View Full Version : Manolya (Magnolia)
Orhan Özbilgiç
08-04-2011, 23:12
Benim bahçemde de 3 yaşında olduğunu tahmin ettiğim bir yapraklarını dökmeyen cinsinden olan manolya var.3 senedir hiç çiçek açmadı.Bu sene açar inşallah diyoruz da bu çiçek hangi ay açıyor acaba?
Sevgili yaprak92;
İri çiçekli Manolya (Yaprak dökmeyen) genel olarak Haziran ortasında çiçeklenmeye başlıyor. Eylül sonuna kadar devam edebiliyor.
Manolya ağacı en erken 3-4 yaşında çiçekleniyor. Sizin ağacınızdan bundan böyle çiçeklenme bekleyebilirsiniz.
yaprak 92
09-04-2011, 20:39
İnşallah diyerek bu sene haziran ayını bekliyor olacağım.Teşekkürler orhan bey ilginiz için.
arkadaşlar, dün Dolmabahçe Sarayını ziyaret ettik ve tam çıkarken bahçesinde şu ağacı gördük. Fotosunu cep le çektiğim için biraz karanlık çıktı anlaşır olmayabilir ama acaba bu ağaç Manolya Ağacı mı? Hayran kaldık vallahi :)
Magnolia Denudata
Bu ağaç Dolmabahçe Sarayı Has Bahçe'nin kara tarafında. Yani kuzey bölümde. Bahçe ile ilgilenen uzmanlar az bulunan bir tür olduğunu, nadir olarak tohum verdiğini çimlendirmek de oldukça güç olduğunu söylüyorlar.
Geçen yıl havai köklendirme denemesi yaptılar. Neyse yeni fide geçen yıl Harem Bahçe'ye dikildi. Bu yıl çiçeklendi. Fidan küçük olduğundan çiçekleri yakından görmek mümkün oldu. Çok heybetli ve büyüleyici bir ağaç.:)
verdoque
10-04-2011, 13:07
Magnolia Denudata
Bu ağaç Dolmabahçe Sarayı Has Bahçe'nin kara tarafında. Yani kuzey bölümde. Bahçe ile ilgilenen uzmanlar az bulunan bir tür olduğunu, nadir olarak tohum verdiğini çimlendirmek de oldukça güç olduğunu söylüyorlar.
Geçen yıl havai köklendirme denemesi yaptılar. Neyse yeni fide geçen yıl Harem Bahçe'ye dikildi. Bu yıl çiçeklendi. Fidan küçük olduğundan çiçekleri yakından görmek mümkün oldu. Çok heybetli ve büyüleyici bir ağaç.:)
Çok güzel görünüyor. Çiçekleri kokuyor mu?
mandalinci
10-04-2011, 20:04
Merhaba,
Yazılanları okuyunca, geçen yaz yaptığımız İtalya gezisinde gördüğüm ve hayran olduğum Manolya ağaçlarının resimlerini paylaşmak istedim.
Ne kadar muhteşemler ve bizim at kestaneleri gibi yollarda alelade ağaçlar gibi sıralanmışlardı.
İyi günler dilerim.
dragonfly
13-04-2011, 11:30
Magnolia Denudata
teşekkürler...ağaca hayran hayran baktık öyle dakikalarca :)
Eser İlhan
13-04-2011, 11:42
Sn. Orhan Özbilgiç bu guzel kırmızı cicekli manolyadan tohum almanız mumkunmu.Bizimde olsunn bu guzellikden:rolleyes:
Sevgili sevgice, Istanbul'da oturduğunuzu görüyorum. Bu manolyanın ve yaprak döken başka manolyaların da küçük ve orta boy saksılı fidanlarından şu sıralarda Bauhaus'larda bulmak mümkün. Pahalı da değiller. Tohumla uğraşmak yerine bence alıp hemen keyfini çıkarmaya başlayın.:p
yaprak 92
06-05-2011, 11:36
Arkadaşlar yaklaşık bir metre boyunda bir manolya ağacım var.Bu sene mart sonlarına dagru yerini değiştirdim.Şu sıra sürekli yaprakları sararıyor ve dökülüyorBu normalmi yoksa nasıl müdahale etmeliyim.Bilen arkadaşların yardımına ihtayım var.Teşekkürler......
Mine Pakkaner
06-05-2011, 12:04
Yaşlı yapraklar dökülebilir, aynı anda yeni yaprak veriyorsa endişe etmeyin. Yaprağını tamamen silkeleyip yeniden veren manaolyalar da oluyor. Bu dönemi azotlu bir gübre vererek kolay atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.
yaprak 92
08-05-2011, 11:32
Teşekkürler Mine hn.
Tüm sarı yaprakları topladım.Azotlu gübre vermeye çalışacağım.
kaktüssevdası
17-06-2011, 06:44
arkadaslar manolya celikle **** dal ucuyla tutarmı :S
nasıl dikeceğim?? tohumu falan bulmam imkansız benim :(
İstanbul'da bulunabilecek en büyük çiçek manolya ağacını (benim tahminim), açmış olarak görmek isterseniz, bugünlerde Bebek semtine uğramanızı tavsiye ederim.
Bebek'ten Etiler'e çıkan yokuşun, Bebek'e yakın kısmında, muhteşem bir manolya ağacı sizi karşılayacak. Cep ile resmini çektim. Fırsatım olursa daha iyi bir resim çekmeye çalışacağım. İyi fotoğraf çeken arkadaşların bu fırsatı değerlendirmesini arzu ederim.
Her gordugmde bende dakikalarca seyrediyorum gercek bir anıtlık agaç.
Bir abimin bahçesinden aldiğim manolya kozalaginin icindeki 20 kadar kirmizi tohumu ya cikarsa diye 3 sene evvel diktim. Hepsi çıktı :) simdi çoğunun boyu dizimi geçtiler:)
yaprak kıvrılMASINA Bİ ÇARE BULAMADIM
maysan80
30-10-2011, 21:35
benim de var bir adet manolyam. 2 yaşında ama boyu bir karıştan fazla. ne tür olduğunu tam bilmiyorum. ama toprağına sevgimi katıyorum devamlı.
fethiyegunesi
25-11-2011, 00:45
Bir yurt dışı gezimde
devasa bir "Magnolia x soulangeana" görme şandım oldu ve hayran kaldım.
fidanından bulmak mümkünmüdür? Fethiye ikliminde yetiştirebilir miyim?
teşekkürler. Selamlar.
maysan80
25-11-2011, 18:39
Bir yurt dışı gezimde
devasa bir "Magnolia x soulangeana" görme şandım oldu ve hayran kaldım.
fidanından bulmak mümkünmüdür? Fethiye ikliminde yetiştirebilir miyim?
teşekkürler. Selamlar.
evet fidan bulmanız mümkün ve fethiye ikliminde biraz zorlansa da yetişir. yeter ki rüzgarı çok almasın...
Hillbilly
14-12-2011, 12:32
Magnolia Grandiflora 7a da (gerçi barajlardan dolayı iklim 7b-8a arası bi hale geldi ) yetişebilir mi? Yoksa yaprak dökenlerden birini mi seçmeliyim?
kızılhisar
15-12-2011, 07:45
Mine hn.
manolya ağacım çim alanında bulunduğu için sulama esnasında yaprakları ıslanıyor.Su kireçli olduğu için de yaprakların üzerinde su lekeleri kalıyor.Bunu önlemenin veya temizlemenin çaresi olabilir mi? Saygılar
mandalinci
15-12-2011, 08:45
Mine hn.
manolya ağacım çim alanında bulunduğu için sulama esnasında yaprakları ıslanıyor.Su kireçli olduğu için de yaprakların üzerinde su lekeleri kalıyor.Bunu önlemenin veya temizlemenin çaresi olabilir mi? Saygılar
Aynı dert bende de var, ayrıca çok suyun da zararı olabilir mi acaba?
Hillbilly
04-02-2012, 00:09
Aşılı olan ile aşısız arasındaki fark sadece çiçek açma yaşını öne almayla mı ilgili?
Ayşe Kilimci
26-03-2012, 11:44
8 yaşında ama hala çiçek vermemiş bir manolyam var.
Ayvalık'taki sitenin en taşlık ve olmadık yere fideyken indirdim, taşı sevip tuttu.2 gün önce sitenin cahil ve hasüt sakinleri 'nasılsa çiçek vermedi, vereceği yok ' zannıyla, alt dallarını budayıp atmış. Öyle çok ana dalı alttan almışlar ki, vazoya ıslı kocaman bir çiçek gibi kalmış...
1) Budadıkları o ana dalların çıplak kalan yerine herhangi onarıcı bir bitki macun sürülmeli mi?
2) Manolyam ölür mü?
3)Bu şaşkın niye çiçek vermiyor, sekiz yaşında menopoza mı girdi?Çiçek verse hain insanlar sever belki onu.
4)En önemlisi, olduğu yerden kaldırıp, kadir bileceklerin bahçesine aktarsam ne olur? Aktarırsak küser mi? Bunun mevsim ve teknik olanakları mutlak vardır da, nelerdir ve bu koşullarla, toprağıyla kaldırıp yeni yere indirmek akıl işi midir?
Beni bilgilendirin ne olur,manolya aşkına...
Orhan Özbilgiç
28-03-2012, 07:16
Sayın Ayşe Kilimci;
Mesajınızı şimdi farkettim.
Manolya budanmaktan fazla hoşlanmıyor. Zira yaraları kolay kapanmıyor.
Mademki olan olmuş, aşı macunu veya su bazlı plastik boya ile budanan yerleri kapatmak çözüm olabilir.
Çiçeklenmesini arttırmak için, potasyum ağırlıklı gübreler verilebilir. Aslında bulabilirseniz en iyisi, büyükbaş hayvan gübresidir. Bu mevsim her iki tür gübreleme için uygundur.
Manolyanızın durumunu, en azından ayrıntılı fotoğraflarını görmeden, ölüp ölmeyeceğini söylemek ''kehanet'' olur.
Manolyanızın taşlı bir yerde olduğunu yazmışssınız. Bu durumda köklerini sarmalayan toprağıyla, yer değişikliği yapabilmeniz zor görünüyor. Üstelik Ayvalık'ta manolyanın uyanmış ( Ağaca su yürümüş ) olması gerekir. Yani değişiklik için geç kalınmış. Artık yer değişikliği için, kış aylarını beklemeniz doğru olacaktır.
Dilerim, olayı en az zararla atlatır.
Selam ve sevgilerimle.
Manolya ağacım geçen yıl az sayıda çiçek açmıştı. Araştırdığımda bu ağacın kökleri yüzeysel olduğu için dibinin eşelenmesinden hoşlanmazmış. Ben de hava ve su alsın da daha iyi gelişsin diye(yanlış yaparak) dibini işleyip godetialar dikmiştim. Godetialar yarı gölgede harika oldu ama manolyam 5-6 adet açtı. Ayrıca manolya kendi yapraklarını dibinde istiyor diye bir bilgiye de ulaştım araştırırken. Dökülen yapraklarını dibinde yoplayıp toprağını hiç eşelemedim, bu yıl daha çok çiçek açacağını düşünüyorum. Şimdiye kadar 8 adet tomurcuk saydım. Bu bir tanesi..Bir haftaya kadar açar.
Tahmin ettiğim gibi bu yıl ağacım sayamadığım kadar çok tomurcuk yaptı, arka arkaya açıyor. Bu ağaç çok ilgiden hoşlanmıyor anladığım kadarıyla. En azından benimki öyle.
Ağaçta kocaman bir lale nefis kokulu...Bu yıl çok tohum oluşacak isteyenlere,
istedikleri kadar gönderebilirim.. ne güzel!
Sayın gultar,Resimdeki manolyalar yaprak dökmeyen manolyamı?
Yaprak döküyor ama yapraksız kalmıyor. Yenilerle eskiler yer değiştiriyor. Devamlı yapraklı. Çok güzel bir cins.
Ağacımın bu yılki son çiçeği de açıyor. Harika kokusunu saçmaya hazırlanıyor.
Orhan Özbilgiç
21-06-2012, 20:18
Ağaçta kocaman bir lale nefis kokulu...Bu yıl çok tohum oluşacak... ne güzel!
Sevgili gultar;
Ağacınız bol çiçeklenmiş, güzel bakmışssınız.Çiçeklerini de çok güzel fotoğraflamışsınız, ellerinize sağlık.
Burada bir fidanlığın müdürü Emekli Orman Mühendisi bir abimiz, 4-5 yıl önce apartman bahçemize manolya alırken, ''çiçeklenme bittikten sonra, tohum yapmasına izin verme, kes kopar. Ağacın gücünü azaltır. Gelişimi yavaşlar. gelecek yılki çiçeklenmeyide etkiler.'' demişti. Siz yinede hepsini tohuma bırakmayın!
Hala kendisi aynı fidanlıkta. İstanbul' a geldiğim dönemlerde hep o fidanlığa gider, oradaysa görüşür, aklıma takılan şeyleri sorarım.
Selamlar...
yıldıztozu
22-06-2012, 11:26
Sayın Mine Hanım ve manolya severler,
Annem İzmir Tire de yaşamakta ve kuzeye bakan arka bahçemizde yaklaşık 7 yıldır bizimle yaşayan şu anda 8 metre boyunda bir manolya ağacımız var. Fakat bugüne kadar hiç açmadı sadece büyüyüp gelişiyor. Yaprakları canlı onunla aynı zamanda alınmış olan ve 25 metre ilerisindeki manolya ise hiç büyüme göstermedi.
Benim sormak istediğim bu manolya ağacımızın büyümesine rağmen hiç çiçek açmamış olması.
Bu bitkinin de erkek ve dişisi mevcut imiş. Sanırım bizimki de erkek olabilir.
Eğer erkek ise bunu anlamanın bir yolu var mıdır?
Bu ağacı aşılayarak çiçek açtırma şansımız var mıdır?
Varsa aşıyı ne zaman ve ne şekilde yapabiliriz?
Bu konuda bana yardımcı olmanızı rica edeceğim.
Sevgiler
Orhan Özbilgiç
18-07-2012, 19:31
Sevgili yıldıztozu;
Konunun uzmanı olan bir dostum olduğunu söylemiştim ya! İşte ona sordum.
''Mutlaka açacaktır. Bazen böyle gecikmeler olabiliyor. Manolyada erkek ve dişi çiçekler birlikte aynı ağaçtadır. Dedi.
Saygılarımla...
yıldıztozu
19-07-2012, 20:02
Orhan Bey,
Çok incesiniz. Çok çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.
İnşallah seneye açar.Bakalım beklemeye devam :)
Sağlıcakla kalın
ciceksever70
07-08-2012, 21:13
Iyice büyüyüp genisleyen manolyamin yerlere sürünen dallarini kesmeye karar vermistim, ancak forumda ve nette okuduklarim beni korkuttu. Yerlere sürünen dallar hem etrafindaki bitkileri rahatsiz ediyor hem de dibini temizlememi engelliyor.
Orhan Özbilgiç
09-08-2012, 03:19
07-08-2012 22:13
ciceksever70
Iyice büyüyüp genisleyen manolyamin yerlere sürünen dallarini kesmeye karar vermistim, ancak forumda ve nette okuduklarim beni korkuttu. Yerlere sürünen dallar hem etrafindaki bitkileri rahatsiz ediyor hem de dibini temizlememi engelliyor.
Bugün,eşimle Dolmabahçe Sarayı' na gittik. Ön avluda 4-5 manolya ağacı var. Ama bir tanesi var ki, muhteşem. Belki göreniniz vardır. Ben yinede fotoğrafladım.
Hem çok yaşlı, hem çok bakımlı ve de çok ama çok görkemli.
Bu ağacın görüntülerini sizlerle paylaşmak istedim. Sanırım bana hak vereceksiniz!;)
Yok böyle bir Manolya.. Şu ihtişama bakın lütfen.;)
133872
Üç çatallı gövde..
133873
En alt dalların, gövdeden çıkış noktaları, yerden yaklaşık 3 metre yukarıda. Ama uçları yere sarkıp, yerden destek alıp, yine yerde yayılmış.
133874
Nasıl:confused:
Çok görkemli değil mi?
Sevgili ciceksever70;
Manolyanın budanmaktan pek hoşlanmadığı, yaralarının kapanmasının güçlüğünü bende okudum.
Ancak;
Yukarıdaki mesajdaki fotoğraflarımda görülen manolyaların en alt dalları, yerden yaklaşık 4-5 metre yüksekte.
Üstelik dalları yerlerde sürünenininki bile 3-4 metre yükseklikte! Buda onların alt dallarının sürekli alındığı anlamına gelmiyor mu?
Bence, henüz budanacak dal veya dallar ince iken, budama mevsiminde budayıp, aşı macunu ile yarayı kapatırsanız sorun olmaz. Kalınlaştıkça ortaya çıkan yara ( Dalın kesildiği bölüm. ) daha zor kapanacaktır.
Orhan Özbilgiç
09-08-2012, 17:49
Sevgili ciceksever70;
Üç yıl önce kar, bir dalı gövdeden adeta sökerek koparmıştı. Öylesine ki gövde oyuk kalmıştı. Macunladım.
Geçen yıl üç alt dalı (Her biri 4-5 cm kalınlığında.) ben budayıp macunladım.
Biraz önce çektiğim görüntülerde aşağıda. Kırılan ve budanan dalların yaraları, ağaç tarafından mükemmel onarılmış. Bu yılda birkaç dalı budayabilirim.
Sonuç olarak, söylenen ve yazılanlar biraz abartılı imiş.
Ne dersiniz?
324503
324504
324505
324506
324507
Hillbilly
16-10-2012, 14:28
Çok güzel bir ağaç.
Hillbilly
17-10-2012, 19:00
Bende yaprak döken manolyaları araştırdım malum soğuğa çok daha dayanıklılar. Bayağı kültürü varmış bu ağaçların. Sonunda şuna karar verdim: MAGNOLIA liliiflora SUSAN
http://pics.davesgarden.com/pics/2008/07/09/Microworld/b79c9f.jpg
gokselcetin
16-12-2012, 10:26
Tüm manolya sevenlere merhaba. Ben de bu konuya birkaç cümle ile katılımda bulunmak isterim.
MAGNOLİA GRANDİFLORA - Yaprak Dökmeyen Manolya
Bu manolya türü her ne kadar yaprak dökmeyen bir cins olsa da kısmi olarak yaprak dökebilir, çiçeklenmesi uzun yıllar (bazen 10-15 hatta 20 yıl kadar) gerektirir. Yaprakların üzeri cilalanmış gibi parlak canlı koyu yeşil, altı ise koyu kahverengi kadifemsi tüylü bir dokuya sahiptir. Üzerinde çiçek olmasa bile yapraklarının güzelliği ona bakmayı cazip kılan özelliklerindendir. Kök gelişimi yüzeysel ve kılcaldır. Bu sebeple dip çevresindeki toprağı eşelemek, havalandırmak tehlikeli olacaktır. Yarı gölge ve fazla rüzgar almayan yerleri sever ki buralarda gelişimi hızlı ve sağlıklıdır. Gübre ihtiyacı olarak toz kükürt iyi gelir diyebiliriz. Yanmış gübre ile yapılmış gübre kompost suyu da manolyamızı sevindirebilir. Manolyamız, toprağının yüzeyinde hissedeceği çam yapraklarından (ibrelerinden) çok hoşlanacaktır.
Tohumdan üretimi olmakla birlikte aşı ile de üretilir. Aşı ile üretiminin sebebi olarak her aşılamanın gerekçelerindendir diyebileceğimiz, belirli bir kalite seviyesinde ürün yetiştirmek denebilir.
Tohumdan yetişen fidanlarda yaprak üstü genellikle çok canlı ve parlak değildir. Yaprağın alt kısmı ise çoğu zaman yeşildir. Üstelik çiçeklerini görmek için uzun yıllar beklemek gerekebilir. Aşı ile üretilen fidanların ise yaprakları dolgun kalın, yaprak üstü parlak koyu yeşil, yaprak altı koyu kahverengi kadife bir görünüme sahiptir ve çiçeklenmesi iklimine göre 3 ila 5 yıl civarında gerçekleşir. İşte bu yüzden aşılı grandiflora fidanları tohumdan olanlara kıyasla daha yüksek fiyatlara sahiptir.
Örneğin 100 cm civarı tohumdan bir grandiflora 20 ila 40 TL arası iken 30-40 cm aşılı grandiflora fidanları yine aynı hatta daha yüksek fiyatlara sahiptir.
Aşağıdaki web adresinde aşılı manolyalara örnek fotoğraflar mevcuttur.
Magnolia grandiflora Blanchard (http://penninckxplantes.penninckx.org/Mag_gr_Blanchard.php)
Manolyayı eğer çiçeği ve aynı zamanda kalitesi için tercih edip almak istiyorsak benim kanaatim aşılı olandan yana olacaktır.
Saygılarımla.
gokselcetin
16-12-2012, 10:47
Bunlarda yetiştirdiğim aşılı manolyalarımdan görünümler.
473933 473934
Tohumcu Nılgun
17-12-2012, 23:25
Arkadaslar, manolyalar hakkinda fazla bir bilgim yok ama pembe acan manolyayi gormustum. Dun parkta dolasirken yapraklarini kaucuk agacina benzettigim kucuk bir agac gordum. Uzerindede cam kozalagini andiran tomurcuklar vardi. Ne agaci oldugunu birturlu anlayamadim. Arastiririm maksadiyla fotografini cektim. Yere dusen kozalagindanda birkac tane aldim. Eee haliyle eve gelince Agaclar Net'e muracat ettim ve bu sayfaya yonlendirildim. Fotograflardan gordugum kadariyla cok guzel cicekleri olan bir agacmis. Bilgi veren ve fotograflarini paylasan Arkadaslara cok tesekkur edrim.
Bende dun cektigim fotograflari paylasmak istiyorum.
Mevsim: Kis Aralik 16-12-2012 Botanik Park.
Yer: Bruksel/ BELCIKA.
Selamlar.
Zamanı değil ama konuya bügün girdim.Tohum ları kozalakları açılıp iyice olgunlaştığı zaman alınıp kurutmadan hemen ekilmesi gerekir diye biliyorum .Bekletilip ekildiği zaman çimlenmiyor.14 şeçit monolya tohumlarını ziyan edince öğrenmiştim bunu.İki ay tohumların oluşmasını beklediğim,en az 10 kişiden izin alarak topladığım fil yapraklı monolya tohumlarına hala yanarım.
Tohumcu Nılgun
21-12-2012, 03:56
Selamlar.
Zamanı değil ama konuya bügün girdim.Tohum ları kozalakları açılıp iyice olgunlaştığı zaman alınıp kurutmadan hemen ekilmesi gerekir diye biliyorum .Bekletilip ekildiği zaman çimlenmiyor.14 şeçit monolya tohumlarını ziyan edince öğrenmiştim bunu.İki ay tohumların oluşmasını beklediğim,en az 10 kişiden izin alarak topladığım fil yapraklı monolya tohumlarına hala yanarım.
Sayin Wallnut, manolya tohumlari Sizin dediginiz gibi uzun sure bekletilince filizlenmiyorsa, tohumlari hemen ekmekte fayda var. Ben de fotografini ekledigim manolyanin kozalagindan 2 tane almistim. Bahara ekerim diye dusunuyordum. Kozalagin biri cok olgunlasmis digeri okadar olgun degil. Olgun olaninin icinden tohum cikti fakat digerinin icine henuz bakmadim. Internette fotografini gordugum Manolya tohumlari kozalaginin disinda yapisik vaziyetteydi. Bendeki kozalak hangi ture ait bilmiyorum ama tohumlari cam tohumlari gibi ic taraftaydi.
Nilgün hanım.
Bende ABD, NC da ki bütün Üniversitelerin botonik bahçelerinden bir hevesle tohumlar toplamaya başladım.Cahilliğimden yüzlercesini ziyan ettim.Altı ay Dük Ünv.sinin seralarında gönüllü olarak çalıştım.Orada birçok şey öğrendiğimi zandediyordum fakat zamanla bilmediğim o kadar çok şey olduğunu öğrendim.
Ne alaka diyeceksin yazdıklarıma.Öğrendikce tuh be ben bundan dolayı yapamamışım deyip , doğrusunu deyenerek başarmak büyük zevkti benim için.
OLgunlaşmamış kozalaklardan tohum alma.Acılıp kırmızı tohumlar gözüken kozalaklardan al.Üstündeki kırmızı yumuşak kabukları soymadan ek.Ekmeyeceksen ıslak kağıda sarıp dolapta bekletip sonra ek.Başka türlü çimlenmiyor meret.Saygılar.
356706Manolya tohumlarının olgunlaşmış hali,
Tohumcu Nılgun
22-12-2012, 23:25
Nilgün hanım.
Bende ABD, NC da ki bütün Üniversitelerin botonik bahçelerinden bir hevesle tohumlar toplamaya başladım.Cahilliğimden yüzlercesini ziyan ettim.Altı ay Dük Ünv.sinin seralarında gönüllü olarak çalıştım.Orada birçok şey öğrendiğimi zandediyordum fakat zamanla bilmediğim o kadar çok şey olduğunu öğrendim.
Ne alaka diyeceksin yazdıklarıma.Öğrendikce tuh be ben bundan dolayı yapamamışım deyip , doğrusunu deyenerek başarmak büyük zevkti benim için.
OLgunlaşmamış kozalaklardan tohum alma.Acılıp kırmızı tohumlar gözüken kozalaklardan al.Üstündeki kırmızı yumuşak kabukları soymadan ek.Ekmeyeceksen ıslak kağıda sarıp dolapta bekletip sonra ek.Başka türlü çimlenmiyor meret.Saygılar.
Sayin Wallnut, heba olan tohumlariniz icin cok uzuldum! Kimbilir ne hevesle ve umutla topladiz. Genede herseyde bir hayir vardir diye dusunuyorum. Siz bu uzucu tecrubeyi burada paylasmakla binlerce insani bilgilendirip bir cok tohumun zayi olmasini onlemis olacaksiniz. Sahsen ben Sizden ogrendim. Tesekkurler...Saygilar...
Tohumcu Nılgun
22-12-2012, 23:53
356706Manolya tohumlarının olgunlaşmış hali,
Sayin Uysal01, fotograf cok guzel, paylastiginiz icin Tesekkurler...
sevgili manolya severler,
hisarüstünde, boğaziçi üniversitesi mezunlar derneğinin bahçesinde kocaman bir yaprağını döken pembe çiçekli manolya var. 4-5 yıl önce ağacı en ihtişamlı zamanında, üstü silme çiçek doluyken görüp hayran olmuştum. ben de senelerdir "bahçeli bir evimiz olsun, ilk iş yaprağını döken pembe çiçekli manolyadan ekeceğim" diyordum. istediğimiz bahçeli eve kavuştuk ve şans o ya, bizden önceki sahipleri de pembe çiçekli manolyadan ekmişler bir tane. ama bizim bahçemizdeki daha çok çalı formunda, yerden 1,5 metre yükseklikte bir bitki. şu an üzerinde hafif tüylü kesecikler var. bunlar yaprak da olabilir çiçek de. nasıl anlarım hiç bilmiyorum. yarın fotoğrafını çekip buraya eklemeyi deneyeceğim, ekleyeceğim ilk fotoğraf da o olacak :) bir bilene danışmak lazım denir ya, sizden daha iyi bilenler bulamam diye düşünüyorum. çalı mı diyeyim, ağaç mı diyeyim, bitkimizin üzerindekiler ne, fotoğraflara baktıktan sonra bana söyleyebilirseniz çok sevinirim :)
herkese sevgiler
gokselcetin
25-01-2013, 18:53
Arkadaslar, manolyalar hakkinda fazla bir bilgim yok ama pembe acan manolyayi gormustum. Dun parkta dolasirken yapraklarini kaucuk agacina benzettigim kucuk bir agac gordum. Uzerindede cam kozalagini andiran tomurcuklar vardi. Ne agaci oldugunu birturlu anlayamadim. Arastiririm maksadiyla fotografini cektim. Yere dusen kozalagindanda birkac tane aldim. Eee haliyle eve gelince Agaclar Net'e muracat ettim ve bu sayfaya yonlendirildim. Fotograflardan gordugum kadariyla cok guzel cicekleri olan bir agacmis. Bilgi veren ve fotograflarini paylasan Arkadaslara cok tesekkur edrim.
Bende dun cektigim fotograflari paylasmak istiyorum.
Mevsim: Kis Aralik 16-12-2012 Botanik Park.
Yer: Bruksel/ BELCIKA.
Sayın Nilgün hanım;
Eklediğiniz fotoğraftaki manolya gerçekten muhteşem.
Umarız bu ağacı üzeri çiçekli iken de fotoğraflama imkanınız olur ve biz de bu görsellikten nasipleniriz.
Saygılarımla.
Tohumcu Nılgun
30-01-2013, 13:31
Sayın Nilgün hanım;
Eklediğiniz fotoğraftaki manolya gerçekten muhteşem.
Sanıyorum ki Magnolia Grandiflora 'Little Gem'. Yavaş büyümesine karşın her tarafı çiçekleriyle donanıyor ki gönülleri fetheden bir ağaç. Umarız bu ağacı üzeri çiçekli iken de fotoğraflama imkanınız olur ve biz de bu görsellikten nasipleniriz.
Saygılarımla.
Sayin gokselcetin, ben de ciceklerini merak ediyorum, insaAllah ciceklerininde fotografini cekme firsatim olur. Yukaridaki fotograflari cektigimde tohumlari olgunlasmamisti. Olgunlasip kizaran tohumlarininda fotografini cekmeyi cok istiyorum. Malum, kis dolayisla burada surekli yagmur, kar yagiyor ve coktandirda agaci gormuyorum. Havalar biraz duzelince ziyaret edip, tohumlar ne alemde bakmak lazim.
Saygilar...
gokselcetin
02-02-2013, 23:03
İki gün önce edindiğim aşılı manolyam. Boyu 100 cm civarı.
366717 366718
366719 366720
Tohumcu Nılgun
03-02-2013, 00:19
İki gün önce edindiğim aşılı manolyam. Boyu 100 cm civarı.
366717 366718
366719 366720
Sayin gokselcetin, yeni Manolyaniz Hayirli olsun, gule gule buyutun. Merak ettim kaca aldiniz?
gokselcetin
03-02-2013, 00:47
Sayin gokselcetin, yeni Manolyaniz Hayirli olsun, gule gule buyutun. Merak ettim kaca aldiniz ve ne renk aciyor?
Çok teşekkür ederim sayın Tohumcu Nılgun hanım. Bu manolya, büyük beyaz çiçekli yaprak dökmeyen manolyanın (Magnolia Grandiflora) bir çeşidi. Çiçekleri de çok güzel kokar. Bu yıl çiçeklenmesi gerek. Düşünsenize bu boyda bir ağaçta kocaman beyaz çiçekler, ne kadar güzel durur. Sağolsun bir arkadaşım hediye getirdi. Eğer aşı altlığı bulabilirsem bu manolyadan aşı ile çoğaltmayı planlıyorum.
Tohumcu Nılgun
12-02-2013, 13:48
Arkadaslar, burada yaprak doken Manolyalarin cicek tomurcuklari hizla buyuyor.
Tohumcu Nılgun
25-02-2013, 23:18
Arkadaslar, bu Manolyanin fotograflarini daha once de eklemistim. O zamandan buyana Manolyadaki tek degisiklik tohum kozalaklarinin renginin degisip daha koyu bir renk almasi. Cok merak ediyorum kirmizi tohumlari ne zaman kozalagini delip gun yuzune cikacak.
Merhabalar,
yaprak döken manolyaların çiçkelenme vakti geldi sanırım. Büyük Bebek Yokuşu'nun sonundaki ihtişamlı manolya, tomurcuklarını ve çiçeklerini tüm görkemiyle sergilemeye başlamış. Sanırım bi 20 gün daha çiçekte kalır. Görmek isteyenlere hatırlatıcı olur belki diye çektiğim fotoğrafları da yükleyeyim dedim.
Ben de tekrar tekrar ziyaretçisi olmayı planlıyorum :)
Tohumcu Nılgun
24-04-2013, 12:13
Manolyalar...
Tohumcu Nılgun
24-04-2013, 12:17
'''
Tohumcu Nılgun
24-04-2013, 12:20
...
Tohumcu Nılgun
28-04-2013, 15:23
Manolyalarin kokusu ve guzellikleri bas donduruyor.
Tohumcu Nılgun
28-04-2013, 15:27
'''
Tohumcu Nılgun
28-04-2013, 15:30
...
Tohumcu Nılgun
28-04-2013, 15:32
,,,
gokselcetin
28-04-2013, 21:20
Her bir fotoğraf harika. Hayranlıkla izledim. Ellerinize sağlık sayın Tohumcu Nılgun.
turkankaragoz
02-05-2013, 09:52
Benimde gazibarış beyden edindiğim manolya ve palmiye tohumlarım var. Nisan ayı başında diktim. Gazi bey katlama yapmıştı zaten tohumlara. Ne kadar sürer acaba tohumlarımın filizlenmesi. Saksıdaki toprağın ısısı önemli imiş filizlenme için bende öğleden sonra güneş alan bir yere koydum toprak ısınsın diye. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
maysan80
04-05-2013, 13:13
tohumdan yetiştirmesi çok zor bu ağacı. ama doğru yöntem ve sabır ile muhteşem çiçeklere sahip olunabilir. benim saksıda bir manolyam var. ama ana toprağa alıp almamakta kararsızım.
Tohumcu Nılgun
04-05-2013, 20:41
Manolya Agaclari.
gokselcetin
17-08-2013, 08:29
434282
434283
Boyu 1metre olan diğer bir manolyam. Açan tek çiçeğiyle gönlümü fethetmeyi başardı.
30 cm boyundaki başka bir tanesinin de çiçek tomurcuğu iyice büyüdü gerildi, açtığında fotoğraflayabilirsem ekleyeceğim.
gokselcetin
29-08-2013, 19:33
Ben tatildeyken açan manolyamı sağolsun arkadaşım fotoğraflamış. Döner dönmez hemen fotoğrafları sordum :)
Bu boydaki bir manolyanın çiçek açtığını görmek inanılmaz bir duygu.
436957
436958
436959
Tohumcu Nılgun
29-08-2013, 21:58
Ben tatildeyken açan manolyamı sağolsun arkadaşım fotoğraflamış. Döner dönmez hemen fotoğrafları sordum :)
436957
436958
436959
Goksel Bey,
MASAALLAH... :)
Cok guzelmis, seneye cicek sayisini cogaltir sanirim.
gokselcetin
29-08-2013, 23:00
Teşekkür ederim Nılgun hanım. Umuyorum dediğiniz gibi olur.
Tohumcu Nılgun
22-09-2013, 22:09
Arkadaslar, tohumlari yenice gun yuzune cikmaya baslamis olan bu Manolya turunun cicekten,
tohuma kadar olan evrelerinin fotograflarini cektim.
Internette arastirdigima gore (Magnolia sieboldii) turu oldugunu dusunuyorum, yanlissa duzeltin lutfen.
Tohumcu Nılgun
22-09-2013, 22:12
Fotograflarin devami...
gokselcetin
22-09-2013, 23:31
Arkadaslar, tohumlari yenice gun yuzune cikmaya baslamis olan bu Manolya turunun cicekten, tohuma kadar olan evrelerinin fotograflarini cektim.
Internette arastirdigima gore (Magnolia sieboldii) turu oldugunu dusunuyorum, yanlissa duzeltin lutfen.
Haklısınız Magnolia Sieboldii olması gerek.
Tohumcu Nılgun
27-09-2013, 21:59
Arkadaslar, bu gun Manolya tohumu toplamak icin buradaki buyuk bir Parka gitmistim.
Asagida fotograflarini ekledigim Agac, burada gordugum en buyuk yaprakli Manolya turu.
Tohum kozalaklari Magnolia 'grandiflora' turununkine cok benziyor.
O buyuk yaprakli Agacin tam yaninda bir Manolya turu daha var. Onun yapraklari digerine gore cok kucuk sayilir.
Buyuk yaprakli olan Manolyanin henuz tohumlari olgunlasmadigi icin tohum
toplayamadim ama yanindaki diger Manolyadan epeyce tohum topladim.
Ciceklenme donemlerini goremedigim icin bu iki Manolyanin da turlerini ve ne renk actiklarini bilmiyorum.
Bahsettigim bu Parkta bir cok Manolya turu oldugu icin kimilerinin tohumlari olgunlasip yerlere dokulmus,
kimi turlerin de tohumlari henuz olgunlasmamis.
Tahminime gore en fazla bir haftaya kadar tohumlarin hepsi olgunlasir
diye dusunuyorum.
Gunun sonunda eve giderken cok sevincliydim... :)
Cantamda hangi ture ait olduklarini ve ne renk acacaklarini bilmedigim,
surprizlerle dolu, sevimli turuncu tohumlar vardi. :)
InsaAllah bu tohumlari baharin cimlendirmeyi basaririm.
Tohumcu Nılgun
28-09-2013, 22:42
Arkadaslar, dun Manolya tohumu topladigim Agaclardan birer de yaprak koparmistim.
Sanirim tohum ve yapraklarinin sekli ile buyuklukleri turlerine gore degisiyor.
5. fotograftaki kucuk tohumlar Magnolia 'sieboldii' turune ait.
Digerlerinin hangi ture ait olduklarini malesef bilmiyorum.
Tohumcu Nılgun
28-09-2013, 22:44
Fotograflarin devami...
Sayın Göksel Bey,
Eve dönünce çok hoş bir sürprizle karşılaşmışsınız. Çok harika maşallah.
Biz kendi çapımızla usta sokmadan yeniden tadilat işine girdik. Demir boyalarını yapıyoruz, duvar boyası vs...Kafamızı kaşıyacak halimiz yok. Görüşemedik :(
2 çelikten biri mefta oldu. Dediğiniz gibi... Hayatımda bu kadar nazik çeliklenebilen bir bitki daha görmedim. Yaprak verikten sonra hemde sayısız nasıl ölür? Dün bir çıkardım hiç kök salmamış. Gövdenin gücüymüş.
O tek yapraklı çelik yaşıyor. Gözüm gibi bakıyorum ama dikmem lazım. Saksı işi bana çok yaş geliyor, suyunu ayarlayamıyorsunuz, kök gelişimi iyi olmuyor, yağmur almıyor vs... Ekeceğim ama nereye?
Bahçede 3 leyecektim, görüntü bakımından ama 2 olmuyor...
Manolyanız sahiden özel... Bu çevredeki her manolyayı inceledim muadili sahiden yok. İlk minik yapraklarının bile altı tüylü kedi gibi seviyorum. ,Bu çevredeki tüm manolyaları ay ay gözlemledim... Büyümelerini çiçeklerini....
Sıcak zamanlarda manolya çok su seviyor. Gün aşırıya çektiğim bile oldu.
Yaprakları hiç kavrulmadı, dönmedi gayet diriler. Temmuz 15'te büyüme durdu. Sokaktaki diğer sulanmayan manolyaların yaprakları eciş bücüş oldu. Çiçekl açtılar ama susuzluk yaprak dönmesinin, tip kaçmasının baş nedeni.
Son bir haftadır, yeni sürgünler var etrafında, yaprak uçlarında büyüme henüz yok, yeni yaprak yok...Sanki büyüyecek gibi ama yaprak uçları büyüdümü tamamdır.
Minicik bir filizde aşı altından, diğer filizler aşı üstünden. Ne zaman keseyim düşünüyorum...Hiç oluşmadan tırtıklasam mı hemen bilemedim.
Bazı yerlerde manolyanın yapraklarına su istediğini okudum. Her bitki sever hemen hemen ama manolya kadar kirece sıkılan bir bitki yok.
Topraktaki kireçli suya toleransı var, yaprağına asla... 2 kere tatpik ettim. Birinde anladım, ikincisinde özür dileyerek yapraklarına su sıktım (çamur yağmıştı)...
Sudaki azıcık kireç bile tüylü bölümlerinde siyah benekler oluşmasına neden oluyor. 3-5 günde düzeliryor fakat... Yaprağı su seviyor diye yağmur suyu hariç yapraklarına su tatpik ederseniz öldürebilirsiniz bile. Hasta ediyor. Yapraklarının çamurlu kalması, kiraçli su sıkmaktan daha iyidir.
Havadisler şimdilik böyle...
Sevgiler, saygılar.
gokselcetin
01-10-2013, 12:01
Sayın Sulman merhabalar,
Manolyanızın, başına gelenlerden sonra bu iyi haberlerine çok sevinçliyim ve ona gözünüz gibi bakmanız beni onurlandırıyor. Söylediklerinizde haklısınız gerçekten özel bir manolya grandiflora. Eğer 2 yaşında fidanlar bulabilirseniz manolyanızdan alabileceğiniz gözler ile aşı yapılabilir, çoğaltılabilir.
Gözlemlerinizin ben ve diğer manolya severler açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Edindiğiniz tecrübeleri aktarmaya devam edin lütfen.
Aşı yerinin altından çıkan yeni sürgünü odunsulaşmadan almanız en iyisidir. Ne kadar gelişirse kesilen kısımdaki yara o kadar büyük olur ve kapanması zaman alır. Çok fazla önemsememekle birlikte açık yaraların hastalık bulaşmasında önemli rolü olduğunu söylemek gerekir.
Bir daha ki mesajınızda yeni havadislerle birlikte yeni fotoğraflar da görmek isteriz.
Saygılarımla.
Tohumcu Nılgun
01-10-2013, 14:40
Arkadaslar, dun fotograflarini cektigim Manolya Agaclarinin, yaprak ve meyveleri.
Ciceklenme donemlerini goremedigim icin turlerini bilmiyorum.
Agac, yaprak ve meyvelerine bakarak turleri hakkinda tahminde bulunan Arkadaslar olursa, cok sevinirim. :)
1. Manolya Agaci.
Tohumcu Nılgun
01-10-2013, 14:42
2. Manolya Agaci.
Tohumcu Nılgun
01-10-2013, 14:45
3. Manolya Agaci.
Tohumcu Nılgun
01-10-2013, 14:51
4. Manolya Agaci.
Tohumcu Nılgun
01-10-2013, 15:04
5. Manolya.
Agacin genel fotografini cekmeyi unutmusum, sadece yaprak ve meyvelerinin fotograflari var.
gokselcetin
01-10-2013, 22:24
Arkadaslar, dun fotograflarini cektigim Manolya Agaclarinin, yaprak ve meyveleri.
Ciceklenme donemlerini goremedigim icin turlerini bilmiyorum.
Agac yaprak ve meyvelerine bakarak turleri hakkinda tahminde bulunan Arkadaslar olursa, cok sevinirim. :)
1. Manolya Agaci.
İlk manolyanın yaprakları çok büyük gibi. Magnolia Macrophylla ve Magnolia Obovata olarak bir de siz inceleyebilir misiniz?
Tohumcu Nılgun
02-10-2013, 18:08
İlk manolyanın yaprakları çok büyük gibi. Magnolia Macrophylla ve Magnolia Obovata olarak bir de siz inceleyebilir misiniz?
Tesekkur ederim Goksel Bey.
Yazdiginiz turlere internette baktim. Iki turun de kozalak ve yaprak formlari,
331 numarali mesajdaki 1. Manolya Agacinin yaprak ve kozalaklarina cok benziyor.
Bu bahsettigim 1. Manolya Agacin tohumlari olgunlasinca, bir de tohum sekline bakacagim.
Yaprak doken manolya turlerinin kozalak ve yapraklari ne kadar cok birbirine benzese de,
tohumlarinin formlari bir birinden cok farkli.
Onca degisik Manolya Agacindan tohum aldim, yaprak ve kozalak sekilleri birbirine o kadar cok benzemesine ragmen, tohum sekilleri cok farkliydi.
Kayahann
02-10-2013, 19:03
ben de burda muhteşem bi manolya ağacı gördüm, üzerinde meyveleri de vardı, tohumları ne zaman olgunlaşıyor ?
Sayın Nilgün Hanım öncelikle emeklerinize sağlık.
Aklımda garip planlar ve herşey sırada olduğu için fotoğrafçılığıda ayrı bir hobi alanı olarak gördüğüm için resim henüz ekleyemedim. Sayın Göksel Bey bilir. Birşeyi tam yapamazsam uzaklaşmayı tercih ediyorum garip bir hal.
Dün acayip fırtına ve yağmur vardı, tüm ağaçlar yeterince sulandı, şeftalim fire verdi. Yanlamış. Şeftali'nin kökü yetersiz gelmiş, ağaçları ekerken toprağı ezmem, yeniden düzlemek zorunda kaldım.
Sayın Göksel Bey peki....
İnternette araştırdım, bulamadım. Maddi durumu çok iyi olan uzak bir akrabam var. Aslında kuzenim 20 yaş büyük benden... Bu nedenle çok samimi değiliz, abi gibi...Kuzenimin eşinin babası.. Maddi durumları ciddi yerinde ve özel tür hastasıymış... Sizden sonra babam geldi bizde kaldı. Manolya delisi olduğumu öğrenince Etilerdeki bahçesine kırmızı çiçek açan manolya getirtti dedi. Özel buldu dedi. Bende olmaz pembedir dedim. Hayır kırmızı dedi. İddia etmeme rağmen babama diretemedim. Gözümle görmesemde size ve sizlere bilgiyi aktarıyorum.
Gülfer İstanbula gidince Etilerdeki o eve gitmesini ve kuzenimin eşinin babası ile görüşmesini isteyeceğim, aslı astarını araştıracağım.
---
Yazdım yazdım geçen gün sildim... Yeniden yazayım...
2 dal aldım kırılandan, biri tam tepe diğeri tepenin altı.
Tepenin altı olanı normal toprağa tam tepe olanı torfa ektim.
Tepenin hemen altı 2 defa yaprak açtı, sizde gördünüz ne kadar neşeliydi, 1 ay önce yapraklarını döktü kurudu.
Tam tepe olan ve torfta çeliklediğim tek yaprak halen tek yaprak ama neşeli.
Torf veya tam tepe çeliğin çelik tutumunda etkisi olabilir.
Ekeceğim en kısa zamanda ekeceğim.
-----
Bu arada ciddi eminim ki malonya kağuçuğun çok yakından akrabası, dipte su seviyiyor, tuzlu suya direnci var. Büyük manolyaların %100 kuraklığa direnci var, çiçek açmayı kuraklık dahi tetikliyor olabilir fakat susuzluk yaprakların eciş bücüş olmasına neden oluyor. Susuzluğu sevmiyor, yinede çiçek açıyor...bu sayede alarm veriyor, kireci sevmiyor yaprak siyahlanması ile alarm veriyor.
---
Bu kış göreceğiz, ibreliler ile gübre yapacağım... Burada çicek açan, kokladığım hiçbir manolya görmedim ki çam ağaçları ile gübre yapılsın özel ihtimam gösterilsin... Belediyeler umursamıyor...Manolyanın pek değeri yok burada... Biz görünce aaaa diyoruz, çiçeklerini koklarken insanlar bir garip bakıyorlar bize. Göreceğiz bahara ne sonuç verecek. 6 ay tam susuz 6 ay sürekli su... Buranın havası.
---
Sizin bana hediye ettiğiniz manolyaya neden bu kadar değer verdiğime gelelim. Çok kısıtlı bir vakitte, çok dar zamanda görüşebildik.
Cidden muadli 150 km'lik çevremde yok... Eğer yoksa manolyaların ana vatınana uygun iklimde yoksa benim ona çok değer vermem gerekir, diğer bir konuda sizin hediyeniz.
Görmedim muadilini görmedim.
Sanıyorum ki şu tür:
Magnolia grandiflora 'Bracken's Brown Beauty'
'Bracken's Brown Beauty'
Manolyaların bir çok türü var...Ficuslar gibi.
Eşim aynısı istanbulda bizim sokakta var dese de ilk çıkan yaprakların dahi altının tüylü olması bu iddiasını yalanlıyor.
Hemen hemen bütün Grandiflora'lar yaprakları yaşlanınca altı tüyleniyor. Buda tür karıştırılmasına neden oluyor.
Çeliğe çok önem vermemin yedeğinin bulunmasını istememin sebebide bu :( Çeliğin ilk yaprağının altları bile tüylü... Aynı büyüğü gibi.
---
Birdahaki yorumumu resimleri eklemeden yazmayacağım, ayrıca çevreki manolyalarında telefon ile resmini çekmiştik, yazdan kalma...
Hepinize saygılar, sevgiler.
gokselcetin
02-10-2013, 20:47
Sayın Sulman eğer izin verirseniz size de burada isminizle hitap etmek istiyorum.
Bu başlıkta Nilgün hanım sayesinde yeni manolya türleri öğrenmiş oluyorum ki buna siz de eklenmiş oldunuz.
Evet bir ara internette kırmızı çiçekli manolya gördüm gibi hatırlıyorum. Fakat her nedense üzerine gitmemişim. Şimdi siz söyleyince tekrar araştırdım. Evet var ve sanırım bir kaç çeşit. Bulabildiklerimi sizlerle paylaşıyorum.
Magnolia 'Galaxy' Buradan (http://www.greatplantpicks.org/plantlists/view/970) inceleyebilirsiniz.
445724
Manglietia Insignis Buradan (http://nl.wikipedia.org/wiki/Manglietia) inceleyebilirsiniz.
Manolya ile aynı familyadan gösterilen bu tür de gerçekten güzel sözleri hakediyor.
445726
gokselcetin
02-10-2013, 21:10
ben de burda muhteşem bi manolya ağacı gördüm, üzerinde meyveleri de vardı, tohumları ne zaman olgunlaşıyor ?
Sayın KAYAHANN,
Gördüğünüz manolyanın yaprak döken mi dökmeyen mi olduğunu yazmamışsınız. Fakat yine de tohum hasat zamanları birbirine yakın diyebiliriz. Eylül - Kasım ayları arasında bulunduğu yerin iklim özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Kozalaklar olgunlaştığında tohum kesecikleri kendiliğinden açılmaya başlar ve genellikle turuncu renkte olan tohumlar görünmeye başlar. Bu kozalakları toplayabilirsiniz. Fakat bir ayrıntıyı hatırlatmak isterim;
Günümüze kadar melezleme ve aşı yöntemleriyle bir çok güzel manolya üretilmiş durumda. Bununla birlikte melezleme ve tohumdan yetiştirme yöntemleriyle de güzel manolyalar üretilmiş.
Gördüğünüz manolya hibrid bir tür de olabilir ve şayet böyle ise beğenip yetiştirmek istediğiniz bu manolyadan alacağınız tohumlar yetiştikten sonra aynı manolya olmayabilir. Bunun nedeni aşı yapılan altlık türünün başka bir manolyaya ait olmasıdır.
Size çalışmanızda şimdiden başarılar diliyorum.
Saygılarımla.
Kayahann
02-10-2013, 21:39
teşekkürler cevabınız için, ağaç baya yaşlı bi ağaçtı sanmam ki melez falan olsun, pek ayıramıyorum türlerini manolyanın, ama şöyle söyleyim yaprakları limon ağacının yapraklarına şekil olarak çok benziyordu, koyu yeşil ve sert yapraklı bir türdü
gokselcetin
02-10-2013, 22:16
Sayfaya biraz daha renk katalım.
Magnolia Concina 'Sunrise' (http://www.havlis.cz/karta_en.php?kytkaid=1427)
445740
445741
445742
445743
gokselcetin
02-10-2013, 22:43
Kaynakların çoğunda kırmızı renkle anılan bu türün kırmızısını bir türlü bulamadım. Aşağıdaki örnekte ise üst üste eklenmiş bir görüntü mevcut. Büyük olasılıkla bir çok oynama daha yapılmıştır. Görüntü aslen bir videoya ait.
Magnolia Randy (http://www.uhigh.ilstu.edu/tech/la/vegetation/fltrees/pictures.htm)
445758
... (http://www.youtube.com/watch?v=7I0jQVgbB10)
Tohumcu Nılgun
02-10-2013, 22:46
Fotograflarini 2 gun once cektigim yaprak doken Manolyalar.
Tohumcu Nılgun
02-10-2013, 22:55
Fotograflarin devami...
gokselcetin
02-10-2013, 23:29
MAGNOLIA X "GOLDEN SUN" (http://www.havlis.cz/karta_en.php?kytkaid=1554)
MAGNOLIA "DAPHNE" (http://www.havlis.cz/karta_en.php?kytkaid=257)
MAGNOLIA "ELIZABETH" (http://www.havlis.cz/karta_en.php?kytkaid=477)
MAGNOLIA "YELLOW RIVER" (http://www.havlis.cz/karta_en.php?kytkaid=156)
MAGNOLIA "BUTTERFLIES" (http://www.havlis.cz/karta_en.php?kytkaid=157)
MAGNOLIA X BROOKLYNENSIS "YELLOW BIRD" (http://www.havlis.cz/karta_en.php?kytkaid=513)
445784
445785
445786
445787
445788
Tohumcu Nılgun
06-10-2013, 22:46
Arkadaslar, bu gun cektigim Manolya fotograflari. :)
Tohumcu Nılgun
06-10-2013, 22:51
Fotograflarin devami.
gökhan07
12-10-2013, 22:33
Uzun uğraşlar ve araştırmalar sonucu edindiğim ve gözüm gibi baktığım ve koklamaya kıyamadığım benim güzel manolyam :D
İki sene önce kayınvalidemin bahçesine diktim ve diktiğim ilk yıl bize çiçeğini gösterdi.
Kayınvalidem gerçekten yeşil hayranı, bahçesini seven ve çok iyi bakan birisidir.
Bu manolyayı kayınvalidem de çok sevdi ve çok benimsedi.
Bu yıl aşı kalemi almak istediğimi söylediğim zaman çok ta gönüllü olmamasına rağmen damadını çok sevdiği için kıyamadı ve bir dalını heba etti ve bu heba ettiği dalda bu yıl çiçek açacak bir daldı. Aşı kalemi için ona çok teşekkür ederim.
Aşı için aldığım kalemden 5 adet göz çıktı ve onları zaman kaybetmeden arkadaşım gökselçetin ile aşıladık ve yaptığımız aşılardan 5'i de tuttu.:)
447417
Magnolia grandiflora 'little gem'
Bu tür sadece aşı ile üretilebilen, diğer yaprak dökmeyen manolyalara göre daha yavaş büyüme gösteren bu nedenle bodur olarak tabir edilen bir manolya çeşididir. 4 ila 6 metre boy yapar ve küçük bahçeler içinde çok uygundur.
Aşılandıktan sonra da ilk yıl çiçek açabilen özel bir türdür ve sık formlu büyüme gösterip ileri yaşlarında her tarafı çiçekle donanır. Yaprakları diğer manolyalara göre daha küçük ve köşeli gibidir. Yaprak üstü koyu yeşil ve altı ise tüylü kadifemsi, rengi sütlü kahvedir.
447418
447419
gökhan07
13-10-2013, 16:43
22 Ağustos tarihinde yaptığımız Magnolia Grandiflora 'Little gem' aşıları.
Şuan için sağlıklı ve tutmuş görünüyorlar umarım kış soğuklarından fazla etkilenmeyip bahara yeni birer Little gem fidanları olurlar.
447481
447482
447483
gokselcetin
13-10-2013, 23:33
Bu iki manolya da çok güzel görünüme sahip manolyalar fakat cins isimlerini maalesef bilmiyorum. Bir kaç türe benzetmiş olsam da ayırt etmek ustalık gerektiriyor.
1. Manolya
447559
447560
2. Manolya
447561
447562
447563
Tohumcu Nılgun
14-10-2013, 22:49
Arkadaslar, bu sonbahar topladigim bazi yaprak doken Manolya turlerine ait kozalak, meyve ve tohumlar.
Daha oncede belirttigim gibi malesef ciceklenme donemlerini gormedigim icin cogunun hangi ture ait olduklarini bilmiyorum.
Bazi turleri kozalak ve tohum formlarindan yola cikarak tespit etmeye calistim.
Arkadaslar, Sizler de benim gibi kozalak ve tohum formlarini inceleyip, arastirarak turlerini tespit etmeye calisirsaniz cok sevinirim.
Bu konuda tahmin ve yorumlarinizi bekliyorum.
Bu ilk turun kozalak ve tohumlarina bakarak Magnolia Tripetala oldugunu zannediyorum.
Tohumcu Nılgun
14-10-2013, 22:52
Bu kozalak, meyve ve tohumlarin da Magnolia Macrophylla turune ait oldugunu dusunuyorum.
Tohumcu Nılgun
14-10-2013, 22:58
Ciceklenme donemini gordugum icin bu kozalak, meyve ve tohumlarin Magnolia Sieboldii turune ait oldugunu biliyorum.
Tohumcu Nılgun
14-10-2013, 23:03
Bu iri tohumlu Manolya turunu henuz tespit edemedim. :(
Tohumcu Nılgun
14-10-2013, 23:08
Bu Manolya turunu de henuz tespit edemedim.
gökhan07
14-10-2013, 23:12
Nilgün hanım tahmin yürütmek oldukça zor.
Göksel hocamın da bahsettiği gibi aşı ile üretilen bir manolya ise tohumlarından çıkan fidanlar altlığa ait olacaktır fakat tohumdan dikilmiş ise tohumu bize aynı manolyayı sunacaktır.
Tohumdan dikilmiş olan manolya fidanın çiçeğini göstermesi uzun zaman alabilir.
Bunun için yine en kolayı aşı ile üretmektir. Bu manolya türünü kozalak yapısından ayırt etmek zor olsa da, bu çeşit hakkında çiçeklenme zamanında daha kolay bilgiye ulaşmak daha doğru olur düşüncesindeyim.
Kaynaklarda genel olarak ağaçların yaşayabileceği zone aralıkları, ortam sıcaklıkları, güneş ya da yarı güneş,toprak yapıları vb. bilgiler mevcut.
Çeşitleri ayırt etmemiz için kozalak yapıları, çiçek yapıları gibi bilgiler maalesef çok çok az.
Tohumcu Nılgun
14-10-2013, 23:15
Bu tohumlarin da hangi ture ait olduklarini bilmiyorum.
Tohumcu Nılgun
14-10-2013, 23:19
Bu tohumlarin da hangi ture ait oldugu mechul.
gokselcetin
14-10-2013, 23:20
İnternetten aldığım bu fotoğraflarda Magnolia Tripetala tohumları var fakat tohum içi görüntülerine ulaşamadım. Yine de sizdeki tohumlara benziyor.
http://img.photobucket.com/albums/0903/willowgarden/2011_NOVEMBER/magnoliaTripetala_pod_ripe_mid3355.jpg
http://img.photobucket.com/albums/0903/willowgarden/2011_NOVEMBER/magnoliaTripetala_seeds_cl_mid3359.jpg
Tohumcu Nılgun
14-10-2013, 23:26
Bu tohumlari topladigim agac cok buyuk oldugu icin kozalaklari yuksekteydi alamadim, sadece yere dokulen tohumlarindan toplayabildim.
Tohum formu elma ve ayva tohumuna cok benzeyen bu Manolyanin da turunu bulamadim.
Tohumcu Nılgun
14-10-2013, 23:29
Kalp seklinde tohumlari olan bu Manolyanin turunu de bilmiyorum.
gokselcetin
14-10-2013, 23:31
Bu kozalak, meyve ve tohumlarin da Magnolia Macrophylla turune ait oldugunu dusunuyorum.
Bu fotoğraflar da Magnolia Macrophylla türüne ait ve sizdekilere çok benziyor.
http://www.uky.edu/hort/sites/www.uky.edu.hort/files/pages-attachments/magnoliaaril2.jpg#overlay-context=Propagation-Methods http://www.uky.edu/hort/sites/www.uky.edu.hort/files/pages-attachments/magnoliafruit2.jpg#overlay-context=Propagation-Methods
Bu da çimlenmiş hali
http://www.uky.edu/hort/sites/www.uky.edu.hort/files/pages-attachments/magnolia-seedling.jpg#overlay-context=Propagation-Methods
gokselcetin
15-10-2013, 10:00
Ciceklenme donemini gordugum icin bu kozalak, meyve ve tohumlarin Magnolia Sieboldii turune ait oldugunu biliyorum.
http://2.bp.blogspot.com/-3uNesugUMpA/T4H-DqSmLKI/AAAAAAAApIA/pVl9R6HHKOI/s640/Magnolia+sieboldii+seeds+-+Magnolia+Siebolda+nasiona.JPG http://www.agaclar.net/forum/attachments/genis-yaprakli-agaclar/447779d1381784242-p1250163.jpg
http://img.photobucket.com/albums/0903/willowgarden/2011_OCTOBER/magnolia_sieboldii_pods_mid3135.jpg
gokselcetin
15-10-2013, 23:43
3. Manolya Agaci.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/genis-yaprakli-agaclar/445566d1380631517-p1240414.jpg
Sayın Nılgun hanım, eklediğiniz fotoğrafları sürekli araştırıp duruyorum. Eşleştirmek çok güç, bir de internetteki veriler yeterli değil. Sanıyorum ki topladığınız tohumlar arasında kobus, stellata, soulangeana cinsleri mevcut. Fakat bu türlerin de melezleme ile üretilip tohumdan yetiştirilenleri olduğu için net bir şey söylemek neredeyse imkansız hale geliyor. Daha önceden eklediğiniz çiçekli hallerinin fotoğraflarını da tekrar tekrar inceledim.
Alıntı yaptığım bu mesajınızdaki manolyanın stellata ve ya varyetelerinden olduğunu düşünüyorum.
Tohumları iri görünüyor.
http://www.robsplants.com/images/portrait/MagnoliaStellataFruit080816.jpghttp://www.visoflora.com/images/original/magnolia-stellata-2-visoflora-17615.jpg
gokselcetin
16-10-2013, 00:24
Bu iri tohumlu Manolya turunu henuz tespit edemedim. :(
http://www.agaclar.net/forum/attachments/genis-yaprakli-agaclar/447783d1381784562-p1240704.jpg
Bu tohumların soulangeana ailesinden olduğunu düşünüyorum.
Alttaki fotoğrafta ışık yanıltıcı duruyor.
örnek alıntı fotoğraf
http://4.bp.blogspot.com/-Mo5_2Az-HSI/T4KGRkay_II/AAAAAAAApIM/z-sy4zwzovs/s640/Magnolia+soulangeana+seeds+-+Magnolia+po%25C5%259Brednia+nasiona.JPG
gokselcetin
16-10-2013, 11:03
Bu tohumlari topladigim agac cok buyuk oldugu icin kozalaklari yuksekteydi alamadim, sadece yere dokulen tohumlarindan toplayabildim.
Tohum formu elma ve ayva tohumuna cok benzeyen bu Manolyanin da turunu bulamadim.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/genis-yaprakli-agaclar/447802d1381785652-p1250124.jpghttp://www.agaclar.net/forum/attachments/genis-yaprakli-agaclar/447801d1381785643-p1240731.jpg
Bu mesajınızdaki tohumlar alttaki fotoğraftakilere benziyor.
http://farm8.staticflickr.com/7071/6893401080_761de2c028_z.jpg
http://hortiplex.gardenweb.com/plants/jour/p/50/gw1024950/59023985535335.jpeg
gokselcetin
16-10-2013, 11:10
Bu Manolya turunu de henuz tespit edemedim.http://www.agaclar.net/forum/attachments/genis-yaprakli-agaclar/447790d1381784916-p1250146.jpg
Bu tohumlarin da hangi ture ait olduklarini bilmiyorum.http://www.agaclar.net/forum/attachments/genis-yaprakli-agaclar/447796d1381785263-p1250137.jpg
Bu iki mesajınızdaki tohumlar birbirine çok benziyor. Aynı türden ayrı bir çeşide ait olabilir.
Alttaki fotoğraf sizin fotoğrafladıklarınıza çok yakın.
Magnolia Kobus - Japon Manolyası
http://www.bonsai-shop.com/bilder/produkte/gross/JSMAGKOB-Samen-Magnolia-kobus-Kobushi-Magnolie.jpg
Tohumcu Nılgun
16-10-2013, 14:32
Ben de bu mesajimdaki tohumlari buradaki (Plantsgallery.blogspot.be/2008/03/magnolia-kobus-magnolia-japoska.html) Manolya turunun tohumlarina benzettim.
436957
436958
436959
Göksel bey bu manolyanın türü ne acaba. Bende sipariş vermek istiyorum ancak çok tür olduğundan yanlış bir çeşit almak istemiyorum...
gokselcetin
16-10-2013, 20:57
Evet belirttiğiniz mesajdaki manolya kobusa da benziyor fakat kararsızım. Magnolia x Loebneri (http://www.gardenworldimages.com/Details.aspx?ID=168415&TypeID=1&searchtype=&contributor=0&licenses=1,2&sort=REL&cdonly=False&mronly=False) ya da Magnolia Cylindirica (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/Magnolia_cylindrica_B.jpg)'da olabilir.
Aşağıdaki fotoğraf Magnolia Cylindrica Tohumları
http://lh6.ggpht.com/_7D1MyJsmqe4/TCJ325LQOZI/AAAAAAAAYJ8/J0LyGYQN6TQ/s800/IMGP8878%20Magnolia%20cylindrica%20seed%20-%20Magnolia%20walcowata%20nasiona.JPG
Hatta Çin manolyalarından Magnolia Denudata (http://jpkc.nefu.edu.cn/ylsmx/course/content/n31/200605311501/tp/1/%E6%9C%A8%E5%85%B0%E5%B1%9E/%E7%8E%89%E5%85%B0.htm)'yı unutmamak gerek. Kobusa genel olarak benzer.
gokselcetin
16-10-2013, 21:11
Sayın fatitoo, bu manolyayı bir ara deneme yapmak için burada bulduğumuz çiçek açan büyük bir manolya ağacından aldığımız gözlerle aşılayarak elde etmiştik. Göz aldığımız ağaç büyük ihtimalle aşılıydı fakat çeşidini bilmemekle beraber çok özel bir çeşit olduğunu düşünmüyorum. Tabi ki küçücük yaşında çiçek açabilen bir manolya çok değerli oluyor :) Sizin almak istediğiniz çeşidi bilemiyorum fakat Türkiye'de satış listelerinde genellikle gördüğüm çeşidi Magnolia Grandiflora 'Gallissoniensis' (https://www.google.com/search?q=magnolia+gallisoniensis&sa=X&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=DeReUvSQPILbswaExIDoBw&ved=0CCoQsAQ&biw=1600&bih=726#es_sm=93&espv=210&q=Magnolia+Grandiflora+'Gallisoniensis'&spell=1&tbm=isch).
Almayı düşündüğünüz fidanın tohumdan yetişmiş bir manolya olmamasına dikkat ediniz. Yoksa çiçeklerini görmeniz çok uzun seneler alabilir.
gokselcetin
17-10-2013, 01:24
http://www.deepdale-trees.co.uk/ adresinden alıntıdır.
MAGNOLIA X LOEBNERI (http://www.deepdale-trees.co.uk/trees/2012/04-Magnolia-loebneri.html)
Magnolia x loebneri, magnolia kobus ve magnolia stellata’nın melezidir, ilk çaprazlaması 1900 yılında Almanya’da Max Löbner tarafından yapılmıştır. Çiçekleri ilk kez 1917 yılında belirmiş, gözlemlenmiştir.
Bu bilgilerden şunu da çıkarabiliriz ki manolya melezlemelerinden oluşturulacak tohumların çimlendirilmesiyle oluşturulacak fidanların çiçeklerini görmek için -+17 yıl sabırla beklemek gerekiyor!
KÜLTİVARLARI
Magnolia x loebneri 'Leonard Messel'
Bu pembe çiçekli varyete Leonard Messel'in evinin bahçesinde tesadüfen kendiliğinden meydana gelmiştir. http://www.deepdale-trees.co.uk/trees/2012/images/Magnolia-loebneri-08.jpg
Magnolia x loebneri ‘Merrill’
Beyaz çiçekli bir varyetedir ve aynı zamanda çok verimlidir. Adını Arnold Arboretum'unun eski yöneticisi Dr. Merrill'in bu varyeteyi Harward Üniversitesi'nde üretmesiyle almıştır.
http://www.deepdale-trees.co.uk/trees/2012/images/Magnolia-loebneri-07.jpg
Magnolia x loebneri ‘Raspberry Fun’
http://www.deeproot.co.uk/photo/images/Magnolia%20x%20loebneri%20%27Raspberry%20Fun%27.jp g
Magnolia x loebneri ‘Ballerina’
http://www.arboretumphotographers.com/picture/magnolia%20x%20loebneri%20ballerina%202010_peter%2 0klose_4096.jpg?pictureId=5392742&asGalleryImage=true
Magnolia x loebneri ‘White Rose’
http://www.quackingrassnursery.com/_ccLib/image/plants/DETA-1003.jpg
Tohumcu Nılgun
17-10-2013, 01:39
Manolya tohumlarini topladigim park (Parc de Laeken).
Fotograflardaki anit, Belcika Krali 1. Leopold anisina yapilmis.
Anitin etrafini cesitli turden Manolya agaclariyla donatmislar.
Anitin tam karsisinda da Kraliyet sarayi var.
Agaclarin bazilari cok yasli gorunuyor.
Bu yasli agaclarin govde fotograflarini daha onceki mesajlarima eklemistim.
Manolya agaclarini kimler diktiyse Allah razi olsun, tohumlari bize de nasip oldu. :)
Tohumcu Nılgun
17-10-2013, 02:24
Bu bilgilerden şunu da çıkarabiliriz ki manolya melezlemelerinden oluşturulacak tohumların çimlendirilmesiyle oluşturulacak fidanların çiçeklerini görmek için -+17 yıl sabırla beklemek gerekiyor!
KÜLTİVARLARI
Ayyy 17 yil, bir omur neredeyse! :(
Goksel Bey, boyle melez tohumlarin 1-2... yasina gelmis fidanlarindan baska uygun bir agaca asisi yapilsa nasil olur?
Aslinda ben coktandir bu konuyu merak ediyordum. Manolyalar cok gec cicek aciyorlarmis! :(
Yaprak doken Manolyalarda da asi yontemi kullaniliyor mu?
gokselcetin
17-10-2013, 10:30
Ayyy 17 yil, bir omur neredeyse! :(
Goksel Bey, boyle melez tohumlarin 1-2... yasina gelmis fidanlarindan baska uygun bir agaca asisi yapilsa nasil olur?
Aslinda ben coktandir bu konuyu merak ediyordum. Manolyalar cok gec cicek aciyorlarmis! :(
Yaprak doken Manolyalarda da asi yontemi kullaniliyor mu?
Evet yaprak döken manolyalarda da aşı yöntemi kullanılıyor. Fakat melezden elde edilmiş tohumların yetiştirilip çiçek açacak yaşlarına kadar beklenmesi aşılama için şart. Neden mi?
Söylediğiniz gibi 1-2 yaşlı fidandan da göz alınıp aşı yapılabilir fakat bu ancak melez türü çoğaltmak anlamına gelir. Bu fidanlar tohumdan oluşmuş genetiği çok genç olduğu için yine çiçek açmazlar.
Melezin çiçek açması beklenir, çiçek açtıktan sonraki yıllarında aşı ile çoğaltılır. Melezden alınan aşı göz ve ya kalemleri de genetik yaşlı (çiçek açma yaşında) olduğu için çoğaltılan her fidan ilk senesinde çiçek verir.
gokselcetin
19-10-2013, 15:24
Sayın Tohumcu Nılgun hanım, mesajınızdan sonra verdiğiniz linkteki fotoğrafı inceledim. Sizin çekip eklediğiniz fotoğraflarla kıyaslama yaptığımda aynı ağacı fotoğraflamış olduğunuzu farkettim. Evet söylediğiniz gibi bu ağaç Magnolia Acuminata
http://www.agaclar.net/forum/attachments/genis-yaprakli-agaclar/445776d1380747281-p1240454.jpg
Bu da verdiğiniz linkteki fotoğraf
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/0_Magnolia_acuminata_-_Parc_de_Laeken.JPG/800px-0_Magnolia_acuminata_-_Parc_de_Laeken.JPG
Tohumcu Nılgun
19-10-2013, 15:39
Sayın Tohumcu Nılgun hanım, mesajınızdan sonra verdiğiniz linkteki fotoğrafı inceledim. Sizin çekip eklediğiniz fotoğraflarla kıyaslama yaptığımda aynı ağacı fotoğraflamış olduğunuzu farkettim. Evet söylediğiniz gibi bu ağaç Magnolia Acuminata
Bu da verdiğiniz linkteki fotoğraf
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/0_Magnolia_acuminata_-_Parc_de_Laeken.JPG/800px-0_Magnolia_acuminata_-_Parc_de_Laeken.JPG
Goksel Bey, bu Manolya agacinin erisebildigim dallarindan, bir de yere dokulen tohumlarindan da toplamistim.
Sagolsun Esimin boyu benden daha uzun oldugu icin onun da cok yardimi oldu.
Bu Magnolia 'acuminata' turunu internette arastirirken cicek renginin hep sarinin koyu ya da acik tonlarinda oldugunu gordum.
Bu turun baska renkte acanlari da var mi?
gokselcetin
19-10-2013, 19:50
Evet haklısınız hep sarı renkli fotoğraflar çıkıyor.
Verilen bilgilere göre çiçek rengi genel olarak sarımsı yeşilimsi olarak belirtilmiş. Bizim bulduğumuz bu fotoğrafların çoğu ise varyetelerinin fotoğrafları. Bu ağaca Salatalık (hıyar) ağacı deniliyor :)
Alttaki linklerde bir kaç fotoğrafı var. Magnolia Acuminata bunlar olsa gerek.
Dave's Garden (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/197373/) Dave's Garden. (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/197370/#b)
Yaprak döken diğer manolya türlerinden farklı olarak Acuminata'da çiçekler yapraklarla beraber ve ya sonrasında açıyor.
Magnolia acuminata 'Yellow Bird' (http://www.monrovia.com/plant-catalog/plants/2580/yellow-bird-magnolia.php) Acuminata'nın varyetelerinden. Tanıtımı 1967 yılında yapılmış ve sarı çiçekli melezler arasında en iyisi kabul edilmiş.
gokselcetin
19-10-2013, 20:14
Nilgün hanım bu topladığınız manolya türlerinin tohumları o kadar değerli ki;
Bunların çoğunu kısa zamanda çiçeklenmesi için aşılamak gerekse de her çeşitten belli sayıda tohumdan yetişmiş fidanları da ülkemize kazandırmak gerekli diye düşünüyorum. Kaç yaşında çiçek açarsa açsın ki türüne-doğru tohumlar versin.
Başka bir yöntem ise yetiştirilecek altlıkların türlerinin belirlenerek tohum çimlendirilmesi ve yetiştirilmesi, bu altlıklara aynı manolyadan alınacak kalem ve gözlerle aşı yapılmasıdır. Böylelikle türüne-doğru tohumlar yine elde edilebilir.
Örnek: Magnolia Acuminata tohumlarını çimlendirdik ve aşı yapılacak erginliğe erişti (2-3 yıl). Bu tohumları topladığınız ağaçtan kalem ve göz alınıp bu altlıklara aşılanırsa hem uyum sorunu hiç olmamış olur hem de aynı türde genç yaşlarında dahi tohumlarını elde edebiliriz.
gokselcetin
22-10-2013, 21:17
434282
434283
Boyu 1metre olan diğer bir manolyam. Açan tek çiçeğiyle gönlümü fethetmeyi başardı.
Bu manolya da çok güzel görünüme sahip fakat isimlerini maalesef bilmiyorum. Bir kaç türe benzetmiş olsam da ayırt etmek ustalık gerektiriyor.
447559
447560
Daha önceden fotoğraflarını eklediğim manolyanın sanırım adını öğrendim. (Yüksek olasılıkla)
Magnolia Grandiflora 'Goliath' (http://www.pflanzenschau.ch/pflanzen/Magnolien/78/Magnolia%2Bgrandiflora%2B%2527Goliath%2527/Grossbl%25C3%25BCtige%2BMagnolie%252C%2BImmergr%25 C3%25BCne%2BMagnolie)
Bu varyete 1990 yılında İngiliz adası Guernsey’de Caledonian Fidanlığı eski botanikçisi Albert Charles Smith (1906-1999) tarafından bulunmuştur.
Diğer türlerden gürdür. Yapraklar geniş ovalimsi, yaprak altı kahverengidir. Çiçeklerin çapı 30 cm bulur. Çiçekler güçlü hoş bir kokuya sahiptir. Herdem yeşil çiçekli ağaçların kraliçesi olarak geçer.
Nihai yüksekliği 15 metre ve çapı 15 metreyi bulur. Ancak bu yüksekliklere ulaşması 45-50 yıl sürebilir.
gökhan07
22-10-2013, 22:08
Değerli arkadaşım,
Seninle aynı fikirdeyim formu ve yaprak yapısı çok benziyor. Bence de Magnolia Grandiflora 'Goliath'
Tohumcu Nılgun
24-10-2013, 18:39
Arkadaslar, bu Manolya agacinin ciceklenme donemine ait fotograflari
24-04-2013 tarihinde cekip, basliga eklemistim.
3 gun once nihayet tohumlari gormek nasip oldu.
Agacin cicekli haline gore o kadar az tohumu vardi ki, sasirdim.
En azindan tohum formunu gorup, ogrendigim icin bu bile beni mutlu etmeye yetti. :)
Bu Manolya turu hakkinda internette biraz arastirma yaptim,
ciceklerini bazi turlerin ciceklerine cok benzetsem de, kesin bu turdur diyemiyorum.
Tohumcu Nılgun
24-10-2013, 18:55
Bu mesajınızdaki tohumlar alttaki fotoğraftakilere benziyor.
http://farm8.staticflickr.com/7071/6893401080_761de2c028_z.jpg
http://hortiplex.gardenweb.com/plants/jour/p/50/gw1024950/59023985535335.jpeg
Goksel Bey, daha once fotograflarini ekledigim bu sivri uclu manolya tohumlarinin,
agaci yuksek oldugu icin tohum kozalaklarinin fotografini cekememistim.
3 gun once parka gittigimde bu kozalaklarin birazinin yere dokulduklerini gordum.
Her kozalakta en fazla 1-2 tohum olmasi cok tuhafima gitti.
gokselcetin
24-10-2013, 19:30
Goksel Bey, daha once fotograflarini ekledigim bu sivri uclu manolya tohumlarinin,
agaci yuksek oldugu icin tohum kozalaklarinin fotografini cekememistim.
3 gun once parka gittigimde bu kozalaklarin birazinin yere dokulduklerini gordum.
Her kozalakta en fazla 1-2 tohum olmasi cok tuhafima gitti.http://www.agaclar.net/forum/attachments/genis-yaprakli-agaclar/449416d1382633634-p1250516.jpg
Tohum podları yeterince olgunlaşamamış görünüyor. Hızlı bir mevsim değişikliği, ortam şartları ve ya çeşitli hastalıklar etken föktör olabiliyor.
Aşağıda alıntı yaptığım ilk fotoğraf acuminatanın sonbaharda çekilmiş görüntüsü.
https://lh3.googleusercontent.com/-9A22fL_euOg/TXTT0C5OpKI/AAAAAAAAAXE/X7EWPLgVyKA/s1600/kirybabe+flickr+ccl.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-h01g468muIY/TXTW_7cNZPI/AAAAAAAAAXI/6c1Ypq2fjXI/s1600/A+maturing+seed+pod.jpg
gokselcetin
24-10-2013, 19:46
Nilgün hanım aşağıda verdiğim linkte bir dosya mevcut. Fakat ne olduğunu anlayamadım. Bir kaç şey dikkatimi çekti size sormak istedim.
sayfa 18'de Bruxelles (parc de) listelenmiş. Sayfa 88'den itibaren de bitki botanik isimleri var. Dosyayı indiremedim üyelik vs. isteniyor, fakat indirmeden de sayfayı büyütünce okunabiliyor. Rica etsem inceleyebilir misiniz?
FR - Download as Excel (http://www.docstoc.com/docs/107482169/FR---Download-as-Excel)
gokselcetin
24-10-2013, 21:21
En azindan tohum formunu gorup, ogrendigim icin bu bile beni mutlu etmeye yetti. :)
ciceklerini bazi turlerin ciceklerine cok benzetsem de, kesin bu turdur diyemiyorum.
Fotoğraflardaki manolyayı iki-üç çeşide benzettim.
Biri Magnolia x Soulangeana 'Alexandrina' (http://plants.chaletnursery.com/Content/Images/Photos/F679-16.jpg) diğeri Magnolia x Soulangeana (http://www.e-herbar.net/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=4221&g2_serialNumber=2) ve son olarak Magnolia x Loebneri 'Merrill' (http://gardeningattheedge.files.wordpress.com/2012/04/p1000902.jpg)
Üzerinde durduğum ilk seçenek Magnolia x Soulangeana. Sizin fikrinizi de merak ettim, söylerseniz incelemek isterim.
gökhan07
24-10-2013, 21:46
Değerli arkadaşım,
Bence Alexandrina varyetesi.
İkinci olarak söylediğin türün çiçek yapısı bence aynı değil ve üçüncü resim de olduğunu sanmıyorum. Üçüncü de beyaz olan bir tür (hafif pembe olsa da sanki besin toplarken ki rengi gibi) Alexandrina ise çok açık pembe, çiçekleri tam açtığında beyaz oluyor ve çiçekleri tam açtığında da beyaz renginin yanında açık pembe rengini de gösteriyor.
gokselcetin
24-10-2013, 22:01
Değerli arkadaşım,
Bence Alexandrina varyetesi.
İkinci olarak söylediğin türün çiçek yapısı bence aynı değil ve üçüncü resim de olduğunu sanmıyorum. Üçüncü de beyaz olan bir tür (hafif pembe olsa da sanki besin toplarken ki rengi gibi) Alexandrina ise çok açık pembe, çiçekleri tam açtığında beyaz oluyor ve çiçekleri tam açtığında da beyaz renginin yanında açık pembe rengini de gösteriyor.
Evet haklı olabilirsin Alexandrina'ya da çok benziyor. Fakat renk ve yaprak özellikleriyle birlikte anter yapılarını da kıyasladığımızda x soulangeana'ya da çok benziyor. İkisi de olabilir.
Bu ikisinde yoğunlaştık ama umarım başka bir tür çıkmaz :)
Tohumcu Nılgun
25-10-2013, 12:18
Arkadaslar, bu mesajimdaki agacin, cicekli donemine ait degisik acilardan cektigim fotograflari.
Belki turu hakkinda biraz daha ipucu verir.
Tohumcu Nılgun
25-10-2013, 12:36
Arkadaslar, bu kucuk Manolya agaci fotograflarini da 01-05-2013 tarihinde cekmistim.
3-4 gun once bu kucuk agacin yanindan gecerken merak edip,
bu ufaklik da tohum yapmis mi, diye goz attim ama tohum goremedim.
Boyle kucuk yasta cicek actigina gore asili olabilir mi, diye dusumustum?
Tohumcu Nılgun
26-10-2013, 20:54
Bruksel Botanik Park, Manolya agaclari.
Tohumcu Nılgun
26-10-2013, 21:19
Fotograflarin devami.
Tohumcu Nılgun
26-10-2013, 21:27
Fotograflarin devami.
Tohumcu Nılgun
26-10-2013, 21:36
Fotograflarin devami.
Tohumcu Nılgun
26-10-2013, 21:51
Fotograflarin devami.
Tohumcu Nılgun
27-10-2013, 19:55
Bu Manolya tohumlari da biraz irice.
Tohumcu Nılgun
30-10-2013, 21:48
Bugun fotograflarini cektigim Manolya agaci.
Cok guzel... :)
Tohumcu Nılgun
30-10-2013, 21:50
Fotograflarin devami.
gokselcetin
31-10-2013, 19:03
Nilgün hanım gerçekten güzel bir manolya.
Bu arada bu mevsimde hala çiçek açıyor olmasına çok şaşırdım. Tokat'ta neredeyse uykuya geçecekler. Brüksel'in rakımı ve deniz etkisinden olsa gerek.
Yaprak altıyla, kozalağıyla ve çiçekleriyle bu tarihte çok güzel bir görüntü oldu. Ellerinize sağlık.
Tohumcu Nılgun
31-10-2013, 20:36
Nilgün hanım gerçekten güzel bir manolya.
Bu arada bu mevsimde hala çiçek açıyor olmasına çok şaşırdım. Tokat'ta neredeyse uykuya geçecekler. Brüksel'in rakımı ve deniz etkisinden olsa gerek.
Yaprak altıyla, kozalağıyla ve çiçekleriyle bu tarihte çok güzel bir görüntü oldu. Ellerinize sağlık.
Tesekkur ederim Goksel Bey, belirttiginiz gibi buradaki Manolyalarda da ciceklenme donemini biteli cok oldu.
Ne hikmetse, bu Manolyanin ciceklenme donemi henuz bitmemis. Sirf bu Manolyanin acmis halini gorup,
fotograflamak icin 2-3 dùr gidiyorum ama bir turlu acamadi. Uzerindeki bazi tohum kozalaklarida epeyce irilesmis.
Tohum kozalaklarinin bu kadar bùyùyùp, halen cicek acmaya devam etmesinin hikmetini cozemedim.
Tùrù ile alakali bir durum olabilir mi?
Sunu da belirteyim; burada gordugum en ilginc Manolya agaci.
Yapraklari cok kalin, yaprak altlari kahverengi ve cok tùylù.
Hatta acmamis tomurcuklarinin dis yuzeyi bile tùylù.
gokselcetin
31-10-2013, 20:52
Sanıyorum ki sıcaklık değerleriyle ilgili. Eylül başından itibaren brüksel'de ölçülen en düşük sıcaklık değeri 5 derece. Ortalama sıcaklıklar ise 10-15 derece civarı.
gökhan07
01-11-2013, 21:09
Tesekkur ederim Goksel Bey, belirttiginiz gibi buradaki Manolyalarda da ciceklenme donemini biteli cok oldu.
Ne hikmetse, bu Manolyanin ciceklenme donemi henuz bitmemis. Sirf bu Manolyanin acmis halini gorup,
fotograflamak icin 2-3 dur gidiyorum ama bir turlu acamadi. Uzerindeki bazi tohum kozalaklarida epeyce irilesmis.
Tohum kozalaklarinin bu kadar buyuyup, halen cicek acmaya devam etmesinin hikmetini cozemedim.
Tùrù ile alakali bir durum olabilir mi?
Sunuda belirteyim; burada gordugum en ilginc Manolya agaci.
Yapraklari cok kalin, yaprak altlari kahverengi ve cok tùylù.
Hatta acmamis tomurcuklarinin dis yuzeyi bile tùylù.
Nilgün hanım,
Bence bu mevsimde üzerinde çiçek olması türü ile alakalı ve yaprak arkalarının tüylü olması aşılı olduğunu gösteriyor. (Aşılı türlerin yaprak arkaları genellikle tüylü ve kahverenği ya da kızıl kahve tonlarında oluyor)
Hangi varyete olduğunu merak ettim.
Magnolia grandiflora 'Samuel Sommer' olabilir diye düşünüyorum.
gökhan07
01-11-2013, 22:15
Sanıyorum ki sıcaklık değerleriyle ilgili. Eylül başından itibaren brüksel'de ölçülen en düşük sıcaklık değeri 5 derece. Ortalama sıcaklıklar ise 10-15 derece civarı.
Gökselciğim,
Uzun süre çiçek açan ya da geç çiçeklenen bir çeşitte bile olsa, bence de söylediğin gibi hava sıcaklıkları 1. sırada gelir. Ortalama sıcaklıklar 5 derece gibi ya da daha aşağı dereceler de olsaydı ağaç uyumaya geçip çiçek açmaya devam etmeyecekti.
Sayın Nilgün Hanım emeklerinize sağlık. Sayın Göksel Bey, Sayın Gökhan Bey merhabalar.
Öncelikle hepinize saygılar, selamlar. Umarım herşey yolundadır.
Sn. Nilgün Hanım'ın son göndermiş olduğu manolya türü bence muazzam. Biz Fethiyedeyiz, gündüz sıcaklık halen ortalama 25 derece civarında, tüm manolyalar uykuya geçti. Yazın ortalarında manolyaların çiçek vermesi son buldu.
Erguvanlar bile şaşıp çiçek açıyor burada... Fakat Bodrum, Göcek ve Fethiye'deki manolyalardan tık yok.
Sn. Nilgün Hanım keşke o manolyadan çelik alabilseniz, siz daha iyi bilirsiniz... Kışa doğru çiçek açımı çok sağlam bir tür olduğunu gösteriyor.
Sn. Göksel Bey, o manolya kırmızı değilmiş. Özellikle aradık sorduk. Yaprak döken cinsinden. :(
Albüm yüklemek istedim, sistem yetkin yok dedi. Bu nedenle attach olarak bazı resimleri ekliyorum.
Göceğe gittiğimde çektiğim resimler:
Göcek Belediye Çay Bahçesi Önü:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=453516&stc=1&d=1384252024
Çok güzel tohum vermişler topladık, soğuk katlama yaptım, çoğaltırım belki bilemiyorum:S Tarih bir ay önce... Göcekte bile çiçekli Manolya ağacı yok. Hepsi tohuma geçti.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=453517&stc=1&d=1384252394
Bazıları kurumuş, tohum vermiş.. Kimin üstlerinde duruyor, kimi dibine dökmüş:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=453525&stc=1&d=1384252870
Elde de resimlerini çektim, çok güzeller...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=453519&stc=1&d=1384252647
Sn. Göksel Bey,
O minik manolyayı ektim. (Yazın hatırlarsınız, sağdaki minik saksı)...(2 saksı vardı ya... çok yapraklısı anlaşılmaz bir nedenle yaprakları döktü ve gitti) Bu inşallah tutar. Neredeyse 6 ayı aşkın bir süredir tek yaprak ve yeşil. Ayın büyük haline denk getirdim (Dolunay), geçen yağmurda neredeyse çürüyordu, karardı, hemen güneşe aldım saksıda, düzeldi, bir ay önce ektim. Sanki dibinden filiz verecek gibi, yaza hazırlık yapıyor, dua ediyorum tutsun diye... Sizin aşılının çeliği olacak bu. Ekerken kökü vardı. Diğer mesajlarımda onunda resmini gönderirim. Sabah akşam dert ediyorum, tek yaprak of offf.....Yağmur yağsa bile o kadar ufak ki o tek yaprak çamurlanıyor.. Son resim hakkımla sizin manolyanızın resmini gönderiyorum.
Şunu öğrendim ki saksıda manolya olmaz, olmuyor... Dibine sürekli su ve gölge öldürebilir.
Göksel Bey'in hediyesi.
İşte bahçemiz'in gözbebeği. Kışa tam tekmil hazırladım.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=453536&stc=1&d=1384253384
Arkadaki file benim geliştirmiş olduğum Manolya Topsavarı. Yolun arkasında kocaman bir futbol sahası var. Olur mu olur... Bir top gelir diye ona bile önlem aldım. Şimdilerde çok güzel ponpon yeni filizler verdi. Yaza hazırlanıyor sanırım. Harika yeni dallar çıkacak... Belki çikek açar bahara kim bilir...
Yinede bulduğum manolyalar ile (çevreden) çok güzel manolya çiçeği resimleri çeker gönderirim.
Sevgiler.
gökhan07
12-11-2013, 20:49
Sayın Sulman,
Geç çiçek açan bir manolya türü olduğunu duydum fakat cinsini bilmiyorum.
Bu konuda arkadaşım göksel'in bir fikri olabilir.
(Avatar resminizde ki kanarya sizin mi? Çok güzelmiş)
Tohumcu Nılgun
14-11-2013, 21:47
Sayın Nilgün Hanım emeklerinize sağlık. Sayın Göksel Bey, Sayın Gökhan Bey merhabalar.
Öncelikle hepinize saygılar, selamlar. Umarım herşey yolundadır.
Sn. Nilgün Hanım'ın son göndermiş olduğu manolya türü bence muazzam. Biz Fethiyedeyiz, gündüz sıcaklık halen ortalama 25 derece civarında, tüm manolyalar uykuya geçti. Yazın ortalarında manolyaların çiçek vermesi son buldu.
Erguvanlar bile şaşıp çiçek açıyor burada... Fakat Bodrum, Göcek ve Fethiye'deki manolyalardan tık yok.
Sn. Nilgün Hanım keşke o manolyadan çelik alabilseniz, siz daha iyi bilirsiniz... Kışa doğru çiçek açımı çok sağlam bir tür olduğunu gösteriyor.
Sevgiler.
Tesekkur edrim Sayin Sulman, Sizin fotograflar da cok guzel ellerinize saglik. :)
Sayın Gökhan Bey bir zamanlar benimdi. Konya Malinua şampiyonu. Ben malinua üretimi yapıyordum. Çok sardırmıştım. Bir anda geldiler, herşeyi bıraktım. 10 yıl kadar önce....
Bir kaç gözlemimden bahsedeyim gördüğüm kadarıyla izninizle... Kısıtlı bilgimle.
-Kış başından yazın çıkacak olan filizleri veriyor manolya...
-Uykudayken gövde geliştiriyor.
-Saksıda tutmak işkence.
-Su baskınlarına hassasiyeti var, suyu seviyor tabakta istemiyor.
-Yazın iyi sulama yaprakların buruşmasını engelliyor (Toprağa ekilmişse).
-----
%100 emin olduğum:
-Yazın gerekirse yaprak üstelerini saf su ile yıkamak gerekiyor. Eğer suda kireç varsa, yaprakları çok pisse bir defa yıkanabilir. Hemen yaprak arkaları siyahlanıyor. İş abartılırsa siyah benekler sarar... Bir defada siyah benekler 3-5 gün içinde düzeliyor. Farklı zamanlarda 3 defa tatpik etmek zorunda kaldım, 3 ncüde ağaçtan özür diledim, çünkü ne tepki vereceğini biliyordum. Yol çalışmasından yaprakları çok pislenmişti. (Saf su ile yaprak yıkayamayacağım için birdaha zor)(Faydasınıda göremedim)
-Saksıda bakıma veya çelik tutturmaya yağmur suyu veya içme suyu öneririm. Kireç bu ağacın ciddi düşmanı..
-Çeliğin üst sürgün olanı ve torfta olanı tuttu. Yumuşak toprağın etkisi var tutturmada.
Sn. Nilgün Hanım rica ederim.... Cevaplama imkanınız olursa bir sorum olacak size...Tohumlardan o tür çıkmıyor mu? Misal manolya bendeki tür veya mavi çam, veya forest pansy ;).... Yani özüne mi dönüyorlar... bendeki tüysüz türüne, mavi çam yeşil çama, forest pansy yeşil yapraklı türüne...
O sizin resimdeki manolya türünün tohumu çiçek geç açsa bile o manolyayı yansıtır mı? veya forest pansy tohum verirse forest pansy'ler olur mu?
Saygılar.
Saygılar.
Tohumcu Nılgun
15-11-2013, 19:38
Sayın Gökhan Bey bir zamanlar benimdi. Konya Malinua şampiyonu. Ben malinua üretimi yapıyordum. Çok sardırmıştım. Bir anda geldiler, herşeyi bıraktım. 10 yıl kadar önce....
Bir kaç gözlemimden bahsedeyim gördüğüm kadarıyla izninizle... Kısıtlı bilgimle.
-Kış başından yazın çıkacak olan filizleri veriyor manolya...
-Uykudayken gövde geliştiriyor.
-Saksıda tutmak işkence.
-Su baskınlarına hassasiyeti var, suyu seviyor tabakta istemiyor.
-Yazın iyi sulama yaprakların buruşmasını engelliyor (Toprağa ekilmişse).
-----
%100 emin olduğum:
-Yazın gerekirse yaprak üstelerini saf su ile yıkamak gerekiyor. Eğer suda kireç varsa, yaprakları çok pisse bir defa yıkanabilir. Hemen yaprak arkaları siyahlanıyor. İş abartılırsa siyah benekler sarar... Bir defada siyah benekler 3-5 gün içinde düzeliyor. Farklı zamanlarda 3 defa tatpik etmek zorunda kaldım, 3 ncüde ağaçtan özür diledim, çünkü ne tepki vereceğini biliyordum. Yol çalışmasından yaprakları çok pislenmişti. (Saf su ile yaprak yıkayamayacağım için birdaha zor)(Faydasınıda göremedim)
-Saksıda bakıma veya çelik tutturmaya yağmur suyu veya içme suyu öneririm. Kireç bu ağacın ciddi düşmanı..
-Çeliğin üst sürgün olanı ve torfta olanı tuttu. Yumuşak toprağın etkisi var tutturmada.
Sn. Nilgün Hanım rica ederim.... Cevaplama imkanınız olursa bir sorum olacak size...Tohumlardan o tür çıkmıyor mu? Misal manolya bendeki tür veya mavi çam, veya forest pansy ;).... Yani özüne mi dönüyorlar... bendeki tüysüz türüne, mavi çam yeşil çama, forest pansy yeşil yapraklı türüne...
O sizin resimdeki manolya türünün tohumu çiçek geç açsa bile o manolyayı yansıtır mı? veya forest pansy tohum verirse forest pansy'ler olur mu?
Saygılar.
Saygılar.
Sayin Sulman, malesef sorularinizin cevabini ben de bilmiyorum cunku bu Manolya Agaci bana ait degil. :(
Fotograflarini ekledigim bu guzel Manolya agaci, buradaki kucuk bir Parkin sakinlerinden. :)
Kayahann
15-11-2013, 20:33
ben de bugün özendim size muhteşem görünen ama şu anda üzerinde çiçeği olmaya manolyadan tohum topladım, kilitli poşedin içine tohumları ıslak kumala karıştırıp buzdolabına koydun 1-2 ay sonra ekecem, tohumdan manolya üretmeyi çok istiyorum umarım başarırım
Teşekkürler Sn. Nilgün Hanım,
Aslında olur mu olur... İmkanınız olsa da fotoğrafladıklarınızdan iki dal alıp çeliğe uğraşsanız kış mış dinlemeden. Ne güzel olur. Sn. Göksel Bey ile benimkine ihtimal vermemiştik biri tuttu. Hemde kök hormonsuz. Oldu mu oluyor...
Göcekteki çay bahçesi önündeki manolyaları eşim keşfetmişti. Haziran gibi. Resimlerini çekmişti. Ben sonradan gitmiştim. Telefonda onların resmini bulduk. Çiçekli hallerini. Ekliyorum umarım beğenirsiniz.
Temmuz Dönemi 1-3 Temmuz: (Gonca Hali)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=454542&stc=1&d=1384588491
Temmuz Dönemi 1-3 Temmuz: (Çiçek Açmış)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=454543&stc=1&d=1384588491
Temmuz Dönemi 1-3 Temmuz: (Çiçek Dökmüş Tohum Oluşuyor)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=454541&stc=1&d=1384588491
Temmuz Dönemi 1-3 Temmuz: (Yaprak Türü Ağaç Hali Susuzluktan İyi Değil Bence)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=454544&stc=1&d=1384588491
Bu ağaçlara hiç bakmıyorlar, ne yaprak yıkama, ne gübre, ne su... Zavallılar... Yaz ortası ağustos gibi iyice kendilerinden geçtiler yapraklar eciş bücüş oldu.
Tiny Tower Italian Cypress
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=454545&stc=1&d=1384588491
Şimdi bu resim nereden çıktı demeyin... Hazır resimleri eklemişken dün buralarda ulaştım. Tohum avcılığım esnasında eşim enselemiş beni, çekmiş. Dayanamadım ekledim bende... 65-85 metre arası oluyor. Zor uğraşlar sonucu ağacın yanına gidebilip, tohumu aldım. Eklemek istedim, dayanamadım :)
Saygılar.
Tohumcu Nılgun
16-11-2013, 23:54
Sayin Sulman, tavsiyelerinize uyup, en yakin zamanda 1-2 celikle denemelere baslayacagim.
Sonucu ben de merak ediyorum dogrusu. Nasrettin Hocanin dedigi gibi " Ya tutarsa " :)
Turkiye'de yillar once tanidigim bir Ziraat Muhendisi Abi vardi. Evlerde sus biktkisi olarak
yetistirilen kalin yaprakli Kaucuk agacini yapraktan basariyla cogaltirdi.
Coktandir aklimda, bu yaprak dokmeyen Manolyalarda da yapraktan uretim olur mu?
Yoksa 1-2 de yaprak alip, koklendirmeyi denesem mi, ne dersiniz? :)
Sn. Nilgün Hanım,
6'lı yaşlardan beri ilk fasülye ile başladım. Bir ara bizim evin salonu orman gibiydi. Yaş itibariyle anlamadığım ev süs bitkilerini üretirdim.
Sn. Göksel Bey'in hediyesinden talihsizlik sonucu 2 dal çeliklemek zorunda kaldım. O kadar güzel yaprak verdiler ki ikiside... Elimde yeşildir....Göksel Bey yaz başında geldi gördü, yinede güvenme dedi. Bende nasıl olur bak hatta birinin ikinci yaprak çıkartması dedim. Altadıyor, o dalın gücü dedi. Sahiden de dediği gibi en çok yapraklısı yaz ortasında yapraklarını döktü öldü. Diğeri 6 aydır yaşıyor, kışa giriş itibariyle büyüme yok fakat şeytan gibi duruyor. Ektim. Tuttu bence. Bir aydır ekili. Resmini en kısa zamanda ekleyeceğim.
Tutan dalın üst kısmı. El kadar bir karıştı ikiside. Dalı saksının dibine kadar soktum, susuz bırakmadım.
Ben hayatımda bir yaprak kümesi döküp, ikinci kümeyi çıkarttıktan sonra, kesim yerlerini bile tedavi ederken ölebilen bir çelik görmedim. Bu nedenle, çeliği zorken yapraktan da köklenme olabilir mi bilemiyorum.
Çelikten kastım manolyaların tohumdan geç çiçek açıyor denmesi ve sizin muazzam türleri bulmanız. Tamamen aynı tür olur tutarsa ve kısa sürede çiçek açar.
Tohum olayınıda günlerdir araştırıyorum %100 garantisi yokmuş. Hep babamın dedikleri aklıma geliyor, güzel bir kayısı, zeytin, kiraz vs yiyince hemen ekelim derdim, belli olmaz ki derdi. Meyve tadı ayrı, yaprak türü ayrı buda başka konu oldu.
Suda köklendirmede oksijene, gölgeye ihtiyaç var. Ficusları böyle köklendiriyorum. Ay ve tarih farketmiyor. Budama zamanı, budanan bir manolya görürsem suda çelik köklendirmeyi deneyeceğim. Suda çürüme yapmasının sebebi sık sık suyunu değiştirmemek. Oksijensiz kalması. Olursa kök gelişimi de gözlenir. Harika olur. Kök hormonuda düşünülebilir ama ilerleyen yıllarda ne olur bilemem...(Kök hormonu bulaştırmak istemem)
Yapraktan ziyade çelik alın derim. Zaten çelik aldığınız zaman yaprağıda deneyebilirsiniz. Çifte deneme olur. Harika olur.
Saygılar.
gokselcetin
17-11-2013, 11:58
Tohumlardan o tür çıkmıyor mu? Misal manolya bendeki tür veya mavi çam, veya forest pansy ;).... Yani özüne mi dönüyorlar... bendeki tüysüz türüne, mavi çam yeşil çama, forest pansy yeşil yapraklı türüne...
Sinan bey merhabalar,
Sorunuza bildiğim kadarı ile cevap vereyim.
Yeni türler uzun ve bir çok farklı denemeler sonucunda elde ediliyor. Bununla ilgili 374 nolu (http://www.agaclar.net/forum/1208902-post374.htm) mesajımda Magnolia x Loebneri melezlemesi hakkında bilgi mevcut. Ayrıca 377 nolu (http://www.agaclar.net/forum/1208927-post377.htm) mesajımı da inceleyebilirsiniz.
Bazıları da rastgele tozlaşmaların sonucunda ortaya çıkarak farkediliyorlar. Örneğin bahçeye ekilmiş farklı türde domatesler eğer düşünülmeden ekim yapıldıysa çiçeklenme zamanlarında birbirleriyle tozlaşmaya girebiliyorlar. Bu durum da ekilen çeşit domatesin türünü devam ettirme anlamında sıkıntı doğurabiliyor. Çünkü bu domateslerden alınacak tohumlar artık birer melez tohum olmuş durumda.
Cercis Canadensis 'forest pansy' bildiğim kadarıyla bu rastgele tozlaşmanın sonucu farkedilmiş bir varyete. Yanlış hatırlamıyorsam bir yerde, yapılan laboratuar incelemeleri sonucu mor pigmente sahip bir erikle dahi tozlaşmış olabileceği yazıyordu.
Uzun soluklu çalışmalar sonucu ya da rastgele oluşmuş bu yeni türlerin üretimleri sıklıkla aşı ile üretim oluyor. Bunun yanı sıra çelik, havai köklendirme ve doku kültürü çalışmaları da türe göre kullanılıyor. Bunun nedeni için türün, özelliklerini kaybetmeden aynen devam ettirilebilmesi diyebiliriz.
Melez tohumdan yetişmiş bir ağaçtan alınan tohumlarla yetiştirilmiş bir fidanda dahi farklılıklar gözlenebiliyor. Her nasıl ki bir çocuk, anne ve babasından bir çok özellik almış olsa da bir çok farklı özelliğe de sahip olabiliyor.
Aşıda ise kullanılan altık ne ise elde edilen tohumlar da bu altlık olarak kullanılan türe ait tohumlar oluyor. Bir örnek vermek gerekirse; Aşılı mavi atlas sedirleri genellikle toros sediri ya da himalaya sediri üzerine aşılanırlar. Bu aşılı mavi atlas sedirinin tohumunu alıp yetiştirdiğimizde yetişecek olan birey toros ya da himalaya sediri olmakta.
Umarım bildiğim kadarıyla bir fikir verebilmişimdir. Saygılar.
Sn. Göksel Bey çok aydınlatıcı bir bilgi olmuş. Demek ki özel bir ağaca bakıp tohumunu almak hüsrana neden olabilir. Ağaçlar büyüyüncede aşı yerleri tamamen yok olabiliyor. Şunu anlıyorum, sizin manolyanızdan verilen tohum altının tohumu olacak, çeliğin tohumu'nun aynı çıkma ihtimali daha yüksek.
Evelsi gün bir arkadaşımın işi dolayısıyla bir siteye gittik. O iş yaparken bende çevreyi geziyordum. Tam karşıdaki evde bir baktım manolya :) yaklaştım incelerken (eşim utanıp yanımdan kaçıyor) evin sahibi geldi. Tanıştık. Bir bahçede ağaçlara değer veriliyorsa, ev sahibine aaa ağaçlarınız ne güzel nasıl oldularda bu hale getirebildiniz vs. soruları hızlı bir dostluk kurulmasını sağlıyor.
Evin iki yanında iki farklı tür manolya var. İkiside aşısız. Biri daha koyu yapraklı diğeri daha açık yapraklı. Koyu yapraklı olanı 14 ncü yaşında açık yeşil tüysüz yapraklı olanı 9 ncu yaşında çiçek açmış. Hatta geçen sene 13 yaşında olan (yaprak arkası daha tüylü) manolyayı sen çiçek açmayacaksın ben seni keseceğim diye korkutmuş, bir kaç dalını kesmiş ve çiçek açmış. (Kestiği yerleride gördüm.),(Ağaç korkutma rivayetleri çoğalıyor.)
Birinci elden, aynı mevki ve aynı bakımla, tamamen tüysüz olan türünün, tüylü türe göre daha önce çiçek açtığını gördüm.
Bir diğer bahçedeki (önceden bildiğim, site içi) ağaçlar 7-8 yaşında ve yeni gördüğüm manolyalardan daha büyük boyuttalar. O manolyalar site içinde; manolyalara sürekli bakım yapılmasa da çimler sürekli sulanıyor, gübre veriliyor.
Velhasıl 2 farklı yerdeki 4 ağaca da muhtelif zamanlarda bakım uygulansa da sürekli bakım, çiçeklenme ve boyut olayında çok önemli. Dağlar kadar fark var. Sokakta ekili olanlar resmen bakımsızlıktan hilkat garibesi halinde.
Teşekkürler, saygılar.
Sevgili Tohumcu Nilgün,
Okulumdaki manolya ağacının resimlerini sizin için çektim.Umarım faydalı olur.Yalnız Pria 'nın resimleri gibi bunda kırmızı tohumlara rastlamadık.
Tohumcu Nılgun
25-11-2013, 19:34
Sevgili Tohumcu Nilgün,
Okulumdaki manolya ağacının resimlerini sizin için çektim.Umarım faydalı olur.Yalnız Pria 'nın resimleri gibi bunda kırmızı tohumlara rastlamadık.
Sevgili esgùl73, fotograflar ve ilginiz icin cok tesekkùr ederim. :)
Bu gùzel Manolyanin tùrùnù bilmiyorum ama mutlaka bilen Arkadaslarimiz vardir.
Tomurcuklarina bakilirsa iri ve gosterisli cicekler aciyor, Goksel Beyin Manolyasi gibi.
Sizin okuldaki bu Manolyanin da benim daha evvel fotograflarini ekledigim
Manolya agacinda oldugu gibi ciceklenme donemi sonbahara kadar devam etmis.
Bu iki agac da ayni tùr olabilir mi, bilemiyorum?
Belki de daha once Arkadaslarin belirttigi gibi hava sicakliklariyla alakali bir durumdur.
Manolya hakkında çok çeşitli detaylı bilgiler okumak istiyorsanız:
Şehirli bitki… Daimi yeşil manolya. (Magnolia Grandiflora) : Murat Pilevneli (http://bahcevan.com/sehirli-bitki-daimi-yesil-manolya-magnolia-grandiflora)
Özellikle soru-cevap bölümünde de çok ilginç bilgiler mevcut.
gokselcetin
10-12-2013, 01:11
Sevgili esgùl73,
Sizin okuldaki bu Manolyanin da benim daha evvel fotograflarini ekledigim
Manolya agacinda oldugu gibi ciceklenme donemi sonbahara kadar devam etmis.
Bu iki agac da ayni tùr olabilir mi, bilemiyorum?
Belki de daha once Arkadaslarin belirttigi gibi hava sicakliklariyla alakali bir durumdur.
Sıcaklık değerleri özellikle Ekim ve Kasım aylarında normal değerlerin üzerinde idi. Geçtiğimiz bu aylarda soğuk günler de elbette yaşandı fakat kısa süreli bu durumlar bitkilerin gelişimlerinin durmasına sebep olamadı. Dinlenme (uyku) dönemine girmesi gereken bitkiler aksine gelişim göstermeye devam etti. Yeni sürgünler verdiler yeni çiçekler açmaya zorladılar kendilerini.
Sıcaklık değerlerinin bu dönemde normal değerlerin üzerinde seyretmesi bir çok hastalığın da uzun sürmesi ve tahribatının ağır olmasıyla sonuçlandı. (Çevremdeki gözlemlerim)
Önceki mesajlarımdan birinde mevsim ve iklim şartlarından kaynaklandığını düşünüyorum demiştim. Aşağıda linkini verdiğim haberin bu düşüncemi destekler nitelikte olduğunu düşünüyorum. Tabi bununla birlikte kar ve buz normalden erken gelince ve sıcaklıklar eksi değerlere hızlı bir şekilde geçtiği için uyku dönemine giremeyen bu bitkiler için kötü bir sürpriz oluşturdu. Meyveye yatan ağaçlar enerjilerinin çoğunu bahardan önce harcadı. Baharda verimleri ne olur bilemem tabi. Kök çalışması devam eden bu bitkilerde, birden gelen eksi değerler köklerin donmasına, zarar görmesine neden olmuş olabilir.
Saygılarımla.
Erik Ağacı Kasım Ayında Meyve Verdi (http://www.haberler.com/erik-agaci-kasim-ayinda-meyve-verdi-5273920-haberi/)
Kaynak: Haberler.com - Güncel Haber, Son Dakika Haberleri (http://www.haberler.com/)
Bu yıl tohum takas etkinliğinde Sayın Pria dan gelen manolya tohumlarını 1 gece ılık suda beklettim.Bugün dış kırmızı kabuklarını soyup 6 tanesini torfun içinde paketleyip buzdolabının rafına koydum.6 tanesini de torfun içine koyup suladım .Onu da kapalı balkonumda tutacağım.
Saksıdaki torfun içine ektiğiniz manolya tohumlarının üstüne 1-2 santim torf koyularak örtülmeli ve torf kurutulmamalı, sık sık sulanmalı sayın esgül73..
Kolay gelsin.
Saksıdaki torfun içine ektiğiniz manolya tohumlarının üstüne 1-2 santim torf koyularak örtülmeli ve torf kurutulmamalı, sık sık sulanmalı sayın esgül73..
Kolay gelsin.
Üzerini torfla kapattım.Yeni aldığım serayı güney tarafa bakan balkonuma koydum .Kurudukça sulayacağım.Şansımız bol olsun.
Bunlar manolya olabilir mi acaba?
Ot onlar..
Manolyalar ancak 2 ay sonra çıkabilir kanaatimce..
463619******* manolya fidesine benzemiyor,bir kaç hafta sonra ne olduğu anlaşılabilir.
Resimdeki manolyaları geçen yıl ekmiştik,çok yavaş büyüyorlar.
Kayahann
07-01-2014, 10:28
resimdekiler manolya
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.Bence onlardan biri manolya biri ot.Ama zaman gösterecek ne olduklarını.
Kayahann
07-01-2014, 22:45
pardon ya ben üstteki resim için yazmıştım, size cevap gibi oldu sizinkiler yabani ot :)
gökhan07
08-01-2014, 20:32
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.Bence onlardan biri manolya biri ot.Ama zaman gösterecek ne olduklarını.
Sayın esgül73
Sağ tarafta çimlenen, manolya ya benzese de, manolya fideleri bu şekilde olmuyor. Yani oda yabanı ot.
Saygılarımla.
gökhan07
08-01-2014, 21:46
Tohumdan manolya üretimi ile ilgili bir kaç şey paylaşmak isterim.
Bir çok kaynakta çimlenme yüzdesinin az olduğu ve çimlenme engelinin olduğu yazılsa da tohumdan çimlendirilmesi aslında çok zor olmayan bir tür. Öncelikle tohumunun çimlenmesi için kabuktan içeriye su girmesi ve tohumun şişmesi gerekir. Bunun için toplanan tohumları 2-3 saat kadar ılık suda bekletildikten sonra dışında ki kırmızı etli tabaka rahatlıkla çıkmaktadır ve etli kısmı soyulan tohumların 24 saat ılık suda (Su sıcaklığı sabit olursa daha iyi olur ve bunu da akvaryum ısıtıcısı ile yapabilirsiniz) bekleterek tohumların su almasını, şişmesini sağlamanız gerekiyor ayrıca bu sayede suyun dibine çöken tohumların dolu, yüzeyde kalan tohumlarında boş olduğunu da anlayabilirsiniz ve boş tohumlar için ayrı bir yer ayırmanıza gerekte kalmaz, daha sağlıklı ve planlı fideler yetiştirme açısından da önemli olduğunu düşünmekteyim.
(Çimlenme, tohumun dışındaki etli kısımda yer alan bazı kimyasal maddelerden de olumsuz etkilenebilir ve bu etli kısımdan tohum bünyesine suda alamayabilir)
Manolya türleri 90-120 güne kadar soğuklama, yani uyku ihtiyacı duyarlar. Bunun için toplanan tohumlar vakit kaybetmeden soğuk yastıklara ekilmeli (dış mekana) ya da soğuk katlama yapılarak 90 günden az olmamak üzere buzdolabında muhafaza edilmeli ve vejatasyon zamanında (erken ilkbahar) dikilmelidir. Kanaatimce toplanan tohumların sonbaharda yastıklara (dış mekana) dikilmesi en güzeli.
Saygılarımla.
Ben manolyalarımın çıkmasına sabırsızlıkla beklediğim için manolya zannettim.Siz bilenler haklısınız onlar yabancı ot.
Sayın Gökhan07 ve Sayın Göksel Bey,
Çözseniz çözseniz siz çözersiniz durumu... Bir yazı ve sorum var bu bölümde... Gökhan Bey'de değinmiş eskiden bu konuya... Ben içinden çıkamadım durumun:
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2818-6.htm
-----
Ah manolyalar ah....Soğuklama sırasında da torfta, soğukta sanırım kabuk yumuşuyor. Çimlenmesine etkisi oluyor. Daha ekmedim... Hepsi buzdolabında tohumlar.
Yer Fethiye yaklaşık 20 gün önce havalar soğumaya başladı... Ama ne soğuk... İlk gece -1 ikinci gece -3 üçüncü ve dörüdncü geceler -3 ve -4'ler.. Gündüzlerde ciddi soğuk geçti. Soğuma ve ısınma süresi yavaş geçti. Narenciyelerin filizleri yandı, bir yasemin tamamen yaprak döktü, acerler yaprak dökük ama diri, kış uykusuna yatan ağaçlar yırttı ama diğerleri çok zedelendi. Tüm benjaminler yaprak döktü. Bahçe resmen kurudu... 2 salon çamı renk değiştirdi, yeni ekmiştim inşallah ölmezler... Manolyanın iki yanında....
Bu işin sevindirici yanı Manolya kışı çok seviyor... çelikten tutturduğum şeytan gibi, cemreleri bekliyor....Göksel Bey'in manolyası sanki soğuk yedikçe diriliyor... Garip... Soğuğu en çok seven yaprak dökmeyen ağaç bahçede manolyalar oldu... Güller bile yandı. Tohumlar için en azından cemreleri bekliyorum... Cemrelerin bir özelliği var...
Sayın esgül, tohumlarınız inşallah en kısa sürede çıkarlar...En kötü cemreleri beklerler... Aman nemsiz kalmasınlar...
Üzülüyorum....bu sene acayip bir kuraklık var. Böyle giderse dip sularıda çekilecek. Kışın aylarca süren yağmurlardan eser yok. Hayırlısı diyorum.
Hepinize saygılar...
gökhan07
20-01-2014, 18:51
Sayın Sulman,
Elimden geldiğince,bildiğim kadarıyla arokarya hakkında bildiklerimi, arokarya sayfasına yazdım umarım faydalı olmuştur. Bu arada Göksel beyin hediye ettiği tür gerçekten güzel bir tür.
Teşekkürler sayın Gökhan Bey.
Sonunda beklenen yağmurlar geldi. Güzel yağış var.
Sevgili dostlara yani hepinize bir sorum var. Tüm yaz boyunca bahçedeki iki manolyaya bakım yaptım, kışa girerken biraz çam toprağı, bol miktarda çam iğne yapraklarıyla yastık oluşturdum çevrelerine, üstüne... Toprak halen eminim ki yazdan kalma Gentasol geç eriyen gübre ile yeteri miktarda dolu...Üstü çam yaprakları...
Yeterince yağmurda yağmadı çam yaprakları erisin... Kış başına kadar da sürekli gözüm üstünde bakım yaptım... Yazın hafif hafifte çapalamıştım..(Köklere dikkat ederek)..
Sizce bu sene bahar başında standart ağaç bakımı yapayım mı? Yoksa bu şekilde bırakayım mı? Çam yaprakları tamamen yok olana kadar. İçinde gübresi var eminim...
Saygılar.
gökhan07
27-01-2014, 20:53
Sayın Sulman,
Manolyalarınızın altına yanmış büyük baş hayvan gübresi verin.( Toz şeklinde olursa daha iyi olur)
ECHINOCACTUS
30-01-2014, 10:02
Merhaba.
Ankara'da açık alanda manolya yaşayabilir mi? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
gokselcetin
30-01-2014, 19:21
Merhaba.
Ankara'da açık alanda manolya yaşayabilir mi? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Sayın ECHINOCACTUS;
Sanıyorum ki "magnolia grandiflora" yaprak dökmeyen manolyayı soruyorsunuz.
Soğuğa dayanıklılık haritasında Ankara da Tokat gibi "7b" (-15 C) olarak tanımlanmış. Gerçe biz Tokat'ta -23 dereceleri de gördük.
Magnolia Grandiflora bu düşük derecelere rağmen yaşamını sürdürüyor. Tabi ki uzun süren aşırı soğuklar ve rüzgarların olumsuz etkileri olmakta. Fakat güzel bir bakımla sorun yaşamayacağınızı tahmin ediyorum.
Eğer denemek istiyorsanız naçizane güney cepheli, rüzgar almayan ve güneş gören bir yere dikmenizi tavsiye ederim.
Sayın Gökhan Bey,
Geçen seneden ay ay Gentasol vermiştim... Yanmış, özel yapım büyük baş hayvan gübresi...
Mart gibi yeniden uygulayayım, çam yapraklarının üzerine. Yakmayan özel bir gübre, küçük parmağınızın ilk boğumu kadar kayverengimsi siyaha yakın. Bilirsiniz belki yeşil torba. Doğal büyük baş hayvan gübresi... Yalnız sanırım geç eriyor...
Onları ben havanda ezeyim toz yapayım... En mantıklısı....
Bu arada salon çamlarının halleri fenalaştı... Yeşilimsi bir kısımlar var ama... Ah şu cemreler bir düşse....Tepe sürgünleri kaybettik sanırım.
Hepinize teşekkürler.
Saygılar.
gökhan07
11-02-2014, 00:09
Sayın Sulman,
Organik gübrenizi ezerek vermeniz daha hızlı bir salınım sağlar. (Özel yapım büyük baş hayvan gübresinin içinde neler var bilmiyorum. Npk oranı düşük, organik maddece zengin bir gübre olabilir)
Manolyalarınız ve diğer bitkileriniz için bunun yanında dengeli npk gübre vermenizi de öneririm. İz elementli olursa çok daha da güzel olur. Asıl olan gübreleme işleminden önce toprak analizi yaptırmanız en sağlıklı olanı.
İbreliler genelde ölseler de uzun süre yeşilliklerini muhafaza ederler bu sizi yanıltmasın.
Saygılarımla.
Tohumcu Nılgun
08-03-2014, 19:00
Arkadaslar, buradaki yaprak doken Manolya agaclari yavas yavas acmaya basladilar.
Coktandir Manolya agaclarini ziyaret etmemistim. Azda olsa ciceklendiklerini gorùnce cok mutlu oldum,
heyecanlanmadim desem yalan olur... :)
Cicek kokulari harika, tamamen acmamis tomurcuklar bile nefis kokuyor.
Fotograflari bugùn cektim, ara ara yine fotograf cekip basliga ekleyecegim.
Tohumcu Nılgun
08-03-2014, 19:02
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
08-03-2014, 19:03
Fotograflarin devami...
Fotoğrafçılığına hayranım Tohumcu Nilgün, harika kareler yakalıyorsun:)
Bu arada manolya tohumlarını bende ekeyim en kısa zamanda, kıskandım seni esgül:)
gokselcetin
09-03-2014, 21:22
Bu görüntülere rast geldiğime çok şaşırdım. Kaç yıldır Tokat'tayım ve bu ağacın olduğu yerdeki tüm bitkileri aşağı yukarı biliyorum. Sanıyorum ki dikildiğinden beri ilk kez çiçek açıyor yoksa mutlaka daha önceden de görmüş olurdum.
Çiçekler yüksekte kaldığı için net ve yakın görüntüler elde edemedim bu nedenle türü hakkında fikir de yürütemiyorum. Fakat yine de böyle bir güzelliği Tokat'ta yanı başımda görmek beni çok mutlu etti.
474999 475000
475001 475002
Bu yıl oturduğum sitenin bahçesine 50 cm civarı bir yaprak döken manolya diktim.
Gözler şişmiş durumda. Sanıyorum yakında çiçek açar.
Eğer açarsa fotoğraflarını net bir şekilde çekip eklemeye çalışacağım.
gokselcetin
10-03-2014, 18:59
Üniversitemizde kaç yıldır varlığından haberdar olup her ne olduysa bir türlü fotoğraflamayı başaramadığım manolyayı bugün cep telefonuyla çekebildim.
475290
475291
475292
475293
gokselcetin
10-03-2014, 19:01
Devam
475294
475295
475296
Tohumcu Nılgun
10-03-2014, 21:43
Üniversitemizde kaç yıldır varlığından haberdar olup her ne olduysa bir türlü fotoğraflamayı başaramadığım manolyayı bugün cep telefonuyla çekebildim.
475233
475234
475235
475236
Goksel Bey, Manolyanin cicek rengi cok gùzelmis, bayildim... :)
InsaAllah acmis halini gormek de nasip olur.
gokselcetin
10-03-2014, 22:23
Goksel Bey, Manolyanin cicek rengi cok gùzelmis, bayildim... :)
InsaAllah acmis halini gormek de nasip olur.
Nilgün hanım gerçekten de çok güzel bir rengi var.
Yakalayabilirsem açmış halini de fotoğraflamak istiyorum.
Mesaj başlığında düzeltme yaptım. Bazı yerlerde magnolia soulangeana nigra olarak geçiyor, fakat yine de doğrusunun magnolia liliiflora nigra olduğunu düşünüyorum.
Tohumcu Nılgun
13-03-2014, 21:21
Manolyalar gùzel formlu ve nefis kokulu cicekleriyle bahari iyice hissettirdi.
Daha onceki mesajlarima ekledigim meyve ve tohum fotograflari asagidaki Manolya tùrlerine aittir.
Tohumcu Nılgun
13-03-2014, 21:24
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
13-03-2014, 21:26
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
13-03-2014, 21:30
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
13-03-2014, 21:31
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
13-03-2014, 21:34
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
13-03-2014, 21:36
Fotograflarin devami...
gokselcetin
14-03-2014, 00:10
Orada olmayı çok isterdim.
Nilgün hanım bu yıl çelikle üretim denemeleri yapabilseniz ne kadar güzel olur.
Tohumcu Nılgun
15-03-2014, 16:10
Orada olmayı çok isterdim.
Nilgün hanım bu yıl çelikle üretim denemeleri yapabilseniz ne kadar güzel olur.
Merhaba Goksel Bey, keske Manolyalarin bulundugu buradaki park ve bahcelere gelme imkaniniz olsa (Keske IsInlanabilseniz) :)
Ben her agacin basinda 15-20 dakika oyalaniyorum. Ciceklerini inceliyip fotograflarini cekiyorum. Oyle kendimden geciyorum ki sanki dùnyayla bùtùn bagimi kopariyorum. Bazen esimin ya da kizimin seslenisleriyle kendime geliyorum.
InsaAllah agaclarin celiklerinden almak istiyorum.
Yalniz hangi aylarda ve ne sekilde celik alabilirim bilmiyorum.
Henùz fotograflayamadigim bir cok Manolya agaci tùrù var.
Dikkatimi cekti, bazi yaprak doken Manolyalar cicek acti fakat bazi tùrlerin tomurcuklari henùz cok kùcùk.
Bu sene burada kis aylari fazla soguk degildi, sanirim bu nedenle Manolyalar erken ciceklendi.
Gecen seneki Manolya fotograflarini 24-04-2013 tarihinde bu sene ise 13-03-2014 tarihinde cekmisim.
Bu şahane ağaç ta Londra Hyde Park'tan.
Tohumcu Nılgun
17-03-2014, 15:38
Dùn cektigim Manolya fotograflari, yer: Park Josaphat.
Tohumcu Nılgun
17-03-2014, 15:51
Fotograflarin devami...
münevver48
18-03-2014, 18:07
sevgili nilgün manolyalar harika bayıldım.ama fotoğrafların her zamanki gibi kartposterler kadar güzel.eline sağlık.
Bizim buralarda da var böyle kocaman çiçekleri olan ağaçlar,
onlarda mı manolya acaba?
Ama çiçekleri bu kadar çok değil, tek tük ve böyle kocamanlar,
ağacın yaprakları da dökülmüyor galiba bunlar gibi.
Çiçekliyken de yapraklı ve her daim öyle sanırım...
Hep merak etmişimdir ne ağacı diye,
geçen sene yol kenarlarına da dikmişlerdi,
Küçüktüler ağaçlar ama onlarda da tek çiçek vardı...
Tohumcu Nılgun
23-03-2014, 20:00
Belcika Kralinin muhtesem gùzellikteki Manolyalari.
Tohumcu Nılgun
23-03-2014, 20:01
Fotograflarin devami...
gökhan07
23-03-2014, 20:04
Nilgün hanım gerçekten çok güzeller.
Tohumcu Nılgun
23-03-2014, 21:34
Bu Manolyanin cicek kokusu diger tùrlere gore daha degisik, cok hos tatlimsi ve yogun bir kokusu var.
Meyveleri turuncu renkte olup, koku yonùnden yine diger tùrlerin meyvelerine gore daha hos kokulu oldugunu farketmistim.
Fotograflari cektigim gùn cok rùzgar vardi, o nedenle agactaki cicekleri istedigim gibi fotograflayamadim.
Tohumcu Nılgun
24-03-2014, 00:06
En bùyùk ve kalin yaprakli cicekler bu tùre ait.
Simdiye kadar gordùgùm en gosterisli cicek acan Manolya tùrù.
gokselcetin
24-03-2014, 20:20
Nilgün hanım geçen fotoğrafını eklediğim Magnolia Liliiflora çiçeklerini epeyce açmış. Ne olur ne olmaz çiçek zamanını kaçırmamak için bugün sevgili eşimle beraber fotoğrafladık. Fotoğraf çekimlerinin çoğu sevgili eşime ait.
478201
478202
478203
478204
478205
gokselcetin
24-03-2014, 20:22
478206
478207
478208
gokselcetin
24-03-2014, 20:26
Bu da oturduğum sitenin bahçesine diktiğim Magnolia Georges Henry Kern.
478210
478211
Tohumcu Nılgun
24-03-2014, 21:13
Nilgün hanım geçen fotoğrafını eklediğim Magnolia Liliiflora çiçeklerini epeyce açmış. Ne olur ne olmaz çiçek zamanını kaçırmamak için bugün sevgili eşimle beraber fotoğrafladık. Fotoğraf çekimlerinin çoğu sevgili eşime ait.
478201
478202
478203
478204
478205
Goksel Bey, Manolyalar da, fotograflar da cok gùzel... :)
Sizin ve Esinizin ellerine saglik.
Malesef Manolyalarin ciceklenme donemleri cok kisa :(
Gecen gùn fotograf cekerken ciceklerin rùzgarda dokùlùp ucusmalarini ùzùlerek izledim:(
gokselcetin
24-03-2014, 22:29
Teşekkürler Nilgün hanım.
Haklısınız, geçen buraya fotoğrafını eklediğim beyaz manolya çoktan çiçeklerini bitirip yapraklandı. Çeşidine göre çiçeklilik süresi farkedebiliyor. Tabi mevsim şartları da buna büyük etken.
Tohumcu Nılgun
25-03-2014, 16:05
Bu iki Manolyayi birbirine cok benzetiyorum, iki agac da yan yana dikilmis.
Sanki aralarindaki tek fark renkleri, biri koyu pembe digeri ise acik pembe.
Nilgün Hanım elinize sağlık bunca harika manolya fotoğrafı için
Acer de bekliyoruz ama :)
Tohumcu Nılgun
25-03-2014, 21:27
Nilgün Hanım elinize sağlık bunca harika manolya fotoğrafı için
Acer de bekliyoruz ama :)
Tesekkùr ederim Sayin alibaba.
InsaAllah Acerleri fotograflamayi ben de istiyorum, agaclar yesermeye basladilar artik.
münevver48
26-03-2014, 07:22
ay ay ay!...nilgüncüm,yine muhteşem güzellikleri döktürmüşsün.ellerin dert görmesin.gözlerim bayram etti. ama ne yazıkki,güzel kokularından koklayamamak beni çok üzüyor. aslında ben mamolyayı hiç canlı olarak gömedim.bu güzelliğe dokunup koklamadım.işte canım bazı güzellikleri uzakdan seyrediyoruz.benim için de kokla.segilerimle
Tohumcu Nılgun
29-03-2014, 23:52
Arkadaslar, simdiye kadar gordùgùm bùtùn Manolya tùrlerinin cicekleri.
Her bir cicegi iki degisik acidan fotografladim.
Tohumcu Nılgun
29-03-2014, 23:55
Fotgraflarin devami...
Tohumcu Nılgun
29-03-2014, 23:57
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
29-03-2014, 23:59
Fotograflarin devami...
Birinci ve ikinci fotograf ayni Manolya cicegine ait, cicegin on tarafi cok acik pembe, arka tarafi daha koyu pembe.
Bu tùre cok benzeyen sade beyaz renkli olan tùrùn fotografini da bir sonraki mesaja ekledim.
Tohumcu Nılgun
30-03-2014, 00:02
Fotograflarin devami...
2. fotograftaki cicek en gùzel kokan Manolya tùrùne ait ama malesef ben adini bilmiyorum.
Tohumcu Nılgun
30-03-2014, 00:05
Bùtùn tùrlerin toplami...
Bu da benim son manolya çiçeğim :/
http://www.agaclar.net/forum/1266264-post198.htm
Sn. Nilgün Hanım vallahide billahi kokusunu aldım çiçeklerin. Elinize sağlık... Yaprak döken manolyaların mistik bir havası var. İnsan kendini uzak doğuda gibi hissediyor. En sonunda banada ektireceksiniz yaprak döken türünden... En erken uyanan manolyalar.
Sn. Gökhan Bey,
Bazı sağlık nedenleri ile gelemedim. Bana yazınızı şimdi gördüm. Emeğinize sağlık....Burada bir dostumuz var sizlerden iyi olmasın.. Bana bir gübre önerdi akıllı gübreymiş. 55 Lira. Yaylada komşusundan görmüş. Npk 12-12-17 Mido Blu (Koltar tarım (mavi beyaz torbası)). Yıllardır büyümeyen ağaçlarına tatpik etmiş. Bir senede acayip faydasını görmüşler. Yaşa göre 150 gr veriliyor. 1 yaşa 1 su bardağı ortalama. Hani o komşum paraya kıydıysa vardır bir hikmet dedim. Akıllı gübre deniyormuş.
Sanıyorum ki sizin bana yazdığınız yazı ile şansa örtüşmüş...
Son 5 gündür tüm ağaçlara bakım yapıyorum. Bel, çapa, gübre...
Sevgili Göksel'in Manolyasını ve onun yavrusunu daha fazla itina göstermek için en sona sakladım. Bugün bitirdim hayırlısıyla.
Üzerindeki çam yapraklarını aldım, dibi çok güzel siyahlamış erimiş... Çapa ile toprağı nazik nazik karıştırayım dedim... Derken ne göreyim... Bu kadar da üstten olacağını köklerin ummazdım. Bir köklenmiş bir köklenmiş... Tırtıl gibi körpecik, yumuşak... Bir kaçına zarar verdim sanıyorum ama affeder umarım. Çok kök salmış çok. Çok kırılgan.... Çapayı bırakıp elimi kullandım desem gülmeyin bana:) Evet itiraf ediyorum parmaklarımla çapaladım. Eldivensiz hemde.
Npk 12-12-17 Mido Blu'yu önerilen miktarda tatpik ettim. Birazda geçen seneden Gentasol vardı onuda karıştırdım. Biriktirdiğim yağmur suyuyla suladım. İnşallah yanlış yapmadım :( Yanlışsa hemen açayım dibini geri.??? Ziraatçiye 10 defa sordum ama sizler daha iyi bilirsiniz. O satmak için demiş olabilir.
Bahçede 3 ağaç kaldı uyanmadık... Kavaklar, salon çamları, manolyalar... Gerçi manolyam kökü ile belli etti kendini. Geceler ve gündüzler son 2 gündür sıcak gitmeye başladı... Gece 10 Gündüz 21 derece gibi... Ah bir yağmurda yağsa.....
Sn. Gökhan Bey,
Salon camınıda uzun uzun kendi konusuna yazacağım. Biri gitti gibi... 3 ncüyü aldım. Yer değiştirdim vs....
Sevgiler, saygılar.
gökhan07
03-04-2014, 22:47
Sayın Sulman,
Öncelikle çok geçmiş olsun. Yaptığınız işler bence çok güzel.
Kolaylıklar diliyorum.
Tohumcu Nılgun
04-04-2014, 13:27
Fotograflari burada (otchipotchi.blogspot.be/2010/03/magnolia-liliiflora.htm/)gordùm hosuma gitti, paylasmak istedim. :)
Tohumcu Nılgun
11-04-2014, 19:07
Arkadaslar, tam Manolya sezonu kapandi derken bugùn parkta bu gùzellikle tanistim.
Ilk kez gordùgùm bu Manolya tùrùnùn cok gùzel krem tonunda bir rengi var.
Malesef cicekleri kokmuyor ama gùzelligiyle bu eksikligi kapatiyor.
Fatma Kochan
16-04-2014, 11:03
Merhaba arkadaşlar
Manolya mı Şubat ayında aldım ve diktim, fakat yapraklarda sararma ve kurumalar başladı, ne vermem gerektiğini bilmiyorum, toprak (pek anlamam ama ) killi, kumlu ve kireçli gibi, karışık bir toprak, hiç vitamin ve ya gübre vermedim çünkü ne vereceğimi bilmediğimden yanlış bir şey yapmak istemiyorum.
Sizlerden ricam lütfen bana yardımcı olur musunuz.
İlk resim diktiğim gün, diğer üçü dün çektim.
Teşekkürler.
münevver48
18-04-2014, 11:49
Merhaba arkadaşlar
Manolya mı Şubat ayında aldım ve diktim, fakat yapraklarda sararma ve kurumalar başladı, ne vermem gerektiğini bilmiyorum, toprak (pek anlamam ama ) killi, kumlu ve kireçli gibi, karışık bir toprak, hiç vitamin ve ya gübre vermedim çünkü ne vereceğimi bilmediğimden yanlış bir şey yapmak istemiyorum.
Teşekkürler.
sevgili fatma hanım,şubat ayında diktiğinize göre yerine yeni alışmaya başlamış olduğundan, yapraklarında sararmalar olmuştur inşallah. bence kötü görünmüyor. güzel çiçeklerini de paylaşırsınız güle güle büyütün sevgiler.
Fatma Kochan
18-04-2014, 19:30
Sevgili münevver48 hanım, çok teşekkürler içim ferahladı, üzülüyordum acaba nesi var diye, inşallah, elbette eğer açarsa neden olmasın. :) Sevgiler.
Sn. Fatma Hanım,
Buradaki manolyaları ve benim manolyayı inceliyorum. Özellikle Nisan ayında (sizde bize yakınsınız) yeni yaprak çıkarmaya hazırlandığı için manolyalar sanırım güç topluyor... veee çok eski yapraklardan bir kaçını döküyor..
En tepedeki yapraklar sararıyorsa sorun vardır. Oda yeni dikilen manolyada çok gübreden veya gübre yanmasından kaynaklı olur. Resimlerden gördüğüm kadarıyla buradaki manolyalar ile tamamen aynı. Yıllık yapraklar kendini bırakmış. Yani geçen senenin nisan ayı yaşında olan yapraklar. Ağustos ve Temmuz yaprakları en tepedekiler. Onlarda sorun yok. Bu ay çıkacak yapraklarda seneye bu aylarda veya kış ortası dökülecek.
O tepelerdeki (üst yapraklar) garip deliklerde kuş dışkılarının yakmasından oluyor.:) Kolay değil tüm kışı geçirmek.
Ben geçen sene ağaçları ekerken gübre ile ekleyerek en büyük işkenceyi yapmışım. Gübrelememek ile en iyisini yapmışsınız. Zaten kökler alışıyor. Narin kökleri yakacaktınız. Bu sene gübre vermezsiniz. Seneye erken ilk baharda, yaprak iz düşümünün sonuna önerilen miktarın 3/1 i gübre verirsiniz. Gübrede riske girmeye gerek yok. 2 ayda bir önerilen miktarın 4/1 ini kullanarak sık gübrelersiniz.
İlk ekimlerde riske girmeye gerek yok. Bahçede elbet su unutursunuz. Su yeşillenmişse, o suyu toprağa boca edin en süper ilk gübre.
Ağacınız büyük, bence altının halka çemberini daha da genişletin, o bölgeyide işleyin. Tüm yaz ayrıkların basmasına engel olun. Her çıkan otu vakit kaybetmeden elle sökersiniz. Sürekli yabani ot kontrolü yapın ki çapalama süreniz minimuma insin. Ayrıklar kaplarsa çapada sökmez, bel gerekir. Manolyanın altını bellemek manolyanın canını acıtmak demek. Tüm yumuşak bölgeyi manolyanızın kökü kaplayacaktır. (O bölgeyi dilediğiniz gibi güblerlersiniz) Kökleri çok geç ulaşacağı için, uzun yarayışlı bir gübreleme olur.
Manolyanız hayırlı olsun, çok güzel. İyi günlerde ve sağlıkla büyütün inşallah.
Saygılar.
Bu yıl oldukça fazla kişiye Tohum Takas Etkinliği dolayısıyla manolya tohumu göndermiştim..
Halâ hiç kimseden tohumları çimlendirebildiğine dair bir mesaj okuyamadık, fotoğraf göremedik..
Biraz zorlu bir iş herhalde bu manolya tohumlarını çimlendirmek..öyle anlaşılıyor..
Aralık ayı sonlarına doğru ektiğim, Sn. Pria'nın gönderdiği tohumların son hali. Tekrar teşekkürler Sn. Pria.
484588
Hele şükür..inanın çok sevindim sayın oz26..
Demek ki çok zor değilmiş manolyaları çimlendirmek..
İyi günlerde büyütün..elinize sağlık.
Fatma Kochan
21-04-2014, 10:11
Sn. Fatma Hanım,
Buradaki manolyaları ve benim manolyayı inceliyorum. Özellikle Nisan ayında (sizde bize yakınsınız) yeni yaprak çıkarmaya hazırlandığı için manolyalar sanırım güç topluyor... veee çok eski yapraklardan bir kaçını döküyor..
En tepedeki yapraklar sararıyorsa sorun vardır. Oda yeni dikilen manolyada çok gübreden veya gübre yanmasından kaynaklı olur. Resimlerden gördüğüm kadarıyla buradaki manolyalar ile tamamen aynı. Yıllık yapraklar kendini bırakmış. Yani geçen senenin nisan ayı yaşında olan yapraklar. Ağustos ve Temmuz yaprakları en tepedekiler. Onlarda sorun yok. Bu ay çıkacak yapraklarda seneye bu aylarda veya kış ortası dökülecek.
O tepelerdeki (üst yapraklar) garip deliklerde kuş dışkılarının yakmasından oluyor.:) Kolay değil tüm kışı geçirmek.
Ben geçen sene ağaçları ekerken gübre ile ekleyerek en büyük işkenceyi yapmışım. Gübrelememek ile en iyisini yapmışsınız. Zaten kökler alışıyor. Narin kökleri yakacaktınız. Bu sene gübre vermezsiniz. Seneye erken ilk baharda, yaprak iz düşümünün sonuna önerilen miktarın 3/1 i gübre verirsiniz. Gübrede riske girmeye gerek yok. 2 ayda bir önerilen miktarın 4/1 ini kullanarak sık gübrelersiniz.
İlk ekimlerde riske girmeye gerek yok. Bahçede elbet su unutursunuz. Su yeşillenmişse, o suyu toprağa boca edin en süper ilk gübre.
Ağacınız büyük, bence altının halka çemberini daha da genişletin, o bölgeyide işleyin. Tüm yaz ayrıkların basmasına engel olun. Her çıkan otu vakit kaybetmeden elle sökersiniz. Sürekli yabani ot kontrolü yapın ki çapalama süreniz minimuma insin. Ayrıklar kaplarsa çapada sökmez, bel gerekir. Manolyanın altını bellemek manolyanın canını acıtmak demek. Tüm yumuşak bölgeyi manolyanızın kökü kaplayacaktır. (O bölgeyi dilediğiniz gibi güblerlersiniz) Kökleri çok geç ulaşacağı için, uzun yarayışlı bir gübreleme olur.
Manolyanız hayırlı olsun, çok güzel. İyi günlerde ve sağlıkla büyütün inşallah.
Saygılar.
Merhaba Sayın Sulman bey
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok, çok teşekkürler, ilk işim çemberini genişletmek olacak.
Evet ben hep bahçemde çıplak ellerimle çalışırım, bu bana büyük zevk veriyor.
Dinlenmiş ve yosunlu su iyi geliyorsa ben onun için hep hazırda bekletirim :)
İnşallah yaşata bilirim. Tekrar teşekkürler.
Size de iyi günler, sevgiler.
gökhan07
21-04-2014, 22:19
Merhaba arkadaşlar
Teşekkürler.
Sayın Fatma Kochan,
Manolyanızı sularken göllenme olmamasına dikkat edin ve kök boğazına yakın yerde su toplanırsa bitkiyi boğabilir. Sulman bey'in söylediği gibi sulama alanını genişletmek iyi olacaktır.
Sararan ve üzerinde lekeler olan yaprakları temizlerseniz iyi olur. Kükürt kaplı içeriğinde npk olan gübrelerden verebilirsiniz. (entec gübre) Sanırım manolyanız aşılı değil, iyi bir besleme ve iyi bakımla erken çiçek açtırabilirsiniz.
Güle güle büyütün.
Fatma Kochan
21-04-2014, 22:52
Sayın Fatma Kochan,
Manolyanızı sularken göllenme olmamasına dikkat edin ve kök boğazına yakın yerde su toplanırsa bitkiyi boğabilir. Sulman bey'in söylediği gibi sulama alanını genişletmek iyi olacaktır.
Sararan ve üzerinde lekeler olan yaprakları temizlerseniz iyi olur.
Güle güle büyütün.
Merhaba sayın gökhan07 bey,
Teşekkürler, bir kaç gün sulama yapamamıştım, dip toprağında çatlamalar olmuş, bende suya doysun ve köklerine kadar gitsin diye, bol su vermiştim,
gerçi ben hep bol, bol sulamayı severim, demek ki yanlış yapıyorum, bunu bilmiyordum, su hayattır, candır diye veriyordum.
Çok teşekkürler, sizlerin sayesinde inşallah manolyam yaşayacak.
Uzun zamandır hep bir manolyam olsun diye hayalini kurardım, o cüsseli, iri yapraklı, şahane çiçekleri olan ağacı, 90lı yılların başlarında ilk gördüğümde hayran olmuştum ve nihayet, yerim müsait oldu, ilk işim manolya almak oldu, hiç araştırma yapmadan aldım, sanırım ithalleri daha iyiymiş, önemli değil benimde artık bir manolya ağacım var o bana yetiyor :)
Sararan ve lekeli yaprakları bir ara düşünmüştüm ama belki hata yaparım diye koparmamıştım, bir aksilik olmazsa yarın gideceğim ve yapraklarını temizleyeceğim.
Şimdi sizlerin yardımına ihtiyacım var, yazılarınızı tekrar, tekrar okuyorum ki bir yanlışlık yapmadan canım ağacımı büyüteyim. Tekrar teşekkürler.
Size iyi geceler dilerim sevgiler.
gökhan07
22-05-2014, 22:30
Geçen yıl ağustos ayında Göksel hocamla durgun yama göz aşısı olarak aşıladığımız, 3 Adet manolya'dan 2 tanesi sürmeye başladı.
Magnolia grandiflora ''Little gem''
495326
gökhan07
22-05-2014, 22:57
Bu yıl 3. yaşına giren ve geçen yıl aşı için kalem aldığımız ''Little gem''
Aşılandığı yıldan itibaren çiçek açan bir tür ve bu yılda üzerinde çiçeği mevcut.
495330
Manolya ile aynı bahçeyi paylaşan güller, sihirbaz, imagine, vb.
495331
495332
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.