View Full Version : Manolya (Magnolia)
Magnolia L. Manolyalar
Yapraklarını döken ya da herdem yeşil boylu veya küçük boylu ağaçlar şeklinde odunsu bitkilerdir. Tomurcuklar kulakçıktan gelişmiş olan tekbir pul ile sarılmıştır. Yapraklar saplı, tam kenarlı, genellikle büyüktür. Sarmal dizilidir.
Manolyalarda çiçekler çok büyümüştür. Sürgünlerde terminal olarak teker teker bulunur. Meyve kozalak biçiminde olup, agregat meyve tipindedir. Esasen karpellerden her biri kendi başına açılan keseli (Folikül) meyvelerdir. Kuzey Amerika, Doğu Asya, Himalaya'larda doğal olarak yetişen 80 kadar taksonu bulunmaktadır. Birçokları parkçılıkta çok tutulan süs bitkileridir. Bazı türlerinin de değerli odunları vardır. Manolyalar aslında tohumla üretilirse de çeşitli vejetatif yollarla da üretilebilirler.
Magnolia grandiflora L. [Büyük Çiçekli Manolya]
20-30 m. boylarında, piramidal tepeli, herdem yeşil odunsu bir bitkidir. Genç sürgünler, tomurcuk ve agregat meyve pas rengi tüylerle sık bir biçimde örtülmüştür. Yaprağın ucu küt, **** hafif sivri, dip tarafı kama şeklinde sonuçlanır. Üst yüzü parlak yeşil, alt yüzünde pas renginde sık tüylerle kaplıdır. Çiçekler kase gibi, 15-20 cm. Ağustosta çiçek açar.
Vatanı Kuzey Amerika'nın güney doğusudur. Ancak gerek çiçeği, gerekse parlak yeşil dökülmeyen yaprağı ile olağanüstü bir park ağacı olduğu için Avrupa ve öteki ülkelere götürülmüş olup, çokça yetiştirilmektedir.
Bundan başka kendisine çok benzeyen ve yaprağını dökmeyen M. delavaji, kışın yapraklarını döken M. liliiflora, M. soulangiana, M. denudata gibi değerli süs bitkileri olarak kullanılan Manolya türleri bulunmaktadır.
http://img437.imageshack.us/img437/9465/1af1.jpg
http://img434.imageshack.us/img434/2129/2uz4.jpg
http://img434.imageshack.us/img434/598/3qn0.jpg
http://img433.imageshack.us/img433/5019/magnoliagrandifloramp0.jpg
http://img433.imageshack.us/img433/8314/magnoliagrandiflorafruit10kk1.jpg
http://img184.imageshack.us/img184/4727/magnoliagrandiflorafruitshq4qg3.jpg
http://img184.imageshack.us/img184/3949/magnoliagrandiflora100125eu7.jpg
Ateş Öztan
11-03-2007, 21:44
İstanbul'da bulunabilecek en büyük çiçek manolya ağacını (benim tahminim), açmış olarak görmek isterseniz, bugünlerde Bebek semtine uğramanızı tavsiye ederim.
Bebek'ten Etiler'e çıkan yokuşun, Bebek'e yakın kısmında, muhteşem bir manolya ağacı sizi karşılayacak. Cep ile resmini çektim. Fırsatım olursa daha iyi bir resim çekmeye çalışacağım. İyi fotoğraf çeken arkadaşların bu fırsatı değerlendirmesini arzu ederim.
Selahattin Yılmaz
11-03-2007, 22:26
Bu mevsimde ne bu böyle, daha çok vardı çiçek açmasına ama. Erkeneci bir tür mü yoksa malum küresel ısınma mı acaba?
Ateş Öztan
12-03-2007, 10:03
Bence küresel ısınma.
Hakikaten muhteşem bir ağaç!
Bu güzelliğin mukakkak görülmesi gerekir.
Ev (köşk) terkedilmiş gibi duruyor. Bu ağacı ne kadar yaşatırlar bilemem?
a h m e t t o g a y
12-03-2007, 11:47
Boğazdaki manolyalar (sizin de resmini çektiğiniz gibi), ağaç formunda gelişmişler, yani şu anda piyasada satılmakta olan "Magnolia grandiflora" lar gibi piramidal yapıda değiller. Ya yaşça çok yaşlı olmalarından kaynaklı **** satılanlar farklı cins (yaprak dökmediklerine göre "Magnolia grandiflora" olmaları gerekir diye düşünüyorum). Benim şimdiye kadar gördüğüm en büyük manolyalar İstanbul Hilton otelin bahçesinde. Eskiden Exibition Center daki fuarlarlara giderken o manolyalar hep gözüme ilişirdi. Umarım hala duruyordur. Zira devasa şeylerdi.
Plumbago
12-03-2007, 14:45
Ateş Öztan'ın resmi Magnolia soulengiana olarak geçer. Yaprak Döken Manolya türlerinden birisidir. Yapraklanmadan önce çiçek açtığı için kış mevsiminin hafif geçmesiyle bir kaç hafta erken çiçeklenmiş ve çok güzel görünüyor;)
Bu linkte (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=5998&c=204) benim daha önce İzmir Kültürpark'ta çekip galeriye eklediğim bir resim var. Benim gördüğüm en büyük Magnolia grandiflora (Beyaz Çiçekli Manolya, Büyük yapraklı Manolya veya Yaprak Dökmeyen Manolya) ;)
Ateş Öztan
12-03-2007, 19:04
Plumbago haklı. Benim yazdığım yapraklarını döken manolya türünden. Yapraklarını dökmeyenlerden boğaz boyunca yalıların bahçelerinde bolca var.
İzmir'deki manolyayı biliyorum. Bu kadar büyük bir manolyayı (yaprak dökmeyen) ben de başka bir yerde görmedim.
Bence küresel ısınma.
Hakikaten muhteşem bir ağaç!
Bu güzelliğin mukakkak görülmesi gerekir.
Ev (köşk) terkedilmiş gibi duruyor. Bu ağacı ne kadar yaşatırlar bilemem?
Sn. Ayşe Öztan,
Bahsettiğiniz ağaç sanıyorum benim nefesimi kesen ağaç... ilk gördüğümde öylece seyredekaldığımı hatırlıyorum :) Şahane bir şeydi!... Onu gördükten sonra mutlaka bir manolya büyütmeye karar vermiştim :)...
a h m e t t o g a y
15-03-2007, 10:31
Ateş Öztan'ın resmi Magnolia soulengiana olarak geçer. Yaprak Döken Manolya türlerinden birisidir. Yapraklanmadan önce çiçek açtığı için kış mevsiminin hafif geçmesiyle bir kaç hafta erken çiçeklenmiş ve çok güzel görünüyor;)
Bu linkte (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=5998&c=204) benim daha önce İzmir Kültürpark'ta çekip galeriye eklediğim bir resim var. Benim gördüğüm en büyük Magnolia grandiflora (Beyaz Çiçekli Manolya, Büyük yapraklı Manolya veya Yaprak Dökmeyen Manolya) ;)
Sizin ihtişamlı Kültürpark'taki manolya fotoğrafını görünce, dün Hilton otele gidip bahsettiğim manolyaya baktım sanırım Kültürpark'takinden biraz daha küçük ama sanırım İstanbul'da görülebilecek en büyük manolyalardan. Etek açıklığı göz kararı baktım ama 15 - 20 metre kadar var. Eğer yolunuz düşerse mutlaka bir bakınız, Hilton dış girişinden 5 metre kadar ilerleyince (eski PanAm arkası) soldaki. Çok yağmur yağıyordı fotoğraf makinemi çıkartamadım ama en kısa zamanda fotoğraflayacağım. Sağda da var ama o, diğeri kadar büyük değil. Sanırım bulunduğu yerde sıkıştığı için daha fazla gelişememiş.
sukranayalp
15-03-2007, 10:39
Sn Ateş Öztan 4 nolu mesajda göndediğiniz fotoğraftaki Magnoli grandiflora değil, Magnolia soulangeana da değil. Hangisi acaba? Ben doğrusu manolya olduğunu sanmıyorum. Bir yanlışlık olmasın.
Erguvan Muhibbi
15-03-2007, 16:57
Şu yaprağını döken manolya dediklerinden sanırım.
Ateş Öztan
15-03-2007, 20:14
Evet yaprağını döken manolyalardan.
Önce çiçek açan sonra yaprak yapan.
aysemelike
16-03-2007, 13:18
Sn Ateş Öztan 4 nolu mesajda göndediğiniz fotoğraftaki Magnoli grandiflora değil, Magnolia soulangeana da değil. Hangisi acaba? Ben doğrusu manolya olduğunu sanmıyorum. Bir yanlışlık olmasın.
Herkese merhabalar,
Manolyalar konusunda baktımki herkesin kafası karışmakta. Nacizane çok kısa bir çeviri yaptım internetten ve sizlerle paylaşmak istedim. Umarım hepimizin sorularına az da olsa yanıt verir.
Selamlarımla.....
Manolyalar büyük dev ağaçlardan küçük çalılara kadar değişik formlarda olabilirler. Yine herdem yeşil, **** yaprak döken, iklime göre yaprak döken cinsleri olabildiği gibi, çiçek renkleri beyazdan, sarıya, pembeden mora değişebilir.
Hernekadar genelde marttan nisana kadar çiçeklenir diye bilinselerde, yazın ve hatta eylülde çiçek açan tipleri de vardır. Yetiştirilmeleri zordur ama kuralları bilip, küçük bir çaba ve dikkatle inanılmaz sonuçlar elde edilebilir.
Varyeteleri:
Bahçe için küçük manolyalar;
Magnolia liliflora: küçük, yaprak döken, fıçamsı çalı formunda. Koyu renk yapraklı, morumsu beyaz çiçekli, mayısda çiçek açan 3m boylanabilen bir cinsdir
Magnolia liliflora 'Nigra' : Liliflora cinsinin koyu mor çiçekli olan bi,r formudur.
Magnolia stellata, Star magnolia Küçük bahçelerde, alkali topraklar için uygun bir türdür. Bu varyete yavaş büyür, marttan nisana kadar çok güzel, beyaz yıldız şekilli çiçekler verir
Orta boydan büyük boya yaprak döken manolyalar;
Magnolia denudata : orta bahardan geç bahara kadar açan mükemmel görünümlü çanak şeklinde beyaz çiçekli bir tür.
Magnolia kobus: 15 boylanabilen bahar ortasında beyaz çiçeklenen tür.
Magnolia loebneri 'Leonard Messell' : mayıs-haziranda lila rengi çiçeklenen tür.
Magnolia loebneri, 'Merrill' : mayıs ortasında koyu yeşil yaprakları belirmeden önce beyaz çiçeklenen tür.
Magnolia sieboldii : yana dallanmaları ile dağınık görüntü veren bir türdür. Beyaz çiçeklerinin altın rengi etkileyici orta bölümü vardır. Geç bahardan geç yaza kadar çiçeklenir.
Magnolia soulangeana 'Lennei' : büyük, lale şekli,nde koyu mor çiçekleri olan yaprak döken çalı formundadır.
Magnolia wilsonii : dayanıklı, beyaz çiçekli formdadır.
Herdem Yeşil Manolyalar:
Magnolia grandiflora : Büyük bahçeler için ideal, Krem bayazı, tabak şeklinde açan büyük çiçekleri 20-25cm çapa ulaşabilirler. Ağustos- eylül aylarında çiçeklenir. Anacak bazen çiçeklenmesi için 25 yıl geçmesi gerekebilir.
Magnolia grandiflora 'Exmouth' : orta bahardan sonbahara kadar büyük, krem beyazı çiçeklenir. Çiçeklenmesi için 10 yıl yeterlidir!
Yetiştirme İpuçları:
Tüm manolyalar besleyici, iyi drenajlı, hafif asidik toprakları severler. M.Stellata, M.Kobus, M.Sieboldii and M.Wilsonii türleri alkalen toprakda iyi yetişirler.
Manolyalar nisanda ekilmelidirler. Özellikle erken baharda çiçeklenen tiplerinin don riski olan günlerde ekilmeleri büyüme filizlerini kaybetmelerine yol açabilir. Rüzgarlı bölgelere de ekilmemeli ve ekildi ise rüzgardan da korunmalıdırlar. Tam **** yarı gölge alanları severler.
Bir kez geliştimi bakımları kolaylaşır ve çok da ilgi istemezler. Genç ağaçlar her bahar gübrelenmelidir. Ancak ağaç gövdesi hastalıklara neden olmamak için gübre ile temas ettirilmemelidir.
Kaynak: www.bbc.co.uk/gardening
Herkese merhabalar,
.
Magnolia stellata, Star magnolia Küçük bahçelerde, alkali topraklar için uygun bir türdür.
Tüm manolyalar besleyici, iyi drenajlı, hafif asidik toprakları severler. M.Stellata, M.Kobus, M.Sieboldii and M.Wilsonii türleri alkalen toprakda iyi yetişirler.
Kaynak: www.bbc.co.uk/gardening
Emeğe saygı.
Bu bilgiler için çok teşekkürler.
Yalnız, hem tümü asidik toprakları seviyor, hem de bazıları alkali toprakları.
Bundan, manolyalar, genellikle asidik toprakları severler ama alkali toprak isteyen çeşitler de vardır, manasını mı çıkarmalıyız?
aysemelike
17-03-2007, 09:19
Emeğe saygı.
Bu bilgiler için çok teşekkürler.
Yalnız, hem tümü asidik toprakları seviyor, hem de bazıları alkali toprakları.
Bundan, manolyalar, genellikle asidik toprakları severler ama alkali toprak isteyen çeşitler de vardır, manasını mı çıkarmalıyız?
Birşey değil, Sorunuza gelince: Dikkat ederseniz hepsi hafif asitli toprağı seviyor ama yanlızca adı verilenler alkali toprakda daha iyi yetişiyor....selamlar...
Halit Togay
20-03-2007, 21:30
Benim İstanbul'da gördüğüm en güzel manolyalar Beylerbeyi Sarayı'nın bahçesinde bulunuyor.
Benim istanbul'da gördüğüm en güzel manolyalar bende daha 4 cm boyları :)
yaklaşık 40 tane umarım hepsi canlı kalır:)
a h m e t t o g a y
21-03-2007, 12:31
Benim istanbul'da gördüğüm en güzel manolyalar bende daha 4 cm boyları :)
yaklaşık 40 tane umarım hepsi canlı kalır:)
Selamlar ogzhn,
Ticari amaçla mı üretiyorsunuz? Ve çelikle mi ürettiniz?
Sevgiler,
Ahmet TOGAY
Selamlar Ahmet bey ,
hayır ticari amaçlı değil,kendi ihtiyaçlarımız için.tohumla aralık ayının ilk haftası ekmiştim.
Plumbago
22-03-2007, 23:10
Bir yanlışlığa meydan vermemek için Magnolia soulengiana (Yaprak Döken Manolya) örneği:
8490
Bu kadar manolya muhabbetinden sonra şu fotoğrafın zevkini de paylaşalım, istedim.
Erenköy'de, Tarım İl Müdürlüğü bahçesinde.:D
http://img118.imageshack.us/img118/6531/iekmanolya012hj1.jpg (http://imageshack.us)
öncelikle herkese selamlar bende en yeni üyelerinizdenim.
manolyayı çok seviyorum tohumlarından çoğaltmayı denedim ama başaramadım :( şimdi babamları ikna etmeye çalışıyorum bahçemize bir fide almak için. ben kendim almak istedim fakat dolaştığım fidanlıkların hepsinde manolyaların boyutu küçük olmasına rağmen fiyatları hayli yüksek. manolya fiyatarı hakkında sizin bilgileriniz var mı ?
Mine Pakkaner
30-03-2007, 00:08
Aylin hoşgeldiniz.
İthal manolya fiyatı verebilirim. Bugün fidanlıktaydım. Magnolia grandiflora 1,60 boylarında 250 YTL, bir büyüğü 500 YTL , 750 YTL ve 975 YTL . 975 lira olan 3-3.5 m boylarında piramidal formlu ve dipten dallı, gövde çapı minimum 15-20 cm, saksılı hazır ağaç.
Yerli güzel bir ağaç da 150-200 YTL civarında bulunur. (2 m. civarında.) Ancak yerli üretim fidanlar piramidal formlu ve dipten dolgun değil.
teşekkür ederim :) ben bu yaz sapancada dolaşırken manolya fideleri görmüştüm yerli üretimdi sanırım kendi bahçelerinde yatiştiriyolardı formu da çok bozul değildi 1m civarında ve 25ytl idi ama arkadaşlar bu kadar uygun olmasından şüphelenip aldırmadılar bana sizce onu almalımıydım tam bir pramidal forma sahip değildi formunu düzeltemem zor olur muydu
öğretmen
06-04-2007, 20:04
Eyvaahhhh!!!Biz geçen yıl 7,5 YTL ye aldık,küçük bir çiçekçiden..Daha doğrusu evinin önünde yetiştirip satıyordu..Manolyanın hangi cinsi bilmiyorum..Ama yapraklarını dökmüyor.1 m. boyunda.Ne zaman açar bilmiyorum.Büyük yağ tenekesinin içinde.Yeni yapraklar veriyor.Çiçeklerini dört gözle bekliyorum...
metaozbaer
08-04-2007, 23:32
teşekkür ederim :) ben bu yaz sapancada dolaşırken manolya fideleri görmüştüm yerli üretimdi sanırım kendi bahçelerinde yatiştiriyolardı formu da çok bozul değildi 1m civarında ve 25ytl idi ama arkadaşlar bu kadar uygun olmasından şüphelenip aldırmadılar bana sizce onu almalımıydım tam bir pramidal forma sahip değildi formunu düzeltemem zor olur muydu
:p :p :p yerli üretim veya ithal olması manolyanın iyi veya kötü olması demekle eş anlamlı değildir.
Bir bitki ucuz ise alın :D çünkü üreticiden alıp satanların nakliye dükkan veya yer kirası ,işçilik ,para kazanma gibi fiyat artışına neden olan faktörleri cebinizden karşılamanız gerekmez.
bitkinin form kazanması için yapılan budamaları gerçekleştirirseniz hiçbir probleminiz kalmaz.
ama budaması yapılmış ve form kazandırılmış bir bitki yaşıtlarından ufak kalacağı için aynı boydaki formsuz bitkilerden pahalı olacaktır.
ceviz ağacı
25-04-2007, 12:08
merhaba benim de bir manolyam var sanırım 4 yaşında ,geçen yıl dikmiştim ,bu yıl büyür ,çiçek verir diye bekliyordum ama manolyamda tık yok.Bu ağacımı canlandırmak için ne yapsam bilmiyorum.
DevrilgenKayik
01-05-2007, 09:01
Bizim bahcede hem yaprak doken ve hem de grandiflora var. Yaprak doken, sanirim ruzgarli alanda oldugu icin yaprak yaptiktan kisa sure sonra kurumaya , yaprak buzusmesine geciyor, yaz boyunca cirkin bir gorunume burunuyor ama bir sonraki sene gene guzel cicekleri ile yasadiginin sinyallerini veriyor. Diger yaklasik 6-7 yasinda olan grandifloranin ise bir sorunu var. Yapraklari ilk anindan itibaren kivrik, hicbir zaman duz acilmiyor. Ayrica yapraklarda beyaz ve hahverengi lekeler oluyor. O nedenle her bahar donemi siki bir yaprak kesme islemine gidiyoruz. Ondan sonra daha bir cabuk buyuyor gibi ama yapraklar hep kivrik. Bu agacin cinsi mi yoksa, bir mineral, vs eksikligi veya hastalik mi sizce?
ceviz ağacı
01-05-2007, 11:46
Sevgili devrilgenkayık
http://www.bahcevan.combu siteden manolya bakımıyla ilgili bilgiler alabilirsiniz .Bende manolyama dün 300 gr kükürt attım bu sitedeki öneri üzerine bakalım neler olacak.Acaba çokmu attım diye endişeliyim ama bakalım.
Benim yaprak dökmeyen manolyam var. Geçen yaz ilk defa çiçek açtı. İlk açışına göre oldukça fazla açtı. Sanırım verdiğim gübrenin etkisi oldu. Fakat merak ettiğim bir konu var. Benim yaprak dökmeyen manolyam şu anda yeni filizler vermeye başlarken eski yapraklarını dökmeye başlıyor. Ve bir süre yeni yapraklar büyüyene kadar biraz kel kalıyor. Sonra da yapraklar daha tam büyümeden çiçeklenmeye başlıyor. Normal midir acaba bu durum?
ceviz ağacı
10-05-2007, 10:28
merhaba sevgili limon,
manolyanıza hangi gübreleri verdiniz , öğrenebilirmiyim . Bence sizin manolyanız çok sağlıklı ve normal gelişiyor ama onun monotonluğunu kırmak için ( çiçekleri çok kısa bir zaman üzerinde kalıyor ) clematis sarmaşığını yanına dikip sardırmanızı öneririm ,üzerinde sürekli çiçekler olan bir manolyanız olur.
Clematis sarmaşığım var aslında ama hiç aklıma gelmemişti öneriniz. Gerçi mor renkli çiçek açıyor benimki pek manolyaya uyum sağlamaz sanırım :) Siz söyleyince araştırdım da gerçekten clematis çok hafif bir sarmaşık olduğu için ağaca zarar vermiyormuş ve bu uygulama yapılıyormuş. Öneriniz için teşekkürler.
iskender44
27-05-2007, 22:50
4 sene önce fidan olarak alıp diktiğim yapraklarını dökmeyen ve beyaz çiçek açan iki manolyam var. kaç senelik fidan aldığımı dolayısıyla yaşlarını bilmiyorum, şuan boyları yaklaşık 3 ~ 3,5 metre ve çapları yaklaşık 12 ~ 15 cm.
bebek'deki manolyaları her gördüğümde içim geçiyor, benim ağaçlarımında o gövde kalınlığına ve o cüsseye ulaşması için beklemekten başka yapabileceğim birşey varmı? süreci mümkün olduğunca kısaltmak istiyorum bilgisi olan arkadaşlar yardım ederse sevinirim.
Merhaba arkadaşlar, herkeze iyi akşamlar.Benim Manolyanın anavatanı, toprak, ışık, sıcaklık ve nem isteği hakkında bilgiye ihtiyacım var. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)
Elimde yerli yaprağını dökmeyen manolya mevcuttur.İlgilenenlerden mesaj bekliyorum.
saksılı forumlu 100-150cm boylarında 60ytl dir..
Erguvan Muhibbi
15-06-2007, 09:43
Dostlar Manolya zamanıdır şimdi İstanbul'un.
Manolya ağaçlarının İstanbul'daki en güzel
örneklerini Dr.Togay'ın da belirttiği gibi
Dolmabahçe, Yıldız, Beylerbeyi saraylarının
ve Ihlamur, Ayazağa vs kasırların bahçelerinde
görebilirsiniz. Dolmabahçedeki Beylerbeyindekinden
daha görkemlidir. Ayrıca aynı dönem boğaz yalı
ve saraylarının bahçelerinde de bulunur.
Mesela Çırağan sahil saraylarının bir parçası olan
Kabataş lisesi ( künyem kabataş 1970 ) bahçesinde de
manolya var. Size Göztepe de komşum olan bir
manolyadan çektiğim ve sitemizde çok izlenen
manolya fotoğrafımın linkini de takdim edeyim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=1250&catid=popimages&orderby=views
DevrilgenKayik
15-06-2007, 16:35
Yapraklari kivrik dogan manolyama bu sene tavsiye uzerine (kirecli su var) gul gubresi ve demir gubresi verdim. Yillardan sonra ilk kez duz ve yumusacik yapraklar cikmaya basladi !
çınaraltı
16-06-2007, 01:43
Manolya tohumu nasıl ve ne zaman alınır?
Sevgiler...
Selahattin Yılmaz
16-06-2007, 08:33
Manolya tohumu nasıl ve ne zaman alınır?
Sevgiler...
Manolyanın çiçeklerini takip edin. Sonra çiçeklerin kozalak, kozalakların açılıp içinden kırmızı tohumlar çıkardığını görün ve toplayın. Son olarak bu başlığı ve forumda arayıp bulacaınız manolyadan tohum alma ve çimlenmesi için yapılacak işlemleri iyi öğrenin...
merhabalar bene en yeni üyelerinizdenim. Vaktim pek olmadığı için katılamıyordm. Tatile cıkmak iyi geldi.
boy 80- 100 45,50 ytl arası değişiyor. ****** bu fiyatlar yerli üretimler için gecerli. İthal manolyalar piyasada cok pahallı. Üretimi biraz zor olmasına karşılık tohum ve çelikle üretimi yapılabilmekte. Bu sene tohumdan üretimini yaptım ve seramda cok hoş bir görüntü yaratmaya başladılar.:)
Ayrıca farklı bir bilgide vermek istiyorrum. katoloklardan yanlış araştırmadıysam yaprak döken manolyalardan beyaz cicek açanları magnolia x saulangeana
mor ciçeklileri ise magnolia stellata olarak yer almakta.
Mine Pakkaner
22-06-2007, 11:47
Hoşgediniz. Yeni gelen arkadaşlar başlığına uğrarsanız sizi tanımak isteriz. Seram var demişsiniz, bize biraz bahsedersiniz.
Bu arada Magnolia stellata beyaz çiçeklidir.Ancak pembe renkli alt türleri de bulunmaktadır. Magnolia soulangeana ise mor çiçeklidir. Galeriye uğrarsanız güzel örneklerinin fotoğraflarını görebilirsiniz.
Manolya ağacım her güne yeni çiçeklerle başlıyor. Fotoğraflarını galeriye ekledim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9020&catid=newimages
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9021&catid=newimages
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9019&catid=newimages
Nefis...
Sevgili Limon sana da bu sıcaklarda çiçeklerini seyrederek serin bir şeyler içmek kalıyor ;)
Sevgili Limon
Ankara'da Köy Hizmetleri'ne ait araştırma alanında gezerken birden ortalığı muhteşem bir koku sarmıştı, meğer manolya ağacından geliyormuş. Bir süre başından ayrılamamıştım. Koku nasıl tarif edilir bilemiyorum ama belki çiçeğin beyazlığından ötürü bana saflığın kokusu gibi gelmişti.
Ne mutlu size ki, o güzel kokuyu duyabiliyorsunuz. Güle güle büyütün.
DevrilgenKayik
28-06-2007, 22:04
Ben ilk çiçeğini kokladığımda acaip şaşırmıştım. Aaa, sabun gibi kokuyor bu, hem de umumi tuvaletlerde olan oval sarı, yeşil renkli olanlarından. Meğer o kokan sabunlar manolya kokusuymuş. O gün, bir yaşıma daha girdiğim gündü.
Merhaba!
Manolya benim en çok sevdiğim bitkilerin başında gelir.Manolya sevgisinide sanırım İzmir Fuarındaki büyük manolyaları gördükten sonra kazandım :)Ancak ne kötü ki geçen gün fuara yürüyüşe gittiğimde,yapılması planlanan yeraltı ototparkının köşesinde kalmış manolyalar ve ağaçlar gördüm.Eğer bu otopark yapılırsa(umarım yapılmaz)birçok bitki ölecek(söylenene göre buradaki ağaçlar taşınacakmış :( ).Bu duruma karşı neler yapabiliriz?
Bana da çok ferahlatıcı geliyor kokusu. Sanki limon çiçeğinin daha hafifi gibi...
ilknur aşık
29-06-2007, 15:23
Bahçeme manolya dikmek istiyorum.Ancak bahçem kuzeye bakıyor ve bolca da rüzgar alıyor. Sitede oturan komşularım manolyanın yetişmediğini ve kuruduğunu söylüyor. Evim Balıkesir de ve birazda şehir dışında. :( Dolayısıyla hava şehirden yazın da kışında 5 derece kadar fark ediyor, ayrıca şehirde kar yokken bile kar olabiliyor. Bende manolya'dan vazgeçmek üzereyim. Manolya ile ilgili bilgileri okudum, bahçeme uygunbifr türü olup olmadığını, manolya yetişip yetişmeyeceğini bilemiyorum. Ama çokta sevdiğim bir çiçek vazgeçmek istemiyorum. Mutlaka benim behçeme uygun bir tür vardır diye umut ediyorum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ağacımdaki son çiçeklerin fotoğraflarını da ekledim. Belki bir veya iki tane kalmıştır açacak tomurcuk.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9187&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9185&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9186&catid=member&imageuser=11575
magnolia
27-08-2007, 13:59
Bir yıl önce bir manolya fidesi ektim çok da güzel gelişmeye başlamıştı.
fakat bu yaz aşırı sıcaklar nedeniyle bütün yaprakları yandı.
şu anda bir tane yaprak yok. Bu manolyayı tekrar canlandırabilir miyim?
Bu konuda bana bilgi verebilecek birileri var mı?
sevgiler
Mine Pakkaner
27-08-2007, 14:05
Hoş geldiniz. Endişe etmeyin. Eğer sadece sıcak stresinden kaynaklanan bir durumsa manolyanız yeniden yapraklanacaktır. Siz azaltarak suyunu vermeye dikkat edin. Yaprak döktü diye tamamen suyunu keserseniz diktiğiniz fidan ölür. :)
magnolia
27-08-2007, 14:09
teşekkürler sevgili Mine.
Sulamaya devam ediyorum. Dal uçlarında da hafif kurumalar var.
Kuruyan yerleri budamalı mıyım, yoksa sadece kendini toparlamasını
beklemeli miyim?
herkeze selamlar.
bundan 5-6 ay önce kadıköy belediyesi isteyenlere bahçelere ekmek üzere ağaç dağıttı. bende telefon açtım ne ağaçları var dedim 4-5 tür saydılar bende manolyayı seçtim. hemen ertesi günüde geldi yanlız üstüme zimmetlediler :)
bende saksı küçüktü değiştim . ve iki gün önce çiçek açtı ve evi mis gibi kokuttu.
http://img54.imageshack.us/img54/9058/dsc01232jg7.jpg
http://img54.imageshack.us/img54/8332/dsc01233sr4.jpg
http://img54.imageshack.us/img54/3683/dsc01235uk2.jpg
http://img178.imageshack.us/img178/7462/dsc01236sl4.jpg
Ne yani üstünüze zimmetli bu güzel kurumasın diye dua mı edicez ya bişey olursa hapismi var?:::)))
ceviz ağacı
28-08-2007, 19:24
Hani manolyaların çiçek açması için belli bir yaşa gelmesi gerekiyordu minicik bebek nasılda çiçek açmış maşllah , benimki kocaman ağaç hala tık yok
Sizin yazınızı okumadan önceki yorumum aynıydı cevizağacı :) Hani belli bir yaşa gelmesi gerekiyordu???
Ev-Bahçe dergisinin bu ayki sayısında manolya ağacını çelikten yetiştirmenin kolay olduğunu yazıyordu. Yan komşum denedi, büyük bir ağaçtan çelikler almış, dergide yazan tarife uyarak suya koymuş ve iki günde köklenmiş. Şimdi ekti saksıya merakla bekliyoruz akıbetini :)
uyarılarınızı dikkate alıcam.
benimde şaşırdığım nokta bu zaten ufacık ağaç nasıl olduda bu kadar çabuk çicek açtı. çiçeğin hemen altında 4-5 tane daha tomurcuk var
Merbaha ben Balıkesir doğumluyum ve az çok iklimini bilirim. Bence Balıkesir, manolya için pek uygun değil. Ama illede manolya diyorsanız. İlk olarak soğuğa ve karasal iklime en dayanıklı manolya türünü araştırın. Balıkesirin iklimi uygun olmasa bile bence iyi bir bakım ve biraz sevgiyle manolya yetiştirebilirsiniz. Kuruyabileceği ihtimailini unutmayın.
kuçukamazon
02-11-2007, 17:03
merhaba,
bende mayıs ayının(2007) sonuna doğru 50-100 cm lik bir manolya dikmiştim.Yaz biteli çok oluyor ama hala yaprak vermedi(diktiğimden beri taş çatlasın 3 yaprak vermiştir.).Dallarının uçlarında tomurcuklar var ama aylardır tomurcuk olarak duruyorlar.Galeride ve forumda baktığım fotoğoraflara bakılırsa bunlar çiçek tomurcuğu.Aralarında yaprak tomurcuklarıda var ama...Neyse çok uzattım:)lütfen, nasıl yaprak açtırabilirim.:(
Selahattin Yılmaz
02-11-2007, 21:40
Artık yaprak açtırmak için uğraşmayın derim ben kışa giriyoruz bırakın bahara kendisini toparlasın. Sanırım sizin bitkiniz kök problemi yaşıyor. Aklıma gelen ihtimaller: Muhtemelen çim biçerken köklerine zarar veriliyor, ağacın kök sistemi diktiğiniz yere adapte olamamışta olabilir. Sonbaharda iyi yanmış hayvan gübresini çevre toprağına bire bir karıştırın. karıştırıken köklere zarar vermeyin. Baharda toprak şartları veya olumsuz kök şartları düzelince bitkinizin yapraklarını geliştirdiğni göreceksiniz. Ayrıca Mayıs haziran ayından itibaren bitkininizin taç izdişümüne 15 günde bir çorba kaşığı üre gübresi verin bitkinizi nemsiz de bırakmayın...
Ramazan ayından önce manolya çelği dikmiştim bır kaç tanesi yaprak sürmeye başladı tutmuş olabilir mi? Belli olur mu henüz?
kuçukamazon
03-11-2007, 15:32
Artık yaprak açtırmak için uğraşmayın derim ben kışa giriyoruz bırakın bahara kendisini toparlasın. Sanırım sizin bitkiniz kök problemi yaşıyor. Aklıma gelen ihtimaller: Muhtemelen çim biçerken köklerine zarar veriliyor, ağacın kök sistemi diktiğiniz yere adapte olamamışta olabilir. Sonbaharda iyi yanmış hayvan gübresini çevre toprağına bire bir karıştırın. karıştırıken köklere zarar vermeyin. Baharda toprak şartları veya olumsuz kök şartları düzelince bitkinizin yapraklarını geliştirdiğni göreceksiniz. Ayrıca Mayıs haziran ayından itibaren bitkininizin taç izdişümüne 15 günde bir çorba kaşığı üre gübresi verin bitkinizi nemsiz de bırakmayın...
Manolyamı yine manolyam yaşındaki(muhtemelen 3) bir palmiyenin bitişiğine diktim.Bütün yaz boyuncada bol bol suladım.Acaba çok suladığım için mi yaprak vermedi yoksa, palmiye kökleriyle savaş halinde mi?Yanındaki diğer bitkileride sayayayım, yukka, iki adet akşam sefası(ama yoldum) ve kasımpatları var.Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
...Unutmadan:)eminimki neden bu kadar bitkiyi dipdibe diktiniz diye sorucaksınız:)Hemen yanıtlayım, ben tropikal ormanları çok severim ve bahçemde mini bir (tropik olamasada) yağmur ormanı oluşturmaya çalışıyorum.
Selahattin Yılmaz
18-11-2007, 19:43
Tohumları dişli dere kumuyla karıştırıp buzdolabının en altındaki sebzeliğe koyun (4 derece). 2-3 ay orada kalsın sonrasında şubat sonunda ekeceğiniz yere ekebilirsiniz daha uzun süre kalırsa buzdolabında çimlenme olabilir.
*** arkadaşlar,
bu foruma yeni üye oldum işlerimin yoğunluğu nedeniyle çok fazla takip edemiyorum ancak takıp edebildiğim kadarıyla çok güzel bir forum emeği geçenleri tebrik ederim.
Arkadaşlar benim bahçemde iki adet yaprak dökmeyen beyaz çiçek açan manolyam var bayağı çiçek açıyorlar ama bir türlü çiçekten sonra oluşan tohumlarından çoğaltma yapamadım bu konuyla ilgili yardımcı olabılırmısınız.Tohumdan çimlendirme yapan arkadaşlar varmı acaba nasıl yapıyorsunuz ben bir türlü tohumla çoğaltamadım çünkü.
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
İklimsiz
19-11-2007, 19:28
Sayın Comert, manolya tohumlarınızı çimlendirebilmek için.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1615&highlight=so%F0uk+katlama
linkinde oldukça aydınlatıcı bilgiler bulacaksınız.
Emre Albayrak
27-12-2007, 16:10
Bu gün elime 3 adet manolya çeliği geçti. Ancak bana bunları veren kişi rizeden getirdiğini ve bunun orada Fiks manolya diye adlandırıldığını söyledi.. Araştırdım ama böyle bir cins mevcut değil. Bu konuda yardımcı olabilecek birileri var mı acaba? Yoksa lale ağacını manolya mı sanmakta bunu getiren arkadaş bilemedim. Tek söylediği yaprak dökmediği ve manolyanın çiçeğinin ufağını açtığı..
Sebahattin Sargın
27-12-2007, 17:06
Yaprak dökmediğine göre lale ağacı değil Emre Bey, benim bildiğim lale ağaçları yapraklarını dökerler. Çeliklerin fotoğraflarını yayınlama imkanınız varsa hocalarımız bu konuda size daha kolay yardımcı olabilirler.
Sevgler ;)
sinaninci1
28-12-2007, 01:39
??
Ev-Bahçe dergisinin bu ayki sayısında manolya ağacını çelikten yetiştirmenin kolay olduğunu yazıyordu. Yan komşum denedi, büyük bir ağaçtan çelikler almış, dergide yazan tarife uyarak suya koymuş ve iki günde köklenmiş. Şimdi ekti saksıya merakla bekliyoruz akıbetini :)
Sayın limon tarif neymiş, işin ilginç yönü 2 günde köklenmesi merak ettim. Zahmet olmazsa ögrenip yazarmısın herkese kolaylık olur.
Saygılar.
manolyamın son durumu bugün belirmeye başladı
Yan komşum denedi, büyük bir ağaçtan çelikler almış, dergide yazan tarife uyarak suya koymuş ve iki günde köklenmiş. Şimdi ekti saksıya merakla bekliyoruz akıbetini :)
Çabuk köklendi ama yaşamadı.
Ben bugün manolya çeliklerini kasadan çıkarıp saksıya aldım yanlız büyük bir kısmının köklenmesine ragmen çoğu sonradan kurumuş sadece 5 tanesi çok güzel kök yapmış.
Selamiçeşme Özgürlük parkına komşu parlamenterlere ait bir lokal var.
O bölgeyi bilenler bilir. Güzel ahşap bir villa, parlamenterlerin lokali olarak hizmet veriyor. Bu evin bahçesinde yaprak döken çiçekli manolya ağacı var. Belki de İstanbul'daki en büyük çiçekli manolyalardan biri.
Az önce oğlumu gezdirmek için parka çıkmıştım. Çiçek açmış. Aşağıdaki resimleri çektim.
Mutlaka görmenizi öneriyorum.
Harika... Ama bunun yaprakları yok. Farklı bir türü heralde...
Bu da benim gördüğüm görebileceğim en büyük manolya herhalde:)gerçi sığsın diye epey küçülttüm ama ağacın altında durulabilecek boyda bir manolya burada bonsai kıvamında görünüyor:).
Yaprak döken tipte Manolya. Bu mevsimlerde önce çiçek açıyor. 2-3 hafta çiçekli kaldıktan sonra çiçekler dökülüyor, yapraklar çıkıyor.
Bu da Yeniköy'deki meşhur Erbilgin yalısının bahçesindeki Manolya ağacı...
Ben ömercik foruma beni babam kaydetti.biz izmirde otoruyoruz. Bahçemizde tam 26 tane ağaç var bir adet manolya var boyu 1,5 metre gibi fakat yapraklarının bazıları çürüyor. ne yapabilirim. Ağaçları çok seviyorum.....
bu da bizim manolyalarımız..
Sümeyye Polat
24-03-2008, 10:55
Sayın espri manolyalarınız çok güzeeelll... Malatya'da kışın soğuğa dayanabiliyor mu?
evet bir problem olmuyor..
bunlar arkadaşın bahçesindeler..
serious blech
02-04-2008, 12:50
Ben ömercik foruma beni babam kaydetti.biz izmirde otoruyoruz. Bahçemizde tam 26 tane ağaç var bir adet manolya var boyu 1,5 metre gibi fakat yapraklarının bazıları çürüyor. ne yapabilirim. Ağaçları çok seviyorum.....
sıvı gübreler satılıyor.tansaşta falan bulabilirsin.onları kullan.manolyan muhtemelen çiçek açmaya hazırlanıyordur.aynı şey banada olmuştu.
Sayın Espri arkadaşınızın bahçesindeki manolyalar çok güzeller! Kokuyor mu acaba? Cinsi nedir öğrenebilir misiniz?
BenBen1967
04-04-2008, 09:59
Sonunda buldum bahçedekiler manolyaymış . Bahçede 3 tane var ama kokusu yok .Gidip gelip bakıyorum bu nedir diye ? ;)
manolya alacaklara duyurulur!
İstanbulda orman bölge müdürlüğüne bağlı fidanlık var.Atatürk havalimanına yakın.Çobançeşme fidanlığı .Burada yapraklarını dökmeyen manolya fidanları 100cm civarlarındaki boyları olan 10ytl imiş.
Telefonu 0212 624 32 44 .
Benden söylemesi.. :)
Sayın Espri arkadaşınızın bahçesindeki manolyalar çok güzeller! Kokuyor mu acaba? Cinsi nedir öğrenebilir misiniz?
cinsini bilmiyorum ama kokuyormuş..
Arkadaşlar bugün bahçemi incelerken manolya tohumlarımın çıkmaya başladığını gördüm. O kadar mutluyum anlatamam, ama şimdi ne yapmam lazım?
merhaba,
4 tane küçük manolya fidesi aldım, yaprak döken manolya türlerinden.Fideler kargodan gelince çok şaşırdım çünkü gelen bitkilerin yaprakları, bildiğimiz, yaprak dökmeyen manolyanın (grandiflora) yapraklarından çok farklı.İnternetten soulangiana yapraklarına baktım, bana gelen bitkinin yapraklarına çok benziyor, yine de yanlış bitki gelmiş olma ihtimaline karşı sizlere de sorayım dedim.Fotoğraftaki bitki manolya soulangiana mı?
35781
Merhaba,
Fotoğraftaki manolya tomurcuğu diyebileceğimiz oluşum ne zaman çiçeğe dönecek, fikri olan var mı?
37525
bence sonbahardan önce çiçek açmaz çünkü bildiğim kadarıyla manolyalar sıcağı sevmiyor ve yazda yaklaştı.
sıvı gübreler satılıyor.tansaşta falan bulabilirsin.onları kullan.manolyan muhtemelen çiçek açmaya hazırlanıyordur.aynı şey banada olmuştu.
Çoktandır siteye giremedim benim manolya ağacım yeni yapraklar verdi. temiz çok güzel gübre almaya mutlaka gideceğiz..Ayrıca bu sene hayatımda ilk defa bahçemize domatez biber fasulye bakla mısır ektik ve çıktı çok mutlu oldum. saygılar ömercik
oceanheart
10-06-2008, 13:32
Merhaba,
Fotoğraftaki manolya tomurcuğu diyebileceğimiz oluşum ne zaman çiçeğe dönecek, fikri olan var mı?
37525
Sn. Saygın,
Bu manolya türleri ilkbaharda yaprağını henüz açmadan çiçek açmaya başlar, yani sizin tomurcuk dediğiniz oluşum aslında tohumcuk.Dolayısıyla çiçek görmek için gelecek ilkbahara kadar beklemeniz gerekecek
Kibar kokulu, kibar çiçekli Manolyalar açmaya başladılar. Özellikle geceleri hafif hafif yayılan kokusu müthiş. Bu sene çiçekleri geçen yıla göre daha büyük açıyor.
Yerine iyice adapte olmaya başladı sanırım. Komşum sularken arada yapraklarını da ıslatırsam keyifleneceğini söylemişti, denedim ve gerçekten daha bir keyiflendi.
41578
Arkadaşım tatil dönüşü MANOLYA fidesi getirdi...:p
Büyütmede zorlamacağım belki,
Ankara iklimi ona sert gelecek,
Yıllar yıllar geçecek çiçek açması için.
Ama ben "Koklamaya kıyamam benim güzel Manolyam" şarkısını mırıldanarak sabırla bekliyeceğim...
ciceksever70
04-10-2008, 12:31
Manolyamin yapraklari kahverengi olmaya basladi. Bu bizimle gecirecegi ilk kis oldugu icin yapraklarini dökecek mi yoksa hastalandi mi bilemedim, sizlere danisayim dedim.
velveteen
03-11-2008, 11:31
Merhaba,
Bahcedeki manolya agacinda gordugum bu kirmizi olusumlarin tohum oldugunu dusunuyorum. Bu konuda deneyimi olan arkadaslar var mi acaba? Su an toplanmalari icin uygun mu? Yoksa kuruyup kahverengiye donmelerini mi beklemeliyim?
Tesekkurler.
Not: Turkce karakterler icin uzgunum, sirketteki bilgisayarimdan kaynaklaniyor.
Selahattin Yılmaz
03-11-2008, 11:43
Tohumları dişli dere kumuyla karıştırıp buzdolabının en altındaki sebzeliğe koyun (4 derece). 2-3 ay orada kalsın sonrasında şubat sonunda ekeceğiniz yere ekebilirsiniz daha uzun süre kalırsa buzdolabında çimlenme olabilir.
Bahsettiğiniz şeyler meyvesi ve çekirdekler yani tohumlar o kozalağın içinde. O kırmızı meyveleri çıkartın ve ezerek tohumları temizleyin tohumlar çok sayıda ise bir gece suda bekletmek işe yarıyor çok kolay eziliyorlar sonrasında. Temiz tohumlar için alıntı mesajımı uygulayın. Buzdolabında katlayın tohumları, bana göre sebzelikte tutmalısınız zira inanılmaz derecede topraktaki fareleri çekiyor sonra tohumlarınızı farelerle paylaşırsınız (buzdolbında daha izlolei oluyor merak etmeyin evi fareler basmaz). Buzdolabının sebzeliğindeki tohumları ocak ayında esas yerine dikmelisiniz yoksa buzdolabında çimlenir.
velveteen
03-11-2008, 18:34
Selahattin Bey çok teşekkürler,
Şirkette öğle tatilinde bu tohumları görünce dayanamadım. Yemek molasından forumları incelemek için zamanımda artmadığından tembellik ettim, hemen sorumu sordum. Yarın bolca toplayacağım ve anlattığınız şekilde çimlendirmeye çalışacağım. Tekrardan teşekkürler.
DevrilgenKayik
04-11-2008, 17:13
Bizim bahçedeki manolya grandifloramızın yeni yaprakları kavruk açılıyor ve kolayca lekeleniyordu. Toprak çok kireçli olduğu için demir alımında sorun var diye düşündük ve demir verdik ara ara. Demir likit formda satılıyor. Ağaç ne kadar canlandı, yaprakları güzelleşti anlatamam. Bir de şu an Kasım ayındayız , çiçekleri Haziran Temmuz da açtı , ama dün ne görelim tekrar bir çiçek açmış. Yani gerçekten 2. baharını yaşıyor. Kasım ayında kışa girerken çiçek açtığını hiç gördünüz mü ?
selamlar gecen sene fotografini cektigim Magnolia grandiflora
Sebahattin Sargın
07-12-2008, 23:50
Manolya klasifikasyonu (http://www.magnoliasociety.org/classifications_ndx.html), çok güzel bir şekilde manolyalar sınıflandırılmış bazı türlerin resimleride var...
Sevgiler ;)
denizakvaryumu
24-02-2009, 13:52
64221
Yaprak döken manolyalar, tarihte doğadan sökülüp ehlileştirildiği bilinen ilk bitkilerden. Doğu felsefesinde yeri çok önemli. Magnolia Yulan -M. Mulan bilinen ilk örnekler. Yulan benim 10 sene önce o görüp aldığım, beyaz kokulu olan. Mulan ise ince, pembe - beyaz, mum kılıklı, mayısa doğru açan bir tür. Senelerdir popüler olan M.Soulangiana da (pembe - beyaz, iri çiçekli) bu ilk ikisinin insan eliyle çiftleştirilmesinden oluşmuş bir tür. Hani söylemeden edemeyeceğim, Bebek Yokuşu’ndaki manolya bu. Ihlamur Kasrı’nda, Dolmabahçe Sarayı’nda ve parklarda örnekleri var. Yıldız çiçekli şekli de var, onun ismi ya M.Kobus (iri) ya da M.Stellata (küçük, kokulu); pembesi de var. En ama en kıymetlisi bence M.Campbelli. Dev gibi çiçekleri var, kokulu. Yetişmesi biraz yavaş ama çıplak halindeki iri goncaları bile muazzam. (San Francisco’daki Botanik Bahçesi’nde çok örneği var, bizde hiç yok boşuna aramayın!)
Aslında manolyaların çoğu laboratuarlarda sonradan üretilmiştir. En son olarak M.Vulcan isminde fuşya - kırmızı türünü çıkartmışlar, birkaç sene sonra satışa çıkabilir. Yaprağını döken türler, dökmeyenlerine göre kar yağışına daha dayanıklıdır. Sıcaklığın sıfırın altında olduğu uzun süreli mevsimlere dayanabilirler. Kışları sert geçen, akçaağaçların mükemmel geliştiği her yerde bolca kullanılabilirler (Ankara, Bolu gibi)
Çiçekler doğru kullanıldığı taktirde 13 - 14 hafta tür tür açabilir. M.Kobus - M.Stellata birinci, M.Tripetalla (kabak çiçeği gibi) sonuncu gibi. Fakat türler arasında en uzun süreli açanı Magnolia Liliflora‘dır. (6 hafta sürer) Ağaçların baş düşmanı ani dondur, ilkbaharda böyle geceler olabilir. Başınıza gelirse merak etmeyin bir şey olmaz, çiçekler bozulur o kadar. Kireçli topraklar da sorundur. Yapraklar sarı gelişiyorsa demir, kükürt, yanmış büyük baş hayvan gübresi, ya da toprağı asitlendirecek suni gül gübresi verebilirsiniz, ilkbaharda budama, toprağı çapalama ağaçlara yapılabilecek en kötü şeylerdir. Gerekmedikçe ellemeyin. Yazın susuz bırakmayın. Bahçeniz büyükse gelişimi hızlandırmak için ıhlamur, akçaağaç türleri, çamlar, meşe, kayın, gürgen türleriyle beraber dikin. Küçükse, minik yeşil yapraklı Japon akçaağacıyla birlikte dikin. Toprağınız besince yetersizse yanına ilkbahar sonuna doğru açacak Lupinus dikin. Bu doğal gübre olup toprağa bakla türleri gibi azot verecektir.
İlave yabancı dilde bilgi için http://www.magnoliasociety.org/ sitesini tavsiye ederim. Belki benim gibi fanatik olursunuz…
Murat Pilevneli.
http://bahcevan.com/kelebek-misali-yaprak-doken-manolyalar-vizyon-dekorasyon
Feriha Hn.
size magnolia stellatta öneririm, fidanistanbulda var, kokulu.
http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=807
http://davesgarden.com/guides/pf/go/2453/
http://toptropicals.com/catalog/uid/magnolia_stellata.htm
Bir sorum olacaktı manolyalarda aşılama nasıl yapılıyor acaba? Farklı bir bitkiye manolya aşılamak mümkün mü?
verdoque
25-03-2009, 21:22
Ankara Cepa Bauhaus'a çeşit çeşit manolyalar getirmişler. Türleri pek tanımadığım ve saksılar dışarda soğukta bulunduğu için çok fazla bakamadım. 1-1.5 metrelik magnolia grandifloralar vardı, ama 200 milyon fiyat bana pahalı geldi.
İlgilenenlere duyrulur..
Aziz Fayda
21-04-2009, 02:26
Merhaba,
Ben foruma yeni katıldım ama çok uzun süredir forumdan ve web sayfasından yararlanıyordum. Yararlandığım konulardan bir tanesi de bahçeme almayı düşündüğüm manolya çeşidi hakkındaydı. Forumdan okuduğum kadarıyla yaprağı tüylü olan monolya çeşidinin ekim sırasında daha çabuk uyumsağladığı yönündeydi. Bir kaç iyi yönü daha vardı ama unuttum. Ben de bunu dikkate alarak İzmir Torbalı orman fidanlığından yaklaşık 3 m. boyunda bir manolya fidanı aldım. Bu fidan, çiftlikte yerdeydi ve formunu beğenerek içlerinden seçildi. Özel söküm makinası ile sökülüp çok sıkı çuval ve tel kafesle bağlandı. Ben söküm esnasında yoktum ancak ambalajı çok iyi yapılmış görünüyordu. Söküldüğü günde dikimini yaptım. Aylardan şubattı ve hava yumuşaktı. dikim esnasında etraftan topladığım erimiş çam torfu ve bahçe toprağını kullandım. Güzelce sıkıştırarak ve köke hava aldırmadan dikimini yapıp gövdeden de üç yerinden iple yere bağladım. Çok rüzgarlı havalarda bile milim oynamadı.
Beni üzen de 15-20 gün öncesinde başlayan yaprak dökümü. Önce altlardan başladı, aşağıya eğilip sonra sararıp dökülmeye başladı. bir kaç gün önce de karışık molarak muhtelif yerlerden dökülmeye başladı. Canım çok sıkılıyor. Söküm fidanı almakla mı hata ettim ? yoksa söküm dikim zamanı mı uygun değildi ? ya da köklendiri ci mi vermeliydim. Sanırım söküm sırasında kökten aldığı hasarlara tepki veriyor. Acil olarak ne yapmalıyım. Köklendirici mi vermeliyim ? Fotograf da atabilirim.
Lütfen yardım...
Aziz FAYDA
Sizin yazınızı okumadan önceki yorumum aynıydı cevizağacı :) Hani belli bir yaşa gelmesi gerekiyordu???
Bir yerde manolyanın çelikle üremesinin zor olduğunu okumuştum oysa? :S
Aziz Fayda
14-05-2009, 09:31
Merhaba,
Bir önceki yazım için forumda geriye yönelik olarak kendim bir araştırma yaptım. Sanırım söküm olarak alıp diktiğim 3m. boyundaki manolyam köklerindeki hasardan dolayı tepki veriyor. Halen uyanmadı, hızlı bir yaprak kaybı var. Ben doğal yosundan elde edilmiş Humus adında humik asit uygulaması yapıyorum. 15-20 günde bir toprak üzerinden damlama ile uygulama yapıyorum. Ayrıca ağaç dibindeki havuzuna bir miktar çürümüş koyun gübresi verdim. 2-3 günde bir suluyorum. Yaptıklarım doğru mudur ? Sanırım kök gelişimi başlamadan ağaç kendine gelemeyecek. Konuya hakim dostların yardımını istiyorum.
selamlar
Sn. Limon, Manolyalarınız gerçekten çok güzel... Size bir sorum olacak.. Acaba manolyanız yerli mi ? yoksa yabancı mı ?
Manolya hakkında bilgilsi olan arkadaşlara danışmak istiyorum. Manolya fidanı almak istiyorum. Magnolia grandiflora ve Magnolia soulengiana yerli mi almalıyım ? Yabancı mı ? Istanbul'da alabilecegim fidancı isimi verebilir misiniz?
Saygılar.
verdoque
23-05-2009, 22:39
Denemedim ama adrese gönderiyorlarmış...
http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=972
Manolyalar muhteşem güzellikte beyaz çiçeklerini açıyor, benim küçücük fidelerimin çook
zamana ihtiyacı var. Daha 5 yaprak var üzerlerinde...
Gelişmelerini desteklemek için seyreltilmiş sıvı gübre veriyorum.
Tohumdan yetiştiren dostlar gelişmeleri paylaşırsa sevinirim.
verdoque
08-06-2009, 13:13
Sn. Meraklı,
Benimkiler 3. yaprağını çıkardığında saksısını büyüttüm. 2 tanesi diğerlerine göre daha sağlıklı büyüyor. İlk çimlenenler 4 yapraklı şu anda. 2 fideyi Mersin'e gönderdim, biri kurumuş diğeri duruyormuş. Büyütebilecek miyiz bilmiyorum. Tohumdan yetiştirmek zor bir iş, hastalık ya da zararlı yüzünden kaç aylık emek boşa gidebiliyor.
Verdoque çok haklısınız tohumdan yetiştirmek çok zor ama bir de yetiştiğini düşünsenize, ne kadar hoş bir fikir aslında. Bahçede kocaman bir ağaç ve bunu ben yetştirdim diyebilmek. Gerçi önümüzde uzun uzun yollar var daha...
Benim de aklıma takılıp duruyordu siz de geçen mesajınızda sormuşsunuz şaşırtma konusunu. Ben onu burada araştırdım öğrendiğime göre bir yaşını doldurduktan sonra şaşırtma yapılabilirmiş. Aklıma takılan diğer soru, daha cevabını bulamadım, bitki besini hakkında. Bu mini minileri acaba nasıl desteklemeliyiz?
Asit sevdiklerini düşünerek 15 günde bir seyreltilmiş orkide besini veriyorum. Gerçi bu aralar gelişmeleri biraz durakladı gibi. Malum yaz sıcakları da başladı. Güneşten ve sıcaktan etkilenmemeleri için hala içeride tutuyorum.
13 mayısta Selahattin Bey'den gelen manolyalar. Önce ikisini aynı saksıya dikmiştim, ama büyüdükçe köklerinin birbirine karışacağını ve daha sonra ayırmanın zor olacağını düşünerek ertesi günü ayrı saksılara aldım. Yeni yapraklar çıkarmaya başladılar. Yavaş mı gelişiyor, yoksa normal mi bilemiyorum ama 1,5 ayda gösterdikleri gelişim böyle.
89787
89788
Sevgili Manolya;
1,5 ay için gelişmeleri bence oldukça güzel. Ama yaprak rengi çok açık geldi bana. Acaba biraz demir takviyesi mi yapsanız?
Teşekkür ederim sevgili meraklı, yaprak rengi o kadar sarı değil aslında, çok güneşli bir ortamda çekim yaptığımdan öyle çıkmiş, şimdi gölgede bir resmini daha çektim, asıl rengi aşağıdaki gibi. Yine de takviye gerekir mi?
Demir eksikliğinin işareti; yaprağın damar aralarında kalan kısımlarının açık sarıya dönmesi, damarlarının yaprağa göre daha koyu yeşil ve belirgin durmasıdır. Sanki yeni yapraklarda bu durum çok belirgin olmasa da gözleniyor gibi. Ben çok kesin konuşarak sizi yönlendirmek istemiyorum ama yeni yapraklar zamanla koyulaşmaz ve damar araları belirgin bir şekilde açık renkli kalırsa demir takviyesi uygulamanız yerinde olur sanırım. Ben Mine Pakkaner'in tarifine uyarak 1 lt suya 1 çay kaşığı demir sülfat karıştırıp veriyorum.
Ferforje işleri yapan bir yerden demir tozu aldım ve manolyanın toprağına 1-2 çay kaşığı kadar serptim ve suladım. Bakalım yapraklardaki sararmalar geçecek mi?
Ferforje işleri yapan bir yerden demir tozu aldım ve manolyanın toprağına 1-2 çay kaşığı kadar serptim ve suladım. Bakalım yapraklardaki sararmalar geçecek mi?
Sn.Manolya., Toprağına biraz demir talaşı serpmekle bitkinin demir ihtiyacı giderilemez. Sararmanın nedeni eğer kesin Demir noksanlığı ise "Sequestrin" denilen bir gübre çeşidi vardır. Zirai ilaç-gübre satan yerlerde bulunur. Bundan 1 çay veya tatlı kaşığı sulandırıp verebilirsiniz.Veya "saçıkıbrısı" denilen (Demir sulfat.7H2O) kullanmalısınız.
Ayrıca manolyadaki sararmalar kökde su durması veya hastalık belirtisi de olabilir.
forumdan gördüm bende manolya ağacına merak sardım ve bugun hemen aldım ve diktim yalnız diktiğim yer asfalta çok yakın yazın asfalt sıcağı bitkiye zarar verirmi , eger verir derseniz yerini değiştirmeyi düşünüyorum çünkü yeni dikildi , birde rüzgara dayanıksızmış bu ağaçlar yeri rüzgara karşı yeterince korunaklı sanırım
burcuy100
14-11-2009, 09:50
Bahçemizde 3 yıllık bir manolya var, çok hızlı büyümese de oldukça sağlıklı görünüyor. Geçen yıl bir tane çiçek açmıştı fakat bu sene açmadı. Ara sıra toprağını havalandırmaktan ve su vermekten başka bir bakım yapmıyoruz. Acaba budamalı mıyız? Ne cins gübre vermeliyiz? Bahçemizde kimyasal gübreden hoşlanmıyoruz, yanmış hayvan gübresi faydalı olur mu?
Orhan Özbilgiç
14-11-2009, 15:41
forumdan gördüm bende manolya ağacına merak sardım ve bugun hemen aldım ve diktim yalnız diktiğim yer asfalta çok yakın yazın asfalt sıcağı bitkiye zarar verirmi , eger verir derseniz yerini değiştirmeyi düşünüyorum çünkü yeni dikildi , birde rüzgara dayanıksızmış bu ağaçlar yeri rüzgara karşı yeterince korunaklı sanırım
Sevgili Şahin05;
Ağacın asfalta yakınlığı çok önemli değil. Ancak diktiğiniz yer bahçe kapısı olarak düşünülmüşe benziyor. Bu durumda, ağaç büyüdükçe alt dalların yolu kapaması söz konusu olacaktır. Bunun önüne geçmek için, budamak ve ağacın formunu sık ça değiştirmek zorunda kalacaksınız. Bu da ağacın gelişimine sık sık müdahale anlamına gelir. Bu yüzden yerini değiştirmenizi öneririm.
İkinci sorun, rüzgardan etkilenmesi.
Hayır! Sizinki gibi genç bir manolya rüzgardan değil, üzerinde kar örtüsü varken esen rüzgardan zarar görüyor. Çünkü: genç iken dalları çok kırılgan oluyor. Bu nedenle üzerindeki karı bir şekilde düşürmek gerekiyor.
Benim de sizinkinden biraz büyük olan manolyamın geçen kış, en alttaki, en uzun dalı bu nedenle kırılmıştı. Önlem olarak, birkaç gün önce ağacın alt dalarını, ağaca, dallara ve yapraklarına zarar vermiyecek biçimde, kendir ipi ile ağacın etrafında dönerek birkaç kez sardım ve bağladım. Tabii nisanda çözeceğim.
Ayni şeyi size de öneriyorum.
Sağlıkla büyütün.
Sn. Burcuy100,
Yetiştirme İpuçları:
Manolyaların köklerinin yüzeye yakın olduğunu, bu nedenle diplerinin kazılmasından pek hoşlanmadıklarını duymuştum. Toprağı havalandırırken dikkat etmek gerekebilir.
burcuy100
15-11-2009, 20:49
Teşekkürler sn. Kiraz, beni de en çok endişelendiren köklerinin zarar görme ihtimaliydi, daha dikkatli olurum...
teşekkürler orijin , bugün istanbulda istinye park , kalyon , cevahir gibi alışveriş merkezlerine baktım hep manolya ağacı dikilmiş , demekki artık jet sosyetede manolyayı tercih ediyor.
Sayın orijin manolyanın yerini değiştirmem konusundaki önerinize uydum ve ordan manolyayı aldım ve yerine sedir diktim , diktiğim yer giriş kapısı sanırım isbetli bir fidan seçmişim , size bir sorum daha ilerki yıllarda bu fidan çok büyürde binayı kapatırsa tepe sürgününü kesdiğimizde boya uzaması dururmu . ***
Bu fidanı dikerken fidancım çuvalını parçalamadan dik , kökler çuvalı parçalar çıkar,**** çuval çürür dedi ,ama gömdüğüm fidanı tekrar söküp yeniden diktim, içim rahat etmedi.Bu hataya siz düşmeyin çuvalıyla dikmeyin , çuvalı 3-4 yerinde kökler dışarı çıkması için parçalayıp öyle dikin ( eğer toprağı dağıtırım endişesi içinde iseniz.)
manolyama araba çarptı ve dipten kırıldı %10 oranında kırık resimde çok az belli ama , kırık yeri cam macunuyla kapatıp bezle sardım, ordan kaynama yaparmı ?
Orhan Özbilgiç
20-11-2009, 20:04
Sayın orijin manolyanın yerini değiştirmem konusundaki önerinize uydum ve ordan manolyayı aldım ve yerine sedir diktim , diktiğim yer giriş kapısı sanırım isbetli bir fidan seçmişim , size bir sorum daha ilerki yıllarda bu fidan çok büyürde binayı kapatırsa tepe sürgününü kesdiğimizde boya uzaması dururmu . ***
Sevgili şahin05;
Her ne kadar resmin net olmaması nedeniyle, sedirin cinsi pek anlaşılmıyorsa da, Himalaya Sediri olması kuvvetle muhtemel. Himalaya sedirlerinde, diğer ibrelilerin(İğne yapraklılar) bir çoğu gibi, tepe budaması yapılırsa uzamaları durur.
Sediri, uzadıkça alt dallarından budayabileceğiniz için, giriş çıkışlar için, manolya kadar sorun teşkil etmeyecektir.
Manolyanızın kırılmasına çok üzüldüm. Ancak yaptığınız işlem elinizdeki imkanlar ölçüsünde akıllıca bir çözüm. Yalnız keşke cam macunu yerine, aşı macunu bulunabilseydi. Çünkü, cam macunu içeriğindeki üstübeç sanırım bir kimyasal. Kurşun karbonu gibi aklımda kalmış. O bitkiye zarar verebilir mi? Bilmiyorum. Taze sığır gübresi de, macun yerine kullanılabilirdi.
Hala geçikmiş sayılmazsınız. Sözünü ettiklerimden herhangi birini bulabilirseniz, sargıyı değiştirebilirsiniz. Zira ağaçlar için uyku dönemine girdik.Ağaçlarda su sirkülasyonu yok artık. Anlayacağınız ameliyat için narkoza bile gerek yok!: Kanama da olmayacaktır. Yara, birkaç yıl içinde kesinlikle kapanacaktır.
Saygılarımla.
Sayın orijin , yukarda tam belli olması için manolyamın kırık ve yaralı yerini resmettim ama , genede tutmama ihtimaline karşın yedek 2 tane manolya gene diktim , ne olur ne olmaz eger tutmazsa öbürleri teselli olur. Sedirin cinsini söyleyebilmek için ibrelerini yakından çektim , sizce bu ne sediri acaba, verdiğiniz cevablara teşekkürler.(Sedirin bu konuda yeri yok ama , manolyanın yerine geçtiği için , mecburen burada resmettim)
Eser İlhan
21-11-2009, 09:43
Sediriniz sanırım himalaya sediri.Ama ağaçlarınız sanki duvara biraz fazlaca yakın gibiler. (Çok büyüyebilen ağaçlar olduklarını düşünürsek ilerki yıllarda duvar dibine sıkışmış kalabilirler bence)
Bu ağaçları dikmeden önce , çarşıyı dikkatlice gezdim , belediye çınar ağaçlarını işyerlerine , istinat duvarlarına öyle yakın yerlere dikmişki, benim ağaçlarım onlara göre daha uzak, belediyelerde bu işlerin mühendisleri, peyzajcılar nasıl böyle dikim yapıyorlar hayret , ama dediğiniz gibi daha serbest dikilmesi lazım aynı kanaatteyim.
Orhan Özbilgiç
21-11-2009, 10:38
Sayın orijin , yukarda tam belli olması için manolyamın kırık ve yaralı yerini resmettim ama , genede tutmama ihtimaline karşın yedek 2 tane manolya gene diktim , ne olur ne olmaz eger tutmazsa öbürleri teselli olur. Sedirin cinsini söyleyebilmek için ibrelerini yakından çektim , sizce bu ne sediri acaba, verdiğiniz cevablara teşekkürler.(Sedirin bu konuda yeri yok ama , manolyanın yerine geçtiği için , mecburen burada resmettim)
Hah! Şimdi anlaşıldı.
O bir Himalaya sediri.
Ağaçlarınızın yerleri, görünen koşullar içerisinde en iyi. Samsun Atatürk Heykeli çevresindeki Manolyalar türünün en yaşlı sayılabilecek ağaçlarından sayılır. Onlardan da anlaşılabileceği gibi çok abartılı bir gövde çapı oluşmuyor. Yani yola ve duvara zarar verebilecek kadar yakın değil.
Sedir için, İel77 haklı görünüyor.
Himalayanın da en büyüğünün yaklaşık 40-50 metre boy, 2-3 metre çap yapabileceği biliniyor. Yani , duvara uzaklığı 100-150 cm olsa yeter. Oysa sizinki sanırım 100 cm kadar.
Eh!. Sedir o çapa gelinceye kadar, kim öle, kim kala? Sonra bu verilen rakamlar rekor sayılabilecek boyutlar. Bence, sizin sediriniz için yarattığınız ortam, onun en fazla 80-90 cm.lik bir çapa ulaşmasına izin verebilir. Değil mi ama?:D:D
Bu da, ne duvar ne de yol için bir sorun oluşturmaz.
Güle güle büyütün. Gönlünüzü ferah tutun.
Sn. Şahin05, manolyanız için üzüldüm, bu kış ona bir destek çubuğu gerekmez mi?
önerileriniz için iel77 ve orijin çok teşekkürler ,Sayın kiraz dediğiniz destek çubuğu benimde aklıma geldi ama köke yakın batırcak gibi oldum , manolyalarda köklerden hassas diye geri aldım, ama 30-40 cm uzağında kalınca bir destek çubuğuyla desteklemeyi düşünüyorum.
SAYIN Kiraz tavsiyenize uydum ve bir destek çubuğu na bağladım manolyamı.
Sayın orijin kış geldi , bende sizin gibi rafyayla manolyayı ana gövdeye destekledim.
ahmetshur
01-12-2009, 13:40
Sayın orijin kış geldi , bende sizin gibi rafyayla manolyayı ana gövdeye destekledim.
arada bir ipleri kontrol etseniz iyi olur diye düşünüyorum.
Orhan Özbilgiç
01-12-2009, 15:48
115868
Geçen kışta, resimde benim tarafımda olması gereken alt simetrik dal, karın yüküne dayanamayıp kırılmış.
O nedenle, böyle bir önlem aldım. Bahar da kopartırım. Aynı şeyi fırça çalılarıma da uyguladım. Zira onların birininde büyükçe bir dalı, kar da kırılmıştı. Ayrıca; Abutilon ve lantana(Ağaç minesi)larıda bağladım.
Eee..Ne demişler?
Önce tedbir!...
Sayın ahmetshur;
İpler yeterince sağlam. Dala, artı 7-8 kg yük taşıma desteği verebilecek kadar. O da çok bile.
Gördüğüm en büyük manolya ağaçlarından biri:
Yazın vapurla geçerken çiçekleri de görünüyordu ama her seferinde ya fotoğraf makinem yoktu ya da ben pozu kaçırdım.
115871
Bebek sahilinde.
Orhan Özbilgiç
01-12-2009, 16:59
Gördüğüm en büyük manolya ağaçlarından biri:
Yazın vapurla geçerken çiçekleri de görünüyordu ama her seferinde ya fotoğraf makinem yoktu ya da ben pozu kaçırdım.
115871
Bebek sahilinde.
Gerçekten çok görkemli.
İddia ediyorum, en çok 100 sene sonra, benimki de onun kadar olacak! Sayın kiraz...:D:D
Şaka bir yana, elinize sağlık. Seyredilesi güzellikte doğrusu.
Sn. Orijin, o günleri sağlıkla görmenizi dilerim:)
Orhan Özbilgiç
01-12-2009, 17:33
Sn. Orijin, o günleri sağlıkla görmenizi dilerim:)
Hep beraber!:p
Sn orijin sizin manolyanız çok güzel çok formlu, güle güle büyütün, sn kirazın resmettiği manolyayıda görünce ,acaba diyorum bizim manolyalarda öyle olurmu ?:), Bu kadar ağaç seven biri olarak vede bebekte çok dolaşmama rağmen nasıl bu ağacı farketmemişim hayret , demek bakmakla görmek ayrı şeyler.Sn Ahmetshur bey acaba ipleri ne amaçla kontrol dediniz pek anlamadım , gevşememesi yönündemi , eğer o amaçla söyledinizse , ben rafyayla sardım gevşeme ihtimali çok zayıf. Buradanda form üyelerine bir duyuruda bulunayım; İstinye parktaki manolyaların dikili olduğu sıvama çelik saksıların internet üzerinden satış fiyatı 340 ytl , çelik sanayisinde uğraşan bir arkadaşım aynı saksıyı 100 tl ye imal ederim 150 tl ye veririm sana diyor ama , bu manolya saksılarının altında fazla su haznesi varmı ? drenaj deliği varmı ? bunları ****** göremedim, hatta onların daha büyüğünüde yaparım diyor , manolya o çelik saksılarda daha bir alımlı durmuyormu sizcede? Manolyaların dikili olduğu saksılardaki toprağı inceledim pamuk gibi birşey , torf da değil ilk defa görüyorum , o saksıya su konulsa su direk tabanı bulur zannedersem, Kafaya koydum çelik saksıda iki manolya yetiştirip, işyerimin girişine koyacam , reimlerinide buraya ekliyecem, isteyen olursa çelik saksı konusundada yardımcı olmaya çalışacağım.
Aklıma yeni bir fikir geldi; cam saksı yaptırıp kök hareketlerini gözlemlesek olabilirmi acaba? :)
ahmetshur
02-12-2009, 08:19
sn sahin05
evet zamanla gevşeyebilir diye tahmin ediyorum.
S Güngör
03-12-2009, 19:28
mognolia grandiflora dediğimiz manolyaların da çeşitleri var sanırım. yapraklarının arka kısımları kızıla dönük olanları ve yapraklarının arka kısmı açık yeşil olanları var. resimlerini de ekleyeyim
şimdi bunlar eğer farklı türler ise, söyleyiniz farkları nelerdir? (soğuğa dayanıklılık veya ilk çiçeğini kaç yaşında açtığı türünden farklılıkları kastediyorum) :)
S Güngör
03-12-2009, 19:42
eminönünden aldım bugün. fiyatı internettekilere göre baya ucuz sayılır. bu yüzden şüpelendim acaba aşısız vardı da, ondan mı aldım diye? ne dersiniz?
Fotograftaki manolya tohumdan yetiştirilmiş olanı.Aşılı olanlarının, yaprak altları kahverengi-kadifemsi olur. Elinizdekinin değeri 1 birimse, aşılı olanı en az 5 birimdir.
S Güngör
04-12-2009, 14:48
hımm. peki aşısızın ne gibi eksikleri var aşısızdan?
Orhan Özbilgiç
04-12-2009, 15:53
hımm. peki aşısızın ne gibi eksikleri var aşısızdan?
http://bahcevan.com/sehirli-bitki-daimi-yesil-manolya-magnolia-grandiflora
Sayın Selim Güngör;
Yukarıdaki linkte manolya grandiflora, aşı, kalite konusu ele alınıyor.
Saygılar.
Aşılı manolya daha iyi çiçek açar.
Orhan Özbilgiç
04-12-2009, 16:33
Aşılı manolya daha iyi çiçek açar.
Eğer,
Aşı için kullandığınız göz,kalem vs., bol çiçek açan bir türden manolya ya aitse!;)
S Güngör
05-12-2009, 19:09
üzüldüm ama şimdi. yine açıyordur büyüyünce değil mi? ben aşı yapamam çünkü. bir de birşey soracam. kışın karda eğer dallarını desteklemezsek kırılırmış öyle okudum. neyse gülü seven dikenine katlanır artık. bağalaycaz her sene
Benim manolyalarımının yapraklarının altıda çok kahverengi değil (belli belirsiz kahverengi) ama ben genede manolyalarımdan memnunum ,onlar tutsun , büyüsün yeter bana.
Yukarıda resimde sanki sn orijinin manolyalarıda çok kahverengi değil , acaba yaşı ilerledikçemi kahveringeleşiyor.
Orhan Özbilgiç
05-12-2009, 20:09
Yukarıda resimde sanki sn orijinin manolyalarıda çok kahverengi değil , acaba yaşı ilerledikçemi kahveringeleşiyor.
Evet Şahin05,
Benim manolyam, sözü edilen o en kaliteli cinsten değil. 2008 mart ayında onu aldığım fidanlıkta tekti. Ama oldukça büyüktü tabii. Hasta veya çok bakımsızdı. Yaprakları canlılığını yitirmişti. Bu günkü gibi hatırlıyorum, 30 lira gibi komik bir fiyata alabilmem için, sağlam nedenlerim vardı. Kısacası o haliyle, o ağacı bir ben alabilirdim.:D:D
Şansım yaver gitti. Yerini sevdi. Bir yılda toparladı ve geçen yıl ilk çiçeğini açtı.
Yaprak altlarındaki kahverengilik, cinsinin özelliği. Sonradan olmuyor. Yıllar önce bizde iki tane vardı. Kahvereni altlı ve bizimkiler gibi olanından. O yıllarda, ya gözlemlemedim ya da farkına varmadım. Sanki ikiside aynıydılar gibi hatırlıyorum.
Amannn.. Manolya olsunda, altının kahverengisi olmayıversin.:p:p
Benim manolyarımda hoş on numara bir manolya değil, kahverengiliği çok az ve de yaprakları kıvrıklaştı nedense, bende 2 ay önce 20 şer tl ye aldım . ve bendeki manolyaların yaprakları uç kısımda top top ağlayan çam gibi, benim manolyalar ağlayan manolyamı acaba?:)
Benim manolyalarımın sürgünleride , ana gövdeyle yarışıyor ,futursuzca büyüyor , türünün son örneğimidir nedir ?::)))))))))) zürafa cinsimidir nedir .
S Güngör
06-12-2009, 13:11
yaprakları sarı kalmış. at gübresi ya da yaprak çürüğü ağaç kabuğu falan koyarsanız dibine ve çürümelerini sağlarsanız mutlu olacaktır.
Bim markette 6 tl ye sıvı çiçek gübresi sattılar , ondan aldım martta vermeyi düşünüyorum.
Nette araştırdım bulamadım , manolyanın su ihtiyacı nasıldır?bilgisi olan arkadaşımız bilgisini paylaşabilirmi?
Orhan Özbilgiç
08-12-2009, 16:13
Nette araştırdım bulamadım , manolyanın su ihtiyacı nasıldır?bilgisi olan arkadaşımız bilgisini paylaşabilirmi?
Sevgili dostum;
Birkaç gün sonra İstanbul' a döneceğim. Eğer o güne kadar arkadaşlardan, soruna bir cevap gelmez ise, birkaç kaynak kitabım var orada. Onlara bakar yazarım. Selamlar.
Teşekkürler sn orijin , bu soruyu sormamdaki sebep şu idi ; Manolyaların olduğu yer asfalttan biraz kot olarak düşük , ve çatıdan akan sularda manolyaların dibinde birikiyor,ne kadar kotu yükseltmeye çalışsamda , manolyamın bir tanesi ,yağmur sularının biriktiği havzada kalıyor ,gerçi yapraklı bitki suyu sever ama , yağmur aşırı yağar ise manolyanın dibi balçıklaşıyor .
Hatta manolyamın dibinde yağmur birikmesin diye , dibine toprak doldurarak , olması gerekenden 30 cm daha derine gömülmüş gibi oldu.
Sayın Şahin,
durgun su içinde kalan bitki küçük ise çürümekte, büyük bitki ise gelişimi yavaşlamakta, diye genel bir bilgim var.
Belki bir fikir verir.
Yağmur yağınca manolya çürüyecek diye , dibini bir doldurup bir açıyoz . Dibine toprak doldurdum balçık oldu , dibini boşalttım kökler çıktı meydana , tam şaşırdım , çok kötü yere dikmişim , tam yağmur sularının drene olduğu havzaya dikmişim, söksem sökemiyorumda ,kökler çalışmış, artık şansa kadere ,belkide hoşlanır bu durumdan , belkide manolyalar , kavak gibi suyu çok seven bitkidir ,kimbilir.? Aslında tam söğüt dikilecek yere manolya dikmişiz.
S Güngör
10-12-2009, 11:35
sayın şahin05 eğer dibine biriken su en geç 1 2 günde emiliyorsa kendiliğinden, hiç bir sorun olmaz.
tabi eğer 1 2 sene önce inşaat çalışması yapılıp ardından makyaj yapar gibi sıkışmış toprağın üstüne toprak atılmışsa, dipteki toprağın üsteki toprakla bütünleşip yağmur suyunu emmesi biraz zaman alıyor. bu gibi durumlarda önlem şart. drenaj çukuru açmak veya hiç olmazsa ekeceğiniz ağacın çukurunu çok derin açıp eski toprağa ulaşmak önemli.
ayrıca dibine yaprak çürüğü falan atın derim ben. toprak yumuşayıp kabarıyor çok iyi sonuç veriyor. aslında bulabilirseniz çok abartmadan talaş, ağaç kabuğu falan serpebilirsiniz. daha önce demiştim galiba kolay gelsin.
Çok iyi tesbit etmişsiniz , daha önce inşaattan dolayı 25 tonluk kamyonlar çok girdi çıktı bu sahaya , bu soruda aklıma geliyordu siz tercüman oldunuz.Farkındaysanız son resimde, gevşek zemine ulaşmak için çukuru çok derin açtım,yararlı olur sanırım.
Orhan Özbilgiç
13-12-2009, 08:26
,...gevşek zemine ulaşmak için çukuru çok derin açtım,yararlı olur sanırım.
Sevgili şahin05;
İstanbul'a döndüm. Manolya ve suisteği konusunu inceledim. Suyu seviyor ama iyi drenajlı toprağıda seviyor. Ancak dibinde sürekli(günlerce) su durmadığı sürece bir beis yok. Zaten, sizin araziniz meyilli bir yapıya sahip sanırım. Yani bataklık gibi olmaz hiçbir zaman.
Gelelim manolyalara ilişkin özelliklere..
''...Birçok manolya gübreli, iyi drenajlı, organik maddelerce zengin topraklarda iyi yetişir.]Dikim esnasında çukurları genşçe açıp, çukur toprağını turba ve kompost karışımı ile takviye etmelidir. İlk ve sonbahar da dal altlarına kompoze gübre serpin. Budamalarını büyüme mevsiminde yapın ki, soğuklar başlayana kadar, ağaçların yaralarını kapatabilmeleri için zaman olsun. Çürümelere sebebiyet vereceğinden ve yaralar çok geç kapanacağından kalın dalları budamayın. Genç fidanlarda budama yapmayın, ancak çok gerekli ise ince dalları kesin...''(Alıntı)
Kaynak.: Dış mekan Süs Bitkileri ve Peyzajda Kullanımları.
Dr. Gürkan Ceylan
Selamlar.
Orhan Özbilgiç
13-12-2009, 09:03
Sevgili şahin05;
Araştırdım, manolyalarda 80 kadar tür var. Bunlar içinde, benim tesbit edebildiğim sadece 4 tanesi Magnolia Grandiflora, yani yaprak dökmeyen ve iri çiçekli. Yani bizimkilerden.
-Magnolia Grandiflora: 25-30 m. boy- Yazın aylarca açık kalan, kokulu kupa şeklinde muhteşem beyaz çiçekleri vardır.-Herdem yeşil ağaç. büyüdükçe piramit şeklini alır. Geniş, meşin gibi parlak, koyu yeşil yaprakları vardır. Çiçekli olduklarında, özellikle Boğaz kenarındaki manolyalar bir başka güzel olurlar.
-Magnolia Grandiflora''Gallisonmere'': 15-20 m. boy- beyaz renkli iri çiçekleri vardır.- Herdem yeşil piramidal formdadır.-Büyük bahçelerde kullanın son derece güzel kokulu çiçekleri vardır.
-Magnolia Grandiflora''Russet'': 10-12 m.boy- 25cm çapında güzel kokulu çiçekleri vardır.-Sık dallı herdem yeşil ağaç. küçük, dar ve yoğun yaprakların altları sar-kahverengi renkli.-En güzel kültivar. avlu ve cadde ağacı olarak eşsiz.
-magnolia Grandiflora ''Samuel Sommer'':10-12 m. boy- 30-35 cm çapında, hoş kokulu muhteşem beyaz çiçekleri vardır.- parlak, koyu-yeşil yapraklı herdem yeşil ağaç. yaprakları 25 cm. veya daha uzun.- Çin kökenli olan bu türün Osmanlı döneminden beri kültürü yapılmaktadır. saray ve köşk bahçelerinde sıkça rastlanan bir türdür. erken yaşta çiçek açar, hızlı büyür.
(Alıntı- Kaynak: Dış Mekan Süs Bitkileri Ve Peyzajda Kullanımları- Dr. Gürkan Ceylan. Flora Yayınları.
Sayın orijin , verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Manolyaların suyu sevdiğine sevindim , onları öyle bir yere dikmişimki , kana kana su içsinler :)) , şaka bir yana , suların biriktiği havzada , eğer yağmur çok şiddetli yağarsa , resimdede gördüğünüz gibi havuz oluşuyor , bu suda 3-4 gün felan kalabiliyor . 3-4 Günde bitkiye zarar vermezse sorun yok..Tabii ki yağmur durduktan 3-4 gün sonra toprak ancakki kuruyor.Bu bitkileri , betonu kırıpta diktim. Betonu tamamen kaldırıp , bahçe yapmak en iyisi.
Samsunlu55
13-12-2009, 22:02
Sn. şahin05, dibini hafif çapalayıp dere kumu doldurun toprağın kaymak yapmasını önler.
Önerin için teşekkür , hemşerim onuda deneyecem.
Samsunlu55
14-12-2009, 23:36
Ben manolya ağacıyla daha yeni tanıştım bu ağaç Atatürk Parkı'ndaki heykelin etrafını ağaçların takendisi. Yoksa bana mı öyle geliyor. O parktaki ağaçlar keykel yapılmadan önce ekildiğine göre yani burda bulunan manolyaların yaşları yarım asırı aşıyor. Fırsatını bulduğum zaman geçerken fotoğrafıı çekip paylaşacağım.
Manolyanın çanağını kumla doldurdum .
Samsunlu55
15-12-2009, 19:38
Manolyanın çanağını kumla doldurdum .
Eğer yapabilirseniz daha fazla kumu etrafındaki toprağa yayabilirsiniz, birde dibindeki kum dere kumu mu normal kum mu:confused:
Samsunlu55
16-12-2009, 21:32
Dere kumu bulabilirseniz dere kumu kullanın inşaat kumunun ne şekilde üretildiği, nerden üretildiği belli değil.
Dere kumu bulabilirseniz dere kumu kullanın inşaat kumunun ne şekilde üretildiği, nerden üretildiği belli değil.
Hemen telaşlanmayın, inşaat kumu zaten dere yataklarından çekilir. Deniz kumu tuz nedeniyle inşaatta kullanılmaz. Ancak kullanmak gerektiği durumda da tuzundan arınıncaya kadar yıkanır.
Yıkanmış elenmiş kum, dere kumu aynı zamanda
Samsunlu55
18-12-2009, 18:12
O zaman tamam:)
Son durum nedir, yağmurdan sonra bir fark gördünüz mü?
Son durumu bahar gelmeden anlayamacağız, şimdilik iyi gibi
Samsunlu55
19-12-2009, 12:45
Yağmurdan sonra kaymak yaptı mı o açıdan sordum? Siz etrafına kompile kum sererseniz toprak kaymak tabakası yapmıyacağı veya az yapacağı için orada biriken su daha hızlı çekilecektir.
Samsunlu55
19-12-2009, 13:03
Samsun Atatürk Heykeli çevresindeki Manolyalar türünün en yaşlı sayılabilecek ağaçlarından sayılır.
Önceki sayfaları okurken benim 189. mesajda bahsettiğimi Sn. orijin'in de bahsettiğini gördüm;) Bunun gibi yaşlı ve orta yaşlı ağaçlar Samsun'da birçok yerde varmış. Mesela DSİ'nin bahçesindede var. Önündeki tabelada ağaçların türkçe ve latince isimleri yazıyor.
Orhan Özbilgiç
19-12-2009, 13:50
Önceki sayfaları okurken benim 189. mesajda bahsettiğimi Sn. orijin'in de bahsettiğini gördüm;) Bunun gibi yaşlı ve orta yaşlı ağaçlar Samsun'da birçok yerde varmış. Mesela DSİ'nin bahçesindede var. Önündeki tabelada ağaçların türkçe ve latince isimleri yazıyor.
Samsunlu55;
Şimdi aklıma düştü! Gerek Heykel'in orada, gerekse DSİ. nin bahçesindeki manolyaların yaprak altları kahverengi mi?
Samsun' a ilk gidenimiz baksın!:D
(Ben nasıl olsa bahardan önce gidemeyeceğim. Bu iş sana düşüyor yine..:p Sahi, Şahin05 te var orada değil mi?
Benimde ,ikamet malesef samsun değil , seyyar olarak yaşadığımdan senede bir iki kez ancak yolum düşüyor , ama samsundaki manolyaları , bende çok merak ediyorum gittiğim ilk fırsatta mutlaka resmedicem.
Samsunlu55
19-12-2009, 18:15
Meraklanmayın bu hafta içinde bakarım;)
Yağmur sorununu çözdüm galiba
Samsunlu55
22-12-2009, 21:00
Daha iyi olmuş;) Betonu az daha kırarsanız belki suyun göllenmesini tamamen önlersiniz.
Samsunlu55
24-12-2009, 21:47
Meraklanmayın bu hafta içinde bakarım;)
Manolyaların resimlerini çektim, şu anda aktaramıyorum yarın koyarım.
Samsunlu55
25-12-2009, 21:27
Ben öncelikle şunu söylemek isterim dediğim gibi manolya ağacıyla yakın zamanda tanıştım ve tanıdıktan sonra fark ettim Samsun'da birçok yerde manolya ağacı varmış. Özellikle tarihi binaların bahçesinde çok bulunan bir ağaç. Çiflik'de caddede, bazı okul bahçelerindede gözüme çarptı. Fotoğrafları telefona çektim netlik sorunu var fakat birsürü resim buldum bu resimleri alt tarafa ekliyorum.
119099
DSİ'nin bahçesindeki manolyalardan 1 tanesi resimde görünen bunun gibi birkaç tane daha ve yaprak döken cinsinden bulunmakta. Resmi yolun karşısından çektim, yol çıkmış:D Şu linktede yaprak dökenin resmi görülmekte:
http://static.panoramio.com/photos/original/1591505.jpg
119102
119101
119100
119103
Bunlarda Atatürk parkındaki ağaçlar. Bazıları güçsüz düşmüş çelimsiz büyüyüp bunların yarısı kadar kalmışlar. Alttakilerde başkalarının çektiği resimler:
http://static.panoramio.com/photos/original/25425340.jpg
Bu resim 1934 yılında çekilmiş ve tahminim kıyıda 2 metre boyda görünen ağaçlar bugünkü ulu manolyalar.
http://static.panoramio.com/photos/original/19703017.jpg
Bu resim üst taraftaki binadan, manolyalar çiçekteyken çekilmiş.
http://static.panoramio.com/photos/original/23364189.jpg
Bu resimde yer alan bütün gövdesi büyük ağaçlar manolya ağaçı.
http://static.panoramio.com/photos/original/9406257.jpg
Bu resmin sağ tarafındaki manolya beyaz örtünün altında ayrı bir güzel görünüyor.
http://static.panoramio.com/photos/original/7360318.jpg
Üstteki resmin çekildiği konumdan yaz çekimi.
http://static.panoramio.com/photos/original/22780508.jpg
Deminki karlı resmin tam tersi konumdan çekilmiş resimde bu seferde sağda başka bir ağaç kar örtüsünün altında.
http://static.panoramio.com/photos/original/2834446.jpg
Bu resimdede sağlı sollu manolyalar gözükmekte. Sağ tarafta çiçek açmış olan manolya çelimsiz gelişmiş diye bahsettiğim manolyalardan.
http://static.panoramio.com/photos/original/23363806.jpg
Bu resimdede resmin sağında ve solunda bulunan gövdeleri gözükmeyen manolyalar gözükmekte.
http://static.panoramio.com/photos/original/17351618.jpg
Bur resimdede amnolyalar ben burdayım der gibi çıkmışlar. (Bu arada atın arka tarafından yükselen çınarlar da yaşlı çınarlardı fakat oradaki tarihi binanın tadilatında kötü bir budama yaşadılar. Şu anda Bölge İdare Mahkemesinin içinde kalıyorlar.)
http://static.panoramio.com/photos/original/9434643.jpg
Buda birkaç sene öncesinin (oturaklardan anladım:)) resmi manolya gözükmekte.
http://static.panoramio.com/photos/original/11994458.jpg
Bu son resimde manolya gözükmemekte fakat o resimleri seçerken görünce gözüme güzel göründü eklim dedim:D
Umarım beğenmişsinizdir:p Resimlere bakarken resim çok büyük görünüyorsa sayfanın sağ alt köşesinden ölçeği küçültebilirsiniz...
Saygılarımla:)
Sayın samsunlu55 , çok teşekkür ederiz kendim ve forum adına , süper harika resimler , hepsine ikişer defa baktım , arada bakmayada devam edicem. Bu manolyalar istanbuldakilerden daha büyük ,harikalar , samsuna gittiğimde ilk işim bu manolyaları ziyaret etmek olacak , tekrar teşekkürler.
Forumdaki yazılarda sanki bu ağaç istanbulda boğazda elit insanların oturduğu yerde ,**** hilton otelinin bahçesinde gibi anlatımlarla , bende bu ağaç sanki istanbula özgü bir ağaç imajı oluşmuştu bende, ama samsunlularında bu nadide ağacı yıllar öncesinden keşfetmiş olması beni gururlandırdı.
Samsunlu55
26-12-2009, 16:27
Forumdaki yazılarda sanki bu ağaç istanbulda boğazda elit insanların oturduğu yerde ,**** hilton otelinin bahçesinde gibi anlatımlarla , bende bu ağaç sanki istanbula özgü bir ağaç imajı oluşmuştu bende, ama samsunlularında bu nadide ağacı yıllar öncesinden keşfetmiş olması beni gururlandırdı.
Hemde aşılı cins:D Bu ağaçların tahminim 80 yaşından fazla yaşları var. "Bu resimdede sağlı sollu manolyalar gözükmekte. Sağ tarafta çiçek açmış olan manolya çelimsiz gelişmiş diye bahsettiğim manolyalardan." yazımın üstündeki linke tıklayıp soldaki ağaca bakarsanız açık bir şekilde belli olmaktadır. Şu link: http://static.panoramio.com/photos/original/2834446.jpg
füsunANK
03-01-2010, 20:04
Az önce nette gezinirken rastladım. Paylaşmak istedim. Tüm sayfaları kontrol etme zamanım olmadı. İnşallah tekrar değildir. ;)
MANOLYA (http://www.jacquielawson.com/preview.asp?cont=1&hdn=0&pv=3111892)
İstanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Yıldız kampüsü'nde bahçede ve İzmir Fuarı'nda devasa manolyalar var İstanbul ve İzmirliler bu anıt ağaçları iyi bilir.
Yıldız teknik üniversitesi mezunuyum ve kampüste manolya olduğunu yeni öğreniyorum ,
ama normaldir o zamanlar ağçlarla ilgimiz yoktu ki.
Aman allahım 207 no'lu mesajdaki Manolya ağaçlarını görünce şok oldum. :D Sayın Romantik'ten Manolya ağacı siparişi verdim yaklaşık 50 cm civarı olacak gelince boyu ve ben ona evdeki balkonda bakmayı düşünüyorum. Bu şekilde balkondan taşan bir Manolyam olursa felaketim olur. ;) Tepe kısmından kesmekten bahsediyorlar çok boylanmaması için, ne dersiniz acaba?
Samsunlu55
05-01-2010, 11:19
Aman allahım 207 no'lu mesajdaki Manolya ağaçlarını görünce şok oldum. :D Sayın Romantik'ten Manolya ağacı siparişi verdim yaklaşık 50 cm civarı olacak gelince boyu ve ben ona evdeki balkonda bakmayı düşünüyorum. Bu şekilde balkondan taşan bir Manolyam olursa felaketim olur. ;) Tepe kısmından kesmekten bahsediyorlar çok boylanmaması için, ne dersiniz acaba?
207'deki manolyalar sizide etkilemiş görünüyor:) Balkonda belirli bir toprağı olacağı için fazla gelişmez diye düşünüyorum. Tepesini keserseniz bu seferde yanlamasına genişler ve yine boyu uzar.
Etkilemeyecek gibi durmuyorlar gerçekten de. :) Benim baba tarafı Samsun'lu, babaannem'i ziyarete gittiğim zaman fotoğrafları çektiğiniz yerlere daha bir iyi bakacağım artık. Hepsini meydan'da çekmişssiniz zannedersem... Dediğiniz gibi manolyam saksıda duracağı için bir anda boylanacağını sanmıyorum. Başedemeyecek duruma gelirse eğer manolya, bahçeli bir ev bulurum artık. ;) Teşekkürler...
Samsunlu55
05-01-2010, 20:35
Etkilemeyecek gibi durmuyorlar gerçekten de. :) Benim baba tarafı Samsun'lu, babaannem'i ziyarete gittiğim zaman fotoğrafları çektiğiniz yerlere daha bir iyi bakacağım artık. Hepsini meydan'da çekmişssiniz zannedersem... Dediğiniz gibi manolyam saksıda duracağı için bir anda boylanacağını sanmıyorum. Başedemeyecek duruma gelirse eğer manolya, bahçeli bir ev bulurum artık. ;) Teşekkürler...
İlk fotoğraf hariç evet, zaten park Meydan'da.
Merhaba arkadaşlar!.Dün İst.Nişantaşında yol boyunca sıralanmış manolya ağaçları gördüm.Doğma büyüme istanbulluyum ,ama daha önce hiç dikkatimi çekmemişlerdi.Belki de şu sıralar bitkilerle, daha bi ilgiliyim o yüzden.....Ben önce onları uzaktan kavuçuk ağacı zannettim.Sonra yanlarından geçerken inceledim...nasıl da sağlıklı yemyeşil gözüküyolardı..bu mevsim de bile demekki canlı kalabiliyo.Hala da emin değilim ama sanırım manolya ağacı.
Yan dallarından çıkmış 2 minik sürgünü kırıp aldım.suya koydum.
Şimdi içimde şöyle bir heves saklıyorum.Bunları köklendirip saksıda bakacağım.bahçem yok ev içinde....çiçek vermesede olur kavuçuk gibi sağlıklı ve yeşil yapraklı olsun yeter...
ACABA MÜMKÜN MÜ?
Arkadaşlar manolya adı altında birden fazla başlık açılmış takip etmek zor olmuyomu?Birkaç yere birden yazmak zorunda kaldım:((
Eser İlhan
01-02-2010, 10:22
Sevgili huriipek,evet Nişantaşı'ndaki ağaçlar manolya ağaçları ve gerçekten de güzeller. Yalnız-sizi üzmek istemem ama-suda köklendirme yoluyla bir manolya yetiştirme şansınız son derece düşük. Bunun yerine herhangi bir fidanlıktan saksılı küçük bir manolya fidanı alabilirsiniz. Ama sizin yerinizde olsam onu yine de eninde sonunda toprağa dikerdim, çünkü büyük bir ağaç olma potansiyelini içinde barındıran bir canlıyı bundan mahrum bırakmaya kıyamazdım.Ayrıca ev içinde o kadar iyi gelişebilirler mi, bundan da emin değlim doğrusu...
İlginize teşekkür ederim.Birkaç gün bekleyip toprağa gömeceğim,atmaya kıyamam.Zaten çok minikler.Ben mücadeleyi severim.belki başarabilirim.Ev içinde yetişmezse(umarım o aşamaya gelebilirim)uygun bir yere dikerim.Fidan almaya gelince;zaten ev için uygun bir bitki değil.Küçük kavuçuklarım var onları büyüteceğim.
Zafer İnandıklı
01-02-2010, 21:25
Bahçemde beş metre boyunda manolya ağacım var, köklendirme hormonu hariç her türlü yöntemi denedim, çoğaltmayı beceremedim.
huripek hanım bonsai yapın manolyadan , o zaman evde bakabilirsiniz.
kumyaka2010
03-02-2010, 20:22
Bursalıların hiç sesi çıkmıyor . Bursada çekirge caddesinde ve muradiye turbe bahcelerinde belki osmanlıdan kalma manolya agaçları var . Çekirge caddesindeki orman mektebi karşısındaki anıt agaç plakası mevcuttur . Muradiyedeki agaç diplerinde birçok tohumdan uremişler vardır . Bilginize Selamlar.
Samsunlu55
02-04-2010, 23:59
Yaprak döken manolyalar çiçek açmaya başladılar...
samsunlu hemşerim benim manolyalarda tık yok daha :)
Samsunlu55
03-04-2010, 19:47
Sendeki yaprak dökmeyen manolyaydı, yaprak döken cinsten var mı?
Orhan Özbilgiç
04-04-2010, 18:56
Bugün,eşimle Dolmabahçe Sarayı' na gittik. Ön avluda 4-5 manolya ağacı var. Ama bir tanesi var ki, muhteşem. Belki göreniniz vardır. Ben yinede fotoğrafladım.
Hem çok yaşlı, hem çok bakımlı ve de çok ama çok görkemli.
Bu ağacın görüntülerini sizlerle paylaşmak istedim. Sanırım bana hak vereceksiniz!;)
Yok böyle bir Manolya.. Şu ihtişama bakın lütfen.;)
133872
Üç çatallı gövde..
133873
En alt dalların gövdeden çıkış noktaları, yerden yaklaşık 3 metre yukarıda. Ama uçları yere sarkıp, yerden destek alıp, yine yerde yayılmış.
133874
Nasıl:confused:
Çok görkemli değil mi?
verdoque
04-04-2010, 20:34
Gerçekten çok güzel, Ihlamur Kasrı'nda da grandiflora'lardan çok büyük 2-3 tane var, Temmuz-Ağustos gibi çiçekliyken görülmesini tavsiye ederim :)
Orhan Özbilgiç
04-04-2010, 21:13
Yaprak altları kahverengi tüylü olanları daha bol çiçekleniyor, deniliyordu. Bunun yaprak altları tüylü değil! Çiçekli halini bilen görevli komiserin söylediğine göre, bu ağaçta sonderece güzel çiçekleniyormuş.
Bu duruma sevinmediğimi söyleyemem. Zira benim manolyamın yapraklarıda tüysüz ve renksiz. Aynı bunun gibi.;)
133913
133914
Manolyamı yaklaşık bir ay evvel saksıdan bahçeye taşımıştık. Bahçe toprağına uyum sağlayamadı sanıyorum önce tüm alt yapraklarını döktü. Tepe uçlarında dört beş minik yaprak var . Eski yeşil rengini kaybedip üzerinde pas lekesine benzer lekelerle , sarı renge dönüşüyor yaprakları.Sanırım besin eksikliği çekiyor...
Orhan Özbilgiç
04-04-2010, 21:52
Manolyamı yaklaşık bir ay evvel saksıdan bahçeye taşımıştık. Bahçe toprağına uyum sağlayamadı sanıyorum önce tüm alt yapraklarını döktü. Tepe uçlarında dört beş minik yaprak var . Eski yeşil rengini kaybedip üzerinde pas lekesine benzer lekelerle , sarı renge dönüşüyor yaprakları.Sanırım besin eksikliği çekiyor...
Sevgili umit49;
Manolyanız, büyük olasılıkla iki olumsuzluğu birlikte yaşıyor.
Birincisi mekan değişikliği nedeniyle adaptasyon sorunu ki; atlatacaktır.
Diğeride galiba demir eksikliği.
Eğer Demir Sülfat bulabilirseniz, bir tatlı kaşığı kadar tacının izdüşümüne ekin. Bir süre sonra düzelecektir.
Yook..Bulamadıysanız, paslı tenekeleri toprağına (Dibine) koyun. Geçte olsa o da faydalı olacaktır.
Ya da zirai ilaç satan bayilerden demir içerikli yaprak gübresi alıp kullanmanız, daha etkili bir çözüm olacaktır.
Sayın Orhan Özbilgiç ,
teşekkür ediyorum.Ziraatçi arkadaşta benzer şeyler söyledi...Toz bir karışım besin aldım içinde demir,baryum,fosfor gibi elementler varmış...
Saygılar...
S Güngör
05-04-2010, 21:20
Manolyalar kadar ihtişamlı çok ağaç var orda. Sedirler, porsuklar, ıhlamurlar, köknarlar... Sekoya bile var belki görmüşsünüzdür. Dolmabahçe'de bir de kırmızı yapraklı kayın ağacı var. Karşılaşsam fidanlıklarda hemen alacam ama yok. Bu konu hakkında bir tavsiyesi olan var mı "şu fidanlıkta olabilir" şeklinde?
Orhan Özbilgiç
05-04-2010, 22:44
Dolmabahçe'de bir de kırmızı yapraklı kayın ağacı var. Karşılaşsam fidanlıklarda hemen alacam ama yok. Bu konu hakkında bir tavsiyesi olan var mı "şu fidanlıkta olabilir" şeklinde?
Bir şu adrese bakın!;)
http://www.prestijfidan.com/urunler/saksili-bitkiler/
Fethiyedeki yazlığıma bir tane manolya aldım ama 2 senedir hiç büyümüyor üstünde sadec 2 tane yaprağı var. Yazlığım denize 1km uzaklıkta deniz etkilermi yoksa topraktanmıdır. Ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz sevinirim.
Orhan Özbilgiç
11-04-2010, 19:27
Fethiyedeki yazlığıma bir tane manolya aldım ama 2 senedir hiç büyümüyor üstünde sadec 2 tane yaprağı var. Yazlığım denize 1km uzaklıkta deniz etkilermi yoksa topraktanmıdır. Ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz sevinirim.
Sayın utkuyz;
Manolyanızın fotoğrafını koyabilseydiniz daha sağlıklı bir öneride bulunulabilirdi. Ancak şu kadarını söyleyebilirim. Manolyanın gelişimine denizin olumsuz etkisi olamaz!
Örneğin, bu konuda fotoğraflarını gördüğünüz, Dolmabahçe Sarayı Avlusu' ndaki asırlık manolyalar, İstanbul Boğazı' ndan sadece 50 metre uzaktalar. Ayrıca, yine Boğaz' daki yalıların birçoğunun bahçesinde de, asırlık manolyalar var!
Yinede şu kadarını söyleyebilirim. Bu yaz bitkideki gelişmeyi gözleyin. Belki yerine bu yıl alışacaktır.
athena -asena
11-04-2010, 19:34
buda benim küçük manolyam
Orhan Özbilgiç
11-04-2010, 21:24
buda benim küçük manolyam
Sayın athena-asena;
Onu, hep saksıda tutmayı düşünmüyorsunuz değil mi?
athena -asena
11-04-2010, 21:29
orhan bey nereye ekeceğime karar veremedim daha onun için saksıda beklemede en yakın zaman da yerine ekilecek ilginiz için teşekkürler.
Bir şu adrese bakın!;)
http://www.prestijfidan.com/urunler/saksili-bitkiler/
Orhan Bey bu yapılır mı?:(
Bu gece uyku yok bana ,öldüm nasıl güzellikler bunlar hele dağ lalesi ne kadar güzel bir çiçekmiş .
verdoque
12-04-2010, 07:52
Sayın utkuyz,
Manolyaların fazla rüzgar almayan korunaklı yerleri sevdiğini okumuştum. Denize yakınlık sebebiyle fazla rüzgar alıyor olabilir mi?
Orhan Özbilgiç
12-04-2010, 10:16
Orhan Bey bu yapılır mı?:(
Bu gece uyku yok bana ,öldüm nasıl güzellikler bunlar hele dağ lalesi ne kadar güzel bir çiçekmiş .
Valla alın bendende o kadar.:)
Ağaç, çalı derken şimdide ''Ot'' a (Mevsimlik çiçekleri kastediyorum.;)) bulaştık. İnanın bu harcamalar, bütçemde en büyük harcama kalemlerinin önüne geçmek üzere diyebilirim.
Her seferinde ''tamam artık almayacağım!'' diyorum. Ama nerdeee? Görünce dayanamıyorum.:p
Hepimizin genel hastalığı bu konu olsa gerek'' Görünce dayanamamak''
Selamlar, babamların bahçesinde yaklaşık 3 metrelik bir manolya ağacı var. Çok güzel çiçekler açan bu ağacımızda son zamanlarda bir sorun başgösterdi. Yapraklarında lekeler ve delikler oluşuyor. Bu neden kaynaklanıyor olabilir acaba? İlgili fotograflari asagida bulabilirsiniz. Fotolar dun cekildi. Şimdiden teşekkürler.
http://img413.imageshack.us/i/manolya3.jpg/
http://img210.imageshack.us/i/manolya2.jpg/
http://img404.imageshack.us/i/manolya1.jpg/
verdoque
01-05-2010, 21:08
İsterseniz burayı referans göstererek Mine Hanım'a bir sorun:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18646&page=7
S Güngör
04-05-2010, 00:05
Ben sebebini sanırım biliyorum. Manolya mayısa doğru yaprak dökmeye başlar. Bu fotoğraftakiler ise eskimiş ömrü tükenmek üzere olan yapraklar(sanki). Yeni filizleri varsa bence sorun yoktur.
Mine Pakkaner
07-05-2010, 22:22
Selamlar, babamların bahçesinde yaklaşık 3 metrelik bir manolya ağacı var. Çok güzel çiçekler açan bu ağacımızda son zamanlarda bir sorun başgösterdi. Yapraklarında lekeler ve delikler oluşuyor. Bu neden kaynaklanıyor olabilir acaba? İlgili fotograflari asagida bulabilirsiniz. Fotolar dun cekildi. Şimdiden teşekkürler.
http://img413.imageshack.us/i/manolya3.jpg/
http://img210.imageshack.us/i/manolya2.jpg/
http://img404.imageshack.us/i/manolya1.jpg/
Bazı mekanik hasarlar olmakla beraber manolyanızda yaprak lekesi hastalığı olmuş ama çok etkili de olmamış. Şiddetini arttırsa bir bakır uygulaması yaparsınız. Yeni yapraklar verip bu eskileri dökeceği için eski sağlıklı görünümüne yeniden ulaşır. Güçlendirmek için kompoze bir gübre verin.
ugurlu535
08-05-2010, 20:36
arkadaşlar 1,5 yaşında manolya fidelerim var temin etmek isteyenler ulaşabilirler, ugurlu535@hotmail.com
Bazı mekanik hasarlar olmakla beraber manolyanızda yaprak lekesi hastalığı olmuş ama çok etkili de olmamış. Şiddetini arttırsa bir bakır uygulaması yaparsınız. Yeni yapraklar verip bu eskileri dökeceği için eski sağlıklı görünümüne yeniden ulaşır. Güçlendirmek için kompoze bir gübre verin.
Tesekkurler, hemen iletip sonuclari bildirecegim.
Merhabalar,
Evet çok sevdiğim manolyayı almamla, forumları tekrar karıştırdım ve burada değerli bilgiler buldum. Şimdi ise sorunlarıma cevap verebilecek birilerine ihtiyacım var.
Evimin önüne yaklaşık 3-4 metre büyüklüğünde bir manolya aldım saksısıyla beraber. Aldığımda gayet sağlıklı ve üstünde çiçekleri vardı ki özellikle böyle bir seçim yaptım.
Manolyayı ekmek için yaklaşık 1 metre derinliğinde bir çukur açıp 2 çuval gübre 2 çuval toprak ve 1 çuval da torf ile köklerinin iyice beslyerek dikimini yaptım. henüz 2 hafta oldu ama durumu iyice kötüye gidiyor. Resimlerde de görüldüğü gibi yaprakları yere doğru bakmaya, kararmaya ve çürümeye başladı. Acaba nerde yanlış yaptım.
- Alışma sürecimi geçiriyor? (hiç rüzgar almıyor, yarı gölge yarı güneş)
- Gübresini mi çok verdim? Az mı verdim?
-Demir eksikliğimi var? (olsa saksısında da olurdu?)
-Yoksa çok derine ektim de köklere mi su gitmiyodur. (yüzeyden 30 cm aşağıda)
Herhalde bu yapraklarını dökecek ama seneye çıkarmı bilemem. Çıkarsa da yine böyle olmaması için ne yapmalıyım.
Biraz uzun oldu ama değerli bilgilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
verdoque
20-08-2010, 13:32
Manolya yetiştirmede çok tecrübeli ve başarılı olduğumu söyleyemem ama şimdiye kadar okuduklarıma dayanarak:
Gübre iyice yanmış hayvan gübresi is sorun yaratacağını sanmıyorum. Manolyaların hayvan gübresini, toprakta bol organik madde varlığını sevdiğini okumuştum.
Derinlikle ilgili bir fikrim yok. Saksıda olduğundan daha mı derine diktiniz? Su aşağılara inebilir mi onu da bilmiyorum.
Bir de manolyalar köklerinin rahatsız edilmesinden hoşlanmıyor. Dikim sırasında köklerini zedelemediyseniz alışma süreci geçiriyor gibi geldi bana. Rüzgar almaması iyi. 2 hafta bir ağaç için uzun bir süre değil. İzlemeye devam edin isterseniz.
verdoque
Bu haftasonu üst toprağını biraz daha havalandırıp. diplere daha çok su gitmesini sağlıyacağım. Toprağının ne olması gerektiğini zaten buradan okuyup (gübre oranı) hazırlamıştım. Ama bi şekilde olmadı işte.
Kökleri konusunda haklısınız biraz zedelnmiş olabilir. Bu konuda kendisini toparlamasını beklemekten başka yapacak birşeyim yok.
Aynı toprağa yaz başında 1 metrelik günnük ağacı diktim. 1 günde bütün yapraklarını döktü. Ama 2 hafta içinde 2 kat fazla yaprak verdi ve adeta coştu. şimdi 2 metre civarı.
Manolya biraz daha kuralları olan ağır bir ağaç. O yüzden bu yıl kayıp yıl ama seneye tutunur ve yeşerir ***. diye umuyorum.
verdoque
20-08-2010, 15:19
Toprağı havalandırırken yüzeysel köklere dikkat edin, çapalama vs. de kökleri için önerilmiyor.
verdoque
Bu haftasonu üst toprağını biraz daha havalandırıp. diplere daha çok su gitmesini sağlıyacağım. Toprağının ne olması gerektiğini zaten buradan okuyup (gübre oranı) hazırlamıştım. Ama bi şekilde olmadı işte.
Kökleri konusunda haklısınız biraz zedelnmiş olabilir. Bu konuda kendisini toparlamasını beklemekten başka yapacak birşeyim yok.
Aynı toprağa yaz başında 1 metrelik günnük ağacı diktim. 1 günde bütün yapraklarını döktü. Ama 2 hafta içinde 2 kat fazla yaprak verdi ve adeta coştu. şimdi 2 metre civarı.
Manolya biraz daha kuralları olan ağır bir ağaç. O yüzden bu yıl kayıp yıl ama seneye tutunur ve yeşerir ***. diye umuyorum.
Toprağı havalandırırken yüzeysel köklere dikkat edin, çapalama vs. de kökleri için önerilmiyor.
evet bu tehlikenin farkındayım. Ona göre çalışıcam. Teşekkürler.
Sayın wethrin;
Benim manolyamda da yapraklar sizin 253 numaralı mesajınızda yer alan son resimdeki gibi oldu. Yeri değişmedi, dolu yağmadı ama pek çok yaprak yoğun bir şekilde kırık, zedeli gibi. Sanırım bir zararlı var, yaprakları yiyor ama gözle göremedim. Ne olduğunu bulamadım.
Bilgisi olan arkadaşların desteğini rica ediyorum.
Sayın wethrin;
Benim manolyamda da yapraklar sizin 253 numaralı mesajınızda yer alan son resimdeki gibi oldu. Yeri değişmedi, dolu yağmadı ama pek çok yaprak yoğun bir şekilde kırık, zedeli gibi. Sanırım bir zararlı var, yaprakları yiyor ama gözle göremedim. Ne olduğunu bulamadım.
Bilgisi olan arkadaşların desteğini rica ediyorum.
bana bi zararlıdan ziyade toprak yapısındaki uyumsuzluk gibi geliyor ama kesin bir bilgim yok o yüzden buraya yazdım ben de. Bir çözüm bulursam buraya yazıcam.
yuxexexy
14-02-2011, 23:11
ben de Trabzon da orman müh. okumaktayım manolya ilk defa müh. fakültesi dekanlığının önünde görmüştüm beğendim çok hoşuma gitti :D bu arada tekirdağ belediyesinin önündeki ağaçtan (ç)aldığım kozalağın resmini sizlerle paylaşıyorum sağlıcakla kalın....:p
http://img195.imageshack.us/img195/4728/resim297h.jpg
dilek2011
30-03-2011, 15:36
arkadaşlar beyaz kokulu manolya kaç yaşındayken açar?
verdoque
30-03-2011, 16:31
Tohumdan yetiştiyse 10 yıl deniyor, çelikse çeliğin alındığı ağaca bağlı.
dilek2011
31-03-2011, 10:36
tesekkurler, tohumdan değilde şöyle 1 metre filan olandan çiçek açmazmı?
verdoque
31-03-2011, 10:53
Boyuyla bir orantı var mı bilmiyorum, çelikle çoğaltıldıysa çelik alınan ağaç çiçek açıyorsa çelik de çiçek açıyor.
Orhan Özbilgiç
01-04-2011, 08:50
Samsun' da yaprak döken kırmızı çiçekli manolya çiçeklenmeye başlamış.;)
199873
199874
dragonfly
07-04-2011, 11:51
arkadaşlar, dün Dolmabahçe Sarayını ziyaret ettik ve tam çıkarken bahçesinde şu ağacı gördük. Fotosunu cep le çektiğim için biraz karanlık çıktı anlaşır olmayabilir ama acaba bu ağaç Manolya Ağacı mı? Hayran kaldık vallahi :)
yaprak 92
08-04-2011, 22:17
Benim bahçemde de 3 yaşında olduğunu tahmin ettiğim bir yapraklarını dökmeyen cinsinden olan manolya var.3 senedir hiç çiçek açmadı.Bu sene açar inşallah diyoruz da bu çiçek hangi ay açıyor acaba?
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;777669]Samsun' da yaprak döken kırmızı çiçekli manolya çiçeklenmeye başlamış.;)
Sn. Orhan Özbilgiç bu guzel kırmızı cicekli manolyadan tohum almanız mumkunmu.Bizimde olsunn bu guzellikden:rolleyes:
Orhan Özbilgiç
08-04-2011, 23:05
Sn. Orhan Özbilgiç bu guzel kırmızı cicekli manolyadan tohum almanız mumkunmu.Bizimde olsunn bu guzellikden:rolleyes:[/QUOTE]
Sayın sevgice1981;
Ben şu anda İstanbul' dayım. Bahçem Samsun-Çarşamba' da. Yazı orada geçiriyorum. Samsun' ada yaz boyu birkaç kez gidip geliyorum. Bu yaz sonunda şayet unutmazsam, sizin için almayı denerim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.