Bağlan

View Full Version : kamil35 / izmir (Arıcılık)

Sayfalar : 1 [2] 3

tamerr
24-09-2011, 15:59
Sayın kamil35,size iki sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.Araştırmadan arılı 4 kovan aldım şuan içlerinde ikişer,üçer petek arı var,arılarım az olduğu için kışı çıkarabilirlermi,birde kanatsız veya tam olgunlaşmamış arılar görüyorum kovandan atılmış bunların sebebi varroa olabilirmi,öyleyse hangi ilacı önerirsiniz.Cevabınız için şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim,saygılar.

kamil35
24-09-2011, 20:08
Sayın kamil35,size iki sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.Araştırmadan arılı 4 kovan aldım şuan içlerinde ikişer,üçer petek arı var,arılarım az olduğu için kışı çıkarabilirlermi,birde kanatsız veya tam olgunlaşmamış arılar görüyorum kovandan atılmış bunların sebebi varroa olabilirmi,öyleyse hangi ilacı önerirsiniz.Cevabınız için şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim,saygılar.

Sayın Tamerr, kanatsız arılar görüyorsanız bunun sebebi varroadır. Şu an bal dönemi olduğu için varroa mücadelesi uygun değil ancak; belirttiğiniz nufustaki arılardan bu yıl bal almanız mümkün olmadığı için hemen tedaviye başlayabilirsiniz. Şu an için perizin kullanın derim. Geciktirmeyin hemen yapın yoksa arılları kurtaramazsınız.
Bir de kovan içindeki fazla petekleri kovandan alınız. Kovan içindeki arılar petekleri örtmelidir.

sonuncumurat
11-10-2011, 08:48
Ekim 2009 da hasat edilen baldan bir görüntü. Kristalize olmuş durumda. Tereyağ gibi görünüyor. Ekmeğe sürülebilecek şekilde yumuşak.

abi bu bizim kızarmış peynir helvasına benziyor :) yeme de yanında yat :)

orhan001
11-10-2011, 10:24
Çam bölgesindeki arıların peteklerinden... Üstte sırlı bal alt kısımda polen... Yavru atışı biraz azalmış. Artık kış yaklaşıyor.
Kovandan petek çekilmesi videosunu bloga ekledim.
balpower (http://balpower.blogspot.com/)

sayın kamil bey, polenli peteğinizi çok beğendim.hangi yörenin balı acaba?ve üretilen yerin rakımını biliyor musunuz?son olarak bu haliyle satışı mevcut mu?
teşekkürler ilginize..

kamil35
13-10-2011, 23:22
sayın kamil bey, polenli peteğinizi çok beğendim.hangi yörenin balı acaba?ve üretilen yerin rakımını biliyor musunuz?son olarak bu haliyle satışı mevcut mu?
teşekkürler ilginize..
Petekteki bal, 50m rakımlı Torbalı Tulum Köyü ve Dağkızılca Köyü'ne 4-5km mesafede yaklaşık 400-500m rakımı olan çam ormanı içinde elde edilmiş bir baldır.
Bu balın bu şekilde satışını yapmıyorum. Polenli peteğin muhafazası son derece zor. Bir kaç gün içinde güvelenme başlıyor. Bu nedenle hemen bal sağımını gerçekleştiriyorum. Bu peteğin güvelenmemesi için buzdolabında saklanması gerekir. Bir de bunlar temel petek kullanılarak elde edilmiş petekler. Süzme daha sağlıklıdır. Ayrıntılı bilgi için: http://www.agaclar.net/forum/aricilik/22485.htm
Bu linkte de yazınız var. Okumuş olmalısınız.

kamil35
05-04-2012, 22:27
Nihayet arılar yıllık izinlerini bitirip görevlerine başladılar. Bu yıl geçmiş yıllarla kıyaslandığında 15-20 günlük bir gecikme oldu. Kış epeyce sert geçti.
Dört kovan açlıktan ölmüş. Suç yine bende bakarsan arı, bakmazsan ölü oluyor. Her yıl kışa girmeden besleme yapardım. Bu yıl yapamadık, üzerine kış da uzun geçince sonuç bu...
Arılarım şu an Yeniköy ile Ahmetli Köyü'nün arasında terkedilmiş bir şantiyede... Güzel bir beton buldum, üzerine yerleştim. Geçmiş yıllarda kovan önlerindeki otları yolmaktan gına gelirdi. Bu yıl ot yolma derdi yok:)
Bu gün 3 kovanın polen tuzaklarını faaliyete geçirdim. Cumartesi günüde güçlü kovanların tamamını polene çalıştırmaya başlayacağım. Allah sonunu hayretsin, bu yıl bahar çok güzel.

kamil35
08-04-2012, 00:10
Arılık çevresinde bulunan ballı bitkilerden biri... Burada buna "kiriş" diyorlar.

kamil35
08-04-2012, 00:20
Verim gayet güzel. Arı yeterli bal ve poleni buluyor. Bu gün 2012 yılının ilk polen hasadını gerçekleştirdim. Üç kovandan 220gr, bereket versin:) Devamı gelecek. İki kovanın daha polen tuzaklarını taktım. Her arılığa gidişimde polen toplayan kovan sayısı artacak. Tembel bir adamım galiba hepsini birden faaliyete sokamıyorum:)

Keyf Bahçesi
08-04-2012, 00:45
Verim gayet güzel. Arı yeterli bal ve poleni buluyor. Bu gün 2012 yılının ilk polen hasadını gerçekleştirdim. Üç kovandan 220gr, bereket versin:) Devamı gelecek. İki kovanın daha polen tuzaklarını taktım. Her arılığa gidişimde polen toplayan kovan sayısı artacak. Tembel bir adamım galiba hepsini birden faaliyete sokamıyorum:)

sayın kamil35
arılar çıtada yer bulamadıkları için mi tavana petek yapmışlar acaba?

kamil35
08-04-2012, 08:52
Son çıtanın bitişiğinde yemlikler duruyor. Arı peteğe ihtiyaç duyduğunda son peteğin bitişiğindeki yemliğin altından petek örmeye devam ediyor. Bu arının nüfusunun arttığının işareti... Yemlik altındaki dalağı koparıp yerine çıtalı petek veriyoruz.

Keyf Bahçesi
08-04-2012, 22:07
Son çıtanın bitişiğinde yemlikler duruyor. Arı peteğe ihtiyaç duyduğunda son peteğin bitişiğindeki yemliğin altından petek örmeye devam ediyor. Bu arının nüfusunun arttığının işareti... Yemlik altındaki dalağı koparıp yerine çıtalı petek veriyoruz.
sn kamil35
kovan bu zamanda bu kadar dolu ise o zaman bu sene çok oğul alınır galiba.şimdi bölme mi yapmalıyız yoksa ana göz temizlemekle bu iş bitmez ne dersiniz?Yeni polen hasadınızda hayırlı olsun unutmuşum kusura bakmayın.Ben arıların yemediği ballardan dolu iki çıta bal aldım daha da var,zararı olurmu?Selamlar.(benim beş kovanım var)

kamil35
10-04-2012, 08:20
sn kamil35
kovan bu zamanda bu kadar dolu ise o zaman bu sene çok oğul alınır galiba.şimdi bölme mi yapmalıyız yoksa ana göz temizlemekle bu iş bitmez ne dersiniz?Yeni polen hasadınızda hayırlı olsun unutmuşum kusura bakmayın.Ben arıların yemediği ballardan dolu iki çıta bal aldım daha da var,zararı olurmu?Selamlar.(benim beş kovanım var)

Yağmurlar güzel oldu. Evet, bu yıl oğul çok olur. Ben oğulu takip edemediğim için ana üretimi yapıyorum. Yağmur geçsin, güçlü bir kovanın anasını alıp ana üretimine başlayacağım. Geçen yıl diğer arıcıların oğul veren kovanlarından döllenmemiş ana arılar alarak yaptığım bölmelere vermiştim. Bu şekilde ana yaklaşık 10 gün içinde yumurtlamaya başlıyor. Yani ana üretimi işi vakit kaybedilmeden gerçekleşmiş oluyor:)
Balı aldığınız arılarda yeterli bal varsa ve siz de besleme yapıyorsanız bir zararı olmaz.

kamil35
06-05-2012, 00:16
Bal sağımında, balın sırını alırken elde ettiğim mumu ve topladığım dalakları eritip süzdüm. Saf arı mumu... Hurda petekleri eritmeye uğraşmıyorum. Hurda petekte posa çok çıkıyor ve süzmesi de zahmetli... Hurda petekleri öylece satıyorum. Sır mumu ve dalakları eritip süzmek kolay ve ekonomik. Bazen mum dökmeyi (ışık için yaktığımız mumlardan) düşünüyorum. Belki birgün oda olur. Bal mumu kokan mumlar:)

kamil35
06-05-2012, 00:19
Bu gün topladığım polenlerden bir görüntü. Tam bir renk cümbüşü...

kamil35
13-06-2012, 23:40
Bu yıl çaltı çok güzel çiçek açtı. Arı da çok güzel bal taşıyordu. Arıyı çaltı çiçeğine götürdükten iki gün sonra yağmurlar başladı. Aynı şeyi geçmiş yıllarda da yaşamıştık. Çaltı çiçeğinin üzerine yağmur yağdığı zaman nektarı yıkıyor ve bal verimi sona eriyor. Bu yıl da öyle oldu. Bol yağmur yağması başka bitkilerin çiçeklerinin tazelenmesine neden oldu ve güzel polen topladım. Yaklaşık 30 gün önce çektiğim çaltı resimlerini görüyorsunuz.

kamil35
13-06-2012, 23:53
Çaltı bölgesi aynı zamanda hayıt yönünden de çok zengin... Hayıt şu anda tomurcukta... Az da olsa erken açan çiçekler var. Hayıt balı için ümitliyim. Bal tenekeye girmeden de kesin bir şey söylemek zor. Haziran'ın 20 sinden sonra nektar akımı başlar. Hayıtta tek katlı kovanlardan bal almak çok zor. On üç çıta ve üzeri kovanlar güzel bal veriyor. Bir kaç gün içinde Yedişer, sekizer çıta olan kovanları birleştirip güçlü koloniler haline getirip bal verimini yükseltmek istiyorum. On beş çıtalı bir koloni 8'er çıtalı üç koloniden çok daha fazla bal üretimi yapıyor. İnşallah hava şartları beklediğimiz gibi olursa; Temmuz 25 gibi hayıt balı hasadı gerçekleşir.
Bu gün çektiğim hayıt tomurcuk ve çiçeği...

Oğuzhan
14-06-2012, 13:21
çok güzeller.... renkler süper..balları merakla bekliyoruz
saygılar selamlar

kamil35
29-06-2012, 22:04
Oğul, kovana giriyor.

kamil35
29-06-2012, 22:08
Hayıtlar bal vermeye başladı.

kamil35
01-07-2012, 00:33
Doğal petekte bal olsaydı daha da güzel olacaktı. Doğal peteği kopardım yerine boş bir çıta koydum. Çıtasız peteği ballı olarak alması zor oluyor. Petek kırılıyor, arılar eziliyor. Yeniden doğal petek örecek olursa verdiğim çıtaya yapacak.
Yaklaşık 15-20 gün önce arıların yarıdan fazlası oğula yattı. On beş gündür kolonileri düzene sokmakla meşgulüm. Bu yıl ana üretimi yapmayacağım demiştim ama; oğula yatan kovanlardan epeyce 2012 model ana arım oldu. Bal dönemine girerken arının oğula gitmesi bal verimini düşürüyor.
Bizim kullandığımız Muğla ırkı eğer bal stoğu yapamazsa ve nufus çok kalabalık hale gelirse oğula yöneliyor. Sekiz-dokuz çıtalık arılar oğula yatarken; 17 ve 19 çıtalık iki kovanım oğula yatmadı. Katlı kovanlar bal stoğu yapabiliyor ve bal stoğu yapan arı oğula yatmıyor (kovan içi havalandırması, ana arının genç olması, arının kovan içinde sıkışmaması gibi faktörleri de sağlamak lazım).

kamil35
03-07-2012, 01:46
Bu gün bir oğul daha yakaladım. Tahminim son oğul, bundan sonra oğul çıkmayacağını tahmin ediyorum. Kovanlar artık bir düzene girdi. Yumurtlamasını beklediğim bir kaç ana arı var.
Oğul çoğunlukla aynı yere, hatta hayıtın aynı dalına konuyor. Tahminim daha önce konan oğullar orada bir iz ya da bir koku bırakıyor ki; yeni oğullar aynı yeri seçiyor.
Bal verimi orta düzeyde devam ediyor. Resimde de görüldüğü gibi peteğin üst kısmında bal sırlanmaya başlandı.

kamil35
19-07-2012, 23:52
Bu yıla ait ilk bal hasadını 17/07/2012 tarihinde gerçekleştirdim. Sadece katlı olan üç kovandan petek çektim. Muğla ırkında tek kat kovanlardan yavrusuz ballı petek almak çok zor. Ben yavrulu peteklerin sağılmasının yavrulara zarar verdiğini düşündüğüm için yavrulu petek çekmemeye çalıştım. Aldığım 20 petek içinde sadece iki petekte az bir kapalı yavru vardı. Bilgilerimizi bir kez daha tecrübe ile perçinledik. Çiçekte bal almak istiyorsan arı en az 14 çıta olacak. Güçlü kovanlarla çalışmak gerekiyor. Benim daha çok katlı kovanım olacaktı. Ancak, arının büyük bir kısmı hayıt çiçeği başında oğula yattı ve hesapları bozdu. Çekilen peteklerden görüntüler...

tugrulbaba
25-07-2012, 20:51
Meraba kamil abi kolay gelsin. Allah bereketini artırsın.
Kovanları aldım. Denilenler doğru. Arıcılık bir hastalık. Sabah akşam aklım arıda. Her türlü doküman belge bilgi altın değerinde oluyor.

rise_com
25-07-2012, 22:44
Kamil hocam, Gaziantep'te badem bahçesi tesis ettik. Dolayısı ile biz de arıcılığa başlayacağız. Sizi takdir ve hayranlıkla takip ediyorum. O zaman gelince de yardımlarınızı talep edeceğiz. Şimdiden teşekkür ederim.

kamil35
25-07-2012, 23:19
Kamil hocam, Gaziantep'te badem bahçesi tesis ettik. Dolayısı ile biz de arıcılığa başlayacağız. Sizi takdir ve hayranlıkla takip ediyorum. O zaman gelince de yardımlarınızı talep edeceğiz. Şimdiden teşekkür ederim.

Sayın rice_com, teşekkür ederim. Badem bahçeniz hayırlı olsun.
Arıcılık konusunda size yardımcı olabilirsem, bu beni mutlu eder:)

kamil35
25-07-2012, 23:23
Meraba kamil abi kolay gelsin. Allah bereketini artırsın.
Kovanları aldım. Denilenler doğru. Arıcılık bir hastalık. Sabah akşam aklım arıda. Her türlü doküman belge bilgi altın değerinde oluyor.
Sayın tugrulbaba, teşekkür ederim. Arıların hayırlı olsun. İnşaallah sayısını arttırırsın.

tugrulbaba
25-07-2012, 23:51
Sağol abi. Zaman içinde inşallah.

kamil35
28-07-2012, 19:02
Dün gece arıları Kemalpaşa'nın Kamberler Köyü'ne naklettim. Resimler Tulum Köyü'nde arıların kamyonete yüklenmesi sırasında çekildi.

kamil35
28-07-2012, 19:35
Arılarım Kamberler Köyü'nde... Artık arılar çam balı toplayacak. Arıları sarp bir yere yerleştirdik. Kamberler Köyü'nden Salih, kovanları omuzladığı gibi yerlerine yerleştirdi. Niye böyle sarp yere arı koydunuz diye sorulabilir. Bir çok arıcı arıları sırtında bu şekide taşıyor burada. Arazi çok sarp ve her yer orman.

kamil35
31-07-2012, 14:56
Bu arıya akıl sır ermiyor. Dalakları tele asmış:)

kamil35
31-07-2012, 15:05
Kovan önlerine karton yerleştirdim. Verimin yüksek olduğu zamanlarda arı uçuş tahtasına ulaşamıyor, yorgunluktan kendini yere atıyor. Karton üzerine iniş yapması daha sağlıklı olacak.

hberbul
31-07-2012, 17:07
Kolaylıklar diliyorum.Dört gözle satışını bekliyoruz.

macuroğlu
31-07-2012, 17:47
kolay gelsin kamil bey bende bu arıcılıkla uğraşıyorum 20 kovankadar arım var bunlar dedelerimizden kalma çok eski arıla ırklarını bilmiyorum geçen sene ben suni kovana aldım birazını çita koymama rağmen petekleri kafalarına göre örüyorlar çitayla alakaları bile yok karakovan arısı olduğu içinmi acaba

kamil35
01-08-2012, 00:05
kolay gelsin kamil bey bende bu arıcılıkla uğraşıyorum 20 kovankadar arım var bunlar dedelerimizden kalma çok eski arıla ırklarını bilmiyorum geçen sene ben suni kovana aldım birazını çita koymama rağmen petekleri kafalarına göre örüyorlar çitayla alakaları bile yok karakovan arısı olduğu içinmi acaba
Sayın macuroğlu, çıtalarda temel petek var mı? Eğer çıtalarda temel petek yoksa ve bu çıtalar ilk defa kullanılan çıtalar ise arı kafasına göre petek örer.
Kovan içinde bir düzen sağlanırsa arı düzene uyar. Ben teme lpetek kullanmayacağım, petekler tamamen doğal olsun diyorsanız. Çıtalara çok az da olsa arıya yön verme açısından bir kaç cm lik temel petek takılabilir.

kamil35
01-08-2012, 00:14
Kolaylıklar diliyorum.Dört gözle satışını bekliyoruz.
Sayın hberbul, teşekkür ederim. Çam bölgesindeki hasat büyük ihtimalle Ramazan Bayramı'ndan sonra olacak. Bal satışını sitenin alış veriş bölümünde yapacağım.

...nokta
01-08-2012, 00:47
Sn. kamil35...
Eskiden dedemler köyde durudukları zamanlar dedem de arıcılıkla uğraşıyormuş...dedem öleli 15 sene oldu...artık Uşak'ta arıcılıkla uğraşan yok sanıyordum...geçen yaz köye gittiğimizde arı kovanları gördüğümde şaşırmıştım...fotoğraflara baktım da sizde bir süre Uşak ta bulunmuşsunuz...güzel bir meslektir heralde... :)

kamil35
01-08-2012, 19:48
Sn. kamil35...
Eskiden dedemler köyde durudukları zamanlar dedem de arıcılıkla uğraşıyormuş...dedem öleli 15 sene oldu...artık Uşak'ta arıcılıkla uğraşan yok sanıyordum...geçen yaz köye gittiğimizde arı kovanları gördüğümde şaşırmıştım...fotoğraflara baktım da sizde bir süre Uşak ta bulunmuşsunuz...güzel bir meslektir heralde... :)
Uşak'ta arıcılıkla uğraşan epeyce insan var. Uşak'ın baharı güzel oluyor. Baharda arıcı arkadaşlarımızdan uşak'a arı götürenler oluyor. Ben 2007 ve 2010 baharında arılarımı Uşak'a götürmüştüm. Bu meslek hem zahmetli, hem de zevkli...

hk50
06-08-2012, 21:20
Sn kamil35
Bahçemize bir oğul geldi.Peteke yerleştirdik.Bundan sonra yapmamız gerekenler neler olaçak? Bilği verirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürlerç

kamil35
07-08-2012, 02:39
Sn kamil35
Bahçemize bir oğul geldi.Peteke yerleştirdik.Bundan sonra yapmamız gerekenler neler olaçak? Bilği verirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürlerç
Sayın hk50, oğulu nasıl bir kovana yerleştirdiniz? Fenni bir kovan mı yoksa karakovan mı?
Sorunuz benim cevap verebileceğim kadar açık ve net değil? Şuana kadar ne yaptınız? Bunu anlatmamışsınız? Yakınlarınızda bulunan bir arıcıdan yardım almanızı tavsiye ederim. Uygulamalı olarak arı bakımını öğrenmek en doğrusu... Buradan benim yazacaklarım havada kalır. Neyi ne kadar bildiğinizi bilmiyorum.

kamil35
29-08-2012, 22:15
Nihayet çam balı hasadını gerçekleştirdim. Arılarımı 27/07/2012 tarihinde çam bölgesine götürmüştüm. Hasatı 28/08/2012 tarihinde gerçekleştirdim. Kovanlardan 100 civarında petek çektik. Çektiğim peteklerin yerine hiç petek vermedim. Kovan içinde kalan peteklerin aralarını hafif açtım. Peteklerin bitişiğine de boş çıtalar yerleştirdim. Bal gelimi devam ederse arılar doğal petek örmek zorunda kalacaklar.

kamil35
01-09-2012, 23:44
Bu gün arılıktaydım. Bal sağımı sonrası arıları kontrole gittim. Son bir kaç gün içinde bal veriminde biraz düşme olmuş. İnşaallah bir yağmur olursa verim düzelecek.

Kovanın birinde bulunan doğal petekli bir çıtanın görüntüsü...

kamil35
01-09-2012, 23:49
Bal sağımı sırasında arının kendisi için bıraktığım peteklerden görüntüler. AZ da olsa kapalı yavru var. Nufuslar epeyce azaldı. Ağustas ayı girdikten sonra kovan içindeki arı nufusları gün geçtikçe azalır.

gulbirsen
18-09-2012, 17:44
sayın kamil35 hocam bu yıl ilkbaharda iki kovan arı alarak ilk arıcılık faaliyetine başladım.Fakat hiç bir bilgim olmadığı için arıları aldığım kişiden zaman zaman soru cevap şeklinde yardım alıyordum. İkinci kata ballık kovanı koyduğumda araya kraliçe arının yavru atmasını önleyecek perdeyi söylemeyi unuttuğu için bu yıl üst kat hep yavrulu petek oldu.Şimdi ben bu yıl bal alamayacak mıyım?Bu saatten sonra ne yapabilirim.Bana bundan sonraki adımların neler olduğunu anlatabilirmisiniz.Teşekkürler.

kamil35
18-09-2012, 22:46
sayın kamil35 hocam bu yıl ilkbaharda iki kovan arı alarak ilk arıcılık faaliyetine başladım.Fakat hiç bir bilgim olmadığı için arıları aldığım kişiden zaman zaman soru cevap şeklinde yardım alıyordum. İkinci kata ballık kovanı koyduğumda araya kraliçe arının yavru atmasını önleyecek perdeyi söylemeyi unuttuğu için bu yıl üst kat hep yavrulu petek oldu.Şimdi ben bu yıl bal alamayacak mıyım?Bu saatten sonra ne yapabilirim.Bana bundan sonraki adımların neler olduğunu anlatabilirmisiniz.Teşekkürler.

Sayın gülbirsen, kovan içinde bal varsa alırsınız. Şu anda peteklerin hepsi yavrulu değildir. En sağ ve en soldaki peteklerde bu tarihte yavru olmaz. Kovan açılıp ne kadar yavrusuz ve ballı petek varsa alabilirsiniz. Yani kovanın her yerini karıştırın yavrusuz ballı petekleri alın. Arıya da kışlık yiyeceğini bırakın:)
Araya ana ızgarası koymuş olsanız ve anayı alt katta biraksaydınız üstkat tamamen alınabilirdi. Bu sekilde petekler de esmerleşmezdi. Bilindiği gibi arının yavruda kullandığı petekler esmerleşiyor. Neyse bunlar sorun değil. Bal sağım makineniz varsa petekleri süzersiniz olur biter. Süzme balı saklamak da daha kolay.
Bir de ben hiç ana ızgarası kullanmıyorum. Arı isteğine göre yavru atıyor. Yalnız şöyle bir durum da var biz burada esas bal sağımını çamda yapıyoruz. O zamanda yavru iyice azalmış oluyor.
Size bereketli hasatlar dilerim. Hatta resimleyip, buradan paylaşırsanız; hoş olur.

kamil35
28-10-2012, 21:51
Bugün 2012 yılının son bal hasadını gerçekleştirdim. Doğada bal var ancak benim arıda takat kalmadı. Polen gelimi yok denecek kadar az olduğu için arıda çok az yavru var. Bu sebeble kovan içi nufuslar iyice azaldı. Artık ovaya inmenin ve arıyı beslemenin zamanı geldi. Arıların kendine hiç bal bırakmadım desem abartmış olmam. Bazı kovanlarda yavrudan dolayı bir petek bal, bazılarında da iki petek bal kaldı. Yavru olmayan kovanlarıda sıfır sağdım, hiç bal kalmadı. Kasım ayı süresince besleme yapıp hem yavru yapmalarını hem de kışlık stoklarını tamamlamalarını sağlayacağım.
Resim doğal petekli (karakovan) çam balıdır.

kamil35
22-12-2012, 22:17
Hava çok soğuk olmasına rağmen arılığa gittim. Bazı kovanlarda bal stoğu yetersiz. Arıyı ovaya indirdikten sonra toplam 36kg şekerden oluşan şurup verebildim. Bu da kovan başına 1500gr şeker yapıyor. Her ihtimale karşı buğün arılara kek verdim. Her kovana 650-700gr arasında... 12.5kg şekere 2kg bal karıştırdım.
İnternetten, televizyondan ve çevremdeki bir çok arıcıdan duyuyorum. Keke vitamin ve polen eklediklerini... Arı hariçten verilen poleni yemiyor. Şahsi kanaatim; kek içine polen karıştırmanın hiç bir esprisi yok. Keke vitamin karıştırmak ise ilaç firmalarını finanse etmekten başka bir işe yaramaz.
Önemli olan kovan içindeki arı kolonisinin gücüdür. Arıcının tek derdi arısını aç bırakmamak olmalıdır. Şu an keki verme amacım da arıyı açlıktan öldürmemektir. Yoksa kek arıya yavru da attırmaz gelişimini de hızlandırmaz.
Bir insan kuru ekmek yiyerek hayatını devam ettirebilir. Ancak dengeli beslenmiş olmaz. Teşbihte hata olmaz, kuru ekmek yiyen insan misali arı da açlıktan ölmez.
Yani arıyı kekledim:)

Keyf Bahçesi
23-12-2012, 00:42
Hava çok soğuk olmasına rağmen arılığa gittim. Bazı kovanlarda bal stoğu yetersiz. Arıyı ovaya indirdikten sonra toplam 36kg şekerden oluşan şurup verebildim. Bu da kovan başına 1500gr şeker yapıyor. Her ihtimale karşı buğün arılara kek verdim. Her kovana 650-700gr arasında... 12.5kg şekere 2kg bal karıştırdım.
İnternetten, televizyondan ve çevremdeki bir çok arıcıdan duyuyorum. Keke vitamin ve polen eklediklerini... Arı hariçten verilen poleni yemiyor. Şahsi kanaatim; kek içine polen karıştırmanın hiç bir esprisi yok. Keke vitamin karıştırmak ise ilaç firmalarını finanse etmekten başka bir işe yaramaz.
Önemli olan kovan içindeki arı kolonisinin gücüdür. Arıcının tek derdi arısını aç bırakmamak olmalıdır. Şu an keki verme amacım da arıyı açlıktan öldürmemektir. Yoksa kek arıya yavru da attırmaz gelişimini de hızlandırmaz.
Bir insan kuru ekmek yiyerek hayatını devam ettirebilir. Ancak dengeli beslenmiş olmaz. Teşbihte hata olmaz, kuru ekmek yiyen insan misali arı da açlıktan ölmez.
Yani arıyı kekledim:)
sn.kamil35
önce bereketli yıl ve sağlam bir kış dilerim.Öğrendiklerimize göre 12.5 kg şekere 2 kg bal az değil mi kek için.(şeker veya pudra şekeri)Ayrıca boş çıtaları çıkarıp daraltma yapıyormusunuz kış için?selamlar.

denizakvaryumu
23-12-2012, 22:27
Varrao için oksalit yaptınız mı?

kamil35
25-12-2012, 22:45
sn.kamil35
önce bereketli yıl ve sağlam bir kış dilerim.Öğrendiklerimize göre 12.5 kg şekere 2 kg bal az değil mi kek için.(şeker veya pudra şekeri)Ayrıca boş çıtaları çıkarıp daraltma yapıyormusunuz kış için?selamlar.

Sayın Keyf Bahçesi, teşekkür ederim.
Benim kek verme amacım arının açlıktan ölmemesi... Altı kg şekere 1kg bal yaklaşık %16 'ya karşılık geliyor. Benim şekere bal katmam arının şekere gelmesini sağlamak.
Son bal sağımında arıyı iyice sıkıştırdım. Bazı kovanlarda arı son petekten dışarı salkım yapıyor.

kamil35
25-12-2012, 22:57
Varrao için oksalit yaptınız mı?
Sayın Denizakvaryumu, oksalik asit kullanmadım. Buranın hava şartları oksalik asit için uygun değil. Zayıf koloniler hariç peteklerde az dahi olsa yavru oluyor. Burada tüm gün sıcaklık ortalamasının 10 derecenin altına düştüğü gün sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Oksalik asit için 0-5 derece arası sıcaklıklarda kullanılması gerektiği söyleniyor.
Bal sağımı sonrası 7 gün arayla iki defa perizin uyguladım. Jel olarak formik asit de kullanacağım.

Alperkon
01-02-2013, 04:28
Aranıza bir tabiatsever olarak yeni katıldım forumdaşlarıma güzel paylaşımlar dilerim.

adembaba1
16-03-2013, 03:11
Çam bölgesindeki arıların peteklerinden... Üstte sırlı bal alt kısımda polen... Yavru atışı biraz azalmış. Artık kış yaklaşıyor.
Kovandan petek çekilmesi videosunu bloga ekledim.
balpower (http://balpower.blogspot.com/) Arilar poleni kisin yemek icinmi depolar?

kamil35
27-03-2013, 23:54
Arilar poleni kisin yemek icinmi depolar?
Arılar polenle yavrularını beslerler. Polenin en çok kovana taşındığı zamanlarda arıda maksimum düzeyde yavru olur. Arılar günlük ihtiyaçları dışındaki polenleri de depolarlar. Polenin az geldiği ya da hiç gelmediği dönemde de stoktaki poleni kullanırlar.

kamil35
31-03-2013, 22:46
Bilindiği üzere balların büyük bir kısmı kıristalize oluyor. Bendeki bal da kıristalize oldu. Kıristalize olan balı eski haline döndürebilmek için ısı işlemi uygulanıyor. Balın besindeğerinden bir şeyler kaybetmemesi için uygulanan ısının 45 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Termostatsız ekipmanlarla bu ısıyı ayarlamak çok zor. Balı eritebilmek için yeni bir eritme kazanı aldım. Değeri 550TL. İki kazan iç içe dışta su var. İç kısma da bal katılıyor. Suyun ısısı ile bal eski halini alıyor.

kilicaslan3561
16-04-2013, 16:10
Kazan olması gereken ekipmanlardan biri. 45 dereceye dikkat etmek lazım. Kamil bey bu konuda hassas. Bol ürünlü mevsimler.

kamil35
15-06-2013, 00:14
Bu fotoğrafları Mart sonunda çektim. Arı bu çiçeğe konuyor.

kamil35
15-08-2013, 00:26
Bu gün 2013 yılının ilk bal hasadını gerçekleştirdim. Arı ovada ve polen gelimi çok güzel bu nedenle arıda yavru çok. Sadece yavrusuz peteklerden 28 tane çektim. Sağımı gerçekleştirdim. Arıya yaklaşık 30 gündür uğramamıştım. Güzel bal getirmiş. Hatta bolca dalak kopardım ballı-balsız. Esas kapsamlı bir sağım çam bölgesinde gerçekleşecek. Bir kaç gün içinde arıları çam bölgesine nakledeceğim. Çam bölgesinde yavru atışı iyice düşüyor. Yavrusuz petekler kolayca hasat edilebiliyor.
Bu gün (14 Ağustos) çektiğim resimlerden bir kaçını paylaşacağım.

kamil35
15-08-2013, 00:30
Önce peteklerin mühürlü kısımları bıçak ve sır tarağı kullanılarak açılıyor. Daha sonra makinede merkezkaç kuvvetiyle bal süzülüyor.

kamil35
02-09-2013, 23:56
Dün gece arılarımı Kemalpaşa'nın Kamberler Köyü'ne naklettim. Yaklaşık 20-25 gün sonra esaslı bir bal hasadı gerçekleştirmeyi planlıyorum. Peteklerin yüzeyinin yarısı çiçek balı ile kaplı, yarısında da yavru var. Arı yavru çıkardığı gözleri de çam balı ile dolduracak. İnşaallah güzel bir verim gerçekleşir de, emeklerimizin karşılığını alırız.

kamil35
28-09-2013, 23:24
Arılarımı 02/09/2013 tarihinde Kamberler Köyü'ne nakletmiştim. Kamberler'de istediğimiz verimi bulamadık. İstanbul'dan gelen bir ağabeyimizin arısına kış yatağı ararken Torbalı'nın Vişneli Köyüne'ne uğradık. Vişneli'de bulunan arıcılardan bal hasadı yapanlar vardı. Yaptığım incelemede Vişneli'deki bal veriminin, Kamberler ile kıyaslanamayacak kadar güzel olduğunu gördüm.

Bir gün sonra arılarımı (23/09/2013) Vişneli Köyü'ne naklettim. Kış yaklaştığı için arı nüfusu azalmakta... Arının daha sağlıklı çalışması için bugün kovanlardan 38 adet petek çektim. Arı kovanlarında ihtiyaçtan fazla petek olmamalı, bu arıcılıkta en önemli kurallardan biridir. Sıkışık olmayan kovanlar istenilen verimi vermez.

Petekleri eve getirdim ve süzdüm. Yaklaşık 60kg kadar bal çıktı. Arı Kamberler'de fazla bir çam balı çekemediği için şu anki hasatta çiçek balı oranı çok yüksek.

Bu gün arı güzel çam balı çekiyordu. İnşallah Kurban Bayramı öncesi güzel bir hasat bizi bekliyor.

kamil35
03-10-2013, 23:06
Fotoğraflar arılarımın Kamberler Köyü'ndeki konaklama yerine aittir. Kamberler Köyü geçmiş yıllarda çam balı olarak çok verimli olmasına rağmen bu yıl arıcıları üzdü.
Arılarımı Vişneli Köyü'ndeki konaklama yerinde resimleyemedim. Önümüzdeki günlerde yeni resimler de ekleyeceğim.

kamil35
06-10-2013, 00:31
Bu gün püren bölgesine bir gezinti yaptık. Yaklaşık 15 gün sonra arıları püren çiçeğine götürmek istiyorum. Arı püren çiçeğinde çok güzel yavru yapıyor. Verim güzel olursa bal hasadı da yapılabilir. Püren balı çok lezzetli bir bal.
Arılarımı koymayı düşündüğüm yerin fotoğrafını görüyorsunuz.

kamil35
06-10-2013, 00:43
Püren tam manasıyla çiçek açmış durumda değil. Güzel bir verim için en az 10 gün var. İyi güneş alan ve sulak alanlarda olan pürenlerden çok azı çiçek açmış, üzerinde de arı gördük. Pürenlerin büyük bir kısmı tomurcuk...

kamil35
06-10-2013, 00:46
Bit otu, bol polen veren bir bitki... Bu bitkiden bal da alıyor mu bilmiyorum. Pürenden ise hem bal alıyor hem de polen.

kamil35
06-10-2013, 00:52
Orman yolu üzerinde gördüğümüz, ilgimizi çeken bir çiçek... Sadece çiçek başka yaprak ve dalı yok. Adı nedir, hangi ailedendir bilgimiz yok. Belki bilen biri çıkar diye paylaşıyorum.

tkorkunckaya
08-10-2013, 14:33
Kamil Bey,
Artvin'den bal getirtmiştik, tadı çok keskindi, hemen kristalize oldu, kavanozun üstü sıvı altı kristalize şeklinde tutuyorduk. Bir süre sonra, açık olan kavanozda ekşime kokusu oluştu, kötü kokuyordu. Kapalı olan kavanozlardan birisini açtım onda da hafif şekilde bir ekşime kokusu vardı, balları attım. Balın alınmasından itibaren 10 ay falan geçmişti bu arada. İlk defa böyle birşeyle karşılaşıyorum, normal midir?

kamil35
08-10-2013, 15:23
Kamil Bey,
Artvin'den bal getirtmiştik, tadı çok keskindi, hemen kristalize oldu, kavanozun üstü sıvı altı kristalize şeklinde tutuyorduk. Bir süre sonra, açık olan kavanozda ekşime kokusu oluştu, kötü kokuyordu. Kapalı olan kavanozlardan birisini açtım onda da hafif şekilde bir ekşime kokusu vardı, balları attım. Balın alınmasından itibaren 10 ay falan geçmişti bu arada. İlk defa böyle birşeyle karşılaşıyorum, normal midir?
Bal bozulmayan bir gıdadır. Hatta 10 ay gibi bir sürede bu mümkün değil. Kıristalize olabilir bu normal bir durum ancak, ekşime yapmaması lazım.
Birinci ihtimal bal olgunlaşmadan hasat edildi. Gelen nektar kovan içinde işleme tabi tutulur ve su oranı iyice düşürülür. Bal hasat tarihi gelmeden hasat edilmiş olabilir.
İkinci ihtimal bala karışım yapılmış olabilir. Bu karışımda da su oranı olması gerekenin üzerinde ise ekşime kaçınılmaz olur.

kamil35
15-10-2013, 23:45
Vişneli Köyü'nde arılarımın konakladığı zeytin bahçesi... Nif Dağı'nın eteği... 13/10/2013 tarihinde yeni bal hasadını gerçekleştirdim. Hasat güzeldi:) Yarın itibariyle yağmur bekleniyor. Yağmur sonrasında arılarımı püren çiçeğine götüreceğim.

kamil35
27-10-2013, 22:49
Arılarım 25/10/2013 tarihinden itibaren püren çiçeğine uçuyor. Havalar gayet güzel. Her sabah çiğ var. Ümitliyim. Bekleyip göreceğiz.
Zayıf bulduğum dört kovan arıyı birleştirdim. Kovan sayım şu anda 36'ya düştü.
Yanımda Ali Ağabey'e ait 70-80 kovan arı var. Arka tarafta 22 kovan Mehmet Hoca'nın...
Kırmızı çizgi içindeki kovanlar bana ait...

mustafa hak
01-11-2013, 11:18
kamil bey 30 tane boş kovan yaptırdım polenli ama tabanlarında boşluklar var begenmedim plastik tabanları tavsiye edermisiniz

hakan035
01-11-2013, 14:18
selamlar Kamil bey paylaşımlarınız çok güzel olmuş büyük keyifle ve zevkle tümünü okudum, yalnız bir konuyu merak ettim , arılarınızın konakladığı yerlerde sizde geceleri kalıyormusunuz hani hırsızlık olayından ötürü konaklama süreside uzun oluyor sizin için sanırım zordur bu ortamlarda geceyi geçirmek Allah kolaylık versin ..saygılar...

kamil35
01-11-2013, 16:29
selamlar Kamil bey paylaşımlarınız çok güzel olmuş büyük keyifle ve zevkle tümünü okudum, yalnız bir konuyu merak ettim , arılarınızın konakladığı yerlerde sizde geceleri kalıyormusunuz hani hırsızlık olayından ötürü konaklama süreside uzun oluyor sizin için sanırım zordur bu ortamlarda geceyi geçirmek Allah kolaylık versin ..saygılar...
Aleykümselam Hakan Bey, arıların başında kalmıyorum. Güz döneminde 10-15 günde bir arılığa uğrarım. Bizim arılar Allah'a emanet:)
Arıları güvenli yerlere koymaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar bir tane arılı kovan bir tane de eski bir körüğüm çalındı. Hırsız, hızlıca paraya çevirebileceği eşyayı çalar. Kovanları çalacak kişinin hem hırsız hem de arıcı olması gerekir. Hırsızlar arılardan korkuyor:)

kamil35
01-11-2013, 16:38
kamil bey 30 tane boş kovan yaptırdım polenli ama tabanlarında boşluklar var begenmedim plastik tabanları tavsiye edermisiniz
Mustafa Bey, ben plastik tabanlardan memnunum. Bu tabanlarla iyi polen toplanıyor. Havalandırma da güzel nakliyede rahat oluyor. Arının boğulma tehlikesi yok. Alt havalandırması iyi kışın kovan içi rutubetlenmiyor. Anlattıklarım İzmir şartlarındaki tecrübelerim. Arının kovanda kışlaması sizin bölgede nasıl olur, onu siz değerlendirin.

kamil35
16-08-2014, 01:34
On çıtalık bir kovan. Sıcaktan bunalmasın diye üzerine boş bir kat koymuştum. Yukarı doğru dalak yapmış. Resim 13/08/2014 de Torbalı Tulum Köyü'nde çekildi.
Arıları çam bölgesine götürmek için kovan içlerini düzenledim. Ballı peteklerden 24 tane petek aldım. Böylece az da olsa ilk bal hasadını gerçekleştirmiş oldum.

kamil35
11-09-2014, 22:19
Kovanlarımın 25 tanesini 22/08/2014 tarihinde Kamberler Köyü'ne götürdüm. Yedişer gün ara ile iki defa kontrole gittik. Arıları Kamberler Köyüne götürdüğümüzde peteklerin üst kısımlarında çiçek balı, alt kısımlarında ise kapalı yavru vardı. On dördüncü gün yapılan kontrolde peteklerin büyük bir bölümü balla dolmuş yavru iyice azalmıştı. İnşallah yarından sonra ilk çam balı hasadını gerçekleştireceğim. Hasat edilecek balda tahminen %40-45 oranında çiçek balı olacak. Verimli bir hasat olacağını ümit ediyorum.
Hadi hayırlısı...

ustaeller
29-09-2014, 00:52
bunlarda benım kovanlarım acemı arıcıyım

kamil35
26-10-2014, 23:38
Kamberler Köyü'ndeki arılığımdan görüntüler. Fotoğraflar çekileli 45 gün kadar bir süre geçti. Fotoğraf makinesinin aktarma kablosu bir süredir kayıptı. Nihayet bu gün kablo bulundu. Arılığın bulunduğu yer ve bal sağımı sonrası bir kovanın görüntüsü... İyi seyirler.

kamil35
31-10-2014, 16:53
Arılarımı 28/10/2014 akşamı püren bölgesine naklettim. Arılarım 29/10/2014 tarihinden beri püren çiçeğine konuyor. Püren tam açmış değil %10 ancak açık. Çok güzel yağmur yağdı. Hava kırağı yapmaz ise güzel bir verim bekliyorum. Arıların nüfusu çok düştü. Arılar pürende kış için yavru atacaklar. Kışa genç bir nüfus ile girersek, baharda arılarımız çok hızlı bir şekilde gelişir.

Önümüzdeki günlerde arıları kontrole gideceğim. Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.

kamil35
06-11-2014, 15:11
Arılarım püren çiçeğinde...

kamil35
07-11-2014, 16:43
Dağ çileği çiçekleri...

Dağ çileği ballı bir bitkidir. Çiçeklerin ağzı yere bakmaktadır. Bir çok çiçeğin yağmurda nektarı yıkanır. Dağ çileğinin çiçekleri yere baktığından nektarı pek zarar görmez.

mazda_ozan
02-07-2015, 14:45
Kamil bey çok güzel bir konu olmuş, devamını bekliyoruz ..

kamil35
15-10-2015, 00:24
Arılarımı 03/10/2015 tarihinde püren çiçeğine götürdüm. Yağmur güzel oldu. Püren'den umutluyum.
Geçmiş yıllarda bu tarihe kadar 300-350 kg arasında bal hasadı gerçekleştirmiş oluyordum. Bu yıl bal verimi sıkıntılı... Şimdiye kadar aldığım bal yaklaşık 25 kg. Bu da normal bir hasat değil, kovan sıkıştırma esnasında çekilen peteklerden elde edilen bal.
Böyle giderse kendi yiyeceğim balı satın almak zorunda kalacağım:)

kamil35
10-11-2015, 00:11
07/11/2015 tarihli çekimler. Kapalı yavru güzel. 15/11/2015 tarihinde ballı 40-50 petek çekebilirim diye düşünüyorum. Püren çiçeği kokulu bal:) Hadi hayırlısı...

kamil35
25-11-2015, 23:52
Arılarım yeni yerinde... 18/11/2015 tarihinde arıları buraya kışlık yatağına naklettim.

kamil35
25-11-2015, 23:59
Bu yıl İzmir çevresinde çam balı verimi olmadı. Toplamda 60kg'a yakın çiçek balı alabildim. Bu yıl en pahalı balı ben yiyorum:) Bu hasatın yapılan masrafı karşılaması mümkün değil:( Olumlu tarafı ise çok genç arı nüfusuyla kışa giriyorum.

Son olarak 15/11/2015'de püren bölgesinde yaklaşık 30kg kadar bal hasadı yaptım. Artık hesaplar 2016 için...

kamil35
10-01-2016, 23:37
Cumartesi günü Aliağa'da Ayhan Dukel ile görüştük. Çok sıcak bir karşılamaydı. Güzel bir sohbet oldu. Ahmet Bey, Ayhan Bey ve ben doğadan, arıdan ve zeytinden konuştuk.
Aliağa'ya hava kararırken vardığımız için Ayhan Bey'in zeytinliği ziyaret edemedik.
Ürünlerimizi paylaştık. Ben bal verdim o da bana zeytin yağı verdi.

Ayhan Bey, emeğinize sağlık zeytinyağınız harika... Müsait bir zamanınızda sizi arılığıma bekliyorum. Gelirken Halil Bey'i de unutmayın. Görüşmek üzere:)

kamil35
20-03-2016, 21:51
Arılarım Şubat ayının başından beri Tulum Köyü'nde... Arıların gelişimi gayet güzel. Polen toplamaya başladım. Şu an 5 kovan polen topluyor.

Grkm
23-03-2016, 01:31
Merhaba Kamil Bey,yeni üye olduğum için konuyu yeni gördüm tek tek tüm mesajları okudum.Gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsiniz bunun için teşekkür ederim.Bizde babamla yaklaşık 2 sene önce başladık arıcılığa İzmir Aliağa bölgesinde,yaklaşık 35 kovanımız var,ben üniversite öğrencisi olduğum için sadece yaz aylarında babamla arıların gidebiliyorum,arıların sağım işlemi taşınma işlemleri gibi,böyle bir konu açıp yaz dönemi dışında yapılan çalışmaları resimli şekilde görme fırsatım oldum bunun içinde teşekkürler.Umarım bu yaz bol bereketli bir bal sağımı geçiririz

kamil35
30-03-2016, 22:10
Yılın ilk oğulu... 12/03/2016 tarihinde bölme yapmıştım. Oğul bu bölmelerden çıkmış, küçük bir oğul. 29/03/2016 tarihinde kovana aldım. Ana arı en üstte görünüyor.

mazda_ozan
19-04-2016, 10:26
Kamil bey, iyi çalışmalar. Yeni oğullarınız hayırlı olsun. Kısmetse katkısız ballarımızı ne zaman süzüyoruz. :)

kamil35
20-04-2016, 22:32
Kamil bey, iyi çalışmalar. Yeni oğullarınız hayırlı olsun. Kısmetse katkısız ballarımızı ne zaman süzüyoruz. :)
Ozan bey, teşekkür ederim. İlk sağımı ağustos başında yapabiliriz. Kısmet...

kamil35
07-05-2016, 00:14
Bu yıl aldığım oğullardan bir kaç görüntü... Şu ana kadar arıların gelişimi çok güzel. Artık İzmir'de bahar bitti. Yeni nektar bölgelerine yolculuklar başlar. İzmir'de hayıt çiçeği açana kadar arılar bir gelişim gösteremez. Önümüzdeki bir ay besleme yapılarak arı nüfusu arttırılabilir.

kamil35
02-06-2016, 00:31
Arılarımı Uşak ili Kaşbelen Köyüne naklettim. Arabam küçük olduğu için nakliye iki parçada gerçekleşti. Birinci seferi 21/05/2016 tarihinde, ikinci seferi de 28/05/2016 tarihinde gerçekleştirdim. Yağış güzel flora zengin. Ümitliyim. Toplam 60 kovan arı ile yaylaya çıktım. Sağlam dolu dolu 55 kovanla geri dönersem süper olacak:-) Zayıf kovanları birleştirebilirim.
Arı laden gülünden güzel polen çekiyor. Bal gelimi de güzel. Etrafta polenli bir çok bitki olmasına rağmen sadece laden gülü poleni topluyor. Tahminim onu toplamak daha kolay geliyor.

kamil35
05-06-2016, 23:51
Tavşanak (laden gülü) çiçek açtı. Polen verimi çok yüksek bir bitki. Sabah açan çiçekler saat 12 olduğunda dökülmeye başlıyor. Saat 14'e geldiğinde çiçekler tamamen dökülmüş oluyor. Her gün yeni bir tomurcuk çiçek açıyor. Çiçekler yaklaşık 20 gün devam edecek.

kamil35
06-06-2016, 00:01
Yer kekikleri çiçek açtı.

kamil35
06-06-2016, 00:04
Uşak iline nazır bir tepedeyim. Manzara çok güzel.

kamil35
06-06-2016, 00:15
Cumartesi sabah yola çıktım. Yaklaşık 250 km lik bir yol sonrası arılığıma vardım. Arılar güzel petek örüyor. Bal ve polen gelimi beni fazlasıyla memnun etti. Peteklerin üst kısımları 3-4 parmak bal ile dolmuş. Yavru atışı güzel. Dalaklarda bal var. Allah nasip ederse 25 gün sonra bal sağımı yapabilirim.
Arılara bakım yaptım ve güneş battıktan sonra dönüşe geçtim. Torbalı'ya geldiğimde saat 24'ü geçmişti. Mutlu bir yorgunluktu:)

kamil35
14-06-2016, 06:27
Fotoğraflar 11/06/2016 Cumartesi günü çekildi. Arı bal çekmeye devam ediyor. sırlanmamış bal görüntüsü...

kamil35
14-06-2016, 06:30
Üstü ballı alt kısmı kapalı yavrulu petek. Yukarıdan aşağı balı sırlamaya (mühürleme) başlamış.

kamil35
14-06-2016, 06:43
Arılığa haftada bir defa Cumartesi günleri uğraya biliyorum. Son peteğin bitişiğine ikiye bölünmüş boş çıta koyuyorum. Arı ihtiyaç olduğunda bu çıtaya petek örüyor. Örülen petek (dalak) küçük olur ve üzerinde bal olmaz ise koparıp yerine temel petekli çıta veriyorum. Eğer dalak büyük ve ballı olursa dokunmuyorum. Resimde görülen dalak koparılma safhasını geçmiş. Üzerinde epeyce bal var. Üst kısmını da sırlamış. Bu da kara kovan balı (doğal petekli bal) olacak. Orta kısmında erkek arı olacak larvalar var. Petekteki polenlerde kopardığım bir dalaktan afiyetle yedim.

kamil35
20-06-2016, 00:39
Cumartesi günü 18/06/2016 tarihinde arılıktaydım. Önceki haftalardaki verim bu hafta yoktu.Geçen haftalarda her seferde 30-40 arası petek veriyordum. Bu hafta arıya hiç petek veremedim. Bu şu anlama geliyor; Uşak'ta bahar bitti. Arı bundan sonra kolay kolay petek örmez.
Aılarımın nüfus ve yavru durumu güzel. Hedefim şu anki mevcudu koruyup, arıyı çama indirebilmek.
Resimdeki kapalı yavrulu bir petek...

kamil35
20-06-2016, 00:42
Bir kraliçe arı...

kamil35
20-06-2016, 00:51
Doğal petekli ballar... Peteklerin biraz daha balla dolması gerekiyor. Cumartesi güçlü bir poyraz vardı. Bize şemsiyeyi açtırmadı. Doğada çiçek açmasını beklediğimiz ballı bitkiler var. Meşeler akar yapabilir. Arılarım az ya da çok bal stoğuna devam edecek. Rüzgar lodosa döner ve sabahları çiğ olursa bal verimi artar. Arılarım daha bir ay daha Uşak'ta kalacak. Bir ay çok uzun bir süre... Görelim Mevlam neyler...

idris şenol
20-06-2016, 05:03
sanki bilim dalı gibi birşey elineze emeğnize sağlık kamil bey

kamil35
27-07-2016, 22:42
Arılarım halen Uşak'tadır. Son olarak 14/07/2016 tarihinde arılığı ziyaret ettim.
25/05/2016-15/06/2016 tarihleri arasında 20 günlük süre çok verimli geçti. Daha sonra bunaltıcı sıcakların başlamasıyla verim düştü ve arı petek örmeyi bıraktı. Kısmen geri gitmekle beraber arı mevcudunu koruyor. Çam bölgesinden
de iyi bir haber yok bu nedenle arılar bir süre daha Uşak'ta kalacak.

Güçlü bir kovandan çektiğim bir kaç peteğin resmini koydum. Resimler 14/07/2016 tarihinde çekildi.

kamil35
27-07-2016, 22:53
Arıcılığa 2004 yılında başladım. Şuan arılı 60, toplam 70-75 kovanım var. Bu kovanların 55 kadarını 2004 ve 2005 yıllarında kendim yaptım. O tarihten beri de kullanıyorum. Bazı kovanlar ben yaşlandım demeye başladı. Bu kovanları memlekette tamir ettim. Kurt yeniği olan bölümlerini değiştirdim. Tamirat gören kovanların ömrü 4-5 yıl daha uzamış oldu.

idris şenol
31-07-2016, 02:32
HOCAM elinize eöeğnize sağlık
arıcılar arı ısırmasından bahsetmiyorlar
bende arıcılağa merakım var fakat arı saldırısndan korkuyorum ,tavsiyeleriniz neler
sizi arı ısırmıyormu?

kamil35
31-07-2016, 06:55
HOCAM elinize eöeğnize sağlık
arıcılar arı ısırmasından bahsetmiyorlar
bende arıcılağa merakım var fakat arı saldırısndan korkuyorum ,tavsiyeleriniz neler
sizi arı ısırmıyormu?

Merhaba İdris Bey, öncelikle şunu ifade edeyim. Arılar saldırgan canlılar değildir. Onlar kendilerini savunur. Arılara önce insanlar saldırır, onların polenini alır, balını alır bu işlemler sırasında da arılar kendini savunur. Ancak insanoğlu bu, hem arıların balını zorla alır ardından da onlara saldırgan yaftasını yapıştırır:)

Eğer arı sokmasına karşı alerjiniz yoksa sıkıntı yaşamazsınız. Gerekli ekipman ve kıyafetiniz olursa arılardan korkmanıza gerek yok. Yakınınızdaki bir arıcıyla irtibata geçiniz. Korkulacak bir durum olmadığını göreceksiniz.

Beni şu ana kadar kaç yüz tane arı soktu bilmiyorum:) İlk yıllarda acemilikten kaynaklı çok saldırı oluyordu. Şu anda pek sıkıntı yok. Arının davranışını öğrendikten sonra ona göre hareket etmeye başladık.

kamil35
23-08-2016, 00:40
Arılarımı 04/08/2016 tarihinde çam bölgesine getirdim. Temmuz ayının son iki haftası Uşak'ta çok kötü geçmiş. Bunu çam bölgesine geldikten sonra kovanları kontrol edince anladık. Arı aç kalmış:) Açlıktan ölen kovanlar var.

Dün kovanlardan petek çektim. Hem kovanlardaki fazla petekler alınmış oldu. Hem de ilk bal hasadını gerçekleştirdim.

Arının dolduramadığı doğal peteği de sağdım. Resimler sağım öncesi ve sonrasına aittir.

kamil35
16-09-2016, 23:36
İkinci bal hasadını da 15 Eylül'de gerçekleştirdim. Çam balı hasadı.

kamil35
16-09-2016, 23:50
Çektiğimiz petekleri eve getirdim. Cam ile kapatılmış kare şeklinde bir balkonumuz var. Sağımı orada yaptım. Sağım makinesinin ayaklarına ses yapmasın diye gazete bağladım. Görseli düzgün olan peteklerden bir kısmını bir müşterim için paketledim. Cam tabaktaki tam dolmamış petekler de bana kaldı.

kamil35
27-09-2016, 09:08
Balı hasat edilen peteklerden bir görüntü. Hepsini kestim. Hurda petek olarak verdim. Eritilip plaka haline getirilecek. Aslında petekleri bahara kadar muhafaza edebilsem baharda arı için büyük kolaylık olurdu. Ancak İzmir'in sıcak havasında petekleri korumak çok zor. Bir hafta içinde mum güvesi oluşuyor ve 30 gün içinde de petek diye bir şey bırakmıyorlar:( Bu nedenle petekleri hemen kesip eritmeye vermek gerekiyor.

Muda
27-09-2016, 11:12
Balı hasat edilen peteklerden bir görüntü. Hepsini kestim. Hurda petek olarak verdim. Eritilip plaka haline getirilecek. Aslında petekleri bahara kadar muhafaza edebilsem baharda arı için büyük kolaylık olurdu. Ancak İzmir'in sıcak havasında petekleri korumak çok zor. Bir hafta içinde mum güvesi oluşuyor ve 30 gün içinde de petek diye bir şey bırakmıyorlar:( Bu nedenle petekleri hemen kesip eritmeye vermek gerekiyor.

Keşke yakın olsaydık. İki kovan da olsa arılarımıza sizin hazır çıtalardan iyi olanlardan sizden alıp baharda arılara hazır petek verebilirdik. Arı kuşları pek bir şey bırakmadı gibi. Çevrede arı kalmayınca bizim arılara dadandılar. Bunda biraz da benim branda çekip hem arılara hem de çevredeki canlıların su ihtiyacını karşılamak için su koymam etkili olmuş olabilir.

kamil35
27-09-2016, 13:19
Keşke yakın olsaydık. İki kovan da olsa arılarımıza sizin hazır çıtalardan iyi olanlardan sizden alıp baharda arılara hazır petek verebilirdik. Arı kuşları pek bir şey bırakmadı gibi. Çevrede arı kalmayınca bizim arılara dadandılar. Bunda biraz da benim branda çekip hem arılara hem de çevredeki canlıların su ihtiyacını karşılamak için su koymam etkili olmuş olabilir.
Sayın Muda, önümüzdeki bir ay içerisinde arılarınıza yavru attırıp kovan içi nüfusunu gençleştirebilirseniz arılar kışın sıkıntı çekmeyebilir. Eğer nüfuslar çok zayıf ise kovanları birleştirin derim. Bu şekilde hayatta kalma şansları artar.

kamil35
20-11-2016, 21:58
15 Eylül'de yaptığım ikinci hasat sonrasında arılarımı yavru yapması için ovaya indirmiştim. Arılarım 22 Ekim tarihine kadar ovada kaldı. Sonrasında tekrar çam bölgesine çıkardım. Kışlık stoklarını yapsınlar diye düşünürken beklentimin üzerinde bir bal stoğu oluştu. üçüncü bal hasadını da 19/11/2016 tarihinde gerçekleştirdim.

kamil35
20-11-2016, 22:14
Petekleri eve getirdim. Oğlumla el ele verip kovanları eve çıkardık. Bal süzme işine yarın başlayacağım.

kamil35
22-11-2016, 22:00
Bal sağımı yapılan peteklerden bazı görüntüler.

kamil35
22-11-2016, 22:03
Bu da doğal petekli bal.

kerkenez
23-11-2016, 08:27
Valla Sayın Kamil Bey sabah sabah harika gözüküyor insanın gözüne. Afiyetle yiyin inşallah.

kamil35
28-11-2016, 22:19
Arılarımı 27/11/2016 tarihinde kontrol ettim. Bir hafta önce sağım yapmıştım. Arılar çamdan bal getirmeye devam ediyor. Sağımda arıları iyice sıkıştırdım. Arılar kovan içindeki petekleri kaplıyor. Kovanlarda yavru yok. Bu gün itibariyle havalar da soğudu. Arılar biraz dinlensin bakalım.

kamil35
05-01-2017, 16:45
Uzun zamandır bloğuma yükleme yapmamıştım. An itibariyle 2017 nin ilk yüklemesini yaptım. Bu sezon bol video ve fotoğraf yüklemeyi planlıyorum. Daha önce yüklediğim fotoğraf ve videoları aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

balpower (http://balpower.blogspot.com.tr/)

acar35
09-01-2017, 21:00
S.a. Kamil bey
Ben izmir buca da arıya merak salmış ancak başlamaya korkan biriyim.arıcı bir arkadaşım çok teferruatlı zahmetli riskli iş deyip beni korkutmuştu.denizli de bi arkadaşta kovanları telef edince iyice korkmuştum.bu sene gene bir heves araştırmaya başladım.birşeyler öğrenirsem seneye 3-4 kovan ile başlama niyetindeyim.

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

acar35
09-01-2017, 21:08
Torbalı helvacı köyünde küçük bir bahçem var.çam zeytinlik kekik bol yer.380m yükseklikte köyün 400 metre dışında.ancak eve 55km uzaklıkta.yakın köylere kovan koyabilirmiyim.nerelere başvuruluyor,hırsızlık durumuna karşı ne yapabilirim.eğer sizler için mahsuru yoksa diğer soruları burdan ve izmirde birkaç arıcı arkadaşın arılığında gezip sorarak öğrenmeye çalışacağım.

kamil35
09-01-2017, 22:41
S.a. Kamil bey
Ben izmir buca da arıya merak salmış ancak başlamaya korkan biriyim.arıcı bir arkadaşım çok teferruatlı zahmetli riskli iş deyip beni korkutmuştu.denizli de bi arkadaşta kovanları telef edince iyice korkmuştum.bu sene gene bir heves araştırmaya başladım.birşeyler öğrenirsem seneye 3-4 kovan ile başlama niyetindeyim.

Merhaba Sayın Acar, her işin bir riski ve zorluğu vardır. Arıyı, balı ve doğayı seviyorsanız 3-4 kovanla başlayın derim. Olursa ne hoş, olmazsa da ne kaybedersiniz 300-500 TL para:) Bir çok insanın zararlı alışkanlıkları için harcadığı aylık para bu rakamdan daha büyük:(

kamil35
09-01-2017, 23:01
Torbalı helvacı köyünde küçük bir bahçem var.çam zeytinlik kekik bol yer.380m yükseklikte köyün 400 metre dışında.ancak eve 55km uzaklıkta.yakın köylere kovan koyabilirmiyim.nerelere başvuruluyor,hırsızlık durumuna karşı ne yapabilirim.eğer sizler için mahsuru yoksa diğer soruları burdan ve izmirde birkaç arıcı arkadaşın arılığında gezip sorarak öğrenmeye çalışacağım.

Net bilgiyi arıcılık yönetmeliğini okuyarak öğrenebilirsiniz.

Kovanlar; şahış arazisi, ormanlar ve köy meralarına konulabilir.
Ormanlar için Orman İşletme Şefliklerinden, köyler için köy muhtarlarından yer göstermeleri istenebilir. İlçe tarım müdürlüklerine de konaklama yeri bilgisi verilir.

Şahıs arazisi ya da bir köye koyacağınız 3-5 kovan arı çevreye zararı olmadığı sürece bir sıkıntı olmaz.

Hırsızlık olabilir ancak koyduğunuz yer bu konuda önemli... Hırsızlık ihtimali arıda düşük bir risktir.

acar35
09-01-2017, 23:06
Cevabınız için teşekkürler.beni en çok korkutan hırsızlık.bu sene biraz öğrenip seneye buca belenbaşı tarafında başlarım inşallah.bir kovan arısı ile ne kadar acaba.haftasonu bakımı yeterli gelirmi yoksa daha fazlamı ilgi ister.

acar35
09-01-2017, 23:09
Daha önce süs tavukları ve yıllar önce keçi besledim.hayvancılığı çok seviyorum maalesef yer ve şartlar müssit değil.torbalıda küçük bir yer almıştım gidip gelirken yol kenarında kovanlar dikkatimi çekti oradan merak saldım.arılığa girdim lakin arıcılarla karşılaşamadım.

kamil35
09-01-2017, 23:23
Cevabınız için teşekkürler.beni en çok korkutan hırsızlık.bu sene biraz öğrenip seneye buca belenbaşı tarafında başlarım inşallah.bir kovan arısı ile ne kadar acaba.haftasonu bakımı yeterli gelirmi yoksa daha fazlamı ilgi ister.

Arıcılığa başlanacak en iyi zaman Nisan ayıdır. Tam dolu kovan almanıza gerek yok. Sağlıklı 4-5 çıtalık bir arı uygundur. Bahar olduğu için arı çoğalıp kovanı doldurur. Kovanın yeni ya da ikinci el olması ve kovan içindeki arı miktarına bağlı olarak 200-300TL arasında değişir. Şu an tahmini bir rakam verdim. Arının çıta fiyatı baharda belli olur.

Oğul ihtimalinin olmadığı zamanlarda, amatör bir kişi için hafta sonu bakımı yeterlidir.

acar35
09-01-2017, 23:30
İlginize teşekkürler.inşallah öğrenecek bir arılık bulur başlarım.iyi geceler.saygılar

kamil35
22-01-2017, 18:03
Bugün arılarımı Bayındır'ın Karahalilli Köyü'ne naklettim. Arıların yanına saat 11:00 civarında vardık. Kesin olarak bilmiyorum ancak burada (Vişneli Köyü) rakım 400-500 metre aralığında... Hava güneşli olmasına rağmen hava soğuktu ve arı uçmuyordu. Hemen arıların uçuş deliklerini kapattım.

kamil35
22-01-2017, 19:07
Işığa aldanarak dışarı çıkan 3-5 arı vardı. Onlar da dışarıda kaldı. İçeri girmeleri için uçuş deliğini tekrar açsam daha fazla arı dışarı çıkabilirdi. Çünkü uçuş deliğini kapatırken bir ses yaptık. Açsak ikinci bir ses ve tıkırtı oluşacak içerideki arılardan daha fazla dışarı çıkan olabilecekti. Yapacak bir şey yoktu. Dışarıda kalan arı sayısı 10 tane bile değil.

kamil35
22-01-2017, 19:10
Kovanları arabaya yükledik ve sıkıca bağladık.

kamil35
22-01-2017, 19:16
Arıları yaklaşık 50 Km lik bir yolculuk sonrasında yeni yataklarına indirdik. Fırtına öncesi bir sessizlik var:) Arılar kızmış durumda biraz sonra uçuş deliklerini açacağım.

kamil35
22-01-2017, 19:26
Kovanların uçuş deliklerini açar açmaz arıların bir kısmı dışarı fırladı. Saldırı kaçınılmaz! Ama ben tedbirimi baştan aldım. Maske ve eldivenlerim var. Arıyı yüklediğimiz yer ile indirdiğimiz yer arasında en az 6 derece sıcaklık farkı var. Arı dağda salkım halindeydi. Şimdi uçuşa geçti. Arıyı özellikle gündüz naklettik. Gece soğuğunda salkımdan düşen arı düştüğü yerden kalkamaz ve ölürdü.

Sıcaklığı ölçecek bir termometrem yoktu. Tahminen öğle vakti hava 15-16 derece sıcaklığa sahipti. Bu da arının uçuşu için uygun bir sıcaklık.

kamil35
22-01-2017, 19:32
Kovanların arka tarafına gelen yerden (kuzey) bir görüntü. Bu yıl havalar çok soğuk geçti. Geçmiş yıllarda bu zamanda arıda kapalı yavru olurdu. Turp otları da çiçek açmış olurdu. Şu an etrafta ne çiçek var ne de turp otları boy atmış. Bademler çiçek açmaya başlar hemen arkasından da erikler gelir. Haydi hayırlısı... Sezonu açtık:)

acar35
31-01-2017, 20:29
Kovanların uçuş deliklerini açar açmaz arıların bir kısmı dışarı fırladı. Saldırı kaçınılmaz! Ama ben tedbirimi baştan aldım. Maske ve eldivenlerim var. Arıyı yüklediğimiz yer ile indirdiğimiz yer arasında en az 6 derece sıcaklık farkı var. Arı dağda salkım halindeydi. Şimdi uçuşa geçti. Arıyı özellikle gündüz naklettik. Gece soğuğunda salkımdan düşen arı düştüğü yerden kalkamaz ve ölürdü.

Sıcaklığı ölçecek bir termometrem yoktu. Tahminen öğle vakti hava 15-16 derece sıcaklığa sahipti. Bu da arının uçuşu için uygun bir sıcaklık.
Kamil bey kovanlaeınız yerde karınca fare kirpi tehlikesi yaşamıyormusunuz.bunlara karşı arıları nasıl koruyorsunuz.

izmir buca dan bir arı meraklısı abidinacar

kamil35
01-02-2017, 11:04
Kamil bey kovanlaeınız yerde karınca fare kirpi tehlikesi yaşamıyormusunuz.bunlara karşı arıları nasıl koruyorsunuz.

Merhaba Sayın acar, yılda en az 4 defa yer değişimi yapıyorum. Sabit arıcılık yapsam arıları bir platform üzerine alırdım. Gezginci arıcılıkta malzeme taşımak zor. Kovanları yerden yükseltmek kovanlardaki rutubeti azaltır ve kovan ömrünü uzatır.

Kovanları yerden yükseltmek karınca ve fare için çare değil. Bu iki hayvan her yere yürüyerek çıkabilir. Belki kirpi yükseğe çıkamaz.

Fare için giriş deliklerini dar tutuyorum. Kovan içindeki arı güçlü olduğu sürece kovan içine hiç bir canlıyı sokmaz. Sadece karıncalar ara kapakların arasına yuva yaparlar. Onları da her arıya gidişte temizliyorum.

Kirpiye gelince bu hayvan çoğunlukla gece ortaya çıkar. Arıcılardan dinlediğim: gece kovan girişinde tıkırtı yapıp dışarı çıkan arıları yediği...

Arıları sel ve su birikme riski olmayan yerlere koymaya çalışıyorum. En son konaklama yerinde de arı tarlanın en yüksek yerinde.

Son olarak karıncanın bana zararının olduğunu düşünmüyorum. Fare için kovan girişleri dar ve arı kendini savunuyor. Kirpiler için bir şey yapmıyorum:)

Yukarıdaki zararlı olarak bildiğimiz canlılarla bir sıkıntım yok:) En büyük tehlike bilinçsiz insan (gerekli gereksiz ilaçlama yapanlar). Bir de Kötü niyetli insanlar.

İsmail Kuzucu
01-02-2017, 23:15
Bereketli olsun, bu sene yağışlarda güzel gidiyor. Bahar ayı inşallah bereketli geçer. 1 kovan dahi olsa her bahçeye gerekli bence.

İki ayaklı fareler her yerde var malesef. Bazı üreticiler çıtalara harf basıyor. Buna rağmen kendini haklı çıkaranlar bile var.

dmtmrt
03-02-2017, 19:18
Kamil Bey bereketli bir yil olur inşaallah.Bizlerde o lezzeti ballarinizdan kismet olursa yine yeriz. :)

KangalSever
06-02-2017, 00:48
Konunuzu baştan sona kadar okudum. Ben de arıcılığa başlamayı ve köye yerleşemeyi düşünüyorum. İnşallah mart-nisan gibi 3-4 kovan arı alacağım.

Sizin gibi gezgin arıcılık yapamayacağım ama sabit arıcılıkta da aileme yetecek kadar bal, polen, hatta süt üretebilirim diye düşünüyorum :).

Konunuzun takipçisiyim. Allah emeklerinizin karşılığını boşa çıkartmasın.

kamil35
07-02-2017, 00:05
Arılarımı ovaya indireli 15 gün oldu. İlk defa bu gün (06/02/2016) arıları kontrole gittim. Yağmur ve soğuk hava daha önce arıları ziyaret etmeye fırsat vermedi. Bu gün hava çok güzeldi.

Arılarımın sağlığı yerinde ancak bal stokları az. Altı kg şekerden yaptığım şerbet ile arılarıma ilk, teşvik beslemesini yaptım. Kovan başına 230 gr civarı şeker düşüyor.

Saat 18:30 da arının yanından ayrılırken arılar polen çekmeye devam ediyordu.

Yaptığım kontrolde petek üzerinde yavru görmedim. Ancak arının bu günkü çalışması yavru atışının başlayacağı haberini veriyor.

acar35
07-02-2017, 23:10
Maşallah bereketli olur inşallah.çok kişinin kovanları kışı çıkaramadan sönmüş.nosemanın değişik bir türü vurmuş arıları bilinmeyen bir hastalık olduğundan ilaçlama yapılmamış ve kovanların çoğu sönmüş.

kamil35
08-02-2017, 22:40
Maşallah bereketli olur inşallah.çok kişinin kovanları kışı çıkaramadan sönmüş.nosemanın değişik bir türü vurmuş arıları bilinmeyen bir hastalık olduğundan ilaçlama yapılmamış ve kovanların çoğu sönmüş.

Merhaba Abidin bey, ben kaybı yazın Uşak'ta Temmuz ayında arının bir kısmını açlıktan öldürerek yaşadım. Kuraklık...

Şu an için soğuklar sebebiyle arılarımda bir zarar yok. Arılar kışa genç nufusla girer ve yiyecek balları da olursa kayıpsız kışı atlatır. Esas risk; arı erken baharda yavru yaptıktan sonra yağmur ya da soğuk nedeniyle uçamaz, bal ve polen çekemez ise kovan içindeki stok hızla tükenir ve ölümler olur.

Kovanda yavru yok iken arı fazla bal tüketmez. Kovanda yavru varsa tüketim artar. Arı, yavru sağlığı için kovan içini sıcak tutmalıdır, bunun için de bal tüketir.

Arı ölümlerinin büyük bir kısmı arıcı hatasıyla gerçekleşir. Varroa mücadelesi zamanında yapıldığı sürece bal arısı sıkıntı çekmez. Eğer arılarda problem varsa büyük bir oranla sorun insan hatasıdır. Tecrübeyle sabit:) Saygı ve selamlar...

kamil35
09-02-2017, 22:48
Bugün arılarımı tekrar ziyaret ettim. Keyifleri gayet yerinde... Yavru atışı başladı. Polen gelişi güzel. Peteklerden bir kaç görüntü...

idris şenol
10-02-2017, 09:23
sayın kamil35 doğada hareketlilik başladımı ot ,yonca yeşillenmesi gibi

kamil35
10-02-2017, 09:34
sayın kamil35 doğada hareketlilik başladımı ot ,yonca yeşillenmesi gibi
Bu yıl için biraz gecikme var. Turp otları bile açmadı. En erken turp otları çiçek açardı. Eriklerde de çiçek görmedim. Arı tek renk (krem rengine benzer) polen çekiyor. Bu poleni de nereden aldığı konusunda bir tesbitim olmadı. Görünürde çiçek açmış bir bitki yok. Bademlerin çiçeklendiğini düşünüyorum ancak gözümle görmedim.

Toprak üstü yeşillik var ancak daha boy atmadı. Bir dahaki sefere doğayı da resimleyeceğim.

kamil35
14-02-2017, 22:22
Kovanlara 50 m mesafede bir ekin tarlası...

kamil35
14-02-2017, 22:27
Meşe ağaçları, arılar meşe püskülünden bol polen alır.

kamil35
14-02-2017, 22:30
Etrafta epeyce zeytin ağacı var.

kamil35
14-02-2017, 22:33
İncir ağacı. Bal arıları incirden bir şey almıyor.

kamil35
14-02-2017, 22:37
Toprak üzeri otlarla kaplı ancak çiçek açmış bir ot yok. Havalar soğuk gidiyor. Önümüzdeki günlerde 15 dereceyi geçen sıcaklarla birlikte doğada hareketlenme başlayacak. Dallanmış bir turp otu görülüyor.

kamil35
23-02-2017, 21:08
Papatyalar çiçek açtı.

kamil35
23-02-2017, 21:10
Kovanlardan bir görüntü.

kamil35
23-02-2017, 21:14
Yılın ilk dalağı... Üzerinde az bir polen var. Doğa daha tam manasıyla uyanmadı. Önümüzdeki günlerde polen miktarı hızla artacak.

özkan1
17-03-2017, 21:52
Kazancınız bol olsun. Gerçekten çok güzel bilgiler paylaşmışsınız.

kamil35
17-03-2017, 22:52
Yorumsuz bir güzellik...

kamil35
23-03-2017, 00:55
Nihayet beklediğimiz günler geldi. Hava güzel. Arının keyfi iyi.
Bu gün 8 kovanda polen toplamaya başladım. Polen toplayacak arıların kovanlarını değiştirdim. Kovanların tabanlarındaki ızgaralarda propolis ile kapalı olan delikleri temizledim.

kamil35
23-03-2017, 01:05
Polen tuzağı takılan kovanların önünde izdiham oluştu. Daha önce kovana rahatça girebilen arılar, girişte farklı bir yapıyla (polen tuzağı) karşılaşınca şaşkına döndüler.

kamil35
23-03-2017, 22:13
Bu yıl arıcılıkta daha büyük çalışacağım. Bu nedenle 9 kovan (toplam 49 çıta) arı satın aldım. Sadece arısını satın aldım. Arıları plastik tabanlı polenlikli kovanlara aktardım. Yüz kovan arı yapmak gibi bir planım var. Bu yıl geçmiş yılların tüm tecrübelerini kullanma zamanı...

kamil35
23-03-2017, 22:18
Şu an için her şey güzel. Arı gelişimi gayet iyi:) Nüfuslar artmaya devam ediyor. İki resim de aynı dalağa ait. Arılı ve arısız...

Kolistirva
24-03-2017, 13:19
Çok güzeller, şu stresli günümde fotoğrafları gördüm rahatladım. Arıcılık müthiş bir şey, elinize sağlık.

kamil35
25-03-2017, 15:56
Arılar petek örüyor. Nüfuslar artıyor.

İlk polen hasadını gerçekleştirdim.

kamil35
27-03-2017, 00:35
Plastik kovan tabanına ahşap kısmı monte ettim. Kulplarını taktım.

Polen tuzaklı bir kovan. Kovan ağzından içeri giren arı, polen tuzağına ulaşır. Küçük deliklerden geçerken ayaklarındaki poleni düşürür. Düşen polen ızgaradan geçer ve alttaki tabakta birikir.

kamil35
27-03-2017, 00:46
Arıların maksimum performans sergilediği günlerden geçiyoruz. Mükemmel bir mühendislik... Dalaklarda günlük yumurtaları görebilirsiniz.

TCM
27-03-2017, 11:12
Pek güzeller maşallah...

Şöyle kovanların karşısına oturup hiç ses çıkarmadan arıları izlemeli dakikalarca, hele ki hava sıcak ve rüzgar da yoksa... (eski günleri hatırladım 10 tane de olsa kovan sayım)..

Arada yumurta atmadığı gözler de var, unutmuş olamaz :), 'bir daha ki tura atarız yumurtam bitti' de zor, 'oralara da bal-polen doldursunlar' diye düşünüyorsa belki, onda da bir düzen olmalı boş kalan gözler arasında.. Karışık iş..Dediğiniz gibi "mükemmel bir mühendislik", ama insanoğlu olarak o mükemmelliğe bile plastikten burnumuzu sokup bozmaya çalışıyoruz maalesef.

Tekrar ellerinize sağlık, üşenmemeli 40-45 km. yol gelip ballı dalaklardan bir tane ağza atıvermeli, efenimmm :D

İLAVE: 'burnunu sokuyor' derken genel insanoğlunun kullandığı tekniği kastettiğimi, kişisel olmadığının farkına varmışsınızdır ancak yine de ilave edeyim, olur da denk gelirsek balı tadamadan şutlanmayalım Bayındır dan..

kamil35
10-04-2017, 21:39
Üreme faaliyeti o kadar yoğun ki, besleme yaptığım halde gram bal stoğu yok. Kapalı ve açık yavrulu iki petek... Yalnız olduğum için bir elimle çıtayı tutarken diğer elimle fotoğraf çekiyorum. Bir kameramanım olsa ne fotoğraflar çekilecek.

idris şenol
10-04-2017, 22:40
amme hizmeti bu olsa gerek: elinize sağlık

kamil35
13-04-2017, 13:12
Çırak mesafeyi koruyor:)

kamil35
15-04-2017, 00:15
Kovanlardan oğula yatanlar var. Ana yüsüklerinden bir görüntü...

kamil35
15-04-2017, 00:19
dalak

kamil35
15-04-2017, 00:29
Yılın ilk oğulu çıktı. Yüksek bir yere konmuş. Kamyoneti ağacın altına çektim. Kamyonetin kasasına koyduğum kovanın üzerine çıktım. Ağzı açık bal tenekesini bir metrelik çapa sapına çaktım. Oğula ancak yetişebildim. Başka bir açıdan oğul net görünmediği için mecburen ışığa doğru çekim yaptım.

kamil35
16-04-2017, 01:09
Bir oğul daha... Bu da yüksek bir dala konmuş. Şükür ki kamyonet yine oğulun altına girdi. Bu sefer tenekeyi daha uzun olan tırmığın sapına çaktım. Bana 3-4 metrelik bir sırık lazım.

kamil35
21-04-2017, 01:42
Oğul almaya devam.

dmtmrt
21-04-2017, 20:22
Dedemin arilari bazen ogul yapardi.Bizde ķüçüguz tabi..Arilar kacip gitmesin diye 2 taşi birbirine arilar ağaca konana kadar vurur dururduk.Bir sure sonra arilar agaca konardi.Dedemde uzun sapli tenekesiyle arilari daldan alirdi.Bana cocuklugumu hatirlattiniz Kamil Bey. :)

kamil35
21-04-2017, 21:27
Dedemin arilari bazen ogul yapardi.Bizde ķüçüguz tabi..Arilar kacip gitmesin diye 2 taşi birbirine arilar ağaca konana kadar vurur dururduk.Bir sure sonra arilar agaca konardi.Dedemde uzun sapli tenekesiyle arilari daldan alirdi.Bana cocuklugumu hatirlattiniz Kamil Bey. :)
Uzun saplı teneke hala iş görüyor:)

kamil35
26-04-2017, 00:22
Bu gün kameramanım vardı.

MeyveliTepe
26-04-2017, 00:32
Bu oğulların hepsi sizin kovanlardan mı?

kamil35
27-04-2017, 01:30
Bu oğulların hepsi sizin kovanlardan mı?
Evet oğulların hepsi benim kovanlarımdan. Resimlerin sadece bir kısmını yayınlıyorum. Şuana kadar 19 oğul çıktı. Bu yıl çok verimli bir yıl. Arıların tamamı oğula yattı. Oğul işi İzmir'de bitsin de Uşak'ta oğul istemiyorum. Uşak'ta hedef bal ve polen. İzmir'de yatay, Uşakta dikey büyüme istiyorum:) Yani İzmir'de koloni sayısı artsın, Uşakta kovan içindeki arı güçlensin, arılar kata çıksın.

Resimdeki büyük oğul ben arılığa vardığımda oradaydı. İki ayrı oğulun üst üste konması sonucu bu kadar büyük olduğunu düşünüyorum. Bu yıl çok şahit oldum aynı anda çıkan oğullar üst üste konabiliyor.

Hızır Reis
30-04-2017, 14:26
@Kamil35 Merhaba,

Uzun bir süredir sayfanızı takip ediyorum, hobi olarak bende arıcılık ile ilgiliyim, 2 olan kolonim bu sene çıkan oğullarla 4 oldu. Engellemesem 6-7 olacak :)

Çıkan Ana arıların bir kısmını imha etmeye kıyamadım, eğer ihtiyacınız varsa 4 kadar hazır mevcut, ücretsiz olarak verebilirim, konum olarak size çok yakınım. Sanırım Muğla ırkı tam emin değilim. Nasıl uzun süre yaşatılır bilmediğimden sanırım 1-2 gün ancak dayanırlar. Talep eden başka bir üyeye de verebilirim. Konudan veya özel msj. ile belirtmeniz yeterli.

Ayrıca şimdiye kadar olan tüm bilgilendirmeler için teşekkürür borç bilirim.

kamil35
30-04-2017, 22:51
@Kamil35 Merhaba,

Uzun bir süredir sayfanızı takip ediyorum, hobi olarak bende arıcılık ile ilgiliyim, 2 olan kolonim bu sene çıkan oğullarla 4 oldu. Engellemesem 6-7 olacak :)

Çıkan Ana arıların bir kısmını imha etmeye kıyamadım, eğer ihtiyacınız varsa 4 kadar hazır mevcut, ücretsiz olarak verebilirim, konum olarak size çok yakınım. Sanırım Muğla ırkı tam emin değilim. Nasıl uzun süre yaşatılır bilmediğimden sanırım 1-2 gün ancak dayanırlar. Talep eden başka bir üyeye de verebilirim. Konudan veya özel msj. ile belirtmeniz yeterli.

Ayrıca şimdiye kadar olan tüm bilgilendirmeler için teşekkürür borç bilirim.
Merhaba Hızır Reis, teşekkür ederim. Şuana kadar 25'in üzerinde oğul aldım. Arılar hala oğul vermeye devam ediyor. Her gün arılıktayım. Ana arı ihtiyacım yok. İlginize teşekkür ederim. Saygılarımla...

kamil35
09-05-2017, 00:26
Ana arı memeleri... Oğul veren kovanlarda bulunan ana memelerini, kovan tekrar bölünmesin diye bozuyorum. Gözden kaçırmamak için peteklerin arısını silkip öyle temizlik yapıyorum. Bunu yaparken de en az beş tane yeni doğmuş ana arıyı kovana bırakıyorum. En güçlü olan ana iktidarı ele geçirecek. Taht savaşları ölümle sonuçlanacak. Doğanın kanunu bu, güçlü olan yaşayacak ki nesil devam etsin.

Bazı kovanlarda hiç bal stoğu yok. Arı tüm balı yavru üretiminde kullanıyor.

kamil35
09-05-2017, 00:32
Papatyalar açmaya devam ediyor. Az da olsa aralıklarla yağmur yağdığı için otlar daha kurumadı.

kamil35
25-05-2017, 01:25
Nihayet arılarım Uşak ili Kaşbelen Köyü'nde... Birinci sefer 17 Mayıs, ikinci sefer 23 Mayıs tarihinde gerçekleşti. Fotoğraftaki görüntü ilk seferden... Görüntüdeki çirkinliği farketmişsinizdir. Doğayı umursamaz bir şahış inşaat atığı tuğla ve betonları dökmüş:mad:

kamil35
25-05-2017, 01:45
Uşak'taki çiçeklerden görüntüler. Arı üçüne de konuyor. Kısa boylu yer kekiği, Uzun boylu hardalgillerden, ortanca hakkında bilgim yok.

kamil35
05-06-2017, 02:54
Yer, Uşak Kaşbelen Köyü... Laden gülü çiçek açmaya başladı. Sabah açan çiçekler saat 12'de yapraklarını döküyor. Her gün yeni bir tomurcuk çiçek açıyor. Bu çiçeklenme yaklaşık 10-15 gün devam edecek. Bol polenli bir bitki ve poleni de oldukça lezzetli... Resimdeki polen görüntüsü bu çiçeğe ait.

kamil35
10-06-2017, 20:13
Uşak Kaşbelen Köyü'nden yeni görüntüler.

kamil35
10-06-2017, 20:20
Arılığım. Uşak

kamil35
24-06-2017, 00:50
Arılarımın tamamı oğula yattı. Son on gündür her gün oğul alıyorum. Oğul işi bir on gün daha devam eder.Sağ olsun, ben yokken, arılarla ilgilenen oğulları alan Mustafa abi var. Verim çok yüksek ancak bu bize bal olarak değil, polen ve arı nüfusu olarak yansıyor. Arılar hızla çoğalıyor. Çok güzel yağış oldu. Kovanlarda şu an için bal stoğu yok. Önümüzdeki günlerde hayıt ve susam çiçeği için Yenişehir tarafına arılarımı indirmeyi düşünüyorum.

kamil35
24-06-2017, 00:54
Bazı oğullara temel petek vermiyorum. Sadece çıtaların üst tarafına kılavuz olsun diye bir parmak petek yapıştırıyorum. Arı devamına doğal petek yapacak. Yani fenni kovanda, karakovan üretim.

mutlu_inan
04-07-2017, 15:55
sn. kamil35 ürününüz bol kazancınız bereketli olsun; size bir konu hk. danışmak istiyorum, bu sene kışı atlatabilen 2.5 kovan arım vardı 2.5 diyorum çünkü 1 i çok zayıftı şu an oğul, oğul, oğul derken 14 kovan oldular anlayacağınız kovan sayısı çok iş yapacak kovan yok hepsinde 1 avuç arı bu kovanlarda kışı geçirebilmeleri için besleme hemen mi yapmam lazım yoksa ağustos 15 eylül gibi falan mı arıları beslemeye almalıyım?

Hızır Reis
07-07-2017, 18:22
Sn. Kamil35,

Bereketli bol ballar dilerim.

kamil35
09-07-2017, 00:19
sn. kamil35 ürününüz bol kazancınız bereketli olsun; size bir konu hk. danışmak istiyorum, bu sene kışı atlatabilen 2.5 kovan arım vardı 2.5 diyorum çünkü 1 i çok zayıftı şu an oğul, oğul, oğul derken 14 kovan oldular anlayacağınız kovan sayısı çok iş yapacak kovan yok hepsinde 1 avuç arı bu kovanlarda kışı geçirebilmeleri için besleme hemen mi yapmam lazım yoksa ağustos 15 eylül gibi falan mı arıları beslemeye almalıyım?
Merhaba, yazdıklarınızdan anlaşılan bu yıl bal alma ihtimaliniz yok. Bunun için beslemeye hemen başlayınız. Zayıf arıları birleştirip koloni sayısını 8-9 taneye düşürürseniz daha avantajlı olursunuz. Beslemeyi gün aşırı ve düzenli yapınız. Az ama düzenli besleme arıya yavru yaptırır. Bıkmadan düzenli beslerseniz kovanlarınız ortalama 7-8 çıta ile kışa girebilir. Kolay gelsin.

mutlu_inan
09-07-2017, 09:56
Merhaba, yazdıklarınızdan anlaşılan bu yıl bal alma ihtimaliniz yok. Bunun için beslemeye hemen başlayınız. Zayıf arıları birleştirip koloni sayısını 8-9 taneye düşürürseniz daha avantajlı olursunuz. Beslemeyi gün aşırı ve düzenli yapınız. Az ama düzenli besleme arıya yavru yaptırır. Bıkmadan düzenli beslerseniz kovanlarınız ortalama 7-8 çıta ile kışa girebilir. Kolay gelsin.

Selamlar tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim arıları beslemeye hemen başlayacağım yalnız kolonileri birleştirebileceğimi sanmıyorum, sezon sonuna doğru arılar kuvvetlenmezse bir bilene kolonileri birleştirmesini rica ederim artık. Sağlıcakla kalın ürününüzün bol, keyfinizin yerinde olması dileklerimle tekrardan teşekkürler.

kamil35
18-07-2017, 00:15
Dün arılıktaydım. Arılarım 7 Temmuz tarihinden beri Uşak'ın Güneli Köyü'nde uçuyor. Kaşbelen Köyü'nde arılarım çoğalmaya devam etti. Bu yıl oğul yılıydı. Boş kovanım kalmadı. Tabii ki oğul ile bölünen koloniler bal yapamadı. Hedef çam bölgesinde bal almak, önemli olan kolonilerin İzmir'e güçlü şekilde dönmesi...

Güneli Köyü'nde hayıtlar açmak üzere... Son 8 gün arıya hiç uğramadım. Ben yokken iyi iş çıkarmışlar. Yavru atışı güzel, az da olsa bal stoğuna başlamışlar.

16/07/2017 tarihi çekilen fotoğrafları paylaşıyorum.

kamil35
18-07-2017, 00:20
Sekiz günlük ara biraz fazla olmuş. Arıya 3-4 gün önce uğrasam isabet olacakmış. Bazı kovanlar dalakları çok büyütmüş. İleride zorluk çekmemek için dalakları kopardım, yerine çıtalı petek verdim.

kamil35
18-07-2017, 00:23
Bazı oğullara temel petek vermiyorum. Sadece çıtaların üst tarafına kılavuz olsun diye bir parmak petek yapıştırıyorum. Arı devamına doğal petek yapacak. Yani fenni kovanda, karakovan üretim.

Arı doğal peteği büyütmüş. Kapalı yavru...

kamil35
22-07-2017, 23:10
Arıların yeni yeri... Güneli Köyü'ne 2 km, ana yola 5km mesafede... Yaklaşık 150 m mesafeden dere akıyor. Dere boyu böğürtlen, hayıt, söğüt vb. bitkilerle dolu... Bir dahaki sefere onların resimlerini de çekeceğim.

kamil35
23-08-2017, 12:16
Güneli Köyü, dere kenarındaki hayıt ve şarmaşıklar. Fotoğraflar 20-25 gün önce çekildi. Her iki çiçeğe de arı konuyor.
Torbalı'da 15 Haziran'da açan hayıt çiçekleri, rakım farkından dolayı Güneli Köyü'nda 10 Temmuz'da açmaya başladı.

kamil35
23-08-2017, 12:31
Güçlü kovanlarımı çam bölgesine indireli 21 gün oldu. Resimler arılar Güneli Köyü'ndeyken çekildi. Peteklerdeki ballar çiçek ballı... Zayıf kovanlar hala Uşak'ta duruyor. Onları da bu gün Torbalı'ya ovaya indireceğim.

Çam bölgesindeki arıların hasat zamanı geldi. Arı 21 gündür çam balı çekiyor. Kurban Bayramı öncesi bal sağımı yapacağım.

bahçe heveslisi
31-08-2017, 14:46
maşallah kamil bey, arılarınız ve kovanlarınız çok güzel... artık sizi takip ederken ne kadar heveslendiysem, kendimi arıcılık kursunda buldum :) sayenizde böyle bir işe adım attım... vesile olduğunuz için teşekkür eder, bol hasatlar dilerim....

kamil35
10-09-2017, 00:50
Petek bal

kamil35
10-09-2017, 01:06
petekli çam balı

kamil35
10-09-2017, 01:11
Doğal petekli bal. insanlar buna kara kovan balı diyor:)

kamil35
25-09-2017, 23:14
Birinci çam balı hasatını 29/08/2017'de yaptım. Arılarımı, nüfusu gençleştirmek için 08/09/2017 tarihinde ovaya indirdim.
Arı, polen yeterli olmadığı için çamda yavruyu yeteri kadar yapamıyor. Yeteri kadar yavru yapamayan kolonilerin nüfusu günden güne azalıyor. Arının yavru yapabilmesi için polene ihtiyacı var. Ovada sulanan tarlalar olduğu için polen de oluyor.
Çamdaki arıları ovaya indirdiğim gün, ovada bulunan kolonilerden 13 tanesini de çam bölgesine götürmüştüm. Ovadaki arılar yavru, çamdaki 13 kovan da bal yaptı.

Resimler çam bölgesinde bulunan 13 kovana ait.

kamil35
25-09-2017, 23:26
Çam bölgesinde bulunan arıların sağım zamanı gelmiş 4-5 gün sonra petekleri kovanlardan çekeceğim. Bu gün bir durum kontrolü yaptım. Durum resimlerdeki gibi...

hüseyindeniz
26-09-2017, 08:28
bereketli olsun kamil bey biz arıları kışa hazırlarken siz sağıyorsunuz,buda ülkemizin güzelliği.Kolay gelsin.

kamil35
26-09-2017, 22:18
Bu gün bal dolumu yaptım.

kamil35
06-10-2017, 11:57
Dün gece ovadaki 40 kovan arıyı çam bölgesine, çam bölgesinde bulunan (Vişneli Köyü) 13 kovan arıyı da ovaya indirdim.

Ovaya indirdiğim 13 kovan ballı, hava durumuna bağlı olarak 1-2 gün içinde bu kovanların balını hasat etmem gerekiyor.

Çam bölgesine çıkardığım 40 kovan arıda da güzel kapalı yavru var.
Çamdakilerden bal, ovadakilerden yavru bekliyorum:) 25-30 gün içinde yeni bir hasat daha bizi bekliyor.

Biraz daha yavru yapmasını istediğim 18 kovan da ovada kaldı. Şu an ovada 31, çam bölgesinde 40 kovan arım var.

Bir taraftan da püren bölgesine yağacak yağmuru takip ediyorum. Geçen yıl yağmur geciktiği için püren çiçeğine gidememiştim.

Önümüzdeki 10-15 gün içinde püren bölgesine iyi bir yağmur düşerse, ovadaki arıları püren çiçeğine götüreceğim. Haydi hayırlısı...

hosseda
06-10-2017, 12:05
Bereketli olsun Kamil bey. Çamdan inen 13 kovandan yapacağınız hasat çam balıdır muhtemelen. Buradan haberini alalım lütfen hasat sonrası balın.

kamil35
06-10-2017, 12:23
Bereketli olsun Kamil bey. Çamdan inen 13 kovandan yapacağınız hasat çam balıdır muhtemelen. Buradan haberini alalım lütfen hasat sonrası balın.

Teşekkür ederim sayın Hosseda, bal hasadını yarın yapsam mı diye düşünüyorum. Tahminlerde yağmur bekleniyor. Biz sağım yaparken yağmur yağarsa çok kötü olur. Bu nedenle Pazartesi gibi hasat yapacağım. Çalışmaları buraya yüklerim.

TCM
06-10-2017, 13:36
Teşekkür ederim sayın Hosseda, bal hasadını yarın yapsam mı diye düşünüyorum. Tahminlerde yağmur bekleniyor. Biz sağım yaparken yağmur yağarsa çok kötü olur. Bu nedenle Pazartesi gibi hasat yapacağım. Çalışmaları buraya yüklerim.

@ kamil35, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Ben aslında çiçek balı tercih ederim ancak hanım çam balı sever, malumunuz yakınız, gelip geçerken uğrasak bal alabilir miyiz sizden?

kamil35
06-10-2017, 16:51
@ kamil35, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Ben aslında çiçek balı tercih ederim ancak hanım çam balı sever, malumunuz yakınız, gelip geçerken uğrasak bal alabilir miyiz sizden?

Özelden bilgi vereceğim. Selamlar...

kamil35
11-10-2017, 08:41
Saat 09:30'da (09/10/2017) arılığa vardık. Yeni aldığım çadırı ikinci defa kullandım. Çadır direklerini ilk defa kullandığım için direklerin boylarını çadıra uygun kestim.

kamil35
11-10-2017, 08:53
Çadırı kurduktan sonra kovanlardan ballı petekleri çektik. Arılar güzel polen çekmeye başlamış. Bit otları çiçek açtı. Sarı bir polen geliyor. Arı poleni görünce yavru alanı açıp günlük yumurtaya başlamış. Kovan içlerinde sadece birer tane ballı petek bıraktım. Daha önceki sağımdan kalan boş petekleri ihtiyaca göre arılara verdik.

Petekleri çadıra alıp sağıma başladık.

kamil35
11-10-2017, 09:03
Hem çalışıp hem resim çekmek epeyce zor oldu. Hala bir kameramanım yok:(

Çadırı dışından resimleyelim, unutmayalım diye konuştuğumuz halde çadırı dıştan resimlemeyi yine unuttuk.

Sağolsun, Eyüp bey sağımda yardım etti.

kamil35
11-10-2017, 09:06
Peteklerle içeri gelen bir miktar arı pencereden çıkmaya çalışıyor.

kamil35
11-10-2017, 09:18
Bu hasattaki çiçek balı oranı beklentimin çok üzerinde oldu. Sırını aldığımız peteklerden tadına baktığımız balların çoğu çiçek tadı verdi. Bu kovanlar Uşak'tan en son gelen kovanlar. Arı son zaman Uşak'ta hayıt ve susam çiçeğinden bal stoğu yapmıştı. Net bir sonuç söylemek zor. Ancak çam çiçek oranı yarı yarıya diyebilirim.

hosseda
11-10-2017, 10:35
Kolay gelsin Kamil bey. Temizliğe dikkatiniz takdire şayan.
Çiçek balı kışın donuyor şekerleniyor, donan bal halis bal desek de evdekileri ikna edemiyoruz. Çam balı bu diyebileceğiniz bal olunca gene buradan bize bilgi verin lütfen.

kamil35
11-10-2017, 13:53
Takip etmek isteyenler için instagram adresim;

https://www.instagram.com/35kamil15/

Bu sayfa üzerinde de arıcılık paylaşımlarımı bulacaksınız.

kamil35
30-10-2017, 21:52
Dün çam bölgesine (29/10/2017) sağım çadırını kurduk. Bu gün sağıma başladık. Yarın sağıma devam edeceğiz. İnşaallah yarın öğleden sonra sağım işi bitecek.

Ovada bulunan 30 kovan arıyı da püren bölgesine(29/10/2017 akşamı) aktardım. Sağım sonrası çam bölgesindeki arıları da püren bölgesine götüreceğim.

Şu an çok yorgunum:) Resimlerin devamı gelecek.

kamil35
04-11-2017, 22:27
Bal sağımından görüntüler. Peteklerin şişkin taraflarının sırını bıçakla, kalan kısmını da sır tarağıyla alıyoruz.

kamil35
04-11-2017, 23:02
Balı sağılmış petek, ballı petek, doğal petekli bal.

kamil35
09-11-2017, 21:07
Bal sağımında peteklerden sıyırdığımız sırları kaynattım ve süzdüm. %100 bal mumu:)

Asoo
10-11-2017, 07:53
Sayın kamil35.

Siz mesaj yazdıkça arıcılığa olan özlemim depreşiyor. Bereketli hasatlar! Bir de sorum olacak izninizle.

Balmumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

kamil35
10-11-2017, 17:07
Sayın kamil35.

Siz mesaj yazdıkça arıcılığa olan özlemim depreşiyor. Bereketli hasatlar! Bir de sorum olacak izninizle.

Balmumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Merhaba Sayın Asoo, teşekkür ederim. Sizin Hayalbağ'a 3 kovan arı yakışır:)

Kovanlarda temel petek kullanıyorum. Süzme bal üretimi yaptığımız için bunu kullanmak zorundayız.

Petekler merkez kaç kuvveti sayesinde süzülüyor. Arı kendisi ara bölmeyi çok ince yapıyor. Tamamını arının ördüğü petek sağımda parçalanıyor. Bu nedenle biz arıcılar çıtaya temel petek takıyoruz. Taktığımız temel petek biraz daha kalın. Arı bunu şişiriyor ve bal koyuyor.

Temel petek dediğim, plaka da gerçek mum. Resimde gördüğünüz kalıp halindeki mum fabrikada işlenip temel petek haline getiriliyor. Önceki mesajlarımda temel petek görüntüleri olması lazım.

Biz ürettiğimiz mumu verip yerine işlenmiş plakalar alıyoruz. Mumu bu şekilde değerlendiriyorum.

Tabii ki mum bir çok sektörde kullanılan bir madde.

Asoo
10-11-2017, 18:11
Teşekkürler.

Hayalbağ'da arıcılık olmaz mı? Kovanları bile götürdüm ama hepsi boş ( tam da 3 adet). Masa olarak kullanıyorum.:(

Vaktiyle birkaç sene hobi arıcılığı yaptım. Hatta 300-400 gr kadar balmumu da ürettim. Ama ne yapacağımı bilemedim.

Temel petek ile balmumu fiyatları arasında nasıl bir oran var?

Not: Sizinle yazışınca canım arıcılık çekti. İgnelenmek bile özleniyormuş.:p

kamil35
10-11-2017, 23:13
Temel petek ile mum arasında fiyat farkı sadece işçilik, kg başına 4TL. gibi bir işçilik ücreti alınıyor.

kamil35
14-11-2017, 00:03
Arılarımın 30 tanesi 30/10/2017 ve 40 tanesi de 01/11/2017 tarihinden itibaren püren bölgesinde uçuyor. İki gün önce kontrole gittim. Arılığa vardığımızda arabanın kapısını açar açmaz pürenin hoş kokusunu duydum.

Arılar püren çiçeğine ve dağ çileği çiçeğine konuyordu. Kovan kontrolünde beklediğimiz verime şahit olamadım:( Kovan içlerinde riskli bir durum yok ancak istediğimiz verimlilik de yok.

Arılar yavru yapmaya başlamış ama bal gelimi yetersiz. Havalar bir müddet daha ılıman devam edecek, bu gün de yağış oldu. Havaya bağlı olmak kaydıyla en fazla 15 gün daha pürende kalırım. Sonrası yine çam bölgesi...

Pürende yavru yapan arıyı çama götürmek gerekiyor. Genç nüfus havanın uygun olduğu zamanlarda çam balı çekecek.

kamil35
14-11-2017, 00:14
Arıları orman yolunun kenarına tek sıra dizdik. İşlek bir yol değil. Gelen geçen yok:)

Mevsim itibariyle arı nüfusları iyice düştü. Arı kovan içindeki mevcut petekleri kaplıyor. Arılar bir tur yavru çevirebilirse baharda çok güzel gelişecek. Şu anki çaba bahara güçlü kolonilerle çıkmak.

kamil35
14-11-2017, 00:25
Yaban mersini. Orman içinde bundan bolca var.

Dağ çileğinden bal alan arının kısa bir videosunu da instagrama yükledim.

https://www.instagram.com/35kamil15/

hosseda
15-11-2017, 16:48
Kamil bey kargoyu aldım bu gün. Akşam evde balın tadına bakacağım. Sizin balınızı daha önceki yıllarda da satın aldım memnun kaldım ki tekrar siparişde bulundum. Ancak size bir iki sorum olacak cevaplarsanız memnun olacağım.

Balınız için size 75 tl. banka ile yolladım. Banka 4 tl. masraf aldı EFT den, kargoya 7.5 lira verdim toplam ödeme 86,5 lira oldu. Gelen çam balı 1.350 kg. olmalı (sanırım kolide 250 gr. civarında çiçek balı da çıkacak promasyon olarak, onu dikkate almıyorum.). Bu durumda balınızın kilosu 64 tl. ye gelmektedir. İnternette satılan güvenilir firma ballarını konu etmeden, akşam eve geçerken büyük bir markete uğrasam 850 gr.lık kavanozu 20 lira civarında alabileceğimi biliyorum. Yani piyasada saygın ve güvenmekte pek sıkıntı yaşanmayacak satıcılarda balın kilosu 25 lira civarında. Sizin fiyatlarınızdaki fark butik üretim yapmanız sebebiyle mi?
Bir diğer sorum ise zararlı mücadelesini nasıl yapıyorsunuz, zehir kullanıyormusunuz ?

kamil35
15-11-2017, 23:48
Kamil bey kargoyu aldım bu gün. Akşam evde balın tadına bakacağım. Sizin balınızı daha önceki yıllarda da satın aldım memnun kaldım ki tekrar siparişde bulundum. Ancak size bir iki sorum olacak cevaplarsanız memnun olacağım.

Balınız için size 75 tl. banka ile yolladım. Banka 4 tl. masraf aldı EFT den, kargoya 7.5 lira verdim toplam ödeme 86,5 lira oldu. Gelen çam balı 1.350 kg. olmalı (sanırım kolide 250 gr. civarında çiçek balı da çıkacak promasyon olarak, onu dikkate almıyorum.). Bu durumda balınızın kilosu 64 tl. ye gelmektedir. İnternette satılan güvenilir firma ballarını konu etmeden, akşam eve geçerken büyük bir markete uğrasam 850 gr.lık kavanozu 20 lira civarında alabileceğimi biliyorum. Yani piyasada saygın ve güvenmekte pek sıkıntı yaşanmayacak satıcılarda balın kilosu 25 lira civarında. Sizin fiyatlarınızdaki fark butik üretim yapmanız sebebiyle mi?
Bir diğer sorum ise zararlı mücadelesini nasıl yapıyorsunuz, zehir kullanıyormusunuz ?

Önce son sorunuza cevap vereceğim. Fiyat konusunu daha sonra ayrıntılı yazacağım.

Tüm arıcılar gibi ben de kovanlarımda varroa mücadelesi yapıyorum. Varroa mücadelesinde kesinlikle ruhsatlı ilaçlar kullanılmalıdır. Mücadele bal döneminden uzak arının nüfusunun en az olduğu erken baharda uygun dozda yapılmalıdır.

Ben de varroa mücadelesini en son bal hasadı sonrasında ve baharda yavru döneminde yapıyorum.

Kullandığım mücadele yöntemi: flumetrin içerikli şerittir. İlaç ismi varrostop'tur. Bal arılarında kullanıma uygun, ruhsatlı bir ilaçtır.

Arılarımda vitamin ve antibiyotik türü maddeler kesinlikle kullanmıyorum. Bu maddelerin kullanılmasının arıya bir faydası da yok.

celalamca
16-11-2017, 10:36
Kamil Bey flumetrin şerit tek başına yeterli oluyormu?Formik asit ve oksalit yapmıyormusunuz?

kamil35
17-11-2017, 22:50
Kamil Bey flumetrin şerit tek başına yeterli oluyormu?Formik asit ve oksalit yapmıyormusunuz?
Sayın celalamca, malum olduğu üzere varroa üremek için yavrulu petek gözlerini kullanmaktadır. Kovan içinde, peteklerde hiç yavru yokken yapılan varroa mücadelesi varroayı kovan içinde tamamen yok edecektir. Bunun için mücadele son bal hasadından sonra ve baharda petek gözlerinde kapalı yavru oluşmadan yapılmalıdır.

Mücadelede geç kalındığında, hem varroa sıfırlanamaz hem de fazla ilaç kullanılır. Doğru zaman işin püf noktası...

Varroanın arının üç katı hızla ürediğini unutmayalım!

Asoo
18-11-2017, 00:06
Yani piyasada saygın ve güvenmekte pek sıkıntı yaşanmayacak satıcılarda balın kilosu 25 lira civarında. Sizin fiyatlarınızdaki fark butik üretim yapmanız sebebiyle mi?

Her ne kadar sorunun muhatabı olmasam da bir şeyler söyleme ihtiyacı hissettim.

Uzmanı olmasam da bir hobi arıcısı olarak yazacağım.

Bir balın isimlendirilişinde (salgı balları için bir şey diyemeyeceğim.) polen spektrumuna bakılıyor. İzole edilen baskın polen miktarı %15 ten fazla olan bal bu polenin menşei ile isimlendiriliyor.

Mesela %20 akasya, %13 ıhlamur poleni ihtiva eden, geri kalan polenler, farklı polenlerden olan bir bal resmî olarak akasya balı olarak tanımlanıyor.

Ayçiçeği balı, çok kısa sürede bol olarak elde edilen ve piyasa değeri düşük bir baldır.

Piyasada kaliteli kestane balının 70 tl civarında satıldığı dönemde. Eğer güvenilir bir bal şirketinin elinde yüksek yoğunluklu bir kestane balı varsa ki kestane balları genelde yüksek yoğunlukludur. Aynı yıl toptan 11tl ye aldığı ayçiçeği balını kestane ile karıştırarak, kestane balının kesafetini bakanlığın müsaade ettiği oranda düşürerek, piyasanın çok altında fiyata kestane balı satabilir.

Ve bildiğim kadarıyla bu kanuna aykırı değildir.

Arıcılıkla biraz uğraşınca anladım ki: Bal alınacak kişinin tanıdık olması veya iyi bir insan olması, güvenilir olması yeterli değil. Aynı zamanda bilinçli olması da gerekli. Bal hasadına 5-6 gün kala varroa ilacı kullanan arıcı görmüşlüğüm var. İlacın kullanma talimatında, uygulama sonrası (yanlış hatırlamıyorsam) 6 hafta bal hasadı yapılmaz yazıyordu. Bu adam sadece ailesi için bal üretiyordu ve uyarılarımıza "Bir şey olmaz. Ben hep böyle yapıyorum."diye cevap verdi.

"Kabul edilebilir .... miktarı." tarzında cümleleri düşündüğümde, bal alırken bilinçli ve ahlaklı üretici tercih etmek gerektiğini söylemeliyim.

Her gıdanın en tabiisine ulaşmanız temennisiyle.

hosseda
18-11-2017, 22:52
Kamil beyden sadece çam balı alırım. Bu defa aldığım da bal çam balıydı ( sorumda özellikle çam balında fiyat neden bu kadar farklı demem gerekirmiş). Çiçek balları açısından bakılınca çok değişik fiyat olmasına bir şey söylemek mümkün değil ama çam balları arasında büyük farklar söz konusu değil bildiğim kadarıyla. Fiyat üç misline yakın fazlalık göstermekte ve ben buna rıza göstererek alım yaptım ama merak ediyorum bir çok kurum ( buna Tariş ve bir çok bal kooperatifleri dahil) çam balını nasıl bu kadar farklı satabiliyorlar, aklımın erdiğince butik bir üretim olması sebebiyle mi diye de sordum.
Balı Kamil beyden almamın nedeni temizliğe verdiği önem ve dürüst bir üretici olduğuna inanmam.

kamil35
24-11-2017, 19:56
Dün, arılarımı Tulum Köyü’ne naklettim.
Arılarım için Ahmetli Köyü ile Zeytin Köy arasındaki dağın üzerinde bir yer ayarlamıştım. Uzaktan da olsa deniz görünen bir yer. Ancak dün saat 17’de karar değiştirmek zorunda kaldım.

Arıları yüklemek için püren bölgesine gitmedim. Nakliyeci, arının bulunduğu Deliömer Köyü’nden olduğu için arıyı kendisi yükleyip Torbalı’ya geldi.

Arının yanına vardığında bana telefon etti. “ Hocam burada 59 arılı kovan var” dedi. Ben 70 tane olacak dedim. Bir daha saydı 59 tane:( Evet anladık ki 11 kovan arım çalınmıştı. Ne zaman oldu. Kim yaptı meçhul.

Jandarmaya haber vereyim dedim. Sonra vazgeçtim. On gündür arılığa uğramamışım. Ormanın içi kuş uçmaz kervan geçmez yer. Köyde kamera sistemi yok. Menderes’e gitmem gerekecek. Arıların kalkışı gecikecek. O gecikme esnasında hırsız tekrar mesai yapar mı endişesi… Sonuç alması zor bir durum. Allah’a havale etmekten başka bir yol yoktu:(

Nakliyeci arkadaşa dedim ne kaldıysa sar gel.

Bu hırsızlık olayı son anda kararımı değiştirmeme neden oldu. Ayarladığım yer de biraz ıssız geldi bana. Son karar Tulum Köyü… En azından göz önünde.

Asoo
24-11-2017, 20:15
Geçmiş olsun.

Bu da ayrı bir sektör. Çoğu gezgin arıcılık yapan kişi, arılığını uzun süreler yalnız bırakıyor. Çok kolay çalınması.

Muda
24-11-2017, 21:28
Sn. Kamil35;

Geçmiş olsun. O tarafa gittiğiniz zaman mutlaka jandarmaya arıların çalındığı ile ilgili şikayette bulunun. Dediğiniz gibi sonuç almanız zor. Ancak 11 kovan arıyı çalan kişi veya kişiler yeniden çalacaktır. Bir gün yakalanacaktır. En azından bir yerine birden fazla hırsızlıkla suçlanırlar. Kimse şikayet etmeyince ellerini kollarını sallayarak hırsızlık yapmaya devam edecekler. Şikayet edince jandarma da daha dikkatli olmaya başlayacaktır. Aynı olaylar başkaları tarafından da muhtemelen yaşanacak veya yaşanmıştır. Hırsızlar genellikle belirli şekilde hırsızlık yaparlar. Kapıdan girenler, balkon kapısından girenler farklıdır. Elektronik eşya çalanla, araba çalan aynı yöntemle sürekli olarak yapar. Yakalandıklarında benzer olaylar aydınlanır. O bölgedeki arıcılar ve kişiler daha dikkatli olurlar.
Güvenli yer her zaman için daha iyi. Yaptığınız o kadar emek ve para hariç insanın şevki kırılıyor.

kamil35
26-11-2017, 21:14
Kamil beyden sadece çam balı alırım. Bu defa aldığım da bal çam balıydı ( sorumda özellikle çam balında fiyat neden bu kadar farklı demem gerekirmiş). Çiçek balları açısından bakılınca çok değişik fiyat olmasına bir şey söylemek mümkün değil ama çam balları arasında büyük farklar söz konusu değil bildiğim kadarıyla. Fiyat üç misline yakın fazlalık göstermekte ve ben buna rıza göstererek alım yaptım ama merak ediyorum bir çok kurum ( buna Tariş ve bir çok bal kooperatifleri dahil) çam balını nasıl bu kadar farklı satabiliyorlar, aklımın erdiğince butik bir üretim olması sebebiyle mi diye de sordum.
Balı Kamil beyden almamın nedeni temizliğe verdiği önem ve dürüst bir üretici olduğuna inanmam.
Sayın hosseda, teşekkür ederim. Ürettiğim süzme ballar arasında fiyat farkı uygulamıyorum. Yıl içerisinde ilk hasat çiçek balı olur. İlk hasattaki bal satış fiyatım, tüm yıl içinde üretilecek balların satış fiyatıdır.

Ürettiğim balların kalitesinde bir fark yoktur. Sadece nektar kaynağına bağlı olarak lezzet farkı vardır. Kalitede fark yoksa, fiyatta da fark yok:)

Coskun4216
28-11-2017, 19:03
Kamil bey

Geçmiş olsun.

blick
29-11-2017, 10:58
Kamil Bey çok büyük geçmiş olsun. Jandarmaya ihbarda bulunmayı ihmal etmeyin en azından daha uyanık olurlar daha fazla denetleme yaparlar. İnşallah bulurlar diyeceğim ama zor. İnşallah bundan sonra başınıza böyle durumlar gelmez ürettiğiniz ballardan yemeye devam ederiz.

bahçe heveslisi
29-11-2017, 12:56
Kamil bey, çok geçmiş olsun. kurs hocam " arıyı sadece arıcı çalar " derdi. çünkü arıdan anlamayan birinin yapabileceği bir durum değil bu. çevredeki arıcıları ve arılıkları dolaştınız mı? çünkü arıları ıssız bir yere bıraktığınızı yazmışsınız, o bölgeyi bilen genelde yakın köylülerdir. eğer al-satçı hırsızlar çalmadıysa büyük ihtimal çevre köylerde bulmanız yüksek ihtimal. böyle bir durumda kendi kovanlarınızı hertürlü tanırsınız zaten... hiç yoktan şansınızı denemiş olursunuz

Güler
29-11-2017, 16:51
Ben de başınıza gelen talihsiz olayı yeni okudum, geçmiş olsun.

Hızır Reis
30-11-2017, 23:25
Kamil Bey, geçmiş olsun, inşaallah yapanlar bulunur ve arılarınıza kavuşursunuz. Mutlaka şikayet etmeniz gerekir. Çalanlar kovan sayısı x içlerindeki arı adedi kadar dert bulsunlarda, derman arasınlar.

kamil35
22-12-2017, 23:06
Eski fotoğraflara bakarken rastladım. Tarihi belli değil ancak 7-8 yıl öncesine ait bir çekim. Osmanlar Köyü. Dağ çileği. Canım çekti şimdi, çok lezzetli bir meyvedir.

kamil35
01-01-2018, 12:58
Arıların ve arıcının korkulu rüyası, Varroa. Çekmeceye dökülen Varroaların resmini çektim. Cep telefonunun kamerası ile ancak bu kadar oldu. Varroanın büyüklüğü bir toplu iğnenin başından daha küçük.

kamil35
07-02-2018, 22:51
Aralık ayının son haftası Apimaye firmasından 54 adet kovan tabanı satın aldım. Tanesine 47 lira ödedim. Siparişler 10 gün içinde bana ulaştı. Her şey buraya kadar normal.

Kolileri açtığımda polen tuzaklarının uç kısımlarının, 2011 yılında aldıklarımdan farklı olduğunu gördüm. Polen tuzağının uç kısmında bir arının geçebileceği kadar üç adet çentik vardı. Aynı firmadan 2011 yılında da 42 tane, aynı tabandan satın almıştım ve o zamandan beri sorunsuz bir şekilde kullandım.

Hemen satıcı firmayı aradım ve polen tuzağındaki çentiklerin sorun olduğunu buradan arının geçebileceğini bunun da polen toplama miktarını düşüreceğini söyledim.

Bu sorunu iki farklı günde iki farklı kişiyle görüştüm. Sağ olsunlar gerçekten çok kibar davrandılar beni dinlediler. Firmalarının arge çalışmaları sonucu böyle bir üretime gittiğini bana anlattılar. Kaybın çok fala olmayacağını, %10 gibi bir kayıp olabileceğini söylediler. Ben de onlara 300kg polende %10'un 30kg yaptığını söyledim ve polen tuzaklarının 2011 yılında aldığım tuzaklarla aynı olması gerektiğini ve sorunun çözülmesini istedim.

2011 yılında aldığım tuzağı yeni tabana taktığımda sorun olmadığını resmini çekerek de kendilerine gösterdim. Firma arge yapacağız derken hatalı bir üretim yapmış bana onu savunuyor.

Gelelim sonuca sorunu çözdüler mi hayır çözmediler. Sadece kibar kibar konuşmakla yetindiler.

Sorunu ben kendim çözdüm tuzakların uç kısımlarından tıraşlama yaptım ve çentik kısım arının geçemiyeceği seviyeye düştü.

Şunu da ilave edeyim şu bahsettiğim sorun haricinde tabanlarda sıkıntı yok.

Olay daha iyi anlaşın diye fotoğraflarını da ekledim. Bu tabanları almamın tek nedeni daha verimli polen toplayabilmek. Tabandaki hata ise benim odaklandığım bölümde... Bu tabanlardan almak isteyen arkadaşların aklında bulunsun. Kararlarını ona göre versinler.

kamil35
07-02-2018, 23:00
Resimde görülen taban yeni gelen tabandır. Üzerine taktığım polen tuzağı ise aynı firmanın aynı taban için ürettiği 2011 yılına ait bir tuzaktır. Eski polen tuzağı yeni tabana sorunsuz oluyor. Durum resimlerde de görünüyor. Polen tuzağının uç kısmı giriş kısmına tamamen yapışıyor. Olması gereken bu.

Firmadan görüştüğüm kişi bana başka arıcılardan şikayet gelmediğini söylüyor. Tamam da ben önceki ile sonrakini kıyaslayarak bir şey söylüyorum. İlk defa bu tabanı kullanan arıcı neyle neyi kıyaslayıp şikayette bulunsun?

kamil35
23-03-2018, 21:06
Bu yıl sezon hızlı başladı ve hızlı ilerliyor. Arılar bu yıl yavru faaliyetine hiç ara vermedi. Geçmiş yıllarla kıyaslama yaparsak 18-20 gün öndeyiz. Kovanların neredeyse tamamına yakını 3-6 arasında petek aldı. Kabarmış peteklerim Mart'ın 14'ünde tükendi. Kovanlar doldu ve arılar oğul eğilimine girdi. Yaklaşık 10 gün sonra ortalık karışacak.

Kovanlardan bir görüntü.