View Full Version : Maude / Bahçe
Herkese merhaba,
Bu harika konular, öneriler, fotoğraf ve paylaşımlarla dolu siteyi 6 aylık kızımın ve de işimin bana fırsat verdiği zamanlarda mutlaka ziyaret ediyorum. Bu yoğunluk içinde beni öyle rahatlatıyor ki, daha iyi bir terapi düşünemiyorum. 1.5 yıl kadar önce aldık evimizi. Eşim ne olursa olsun, minik de olsa bir bahçesi olsun, ayağımız toprağa bassın dedi ve bu 40 m2 kadar bahçsi olan evde karar kıldık. Çok da iyi etmişiz ancak bahçe konusunda hiç ilerleme kaydedemedik. Evi aldıktan hemen sonra gebelik nedeniyle çok isteyip de uğraşamadığım bahçemize artık can vermenin zamanı geldi. Kızımız da büyüyor ki, baharda ve yazın onun bu bahçede rengarenk çiçekler arasında olmasını istiyorum. Ve belki de birkaç domates ve biber fidesi arasında. Ben ve kocam bahçeden koparılmış meyve sebzenin tadını biliyorken, kızımızı bundan mahrum etmemeliyiz değil mi?
Gelelim konuya:
Bugün evin yol tarafından bahçe fotoğraflarını çektim, daha rahat anlaşılır gibi geldi bana. İsteğim odur ki, baharda ve yazın çiçklerin rengarenk coştuğu bir bahçem olsun. Şu andan başlamak üzere ne gibi işlemler yapmalıyım bahçe üzerinde? Geçen yıl sadece çapalanıp, gübrelendi.
Bahçemizde neler var şu anda?
Gül sağ ortada, onun hemen yanında elma ağacı
121269
Bir erik ve hemen yanında minik bir kayısı ağacı
121270
Asma ile kaplı bizden önceki ev sahibinin yaptığı eğreti görünen ama oldukça sağlam bir çardak. Altına döşemek için karolarımız mevcut.
121271
Sol başta, duvar dibinde 2 çam, onların hemen bu tarafında ceviz ağacı
Bir de tabii kafamda sardunyalarım için rezerve ettiğim balkonlarımız var.:)
Şimdi ben şu dakikadan itibaren bulduğum fırsatlarda bahçemde neler yapmalıyım ki diğer üye arkadaşlaımın bahçelerinin verdiği huzurun birazını ben de yaşayabileyim. Önerilerinizi ve paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgili maude
Öncelikle hayırlı olsun yeni bahceli eviniz. Resimler yüklenemedi sanırım gözükmüyor.
Çok teşekkür ederim. Fotoğrafları her zaman kolayca yüklerken bu sefer sorunu halletmek uzun sürdü. Küçük bahçem şimdi huzurlarınızda :).
Not: Yarın daha detaylı fotoğraflar çekip koymaya çalışacağım.
Gül sağ ortada, onun hemen yanında elma ağacı (1.fotoğraf)
Bir erik ve hemen yanında minik bir kayısı ağacı (2. fotoğraf)
Diğer bahçelerin bir kısmında bu tür açıklamalar yok, farketmiş olmalısınız. Fotoğraf olması gereken yerde duruyor :)
Nasıl yapılacağını FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) bölümüne yazmıştık...
Fotoğrafları yazı içine yerleştirmek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12308)
nurcanaybay
09-01-2010, 16:21
Hayırlı olsun :)
Öncelikle yerini değiştirmek istediğiniz ağaç ya da bitkiler için uygun zaman.
Gül sarmaşık türü ise demirlerin olduğu bölüme alınıp ,demirlere sardırılabilr.
Ben ağaçların orta yer de olmasın dan dolayı sıkıntı çekiyorum bu konu da sizi de uyarmak isterim.
Basit bir çizim yapın ,neyin nerede olmaını istediğinizi belirleyin.
Erikte kayısı da çabuk büyür , bir kaç yıl sonra güneşi engelliyecekler.Renkli bir bahçe için güneşe ihtiyacınız olacak.Gelin benim yaptığım hataları yapmayın , daha fazla büyümeden bir kaç ağacı çıkarın.
Zevkli bir uğraş olacak ,kolay gelsin.
Malina, öğrendim ve düzelttim, teşekkür ederim.
Sevgili nurcanaybay, ilginiz için teşekkürler. Önerileriniz kesinlikle kafamdakiyle örtüşüyor ancak kocam ağaçların yerinin değiştirilmesini istemiyor. Ben de tek başıma bir de bebekle üstesinden gelemem sanırım. En iyisi, en azından bu sene ağaçları bu düzende bırakmak. Çiçekler konusunda da önerilerinizi beklerim, çabuk sonuç alabileceğim ve de sonraki seneye tekrar açabilecek türler tercih edeceğim sanırım. Zamansızlık çok zorluyor beni.
Sevgi Durul
09-01-2010, 18:32
Yeni evinizde, sevdiklerinizle beraber güle güle oturun. İnşallah istediğiniz olur, rengarenk çiçeklerin coştuğu güzel bir bahçe olur, bahçeniz.
SDurul güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Yeni fotoğraflar çektim bugün, evin bahçeye çıkan balkon kapısından.
fikreteren
10-01-2010, 14:12
Sayın maude hoşgeldiniz.Sizden resimler bekliyoruz.Kolay gelsin
Orhan Özbilgiç
10-01-2010, 15:16
Sayın Maude;
Yeni eviniz ve bahçenizde, tüm sevdiklerinizle, sağlık içinde uzun bir ömür diliyorum.
Şu görüntülere bakarak,Sayın Nurcanaybay' ında belirttiği, gibi bahçenizin ortasında gibi duran fidanın yerinden sökülerek en azından kenara yakın bir noktaya alınması akıllıca olur. Şubat sonuna kadar bu değişikliği yapabilirsiniz. Fidan artık ağaçlaşmaya başlamış. Bu nedenle gelecek yıl yer değişikliği, fidan için, gelişme anlamında, birçok olumsuzluğu da beraberinde getirecektir.
Ceviz ağacı, bahçenizin kuzey cephesinde değilse, bence şimdiden kesin! Ya da söküp birine verin. 40 metrekare olduğunu belittiğiniz bahçede, 5-6 sene sonra 70-80 metrekare, belkide daha fazla gölge yapacak bir ağaç varken( hele hele ceviz?) arzu ettiğiniz bir güzelliği yakalayamazsınız.
Ayrıca, yine şubat sonuna kadar, bahçedeki tüm çalı ve ağaç türlerini budamak için zamanınız var!
Yaz ortasında çok canlı bir bahçe görme arzusuyla...
Saygılar.
Küçük de olsa bahçe olması bence de çocuk için çok yararlı. Evinizde güle güle oturun ve sağlıkla kızınızı büyütün.
Ben sadece bitkileri tanıması için değil, ev dışına çıkması, rahatça oynaması ve ayağının toprağa değmesi açısından da bahçeyi yararlı buluyorum. Küçük bahçeli evlerin bulunduğu siteler Ankara'da bile bir sayfiye havası yaratıyor.
Eğer kızınızla gün içinde ya da akşamüstü bahçede oturacaksanız onun rahatça hareket edebileceği biçimde düzenlenmesinde yarar var. Oyuncakları dökebilsin, minik adımlarını rahatça atabilsin.
Yani orta kısım mümkün olduğunca boş, kenarlarda çiçekler, sebzeler, rahat basım için de yer çim olsa iyi olur.
Gül de küçük hanım için tehlikeli, kimbilir kaç kez o çevrede düşüp kalkacak.
Gül de dahil olmak üzere bazı bitkileri saksılara dikmek iyi fikir.
Çiçekleri seçerken arıları az çekmesine de dikkat edin.
Çardak altı için daha az beton görüntüsü veren uygulamaları bir araştırsanız diyorum.
Bahçe oynaması için kızınıza küçük geldiğinde, bilinçlendiğinde, dışarda bisiklet sürmek istediğinde yani bir kaç yıl sonra yeniden düzenleme yaparsınız.:rolleyes:
Bahçeniz hayırlı olsun, küçük ama şimdiden çok güzel olacağı belli.
Yukarıdaki mesajlarda önerilenlere ben de katılıyorum. Ek olarak, ceviz ağacının kökleri ileride ev için de tehlikeli olabilir. Gülü bahçe sınırına da taşıyabilirsiniz. Sevgili Sabah'ın yazdığı "... orta kısım mümkün olduğunca boş, kenarlarda çiçekler, sebzeler, rahat basım için de yer çim olsa iyi olur. " benim de küçük bahçelere yakıştırdığım bir düzenleme.
Yoldan bakınca evinizin rahatlıkla görünmesini engellemek için bazı ağaçları sınıra taşıyabilirsiniz ya da güneşi engellemeyecek şekilde, yaprak dökmeyen, budamaya uygun güzel formu ağaçlar, çiçekli çalılar dikebilirsiniz.
Merdivenin üst kısmındaki parmaklıklara sardunya çok yakışacak.
Bahçeniz hangi yöne bakıyor? Bitki önerileri için çoğu arkadaşın gölge/güneş bilgisine ihtiyacı olacaktır.
Şimdiden güzel uğraşınız için kolaylıklar diliyorum.
Fikreteren, teşekkür ederim. Ben de baharda -şimdilik hayal ettiğim- fotoğraflarla devam etmeyi umuyorum.
Orijin,
güzel dilekler için teşekkür ederim. Ağaçların durumunun ve ileride karşımıza çıkaracakları sorunların farkındayım ancak ağaçlara müdahale edebilmem için eşimin desteği şart. Onu ikna edebilirsem, kesinlikle uyarılarınızı dikkate alacağım. Budama işini sitemizin görevlisiyle yapacağız vakti geçmeden. Desteğiniz için sağolun.
Sabah,
ne güze yazmışsınız, sağolun. Ben arı çekmeyen çiçek uyarınıza takıldım şimdi, araştırsam iyi olacak. Plastik olmakla beraber bolca saksom var balkonun altındaki depoda bekleyen. Gülleri daha ziyade evimizin ön taraına düşünmüştüm, bakalım tüm isteklerimi gerçekleştirebilecek miyim?
Merdivenin üst kısmındaki parmaklıklara sardunya çok yakışacak.
Bahçeniz hangi yöne bakıyor? Bitki önerileri için çoğu arkadaşın gölge/güneş bilgisine ihtiyacı olacaktır.
Kiraz,
teşekkürler.
Sardunyalarımın yerini şimdiden buldunuz bile;).
Uyarınız için de ayrıca teşekkür etmeliyim, acemilikten olsa gerek hiç aklıma gelmemişti.
Bahçemiz batıya bakıyor.
Geçen yıldan birkaç detayın fotoğrafı.
Merhaba şimdiden kolay gelsin inşallah istediğiniz gibi bir bahçe yaratabilirsiniz :)
fikreteren
16-01-2010, 20:36
Sayın maude baharı sabırsızlıkla bekliyoruz.
sağlık ve mutlulukla çalışmalar dilerim. Ankarada bahçe olunca içinde bir-iki her daim yeşil bitkilerde gerekli. Özellikle Ankara'da mavi ladin.
Sevgili maude bahçeniz ne alemde :)
Sevgili Maude öncelikle eviniz hayırlı olsun güle güle oturun inşaallah,
sabah arkadaşımızın görüşlerine harfiyen katılıyorum, çok akıllıca.
Kolay gelsin, güzel resimlerinizi bekliyoruz..
Arkadaşlar ilginize teşekkür ederim.
Bahçemizde son durum; temizlendi, yabani otlar ayıklandı, asma, gül vs. budandı. Kiraz, erik, elma, kayısı ağaçları çiçeklendi. Saksılara geç de olsa ekilen tohumlar kendini göstermeye başladı. Asma altına da çeki düzen verip, çiçeklendirme çalışmalarına başlayacağız. Şimdilik kiraz ağacının boyundan büyük işlere kalkışının fotoğraflarıyla başbaşa bırakıyorum sizi :). Çok yakında görüşmek üzere.
Bir karış boyuyla açtığı çiçeğe bakın. Harika :)
Umarım türüne göre yakınlarda tozlayıcısı da vardır da meyveye dönebilir.
Sevgili Maude, marifetli Kiraz ağacınızın çiçeklerine bayıldım. Bahçenizle ilgili telaşınızı ben de üç sene önce yaşamıştım. Gerçi bu keyifli telaş hiç bitmiyor. Eviniz hayırlı olsun, ağız tadı ile oturun.
Ne uzun zaman olmuş yazmayalı. Aslında yazamadım desem yeridir. Çok hevesle başladığım bahçe maceramı gerektiği gibi devam ettiremedim. Nedeni ise, bu konuyu açtıktan bir zaman sonra eşimin görevi nedeniyle yurtdışına tayin edilmesi ve ailecek yurtdışına taşınmamızdı. Ancak yazları gelebiliyoruz Ankara'ya ve şimdilerde çimlendirdiğimiz ve öiöeklerle renklendirdiğimiz bahçemizde bukadarıyla yetinerek keyif yapıyoruz. Hepinizin ilgisi beni çok mutlu etmişti. Bu güzel site, benim en keyifsiz zamanlarımda bana hep terapi gibi olmuştur. Hala da öyle.
Herkese yeşilin ve renklerin içinde hep varolduğu, güzel günler diliyorum.
Hala yurtdışındayım. Yaz başında yine evimizde, bahçemizde olacağız. Geçen yaz bilgi vermişim ama o yaza dair çektiğim birkaç fotoğrafı sonradan eklemeyi ihmal etmişim. Gurbetçilerin malum koşuşturmaları....
Bir süredir yine sitede turlayıp, terapi uyguluyorum kendime. Yeşilin pek az bulunduğu bu memlekette nasıl da iyi geliyor bana bir bilseniz. Nefes alıyorum desem yeridir.
Yukarıda bahsettiğim geçen yazdan kalma birkaç detayı ekliyorum. Renklendirmek, hatırlanmak, hatırlamak adına...
Bir fire vermişiz, paylaşmadan olmaz :).
münevver48
18-03-2014, 07:58
sevgili maude, bahçenizi biraz geç fark ettim.geçte olsa hoşgeldin,sayfan hayırlı olsun.bahçeniz yeşillenmiş üstelik kayısı üretime geçmiş bile,kısa zamanda bahçene ve evine kavuşur keyfini çıkarırsın.sanırım resimdeki kızınız, çok şirin maşallah evinizin en nadide güzel kokulu nazlı çiçeğidir.sevgili maude nerede olursanız olun gözünüzden gönlünüzden çiçekler eksik olmasın.sevgilerimle.
Merhaba! Çok uğraşmama ve site ilgililerinin hiçbir sorun olmadığını belirtmelerine rağmen üyelerin kaktüs ve sukulentleri başlığı altında yeni konu açamadım. Sorun çözülmene kadar bu konu altında sizlerle paylaşmaya karar verdim.
Gasteria
Aynı saksı doluydu ancak marketten aldığımda kökleri çürükmüş.. Ayırma işleminden sonra kurtulanlar bunlar.
Echinopsis oxygona
Yıllardır ne yavruluyorlar, ne de çiçek açıyorlar. Büyüdüler, durumları da iyi. Soğuk da görüyorlar güneş de. Ama gelecek yaz tam güneş alabilecekleri bir köşe bulacağım onlara. Ilk saksıdakinin altından kesmiştim birşeyler değişir mi diye ama yok...
Mammilaria Elongata
Yazın eşimin memleketindeki bir çanak çömlek atölyesinin bahçesinden almıştım. Son bir aydır bir sürüyavru var üstlerinde ancak bugün bazı yaralar almışlar. Kuşlar sanırım rahat vermiyorlar. Onların da kuşlardan öcünü aldığı kesin ;).
Pardon fotoğrafımız göndermiştim yazdıklarımı.
Bu ipad sinir bozucu şekilde yazdıklarını farklı kaydediyor insanın. Daha dikkatli ve acele etmeden yazmaya dikkat edeceğim. Zira yazım ve ifade önemli benim için. Yazım yanlışlarım özensizliğimden değil kesinkikle.
Sedum Palmeri
Kızımın okuluna giderken önünden geçtiğim evin bahçe masasında gördüm. Balkon camını tıklatıp bir rozet istediğim tatlı teyze bana saksısıyla hediye etti. Kendisinde kocaman bir saksı daha var ve çok güzeller.
Devamı gelecek ancak şimdi birkaç işim var.
Siz kaktüs-sukulentseverlerin bahçe kısmındaki şubesi gibisiniz sevgili Maude :)
Bitkileriniz çok güzeller. Özellikle o Aloe juvenna harika görünüyor. Bu boya gelmesi ne kadar sürdü? Aloe variegata zaten çok sevdiğim türlerden, yanında 2 yavrusu da görünüyor, süper ;)
Gasterianız G. batesina sanırım. Sararmış yaprakları güneş yanığından olabilir mi? Gasteria direk güneşi sevmeyen, yarı gölge bitkisidir. Bir de küçük saksıda daha mutlu olurlar ancak kök çürüklüğünü yeni atlatmış ve yeni yer değiştirmişseniz dokunmayın, yerinde kalsın derim. Sadece sulamasına dikkat edip az az sulamanızı öneririm.
Devamını bekliyoruz, sevgiler...
Devamı gelecek ancak şimdi birkaç işim var.
Devamını sabırsızlıkla bekliyoruz diğer çiçekleriniz gibi kaktüs ve sukulentlerinizde harika. :cool:
Sevgili Esin Ve sevgili Lusoari iginiz beni çok mutlu etti. Uun zamandır sitede paylaşmak istiyordum ama teknik sorunlar yüzünden başaramadım. Olsun böyle de olsa paylaşmak çok keyifli.
Esin, ben çoğunun adını senden öğrendim aslında :). Ve eminim senden öğreneceğim çok şey var. En büyük eksiğim toprak konusu. Kış dönemine girerken yapamam ama kış çıkışı toprak konusunu halledip, bu şekerleri rahatlatmak, gelişmelerini kolaylaştırmak gerek. Yine de yavaş da olsa geliştiler ve beni üzmediler.
Gasteriayı bir marketten almıştım, haworthia, aloe juvenna, aloe variegata, crassula ovata, schlumbergera ile birlikte. Hem de herbirinin saksısı oldukça uygun fiyatlıydı. Kaçırmadım :). Gasteria bir saksı dolusuydu ancak çürümyi farkedince ayırdım. Ancak bunlar kaldı elimde. O yanıklar ta o zamandan kalma. Yavaş büyüyor, yavrular mı bilmem ma tutundular toprağa, irek güneş almayan bir pencere önünde duruyorlar ve sulamasına dikkat ediyorum. Umarım yaşatabilirim.
Aloe juvenna önceleri mutsuzdu ama sonradan üç yavru çıkardı. Formu biraz bozuldu ama bayağı büyüdü. Önceki fotoğrafını bulabilirsem yükleyeceğim, böylece fark anlaşılır. Mayıs sonunda almıştım. Aşağıdaki linkte aldıktan 3 hafta sonraki hali var. 1168 nolu mesajda.
http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/4577-39.htm#post1296974
Esin sana soracaklarım olacak ama hepsini paylaşayım sonra sorularımı sıralayacağım. Diğer arkadaşlaran da bildiklerini paylaşanlar olur inşallah. Şimdi bira daha fotoğraf yükleme zamanı.
Crassula Ovata
Aslında bu ilk zamanlardaki hali, şimdilerde bayağı dallanıp budaklandı. Bir ara son halini çekip paylaşırım.
Mammillaria Gracilis
olduğunu düşündüğüm kaktüsüm. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Onlarca yavrunun arasından çekip almıştım üçünü de. Umarım olar da yavrular verip yüzümü güldürürler.
Haworthia Limifolia
Eşimin ailesini 2 haftalığına ziyarete gittik. Döndüğümüzde çiçek sürpriziyle karşılaştım. Önceleri bir karıştı çiçek sapı, öyle de kalacak sandım ama sonuç aşağıdaki gibi oldu. Şimdiki hali fotoğraftakinden bile uzun. Yaklaşık 110 cm kadar.
Aloe Ferox
olduğunu sanıyorum. Yoksa başka bir adı mı var, bilen varsa yazsın lütfen. Onu da marketten almıştım diğerleriyle birlikte. Esin'e yazdığım mesajdaki linke http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/4577-39.htm#post1296974 bakarsak oldukça büyümüş.
Opuntia (Kaynana Dili)
Gittiğim çanak çömlek atölyesinin bahçesindeydi bu kaktüs de. Üç parça verdi bana sahibi. Çok da iyi gidiyordu. Çiçeğini bile gösterdi bir zaman. Ancak bugün farkettim ki kuşlar onu da rahat bırakmamış. Üzüldüm halini görünce. Yeni çıkan parçalar ana gövdeden ayrılır gibi olmuş, bağlantıları gevşemiş, düşecek gibi yan yatmışlar. Ne yapmalıyım sizce?
Yine ara zamanı, kızım beni istiyor. Uyku vakti geldi.
Yine burdayım. Devam edelim.
Sempervivum
oldukları kesin de hangi alt türleri olduğunu ayırt edemedim.
Sedum Spurium
Ön bahçeye de diktmiştim biraz, hatta onlar çiçeklendiler bir ara. Bu da arka bahçeye çıkan balkonda duran saksıdakilerin son halleri.
Sedum reflexum
Yine arka bahçedeki saksılardan...
Autumn Joy (sanırım bu da bir sedum türü)
Sedum Sieboldii
Aslında yavaş gelişiyordu ama bu halinden daha iyiydi. Taki kediler sksısını baş aşağı edene kadar. Kırıldı kaç yerinden.Yeni yeni toparlanıyor. Yanında yine Autumn Joy var.
Bu kaktüsümün de türünü tam kestiremedim. Bilen varsa yazsın lütfen. Koçtaş'tan 1 TL ye almıştım 3 ay kadar önce.
Bir Haworthia alt türü olduğunu sandığım ama tam adını bilmediğim bir tane. Bilen var mı?
Kalanchoe,
en sevdiklerimdendir. 6 yıl kadar önce anneme aldığım bir saksıdan çelikle üreterek bugünlere geldik. Bir sürü de dağıttık. Açtıklarında hep birlikte muhteşem oluyorlar. Açmış hallerini de bir ara yüklerim. Dahası var da ben birkaç tanesini paylaşayım. İlk iki fotoğraf aynı saksının yaz başı ve sonundaki halleridir.
Bu da yaz boyunca aslında Ankara'da olup da kendini Bodrum'da sanıp, boyuna açan küçük begonvil fidem.
Bu da yaz boyunca aslında Ankara'da olup da kendini Bodrum'da sanıp, boyuna açan küçük begonvil fidem.
Şimdi döktü çiçeklerini. Havadar, öğleden sonra güneşi alan kapalı bir balkonda duracak kış boyu. Umarım yaşatabilirim.
Kedi Tırnakları
İkinci fotoğraf geçen senekilerin tohumlarından. Yurtdışından döndüğümde sulamaya başladım ancak büyüyüp açmaya başladılar.
Sardunya
Hep sevdiğim, hep bahçemde, penceremin önünde olmasından keyif aldığım... Pek çok var, bunlar sadece birkaçı.
Hanımeli
Komşumun evinin dış cephesi, bahçe balkonu vs. tadilata girince, geçen yaz tamamen kurumaya yüz tutmuş, yıllardır kocaman olmuş hanımeli öbeğini ortak kararla kaldırmıştık ortadan. Ancak taze filizleri olan kök yerinde duruyordu. Fakat ustaların dikkatsiz ve özensiz çalışmalarıyla o da yok oldu gitti. Üzülmüştüm ama doğa gücünü gösterdi her zamanki gibi. Sakladığını verdi yine bize. Hanımeli fışkırdı yine aynı yerden. Kökü komşu bahçede ama benim bahçem de alacak nasibini, hele bir serpilip sarılsın tellere. Dilerim çiçekleriyle paylaşabilirim o zaman.
Kasımpatı
Kaç yıl önce kocaman bir öbek kasımpatıydı. Muhteşemdi. Sonra biz yurtdışına gidince babam elinden geldiğince baktı bahçemize. O kocaman öbekten geriye kalan bu güzeller var elimizde. Yine öyle büyüyüp dallanıp, budaklanır mı? Yoksa böyle kalır mı, ne dersiniz? Tomurcuklanmış da bu hafta :)
Araya yazdan kalma bir iki fotoğraf ekleyeyim. Gerektiği gibi bakamadığım ama hastalanınca tedavisini :) hemen yaptırdığım erik ağacımızın bize sundukları. Bir de bu sene Ankara'ya yağan o kuvvetli yağmur ve dolunun etkisiyle dökülmeler olmasaydı...Hasılat fena değildi yine de.
Bir Haworthia alt türü olduğunu sandığım ama tam adını bilmediğim bir tane. Bilen var mı?
Bu hibrit bir tür, tam olarak ne olduğunu bilebilmek bu şekilde imkansız.
Haworthia x Gasteria da olabilir, Gasteria X Aloe de olabilir. Ancak çiçek açarsa ebeveyn bitki hakkında bir şeyler söylemek mümkün olur.
Teşekkürler Esin. Belki o da Haworthia Limifolia gibi sürpriz yapıp çiçek açıverir. Bekleyip görelim bakalım.
Crassula Ovata
Aslında bu ilk zamanlardaki hali, şimdilerde bayağı dallanıp budaklandı. Bir ara son halini çekip paylaşırım.
Bu da son hali, epeyce yol katetmişiz değil mi?
Schlumbergera
Kuzey balkonda, aydınlık bir yerde duruyor. Daha vakit var biliyorum ama çiçeklenmiş halini görmek için sabırsızlanıyorum.
Komşum verdi, onun saksısı dolup taşıyordu, bana da böldük. Yaz kış dışarıda duruyor onunki, yağmur, kar bana mısın demiyor. Baharda soğanlarından tekrar filizleniyor. Ancak bu sene çiçek açmadı. Adını bilmiyorum.
Komşum verdi, onun saksısı dolup taşıyordu, bana da böldük. Yaz kış dışarıda duruyor onunki, yağmur, kar bana mısın demiyor. Baharda soğanlarından tekrar filizleniyor. Ancak bu sene çiçek açmadı. Adını bilmiyorum.
Hosta - Süpürge çiçeği. Gölgesever bir bitkidir, çok güzel olmuş sizdeki.
Dün kızımın okuluna yürürken elde ettiğim ganimetlerim. Teyzeler beni kırmadan veriyorlar çiçeklerinden. Ben de yaşatabilirsem ne ala.
Hepsini bir mesajda yükleyemiyorum tek tek oluyor ancak.
Hosta - Süpürge çiçeği. Gölgesever bir bitkidir, çok güzel olmuş sizdeki.
Teşekkürler Esin, fırsat buldukça araştırıyorum ama buna sıra gelmemişti bir türlü koşturmacadan. Iki ayda bayağı toparlandı ve birçok sürgün verdi. Oturduğum sitede birkaç bahçede dikili gördüm. Onların yaprakları daha büyükçeydi.
Ganimetlere devam ;)..
Graptopetalum paraguayense
Yıllar önce bende olanı yaşatamamıştım, hatta bu çiçek için başlık da açmıştım. Böylece o başlığı da hareketlendiririz belki.
Bu da sonuncu...
Gördüğüm saksılar bu türle dolup taşmıştı. Adını bilmiyorum ama saksıdan sarkan halleriyle çok güzel görünüyorlardı. Umarım tutarlar.
münevver48
30-09-2014, 19:19
sevgili maude, hergününüz böyle ganimetlerle dolu olsun.üstteki yeşil beyaz yapraklı telgraf.alttaki mor yapralı olan kara sevda gynura sormentosa güzel bir çiçek sarıcı ve sarkıtmaya uygun.son resimdeki sukulent sedum zahmetsiz bir çiçek güle güle büyütürsünüz inşallah.
Bu da bir diğeri.
merhaba sn:Maude bu çiçek sarmaşık bir tür görüntüsü çok hoş fakat çiçekleri
biraz kötü kokuyor güle güle büyütün çiçeklerinizi :)
foğrafların arasından buldum buda çiçeği
sevgili maude, hergününüz böyle ganimetlerle dolu olsun.üstteki yeşil beyaz yapraklı telgraf.alttaki mor yapralı olan kara sevda gynura sormentosa güzel bir çiçek sarıcı ve sarkıtmaya uygun.son resimdeki sukulent sedum zahmetsiz bir çiçek güle güle büyütürsünüz inşallah.
Sevgili Münevver, çok teşekkür ederim. Hepimizin yeşili bol olsun. Bilgilendirme için ayrıca teşekkür ederim. Saksıdan sarkanları çok severim. Telgrafa ben de bayıldım.
foğrafların arasından buldum buda çiçeği
Sevgili Bayçalı, ilginiz için teşekkür ederim. Renkleri öyle güzel ki, bir de güzel bakıp büyütebilirsem çiçeğinin kokusunu duymamazlıktan geliriz artık :).
Sonunda bir atlas çiçeğim oldu. Henüz toprakla buluşturmadım. Biraz beklesin, dikeceğim. Yanılmıyorum değil mi, atlas bu fotoğraftaki.
Evet o bir atlas, rengini biliyormusunuz?
Evet o bir atlas, rengini biliyormusunuz?
Teşekkürler. Anaç çiçek oldukça eski ve büyüktü. Birkaç yerinde çok önceden solmuş çiçekleri vardı. Pembe ya da kırmızı olduğunu sanıyorum. Daha çok kırmızıyı çağrıştırdı bana aslında.
Bu da sonuncu...
Gördüğüm saksılar bu türle dolup taşmıştı. Adını bilmiyorum ama saksıdan sarkan halleriyle çok güzel görünüyorlardı. Umarım tutarlar.
Sedum sarmentosum. Çok arsızdır, tutarlar merak etmeyin:)
Sedum sarmentosum. Çok arsızdır, tutarlar merak etmeyin:)
Sadece bakım şartlarını sağlayamamak konusunda kaygılarım var birçok sahip olduğum yeni tür için. Mesela dün bahçeme bir baktım, toprak saksıya yenice diktiğim sempervivumları kuşlar yerinden çıkarmış. Kediler ve kuşlar, çiçeklerimin tatlı belaları.
Teşekkürler sevgili Esin, yazmayı unutmuştum. :o
Rica ederim :) Kediler, kuşlar bayılıyorlar zaten sukulentlere. Hele kedilerin kaktüsleri dikenlerine rağmen yediğini biliyorum :)
Bugün kararlaştırdığımız üzere siteden arkadaşımız Emmi'den budadığı ve atmaya kıyamadığı kalanchoe fedchenko çeliklerini aldım. Öyle ki iki poşet dolusuydu. Böyle çelik paylaşımı herkesin başına :).
Ve hepsi toprakla buluştular.
Ellerinize sağlık.Kalanchoe fedchenko'lar yeni yuvalarında sizin sevginizle büyümeye devam edecekler:)
Böylesi bile çok şeker değil mi?
Kalanchoe Daigremontiana minikleri... Ne yavaş büyüyorlar. Diğerleri kızımın diş doktorundan :D aldığım yanılmıyorsam Opuntia Subulata. O da yavaş yavaş gelişim gösteriyor. Saksısı bir kere düşüp tepe taklak oldular ama belli ki sorun yok.
Kalanchoe Daigremontiana minikleri... Ne yavaş büyüyorlar. Diğerleri kızımın diş doktorundan :D aldığım yanılmıyorsam Opuntia Subulata. O da yavaş yavaş gelişim gösteriyor. Saksısı bir kere düşüp tepe taklak oldular ama belli ki sorun yok.
Fotoğrafı şimdi ekleyebildim.
Bir önceki mesajdakinin son hali:)
Yılbaşı çiçeğim mutluluk saçıyor.
Makinemde sorun var fotoğraflar pek net çıkmıyor ama paylaşmak istiyorum. Devam...
Crassula Ovata da halinden memnun.
Hatta düşen yaprağı da sürpriz yaptı.
Kalanchoe grubu topluca çiçeğe verdi kendini.
Telgraf çiçekleri coştu. Toprağın her yanından yavru çıkıyor.
Sizlere danışmak istediğim şu ki :
Fotoğrafta da görüldüğü üzere arada bir su verdiğim ama pencere dışında yani soğuk havada dışarıda olan Autumn Joy saksısını ne yapayım. Dikkat ederseniz alttan gelen yavrular var. Dışarıda durmalı mı, yoksa ev içine sıcak ortama mı almalıyım? Bir diğer alternatif de soğuk olan, ısıtılmayan ama evin içinde bir yer. Ne dersiniz?
Sevgili Maude,
Aloe juvenna nasıl oldu, toparladı mı? Çürük kısmı kesip köklendirmeye çalışacağın bir parça vardı sanırım, o ne alemde?
Sana güzel bir haber vereyim, öleceğini sandığım bir Aloe juvenna yavrusu vardı bende de. Kökü yoktu, bana o parçayı veren teyze bir yavruyu dibinden kırarak vermişti. Ben de öylesine bir saksıya o parçayı iliştirmiştim. Tam 2 ay boyunca bekledi, bu sürede karardı, büzüştü ve görüntüsünde canlılığa dair eser kalmamıştı. Bir hafta önce artık atmayı düşünerek saksıdan çıkardığımda dibinde minik minik kök kabartıları olduğunu gördüm. Tekrar yerine ektim ve inanılır gibi değil ama bugün tamamen yemyeşil haline geri döndü.
Demek istediğim umudu kesmemek lazım, Aloe'ler çok uzun süre geçse ve ölmüş gibi görünse bile köklenip geri gelebiliyorlar :)
Sizlere danışmak istediğim şu ki :
Fotoğrafta da görüldüğü üzere arada bir su verdiğim ama pencere dışında yani soğuk havada dışarıda olan Autumn Joy saksısını ne yapayım. Dikkat ederseniz alttan gelen yavrular var. Dışarıda durmalı mı, yoksa ev içine sıcak ortama mı almalıyım? Bir diğer alternatif de soğuk olan, ısıtılmayan ama evin içinde bir yer. Ne dersiniz?
Autumn Joy kar altında kalıp da yaşamını sürdürebilen bir bitki aslında ama Ankara'nın ayazı meşhur, riske girmemek için ev içinde ısıtılmayan yer alternatifi çok daha uygun :)
Esin ilgine teşekkür ederim. Autumn Joyları evime gidince hemen içeri alacağım. Bu arada sulamaya devam mı etmeliyim?
resimsel
21-11-2014, 14:41
Sn. Maude,Ankara ikliminde bunları görmek büyük keyif ellerinize sağlık.
Çok şirin bir bahçeniz var maude ,bengoviliniz rengine bayıldım .ellerinizin dediği her yer güzelleşmiş .
Sevgili Maude,
Aloe juvenna nasıl oldu, toparladı mı? Çürük kısmı kesip köklendirmeye çalışacağın bir parça vardı sanırım, o ne alemde?
Sana güzel bir haber vereyim, öleceğini sandığım bir Aloe juvenna yavrusu vardı bende de. Kökü yoktu, bana o parçayı veren teyze bir yavruyu dibinden kırarak vermişti. Ben de öylesine bir saksıya o parçayı iliştirmiştim. Tam 2 ay boyunca bekledi, bu sürede karardı, büzüştü ve görüntüsünde canlılığa dair eser kalmamıştı. Bir hafta önce artık atmayı düşünerek saksıdan çıkardığımda dibinde minik minik kök kabartıları olduğunu gördüm. Tekrar yerine ektim ve inanılır gibi değil ama bugün tamamen yemyeşil haline geri döndü.
Demek istediğim umudu kesmemek lazım, Aloe'ler çok uzun süre geçse ve ölmüş gibi görünse bile köklenip geri gelebiliyorlar :)
Çok sevindim bu habere. Benimkilerin köklerini diktikten sonra kontrol etmedim ama yeni taz yeşil yapraklar var, sanırım bu da toparladıklarının göstergesi. Sadece sulamalarını ayarlamak konusunda sıkıntı çekiyorum çünkü ısıtılan ve güneş alan bir odadalar. Toprak tam oarak kuruduğunda suluyorum bu nedenle ama yine de korkuyorum :confused:. Fotoğraflarını çekip eklerim bir ara.
Sn. Maude,Ankara ikliminde bunları görmek büyük keyif ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim. Ankara'da bazı türleri gerektiği gibi yetiştirmek gerçekten çok zor. Elimden geldiğince çaba gösteriyorum.
Çok şirin bir bahçeniz var maude ,bengoviliniz rengine bayıldım .ellerinizin dediği her yer güzelleşmiş .
Bu güzel sözler için çok teşekkür ederim, mutlu oldum. Begonvilimi ben de çok seviyorum. Şimdi tepesinde birkaç pembe çiçeği olmakla birlikte yapraklarını döktü. Bakalım baharda güzelliğini gösterecek mi?
Esin ilgine teşekkür ederim. Autumn Joyları evime gidince hemen içeri alacağım. Bu arada sulamaya devam mı etmeliyim?
Toprağı kurudukça azar azar sulayabilirsin. Yazın sulandığı gibi saksı dibine çıkana kadar sulamana gerek yok, ölmeyecek kadar su versen yeterli.
Aloe juvenna yeni yapraklar çıkarıyorsa paçayı kurtarmış demektir, sevindim :)
Aloe Juvenna'nın son hali.
Elimde kalan tek menekşem. Rengine bayılıyorum.
Sıklamen, en sevdiklerimdendir. Çocukluğumda, oturduğumuz ilçenin göçmen mahallesindeki hemen her evin penceresinde bulunurdu. Şimdilik soğuk balkonda, halinden memnun. Bol tomurcuk var dibinde.
Bundan güzel hediye mi olur? Iki saksıda iki güzel yavru. Birisi aşağıda :D
Kalanchoe fedchenkolar iyi durumda. Soğuk evdeler, sanki çiçek geliyormuş gibi oluşumlar var. Ben de ilk defa sahip olduğumdan, Emmi arkadaşımız vermişti, hangi dönemde açar bilemiyorum.
Çiçek mi diye şüphelendiğim oluşum.:confused:
Annemlerin oturduğu sitenin hemen yanındaki çarşının içinde çiçekliklerde bir dolu mor telgraf ve kurdele çiçeği var yıllardır. Kurdele çiçeğim de o çarşıdan :rolleyes:
Bu da hala adını bilmediğim ama saksısını görünce hayran olduğum... Aynı Arapsaçı formunu almıştı benim gördüğüm saksıdaki. Tutmaz sanmıştım ama çok gelişti.
akçabardak
27-11-2014, 13:16
Evet çiçekleniyor, yavaş yavaş çiçeklenme zamanı geldi artık sevgili Maude.
Evet çiçekleniyor, yavaş yavaş çiçeklenme zamanı geldi artık sevgili Maude.
Teşekkürler. Isıtılmayan evde duruyorlar, aynı ortamda çiçeklendiklerine göre bundan sonra da sorun olmaz değil mi?
akçabardak
27-11-2014, 14:25
Teşekkürler. Isıtılmayan evde duruyorlar, aynı ortamda çiçeklendiklerine göre bundan sonra da sorun olmaz değil mi?
Sorun olacağını sanmıyorum sevgili Maude, benim kisi yaz kış hep dışarıda kalıyor, buralar biraz daha ılıman ama çok soğuklarda -5 dereceyi buluyor, şu an benim sedum palmerim de sizin ki gibi çiçeklenmeye başladı.
Teşekkürler Akçabardak. Çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum.
Yılbaşı çiçeğim muhteşem rengiyle açmaya devam ediyor. Asıl güzel fotoğraflar makinemde kaldığından bununla idare edeceğiz. :cool:
Epeyce bir ara vermişim. Yakın zamanda eşimin yurtdışından dönmesiyle evimize ve bahçemize kavuşacağız. Detayları paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Hepinize sevgiler, selamlar.
Seni yeniden görmek çok güzel sevgili Maude . Sabırsızlıkla bekliyoruz güzellikleri . sevgiler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.