View Full Version : memet bonsai çalışmaları
Önceki fotoğrafa göre güzel bir gelişme göstermiş, yumrulara çözüm traşlama şeklinde mi olacak acaba?
İyi çalışmalar..
Aslında crasulada denemedim. PA düzgün biçimde kesilirse, traşlanırsa yarayı kapatıyor. Crasulada da olacağını düşünüyorum.
izzeterisen
20-10-2011, 21:08
Mehmet Bey, boğum arası çizgisinden sıfırdan kesildiği zaman bitki kendisi yarayı kapatıyor. Uzun keserseniz budak şeklinde kalıyor. Sizdeki sanırım budak ta değil , birazcık uzun kalmış. Ayrım çizgisine kadar hemen bir bıçakla alıverseniz, zaten bitki gelişme döneminde hemen kapatmaya başlar.
Zeytinin fotoğrafı pek iyi olmadı ama, Tellemeden önceki durumu.
Bu ara zeytin üzerinde uygulama için uygun mevsim değil telleme için bekleyeceğim.
tekomusti
21-10-2011, 20:53
memet hocam zeytin güzel olmuş elinize sağlık.sayın hocam daha öncede sormuştum bahçede acem borusu,hanımeli gibi bonsai adayları var saksıya kaldırayımı biraz daha bekleyimi saygılar
Yerden alıp saksılamak için mevsim erken. Aralık şubat arası daha uygun. Bitkiler iyice uyuklamaya geçse daha uygun olur.
tekomusti
22-10-2011, 16:08
memet hocam teşekkür ederim sağolun
Fotoğraf çekme işi yavaşlayınca biraz çeneye kuvvet..
Crasula'da budakları aldım.
Yağmur yağdı kurtuluk mu demiştim, erken konuşutum. Sulamaya devam.
Kim o yağmur yağdı kurtulduk diyen.
Susuzluk çekiyor ağaçlarım. Sabah çiyleri bahane. Acerlere sonbahar serinliği nemi yağmuru gerek. Nerede o İzmir'de. Ginkolar bile kendisini yaz mevsiminde sanıyor daha.
Yeryüzünün ağaçlarına inek kuzu ve köpek saldırabilen tek bonsaicisi olarak, erguvanlardan birinin dallarından fire verdim bu arada.
Mine Pakkaner'in ürünü hepyeşil kompost kullandım bazı bitkilerime. Simderma kullanacaktım kullanamamıştım. Mine hanım, kompostunun analiz sonuçlarını almış, içeriğinde tricoderma olduğunu söyledi, sevindim.
Saçak kök geliştirmek için ideal bir ürün böylece.
Zeytinin fotoğrafı pek iyi olmadı ama, Tellemeden önceki durumu.
Bu ara zeytin üzerinde uygulama için uygun mevsim değil telleme için bekleyeceğim.
Memet hocam, telleme için uygun zaman nedir?
Sayın Mehmet bey;
Sabrınızı ve güzel çalışmalarınızı imrenerek izledim. Çok güzel çalışmalar.
Spor çalışmaları, ruhu dingin yapar derler.
Sizdeki, bence tam tersi. Ağaçcıklardan dolayı değil, sizden, gönlünüzden kaynaklanması ile, Bonsaileriniz size uyuyor/eğilip bükülüyor/ram oluyor, maşallah. At, kedi, köpek, inek, kuzu bile azminizi kırılgan veya öfkeli/hırslı kılmaya yetmiyor.
Ailece sağlık içinde yaşayın, elinizin değdiğine bereket bulaştırın inşallah.
Çok güzel çalışmalarınızın, nice 10 larca yıllık planlar içinde devamını dilerim.
Saygılarımla lütfen.
Memet hocam, telleme için uygun zaman nedir?
Ben bütün ağaçlarda telleme için uyuklama döneminin başlamasını bekliyorum. Bunu da aralıktan önce yapmıyorum.
Zeytin zaten sonbaharda bir gelişme gösteriyor bu ara zeytinde hiç bir uygulama yapmıyorum.
Farklı ağalar için farklı zamanlarda tellenebilir görüşlerine itibar etmiyorum.
Yaz içinde Portulacaria afrada bir fidanı sonucu ne olacak diye telledim bir hafta sonra çıkardım telleri, biçim almış, ama hemen iz de yapmaya başlamış. Gördüm rahatladım dedim. Acelem ne kışı da var bunun.
Bana göre ağaçların gelişme döneminde telleme yapmanın gereği yok.
Strese sokuyor(beni)
mrduran,
Övgüleriniz için teşekkürler. Sabahları işe başlamadan ağaçlar arasında bulunmak huzur veriyor, umarım bu bende zamanla kalıcı hale de gelir. Bazen biraz "asabi" olduğum kesin. Biraz
Aslında ben sabırsız ve tezcanlıyımdır. Hemen olsun isterim, bonsai bu ruh halimi törpülüyor sabretmeyi öğretiyor.
Sayın Mehmet bey;
1,5 yıl önce kızıma bonsai diye aldığımız ağaçcık, şu anda, dibinde çürüme var ve yapraklarını döküyor. Müdahele imkanım var mı, nasıl lütfen?. Teşekkürler efendim.
http://img26.imageshack.us/img26/6659/img0359zh.jpg
http://img510.imageshack.us/img510/7676/img0360l.jpg
Geçici olarak saksıya alsam diyorum, ilerde müdahele etmek üzere.
Saygılarımla lütfen.
Toprak çok ıslak gibi görünüyor. Bu nedenle oluşan bir sorun olabilir.
Toprağı değiştirmek iyi olur.
Benim işyeri Seferihisar yolu üzerinde oraya gelebilirseniz iyi bir kompostla değiştirebiliriz toprağını. Haftaya Urla'da sohbet toplantımız var oraya da getirebilirseniz o sıra da toprak değiştirebiliriz.
Hiç biri olmadı, kompost ve kum karışımı bir harç hazırlayıp toprağı değiştirebilirsiniz.
Teşekkürler efendim.
Sanırım deneme yanılma yolu mantıklı, hazıra konmayıp tecrübe sahibi olayım:))
Önerinizi tatbik edecem, karışımı kök seviyesine hafif yükselterek dolduracam. Çok teşekkürler, görüşmek dileklerimle inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Toprağın tümünü alıp yeni harcı ekleyin. Eskisinin üstüne eklemeyin .
Anlaşıldı efendim. Teşekkürler.
Aman sonbahar geldi sonunda da ağaçlara, renkleri makinayı kaybedince fotoğraflayamaz oldum.
Saksı değişimi için malzemeleri hazırlıyorum bu aralar.
Kışın üzerinde çalışma yapacağım delice.
Güzel dallanmış. Saksının alt kısmı nasıl acaba?
İyi çalışmalar....
Bu çok büyük bir kütüktü, üçe böldüm. Bir parçası. Aldığımda kenara atılmış yaşaması tamamen tesadüf haldeydi. Kökleri çok zayıftı. Yaz boyunca bu dallanmaya uygun kök geliştirdiğini düşünüyorum. Toprak değiştirirken görüntülerim.
tekomusti
20-11-2011, 05:49
memet hocam sizin her yaptıgınız bizlere okullardaki ders gibi geliyor bonsailerinize bayılıyorum maşaallah saygılar
Üçe böldüğüne göre diğer ikisini merak ettim.
Ekleyecektim de unutmuşum.
256254
Toprakta çakıllar kalmış geçen kış keserken testerenin ağzı köreldi ikisi birarada oldu. Bu kış ayıracağım.
Eldeki sonbahar renkleri bunlar.
Emre Kuzu
22-11-2011, 20:30
Ooo çok güzel sonbaharında tadı başka buraya kış geldi.
Böyleydi. (http://www.agaclar.net/forum/865047-post466.htm)
Bugün böyle oldu.
256574
İlk iki dal aynı mesafeden çıkıyor bir sıkıntı yaratıyor bu ama, böyle oldu ne yapalım.
tourkana
23-11-2011, 13:24
Zeytinler çok güzel, beraber çalışma yapabiliriz haftaya gelicem o tarafa. :)
P.A da iyi gözüküyor, belki ön yüz için farklı bir yön belirlenebilir ama sen oradan daha iyi görüyorsundur , o yüzden yorum yapamayacağım fazla.
Bendekini de bugün telleyeceğim.
Her zaman beklerim.Zeytinlerde çalışayım diyordum, bekleyeyim bu durumda.
Pa için ön yüz belirlemeden çektim fotoğrafı. Bu taraftan dalların durumu daha iyi görünüyor diye.
Toprağını değiştirdim daha sonra telleme yapacağım. Hafif bir budama yaptım sadece.
Shohin.
Bunda da sadece saksı toprağını değiştirdim. Önümüzdeki sene dallanmasını sağlarım kışa iyice biçim almış olur.
Arkada görünen kullandığım kompost markasına dikkat çekerim.
İşte bu işe yarıyor.
256845
Bu tanuki. Geçen sene tircoderma kullandım.
256846
Bu gülibrişime de geçen sene uygulama yaptım.
Bir yılda elde ettiğim kök yapısı böyle.
Başka bir yerden gelen bir sandala da geçen ay uygulama yaptım. Kök çürümesi vardı onda. Dün kontrol etttim, hızlı bir köklenmeye başladığını gördüm.
İnanılmaz derece güzel kök yapmış. Açelya ya da begonvil kökü gibi olmuş. Artık bu fidanlara karada ölüm yok :)
Bir PA daha. Saksısını değiştirdim. İkinci bir gövde daha vardı onu ayırdım, tellemeyi aralık sonuda yaparım.
izzeterisen
25-11-2011, 21:51
Toprağını değiştirdim daha sonra telleme yapacağım. Hafif bir budama yaptım sadece.
Mehmet Bey, çok dengeli, çok güzel gelişmiş. nasıl böyle gelişti. Nasıl bakıyorsunuz P.afralara?.
Çok güzel görünüyorlar.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Buradaki sanırım üçüncü senesi bende. (http://www.agaclar.net/forum/882015-post532.htm)
Tricoderma geçen seneden bu yana köklerinde çok fark yarattı.
Bu sene aminoasit de kullandım daha önceden farklı olarak.
Burada daha öncegörüntülemiştim. (http://www.agaclar.net/forum/847708-post390.htm)
Eni onbeş santim ama gövde yüksekliği altı yedi santim kadar. Toprak altında biraz gövde olur diyordum. Sadece kök varmış.
Biraz kökleri azalttım, biraz da dalları, seneye gelişmesine göre bakarım artık.
Köklerini de görüntülemişim.
maysan80
26-11-2011, 18:40
ceviz fidanından yapmak istiyorum nasıl olur acaba
Cevizle bonsaiye başlamanızı önermem.
Bu gülü dah önce görüntüledim sanıyordum ama bulamadım.
Üzerinde daha sonra çalışacağım ölü gövde öne çıksın diye yan yatırdım saksıda bu sene.
Budama ve telleme yapmam gerekiyor.
Bu zeytini traktör devirmişti fotoğraflamıştım. Neredeyse hiç kökü yoktu, tek bir ince kılcal kökden başka. Sola doğru uzanan kök parçası da o. Geçen yıl boyunca bu duruma gelmiş.
izzeterisen
28-11-2011, 22:40
Mehmet Bey, zeytini söküp toprağını değiştirmek için erken değil mi ? Bende de var da , ocak ayını bekliyordum.
Biraz erken oldu ama, malum kuzu inek istilasından muzdaribim. Saksıları kuzudan koruyayım derken bunun saksısını devirdim bugün. Dallar da çitin arasından kuzular yediği için kısaldı. Fazla belli olmasın diye yatık çektim.
Portulacaria afra.
Shohin
Bir kaç sene içinde şekle gireceğini düşünüyorum.
Yirmi beş santim kadar boyda kalacak.
Mersini kayaya adapte etmiştim, birlikte kayaya yerleştirdim.
257637
Alttaki taş mersine göre biraz iri kaldı gibi geldi. Biraz düşünürüm sonra belki değiştirirm.
Koyun istilasıyla uğraşırken bir de izleyicim vardı.
258005
Arkada istilanın nedeni sundurma görünüyor, kuzuların kapatıldığı yerle koyunların otladığı yerin arasında kalıyor ağaçlarım. Onlarda en kısa yoldan geçmek istiyor.
Aldığımda daha önce görüntülediğim saksının içindeydi. Gövde toprak hizasından kesilmiş. Kök kısmını dışarı çıkardım, biraz ilginç bir gövde oldu. Bakalım yaza nasıl gelişecek.
Tarfik kazası yamadorisi.
Yol ortasındaki refüjden geçti bir araç. Zakkumları söküp attı. Birkaç tanesini aldım. Umarım köklenirler. Bir tanesi bu.
Elinize sağlık. P.A. larınızı gördükçe hevesleniyorum, yaza belki bir P.A. alırım.
İyi çalışmalar
Burasıyla İstanbul arasında ciddi fiyat farkı var. Olmazsa istediğinizde buradan alır yollarız.
Zeytinlerden biri. Ölü gövde üzerinde "biraz" çalışmak gerek. Dalların gelişmesi de bir kaç yıl alır sanırım.
258471
Arkada koyun seddinin geldiği aşama.
Bu nasıl bir iklim. Aralık oldu iki gün önce sulama yapmam gerekti. Bugün yağmur başladı da kurtulduk. Önceden de kurtulduk demiştim bu sefer biraz tereddütlü kurtulduk diyorum.
İzmir'de de acer yetiştirmek ne demekse artık. İbreliler ve acerler için elimdeki kompostu asidik yapıyorum. Bu ay içinde toprak değiştireceğim.
Bu zeytin öncekiyle tek gövde halindeydi ayırdım.
Shohin yapacağım portularia afralardan biri. Birini de daha önce iki kere eklemişim.
izzeterisen
08-12-2011, 19:05
Mehmet Bey, bu bitkiden en azından 50 cm.den daha küçük bonsai yapmamak gerektiğini düşünüyordunuz. Gerçekten P.afradan küçük bir bitkinin şeklini korumak çok zor olacak. Düşüncelerinizi bilmak isterdim.
İzzet bey başlangıçta PA'ya ilgim az da diyordum.
Şimdi büyük bitkinin dallarını budayıp bunlar ortaya çıkınca, duruma göre fikir değiştirmem gerekti.
Sanırım ilerde, ağır budamalarla formu yeniden toparlamak gerekecek.
22 kasım da telleyip burada (http://www.agaclar.net/forum/881747-post529.htm) eklemiştim.
Bugün tellerini aldım.Dallar tellediğim şekli almış.
259031
Bir süre sonra ikinci bir defa müdahele etmem gereken bazı dallar var.
Çevreyi kirletiyor olmasak da iklimin zaman zaman değiştiği bir gerçek de biz durumu fazla zorluyor olabiliriz. Yakında, ocakta nar ağacım çiçeklendi, diye böyle bir fotoğraf ekleyebilirim.
259720
Taşıması zor gelmezse, pazar günkü çalışmaya budama konusunda üzerinde konuşmak için bu narı getireceğim.
Ağaçlarımı iş yerinde başka bir yere taşıdım düzenleme yapıyorum.
Begonvilde budama yapmam gerek. Ne yapacağıma karar veremedim. Sonunda herşeyi budayıp ilkbahara görüşürüz diyeceğim sanırım.
İki mugo var elimde. Toprak değiştirdim bugün. Önce elimdeki kompostu asidik hale getirdim. Sonra başka yerde mikoriza ektim komposta.
Kompostta doğal tricoderma var. Çam olduğu için karışıma killi toprak ekledim.
Bu karışıma diktim mugoyu.
Bu da mugo, diğeriyle de aynı yaşta kaderin sillesini yemiş.
Güzin Çakar
22-12-2011, 18:28
İki mugo var elimde. Toprak değiştirdim bugün. Önce elimdeki kompostu asidik hale getirdim. Sonra başka yerde mikoriza ektim komposta.
Sayın memet , kompostu asidik hale nasıl getirmek için ne kullanıyorsunuz.Selamlar...
Bu tür teknik konular söz konusu olduğunda önce konuyu bilenlere danışıyorum.
Kompostu asidik yapmak için kükürt ekledim. Bir süre, oluşacak organizmaların aktive olması için bekledim, daha sonra kullandım.
sayın memet kök budaması yaptınız mı yoksa sadece toprak mı değiştirdiniz.Bende de 2 adet pinus mugo var.İnternette araştırma yaptım ve ben kök budamasını ağustos ayında yaptım bir sorunda olmadı.Sizin çalışmanızı ve zamanlamasını merak ettim.Kolay gelsin.
Güzin Çakar
23-12-2011, 10:46
Sayın memet teşekkür ederim.Bitkilerinizin ve başlarına gelenlerin (koyun,inek..) sessiz takipcisiyim.Sizden heveslenip çekirdekten incir yetiştirmeyi de kafama koydum.Bu yaz yapamadım ama önümüzdeki yaz mutlaka...Hoşçakalın...
Harun Parlak
23-12-2011, 11:47
.Sizden heveslenip çekirdekten incir yetiştirmeyi de kafama koydum.Bu yaz yapamadım ama önümüzdeki yaz mutlaka...Hoşçakalın...
İnciri çekirdek ten yetiştirmeye hiç uğraşmayın. Bu günlerde her ne kalınlıkta olursa olsun İncir ağaçlarından dal kesip toprağa gömün bahara size merhaba diyeceği gibi . Belki size sürpriz yapıp Ekim ayında meyve bile verebilir.
Kök budaması yapmadım. Küçük olan neredeyse hiç kök olmadan yaşamış zaten, büyük olana da sadece toprak değiştirdim.
Ağaçlar tam istediğim şekle girene kadar kök budaması yapmayı uygun bulmuyorum. Kimi düzensiz kökleri kuş yuvası olmuşsa onları kuru kökleri alıyorum sadece.
bonsaisan
23-12-2011, 16:14
Mehmet bir sorum olacak
Bu mugo' larda gelişimi desteklemek ve istediğin şekle ulaşmak için geniş ve çok Litrelik saksılarda
bakım yaparak üst yapıda istediğin formu elde etmeyi planlıyor ve buna göre bakım yapıyorsun.
Burada ki sorum şu olacak?
İleri ki senelerde üst yapısı görsel düzeye ulaşmış olacak bu güzel çalışmalarını daha sonra hacim ve derinlik olarak geliştirme saksısından sığ saksıya alır iken yapacağın kök budaması ağaçları zor bir duruma sokabilir mi?
Bu şoku atlatmaları için zaman ve seneler içinde köklerine müdahale etmeyi düşünüyor musun?
Çünkü yıllar ve zaman harcayarak bu geniş ve büyük saksılarda görsel güzelliği kavuşacak bir çalışma daha sonradan bonsai saksısına alındığında bir an da daha büyük bir sorun yaşayarak şoka girip üst yapıda ki görseliği riske edebilirmi?
Bu konuda ki planlamaların gerek bana gerekse de mugo çamı ile çalışma yapmak isteyeçek tüm bonsai dostlarına yarar sağlıyaçaktır.
Saygılar
Ne mugo da ne başkaca bir ağaçta ağacı büyük saksıda biçimlendirdikten sonra kök budaması yapıp sığ! bonsai saksısına almak herhangi bir şok yaratmaz. Ayrıca neden şok yaratsın. Dal biçimlendirme gibi kök biçimlendirme de biraz zaman alan aşamalarla yapılan bir süreçtir. Yoksa zamansız telleme zamansız budama zamansız kök toprak değiştirme daha büyük şok yaratır. Ağaçlarını kaybetmene neden olur.
Ağaç değil zaten elimdeki beş yaşı civarında bir fidandır. Bunun için öncelikli olan sağlam bir kök yapısı elde etmektir. Bu güçlü bir gövde gelişimi için gereklidir/zorunludur.
Fidanın gelişmesi için sığ saksıya almayı ne ben yapmayı düşünürüm, ne de fidanları gelişimini tamamlamadan sığ saksılara almayı öneririm. Sendeki bazı fidanların sığ saksıda gelişme sorunları oldu malum, sen de bunu belirtmiştin.
Biran evvel sığ saksılara fidan almada herhangi bir yarar ve anlam yok.Yeterli kök yapısı olacak, bu fidanın büyümesine yardım edecek daha sonra aşamalı olarak tıpkı daha önce gövde ve dallara yapıldığı gibi kökler biçimlendirilecek ve sonunda bonsai saksısına alınacak.
Bu genel bir açıklama.
Mugoya bu sene ne gövdesine ne dallarına bir uygulama yapmayacağım. İlk kez toprak değiştirdim köklerini çok sağlıklı görmedim, bu sene sadece gübreleme yapacağım. Bunun dışında mugoya özel bir durum dallarıyla çok fazla oynanmasını sevmiyor mugo, bu ağaç üzerindeki genel kanı doğal formuna mümkün olduğu kadar sadık kalmak biçimindedir.
Bütün bunlardan başka toprak karışımı hazırlarken başkaca yan ürünler de kullanıyorum.
Sözgelimi EMA gibi azotobakterler . Her ne kadar sen bir çalışmada bu tür ürünler kullanmaya karşı olduğunu söylemişsen, ben de buna hiç bir anlam verememişsem de.
Bunu yerine supertresiv gibi içeriği belirsiz, yabancıların "karın ağrısına ve baş dönmesine de iyi gelir" biçiminde alay ettiği ürünleri önermiyorum. Ayıca pahalı ve ithali gerekiyor.
Sonra saçak kök yapısını destekleyen tricoderma kullanıyorum. Tavsiye ederim gelişme sorunları olan fidanlarında olumlu sonuçlarını bir senede göreceksin. Ayrıca mikorizalar. Oldukça önemli bir mateyal.
Bir de gerekli ve uygun olan gübreyi her ağaca her mevsime göre değiştirerek uygulamak gerekli.
Gübre konusu oldukça ayrıntılı olduğu için bir eğitimde bu konuya ayrıca gireceğim.
Bunlar yapıldıktan sonra ağaç uygun biçime ulaşınca ve gerektiği gibi bir kök budaması yapılınca herhangi bir şok yaşamadan bonsai saksısına adapte olur.
Bu konuyu açman iyi oldu kış içindeki bonsai eğitimlerinden birinde bu konuda bir sunum hazırlayayım.
Youtubede de gezinirken dikkatini çekebilir. Çin ve Japğonya da fidanlar belirli bir yaşa gelinceye kadar tarla tarımı gibi yerde bakılıyor dal bakımı bu aşamada yapılıyor.
Ben yere dikme şansına sahip olmadığım için büyük saksıları aynı amaçla kullanıyorum.
Denersen bu konuda olumlu gelişmeyi önümüzdeki yaz görebilirsin.
Emre Kuzu
23-12-2011, 17:48
Bazı sitelerde bonsai south nursery gibi eğitimdeki ağacı direk topraktan söküldükten sonra telleme vb. işlemleri yapıldıktan sonra bonsai saksılarını aldıklarını gördüm.
Böyle uygulamaları zaman zaman görüyorum. İlk tepkim şöyle oluyor, bir uygulama, videosu çekildiği için doğru uygulama anlamına gelmiyor. Bunu yapan yurt dışında biri olunca bu da doğru uygulama olduğu anlamına gelmiyor. Yapılmaz mı? Ben yapmamayı tercih ederim. Biri ben yaptım oldu diyor, olabilir. Bu uygulamanın bir sene sonra ne sonuçta olduğuna dair ikinci bir videoyu görmeyi isterim.
Temel olarak bir ağaç üzerinde birden çok uygulamayı yapmamak en ideal çalışma olur. yamadori yapıldıysa telleme yapmamalı. Kök bakımı yapıldıysa başkaca bir uygulama yapılmamalı.
Bana göre uygun olan bu biçimde.
Emre Kuzu
24-12-2011, 10:38
Bence de riske girmeye gerek yok. Bu arada mugolara özel işlem uygulamanız takdire değer ben ibrelileri sadece toprak drenajını göze alarak dikiyorum. Ama tabi yerli oldukları için fazla düşünmüyorum. Mugo yerine topçam var mugo tadını veriyor :)
Aksine örnekler görmüş olsam da, iklim olarak mugo bizim buraya çok uyan bir ağaç değil. Acer de öyle. Yaşarsa ne mutlu diyoruz.
Her iki ağacın sizin orada sorunsuz çok güzel örnekler oluşturacağını düşünüyorum.
Kış geldi likenler canlandı. Bunları ağaçların bazılarına aşılamayı deneyeceğim.
Geçen kış yamadori yaptığım sandal. Yaz boyunca bazı sürgünleri aldım sadece.
Bu yıl boyunca amacım köklenmesini sağlamak oldu.
Sanırım durumu iyi. Önümüzdeki ay telleme yapacağım.
Seneye toprak değiştirirken belki gövdeyi daha yukarıda tutarım.
Emre Kuzu
31-12-2011, 23:16
Memet bey buranın yani iç anadolunun step iklimi zor bir iklim buranın yerli ağacı 3 5 türü geçmiyor yazın aşırı sıcak 39 40 kışın eksi 20 ye dayanan sıcaklar oluyor ve nemsiz bir iklim artı türkiyenin havası en kirli 2 şehrinden biri mugo uyabilir ama acer zor olur. Bu iklimde tespit ettiğim karaçam, boz ardıç ve bir takım meşe var.
262524
Deliceyi ilk aldığımda böyleydi.
Bir parçası bu. (http://www.agaclar.net/forum/885632-post554.htm)
Bu diğer bölümü (http://www.agaclar.net/forum/885876-post557.htm)
Bu da üçüncü parçası (http://www.agaclar.net/forum/880295-post521.htm)
Bu ara biraz uzak kaldım ağaçlardan, bu eski fotoyu buldum.
izzeterisen
05-01-2012, 17:54
M ehmet Bey, sanki bu haliyle bana hiç bir işe yaramayacak gibi görünüyor. Kurumuş bir gövde ve alttan çıkan filizler görüyorum. Doğru mu? Nasıl bir çalışma düşünüyorsunuz?
Bu kütüğü ekte verdiğim linklerdeki gibi üçe böldüm. O parçalar bu sene gelişsinler artık seneye de ne yapacağımı düşüneceğim.
Bir süredir işe gidemiyorum eski dosyaları karıştırıyorum. Çok sert fırtına oldu umarım hasar yoktur.
Elimdeki bir kaç gülden birini eski hali.
selcuk44
07-01-2012, 22:43
Sevgili Mehmet bey,inşaallah dünkü fırtınada serandaki bitkiler zarar görmemiştir .İçime zarar görmediler gibi bir his doğuyor çünkü biraz kuytu yerdeler.
Hayırlı haberlerini bekliyorum.
Selçuk bey bir haftadır işe gidemedim biraz hastayım. En son cuma günü herşey yerli yerindeymiş. Yarın gidip bakmaya çalışacağım.
Geçmiş olsun. İnşallah fırtınadan bitkileriniz zarar görmemiştir. Benim bitkiler fırtınadan çok bahçedeki 5 kediden zarar görüyorlar...
İyi haberlerinizi bekliyoruz...
Büyük bir hasar olmamış. Kuzu girmiş ama nerden girdiğini de bulamadım.
Boyacı sumağının renklerine bakıp avunayım bari.
Bulursam bonsai için uygun kalın bir gövdeli olanı almaya çalışacağım. Bu fidan daha üç dört sene benden bir hayır bekleme diyor çünkü.
selcuk44
11-01-2012, 14:49
Mehmet bey,Geçmiş olsun ,Allah şifalık versin kardeşim umarım şimdi daha iyisindir.
Ayrıca fırtınayı da hasarsız atlatmana çok sevindim.Fideleri büyütmeye devam.
Kaç gündür ilk kez işe gidip gelebildim. Duruma bir baktım.
Fırtınalar ve soğuktan bir hasar yok ona sevinip geri geldim.
Ombu - Phytolacca dioica tohumlarının bir kısmını ektim bugün, beş on seneye kadar bu iş tamamdır.
Teşekkürler Mehmet Bey, adını hiç duymadığımız ağaçları sayenizde öğreniyoruz.
Aslında ben de ağacı Başkasından (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/25895.htm) öğrendim.
Hocam geçmiş olsun ema hakkında çok çelişkili bilgiler dolaşıyor.
Ne gibi çelişkili bilgiler. Açar mısın biraz konuyu.
Benim bildiğim bir ema var, kaç senedir kulllandığım bir ürün, bir kötülüğünü görmedim memnun kaldığım iyi bir ürün.
İşe gidebildim bugün ağaçları bir kotrol ettim. Kar yağdı iki gün önce. Bazı yerlerde çözülmemiş daha. Jakarandalar hasar görür dedim, bakalım birkaç güne belli olur.
Serada olmalarına rağmen PA'lar zarar görmüş, birinin uç sürgünleri donmuş gibi umaırm daha ilerlemez durum.
selcuk44
21-01-2012, 14:11
Sevgili Mehmet, adenium bebekler ne durumda, inşaalah sağlıklıdırlar ,hele küçükler için çok endişeleniyordum.
İşe gidemediğim süre boyunca sert soğuklar oldu serada olmasına rağmen PA zara görmüş. İlginç biçimde geri kalanlarda bir şey yok sadece buna don vurmuş.
Sadece bir kısmında zarar var gibi duruyor. Umarım ilerlemez.
izzeterisen
24-01-2012, 15:38
Burada sanıyorum -3 dereceye kadar düşmüş sıcaklık 19 ocakta. Benim P.afralarımda da benzer donmalar var.
Bitkinin nir dalı donmuş, diğer dalı sapasağlam. Bir yerde donma var, diper yerde donma yok.
Sizdeki gibi üstten itibaren donmalar var bede de.
Bu şekilde olan dallar ölüyor.
Hepimize geçmiş olsun
Tekrar soğuk gelecek dona karşı bir malzeme mi kullansak ne yapsak.
Bir naylonla rüzgardan korumak yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Burada -5in altına inmesine rağmen rüzgar almayan p.afralarda problem yok.
Hepsini sera içine almıştım. Buna rağmen etkilendiler. Bir süre işe gidememiş olmam takip etmeme engel oldu, sanırım bunun da etkisi oldu.
Diğeriyle yanyana duran ama dondan etkilenmeyen öteki PA.
Hafta sonu daha şiddetli bir soğuk oalcak sanırım umarım daha fazla zarar olmaz.
Sorunlar hastalıklar derken ilgilenip budama telleme yapamadığım lantana.
O da soğuktan biraz etkilenmiş.
izzeterisen
26-01-2012, 17:48
Adenium çalışmalarını bu don olayından sonra artık bırakmam gerekiyor. Geriye pek br şey almadı. P.afralarımda sizdeki gibi benzer donmalar var. Örneğin bir dalı donmuş öbür dalı donmamış. Buna ben bir anlam veremiyorum. Tahminim soğuk hava dağılırken açık alan yönünde kalan yerlerdeki dalları dondurmuş . Tehminmde yanılmış olabilirim. Ama sonuçta P.afraları 0 dereceden sonra koruma altına almamız gerekiyor diyorum. Ne olur ne olmaz.
Ben bir ay önce seraya almıştım ama onun da faydası olmadı. Bir süre boyunca işe gidemediğim için kontrol altında tutamadım.
Lantanada biraz budama yaptım. Biraz daha dal uçlarından alabilirim daha sonra.
Budamayı ana dallardanmı yaptın ?
Bazı üst üste gelen kalın dallar yan dallar. Duruma göre her taraftan budama yaptım.
Diğer PA. O da biraz zarar görmüş ama dondan etkilenmemiş gibi. Daha korunaklı bir ortama taşıdım hepsini.
Bu haftaki soğukları da atlatmak gerek.
Gece eksi iki üç derece gündüz güneş. Güllerin gözleri uyanmıştı umarım donmazlar.
Karyağışı ve sonrasindaki soğukları hafif hasarlarla atlattım gibi. Umduğum kadar zararım olmadı.
Güller, havanın soğuk gitmesi bizi ilgilendirmez, Şubat geldi biz uyanırız demişler. Budama yaptım .
268608
Sukulent de kışsa ben ne yapayım açtım açarım deyip çiçeklenmiş.
Güzel açmışlar. İstanbul'da kar yağarken sizin sukulentler açıyor kıskandım biraz.
İyi çalışmalar
Yaz ayları gelende
Oy oy aman oy
Yeşillenir yapraklar.
Keçi saldırısı sürmezse
miCRoBe`
04-03-2012, 20:05
:))
Bu sene portulacaria afrada çiçek açtırma yarışması yapalım. Kim önce çiçeklendirecek.
izzeterisen
06-03-2012, 22:03
Ben 4 yıldan beri bu bitkiden yetiştiriyorum, hala çiçek yok.
Bu çiçekli bitki sizi mi?
bonsaisan
06-03-2012, 23:44
Sayın izzeterisen
Eğer yanılmıyor isem forum üyesi Tourkana 'ya ait afra çiçeklenmişti.
FOrumada eklediğini sanıyorm.
Şİmdi link hatırlamıyorum.Ama Belki Tourkana bu mesajı görür ise buraya link ekliyeçektir.
Saygılar.
P.A. nın çiçekli halini hiç görmemiştim, güzel açıyormuş. Tourkana'nın afrasının çiçekli halini kaçırmışım.
Elinize sağlık.
Bol çiçekli günler dilerim..
İzzet bey bende de hiç çiçek olmadı.Bu benim değil. Sürgün uçlarını sürekli budadığım için mi acaba diyorum. Fakat fidanlıkta atıl olarak duranlarda da çiçek görmedim hiç.
Harun Parlak
07-03-2012, 09:22
Bir ziraatcı arkadaş ağaçlar ve bitkiler kendilerini risk altında hissettiklerinde çiçeklenip meyveye yatarlar dedi. Sebebi ise meyveden tohuma tohumdan neslinin devamına imiş. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların Konuya açıklık getirmesini ümit ediyorum
Tamam, riskse bu iş kolay:D
Bendekiler bu kış soğuklarda donma riski atlattı. Ucuz kurtardım hepsini son anda.
İstanbul üniversitesinde kaktüs serasının çatısı bir dolu sırasında kırılmış, o sene bütün kaktüsler çiçeklenmiş.
Belki portulacaria afrada da böyle bir tetikleyici gerekiyordur.
Benim de geçen kış çeliklediğim zayıf p.afralar kış soğuğunda çiçeklenmiş, sağlıklı büyük olanlar çiçeklenmemişti.
Mine Pakkaner
07-03-2012, 20:56
Bir ziraatcı arkadaş ağaçlar ve bitkiler kendilerini risk altında hissettiklerinde çiçeklenip meyveye yatarlar dedi. Sebebi ise meyveden tohuma tohumdan neslinin devamına imiş. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların Konuya açıklık getirmesini ümit ediyorum
Tekin Bey arkadaşınız doğru söylemiş. Mekanizma bu şekilde işler. Çok yaşlı çam ağaçları da çok bol kozalak verirler ki neslini bir şekilde sürdürsün.
Harun Parlak
08-03-2012, 18:16
Teşekkürler. Mine Hanım. Bonsai bölümüde bu şekilde botenik bilgileri kulaktan duyma ve ya okuyup yalnış yorumladığımızda Uzman arkadaşlarımız tarafından yalnışlarımızı gördüklerinde uyarmaları bizler için iyi yol almamızı sağlayacaktır.
Bu tür uyarılar için şimdiden teşekkürler.
Memet bey,
Şu bonsai adaylarınızın yeni fotograflarını merak ediyor ve bekliyorum.
Bahar da gelmeye başlamışken iyi gider hani :)
Tanuki hanımeli hazırladım.
Elazığ yolcusu olacak. Bir sene sonra biraz dallanınca daha iyi görünür.
276838
Saksıya böyle dikilecek
276839
Elinize sağlık hoş görünüyor ve inşallah daha da hoş görünür ileride ama söylemeden duramayacağım: sunum biraz sanki gardiyanın mahkuma yemek vermesi gibi olmuş :D
Yola gidecek bu daha kapalı kutuya da girecek. Hücre cezası.
Ben resimleri kasdetmemiştim :D
Baharla birlikte ağaçlarımın genel görünümünü göstermek istedim.279126
Nerede göremiyoruz diyen bir ses mi duydum?
İki acer palmatum var elimde. Bunlar bonsai olacak nitelikte olmadığı için sadece baktığım fidanlar.
Süper gelişim göstermiş ağaçlar abi :D
"Orman tarzı" bu değil mi? :D
Sağdakine göz koydum :)
İnekler yemeden önce bi zahmet :D
Nerede göremiyoruz diyen bir ses mi duydum?
İçimden geçti inanın :rolleyes:
Çiçeklenen mor salkım.
Aslında eğer daha sonra tanuki denemezsem bonsai yapmayı düşünmem.
Gövde çok ince. Gelişmesi için yıllarca beklemek gerekir. Uygun gövdesi olan bir morsalkım bulursam onun üzerinde çalışırım.
Çiçekli bitkiler çiçeklendiğinde her hangi bir müdahele yapmamak gerekir.
Çiçeklerin güzelliği için eklledim fidanı.
Memet hocam, ormanı temizledin sanırım? :)
Cangıl olduğu yerde duruyor. Bir kısmını açabildim.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/882819-post539.htm)daha önceki durumunu görüntülemiştim. Çok fazla saçak kökü vardı kış içinde bazılarını budadım. Kalan köklerde kalınlaşma oldu.
282333
Bu sene tekrar bir budama yapmak için bazı kökleri seçeceğim.
Memet hocam, raft tarzı mı yapacaksın bu inciri?
Nasıl bir tarz yapacağıma karar vermedim. Aldığımda onbeş santim en, beş santim boy olan bir gövdeydi. Çok fazla saçak kök çok fazla gövdeden çıkan ince dal vardı.
Ara ara budamalar yapıp ne yapacağımı düşünüyorum.
Aşağıya eklediğim önceki fotoğrafına baktığımda (yandan çekilmiş) sanki raft tarzı bu adaya güzel gider gibi geldi bana Memet hocam.
Benim fikrim tabii ki :)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/257099d1322323351-innccr.jpg
izzeterisen
12-04-2012, 16:43
Evet bir sürü gövdesi var.
Yağmurda portulacaria afralar
Otları yolmada bugün bir metre daha ileri gittim. Yakında heryer kurtarılmış bölge olacak.
Mugoların ibreleri canlanmaya başlamış. Ay sonuna doğru uç alımı yaparım belki.
Taştan uzun kenarı elli santim iki bonsai saksısı yaptım.
283584
Çok hoş görünüyorlar. Eline sağlık Memet hocam.
Derinliği ne kadar? Bana sanki çok derin gibi geldi?!
Bir de bu taş dediğin mermer mi, nedir?
Yani benim mükemmel saksıma olmamış mı dedin? Yarın ölçer gelirim.
Onsekiz santim olması lazımdı derinlik. Alttaki siyah çizgi saksının tabanı oluyor.
Olur mu hocam öyle şey! Estagfurullah!
Çok da güzel olmuş, sanat konuşmuş yani...
Peki yine bu taştan/mermerden daha küçüklerini yapman mümkün mü? Shohin bonsailer için mesela?
Bunları olur mu olursa nasıl olur diye yaptım. Bir de hazır bonsailer için bir fidanlığa vereceğim boy o yüzden böyle. Shohin de olabilir tabi. Biraz benim sakin bir günümde sabırla o boyda taş kesmem gerekir.
Anladım :)
Saksımı beğenmeyenlere cevabım çok sert olur bunu da söyleyeyim.
Çünkü saksı taştan.
Genişlik 60 cm derinlik 40cm
Yüksekilk 18 cm. Fakat bir durum var. Taşın kırılganlığından dört santim taban taşı kullanmışım bu nedenle dışarıdan 22 santim yükseklik oluyor. İdare eder.
Memet abi ben asıl bunların ağırlığını merak ediyorum :D
Mazallah, sergi açmaya kalksanız... oooooofff :D
Harun Parlak
18-04-2012, 22:41
Saksılar da güzel işcilik uygulanış. Travarter mermer de güzel tek sorun hakimi ile yapıştırıldı ise ilerde zamanla su da özünüp dökülüyor. Bu şekilde yapışmış zaman sonra düşen çok lavabolar gördüm.
Sevgili Memet hocam ve Tekin hocam,
Şu sayfaya bir göz atabilir misiniz: atelier bonsai Element (http://www.atelierbonsai-element.com/en/photos/bonsai-pots--cement-/)
Bu kardeşimiz gördüğünüz saksıları çimentodan yaptığını söylüyor. İşçilik ve zariflik çok hoş ama o kil gibi katmanlı görünümü nasıl veriyor pek anlamadım.
Ve ayrıca kullandığı teknik sayesinde bu çimento/beton saksıların bonsai ağacı açısından bir problem yaratmadığı söyleniyor. Ama tabii ki ne tekniğini ne de nasıl yaptığını açıklamamış.
Harun Parlak
18-04-2012, 23:23
Aslında bu saksıdan ben de uzun zamandır yapmak istiyordum ama bir türlü zaman ayıramadım. Çimento bazlı harcı hazırlayıp harcı renklendirmek için çeşitli toprak boyalar var. Kümes teli ve ya kum eleği tellerini donatı olarak kullanıp şekilleri de yapanın sanatsal bakış ve el yatkınlığına yaratıcılığına kalmış birşey.
Tek sorun belli bir kalıp omadığı için aynı saksının benzerini yapabilir ama aynısını kendisi bile yapamaz.
İç kısmı sizin de gördüğünüz gibi düz bir zemin söz konusu. Dış yüzeyde ise çeşitli çizgiler ve girinti çıkıntılar var. Bu çizgiler harç tam kurumadan belli başlı sert fırçalar ile tek tek çivi ve ya tel ile çizebilirsiniz.
Belediyeler kaldırımlara beton döktükten hemen sonra tam kurumadan önce buzlu ve ıslak olduğında kaygan olmasın diye sert çalı süpürgeleri ile çizilir. Belediye aynı yönde düz çizgiler çeker ama siz istediğiz gibi çizebilirsiniz.
Bir ara buna benzer çalışmalar yapmak istiyorum umarım bu yaz uygun zaman yakalar ve uygularım. İnşallah yanımda fotoğraf çeken bir arkadaş olurda bol bol da fotoğraf ile sizler ile paylaşırım.
Benim de kafama yattı bu iş aslında Tekin hocam ama dediğiniz gibi tek sorun kalıp.
O da çok büyük dert olmasa gerek.
Baz olarak basit bir kap kullanıp, dış kısmın çizgi ve detaylarını kurumadan hemen önce çalışmak mümkün gibi geliyor kulağa.
Ancak elek telini neden kullanacağız onu anlamadım?
Açıklayabilir misiniz?
Harun Parlak
18-04-2012, 23:55
Beton ince olacağından yük ve gerilmelerde kırılmaması için kullanacaksınız.
Betonun kuvveti basınç tel ise çekme kuvvetine dayanıklıdır. İkisi birden asıl mukavemeti tamamlar.
Tel koyduğunuzda beton çatlayıp ayrılacak duruma gelse bile tel iki parçayı bir arada tutar.
Bütün beton yapılarda donatı olarak demir kullanılır sizde demir yerine tel kullanacaksınız.
Tamam şimdi anladım :)
Ben de şekillendirmede kullanılacak sandım.
Peki sizce bu arkadaş bu kadar ince yaprak katmanlı bu beton saksılarda kullandığı teli nasıl gizlemiş olabilir?
Harun Parlak
19-04-2012, 00:21
Kullanacağınız tel zaten çok ince olacak görünmez. Eğer teli şekillendirmede zorlanacak olursanız. Yapılarda dış cephe de mantolama işlemin de kullanlıan polyester fileler vardır onları da kullanabilirsiniz.
Mantolama malzemesi satan tüm nalbur larda metre kare hesabı ile alabilirsiniz fiyatı da uygundur. http://www.ankarayapiemlak.com/resim/mantolama-filesi.jpg
Harun Parlak
19-04-2012, 00:28
Bu ara kalıp kullanmak istersen. Plastik sebze tapakları vardır. Onları ısıtarak yamuk yumuk şekile getirerek dış kısmını saksının iç yüzeyi olarak kullanabilirsin. Dış kısmı da kendin şekillendirirsin. Fileyi ya da teli önce şekillendirip ters yere koyduğun kabın üstüne koyarsın sonra harcı üstüne koyup dışını istediğn gibi şekillendirirsin.
Taşta kullandığım yapıştırıcı siparişle üretilen taş kullanımı için özel bir yapıştırıcı. Uzun zamandır kullandığım bir malzeme. Son derece sağlam.
Kalıp yapıp ürettiğim beton ve polyester döktüğüm başka bir saksı modeli daha var. Bir ara o kalıptan da örnek çıkaracağım.
Bu polyester ve beton döktüğüm saksıda modelin kalıbını kendim ürettim, ona döktüm.
_gurbuz_
19-04-2012, 09:01
Kullanacağınız tel zaten çok ince olacak görünmez. Eğer teli şekillendirmede zorlanacak olursanız. Yapılarda dış cephe de mantolama işlemin de kullanlıan polyester fileler vardır onları da kullanabilirsiniz.
Mantolama malzemesi satan tüm nalbur larda metre kare hesabı ile alabilirsiniz fiyatı da uygundur. http://www.ankarayapiemlak.com/resim/mantolama-filesi.jpg
Cam elyafı da bir alternatif olabilir bu filelere. Şehrinizdeki oto sanayi sitesinde veya bildiğiniz bir fiber-glass ürün imalatçısında (otomobil modifiye, tampon, fiber tekne vb yapan) bulabilirsiniz. Bazı nalburlarda da bulunabilir diye düşünüyorum, Harun Bey'in de dediği gibi metre hesabı ve düşük maliyetlidir. İhtiyaca göre de farklı kalınlık ve doku sıklığında mevcuttur.
İyi çalışmalar dilerim..
Harun Parlak
19-04-2012, 09:18
Cam yünü, ip niteliğinde olmadığı için, genelde izalasyon malzemeleri olan (zift bitüm) malzemelerinde, fiyatı polyester keçelilere göre uygun olmasına rağmen cam yünü keçeli değil elyaf keçeli olanları biraz pahallı olmasına rağmen elyaf keçeli tercih ederiz.
Polyesterde kullanılan bir elyaf var. Fakat betonda bu işe yaramıyor. Denedim.Pişman oldum. Malzemeye mi acısam emeğime mi tekmelediğim kalıplara mı ayağıma mı..
Beton çalışmada en uygunu Tekin'in dediği gibi tel, çeşit çeşit tel kafes var. Herhangi biri iş görüyor.
Hafta sonu bir ufak deneme yapacağım ben de! Bakalım neye benzeyecek :)
bonsaisan
19-04-2012, 16:25
Link de yer alan ve dona karşı dayanıklı betonda üretilen saksıları seramik olarak yapmak çok daha kolay.
Bir kaç deneme de ben yapayım.
Bakalım nasıl olacak.
Link de yer alan ve dona karşı dayanıklı betonda üretilen saksıları seramik olarak yapmak çok daha kolay.
Bir kaç deneme de ben yapayım.
Bakalım nasıl olacak.
http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm
El işçiliği bakımından daha kolay olabilir, size o konuda hak veriyorum ama seramik saksı imalatı için fırınlama olayı şart ve malesef hepimizin evinde bir seramik saksı fırını yok ki!
Öte yandan parasıyla alacaklar için her halükarda bir dert yok, o bambaşka bir konu zaten :)
bonsaisan
19-04-2012, 17:10
Ferit arkadaşımızın daha kolay bir malzeme olan donan köpükden yaptığı bir çalışması var.
Üzerinde şu anda sedir orman çalışması halen gelişme devam etmekte.
Sanırım son görselini müsait olduğunda kendisi ekliyecektir.
Seramik olmasa da beton ve diğer alternatif malzemler ile çalışmak hem eğlenceli hemde değişik formlarda hoş çalışmlar çıkabilir.
http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm
Türkçe'nin kullanımı konusunda sitenin hassasiyeti bütün üyeler için geçerlidir. Bütün üyelerin bu kuralllara uyması konusunda hassasiyet gösteriyoruz.
Yazılan mesajların düzeltilmesi oldukça kolay.
Üyelerin mesajlarını yazarken Türkçe yazım kurallarına uyması konusunda herhangi bir ayrıcalık uygulamıyoruz.
Bu konuya özen göstermenizi rica ediyorum. Her mesajı düzeltmek zorunda değilim.
Mesajlarınıza dönüp yazım kurallarına uygun biçimde düzeltin lütfen.
Boyacı sumağı
Gövdesi çok ince, bonsai olacak gibi bir duruma kaç sene sonra gelir bilmiyorum.
Fakat yaprak renklerinin güzelliği nedeniyle sabretmeye değer.
284837
Bir kaç sene sonra dallara şekil vermeye başlarım diyorum.
Geçen sene aldığım ova akçaağacı.
286413
Geçen sene sıcaklarla biraz sorun yaşadı. Bu sene özel önlem alacağım. Dallanma güzel başladı. Bir kaç sene sonra istediğim forma ulaşırım.
Güzel gövdesi varmış.
Bu ova akçaağacının diğer akçaağaçlardan farkı nedir memet hocam (özellikleri)?
Bu acer, akçaağaç işleri uzmanlık gibi birşey. Begonvil de öyle. Elimdeki begonvillerin cinsi konusunda tereddütlerim var.
Acer orange dream dediğim acerimin de öyle olmadığına karar verdim bu sene.
Ova akçaağacı, işte yaprakları bu biçimdeki akçaağaç.
İklim olarak da bizim buraya daha uygun. Acerpalmatum olmayınca bununla avunuyoruz.
bonsaisan
25-04-2012, 08:14
Sayın sakaki
Aşağıdaki linkten bu türe ait bilgi ve bakım konularına ulaşabilirsiniz.
Species Guide Acer Campestre Field Maple Bonsai (http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/AcerCampestre.html)
Biraz fazlaca amatör bilgiler içeriyor link. Acemiler için gerekli bilgiler özetlenmiş.
Daha önce bakmıştım linke zaten. Ara sıra baktığım bir site.
Akçaağaç bundan daha fazla birikim gerektiriyor.
Acer flamingo
286865
Havai köklendirme yapmıştım. Kabuklu bitlerin bayıldığı bir cins.
Gövdedeki sert dönüş biraz rahatsız ediyor beni. Bir çare bulsam iyi olacak.
Keşke havai köklendirmeyi o keskin viraj noktasından yapsaymışın Memet hocam :)
Sert dönüşün olduğu yerde budak budama izi olan noktanın çok az üstünden thread-grafting yapsanız oradaki keskinlik 1-2 yıla daha ovalimsi bir form alır gibime geliyor.
İyi yaptık bir hata diye yüzümüze vurun.:cool:
Bakalım biraz düşününce bir çare üreteceğim.
Sonuçta düzelmesi gereken marazlı bir durum orası.
Estagfurullah :)
Siz zaten kendi oto-kritiğinizi yapmışınız en başta :)
Thread-graft aşısının sadece dal elde etme değil bu köşeli formu oval forma dönüştürmek için de kullanıldığını görmüştüm internette bir yerlerde, o bakımdan dedim.
Ama oval olması istenen yerin giriş mi yoksa çıkış noktası mı olması gerekiyordu işte orasını hatırlamıyorum :D
temmuz99
25-04-2012, 16:43
Merhabalar
Memet beyin Bonzai çalışmalarını incelemeye koyulmuştum. Epey bir dolaştıktan sonra 10. sayfaya geldiğimde sayfaların alt kısmını görüntülememeye başladı. Siteden çıkıp tekrar giriş yapmama rağmen konuya ait sayfaların alt kısmını hala göremiyorum. Yanlış birşey mi yaptım bilmiyorum.
Yardım bölümlerine baktım fakat birşey bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim...
Teşekkürler...
Bende bir sorun görünmüyor. Bazen net yavaşlıyor bu tür aksamalar olabiliyor böyle bir durum olabilir.
temmuz99
25-04-2012, 17:48
Teşekkürler Mehmet Bey;
Geçtiğimiz Bonzai toplantısına katılmıştık. Kızıma (En genç Bonzai meraklısı demiştiniz) Şimşir fidanından bir Bonzai başlamıştınız. Şimşir fidanımız hala sarı soluk yapraklı. Hiç yeni filiz vermedi. Sanırım ölüyor ne yapacağımızı bilemedik. Bize önerebileceğiniz birşey var mı?
Kolay gelsin. Teşekkürler...
temmuz99
25-04-2012, 17:54
Bu arada sayfanın alt kısmındaki mesajları hala göremiyorum. Ancak konuyu cevapla linkine tıkladığımda alttaki bölümde son mesajları görebiliyorum.
İşyerinden çıkıyorum şimdi.
Evde de girip deneyeceğim. Nedenini anlamadım. İlk defa başıma geliyor.
Şimşir oldukça dirençlidir. Kolay ölmez. Aslında sorunu anlamak için bir görmek iyi olurdu, böyle bir olanak olabilir mi? Cumartesi Fuar'da toplantı var. Oraya getirebilir misiniz?
Bu arada sayfanın alt kısmındaki mesajları hala göremiyorum. Ancak konuyu cevapla linkine tıkladığımda alttaki bölümde son mesajları görebiliyorum.
İşyerinden çıkıyorum şimdi.
Evde de girip deneyeceğim. Nedenini anlamadım. İlk defa başıma geliyor.
ActiveX ayarlarınızda bir sorun olabilir.
temmuz99
26-04-2012, 10:34
Memet Bey
Cumartesi günü toplantıya katılabilirmiyiz bilemiyorum.
Fakat Güzelbahçe tarafına gelirsek yanınıza uğrayabiliriz belki.
Eğer böyle bir fırsat yakalarsak size telefonla ulaşırız önceden...
Sayın Sakaki'ye de ilgisinden dolayı teşekkür ederim.
ActiveX ayarlarına bakacağım....
Önce nasıl yapıldığını araştırmam gerek tabii.....
Teşekkürler....
temmuz99
26-04-2012, 10:49
Yaptım galiba...
İnşallah tekrar aynı sorun çıkmaz..
Geçen sene aldığım karaağaç.
287464
Baharla birlikte tellerini çıkarmıştım. Gelişmesi bu ara mevsimin de uygun olması nedeniyle çok hızlı. Şimdilik müdahele etmiyorum, dallar güçlensin. Daha sonra bazı dalları alıp seyreltme yapabilirim. Kışın tekrar teller biçim vermeye devam ederim.
Sayın memet hocam bu gürgen İle karaağaç birbirine çok benzemiyor mu?Yoksa yanılıyormuyum acaba?
Çok benzedikleri kesin. Fidanlıktan bunu karaağaç olarak aldım. Sanırım biraz incelemem gerekecek. Kesin durum çiçeklenirse belli olur diyorum.
Bazen cinsleri ayırd etmek kolay olmuyor kaç senedir "orange dream acer" dediğim acerin bu sene öyle olmayabileceğini düşünmeye başladım.
Ben de biraz google'da arama tarama yaptım.
Karaağaç yaprağı sanki daha net/keskin hatlarla belli ediyor kendini.
Karağaç mı diye düşünürken, bunu aldım . Ardıç, aslında gövde biraz ince bana göre ama, çok hoşuma gitti.
Memet hocam,
Hatırlarsan bende de bir tane var bu türden ve aynen seninki gibi biraz ince ama sıcağa ve susuzluğa o kadar iyi dayandı ki geçtiğimiz 2 sene boyunca anlatamam!
Bence senin iklim için de iyi bir karar.
Ama büyük saksıda olmasına rağmen 2 sene boyunca bendeki ancak 2-3 mm kalınlaştı, belki daha az.
"Cascade shohin" diye bir şey yok mu acaba onu denesek hiç yoktan? :D
Bu boyutuyla ancak shohin olabilir zaten. Birkaç gün bakacağım ne yapabilirim diye.
Kendiliğinden çıkmış birkaç inciri saksıya aldım. Bunları başka incirlere yanaştırma yapacağım, birini de dal aşılamak için kullanacağım.
Memet hocam,
Ben bu kadar arsız ve dengesiz bir ağaç daha görmedim.
Bakıma alıyorsun şımarıp küsüyor, saksının kenarından çıkanı çekip koparıyorsun ama kökünden yine fışkırıyor.
En iyisi kendi haline bırakmak sanırım :)
Ben bu inciri anlayana kadar dört tane kuruttum. Bana incir bile kurtabilen adam madalyası veren ismi lazım değil birisi oldu.
Kırçıllı portulacaria afra.
291462
Arkadaki iki tanesini bonsai yapacağım. Şu anda on santim. Kışın aldığımın iki katı olmuş yani boyu. Gelişmesi için kaç sene bekleyeceğim önemsiz, görünümleri çok hoşuma gidiyor.
Öndekileri de büyüklerden çelikledim.
Bir hafta arayla karaağacın
farkı (http://www.agaclar.net/forum/954555-post697.htm)
izzeterisen
05-05-2012, 20:12
Mehmet Bey, incirleriniz neden kurudu ki? İncir suyu çok seviyor. Yaz sıcaklarında köklerinde bir hasar da çıkmadı benim incirin geçen yaz.
Portulacaria afra 'Variegata' (kırçıllı P.afra), çok güzel bitki ama bundan bonsai yapan kişinin ömrünün en az 100 yıl olması lazım.
3 yıl önce 2 yıllık bir bitki aldım çiçekçiden, şimdi 5 yaşında . Ama gövdesi daha 1 cm.kadar. 2 kere bunu P.afra üzerine hızlı gelişir diye aşıladım ama tutturamadım. Böyle yapmak lazım diye düşünüyorum.
Şu an elimdekiler sağlam şükür. Bundan önce beş altı sene önce bir kaç incir kurutmuştum. Evdeydi o zaman ağaçların hepsi .Bir neden bulamamış üzülmüştüm hatam nerde diye. Ev sahibim bana "yardım" olsun diye deniz suyu çıkan tulumbadan sulamış ağaçlarımı. Sonradan "zaten yer kaplıyordu" dedi.
Variegata, uyarınızdan sonra nette baktım bir iki bonsai örneği var. Onlar da fazla büyük değil. Ya sabır diyeceğim heralde. Her gün yapraklarını sayarım artık.
tekomusti
06-05-2012, 05:33
Ömrünüz uzun olsun abi bonsai halini de görürüz inşaallah
saygılar.
İki bodur gülüm var. Her sene bonsai yapacağım bunları diyorum. Sonra çiçeklenince neyse biraz daha düşüneyim deyip bırakıyorum.
292036
Fotoğrafta gölgede kaldığı için belli olmamış. Gövdesi oldukça güzel.
Evet gövdesi güzelmiş.
Keşke çiçeklenmesine fırsat vermeyip, yaprak ve uç alımıyla dallanmasına başlasaymışın Memet hocam.
Birde gövdesi oldukça büyük olan yabani gül var. Onun da şimdiki durumunu yarın görüntüleyeyim.
292056
Bodur gülle çiçeklenmeye başladığında gözümdeki sorundan ötürü ilgilenemedim. Kendi halinde kaldı
İki Mugom var. İklimden ötürü çok hevesli değilim. Ama şimdilik iyi durumdalar.
Öndeki ile arkadaki mugo aynı yaşta. Öndekinin içinde durduğu kap yırtılmış toprağı akmış köklenmesi çok zayıf kalmış. Bu yüzden gelişmemiş.
Geçen gün eski mesajlara göz atarken okuduğum bir mesaj aklıma geldi. Büyük saksıya alınınca bitki önce kök sistemini geliştirir gelişmesi yavaşlar diye. İşte kök olmayınca sonucu böyle, dedim kendi kendime.
292513
Her ikisine de tircoderma ve mikoriza ektim. Yazın gölgeleme yapacağım.
bence karaçama aşılı olması yaz sıcaklarına dayanıklı olması için bir avantaj.
Kök sistemine gelince , benim o konuda farklı bi yorumum olacak; bitki kök sitemini besin almak ve ve yukarı taşımak için kullanıyor. Gerekli besin ve su olmadığında ise kök sistemini geliştirip daha çok almayı amaçlayacak. Toprak üstündeki kısmı beslemeye yeterli kök oluşumu olacak. Yani her ikisi dengeli kalacak (hastalık vs hariç) eğer tüm çabalara rağmen bunlara ulaşamıyorsa toprak üstünü köke uyum sağlatacak. Besinin geldiği kadarıyla yetinecek.
Eğer kök sistemi bulunduğu boşluğa göre hareket etseydi hidroponik tarımdan verim almaları mümkün değildi. Hiçbir bitki gelişmez sadece kök gelişirdi.
Benim şahsi düşüncem. Bilimsel dayanağı yok.
Bu arada ben geçen sene sonbahara girerken aminoasit kullandım bitkilerimde. Sanki bu sene daha iyi gelişiyorlar. Bahçemde tam gölgede bile (hatta hem tam gölge hem ağaç altı) canan sardunya açıyor.
Geçen sene aldığım oya bonsai olması gerektiğinin farkında değil sanırım. Bu sene abartılı yapraklar veriyor.
293600
Dallanması yeterli olmadığı için bu sene çok fazla müdahale etmiyorum.
Memet hocam, üç ana daldan sol taraftakinde hiç çıkan dal yok mu bana mı öyle görünüyor?
Birbuçuk gözle gören insanlara böyle soruları aniden sorma. Yarın gidip bakayım dikkat etmemişim.
Olabilir olmayabilir.
Orada canlı doku yoksa, zaten jin yapacaktım derim.
Valla gece gece beni güldürdünüz ...
Valla ben oyama önceden tembihledim. Geçen ay dedim sen bonsai olacaksın çok dallanman lazım ona göre. Hemen dallandı bir ayda :)
Bir ay önce:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/278992d1333318893-oya_01-001.jpg
Şimdi:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/292059d1336337750-oya_01-009.jpg
Neyse ben memet beyin canını fazla sıkmadan kaçayım :)
Bu gençler yok mu, oya SP ile cevap veriyorlar.
Yaşlıdır, hem iyi görmüyordur, hem unutmuştur diyorlar.
294097
İşte baktım hatırladım o dal zaten kuruydu. Dursun belki jin yaparım, olmadı keserim demiştim.
Başka bir oya ile cevap vereceksen bende daha fazla oya var.
Tohumdan yetiştirdiğim jakarandalarım var. Bunlardan hangilerini bonsai şekillendiririm diye düşünüyorum. Bu sene üç yaşındalar.
294184
Bunu gövdesindeki kıvrımdan ötürü seçtim. Dalların durumu konusunda düşünüyorum.
294185
Bunu ne yapayım bilmiyorum dedim kendi kendime dallar çok düzensiz.
294186
Bu, belki çok uğraşırsam chokkan olur.
Benim için bonsai, saksıya biran evvel konulmuş genç fidanlar değil. Fidanın yeterli bir gelişkinliğe ulaşması gerekli. Olgun bir ağaç görünümü almalı.
Başkalarından önce, ben ağacıma baktığımda "kendimi" görmeliyim. Onda kendime ait bir haz bulmalıyım.
Ben zaten bu yüzden yaptığım üç dört heykelden ancak birini sergilerim.
Mehmet hocam,
Tohumdan üretmenize rağmen 2-3 senede gayet güzel kalınlaşmışlar.
Birinci fotoğraftaki bence de hoş.
Yeri gelmişken bir konuyu da buradan paylaşmak istiyorum.
Bu baharda ben jakarandamın boyunu hafif kısaltmıştım. Geçen ay da biraz daha kısaltmayı düşündüm ancak aklıma şu husus geldi, daha dogrusu bizim burada çiçeklenmiş jakaranda ağaçlarını görünce şimşek çaktı, şöyle ki:
Ben jacaranda'yı açıkçası çiçeklerinin güzelliğinden ötürü bonsai yapmak istiyorum ki sanırım siz de aynı düşüncedesiniz!? Ancak bu ağacın çiçek salkımlarına baktığımızda gayet büyük çiçek salkımları var, neredeyse bir üzüm salkımı gibi.
Dolayısıyla bu ağaçtan küçük boyda/kısa bir bonsai yapmaya çalışmak çiçeklenme zamanı geldiğinde görüntünün hoş olmamasına neden olabilir.
Çiçek salkımının 40-50 cm'yi bulabildiği bu ağaçtan 40-50 cm boyunda bonsai bile yapsanız salkımlar saksıya temas edebilir.
Bu yüzden ben boyunu mümkün olduğunca uzun tutmaya karar verdim. Hiç olmazsa salkım tarzı denerim, böylece çiçeklendiğinde güzel durur diye düşünüyorum. Bilmiyorum yanlış mıyım?
Her akşam sayfama gelip sorun çıkarmaya yemin mi ettin.
Dün oyamı beğenmedin bugün şahane jakarandalarımı.:cool:
Nette baktım biraz. Az örneği var jakaranda bonsainin, onlarda da çiçeklerde küçülmüş gibi duruyor.Çiçeklenirse bir gün anlarız durumu.
İki kıştır, soğuktan sürgün uçları donuyor baharda çiçek görmek nasip olmuyor.
İşyerineki mikro klima İzmir Şartlarına göre oldukça farklı. Kışın sabahları eksi dereceleri gördüğüm çok oldu. Gece eksi iki üç olmuştur. O da Jakaranda için biraz sert geliyor. Sonuncu örnekte budama yapmadım soğukla kuruyan dallar belli oluyor.
Tereddüt ettiğimde yapacağım şeybellidir. " Bir sene daha bekleyelim bakalalım ne olacak."
Çiçek deyince erguvanlarda açmıyor atmalı mı hepsini ne yapmalı.
Estagfurullah, sayfanızı birşeyler öğrenmek için ziyaret ediyoruz elbette.
Ben sadece çiçek salkımıyla ilgili düşüncemi paylaşmak istedim :)
Çiçek salkımı küçülürse zaten sorun yok ama ya küçülmezse? :)
Ben bu yüzden mor salkım ile jacarandamı uzun tutmaya karar verdim ve mümkün olursa ikisini de shidare-zukuri yapmayı düşünüyorum. Kısmetse!
NOT: Bu tarzda gövde kalınlıklarının genelde çok fazla kalın olmadığı dikkatimi çekti. Acaba Jacaranda kaç yaşında çiçek verir?
Çok fazla bonsai örneği bulamadım bugüne kadar. Olan örneklerin bana göre erken sığ saksıya alınmış fidanlar olması da ilginç.. Bence bu yanıltıcı bir durum oluşturuyor.
Bendekiler üç yılda çiçeklenmedi ama, soğuktan etkilenmesiyle de ilgisi olmalı.
Geçen seneden bir farkı yok diyecektim.
http://www.agaclar.net/forum/815071-post313.htm
Eski fotoğrafına bir baktım. Varmış.
294708
Bir iki sene daha düzenlersem, tanuki yaptığım kuru gövdeyi bir ara işlersem kışın, kıvamına gelir.
Rabbim bana akıl fikir ihsan eylesin.
294779
Bu delice zeytin yamadori. Yükseklik on santim. Mame yapacağım. Evde akşamları oyalanacak bir kaç ağaç ayarladım, biri bu.
Geçen yaz İzmirden 5 Jacaranda getirmiştim, kış sert geçince 4ü dondu, 1 tanesi hala yoğun bakımda. Ege ve Akdenizdeki arkadaşlardan açmış jacaranda bonsaileri bekliyoruz.
Mehmet Bey,
Donan Jacarandalarımdan biri sizin kıvrımlı olana benziyordu, ona çiçeksizde olsa bir örnek ilave ediyorum.
İyi çalışmalar..
Her akşam sayfama gelip sorun çıkarmaya yemin mi ettin.
Dün oyamı beğenmedin bugün şahane jakarandalarımı.:cool:
Nette baktım biraz. Az örneği var jakaranda bonsainin, onlarda da çiçeklerde küçülmüş gibi duruyor.Çiçeklenirse bir gün anlarız durumu.
İki kıştır, soğuktan sürgün uçları donuyor baharda çiçek görmek nasip olmuyor.
İşyerineki mikro klima İzmir Şartlarına göre oldukça farklı. Kışın sabahları eksi dereceleri gördüğüm çok oldu. Gece eksi iki üç olmuştur. O da Jakaranda için biraz sert geliyor. Sonuncu örnekte budama yapmadım soğukla kuruyan dallar belli oluyor.
Tereddüt ettiğimde yapacağım şeybellidir. " Bir sene daha bekleyelim bakalalım ne olacak."
Çiçek deyince erguvanlarda açmıyor atmalı mı hepsini ne yapmalı.
294779
Bu delice zeytin yamadori. Yükseklik on santim. Mame yapacağım. Evde akşamları oyalanacak bir kaç ağaç ayarladım, biri bu.
Bir mamedir gidiyor, sonumuz hayrola :)
Mame deyince, bir tane de sığlayı işyerinde mame yaparım ben diyordum ellemedim onu hiç. Pazartesi bir bakayım ne durumda. Kazık kökününü üçte bir kadar kesip koydum bir kenara.
tekomusti
13-05-2012, 07:18
abi şu jacaranda resimlerini bi görsek
saygılar
abi şu jacaranda resimlerini bi görsek
saygılar
http://www.agaclar.net/forum/964336-post723.htm
Bunlar var işte elde.
Geçen sene çiçeklenmesini seyretmek için müdahale etmemiştim. Önümüzdeki günlerde çiçeklerini alacağım.
Memet hocam, şu mame olayına kafayı taktım :)
Elimde bir çam fidanı var, sevgili Tanuki bana hediye etti sagolsun.
Aslında fidan da diyemiyorum çünkü bir kaya kovugunda uzunca bir süre yaşamaya çalışmış olduğu ve uzun süre ızdırap çektiği şeklinden ve toprak dışına çıkardığı köklerinden belli.
Boyu (dışarıdaki kökler hariç) 5-6 parmak, kalınlığı ise 0,5 cm gibi.
Şimdi ne denir buna veya mame yapılır mı? Mame için boy konusunu zaten biliyoruz da belirli bir kalınlık kıstası konmalı mı acaba?
Birkaç araştırma yaptım ama bu konuda değişken olmayan net ve sabit bir kaide olduğunu göremedim.
Genelde odunumsu gövde olması gereklilik, ancak oranlama olarak tartışmaya açsak bonsai başlığında iyi olur gibi!?
Hatta bir açayım ben :)
Genel olarak shohindeki boy ve gövde oranı mame için de geçerli olmalı.
Altı parmak kabaca yedi santim gibi olsa, gövdenin de bir santimden biraz fazla gibi bir kalınlığı olmalı. Ya da, gövde kalınlığının altı katı boy.
Benim anlayışıma göre. Boyut hangisi olursa olsun bitki saksıya konulmuş bir fidan gibi görünmemeli.
Aslında mame ile uğraşmak diğer boyutta bonsailerden daha zor gibi.
Benim sığla da benzer durumda , yaprak seyrelteceğim unutuyorum kaç gündür.
Bir tartışmaya açtım burada:
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-tarzlari/27445.htm
Bakalım ortak bir kanaat olacak mı? :)
Öyle "budayıp koydum saksıya, oldu mame sana" yok! :)
Saksıya aldığımda neredeyse hiç kökü yoktu.
296574
Bu sene yapraklanmaya gidiyor.
294779
Benim bunda gözüm kaldı, gördüğüm ilk günden beri herkese anlatıyorum. (onlarda bana boş boş bakıyorlar, ne diyor bu adam diye.Bende onların boşluklarını anlamıyorum, hiç heyecan nedir bilmiyorlar) Kesinlikle yapacağım bunu.
http://www.agaclar.net/forum/904874-post613.htm
Kış çıkarken fotoğrafladığım lantana.
Bu da şimdiki durumu.
297823
Toprak karışımında küçük bir hata yapmış olabilirim. Telafi etmeye çalışacağım.
tekomusti
20-05-2012, 05:55
abi maşallah hepsi çok güzel nazar etmeyelim
saygılar
http://www.agaclar.net/forum/882015-post532.htm
Bu jadeyi bu sene fotoğraflamamış mıyım ne.
297943
Şimdiki durumu daha iyi onu da fotoğraflayayım.
Bu durumdaki dallanması,
297954
Bu duruma geldiğinde bonsai saksısına alırım.
izzeterisen
20-05-2012, 20:51
mehmet Bey, biz de bu duruma gelinceye kadar sizi takip ederiz.
Biraz vaktimi alır diyorum ne dersiniz.
Havaların serin gitmesiyle acerler keyifliydi. Sıcaklar geri dönünce hızlı büyümeleri durdu. İzmir sıcağında yaşadığı için mutlu oluyoruz.
Haziran ortasından sonra yakıcı sıcaklarla İzmir'in acer keyfi de her seneki gibi kabusa dönecek.
Boyacı sumağının renklerine hayranım. Gövdesi gelişmiş uygun bir örnek bulsam alacağım.
298616
Keşke bunu aldığımda başkaca fidan daha alsaymışım. Dugz bonsainin yaptığı gibi yanaştırma yapardım.
Memet hocam merak ediyorum, sende çiftlik falan mı var, nerede bakıyorsun bu kadar ağaca ? Seni imrenerek takip ediyorum.
Mehmet
Jade'nin arkasında görülen ova arkadaki ağaçlığa kadar benim oluveriyor. :p
Sumak fotoğrafının arkasından görülen yer benim çalıştığım yer. Saksının olduğu yerden arkamı dönünce iki metrelik bir alan var ağaçların durduğu. Boyuna da onbeş metre kadar, etrafını çitle çevirdim işyerinde. Ağaçlar orada. Jadenin arkasından görülen mal sahibinin arazisi.
İlk başta arkadaki ova sizinse ooo dedim, ardından anlaşıldı gerçek.Ama olsun demekki patron seviyor sizi, yer bile vermiş :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.