PDA

View Full Version : Balkabağı ve Dev Balkabağı üretimi




Sayfalar : 1 [2] 3

VatanBir Ahsen
20-08-2009, 21:40
Sevgili Todor,
Tam bir acemi çaylak olduğum, yazılanları okuyunca kabak gibi çıktı meydana:))) Bahçeyle ilgili olduğumu bilen bir komşu Akhisar'dan bana bal kabağı çekirdeği getirmişti de bunlar görsen ne büyük kabaklardı demişti. Sanırım benim kabak maceram tam o gün başlamıştı. o çekirdekler bodrumda ilk bahara kadar naylon poşette kaldınca tabii küflenmişler... Baharda bahçeyi bellerken ekelim bakalım nolcek dedik? Bizim kapıcı oğlan güya köylü çocuğu, o biliyordur nasılsa dedim. Hepsini bir sık sık ekivermiş mi? Diplerini su tutması için havuz gibi de yapıvermiş mi? benden fazladan 20 gaymeyi haketti o aralar. Sonraları da penceresindeki güvercin gübrelerini diplerine koyu koyuvermiş anaaaaaaaaa bizim kabaklar bir sardılar mı bahçeyi valla? Adım atacak yer kalmadı, her yan yaprak oldu, diplerini göremiyoruz ki:)))) Çiçekleri pek bol idi, sizin sayfayı keşfedene kadar suladık da suladık. Yaprak azmanlarını görünce zaten biz nerede yanlış yaptık acaba demeye başlamıştık ki sulanmayacağını öğrendik işte. 2 gündür suyu kestim. Bu akşamüzeri indiğimde kabaklarla tanıştım nihayet. onca yaprağın arasından 2 tanesini gördüm ya dünyalar benim oldu. hani sanki torunum oldu o kadar sevindim...




satsuma
16-09-2009, 21:20
Buda benim tosun :=)
fotografın bir tanesinde makinanın tarih ayarı degismis dogrusu 1 eylül 2009 digeride 13 eylül 2009

Ulaş
17-09-2009, 13:04
Hay maaşallah tohumunan bizlere düşer mi acaba? :)

hekimc
25-09-2009, 14:43
maşallah tohumundan istesek yaıp olmaz dimi..

hexus
25-09-2009, 16:24
Arkadaşlar malesef benim kabak Adananın sıcağına dayanamadı ve ağustos ayında öldü. Tek bir meyve bile alamadım. Tohum sözü verdiğim arkadaşlar kusura bakmayın lütfen.

ytoprak2
16-10-2009, 14:25
arkadaşlar bu kabak şubat sonu ekilip mart sonuna doğru toprağa ekilmelidir.güneşi ve rutubeti sever hele birde havadar oldumu büyümesinde göreyim onu.büyükbaş hayvan gübresini verdinmi korkma.birde gün içinde ****** bol su verilecek.ayrıca şunuda belirteyim.kollar uzamaya başladığında daimi başka kökler verirler.yani sadece ekilen yerinden gübre ve su verilmez diğer bu yazdıklarımdanda SU VE ŞERBET VERİLMELİDİR.NE KADAR ÇABUK BÜYÜRSE O KADAR DEVASA OLUR. GECİKEN KABAK SONRAKİ AŞAMADA BÜYÜME GÖSTERMİYOR. AYRICA ÇOK LEZZETLİ KİLO İTİBARI ILE 4 YTL.YE SATILMAKTADIR.BENDE BU SENENİN 300 CİVARINDA ÇEKİRDEĞİ MEVCUT.İSTİYENE DUYURULUR.YÜKSEL TOPRAK.TEL.0532 769 59 56 TEŞEKKÜR EDİYORUM.......

bursaranger
18-03-2010, 19:19
kabak gevşek toprakta güzel yetişir.ekinler biçildiği zaman onların saplarından kabak ekilecek yere bolca karıştırılır.kabak ekilir.ayrıca hamur için kullanılan pak mayayı dörde bölün.bunlardan birini kabağın dibine suyla eritin.görün nasıl kabak oluyor.ayrıca bu pak mayayı,cılız kalmış,büyümeyen meyve fidanlarınada uygulayabilirsiniz.hamuru şişirdiğine göre,mayaladığına göre,kabakları da şişirecektir.saygılar...

erzurumlu2008
23-03-2010, 08:43
Sayın todor ,
bu tohumlardan nasıl bulabiliriz.

Todor
23-03-2010, 08:55
Zaman zaman kimi arkadaşlar ellerindeki tohumları paylaşıyor veya satıyor. Alış veriş bölümünü takip ederseniz dilediğiniz tohumları bulabilme ihtimaliniz mevcut.

Samsunlu55
31-03-2010, 19:34
Dev bal kabağı çimlendikten sonraki işlemler nelerdir? Şimdiden öğrenmekte fayda var. Kabak uzamaya başladığında 1-2 göz bırakıp oradan kesilecekmişki bırakılan gözlerin attığı sürgünlerde meyve tutumu olsun. Meyve tutumu için budama gerekir mi, gerekirse ne şekilde gerekir?

Todor
31-03-2010, 19:41
Ben herhangi bir budama yapmıyorum. Fakat, eğer bir bitkinin yeterince gösterişli bir meyve vereceğini fark edersem tekleme yapıyorum. İlk bağladığı meyveyi bırakıp, diğerlerini koparıyorum.

Böylece bitki tüm gücünü tek bir meyveye verecektir. Şöyle diyebiliriz, 3 adet 15 kg yerine bir adet 40 - 45 kg.

balbay
31-03-2010, 20:58
Tohumları torfa ekip fideyi şaşırtacaktım ki ABD li yetiştiricilerden çoğunun tohumları direk yerine ektiğini ve bu şekilde kavun-karpuz-balkabağı türlerinin daha iri ve bol ürün verdiğini öğrendim.

Şimdi iki yöntemi de deneyeceğim. Bir takım 2009 yılı 560 kg gelen kabağın tohumunu da alıyorum mecburen. Bakalım sonuç ne olacak.

Samsunlu55
31-03-2010, 21:49
İdeal sulama sıklığı hangi aralıkta oluyor?

kipouros
06-08-2010, 16:03
arkadaşlar ben kabağın dişi çiçeklerini merak ediyorum bu konuda bilgisi olan varmı nasıl anlaşılıyor? öğrendiğim bilgilere göre çekirdeklerinin tohumlaşması için dişi çiçeği 2-3 gün poşete bağlamak gerekiyormuş.

Ben dev balkabaklarını yetiştirmiyorum fakat çok değişik balkabağı cinslerini yetiştirdiğimden hibrid olmamaları için elle döllenme yapıyorum. Tül falan kullanmıyorum - önceki akşamüstü, sabahta hangi çiçekler açacağına bakıyorum (süreci birkaç kez izlerseniz anlarsınız zate). O akşamdan yapıştırıcı bantla hem kullanacağım erkek çiçekleri, hem de dişi çiçeklerini kapatıyorum. Erkek çiçeklerini neden kapattığımı sorarsanız sebep, arıların diğer çiçeklerden onlara da polen dökebildiğidir.

Sabahleyin saat 7 civarında (fazla gecikmemek lazım) çıkıp erkek çiçeklerin yapraklarını sıyırıp, polen taşıyan organını dişi çiçeğin organına bol polenla bulaştırıyorum. Sonra aynı bantla çiçeği yine kapatıyorum. Döllenme başarılıysa bir iki günde belli olur, saat 10dan sonra zaten dişi çiçek artık polen kabul etmez. Tülle uğraşmaktan çok daha kolay!

A.Şahin
06-08-2010, 17:32
Nedir çok fazla değişik olan kabak cinsleriniz?

unalceleb
24-12-2010, 00:41
Babam hiç birşey yapmadan pazardan aldığı tohumlardan Şile-Ağvadaki arsamızda 25 ile 38 kilo arasında bol bol kabak oldu. Bizim oralar çok uygun balkabağı için. Bu dev tohumlarıda denemek istiyorum. Heralde onlarda 90 100 kilo arası olur gibime geliyor.

woltran25
14-02-2011, 14:02
Sayın bal kabağı severler bahçemde 2 yaşında ağaç fidanları var bunların dibine yani fidanın 20 - 30 cm uzağına birer adet dev bal kabağı ekmeyi dşünüyorum. Bu şekilde ekersem fidanların gelişimine zarar verirmiyim. Niye oraya ekiyorsun kardeşim bahçede başka yermi yok diyen varsa amacım sulamada zamandan tasarruf.

alihan34
14-02-2011, 18:42
Yavaş yavaş dev bal kabağı ekimi zamanı geliyor. Fakat ben halen tohum bulamadım:( Arkadaşlar elinde fazla tohum olan var mı?

dermana
14-02-2011, 20:10
Sayın bal kabağı severler bahçemde 2 yaşında ağaç fidanları var bunların dibine yani fidanın 20 - 30 cm uzağına birer adet dev bal kabağı ekmeyi dşünüyorum. Bu şekilde ekersem fidanların gelişimine zarar verirmiyim. Niye oraya ekiyorsun kardeşim bahçede başka yermi yok diyen varsa amacım sulamada zamandan tasarruf.

iyi ürün almak için en az 70 cm mesafe bırakmanız lazım.

woltran25
14-02-2011, 20:16
Öneriniz için teşekkürler sayın dermana

armedangel
14-02-2011, 21:18
fideden iyice mesafeli ekmenizde fayda var.
ben geçen sene normal bal kabağı ektiğimde tüm bahçeye bir anda yayıldı.. 1 haftada ne olduğunu bile anlaymadan ağaçların tepelerine, çitlerin üzerlerine heryere yayıldı..
özelliklede altındaki yabani otu temizleyebileceğiniz bir yerlere ekmenizde fayda var..

serkanhoca
08-04-2011, 21:00
yazılanları okuyunca internetten
FRANSIZ KIRMIZI KESTANE KABAĞI
sindirella balkabağı tohumu
sipariş ettim. Acaba aldığım bu ürün de iyi bir bakımla sizlerin yetiştirmiş olduğu kabaklar kadar büyüyebilir mi?
Yoksa bir kaç yerde gördüğüm Amerikan tohumları olmalıydı?

lalebruli
24-04-2011, 00:12
Adapazari kestane kabaginin tohumlarini buldum, bugun ekiyorum...

lalebruli
25-04-2011, 23:42
Bu siteyi Google'da "adapazari Kabagi tohumu" ararken bulmustum. Adapazari kabagini da burada (Amerika'da ) baska bir siteden okumustum. Hanidir kabak tatlisi yemedigimi hatirladim, ekeyim mi ekmeyeyim mi, yerim yeter mi falan derken bir de bakmisim ki haldir haldir tohum pesinde kosuyorum. Kisacasi elin Amerika'lisi tereciye tere satti yani:)

Buradaki kis kabaklari (Winter Squash) veya Balkabagi (Pumpkin) tatli olarak pure kivaminda guzel oluyor, ya da yemek olarak (firinda ozellikle) kullaniliyor. Tatlimsi da olsa hos bir tad veriyorlarsa da hicbirisi Kestane Kabagindan yapilan Kabak tatlisinin yerini tutmuyor.

Ben yemeklik kabak ne ekerim diye dusunurken (acikcasi sakiz kabaginin ne oldugunu bulmaya calisirken) karsima Adapazari Kabagi cikti, arastirirken bir de baktim ki tohum buraya seneler once gonderildigi icin seneler icinde meraklisi arttikca artmis. Ove ove bitiremiyorlar, eken herkes ertesi yil bir daha ekiyor. Tutulmasinin en buyuk sebepleri;

1- Kalin kabugu sebebiyle cok dayanikli (hem mevsime karsi hem de zararlilara). Burada icine kurt girer, kamplumbaga yer, sincap didikler, geyik cigner, Possum (keseli sican??) kemirir yani zararlidan bol yok...

2- Tadi buradakilerin hepsinden daha tatli (ben sahsen butun kabak cesitlerini denedim diyemem ama su ana kadar denediklerimin icinde yanina yaklasan olmadi, bu goruse katiliyorum)

3- Cok guzel verim aliniyor.


Burada aldigim bilgiler isiginda; kabaklarin icinde bir tanesi cok buyumeye baslayinca digerlerini kopariyorlar (bunlari da firinda yag, baharat ve biraz peynirle de pisirebilirsiniz) ve yemeklik olarak kullaniyorlar. Her koke 1 tane en cok 2 tane birakiyorlar. Zaten fide de kaldiramayacaklarini dokuyormus. Bazilari sikayet ediyor (cok buyuk oluyor, testere ile kesmesi bir dert, tuketmesi bir dert, buzlukta saklamasi bir dert diye) o zaman diger kabaklari eleme yapmadan kendi haline birakiyorlar 3-4 tane orta buyuklukte olsun, butun kis kesip yensin ve kullanimi kolay olsun diye.
Kabagini kazara kurekle cizen birisi kabagina kiyamamis ve kalin gumus koli bandi ile kapatmisti, o kadar kiymetli yani. (Toprakla sivayan arkadasin yazisini okuyunca aklima geldi, hem gulumsedim, hem hakverdim) Tabii ki kabak o banti da patlatacak kadar buyumus ve icine sinekleri doldurmus sonunda...

Bana tohumlarimi burada Seattle'da yasan Jim diye birisi gonderdi. Ona da Istanbul'da yasayan baska bir Amerika'li gondermis seneler once, derken bizim Adapazari Kabagi severler kulubu kurulmus, simdide buyumeye baslamis:) Adamcagiz her gordugune tavsiye ede ede sonunda bir suru insani ikna etmis, eken "her sene mutlaka 2-3 tane ekiyorum" diyor. Bana da 50'den fazla tohum gonderdi.

Yeni ektim, bakalim bu sicakta olurlar mi diye merak ediyorum. Yerim kalmamisti domateslerin arkasina diktim artik birinin suyunu az oburununkini bol derken idare edecegiz herhalde.
Sevgiler
Ebru

CEBECİ
03-05-2011, 13:44
Bal kabakların çekirdeklerini direk bahçeye ekebilirmiyiz

lalebruli
04-05-2011, 04:46
Bal kabakların çekirdeklerini direk bahçeye ekebilirmiyiz
Tabii ki atilabilir. Ben hic cimlendirmem (kabak, kavun, karpuz, salatalik, fasulye tohumlarinin tamamini), yalniz ilik suda bekletirim bahceye ekmeden once.

epsody
04-05-2011, 09:43
Tabii ki atilabilir. Ben hic cimlendirmem (kabak, kavun, karpuz, salatalik, fasulye tohumlarinin tamamini), yalniz ilik suda bekletirim bahceye ekmeden once.

Sevgili lalebruli; Kaliteli ürün yetiştirmek isterseniz, toprak içinde kompost oluşturarak, oluşan bu kompost çukuruna kabak tohumları ekerseniz renk tat ve aroma yönünden en değerli kabağı yetiştirme imkanı elde edersiniz.

üretim ve uygulama (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=610022&postcount=9)

CEBECİ
05-05-2011, 21:34
Sayın epsody, emeğinize ellerinize sağlık, kimbilir kendi yetiştirdiğiniz kabağın tatlısı ne lezzetli olmuştur. ben bu yıl ilk defa deneyeceğim.İnşallah başarılı olabilirim.Sonuçları paylaşırım:))

himone
26-06-2011, 23:59
arkadaşlar dev balkabağı üretmek için hangi tohumu kullanmalıyız? Satın alabileceğim bir yer var mı?

wellness
10-02-2012, 22:50
Arkadaşlar, gübre çeşitlerinin özelliklerini bilmeden gübreleme yapmak son derece sakıncalıdır. Gerçi sitemizde http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1356.htm adresinde gübre özelliklerinden bahsediliyor ama ben yine de MEGEP ve EĞİRDİR BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ' nün web sitelerinden edindiğim bilgileri özet olarak aktarmak istiyorum. Öncelikle azot=dal, fosfor=döl, potasyum=bal anlamı taşıyor. Konuyu azıcık daha açarsak, azot bitkinin yeşil aksamını ve gövde gelişimini sağlıyor ve meyvenin iriliğini sağlıyor. Fosfor, bol çiçeklenmesini ve döl tutmasını sağlıyor ve saçak kök oluşumunu sağlıyor. Potasyum ise meyvenin kalitesini artırıyor ve meyveye o meyve için gerekli tat, koku ve lezzetini veriyor.

Bunları buraya neden yazdım. Onu belirteyim. Yukarıda kabak fidelerini gübreleme de süper fosfat ve azot gübrelemelerinden sadece bahsediliyor. Ancak potasyum gübrelemesi es geçiliyor. Eğer sadece fosfor ve azot gübrelemesi yaparsanız bol döl dökümü ve iri kabak elde edebilirsiniz ama kabaklarınız tatsız olur. Yetiştirdiğiniz kabaklarınızda gerekli lezzet ve tadının da olabilmesi için potasyumlu gübreyi ihmal etmeyin.

capitano
05-04-2012, 21:21
Arkadaşlar Selam
Bu sezon da başlıyor. Elimde orijinal "Dill's Atlantic" tohumu vede kendi 2011 mahsulü dev-kabak tohumlarım var. İlgilenenlere duyururum.
Ayrıcana çeşitli yurtdışından gelmiş orijinal kabak, susak ve süs kabağı tohumlarım mevcut. Yerli olarak ta yemeklik Hatay Kabağı tohumlarımda var.

mehmeth
16-04-2012, 08:46
Sayın capitano,iyi günler
Ağaçlar net te gezinirken yukarıdaki mesajınızı gördüm. Eğer hala dağıtıma devam ediyorsanız tohumlara ben de talibim.
Teşekkürler.

mtopay
16-04-2012, 13:19
Arkadaşlar ballı balkabağı diye bir tür var acaba aranızda daha önceden bu türü yetiştiren var mıdır?
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSVaFJQ7lZFZfd5ybNsZrj1LDGRnIUGz nDJG_PVmUno1TV8Ak-l1g

capitano
16-04-2012, 23:25
Her tohumcuda bu kabak tohumundan vardır. Adapazarı Balkabağı.

fazmit
11-05-2012, 09:08
Arkadaşlar bal kabağı belirli bir zaman sonra güneş görmesin deniyor neden acaba?

capitano
12-05-2012, 12:21
Bence sıcak et gelişmesini engelliyor. Zaten genelde kendi yaprakları kapıyor. Ben dev kabakların üzerine saman, **** gölgelik yapıyorum.
Esasında yüksek rakımlarda kabak gelişimi daha iyi oluyor.

Hatice Tarhan
13-05-2012, 02:04
Arkadaşlar Selam
Bu sezon da başlıyor. Elimde orijinal "Dill's Atlantic" tohumu vede kendi 2011 mahsulü dev-kabak tohumlarım var. İlgilenenlere duyururum.
Ayrıcana çeşitli yurtdışından gelmiş orijinal kabak, susak ve süs kabağı tohumlarım mevcut. Yerli olarak ta yemeklik Hatay Kabağı tohumlarımda var.

Sayın Capitano elinizde tohumlar hala mevcutsa bende rica edebilirmiyim?

capitano
14-05-2012, 00:56
Bana adrs bilgilerini ulaştırın salı günü kargoya vereyim.

fazmit
17-05-2012, 14:25
Bence sıcak et gelişmesini engelliyor. Zaten genelde kendi yaprakları kapıyor. Ben dev kabakların üzerine saman, **** gölgelik yapıyorum.
Esasında yüksek rakımlarda kabak gelişimi daha iyi oluyor.

Şimdilik kabak filizleri büyümeye devam ediyor.Balkonumda kısa zaman sonra bahçeme götürüp ekeceğim.Bende merak ediyorum sonucu bakalım ne kadara kadar ulaşacağım ?

canannuman
18-05-2012, 08:34
Balkabağı, susak, istiridye kabağı(Kızartmalıkmış) bunların çiçekleride birbirine benzermi?
Balkabağının çiçeğinden yumurtalı omlet yapıyordum nefis oluyordu. Şimdi korkuyorum sarı çiçekli diye karıştırıp pişirirsem zehir etkisi filan yaparmı diye.
Susak yaprakları kabağa benzettim çiçeğide benziyormu acaba?
Birde mini kabaklar var sarı onlarında çiçeği balkabağınınki gibi yenirmi?

Mutlaka kabak sarı çiçekleri yağda kavurup yumurta kırın sakın ziyan etmeyin midye gibi harika lezzetli oluyorlar.

Dilek Sarıkaya
22-05-2012, 14:33
Sn. capitona,susak ve süs kabağı tohumu hala varsa yollayabilir misiniz acaba?

capitano
23-05-2012, 07:00
Var yollayabilirim. Adres bilgilerinizi ulaştırın lütfen.

unbreakabl
23-06-2012, 22:31
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım

nisan ayında pet bardaklara bal kabağı ektim daha sonra fide olunca bahceye aldım bir anda gelişti şaştım kaldım bahçeyi sarıverdi bir anda karpuzlara ulaşınca cevirdim yönlerini

tam meyve vermeye başlamıştıki yapraklar böcek yeniği gibi oldu kök kısmındaki yaprakların hepsi öldü diğer taraflar yem yeşil ama meyvelerde öldü neyle ilaçlıycam ben bunları nolur yardım edin (bu arada mardin dargeçitteyim ve burası çok sıcak oluyor 4 günde bir akşam suluyorum sulamadamı bir hata yapıyorum yoksa ilaçlamammı gerek)

ertu
24-06-2012, 08:55
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım

nisan ayında pet bardaklara bal kabağı ektim daha sonra fide olunca bahceye aldım bir anda gelişti şaştım kaldım bahçeyi sarıverdi bir anda karpuzlara ulaşınca cevirdim yönlerini

tam meyve vermeye başlamıştıki yapraklar böcek yeniği gibi oldu kök kısmındaki yaprakların hepsi öldü diğer taraflar yem yeşil ama meyvelerde öldü neyle ilaçlıycam ben bunları nolur yardım edin (bu arada mardin dargeçitteyim ve burası çok sıcak oluyor 4 günde bir akşam suluyorum sulamadamı bir hata yapıyorum yoksa ilaçlamammı gerek)

problem tozlaşmadan kaynaklanabilir,arı yoksa eğer tozlaşma da olmaz. ben de yetiştirdiğim süs kabaklarında benzer sorunlar yaşadım,sararan yaprakları kopardım ve meyvesiz çiçekteki polenleri meyveli çiçeklere aktardım,çoğu meyve tuttu, şans mı yoksa gerçekten doğrusunu mu yaptım tam emin değilim ama sizde deneyebilirsiniz, sizde de iyi sonuç alınırsa doğru yoldayız demektir. iyi şanslar...

capitano
24-06-2012, 09:51
Doğru yapmışsınız döllemeyi. Ben dev kabaklarımın dişilerii saç-klipsi ile kapıyorum ve döllemeyi elle yapıyorum. Biliyorsunuzdur kabaklarda dişi ve erkek var. Erkeklerin döllerini dişilere sürterek döllendirme gerçekleşir.
Fazla su da kabağın gelişmesini sağlar ama meyve oranını düşürür.

unbreakabl
24-06-2012, 18:04
resimleri ekledim arkadaşlar tekrar bakabilirseniz sevinirim tozlaşmasa meyve olmazdı meyve oldu fakat birden kurudu :(

athena -asena
25-06-2012, 21:45
Kızartmalık kabak ve balkabakları

justice
09-07-2012, 18:09
kabaklarım bu sene bir hayli fazla olacak galiba..:)

unbreakabl
11-07-2012, 19:46
bu seviyeden sonra benimkler solup cürüyor nedeni ne olabilir arkadaşlar bilen varsa nolur yardımcı olsun

mtopay
12-07-2012, 14:57
bu seviyeden sonra benimkler solup cürüyor nedeni ne olabilir arkadaşlar bilen varsa nolur yardımcı olsun



Emin olmamakla birlikte fazla sulamadan veya kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabilir diyebilirim

limon_sever
12-07-2012, 20:18
bu seviyeden sonra benimkler solup cürüyor nedeni ne olabilir arkadaşlar bilen varsa nolur yardımcı olsun

Tozlaşma olmamış olabilir. Erkek çiçekleri dişi çiçeklere iyice sürerek tozlaşmayı garantiye alabilirsiniz.

unbreakabl
12-07-2012, 20:36
ilginizden dolayı teşekkür ederim arkadaşlar sulamadan olacagını sanmıyorum cunku 4 günde bir suluyorum tozlaşmayıda elle yaptım gene aynı fosfatlı gübre deniycem toprak killi sanırım ondna oluyor

Serpent
23-07-2012, 17:12
Benim kabak çürüyüp öldüğü için paylaşım yapmıyorum. Üzerinde 2 adet yeni tomurcuk oluşturmuş. Onlar büyürse tekrar paylaşıma sunacağım. Çok zor gelişen yerli kabağım var. 2-3 kilo gelir.



Sn. limon_sever,

#15 mesajımı beğenmişsiniz. Teşekkürler.

Bu vesileyle, belki bu yıl geçti ama, size kabağın nasıl yetiştirileceği konusunda bir iki tavsiyede bulunayım. Sakın yanlış anlaşılmasın, sadece emeklerinizin boşa gitmemesi için.

Aşağıda anlattıklarım benim takip ettiğim yöntemi tarif ediyor.

Kabağı asla saksı, bidon vs içinde yetiştirmeye çalışmayınız. Sadece çimlendirmek için saksı veya küçük kap kullanınız. Bence buna da pek gerek yok. Çünkü kabak saçak köklü bir bitki ve yerine şaşırtma yaparken çok örselenebiliyor ve bitki strese giriyor. Bu nedenle doğrudan toprağa dikiniz.


Miktarı size kalmış olmakla beraber 5-10 kg kadar çok iyi yanmış temiz çiftlik gübresi, 5-10 litre tarım perliti ve bir o kadar tabii toprağı karıştırarak bir yatak hazırlayınız.

Bu yatağı çapı yaklaşık 50-60 cm çaplı ve çevreden yüksekliği 10 cm olan bir yığın haline getiriniz.

Bu yatağın üstüne siyah renkli naylon örtünüz ve naylonun ortasında yani tepe kısmında yaklaşık 10 cm çaplı bir delik açınız. Naylonun uçmaması için kenarlarına birkaç taş diziniz.


Bu yatağı sulayınız ve bir gün önceden ıslattığınız kabak tohumunu 3-5 cm derine gömünüz.

Bu yığının nem durumuna göre arada bir sulayınız. tohum 7-10 gün içinde çimlenecektir.

Arkadaşların foruma koyduğu fotoğrafların bazılarında kabak ekili alanın yabani otlarla kaplı olduğunu gördüm. Bu durum toprağın hem besininin hem de suyunun yabani otlar tarafından tüketilmesine sebep oluyor. Kabağı ekimden itibaren mekanik yabancı ot mücadelesi yapınız. Yani bunları sürekli olarak sökünüz. Eğer ayrık otu varsa koparmayınız, bel ile 30 cm kadar derine inerek tüm köküyle çıkarınız ve imha ediniz.

Yabani ot mücadelesini kabağınız o alanları kaplayıncaya kadar devam ettiriniz. Hatta kolayca sökülebilenler varsa kabağın dalları arasından uzanıp el ile çekerek sökünüz. Ama bunu artık ayrık otu için yapmayınız.

Kabağın gelişimine göre önce azotlu, sonra fosforlu ve meyve gelişiminde potasyumlu gübre vermek en uygunu. Ancak bu kadar ince işleme girmemek için bitki biraz büyümeye başlayınca 15-15-15 N-P-K gübresinden az az kök bölgesi etrafına serpiniz ve toprağa hafiçe karıştırınız. Bu gübreleme işini yaklaşık 15 günde bir yapınız.

En önemlisi, kabağı duvar dibine vs yakın yerlere dikmeyiniz. En bol güneş alabileceği yerlere dikiniz. Gerçi benim bu imkanım olmadığı için 4 m aralıklı 4 küçük ağaç arasına diktim. Ancak uygun yerim olsa kesinlikle açık alana dikerdim.

Başka yazacaklarım da var. Şimdilik bu kadar.

Selamlar, saygılar..

Serpent
23-07-2012, 20:58
Kendi bidiklerimi yazmaya devam edeyim.


Kabak kol atmaya ve çiçek açmaya başladıktan sonra istiyorsanız ve bunun için imkanınız varsa elle tozlaşmasını yapınız. Benim buna imkanım olmadı. Çünkü bahçeme sadece hafta sonları gidebiliyorum ve kabak hem kendi polenleriyle hem de muhtemelen çevredeki diğer kabak polenleriyle tozlaştı. Çevrede envai çeşit kabak var.


Kabaklar yaklaşık greyfut büyüklüğünü geçince içlerinde en çok umut veren ve güçlü dal üstünde olan bir veya iki tanesini bırakıp diğerlerini kesiniz. Eğer iki tane bırakacaksanız aynı dal üstünde olmayan iki taneyi seçiniz. İsterseniz önce iki tane bırakıp onlardan da gelişme durumuna göre birini daha feda edersiniz. Ben iki taneyi de büyütmeye devam ediyorum.


Bıraktığınız meyve gelişmeye devam ettiği müddetçe yeni dişi çiçekleri ve hatta erkek çiçekleri kırabilirsiniz.


Kabağın yayılan dallarında uygun boğum yerlerinin üstünü 10 cm kadar nemli toprak ile örtünüz. Bu toprakla örttüğünüz yerler meyve olarak seçtiğiniz kabağa yarım metreden daha yakın olmasın. Bu toprakla örtmenin sebebi kabağın buralardan da kök salarak bitkiyi daha geniş bir alandan beslenmesini sağlamasıdır. Bu toprakla örtme işini 2-3 metre arayla yapınız. Kabağı sularken bu bölgeleri de yaprakları ıslatmadan ve toprak örtünün dağılmasına sebep olmadan sulayınız.


Yayılan kollardan köke mesafesi 4 m veya daha fazla olan dalların ucunu kesiniz ve 20-25 cmlik kısmını 10-15 cm derine gömünüz. Böylelikle bitki buralardan da kök salacak ve beslenmesi kuvvetlenecektir. Sulama yaparken buraları da sulayınız.


Bu uç gömme işini yaparken dalları gelişmesini istediğiniz yöne doğru dikkatlice çekerek yapabilirsiniz. Böylelikle hem bahçenizi etkin bir şekilde kullanmış olursunuz hem de yaprakların birbirinin güneş ışığı almasını önlememiş olursunuz.


Meyve olarak bıraktığınız kabakların altlarına meyve sapına zarar vermeden ve sulama yapıldığında suyun çıkamayacağı yükseklikte kontraplak vs. koyunuz.


Kabağın azami büyüklüğe ulaşabilmesi için kabuğunun güneş ışınlarıyla sertleşmesinin önlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla bitkiye zarar vermeden meyvenin etrafına 4 kazık çakıp kazıkların uçlarına tercihan beyaz bir örtü çekiniz. Veya evde kullanmadığınız eski bir masayı kabak meyvesinin üstüne koyunuz, onun üstüne de rüzgardan uçmaması için birkaç ağır taş koyunuz.


Aralarda ve dal uçlarında yaptığınız yeni köklenme bölgelerine de 15-15-15 N-P-K gübresinden birer açuç serpiniz ve hafifçe toprakla karıştırınız. Bunu 15 günde bir tekrar ediniz.


Kabağın sulanmasının genel olarak akşam gün batımında yapılacağı söylenir. İster gece olsun ister gündüz olsun sulama suyunun bitki yapraklarına doğrudan gitmemesine çalışınız. İster istemez gidecektir. Bu bakımdan gündüz sulaması daha iyidir. Çünkü güneş yaprağa gelen suyu çabucak kurutacak ve kabağınız yapraklarında mantar oluşumuna sebep olacak ortama meydan vermeyecektir.


Her şeye rağmen kabağınız yapraklarında külleme denilen kabak mildiyösü görürseniz derhal uygun bir mantar ilacıyla ilaçlama yapınız ve 15 günde bir tekrar ediniz. Ben Captan isimli ilacı kullandım. Bulabilseydim azoxystroban etkin maddeli ilacı kullanacaktım ama bulamadım. Gerçi birkaç yere sordum bulamayınca ben de daha fazla aramadım.


Yazı uzun oldu ama görüleceği üzere bal kabağı yetiştirmek pek de zor bir iş değil. Uygun tohumu da kullanırsanız dev kabak bile yetiştirmeniz mümkündür.


Selamlar..

limon_sever
24-07-2012, 09:33
Sayın Serpent,

Deneyimlerinizi çok sade ve anlaşılır bir yazı ile anlatmışsınız. Dün iftar yaptığımız yerin yakınındaki bir tarlada at gübresi ile yetiştirilmiş 3-4 kök sakız kabağı gördüm. Genişliği 2 metreyi bulmuş, gövde kalınlığı bileğim kadar olmuş ve yüksekliği boyumu geçiyordu. Dediğiniz gibi en uygun ortam toprak ama bahçe toprağımız çok sert olduğu için bidonda yetiştirmeyi denemiştim. Saksıdaki toprak güzel bir topraktı. Gübre takviyesi ile yetiştiriyordum. Ama istediğim gibi olmadı. Seneye yaza kadar buralarda olamayacağım için ertesi sene anlattıklarınıza uyarak yetiştirmeyi denerim. Dev kabaklarda yeniden oluşan 2 dişi çiçekten yumruk kadar oldu ama ölmek üzere. Diğeri biraz büyüdü. Ama pek büyüyecek gibi durmuyor. Bu sene yerli kabakla idare edecek gibiyiz.

Teşekkür ederim.

Serpent
24-07-2012, 10:42
Sayın limon_sever,

Toprak önemli, ancak bazı tedbirlerle bir miktar iyileştirme yapabilirsiniz.

Siz benim toprağı görseniz burada hiç bir şey yetişmez dersiniz. Eski bir göl yatağı ve toprak çömlekçi kili gibi sert ve killi.

Eğer imkanınız olursa toprağa tarım perliti (iri perlit) karıştırınız. Bunun fabrikası Konya'da. Ben sebzelerimi yaptığım yere her biri 200 litre olan 30 çuval yani 6 m3 perlit karıştırdım. Bu alan yaklaşık 150 m2.

Bu işlerde ben de usta sayılmam ama çok araştırma yapıyorum. Bir de toprağınızın çinko eksikliği olabilir. Bunun için çok az miktarda çinko takviyesi yapabilirsiniz. Dönüme (dekar yani Konya dönümü değil) 1.5 kg çinko atıldığını düşünürseniz 100 m2 bahçeye 150 g çinko atmak gerekiyor.

Gübreleme besin konusunda sofistike çözümlere gitmenize gerek yok. Yani balık gübresi, yosun gübresi, mikrobiyal gübre gibi çözümler aramanıza gerek yok. Sonuçta siz dünya rekor denemesine gitmiyorsunuz. Naçizane kendimizi tatmin edip gurur verecek çalışmalar yapmaya çalışıyoruz.

Selamlar, saygılar..

limon_sever
24-07-2012, 11:46
Sayın Serpent,

Değerli tavsiyelerinize uyacağım. 100 m2'den daha küçük bir alanda sebze yetiştiriyorum. Aslında bahçe biraz büyük ama her yere ağaç diktiğimiz için gölge alan çok. Kabakta uzayıp gidecek alan pek bulamıyor.

Perlit ve çinko değerleri için teşekkür ederim. Temin edip uygulayacağım.

Dediğiniz gibi balık gübresi, yosun gübresi, mikrobiyal gübrelerini arayışa girmeyip doğal olarak kendi çabalarımla üretmeye çalışıyorum.

15-20 kg yetiştirsem, dünya rekorları bizim rekorun yanında sönük kalacak kesinlikle :)

Teşekkür ederim.

Serpent
24-07-2012, 12:01
Sayın limon_sever,


Bir yanlış anlaşılmayı önlemek istiyorum. Ben perliti sadece sebze yetiştirdiğim yere döktüm. Bal kabağı yetiştirdiğim yere - ki burası sebze yetiştirdiğim yerden ayrı bir bölge - yukarıda anlattığım 10-20 litre haricinde perlit dökmedim.

Bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim.

Selamlar..

limon_sever
24-07-2012, 12:41
Sayın Serpent,

Evet, bende onu kastetmiştim. Sezon sonu sebze bahçesi için uygulayacağım.

Serpent
30-07-2012, 12:34
Yukarıdaki mesajlarımın birinde yazdım; bal kabağı yetiştirilen bölgenin yabani otlardan temizlenmesi gerekli diye. Ayrıca kabağın duvar dibi gibi yerlere ekilmemesini söyledim.

Bal kabağının kök gelişimile ilgili bir araştırma yaptım. Bu tür konularda genellikle falanca şöyle söylüyor, filanca böyle söylüyordan ziyade Üniversitelerin Tarımsal Yayımcılık (Agricultural Extension Services) dokümanlarını esas alıyorum.

Yaptığım araştırmaya göre bal kabağının aşağıya doğru yaklaşık 1 m veya daha fazla inen bir ana kökü var. Bu kökün yanlarından bu ana kökten 2.5 m veya daha fazla uzanan yan kökleri var. Bu yan kökler saçak şeklinde ince kökler. Ancak bu kökler yüzeyden yaklaşık 30 cm lik derinlikten daha aşağıya gitmiyor.

Benim bu araştırmayı yapmama sebep, yukarıda da belirttiğim uç gömme işini yaparken yani toprağı bel ile kazarken karşılaştığım kökler oldu. Nitekim ben bu kökleri ana kökten 3-4 m uzakta bulabildim.

Sonuç olarak kuvvetli bir kabak yetiştirmek istiyorsanız, köklerin hem yabani otlarla enegellenmesini, hem de bu yan köklerin bir duvar vb ile sınırlanmasını önlemeniz gerekiyor.

İlk başlarda sulama yaparken sadece ana kök bölgesini ve üstünü toprakla örttüğüm ara ve uç kök bölgelerini suluyordum. Bu araştırmadan sonra bitkinin yerleştiği tüm alanı sulamaya başladım.

Bu arada, kabak gelişim bölgesindeki tüm yabani otları sökerek ne kadar isabetli bir iş yaptığımı da anlamış bulunuyorum.

Kıssadan hisse: Bilimsel bulguları takip etmek ve onların sonuçlarına göre hareket etmek en uygunu.

Selamlar..

Serpent
01-08-2012, 09:48
Internette dev bal kabağı yetiştirilmesi ve kabağın gün gün gelişimine ait bir tablo var. Arkadaşlar yararlansın diye foruma koymak istiyorum.

Ancak bu tabloda bir kaç tarih hatası vardı. Tahminime göre düzelttim.

Yukarıda da anlattığım gibi ben doğrudan bahçeye ektim. Yani böyle yapmadım.

Ben dev kabak yetiştirmeye hiç teşebbüs etmemiştim. Bu yıl kabaklarım iyi bir gelişme gösterince bu işe ilgi duymaya başladım. Ancak ülkemizdeki yarışmalarda dünya rekorunun onda birine bile yaklaşamamış olmamız üzüntü verici. O nedenle yaptığım araştırmaları burada paylaşmak istiyorum.


322692

Serpent
02-08-2012, 16:19
Bal kabağı yetiştirmeyle ilgili şahsi görüşlerimi burada paylaşmak istiyorum.


Bunlar doğadaki canlıların yaşam döngüleriyle ilgili bilgilerime dayanıyor. Buradan hareketle ekim zamanının ne olması gerektiği konusunda çıkarımlar yapıyorum.


Tüm canlıların genetiği tarafından belirlenmiş bir yaşam süresi var. Örneğin herşeye çok dikkat etse ve tüm yaşamını tıbbi kontrol altında tutsa bile insanın ömrü 100 yıl civarında. İstisnalar olabilir, ama kuralı bozmaz. Çünkü belli bir süreden sonra genlerimizde belirlenmiş kurallar gereği vücüt kendisinin yaşlanma sürecini başlatıyor ve ölüm kaçınılmaz oluyor.


Bitkiler de bu kurala uyuyorlar.


Bal kabağının da bundan farklı olmadığını düşünüyorum. Yani bu bitkinin ömrü 4 ay ise çok iyi bir balımla bu süreyi 5 ay yaparsınız ama daha da fazla olmaz. Bazı cinsleri için bu süre biraz daha uzun veya kısa olur fakat kural değişmez.


Bunları niçin yazıyorum? Forumda bal kabağı yetiştirmeyle ilgili mesajları okurken arkadaşların belli ki yaz döneminden daha fazla faydalanabilmek için kabak ekimini olabildiğince erkene almaya çalıştıklarını ve hatta tohumu Şubat ayında ektiklerini gördüm. Böylesi bir ekim sonucu bitkinin doğumununun öne alındığını ve genetiği tarafından belirlenmiş yaşam sürecini erken başlattıklarını düşünüyorum.


Doğumu erken başlatılan bitki en çok güneş ışığına ihtiyaç duyduğu süre olan yaz ortasına geldiğinde gelişme yaşını neredeyse tamamlıyor ve büyümesi duruyor. Halbuki olması gereken zamanda veya ondan çoz az bir süre önce ekilen bitki gelişme döneminin ortasında bol ışık alabiliyor.


Bu çıkarımları biraz da dedemden öğrendiklerime dayandırıyorum. Ülkemizde daha seracılığın bilinmediği dönemde (50 yıl önce) eski pencerelerden kendi yaptığı yerden yüksekliği 15 cm olan mini cam seralarda at gübresiyle hazırladığı (toprağı sıcak tutmak için at gübresi) domates, biber fidelerini yetiştirir ve erken fide elde ederek Mayıs ortasına geldiğinde bunları tarlasına şaşırtırdı. Komşuları ise Mayıs ortasında ancak fide yetiştirmeye başlardı. Dedeme sorduğumda bunu bitkinin ömrünü uzatmak için değil, erken ürün alarak yerli ürün pazara çıkmadan satışa sunabilmek ve iyi fiyattan satabilmek için yaptığını söylerdi. Vel hasılı kelam dedem akıllı bir insandı.


Dev kabak yetiştirmede amaç erkenden dev kabak yetiştirmek olmayıp, kabağı olabildiğince büyütmek olduğu için bu yaklaşım belki bir 15 gün için iyidir, ama daha uzun süreyle erkene alma ters tepecektir.


Bu anlattıklarımdan yola çıkarsak, dev bal kabağı yetiştirebilmek için çok erken dikime başlamak anlamlı görünmüyor. Aksi takdirde bitki havaların iyice ısındığı ve bol güneşin bulunduğu dönemi göremeden veya onu ucundan yakalayarak gelişme dönemini (kabağın büyümesi dönemi) tamamlıyor.


Dev kabakların Afrika gibi sıcak iklime sahip yerlerde değil de belli bir paralelin ustündeki kuzey enlemlerinde yetiştirilmiş olması dikkatinizi çekti mi? Kuzeyde yaz günleri uzundur. Ancak yazlar daha serin geçer. İşte bu ikisinin optimum olarak sağlanabileceği yerler ideal kabak yetiştirme bölgeleri olsa gerek. Eğer iklim yeterince sıcaksa, yaz günlerinin uzunluğu bitkinin daha uzun sürelerle Güneşlenme alarak daha iyi gelişmesini sağlayabilir.


Bütün bu hususlar üstünde enine boyuna düşünerek çıkarımlarda bulunduğum konular. Bilimsel bir temeli yok, ama mantığım bana bunları söylüyor.


Bunları niçin anlatıyorum? Madem ülkemizde de dev kabak yetiştirmek gibi bir merak ortaya çıkmış, belki insanlara bir yararı olur diye emek verip yazıyorum.


Selamlar..

justice
27-02-2013, 21:00
balkabağımın ilk günyüzüne çıkışı...

h_dogan
27-02-2013, 21:50
balkabağımın ilk günyüzüne çıkışı...

Sn. justice kabağınızın kotiledon yaprakları neden yok?

justice
01-03-2013, 08:52
Sn. justice kabağınızın kotiledon yaprakları neden yok?

kestim çünkü....:p

h_dogan
01-03-2013, 09:11
kestim çünkü....:p

Bence kesmeseniz daha iyi çünkü bitki ilk başta bu yapraklardaki besini kullanır. Siz keserek hazır besinini elinden almışsınız.

justice
01-03-2013, 18:49
Bence kesmeseniz daha iyi çünkü bitki ilk başta bu yapraklardaki besini kullanır. Siz keserek hazır besinini elinden almışsınız.

biliyorum ama o iki yaprak toprağa temas ettiğinden çabuk çürüme yapabiliyor bitki..geçen sene bahçeye diktiğim çoğu kabak fidem malesef sulamada yaprakları ıslandığından alttan alttan hastalanmışlardı..e bende organik tarım sevdiğimden herhangi bir ilaç bulaştırmadım ve haliyle çoğunun büyümesi durmuştu..bu sefer baştan önlem almak istedim bilmem doğrumu yaptım.sıvı besin veriyorum belki oradan toparlarlar..

Serpent
03-03-2013, 00:13
balkabağımın ilk günyüzüne çıkışı...

Sayın justice,

Bu çıkanlar benim yolladığım tohumlardan çıkanlar mı?

Şimdiden iyi hasatlar dilerim. Ancak çok erken dikim yaptığınızı söylemeden geçemeyeceğim. Sizin mesajınızın bir üstündeki mesajımı okumanızı tavsiye ederim. Sizin adınıza yanılmış olmayı tercih ettiğimi de belirtmek istiyorum.

Selamlar..

justice
04-03-2013, 16:19
Sn. Serpent bu çıkan sizinki değil. Onları henüz bu şekilde riske atmak istemedim.
Bunlar benim geçen sene bahçeden kendi ektiklerimden elde ettiğim tohumlar.
Hatta evimizin arkasında bir dere var ve derenin kenarınada neredeyse bir avuç çeşitli yerlere dikim yaptım.
Amacım erken ekilen bu tür bitkilerde istenilen verime ulaşılabilirmi ona bakmak. Ve susuz bakımsız yabani ortamda kendi başlarına ne kadar yetişebilirler.
Birazda eğer olurlarsa yaban hayvanları ya da kuşlar böcekler için belki yiyecek olur düşüncesi var tabi.
Mesajınızı okumuştum ama balkon kapalı ve ortam sıcaklığı yeterli göründüğünden bir deneme yapmak istedim. Tohumlarda vol olunca kolay oldu.
Bakalım hayırlısı artık.

h_dogan
04-03-2013, 21:30
Sn serpent erken ekimde iklime göre farklılıkları göz önüne almak gerekir bence. Ben sizin takasa gönderdiğiniz tohumlardan 3 tane ektim 2 si çıktı ve yere indirip üzerlerini örttüm. Bunu yapmamdaki amaç Adana'da sıcaklar bastırınca meyve tutumu olmuyor, sadece balkabağında değil diğer kabakgillerde de bu sorun var. Bir de Adana'da bence sizin yetiştirdiğiniz kadar iri kabak olacağını düşünmüyorum çünkü hava 45 dereceleri buluyor. Halbuki eylül ayında tutan kabaklar normal sezonda tutanlardan daha iri olabiliyor özellikle bal kabaklarında. Demek ki kısmen serinlik istiyor en azından geceleri.
Sonuç olarak dev kabaklar için Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu uygun değil bence ya da benim gibi çok erken ekip sonucunu görmek lazım. ;)

capitano
04-03-2013, 23:45
Okuyunca hak verdim Size. Evvelsi gün soru işareti oluşmuştu okuyunca. Deneme ye değer. Kabak genelde yüksek yerleri seviyor. Tohum kaldıysa ve yaylada dikme imkanınız varsa bence bir de öyle deneyin derim. Bende tohum var. Hem kendi tohumlarım, hemde "Atlantic Giant" tohumları ki yoldalar ay sonuna kadar elime geçer. Nisan 10 gibi yollayabilirim.
Ben Burhaniye/Balıkesir de dikiyorum. Bu sene bende yaylada deneyeceğim.
Kolay gelsin. :)

justice
08-03-2013, 12:40
Benim fidem sanırım çürümeye başladı. Çok mu erken diktim diye düşünüyorum şimdi. Ama orta çiçeklenmesi devam ediyor belki kurtarabilir. Genede benim için bir deneme olmuş oldu. Hem havalar daha ısınmadı hala, yeni dikimlere başlanabilir yavaş yavaş.

HakanG
01-05-2013, 23:18
Ben de bu yıl, ilk kez dev balkabağı ektim. Üçü de çıktı... Daha önce yazılmış mesajları okudum da: normal/yurdum balkabakları da ektim ve onlar da yeşerdi. Size sorum ise; döllenmenin balkabakları arasında olup olmayacağı? Yani dev kabak, normal kabak ile döllenir mi? veya tam tersi... Öyle ise nasıl önlem alırım?
Şimdiden teşekkürler...

emrbekir97
08-05-2013, 18:43
iyi günler bende bu kabaklardan ektim çimlendiler fakat bahçemiz gün boyu ışık almasına rağmen direk olarak güneş ışığı almıyor. çimleri buraya diksem nasıl olur?

hanımeli
10-05-2013, 00:24
bende köyden yerli bal kabağı tohumu getirdim,çok büyük olmuyor ama şeker gibi tadı ve kokusu oluyor.

benim dedem rahmetli deniz kenarında bir barakası vardı ve bal kabağını barakanın köşesine eker dallarınıda çatıya sardırır kabaklarını çatıda büyütürdü hiç toprağa değmezdi yapraklar,ve meyveler hatta biz dalga geçerdik nasrettin hoca misali bigün otururken bu kabaklardan biri yuvarlanırsa kafamıza vay halimize :p diye kocaman kucak kadar kabkları olurdu.hangi babayiğit çatıdan onları toplarsa ona ödül verirdi.:D

şimdi bu doğru bir yöntemmi,bu sene bahçemde fazla yerim olmadığı için bende bahçe duvarı üsünde büyütmeyi düşünüyorum,acaba dedem gibi başarılı olurmuyum:rolleyes:

birnefestoprak
10-05-2013, 05:33
Dedeniz hastaliklara karsi onlem olarak yapraklar topraga degmesin diye bitkiyi catiya sardirma yoluna gitmis olabilir. Bir yandan belki barakaya ek golge de yapiyordu yapraklar. Mutlaka bir amaci vardir yani.

Sozunu ettiginiz kabagi tarif edebilir misiniz? Kabuk ve et rengi, sekli nasildir?

bende köyden yerli bal kabağı tohumu getirdim,çok büyük olmuyor ama şeker gibi tadı ve kokusu oluyor.

benim dedem rahmetli deniz kenarında bir barakası vardı ve bal kabağını barakanın köşesine eker dallarınıda çatıya sardırır kabaklarını çatıda büyütürdü hiç toprağa değmezdi yapraklar,ve meyveler hatta biz dalga geçerdik nasrettin hoca misali bigün otururken bu kabaklardan biri yuvarlanırsa kafamıza vay halimize :p diye kocaman kucak kadar kabkları olurdu.hangi babayiğit çatıdan onları toplarsa ona ödül verirdi.:D

şimdi bu doğru bir yöntemmi,bu sene bahçemde fazla yerim olmadığı için bende bahçe duvarı üsünde büyütmeyi düşünüyorum,acaba dedem gibi başarılı olurmuyum:rolleyes:

Pandea
11-05-2013, 09:42
Konuyu yeni gördüm, sorayım dedim. Eski evimde bahçede dev balkabağı ekmiştim ve güzel sonuç aldım.
Şuan ki evimde bahçem olmadığı için saksıda yetiştirmek istiyorum. Fakat dev balkabakları saksıda yetişirmi, yetişirse saksı boyutları ne kadar olmalı. Yardımcı olursanız sevinirim.

hanımeli
13-05-2013, 17:30
Sozunu ettiginiz kabagi tarif edebilir misiniz? Kabuk ve et rengi, sekli nasildir?

dedemi çok severdim Allah rahmet eylesin hem profosyonel balıkçı hemde çiftçiydi,ne ekse tutar bol bol sebze meyve verirdi.
kabakların cinsinin ismini bilmiyorum.ama kucağımıza sığmayacak büyüklükte olurdu.bir kökten 8-10 tane kabak alırdık.dış rengi açık yeşil,sarımtırak arası,içi turuncu şeker gibi olurdu tatlısını ve mücverini yapar yerdik,bir sene saklayabiliyoduk bozulmadan.çekirdeklerinide kavurur yerdik.

bende balkon duvarında deniycem bu sene bakalım aynı verim olacakmı.

emrbekir97
25-05-2013, 12:14
benim fidelerim çiçek bile açtı fakat üzerlerinde sadece 5-6 yaprak var. bitki çok küçük bir alanı kaplıyor.hiç resimlerdeki gibi değil.yapraklar bir süre sonra sararıp bozuluyor.bu neyden aynaklanıyor acaba?..

Safranlı
25-05-2013, 12:21
çok mu su verdiniz

Gülüm
25-05-2013, 14:22
Benim bahçemde yaklaşık 10 m2 boş bir yer var. 1-2 kök kabak fidesini geçirmeyi düşünüyorum. Ama sert ve otlu olduğu için sadece 1 m2lik bir alanı bellesem olurmu veya kök gelişimi için her tarafınımı bellemek zorundayım? Tercübeli arkadaşların fikirlerine göre hareket edeceğim.

Safranlı
25-05-2013, 14:28
10 m2 alanı hemen bellemelisiniz
o kadarcık yerde nasıl olsun
10 m2 yeri zevk ile güle oynaya bellemelisiniz
bir hafta sonra da tekrar bellemelisiniz ki toprak pamuk gibi olsun
sizlerde zevkini çıkarmış olun
hemen başlayınız...
Vakit ğeçiyor

emrbekir97
25-05-2013, 15:41
çok mu su verdiniz
2-3 günde bir falan veriyorum su vermeyince de büzüşüyo anlamadım

Gülüm
25-05-2013, 18:14
10 m2 alanı hemen bellemelisiniz
o kadarcık yerde nasıl olsun
10 m2 yeri zevk ile güle oynaya bellemelisiniz
bir hafta sonra da tekrar bellemelisiniz ki toprak pamuk gibi olsun
sizlerde zevkini çıkarmış olun
hemen başlayınız...
Vakit ğeçiyorSayın Safranlı çok teşekkür ederim. Toprak kaya gibi sert olduğu için açıkcası gözüm yemedi. :)

h_dogan
26-05-2013, 18:13
Benim bahçemde yaklaşık 10 m2 boş bir yer var. 1-2 kök kabak fidesini geçirmeyi düşünüyorum. Ama sert ve otlu olduğu için sadece 1 m2lik bir alanı bellesem olurmu veya kök gelişimi için her tarafınımı bellemek zorundayım? Tercübeli arkadaşların fikirlerine göre hareket edeceğim.

Sadece kabak dikmeyi düşünüyorsanız 1 m^2 alanı bellemeniz yeterli. Eğer çok sertse sulayın ertesi gün belleyin.

Safranlı
27-05-2013, 08:04
10 m2 bir şey değil
spor olur
başlayınca biter

Gülüm
27-05-2013, 10:59
Her tarafı dün sabah suladım akşama eşim belledi. Fikirleriniz için teşekkür ederim.

attar
31-05-2013, 12:32
dev balkabağı büyümeye başladı

h_dogan
01-06-2013, 22:07
Benim bebeklerin şimdiki halleri.

Murat Uysal
03-06-2013, 18:00
Maşallah benimkilerde yeni çıktılar... hadi hayırlısı..

fideüreticisi
11-06-2013, 08:13
balkabağı bu kadar değerli ve enerji dolu bir yapı.... tüketilmeli.....

emrbekir97
11-06-2013, 09:18
bende dev balkabağı yetiştiriyorum bu sene ilk defa. bitkim gayet normal dişi çiçek açtı fakat tamda şansa 3 köktede erkek çiçek kalmadı.3-4 güne bir tanesi açacak fakat dişi çiçek durabilir mi?. Diğer toşlaştırmalardan nasıl saklayabilirim?. başka bi sitede poşet geçirin yazıyor bu doğru mu acaba?. lütfen yardım ederseniiz çok sevinirim.

alimallah
11-06-2013, 10:09
bende dev balkabağı yetiştiriyorum bu sene ilk defa. bitkim gayet normal dişi çiçek açtı fakat tamda şansa 3 köktede erkek çiçek kalmadı.3-4 güne bir tanesi açacak fakat dişi çiçek durabilir mi?. Diğer toşlaştırmalardan nasıl saklayabilirim?. başka bi sitede poşet geçirin yazıyor bu doğru mu acaba?. lütfen yardım ederseniiz çok sevinirim.

Poşette havasızlıktan zarar görür.
Kullanmadığınız pencere tülü gibi bir malzemeyi, çiçeğe temas etmeden dış etkilerden koruyacak şekilde yerleştirin derim.
Çiçekler için endişelenmeyin. Erkek ve dişinin aynı anda açtığı bir sürü fırsatınız olacaktır.
Not: İstenmeyen tozlamalardan kurtulmak için, elle tozlama yapmalısınız.
Selamlar

avukaTSemih
13-06-2013, 11:56
Arkadaşlar bu siteye yeni üye oldum. Ofisimin 50 metrekare büyük bir balkonu var. Büyük uzun saksılar aldım ve sebze yetiştiriyorum. Diyarbakır karpuzu ve Atlantik dev balkabağına merak sardım. Fakat çok geç diktim. Mayıs sonu gibi diktim. Ancak bolca solucan ve yanmış koyun gübresi verdiğim için hızlı büyüyorlar. Ne kadar hızlı büyüselerde mahsül ekimi bulur diye düşünüyorum. Ekim'de havalar soğur ve yağmurlar artınca dayanamayıp çürürler mi acaba.
Bir de evimin çatısında bolca yabani güvercin gübresi buldumki en az on yıllık. Fakat hemen vermenin bitkiye zarar vereceğini okudum ve kapalı oksijensiz yakma işlemi uyguluyorum. O da en erken 2 ay sonra tamamlanır. İki ay sonra kabak ve karpuza vereceğim yanmış güvercin gübresi işe yarar mı? Piyasada yanmış güvercin gübresi bulabilsem hemen alıp vereceğim fakat yanmış olarak yok. Onun yerine piyasada paketlenerek satılan yarasa gübresinden mi alıp versem.
Neyse bu sene geç oldu ama seneye daha erken ekim yapıp, koyun, güvercin, yarasa ve solucan gübresi karışımıyla çok güzel kabak ve karpuz yetiştirmeyi planlıyorum.

h_dogan
14-06-2013, 20:56
Dev kabaktaki küllemeyi her hafta ilaçlama yapmama rağmen durduramadım. 417714

Bu da kabağımızın son hali.
417715

Murat Uysal
18-06-2013, 09:06
Geçtiğimiz sene bu sıkıntıyı bende çok yaşadım. Nasıl tedbir alacağız...

h_dogan
18-06-2013, 10:14
Hastalık girmeden koruyucu ilaçlama yapmak gerekir. Bir kere hastalık girdi mi önünü alamıyorsunuz.

birnefestoprak
19-06-2013, 06:04
Potasyum BiKarbonat denediniz mi?

Hastalık girmeden koruyucu ilaçlama yapmak gerekir. Bir kere hastalık girdi mi önünü alamıyorsunuz.

h_dogan
19-06-2013, 13:00
Denemedim Sn birnefestoprak. Bu sene iş işten geçti çünkü bitki durakladı büyümüyor ben de uğraşamıyorum, meyve ne kadar büyürse kafi benim için.

birnefestoprak
19-06-2013, 23:23
Engelleyici olarak siddetle tavsiye ederim, deneyip tecrube ettigim icin soyluyorum. Bir de cok kisiden seyreltilmis sut kullandiklarini da duydum, etkili oldugu soyleniyor.

Denemedim Sn birnefestoprak. Bu sene iş işten geçti çünkü bitki durakladı büyümüyor ben de uğraşamıyorum, meyve ne kadar büyürse kafi benim için.

cihangir6075
10-07-2013, 01:00
herkese *** tokattan cihangir topal bizde kızımla internette gezinirken kabakların içine binmiş suda kürek çekenleri görünce kızımın baba banada kabak bot yap demesiyle başlayan bi maceraya girdik komik ama gerçekten böyle başladık herhangi bir maddi veya ticari bir beklentimiz yok sanırım burdaki herkeste öyle bize bilgilerinizi aktarırsanız sevinirim şimdiden herkese teşekürler. biz kabakları gördüğümüz ali expires adlı çin menşeli siteden sipariş verdik yani kabaklar çinden geldi 2 paket 10 adet tohumu çimlendirdik ve 5x10 mt bir yeri çapaladıktan sonra çıkan fidelerimizi buraya 2 mt arayla ektik ve sulama çapalama boğazınına toprak çekme derken kabaklarımız kol attı ve kapaklarımız gelişmeye başladı burdan resimlerini sizlerle paylaşıcam eksiklerimiz olursa lütfen uyarın tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.resimleri yükleyemedim ama burada açtığım başka bir konuda resimler var bakmak isteyenler için başlığı yazdım yeni resimleri yüklerim inşallah. tokatta 47 adetlik yeni chandler bahçem

limon_sever
11-07-2013, 16:43
Ben de geçen sene Sayın Serpent'in gönderdiği balkabağı tohumlarından bir kök yetiştiriyordum. Bugün hafiften kıvrılmış ve kırılmış gördüm. Sanırım bu senede istediğim gibi bir dev kabak yetiştiremeyeceğim. :(

425220

425221

nesli60
11-07-2013, 22:23
benim kabaklarda hiç dişi çiçek yok bu durumda kabak olmuycakmı ? :(

reptil
13-07-2013, 13:02
*** arkadaşlar..bende bal kabağına merak saldım ben öylesine ekmiştim ilk defa tutacak mı acaba diye bir bal kabağından aldığım çekirdekleri..Çok geç büyüyor benimki ama normal midir

limon_sever
14-07-2013, 10:42
Dev balkabağı adayımızı bugün saat 05.55'te tozlaşma yapıp, bir iple sıkı sıkı bağladım. Arılardan önce kalkamadım ama çiçeklerden önce kalkmışım. Daha çiçekler açılmamışlardı. Eğer sezon sonunda kabağın başına bir şey gelmezse seneye tekrar bu balkabağının tohumlarından yetiştirebileceğim.

426141

reptil
14-07-2013, 14:01
arkdşlr tozlaşma dediğiniz şey nedir kendi kendine tozlanma olur mu

cihangir6075
14-07-2013, 20:11
10 kök kabağımdan geriye sadece 7 kök kalmıştı geçen yazımda resimleri akliyememiştim şimdi ekliyorum

cihangir6075
14-07-2013, 20:13
kabaklar

limon_sever
16-07-2013, 11:14
arkdşlr tozlaşma dediğiniz şey nedir kendi kendine tozlanma olur mu

Tozlaşma: Erkek çiçekteki polenlerin dişi çiçeğe taşınmasıdır. Bu taşınma genelde arılar, böcekler, rüzgar vs. ile gerçekleşmektedir. Ama biz garanti olsun diye ve diğer çeşitlerle karışmaması için el ile tozlaşma yapıyoruz.


Erkek çiçek

426804


Dişi çiçek

426805
(Bu çiçeği de tozlaşma yapıp tedbir mahiyetinde büyütmeyi düşünüyorum. Duruma göre koparacağım.)

limon_sever
16-07-2013, 11:16
Sanırım tozlaşma başarılı olmuş :)

426806

h_dogan
16-07-2013, 15:48
Evet arı görevi başarıyla yerine getirilmiş meyve büyümeye başlamış. ;)

eylülbelde
17-07-2013, 01:23
İlk kez duydum el ile tozlaşma yapmayı.. Meraktan soracağım, nasıl sağlıyorsunuz erkek ve dişi çiçek arasında bu tozlaşmayı?

limon_sever
17-07-2013, 10:47
İlk kez duydum el ile tozlaşma yapmayı.. Meraktan soracağım, nasıl sağlıyorsunuz erkek ve dişi çiçek arasında bu tozlaşmayı?

Erkek çiçeği koparıp, dişe çiçeğe sürerek bu iş yapılıyor.



Alttaki videoyu 11. dakikadan 13. dakikaya kadar izleyebilirsiniz.

How to grow Big Pumpkins step by step through the year - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Ff6FW4u9-Z4)

Bu videoda çiçeği perişan ediyor. Ama tozlaşma başarılı. Bu tip bir uygulama da seneye aynı kabağı elde etmek mümkün olmayabilir. Etrafta çeşit çeşit kabaklar olabilir ve de çapraz tozlaşma sonucu yeni bir melez kabak yetiştirmemize sebep olur. En güzeli tozlaşma yapıp dişi çiçeği kapamaktır.

How we pollinate prize pumpkins - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Az7nicHNGUM)

Daha güzel bir video vardı. Onu bulamadım.

reptil
18-07-2013, 15:38
zahiyat verdim birkaç fidan bazılarını rüzgar kırmış tutar mı acaba ya çok geç büyüyor ne zamana kadar süremiz var arkadaşlar

limon_sever
21-07-2013, 18:31
Dev balkabağı adayımız biraz geç büyüyor. Bitki de aynı şekilde fazla büyümüyor.

428183

unbreakabl
23-07-2013, 06:28
merhaba arkadaşlar

balkabağının hasatı nezaman yapılır arkadalar

birde tek hasatmı yapıyoruz yoksa şimdi koparsam kabakları yerine yenisi yetişirmi

bal kabaklarım acayip iştahlı koca koca kabakları oldu hala meyve vermek için ugrasıyor ama buyukler koparılmayınca yeni meyveler beslenemeyip sararıyor

en kısa zamanda resimlerini atıcam ***.

limon_sever
23-07-2013, 10:12
merhaba arkadaşlar

balkabağının hasatı nezaman yapılır arkadalar

birde tek hasatmı yapıyoruz yoksa şimdi koparsam kabakları yerine yenisi yetişirmi

bal kabaklarım acayip iştahlı koca koca kabakları oldu hala meyve vermek için ugrasıyor ama buyukler koparılmayınca yeni meyveler beslenemeyip sararıyor

en kısa zamanda resimlerini atıcam ***.

Hasat için bitkinin sararıp ölmesini beklemelisiniz. Meyveleri şimdi koparırsanız olgunlaşmamış oldukları için çöpe gidebilirler.

athena -asena
23-07-2013, 10:18
Bu sene sakız kabağı hariç kabak olmadı nedense hep çürüdüler.

unbreakabl
23-07-2013, 11:07
hasat için bitkinin sararıp ölmesini beklemelisiniz. Meyveleri şimdi koparırsanız olgunlaşmamış oldukları için çöpe gidebilirler.

teşekkürler

cihangir6075
26-07-2013, 17:54
7 kökün üzerindeki 14 adet büyümeye başlayan kabağımdan aralarındaki en büyük 3 kabak sararmaya başladı 2 kök üstündeki 3 kabağa güneşten korunması için tenteden gölgelik yaptım bunlar şuan en iri 3 kabak ağustos güneşinin dış kabuğu kalınlaştırmasın ve büyüme hızını yavaşlatmasın diye düşündüm ama yinede daha önce yetiştiren arkadaşlara sorum şu erkenmi gölgeledik acaba ???

nesli60
27-07-2013, 00:54
arkadaşlar bu da benim kücük balkabagım sizce bu olurmu kısa kadar cünkü van soguk yer ve kısa da 1 ay kaldı :D

birnefestoprak
27-07-2013, 04:02
Eger meyve basariyla tozlandiysa, 1 aya kadar olgunlasir sanirim. Normalde meyve tutumundan itibaren 4-5 hafta yeterli oluyor. Yetistirdiginiz ceside de bagli tabii. Zaten olgunlasmadiysa da hasat edeceksiniz mecburen. Bitki olse de meyveye birsey olmaz. Resimdeki cesit nedir?

arkadaşlar bu da benim kücük balkabagım sizce bu olurmu kısa kadar cünkü van soguk yer ve kısa da 1 ay kaldı :D

h_dogan
27-07-2013, 11:51
Açık yeşil kabuklu bir balkabağına benziyor. Oldukça fazla açılım var balkabaklarında yöresel adı varsa bilmiyorum.

loveforlife
27-07-2013, 12:26
Tohum takas etkinliğinden gelen dev kabak tohumlarından biri yetişti ve 2 tane meyve tuttu. İşin ilginci aynı kökte ikisinin farklı renklerde olması. Hoş benimkiler pek devleşemedi ama büyük olan 15 kilo civarına ulaştı sanırım... Güneşten ve kuşlardan zarar gelmesin diye üzerini çalılarla örtüyoruz... Hiçbir ilaç kullamadık. Sadece gübre şerbeti. benim gibi acemi bu kadarını yaptı ya, ne mutlu bana...

429856

429857

Serpent
28-07-2013, 23:05
Arkadaşlar,

Dev bal kabağı yetiştirmeye çalışan arkadaşların dikkatini bir iki hususa çekmek istiyorum.

Geçen yıl yetiştirdiğim dev bal kabağının tohumlarından tohum takas etkinliğine yollamıştım. 2012 yarışması konusunda yetiştirdiğim bal kabağında elle tozlaşma yapamadığım için diğer kabaklarla tozlaşma ihtimali olduğunu özellikle belirtmiştim.

Bu nedenle doğrudan benden talepte bulunan 10-12 arkadaşa hem kendi bal kabağımın tohumlarından hem de çapraz tozlaşma ihtimali nedeniyle Kanada’dan getirdiğim orijinal tohumlardan yollamıştım.

Ben ise elimde orijinal tohumlardan bulunmasına rağmen tohum takasa yolladığım tohumlardan bir kök kabak yetiştiriyorum. Benim kabağım şu anda 20 kg civarında. Bunu acaba kendi tohumlarım ne durumda diye yaptım. Bu yıl dev kabak yetiştirme gibi bir amacım yok. Bununla beraber sonucu da merak etmiyor değilim.

Dev bal kabağı yetiştiren arkadaşların kabaklarının çok büyümemesi nedeniyle üzülüyorum. Ancak çok önemli bir konuyu göz ardı ediyorlar. Foruma koydukları fotoğraflara göre kabak ekili alanlar yabani otlarla kaplı. Halbuki daha önceki mesajlarımda yazdığım üzere, bu bitkinin kökleri ana kökten 3-4 m uzağa kadar yayılabiliyor. Yani kabağınızın dev kabak olmasını istiyorsanız, bu kabağı ekeceğiniz alanın en az 6 x6 m olmasını sağlamanız ve bu alanda bir tane bile yabani ot bırakmamanız gerekmektedir. Ben kendi kabağımın ekili olduğu alanda bir tane bile yabani ot bırakmadım. Eğer yabani otları temizlemezseniz büyük kabak yetiştirmede beklentinizi yüksek tutmayınız.

Selamlar..

loveforlife
28-07-2013, 23:54
Arkadaşlar,

Dev bal kabağı yetiştirmeye çalışan arkadaşların dikkatini bir iki hususa çekmek istiyorum.

Geçen yıl yetiştirdiğim dev bal kabağının tohumlarından tohum takas etkinliğine yollamıştım. 2012 yarışması konusunda yetiştirdiğim bal kabağında elle tozlaşma yapamadığım için diğer kabaklarla tozlaşma ihtimali olduğunu özellikle belirtmiştim.

Bu nedenle doğrudan benden talepte bulunan 10-12 arkadaşa hem kendi bal kabağımın tohumlarından hem de çapraz tozlaşma ihtimali nedeniyle Kanada’dan getirdiğim orijinal tohumlardan yollamıştım.

Ben ise elimde orijinal tohumlardan bulunmasına rağmen tohum takasa yolladığım tohumlardan bir kök kabak yetiştiriyorum. Benim kabağım şu anda 20 kg civarında. Bunu acaba kendi tohumlarım ne durumda diye yaptım. Bu yıl dev kabak yetiştirme gibi bir amacım yok. Bununla beraber sonucu da merak etmiyor değilim.

Dev bal kabağı yetiştiren arkadaşların kabaklarının çok büyümemesi nedeniyle üzülüyorum. Ancak çok önemli bir konuyu göz ardı ediyorlar. Foruma koydukları fotoğraflara göre kabak ekili alanlar yabani otlarla kaplı. Halbuki daha önceki mesajlarımda yazdığım üzere, bu bitkinin kökleri ana kökten 3-4 m uzağa kadar yayılabiliyor. Yani kabağınızın dev kabak olmasını istiyorsanız, bu kabağı ekeceğiniz alanın en az 6 x6 m olmasını sağlamanız ve bu alanda bir tane bile yabani ot bırakmamanız gerekmektedir. Ben kendi kabağımın ekili olduğu alanda bir tane bile yabani ot bırakmadım. Eğer yabani otları temizlemezseniz büyük kabak yetiştirmede beklentinizi yüksek tutmayınız.

Selamlar..

Sayın Serpent,

Öncelikle yetiştirdiğiniz kabağın tohumlarını paylaşma nezaketiniz için çok teşekkür etmek istiyorum. Bana da tohum takastan gelmişti. Tozlaşma mutlaka olmuştur.

Bu yazdığınız mesajı üzerime alındım doğrusu. Zira ben hiçbir zaman DEV üretim yapacağım gibi bir iddiayla yola çıkmadım. Paylaşımlarımı takip eden arkadaşlar bilirler. Öyle tarlam, bahçem de yok. Ama bitkileri çok seviyorum ve tüm şartlarımı zorlayarak onları yetiştirme gayretindeyim. Tohumları çimlendirince dayımın işyerinin yanındaki boş alana diktim. O da sağ olsun suyunu verdi. Ama burası Allah'ın dağı! Tek başıma otunu çöpünü de arıtabilmeyi isterdim de, yetemiyor insan bazen. Zaten sağlığım da buna çok fazla izin verecek halde değil.

Sözün kısası ben bir amatör bitkisever olarak, yarım kiloluk bir kabak yetiştirsem dahi benim gözümde DEV olacaktı. Zira hırslarım değil, sevgim öndedir. Sizin geçen yılki hırsınızdan bende eser yok anlayacağınız. Ben sadece ölümden kıl payı dönmüş biri olarak, doğa sevgimi bir terapi olarak kullanıyorum. Siz benim balkabağım niçin büyümedi diye hiç üzülmeyin. Çünkü ben çok memnunum hayatımdan.

Saygılarımla...

Serpent
29-07-2013, 00:19
Sayın loveforlife,

Hay Allah!

Sizi üzdüysem özür dilerim. Aslında o mesajı uzun zamandır yazmayı düşünüyordum. Hatta o mesajı yazmadan önce bir başka arkadaşla özel mesajla konuşmuş ve ona otları temizlemesini öğütlemiştim. Yani sizin mesajınız vesile olmadı.

Yani sizi ve bir başkasını üzmek gibi bir niyetim yoktu.

Sizi üzdüysem tekrar özür dilerim.

Rahatsızlığınız konusunda da bilgim var. Forumdaki pek çok konuyu inceliyor ve fikir edinmeye çalışıyorum. Size hem geçmiş olsun diyor hem de bir kusur işlediysem affetmenizi rica ediyorum.

Selamlar, saygılar..

limon_sever
29-07-2013, 18:25
Dev balkabağı adayımız yavaşta olsa gelişiyor. Bu sene tohumlarını alsam yeter. Bitkideki kırılma kötüye doğru gidiyor. Çekirdeklerini olgunlaştırmadan bitki ölmese iyi olacak.

430454

unbreakabl
30-07-2013, 14:33
bunlarda benim kabaklarım dev değil ama idare eder ***. tadı güzel olur

limon_sever
05-08-2013, 10:22
Dev balkabağı adayımız

431977

Bu da yerli balkabağımız

431978

limon_sever
05-08-2013, 12:17
350 Kilo ağırlığında balkabağı yetiştirdi.

http://icube.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2013/08/04/hasadi-vincle-yapiyor-3504951.Jpeg

350 KİLO AĞIRLIĞINDA BAL KABAKLARI YETİŞTİRDİ - Hürriyet TV Haber (http://webtv.hurriyet.com.tr/2/53119/0/1/350-kiloagirliginda-bal-kabaklari-yetistirdi.aspx)

Hasadı vinçle yapıyor - Milliyet (http://gundem.milliyet.com.tr/hasadi-vincle-yapiyor/gundem/detay/1745871/default.htm)

reptil
05-08-2013, 13:29
benimkiler çok çok az ilerliyor toprağı bellememiştim sanırım topraktan kaynaklandı güneş falanda az görmüş agacın altına dikmiştim kısıtlı imkanımla

Murat Uysal
06-08-2013, 01:46
350 Kilo ağırlığında balkabağı yetiştirdi.

http://icube.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2013/08/04/hasadi-vincle-yapiyor-3504951.Jpeg

350 KİLO AĞIRLIĞINDA BAL KABAKLARI YETİŞTİRDİ - Hürriyet TV Haber (http://webtv.hurriyet.com.tr/2/53119/0/1/350-kiloagirliginda-bal-kabaklari-yetistirdi.aspx)

Hasadı vinçle yapıyor - Milliyet (http://gundem.milliyet.com.tr/hasadi-vincle-yapiyor/gundem/detay/1745871/default.htm)

Bu arkadaşa ulaşıp tohumlarını paylaşmasını istemeli.. Teknik bilgileri de öğrenebiliriz. Ulaşabilecek var mı acaba...

h_dogan
06-08-2013, 11:56
Bu arkadaşa ulaşıp tohumlarını paylaşmasını istemeli.. Teknik bilgileri de öğrenebiliriz. Ulaşabilecek var mı acaba...

Sakaryalı arkadaşlar nerede? :D

h_dogan
06-08-2013, 12:02
Ben de sizin takasta paylaştığınız tohumlardan 2 kök ektim. Bir kök koyu turuncu bir kök de açık turuncu renkte meyveler verdi. Siz zaten en baştan açılım olma ihtimali yüksek demiştiniz.
Açık turuncu olana tek meyve bıraktım diğerinde 3 tane tuttu sonra biri çürüdüğü için 2 tane kalmıştı.
Benim bitkiler küllemeye yakalandığı için meyveler küçük kaldı ama tek meyve tutan 55.9 kg geldi. O da tam anlamıyla olgunlaşmamış gibi duruyor kesip dağıtacağım bugün yarın.
Bakım konusunda pek bir şey yapmadım zamanım pek yok. Yani dediklerinizin hiçbirini yapmadım desem yeridir sadece suyunu tam verdim. :)
Yine de 55.9 kg iyi bir rakam.
Tohumlarınızı paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim.

Arkadaşlar,

Dev bal kabağı yetiştirmeye çalışan arkadaşların dikkatini bir iki hususa çekmek istiyorum.

Geçen yıl yetiştirdiğim dev bal kabağının tohumlarından tohum takas etkinliğine yollamıştım. 2012 yarışması konusunda yetiştirdiğim bal kabağında elle tozlaşma yapamadığım için diğer kabaklarla tozlaşma ihtimali olduğunu özellikle belirtmiştim.

Bu nedenle doğrudan benden talepte bulunan 10-12 arkadaşa hem kendi bal kabağımın tohumlarından hem de çapraz tozlaşma ihtimali nedeniyle Kanada’dan getirdiğim orijinal tohumlardan yollamıştım.

Ben ise elimde orijinal tohumlardan bulunmasına rağmen tohum takasa yolladığım tohumlardan bir kök kabak yetiştiriyorum. Benim kabağım şu anda 20 kg civarında. Bunu acaba kendi tohumlarım ne durumda diye yaptım. Bu yıl dev kabak yetiştirme gibi bir amacım yok. Bununla beraber sonucu da merak etmiyor değilim.

Dev bal kabağı yetiştiren arkadaşların kabaklarının çok büyümemesi nedeniyle üzülüyorum. Ancak çok önemli bir konuyu göz ardı ediyorlar. Foruma koydukları fotoğraflara göre kabak ekili alanlar yabani otlarla kaplı. Halbuki daha önceki mesajlarımda yazdığım üzere, bu bitkinin kökleri ana kökten 3-4 m uzağa kadar yayılabiliyor. Yani kabağınızın dev kabak olmasını istiyorsanız, bu kabağı ekeceğiniz alanın en az 6 x6 m olmasını sağlamanız ve bu alanda bir tane bile yabani ot bırakmamanız gerekmektedir. Ben kendi kabağımın ekili olduğu alanda bir tane bile yabani ot bırakmadım. Eğer yabani otları temizlemezseniz büyük kabak yetiştirmede beklentinizi yüksek tutmayınız.

Selamlar..

limon_sever
09-08-2013, 17:25
Dev balkabağı adayının kabuğu sertleşmeye başladı sanırım. Sarıdan turuncu renge döndü.

432506

unbreakabl
11-08-2013, 10:35
merhaba arkadaşlar

bayramın son günü kabakları incelerken en büyüğünün çiçek kısmında bi çürüme farkettim ve kopardım kabağı afiiyetle indirdik mideye tadı da cok güzelleşmiş ama anlamadğım su değen bi yeri de değildi neden çürüdükü acaba

bu arada görev icabı mardin dargeçitteyim hava sıcaklıkları 50 dereceyi buluyor acaba çok sıcaktan olabilirmi

cihangir6075
12-09-2013, 11:48
kabaklarımın bu gün itibari ile son halleri iki çeşit kabağımın bir çeşitinin rengi çok güzel ama yerli kabağımında gelişimi harika oldu hala büyürmü yorumları bekliyorum

limon_sever
23-09-2013, 12:48
Dün kabakların hepsini topladık. Allah bereketini artırsın...

443768

naturefan
04-10-2013, 10:53
Kibrista yetistirilen bal kabaklari yuvarlak degil de uzun oluyor. Sonbaharda da yesil rengi turuncu renge donusuyor. Bu turuncu renkli kabaktan kabak bittasi
(Kabak, kuru uzum, bulgur veya pirinc ve seker eklenerek yapilan bir borek)
yapiliyor.

Kabaklar daha kucuk ve yesilken koparilip, sade veya taze bogrulce ile de pisiriliyor. En lezetli kabak cicegi dolmasi da bu kabagin ciceklerinden yapiliyor

Bir arkadasimin evinde buyuyen bu kabagin fotograflarini sizlerle paylasmak istedim. Boyu 1 metreden biraz uzun. Rengi daha yesil. Firsat bulursam ve kabak curumeden turuncu renge donerse bir fotograf daha ekliyecegim.


74398

74399

Bu kabağın tohumlarından tohum takasa gönderebilecek olan var mı?

hatipali74
06-11-2013, 22:46
Bu seneki şahsi balkabağı azmanım. Bu sene balkabaklarını börülce , mısırlarla karışık olarak diktim. Ayrıca hiç gübre, özel bakım falan uygulayamadım.Çünkü bir çalının altında kendini saklamış.Çok sonra farkettim.
452435
452436

hilalll
24-02-2014, 19:07
Arkadaşlar,

Dev bal kabağı yetiştirmeye çalışan arkadaşların dikkatini bir iki hususa çekmek istiyorum.

Geçen yıl yetiştirdiğim dev bal kabağının tohumlarından tohum takas etkinliğine yollamıştım. 2012 yarışması konusunda yetiştirdiğim bal kabağında elle tozlaşma yapamadığım için diğer kabaklarla tozlaşma ihtimali olduğunu özellikle belirtmiştim.

Bu nedenle doğrudan benden talepte bulunan 10-12 arkadaşa hem kendi bal kabağımın tohumlarından hem de çapraz tozlaşma ihtimali nedeniyle Kanada’dan getirdiğim orijinal tohumlardan yollamıştım.

Ben ise elimde orijinal tohumlardan bulunmasına rağmen tohum takasa yolladığım tohumlardan bir kök kabak yetiştiriyorum. Benim kabağım şu anda 20 kg civarında. Bunu acaba kendi tohumlarım ne durumda diye yaptım. Bu yıl dev kabak yetiştirme gibi bir amacım yok. Bununla beraber sonucu da merak etmiyor değilim.

Dev bal kabağı yetiştiren arkadaşların kabaklarının çok büyümemesi nedeniyle üzülüyorum. Ancak çok önemli bir konuyu göz ardı ediyorlar. Foruma koydukları fotoğraflara göre kabak ekili alanlar yabani otlarla kaplı. Halbuki daha önceki mesajlarımda yazdığım üzere, bu bitkinin kökleri ana kökten 3-4 m uzağa kadar yayılabiliyor. Yani kabağınızın dev kabak olmasını istiyorsanız, bu kabağı ekeceğiniz alanın en az 6 x6 m olmasını sağlamanız ve bu alanda bir tane bile yabani ot bırakmamanız gerekmektedir. Ben kendi kabağımın ekili olduğu alanda bir tane bile yabani ot bırakmadım. Eğer yabani otları temizlemezseniz büyük kabak yetiştirmede beklentinizi yüksek tutmayınız.

Selamlar..



2012 yarismasini bastan sona okuyunca sonraki yili merak ettim cevap buradaymis ....

Bu sene yeni bir deneme yaparsiniz umarim bizde keyifle gelismeleri takip ederiz.Basarilarinizin devamini dilerim.

teacherr
28-05-2014, 16:00
bir heves bizde yurt dışından sipariş verdik. bakalım dev olacaklar mı?

teacherr
28-06-2014, 15:01
bakalım ilk adaylar görüldü inşaallah meyve tutar.

meyvelerin ilki sarı diğeri yeşil. iki farklı tohum var. bakalım dev olacaklar mı

sercan1969
29-06-2014, 18:21
Bu yıl balkabağı tohumlarını çok geç ektim. O yuzden Dev kabaklar henüz kabak bile oluşturmadı. Ama umarım bu yıl 50 kg olan rekorumu yenilerim...

cevahirabi
06-07-2014, 09:14
Foruma koydukları fotoğraflara göre kabak ekili alanlar yabani otlarla kaplı. Halbuki daha önceki mesajlarımda yazdığım üzere, bu bitkinin kökleri ana kökten 3-4 m uzağa kadar yayılabiliyor. Yani kabağınızın dev kabak olmasını istiyorsanız, bu kabağı ekeceğiniz alanın en az 6 x6 m olmasını sağlamanız ve bu alanda bir tane bile yabani ot bırakmamanız gerekmektedir. Ben kendi kabağımın ekili olduğu alanda bir tane bile yabani ot bırakmadım. Eğer yabani otları temizlemezseniz büyük kabak yetiştirmede beklentinizi yüksek tutmayınız.

Selamlar..

Merhaba arkadaşlar bahçemize 10 adet balkabağı ektik. tohumları birinden almıştık ıslah durumunu bilmiyorum.

Ektiktan sonra her 2 güne bir sulamış bulunmaktayız. bu büyük bir yanlış mıdır? çok çiçek açıyor ama meyve vermiyorlar.
Aylar geçti bunlar yayıldıkça yayıldı. Ama dişi olanlar bilye büyüklüğüne geldikten sonra çürüyor.

1- şimdi birkaç öneriye ihtiyacım var. Bu bitkiden bu tarihten sonra ürün beklemek yanlış olur mu?

2- dişi olan çiçekler yani yuvarlağı olan bitkiler döllenmiş te mi böyle bir hal almışlardır yoksa extradan döllenmeleri mi gerekir?

3-çok yaprak var bu yaprakları budamak bir işe yarar mı?

4- çok güneş mi severler gölgede yetişirler mi?

http://i.hizliresim.com/32BGr0.jpg (http://hizliresim.com/32BGr0)

http://i.hizliresim.com/32BGX0.jpg (http://hizliresim.com/32BGX0)

http://i.hizliresim.com/NY60ya.jpg (http://hizliresim.com/NY60ya)

http://i.hizliresim.com/2vmVm2.jpg (http://hizliresim.com/2vmVm2)

guppy
07-07-2014, 09:20
1- şimdi birkaç öneriye ihtiyacım var. Bu bitkiden bu tarihten sonra ürün beklemek yanlış olur mu?

2- dişi olan çiçekler yani yuvarlağı olan bitkiler döllenmiş te mi böyle bir hal almışlardır yoksa extradan döllenmeleri mi gerekir?

3-çok yaprak var bu yaprakları budamak bir işe yarar mı?

4- çok güneş mi severler gölgede yetişirler mi?


1-Çiçek veriyorsa üründe verir.

2-Mutlaka döllenmişlerdir. Bizim bu işi manuel yapmakta ki amacımız işi garantiye alıp yabancı tozlaşmayı önlemektir.

3-Ben olsam budamak yerine dişi tek çiçek bırakıp döller, diğer dallarıda toprağa daldırma yöntemi ile kök oluşumunu artırırdım.

4- Bitki güneşi sever ama ürün bağladımı ürünü gölgelemeniz faydalı olur.

Cevaplarım bugüne kadar ki genel tecrübelerim, kitaplar ve forumlardan okuduklarım sonucunda verilmiştir. Yoksa dev balkabağı yetiştirmişliğim yoktur. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

limon_sever
07-07-2014, 10:00
Ufak bir ayrıntı. Eğer bulunduğunuz yere arı vb. hayvanlar pek uğramıyorsa en garanti yöntem el ile tozlaştırma yapmaktır.

cevahirabi
07-07-2014, 10:31
Ufak bir ayrıntı. Eğer bulunduğunuz yere arı vb. hayvanlar pek uğramıyorsa en garanti yöntem el ile tozlaştırma yapmaktır.

şimdi bu kabaklar normal balkabağı dev filan değil.

etrafta arı var.

şimdi ilk olarak böyle bir dişi var. çiçekleri açmamış bunu kaybetmemek için ne yapmalıyım.

http://i.hizliresim.com/d4jXAr.jpg (http://hizliresim.com/d4jXAr)


Oluruna bıraktığım zaman 1 gün sonra sararıp çürüyor.

http://i.hizliresim.com/V2pEJP.jpg (http://hizliresim.com/V2pEJP)

limon_sever
07-07-2014, 11:03
şimdi bu kabaklar normal balkabağı dev filan değil.

etrafta arı var.

şimdi ilk olarak böyle bir dişi var. çiçekleri açmamış bunu kaybetmemek için ne yapmalıyım.

Oluruna bıraktığım zaman 1 gün sonra sararıp çürüyor.



Düzensiz sulama yapıyor olabilir misiniz?

cevahirabi
07-07-2014, 16:54
sulamayı kestim.

yeni çıkan dişileri nasıl korumalıyım. dölleme videosu bulamadım öneri video var mı

limon_sever
07-07-2014, 20:54
sulamayı kestim.

yeni çıkan dişileri nasıl korumalıyım. dölleme videosu bulamadım öneri video var mı

Tozlaştırma (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/1924-13.htm#post1180671)

cevahirabi
07-07-2014, 23:35
http://i.hizliresim.com/V2pEJP.jpg

dişilerin böyle sararıp ölmesi tozlaşamamasından mı kaynaklıdır peki?

limon_sever
08-07-2014, 11:39
http://i.hizliresim.com/V2pEJP.jpg

dişilerin böyle sararıp ölmesi tozlaşamamasından mı kaynaklıdır peki?

Bu bitki gün boyu böyle gölge de mi acaba? Eğer öyleyse bitkinin dişi çiçekleri bu yüzden ölüyordur. Kabak aydınlık ve güneşi seven bir bitkidir.

teacherr
08-07-2014, 14:48
bunlar dev olacaklar mı acaba çok merak ediyorum.

cevahirabi
09-07-2014, 13:57
Bu bitki gün boyu böyle gölge de mi acaba? Eğer öyleyse bitkinin dişi çiçekleri bu yüzden ölüyordur. Kabak aydınlık ve güneşi seven bir bitkidir.
kabaklarımın çoğu guneşi 8 saat kadar almakta. Dün tek tek tüm fidelere bakındım 1 tane olgunlaşmaya başlamış 5 tane de yeni yeşermiş dişi buldum ve bunları kırmızı iple işaretledim. bugün baktım 2 si yine sararmıştı. son 4 gündür su vermiyorum. bu sararmaları nasıl önleyebilirim. koca bahçeden 1 tane mi ürün alacağım.bu büyümüş olanı güneşten korumam doğru mu?

http://i.hizliresim.com/Z22LZ3.jpg (http://hizliresim.com/Z22LZ3)

http://i.hizliresim.com/AZZALB.jpg (http://hizliresim.com/AZZALB)

http://i.hizliresim.com/8mmld1.jpg (http://hizliresim.com/8mmld1)

http://i.hizliresim.com/1jjYgB.jpg (http://hizliresim.com/1jjYgB)

limon_sever
09-07-2014, 14:19
kabaklarımın çoğu guneşi 8 saat kadar almakta. Dün tek tek tüm fidelere bakındım 1 tane olgunlaşmaya başlamış 5 tane de yeni yeşermiş dişi buldum ve bunları kırmızı iple işaretledim. bugün baktım 2 si yine sararmıştı. son 4 gündür su vermiyorum. bu sararmaları nasıl önleyebilirim. koca bahçeden 1 tane mi ürün alacağım.bu büyümüş olanı güneşten korumam doğru mu?



Ben hiç bir kabağı güneşten korumuyorum. Güneşten korunduğu zaman içi o kadar tatlı ve lezzetli olmayabilir. Büyük balkabağı yarışmasında güneşten korunmasının sebebi, kabağı erkenden olgunlaştırmasını önlemek için yapılması ve daha büyük kabak elde etmek.

4 günde bir sulamak iyidir. Daha erken veya geç sulama yapmayın.

Aklıma başka birşey gelmiyor. Bundan sonra meyve tutumu artabilir. Bitkinin kol verimi teşfik etmeye çalışın. Kollarda yeni dişi çiçek oluşumu olur.

guppy
09-07-2014, 16:10
Güneşten küçük gölgelik gibi bir aparat yaparak koruyabilirsiniz. Kutu hava sirkülasyonunu kesecektir.

teacherr
17-07-2014, 12:52
büyüyor resimler bir gün ara ile çekildi. bakalım sonuç ne olacak

capitano
17-07-2014, 23:36
Ortadakiler evet.

cevahirabi
20-07-2014, 00:42
Düzensiz sulama yapıyor olabilir misiniz?


10 gundür kabakları sulamıyorum adana gibi bi yerde hala yaprakları yemyeşil. su an bir dalda 3 kabak var yumruk büyüklüğünde ayrıca 4 tane daha var yine yumruk kadar diğer fidelerde.


demek sorun sulamakmış. Şimdi biri söyledi bu saatten sonra kabakların en azınsdan yaz sonuna yetişebilmesi gerekiyor yoksa çürür dedi. Bunun içinde tüm yaprakları budamamı söyledi bu bilgi doğru mudur?

limon_sever
20-07-2014, 10:45
10 gundür kabakları sulamıyorum adana gibi bi yerde hala yaprakları yemyeşil. su an bir dalda 3 kabak var yumruk büyüklüğünde ayrıca 4 tane daha var yine yumruk kadar diğer fidelerde.


demek sorun sulamakmış. Şimdi biri söyledi bu saatten sonra kabakların en azınsdan yaz sonuna yetişebilmesi gerekiyor yoksa çürür dedi. Bunun içinde tüm yaprakları budamamı söyledi bu bilgi doğru mudur?

Yaprakları budamak bitkinin su kaybına neden olabilir ve bitki strese girebilir. Doğruluğundan ziyade bunları da hesaba katmak gerekir. Sararan ve hastalıklı yaprakları koparabilirsiniz. Ben sararan ve hastalıklı yapraklar hariç hiç yeşil yaprak koparmıyorum. Bırakın olduğu gibi kalsın. Pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın!

pınar
22-07-2014, 23:00
Merhaba,bu ilkbahar kışın yediğim adapazarı kabağının tohumlarından ektim. Sürekli çiçek açtı ve meyveye durdu; ancak birkaç gün sonra hepsi sararıp dökülüyordu. Nihayet 3 tanesi büyümeye başladı; ancak yuvarlak bir kabak beklerken uzun, sakız kabağının iri formunda meyveler oluştu. sebebi ne olabilir? Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

capitano
23-07-2014, 00:00
Bu da benim bu senekilerden, büyüyorlar.

capitano
23-07-2014, 00:06
Büyüyor nazar değmesin :)

capitano
23-07-2014, 00:07
Nefis yemeği oluyor.

aliakrep
23-07-2014, 18:20
Büyüyor nazar değmesin :)

Bu kabağın tohumundan bende aldım. Kısmetse seneye ekicem. Sizinki de bu cinstenmi ? Dill's Atlantic Giant® Pumpkin Dill's Atlantic Giant® Pumpkin - Seeds/Books (http://www.howarddill.com/seed.html)

birnefestoprak
23-07-2014, 18:42
Kisin yediginiz kabak, ustunde tohumlari da olan dilimler halinde miydi yoksa, pazardan butun olarak mi almistiniz?

Merhaba,bu ilkbahar kışın yediğim adapazarı kabağının tohumlarından ektim. Sürekli çiçek açtı ve meyveye durdu; ancak birkaç gün sonra hepsi sararıp dökülüyordu. Nihayet 3 tanesi büyümeye başladı; ancak yuvarlak bir kabak beklerken uzun, sakız kabağının iri formunda meyveler oluştu. sebebi ne olabilir? Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

capitano
24-07-2014, 00:01
Evet. Ama bu seçme tohumlardan, tanesi 8 - 10 us dolar civarında.

pınar
25-07-2014, 03:14
Annem pişirmişti; tohumlarını da ayırmıştı. Tek bildiğim bu:-)

pınar
25-07-2014, 03:15
Ama bildiğimiz, klasik kabak tatlısıydı.

pınar
25-07-2014, 03:17
Sizce bu da büyür mü? Ya da tatlı kabağı olur mı?

pınar
25-07-2014, 03:18
Ilk defa diktiğim için çok hevesleydim. Acaba tohum hibrit olabilir mi?

birnefestoprak
25-07-2014, 05:30
Adapazari'nda kabugu gri olup farkli sekillerde olan balkabaklari var. Adapazarı denince ilk akla gelen cesit, yuvarlaga yakin, ustlerden basik ve dilimli olandir ama bu sizin elinizdekine sekil olarak benzeyen (belki de aynisi) ve ekimi yapilan bir kabak daha var (yorede az miktarlarda ekilen daha bircok cesit de vardir).

Anneniz eger kabagi dilimlenmis halde aldiysa, kabagin butun haldeki seklini, yani hangi ceside ait oldugunu bilmek zor olabilir. Dediginiz gibi hibrit de olabilir ama dedigim gibi gosterdiginiz sekle sahip bir atalik cesit de mevcut. Hasat edeceginiz meyveler de buyuk ihtimalle tatli icin uygundur; zaten hasada az kalmis, olgunlasmasini bekleyip oyle koparin.

Annem pişirmişti; tohumlarını da ayırmıştı. Tek bildiğim bu:-)

teacherr
25-07-2014, 23:27
internetten vermiş olduğumuz siparişten gelen kabağımız büyümeye devam ediyor dev olacak diye bekliyoruz acaba dev kabak olup olmadığının hasat zamanından önce öğrenebileceğimiz özellikleri var mı, bilgisi olan paylaşabilir mi ? şimdiden teşekkürler.

capitano
27-07-2014, 00:20
Dev kabak lar ama tahminimce çok büyümeyecekler, tohum cinsinden dolayı. Büyüyenler daha orange renkte oluyor.

teacherr
27-07-2014, 01:08
Dev kabak lar ama tahminimce çok büyümeyecekler, tohum cinsinden dolayı. Büyüyenler daha orange renkte oluyor.

Teşekkurler. 50 kilodan fazla olur mu tahminen. Doğal olarak, destek olarak ne yapmalıyım. Gübre . Sulama dikkat etmem gereken püf noktaları önerir misiz.

pınar
02-08-2014, 14:34
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim; bir süredir şehir dışında olduğum için cevabınızı da kabakları da görememiştim:-) Yeni fotoğrafları ekleyeceğim. Kolaylıklar dilerim...

pınar
02-08-2014, 19:42
Merhaba, kabağın son hali bu. Annem çekirdeklerin yuvarlak, klasik adapazarı kabağından olduğu konusunda emin.

pınar
02-08-2014, 19:45
Bu da kabağın dişi çiçeklerinden birisi

capitano
02-08-2014, 23:43
Bugün kü büyüklüğü işte böyle benim devimin :)

pınar
03-08-2014, 13:47
Merhaba, forumda bir de spagetti kabak çeşitleri gördüm. bu kabak onlardan olabilir mi? bir de cehaletimi bağışlayın ama adapazarı kabağından böyle bir tür çıkabilir mi:-)

pınar
05-08-2014, 22:15
Cevap verebilecek kimse yok mu

MeyveliTepe
05-08-2014, 22:22
Kabak önceki yıl etraftaki başka çeşitlerden hibridlenmiş olabilir.

pınar
05-08-2014, 23:13
İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim.:) Bir türlü anlamamıştım. Şimdi oldu.

birnefestoprak
06-08-2014, 05:25
Adapazari Kabagi derken ne kastettiginize bagli. Adapazari'nda yetisen ve sekli ve kabuk rengi sizin gosterdiginiz gibi olan bir baska kabak cesidi var. Spagetti kabak olamaz cunku onun turu farkli. Spagetti kabak Cucurbita pepo; sizin gosterdiginiz resimlere bakarak sizdeki kabagin Cucurbita maxima oldugunu tahmin ederim.

Merhaba, forumda bir de spagetti kabak çeşitleri gördüm. bu kabak onlardan olabilir mi? bir de cehaletimi bağışlayın ama adapazarı kabağından böyle bir tür çıkabilir mi:-)

pınar
06-08-2014, 21:53
Cevap için çok teşekkür ederim, benim adapazarı kabağından kastım rengi bu kabak gibi olan, üstten ve allttan basık, dilimli kabak çeşidi.

pınar
09-08-2014, 20:29
Bu da kabağın son hali

pınar
09-08-2014, 20:31
Oldukça irileşti

pınar
09-08-2014, 20:31
Sararır mı acaba

pınar
09-08-2014, 20:36
Hala çiçek açıyor:-)

birnefestoprak
09-08-2014, 22:51
Et yogunlugu/sululuk itibariyle, buyuk ihtimalle sizin kastettiginiz ustten basik olan kabakla cok benzer sonuclari elde edeceksiniz. Sizdeki kabagin et rengi biraz daha acik olabilir.

Cevap için çok teşekkür ederim, benim adapazarı kabağından kastım rengi bu kabak gibi olan, üstten ve allttan basık, dilimli kabak çeşidi.

pınar
10-08-2014, 00:29
Bilgi için teşekkür ederim. Hibrit olayını öğrendikten sonra çiftçilerin her sene nasıl aynı üründen elde edebildiklerine şaştım doğrusu?! Sanıyorum bu iş tohumluk ürünün korunmasıyla yapılabilecek kadar basit olmasa gerek..

birnefestoprak
11-08-2014, 20:15
Meyve sapinin resmini cekip yayinlayabilir misiniz?

Bilgi için teşekkür ederim. Hibrit olayını öğrendikten sonra çiftçilerin her sene nasıl aynı üründen elde edebildiklerine şaştım doğrusu?! Sanıyorum bu iş tohumluk ürünün korunmasıyla yapılabilecek kadar basit olmasa gerek..

pınar
12-08-2014, 11:46
Merhaba, 2 kabağında meyve saplarının fotoğrafını gönderiyorum.
Ben bu kabakların olduğunu nasıl anlarım?
Bir de fotoğraftaki böceklerle nasıl mücadele edebilirim?
Çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar:-)

pınar
12-08-2014, 11:50
Sanıyorum bular koşenal(yanlış yazıyor olabilirim) imiş. Nasıl mücadele edebilirim. Bir de bu saatten sonra kabaklara bir zararları olur mu?
Kolaylıklar dilerim:-):confused:

limon_sever
15-08-2014, 19:18
Üstteki smile nerden çıktı bilmiyorum. Ben eklemedim :) Bu sene balkabağında çeşitimiz bol ama devamlılığı yok. Tozlaştırdığım kabakların hiç biri gelişmezken kendi tozlaşan kabaklar güzel gelişti. Bazılarını tozlaştırmak için erken kalkmayı planlarken çoktan arılar uğramış ve bizden önce davranıp tozlaştırmışlar...

Marina Di Chioggia
Bitki tam gelişemediği için kabak tam olarak şeklini alamadı. Kendimiz mecburiyetten çapraz tozlaştırmıştık...
513599

Burgess Buttercup
Tadını merak ettiğim bir çeşit. Çok güzel bir tadı olduğu bahsediliyor.
513600

Dill's Atlantic Giant® Pumpkin - Dev Balkabağı
Yamaça diklemesine tırmanıyor. Umarım geriye doğru düşmez...
513601

Adapazarı Balkabağı
Şimdilik iki kabak var. Biri de yeni tozlaşmış ve hafiften büyümeye başlamış
513602

Akşehir Balkabağı
Bir tanıdığın verdiği tohumlardan yetişen kabak gelişimini tamamladı. 2-3 kilo civarında...
513603

limon_sever
15-08-2014, 19:33
Kaşınhanı Balkabağı
Pazarda Kaşınhanı'nın balkabağı diye almıştık. İki tohum ayırıp diğer tohumları kavurup çıtlatmıştık. Üzerlerinde 3 adet kabak var. Malesef bunlarda çapraz tozlaştı. Belki pazarda yine o köylü satıcıya dek gelirsek satın alabiliriz. Lezzetli bir çeşit...
513614

Balkabağı
Bu balkabağı yaa Sayın sevoş'un Oval-Balkabağı (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31565.htm#post1153592)veya Çumra'nın Pörtlek Balkabağı. İkisini yan yana dikmiştim. Şimdi hatırlayamıyorum. Bitkinin birinde hiç kabak yok. Birinde bu var. Yarım kilo var yok.
513615

aliakrep
20-08-2014, 21:12
Buda benim tosun. 13.5 KG

http://cdn.aliakrep.com/kabak/20140818_141459.jpg
http://cdn.aliakrep.com/kabak/20140818_141448.jpg

hanımeli
23-08-2014, 09:58
Benim kabaklarımda bu sene iyi verim gösterdiler pazar günü bahçeye gidip fotolarını çekeceğim ve tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmayı düşünüyorum,henüz fotoğrafları olmadığı için başlık açamadım,en geç Pazartesi görürsünüz resimlerini.

sevoş
23-08-2014, 10:54
sayın limonsever 448 nolu mesajdaki ikinci kabak benim oval kabak değil .hiç benzemiyor.

limon_sever
23-08-2014, 11:18
sayın limonsever 448 nolu mesajdaki ikinci kabak benim oval kabak değil .hiç benzemiyor.

O zaman Çumra'nın Pörtlek balkabağıydı ama malesef çürüdü. Anlam veremedim.

guppy
26-08-2014, 10:45
İlk dişi çiçeğim kabak yaptı. Ardından gelenlerde tutuyor fakat ilerleyen zamanlarda dökülmeler yaptılar. Sebebi sizce ne olabilir? Üzerlerine su gelmesi olabilir mi?

pınar
13-09-2014, 17:17
Arkadaşlar, bilen birisi yardımcı olabilir mi? Kabağımı ne zaman koparmalıyım? Sapı tamamen kupkuru mu olmalı yoksa yeşil kalsa da olur mu?

birnefestoprak
15-09-2014, 18:16
Sapin kurumasini beklerseniz, iyi olur (sap tam kurumamisken de yeme olgunluguna ulasmis olabilir).

Arkadaşlar, bilen birisi yardımcı olabilir mi? Kabağımı ne zaman koparmalıyım? Sapı tamamen kupkuru mu olmalı yoksa yeşil kalsa da olur mu?

pınar
16-09-2014, 18:42
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Peki sap yeşil dahi olsa olgunlaştığını anlamanın bir yolu var mı?:-)

birnefestoprak
17-09-2014, 19:48
Bu sorunuzun yanitina deneme yanilma yoluyla ulasabilirseniz daha iyi olur. Sap henuz tam anlamiyla kurumamisken (kemik kurulugundan bahsediyorum) hasat ettigim, yemelik kaliteyi yakalamis balkabaklari oldu ama genel olarak tavina gelmesi icin, sap kuruduktan sonra bile tarlada birakildigi olur (tohumlar da hasat derecesine gore ideal tohumluk asamasina yakinsar veya ondan uzaklasir). Bitki sapinin dallarla birlestigi yerde, eger toprakla bulusursa kok salabilecek uzun, biyigimsi kulakciklar olur. Bunlarin kuruyup kurumadigina da bakilir. "Kurumussa meyve hasada hazirdir" denir ama dedigim gibi deneyip gormeniz en guzeli.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Peki sap yeşil dahi olsa olgunlaştığını anlamanın bir yolu var mı?:-)

pınar
18-09-2014, 15:17
Açıklamalar için ne kadar teşekkür etsem az. Sanıyorum beklesem daha iyi olacak. İlk kez yetiştirdiğim 2 kabağı telef etmek istemiyorum:-)

Lilium
07-10-2014, 16:27
Biga tarım fuarında

519958

capitano
07-10-2014, 23:26
Tebrikler

capitano
07-10-2014, 23:29
Bunlarda benim yavrular :)

capitano
07-10-2014, 23:32
23,38 kg
23.41 kg
38,30 kg
29.90 kg

hurrem
12-10-2014, 14:53
Arkadaşlar, bugün itibariyle kabak sapının durumu fotoğrafta gördüğünüz gibi. Hala kurumadı. sizce ne yapmalıyım?!..:confused::(

aliakrep
12-10-2014, 21:40
Arkadaşlar, bugün itibariyle kabak sapının durumu fotoğrafta gördüğünüz gibi. Hala kurumadı. sizce ne yapmalıyım?!..:confused::(

Arkadaşım bitki kendini kurutmuş zaten. Kurumuş bir bitki meyvesinide beslemez artık. O yaş yer kök girişi büyük olduğu için hala yaş. Bence yolabilirsin. Ama yinede sen bilirsin tabii.

hurrem
13-10-2014, 19:06
:p Cevap için çok teşekkür ederim. Nihayet kabağımı elime alabileceğim:p yupiii

justice
15-11-2014, 21:35
sanırım en büyükleri bende.....:D

BEDESTENLİ
16-05-2015, 13:19
Kabakçılar neredesiniz.. :) kabak ektim

sizin gibi tarlaya değil bahçeye..

bakalım nasıl olacak. 10 adetçik.. :)

BEDESTENLİ
16-05-2015, 13:30
Bu seneki şahsi balkabağı azmanım. Bu sene balkabaklarını börülce , mısırlarla karışık olarak diktim. Ayrıca hiç gübre, özel bakım falan uygulayamadım.Çünkü bir çalının altında kendini saklamış.Çok sonra farkettim.
452435
452436

Afiyet olsun ağam. Dünya küçük diye buna demişler. :) Radara takıldın .

BEDESTENLİ
16-05-2015, 13:32
Değerli kabak yetiştiricileri kabak için hangi gübre kullanılmalı, tavsiyelerinizi rica ederim.

BEDESTENLİ
28-05-2015, 10:59
Arkadaşlar banada bu 25-30 kiloluk kabakların çekirdeğinden gönderebilirmisiniz.Rica etsem. 4-5 çekirdek gönderseniz yeter, 50-60 kiloluk kabak çekirdeğine gerek yok onu kaldırmakta zor olacaktır, 4 kişilik aileye 25-30 kiloluğu bile çok ama merak ettim, yetiştirip bakalım nasıl olacaklar.
Şimdiden teşekkürler.

BEDESTENLİ
03-06-2015, 10:19
hımmmm.. kimse cevap vermiyor, kabak mevsimi gelmediğinden demek ki...

aliakrep
12-06-2015, 15:10
Mekan değişikliğinden dolayı kabaklarımın dökeceğinden şüpheliydim. Ama bugün 2 tanesi dökmüş. 2.Katta balkonda yetiştiriyorum.

Büyük Resimler : 1 (http://s14.postimg.org/98w3bgqsf/20150612_155926.jpg) ve 2 (http://s14.postimg.org/kza0sujkv/20150612_155857.jpg)

BEDESTENLİ
21-07-2015, 10:21
kabaklar çiçek açıyor, hatta küçücük kabakçıklar görülüyor onlarda kuruyup düşüyor, kabak yaprakları yeşil herhangi bir hastalık gözükmüyor, 3 gün ara ile az miktarda akşamları kova ile sulama yapılıyor, fakat kabak hala yok.. konu hakkında bilgi verebilirmisiniz.

sinbas
21-07-2015, 14:25
"Dünyanın En Büyük Balkabağı
Wisconsin'de yetiştirilen bu devasa balkabağı resmi olarak dünyanın en büyük balkabağıdır. 821 kilogramdan fazla ağırlığa sahip olan balkabağı 2011 guinness rekorlar kitabına girdi."

mehmet_yldrm
02-10-2015, 16:35
selam Arkadaslar
1 yasında gelmiş 10 dönüm ceviz bahcem var aralarını degerlednirmek adına bal kabagı ekmeyi planlıyorum. sıra araları 2.5 metre sıra ustu de 1 metre seklinde 2700 kok kabak yapıyor. hepsınden kabaca 15 kilo kabak alsak 40 ton kabak yapıyor. bu kadar kabagını satısı kolay olur mu. biraz fikirlerinizi ihtiyacım var şimdiden tesekur ederim..
iyi gunler

kocasedir
25-11-2015, 14:00
selam Arkadaslar
1 yasında gelmiş 10 dönüm ceviz bahcem var aralarını degerlednirmek adına bal kabagı ekmeyi planlıyorum. sıra araları 2.5 metre sıra ustu de 1 metre seklinde 2700 kok kabak yapıyor. hepsınden kabaca 15 kilo kabak alsak 40 ton kabak yapıyor. bu kadar kabagını satısı kolay olur mu. biraz fikirlerinizi ihtiyacım var şimdiden tesekur ederim..
iyi gunler

Bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum.Ben de seneye açık kök olarak dikeceğim ceviz bahçesi öncesi 40 dönüm kadar alanı değerlendirmek istiyorum.Seçeneklerden birisi de balkabağı. Bu kadar tohumu güvenilir nereden bulabilirim ve ne çeşit önerirsiniz bunu da öğrenmek isterim.Teşekkürler.

Muda
21-01-2016, 16:25
Arkadaşlar dev balkabağı yetiştirmek için süt yani kalsiyum kullanımı deneyen oldu mu. Ben google çevirinin tam olarak anlaşılamasa da süt kullanıldığı yönünde bir bilgi okudum. bu şekilde bir deneme yapan var mı ? Olma ihtimali var mı? link aşağıda. Çeviriyi de ekliyorum.

Growing Pumpkins With Milk (http://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/pumpkin/milk-fed-pumpkins.htm)

Fed Pumpkins Milk: Süt İle Dev Kabak Nasıl Grow öğrenin

Dev-kabak Tarafından Görüntü annrapeepan
Amy Grant

Ben çocukken, yaz sonunda devlet fuara gidiş ileriye baktı. Gıda, sürmek, tüm hayvanlar severdi, ama çoğu görme konusunda feryat şey dev kabak kazanan mavi kurdele oldu. Onlar inanılmaz (ve hala). Genellikle böyle büyük boyutu elde etmek olduğunu belirtti, bu leviathan kazanan yetiştiricisi, onlar kabak sütü ile beslenen. Bu doğru mu? Kabaklar çalışmak büyümeye süt kullanılarak mı? Eğer öyleyse, nasıl dev süt beslenen kabaklar büyür?

Süt ile Büyüyen Pumpkins

Eğer süt ile kabaklar besleme konusunda bir arama yaparsanız, kabaklar büyümeye süt kullanarak doğruluğuna ilişkin yaklaşık 50/50 bölünmüş bilgilerin yeraldığını bulacaksınız. Süt kalsiyum en çok lanse olmak, vitaminler ve mineraller var. Çoğu çocuk onları güçlü ve sağlıklı büyümek yapacak düşüncesiyle içmek sütü verilir. Tabii ki, inek sütü gerçekten çocuklar için çok iyi olup olmadığı üzerinde bazı dissention, ama konuyu dağıtmak.

Kabaklar kalsiyum ve diğer mikro ihtiyaç göz önüne alındığında, bu süt ile büyüyen kabak kesinlikle onların büyüklüğünü artırmak olacak bir hayır beyin gibi görünüyor. Bu durumda, süt ile kabak beslenme fikri ile bazı sorunlar var.

Ben evin herhangi bir çocuk yok, ancak her şeyden önce, ben bir kuduz süt tiryakisi var. Bu nedenle, ne kadar süt maliyetlerinin çok farkındayım. Gibi sıvı gübreler balık emülsiyonu, yosun gübre, kompost veya gübre çay, hatta Mucize büyümek tüm kabak asma içine ve önemli ölçüde daha düşük maliyetle kalsiyum ve mikro katacak.

Bir kabak süt beslerken İkincisi, en yaygın yöntemlerden biri asma bir yarık yapmak ve bu yarığın içine süt kabından bir esneklik malzeme besleme gereğidir. Burada sorun, herhangi bir yaralanma gibi, hastalık ve zararlılara karşı artık açıktır, sadece asma yaralandı olmasıdır ve.

Son olarak, hiç şımarık süt kokuyordu? Sıcak güneşin altında yaz sonunda süt kabı koyarak deneyin. Ben yağma uzun sürmez bahse girerim. Ugh.

Nasıl Dev Süt Fed Kabak Grow

Ben dev kabaklar sütü hem olumlu hem olumsuz yorumlar okudum beri, sana araçları ve meraklı bir zihne sahip olmadığını varsayalım, süt besleme ile kabak Goliath büyüyen denemek için eğlenceli olabilir. Yani, burada dev bir süt beslenen kabak büyümeye nasıl.

Reklâm


İlk olarak, büyümek istiyorum Kabak çeşitli seçin. Bu ise "Atlantik Dev" veya "Büyük Max." Gibi bir dev çeşitli bitki mantıklı tohumdan kabaklar büyüyen, kompost veya kompost gübre ile tadil edilmiştir tam güneş bir nokta seçin. 18 inç çapında ve 4 santim boyunda bir tepe yapın. Tepenin bir inç derinliğinde, dört tohum ekmek. Nemli toprak tutun. Fidan en güçlü bitki dışarı ince uzun boylu yaklaşık 4 santim, zaman.

Meyve greyfurt büyüklüğünde olduğunda, tüm şube ancak sağlıklı numune büyüyor birini kaldırmak. Ayrıca, kalan asma başka çiçekleri ya da meyve kaldırın. Şimdi kabak yem süt hazırız.

Bu eşit çalışmalıdır kullandığınız süt, tamamı veya% 2 ne tür önemli görünmüyor. Bazen insanlar hiç süt ama su ve şeker karışımı kullanmayın ve hala kabak beslenme süt bakın. Bazı insanlar süt şeker ekleyin. Bir süt sürahi veya Mason kavanoz gibi bir kapaklı kap kullanın. Gerçek fitil veya süt emer ve kabak kök içine filtreler bir pamuklu kumaş ya esneklik malzemeyi seçin. Kabın kapağı içine bir delik fitilleme malzemenin genişliği punch. Süt kabı doldurun ve delikten fitili beslemek.

Keskin bir bıçak kullanarak, seçilen kabak asma alt sığ bir yarık kesti. Çok dikkatli ve yavaşça, yarık içine süt kabının içinde fitil kolaylığı. Yerinde fitili tutmak için gazlı bezle yarığı sarın. Bu kadar! Artık süt ile kabak besleniyor. Gerektiği gibi süt kabı doldurun ve aynı zamanda kabak haftada düzenli sulama bir inç ver.

Bir daha da kolay bir yöntem sadece "su" kabak bir bardak süt ile her gün.

O sizin için şans en iyi kabaklar beslenme süt. Aramızda şüpheliler, hep garantili mavi kurdele kazanan duymak sıvı şelatlı kalsiyum, var!

kürşad
22-01-2016, 07:33
devkabak.com (http://www.devkabak.com) sitemi ücretsiz veriyorum. 25 ocağa kadar süresi var ve cumartesi akşamına kadar isteyen olursa süresini bir yıl uzatıp (ücreti alacak olana ait) transfer kilidini açtırıp siteyi verebilirim. yıllık 37 veya 38 tl isim ve bir o kadar da hostingi tutuyor. Kabak tohumu vs satmak isteyen olursa üçbeş tohumda parasını çıkarır.

Pitcarlos
22-03-2016, 14:11
merhaba arkadaşlar 2012 den bu yana mesaj yazılmaması beni biraz düşündürdü ama yinede de ben sorumu sorayım :
gitti gidiyor dan dev balkabağı tohumu satın aldım ama gelen kabak tohumu bildiğiniz çitlemelik balkabağı çekirdeği gibi ufak.... bunun gerçek tohum olup olmadığını nasıl anlarız illa büyütmek mi lazım. bana göre tohum çekirdeğinin de büyük olması lazım gibi geliyor.. gittigidiyor'dan alıp deneyen var mı acaba .
o kadar emek ve heves boşa gitmesin.

serhatb
22-05-2016, 10:11
Evet sizi görende akademik çalışma yapıyorsunuz zanneder. Mart ayının son yagmurlarında toprak iyice nemlenir, çapayı eline alırsın 1m aralıklarla vur çapayı at 2 tohum yürü gitsin. bu sene domates ektiğimiz alana seneye kabak ekeriz, sulamak ne demek aklımıza bile gelmez 2 dönüm yerden ortalama 150-200 ton kabak alırız. gübreleme, çapalama sulama aklımıza bile gelmez. benim 13 yaşında oglum var ellerinizden öper bir c.tesi pazar eker geçer. Tabi arabayı tarlada kullanma koşuluyla. şimdi konunun basından sonuna kadar okudum valla daral geldi. Bizim hiç bir bahçemize sunni gübre atmayız, ilaçlamayız otları bile elimizle sökeriz. bizim kabaklar nisana kadar dayanır. müşteri özelikle bizi bekler. geçen sene yurd dışına gönderdiğimiz hiç bir ürünümüz ger dönmedi. biye dönmedi biliyormusunuz bahçelerimizde sunni olan bir şey olmadıgı için. kabak taraı yorar demiş bir arkadaşım yormaz düzene sokar. bu sene sebze ekilen bölgeye kabagı ektiğinde toprağı düzenler. sonra biz bu kabagı dilimleyip kabugunu felan hiç bir şeyini atmayız. kurudukca nemlendirip solucanlara atarız. solucanlar yiyip gübre yapınca bahçeye serperiz. olay bu kadar kolay ve basit. kadirbeyciftligi.com'da sizler için arıntılı bir yazı hazırlayıp görüntüleri paylaşmak istiyorum. geçen sene su görmeden 85 kilo olan kabak var bunlar yurd dışından gelmiyor. yıllardır kendimiz yetiştiriyoruz. marketlerden isteyen lursa dilimliyoruz ahanda onun tohumunu ekiyoruz. olay budur değerli kardeşlerim. Bu forum tarımın ana damarı ben çok şeyi bu forumdan ögrendim, lütfen biraz daha konu hakkında deneyimli arkadaşlar yazsın, diğeride soru sorularını sorsun. bilgiyi paylaşalım ama doğru bilgiyi paylaşalım ki daha ileriye gidelim hürmetler selamlar hepinize

Taşlıbahçe
22-05-2016, 15:59
Evet sizi görende akademik çalışma yapıyorsunuz zanneder. Mart ayının son yagmurlarında toprak iyice nemlenir, çapayı eline alırsın 1m aralıklarla vur çapayı at 2 tohum yürü gitsin. bu sene domates ektiğimiz alana seneye kabak ekeriz, sulamak ne demek aklımıza bile gelmez 2 dönüm yerden ortalama 150-200 ton kabak alırız. gübreleme, çapalama sulama aklımıza bile gelmez. benim 13 yaşında oglum var ellerinizden öper bir c.tesi pazar eker geçer. Tabi arabayı tarlada kullanma koşuluyla. şimdi konunun basından sonuna kadar okudum valla daral geldi. Bizim hiç bir bahçemize sunni gübre atmayız, ilaçlamayız otları bile elimizle sökeriz. bizim kabaklar nisana kadar dayanır. müşteri özelikle bizi bekler. geçen sene yurd dışına gönderdiğimiz hiç bir ürünümüz ger dönmedi. biye dönmedi biliyormusunuz bahçelerimizde sunni olan bir şey olmadıgı için. kabak taraı yorar demiş bir arkadaşım yormaz düzene sokar. bu sene sebze ekilen bölgeye kabagı ektiğinde toprağı düzenler. sonra biz bu kabagı dilimleyip kabugunu felan hiç bir şeyini atmayız. kurudukca nemlendirip solucanlara atarız. solucanlar yiyip gübre yapınca bahçeye serperiz. olay bu kadar kolay ve basit. kadirbeyciftligi.com'da sizler için arıntılı bir yazı hazırlayıp görüntüleri paylaşmak istiyorum. geçen sene su görmeden 85 kilo olan kabak var bunlar yurd dışından gelmiyor. yıllardır kendimiz yetiştiriyoruz. marketlerden isteyen lursa dilimliyoruz ahanda onun tohumunu ekiyoruz. olay budur değerli kardeşlerim. Bu forum tarımın ana damarı ben çok şeyi bu forumdan ögrendim, lütfen biraz daha konu hakkında deneyimli arkadaşlar yazsın, diğeride soru sorularını sorsun. bilgiyi paylaşalım ama doğru bilgiyi paylaşalım ki daha ileriye gidelim hürmetler selamlar hepinize

Bu site akademik çalışmaların paylasıldığı bir yer, bu site amatör çalısmaların da paylasıldıgı bir yer ve bu site yanlışıyla doğrusuyla deneyimlerin paylaşıldıgı ve herkesin bu yollarla bir şeyler öğrendiği ve öğrettigi bir yer. Dolayısıyla bilen yazsın bilmeyen sorsun diyecegimiz dort duvardan oluşma bir okul değil, aksine paylaşımın motive ettiği bir okul, bir buluşma yeri...

Sizin "sulama" ve "gübreleme" yapmadığınız tarlanıza gelirsek, ya dönüm hesabınızda bir hata var, ya da bizim hiç bilmedigimiz, dünyadan farklı fizik kurallarının işlediği bir gezegende tarım yapıyorsunuz. Dönümde ortalama 75-100 ton arası kabak, üstelik bu kosullarda, fantastik bir hasat gibi geliyor kulağa.

serhatb
24-05-2016, 16:48
Bu site akademik çalışmaların paylasıldığı bir yer, bu site amatör çalısmaların da paylasıldıgı bir yer ve bu site yanlışıyla doğrusuyla deneyimlerin paylaşıldıgı ve herkesin bu yollarla bir şeyler öğrendiği ve öğrettigi bir yer. Dolayısıyla bilen yazsın bilmeyen sorsun diyecegimiz dort duvardan oluşma bir okul değil, aksine paylaşımın motive ettiği bir okul, bir buluşma yeri...

Sizin "sulama" ve "gübreleme" yapmadığınız tarlanıza gelirsek, ya dönüm hesabınızda bir hata var, ya da bizim hiç bilmedigimiz, dünyadan farklı fizik kurallarının işlediği bir gezegende tarım yapıyorsunuz. Dönümde ortalama 75-100 ton arası kabak, üstelik bu kosullarda, fantastik bir hasat gibi geliyor kulağa.

bizim ona ayıracak vaktimiz yok. İsteyen tüm arkadaşlarımı hasat sonu davet ediyorum ediyorum hasata birlikte girelim. Geçen senede 300 m2 seradan 15 ton yerli domates nasıl alınır demişti bir arkadaşım bala ilçesinden geldi gördü, yine tüm merak eden arkadaşlarımı davet ediyorum. en içten dieklerimle de kendini bilen tüm kardeşlerimi selamlıyorum.

birnefestoprak
24-05-2016, 17:54
Domates (ve kabak) hangi çeşitti?

bizim ona ayıracak vaktimiz yok. İsteyen tüm arkadaşlarımı hasat sonu davet ediyorum ediyorum hasata birlikte girelim. Geçen senede 300 m2 seradan 15 ton yerli domates nasıl alınır demişti bir arkadaşım bala ilçesinden geldi gördü, yine tüm merak eden arkadaşlarımı davet ediyorum. en içten dieklerimle de kendini bilen tüm kardeşlerimi selamlıyorum.

Taşlıbahçe
02-06-2016, 11:49
Evet sizi görende akademik çalışma yapıyorsunuz zanneder. Mart ayının son yagmurlarında toprak iyice nemlenir, çapayı eline alırsın 1m aralıklarla vur çapayı at 2 tohum yürü gitsin. bu sene domates ektiğimiz alana seneye kabak ekeriz, sulamak ne demek aklımıza bile gelmez 2 dönüm yerden ortalama 150-200 ton kabak alırız. gübreleme, çapalama sulama aklımıza bile gelmez. benim 13 yaşında oglum var ellerinizden öper bir c.tesi pazar eker geçer. Tabi arabayı tarlada kullanma koşuluyla. şimdi konunun basından sonuna kadar okudum valla daral geldi. Bizim hiç bir bahçemize sunni gübre atmayız, ilaçlamayız otları bile elimizle sökeriz. bizim kabaklar nisana kadar dayanır. müşteri özelikle bizi bekler. geçen sene yurd dışına gönderdiğimiz hiç bir ürünümüz ger dönmedi. biye dönmedi biliyormusunuz bahçelerimizde sunni olan bir şey olmadıgı için. kabak taraı yorar demiş bir arkadaşım yormaz düzene sokar. bu sene sebze ekilen bölgeye kabagı ektiğinde toprağı düzenler. sonra biz bu kabagı dilimleyip kabugunu felan hiç bir şeyini atmayız. kurudukca nemlendirip solucanlara atarız. solucanlar yiyip gübre yapınca bahçeye serperiz. olay bu kadar kolay ve basit. kadirbeyciftligi.com'da sizler için arıntılı bir yazı hazırlayıp görüntüleri paylaşmak istiyorum. geçen sene su görmeden 85 kilo olan kabak var bunlar yurd dışından gelmiyor. yıllardır kendimiz yetiştiriyoruz. marketlerden isteyen lursa dilimliyoruz ahanda onun tohumunu ekiyoruz. olay budur değerli kardeşlerim. Bu forum tarımın ana damarı ben çok şeyi bu forumdan ögrendim, lütfen biraz daha konu hakkında deneyimli arkadaşlar yazsın, diğeride soru sorularını sorsun. bilgiyi paylaşalım ama doğru bilgiyi paylaşalım ki daha ileriye gidelim hürmetler selamlar hepinize



Ben hala yanlış bilgi verdiğinizi düşünüyor ve sırf bu nedenle konuyu sürdürüyorum. Sizin şahsınızla ilgili değil, yanlış anlamayın. Bir hata olduğunu düşünüyor ve çözmeye çalışıyorum. Yukarıda alıntılanan mesajınızda yazdıklarınızdan şöyle bir anlam çıkarıyorum:

Bırakın uğraşmayı, türlü türlü yöntemleri vb. şeyleri... Kabaklar bir metre arayla ekilip hiç gübre ve su vermeseniz de kimileri 85 kg'a çıkabilir ve dönümde 75-100 ton arası kabak hasat edersiniz.

Ya da bu sadece sizin toprağınıza ve size has bir durum mu emin olamıyorum. Ama, yok, olmaz, bu kadar hasat kaldıramazsınız. Ne siz, ne de bir başkası, ılıman iklimde, tarla koşullarında ve bir de bu yöntemlerle bu kadar kabak hasadı yapamazsınız. Taban suyu uygun yükseklikte, çok verimli bir tarlada meyve ağırlığında su vermeden 85 kg'a ulaşsanız bile dönümde 75-100 ton arası, yani ortalamasını alsak 87.5 ton yapar, her bir metrekarede 87.5 kg kabak hasat etmeniz gerekir. Bir hayal edin...

Sayın Birnefestoprak’a da bir soralım, bu soru tam olarak tartışılanla aynı şey değil ama konudan da kopuk olmadığı için aynı mesajda soruyorum, bilmekte fayda var. Bizim ılıman iklimimiz haricinde, sıcakların yıl boyu ılık-sıcak olduğu bir iklimde, en azından bir örnek olarak sizin yaşadığınız ve tarım yaptığınız Tampa’da en verimli kabak çeşidinde dönümde maksimum kaç ton hasat kaldırıyorsunuz veya -orantılayarak- kaldırabilirsiniz veya başkalarıve aynı toprakta bir yıl içerisinde birbiri ardına kaç hasat dönemi yaşıyorsunuz?

Elza-Ojalvo
29-06-2016, 12:14
Dostlar, bir arkadaşımın köyden getirdiği ve tadını çok beğendiğim bir bal kabağının çekirdeklerini ekmiştim bu bahar. Hepsi de fide oldu hiç fire vermedi. Ancak mayıs ayı bol yağmurlu geçtiği için olsa gerek çok iyi gelişemediler. Bir ay boyunca garipler güneş yüzü görmediler. Havalar düzeldi Haziran'ın 15'inden sonra ve toprağa aktarılacak boya geldiklerinde fideleri bahçe toprağıma ektim. Fakat hiç sağlıklı ilerlemiyorlar. Çiçek tomurcukları daha olgunlaşmadan, minik iken düşüyorlar. Açanlar da genelde erkek çiçek. Daha dişi çiçeğe rastlamadım. Bazı yapraklarda da beyaz damarlar oluştu. Acaba çok mu su veriyorum? Sadece sabahları suluyorum ve az miktarda suluyorum. Yarı gölge olan bir bahçede ekililer.

Bir de yapraklarında fotoğrafta gördüğünüz misafire rastladım. Bu zararı bu örümcek veriyor olabilir mi?

Sebzelerimi yetiştirirken, bahçe toprağıma bir miktar fundalık toprağı ve torf da karıştırıyorum, güvercin gübresi kullanıyorum. İlaçlamayı da sirkeli su, biberli sarımsaklı su v.s. ile yapıyorum. Ben bal kabaklarımı nasıl sağlıklı bir sürece sokabilirim bilgisi olan bana yardım ederse sevinirim.

Sevgiler
Elza

http://i.hizliresim.com/Zdz0D3.jpg
http://i.hizliresim.com/o7N1gX.jpg
http://i.hizliresim.com/l1NV7Q.jpg
http://i.hizliresim.com/nrNB7N.jpg
http://i.hizliresim.com/v4NqEA.jpg
http://i.hizliresim.com/1dZXyB.jpg

esmakaraduman
04-08-2016, 12:46
623879 acaba benim ikiz kabaklar böyle yeşil mi kalcak sararacakmı ?

TCM
04-08-2016, 13:34
Bir soru da ben sorayım pek cevap kısmı çalışmamış bu konunun ama, epeydir google amcaya soruyorum balkabaklarında domates gibi budama falan oluyor mu diye ancak öyle bir şeye denk gelmedim. Ektiğim balkabaklarında şimdilik sorun yok, maaşallah dallarıp budaklanıp büyüyorlar. Peki bu kabakların büyük olması (dev kabak yetiştirme niyetim yok öncelikle) için tek kökte tek dal olacak veya dalda tek meyve olacak veya uzayan dalların uçlarını keselim gibi uygulamalar oluyor mu?

hosseda
04-08-2016, 13:49
Ben kabakların biber fidelerini kapatacak gibi olan yapraklarını koparıyorum. Hatta bir kaçının dallarını kelleştirdim yapraklar sonlarda kaldı. Dallardan fazla olanları farklı istikamete yönlerdiriyorum. Bu yaptıklarımdan iyi/ kötü etkilenen kabak olmadı ( tesbit edebildiğim kadarıyla).
Bir köylü şunu dediydi : Kabak kökünden çıkan birden fazla dal varsa, en güçlüyü elleme diğerlerine kök yakınından çivi sokup hafif kanırt, onu zedelemiş olacaksın beslenmesi yavaşlar, tek dal güçlenir. Bunu komşum köylüye anlattım güldü, inanma dedi... Ben çivileme yapmadım sonuçta.
Şu sırada bol su verilirse kabak meyveye duruyor. Dalda besleyebileceği kadar kabak oluşuyor müdahale gereksiz. Uçları da alan müsaitse salın gitsin.

hosseda
04-08-2016, 13:50
Kabaklar ekim ayı ortalarına kadar dallarında kalabiliyor ve renk koyulaşması da o vakitlerde tamamlanıyor...

Pitcarlos
20-08-2016, 16:47
yine kendime cevap gitti gidiyordan felan almayın benim aldığım mırt çıktı. tohum sahte bildiğiniz pazar kabağı kızartmalık olanından... bilmediğiniz yerden almayın... ben başka bir yerden daha aldım aldığım kabağın fotosunu da gördük... tohumun boyu yaklaşık 2-2,5 cm civarı idi ondan yaklaşık 40-60 kg iki adet kabak aldım daha da büyük olurdu lakin diyarbakır fazla sıcak

aslama1994
16-12-2016, 14:43
Bu kabağın cinsi nedir? Alaca bal kabağı mı ?Yoksa boz bal kabağı mı ?635558

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Lonicera
01-01-2017, 15:25
İzmir Karaburun ilçesinden meşhur '' zıngata (http://www.hurmazeytin.com/kategori/hurma-zeytin/9921/zingata) '' kabağını bulana kadar ne uğraştık ama. Aslında zıngata bal kabağının değil yapılan yemeğin adı. Ama en çok da bu kabaktan yapıldığı söylendi. Tatlısı da mükemmelmiş. İki adet alabildik, fazla irileşmeyen bu çeşit en fazla 1.5 -2 kilo geliyor. Hurma zeytinlerimizi de sürekli aynı amcadan alırız, en az 80 yaşında. Dedeleri de bu kabağı eker biçerlermiş.

Henüz kesip test edemedik. Bu yıl arkadaşın bahçesinde yetiştirip etkinlikte paylaşmayı düşünüyorum. Her ihtimale karşı aldıklarımızın içinden çıkan tohumları da bir kenara ayıracağız.

Lonicera
06-01-2017, 12:16
Bir sürü tohum çıktı içinden. Bugün tatlısını denedik mükemmel oldu. Zıngata' yı artık daha sonra denemeye karar verdik. Bu türün çekirdekleri oldukça küçük ve uzunumsu. Büyüklüğü de fazla olmayınca 10 dakikada pişti tatlı. Bir on dakikada fırın gösterildi, üzerine tahin ve ceviz de eklenince şu soğuk ve yağmurlu kış günü bile yüzümüzdeki o lezzet patlamasının verdiği hazzın ifadesini silemedi:)))

daglayan
31-10-2017, 21:16
merhaba arkadaşlar geçen sene pazardan aldığım balkabağının tohumunu bu sene baharda apartmanın bahçesine diktim ve iki kök yeşerdi ve büyüdü ancak eylül ayında meyve oluşmaya başladı ancak şu an balkabakları ve bitki halen yeşil kaldı. Acaba meyveleri toplamalı mıyım? Balkabaklarım bitki üzerinde olgunlaşır mı malum ekim ayını bitirdik ve havalar soğudu? bugün çektiğim resimleri paylaşıyorum yardımlarınızı bekliyorum.

remus2
03-11-2018, 10:16
Benim balkabağının bir tanesi sonradan çıktı malum geç kaldı, şuan sarı olması gerekirken kabuğu yeşil ve biraz soğuk çalmış gibi hafif kararma oldu üzerinde, yaprakları da döküldü koparmalı mıyım?

Mesut Temiz
28-01-2019, 03:25
Bilen bir arkadaş şu "balkabağı", "helvacı kabağı", "kestane kabağı" ve "karakabak" aralarındaki farklar nedir, bunlar hangi türler ya da kultivarlardır bir açıklasa o kadar makbule geçer ki... Bizdeki dışı gri kabaklar ne kabağı ve türü ne? Amerikalıların dışı turuncu renkli kocaman kabaklarının türü nedir? cucurbita melo, cucurbita pepo, cucurbita maxima türlerinin hepsinin büyük tatlılık kabaklar verdiğini öğrenebildim, ama hangisi hangisidir, görünümleri nasıldır, bunları kaç yıldır bir türlü netleştiremedim...

kml_77
02-03-2019, 20:54
Serpent Bey Bilgilendirme için çok teşekkürler bal kabağı ekeriz her yıl 40-50 adet üretiriz kendi ihtiyacımız için ama tohum ekimi sulama bir çapa ve hasat herhangi bir gübre veya büyütme yöntemi kullanmıyoruz. Gübreleme dışındaki önerilerinizi uygulayacağım teşekkürler.

chelik26
17-03-2019, 11:28
3 dönüm yere bal kabağı ekmeyi düşünüyorum bu sene.
Tohuma ihtiyacım var. Ücretli/ücretsiz temin edebileceklere şimdiden teşekkr ederim. 10 gün içinde cvp alamazsam mecburen internetteki sitelerden temin etmeye çalışacağım.

chelik26
19-03-2019, 15:49
Çekirdeği buldum sonunda , Kabak satan pazarcı kabağın çekirdeklerinide ayrı satıyordu 2 kilo aldı kurumaları için serdim.

lifeayşenur
11-04-2019, 12:02
merhaba,yazdan almış olduğum ve severek yediğimiz bir balkabağının tohumlarını çimlendirdim fidanım yere değil yukarıya doğru büyümeye başladı garip gelse de onun isteğini yerine getirdim ve bir sırığa sarılmasına yardım ettim.merak ettiğim şu ki daha ne kadar uzayacak?veya sırık balkabağı olur mu?