View Full Version : ilksenozturk / balkon
ilksenozturk
10-04-2010, 06:38
ben de bizimkileri sizler ile paylaşmak istedim.
zaten büyük çoğunluğu da sitedeki arkadaşlarımın katkısıyla bana ulaşmıştır.
ilk önce evde yetiştirdiğim salon bitkilerimden başlayacağım,
şuan balkonumda kışın sert geçmesi nedeni ile henüz zenginleşemedi, kendini toparlamaya çalışıyor çiçeklerim.
ilk önce genel bir görüntü;
ilksenozturk
10-04-2010, 06:43
telgraf çiçeğimi site sn mutlu kutludan satın almıştım, bana geldiğinde 2 uzun dal halinde idi. şimdi kendi saksısını doldurdu, taşırdı da bana biri de yine kendi gibi gelişmiş 2 tane yeni saksı hediye etti. çok neşeli ve çok şık bir bitki. resimlerde ana bitkim ve 2 hafta önce yaptığım yavrusu var;)
ilksenozturk
10-04-2010, 06:54
evimde 2 cins, 3 saksı difenbahiam var.
ilk fotoğraftakini 1 yıl önce aldığımda sadece 2 yaprağı vardı,çok hızlı bir gelişim gösterdi ve yüzümü güldürdü.
diğer iki saksımı da yine geçen yıl tek ve büyük bir saksıyı ikiye bölerek elde etmiştim. ama o kadar itina göstememe rağmen bitki bu bölme işleminden hoşlanmadı, yaprak küçülttü ve gelişmeyi durdurdu.son bir aydır kendine gelmeye başladı. dif.ler köklerinin hava almasına aşırı hassaslar.
ilksenozturk
10-04-2010, 07:33
büyük çiçeğimi geçen yıl yapımarkette kaderine terk edilmiş haldeyken almıştım,
o da bir yıl içerisinde ciddi bir gelişim gösterdi. gövdesi kalınlaştı, yaprak boyu uzadı ve gürleşti.
yanlarda gördüğünüz ufaklıklar açık renkli cins başka bir marginatadan aldığım çelikler. büyüdüklerinde açıklı koyulu hoş duracaklarını düşünüyorum. o hallerini de önümüzdeki seneden itibaren görürüm artık sanırım. çiçek işi sabır işi :)
ilksenozturk
10-04-2010, 07:38
bu da minik benjaminim.
büyük bir çiçekten geçen yıl eylül ayında aldığım 4-5 yapraklı 15cmlik 7 çelikten bu hale geldiler.
ilk önce köklenmeleri için suda beklettim, daha sonra da toprağa diktim.
yerlerini çok değiştirdiğim için gür görüntüsüne rağmen oldukça yaprak döküyor. yaprakları lekelenmişti biraz, arap sabunlu su püskürttüm, şimdi sıkıntı kalmadı pek
ilksenozturk
10-04-2010, 09:48
sahip olmayı çok istediğim, çok aradığım , sonunda da siteden güngör hanım'ın bana gönderdiği deve tabanım. kargoda çok hırpalanmıştı. geldiği günden beri 3 yaprak çıkardı fakat yeni yapraklar çok küçük ve bütün haldeler. çiçeğimin biraz daha zamana ihtiyacı var, sonra çok güzel olacak.
ikinci resim ise tam adını bilemediğim fakat sarmaşık cinsi olan başka bir devetabanım. saksıda 7/8 kök var sanırım. bu yıl çelikledim ve direk toprağa diktim. yavaş büyüyorlar ama ana bitkiye benzerse ilerde yaprakları büyük ve çok güzel olacaklar
ilksenozturk
10-04-2010, 10:04
saksılardan birini satınaldım, diğerini de satınaldığım saksıdan aldığım çeliklerden ürettim.
ilk resimdeki saksım satınaldığım patosum. dallardaki yaprakları küçük kaldı malesef. ben de biraz bitki besini ile takviyeye başladım, toprağını yeniledim.
diğer fotoğraftakileri geçen yıl çelikledim. direk toprağa diktim. patoslar beni şaşırtacak kadar hızlı büyüyorlar. her ikisi de saksısını neredeyse dolduramazken şimdi taşan bir görüntüleri var
Merhaba sevgili ilksen hanım, salon bitkilerin çok canlı maşallah telgraf çiçegi benimde vardı malesef kayip ettim.
KARADENİZ37
10-04-2010, 10:45
Merhabalar İlksen Hanım öncelikle başlağınız hayırlı olsun umarım bizimle paylaştığınız bütün çiçekler çok çok uzun süre sizinle yaşasın.Çilli begonya dışındaki çiçeklerinizi merak ediyordum ki başlığı gördüm.İnanın hepsi birbirinden güzel ve MAŞALLAH sağlıklı.Ellerinize ve yüreğinize sağlık takipcinizim.Karadenizden selamlar.
ilksenozturk
10-04-2010, 12:58
sn sevim4
telgraf çiçeğimi mutlu kutlu'dan 3tlye satın almıştım, kargosu da 5 tl tuttu yanlış hatırlamıyorsam, tavsiye ederim. yazdıklarınız için teşekkürler:)
sn kadareniz37 çok teşekkür ederim. umarım çiçeklerim uzun yıllar benle yaşar, benle yaşlanırlar. çilli begonyamın güzel bir resmini bulamadım arşivimde, ama maden söylediniz onunla devam edeyim...
ilksenozturk
10-04-2010, 13:07
en sevdiğim beni hiç üzmemiş çiçeklerimdendir,
ilk resim 1,5 yaşında çelikten büyüttüğüm çillim. şuan boyu 1.20 fakat 3 kere tepe çeliği aldım, bir kere de kendisi neredeyse yarım metre kırıldı.
diğer fotoğraflar da aldığım tepe çeliklerinden. ikinci fotoğraftaki 2 kök halinde ve eylülde direk toprağa diktim. diğerini de 2 hafta önce toprağa diktim. henüz toparlanmış değil.
ilksenozturk
10-04-2010, 13:11
geçen yıl yine siteden bir arkadaşımın gönderdiği mum çiçeğim.
kışın hiçbir değişiklik olmadı, şubat ayında iki yaprak daha çıkardı ve şimdi iki tane daha çıkarıyor, yeni atak yapmaya başladı.
elimde tek çeşit var, umarım başka çeşitler de bulabilirim
Devetabanı bulmanız çok güzel, çokta sağlıklı görünüyor;)
Diğer bilmediğiniz philedendron olsa gerek...
ilksenozturk
10-04-2010, 13:21
iki cins orkidem var
ilk fotoğraftaki lusidia discolor. torfa dikili yaprağı için yetiştirilen bir orkide cinsi. zaten forumda da onunla ilgili bir başlık var. resimde çıkmamış ama yanında küçük bir de yavrusu var
diğer ikisi Phalaenopsis. bir tanesinin yaprakları tavşan kulağı şekline geldi, kaybetmekten çok korkmuştum. sulama hatası yapmıştık. köklerinin tamamının çürüdüğünü gördüm, temizledim ve sağolsun ziya bey'in bana gönderdiği yosuna tekrar diktim. şimdi umut var:)
ilksenozturk
10-04-2010, 13:23
Devetabanı bulmanız çok güzel, çokta sağlıklı görünüyor;)
Diğer bilmediğiniz philedendron olsa gerek...
bu çiçeğin bende çok hatırası vardır. bulduğumda nasıl sevindiğimi anlatamam. yakın zamanda daha da iyi olacağını düşünüyorum. henüz yerine alışmaya çalışıyor.
isim için de teşekkürler :)
ilksenozturk
10-04-2010, 13:30
onu da çok cılız iken almıştım. resimde gördüğünüz halinin 1/4ü kadardı, emin olun abartmıyorum. yaprak kenarlarında yoğun bir kuruma vardı. ama yerini sevdi, gürleşti, çok yoğun yaprak çıkartıyor, kuruma sorununu tek tük istisnalar dışında da atlattık.
geçen yıl da çiçeklendi, bu yıl da bana ilk çiçeğini veriyor :)
ilksenozturk
10-04-2010, 13:39
sn thomasina'nın bana çelik olarak gönderdiği mor telgraf çiçeğim. balkonumdakiler bu kışı atlatamadılar malesef. ben de iç mekandakilerden köklendirerek balkonuma yenilerini yapıyorum. fotoğraftaki içeridekilerden biri. çok da artistik poz verdiler :)
İlksen hanım, her hangi bir besin dakviyesi yapıyormusunuz annadığım kadarıyla güneşli bir yerde deyıl.
ilksenozturk
10-04-2010, 17:08
İlksen hanım, her hangi bir besin dakviyesi yapıyormusunuz annadığım kadarıyla güneşli bir yerde deyıl.
tam aksine evim çok güzel güneş alıyor, güney cephe. hiçbirinin üzerine direk güneş gelmiyor yine de.
besin takviyesi bu yıla kadar yapmadım. geçen yıl çiçeklerim için kendi torfumu hazırlamıştım; yaz sonu itibari ile tüm sebze kabuklarını artıklarını toprakla karıştırarak biriktirmiş, baharda da toprak değişiminde bu toprakları kullanmıştım. bu sene ise evimdaki saksı sayısı bu derece artınca toprak yetiştiremedim ve besin takviyesine başladım. ama besin takviyesi henüz çok yeni, hiçbirini etkileyecek kadar olmamıştır. onları elimden geldiğince yıkarım, yıkanmayı çok seviyorlar :)
ilksenozturk
10-04-2010, 17:20
sn. lale76nın gönderdiği kaktüslerimi biraraya dikip arajman yapmaya çalıştım. umarım kendisi de beğenir. kaktüslerden bir tanesini de sn ali kemal göndermişti.
diğer resimdekileri de yine arajman haline getirmeyi planlıyorum, sedum ve howartia. yanlarında bir de yaprak güzeli var
Diğerleri tamam da sanki yaprak güzeli uyum sağlayamaz gibi...
Ama bir fikir olarak yaprak güzelini küçük bir saksıya dikip toprağın altına gizleyebilirsiniz, çünkü sulanma şartları uymuyor...
Bizim tillandisiaların fotoğrafı yok mu:)
Sn ilksenozturk çiçekleriniz sağlıklı görünüyor, patosunuzun formuna bayıldım.
Güle güle büyütün..
ilksenozturk
10-04-2010, 21:02
Diğerleri tamam da sanki yaprak güzeli uyum sağlayamaz gibi...
Ama bir fikir olarak yaprak güzelini küçük bir saksıya dikip toprağın altına gizleyebilirsiniz, çünkü sulanma şartları uymuyor...
Bizim tillandisiaların fotoğrafı yok mu:)
arajmana yaprak güzelini koymayacağım, diğer üçü olacak. yaprak güzeli biraz daha büyük bir saksıya alınacak ama evdeki çiçeklerime saksı yetiştiremez oldum :) biraz bekleyecek.
sizin tillandisiaları çok beğendim, duygusal bağ kurmamaya çalışıyorum :)
sn hüzün; teşekkür ederim. daha güzelleri sizin olsun
Çok güzeller İlksen hanım .Kaktüs arajmanınızın saksısına bayıldım .Çiçekleriniz bakımlı ve alımlı ,güle güle büyütün .
ilksenozturk
11-04-2010, 14:34
teşekkür ederim sn hhatice :)
yine agaclar.netten bir arkadaşımızın gönderdiği yılbaşı çiçeğim. bu site beni birçok çeşide kavuşturdu. kasım-aralık ayında da çiçeklendi, o zamandan çektiğim bir resmi de ekliyorum
Sevgili ilksenöztürk sizden öğrenecek çok şey var...Maşallah tüm bitkileriniz harika görünüyor...Gayet sağlıklı gördüm hepsini .Pathosunuza bayıldım, saksıdan sarkıtılmış halini görmemiştim ya da dikkat etmedim.Hep dikine sardırmalara göz aşinalığı var sanıyorum..
Emeğinize sağlık görsel bir şölen olmuş ...
ilksenozturk
12-04-2010, 07:16
Sevgili ilksenöztürk sizden öğrenecek çok şey var...Maşallah tüm bitkileriniz harika görünüyor...Gayet sağlıklı gördüm hepsini .Pathosunuza bayıldım, saksıdan sarkıtılmış halini görmemiştim ya da dikkat etmedim.Hep dikine sardırmalara göz aşinalığı var sanıyorum..
Emeğinize sağlık görsel bir şölen olmuş ...
teşekkür ederim sn ümit79. en önemli faktör güneş aslında. o konuda şanslılar.
bir de hakikaten sevildiklerini anlıyorlar sanki, konuşulmak hoşlarına gidiyor gibi. onun dışında sizlerin yaptıklarından çok da farklı bişey yapmıyorumdur. ne öğrendiysem de bu siteden öğrenmişimdir.
ilksenozturk
18-04-2010, 12:22
annelerinden yeni ayırdığım iki kök guzmaniam. çiçek rengi turuncu. umarım anneleri gibi onların da çiçeklerini görebilirim. yaparaklarındaki beyaz lekeler çok önceden oluşmuştu.
ilksenozturk
18-04-2010, 12:25
bana 4 küçük dal halinde siteden bir arkadaşımız tarafında gönderildiler. çok hızlı büyüyorlar, güneşi çok seviyorlar, sürekli güneşe eğilmesi konusunda mücadele veriyoruz
ilksenozturk
18-04-2010, 12:29
ve balkonumdan görüntüler.
geçen hafta aldığım begonvil ve begonyalar
begonyalarım tek saksıda toplanacak ve hep birarada olacaklar
begonvilimle henüz yeni yeni anlaşmaya çalışıyoruz. umarım yaşatabilirim.
arka tarafta da tomurcuklanmış halde, açmasını dört gözle beklediğim mercanlarımdan kırmızı olanı. aynı saksıda bir de beyaz mercanım var, açtıklarında resimlerini paylaşacağım
ilksenozturk
18-04-2010, 12:36
geçen yıl çok sayıda çileğimi pas haftalığından kaybettim. bu son saksımdan da umut yoktu açıkcası,çok üzülmüştüm. sonra arapsabunlu tarifi uyguladım ve mucize gibi iyileştiler. şuan 5 kök çileğim var, cinslerini bilemiyorum. bir tanesi çiçek açmaya başladı.
geçen yıl elime geçen bir ortanca dalını çilekler ile aynı saksıya sokuşturmuş, sonra unutmuştum. bahar yüzünü gösterince o da bana ben burdayım, beni unutma dedi :) seneye onları ayırıp ortancamı daha büyük saksıya alacağım, hatta belki yanına başka ortanca arkadaşlar da gelir...
ilksenozturk
18-04-2010, 12:42
arkada görünen minyatür gülüm hala sıkıntısını atlatamadı.
geçen yıl pas haftalığı balkonumdaki çiçekleri çok hırpaladı, kalan sağları da bu yılki soğuklar perişan etti. bitlenen gülümü evin içindeki çiçeklerimi düşünerek kışın içeri almamıştım, yakın zamanda da çileklerimi kurtaran arapsabunu tarifi ile iyileşmeye başladı. dibine yine sitedeki tavsiyeleri dinleyerek tek diş sarımsak diktim. geçen yıl tek ve ölmek üzere bir dal iken almıştım onu, eve gelir gelmez kırmızı çiçek açtı, sonra yaz sonu bu sefer de turuncu çiçeklendi:) yine üzerinde tomurcuk var, bakalım bu sefer ne renk olacak
umarım bu yıl balkonumdakileri koruyabilirim pas hastalığından...
ön tarafta da asıl pozun sahibi nanem...
ilksenozturk
18-04-2010, 12:52
kışın çok güzel ve gür çiçekler açarak yüzümü güldüren sarı yaseminim.
soğuklardan etkilenmeyeceğini bilsem de kıyamayıp kışın içeride tuttum. daha sonra havalar düzeldi dedim ve dışarı çıkardım. arkasından tekrar soğuklar geldi. çiçeğimin malesef bu hatadan dolayı yaprak uçlarında kurumalar oluşturdu ve gür gelişmesini beklerken gelişimi yavaşladı. ama umut var, yazın daha da güzelleşeceğini düşünüyorum.
ilksenozturk
18-04-2010, 13:02
biraz fritöz reklamı gibi olsa da mutfağımdan bu manzarayı da paylaşmak istedim. bu resimdeki kaktüsler dışındakilerin tamamını çok kendim köklendirdim, o yüzden gözüme bir başka gelirler hep.
üstteki büyük callisia fragrands ve aynı saksıdaki mor telgraf çiçeğim. onun hemen yanında da hederam
alttakiler kurdela çiçeğim, şefleram, lavantalarım.
şefleramı 5 ay önce iki dal olarak diktim, hala iki dal halindeler, fakat kökleri saksının deliklerinden dışarı taşmış durumda. tam ümitsizliğe kapıldığım, artık büyümez dediğimde köklerini farkettim.
lavantaların ve kurdelaların içinde umudu kestiğim adrenium tohumlarım çimlenmişler. nasıl ayırırım bilemiyorum.
umutyolcusu
03-06-2010, 14:38
Sayın ilksenöztürk sanırım iç mekan çiçeklerini çok seviyorsunuz.Onlardan bir hayli edinmişsiniz.Ben daha çok çiçek açanlardan hoşlanırım ama telgraf çiçeğiniz çok hoşuma gitti(mor olmayan)çiçeklerinizi güle güle büyütün.
KARADENİZ37
03-06-2010, 15:38
Sevgili İlksen nasılsın demin uğradım senin güzel kızlarını selamladım ve sana sevgişlerimi bıraktım.İnsanın tekrar tekrar bakası geliyor patosa daha dikkatli baktım ne kadar hoş sarkmış.Sarkan çiçeklere karşı zaafım var buralarda araştırmaya başladım.Yavru begonyalar da şirin şirin sıraya girmişler.İNŞALLAH kocaman olurlar.
ilksenozturk
04-06-2010, 15:48
Sn karadeniz, hoş geldiniz :)
sormayın begonyalar da begonvilim de çok güzel oldular. begonvilimin üzeri çiçek dolu pembe pembe. hsonu yeni resimler ekleyeceğim bu sayfaya zaten.
sn umutyolucusu, siz de hoşgeldiniz:)
evet, bir hayli edinmişim:) bir çoğu da ordan burdan kopardıklarım ile oluşmuştur. telgraf çiçeğim de yaklaşık gürlüğe yakında varacak olan 3. saksısını oluşturdu. çok hızlı ve güzel büyüyorlar tavsiye ederim.
ilksenozturk
05-06-2010, 15:04
coşmus durumdaki begonvilim ve aynı saksıda hem kırmızı hem beyaz iki kök olan çiçek dolu mercan çiçeğim. kenardan da maydonozlarım poza girmek istemiş:p
Maşallah sevgili ilksen hanım, ben niye beceremiyorum yağ.
ilksenozturk
05-06-2010, 15:09
aynı saksıda komşuluk yapan renk renk begonyalarım ve çileklerim. bu saksı oldukça seyrekken birden kalabalık bir görüntü oluştu, şuan küçük olan kedi tırnakları da büyüyüp aşağı doğru sarktığında görüntü daha da güzelleşecek.
diğer resim de balkonumdan bir diğer görüntü; yine mercanlarım, yine begonvilim
ilksenozturk
05-06-2010, 15:15
sevim hanım, üzülmeyin. bu kış birçok çiçek kaybettim, geçen yıl da çok başarılı olamamıştım. bu yıl anca yüzümü güldürdüler. inşallah da devam ederler:
balkondan bir arajman görüntüsü daha, ortaların hakimi telgraf çiçeği, aşağıya sarkan buz çiçeği ve üstleri dolduracak sabah sefalarım bir tarafta, begonyalarım ve akşam sefalarım diğer tarafta.
ilksenozturk
05-06-2010, 15:20
çok güzel bir fotoğraf olmasa da bu baharda 1 parmak büyüklüğünde çelikler alarak diktiğim ve şimdi saksıyı doldurmuş olan sardunyalarım ve tomurcuklarla dolu küpe çiçeğimi de paylaşmak istedim.
ilksenozturk
05-06-2010, 15:29
bir köşe simli köşe; küçük çillim, telgraf çiçeğim, sarmaşık ve marginatam
diğer köşede yeşil köşe; patos, difenbahia, filkulağım ve devetabanım
ilksenozturk
05-06-2010, 15:32
kendilerini toparlasınlar diye gözlerinin içine baktığım orkidelerim(phal. ve ludisia discolor )
phal.im çiçek sapını büyütmeye devam ediyor;)
Hakkı Şen
23-06-2010, 09:54
Sevgili ilksenozturk sabah sefanızın rengi çok hoş gerçekten. Tohum alabilirseniz takas yaparız. Bende de aynı rengin kırçıllı olanı var.Tohum alamasanız da istediğiniz zaman yollayabilirim.
Sanırım çiçekleriniz sayı olarak az ama çeşit olarak epey var. Sağlıkla büyütün emeğinize sağlık.
Sevgi Durul
23-06-2010, 10:02
Sevgili İlksen, hem evdeki, hem balkondaki çiçekleriniz çok sağlıklı ve güzeller. Ellerinize sağlık.
ilksenozturk
23-06-2010, 10:21
Sn Hakkı Şen ve sn Sdurul.
Çok teşekkür ederim beğendiğiniz için:)
Sanırım sadece bu siteden birileri benim çiçeklerime az diyebilir :) Çünkü gören herkes şoka giriyor. Eeee sizler o kadar çoğaltmışsınız ki, benimkiler yanında az kaldı:). Çeşit olarak 3 haneli rakamlardayım aslında. Kendimi tutuyorum çoğaltmamak için. Bir de tamamını resimleyemedim. (biraz da sayfamla kimse ilgilenmiyor demiştim, ondan fazla fotoğraf eklememiştim:( )
Sn Hakkı Şen, elimde bu yıl yerim kalmadığı için dikemediğim tohumlarım olacaktı, akşam bakar varsa size iletirim. bu yılkileri beklemeyiz belki.
Hakkı Şen
23-06-2010, 10:26
Sayın ilksenozturk, eğer çeşitler üç haneli rakamlara ulaştıysa siz bizden çok ilerdesiniz demektir :) O halde fotoğraf sayınız oldukça az. Bu sayfada çok daha fazla fotoğraf olmalı.:)
Tohum için acele etmeye gerek yok. Çünkü benim de yerim kalmadı :( Önümüzdeki yıl için sabah sefası çeşitleri düşünüyorum. Hem şimdi tohum eksek bu yıl çiçeklerini görebilirmiyiz acaba?
umutyolcusu
23-06-2010, 10:39
Sevgili iksenöztürk balkon çiçekleriniz de çok güzelmiş.Umarım en kısa zamanda diğer çiçeklerinizide fotoğralayıp eklersiniz.Meraklıları olacaktır mutlaka benim gibi.
Sayın İlksen özellikle iç mekanda ki süs bitkileriniz çok güzel dekore edilmiş. Çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Benim favorim iç mekanda bulunan yaprakları hafif alacalı sarmaşığınız. Yeri ve keyfi süper olsa gerek olabildiğince uzamış ve yaprak vermiş. Güzel evinizde şık dekora edilmiş bitkilerinizin güzel fotoğraflarının devamını bekliyoruz…
ilksenozturk
23-06-2010, 12:39
Güzel yazılarınız için çok teşekkürler arkadaşlar.
Sayfaya kimse gelmiyor diye düşünürken sizlerin yazıları ile çok mutlu oldum:)
Haftasonu bir problem olmazsa yeni resimler eklerim. Çiçeklerimde büyük değişiklikler var (ya da kargaya yavrusu şahin görünür misali bana öyle geliyorlar). İç mekandaki mum çiçeğim kendini katladı, çok uzadı, barış çiçeğim sürekli çiçek verip duruyor bana. balkonumdakiler içinde keyifsiz olanlar da var, begonvilim biraz kötü durumda ama mercan çiçeğim sürekli kırmızı beyaz çiçekleri ile coştu, tek kök çileğim kollar atarak 4-5 tane yeni fide verdi bana...
En kısa sürede paylaşmaya çalışacağım.
Sn Hakkı Şen; geçen yıl eylülde deneme amaçlı bir sabah sefası tohumu ekmiştim, çıktı hatta tek tük çiçek de verdi ama cılız oldu mevsim itibari ile. yine de istanbuldaki o donduran soğuklara kadar direndi yaşamak için. yani şimdi ekerseniz çiçeklerini de görürsünüz ama istediğiniz forma kavuşamazlar bence. beklemekte fayda var.
ilksenozturk
26-06-2010, 15:46
iki yıl önce diktiğim çekirdeğin bugünkü hali :rolleyes:
ilksenozturk
26-06-2010, 15:53
Daha önce de fotoğrafını eklediğim ama bugünkü hallerini de paylaşmak istediğim mercan çiçeğim, sardunyalarım ve sellukam.
Mercan çiçeğim iki renk tek saksıda ve dur durak bilmeden çiçek açıyor, biraz da pasaklı:p
Aynı saksıda biri sakız olmak üzere toplam 5 kök olan ve nisan ayında çelik alarak diktiğim sardunyalarımın.
Son fotoğraf da geçen yıl siteden bir arkadaşımız tarafından gönderilen tohumlarından iki yaşına gelen sellukam. Biraz keyifsiz ama umarım çiçeklerini gösterir bana.
ilksenozturk
26-06-2010, 16:00
Sitede sizinkileri gördükçe çok kıskandığım, sonra bana tek çiçeği ile sürpriz yapan küpe çiçeğim.
Çok hızlı boy attı, mayısta bana geldiğinde küçücük bir saksıda, 1 parmak boyunda idi.
Son 1 ayda biraz rahatsızlandığım için çok fazla ilgilenemediğim küpe çiçeğim ile begonvilimin keyfi yok pek:(
ilksenozturk
26-06-2010, 16:04
Geçen yıl ağustos ayında şirket bahçesinden küçük çelikler alıp suda köklendirdikten sonra küçük oluşlarına da güvenerek ortak saksıya diktiğim minyatür hederam ve pervane yaseminim yarışa girdiler. En yakın zamanda saksılarını ayırıp onları bu amansız rekabetten kurtarmam gerekiyor.
ilksenozturk
26-06-2010, 16:10
Aynı saksıda fazlaca türü birarada kullanmayı seviyorum. O azıcık karman çorman görüntüleri benim için çok güzel:)
Buz çiçeğim aşağı doğru uzamaya devam ediyor. Tohumdan yetiştirdiğim akşam sefalarım da tomurcukta. Sitede birçoklarımızın hevesle aldığı lalegüllerim de bu manzarada poz vermiş. lalegüllerim de tomurcukta, ne renk olacaklarını çok merak ediyorum.
ilksenozturk
26-06-2010, 16:14
Bu yıl çileklerimden sadece 2 tane meyve yiyebildim ama çok kol attılar, tek bir kökten 5 ayrı kol attı. Onları uzun tek bir saksıda toplamayı planlıyorum.
Bu planım etrafını kuşatan çileklerden de büyümek için fırsat bulacağından ortancama da yarayacaktır, zaten isyanlarda:o
acemifüsun
26-06-2010, 17:13
Sevgili ilksenozturk çiçekleriniz çok sağlıklı, ellerinize sağlık:) Benim de bir saksıda beyaz ve kırmızı mercanım var, sizinki gibi ; kırmızı olan daha çok çiçekli:)
günebakan
26-06-2010, 19:45
Sevgili İlksenoztürk aynı saksıda bir kaç çiçeğin olmasını bende çok seviyorum sizinkiler de çok hoş olmuş:)
ilksenozturk
26-06-2010, 20:45
Sn Acemifüsün, sizin de dediğiniz gibi kırmızı mercan daha bir gösterişi seviyor. İkisi bir arada da çok güzel oldular bence:). Sizin ve Sn Günebakan'ın beğenilerine teşekkür ederim:)
ilksenozturk
26-06-2010, 20:52
Çiçeklerim içinde tohumdan veya çelikten yetiştirdiklerim daha bir başka geliyorlar bana. onlarda daha çok emeğim varmış gibi geliyor. bu yüzden de aslında çiçeklerim içinde gösterişli kocaman olanlardan çok daha yolun başında olanlar mevcut.
İlksen hanım son ekledikleriniz içinde en dikkatimi çeken limon fidanınız oldu. Her zaman tohumdan yetiştirilen bir bitki çok ilgimi çekmiştir, gelişimi hayran eder beni. Ben ne kadar limon çekirdeği diksemde bir türlü başarılı olamadım. Sizin fideniz çok güzel gelişmiş, maşaallah...
ilksenozturk
27-06-2010, 11:18
Sn Faruk,
Limonum çok badire atlattı. Limon derin toprak seviyor. İlk diktiğimde aylarca gelişmeden durdu, sonra fotoğrafta gördüğünüz saksıya geçirdim ve kalınlaştı büyüdü, fakat kış öncesi ve hemen kış sonu böceklendi, tüm yapraklarını döktü. Şimdi onu belli periodlarda sodalı su ve zeytinyağlı su ile yıkıyorum. Güneşi de görünce neşesi yerine geliyor. bir de kış iyice bastırmadan içeri almıyorum. sadece kar mevsiminde iç mekanda duruyor yani, onun dışında hep dışarıda. Bitkilerin biraz da mevsimi yaşamaları gerektiğini düşünürüm.
ilksenozturk
15-07-2010, 20:02
siteden bir arkadaşımızdan tohumlarını aldığım ama 1,5 senedir pek de yol katedemedim diye üzüldüğüm adreniumlarım, çelikten büyüttüğüm biri beyaz diğeri turuncu kalanşolarım ve küçük bir dalını bu sene diktiğim kurdela çiçeğim.
kurdela çok güzel gelişiyor
ilksenozturk
15-07-2010, 20:07
önceki mesajlarda birkaç ay önceki halini fotoğraflamıştım. şimdi de 1 ay önceki fotoğrafını ekliyorum mum çiçeğimin. çok hızlı uzadı, inşallah çiçeklerini de görürüm.
fotoğrafta çiçekten çok kitapları çekmişim sanki, kusuruma bakmayın artık:rolleyes:
milyonstar
15-07-2010, 20:32
merhaba ilksen cicekleriniz cok güzel elinize saglık güzel baktıgınız belli bence siz tas ekseniz yeserir gibi
ilksenozturk
16-07-2010, 07:32
teşekkür ederim sn. milyonstar.
umutyolcusu
18-07-2010, 13:05
sayın ilksenöztürk kurdela çiçeğiniz bir yılda ne kadar çok büyümüş öyle.Sanırım artık o saksı küçük gelecek.Beyaz çizgileri ile çok hoş.Kalanşolar çiçek açmadı her halde bu yıl.Açınca görmek isteriz.Kolay gelsin.
ilksenozturk
19-07-2010, 07:40
Sn umutyolcusu, bu pazar kurdela çiçeğimin saksısını büyüttüm. Çok edinmek istediğim bir çiçekti, İzmirde kaldığım bir otelin lobisinde çok büyük bir taneden çelik istemiştim utanmadan:) Sonra istanbula dönene kadar baya bir hırpalandılar ama yaşadılar, bence çok çok şık bir çiçek. Kalanşolarım iki kök,biri beyaz biri turuncu anaçtan alınma,ilk diktiğimde bir süre çiçek açtılar ama köklenmeleri için çiçeklerine fazla müsade etmedim, inşallah iyice keyiflenirler de açtıklarını görürüm, teşekkür ederim.
Mum çiçeğimin dairesel bir tel ile birkaç kez kendi etrafında sardım. Daha gür bir görüntü oluştu, fotoğraf çekince yüklerim.
Pat(i)ilker
19-07-2010, 08:15
sayın ilksenozturk öncelikle bitkilerinizle uzun ömürlü yaşamlar diliyorum :) özellikler salon bitkilerini çok seven biri olarak iç mekan bitkilerinize hayran kaldım. Bu kadar iyi gelişmelerinin sebebini fotoğraflardan anladığım kadarıyla geniş bir alan, ferahlık ve sevgiye bağlıyorum... Nedense benimkiler bir türlü böyle ihtişamlı bir hale gelemediler. Sizi tebrik ediyorum :)
ilksenozturk
19-07-2010, 13:53
Sn pat(i)ilker,
Teşekkür ederim güzel sözlerinize. Bence gerçekten seviliyor olmaları bir etken. Yani modern bilim bunu nasıl açıklar bilemiyorum ama çok fark var nedense. Onun dışında güneşi çok ölçüsünde alıyorlar, evim güney cephe ve bunun avantajını taşındığım aydan itibaren görmeye başladım. Güneşten yararlanmalarını artırmak için de sık sık yerlerini değiştiriyorum, bir ay biri biraz daha güneşten istifade ederken diğer ay bir başkasına geliyor sıra. Bu durum da yer değişikliğine reaksiyon veren benjamin gibi bitkilerimin de artık bu değişikliklere alışmasını sağladı.
ilksenozturk
25-04-2011, 08:23
mutlu bey telgraf çiçeğindensipariş vermek istiyorum yeşilbeyaz moryeşilvepembegümüşsü lütven enkısa zamanda
sn miay699, mutlu bey'in sipariş sayfasına talebinizi yazarsanız daha doğru olur. burda sizin siparişinizi görmeyebilir. şuan evimi taşıyorum, bu koşturma dönemini atlatınca çilli begonya gönderebilirim.
ilksenozturk
25-04-2011, 08:31
veeee sonunda küçücük de olsa benim de bir bahçem olacak :)
şimdiden tavsiyelerinizi bekliyorum;
* evin boş duran yan duvarına yaprak dökmeyen hedera sardırmak istiyorum, batı cephesi olacak.
*bahçe kenarlarında bordür bitkileri mevcut fakat malesef biraz seyrek.
*balkonumda saksıda duran mercan çiçeklerimi bahçe köşesine gilmek istiyorum. eminim bahçede birkaç yıl içinde gürleşecek ve desteksiz durabilecek hale geleceklerdir.
* yine duvar dibine saksıda duran sarı yaseminimi dikmek istiyorum.
* elimdeki mor telgraf çiçeklerimi yükseltili alanlar için kullanmayı planlıyorum.
* yerdeki çimenler biraz bakımsız kalmış, onları gürleştirmek ve daha doğal bir görünüm olması için aralarına yoncalar serpiştirmek istiyorum.
* ilk yıl bitkilerim hemen keyiflenmeyecekleri için mevsimlik çiçekler de kullanacağım ama sonrasında sanırım mevsimliklere fazla girmem.
* hızlı büyüdükleri için akşam ve sabah sefa tohumlarını da en kısa sürede toprakla buluşturacağım. biraz geç kaldım ama olsun)
* vee geçen yıl ilk defa mis gibi çiçeğini bana göstermiş olan sellukam da bu yıl bahçeye taşınacak
bu süreçte önerilerinizi ve planlarım ile ilgili önerilerinizi bekliyorum :)
Sevgili ilksen bahçen olması gerçekten çok güzel hayırlı olsun düşüncelerin çok güzel kolay gelsin inşallah en kısa zamanda resimlerini görebiliriz sevgiyle kal
umutyolcusu
25-04-2011, 18:25
Hayırlı olsunyeni eviniz sayın ilsenöztürk,darısı başımıza.İnanın sizin adınıza çok sevindim.İnşaallah planlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.Kolay gelsin.
ilksenozturk
25-04-2011, 20:20
çok heyecanlıyım bahçe konusunda. birsürü şey yazıp çizip bozuyorum kafamda, yanlış yapmak istemiyorum en baştan. o yüzden de görüş ve fikirlerinizi bekliyorum. sn umutyolcusu ve sn burak alkan, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
salkım söğüt düşünüyorum bahçeme, ne dersiniz?
Sevgili ilksen salkım sögüt bana göre çok güzel olur
ilksenozturk
26-04-2011, 21:20
Sevgili ilksen salkım sögüt bana göre çok güzel olur
ama bulamıyorum fidesini :(
ama bulamıyorum fidesini :(
çok güzeller çiçekleriniz maşallah hele telgraf çiçekleri bir harika,salkım söğüt Mutlu Bey'de var diye biliyorum
ilksenozturk
28-04-2011, 07:01
salkım söğüt arayışlarım devam ediyor, malesef Mutlu beyde de yokmuş. sanırım bu yılı kaçıracağım bu gidişle.
ben de diğer planlarımdan bahsedeyim;
ilk iş olarak bu h.sonu bordürler ile ilgileneceğim. çok zalimce budandığı için yaprak küçültmüşler malesef. biraz gübreleyip kendi hallerine bırakacağım toparlansınlar diye. bahçem küçük olduğu için de uzun bordur bitkilerini bırakıp iç sırasına daha kısa boylu ama herdem yeşil bitkiler ekmeyi planlıyorum. aklımda da afrika zambağı var ama onu da bulmakta zorlanıyorum mevsim itibariyle. o yüzden bu yıl bordürlerin iç sırası bordürlere yaslanıp güzel bir görünüm oluşturmasını umduğum glayöl ve onların arasında begonyalar şeklinde bir düşüncem var. orta alanı da yoncalar istila edecek.
bahçede kalabalık bir görüntüden çok sadelik istiyorum.
en kısa zamanda resimleyip paylaşacağım.
bu yaz hemen kendini gösterebilecek hem de mevsimlik olmayan bitki önerilerinizi bekliyorum
Sevgili ilksenozturk,dün size yazmıştım internet gitti galiba.
Lojmanın bahçesinde salkım söğüt var ama yaprakları açtı çelik alıp göndersem tutarmı bilmem.
Ben geçen yıl bahçeye diktim tüttu bu yılda budanmış çıbığından hoyaya destek olarak saksıya diktiğimde tutmuş.
küçük demezsen sana hangisini istersen göndereyim.
salkım söğüt arayışlarım devam ediyor, malesef Mutlu beyde de yokmuş. sanırım bu yılı kaçıracağım bu gidişle.
ben de diğer planlarımdan bahsedeyim;
ilk iş olarak bu h.sonu bordürler ile ilgileneceğim. çok zalimce budandığı için yaprak küçültmüşler malesef. biraz gübreleyip kendi hallerine bırakacağım toparlansınlar diye. bahçem küçük olduğu için de uzun bordur bitkilerini bırakıp iç sırasına daha kısa boylu ama herdem yeşil bitkiler ekmeyi planlıyorum. aklımda da afrika zambağı var ama onu da bulmakta zorlanıyorum mevsim itibariyle. o yüzden bu yıl bordürlerin iç sırası bordürlere yaslanıp güzel bir görünüm oluşturmasını umduğum glayöl ve onların arasında begonyalar şeklinde bir düşüncem var. orta alanı da yoncalar istila edecek.
bahçede kalabalık bir görüntüden çok sadelik istiyorum.
en kısa zamanda resimleyip paylaşacağım.
bu yaz hemen kendini gösterebilecek hem de mevsimlik olmayan bitki önerilerinizi bekliyorum
kendisine sordunuz mu?listesinde yok ama ben bir ay kadar önce annemin bahçesi için sormuştum o zaman elinde vardı. anneme alamadım evde olmayacak bir ay kadar, kurur diye erteledik
ilksenozturk
28-04-2011, 15:09
sevgili yağ-mur, kendisine sordum, yok diye yanıt döndü malesef.
sevgili sevim4; buradaki seralara bakınmaya devam edeyim biraz daha. bulamazsam sizden çelik rica ederim.
ikinizin de ilgisine çok teşekkür ederim :)
ilksenozturk
30-04-2011, 17:42
uzun bir süre foruma fotoğraf yükleyemedim, sonra zaten uzun bir süre vakit de bulamadım, siz görmeyeli yeni çiçeklerim oldu
filayağı şirketteki bir arkadaşımındı, bir yıl boyunca için için göz koymuştum, sonra itiraf edince bana hediye etti :)
diğerini de dua çiçeği diye aldım, dua etmediğini görünce yanıldığımı anladım :)
ilksenozturk
30-04-2011, 17:48
eski sayfalardaki hallerine de bakın, şimdiki hallerine de :)
kurdela çiçeğim ve benjaminim
ilksenozturk
30-04-2011, 17:56
çilli begonyam uzadı da uzadı, bir dalı öne doğru uzuyor, yandan yeni bir kök çıkardı o da 'sana geliyorum tavan' diye meydan okuyor, taşınırken onu nasıl koruyacağım bilemiyorum.
yanında mücevher orkidem de poza girmiş, bu kış yine çiçeği ile güldürdü beni, şuan dinleniyor, keyfi gayet yerinde
ikinci çilli de onun yavrusu; 1 yaşında
ilksenozturk
30-04-2011, 17:59
3 taneler...
küçük olan bir yılda bir yaprak çıkardı miniminnacık, sizce adam olur mu?
evimin en keyifsiz çiçeği de trop.snow
ilksenozturk
30-04-2011, 19:48
siz görmeyeli devetabanım 1,5 mt olacak kadar uzadı.
daha önce fotoğrafını yüklediğim marginatam ve onun büyük kardeşi (şirkette büyütüyordum, eve yeni taşındı)
ilksenozturk
30-04-2011, 19:53
mum çiçeğim yaz aylarında ilerleyip kış aylarında uykuya geçiyor. yeni kollar atmaya başladı, taşınınca daha seveceği bir yere alacağım onu.
siteden bir arkadaşımız küçük bir çelik tüylü telgraf yollamıştı geçen yıl. bu sene cesaret edip uzayan dalı böldüm ve yeniden köklendirdim, sanırım yaz sonu bu saksı dolmuş olur
bende 2. senesini geçirecek olan sarı yaseminim bundan sonra bahçede hayatına devam edecek ve eminim çok da güzelleşecek
ilksenozturk
30-04-2011, 19:55
karakışta açarak beni mutlu eden sardunyalarımın çiçekleri...
sardunya çiçeklerine top olarak bakıyoruz hep ama tek tek çok şık çiçekler
ve lale, bu sene tek başına kaldı, seneye birsürü arkadaşı olacak.
ilksenozturk
30-04-2011, 19:59
çelikle köklendirdiğim ortancam bu yıl ilk defa çiçek açacak
ilksenozturk
30-04-2011, 20:01
bir yerden çelik alarak köklendirildiğini okudum ve bir dalını kesip suya koydum. köklenme yok fakat çiçeği geçmiş kör dal yaprak vermeye başladı, merakla bekliyorum
Maşallah sevgili ilksen hepsi çok saglıklı görünüyor ellerine saglık
serkan_istanbul
20-05-2011, 15:00
telgraf çiçeğimi site sn mutlu kutludan satın almıştım, bana geldiğinde 2 uzun dal halinde idi. şimdi kendi saksısını doldurdu, taşırdı da bana biri de yine kendi gibi gelişmiş 2 tane yeni saksı hediye etti. çok neşeli ve çok şık bir bitki. Resimlerde ana bitkim ve 2 hafta önce yaptığım yavrusu var;)
selamlar ilksen hanım bende bu bitkiden (seneler içinde benim ki yok oldu) arıyorum.
serkan_istanbul
20-05-2011, 15:01
büyük çiçeğimi geçen yıl yapımarkette kaderine terk edilmiş haldeyken almıştım,
o da bir yıl içerisinde ciddi bir gelişim gösterdi. Gövdesi kalınlaştı, yaprak boyu uzadı ve gürleşti.
Yanlarda gördüğünüz ufaklıklar açık renkli cins başka bir marginatadan aldığım çelikler. Büyüdüklerinde açıklı koyulu hoş duracaklarını düşünüyorum. O hallerini de önümüzdeki seneden itibaren görürüm artık sanırım. çiçek işi sabır işi :)
bu bitki bayrampaşa tekzende şu büyük akvaryumun olduğu 4.95
serkan_istanbul
20-05-2011, 15:08
allah nazardan saklasın çok güzeller maşallah. Uzun zamandır yoksunuz. sayfanızda baktımda.
ilksenozturk
23-05-2011, 08:10
allah nazardan saklasın çok güzeller maşallah. Uzun zamandır yoksunuz. sayfanızda baktımda.
sn serkan_istanbul, evimi taşıdığım için onun telaşı ile yeni resimler ekleyemedim ama çok güzel gelişmeler var. telgraç çiçeğinden isterseniz size çelik gönderebilirim. ama taşınma sonrasında encak vakit bulabilirim. bekmeyeyim derseniz Mutlu kutludan almıştım,siz de bakabilirsiniz...
serkan_istanbul
16-06-2011, 09:56
Uzun zamandır sitede yoksunuz sevgiler
sin-ameki
29-06-2011, 22:37
merhaba çiçekleriniz harika maşallah,
benim de evde marginata ve benjaminim var 2 yıldır. fakat 2 yıldır hep durumları kötüleşti yerlerini değiştirdim çeşitli şeyler denedim ama açıkçası ilk defa bu kadar ciddi eğildim üzerlerine. sürekli yaprak döküyolar ve çok cılızlar. foruma yeni üye oldum ve pek kullanamıyorum açıkçası konular cok karışık geliyor aradığımı bulamıyorum. bu salon bitkilerinin bakımı konusunda bana kısa ve öz bilgi verebilirmisiniz? bir de Phalaenopsis var 3 ayda tüm çiçeklerini döktü, gövdesinin en ucu (üstü) kurumaya başladı ve yaprağında çürüme gibi bi oluşum var (oldukça büyük), ve köklerinin dışındaki kabuklar çürüyüp dökülüyo :( kurtarabilirmiyim ne önerirsiniz? 3-4 gündür forumu talan ediyorum ama bi sonuç elde edemedim... şimdiden teşekkürler.
ilksenozturk
01-07-2011, 08:17
ben salon bitkilerim için çok da fazla bişey yapmıyorum açıkcası; gübreyi de çok nadiren veriyorum onlara, nedense bitki besinlerine pek rağbet etmiyorum ama bol bol konuşuyorum onlarla, bol bol seviyorum:)
en önemlisi toprakları, onları torfa hapsetmeyin. benjamin yer değişimine tepki veren bir bitki, bir süre çevirmeyin bile derim. marginatayı da çok sulamaktan kaçının, toprağı üstten kuruyunca verirsiniz. bir de sanıldığının aksine rahat etsinler diye büyük saksı kullanmayın, saksıdan taşacak kıvama gelmedikçe saksılarını değiştirmiyorum.
orkide konusunda çok bilgili değilim ama 3 ayda tüm çiçeklerini dökmesi çok doğal bir olaydır, ömürleri bitti çiçeklerinin. çiçek olan dalını 3. boğumdan keserseniz yeniden çiçeklenebilir belki. sapı kurursa da üzülmeyin, en iyisi bir süre çiçeklenmeyip kendine gelmesidir, toparlamasıdır zaten. bende ilk yıllarını geçiren orkidelerimin çiçeklenmesine izin vermemiştim, hepsi 2. senelerinde açtılar. gövde ucu kurumaso göbek kısmından su aldığını ve çürüdüğünü gösterebilir, köklerini çıkarıp kontrol edin derim ama o konuda forumu baştan sona okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum
sin-ameki
05-07-2011, 16:22
teşekkürler cevap için.
benjamini ve marginatayı daha dün balkona çıkarmıştım biraz daha güneş alsın diye oysa, ve evet saksılarıda oldukça geniş çelimsiz bitkilerime :)
orkideyide dediğiniz gibi kestim ama ******* göbek kısmından çürüdü... forumu çok gezdim ama açıkçası bilgiler karışık ve dağınık geliyor bana. bir yazılan şeyin üstüne aksi bi bilgi olabiliyor örneğin sulama konusunda kimisi gün aşırı diyor kimisi haftada bir. çok okudum ama bi çıkarım yapamadım forum kullanma konusunu ben beceremedim belki ... tekrar teşekkürler
sin-ameki
05-07-2011, 22:16
torf için ne düşünüyorsunuz faydalı değil mi?
Azelia Kara
05-07-2011, 22:38
Bitkileriniz çok güzeller, tebrik ediyorum.
Sevgiler.
ilksenozturk
06-07-2011, 11:31
torf için ne düşünüyorsunuz faydalı değil mi?
ben torfu elimden geldiğince bahçe toprağı ile karıştırıp kullanırım, amacım da bahçe toprağının sert olan yapısını biraz yumuşatmaktır. hatta önceki yıllarda bir miktar bahçe toprağını bir kovanın içine koyar, doğradığım, soyduğum sebzelerin kabuklarını atardım içine, ertesi yıla kendi toprağımı hazırlamış olurdum. torf bir süre sonra kendini salıyor.
benjamin ve marginata gibi bitkilerime iç mekanda bakıyorum, dışarıda da bakılanlara rastlamadım değil ama onlar iç mekan bitkisidir, güneş onları malesef yakabilir.
ilksenozturk
06-07-2011, 11:33
Bitkileriniz çok güzeller, tebrik ediyorum.
Sevgiler.
çok teşekkür ederim.
fırsat bulduğum ilk anda da sizler ile bahçemi paylaşacağım, gerçi şuan çok bakımsız :(
sin-ameki
06-07-2011, 11:37
biraz tezcanlı davranıyorum sanırım sabredip rahat duramıyorum o yüzden bir de balkonu deneyeyim dedim daha öncede evin içinde çeşitli yerleri denemiştim zaten ama gözle görülür bir fark elde edemedim... ne kadar sıklıkla topraklarını değiştiriyorsunuz?
ilksenozturk
06-07-2011, 12:58
''ÇİÇEK İŞİ SABIR İŞİ'':) ,
****** çiçeklerini dökecekler, ****** yapraklarını dökecekler, arada bir dertlenecekler, hastalanacaklar. bitkiler kısa vadede büyük ve sık değişiklikler istemez, alıştıra alıştıra herşey.
bana sorarsanız iç mekan bitkileri için balkonu tavsiye etmem kesinlikle, içeri alın derim ve bir süre de değiştirmeyin yerlerini. gidin konuşun, sevin. topraklarını, bakımlarını ****** yapın ama bu konuda dertlenmeyin. bırakın kendilerini bulsunlar önce.
biz çiçek bakmıyoruz aslında. biz onların en güzel şekilde olmaları için YARDIM ediyoruz bence. en başlarda önce sadece hata yapmamak lazım, yani aşırı su vermeyin, istemedikleri kadar güneş ve gölge yaratmayın... gibi. bırakın önce 'alışsınlar' , ondan sonra toprağı ile gübresi ile, yani yardım konularıyla ilgilenmek gerekir. işte oralarda da işin gerçekten bir formülü yok. orkidelerimin saksısı şeffeftır mesela. akşamları köklerinin nemli olup olmadığına bakarım, nemi azalmışsa su dolu bir kabın içine oturturum. topraklı bitkilerimin toprağına dokunurum, kurumaya başlamışsa su veririm. yani 'bu sabah tüm çiçeklerimi suladım' gibi bir durumum kesinlikle yoktur, 'bu sabah su isteyenlere sularını verdim' derim.
sn sin-ameki yazdıklarım sizin durumunuza özel değil, yanlış anlamayın lütfen, sorularınıza istinaden genel görüşlerimi paylaştım.
topraklarını da toprağının ve bitkinin durumuna göre değiştiriyorum. toprağı bozulmaya başladıysa, suyu hemen aşağıya veriyo ve tutamıyorsa veya bitki gelişimi yavaşladıysa hangi mevsimde olursa oldun derhal değiştiririm. her yıl bahar ayında da gelen bir kontrol yapar, ihtiyacı olanları değiştiririm. ama unutmayın bazı türlerin kök yapıları çok hassastır, onların topraklarını dağıtmamak, köke hava değdirmemek gerekir.
sin-ameki
06-07-2011, 14:23
yanlış anlamak bir yana yazdıklarınız bana çok destek oldu teşekkür ederim tavsiyelerinizden çok menun oldum ayrıca balkonda meyve sebze kabuklarımı biriktirmeye başladım şimdiden toprakla beraber. birde bu benjamin ve marginata da direk toprak sulama mı yoksa yapraklara püskürtmemi daha doğru bir sulama biçimi acaba sizce?
ilksenozturk
07-07-2011, 07:08
yanlış anlamak bir yana yazdıklarınız bana çok destek oldu teşekkür ederim tavsiyelerinizden çok menun oldum ayrıca balkonda meyve sebze kabuklarımı biriktirmeye başladım şimdiden toprakla beraber. birde bu benjamin ve marginata da direk toprak sulama mı yoksa yapraklara püskürtmemi daha doğru bir sulama biçimi acaba sizce?
yapraklara su püskütrmek bitkinin su ihtiyacını karşılama amaçlı değildir. o yüzden toprağından su vermelisiniz. su püskürtme yaparsanız da dikkat edin, güneş yaprak üzerinde su damlacıklarının mercek etkisi ile yaprakları yakabilir (hani delik delik renk açılmaları olur ya)
biriktirdiğiniz kabuklar arasında da mandalina portakal gibi toprak asitliğini fazlası ile yükseltebilecek olanlar olmasın. ben patates, muz kabuğu, yeşil yapraklı sebzeler, çay... vb kullanırdım, meyve hiç kullanmadım.
sin-ameki
07-07-2011, 14:21
ben elma, şeftali, domates, salatalık, biber, yumurta kabuğu attım birde karpuz kabuğunu parçalayarak attım. üstünü tekrar toprakla kapattım yalnız fena halde kurtlanmış
ilksenozturk
12-07-2011, 13:31
malesef fotoğraf paylaşamıyorum ama bahçem için fırsat buldukça küçük şeyler yapmaya çalışıyorum
ama çimlerim çok kötü. birkaç sene önce halı çim kaplanmış bahçeye, kökleri birbirine karışmış durumda, güneş ile beraber de perişan haldeler.
maliyeti ucuz önerebileceğiniz bir çözüm var mıdır?
halı çim kaplatmak istemiyorum, o en son çare.
Azelia Kara
15-07-2011, 23:20
çok teşekkür ederim.
fırsat bulduğum ilk anda da sizler ile bahçemi paylaşacağım, gerçi şuan çok bakımsız :(
Merakla bekliyor olacağız. Ben teşekkür ederim paylaşımınız için.
ilksenozturk
21-10-2011, 12:10
yeni taşındığım evim ve orada da mutlu olacaklarına inandığım çiçeklerim...
evin bir odasını çiçeklerime ayırmak ve orayı evbahçe haline getirmek gibi bir planım var
manzara nasıl sizce?
patosum, kurdela çiçeğim, yılbaşı çiçeğim, fil kulağım, marginatam
ilksenozturk
21-10-2011, 12:16
patoslarımı aşağı sarkmış halde kullanmaya bayılıyorum
yeni yerlerine yakın zamanda taşıdım, o yüzden tam istediğim formu yakalayamadılar.
ama sarkık kullanıma çok yakışan bir bitki
patoslarım olmadan olmaz:p
ilksenozturk
21-10-2011, 12:27
her sonbahar dip yaprakları haf,ftem sararır ve kendisinden defalarca yavru dağıtmışımdır.
sanırım bu sebeple de bana küs ve çiçek vermiyor.
ama fotoda göründüğünden çok daha heybetli bir bitki oldu.
onun da sarkık formu çok şık görünüyor.
ilksenozturk
21-10-2011, 12:30
guzmaniam beni bi türlü sevmedi.
1,5 yıl önce ayırdım, ancak bu kadar büyüdü
yanında da bibercik :)
Sevgili ilksenozturk, yeni evin hayırlı olsun.Çiçeklerinle bir evbahçe kurma fikrin harika
adresini ve telefonunu gönderdiğin zaman, göndereceğim su sümbülü için de bir aydınlık köşe hazırlar mısın?
ilksenozturk
21-10-2011, 12:56
kendi çeliklediğim veya tohumdan yetiştirdiğim çiçeklerin yeri başka. satınaldıklarım evde hep yabancı gibi dururken onlar çocuğum gibi...
bir parmak boyunda yapraksız çelikten büyüttüğüm difenbahiam
ilksenozturk
21-10-2011, 13:01
Sevgili ilksenozturk, yeni evin hayırlı olsun.Çiçeklerinle bir evbahçe kurma fikrin harika
adresini ve telefonunu gönderdiğin zaman, göndereceğim su sümbülü için de bir aydınlık köşe hazırlar mısın?
:) en güzel köşelerden biri onun olacak :) su bitkileri köşesi yapmak gibi bir planım var. çok mutlu oldum, çok teşekkürler :)
ilksenozturk
21-10-2011, 13:07
ilk foroğraftaki çilli begonya evime giren ilk çiçektir, annemin dal halde bana bulup getirdiği ilk gözağrım. şuan boyu 2 mt 10 cm. taşınırken alarm ilan etmiştim ona bişey olacak diye. ustalar sinir olmuşlardır eminim bana:D
alttan yeni sürgünler veriyor, seneye baharda tepe budaması yaparak altları görüntü olarak zenginleştireceğim
malesef bir süredir yapraklarında mantar belirtileri ortaya çıktı, sodalı su fısfısadım, ona bişey olursa çok üzülürüm.
diğeri de onun yavrusu
ilksenozturk
21-10-2011, 13:35
bu eve yazın taşındığım için bahçeme çok fazla bişey yapamadım. aşırı güneş alıyor ve çimler perişan. yan komşumun ben işteyken sulamaları sayesinde çimler adam oldu biraz.
epitopu 40m2 bir bahçe.
duvar dibine lavanta ve top şimdir diktim. şuan lavantalar çok gürleşti. yeni hallerini de en uygun zamanda eklerim.
emektar mercan çiçeğim bu yılı saksıda ama dışarıda geçirecek, seneye de toprağa alınacak.
ve lalegüllerim
Selehattin 67
21-10-2011, 13:37
çilli begonya neden çok uzamış gölgedemi kaldı selamlar
ilksenozturk
21-10-2011, 13:58
çilli begonya neden çok uzamış gölgedemi kaldı selamlar
alt dalları mantar nedeniyle budadım, yoksa ağaç gibiydi, altlar çıplak kalınca da gölgede kalmış gibi geliyor, haklısınız.
ilksenozturk
21-10-2011, 14:01
üst mesajdaki yan duvarın şimdiki hali...
lavantalar çok gürleşti, ben de şaşkınım bu hızlarına, şimşirler arada kayboldu, oysaki mesafeleri yeterliydi.
lavantaların iki kökü kendi köklendirdiğim bitkilerden
ilksenozturk
21-10-2011, 14:11
bahçede en sevdiğim bitki yasemindir.
bahçemde 4 cins yasemin var
biri pervane çiçekli yasemin, diğer ikisi kokulu sarı çiçekler açan ama farklı iki yasemin, diğeri de kışın çiçek açacak olan kış yasemini (mızrak yasemin diyorum ben ona)
fotolar çok güzel çıkmamış :(
ilksenozturk
21-10-2011, 14:13
bu mevsimde hala tomurcuklanıp açan lalegülüm ve göknar ağacına tutundurduğum sellukam, tek çiçek açtı ama en güzel halinin resmini çekemedim malesef
ilksenozturk
21-10-2011, 14:16
biri 3,5 yaşında (90 cm boy), diğeri 1,5 (40 cm boy)
bu kışı bajçede geçirecekleri için budanmış otlardan diplerine malç yaptım.
ilksenozturk
21-10-2011, 14:21
son olarak da sosyete sarımsağı,
kendim köklendirdiğim açmak üzere olan kasımpatı ve
yine kendim köklendirip yayılmasın diye saksıya diktiğim adaçayı olmasını umduğum bitkim. adaçayı mıdır,emin değilim?
senyokken
26-10-2011, 16:14
bu siteye yeni üye oldum iyi ki de olmuşum çiçekleriniz çok güzel ellerinize sağlık sizlerden öğrenmem gereken çok şeyler var sanırım....
ilksenozturk
27-10-2011, 07:29
bu siteye yeni üye oldum iyi ki de olmuşum çiçekleriniz çok güzel ellerinize sağlık sizlerden öğrenmem gereken çok şeyler var sanırım....
hoş geldiniz :)
Merhaba ilksenozturk,
iade-i ziyarete geldim. Evinizi, bahçenizi ve balkonunuzu birkaç saatir geziyorum. Çiçekleriniz çok güzel, elinize sağlık. Sizin de belirttiğiniz gibi çiçek emek ister, ayrı ayrı ilgi ister. Siz çok güzel bakmışsınız.
Limonlarınız gösterişli yapraklar vermiş. Kışın dışarda bırakmayın bence. Benimkiler birkaç sene evel balkonda dondu. Ama dışarda bırakacağım derseniz iç içe iki saksı yapın. Böylece iki saksı arasında kalacak bikaç cm hava boşluğu izolasyon sağlar, köklerin donmasını engeller. Üstünü naylonla örtün diyeceğim ama ruzgarlı havada pek durmuyorlar.
Bir başka seçenek te saksıları yarıya kadar toprağa gömün. Baharda toprağını değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü solucan girecek ve limon da köklerini saksının alt deliklerinden toprağa salacaktır.
Hoşçakalın,
Toprak.
Merhaba,bitkilerinizin hepsi de birbirinden güzel.Belli ki hepside sizi çok sevmiş elinize emeğinize sağlık.Büyük bir keyifle gezdim,bir zamanlar sizdeki salon bitkilerinin çoğu bende de vardı.Ama şimdiki evimi onlara sevdiremedim ,sadece terasımda ki yuka kaldı.MAŞALLAH diyorum,sevgiyle kalın.
ilksenozturk
02-11-2011, 13:18
Merhaba ilksenozturk,
iade-i ziyarete geldim. Evinizi, bahçenizi ve balkonunuzu birkaç saatir geziyorum. Çiçekleriniz çok güzel, elinize sağlık. Sizin de belirttiğiniz gibi çiçek emek ister, ayrı ayrı ilgi ister. Siz çok güzel bakmışsınız.
Limonlarınız gösterişli yapraklar vermiş. Kışın dışarda bırakmayın bence. Benimkiler birkaç sene evel balkonda dondu. Ama dışarda bırakacağım derseniz iç içe iki saksı yapın. Böylece iki saksı arasında kalacak bikaç cm hava boşluğu izolasyon sağlar, köklerin donmasını engeller. Üstünü naylonla örtün diyeceğim ama ruzgarlı havada pek durmuyorlar.
Bir başka seçenek te saksıları yarıya kadar toprağa gömün. Baharda toprağını değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü solucan girecek ve limon da köklerini saksının alt deliklerinden toprağa salacaktır.
Hoşçakalın,
Toprak.
hoşgeldiniz sn toprak:)
limonlarım çok kıymetlidir; tohumdan yetiştirdim ve tohumlarını ekişimin de hep bir hatırası vardır. dışarda bırakmamaya karar vermiştim zaten ama bir miktar daha soğuk görmelerini istiyorum. biraz mevsimi yaşamalılar, 'o kadar da hassas olmayın!' diye gaz veriyorum onlara :) ne zamanki 'kar yağacak hava var' diyeceğim, o zaman içerde onlara hazırladığım alanda yerlerini alacaklar.
tavsiyeleriniz için çok teşekkürler
ilksenozturk
02-11-2011, 13:21
Merhaba,bitkilerinizin hepsi de birbirinden güzel.Belli ki hepside sizi çok sevmiş elinize emeğinize sağlık.Büyük bir keyifle gezdim,bir zamanlar sizdeki salon bitkilerinin çoğu bende de vardı.Ama şimdiki evimi onlara sevdiremedim ,sadece terasımda ki yuka kaldı.MAŞALLAH diyorum,sevgiyle kalın.
merhaba sevgili berçin.
çok teşekkür ederim. siz bu siteye giriş yapmaya başladıysanız arkasından yeniden edinme süreciniz başlayacak ve bizlerin de yardımı ile tekrar eski günlere geleceksinizdir, söylemedi demeyin, forum bağımlılık yapıyor:p
Sayın ilksenozturk,
Bahçeniz küçükte olsa çiçekleriniz çok güzel ilerde çeşitlerin dahada çoğalacağına inanıyorum. Sizden gelen binlerin annesi mutluluk içinde büyümeye devam ediyor. Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Sağlıcakla kalınız.
ilksenozturk
02-11-2011, 15:26
Sayın ilksenozturk,
Bahçeniz küçükte olsa çiçekleriniz çok güzel ilerde çeşitlerin dahada çoğalacağına inanıyorum. Sizden gelen binlerin annesi mutluluk içinde büyümeye devam ediyor. Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Sağlıcakla kalınız.
teşekkür ederim.
binlerin annesinin binlerce yavrusunu görürsünüz inşallah. hatta ben göremedim, siz bir de çiçeklerini görürsünüz umarım.
bahçemde şimdilik çeşidim az; 4 cins yasemin, passiflora, selluka ,2 cins lavanta, taflan, süs narı, biberiye, lalegüller, hedera, tek kök kasımpatı, bol bol çilek, telgraf çiçeği, aslanağzı , agave, begonvil ve bordür olarak ligistrumlarım var. mevsimi geçtiği için akşam ve sabah sefaları biterken lale, sümbül ve nergisler de toprağa kavuştu.
böyle yazınca gözüme çok geldi birden ama öyle değil;) yetişkin halde edinilen bitkilerden pek hazetmediğim için büyütme çabasındayım tüm bunları. yavaş yavaş olsun da göz yorucu bişey çıkmasın sonuçta ortaya, sakin, dinlendirici bir bahçe istiyorum.
hala gönlüme göre bir salkım söğüt bulamadım, oysa köşesi de hazırdı onun :(
vantuzlu hedera arıyorum boş duvarı sarsın diye, o da yok.
sedum alanı yapmayı düşünüyorum bir alana, çimlendirip agavemin yanlarına döşeyeceğim kısmetse.
ilksenozturk
08-11-2011, 19:17
2,5 yaşında olan binlerin annesi ilk defa çiçeklerini gösterecek bana ;)
ilksenozturk
08-11-2011, 19:23
kış geldi, iç mekan bitkilerim çiçeğe durdu;
yılbaşı çiçeğim fazla sulamadan tamamen ölmüş gibiydi, tüm saksıtı boşalttım, böldüm, yeniden diktim. bunları yaparken de çok hastaydım; ama 'sen beni bırakmazsan ben de seni bırakmam' dedim. kendini toparlayıp tomurcuklanan yılbaşı çiçeğim ve henüz evimin yeni güzeli menekşem...
ilksenozturk
08-11-2011, 19:31
iki cins ama birbiriyle hiç de akraba gibi durmayan pepermoniam
üstteki hafif nem seviyor, gün ışığının fazlası yapraklarını yakabilir ama tül arkasından ne kadar çok güneş alıyorsa yaprakları o kadar pembeleşiyor. diğerini yeni keşfediyorum, şimdilik menekşe gibi bakıyorum ona da, bi derdi yok gibi. az gün ışığında yaprakları kırmızılığını kaybedip grimsi bir hal alıyor. yani ikisi de güneş ile kızarıyor :p
ilksenozturk
08-11-2011, 19:34
sukulet arajmanım
Merhaba,sitenin bağımlısı oldum bile.Şimdiden 5 adet çilli begonya çeliğim var.Birkaç sukulet, birkaç kaktüs yavrularım, telgraf çeliğim gibi gibi... Son paylaşımlarınız da çok güzel, çok beğendim. Yılbaşı çiçeğini çok sevmeme rağmen hiç kısmet olmadı, sizlerde gördükçe hevesim gittikçe artıyor. En kısa zamanda yetiştiren birinden çelik rica edeceğim.(yoksa çalmalımıyım:))Sevgiler.
ilksenozturk
10-11-2011, 10:10
Merhaba,sitenin bağımlısı oldum bile.Şimdiden 5 adet çilli begonya çeliğim var.Birkaç sukulet, birkaç kaktüs yavrularım, telgraf çeliğim gibi gibi... Son paylaşımlarınız da çok güzel, çok beğendim. Yılbaşı çiçeğini çok sevmeme rağmen hiç kısmet olmadı, sizlerde gördükçe hevesim gittikçe artıyor. En kısa zamanda yetiştiren birinden çelik rica edeceğim.(yoksa çalmalımıyım:))Sevgiler.
hemen küçük bir saksıya da limon çekirdeği ekiverin bence :) daha uygun mevsimlere gidildikçe bizler de çeşitlerinizin artmasına yardımcı oluruz zaten;)
Tek kelimeyle muhteşemler...
ilksenozturk
19-11-2011, 17:25
çok teşekkürler sn. bulut35
Sevgili İlksenozturk;
Genelde bahçende geziniyorum. Her şey çok güzel, bitkiler hayatlarından memnun gözüküyolar. Ellerinize sağlık.
Kasımpatıları merak ediyorum, daha çok resim yüklersen sevinirim.
ilksenozturk
14-01-2012, 14:58
sevgili gultar'ın hediyesi su sümbülüm ilk saksısını doldurdu, ikinciye geçtik :)
yaprak küçültmeye başlamıştı, sanırım böylesi daha iyi olacak
Sevgili ilksen hanım,su sümmülleriniz çok tatlılar benimkiler çürüme yaptı neden bilmiyorum.
Dışarda ondanmı.
ilksenozturk
16-01-2012, 08:34
Sevgili ilksen hanım,su sümmülleriniz çok tatlılar benimkiler çürüme yaptı neden bilmiyorum.
Dışarda ondanmı.
içerdeler sn sevim4, ısıtılmayan bir odalar ve batı cephesi camın önündeler. bulundukları kabı doldurunca yaprak küçültmeye başladılar, ben de ikinci bir yere aldım onları korka korka. daha önce ben de bir tanesini çürütmüştüm, çok üzülmüştüm. bir de kullandığım toprak karışım mevsimlik bir bitkiden kalan, içinde kök çürüklerininde olduğu bişey, sanırım buradan onlara biraz besin de sağlamış oldum
Cumhur Tonba
16-01-2012, 09:44
Sayın İlksenozturk,
Merhaba. Evinize ilk giren begonyanızın sağlığı iyidir inşallah.
Sulukentleriniz de harika.
ilksenozturk
16-01-2012, 10:39
Sayın İlksenozturk,
Merhaba. Evinize ilk giren begonyanızın sağlığı iyidir inşallah.
Sulukentleriniz de harika.
sn Cumhur Tonba, Merhabalar.
çilli begonyalarımın durumu çok kötü. mantar tüm gövdesini sardı. önce tamamen yapraklarını döktü, zeytinyağlı karışımı gövdesine bildiğiniz sıvadım ama şimdi yeniden mantarlar çıktı meydana, iyileşmedi. yeni yapraklar vermeye çalışıyor ama onları da büyütemiyor. işin ilginç tarafı evde 2 ayrı odada ve 2 senedir yanyana gelmemiş olan çilli begonyalarımın ikisi de dertli ve başka bitkilerimde bu yok. aynı anda hastalandılar. hassas oldukları farklı bir cins hastalık olduğunu düşünüyorum.
ağaç gibi olmuş olan çillim gidiyor, ne yapacağımı şaşırmış durumdayım ve çok üzülüyorum.
:(
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
İçeri alsam canlanırmı bilmem çünkü toplar çürümüş üzüldüm şimdi.
ilksenozturk
16-01-2012, 12:13
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
İçeri alsam canlanırmı bilmem çünkü toplar çürümüş üzüldüm şimdi.
bence siz yine de alın, çıkmamış candan umut kesilmez derler. bitkinin kökleri toprağı nazikçe tutuyor. o yüzden sarsmamak lazım. olur da umut kalmazsa bizimkiler çoğalıyor zaten, paylaşırız. :rolleyes:
Sevgili ilksenozturk,çok teşekkür ederim bu gün aldım içeri.
Orhan Özbilgiç
19-02-2012, 20:33
Sevgili ilksenozturk;
Aslında bahçelere bile pek vakit ayıramıyorum. Ama sen benim için özel bir dostsun. Kendimi balkonunu gezmeye mecbur hissettim.
İlk sayfadan başlayarak, tüm bitkilerini gördüm. Son derece sağlıklı durumdalar.
Önceleri salt salon ve balkon bitkileri iken, birden bahçe bitkileri ilede karşılaşmak, benim için sürpriz oldu. Çok sevindim. Keşke yanımda tohumlar olsaydıda, sende görmediklerimden gönderseydim. Gerçi bayağı bir çeşit yapmıssın. Keyifle ve sağlıkla büyüt.
Birde ilk sayfalardan itibaren, hevesle büyüttüğün çilli begonyan dikkatimi çekti. 5-6 poz fotoğrafı var ama hiç çiçekli halini görmedim. Belki ben gözden kaçırdım.:confused:
Neyse, illaki açacaktır.
İstanbul' la dönüşümüzde, Samsun Çarşamba Havaalanı'nda görüp fotoğrafladığım, çok güzel bir çilli Begonyanın iki kare fotoğrafı ile birlikte, selam ve sevgilerimi gönderiyorum.:)
Seninkininde, böyle çiçekleneceği günler elbette gelecektir.;)
269935
269936
ilksenozturk
08-03-2012, 08:20
oy, orhan bey oy...
ben çilli begonyamı malesef kaybettim. aralıksız çiçek açtığı yıl omuştu benimkinin de. ağaç gibiydi, çok büyümüştü, birden gitti :( mantar yüzünden kaybettim, şuan iki kuru dal halinde, yaşa diyorum ona sürekli gidip gelip ama derman da olamadım ki...
o kadar üzgünüm ki ona.
Satı Uğurtan
08-03-2012, 11:25
oy, orhan bey oy...
ben çilli begonyamı malesef kaybettim. aralıksız çiçek açtığı yıl omuştu benimkinin de. ağaç gibiydi, çok büyümüştü, birden gitti :( mantar yüzünden kaybettim, şuan iki kuru dal halinde, yaşa diyorum ona sürekli gidip gelip ama derman da olamadım ki...
o kadar üzgünüm ki ona.
Sevgili ilksen, geçmiş olsun benim begonyalarımda balkondaydı, balkonu muşambayla kapatıp sera gibi yapmıştım, öyle olduğu halde dondu veya hastalıktan üçüde kurudu umarım dipten tekrar filiz verip yeşerir.
ilksenozturk
08-03-2012, 11:33
Sevgili ilksen, geçmiş olsun benim begonyalarımda balkondaydı, balkonu muşambayla kapatıp sera gibi yapmıştım, öyle olduğu halde dondu veya hastalıktan üçüde kurudu umarım dipten tekrar filiz verip yeşerir.
teşekkür ederim, inşallah yeşerir sizinkiler de benimki de...
bu sene zor bir kış oldu, benim de 3 senedir bende olan, bu yıl bahçeye kavuşturduğum kışa dayanıklı yaseminim çok bozuldu, begonyamı ise kaybettim korumaya aldığım halde.
Orhan Özbilgiç
14-03-2012, 13:09
Sevgili ilksenozturk;
Begonyanıza çok üzüldüm.:(
''Mantar yüzünden kaybettim.'Diyorsunuz. Mantarı baştan farkedip, ilaçlayamadınız mı? Ben, mantar gözlemlediğim tüm bitkilerimi (Bunlara saksıdakilerde dahil.) Aliyette ve Antracol denilen bir fungisitle, 15-20 gün ara ile birkaç kez ilaçlıyorum. Durumları iyileşiyor.
Bunu bana, Çarşamba Havaalanı yakınındaki Açelya Çiçekçilik' ğin sahibi önermişti. Kendileri tüm iç ve dış mekan bitkilerini bu şekilde koruyorlarmış.
Biraz zor ama dilerim, Sevgili Satı Uğurtan'ın söylediği gibi kökten sürer.
ilksenozturk
19-03-2012, 10:26
Sevgili ilksenozturk;
Begonyanıza çok üzüldüm.:(
''Mantar yüzünden kaybettim.'Diyorsunuz. Mantarı baştan farkedip, ilaçlayamadınız mı? Ben, mantar gözlemlediğim tüm bitkilerimi (Bunlara saksıdakilerde dahil.) Aliyette ve Antracol denilen bir fungisitle, 15-20 gün ara ile birkaç kez ilaçlıyorum. Durumları iyileşiyor.
Bunu bana, Çarşamba Havaalanı yakınındaki Açelya Çiçekçilik' ğin sahibi önermişti. Kendileri tüm iç ve dış mekan bitkilerini bu şekilde koruyorlarmış.
Biraz zor ama dilerim, Sevgili Satı Uğurtan'ın söylediği gibi kökten sürer.
orhan bey, teşekkür ederim. ilaç isimlerini de not ettim, benim çözümlerim işe yaramadı ama çillimde bir hareketlenme var sanki :)
ilksenozturk
19-03-2012, 10:27
çok güzel bir orkide türü, bakımı da kolay, çiçek açtırması da.
şu güzelliğe bakar mısınız?
ilksenozturk
19-03-2012, 10:33
ismini pervane çiçeği olarak bilirim, mevsimlik çiçek gibi satılır.
amaaaaa, kışın koruyabilirseniz kış boyu seyirlik çiçekler açar size.
hastalıklara hassastır, küllenme olduğunda kolay yayılır onda.
bu da tek kusuru
ilksenozturk
19-03-2012, 10:42
sonbahar günlerinin rengi kasımpatı.
bıraksanız boyunuza yetişir, size kafa tutar
bu komşumun, bendeki bodur cinsi, kafa tuttuğu yok bana :)
ama çiçekler geçtikten sonra yorgun düşüyor, budanmak istiyor. boyutuna göre sağlam bir dip budamasının ardından yeniden yeşil yeşil, öbek öbek.
ilksenozturk
19-03-2012, 10:49
kış yordu artık, ilk bahar gelse de çiçeklerimize kavuşsak,
lalegülüm kışın bile açtı
ilksenozturk
19-03-2012, 11:04
bahçemin vazgeçilmesi lavantalar...
hele çiçekleri ile mora boyandıklarında
küçük bir saksı demeyin, fazla sık dikmeyin derim. kısa sürede çapını genişletiyor.
kökü derine uzanmak istiyor, bu yüzden de saksıda keyifli olmuyor.
bahçenin renk armonisini değiştiriyor gri/yeşil yaprakları ile.
bahçe için mutlaka olması gereken, hastalıktan pek de etkilenmeyen, kurak alanlarda da rahat yaşayabilen kolay bir bitki.
ilksenozturk
21-03-2012, 07:03
nergislerimden önce kokulular, sonra sarı olanlar açtı. balkon kapısından gelen mis gibi bir koku....
ilksenozturk
21-03-2012, 07:11
bende 5 soğan var. dışarıda saksıdalardı ama tüm yaprakları pörsümüştü. içeri aldım ve kışı iç mekanda geçirdiler. daha önce de dışarıda bırakmayı deneyip kaybetmişsim bir amarilisimi.
sonuç
ilksenozturk
22-03-2012, 07:39
yapımarketlerde nedense -bana göre- pahalı satıyorlar bu bitkiyi:(
bende 3 rengi var; turuncu, sarı, pembe
kırmızısı ve katmerlisi edinmek istediğim renklerden.
çok kolay bir bitkidir, kolay üretilir, güzel çiçeklenir, dekoratiftir. nemli ortamda olanların daha çok çiçeklendiğini gözlemliyorum.
2. senesinde küçük yapraklı cinsleri boya gidip bir miktar çirkinleşebiliyor, gençleştirme budamasından korkmayın, hem budadıklarınız ile yeni saksılar doldurabilirsiniz. fotoğraftakiler işte o gençleştirme mahsulleri
ilksenozturk
05-04-2012, 07:06
benim binlerin annesinin yeri artık bahçe oldu. güneşi direk alabileceği bir yere koydum. eylülden beri çiçekte. bitiriyor, yeniden başlıyor. böyle bir birki olduğunu bilmezdim. fotoğraftan anlaşılacağı gibi alt kısımları bozuldu bu süreçte ama yine de çok güzel bence.
ilksenozturk
05-04-2012, 13:46
kapıyı açınca mis gibi burnuma doluyor sümbüllerimin kokusu.
bence soğanlı bitkiler içerisinde en rahatı sümbül, yıllarca aynı soğan mevsimi geldiğinde çiçek veriyor. tabi iyi saklanabilirse. bölünmemekte ama yaşamakta çiçek aşmakta direnen 5 yaşında bir sümbülüm vardı benim :)
zeyneperva
08-04-2012, 11:30
bende yetiştirmek istiyorum bunca resimi gördükten sonra nerden başlayabilirim yaa ufff bende istiyorum :((
ilksenozturk
09-04-2012, 07:17
lale mevsimi :)
bahçemdeki ve balkonumdaki lalelerim çok güzel açtılar. özellikle bu kışın soğuk geçmesi onlara yaradı, aynı soğan 5e bölünmüş ve 5 tane de tek kökten çiçek açmış ki daha önce raslamamıştım.
forumu fotoğrafları ile doldurasım var o kadar güzeller ki...
tut kendini yüreğim
ilksenozturk
09-04-2012, 07:21
kolay yetişir telgraf çiçeği, kolay köklenir, çoğalır, yayılır, genişler
kolay da çiçeklenir,
yeni başlayan veya sabırsız kişiler için idealdir.
ama kışa gelemez bir çok türü, içeri alın veya yedekleyin.
siz biraz ihtimam gösterin, o sizin kadim dostunuz olur
nuray topcu
23-04-2012, 22:39
çok güzel bir orkide türü, bakımı da kolay, çiçek açtırması da.
şu güzelliğe bakar mısınız?
O resimde gördüğünüz mücevher orkide.Ben de var,çiçekleri de çok uzun ömürlü,bu yıl tohum bile verdi ama bir arkadaşıma verdim,o da kaybetmiş,bir deneyecektik.kısmet.benim iki yıllık çiçeğim,sevgili Doğayla Barış'ın hediyesi.
ilksenozturk
30-04-2012, 20:55
raitingim yüksek değil ama yine de paylaşmak istiyorum
katırtırnağı pembe ve beyaz iki renk bu yıl ilk defa deniyorum, bakalım...
beyaz olan dikilir dikilmez çiçeklerini döktü, boylanmaya başladı
ilksenozturk
30-04-2012, 20:57
geçen yıl bahçedeki göknarın etrafına saksıda duran sellukamı sardırmıştım ama onu kaybettim.
bu yıl clematisi deniyorum. göknarı beyaz kocaman çiçekler ile donatma fikri güzel olacaktır.
ilksenozturk
30-04-2012, 21:05
bahçenin iç kenarına sevgili alcen'in bana gönderdiği telgraf çiçekleri ile böyle bir uygulama yapayım dedim. demirlere saksıları bağladım:p
telgrafların şimdiye kadarki tüm enerjilerini çoğaltmak için sömürdüğümden henüz gürleşip sarkmadılar ama gürleşip sarkmaya başladıklarında görüntüden umutluyum.
fotodan net anlaşılmıyor pek gerçi :o
ilksenozturk
30-04-2012, 21:12
su bitkileri havuz(cuk)u için çalışmalara başladım, ilk işim havuz olabilecek özellikteki saksısını komşumdan istemek oldu, sağolsun :)
sevgili gultar'ın paylaştığı su sümbülümü yerleştirdim. bir kenarına sıra halinde japon şemsiyeleri yerleşecek, bir de su mercimekleri...
tabi son ikisi henüz elimde yok :( ilk bahara hızlı başlayamıyorum malesef
Su sümmülleri covalmiş arkadaşım maşallah.
ilksenozturk
01-05-2012, 07:39
evet, tek kökten bu hale geldiler, inşallah yakın zamanda da havuzcuklarını doldururlar :)
ilksenozturk
22-05-2012, 21:10
su sümbülleri havuzcuğuma japon şemsiyeleri ekledim. siteden arkadaşımın gönderdiği su mercimekleri malesef yolda çok hırpalanmışlar, olmadı.
veee nilüferim :) kovada nilüfer yetiştirmeyi deniyorum ilk defa. kendisi pek beni sallamıyor gibi ama sabırla bekliyorum o dipteki minicik yaprağın yukarı çıkmasını.
ilksenozturk
22-05-2012, 21:12
benim dağ çileğim.
meyvesinin küçük olduğunu bilirdim ama bu kadar minyatür de beklemiyordum hani...
Merhaba,
İç mekan bitkilerini bu kadar estetik düzenlediğiniz için tebrik ediyorum sizi, sanırım fotoğraf konusunda da bilgilisiniz (ya da hayli bilgilisiniz :) bunun da etkisi olsa gerek, bu arada bahçenizle ilgili mesajların tamamını okuyamadım ama bahçenizin son durumunu çok merak ettim doğrusu?
Tebrikler, saygılar
Sevgili İlksenöztürk,
Bitkilerinizi baştan itibaren inceledim ,bence çok sağlıklılar.Çok ilgilendiğiniz ve emek verdiğiniz açıkça ortada.
Kolonche çok rahat büyüyen bir bitki demişsiniz ben geçen yıl aldığımı kışın içeri alınca kaybettim,kışın aldığımıda bir ay önce dışarı aldım durumu ağır.Anlayamadım bu bitkinin ne istediğini,başkalarında çiçek dallarının uzun halini görünce şaşırıyorum,benimkiler hiç böyle olamadı.
Siz reytingleri boşverin önemli olan yeni tecrübeler kazanmak,yeni bilgileri deneyimlemek ve burada paylaşmak.
Bu arada sizin gönderdiğiniz binlerin annesi çeliği yarım karış oldu gayet sağlıklı.Sizinkini görünce ne zaman öyle olacak diye düşünmekten kendimi alamıyorum,gerçekten çok hoş.
Kolaylıklar diliyorum.
ilksenozturk
28-05-2012, 16:10
Merhaba,
İç mekan bitkilerini bu kadar estetik düzenlediğiniz için tebrik ediyorum sizi, sanırım fotoğraf konusunda da bilgilisiniz (ya da hayli bilgilisiniz :) bunun da etkisi olsa gerek, bu arada bahçenizle ilgili mesajların tamamını okuyamadım ama bahçenizin son durumunu çok merak ettim doğrusu?
Tebrikler, saygılar
güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim ;) bahçem yapılanma aşamasında, yeni şeyler ekliyorum ama sizlerin karşısına geniş açılı çıkarabilmek için biraz daha zamana ihtiyacı var. o yüzden şimdilik parça parça paylaşıyorum.
ilksenozturk
28-05-2012, 16:16
sn hberbul,
kalanşo fotolarını paylaşırsanız sıkıntısını anlamaya çalışalım hep beraber.
ben kışın da yazın da dışarda bırakmam benimkileri. hep içerdedir. dışarısını denedim ama olmadı, keyifsizleştiler hemen. bir de torf değil, toprak kullanmanızı tavsiye ederim.
binlerin annesini olabildiğince güneşe koyun ki binlercesine annelik yapsın :)
ilksenozturk
28-05-2012, 16:25
2 cins skulet ve bir miktarda bol yağmurların neticesi yosun ile bana 'gül bahçesi vaadetmeyen' arajmanım
ilksenozturk
28-05-2012, 16:27
forumda dışarı çıkarın deniyor ustaları ama ben cesaret edemedim, içerde
yaprağında da böyle oluşumlar var. çiçek midir ki? :D
ilksenozturk
28-05-2012, 16:32
mis gibi kokuyor , bol dikenli, çiçek boyutu çok iri değil ve sivri uzamaktansa bodur kalmayı tercih edeceğe benzer. yani odunsu değil pek ama bendeki çelik henüz çok genç. bakalım ne çıkacak :)
Çiçeğiniz yeni sürgünler veriyor...
ilksenozturk
28-05-2012, 16:39
çiçek açmadı ama onlarca saksı yavruladı
bakımı çok kolay, özel bir ilgi istemiyor, bitkilerimin bir çoğuna olduğu gibi ona da gübre vermiyorum, güneş görünce morarıyor, daha gölgeli yerlerde gitgide açılan bir yeşil renkte.
bir rivayete göre çiçeği kokuluymuş, forumda açtırabilen de olmadı sanırım.
iftiharla sunarım
bu da 2 yıl önceki hali http://www.agaclar.net/forum/619475-post34.htm ...
hızlı büyüyen bitki istiyorum derseniz, callisia önerilir:o
ilksenozturk
28-05-2012, 16:47
henüz çiçeklenmeden fotosunu koymanın ne anlamı var diyeceksiniz.
yakındır çiçeklenmesi
ama öncesinde formlu ve şık duruşunu paylaşmak istedim.
fotoğraftakiler geçen yıl diktiğim 10-12 kök soğan.
bordür dikimlerinde kullanılabilir bir bitki, 2. yılında gür bir görünüm alıyor, 3. senesinde ise artık ayrılıp alanının genişletilmesini istiyor.
kışa son derece dayanıklı, susuzluğa da dayanıyor, fazla sulanmaya da.
dertsiz bitkiler dostlarımın başına :)
Sarmaşığın yanındaki minik sosyeteyi bir mıncıklasaydım.;)
ilksenozturk
28-05-2012, 19:39
Sarmaşığın yanındaki minik sosyeteyi bir mıncıklasaydım.;)
beklerim :)
ilksenozturk
03-06-2012, 14:39
geçen yıl trabzon'da kendiliğinden bitmişlerden 10-15 kök sökmüş, getirmiştim.
ama sadece 2 kökü hayatta kalmıştı. şuanki performansı ile balkonu dolduracak gibi, sanırım çilek soğuk kışları seviyor, bu sene geçen senelere oranla çok daha fazla meyvedeler.
benim ufaklık meğerse ne inatçıymış, mermerlerin arasına kök atmış, kökü çektim ama gelmedi, o derece sıkı tutunmuş .
küçük- minyatür çileklerden, meyvesinin boyutu üst mesajlarda var. çok basılmayan alanlarda yerörtücü olarak rahatlıkla kullanılır, çok dayanıklı, fazla su istemiyor ve verimi de iyi...
tavsiye ederim.
ilksenozturk
03-06-2012, 14:49
bu yıl ilk defa karantil yetiştiriyorum, bodur cinsi. saksıdan çıkarıp toprağa alır almaz genişledi, serpildi. kışa dayanacak mı bilmem...
diğeri de ismini bilmediğim bir sukulet. sevgili satı uğurtan göndermişti. ama kaktüs ve sukuletlerin bir çoğu beni sevmez :(
Sayın ilksenöztürk,
bunlar sizin hediyelerinizden sizi ziyarete geldik.
Muğladan selamlarımızla.
ilksenozturk
06-06-2012, 10:39
ne güzel büyümüşler, çok sağlıklılar, iyi baktığınız çok belli.
ellerinize sağlık.
dağıttığım o kadar tohum ve çelik hakkında sonradan çok az dönüş alıyorum. son hallerini paylaştığınız için çok teşekkür ederim :)
gülenmelek
07-06-2012, 20:39
Sevgili ilksenozturk, bu da bana gönderdiklerinizden hayatta kalan tek bitkim. Uzun bekleyişten sonra nihayet gelişmeye başladı ve güzel gidiyor. Benim bitkilerim nedense hep ağırdan alıyorlar :( Elim mi ağırdır nedir ;) Çok çok teşekkür ediyorum tekrar ;)
serkan_istanbul
08-06-2012, 08:38
Günaydın ilksen hanım mor telgraf baya gelişti, diğerleri biraz nane molla ama düzeliyolar yakında onlarıda eklerim. Binlerin annesi çok iyi durumda diğerleride ölmedi ama gelişmediler canlılar sadece yerlerini değiştirdim eski yerlerini beğenmediler yakında sayfanıza eklerim. çok teşekkürler tekrar. Kumrular kırmasalardı daha gösterişliydi mor telgraf ama toparladı terası sevdi.
ilksenozturk
08-06-2012, 14:03
sevgili gülenmelek ve serkan istanbul;
eklediğiniz fotoğraflar için çok teşekkür ederim.
geç büyüyor / yavaş büyüyor demeyin sakın, sizi utandırırlar bu ufaklıklar:) yaz geç geldi bu sene, sıcakta hepsi çoşacaktır. binlerin annesi zaten binlerce yavru verecek 3 vakte kadar, kime dağıtacağınızı, nereye koyacağınızı şaşıracaksınız :)
telgrafı da uçtan kırıp tekrar toprağa dikerseniz hem saksı gürleşir, hem de kırılmış uçlar dallanarak daha güzel bir görünüm alır.
ilksenozturk
09-06-2012, 08:54
yeri mutfak camının önüydü.
ben çok yorgundum, çok hastaydım, bakamıyordum ona
işte... arada bir su...
hırpalandı o dönem bütün bitkilerim
ama beni beklediler,hiçbiri terketmedi...
hatta kalanşom yüzümü güldürdü çiçekleri ile, aylar boyunca...
serkan_istanbul
09-06-2012, 13:45
Ne güzel yazmışsınız beklediler beni terketmediler. En iyi dostlarımız bitkilerimiz bazan kimseye anlatamadıklarımızı onlarla paylaşırız. Ben inanıyorum onlar benim gözümden anlıyolar mutluluğumu , mutsuzluğumu. Allah bir daha sağlığınızdan ayırmasın. Sevgiyle kalın
Çok güzel bir fotoğraf; insan sıkılmadan dakikalarca bakabiliyor.
ilksenozturk
10-06-2012, 19:36
pervane yasemin.
yasemin türleri içerisinde albenisi en yüksek olanlardan.
kar kıyamet onu etkilemez, bahar sonu yaz başı mis gibi çiçekler ile dolar taşar dalları. bahçedeki 3. yılında olgunluk dönemine girer ve seyreyleyin cümbüşü...
ilksenozturk
10-06-2012, 19:41
geçen yılı saksıda geçiren amarilislerimi bu yıl bir cesaret toprağa aldım.
birkaç kök de afrika zambağı
aralarda telgraf çiçekleri ve hederalar.
tabi hepsi şimdilik çiçeksiz olduğundan renk olarak eksiklerimiz var. ortalarına da uzun boylu bir fon bitkisi dikilecek, ne olacağına karar veremedim henüz.
tavsiyelere açığım ;)
ilksenozturk
10-06-2012, 19:44
kışa dayanmadılar geçen yıl, sadece 2 saksı yedeklerip içeri almıştım, onları kurtarmış oldum.
2 renk kolkola ne de güzeller....
Güngör Salman
10-06-2012, 19:45
bu yıl ilk defa karantil yetiştiriyorum, bodur cinsi. saksıdan çıkarıp toprağa alır almaz genişledi, serpildi. kışa dayanacak mı bilmem...
diğeri de ismini bilmediğim bir sukulet. sevgili satı uğurtan göndermişti. ama kaktüs ve sukuletlerin bir çoğu beni sevmez :(
Aichryson laxum.
ilksenozturk
10-06-2012, 19:49
Aichryson laxum.
teşekkür ederim, buradan da imdada yetişiyorsunuz :)
ilksenozturk
10-06-2012, 19:50
sn anzak ve sn serkan istanbul
çok teşekkür ederim...
benim dağ çileğim.
meyvesinin küçük olduğunu bilirdim ama bu kadar minyatür de beklemiyordum hani...
Sn ilksenozturk.
Her şey çok güzel.ellerine sağlık.
Bu minyatür çileğin fidesini nasıl,nerde bulurum.Yardımcı olursanız .Şimdiden teşekkürler.
ilksenozturk
14-06-2012, 20:09
küllerinden doğdu...
hastalıklarla boğuşan onca kökten bir tane bebecik hayatta kaldı.
ilksenozturk
14-06-2012, 20:12
hani kamil beyin bizlere hediye olarak gönderdiği begonyalar.
bir araya dikerek sık bir görüntü elde etmek istedim. güzel durdular ve bir tane erkenci şimdilik pek de güle benzemeyen şeker bir çiçek açtı ;)
ilksenozturk
14-06-2012, 20:15
kamil bey demişken lalegüllerini de ekleyeyim;
bu yılkiler salına salına ama sağlam büyüyor.
3 yaşına giren eski fidelerim ise tomurcukta:D
ilksenozturk
14-06-2012, 20:21
3 yaşında tohumdan yetiştirdiğim adreniumum kışın suyu azaltın uyarısını pek de dikkate almadığım için birden bire gövdesinin tombul kısmından çürüdü
üstten kestim ve suya koydum.
tam iki ay boyunca tek bir kök bile vermedi
yani kışın bu bitki hakikaten uyuyor
mayıs ayı itibari ile köklenmeye başladı, son durum budur;
ilksenozturk
14-06-2012, 20:23
adı üstünde; binlerin annesi
çiçek toplarının olduğu yerden yavru vermeye başladı
ilksenozturk
20-06-2012, 09:18
deniz bazen böyle bir parçasını bırakır ya karaya,
o parçası sıcacık olur, ısınır sığ suyu.
çocuksan atlarsın o suya, tepinirsin, sıcaklığı hoşuna gider, dağıtırsın kendini,
ama
büyüksen iç geçirirsin sadece.
ben tepinecek su birikintisi mi arıyorum ne?
ilksenozturk
20-06-2012, 09:30
sen yeter ki düşme,
devrilme,
eğilsem de senin ağırlığınla
başımı kaldırıp tekrar kış güneşini göremeyecek olsam da
yine de omuz omuza...
Omuz omuza güzel poz vermişler İlksen Hanım.Çok canlı çiçekleriniz...
Benim gülbegonyamın biri hayatta kaldı.O da iyi..
Lisiler çok yavaş büyüyor gibi gelmişti sizinkini görünce sorun olmadığını anladım.
Binlerin annesinin şimdiki hali daha mı güzel ?
Kızım annesine merhaba desin.
310542
Anne olma yolunda hızla ilerliyoruz:)
310543
Saksısını değiştirmeli mi?
ilksenozturk
20-06-2012, 12:44
sevgili hberbul,
öncelikle teşekkür ederim beni durumundan haberdar ettiğiniz için :)
ben çiçeklerimi sizlere nazaran daha küçük saksılarda tutarım hep.
sizin bitkinizin için de saksısını değiştirmenizi tavsiye etmem, o büyümeye odaklanmış durumda bu mevsimde, tekrar köke yönelmesin, bırakın boy versin.
ama bir süre sonra saksısı devrilecek hale gelecektir :) yine de değiştirmeyin , destek yapım derim. zaten birkaç ay içinde binlerce saksı yapabileceksiniz bu müstakbel anne ile.
lisiantuslar ile 3. tanışıklık yılımızdayız. 3 yaşında olanlar tomurcukta ki kışı da içeride geçirdiler, dolayısı ile erken serpildiler. diğerlerinin gelişimi gayet normal seyrinde devam ediyor, ne hızlı ne yavaş aslında. temmuzda atağa geçiyorlar benimkiler hep, sizinkiler için endişelenmeyin. sıcağı ve güneşi sindirerek büyür onlar...
ilksenozturk
20-06-2012, 12:54
gülbegonya için çeşitli denemeler yaptım, farklı ortamda yetiştirmeye çalıştım, nacizane gözlemlerim;
1. direk güneş görenler kesinlikle ölmeye doğru diyordu, mutlaka perdeli güneş gerekiyor, yarı gölge hatta gölge gerekiyor. koyu olmayan gölgeler yapraklarını daha büyük hale getiriyor, erken çiçeğe dönüyorlar.
2. iç mekanda olanların gelişimleri son derece yavaş ve yaprakları küçük kalırken, aynı ışık şartlarında dış mekanda olanlarda gelişim daha güzel. yani dışarıda olmayı seviyor bizim gülbegonya.
3. sulama talebi orta karar. asla toprağını cılk su yapmayın ama asla da kuru hale getirmeyin. fazla sulama fidenin toprakla birleştiği yerden çürüyüp kopmasına neden oluyor ve bunu fideniz koptuğunda anlıyorsunuz:(
(toprağı fazlasıyla ıslak kalan bir kök begonyam sapasağlam görünürken gövdesi elime geldi, tekrar çelikledim)
susuzluğa da radikal tepki veriyor, yapraklar pörsüyor ve tekrar sulandığında kaybedebiliyorsunuz o yaprağı.
Asya Ceylan
20-06-2012, 16:26
gülbegonya için çeşitli denemeler yaptım, farklı ortamda yetiştirmeye çalıştım, nacizane gözlemlerim;
1. direk güneş görenler kesinlikle ölmeye doğru diyordu, mutlaka perdeli güneş gerekiyor, yarı gölge hatta gölge gerekiyor. koyu olmayan gölgeler yapraklarını daha büyük hale getiriyor, erken çiçeğe dönüyorlar.
2. iç mekanda olanların gelişimleri son derece yavaş ve yaprakları küçük kalırken, aynı ışık şartlarında dış mekanda olanlarda gelişim daha güzel. yani dışarıda olmayı seviyor bizim gülbegonya.
3. sulama talebi orta karar. asla toprağını cılk su yapmayın ama asla da kuru hale getirmeyin. fazla sulama fidenin toprakla birleştiği yerden çürüyüp kopmasına neden oluyor ve bunu fideniz koptuğunda anlıyorsunuz:(
(toprağı fazlasıyla ıslak kalan bir kök begonyam sapasağlam görünürken gövdesi elime geldi, tekrar çelikledim)
susuzluğa da radikal tepki veriyor, yapraklar pörsüyor ve tekrar sulandığında kaybedebiliyorsunuz o yaprağı.
Bence çok doğru gözlemlerde bulunmuşsunuz, ne güzel, çok teşekkür ederiz.Bir de yaprağına su değmesinden hoşlanmıyorlar galiba ertesi güne su gelen yerleri çürüyor... Saygılar.
ilksenozturk
23-06-2012, 21:14
artık bahçedeler ve ilk defa bu kışı bahçede geçirecekler...
ilksenozturk
23-06-2012, 21:15
bu yıl çeliklenmiş gülüm küçücük bir çiçek açtı;
ilksenozturk
27-06-2012, 20:57
görmemişin havuzcuğu olmuş, paylaşmış da paylaşmış....
su sümbülü ve japon şemsiyelerimin son hali, komşularıma da vermiştim, yeniden doldurdular yerlerini
çiçek henüz yok...
ilksenozturk
27-06-2012, 21:00
su sümbülleri ile anlaştık ama nilüferimi pek mutlu edemiyorum sanırım :(
keyifli değil pek :(
ilksenozturk
27-06-2012, 21:06
orkidelerime pek de iyi bakamasam da bir tane vefalım bana her yıl çiçek verir.
pes etmeden her sene...
bu sene orkidelerimi su dolu bir seramik kapta tutuyorum, tarif edildiği gibi yaptım, başarılı olamadım, bir de böyle deneyelim...
ilksenozturk
08-07-2012, 11:38
valla sümbül sümbül diye baydığımın farkındayım. açan çiçeğini de bugün ilk defa gördüm:)
söz bu son foto:rolleyes:
ilksenozturk
08-07-2012, 11:41
kamil bey sayesinde tanıştığım bir bitki; altınbaşak (solidago)
çiçek tarhlarında arka alan bitkisi olarak kullanılabilir, çok şık bir bitki.
ama mutlaka sık dikilmeli
bir de yayılıcı olduğunu söylüyorlar, henüz o kadar tanımıyorum kendisini
İlksenozturk balkonunuzdaki çiçekler maşallah maşallah nazar deymesin Su sümbülünüze bayıldım. Balkonunuzu bizimle paylaştınız için teşekürler. Emeğinize ve ellerinize sağlık. Bol çiçekli günler.:):):D
Sevgili arkadaşım çok güzel olmuş ellerine sağlık.
Sevgili ilksenoztürk,su sümbülünüz de havuzcuğunuz da harika görünüyor.Ayrıca hiç sümbül diye diye bizi baymıyorsunuz,kendi adıma bu sümbülün çiçeğini görmek büyük keyif verdi,emeğinize sağlık sevgiler.
Her şey çok güzel Tebrik ederim
mimariye
10-07-2012, 17:26
ilksen hanım çok başarılı hepsi, bayıldımmm:) tebrikler...
loveforlife
10-07-2012, 17:44
Harika görüntüler...Emeğinize, yüreğinize sağlık. Bunca güzellik sevgi vermeden olmaz elbette!
ilksenozturk
12-07-2012, 20:57
tüm güzel yprumlara çok teşekkür ederim :)
daha güzelleri sizin olsun...
Asya Ceylan
14-07-2012, 10:12
Ben sizin salon bitkilerinize bayılıyorum kırkbin kere maşallah ;)
Sevgili İlksen hanım, günlerdir bahçe sayfasında aranıyorum sizi meğer "Balkon-Teras" başlığındaymışsınız da fark etmemişim, bakan kör olduğumdan bile şüphe etmiştim bir ara. ;)
Neyse efenim, sondan başlayarak gezindiğim bahçenizi gözlemlerken Lavantaların ne denli mutlu edici bitkiler olduğunu açık ve net olarak bir kez daha gördüm, tavsiye ve önerilerinize tekrar teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık, heyecanla bekleyeceğim güncel fotoğraf ve paylaşımlarınızı. Sevgiler.. ;)
ilksenozturk
22-07-2012, 15:05
sevgili asya-ceylan, teşekkür ederim. valla 40bin kere maşallah diyelim de bizimle ömürlük olsunlar.
sevgili sudenur, hoşgeldiniz...
balkon ve salon bitkileri olarak başlayıp sonra bahçeli bir eve taşındım.
bahçe de çok küçük olduğundan adına sayfa açılacak kadar geniş bir koleksiyon çıkmaz ordan, o yüzden bu sayfadan devam ettim...
lalegüller çok güzel açtılar, laplap tek tük çiçek vermeye başladı, ilk yıllarında çok da keyifli olmayan cannalar çiçeğe durdular. haberler böyle
sayfani cok begendim
ozellikle salon bitgilerinize ve su kalpli saksiniza bayildim.
gule gule buyutun.
ilksenozturk
23-07-2012, 06:47
sayfani cok begendim
ozellikle salon bitgilerinize ve su kalpli saksiniza bayildim.
gule gule buyutun.
hoşgeldiniz,
çok teşekkür ederim....
ilksenozturk
05-09-2012, 15:42
fotoğraf koymadıktan sonra anlamı var mı yok mu tartışılır.
ama izlenebilirliği azalıyor, o besbelli.
bilgi- deneyim- tecrübenin paylaşımı amaçlı olarak yazayım istedim birkaç birşey;
ilksenozturk
05-09-2012, 16:02
istanbulda ilk defa bir bahçe kışı yaşadım, bundan önce iç mekan bitkilerimi kışın koruma gibi bir derdim olmamıştı.
şunu anladım; doğadan umudunu kesmezsen, bazen senden bir hayli uzun bir zaman istiyor toparlanmak için ama vefalı bir dost gibi bırakıp gitmiyor kolay kolay.
* İSTANBULUN KIŞINA DAYANAMAYIP DONAN BEGONVİLİM; kupkuru ve dikenli bir dal halinde idi kıştan bu yana, saksısından sökmeye çalıştım, sonra içimden bir ses bana dur dedi. kökü çekip biraz zedelemiş olmama rağman -ki begonvilin buna hassas olduğu söylenir- yeniden sürdü de çiçeklendi bile. 8 aylık bir aradan sonra.
*MERCAN ÇİÇEKLERİ: onlar da kışın saksı içinde dışarıda kaldılar, hem de karın üstünü 1 metre örttüğü yerde. baharda saksıdan dalları çekince kurumuş kökler halinde elime geliyordu. saksıyı boşaltmadan lavantaların arasına gizledim. bahar başında çok daha kuvvetli sürdüler, benden 6 ay bir mola istemişlerdi yani.
*ROZET ÇİÇEĞİ: kötü muamele ve ilgisizliğe bu kadar dayanan bir çiçek daha az görürüm. mevsimlik çiçek zannederek pek sulamadım belli bir zaman sonra. kar soğukları gelince hala çiçekli, belki de yaşar diyerek içeri aldım. unlu bite yakalandı, hiçbir ilaç işe yaramadı. diğerlerine de bulaştırmasın diye sonra hoop tekrar dışarı. (hiç kar altında kalmaması onun şansıydı) şuan 2 yaşını devirdi bu muameleye rağmen. devam gözlemlerimi de yazacağım çiçek ile ilgili, bakalım sonra ne yapacak.
* ÇİLEK: kış ne kadar sert geçerse çilekler o kadar güldür güldür oluyor, canlı ve verimli oluyor, kol atıp daha hızlı yayılıyor. kışın yapraklarına dokununca parçalanıyordu oysa ki... kış onlara düşündüğümden de iyi geliyor.
* Kış kar kıyamet altında çiçeklerini üstünden eksik etmeyen bir çiçeğim vardı; aslanağazı. lavantaların arasına dikmiştim, kışın lavantalar büyüdükçe onları kapattı, kökünü korudu, ama bizimkiler o koyu gölgede boylarını uzatıp tüm kışı çiçekli geçirdiler. çuha veya hercai menekşe gibi gerçek ve korunması pek de mümkün olmayan mevsimliklere rozet ve aslanağazı çok çok iyi alternatiflerdir.
ilksenozturk
06-09-2012, 07:02
en yaşlı orkidem 4 yıldır benimle.
ne her an çiçek halinde ne de durumları kötü, orta halli iadere eden 10 saksı phal. orkidem var.
o yüzden bu konuda cümle kurmak bana düşer mi bilemiyorum aslında
ama;
her yaz sıcaktan kötü dönemler geçirir, yaprakları yumuşar, nemli tutmaya da yetişemezdin mevsim sebebi ile. tavşan kulağı gibi olurlardı.
bu sene kesinlikle önerilmeyen bir şey yaptım; suda beklettim onları yaz boyunca.
bu bir tavsiye değil, sadece elinden başka birşey gelmeyince yaptığım bir yaz uygulaması....
çok sağlıklı bir yaz geçirdik ilk defa;)
havalar serinledi ve bu uygulamayı sonlandırdım...
ilksenozturk
06-09-2012, 07:11
benim çiçeklerim enteresan, gübrelenmeyi pek sevmiyorlar :D
çok ciddiyim, önerilen dozun altında kullanmama rağmen her neredeyse gübrelediğimde kötü sonuçlar aldım çiçeklerimde. sanki 'sağol, almayalım' deyip ikramı geri çevirir gibiler. ben de sözlerini dinliyorum, gübre olabildiğince vermiyorum. güldür güldür çiçek açtıklarını, bir senede iki katına ulaştıklarını da görmemem sorun teşkil etmiyor benim için.
yalnız çoğunun topraklarını gerçek bahçe toprağı (taşıyla ,çakılıyla, sarı yapışkan alt toprağıyla) ve bahçeden biçtiğim otlarla , dökülmüş yapraklarla yaparım.
demek istediğim; 'illa gübreleme yap, gelişmiyorsa gübresizlikten' gibi yorumları pek doğru bulmuyorum, 'illa toprak, gelişmiyorsa sorun toprakta' denmeli diyorum.
bu benim kişisel düşüncem tabi:rolleyes:
Sevgili ilksenozturk, bahçeden biçtiğiniz ot ve yaprakları nasıl bir işlemden geçirerek katıyorsunuz saksı harçlarınıza? ;) Sosyete sarımsağınızın güncel halini de çok de merak ediyorum? ;) Cineraria maritima'nız da kölenme oldu mu? :)
ilksenozturk
06-09-2012, 12:42
Sevgili ilksenozturk, bahçeden biçtiğiniz ot ve yaprakları nasıl bir işlemden geçirerek katıyorsunuz saksı harçlarınıza? ;) Sosyete sarımsağınızın güncel halini de çok de merak ediyorum? ;) Cineraria maritima'nız da kölenme oldu mu? :)
hoşgeldiniz sevgili sudenur;
biçtiğim otları hiçbir işlemden geçirmiyorum, direk toprağa atıp karıştırıyorum, sadece herhangi bir hastalık etmeni gördüysem (örneğin budadığım ligustrumlarda yaprak formu bozulması, ya da çimlerde bölgesel açılmalar gibi) onları kullanmam.
cinereriam köklenmedi malesef. köklendirici hormon muamelesi yapmadan direk toprakta ve suda denemiştim. olmadı. başka yöntemler arayacağım artık;)
aslında güncel birçok foto koymak isterim ama ev-iş-okul-çocuk dörtgenindeki hayatımda evde bilgisayarın başında oturamıyorum. sosyete sarımsakları sürekli çiçekteler. çiçekleri gösterişli değil ama rengi çok hoş bence. bahçeme ayrı bir renk veriyor.
ilksenozturk
06-09-2012, 12:54
yani toprağı elimizdeki neler ile zenginleştirebiliriz diye düşününce (hani gübre kullanmadan çiçekleri mutlu etme yolları)
fasülye / sebze ayıkladıktan sonra artanlar (domates olmasın)
maydonoz sapları,salatalık kabukları
patates kabukları (dikkat edin filizleniyor da:))
bahçeden biçilen otlar (hastalık taşıyabilir de, dikkatli kullanmak lazım)
sonbaharda baharda dökülen ve sizi sinirlendiren yapraklar (bari bir işe yarasınlar :))
çay posası (besinsel bir faysası var mı bilemiyorum ama toprağı yumuşattığı kesin)
haşlanmış yumurta kabuğu denedim ama 4 yıl sonra bile o kabuklara hala rastlıyorum. yani ev tipi kompost için kullanışlı değil pek
eline geçtikçe ufak parçalara ayırarak koy bir büyükçe kaba, üstünü de kalın bir toprakla ört.
hemen öyle kum gibi erimiyor ev tipinde, topraklaşma zaman alan bir şey, bir de kokuyor :( o yüzden yapıp yapmama imkan dahilinde bir tercih.
kışı böyle geçiren toprağı baharla beraber değişim yaptığın saksılara biraz biraz ilave et, saksıyı yine bahçe toprağı ile tamamla.
bittiiiiii.
belki saksılarını boşalttığın eski toprağı da yine bu yöntemle zenginleştir, bir sonraki yıl kullanırsın. (kıtlığı mı var demeyin ;) )
Bahsettiğiniz uygulamayı bahçe de boş bir alanda yapsam? Yakın zamanda kışlık menemen konservesi hazırlayacağım ve tabi ki turşu. :D Artık malzemeleri direk toprağa gömsem olmaz mı ki? Enzim yapmayı denedim, beceremedim.. :(
Siz bol bol resim çekmeyi ihmal etmeyin ama olur mu? Vakit buldukça paylaşırsınız.. Selamlar, kolay gelsin.. ;)
ilksenozturk
06-09-2012, 20:55
Bahsettiğiniz uygulamayı bahçe de boş bir alanda yapsam? Yakın zamanda kışlık menemen konservesi hazırlayacağım ve tabi ki turşu. :D Artık malzemeleri direk toprağa gömsem olmaz mı ki? Enzim yapmayı denedim, beceremedim.. :(
Siz bol bol resim çekmeyi ihmal etmeyin ama olur mu? Vakit buldukça paylaşırsınız.. Selamlar, kolay gelsin.. ;)
ben küçükken aynen böyle yapardık, yiyecek artıklarını toprağa gömerdik, sonra o toprağı karpuz diplerine sererdik. bence sizin yöntem daha bile güzel olur...
ilksenozturk
06-09-2012, 20:57
lalegüller temmuzda çoştu, ağustosta yavaşladı, eylülde yeniden çiçeğe durdular. 2. posta çiçekler yolda;)
torfta kesinlikle olmayan bir bitki lalegül, illa toprak , illa toprak
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.