PDA

View Full Version : Gübre - Besin - NPK Meselesi

murare
26-09-2006, 08:33
Geçenlerde, yine yolumun düşmesi hasebiyle, Koçtaş'a gittim. Bitkilerime besin alayım dedim daha küçük olduklarından biraz daha hızlı gelişmeleri en büyük emelim:o . Neyse forumdanda okumuşum -N,P,K 4-5-6 olacak Ph 3.5 olacak- falan, birde kendimden bu konuda eminim daha bide acaba hangisi fazla olursa kökler gelişiyodu hangisi dallara iyi geliyodu onları hatırlamaya çalışıyorum.:cool: Görevliye besinlerin yerlerini sordum ve gösterdiği tarafa yöneldim -amma hikaye yazdım ha, biraz hızlanıyım:D - bir baktım baştan başa 5-6 raf besin, çiçek sayısı kadar besin var:( . Her bitkinin ayrı besini var. Aklımdan tek geçen " Ama bunu kimse bana söylememişti:confused: " oldu. Şimşir için ayrı selvi için ayrı besin vardı ve tabi diğerleri. Ne yapacağımı şaşırdım. Baştan başa söyleyemem ama emin olun hepsi farklı bitki için olan baya bir kutu vardı orda.
Şimdi ben ne yapayım ne alayım **** siz ne yapıyosunuz. **** gidip bir çiftlikten hayvan gübresimi alayım. Offf offff

murare
26-09-2006, 08:44
Özür dileyerek yukardaki soruma cevap vermeden bir soru daha sorayım. Evdeki artıklarımız (meyve kabukları, çay artıkları v.s) çiçeklere besin olarak kullanılabilirmi:o . Şimdi diyeceksiniz ki "ya kardeşim rahatsızmısın, pomza yerine köpük, besin yerine meyve kabuğu falan" ama burdakilerin çoğunun ekonomik bağımsızlıklarını tam olarak eline almamış gençler olduğunu var sayarak veya öyle olmasada, Türkiye ekonomik koşullarını göz önünde bulundurarak bunları soruyorum. Nitekim evlerimizde para harcanarak yapan hobilere pek sıcak bakılmıyor olabilir "ne bonsaisi evde ağaç mı olurmuş:mad: , ya beceremez büyütürsen tavanımı delicen, menekşe neyine yetmiyor" diyen annelerimiz, "sen beni bikere bile dışarda yemeğe götürme ama şu kazık parçasına çeşite çeşit masraf yap" diyen eşlerimiz olabilir.
Birde bu konuya değinelim bence.:p

Selahattin Yılmaz
26-09-2006, 11:04
Şimdi bir iki prensip söyleyelim siz bunları iyi ezberleyin ve yorumlarınızı ona göre yapın ve gübre satın alırken bu kriterleri uygulayın her bitki için işe yarar bir formüldür...

N-P-K
Dal-Döl-Bal
Azot-Fosfor-Potasyum
Yeşillik-Kök,gövde-Lezzet,dayanıklılık

hepsi aynı sıralama

Şimdi eğer bir bitkiniz varsa ve o bitki sürekli yeşilse ilk harf yüksek olan gübrelerden tercih edeceksiniz tercihe göre gövde yaptırmak için ikinci ve üçüncü rakamları ilk rakamı geçmemeleri kaydıyla yüksek olanlardan tercih edebilirsiniz.

Yine eğer çiçek açan ve gövde ve dal yapısı güzel olan bir bitkiniz var ise o zamanda ortadaki rakam yani fosfor oranı yüksek bitkileri tercih edeceksiniz.

Eğer bitkinizde hastalık ve kök sorunları var ise susuzluğa dayanıklılığı artırmak istiyorsanız ve meyve veriyorsa o zamanda son rakamı yüksek olanlardan tercih etmeniz sizin yararınızadır. O bitkilerin markette şu veya bu bitkiye özel olmasının nedeni bitkinin bahsettiğim gelişen veya ön plana çıkan özelliklerinden dolayı hazırlanmış halidir yani yeşilliği ön plana çıkan bitkiler için azotu yüksek gübreler şeklinde. Size burada o bitkilere göre hazırlanan gübrelerin genel mantığından bahsediyorum. Bunun dışında ortanca gibi bitkiler için gübre yanında çiçeğini mavileştirecek değişik gübrelerde vardır bu üç rakamlı gübreler dışında aldanmayınız.

Yine evinizde ki artıklarınız meyve kabukları veya çay gibi atıklar direkt olarak besin olarak kullanılmamalıdır. Bu tür atıklar genelde evin tenha bir köşesinde veya bahcede bir çukurda biriktirilip bir iki yıl iyice çürüdükten sonra humuslaşınca kullanılmalıdır. Ancak çay atığı sıcak olmamak kaydıyla bitkinin dibinde veya toprak yüzeyinde toprak yüzeyinin çabuk kurumasını engellemek için malç (toprak yüzeyinin nemli kalması için örtü) olarak kullanılabilir ama zamanla o da topraklaşacaktır. Bu tür atıkların direkt besin olarak kullanılamamasının nedeni besin değeri olarak bir anlam kazanması için çürümesinin ve humuslaşmasının gerektiğidir. Zira çürüyünceye kadar topraktaki bakteriler bu atıkları çürütmek için zamana ve azota ihtiyaç duyarlar, bu zaman zarfında da topraktaki azotu bitki değil bakteriler tüketir. Bu nedenle iyice humuslaşmadan yani çürümeden (Çürüyen atıklar çok güzel humus ve doğal olarakta besin maddesi ihtiva ederler) kullanılmaları doğru değildir. Yok eğer ben kullanacağım derseniz bir sorun olmaz sadece belki bir miktar toprak besinine çürümeleleri için ortak olurlar ve belki birazda görüntü kirliliği yaratırlar o kadar. Bu manada çürüyebilen her türlü atık bir çukurda biriktirildiğinde humus olma özelliğine sahiptir (Yaprak, meyve-sebze kabuğu, çay vs).

Anneler ve eşler konunda bir şey diyemiyorum çünki iki ucu b..lu değnek :D

murare
26-09-2006, 11:22
Bilgiler için sağol.
Ama apartmanın bahçesine gömersem Hülya Teyze (alt kat komşumuz) kızılcık sopasıyla kovalar. Acaba içine biraz toprak koyduğum bir şişede tutarsamda aynı şey olurmu. Şu 5lt. su bidonları varya. (bu seferde annem kovalar ama)

bonsaisever
26-09-2006, 11:58
Sen takmışsın sopayı yiyeceksin, onun için kıvranıp durma, gidip paşa paşa sopanı ye :)

acerpalmatum
26-09-2006, 12:18
Ben bu tür amatör arayışların sonucunun hep hüsran olacağını düşünürüm. ilk kendim yaptığım akvaryum dışarıdan aldığımdan daha pahallıya malolmuştu ilk kuş kafesim ilk akvaryum filtrem Vb. seninkinin ucunda birde kızılcık sopası var:p

Bu ev artıklarından elde ettiğimiz karışımın n-p-k değerlerinide tam olarak bilmemiz mümkün değil. Ortalama değerlere ulaşsakda kullanılan atıkların oranı, bekleme süreci, özellikle ortamın başlangıçdaki azot miktarı gibi değişkenler sonucu etkileyecektir. Hiç uğraşma derim.

Kolay gelsin...

malina
26-09-2006, 12:40
Gözümle görünce daha anlaşılır oluyor, benim gibi olanlar için bir şema yapsam iyi olur diye düşündüm. :) Eklenecekleri ekleyip geliştirebiliriz.

4005

Mesela evdeki farklı bitkiler için kulanılacak NPK oranları da (bitkinin farklı gelişim aşamaları düşünerek) bu şemaya eklenebilir.

Selahattin Yılmaz
26-09-2006, 12:51
Malina tablo için teşkküler gayet güzel olmuş.

Sana gelince sevgili murare, eğer biriktirip çürütecek bir bahçen yoksa tavsiye etmem. Çürütmek üzere balkonda bırakacağın bidon sineklenecektir hiç kalkışma atıklarını çöpe gönder bence. Şöyle bir düşününce ben de dahil 1 metrekare toprağının bile olması ne acı değil mi? :)

murare
26-09-2006, 13:12
:( En iyisi ben herşeyi hazır alıyım. Arkadaş üretken olmaya gelmiyo ki:D . Yediğim sopalara değilde kızılcık ağaçlarına acırım:cool: .
Neyse sağolun;) Ama bir gün mutlaka işe yarayacak bişey bulucam görürsünüz.:dilli:

varadero
15-10-2006, 09:53
benim merak ettiğim şey şu

bu Azot Fosfor ve potasyum karışımlarının oranlarını kendimiz belirleyebilirmiyiz yani kendi gübremizi kendimiz hazırlayabilirmiyiz.

ve bunun için neler gerekli?

loransay
22-12-2006, 14:02
merhaba,
Gübreler konusunda bilgilerinizi paylaştığınız için tüm arkadaşlara teşekkürler. Sizlere danışmak istediğim birkaç şey var. Bu konuyu bulmadan önce bir sıvı besin almıştım. NPK değerlerinin her biri %18. Buradaki sayılar neye göre değişir. Yani aynı şekilde bazı gübreler 15-15-15, bazıları 20-20-20. Bir de aldığım sıvı besinin değerleri çiçek coşturanlara göre farklı olduğu için her bitkide kullanılabilir mi? Yüksek değerler bitkilere zarar verir mi? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
22-12-2006, 16:04
...Bu konuyu bulmadan önce bir sıvı besin almıştım. NPK değerlerinin her biri %18. Buradaki sayılar neye göre değişir. Yani aynı şekilde bazı gübreler 15-15-15, bazıları 20-20-20. Bir de aldığım sıvı besinin değerleri çiçek coşturanlara göre farklı olduğu için her bitkide kullanılabilir mi? Yüksek değerler bitkilere zarar verir mi? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

%18 gibi rakamlar toprağa vermez istediğiniz gübre yoğunluğuna göre değişir toprağında besin maddelerince zengin bitki besin maddesi isteyen bitkilerde bu rakamlar yüksek olur. Genelde çiçeklerde bu rakamların düşükleri tercih edilir ancak bunlarda olur, zaten gübreyi hazırlayanlar çiçeğe göre onu dozlarlar ve size sadece tarife uymak kalır. Çiçek coşturan gesinlerde fosfor oranının yüksek olduğunu görürsünüz değilse çiçek coşturma özelliği zayıftır, fosforun çiçek oluşumundaki rolünden dolayı böyledir yoksa piyasada sadece çiçek coşturan adıyla tüm formülasyonu aynı olan farklı renk ve ambalajda olan besinlerde satılıyor. Çiçek coşlturanda NPK/Azot-Fosfor-Potasyum/Dal-Döl-Bal oranına göre:

yeşil bitkilerde N-Azot-Dal
çiçek açan bitkilerde P-Fosfor-Bal

değerleri yüksek olan besinler arayınız. Bu tarz besinler tuz kokar kapağını açtığınızda rengine aldanmayınız koklayınız tuz kokusunu hissediniz rengi hoş olsun diye gıda boyasıyla renklendirilmiştir.

Aldığınız bitki besinlerini tavsiye edilen dozların üzerinde kullanmayınız aksi takdirde bitkiyi aşırı tuzdan dolayı yakarsınız. Gerek yapraktan gerekse topraktan aşırı vermişseniz bitkiyi kurtarmak için yaprakları ve toprağı bol su ile yıkayınız ve süzünüz Hemen yaparsanız bitkini etkilenmez. Besin maddesi ne olursa olsun tavsiye edilen dozlarda kullanmanız hiç bir şekilde zarar vermez, dozunda kullansanız birle bitkinize zarar verirse o zamanda besini aldığınız yere durumu bildiriniz.

ramazan çeken
30-04-2007, 16:00
Arkadaşlar npk konusunda çelişkili bilgiler okuyorum. Aklımı karıştırıyor. Burada okuduğum bir makale yanılmıyorsa ingiliz bir uzmanın çevirisi olmalı. Orada npk 20-20-20 kullanın diyordu. Benim ağaçlar yamadori aslında, bonsaiye yakın ama bir miktar daha gövdenin kalınlaşması lazım. Dallarda uygun şekilde değiller. Ben bir poşette satılan npk 20-20-20 aldım. Toz ama. Şimdi yanlış bir şey mi aldım acaba? Sıvıdan bahsediliyor. Bir de 20-20-20 ağır gelebilir diyor. Bir de bu yapraklara mı uygulanıyor? Cevap verirseniz sevinirim.

vekilori
30-04-2007, 19:40
Bu eğlenceye yeni başlayanlardanım. Yanlış bilgi verebilirim. Bence;

Eğer fidanlarınız halen bahçede ise 20-20-20 çok fazla zorlamaz. Ama dikkat edin şu an gübrelemeye ters tepki verebilriler. Onun yerine daha zayıf gübre kulanın bence mesela 10-10-10 veya 15-15-15. Ki bu gübreler hemen hemen her yerde satılır.

Unutmayın; bitkinizin daha hızlı gelişmesi için gübre verirken bitkinizi -tabiri caizse haşlayabilir ve ölmesine sebep olabilrisiniz.

En iyisi bitkilerinizi bir ziraatçiye gösterin ve ihtiyacı neyse ona destek olun.

EDİT: bir iki uyarı daha. Siz G.Antep'ten yazdığınıza göre bu zaman sıcaklık epey yükselmiştir bence gübreleme yerine sulamaya yoğunlaşın. İkincisi; gübrenin sıve veya toz olması çok değişiklik yapmaz ama sakın sakın olun yapraklardan vermeye çalışmayın öldürürsünüz. Gübre ler toprağa verilir. Sıvı besinlerin çok ender olanı yapraktan uygulanır. Bu dönemde yaprağa vermeye çalışırsanız sonbaharda elinizde hiç fidan kalmayabilir

ramazan çeken
01-05-2007, 11:36
nihayet biraz bilgilendim.eline diline sağlık arkadaşım.antepde havalar bu sene serin gidiyor.ve benim ağaçların hepsi meyveli.bu nedenle NPK 10- 10 -10 kullanmayı düşünüyorum.tekrar sağol vekilori arkadaşım.

habibe
18-07-2007, 13:50
Sevgili Malina,
Selahattin hoca nın anlattığı bilgilere dayanarak yaptığın tabloda yanlışlık var :)

...N ..............P .................K
Yeşillik- kök,gövde- Lezzet ,dayanıklılık. ;)

Ya da ben şaşırdım :)

badboy27
14-11-2007, 08:58
Merhabalar.Ben de koçtaştan bonsaimi alırken uygun gübre sorduğumde iç mekan yeşil bitkiler için genel bir besin verdiler. Kaliteli bir marka olduğunu düşündüğüm için burda ismini vermekten çekinmiyorum "Vilmorin" ancak üzerinde N-P-K içerikleri bildiğimiz gibi yazmıyor yüzde olarak yazıyor. ve N için N (nitrit, nitrat, üre, ürik asit gibi bir kaç değer var). Şimdi benim merak ettiğim içeriği çok zengin olan bu iç mekan yeşil bitiklier besinini önerilen dozajda hazırlayıp bonsaime verip veremeyeceğim???Bonsaimi hem tanıtım kısmında hem de marketten alınan bonsailer kısmında görebilirsiniz.
Türünü ligustrum olarak tahmin ediyorum ama çok yeni olduğum için acemilikle karıştırmış da olabilirim.Burayada örnek bi fotoğraf koymanın uygun olacağını düşünüyorum.
http://img75.imageshack.us/img75/1927/dscf1302ik1.jpg
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

gossip
10-02-2011, 20:12
Npk gübrelerdeki değerler (20-20-20) paketteki yüzdesi midir? Yani , %20 azot %20 fosfor %20 potasyum mu var demek. Eğer öyle ise kalan %40 lık kısımda ne bulunuyor. 20-20-20 değerlere sahip gübreyi normal oranının 2 katı suyla karıştırsak 10-10-10 gübre mi olmuş olur?

jeomeo
10-02-2011, 20:55
Geri kalan kısım dediğiniz kısımda kalsiyum sülfür magnezyum gibi ikincil elementlerle bor,klor,mangan, demir, çinko, bakır, molibden ve şu an aklıma gelmeyen diğer mikro elementler bulunmaktadır. Yanılmıyorsam bunların haricinde tüm bunları su ile çözünebilir ve bitki tarafından alınabilir formda olmaları için kimyasallar var. Azot fosfor ve potasyumun saf halde değil de oksijenli bileşikler halinde bulunduğunu ve verilen yüzdelerin de genelde ağırlıkça yüzdeler olduğunu unutmamak lazım. Bu 20-20-20 bir besinin geri kalan %40lık kısmını açıklayabilir diye düşünüyorum.

İki misli su ile karıştırarak 10-10-10 hale getirebilirsiniz.

gossip
10-02-2011, 21:29
bilgilendirme için teşekkürler.ancak aklıma başka bir soru daha geldi. Her bitkinin kullandığı elementlerin oranları farklıdır diye düşünüyorum. örneğin "x" bitkisi 1 birim azot kullanıyor "y" bitkisinin 2 birime ihtiyacı vardır. bor , demir , çinko v.b. maddelerin tüketilen miktarlar değişken ve biz aynı gübreyi belirli aralıklarla bitkiye verdiğimizi düşünürsek , bir müdet sonra az kullanılan elementlerin birikmesi sonucu verim düşüklüğü yaşamazmıyız. bu dengeyi nasıl kuracağız. toprağın dengesini sürekli olarak nasıl kararında tutabiliriz?

jeomeo
10-02-2011, 21:59
Bonsai için konuştuğumuzu varsayıyorum, toprak karışımı çok iyi drenajlı olmalı. Her sulamada ve gübrelemede toprak yıkandığı için azot birikmesi gibi bir problem olmuyor. Birçok bonsai ustası ihtiyacın/önerilenin iki hatta üç misli gübreleme yapıyor ve hemen ardından toprağı yıkıyor. Ayrıca toprak zaten 2-3 yıldan fazla aynı kalmıyor. Bazı bitkilerde yılda iki kez toprak değişimi yapılabiliyor. Bu bahsettiğiniz şekilde oluşabilecek problemlerin en temel çözümü. Bunun haricinde hümik asit gibi toprak düzenleyiciler bu şekilde bir problemin oluşmasını engelleyebilir.

gossip
10-02-2011, 22:00
cevap beklerken biraz düşündüm de :)

galiba bu iş başlı başına bilimsel analize dayanıyor.her bitkinin madde kullanım miktarları tespit edilmesinden sonra ona uygun gübre veriliyor.Süs bitkisi üretenlerinde branşlaşmasıda bu yüzden sanki.

peki benim gibi amatör merkalılar bu işin üstesinden nasıl gelebilir. 30'a yakın farklı süs bitkim var ve hepsinin reçetesi farklı :(

ısı , ışık ,ph, nem çözülebilir ama işin içine toprak girince çok karışık hal alıyor. Birde hastalık tarafı var.

bi anda bilinçli amatör olma şevkim kırıldı.

bonsaisan
10-02-2011, 23:16
Sayın gossip

Bonsai besin başlı başına bir iş ama okadar da karışık değil.
Aslında 12 aylık periyonda bitkilerin ihtiyaçları içinde bulundukları dönemsel aylar değişiyor ve türsel olarakda ufak değişiklikler oluyor.

Türsel değişiklik çiçekli ya da çiçekden sonra meyveli ya da etkisiz çiçekli tohum.

Yaprak; yaprak döken türlerde bahar başında gelişim başlar.
Yani düşük oranda azot demektir.
Yaprakdan sonra çiçek başlar yani fosfor ve potasyum.
Çiçek den sonra meyve yani potasyum.

Yaprak gelişimi için azot
çiçek güzeliği ve bol çiçeklenme için fosfor
Meyve sağlı ve ağaçın kış için hazırlanması ve dondan korunması için potasyum

Unutulmaması gereken NPK oranında ki fazlalık bitki tarafında ters algılanır.

Kısaca azot fazla ise gevreksi yapıda daha hassas yapraklar gibi..........
Forum içerisinde Ziraat yüksek mühendisi olan yönetici moderatör ve üyelerimiz var.
Daha detaylı ve daha doğru bilgi için kontak kurabilirsiniz.

Saygılar.

Ali_askn
10-09-2012, 14:22
Sevgili arkadaşlar bu gün praktikerden 3 ü bir arada satılan tomurcuk marka sıvı besin aldım acaba bu markadan kullanan varmıdır . soracağım soru arkasında 1 lt sulama suyuna 1 kapak koulacağı yazıyor peki aynı şekilde fısıfıs uygulaması yapılabilirmi yazmıyor sizce fısfıs olarak kullansam yapraklara zararı olurmu?

memet
10-09-2012, 17:12
Sıvı besini yapraktan da uygulamanız mümkün, oranları daha az tutmakta yarar olur.

Ali_askn
10-09-2012, 18:13
Sıvı besini yapraktan da uygulamanız mümkün, oranları daha az tutmakta yarar olur.

anladım çok teşekkürler.

asya04
03-11-2012, 15:43
Arkadaşlar dün ben bim den sıvı besin aldım eve gelince dikkatimi çekti içeriği farklı, npk degil bende her zaman ki bitki besinleri gibi zannedip sulandırıp kullandım ama direkt saksıya çak kaşıgı ile sulandırılmadan dökün yazıyor
içeriginde demir bakır falan içeriyor

memet
03-11-2012, 15:52
Markayı ve içeriğini bilmek yararlı olurdu.
Oranı aynı tutup sulama suyu ile vermek her zaman en uygunu, çay kaşığı ile bir noktaya akacaktır gübre, diğer kökler yaralanamayacaktır.

Dwalin
21-01-2013, 11:30
NPK , yeni çimlenmiş bitkilerde kullanmak yararlı olur mu ? Hangisini kullanmalıyım ? (Bitkim nar ve 1 haftalık.)

tourkana
21-01-2013, 12:13
N - P - K yi DAL- KÖK - BAL(çiçek,meyve) olarak aklımıza yerleştirelim.

Yeni çimlenmiş Narın aslında bu zamanda doğmaması gerekirdi ama madem doğmuş uyanma sürecine girene kadar herhangi bir besleme (gübre takviyesi) yapmayın.

yukselari
23-05-2014, 23:11
Ben yeni ve acemi bi bonsai meraklisi olrak dun 3-4 tane agc begnip kucuk saksilara koyup biseyler yapmaya calstm ancak toprak ve keci gubresi vardi elimde.bu ikisni harmanlayip kullandim.foruma baktikca acaba olurler mi diye bi endise kapladi beni.kum cakil vs deniyo surekli.blgilendirsenz sevnrim

badrobot
24-05-2014, 08:18
Sn.yukselari.
Öncelikle "hoş geldiniz" diyerek başlıyorum sözlerime.
-"Dün" ağaçlarınızın saksı değişimi yaptığınız söylemişsiniz. Ağaçlarınız topbada (tüpde de denir) alıp topraklarını dağıtmadan, çıplak kök haline getirmeden saksılara aldıysanız sorun yok. Ama ağaçların köklerini bu mevsim çıplak kök haline getirdiyseniz çok büyük sorun yaşayacağınızı üzülerek söylemek zorundayım.
-Küçük saksı derken ağaçlarınızın topraklarını alacak kadar saksılarsa yine sorun yok. Ama ağaçlarınıza ve kök sistemlerne göre çok küçük saksılar içine aldıysanız ağaçlarınızın büyüme hızları oldukça yavaşlayacaktır. Bonsaide sığ ve küçük saksı kullanılaması bir gerçektir ama ağacınızın "AĞAÇ" formunu bulacağı çok uzun süreci sığ saksıda geçirmesi bu süreği gereksiz yere çok daha fazla uzatacaktır. Bu nedenle ağacınız formunu buluncaya kadarki süreçte ağacınız mümkün olan en büyük saksılarda konumlandırmanız çok doğru olacaktır.
-Keçi gübresi çoğu kişnin organik tarımda kullandığı doğal bir malzemedir. Ama keçi gübresisininde bazı kuralları varıdr. İçinde olabilecek yabani ot tohumlarının ölmüş olması amacıyla iyice yanmış olması gerekir.
Ama siz yinede bonsai çalışmalarınızda keçi gübresi yinede kullanmayın. Bonsai'de şöyle bir prensip edinin; "kaynağı ve kontrolü sizin bilginiz dışında hiç bir malzemeyi kullanmayın."
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

glarienn
27-05-2014, 12:19
Arkadaşlar buğün tv de birşey duydum çok şaşırdım, saksılara balık koyuyorlarmış fosfor ihtiyacını ordan karşılıyormuş.Uyğulayan varmıdır. (Program çiçek-bitki bakımı üzerineydi).

selim_50
27-05-2014, 12:26
saksıdaki balık canlımı olacak:))
Doğrudur, fosfor ihtiyacı için balık kemiği çok iyi bir fosfor kaynağıdır.
Bizim (Nevşehir) mübadele öncesi rumlardan kalan üzüm bağlarında çok miktarda midye kabuğu vardır.(Deniz neresi Nevşehir Neresi)

glarienn
27-05-2014, 12:40
Canlısı daha makbul herhalde :P
Bahsedilen sırf kemiği ya da kılçığı değildi, çiğ balık 3e 4e bölünür toprağa gömülür şeklinde bir tarifti :)

badrobot
27-05-2014, 12:54
Balık unu ve ya balık gübresi denilen bir şey bu. Balık parçalarının işlenmesi ve toz haline getirilmisiyle elde edilen toz halinde bir gübre bu. Canlı balık değil sn. Arkadaşlar.

nicholai hel
27-05-2014, 13:26
Eski yıllarda çokça uyguladığım bir yöntem, balıkların kuyruğunu, derisini ve etleri ayıklanmış kafasını birkaç parçaya ayırıp bitkilerin dibine gömerdim. Birebir test yapma imkanım olmadı fakat çokça faydasını gördüğümü düşünüyorum. Aynı şekilde tuzdan arındırılmış kırılmış midye kabuğu da çok kullandım.

Sonrasında fish emulsion gibi ürünler çıktı (daha doğrusu Türkiye pazarında bulunur hale geldi), her ne kadar aynı etkide olmasa da.
Sonrasında yine balık hammaddeli farklı gübreler de çıktı.

Sn. glarienn, bağ bahçe gibi ortamlarda sorun olmayabilir ama saksıdaki bitkinizin toprağına bütün balık gömerseniz o balık tamamen çürüyene kadar çeşitli kurt, parazit ve kötü koku problemleriyle karşılaşmanız muhtemeldir.

prıtt
17-06-2014, 10:11
Arkadaşlar elimde NPK 20 20 20 toz gübre var. Ziraatçi arkadaş balkon bitkilerine bir çay kaşığı gübreyi 1Lt yua karıştır ver dedi. Ben bunu suya karıştırdıktan sonra yapraktan spreylesem nasıl olur.

İsmail Kuzucu
17-06-2014, 11:46
Arkadaşlar elimde NPK 20 20 20 toz gübre var. Ziraatçi arkadaş balkon bitkilerine bir çay kaşığı gübreyi 1Lt yua karıştır ver dedi. Ben bunu suya karıştırdıktan sonra yapraktan spreylesem nasıl olur.

Yaprak gubresı degıl ıse yapraklarda yanma olma ıhtımalı cok yuksek. Kokten vermenız daha saglıklı olacaktır.

murat doğan
20-06-2014, 23:22
Arkadaşlar merhaba, elimde sıvı ve toz halde solucan gubresi, ve dengeli npk gübre var. Toz halde solucan gübresini saksı toprağına karıştırsam, sulama suyuna bir hafta sıvı solucan gübresi, bir hafta npk sıvı gübre karıştırarak versem ağır olurmu acaba

GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sakaki
21-06-2014, 08:11
Arkadaşlar merhaba, elimde sıvı ve toz halde solucan gubresi, ve dengeli npk gübre var. Toz halde solucan gübresini saksı toprağına karıştırsam, sulama suyuna bir hafta sıvı solucan gübresi, bir hafta npk sıvı gübre karıştırarak versem ağır olurmu acaba

Karıştırmanız sorun olmaz ama bu kadar sık vermeniz aşırı olur. Normal gelişim döneminde 15 günde bir verirken, bitkinin büyümesinin yavaşladığı yazın sıcak aylarında bu süreyi daha artırmakta ve gübreyi daha az ve dikkatli vermekte fayda var.

murat doğan
21-06-2014, 09:06
Karıştırmanız sorun olmaz ama bu kadar sık vermeniz aşırı olur. Normal gelişim döneminde 15 günde bir verirken, bitkinin büyümesinin yavaşladığı yazın sıcak aylarında bu süreyi daha artırmakta ve gübreyi daha az ve dikkatli vermekte fayda var.

Teşekkür ediyorum. Solucan gübresi doğal bir ürün olduğu için. Kimyasal sıvı gubrelerdeki gibi toprakta tuzluluğu artırmaz, kökleri etkilemez diye düşünmüştüm. Yani bir anlamda fazlası zarar vermez mantığı, doğal ya. sanırım yanlış düşünmüşüm.

yeşilaşk
27-03-2016, 11:10
Selamlar npk 2-2-2 npk 20-20-20 mi demek oluyor yoksa oran olarak npk2-2-2 20 ye göre oranca dahmı azdır.

Seiryu
27-03-2016, 20:34
Selam
2-2-2 demek gerçekten yazdığı gibidir düşük oranlı muhtemelen katı zamanla eriyen pelet gübrelerdendir.npk oranları nasıl yzılmışsa öyledir 30-15-25 veya 5-9-7 gibi .bitkileriniz çiçekli meyveli tür ise ona göre,yeşil iğneli vs ise ona göre oranları seçin.

ibocandan
27-03-2016, 21:34
Gübre Paketlerini Okuma

NPK 7-4-7 Gübre paketlerinin üzerinde yazan bu üç sayı, sırasıyla N Azot, P fosfor ve K potasyum elementlerinin miktarlarını belirtmektedir ve çok kullanılan manasında, makro elementler olarak adlandırılmaktadır. Şimdi bu elementleri yakından tanıyalım.

N ( Nitrojen ) Azot elementinin latince adının baş harfidir, bitkilerde yeşil aksamın gelişmesinde rol oynar. Değişik formlarda bulunabilir. NO3 nitrat azotu suda hızlı çözünür ve bitkilerce çabucak alınır. ( Üre - amonyum ) Amonyak azotu yavaş çözünür ve bitkilerce zor alınır. Azot bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu elementtir. Yeterli azot bulunmadığı durumlarda yapraklarda sararmalar gözükür ve bitkiler canlılığını kaybeder.

P ( Phospor ) Fosfor elementinin latince adının baş harfidir. Bitki genel sağlığı için çok önemlidir. Köklenmeyi ve meyve tutumunu teşvik eder. Daha çok bitki büyüme döneminde kullanılır. Eksikliğinde yapraklarda kızarma ve morarmalar olur.

K ( Kalium ) Potasyum elementinin latince adının baş harfidir. Bitki genel sağlığı ve yapısal gücü için çok önemlidir. Meyveli bitkiler için meyve olgunlaşma dönemlerinde daha çok kullanılır. Eksikliğinde yaprak uçlarında kararma, meyvelerde çatlamalar görülür.

Mikro elementler ( İz element )
Demir (Fe), Bakır (Cu), çinko (Zn), Bor (B), Mangan (Mn) ve Molibden (mo) Bitkide çok az miktarda bulunmalarına karşın bitkiler için hayati önem taşırlar.

Not:
Kullanılacak gübre türüne karar verirken toprak testi yaptırmak çok önemlidir. Farklı bitkiler farklı gübrelere ihtiyaç duyarken, gelişim dönemlerine görede gübre içerikleri değişmektedir.
Bazı mikro elementlerin ETDA şelatlı olduğu yazıyor. EDTA elementlerin toprakta bozulmadan kalmaları ve bitkilerin kolayca faydalanmaları için geliştirilmiş organik bir bileşiktir.

Anil TIRYAKILER
14-06-2016, 19:20
Selamlar
Demin botanikçiden genel kullanım için besin aldım. Etikette npk değerlerinin hepsi %18di ve kullanım oranı 1 litre suya bir çay bardağı yazıyordu. Daha önce gördüğüm yerel ya da ithal hiçbir üründe böyle uçuk değerler ve kullanım dozajı okumamıştım. İşgillendim. Etikette marka olarak YÖRESEL TOHUMCULUK yazıyordu. İnternet aramalarımda böyle bir şirkete rastlayamadım. Arkasında açık adres yoktu. Yazan irtibat numarasını aradığımda ise numaranın kayıtlı olmadığını yani ucunun boş olduğunu farkettim. Galiba bir dolandırıcılık söz konusu. Siz ne dersiniz? Şikayet formu oluşturmalı mıyım?

remus2
17-01-2018, 20:37
Acaba tohumların hızlı çıkıp gelişmesi için NPK uygulanabilir mi? ne kadar uygulanmalı? (Sıvı veya katı halde)

efi
12-08-2018, 12:55
Uzun süredir okuduğum forumdaki ilk mesajım herkese merhaba,
Bugün saksıdaki elmalarım için koçtaştan sıvı gübre aldım, NPK değerleri 4-6-8. 2 litre su yerine 1 lt ile karıştırdım acaba yakar mıyım diye araştırırken burada 20-20-20 uygulamalarını gördüm kafam karıştı. Acaba uygulama şeklinden dolayı mı böyle bir fark var yoksa çok da işe yaramayan birşey mi aldım :) Burayı okuduktan sonra sanki olduğu gibi döksem bile hiçbir şey olmazmış gibi hissettim.

latif.07
13-08-2018, 01:49
Uzun süredir okuduğum forumdaki ilk mesajım herkese merhaba,
Bugün saksıdaki elmalarım için koçtaştan sıvı gübre aldım, NPK değerleri 4-6-8. 2 litre su yerine 1 lt ile karıştırdım acaba yakar mıyım diye araştırırken burada 20-20-20 uygulamalarını gördüm kafam karıştı. Acaba uygulama şeklinden dolayı mı böyle bir fark var yoksa çok da işe yaramayan birşey mi aldım :) Burayı okuduktan sonra sanki olduğu gibi döksem bile hiçbir şey olmazmış gibi hissettim.

Sizin aldığınız ürün fiyat performans ürünü değil daha çok kçtaşın dükkanın kirası çıksın diye X fiyata alıp 4X fiyata sattığı hobi amaçlı bir ürün. Siz 1 kapak gübreye 2 litre su ile karıştırın yazıyorsa 2 litre suyla karıştırın yoksa bitkiyi yakarsınız. Düzenli kullandığınız taktirde bitki güneşide iyi alırsa sorun olmaz bitki beslemede yeterli olur 4-6-8 gübresi.

Bu sene artık geçmiş yeni ürününüz hayırlı uğurlu olsun ama gelicek yıl gübre alıcak olursanız 1 kg varsa hayvan gübresi+2 kg npk15-15-15 ya da 1kg solucan gübresi+3kg npk15-15-15 almanızı ve önce organik gübreyle sonrada npk gübresi ile bitkilerinizi beslemenizi tavsiye edebilirim.

efi
13-08-2018, 07:36
Sizin aldığınız ürün fiyat performans ürünü değil daha çok kçtaşın dükkanın kirası çıksın diye X fiyata alıp 4X fiyata sattığı hobi amaçlı bir ürün. Siz 1 kapak gübreye 2 litre su ile karıştırın yazıyorsa 2 litre suyla karıştırın yoksa bitkiyi yakarsınız. Düzenli kullandığınız taktirde bitki güneşide iyi alırsa sorun olmaz bitki beslemede yeterli olur 4-6-8 gübresi.

Bu sene artık geçmiş yeni ürününüz hayırlı uğurlu olsun ama gelicek yıl gübre alıcak olursanız 1 kg varsa hayvan gübresi+2 kg npk15-15-15 ya da 1kg solucan gübresi+3kg npk15-15-15 almanızı ve önce organik gübreyle sonrada npk gübresi ile bitkilerinizi beslemenizi tavsiye edebilirim.

Cevabınız için teşekkür ederim. Fakat şunu anlamadım NPK 15-15-15 direkt toprağa karıştırılıyor sulandırılmadan değil mi? Benim aldığım ürünün neredeyse 3-4 katı tuz demek bu. O nasıl yakmaz da 4-6-8 yakabilir?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Anti Kapitalist
12-05-2022, 22:02
Ankara şu an yağışlı, ağaçlar için topraktan NPK uygulama zamanı uygun mu şimdiler?

Uniba Unısol Foliar 20-20-20 Te

Yağıştan bir gün önce atabilirsiniz bu sayede gübre suyun etkisiyle hemen çözünür ama dikkat etmeniz gereken içerisindeki bakır ve manganez ağır metal element olması sebebiyle dozu fazla kaçırırsanız ağaçlarınızı zehirlersiniz. Lütfen toprak analizi yapmadan bir işlem yapmayın yoksa ağaçlarınızdan olursunuz.