Bağlan

View Full Version : Tohumla Kaktüs Üretimi

Sayfalar : 1 [2] 3

lipres
30-01-2011, 08:31
Bunlar benim 10 gün önce tohumdan ektiğim kaktüslerim.;) Henüz bazıları çıkmadı.

lipres
30-01-2011, 08:34
Ve bunlarıda geçen sene ekmiştim ama fazla bir gelişme göstermediler, çok yavaş büyüyorlar.:o

sevim.K
30-01-2011, 15:00
Sevgili lipres çok güzel. Gelişmedi demeyin baya büyümüşler:)

lipres
30-01-2011, 17:33
Çok sağolun Sevim Hanım sanki bana hiç büyümüyorlar gibi geliyor.:)

esmasalim
07-02-2011, 08:30
çimlenen kaktüslerime dipten sulama yapmamın daha uygun olacağını öğrendim. yalnız sormak istediğim şey su, altına içinde su kabı araara mı koymalıyım yoksa sürekli altında su kabu mı durmalı

skaraca
09-02-2011, 08:32
Sayın esmasalim,

Çok fazla sulama mutlaka köklerde çürümeye neden olur. Birde alttan su verince de toprak suyu tamamen çekince alttaki suyu dökmeniz gerekiyor. Çünkü alt kapta su durmaması gerekir kök çürümesi olmaması için.

DilSe
13-02-2011, 18:29
Öncelikle başarılı olanları ve vazgeçmeyip başarıya ulaşmaya çalışan herkesi tebrik ederim,büyük bir sevgi bu.:)İlk sayfalarda umutsuzluğa kapıldım bayağı ama sonradan da ümitlendim.Ne kadar başarılı olurum bilemem ama denemeye değer bu şirinlikleri görmek için.
Bugün 1 paket karışık kaktüs tohumu aldım.Üzerinde şunlar yazıyor:
I.Tohumları Mart ayından itibaren naylon keseler içinde 1/3 topraklı ,1/3 kumlu ve 1/3 torflu karışıma ekin.
II.Fideleri küçük sandıkların içine yerleştirin.(şaşırtın)
III.Bitkileri Haziran ayında küçük kapların içine dikin.
Naylon keselerden bahsedilmiş daha önce burada.Sandıktan da kasıt sanırım kapaklı kaplar.
Yalnız ben kum aradım yapı marketin bahçe reyonunda ama oradaki görevli satılan kumların(aslında sizin kullandıklarınıza benzeyen küçük taşçıklardı) kimyasal içerdiğinden bahsetti,beyazı yoktu ama beyazı da kimyasal içeriyormuş.(Dekoratif amaçlı kullanılan şeylerdi.)İnşaat kumu kullanın dedi ama pek aklıma yatmadı.Sizin kullandığınız dere kumunu ve küçük çakıl taşlarını nereden bulabilirim acaba?Sahile yakın otursam bulmam kolaydı ama Ankara'da...:confused:

k_donmez
14-02-2011, 04:44
Sayın Dilse
İnşaat malzemesi satılan ardiyelerden sıva kumu olarak isterseniz bulabilirsiniz. Yapı marketlerde satılan hazır kumları almayın, içleri kimyasal doludur.

Hatice Tarhan
14-02-2011, 07:04
Deniz kenarındaki kumlar da olmaz.O kumlar tuzludur en güzeli dere kumu, ben akvaryum kumuda kullanıyorum kaktüs toprağındai fakat dere kumu en iyisi yakınlarınızda dere varsa piknik alanlarında oralardan temin edebilirsiniz...

sevim.K
14-02-2011, 08:11
Zengardenden kaktüs tohumu alıp ekmiştim. Gymnocalcium tohumları filizlendi ama çıkanlar gymnocalciuma hiç benzemiyor:mad:. Ancak biraz daha büyüdüklerinde ne olduklarına ya da ne olmadıklarına karar verebileceğim:(

DilSe
14-02-2011, 11:08
Sayın k donmez ve sayın Hatice Tarhan ilginiz için çok teşekkür ederim.:)Dediklerinizi dikkate alıcam,malzemeleri dediğiniz yerlerden temin edicem.Mart ayında da ekimi yapıcam.Umarım başarılı olurum.:)
Sevgilerle...

DilSe
14-02-2011, 16:12
Yalnız bu yapay ışıklandırma hangi ayda yapılıyor anlayamadım.(Videoyu izleyemedim)Sanırım fotoperiyodizm ile ilgili.Kısa gün-uzun gün.Sadece kış aylarında ekim için mi kullanılıyor?Mart ayında ekim için gerekli bir uygulama değil zannediyorum.Yanılıyor muyum acaba :confused:

eminetirsi
20-02-2011, 11:02
merhaba arkadaşlar....konuyla alakası yok ama,kişlerin kendi kaktüs ve sukulentlerini paylaştıkları eklentiler yok...nerden gireceğiz oraya...

k_donmez
20-02-2011, 11:35
Kaktüs kardeşliği başlığına uğrayabilirsiniz. Link aşağıda.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5219

sevim.K
20-02-2011, 15:14
merhaba arkadaşlar....konuyla alakası yok ama,kişlerin kendi kaktüs ve sukulentlerini paylaştıkları eklentiler yok...nerden gireceğiz oraya...

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=406

DilSe
13-03-2011, 19:19
Dün itibariyle, bahsettiğim 1/3 oranlık karışıma kaktüs tohumlarından ekmiş bulunmaktayım. Dere kumunu bir pet shop'dan buldum. :) Fazlasıyla sabır isteyen bir süreç. :D Umarım başarılı olurum uzun vadede. :D

DilSe
20-03-2011, 10:26
En son dün akşam kontrol ettiğim kaktüs tohumlarını, kabın kapak kısmı çok nemlenmediği için ve daha çok ışık alması açısından pencere önüne, kalorifer yakınına koydum. Sıcaklık iyi gelmiş olacak ki sabah bir de baktım 3-4 tanesi çimlenmiş. :D
Bugün tam 7.gün.
Çok sevindim ve ilk görüntülerini sizlerle paylaşmak istedim.Şu an tam 0.5 cm'ler. :)
Bir tanesi sukkulent mi, yabani ot mu bilemedim.

DilSe
22-03-2011, 10:17
Sayın sonerordo; benim tahminimce de öyle. Yeni kaktüsler görünmeye başladı ama onda boyu dışında bir gelişme yok.:D Bakalım, dediğiniz gibi koparmıyorum, bekleyelim. :eek:

esmasalim
22-03-2011, 14:00
kaktüsler ilk çimlendiklerinde baya hızlı bir gelişme gösteriyorlar ama sonra hiç büyümyorlarmış gibi geliyor... benimkiler hala ilk çimlendikleri boydalar. tek farkı tepelerinde sayısı giderek artan dikenleri :)

geçenlerde sölpmüş gibi duruyorlardı, susuz kaldıklarından olabilir mi?

bir de bir soru daha, acaba çimlenen birkaç aylık olmuş kaktüsleri ne zaman ayrı bir kaba almak lazım ki?

recepağa
10-04-2011, 16:53
18-20 Martta ektiğim kaktüs tohumlarından yeni fideler

recepağa
10-04-2011, 16:56
Kaktüs Tohumlarından kaktüs elde etmek diye bir olgu olduğunu bilmiyordum.İnanın tarifi emsalm teşkil edecek birinde de görmedim.

recepağa
10-04-2011, 17:27
Herşey arkadaşımın Ankara"ya Sağlık kontrolüne gitmesiyle başladı.Kendisinde bulabildiği kadar değişik kaktüs almasını istedim .Pratiker"de Kaktüs olduğunu ama taşıma sorunu nedeniyle çok daha basit ve ucuz olanı mı?Yoksa taşıması zor ve geleneksel olanı mı ?diye sordu.Bende Geleneklerin dışına çıkalım dedim.Geldiğinde ise şaşırıp kaldım.Elinde minik bir paket üzerinde ise kaktüs tohumu ibaresi.Yapılacak olan artık yapılmalıydı.Bu noktadan sonra geri adım atmam.
İnternet ortamında araştırmalar yaptım.Yakınım da kimse yok,Tohumdan kaktüs yetiştiren.Velhasıl bende önce Akvaryumcudan quartz kum aldım.Tek tek Marketlerden Peynir kabı tabir edilen kutulardan buldum.Ev de bulunan şeffaf kutuları da ekleyince son darbe için biraz perlit ve torf hazırladı.Perlit torf ve kumu bir güzel harmanladım.Minik seralara azar azar bırakıp elimle düzenledim.Tohumları rastgele avcı misalı dağıttım.Tuzluk aracılığı ile de üstünü kapattım.Fıs fısla da bir güzel nemlendirip güneşi bol olarak dolaylı alan bir pencere kenarına bıraktım.Hemen hemen hergün nemlendirmek için fıs fıs kullandım ve havalandırdım.Sonuç ortada elimde 4 peynir kutusu,3 yuvarlak kutu,1 tane biberon kapağı ve 1 tane de Gaviscon ölçü kabı var.
Sizlerden ki ben daha yeniceyim Medet arıyorum.
1)Ben bu minikleri nasıl ve ne zaman saksıya veya teraryuma koyabilirim?
2)Hiç su vermedim ama hepsinin altında delik var.Ne zaman su vermem gerek?
3)Nasıl sökeceğim?(kendisi minik zor tutulur saksıya bırakmaya bırakılır da asıl dikerken yanlarından nasıl baskı yapılacak)

Heaven
10-04-2011, 23:35
Allah kolaylık versin ne diyim işiniz zor.

mandalinci
11-04-2011, 08:51
Herşey arkadaşımın Ankara"ya Sağlık kontrolüne gitmesiyle başladı.Kendisinde bulabildiği kadar değişik kaktüs almasını istedim .Pratiker"de Kaktüs olduğunu ama taşıma sorunu nedeniyle çok daha basit ve ucuz olanı mı?Yoksa taşıması zor ve geleneksel olanı mı ?diye sordu.Bende Geleneklerin dışına çıkalım dedim.Geldiğinde ise şaşırıp kaldım.Elinde minik bir paket üzerinde ise kaktüs tohumu ibaresi.Yapılacak olan artık yapılmalıydı.Bu noktadan sonra geri adım atmam.
İnternet ortamında araştırmalar yaptım.Yakınım da kimse yok,Tohumdan kaktüs yetiştiren.Velhasıl bende önce Akvaryumcudan quartz kum aldım.Tek tek Marketlerden Peynir kabı tabir edilen kutulardan buldum.Ev de bulunan şeffaf kutuları da ekleyince son darbe için biraz perlit ve torf hazırladı.Perlit torf ve kumu bir güzel harmanladım.Minik seralara azar azar bırakıp elimle düzenledim.Tohumları rastgele avcı misalı dağıttım.Tuzluk aracılığı ile de üstünü kapattım.Fıs fısla da bir güzel nemlendirip güneşi bol olarak dolaylı alan bir pencere kenarına bıraktım.Hemen hemen hergün nemlendirmek için fıs fıs kullandım ve havalandırdım.Sonuç ortada elimde 4 peynir kutusu,3 yuvarlak kutu,1 tane biberon kapağı ve 1 tane de Gaviscon ölçü kabı var.
Sizlerden ki ben daha yeniceyim Medet arıyorum.
1)Ben bu minikleri nasıl ve ne zaman saksıya veya teraryuma koyabilirim?
2)Hiç su vermedim ama hepsinin altında delik var.Ne zaman su vermem gerek?
3)Nasıl sökeceğim?(kendisi minik zor tutulur saksıya bırakmaya bırakılır da asıl dikerken yanlarından nasıl baskı yapılacak)

Sn. recepağa,

Forumda dolaşırken gönderinizi okudum. İnternette tohumdan kaktüs yetiştirme diye yazıp araştırınca ; hem sitemizde hem de www.kaktusrehberi.com adlı sitede derdinize derman olacak bilgiler bulunmakta diye düşünüyorum.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim, kaktüsleriniz büyüyünce bizlerle paylaşırsanız seviniriz.

recepağa
11-04-2011, 22:46
Sayın Mandalinci Teşekkür ediyorum.Tavsiyeniz üzre hemen bakıyorum.

Hatice Tarhan
11-04-2011, 23:13
Tohumdan çıkmaları kolay da onların yaşamaları çok emek istiyor,ben onlarca tohumdan lithops çıkartmama rağmen iki gün su fısfıslamadığım için hepsi öldü.Tohumdan yetiştirmenin keyfi bambaşka umarım hepsini büyütmeyi başarırsınız..

recepağa
12-04-2011, 17:05
Hatice hanım bu yazınız kulağıma küpe olacaktır biline. "İki gün su fısfıslamadığım için hepsi öldü"

cartel
09-05-2011, 11:55
kaktüsler ilk çimlendiklerinde baya hızlı bir gelişme gösteriyorlar ama sonra hiç büyümyorlarmış gibi geliyor... benimkiler hala ilk çimlendikleri boydalar. tek farkı tepelerinde sayısı giderek artan dikenleri :)

geçenlerde sölpmüş gibi duruyorlardı, susuz kaldıklarından olabilir mi?

bir de bir soru daha, acaba çimlenen birkaç aylık olmuş kaktüsleri ne zaman ayrı bir kaba almak lazım ki?

Esmasalim, toprağı uzun süre kuru tutmayınız bu köklerini kurutur.. genelikte bir sene sonra kökleri gelişir, bundan sonra boy atarlar.

İyice büğüdükten sonra ancak yeni kablarına koyabilirsiniz. Yani yeri iyice daraldıktan sonra.. bir çay kaşığı ile itinayla çıkabilirsiniz. Ama en az bir yıl sonra...

musbet
28-05-2011, 21:24
Herkese selamlar
ben kaktüslerle yeni yeni ilgilenmeye başladım.Dün kaktüs tohumu almıştım, bugün kum, toprak ve torf karışımını hazırladım, karışımı altı delik plastik kaba yerleştirdim ve güzelce ıslattım, suyu süzüldükten sonra tohumları toprağa serptim, üzerlerine çok az kum ve toprak karışımı serptim son olarak kabın üzerini streç filmle sıkıca kapattım, güneş gören canım önüne yerleştirdim.
çok uzun anlattım ama affınıza sığınarak bir kaç soru sormak istiyorum
kaktüs tohumlarını ne kadası olurmur sıklıkta sulamam gerekiyor.
üzerlerindeki streç filmi ne zaman kaldırmam lazım.
sulama suyuna sıvı besin gübresi katsam çimlenmeye bir faydası olurmu?
yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

esmasalim
29-05-2011, 09:08
Eminim daha deneyimli arkadaslar da cevap vereceklerdir ama benim ilk soylemek istedigim sey kabin uzerini orttugunuz strec filme birkac delik acmaniz... Aksi halde bazi hastaliklar bas gosterebilir. Bir de sulamayi sprey ile her gun yapmaniz.
Umarim ektiginiz tohumlardan en yuksek verimde cimlenme elde edersiniz ve cimlenen minikleriniz sagliklica buyurler.

musbet
29-05-2011, 20:52
Teşekkürler esmasalim
hergün sulamam gerektiğini bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu.
başka yapmam gereker şeyler varmı? yardımcı olursanız sevinirim.

Songül Ateş
08-06-2011, 21:30
Rebutia hoffmanniana' mın üzerinde açan çiçekler kuruduktan sonra alttında oluşan meyvelerdeki tohumları ektim bakalım ne olacak. Verim alırsam benim gibi yeni başlayan arkadaşlar için faydalı olur diye aşamaları fotoğrafladım. Umarım güzel sonuçlanır.

Songül Ateş
08-06-2011, 21:31
bu da son aşama:

recepağa
19-07-2011, 13:04
Son Halleri

recepağa
19-07-2011, 13:08
Evet bazı aksilikler yaşadım inkar edemem. Mesela kücük saksı çocuk yoğurdu ama elimden düşünce olan biten filizleri meçburiyetten buna dikmek zorunda kaldım.

recepağa
19-07-2011, 13:09
%50 Yaşam devam ediyor minikler için hala evde ve burda resimlerini çekemediğim 100 civarında miniklerim var.

feriha
19-07-2011, 18:22
Bütün minikler aynı cins mi merak ettim.. Resimlerinizden seçemedim:)

Ellerinize sağlık epeyce emek vermişsiniz..

recepağa
01-10-2011, 12:37
Kusura bakmayın işlerin yoğunluğu sebebiyle gönderinizi yeni gördüm. Miniklerin bakımı beklediğimden zormuş.Sorunuzun cevabını inanın bende bilmiyorum.Karışık Kaktüs Tohumu diye biliyorum çünki üzerinde o ibare mevcuttu.Pratikerden alınma Küçüçük tohum poşedi daha sonra internettte satış yapan bir siteden aldım. Ama bu siteden aldıklarımdan hiç memnun değilim en kısa zamanda yeni resimler ekleyeceğim

recepağa
18-10-2011, 14:42
Yeni halleri

recepağa
18-10-2011, 14:44
18.10.2011

recepağa
18-10-2011, 14:45
henüz küçükler

philis
02-01-2012, 15:18
Benim tohumcuklardan kayıplar çok oldu:( Elimde bunlar kaldı. Baya büyüdüler ama çok dip dibeler. Daha önce ayırmaya kalktıklarım hep öldü, bunları da kaybetmek istemiyorum. Sizce ayrılma vakitleri geldi mi?

262303

nil-nilüfer
08-01-2012, 19:14
merhaba, geçtiğimiz yaz buz çiçeğimin tohumlarından topladım fakat ne zaman ekmem gerektiğini bilmiyorum bu konuda fikri olan varsa paylaşabilir mi acaba.....

kaktüs_35
29-04-2012, 12:36
288313

Tohumlar
288314

288316
En son hali artık beklemeye geçtik.

dryad
30-04-2012, 08:52
288313

Tohumlar
288314

288316
En son hali artık beklemeye geçtik.

Cumartesi günü aynı tohumlara rastladım. İyi bir sonuç alırsanız ben de denemek isterim..

Argyroderma tohumlarım çimlendiler 6 tanesi sanırım.. Umarım diğer tohumlarda çimlenir..

kaktüs_35
30-04-2012, 09:52
Umarım iyi bir sunuç alırım. Ben 1 tane alsam yeter hiç olmamasından iyidir. Umarımki nadir bir tür yakalaya bilirim. İçinde baya bir miktar tohum var diğer ürünlere göre karışık olması nedeniyle.

dryad
01-05-2012, 21:03
Az önce saydım 9 tane tohumum çimlenmiş..;)

kaktüs_35
02-05-2012, 12:28
Bekeli 3 gün olsu ama bir kelisme için daha erkek diye düsünüyorum. Birde toprak karısımını iyi yapamadım pek umutlu değilim açıkcası.

MKurtoglu
02-05-2012, 21:33
Bekeli 3 gün olsu ama bir kelisme için daha erkek diye düsünüyorum. Birde toprak karısımını iyi yapamadım pek umutlu değilim açıkcası.

Çiçek Çoşturan marka kaktüs toprağı satılıyor. Bu toprakla deneme yapmalısınız. Ben oldukça iyi sonuç aldım.

dryad
03-05-2012, 08:14
Dün akşam resimlerini çekecektim benim guinea pig doğum yaptığı için bitkilerle pek ilgilenemedim biraz havalandırdım sadece..

dryad
03-05-2012, 08:15
Çiçek Çoşturan marka kaktüs toprağı satılıyor. Bu toprakla deneme yapmalısınız. Ben oldukça iyi sonuç aldım.
Şaşırtmayı bu toprağa yapabilirsek süper. Yoksa sadece çimlendirme için mi?

kaktüs_35
07-05-2012, 19:32
Merhaba MKurtoglu ve dryad bu gün ekili olan kaktüs tohumları baktım ve patlamış olarak ortalama 20-30 kaktüscük gördüm. Bu arada MKurtoglu verdiğiniz öneriyi en yakın zamanda denicem. Kaktüs tohumlarını aldığım kişi sadece sadece torfun içinde denemiş ve basarı olarını %60 larda olduğunu söyledi. Gerçeklik payı ne olabilir?

Dryad bence sadece çimlendirmek için ve belli bir süre kalabilir. Daha uygun bir toplarğa alıncak kadar.

MKurtoglu
08-05-2012, 20:40
Çiçek Çoşturan marka kaktüs toprağı oldukça başarılı sonuç veriyor. Tohumları sulayıpta propagation kabının kapağını kapattığımda oluşan rutubetli ortam, toprağın yosunlanmasına sebeb olmuyor. Tohumlar canlı ve dimdik ayaktalar. Büyük kaktüslerin toprak değişiminde de bu markayı tercih ettim. Sulama sonrası toprak oldukça hızlı kuruyor. Kök çürümesi kaynaklı sorunumu çözdü. Torf rutubeti üzeride tutuyor.

kaktüs_35
09-05-2012, 08:41
Çok teşekkürler Mkurtoglu

selenn
11-05-2012, 15:44
Kaktüs tohumla üretimi konusunda güzel bir makale...

"...Kaktüslerin tohumla üretimi ve bakımı üretici için mutluluk verici olmasının yanısıra büyük bir çaba ve çalışma gerektirir.İşi kolaylaştırmak için hangi kaktüs türünün tohumla üretileceğine karar vermek gerekir zira bazı kaktüs türlerinin tohumla üretimi diğer türlere nazaran hem daha zorlu, hem de uzun bir süreç gerektirir.

Mesela Blossfeldianaların tohumları oldukça ufak olduklarından filizleri de cılız bir haldedir ve erişkin boya gelmesi için uzun zaman gerekir. Bu aşamada toprak üzerinde yosunlaşma ve mantar hastalıkları filizlerin gelişiminde tehdit edici faktörlerdir. Bundan başka bazı Opuntia türleri oldukça zor çimlenirler, bunun için Opuntia tohumlarını ekmeden evvel hafifçe zımpara işlemine tabi tutmak, aşındırmak faydalı olacaktır. Bunun yanısıra Ariocarpusların tohumları kolay çimlenirken filizlerinin gelişimi yavaştır.

Kaktüsleri tohumla üretim konusunda tecrübeli olan yetiştiriciler için üretimi zor olan türleri tohumdan yetiştirmek her ne kadar memnun edici olsa da bu zevkli uğraşa yeni merak salanların daha kolay çimlenen türlerden başlaması daha yerinde bir seçim olacaktır. Cereus,Echinofossulocactus, Echinopsis, Gymnocalycium, Lobivia, Mammillaria,Notocactus ve Rebutia türleri yeni başlayanlara uygun türlerdir.

Tohumların çimlenmeye müsait olması ve çimlenecek sağlıkta olması önemlidir. Ariocarpus ve Opuntiaların tohumları bir yılı aşkın bir süre bekletilebilirken, Rebutia tohumları bir seneyi geçtikten sonra çimlenme verimini kaybederler.

Tohum ekimi ve hazırlık:

Tohum ekilecek olan çimlendirme kabının sağlam kapanan, aynı zamanda havalandırmaya müsait olması önemlidir. Önemli olan tohumun nemli bir ortamda kalması, toprağının çabuk kurumayacağı bir ortam sağlamaktır. Bunun için piyasada cam ve benzeri saydam bir malzemeden oluşan kapaklı çimlendirme kapları mevcuttur. Bazı modellerde ise alttan ısıtma düzeneği çimlendirme süresini kısalttığından daha çok tercih edilir.

Çimlendirme kabı aydınlık ama direkt güneş almayan bir ortama yerleştirilir. Direkt güneş altında taze filizlerin yanması kaçınılmazdır. Filizleri direkt güneş ışığından korumak için bir kağıtla gölgelik yapılabilir.

Aydınlık olmayan mevsimlerde çimlendirme için yapay ışık kullanılması faydalı olacaktır.Geçmiş yıllarda uygun ışık spektrumunu sağlaması sebebiyle Philips Son T Agro 400 Sodyum buharlı lambalar sıklıkla kullanılırken günümüzde enerji tasarrufu yağan Tasarruflu Lambalar tercih sebebidir. Normal tasarruflu lambalar yani sıklıkla evlerde kullandıklarımızdan ziyade burada kastedilen,
çimlendirmeye uygun tasarruflu lambaların ışık rengi "865" ya da "Günışığı" olması gerekir. Büyük bir kapalı ortam çimlendirme kutusu için 2 adet 18 Wattlık ışık kaynağı beklenen sonucu elde etmek için yeterlidir. Reflektör kullanımı ya da çimlendirme kutusunun kenarlarını folyo ile kaplamak ışığı daha verimli kılacaktır.

293996

Gelişen teknoloji sayesinde ışık kaynakları da daha verimli hale gelmiştir. Bu anlamda Led Bitki Lambaları hem tasarruflu, hem de bitkinin ihtiyacı olan ışık miktarını, rengini sağlaması sebebiyle enerji tasarruflu lambalara alternatiftir. Çimlendirme ortamı gün aşırı 12 saatlik periyodlarla aydınlatılmalıdır. Bu periyodları ayarlamak için zamanlayıcı prizlerin manuel ya da elektronik olanları yardımcı olacaktır. Işık kaynağı çimlendirme kabına çok yakın yerleştirilmemelidir, aksi taktirde ortamda ışığın yaydığı ısı artacaktır. Özellikle sodyum basınçlı lambalar oldukça fazla ısı vermektedirler. Enerji tasarruflu lambalar ise yüksek ısı vermediklerinden çimlendirme kabının 5 cm. üzerine yerleştirilmelidirler. Ortamın ısı ve nemini kontrol etmek için termometre ve higrometreden faydalanılabilir. Isı 25 derece ve nem %70-80 ayarında kalmalıdır.

Çimlenmede aydınlık kadar önemli olan bir diğer faktör de 12 satlik karanlık periyodudur. Bu periyotta çimlendirme kabı içi ısı 15 derecelere kadar düşebilir. Periyodlar arası oluşan ısı farkı çimlenme gücünü ve filizlerin dayanıklılığını arttırır. Çimlendirmede her bir kaktüs türü için ayrı bir saksı kullanılmalıdır. Aynı türlerin aynı ortamda kalması ileriki dönemlerde bakım konusunda fayda sağlar. Çimlenen tohumlar genellikle 2 yapraklı bir hal alır ve farklı türler bile olsalar ilk filizler dikenlerini geliştirene kadar aynı türmüş gibi gözükür. İlerleyen aylarda gövde ve diken yapısı şekillenmeye başlar ve türler farklılık gösterir. Tohum ekim zamanı yapay ışık kaynağı sağlanması durumunda Ocak, Şubat iken doğal ışıkta çimlenme başarısı Mart, Nisan aylarında artar.

Tohum ekiminde kullanılacak saksı karışımı:

Saksı dibinde 2 cm. yüksekliğinde Sphagnum tavsiye edilir. Bu malzeme suyu bünyesine çeker ve ardından tekrar toprağa geri verdiğinden olumlu bir etkisi vardır. Nemli ortam sağlanması için suyu içine hapseden bir malzeme kullanılması şarttır. Ardından kaktüs toprağına bir miktar (%10-20) perlit karıştırılıp saksı kenarlarına gelecek şekilde bu karışım ile doldurulur. Perlit kök gelişimi ve yapılanması için tercih edilen bir malzemedir. Toprağın sterilizasyonu için 30 saniye kadar mikrodalgada ısıtılması ya da ısıya veya buhara maruz kalması önemlidir. Bu sayede steril bir ortamda filizler hastalıklardan korunmuş olacaktır. Toprak karışımı üzerine 1-1,5 mm.lik lava ya da taş parçaları eklenir. Bu köklendirmede filizlerin dayanıklılığını arttırıcı bir malzemedir. Son olarak bir etiket üzerine yazılacak bitki türü ve tarihi ile hazırlık son bulur.

Tohum ekimi:

Tohumlar toprağa belli aralıklarla dağıtılır ve üzerlerine bir miktar bastırarak toprağa iyice batması sağlanır. Bu aşamada mantara karşı önlem almak için inceltilmiş bir mantar ilacı ile ya da kaktüs tohumlarını steril etmek için kullanılan (Chimosol vb.) bir mantar ilacı ile spreyleme yapılır. Sulama yapıldıktan sonra çimlendirme kabının kapağı kapatılmalı ve ışı 10 derceden az 30 dereceden fazla olmamalıdır. Birçok kaktüs tohumu ortalama 20-25 derece ısıda rahatlıkla çimlendirilebilir.

293997

Çimlenme:

Astrophytum, Coryphanta türleri gibi kaktüs tohumları kısa sürede, Mammillaria tohumları ortalama 2 haftada çimlenirken, Opuntialar için bu süreç daha uzun sürebilir. Çimlenme olana kadar toprak tamamen kurumaması önemli bir husustur. Çimlenme gerçekleştikten sonra filizler görünse bile ilk dikenler görünene kadar çimlendirme kutusunun kapağı tamamen açılmamalıdır. İlk dikenler görünmesi ile birlikte kapak belli ölçülerde aralanıp ardından tamamen açılmalıdır. Aksi taktirde taze filizler ısı farkından zarar görüp, ölebilirler. Üst kapak tamamen açıldıktan sonra mantara karşı koruma ihtiyacı da ortadan kalkmaktadır. Fakat yine de gözlemlemek önemlidir.

Yetiştirme:

Filizler en az 5-6 ay aynı saksıda yetiştirilirken toprağın alkalikleşmesine karşı yağmur suyu ile sulanması önerilir. Dikenler gelişip iyice belirginleştikten sonra sulama suyuna az miktarda besin ilave edilebilir. Gelişen ve büyüyen bitki sağlıklı ve dirençli bir gövdeye ulaştıktan sonra şaşırtılır. Yani yeni bir saksı harçıyla yeni bir saksıya alınabilir. Şaşırtma esnasında köklerin zarar görmemesi için toprak tamamen kuru olmalıdır. Kurşun kalem veya tahta sivri uçlu bir malzemeyi bitki altına batırıp bitki bulunduğu ortamdan alınıp yeni otamına aktarılır.

293998

Şaşırtmada kullanılacak saksı ölçüsü bitkiden biraz daha büyük olmalıdır. Çok büyük saksılar kullanılmamalıdır. Bitki saksılandıktan sonra direkt güneş almayan aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır.
2 yaşına geldikten sonra uygun ortam sağlanması sonucu bitki çiçeklenecek yetişkinliğe ulaşmıştır..."

Kaynak : Elisabeth Manke, Das BLV Kakteen Buch

Emre Kuzu
11-05-2012, 16:26
Teşekkür ederiz.

selenn
11-05-2012, 19:28
Rica ederim.

MKurtoglu
12-05-2012, 01:14
Sayın Selenn,

Detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu bilgiler ışığında özellikle aydınlatma konusunda yeni çalışmalar başlatacağım. Son günlerde led aydınlatmalar ile uğraşıyorum. Evdeki tüm aydınlatmaları lede geçtim. Bu aydınlatmaların, bitki yetiştirimi için kullanılması ısı yaymamaları ve ekonomik olmalarının avantajı için tercih ediliyor olmaları ilgimi çekmişti.

Tohum çimlendirme deneyimlerimde, özellikle kış aylarındaki çalışmalarımda, toprak yüzeyinde yosunlanma ve pamucak oluşumu çimlenenlerin üzerini örterek, yeşil canlı görüntüde kararmalara ve ardından çürümelere sebeb olduğuna tanık olmuştum. Nisan ortası başlattığım çalışmada yosun ve pamucak oluşumuna rastlamadım.

Tohum çimlendirmede en büyük yardımcım propagation kapları oldu. Bu kabın kapağı üzerinde sürgülü iki adet kapakçığın açıklığını ayarlayarak, iç ortam rutubetini kontrol altında tutabiliyorsunuz. Çimlendirme toprağı ne çok kuruyor, ne de çok nemli kalıyor. Şeffaf kapağıda yeterince ışık almasını sağlıyor. Bir iki saksıda streç film kaplayarak deneme yaptığımda aşırı rutubet olduğunu gördüm. Toplu iğne ile üzerine delik açarak, olumsuzluğu gidermeye çalıştım. Bu propagation kaplarnı satışı Bauhausta yapılıyor.

Çimlendirme çalışmasında sulama için sisleme yöntemini tercih ediyorum. Hem çimlenen bitkilerin toprak üzerinde yatmasınıda önlüyor. Pompalayarak kap içini basınçlandırdığım, 8-10 litre su alan ilaçlama kabından kullanıyorum. Üzerinde 2 mete hortum ve ucunda alüminyum borusu ile el kabzalı tetiğine bastığımda sulamayı sağladığım çok faydalı bir ilaçlama kabı büyük yarar sağlıyor. Sera rafları arasında sulama yapmayı kolaylaştırdığı gibi 8-10 litre suyu dinlendirme işleminide gerçekleştirmiş oluyorum. Sulamada birçok kez saksı devirdiğim oldu. Artık iş kazalarını sıfırladım.

Türkiye'de kaktüs ve sukulent tohumunda çeşitlilik yok. Almanya'da bulduğum bir firmadan eş dost aracılığı ile tohum ediniyorum. Fakat kaktüs ve sukulent ile ilgilenmeyen dostlarımla aynı ortak dili kullanamıyoruz. Tohum paketleri üzerindeki botanik terimler, bu konu ile ilgilenmeyen kişiler için yorucu ve karmaşık gelebiliyor. Bir de senede bir Türkiye'ye olan ziyaretlerini beklemem gerekiyor. Bazen onları mı, kaktüs tohumlarını mı beklediğim düşünülmesinden, alınganlık göstermelerinden korkuyorum.

Bunlarda benim yaşayarak öğrendiğim deneyimlerim.

Emre Kuzu
12-05-2012, 11:34
Beyaz pamukçuklar ve yosunlar rutubetten, havasızlıktan kaynaklanır tohumlar ekildikten sonra üzerine kapalı olan tabakayı ara sıra kaldırıp havalandırmak gerekir ve tabakadaki birikmiş su damlacıklarını silmek gerekiyor. Birde toprak konusunda aşağıdaki linkte sadece ince kum kullanıldığı yazıyor, karışım çürüyebilecek mantar yapabilecek organik maddeler içerdiği için tercih edilmiyor, bu bana daha mantıklı geliyor çünkü tamamen inorganik bir karışımda bu durum söz konusu olmaz ama herkesin kendine göre bir karışımı vardır tabi ki yakın zamanda sadece ince kum kullanarak deneme yapacağım ince perlitte olabilir.

Tam açıklama şöyle;
Şöyle ki, özellikle tohumdan yetiştirirken çimlenme süresine kadar, kapalı bir ortamda, rutubet ve hararet koşulları belli bir seviyede tutulmaya çalışılan saksıda mantar, küf vs gibi olumsuzlukların oluşması mümkün), bu nedenle kullanılan malzemenin steril olması ve mantar oluşumunu zorlaştıracak nitelikte olması gereklidir. Kum, steril olmayabilir, ama en azından içinde çürüyüp mantar oluşturabilecek malzeme yoktur, bu nedenle güvenilirdir.

Tohum ile Üretim (http://www.kaktusrehberi.com/tr/uretim/generatif)

selenn
12-05-2012, 14:55
Sayın MKurtoglu,

Ledler ve enerji tasarruflu lambalar arasında ben de çok gidip geldim. Ledlerin enerji tasarrufu yapması ve fazla ısı yaymaması sebebiyle tam bu lambalardan edinmeye karar vermiştim ki Alman Kaktüs Topluluğunun yazışma portalında özellikle kaktüsler konusunda yetersiz ışık spektrumuna sahip oldukları ile ilgili birçok mesaja rastlayınca vazgeçtim.

Aslında ev içerisinde sera mantığıyla her tarafta aydınlatmalar, kablolar bana hitap etmiyor. Eskiden Bursa'daki evimde balkonda aydınlık ortamda bitkilerim son derece sağlıklı büyürlerdi ve böyle yapay bir aydınlatmaya hiç gereksinim duymadan rahatlıkla tohumdan üretim yapabiliyordum ama şartlar gereği Almanya'nın güneş kıtlığı sebebiyle (özellikle bulunduğum şehir olan Wuppertal'da) yapay ışık kaçınılmaz oldu.
Şuanda kış aylarına nazaran daha aydınlık günlere sahip olduğumuzdan geçenlerde bir enerji tasarruflu bitki lambası alıp denemeye karar verdim. Kışın kilerde sanırım daha aydınlık bir ortama ihtiyaç olduğundan lamba sayısını arttırmak gerekebilir ama şimdilik bu lamba ile denemek istiyorum.

Hoş cam önünde yapay ışık olmadan Adenium tohumları çok kolay çimlendi. Bu tohumlar da üstelik uzun zamandır elimde olan ve çimlenme veriminin son derece düştüğü tohumlardı. Bu çerçevede taze tohumların yapay ışık olmadan da çimleneceğini varsayıyorum ama yine de denemek istedim.

Bahsettiğiniz üretim kaplarını kullanıyorum ben de. Üsütündeki sürgülü kapaklar büyük avantaj sağlıyor.

Tohumları ekeli 2 gün oldu. Gelişmeleri paylaşırım.

MKurtoglu
13-05-2012, 08:51
Sayın Selenn,

Mesajınızda bitki yetiştirme ampulunun ambalajından yola çıkarak, değerli bilgi edindim. Bu eksikliğide gidermiş oldunuz. Çok teşekkürler.

Bauhaus'un Megaman marka ampullerinin satışını yaptığını hatırlayarak, W1514P ve W1511P tasarruflu ampullerini aradım. Görevli Megaman markanın bu tip ampulünü satmadıklarını belirttiler. Tüm aramalarım sonuçsuz kaldı. Ben de Bauhaus müşteri hizmetlerine mail atarak, bitki satış reyonlarında bu ampullerin satışı için başvuruda bulundum.

Cevap alır almaz sizlerle paylaşırım.

SerminS
13-05-2012, 22:29
Merhabalar, mart ayında kafamıza göre ektiğimiz karışık kaktüs tohumlarından biri dahi filizlenmedi. Bu forumda elde ettiğim bilgilerle tekrar deneyeceğim? Hazırı var 3-5 liraya ne uğraşıyorsun diyenlere inat yine yeniden : ) Bilgi veren herkese teşekkürler

MKurtoglu
14-05-2012, 21:01
Bauhaus ile yaptığım yazışmanın ardından, cevap mailleri süratle geldi. Sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle ekonomik ampul olması ve fiyatının avantajı göz önünde bulundurulursa, tohum çimlendirme sonrası ışık sorununu çözmüş olacağız. İnşallah talebimi değerlendirerek, ürün yelpazelerine eklerler.

Değerli Müşterimiz,
Sayın MKurtoğlu,

Bauhaus Online sayfamızı ziyaretiniz için Teşekkür ederiz.

Değerli Müşterimiz, Megaman Firmasının Bitki Yetiştirmede kullanılan
Ampul ürünleri, Elektro Uzmanlık Bölümümüze Talebiniz üzerine iletilmiştir.

Bauhaus Online sayfamızda, Ürün Çeşidimize bir yenisi daha eklemekten
Mutluluk duyarız.

Değerli Müşterimiz, Talebiniz firmamızca değerlendirilecek ve tarafınıza en kısa
zamanda tekrar, Megaman ampul ürünleri hakkında bilgi verilecektir.

Bilgilerinize sunar, Bauhaus 'u tercih ettiğiniz için Teşekkür ederiz.

Saygılarımızla

Turgay TÜRKER
BAUHAUS ONLİNE SATIŞ DANIŞMANI
ÇAĞRI MERKEZİ TEL NO: 0(212) 414 95 14
DAHİLİ : 4695

Osmaniye Mah. Ekrem Kurt Blv.
Marmara Forum AVM. B Blok Bakırköy/İSTANBUL
Tel : 0212 - 414 95 00 PBX - Dir.: 0212 - 414 95 22
Faks : 0212 - 466 07 83

E-Mail: online@bauhaus.com.tr

melihabulem
19-05-2012, 18:54
bende Praktikerden almıştım kaktüs tohumu yaklaşık 3 ay oluyo 19 tane kaksüt fidelerim var şuan gelişimleri çok güzel hergün fark ediyo sanki onlar büyüdükçe ben seviçden havalara uçuyorum aranıza yeni katıldım resimlerine ekleyeceğim umarım türleri kaonusunda bana yardım edersiniz :D

Emre Kuzu
22-05-2012, 21:31
Evdeki ışık değerini dijital fotoğraf makinesiyle ölçmek mümkün, çekim yaparken ekranın sağ köşesinde görünen F harfinin yanındaki değer bulunulan yeri ışık değerdir.

Tam Güneş: f 16-22160000- 320000 Lux
Hafif Gölge: f 8-11 40000- 80000 Lux
Gölge: 4-5.6 10000-20000 Lux
Koyu gölge: 5000 Lux'dür.

selenn
25-05-2012, 17:06
Evdeki ışık değerini dijital fotoğraf makinesiyle ölçmek mümkün, çekim yaparken ekranın sağ köşesinde görünen F harfinin yanındaki değer bulunulan yeri ışık değerdir.

Tam Güneş: f 16-22160000- 320000 Lux
Hafif Gölge: f 8-11 40000- 80000 Lux
Gölge: 4-5.6 10000-20000 Lux
Koyu gölge: 5000 Lux'dür.

Teşekkürler, deneyeceğim.

selenn
25-05-2012, 17:18
Daha evvel paylaştığım yapay ışık altında üretmeye çalıştığım tohumlarda çimlenme başladıktan sonra kapağını açmadan sadece çimlendirme kabı üzerindeki havalandırma sürgülerini açarak pamuksulaşmaya engel olmaya çalıştım. Yine de ortamdaki nemden dolayı toprak üzerinde pamuksu tabaka oluştu. Bunun üzerine yapay ışıklandırmayı devam ettirdim fakat havalandırmayı kapağı açarak yaptım. Birden kapağı açmadım ama kademeli olarak arttırdım. Bugün ilk kez kapağı tamamen kaldırdım.

Çimlenen bitkiler oldukça sevimli gözüküyorlar.

Kendi Mammillariamdan aldığım tohumlardan yetişenler. Fakat toprak üzerine ufak akvaryum taşı eklediğim saksıdaki filizler daha dirençli gözüküyor. 2. fotoğrafta toprak üzerine akvaryum taşı kullanmadığım saksıdakiler daha az çimlendi ve daha dirençsizler.
300411

300412

Adenium arabicum ve pink tohumları elimde kalmış eski tohumlardı. Fakat aradan seneler geçmesine rağmen oldukça kolay ve bol çimlendiler. Filizler henüz 2 yapraklı. Biraz büyümelerini bekleyip şaşırtacağım.
300413

300414

denizhoca
25-05-2012, 18:59
maşallah selen hanım çok güzel çimlenmişler, ben de ismini bilmediğim bir kaktüsümden tohum aldım oldukça bol tohum vardı bir kısmını kurumaya bıraktım bir kısmını da ektim 3 farklı şekilde hemde, umarım çimlenirler sizinkiler gibi,
yalnız ben yapay ışıklandırma vs kullanmadım güneşe güvendim ama bu yıl İstanbul'da güneş görene aşkolsun:) akşama fotoğraf eklemeye çalışacağım

denizhoca
25-05-2012, 22:15
tohumlar fidana fidanlar kaktüse :)

gülenmelek
11-06-2012, 17:10
Bunlar da benim minikler ;)
Net hatırlayamamakla birlikte 3-4 aylık varlar.
İşin garibi, bir sürü tohumu aynı kaba ekmiştim. Çıkan çok az oldu ve yaşatamadıklarım da var tabi. Fakat yeni çimlenen 4 adet kaktüsüm daha var. Üstelik aynı kap içerisinde, 3 ay sonra :eek:
Şeffaf peynir kabındalar, deneme amaçlı o kaba ekmiştim. Şimdi 2 tanesi öyle yakın ki birbirlerine ve küçük, nasıl ayrılır ki. Şimdilik dursunlar diyorum, azıcık ele gelince ayırmaya çalışacağım ;) Kısacası güzel ve heyecanlı bir bekleyiş tohumdan yetiştirmek. Acaba diyorum aynı kapta 3 ay sonra da çıkan olur mu ki ;)
(Sudaki kirece maalesef çözüm bulamıyorum. Suyu dinlendirsem de aynı :( )

mmanager
12-07-2012, 16:28
iyi günler Selen hanım ben de atlas çiçeği tohumu sipraiş ettim de acaba bu çiçek hakkında bildiğiniz özel bilgiler var mı şimdi ben Adana da yaşadığım için hava çok sıcak ve daha da ısnmaya devam edecek gibi görünüyor.Acaba atlas çiçeği tohumları 36-37 derece gibi gündüz sıcaklığı olan yerlerde çimlenir mi ya da ölür mü.çimlenme için hümik asit kullanabilirmiyiz.toprağına perlit cocopet ve vermikülit koysak faydalı olur mu.Bilgi verirseniz çok teşekkür ederim

beyz66
17-09-2012, 10:32
10 gün önce tohumdan deneme yaptım. 10 adet filizlenme oldu daha da çıkacak mı bakalım . Tohumdan bitki yetiştirmek çok zevkli bir olay '' Sanki çocuklarım gibi '' :)

Yaşatabiliecekmiyiz bakalım .

selenn
18-09-2012, 09:28
iyi günler Selen hanım ben de atlas çiçeği tohumu sipraiş ettim de acaba bu çiçek hakkında bildiğiniz özel bilgiler var mı şimdi ben Adana da yaşadığım için hava çok sıcak ve daha da ısnmaya devam edecek gibi görünüyor.Acaba atlas çiçeği tohumları 36-37 derece gibi gündüz sıcaklığı olan yerlerde çimlenir mi ya da ölür mü.çimlenme için hümik asit kullanabilirmiyiz.toprağına perlit cocopet ve vermikülit koysak faydalı olur mu.Bilgi verirseniz çok teşekkür ederim

Merhaba sayın mmanager, öncelikle geç yanıtım için özür dilerim. Uzun bir süredir bilgisayarımdan uzaktaydım ve siteye malesef giremedim.

Tohumları ektiniz mi bilmiyorum ama ben yine de size yanıt vermek istedim. Adana sıcak bir iklim avantajlarınız bana göre daha fazladır. Çimlenme için sıcak hava olumlu bir etken; toprak nemli olduğu sürece ısınıp tohumları kolaylıkla patlatıyor ama nemle sıcalık bir arada olunca hastalıklara karşı dikkat etmeniz gerekebilir. Humik asit ben hiç kullanmadım bu nedenle ezbere birşey söylemek istemem.

Toprak karışımında perliti ve cocopeati ben birlikte kullanmıyorum. İki malzeme de su tuttuğundan aşırı nemli bir ortamda yeni filzler bence sağlıklı gelişmiyor. Ben toprağa bir miktar Cocopeat, bir miktar da akvaryum taşı katarak çimlendirdim tohumlarımı.

Mantar hastalığı sıcak iklimlerde daha sık rastlanan bir sorun, bu nedenle toprak yüzeyinde pamuksu bir oluşum izlerseniz sulandırılmış bir fungusit ile spreyleme yaparak filizleri korumuş olursunuz. Çimlenme başladıktan sonra filizler son derece hassas oluyor bu nedenle direkt güneş ışığından korumanızı tavsiye ederim. Gövde biraz belirginleştikçe gövde rengi bize yol gösteriyor. Canlı yeşil bir gövde yeterli ışığı alıyor anlamına geliyor.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

mmanager
04-10-2012, 13:39
Merhaba sayın mmanager, öncelikle geç yanıtım için özür dilerim. Uzun bir süredir bilgisayarımdan uzaktaydım ve siteye malesef giremedim.

Tohumları ektiniz mi bilmiyorum ama ben yine de size yanıt vermek istedim. Adana sıcak bir iklim avantajlarınız bana göre daha fazladır. Çimlenme için sıcak hava olumlu bir etken; toprak nemli olduğu sürece ısınıp tohumları kolaylıkla patlatıyor ama nemle sıcalık bir arada olunca hastalıklara karşı dikkat etmeniz gerekebilir. Humik asit ben hiç kullanmadım bu nedenle ezbere birşey söylemek istemem.

Toprak karışımında perliti ve cocopeati ben birlikte kullanmıyorum. İki malzeme de su tuttuğundan aşırı nemli bir ortamda yeni filzler bence sağlıklı gelişmiyor. Ben toprağa bir miktar Cocopeat, bir miktar da akvaryum taşı katarak çimlendirdim tohumlarımı.

Mantar hastalığı sıcak iklimlerde daha sık rastlanan bir sorun, bu nedenle toprak yüzeyinde pamuksu bir oluşum izlerseniz sulandırılmış bir fungusit ile spreyleme yaparak filizleri korumuş olursunuz. Çimlenme başladıktan sonra filizler son derece hassas oluyor bu nedenle direkt güneş ışığından korumanızı tavsiye ederim. Gövde biraz belirginleştikçe gövde rengi bize yol gösteriyor. Canlı yeşil bir gövde yeterli ışığı alıyor anlamına geliyor.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

İyi günler Selen Hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Zaten ben de bu cevabı yeni okudum o kadar çok sayfa var ki bende de o kadar çok merak olduğundan bazı sayfaları unutabiliyorum.Adana sıcağında tohumlar kavrulur veya pişer gibi düşünerek bu günleri beklemiştim zira 39 -40 derecede bazı bitkiler ya gelişimini durduruyor ya da ölüyor diye korkmuştum.Atlas tohumları ışıkla çimleniyor diye okumuştum şimdi burada saat 6.00 gibi hava aydınlanıyor ve 6-30 gibi kararıyorsa bu ışık yeterli olur mu akşam bir kaç saat de gün ışığı ampüllerle yapay takviye yapmaya gerek var mı .Ayrıca yabancı bir sitede ekilecek toprak karışımını sterilize etmek için fırında 30-40 dakika ısıtmak gerekiryazıyordu ya da kaynar su döküp soğutarak sterilize edilebilir diyordu.Sizce hangisi daha uygun olur bilgi verirseniz çok teşekkür ederim....Saygılarımla

selenn
04-10-2012, 17:11
Sayın mmanager, ben yapay ışıklandırmayı mecbur kalmasam kullanmazdım şahsen. Burada güneşi çok az görüyoruz. Hava kapalı ve yağmurlu genelde. Bu nedenle yapay ışıklandırmayı günde 12 saat kullanıyorum. Ama sizin bulunduğunuz ortamda gerek yok bence. Zaten yeterli aydınlık ve sıcaklık mevcut.

Toprağın sterilizasyonu konusunda ben de çok fazla teknik okudum, duydum. Hatta fırınladım da toprağı ama inanın ne kadar teknik ve titiz yaklaşırsanız o kadar sonuç olumsuz oluyor. Toprağı steril edip de ektiğim tohumlardan bir tanesi bile çimlenmedi. Toprak yüzeyinde küflenme ve pamuksu yapı gibi nemin sebep olduğu problemleri zaten yaşıyoruz ama çok da titizlenmemek gerek diye düşünüyorum artık.

İllaki steril olsun isterseniz fırını ısıtıp kapatın bir tepsiye yaydığınız toprağı fırında tutun. Çıkardıktan sonra havalandırarak soğutup kullanın. Bunun dezavantajı ise zararlılar ölüyor ama yanısıra topraktaki mineraller ve bitkinin ihtiyacını karşılayan maddeler de ölüyor. Bir başka iyi yanı ise eğer unlu bit gibi ya da kök biti gibi zararlıların bulunduğu toprağı tekrar kullanmak isterseniz fırınlamak çok işe yarıyor ama vitamin takviyesi şart oluyor.

mmanager
04-10-2012, 18:09
Tekrar teşekkkür ederim aslında elimde mantar ilacı vardı fungusit yazıyordu üzerinde ondan kullansam sterilizasyona gerek olmaz sanırım sizce nasıl olur bu fikir...İyi akşamlar

selenn
04-10-2012, 19:35
Toprak yüzeyinde pamuksu oluşumlar görürseniz elinizdeki fungusiti suyla inceltip spreyleme yapabilirsiniz. Kolay gelsin.

mmanager
22-10-2012, 10:37
tohumdan kaktüs üretiminde bir haftayı geçti tohumları ekeli ,,,, Sabırsızlıkla bekliyordum buğulanan plastik kapağı dayanamadım açtım bir de ne göreyim çimlenmeler başlamış tek tük acaba böyle ara sıra birkaç saniyeliğine açarsam zarar verirmiyim ortama...Bilgi sahibi arkadaşlardan cevap bekliyorum saygılarımla.....

selenn
22-10-2012, 10:57
Gün içerisinde birkaç dakika üst kapağı açıp havalandırın. Çimlenme başlamış gözünüz aydın:) Aman nemli kalsın ortam...

furkyt
27-10-2012, 20:21
Kaktüs tohumu aldım bugün allahını seven yardıma koşsun yoksa ben bu sabırsızlıkla hemen ekim yapıcam :) napmam gerek şimdi benim beklim mi ekim mi neye ekim nereye ekim ekmim baş ucumamı koyim sakla samanı gelir gelir zamanı mı yapim :)

selenn
28-10-2012, 11:45
Kaktüs tohumu aldım bugün allahını seven yardıma koşsun yoksa ben bu sabırsızlıkla hemen ekim yapıcam :) napmam gerek şimdi benim beklim mi ekim mi neye ekim nereye ekim ekmim baş ucumamı koyim sakla samanı gelir gelir zamanı mı yapim :)

Doğru başlığı bulmuşsunuz ama sanırım önceki mesajları henüz okumamışsınız. Sorularınızın cevaplarına başlığı okursanız yanıt bulacaksınız. Biraz okuduktan sonra aklınıza takılan noktalar olursa tekrar sorarsınız.

furkyt
28-10-2012, 11:52
Yok okudum okudum da tohuma heves ettim aldım.Yalnız hangisi en doğru yöntem bilemedim.

mmanager
29-10-2012, 16:25
Ben de ilk defa denedim geçenlerde şimdi çimlenme gerçekleşti artık nasıl büyüyecek diye merak ediyorum.uygun toprak uygun hava şartları uygun ortam ve nem.Daha önceki soru ve cevapları okursanız gerekli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz...

mmanager
06-11-2012, 09:02
İyi günler tohumların çoğu çimlendi yurt dışından aldığım tohumlar daha sık olduklarından sanırım daha hızlı büyüyorlar sanki.Sakaki adlı arkadaştan gelen tohumlardan bir 2 tanesi yeşerdi.Güler Ablanın gönderdikleri de yeşerdi .Buradan bu tezi ortaya atabiliriz şimdi ister taze olsun ister bekletilmiş olsun atlas çiçeği tohumları uygun şartlar sağlanınca yeşerebiliyor.Gece 19-20,gündüz 27-30 derece sıcaklık idealmiş yani.Yurt içi internet sitesinden aldığım astrophytum tohumları hiç çimlenmedi aslında yapmam gereken tüm faktörleri yerine getirmeme rağmen zaten içi kabuk gibi duruyordu..Şimdi bunların nasıl büyüyeceğini merak ediyorum.Kışın içeri almam gerekecek mutlaka .Acaba çürüyecek mi bazıları ya da kuruyacak mı diye korkuyorum.Günde iki defa bir dakika kapağını açıyorum kendi suyu yeterli geliyor kapağının altında buhardan su damlacıkları oluşuyor.Resmini yarın ekleyeceğim....

farpali
22-11-2012, 00:58
Ben ilk defa tohumdan atlas ve yılan kaktüs çimlendirdim .Bugüne kadar üstü kapalı bir şekilde bekleyerek bu aşamaya geldi.Benim deneyimli arkadaşlarımdan bundan sonrası için fazlaca desteğe ihtiyacım olucak..Bu aşamadan sonra çimlenen tohumlarımı üstü açık bir şekilde mi bırakmalıyım , yoksa daha önceki gibi üzerine şeffaf streç film ile örtmeye devam etmelimiyim?..Diğer sorum;bu aşamadan sonra sulama ne şekilde olmalı?

selenn
22-11-2012, 09:18
Sevgili farpali,

Tüm tohumlar çimlendiyse artık üstünü örtmenize gerek yok. Toprağın kuru kalmaması gerekiyor. Nemlendirmeye devam edin. Direkt güneş ışığından koruyun çünkü filizler çok körpe olduklarından gövdeleri henüz duyarlıdır.

İlk dikenler belirdikten sonra sulamayı biraz arttırın. Gövdeler iyice belirginleşene kadar uzun bir süre gerekiyor. Çimlendikleri ortamda kalsınlar, şaşırtma yapmayın. Bahara kadar kendilerini iyice belli ederler diye düşünüyorum. Güle güle büyütün yeni kaktüslerinizi:)

farpali
22-11-2012, 13:22
Sevgili farpali,

Tüm tohumlar çimlendiyse artık üstünü örtmenize gerek yok. Toprağın kuru kalmaması gerekiyor. Nemlendirmeye devam edin. Direkt güneş ışığından koruyun çünkü filizler çok körpe olduklarından gövdeleri henüz duyarlıdır.

İlk dikenler belirdikten sonra sulamayı biraz arttırın. Gövdeler iyice belirginleşene kadar uzun bir süre gerekiyor. Çimlendikleri ortamda kalsınlar, şaşırtma yapmayın. Bahara kadar kendilerini iyice belli ederler diye düşünüyorum. Güle güle büyütün yeni kaktüslerinizi:)

Sayın selenn çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.Sağlıcakla kalın.

mmanager
27-11-2012, 13:44
İyi günler tohumların çoğu çimlendi yurt dışından aldığım tohumlar daha sık olduklarından sanırım daha hızlı büyüyorlar sanki.Sakaki adlı arkadaştan gelen tohumlardan bir 2 tanesi yeşerdi.Güler Ablanın gönderdikleri de yeşerdi .Buradan bu tezi ortaya atabiliriz şimdi ister taze olsun ister bekletilmiş olsun atlas çiçeği tohumları uygun şartlar sağlanınca yeşerebiliyor.Gece 19-20,gündüz 27-30 derece sıcaklık idealmiş yani.Yurt içi internet sitesinden aldığım astrophytum tohumları hiç çimlenmedi aslında yapmam gereken tüm faktörleri yerine getirmeme rağmen zaten içi kabuk gibi duruyordu..Şimdi bunların nasıl büyüyeceğini merak ediyorum.Kışın içeri almam gerekecek mutlaka .Acaba çürüyecek mi bazıları ya da kuruyacak mı diye korkuyorum.Günde iki defa bir dakika kapağını açıyorum kendi suyu yeterli geliyor kapağının altında buhardan su damlacıkları oluşuyor.Resmini yarın ekleyeceğim....

işte atlas minnişlerin resimleri.Çimlenmeyen üst sağ taraftakiler Zengarden den aldığım astrophytum tohumları...Diğerleri çimlenirken onlar neden çimlenmedi merak ettim doğrusu...Üst sol ve ortadaki de Sakdaği adlı arkadaşın gönderdiği alt sol ve ortadaki Güler ablanın gönderdiği tohumlardı bu vesile ile onlara da tekrar tekrar teşekkür ederim...

sakdag
27-11-2012, 13:48
Çok güzeller, kimisinin dikenleri bile çıkmış...;)

sakdag
22-02-2013, 10:19
Daha evvel paylaştığım yapay ışık altında üretmeye çalıştığım tohumlarda çimlenme başladıktan sonra kapağını açmadan sadece çimlendirme kabı üzerindeki havalandırma sürgülerini açarak pamuksulaşmaya engel olmaya çalıştım. Yine de ortamdaki nemden dolayı toprak üzerinde pamuksu tabaka oluştu. Bunun üzerine yapay ışıklandırmayı devam ettirdim fakat havalandırmayı kapağı açarak yaptım. Birden kapağı açmadım ama kademeli olarak arttırdım. Bugün ilk kez kapağı tamamen kaldırdım.

Çimlenen bitkiler oldukça sevimli gözüküyorlar.

Kendi Mammillariamdan aldığım tohumlardan yetişenler. Fakat toprak üzerine ufak akvaryum taşı eklediğim saksıdaki filizler daha dirençli gözüküyor. 2. fotoğrafta toprak üzerine akvaryum taşı kullanmadığım saksıdakiler daha az çimlendi ve daha dirençsizler.
300411

300412

Adenium arabicum ve pink tohumları elimde kalmış eski tohumlardı. Fakat aradan seneler geçmesine rağmen oldukça kolay ve bol çimlendiler. Filizler henüz 2 yapraklı. Biraz büyümelerini bekleyip şaşırtacağım.
300413

300414

Buradaki, tohumdan çıkan kaktüs fideleriniz yaşıyor mı Selenn Hanım?

selenn
22-02-2013, 11:43
Sevgili sakdag, ben Türkiye'ye gelene kadar herşey yolundaydı. Adeniumlar yeni yaprak vermeye devam ediyordu, kaktüslerde diken sayısı artmıştı. Bir tek Lithopslardan ümitsizdim.

Türkiye'ye en son toplantı için gelirken aklım onlarda kaldı ve korktuğum başıma geldi. Her ne kadar toprağı nemli bırakıp, sera kapağını kapatmış olsam da bir şekilde yapay aydınlatmanın verdiği ısı ile toprak tahminimden uzun süre susuz kalmış.

Döndüğümde Lithopslar kurumuş, Adeniumların tombullaşmaya başlayan gövdeleri büzüşmüştü. Nitekim yaşamadılar. Mammillarialar yaşıyor ama gelişme durdu. Uzun süre susuz kalan kökler belki de kurudu ama açıkçası biraz daha kurcalayıp tehlikeye atmak istemiyorum.

Sonuç olarak bu tohum çalışmasından çıkarttığım ders; uzun süreli bu yolda bitkilerin başında olmak gerekiyor. Yoksa onca emek boşa gidiyor...

morkaktus
27-04-2013, 08:48
Saguaro tohumlarımı ekeli 2 haftadan fazla, çimleneli 1 haftadan fazla oldu ama hala en ufak bir diken belirtisi yok. tohum kabının kapağını ne zaman kaldırmam gerek?

selenn
12-05-2013, 19:38
Gördüğüm kadarıyla diken oluşumu da başlamış minik kaktüslerinizde sevgili sonerordo. Üstleri açık değil mi? Mantar Hastalığı'na karşı şimdi hassaslardır. Aydınlık ama direkt güneş almayan bir ortamda toprak kurudukça fısfıslayın.

Ben geçen seferki kaktüs tohumu çimlendirme denememde başarılı olmuştum fakat dikenlenmelerinin ardından toprak karışımda torfu fazla tuttuğum için şaşırtma yapmak zorunda kaldım. Torf suyu çekmez hale gelmişti ve uygun kaktüs karışımına filizleri şaşırttım. Şaşırtma yapmak kendi deneyimlerime göre pek iyi sonuç vermiyor. Bu sebeple bırakın oldukları yerde iyice gelişsinler. Benimkileri kaybedince paylaşmak istedim.

Güle güle yetiştirin, büyüdüklerini de görürüz inşallah. Bu arada türleri konusunda bilginiz var mı? Oldukça hızlı gelişmiş gibi gözüküyorlar, bakımınız çok isabetli gibi gözüküyor fotoğraflara baktığımda :)

selenn
13-05-2013, 15:57
Sevgili sonerordo,
Yeni çimlenenler oldukça kökleri havada kalanlar olursa toprak ilave edersiniz. Şaşırtmayı geciktirmikle iyi yapmışsınız :)

Üstlerini açınca hava değişiminden etkilenenler oluyor, bu sebeple bazılarını kaybetmişsinizdir. Çok sağlıklı gözüküyor fotoğraftakiler. Umarım güzel gelişirler de gelişmeleri bizimle paylaşırsınız.

hüseyindincer
23-05-2013, 15:22
tohumlar elime ulaştı şuan ekim işlemine başlasam olur mu?

selenn
23-05-2013, 17:54
Ekebilirsiniz, kolay gelsin. Gelişmeleri burada paylaşırsanız sevinirim.

hüseyindincer
24-05-2013, 22:26
tohumu bugün ektim bakalım kaç güne çimlencekler

hüseyindincer
24-05-2013, 22:27
ayrıca tüm tohumları ekmedim eğer çimlenirse bu şekilde devamını da aynı şekilde ekicem

hüseyindincer
25-05-2013, 15:46
Geçen sene çiçeklenen Rebutia Muscula kaktüsümden tohum aldım ve tohumları ektim. Kaktüs tohumlarında tozlaşma-döllenme benzeri bi olay oluyor mu/olması gerekiyor mu? Tohumlar çimlenir mi ?

bildiğim kadarıyla tozlaşma, döllenme işlemi olmuyor, tohum kendiliğinden çimleniyor.

mmanager
25-05-2013, 17:50
tohumu bugün ektim bakalım kaç güne çimlencekler

Şeffaf plastik bir kaba koyun ve kapağını kapatın.Nemli olması için bu gerekli ve ışık alan güneş görmeyen bir yere koyun.Buharlaşan suyu tekrar içine akacağı için 5-8 gün içinde çimlenmeye başlayacaktır.Eğer tozlaşma ve döllenme işlemi olduysa tohumlar çimlenir.Olmadıysa çimlenmezler.Bu horoz olmayan kümesteki tavukların yumurtasından civciv çıkmaması gibidir.Kaktüs tohumları ışıkla çimleniyor ışık ve nem çok önemli...Çiçeğin resmine baktığım kadarıyla aynı anda bir kaç tane birden çiçek açmıştır sanırım onlardan da tozlaşma olmuştur diye düşünüyorum...Başarılar...Eski yazışmaları okursanız daha fazla bilgi edinebilirsiniz...Başarılar dilerim....

hüseyindincer
25-05-2013, 18:38
Şeffaf plastik bir kaba koyun ve kapağını kapatın.Nemli olması için bu gerekli ve ışık alan güneş görmeyen bir yere koyun.Buharlaşan suyu tekrar içine akacağı için 5-8 gün içinde çimlenmeye başlayacaktır.Eğer tozlaşma ve döllenme işlemi olduysa tohumlar çimlenir.Olmadıysa çimlenmezler.Bu horoz olmayan kümesteki tavukların yumurtasından civciv çıkmaması gibidir.Kaktüs tohumları ışıkla çimleniyor ışık ve nem çok önemli...Çiçeğin resmine baktığım kadarıyla aynı anda bir kaç tane birden çiçek açmıştır sanırım onlardan da tozlaşma olmuştur diye düşünüyorum...Başarılar...Eski yazışmaları okursanız daha fazla bilgi edinebilirsiniz...Başarılar dilerim....

ben çimlendirme torbalarına koyduğum için şeffaf kaba koyma şansım yok şuan, sprey ile günde 1 kere sadece tek püskürtme yapıyorum toprak zaten özel olduğu için sürekli nemini koruyor ancak ortamın nemini tam ayarlayamıyorum sorun yaratır mı durum?

mmanager
27-05-2013, 07:32
İyi günler dilerim öncelikle, benim bahsettiğim 30*40 **** daha küçük ebatlarda plastik şeffaf saklama kabları satılıyor onlardan birinin içine koymanızda.Yani küçük bir sera ortamı hazırlamış oluyorsunuz.Çimlendirme torbalarını bunun içine yerleştirdikten sonra kapağını kapatacaksınız.Bir kaç gün sonra günde onbeş dakika kapağını yarı açıp havalandırma yapacaksınız.Tekrar kolay gelsin...

hüseyindincer
27-05-2013, 13:30
İyi günler dilerim öncelikle, benim bahsettiğim 30*40 **** daha küçük ebatlarda plastik şeffaf saklama kabları satılıyor onlardan birinin içine koymanızda.Yani küçük bir sera ortamı hazırlamış oluyorsunuz.Çimlendirme torbalarını bunun içine yerleştirdikten sonra kapağını kapatacaksınız.Bir kaç gün sonra günde onbeş dakika kapağını yarı açıp havalandırma yapacaksınız.Tekrar kolay gelsin...

dediğiniz gibi yaptım ağzını da streç filmle kapattım ortamdaki nemi tutsun diye, bugün 4. gün ama hiç kıpırtı yok benim ufaklıklarda. nem ayarlanamadığı için büyük ihtimal. yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

hüseyindincer
31-05-2013, 14:08
Benim ufaklıklardan hala ses yok :(

hüseyindincer
01-06-2013, 21:49
Tohumlarını aynı zamanda ektiğim papatyalar çimlenmeye başladı 2-3 cm oldular. Umarım kaktüslerim de en kısa zamanda çimlenir.

akgül
07-07-2013, 19:15
Arkadaşlar 2 gün önce elime 2 paket vilmorin marka kaktüs tohumu geçti.Üzerinde karışık tohum yazıyor ve ben fırsat bulup bugün ektim.Kullandığım karışımda torflu toprak,dişli dere kumu,Quartz kumu vardı.En alt kısma drenaj için çakıl taşı koydum.Onun üzerine torflu toprak+dişli dere kumu+Quartz kumu karışımı var.En üst kısma ise sadece Quartz ve dişli dere kumu koyup tohumları üzerine rastgele serptim.Yaklaşık 300/350 tohum kadar tohum vardı 1/4'ünü ektim-diktim.Üzerini kumla **** başka bir materyalle örtmedim.Sadece bir tahta parçası ile çok az bastırdım.tohumların yerine oturması için.En başta malzemeleri yıkayıp dezenfekte ettiğim için(mantar ilacı kullanmadım.Sadece kaynar suyla güzelce yıkadım.) yeterince ıslaktı zaten,bende o yüzden bir daha sulamadım ve üzerini defter kaplamak için kullandığımız o kapla güzelce örtüp bantladım.ara ara açıp havalandıracağım için üzerine delik açmadım sadece altındaki drenaj delikleri var.
Şimdi size sorum şu eksik olan birşey var mı **** bu olmamalıydı dediğiniz birşey?Bu konuda acemilikten biraz daha geri seviyedeyim o yüzden yardımlarınıza çok çok ihtiyacım var.Birde bu ışıklandırma olayını yapamayacağım.Sizce ışıklandırma yapmadığım için toumlarda çıkma şansı düşer mi **** tohumların çıkmama olasılığı var mı?Şimdiden teşekkürler.

turkankaragoz
10-07-2013, 20:36
424855

Sn gazi barış beyin gönderdiği mammillaria prolifera tohumlarımı nihayet dikme fırsatı buldum. Bir hafta kadar önce diktiğim tohumlarım nihayet patladı. Gazi beye çok teşekkür ediyorum.

YaKo
02-08-2013, 17:21
Merhaba :)
Ben bu pembe kapsülleri Mammillaria;'nın tohumu olduğunu düşünüyorum. Bunları nasıl ekeceğim bilen var mı? kuruyup düşene kadar bekleyeyim mi? Koparıp alayım mı? :dilli:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/97698999/20130801_073951.jpg

kokett
06-08-2013, 10:03
432103

Balkonda duran kaktüslerim rüzgarın etkisiyle haliyle dölleniyor ve seri şekilde tohum oluşturuyolar. :) Bir dahaki bahar ayında çimlendirmeyi denicem bakalım. Bir yerlerde kaktüs tohumunun bekletilmesi gerektiğine dair bir şeyler okumuştum.

Bir de yukarıda bi kafa karışıklığı olmuş sanırım. Tohum döllenmediyse çimlenmez gibi bir tez atılmış ortaya. Bitkiler konusunda acemiyim ama benim biyoloji derslerinden aklımda kaldığı kadarıyla çiçekte döllenme oluşursa tohum kesesi ve tohum oluşturuyor. Yani elimizde tohumumuz varsa haliye döllenme sonucu oluşmuştur.

eceyıldız
07-08-2013, 08:45
Mammalirea ve lobiva (inşallah isimleri doğru yazmışımdır) tohumlarım var ne zaman ve nasıl ekmemi önerirsiniz burda havalar gündüz çok sıcak ve nemli geceleri hafif serin olmaya başladı bu şartlarda nasıl bir çimlendirme yapabilirim. bilgi paylaşımlarınızı bekliyorum teşekkürler şimdiden...

skaraca
07-08-2013, 09:12
Merhaba :)
Ben bu pembe kapsülleri Mammillaria;'nın tohumu olduğunu düşünüyorum. Bunları nasıl ekeceğim bilen var mı? kuruyup düşene kadar bekleyeyim mi? Koparıp alayım mı? :dilli:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/97698999/20130801_073951.jpg

Sayın YaKo,

Biraz daha bekleyin. Tohum kesecikleri mümkün olduğunca kurusun. Daha sonra kopartın ve birazda gölgede tutun. Parmaklarınızın arasında ufalanacak şekilde kuruduğunda ekeceğiniz çimlendirme ortamı üzerinde ufalayarak içindeki tohumları doğrudan çimlendirme ortamına aktarabilirsiniz. Sizin tohumlar çok küçük ve siyah oldukları için dikkat edin.

eceyıldız
19-08-2013, 23:27
Ekmek istediğim tohumlarla ilgili bilgi istedim ama sağolsun arkadaşlardan ilgilenen olmadı, bende şurdan burdan derlediğim bilgileri derleyip kendime göre bir toprak karışımı hazırlayıp bu gece tohumlarımı toprakla buluşturdum. Gelişmeleri tabi ki paylaşacağım ama eğer tohumlarım çimlenirse açmayı düşündüğüm kaktüs ve sukkulentler sayfasında paylaşacağım.
Bu arada belki bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmak isteyen olursa diye buraya yazdım.
Toprak karışımına kendime göre ayarladığım ölçüye göre dişli kum, çakıl kırıntısı ve çiçekler için hazırlanmış toprak kullandım. Kum ve çakılı suyu berrak olana kadar sıcak suyla yıkayıp daha sonra bir kaç dakika da kaynattım. Sonra süzüp toprakla karıştırdım hazırladığım şeffaf kapaklı kaplara bastırmadan doldurup tohumlarımı tane tane ekledim daha sonra yine kaynar suyla yıkayıp 250 derece de fırınladığım ince kumu üzerlerine serpip fısfısladım kapaklarını kapatıp evin en serin ve aydınlık yerine kaldırdım.
Şimdi bekleme zamanı.
Kafamda oluşan sorular ise kapların kapaklarını gündüz açıp gece mi kapatacağım, hergün su püskürtmem gerekiyor mu.
İnşallah bu sorularımı cevaplayan olur

turkankaragoz
25-08-2013, 20:13
436028436029436030

eceyıldız
25-08-2013, 21:33
Benim tohumlarda böyle olur inşallah
Çok güzeller ellerinize sağlık çiçeklerini de görürsünüz inşallah.

deepbluesky
31-08-2013, 18:08
Herkese meraba,

Siteye yeni üye oldum. Uzun süredir bitkileri düşünürdüm özellikle de bonsai düşünürdüm. Ancak hiçbir zaman bu düşündüklerimi gerçekleştirememiştim. Birkaç ay önce merak saldım. Birkaç yetişmiş bitki aldım ve zaman geçtikçe daha çok hoşuma gittiğini gördüm. Aklıma tohumdan yetiştirmek gelmişti. Nasıl olur derken, bu formu buldum ve bu sayfada yazılanların hepsini okudum. Nihayet, "karışık yaprak güzeli", "karışık kaktüs" ve "farklı tür bonsailer"in tohumlarını aldım. Yaprak güzeli ve kaktüs "Vilmorin" markadır. 25.08.2013 tarihinde bunları %50 torf ve %50 toprak olmak üzere ektim. Üstlerini kapattım. Henüz 6 gün oldu. Yaprak güzeli ve kaktüslerin sonuçları aşağıdaki fotograflardadır. İlk 2. ve 3. foto yaprak güzeli, 4. foto kaktüs. Sonuç böyle olunca dayanamadım üye oldum fotografları göndereyim dedim.

deepbluesky
31-08-2013, 18:52
Yalnız biraz düzensiz ektim sanırım. :) Bunları ben nasıl ayırcam bilmiyorum. :)

deepbluesky
31-08-2013, 19:00
Kaktüsler pek anlaşılmıyor sanırım. Birkaç tanede yakın çekim koyayım, biraz belli olsun. ;)

eceyıldız
02-09-2013, 08:05
Çok güzel görünüyorlar güle güle büyütün çiçeklerini de görün inşallah. Ben ayın 20sinde ektim kaktüs tohumlarını benimkilerde vilmorin ama malesef hala bir hareket yok.

kokett
02-09-2013, 12:03
Gelişmeleri bekliyoruz sevgili deepbluesky

Kaktüsler pek anlaşılmıyor sanırım. Birkaç tanede yakın çekim koyayım, biraz belli olsun. ;)

deepbluesky
02-09-2013, 19:24
Çok güzel görünüyorlar güle güle büyütün çiçeklerini de görün inşallah. Ben ayın 20sinde ektim kaktüs tohumlarını benimkilerde vilmorin ama malesef hala bir hareket yok.

Benim gördüğüm ve anladığım kadarıyla, üzerlerini kapatmak iyi oluyor. Bu şekilde en uygun şartlar yaratılmış gibi oluyor. Sera etkisi gibi birşey. Toprak nemliyken üzerini kapatın. Daha hızlı çıkıp büyüyorlar. Bakın birazdan yeni fotografları koyucam. Yeni çekip koyucam.

Üstünü kapatma fikrini doğrulamak içinde iki fotograf koyucam. Bunlar "English Daisy" isminde İngiliz Papatyası çiçeği. Aynı poşetten 10 ar tane farklı kaplara ektim. Birinin üstü kapalı birisi açık. İkisi de yanyana. Biri 6 günde 3 tohum çıkardı. Diğeri ise 3 günde hepsini çıkardı.

Fotograflar birazdan

deepbluesky
02-09-2013, 19:38
Benim gördüğüm ve anladığım kadarıyla, üzerlerini kapatmak iyi oluyor. Bu şekilde en uygun şartlar yaratılmış gibi oluyor. Sera etkisi gibi birşey. Toprak nemliyken üzerini kapatın. Daha hızlı çıkıp büyüyorlar. Bakın birazdan yeni fotografları koyucam. Yeni çekip koyucam.

Üstünü kapatma fikrini doğrulamak içinde iki fotograf koyucam. Bunlar "English Daisy" isminde İngiliz Papatyası çiçeği. Aynı poşetten 10 ar tane farklı kaplara ektim. Birinin üstü kapalı birisi açık. İkisi de yanyana. Biri 6 günde 3 tohum çıkardı. Diğeri ise 3 günde hepsini çıkardı.

Fotograflar birazdan

Evet. Bu fikri kanıtlayan fotograflar aşağıdadır. Dediğim gibi en uygun şartlar yaratılmış gibi oluyor. Toprak nemliyken üzerini şeffaf birşeyle kaplayın. Strech film veya kapların kendilerine ait kapakları. İçeri giren ışık kesilmesi.

deepbluesky
02-09-2013, 19:39
Gelişmeleri bekliyoruz sevgili deepbluesky

Az önce çektiğim fotograflar aşağıdadır. Gelişmeler gayet güzel ve tatminkar. :D

eceyıldız
03-09-2013, 08:35
Az önce çektiğim fotograflar aşağıdadır. Gelişmeler gayet güzel ve tatminkar. :D

Çok güzeller ellerinize sağlık ama bende saklama kabına ektim ve üstünü hep kapattım biryerde yanlış yaptım galiba **** tohumlar bozuk artık bilmiyorum inşallah çıkarlar bırakmışım kendi hallerine.Dün bir deneme daha yaptım sadece genel kullanım toprağına bir paket tohumum daha vardı onuda saklama kabına ektim üstünü kapattım bekliyorum şimdi.

eceyıldız
14-09-2013, 09:59
Tohumlarım çıkmaya başladı şimdilik 3 tanecik var çok ufaklar daha bakmaktan kendimi alamıyorum.Ayın 20 sinde ektiğim tohumlardan mammilera olanlardan 2 tane çıktı,ama lobivealarda hareket yoktu birkaç gün önce onları fazla derine mi gödüm acaba diyerek daha geniş bir kaba çok ince bir tabaka olarak serdim ve şeffaf bir naylon torbaya koydum sera ortamı oluşturdum inşallah ölmemişlerdir bekleyip görecez.Bu ayın başlarında sadece hazır toprak kullanarak hazırladığım kaba toprağın üzerine serpiştirdiğim ve su fısfısladığım lobivalardan bir tanecik çıktı heyecanla takip ediyorum inşallah gerisi gelir.

Bayçalı
23-09-2013, 11:36
sn.Gözlük güle güle büyütün kaktüslerinizi benimde biçalışmamoldu nohut tanesi kadar olmuşlardı fakat fazla sulamaktan kaybettim kaktüslerimi çok sabır isteyen biriş tekrardan ekip yetişdirmeyi istiyorum kolay gelsin

sumeyra47
23-09-2013, 15:56
bebek kaktüsleriniz harika görünüyorlar.

deepbluesky
23-09-2013, 18:47
Tohumlarım çıkmaya başladı şimdilik 3 tanecik var çok ufaklar daha bakmaktan kendimi alamıyorum.Ayın 20 sinde ektiğim tohumlardan mammilera olanlardan 2 tane çıktı,ama lobivealarda hareket yoktu birkaç gün önce onları fazla derine mi gödüm acaba diyerek daha geniş bir kaba çok ince bir tabaka olarak serdim ve şeffaf bir naylon torbaya koydum sera ortamı oluşturdum inşallah ölmemişlerdir bekleyip görecez.Bu ayın başlarında sadece hazır toprak kullanarak hazırladığım kaba toprağın üzerine serpiştirdiğim ve su fısfısladığım lobivalardan bir tanecik çıktı heyecanla takip ediyorum inşallah gerisi gelir.

Bu yeni gelişmeleri duymak sevindirici. Çok güzel. Şimdiki durum nedir acaba?

deepbluesky
23-09-2013, 18:52
Çok güzeller ellerinize sağlık ama bende saklama kabına ektim ve üstünü hep kapattım biryerde yanlış yaptım galiba **** tohumlar bozuk artık bilmiyorum inşallah çıkarlar bırakmışım kendi hallerine.Dün bir deneme daha yaptım sadece genel kullanım toprağına bir paket tohumum daha vardı onuda saklama kabına ektim üstünü kapattım bekliyorum şimdi.

Bendeki gelişmeler ve son durum aşağıdaki gibidir. Yavaş yavaş şaşırtmaya ayırmaya başladım. :rolleyes:

Dudi
23-09-2013, 23:04
Merakla takip ediyor olacağım, hayırlı olsun...

solucan17
23-09-2013, 23:05
Keyifle takipteyim :)

Gözlük
23-09-2013, 23:50
Sayın Bayçalı, sumeyra47, Dudi ve solucan17,
Teşekkür ederim ilginize. Sizlerin takip ettiğini, gerektiği yerde destek olacağınızı bilmek, süreci eğlenceli kılıyor.;)

deepbluesky
13-10-2013, 18:27
Bendeki gelişmeler aşağıdaki fotograflardadır. ;) Bende de gelişmeleri yavaşladı :mad:

Narinkhn
14-10-2013, 14:18
Sulama şekliniz fısfıs mı alttan sulama mı?Fısfıslamak etkiler mi?

Narinkhn
18-10-2013, 16:38
;)9 taneden 5 tanesi çimlendi.Ne derece başarılı bilmem ama şaşırtma zamanı gelmiş midir sizce?Üstlerini açayım mı artık?Çünkü diğerlerinden umudu kestim:(

Narinkhn
18-10-2013, 16:40
Teşekkürler şimdiden.

Narinkhn
18-10-2013, 23:33
:rolleyes:teşekkür ederim.Daha yeni tepelerinde dikenler oluştu.Ben sadece şaşırtırsam daha iyi gelişip kışı ölmeden atlatırlar belki diye düşünmüştüm:confused:Forumu 2-3 kez okumuşumdur zaten oradaki bilgilerle seramı hazırladım ama biz acemiler yine de fotoğrafla daha emin oluyoruz sanki:pSizleri de biraz yoruyoruz:)

Narinkhn
19-10-2013, 10:05
Tekrar teşekkürler dediğinizi uygulayacağım;)

petreli
22-11-2013, 13:46
455935

petreli
22-11-2013, 14:05
Çiçekleri severdim ama kaktüslere hiç ilgim yoktu.Sayenizde ben de kaktüs meraklısı oldum hem de tohumdan yetiştirmek isteyecek kadar.Resim net değil ama 2 ay önce marketten aldığım tohumların bir kısmını tavsiyelerinize uyarak diktim.Henüz çok küçükler sabırsızlıkla büyümelerini bekliyorum.Tüm tavsiye ve bilgi paylaşımlarınız için teşekkürler.

tranquila
09-12-2013, 20:16
Ben de ilk denememi yapmış bulunuyorum. En alta iri taneli pomza taşı koydum. Karışımın da çoğunluğu kum, azar azar da perlit ve saksı toprağı koydum. Bir de tohumları serpmeden önce Fungisit sıktım spreyle. Bakalım neler olacak :eek:

tranquila
16-12-2013, 20:32
Henüz hiç kıpırdanma yok benim tohumlarda :(

eceyıldız
17-12-2013, 07:33
Benim yavrularda hiç büyümüyor. Kış bakımı nasıl olacak bilmiyorum hala sera ortamı haline getirdiğim saklama kaplarındalar 60 tohumdan 5 tane çimlendi zaten biride öldü kaldı 4 bunlarıda kaybetmek istemiyorum fikri bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar yardım lütfen.

rainbowcolor
17-12-2013, 10:06
Henüz hiç kıpırdanma yok benim tohumlarda :(

Efendim tohum çimlenmesi için kritik bir zaman seçmişsiniz. Hem ekeli daha bir hafta olmuş biraz daha sabır mümkün olduğu kadar güneşli ortamı yakalamaya çalışın o yüzünü göstermede ve sıcak tutun bir hafta daha bekleyin ;)

tranquila
17-12-2013, 10:46
Teşekkür ederim sevgili rainbowcolor :) Çok sabırsızım çoook :eek:

tranquila
21-12-2013, 11:52
Minik bebeklerim dünyaya gözlerini açmaya başladılar. Ama su an resimden seçemeyeceğiniz kadar küçükler. Biraz büyüsünler, ilk resimleri ekleyeceğim :)

tranquila
25-12-2013, 10:10
İşte birazcık büyümüş şirinler :)

Muda
08-01-2014, 17:12
Kaktüs ve sukulent tohumdan yetiştirmek ile ilgili bilgiler bu sayfada.

SOWING CACTI & SUCCULENTS (http://www.cactus-aventures.com/SeedCatalogue/SOWING_ENG.html)

Kaktüs tohumları satılıyor. Çeşit sayısı çok fazla gördüğüm kadarı ile

Seed List Cactus-Aventures (http://www.cactus-aventures.com/SeedCatalogue/SeedlistCAC.html)

İsmail Kuzucu
10-01-2014, 21:48
3 sene önce 10 çeşit (her çeşitten 100 tane) kaktüs tohumu alıp ekim yapmıştım. Şansamıdır bilmem ama hepside çıktılar o yaz.

O sene hızlı büyüdüler, daha sonraki seneler 4-5 cm olup kaldılar. Özel karışıma ekip gübreleme yapsamda hep aynı kaldılar.

Meğerse onlar çok yavaş gelişiyormuş, baktım bana göre bitki değil dağıttım hepsini :)

Çok sevdiğim bir bitki fakat, hıyar, marul, çiçek gibi bitkilere alışınca hemen büyümesini bekliyor insan :p

rainbowcolor
25-01-2014, 11:32
Mammillaria türleri karışımı olarak aldığım tohumlarım çimlenme denemesi yaptım. Yaklaşık 30 tohumdan 4. gün sonunda 14 çimlenme oluştu :) Şuan tam bir hafta olmuş.
Çok narin tüy gibi kökleri var fazla su onları yok edebilir. Bundan sonra toprak rutubeti nasıl olmalı :confused:

rainbowcolor
29-01-2014, 13:03
Çimlenmeyen tohum kalmayacak gibi :D

Aslı
17-02-2014, 14:31
bende günlerdir forumları sayfa sayfa okuyarak edindiğim bilgilerle 5 gün önce tohumlarımı ektim. 3 farklı çimlendirme kabına. Ve hepsinin ilk filizleri 4. gün çıktı :) sabırsızlıkla filizlerimin artmasını bekliyorum :) bir kapta karışık kaktüs tohumları, diğer kapta 18 adet echinofossulocactus, diğer kapta 20 adet lithops tohumum vardı. karışık olandan 7, echinofossulo dan 1 ve lithopslarımdan 3 ü çimlendi şimdilik. artık telaşım daha da arttı umarım hepsini yaşatabilirim :) tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkürler resimli anlatımlar olması işimizi daha da kolaylaştırdı :) isteyen olursa bende ilk tecrübemi paylaşabilirim. sevgiler :)

Aslı
19-02-2014, 08:26
Bunlar benim 13 şubatta ektiğim karışık kaktüs tohumlarım. Yaklaşık 25 tanesi çimlendi. Çoğuda birbirine benziyor. Acaba bunların türü nedir ?

meh12
19-02-2014, 09:38
Bunlar benim 13 şubatta ektiğim karışık kaktüs tohumlarım. Yaklaşık 25 tanesi çimlendi. Çoğuda birbirine benziyor. Acaba bunların türü nedir ?

Tür belirtmek bu yavrular için mümkün değil henüz :)

Aslı
19-02-2014, 10:26
Peki teşekkür ederim ilk denemem olduğu için bilemiyorum pek :) sukulent mi acaba diye düşünmeye başlamıştım yapraklarından dolayı :)

hilalll
24-02-2014, 02:41
Bende bugün ekim işlemini gerçekleştirdim çok heyecanliyim bakalim neler olacak?

Aslı
24-02-2014, 19:50
Belli bir tür mü ektin yoksa karışık kaktüs tohumu mu? :)

hilalll
24-02-2014, 23:21
Asli bir paket mammillaria bir paket kaktus sukkelent karişım bir paket lithops büyürler paylaşırız inşaAllah.Çok araştirdim özel toprakta aldim havalarda çok sicak gerisi nasip artik mademki kaktüslere gönül verdim sabirli olmayida kabul etmem gerek :-)

Aslı
25-02-2014, 09:09
Evet gerçekten sabır işi ben çimlenene kadar gözlerinin içine baktım.sonrası büyük mutluluk :) şimdi de gün gün takip ediyorum büyümüşler mi diye. Sanırım büyümelerini beklerken sabredemeyip yeni tohumlar ekeceğim :) bi de lithopslarımdan 20 tohumdan 3 ünü çimlendirebildim ;) bi dahakine daha çok ekeceğim ki daha çok elde edebileyim :D

hilalll
25-02-2014, 09:52
Ben işte o gözünün içine bakma evresindeyim.Bazen umutsuzluğa kapılıyorum.Aslicim sen üzerlerin kapalimi tuttun tamamen. Birde bazi tohumlar gözle görülüyor, tamam yüzeye serptim ama ( bastirdim) fazla özgürler çimlenmez gibi geliyor bu şekilde müdahele etsemmi acaba bilemiyorum.

Aslı
25-02-2014, 10:58
Yok o problem olmuyor benimkilerde görünüyordu. Ben buzdolabı poşeti sarmıştım. Birde kalorifer çok yüksek derecede yanmıyordu garanti olsun diye kalorifer üzerinde beklettim ;) üzerine 2 cm kadar delik açtım. Çimlenmeye başladıktan sonrada günde bir poşeti açıp spreyle nemlendirip 10 15 dk beklettim. Tamamı çimlendi bende artık üzerini açtım kalorifer önünde toprak kurumasın diye günde 2 kere spreyliyorum. ****** bu benim deneyimim. Neresi doğrudur neresi yanlıştır daha tecrübeli arkadaşlarımız bilir ;)

hilalll
25-02-2014, 12:07
Tamam o zaman üstlerini acmiyorum.Günler bayaği sıcak artik burada elim klimaya gidiyor neredeyse, akşamlari hafiften kalorifer yaniyor bende deniyeyim o zaman kaloriferin üstünü işlemi hızlandirir mantikli aklimdaydi ama haşlarim belki diye düsündüm :-)

hilalll
25-02-2014, 12:10
Asli ayrica fotograf ekleyebilirsen sevinirim.

Seabert74
25-02-2014, 13:40
Ben de 10 gün önce ektiğim tohumların bugünkü durumunu paylaşayım;
Zengarden'den aldıgım topraga karışık lithops tohumlarını ektim önce..
Tohumlar o kadar küçüktü ki, gözüme az göründü ve aynı saksıya bu sefer de aldıgım "karısık kaktüs&sukulent" tohumlarını da ekledim ;)

2 kg'lık yogurt kabının kendi kapagı sürekli kapalı duruyor. İlk ekimden sonra hiç sulamadım. Akşamları durumunu gözlemlemek için kapagı açıp bakıyorum sadece..

Şimdi bu çıkanların kaktüs mü, sukulent mi, lithops mu oldugunu bilemiyorum ki asıl mesele bu :(

Şu tombul olanlar kaktüs olmalı diye düşünüyorum ama, sağ kenarda sogan filizi gibi duran nedir, hiç bilemedim ;)

sevgiler :dilli:

hilalll
25-02-2014, 16:11
MaşaAllah Seabert74 darisi başıma.

Aslı
25-02-2014, 18:08
Bunlar 13 şubatta ektiğim karışık kaktüs tohumlarım. Fotoğraf bugün sabah çekildi. Şuan evde olmadığım için lithops ve echinofossula kaktüslerimi çekemiyorum yarın akşam paylaşırım inşallah Hilal ;)

Aslı
25-02-2014, 18:20
Bu arada Seabert74 lithops ayrımını kolay yapabilirsin. Kaktüslerden çok farklı ve küçük oluyorlar. Hatta başlarda güçlükle görülüyorlar.Ama ayrı yerlere diksen daha iyi olurmuş sanki. Umarım sağlıklı yaşatabilirsin. Bende kocaman kaba 20 tohum ektim 3 ü çimlendi :D ;)

ankaramk
26-02-2014, 20:25
Arkadaşlar merhaba. Bu kaktüsü yeni aldım. Üzerindekiler galiba tohum keseleri. İçinden minik çekirdekler çıkıyor. Bu tohumlardan sonuç alabilirmiyim?

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/472551d1393415493-uploadfromtaptalk1393415483920.jpg

hilalll
27-02-2014, 00:52
ankaramk bence olabilir denemesi bedava:rolleyes:

hilalll
27-02-2014, 02:08
472722
İşte benim bebek kaktuslerim içim rahatladi birazcik günlerdir tohumlarim kaktüslerim diye diye çevremdeki herkesi bıktırmıştım ki bi arkadaş da bu şirin şeyler varmıs benimle paylaşti dört bir yana haber saldım bir arkadaşta daha var ve sözünü aldım şimdilik başka kaynak bulamadim :p

Eşim tohumlar çimlendi sandı :eek: hani çok geç büyüyecekti bunlar diye şoklarda :D

Tohumcu arkadaşlarım umarim bol bol minnak kaktuslerimiz olur da bu aşka tutulanlara derman oluruz.Kıdemli kaktüscülerim derman olma sırası sızde biz taze aşıklara:rolleyes:

hilalll
27-02-2014, 04:09
Allahımmmmmm Allahımmmmmm

Çok mesudum tam uyumaya gidiyordum ki sonkez bakayim dedim nurtopu gibi 5 lithopsum olmuş

Aslı
27-02-2014, 09:11
Hadi gözün aydın Hilal :)) benimkiler çimleneli 10 gün oldu. İlk bi ay sık sulanmalı diye okudum. Günde en az bir kere bazen 2 kere spreyliyorum toprak ıslanacak şekilde. Bir de sık sık havalandırıyorum. Hala çok yanmayan kalorifer üzerinde. Artık tamamen kapağı açmalı mıyım ?zaten 3 tanecik ;) onlarında büyüdüğünü görmek istiyorum. Bundan sonra nasıl bi yol izlemeliyim ?

hilalll
27-02-2014, 23:23
Son durumu bildiriyorum 8 lithops ,4 kaktüs ya da sukkulent mammillarialarda kıpırtı yok henüz.

hilalll
02-03-2014, 23:09
Son durumumuz 8 lithops,5 mammillaria,12 kaktüs ya da sukkulent.Tecrübeli arkadaşlarım filizlenme tamamlandıktan sonra ki aşamalarda nasıl bir yolizlenmeli yardım lütfen.

sakdag
07-03-2014, 12:38
Tohumdan kaktüs yetiştirmek hiç bana göre değil. :pAylar geçti hep aynılar. Daha büyük bir kapta çok yer kaplıyorlardı, dikkatli bir operasyonla küçük bir kaba aldım.

Minik setiechinopsis mirabilisler.
474309

cansuyu_yagmur
07-03-2014, 14:04
sayın sakdag,
bende öyle, çok sabırsızımdır. aylardır aynı boyda kaldılar.
üstünü kapalımı tutuyorsunuz yoksa açtınızmı ben açmadım
açıp açmamak arasında gidip geliyorum

sakdag
07-03-2014, 14:10
Üstleri açık duruyor, diatomitte oldukları için. O kadar minik kılcal kökleri var ki büyümeleri mucize.

hilalll
12-03-2014, 00:32
An itibariyle 17 lithops,14 mammillaria, 30 dan fazla kaktüs sukulent çimlenmis durumda çok mutluluk verici birşeymiş bu tohum çimlendirme :D

SU2014
19-03-2014, 10:17
Koçtaş'tan aldığım kaktüs tohumlarını yaklaşık 1 ay kadar önce (tam olarak tarihi hatırlamıyorum) ince elenmiş inşaat kumuna ekerek üzerini hava almayacak şekilde kapattım. Sadece ekerken suladım ondan sonra hiç su vermedim ancak kapağı kapalı olduğu için nemi hiç kaybetmiyor, 1 ay geçmesine rağmen resimde de görüldüğü gibi kapakta hala su damlacıkları oluşuyor. 1-2 günde bir kapağı açarak havalanmalarını sağlıyorum, onun dışında kapak hep kapalı. Bulundukları oda hafta içi kalorifer yandığı için oldukça sıcak ancak hafta sonları biraz soğuyor genelde ( hiç ölçme imkanım olmadı ama tahminen 10 dereceye kadar iniyor ). Pencere önünde direk güneş almayan ancak aydınlık bir yerde duruyorlar. Acaba bu boydaki kaktüsleri ne zaman ayrı saksılara alabilirim, eğer ayırmam için henüz erkense şimdiden gübre vb takviye yapmam gerekir mi, zira inşaat kumunda oldukları için besin açısından eksiklik yaşamaları muhtemel. Bir de kapaklarını ne zaman açmalıyım sizce? Açtığım zaman kısa sürede kurumalarından korkuyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

kaktuslerınız cok guzel gorunuyor bende ektım yaklasık 4 hafta fılan oldu ama hıc bırsey cıkmadı 2 gun arayla su fısfıslıyorum neden cıkmıyor acaba :confused:

hilalll
19-03-2014, 16:46
SU2014 merhaba

Bence az sulamışsın benimkiler 1 aylik olmak üzereler hala günde birkaç kez fısfısliyorum birde petekler aşırı sicak degilse üzerine koy ve üsterine strec film kapla arada havalandırmayı unutma güneşede çıkartman lazım çok yakıcı olmayan saatlerde ben bu şekilde davrandım sonuç güzel.

hilalll
19-03-2014, 17:04
476915

morkaktus
05-04-2014, 19:16
50-60 civarı tohum ektim. büyük bir kısmı saguaro. 8 tane natocactus ve 20-25 tane de golden barrel cactus. şuan 5. gün ve sadece 3 tane saguaro çimlendi.

hilalll
08-04-2014, 16:27
Mokaktüs gelişmeler nasıl?

SU2014
15-04-2014, 14:44
50-60 civarı tohum ektim. büyük bir kısmı saguaro. 8 tane natocactus ve 20-25 tane de golden barrel cactus. şuan 5. gün ve sadece 3 tane saguaro çimlendi.

benım 3 ay oldu ektıgım tohumlar fakat sadece 3 tanesı cımlendı duyerlerıde sonradan cımlenırmı acaba cok kucukler daha nasıl sulasam fısfısla usten fısfıslasam olurlermı naısl sulamam gerekır

hilalll
20-04-2014, 16:29
SU2014 sulamayı yaklaşık iki aydır sabah akşam fısfısla yaptım.çok nadirende su dolu kaba oturup ust tabakaya gelene kadar. 3 ay için bilmiyorum ama benim birtane bikaç gün önce birtanede bu sabah yeni çimlendi birtanede lithops.

rainbowcolor
14-05-2014, 11:57
Ocak ayı ortasında ektiğim Mammillaria mix tohumlarım son hallerinden birkaç fotoğraf şuana kadar tespit ettiğim 6 çeşit var.

rainbowcolor
14-05-2014, 11:58
Diğer çeşitler.

confuest
14-05-2014, 16:55
tohum üretiminde çok sabırlı olmak gerekiyor ve tohumdan yetiştiren arkadaşlara bir tavsiye bitki 7-8 ayı doldurana kadar direkt güneş ışığına koymayın yoksa minikleri kaybedebilirsiniz, ilk denememde yaklaşık 50 tane kaktüsü böyle kaybetmiştim 2-3 sene önce...

ds123
23-07-2014, 14:59
Bir tohum aşagı yukarı ne kadar zamanda çimlenir? Yani bir haftayla nerdeyse bir yıl arasında degişebildigini biliyorum ama.

morkaktus
28-07-2014, 15:42
İyimser olursak 4 günde başlarlar çimlenmeye. ama aynı türün tohumları bile aynı anda çimlenmeyebilir. kimisi 3. gün çimlenebilir kimisi de 10. gün. burad kaktüsün türü ve tohumun kalitesi de çok önemli tabi. kimi tohumlar çiçekten toplandıktan sonra 1 yıl bekledikten sonra en ideal şekilde çimlenirken kimilerini de taze ekmek gerekir. yani tohumun çiçekten toplandıktan sonraki bekleme süresi bile etkiler çimlenmeyi.
yukarıdaki fotoğraftaki tohum denemesi ise başarısız oldu. her zamanki gibi çimlenmelerinde bir sıkıntı yoktu. çimlendikten sonra sulama ve ışık miktarını bir türlü tutturamıyorum. ya çok ışıktan pişiyorlar ya çok sudan çürüyorlar ya da susuzluktan kuruyorlar.

ds123
08-08-2014, 12:04
Yazık olmuş. Ben ektigim tohumlardan umudu kestim artık ama bakalım. Tohumları ektikten sonra daha fazla bilgi için foruma girdim ilk kez. Keşke daha önceden bilgim olsaymış. Çok da derine gömmemiştim en fazla bi cm ama biraz fazla suladım galiba çuruduler. Yine de beklemeye devam ediyorum bakalım zaten iki tane çıksa bana yeter

asz
12-08-2014, 08:29
herkese kolay gelsin özellikle tohumdan kaktüs yetiştirmek isteyenlere Allah sabır versin:D 2013 de ektiğim kaktüsler tam 1 sene geçmesine rağmen minik minik duruyor boyları en uzun olan 3 cm diğerleride 2 cm civarında inanın ne zaman büyürler görürmüyüm bilmiyorum

ds123
14-08-2014, 12:07
Olsun kuçukken daha sevimliler zaten :D Turu ne? Benimkileri ekeli yirmi gun oldu hala çimlenmediler :( 50 tohumdan beşi çimlense ona da razıyım ama

innuendo
17-08-2014, 15:33
Tohumdan yetiştirdiğim kaktüs bu safhaya geldi.
Bu aşamadan sonra ne yapmam lazım?
Yan taraflardaki yaprakları kendisi mi atıyor?

Kaktüs50
09-09-2014, 11:54
Merhaba.

Dün tohum siparişi verdim resimlerini paylaşıyorum daha önce bu tohumları kullanan oldu ise tecrübelerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(ZENGARDEN)
Kaktüs ve sukulent tohumları karışımı
Astrophytum kaktüs tohumu karışımı
Kaktüs çimlendirme toprağı seti

Kaktüs50
17-09-2014, 09:53
Demek ki kullanan olmadı:D

Milla
17-09-2014, 10:09
Ben aldım ama hiç bir tecrübe sahibi olamadım. Çünkü hiç bir şey çıkmadı.İnşallah siz başarırsınız. O firmayı bıraktım artık. O kadar çok tohum aldım ki onlardan başarı oranım %1-2 yi geçmedi. Hatta 3 lü lithops (yetişmiş) bile aldım ama geldikten kısa bir süre sonra öldüler.

hilalll
06-11-2014, 00:12
Merhaba.

Dün tohum siparişi verdim resimlerini paylaşıyorum daha önce bu tohumları kullanan oldu ise tecrübelerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(ZENGARDEN)
Kaktüs ve sukulent tohumları karışımı
Astrophytum kaktüs tohumu karışımı
Kaktüs çimlendirme toprağı seti

Ben kaktus ve succulent karisimi ,lithops, toprak seti ,sedum ,mammillaria aldim cimlenme orana gauet basarili oldu lithops 20/18 cimlendi 8 ay gözüne baktiktan sonra misafir cocugu kurbani oldular çok üzüldüm

Sedumlar çok sayida cimlendi gelisme göstermediler çok ilgilenmedim birkac parça var hala ama işe yarar boyuta gelemediler

Kaktusler yola devam ediyor onlarda azaldi ama benim gereksiz mudahalelerim sonu oldu kayiplar durum böyle

asli7
06-11-2014, 16:34
Sevgili hilall lithopslarının durumuna çok üzüldüm. Bende eve her çocuk geldiğinde odaya taşımak zorunda kalıyorum. Hergün gözlerinin içine bakarken böyle bi olayla karşılaşmak çok üzücü oluyor �� üstelik lithopsları o kadar büyütebilmişken �� ben ikinci denemedeyim ilk lithops tohumlarimi subatta ekmistim 3 ü filizleyip günler sonra ölmüşlerdi. Şimdi 28 ekimde tekrar ektim 4. Gunde filizlenmeye başladı şimdi 18 tane oldu devam da eder sanırım. Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum ve yaşatamayacağım diye korkuyorum. Bana ister özelden ister lithops başlığından yardımcı olurmusun. Bu arada lithopslarını kurtamadınmı tekrar diksen. Benim yetişkin lithopsumda yerinden sökülmüştü. Yine bir ufaklık tarafından. Kökleri tamamen koptu. Bi iki gün bekletip tekrar diktim ve şuan sapasağlam. Neyse ben çok konuştum cevabını beklemekteyim ��

hilalll
11-11-2014, 02:17
Sevgili hilall lithopslarının durumuna çok üzüldüm. Bende eve her çocuk geldiğinde odaya taşımak zorunda kalıyorum. Hergün gözlerinin içine bakarken böyle bi olayla karşılaşmak çok üzücü oluyor �� üstelik lithopsları o kadar büyütebilmişken �� ben ikinci denemedeyim ilk lithops tohumlarimi subatta ekmistim 3 ü filizleyip günler sonra ölmüşlerdi. Şimdi 28 ekimde tekrar ektim 4. Gunde filizlenmeye başladı şimdi 18 tane oldu devam da eder sanırım. Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum ve yaşatamayacağım diye korkuyorum. Bana ister özelden ister lithops başlığından yardımcı olurmusun. Bu arada lithopslarını kurtamadınmı tekrar diksen. Benim yetişkin lithopsumda yerinden sökülmüştü. Yine bir ufaklık tarafından. Kökleri tamamen koptu. Bi iki gün bekletip tekrar diktim ve şuan sapasağlam. Neyse ben çok konuştum cevabını beklemekteyim ��
Asli hanim malesef metal itinayla oyuncak arabayla ezilmisler kurtarma imkani olmadi :( çok çabuk filizleniyor bikac tanesi tam hatirlayamiyorum bayagi gec filizlenmisti. Ben elimde gezdirdim sürekli desem yeridir çok güneş yakıyor aydınlık yakıci olmayan anlarda güneşe koyuyordum su tehlikeli ama bebekler susuzlugada gelemiyor sık sık hafifse spreyle su veriyordum suyumda yagmur suyu klima suyu en kötü içme suyu olacak şekilde kullanmıştım ....

Bugün sosyal paylaşım sitesinde gördüm 200 tohumluk paket 4.90 liraya alınmiş yurdısı sipariş tecrübem yok malesef zor tutuyorum kendimi yeniden denememek için çünki hic lithopsum yok ....

gutk25
16-11-2014, 20:02
Benim tohumlar 1 ay sonra ancak çimlendi kaktüslerde sonbahar semperyym lithops trisereuslarda ilkbaharda çimlenme daha fazla oldu. Zengardenden özel çimlendirme torfu aldım üzerini güneş alacak şekilde kapattım iyi bir şekilde çimlendiler ancak mantar kabuklu ve unlu bilere karşı ilaçlamak gerekli.

asli7
20-11-2014, 07:57
Anladım hilall geçmiş olsun. Bence yeniden denemelisin yeni filizleri görmek bile mutlu ediyor insanı. Ben önceki denememe göre daha başarılıyım şuan 20 gündür sapasağlamlar çok şükür. 40 civarı lithops tohumdan 35 tanesi çimlenmiş durumda şuan arada 3 tane de kaybım oldu. Umarım bunları yaşatabilirim. Yaşatamazsamda tekrar ekeceğim deneyim oluyor her defasında biraz daha geliştirmiş oluyorum kendimi ;)

morkaktus
06-12-2014, 16:20
4 buçuk aylık saguarolar

philis
01-02-2015, 20:04
2010 yılında ektiğim tohumlarım şimdi bu haldeler:)bir tanesi çiçek bile açtı:)535451

535452

535453

535454

535455

philis
01-02-2015, 20:06
535457

535458

535459

535460

smyrnakatre
02-02-2015, 10:43
Herkese merhaba
Tohumdan kaktüs ve sukulent yetiştirmek istiyorum fakat tohumları nerden sipariş vermeliyim emin olamadım aliekspressten bir kaç defa tohum aldım fakat başarılı olamadım...Bildiğiniz ve tohumlarından memnun kaldığınız yerli ve yabancı siteleri paylaşırsanız sevinirim
teşekkürler şimdiden :))

hilalll
15-02-2015, 20:52
535457

535458

535459

535460
Paylasımınız icin çok teşekkür ederim.İlk defa görüyorum tohumdan bu aşamaya gelen birisini. Tebrik ederim.
Benimkiler hala minicik sabirla devam...

Almithara
10-03-2015, 20:14
2 hafta önce Eminönün'de Ali beyden Vildomin marka yaklaşık 120 adet kaktüs tohumu aldım.Tohumları bir tepsi üzerine serptim.Üzerini streç filmle örttüm.Gece gündüz ışık verdim.Terleme oldu.1 hafta böyle kaldı ve hiçbir sonuç görmedim.Burada araştırma yaptıktan sonra tohumları toprakla karıştırdım ve 4'e böldüm.4 adet 5 ltlik su bidonlarını kesip yarısına kadar toprak koydum daha sonra böldüğüm tohumlarımı serptim.1 litrelik su şişesinin %75 i kadar her birine su verdim.Suyu iyice aktıktan sonra üstünü streç filmle kapattım.Altını alüminyum folyo ile sardım.Kaloriferin yanına,pencerenin önüne koydum.Sabahları direkt olmayarak güneş ışığı aldılar.Akşamları ise karanlıkta bıraktım.2 günde bir üzerini açarak havalandırdım.1 hafta böyle yaptım.Şimdi 3 tane kaktüsüm filizlendi ve devam ediyor.Aşağıda 2 yönteminde fotoğrafları var.

Almithara
10-03-2015, 20:19
Devamı

hepvehic
13-06-2015, 09:10
arkadaşlar internetten aldığım sukulent tonumları yanında, yeşil renkli toz bir gübre göndermişler. Bu gübreyi ne zaman ve ne şekilde kullanacağım hakkında bilgisi olan var mı?

oğuz13
30-12-2015, 08:41
Iyi gunler kaktus tohumu satiyormusunuz

annebonsai
29-03-2016, 17:32
Benim kaktus tohumlarını ekeli 2 hafta oldu ama sanki kaktus değil gibi geliyolar oysa karışık kaktüs tohumu diye alıp ekmistim fotoğraf larını yükleyecegim bir fikir veren olursa çok sevinirim

TOPRAK07
21-04-2016, 12:35
Merhaba,Kaktüslere karşı yeni oluşan ilgimle beraber elime karışık kaktüs tohumu geçti paketinde 120 adet yazıyor.
başlık altındaki yorumları okudum ama aşağıdaki konularda emin olamadım.
Tohumları ekmekte kararlıyım yalnızca tohumları strafor kaba yerleştirdikten sonra şeffaf kapaklı saklama kabının içine nemli ortamı sağlamak için koyacağım.
kafama takılan tohumların ekiminden sonra sulama sıklığı ne kadar ve hangi yöntemle yapılmalıdır.
(Emin olmamakla birlikte tohumların bahsettiğim kaplarla birlikte balkona koyacağım( Antalya'da) sıkıntı yaşar mıyım?
bilgilendirirseniz sevinirim.

cm12
01-05-2016, 13:32
1- tohumları ekmek için resimde gördüğünüz, saksı(altında delik yok)+toprak+yol için kullanılan mıcırlardan kullansam yeterli olur mu ? Toprağın değerlerinin resmini çektim. alt kısmı mıcırla doldururum üstüne de toprağı atarım diye düşündüm.

2- Sulama çimlenme olana kadar sadece bir kez mi yapılacak ? yoksa hangi sıklıkla sulayayım ? fısfısla üzerine su püskürtsem yeterli olur mu ?

3- Işık konusunda ne yapmalıyım ? şimdi bende grow light dedikleri led lambalardan var. üzerinde 80 tane kırmızı, 20 tane mavi led'in bulunduğu bir şey. onunda resmi ekte. Bu lamba 24 saat başında açık olsa faydalı olur mu ? Büyük kaktüsler içinde kullanmak istiyorum. Genel anlamda bu ışığın işe yarayıp yaramadığı hakkında fikrinizi öğrenmek isterim.

4- sıcaklık için ayrıca dikkat etmem gereken bir şey var mı ? güneş ışığını çok almıyor pencerem. led lambayı da bu yüzden aldım. ancak güneş toprağı kuruturken evin içinde haliyle toprak nemli kalıyor biraz. sorun olur mu bu ?

5- plastik bardak içinde bir kaktüs var. diğer kaktüsü ondan kestim, köklendirdim. alt kısmı sararmıştı, muhtemelen fazla su ve güneşsizlikten vs. kaktüsün üstünü kurtardım ama alt kısmı da atmadım, ondan da yavru çıkar diye belki. Sizce böyle olur mu ?

mmanager
02-05-2016, 16:17
Tohumdan kaktüs yetiştirme köşesindeki bilgileri okursanız daha doğru hareket etmiş olursunuz.Toprağa perlit karıştırın şeffaf akvaryum kumu ve mantara karşı mangal kömürü kullanın.Toprağın nemini koruması için saksının üstünü plastik şeffaf naylonla kaplayın sonra ara sıra açıp 10 dakika havalandırın .Bu mevsimde yapay ışığa gerek yok ayrıca tohumlar ışıkla yeşeriyor güneşten uzak tutun aydınlık ve güneş almayan bir yer olması gerekiyor.Aslında kaktüs tohumlarını yeşertmek kolay ama büyütüp fidana dönüştürmek yıllar alıyor.Kolay gelsin....

hilalll
15-05-2016, 00:48
612115

Olacak, olacak...
Yavaş ama emin adımlarla ilerliyoruz.Ayrı saksıya taşındılar artık.

sleyman1
18-05-2016, 00:34
Hilal merb. Bende bikac tohum cimlendirdim fakat hala uzeri kapali 15 gundur havalandirmada yapmiyorum.siz baya basarilisiniz bu konuda sorum su acaba cimlendirdigim kucukleri nasil sulamaliyim birde sasirtma yapiliyormus nasil vede nezaman yapilir ayrica siz nezaman ayri saksilara aldiniz...
Cok tesekkur ederim..

gzmstgl
22-05-2016, 17:53
Herkese selamlar ve saygılar yıllardır kaktüs yetiştiriyorum ancak tohumdan hiç üretmedim. Zor bir iş olacak o tamam :) da yabancı bir siteden bi sürü tohum beğendim. güvenle satın alabilir miyim ne dersiniz

hilalll
22-05-2016, 20:38
Hilal merb. Bende bikac tohum cimlendirdim fakat hala uzeri kapali 15 gundur havalandirmada yapmiyorum.siz baya basarilisiniz bu konuda sorum su acaba cimlendirdigim kucukleri nasil sulamaliyim birde sasirtma yapiliyormus nasil vede nezaman yapilir ayrica siz nezaman ayri saksilara aldiniz...
Cok tesekkur ederim..
Merhaba ...
Havalandirma yapmalisiniz bence çimlenme tamamlandiysa yavas yavas açikta kalmaya alıstırın.Sulama konusunda toprak yapınız ve yasadıginiz iklim degiskenlik getirir.Benim topragimfazlaca gecirgen ve diyarbakırın kuru aşırı sıcak hava bol sulamayı kaldırıyor.Benimşarlarıma göre nerdeyse hergun spreyle sulama yaptim ayda birkaç kez kabımı suya daldirip bolca suladim alt tabakta su kalmamasina dikkat etmek gerek ******.
Güneşe dikkat edin yetiskin kaktüs muamelesi yapmasın kolayca yanabilirler bol aydındık yakıcı direk günesten uzak konumlandırın .

Son olarak ekim islemini cok sık yapmadiysaniz 1 1.5 yıl kadar ektidigiz ortamda kalabilirler şasirtma icin acele etmeyin.Benimkiler 27 aylik henuz birkacgun once tek tek saksiya gectiler
Gecen yil ilk kez sasirtmistim ekim yaptigim kaptan 5.5 cm'lik saksilara 3 4 adet fide olarak sasirtmistim.Sıvı besin yaz aylarinda tarifinden daha seyreltik olarak ayda bir gibi veriyorum.

Aklıma gelenler bu kadar insaAllah yardimci olabilmisimdir.

hilalll
22-05-2016, 20:44
Herkese selamlar ve saygılar yıllardır kaktüs yetiştiriyorum ancak tohumdan hiç üretmedim. Zor bir iş olacak o tamam :) da yabancı bir siteden bi sürü tohum beğendim. güvenle satın alabilir miyim ne dersiniz
Yabancı sitelerde olumlu yorum alan satıcılardan alırsanız sorun yaşanmadigini okudum.Benim yabanci dilim ve kredi kartim olmadigi icin bir arkadaşımdan rica etmiştim sahte tohum gelmişti :D

Yurtiçi düşünürseniz ben zengarden 'den almiştım.

cm12
22-05-2016, 22:28
Ektiğim tohumlardan iki tanesi çimlendikten sonra sarardı, koyu turuncu bir hale geldi. kurudu mu bunlar şimdi ? neden böyle oldu bir fikri olan var mı ?

hilalll
22-05-2016, 23:44
Ektiğim tohumlardan iki tanesi çimlendikten sonra sarardı, koyu turuncu bir hale geldi. kurudu mu bunlar şimdi ? neden böyle oldu bir fikri olan var mı ?

2 ihtimal var.Ya fazla su ile çürüdü ya da güneş yaktı :(

cm12
23-05-2016, 11:04
2 ihtimal var.Ya fazla su ile çürüdü ya da güneş yaktı :(

Güneşte tutmuyorum, bitki lambası var 24 saat o açık bekliyor. sıcaklık falan gelmiyor. en azından elimi uzattığımda benim hissedemediğim bir sıcaklık. güneş gibi değil.

Su meselesine gelince ilk tohumları atmadan sulamıştım toprağı. o günden sonra sulamadım. bunlar yeşerdi. iki tanesi bu hale gelince tekrar su püskürttüm üstüne.

gürkan63
27-05-2016, 17:59
Merhaba Sayın Doğa severler.
Uzun zamandır denemek istediğim tohum'dan üretme merakım vardı,nihayet elime geçen tohumlardan (yurt dışı) deneme çalışmalarıma başladım.Siz değerli Dostlarla paylaşmak istedim,umarım başarılı olurum.Tabii'ki sizlerin tavsiyesi de yardımcı olacaktır.Adım adım Resimler'le anlatmaya başlayabilirim.
1.Resim Alluaudia procera
2.Resim Tohum paketi
3.Resim Tohum'un kendisi

gürkan63
27-05-2016, 18:16
4.Resim kabın altını 8-9 yerinden deldim
5.Resim İnşaat kumunu elekten geçirdim
6.Resim Pazar'dan aldığım Çiçek Toprağı'da elendi
7.Resim önce Kabın en altına inşaat kumunun kaba çakıl taşlarını,
8.Resim üstüne de Elenmiş çiçek toprağını serpiştirdim

gürkan63
27-05-2016, 18:31
9. Resim en üstünede elenmiş inşaat kumunu koyup
10.Resim yaptığım karışımı fısfıs ile ıslat'tım ve tohumları belli aralıklarla kalem ile hafif'ce batırdım tekrar fıs fıs ile sulamasını yaptıktan sonra kapağını kapattım.Son Resimde'de Tarih'lendir dim.
Şimdi beklemeye geçeceğiz.

gürkan63
27-05-2016, 18:33
Umarım başarılı olurum.Tavsiyelerinizi eksik etmezseniz memnun olurum.

hilalll
27-05-2016, 21:34
Umarım başarılı olurum.Tavsiyelerinizi eksik etmezseniz memnun olurum.

Başarılar :rolleyes:

Kapagınıza birkaç havalandırma deligi açarsanız daha iyi olacaktır. Küflenme olmasını istemeyiz. Yakıcı güneşten muhafaza etmek gerek.Suyu abartmamak lazım.Gerisi sabırla beklemek. Gelişmeleri görmek isteriz.

alperen.67
04-06-2016, 14:38
Kaktüs tohumu satan bir site soylermisiniz

gürkan63
05-06-2016, 14:36
Aliexpress

cm12
05-06-2016, 17:46
ebay'den 10. gün ulaştı bana. 2,5 dolara 50 tane karışık tohum vardı. linkte atacaktım ama satıcı ürünlerini kaldırmış.

gürkan63
07-06-2016, 14:12
Merhaba arkadaşlar bundan 12 gün önce diktiğim tohumlar çimlendi bakalım bundan sonra gelişmeleri nasıl olacak.

gürkan63
07-06-2016, 14:20
Bu arada tohum alabileceğiniz güzel bir site.

tr.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20160607042111&SearchText=kaktüs+tohumları

akgül
21-06-2016, 12:14
Sayın Gürkan63 maalesef o filizler kaktus filizleri değil. Bu konularda aliexpress ve ebay'a kesinlikle güvenilmez. Zengarden vb sitelerden almak en dogrusu gibi geliyor pahalıda olsa. Bende bugün dolaşırken bir site buldum ne denli güvenilir onu sormak için girdim: Cactus Seed Mixes (http://www.cactusstore.com/category_63/Cacti-Seed-Mixes.htm) bu siteden daha önce alışveriş yapan arkadaşlar varsa site güvenilir midir, Türkiye'ye kargosu var mıdır? Bu konularda bilgi verirseniz sevinirim

cm12
23-07-2016, 20:38
Arkadaşlar bunlar Astrophytum mu ?
yakından şu resimdekilere benziyorlar;
https://farm6.staticflickr.com/5518/13986340372_21fd040633_z.jpg

EveR_AfteR
30-07-2016, 17:01
Kabın altına tornavida ile delik açtım. Taşlar ve nehirden aldığım ince kumu yıkadıktan sonra poşetleyip balkonda kurumaya bıraktım. kumlar iyice kuruduktan sonra bahçeden + hazır satılan topraklardan 1/4 eleyip kumla karıştırdım taşların üzerine yerleştirdim. iyice sulandıktan sonra yarım saat kendini çeksin diye bıraktım. tohumları beyaz A4 kağıt üstüne açtım 2 şer 3 er homojen bir şekilde farklı yerlere dağıttım. üstünü jelatin ile kapattım. belki açılır fln diye yan taraflara mandal koydum beklemedeyiz..

EveR_AfteR
06-08-2016, 11:26
http://i1223.photobucket.com/albums/dd502/srtckl/1.jpg

http://i1223.photobucket.com/albums/dd502/srtckl/2.jpg

hacivat
09-08-2016, 19:21
Sayın EveR_AfteR bende 2 hafta önce 10 adet karışık kaktüs tohumunu bir karışım yaparak ektim üzerini streçledim ve direk güneş almayan balkonumuza koydum ve öğle vakitlerinde üzerini açıp havalandırıyorum ve fısfıslama ile nemi sağlıyorum ama tohumlarda henüz ses soluk yok.. sizden farklı olarak benim yüzeyin 5mm lik kısmında 1-2 mm büyüklüğünde dere kumu var. sizin sanırım 1 haftada filizlenmiş benimkilerde tık yok :(

EveR_AfteR
09-08-2016, 20:56
Selamlar.. Evet 1 haftada 30 35 tane filizlenen var. Mutfak sabahtan öğlene kadar güneş alıyor. Balkonda kuşlar rüzgar vs. bişeyler olabilir diye mutfağın içinde bıraktım direk güneş ışığı görmüyorlar. üstünü hiç açmadım, kumların kuruluk durumuna göre sulamayı 505. iletideki 4. resimde gözüken tepsinin içine su dökerek alttan yapıyorum.

rainac
10-08-2016, 08:10
Bende Mayıs ayında ekmiştim öğleden akşama kadar güneşte kalıyorlar büyüme çok fazla yok ama çürüme veya güneşten yanmada yok :) boyları şuan çok ufak seneye atak yaparlar diye umut ediyorum. sulama kısmını toprak iyice kuruyunca aynen bende 505. iletideki 4. resimde gözüken tepsinin içine su dökerek alttan yapıyorum.

metin şayen
28-08-2016, 23:10
Arkadaslar selam.
Ben de ilk kaktüs tohumu ekmeyi denedim. Kap, tohum derinliği, ortalama ısı ve toprak ayarlama tarafında %80 oranda doğru yoldayım. Ama bu ışık sistemi falan bende hak getire. Daha önemlisi ben bu toprağı ne kadar sulayacağım bunu kaç günde bir yapacağım hiç bilmiyorum. Evet nemli tutmalıyım ama ne kadar. Bir dahil olurmusunuz arkadaşlar.

wolwerin
01-09-2016, 18:35
bularda benim tohumdan 4 günde çimlendiler ama çok yavaş büyüyorlar

EveR_AfteR
06-09-2016, 21:46
Arkadaslar selam.
Ben de ilk kaktüs tohumu ekmeyi denedim. Kap, tohum derinliği, ortalama ısı ve toprak ayarlama tarafında %80 oranda doğru yoldayım. Ama bu ışık sistemi falan bende hak getire. Daha önemlisi ben bu toprağı ne kadar sulayacağım bunu kaç günde bir yapacağım hiç bilmiyorum. Evet nemli tutmalıyım ama ne kadar. Bir dahil olurmusunuz arkadaşlar.

Ben 5 6 litrelik toprağa 4 5 günde bir 150 200 mililitre döküyordum, eylüle geçince süreyi 8 9 güne çıkardım. (miktar aynı). Üstü kapalıysa fazla kayıp olmuyor zaten.

wolwerin
02-10-2016, 17:56
kaktüslerim yavaşta olsa büyüyor

swarthy90
22-11-2016, 18:56
Merhabalar,

Başlıkta da belirttiğim gibi kaktüs yetiştiriciliği yapmak istiyorum; ancak sermayem sınırlı. Nasıl bir yol izlemeliyim tohumları nasıl temin ederim bilgi paylaşacak var mıdır. İlk hedefim 10-15 bin adet üretim yapabilmek.

A_NOMAD
22-11-2016, 20:44
Tohumdan üretmeye kalkışırsanız tohumun yetişkin bir kaktüse dönüşebilmesi uzun yıllar alacaktır ve o sürede pek çoğunu kaybetmeniz yüksek olasılıktır, elbette tohumların hepsini başarıyla çimlendirebildiğinizi varsayarak söylüyorum ki yüksek olasılıkla bu kısmında da beklediğiniz başarıyı sağlayamayacaksınızdır.

Bu nedenle eğer üretime geçmek niyetindeyseniz öncelikle üretimini yapmak istediğiniz kaktüs türlerinden (elbette yetişkin bitkilerden bahsediyorum) en az beşer-onar tane alarak işe başlamanızı ve çelikten üretim yapmanızı öneririm. 10-15 bin adet üretim hedefiniz başlangıç için biraz fazla, bence 100 adet kaktüsü sağlıklı şekilde yetiştir(ebil)dikten sonra kademeli olarak sayıyı yükseltmeniz daha iyi olacaktır. Kaktüslerin elinizde kalmaması için alıcılarınızı önceden belirlemeniz de önemli tabii ki...

Bu arada kaktüs yetiştirme tecrübeniz vardır herhalde, değil mi?

Pany
29-12-2016, 17:50
Ben de yaklaşık 2ay önce yapı marketten aldığım hazır tohumları ekmiştim. (Vilmorin) şimdilik yaklaşık 20 adet çıktı ama çıkmaları durdu gibi, devam edecek mi merak ediyorum. Bi de çıkanlardan iki tanesi bende de çürüdü. Neden bilmiyorum. Evde petek üzerinde tutuyorum ve günaşırı suluyorum. Fıs fıs şeklinde ıslatarak sulama yapıyorum. Geçen yılki denemem çok başarısızdı şu an geçen yıldan kalan iki tane filiz şeklinde kaktüsüm var ama şimdikiler şimdiden onlardan daha büyükler. Bunlarda da yanlış bir şey yapmaktan korkuyorum. Işık almıyorlar o yüzden mi tohumlar ın çimlenmesi durdu acaba?
🌵🌵🌵🌵🌵🌵

bisnev99
24-02-2017, 15:47
10 tane falan ekmiştim bir tanesi çıkmış olabiir. Sizce?

http://i.hizliresim.com/ojzEr7.jpg

mehmet0791
16-05-2017, 18:41
https://www.youtube.com/watch?v=4EJRKYMhIf0

namtha
17-05-2017, 19:33
Bende ilk kez tohumdan kaktüs yetiştiriyorum.Forumdaki yorumları okuyarak çeşitli fikirler edindim ve bu fikirleri birleştirip buna göre bir uygulama yaptım.Herhangi bir işlemim ne kadar doğrudur tam bilmiyor olsamda başka kullanıcılarda belki yararlanabilir bu nedenle bende deneyimlerimi paylaşmak isterim. Öncelikle baya bir ön hazırlık aşaması oldu.Elimdeki saksılarda duran kullanılmayan toprakları alarak çekiçle ufaladım bu sayede toprak bol bol havalanmış ve birbirinden çok farklı toprak yapıları birbiriyle karışmış oldu, çıkan yabancı maddeleri attım çıkan taşları saksıların diplerinde kullanmak üzere ayırdım .Ardından bu toprağı elekten geçirdim ve toprak çok ince kum ve kaba kum şeklinde ikiye ayrılmış oldu.Bunlarıda sonradan ayrı ayrı fırınladım ve bakteri mikrop vs. ölmesini sağladım.Ardından bu fırınlanmış kaba kum halindeki toprağın bir kısmını mağazalarda satılan kaliteli torfla karıştırdım yine başka bir mağzadan aldığım ağaç kabukları ağırlıklı olan başka bir torftanda bir miktar kattım ve hepsini birden karıştırarak kaktüs toprağını hazırlamış oldum.Büyük bir plastik tepsinin dibini birkaç yerden deldim ve dibine lav kırığını yaydım.Üzerine hazırladığım karışık topraktan ince bir tabaka gezdirdim onunda üzerine fosfor ve potasyum oranı yüksek azot oranı düşük organik madde içerikli kompoze gübreden çok az serpiştirdim ve tekrar toprak ilave ederek tepsiyi doldurdum.Bu aşamada tepsiyi suladım üzerine kaba kumdan gezdirdirerek üzerini ince bir tabaka şeklinde örttüm.Kaba kum halindeki toprak suyu hemen emiyor ve torfun üzeri tamamen toprakla kaplanmış oluyor.üzerinede tohumları serptim ve bu kez ince kum halindeki toprağı gezdirdim ve yine ince bir tabaka şeklinde örttüm.Tepsiyi daha büyük bir tepsinin içine koydum ve naylon kapak yapıp hepsinin birden üzerin kapattım ve ara ara fısfısla sulayarak yüzeyi hep ıslak tuttum.Aslında baya bir süre çimlenen olmadı ancak fısfıslama esnasında bazı tohumlar yüzeye çıktı ve zamanla yüzeye çakanlar kök salmaya başladı.Kök salanları yine aynı sıralamayla hazırladığım küçük kağıt bardaklara alıyorum.Daha yeni yeni kök salmaya başladıkları için aktarması kolay oluyor ve tepsiye baya bir karışık tohum attığım için diğer tohumlarıda etkilememiş oluyorum yenileri gelmeye devam ediyor.Tabi bu nedenle fısfısla sulamalarımda farklı farklı noktaları uzun süre fısfıslayarak tohumların yüzeye çıkmasını sağlıyorum yüzeye çıkan tohumlarda kolayca çimleniyor bu şekilde çimlenen tohum sayısı artmaya başladı.Ayrı bir yerdede deneme amaçlı aynı sıralamada küçük kağıt bardaklarda hazırlamıştım ve her bardağada bir tohum koymuştum.Onlarıda toprak kuru kalmayacak şekilde yine fısfısla ara ara suladım.onlarda yavaş yavaş çimlenmeye başladılar.Çimlenenleride kuru bırakmayacak şekilde ara ara fısfısla suluyorum.Aydınlık ve bir süre güneş gören pencere kenarında duruyorlar.Su olarak ise hafif asidik ph 5,5-6 civarında çok temiz su kullanıyorum.Şimdilik bir problem yok ve çimlenenlerde büyüyor.Şimdi yurtdışından sipariş ettiğim karışık Astrophytum tohumlarını bekliyorum onlarda da aynısını deneyeceğim.Şunuda eklemeliyim yeni olduğum için yeni satın aldığım kaktüslerde dahil yeni çimlenenleri sık sık alıp inceliyorum temizliğini tozunu alıyorum büyüteçle bakıyorum vs. ancak araştırmalarım esnasında ünlü kaktüs yetiştiricisi Ediz Hun' un bir röportajını okumuştum orada saksıların yerinin ve yönünün değiştirilmemesi gerektiği bunun kaktüsün sistemini alt üst ediyor olduğunu öğrendim.Bu nedenle saksıların üzerini kalemle işaretledim ve kısa süreliğine alıp incelesem bile yine aynı yerine ve aynı açıyla eski yerine koyuyorum.Öyle sanıyorum ki gelişimini çiçeği ve sürgünleri çıkartacağı noktaları vb. süreçleri konumuna göre ayarlıyor ve yeri ve yönü değiştiğinde yeni pozisyona adaptasyonu zorlayıcı oluyor.Bu hususada dikkat etmek gerçektende kaktüslerin sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.

blackpower
20-05-2017, 02:28
Merhaba, sevgili doğa ve bitki severi dostlar.

Bu foruma yazdığım ilk mesajım oluyor. Hatamız olursa affola.

Kaktüs,lithops ve sukulent ve sinekkapanı nı tohumdan yetiştirmek istiyorum.

Aliexpress sitesinden sipariş vermiştim ama forumdan sahte tohum gönderdiklerini duyunca iptal ettim. Daha önce Aliexpressten sipariş verip başarılı olan kimse var mı?

Tohum alıp başarıyla üreten dostlardan bana tohum sipariş verebileceğimiz site olarak öneriniz var mı?

Şimdiden teşekkür ederim.