PDA

View Full Version : Yaprak Begonya (Begonia Rex)

Sayfalar : [1] 2

İklimsiz
01-06-2008, 00:43
Bu begonyadan kimsede varmı?

İklimsiz
01-06-2008, 00:53
Ya bunlardan?

İklimsiz
01-06-2008, 01:14
bunlardan peki?

oppss!
20-01-2010, 16:52
Hayranı olduğum bu bitkiden "escargot" türünden var bende.
Eskiden çok bilinen bir bitkiydi Begoni Rex ancak günümüzde artık pek rastlayamıyorum...
122554
Begonia Rex "Escargot"
Yetişme İstekleri:

Sıcaklık: En iyi gelişmeyi 15-18 dereceler arasında gösterir. Kışın sıcaklık 13 derecenin altına düşmemelidir.

Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 75-80) ister.

Işık: Yarı gölge veya gölge yerlerde yerleştirilir. Ancak bitkide fazla miktarda yaprak dökülmesi görüldüğünde saksıların daha aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan bir yere alınmaları uygundur.

Saksı Harcı: Hacim olarak 2 kısım tınlı toprak 1 kısım yanmış ahır gübresi ve 1 kısım kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.

Üretim Tekniği: Üretimi genel olarak yaprak çelikleri ile Mayıs-Haziran aylarında yapılır. Bunun için olgun yaprakların alt yüzündeki ana damarların kesişme noktaları keskin bir bıçakla çizilir. Daha sonra yaprak hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kumun karışımından oluşan kompost iyice temas edecek şekilde yatırılır. Köklenme yastıklarının üzeri cam veya naylon örtü ile kapatılır. Ortam sıcaklığı 18-21 derece dolayında tutulduğu takdirde yapraklar 2.5 x 2.5 cm. olacak şekilde karelere veya yaprak damarları ortada kalacak şekilde üçgen parçalara ayrılarak komposta dikilir ve aynı koşullarda köklendirilirler.

Bakım Önlemleri:

Saksı Değiştirme: Her 2-3 yılda bir Mart- Nisan aylarında yapılır.

Gübreleme: Mayıs - Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/l kompoze gübre verilir.

Sulama: Mart'tan Eylül'e kadar kireçsiz su ile bolca sulanmalı orantılı nemin düşük olduğu kuru havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Kışın Ekim'den Ocak'a kadar dinlenme döneminde saksı toprağının kurumasına izin vermeyecek şekilde su miktarının azaltılması gerekir.

Hastalık ve Zararlılar: Önemli zararlıları Nematodlar Yaprak Bitleri ve Unlu Bitler'dir.

Türleri: Doğada 900 türü bulunan Begonia'lar başlıca üç grup altında toplanabilir. Her bir grubun çiçekleri karakteristik olup yalnıza büyüklükleri değişir. Bu grupları oluşturan önemli türler şu şekilde sıralanabilir.

1. Yumrulu Begonia'lar: B.evansiana B. x tuberhybrida

2. Rizomlu Begonia'lar: B. boweri B. rex

3. Lifliköklü Begonia'lar: B. albo-picta B. metallica

Kaynak (http://http://www.favorinet.net/cicek-bakimi-ve-bitki-dunyasi/515473-begonia-rex-yaprak-begonya.html)

Umarım konu geliştikçe bu bitkiyi yaymak adına paylaşımlarda bulunuruz, değişik öneriler çıkar ortaya...

oppss!
21-01-2010, 10:45
Kim demiş çiçekleri gösterişsiz diye:p

uzman16
21-01-2010, 12:34
Çok güzel yaprakları var, kıvrımlı olması da ilginç. Fotoğraf size mi ait?
Siz iç mekanda mı yetiştiriyorsunuz. Heuchera diye sayıklıyoruz, bunun görüntüsü de bu (http://www.variegatedfoliage.com/P-Heuchera_Green_Spice_web.jpg)heucheradan aşağı kalmaz doğrusu. Çiçekleri nasıl acaba?

sevim.K
21-01-2010, 13:32
Heuchera ile ilgili sipariş sayfasında "deneyelim" denmişti sevgili uzman16:) Rex begonyanın da çok değişik çok güzel yaprak çeşitleri var. İnsan iç çekerek "ben de istiyorum" diyor. Bir de satışta sık rastladığımız bir tür değil ne yazık ki:) Keşke öyle olsa ben seve seve alırım:(

livadi
21-01-2010, 13:40
Doğu Karadeniz köylerinde sık rastlanan bir bitki aslında.Geçen yıl değil ama daha önceki yıl köyümüzde, akrabamızın evinde vardı, harika gelişmiş bir saksı.Yaşadığım yerin extrem kurak ikliminden korkup almamıştım bir yaprak.Daha da önceleri neredeyse her evde olurdu.Bu yaz gidersem memlekete bakınacağım hala var mı diye?

oppss!
21-01-2010, 14:56
Benim bitkim değil resimde sadece aynı tür...
Benimki şu anda çiçekli ve çok dikkatli olursanız çiçeğinin sabun koktuğunu farkedersiniz:)
Bende tek yapraktan yetişirdim diğer türleride arıyorum...
Baharda fide elde adersem arayanlara gönderebilirim...

oppss!
21-01-2010, 15:59
http://www.lagunahillsnursery.com/images/REX_BEGONIA.jpg
Beyaz tonda yaprakları olanda varmış, umarım bulabilirim...

sevim.K
21-01-2010, 17:56
Begonya sayfasında rex begonyanınçoğaltılmasıyla ilgili açıklama vardı:)

oppss!
21-01-2010, 21:09
Bu da güzel bir tür, siyah ile beyaz yan yana...

Begonia rex için birkaç yere baktım, yakında son durumu haber veririm...

umıt79
21-01-2010, 21:42
Begonia rex için yabancı sitelerde şunu okudum.Paylaşayım isterseniz ;
BEGONİA REX ( SALYANGOZ )
-Yaprak renklerinde ki canlılık direkt olarak aldığı ışıkla ilgilidir
-Hindistan kökenli bir bitkidir.
-Minimal kış sıcaklığı 14- 16 santigrat derece
-Sevdiği sıcaklık 22 -24 santigrat derece arası(Bazı yabancı sitelerde 30 dereceye varn sıcaklık sevdiğinden bahsedilir)
-Koyu karanlık ve koyu gölgeden hoşlanmaz.Direkt güneş ışığından da hoşlanmaz .
-Sulamasında yaprak altı yerine ,tabaktan sulama tercih edilir,
-Toprak ph ı 6-7 olmalıdır,
-Sürekli sıvı gübre ile canlı tutulur 12-14 gün aralığında gübrelenir,
-Saksı değişimi iki yılda bir yapılır,
-Tek yönlü gübreler yerine çok amaçlı gübreler kullanılır,
-Yapraklarına su değmesi ,yaprak çürüklerine ve küfe sebep olur.
-3 belirgin türün 16 dan fazla alt varyetesi vardır.
-Renk canlandırmak için ışık oyunları gereklidir.
-Toza, unlu bite ve küfe karşı aşırı hassas bitkilerdir.
-Killi , kumlu ,humuslu ,turbalı gevşek özellikte ki toprakları severler,
-Toprağı her zaman hafif nemli ama asla ıslak çamursu olmamalıdır,
-Yüksek ısı farklılığı olan gece gündüz sıcaklıklarını sevmez.
-Çiçekli türleri düşük hava sirkülasyonu olan ortamları sevmez.
-Çiçeklerinin genel rengi pembe ve kırmızıya varan tonlardır.
-Düzenli olarak mantara karşı kontrol edilip solgun yapraklar koparılarak imha edilmelidir.
-Rex begonia yaprak ve saptanda üretilir.İnşaat kumu içerisinde yapraklar köklendirme toz hormonuyla ticari üretimi yapılır,
-Yapraktan yapılan üretimde 2 ay sonrasında ilk uçlar görülür.
-18 santigrat derecenin üzerinde , iyi drenajlı toprakta güzel gelişim gösterir bakımı çok kolaylaşır.
-İstekleri yönüyle afrika menekşelerini hatırlatır.(toprak ve üretim)
Okuduklarımdan aklımda kalanlar bunlar yeni birşeyler okur çevirirsem yine paylaşırım.Bu arada begonia rex anladığım kadarıyle yetiştirmesi özen isteyen bir bitki.Yabancı sitelerde 4.50€ dan başlayıp 9 € civarına kadar begonia tohumları var.
İsminin Türkçe karşılığı Salyangoz.

sevim.K
21-01-2010, 21:45
Teşekkürler. Zor yetiştirilen bitkimi bilmiyorum ama zor bulunduğu kesin:)

umıt79
21-01-2010, 21:47
Sayın oppss yabancı sitelerde İzlanda begonia sı olarak geçen gümüşi renkli begonia çeşidinden bahsediyor.Çok farklı resimler var ama ben açıkcası hangisi benia rex hala anlayamadım:)

umıt79
21-01-2010, 22:30
Teşekkürler. Zor yetiştirilen bitkimi bilmiyorum ama zor bulunduğu kesin:)

Sevim Hanım okuduklarım içinde bu bitkinin Hindistan üzerinden dünyaya yayıldığı ve Peru ,İngiltere ,Amerika gibi ülkeler tarafından doğal ortamlarına uyarlamak için genetik oynamalarla kazanıldığı yazıyordu.Bakın Bir Amerikan varyetesi olan Çikolata Begonia resmi ekliyorum.Diğeride birkaç Rex begonia yaprak çeşidi..
122760

sevim.K
22-01-2010, 09:04
Teşekkürler çabalarınız için:) Bir de nasıl temin edebiliriz, hangi çeşitlerini alabiliriz öğrenebilirsek çok güzel bir iş başarmış olacaksınız sevgili oppss sevgili umut79 emeklerinize sağlık:) Birçok arkadaşın bu güzel çiçeklere sahip olmak isteyeceğini sanıyorum:)

oppss!
22-01-2010, 09:58
Yardımsever bir üyemize başvurdum, kendisi yalovadaki seralarda belki bulabileceğini söyledi, bakalım ne olacak...
Ayrıca sn. umıt79, acaba yabancı sitelerden toplu sipariş etmemiz mümkün olur mu?

oppss!
22-01-2010, 14:04
Döllendirme ile ilgili bilgisi olan var mı? Benimkinin şu nda 3 adet çiçeği var...

umıt79
22-01-2010, 17:03
Sayın Oppss ve Sevim Hanım,
satışla ilgili siteler çok fazla .Üretiminin kolay olduğunu okudum.Hatta üretim ve istekleriyle ilgili Afrika menekşelerine çok benzediğinden bahsediyordu okuduklarım .Birkaç İtalyan arkadaşıma bahsettim eğer gümrükle ve kargoyla ilgili bir problem çıkmazsa gönderebileceklerini söylediler...

Sanırım biraz daha araştırmam gerekiyor. Nasıl getirtebileceğimi bilmiyorum. Eğer edinebilirsekte zaten ben yetiştirebileceğimi düşünmüyorum. Sitede bu zorlu işleri başarabilecek arkadaşlar var.Tohum yetiştirmede uzman arkadaşlara gönderir yetişmişinden rica ederim:)

oppss!
22-01-2010, 17:39
Gerçekten mucize gibisiniz:)
Gümrük sorunun halledersek ben birçok rex almayı düşünüyorum, çoğaltıp forumda paylaşma fikrindeyim, bu bilinmeyen bitkiyi yaymak adına...
Yurtdışından getirtebilirseniz gerçekten çok minnettar olurum, umarım gümrük de bir problem çıkartmaz, başka türlü bu bitkinin hybrıdlerinden bulabileceğimizi sanmıyorum:(

umıt79
22-01-2010, 18:15
Sevgili Oppss biraz zaman sadece gereken .Samimi fikrinize katılıyor ve destekliyorum.Ama lutfen çok fazla ümitlenmeyin ,sizi hüsrana uğratmaktan imtina ederim.Sizi ve Sevim Hanım ı sevindirmek adına elimden geleni yapacağım

Hayat sürprizlerle doludur.Biraz bekleyin ki o sürprizlerden biride sizi bulsun..
Sevgiler..

oppss!
22-01-2010, 18:33
Aslında çok şanslıyımdır:D
Umarım o şans balonlarından biri bizede patlar...
En azından yardımcı olmaya çalışmanız bile yeter, hakkınız ödenmez..:)

oppss!
25-01-2010, 14:43
http://www.br.fgov.be/PUBLIC/IMAGES/PICTURES/BegoniaFiligree.JPG
İşte Begonia Rex çiçeği, Yakından ve dikkatli olursanız sabun koktuğunu farkedersiniz, kırmızıdan beyaza kadar birsürü renkleri var...

oppss!
25-01-2010, 14:52
http://farm1.static.flickr.com/40/93512093_33f9f0e8fd.jpg?v=0
Buda kırmızı rengi...

sevim.K
25-01-2010, 16:51
Ben rex begonyaların çiçek açtığını bilmiyordum:o Onları sadece yapraklı yeşil bitki olarak biliyordum.

oppss!
25-01-2010, 17:12
Yaprakları kadar çiçekleride gösterişli bence, ancak halen döllendirme ile bilgi bulamadım...

umıt79
25-01-2010, 19:29
Araştırayım isterseniz:)

oppss!
25-01-2010, 19:32
:)
Ben araştırdım ama, birde siz deneyin isterseniz:)

oppss!
27-01-2010, 12:20
Begonia Rex'imden iki yaprak çeliği yaptım, ayrıca Begonia Boweri sahibi oldum birde..:)
İkisinide çelikledim, bakalım ne olacak...

http://potting-plants.com/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/5511f_red-begonia-rex.JPG
Buda güzel bir hybrıd, kırmızılı :)

sevim.K
27-01-2010, 14:13
Teşekkürler sevgili livadi.:) Umarım güzel haberler alırız:)

Sevgili oppss; güzel gelişmeler:)

günebakan
27-01-2010, 17:49
Maşallah sn. Oppss birden bire begonya sahibi olmanız çok güzel:) güle güle büyütün.

oppss!
02-02-2010, 22:01
Deneyimlerime göre, aşırı güneş yaprakları solduruyor, tam tersi yüksek nem yaprakların renklerini canlandırıyor...
Yanlış bilgi olmasın lütfen..:)

oki_1655
06-02-2010, 19:00
Rex begonya hangisi tam olarak anlayamadım ama bugün migrostan aldım birtane.yaprakları bordo üzeri ise gümüş rengi parlak.isteyenler ordan bakabilir ücretide 6.90tl. Şehrinde migros olmayanlara yardımcı olabilirim seve seve.

oppss!
06-02-2010, 21:45
Resim varsa yardımcı olabiliriz...

umıt79
07-02-2010, 13:16
Yüzlerce elektronik posta ve telefon sonucunda Türkiyeden iki müjdeli geri dönüşüm var...

Arkadaşlar Bursa ve Konya da ki seralarda arkadaşlarım Begonia Rex tesbit etti.İletişime geçmeye çalışıyorum....Yarına kesinleşmiş haberler verebileceğim...Bahsedilen doğru ise yetişmiş bitkiler olarak begonia rexlerimiz olacak.

oppss!
15-02-2010, 19:44
Bugün çekine çekine çok sıkışması nedeniyle rex'imin saksını değiştirdim, aslında mart nisan diye düşünüyordum ama sıcak bir ortamda bulunduğu için erken uyanıp sürgün verdi... Bakalım ne olacak...

sevim.K
15-02-2010, 20:00
Benim yaprak çelikler filizlenecek diye bekliyorum.

oppss!
15-02-2010, 20:03
Gözünüz aydın sonunda buldunuz:)
Sizinki hangi tür rex?
Yapraktan hangi tür çelikleme yapınız?
Mümkünse fikir açısından resim eklersek, arkadaşlarıda yönlendirmiş oluruz:)

Jezebel
15-02-2010, 20:07
Benim pazar güzeli

oppss!
15-02-2010, 20:08
Sn. Jezebel acaba bu rex türü nereden temin ettiniz?

sevim.K
15-02-2010, 20:10
Galiba büyürse sevgili Jezebelin rexi gibi olacak:) oki1655 çelik gönderdi.

oppss!
15-02-2010, 20:13
Nerden temin ediyoruz birde öğrenebilsek:)

Jezebel
15-02-2010, 20:16
Semt pazarından , 2'şer liraya iki kök aldım .

oppss!
15-02-2010, 20:21
:eek:
İkişer liraya mı? Tek bu tür mü vardı?
Şu semt pazarının tam adresinide alsak olur mu?:)

sevim.K
15-02-2010, 20:38
Ben semt pazarının adresini aldım almasına da buradan oraya pazarcı bayanlarla görüşemedim oppss;)

acemifüsun
15-02-2010, 21:49
Sevgili Jezebel sizin pazar güzelinde tomurcuk da var galiba, ya da yanlış mı görüyorum?:)

MİRBE
16-02-2010, 12:57
İzmir mi dediniz pazar mı dediniz hangi pazar hangi pazarcı mevsim olarak yeni mi aldınız??

oppss!
16-02-2010, 12:59
Sevgili Jezebel sizin pazar güzelinde tomurcuk da var galiba, ya da yanlış mı görüyorum?:)

Evet çiçek açıyor bu aylarda... Benimkinn bitti yeni sürgün atıyor...:)

Jezebel
16-02-2010, 14:37
.Evet pazar güzeli açtı , çiçeği geçti .
Işık az olunca yaprak boyu uzadı .

oppss!
16-02-2010, 14:45
Sn jezebel size önerim fazla büyük ve yaşlı, uzun yaprakları kesip yenilere yer açmanız, bahar gelişiyle birlikte yapraklara su püskürtmeye başlayın, mümkünse saksıyı değiştirin % 60-70 torf,%10-20 yaprak çürüntüsü kullanabilirsiniz... (hayvansal gübre kullanmayın)
Mart gibi 20 günde bir gübreleme başlayın ve sakın aşırıya kaçmayın aksi takdirde köklerde yanma meydana gelecektir...
Muhtemel sizinki bir hybrid gördüğüm kadarıyla gayet sağlıklı, ancak gövde biraz toprak altında kalmış gibi buda çok zararlı çürümeye yol açabilir, sulamadada aşırıya kaçılmış gibi toprak sadece hafif nemli olacak şakilde saksı tabağından sulanmalı...

Jezebel
16-02-2010, 15:12
Teşekkürler ,
daha geniş/yayvan bir saksıya alsam daha mı uygun olur acaba ?
Yaprak çürüntüsünden kastınız çürümüş çam iğnesi olabilir mi ?

oppss!
16-02-2010, 15:21
Kesinlikle uygun olur yüksektense yayılabileceği yayvan saksı harika olur...
Hatta drenaj için saksının dibine çam kabuğu koyun(taş koyulunca saksı tabağından verilen suyun toprağa ulaşması engelleniyor), bol bol delik açın, hayvansal gübre kesinlikle önermem köklerin yanmasına sebep oluyor...

Ketir
16-02-2010, 20:08
Bazı bitkilerim için bu sulama düzeneğini kullanıyorum .
Toprak kurudukça yavaş bir şekilde suyu alıyor .
Bu konuda fikriniz ne acaba ? Begonya Rex için kullanılabilir mi ?

oppss!
16-02-2010, 20:15
Özellikle sürekli bir nem sağlanması gerektiği için kullanılabilir diye düşünüyorum...
Ancak toprak nemli olmalı, çamursu değil, buna dikkat edilmeli...

oppss!
17-02-2010, 12:34
Rexi bu şekilde saf spanghum içinde yatiştirebilirsiniz, sürekli yüksek nem gerekmesi nedeniyle acemilerin yapmasını önermem...
http://www.begonias.org/greenhouse/images/rex/rexPutz.jpg

Teknik bir sorun nedeniyle foruma fotoğraf yükleyemiyorum, en kısa zamanda foruma yüklencektir...

Jezebel
17-02-2010, 13:07
Sn.oppss! ,
ben elimdeki torf ve yayvan saksıyı kullandım .
Çam kabukları konusunu geç fark ettim .
Başka bitkiler için aldığım cam küreyi Rex 'imi sulamak için kullanacağım .

oppss!
17-02-2010, 13:21
Çam kabuklarının olması şart değildi, sadece drenaj için gerekli olabilir...
Dediğim gibi bu tür sulama sistemi uygundur...

oppss!
22-02-2010, 13:23
Benim rex te sürgünhe durdu, bu aylarda yeni sürgünler için ışık ve sıcaklık çok önemli...

sevim.K
22-02-2010, 14:49
Benim begonya yaprağı çeliklerim tutmadı, öldü hepsi:(

oppss!
22-02-2010, 15:24
Isıda veya köklenme meteryalindeki nemde olabilir sorun, korkmayın bende daha 4 yaprak çeliği var, ya tutarsa:)

sevim.K
22-02-2010, 17:17
İnşallah oppss:) Oki1655 in yolladığı iki üç yaprak vardı. Onları çeliklemiştim ama ne yazık ki kaybettim:(.

sirikci46
24-02-2010, 08:34
gerçekten hayran kaldığınız kadar varmış çok güzel.

oppss!
27-02-2010, 20:14
http://www.kartuz.com/mm5/images/rex1.jpg

Mesela resimdeki hybrid, üretilmesi en zor renklerden biri, şimdilerdede sadece tohum satışı oluyor...
Acaba tohumdan üretim hakkında bilgisi olan var mı? Acemi olduğum bir konu:dilli::o

oppss!
10-03-2010, 18:47
Araştırmama devam ettim ve bir ayrıntı buldum, exler o kadar çok çaprazlanmışlar ki rizomlularla adeta karışmışlar...

3 sınıf rizomlu begonia var artık, rizomlu(kendi içinde sınıflara ayrılır), çaprazlama rex, safkan rex...
Safkan rexleri ayırt etmek için biraz konuya hakim olmak gerekiyor, çaprazlamalar ise genellikde elde edilmeyen renkleri ve şartları sağlayabilmek için, anlaşılan üreticiler tekrar piyasaya sokmayı düşünüyor bu bitkiyi...

Ama sonuç olarak safkan rexlerin değeri artacak gibi, elinizdekinin kıymetini bilin:)

sevim.K
10-03-2010, 19:19
Bugün çok güzel bir rex begonyam oldu. En kısa sürede fotoğrafını ekleyeceğim. Oki teşekkür ediyorum begonya için beni mahçup ettin:)

umıt79
10-03-2010, 20:08
O Sevim Hanım müjde derler bu habere.Valla geçen hafta sonu gözümün önüne kadar gelen ve ender bulunan bir rex hybridini kaçırdım.Çünkü gerçek haliyle tanımıyorum bitkiyi..Sonra sevgili oppss la konuştuk .Tanıyamadığım için ne kadar hayıflandım anlatamam...Gözünüz aydın bol çiçekli günler..

oki_1655
10-03-2010, 20:09
Hiç önemli değil Sevim Hocam sizin bana gönderdiklerinizin yanında birşey değil ki.Siz burda fotoğrafını yayınlayın isteyen olursa araştırırım kaldıysa size gönderdiğim gibi güvenli şekilde gönderebilirim isteyenlere.

sevim.K
10-03-2010, 21:16
Teşekkür ediyorum ümit79. Gerçektemn müjde. Umarım sağlıkla büyütebilirim.

Oki hassas olmak, duyarlı olabilmek çok önemli bir şey:)

oppss!
11-03-2010, 19:40
Sn sevim.K Gerçekten güzel haber, iyi günlerde büyütün, resimleri bekliyoruz:)

sevim.K
11-03-2010, 20:45
Fotoğrafları haftasonu halledeceğim. Eve ancak akşam üzeri gidiyorum olmuyor iş güç derken:).

Bugün Okula komşu bir evin bahçesine gittim. Girişte bazı çiçekler vardı. Baktım iki çeşit begonya rica ettim aldım. Köklü köklü:) Yaprak begonya ama rex değil onlar. Emanet saksıya diktim akşam. Hafta sonu düzene girecekler:)

O zaman fotoğrafta olur.

sevim.K
11-03-2010, 20:47
Sn sevim.K Gerçekten güzel haber, iyi günlerde büyütün, resimleri bekliyoruz:)

Teşekkür ediyorum oppss:) Tabi bu rex aramaları bitti demek değil. Daha yeni başlıyor. Tohum alma konusunu araştırın bence. El birliğiyle yetiştirebiliriz de kim bilir:)

oki_1655
11-03-2010, 21:06
Bendeki begonyanın yapraklarında sararmalar ve delikler oluyor.Resimlerini altta yayınlıyorum.Neden oluyor acaba ve ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz?

129584

129585

129586

129587

sevim.K
11-03-2010, 21:21
Böcek falan yok değil mi yapraklardaki delikler için sordum. Su isteklerini çok iyi bilmiyorum ama begonyalar fazla su sevmez bildiğim kadarıyla. Bitki hastalıkları, bakımı gibi değişik sayfalar var, araştır. Umarım benimkide öyle olmaz.:(

http://www.robsviolet.com/begonias.htm

Rex ler:)

umıt79
11-03-2010, 22:24
Evet Sevim Hanım rexler bir hastalık gibi bulaşıcı ve güzel. Bir müjde de benden kırmızı yapraklı rexlerden iki cins buldum:) Birkaç güne elimde olacak ...

sevim.K
12-03-2010, 04:52
Çok güzel:) Sabah müjdesi oldu bu. Hadi hayırlısı:)

oppss!
12-03-2010, 11:29
Bendeki begonyanın yapraklarında sararmalar ve delikler oluyor.Resimlerini altta yayınlıyorum.Neden oluyor acaba ve ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz?

Baş sorun ortam neminin az olması (yapraklara direk su değmelerinde de çürümeler oluşur) tabii ki ayrıca bir zararlı olabilir...
Tabi öncedende varsa mekanik bir zedelenme olabilir bununda sorun yaratacağını sanmıyorum...

Ayrıca elinizdeki büyük ihtimal elinizdeki rex x rizomlu begonia çaprazlaması, buda demek oluyorki yapraktan çoğalması çok zor çünkü rexlerde yapraktan üretim rizomlulara göre daha baskın gelir, sevim arkadaşımın yapraktan üretememesi bu sebepten dolayı olmalı...

oppss!
12-03-2010, 11:38
Evet Sevim Hanım rexler bir hastalık gibi bulaşıcı ve güzel. Bir müjde de benden kırmızı yapraklı rexlerden iki cins buldum:) Birkaç güne elimde olacak ...
Çok iyi bir haber, tebrikler umıt79 :)

umıt79
13-03-2010, 01:17
Yazmayı unuttum bulunan cins sayısı 3 e çıktı begonia rexte.O çok beğendiğimiz kırmızı yapraklı rex te bulduklarımız içerisinde...

oppss!
13-03-2010, 08:49
Bende yurdışına bakıyorum, halledersem bi 10 tür gelecek inşallah, ama kesin umit veremiyorum malesef...
Bende çok meraktayım sn ümit :)

umıt79
13-03-2010, 18:58
Vallahi bulan arkadaşım sonra ne olur olmaz diye her üç türden de ilk bulduğu örnekleri satın almış.Gece yarısı , sabahın körü,herhangi bir zamanda mesaj atıyor.
'' Hani o aşık olduğun rex varya, yapraklarını yolmak çok zevkliymiş'' diyor.Tabi bende can gidiyor.Arkası sıra '' 3. yaprakta gittiiiii '' yazan bir mesaj .Her seferinde telefona sarılıyorum ''koparma sakınnn '' diye bağırmalarım bitmiyor.
İlk zamanlar benimle dalga geçen tüm arkadaşlar ne hikmetse şimdi hem bitki topluyor,hemde rex arıyorlar.

sevim.K
13-03-2010, 20:42
Şimdi ben anlayamadım arkadaşlar bulduğunuz veya bulmaya çalıştığınız rexlerden bizde de olacak m:confused:ı. Ne zaman, nası:confused:l. Küpe konusu yola girdi sayılır. Ama rexler hala belirsiz

oppss!
13-03-2010, 21:56
Sn sevim.K, kesin olmayan birşey yok, gördüğünüz gibi umıt beyle araştırmalarımız devam ediyor ve gelişmeleri birbirimizede iletiyor ve başlığa yazıyoruz, baştan beri ilk hedef en az ikişer tane üretim yapıp, dağıtmak...
Tabi bu iş biraz zaman istiyor, kesin olmayan şeylerede ümit veremiyoruz, dağıtım yapacağımız zaman tabii ki bildireceğiz, küpe gibi kolay bulunan br bitki değil malesef parça parça ordan buradan bulmak gerçekten zahmetli, biraz sabır lütfen :)

sevim.K
14-03-2010, 00:58
Hayır küpede olduğu gibi saksı adedini fazla alıp paylaşabilirdik;)

oppss!
14-03-2010, 10:54
Ümit arkadaşımın getireceklerinde böyle birşey mümkün olabilirmi diye sorabiliriz, benim yurdışı ve çevremden arayışlarımdan böyle birşey mümkün olursa haber veririm...

Zaten başlığın sürekli takipçileri toplasanız 3-4 kişi, bulunan her hybridden herkeste lacak, merak etmeyin, az da sabır:)

umıt79
16-03-2010, 22:37
Yoğun sabırsız ve hevesli bekleyişimizin yavaş yavaş nihayetle erdiğini bildirmek için yazıyorum.Umarım bir daha begonia rex konusunda yazmamız gerekirse bu da paylaşım için olur.

Cumartesi günü Rex Begoniaları almaya gidiyorum...İsteyenler olursa onlarada şu an tesbit ettiğimiz üç türden alabilirim.Satıcısıyla arkadaşımın yaptığı görüşmede kargo vasıtasıyle isteyenlere gönderebileceğini belirtti.

Şu an tek çekincem bulduğumuz Rex Begonyalar da herhangi bir problem olması...İşte o zaman sevgili dost Oppss üzülür diye çok endişeliyim...Umarım problemsiz şekilde birkaç çeşit Rexi getirebilirim.

oppss!
17-03-2010, 17:46
http://www.robsviolet.com/begonia3.jpg
İlk sıra:
Baby Dress
Barsa Louxiae
Beau Rouge
Black Fang

Orta sıra:
Chocolate Cream
Color Vision
Five and Dime
Gobe

Son sıra:
Kismet
Last Laugh
Mini Merry

(Yarı safkan)

oppss!
17-03-2010, 17:47
http://www.robsviolet.com/begonia4.jpg
İlk sıra
Pandora
Queen Olympus
River Nile
Shamus
Orta sıra:
Shirt Sleeves
sizemoreoe
Skeezar
Stained Glass

Son sıra:
Vista
Venetian Red
Winky's Chocolate Chip

(Yarı safkan)

oppss!
17-03-2010, 17:48
http://www.robsviolet.com/begonia5.jpg
İlk sıra:
Black Beauty
Eeyor
Escargot

Son sıra:
Hallelujah
Helen Teupel
Hurricane
Maid Marion

(Dikkatimi çeken hepsi safkan rex)

oppss!
17-03-2010, 17:50
http://www.robsviolet.com/begonia1.jpg
İlk sıra:
Apple Pie
bowerae nigramarga
Buttercup
conchifolia rubrimacula
China Doll

İkinci sıra:
Dollar Down
Emerald Lacewing
Fiji Island
Fairy Land

Üçüncü sıra:
Geometry
hoeheana
Leprechaun
Lime Swirl

Son sıra:
Little Keepsake
McCann
Peridot
Pink Surpris

(Burda dikkatimizi çeken hepsinin rizomlu çaprazlaması olması)

oppss!
17-03-2010, 17:52
http://www.robsviolet.com/begonia2.jpg
İlk sıra:
prismatocarpa
prismatocarpa variegata
Red Belly Button
Red Planet

Orta sıra:
Red Doll
Royal Lustre
Rhinestone Jeans
Small Change
Smidgen

Son sıra:
Tempest
Tiny Bright
Tiny Gem
Yvonne Wells

(Rizomlu çaprazlamaları)

oppss!
17-03-2010, 17:56
http://farm4.static.flickr.com/3335/3536172095_f1782140b1.jpg
Nadir bulunan türlerden;
Begonia Rex "Red Robin"

sevim.K
17-03-2010, 18:01
O sitenin adresi bende de vardı. Durup durup bazı çiçeklere bakıyorum. Bazan da frenle kendini yeter diyorum. Safkanrex ler ne güzel değil mi:confused:. O yaprak renkleri gel de bayılma.

Sevgili oppss ben de fiyatı benim için önemli değil diye diye bir yandan tohum bir yandan saksı çiçeği kargo, diğer ihtiyaçlar derken nefes almadan harcama yapmışım son iki ay içinde bahara hazırlık diye. Yani bir iki saksıyı tabi ki önemsemiyoruz ne olacak diye ama toplamda baktığımızda azımsanmayacak masraflarımız oluyor.:o

sevim.K
17-03-2010, 18:02
Oppss bittim ben o kırmızıya:):eek:

oppss!
17-03-2010, 18:06
Arşivlerimde bunlarcan binlerce örnek var, ekleyebildiklerimi eklemeye devam edeceğim...

oppss!
17-03-2010, 18:20
Örneklere devam...

umıt79
17-03-2010, 18:29
Sevgili arkadaşlar ben bu bitkinin ticaretini yapmıyorum .Sadece sevgili oppss ile birlikte aylardır Türkiye den onlarca insanla, onlarca sera ve yüzlerce mail adresiyle irtibata geçtik.Pek çok geri dönüşüm oldu.Tahmin edeceğiniz üzere ; zaman zaman kandırıldık. Bazen para kaybımız oldu.Bazen zaman kaybettik.Arkadaşlarımızı italya da ,Almanya da bizler adına seralara gönderdik.Hayatlarında bile görmedikleri bir bitkiyi arattık...Bu arayış çalışmaları sırasında onlardan da bitki dostluğuna kucak açanlar oldu.

Yurdun en az 40 ilinde bu bitki arandı.Pek çok botanikçiye telefon,e mail ve yüzyüze bitki tanıtılıp bulunabilirlik oranı soruldu...

Hani ''artık aramayacağım rastlarsam '' diyebileceğim psikolojik yılgınlık zamanımda güzel bir haber geldi. Bitki bulundu ve örnek bitkiler alındı diye...Arkadaşım tek saksı fiyatına 7 tl ye almış.Ama ben gittiğim de mutlaka çoğul pazarlık yaparım.Başka bitkiler de alacağım çünkü...

İşte böyle sevgili dostlar...Sevgili Oppss un da eklediği fotoğraflarla sanırım sizlerde bitkiyi iyice tanıyacaksınız. Sizden ricamız eğer bu yaprak şekillerinden bir yerde bir bitkiye rastlarsanız forumda bu alana mesaj bırakmanız.Çünkü REX BEGONİA kardeşliği başlıyor..;)

oppss!
17-03-2010, 18:36
... REX BEGONİA kardeşliği başlıyor..;)
Ne güzel söylediniz:)
Benim tek takıntım bu bitkiye pek tanıyan ve sevenlerin olmaması...
Begonia rex olayını foruma ben yaydım, herkesin başını yaktım:D
Umarım daha fazla sevenler çıkar:)

umıt79
17-03-2010, 18:41
Ne güzel söylediniz:)
Benim tek takıntım bu bitkiye pek tanıyan ve sevenlerin olmaması...
Begonia rex olayını foruma ben yaydım, herkesin başını yaktım:D
Umarım daha fazla sevenler çıkar:)

Evet hep sizin başınızın altından çıktı bu muzur ve zorlu bitki.Hadi kardeşliğini de başlatalım da tam olsun işimiz.:D

oppss!
17-03-2010, 18:49
Ben elimdekileri söyleyeyim, bende "Escargot" türü var şu anda, çoğaltma çalışmalarına başladım. Birde sağolsun sn. oki_1655'in begonia rexinin aynısından perşembe gününe gelecek. (Biraz araştırdım "chayo" türünün deişik bir versiyonu olmalı, emin değilim)

Bikaç yerdende haber var ama kesin birşey söylemek istemiyorum, kesinleştikçe haber vereceğim...

oppss!
17-03-2010, 18:51
http://rexbegonias.com/shop/popup_image.php?pID=28
Begonia Rex "Andrea"
http://rexbegonias.com/shop/popup_image.php?pID=30
Begonia Rex "Annie"
http://rexbegonias.com/shop/popup_image.php?pID=32
Begnia Rex "Benito Chiva"

sevim4
17-03-2010, 19:14
Sayın oppss, bayıldım hepsine kırmızı benim favori rengim.
Sevim hanımın deiyi gibi tohum toprak çiçek saksı derken hepsi yükün tutuyor.
Vallahi bey beni çiçeklerle birlikte dışarıya koyacak birgün.

sevim.K
17-03-2010, 19:33
Bende de okinin begonyasından var. Oki göndermişti:)

oppss!
17-03-2010, 21:05
Bende yok ama görmüştüm birkaç yerde, rex türlerinin içine girmediği için alma gereğide duymdım galiba:)

oppss!
17-03-2010, 21:11
http://i11.photobucket.com/albums/a199/Mari12/begonia%20propagation/BegoniaFireworksleaf-s.jpg
Sağlam bir yaprak alınır,
http://i11.photobucket.com/albums/a199/Mari12/begonia%20propagation/BegoniaFireworkscutleaf1-s.jpg
Resimdeki gibi çepeçevre kesilir,
http://i11.photobucket.com/albums/a199/Mari12/begonia%20propagation/BegoniaFireworksleafcuttings-s.jpg
Yaprak büyüklüğüne gibi ortadan ikiyede kesilebilir.

oppss!
17-03-2010, 21:13
http://i11.photobucket.com/albums/a199/Mari12/begonia%20propagation/Begoniacuttings1-s.jpg
Şekildeki gibi yaprak uçlarından, 1:1 perlit torf ve ya cocopeat torf karışımına dikilir.
http://i11.photobucket.com/albums/a199/Mari12/begonia%20propagation/Begoniasbabies-s.jpg
Bir buçuk ay gibi sonra:)

sevim.K
17-03-2010, 21:33
Şu an beş tane begonyam oldu. Biri okinin dönderdiği. Diğer begonyalarım rex değil. Biri çilli begonya gibi onun küçük yapraklısından. Bir velim çelik dikmiş benim için. Daha bugün getirdi okulda henüz. Diğer üçü yaprak begonya. İki tanesini okula komşu bir bayandan istedim olur dedi aldım. Biri de bizim komşu bakkaldan. Saksıyı bölmüş ricam üzerine. Biraz kendine gelsin dedi ısrar etmedim. Bir kaç gün sonra alacağım. Kısacası hafta sonu hepsinin fotoğrafını çekebilirim:) Bir de tohum almıştım sarkan begonyalardan henüz ekmedim:)

Kırmızı rexe bayıldım. İki üç rexim daha olursa begonya köşeme "şimdilik yeter" noktası koyacağım. Ama sonrasını bilemem:).

oppss!
18-03-2010, 16:58
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=599559#post599559
Yöneticilerimizin uyarısı üzerine paylaşım konusunu burada konuşalım, bakım gibi konulara buradan devam edelim...

oppss!
18-03-2010, 17:38
http://4.bp.blogspot.com/_eaKbvlcIK10/R9gcQFP1OJI/AAAAAAAABFQ/xDFYkQsYbUQ/s400/begonia%2Brex%2Bspots.jpg
İşte rex hastalıklarında biri, böcek saldırsı...

oppss!
18-03-2010, 17:47
Yabancı kaynaklarda tohum çimlendirme yöntemleri, buradan çimlendirmenin gayet kolay olduğunu anlıyoruz...
http://2.bp.blogspot.com/_KaA8a2gl15g/SjQ95PiLo2I/AAAAAAAABPk/5B3gZYnD-SA/s320/june+13+09+028.JPG

umıt79
18-03-2010, 17:54
Rex Begonyaların tohumdan üretimi yabancı sitelerden okuduklarımdan şöyle hatırlıyorum.Üretim koşulları (tohum ve yaprak) tıpkı Afrika Menekşesi gibidir.

oppss!
19-03-2010, 15:42
Evet bu yönden benzerbitkiler gerçekten...

sevim.K
19-03-2010, 17:09
İlk yaprak çeliği denemem olumsuzdu.Aslında denemek lazım yine;)

oppss!
19-03-2010, 18:15
Bugün sn oki_1655 arkadaşımın gönderdiği rexler geldi, cinsini "Fairy" diye belirledim...
Saksı değişimi vs. yaptım, rizom yapısı ve yaprak büyüklüğü safkan rex gibi, özel üretim olmalı...

oppss!
19-03-2010, 18:17
Evet sevim hanım sizdeki rex sn oktay beyin gönderdiği ise yaprak çeliğine oldukça yatkın görünüyor..
Biraz toparlansınlar, bende paylaşım yapacağım...

oppss!
19-03-2010, 18:18
Begonia Rex "Fairy"
http://www.todaysgardencenter.com/articles/image/December%2007/Variety%20Central/fairy_2.jpg

umıt79
19-03-2010, 18:25
Harika görünüyor hayırlı olsun sevgili Oppss ...Şimdi , demek ki yardım istememiz ve incelememiz gereken kısım aynı zaman da Afrika Menekşesi kısmı olmalı...Afrika menekşesini yapraktan üreten arkadaşlarımız Rex Begonia cinslerini de çok rahatlıkla ; benzer deneyimle üretebilirler...

oppss!
19-03-2010, 18:28
Biraz daha farklı ama, az üstte anlatmıştım nasıl üretileceğini...
Umarım erken toparlanırlar da paylaşıma daha erken sunabilirim :)

sevim.K
19-03-2010, 18:45
Ben afrika menekşesini yapraktan üretebildim ama rexi üretemedim. Denemem lazım tabi yine:)

oki_1655
19-03-2010, 19:42
Üretmek için başka bir yöntem yok mu sevgili oppss.Size gönderdiklerimden bende çok denedim ama bir türlü olmadı..

oppss!
19-03-2010, 20:21
Ayırma yöntemini deneyin, yaprak açabilecek ve köklü bir rizomu kesip dikerseniz birkaç hafta içinde toparlanıp yapraklanmaya başlıyor...

umıt79
19-03-2010, 20:23
Yabancı kaynaklarda yaprağı üretim için farklı teoriler anlatılmış.
Birkaç farklı yöntem okumuştum.

1. Yöntem) Yaprak damarlar yönünde dikey kesitlerle kesilmeli.Üçgen parçacıklar halinde ve muhafazalı bir şekilde dikilmelidir...

2.Yöntem) Kare şeklinde parçalanan, bölünen yapraklar ve uygun çürüntülü toprak içerisinde yoğun nem ve 20 dereceye yakın sıcaklıkta köklendirilir.Dikkat edilmesi gereken şey yaprak damarlarının ortada kalması...

3.Yöntem) Yetişmiş bitkiler uygun ve güçlü zamanlarında ortadan bölünme yöntemiyle eşit miktarlı iki bitkiye dönüştürülür..

Tabii bu yöntemler ne kadar denenmiş ben de doğrusu bilmiyorum...

oppss!
19-03-2010, 20:27
Kare yaprak yöntemi yüksek nem sağlayabilecekler denemeli, sürekli ve yüksek nem/sıcaklık sağlamak zor olsa gerek...

umıt79
19-03-2010, 21:17
Evet özellikle üretim aşaması için yabancı sitelerde daha profosyonel malzemeler kullanıyorlar.Pastacıların kullandığı büyük cam kapaklara benzeyen tutacaklı cam muhafazalıklar v.s...
Üretim sırasında genel ısı 18-19 santigratın altına düşmemeli ki üretim başarılı olabilsin...Üstelik nem konusunda da dikkatli olunmalı ki o sıkıntılı 28-50 gün aralığı geçsin.En az ve iyi şartlarda bir ay alan bir çalışmaymış üretim kısmı...

oppss!
20-03-2010, 11:11
Gerçekten bu konuda deneyimli olmadan kalkışmakta iyi olmaz, en azından nem ve sıcaklık desteğı sağlanabilinecek bir ortam gerekiyor...
Birde sabır :)

sevim.K
20-03-2010, 11:37
Eğer menekşe gibi çoğaltılabiliyorsa ben pet şişelerde yaprak köklendirmede başarılı oldum. Bir de şeffaf, kapaklı peynir vb. kutular var. O kutulardan aldım bir miktar tohum çimlendirmede veya yaprak köklendirmede onları kullanıyorum. Önümüzdeki günlerde deneyebiliriz, havalar müsait bunun için. Yani bir kere başarısız oldum diye vazgeçmem ben. O yönden inatçıyımdır biraz.

oppss!
20-03-2010, 17:07
Çok az Saintpaulia kültür bitkisi tohumdan oluşur. En çok çoğalma aracı yaprak kesimi ve doku kültürüdür. Tohumlar son derece küçüktür: yaklaşık olarak bir onsta (1ons=28,3gr) bir milyon tohum vardır. Saintpaulia tohumlarını çok iyi, elenmiş, önceden sulanmış, düzgün yüzeyli torf (peat) substratının yüzeyi üzerine seyrek-ince bir şekilde serpin. İyi bir sisleme aleti ile buharlama şeklinde sulama yapın, böylece tohumlar ortama yerleşecekler. Üzerini daha fazla kaplamaya gerek yoktur. Buharlama veya sisleme ile yüksek nemli ortamı sürdürün. Direk sulamadan kaçının. 70 Fahrenheit derecedeki (70oF = 21oC) ortam sıcaklığında çimlenme yaklaşık 25 gün almalıdır. Elverişli üreme karakteristiklerine sahip çoğu kültür bitkisi ticari üretim için patentlenmiştir. Bu türlerin eşeysiz çoğaltılması, patent saylayıcıdan alınan üretici lisansı ve anlaşması olmadıkça yasaklanmıştır. Bu nedenle, bir tesiste çoğaltmaya karar vermek veya ticari bir kaynaktan liner satın almada dikkatli olunmalıdır.
Forumlarda dolaşırken bu yazıyı buldum...
Büyük ihtimal begoniaların da tohum üretimi bu şekilde olmalı...

oppss!
20-03-2010, 17:16
Yosun önleyici kullanmaya gerek yok. Aslında 2-3 ayda bir gelişen fideleri yeni bir seraya daha seyrelterek şaşırtmak denilen transfer işlemini yapmak lazım.

Yaprağından tutarak sökebilir ve kolayca bir kalemle açılan çukura dikebilirsiniz. Sera ortamı %100 nem sağladığından ionize sistemleri ve soğuk buharı kullanmaya gerek yok, boşuna enerji kaybı.

Üzeri kapalı bir kutu ve gerekirse havalandırma için açılmış küçük delikler zımba deliği büyüklüğünde bir kaç adet yeterli havalanmayı sağlayacaktır. Bu tohumdan menekşe işinde yapay olarak faydalı tek şey tohumlar dikildikten sonra ilk 8-10 gün çimlenme süresi boyunca 12-16 saat gündüz olacak şekilde yapay ışık (floresan) uygulanabilir.

Ben 12 saat elektriği açıp otomatik olarak kapatan bir timer aldım ve hergün açıp kapama derdim olmuyor ama 8-10 gün fazla bir süre olmadığından bu süre içinde sabah 8 de açıp akşam 8 de kapatarak gece kök gelişimini ve ışıklı dönemde de filizlenmeyi sağlayabilirsiniz.

Aslında bende transparency adapter denen ve slayt benzeri şeffaf materyalleri scanner cihazlarında taramaya yarayan düz ışık veren bir cihaz var. Ben bu ışık kaynağını kullanıyorum (aşağıda resmini yükledim) ama soğuk ışık veren bir masa lambası da aynı işi görür.

Sıcak ışık tehlikeli olabilir. Gelişmelerden haberdar edeceğim. En ilginci tek bir menekşe kapsülünden farklı yaprak renkleri ve çeşitte çok sayıda menekşe çıkması.
Mendel kanunu burada çalışıyor. Heyecanla izliyorum. Doğanın mükemmelliği beni şaşırtmaya devam ediyor. Bu menekşeleri şaşırtmak bile o kadar doğal bir süreç ki rahatlatıyor ve insana mutluluk veriyor. Yapraktan üretimden daha heyecanlı.

Bu çıkan menekşeler çok fazla. Yani şu an 200 tane menekşem oldu. Tüm menekşe hobicilerinin darısı başına diyorum. Selamlar.
Kahraman Koray arkadaşımız afrika menekşesi üretimi konusunda bir mesajı, sanki begonşa rex üretimi anlatıyor gibi, yabancı kaynaklarda da görülen iki bitkinin neredeyse "aynı" olduğu :)

sevim.K
20-03-2010, 18:11
Evet afrika menekşesi sayfasında aşılama, tohumdan üretim gibi konularda mesajları var. Bir de yabancı kaynaklardan alınmış bir iki mesaj üremeyle ilgili, çizimli açıklama

oppss!
20-03-2010, 18:13
Çimlendirme konusunda brçek bilgi mevcut ancak halen çiçek yapısını anlayabilmiş değilim rexlerin...

sevim.K
20-03-2010, 18:30
Doğrusu ben çiçekli görmemiştim daha önce o nedenle sürpriz olacak benim için çiçekli görmek:)

oppss!
20-03-2010, 18:43
Evet, kış ilkbahar arasında çiçekleniyor...

oppss!
21-03-2010, 09:41
http://www.renegadegardener.com/images/CC-804-1.jpg
Begonia Rex ‘New York Swirl’

Şu tür, amatörler tarafından farklı çiçeklerin tozmanması ile üretilmiş...
Çiçek yapısını daha iyi bilirsek bizde bü tür hybridler üretebilriz birgün belki kimbilir :)

nevsune
21-03-2010, 16:51
Doğrusu ben çiçekli görmemiştim daha önce o nedenle sürpriz olacak benim için çiçekli görmek:)

Eskiden neredeyse çiçek seven herkesin evinde bu kadar süslü yaprakları olmasa da begonya (ve küpe çiçeği) olurdu. Begonyanın çiçekleri bana pek gösterişli gelmiyor, yaprak sanki daha ön planda. Sizin bu eklediğiniz fotoğraflardaki yapraklar gerçekten çok güzel. Özendim:)

sevim.K
21-03-2010, 16:55
Begonya, özellikle çilli begonya ve küpe çiçeği benim çocukluğumun çiçeklerinden. Küçük bir ağaççık gibi begonyam vardı eskiden. Halacığım yetiştirip vermişti. Sevgili nevsune henüz rex begonyalarımızı çoğaltamadık. Bir kaç çeşidimiz olursa yaprak çeliklerinden çoğaltabileceğiz:)

Begonyaların genellikle minik minik salkım gibi çiçekleri oluyor oppss.

nevsune
21-03-2010, 17:02
Kolay gelsin, yapraktan yetiştirme konusundaki deneyimlerinizi ve başarılarınızı görünce çok hevesli çıkacak bence:)

oppss!
21-03-2010, 17:17
Bugün yeni tür bir rex edindim, hybrit ve türü "leprechaun", önceki sayfalarda bulabilirsiniz...

Benim şimdilik 3 türüm var, forum içinde birkaç türü olan arkadaşlarda var, şimdilik ilk hedef herkeste bulduğumuz türler olması...

oppss!
21-03-2010, 17:19
... Yaprak sanki daha ön planda ...
Zaten bu amaçla yetiştiriliyor..:)

Jezebel
26-03-2010, 18:29
Sevgili oppss!
bu gün edindiğim bunlardan biri , 1 saat olmadı ;)

günebakan
26-03-2010, 18:59
Sevgili Jezebell bu begonyaları nerden aldınız acaba:)

sevim.K
26-03-2010, 19:10
Yok kesinlikle sizin pazara gitmeli sevgili jezebel:)

oppss!
26-03-2010, 20:29
Kesin gitmeli sevgili sevim.K :), gümüşi olan silver queen, pembe gibi olan ise savannah pink...

sevim4
26-03-2010, 22:23
Ay harika sevgili jezebel.

acemifüsun
26-03-2010, 22:42
Güle güle büyüt canım:)

oppss!
27-03-2010, 09:29
http://picasaweb.google.com/mywebpix.hcm/BegoniaFavorites#5044448403181837138
Şunlara bir bakın...
Cennettemiyiz?:)

sevim.K
27-03-2010, 10:27
Bir parçası olabilir;) Sevgili ümit geldiler derse öyle bir köşe yapabileceğiz oppss:).

umıt79
27-03-2010, 20:52
Sevgili Sevim K. inanın tüm çabamla uğraşılardayım.Çok sınırlı vakitlerde uğraştığım için belkide temin etmeye çok yaklaştığım anlar da bile yetişemiyorum...

Yalnız bu gün Rex begoni turlarım sırasında ilginç şeyler de öğrendim. Şu sezonda çıkan rex begonialar daha cansız zayıf artık bir ayı dahi atlatamaycak kadar kıymeti az olan rex çeşitleriymiş. İyi rexler Nisan 12-15 gibi piyasaya çıkıyormuş.Daha yetişmiş ve güçlü bitkiler bu süreden sonra çıkarmış...Ve serlarından çiçekçilere dağıtım fiyatı 2,5 liraymış.Bu duruma göre iyi pazarlık yapın bulursanız:)

Bu bitkiler biraz narin ve özen istiyormuş.Sıcağa dayanamıyorlarmış ve nemden hoşlanıyorlarmış...Pazar yerinde bana bitki hediye eden bir bayan ve eşi daha önce onların deyimiyle Riks çok yetiştirmişler...Çok özel bitkidir.Çiçekleri çok sönüktür.Ama yapraklarına aşık olan çoktur diyorlardı.Hak veriyorum...

Geniş uzun saksılarda çok güzel aranjmanlar yapıyorlarmış riksleriyle...Öylesinin çok hoş göründüğünü söylediler...

Jezebel
27-03-2010, 21:46
'New York Swirl'

oppss!
27-03-2010, 21:51
Gördüğüm kadarı ile ışık alan biryerde, gölgeye almanız iyi olur, aksi takdirde yaprak renkleri canlılığını kaybeder...

Jezebel
27-03-2010, 22:03
Bana Begonia rex hybrid 'New York Swirl' gibi geldi , ama siz ne dersiniz bilmem .
Karanlıkta resim çekilmiyor o yüzden ışık alan bir yere almıştım ;)

http://www.xtreem-plants.com/begonia-pictures.html

oppss!
27-03-2010, 22:22
Kaynaktaki örneklere bakılırsa haklısınız, çok benziyorlar birbirlerine o yüzden karıştırdım galiba:o...
Aslında kış boyu gölgede tutuyorum ben sadece yaz aylarında hafif aydınlık yerde bulunduruyorum, küfe dikkat etmekte yarar var...

umıt79
27-03-2010, 22:38
Renk değişimleri yapmak için ışık kullanıldığını okumuştum.Farklı yaprak renkleri eşittir farklı ışık düzeyleri demek oluyor sanırım..

oppss!
28-03-2010, 10:30
Zaten hybridlerin kendine özgü renkleri vardır, sadece parlaklıkları direkt ışıkla ilgilidir...
Yaprak renkleri ışıkla oluşmaz, yanlış anlaşılmasın...

Jezebel
28-03-2010, 14:27
Sevgili acemifüsun ,
saksı değiştirirken bak ne buldum ;)

acemifüsun
28-03-2010, 17:42
Jezebelciğim aralardan güzel bir yavrumu çıkmış, çok sevindim:)

Jezebel
28-03-2010, 19:25
Rex' leriniz sayın oppss!

umıt79
28-03-2010, 20:29
Üretim aşamasındasınız sevgili Oppss. Şimdiden fotolayın aşamaları. Muhtemelen bende tüm teminleri yaptıktan sonra birkaç kişi üretime geçeriz...

Eğer aşamaları görsel olarak hissedebilirsek üretim de daha kolay yol alırız gibi.Mesela ilk o yaprak dikimi haftası ..Hangi yaprağı hangi kriterle seçerizden başlasanız...Nasıl böleriz ,nasıl dikeriz...Sonra ilk hafta ,ikinci ,üçüncü ve takib eden haftalarda ki yaprakların şekli ne halde.Arada neler yaparsınız ?

Sonra bebek Rexler nasıl baş gösterir ..Bu aşamaları görmek hem merak ,hem ilgi,hem de şevk verecektir bizlere...Tıpkı afrika menekşesinde olduğu gibi...

Hadi bakalım kolay gelsin...

oppss!
29-03-2010, 19:31
http://www.greenpouce.com/image/interieur/begonia_rex_3_gd.jpgBegonia Rex "Paul Albory"
Yeni üretim hybridlerden, istesekte bulamayız gibi..:)

oppss!
29-03-2010, 19:32
http://www.onf.fr/outils/en_avant/20071004-093621-70073/gallery/2/w490
Buda ibret olsun, escargot türünün doğadaki hali, biz orda olsak orası şimdi çorak araziydi..:)

oppss!
29-03-2010, 19:48
http://forums.gardenweb.com/forums/load/propa/msg0410362714124.html
Şuraya bakın, amator birinin kendi üretim hybridleri...
Değişik bir yöntemle yaprakları sapından toprağa sokarak üretim yapmış, ilk ben bi deneyeyim, gelişmeleri haber veririm...:)

oppss!
29-03-2010, 19:52
Paylaşım başlığımıza (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19800) bakın, ben yakında dağıtıma başlarım, diğer arkadaşlarda bulabilriler belki benden erken...

sevim.K
29-03-2010, 20:50
Bu sitede de rex ler var.

http://www.robsviolet.com/

oppss!
30-03-2010, 21:26
http://www.bitkilerimiz.net/forum2/uploads/10/begonia2.jpg
İlk sıra:
Baby Dress
Black Beauty
Black Fang
Chocolate Cream

İkinci sıra:
Color Vision
Five and Dime
Gobe
Last Laugh

Üçüncü sıra:
Kismet
Shamus
Mini Merry
Queen Olympus
Venetian Red

Dordüncü sıra :
Stained Glass
Shirt Sleeves
Vista
Winky's Chocolate
Skeezar

oppss!
30-03-2010, 21:28
http://www.bitkilerimiz.net/forum2/uploads/10/begonia1.jpg
İlk sıra:
Apple Pie
Dollar Down
bowerae nigramarga
Fairy Land
Geometry

İkinci sıra:
Leprechaun
Lime Swirl
Little Keepsake
McCann

Üçüncü sıra:
Pink Surprise
prismatocarpa variegata
Red Doll
Red Planet
Rhinestone Jeans

Dordüncü sıra :
Yvonne Wells
Royal Lustre
Tempest
Small Change

oppss!
30-03-2010, 21:29
http://www.bitkilerimiz.net/forum2/uploads/10/begonia3.jpg
Baş sıra
acetosa
Baba Loo
Beau Rouge
Black Raspberry

İkinci sıra:
bunchii
carrieae
Chantilly Lace

Üçüncü sıra:
Cleopatra
Dark Desire
Emerald Jewel

Dördüncü sıra:
floccifera
Hallelujah
hydrocotylifolia

oppss!
30-03-2010, 21:30
http://www.bitkilerimiz.net/forum2/uploads/10/begonia4.jpg
İlk sıra:
Jabberwocky
Maid Marion
luzonensis
Pandora

sonsıra:
masoniana 'Iron Cross'
Regal Minuet
Silver Jewel
Rajah

oppss!
30-03-2010, 21:32
Arkadaşlar benim burada yayınladığım dışındaki kaynaklara güvenmeyin lütfen, internette rasladığım en güvenilir ve kesin kaynakları derleyip buraya ekliyorum...
En düzenli ve güvenilir bir rex hybrid arşivini biz düzenliyor bile olabiliriz...

oppss!
30-03-2010, 21:37
Sevgili opss ABD de site bulursan ben getirtirim hazıran sonu rex. Sen bir araştırırmısın?
En güvenilir, en çok çeşit ve ucuz kaynaklardan birisi;
http://rexbegonias.com/shop/index.php?cPath=1&sort=2a&page=1
Dikkate önemle alınması lazım bence...

oppss!
30-03-2010, 23:07
https://www.violetbarn.com/begonia6.jpg
İlk sıra:
acetosa
Arapahoe
Baba Loo
Brown Twist

Orta sıra:
Chantilly Lace
Dark Desire
Emerald Jewel

Son sıra:
floccifera
Jabberwocky
hydrocotylifolia
listada

oppss!
30-03-2010, 23:09
https://www.violetbarn.com/begonia7.jpg
İlk sıra:
luzonensis
masoniana 'Iron Cross'
Mikado
Pink Champagne

Orta sıra:
pustulata
Ram's Head
Scrooge
Shari A

Son sıra:
Silver Jewel
Strawberry Cream
solimutata
Tiger Kitten

oppss!
31-03-2010, 21:13
Öğlenden beri mistik güzellik uykumdan yeni kalktım ben yeni gördüm yazılanları:)

Garanti veremiyorum tabii ama zaman gösterecek, temellim inşallah tutacakları...
Bu kadar ki bu bitki hakkında bilgi sahibiydim,ne yapacağımı bende şaşırdım:)
Bir ara pes ediyorum dedim, ama burada beni bekleyenleri düşünüp devam ettim, bir yaprak bile olsa peşini bırakmadım:)
Mor olan bayağı saldı kendini, diğer yaprağı kırılmıştı çelik yaptım garanti olsun diye.
Diğeri ikisinden umudum var diğeride salmış kendini.
Gelişmeleri haber vermeye devam ederim...

umıt79
01-04-2010, 21:29
Rex begonialarla ilgili incelediğim siteler de dikkatimi çeken birkaç konuyu paylaşmak istiyorum.

Rex in sulamasında önerilmeyen sulama biçimleri var.Örneğin bir Rex Begonia yı asla yağmurlama biçiminde sulamamalısınız.Damla sulama tipinde düzenli su veren bir sulama biçimi önerilmiyor.Sulamadaki en iyi şekil hatta bazı forumlar da(bizimki gibi) en güzel Rex begonyaların ; bir deliksiz kap içine çakıl taşları yerleştirip içerisini suyla doldurmak suretiyle yapıldığından bahsediyorlar.Böylece sürekli buharlaşan su yapraklara yeterli nemi vercek ve çakıl taşları üzerine oturan saksı fazla su emmeden nemli kalacak...

Serin ve gölgeli ortamlarda en iyi yetişme olanığını bulduğundan bahseden bahce fikirleri kadar; bağıl nemi yüksek ve sıcaklığı düşük ortamlarda daha verimli sonuçlar alındığından bahseden yetiştiriciler de var..

Sisleme , mantari hastalıklara karşı direnci düşük olduğu bilinen Rex begonia yetiştirilen seralarda önerilmiyor.ı

Bu bitkinin ışıklanma isteğinden bahsedilirken kıstas olarak direkt güneş alan bir pencere örnek veriliyor.Direkt güneş alan pencereden birkaç metre geride ki alan , Rex için en iyi ışık alanı olacaktır deniliyor...

Bahçede Rex begonia yetiştirenler içinse dikilecek en iyi alanın ağaç gölgeleri olduğu ve coleus gibi bitkilerle uyum içinde geliştiğinden bahsediliyor..

Kaynaklar :
www.plantsbulbs.suite101.com/article.cfm/types_of_begonia_plants
mrec.ifas.ufl.edu/foliage/folnotes/begonias.htm
www.freepatentsonline.com/PP11949.html
www.landspro.com/forums/printthread.php3?threadid=592
www.gardenguides.com/101731-plants-grow-cuttings.html

umıt79
01-04-2010, 22:00
Rex Begonia için en ideal büyüme sıcaklığının en az 16 santigrat derece üzerinde olması tavsiye edilir.Genellikle bu 20-22 dereceye kadar toleransa sahiptir..

Özellikle Rex begoniada istikrarlı düzenli sıcaklık sağlanır.Bu durum bitkinin sağlıklı gelişimi için gereklidir. Gece gündüz sıcaklıkları neredeyse eşit tutulmalıdır. Rex begonya sıcaklıktaki ani değişimlere ve dalgalanmalara karşı hassastır.

Sulama, sıcaklık durumuna bağlı olmakla birlikte genellikle bir ya da iki hafta da bir yapılmalıdır.Toprağı elle muayene yaparken toprağın tamamen kuru olmamasına ya da çamursu ıslak olmamasına dikkat etmek gerekir.

Rex begoniaları küçük kaplarda tutun.Rexler küçük kök sistemlerine sahiptir, sık saksı değişimi gerekmez.Her baharda Rexinizin saksısını değişim için kontrol ederken köklerin saksı içini sarıp sarmadığını kontrol edin...

Bazı forumlarda dikkatimi çeken bir konuda amatör yetiştiricilerin yeni rex türü bulma çabaları içerisinde bavurdukları alkali su yöntemi...Alkalinin 10-14 aralığında olmasıyla bitkilerinin mutasyon geçirdiğini **** renk değişimlerine uğramaya başladığından bahsedenler var. Ama detaylı anlatımlar bulamadım açıkcası.

Alkali konusunda şunu biliyorum ki Ph cetveli 14 e kadar sınırlandırılmış bir skalada ölçülüyor. Ph cetveli 0-14 ölçü birimi aralığı..Ph da 0 a doğru yaklaştıkça sayı , asit miktarı artar .Ortalama Ph 7 ne asittir ne alkali sadece nötrdür .Fakat değer olarak 10 artık alkalidir. Ph 10 derecesindeki alkali su bitkinin oksijen alımını mı artırarak yaprak, renk , form değişikliği sağlıyor tam anlamış değilim.Bu konuda daha teknik ve akademik bilgisi olan arkadaşlar mutlaka bize akla yatkın bir açıklama yapabilirler..

Kısmi çeviri de yararlanılan yabancı kaynak : www.ehow.com/how_2098795_care-begonia.html

oppss!
02-04-2010, 12:18
Alkali su yöntemi ilgimi çekti, daha önce hiç böyle birşey duymamıştım...

Jezebel
02-04-2010, 14:22
Rex için "pH Range: 6 to 7 " yazıyor her yerde .
Aldığım tüm Begonyaların toprağı çam ibreleriyle dolu , üretelim derken öldürmeyelim .

oppss!
02-04-2010, 15:45
Ne kadar öyle olsada en uygunu % 60 torf ve %20 yaprak çürüntüsü karışımı ve %10 kumdur..
Ayrıca alkali su yöntemi bitkiye mutasyon geçirtmek için galiba, genel bakım için değil...

oppss!
02-04-2010, 16:52
Bu arada... Bana gelen rexlerin durumu pek iyi değildi, silver queen olanın üçünün durumu iyi, 3 yaprak çeliği yaptım ayrıca new york swirl cinsi tazen bayağı hırpalanmıştı, olan iki yaprağını çelik yaptım, rizomu tekrar diktim her ne kadar umudum olmasada:)

Jezebel
02-04-2010, 16:53
DNA' da kırılma için alkali ortam yeterli olmaz , genetik bilgisi ve daha üstün bir donanım gerekir .
Zaten "amatörler" yazmış galiba umit79 ...Denemekte yarar var .
Çam ibrelerine vurgum şu sebeple , asitli karışım oluşturmak için faydalandığımız bir öge -
çam ibreleri , balttık torfu v.s.

oppss!
02-04-2010, 16:55
Sizinde değiniz gibi 6-7 yani nötr ortamlara uygunluk sağlayabiliyor, çam ibreleri, baltık torfu gereksiz bence...

Jezebel
02-04-2010, 17:00
Sevgili oppss! Benim begonyaya ilgim pazarda görüp beğenmekten ibaret .
Toprağını değiştirirken çam iğnesi çürüntülerini gördüm .
Asitli toprak karışımını sevgili Blueberry ' lerime hazırlıyorum .
Onlar pH 4-5 civarını sever ;)

oppss!
02-04-2010, 17:04
Benim ise bakışım çok farklı, bromeliadlar gibi her türünü her varyetesini bulana kadar pes etmeyeceğim galiba;)

umıt79
02-04-2010, 17:39
DNA' da kırılma için alkali ortam yeterli olmaz , genetik bilgisi ve daha üstün bir donanım gerekir .
Zaten "amatörler" yazmış galiba umit79 ...Denemekte yarar var .
Çam ibrelerine vurgum şu sebeple , asitli karışım oluşturmak için faydalandığımız bir öge -
çam ibreleri , balttık torfu v.s.

Jezebel evet yazışanlar amatör yetiştiriciler.Tıpkı bizler gibi bazı forumlarda yazışmalar olmuş,konuşmuşlar kendi aralarında ...Ve yabancı sitelerde dahi üstüne vurgu yapılan birşey var. Rex begonyalarla ilgili net ortamında yeterli kaynak araştırma ve uygulanabilir güncel bilgi yok...

Belki bizler konuşa konuşa birşeyler bulabiliriz,birilerine kaynak bile olabiliriz...Ticari birkaç döküman incelemiştim orda da zaten yetersiz olan bilgimle ,sadece ticari üretim rex begonyalar için eşeysiz üretime dair anlamadığım (muhtemelen latince) teknik bilgiler vardı...

Mutasyonların çok basit şekilde gerçekleşmediğini biliyorum.Mutlaka yaprak renk ve şekle bağlı değişimler için daha teknik çalışmalar vardır...Ve sonuçta belirttiğiniz gibi AMATÖR insanlar tarafından denenmiş , denenmesi düşünülmüş fikir patlamaları bahsettiklerim..

Hatta ışık domansi ile ilgili 1500 mum gibi bir kavramla karşılaşmıştım ki ne olduğunu hala çözmüş değilim.Bitki ışık seviyor ama ısı değil.Güneşle birlikte yaprakların renk değişimleri yaşaması muhtemel,ama aynı güneşin yaprakları yaktığından bahsediliyor. Başka bitkiler vasıtasıyle değişim geçirebildiğinden bahsediliyor.Ama detay yok .Bunun gibi anlamlandıramadığım pek çok unsur vardı okuduklarım içinde...

umıt79
02-04-2010, 17:47
Birde asitik ortamlarda mesela vucutta asit birikimi olduğunda vucut otomatik olarak daha sık nefes alıp vererek laktik asiti nötr hale getirmeye çalışır.

Acaba bitkilerde bu durum aynı mı? Yani Rex begonia da Ph 10 alkali su yöntemiyle Rex e ne oluyor ?
Nötr ortam seven bitki bir şekilde rahatlama konumuna geçerek klorofil sentezlemesini baskılanarak renkleri değişime mi uğruyor ?

Aklıma gelen başka bir fikir de şu; acaba Rex begonia ya çam ibresi ve v.s toprak hazırlanarak ( yani topraktaki asit artırılarak ) bitkinin daha fazla oksijen alabilmek için yaprak vermeye,gövde büyütmeye olan tepkimesimi kamçılanıyor?

Genetik alanım değil ama Konu Rex begonia olunca mantık yürütmeye çalışıyorum. Uzmanlık alanı bu konular olan arkadaşlar yazdıklarımı okuyunca gülüyorlarsa ,işlerine karıştığım için kızıyorlarsa özür dilerim:D

oppss!
02-04-2010, 17:50
Gayet mantıklı bence, bunu denemeden anlayamayız tam olarak bence...

Jezebel
02-04-2010, 17:53
Eh bence denemek lazım , yani adamlar boş durmuyor .
Biz "yok Begonya Alkalen ortam sevmez "deyip vazgeçebiliriz , veya Nötr de takılıp kalabiliriz ...
Denesek kaybedecek bir şey yok , ama kazanacağımız tecrube büyük olacak .
Tabi her şeyi not almak şart .

umıt79
02-04-2010, 17:55
Sevgili Oppss bence net ortamına bu konularda yazılmış tüm bilgileri ,araştırmaları eklemek gerekli. Acaba üniversitelerimizin botanikle ,ziraatle ilgili bölümlerinde Rex konusunda yapılmış bir araştırma ya da kaynak yokmu?

umıt79
02-04-2010, 17:57
Eh bence denemek lazım , yani adamlar boş durmuyor .
Biz "yok Begonya Alkalen ortam sevmez "deyip vazgeçebiliriz , veya Nötr de takılıp kalabiliriz ...
Denesek kaybedecek bir şey yok , ama kazanacağımız tecrube büyük olacak .
Tabi her şeyi not almak şart .

Haklısınız Jezebel,önyargı gelişime vurulan en büyük sekte belki de...Dolayısıyle denemeden bilemeyiz.Ben hala araştırmaya devam ediyorum.Araştırırken de bilmediğim çok konu öğreniyorum...

oppss!
02-04-2010, 18:12
Sevgili Oppss bence net ortamına bu konularda yazılmış tüm bilgileri ,araştırmaları eklemek gerekli. Acaba üniversitelerimizin botanikle ,ziraatle ilgili bölümlerinde Rex konusunda yapılmış bir araştırma ya da kaynak yokmu?

Ben şimdiye kadar birçok yere ve kişiye başvurdum, olumlu bir sonuç çıksa şu anda deli gibi araştırmalara devam etmezdim heralde:)

yalovaburaktarim
02-04-2010, 18:39
arkadaşlar begonya rex ihtiyaçlarınızı karşılamaya çalışacağım, resimlerle birlikte bir aksilik çıkmaz ise pazar günü buluşmak üzere, saygılarımla

umıt79
02-04-2010, 19:01
Sizi arıyorum kısmında ki Rex begonia ve satış kısmına bekliyoruz yalovaburaktarım...

sevim.K
06-04-2010, 16:33
Benim begonyalarım

oppss!
06-04-2010, 18:07
Birinicisini tanıdım:)
Diğerini rex dünyasında ilk gördüm bile denebilir, yaprakları çok ilginçmiş, cüce türlerden biri galiba...
Yaprak vs. paylaşımı yaparsanız ikincisine talip ilk ben olurum:)

Jezebel
06-04-2010, 18:12
Bizim çiçekçinin bitki kaynağı Yalovadaymış ,
"başka çeşit yok mu " diye sordğumda " yok tek bunlar vardı " dedi dükkan sahibesi .
Kendisi pazar gece gitmiş getirmiş . Daha önce de gördüğünüz iki çeşit vardı .

oppss!
06-04-2010, 18:31
Sanırsam türkiyede pek üretimi yapılan tür yak, şimdiye dek rasladıklarım da amatör üretimler galiba, sadece birkaç türün profosyonel üretimi var....

sevim.K
06-04-2010, 19:09
Birinicisini tanıdım:)

Ben de tanıdım diyormuş şimdi oki:p Anlaşılacağı gibi birinci begonyam okiden. İkincisini komşudan almıştım. Köklü minik bir şey. Tiger olan bizim komşu bakkaldan. Daha eve getirmedim. Bir de okulda çilli begonyam var. Minik bir çelik. Üzerinde bir tek yaprak var.

Sevgili oppss begonyalarımı merak etmiştiniz o nedenle fotoları ekledim. Yaprağına talibim dediğiniz begonya gördüğünüz gibi sadece iki yaprak. Biraz büyüsün hemen sizin tarafa gönderirim:)

oppss!
06-04-2010, 19:29
Kastettiğim sonuncu büyük saksıda olandı, ben aynı sandım ikisini...

aysefiliz
06-04-2010, 19:57
Merhaba,

ben de çok seviyorum bu bitkiyi..ama bulamıyordum..bir defasında Eminönü çiçek pazarında birçok tür görmüştüm ama bir daha rastlayamadım..geçtiğimiz günlerde online satış yapan ve Yalova'da bulunan bir fidanlıktan iki tane sipariş verdim, sorunsuz bir şekilde elime geçtiler..biri Begonia Tiger cinsi, diğeri kırmızı ve siyah koyu renkli yaprakları olan bir tür, ismini bilemedim..ellerinde birçok değişik tür olduğunu söylediler..

bu arada geçtiğimiz Cumartesi günü Carrefour'da da çok güzel türler gördüm ve iki tane de oradan aldım :-)

oppss!
06-04-2010, 20:07
Resimler ver mı acaba?
Carrefour da satışı olduğunu ilk defa duydum, kaç tür vardı?

oki_1655
06-04-2010, 20:08
Ben de tanıdım diyormuş şimdi oki:p Anlaşılacağı gibi birinci begonyam okiden. İkincisini komşudan almıştım. Köklü minik bir şey. Tiger olan bizim komşu bakkaldan. Daha eve getirmedim. Bir de okulda çilli begonyam var. Minik bir çelik. Üzerinde bir tek yaprak var.

Sevgili oppss begonyalarımı merak etmiştiniz o nedenle fotoları ekledim. Yaprağına talibim dediğiniz begonya gördüğünüz gibi sadece iki yaprak. Biraz büyüsün hemen sizin tarafa gönderirim:)

Bende tanıdım bu türü :)
Sizdekine ne oldu öyle hocam yaprakları kötü gibi göründü.Bendeki de iyi durumda değil gibi.Malesef uygun ortamı yapamıyorum.Sanırım nem yeterli değil.Daha önceki sayfalarda resmini paylaştığım gibi yaprak uçları kuruyor...
O yüzden yakında alacağımız türleri alsam mı almasam mı tereddütlerim var.Onlarında buna benzemesinden korkuyorum...

oki_1655
06-04-2010, 20:10
Birde Sayın Ayşefiliz internetten aldığı sitenin adını verse olur mu acaba?

oppss!
06-04-2010, 20:16
Bendede ilk aynı sorunu yaşadım, şimdilerde toparlandılar...

sevim.K
06-04-2010, 20:28
Kastettiğim sonuncu büyük saksıda olandı, ben aynı sandım ikisini...

O foto benim çiçeğe ait değil. Örnek olsun diye ekledim. Forumdan almıştım. O begonyam komşu bakkalda. Biraz nazlı demişti geçen sorduğumda almak için acele etmedim ben de. Kökten bölünerek çoğaltılabiliyor o oppss. Ondan da size gelir biraz canlansın;)

aysefiliz
06-04-2010, 20:51
Merhabalar,

Ben Selamiçeşme Carrefour'da gördüm, ilk defa rex begonya satıyorlar Carrefour'da..4-5 farklı tür vardı sanırım

Begonyalarımı aldığım fidanlığın adı Yalova Su Fidan..yalnız web sitelerinde sadece bir tek türün resmi var..telefonla yaptığım görüşmede ellerinde çok fazla tür olduğunu ama hepsinin resimlerini siteye koyamadıklarını söylediler..belki isimle talep edilirse gönderebilirler..

ben en kısa sürede bendekilerin resmini çekip buraya koymaya çalışacağım :-)

oppss!
06-04-2010, 20:59
Evet o siteyi biliyorum, tek çeşit var sanmıştım bende...
Telefon numaralarıda felan var bende...

umıt79
06-04-2010, 21:15
Sana verdiğim linkten bahsediliyor oppss !...Ben oraya üyeyim.Yine alışveriş vakti geldi sanırım:)

oppss!
06-04-2010, 21:18
Bence direk arayalım, sitede tek türün fotğrafı varmış bak, başka türler var mı diye de soralım...

umıt79
06-04-2010, 21:26
Evet arayalım hatta ben arayım yarın sizede sonucu ileteyim .Özel mesajdan söylediklerim doğru ama :) Gelen bitkilerle resimler pek birbirine benzemeyebiliyor..:D

Bakın amatör bir blogcu arkadaşta Rexler le ilgili mini gözlemler yazmış ...

http://cicekderyasi.blogspot.com/2005/03/begonia-rex-begonya.html

umıt79
06-04-2010, 23:38
Begonyalar köklerinin biçimine göre gruplarıdırılır. Yazın çiçek açan yumru köklü begonyalar en iri çiçekli türlerdir. Saçakköklü begonyalar kışın çiçeklenir ve daha çok saksı bitkisi olarak yetiştirilir. Bu gruptan olan Begonia rex türü ve insan eliyle üretilmiş yüzlerce çeşidi en yaygın olan begonyalardır. Çiçeği az ve gösterişsiz olan bu bitkiler özellikle yürek biçimindeki güzel ve parlak yaprakları nedeniyle hem saksıda, hem bahçelerde yetiştirilir.

Begonyalar tohumdan da üretilebilir; ama bitkiden kesilen bir parçanın toprağa daldırılmasına dayanan çelikleme yöntemi çok daha kolay bir çoğaltma yoludur. Bir begonya yaprağı kesilip nemli toprağa ya da kuma daldırıhrsa, kesilen uç kolayca köklenir ve yeni bir bitki gelişir. Yaprak yerine gövde ya da kok parçalanyla da çelikleme yapılabilir.

Kaynak site :http://www.forumay.net/ansiklopedi/103110-begonya.html

oppss!
07-04-2010, 12:54
Kök parçalarını ilk defa duydum, deneyeyim hemen:)

umıt79
07-04-2010, 20:46
Aslın da bir çok bitki de kök parçaları uzayarak yeni bitki oluşturuyor.Bunu denemek gerekli diye düşünüyorum..

oppss!
09-04-2010, 21:35
Daha önce bu konuda bir tecrübem (kömür külü) olmadı ama eğer iyi elerseniz olabilir diye düşünüyorum yinede içerisindeki sodyumdan dolayı alkali bir yapıya sahip olacaktır ve eğer toprakta yeterince çürüme maddesi yoksa pH yükselir dengelemek için toprağa aynı zamanda çürümesi için yaprak gibi kompost malzemeleri de karıştırmanız gerekir diye düşünüyorum. Ama bir apartmanın kaloriferinden çıkan külü dökecek olursanız bahçeye çok fazla gelebilir ölçülü vermelidir.

Arkadaşlar selahattin arkadaşımızın bir yazısını buldum, alkali ortam yaratmak için bir yöntem gibi geldi bana...

oppss!
09-04-2010, 21:38
Odunkülü kompost yapımında kullanılmamalıdır. Çünkü odunkülü alkalidir. Kompostun oluşma evresinde ortaya çıkan bakteri ve diğer canlılar alkalik ortamda ölürler. Bu canlıların ölümü ile de kompostun oluşma süresi ya uzar, ya da kompost tam oluşamaz.
Odunkülü kompost ile birlikte bahçeye veya tarlaya verilmelidir.
Şunada bir bakın...

oppss!
09-04-2010, 21:41
Kül topraktaki PH seviyesini yükselterek toprağı alkali yapar. Asitik toprak isteyen bitkileri öldürebilir.
Buna göre de denemek bitkiye zarar vermeyecektir...

umıt79
10-04-2010, 01:02
Rex begonia nın çoğaltılmasıyla ilgili farklı teknikler öğreniyoruz.Daha önce Sevim Abla nın bizlere gösterdiği yaprakları damar paralellerinde keserek yeni bitkiler elde etmek gibi.Aynı şekilde yine yapraktan farklı bir çoğaltım şekli resimlerle ekliyorum..

1.Resim : Sağlıklı bir yaprak seçilerek damarlarına paralel olmayacak şekilde üzerine maket bıçağı ya da benzeri bir keskin araçla çentikler atılır...
135259

2.Resim :Islak topraklı bir zemine bitki yaprağı düz şekilde yatırılarak,uygun yerlerinden sabitlenir...Bunun için ince iğneler ya da benzeri kullanılır.
135260

3.Resim :Yaprağın içerisine sabitlendiği saksının üzeri bir naylon ya da strech film ile kaplanır.Yoğun nemi önlemek için toplu iğne ile birkaç delik açılır.Yaklaşık 20 santigrat derece sıcaklık uygulanan yaprak 30 -45 gün aralığında üzerine çentik atılan noktalardan çimlenerek yeni bitkiler oluşturmaya başlar.Böylelikle aynı anda bir yapraktan çoklu bitki üretimi yapılır..
135261

oppss!
10-04-2010, 11:49
Dikkat bedilmesi gereken nokta yoğun nemin yaprağı hemen çürütecek olması...
Denedim ve gördüm...
Benim yaptığım bir ay oldu, kökler var ama yapraklanma henüz yok...

merkürvenüs
10-04-2010, 14:57
Merhaba,

İki yaprak çeliğim oldu, bir tanesi çok hırpalanmış, solmuş ve yırtılmıştı. Bu başlık altında verdiğiniz damarlara paralel üçgen kesip üretme yöntemiyle diktim umarım başarılı olurum:)))

oppss!
10-04-2010, 15:01
Resim eklerseniz denemek isteyen arkadaşlarada örnek olabilirsiniz...
Türü hakkında da bilgi verebilirim.

umıt79
10-04-2010, 16:03
Merhaba,

İki yaprak çeliğim oldu, bir tanesi çok hırpalanmış, solmuş ve yırtılmıştı. Bu başlık altında verdiğiniz damarlara paralel üçgen kesip üretme yöntemiyle diktim umarım başarılı olurum:)))

Umarım başarılı olursunuz merkürvenüs.Keşke çalışmalarınızı görüntüleseydiniz bir nevi de uygulamanın canlı delili olurdu.. Hadi bakalım hayırlı olsun...

umıt79
10-04-2010, 16:05
Dikkat bedilmesi gereken nokta yoğun nemin yaprağı hemen çürütecek olması...
Denedim ve gördüm...
Benim yaptığım bir ay oldu, kökler var ama yapraklanma henüz yok...

Oppss acaba yeterli şartlarımı sağlayamadınız...Bir ayda sonuç vermesi gerekirdi sanki..Isıyı seviyor bu bitki güneşi her ne kadar sevmese de.

merkürvenüs
10-04-2010, 17:25
Merhaba sn.oppss! ve umıt79, malesef şuana kadar siteye resim yüklemeyi başaramadım. Resimleri küçültmek için program gerekiyor onu yükleyemedim, resimleri küçültebilirsem eklicem. İlginiz için ve başlıkta verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...

Jezebel
11-04-2010, 18:29
Sevgili oppss!
Bu gün yoldan döner dönmez pazara gittim , hani anne olarak görev icabı .
Saat 17 olduğu için bu saate kadar hiç birşey kalmamıştır diye düşünürken,
Allah yüzüme güldü , gözlerime inanmakta zorlandım .;)
" Son " dedi çiçekçi , biraz hırpalanmış , hemen geniş ve sığ saksıya aldım .
Tür belirleme için resmi görüşünüze suuyorum ...

135615

oppss!
11-04-2010, 18:43
Şu anda kendi bilgisayarımda değilim arşivine ulaşamıyorum malesef...

umıt79
11-04-2010, 21:59
Bende iki gün önce buldum ve aldım.Tam oniki saksı rex haftaya da onbeş saksı gelcek rex bolluğu içine giriyoruz :)

Fotoğraf makinemin hafıza kartı kaybolduğu için telefondan çektiğim resimleri yüklüyorum çok net değil üzgünüm..

135696
135697
135698

oppss!
11-04-2010, 22:02
Çok güzeller...
Bi bilgisayarıma kavuşayım cinslerini tek tek yazarım...

umıt79
11-04-2010, 22:04
Fotoğrafların en net çıkanları bunlar yoksa elli fotoğraf çektim ama kalitesi çok düşük.İki gün sonra yeni fotoğraf makinama kavuşunca daha iyilerini çekerim..

sevim.K
12-04-2010, 06:37
On iki saksı aynı rex mi:confused: Yoksa on iki ayrı tür rex mi:confused:

özlem11
12-04-2010, 08:16
Arkadaşlar koştaşta gördüğüm cinslerde bunlar gibiydi. Resim eklemişsiniz yaa... Aradığınızı bilseydim size bi güzellik yapardım.Nasıl üzüldüm şimdi anlatamam...Ama bakarak olacağım. Konyada bu bitki ile ilgilenen biri varsa sıkça baksın muhakkak gelir...:(

umıt79
12-04-2010, 17:40
Oniki saksının hepsi aynı değil..Birkaçı benzer bitkiler...Annemle oturup yaprakları zarar görenleri ayırdık..Bazıları o meşakkatli yolculuğa ve çiçekçilerin iskif yapma anlayışına dayanamamış.

Zarar görenleri ayırıp temizledik. Geldiklerinden beri su vermedim .Çünkü çiçekçiler o kadar sulamış ki bitki vıcık vıcık su içindeydi...Annemin ayırdığı dört saksının durumunu iyi görmedik. Sağlam yaprakları kalmamış, kökten çıkan rizomlarını büyütebilirlerse yetecek...Bugün pazar yerlerinde ki tüm çiçekçileri dolaştım , işten bir saat kaçarak ..Kırmızı yapraklı olan rex ten heryerde çıkmış anlaşılan...

Teşekkür ederim Sevim Hanım...

oppss!
16-04-2010, 17:05
Sağlam yaprakları kalmamış, kökten çıkan rizomlarını büyütebilirlerse yetecek....

Şahsen bunlardan ümitliyim, bakımını dikkatli yapın...

merkürvenüs
19-04-2010, 16:05
Merhaba,

9 gün önce begonia rex yaprak çelikleri dikmiştim çeliklerin toprakla temas eden kısımları sağlıklı fakat üst kısımları kahverengileşip ölüyor. Bu problemi gidermek için ne yapabilirim?

nevsune
19-04-2010, 16:21
Geçenlerde tv'de Martha Stewart'ın bir programına denk geldim. Bir sera sahibi çıktı programına ve begonya konusunda bilgi verdi. Bir zamanlar ellerinde 300'e yakın begonya çeşidi varmış. Zaman içerisinde bir kısmı yok olmuşsa da melezleme yoluyla çeşitleri sürekli arttırıyorlarmış. Gösterdiği begonyalar müthişti, keşke tv'den görüntü alabilseydim. Hele üstü çiçekle kaplı bir begonya vardı ki, görmelere değer.

Çoğaltmayla ilgili olarak: Üst gözü uyanmış (bu illaki şartmış) begonya çeliklerini kesti, alttaki büyük yaprakları keserek küçülttü ve viyolde toprağa alarak büyük bir kilitli poşete koyup ağzını kapattı. Böylece bitkiye herhangi bir zarar gelmesi de önlenirmiş. Bu şekilde 3 hafta sonunda mutlaka tutacağını iddia etti (yalnız arada havalandırma konusunda birşey söylemedi, ona dikkat etmek gerekir çürüyebilir).

bilge5130
19-04-2010, 19:32
Bende begonya rex sahibi olmak istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim çevremde hiç kimsede bu çiçekten görmedim. Bana Yaprak gönderecek bir begonya sever arıyorummm:)

oppss!
19-04-2010, 20:44
Başlığımızı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19800) gördünüz mü?

Sn nevsune o bölüme bende ras gelmiştim, ama buradan da anlaşıldığı gibi bazı begonia türleri ile rexler karıştırılıyor...

bilge5130
19-04-2010, 22:59
sayın oppss ben yanlış birşey mi yazdım. Yukarıda yazmış olduğunuz mesaj banamıydı

merkürvenüs
20-04-2010, 08:52
Merhaba,

Sn.nevsune verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ama bu bilgiler şuan için sorunumu çözmüyor:((( ama bundan sonraki dikimlerde denenbilir bir yöntem.

Yaprak çeliklerimi dikeli 10 gün oldu üstten kaverengileşiyor kuruyor diye düşünüp 4-5 gün önce sera yöntemi uyguladım bu kez de kahverengileşme yumuşak bir şekilde devam etti sanki havasızlıktan ölüyor gibi ama hergün 1-2 saat havalandırıyorum. Nasıl bir yöntem uygulayacağıma karar veremedim deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum.

nevsune
20-04-2010, 09:48
Sn nevsune o bölüme bende ras gelmiştim, ama buradan da anlaşıldığı gibi bazı begonia türleri ile rexler karıştırılıyor...

Karıştırılan birşey yok, orada begonyalarla ilgili genel bilgiler veriliyordu. Gözden kaçmış galiba; o masada birkaç cins begonya vardı, bunlardan biri de yaprağı göbeğinden kıvrılan ve kral diye anlatılan yani rex begonyaydı.

sayın oppss ben yanlış birşey mi yazdım. Yukarıda yazmış olduğunuz mesaj banamıydı

İsteklerimizi bilgi amaçlı bu konu başlıklarında yaptığımız zaman konu başlıkları gereksiz yere şişmekte ve bilgi akışı kesintiye uğradığı için bu tür mesajlar zaten silinmektedir. Bu tür tohum-çelik-bitki isteklerini yapabileceğimiz, alışveriş bölümünde paylaşım ve istek başlıkları bulunmakta. Yaprak begonya ile de ilgili bir paylaşım bölümü var ve opss arkadaşımız da size paylaşımın yapıldığı bu linki göstermiş.

oppss!
20-04-2010, 11:50
Karıştırılan birşey yok, orada begonyalarla ilgili genel bilgiler veriliyordu. Gözden kaçmış galiba; o masada birkaç cins begonya vardı, bunlardan biri de yaprağı göbeğinden kıvrılan ve kral diye anlatılan yani rex begonyaydı.

Evet kral begonia dendiğinide duymuştum...

Benim demek istediğim çelikleri poşetlerin içine koyuyor dediğinizde dal çeliği anladım, yaprak çeliği çin geçerliyse bu metot hemen denemeli bence...

oppss!
20-04-2010, 11:53
Merhaba,

9 gün önce begonia rex yaprak çelikleri dikmiştim çeliklerin toprakla temas eden kısımları sağlıklı fakat üst kısımları kahverengileşip ölüyor. Bu problemi gidermek için ne yapabilirim?

Üst kısımları sulanarak çürüyorsa aşırı nem (ki bu yanlış), kuruyorsa az nemden kaynaklanıyordur...

Sanırsam üçgen yaprak metodunu denediniz?

nevsune
20-04-2010, 11:59
Bu aynı kişi değil ama aynı sera mı bilmiyorum. Burada da poşet usulü var ve leaf dediğine göre yapraktan çoğaltıyor. Benim ingilizcem kafa göz yarar, bir arkadaş düzgün çevirirse bilgiler işe yarayabilir..

Propagating Begonias
One of the easiest ways to make more begonia plants is to propagate them using this simple leaf-cutting technique from Peace Tree Farm begonia expert Lloyd Traven.

1. Fill tray with loose potting mix.

2. Water gently.

3. Turn leaf on its back.

4. Cut into wedges with clean, sharp knife. You can trim the size of the wedge so they don't lose too much water -- remember they have no roots right now. Each piece should have a vein in it.

5. Insert leaf wedges into the tray on an angle, all facing the same direction -- that way, they won't cover the growing plant.

6. Place the plant in a humid area, or in a plastic bag out of direct sunlight. Mist sparingly, several times a day at first; after a few days, mist only as needed. You do not want water sitting on the leaves all the time, particularly at night.

7. A plant should root in approximately 3 to 4 weeks. At about 6 to 8 weeks after propagation, the new plantlet will start growing actively and should be transplanted.

Kaynak (http://www.marthastewart.com/article/begonia") verdiğim sayfa açılmıyor. Martha Stewart'tan bulunabilir.

oppss!
20-04-2010, 12:20
Tam olarak çeviremeyeceğim ancak ne anlatmak istediğni anladım, burada kare yaprak yönteminiş demiş galiba...

umıt79
22-04-2010, 22:28
Burada önce Sevim Hanım ın resimlerle paylaştığı yaprak dilimleyerek çoğaltımdan bahsedilmiş..Sürekli sulamak yerine ,toprağın nemli tutulmasına ve bitkinin yeniden üreme yönlü uyarılmasına sebep olduğu için sisleme tekniğinden bahsedilmiş. Önemli bir detaysa ilk günler günde birkaç kez bu işlemin yapılması gerektiği.

merkürvenüs
24-04-2010, 16:56
Merhaba,

Bir süredir internete giremediğim için cevabınızı yeni okudum oppss! evet üçgen metodunu uyguladım kuruyarak kahverengileşiyordu seraya aldım dikkat ediyorum ama çeliklerden ikisini kaybettim bir tane kaldı umarım onu kurtarabilirim.

sibelin bahcesi
12-05-2010, 18:08
Biraz önce bu bitkinin adı nedir? bölümüne sormuştum. Burada gördüğüm kadarıyla begonyaymış. bizim komşu bahçesinde yetiştiriyor. Dalından bir dal koparıp verdi, hemen dik tutar dedi. Zamanım olmadığı için suya koydum.
Resmi tekrar yükleyemedim.:(

badem
25-05-2010, 08:09
arkadaşlar ümraniye ikeada rex begonya var iki üç çeşit var ben aldım getirken birinin yaprağı kırılımış bende suya koydum köklenmiş bir haftada fiatı 10 tl

umıt79
25-05-2010, 20:06
Sevgili Badem , Rex begonia suda köklenmez. Belki bahsettiğiniz farklı bir begonia çeşididir. Diğerleri suda kolay kökleniyor bildiğim kadarıyle.

umıt79
28-05-2010, 23:05
İşyerimde baktığım birkaç Rex varyetesi .Bunlar en dayanıklı olanlar. Diğerleri güneşe ve su konusuna biraz hassas.

147819

147820

147821

aysahay
05-06-2010, 12:41
Merhaba arkadaşlar. Ben siteye yeni üyeyim.
Begonyalar hakkında baya bilginiz olduğunu gördüm, ve sevindim. Benim de bir tane begonyam var, ama resim şu anda yükleyemiyorum. Sanırım sizin rexlerden değil.
Kırmızı çiçekli. Evimin önündeki pazardan aldım. küçük bi saksıda çiçeklenmişti. Yapraklarının üstü koyu yeşil, altı da hafif bordoya benziyor. Bu çiçeği balkona koydum, yeterli su vermeye çalıştım ancak 2 hafta sonra çiçeklerinin uçları kahverengileşip kurumaya başladı. Güneştendir diye içeriye aldım. Ancak bir değişme yok. Çiçekçi saksısını değiştirmemi söyledi. Yaptım ama daha tomurcukları var, aynı olur diye korkuyorum.
Önerileriniz nelerdir? Kaybetmek istemiyorum.. Şimdiden teşekkürler...

Jezebel
05-06-2010, 14:19
Rex İzmirde olmaz diye hayıflanıyordum , bitkim kuruyor diye dert yanıyordum .
Yapraklar kenarlarından kuruyordu , yeni yapraklar da minnicik doğuyordu .
Hatta hepsini dağıtıp hayatlarını kurtarayım demiştim .
Havalar da ısınınca hepsini tek saksıya alma fikri aklıma geldi .
Saksı değişimi sırasında gördüklerim beni şok etti .
Toprakta minik çok ayaklı kurtcuklar vardı . Solucan değil , bundan eminim .
Kökleri eski topraktan su altında tutarak arındırdım . Temiz cocopeat 'a aldım .
Sürpriz , yaşamaya karar verdiler ;)

umıt79
05-06-2010, 15:50
Bende ki birkaç saksıda da aynı problem var sevgili Jezebel...İkisini dibini biraz karıştırmak pahasına toprağını karıştırarak kontrol ettim .Şahid olduğum manzara acaipti.Şişen tablete dikilmişti rex. Böyle olması rex in tohum vesair gibi bişeyden çoğaltıldığını düşündürdü.

Diğer türlüsü aklıma gelmiyor şişen tablete nasıl konulduğu acaba rizom ayırma mı yapıldı?

Bir diğerinin kökündeki şişen tablete ait olduğunu düşündüğüm ,kumaşsı parça dikkatimi çekti. Etrafına bir paket lastiği geçirilmişti. Söküp çıkardım her ikisini de.Geniş bir saksıya alsam mı karar veremedim.

sevim.K
05-06-2010, 16:05
Benim rexim sürekli iki yaprak. Yeni yaprak verdikçe bir yaprağımızı kaybediyoruz. Bir şey olursa çok üzülürüm hem kendi adıma hem de benim için o kadar zahmete giren oki adına:(