View Full Version : Yukka (Yucca sp.)
Mine Pakkaner
18-09-2006, 23:11
Herkese selam.
Yukka besliyorum.
Suyu hiç sevmiyor güneş almıyan bir yerde duruyor çok iyi bir durumda ama büyüme hızı bana göre çok zayıf yardım edebilir misiniz.
Yukka güneş almayan yerlerde çabuk bozulmasa da aslında tam güneş bitkisidir.
Bu mevsimden itibaren zaten büyümesi durur. Önümüzdeki ilkbahardan başlayarak güneşli bir yere alın. İlkbahar ve yaz mevsiminde 15 günde bir kez azotlu bir hazır besin verin.
Merhabalar,
Bu bitkinin adini ogrenmek istiyorum.
2078
benimde var ama böylesine canlı değil, maşallah. İlk aldığımda 2 yıl evvel benimkide böylesine göz alıcıydı şimdi ise ölüm kalım şavaşı veriyor. yukkaya nasıl bir bakım önerirsiniz ?
Mine Pakkaner
27-09-2006, 20:13
Aydınlık, güneş alan bir yere koyun. Suyunu kurudukça verin. Saksını değiştirince harcına yarı yarıya bahçe toprağı ilave edin .İlkbahardan sonbahara dek 15 günde bir azotlu hazır besini etiket dozunda verin.
ilgimize teşekkürler. önceki yukka mesajında okudum. Siz yazmışsınız benim yukkayı dipinden yukarıya doğru gövdesini sıkıca yoklayınca takriben üstten 1/3 kısmında bir boşluk var. kabuk içeriye çöküyor. bunun sebebi nedir. bu benim 2. yukkam çok sevdiğim bir bitki ama bir türlü yaşatamıyorum. gidip yenisini alıp aynı kadere mahkum etmeğede vicdanım el vermiyor.
Mine Pakkaner
28-09-2006, 09:21
ilgimize teşekkürler. önceki yukka mesajında okudum. Siz yazmışsınız benim yukkayı dipinden yukarıya doğru gövdesini sıkıca yoklayınca takriben üstten 1/3 kısmında bir boşluk var. kabuk içeriye çöküyor. bunun sebebi nedir. bu benim 2. yukkam çok sevdiğim bir bitki ama bir türlü yaşatamıyorum. gidip yenisini alıp aynı kadere mahkum etmeğede vicdanım el vermiyor.
Yukkanızın kabuğu boşaldıysa yapacak birşeyiniz yok. Buradadan da anladığım kadarıyla sizin filiz yukkanız değil de odunlu yukkanız var. Yapacağınız şey,üzerindeki filizleri alıp yeniden köklendirmek.
Bir şey daha yapabilirsiniz ama boşa kürek çekmiş de olabilirsiniz.Ana bitkiyi odun taamen bozulmamışsa kurtarma şansınız var;
Kabuğun boşalma yerinin 2-3 parmak altından odunu keskin bir alet veya ince dişli testere yardınıyla kesin.İletim demetlerinin rengine bakın.İçinde siyahlaşma, kahverengileşme yoksa kesim yerine odun kömürü tozu sürün (Evde Captan gibi bir fungusitiniz varsa onu da kullanabilirsiniz ).Üzerini aşı macun ile kapatın. Saksıyı naylon poşete geçirin,sıcak bir yere koyun. Toprağı kurudukça sulayın, hergün havalandırıp sonra tekrar kapayın. Bir şans yeniden filiz verebilir.
Kolay gelsin. ;)
Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
daha önce 5-6 sene kadar dışarıda kalmış bir yukka 3 senedir evde yaşıyor şimdi komşum yukkayı bana vermek istiyor acaba şimdi bu mevsimde yukkayı terasıma koysam bir zararı olur mu merak ediyorum. birazcık iri de kendileri maşallah ben kadar var. yksa kendisi için evde bir yer mi baksam?
teşekkür ederim. herkese iyi bayramlar:p
Mine Pakkaner
22-10-2006, 23:39
Ben olsam dışarıya ilkbaharda koyardım. İstanbul sert kış yapıyor. Antalya'da, İzmir'de çıkarsanız sorun olmaz ama İstanbul...
(Ya da dışarıya çıkarın,kuytu bir yere koyun ama karlı kışta, donda korumaya alın. )
İçeri ve dışarısının ısısı arasında çok fark olmadığı zamanlar dışarıda tutmaya başlayıp yavaş yavaş alıştırmak gerek. Özellikle doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması önemli... Minenin dediği gibi rüzgar, kar, don da önemli tabii...
Bazı bitkileri içeri dışarı taşıya taşıya bunları öğrendim :)
Ama sizin kadar bir bitkiyi, uygun zamanlarda dışarı tutmaya sonra içeri almaya ne kadar dayanırsınız bilmem :)
sağolun teşekkürler. daha önce de zaten yaz kış dışarıda istanbulda yaşamış birşey olmamış ama tabi şimdi içerinin havasına alışmıştır diye düşündüydüm. ben en iyisi baharla birlikte dışarıya alıyım sonra bakarız:)
bizim ufaklığın resmini de koyalım bari.
4762
arkadaki kapıdır:D :D
Cbarslan
07-12-2006, 10:33
İyi Günler,
Sizden evimde yaklaşık 6 yıldır beslediğimiz bir bitkimiz için yardım talep edeceğim.
Yaptığım araştırma sonucunda bahsi geçen bitkimin yukka cinsi oldugu soylendi, lakin gördüğüm bütün yukka cinsi bitkilerin odunsu kısmı kökten uca dek aynı kalınlıkta devam ediyor ve yapraklar bu odunsu gövdenin yanlarından filiz vermiş olarak cıkmış durumda. Benim bitkimde ise görünüm farklı. Odunsu kısım kökten filize kadar devam ediyor ama filize yani yaprakların oldugu yere yaklaştıkca odunsu gövdenin kalınlığı inceliyor. Odunsu gövdenin alt tarafı yaklaşık 3,5 cm çapında olmasına karşın yaprakların bulunduğu yer 1 cm çapında. Benzetmem ne derece doğru olur bilemiyorum ama bir fildişinin kok kısmından topraga dikilmiş halini andırıyor.
Sorunum şu: 6 ay once topraktan yeni bir filiz vermişti. Bir hafta önce ana gövdenin üzerindeki sürgünün tepeden 3 cm altından ezilmiş gibi olmuş ve aşağı dogru düşmüş olduğunu gördüm. dikkatle incelediğimde herhangi bir darbe almadığını ama bükülmüş olan yerin sanki içi boşalmış gibi olduğundan direncsiz kaldıgını ve kırılmış gibi aşagı sarktığını fark ettim. Bu durumdan sonra topraktan yeni çıkan filiz daha belirgin bir şekilde büyümeye başladı.
Ben yukarda kırılmış gibi duran filizi biraz daha alttan kesip suya koysam kök salma olasılığı olabilir mi ? **** kesmem dogru olur mu ? Kesmem gerekirse kökten ne kadar yukardan kesmem gerek.
Ne yapmam gerekiyor.
Fotografını koymak isterdim ama 70 KB den kucuk olmasına ragmen jpg uzantılı dosyayı yuklemedi..
Yardımcı olursanız memnun olacagım...
iyi günler diliyorum.
Mine Pakkaner
07-12-2006, 10:55
Cbarslan konu ile ilgili forumda yucca ve dracena ile ilgili tüm başlıklara göz atınız. Sizinki gibi soruları cevapladık. Takdir edersiniz ki resim görmeden bitkiyi teşhis edemeyiz. Ancak anlattığınızdan ya yucca ya da dracena olduğunu düşünüyorum. Bakım bilgilerini forumda bulana dek, kırık gibi duran filizi hemen kesip köklendiriniz. Ne kadar keseceğinize gelince, yara yerinde sağlam temiz dokuya ulaşana kadar...
Mine Pakkaner
08-12-2006, 12:25
Fotoğraf yüklemede site de bir sorun yok.
Mine Pakkaner
08-12-2006, 13:11
5934
Cengiz bey'in yukkası.
Mine Pakkaner
08-12-2006, 13:16
Cengiz Bey bitkiniz yukka.
Hemen tepedeki zayıf filizi kesip köklendiriniz.Suda köklendirebilirisniz.
Odunu da topraktan bir karış yukarıdan kesiniz. Tepesini ise mum eritip dökerek kapayınız.
Cbarslan
08-12-2006, 13:17
ohh nihayet yukka imiş :)...
söylediklerinizi yaptım.. Yararı olur düşüncesi ile bardaktaki suyun yarısını mineral açısından zengin olsun diye maden suyu karıştırdım.
Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.. :rolleyes:
lerdemir
08-12-2006, 13:39
Cbarslan merhaba, öncelikle aramıza hoşgeldiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2316 bu bağlantıda maden suyunun bitkiler için pek de iyi olmayacak etkilerini anlatan uzman/deneyimli arkadaşların anlattıklarını bir okursanız en azından bundan sonraki uygulamaların etkilerinden korumuş oluruz yucca'nızı.
Özeti şu: Maden suyu ve sodasında çok yüksek oranda sodyum (Na) var. Ve TUZ BİTKİLERE ZARAR VERİR... :(
Levent
Cbarslan
10-12-2006, 12:25
Cbarslan merhaba, öncelikle aramıza hoşgeldiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2316 bu bağlantıda maden suyunun bitkiler için pek de iyi olmayacak etkilerini anlatan uzman/deneyimli arkadaşların anlattıklarını bir okursanız en azından bundan sonraki uygulamaların etkilerinden korumuş oluruz yucca'nızı.
Özeti şu: Maden suyu ve sodasında çok yüksek oranda sodyum (Na) var. Ve TUZ BİTKİLERE ZARAR VERİR... :(
Levent
Merhaba Lerdemir,
mesajınızı okudum ve verdiginiz linkteki mesajları da okudum. Uyarınız ve yönlendirmeniz için teşekkür ederim. Bardaktaki suyu hemen değiştirdim.
lerdemir
11-12-2006, 13:51
Rica ederim Cengiz Bey,
Güzel günlerde büyütmeniz dileğiyle...
Saygılar
akkartal56
16-03-2007, 12:42
8294 ...
arkadaşlar herkese merhaba resimde görülen çiçeğimin yapraklarındaki hastalığın ne olduğunu bilen varsa yardımcı olursanız sevinirim.iki hafta önce saksısını değiştirdim ve yapraklarında resimdeki 3-4 milimlik kahverengi lekeler oluştu daha öncede 10-15 yaprak saradı ve çürüdü yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim .çiçeğim beş yıllık yukka antalyadan getirmiştim
yucelyordam
29-03-2007, 22:43
ya arkadaşlar yukka hakkında detaylı bilgisi olan varmı üretiminden bakımına hatta hastalıklarına kadar? yardımcı olursanız sevinirim
Selam ,
Bende bu gün bir yucca aldım ama kauçuk gibi kalın yapraklı olan cinsindeb. Sakısısı ufak , Değiştirmelimiyim? Mevsim uygunmu?
***
BARIŞ AKINCI
02-04-2007, 22:47
benim de bir tane yuccam var.Ankara koçtaş dan almıştım bir kaç ay önce.Bir hafta önce toprağını değişitirdim.Yeni bir saksıya yerleştirdikten sonra altına ve yanlarına torf koydum.Toprak hiç katmadım.Şimdi yapraklarının uçlarında sanki kuruma başlıyor.Çok da sulamıyorum.güneşliğini açmadığım bir odada (aydınlık ama direkt güneş almıyor)pencereden uzak bir konumda tutuyorum.yardım edermisiniz ne yapmam lazım...ölmesin yuccam,bir daha bulamam :(
sukranayalp
03-04-2007, 10:41
Sn Barış Akıncı, telaşlanacak bir şey yok. Yuccalar en dayanıklı ve bakımı en kolay iç mekan bitkilerindendir. Kenarlarındaki sararmalar büyük ihitimalle demir noksanlığını göstermektedir.
Nedenleri üzerinde duralım:
1- Bunun nedeni kireçli su olabilir.
2- Toprakta demir noksanlığı olabilir.
3- Değiştirdiğiniz ve tabana-yanlara koyduğunuz torf ile kökler henüz yapışmamıştır.Kökler hafiften açıkta kalmıştır.Bu da besin açığına neden olmaktadır.
4- Bitki saksı değişimi sonucu substrata adapte olamamış olabilir.
Neler yapabilirsiniz:
1-Kaynatılmış ve havalandırılmış su ile bir ay boyunca düzenli sulama yapın.
2-İç mekan bitkileri için , içinde demir ihtiva eden suni gübrelerden sıvı gübre kullanın. Bu uygulamayı bir ay boyunca haftada bir yaparak durumu gözlemleyin.
3-Yukarıda yazdığımız sulama ve gübreleme sonucunda olumlu gelişme olmazsa 1 ay sonra toprağını değiştirin ve torf kullanmayın. Torf çok gözenekli bir substrat oluşturur, kök havalanmasını arttırır. Sizin bunu saksıya % kaç oranında eklediğinizi bilmiyorum. İmkanınız varsa saksının toprağını değiştirin ve torfu yeni ekleyeceğiniz toprağa 1/3 oranında katın. 2/3 'ü bahçe toprağı olsun.
BARIŞ AKINCI
03-04-2007, 16:47
Sn Sukranayalap hanımefendi saksıyı değiştirdiğimde malum buralarda biraz kar olduğundan bahçe toprağı bulamadığımdan yerine tamamen torf kullandım,sadece yaprak uçlarında biraz sararma var.belki geçici olabilir.
Aynı şekilde bir de Dieffenbachia almıştım,onun altına biraz çakıl ve taş;yanlarına da bolca torf koydum,ama bu bitkimdeki sararma daha fazla güneş ışığı alması mı gerekiyor?
Açıklamalarınız için teşekkür ediyorum,saygılar...
deliksiz saksı mı kullanıyorsunuz:confused:
sukranayalp
03-04-2007, 18:44
İç mekan yuccaları kuzey pencerelerinde de (diğer deyişle ışık dansititesi düşük olan bakılarda) rahatlıkla yetiştirilebilirler. Bu yüzden sizin sorununza çözüm daha fazla aydınlık değildir.
Ama siz perdeyi devamlı kapalı tuttuğunuz bir mekandan söz ediyorsanız bu durumda bitkinizin aydınlığa bakması için perdenizi açmanızı öneririm.
Bu arada yapraktaki sarılıklar belli olmuyor. Sanki siz durduk yerde telaşlanmış gibisiniz. Daha yakından fotoğraf çekebilir misiniz?
BARIŞ AKINCI
05-04-2007, 01:12
deliksiz saksı mı kullanıyorsunuz:confused:
evet şu an saksımın altında delik yok...ilk aldığım küçük saksıda delik vardı.
BARIŞ AKINCI
05-04-2007, 01:26
İç mekan yuccaları kuzey pencerelerinde de (diğer deyişle ışık dansititesi düşük olan bakılarda) rahatlıkla yetiştirilebilirler. Bu yüzden sizin sorununza çözüm daha fazla aydınlık değildir.
Ama siz perdeyi devamlı kapalı tuttuğunuz bir mekandan söz ediyorsanız bu durumda bitkinizin aydınlığa bakması için perdenizi açmanızı öneririm.
Bu arada yapraktaki sarılıklar belli olmuyor. Sanki siz durduk yerde telaşlanmış gibisiniz. Daha yakından fotoğraf çekebilir misiniz?
yukkamın yapraklarının ucunda kuruma var sanırım,yakından çektim biraz flu çıktı ama uçlarına bakıldığında dikket çekiyor.
Ayrıca bitkinin bulunduğu konum da pencerenin yanı ama perdeyi hiç açmıyorum,direkt güneş ışığına maruz kalır...
Mine Pakkaner
05-04-2007, 08:20
evet şu an saksımın altında delik yok...ilk aldığım küçük saksıda delik vardı.
Yukka fazla sulamaya karşı hassas bir bitkidir.
Susuzluktan ölmez, kendini toplar ama sizinki gibi bir odunlu yukka deliksiz saksıda sudan ölür. Aşırı sulama yaprakta sarı bir hale ile çevrili uç kuruması ile kendini gösterir. Yetersiz sulama ise hafifçe büzülmüş, buruşmuş filiz ve yaprak sapı,yaprakta tam sararma ve sonrası kahverengiye dönme ile kendini gösterir. Bu durum genelde yaşlı alt yapraklarda kendini gösterir, böylece alt yapraklar kararıp döküle döküle filizin sapı yapraksız bir şekilde uzar gider formsuzlaşır.
Yani gönderdiğiniz resimden de anlaşıldığı gibi sizin. sorununuz aşırı sulama.
Ayrıca yukka, yarı aydınlık ortama tahammül etse de tam ışık bitkisidir. Işık isteği difenbahyadan çok fazladır.
Merhaba arkadaşlar,
Benim de bir yukkam var. Yazılanları dikkatle okudum ve uygulamaya başlıyorum.
Ancak Mine Hanım'ın yazdığı hazır besin kısmını anlayamadım, zaten hazır besinler ya da suni gübreler ile ilgili hiç bir bilgim yok. Forumda bununla ilgili bir alt başlık var mı ya da bu soruyu kime sormalıyım? Nasıl öğrenebilirim şu hazır besinler konusunu?
Teşekkürler...
Mine Pakkaner
05-04-2007, 08:50
Hazır besinden kastettğim zirai malzeme bayilerinden veya hipermarketlerin bahçe bölümlerinden kolayca bulabileceğiniz, yapraklı bitkiler için, çiçekliler için, hatta şimdilerde kaktüsler, güller, sardunyalar vs. için ayrı ayrı hazırlanmış sıvı veya çubuk gübrelerdir. Yukka için yeşil yapraklı salon bitkileri için olan gübre almalısınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1356 başlığında gübreler konusunu işlemiştik, oraya da bakmanız yararlı olacaktır.
Benim yukkam ,12 numaralı mesajdaki gibi, şu ana kadar güneş gören salonda duruyordu.Balkon daha çok güneş alıyor ,acaba artık balkona mı çıkartmalıyım?
Yukkalarımızı kaybetmek üzereyiz :(
Taşınırken kamyonda yer kalmadığı için, bugün yarın getiririz diye bizi eski evimizde bekliyorlardı, arada bir gidip suluyorduk. En son gittiğimizdeyse malesef bu halde bulduk. Nedeni ya soğuktan, ya susuzluktan ya da arada bir sulama şanşımız olunca sulama miktarını abartmamızdan olabilir diye düşünüyordum. Ama Mine hanımın verdiği bilgilere göre sanırım durum yetersiz sulamaya daha çok uyuyor.
Bu aşamadan sonra bitkileri kurtarabilir miyiz? Yaklaşık 10 12 yıldır bizimleler ve kaybetmeyi hiç istemiyorum :(
Bir yerden kesip tekrar filizlenmesini mi sağlamaya mı çalışmalıyım? Eğer öyleyse kesme noktasını da fotoğraflarda gösterebilir misiniz? Teşekkürler..
Not: 2 fotoğrafdaki bitkiler farklı.
8990
8991
Sayin Mine Hanim Benim Yuccam Da Siizn Yukarida Tarif Ettiğiniz Yetersiz Sulamadaki Belirtiler Var Ancak Ben Yuccami Yaklasik 20 Gün önce Yeni Saksiya Aldim Torf Kullandim Ve Ilk Sulamadan Sonra Belirtiler Başladi 2. Sulamayi Yaptiktan Sonra Ayni Sorunlar Devam Etti Sulamayi Içme Suyuyla Yapiyorum Son Sulamayi Yaklasik 1 Hafta önce Yapmama Rahmen Toprak Hala Islak Yani Yetersiz Sulama Olduğunu Düşünmüyorum Ama Belirtiler Ayni şu Ana Kadar 10-15 Yaprak Döktü Ancak Yeni Yaprak Veriyor Açik Sari şeklinde Sorun Ne Olabilir Acaba Yardimlarinizi Bekliyorum.
Yuccaların gövdesini elinizle kontroledin yumşayan,kabugu kalkan en son noktadan kesin düzgün birşekilde,kestikten sonra kesilen yere antipas,macun vb birşeyele dolrurp kapatın.yumşama yoksa sararan yaprakları kesin koparmayın budama makasıyla kesin ve sıcak güneş alan bir yerde bekletin.
Eğer saksılarınıda filtre problemi varsa yani yuccalar konulamdan önce biraz mıcır konulmamışsa sasını dibine biraz mıcır koyun ve hatta saksıyı değiştirp daha büyük bir saksıya alın!
Yuccaların gövdesini elinizle kontroledin yumşayan,kabugu kalkan en son noktadan kesin düzgün birşekilde,kestikten sonra kesilen yere antipas,macun vb birşeyele dolrurp kapatın.yumşama yoksa sararan yaprakları kesin koparmayın budama makasıyla kesin ve sıcak güneş alan bir yerde bekletin.
Eğer saksılarınıda filtre problemi varsa yani yuccalar konulamdan önce biraz mıcır konulmamışsa sasını dibine biraz mıcır koyun ve hatta saksıyı değiştirp daha büyük bir saksıya alın!
ÖNCELİKLE TEŞEKKÜRLER VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN ODUNSU KISMINDA YUMUŞAMA VARMI BİLMİYORUM ŞU AN AKŞAMA KONTROL EDİCEM AMA SAKSIYI DEĞİŞTİRİRKEN MICIR KOYMADIM SORUN BURDAMI ACABA SAKSISININ BÜYÜK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM YANİ DAHA BÜYÜK Bİ SAKSIYA GEREK YOK BENCE
oyaağacı
23-09-2007, 22:14
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=21317&stc=1&d=1190578203
Benim miniğim on beş yıldır benimle kızımdan büyük .Ailemizin bir ferdi gibi, başınada gelmeyen kalmadı yıllar içinde ama O hepsine direndi .Cefakar dostum benim .
merhabalar yucam resimde ki gibidir merak ettiğim sizler odunsu olan kısmı nasıl elde ettiniz yaprakmı budanıyor
benimki için sanırım daha çok erken
(arkadaşımın annesi benim için dikip verdi)
yaprak üstünde gördükleriniz spreyle sulama sonucu yaprakta kalan tozların izi
Sn Efsung,
resimde gördüğünüz soldaki dal,ana dalın üst kısmıydı.Artık taşımıyacağını görünce,kestim, birkaç günde suda köklendi, annesinin yanına diktim, 2 yılda boy verip, aşağıdan yaprak attıkça, odunsu kısım kendiliğinden oluşmuş oldu.
Saygılar
Efsung merhaba,yukka'nız sağlıklı görünüyor.Odunsu kısmı elde etmek için beklemeniz gerekecek bance.Boyu uzadıkça oluşacak.Ancak alt yaprakları sağlıksız olunca kesmek gerekecek.Bir de size tavsiyem su verirken dikkat etmenizdir.Yukka güneş alan yerde durmalı ve az su verilmelidir.
Benim balkonda duran (üstteki resim)yukka için mesajıma cevap verilmedi,neyse ki kendiliğinden çok canlandı ve alttan 4-5 adet sürgün verdi.Şu anda keyfi yerinde ama boyu daha da uzadı.
Çiçeğinizi güle güle büyütün.
bilgi ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar sağlıklı güzel günler
Merhaba arkadaşlar yine ben öncelikle yukam balkonumda kuzey cephede olduğumuz için çok güneş almıyor. Yukamın yapraklarında beyaz benekler fark ettim sebebi ne olabilir (5-6 yaprağında var).sulama ,ısı,ışık,besin....?
Saksısında köklendirdiğim minik mum çiçeklerimi kullanmadığım; ama atamadığım bir abajur ayağına astım. Eski yerlerinden 50 cm kadar oynadılar; biraz daha aydınlığa geldiler. Şimdilik iyi durumdalar. Kapalı bir balkondalar. Bakalım kışı burada geçirebilecekler mi ...:o
menekşemehtap
01-12-2007, 17:05
Arkadaşlar bugün annanem kendi yukkasının yavrusunu bugün bana dikip verdi.Dikme işlemi sırasında yukkanın sap kısmını ortadan ikiye kesip içine buğday koydu ve toprağı kapattı bu şekilde kesin tutacağını söyledi nasıl olacak bilemiyorum.Sizce yaptığı işlemin bir yararı olabilir mi yoksa sizde benim gibi kesilmeden dolayı yarar yerine zarar olacağınımı düşünürsünüz?
Yukkamın genç yapraklarında aşağıdaki gibi beyazlaşmalar var.
27833
27834
Elimle silince beyaz toz gibi birşey geliyor ama rengi yine de normale dönmüyor, sarıya yakın bir açık yeşil olarak kalıyor. Ayrıca alttaki resimde görülebileceği gibi bu yapraklarda kuruma da başladı.
27835
Görünürde bir zararlı yok. Su azlığı/fazlalığı olabilirmiş gibi gelmiyor, çünkü dikkat ettim diyebilirim. Işık alışı uygun. Uygun olmayabilecek koşullar olarak şunlar olabilir:
1. Oldukça sıcak bir ortamdayız. Bulunduğu yer gece-gündüz 27-28 derece civarında.
2. Torfa dikili durumda.
Demir eksikliği olabilir mi diye de aklıma geldi ama pek benzetemedim.
Bu konuda bir fikri olan var mı? Umarım çok geç olmadan müdahale edebiliriz :(
Mine Pakkaner
10-01-2008, 10:34
Yukkanızın bir sorunu yok, keyfi yerinde. Bu beyazlıları yukka seralarında üretim yaparken de görürsünüz. Sarı olan yerler de sonra koyu renge döner, endişe etmeyin. Bu kadar sıcakta yaprak uçları bile nem eksikliğinden kurumamış. Gördüğüm kuruma ise mekanik hasar gibi geldi bana. Yani silerken hırpalamış olabilirsiniz.
Bu arada siz hazır yukkanızla ilgileniyorken gövdesinde yumuşama var mı diye de bir bakın. İçinizin rahat etmesi için de forumdaki oksijenli su solüsyonunu hem yaprak hem de topraktan uygulayınız.
Merhaba Mine hanım benim de size bir sorum olacak.Benim yukkmın yapraklarının dip kısımları saramaya ve hafif kurumaya başladı.Yapraklar da eski yeşilliğini kaybetti.Bu durum kış ayı başladığından itibaren başladı.Benim yukkam toprak bir saksıda ve altta bir tane deliği var.Daha nce klimalı odadaydı e bn bu halini farkedince daha aydınlık ancak soğuk bir odaya koydum.Bu arada ben İzmir'de oturuyorum.Sizce sorun nedir.Beni bu konuda aydılatırsanız gerçekten çok sevinirim.
Benimde yaklaşık 10-12 yaşında iki adet yuccam var her ikisindede dönem dönem yapraklarında mumsu lekeler oluşuyor, bunun nedeninin ne olduğunu bilmiyorum. Bu lekeleri temizlemezsem yaprağı tamamen kaplayıp yaprağı kurutabiliyor. Bununla ilgili tavsiyesi olan varmı?
Benimde bir yukkam var.Yaklaşık bir ay oldu geleli ama gelirken hırpalanmış.
Bu arada komşumuzun yukkası kendini taşıyamayıp kırılmış.Ana dalın alt kısmından yeni sürgün filizler gelmiş.Acaba bende mi kessem.Resimleri en kısa zamanda eklerim...
SİLİVRİLİ
28-01-2008, 13:37
Selamlar,
Benim Yuccalarımın resimleri;
http://img66.imageshack.us/img66/6563/iekler013du5.jpg
http://img66.imageshack.us/img66/6540/iekler016fw0.jpg
Bu ikisi çok sağlıklı fakat alt resimdeki tavana kadar uzandı, Bunu durdurmak, çok uzayan dalı kesmek mümkünmüdür. O dalı keserek yeniden ekebilirmiyim.
http://img66.imageshack.us/img66/7586/iekler001rk3.jpg
Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.
Arkadaşlar yukkam gerçekten ölüyor.İnsanlık namına bitkisevenler yardım edin.Yukkam klimalı bir odada ve orta kısmından çıkan yeni taze yaprakları kurudu diğer alt yapraklarının dip kısımları da kurumaya başladı.Çieğim öyle cansızlaştı ki onun bu haline kıyamıyorum ve elimden de birşey gelmiyor.
Belki neme ihtiyacı vardır. Klimalı odada dediğiniz için...
Benimde yukkam aynı problemle cebelleşiyordu. Toprağını döktüm.İçinde 50 kadar solucan cirit atıyormuş. Toprağını değiştirdim. Köklerini temizledim.Gövdesi sağlamdı.üçe ayırdım.köklü yeri ektim. Diğer ikisinde suya koydum.1 hafta oluyor. Şuan durumu iyi gibi.Umarım sorunu bulup halledersiniz...
Tavsiyeniz için teşekkürler.Toprağını değiştirdim.Saksı toprak olduğu için sanırım,toprağı nemliydi.Saksımın altında bir tane delik var.Ayrıca çiçeği balkona koydum.Umarım hastalıktan kurtulur.
Bence bir kaç delik açabilirdin.Çok su sevmediğinden bahsedilmiş.İlerleyen günlerde aspirinde verebilirsin.Gövde sağlamsa çürüme yumuşama yoksa iyileşir.**** kesip suda köklendirip tekrar üretebilirsin..
Birde güneşi çok seviyormuş güneş gören bir yere koyabilirsin.
Merhabalar
Ani değişimler gösteren hava koşullarına sevgili Yucca' mın kafası karışmış olmalı ki; çiçek açmaya başladı. Fakat sanıyorum bir problem var çiçek açan kısımda yapışkan, kokusuz jelimsi bir sıvı var. Bu konuda fikri olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Merhabalar
Ani değişimler gösteren hava koşullarına sevgili Yucca' mın kafası karışmış olmalı ki; çiçek açmaya başladı. Fakat sanıyorum bir problem var çiçek açan kısımda yapışkan, kokusuz jelimsi bir sıvı var. Bu konuda fikri olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Bu yucca değil,drecena :)çiçek açması ne kadar güzel
Sanırım fotoğraf yanılttı sizi sevgili Ela, fotoğraftaki bitki yucca.
yuccanın yaprakları düzdür,drecena yaprakları çizgilidir ve daha yumuşaktır .Ben fotografta çizgili bir yaprak görüyorum;)
Yucca'nın da Drecena'nın olduğu gibi bir kaç çeşiti vardır.Ve ttabi yaprakları daha sert olanı.Benim bitkim Yucca elephantipes bu türe ait bir kaç foto var ekte incelemek isterseniz bakabilirsiniz.
Ludisa Excellence
07-02-2008, 16:37
SN. bilce;
siz yucca olamasını istiyorsanız yucca olsun (bu kadar ısrardan sonra) ama bitkinizin çiçek yapısı bana hiç yucca gibi gelmedi.Bana daha çok sanki Dracaena fragrans gibi gözüküyor buradan ama tabi siz nasıl isterseniz.
Saygılar
Merhaba ;
yaşını bilmediğim bir yuccam var. Boyunu tam bilemiyorum ama resimlerde görüldüğü gibi tavan çok yakın ve tavan yüksekliği (2.80 m.); yaklaşık saksı çapı 45 cm., saksı derinliği 45 cm. Bitkimin sağlığından memnunum ama biraz daha büyüyecek olursa onu bir yere sığdırmak pek mümkün olmayacak. Bu sebeple onu ışıktan olabildiğince uzaklaştırdım, toprağı kuruyunca az bir miktar su veriyorum. Bitki besini kullanmıyorum; ancak gelişimi normal seyrinde devam ediyor. Büyümesini yavaşlatmak için neler yapabilirim? :confused:
Nekadar güzel.Ben yukkamın gövdesini 3' e ayırmıştım. Şimdi biri tam 5 tane sürgün filiz verdi.Biri köklendi. Umarım böyle olur benim yukkamda.
Yukamın gövdesini ayırmaya cesaret edemiyorum, yaprak ağırlığı oldukça fazla; ince dalları o ağırlığı nasıl kaldırır :confused: Ayrıca bir cesaret ayırdım diyelim bu gelişmiş, güzel görünümünden çok şey kaybedecek :(
Sen ayırma işlemi yapma. Benimkinin yaprakları kötülemişti onda...
Bilenlerede danışmak lazım.Sizde en uç dalların tepesinden hafifçe budasanız. Tepeye değecek dediğiniz yerlerden ortasından. yukarı büyümesi durur diye. Hem bu sayede belki yan sürgünler gelir. Dediğim gibi bilen varsa yardımcı olacaktır.
merhaba!ben,m yucca da maşallah tavana değiyor! ne yapmam gerek? kesip yeniden nasıl dikeceğim? diksem de tutar mı? çünkü artık iyice ağaç oldu kıyamıyorum da
teşekkür ederdim berduray!
geçmiş mesajları okudum ancak benim yukkanın durumu farklı gördüğümden tekara sordum!o mesajda cevap werilen yukka zayıf ancak benimki ağaç gibi! yaprakları da saksından 20 cm yukarıdan itibaren var! ayrıca o kestiğim yerden tekrar filiz verir mi?
tekrar teşekkür ederim
Benimde bir yuccam var ama yeni yaprak verdikten sonra alttaki eski yaprakları sararıp ölüyor yaklaşık 2 yıldır bu böyle devam ediyor ayrıca gövdede incelmeye başladı.Bende yuccamı 2ye bölsem topraktaki köklü göde saksıdamı kalmalı galiba kestiğim parçayıda suya koymalıyım.Peki başka yapmam gereken bişey varmı?
Arkadaşım benim yukkamın gövdesi keldi. Bende kesip suya koydum. Yaklaşık 1,5 karış kadar parçalara ayırdım. Aydınlık bir yerde 3 günde bir suyunu değiştirip 2 ayda yeni kök ve filiz verdi. Kökler belirginleşince saksıya aldım. 2 hafta sonrada ikindinden sonra güneş gören balkonda duruyor...
Suyu ve güneşi çok seviyor. Besinde vermek gerek. Benimkinin kökünü solucanlar istila ettiği için kökü çürümüştü. Sizin sağlamsa kökü toprakta kalsın üsten kesin. Toprakta kalan kısımda 1 ayda yeni sürgün verir.
Arkadaşım benim yukkamın gövdesi keldi. Bende kesip suya koydum. Yaklaşık 1,5 karış kadar parçalara ayırdım. Aydınlık bir yerde 3 günde bir suyunu değiştirip 2 ayda yeni kök ve filiz verdi. Kökler belirginleşince saksıya aldım. 2 hafta sonrada ikindinden sonra güneş gören balkonda duruyor...
Suyu ve güneşi çok seviyor. Besinde vermek gerek. Benimkinin kökünü solucanlar istila ettiği için kökü çürümüştü. Sizin sağlamsa kökü toprakta kalsın üsten kesin. Toprakta kalan kısımda 1 ayda yeni sürgün verir.
Yanıt için teşekkürler,hemen deneyeceğim.
1 Adet Yuccadan 7 yıl içerisinde 5 adet Yucca üretmiş biri olarak Powered Derki;
1- Suda köklendirme işinden artık vazgeçin! Aynı hata diffenbachia çiçeğindede yapılıyor çürümeye davetiye çıkarıyorsunuz. Bunlar suyu çok seven bitkiler değil! Uzamış bir Yuccanız varsa alt yaprakları ölmüş çıplak ise, bitkinin en alttaki sağlam yaprağının 10-15 cm aşağısından kesin, kestiğiniz dalı nemi çok iyi tutan torf dolu bir saksıya dikin ve torf'u doyurana kadar sulayın. Saksı tabağında su görünsün, ama tabağı boşaltın sonra. İşlem tamam çiçeğin yanına 1 ay uğramayın, kendi kendine köklenecektir. Ben 5 kez böyle yaptım hiç fire yok sonuç mükemmel.
2- Yuccayı kestiniz, kestiğiniz dalı diktiniz, ana gövde kısa süre içerisinde yanlardan patlayıp yeni sürgünler vericektir. Bitkinizin gelişim hızına bağlı olarak yeni çıkan sürgünler 2-3 yıl içerisinde tam gövdeden çıktığı yerden kesilip yukarıda anlattığım şekilde dikilirse yine hiç bir sorun yaşamadan yeni bir bitkiniz daha olmuş olur ve ana gövde yeniden sürgün verir.
3- Bu bitkinin suyu sevdiğini söyleyenler olmuş edindiğim tecrübelere dayanarak söylüyorum ki hiç sanmıyorum sevdiğini! Su eksikliği herkesin bitkisinde farklı olur saksıdaki toprak cinsi, bitkinin bulunduğu ortamın ısısı ve nemi herkeste değişik olacaktır kimisinde 1 ayda bir su isterken kimisinde 15 günde bir su isteyebilir. Ama genel olarak bu bitkiye fazla su vermeyin. Ben torfa diktim, evde sadece 1 saat güneş gören aydınlık bir yerde yazın 20 günde bir sularım kışın ise 1 ayda bir. Gelişim mükemmel. İlk kestiğim gövde 1,5 metre, ondan diktiğim dal 2 metre oldu. çıkan yan sürgünleri saymıyorum.
4- Güneşi sevdiği söylenmiş, katılıyorum fakat bitki güneşi seviyormuş diye evde duran Yuccanızı birden güneşin narına koyarsanız bu hata olur. Alıştımalısınız önce az güneş alan bir yere koyup sonra güneşli bir yere alabilirsiniz, bu durumda bitkinin su isteği artacaktır toprağın nemini sürekli kontrol etmelisiniz.
5-Yapraklarına su püskürtülmesi gereken bir bitki değildir! Yaprağına su isteyen hiçbir bitki direkt güneş ışığını sevmez.
6-Eğer hiç kesmeden 10 yıl Yucanızı yaşatabilirseniz bu bitkiden artık çiçek bekliyebilirsiniz, belki ilk kez duyuyorsunuz ama 10 yıldan sonra çiçek veriyormuş ben resmini gördüm sadece, bizzat kendi gözümle görmedim.
7-Yuccanın bir çok değişik türleri var yukarıda yazdıklarımın hepsi aşağıda resmini eklediğim Yucca cinsi için geçerlidir.
Çiçek veren yukkan değil draceana...O da 10 yılı bulmuyor çünkü benimki açtı ve sanırım 5- 6 yaşında...Hemde ikinci kez açtı. Yukka da açıyor mu onu bilmiyorum. Ayrıca, ben hem yukkalarımı hem de diffenbahyalarımı sürekli fısfıslıyorum, yani benimkilere yarıyor, hatta ara sıra banyoda duş aldırıyorum, iyice rahatlasınlar diye :) Benim de bildiğim su püskürtmenin yarar sağladığı yönünde :mad:
günaydın öncelikle iyiki sizler varsınız öyle bilgileniyorumki hergün çiçeklere ilgim artıyor
ben biliyorsunuzki sitedede çiçekçiliktede acemiyim
yukkayla ilgili bir sorunumu yazmıştım ama nereya yazdığımı bulamıyırum :p
bugün konunun açıldığını gördüm ve sorunumu tekrarlamaya karar verdim
benim yukkam çok güzeldi son 2 haftadır yapraklarının üstü beyazlaşmaya başladı rengi atmaya başladı yaprak çıkarıyor yine gerçi çok yavaşladı ama yinede çıkarıyor ama çıkan yapraklar öyle cansızki yamuk yumuk çıkıyor ve yeni çıkan yapraklar yanık gibi olamaya başladı çok güneşte değil suyunu haftada bir veriyorum ve sıvı besin aldım dün attım ne yapmalıyım çünkü çok büyük yukka kurursa içim açır valla :(
Sevgili aliş, sorduğun soru verdiğin bilgilere göre bizi biraz aşıyor gibi. Sen en iyisi bu soruyu Forumda bir bilene soralım köşesi var orada Mine hanım'a sor, sana en doğru bilgiyi o vericektir ne söylesek tahminden öte geçmicek gibi. Ama yinede tavsiyem şudur ki;
1- Haftada bir su verme 2 haftada bir ver.
2- Yapraklarda beyaz'a dönmeler vitaminsizlikten olabilir! Yeni gübre kullanmaya başlamışssın sonucu hemen göremezsin zateb, bitkinin kendisini toparlaması uzun zaman alabilir. Kullandığın gübre özellikle demir içeren bir gübre olsa iyi olur.
3- Uzun süredir aynı saksıda ise ve çok suluyorsanız bitki kökleri çürüyor olabilir saksıyı ve toprağını yenileyin.
4- Son çare olarak en alt yapraklardan 5cm aşağısından kesip, yeni bir saksıya dikip, bolca su verip, 1 ay su vermeyin bitki köklendikten sonra kendini yeni toprak ve saksıda daha iyi geliştiricektir.
Not: Bunlar benim tavsiyelerim sadece. Siz yinede Bir Bilene Soralım Köşesinden sorununuzu bir uzamana sormayı da ihmal etmeyin.
sevgili powered,
cevap verdiğin için çok teşekkür ederim en kısa zamanda söylediğin köşeye yazıcam cevap vermene çok sevindim her gün açıp bakıyorum cevap yok bende yukka gibi sararmaya başlamıştım:p
Sevgili Aliş, eminim burdaki herkez yardımcı olmak isterdi ama yanlış birşey yazmamak, yanlış yönlendirip seni büsbütün üzmemek için cevap yazılmıyordur, mesajını gören ve bu konuda bilgisi olan neden cevap vermesin ? Powered in dediği gibi...Bir uzmana danışmakta fayda var :cool:
öncelikle iyiki sizler varsınız öyle bilgileniyorumki hergün çiçeklere ilgim artıyor
ben biliyorsunuzki sitedede çiçekçiliktede acemiyim
yukkayla ilgili bir sorunum
benim yukkam çok güzeldi son 2 haftadır yapraklarının üstü beyazlaşmaya başladı rengi atmaya başladı yaprak çıkarıyor yine gerçi çok yavaşladı ama yinede çıkarıyor ama çıkan yapraklar öyle cansızki yamuk yumuk çıkıyor ve yeni çıkan yapraklar yanık gibi olamaya başladı çok güneşte değil suyunu haftada bir veriyorum ve sıvı besin aldım dün attım ne yapmalıyım çünkü çok büyük yukka kurursa içim açır valla
Bilgileriniz için şimdiden teşekkürler
Mine Pakkaner
16-07-2008, 14:24
Berna, siz fotoğrafı yükleyince biz bakar ne olduğunu söyleriz. Her ikisinin de bakımlarını ayrı ayrı anlattık. Bu arada o başlıkları okumanızı öneririm. Bitkinizin teşhisi için Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479)başlığını kullanınız.
karakule
16-07-2008, 18:37
Bunlar da benim yucca'larım. Daha bir aylıklar. Birkaçını kökleri çürüdüğü için kaybettim. Fazla suyu sevmiyorlar!
43147
öncelikle iyiki sizler varsınız öyle bilgileniyorumki hergün çiçeklere ilgim artıyor
ben biliyorsunuzki sitedede çiçekçiliktede acemiyim
yukkayla ilgili bir sorunum
benim yukkam çok güzeldi son 2 haftadır yapraklarının üstü beyazlaşmaya başladı rengi atmaya başladı yaprak çıkarıyor yine gerçi çok yavaşladı ama yinede çıkarıyor ama çıkan yapraklar öyle cansızki yamuk yumuk çıkıyor ve yeni çıkan yapraklar yanık gibi olamaya başladı çok güneşte değil suyunu haftada bir veriyorum ve sıvı besin aldım dün attım ne yapmalıyım çünkü çok büyük yukka kurursa içim açır valla
Bilgileriniz için şimdiden teşekkürler
Sıvı gübreyi ne zamandır veriyorsun aliş? O yakıyor olmasın? Resim ekleyebilirmisin? Bence bu durum hastalığa benziyor, Mine hanıma sorsan iyi olur...
Benim yukkamda dışarıda sabahtan öğlene kadar güneş gören bir yerdeydi. Gövdesinin sanki suyu çekilmiş gibi oldu bende hemen güneşten aldım. Sizce güneştenmidir? Ama yapraklarında sorun yok gayet yeşiller...
iki haftada bir 1 litre suya 1 kapak olacak şekilde veriyorum ve yapraklarına su püskürtmüyorum
birde bir saksıda 2 kök var biri büyük biri küçük küçük hepten ölmeye başladı onları ayırsammı dersiniz
Yok ayırma aliş, onunla ilgisi yok, ama beyazlaşma ve şekil bozukluğu hayra alamet değil, bence sen fotoğraf ekle ve "bir bilene soralım" bölümünde Mine hanıma sor...
Benim yukkamda dışarıda sabahtan öğlene kadar güneş gören bir yerdeydi. Gövdesinin sanki suyu çekilmiş gibi oldu bende hemen güneşten aldım. Sizce güneştenmidir? Ama yapraklarında sorun yok gayet yeşiller...
Olaycım gövdesi suyu çekilmiş gibi oldu derken kabukları attı mı demek istiyorsun, eğer öyleyse, geçmiş olsun, çünkü ozaman o yukka malesef gitti :( Yaprakları henüz capcanlıdır, çünkü gövdesinden hala beslenebiliyor, ama yakında tamamen kuruyup gidecektir malesef... Umarım öyle değildir...
Birbilene kısmına yazdım yazımı buraya taşımışlar
fotoğrafta ekleyemiyorum işten yazıyorum size evde bilgisayarım ve gerekli ekipmanım yok
özellikle yeni çıkan yaprakların üztü sanki pamucuk gibi ve yeni yapraklar çok cansız yamuluyor 3/5 yaprak nasıl canlı dipdiri gerisi yamuk
Aliiiişşşşş yeni çıkan yapraklarda pamuksu ağlar var ve yapraklarda deformasyonlar gözlemliyorsun, yukkanda gözle görülür cansızlık ve bozulma dikkatini çekiyor, eve gidince iyice bir kontrol et, sanırım yukkana unlu bit musallat olmuş!!! Bu böcekler kendilerini acayıp gizliyorlar, özellikle yeni çıkan yaprak aralarına, tam sapın birleşme yerlerine gözükmedikleri yerlere gizleniyorlar ve kendilerini bu pamuksu ağlara sarıyorlar. Eve gittiğinde bir bak ve öyleyse hemen ilk iş diyer çiçeklerin yanından uzaklaştır yukkanı emi? Çünkü hepsine geçer!:(
Böcekler ve oluşturdukları pamuksu yapı buna benzer...Bir bak bakalım aliş...
hemen yapıcam ilgine nasıl teşekkür etsem az fotoğraflardai kadar bariz değil ama ya yeni musallat olmuşsa demi eğer öyleyse ne yapayım ? yarın anlatırım size anlattığınız gibi olup olmadığını
saygılar
Tamam iyice bir kontrol et her tarafına özellikle yeni çıkan yapraklarına ve dip kısımlarına...Yani birleşme yerlerine...Gizlenebilecekleri yerler orası...Resimler çok net yani çok büyütülmüş hali yani böcekler bu kadar büyük olmadığı için pek benzetemeyebilirsin o yüzden dikkatli incele emi? Daha çok tek olarak görürsün zaten yani resimdeki gibi toplu halde değillerdir. Pamuklu ağlar da daha geniş yayılmış ve dağılmış halde olabilir. Eğer bu böcekler musallat olmuşsa, bunlar bitkinin özsuyunu emerek , önce deformasyonlara, gelişim geriliğine, renk ve doku farklılığına sebep olurken zamanla bitkiyi tamamen öldürebilir. Malesef temizlemesi güçtür. Mücadelesi için forumda arama yaptırabilirsin
Evet arkadaşlar diplerinde ömrücek ağı gibi şeyler var sanırım bu pamuksu bit.Hayret ettim birde güzel ve büyükki yukkam dilerim iyileştirebilirim.İlginiz için tekrar teşekkürler hemen sitede arama yapacağım.:(
Evet gerçekten berbat birşey bana dadanmıştı ve tüm çiçeklerime geçti malesef. Ama diğerlerinde tek tük olduğu için ilaçlamam gerkmedi, gördüğüm yerlerden temizledim. Ama hertarafını sarınca çok kötü oluyor, hele kendisini o pamuklu ağlara sarınca ilaç bile işlemiyor, yani zırh etkisi yaratıyor o pamuksu yapılar :( Yazlık yağ , veya "arap sabunlu karışım" uyguyayabilirsiniz...
Affınıza sığınıyorum yazlık yağ nedir ve nerden temin edebilirim birde karışımın özel bir ölçüsü varmı
Yazlık yağ tarım ilaçları satılan bayilerde bulunuyor. Bitkiye nefez aldırmayıp boğduran bir kimyasal. insanlara, diğer sıcak kanlılara, arılara ve faydalı böceklere toksik etkisi bulunmadığı için diğer insectisitlerden farklıdır...
Yani çevreye ve insana zararsız aliş umarım en kısa zamanda kurtarırsın çiçeğini...
İlaçlamadım ama ıslak bezle hertarafını siliyorum hergün sanki daha iyi en kısa zamanda bu ilaçları satan bir yer araştırmalıyım sizinle paylaşmak istedim
Herkeze merhaba ;
Yukkamı böceklerinden arındırdım ama hala yaprakları dik durmuyor bitki besinide veriyorum 2 haftada bir başka ne yapmalıyım bilen varmı:confused::(
Geçmiş olsun aliş ama yine de arada bir kontrol edin, okadar kolay kurtulabildiyseniz süper ama büyük ihtimalle tekrar edecektir, siz kontrolu elden bırakmayın. Yukka için de gövde nasıl yani kabuğunda bollaşma , gevşeme var mı? Foto ekleyebilirmisin?
Fotoğraf ekleyemiyorum çünkü ekipmanım yok ,gövdesinden bollaşma yok hatta yeni yaprakları hariç hiç biryerinde sorun yok sadece yeni yaprakları dik durmuyor çok yumuşak renkleri çok açık yeşil ve yumaşak olduğu için yamuluyor.Belki yapraklar büyüdükçe düzelir ne dersiniz.
Yeni çıkan yapraklar zaten açık yeşil renkte olur, yani diğer yapraklarından çok daha açık renkte. Sorunu tam anlayamadım ama belki fazla suluyorsundur? Bence biraz bekleyip gözlemleyin, düzelme olacak mı...
zeynep kübra
14-08-2008, 14:33
Merhabalar geçtiğimiz yıl ektiğim yuccamın yaprakları son 2 aydır şekilsizce açmaya başladı, ayrıca toprağı saksıdan ayrılarak çatlaklar oluşturmuş durumda saksısını mı değiştirsem yoksa ne yapsam bilemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum
newyorker
14-08-2008, 21:42
çok acil saksısını değiştir.
neconeco
14-08-2008, 22:43
selamlar arkadaşlar bendeki yukka yaklaşık 5 senelik bir türlü gelişme göstermedi bende bali bonsai olsun dedim
neconeco
15-08-2008, 20:25
selamlar evet budadığım deve tabanı, asıl kök başka saksıda .Bir ara güzel bir resim çekip ilave ederim. saygılarımla
newyorker
16-08-2008, 14:18
Yazık ne güzel devetanı budanır mı?
neconeco
16-08-2008, 14:48
selamlar budamak iyidir. hem çoğalıyor hemde kök sağlamlaşıyor ..
newyorker
16-08-2008, 15:24
Bilemiyorum ama bence uzamalı hemde kuruma ihtimali artıyor bence.
özlemyılmaz
09-09-2008, 13:50
Merhabalar,benim de bir yukam var ama dibinde yani;topragindan sari sari mantarimsi birseyler cikiyor. Ne oldugunu anlayamadik. Bir de alt yapraklarında kuruma oldu. Bu neden olur? Yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Resimlerini de gondermeye calisicam. Hoscakalin
Merhabalar,benim de bir yukam var ama dibinde yani;topragindan sari sari mantarimsi birseyler cikiyor. Ne oldugunu anlayamadik. Bir de alt yapraklarında kuruma oldu. Bu neden olur? Yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Resimlerini de gondermeye calisicam. Hoscakalin
aynı sorun benim çiçeklerimin topraklarındada var:(
hemde hepsinde nedeni ne olabilir ve bu bir hastalıkmı?
kammerland
19-10-2008, 15:54
Benim yukkam aşırı ve şekilsiz uzamaya başladı.Üst kısmından kesmeyi düşünüyorum ama beceremem diye korkuyorum.Ayrıca kestiğim kısma nasıl bir işlem uygulamam gerekiyor.Yukkam 8 yıllık.
Annemin hediyesi mi desem başından atmasımı desem artık. Bana geldi çiçek epey bir gelişme gösterdi. Dip kısmından 2 adet süğgün verdi. Şu anda 1 karış uzunluğundalar. Sizce onları kesip köklendireyim mi yoksa kalsınlarmı?
berduray
31-10-2008, 13:43
Sanırım ben de yukkama bir operasyon yapmalıyım, 5 yıldır birarada mutluyduk, geçen yağmuraltına koydum biraz, gövde yumuşaması başlamış.
Üst yapraklarda da sararma ve kuruma var.
Sanırım kesmem gerekecek.
Tek tesellim dipten gelen sürgün.
Konuyu okudum,kimi arkadaşlar, suda köklendirmeyi savunmuş, kimi direkt torfa ekin demiş, kimi de torfta çürür, karışım toprak yapın demiş.
Şu halde keseceğim dala nasıl bir muamele yapmalıyım, kimin tekniği doğru?
Lütfen cevaplarınızı gecikmeden yollayın, gövde çürümüş çünki, acil müdahaleye ihtiyaç var.
51441
51442
51443
neconeco
31-10-2008, 16:21
selamlar.yukkanız fazla sulanmış. hemen üç parçaya bölün, filiz kısminı ayırın gövdeyi ikiye bölün ve kumlu, rasgele bir yere ekin. köklenecektir. Fazla sulamayın
cemre_77
31-10-2008, 16:28
Benim yukka 2 kes budamama ragmen 9 yıldır hala tek parca..üstelik boyuda 150 cm kadar. geç büyüyor neden olabilir. Cinsi mi böyle?
Bu da benim yukkam. Yaklaşık 15 yıllık tek ana gövdeden çıkan 3 dalı 1 yıl önce kestim, ikisi yeni filliz verdi, biri vermedi. Filiz vermeyen odunsu gövde alttaki (2.) fotografta işaretli. Aranızda fotograftakiler gibi bir odunsu gövdeden, en az 1 yıl geçtikten sonra yeni filizler veren yukkası olan var mı?
Bir de soldaki gövdeden 1 yıl önce çıkmaya başlayan fakat 1 yıldır hiç ilerleme göstermeyen küçücük bir filiz ucu var. Odunsu gövdeyi ne zaman tam olarak yarmayı başarıp yükselmeye başlayacak çok merak ediyorum :)
51504
51505
Sergüzen
02-11-2008, 20:47
İyice ihtiyarlamış olan yukkamı üç parçaya ayırdım. Ana kök ömrünü tamamladığı için kurudu. Kestiğim diğer iki parça gayet sağlıklı olarak büyüyor. Bu işlemi nisan ayında yaptım.
SUMER123
10-01-2009, 13:17
Beninm YUCCA'm sekiz yaş civarında 1,5 m boyunda bir hafta önce çiçek açtı ve çiçekler büyümeye devam ediyor ekleyebildiysem resimleri
tubilubba
14-01-2009, 15:46
merhabalar
ben forumunuza yeni üye oldum bitkilere hevesimde yeni sayılır
3 gün önce çiçekçiden yukka aldım 3 gün içinde yaprakları sararmaya başladı çiçek bakımı hakkında pek bilgim yok. henüz hiç sulamadım oda ısısında aydınlık bir yerde duruyor..çok heveslenerek aldım umarım bu şekilde ölmez yardım ederseniz sevinirim
İklimsiz
14-01-2009, 16:09
Bitkiniz yukka değil.
Bu başlıkta hem bitkinizi daha yakından tanır, hem de sorununa cevap bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2038&highlight=dracena
tubilubba
14-01-2009, 18:53
Bitkiniz yukka değil.
Bu başlıkta hem bitkinizi daha yakından tanır, hem de sorununa cevap bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2038&highlight=dracena
çiçekçi yukka demişti, araştırmamı ona göre yapmıştım
çok teşekkür ederim
daha önce yazdım mı bilmiyorum...
yaz döneminde bir akşam saatinde eşimle dışardan eve gelirken çöpte bulmuştuk bu büyük yukkayı
hemen kucaklayıp eve geldim...
alt yaprakları sararmıştı hemen bakıma aldım
kuruyan yaprakları koparttım saksısını değiştirdim şimdi halinden memnun..
ek besinde kullanıyoruz...
gözümüz gibi bakıyoruz mutluyuz biz yukkamızla..
gelişimide gayet güzel...
umarız bizim yukkamızda burada gördüğüm arkadaşları kadar büyür ve sağlıklı gelişir :cool:
fakat merak ettiğim birşey var resimde gördüğünüz gibi yaprakların alt tarafı yani gövdeye yakın yeri soyduğum yer belli...
böyle bir bakım uygulamış olmam doğrumu sizce?
birde yaprak uçları sivri yerleri kararmış olduğundan makasla kestim umarım yalnış birşey yapmamışımdır....
ikinci resimde anlatmak istediklerimi kırmızı yuvarlak içine aldım...
bilgilendirirseniz sevinirim arkadaşlar...
Penelophe
29-01-2009, 02:18
Suizan, saksınız çok küçük, 2-3 boy daha büyük bir saksıya almanız lazım. Gövde soyulduğu zaman enfeksiyon reski artıyor, soymasanız daha iyi olur. Yaprakların yeşil yerlerini değil de sadece kuruyan yerlerini budamalısınız.:) Kolay gelsin.
tugrul bıyıklı
12-03-2009, 22:20
herkeze merhabalar.. bu akşam eve gelirken koçtaştan 2 adet yukka aldım.biri gözdesi kalın yandan koyu yeşil kısa boylu yapraklı,diğeri ise gövdesi daha otsu odunsu arası uzunca (yani palmiye tarzı odunlaşıyor) yaprakları da sivri uzun dik ortaları açık yeşil beyaz arası kenar uçları koyu yeşil iki yukka aldım...kısa olanı mum ile aşılanmıştı orada çalışan bir satıcı bana aşısını kazı çıkar kolayla büyür dedi bende çıkardım biraz önce...size şorum şudur aşılı yukka ile aşısız yukka arasında ne gibi bi fark vardı? büyümesinde bir farklılık olacakmıdır? şimdiden teşekkürler...
Mine Pakkaner
13-03-2009, 01:50
Aman Tanrım neler duyuyorum. Tuğrul Bey, bir kere o satıcı kızı keşke dinlemeseydiniz. Çok bilgisiz hatta zır cahilmiş.
Yukkaya aşı yapılmaz. Yukkanın odunlaşmış gövdesi kesilip kesim yerinin üzerine mum sürülür. Sonra bu gövde çelikleri köklendirilir ve sera koşullarında sürgün verir. Yani odunun üzerine aşılanmaz. Aşısız dediklerinize filiz yukka, aşılı dediklerinize odunlu yukka denir üretim terminolojisinde. Her ikisinin de büyüme hızı aynı yerde ve aynı koşullarda bakarsanız benzer. Filiz yukka biraz daha hızlı büyür.
Kazıdığınız mum yerine hemen bir miktar balmumu damlatın ya da aşı macunu ile kapatın. Buradan çürüme yaparsa bitkiyi kaybedersiniz.
Bir bahçede rastladığım büyük bir yukkanın olgunlaşmış meyvelerinden birini koparıp tohumlarını çıkarttım. Meyve bana sanki yenilebilir gibi gelmekle birlikte çok fazla yumuşamış olduğundan yemek içimden gelmedi. Sanki dalında olgunlaşıp pörsümüş incir kıvamındaydı. Belki kaktüs meyvesi gibi olabilir. Tohumlarını çıkarttım ama açıkçası ne yapacağımı bilmiyorum. Benim bunları yetiştirsem bile dikebileceğim bir bahçem yok. İzmirden isteyen olursa kendilerine verebilirim.
http://img24.imageshack.us/img24/6081/p1020206medium.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/5204/p1020211medium.jpg
Bu da bu bitkinin çiçekli hali:
http://img23.imageshack.us/img23/9333/yukka.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/3138/p1020209medium.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/609/p1020208medium.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/5189/p1020193medium.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/6765/p1020207medium.jpg
gsliyavuz
30-03-2009, 11:06
Merhabalar,
Bana bir çiçek hediye geldi.Fakat bu çiçek hakkında hiçbir bilgim yoktu, sitenizi takip ederek biraz bilgi sahibi oldum. Sanıyorum cinsi Y*U*CCA Elep*hantip*es.
Yalnız sulama, gübreleme vs. konularda hiç bilgim olmadığından yanlış bakım uygulamış olabilirim. 5 kök var çiçeğimde ve en büyük olanı yapraklarını neredeyse tamamen döktü.
Daha önceleri haftada 1 suluyordum ve 3-4 günde de yapraklarına su püskürtüyordum. 2 haftadır sulamamama ve su püskürtmememe rağmen hala toprağının 2 cm kadar altı ıslak.
Ayrıca direk ışık almayan bir yerde ve oda ortalama 22-25 derece arasında oluyor.
Sizce neyi yanlış yapmış olabilirim? Çünkü sadece büyük kök yaprak döküyor, diğerleri iyi durumda??
Lütfen acil cevap bekliyorum hediye bir çiçeğin böyle olması beni çok üzüyor:(
69682
69683
69684
69685
Sûz-i Dilârâ
02-04-2009, 18:29
Benim yukkam, evin en kanaatkâr, en sakin üyesi.:) Diğer bakım isteyen bitkilerimle uğraşmak zor olduğu için bunu bir kenara atmıştım, yaklaşık 1,5 yıllık, imkânsız dendiği halde çelikten köklendirmiştim, biraz yavaş büyüyor ama sonuçta büyüyor, doğru dürüst su bile vermiyorum:D bu yaptığım zalimlik biliyorum ama o da şikâyetçi değil, güzel güzel ve yavaş yavaş büyüyor. Kendisini çok sevdiğimi de biliyor ayrıca.:p
gurkan009
14-05-2009, 09:03
Arkadaşlar bana yardımcı olursanız çok sevirim ,çiçeklerimin ölmesini istemiyorum..Öncelikle ismim gürkan aydından yazıyorum..Resimlerimni gönderdigim ilk iki resim sanırım **** burdan aldıgım bilgilere dayanarak söylüyorum yucca...Bundasn bir buçuk ay önce topragını degiştirdim degiştirmedem önce bir şey yoktu,taki ne zaman topragını degiştirdim o zaman çiçek bu hale geldi..Sanırım gübresini biraz fazla koydum ve yavaş yavaş topragın üstündeki odunsu yapı resimdede gözüken hal aldı yavaş yavaş sarararak yukarı çıktı ilk önce neden böyle oldugunu anlamadım,sonra gübre fazla gelmiştir dediler ve hemen o topragı attım ve yeni toprakla 3/1 oranında gübreyle degiştirdim takriben degişim süreside 1 ay olmak üzere,ama çiçek kendini bir türlü toplamadı,kuzeye bakan balkona koydum ögleden sonraları güneş alan bir kısım yinede bi gelişme alamadım acaba dedim güneşimi sevmiyor tekrar içeri aldım yine bişey yok.Burdan aldıgım bilgilere göre bu bitki güneşi seviyormuş ve tekrar dışarı çıkarıcam benim istedigim bitki tekrar nasıl eski haline döndürebilirim nasıl canlı cıvıl cıvıl yapabilirim...Kökün yanına bir sopa diktim egrilmeye başlamıştı sabitledim resimde görülecegi üzere,yucca ile ilgili 2 resim yolluyorum kök kısmı ve genek olarak görülsün diye.Bide keserek tektar kök salması ile ilgili bişiler okudum o işlemi ben yeni oldugum için anlamadım bunu tam olrak bana anlatırmısınız **** kesmeme gerek varmı..İşte topragın bi karış üstünden kesin diyorlar toprakta kalanın üstüne mum eritin falan o zaman dahamı çabuk toprakta kalan kısım patlayacak,kesilen kısım için suda bekletin bir ay kadar sonra köklenince torf dolu bi saksııya alın diyorlar o ozaman tutarmı ki,**** benim yuccada bunlara gerek varmı.
Birde resim üçte ismini bilmedigim çiçegim bu hale geldi oda aynı oldu sanırım gübresi fazla gledi onunda hemen toıpragını yucca ile birlikte yeniledim ama onuda kurtaramıcam sanırım bunuda balkona güneşe çıkarayımmı yoksa içerde kalsınmı anlamadım ,yardımcı olursanız sevinirim....
Sn Gurkan 009
3.resimdeki çiçeğiniz bir spathyphyllum. Bu çiçeğe ait bilgileri aşağıdaki sayfalarda bulabilirsiniz:
Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) Yelken çiçeği, Barış çiçeği (Spathyphyllum)
caganozz
17-05-2009, 21:12
merhaba arkadaşlar,
evde bir bitki var adını bilemedim sitedeki araştırmalarım sonucu yukka olabileceğini tahmin ettim.. 1 yıldır aynı boyutta duruyor ne bi yaprak düştü ne de yeni yaprak geldi.. ne yapmalıyım tavsiyeleriniz nelerdir:rolleyes:79230
anyone0205
03-06-2009, 11:49
merhaba arkadaşlar,
evde bir bitki var adını bilemedim sitedeki araştırmalarım sonucu yukka olabileceğini tahmin ettim.. 1 yıldır aynı boyutta duruyor ne bi yaprak düştü ne de yeni yaprak geldi.. ne yapmalıyım tavsiyeleriniz nelerdir:rolleyes:79230
merhaba caganozz, benimde aynı seninki büyüklükte bir yukkam var, daha doğrusu yukka olduğunu bugün forumun tamamında resimlere gözattıktan sonra anladım.
benimki de aynı durumda. bir senedir ortadan küçük bir kaç yaprak geldi ama bir türlü serpilip büyümüyor. gelişim çok yavaş. ayrıca benimkinin yaprakları daha da aşağı doğru kıvrıldı, ve kıvrıldıkça ortadan kırılıyor. ben yaklaşık haftada bir yeni aldığım sıvı gübreli su ile alttaki su kabı su dolacak şekilde su veriyorum. Yoksa üstten mi sulamalıyım. evde pencereden yaklaşık bi buçuk metre uzakta bir köşede yarı gölgede duruyor. kıvrılmalarının sebebi az su olabilirmi?
caganozz ve bana yardımcı olabilecek arkadaşlar lütfen cevaplarınızı bekliyorum.
caganozz
05-06-2009, 11:41
benimki direkt camın önünde söylediğiniz gibi aynen ortadan bikaç yaprak veriyor sadece.. görünüm açısından çok güzel bir bitki ev biran önce gelişmesini istiyorum.. konuyu takip eden yok herhalde baya uzun bir süre oldu mesajı yazalı:confused:
lazuribo
07-06-2009, 12:58
ben yukkam bayağı bi çürümüş testereyi aldım elime en iyi yerden kesmeye çalıştım fakat 5 -6 cm lik bi yeri kurtardım ama oranında kabuğu soyuldu yalnız kökleri filan duruyo suya koydum bekletyorum daha dün gerçekleşti bu olay ne yapmam gerek
Anyone yukka bilidğim kadarı ile açık hava ve güneşi seviyor. Bende de var ve nazlı bir bitki. Hemen büyümesini beklemek yanlış olur. Aldığınız gübre yeşil yapraklı olanlar içinmi. Sulama ne az olmalı nede çok olmalı. Yetecek miktarda sulanmalı...
anyone0205
10-06-2009, 15:20
Anyone yukka bilidğim kadarı ile açık hava ve güneşi seviyor. Bende de var ve nazlı bir bitki. Hemen büyümesini beklemek yanlış olur. Aldığınız gübre yeşil yapraklı olanlar içinmi. Sulama ne az olmalı nede çok olmalı. Yetecek miktarda sulanmalı...
evet gübrem yeşil yapraklılar için, hatta üzerinde tropikal süs bitkileri için gibi bi ibare var. kabındaki suyu bitince toprağına bakıyorum eğer nemli ise sulamıyorum nemi az ise veriyorum, ama bi haftadır su miktarını artırdım ve yaprakların yavaş yavaş düzeldiğini gördüm, galiba buharlaşma fazla olduğu için bu aralar eskisine nisbeten daha sık sulamalıyım.
merhaba herkese
kardeşimin bir yukkası var :) tek odun üzerinde 3 dal vermiş fakat hiç biri burda gördüklerim gibi düz değil 3 dal da yanlara doğru kıvrılarak büyümüşler sebebi ne olabilir acaba benden kesmemi istemişlerdi ama ben cesaret edip budayamadım budansaydı tekrar filiz verir mi acaba
yucca şimdiye kadar tanık olduğum gelişimi en zor olan çiçek.
tamam kanaatkardır dayanıklıdır lakin gelişim göstermemesi insanın canını sıkıyor ;)
kandela evet verir hiç merak etmeyin hemde fazlasıyla bence çok arsız bir bitki hatta kestiğiniz dallardan çelik alıp başka saksılardada çoğalta bilirsizniz. tecrübeyla sabit
teşekkürler sadun
neden yukarı yukarı doğru değilde yanlara doğru helezon şeklinde büyüdüğü hakkında bir fikriniz varmı
teşekkürler sadun
neden yukarı yukarı doğru değilde yanlara doğru helezon şeklinde büyüdüğü hakkında bir fikriniz varmı
belki türü , belki de güneşe yönelmiş dir bence siz budayın yine aynı şey olursa türüdür , bazen en iyi yöntem deneme yanılmadır ama konu bitkiler olunca yanılma çok pahalıya mal olabiliyor ama yukka da öle bi sorununuz olmaz demiştim ya çok arsızdır kendileri ;)
selçuk aytimur
14-08-2009, 15:40
Evdeki 11 yukkamın yanına (hepsi 96 da aldığım odunlu yukkanın çocukları) bir merdivende bulduğum ölmeye bıraılmış yukka odunun getirdim. 1,5 ay suda bekledi, alttan kestim, suyunu değiştirdim, sonunda tam 8 adet filiz verdi. Eve getirdiğimde odunun üst ksımında bulunan mumu 2 hafta kadar önce temizlemiştim tepesinden hava alsın diye. Filizlerin 3-4 tanesi 1 cm kadar büyüdü sonra durdular ve odunun suda bulunan kısmında kabukta bir gevşeme oldu. En alttan tekrar 1 cm kadar kestim, merkezden kabuğa doğru hafif grileşme vardı. 3 gün önce galiba yanlış iş yaptım diye odunun üst ksımını terar mumla kapadım, şimdi filizlerde gene canlanma var. Anca, odunda hiç köklenme belirtisi yok. Daha önceki yukkalarımı hep ana odundan aldığım dalları suya koyup köklendirerek büyütmüştüm. Bu odun kök vermeyecek mi? Ne zaman toprağa oymam gerekir, yokda oduna yanlış uyguladığım bi işlem mi var?
yesim ozgun
19-08-2009, 14:45
Resimdeki yukkayı ocak ayında çöp konteynırının yanında çöp poşetnde buldum. Çok kısa br odunsu govdesi vardı. Minicik bir yaprağı vardı. Yaprak çıkaran kolu cılız ve çürümek üzereydi. Ben o kolu keserek bahçeye, üzeri tamamen toprakla kapatarak cok derine diktim.
Uzun süre hiçbir hareket olmadı. Hatta unuttum bile oraya bir bitki diktiğimi.
Ama bu hafta başında yukka bahçede sağlıklı bir şekilde fışkırdı:D
98742
selçuk aytimur
19-08-2009, 22:32
Ben de acaba saksıya dikip diğer kardeşlerinin yanına mı koysam acaba? Üstünü mumla kaplayınca kendine geldi, 2 minik iki de minimini filizleri büyüyor yavaşca şimdi.
ya benım yuccanın yaprakları cok kuru.suyu da gunde azar azar verıyorum..yerı nasıl acaba ?gubreyı falan ne sıklıkta vermelyıım.bırde kıvrık kıvrık olmaya basladı..
toprak12
22-08-2009, 08:26
Yucca bitkisinin odunsu yukka cinsi nasıl oluyor?Bilgi verirseniz sevinirim.
Zamanla oluyor Sayın Toprak12, sadece zamanla...
toprak12
22-08-2009, 15:14
bu zaman ne kadar bir zaman ?
Odunun kalınlığına bağlı, renk değişimi 2-3 yılda alttan bir kaç santimde başlar. Benim yukkanın ilk yeşil dallarının 3-4 cm kalınlıkta bir odun oluşturması 12 yıl kadar sürdü, budadım şimdi yeni yeşil dallar verdiler.
benimde 3 kardeşten oluşan yukkam var... En küçük olanının yaprakları geçen yıl çürümüşdü... Tekrar atar diyerek onu yerinden kımıldatmadım ama odun olarak orada duruyor ve hiçbir kımıldama yok... Diğer ikisini ise alt yapraklarından bu yıl iyce budadım ve içden yavru yapraklarını atmaya başladı... resim yükleyebilsem yuklerdim arkadaşlar ama malesef yuklemelerimde hata oluşuyor...
hocam100
23-08-2009, 13:11
Bu da benim fotoğrafını çektiğim yuka.Bunu Ankarada iken çekmiştim.
toprak12
24-08-2009, 10:23
ya benım yuccanın yaprakları cok kuru.suyu da gunde azar azar verıyorum..yerı nasıl acaba ?gubreyı falan ne sıklıkta vermelyıım.bırde kıvrık kıvrık olmaya basladı..
Sayın elmass sizin yukkanızın yeri iyi değil onu bol güneşli bir yere koyun.Yukka suyu çok sevmez.Sıcaklığın durumunu bağlı suyu verin haftada bir kere gibi .
Yukkanın yaprakları zaten sert olur.Yukkanıza azot içerikli besin verin.
selçuk aytimur
26-08-2009, 23:04
ya benım yuccanın yaprakları cok kuru.suyu da gunde azar azar verıyorum..yerı nasıl acaba ?gubreyı falan ne sıklıkta vermelyıım.bırde kıvrık kıvrık olmaya basladı..
Yukka fazla suyu sevmez, her gün sulamamalısınız, ben İzmirdeyim, yukkalarım balkonda ve İzmir sıcağında haftada iki kez su veriyorum. Yukka aydınlık ve güneş sever, iki sulamadan birinde sıvı gübre veriyorum. Sizin yukkanın yeri yanlış gibi. Sulama ihtiyacını anlamak için parmağınızı saksının toprağına daldırın, kuru gelirse abartmadan sulayın derim
Benim sorum şu?
Yukkam filiz vermeye veriyor yaprak ortalarından ama odunsu yapısından geçen yıl verecekken kurudu (filiz). Bunun sebebi ne olabilir arkadaşlar? Resimlerde göreceğiniz gibi en küçükoduncukda hiçbir filiz yok. Onun için ne yapabilirim?
99872
99873
selçuk aytimur
26-08-2009, 23:34
Bu ufak odunu alıp suya koyun derim, ben böyle sokakta ölmeye bırakılmış bir tanesini 1,5 ay suda tuttum ve nihayet filiz verdi. Yalnız dikkat edin de üst kısmı mumla kapalı olsun odunun, ben benimkinin üstteki odunun bilmeden sökp atınca neredeyse öldürüyordum. üstünü mumla kapatınca gene kendini topladı şimdi 4 filizi var ve her gün büyüyorlar, odun hala suda
Sevgili Selçuk Bey ve diğer yukka severler,
Selçuk Bey, dün bana dediğinizi yapıp oküçük odunu topraktan çıkardım.
Resimlerinde de göreceğniz gibi hiç bir kök yok oduncukda ve üst kabuğu dökülmüş.
Bunu bu şekilde mi koyayım suya, yoksa alttan kesipmi? Emin olamadım arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.
Emy Kurumuş gibi sanki.. Odunu parmaklarınla sıkınca yumuşak mı sert mi? Ya da diğer odunlarla karşılaştır istersen.. Dibi çürümüş olabilir mi acaba?
Benim yukamın odununa benziyor.. Bendeki yumuşak.. Süs gibi duruyor toprağın içinde..
Sevgili selis ne çok sert (alt tarafından bahsediyorum) nede yumuşak bende anlayamadım...
Öylece duruyor. Sizin fikrinizi aldıktan sonra ne yapacağıma karar verecem.
Emy eğer odun sertse herhalde hala yaşıyor demektir.. Selçuk Bey'in önerisi cepte duruyor denemekte fayda var.. Ben de deneyeceğim çünkü..
selçuk aytimur
27-08-2009, 20:05
Sevgili Emy, bence de hala umut var o yukkada. Odunu alttan 1 kadar yukarıdan çapraz kesin ve 15-20 cm kadar suya koyun bir kavanoz içinde. Ben 3-4 günde bir suyunu değiştirdim ve arada bir gövdeyi de suya tuttum. Benim odunu tam 1,5 ay sabırla suda tuttuğumu tekrar hatırlatırım.
Benim odunun filizleri hergün muntazam 1-2 mm büyüyor. Buraya da bir resmini koyacağım.
Odunla arada bir konuşup gayrete getirmeyi de ihmal etmein. Faydası oluyor:))
Hade bakalım ben zaten kesmiştimonu ve iki odunuda suya koydum. İnşallah benimkinin de filizlerini görürüm.
Yardımlarınız için çok teşekkürler arkadaşlar
Ama bir detay var ki çapraz kesemedim.
Kesmesi çok zor oldu diyebilirim.
selçuk aytimur
27-08-2009, 20:39
Ama bir detay var ki çapraz kesemedim.
Kesmesi çok zor oldu diyebilirim.
Yani ortadan kestiniz ve şimdi iki odun mu oldular? Ne güzel, umarım ikisi de kurtulur. Ben de benimkini keserken bir bıçapı ziyan etmiştim
bende degenç bi yukka var ama tek odun . gerçi odun da denmez ona taze bi şey.. oyle uzayıp gidecek mi acaba kesmeli miyim ortasından? fikri olan var mı.. yarın resmini ekleyeceğim.
arkadaşlar bu yukka ise boyle uzayıp gidecekmi bir yerinden kesmeli miyim acaba? bir bilgisi olan yardım etsin lütfen. resim aşşağıda
http://img15.imageshack.us/i/092209154815.jpg/]
Sayın Akon,
Boyu öyle uzayıp gidecektir; ancak, gövdesi de zamana bağlı olarak kalınlaşmaya başlayacaktır. Kalınlaşan gövdeyi, bahar aylarında budadığınızda, hem kalan gövde yeni yapraklar verecek, hem de kesilen uç kısımların -bir kaç parça halinde olabilir- yeniden köklenmesi mümkün olacaktır. Bu süreçleri garantiye alıp hızlandırmak için mikrosera yöntemini uygulamanızı tavsiye ederim. Keseceğiniz parça boylarını da tasarlayacağınız mikrosera boyutlarına güre ayarlamanız en mantıklısı olacaktır.
cevaplar için teşekkürler sn antmen.
fakat mikrosera yöntemini nette araştırdım pek bir şey anlayamadım. neyse benim amacımzaten coğaltmak değil eğer kastınız buysa. odunsu bir gövdesi olsun yeterli 5 / 7 senedir bende ama cok yavas ilerliyor hepte yukarı dogru bende düşünmüştüm ki eeğr kafa kısmından kesersm eninede büyür ..
paludarium
27-09-2009, 17:59
aldıgım gün bitkiyi daha geniş bir saksıya alıp, topragını değiştirdikten sonra bitkimin formunda bozulmalar gözlemem oldu. gerçi sorunun bu olup olmadıgını da bilmiyorum, yeni bir ortam, uygun sıcaklık kosullarının saglanmamış olmasıda buna sebep olmuş olabilir. Sanırım verdigim bitki besinlerine bağlı olarak yapraklarındaki dalgalanmalar gitmiş gibi gözüküyor ancak yaprak uclarında sararmalar hala mevcut. Ne yapacagımı bilmiyorum, salonumun cok fazla güneş aldıgını söyleyemem ama hep aydınlık. su düzeyinide iyi ayarladıgımı düşünüyorum.
Fotograflarını ekleyip, konu hakkında görüşlerinizi rica ediyorum.
geçtiğimiz haftasonu yaklaşık 2 yaşlarında olan ve daha önce saksısını hiç değiştirmediğim yukkamın saksısını değiştirdim. İçinden bir kaç tane solucan çıktı. Yeni saksısına aldığımdan beri yapraklı soluyor. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum. Üyeleri bu denli ağaç ve çiçek hayatına önem veren insanlar olması karşısında şaşkınlığımı gizleyemiyorum.02.10.2009 tarihli mesajıma ve ölmek üzere olan yuccama gösterilen ilgiden dolayı herkese sonsuz teşekkürler.
Sevgili gamze1 öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Biraz alınganlık var mesajınızda ama eminim bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlarımız cevap verecektir. Bazen yardım istediğimiz bir konuda yanıt almamız uzun sürebiliyor.
Yukka konusunda tecrübe sahibi değilim fakat yeni saksısına ve saksı harcına alışma süreci yaşıyor olabilir bitkiniz.
Bence de gamzecim, eğer saksıyı değiştirdikten sonra başladıysa solması, ona biraz zaman tanımalısın. Sonuçta bu zamanda saksı değişiminin riskli olduğunu da göz önüne almalısın değil mi? O yüzden biraz sabırlı olup, bitkini gözlemle bakalım. Toprağı kenarlarından iyice sıkıştırdığından da emin ol.
Toprağın havalanması ve besin maddelerinin döngüsü açısından solucan faydalı olabilir. Saksı değişiminden sonra, değişim sırasında zarar gören ya da zayıf düşen kök dallarının çürümemesi için hava sıcaklığına bağlı olarak bir süre su vermemek gerekiyor
selçuk aytimur
22-10-2009, 19:41
Sümer 123 sizinki yukka değil, dracene ya da drakenya veya çiçekçilerin drasenya dedikleri... O çiçek çok güzel kokar
roseskin
26-10-2009, 12:11
yukka bitkisini nasıl çoğaltabilirim
yukka bitkisini nasıl çoğaltabilirim
Sayın Roseskin
Ben çoğaltmak için ana gövdeden uzayan sağlıklı yan dallardan birini gövdeye yakın bir yerden kestim ve suya koydum köklenmesini bekliyorum bir hafta kadar oldu şimdilik bir gelişme yok. Kestiğim dalın odunsu kısmı yaklaşık 50cm kadar.
Ancak umutluyum köklenecektir Allah'ın izniyle.
Daha sonrası malum güzel bir saksıya bol besinli bir toprağa dikmek.
cevaplar için teşekkürler sn antmen.
fakat mikrosera yöntemini nette araştırdım pek bir şey anlayamadım.
Mikrosera, benim evbitkileri için biraz farklı kullandığım bir terim. Bitkinin boyuna göre saydam bir poşet ya da kesilmiş bir pet şişe içine, dışarıdan hava girmeyecek şekilde alınıp, ışıklı bir ortamda, bağıl nem ve sıcaklık açısından en üst düzeydeki koşulların küçük bir hacimde sağlanmasıdır. Özellikle nem isteyen, tropik ve yarı tropik bitkilerin çoğaltılmasında uygulanması kritik öneme haiz bir yöntemdir.
denizakvaryumu
06-11-2009, 15:58
Yucca başlığında bu güne kadar
rostrata
rigida
linearis
filifera
carnerosana
queretarpensis
torreyi
thompsoniana
dan söz edilmemiş,mesajlar kısır döngü şeklinde hep durumu kötüleşen market yukkalarına ne yapılacağı şeklinde :)
Bu konuda Sn.hamibasoğlundan yardım bekliyorum :)
Özellikle yurt dışından bare rooted yani çıplak kök olarak gelen ve Türkiye'de oldukça tutulan bare rooted yucca rostrata hakkında.
denizakvaryumu
07-11-2009, 00:18
yucca rostrata
113112
113113
113114
http://canseracilikurla.com/index.htm
denizakvaryumu
07-11-2009, 00:43
yucca rostrata
113115
113116
http://www.tropicalcentre.com/nieuwsbrieven/2009-36/newsletter.htm
denizakvaryumu
12-11-2009, 22:17
Ankara'da tropik görüntüleri özlüyoruz. :)
-15 ve -20 yi gören yukkalardan örnekler ;
113923
113924
113925
113926
http://www.highcountrygardens.com/catalog/product/99536/
merhaba yaklaşık 10 yıldır baktığım ve birkaç kez çoğalttığım yucca bitkim çiçek açtı yorumlarınızı bilmek isterim.
fotoğraflar cep tel ile çekildiğinden çok net olmayabilir.
http://img215.imageshack.us/img215/470/grnt020g.jpg (http://img215.imageshack.us/i/grnt020g.jpg/)
http://img294.imageshack.us/img294/6664/grnt025z.jpg (http://img294.imageshack.us/i/grnt025z.jpg/)
http://img163.imageshack.us/img163/7817/grnt028m.jpg (http://img163.imageshack.us/i/grnt028m.jpg/)
Sayın bitki üstadları yucca bitkim hakkında yorumunuz yok mudur?
Yoksa yorum gelmemesi çiçek açmasının çok rutin bir olay olduğunu mu anlatmaktadır? Uzun süredir ilgilendiğim bitkim 2.keredir açtığı çiçeğiyle beni ödüllendiriyor, daha önce (5 yıl kadar) açan çiçeği üzerinde 15 gün kadar kalmış ve bulunduğu mekana hoş bir parfüm kokusu yaymıştı, şu an açan çiçek yapısı değişik olduğu gibi kokusu da bulunmamaktadır. İlk çiçek açtığı tarihte mahalli bir çiçek mağazasına sorduğumda böyle bir şeyi ilk defa duyduğundan bahsetmişti.
Bir hafta geçti bugünün süprizi muhteşem kokusunun ortaya çıkması oldu, çiçekleri de daha fazla gelişti...
http://img230.imageshack.us/img230/9341/grnt030x.th.jpg (http://img230.imageshack.us/i/grnt030x.jpg/)
http://img39.imageshack.us/img39/446/grnt032z.th.jpg (http://img39.imageshack.us/i/grnt032z.jpg/)
Çok güzel olmuş, Yuca çiçeklerinin koktuğunu bilmiyordum.
fraktals
14-12-2009, 17:35
Merhabalar;
Sizin bitkiyi görünce benimkinin ne kadar da minik olduğuna üzüldüm. Maaşallah harika görünüyor.
Merak ettiğim ne şekilde çoğattığınız ve hangi aylarda. Benimki 2 yaşında, ilk geldiğine göre boy attı ama hiç çoğaltmadım ve artık çoğaltılması gerekli gibi.
Bu arada sizinkinin çiçek açması doğal. Komşumunki de açtı ilk çiçek enfes kokuyordu sonra açtığında kokusu yoktu onunki her yıl açmıştı.
fraktals
14-12-2009, 18:22
Yukka güneş almayan yerlerde çabuk bozulmasa da aslında tam güneş bitkisidir.
Bu mevsimden itibaren zaten büyümesi durur. Önümüzdeki ilkbahardan başlayarak güneşli bir yere alın. İlkbahar ve yaz mevsiminde 15 günde bir kez azotlu bir hazır besin verin.
Mine hanım yucamın saksısı artık ona çok küçük gelmeye başladığından değiştirdim. Ama değiştirirken yaptığım bir hata sonucu sürgünlerden birini kırdım. O kadar üzüldüm ki, inanın ağladım. Sonra bir umut küçük bir saksıya kırılanı tekrar diktim. Ne yapmam lazım? Sürgünden çoğalabilir mi??
ismail bilir
14-12-2009, 18:25
Bu yuka 17 yıllık bir yuka nın yavrusu, annesi tavana ulaşınca göndermek zoruda kaldık. 2008 ve 2009 yıllarında açtı, kokusu muhteşem...
Merhabalar;
Sizin bitkiyi görünce benimkinin ne kadar da minik olduğuna üzüldüm. Maaşallah harika görünüyor.
Merak ettiğim ne şekilde çoğattığınız ve hangi aylarda. Benimki 2 yaşında, ilk geldiğine göre boy attı ama hiç çoğaltmadım ve artık çoğaltılması gerekli gibi.
Bu arada sizinkinin çiçek açması doğal. Komşumunki de açtı ilk çiçek enfes kokuyordu sonra açtığında kokusu yoktu onunki her yıl açmıştı.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Çoğaltma konusunda bilinçli birşey yaptığımı söyleyemem :o tamamen deneme-yanılma yöntemiyle oldu diyebilirim. Boyu tavana yaklaşmaya başladığında göz kararı bir noktadan kesip yeni bir saksıya diktim, bir adaptasyon sürecinden sonra geliştiklerini görünce aralıklarla 2. 3.budamaları yapmaya başladım. Sanırım bu işlem için en uygun zaman bahar ayları olmalı
Gözlemlerime göre mümkün olduğunca büyük saksıya dikmekte fayda var bu hem sabitlemekte hem de gelişiminde faydalı oluyor. İlk fotolarda dikkat ederseniz ben bulabildiğim en büyük saksıyı kullanmıştım.
budamalardan birtanesi de haylice büyüdü :eek:
http://img704.imageshack.us/img704/3282/grnt036.th.jpg (http://img704.imageshack.us/i/grnt036.jpg/)
bir süre sonra yeşil gövde kahverengiye dönüşüyor.
http://img19.imageshack.us/img19/2271/grnt037o.th.jpg (http://img19.imageshack.us/i/grnt037o.jpg/)
Bu yuka 17 yıllık bir yuka nın yavrusu, annesi tavana ulaşınca göndermek zoruda kaldık. 2008 ve 2009 yıllarında açtı, kokusu muhteşem...
17 yıllık bir serüven maşallah, ben de yukama asırlık diyordum:)
Merhaba! Benim de bir Yukkam var ama alt yaprakları döküldü sağlıklı gözüküyor ama gövdesi uzun ve ince. Gövdeden sürgün vermesini sağlayabilir miyim? Kesmek istemiyorum.
Gövdeden kesmeden sürgün vermesi çok nadir gerçekleşir. Gövdenin kalınlaşması da, sürgün vermesi de sadece zamana bağlı süreçler. Bu süreçleri hızlandırmak için, bol güneş alan yerde uygun besin takviyesi yapabilirsiniz.
sanırım çiçeğinin biyolojik bir saati var gün batımında bakınız ne hale geliyor.
http://img24.imageshack.us/img24/4505/grnt039jn.th.jpg (http://img24.imageshack.us/i/grnt039jn.jpg/)
İzmirde Efes Otelinin karşısındaki Varan tesisinde mükemmel bir yukka var ve nefis kokuyor.
Mine hanım yucamın saksısı artık ona çok küçük gelmeye başladığından değiştirdim. Ama değiştirirken yaptığım bir hata sonucu sürgünlerden birini kırdım. O kadar üzüldüm ki, inanın ağladım. Sonra bir umut küçük bir saksıya kırılanı tekrar diktim. Ne yapmam lazım? Sürgünden çoğalabilir mi??
Evet, sürgünden çoğaltabilirsiniz.
burak783
21-12-2009, 10:08
Syn Barış AKINCI benim babam çiçekçi önerisi şu saksınızı derhal delikli saksı yapmanız cünkü deliksiz saksıda toprağın üstü kuru gözükür fakat alt taraf çamurdur ve çiçeğin kökünü bozar. Ve ayrıca toprağınız çiçekcilerde satılan kestane gübreli olması lazım toprağınızı değiştirdiğiniz zaman can suyu denilen yani musluğun altına koyunuz deliklerden su akasıya kadar daha sonra sulamak için toprağını kntrol edersiniz kuru ise dökersiniz ayrıca çiçeğin yerini sık sık değiştirmeyiniz buna önemlidir. İyi günler =)
erbek bey sizin bu bahsettiğiniz ve fotografını koyduğunuz böceklerin kahverengi olanı benim yuccama musallat olmuş. bir aydır yapraklarının uçlarından başlayarak tamamen sararıyor nerdeyse kel kalacak :( çok az örümcek ağı gibi bişeyler gördüm. böcekler genellikle yaprak birleşme yerlerinde olduğundan silerek temizleyemedim.
ilaçı olmadan ya da evdeki malzemelerle nasıl kurtulabilirim bu böcekten?
Akpak hangi böceklerden bahsettiğinizi anlayamadım, anlattığınız sanki pamuklu bit ama onların da rengi kahverengi olmaz :( Fotoğraf ekleme imkanını yokmuydu?
fotograf ekleyemedim.
bitkimde uzaktan siyah görünen ama yakından baktıkça kahverengi olduğu anlaşılan çok küçük böcekler var. bazen uzun süre incelememe rağmen ben bile göremiyorum böcekleri o kadar küçükler yani. ama bir beyaz peçeteye aldığımda böcek olduğunu anlıyorum.
birkimin yaprak uclarından başlayarak hızla sararıyor. ucundan başladığında iki günde tamamen sarı, solmuş bir yaprak oluyor. bazı yaprakları böcek yediğini görüyorum. ufak ufak delikler oluyor.
bir haftadır karanfil suyu sıkıyorum ama değişen birşey olmadı.
sirke sıksam yapraklarına böcekler kaçar mı acaba?
Sayın Akpak ,bu konuya dair Sayın Malina ve bitki doktorumuz Mine Hanım ın ev yapımı ilaç tarifleri var isterseniz bir bakın
www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062
denizakvaryumu
17-01-2010, 16:04
Arkadaşlar
Avize çiçeği yukka mıdır?
Evet , Sayın Denizakvaryumu Avize çiçeği olarak bilinen Yucca gloriosa' dır.
denizakvaryumu
17-01-2010, 16:13
Teşekkürler.
Ankara'da bahçede yetiştirebileceğimiz tek yukka çeşidi bu sanırım.
Ankara 'nın ayazına bu yucca dayanır mı?
Yucca gloriosa 'nın daha dayanıklı olduğunu biliyorum .Zone değeri olarak -7 en fazla -11 geçiyor yabancı kaynaklarda.Ankara zaman zaman daha soğuk olabilir.Yinede bazı hatırlatmalar var yabancı sitelerde bir kaç yıl saksıda yaşayarak sonrasında bahçeye aktarım yapılmalı şeklinde..
Yabancı site ve forumlarda Spanish Dagger olarak geçiyor bu cins böyle arama yaparak daha fazla sonuca ulaşabilirsiniz.
15 senelik bir Yucca gloriosa var bahçede, çiçek aştığı zaman çok güzel bir koku yayıyor...
Burda sıcaklık 5 C'den aşağı inmez, aşağı sıcaklıklarda ne tepki verir bilemeyeceğim...
Susuzluğa, dona, sıcağa ölümüne dayanır, çok azimli bir bitki :)
Teşekkürler.
Ankara'da bahçede yetiştirebileceğimiz tek yukka çeşidi bu sanırım.
Ankarada yetişir galiba, geçen yıl bir metre kar altında kaldı, birşey olmadı...
Eger fide, çelik arasanız, yardımcı olabilirim...
yuccam canlandııııııı :D
10 gün kadar içinde karanfil olan suyu püskürttüm
1 kez de acı pul biberli su püskürttüm
en son bir markette nilfiya isimli bir markanın yapraklı süs bitkilerindeki haşerelere özel sipreyini aldım (sabun içeriyormuş, içeriği hakkında başka bilgi yok üzerinde) bir kez de onu kullandım
hangisinden fayda gördüm bilmiyorum ama bitkim kendine geldi, artık sarı yapraklar yok. eskiden her gün bir başka yaprağın sarardığını görürdüm şimdi öyle bir sorunum yok :p
siteye, yöneticilerine ve bilgisini paylaşan herkese çok teşekkür ederim. ;)
Arkadaşlar yuka mı budamak için sabırsızlanıyorum.Acaba daha erkenmi?
Geçen gün bir alışveriş merkezinde satılan yukkalar ,yanlarından birsürü sürgün vermişti.
hayatımda ilk defa bi çılgınlık yapıp koparmak istedim,ama cesaret edemedim.
Oraya gidip görevlisinden rica edeceğim.belki beni kırmaz,kendi verir.vermezse bilmiyorum artık:)Ben küçük çiçek bulup kendim büyütmekten hoşlanıyorum....
k_donmez
08-02-2010, 18:01
Yalova'dan bir Yukka görüntüsü. Çiçekler yeni açmış, bayrağın gölgesinde salınıyor, bayrakta ona bakıp dalgalanıyor. Ankara'da dışarıda yaşar mı bilmiyorum. Bir çeşidinin uyum sağladığını duydum. Çiçek açabilen de yine bir çeşidiymiş. Ankara için tabi.
k_donmez
13-02-2010, 22:37
Ankara'da dışarıda yetişmiş Yukka görmemiştim. Bu başlığı takip etmeye başladıktan sonra Konutkent Demokrasi Parkındaki Yukka yığını diyebileceğim bitkiler dikkatimi çekti. Ankara'ya uygun olmalı ki çok yaprak vermiş. Bunun gibi 4 ayrı öbek halinde Yukkalar var. Her yığında sanırım 7-8 kök var, bakım yapılmadığı için kötü görünüyorlar. Ancak etrafındaki havuz, diğer çalı ve bitkilerle uyumlu bir tablo oluşturuyor. Bir tanesinin üzerinde de kuru çiçeğin sap bölgesi duruyor.
toprak12
18-02-2010, 21:08
arkadaşlar benim yukkam var hiç büyümüyor hiç bir gelişme göstermiyor ne yapabilirim.gerekli olan besinleri çiçek coşturan vb.döküyorum ama hiç büyümüyor
arkadaşlar benim yukkam var hiç büyümüyor hiç bir gelişme göstermiyor ne yapabilirim.gerekli olan besinleri çiçek coşturan vb.döküyorum ama hiç büyümüyor
Bitkiler kışın dinlenme evresine girerler. Bahar gelene kadar da bitki coşturan verilmesi gerekmez, hatta yanlış olur. Bırakın kışı dinlenerek geçirsin. Bitkiniz içerde mi duruyor dışarda mı? Toprağı kurumadan su vermek de bitkide sorunlara yol açabilir. En iyisi gözlemleyerek toprağının kuruduğu zaman sulamaktır. Yukka tam güneş bitkisidir. Sizinki yeterince ışık alabiliyor mu?
merkürvenüs
19-02-2010, 16:40
Merhaba,
Elime küçük bir yuka çeliği geçti hemen diktim. Uçlarında ve yaprağın birinin ortasında kuruma var daha çok yanma gibi. Umarım tutar:)))
acemifüsun
19-02-2010, 20:43
Uçta biraz yaprak bırakıp, diğer yaprakları sıyırarak kopartıp, suda köklendirip, öyle de dikebilirsiniz:)
merkürvenüs
20-02-2010, 12:38
O kadar küçük ki, dört yaprağı var gövde kısmı bir cm ancak. Suya koymaya cesaret edemedim sizce suya konurmuydu?
karaselvi
20-02-2010, 12:50
Bu başlıktan yukka çeliklerinin su daköklendirilmesi gerektiğini öğrendim ama suya koyduklarımda diktiklerimgibi çürüdü. Suya koyduklarım üstten çürüyor bir türlü durduramadım çürümeyi kestikçe tekrar çürüyor. Mum akıttım ama tutmuyor.
toprak12
21-02-2010, 20:33
Bitkiler kışın dinlenme evresine girerler. Bahar gelene kadar da bitki coşturan verilmesi gerekmez, hatta yanlış olur. Bırakın kışı dinlenerek geçirsin. Bitkiniz içerde mi duruyor dışarda mı? Toprağı kurumadan su vermek de bitkide sorunlara yol açabilir. En iyisi gözlemleyerek toprağının kuruduğu zaman sulamaktır. Yukka tam güneş bitkisidir. Sizinki yeterince ışık alabiliyor mu?
öncelikle şunu belirteyin benim yukkam geçen sene ne kışın nede yazın büyüdü.
Demişsiniz yukka tam bir güneş bitkisidir diye bulunduğu ortam çok aşırı derecede güneş almıyor .
ocalikli
21-02-2010, 23:13
Arkadaşlar acil yardım lutfen
2 yılfır baktıgımız ycca mız son 6-7 aydır hasta. sureklı yenı yaprak cıkıyor ama yapraklar bıraz uzayıp yaklasık 10-15 cm oldugunda hemen kuruyor. sureklı yenı yapraklar verıyor dırenıyoe kurtarmak ıstıyorum. ayrıca govdesınde bıraz yumusama ve bosluk olustugunu hıssetım ne yapabılırım burada okuduklarımın hepsını uyguluyorum ama olmuyor yardımlarınız beklıyorum
Sayın Ocaklı anladığım kadarıyle bitkinizin odunsu gövdesi çürümeye başlamış.Acil budama lazım sizin bitkinize....Yumuşayan yerin biraz altından budayacaksınız.Geriye kalan kısımlarda tepe boşluğu varsa mumlama yapın...
karaselvi
23-02-2010, 16:26
Dışarıda ki beyez çicekler açan yucca ile ev evlerdeki yucca ayrıdır.
berduray
23-02-2010, 19:17
Bahçe yukkasının tohumları...
Patlıcan moru renginde, tohum kapsülleri olgunlaştıkça Trabzon hurması gibi yumuşamakta...mor bir jele dönüşmekte.
Kendi elimle dalından kopardım, çimlenme yetisi ne kadar bilemiyorum.
Dileyen olursa müsait zamanımda paylaşırım.
Herkese selam bu yucca çiçeğinin beni etkileyen esrarengiz bir güzelliği var sanki kuru bir dalı toprağa çakmıssınızda yanlarından yaprak fışkırmış gibi doğanın bir mucizesi sanki.
öncelikle şunu belirteyin benim yukkam geçen sene ne kışın nede yazın büyüdü.
Demişsiniz yukka tam bir güneş bitkisidir diye bulunduğu ortam çok aşırı derecede güneş almıyor .
Doğrudan güneş ışığı almasa bile yeterince aydınlık bir yerde bulunması yeterli olur. Su veriyorsunuz, besin veriyorsunuz, yeterince ışık alıyor... O halde sorun ne diye ister istemez insan kendine soruyor. Mutlaka bir yanlış yapılıyor. Keşke bir resim ekleseydiniz. Daha ayrıntılı yorum yapılabilirdi. Yukkanın bir yıl boyunca hiç büyümemesi olası değil.
Arkadaşlar acil yardım lutfen
2 yılfır baktıgımız ycca mız son 6-7 aydır hasta. sureklı yenı yaprak cıkıyor ama yapraklar bıraz uzayıp yaklasık 10-15 cm oldugunda hemen kuruyor. sureklı yenı yapraklar verıyor dırenıyoe kurtarmak ıstıyorum. ayrıca govdesınde bıraz yumusama ve bosluk olustugunu hıssetım ne yapabılırım burada okuduklarımın hepsını uyguluyorum ama olmuyor yardımlarınız beklıyorum
Yukkanız can çekişiyor denebilir. Derhal yumuşama olan kısmın 3-5 parmak üstünden bir tepe çeliği alın. Aldığınız çeliğin gövdesini oluşturacak kısımda hiç yumuşamış kısım olmamalıdır. Daha sonra kalan gövdenin yumuşamış kısmını tamamen kesip atın. Açıkta kalan kısmı varsa aşı macunu ile yoksa mumlayarak kapatın. Gövdenin sürgün vermesini bekleyeceksiniz. Tepe çeliğini suda bekletebilir veya doğrudan toprağa dikebilirsiniz. Kolay gelsin.
toprak12
27-02-2010, 11:06
işteeeeeeeeeeeeeeeeeee
Emre Kuzu
01-03-2010, 23:21
Mine hanım yucca tohumdan yetişirmi?
Baya bir tohumunu topladımda bilmek istiyorum.
Eğer yetişirse nasıl toprak karışımına dikmeliyiz ve tahminen kaç günde filizlenir
Bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.
Emre Kuzu
03-03-2010, 19:29
Herhangi bir cevap gelmedi bende deneme yanılma yöntemine giriştim ve sonuç olumlu tohumlar sadece 1 günde şişmeye başlamışlar ve hafif başlarını kaldırmışlar... herkes deneyebilir.. torf' a ektim ektiğim kabın dibine de 3 5 delik açtım ve çakıl koydum..
Ayrıca şunuda söylemek istiyorum
yukkalar soğuğa dayanıklı bitkiler tohumları topladığım yer afyonun bir park yeri ve bu sene burası eksi 10'u gördü ve topladığım yukka 15 20 yaşında vardır ve sağlıklıydı. bu afyonun ılık bir kışı eksi eksi 16 ta olmuştur.. artık gerisini siz düşünün...
bu bitkilerin karasal iklimlerde kışın içeri yazınsa dışarı
Ilıman iklimlerde ise bütün bir yıl boyunca dışarda durmasının sorun olacağını düşünmüyorum ama don olaylardan korumak suretiyle tabi ki
Emre Kuzu
03-03-2010, 19:38
İşte bunlarda koca ağaç olmuş yucca' lar.
Tam bonsailik gövdeleri var çok güzeller. resmen cezbettiler beni.
Emre Kuzu
14-03-2010, 21:00
Yeniden bir soru sormak istiyorum yucca'dan. yaklaşık 16 cm çaplı bir çelik almak istiyorum acaba bu alacağım çelik tutar mı? bol yapraklı olacak. eğer tutmaz ise bu çelik almanın ölçü sınırı kaç olmalıdır?
Teşekkürler şimdiden.
Yeniden bir soru sormak istiyorum yucca'dan. yaklaşık 16 cm çaplı bir çelik almak istiyorum acaba bu alacağım çelik tutar mı? bol yapraklı olacak. eğer tutmaz ise bu çelik almanın ölçü sınırı kaç olmalıdır?
Teşekkürler şimdiden.
Sayın Kalyon
16 cm çap oldukça kalın bir dal ancak sağlıklı bir dal ise suda kökleneceğini düşünüyorum.
Ben daha önce takriben 3 parmak kalınlığında 50-60 cm boyunda bir dalı bol güneş alan bir pencere önünde suda beklettim. İki hafta sonunda kök salmaya başladı. Kökleri çok uzamadan da çoğu dere kumundan oluşan dere kumu - torf karışımına diktim çok geçmedi yeni sürgünler sürmeye başladı.
Şimdi yine bol güneş alan pencere önünde mutlu mesut yaşıyor.
Emre Kuzu
15-03-2010, 18:09
Benimde alacağım dalın kalınlığı ya 3 ya 4 parmaktır.
İnşallah başarırım.
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkürler.
bernaguller
21-03-2010, 10:43
Merhaba benim yaklaşık 11 yıllık bir yukam var hatta çiçek bile verdi. Ancak artık boyu tavanı delmek üzere. Ne yapmalıyım?
Emre Kuzu
21-03-2010, 12:42
En mantıklısı boyunu kısaltmak.
Kestiğiniz bölümde kolayca köklenecektir.
Emre Kuzu
25-03-2010, 13:04
Diktiğim tohumlar cam kenarındaydı ve başlarına bir kaza geldi hepsi yerle buluştu :) bu bir hafta önce oldu derken tekrar toparladım ve bir kaç gün önce sadece bir yukka tohumdan çıktı. diğerlerini bekliyorum umarım bu yaşadıklarından sonrada diğerleride topraklarından çıkmayı başarırlar. ek bilgi olarak; tohumlara herhangi bir sera ortamı sağlanmadı.
bloodflower
04-04-2010, 23:11
Merhabalar,
İsmini yeni öğrendiğim 7 yıllık yukkamın şekle girmesini ve şekle sokarken de, kestiğim yerleri çelik olarak kullanmak istiyorum. Odunsu yapısından kesilip köklendirildiğini okudum. Ama benim yukkam, yukkanın içinde yukka gibi :D
Nerelerden kesmem gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.
meram2009
06-04-2010, 21:00
merhaba.1 ay önce çiçekçiden yukka aldım.aldığım zaman çok güzeldi ama yaprakları sararmaya ve alt kısımlardan kurumaya başladı.yaklaşık 27-28 derece sıcaklıkta duruyor.sorun ne olabilir acaba,ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim.
Tamamen teknik olmayan deneyimsel şahsi görüşüm ; sulama düzeni sürekli bozuk olduğun da , sık yer değişimin de, bitki güneş ışığı alamadığın da ,vitaminsiz kireçli suyla sulandığın da bu hale gelebiliyor..
Ben yukkalarıma spreyleme yapıyorum. Spreyleme yapmadığım zaman bu hale geldiğini de gördüm..
meram2009
07-04-2010, 18:11
spreyle sadece su mu sıkıyorsunuz..sulama ne sıklıkla ve ne kadar yapmamı tavsiye edersiniz.suyu çeşme suyu mu yoksa hazır içme suyumu veriyorsunuz.bitki güneş alan odanın uzak köşesinde duruyor.yani direk güeş ışığı almıyor.çiçekçide soğuk bir rtamda duruyordu ev ise 27-28 derece civarında.çiçeğim toparlar mı yoksa daha mı kötü olur.yardım ederseniz sevinirim..teşekkürler..
Sevgili Meram ,
Tamamen amatördür gözlemlerim ve denemelerim.Spreyleme ile sadece kireçsiz su sıkıyorum.Bazen sprey suyuna azıcık (birkaç damla) oksijenli su katıyorum.
Sulama konusu toprağı vıcık vıcık olana kadar asla sulamıyorum.Üstten bir miktar toprağını ıslayıp, su dolu bir mini leğen içine saksıyı oturtup en az yarım saat bekletiyorum.Toprağı tamamen suyu emdikten sonra ne zaman kurumaya başlarsa (ki bunu siz belirlersiniz evinizin sıcaklık ve nem unsurlarına göre) o zaman suluyorum..
Bitkinin dışında o yanıksı yaprakları ,bitkiye zarar vermeden alın isterseniz. Çirkin görünümden de kurtulursunuz..
Direkt güneş ışığına yaklaştırmıyorum bitkimi
meram2009
08-04-2010, 10:37
yardımcı olduğunuz için teşekkürler..
bloodflower
20-05-2010, 22:22
Selamlar,
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=610427&postcount=234 mesajımdan sonra hiçbir cevap alamayınca kararttım gözümü ve katliam gibi bir budama yaptım. Daha sonra belki ölürler ve de herkese kötü örnek olurum diye, beklemeye ve sonucu alınca buraya yazmaya karar vermiştim. Neyse ki, her şey yolunda ve anneme göre önce 7 yıllık, sonra 10 ve şimdi de 14 yıllık olduğunu iddia ettiği Yuccamız, çok az büyümüş ve hiç budanmadığından yukarıda mesajda gördüğünüz gibi uzamıştı. Odunsu kısımlarını beş parçaya ayırdım. Ayrıca yeşil kısımlarını da ayırdım.
Resimlerle yaptığım budamayı anlatmaya çalışacağım. Umarım Yuccasını budamak isteyenlere referans olur. Sonucun kötü olmadığına çok sevindim. :D
Budama yaptıktan hemen sonraki halleri:
bloodflower
20-05-2010, 22:31
Hala odunsu kısımlarda bir gelişme yok ama yumuşama gibi bir durum da yok. Onlar eskisi gibi duruyor. Ama yeşil kısımlar her geçen gün yeni yeni yapraklar çıkartıyor. Kenarlardan birkaç tanesi sarardı, ayırmak zorunda kaldım ancak genel durumları gayet mutlu gözüküyor. Son hali de aşağıdadır:
greenhope
31-05-2010, 19:30
:( Öncelikle herkese merhaba,
yaklaşık 2 senedir bakmaya çalıştığım bir Massengena(yuka) var..Anladığım kadarıyla birçok cinste oluyorlar ve ne yazık ki internette doğru dürüst bir bilgi bulamıyorum..Bana getirildiğinde 23cm yüksekliğinde bir saksıdaydı.Camdan 2 metre uzakta kendisine bir yer ayarladım ve yaklaşık 1 yıl aynı saksıda yaşadı..Haftada birkez yaklaşık 35,40 cl. sulama yaptım..Yaprakları gürleşmeye başladığı ve gövdesinde iki filiz verdiği için geçen sene bahar aylarında toprağını değiştirerek 29 cm. yüksekliginde bir saksıya aldım..Aynı sulamaya devam ediyorum..Ancak 1 senedir yapraklarının uçları kurumaya ve yavaş yavaş alt yarakları sararmaya başladı..Oturduğum dairede doğalgaz sobası var ve sobayla aynı odada yaşıyor..Ayrıca bulunduğu yerde yaz aylarında hafif esintilere maruz kalıyor.Ev tüm gün direk olmamakla beraber güneş ışığı alıyor..Bugün toprağını tekrar değiştirdim ve birkaç fotoğrafını yüklemeye çalışacağım..Sulama,bulunduğu konum, yaprak temizliği hakında yardım ederseniz memnun olurum..
Kendisinin sağlıklı yaşaması için vereceğiniz tüm bilgiler için şimdiden sonsuz teşekkürler..
greenhope
31-05-2010, 23:11
Merhaba arkadaşlar,
istanbulda yaşamaktayım ve iki yıldır bakmaya çalıştığım bir yukka ile beraber yaşıyorum.Bugün torf denilen bitki toprağı ile ikinci kez toprağını değiştirdim..Çok içini görmemekle beraber bir kısmının boş olduğunu gördüm.Forumdan anladığım kadarıyla fazla sulama yapmamdan dolayı yaprak uçlarında kurumalar mevcut..Aynı zamanda en alt yaprakları sararmış durumda..Sorunlarıma yardımcı olursanız memnun olurum..
Tüm arkadaşlar şimdiden sonsuz teşekkürler..
1-Sadece torf kullanımasında bir sakınca var mı ?
2-Ağaç kısmı sağlıklı olup içinin boş olması normal mi ?
3-Sulama için tavsiyeleriniz ?
4-Gün içersinde yapraklarını sulamak doğrumudur ?
5-Fotografta görünenden 2/3 kısmı toftun altında.Sizce bir sakıncası var mı?
6-Bulunduğu yerde kış aylarında doğalgaz sobası yakmak durumundayım..Bunun ilerleyen zamanlarda bir sakıncası olur mu?
bloodflower
09-06-2010, 06:45
Selamlar,
Pek bilgim olmamasına rağmen, Yukkalarda tek torf kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü suyu sevmeyen bir bitki ve torf çok su tutar. Ancak Yukka konusu içinde torf kullanıp uzun aralıklarla sulayın gibi yorumlar da yapılmış. Ayrıca Sayın Mine Pakkaner'in de Yukkalar için şöyle bir yorumu vardı:
Aydınlık, güneş alan bir yere koyun. Suyunu kurudukça verin. Saksını değiştirince harcına yarı yarıya bahçe toprağı ilave edin .İlkbahardan sonbahara dek 15 günde bir azotlu hazır besini etiket dozunda verin.
Saygılar.
bloodflower
09-06-2010, 06:49
Hala odunsu kısımlarda bir gelişme yok ama yumuşama gibi bir durum da yok. Onlar eskisi gibi duruyor. Ama yeşil kısımlar her geçen gün yeni yeni yapraklar çıkartıyor. Kenarlardan birkaç tanesi sarardı, ayırmak zorunda kaldım ancak genel durumları gayet mutlu gözüküyor. Son hali de aşağıdadır:
Yeni yeni odunsu kısımlarda da hareketlilikler başladı. En azından bir tanesinde. :D
k_donmez
09-06-2010, 10:49
Ankara Konutkent Demokrasi Parkındaki Yukkalar baharla birlikte çiçek tomurcukları oluşturdular. Yaklaşık 1 ay önceki halleri. Bu tür yukkanın küçük boyları halen AOÇ serasında var. Yanlış hatırlamıyorsam fiyatları 20 TL idi.
Merhaba,
birinci resimde yeralan tamamen yeşil olan yucca hemen yanındaki küçün odunsu yuccadan kırıldı. atmayıp saksıya sokuşturdum. köklenmesini bekliyorum yaklasık 2 ay oldu. herhalde yakında canlanacaktır. :cool:
Sorularıma gelirsek
1) ikinci resimde, kopan yeşil bölümde görülen bölgedeki açıklıktan sonra odunsu gövdede boşluk oluşumu söz konusu ve üst tarafta bulunan yapraklar zayıf ve güçsüz. gövdeyi baştan sona yokladım kabuk ile içi arasında yarım santimlik bir boşluk var gibi. ayrıca toprakla birleştiği yerden itibaren biraz kararma var. bu gövdeden tekrar sürgün oluşurmu? ne yapmak gerekir.
2. son resimde de görüleceği üzere yumuşayan gövde üzerinde bulunan yeşil kısımda bir sürü çıkıntılar oluşmuş durumda. Gövdeden ayırmadan buraya pet şişe kesip içini toprak doldururarak köklendirebilirmiyim. yoksa gövdeden ayırıp su **** torfta mı bekleterek köklendirmeliyim.
Yardımlarınız için teşekür eder, saygılar sunarım.
tunamehmet76
04-07-2010, 14:24
Arkadaşlar, senelerdir sağlıklı olan çiçeğimizin yapraklarında beyez beyaz tozlar var ve epey bir yaprak sararıp kurudu, kuruyanları budadıktan sonra resimdeki gibi duruyor çiçek. Alt yapraklar da sarı ve kurumak üzere, gövde ile yaprakların birleştiği yez sarı ve beyaz arası renkte toz ile kaplı. Bu beyazlıkların ve sararmanın sebep ve tedavisini bilen var mı? Yardımcı olursanız çok sevineceğiz.
Emre Kuzu
04-07-2010, 15:26
Sebep mantara benziyor zirai ilaç satan yerlere yaprak örneği alıp giderseniz size yardımcı olurlar
tunamehmet76
12-07-2010, 10:19
Yardımlarınız için teşekkürler. Topas isimli mantar ilacını alıp uyguladık. Umarız işe yarar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.