri döllendirmeyi deneyin.
Sn: cemboa verdiğiniz bilği için çok teşekkür ederim.
poşetleme yöntemini anlatırmısınız?
poşetleme yöntemini anlatırmısınız?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=384059&postcount=87
calandiva
07-04-2009, 10:37
ben de tohumdan kaktüs ektim ve %100 olmasa da yüksek oranda başarılı olduğumu söyleyebilirim.
çiçek torfu ama yoğun bir torf değildi aldığım... saksı olarak saydam plastik bardak kullandım ama önce altlarına minik delikler açtım, tohumları yüzeye yakın yerlere gömdüm ve sonra suladım.. toprak çok ıslak olmamakla birlikte iyice nemlenmiş olmalı, daha sonra bildiğimiz saydam poşet dosyaların içine yerleştirim ağızlarını paket kastiği ile hava almayacak şekilde kapattım ve üzerine toplu iğne ile 5-6 tane delik deldim ve kalorifere yakın bir cam önüne yerleştirdim, camın önü eğer güneşten çok etkileniyorsa aydınlık ama direk güneş görmeyen bir yeri tercih etmeniz gerekecektir... böylece sulamaya gerek kalmadan nem oranını sabit tutmuş oluyorsunuz, ben kaktüslerimi yaklaşık bir ay önce ektim ve şimdi hemen hemen hepsi toprağın üzerinde görünmeye başladılar henüz poşetlerini açmak istemiyorum çünkü kalan tohumlar daha geç çıkabilirler 15 gün kadar daha bekleyip daha sonra açacağım poşetlerini...ama ****** en önemli olan bundan sonra yaşamaları için gerekli ortamı sağlamak, sizce ne yapmalıyım bundan sonra ne aralıkla sulamalıyım ufaklıkları:)
Geçen yaz Mammillariamdan aldığım tohumları Mayıs ayı başında ekmiştim. Minik yeşil küreciklerin halleri pek sevimli. Taze tohumlar çok daha çabuk ve miktarca fazla çimleniyor. Son halleri bu şekilde;
80762
Sayın Selen,
Bunlar çok şirinler maşallah.
Elinizde bu türden fazla olursa ben sizden rica ederim.Benden de istedikleriniz olursa bende size yollayabilirim.
Teşekkürler..
tolgayarici
02-06-2009, 23:46
Bugün bendenizde 50 adet yurt dışı menşeli mix kaktüsleri ve buton cactus 5 adet, turbini cactus 5 adet olmak üzere toplam 60 adet tohumu . Viyola'lara ektim. Bakalım filiz görebilecekmiyim.
şimdi internettn 50 tohum aldım. karışık türlerden. allah kısmet ederse ve ben tohumlarıma kavuşabilirsem özetle bana ne yapılması gerektiği hakkında bilgi verecek kaktüsseverler ihtiyacım var:) mevsim falan farkediyormu mesela? ben geniş biz kaba hepsini karışık ekerek arajman yapmayı düşnüyorum ama olur mu dersiniz?
kalemkağıt
04-06-2009, 12:27
ben kilitli bir poşete kağıt havlu arasına yerleştirdim tohumları ve nemlendirdim.ışık alan bir yerde beklettim.4-5 gun sonra tohumlar çimlendi.ben de çiçek torflu bır saksıya aldım.şu an toplu iğne başı kadarlar..ama benım ılk denemem ve sonrası ne olur bılmıyorum.çok ta bilgili değilim yani kendi tecrübemi paylaşıyorum sadece..
ben kilitli bir poşete kağıt havlu arasına yerleştirdim tohumları ve nemlendirdim.ışık alan bir yerde beklettim.4-5 gun sonra tohumlar çimlendi.ben de çiçek torflu bır saksıya aldım.şu an toplu iğne başı kadarlar..ama benım ılk denemem ve sonrası ne olur bılmıyorum.çok ta bilgili değilim yani kendi tecrübemi paylaşıyorum sadece..
teşekkür ederim kalemkağıt...kaktüsünüzü almak nasip oldu bilgileirniz alıyoruz:) sağolun
kemut_kemut
04-06-2009, 18:58
Arkadaslar bunlar benim minikler umarım begenirsiniz.
İyi günler
Taner Angay
09-06-2009, 16:04
İlkin hanım sağdaki bir Melocactus tohumu, soldaki de Mammillaria.
Önce i
meyvenin içinden tohumları çıkarın, meyve etlerinden arındırmak için parmağınızın altına alıp bir gazete kağıdına sürtün, tertemiz olurlar.
Altında birkaç delik bulunan bir kap içine (mesela büyük dondurma kabı) torf-lava ya da torf-pomza karışımı doldurun, yarıya kadar, üzerine ortalama topluiğne başı büyüklüğünde lava (un eleğinden geçirip, tozunu eleyin, sonra az daha büyükçe delikli elekten geçirin) serin, yarım santim kadar. lava yerine kuvarz kumu da olabilir. Üzerini düzleyin ve tohumları dağınık olarak atın,plastik hariç düz bir şeyle bastırın, tohumlar lava ile aynı hizaya gelsin. Sonra içinde su bulun an bir kaba koyun ve alttan (!!) su aldırın, üst yüzey ıslanıncaya kadar. Üzerine mantar ilaçlı (tercihan captan) bir suyla püskürtme yapın ve bir camla veya şeffaf folya ile kapatın ve direk güneş almayan ama çok aydınlık bir yere koyun. 1-3 hafta içinde çimleneceklerdir, üzerlerinde küçücük dikenler oluşunca yavaş yavaş arada bir havalandırın, leblebi gibi olunca üzerini açın, sıcak ve kuru havalarda kireçsiz damacana suyu ile püskürtme yapın. Bu arada sık sık kontrol edin mantar oluşumuna karşı. Artık sonrasını tarife gerek yok sanırım. Kolay gelsin.
Taner Angay
duygumit
22-06-2009, 18:03
merhaba,
ben de bugün kaktüs tohumu ektim sabırla çıkmalarını bekleyeceğim.
88858
88859
Taner Bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Selamlar, sevgiler...
duygumit
26-06-2009, 11:35
arkadaşlar 4 gün önce diktiğim kaktüs tohumlarından 6 tane kaktüs gördm. çok tatlılar. bir de lithops ekmiştim ondan da simdilik 1 tane cıktı. başaramayacaağımı düşünmüştüm ama başardım. hepsi o kadar güzel ki. kaktüslerim sanırım renkli olanlardan. şimdiden uçları pembe olmuş.
çok güzel bir mutluluk herkese tavsiye ediyorum.
Arkadaşlar elinde fazladan kaktüs tohumu olan varmı bana gönderebilecek.Çok istiyorum bende kaktüs yetiştirmek.
duygumit
26-06-2009, 16:39
paylaşım ilanları bölümünde tohum satışı yapılıyor. orda sorarsan cevap veren mutlaka olur. çok zevkli bir şey. ben internetten bir siteden aldım.
kalemkağıt
27-06-2009, 14:18
Selamlar,
Sayın Siboş kaktüsümde tohumlar oluşmaya başladı kurudukları zaman size gönderebilirim...Bir de kaktüs tohumlarım çimlendi üzerlerinde ufak ufak dikenleri de oluştu..Hala saksıları kilitli poşet içinde tutuyorum.bundan sonra ne yapmalıyım?çok sıkışıklar şimdi mi ayırmalıyım biraz daha büyümelerini mi beklemeliyim?Ve poşetten çıkarmalımıyım artık?Teşekkürler..
poliskia
27-06-2009, 19:48
hangi kaktüsün nasıl tohumu olduğunu gösteren bir tablo gibi bir şey var mı arkadaşlar ? benim elimde biri domates çekirdeği gibi olan, öteki ise siyah ve küçük olan 2 tane tohum var, bunlar hangi tür kaktüslere ait?
Selamlar,
Sayın Siboş kaktüsümde tohumlar oluşmaya başladı kurudukları zaman size gönderebilirim...Bir de kaktüs tohumlarım çimlendi üzerlerinde ufak ufak dikenleri de oluştu..Hala saksıları kilitli poşet içinde tutuyorum.bundan sonra ne yapmalıyım?çok sıkışıklar şimdi mi ayırmalıyım biraz daha büyümelerini mi beklemeliyim?Ve poşetten çıkarmalımıyım artık?Teşekkürler..
Çok memnun olurum Kalemkağıt ve çok da teşekkür ederim.Hemen tahumdan nasıl yatiştirilir kaktüs engin bilgilerden yararlanmaya başlıyorum.;)
Şimdi bir de şöyle yaklaşayım konuya: Benim elime tohumlar geçince ben kademe kademe onları nasıl yetiştireceğim.Okudum ama tam kavrayamadım:o.Yani şimdi tohumları elime aldım.Sonraa......::confused::rolleyes:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=368925&postcount=634
Burada Lithops tohumu çimlendirme konusunda sevgili Johnny Guitar'ın faydalı bir çalışması vardı. Kaktüs tohumu çimlendirme aşamaları da benzer. Yararlanabilirsiniz.
Stapelia var. rugosa tohumlarından var. İsteyene PTT veya kargo ödemeli gönderebilirim. Özelime Adreslerinizi bildirebilirsiniz.
Bir gece açan, kaktüsümün çiçeği. Adını bilmiyorum, en kısa zamanda fotoğrafını ekleyeceğim. Çok hafif ve güzel bir kokusu vardı. Açmasını beklediğim çiçekleri de var. Onları da görüntüleyip, ayarladıktan sonra koyacağım.
poliskia
13-07-2009, 20:06
türkiyede lophophora williamsii tohumunun satışın olduğu siteler veya adresler var mı? bilen,bilgisi olan arkadaşlar varsa,yazabilirler mi acaba ?
Tohumdan üretmek bu kadar zormu? Keşke daha dikkatli okusa idim. lale76'dan tohumları elde ettim ve kargo parası da çok tuttu inşallah çok başarılı bir şekilde çimlendirmeyi başarabilirim. Ufak plastik bardak yerine geniş kaba dikmek daha iyi olur mu acaba.
Sevgili İsolet tohumdan çok çelik var. Tohumla fazla uğraşmayacaksın.
Siboş, benim elimde tohum ve çelik var. İstersen sana gönderebilirim. Kaktüslerimin fotoğrafları http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16432 bu linkte.
Çok teşşekkürler. Çok sağolun herşey için çok yardım sever bir insansınız.
6 hafta kadar önce koçtaş'tan aldığım tohumların %10 kadarını ekmiştim şimdi bu haldeler.
Mehmet Gurman
21-08-2009, 23:49
İlk olarak kaktüs benim çocukluğumdan beri ilgimi çekmiş çekmiştir.Geçenlerde bir arkadaşta rastladım çok güzel çiçek falan açmiş çok hoşuma gitti fakat afyonda tohumunu bulamadım hazır yetişmiş olarak var fakat gerçekten halleri berbat bende aslında kendim yetiştirmek istiyorum bana ücreti ne olursa olsun tohum ulaştırabilecek birisi varsa lütfen eklesin mehmetgurman@hotmail.com
İremsıla
30-08-2009, 08:54
sevgili lale76, göndediğiniz tohumları 1 hafta önce ektim.güneş görüyor, her gün suluyorum ama hiç bir gelişme yok.sanırım derine ekmedim.tohumları ekince toprağın üstüne elimle bastırdım.üzerini resimlerdeki gibi, serafilm ile kapatsam olurmu ne dersiniz.
Ben bir arkadaşımda kaktüs varmış ve kaktüsün üzerinde tohum varmış 3 tane , rica ettim bane 2 tane verecek.kaktüsten nasıl kopartmalıyım ve hemen ekmelimiyim nası yapmalıyım.Bu arada elinde fazla kaktüs tohumu olanlar ve göndermek istiyenlerden mesaj bekliyorum.
M. Fatih'in sorusunu ben de yinelemek istiyorum. Tohumların dalında olgunlaşması için süre ne kadardır? Her türe göre değişiklik gösterir mi? Dalda uzun süre bekleyen tohum kapsüllerinin içindeki tohumlar ekilse sonuç başarılı olur mu?
asasin23
02-02-2010, 12:26
bu türün saksıdaki bir görüntüsünden de yayınlamanızı rica ediyorum çok mrak ettim
merkürvenüs
10-02-2010, 23:16
Arkadaşlar merhaba,
Ben yıllar önce kaktüsün birçok çeşitini yetiştirmiştim bir süredir çiçek yetiştirmiyordum ve kaktüs almak istedim o da ne benim evimdeki sıradan kaktüsler hipermarketlerde 30 liradan başlayan fiyatlarla satılıyordu... Tohum aldım ve 3 şubatta tava yoğurt kaplarına ektim ağzını da tava yoğurt kapalarının kapakları ile kapattım (sera yöntemini uyguladım ama hava alsın diye kapağa 3-4 delik açtım) ve dün kaktüs tohumlarının filizlendiğini gördüm ve çok mutlu oldum ama sanki fazla nemden dolayı pamuklanmış-küflenmiş gibiydiler bende hemen açıp havalandırdım. Bügün baktım normal gelişme seyrindeler. Şuanda üstleri açık ve gayet güzel gelişiyorlar filizler büyüyor... 40 kadar filiz var umarım çeşitler istediğim gibi çıkar. Bekleyip görecem... Konu hakkındaki deneyilerimi paylaşmaya devam edecem...
Sayın merkürvenüs,
Keşke fotoğraflarından da ekleyebilseydiniz. Yine de sevindirici bir haber bu. Bende mammilaria prolifera türünde bulunan kırmızı meyveler içerisinden çıkan siyah tohumları 2 gün önce ektim. Bunun yanında opuntia türü bir kaktüsün 4 adet tohumunu ektim.
Henüz filizlenme yok. Bekliyorum.
Pamuklanma-küflenme dediğiniz olay ise sanırım toprak yeterli hava alamadığı için oluşuyor. Kapakta açmış olduğunuz delikler yetersiz kalmış havalandırma için.
merkürvenüs
11-02-2010, 12:18
Merhaba,
Sn. Skaraca maalesef fotoğraf olayını başaramadım fotoğrafı küçültmem gerekiyormuş. Bilgisayarıma program yüklemeliyim. Bende havasız kaldığı için pamuklandıklarını tahmin ettim şuan üzeri açık bekletiyorum... Umarım sizin tohumlarınız da en kısa zamanda filizlenir:)
Koçtaş'tan aldığım kaktüs tohumlarını yaklaşık 1 ay kadar önce (tam olarak tarihi hatırlamıyorum) ince elenmiş inşaat kumuna ekerek üzerini hava almayacak şekilde kapattım. Sadece ekerken suladım ondan sonra hiç su vermedim ancak kapağı kapalı olduğu için nemi hiç kaybetmiyor, 1 ay geçmesine rağmen resimde de görüldüğü gibi kapakta hala su damlacıkları oluşuyor. 1-2 günde bir kapağı açarak havalanmalarını sağlıyorum, onun dışında kapak hep kapalı. Bulundukları oda hafta içi kalorifer yandığı için oldukça sıcak ancak hafta sonları biraz soğuyor genelde ( hiç ölçme imkanım olmadı ama tahminen 10 dereceye kadar iniyor ). Pencere önünde direk güneş almayan ancak aydınlık bir yerde duruyorlar. Acaba bu boydaki kaktüsleri ne zaman ayrı saksılara alabilirim, eğer ayırmam için henüz erkense şimdiden gübre vb takviye yapmam gerekir mi, zira inşaat kumunda oldukları için besin açısından eksiklik yaşamaları muhtemel. Bir de kapaklarını ne zaman açmalıyım sizce? Açtığım zaman kısa sürede kurumalarından korkuyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Emeyinize salık çok güzel.
Teşekkür ederim Sevim Hanım. Hem fotoğraf çekme konsunda pek başarılı olmayışım hem de foruma yüklerken dosya boyutunu küçültmek zorunda olmam sebebiyle fotoğraf kalitesi biraz düşük o nedenle kusura bakmayın. Ayrıca forumda tohumdan kaktüs yetiştirmeyle ilgili oldukça uzun bir başlık daha mevcut, bu başlığı okuduktan sonra ayrı bir başlık açmamın pek doğru olmadığını gördüm, bu nedenle adminlerden ricam bu konuyu http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5966 adlı başlık altına ekleyerek ordan devam edilmesini sağlarlarsa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
On gün olmuş tohumları ekeli. Tahmini büyüklükleri ne kadar oldu üzerini açtığınız kaktüs yavrularının.
merkürvenüs
14-02-2010, 22:24
Merhaba,
Üzerini açtığım kaktüs serasındaki ilk çıkan bitkilerin boyları 1 cm civarı, yalnız yenileri çıkmaya devam ediyor. Eskileri de henüz tam şekil alamadıkları için ne tür oladukları elli değil. Tohumun markası vilmorin idi. Bakalım neler çıkacak sağlılı çıkmaya devam eder umarım:))))))
Geçen hafta pazar Koçtaş'a gideyim biraz zaman geçireyim istedim...Bu arada eğer istediğim gibi bir kırmızı varteryerde veya büyük kapanlı VFT grürsem alırım diye düşünüyordum...Evet VFT vardı ancak nornal klondu e bu türden bende 4 tane olduğundan almadım ve gezinirken kaktüsleri gördüm...Gerçek çiçek açan elimde olmayan farklı tür kaktüsü ne zeman görsem kendimi tutamaz alırım...O günde öyle oldu...
Asıl ilginç olan her nedense bilmiyorum aldığımın biraz daha koyu kırmızı çiçeğe sahip olan kaktüsün kurumuş bir çiçeği gözüme çarptı ve onu ordan temizleme ihtiyacı duydum...Kurumuş çiçeği alrken parçalandı...Vayy.O da ne öyle...İçi tohum doluydu...:DHemen üç adet kurumuşundan itina ile aldım ve eve getirdim...Tohumları beyaz bir kağıt üzerine döktüğümde yaklaşık 100 tohumum vardı...Bu seviçle toprağını hazırladım ve tohumları üzerine serpiştirdim...Günde 12 saat floresanla aydınlattığım 4 vft ve 35 D. Spatulatha'nın bulunduğu serama yerleştirdim ve 3 gün sonraki hallerinin resmini çektim.İşte taze tohumun gücü...
125431
125432
Buda benim aldığım pembe çiçekli olanı...Tohumlar bunun kırmızısı...Birde bu konuda deneyimsizim aceba türü tam olarak nedir bu kaktüsün?Birde bendekinin kurumuş çiçeklerinde nedense tohum yok...
125433
bilge5130
20-02-2010, 22:47
Merhaba miko çok güzel çimlenmişler maşallah bende yeni heves ettim kaktüs yetiştirmeye ama tohum yok bende eğer kaktüs tohumu olan varsa ve bana gönderirse çooook mutlu olurum.
k_donmez
22-02-2010, 01:21
Bu başlıktaki tohumdan üretenler işi iyice ilerletmiş. Ben de bir paket tohum aldım. Bir ucundan şu kaktüs işine de gireceğim. Lithopslara da bayıldım. Lithops tohum gönderme tekliflerine hayır demem. Haydi hayırlısı.
Bunlarda benim miniş tohumlarım:p
k_donmez
22-02-2010, 18:29
Sayın SevimK kaç günde bu hale gelebildiler. Çok şirin duruyorlar.
Teşekkür ederim çok şirinler:) Tarihi not almamışım ama bir ay oldu ekeli:)
Sayın sevim.K,
Tohum çimlendirdiğiniz kab, gördüğüm kadarıyla kalorifer peteği üzerinde duruyor. Petek üzerinde durması toprakta aşırı ısınmaya neden olmuyor mu? Toprak olarak ne kullandınız? Bende ilki 15 gün önce olmak üzere aralıklarla üç ayrı kaba kaktüs tohumu ektim. Ancak henüz çimlenme olmadı. Sizin çimlendirme yönteminiz hakkında bilgi vermeniz mümkün mü?
Selamlarımla...
Sayın skaraca tohum kabı kalorifer peteğinin üzerinde duruyor evet. Oda sıcaklığı 20- 25 derece. Kaloriferin yanmadığı gece saatlerinde ısı değişikliğinden etkilenmemesi ve ısının muhafaza edilmesi için tohum kabının altını, etrafını bir bezle sardım. Kapaklı tohum kabı. İlk sulamadan sonra haftada bir gibi bir parça su püskürtmem gerekebiliyor onun dışında suvermiyorum kabın kapağı kapalı olduğu zaman biriken nem fazlasıyla yetiyor ancak mantar oluşmaması için sık sık havalandırıyorum. Kum ve torf karışımına ektim özel bir şey de yapmadım sayın skaraca. Mix paket olduğu için paketin içindeki tohumların hangi türlere ait olduğunu bilmiyorum çimlenme süreleri farklı olacaktır doğal olarak. Bu da tohum kabını uzun süre muhafaza etmem demek oluyor. Bekleyip göreceğiz:)
Selamlar...
Sayın skaraca; kimseyi de yanlış yönlendirmek istemem ustalarımız var çok başarılı kaktüs yetiştiren. İmrenerek izliyoruz. Yanlış yapıyor veya yapmışda olabilirim. Benimki çok amatörce bir çaba:)
Sayın sevim.K,
Yanlış yönlendirme olamaz. Deneyimlerden yararlanmak amaç. Ama sizde başarılı olan bir yöntem benim uygulamamda başarılı olmayabilir de. Buda sizden kaynaklanmaz. Ben sadece petek üzerinde bulunması nedeniyle aşırı ısınma ve tohumun zarar görmesi söz konusu olabilir diye merak etmiştim. Anladığım kadarı ile bu sorun oluşmamış sizde.
Ben Eskişehir'de mix pakette olsa hazır kaktüs tohumu bulamadım. Forumda kaktüs tohumlarının iki cins hariç en az bir yıllık olması gerektiği yazıyor çimlenme için. Benim tohumlar taze idi. Belki sorun o olabilir.
Teşekkürlerimle...
Taze tohumun gücü işte...bir önceki mesajımdan tam 9 gün geçti ve bu süreçteki gelişim;127038
Ne güzel büyüyorlar. Benimkiler bir santimetre kadar büyüdü şimdi durakladı gibi. Paketteki diğer tohumlar ne zaman çıkacaklar onu da merak ediyorum tabi:)
Bunları Ağustos sonunda ekmiştim. Geçen ay ekili oldukları kutu kazayla devrilince mecburi şaşırtma yapmak zorunda kaldım.
k_donmez
02-03-2010, 20:05
Sayın Vibb, görüntü çok güzel, kaktüsleri sevimli yapan galiba küçük olmaları ve küçük kalabilmeleri. Ellerinize sağlık. Bunlar karışık pakette satılanlardan mı?
Evet. Karışık olanlardan. Bauhause'tan almıştım, bilinen bir marka.
Çok güzel. Altı ayda iyi büyümüşler. Benim tohum kabına bakıp niye büyümüyorsunuz demiyeyim o zaman:)
Sayın vibb,
Yanlış görmediysem, fotoğraflar beni yanıltmadıysa bazıları yanlardan sürgün bile vermişler sanırım. Çok güzel. Ben de 25 gün kadar önce mammillaria türü tohumlardan ekmiştim. Beş, altı tanesi çimlenerek toprak üzerinde görünmeye başladı. Ancak şu anda bir mm civarında boyları var.
k_donmez
03-03-2010, 17:49
Bugün akşam tohumdan çıkmış ve kabuğunu atmaya çalışan bir tane gördüm. Çok güzel ama gözle zor görülüyor. Makro fotoğraf çekmek için en uygun pozlardan biri. Çıplak gözle yüzeyin bu kadar ıslak olduğunu anlamak mümkün değil. Sabırla büyütmeye uğraşacağım.:eek:
k_donmez
13-03-2010, 20:28
Kaktüs bakımı çok kolay, sizi hiç üzmüyor. Su isteği az. Yanına uğramasanız da size küsmüyor. Bunlar güzel yanları. Tohumdan yetiştirmek ise büyük sabır işi. Yukarıdaki resimde tohumdan ilk çıkan ve tohum kabuğu şapka gibi tepesinde duran şapkayı çıkardı, biraz daha yeşerdi. Ancak gözle zor görülüyor. Bu on günlük sürede birkaç tane daha çıktı.Onları da gelişimlerini görebilmek için fotoğrafladım. Kaktüsleri çabuk büyütmenin bir yolu var mı?
arkadaşlar bende echınocereus, notocactus ve sempervivum tohumları var bunların çimlenme süreleriyle ilgili bilgi olan varmı?
k_donmez
14-03-2010, 19:00
arkadaşlar bende echınocereus, notocactus ve sempervivum tohumları var bunların çimlenme süreleriyle ilgili bilgi olan varmı?
Sayın Shiva,
Benim fotoğraflarım karışık tohum paketinde yer alan türlere ait. İçinde bir çok tür var. Yaklaşık 20 günde çimlenmeye başladılar. Son 10 günde çimlenenler arttı. Halen hiç acılmamış tohumları da toprağın üzerinde görebiliyorum. Çimlenmeden sonraki süreçte çok uzun. Bir-iki sayfa geride 6 aylıkların fotoğraflarını görebilirsiniz.
k donmez teşekkür ederim bilgi için bu arada yavruların çok tatlı darısı en yakın sürede başıma diyorum :) dikkatimi çektide çimlenen tohumlara şöyle bir göz attım topraklar hep sizin tarzda bu konuda bana yardımcı olurmusunuz?
Uzun beklemeler sonrasında mammillaria türüne ait kaktüslerden aldığım tohumlar çimlendi. Şu anda üç ayrı yerde, birisi karışık olmak üzere çimlenmiş tohumlarım var. Bir diğeri ise çimlenmeyi bekliyor.
130546
Fotoğrafı çektiğimde üst kısımda perlit vardı. Bu nedenle bir kısmı perlitin altında kalmıştı. Şu anda perlitin fazlalıklarını aldım. Ayrıca çimlenen tohum sayısıda arttı. Küçük plastik bardağın yarısına kadar toprak koyarak tohumları ekmiştim. Şu anda yüzey neredeyse tamamen minik kaktüslerle dolu.
k_donmez
15-03-2010, 23:38
Sayın Shiva, kullandığım toprak üçte iki oranında sıva kumu( dere kumu), üçte bir torf, sulamada ise sprey ile püskürttüğüm suya çiçekli bitki için sıvı gübre (yarım litreye 1 tatlı kaşığı oranında) ekledim. Bir kez mantar ve küf oluşmaya başladı, yukarıdaki sulama tarifindeki gübreyi çıkartıp yerine oksijenli su koyarak sulama yaptım kesildi. Sulama deyince 1 ayda 4-5 kere yüzeysel olarak yapılan sulamadır. Nemli kalma sebebi ise kapaklı bir plastik kapta yetiştirilmeleridir. Arada havalandırıyorum. Şimdilik iyi gidiyor. Sayın Skaraca toprak ve perlit kullanmış. Tercihe bağlı.
sayın k dönmez öncelikle der kumunun sıva kumuna eşit oldugunu bilmiyordum yalnız sıva kumu taşsız olmaz mı ? Sizinkinlerde bol çakıl var sanırımm + olarak onudamı eklediniz?
k_donmez
16-03-2010, 00:12
O gördüğünüz çakılların en büyüğü 2 mm. bile yoktur. Fotoğraf sizi yanıltmasın.
merkürvenüs
24-03-2010, 09:05
Merhaba,
3 şubatta tohumundan kaktüs ektim çok çabuk çimlendiler hala çimlenenler var ilk çıkanlar 1 ay içinde yaklaşık 1 cm kadar oldular ama ondan sonra hepsinin büyümesi adeta durdu. Güneş alıyor sıcak oluyor diye balkona aldım yinede gelişme yok, çoook yavaş büyüyorlar...
Benimkiler de. Büyüme durdu gibi.
merkürvenüs
24-03-2010, 11:06
Tohumdan üretimde çok yavaş büyüdüklerini duymuştum bu başlığı incelerken de okumuştum ama ne kadar yavaş olabilirki diye düşünmüştüm sanırım haklılarmış. Sabredecez artık Sevim hanım yapacak birşey yok.
Tabi ki sabredeceğiz:). Aslında hoşuma gitmiyor da değil hani. Diğer saksılı bitkilerimizde büyümeyi(uzamayı) santimetreyle ölçüyoruz kaktüslerimde milimetreyle ölçüyorum:) Tohum kabında her gün başka büyüyen farklı bir kaktüs varmı diye kontrol etmek hoşuma gidiyor. İmkanım olsa farklı türlerde kaktüs tohumları alıp ayrı ayrı eker ve yetiştirmeye çalışırdım:)
Tohumları ekeli birkaç hafta oldu ama hala bir hareket yok bende seramın içi 30-40'C arasında nasıl bir sulama yapmalıyım haftada 3 kez sulamam yeterli olurmu yoksa toprak sürekli nemlimi kalsın?
Nail Sarı
14-04-2010, 08:44
Kaktüs çimlendirmeyle ilgili olarak benimde bir tecrübem var.
2009'un Eylül ayında bir arkadaşımın kaktüsündeki kuruyan çiçeklerden aldığım tohumları torf ve dişli kum karışımına ekmiştim. Sadece ilk sulama dışında hiçbir sulama yapmadığım kaktüsler kendi hallerinde çimlenerek çok sağlıklı bir şekilde gelişmişler. Kaktüs çimlendirmeyle ilgili yaptığım pek çok deneme sonunda artık tohumdan kaktüs yetiştirmenin püf noktalarını çözmüş durumdayım.
http://nailsari.blogspot.com
Nail bey çok güzel:) Miniş miniş göstermişler kendilerini:) Benim mix tohum olduğu için neler çıkacak bilemiyorum. Ama stapelialar erkenciler ancak bir santimetre olmuştur boyları diğerleri ancak farkedilmeye başladılar.
Hepinizin minik kaktüsleri çok güzel :) Ben de paket içindeki karışık tohumlardan çimlendirmeyi deniyorum. Buradan edindiğim bilgilere göre plastik kapaklı kaplara ektim 2 hafta oldu ama henüz bir kıpırtı yok:(
Amaa mammilariamın tohunlarından da ekmiştim. Az önce baktım ekeli daha 1 hafta bile olmadı küçücük yeşil topçuklar gördüm:) Başka bir şey beni bu kadar mutlu edemezdi. Umarım büyümelerini sağlayabilirim.
1 ay kadar önce ektiğim karışık tohumlarım çimlenmeye başladı. Ama bir tanesi farklı kalın gövdesi ve yaprakları var. Acaba herhangi bir ot mu yoksa bir sukullent cinsi olabilir mi? Eğer bi sukullent cinsi ise kapak kapalı olduğu için boynu bükülmeye başlıyor, oradan alıp başka yere ekmeli miyim acaba?
138804
Benim kaktüslerimin son durumu bu. Havalar ısındığı için balkona çıkardım bir iki gündür. Bakalım büyümesi değişecekmi
1 ay kadar önce ektiğim karışık tohumlarım çimlenmeye başladı. Ama bir tanesi farklı kalın gövdesi ve yaprakları var. Acaba herhangi bir ot mu yoksa bir sukullent cinsi olabilir mi? Eğer bi sukullent cinsi ise kapak kapalı olduğu için boynu bükülmeye başlıyor, oradan alıp başka yere ekmeli miyim acaba?
138804
Sayın philis,
Merak etmeyin o da bir kaktüs... Opuntia türlerinden. Bende bir süre önce diken inciri de denen kaktüs meyvelerinden tohum almıştım. Benim tohum aldığım meyve yalnız güneyde yazları satılan ve soğuk yenenlerden değil, aynı tür kaktüs olmasına karşın meyvesi mor ve renkli suyu olan, suyu elde leke yapan bir türdü. Şu anda üç tane çimlenmiş tohum var ve onlarda aynı sizinki gibi görünüyor. Bir süre sonra orta kısmından yeni sürgün vericek.
:) çok mutlu oldum. Her gün bakıyorum acaba yeni çıkan var mı diye. Çok güzel bir duygu. Umarım gelişimlerini sağlayabilirim.
Sayın philis,
Size bahsetmiş olduğum tohumdan çimlenen kaktüse ilişkin fotoğraflar aşağıda.
138935
138936
Bir tanesi genel olarak görüntü... Benimki de ilk çimlendiğinde sizinki gibi idi. Ben biraz kök geliştirdiğini düşündüğüm bir anda yeniden daha derin bir toprağa diktim. Onun için yaprakları toprakla birleşik görünmekte.
İkinci fotoğraf ise ortasında çıkan kaktüs sürgününün yakın plan görünümü. Dikenli bir tür olduğu için sürgündeki dikenlerin oluşumu başlamış durumda.
Aynı tohumlardan işyerinde çimlenen iki tane daha var. Ancak ilk çimlenen bu idi. Diğerleri son 15 gün içerisinde çimlendi. Çimlenme süresi bende 1,5-2 ayı buldu yaklaşık olarak. Yaklaşık diyorum çünkü tohum ekim tarihini not almamıştım. Fazla bile olabilir.
Çok güzeller :) benimki de umarım bu hale gelebilir. Ama dediğim gibi üzerinde şu anda kapak var, küçük bir kaba ekmişim tohumları,çimlenmiş hali kapağa deyiyor şu anda. Daha çok küçük başka yere de alamam ne olacak bilmiyorum?
k_donmez
26-04-2010, 18:41
Sayın Philis
Üst kapağı kesip çıkarın. Daha büyük kapaklı bir kabın içine alt kısmı bozmadan taşıyın. Yeni kabın kapağını kapatın. Orada büyümeye devam etsinler.
Sayın philis,
Size bahsetmiş olduğum tohumdan çimlenen kaktüse ilişkin fotoğraflar aşağıda.
138935
138936
Bir tanesi genel olarak görüntü... Benimki de ilk çimlendiğinde sizinki gibi idi. Ben biraz kök geliştirdiğini düşündüğüm bir anda yeniden daha derin bir toprağa diktim. Onun için yaprakları toprakla birleşik görünmekte.
İkinci fotoğraf ise ortasında çıkan kaktüs sürgününün yakın plan görünümü. Dikenli bir tür olduğu için sürgündeki dikenlerin oluşumu başlamış durumda.
Aynı tohumlardan işyerinde çimlenen iki tane daha var. Ancak ilk çimlenen bu idi. Diğerleri son 15 gün içerisinde çimlendi. Çimlenme süresi bende 1,5-2 ayı buldu yaklaşık olarak. Yaklaşık diyorum çünkü tohum ekim tarihini not almamıştım. Fazla bile olabilir.
Çok güzeller :)
cinsi ne bu kaktüsün ?
Çok güzeller :)
cinsi ne bu kaktüsün ?
Sayın Hhatice hanım,
171 nolu mesajda açıklamıştım. Tam adını bilmiyorum şu an. Opuntia türü. Diken inciri de denilen ve güneyde meyvesi yenen kaktüse benziyor ancak bunun meyvesi morumsu bir renkte, meyve içindeki su ise dokunduğunuzda elinizde ve üzerinizdeki kumaşta kötü leke yapıyor. Tohumu meyve içinde hafif yassı ve yuvarlak, yaklaşık 0,4-0,5 cm çapında.
İsmini buldum. Opuntia engelmannii. Bu linkte (http://www.cactusinfo.net/gallery/O/images/Opuntia_engelmannii.jpg) yer alan fotoğraftaki kaktüs. Meyveside aynı şekilde mor.
Çok güzel sayın karaca:) Kıskandırıyorsunuz artık. Kaktüs ve sukulent çeşitliliğiniz. Tohumdan yetiştirmede başarı, emeklerinize sağlık:)
Ne yapsam ben bu hıza yetişemediğime göre mendil mi açsam;):o
Teşekkürler sayın sevim.K,
Kendimi çokta başarılı görmüyorum ben ama. Çünkü bunlar başarılarıma ilişkin görüntüler. Başarısızlıklarımdan hiç bahsetmediğim için onlar fark edilmiyor...
hepimizin başarısızlıkları var öğrenme sürecinde sayın karaca:)
miniklerim kendilerini göstermeye başladılar da tombullaştılar bile:)
143363
143364
143365
143366 diğerleri yeşilken bu minik kırmızı gibi. Acaba türü mü değişik? Her gün açıp bakıyorum yeni çıkan var mı diye:) Ne büyük mutlulukmuş bu böyle..
Minikler hangi seviyeye geldiklerinde kapaklarını tamamen açmalıyım acaba?
Bunlar da sayın skaraca'nın opuntia türünden olduğunu söylediği miniğim..sanırım miniklikten çıkmaya başladı:) Çok çabuk gelişiyor.
143367
143368
1. resimdekini artık kapaksız bir yere tek başına diksem nasıl olur?
Sayın philis,
Benimkiler ilk baştan itibaren kapaksız bir ortamda büyüdüler. Ancak tabi ki çimlenmeleri biraz daha uzun sürüyor bu durumda. Bende opuntia türü olduğunu belirttiğim tohumlardan yaklaşık 3 ayda çimlendi son çimlenenler.
Bu arada ortasında gelişme başlayan çimi çok dikkatli bir şekilde, köklerine zarar vermeden hatta mümkünse bir çay kaşığı yardımı ile kökleri ve toprağı ile birlikte alabilirseniz yeni bir yere aktarabilirsiniz. Ancak bu konuda tedirginlik yaşarsanız biraz daha bekleyebilirsiniz. Kökleri bir miktar daha gelişsin.
Benim çimlenen filizimi kızım tutup, yerinden çıkartmış, sonra yeniden toprağa sokmuş, ben iki kez yer değiştirdim. Bir sorun olmadı. Biraz dayanıklı bir tür. Ancak her denemede aynı sonuç alınamayabilir. Son karar sizin.
Bu arada ben evde mammillaria türü tohumlardan çimlenen kaktüsleri (ki içlerinde sizinkiler gibi küçük olanlarda vardı) önceki toprağı biraz yosunlandığı için yeni bir toprağa aldım. Ancak çok dikkatli bir şekilde bu işlemi yapmak gerekiyor. En büyüğü 7-8 mm boyunda ve minicik bir ya da iki kökleri var.
Çok teşekkür ederim sayın skaraca. Biraz daha kuvvetlenmelerini bekliyip daha sonra başka bi yere alayım en iyisi. Güzel ve sağlıklı bir şekilde büyüdüklerini görmek istiyorum. Çok hevesliyim:)
Merhaba,
Uzun süredir takip ettiğim sitede arkadaşların harika kaktüslerini gördükçe dayanamadım evde bulunan birkaç kaktüsün sayısını arttırmaya yeni çeşitler eklemeye karar verdim ve galiba en zorundan başlamışım. Geçenlerde Praktiker'de gözüme ilişen karışık katüs tohumlarını görünce aldım ve ektim. Geniş bir kabın altını deldikten sonra en alta 1-1,5 cm kalınlığında zeolit ve üzerine 5-6 cm kalınlığında birer ölçü dere kumu ,perlit ve torf karışımı koydum. Tohumları önce sıra ile dizmeyi düşünmüştüm ama sayıları çok fazla olunca ve hepsinin çıkmasına ihtimal vermediğim için tuz gibi yüzeye serptim. Üzerini düz bir tahta parçası ile düzledim ve sıkıştırdım.Saksıyı su dolu bir kaba oturtarak iyice su almasını , üzerini streç ile kaplayıp birkaç delik ile hava almasını sağlamaya çalıştım. Bu işlemleri 14 mayıs 2010 akşam yaptım ve sabah baktığımda tohumlar kırmızı ve şişmiş görünüyorlardı. 3-4 gün içerisinde nerdeyse 100 tane çimlenmiş kaktüs tohumu irileşmeye ve kök salmaya başladılar. Saksı sabah yaklaşık 1-2 saat güneş alan ama sürekli aydınlık ve sıcaklık 22 derecenin altına düşmeyen bir ortamda duruyor.
Burada müsadenizle deneyimli arkadaşlara bir sorum olacak.Bundan sonra tohumlar için sıvı kaktüs gübresi gibi ek besinlere ihtiyaç var mı?
Fotoğraflarda kaktüslerin 15 günlülk halleri var. İlk baştaki hızları kesildi şimdi daha yavaş büyüyorlar.
selam arkadaşlar.
hiç bir bilgim olmadan ulus halden kaktüs tohumları aldım.normal torflu perlitli ince bir kaba diktim.ama 1.5 ay sonra üzerinin kapatılacağını okudum.sanırım üsttende havalandırma deliği açmadığım için 1.5 ayda böle geçti:)evet 3 aydır ufaklıklarla tanışamadım.Tohumlar bozuldu mu bilmiyorum ama ümidimi kesmedim bekliyorum.
PlentyPlant
08-06-2010, 14:11
Sayın Yükselb. Görebildiğim hallerine göre, sıvı kaktüs besinine ihtiyaçları yok. Zaten şu an toprakta bulunan besinler, minikler için yeterli. Ama kısa bir süre sonra, ara ara çok az sıvı köklendirici kullanabilirsiniz. Kılcal köklenmeyi teşvik edecek, sağlıklı kökler de bitkilerinizin daha sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.
Güzel uğraşınızda kolaylıklar dilerim.
Sayın PlentyPlant teşekkür ederim. Daha önce tecrübe eden arkadaşlar 1 yıl gübreye ihtiyacı olmadığını yazmışlar. Şimdilik sadece nemli tutmaya çalışıyorum ,zaten üzeri örtülü olduğu için sadece bir defa su dolu kaba oturtarak su verdim. İlgi duyanlar için gelişimi aylık olarak fotoğraflayıp siteye yükleyeceğim.
Benim ilk çıkanlar öldü maalesef. Ama tohum kabımla oynamadım saklıyorum daha geç çıkan tohumlar olabileceğini varsayarak. Kenarda bir kaç tohumum var onları ekeceğim bu hafta sonu bir deneme daha bakalım;)
Sayın Sevim.K kaktüslerinizin öldüğüne üzüldüm. Acaba kaktüs tohumlarını hangi şartlarda yetiştirdiniz ve çimlenmeden kaç gün sonra öldüler? Bu soruyu sormamdaki amaç tohumdan yetiştirmede kritik noktalar nedir belirlemek. Baştan sona okunduğunda tohum çimlendirmede hemen herkes başarılı olmuş fakat 6 aylık bir gelişim gösteren bir arkadaş haricinde sonuçlar yok. Bu işe soyunmuş herkesten ricam tohumların şimdiki halleri veya akibetlerini bizimle paylaşır mısınız? Teşekkürler.
Tümüyle benim yanlışım oldu. Mix paket diye daha önce fotoğraf ekleyip açıklama yapmıştım. Kaktüs kabında çok minik kabartılar gözlemlediğim için saklamaya devam ediyorum. Çünkü bir arkadaşımın minik kaktüser dikip yoladığı kapta bir kaç tane kaktüs büyüdü zaman içinde tohum da ekmiş olmalı.
Kapaklı bir kaptaydı tohumlar. Kapak nemi muhafaza ettiği için ısıyı ve nemi kontrol etmede kolaylık oluyordu. Nisan ayı içerisinde bir süre ilgilenemedim kapağı açık kalmış kalorifer peteğine yakın duruyordu. O olumsuz ortam etkilemiş olmalı. Daha sonra dikkat ettim tabi ama fotoğrafta çıkmış görünenlerin üçte ikisini kaybetmiş olarak. Şu an iki üç tane stapelia var. Diğer tohumların türünü köklenme, büyüme sürecini bilmediğim için bekliyorum. Yaz sonuna kadar hatta bir yılı tamamlıyacak şekilde bekleyebilirim takip etmek amacıyla. Şimdilik başka açıklama bulamıyorum.
Tohumdan üretebildiğim (mix paket) kaktüslerimin şimdiki hali böyle oldu, artık üzeri tamamen açık ve toprağı ilk başlara göre daha az nemli tutuyorum. 3.5 aylık oldular ve bazı noktalarda çok sık oldukları için birbirlerini sıkıştırıyorlar acaba artık şaşırtma zamanı geldi mi? Parmağımla dokunduğumda köklerinin çok ince olduğunu hissedebiliyorum bu yüzden şaşırtma için çekiniyorum. Bazı kaynaklarda 1 yıldan daha fazla tohum yataklarında durabilir diyor ama çok sık oldukları için deforme olabilir mi?
PlentyPlant
02-09-2010, 09:15
Bence durabilirler Sayın YükselB. Ama şaşırtarak gelişim hızlarını farklılaştırma denemesi yapmak isterseniz, çay kaşığını 1 cm kadar uzağından ve 2 cm kadar derine daldırarak kepçeleyip çıkartabilirsiniz. Kökleri zarar görmeyecektir. Ama bu halleriyle de çok şirin görünüyorlar. Emeklerinize sağlık.
Ne kadar güzel büyümüşler:) Ne kadar şirin görünümleri var:)
Benim yine mix paketim var. Tohumdan yetiştirme denemesi yapacağım:)
Sayın PlentyPlant evet bende bir kısmını farklı yere alıp büyüme hızlarında fark olup olmadığına bakmak istiyorum fakat birçoğunun etrafında 1 cm lik yer yok ..yinede başka çare yok gibi duruyor.
thisisme
02-09-2010, 12:42
Sayın Yükselb kaktüsleriniz çok güzel görünüyor. Ne marka tohum almıştınız acaba? Beni de cesaretlendirdiniz.
Sayın Thisisme, tohumları Praktiker'den aldım, Vilmorin markaydı.Fakat karışık denmesine rağmen tahminen en fazla 3 çeşit kaktüs var. Birdaha tohumdan üretmek istersem karışık değil tek çeşit almak istiyorum. Türkiye de böyle satış yok sanırım veya ben bulamadım, fırsat olursa yurtdışından alırım.Ebay üzerinden çok satan var ama onlara cesaret edemedim 1 yıl uğraşıp hayal kırıklığı yaşamak istemem.
merkürvenüs
09-09-2010, 12:24
Bende vilmorin marka karışık kaktüs tohumu alıp ekmiştim, tohumların %90'nı çıktı ve maalesef benimkiler sadece iki tür çıktı:(((((
6 ay önce ektiğim tohumlarımın son halleri. Çok fazla çıkmadılar,elimde kalanlar bunlar. Yavaş yavaş büyüyorlar ama çok şirinler.
178143
178144
178145
178146
178147
bunlarda opuntia tründe olduğu söylenen tohumdan üretimim. İnce uzun bir şekilde büyüyor bakalım nereye kadar gidicek:confused:
178148
178149
Yeni aldığım Stapelia 'ın dibinde bunları buldum .
Succulent ama hangisi ? Lithops ' lardan mı ?
178186
;)
Selam.
Hazır Kaktüs topragı satan bir yer biliyormusunuz.
benim kaktüsler oldukca büyüdü degiştirmek istiyorum saksılarını .
birde kemik tozu nerede satılır .yavru kaktüsleri normal topragamı ektiniz . Saksısını degiştirdigim kaktüsüm cürüyüp öldü hayvansal gübre kesinlikle kulanılmazmış ben koyun gübresi karışık topragı kulandım sanırım ondan oldu .
şimdi hazır almak daha mantıklı geliyor
Hydrosuccess
02-11-2010, 21:42
2009 Kasım ayında 20 Lophophora williamsii tohumunu topraksız ortama ekmiştim.4 ay boyunca mini sera ortamında yapay aydınlatma ile büyütmeye çalıştığım kaktüslerden 6'sı hayatta ve en büyüğü 2 cm çapa ulaştı.4. aydan sonra ev içi ortama alıştırılan bitkilere sürekli tam doz N'den fakir sıvı gübreyi iç içe saksı yöntemine uygun şekilde vermeye devam ediyorum.2009 ve güncel görseller.
Sayın Hydrosuccess,
Lophophora williamsii 'leriniz çok güzel gelişmiş tebrik ederim, formları tam olması gerektiği gibi. Bende geçen mayıs ayında tohumdan kaktüs çimlendirmeyi başardım ve hala iyi durumdalar(yukarıda fotoğrafları var) ve bundan cesaretle yurtdışında bir siteden 35 çeşit tohum aldım. Fakat kış şartlarında ışık ve ısı yetersiz diye yine mayıs ayını beklemeyi düşünüyordum siz ise kasım ayında yapay ışık altında yapmışsınız.
Kullandığınız yapay ışık, ısıtma ve sera hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Sayın Hydrosuccess yavrularınız çok güzel olmuşlar bu tür üretimi zor olduğu için mi 20 de 6 sı hayatta kaldı yoksa kış şartlarımı bende 16 gün önce tohum ektim daha bir gelişme yok sanırım erkende yapay ışık kullanıyorum çok merak ediyorum sonucu bakalım
Hydrosuccess
03-11-2010, 15:02
Sayın nesli6,yükselb ilginize teşekkür ederim.Öncelikle kaktüs tohumlarının (ilkbaharda daha yüksek çimlenme göstermekle birlikte) tüm yıl boyunca çimlendirilebileceğini belirteyim.Ben tohum ekimlerimi daha çok kış aylarında yapıyorum.biraz gelişen bitkiler ilkbahar yaz aylarında güneşlendirilip hızlı ve sağlıklı büyütülebiliyorlar.Geçen kış ektiğim tohumlardan büyüttüğüm Pachypodium, biber türleri, bir önceki senenin Adeniumlarını konularında tanıttım. Pachypodium geayii 1 yılda 30 cm boya ulaştı.Yine yakında tanıtacağım Dioscorea elephantipesler de 3-4 cm caudex yaptı.Kış benim için avantajlı oluyor.
Ancak kaktüs tohumları ne kadar taze ise çimlenme oranı o kadar yüksektir.Sayın yükselb baharı beklediğinizde çimlenme oranları mutlaka düşecektir.Sayın nesli6, koşullar uygunsa ekim sorası 1 ayı geçen sürelerde çimlenme olasılığı düşer biraz daha bekleyebilirsiniz.
Benim forumdaki tüm katılımlarım tamamen farklı yetiştirme tekniklerine dayanıyor.Kaktüs tohumlarını da yüksek nem ortamında köklendirip büyütüyorum.Temel prensipleri Hoya sayfalarında bulabilirsiniz.60X40X40 cm boyutlarında ısı izolasyon paneli ile çevrelenmiş grow box içinde üstten 2X15-20 watt floresan ve kırmızı LED ile günde 12 saat aydınlatma yapıyorum.Tohumları alışılmış sistemimin üzerine serpip üzerini streç ile kapatıyorum. Sonuçta kapalı bir sistem/mini sera oluşuyor.Bu şekilde yüksek nem sürekli korunabiliyor.Mantara karşı herhangi bir ilaç uygulamıyorum.2-3 ay sonra düşük doz sıvı besine geçiyorum.(Sulama rejimi ile ilgili Hoya sayfalarına bakabilirsiniz.) 4-5. aylarda da önce streçi kısmen açarak sonra da aydınlık bir yere alarak dış ortama geçişi sağlıyorum.Halen gördüğünüz kaktüsler sürekli, tam doz besin eriyiği alıyor ve topraksız ortamda büyümeye devam ediyorlar.Kaktüs çimlendirmede bir çok faktörün etkilemesi nedeniyle % 100 sonuca ulaşmak imkansızdır. L.williamsii'de çimlenme sonrası süreç içinde 4-5 adet kaybettim.Ancak bu türde 2 yılda 1-1,5 cm büyüklüğe ulaşıldığı söyleniyor.Bende 1 yılda 1,8 cm çap oluştu. Sanırım topraksız yetiştirme yöntemim ile iyi uyum sağladı.Obregonia denegrii tohumları sanırım bayattı.20 taneden 1'i çimlendi ve şu anda 5 mm genişlikte.(Çok zor ve yavaş büyüyen bir tür.)Astrophytum capricorne'de 20 tohumdan 10 tanesi halen hayatta herhalde 1-2 tane kaybetmiş olmalıyım.
Genelde yöntemimim başarılı olduğunu düşündüğümden bu hafta yeni kaktüs ve diğer sukulent türlerinden tohum getirtip Kasımda ekeceğim.
Hydrosuccess
03-11-2010, 15:04
Tohumdan yetiştirdiğim kaktüslerin çapları.
Sayın Hydrosuccess, diğer sayfalarınızı da ilgiyle takip ettim ama bu ilk yazışım oluyor. Bitkileriniz çok güzel görünüyorlar ama kaktüs gibi ama fazla sulamayın çürür denen bir bitkiyi topraksız tarım olarak yetiştirmeniz şaşırtmıştı, hala da şaşırtıyor beni.
Yapay ışıklandırma ile lithops çimlendirmeyi düşünüyorum o yüzden size bir iki sorum olacaktı. Kullandığınız floresanlar evlerde kullandığımızlardan mı yoksa farklı özellikleri mi var? Kırmızı LED kullanmasak bi zararı olur mu? Daha kolay algılayabilmemiz için sizin kullandığınız sistemin resmini yüklemeniz mümkün mü?
Çok sormamışımdır inşallah:))
Hydrosuccess
03-11-2010, 21:04
Sayın muhikan,genelde yaşanan algılama tepkisine alışığım ancak ''Eppur si muove''
Kullandığım floresanlar sıradan bildiğimiz ürünler.Kırmızı LED tercihi, spektrumun kırmızı bölümünün fotosentez ile ilgili olduğu bilgisine dayanıyor.Ledlerin etkinliği tartışmalı ancak kullanılmasının olumsuz bir yanı olmadığından tercih ediyorum. Tamamen deneysel bir kullanım.Grow box açıkçası çok basit ancak işlevsel.Bir kutunun tavanından sarkan 3 lamba.Hepsi bu...
Sayın Hydrosuccess, grow box ile ilgili bilgilendirmeniz için teşekkür ederim ayrıca yazı değerlendirmek iyi fikir eklediğiniz diğer fotolardakilerde gayet sağlıklı görünüyor çok güzeller işallah benim tohumlarda böyle olurlar
Tohumları ektikten sonra ek besin takviyesi veya gübreleme yapıyormuyuz?
Sayın Dlk, ben ilk tohumları ektikten sonra ilk suyuna çok çok az sıvı kaktüs besini koydum ama doğruluğundan emin değilim tamamen denemek amaçlı en iyi nasıl sonuç alıcağımı bulmak için farklı farklı uygulamalar yapıyorum bakalım ne olacak...
Hydrosuccess
15-11-2010, 22:31
11.günde Rhipsalis monacantha filizleri.Taze ve kendi tohumlarım olduğu için çimlenme oranı yüksek.Diatomit üzerinde filizlenen minik kaktüsleri sürekli kapalı kap içinde, üstten suni aydınlatma ile grow boxda büyütmeye devam edeceğim.
Filizlerin genel görünümü, gövde ve epifitik (veya bu durumda litofitik!) kök yapıları.
Sayın Hydrosuccess, maşallahları var filizlerinizin emeğinize sağlık benim tohumlar ekeli bir ay oldu ama hala çıkmadı hergün tek tek kontrol ediyorum 3 ayrı çeşidi ama tek bir filiz bille yok.Biryerde hata yapıyorum ama ?
Birkaç çeşit tohumum var elimde yine deneyeceğim tohumdan yetiştirmeyi. Bakalım başarılı olabilecek miyim:confused:
Hydrosuccess
16-11-2010, 06:08
Teşekkürler sayın Nesli6, kaktüs tohumları gereksinim duydukları koşullar (yeterli nem ve sıcaklık ) sağlandıktan sonra çoğunlukla 1 aydan kısa sürede çimlenirler.Ancak en büyük problem tohum tazeliğidir.Süre geçtikçe çimlenme oranı ciddi oranda düşer.1 ayı geçtiğinize göre ve yeterli nemi de sağladığınızı varsayarak tohumların çimlenme olasılığının çok düşük olduğunu söylemeliyim.(Çok derine ekim gibi teknik bir hata yapmadığınızı düşünmek istiyorum.)
Bir süre daha bekleyip çalışmanızı yenileyin.
Sayın Hydrosuccess, tohumları biraz derine dikmiş olabilirim 1cm yaklaşık, bir deneme daha yaparak daha yüzeye dikmeyi düşünüyorum bakalım.Bu arada fotolarınızdaki kalite dikkatimi çekmedi değil kök gelisimini sanat gibi yansıtmışsınız tebrikler arşivlik fotonuz için.
Hydrosuccess
16-11-2010, 20:16
Sayın nesli6, tohum ekiminde genel prensip ekim derinliğinin tohumun çapı kadar olmasıdır.Yani ancak 1 cm çapındaki (leblebi büyüklüğünde...) tohum 1cm derinliğe ekilmelidir.Kaktüs tohumları çok küçük olduğundan sadece toprak yüzeyine bırakılmaları yeterlidir.Çimlenince kökler aşağı yönelir ve toprak içine girer.Ekim derinliğiniz doğru değil.Çıkan filizler toprağın derinliği içinde tahrip olmuştur.Tekrar ekim yapmalısınız.
Siteye yükleyebilmek için fotoğrafların kaliteleri düşürülüyor. Orijinallerin daha iyi görüntü kalitesine sahip olduğunu belirtmeliyim.İlginiz için teşekkür ederim
Estergon80
03-12-2010, 16:30
Gittigidiyordan yaklasik 60 adet tohum aldim. Topragin neredeyse uzerine serptim tohumlari uzerini kaplamadim cakil taslarindan elimde yoktu uzerini onlarla ortemedim. Uzerini ortmedim 1 haftada sadece 2 adet filiz oldu ama bunlar kaktus filizimi anlayamadim. Uzerlerini strech film ile ortsem gunes isigi yeterli olurmu her gun sprey yontemi ile 2-3 defa su vermem yaziyordu yanlarinda gonderilen kitapcikta bende oyle yapiyorum daha baska yapabilecegim birsey varmi?
Sayın Estergon,forumda bu konuda çok daha bilgili arkadaşlar var ama bende fikrimi yazmak istedim, tohumdan yetiştirme konusunda baya birşeyler denedim ama en iyi sonucu üzerini kapatarak ve ışıklandırarak aldım sulamayıda ilk ektiğimde plastik kabı suya daldırarak yaptım bu şekilde hazır aldığım tohumların(karışık) bazıları 1 bazıları 2 haftada çıktı ama hala filizlenmeyen bir tür var bakalım onu bekliyorum;)
Estergon80
03-12-2010, 19:21
Sayin nesli6, cevap icin tesekkur ederim. Hemen uzerlerini kapatiyorum peki cikanlar kaktus mu?
Üzülerek söylüyorum ama bence kaktüs değil:rolleyes: küçük ot filizcikleri
Sayın Estergon, bu arada üzerlerini örttükten sonra aman hava deliği açmayı unutmayın.
Estergon80
03-12-2010, 23:14
Üzülerek söylüyorum ama bence kaktüs değil:rolleyes: küçük ot filizcikleri
Of çok üzüldüm şimdi yardım için teşekkür ederim.
Olsun üzülmeyin, bende tohumları ilk ektiğimde üzerini neredeyse 1.5 cm kum ile kaplayıp 1 ay çimlenmesini beklemiştim (sonuç vasat) ayrıca o küçük otçuklardan bendede çıkmadı değil yani:p ama forumdan yardım alarak yaptığım diğer deneme filizlendi resimlerini ekleyeceğim en kısa zamanda.
Estergon80
09-12-2010, 20:15
Olsun üzülmeyin, bende tohumları ilk ektiğimde üzerini neredeyse 1.5 cm kum ile kaplayıp 1 ay çimlenmesini beklemiştim (sonuç vasat) ayrıca o küçük otçuklardan bendede çıkmadı değil yani:p ama forumdan yardım alarak yaptığım diğer deneme filizlendi resimlerini ekleyeceğim en kısa zamanda.
Ciddi dua ediyorum size, soylediginiz gibi yaptim gunes alan bir camin kenarina koydum 3 gun de ilk tohum cimlendi ve hala cimlenmeye devam ediyorlar resimlerini cekip koyarim 60 tohumdan 14 u cimlendi ama bazi turler cok uzun sure bekliyormus. Ben saksilari koydugum tabagin icine su doldurdum. Siz nasil su veriyorsunuz?
bilge5130
09-12-2010, 20:26
Kaktüs tohumlarını ekme zamanı geldi mi? Benim de geçen yıl bir denemem oldu ama malesef 100 tohumdan 4-5 tanesi çimlendi onlarda sonradan kurudu gitti çok üzülmüştüm. Ben de pet bardaklara koyup üzerlerine streç geçirmiştim. Bir daha denemeye cesaretim yok.Gene başarısız olurum da hayal kırıklığı yaşarım diye:(((
Çok güzel sevindim, tohumdan çimlendirmek de ayrı bir zevk.Ben suyu ilk tohum diktiğimde ekledim içindeki su sürekli dolaşıyor kapağın üzerinde birikip tekrar kaba damlıyor kapakta nem azalırsa kapağı ıslatıyorum.
Pardon bilge hanım size cvp yazmış gibi oldu ama estergon80 e yazmıştım.Çimdendirme zamanı gelmedi de kış denemeleri yapıyoruz ;)
maysan80
09-12-2010, 20:49
İlkin Hanımcığım, kırmızı olan mammiliria proliferanın(umarım doğru yazmışımdır) tohumu. Benimkinde bol bol var bunlardan. Fakat Uyar Bey çelikten üretmenin daha kolay olduğunu söylemişti, siz ginede bir deneyin bence ;).
***
yeni üyeyim de size geç ulaştım
hala var mı elinizde bu tohumdan.
var ise
yollamanız mümkün mü
Estergon80
10-12-2010, 21:26
Genelde kirmiziya dondu kaktuslerim resimlerini koydugum turden 14 tane cikti ve cikmaya devam ediyor bettycim arkadasim torf kullanmamam gerektigini yazmis belki diger turler bu sebeple cikmiyor yarin alev tasi ve cakil tasi alacagim digerlerini onlarda deneyecegim.
bilge5130
10-12-2010, 22:54
Sayın Estergon tohumları dikeli ne kadar oldu? Bir de bende gitti gidiyordaki Zengarden adlı dükkandan almıştım.Ama benimkiler malesef çimlenmedi.Siz hangi dükkandan aldınız acaba mahsuru yoksa öğrenebilir miyim?
Estergon80
11-12-2010, 01:43
Sayın Estergon tohumları dikeli ne kadar oldu? Bir de bende gitti gidiyordaki Zengarden adlı dükkandan almıştım.Ama benimkiler malesef çimlenmedi.Siz hangi dükkandan aldınız acaba mahsuru yoksa öğrenebilir miyim?
Bende zengarden`dan aldim. 60 taneden simdilik 14 tane cikti. Karisik tohumlardan aldim. Nesli06 arkadasimizin anlattigi yontemi uygularsaniz sonuc alirsiniz zengarden`in gonderdigi kitapcikta yazani uyguladigimda bende sonuc alamadim. Malum sicaklik su an icin kaktus dikimine uygun degil. Suni bir sicaklik yaratmak gerekiyor. Bu arada lav tasi ve cakil tasin da cok daha iyi sonuc aliniyormus ben torf a ekmeme ragmen sonuc aldim.
Saygilar.
Sayın Estergon80 kızıl kızıl hangi tür acaba filizleriniz merak ettim doğrusu.
bettyycim
13-12-2010, 20:20
Genelde kirmiziya dondu kaktuslerim resimlerini koydugum turden 14 tane cikti ve cikmaya devam ediyor bettycim arkadasim torf kullanmamam gerektigini yazmis belki diger turler bu sebeple cikmiyor yarin alev tasi ve cakil tasi alacagim digerlerini onlarda deneyecegim.
Sayın arkadaşım bu başlıkta tam açıklamaları bulursun, http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-3019.html başarılar :p
Estergon80
14-12-2010, 15:07
Sayın Estergon80 kızıl kızıl hangi tür acaba filizleriniz merak ettim doğrusu.
Bende merak ediyorum biraz bekleyip isimleri icin konu acacagim.
bettycim her konuda yardimcisin cok tesekkur ederim yenileri kedi kumu ve lav tasina tekrar ektim bakalim sonuc alacakmiyim. Sevgiler...
Merhaba arkadaslar bende tohumdan kaktus skkullent ve lithops yetistirmek istiyorum. burda anlatilanlara gore kaktus gibi lithops tohumu nunda bu sekilde sicak ortamda agzi kapali sekilde yetistirsem olmaz mi yaaa ? baska ciceklerim var ama tohumdan ilk kez bisey yetistircem.
ben hem kaktuslerim hemde lithops titanopsis lerim olsun istiyorum. bana kisa ve kolay yoldan anlaticak birileri varmi
cok tesekkur ederim simdiden
6 Aralık 2010 tarinde (kapalı poşet yöntemi ile) ektiğim kaktüs tohumlarının çilenme oranları aşağıdadır. Tohumlar kapalı plastik bir sandık içerisinde floresan ışık ile aydınlatılmakta , ışıklar 16 saat açık, açık olduğu sırada sıcaklık 28-31 derece arasında gece ışıklar kapanınca 20-21 derece olmaktadır.
Aynı yöntem ile ekilen tohumların bazıları çok iyi çimlendi fakat bazıları ise sıfırda kaldı. Daha önce hiç çimlenmemiş veya çok az çimlenmiş bu tohumlarla tecrübesi olan varsa bilgi verebilir mi?
tohum ismi,(ekilen tohumsayısı-çimlenen tohum sayısı)
ACANTHOCALYCIUM
4124 glaucum - P 143, Hualfin, St. im Neutrieb schwarz, Bl. gelb(20-1)
ASTROPHYTUM
5637 asterias cv. Superkabuto - selection "super"(10-9)
2673 asterias – Texas('20-20)
5667 myriostigma - El Sabinito(20-6)
GYMNOCALYCIUM
4297 castellanosii v. bozsingianum - P 205, rosa Bl., graue Epidermis(20-15)
4264 triacanthum - P 124, Rio Icaño, Sa. Ancasti(20-19)
2183 striglianum - Lujan de Cuyo, pechschwarze St., sehr schöne Form(20-2)
ECHINOCEREUS
5495 pectinatus - P 482, Sandia, sehr dicht best.(20-13)
1228 ridigissimuis v. rubispinus - L 088, St. dunkelweinrot(20-9)
EPITHELANTHA
3272 micromeris - HK 168, gruppenbildend(10-7)
ERIOCACTUS
1233 magnificus - K. blaugrün, scharfrippig, Bl. grpß gelb(20-6)
FRAILEA
5274 castanea - FS 121(10-1)
LOBIVIA
7102 tiegeliana - HTH 039 a, Cuesta de Sama, Bol.(20-1)
5678 amblayensis v. zapallarensis - LT 328, Cuesta de Isonza, 3200 m(20-6)
4160 bruchii - P 40, (Soehrensia) , große rote Bl., Tafi del Vale(20-20)
7003 jajoiana - LT 285, west of Volcan 2300 m(20-9)
4361 schreiteri - P 396, Abra de Infernillo, Bl. blutrot mit dunklem Schlund(20-3)
MAMMILLARIA
2326 herrerae - dicht weiß filigran bestachelt, große purpurrosa Blüte(10-5)
5698 coahuilense ssp. Albiarmata(10-9)
3935 sanchez-mejoradae - kleine neue Art, sehr selten(10-2)
4401 theresae - P 370, Zwergpflanze aus Durango, große Blüten(10-0)
NOTOCACTUS (Brasilparodia)
1690 orthacanthus - HU 71, große gelbe Bl., lange gerade Mst.(10-0)
1689 buiningii - K. hechtgrün, scharf gerippt, Bl. groß gelb(10-0)
SULCOREBUTIA
4717 arenacea - HS 30, Sta. Rosa, Bl. Dottergelb(10-1)
3634 heinzii - HS 151 K. schwarzbraun, sehr kurze Rst.(10-0)
5512 steinbachii v. polymorpha - VS 378, Kayarani, Cochabamba 3560 (10-0)
PELECYPHORA
1872 asseliformis - Warzen und Areolen beilförmig, Bl. karminviolett(10-1)
REBUTIA
1332 heliosa - WR 314, silbergraue St., Bl. orange, eine der schönsten Rebutien(10-0)
STENOCACTUS (Echinofossulocactus)
783 coptonogonus - SB 13 derbe gebogene St.(10-6)
TURBINICARPUS
1706 mombergerianus(10-7)
1791 pseudopectinatus ssp. jarmilae - syn. T. pseudopectinatus v. Rubriflorus(10-10)
4989 pseudopectinatus ssp. jarmilae - PAN 284, Bl. dunkelkarmin(10-6)
3492 pseudomacrochele v. alenae - Vista Hermosa, Bl. Weiß(10-0)
esmasalim
18-01-2011, 14:46
arkadaşlar ben de tohumdan kaktüs üretimi yaptım. şimdiye kadar 10 tane çimlenen kaktüsüm oldu ve büyüdüler de yavaş yavaş. üstünü streç film ile örtüyorum artık ona temas etmeye başladılar. daha çimlenmeyen çok tohum da var ama. acaba çimlenen kaktüsleri ayrı bir kaba ne zaman almalıyım???
esmasalim
22-01-2011, 14:47
çimlenen kaktüs veya sukulentlerin türlerini ne zaman öğrenebiliriz?
Benimkiler hep lale gibi oldular ilk. Çimlendiklerinde hepsi birbirine mi benzer?
umarım hiç olmazsa buna cevap veren birileri olur...
merkürvenüs
22-01-2011, 15:28
Merhaba esmasalim,
Ben geçen yıl şubat ayında karışık kaktüs tohumu ekmiştim ve sadece iki tür çıktı. Biri üç adet diğeri onlarca tek tür kaktüs:((((( Tohumdan üretilen kaktüsler çok yavaş büyüyor, bir yıl geçti hala minicikler.
merkürvenüs
22-01-2011, 15:31
Sanırım o lale gibi görünenlerin hepsi birbirinin aynı, benimkilerde ilk çimlendiklerinde lale gibi görünüyordu...
metintekin143
22-01-2011, 16:47
6-7 sene önceydi bir paket ithal kaktüs tohumu almıştım.Sanırım Praktikerdendi.Paketin içinde boncuk boncuk siyah tohumlar vardı.Üzerindeki tarife göre hepsini ektim.Başladım beklemeye... Bir tanesi bile çıkmadı arkadaşlar.:(
Sonuç alamayınca toprağı büyükçe bir kabın içine tekrar kullanmak için döktüm.Bir sene sonra o toprakta küçük bir kaktüs farkettim bir paketten sadece bir kaktüs alabildim ;) Böylece tohum işine noktayı koymuştum arkadaşlar paylaşayım dedim.
belki tohumların çimlenmesi için soğuk katlamaya ihtiyacı vardır.
esmasalim
22-01-2011, 20:33
Sanırım o lale gibi görünenlerin hepsi birbirinin aynı, benimkilerde ilk çimlendiklerinde lale gibi görünüyordu...
sizinkiler de hangi tür acaba öğrenebilir miyim?
esmasalim
22-01-2011, 20:43
benimkilerden ikisi resimdeki gibi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.