Bağlan

View Full Version : Diospyros (Trabzon Hurması)

Sayfalar : 1 [2]

misoo83
12-11-2017, 08:16
I have few days ago picked up all fruits from my persimmon tree, and in this video you can see my tree is again with lots of fruit this year :p.

http://www.youtube.com/watch?v=fduS6Wj-r5E

coskun8553
20-11-2017, 13:06
661243 661244

Bu fidanlar ağacın altında kendiliğinden çıkmıştı. koparım buralara diktim. Budama yapmalı mıyım, tepe budaması ya da yan dal budaması ?

olcaay
12-12-2017, 13:50
Uzun araştırmalar sonucunda Muğla Seydikemer ilçesinde bulunan 224 rakımlı 3.5 dekar arazime Cennet elması dikmeye karar verdim. Cins olarak uzun araştırmalar sonucunda dayanıklılık, albenisi ve pazarı nedeniyle ispanyol orjinli Rojo Brillant çeşidine karar verdim. 5X6 yaptığım ana dikimin diyagonel çakışma noktalarına da dikim yaparak 201 fidan diktim. Dikim sırasında fidan başına 1'er kg leonardit ve 100'er gram yavaş salınımlı gübre kullandım. 21--22 Ocak günlerinde yaptığım dikimden sonra kazık bağlama, 60'ar cm.den kafalarını vurma işlemini yaptıktan sonra can suyu verdim. Bir gün sonra da sağanak yağış yağdı. Baharda zararlı ot mücadelesi ve sulama işleriyle uğraşılacak. İnşaallah, bereketli olur...

Merhabalar,
Rojo Brilante'ları sertifikalı mı aldınız?

carizma_009
19-10-2018, 19:12
İki çeşit siyah Trabzon hurmalarımın bir çeşitinde meyve elde ettik

misoo83
16-11-2018, 04:39
One of my persimmon trees with lots of fruits from my backyard :D.

https://www.youtube.com/watch?v=WXuRmh3zpCk

aydemiraydın
16-11-2018, 07:39
cennet elmasını dalından koparıp yemek istiyorum fakat olgunlaşanı kuşlar gagalıyor. mecburen erkenden toplamak zorunda kalıyorum.

blck1106
18-12-2018, 19:03
Trabzon hurması en fazla kac rakıma kadar dikilebilir

Vedart
06-02-2019, 22:15
Bahçemde bir hurma agaci var.gelismiyor.ne yapmaliyim

esflora
15-02-2019, 09:21
Forumda hangi çeşit kaç dereceye dayanır veya kaç rakıma kadar dikilebilir gibi sorular gördüm. Aşağıdaki açıklama tüm sorularınıza cevap olacaktır:

3 ana tür Diospyros bulunmaktadır. Bunlar kaki, lotus ve virginiana. Kaki -17 dereceye, lotus -25 dereceye ve virginiana ise -35 -40 derecelere dayanıklıdır.

Bunlara ek olarak kökleri SSCB dönemine giden kaki x virginiana melezleri (Rosseyanka, Nikita's gift, Gora adıyla başlayan birçok çeşit) bulunmaktadır ve bunlar ise -22 ile -26 derece arasına dayanıklıdır.

Dolayısıyla fidanınızın kaç dereceye dayanacağı çöğür anacınızın ve aşı kaleminizin hangi tür ve çeşit olduğuna göre değişir.

Türkiye'de genelde lotus üzerine kaki (güney bölgelerde ise kaki üzerine kaki) aşılanır.

Ayrıca genç aşılı bitkiler bu sınır değerlerin altında da zarar görebilirler. Diğer ülkelerde bu durumun önüne geçmek için soğuk bölgelerde aşı bölgesi birkaç yıl toprak altında tutulur.

AkisSoftware
15-02-2019, 09:30
Tam da sormayı düşündüğüm soruya cevap vermişsiniz....

Peki bu türleri nereden edinebiliriz? Mesela siz satıyormusunuz?

Forumda hangi çeşit kaç dereceye dayanır veya kaç rakıma kadar dikilebilir gibi sorular gördüm. Aşağıdaki açıklama tüm sorularınıza cevap olacaktır:

3 ana tür Diospyros bulunmaktadır. Bunlar kaki, lotus ve virginiana. Kaki -17 dereceye, lotus -25 dereceye ve virginiana ise -35 -40 derecelere dayanıklıdır.

Bunlara ek olarak kökleri SSCB dönemine giden kaki x virginiana melezleri (Rosseyanka, Nikita's gift, Gora adıyla başlayan birçok çeşit) bulunmaktadır ve bunlar ise -22 ile -26 derece arasına dayanıklıdır.

Dolayısıyla fidanınızın kaç dereceye dayanacağı çöğür anacınızın ve aşı kaleminizin hangi tür ve çeşit olduğuna göre değişir.

Türkiye'de genelde lotus üzerine kaki (güney bölgelerde ise kaki üzerine kaki) aşılanır.

Ayrıca genç aşılı bitkiler bu sınır değerlerin altında da zarar görebilirler. Diğer ülkelerde bu durumun önüne geçmek için soğuk bölgelerde aşı bölgesi birkaç yıl toprak altında tutulur.

esflora
17-02-2019, 10:41
Tabii ki yurt dışı kaynaklardan bulabilirsiniz. Şu an için bizde yok, ilerde düşünüyoruz. Tahmin edeceğiniz gibi dışarıdan bunları getirmek her açıdan zahmetli oluyor. Bu forum başlığı altında bu bilgilerin eksik olduğunu düşündüğüm için paylaştım.

Tam da sormayı düşündüğüm soruya cevap vermişsiniz....

Peki bu türleri nereden edinebiliriz? Mesela siz satıyormusunuz?

AkisSoftware
17-02-2019, 16:53
Cok yerinde bir konu olmus. Peki cekirdek getirtsek anacin ozelliklerini tasirmi yoksa illa asi lazimmi?

esflora
17-02-2019, 18:35
Aşı gerekir. Tohumdan farklı bir bitki gelişir.

Cok yerinde bir konu olmus. Peki cekirdek getirtsek anacin ozelliklerini tasirmi yoksa illa asi lazimmi?

AkisSoftware
18-02-2019, 07:41
Aşı gerekir. Tohumdan farklı bir bitki gelişir.

Aşı olayı olmasa idi tohum halinde yurtdışından getirilebilirdi. Bu bitkinin üretimi hangi ülkede yoğun şekilde yapılıyor ki? Oralardan irtibat bulup çelik şeklinde getirsek süper olur.

esflora
19-02-2019, 17:23
Bitkiciliğin gelişmiş olduğu her ülkede sıradışı bitkiler satan fidanlıklarda bulunabilir. Araştırmak lazım.

siflera12
07-03-2019, 06:40
Çelik'ten denemiştim tutmuştu kediler sökünce bir daha olmadı , tohumdan denedim çimlenmedi aslında tadını hiç beğenmiyorum ama taktım ya bir kere [emoji3] ama daha denemeyi düşünmüyorum [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

AkisSoftware
17-05-2019, 08:55
Arkadaşlar merhaba. Ebay üzerinden "Diospyros virginiana" tohumları talep ettim. İnşallah çimlendirebilirsem bir konuda bilgilerini rica edeceğim;

Bu bitkiyi anaç olarak kullanıp Trabzon hurması haricinde hangi ağaçları aşılayabilirim?

omeryildiz1981
19-09-2019, 13:37
yanınızda veya sizin bahçe bizdeki diğer çeşit hurmaları sökün atın. çünkü çikolatalı çeşit toplamaya açıktır ve içi sarı olan çeşit onu tozlayip kendine çevirir.

aydemiraydın
20-09-2019, 15:32
Arkadaşlar merhaba. Ebay üzerinden "Diospyros virginiana" tohumları talep ettim. İnşallah çimlendirebilirsem bir konuda bilgilerini rica edeceğim;

Bu bitkiyi anaç olarak kullanıp Trabzon hurması haricinde hangi ağaçları aşılayabilirim?

aşılı Virginia Hurma , tropikmeyvecide var.

aydemiraydın
20-09-2019, 16:55
firmanın beyanı,

Virginia Hurma
ABD Virginia çeşididir.-27c.dereceye dayanabiliyor.Kayseri de yapılan denemede bitkinin yaşadığı gözlendi.ceviz büyüklüğünde meyvesinin lokum gibi katı oluşu ve harika aromasıyla dikkat çekmektedir.

tüm iç Anadolu illerine önerilen bir çeşittir.

bir çok arkadaş soruyor bizim memleket soğuk trabzon hurması olurmu? diyenlere bir seçenek.

bende fuyular var fakat bir adette virginia hurması diktim.

Altay61
21-09-2019, 10:19
Soguk iklimler icin özellikle Diospyros virginiana cesitleri tavsiye ediliyor. Simdi size Rusya/Ukrayna kökenli 2 süper cins tavsiye edeyim:
1) Rosseyanka (Rus Güzeli - Kirim bölgesinden, -28° kadar soguklara dayanikli) http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/image/cache/catalog/diospyros-kaki/rosseyanka-hurmi-kaki-1000x800.JPG
2) Nikita's Gift (-26° kadar soguklara dayanikli) http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/image/cache/catalog/diospyros-kaki/nikitas-gift-kaki-persimmon2-1000x800.JPG

AkisSoftware
22-09-2019, 04:54
Guzel cesitler ama bunlari nereden bulabiliriz?

Soguk iklimler icin özellikle Diospyros virginiana cesitleri tavsiye ediliyor. Simdi size Rusya/Ukrayna kökenli 2 süper cins tavsiye edeyim:
1) Rosseyanka (Rus Güzeli - Kirim bölgesinden, -28° kadar soguklara dayanikli) http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/image/cache/catalog/diospyros-kaki/rosseyanka-hurmi-kaki-1000x800.JPG
2) Nikita's Gift (-26° kadar soguklara dayanikli) http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/image/cache/catalog/diospyros-kaki/nikitas-gift-kaki-persimmon2-1000x800.JPG

Altay61
22-09-2019, 09:25
Bunlari Avrupa'dan temin etmek mümkün. Malesef asi kalemlerine gümrük el koyuyor Türkiye'de (bizzat basima geldi).

AkisSoftware
22-09-2019, 13:52
O zaman getirmemiz imkansiz gibi bir sey. Avrupadan gelen cok oluyor ama nasil getirecekler nerden bulacaklar vs. Getiren olsa da bizde temin etsek.
Peki cekirdek getirsek nasil olur ayni ozellikleri tasirmi? Ebaydan falan temin etsek tohum olarak?

Bunlari Avrupa'dan temin etmek mümkün. Malesef asi kalemlerine gümrük el koyuyor Türkiye'de (bizzat basima geldi).

Altay61
26-09-2019, 15:12
Tohum pek faydali olmaz, cok yüksek olasilik anacin özeliklerini alir ve meyve verimi de 8 sene sürer diye biliyorum

Erdem 01
27-09-2019, 08:56
Boşverin bu yabancı hurma çeşitlerini. Bunlar kekremsi olur koparıp muz gibi olgunlaşmalarını beklersiniz. Kendi toprağımıza alışmış daha güzelleri var. Hatay-Harbiye Hurması hepsinden daha güzeldir. Trabzon hurması içi beyazdır. Toplandıktan sonra olgunlaştırma işlemi yapılıp yumuşatılarak tüketilir. Hatay Harbiye Hurması içi çikolata rengindedir. Meyvesi elma sertliğinde kabuğu yeşilken bile tatlıdır kekremsi olmaz. Yumuşamadan da yersiniz. 4-5 yaşlarında meyve verdiği söylenir.

AkisSoftware
27-09-2019, 10:33
Boşverin bu yabancı hurma çeşitlerini. Bunlar kekremsi olur koparıp muz gibi olgunlaşmalarını beklersiniz. Kendi toprağımıza alışmış daha güzelleri var. Hatay-Harbiye Hurması hepsinden daha güzeldir. Trabzon hurması içi beyazdır. Toplandıktan sonra olgunlaştırma işlemi yapılıp yumuşatılarak tüketilir. Hatay Harbiye Hurması içi çikolata rengindedir. Meyvesi elma sertliğinde kabuğu yeşilken bile tatlıdır kekremsi olmaz. Yumuşamadan da yersiniz. 4-5 yaşlarında meyve verdiği söylenir.

Merhaba. Benim derdim tad olayı değil. Soğuğa dayanma direnci. Söylediğiniz çeşit eğer soğuklardan etkilenmiyorsa (-15, -20) düşünebilirim. Ama soğuğa dayanımı yoksa mecburen bu tür çeşitlere yöneliyoruz...

carizma_009
29-09-2019, 15:17
Soğuğa dayanıklı hurma çeşitleri amerikan virgininia grubu olanlardır.Örnek vermek gerekirse meader,szukis,weber,dollywood,yates,nc10,peiper,ru by gibi elimde aşılı çeşitlerim var hepsinin meyvesi genelde ceviz iriliğinde oluyor.Sadece iki çeşit nikitas gift ve prok çeşitleri iri meyveli oluyor onlarda hibrit çeşitlerim.Yaprak ve gövde yapıları normal hurmalardan çok farklı.Soğuğa dayanıklı çeşitlerimi üretimim yetersiz olduğu için iç bölgelere gönderip denetme şansım olmadı.Rosseyanka çeşiti elimde iki adet mevcut almak isteyenlere pahalı gelebilir.

Mehmet89
25-10-2019, 01:35
Bahçeye bir tane trabzon hurması dikmek istiyorum. Ege sahillerinde soğuk gibi sorunumuz yok.
Türlerini inceleyince zaten 3-4 çeşidi satılıyor. Haciya bizim alışkın olduğumuz tür. Bir de sertken yenen çeşitler varmış fuyu gibi. Bu meyveyi elma gibi yemek acayip geliyor.
Görünüş olarak rojo brillante güzel ama onun özelliklerini merak ediyorum. Mesela sertken yenebiliyor mu? Yoksa hachiya gibi yumuşayınca yenilmesi mi gerekiyor?
Bir de bu meyve dalında kendiliğinden olmaz mı? İllaki koparıp yumuşamasını beklemek mi lazım?.

Erdem 01
25-10-2019, 08:55
Sert Hurma Hatay Harbiye Hurmasıdır. Hatay Mustafa Kemal Üniv. Ziraat Fakültesiyle görüşüp bilgi alabilirsiniz. Bu yazıları da okuyabilirsiniz.

https://www.haberler.com/hatay-harbiye-hurmasina-ilgi-artiyor-7938373-haberi/

https://www.researchgate.net/publication/330848873_Dortyol-Hatay_Kosullarinda_Bazi_Trabzon_Hurmasi_Genotipler inin_Bitki_Besin_Maddelerinden_Yararlanma_Yetenekl eri_-_Nutrition_Uptake_Efficiency_of_Some_Persimmon_Gen otypes_in_Dortyol-Hatay_Ecological_Co

Harbiye Hurması (http://hurmaciftligi.com/Urun/94/Harbiye-Hurmasi.html)

misoo83
24-11-2019, 10:19
Persimmons healthy fruit without spraying (differences in resistance and fertility of young seedlings) :D.

https://www.youtube.com/watch?v=yLHD4W4C-vc

AkisSoftware
24-11-2019, 11:30
Persimmons healthy fruit without spraying (differences in resistance and fertility of young seedlings) :D.

https://www.youtube.com/watch?v=yLHD4W4C-vc

Thank you so much for your share.
What is the lowest temprature in your country (at the living plants)?

And can you give us what kind of name these plants?

misoo83
24-11-2019, 14:04
Lowest temperature was once -26°C but usually normal winter low temperature is about -18°C.
This on my video trees with fruits are variety tipo and this tree without fruits is hana fuyu vaiety.

kemkum1
25-11-2019, 15:21
Forumda güzel bir konu içeriği olmuş. Facebook ta Trabzon hurması yetiştiriciliği grubu var. Orada da güzel açıklama ve paylaşımlar var tavsiye ederim.
https://www.facebook.com/groups/tr.hurmasi

Pumpking
26-01-2020, 17:23
Saksıda Trabzon hurması yetiştiriyordum.Bir yıl önce ektim,yaklaşık 10 yaprak çıktıktan sonra geçen yazdan bu yana büyümeyi bırakıp yapraklarını dökmeye başladı.Yapraklarda kahverengi lekeler oluşuyor sonra tamamen kuruyup düşüyor.Sebebini bilen var mı? Yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler şimdiden.

kemkum1
30-01-2020, 16:24
Sayın Pumpking fidanınız yaprak leke hastalığına yakalanmış olabilir. Foto olsa belki daha iyi anlaşılır. Facebookta bu işi ticari yapanların olduğu grup var oradada sorabilirsiniz. https://www.facebook.com/groups/tr.hurmasi https://arastirma.tarimorman.gov.tr/bmae/Belgeler/Liflet/Hastal%C4%B1k/Trabzonhurmas%C4%B1%20Yaprak%20Leke%20Hastal%C4%B1 %C4%9F%C4%B1.pdf

AkisSoftware
26-02-2020, 15:43
Merhaba arkadaşlar. Aşağıdaki fidanlardan almak istiyorum lakin satıcıda fazla bir bilgi yok. Kısmen özelliklerini biliyorsanız yazabilir misiniz?

1.) Sharon Trabzon Hurması Fidanı
2.) Morali Trabzon Hurması Fidanı
3.) Rojo Brillant Trabzon Hurması Fidanı
4.) Hanna Fuyu Trabzon Hurması Fidanı

Teşekkürler

aydemiraydın
27-02-2020, 09:55
Sharon Trabzon Hurması, Meyve: orta boy, 140-180 g, Olgunlaşma Ekim sonu, tozlayıcı ihtiyacı yok, meyve tipi PVA (hasatta buruk) -16C dayanıklı, diğer adı Triumph. İsrail de Sharon ovasında yetiştirilen çeşittir.

Morali Trabzon Hurması ,Hurma verimi iyi olup ağacının yapısı kuvvetli gelişim gösterir.Morali Hurma çeşidinin meyve açık turuncu renkli olup yuvarlaktır.Ekim ayı içerisinde hasat edilir.Kendine verimli olup yumuşadıktan sonra yenilebilir.

Rojo Brillant Trabzon Hurması, Ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişir.Çok iridir. Meyveleri hafif uzunumsudur.Kabuk rengi kırmızımsı turuncudur.Meyve eti sert ve kalitelidir.Lezzetli bir tada sahiptir. hasad Ekim ve Kasım ayları.Kendine verimlidir.Dört yaşından sonra verime yatar. kökeni, ispanyol.

Hanna Fuyu Trabzon Hurması, Kuvvetli gelişir.Çok iridir.Yuvarlaktır, basık.Kabuk rengi turuncu kırmızı.Meyve et rengi sarı.Tadı buruk değildir.hasad Ekim – Kasım.Kendine verimlidir.Meyve olgunlaşmadan da tüketilebilir. Verimli bir çeşittir. kökeni, japonya

aydemiraydın
27-02-2020, 10:00
Merhaba arkadaşlar. Aşağıdaki fidanlardan almak istiyorum lakin satıcıda fazla bir bilgi yok. Kısmen özelliklerini biliyorsanız yazabilir misiniz?

1.) Sharon Trabzon Hurması Fidanı
2.) Morali Trabzon Hurması Fidanı
3.) Rojo Brillant Trabzon Hurması Fidanı
4.) Hanna Fuyu Trabzon Hurması Fidanı

Teşekkürler

hangi ile dikeceksiniz ?

AkisSoftware
27-02-2020, 10:01
hangi ile dikeceksiniz ?Yozgat

Hepsinin de -20 dereceye kadar dayanıklı olduğu söylendi ama bilemiyorum olur mu olmaz mı?

aydemiraydın
28-02-2020, 08:02
Yozgat

Hepsinin de -20 dereceye kadar dayanıklı olduğu söylendi ama bilemiyorum olur mu olmaz mı?

yozgat ilinde bu çeşit hurmalar yetişmez. size tavsiyem tropik meyveci ve esflora ile iletişime geçin.

AkisSoftware
28-02-2020, 08:14
yozgat ilinde bu çeşit hurmalar yetişmez. size tavsiyem tropik meyveci ve esflora ile iletişime geçin.

Yetişmez derken soğuktan dolayı mı yoksa başka bir konu mu var bilmem gereken?

Onlara da yazdım

aydemiraydın
28-02-2020, 08:38
Yetişmez derken soğuktan dolayı mı yoksa başka bir konu mu var bilmem gereken?

Onlara da yazdım

eksi 10 lardan sonra meyve tutmuyor. amerikan virginia hurmasını ve melezlerini dikin.

AkisSoftware
29-02-2020, 17:50
eksi 10 lardan sonra meyve tutmuyor. amerikan virginia hurmasını ve melezlerini dikin.2 farkli cesit aldim. Hafaya gelecek. Ayrica bu cinleri sunun icin arastiriyorum; ben 10 kadar american virginiana cinsi tohum aldim. Once bunlari cimlendirip anac olarak kullanacagim. Bu anaclarin uzerine bu cesitleri asilasam durum nasil olur?

Eger bir sey degismezse zaten hic almama gerek yok. Dediginiz gibiyse canli kalsa bile meyve vermeyecek...

AkisSoftware
25-06-2020, 20:05
Lotus anaç bol bol yetiştiriyorum. Ayrıca yurt dışından edindiğim Diospyrus Virginiana tohumlarını çimlendirdim.
Fransa da bu işi yapan birisiyle tanıştım. İşinin ehli. Bir kaç farklı çeşit asi kalemi temin edebilirsem süper olacak.
Bir kaç farklı çeşitte satın aldım. İnşallah iç Anadolu da Trabzon hurması görmek nasip olacak.

Bulunmaz değil bulunuyormuş. Bazı satıcı arkadaşlar alakasız fiyat isteyip akla uymaz hareketler yapıyorlar. İstediği fiyatı da vermeye hazır olduğumuzu söyledik ama başka hava içine girdiler sanirim. Umarım hakettiklerini bulurlar.

esflora
03-07-2020, 14:19
Hangi cesitleri aldiniz acaba? Biz de onumuzdeki yil icin 20ser adet 3 cesit getirme baglantisi yaptik; gora goverla, nikita’s gift ve chuchupaka

Lotus anaç bol bol yetiştiriyorum. Ayrıca yurt dışından edindiğim Diospyrus Virginiana tohumlarını çimlendirdim.
Fransa da bu işi yapan birisiyle tanıştım. İşinin ehli. Bir kaç farklı çeşit asi kalemi temin edebilirsem süper olacak.
Bir kaç farklı çeşitte satın aldım. İnşallah iç Anadolu da Trabzon hurması görmek nasip olacak.

Bulunmaz değil bulunuyormuş. Bazı satıcı arkadaşlar alakasız fiyat isteyip akla uymaz hareketler yapıyorlar. İstediği fiyatı da vermeye hazır olduğumuzu söyledik ama başka hava içine girdiler sanirim. Umarım hakettiklerini bulurlar.

AkisSoftware
03-07-2020, 20:43
Hangi cesitleri aldiniz acaba? Biz de onumuzdeki yil icin 20ser adet 3 cesit getirme baglantisi yaptik; gora goverla, nikita’s gift ve chucupaka

Aldığım anaçlar hep aynı american virginiana..

Aşılı cinsler ise roseyanka ve hibriti, meader ve 5dolywood çeşitleri..

esflora
03-07-2020, 21:50
Rosseyanka dünyadaki ilk kaki x virginiana melezi, diğer ikisi de %100 amerikan hurması özellikle Dollywood hakkında pozitif bilgiler okumuştum. Üçü de meyveleri küçük olmasına rağmen İç Anadolu'da (hatta Doğu Anadolu'da bile) sorunsuz yetişecek güzel çeşitler.

Hayırlı olsun.

Aldığım anaçlar hep aynı american virginiana..

Aşılı cinsler ise roseyanka ve hibriti, meader ve 5dolywood çeşitleri..

AkisSoftware
03-07-2020, 22:25
Rosseyanka dünyadaki ilk kaki x virginiana melezi, diğer ikisi de %100 amerikan hurması özellikle Dollywood hakkında pozitif bilgiler okumuştum. Üçü de meyveleri küçük olmasına rağmen İç Anadolu'da (hatta Doğu Anadolu'da bile) sorunsuz yetişecek güzel çeşitler.

Hayırlı olsun.

Teşekkür ederim. Bu konuda gayet iyi adımlar attım ve atmaya devam ediyorum. Nikita's gift çeşidini de sizden alırız eğer fiyatlar uygun olursa.
Doğal olarak soğuğa dayanım artınca meyve büyüklüğü azalıyor diye düşünüyorum belki de yanılıyorum dur. Meyvesi ufak olsa bile tadlarının mükemmel olduğunu öğrendim.

Direkt meyveden yetiştirilen çeşit hiç ama hiç lezzetli değilmiş.

esflora
04-07-2020, 22:09
Teşekkür ederim. Bu konuda gayet iyi adımlar attım ve atmaya devam ediyorum. Nikita's gift çeşidini de sizden alırız eğer fiyatlar uygun olursa.

Lotus anacına aşılıları 22€, virginiana anacına aşılıları 25€'dan anlaştık. Buraya maliyeti ne olur bilmiyorum henüz, sonuçta zorlu bir süreç ama yeni çeşitleri getirmek önemli. O kadar yeni çeşit var ki belirli kriterlere göre bu 3 çeşide karar verdik. Seneye başka çeşitler de getirmeyi planlıyoruz.

Doğal olarak soğuğa dayanım artınca meyve büyüklüğü azalıyor diye düşünüyorum belki de yanılıyorum dur.

Evet doğru ama daha yeni ve daha iri meyveli viginiana çeşitler var. Özellikle Claypool ve onun işini devam ettiren Lehman'ın çeşitleri.

Meyvesi ufak olsa bile tadlarının mükemmel olduğunu öğrendim.

Amerikan hurmaları hem tad olarak hem de hasat şekli itibariyle bizim bildiğimiz hurmalardan farklı. Hem tatlı hem de güçlü bir aromaya sahipler ama ağaçta olgunlaşmaları gerekiyor. Hatta hasat zamanı yumuşak oldukları için düştüğünde zarar görmemesi için ağaçların altına kalın bir kuru ot saman tabakası seriyorlar. Bu yönüyle ticari yetiştiricilikleri zor.

Direkt meyveden yetiştirilen çeşit hiç ama hiç lezzetli değilmiş.

Tohumdan yetiştiricilik tam bir macera; uzun yıllar büyüttükten sonra fidan erkek çıkabilir, çok kötü meyveleri olabilir ya da mükemmel bir meyve çıkabilir.

AkisSoftware
05-07-2020, 19:09
Bilgiler için teşekkürler. Tabii ki bu maliyetler ilk fidanlar içinse sorun yok. Ama son kullanıcıya; 200 TL ye size mal olan bir ürünü kaça satacak siniz?
Şahsen bana çok pahalı gelecektir. Lakin urettikten sonra fiyatlar aşağı çekilirse mantıklı olacaktır.

Benim virginiana fidanlarim büyümeye başladılar. Bu anaçlara klasik türler olan tüyü, brillant gibi çeşitler asilanirsa acaba sonuç ne olur veya uygun olur mu?

esflora
05-07-2020, 21:21
Satip satmayacagimiz belli degil ama genelde getirdigimiz fidanlarin yarisini kendimiz yarisini da satisa koyuyoruz. Kendimiz daha sonra uretebilirsek daha uygun fiyata satiyoruz. Bazen de bizden alip uretip ucuza satanlar oluyor. Her bitki ile ugrasabilmek cok zor.

Asi yapilir ama bir getirisi olmaz. Sogukla karsilastiginda asinin ustu ölür alti kalir. Altlik 60 kromozomlu soguga dayanmayan virginiana ise o da ölür.

Chuchupaka hurma:

Nikita’s gift ve rosseyanka dan daha soguga dayanikli (-30) ve meyve iriligi ikisinin arasinda 100-110 gram.

AkisSoftware
07-07-2020, 04:13
İnşallah sizleri ve bizleri üzmeyecek bir fiyat olur da bir kaç değişik çeşit almak imkanımız olur.

Halen bir kaç kuruyan honeyberry fidanı mı da tamamlanan gerekirken birlikte alırız İnşallah...

Her gün yeni bir çeşit ismi duyuyoruz bakalım nerede bitecek..

esflora
07-07-2020, 11:33
Eğer satmaya karar verirsek ön siparişli olarak maliyete %15 ekleyerek, normal satışta da %50 ekleyerek yapıyoruz. Ve bu tür özel durumlarda genelde her müşteriye 1 adet şeklinde satıyoruz. Çünkü Türkiye'nin öbür ucundan gelip maliyetin 2 katını ödeyip hepsini kapatmak isteyenler oluyor.

Yeni çeşitlerin bitmesi hayatın ruhuna aykırı. Yaklaşık 100 yıl önce maviyemiş ıslahı yapmaya karar verenler bugün gelinen seviyeyi, Bölge 10'da yetişen çeşitleri, soğuklama ihtiyacı sıfır olan çeşitleri veya Chandler'ın iki katı irilikte erik büyüklüğünde meyveleri görseler rüya gördüklerini düşünürlerdi.

Bal yemişi ıslah çalışmaları son 10 yılda arttı ve yoğun şekilde devam ediyor. 20 yıl sonra Antalya'da sorunsuz yetişip yılda 3 kez ürün alınacak ve meyveleri 10-15 gram ağırlıkta olan çeşitler ortaya çıkabilir.

Şu an Hachiya ile benzer irilik ve özelliklere sahip Gora Goverla 6 derece daha soğuğa dayanıklıyken 20 yıl sonra 600-700 gram meyveleri olan ve -35 derece soğuğa dayanıklı bir çeşit ortaya çıkabilir. Şu an Giant Fuyu ile benzerlik gösteren Gora Roman Kosh yine 6 derece daha soğuğa dayanıklıyken, 20 yıl sonra full Amerikan hurması aromasına sahip ve dalından koparılıp yenilebilen bir çeşit ortaya çıkabilir.

Türkiye'de tarım ile ilişkili kurum, kuruluş ve kişiler oturup yatmayı tercih ederken dünyanın bir başka yerinde kendine bu hedefleri koyanlar olabilir. Bu tarih boyunca böyle olmuştur. Birileri bir problemi çözmeye karar vermiş veya bir hedef belirlemiştir. Bazen kendisi, bazen çocuğu bazen de öğrencisi bu hedefe ulaşmış ve kendine yeni hedefler belirlemiştir. Bu döngü hiç bitmez.

AkisSoftware
07-07-2020, 12:24
Ağzınıza sağlık...

Adamlar bizdeki kahvehaneleri görünce garipsiyorlar. Ne yapıyor buradaki adamlar akşama kadar oturuyor mu diyorlar. Dünyada insanlara bahşedilmiş en değerli nimet sanırım zamandır. Öyle çok değerli ki ne zaman biteceğini bilmiyorsunuz. Bu durum böyle olduğu halde hiç bir çaba göstermemek...

Ben kendi adıma son 2 yıldır bulduğum her bilgiyi okuyup araştırıyorum ki bir yerlerde faydalanabileyim. Sizin de yakınen bildiğiniz gibi; bizim oralarda ismi duyulmamış bitkileri yetiştirmeye gayret ediyorum. Üretmeden, araştırmadan sadece tüketmeyle bir yere varamayız...

Bu işi sizler gibi ticari olarak yapıyor olsaydım bir çok bağlantı kurup bir kaç farklı çeşit getirip onlarla da üretim yapardım. Lakin dediğiniz gibi sizler Maviyemiş ve Honeyberry üzerine yoğunlaşmışsınız (en azından ben öyle değerlendiriyorum).

İnşallah sayısı epey artmış olan üniversitelerimiz ve orada çalışıp bizlerin 5,10 katı kadar maaş alan kişiler yan gelip yatmıyor bir şeyler üretiyordur. Aslında çok zor değil. American Virginiana fidanı üretip bunun üzerine çapraz ırklar denemek...

Hayırlısı hakkımızda.

Konuya gelecek olursak; bu amerikan çeşitleriyle alakalı güncel araştırma ve bilgileri bulabileceğimiz bir kaynak var mı? Paylaşırsanız sevinirim.

Kolay gelsin

esflora
07-07-2020, 15:40
Evet ana ürünlerimiz maviyemiş ve bal yemişi, her ürünle ilgilenemiyoruz. İleride yapımızı değiştireceğiz. Meyveler dışında ürün olmayacak. Meyveler içinde de serisi olan ürünler ve şizandra gibi özel ürünler olacak.

Önümüzdeki yıl cennet elması/hurması çeşitleri ve yeni hünnap çeşitlerinden oluşan serileri ekleyeceğiz.

Maalesef problemin ana kaynağı üniversiteler ve buradan her yere sirayet ediyor.

growingfruit.org forumu öneririm. Bir konuyu araştırmaya başlamak için çok iyidir ve agaclar.net forumlarına göre mesaj kalitesi üst düzeydir.

Örneğin melez hurmalarla ilgili bir başlık:
https://growingfruit.org/t/hybrid-persimmons-future-look-great/2601

Ağzınıza sağlık...

Adamlar bizdeki kahvehaneleri görünce garipsiyorlar. Ne yapıyor buradaki adamlar akşama kadar oturuyor mu diyorlar. Dünyada insanlara bahşedilmiş en değerli nimet sanırım zamandır. Öyle çok değerli ki ne zaman biteceğini bilmiyorsunuz. Bu durum böyle olduğu halde hiç bir çaba göstermemek...

Ben kendi adıma son 2 yıldır bulduğum her bilgiyi okuyup araştırıyorum ki bir yerlerde faydalanabileyim. Sizin de yakınen bildiğiniz gibi; bizim oralarda ismi duyulmamış bitkileri yetiştirmeye gayret ediyorum. Üretmeden, araştırmadan sadece tüketmeyle bir yere varamayız...

Bu işi sizler gibi ticari olarak yapıyor olsaydım bir çok bağlantı kurup bir kaç farklı çeşit getirip onlarla da üretim yapardım. Lakin dediğiniz gibi sizler Maviyemiş ve Honeyberry üzerine yoğunlaşmışsınız (en azından ben öyle değerlendiriyorum).

İnşallah sayısı epey artmış olan üniversitelerimiz ve orada çalışıp bizlerin 5,10 katı kadar maaş alan kişiler yan gelip yatmıyor bir şeyler üretiyordur. Aslında çok zor değil. American Virginiana fidanı üretip bunun üzerine çapraz ırklar denemek...

Hayırlısı hakkımızda.

Konuya gelecek olursak; bu amerikan çeşitleriyle alakalı güncel araştırma ve bilgileri bulabileceğimiz bir kaynak var mı? Paylaşırsanız sevinirim.

Kolay gelsin

devrann
14-08-2020, 10:02
Dışı zamk gibi yapış yapış ve küçük meyvelere sahip trabzon hurması çeşitinin ismini bilen varmı? Yabani bir türe benziyor ben meyveleri gördüğümde şaşırdım ağacın üstünde çok fazla vardı,birisini kopardım merak edip fakat meyvenin yapışkan bir maddeyle kaplı olduğunu gördüm meyve oldukça sertti ve koyu yeşil renkteydi daha sonra olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilmiyorum.

kemkum1
13-09-2020, 20:35
Dışı zamk gibi yapış yapış ve küçük meyvelere sahip trabzon hurması çeşitinin ismini bilen varmı? Yabani bir türe benziyor ben meyveleri gördüğümde şaşırdım ağacın üstünde çok fazla vardı,birisini kopardım merak edip fakat meyvenin yapışkan bir maddeyle kaplı olduğunu gördüm meyve oldukça sertti ve koyu yeşil renkteydi daha sonra olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilmiyorum.

Muhtemelen sorduğunuz çeşit yeşil hurma (diospyros oleifera). Bu tür trabzon hurmasının bir türü değildir. Dışı tüylü ve geç olgunlaşır. Trabzon hurması için anaç olarak kullanılabilir. Bununda farklı çeşitleri vardır.

Facede Trabzon hurması yetiştiriciliği grubuna bakabilirsiniz.
https://www.facebook.com/groups/tr.hurmasi/permalink/445598102743064

Muda
13-09-2020, 21:36
Afyonkarahisar'da Necati hocanın bahçedeki Trabzon hurmalarından meyve resimleri. Geçtiğimiz yıl da görmüştüm.

712783

712784

Bu yıl bende bir tane fidan aldım. Bakalım bendeki kışı atlatabilecek mi?

aydemiraydın
14-09-2020, 09:40
Afyonkarahisar'da Necati hocanın bahçedeki Trabzon hurmalarından meyve resimleri. Geçtiğimiz yıl da görmüştüm.

712783

712784

Bu yıl bende bir tane fidan aldım. Bakalım bendeki kışı atlatabilecek mi?

Bursa , Bilecik arasında sorunsuz yetişiyor.

Muda
14-09-2020, 16:18
Bizim buralar daha soğuk. Bir tanıdıkta vardı. Her yıl donup ilkbaharda yeniden sürüyor demişti. Arazisi güzel ve suyu rahat verebildiği için ya ağaçları kış donlarına hazırlayamıyor ya da elindeki çeşit soğuklara dayanıklı değil.
Benim aldığım fidan sera içinde çiçeklenmiş ve meyve tutumu olmuş görünce dayanamayıp almıştım. Tabi dış ortama çıkınca bozuldu. En sonunda çiçek, meyve dökümü yaptı. Halen bir yaprak dahi vermiş değil. Kışı atlatırsa baharla birlikte atak yapması gerekiyor. Donarsa aşı ile soğuklara dayanıklı cinsi aşılayacağım.

amt54
15-10-2020, 11:28
selam dostlar 2-3 gundur trabzon hurmasını arastırıyorum sakarya bolgesınde 10 donum bahce kurmayı dusunuyorum. Hangi cıns hurma tavsıye edersınız ticarıamaclı? bırde farkettıgım kadarıyla cekırdeklı ve cekırdeksızde var

AkisSoftware
15-10-2020, 12:26
Doğal türlerimiz bizim iklimde yetişmeyince bende yabancı türlere yöneldim. Seneye inşallah sonuçları paylaşabilirim

misoo83
23-11-2020, 08:23
My eight years old persimmon tree this year :D.

https://www.youtube.com/watch?v=LjHMdcRjRoo

misoo83
28-11-2020, 11:03
Persimmon graft variety hiratana (persimmon variety that has flat fruits).

https://www.youtube.com/watch?v=pLDlUVFlOHU

carizma_009
06-10-2021, 14:44
5 yıldır 4 çeşit bu tarz çeşitler üzerine çalışmalarımız sonuç vermiştir.Dışı siyah içi normal hurma gibidir.

Likos
06-10-2021, 20:44
5 yıldır 4 çeşit bu tarz çeşitler üzerine çalışmalarımız sonuç vermiştir.Dışı siyah içi normal hurma gibidir.
Fidanını satıyormusunuz?

carizma_009
08-10-2021, 15:35
Türkiye içinde satışım yok.Yurtdışına gönderim yapıyorum

maydemir
03-12-2022, 15:41

Merhaba,
Siyah Trabzon hurması kurutmaya da uygun mudur?
Bilen veya deneyen var mıdır arkadaşlar.

Teşekkür ederim.

maydemir
04-12-2022, 21:40
727496

727497

727498

Bahçedeki Fuyu cinsi hurmalarım. Meyve seyreltmesi gerekiyor. Yoksa dallar kırılır. Geçen yıl ihmal ettiğim Hana Fuyu hurma ağacım, verimden dolayı ikiye bölündü. Hana Fuyu'nun meyveleri daha büyük olduğundan itina ile bakmak gerekiyor.

Bu yıl bahçeme:

Matsumoto Wase Fuyu
Diospyros x Chuchupaka (Siyah Trabzon Hurması)
Hana Fuyu
Fuyu

olarak 4 çeşit hurma ektim.

aydemiraydın
05-12-2022, 09:14
evvelki yıl - 22 C de fuyular kurudu hacıyalar can çekişiyor. mecburen hibrit hurmalara yöneldik.

maydemir
05-12-2022, 13:15
evvelki yıl -22 C de fuyular kurudu hacıyalar can çekişiyor. mecburen hibrit hurmalara yöneldik.

Matsumoto Wase Fuyu; -16 dereceye kadar dayanır diyor yabancı sitelerde, ama meyveleri Fuyu cinsine göre biraz daha küçük. Lezzeti Fuyu ile aynıdır diye tahmin ediyorum.

Aslında tadını en çok merak ettiğim: Diospyros x Chuchupaka Siyah Trabzon Hurması. Geçen yıl ektim, Bir aksilik olmazsa önümüzdeki yıl meyvelerini görürüm en azından. -25 dereceye kadar dayanabiliyor.

Benim bölgem daha yumuşak iklim, zeytin ve incir bölgesi. Ama çok extrem hava olayı olabiliyor. -14-15'i görmüştük evvelki yıl.

aydemiraydın
06-12-2022, 07:26
bizim burası kışları çok sert geçiyor mecburen incir ve cennet elmasında hardy çeşitleri ediniyorum. çok süper hurma ve incirlerim donarak öldü.

junior
19-03-2023, 16:26
bizim burası kışları çok sert geçiyor mecburen incir ve cennet elmasında hardy çeşitleri ediniyorum. çok süper hurma ve incirlerim donarak öldü.

Ölenler hangi çeşitti. Bize de nasihat niteliğinde bilgilendirici olur diye soruyorum.

misoo83
26-05-2024, 19:41
Hurma aşılama hakkında video.

https://youtu.be/mwmixur9hio

maydemir
01-12-2024, 23:23
Siyah Trabzon Hurmalarımın ilk meyveleri...

730990

730991

730992

730993

maydemir
09-12-2024, 22:03
Bir de bu Siyah Hurmanın kapaklı olan cinsi var, o cins konusunda bilgisi olan var mı acaba?

SukunetiAdab
10-12-2024, 17:11
Bir de bu Siyah Hurmanın kapaklı olan cinsi var, o cins konusunda bilgisi olan var mı acaba?Tamopan ve Raven Çeşitleri Şapkalıdır. Tamopan Geçci. Raven İse Erkencidir. Yetişme Özellikleri İse Diğer Türlerle Aşağı Yukarı Aynı...

SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

maydemir
27-12-2024, 23:55
Tamopan ve Raven Çeşitleri Şapkalıdır. Tamopan Geçci. Raven İse Erkencidir. Yetişme Özellikleri İse Diğer Türlerle Aşağı Yukarı Aynı...

SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Evet epey farklı çeşit varmış, benim paylaştığım siyah hurma da "Chuchupaka hurma" değil farklı bir siyah tür gibi görünüyor.