Bağlan

View Full Version : Diospyros (Trabzon Hurması)




Sayfalar : [1] 2

Kasım Böler
18-09-2006, 23:10
Trabzon hurması hakkında detaylı bilgi aradım ama biraz da acemilikten olsa gerek bulamadım, bilgi sahibi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi acaba...

(yetiştirme teknikleri, damla sulama sistemi ile günlük su ihtiyacı ve en iyi verim için budama tekniği)

saygılarımla;




Mine Pakkaner
18-09-2006, 23:35
Kaynak: Dr.Caner Onur

Trabzonhurması Yetiştiriciliği



1. GİRİŞ


Trabzonhurmasının anavatanı Çin'dir.Bu meyve türü çok eski tarihlerde Japonya'ya getirilmiş ve burada büyük ölçüde üretimi yapılmıştır. "Japon Elması" olarak adlandırılmakta ve halk tarafından yaz kış sevilerek yenmektedir.

Türkiye'ye hangi tarihte getirildiği bilinmemekle birlikte çok eskiden beri trabzonhurması yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bir subtropik iklim meyvesi olan trabzonhurması ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Bu meyve türü kışın yapraklarını döktüğü için, daha serin bölgelerde de, özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştiriciliğine rastlanmaktadır.

Trabzonhurması, Ebenales takımının Ebenaceae familyasına aittir.
Trabzonhurmaları Diospyros cinsine girer. Diospyros'un kelime anlamı; Dios (Baştanrı, Jupiter) ve Pyros (dane) kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiş olan "tanrıların yiyeceği"dir. Meyvelerinin görünümlerinin güzelliği ve tatlarının mükemmelliğinden dolayı bu ismi almıştır.

2. TRABZONHURMASININ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ

Trabzonhurması ağacının kök sistemi kullanılan anaç türüne göre değişik yapıdadır. Meyveleri yenen kültür çeşitlerinin anacı (D.kaki), kazık köklüdür, az miktarda saçak kökleri bulunur.

Trabzonhurması ağacının gövdesi gri renklidir. Kullanılan anacın çeşidin kuvvetine ve yaşına göre gövde 12-35 cm çapında olmakta, boyu ise ortalama 5-6 m olmakla beraber12 m'ye kadar ulaşabilmektedir.

Trabzonhurması ağaçları dik, yarı dik veya yayvan olarak gelişir, çeşitlere göre dallar orta kuvvette veya kuvvetli gelişmektedir. Dikimin ikinci ve üçüncü yıllarında fazla miktarda obur dallar görülür. Obur dallar kuvvetli ve dik olarak büyür, dallanmaz. Üçüncü yıldan itibaren obur dallar azalır, çok sayıda kısa meyve dalcıkları oluşur. Dinlenme devresinde tomurcuklar belirgin ve koyu kahverengidir. Bazı çeşitler (Fuyu) sık dallanmakta, bazı çeşitler (Hachiya) ise seyrek dallanmaktadır.

Yaprakların üst yüzü düz, alt yüzü tüylüdür. İlkbaharda yeni çıktıklarında parlak açık yeşil renktedir, daha sonra parlak koyu yeşil renk alır. Sonbaharda ise soluk yeşil-sarı-turuncu-kırmızı renklere dönüşerek dekoratif bir görünüm alır. Bu özelliklerinden dolayı güzel bir süs ağacı olarak peyzaj mimarisinde kullanılır.

Trabzonhurması ağaçlarında üç tip çiçek vardır:

a) Erdişi çiçek: Bu tip çiçekte hem erkek organlar, hem dişi organ bulunur.
b) Dişi çiçek: Erkek organlar bulunmaz, dişi organları vardır.
c) Erkek çiçek: Erkek organları vardır, dişi organı yoktur.

Erdişi çiçek önemsenmeyecek kadar azdır. Bu çiçeklerin meyve verimine etkisi önemli değildir.

Dişi çiçekler, bir yıl önce oluşan dallardaki gözlerden süren yan dallarda oluşur. İlk açtıkları zaman taç yaprakları sarımsı krem renktedir, daha sonra kahverengiye dönüşür. Taç yaprakları dört parçalıdır. Çiçekler iri, gösterişli çanak yaprakları sert ve yeşil renklidir.

Erkek çiçekler, yaprak koltuklarında bir önceki yılda belirir. Dişi çiçeklerden daha küçüktür, yeni sürgünlerin yaprak koltuklarında tek, iki veya üç salkım şeklinde bulunur. Taç ve çanak yaprakları dört parçalıdır. Taç yaprakları açık sarı renkte 1 cm boyunda ve tüp şeklindedir.

Trabzon hurması meyveleri, meyve tadının burukluğuna ve buruk olmamasına göre ikiye ayrılır. Burukluk ve burukluğun olmaması meyvelerin hasat olumundaki durumunu göstermektedir. Buruk olmayan çeşitler hasattan hemen sonra sertken yenebilir, buruk olanlar ise iyice yumuşadıktan sonra (buruklukları kaybolunca) yenebilir duruma gelirler.

Çeşitlerin çoğu, tozlandıkları zaman meyveleri çekirdekli olmakta ve meyvede oluşan çekirdek miktarı ne kadar çok ise meyve et rengi o kadar fazla koyu renk olmaktadır. Bazı çeşitler ise tozlandıkları zaman meyve et renginde bir değişiklik olmamaktadır. Bu çeşitlerin meyve eti herzaman açık (turuncu) renklidir.

Bu durumda tozlanmanın et rengine etkisi dikkate alınarak yeni bir sınıflama yapılmıştır. Bu sınıflama bugün de halen kullanılmaktadır. Bu sınıflamada çeşitler 2 grup halinde toplanmıştır:

1. Meyve et rengi değişken olmayan çeşitler
2. Meyve et rengi değişken olan çeşitler

Birinci gruba giren çeşitlerin çiçekleri tozlandıkları zaman meyveler çekirdekli olmakta, meyve et rengi ise turuncu olarak kalmaktadır. Meyve çekirdekli veya çekirdeksiz olsun, et rengi hiçbir zaman değişikliğe uğramamaktadır. Bu grup içinde, hasat olumunda meyve tadı, buruk veya buruk olmayan çeşitler bulunabilmektedir.

İkinci gruba giren çeşitlerde meyve eti; tozlanmadığı yani çekirdeksiz olduğu zaman turuncu renkli ve buruktur. Tozlanma olduğu zaman, tozlanma derecesine göre meyve eti az veya çok kahverengiye dönüşür ve bu renk değişimine bağlı olarak burukluğu değişir. Renk değişimi çok olmuşsa daha az buruktur, tozlanma az olmuşsa burukluk fazladır. Tozlanma tam olduğu zaman bütün çekirdekler teşekkül etmiş olur ve meyve eti tamamen kahverengiye dönüşü ve meyvenin burukluğu kalmaz, sertken yenebilir hale gelir.

Trabzonhurması çeşitlerinin çoğunda tozlanma gereklidir. Bu çeşitlerden yeterli ürün alabilmek için mutlaka tozlayıcı çeşit kullanılmalıdır. Bu çeşitler tozlanmadıkları zaman ya meyve tutmazlar ya da küçük meyveden başlayarak olumdan önceye kadar olan değişik safhalarda meyvelerini dökerler. Tozlayıcı olarak, düzenli erkek çiçek veren çeşitler kullanılmalıdır. Tozlanma böceklerle sağlanmaktadır.

Tozlayıcı çeşitlerin çoğunun meyve kaliteleri iyi değildir ve pazar değerleri yoktur. Tozlanmanın tam olarak sağlanabilmesi için; asıl çeşitle, tozlayıcı çeşidin çiçeklenme periyotları aynı zamana gelmelidir. 8-10 ağaca 1 tozlayıcı çeşit dikilmelidir.

Tabzonhurmalarında meyve etinde kahverengililik genel olarak istenmeyen bir özelliktir. Bu sebepten, dış ülkelerde, çeşitlerden tozlanma olmadan yeterli ürün alınıyorsa tozlayıcı çeşit kullanılmamaktadır. Böylece istenen çekirdeksiz ve meyve eti turuncu olan meyveler elde edilebilmektedir.

Fuyu çeşidinden iyi ürün alabilmek için tozlayıcıya ihtiyaç vardır. Bu çeşit tozlansa da meyve et rengi değişmez, turuncu olarak kalır. Tenenashi ve diğer bazı çeşitler de tozlanma olmadan düzenli olarak ürün verirler. Gösterişli renk ve irilikte meyvelere sahip Hachiya çeşidi de tozlanma olmadan ürün vermektedir. Bu yüzden ABD'de yetiştiriciler çekirdeksiz meyve alabilmek için tek çeşitle ticari kapama bahçeler kurmayı tercih etmektedirler.

Trabzonhurması çeşitlerinde meyveler irilik ve şekil yönünden oldukça değişiklikler gösterir. Meyve şekli; kutuplardan çok basık, basık, yuvarlak, kısa konik, konik ve uzun olabilmektedir.

Meyve kabuğu genellikle düzdür ve mumsu bir tabaka ile kaplıdır.
Hasat zamanında meyve kabuğu rengi; yeşilimsi sarı, turuncu-sarı, turuncu, turuncu-kırmızı olarak çeşitlere göre değişiklik gösterir. Fizyolojik olgunluk zamanında ise çeşitlerin kabuk renkleri; turuncu, koyu turuncu, kırmızı-turuncu, kırmızı olabilmektedir. Meyvenin enine kesiti yuvarlaktan köşeliye kadar değişiklik gösterir.

3. TRABZONHURMASI YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

Trabzonhurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12 dereceye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 dereceye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.

Trabzonhurması çeşitlerinin çoğunun kış dinlenme ihtiyaçları 7,2 derecenin altında 200-400 saat kadardır. Akdeniz Bölgesi kıyı şeridinde odun gözü sürmesi, mart ayının ilk yarısında, çiçeklenme ise nisan sonlarında olmaktadır. Trabzonhurmaları geç çiçeklendikleri için erken ilkbahar donlarından etkilenmezler. Çeşitlerin meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için 140-160 gün gibi uzun bir zaman aralığına ihtiyaçları vardır. Sertken yenebilen (tadı buruk olmayan) çeşitler, meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için diğerlerine göre daha fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç duyarlar.

Trabzonhurmaları yüksek hava nemi isterler ve en kaliteli meyveler nemli bölgelerden elde edilir. Hava neminin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir. Ancak bu bölgelerde meyvelerde güneş yanıklığı görülebilir, tedbir alınmalıdır.

Trabzonhurması ağaçları genel olarak rüzgarlardan zarar görmez. Ancak fazla rüzgar alan yerlerde, sonbaharda meyve olgunluk zamanında meyveler yaprak ve dallardan zarar görür ve kalitenin düşmesine neden olur. Trabzonhurması ağacının dalları çok gevrektir, bu yüzden şiddetli rüzgar, meyve yüklü dalların kırılmasına sebep olabilir. Bu durumu önlemek için dallar mutlaka hereklerle desteklenmelidir.

Trabzonhurmaları için en uygun toprak tipi; orta ağır, organik maddece zengin ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. PH'sı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç verir. Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar. Kireç muhtevası %20'ye kadar olan topraklarda yetişebilir.

4. TRABZONHURMASI BAHÇESİ TESİSİ

Bahçe yeri hazırlığına yaz aylarında başlanmalıdır. Beslenme ile ilgili sorunların olmaması için toprak analizi yaptırılmalı ve analiz sonuçlarına göre gerekli gübreler verilmelidir. Fazla yağış alan taban suyunun sorun olduğu yerlerde toprağın drenajı yapılmalıdır. Toprak organik maddece zengin değilse, dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmeli veya yeşil gübre ile gübrelenmelidir. Sonbaharda derin bir sürüm yapılmalı ve eğer, bahçe yeri engebeli ise tesviye edilmelidir. Bahçe yeri çok meyilli ise teraslama yapılması gerekir.

Trabzonhurması meyveleri rüzgarların sebep olduğu yaprak ve küçük dalların meydana getirebileceği berelenmelere çok hassastır. Bu sebepten fazla rüzgar alan yerlerde bahçe tesisinden önce, bahçe kenarı bir veya iki sıralı olarak rüzgarkıranlarla çevrilmelidir. Selvi veya okaliptüs ağaçları rüzgarkıran olarak dikilebilir.

Dikim çukurları 60-70 cm derinlik ve genişlikte açılmalıdır. Dikim, fidanlar yapraklarını döktükten sonra başlamak üzere, ilkbahara kadar olan devrede yapılabilir. Kışları soğuk geçen yerlerde ilkbahar dikimi tercih edilmelidir.

Dikim sırasında, fidana kök budaması yapılmalıdır. Birbirine girmiş ve söküm sırasında berelenmiş olan kökler, yara yeri üzerinden kesilir. Fidanların kazık kökü fazla kısaltılmamalıdır, çünkü saçak kökleri fazla değildir. Fidanlar, fidanlıktan söküldükleri derinlikte dikilmelidir. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir. Yeni dikilmiş fidanların yağış ve rüzgarların etkisi ile eğilmemesi için fidanlar hereklerle bağlanmalıdır. Dikimden sonra fidanların tepeleri 60-70 cm'den iyi gelişmiş bir göz üzerinden kesilir.

Dikilecek çeşidin seçimi yapılırken, pazar değeri yüksek olan çeşitlere önem verilmelidir. İç pazar yanında dış pazar istekleri de dikkate alınmalıdır.


5. TRABZONHURMASI BAHÇESİNİN BAKIM İŞLERİ

5.1 Toprak İşleme

Trabzonhurması bahçesinde toprak işleme, örtüsüz veya örtülü yapılabilir. Örtüsüz işlemede, toprak sürülerek toprak üzeri otsuz tutulur. Bu tip toprak işleme ile yabani otların yok edilmesi yanında, yağmurlarla veya sulama ile meydana gelen kaymak tabakasının kırılması, böylece suyun toprağa kolay işleyebilmesi ve toprağın havalanması sağlanmış olur. Ağaçların diplerindeki otlar çapalanarak temizlenir. Sonbaharda pullukla derin bir sürüm yapılır. Sürüm işleri toprak tavında iken yapılmalıdır.

İlkbahar ve yaz sürümleri diskli pulluk ile yapılır. Bahçedeki ağaçlar büyükse, dalların kırılmamasına özen gösterilmeli ve bahçe tipi küçük traktörler kullanılmalıdır.

Sulama suyunun kısıtlı olduğu yerlerde örtüsüz toprak işleme yapılmalıdır. Hava neminin az olduğu yerlede ise örtülü toprak işleme tercih edilmelidir. Çok ağır topraklarda örtü bitkisi, toprağın fazla suyunu kullanması yönünden yararlıdır. Meyilli arazilerde örtü bitkisi erozyonun önlenmesi ve suyun tutulması için faydalıdır.
Örtülü toprak işlemede ağaçların taç izdüşümünde ot kontrolü yapılır. Ağaçlar arasında otlar zaman zaman biçilerek yerinde bırakılır.

5.2 Sulama

Trabzonhurması ağaçlarının iyi gelişebilmeleri ve yeterli ürün verebilmeleri için topraktan yeterli miktarda suyu alabilmeleri gerekir. Sürgün gelişmesinin ve meyve büyümesinin olduğu ilkbahar ve yaz aylarında yeterli ve düzenli sulamanın yapılmasına dikkat edilmelidir. Eğer bu devrelerde sulama yetersiz olursa meyve dökümleri olabilmektedir. Ayrıca meyve gelişimi durmaktadır. Düzensiz sulama ile de meyvelerde çatlamalar olmaktadır. Ayrıca meyve olumuna yakın sulamalar, meyvelerin çatlamasına neden olmaktadır. Bu sebeple meyvelerde kabuk rengi yeşilden sarıya dönüştüğü devreden sonra sulama yapılmamalıdır.

Sonbahar ve kış aylarının kurak geçtiği dönemlerde de sulama yapılmalı ancak sulama aralıkları daha uzun tutulmalıdır.
Sulama suyu miktarı ve sıklığı, iklim, toprak ve sulama sistemlerine göre değişiklik gösterir. Karık usulü sulama yapılabilir. Bu sulama sisteminde, genç bahçelerde, ağaçların iki yanından geçirilen karıklar, gelişmiş ağaçların bulunduğu bahçelerde ise ağaçların iki yanından geçirilen ikişer karık sistemi ile sulama yapılmalıdır. Alttan yağmurlama sistemi sulama da uygun bir sistemdir.
Sulama zamanını ve miktarını ayarlamak için tansiyometre kullanılmalıdır.


5.3 Gübreleme

Trabzonhurmalarına verilecek gübre miktarları yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre tesbit edilmelidir.
İyi yanmış çiftlik gübresi, 3 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile sonbaharda verilmeli ve sürümle toprağa karıştırılmalıdır.

Trabzonhurmalarının azota ihtiyacı fazladır. Analiz sonuçlarına göre verilmesi gereken azot miktarının üçte biri erken ilkbaharda, kalan kısmı nisan-mayıs ve haziran aylarında olmak üzere verilebilir. Aşıır miktarda verilen azotlu gübre çiçek ve meyve dökümlerine sebep olur.
Azotlu gübre, ağacın taç izdüşümüne, toprağa verildikten sonra toprak çapalanarak gübrenin toprağa gömülmesi sağlanmalı ve hemen sulama yapılmalıdır.

Fosforlu gübreler kasım-aralık aylarında verilebilir. Bu gübrenin çiçeklenme, meyve tutumu ve kök gelişimi üzerine etkisi vardır.
Potasyumlu gübrelerin meyve kalitesine etkisi vardır. Aşırı potasyum noksanlığı görülen ağaçların yaprak uçları ve kenarları sararıp kurur. Aşırı meyve dökümleri görülür.

Potaslı ve fosforlu gübreler, birlikte kasım-aralık aylarında uygulanır. Bu gübreler ağacın taç izdüşümüne açılan çukurlara verilerek üzerleri toprakla kapatılır veya taç izdüşümünde açılan 5-6 çukura verilip üzeri kapatılarak uygulama yapılır.

Magnezyum noksanlığı, organik maddece fakir olan topraklarda sık görülür. Fazla miktarda potasyum olan topraklarda da magnezyum alımı azalır ve noksanlık ortaya çıkar. Magnezyum noksanlığının belirtileri, ağaç meyveyle fazla yüklü olduğu yaz aylarında görülür.

Noksanlık belirtileri, meyveli dallardaki alt yaprakların damar aralarının sararması şeklinde olur, ileri safhada sararan kısımlar kararır ve yapraklar vaktinden önce dökülürler.

Mangan noksanlığı, toprağın mangan muhtevası az ise veya toprak fazla kireçli ise ortaya çıkar. Noksanlık belirtileri, mayıs ayı başında yeni sürgünlerin alt yapraklarında siyah noktalar şeklinde görülür. İleri durumda sürgünün üst yapraklarında da görülür. Mangan noksanlığı yaprak ve meyve dökümlerine sebep olur. Noksanlığında, meyve tutumundan hemen sonra yaprak gübresi tavsiye edilir.

Demir noksanlığının belirtileri, genç yaprakların damar aralarının sararması şeklinde olur. Yaprak damarları yeşil olarak kalır. Çok kireçli topraklarda demir noksanlığı görülür. PH'sı çok yüksek olan topraklarda dekara 40-50 kg toz kükürt uygulanarak toprağın PH'sı bir ölçüde düşürülebilir. Ayrıca demir sülfat veya diğer demirli preparatlar kullanılabilir.
Yaprak gübreleri sabah erken saatlerde veya akşam üzeri uygulanmalıdır.


5.4 Budama

Dikimden sonraki ilk üç yılda şekil budaması yapılır. Fidanın taçlandırılmasında değişik doruk dallı (modifiye lider) sistemi uygulanabilir. İstenirse palmet şekli(?) de verilebilir. Değişik doruk dallı sisteminde esas olan, gövde üzerinde düzgün aralarla dağılmış 3-5 ana dalın gelişmesini sağlamaktır.

Kışın dikim budaması yapılmış olan fidanların, mayıs-haziran ayında ana dalları seçilir. Çatal olan filizlerden istenmeyenler kırılır. Seçilen dallar arasındaki mesafe en az 10 cm olmalıdır. Gövde ile dalların yaptığı açı da 45-60 derece olmalıdır. Seçilen dalların, ağacın dengesi yönünden ağacın değişik yönlerine dağılmış olması önemlidir. Zayıflamasını istediğimiz dallarda eğme işlemi yapılmalıdır.
Kış aylarında daha önce bağlanan dallar çözülür, açılar kontrol edilir. Çatal ve obur dallar temizlenir. Çok zayıf sürgünler kesilip atılır. Ana dallar kuvvetlerine göre 40-45 cm'den dışa bakan bir göz üzerinden kesilir.

İkinci yıl yaz aylarında yeşil budama uygulanır. Her ana dal üzerinde, yardımcı dallar seçilir. Ana ve yardımcı dalların kuvvetli gelişmesi için diğer dallar eğilir. İstenmeyen filizlerden kırma yapılır. Üçüncü yıl aynı işlemler devam eder. Taç teşekkülünden sonra fazla bir işleme gerek yoktur. Çok kuvvetli büyüyen dallarda tepe alma yapılmalıdır. Çok zayıf ince dallar, birbirine geçmiş, hasta ve yaralı dallar kışın kesilip atılır. Alt dalların meyve yükü ile eğilip kırılmalarını önlemek için tepe alma yapılmalı veya bu dallar hereklerle desteklenmelidir.

5.5 Meyve Tutumu ve Seyreltilmesi

Bazı çeşitlerde periyodisite görülebilir. Bu durumda, aşırı verim olan yılda çiçeklerde seyreltme yapılabilir. İhracat için kaliteli meyve istenirse her meyve dalında bir meyve bırakılıp, meyvenin etrafındaki yapraklar, meyveye zarar vermemesi için koparılmaktadır.

Bazı çeşitlerde aşırı meyve dökümü görülmektedir. Meyve dökümünün sebepleri şunlardır:
- Aşırı meyve tutumu
- Tozlanma veya döllenmenin olmaması
- Aşırı sulama veya susuz kalma
- Aşırı azotlu gübreleme ve bunun sonucu dengesiz vegetatif gelişme
- Aşırı potasyum ve mangan noksanlığı
- Unlu bit zararlısının etkisi


5.6 Hastalık ve Zararlılarla Savaş

Özel bir araştırma yapılmamakla beraber, bazı genel hastalık ve zararlıların trabzonhurmalarında da etkili olduğu bilinmektedir.
Bunlardan kök kanseri, antraknoz ve açı çürüklük en yaygın olanlarıdır. Ayrıca yaprak leke hastalığı ve yaprak saplarında, genç dallarda yanıklık yapan hastalık trabzonhurmalarında görülebilmektedir.

Akdeniz Bölgesinde trabzonhurmalarında görülen en yaygın zararlılar Akdeniz Meyve Sineği ve Turunçgil Unlu Bitidir. Ayrıca bazo koşniller ve tripsler trabzonhurmalarına zarar vermektedir.
Bakım işlerini titiz bir şekilde eksiksiz yerine getirmek, sağlıklı bitki yetiştirmek ve gerekli kültürel tedbirleri almak hastalık ve zararlıların bulaşmasını ve etkinliğini önemli ölçüde azaltacaktır. Bu yüzden, güç ve pahallı işlemler olan zirai mücadele son çare olarak görülmelidir.
---------------------------------------
Devamı diğer mesajda

Mine Pakkaner
18-09-2006, 23:38
6. TRABZONHURMASI MEYVELERİNİN DERİMİ, PAKETLENMESİ, MUHAFAZASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Trabzonhurması meyvelerinin uygun zamanda derimi önemlidir. Meyveler, tam iriliklerini aldıkları ve meyve kabuğunun yeşil renginin kaybolup çeşide has turuncu veya koyu turuncu rengi aldığı zaman, sertken toplanmalıdır. Tadı buruk olan çeşitlerde meyveler, yumuşayıncaya, yani yeme olumuna gelinceye kadar uzun süre ağaçta kalabilmektedir. Ancak bu durumda böcek ve kuş zararlanmalarına karşı önlem alınmalıdır.

Derim en az iki defada yapılmalı, rengini iyi almamış meyveler toplanmamalıdır. Derim sırasında meyveler çekilerek dalından koparılmaz. Dallar çok gevrek olduğu için kırılabilir veya meyvenin çanak yaprağı ağaçta kalarak, meyvenin olgunlaşmadan önce çürümesine neden olur. İstenmeyen bu durumların olmaması için meyveli dal sol elle tutulup öbür elle itinalı bir şekilde meyve daldan koparılır. Eğer meyve sapı uzunsa sap çanak yaprakları üzerinden kesilerek derilmelidir. Derimi yapılan meyveler yavaşça toplama kaplarına konarak, zedelenmemelerine özen gösterilmelidir. Meyveler paketlenecek yere dikkatli bir şekilde taşınmalıdır.

Meyveler derimden sonra sınıflandırılır. Birörnek irilik, şekil ve renkte, güneş yanığı, böcek zararı olmayan, lekesiz meyveler 1. sınıfa girmektedir. İrilik yönünden birörnek olmayan ve böcek zararı görülmeyen lekesiz meyveler de 2. sınıfa girmektedir.

Paketleme için, sert çekirdekli meyveler için kullanılan tek katlı, plastik ve meyve yerleşme yerleri olan kasalar kullanılmalıdır. Kasa boyutlar: 450*290*100 mm'dir. Kasa derinliği daha az olabilir. İhracat için daha küçük kasalar kullanılmalıdır.

Trabzonhurması çeşitlerinin çoğu, soğuk depoda -1 ve 1 derecede ve %80-90 nisbi nemde 2-4 ay kadar muhafaza edilebilir.

Akdeniz Bölgesinin kıyı şeridinde trabzonhurması çeşitlerinin uzun bir pazar periyodu vardır. Eylül ayının üçüncü haftasında erkenci çeşitlerle başlayan pazarlama periyodu, geççi çeşitlerle, kasım ayının ikinci haftasına kadar devam eder. Geççi çeşitlerin meyveleri toplanmadığı takdirde, yaprakların dökümünden sonra da ağaç üzerinde kalabilmektedir.

Tadı buruk olan çeşitlerin meyveleri uzak pazarlara gönderilecekse, gönderilmeden önce meyvelere herhangi bir işlem yapılmadan, yani sert olarak ince kağıtlara sarılıp, kasalara tek sıralı olarak dizilmelidir.
Meyveler pazarlanacak yere geldiklerinde sert durumda olmalı ve böylece satışa sunulmalıdır.

Tadı buruk olan çeşitlerin, fizyolojik olgunluğa gelerek yenebilmesi için aşağıdaki işlemler uygulanabilir.

- Etilen odalarında olgunlaştırma: Muz meyvesinde olduğu gibi trabzonhurmaları etilen odalarına konularak olgunlaştırılabilir. Ancak etilen odalarına konacak meyvelerin aynı derim olumunda olmaları önemlidir. Çünkü farklı olumdaki meyveler, farklı zamanlarda olgunlaşacağı için, bazı güçlükler yaratır.

-Meyvelerin ethrel solusyonuna batırılarak olgunluğun sağlanması: Bu yöntemde meyveler, derimden sonra 500 ppm'lik ethrel solusyonunda 2 dakika tutulup, 2-3 gün bekletildikten sonra yeme olumuna gelebilmektedir.

- Karbondioksit uygulaması ile burukluğun giderilmesi: Bu yöntem Japonya ve İsrail'de çok kullanılmaktadır. Meyveler üniform olarak sarımsı-yeşil safhada iken CO2 ile muamele edilerek burukluğu giderilmektedir.

- Kireçli suda bekletilerek burukluğun giderilmesi: Bu yöntemde meyveler sarımsı-turuncu renkte iken kireçli su ile muammele edilir. Meyveler %2'lik kireçli suda tutulduğunda beşinci günde buruklukları tamamen kaybolmaktadır.

- Normal zamanda derimi yapılan meyveler 21 derecede 2-3 hafta bekletilirse kendiliğinden yumuşayarak yeme olumuna gelirler. Ayrıca elma, armut gibi meyvelerle birlikte plastik torbalarda bekletildiği zaman, bu meyvelerin çıkardığı etilen gazı ile trabzonhurması meyvelerinin olgunlaşması çabuklaştırılır ve burukluğun kaybolması sağlanır.

Son yıllarda dış ülkelerde daha çok buruk olmayan çeşitlere önem verilmekte ve bu çeşitlerin üretimi yapılmaktadır. Buruk olmayan çeşitlerin iyi bir şekilde pazarlanabilmeleri için ambalaj sandıklarına, bu çeşitlerin sertken yendiğini belirten etiketlerin konarak halka tanıtılması gereklidir.

Trabzonhurması meyveleri özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir.

Trabzonhurmalarında buruk çeşitler, yumuşadıkları zaman ve istenirse kremalı olarak yenilebilir. Ayrıca bu çeşitler marul yaprakları üzerinde kremalı veya mayonezli olarak salatalarda

kullanılabilir. Buruk olmayan çeşitler ise küçük küçük doğranarak meyve salatalarında kullanılabilir.

Trabzonhurması meyveleri, taze tüketim yanında kurutularak da tüketilebilmektedir. Uzak Doğu Ülkelerinde, kuru maddesi yüksek olan ve taze tüketim için uygun olmayan çok buruk çeşitler kurutulmaktadır. Meyveler sertken, küçük olanlar ikiye, büyük olanlar dörde bölünerek ipe dizilmekte ve güneşte kurutulmaktadır. Ayrıca kurutma dolaplarında da kurutma işlemi yapılmaktadır.

Uzak doğu ülkelerinde meyveler dondurularak, kış ayları boyunca dondurulmuş olarak da pazarlanmaktadır. Ayrıca, marmelat yapımında, keklerde, püre ve soslarda, dondurmalarda, muhallebilerde kullanılmaktadır.

7. TRABZONHURMASI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN EKONOMİK ÖNEMİ

Trabzonhurması çeşitlerinin verime başlama yılları farklılıklar gösterir. Fuyu çeşidi dikimin ikinci yılından itibaren ürün vermeye başlar. Hachiya çeşidi ise dördüncü yıldan itibaren verime yatmaktadır. Ağaçların verim miktarları da çeşitlere ve bakım şartlarına göre çok değişmekte, ortalama 40-60 kg olduğu kaydedilmektedir.

Türkiye'de en fazla üretim Akdeniz Bölgesinde görülmektedir. Özellikle Doğu Akdeniz yöresinde kapama trabzonhurması bahçeleri yıldan yıla artış göstermektedir. En çok üretim Hatay ilinde yapılmaktadır. Sonra sıra ile Adana ve Mersin illeri gelmektedir. Hatay ilinden Arap ülkelerine trabzonhurması ihracatı da yapılmaktadır. Üretimde, Karadeniz Bölgesi, Akdeniz Bölgesinden sonra ikinci sırayı almaktadır. Bu bölgede en fazla üretim Ordu, Artvin, Samsun, Kastamonu illerinde görülmektedir. Marmara Bölgesinde ise Kocaeli en çok üretim yapan ildir.

Ülkemizde buruk çeşitler yetiştirilmekte ve bu meyveler bazı bölgelerde pek tanınmamakta, yumuşayınca yenmesi gerektiği yeterince bilinmemektedir. Buruk olduğu görülünce istenmemektedir. Bu yüzden trabzonhurması yetiştiriciliği, diğer meyve türlerine göre pek yaygınlaşmamıştır. Bu meyve tüketicilerce tanındıkça sevilmekte ve aranmaktadır. Özellikle sert yenen, buruk olmayan çeşitlere fazla miktarda talep görülmektedir.

Trabzonhurmasının en fazla ihracat yapıldığı ülkeler sıra ile, Kuveyt, Ürdün, Almanya, İsviçre ve K.Kıbrıs T.C'dir.
Ülkemizde dış pazarın istediği buruk olmayan çeşitlerin üretimi arttığında, ihracat rakamlarının da yükseleceği beklenmektedir.

Kaynak:Dr. Caner Onur (http://www.caneronur.com/thurmasi%20kitapcik.pdf#search=%22trabzon%20hurmas %C4%B1%20yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi%22)

Kasım Böler
19-09-2006, 00:43
Sayın Mine Pakkaner, teşekkür ederim çok makbule geçti.

hüseyin suat duman
24-03-2007, 09:53
Sevgili Mine Pakkaner,,
Karadeniz bölgesinde, osuruk hurması adıyla bilinen, karayemiş büyüklüğünde, tadı Trabzon hurmasından daha çok muşmulaya benzeyen bir hurma çeşidi var. Karadenizliler bunu taze olarak veya dallarıyla birlikte kurutarak, kışın tüketiyorlar.
Bahçesi olanlara mutlaka bir tane dikmelerini ısrarla salık vereceğim bu hurma, Trabzon hurmasının akrabası ve Çin kökenli mi, yoksa yerli mi?

Mine Pakkaner
24-03-2007, 10:14
Hüseyin Bey bahsetiğiniz bitkinin ne olduğunu anlayamadığım için sorunuza cevap veremeyeceğim. Yörede yaşamış, bitkiyi botanik olarak tanıyan bir üyemiz varsa bize bilgi verir sanırım. Ondan sonra kökenini bulmak kolay.

Sebahattin
24-03-2007, 18:27
Diospyros kaki: (Bildiğimiz) Trabzon Hurması
Diospsyros lotus: Karadenzde Vez, vaz, üvez, Canik Vazı vs. gibi isimlerle
adlandırılıyor. İngilizce'de 'date plum' deniyor.

Diospyros lotus meyveleri olgunlaştıklarında yenebiliyor, kurutularak yenebiliyor. Meyveleri açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişebiliyor. Ayrıca D. lotus tohumlarından elde edilen çöğürler Trabzon hurması ağaçları için ( Diospyros kaki) anaç olabiliyor. D. lotus ağaçlarının hızlı büyüme potansiyelleri var ve uzakdoğuda kerestelik olarak değerlendiriliyor.

Halit Togay
24-03-2007, 18:56
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=6402&catid=searchresults&searchid=361
linkine bir fotosunu koymuştum.

Mine Pakkaner
24-03-2007, 19:15
Sayenizde yeni birşey öğrendim. Bu meyvenin kurusunu Rize'li bir arkadaşım sayesinde yedim, ama kendisini tanımıyordum, teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
24-03-2007, 19:17
... Trabzon hurmasının akrabası ve Çin kökenli mi, yoksa yerli mi?

Hüseyin Bey, bu meyve düşündüğünüz gibi Trabzon hurmasının akrabası, kökeni de Çin, Japonya, Himalayalar.

hüseyin suat duman
24-03-2007, 19:45
Sevgili arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bitkilerin latince isimlerini aklımda tutamayacak olsam da sayenizde öğreniyorum. Ama Ben genede, her ne kadar biraz ahlaka mugayir olsa da günlük konuşmalarda yerel isimleri kullanmak taraftarıyım! Aslında Anadolu ağzı oldukça sade, kısa ve kolay yoldan hatırlanabilecek anlatımları içerir ve bu anlatımların bir çoğu ahlaka mugayirdir! Bu deyimler zamanla, devlet otoritesi tarafından sansürlenerek yok olmaya yüz tutmuştur. Türk halk deyimleri konusunda en büyük otorite olarak gördüğüm, 98 yaşında Fransa'da yaşamını yitiren araştırmacı yazar Pertev Nail Boratav'ın, yüzlerce yıllık el yazmalarıyla desteklenmiş bilimsel çalışmalarını okursanız, hayretten dudaklarınız uçuklar! ( Bunları sansürlemeden birebir yayınlayabilecek bir yayın evi bulunamıyor )
Adından anlaşılacağı üzere, biraz fazla tüketildiği zaman gaz problemleri yaşatabilecek bu hurmanın, son derece güzel ve net resimlerini yayınlayan, Sevgili Halit Togay'ada ilaveten teşekkür ederim. Hiç tadına bakmamış arkadaşlarada ( iyice olgunlaşmış ve yumuşamış olmalı ) hararetle, bu lezzeti duyumsamalarını tavsiye ederim...

hüseyin suat duman
24-03-2007, 20:05
Sevgili Halit Togay,,
Resimlere tekrar baktım, normal meyveleri değil tam yenecek kıvamda olanları çekmişsin! Hekim hekime teşhis koyarken zorlanır ama bir damaksever diğer damakseveri her yerde tanır, iyiki hamile bir hanım değilim!

hüseyin suat duman
25-03-2007, 00:00
Sebahattin bey,,
Kastamonu'dan Şile'ye kadar olan bölgede, köy pazarlarından satın aldığım ve bir kaç defa da topladığım, ÜVEZ adıyla satılan meyve, çok daha farklı bir tür ve tadı da çok farklı diye biliyorum. Gerçi üvezde, osuruk hurması gibi son derece buruk bir tada sahip ( Buruk kelimesini en iyi anlamanın yolu, tam olgunlaşmamış bir üvezi yemeye çalışmaktır! Hele sakın ola ki yutmaya kalkışmayın, resmen boğazınıza yapışır kalır! ) ama aroma ve lezzeti çok daha farklı. İyice olgunlaşmış bir üvezin tadını tarif etmek oldukça zor, en yaklaşık tarif şu olabilir; tam olgunlaşmamış hafif buruk bir mangonun, şeftalimsi aromasını azaltıp, biraz armut, ahlat ve alıç aroması eklersek, sanırım üvezin tadı hakkında bir fikir yürütebiliriz.
Sevgili Mine Pakkaner, umarım uvezin tadını biliyorsunuzdur! Ve sevgili Halit Togay, umarım uvezin resmi galerinizde vardır!

hüseyin suat duman
25-03-2007, 00:25
Bu Halit Togay denen şahıs artık canımı sıkmaya başladı! Al işte, en güzel uvezlerin resmini de çekip galerisine koymuş! Bütün sırlarını da ifşa etmiş! Kardeşim, bize de anlatacak bir şeyler bıraksan, hevesimizi kursağımızda koymasan ne olur yani! Bal Mahmut'a da fıkra anlatamam ki!...

Sebahattin
25-03-2007, 09:45
Ben bu konuda bir çalışma yapmıştım. İnsanlardan duyduğum kelimelerden biriydi bu da. Bir teknik eleman olarak sinonimlere, hatta yanlış söylenimlere fazla takılmam. Dil bakımından farklı isimler, faklılıklar zenginliğimizdir o ayrı konu ...
Türe ait bütün bilgileri türün ismi altında aklımda tutar ve sinonimlerini de türe ait bir alt bilgi olarak değerlendiririm. Buna şu denir, yok aslında şu denir, bizim memlekette böyle derler, doğrusu budur, böyle olması lazım tartışmalarından mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışıyorum.

hüseyin suat duman
25-03-2007, 13:30
Söylediklerinize katılmamak mümkün değil! Benim ifade etmek istediğim şey, bilimsel bir konferansta osuruk hurması tanımlamasını kullandığınızda, bütün gözler nasıl üzerinize çevrilirse, Rize veya Trabzon'daki bir köy pazarında da bu diospyros lotuslar kaç para dediğinizde, bütün gözlerin üzerinize çevrileceğidir! Ne mutlu Size ki hem evrensel hem de yerel tanımlamaları aklınızda tutabiliyorsunuz, lotus kolayda diospyros yazana kadar üç kere kopya çektim! ( lotus dedimde aklıma geldi, Uzak doğuda lotus yani Nilüfer çiçeğinden, kutsal günlerde tüketilmek ve tapınaklarda sunulmak üzere orasında tuzlu yumurta sarısı bulunan ve oldukça pahalıya satılan bir tatlı yapıyorlar. )

mustafa15
21-04-2007, 18:59
acaba fuyu çeşidi buruk bi çeşitmidir?ayrıca fuyu çeşidinde tozlayıcı olarak hangi çeşit kullanılmalıdır?ve illaki tozlayıcıya ihtiyaç varmıdır bu çeşitde?bilgisi olan arkadaşlar varsa ve yardımcı olursanız sevinirim

b.özdemir
07-06-2007, 15:33
Trabzon hurması ile ilgili konuya, birkaç cümle ile ben de katılmak istiyorum. Bir Giresun'lu ve Mersin'de ikamet eden biri olarak yukarıda bahsedilen hurmaları yetiştirip meyvelerinden yedim. Giresun civarında (Diospyros lotus )'un adı sadece hurmadır. diğeri de Trabzon hurması olarak adlandırılır. Bahçemizde mevcut idi ve eylül, ekim aylarında nisbeten kurumuş olan hurmalar toplanıp kışın fındık, elma gibi meyvelerle birlikte tüketilmekte idi. Ancak hakikaten çok fazla gaz problemi oluşturduğu için bu şekilde tüketimi azalmıştır. Hızlı gelişim gösteriyor. meyve verimi yüksek olduğunu hatırlıyorum. Rahmetli babannem pekmezini de yapardı. Hatta bir çok bayramda hurma pekmezi ile yapılmış helvalar ikram ederdi.
Gelelim Mersin'e Mine hanımın işaret ettiği gibi hem üretim ve hem de pazarlama açısından pazar payı yüksek bir meyve tanındığı için fazla tüketiliyor. Mersin civarında iki çeşit olarak adlandırılıyor. Yerli(olgunlaştığında çok yumuşak) ve Hatay cinsi olarak adlandırılan aynı zamanda kakaolu diye de adlandırılıyor(elma, armut sertliğinde çekirdeği yassı ve uzun) Pazarda Hatay cinsi diğerine göre en az 50 Ykr. daha pahalı oluyor. Bazı ilçelerde denizden 1000 metre yüksekliğe kadar olan mesafelerde bahçelerini de gördüm.
kendime ait bahçede üç beş adet her iki cinsten trabzon hurması var, ağaçlar 5 yıllık 30 Kg civarında ürün veriyorlar. Dediğim gibi yeme, bekleme ve satış açısından Hatay cinsi daha kaliteli diye düşünüyorum.
Sizlerle paylaşmak istedim.

h_dogan
23-07-2007, 12:49
Fuyu'nun meyve eti buruk değil. Kopartıldıktan sonra hiçbir işleme tabi tutulmadan yenebilir.

hulam
24-07-2007, 19:05
foruma bugun üye oldum. Çok faydalandım. Benim birkaç tane hurma ağacım var evimin önünde. Fakat oluncaya kadar üzerinde neredeyse hiç hurma kalmıyor. Çok çiçek açıyor. Çok meyve veriyor ama hepsi zamanla dökülüyor. Su an bile her gün 10-15 tane dökülüyor. Ceviz büyüklüğünde olmasına rağmen. Birşeyi eksik mi yapıyorum?

Kasım Böler
01-08-2007, 01:18
foruma bugun üye oldum. Çok faydalandım. Benim birkaç tane hurma ağacım var evimin önünde. Fakat oluncaya kadar üzerinde neredeyse hiç hurma kalmıyor. Çok çiçek açıyor. Çok meyve veriyor ama hepsi zamanla dökülüyor. Su an bile her gün 10-15 tane dökülüyor. Ceviz büyüklüğünde olmasına rağmen. Birşeyi eksik mi yapıyorum?




Bazı çeşitlerde aşırı meyve dökümü görülmektedir. Meyve dökümünün sebepleri şunlardır:
- Aşırı meyve tutumu
- Tozlanma veya döllenmenin olmaması
- Aşırı sulama veya susuz kalma bu madde bir çok üreticinin sorunu..!
- Aşırı azotlu gübreleme ve bunun sonucu dengesiz vegetatif gelişme
- Aşırı potasyum ve mangan noksanlığı
- Unlu bit zararlısının etkisi

kakosi_54
11-08-2007, 15:34
Sayın Kasım BÖLER bu soruyu sorduğu için teşekkür ediyorum sorunuzun sayesinde ve cevap yazan tüm arkadaşların sayesinde bilgi edindim. Benim adım Murat Kocaelide ikamet ediyorum. Trabzon hurmasının buruk olamayan, çekirdeksiz, rengi turuncu olan ve ekonomik değeri yüksek olan cinsini öğrenmek ekmek istiyorum ortalama 7-8 dönüm araziye ve bunun tozlayıcısı olana cinsini nasıl bulabileceğim hakkında bilgisi olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

kakosi_54
11-08-2007, 15:34
Sayın Kasım BÖLER bu soruyu sorduğu için teşekkür ediyorum sorunuzun sayesinde ve cevap yazan tüm arkadaşların sayesinde bilgi edindim. Benim adım Murat Kocaelide ikamet ediyorum. Trabzon hurmasının buruk olamayan, çekirdeksiz, rengi turuncu olan ve ekonomik değeri yüksek olan cinsini öğrenmek ekmek istiyorum ortalama 7-8 dönüm araziye ve bunun tozlayıcısı olana cinsini nasıl bulabileceğim hakkında bilgisi olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

kakosi_54
11-08-2007, 15:37
Sayın Kasım BÖLER bu soruyu sorduğu için teşekkür ediyorum. Sorunuzun sayesinde ve cevap yazan tüm arkadaşların sayesinde bilgi edindim. Benim adım Murat Kocaelide ikamet ediyorum. Trabzon hurmasının buruk olamayan, çekirdeksiz, rengi turuncu olan ve ekonomik değeri yüksek olan cinsini öğrenmek ekmek istiyorum ortalama 7-8 dönüm araziye ve bunun tozlayıcısı olana cinsini nasıl bulabileceğim hakkında bilgisi olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

toldput
11-11-2007, 14:52
Benim bahçemde tesadüfen çekirdekten yetişmiş Trabzon hurması var, tahminim 2.5 yıllık olduğu yönünde. Bu ağaca aşı atmak gerekir mi? Yoksa çekirdeği nasıl bir meyveye aitse kendisi de öyle mi çıkar? Bu konuda bilgilendirebilirseniz sevinirim. Bahçemde fidan olarak aldığım 2 tane Trabzon hurması ağacım vardı, eğer aşı gerekiyorsa bu ağaçlardan alınan gözlerle aşı atabilir miyiz?
Şimdiden teşekkürler...

Harun Parlak
11-11-2007, 15:05
Selam toldput aşı yapmanız gerekiyor bahcenizdeki diyer meyve veren hurmanızdan aşı alabilirsiniz güzel formlu olsun ağcım gösterişli olsun boya gitsin istiyorsanız tepe dallardan
bir yıllık sürgünlerden kalem almalısınız meyvesi bol olsun kaliteli ve çabuk meyve versin istiyorsanız alt dallardan kalem almalısınız.
Şubat mart gibi kalem aşısı tutmaz ise mayıs hazirangibi göz aşısı denersinz.
göz aşısı yaparken ananc ve aşılı göz mümkünse aynı yıl sürgünü olmasına dikkat ediniz.
Tutma şansı yüksek olur bunlara dikkat ederseniz en azından benim denemelerim bu şekilde iyi sonuçlar verdi diyebilirim.

A.Şahin
17-11-2007, 00:13
Peki aşılanmazsa hiç mı meyve vermez yoksa meyvelerımı kalıtelı olmaz. Bende çekirdekten yetıştırmeye calısacagım ama aşı için kalem bulamam.Çöğür halıyle az da olsa meyve tutsa yeter. Olabılırmı meyve verırmı aşısız.

Harun Parlak
17-11-2007, 08:40
Aşılamadan hiç meyve vermez fidanlıklarda uygun fiyatlara satılıyor . Ama siz ben kendim yetişdirmek istiyorum büyütmenin yetişdirmenin tecrübesini kazanmak istiyorum diyorsanız.
Bir yerlerden kalem mutlaka bulursunuz.
Kolay gelsin.

Güler
17-11-2007, 18:40
Sayın A.ŞAHİN, siz Bandırma'dasınız sanırım. Benim Manyas'taki bahçemde 3 ağaç Trabzon hurması mevcut, arzu ederseniz buyrun gelin ben size çelik vereyim. İsterseniz bir yer belirtin oraya göndereyim.

afacanelf
22-11-2007, 10:10
elimde birkaç tane Trabzonhurması çekirdeği var ve yetiştirmek istiyorum. acaba tohumların uygun ekim zamanı nedir? ve de tohumları sağlıklı saklama koşulları nelerdir? bu konuda yardım istiyorum. şimdiden teşekkürler.

mahon67
22-11-2007, 10:46
elimde birkaç tane Trabzonhurması çekirdeği var ve yetiştirmek istiyorum. acaba tohumların uygun ekim zamanı nedir? ve de tohumları sağlıklı saklama koşulları nelerdir? bu konuda yardım istiyorum. şimdiden teşekkürler.

Kuruttuğunuz tohumları gazete parçasına sarıp; buzdolabı kapağının müsait bir bölmesinde saklayabilirsiniz. Ekim için 15 Nisanı beklemelisiniz.

Piyasada fidancılarda trabzon hurması veya cennet elması adıyla aşılı çeşitleri satılıyor ; fiyatı da çok uygun ( 5 YTL civarı)

Bu meyevenin aşılaması teknik bilgi istiyor; mesela ben , elma, armut , erik gibi ağaçların aşılamasını çok kolay tutturduğum halde, t. hurmasının aşısını tutturmayı başaramadım.

Kırmızı çeşidinin olduğunu biliyor muydunuz? Diospyros lycioides ( http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.plantzafrica.com/plantcd/plimagescd/diospyroslyc.jpg&imgrefurl=http://www.plantzafrica.com/plantcd/diospyroslyc.htm&h=309&w=264&sz=25&hl=tr&start=1&tbnid=L6-UdLog-LP4SM:&tbnh=117&tbnw=100&prev=/images%3Fq%3Ddiospyros%2Blycioides%26gbv%3D2%26svn um%3D10%26hl%3Dtr%26sa%3DG )

afacanelf
22-11-2007, 16:55
bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim mahon67. kırmızıları da çok güzel görünüyor. ben yeşil ve turuncu tonlarında olanları biliyodum sadece :)

Güler
22-11-2007, 17:33
Yemesini çok severim. Bahçemde de 3 ağaç var. Şimdi tam zamanı. Fakat ben de ilk defa kırmızısını sizden duydum, ve resmini gördüm. Acilen elde etmek isterim. Nereden bulabilirim bir fikriniz var mı?

sinaninci1
26-12-2007, 01:58
Growing Diospyros lyciodes

Diospyros grow very well in a well-drained soil in full sun. Propagate from seeds soaked in hot water overnight, as cuttings are very difficult to root. Young plants grow very fast. For best result in your own garden add lots of compost, mulch and feed with slow-release 3:1:5 fertilizer and water regularly.


Yukarıda hurma çekirdeginin, kaynar suya atılarak gece boyunca bekletilip ekilmesi gerektigini yazıyor. Çeliklemenin çok zor oldugunuda eklemiş.
SAygılar

Todor
26-12-2007, 05:06
"hot water" ifadesinin karşılığı kaynar su mu? Fasulyeyi bile bir gece kaynatmıyoruz.

sinaninci1
27-12-2007, 18:43
"hot water" ifadesinin karşılığı kaynar su mu? Fasulyeyi bile bir gece kaynatmıyoruz.

Sayın todor sizin ingilizceniz eh eh eh benden iyi.:D:D:D
Tohumları beraberinde fasulye gibi kaynat demedimki.:D:D:D
Hot water ifadesi sıcak su, kaynamış su anlamına geliyor. MeyveliTepe olayı anlamış, suyu kaynatıp bir kaba koy tohumları içine at sabaha kadar sogumaya bırak, amaç tohumun üstündeki sert kabugu yumusatmak.
Benim anladıgım bu.
SAYGILAR

yılmaztaşova
18-01-2008, 23:14
Şuan bu sene yediğimiz trabzon hurması (Diospyros kaki) çekirdeklerini attırmadım,yaklaşık 150-200 kadar.ekmeyi planlıyorum bakalım ne sonuç alacağız?Meyve ağaçlarını tohumdan yetiştirmenin zahmetli olduğunu biliyorum.Fidanları istenilen türlerle aşılamadan verim alınması zor.Tohumlar genetikaçılım gösterebiliyor.fakat yine de deneyeceğim.Biraz da Bonsai çalışması yapmayı planlıyorum.İsteyen olursa tohum gönderebilirim.

aslan_k
01-03-2008, 21:26
Merhaba,
ben Kocaeli karamürsel ilçesinde bir arazi satın aldım, yıllardır hayalini kurduğum hedefe doğru ilk adım olarak. Bu arazi 5 dönüm ve içerisinde yaklaşık 150 adet 2 yaşında trabzon hurması fidesi mevcut.Arsa sahibi geçen hafta kök ilacı atacağını söyledi.Arsanın üzerinde sanırım bir süredir sürülmediğinden dolayı fazlasıyla dikenli dikensiz ismini bilmediğim yabancı otlar belirmiş. Bu işleri bilmeyen bir bankacı olarak, Bu günden itibaren bir sezon bir yıl veya hasata kadar neleri ne sıklıkla yapmam gerekir? ne gibi malzemlere ihtiyaç duyacağım? ve sizin tecrübeleriniz ve tavsiyleriniz ile yardımcı olusanız çok sevinirim. Ekte bir kaç foto koymaya çalışacağım.
Herkese Saygılar

kgelincik
16-03-2008, 08:34
yabani hurma fidelesi aşılama bilgisi rica ediyorum,saygılar

alice
20-03-2008, 06:14
yabani hurma fidelesi aşılama bilgisi rica ediyorum,saygılar

Trabzon Hurması aşılamada %98 aşı tutma oranı ile Durgun yama göz aşısını kullanmalısın.Bu aşılama eylül ayında uygulanmalıdır.Gerek anaç gerekse damızlık olarak kulanılacak bitkinin aşıdan bir hafta öncesinden başlanarak hergün sulanması önemlidir.Amaç, gözün odunsu kısmından ayrılmabilir duruma gelmesini sağlamaktır.
Durgun yama göz aşısıyla,
hastalıklı gözlerden fidan üretiminin önüne geçilmesi sağlanmış olunacaktır.Yine bu aşının kulanılmış olmasıyla rüzgar gibi çevre faktörlerinden oluşabilecek aşı yerinde kırılma olayının da önüne geçilebilecektir.

ağaçsever2
27-03-2008, 16:40
Arkadaşlar okurken ağzım sulandı valla. Olsada yesek:dilli:bu meyve iç anadoluda yetişir mi? heralde tabi bildiğim kadarıyla sıcak iklim meyvesi ama bizim oralarda büyür mü ? :rolleyes:bi ekeyim diyorum bahçeye

Balıkcı
13-04-2008, 17:45
Peki aşılanmazsa hiç mı meyve vermez yoksa meyvelerı mı kalıtelı olmaz. .

Ben çekirdekten yetiştirdim, meyve veriyor, fakat henüz küçük olduğundan mı yoksa asıl anacın özelliklerini alamadığından mı bilmem, küçük ve alttan üstten basık, dilimli görünüşte meyve veriyor.
Bakalım bu sene nasıl olacak? :p

alice
13-04-2008, 18:20
Arkadaşlar okurken ağzım sulandı valla. Olsada yesek:dilli:bu meyve iç anadoluda yetişir mi? heralde tabi bildiğim kadarıyla sıcak iklim meyvesi ama bizim oralarda büyür mü ? :rolleyes:bi ekeyim diyorum bahçeye

merhaba ağaçsever2,
Trabzon hurması İç ve Doğu anadolu gibi kışları çok soğuk olan karasal iklimlerde yetişmez.Ilıman iklime sahip bölgelerimizde yetiştirilebilir. Kıyı şeridindeki illerden birine taşınmanız gerekecek malesef.:)

ağaçsever2
14-04-2008, 16:30
Öyleyse pazardan almak la yetineceğim. ziyanı yok:D

aslan_k
14-04-2008, 16:39
Mrhaba uzun zamandır giremedim bu mesaja ne yazıkki, sorup çekip gitmiş gibi oldum özür dilerim sizlerden. Hurmalarım henüz 1,5 senelik aşılı fidanlar siteye uğramadığım gibi hastalık nedenleriyle arsaya da uğrayamadım dün 1-2 saatliğine de olsa gittim yapraları yeşermiş fidan oldukları ortaya çıkmış ancak arsada baya bir ot bürümüş, köydeki Saim Amca(köylünün sen ona güven merak etme dediği amca) toprak tava gelsin süreriz bir de çapa süreriz olur biter çok istersen temizlemek için tırmık çektiririz dedi, ben de olabilir dedim !!! ?? budamaya gerek yok demişti ancak bana sanki fazla dalları var gibi geldi gerçi artık geç kaldım değilmi?
Bir de bu aşamada ne gübre vermeliyim, hümik asit faydali olur dediler ama bilmiyorum.

Sevgiler.

aslan_k
14-04-2008, 16:40
Bu arada hurmalarım büyünce hepinizi beklerim bol bol yeriz.

gurbik67
30-04-2008, 23:00
arkadaşlar hepinize merhabalar
TRABZON hurmasının aşılanması. aşı yapılacak yer toprak seviyesinden 10 cm üstünden kesilir ve hassas şekilde kalem yerleştirilir ve kalınca bir iple sıkı bağlanır aşı bandı ,macun gibi şeyler bağlamayın (bu aşıda olmaz) ve aşı yerini kubbemsi şekilde toprak ile kapatılır ve aşı yeri 1 m karelik naylon ile örtülür aşı yeri ıslanmasın diye aşı tuttuktan sonra tahminen 3 ay sonra aşı yerinin toprağı açılır ve öylece bırakılır işlem böylece tamamlanır

ergunka
01-05-2008, 22:15
merhabalar bahçemde 10 - 12 yaşlarında trabzon hurması var merak ettiğim konu suan ağacımın altında büyümekte olan ve kendi tohumndan cıkmış trabzon hurması fidanları var bu fidanların tekrar aşılanmaya ihtiyacı var mı yani yabanimidir ? 2.cisi çelikle trabzon hurması üretilebilir mi ?

gurbik67
01-05-2008, 22:19
göz aşısının en ideal zamanı 5-10 temmuz akşam üstüne yakın bir zamanda amaç güneşin yapılacak aşıyı hemen yakmaması içindir aşı yapıldıktan sonra aşının üzerine şemsiye şeklinde bir kaç günlüğüne bir ağaç yaprağı,bir kağıt konulabilir temmuzdan sonra yapılacak aşı artık tutmaz ağacın artık duraklama zamanıdır

gurbik67
01-05-2008, 22:32
meyvelerin kök kısmından çıkan fideler kesinlikle yabanidir trabzon hurması kalem ve göz aşısı şeklinde yapılır 49. mesaj kalem aşısıdır 51 nolu mesaj göz(YAPRAK) aşısıdır

ergunka
01-05-2008, 22:36
meyvelerin kök kısmından çıkan fideler kesinlikle yabanidir trabzon hurması kalem ve göz aşısı şeklinde yapılır 49. mesaj kalem aşısıdır 51 nolu mesaj göz(YAPRAK) aşısıdır

iyi aksamlar gurbik67 ; çıkan fidanlar kök kısmından diil yere düşen meyvelerin tohumlarından cıkıyorlar özellikle dikkat ettim. cıkan fidanlar tohumdan cıktıkları için tekrar aşıya gerek kalmayacagını söyldiler bana ama tereddütte kaldım sizin öneriniz nedir ?bir fikriniz var mı?

(Bu arada size dün özel mesaj atmıştım tohumlar konusunda okumadınız sanırım :confused:)

gurbik67
01-05-2008, 22:42
sayın ergunka
sebze tohumları hariç yenilebilir meyve tohumları dikildiğinde kesinlikle yabanidir aslı gibi olmaz gereksiz yere büyütmeyin aşı zamanı belli istediğiniz ne olursa temine çalışırım

ergunka
01-05-2008, 22:46
sayın ergunka
sebze tohumları hariç yenilebilir meyve tohumları dikildiğinde kesinlikle yabanidir aslı gibi olmaz gereksiz yere büyütmeyin aşı zamanı belli istediğiniz ne olursa temine çalışırım
Anladım yardımınız için teşekkür ederim

aslan_k
11-11-2008, 21:03
Trabzon Hurması fidanlarım iki yaşında oldular, bu bahçeyi alalı henüz 7 ay oldu ama ben ilk hasatımı yaptım. Muhteşem bir duyguymuş, çok keyif aldım. Somut olarak bir madde üretebilmek insana farklı bir his veriyormuş.Bunu ve fotograflarımı sizlerle paylaşmak istedim.Bu sene köydeki komşularımızın tavsiyelerine uyup, çiçeklenme sonrası ağaçların neredeyse hepsinden meyveleri koparıp atmıştım, gövdeleri gelişsin diye, birkaç ağacı da heves için bırakmıştım iyiki bırakmışım.işte onlar

aslan_k
11-11-2008, 21:08
Birkaç foto daha..Seneye herkesi bekliyorum Hurma yemeye

bilce
11-11-2008, 21:26
Hurmalarınız harika görünüyor, aman nazar değmesin. Benim kışın tükettiğim hurmaları karşılamak için sanırım böyle bir hurmalığa ihtiyacım var.(E 10-15 ağacın meyvası benim işimi görür, hergün 3 tane tükettiğimi düşünürsek:)
Şaka bir yana gerçekten insanın kendi yetiştirdiği ürünleri yemesi inanılmaz bir mutluluk. Bende Ankara koşullarında binbir zorlukla, hastalanmasın diye gözüne bakarak büyüttüğüm narenciyelerin meyvalarını gördüğümde, abartmıyorum okuldan mezun olduğum zaman ki kadar mutlu olmuş ve heyecanlanmıştım.
Ne mutlu size. Güle güle büyütün, keyfini çıkararak toplayın işallah:)

Mermaid
11-11-2008, 21:34
Ne mutlu size nefis fotograflar.
İki yaşında ki fidan için büyük iş becermişler. Kutlarım sizi ve minik fidanlarınızı:)
Merak ettim bahçeyi aldığınızda fidanlar varmıydı yoksa siz mi diktiniz:confused:

aslan_k
11-11-2008, 21:52
Sn. Bilce ve Sn. Mermaid çok teşekkür ederim, umarım sizlerin ürünleri daha da güzel olurlar.
Ben bahçeyi aldığımda fidanlar dikilmişlerdi, bu nedenle fidanların cinsini bilmiyorum. Arsayı aldığımda aşağıdaki fotograftaki haldeydiler.

alice
20-11-2008, 08:58
göz aşısının en ideal zamanı 5-10 temmuz akşam üstüne yakın bir zamanda amaç güneşin yapılacak aşıyı hemen yakmaması içindir aşı yapıldıktan sonra aşının üzerine şemsiye şeklinde bir kaç günlüğüne bir ağaç yaprağı,bir kağıt konulabilir temmuzdan sonra yapılacak aşı artık tutmaz ağacın artık duraklama zamanıdır

Sayın Gurbik67 ,
Uzun zaman olmasına rağmen bu mesajınızı yeni gördüm ve hemen daha önce trabzon hurması ile ilgili yazdığım mesajı hatırlatma ihtiyacı hissettim.Bilgilerinizde eksiklik vardı çünkü.
Şöyleki:
Fidanlığı olan bir büyüğümün yanında bir kaç gün Trabzon hurmasını aşılama hususunda deneyim edindim.Edindiğim bilgilere göre,sizin belirttiğiniz tarihte (5-10 temmuz) yapılan aşılamada göz sürgün vereceğinden (kış sartlarından etkilenebileceğinden dolayı) bitki daha kuvvetsiz oluyormuş, eylül ayı içinde yapılacak durgun göz aşısına göre. Narin bir yapıya sahip olan Trabzon hurmasının diğer aşılama yöntemlerine göre durgun gözaşısıyla dış etkenlere(rüzgar gibi) dayanımı artıyormuş.

Temmuzdan sonra yapılan göz aşısı tutar, aşı gözleri baharda sürmeye başlar.
Bir de aşınının tutup tutmadığı aşılama işleminden 15 gün sonra kontrol edilir.

aslan_k
20-11-2008, 21:49
Merhaba,

İlk hasadımı yaptığım Trabzon Hurmalarını, pimapen ile kapattiğimiz arka balkonumuzda aralarına bir limon ve bir elma koyarak olgunlaşmaya bırakmıştım.
Ancak topladığımda çok sağlıklı olan hurmalar alt orta taraflarından kararmaya ve çatlayıp küflenmeye başladılar.Bunun nedeni sizce ne olabilir. Balkonda çamaşır asma ipleri var bunların neme etkisi olabilirmi.Fotografları ekliyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.

MeyveliTepe
20-11-2008, 22:01
Sn.Aslan_k,
Biraz fazla olmuşlar sanki. Ortamdaki hava da biraz nemli gelmiş olabilir.

Ben biraz daha farklı bir yöntem uyguluyorum (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/11/hurma-zaman%C4%B1.html).

53365

muhikan
21-11-2008, 18:27
Sn.Aslan_k,
Biraz fazla olmuşlar sanki. Ortamdaki hava da biraz nemli gelmiş olabilir.

Ben biraz daha farklı bir yöntem uyguluyorum (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/11/hurma-zaman%C4%B1.html).

53365

İlginç bir yöntem, meyveleri bildiğimiz elma, kayısı kurusu gibi mi kurutacaksınız yoksa asılı şekilde mi olgunlaşacak meyveler..

tolgahann
21-11-2008, 20:12
Sn.MeyveliTepe hurmaları olgunlaşamdanmı soyup kurutmak gerekiyor?

MeyveliTepe
21-11-2008, 22:05
Evet, meyveler sertken soyuluyor. Kaynar suya daldırılıp resimdeki gibi kurutulmak üzere aslılıyorlar.

tolgahann
21-11-2008, 22:29
Benimde bi trabzon hurması ağacım var kargalar daha fazla zarar vermeden böyle yapmayı düşünüyorum.Suda kaynama süresi nedir,dış ortamamı asılır oda içinemi.Konuyu biraz daha açarmısınız.

MeyveliTepe
22-11-2008, 20:23
Sert hurmaları saplarını koparmadan soyun. Pamuklu iple saplarından bağlayın. Kaynar suya daldırıp ona kadar sayıp çıkarın ve çıtalara bağlayın. Çıtalar üstü kapalı ama etrafı açık, mümkünse rüzgar alan bir yerde olsun. Unutmayın, kurumayı esas sağlayan hava akımıdır.

MeyveliTepe
23-11-2008, 00:29
Meyveleri sertken saplarını koparmadan soyuyorsunuz, pamuklu bir ip ile saplarından bağlıyorsınız (ikişer üçer dizi dizi bağlayabilirsiniz), kaynar suya batırıp ona kadar sayıyorsunuz, çıkarıp çıtalara bağlıyorsunuz. Çıtalar, üstü kapalı, etrafı açık, rüzgar alan bir yerde olmalı. Meyvelerin kuruması hava akımının bağlıdır.

nariçi
23-11-2008, 08:24
Gölbaşı / Adıy. son yıllarda hurmacılık bakımından yörenin asli meyvesi durumuna geldi sanki. Pazarlama güçlüğü çekmeye başladılar. Bahçemizde de üç beş ağaç var. Üç ağaç normal sayılır. Beş altı tanesi küçük fidan dı, Ziraat Müh. elemanları bunlar daha iyi dediler beş altı yıl oldu hala gelişmediler. Normal olan ağaçlardan birinin dalları devamlı doğu yönüne doğru büyüyor. Meyveler çoğunlukla ya bir çekirdekli **** çekirdeksiz. Turuncu buruk hurma cinsi. Burada özel bir bakım veya gübreleme yapmıyorum.

alice
23-11-2008, 10:59
Karadenizin önemli zirai ürünlerinden olan trabzon hurması, çukurova bölgesinde büyük miktarda yetiştirilmesiyle pazarlanamıyordu son yıllarda.
(Önceleri karadenizin önemli ürünlerinden olan mısır tarımı da son buldu denilebilir)
Bu yıl trabzon hurmasının kilosunu buralarda tüccara 0,4 ykr den satılıyor,parası 2 ay sonraya veriliyomuş.şimdi ziyan olmasın denilip toplanılıp satılsa toplama ve taşıma maliyetini anca karşılıyor.Tüccara ben yiyemiyorum al sen de ye diyecek halimiz yok ,Bizim bahçede de var bir miktar, pekmez yapıp tüketmeyi düşünüyoruz.Mısırdan sonra da trabzon hurması karadenizli için bitti sıra fındığa geldi. 40' a yakın ilimizde yetiştirilmeye başlandığı haberlerini anlınca bu kanıya varabiliyorsunuz. Maliyeti 3,5 ytl olan fındık bugün serbest piyasa da 2,4 ytl.

tolgahann
23-11-2008, 12:11
Benim ağacım 8 yaşında bu sene oldukça meyve verdi ama hiçbirinde çekirdek yok.Geçen senelerde oluyodu ama son 2 senedir 1 tane bile çekirdeğe rastlamadım.

tolgahann
23-11-2008, 14:19
Bu arada, deneme amaçlı 10 hurmayı söylediğiniz işlemlerden geçirip astım bakalım ne olucak acaba kaç günde kurur?

tolgahann
23-11-2008, 17:11
Hasat zamanı...

sigortacihasim
23-11-2008, 17:57
Sevgili Dostlar,

20 yıldır Antalya da oturuyorum.Çocukluğum ve gençliğim İstanbul Çengelköy de geçti.Bahçelerimiz Hurma ağaçları ile dol idi.Bizim en çok sevdiğimiz ise bu ağaçlara çıkıp o hurmaların arasından Ham Yenen tabir ettiğimiz,içi çekirdekli ve çukulatalı olanlarıydı.
O Ham Yenenlerin tadı hala damağımda.Antalya da semt pazarlarını doaliıyorum.Burada onları ne bilen ne tanıyan var.Pazarcıya içi çukulatalımı diye sorunca,suratıma sert sert bakıyor.Bahçemizde bir tane hurma ağacı var.Ama oda normal Trabzon hurması tipi.Bu ağacı aşılamak istiyorum.Ama zamanı ne zamandır.Aşıyı nerden bulacağım bunu bilmiyorum.Çekirdekden yetiştirmeye kalksam,diyelim buldum bir çukulatalı hamyenen çekirdeklerini çıkarttım.
Bu nasıl saklayacağım ve ne zaman ekeceğim fide haline getireceğim.
Fideden elde edeciğim fidandan çıkacak meyve çukulatalı hamyenen olacak mı?
Bana bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

HAŞİM ARIKAN
ANTALYA
0242-3169700
sigortacihasim07@gmail.com

MeyveliTepe
23-11-2008, 18:35
Sn.sigortacihasim,
Biz de tam tersi, çikolatalıya dönmeye başlayan ağaçlarımızı bundan nasıl kurtaracağız onu düşünüyoruz. Ağacınızı çikolatalıya döndürmek isterseniz, bir çikolatalı fidanı alıp ağacınızın yakınına dikin. İki yıl içinde diğer ağacınız da çikolatalı olacaktır.

MeyveliTepe
23-11-2008, 18:37
Sn.Tolgahann,
Resimden soyulmuş hurmaları iç mekana asmışsınız gibi gördüm. İçeride küflenebilir ve zor kurur. Mümkünse dışarı, rüzgarlı bir yere asmanızı tavsiye ederim.

tolgahann
23-11-2008, 18:41
Sn. MeyveliTepe ben sadece fotoğraf çekimi için içeri aldım.Şu anda dışardalar ama kargalar rahat bırakırsa:)

muhikan
23-11-2008, 19:13
Sn.sigortacihasim,
Biz de tam tersi, çikolatalıya dönmeye başlayan ağaçlarımızı bundan nasıl kurtaracağız onu düşünüyoruz. Ağacınızı çikolatalıya döndürmek isterseniz, bir çikolatalı fidanı alıp ağacınızın yakınına dikin. İki yıl içinde diğer ağacınız da çikolatalı olacaktır.

Oldukça ilginç :confused:
Çiçeklerin döllenmesinden dolayı mı meyvelerin cinsi değişiyor?

MeyveliTepe
23-11-2008, 19:15
Evet, kesinlikle öyle. Tozlaşma sebebiyle değişiyorlar. Bu forumun başlarındaki bir bölümde bu dırum detaylı olarak anlatılıyordu yanılmıyorsam..

MeyveliTepe
23-11-2008, 19:20
Sn.Tolgahann, iyi hava akımı olan bir yerde en fazla 2-3 hafta yeterlidir sanırım. Kargalar için kolay gelsin. Dadanırlarsa size bir şey bırakmamaları muhtemel :)

Ağacınızda çekirdek olmaması meyvelerin döllenmeden oluştuğunu gösterir ki, bu daha makbul sayılıyor. Soyduğunuz meyvelerin de lekesiz olduğunu görebiliyorum.

aslan_k
24-11-2008, 13:00
Sn.sigortacihasim,
Biz de tam tersi, çikolatalıya dönmeye başlayan ağaçlarımızı bundan nasıl kurtaracağız onu düşünüyoruz. Ağacınızı çikolatalıya döndürmek isterseniz, bir çikolatalı fidanı alıp ağacınızın yakınına dikin. İki yıl içinde diğer ağacınız da çikolatalı olacaktır.

Merhaba Sn. Meyvelitepe,

Messjınızda çikolatatlı cinsinden sakınmaya çalıştığınızı söylüyorsunuz, bunun nedeni nedir? Çikolatalı cins tadı buruk olmayan yenmeye hazır, pazar değeri olan cinsi değilmidir?

dolu
24-11-2008, 13:19
Trabzon hurması için bilgilerini esirgemeyenlere teşekkürler.Bende Trabzon hurmasından pekmez yapmak istiyorum. Nasıl yapılır bilenlerin yazmasını bekliyorum.

MeyveliTepe
24-11-2008, 13:42
Sn.Aslan_K,
Çikolatalı cinsi kendi içinde iyi bir tür olabilir özellikle buruk tadı olmadan meyvelerini sert şekilde yemek isteyenler için. Öte yandan, çikolatalıdan döllenen normal hurmalar lekesiz sarılıklarını kaybediyorlar, meyve etinde kahverengi çizgiler oluşmaya başlıyor, dahası meyve eti mantarımsı renkte kahverengi oluyor.

Normal hurmanın sertken buruk tada sahip olması onun özelliği. Kurutulduğunda veya olgunlaştığında mükemmel lezzete sahip oluyorlar.

Problem, bir kaç yüz metre yakındaki tek bir çikolalatalı ağacı civarda tek bir normal hurma bırakmıyor, ki bu oldukça can sıkıcı.

kuyucu
25-11-2008, 08:15
Sn. Meyvelitepe' nin bütün fikirlerine değer verdiğimi belirtmek istiyorum. Fakat kafam iyice karıştığını da söylemeliyim. Ben çocukken yediğim tadı buruk Trabzon Hurmasından dolayı 30 sene yemeğe ara verdim. Geçen yıl tekrar denedim ve hem ağacına, dallarına hem de meyvesine aşık oldum desem yeridir. Yaklaşık 6 aydır türleri hakkında bilgi toplamaya çalışıyorum. Profesyonel olarak değil de sadece kendi ailem için yetiştirmeye çalışıyorum. Aşağıda yazacağım şeylerle ilgili bir yanlışlık olursa lütfen beni düzeltin.
Ben pazarlarda ve marketlerde 3 değişik tür gördüm. Birincisi normal tür (Olgunlaşmadan yenilince tadı buruk olan). İkincisi normal tür ile aynı olup içi hafif kahverengimsi olan (ama tadı normal tür kadar orjinal değil, Trabzon Hurması yediğimi anlayamıyorum). Üçüncüsü ise bu sene ilk defa tattığım ve elma gibi sert olan, aroması biraz daha az olan Trabzon Hurması.
Şimdi benim anlamadığım çukulatalı dediğiniz sert olan mı yoksa döllenmeden dolayı rengi kahverengimsi olanlarmı? Sert olan Trabzon Hurmasında çukulatamsı bir tat veya renk göremediğimi belirmek isterim.
Şu anda bahçemde normal türden 1 adet ağacım var. 2 tane yeni çukulatalı tür dikmeyi planlamıştım ama satan arkadaş bunların gerçek çukulatalı çeşit olması için aynı ağacın Lotus türünü dikersek diğer Trabzon Hurmalarının gerçek çukulatalı olacağını belirtti.

Ayrıca sert olan türden fidan temin ettiğimde bunlar da döllenmeden dolayı çukulatalı mı olurlar?

mahon67
25-11-2008, 09:50
Bu elma gibi sert olan çikolatalı tür aslında. Normalde turuncu olan hurmayı belli bir süre beklettiğinizde içi kahverengileşmeye başlıyor. Çikolatalı oluyor. 2 yıl önce pazardan alıp diktiğim hurma bu yıl 20 kadar meyve verdi. Bazılarını sertken yedim; içi kahverengi değildi ve burukluk yoktu. Bunların bir kısmını yumuşayana kadar beklettim; içi kahverengi olmuş ve daha da tatlanmıştı.

Normal hurma ile çikolatalı hurma arasındaki bir diğer fark da çikolatalı hurmada 2-3 adet çekirdek olmasıdır. Diğer hurmada genelde çekirdek olmuyor.

Oyaman
25-11-2008, 10:37
Trabzon hurması en sevdiğim meyvelerden biridir . Çikolatalı küçük bir fidanım var birde
3 metre uzağında normal hurma var . Çikolatalının meyvesini bir kaç hafta evvel pazardan aldım ve hiç sevmedim .
Sevgili Meyvelitepe , uyarınız için teşekkür ederim demekki küçük çikolatalı fidanı sökmem gerekiyor .

MeyveliTepe
25-11-2008, 10:59
Bu başlıktaki #2 ve #3 numaralı mesajlarda Mine hanım bu konularda epey detaylı bilgi vermiş.

Konu tozlama ile ilgili. Tozlanmış meyvelerde çekirdek oluyor ve tozlamanın miktarına göre meyve etindeki kahverengilik artıyor, burukluk azalıyor veya tamamen kayboluyor. Tozlanmamış meyvelerde çekirdek olmuyor ve meyve eti hiç lekesiz turuncu oluyor ve ve tadı da sert haldeyken buruk.

Çikolatalı denilen türde meyveler sert olduğu halde tadı buruk değil. Bu türden ağacın çikolatalı olmayan ağaçların yakınında bulunması çapraz tozlanmayı arttırıyor ve normal agaçta çekirdekli, meyve eti kahverengiye dönen meyve miktarı da artıyor. Esasında, etrafta çikolatalı olmasa da aynı ağaçtaki erkek ve dişi çiçekler kendi aralarında tozlandığında aynı şey oluyordu. Fakat bunun miktarı (en azından bizim ağaçta) çok azdı.

Söz gelimi, geçen yıl tek başına 150-200 kilo veren ağaçta topu topu 5-10 tane çekirdekli meyve varken, bu yıl her 10 hurmadan biri tozlanmış. Sebebinin ise etrafta artan çikolatalı türler olduğunu düşünüyorum.

tolgahann
11-12-2008, 00:10
Sn.MeyveliTepe kurutmaya çalıştığım hurmaların rengi kahverengi olmaya başladı sanırım bu normal bi olay ama bazılarının dış yüzeyinde minik minik küf benzeri oluşumlar var bunlar normal midir, sizin başınıza da böyle bir olay geldi mi?

MeyveliTepe
11-12-2008, 00:53
Yeşilimsi küf ise hava akımı yeterli gelmemiştir. Beyaz küçük noktalar ise meyvedeki şekerin yüzeye çıkması olabilir.

İçi çok yumuşak olmayanlardan yemeye başlayabilirsiniz. Hiç tadına baktınız mı?

tolgahann
11-12-2008, 13:04
Sn.MeyveliTepe siz deyince tadına baktım.Tadı çok güzel şeker oranı da bi hayli yüksek.İç kısım tam kurumamış dışındaki lekeleri ise beyaz ve küçücük sanırım ediğiniz gibi şekerlenme sonucu oluşmuşlar.Cevabınız için çok teşekkürler...

aslan_k
16-12-2008, 12:43
Bayramda Mersin'e giderken Bolu civarında otoban üzerinde yeni açılmış olan Berceste isimli dinlenme tesisinde kahvaltı için duruduğumuzda gördüm, köy ürünleri reyonunda, kurutulmuş Trabzon Hurmasını kilosu 20,00 YTL'den satıyorlardı ,Trabzon Hurması olanlar bilginize :eek:

MeyveliTepe
16-12-2008, 12:47
Bizde 10-15 kilo kurumuş hurma oldu. Yaşadık desenize :)

aslan_k
16-12-2008, 21:32
Biz bu sene ilk hasatımızda çok az olan hurmalarımızı taze yemeyi tercih ettik. Ama seneye muhakkak kurutacağız, size de çikolatalının kurusundan bir paket yapıp getiriz Sn. Meyvelitepe nede olsa komşu sayılırız ;)

nariçi
16-12-2008, 21:59
Bu yıl şöyle bir gözlem oldu, Bir kısım hurma meyvelerini toplayıp aldık elma ile olgunlaştıkça yiyoruz. Azalınca elmalı kaba ilave yapıyoruz. Fakat bir miktar meyve yapraksız olarak ağaçta şamdan - fener gibi asılı dursun güzel oluyor diye bırakmıştık. Bu geç koparılan meyvelerin kabukları sertleşip kalınlaşmıştı. Sahtiyan ( kalın deri gibi) gibi, oysa öncekileri kabuklu bile yeseniz kerkelik yok.

Diğer taraftan Çikolatalı diye adlandırdığınız siyahi hurmalardan Antakyada bir zamanlar çoktu. O tür elma gibi bıçakla keserek yeniyor ve şekerlidir. Olgunu pek tutulmuyor.

Sevtap
18-12-2008, 23:54
Çok güzeller hemen hurma fidanı arayacağım ben daha büyük ağaçlar olduğunu sanıyordum (yani meyve vermesi için )

eylems
19-12-2008, 00:58
Sayın Aslank, meyveleriniz çok güzel. Sizi kutlarım. Bu arada bahçeniz nerede? belki yardıma gelirim.:dilli:

aslan_k
19-12-2008, 08:20
Çok güzeller hemen hurma fidanı arayacağım ben daha büyük ağaçlar olduğunu sanıyordum (yani meyve vermesi için )

Teşekkür ederim, Fidanlarım henüz iki yaşını doldurmadan ürün verdi, ben de çok şaşırdım, hem de yazın sulama imkanım olmamıştı, bu sene inşallah açtırdığım kuyudan sularım o zaman daha da güzel olabilirler diye umuyorum.

aslan_k
19-12-2008, 08:23
Sayın Aslank, meyveleriniz çok güzel. Sizi kutlarım. Bu arada bahçeniz nerede? belki yardıma gelirim.:dilli:

Çok teşekkür ederim, bahçem İzmit Karamürsel, Çamçukur köyünde, Karamürsel'e 3 kilometre. Beklerim efendim, mutlu olurum.

kuyucu
19-12-2008, 09:29
Bir Trabzon Hurması fanatiği olarak sizi kıskanmadım desem yalan olur. İnşallah gelecek yıllarda daha iyi ürün alırsınız.

MeyveliTepe
19-12-2008, 09:45
Sn.Aslan_k,
Ne tür çıktı meyveler? Yani buruk cins mi, çikolatalı denilen tür mü?

Çok güzel gelişmiş fidanlar. Tebrikler. Ağaçlar büyüdüğünde her biri 150-200 kiloya kadar verim veriyorlar. Tırla seviyat yaparsınız köyden artık :)

Selim-i Ahir
19-12-2008, 09:56
Hurma yetiştirmeniz ve meyvelerinizin güzelliği kadar oğlunuzla bahçeye gitmeniz güzel. (Umarım yanılmıyorumdur ve yanınızdaki sevimli çocuk oğlunuzdur).

İlk hasadınız hayırlı uğurlu olsun.
Seneler boyu bereketle tekrarını görürsünüz inşallah.

aslan_k
19-12-2008, 10:41
Sn.Aslan_k,
Ne tür çıktı meyveler? Yani buruk cins mi, çikolatalı denilen tür mü?

Çok güzel gelişmiş fidanlar. Tebrikler. Ağaçlar büyüdüğünde her biri 150-200 kiloya kadar verim veriyorlar. Tırla seviyat yaparsınız köyden artık :)

Teşekkürler Sn. Meyvelitepe, meyvelerin çoğunluğu Çikolatalı çıktı, arada bir kaç tane de çekirdeksiz ve açık renkte olanlardan vardı, ama toplarken hangi ağaçtan ne topladığımı farketmedim. Seneye gerçek bir hasat yaptığımda sanırım daha doğru bilgi alırım. Sizin dediğiniz gibi olurda çikolatalılar diğerlerini değiştirirse sanırım birkaç sene sonra diğerlerinden kalmayacaktır. Bahçeme sizleri de beklerim tırı yüklemeden önce;) hoş şu anda misafir edebilecek sadece bir kaç sandalyem mevcut, tek büyük ağacım olan cevizin altında oturursunuz :(

aslan_k
19-12-2008, 10:52
Hurma yetiştirmeniz ve meyvelerinizin güzelliği kadar oğlunuzla bahçeye gitmeniz güzel. (Umarım yanılmıyorumdur ve yanınızdaki sevimli çocuk oğlunuzdur).

İlk hasadınız hayırlı uğurlu olsun.
Seneler boyu bereketle tekrarını görürsünüz inşallah.

Teşekkür ederim Sn.Selim-i Ahir, evet o sevimli çocuk benim oğlum Alkın, günümüz etkenleri Bilgisayar,Televizyon ve İstanbul şartlarından uzaklaştırıp, doğaya ve toprağa alıştırmaya çalışıyoruz, ne mutlu ki o da seviyor.

aslan_k
19-12-2008, 10:53
Teşekkürler Sn. Kuyucu,
Umarım size daha da güzelleri nasip olur, buradan bizimle de paylaşırsınız.

kuyucu
19-12-2008, 12:02
İnşallah,
Şu anda sadece 1 tane ağacım var 2 yaşında. Bu sene çukulatalı cinsten 3 tane daha diktim. Her türünü araştırıyorum. Bulduğumda değişik türlerden bir bahçe oluşturmayı planlıyorum. Sadece kendim ve misafirler için.
iyi günler

Selim-i Ahir
19-12-2008, 13:31
Teşekkür ederim Sn.Selim-i Ahir, evet o sevimli çocuk benim oğlum Alkın, günümüz etkenleri Bilgisayar,Televizyon ve İstanbul şartlarından uzaklaştırıp, doğaya ve toprağa alıştırmaya çalışıyoruz, ne mutlu ki o da seviyor.

Üstâdım;

Ortak hassasiyeter ve uğraşları paylaştığımız için empati kolay oluyor. Bir eğitimci olarak böyle babaların var olduğunu görmek beni fazlasıyla memnun ediyor.

İnşallah oğlunuz da babası gibi bir baba olur ilerde.

Nariel
23-01-2009, 12:27
Trabzon hurmasının bir de bu çeşidi varmış, olgun hali yeşil-sarı ve bu haliyle yumuşak. Kabuğu mumsu tabakayla kaplı ve bu tabaka yapışkan, üzerine çok toz toplamış. Yıkanmıyor bu mumsu tabaka, yani kir yıkanınca geçmiyor, eli de yapış yapış ediyor. Tadı turuncusundan biraz farklı, kabuklara yakın olan kısımlar buruk, iç kısımlar ise tatlı.

bahadirbozdag
14-02-2009, 15:11
selam
sitede verilen tariflerle hurma kuruttum .sonuc muhtesemdi.Boylelikle bu meyvenin taze olarak kisa olan ömrünü uzatip tüm yil boyunce yeme imkanina sahip olduk.Herkese cok tesekkurler

orenmuh
20-05-2009, 23:55
Değerli arkadaşlar.
Aranıza katılan bir çömez olarak yardımınıza ihtiyacım var.Bir bahçe devraldım.İçinde bir cennet elması var 6 yıllık dediler.Ama meyve vermiyormuş.Etrafında başka hurma ağacı yok .Sulama sorunumuz yok .Meyve vermemesinin sebebi tam olarak nedir.Ayrıca meyve verdirmem için yapabileceğim birşey var mı .Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Not:Yakınında başka hurma ağacı ne yazık ki yok.Bilgilerinize

aslan_k
26-05-2009, 22:19
Sn orenmuh,
Mesajınızı yeni gördüm, Ağacınız aşılımı acaba , aşıyeri olup olmadığını kontroledin.Altı yaşında bir fidan şimdiye çoktan meyve vermeliydi.Benim hurrmalar iki yaşında vermişti.

orenmuh
03-06-2009, 20:30
ilginize teşekkür ederim.Valla bu mesajı yazdıktan kısa bir süre sonra (2 gün sonra) ağaç tarihinde ilk defa meyve verdi.Sizden bilgi almamdan tırstı galiba :) resmini gönderecem *** olgunlaşmasını görürsem Sağlıcakla kalın

hrnsyrk
01-09-2009, 09:06
Merhabalar,
küçük trabzon hurması hakkında yazılanları okudum ve ilk defa varlığından haberdan oldum. Antalya da yaşamaktayım. elinde bu ufak meyvenin tohumlarından fazla olan arkadaşlar varsa ve paylaşmak isterlerse çok memnun olurum.
teşekkürler

MeyveliTepe
01-09-2009, 09:58
Bir hatırlatma...

Hurmaların kurutma olgunluğuna gelmesine çok bir zaman kalmadı. Meyveler hala yeşil fakat iyice irileştiler. Ekim ayında bölgelere göre peyderpey toplanırlar.

Manavdan, pazardan alacağınız hurmaları kurutamazsınız. Bu yüzden şimdiden meyvesini alacağınız ağaçları belirlemek, sahibiyle anlaşmakta fayda var.

emy_83
01-09-2009, 10:38
Arkadaşlar, benim cennet hurması yapraklarını döktü. Yapraklarını dökmesi için daha erken değilmi?

denizakvaryumu
01-09-2009, 10:50
Manavdan, pazardan alacağınız hurmaları kurutamazsınız. Bu yüzden şimdiden meyvesini alacağınız ağaçları belirlemek, sahibiyle anlaşmakta fayda var.

Manavalara pazarlara gelen hurmalar da yol şartlarına dayansın diye çok fazla olmadan koparılıyor, bu durumda da kurutulamaz mı?

MeyveliTepe
01-09-2009, 11:07
Piyasada satışa sunulan hurmalar genellikle karpit veya benzeri gazlarla yumuşak yeme olgunluğuna getiriliyor. Sert hurmanın pazara geldiğini hiç görmedim. İçi yumuşamış, sulanmış hurma kurumaz.

aslan_k
01-09-2009, 16:25
Enson 16 Ağustos'ta bahçeye gitmiş bolcana sulayıp bırakmıştım, şansıma bu sene yağmurlar iyi gidiyor. Son gittiğimde meyveler küçük bir elma kadar olmuşlardı.
Ben bahçeye takviye hiç bir şey(gübre ilaç vb) vermediğim( planlama yapıp düzenli gübrelemeyi gerçekleştiremediğim) için fidanlarım çok gelişmedi. Bu nedenle, bu sene baharda ağaçların büyümesi için çiçekleri kesip atmayı planlıyordum, ancak bu düşünceyi hayata geçiremedim, sanırım kıyamadım diyebiliriz. Ancak hata yapmışım gittiğimde 2 büyücek fidanımın ana dallarından bir tanesinin yükten kırıldığını üzülerek gördüm. Bu nedenle ağaçlardaki meyvelerin yarısını seyrelttim.Aslında bu saatten sonra yapılan seyreltme, ağaçların aylardır harcadığı enerjinin, besinin boşa gitmesi oldu.

Bu hafta tekrar gideceğim size Hurmaların son halini fotograflarım.

emy_83
02-09-2009, 22:14
Arkadaşlar, benim cennet hurması yapraklarını döktü. Yapraklarını dökmesi için daha erken değilmi?
Bana yardım edecekolan arkadaşlar yokmu???

aslan_k
03-09-2009, 12:38
Sn emy_83 Trabzon Hurması'nın yapraklarını dökmesi için biraz erken bence, ayrıca önce meyvelerinin olgunlaşmış olması lazım, yapraklar da bu arada kızarırlar ve daha sonra dökülürler. Üzerinde meyve var mı ağacınızın? Bu konuda benim ekledğim bazı fototgraflar ve Kasım ayında meyvelerin toplarken çekimişlerdi, isterseniz bir bakın

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=314422&postcount=54

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=314427&postcount=55

MeyveliTepe
06-10-2009, 13:40
Bu yıl hurma kurutmak isteyen arkadaşlar. Meyvelerin rengi dönmeye başladı, kurutmak üzere toplamak için çok fazla zaman kalmadı. Herkes yanında yöresinde ağacını bellese iyi olur.

Büyük şehirde yaşayan arkadaşlar bir hafta sonu civar köylere uzanırlarsa bahçelerde hurma ağaçlarını görürler. Sahibi ile konuşun. henüz ağacın üzerindeyken meyvesinin satış bağlantısını yapmak hoşlarına gidecektir. Şanslı olanlar geçen yıl kilosunu 80 kuruşa sattılar. Siz bir lira verin. En az 20-30 kilo almayı düşünün (daha az alanlar pişman olurlar, ona göre:))

aslan_k
06-10-2009, 16:49
Bu cumartesi bahçeye gideceğim, hurmalar ne hale geldiler bilemiyorum.Gelince fotograflarını yüklerim buradan.

aslan_k
21-10-2009, 15:37
Önceki Hafta bahçeye gitmiştim, ancak fotograf makinemi götürmeyi unuttum ve ancak cep telefonu ile çekebildim ve şimdi bilgisayarıma aktarabildim, Meyvelerimin fazla kaldığını seyreeltme yapmadığımı belirtmiştim daha önce sanırım bu nedenden ağaçlar da küçük kalmış. Fotografları ekliyorum sizler için.

aslan_k
21-10-2009, 15:38
birkaç tane daha

aslan_k
21-10-2009, 15:54
Ne dersiniz

MeyveliTepe
21-10-2009, 15:56
Maaşallah, çok güzeller. Kurutulma zamanları gelmiş :)

aslan_k
21-10-2009, 16:09
Teşekkürler Sn. Meyvelitepe,

Malesef kurutacak yerim yok bu kadar hurmayı, köyde bir kabzımal var dediler ama o da alır mı bilmiyorum. Henüz işi ticari boyuta getirecek tesisatım yok. Bakalım ne yapacağım? :rolleyes:

kuyucu
21-10-2009, 16:14
Sayın aslan_k
Maşallah nazar değmesin. Ben talibim meyvelere :)

MeyveliTepe
21-10-2009, 16:57
Kurutacak yeriniz yoksa herkes hurma arıyor. Benim ağaçta yine 150 kilo kadar var. Etraftan ağaç bakınıyorum daha alsam mı diye :)

Aslında bir balkonunuz varsa çok güzel kurutursunuz.

karadeniz_28_
21-10-2009, 21:38
Arkadaşlar, bahçeye diktiğimiz Trabzon hurması iki senedir meyva vermekte.Bir türlü anlayamadığımız ağaçtaki meyvaların çoğu dökülmekte,bir tarafında biraz,da olsa meyva kalırken diğer tarafı tamamen dökülmekte.Bunun sebebi ne olabilir ve yapmamız gereken neler vardır acaba.

Samsunlu55
21-10-2009, 22:11
Onları biran önce toplayın şayet olgunlaşınca kuşlar yemeye dahi bırakmıyor:D

alice
22-10-2009, 00:05
Meyve dökümünün sebepleri şunlardır:
- Aşırı meyve tutumu
- Tozlanma veya döllenmenin olmaması
- Aşırı sulama veya susuz kalma
- Aşırı azotlu gübreleme ve bunun sonucu dengesiz vegetatif gelişme
- Aşırı potasyum ve mangan noksanlığı
- Unlu bit zararlısının etkisi
....

aslan_k
22-10-2009, 11:05
İstanbul'da oturduğumuz evin balkonu çok küçük ama yine de yapabildiğim kadar kurutacağım.
Kabzımala vermeyi ben de istemiyorum arkadaşlar, talep eden olursa niye olmasın. :confused:

karadeniz_28_
22-10-2009, 15:41
Teşekkür ederim Sn.alice,kısca özetlemişsiniz ne çok sebebi varmış bilmediğimiz.

aslan_k
26-10-2009, 16:52
Forumdaki satış konusuna başlık açsam, talep eden arkadaşlar olur mu acaba? :confused:

lastmohikan
26-10-2009, 21:04
çok güzeller hocam ellerinize sağlık.

beyağıllı
26-10-2009, 21:17
Kendi cinsine uyan herhangi bir meyva ağacıyla aşılanması olur mu olursa hangi meyva ağaçlarıdır

aslan_k
26-10-2009, 21:48
Bildiğim kadarıyla, Elma, armut, muşmula, ayva türü yumuşak çekirdekli ağaçlar birbirine aşılanabiliyor. Trabzon hurmasıda bunlardan biri sanırım.

feriha
27-10-2009, 08:52
Sn Aslan k, bir miktar trabzon hurmasını kurutmayı denemek istiyorum.

Gelişmeleri takip edeceğim.

Hemen aklıma toplanırken asılacak yerlerinin, saplarının kurutulurken bağlanacak şekilde toplanması geldi. Gönderilirken meyveler henüz olgunlaşmadıkları için önemli bir sorun olacağını sanmıyorum. Kargo ücreti konusunda bir anlaşma yapabilirsiniz sanırım. En son mng kargo ile aldığım gönderi titiz bir şekilde ve uygun fiyata teslim edildi. Bilginiz olsun. Kolay gelsin..

aslan_k
27-10-2009, 09:53
Sn Feriha,
Kargo firmasına sorarım ama yoğun bir gönderi trafiğim olmadığından ne kadar indirim yaparlar bilemiyorum.

İsterseniz buradan da takip edelim konuyu.;)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14422

YeşilSeven
09-11-2009, 10:52
Sn Meyvelitepe'nin tarifiyle ilk kurutma denemelerimizi yaptık. Bakalım japon usulünü Aydın havasıyla nasıl başarabileceğiz, Allah'tan kurutma için rüzgar sorunumuz yok.

İlk defa çikolatalı tabir edilen cinsinden abim 5 kg göndermiş. kişisel fikrim ticari değerinin çok yüksek olacağı yönünde. Diğeri olgunlaşmadan toplanıp sevkediliyor ve tam olgunlaşması için genelde evde biraz vakit geçirmesi gerekiyor. Bu nedenle pek tercih edildiğini söyleyemem ancak çikolatalı tabir edilen bu cins ise tam pazarlık diye düşünüyorum. Çünkü olgunlaşması için diğeri gibi tam yumuşaması gerekmiyor. Bu sert haliyle bile tıpkı elma, armut gibi müthiş lezzteli ve hiç buruk tat yok. İlgililere duyrulur. Aydın'da bahçe kuran bir dostumuzun bahçesinden geceleri kasa kasa toplayıp hırsızlığına bile başlamışlar.

denizakvaryumu
09-11-2009, 11:23
Çikolatalı tabir edilen türü sanırım kurutulamıyor.

MeyveliTepe
09-11-2009, 11:29
Hepsi kurutulabilir :)

denizakvaryumu
09-11-2009, 11:39
Sanırım fuyu cinsi kurutulamıyor.

Ben fuyu yu çikolatalı diye biliyordum.

MeyveliTepe
09-11-2009, 11:53
Sert olduğu taktirde hepsi kurutulabilir.

aslan_k
09-11-2009, 12:02
3 hafta kadar önce bahçeme arkdaşım gelmiş ve 3-5 adet hurmayı arabasına koyup gitmişti. Kurutması için ona anlattıklarıma gülüp geçmişti, içlerinden bir tanesini soymuş ve asmış. Sn Meyvelitepe'nin blirttiği süre geçmeden, tam kurumadan, yemiş meyveyi. Şimdi peşimde koşuyor :D .
Bu arada benimkiler de çikolatalı, elma gibi bile yeniyor meret.

MeyveliTepe
09-11-2009, 15:41
Fiyatı yükseltmek için iyi fırsat :)

Kurutmak için asılı meyvelerin büyüklüğü yarıya indiğinde afiyetle yenebilir. Burukluk filan kalmaz. Uzun süre saklayabilmek için belirttiğim kadar süre gerekir.

Geçen hafta astıklarımızdan lodos yiyenleri mükemmel şekilde tüketebiliyoruz :)

aslan_k
09-11-2009, 16:47
Diğer konuda yazdığım mesaja burada da link vereyim :)

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=529883&postcount=96

aslan_k
10-11-2009, 21:29
Yine diğer taraftan link,

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=530846&postcount=100

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=530857&postcount=101

selmaa
05-12-2009, 21:15
Konuyu forumdan ve Sayın Meyvelitepenin bloğundan başından sonuna kadar okudum ve 20-25 tane kadar hurmaya ipleri bağladım, yarın sabah kolları sıvayıp işe başlıcam inşallah. Şimdiye kadar ben bunu niye duymadım diye hayıflanıyorum doğrusu. Çok teşekkürler en ince ayrıntısına kadar açıklamışsınız Sayın Meyvelitepe.

MeyveliTepe
05-12-2009, 22:59
Kolay gelsin :)

tevhit06
29-12-2009, 20:08
Trabzon hurması çekirdekten yetiştirmek mümkünmü.

Samsunlu55
29-12-2009, 20:59
Trabzon hurması çekirdekten yetiştirmek mümkünmü.

Genelde kara hurmaya aşılandığı için çekirdekten çıkacak olanda kara hurma olacaktır.

fatma sunay
19-01-2010, 13:33
sayın ağaçsever2
ben bu sitede yeni olduğum için şuanda yazdığım cevaplar biraz geç olabilir ama size faydalı olacağını düşündüğümden bu bilgiyi vermek istiyorum benim bahçem erzincana bağlı kemaliye ilçesinde ve kışları -25 dereceye kadar soğuklar olabiliyor bu durumda bahçemde bol miktarda trabzon hurması ağacı var sizin yetiştireceğiniz yer bukadar soğuk değilse bana göre rahatlıka bu meyveyi deneyebilirsiniz genelde kara hurmaya aşı yaptırarak çoğaltıyoruz

ihsankaya45
20-01-2010, 17:39
kurutulmuş olanlardan bende tatdım,gerçeken mükemmel bir tat mevcut.iyi bir pazar oluşturacağını düşünüyorum.bahçe kurmak istiyorum,kurutmalık için hangi cinsleri önerirsiniz. tecrübesi olanlan arkadaşlar bilgilendirirlerse sevinirim.

ihsankaya45
09-02-2010, 10:10
Sn meyvelitepe
trabzon hurmasını kuruturken sıcak suya daldırmamızın nedeni nedir ?
Saygılar

MeyveliTepe
09-02-2010, 12:08
Hem pastorize ediyor, hem de dışında hızlı kabuk oluşmasını sağlıyor.

ihsankaya45
09-02-2010, 15:25
teşekkürler :)

ihsankaya45
10-02-2010, 16:48
karadeniz tarımsal araştıma enstütisünden öğrendiğim bilgileri paylaşmak istedim.

- kurutma için hangi cinsleri önerirsiniz ?
Kurutma için daha çok buruk olan iri çeşitler tercih edilmektedir. (Hachiya vb. olabilir.)



- tek cins (hachia v.b) dikmek yeterlimi,dölleyici gereklimi, dölleyici renk değişikliğine neden olurmu ?Tek çeşit ile bahçe kurulabilir, ancak daha iyi bir verim için tozlayıcı çeşit 8'e 1 oranında dikilmelidir. Hachiya çeşidinde tozlayıcı meyve etinde değişime neden olmaz. Sadece kakaolu veya çikolatalı çeşitlerde meyve etinde değişim olur. Tozlayıcı olarak Jiro, Ghona Gali, Gailey gibi çeşitler kullanılmaktadır.



-meyve kurutmasını nasıl yapılmasını önerirsiniz?
Meyvenin kurutulması konusunda Türkiye'de fazla bir çalışma maalesef yok. Ancak, Japonya'da direk güneş görmeyen serenlerde kurutma yapılmaktadır. Kabukalrı soyulup, sap bölgelerinden iplere meyveler bağlanmaktadır. Bu şekilde dizilen meyveler kurutulmaktadır.


- kurutulmuş meyvenin pazar sıkıntısı olurmu?

Kurutulmuş meyvede sıkıntı sadece tanıtım ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Kaliteli üretilmiş trabzonhurması ürünlerinin ülkemiz insanının damak zevkine uygun bir meyve türü olduğundan pazarlaması da sorun olmayacaktır. Eğer kaliteli kurutma yapılabilirse ihracat imkanı da olan bir meyve türüdür.
bilgilerinize.

Samsunlu55
10-02-2010, 18:33
Hurma türleri hakkında bilgisi olan var mı? Ülkemizde en çok hangi türler yetiştiriliyor? Ticari önemi yüksek türler hangileridir? Meyvesi diğer türlerine göre daha büyük olan bir tür bulunmakta mı? Saygılarımla...

ihsankaya45
10-02-2010, 21:12
Hurma türleri hakkında bilgisi olan var mı? Ülkemizde en çok hangi türler yetiştiriliyor? Ticari önemi yüksek türler hangileridir? Meyvesi diğer türlerine göre daha büyük olan bir tür bulunmakta mı? Saygılarımla...

sayın samsunlu55
bu konularda en iyi ve en doğru bilgileri samsunda bulunan karadeniz tarımsal araştırma enstitusinden alabilirsiniz.

tolgahann
20-02-2010, 21:53
İnternette araştırdım ama karadeniz hurmasına aşılanabilecek meyve ağaçlarıyla ilgili bir bilgiye ulaşamadım. Bahçemdeki trabzon hurması ağacına eğer mümkünse erik aşılatmak istiyorum ama bu ne kadar mümküm bir fikrim yok. Bilgisi olan arkadaşlar kalem aşısı zamanı geçmeden beni bilgilendirirse çok memnun olurum.

Samsunlu55
20-02-2010, 21:58
İnternette araştırdım ama karadeniz hurmasına aşılanabilecek meyve ağaçlarıyla ilgili bir bilgiye ulaşamadım. Bahçemdeki trabzon hurması ağacına eğer mümkünse erik aşılatmak istiyorum ama bu ne kadar mümküm bir fikrim yok. Bilgisi olan arkadaşlar kalem aşısı zamanı geçmeden beni bilgilendirirse çok memnun olurum.

Hurmaya erik aşısı olamaz, birkere familyaları uyuşmuyor.

lavlani
02-03-2010, 08:01
merhaba ben yeni üyeyim,
forumda yazmaktan ziyade üretmeyi tercih ediyorum arkadaşlar:)
bu arada bundan 3 yıl önce 200 adet trabzon hurması - FUYU cinsi (tatlı olanından) ve gecen senede fındıklarımı söküp yerine 90 adet Trabzon hurması - Morali cinsi diktim.
fuyular gecen sene meyveye yattı ve 2. sene ürün aldım, moraliller ise bu sene verime yatacak. ayrıca hurmaların arasına da aşılı - Jumbo cinsi böğürtlen diktim. her türlü yardıma hazırım.
selamlar

aslan_k
07-04-2010, 10:45
Sn Kavlan,

Hurmaların arasına böğürtlenleri nasıl bir sıra ile diktiniz, hurmalarınızın sıra araları ne kadar, bu böğürtlenler bahçenin sürülmesini önlemiyor mu? gibi sorularım olacak size :)

drmgunes
30-04-2010, 15:38
Bende geçtiğimiz Kasım ayında Gürcistanda köylülerin ikram ettiği ve beğendiğim çikolatalı cinsin çekirdeklerini saklamıştım. Türkiyeye döndüğümde 1 ay içinde herhangi bir işleme tabi tutmadan diktim. Şuan filiz verdiler topraktan çıkıyorlar. Bu bölümde bir ağaçsever aşısız agaçtan meyve aldığını belirmişti. Bende fidanlarımın anaçlarına benzeyeceğini ümit ediyorum. Çok çekirdekli meyvelerden almıştım. Bu sert çekirdeklerin bu kadar kolay ve işlemsiz çimlenip tutması beni şaşırttı. En kısa zamanda bebek hurmaların fotoğraflarını eklemek isterim.

günebakan
30-04-2010, 17:22
Bu yeni yapraklanan trabzon hurması meyvasını ne zaman yeriz acaba?

140216

aslan_k
05-05-2010, 14:25
İyi ihtimalle bu sene birkaç tane çiçek açar ve meyveye dönüşebilir. Ama, bence siz bu meyve tutumu gerçekleşirse tutan meyveleri kesin derim çünki fidanınız daha çok küçük tüm besinini ve gücünü meyveye harcayacak ve yine seneye küçük girecektir bunu önlemek için bu sene meyve bırakmayın üzerinde(tutarsa tabi)

günebakan
05-05-2010, 17:44
Teşekkür ederim Aslan K eğer dediğiniz gibi meyve tutarsa dediğinizi yaparım:)

dobermann
24-05-2010, 15:15
2 sene once aldigim kucuk hurma agacim bu sene -20 lere kadar var agir kis sartlarinda baya zarar gordu ama zar zor getirdigim bu fidani sokup atamadim ve gecenlerde hemen topragin ust yuzeyine yakin kisminda tomurcuk gordum.Acaba meyve verir mi?
Fidani istanbulda eminonunden almistim.Ama ust kisimlar soguktan kurudu simdi sadece en alttan bir tomurcuk geliyor.Meyve verir mi vermezse bu kalem asi ne kadar sure dayanabilir yani posta le gonderirlerse diye dusunuyorum.

aslan_k
24-05-2010, 15:34
Sn Dobermann fidanınızın alt tarafından gelen sürgün büyük ihtimal aşı yerinin altından geliyordur. Öncelikle bunu kontrol edin, eğer sürgün aşının altından ise bırakın büyüsün seneye aşı yaparsınız.
Yok eğer aşıyerinin üstünde ise sevinin yeni bir aşıya gerek yok, sürgün gelişince üst taraftaki kuruyan gövdeyi kesersiniz seneye.

YeşilSeven
06-08-2010, 15:57
Kurutulmuş trabzon hurması Japon literatüründeki adıyla korogaki, Denizli'de Hacı Şerif ismiyle meşhur 70 yıllık yerel bir tatlıcıda "Cennet Elması/Hurması" adıyla yıllardır satılıyormuş. TRT'de geçen hafta belgeselde izledim. Ayrıca değişik bir kabak tatlısı ile patlıcan ve ceviz tatlılarınında olduğu 150'ye yakın farklı lezzetler de bulunuyor.

Not: Trabzon hurması, Ege bölgesinde Cennet Elması olarak bilinir.

http://www.haciserif.com/tr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=1&Itemid=53

KAPTANzst
09-08-2010, 16:45
Trabzonlu olarak, Trabzon hurnasın ın o kadar çeşidini gördümkü bende şaştım. Şimdilerde rusyadan gelen 2 cins var bir tüelü çoğaltamadım. Çeşitli hormonlar iba denedim ama başarılı olamadım. Bircinsi yeşil ve yumurta gibi ve yumurta kadar oluyor, çokda lezzetli. Bir diğeri 2 yumruk kadar oluyor ve ham ik3en bile çatur çutur tatlı elma şeklinde yeniyor. Bunları çoğaltamadım işte.

limon_sever
23-08-2010, 20:54
Bir kaç senedir komşumuzun bahçesinde gördüğüm meyve ağacını merak ediyordum, çok değişik yeşilimsiydi, ergin halini görmemiştim, geçen sene annemler görmüş bu sene tekrar görünce yakından bakma imkanına sahip oldum yeşil yeşil trabzon hurması, Konyada da yetişebilmesi çok hoşuma gitti, baya olgun bir ağaç en az 6-7 yaşında gibi, gövdesi epey kalın üstünde de epey hurma vardı. Ağacını nasıl temin edebilirim, manavlarda satılan hurmaların çekirdeklerinden yetiştirebilir miyim?

limon_sever
24-08-2010, 11:45
Yaprağını koparıp fotosunu çektim :) karadeniz hurmasının yaprağı mıdır?

denizakvaryumu
24-08-2010, 15:16
Evet

Samsunlu55
24-08-2010, 23:08
manavlarda satılan hurmaların çekirdeklerinden yetiştirebilir miyim?

Hurmanın içinde genelde çekirdek bulunmaz, bazen rastlanabilir. Ekildiğinde artvin hurması yerine kara hurma çimlenebilir...

limon_sever
25-08-2010, 12:45
Teşekkür ederim, fidanını bulucam o zaman.

denizakvaryumu
25-08-2010, 13:14
Çikolatalı olan tür benim bildiğim Ankara soğuklarına dayanmıyor , ben deneme için diktim .

mumunal
30-08-2010, 16:20
Sayın YeşilSeven'in verdiği linkte (http://www.haciserif.com/tr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=1&Itemid=53), anlaşıldığı kadarı ile Denizli'de Hacı Şerif'in üretimi olan hurmaların kabukları ile beraber kurutuldukları görünüyor.
Ticari olduğundan kabuklarının soyulmaması mantıklı, acaba lezzet bakımından bir fark var mıdır?
Ayrıca kabukları soyularak kurutulan hurmadan farklı olarak bunun yenebilmesi için kabuklarının soyulması gerekiyor sanırım.

YeşilSeven
31-08-2010, 10:51
Fotodan anlaşılacağı üzre Hacı Şerif'inkiler de kabuğu soyularak hazırlanıyor. Etrafında un gibi görünen kristalize olmuş şekerdir ve üzerinde kabuk yok. Tıpkı kuru incirlerde olduğu gibi görünüyor. Bazı kuru meyve üreticileri pudra şekeri ile de birbirlerine yapışmalarını engelliyorlar. Sap kısmının dibine bakarsanız kesilemeyen kabukları görebilirsiniz. Tekniği neyse de tadı mükemmel. Yeterki güzel kurutulmuş ve iyi muhafaza edilmiş olsun.

yoldaş
28-09-2010, 18:21
Evet. İzmirde hurmalar sarardı hatta oldu. Arkadaşlarla beraber bir miktar yaptım bakalım sonuçlar nasıl olacak. Belki Bu havada daha erken kurur.

maydemir
08-12-2010, 02:16
arkadaşlar trabzon hurmasının :
1-fuyu
2-hachiya
3-morali bunların özelliklerini ayrı ayrı bilen var mı?
bilgi paylaşırsanız çok sevinirim. teşekkürler.

Samsunlu55
18-12-2010, 22:07
arkadaşlar trabzon hurmasının :
1-fuyu
2-hachiya
3-morali bunların özelliklerini ayrı ayrı bilen var mı?
bilgi paylaşırsanız çok sevinirim. teşekkürler.

Fuyu'nun en bilinen özelliği kabuğuyla yeniliyor olması.

fatma sunay
03-01-2011, 22:34
187239

187240

187241
Bizim yörede kocayemiş diye bilinir.Bunlara trabzon hurması aşısı yaparak çoğaltılır.Yol kenarlarında dere boylarında ve her bahçede bol miktarda yetişir.

Samsunlu55
04-01-2011, 19:37
187239

187240

187241
Bizim yörede kocayemiş diye bilinir.Bunlara trabzon hurması aşısı yaparak çoğaltılır.Yol kenarlarında dere boylarında ve her bahçede bol miktarda yetişir.

Bu hurmanın adı kara hurma (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16520&page=2).

KAPTANzst
04-01-2011, 21:19
Biz yabani hurma diyoruz. Bu hurmanın çivitinden oluşuyor

gündöndü
15-02-2011, 15:55
3. sayfadaki mesajlarda bu bitki ile ilgili çikolatasız bir ağacın yakınında çikolatalı olarak bilinen türden bir ağaç ekildiği zaman çikolatasız olan türünde 2 yıl içinde çikolatalı meyve veren ağaca dönüşeceği belirtilmiş. Doğrusu kafam çok karıştı. Çikolatalı türün dominant taraf olduğunu düşünürsek oluşan meyvelerin de çikolatalı olması çok normal. Ancak Bu özellik çikolatasız ağaçta kalıcı olabilir mi? Yani ileride çikolatasız ağaç başka bir yere taşınsa ya da dış tozlanmadan korunsa meyveler yine çikolatalımı olur. Eğer doğru anladıysam çikolatasız ağaç mutasyona uğramış sayılmaz mı?

KAPTANzst
15-02-2011, 16:18
Çok doğru. Olabilir.

Jezebel
01-03-2011, 19:58
Geçenlerde aldığım bir kilo cennet elmasının içinde birinin çikolata rengi olduğunu gördüm.
Yemeye karar verince içinde tohumlar keşfettim.
Ektim

194965

;)

himone
26-06-2011, 23:35
Arkadaşlar trabzon hurması Ankara ikliminde yetişir mi acaba?

himone
26-06-2011, 23:35
Eğer yetişirse Ankara'nın neresinden temin edebilirim?

metinata
27-06-2011, 06:03
Arkadaşlar trabzon hurması Ankara ikliminde yetişir mi acaba?

çikolata türü yetişir dendi

geçen sene bir fidan aldım ( romantik adlı üyeden ) kış geçti hala yaşıyorlar
olacak gibi gözüküyor.

himone
27-06-2011, 10:47
çikolata türü yetişir dendi

geçen sene bir fidan aldım ( romantik adlı üyeden ) kış geçti hala yaşıyorlar
olacak gibi gözüküyor.

umarım dediğiniz gibidir. Eğer yetişirse bizimkiler havalara uçar...

himone
27-06-2011, 10:48
Çikolatalı olan tür benim bildiğim Ankara soğuklarına dayanmıyor , ben deneme için diktim .

Yalnız böyle birşey buldum...

himone
27-06-2011, 10:49
Sayın metinata bey, acaba bahçeniz rüzgarlı mı? Birde 2 tane trabzon hurması dikip arasını 3,5 metre versem nasıl olur?

metinata
27-06-2011, 20:15
Sayın metinata bey, acaba bahçeniz rüzgarlı mı? Birde 2 tane trabzon hurması dikip arasını 3,5 metre versem nasıl olur?

şehir içi sayılır. kısmen rüzgarlı / açık

etrafında muhtelif ağaçlar var. boyu küçük sayılır. 1mt kadar.
geçen kış pek soğuk olmadı belki ondan yaşıyordur şans .

himone
01-07-2011, 08:25
şehir içi sayılır. kısmen rüzgarlı / açık

etrafında muhtelif ağaçlar var. boyu küçük sayılır. 1mt kadar.
geçen kış pek soğuk olmadı belki ondan yaşıyordur şans .

Umarım yaşayıp meyve verebilirler. Çünkü bazı bitkiler iklimi değilse ile yaşıyor ama meyve vermiyor. Bu sene bende alıp dikmeyi düşünüyorum. Yalnız dikeceğim yer rüzgarlı. Umarım olur...

kopshtar
26-07-2011, 09:07
Trabzon hurmamın heryıl onlarca meyvesi olmasına rağmen çok miktarda dökülme oluyor. Ceviz iriliğine ulaştıktan sonra başlıyor dökülme ve neredeyse 3-4 meyve kalıyor. Nedeni ne olabilir?

Selim-i Ahir
02-08-2011, 23:30
238217

Farklı bir varyete:
Tohumdan Diospyros natalensis.

h.ışık
25-11-2011, 14:50
Geçenlerde aldığım bir kilo cennet elmasının içinde birinin çikolata rengi olduğunu gördüm.
Yemeye karar verince içinde tohumlar keşfettim.
Ektim

194965

;)

Sayın jezebel, tohumları aldıktan sonra nasıl bir işlem yaptınız. kurutma-soğuklama vb. birde ne zaman tohumu toprakla buluşturdunuz.

Jezebel
25-11-2011, 17:15
Hiç bir işlem yapmadan ektim.

h.ışık
27-11-2011, 14:57
Yedikten hemen sonra toprakla buluşturdunuz. Anladığım kadarıyla. Teşekürler.

Hillbilly
05-02-2012, 00:18
Soğuk iklim örneğin Ankara için Trabzon hurması fidanı arıyorsanız benim tavsiyem Fuyu, Giant Fuyu veya Izu çeşitleri(bunlar ağızda buruk tat bırakmazlar aynı zamanda yemek için iyice olgunlaşmasını beklemek zorunda kalmazsınız, kendine verimli olan bu kültürler için söylenecek son şey ise soğuklara oldukça dayanıklı <zone 7> oldukları), Çikolata olanı da soğuklara dayanıklı bir kültür ama sanıyorum sağlıklı tozlaşma için farklı bir kültür daha istiyor yanında. Genelde pazarda ve marketlerde satılanlar klasik Trabzon hurması bunlardan farklı olgunlaşmadan yenemeyen (Astringent) tür.

Jumong
20-12-2012, 14:05
Bende Jezebel gibi meyvenin içinden çıkan tohumları gelişigüzel ekmiştim, aynı görüntüyü aldım fakat kökü sade bir dal gibi ve tohuma göre çok uzun 8-10 santim arası dümdüz bi kökü var ince uzun bi bardağa aldım başka hiçbir yaprağı yok (resimdeki gibi) açılması için ne yapmalıyım?

athena -asena
22-01-2013, 23:34
Trabzonlu olarak, Trabzon hurnasın ın o kadar çeşidini gördümkü bende şaştım. Şimdilerde rusyadan gelen 2 cins var bir tüelü çoğaltamadım. Çeşitli hormonlar iba denedim ama başarılı olamadım. Bircinsi yeşil ve yumurta gibi ve yumurta kadar oluyor, çokda lezzetli. Bir diğeri 2 yumruk kadar oluyor ve ham ik3en bile çatur çutur tatlı elma şeklinde yeniyor. Bunları çoğaltamadım işte.

Sayın KAPTANzst Merhaba,

Rusyadan gelen 2 çeşit hurmada bir gelişme varmı çoğaltabildinizmi.

h_dogan
23-01-2013, 09:25
3. sayfadaki mesajlarda bu bitki ile ilgili çikolatasız bir ağacın yakınında çikolatalı olarak bilinen türden bir ağaç ekildiği zaman çikolatasız olan türünde 2 yıl içinde çikolatalı meyve veren ağaca dönüşeceği belirtilmiş. Doğrusu kafam çok karıştı. Çikolatalı türün dominant taraf olduğunu düşünürsek oluşan meyvelerin de çikolatalı olması çok normal. Ancak Bu özellik çikolatasız ağaçta kalıcı olabilir mi? Yani ileride çikolatasız ağaç başka bir yere taşınsa ya da dış tozlanmadan korunsa meyveler yine çikolatalımı olur. Eğer doğru anladıysam çikolatasız ağaç mutasyona uğramış sayılmaz mı?

Başlık bayağı geçmiş. Ağaç mutasyona uğramıyor. Çikolata hurma elde etmek için tozlayıcı olarak çikolata hurma dediğimiz çeşidi diğer hurmanın yanına dikiyoruz ya da bu hurmanın bir dalını aşılıyoruz. Çikolata hurma elde edilmesi için de en önemli kriter arı faaliyeti. Çünkü tozlama olmadan çikolata(siyah) hurma elde edemezsiniz. Yani mutasyon yok.

fatih-batal
15-03-2013, 21:24
ben gecen yıl 20 kadar tüpe ektim çiğitlerini. yaza kadar 20 cm kadar oldular. 1700 rakımlı köyümüze diktim. Köyümüzün iklimi cok serttir. Yazı sorunsuz atlattık. Sonrası nasıl olur? Yetişir mi ababa?

fatih-batal
15-03-2013, 21:28
Ben gecen yıl 20 kadar tüpe ektim çiğitlerini. yaza kadar 20 cm kadar oldular. 1700 rakımlı köyümüze diktim. Köyümüzün iklimi cok serttir. Yazı sorunsuz atlattık. Sonrası nasıl olur? Yetişir mi ababa?

aslan_k
29-04-2013, 10:23
Merhaba,
Trabzon hurması ağaçlarıma pazar bulamam nedeni ile başka bir meyva aşılamak gibi bir fikir gelsi aklıma. Trabzon hurmasın ne aşılanabilir bilgi verebilirmisiniz.

kızıl-çam
01-05-2013, 08:55
Merhaba,
Ben Ankara'da bir fidancının sahibinin (Temelli'de) trabzon hurması yetiştirdiğini duydum;ama hangi tür olduğunu bilmiyorum, sonra gidip,öğreneceğim.

kızıl-çam
02-05-2013, 16:45
Dün tatilde gidip öğrendim;ama tam bir şey söyleyemedi. Dedi ki:"İçi pembemsi olan çeşitten yetiştiriyorum." Ben Trabzon hurması ağacı bile görmediğim için,anlayamadım ve hatta internette araştırdım;ama bulamadım. Hangi çeşit olduğu hakkında yardım edebilir misiniz?

limon_sever
09-08-2013, 17:45
Trabzon hurmasını bahçeye dikeli üç sene oluyor. İlk meyvelerini bu sene tuttu. Geçen sene meyveleri dökülmüştü.

432515

limon_sever
01-11-2013, 16:00
Dalında daha ne kadar daha durması gerekiyor?

http://www.agaclar.net/forum/attachments/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/451013d1383317951-trabzon_hurmasi_konya.jpg

hakanersoz
01-11-2013, 17:42
Yumuşamaya başlayınca afiyet olsun :)

limon_sever
31-03-2014, 22:08
Trabzon hurmasının tomurcukları -3 dereceyi görünce yanmışlar.

Hillbilly
01-04-2014, 16:52
Aslında şunu gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim. Çikolatalı denen Trabzon hurması fidanı çoktan tomurcuklanarak yaprak açtı ama Fuyu özellikle altını çizmek gerek zira piyasada hachiya ve çikolatalı denen kültürler genelde var ve bunlar Fuyuya göre bariz erkenciler. Dolayısıyla ilkbahar donlarından zarar görebiliyorlar. Fuyu henüz yaprak açmadığından sorun yok. Ayrıca rüzgar faktörü de çok önemli. Örneğin sert ve soğuk rüzgara maruz kalan kayısının çiçekleri yanarken kuytu korunaklı bi köşede yaşamını sürdüren diğer kayısıda hiç bir zarar oluşmadı.

İsmail Kuzucu
01-04-2014, 23:37
Trabzon hurmasında şöyle bir olay var ki, yanan filizler aynı yıl içinde yenilenip tekrardan meyve oluşturuyor. Kayısı, elma, erik gibi bu sene meyve vermeyecekler gibi bir durum olmuyor.

maryo50
24-03-2015, 07:44
bu ağaç başka hangi ağaçlara aşı yapılır.

maryo50
25-03-2015, 09:24
bir tanıdığımın bahçesinde bu ağaçtan var kendi bahçemdeki bir ağaca aşılamak istiyorum ama ne kadar araştırdıysam bulamadım acaba bu hangi ağaçlara aşı tutar yardımcı olabilir misiniz?

Taşlıbahçe
01-09-2015, 23:33
2 yıl önce bir metre boyunda bir fidan olarak diktiğimiz hurmanın bu yılki gelişimi çok iyiydi ancak yeni fark ettim, anaç ile aşı farklı gelişme hızlarıyla yol alıyor. Zaman zaman bu durumun hayli ilerlemiş örneklerini bilhassa kirazlarda ve dutlarda görüyorum. Hurmalarda ilk yıllarda görülen, sonra toparlanan bir süreç midir bilmiyorum. Henüz fark çok olmadığı için sonrasını kestiremiyorum. Deneyimi olanlar paylaşırlarsa sevinirim.

Böyle bir durumda ağacı beslemeyi (besin ve su) azaltmak sorunu giderebilir mi?


573570

573571

carizma_009
03-09-2015, 06:18
Gayet sağlıklı görünüyor.yıllık budamalara dikkat edin ağaç kendini Alıp gitmesin.Meyveler ceviz büyüklüğündeyken sulama düzgün yapılmalı ki aşırı meyve Dökümü Olmasın tabi bunun yanında yaprak ve taban gübreleri düzenli atılmalıdır.Size son tavsiyem Yaban hayvanlarından koruyun ve meyve çok tuttuğunda hemen bir destek yapın yoksa hurma çok hassasıdır çıt diye kırılır.Yazdıklarımın hepsi kendi edindiğim tecrübedir.iyi günler

Taşlıbahçe
03-09-2015, 12:08
Gayet sağlıklı görünüyor.yıllık budamalara dikkat edin ağaç kendini Alıp gitmesin.Meyveler ceviz büyüklüğündeyken sulama düzgün yapılmalı ki aşırı meyve Dökümü Olmasın tabi bunun yanında yaprak ve taban gübreleri düzenli atılmalıdır.Size son tavsiyem Yaban hayvanlarından koruyun ve meyve çok tuttuğunda hemen bir destek yapın yoksa hurma çok hassasıdır çıt diye kırılır.Yazdıklarımın hepsi kendi edindiğim tecrübedir.iyi günler

Teşekkürler. Bu durumda anaç ile aşı arasındaki gelişim farkı normal diyorsunuz ve sorun yok (?)

carizma_009
03-09-2015, 17:32
Yok efendim.

yolgezer2001
21-12-2015, 20:57
uygun fiyatlı Fuyu cinsi trabzon hurması fidanı arıyorum fazla degil 10 **** 20 adet maksat bahçemde çeşit olsun elinde olan temin edebilecek arkadaşlar mesaj atarsa sevinirim saygılar.

Bordogan
22-12-2015, 15:44
Merhabalar ağaç tutkunları;
Bende bahçeme trabzon hurması ekmek istiyorum ve kafam biraz karıştı açıkçası forumda ki bu başlığı komple okuduktan sonra ekteki "Trabzon Hurması Yetiştiriciliği" isimli kitaba baktım ama iyice karıştı kafam. Bahçem için bir adet fide alacağım, Çikolayalı Hachiya denilen bir tür var;
1)Çikolatalı kekre olmayan bir tür ve ham iken bile yenebiliyor
2)Kitaba göre Hachiya kekre olan bir tür

Bu durumda Çikolatalı Hachiya nasıl oluyor, hem kekre hem değil. Birde Morali denen bir tür var(kitapta mevcut değil). Sanki bu durumda kekre olamayan Fuyu türünü almak daha akla yatkın, zira kekre olmayan bir cins istiyorum.

Bu Çikolatalı Hachiya isimli fidelerden alan yetiştiren oldu, tecrübelerini paylaşabilir mi bizimle rica etsem?

http://tae.gov.ct.tr/Portals/1115/kitablar/hurma.pdf

aydemiraydın
05-01-2016, 14:51
Merhabalar ağaç tutkunları;
Bende bahçeme trabzon hurması ekmek istiyorum ve kafam biraz karıştı açıkçası forumda ki bu başlığı komple okuduktan sonra ekteki "Trabzon Hurması Yetiştiriciliği" isimli kitaba baktım ama iyice karıştı kafam. Bahçem için bir adet fide alacağım, Çikolayalı Hachiya denilen bir tür var;
1)Çikolatalı kekre olmayan bir tür ve ham iken bile yenebiliyor
2)Kitaba göre Hachiya kekre olan bir tür

Bu durumda Çikolatalı Hachiya nasıl oluyor, hem kekre hem değil. Birde Morali denen bir tür var(kitapta mevcut değil). Sanki bu durumda kekre olamayan Fuyu türünü almak daha akla yatkın, zira kekre olmayan bir cins istiyorum.

Bu Çikolatalı Hachiya isimli fidelerden alan yetiştiren oldu, tecrübelerini paylaşabilir mi bizimle rica etsem?

http://tae.gov.ct.tr/Portals/1115/kitablar/hurma.pdf


bi tek fidan dikecekseniz fuyu çeşidini dikin. ben iki adet dikmiştim bu yüzden iki çeşidide diktim. çünkü iklimsel sebeblerden dolayı.

Bordogan
10-01-2016, 22:31
Yanıtınız için teşekkürler Sn. Aydemir Aydın. Bende Fuyu'da karar kıldım, en kısa zamanda alıp dikim işlemini gerçekleştireceğim.

ihsankaya45
18-01-2016, 08:11
Fuyu ve jiro cinsinden ege fidancılıkdan aldım.telefonu-542 777 48 57

carizma_009
24-01-2016, 21:41
Ne kadara aldınız?

Vuralmuharrem
03-03-2016, 14:43
Bendede aynı sorun var tozlanma nasıl oluyor

gilan
03-03-2016, 18:00
Birer adet Hachiya, Fuyu ve Chocolate (çikolatalı) hurmayı 50 cm aralıkla tek çukura diktim. Şuradaki tekniğe göre budayarak yetiştirmeyi deneyeceğim:
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm

Yeri az olup fazla çeşit yetiştirmek isteyenlere faydalı olabilir.

Bunlar da benim fidanlar: http://www.agaclar.net/forum/1440650-post29.htm
Bu sene dikildiler, gelişmelerini paylaşacağım.

gilan
03-03-2016, 18:03
Merhabalar ağaç tutkunları;
Bende bahçeme trabzon hurması ekmek istiyorum ve kafam biraz karıştı açıkçası forumda ki bu başlığı komple okuduktan sonra ekteki "Trabzon Hurması Yetiştiriciliği" isimli kitaba baktım ama iyice karıştı kafam. Bahçem için bir adet fide alacağım, Çikolayalı Hachiya denilen bir tür var;
1)Çikolatalı kekre olmayan bir tür ve ham iken bile yenebiliyor
2)Kitaba göre Hachiya kekre olan bir tür

Bu durumda Çikolatalı Hachiya nasıl oluyor, hem kekre hem değil. Birde Morali denen bir tür var(kitapta mevcut değil). Sanki bu durumda kekre olamayan Fuyu türünü almak daha akla yatkın, zira kekre olmayan bir cins istiyorum.

Bu Çikolatalı Hachiya isimli fidelerden alan yetiştiren oldu, tecrübelerini paylaşabilir mi bizimle rica etsem?

http://tae.gov.ct.tr/Portals/1115/kitablar/hurma.pdf


Benim bildiğim kadarıyla Chocolate diye geçen tür kekre oluyor. Bir de ayrıca Coffee Cake türü var. Coffee cake eğer tozlanmazsa kekre oluyor, Chocolate tarafından tozlanırsa kahverengi ete dönüşüyor ve kekreliği gidiyor.

Eğer bu iki türe birden Türkçe'de çikolatalı diyorlarsa karışıklık oradan geliyor olabilir.

safaguclu
14-03-2016, 15:26
Merhaba,
Bir akrabamız geçen yıl saksıya dikilmiş fuyu fidanı hediye etti. Balkonda saksıda olabilir dedi.
Kışın tüm yapraklarını dökmüştü, 2 haftadır filizler çıkmaya, yapraklar büyümeye başladı. Resmi ekte.

xvala
18-03-2016, 14:34
merhaba ben yeni üyeyim,
forumda yazmaktan ziyade üretmeyi tercih ediyorum arkadaşlar:)
bu arada bundan 3 yıl önce 200 adet trabzon hurması - FUYU cinsi (tatlı olanından) ve gecen senede fındıklarımı söküp yerine 90 adet Trabzon hurması - Morali cinsi diktim.
fuyular gecen sene meyveye yattı ve 2. sene ürün aldım, moraliller ise bu sene verime yatacak. ayrıca hurmaların arasına da aşılı - Jumbo cinsi böğürtlen diktim. her türlü yardıma hazırım.
selamlar

merhabalar, Tunceli köylerinde yetiştirmek üzere fuyu cinsi hurma önerir misiniz? kışlar uzun ve soğuk..
aynı zamanda nar, incir ve erik fidannları da ekmek istiyorum.. sizin ve diğer tüm üyelerin tecrube ve önerilerine ihtiyacım var, saygılar..

safaguclu
27-03-2016, 21:11
Saksıdaki Fuyum tomurcuklandı :) İnşallah meyva alabilirim.

Merhaba,
Bir akrabamız geçen yıl saksıya dikilmiş fuyu fidanı hediye etti. Balkonda saksıda olabilir dedi.
Kışın tüm yapraklarını dökmüştü, 2 haftadır filizler çıkmaya, yapraklar büyümeye başladı. Resmi ekte.

beyazcocuk
18-04-2016, 15:51
Balıkesir -Manyas ta evimin bahçesinde kendime kadar hurma fidanı ekmek istiyorum. Daha önce içi çikolatalı gibi kahverengi olanlardan yemiştim ve hoşuma gitti. Yine bu tür hangisiyse ondan ekmek istiyorum. Bilgisi olan arkadaşlar hangi tür veya türlerden alıp ekmem konusunda yardımcı olabilir mi? Forumda çok çeşit ve bilgi var kafam karıştı.

cockpit
18-04-2016, 16:21
Balıkesir -Manyas ta evimin bahçesinde kendime kadar hurma fidanı ekmek istiyorum. Daha önce içi çikolatalı gibi kahverengi olanlardan yemiştim ve hoşuma gitti. Yine bu tür hangisiyse ondan ekmek istiyorum. Bilgisi olan arkadaşlar hangi tür veya türlerden alıp ekmem konusunda yardımcı olabilir mi? Forumda çok çeşit ve bilgi var kafam karıştı.

Hoşgeldiniz :)

Bu konudaki deneyimli üyelerimiz görüşlerini belirtene kadar isterseniz MEGEP (http://www.megep.meb.gov.tr/?page=moduller) linkinden, "yeterliliğe dayalı program modulleri " altından "Bahçecilik" "Meyvecilik (Bahçecilik)"ten "TRABZON HURMASI YETİŞTİRİCİLİĞİ" modülü ile oldukça detaylı bilgiler de edinebilirsiniz.

Saygılar.

safaguclu
27-04-2016, 07:36
Saksıdaki Fuyum tomurcuklandı :) İnşallah meyva alabilirim.

Yaklaşık 1cm çapında meyvalar oluşmaya başlamıştı ama meyvalar bir bir dökülüyor :(
Acaba nerde hata yaptım?

aydemiraydın
27-04-2016, 08:06
Yaklaşık 1cm çapında meyvalar oluşmaya başlamıştı ama meyvalar bir bir dökülüyor :(
Acaba nerde hata yaptım?


fidan daha çok küçük o kadar meyveyi saksıda besliyemez. yeterli güneş ve besinde yok sanırım.

safaguclu
27-04-2016, 09:23
Yeterli güneş var aslında balkonda ama besin vermeye biraz geç başladım sanırım. Artık seneye inşallah.

gilan
27-04-2016, 19:48
Kendi kendine seyreltme yapıyor olabilir. Besleyebileceği miktara indirince dökmeyi durdurabilir.

aydemiraydın
09-06-2016, 17:08
Hachıya, Cennet Elması, Kaki fidanı satılıyor. bu çeşit soğuklara dayanıklımı?
veya soğuklara en dayanıklı trabzon hurması çeşidi hangisi?

gilan
09-06-2016, 19:54
Yabancı kaynaklarda hepsi için -17'ye kadar dayanır denmiş.

aydemiraydın
10-06-2016, 08:55
Yabancı kaynaklarda hepsi için -17'ye kadar dayanır denmiş.


çeşitler arasında çok fark var. bazı çeşitler erken uyanıyor. akdenizden gelen fidanla , karadenizden gelen fidan bile dayanıklılık yönünden farkediyor.

Taşlıbahçe
19-09-2016, 22:10
Şu ana kadar yerel fidanlıklardan fuyu olarak aldığım üç fidan da fuyu çıkmadı. Aldığınız, diktiğiniz ve tadına bakarak da emin olduğunuz fuyu fidanı satışı yapan güvenilir bir fidanlık önerebilir misiniz? Bahçede "Fuyu" için düşündüğüm bir yer daha kaldı, son şansımda tuttursam ne iyi olur.

misoo83
29-10-2016, 10:23
Does someone of you have this kind of fruit? :p.
I have three years old kaki tree, last year gave fruits for the first time.
Young trees need to be protected from winter frost tree while young in my cold climate.


In this video you can see what they look like flowers persimmon.

http://www.youtube.com/watch?v=NTJfgEXv41s

Persimmon Apple in August, this currently looks fruits of persimmon.

http://www.youtube.com/watch?v=2MJf8XnYEXo

Kaki is grafted on diospyros lotus rootstock and in this video you can see differences between lotus and grafted kaki.

https://www.youtube.com/watch?v=Z-dDk1HWo44

misoo83
13-11-2016, 20:09
I have picked up fruits from my kaki tree today, and in this video you can see fruits :p.

http://www.youtube.com/watch?v=hE_fqz29oGI

carizma_009
31-12-2016, 18:58
Trabzon hurması fidanı toptan olarak nerden bulabiliriz bilgisi olan varsa yardımcı olsun lütfen.

hatipali74
25-01-2017, 12:10
Uzun araştırmalar sonucunda Muğla Seydikemer ilçesinde bulunan 224 rakımlı 3.5 dekar arazime Cennet elması dikmeye karar verdim. Cins olarak uzun araştırmalar sonucunda dayanıklılık, albenisi ve pazarı nedeniyle ispanyol orjinli Rojo Brillant çeşidine karar verdim. 5X6 yaptığım ana dikimin diyagonel çakışma noktalarına da dikim yaparak 201 fidan diktim. Dikim sırasında fidan başına 1'er kg leonardit ve 100'er gram yavaş salınımlı gübre kullandım. 21--22 Ocak günlerinde yaptığım dikimden sonra kazık bağlama, 60'ar cm.den kafalarını vurma işlemini yaptıktan sonra can suyu verdim. Bir gün sonra da sağanak yağış yağdı. Baharda zararlı ot mücadelesi ve sulama işleriyle uğraşılacak. İnşaallah, bereketli olur...

V.Z.Muradov
27-03-2017, 10:13
Salamaleyke. Hurma ağaçlarım böyledir. Ne tavsiye edersiniz

safaguclu
22-07-2017, 05:31
Saksıdaki Fuyumuz bu sene ilk meyvesini verdi. Ben biraz daha büyüyecek diye beklerken meyve olgunlaşıp saksıya düşmüş. Kekremsi değildi ancak tadı da fazla yoktu.