View Full Version : Yukka (Yucca sp.)
Arkadaşlar çok uzayan yukkanızı parçalara ayırırsanız; Toprağa gelecek kestiğiniz kısmını mumla kaplayıp öyle ekim yapın. Güneş gören bir yerde dursun. 2 aya mükemmel şekilde yeni yan sürgünleri veriyor. Çürüme olmuyor...
Arkadaşlar acil yardım lutfen
2 yılfır baktıgımız ycca mız son 6-7 aydır hasta. sureklı yenı yaprak cıkıyor ama yapraklar bıraz uzayıp yaklasık 10-15 cm oldugunda hemen kuruyor. sureklı yenı yapraklar verıyor dırenıyoe kurtarmak ıstıyorum. ayrıca govdesınde bıraz yumusama ve bosluk olustugunu hıssetım ne yapabılırım burada okuduklarımın hepsını uyguluyorum ama olmuyor yardımlarınız beklıyorum
bence fazla sulanıyor. benim büyük bir yuccam var 15 günde bir fincan su veriyorum ve çok güzel büyüyor çok sağlıklı
bir keresinde yarım sürahi dökmüştüm de bütün yaprakları teker teker sararrıp dökülmüştü
Carlos_Cortes
19-07-2010, 00:07
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=126723&d=1266949018
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=126724&d=1266949018
Herkese selamlar,
Büyükada'da yukarıdaki sayın berduray'ın bahsettikleriyle aynı tohum kapsülleri topladım. Fakat benim topladıklarımın renkleri henüz yeşil. Ama dokunmamla birlikte kendilerini toprağa bıraktılar.
Sizce bu kapsülleri ne yapmam gerekiyor? Mesela güneşte kurutmak, gölgede kurutmak, kuruttuktan sonra içini açıp toprağa ekmek ya da kurumadan direk toprağa ekmek...
Anlayacağınız üzere bu konuda son derece bilgisizim. Tavsiye ve deneyimlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim...
Bahar ayında balkonumuzda duruyordu.(İzmir'de)Çok hızlı büyümüyordu.Kış geldi,balkonda durmaya devam etti ve büyümesi durdu.Bir ay önce içeri aldık ve büyümesi hızlandı.Çok da sağlıklı görünüyor.Yanmalar olmuştu kışın başında ama makasla yaprağın formnunu bozmadan temizledik.
,Selamlar.
ilkimbuse
11-02-2011, 08:41
merhaba arkadaşlar ben bu sitenin yeni üyelerinden sayılırım hergün farklı şeyler öğreniyorum bende yaklaşık 9 senedir bir çiçek var bunun yucca olduğunu yeni öğrendim yalnız salon yuccası değil (yucca gloriosa) bunu da istanbul botonik bahçesinin 92 nolu mesajında gördüm iyi ki de görmüşüm yıllardır ne çiçeği olduğunu bilmiyordum benim sorunum yuccam tek gövde de uzuyor ben bunu budayıp kestiğim çeliği köklendirmek istiyorum aynı işlemi yucca gloriosada uygulayabilirmiyim köklendiriciler çok pahalı çeliği sadece suya koyarak köklendirebilirmiyim lütfen bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum bilgi paylaşımlarına ihtiyacım var
Azelia Kara
23-07-2011, 13:21
:p Çok sevdiğim bitkim.
Fotoğraf yüklemede site de bir sorun yok.
Mine hanım merhabalar, sizden daha öncede yardım almıştım.Felix leri kırmızı böceklerden korumak adına ama maalesef kökünü getirdiler.20 yıllık ağaçlarımızın çok üzüldük.Belediyeden gelen yardımda maalesef kurtaramadı bitkileri.Şimdi yine yardımınıza ihtiyacım var.İstanbula yerleştim ve terasımda Yucca gloriosa;türünü yetiştircem.Babamın evinde çok miktarda yavrusu var ama havaalanında sorun çıkar diye ben çiçeklenen kızmındaki lamba gibi sarkan tohumlarını almayı planlıyorum ama int araştırmamda hiç nasıl ekileceği bilgisini bulamadım.Sizin fikriniz varsa bana yardımcı olurmusunuz lütfen,Sevgilerimle...
Hepinize selamlar.
Yaklaşık 40 cm. uzunluğunda gövdesi bulunan yukamın iki dalı yapraklıyken tecrübesizliğim neticesinde fazla su vermemden dolayı bu dallar çürüdü (içi boşaldı). Ben de bu iki dalı kestim ve sadece boş gövde kaldı. Bu durumdan sonra yapılabilecek bir şey var mı, tavsiyeleriniz nelerdir?
İyi çalışmalar.
Evimde ayni yukka ya benzeyen ancak govdesi odunsu olmayan, yesil olan bir bitkim var.. bu da yukkanin bir tutu mudur, yoksa baska bir bitki midir ? Konu ile ilgili bilgisi olanlar cevaplayabilir mi ? ona gore bitkimin bakimi ile ilgili arastirma yapacagim..
Hepinize selamlar.
Yaklaşık 40 cm. uzunluğunda gövdesi bulunan yukamın iki dalı yapraklıyken tecrübesizliğim neticesinde fazla su vermemden dolayı bu dallar çürüdü (içi boşaldı). Ben de bu iki dalı kestim ve sadece boş gövde kaldı. Bu durumdan sonra yapılabilecek bir şey var mı, tavsiyeleriniz nelerdir?
İyi çalışmalar.
kestigin yere mum eritip dok ve de yanlardan yeni filiz vermesini bekle..
Evimde ayni yukka ya benzeyen ancak govdesi odunsu olmayan, yesil olan bir bitkim var.. bu da yukkanin bir tutu mudur, yoksa baska bir bitki midir ? Konu ile ilgili bilgisi olanlar cevaplayabilir mi ? ona gore bitkimin bakimi ile ilgili arastirma yapacagim..
Bitkinizi bir fotoğrafla birlikte "Bu bitkinin adı nedir?" (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088-9.htm) başlıklı bölümde sorarsanız büyük olasılıkla yanıt alırsınız. ;)
selam arkadaşlar bu bitki için bilgi sahibi olan arkadaşlardan yorum beklyorum kısa olanda 5 uzun olanda 4 dal bulunuyor ve yaprakları sanırım çok fazla birbirine karışmış durumda bu bitkiye yapmam gereken bişey varmı dersiniz yoksa olduğu gibimi kalsın suyu sewmez demişsiniz bizimki 2günde bir sulanıyor ve balkonda güneşte duruyor şimdiden teşekkür ederim yorumlarınızı ve önerilerinzi bekliyorum
selam arkadaşlar bu bitki için bilgi sahibi olan arkadaşlardan yorum beklyorum kısa olanda 5 uzun olanda 4 dal bulunuyor ve yaprakları sanırım çok fazla birbirine karışmış durumda bu bitkiye yapmam gereken bişey varmı dersiniz yoksa olduğu gibimi kalsın suyu sewmez demişsiniz bizimki 2günde bir sulanıyor ve balkonda güneşte duruyor şimdiden teşekkür ederim yorumlarınızı ve önerilerinzi bekliyorum
Yukkanız gayet sağlıklı görünüyor. Fotoğraf çekmek için mi içeri aldınız? Sürekli yerini değiştirmeyin. Sulamayı iki günde bir değil, toprağı iyice kuruduğunda yapın. Göreceksiniz, özellikle sıcak mevsimlerde toprağı takır takır olana kadar bekledikten sonra sularsanız, yukkanız daha bir kendine gelip güzelleşecek. Yukka yaşamak için gereken suyu odununun içinde saklar. Yukkanıza ne yapılabilir derseniz; dallardaki eski yaprakları en alttan başlamak üzere yukarı doğru temizleyin. Sıkışıklığı biraz rahatlatmış olursunuz. Gövde tepeden kesilip sürgünler büyürken ilk başta güzel bir görüntü olsa da sonradan bu sorunlarla karşılaşılıyor. Diğer bir seçenek ise, yukarıdaki sıkışıklığı azaltmak adına dallardan bir veya ikisini kesip almaktır. İnceleyin, görüntüyü bozmayacağına kanaat getirdiğiniz dalları kesip ayırın. Aldığınız bu çelikleri doğrudan toprağa dikebilirsiniz. Kolay gelsin. ;)
Yukkanız gayet sağlıklı görünüyor. Fotoğraf çekmek için mi içeri aldınız? Sürekli yerini değiştirmeyin. Sulamayı iki günde bir değil, toprağı iyice kuruduğunda yapın. Göreceksiniz, özellikle sıcak mevsimlerde toprağı takır takır olana kadar bekledikten sonra sularsanız, yukkanız daha bir kendine gelip güzelleşecek. Yukka yaşamak için gereken suyu odununun içinde saklar. Yukkanıza ne yapılabilir derseniz; dallardaki eski yaprakları en alttan başlamak üzere yukarı doğru temizleyin. Sıkışıklığı biraz rahatlatmış olursunuz. Gövde tepeden kesilip sürgünler büyürken ilk başta güzel bir görüntü olsa da sonradan bu sorunlarla karşılaşılıyor. Diğer bir seçenek ise, yukarıdaki sıkışıklığı azaltmak adına dallardan bir veya ikisini kesip almaktır. İnceleyin, görüntüyü bozmayacağına kanaat getirdiğiniz dalları kesip ayırın. Aldığınız bu çelikleri doğrudan toprağa dikebilirsiniz. Kolay gelsin. ;)
ilginiz için teşekkürederim dediğinizi yaptım bekleyip görücez resimlerini eklerim ilerleyen zamanlarda
Merhabalar,
Ofis odamızda 12 adet kılıç çiçeği ile 1 adet yuka besliyoruz. Bakımı en kolay bitkiler diye bunlar şeçtik.
Herşey güzel giderken, yuka'mız yeni filizler verirken birden beyaz beyak benekler oluşmaya başladı yapraklarında, sonra yaprakları kurudu, ilk önce un ufak odundaki bir dal tamamen gitti, şimdi yavaş yavaş diğerleri başladı.
İlk başta havalandırma vuruyor diye büyük camdan ufak camın önüne aldık, daha kötü oldu,
cam kenarında ama güneş vuran bir cam değil.
Bu sorun güneş görmediği içinmi oluyor,
sulamayı çok seyrek yapıyoruz, 15 günde bir,
sorunu çözemedik
güneş almıyor diye bu güneş ışığı yerine geçen ampüllerden mi alsam işe yararmı, gerçi onların hazır setleri içinde 300TL gibi ciddi rakkamlar istiyorlar. Ama sorum kesin oysa alırım. Sorun nedir sizce?
Anneme yeni bir tekli yukka aldık,üç yerden filizleri büyümüş,filizlerinin tamamı ana gövdenin üzerinde olduğu halde köklenmiş,bunları mutlaka ayırıp ekmemiz mi gerekir yoksa bu şekilde kalırsa sorun olmaz mı?
Anneme yeni bir tekli yukka aldık,üç yerden filizleri büyümüş,filizlerinin tamamı ana gövdenin üzerinde olduğu halde köklenmiş,bunları mutlaka ayırıp ekmemiz mi gerekir yoksa bu şekilde kalırsa sorun olmaz mı?
Bir foto ekleyebilir misiniz?
Yuccam artik eve sigmiyor.. Nasil bir budama yapmam lazim litfen yardim edin. ilk geldiginde ustu kil gini bisetle kapliydi simdi o kisim govdenon icinde kalmaya basladi bununda bi zararo olurmu?
267957
267955
267956
cep telefonuyla sikintimi aktarmaya caliatim insallah olmustur
simdiden herkeze tesekkurler
Yuccam artik eve sigmiyor.. Nasil bir budama yapmam lazim litfen yardim edin. ilk geldiginde ustu kil gini bisetle kapliydi simdi o kisim govdenon icinde kalmaya basladi bununda bi zararo olurmu?
267957
267955
267956
cep telefonuyla sikintimi aktarmaya caliatim insallah olmustur
simdiden herkeze tesekkurler
Zamanı gelince yukkanızı budarsınız. 20-25 santimlik bir tepe çeliği alıp doğrudan toprağa dikebilirsiniz. Gövdenin yeşil kısımlarından bir kaç tane çelik çıkar sanırım, suda köklendirebilirsiniz. Odunlaşmış gövdeye gelince; arzunuz nasıl bilemem, dilerseniz toprağa yakın bir yerden kesersiniz veya bir miktar gövde bırakıp diyelim 50 santim veya 75 santimden kesersiniz. Kesik yerini aşı macunuyla veya bildiğiniz mumla iyice kapatırsınız. Kestiğiniz yerin kenarlarından patlayıp sürecektir kısa bir süre sonra. Elinizde fazladan odunlaşmış gövde kalırsa, onu da odun olarak şöminenizde değerlendirirsiniz :o veya dekoratif amaçlı olarak diyelim sarmaşık sardırabilirsiniz. Bunları yapmak için son soğukları bekleyin.
merkürvenüs
08-02-2012, 22:13
Merhaba sn.cihan16,
Kaç yılda bu kadar büyüdü? Çok güzel bakmışsınız:)))
yardiminiz icin saolun ilkbahari bekliyecegim anlasilan yuccamin yasi ni tam bilmiyorum hediye geldiginde kucuktu o killi kisimin oldugu boydaydi fakat 14 yildir bende bakimi zor bir bitki degil surekli su vermenize gerek yok eger su istiyosa zaten alt yapraklari kuruyor o zaman veriyorum kuru yapraklarida kopariyorum ustune titremeye gerek yok saygilar
Bir foto ekleyebilir misiniz?
Biraz geç de olsa fotoğrafı yüklüyorum.
270620
merhabalar.yukkamın yaprakları resimdeki gibi kurumaya başladı sebebi ne olabilir?
papatya73
28-02-2012, 12:43
Bugün eşimin işyerinde çok güzel bir yuccanın mahvedildiğini(fazla sulanmış sanırım,toprak ıslakdı yaşasın diye su vermişler ama öldürmüş) görerek çok üzüldüm.Kuru dalları kesdim, gövde biraz kökden sallanıyor biraz destekledim, olabildiğince güneş alan yere koyduk. İlk fırsatta eve getireceğim, resmini eklerim. Yaşar mı acaba?
Bugün eşimin işyerinde çok güzel bir yuccanın mahvedildiğini(fazla sulanmış sanırım,toprak ıslakdı yaşasın diye su vermişler ama öldürmüş) görerek çok üzüldüm.Kuru dalları kesdim, gövde biraz kökden sallanıyor biraz destekledim, olabildiğince güneş alan yere koyduk. İlk fırsatta eve getireceğim, resmini eklerim. Yaşar mı acaba?
Odunsu gövdede yumuşama(çürüme) varsa derhal müdahale etmeniz gerekir. Foto eklediğinizde daha sağlıklı öneride bulunulabilir. Şimdilik sulamayı tamamen kesin, toprak kuruyana kadar bekleyin. Aşırı sulama köklerde de soruna yol açmış olabilir. Kolay gelsin. ;)
Biraz geç de olsa fotoğrafı yüklüyorum.
Fotoğrafı ekleyene kadar keşke önceki soru/cevapları inceleseydiniz. Sizinkine çok benzer durumdaki bir yukka için http://www.agaclar.net/forum/864395-post263.htm öneride bulunmuşum yakın tarihte.
Dilerseniz o sürgünlerin birini veya hepsini odunsu gövdeden ayırıp toprağa dikebilirsiniz. Bir kaç tane yukkanız olur. Bütün sürgünleri alırsanız kalan odunsu gövdenin tepesini düzgün bir şekilde kesip aşı macunu veya mumla kapatıp yeniden sürmesini sağlayabilirsiniz. Son soğukları bekleyin. Kolay gelsin. ;)
270620
merhabalar.yukkamın yaprakları resimdeki gibi kurumaya başladı sebebi ne olabilir?
Yukkanızı daima bol ışık alan yerde tutun. İzmir'de olduğunuza göre yukkanız kışı rahatlıkla balkonda geçirebilir. Genel görünüşü nasıl bilemediğim için yaprak ucunun fotoğrafıyla bu kadarını söyleyebiliyorum. :p
kallium teşekkür ederim daha ışık alan bir yere taşıdım genel görünüşü iyi gövdesi sağlıklı bol yapraklı sadece yaprak uçları hatta yeni çıkan yaprakları da böyle uçtan kurumaya başladı anlayamadım.bir yukkam daha var onda böyle bir sorun yok
türkansultan
02-03-2012, 20:11
Arkadaşlar benim yukkam çiçek açtı.Salonum parfüm gibi kokuyor merak ettiğim çiçek kuruduktan sonra yaprak vermeye devam ediyormu bilen arkadaşlar lütfen cevap yazarmısınız teşekkürler.
aybükeahmet
29-04-2012, 14:17
çiçeğim resimdeki gibi sorunlarla karşı karşıya... saksısını değiştirmeden önce alttan 6-7 yaprak düşürdü. saksısını değiştirince durdu ve yeni yapraklar çıkarıyor. ama gövdesi fazla uzun ve altlardaki yapraklarda kesik kesik izler var? çiçeğimin nesi var besin takviyesi mi yapsam acaba??
Merhaba arkadaşlar,
4 aydır baktığım bir yukam var,4 aydır yaklaşık 5 cm uzadı ve yeni yapraklar çıkardı. Sanırım yerini sevdi. Direk gün ışığı gelmese de güney doğu cephe evimde günışığını sürekli alıyor. Sanırım suyu sevmiyor, yorumlarınızdan okuduğum kadarıyla. Yapraklarına su püskürtüyorum. Bir de klasik yeşil yapraklı bitkiler için sıvı besin veriyorum.Saksı boyutu da fotoğraftaki gibi ne dersiniz? Yanlış yaptığım birşeyler var mı?Teşekkürler..
kelebek çalısı
14-05-2012, 01:12
Bahçemdeki yucca (Türkiye'de) , 20 yaşında.
Özel bir isteği veya ihtiyacı yok. Kendi halinde yaşamını sürdürmekte.
hkaradag
27-05-2012, 15:01
Merhaba,
Forumda ilk mesajım ve üye olma amacım da çöpte bulduğum bir bitki. Bu kadar büyük ve güel bir bitki neden atılır anlamış değilim. Bildiğiniz bu halde çöp tankının yanına konmuştu. Ben de tereddüt etmeden alıp evime çıkardım.
Size fotoğrafını gönderiyorum. Elimde olan yucca lara pek benzemediği için teyid etmek istedim. Benim yuccalarımın yapraklarının kenarları dikenli, bunda öyle bir şey yok. Yaprakları dikensiz, biraz daha geniş ve esnek.
Sorularım:
1. Bitkinin tam cinsi nedir.
2. Bulduğumda biraz bakımsızdı. Fotoğraflarda görebilirsiniz. Yaprakları kırılmış, gövdesinde bir iki darbe var vs. İlk etapta kurtarmak için nasıl bakım yapmam gerekir?
3. Kesip çoğaltma yoluna gitsem kurtarma adına daha iyi olur mu? Yapacaksam nasıl bir yol izlemeliyim?
4. Toprağını değiştirmem gerekir mi?
İlginize şimdiden teşekkürler.
kelebek çalısı
27-05-2012, 15:30
Merhaba,
Forumda ilk mesajım ve üye olma amacım da çöpte bulduğum bir bitki. Bu kadar büyük ve güel bir bitki neden atılır anlamış değilim. Bildiğiniz bu halde çöp tankının yanına konmuştu. Ben de tereddüt etmeden alıp evime çıkardım.
Size fotoğrafını gönderiyorum. Elimde olan yucca lara pek benzemediği için teyid etmek istedim. Benim yuccalarımın yapraklarının kenarları dikenli, bunda öyle bir şey yok. Yaprakları dikensiz, biraz daha geniş ve esnek.
Sorularım:
1. Bitkinin tam cinsi nedir.
2. Bulduğumda biraz bakımsızdı. Fotoğraflarda görebilirsiniz. Yaprakları kırılmış, gövdesinde bir iki darbe var vs. İlk etapta kurtarmak için nasıl bakım yapmam gerekir?
3. Kesip çoğaltma yoluna gitsem kurtarma adına daha iyi olur mu? Yapacaksam nasıl bir yol izlemeliyim?
4. Toprağını değiştirmem gerekir mi?
İlginize şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
bulduğunuz bitki gerçekten de son derece kötü bir duruma terkedilmiş, bakımsız kalmış. Bitkiyi kendi haline terk ederek de zaten son noktayı koymuşlar, sizden önceki sahipleri.
Benim size naçizane tavsiyem, ilk etapta kök boğazından sıkıca kavradıktan sonra bitkiyi saksısından çıkartmanız ve kök durumunu incelemeniz. Sağlıklı olup olmadığını, zararlı veya hastalık belirtileri, yani gözünüze anormal gelen bir şey olup olmadığına dair incelemeniz. Sağlıklı bir kök yapısı var ise, kökleri havalandırma amaçlı olarak bir miktar kök budaması ve temizliği yapabilir, bitkinin uzun dallarından bir kaçını deneme amaçlı olarak budayarak, ana gövdeden çıkış noktasının 10cm, 20 cm gibi üzerinden budarım ben olsam. Her dalı aynı boy budamak yerine bu şekilde tercih ederim. Her ihtimale karşı sağlıklı bir dalı olduğu gibi bırakırım.
Saksıya yeni toprak doldurarak, bitkiyi yerleştirdikten sonra, sulamasını da yapıp, aydınlık hatta yarı güneşli bir yerde konuşlandırarak izlemeye alırım. Eğer yapraklı bitkiler için özel sıvı besinlerden varsa, kullanılabilir diye düşünüyorum, sulama suyuna katarak.
Zannederim ki bir süre geçtikten sonra yapraklar budanan dalların kenarlarından patlamaya başlayacaktır.
Dilerseniz bunları uygulayabilirsiniz.
Kolay gelsin.
kelebek çalısı
27-05-2012, 15:35
Yalnız budadıktan sonra mumlama yapılıp yapılmadığı konusunda emin değilim. Sanırım tepe noktalarını mumlama uygulaması yapılıyor. Bunu atlamışım. Daha kesin bir yorum yapan üyemiz olursa, ben de emin olmak isterim.
ardabora
29-05-2012, 18:26
Kasım 2010'da ilk kez çiçek açtı,2011 yılında sanırım canı istemedi,çiçek açmadı.
Bu yıl da haziran ayında bizi şereflendirecek olan Yukka filamentosa...
aybükeahmet
03-06-2012, 09:00
Şimdi balkona çıkardım çiçeğimi ama sanırım ölecek. 282 nolu mesajda fotoğrafları var. sorunu anlayamadığımdan bir şey yapamıyorum. yaprakları çürüyüp gidiyor. sağlamlarda da kesik kesik yıtıklar var?? Yardım edin lütfen ölmesin çiçeğimm...
kelebek çalısı
03-06-2012, 13:11
Şimdi balkona çıkardım çiçeğimi ama sanırım ölecek. 282 nolu mesajda fotoğrafları var. sorunu anlayamadığımdan bir şey yapamıyorum. yaprakları çürüyüp gidiyor. sağlamlarda da kesik kesik yıtıklar var?? Yardım edin lütfen ölmesin çiçeğimm...
Fotoğrafladığınız bitkinizin yapraklarında beyaz bazı kalıntılar var gibi görüyorum (en sondaki fotoğraf). Bu bir hastalığın veya zararlının yol açtığı durum mu acaba diye düşündüm. Sebebi konusunda bir şeyler söyleyebiliyor musunuz. Toz mu veya spreyle yapraktan besin de vermiş olabilirsiniz. Farkettiniz mi acaba?
aybükeahmet
06-06-2012, 20:46
Evet farkındayım. Toz değil, yapraklarına su bile püskürtmüyorum çok sevmiyor suyu diye. Yani sıvı besin verdim canlanır belki diye ama yapraktan değil, suyuna karıştrıp topraktan verdim. Mantar olabilir mi diye düşünüyorum aslında? Ama bilemiyorum ki?...
Fotoğrafladığınız bitkinizin yapraklarında beyaz bazı kalıntılar var gibi görüyorum (en sondaki fotoğraf). Bu bir hastalığın veya zararlının yol açtığı durum mu acaba diye düşündüm. Sebebi konusunda bir şeyler söyleyebiliyor musunuz. Toz mu veya spreyle yapraktan besin de vermiş olabilirsiniz. Farkettiniz mi acaba?
kelebek çalısı
06-06-2012, 22:59
Evet farkındayım. Toz değil, yapraklarına su bile püskürtmüyorum çok sevmiyor suyu diye. Yani sıvı besin verdim canlanır belki diye ama yapraktan değil, suyuna karıştrıp topraktan verdim. Mantar olabilir mi diye düşünüyorum aslında? Ama bilemiyorum ki?...
Külleme olabilir yapraklardaki. Sodyum bikarbonat, yani toz halindeki suya karıştırılan sodalar vardır. Yarım litre suya, bir yemek kaşığı soda ve bir miktarda yapışkanlık sağlaması açısından bitkisel yağ karıştırarak elde edeceğiniz suyu yapraklara spreyleyebilir, bu şekilde ph oranını yükselterek küllemeyi engellemeye çalışabilirsiniz. Tamamen evde bulunan malzemelerle denenmesinden zarar gelmeyecek bir yol.
Üstadlar Merhaba,
Geçen hafta cuma günü ameliyat oldum hediye gelen yuka ben hastaneden çıkana kadar ekteki fotoğraflardaki gibi sarardı. Ne yapmam gerekir tavsiye ve önerilerinizi rica ediyorum.
Saygılarımla
kelebek çalısı
09-06-2012, 02:20
Öncelikle geçmiş olsun ve acil şifalar.
Hediye gelen yucca bitkinizin, ışık ihtiyacını, sulama düzenini rayına oturttuğunuzda sorun devam ediyorsa başka sebepler arayabiliriz. Ama fikrimce bir süre ilgisiz kalan bitkinin bu duruma gelmiş olması muhtemel.
Aydınlık bir alana yerleştirebilir ve yeterli gün ışığını almasını sağlayabilirsiniz, ayrıca saksının altında drenaj deliği olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye edeceğim. Ambalaj kağıdı var gibi görmekteyim, fotoğrafınızdan, kontrol etmişmiydiniz toprağını ve genel durumunu? Fazla sulamaya da ihtiyaç duymaz yucca, belki de çok fazla sulama yapılmış olabilir.
Yucca konusunu http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1965.htm sayfasında tartışıyor, paylaşıyoruz. İlginize sunarım.
Arkadaşlar, ofisimize aldığımız yukkadan kendime bir saksı daha çıkarmak istiyorum. Fakat bu işaretlediğim yerden mi kesmem gerekiyor? Bir de bu miniği ana gövdeden nasıl ayıracağım? Makas veya bıçak ayırmaya yeterli olur mu ? Ana gövdeye zarar verir miyim ? Kestikten sonra ne yapmalıyım? Sabırlı bir arkadaşımız bunları anlatabilirmi mümkünse ? Ve bu işlemi yapmak için doğru bir zaman mı vs vs vs...
kelebek çalısı
29-06-2012, 01:44
Arkadaşlar, ofisimize aldığımız yukkadan kendime bir saksı daha çıkarmak istiyorum. Fakat bu işaretlediğim yerden mi kesmem gerekiyor? Bir de bu miniği ana gövdeden nasıl ayıracağım? Makas veya bıçak ayırmaya yeterli olur mu ? Ana gövdeye zarar verir miyim ? Kestikten sonra ne yapmalıyım? Sabırlı bir arkadaşımız bunları anlatabilirmi mümkünse ? Ve bu işlemi yapmak için doğru bir zaman mı vs vs vs...
Zannediyorum ki gövdeden bu şekilde çıkan filizlenmelerden ayırarak bitkiyi çoğaltıyorlar. Onun haricinde dipten kök kısmından yavrulama yolu ile de çoğaltmak mümkün.
Steril olduğuna emin olduğunuz bir bıçak ile gövdeye zarar vermeden, ana gövde ile tam birleştiği yerden dikkatlice ayırın. Dip kısmı daha odunsu olduğundan, bu kısım köklenme başarısında önemli rol oynayacak. Bu sebepten ana gövdeden fazla uzaklaşarak keserseniz köklendirme için gerekli olan kısım ana gövde üzerinde kalmış olur. Ana gövde ile tam birleştiği yerden sıfır olacak şekilde kesmelisiniz.
Köklendirme hormonuna dip kısmını nazikçe ve az miktarda olmak üzere değdirin ve nemli torf ile doldurduğunuz saksınıza yerleştirin. Bütün işlem bundan ibaret.
Ana gövdede kestiğiniz yerde oluşan yarayı aşı macunu ile kapatabilir, aşı macunu yoksa mumlayabilirsiniz.
kelebek çalısı
29-06-2012, 01:54
Yucca kökten de yavrulama yapabilen bir bitki. Böyle bir durum gözlemlediğinizde yavru yuccayı ayırma yoluyla yeni bir yucca edinebilirsiniz.
Crocus Şen
29-06-2012, 10:07
Teyzemin Yuccasının odunun yanından minik bir filiz çıkmıştı aylardır aynı boyda ve hiçbir gelişme göstermemişti,bende çıkarttım,hiç kök yoktu ve 2 gün önce suda köklendirmeye başladım.Havalarında etkisiyle hemen kök samaya başladı.
...Sabırlı bir arkadaşımız bunları anlatabilirmi mümkünse ? Ve bu işlemi yapmak için doğru bir zaman mı vs vs vs...
İşlemi nasıl yapmanız gerektiğini gayet güzel tarif etmişler ancak yakın zamanda yukkanızın tepesi, sürgünlerin uzaması ve yaprakların büyümesi sonucu balta girmemiş orman gibi olacak. Görüntüsünden rahatsız olacaksınız. Sizden önce pek çok kişi o duruma gelmiş yukkası için ne yapabileceğini burada sordu ve yanıt verildi. Eski soru-yanıtları inceleyiniz. Ben olsam o yukkanın tepe sürgünlerinden bir veya ikisini alır çelik yaparım, sizin kesip çıkarmak istediğinizi yerinde bırakırım.
Arkadaşlar benim yukkam çiçek açtı.Salonum parfüm gibi kokuyor merak ettiğim çiçek kuruduktan sonra yaprak vermeye devam ediyormu bilen arkadaşlar lütfen cevap yazarmısınız teşekkürler.
Sayın türkansultan
Hiç merak etmeyin aynı şekilde büyümeye devam edecektir. Geçen sene bendeki yukada çiçek actı ve dediğinz gibi harika bir kokusu var büyümeye'de devam etti.
313695
Arkadaşlar aciiil çok acil yardıma ihtiyacım var. Yukkamı kaybediyorum sanırım. Resimde gördüğünüz küçük daire içine aldıgım beyaz şey köpük.. ağacım köpürüyor! alttaki çember içine aldığım yerde ise govdenın kendı ıcınden gelen bır ıslaklık var. ustelık sadece ordada değil. odunsu gövdenin muhtelif yerlerinde de bu ıslaklığı gözlemliyorum. ve bu ıslaklıga parmagımı değdirdiğimde parmağıma pekmez rengi bir şey bulaşıyor ne yapmam lazım :(
Saksınızda 2 odun gövde var. Soldaki sağlıklı görünüyor. Diğeri için el fatiha... Soldakinde bir sorun (gövdede yumuşama, ezilme, çürüme) yoksa hemen sağlam gövdeyi diğerinden ayırın. Gövde birkaç yerden çürümüş olduğundan hiç uğraşmayın, atın gitsin. tepe sürgünlerini çelik olarak değerlendirin.
Saksınızın dibindeki dekoratif amaçlı o renkli şeyler de ne? Yok edin onları. Belki de toprak hava alamıyordur. Muhtemelen toprağı kurumadan aşırı sulamışsınız. Nasıl anlatmalı bilmem ki? YUKKA SU SEVMEZ. Toprağı kurumadan asla sulamayın. Susuzluğa dayanır ama nemli toprağın başına açacağı dertlere katlanamaz.
Başka soracağınız varsa çekinmeyin. Geçmiş olsun.
Sulama konusunda kesinlikle cimri davranıyorum yukkama. Ama susuzda bırakmıyorum. O taşlarıda yeni koydum. Bir yerde okumuştum yabani ot, böceklenme önlemek için küçük taşlar kullanabilirsiniz diye.
Ben en çok klimanın dokunduğunu düşünüyorum kendisini koyabileceğim başka yer yok ve ofis arkadaşlarımız oda ısısını 18-20 arası tutuyor. Doğal sıcaklık olsa belki zararsız olabilir ama klimadan gelen bu yapay hava hem beni hemde yukka dahil tüm çiçeklerimi sanırım rahatsız ediyor.
Her iki gövdede taş gibi. Odunlarında herhangi bir yumuşama yok. Hemen dedğiniz gibi küçük olanı başka saksıya alıp büyüğündeki sürgünleride çelik alarak saksıya dikeceğim. yardımınız için teşekkür ederim. bu arada herhangi bir ek besine ihtiyac duyar mı?
Ben en çok klimanın dokunduğunu düşünüyorum... Her iki gövdede taş gibi. Odunlarında herhangi bir yumuşama yok... bu arada herhangi bir ek besine ihtiyac duyar mı?
Yukka sıcağı ve güneşi çok sever, dolayısıyla klimalı ortamdan memnun olmayacağı kesin. Ancak serin ortamda buharlaşma yoluyla topraktan yapraklara su döngüsü çok yavaşlayacağı için daha da dikkati olunmalı. Serin ve nemli ortam küfler ve mantarlar için gelişmeye elverişlidir.
Hasta odunda yumuşama mutlaka vardır. Dikkatli inceleyin.
Yukka kanaatkar bir bitkidir. Diyelim 3 ayda bir toprağının üstünden 5 cm.lik kısmını alıp yerine hazır satılan bitki toprağı koyarsanız yeterli olur. Hatta bu üstten toprak yenilemeyle yukkanızı bir kaç yıl aynı saksıda bile yaşatabilirsiniz.
Hızlı yardımınız için çok teşekkür ederim bugün hemen saksıyı temizleyip küçük odunu kurtarmaya çalışacağım. Umarım ona birşey olmaz. Tekrardan teşekkürler
kelebek çalısı
23-09-2012, 21:27
Çiçeklenme başladı, aynı zamanda yazın sona ermek üzere olduğunun da işareti bana göre...
333886
333887
topcuoglusel
20-11-2012, 10:23
Merhaba,
Ekte fotoğrafta gördüğünüz yuka yaklaşık 8 senelik, ancak çok aşırı büyüdü ve çok fazla yaprak verdi, saksıda arkada ve sol tarafta olmak üzere toplam 3 kök var, ancak duruş itibari ile göze pek hoş gelmeyen bir hale büründü; çok fazla ve uzun yaprakları var ve arkaya doğru yattı.
Şimdi saksını boşaltıp tekrar düzenlemek istiyorum, sorum şu; budama yapabilir miyim, nasıl? Biraz daha derli toplu bir hale nasıl getirebilirim?
Teşekkürler
Çiçeklenme başladı, aynı zamanda yazın sona ermek üzere olduğunun da işareti bana göre...
333886
333887
Sayın kelebek çalısı
Tohum kesecikleri çıktımı?
Merhaba,
Ekte fotoğrafta gördüğünüz yuka yaklaşık 8 senelik, ancak çok aşırı büyüdü ve çok fazla yaprak verdi, saksıda arkada ve sol tarafta olmak üzere toplam 3 kök var, ancak duruş itibari ile göze pek hoş gelmeyen bir hale büründü; çok fazla ve uzun yaprakları var ve arkaya doğru yattı.
Şimdi saksını boşaltıp tekrar düzenlemek istiyorum, sorum şu; budama yapabilir miyim, nasıl? Biraz daha derli toplu bir hale nasıl getirebilirim?
Teşekkürler
Sayın topcuoglusel
Işığın geldiği yöne doğru eğilmiş olduğundan düzeltsenizde yine tek yönlü ışık alırsa aynı şekilde yatacak,duz olan kısmın üzerinden budayın derim.
Kolay gelsin
kelebek çalısı
20-11-2012, 12:30
Sayın kelebek çalısı
Tohum kesecikleri çıktımı?
Yucca çiçek açtıktan sonra tohum podu oluşturmadı, şu anda çiçekleri dökülmüş ve kuruyan saplardan ibaret kalmış durumda.
Açıkçası bugüne dek sahip olduğum Yucca bitkilerinde hiç tohum podu oluşumu gözlemeleme fırsatım da olmadı.
Bu arada bitki kendiliğinden kökten çoğaldığı için, ayırmak mümkün olduğunda çoğaltma gibi bir düşüncem de varsa bu yolu izlediğimden tohuma dikkat etmediğimi de itiraf edeyim.
Tohum kesesi çiçeklerin tepe noktasında 3-6 cm boylarında patlıcana benzer
kesecikler, resimleri yüklenemiyor, bir türlü olmadı daha sonra tekrar deneyeceğim. :(
Yucca'nın çiçeklenmesinden sonra oluşan tohum kesecikleri.
Resimleri nihayet yükliyebildim
348026
348028
348027
İmdat! Yukkama ne oluyor ? Dahada önemlisi ben ne yapmalıyım ? Sürgün yerinin dibinden sürekli böyle boyalı su gibi kıvamlı bir sıvı geliyor. Fotonun Sağında kestiğim yaprağıda kadraja dahil ettim belki bir ipucu verir diye.
İmdat! Yukkama ne oluyor ? Dahada önemlisi ben ne yapmalıyım ? Sürgün yerinin dibinden sürekli böyle boyalı su gibi kıvamlı bir sıvı geliyor. Fotonun Sağında kestiğim yaprağıda kadraja dahil ettim belki bir ipucu verir diye.
Sayın mugem
Alt kısımdaki yaprakların tamamını koparın ve bekleyin, akıntı devam ederse bu sefer gövdeyi yukarıdan(sürgünün dibinden başlıyarak) kesin ve son olarak akıntının olmadığı yere gelince yeni filizlerin cıkmasını beklemekten başka çare yok. :(
Kolay gelsin
Teşekkür ederim yardımınız için.
Umarım kesmek zorunda kalmam. Yaprak temizliği ile kurtarırım inşallah.
merhaba benim yukkam köklenirmi
serkan_istanbul
03-05-2013, 09:46
inşallah köklenir fazla sulamadan toprağa dikin ve aydınlık ama direk güneş ışığından koruyun. sevgiler
maden suyunu bekletip verirsek bitki gelişirmi
Merhaba arkadaşlar,
Bu linkteki de benim yuccam.
http://www.agaclar.net/forum/1154141-post150.htm
Size sorum, her yucca çiçek açar mı acaba? Ben burda çiçekler görünce çok kıskandım.. :) Yuccamız 10 yılı aşkın süredir bizimle ancak daha hiç çiçek açtığını görmedim ben..
peki bu yukkaların yapraklarını nasıl temizliyosunuz arkadaşlar bana yardımcı olurmusunuz?
arkadaşlar odunsu gövde ne zaman oluşur
Merhaba - Foruma yeni katıldım, daha önce okuyucuydum.
1.5 yıl önce satın aldığım Yucca'mda bazı gelişmeler oldu, onları resimlerle anlatıp fikirlerinizi almak istiyorum.
Satın aldığımda ve halen 3 odunlu bir Yucca'ya sahibim ve genel olarak sağlıklı olmasına rağmen 2 ve 3 nolu odunlardaki sürgünler hemen hemen tamamen kurudu.
Bunun üzerine bir de 1-2 ay kadar önce toprağın içinden 2 tane sürgün fışkırdı. Bu sürgünlerin bir tanesi bu 3 odunun tam arasında olduğundan sıkışmasından korkuyorum.
Sorularım:
1) 2 ve 3 nolu odunları tamamen kesip atayım mı? Ya da sürgün verdiği yerin hemen altından mı budayayım? Ya da sadece kuruyan sürgünleri mi keseyim?
2) Dipten gelen sürgünler yukarıda yapacağım işleme göre nasıl yaşatılabilirler? Yani diyelim odunları kökten kesmedim, o zaman bu arada kalan sürgün nasıl o kadarcık yerde büyüyüp, gelişecek?
http://imageshack.us/a/img521/5508/img0158pl.jpg
http://imageshack.us/a/img5/6603/img0155sr.jpg
http://imageshack.us/a/img37/6346/img0156ai.jpg
http://imageshack.us/a/img694/8783/img0157gk.jpg
Bu ay içerisinde Yuccayı köklendirebilirmiyiz? bilgisi olan varsa yardımlarını bekliyorum...
gövde ne zaman oluşmaya başlar
Merhaba - Foruma yeni katıldım, daha önce okuyucuydum.
1.5 yıl önce satın aldığım Yucca'mda bazı gelişmeler oldu, onları resimlerle anlatıp fikirlerinizi almak istiyorum.
Satın aldığımda ve halen 3 odunlu bir Yucca'ya sahibim ve genel olarak sağlıklı olmasına rağmen 2 ve 3 nolu odunlardaki sürgünler hemen hemen tamamen kurudu.
Bunun üzerine bir de 1-2 ay kadar önce toprağın içinden 2 tane sürgün fışkırdı. Bu sürgünlerin bir tanesi bu 3 odunun tam arasında olduğundan sıkışmasından korkuyorum.
Sorularım:
1) 2 ve 3 nolu odunları tamamen kesip atayım mı? Ya da sürgün verdiği yerin hemen altından mı budayayım? Ya da sadece kuruyan sürgünleri mi keseyim?
2) Dipten gelen sürgünler yukarıda yapacağım işleme göre nasıl yaşatılabilirler? Yani diyelim odunları kökten kesmedim, o zaman bu arada kalan sürgün nasıl o kadarcık yerde büyüyüp, gelişecek?
http://imageshack.us/a/img694/8783/img0157gk.jpg
Sayın fargo
Sizin kurumuş dediğiniz (odun değil) gövde hala canlı ki dipten sürgün vermiş, sizin yapacağınız sürgünü rahatlatmak için üç gövdeyi fazla oynatmadan aralarını cok olmamak kaydı ile açmak, kolay gelsin.
Bu ay içerisinde Yuccayı köklendirebilirmiyiz? bilgisi olan varsa yardımlarını bekliyorum...
Sayın tuncay
Bu aylarda tavsiye etmem eylül-ekim veya mart başında gibi olabilir.
pembebezelye
22-08-2013, 09:47
merhaba
benım yuccam butun kıs cok mutluydu fakat ben onu bıraz fazla sulamısım sımdı haftada hatta 15 gunde bır suluyorum dırek gunes almayan aydılık cam onune koydum fakat yapraklarının hızla sararıp dokulmesıne engel olamıyorum nerdeyse kel olacak bu konuda ne yapabılırım acıl donersenız cok sevırım tesekkurler
bu çeliği bir kaç saat evvel aldım... bugün imkansız ama yarın eve gittiğimde direkt olarak toprağa dikip suyunu vererek, aydınlık ama gölge bir yere koyacağım..
eksik veya yanlış birşey yapmıyorum değil mi?
rojda-suna
08-09-2013, 16:50
merhaba aranıza bugün katıldım, benim bir çiçeğim var yaklaşık 1 yıldır bende ne uzuyor ne ölüyor yaprak dahi dökmüyor 1 yıldır aynı çiçeğimin adınıda bilmiyorum.. resim gönderiyorum umarım tanıyan birileri çıkar
Emre İlhan
08-09-2013, 19:43
Bu tarz sorularınız için "Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088.htm#post487866)" başlığını kullanabilirsiniz:)
Emre İlhan
08-09-2013, 19:47
bu çeliği bir kaç saat evvel aldım... bugün imkansız ama yarın eve gittiğimde direkt olarak toprağa dikip suyunu vererek, aydınlık ama gölge bir yere koyacağım..
eksik veya yanlış birşey yapmıyorum değil mi?
Bu konu hakkında bir püf nokta biliyorum:)
Aldığınız çeliğin tabanına iğne ile delikler açarsanız, çelik daha çabuk kökleniyor. Bir komşumuzdan öğrenmiştim bunu, hatta bir bardak suyun içerisinde köklendirmişti ama direk toprağa da dikilebilir:)
:) Sn. Emreİlhan, peki sizce hangi yöntemi uygulayayım?
Emre İlhan
08-09-2013, 21:48
Ben olsam, iğneyle delikler açıp direk toprağa dikerim. Köklenmeye başladığı andan itibaren gelişmeye başlasın. Suda zaman kaybetmesin:)
:) peki teşekkür ederim, hemen yarın iğneleyip dikiyorum.
kuzukurt
07-11-2013, 12:55
malesef benim yuccam da ölüyor sanırım :(
kuzukurt
07-11-2013, 13:01
boynu çok eğrildi yuccamın, pencere kenarında duruyor, o pencereleri hiç açmıyorum, direkt ışık görmüyor, boynu eğrilince bende yönünü terse çevirdim. ama bu seferde yaprakları çok sarardı , boyu 2 mt civarı çok mu uzun diye oldu acaba? açıkcası ben bodur sevmiyorum, yapraklarının bittiği yerden kessem boyu tekrar uzar mı? kesmeden kurtarabilir miyiz? kestikten sonra oraya mum damlatıp kapatın diyor bu gerçekten gerekli mi damlatmasak olur mu?
çşimdiden teşekkürler
kuzukurt
11-11-2013, 12:31
yardım edebilir misiniz?
bitkiseli
11-11-2013, 14:41
sayın Kuzukurt, yerinizde olsam o dalı incelmeye başladığı yerden kesip suda köklendiririm gövdeye ise hava almaması için mum damlatmak gerek kısa sürede gövdenin bir kaç yerinden filiz verecektir merak etmeyin..
kuzukurt
11-11-2013, 17:19
cevap için teşekkürler,
Emre İlhan
11-11-2013, 17:25
Sevgili, kuzukurt;
Yukkanız, belirli bir zamandan sonra uygun olarak gübrelenmediği ya da hiç gübrelenmediği için; ince, cılız olarak boylanmış.
Bu durumda yapılması gereken en iyi uygulamanın, sevgili, bitkiseli'nin de anlattığı gibi; kalın olan gövde kısmından budama yapıp, üzerine mum eriterek(ki bu hava almasını, dolayısıyla kurumasını önler) yeni sürgünlerin gelmesini beklemek olduğunu düşünüyorum.
Ama budama işlemini yaptıktan sonra, yeşil yapraklı bitkiler için olan gübrelerden edinip, düzenli olarak gübreleme yaparsanız; yukkanız kısa sürede toparlanacaktır:)
bslife11
14-02-2014, 16:12
Merhabalar,
Benim ofisimde fotoğraflardaki gibi bir yukam var. Fazla suladığımı düşünüyorum fakat bu sararıp solma durumu sadece buna mı bağlıdır? Çok güneş gören bir yerde değil ve ofis çok sıcak. Şu an kötüye gidiyor baya, ne yapabilirim?
Teşekkürler.
horanlı.66
14-02-2014, 18:23
bslife gördüğüm kadariyla çok sudan dolayı formda bozulma olmuş, çok fazla sulamayin, ama kök kısmı önemli olan, bırakın iyice kurusun toprağı, hafif nemli olsa bile yeter toprağı, farkettimde bi saksıya birden fazla dikilmiş özellikle kök kisminda ciddi sıkıntılar olabilir, bozulma tüm dallardada varmı yoksa bir ikisindemi var acaba, bozulma kök kısmından kaynakli olabilir diye düşünüyorum
bslife11
17-02-2014, 14:06
bslife gördüğüm kadariyla çok sudan dolayı formda bozulma olmuş, çok fazla sulamayin, ama kök kısmı önemli olan, bırakın iyice kurusun toprağı, hafif nemli olsa bile yeter toprağı, farkettimde bi saksıya birden fazla dikilmiş özellikle kök kisminda ciddi sıkıntılar olabilir, bozulma tüm dallardada varmı yoksa bir ikisindemi var acaba, bozulma kök kısmından kaynakli olabilir diye düşünüyorum
Peki kökte sorun varsa ne yapabilirim? 3 tane kök var toprakta onlardan bozulmuş olanları tespit edip saksıdan çıkartmalı mıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu konularda hiç bilgim yok :/
horanlı.66
17-02-2014, 15:24
sayın bslife saksı değiştirim tavsiye ederim, bu sayede kök kısmıni kontrol edebilirsiniz, orman toprağı kullanın, eğer köklerde sorun varsa sorumlu kısımları çıkartın, topraklari değiştirin, çok sık sulamayin, toprak kurudukça su verin, yapraklarda çok göçme olmamış umarım kurtarırsiniz...
mihrimahYILDIZ
12-04-2014, 10:47
yuccayı suda köklendirebilmemiz mümkün mü?
evet suda koklendirilebilir.
korayesque
17-05-2014, 16:14
Merhaba,
Geçtiğimiz Eylül ayında satın aldığımız Yucca bitkisi ilk günden itibaren bir gerileme ve zayıflama sürecine girdi. İki ay önce toprakta gevşediği için sallanmaya başladı, ben de önce saksıdan çıkarıp kökleri inceledim, çürüme ya da gövde yumuşaması gibi bir sorun yoktu. Saksının kenarlarından torf sıkıştırarak yeniden yerleştirdim. Pencereden 5-6m uzaktaydı, indirekt ışık alacak şekilde evin Batı cephesine koydum. İçinde bulunduğu dekoratif saksının altında büyük çakıl taşları var ve iki haftada bir o taşları taşırmayacak kadar su veriyorum.
Bitkinin son müşkül hali aşağıdaki fotoğraflarda görülebilir. Yaprakların üzeri garip bir toz ile kaplı. Bit bulamadım. Yeni sürgünler de tozlu. Bu konudaki tüm cevapları okudum ve mantardan şüpheleniyorum. Sizce sorun ne olabilir? Çözümü var mıdır?
Saygılar,
Koray
493433
493434
493435
ahmetsay
22-06-2014, 14:24
Merhaba
Yuccamız hastalandı.Geçenlerde bir dalı(yeşil yapraklı kısmı)kendiliğinden düştü,dip noktasına baktığımda karardığını çürüdüğünü gördüm.O kısmı kestim ve mumla gövdeyi kapattım.Parmağımla yokladığımda kırmızı çizgiyle gösterdiğim yeri kadar kabukta boşalmalar var.Bastırınca içinden sıvı geliyor.
Çözüm önerileriniz nelerdir?
Merhaba
Yuccamız hastalandı.Geçenlerde bir dalı(yeşil yapraklı kısmı)kendiliğinden düştü,dip noktasına baktığımda karardığını çürüdüğünü gördüm.O kısmı kestim ve mumla gövdeyi kapattım.Parmağımla yokladığımda kırmızı çizgiyle gösterdiğim yeri kadar kabukta boşalmalar var.Bastırınca içinden sıvı geliyor.
Çözüm önerileriniz nelerdir?
Daha önce de yukkası aynı sizinki gibi hastalanlar oldu ve burada onlara cevap verildi. Benim eski yanıtlarımı inceleyin cevabınızı bulursunuz. Su vermeyi acil olarak kesin, toprak kuruyana kadar yok.Günde 1-2 saat direk güneş alabileceği bir yere taşıyın. Işık aldığı yön değişmesin. Çürümüş gövdenin üstü kurtarılamaz. Çürüksüz yere kadar kesin atın. Elinizde sürgün kalırsa suya koyup köklendirin veya doğrudan toprağa da dikebilirsiniz.
ahmetsay
23-06-2014, 21:05
kallium verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Testere(Bıçakla kesmek gerçenten çok zor :) ) yardımı ile gövdeyi enine kestim kalan dalları da saksılara diktim.Kestiğim yerden mumu eriterek açıkta kalan kısmı kapattım.Dediğiniz gibi su vermeyi kestim.Sonuçları burdan paylaşırım.Diğer arkadaşlara da fikir vermesi amacı ile fotoğrafları koyuyorum.
Selamlar, saksıdan uca 1,60-1,65 cm.lik yaklaşık 4 yaşında bir yuccam var. 40 cm kadarı odunsu gövde daha yukarısı yapraklı, oldukça büyük saksıda ve yerinden, güneşinden, havasından memnun görünüyor ancak bu aralar alt yapraklarda, yaprak uçlarında 1 cm kadar kuruma gözlemliyorum, endişe etmem gereken bir durum mudur, öneriniz var mı?
Selamlar, saksıdan uca 1,60-1,65 cm.lik yaklaşık 4 yaşında bir yuccam var. 40 cm kadarı odunsu gövde daha yukarısı yapraklı, oldukça büyük saksıda ve yerinden, güneşinden, havasından memnun görünüyor ancak bu aralar alt yapraklarda, yaprak uçlarında 1 cm kadar kuruma gözlemliyorum, endişe etmem gereken bir durum mudur, öneriniz var mı?
Bitkiniz açık havada mı ev içinde mi? Açık havadaysa, son günlerdeki aşırı sıcaklar nedeniyle saksı toprağının uzun süre çok kuru kalması olabilir. Ev içindeyse çok kuru ortamda belki(klima) veya aşırı sıcak ve kuru hava çarpıyor olabilir. Bu durumlarda yapraklara gün ortası saatlerde su püskürtmek sorunu çözebilir.
Bitkiniz açık havada mı ev içinde mi? Açık havadaysa, son günlerdeki aşırı sıcaklar nedeniyle saksı toprağının uzun süre çok kuru kalması olabilir. Ev içindeyse çok kuru ortamda belki(klima) veya aşırı sıcak ve kuru hava çarpıyor olabilir. Bu durumlarda yapraklara gün ortası saatlerde su püskürtmek sorunu çözebilir.
Yuccam ev içerisinde, forumu gezdip çürüyen bozulan yuccaları görüp tavsiyeleri okuduktan sonra sulamayı seyrekleştirmiştim, havaların sıcaklığı ile birlikte çok yerinde bir ayarlama yapmamışım demek, teşekkür ederim.
Yucca ma ait resimleri ekliyorum. Daha önce yazılanlara bir göz gezdirdiğimde fazla sulama belirtileri gibi ama yinede sizin gibi tecrübeli kişilerin bakması daha faydalıdır. Saksının alt kısmında delik mevcut. Yeri resimde görüldüğü üzere. Sıvı gübre alıp biraz besleyeyim diyorum. Sizin önerileriniz nedir? Şimdiden teşekkürler.
http://i.imgur.com/Qulv8K5.jpg
http://i.imgur.com/JkQd8Pb.jpg
http://i.imgur.com/FaMHJ8u.jpg
http://i.imgur.com/TbqFC1w.jpg
Merhaba,
Foruma yeni üye oldum, bu güzel site ve paylaşımlar için teşekkürler.
Evdeki yucca'nın resimleri ekte. Yapraklarında veya gövdesinde bir sorun görünmüyor. Rengi de parlak.
Kafama takılan bir nokta var, yapraklı dallar ağırlıklarından dolayı aşağı gitti sonra tekrar yukarı gitmek istediler, sonra tekrar aşağı :) resimde görüldüğü gibi bağlayarak toparlamaya çalıştım.
Çiçek bu şekilde kalsın mı, herhangi bir işlem gerekir mi?
Bir de o dalları sarı odunsu yerden kesip başka bir yere diksek orada da büyümeye devam eder mi?
kolay gelsin,
*** arkadaşlar.kuruduğu için bahçeye atmıştık ama sonradan filizlerinin çıktığını farkettim alt tarafını testereyle kestim ve yaklaşık 2 haftadırda suda bekletiyorum köklensin diye filizler bu kadar çıkmamıştı biraz uzadılar yalnız hiç kök gelişimi göremiyorum sizce daha bekletmelimiyim suda yoksa böyle diksem toprakta köklenme başlarmı nasıl bir yol izlemem gerek?
undaunted
02-12-2014, 11:24
Sevgili arkadaşlar
Komşumun atmış olduğu yukka yı kıyamadığım için aldım. Sanırım yukkanın bir dalını kırmışlar. Çok cansız kalmış. Hiç yukka yetiştirmedim. Yazdıklarınızdan faydalanarak toprağını ve saksını değiştirdim. 1 aydır hiç bir değişiklik yoktu ancak kırık dalı testere yardımı ile kestim baya uzundu ama çok kuruduğu için gövdeye kadar geldim resmen ucunuda mum eriterek kapattım. Kestiğim gövdeden küçük saksıyada ucunu mumlayarak bir tane daha diktim. Tutarmı tutmazmı bilmiyorum. Ancak yukkaya daha çok zararmı verdim yoksa iyi mi yaptım bilmiyorum. Fotoğraflara bakarak yardım etmenizi rica ediyorum. Çöpe atılmasına gönlüm razı olmadı 1 aydır bende hemen hemen ama sanırım çok suladım bende haftada 1 kez suluyorum.
yardımlarınızı bekliyorum.
Tilki Mete
02-12-2014, 20:44
Merhaba
Yukkama bişeler oluyor, önce toprağından sinekler çıkmaya başladı neyse bir ilaç döktüm bütün sinekler öldü ertesi gün topraga annem su dökmüş 2 - 3 gün dışarıda durdu sonra compo sana yeşil bitkiler için özel olan besinli toprağı aldım ve toprağını deyiştirdim 1 aydır yapraklar aşşağıya bakıyor alt yapraklar sararıyor. Bazı yapraklarda buruşuyor susuz luktan diye düşünüyorum ama düzelme olmuyor ne yapabilirim ?
Merhaba
Yukkama bişeler oluyor, önce toprağından sinekler çıkmaya başladı neyse bir ilaç döktüm bütün sinekler öldü ertesi gün topraga annem su dökmüş 2 - 3 gün dışarıda durdu sonra compo sana yeşil bitkiler için özel olan besinli toprağı aldım ve toprağını deyiştirdim 1 aydır yapraklar aşşağıya bakıyor alt yapraklar sararıyor. Bazı yapraklarda buruşuyor susuz luktan diye düşünüyorum ama düzelme olmuyor ne yapabilirim ?
Bir foto çok şey anlatırdı... Öneride bulunabilirdik. Ama şu söylenebilir. Sineklenme varsa ilaç koymak yerine toprağın üstünden 4-5 parmak kalınlığında kısmını alıp atın. Taze toprak koyun. Muhtemelen fazla su veriyorsunuz, vermeyin...
Tilki Mete
03-12-2014, 22:05
işte böyle bu sorun artıcak gibi lütfen yardım edim ölmesin
528506
Tilki Mete
04-12-2014, 07:09
Bugün bir yaprak daha sararmaya başladı :( ne yapıcam şimdi...
Bugün bir yaprak daha sararmaya başladı :( ne yapıcam şimdi...
Bitkiniz gölgede mi duruyor?
Size tavsiyem yeriniz uygunsa yuccanızı dış ortama çıkarın. En azından kendine gelene kadar.
Ben yaz kış yuccaları dışarda bırakırım. Kar kış zarar etmez. Saksıda olmalarına rağmen devasa hale geliyorlar.
Tilki Mete
04-12-2014, 17:18
Yalnız havalar çok soğuk öğlen güneşi alıyor ne yazıkki kapalı balkonum yok :( biraz daha güneş alan bir yere çekmeyi deneyeceğim
Yalnız havalar çok soğuk öğlen güneşi alıyor ne yazıkki kapalı balkonum yok :( biraz daha güneş alan bir yere çekmeyi deneyeceğim
Kapalı değil açık olsun zararı yok faydası var. İstanbulda değilmisiniz?. Ben yıllardır yaz kış dışarda açık alanda bahçede bırakıyorum hemde saksılı olarak. Üç tane saksıda bir tane direct bahçede dikili. Yalnız kar yağdığında korumak lazım oda donacağından değil ağırlıktan yapraklarının düşeceğinden dolayı. En azından yağar yağmaz yapraklar silkelenmeli.
Zaten istesem de içeri alamam devasa boylara geliyorlar açıkhavada.
Bir şey daha ekliyeyim. Toprak olarak normal bahçe toprağına dikerim ben yuccaları. Torf morf kullanmam.
Tilki Mete
09-12-2014, 07:32
Dışarı aldım ama durum iyice kötüleşti sararma arttı 5 yaprak kopardım sararanlarda ( İstanbul / Eyüp ) şimdi eve alıcam evde yapabileceğim bişi varmı ??
Dışarı aldım ama durum iyice kötüleşti sararma arttı 5 yaprak kopardım sararanlarda ( İstanbul / Eyüp ) şimdi eve alıcam evde yapabileceğim bişi varmı ??
Fazla sulamadan kökte sorun olabilir çürüme vs. Buna bağlı olarak gövdede veya sürgünlerin gövdesinde yumuşama vs varsa üst taraf artık beslenemiyor demektir.
Aksi takdirde böyle birden hızla sararma normal değil.
Böyle bir durum varsada sağlam yerden kesip yeniden çeliklemek lazım.
İlk mesajınızda toprakta bisiler çıktı ve ilaç döktüm demişsiniz? Ne döktünüz ne kadar döktünüz?. Toprağı değiştirdiğinizde kökleri sağlam mıydı? Bikti döktüğünüz kimyasaldan zehirlenmiş olabilir..
İstanbulda yaz kış dış ortamda yetişen Yuccalar, 75 cm den 1.80 mt kadar var.
Tilki Mete
09-12-2014, 19:04
MaşlALLAH sarı bir kutuydu çiçekçiden almıştım toprak compo sananın yeşil bitki topragı , besin vermiyorum biran önce köklendirme hormonunalıp keseyim varmı bildiğiniz köklendirme hormonu
MaşlALLAH sarı bir kutuydu çiçekçiden almıştım toprak compo sananın yeşil bitki topragı , besin vermiyorum biran önce köklendirme hormonunalıp keseyim varmı bildiğiniz köklendirme hormonu
Yucca için hormona falan gerek yok kes sararmıs yaprakları al, tepede 4-5 yaprak yeterli, daldır toprağa. Ama bu mevsimde dışarda zor köklenir tabi. İçeri cam kenarı bir yerde tut, toprağı da nemli tut. (ıslak değil).
Yine de kesmeye karar verirsen kemeden önce (gövde sağlam gözüküyorsa) bir kökleri kontrol et bakalım ne durumda ona göre karar verirsin.
İyi ki geri almışız attığımız yerden büyüyor bakalım ne kadar yaşatabileceğiz.:cool:
http://www.hizliresimyukle.com/images/2015/01/13/20150111_101047_resized.jpg
Merhaba,
Yukka ağacımın yapraklarında beyaz lekeler ve yapraklarda kenarlardan kurumalar oluyor. sorunu ne olabilir? fazla sulama yapmıyorum.
Bu da benim yuccam. Annemlerde duruyor ama :) Bugün pazardan bu saksıyı alıp bitkiyi buraya aktardım. Umarım keyfi kaçmaz.
İyi yapmışsın Sevgili Hira, gayet sağlıklı ve güzel bir yucca ama biliyorsun şimdi büyüme mevsimi geliyor cılız gelişmemesi için olabildiğince bol güneşli bir yere koy ki yaprakları daha da güzelleşsin. :D
amouriss
22-03-2015, 17:52
Merhaba
İlk fotoğraftaki odamda 2-3 yıldır büyüttüğüm Dracaena fragrans ve maaşallah yerinden çok mutluki hem çok büyüdü hemde bu sene çiçek açtı, çiçeği inanılmaz kokuyor, sümbülle leylak gibi :)
ancak diğer 2 fotoğraf evin girişinde duran Yuka ve Dracaena fragrans ancak bu sene özellikle yukkanın alt yaprakları fotoğraftaki hale geldi artık havalar güzelleştiği için yavaş yavaş dışarıya çıkaracağım ancak Dracaena fragrans yine evin içinde kalıcak ancak onunda yaprakları sorunlu. Acaba ne yapabilirim bu problemler için? Teşekkürler....:confused:
ilksenozturk
04-04-2015, 21:29
Kışın dışarıda kaldığı için üst yaprakları tamamen ölmüş yukkayı kurtulmaz diye kökünden söküp atmışlardı. Gövde sağlam ama kökler gece soğuğunda dışarda kalmış Açıkta. Alıp saksıya diktim. Şansı var mıdır sizce?
Kışın dışarıda kaldığı için üst yaprakları tamamen ölmüş yukkayı kurtulmaz diye kökünden söküp atmışlardı. Gövde sağlam ama kökler gece soğuğunda dışarda kalmış Açıkta. Alıp saksıya diktim. Şansı var mıdır sizce?
Kuruyan kısmı istediginiz yerden temiz bir sekilde kesin, yaranın uzerini mum veya aşı macunu ile kapatın. Yeni surgunler kısa sürede gelecektir.
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaslar merhaba curuyen bir yuka agacimin saglam govdesini ayirarak uzayan iki filizini de celik olarak baska bir saksiya suda bekletmeden diktim ve kesik olan yerlerini mumladiktan sonra uzerini sera etkisi yaratmasi icin seffaf bir pozetle kapattim ufak delikler actim sizce dogru bir yontemmi yoksa ne yapmaliyim
Arkadaslar merhaba curuyen bir yuka agacimin saglam govdesini ayirarak uzayan iki filizini de celik olarak baska bir saksiya suda bekletmeden diktim ve kesik olan yerlerini mumladiktan sonra uzerini sera etkisi yaratmasi icin seffaf bir pozetle kapattim ufak delikler actim sizce dogru bir yontemmi yoksa ne yapmaliyim
Merhabalar. Benim yukka bikkim 9 yaşında 2 daldan oluşuyor. 2 cepheden güneş alıyor. bu ay yapraklarında lekeler farkettim. daha çok alt yapraklarda var. incelediğimde bu lekelerin tırnakla ittirilince kalktığını farkettim. sanırım bir nevi parazit. remini çektim. sizlerle paylaşmak istiyorum. önerilerinizi bekliyorum.
Merhabalar. Benim yukka bikkim 9 yaşında 2 daldan oluşuyor. 2 cepheden güneş alıyor. bu ay yapraklarında lekeler farkettim. daha çok alt yapraklarda var. incelediğimde bu lekelerin tırnakla ittirilince kalktığını farkettim. sanırım bir nevi parazit. remini çektim. sizlerle paylaşmak istiyorum. önerilerinizi bekliyorum.
Yukkanızın durumunu net olarak görebileceğimiz bir fotosunu eklerseniz daha iyi yorum yapabiliriz. Muhtemelen musluk suyu kullanıyorsunuz ve muhtemelen fazla su veriyorsunuz. Toprağın kurumasını beklemiyorsunuz. Toprağın üst kısmı kaymaklaşmışsa 3-5 cm kaldırıp atın temiz toprak ekleyin.
a_fan_of_barca
29-06-2015, 00:37
Bakü'de sokaklarda her zaman görüyorum Yukkaları. Bir seferinde de böyle çiçek açmak üzere olan bir Yukka gördüm ve resmini çektim. Aslında çiçek açtığı zaman bir daha gidip resmini çekecektim, ama bir türlü yolum düşmedi bu Yukka'nın olduğu sokağa.
bugun on yillik yuccamdan cikan 6 yeni surgunden 4 unu celikledim. torf perlit agirlikli olursa guzel kokleniyor. koklenene kadar fisfisla yapraklara su sikmak gerek. illa ki ustunu kapatmaniz gerekmiyor. hatta govde cok kalinsa direk herhangi bir yere dikip bol su verin yine koklenir.
direk suya daldirinca curume ihtimali artiyor. yeni celiklerim koklendiginde tooraga aktarirken fotograflari atarim.
osmanyalcin
15-08-2015, 14:01
Bir senedir baktigim yucca da milim uzama olmadı, yaprakları çok sağlıklı, hep yeni yaprakta aciyo ama bitkide büyüme olmuyor. Eksik yaptığım bisey mi var acaba.
Nihavend
17-08-2015, 10:32
6 ay önce ektiğimiz Yukka ve Marginata ofis bitkilerimiz sararmaya, yaprak dökmeye başladı. İstanbul Sarıyerdeki ofisimiz 150 m2 açık hacimli, kuzeye bakan geniş camlı ve iyi havalandırmalıdır.
Fotoğrafları ekliyorum.
Önerisi olan, amatörce veya profesyonelce yardım edebilecekleri bilen varsa çok sevinirim. Teşekkürler.
hobiciakvarist
17-08-2015, 13:31
Bir senedir baktigim yucca da milim uzama olmadı, yaprakları çok sağlıklı, hep yeni yaprakta aciyo ama bitkide büyüme olmuyor. Eksik yaptığım bisey mi var acaba.
Yukka'nın türüne bağlı: eğer yukkanız yeni yaprak veriyorsa ve uzamıyorsa türünden kaynaklanıyor olabilir.
6 ay önce ektiğimiz Yukka ve Marginata ofis bitkilerimiz sararmaya, yaprak dökmeye başladı. İstanbul Sarıyerdeki ofisimiz 150 m2 açık hacimli, kuzeye bakan geniş camlı ve iyi havalandırmalıdır.
Fotoğrafları ekliyorum.
Önerisi olan, amatörce veya profesyonelce yardım edebilecekleri bilen varsa çok sevinirim. Teşekkürler.
Ters giden birşeyler var mutlaka. Her iki bitki de genellikle sorun çıkarmayan bitkiler. Her ikisinin filizlerinde körelme kuruma bulunmakta. Sulamasında güneş görmesinde sıkıntı olabilir. Toprak üzerine koymuş olduğunuz taşlar bitkinin hava almasını önlemekte muhtemelen. Saksı altında delikler bulunup bulunmadığı gibi bilgiler verebilirseniz arkadaşlarımız daha fazla yardımcı olabilirler. Bu konu başlığını ve aşağıdaki konu başlığını incelerseniz faydası olacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2038.htm
Nihavend
18-08-2015, 13:35
Muda ve hobiciaktivist ilginize teşekkür ederim.
Saksılar akıllı saksı dedikleri, yani içerilerinde hortum şeklinde hava almasını sağlayan bir düzenek var.. Sulanma konusuna gelince kışın haftada 2 kez sulandı, birkaç hafta sonrasında hafta da 1 ' e düşürdük. Yapraklar sararmaya ve dökülmeye başladı. Şuana yazın 10 günde 1 sulanıyor. Ancak durumları yine iç açıcı değil. Doğrudan güneş almıyor, ortamın aydınlığı ile yaşıyor., camdan 10 m kadar uzakta ofisin ortasında duruyor. Havalandırma sorunu yok.Önerilerinizi bekliyoruz çünkü ofiste bitki gerçekten büyük bir keyif, vazgeçmek istemiyoruz.
Muda ve hobiciaktivist ilginize teşekkür ederim.
Saksılar akıllı saksı dedikleri, yani içerilerinde hortum şeklinde hava almasını sağlayan bir düzenek var.. Sulanma konusuna gelince kışın haftada 2 kez sulandı, birkaç hafta sonrasında hafta da 1 ' e düşürdük. Yapraklar sararmaya ve dökülmeye başladı. Şuana yazın 10 günde 1 sulanıyor. Ancak durumları yine iç açıcı değil. Doğrudan güneş almıyor, ortamın aydınlığı ile yaşıyor., camdan 10 m kadar uzakta ofisin ortasında duruyor. Havalandırma sorunu yok.Önerilerinizi bekliyoruz çünkü ofiste bitki gerçekten büyük bir keyif, vazgeçmek istemiyoruz.
Her iki bitkinin de büyük ihtimalle ışık sorunu var. Üst mesajlarımda yaz kış dış ortamda kalan yuccaları görebilirsiniz.
drachenanın fazla sulanmaya tahammülü yoktur. Hele hele toprağı da su tutan çabuk kurumayan bir toprak ise...
Tavsiyem ikisini de bir müddet cama yaklaştırırak ışık şartlarını iyileştirin ve gözlemleyin. Hatta var ise yuccayı balkona açık havaya alın.
bitkilerdeki sararmış yaprakları da uzaklaştırın. İkisini de toprakları kurumadan sulamayın.
Sıhhatsiz bitkiler zaten topraktan su çekmekte zorlanırlar.
Arkadaşlarımızın da belirttiği gibi taşlar toprağı havasız bırakmış olabilir. Resimlerden zaten balçıklaşmış çok ıslak bir yapı var gibi gözüküyor.
Merhabalar benim yukkam da uzun süredir kötü duRumda ne yapabilirim yaprakları sarardi ve suan tek yaprak kalmadı odun parçası şeklinde kaldı toprağı da mantarlasti resminide paylaştım aşağıda
http://i.hizliresim.com/Gk7BA6.jpg (https://hizliresim.com/Gk7BA6)
Merhabalar benim yukkam da uzun süredir kötü duRumda ne yapabilirim yaprakları sarardi ve suan tek yaprak kalmadı odun parçası şeklinde kaldı toprağı da mantarlasti resminide paylaştım aşağıda
Şürkran hanım, bitkinizin konumu sanırım ışıktan oldukça yoksun. Toprağı eski ise yeni bir toprağa alın, bunu yaparken köklerine ve toprak altındaki gövdesine de bir göz atın. tamamen yumuşama ve çürüme yok ise yeni toprağına alın.
Bundan sonra bitkinizi mümkün ise açıkhavada aydınlık bir yere alın. (Direct güneş altına değil) Güzelce sulayın, sonaki sulamaları toprağı üstten kurudukça yapın, ondan once değil.
Gövdede çürüme yok ise yeniden sürecektir.
Az önce yukkamın saksısını değiştirirken çiçeğimi kırdım. Çok ama çok üzüldüm. Çok da keyifliydi, amacım daha büyük saksıya almaktı ama kırıldı. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Bana ne yapacağım konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü fotoğrafta da görüldüğü gibi kırılanı tekrar ekmek saksıda kökü kalan küçük parçayı da korumak büyütmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler
http://s18.postimg.org/vyavn9xvd/yukka_1.jpg
http://s14.postimg.org/hvjzmsdup/yukka_2.jpg
burakkilic
03-01-2016, 13:51
Merhabalar;
Ben de evimde Yucca besliyorum. Salonda az ışık alıyor. Aldığımda 5 gövdeden olusuyordu. Malesef en küçüğü çürüdü. Bir büyüğü de çürümek üzere. Büyükler de çok sağlıklı değil gibi. Çok fazla sulamıyorum ancak toprağının yanlış olduğunu düşünüyorum. Siz nasıl toprak kullanıyorsunuz?
hiberix01
11-02-2016, 20:57
Yukkam resimde görüldüğü hale geldi. Bana geldiğinde baya yıpranmıştı maalesef yaprakları birbir gitti şimdi yaprak kökleri çok yumuşak ama gövde diri sıkı duruyor. Tekrar yapraklandırmak, canlandırmak için yardım istiyorum.
595349
burakkilic
11-02-2016, 20:58
Aynı şekilde ben de yardım bekliyorum. Maalesef kötüye gidiyor hergeçen gün.
thunderon
09-03-2016, 15:13
merhaba,
son baharda topladığım tohumları çimlendirip bir bardağa diktim şu an 4 cm falan oldular.Sizlere birkaç sorum olacak;
Bunları nasıl büyütmeyeliyim?
Birkaç gün sulamayınca yarakları kurumaya başladı yazın dışarı alsam mı yoksa içeride mi kalsın?
Ayrıca bu bardakta daha ne kadar kalabilir büyük bir saksıya almam gerekir mi?
Gelişmeleri için gübre vermem gerekir mi yoksa şimdilik sadece düzenli sulamamı yapayım?
thunderon
29-03-2016, 15:57
yeni çatlayan avize çiçeği tohumlarım. bardaklara ektim bakalım yaşatabilecek miyim.
merhaba,
son baharda topladığım tohumları çimlendirip bir bardağa diktim şu an 4 cm falan oldular.Sizlere birkaç sorum olacak;
Bunları nasıl büyütmeyeliyim?
Birkaç gün sulamayınca yarakları kurumaya başladı yazın dışarı alsam mı yoksa içeride mi kalsın?
Ayrıca bu bardakta daha ne kadar kalabilir büyük bir saksıya almam gerekir mi?
Gelişmeleri için gübre vermem gerekir mi yoksa şimdilik sadece düzenli sulamamı yapayım?
Şu başlık altında sorduğunuz sorular belki 25 kere yanıtlandı. Biraz zahmet edip baksanız görürdünüz. Kısaca: Toprak kurumadan su vermeyin. Kaloriferli yerde duruyorsa ısı kaynağının yanına koymayın. Bol ışık alsın. 1 sene o saksıda kalsın.
dawneloise
31-03-2016, 11:13
Merhaba, foruma yeni üye oldum çünkü Yukka'm hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var. Evimde kedi beslediğim için Yukka'mı balkona almak zorunda kaldım, kedilerim ısırdığından yaprakların uçları koptu, sarardı ve çatallaştı, acaba yaprakların uçlarından kessem daha çok zarar verir miyim? eski haline nasıl döner? yaprakları gövdeden ayırmak istemiyorum çünkü hala yeşil ve canlı görünüyorlar, şimdiden teşekkürler.
thunderon
03-04-2016, 15:17
Şu başlık altında sorduğunuz sorular belki 25 kere yanıtlandı. Biraz zahmet edip baksanız görürdünüz. Kısaca: Toprak kurumadan su vermeyin. Kaloriferli yerde duruyorsa ısı kaynağının yanına koymayın. Bol ışık alsın. 1 sene o saksıda kalsın.
Forumda biraz acemiyim kusura bakmayın:( bilgi için teşekkür ettim...
Merhaba,
Bu canlı; 50 küsur yıl sonra bahçemle ilgilenmeme yol açan gariban bitki :)
Yaklaşık 2 yıl önce ; komşum testere ile kökten kesip çöpe atmıştı. Kıyamadım aldım, toprağa diktim. Şimdiki halinin yarısı kadardı. Maalesef sulama yalnızca yağmur, arada hortumla yetersiz su. Gübre, iz element cinsi hiçbir şey verilmedi. Yalnızca birkaç kez en alttan sararan yaprakları kesildi.
Ancak o yılmadı. Son 15 günde ise alt kısmından fotolardaki sürgünler fışkırdı.
Forumuzdaki pek çok başlığı ve mesajları, wikipedia, palmiye merkezi sitelerini , google arama ile palmiye cinsi görsellerini incelememe rağmen tam olarak cinsini belirleyemedim daha doğrusu birebir aynı görüntüyü yakalayamadım. "Yucca"yı en yakın olarak gördüm ancak onun da çok çeşidi var.
Bilen arkadaşlarımız türünü ve alt türünü yazabilirlerse ona göre ilgileneyim. Bunca ısrarına çok ayıp ettik bitkiye.
Saygılarımla.
Not: Umarım bu değildir :) (https://en.wikipedia.org/wiki/File:Yucca_aloifolia_4.jpg)
resimlerde ararken elimdeki bitkilerin yukka bitkisine benzediğini öğrendim. 2 senedir evimde duruyor, bu sene artık yaprakları kararmaya, sertleşmeye dökülmeye başladı. yeni çıkan yapraklar bile az zaman sonra aynı hale geliyor. problemli yaprakları kese kese en son bu hale geldi bitkiler. hala siyahlanma oluyor fotoğraflardan da görebilirsiniz. toprak değiştim daha büyük saksıya geçirmiştim. önceki yazıları okurken içi kurur diyenler olmuş kalın yerlerini elimle kontrol ettim yumuşak olan yeri yoktu. nasıl çare bulabilirim bu bitkiler ne istiyor acaba yardımcı olur musunuz?
Arkadaşlar 2 adet bitkim var biri yucca diye tahmin ediyorum ama kesinde emin değilim bilgilendirirseniz sevinirim. Durumları hakkındada yarumlarınızı bekliyorum
gunes tor
17-11-2016, 14:28
Merhabalar,
Dışarı atılmış dev gibi yukka buldum..bayagı sekılsız buyumuslerdi ve tek saksıda ıkı taneydıler..once koklerınden elımden geldıgınce guzel bır sekılde ayırdım..tepelerını tamamen kestım ve mumladım..guzel karısımlı topraga diktim..ancak 1 ay gectı hala filizlenme yok..sızce daha beklemelımıyım? govdelerı bayagı uzun ve caplı..en uzun olanında tepe noktasına yakın yerde kabugunun altında hava gıbı boşalmıs hıssı verıyor sanırım oradan kurumus..çürüme yok emınım cunku curuyenı cok ıyı bılıyorum :) tekrar kesmeyı planlıyorum..sizlerin tavsıyesı nedır acaba?
633544
Merhaba,
Bu canlı; 50 küsur yıl sonra bahçemle ilgilenmeme yol açan gariban bitki :)
Yaklaşık 2 yıl önce ; komşum testere ile kökten kesip çöpe atmıştı. Kıyamadım aldım, toprağa diktim. Şimdiki halinin yarısı kadardı. Maalesef sulama yalnızca yağmur, arada hortumla yetersiz su. Gübre, iz element cinsi hiçbir şey verilmedi. Yalnızca birkaç kez en alttan sararan yaprakları kesildi.
Ancak o yılmadı. Son 15 günde ise alt kısmından fotolardaki sürgünler fışkırdı.
Forumuzdaki pek çok başlığı ve mesajları, wikipedia, palmiye merkezi sitelerini , google arama ile palmiye cinsi görsellerini incelememe rağmen tam olarak cinsini belirleyemedim daha doğrusu birebir aynı görüntüyü yakalayamadım. "Yucca"yı en yakın olarak gördüm ancak onun da çok çeşidi var.
Bilen arkadaşlarımız türünü ve alt türünü yazabilirlerse ona göre ilgileneyim. Bunca ısrarına çok ayıp ettik bitkiye.
Saygılarımla.
Not: Umarım bu değildir :) (https://en.wikipedia.org/wiki/File:Yucca_aloifolia_4.jpg)
Öncelikle sayfayı çok ihmal etmişim. Herkesten özür dilerim. Tabii ilgi bekleyen o bitkilerden de özür diliyorum. Sahipleri sormuş, cevapsız kalmış. Size gelince, ne güzel olmuş, yararlı ve eğlenceli bir uğraşınız olmuş.
Gelelim yukkanıza: Yukkalar kökten kesilmeyi severler. 4-5 yerlerinden patlarlar. Mutlu olduklarında da bu eylemi yaparlar. Sizinki neden mi mutlu? Bilmeden sevdiklerini yapıyorsunuz da ondan. Yukka su sevmez. Toprak iyice kurumadan asla su verilmemeli. Hatta bir-iki gün kupkuru toprakla kalırsa daha da mutlu olur. Sizin bitkiniz kesildiğini ve köksüz kaldığını hissetmiş. Kök yapmaya çalışırken bir yandan da sürgün verme işlevini devreye almış. Malum, yaşaması ve türünü devam ettirmesi için bu eylem gerekli. Yani anlayacağınız herşey normal. Seneye siz de kökten kesin, yeni çıkanlar kestiğiniz yeri kapatıp görünmez hale getireceklerdir. Daha güzel görünümlü bir yukkanız olur. Elinizde kalanı da 15cmlik parçalar halinde çeliklere ayırır kullanırsınız.
Yukkanızın tam adını söylemek için çiçeğini beklememiz gerekebilir. Ama kabaca denebilir ki büyük ihtimalle aloifolia.
SAKSISININ YERİNİ DEĞİŞTİRSENİZ DE GÜNEŞE BAKIŞ YÖNÜNÜ ASLA DEĞİŞTİRMEYİN. SAKSIYA BİR İŞARET KOYUN VE O İŞARETE DAİMA DİKKAT EDİN.
Merhabalar,
Dışarı atılmış dev gibi yukka buldum..bayagı sekılsız buyumuslerdi ve tek saksıda ıkı taneydıler..once koklerınden elımden geldıgınce guzel bır sekılde ayırdım..tepelerını tamamen kestım ve mumladım..guzel karısımlı topraga diktim..ancak 1 ay gectı hala filizlenme yok..sızce daha beklemelımıyım? govdelerı bayagı uzun ve caplı..en uzun olanında tepe noktasına yakın yerde kabugunun altında hava gıbı boşalmıs hıssı verıyor sanırım oradan kurumus..çürüme yok emınım cunku curuyenı cok ıyı bılıyorum :) tekrar kesmeyı planlıyorum..sizlerin tavsıyesı nedır acaba?
633544
Bir gelişme olmadıysa baharı bekleyeceksiniz artık çare yok, dinlenme mevsimine girdi yukkanız. Ben olsam ince gövdeyi bir karış aşağıdan keserdim ama sizin yaptığınız da olabilir. Bahara orta yerinden patlarsa yeni sürgün, üstünde 5-6 cm bırakıp fazlasını kesin atın. Kalın gövdeniz de muhtemelen ortadan bir yerden patlar ama onun fazlasını kesmeyin tepe sürgünü verme ihtimali yüksek. Tabii bu dediklerim çürüme/boşalma olmaması durumunda geçerli. O durumda hastalıklı kısmı kesip atacaksınız. Kuruma olursa kesmeyin bekleyin, sürgünün çıkma yerine göre kesersiniz. Kolay gelsin.
Herkese merhaba,
bir süredir evde yetiştirmek için bitki bakıyorduk. İç mekanda kolayca yaşayabildiği için yukka almaya kara verdik. Ancak bugün aşağıdaki resimlerde görünen dalı buldum. sanırım bahçıvan keserek atmış. Bir umut belki filizlendirebilirim diyerek aldım.
Oldukça sağlıklı görünüyor. Kesilen dalın alt ve üst kısımların açık krem renginde kararma küfleme gibi bir sorun yok. Bu dalın yukka olduğunu tahmin ediyorum.
Konuda bulunan mesajları okudum. Anladığım kadarı ile yapmam gerekenler şu şekilde;
gövdenin üst kısmı mum ile kapatılacak.
alt kısmına iğne ile delikler açarak toprak içerisine dikilecek.
ilk sulama yapıldıktan sonra saksının üst kısmı kapatılarak sera etkisi sağlanacak.
Saksının kapatılan kısmı gün içerisinde birkaç kez açılarak toprağın hava alması sağlanacak.
Bu işlemler dışında dikkat etmem gereken **** önerebileceğiniz birşey var mı? Teşekkürler
http://i.hizliresim.com/kGk9Gy.jpg (http://hizliresim.com/kGk9Gy)
http://i.hizliresim.com/NlqnlQ.jpg (http://hizliresim.com/NlqnlQ)
http://i.hizliresim.com/8PgaPA.jpg (http://hizliresim.com/8PgaPA)
http://i.hizliresim.com/DBMYBZ.jpg (http://hizliresim.com/DBMYBZ)
Herkese merhaba,
bir süredir evde yetiştirmek için bitki bakıyorduk. İç mekanda kolayca yaşayabildiği için yukka almaya kara verdik. Ancak bugün aşağıdaki resimlerde görünen dalı buldum. sanırım bahçıvan keserek atmış. Bir umut belki filizlendirebilirim diyerek aldım.
Oldukça sağlıklı görünüyor. Kesilen dalın alt ve üst kısımların açık krem renginde kararma küfleme gibi bir sorun yok. Bu dalın yukka olduğunu tahmin ediyorum.
Konuda bulunan mesajları okudum. Anladığım kadarı ile yapmam gerekenler şu şekilde;
gövdenin üst kısmı mum ile kapatılacak.
alt kısmına iğne ile delikler açarak toprak içerisine dikilecek.
ilk sulama yapıldıktan sonra saksının üst kısmı kapatılarak sera etkisi sağlanacak.
Saksının kapatılan kısmı gün içerisinde birkaç kez açılarak toprağın hava alması sağlanacak.
Bu işlemler dışında dikkat etmem gereken **** önerebileceğiniz birşey var mı? Teşekkürler
Yaklaşik 20 cmlik çeliklere bölün elinizdeki gövdeyi. Daha isabetli olur.
Dün akşam köklendirmek için uç kısmını mumlayarak alt kısmına iğne ile delikler açarak 2 parmak kadar su içerisine bırakmıştım. Bu akşam dediğiniz şekilde ikiye bölerek toprak içerisine gömmeyi düşünüyorum. Yorumunuz için teşekkürler
merhabalar,
benimde ofiste hediye gelen yukkam var ve neredeyse benden uzun.
ikisi de üst kısımlarından 4er sürgün vermiş durumdalar.
yukkamı çoğaltmak için bu sürgünlerden mi kesip çoğaltmalı yoksa ana gövdeyi 20 cmlik bölümlere ayırmak mı gerekli?
bir de kestik mumladık üstünü, altını iğneyle deldik, suda bekletmeli mi yoksa direk toprağa mı dikmeli? ne kadarı toprak altında kalmalı 20cmlik bölümün?
şu şıralar uygun zamanlama mı?
offf
kusura bakmayın çok soru sormuşum yardımcı olursanız sevinirim.
cgokhana
21-03-2017, 14:41
Merhaba, benim yukka'nın fotosunu ekliyorum. Fotoğraf 2 hafta önceye ait olduğundan biraz da kötü durumda şu an. Yapraklar sarardı ve iyice sarktı.
- Saksıyı değiştireceğim, kesinlikle bir boy büyüğüne mi geçmeliyim yoksa daha büyük saksı da olur mu?
- Toprak değişiminde, ilave karıştırmam gereken bir şey var mıdır?
- Sıvı gübre ile desteklemek istiyorum, yeşil yapraklılar için olanı alacağım doğru mudur?
- Salon camının önünde duruyordu, kötülemeye başlayınca daha çok güneş alsın diye balkona çıkardım. (cam balkon ile kapalı, rüzgar almıyor) Doğru mu yaptım?
- Gördüğüm yukkalar deli gibi coşmuşlar. Biz ne yapıyorsak bilmiyorum, yapraklar buruştu sarardı, sarktı.
Yardımcı olursanız memnun olurum. Ölsün istemiyorum.
Nilay.cvc
13-05-2017, 15:06
Merhaba, konuyu okuyunca bir hayli bilgiye sahip oldum fakat sorum karşısında ne yapacağımı hala bilmiyorum. Resimde işaretlediğim yer 3aydır bu şekilde ve büyümüyor ne yapmam gerekiyor? Bunun gibi bir diğeri düştü ne yazık ki
feeldattrend
17-07-2017, 21:08
Merhaba arkadaşlar
2 senedir baktıgım yuka bitkimin 3 fotoğrafı aşağıda. Sorularımı fotoğraf üzerinde işaretledim. yardımlarınızı rica ederim. Nette çok araştırdım bir kaç tane uzun video da izledim ancak onlar hep gövdeden kesip çeliklemeyi anlatmış benimkisi o kadar uzun değil.
Bir de sizce genel durumu nasıl, haftada bir suluyorum, ayda bir yapraklarını fısfısla nemlendirip bazen de siliyorum tek tek. Tavsiyeleriniz nelerdir iyi bakmış mıyım sizce?
http://aykutozdemir.com.tr/yuka12.jpg
http://aykutozdemir.com.tr/yuka22.jpg
http://aykutozdemir.com.tr/yuka32.jpg
benim yukka akşam ezanından sonra çiçek açıp koku salıyor
Dumlupınar
05-12-2017, 20:18
Burhaniye Devlet Hastanesi bahçesindeki yukka çiçekleri...
sardunya84
01-04-2018, 10:20
https://i.hizliresim.com/gO07XQ.jpg https://i.hizliresim.com/qGk5EV.jpg https://i.hizliresim.com/9m1nGO.jpg Merhabalar. Yuka ağacım durup dururken boynunu büktü. Neden olabilir acaba?
Merhabalar. Yuka ağacım durup dururken boynunu büktü. Neden olabilir acaba?
Yuccanızın hala yaşaması bile mucize. Kendini ışığa doğru vermek istemiş, siz bağlayarak engel olmaya çalışmışsınız. Üstelik o kadar gaddarca yapmışsınız ki bu işi, o bağladığınız ambalaj rafyalarıyla bitkiyi boğmuşsunuz. Biri sizin boynunuzu sıksa nefes alabilir misiniz? Su içebilir misiniz? Yuccanız can çekişiyor. Hala da soruyorsunuz neden böyle oldu diye. El insaf!
Acilen o bağladığınız rafyaları sökün. Hiç bir bitkiyi bağlamak için o malzemeleri kullanmayın. En iyi yol eski bir tişörtünüzden uzun şeritler keserek bunları kullanmaktır. Eğer bağladığınız yerin üstünde gövdede yumuşama olmuşsa çürüme başlamış demektir. Şansınız varsa dallara tahta çıtalarla destek vererek bitkinizi hayata döndürebilirsiniz. Dediklerimi yaptıktan sonra düzelme olmazsa yine yazın yardımcı olurum. Kolay gelsin.
Orhan1915
13-05-2018, 12:40
Arkadaşlar balkonda böyle bir yukka mız var benim küçüklüğümde dikilmişti ama son 7-8 yıldır hiç bir bakım yapılmadan hayatta kaldı kuruyan yapraklarını görüyorsunuz alt kısımları boş artık buna bir dur zamanı geldi yukka yı köye götürüp tam bir güneş alan yere koyucam aynı zamanda bulunduğu yeri süsler filan diyede düşünüyorum kendini toparlayıp sağlıklı büyümesine devam etmesi için ne gibi bakımlar yapmalıyım ?
- Gövdesinden belirli bir yerden kesip toprağının bi kısmını boşaltıp yeni toprak doldursam tekrar filizlenmesini beklesem nasıl olur ya da kuruyan yaprakları nasıl temizlemeliyim tavana değmesinden dolayı yamulan kısımı görüyorsunuz bunlar düzelir mi ? Yardımcı olur musunuz.
Resimde gördüğünüz 3 yıldır bizle olan yucca bitkimizin sürgünleri boyunları büktü ve su akışı kesildiği için tekrar kendine gelemedi maalesef. Biz de sürgünleri kesip başka bir saksıya diktik daha fazla öldürmeden (su sevmeyen bir bitki oldugu için suya ıslatmamalıyız diye biliyoruz).
Fakat ana gövdeyi de kurtarmamız lazım. Kesilen sürgünlerin kalan kazıklarını ana gövde ile birleştiği yere kadar budasak mı acaba? Napsak bilemedim dostlar?
Yine diğer saksıdaki yeni hayatlarına adapte olmaya çalışan sürgünlere nasıl bakmamız lazım?
Mesut Temiz
23-09-2018, 09:57
Resimde gördüğünüz 3 yıldır bizle olan yucca bitkimizin sürgünleri boyunları büktü ve su akışı kesildiği için tekrar kendine gelemedi maalesef. Biz de sürgünleri kesip başka bir saksıya diktik daha fazla öldürmeden (su sevmeyen bir bitki oldugu için suya ıslatmamalıyız diye biliyoruz).
Fakat ana gövdeyi de kurtarmamız lazım. Kesilen sürgünlerin kalan kazıklarını ana gövde ile birleştiği yere kadar budasak mı acaba? Napsak bilemedim dostlar?
Yine diğer saksıdaki yeni hayatlarına adapte olmaya çalışan sürgünlere nasıl bakmamız lazım?
Daha iyi bilen arkadaşlar vardır, ama öncelikle bitkiniz bana yucca değil de "dracaena massangeana" gibi geldi...
Kestiğiniz sürgünleri suda köklendirin... Çok taze sürgünler, bu yüzden sakın kurumasınlar, bir an önce su içine alınmaları gerekir... Uygun derinlikte (orta gelişim noktası su seviyesinin üzerinde kalacak şekilde) dar bir kavanoz ya da vazo içerisinde suya yerleştirin, aydınlık bir yere koyun. İyice köklenince üçünü ayrı ayrı saksılara diktiğinizde 3 bitkiniz olacak...
O sürgünlerin dip kısımları tamamen ölmüş görünüyor. Onları kesin, ancak ana gövde de belli bir yere kadar ya da (umarım öyle olmaz ama) tamamen ölmüş olabilir... Bunu anlamak için, yukarıdan itibaren odunsu gövdenin yumuşayıp yumuşamadığını, içinin boşalıp boşalmadığını kontrol edin. Sağlıklı olduğundan emin olduğunuz noktaya kadar yumuşamış ya da boşalmış kısmı kesin (temiz bir bıçak kullanmalısınız). Sonra kesik noktaya bir işlem yapmanız gerekiyor... Ben tarçın serpip yayıyorum, bazen bal döküyorum (bunlar bakterilerin kesik bölgeden girip bitkiyi çürütmesini önlemek için). Arkadaşların o kesik bölgeyi mumla kapladıklarını da okuyorum...
Bu konuda daha fazla bilgisi olan arkadaşlar herhalde yazarlar, ama daha fazla gecikip bitkilerinizi kaybetmeyin diye görünce yazdım.. Bol şans diliyorum...
Arkadaşlar balkonda böyle bir yukka mız var benim küçüklüğümde dikilmişti ama son 7-8 yıldır hiç bir bakım yapılmadan hayatta kaldı kuruyan yapraklarını görüyorsunuz alt kısımları boş artık buna bir dur zamanı geldi yukka yı köye götürüp tam bir güneş alan yere koyucam aynı zamanda bulunduğu yeri süsler filan diyede düşünüyorum kendini toparlayıp sağlıklı büyümesine devam etmesi için ne gibi bakımlar yapmalıyım ?
- Gövdesinden belirli bir yerden kesip toprağının bi kısmını boşaltıp yeni toprak doldursam tekrar filizlenmesini beklesem nasıl olur ya da kuruyan yaprakları nasıl temizlemeliyim tavana değmesinden dolayı yamulan kısımı görüyorsunuz bunlar düzelir mi ? Yardımcı olur musunuz.
Bu bitkiyi balkondan alıp açık havaya geçirirseniz bunu hissedip farklılaşacaktır. Muhtemelen yapraklarının büyük kısmını dökecek ama bir şekilde yaşamanın yolunu bulacaktır. Eğer toprağa geçirecekseniz, iklimi çok sert bir yer değilse mutlu olacaktır. Bu gövdeyi artık düzeltemezsiniz, uğraşmaya da değmez. Toprağa geçince yukkanız göreceksiniz dipten yandan piçler verecek ve neşelenecektir. Kolay gelsin
drcengizhan
15-12-2018, 09:47
selam arkadaşlar yuka çiçeğim her gün gümbür gümbür büyürken bir anda alt taraftaki yapraklar solmaya ve güç kaybı olmaya başladı takiben yana doğru eğilmeye başladı sanırım çiçeğim ölüyor lütfen yardım ed,n şu an itibariyle neler yapabilirim
http://prntscr.com/lv8l55
drcengizhan
15-12-2018, 09:48
Mesut Temiz
16-12-2018, 03:01
selam arkadaşlar yuka çiçeğim her gün gümbür gümbür büyürken bir anda alt taraftaki yapraklar solmaya ve güç kaybı olmaya başladı takiben yana doğru eğilmeye başladı sanırım çiçeğim ölüyor lütfen yardım ed,n şu an itibariyle neler yapabilirim
Odunsu olan kısmını elle hafifçe sıkarak yumuşamış olup olmadığını kontrol edin.. Eğer yumuşayıp içi boşalmışsa üstteki yeşil sürgünleri diplerinden kesip suda köklendirebilirsiniz...
Yapraklarda ve gövdede parazit (unlu bit vs.) olup olmadığını kontrol edin..
Bir de iç mekân yucca'sı soğuğa pek dayanıklı bir bitki değil, soğuktan korunması gerekiyor...
Kök parazitleri hakkında pek bilgim yok, bilen bir arkadaş varsa ne yapabileceğinizi söyleyecektir... Bu bölümde önceki sayfalarda da çeşitli sorunlarla ilgili sorular sorulmuş ve açıklamalar yapılmış... Onları okuyarak epey bilgi edinebilirsiniz olası sorunlar ve çözüm yollarıyla ilgili.. Umarım kurtulur bitkiniz...
drcengizhan
16-12-2018, 16:05
Odunsu olan kısmını elle hafifçe sıkarak yumuşamış olup olmadığını kontrol edin.. Eğer yumuşayıp içi boşalmışsa üstteki yeşil sürgünleri diplerinden kesip suda köklendirebilirsiniz...
Yapraklarda ve gövdede parazit (unlu bit vs.) olup olmadığını kontrol edin..
Bir de iç mekân yucca'sı soğuğa pek dayanıklı bir bitki değil, soğuktan korunması gerekiyor...
Kök parazitleri hakkında pek bilgim yok, bilen bir arkadaş varsa ne yapabileceğinizi söyleyecektir... Bu bölümde önceki sayfalarda da çeşitli sorunlarla ilgili sorular sorulmuş ve açıklamalar yapılmış... Onları okuyarak epey bilgi edinebilirsiniz olası sorunlar ve çözüm yollarıyla ilgili.. Umarım kurtulur bitkiniz...
teşekkürler ilginiz için 2 kök var.küçük olan daha sert büyük olanda onun kadar sert değil çok çok az yumuşaklık mevcut. bu zamana kadar büyümesi çok iyi gidiyırdu bi anda oldu yerini hiç değişmedim acaba toprağını değişsem faydası olurmu ?
Arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirim a101 de bir bitki gördüm resmini ekliyorum bu yuka mıdır acaba değil ise ismini biliyor musunuz
siflera12
19-01-2019, 08:54
Arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirim a101 de bir bitki gördüm resmini ekliyorum bu yuka mıdır acaba değil ise ismini biliyor musunuzYukka değil Croton ( kraton )
(Codiaeum variegatum punctatum aureum )
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yukka değil Croton ( kraton )
(Codiaeum variegatum punctatum aureum )
Çok teşekkür ederim Sayın Siflera
siflera12
19-01-2019, 10:45
Çok teşekkür ederim Sayın SifleraRica ederim [emoji4]
lusciousmonster
04-03-2019, 21:24
Merhabalar herkese,
Resimdeki annemin Yukkası (sanırım Yukka yani)
Aslında gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürüyor, ancak bir süredir yapraklarında toz gibi beyaz benekler var, ıslak bezle silince kayboluyor kar ancak kurur kurulmaz aynı yerlerde noktalar yeniden beliriyor. Sizce neden olabilir? Bir hastalık belirtisi midir? Nasıl giderilebilir?
Ayrıca güneşi seven bir bitki demişsiniz ancak annem bu bitkiyi direkt güneş ışığı alan balkonumuza koydu ve yaprakları kavruluverdi bitkinin. Biz de daha sonra içeri aldık. Acaba bu başka bir tür müdür?
Merhabalar herkese,
Resimdeki annemin Yukkası (sanırım Yukka yani)
Aslında gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürüyor, ancak bir süredir yapraklarında toz gibi beyaz benekler var, ıslak bezle silince kayboluyor kar ancak kurur kurulmaz aynı yerlerde noktalar yeniden beliriyor. Sizce neden olabilir? Bir hastalık belirtisi midir? Nasıl giderilebilir?
Ayrıca güneşi seven bir bitki demişsiniz ancak annem bu bitkiyi direkt güneş ışığı alan balkonumuza koydu ve yaprakları kavruluverdi bitkinin. Biz de daha sonra içeri aldık. Acaba bu başka bir tür müdür?
Bitkiniz Yukka. Sürekli içerde durmuşsa o ortama alışmıştır, hiçbir bitki ani yer değişikliklerini sevmez. Ağustos sıcağında serin ağaç altında otururken bir anda sizi güneşin ortasına atsam mutlu olur muydunuz? Bitkiniz için de durum aynen böyle.
Gelelim beyaz beneklere... Emin olamadım tam olarak, verdiğiniz su çok kireçli bir su olmasın. Mümkünse kaynatılıp soğumuş suyu verin. Eğer bitki besini veriyorsanız vermeyi kesin.
Boş camsil şişesine 1 damla adi bulaşık deterjanı, fındık kadar arap sabunu ve 1 diş sarmısağı ezip atın, su doldurup çalkalayın. Yaprakların birine alttan ve üstten bunu püskürtün. Eğer iyileşme görürseniz, bütün bitkiye uygulayın.
Yukkaları toprak tamamen kurumadan sulamamak gerekir. Hele ki çok güneş alan bir yerde değilse...
Kolay gelsin. :rolleyes:
Geranium
21-06-2019, 18:22
Çok cahilce bi soru olucak belki ama odunsu gövde kısmı bir yerden sonra kesilip mumlanmış klasik 3 gövdeli yukkamın yapabileceğim herhangi birşeyle boydan uzaması mümkün mü?
Mesut Temiz
21-06-2019, 21:30
Çok cahilce bi soru olucak belki ama odunsu gövde kısmı bir yerden sonra kesilip mumlanmış klasik 3 gövdeli yukkamın yapabileceğim herhangi birşeyle boydan uzaması mümkün mü?
Hayır, o şekilde kesilmiş bir gövde uzamayacaktır, çünkü uzamanın gerçekleştiği kısım en uçta yaprakların çıktığı merkezdir... Ancak kesik yucca gövdeleri genellikle birden fazla yan dal verirler ve bunlar yukarıya doğru uzadıkça zamanla ana gövdeyi geçerler... Hatta çoğu kez kesik yerin hemen altından çıkar bu dallar ve kısa sürede kesik yeri aşarlar yükseklik olarak...
Geranium
30-10-2019, 12:41
kesilip macunlanmış yuccam yerini çok sevdiğinden sanırım her santimetre karesinden yaprak verdi ve devasa bir boyuta ulaştı. Ama artık bulunduğu yere sığamayacak kadar genişledi. Perdenin önünü sevdiği için orda tutuyorum ama yaprakları perdeyi deliyor, yerini değiştirdiğim anda solmaya başlıyor. Nasıl bir formül bulabilirim.
kubraarslan
20-02-2020, 10:20
Yukka ağacım eve geldiğinde küçüktü fakat yerini sevdikçe serpildi ama son 1 ay içinde ortanca gövdesi kuruyup solmaya başladı. Elimle kontrol ettiğimde gövde boş değil ama artık hiç sağlam yaprağı kalmadı. Ne yapabilirim?
Baharcenap
28-05-2020, 11:33
709446
merhaba arkadaşlar,
yuccam 3 hafta oluyor alalı fakat diplerindeki yeni küçük yapraklar kurudu ve diğer yapraklarını tuttuğumda yumuşak gibi geliyor, böyle olması nırmal mi ? diplerine çiçekçi ponza taşı koydu ve toprağına baktım hafif nemli. aşırı sulamıyorum. yardımlarınızı bekliyorum
sevgihnc
13-10-2020, 21:06
Merhaba, yukka ağacımız için ne yapmamız gerekiyor acaba? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
adanalim
14-10-2020, 22:23
Bu bitkiyi çok seviyorum ama ne yaptıysam yaşatıp büyütemedim nerede yanlış yapıyorsam
mehmetfatih1
07-12-2020, 09:00
Ağacım kurtlandı. Yeni geldiğinde yapraklar sararmaya ve kurumaya başladı. Ben suyunu ayarlayamadım galiba diye düşünürken köklerden biri tamamen kod olmuştu. İkincisini de etkilemeye başlamıştı. Süpertox isimli bir ilaç kullandım. Tam takip edemiyorum daha doğrusu zaman geçtikçe daha kötü olsun istemiyorum ama problem bitmedi gibi sanki. Problem kökte olduğu için toprağı değiştirmenin faydası olur mu bilemedim. Ağacımı kurtarmak istiyorum, ne yapmalıyım?
Lutfen acil cevaplar misiniz size zahmet, benim yucam 6 ay once alindi, yapraklarinin dip kisimlarinda kahvrrengilesme var bunun sebebi nedir ne yapmaliyim? Yeni cikan yapraklarinin ciuzerinde de beyaz hav gibi bir seyler var toz beziyle sildim geciyorlar ama rengi bi garip.. fotografini yukleyemedim nasil yukleyecegimi bilemedim
kubraemekli
21-01-2021, 11:59
Merhaba arkadaşlar. Bir yıl önce ikili yukka bitkisi almıştım. Anlamadığım bir sebepten küçük olan gövde tamamen kurudu ve içi de boşaldı. Şimdi de büyük olan gövdenin yaprakları sürekli sararıp dökülüyor. Yukarı doğru da gövdesinde incelme var. Ne yaptıysam olmadı suyunu az vermeye çalıştım çürüdü mü acaba diye bir değişiklik olmuyor. Yerini de değiştirdim sevmiyor mu diye diğer yerde daha kötü oldu ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim
Yuka bitkim 2 ay önce hediye geldi. 2 gövde şeklinde ve ilk 10 gün sonunda küçük olan gövdeden daha fazla olmak üzere yapraklar sararmaya ve kurumaya başladı. Küçük gövdede 4-5 yaprak kaldı ve sararıp kurumaya devam ediyor. Bugün gövdeye bir baktım diğer gövde sertken bu yumuşacık olmuş. Sulama koşullarını yerine getiriyorum,hatta toprağını da değiiştirdim saksısı ile birlikte ama son durum bu şekilde. Ölmesini istemiyorum. Yardımcı olur musunuz. Ne yapmam gerek nasıl kurtarırım.
oyakanat
19-02-2021, 18:20
Merhaba, benim yuccam tüm yapraklarını döktü. kök gövde duruyor bi çürüme belirtisi yok ama tekrar yaprak verir mi acaba sulamaya devam etmeli miyim ya da başka bir yöntem mi izlemeliyim?
Fotolarda saksınız görünmüyor. Muhtemelen küçücük bir saksıya sokuşturulmuş ve hediyelik olarak yapılmış bir düzenleme. Gövde kalınlığına dikkat edin, o kalınlıkta bir ağaç sizce o ufacık saksıda olabilir mi? Olur ama geçici olarak..Çiçekçiden hediyelik olarak alırsınız, veya birine gönderirsiniz, oldu bitti.
Ne yapmanız lazım diye sorarsanız, saksıda tek kök bırakın. Çürümüş kök varsa derhal çıkarıp atın. Gövdenin herhangibir yerinde çürüme veya yumuşama olmuşsa, yumuşak yerin üstünü kesip atın.
En önemlisi, burada defalarca sizinkine benzer yuccalar için açıklamalar yapıldı, umarım bugüne kadar onları okumuşsunuzdur.
Merhaba,
Benim 1 metreyi biraz geçmiş kalın gövdeli yukamın tepe dallarından ikisinin kendi gövdelerinde buruşmalar görüyorum, sanki yaşlanmış gibi. yapraklar yeşil ve canlı görünüyorlar (uzun zamandır olan bazı uzun yaprak sarkmaları olsa da). neden olabilir? Bu buruşan ama büyüyen dalı ayırıp köklendirip ayrı ağaç olarak mı büyütmeliyim? Yoksa böyle kalsın mı? Ayrıca uzayan tepe dalları budama zamanı gibi bir durum var mıdır?
Teşekkürler, iyi günler dilerim.
https://i.hizliresim.com/bclETw.jpg (https://hizliresim.com/bclETw)
333886
333887
Yıccanın çiçek aştığını bilmiyordum harika görünüyor 🌸☺
Merhaba,
Benim 1 metreyi biraz geçmiş kalın gövdeli yukamın tepe dallarından ikisinin kendi gövdelerinde buruşmalar görüyorum, sanki yaşlanmış gibi. yapraklar yeşil ve canlı görünüyorlar (uzun zamandır olan bazı uzun yaprak sarkmaları olsa da). neden olabilir? Bu buruşan ama büyüyen dalı ayırıp köklendirip ayrı ağaç olarak mı büyütmeliyim? Yoksa böyle kalsın mı? Ayrıca uzayan tepe dalları budama zamanı gibi bir durum var mıdır?
Teşekkürler, iyi günler dilerim.
https://i.hizliresim.com/bclETw.jpg (https://hizliresim.com/bclETw)
Merhabalar benim büyük gövde de böyle oldu. Toprak değişimi yapmışım ondan mı acaba? Bir de son bi aydır yaprakları düşüp cansızlaşıyor. Toprak değişiminden sonra küçük gövdenin filizleri içice yumuşayıp büküldü. Dilizleri kesip suya koydum. Gövde ölüyor mu yoksa yeni filiz gerir mi?? Gövdede bi yumuşama yok ama büyük olanın gövderi buruştu bunun sebebi nedir?? Yardımcı olabilecek biri varsa sevinirim
Mesut Temiz
02-08-2023, 14:09
Merhabalar benim büyük gövde de böyle oldu. Toprak değişimi yapmışım ondan mı acaba? Bir de son bi aydır yaprakları düşüp cansızlaşıyor. Toprak değişiminden sonra küçük gövdenin filizleri içice yumuşayıp büküldü. Dilizleri kesip suya koydum. Gövde ölüyor mu yoksa yeni filiz gerir mi?? Gövdede bi yumuşama yok ama büyük olanın gövderi buruştu bunun sebebi nedir?? Yardımcı olabilecek biri varsa sevinirim
Sürgünleri ayırıp suya koymakla iyi yapmışsınız... Onlar birkaç haftada kökleneceklerdir... Onları köklenmelerinin ardından saksıya dikerek yeni bitkiler elde edebilirsiniz... Ana bitkiye siz normal bakımını uygulamaya devam edin, ölmediyse bir süre sonra yeni filizler verecektir, öldüyse içi boşalmış gibi yumuşayıp çürüyecektir... Eğer bu çürüme ve "içi boşalma" sadece belli bir yükseklikten sonraysa, o kısmın biraz altından keserek de gövdenin alt kısmını kurtarabilirsiniz.. O kısım yeni sürgünler, dallar verecektir...
Yucca aslında son derece dayanıklı bir bitkidir, ama bazen gövde çürümesi olabiliyor.. Muhtemelen saksı değişimi ile ilgilidir... Ayrıca, bitkiyi yakından inceleyerek unlu bit veya diğer hastalıklar olup olmadığını da kontrol ederseniz iyi olur... Bol şans..
Arkadaşlar yeni aldığım yuca nin gövde başı beyaz. Küf mu ne bu sizce ?
Merhabalar, dün hızla tıp firlatilinca yukka tam bak bölgesinden ikiye kırıldı. Bir kaç yapragi da koptu. Gece ilk aklıma gelen bantlamak oldu çünkü ne yapmam gerektiği hakkında hiçbir bilgim yok. Bu aşamada ne yapmam gerektiğini biliyorsanız ve yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhabalar, fotoğraftaki yucca bitkim yaklaşık 8 yaşında... Benim gördüğüm kadarıyla sağlıklı bir bitkim var. Şimdiye kadar dikkatimi çeken, keyifsiz olduğunu gösteren bir belirti fark etmedim. Arada yaprak uçlarının kahveleştiği oluyor, makasla alıyorum, sanırım büyük bir sorun değildir? Özellikle sormak istediğim sorular ise:
1- Bitkimin yerden yüksekliği tam 1.5 metre. saksısı ise 35 cm çap ve 35 cm yüksekliğinde. Bu bitki için saksı boyu hala ideal midir, yoksa büyütmem mi lazım sizce?
2- Saksı toprağını tam 3 yıl önce değiştirmiştim, sonrasında arada toprağını havalansın diye bir çubuk yardımıyla karıştırmaya çalışıyorum ve üzerinde belirtilen zaman ve oranlara uyarak genel bir bitki besini veriyorum. Bunun dışında bakımı için yapmam gereken şeyler var mıdır? Saksı toprağını ne zaman tekrar tamamen yenilemeliyim? Açıkçası büyük bir bitki olduğu için -ki bu boyda da değildi- son değişim zamanı zorlandım ve gözümde büyüyor yeni bir değişim...
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.