View Full Version : memet bonsai çalışmaları
Eee tabi buna, ben baktım diye cevap vermem gerekiyor.
Bu sene bir kaç ağacımda hızlı bir gelişme gözlüyorum. Nedeni konusunda net bir şey söylemem zor.
Baharla birlikte böcekler de ortaya çıktı.
Ova akçaağacı üstünde.
izzeterisen
24-04-2011, 20:46
P.afranın ellerinizde ne duruma geleceğini merakla bekliyorum.
Portulacaria afra beni biraz uğraştıracak, dallar gövdenin bir yanından çıkıyor.
Bir deneme yaptım dallardan birine sonucunu görünce ne yaptığımı anlatacağım.
izzeterisen
25-04-2011, 17:58
Mehmet Bey, bu bitkiler sürekli sabit olarak büyütülmüşler, hiç yön değiştirmemişler. o nedenle tek yönlü dal geliştirmişler.
Dalların olmadığı kısmı siz de sürekli güneşe doğru baktırırsanız (gerkliyse) sanıyorum oradan da dallar çıkacaktır. Bendeki kalın gövdeli P.afraların gövdelerinden halen yeni filizler çıkmadı.
Bu sene bu yönde tutsam işe yarar mı diye düşündüm gündüz.
Bir de insanoğlu büyük lokma yeyip büyük laf etmemeli dedim kendi kendime. Madem PA'ya ilgim az dı da ne diye gittim aldım dedim.
Bir PA örneği daha.
tourkana
25-04-2011, 18:59
PA'lar harika .. Son fotodakinde ben olsam sağdakini ayırır, soldaki ile bişeyler yapmaya çalışırdım.
Ayrıca bu kadar PA alma ,, urla'ya gelince bize de alacak bişeyler kalsın :)
bonsaisan
25-04-2011, 22:03
Güzel afralar iki iki adayda güzel form alaçak kalitede.
Gelişmeleri gerek forumdan geeksede yerinden bizzat görme şamsım olduğuna inanıyorum.
Bu arada tourkana urlada bitse bile mehmedin orada aday ağaç çok bir ara toplu ziyaret yaparız ben mehmedi oyalar iken sen beyendiklerini çaktırmadan arabaya koy:)
Zaten biz bir kaç operasyon yapıcaz urladaki dostlar ile ama mehmet önlemleri artırmış:)
Güvenliği sıkı tutuyordu en son:)
Hava serin gidiyor acerlerin keyfi yerinde
Bir şarkıyı hatırlattı bana yine maşallah demek lazım nazar değmesin.Eline sağlık.
msgurkan
28-04-2011, 09:45
Mehmet, acerlerin sürgün uçlarını almıyorsun. Bu, gövde veya dal kalınlaştırma amacında olduğunu mu gösteriyor?
Aksi halde uç alımı için geç sayılmaz mı? Çatallanmayı istediğin boğumdan uç alımı yapılması gerekiyor.
Kıbrıs Akçaağacı ile benzer uygulamalar yaptığımdan, yorumların benim için önemli. Saygılar.
merhaba, ben çiçeklere yabancı degilim ama bonsai konusunda çok fazla bir bilgim yok. gelin görünki yeni br bonsaim oldu ama ne türünü anlaya bildim nede bakımını:( bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz acaba :)
206800
206801
Ferit Aydın
28-04-2011, 17:39
Ağacınızın türü Serissa Foedita, bakımı konusunda tecrübeli arkadaşlar bilgilerini paylaşacaklardır.
xervoodoo
28-04-2011, 19:02
çok güzel çiçekleri oluyor beyaz yasemin gibi.
Mehmet, acerlerin sürgün uçlarını almıyorsun. Bu, gövde veya dal kalınlaştırma amacında olduğunu mu gösteriyor?
Aksi halde uç alımı için geç sayılmaz mı? Çatallanmayı istediğin boğumdan uç alımı yapılması gerekiyor.
Kıbrıs Akçaağacı ile benzer uygulamalar yaptığımdan, yorumların benim için önemli. Saygılar.
Herşeyden önce geçen yazki sıcakla mücadeleden sonra iştahla büyümelerini izlemekten kıyamıyorum.
Uçlarını almadan önce dalların biraz daha kalınlaşmasını da bekliyorum. Şimdi uç alırsam dallar ince kalacak diye düşünüyorum.
Yaz boyunca kullandığım gübre ve katkı maddeleri;
Temel elementler olarak. Azot, fosfor ve potasyum.
Ema.
Hümik asit.
Deniz yosunu, marka olark da maxi crop
İzelementler.
Toprak değişiminde Simderma, (bodur begonvili devirince kılcal köklenmede rolüne erken bir tanıklık etmiş oldum)
Amino asit.
Suyum çok kireçli olduğu için, aralıklarla, zaçı kıbrıs
Uzun zamandır fotoğraf çekemiyordum. Tohumdan yetiştirdiğim inciri görüntüledim.
211037
Dört yaşına giriyor, bu sene de biraz çalışırsam, bir şekle de girmiş olur.
Jakarandalar da canlandı sonunda, bir kısmını orman tarzı yapacağım. Tohumdan ürettim. Bu sene üçüncü seneleri bir iki seneye kadar istediğim gibi olurlar.
Ova akçaağacı. Dallanmanın güçlenmesi için bekliyorum. Daha sonra bu dalları kısaltacağım.
Ağacın gelişimi çok güzel ileride nasıl bir bonsai olur merak ettim doğrusu.Bu arada damlama sulama yapıyorsun sanırım.Kolay gelsin.
Şimdi sürgün olan dalların kalınlaşmasını bekliyorum. Yazın ağırlık asıp dalları eğeceğim. Kışın budamadan sonra seneye biçim almasını umuyorum.
Sulamayı damlamayla yapıyorum. Hem kolay oluyor hem gübre ve besini de bu yolla veriyorum.
Saksı boylarına göre gruplandırdım hepsini, vanalar var aralarda.
Havai köklendiremyle elde ettiğim sığla. Kesik yerinden yapraklanıyor.
Sığla ile ilgili bir belgesel seyretim. Bu sene sulama konusunda farklı uygulama yapacağım.
tourkana
13-05-2011, 09:42
Belgeselden biraz bahsetsene? Biz de yararlansak fena olmaz :)
Nasıl sulama yapacaksın merak ettim.
Emre Kuzu
13-05-2011, 11:28
Sığla türleride yaşayan fosillerdir.
Sığlalar kesilen yerlerden ve özellikle hemen altından çok sayıda sürgün oluşturuyor. Hatta bendekilerin havai köklendirme yaptığım yerlerinin altından yanyana o kadar çok sürgün çıktı ki, birbirlerine kaynayarak geniş dallar oluşturdular.
Emre Kuzu
13-05-2011, 14:03
Bir güzelliğide hem soğuğa hemde sıcağa dayanıklı olmaları.
Muğla'daki sığla ormanlarından sözeden bir belgesel. Sığla ormanlarının subasar ormanlar olduğunu söyledi, oradaki orman mühendisi. Yani kışın orman zemini su altında kalıyor. Yazın da toprakta yüksek dip suyundan hoşlandığını, yamaçlarda yetişenlerin de yüksek dip suyu olduğu için yamaçlarda yetiştiğini anlattı.
Ormanda gezerlerken zemin yazın da su içindeydi.
Toprak karışımını seneye buna dikkat ederek daha az direnajlı hazırlayacağım. Bunu dışında yazın sulamayı da ona göre yapmak gerek.
Sulama saksıda su kök çürümesi sorunu yaratabilir. Altına bir kap koyup çakıl ve su uygulamalı diye düşünüyorum.
Kaya üstü yaptığım mersin.
Shohin bonsai, çıplak kök olarak şekillendiriyorum. Dallar biraz daha kalınlaşınca, çiçeklenmesi de bitince budama yapacağım.
izzeterisen
16-05-2011, 20:40
Muğla'daki sığla ormanlarından sözeden bir belgesel. Sığla ormanlarının subasar ormanlar olduğunu söyledi, oradaki orman mühendisi. Yani kışın orman zemini su altında kalıyor. Yazın da toprakta yüksek dip suyundan hoşlandığını, yamaçlarda yetişenlerin de yüksek dip suyu olduğu için yamaçlarda yetiştiğini anlattı.
Ormanda gezerlerken zemin yazın da su içindeydi.
Toprak karışımını seneye buna dikkat ederek daha az direnajlı hazırlayacağım. Bunu dışında yazın sulamayı da ona göre yapmak gerek.
Sulama saksıda su kök çürümesi sorunu yaratabilir. Altına bir kap koyup çakıl ve su uygulamalı diye düşünüyorum.
Mehmet Bey, ben geçen yıl bir sığla fidanı aldım. Gövdesi oldukça kalın idi. Yazın sıcaklarda kurudu. Kuruma nedeni diğer bitkilerin sıcaklarda kuruma nedeni ile aynı.
crasulada yaprak alımı yaptım.
ultralaca
17-05-2011, 18:51
memet bey çalışmalarınızı ilk mesajdan başlayarak itina ile okudum, azminize sabrınza ve çalışmalarınıza hayran kaldım. yeni bir bonsai yetiştiricisi olarak sürekli takip edeceğim kişilerden birisiniz :) biligilerinzden ve çalışmalrınzdan çok şey öğreneceğimi düşünüyorum
nicholai hel
18-05-2011, 10:46
Sığla çok beğendiğim ve denemeyi çok istediğim bir ağaç. Seneye Antalya'ya yerleşince hemen başlamak niyetim var, Isparta - Sütçüler'de sığla ormanı olduğunu ve fidan satışı da yapıldığını öğrendim, oraya bir ziyarette bulunmayı planlıyorum.
Ama en büyük endişem Antalya'nın yaz sıcağı. Hatta bakmayı düşündüğüm birçok tür için tedirgin ediyor bu beni. Büyük olasılıkla ağaçlarımı istediğim forma gelene kadar bahçeye ekme imkanım olacak. Sanırım ancak sabah ve akşam yatay ışık alacak, günortasında gölge olacak bir bölge seçmem lazım. Özellikle sığlayı da sizden öğrendiğim kadarıyla bolca sulamam gerekecek.
Antalya'nın yazında bahçede başıma gelecekler konusunda fena halde tedirginim...
Emre Kuzu
18-05-2011, 11:47
İzmirde çok sıcak bir memleket memet bey herhangi bir koruma yapıyor musunuz? Büyük ihtimalle yapıyordur. Bunu yaparsanız antalyada sorun olmaz sonuçta sıcak yerlerde yaşayan bir ağaç bu saksıda olduğu için korumak gerekiyor.
nicholai hel
18-05-2011, 14:15
Evet toprakta saksıya göre daha rahat olacaktır, yani en azından ihmal edilse bile yaprak kaybedilir, ağaç kaybedilmez. İlerde saksıya geçirme düşüncem olduğu için kazık köklerini engelleyeceğim fakat yine de geliştirebilecekleri oldukça yeterli bir kök hacimleri olacak, kendilerini güvenceye alacak kadar.
Yalnız yine de Antalya'nın yazıyla İzmir farkediyor Emre Bey. :-/ Bir de Antalya merkezden konuştuğumuzu düşünürsek. Taşın üstüne kırılan yumurta pişiyor yazın. :o
Emre Kuzu
18-05-2011, 14:34
1, 2 derece fark eder fazla bir fark olmaz. Nemli bir sıcak. Asıl tehlike kuru sıcakta örnek afyon :) 30 40 derece rahat oluyor. Nem çok az.
Sığlayı geçen yaz içinde aldım. Bir kaç aceri de öyle, yarı gölge bir ortamda tuttum, günde dört kere yapraklarını nemlendirdim. Şansım, ağaçlarım açık arazide, yapılaşma yok. Gece serinliği oluyor.
Bunlar arasında sığla, Muğla ikliminde yaşadığına göre sıcağa dayanıklı. Belgeselde sanırım Antalya'ya doğru da bir yayılımı vardı. Gölgeleme yapılarak önemli ölçüde ağaçları korumak mümkün olur.
Bu sene sıcak şoklarından koruyacağını umduğum green miracle adlı ürünü de kullandım, sonucu yakında görmeye başlarım.
Tanuki hanımeli
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=696986&postcount=132) geçen seneki durumu var.
ultralaca
18-05-2011, 18:45
hanımeliniz baya gelişim göstermiş çok güzel görünüyor maşallah diyelim:D
Yamadori erguvan üzerinde biraz çalıştım.
tekomusti
22-05-2011, 07:43
mehmet hocam hepsi çok güzel ellerine sağlık
Ali H. ALI
24-05-2011, 11:28
Memet oldukca kalin bir govdesi var sanirim hangi dallari birakacagina karar verip artik budama yapmalisin diye dusunuyorum.
Sığlanın son durumu, dalların güçlenmesini bekliyorum. Çıkan yeni sürgünleri alıyorum sürekli.
şenol dalkıran
26-05-2011, 16:26
Sığlanın gövde yapısı çok güzel ,ilerde çok iyi bir ağaç olacak anlaşılan.Bende tohumdan bir kaç tane ektim 15 cm civarındalar.Onlarla bunu karşılaştırınca elimdekilerin ne kadar yol kattetmesi gerektiğini daha iyi anlıyor insan.
On kadar jakaranda ve akçaağaç var bende de. Tohumdan yetiştirmede ne zorum vardı diye düşünerek suluyorum hergün.
Yirmi saksılık yer kaplıyor emek gidiyor.
Emre Kuzu
26-05-2011, 20:55
Bir gün emeğin karşılığını alırsınız memet bey. Kolay gelsin.
Mehmet Bey, sığlayı çok beğendim güzel bir bonsai olacak gibi görünüyor. Ben de bir Amerikan sığlası aldım havai köklendirme yapıp deneyeceğim.
Eritrina, geçen kış soğuktan koruyamadığım için dalları zarar gördü. Bu sene silbaştan yeniden dallanması için çalışıyorum.
İşe gitmediğim günler içinde sığlada bir sorun olmuş, iki dal kavrulmuş.
Muradiyeden bu inciri almıştım.
izzeterisen
31-05-2011, 18:22
Mehmet Bey, sığlada havai köklendirmeyi ne zaman yapmak lazımdır? Siz sığlada havai köklendirmeyi bu günlerde yapacağım demiştiniz.
Geçen sen temmuz sıcaklarında yapmış sonuç almıştık. Mustafa bir iki gün önce yaptı uygulama.
Temmuzda köklendirdiklerimizi daha sonra saksıya alınca biraz canımız sıkılmıştı.
Tanuki hanımeli
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=696986&postcount=132) geçen seneki durumu var.
Memet bu güzel bonsai saksısını hakediyor artık;)
Uygun zamanda nakledersen tüm şekli ve güzeliği ortaya çıkacak.
Ağaçlarımı bonsai saksısına aktarmada en büyük endişem aslında benle ilgili durumlar oluyor.
Zaman zaman rahatsızlanıp bir hafta on gün işe gidemediğim oluyor. Sığ saksılara aldığımda, özellikle yazın sulamadan kaynaklanan zararlar olacağı endişesi biraz bana geri adım attırıyor saksıya almada.
Viyollerde tohumlar var. Hergün sulanmaları için telefon ediyorum. Bugün sulayacağım söz diyorlar. Arasıra gidebilğimde kupkuru buluyorum.
Yani önce bu duruma bir çare bulmam, sonra saksıya almam gerek diye sürekli erteliyorum işi.
Pazartesi hastane dönüşü sularken hanımeli çiçek doluydu ama, yorgun halde unutmuşum fotoğraflamayı.
Emre Kuzu
31-05-2011, 23:27
Hastayken bu işlerde yanlız olmak insanı zorluyor. Çevredeki insanların aynı görüşte ve aynı incelikte olmaları çok işe yarayabiliyor. Bize biz lazım demek çok doğru olur böyle durumlara.
Damla sulama konusunda bir çalışman vardı, bonsaide böyle bir düzenek konusunu düşündünüz mü:confused:
Sürekli değil de bulunmadığınız zamanlarda kolaylık olur belki...
Damlama ile sulama düzeneği var. Fakat şebekeye bağlı değil. Depoya su biriktirip oradan kullanıyorum.
Programlı bir sistem kuramıyorum.
Bir kaç gün önce de fotoğraflamıştım. Bu da hanımelinin çiçeklenmiş durumu.
izzeterisen
02-06-2011, 12:36
Mehmet Bey, hanımeli çok güzel bir bitki. Çalışmanızda başarılar dilerim.
Gülibrişim kendi halinde. Dallar üzerinde biraz çalışacağım önümüzdeki günlerde.
Sığlada kök çürümesi olmuş. Umarım yapacağım müdahele işe yarar. Toprak dranajı uygun aslında, belki enfeksiyon.
Fidanların genel görünüşü de böyle.
Kurumak üzereyken aldığım zeytin. Zaten önceden bir kuruma geçirmiş kesmişler. Şimdi tekrar dallanmasını bekliyorum.
Memet bey Hanımelinden bonzai çalışması çok ilgiinç ve bi o kadar da şık durmuş.. .Çok güzel kokar,değişiim yeniliklerle başlarr diye boşuna dememişler.Kutlarım emeğinize sağlık.
Mehmet Bey,
Hanımeli çok güzel bir bonsai olacak gibi görünüyor. Zeytini de çok beğendim. Elinize sağlık.
Teşekkürler.
Nar ağaçlarımda tomurcuklar vardı bugün gidip bakacağım ne oldular.
Bu ikibuçuk dallı nar da bir saksıınn kenarında çıkmış fidanlıkta buldum.
Dalları olmadığına bakmayın beş yaşında vardır. Sürekli kesilmiş dalları.
Aldığımda dalları üç metre kadar olan begonvil.
Yeni sürgünleri gelişiyor.
Çiçeklenmesini bekleyemedim. Fotoğrafladım. Çok tomurcuk verdi. Bir kısmını aldım. Aldığımda çok sağlıklı değildi, bir de çiçekler yormasın.
bonsaisan
14-06-2011, 18:51
Çok güzel bir nar.
İleriki yılarda güzel form alaçağı kesin.
Yakından görmek dileğiyle.
Saygılar
Zaman zaman fotoğrafladığım lantana. Gelişim aşamalarını bir arada göstermek istedim.
Başladığımda böyleydi;
224797
Bir sene sonra bu durumdaydı;
224798
Kışın serada korudum.
Yaz başında bu duruma gelmişti;
224799
Son durumu da bu biçimde;
224800
bonsaisan
16-06-2011, 00:21
Çok güzel bir gelişme.
Kısa bir süreç sonra bonsai saksısında görmek dileğiyle.
Çiçeklenmeye karar veren bir narım daha var.
Bir de litçelebi narım var. Önceden fotoğraflamışımdır. Son görünümü böyle.
Kök çürümesi sorunları oldu. Geçen yaz da bir susuz kalmadan muzdarip olmuştuu. Toparlandı
Kök çürümesi sorunları oldu. Geçen yaz da bir susuz kalmadan muzdarip olmuştuu. Toparlandı
Memet bey, jakaranda bonsai olur mu? yarım metrelik bir jakarandam var becerebilirsem bonsai çalışmak istiyorum ne dersiniz olabilir mi?
Tohumdan yetirştirdiğim bir kaç jakaranda fidanım var. Güzel bonsaisi olacağını düşünüyorum.
Fidanı fotoğraflarsanız üzerinde birlikte fikir yürütürüz.
Oldukça kalın gövdeli bir deliceyi üçe böldüm. Bu bir parçası. Aldığımda kurumak üzereydi. Bu sene bıraktım canlansın, dalları gelişsin. Sonbahara budar, tellerim.
Sizin başlıkta cevapladım.
Yaprak aldığım incir yeni sürgünler veriyor.
miCRoBe`
28-06-2011, 19:50
memet bey çok güzel bir incir. gövdesini çok beğendim. ileriki halini çok merak ediyorum şimdiden. bir sorum olacak;
dallarında bir sürü dalcık oluşturmak tahmini ne kadar zaman alır?
Bu tohmudan yetiştirdiğim incir. Dördüncü yılı. Çok hızlı büyümeye dallanmaya hevesli olduğunu söyleyemem.
Bu sene görünen dallarda yan dallar elde ediyorum. Seneye onlarda ara dallar oluşur. On yaşında kıvama gelir.
Tohumdan fidan üretmenin cilvesi.
Bu fidanlıktan aldığım bir incir. Taflan saksısında çıkmış yıllarca budanmış. Gövde çapı onbeş santim, gövde boyu beş santim kadar. Bu incir dallanma konusunda daha hızlı.
Görmemişin narları çiçeklenmiş. Her çiçeğini fotoğraflamış.
Yaprak almıştım, yeni sürgünler verdi.
Memet bey İyiiki çiçek açmış nar ağacınız bizede seyri kalıyor.Ne kadar da sağlıklı görünüyor.Bakalım ilelerleyen günlerde neler olucak.
Son yüklediğimdeki çiçeklerin birini bıraktım. O da tohuma döndü, bir kaç gün sonra ağacın gücünü almaması için onu da kesmem gerekecek.
Kaya üstü yaptığım mersin. Üstten toprak aldığım için saksının altını kesip, altına başka saksı yerleştirdim.
tekomusti
14-07-2011, 16:43
memet hocam teşekkür ederim.çalışmalarınızda başarılar
Oya ağacım. Çiçeklerini görmeyi istiyorum. Ama dallansın diye sürekli budadığım için bir sonraki seneye erteliyorum sürekli.
Ne kadar süredir çalışıyorsunuz bu ağaçla, elinize sağlık.
İkinci senesi bende. Beş altı yaşlarında olabileceğini düşünüyorum.
Bir ince gövdeli fidanlar sıkınıtısıdır gidiyor.
Bu incir tohumdan yetiştirme bu sene dört yaşınnda en kalın yeri üç santim kadar. Bu fidanlar ilgili bir fotoşop uygulaması da yapmış, ne kadar zaman sonra fidanın bir ağaca dönüşeceğine dair yazmıştım.
234263
Arkadaşlar ince fidanlar üzerinde çalışılabilir. Olmayacak şey değil. Vaktiniz varsa, benim bu incirde, beklerim arkadaş, dediğim gibi sabrınız varsa, seneler geçince o ince fidan da kalınlaşır.( Genellikle)
Ama parmak kalınlığında dalları havai köklendirme yaptım kaya üstü yaptım telledim( yazın ortasında) oldu bonsai demek doğru değil.
Ülkemizde ilk bonsai çalışmasını organize edişimden beri birkaç sene geçti. Elimizdeki örnekler ortada.
Yeni başlayanlar fidanlıklardan alacakları ince fidanları bonsai yapacakları gibi yanlış bir fikre kapılıyorlar. Yukarıda değindiğim sıkıntı budur.
Oya muhteşem olacak gibi görünüyor, inşallah seneye çiçeklenmiş olarark görürüz. Elinize sağlık...
Echoe1978
16-07-2011, 13:08
Mehmet Bey, elinize emeğinize sağlık. Çok yararlı ve okunması keyifli bir başlık olmuş. İncir ile ilgili bir soru sormak istiyorum. İnternette bakındım ama yaprak küçültülebildiğine dair bir ibareye rastlayamadım. Fotoğraflarda da çok güzel gövdeler olmasına rağmen yaprakları hep büyük biçimde. Acaba rağbet gören bir tür olmamasından mı kaynaklanıyor benim karşılaşmamam, yoksa yaprakları küçülmeyen bir tür mü? Bu konudaki fikrinizden yararlanmak isterim. Zira bizim buralarda yaşlı ve çok güzel İncir ağaçları var ve Havai köklendirmeyle üzerinde çalışmak istiyorum fakat yaprak küçültme konusu kafama taılmış durumda.
incirin küçük yapragı üç defa küçültüldü şu anda baş parmak boyunda. Küçültmeye bence çabuk cevap veriyor.
Latif halkı incir yaprak küçültmeye çok kolay uyuyor. Akdeniz bitkisi olduğu için, dünyanın geri kalanında incir bonsaisi çok fazla yok. çok örnek olmadığı için, yaprak küçültmüş örneklerde olmaması doğal.
Havai köklendirme incirde denemedim. Ama, dirençli ve bizim iklimin bitkisi olduğu için başarılı sonuç alınacağını düşünüyorum.
Tereddüt ettiğiniz bir nokta olursa yardımcı olabilirim.
Echoe1978
16-07-2011, 21:13
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Gerekli ekipmanları sağlayıp havai köklendirme yoluyla İncir ağacı üzerinde çalışmaya karar verdim. Süreci sizlerle paylaşıp değerli fikirlerinizi öğrenmek ve tecrübelerinizden yararlanmak isterim.
tekomusti
17-07-2011, 06:13
memet hocam merhaba size ağaçlarım hakkında bazı şeyler sormak istiyorum ama çektiğim resimleri yükleyemiyorum foto ları küçültün diyor ne yapmalıyım saygılar
Fotoğraflar genellikle büyük boyutlu oluyor. Foruma yüklemek için boyutlarını küçültmek gerekiyor.
Bu başlığa bir tıklayın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=827298#post827298)
Orada foruma fotoğraf yükleme konusunda yardım bulacaksınız.
Yine olmazsa tekrar uyarın beni.
tekomusti
17-07-2011, 08:24
memet hocam teşekkürler deneyeceğim sagol
tekomusti
17-07-2011, 08:56
memet hocam rahatsızlık veriyorum özür dilerim saygılar
tekomusti
17-07-2011, 09:01
234458-234459-234460
memet hocam fikriniz ne ağaçlar hakkında
tekomusti
17-07-2011, 09:05
234461-234462
hocam kusura bakmayın acemilik deneme
En sonuncuyu, acer bloodgood'u nerede buldunuz, arayanı çok bu cinsi. İklim uygun görünşe göre, acer çok gösterişli bonsai oluyor. Boyunu göremiyorum ama sanırım biraz kısalması iyi olacak.
Hazır bonsainin budanma ihtiyacı var.
Çok ince gövdeli fidanlardan kaçının size zaman kaybettirir. Gövdenin kalınlaşmasını dallanmayı beklerken bolca sabretmek gerekiyor. Forumda ince gövdeli örnekler oluyor, sizi yanıtmasın.
Tellediğiniz ibrelileri kontrol edin. Teller gelişme döneminde dallarda iz bırakır. Diğer bir sakıncası besin iletimini kısabilir. Çıkarmak gerekir bu durumda. İbrelileri kışa girerken tellemek dah iyi sonuç almanızı sağlar.
Toprakta suyun kirecinden kaynaklanan birikim var sanırm. Demir alımını engeller bu. Zaçıkıbrıs kullanın.
GÜbre kullanıyor musunuz? Kulanıyorsanız içeriği nasıl.
üyeleri nbonsai çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=73) başığında kendi adınzıa başlık açıp çalışmalarınzı orada ekleyebilirsiniz.
"rahatsızlık veriyorum özür dilerim "
Herhangi bir rahatsızlık duymam söz konusu değil. Elimden geldiğ ikadar yardım etmeyi isterim.
tekomusti
17-07-2011, 14:40
234536
memet hocam bu gübreyi 15 günde bir kullanıyorum.birde kendi adıma konu açtım bakarsanız memnun olurum.hocam acer in yapraklarında kurumalar başladı ve rengi yeşerdi.bu aceri konyada bi seradan aldın mart ayında 80 tl ye.saygılar
Bu sakızı daha önce de görüntüledim. Kışın soğuktan etkilenmişti. Kök çürümesi sorunu olmuştu. Budanması gereken dallar hemen belli oluyor ama, bu sene hiç budama yapmadım.
Bazı işler aceleye gelmiyor.
tekomusti
18-07-2011, 21:06
Memet hocam merhaba gübre nin icerigini yazmistim bakma fırsatınız oldumu gübre ile fikrinizi merakla bekliyorum
tekomusti
24-07-2011, 04:42
memet hocam merhaba yeni eklemeler yaptım fikriniz benim için çok önemli bakarsanız sevinirim saygılar
Yaz başında almıştım bunu, shohin çalışıyorum.
Dallanmasını teşvik etmek için çiçeklerini aldım, budadım biraz.
Üç dört sene sonra istediğim forma yaklaşırım sanırım.
tekomusti
28-07-2011, 19:46
memet hocam merhaba selviye hawai köklendirme yapmıştım yukarı dallar kuruyor aşagısı iyi ne yapayım şaşırdım hocam saygılar
Uygulamayı nasıl yaptığınız anlatır mısınız.
İbrelilerle havai köklendirmeye başlaması çok kolay değil.
tekomusti
28-07-2011, 21:50
Hocam 5cm kadar kabuğunu soydum siyah renkli kök hormonu fircayla islak sürdüm naylonun altından telle bağlayıp ıslak torflu toprak koyup üstünü telle bağladım bu kadar 2 hafta kadar iyiydi dün hafif kuruma vardı bugün Hawaii in üstü tamamen kurumuş alt taraf gayet güzel şimdilik saygilar
tekomusti
29-07-2011, 20:57
237378
hocam kuruyan bölüm burası hiç yaprak kalmadı 2-3 dal kaldı yaprak yok
237377
buda gövdesi yapraklar var kuruma yok..kurumazsa seneye 2 dal bırakıp üst tarafı kessem nasıl olur saygılar
tekomusti
29-07-2011, 21:20
237379
hocam böyle kesip saksıyıda küçültsem nasıl olur.
hocam resimler rahatsızlık veriyorsa silebilirsiniz.saygılar
Kes gitsin..
Şaka bir yana işlemde çok belirgin bir hata yapmamış gibisin, üç santimlik bir kabuk sıyırma her ne kadar daha uygun oluyorsa da.
Malesef her uygulama başarılı olmayabiliyor. Biz köklendirdikten sonra bir kaç ağacı kaybetmiştik geçen sene.
Keseceğin yeri, aşı macunu balmumu ya da mumu eritip izole etmede yarar var.( hava köklendirme yeri değil)
Resimler bana kesinlikle rahatsızlık vermez böyle birşeyi düşünmenize bile gerek yok.
Ama daha sonra yaptığınız işleri takip etme bakımından adınıza başlık açmanız nereden geldim, ne aşamadayım biçiminde yorum yapabilmeniz bakımından iyi olabilir.
tekomusti
30-07-2011, 16:26
Hocam teşekkür ederim sagolun yeni eklemeler yaptım acizane..saygılar
Havalar riskli derece sıcak. Bu yüzden ağaçlar üzerinde ufak uç alımları dışında uygulama yapmıyorum bir süredir. Fotoğraf da çekmedim dolayısıyla uzun zamandır.
Adet yerini bulsun diye bir kaç kare aldım, yaz güneşinde iyi çıkmıyor onlarda.
Bu aralar ağaçlarınızı canlı tutmaya niyetliyseniz hafif uç alımları dışında uygulamalardan uzak durun.
tekomusti
08-08-2011, 21:11
hocam sagolun yeni çalışmalarınızı sabırsızlıkla bekliyorum saygılar
Sandal ağacı. Arbutus andrachne Bu kış yaptığım yamadori. Sanırım daha önce de fotoğraflamıştım.
Yavaş büyüyen bir ağaç, acelesi olanlar sabrı az olanlara göre değil.
Bu seneki gelişmesi bu kadar oldu. Dört beş sene sonra belirli bir forma ulaşır diyorum.
Teşekkürler Memet Bey, sayenizde sakız ve Sandal ağaçlarıyla ilk defa tanışmış oldum.
tekomusti
10-08-2011, 20:27
Eyvallah hocam çalısmalarınızda basarılar
Zandal zor bir agaç gibi geldi kalambaklının hediyesi olan agtimacım öldü hediye olmasa o kadar üzülmeyecektim
Buradaki mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=836953&postcount=346) daha önce görüntülediğim incir.
Yapraklarını almıştım son durumu böyle.
Gövdeye göre boyu uzun aslında ama, tohumdan yetiştirdiğim bu fidanın kalınlaşmasını bekliyorum. Daha sonra boyunu kısaltacağım.
Yapraklar geregi kadar küçük degil
Yaprak küçülütme yapmıştım. Aslında bundan daha da küçültmek mümkün olabiliyor
mandalinleerik
11-08-2011, 20:30
Mehmet abi bir önceki halinle gözle görülür bir fark var. Seninle birlikte budadığımız Kurtbağrından yeni yapraklar çıktı onlarda küçük acaba ilk yaprak olduğu için mi? yoksa gerçekten küçülmüşler midir?
Yaprak küçültmüştür. Dallanma arttıkça mevsim içinde bir kaç kere de yaprak alma yapınca ağaçlar genellikle yaprak küçültme eğiliminde oluyor.
Acer orange dream.
Yaz boyunca gelişmesi böyle oldu. Bu sene kışa telleme yaparım. Bir kaç sene sonra yan dallanmalar olur. Dört sene kadar sonra kıvamına gelir.
harika celikten uretilirimi
Çok sayın Latif arkadaşım ağacıma çelik veya buna benzer başka niyetlerle yaklaşma, yanında köpek bağlı, ısırıyor çok fena.
Alt tarafi igneye bakar sayin mehmet bey
Aceri bırak da, senden alacağım deyip vazgeçtim dediğim hanımeline ben gene talibim.
tekomusti
13-08-2011, 17:57
memet hocam adenium tohumlarım geldi fakat nasıl ekeceğim bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum.hocam birde sayfama yeni eklemeler yaptım yardım bekliyorum.saygılar
Torf ve yıkanmış elenmiş dere kumu karışımı ayarlayın. Torf kesinlikle güvenilir bir marka olsun. Kötü üretilmiş kompost paketlenip torf olarak satılıyor.
Tohum çimlendirme torfu arayın en uygunu o.
Ben bir gün suda tohumların şişmesini bekliyorum. Sonra hazırladığım karışıma koyuyor üstünü üretecek kadar karışım ekliyorum. Tohum çimlenene kadar karışım hep nemli kalmalı gölgede olmalı. Çimlenme başlayınca kontrollü olarak nemli tutulmalı fazla sulama çürümeye neden oluyor.
tekomusti
13-08-2011, 23:05
Hocam sagol teşekkür ederim aynen dediklerinizi yapacagım saygılar
Bu inciri daha önce de görüntülemiştim. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=828915&postcount=336) Sürgünlere uç alımı ve yapraksızlaştırma yaptım. Son durumu böyle. Kışın yaprak dökünce telleme ve budama yapacağım.
Üç dört sene sonra kıvamına geleceğini düşünüyorum.
Emre Kuzu
15-08-2011, 22:53
Bizlere sürekli gelişmeleri fotoğrafladığınız için teşekkürler he birine baktığımızı bilesiniz.
İlginize teşekkürler. Aslında aynı ağacı zaman zaman fotoğraflamak çok yararlı.
Aradan geçen zamanda gelişmeyi ya da hataları görme şansı oluyor.
Neler yapmışım ne kadar ilerlemişim diyebiliyorsunuz.
Memet bey Nar ağacınızıı görmemiz mümkünmü ,en son nar yapmıştı ve siz büyüümeyi durdurur diye tohumu almıştınız .Ogünden bu güne bişeyler değişmiş olmalı.Oya ağacınızın son durumunuda görebilirsek ne mutlu bize .
Yarın fotoğraflayayım. Derken fotoğrafalamıştım. Sonradan aklıma geldi.
Çok çiçeklendi, çiçeklerini aldım, bir tane meyveyi bıraktım olgunlaşsın diye. Onu da alsam da fazla güç harcamasa diye düşünüyorum.
Son durumu böyle
Gayet güzel görünüyor gövde yapısıda öle .Ne kadar zamanı var tam bi bonsai olabilmesi için.
BU nar ağacı bildiğimiz nar ağacımıydı ? Eğer öle isee tohumu bence alın ama bodur felansa almayın belki tohumundan üretiim yapmak isteyen arkadaşlar olabilir :)
Bu cüce nar. On yaşına yakın olduğunu düşünüyorum.
Fakat, geçen süre içinde herhangi bir bakım, biçimlendirme yapılmadığı için kendi halinde gelişmiş. Dallar dağınık ve gelişigüzel büyümüş. Bu sene kendini toplasın demiştim. Oldukça bakımsız durumdaydı. Budamalarla bir kaç senede görünümünü düzeltmeyi umuyorum.
Diğer iki nar ağacım cüce nar değil. Yapraklarından farkediliyor zaten
Çok savaşcı ruhlu sanırıım siziin bonsainiz ,bakımsız geçen 10 yıla rağmen hiç pes etmeye niyetli görünmüyor.Geç kalınmış değerinii siziinle kazanacağına şüpe yok .Fakat uzuun bi süreçç ömür törpüsüü gibi... bi an önce büyüütmenin bi formulü yokmu :)
Benim gibii acemilerr nar **** başka ağaçların ne cins olduğunuu farkedemiyor...
Bu ilkbaharda devlet fidanlığından aldım cüce narı. Bendeki tohumdan yetiştirdiğim, altı yaşında, onunla kıyaslayıp on yaşında olabileceğini tahmin ediyorum.
Bu nar doğası gereği zaten bodur kalıyor. Büyüyeceği de ancak bu kadardır.
Pinus mogo başka bir şey bu. Bir de iklim sorunu olmasa.
Emre Kuzu
16-08-2011, 20:20
Dağda yaşayan çamların hepsi başka oluyor. Genetiklerinde törpülü oluyorlar.
Örnenk; 1. resim Pinus johannis sadece 4 metre uzayabiliyor ve yavaş gelişiyor
2. resim Pinus cembroides sadece 8 metre uzuyor ve yavaş gelişiyor. Bunlar bulabildiğim en küçük safkan çam türleri.
Emre Kuzu
16-08-2011, 20:25
Birde pinus aristata var o da 6 metre boy yapar 2400 küsürlük yaş örneği vardır bu ağaçlar sadece acemi bonsaiciye uygun değil yoksa nazik falan değiller bilimsel araştırmalar ibrelilerin her türlü hastalığa yapraklılardan daha dayanıklı olduğunu gösteriyor bu yüzdendirki en yaşlı ve en büyükler ibrelilerden çıkıyor.
cihan_as
16-08-2011, 20:47
memet, urla atölye çalışmalarına getirmiş olduğun cüce narın saksısını değiştirecektik zamanımız kalmadığı için sana bırakmıştım cüce nara bakım yapabildiniz'mi.
tekomusti
17-08-2011, 19:48
hocam pinus mogo maşaallah güzel olmuş elinize bilginize saglık saygılar
Cihan, cüce narla Mustafa ilgilendi en son gördüğümde iyiydi.
Mugo iki gündür bende. Umarım iklimden şikayet etmez.
tekomusti
17-08-2011, 19:58
memet hocam adeniumlar kaç günde fideleri çıkarır acaba 1 gün suda beklettim pazar günüde ektim.saygılar
Bugün yarın teker teker patlamaya başlayabilir. Merak edip toprağı karıştırmayın.
tekomusti
18-08-2011, 21:08
Teşekkür ederim Memet hocam.rahatsız etmiyorsam birsey daha öğrenmek istiyorum Konya'da bir Park'ta birkaç çeşit acer ve kırmızı yapraklı çınar fidanları gördüm tohumları var nezaman alayım ve nasıl ekerim bu tohumları saygılar
Tohmlar olgunlaşmış mı? Acer de tohumlara soğuk katlama yapılıyor. Forumda ayrıntıları olacak uygulamanın.
Eylül sonu Ekim gibi toplayıp ektiğim tohumların hemen hemen hepsi çıktı. Acer'den kastınız palmatum ise, hele bir de yeşil yapraklısı ise çok kolay çimleniyor. Zor olanı daha sonra yazın hayatta tutması.
Macera olsun diye tohumdan çimlendirme yapılabilir. Ben yaptım orada yirmi saksı duruyor. Her gün derdim neydi benim diyorum. Bazıları iki bazıları üç yaşında.
tekomusti
19-08-2011, 17:13
Memet hocam daha olgunlaşmamış tohumlar
Yerim var, tohumdan çimlendirme beni eğlendiriyor ama. bonsai olması değil diyorsan olgunlaşmasını bekle.
Sen neden yaptın madem dersen. Ben biliyor muyum ne yaptığımı. yer geniş olmaz bir şey dedim.
Yirmi saksıya fazladan gübre bakım, emek bunları saymazsak sorun olmuyor.
Çiçeklenmesi için uç alımını bıraktığım oya.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=836533&postcount=343)daha önce görüntülemiştim.
Ağır bir budama yaptım. Burası aslında arka yüz budadığım yerleri daha sonra görebilmek için bu tarafından fotoğrafladım.
Sol dal ile sağ dal şu an dengesiz, birini daha fazla budayıp diğerini gelişmeye bırakacağım.
izzeterisen
20-08-2011, 19:21
Mehmet Bey, bu bitki 296.mesajdaki P.afra mı?
Hayır, bu değil. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=809255&postcount=296) Bu yeni.
O mesajdaki pa bu durumda
Bİr başka PA daha var elimde.
Başlangıçta böyleydi
241875
Ağır bir budama yapıp bütün dallarını aldım.
241876
Bu duruma geldi.
241877
Ufak budamalar yaptım son hali böyle.
Bir iki sene sonra yeni dalların uygun biçime ulaşmasını bekleceğim.
tekomusti
21-08-2011, 14:08
memet hocam maşaallah yine çok güzel çalışmalar oya süper olmuş ellerinize sağlık.hocam yeni eklemeler yaptım yardımınıza ihtiyacım var bakarsanız sevinirim.bilhassa dağdaki yamadori adayları için"48 nolu mesaj"daki.saygılar
izzeterisen
21-08-2011, 14:17
Mehmet Bey,
Sadece gövdeyi bırakmışsınız, bunu bonsai kuralları doğrultusunda yaptığınızı sanıyorum. Ama internette gördüğüm kadarıyla boy-gövde oranına uyan P.afra bonsaisi nerdeyse yok gibi.
Bu bitkinin dalını kestiniz, bitki iyi gelişiyor ise 1-2 yılda gövde kalınlığına ulaşıyor dallar.
Sizin bitkinizde sanırım tersi olacak. Bu bitkinizi eğer verirseniz burada, izlemeye devam edeceğim.
Radikal bir uygulama denedim. Gövde yavaş kalınlaşacak buna karşılık yeni dallar hızla kalınlaşacak. Bir kaç sene sonra aradaki istenen orana ulaşacağım.
Yani, planım böyle.
Şimdilik yeni dalların gelişmesi bir sorun çıkmayacağı yönünde.
tekomusti
22-08-2011, 23:18
242201
Hocam bu tür yapraklı ve gövdeli bodur ağaçlar gördüm pikniğe gittiğim bir dagda.karsilastigim köylülere sordum dag eriği dediler ama tam olarak onlarda adını bilmiyorlarmış.bu agaçlari nezaman ve hangi aylarda yamadori seklinde köklesem uygun olur.hocam kafama takılan şeyleri soruyorum ama rahatsız ediyorsam özür dilerim.saygılar
tekomusti
28-08-2011, 14:58
memet hocam merhaba.yeni çalışmalar yokmu? bir süredir bakıyorum hareket yok inşaallah hasta falan değilsinizdir.saygılar
Bu aralar fotoğraf çekemedim başka işlere biraz daldım.
Bu hafta bir kaç fotoğraf çekip yüklemeye çalışacağım.
tekomusti
28-08-2011, 16:11
memet hocam herzaman yeni şeyler bekliyoruz.saygılar
Daha önce burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=790621&postcount=249) görüntülediğim tanuki.
Yaz sonunda durum değerlendirmesi, bu hale geldi.
Bonsaini kendi haline bırakırsan ya davulcuyaya zurnacıya kaçar.
Daha önce görüntülemiştim. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=850068&postcount=415)
Çiçeklenme artınca bir kere daha fotoğrafladım. Kışın budamalarla tekrar forumuna sokarım.
tekomusti
31-08-2011, 06:31
memet hocam süper maşaallah elineze sağlık
Bunu daha önce de ekledim sanıyorum ama, arayıp bulamadım.
Traktör kazası sonucu zorunlu yamadori.
Geçen sene köklenmesi için hiç dokunmadım. ( Zaten hiç dal da yoktu üstünde)Bu sene de dallar gelişsin diye bekledim. Kışa biraz budama ve telleme yaparım.
mandalinleerik
01-09-2011, 10:01
Çok güzel olacağa benziyor.
tekomusti
03-09-2011, 06:31
memet hocam hazır aldığım ağacı yapraksızlaştırma yapsam nasıl olur sizce saygılar
Hangi ağaç? Bence mevsim olarak çok uygun bir zaman olmaz.
Crasula Bu kış telleme yaparım. Bir kaç sene sonra bence iyi bir biçim alacak.
tekomusti
04-09-2011, 06:04
243871
bu ağaç hocam.bilmediğim şeyleri soruyorum rahatsız ediyorsam özür dilerim saygılar
bonsaisan
04-09-2011, 23:08
Sayın tekomusti
Ağaçınızın türü Sageretia theezans (Çin kuş eriği)
Bizde bakımı zor olan bir türdür odunsu yapısı serttir.
Ama internetde gelişmiş örneklerini görme şansınız var.
Tecomaria capensis
Acem borusunun boduru gibi bir şey.
Nebarisi ve gövdesi güzel. Gövdeye göre boyu büyük ama, zaten yeni aldım. Kışa biraz daha budama ve telleme yapacağım, bahara bakalım nasıl olacak.
Birbirini kesen daller var daha onları budamam gerekecek.
tekomusti
06-09-2011, 19:57
Teşekkür ederim hocam sagolun saygılar
bonsaisan
06-09-2011, 21:29
Bu türü daha önceden görmüştüm ama gelişmiş bir şekline raslamamıştım.
Daha ince ve daha ufaktı.
Dİğer acemborusuna göre sürekli yapraklı olması çiçeklerinide ufak olması çok büüyk avantaj.
Güzel bir örnek.Elimde olsaydı güzel bir form için koları sıvardım.
Cumartesi toplantıya gelirsen yakınlarda başka örneklerini bulabiliriz.
bonsaisan
06-09-2011, 22:44
Toplantıya gelmek istiyorumda şu çekim meselesi kesin gibi görünüyor.
Kesin olursa ancak bir sonraki toplantıya gelebileçeğim abi bir aksaklık çıkmaz ise kısmet bakalım
mandalinleerik
06-09-2011, 22:53
Bende bir aksilik olmazsa toplantıya katılmak istiyorum. Mehmet abi birlikte budadığımız kurtbağrını getirmeme gerek varmı. Yapraklandı epey.
İstersen getir. Üzerinde konuşuruz.
Memet Hocam, Tecomaria capensis çok güzel görünüyor. ne renk acaba? Bende sarısı var ama daha 2 yıllık.
Güzel bir bonsai olacak, hayırlı olsun.
Rengini bilmiyorum, bununla birlikte olanlarda turuncu çiçek vardı.
tekomusti
09-09-2011, 20:01
Memet hocam benim bahçede büyüğü var dibinden çıkan filizlerden köklesem nasıl bir yol izlemem gerekir.hocam birde beyaz renkli acem borusu varmı bildiginiz saygılar
Kış içinde alınabilir sanıyorum sürgünlerinden.
Beyaz renk konusunda bilgim yok.
tekomusti
18-09-2011, 17:58
memet hocam yeni çalışmalar bekliyorum ilham alıyorum sizden saygılar
Övgünüze teşekkürler, bu aralar fotoğraf çekme işini ihmal ettim. Sonbahardan önce biraz ağaçları görüntülemem gerekiyor. Ne aşamada olduğumu anlamaya yararlı oluyor.
Sonbahar gelirken son bir potasyumu yüksek gübreleme daha yapacağım.
miCRoBe`
20-09-2011, 00:34
"Potasyum, çiçek ve meyvelerin biçimlenmesine, gelişimine yardımcı olur ve, hastalıklarla baş etmede hayati rol oynar."
potasyumu hastalıklarla başetmede yardımcı olması için mi kullanacaksınız Mehmet bey, doğru mu söyledim?
Bitkilerin kışa hazırlanmasında da etkisi var. Soğuklara karşı direnç kazanması için.
Mikoriza kullanımını neden ihmal ettim bilmiyorum. Bu kış toprak değişimi yaparken kullanacağım.
Bakalım fuarda satıcı bulabilecek miyim.
Fidanlardan birindeki şişe havai köklendirme içinmi ? Bu kadar fidana bakmak zor değilmi ?
Latif neredeki şişe? Vardıysa bile, şişeylebir çalışma yapmadım gibi.
Çok fidan olunca çalışması daha kolay oluyor bana göre.
Olasılık artınca ağaçların benden kurtulma şansı da artıyor.
Kışın biraz soğuktan, biraz pencereden kafasını sokan atın marifetiyle benjamin epey hasar görmüştü.
247535
Aslında iki gövde vardı, öteki atın yemesi sonucu imha oldu.
Bu kalanı bahar başlamadan görüntüledim. Köklerine Simderma uyguladım yaz boyunca dışarıda gölgede tuttum.
247536
Çok frapan olmuş, diyebilirsiniz. Gelişip köklerini de güçlendirmesi için müdahele etmedim. Biraz garip büyüyen bir dal da var fotoğrafta anlaşılmıyor. Bu kış budama ve telleme yapar biraz biçim veririm.
Benjamin telleme o kadar da kolay değil,sakin bir anımda çalışmam gerek.
aydınlık
23-09-2011, 18:09
Çalışmalar muhteşem görünüyor. Hepsine çok büyük emek vermişsiniz. Emeğinize sağlık.
Ben bu begonvili daha önce görüntüledim diyordum, eklememişim foruma.( (Eklemişim başka başlığa, fotoğrafı yüklerken farkettim)
247538
Yaz başındaki ve şimdiki durumu, bir yerlerde çiçekli hali de vardı belki bulurum.
247539
Şimdilik gövdesi çok ince olduğu için gelişmesiyle ilgileniyorum. Bu kış biraz budama biraz telleme yaparım.
Begonvilin bir kaç çeşidi bolca varyetesi var. Uzman bir görüşe ulaşamadım. Buttiana ya da arborea olmalı bu cins.
Ufak ayrıntılarla ayrılıyor cinsler, nette bakıyorum, herkes bir başka biçimde isimlendirmiş begonvilini.
tekomusti
23-09-2011, 21:51
memet hocam maşaallah yine süper çalışmalar ellerinize sağlık.memet hocam sizi yine rahatsız edecem sorularımla kusuruma bakmayın açelyaları ne zaman saksı değiştireyim ve ayırayım çoğaltmak için.saygılar
Açelya hakkında çok fazla şey bildiğimi söyleyemem. Ama genel olarak saksı değiştirmeye uygun bir mevsimde değiliz.
En fazla buradaki genel başlığa bir göz atın diyebilirim (http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=2615544)
Burada (http://www.agaclar.net/forum/822987-post324.htm) aşamalarını gösterdiğim lantana.
Yaprak dökmeye başladı yavaşça, yaz boyunca dalların ne kadar geliştiğini görebiliyorum artık.
Biraz budama biraz telleme bir kaç sene daha üzerinde çalışırsam iyi olacak.
tekomusti
24-09-2011, 23:26
memet hocam teşekkür ederim iyiki varsınız sağolun saygılar
Bu harika ağaçlar için iyi bir sera gerekir.
Son eklediğim ağaçlar kışın bulundukları yerin ısısına dayanamıyor. Bir serada koruyorum kışları. Sera deyince dört başı mamur bir şey değil. Durumu kurtarıyor.
Sığla fidanı isteyen olursa şubat tatilinde fidan temiz edebilirim her yaşta Mesaj yollayabilirsiniz
Burada (http://www.agaclar.net/forum/850581-post419.htm) daha önce aşamalarını vermiştim.
Sonbaharla birlikte hızlı bir büyüme gösterdi.. Bu süreçte müdahele etmedim. Kışa telleme ve budama düşünürüm. Şu an yan dallar telleme için uygun değil.
Fotoğrafta tam karşıdan görünen ikinci dalın yeri çok uygun değil. İlk dala çok yakın ve çok aşağıda.
İdare edeceğim sanırım durumu.
Boyu kısaltmayı düşünüyormusun ?
Zirvede bir düzenleme yaparım ama, gövde kalınlığına göre boyu normal.
Sonbahar geldi. Yıl boyunca elde ettiğim gelişmenin bilançosunu yapıyorum.
Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/846227-post377.htm)incirin geçmişini görüntülemiştim.
Böylece üç yaşını tamamlamış oldu sanırım. Biraz boydan uzun üst dallar biraz dengesiz. Kışa telleme yaparken düzensizliği toparlarım. Boyuna uzunluğunu bilerek bırakıyorum. Gövde yeterince kalınlaşsın. Ayarlama yaparım.
Daha bir kaç sene vakti var.
Tohumdan yetiştirmenin cilveleri.
Daha önce de fotoğrafladığım Portulacaria afra.
Biraz fazla yana yatık duruyor. Kışın düzelteceğim gövdeyi. Biraz telleme ve budama birkaç sene daha, sonra sığ saksıya alabilirim.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/856122-post438.htm) aldığımda görüntülemiştim.
Tecomaria capensis
Çiçeklenince bir daha görüntüledim. Kışın budama ve tellemeden sonra biraz daha şekle girer.
tekomusti
04-10-2011, 19:34
Sayin Memet hocam P.A ve acem borusu super olmuş ellerinize saglık saygılar
Acem borusu hoş ama kışın üzerinde çalışmam gerek. Fotoğrafta görünmeyen birbirine çapraz duran dallar var. Gövdeye göre boy biraz fazla şu anda. Budayıp daha uygun bir oran yakalamak iyi olur.
tekomusti
04-10-2011, 20:53
Hocam hünerli ellerinizle ve bilginizle halledersiniz saygılar
Elinize sağlık Portulacaria afra ve Acem borusu çok güzel görünüyor.
Aman bu ne be, yaz sonu epey su sıkıntısı çektim.Bir gülüm susuzluktan zarar gördü. Umarım kurtulur. Yağdı sonunda da kurtulduk.
Emre Kuzu
09-10-2011, 12:38
Afyon da şu an iyi yağış var.
Tecomaria capensis yaprakları sarardı.Dökülünce budama ve tellemeyi düşünüyorum.
Biraz erken saramış gibi. Bende çiçeklenme sürüyor daha. Budama için sonbaharın da geçmesini beklemek daha iyi. Havalar ılık gidiyorken budama yeni sürgün atmasına neden olabilir.
Begonvilin bir kaç cinsi ve otuza yakın varyetesi var . Çiçek diken ve yapraklarına göre ayırd ediliyor da o kadar da kolay değil. Biraz araştırınca aynı isimle farklı cinslerin görüntülendiği anlaşılıyor.
Üç begonvilim var sanırım üçü de farklı cins. sadece yukarıda da görüntülediğimden emin olabildim şimdiye kadar.
250635
Sanırım bu arborea
miCRoBe`
10-10-2011, 20:34
Maşallah.. ne kadar da bol yapraklıymış.. bu kadar yaprak aynı zamanda sağlık demek. kök demek. ileride bir sürü dalcık demek.. banada böyle bir begonvil lazım :D
Bu sene kök değişiminde simderma kullandım onun köklerdeki etkisi diye düşünüyorum.
Bu begonvilden burada bir serada var. İsterseniz bir bakarız sizin için de
Yaz boyunca ne gelişme elde ettim diye sonbahar bilançosu çıkasrıyorum. Bu inciri görüntülemiş olmam gerek daha önce ama aramak zor geldi.
Bu sene çiçeklenemsini görmek istediğim için dallarına hiç müdahele etmediğim oya. Yaprak döksün budama ve telleme yapacağım kışın.
Emre Kuzu
12-10-2011, 21:14
Sanki arkada bir mugo görüyorum :)
Mugo saklanıyor arkaya. Ortama uyum sağlayıp sağlayamayacağına bakıyor. Kışı sorunsuz geçirir de yazı nasıl geçirecek göreceğiz.
bonsaisan
13-10-2011, 09:43
İncir ve Oya harika birer aday daha da güzel olmaları dileğiyle.
saygılar
İyi dileklerin için teşekkürler, elimden geldiğince çalışacağım.
Yaz içinde görüntüleşmiştim. (http://www.agaclar.net/forum/830742-post338.htm) Sonbahar bilançosu olarak, bu aşamaya gelmiş.Yapraklardaki delikler bir böceğin matirefeti kesip görütürüyordu. çok seri olduğu çin görüntüleyemedim. Yaprağı kestiğini görene kadar arı sandım.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/854396-post430.htm) Eylül de görüntülemişim. Sonbahar bilançosu bir kere daha fotoğrafladım. Bu görüntülediğim yönü aslında arka yüz olarak planlıyorum.
Yaz boyunca kendi haline bıraktığım sürgünlerle ilgilenceğim kışın. Kuruyan iki gövde üzerinde, oyma yapmak istiyor.
Emre Kuzu
16-10-2011, 11:59
Mugo saklanıyor arkaya. Ortama uyum sağlayıp sağlayamayacağına bakıyor. Kışı sorunsuz geçirir de yazı nasıl geçirecek göreceğiz.
Manisadaki mugoyu gördükten sonra ben yaşayacağı kanaatindeyim ama tek dezavantajı toprakta olmaması. Aslında akdeniz iklimi için çam türlerinden kızılçam var deneyebilirsiniz.
Sorma hiç, bu İzmirli milletinde yaşatamayacağımızı bile bir acer palamatum merakı var. Bir kaç acer var bende ölmediler diye mutluyum işte. Bir de iklime uymadığı halde mugo takıntısı. Kışın benim ortam bir derece durumu kurtarıyor da yazın sıkıntılı oluyor. Fazla kuru ve sıcak.
Manisa yakın olsa da iklim farkı çok. Davutlar'da ( Kuşadasının güneyi)bir mugo devasa olmuş, bir de ona bakan sıra sıra klimalar da var.
Burada kızılçam yetişmese sanırım hepimiz kızılçam dener olurduk.
Bakalım, önümüzdeki yaz durumu belli olacak mugonun.
Emre Kuzu
16-10-2011, 12:15
Iğdırda portakal yetiştiği gibi, afyonunda sultandağları ve emirdağlarında mikro klima etkisi olan yerlerde iklimde yetişmeyecek ağaçlar yetişiyor mesela kestane, dağ fındığı porsuk gibi. Bu yüzden orada da mikroklima etkisi varmı diye düşünmeye başladım. İnsanın doğası normal olarak, olmayacak şeylere, bilinmeyene merak salıyor. :) Bende de bu ilgi var ama artık kendimi engellemeye başladım çünkü tabiata bakarsak her iklimin kendine has bitkileri var. Zorlamak istemiyorum.
Sığla ile uğraştım biraz. Bir takım sorunlar yaşayınca Muğla Orman Fidanlığı ile yazıştım.
Mikroklima konusunu onlar da söyledi. Büyük olasılıkla bu yüzden sorun yaşıyorsunuz dediler.
En uygunu bölgesel iklime uyacak ağaçlar yönelmek ama, insanoğlu işte. Her lokmayı ısırmaya çalışma gibi huyumuz var.
Emre Kuzu
16-10-2011, 12:39
Bonsaide başarıyı sağlayanlar benim gözlemim kendi çevrelerindeki ağaçlardan bonsai yapıyor olmaları ve fazla tür ile uğraşmıyor olmaları. Bence bunu denediğimizde emek, zaman, ve en önemlisi psikolojik olarak rahatlayacağız çünkü yazın yaşarmı, kışın yaşarmı diye ek şeyler yapmayacağız kafamızıda yormayacağız. Kızılçamada mugo formu verilebilir ibre yapısı herşeyi aynı görünüyor göze ama bir tek o yapısı ilgi çekiyor. Ki geçen okumuştum kızılçamın form olarak sıkı yapılı alttürleri keşfedilmiş aynı karaçamın alttürü olan ebe çamı gibi.
Tabi bir de şöyle bir durum var. Eğitimlerde, acer palmatum İzmir'de olmaz demesi kolay. neden olmaz diye sorulduğunda, işte şundan demem de gerekiyor. Şu mevsimde şu uygulama hatalı diyebilmek için hatayı da görmem gerekebiliyor bazen.
Bazı çeşitlere bu nedenlerle bakıyorum.
İbrelilerle, çamlarla bugüne kadar çok uğraşmadım. İyi örnekler bulursam bu kış birkaç ağaç alırım belki.
Emre Kuzu
16-10-2011, 20:33
Sizin için fazla sorun olmuyorsa istediğiniz kadar türle bonsai deneyebilirsiniz. Kendi görüşüm tür çeşidini azaltmak ve yerli türlere yönelmek bu; bakım, sulama, gübreleme gibi şeylerde büyük kolaylık sağlayacaktır.
İzmirin ormanlık alanlarında karaçam, kızılçam ve fıstıkçam'ı yetişiyor.
Aslında çok fazla çeşide yönelmenin dediğin gibi çok da bir yararı yok. Biri gölge ister, öbürü az su ister. Birinin gübre isteği farklı olur. Hepsini her zaman karşılamak kolay olmayabilir.
Birbirine yakın türler üzerinde yoğunlaşmak, dediğin gibi bakım konusunda kolaylık sağlar.
Kulunu yalancılıktan muzdarip etmesin. Portulacariaya ilgim az dedim, bu kaçıncısı.
Bir de ufak gövdeliler var, dizili duruyor.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/850507-post416.htm) Ağustosta görüntülemişim. Sonbaharda gelişmesi bu durumda.
251729
Bana gelmeden önce, budamada bazı hatalar yapılmış. Telafi etmesi biraz zamanımı alacak.
Aynı konuya devam edeyim. Madem crasulaya ilgim yok dedim, bu ne o zaman.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/855038-post434.htm) yaz içindeki durumu.
Bu da şimdiki hali.
Eski mesajlarıma çok dikkatli bakmadım umarım iki kere aynı fotoğrafı koymamışımdır. Fotoğraf makinamı bozdum yeni fotoğraflar yok bu aralar.
Kış içinde bir telleme yaparım.
Bir de eski dalların yaptığı yumrular var onlar üzerinde çalışsam iyi olur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.