Bağlan

View Full Version : skaraca / Kaktüs ve sukulentlerim

Sayfalar : [1] 2 3

skaraca
26-11-2009, 16:42
Evimde bir tanesi benim (yılbaşı çiçeği "zygokaktus"), diğerleri oğlumun aldığı veya aldırdığı kaktüs ve sukulentler bulunmakta.
Bunlardan yılbaşı çiçeğini geçen yıl Koçtaş'tan almıştım. Aldığımda üzeri tomurcuk dolu olmasına karşın eve getirdikten sonra 4-5 tomurcuğu çiçeğe döndü, diğerleri ise açmadan üzerinde soldu. Mümkün olduğunca kışın dondan, yazın fazla güneşten koruyarak balkonda baktım. Bu yıl tekrar bir ay önce tomurcuklandı. Soğuklatma uygulaması yaparak iki gün öncesine kadar dışarıda bıraktım ve içeriye aldıktan sonra üzerindeki tomurcuklar oluşma sırasına göre çiçeklenmeye başladı. Yine iki hafta önce pazardan tomurcuklu küçük bir yılbaşı çiçeği aldım. Onu da bir süre soğuklatma uyguladıktan sonra içeriye aldım.

Diğerleri ise çiçek seralarından veya doğadan oğlumun aldığı kaktüsler, ancak aloe vera olan dışındakilerin ne isimlerini, nede çiçek açıp, açmadıklarını biliyoruz.

Bilenler varsa eklediğim fotoğraflara bakıp, isimleri ve çiçek açıp açmadıklarını belirtirlerse sevinirim.

1 ve 2 Yılbaşı çiçeği

1
115437

2
115438

3 Agave

115439

4 Koçtaş'tan aldığımız bir kaktüs Echinocactus türü olduğunu forumda öğrenmiştim ancak toprak ve saksı değişimi sonrasında çürüme oluştu ve öldü

115440

5
115441

skaraca
26-11-2009, 16:45
Fotoğraflara devam.

3, 5, 6, 7 ve 8 inci fotoğraflarda bulunan kaktüs ve sukulentler oğlum tarafından doğadan alınmıştır. Son fotoğraftaki sukulent bir çiçek serasından oğlum tarafından alınmıştır. Çiçek açıp açmadıkları ve isimleri bilinmemektedir.

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

6 Sempervivum ....
115442

7 Opuntia vulgaris
115443

8
115446

9 Cylindropuntia subulata
115447

kalambaklı
26-11-2009, 17:04
Sayın skaraca; Yılbaşı çiçeğinizi yaz sezonunda rüzgar görmeyen gölge bir yerde kışa hazırlayın ve şu mevsimde çiçeklenmeye başlayacaktır.
İyi bayramlar dileklerimle, saygılar sunarım,

skaraca
26-11-2009, 17:08
Teşekkürler sayın Kalambaklı,

Sizede iyi bayramlar...

oki_1655
02-12-2009, 20:56
Sayın skaraca 7. fotoğraf kaynana dili olarak bilinen Opuntia vulgaris'dir.
Çabuk gelişir ve çoğaltmasıda çok kolaydır.
Tüm bitkilerinizi sabır sevgiyle büyükmenizi dilerim.Saygılar...

skaraca
02-12-2009, 21:26
Teşekkürler Oki_1655,

Sanırım istediğiniz sukulent, ikinci bölümde yer alan kaynana dili olarak belirttiğiniz kaktüsün üzerindeki, ilk fotoğraftaki çiçek. Eğer o ise kargo için uygun bir kab/kutu bulur bulmaz ve siz adresinizi iletir iletmez gönderirim. Sürgün vermek suretiyle çoğalıyor. Size ekilmiş sürgünlerden çıkartmak suretiyle göndereceğim.

Selamlarımla...

skaraca
12-12-2009, 23:19
Bugün oğlumla Tansaş'a gittik. Hemen giriş kapısında bulunan kaktüsler arasından, kendi küçücük, yeni sürgünleri daha da küçük bir kaktüsü çok beğendim ve hemen aldık.

Akşam saatlerinde yine birlikte Koçtaş'a gittik. Oradan üç adet kaktüs ve sukulent aldık. Sukulentlerden birisi aloe aculeata cinsi, diğeri ise titanopsis.

Titanopsis iki saksı vardı. Her ikisi de tomurcukluydu. Hangisini alacağım konusunda kararsız kaldım. Sonra iyice incelediğimde bir tanesinin iki ayrı köklü olduğunu gördüm ve onu aldım.

Kasada tomurcuğu gören kasiyer ise "ben bunu görmemişim, çiçek açacak!" deyince ben bir tane daha var dedim. Bunun üzerine kasiyer bayan benim işlemimi bitirir bitirmez kaktüs bölümünden titanopsis almaya gitti.

Diğeri ise yaklaşık kare şeklinde büyüyen ve köşeleri dikenli olan bir kaktüs cinsi idi. Kaktüslere bakarken bir sukulentten birkaç gün önce koparak düşmüş yaprak gördüm ve sitede "toprağa bırakın tutar" önerilerini denemek amacıyla aldım.

Kaktüsleri eve getirdikten sonra bir kaktüs köşesi oluşturma fikri aklıma geldi. Evde yaptığım araştırmada bir parçası eksik olduğu için kullanmadığımız mikser setinin rendesine ait alt bölmenin bu iş için uygun olduğuna karar verdim ve evde bulunan bir sempervivum ilavesi ile mini bir kaktüs bahçesi yaptım. Ekimi yaparken titanopsis in bir yaprağı kırıldı onu da deneme amaçlı olarak toprağa ektim.

Fotoğraflar geliyor.

skaraca
12-12-2009, 23:21
Bu Tansaş'tan almış olduğum, minimini üç sürgünü olan kaktüs. Sürgünler altta sağ ve solda büyük, orta kısımda ise minicik.

Euphorbia Enopla(Euphorbia Ferox-Euphorbia_aggregata (http://www.cactus-art.biz/schede/EUPHORBIA/Euphorbia_ferox/Euphorbia_ferox/Euphorbia_ferox.htm)?)

skaraca
12-12-2009, 23:23
Oğlum ve benim birlikte beğendiğimiz Aloe aculeata.

skaraca
12-12-2009, 23:28
Titanopsis iki ayrı kök olduğu için kaktüs köşesine ekerken ayırdım ve ayrı ektim. Ekim sırasında bir yaprak kopmuştu. Onu da köklenme ihtimalini düşünerek toprağa ektim. Tomurcuk birinci fotoğrafta açık bir şekilde görülmekte. İlk fotoğrafta sol tarafta bir tomurcuk daha var gibi ama o solmuş, canlanacağını sanmıyorum. Üçüncü fotoğraf ise kopan ve tutar belki diye toprağa ektiğim yaprak.

Titanopsis fulleri

skaraca
12-12-2009, 23:31
Bu oğlumun beğenerek aldığı kaktüs. Yandan sürgün vermiş gibi görünüyor ama bu sürgün hafif buruşmuş ve kuruyacak gibi görünüyor. Ana bitki sağlam. Belkide sürgün değil, yanına ekilmiş başka bir köktür bilemiyorum. Toprağı ile çıkartıp ektiğim için tam inceleyemedim.

skaraca
12-12-2009, 23:33
Bu da Koçtaş'ta kopmuş halde görüp aldığım yaprak. Belki tutar diye ektim. Bakalım ne olacak.

skaraca
12-12-2009, 23:35
En son olarak yapmış olduğum küçük kaktüs köşemin genel görünümü... Henüz yeni olduğu için taş-çakıl gibi ekler yapmadım. Belki yeni ilavelerde olabilir aralarına...

selenn
17-12-2009, 01:34
Sayın skaraca kaktüs ve sukulentleriniz çok güzeller. Ne kadar hoş; oğlunuz da kaktüslere meraklı. Umarım bir gün biz de henüz 2 yaşında olan oğlumla birlikte seraları gezip onun beğendiği bitkilere sahip olabiliriz. Böylesi ayrı bir keyif olsa gerek:))

Yeni gelen sürgünlerin de büyüyeceğini düşünürsek yapmış olduğunuz aranjmanın saksısı dolacak ve çok güzel bir hal alacak. Gelişmelerine ait fotoğrafları da paylaşırsanız sevinirim.

Yeni kaktüslerinizi güle güle yetiştirin.

skaraca
17-12-2009, 08:56
Ziyaretinizle beni memnun ettiniz sayın selenn.

Oğlumda aslında kaktüs sevgisi benden daha fazla. Geçen yıl aldığımız birkaç kaktüsü balkonda dondurduktan sonra bu yıl biraz daha dikkatli davranmaya çalışıyoruz. 11. mesajdaki küçük kaktüs sanırım kurtulamayacak. Titanopsis'imin çiçeği ise açmadan soluyor. Oysa ben kaktüs kardeşliğinde yazılanlar gibi, tohum alabilmeyi bekliyordum. Kısmet değilmiş.

cenan
17-12-2009, 08:58
Bende Aloe aculeata almıştım, çok ta sağlıklıydı. Fakat 2 ay kadar sonra üzerinde yapışkan bir sıvı oldu ve dibinden eriyerek çürüdü. Nasıl üzüldüm anlatamam. Baba- oğul dayanışmanızda çok güzel. Benimde 9 yaşındaki oğlum ve 6 yaşındaki kızım kaktüsleri öperek seviyorlar;) Hatta öğretmenler gününde, öğretmenlerine kendi elleriyle kaktüs dikip getirdiler.Resimlerini de çektim hiç unutmasınlar diye;)

skaraca
17-12-2009, 12:18
Ziyaretiniz için teşekkürler sayın Cenan hanım,

Açık isim yazmayınca bu tür hatalar olabiliyor. Ben anne-oğul sözünü baba-oğul olarak düzeltiyorum. Çürüyen Aloe Aculeata'nız için üzüldüm. Umarım bizimkinin başına böyle bir durum gelmez.

Selamlar.

cenan
17-12-2009, 12:24
Özür dilerim dikkatsiz davranmışım. Düzelttim:p

selenn
19-12-2009, 01:33
Ziyaretinizle beni memnun ettiniz sayın selenn.

Oğlumda aslında kaktüs sevgisi benden daha fazla. Geçen yıl aldığımız birkaç kaktüsü balkonda dondurduktan sonra bu yıl biraz daha dikkatli davranmaya çalışıyoruz. 11. mesajdaki küçük kaktüs sanırım kurtulamayacak. Titanopsis'imin çiçeği ise açmadan soluyor. Oysa ben kaktüs kardeşliğinde yazılanlar gibi, tohum alabilmeyi bekliyordum. Kısmet değilmiş.

Sayın skaraca, 11.mesajınızdaki sanırım Euphorbia cinsi kaktüsünüzün büyük olanı sizin de dediğiniz gibi sağlıklı gözüküyor. Küçük olanda biraz buruşma var gibi, isterseniz topraktan çıkarıp kökünü bir inceleyin. Herhangi bir hastalığı varsa diğerlerine de geçmemesi açısından biraz ayrı kalmaları sanırım daha iyi olur.

Titanopsis'in tomurcuğunun solması canınızı sıkmasın. Bitkiler çiçek açma aşamasındayken saksı değişimi yapınca bazen yeni yerlerine alışana kadar çiçekleri kaybediyoruz. Önümüzdeki sene umarım bol bol çiçeklenir ve tohum alabilirsiniz.

skaraca
19-12-2009, 07:46
Selenn hanım,

Önerileriniz için teşekkürler. Küçük kaktüsü belki bir umut diye ayırdım. Küçük bir kaktüs saksısına aktardım. Ayırdığım sırada incelediğim kadarı ile köklerde bir sorun yoktu. Sadece toprak altında kalan kısımda sanki çürümeye benzer bir beyazlaşma vardı. Ama dokunmakla veya gözle tespit edilebilen bir çürüme yoktu. Küçükte yer değişikliği yapmadan hemen önce büyük kaktüsün toprağa yakın alt kısmında da buruşmalar oluşmaya başlamıştı. Küçüğü aldıktan sonra eksilen toprak ilavesi sonrasında büyükteki bu buruşmalar azaldı. Biraz dolgunlaştı. Küçük ise duruyor işte öyle.
Titanopsisin tomurcuğu üzerinde duruyor. Ancak ilk aldığım gibi canlı değil, çiçek tomurcuğuda hafif buruşuk. Artık kısmet seneye. Yeni yaprak oluşumları tomurcuğun altından görünmeye başladı.
Bu arada üç minik kaktüs daha aldım ama henüz fotoğraflarını yüklemedim. Üzerine bol miktarda sahte çiçek koydukları için, onları çıkartırken biraz yaralandılar. Şu anda kendi saksılarında duruyorlar.

skaraca
24-12-2009, 07:48
Bu kaktüsü Koçtaş'tan yeni kaktüsler gelip gelmediğini kontrol etmek için gittiğimde aldım. Daha çok yapı olarak bir sukulentte benzemesine karşın uzun ve dağınık dikenleri ile bir kaktüs türü sanırım. Yanlış hatırlamıyorsam sayın kartalpin'in kaktüsleri arasında da var bundan. Uzun ve dağınık dikenleri dikkatimi çekti. Kendisine bakım göstermeyen ama güzelliğini içinde saklayan insanlar gibi. Dikkatli bakıldığında altta toprağa yakın kısımlarda yeni sürgünlerin oluşmaya başladığı görülüyor. Artık kaktüs alırken özellikle sürgün oluşumu başlamış kaktüsleri seçmeye çalışıyorum.
Bu kaktüsüm şu anda işyerinde öğleden sonra günbatımına kadar güneş gören bir pencere kenarında duruyor. Aldığımda sulanmıştı. Bu nedenle halen su vermiş değilim. Zaten üstadlarda kaktüslerin kışın çok fazla sulanmaması gerektiğini söylüyorlar.

skaraca
27-12-2009, 14:58
13 nolu mesajda fotoğrafını yayınladığım kaktüs köşemde bazı değişiklik ve ilaveler yaptım. Çimlenmesi için toprağa ektiğim yaprakları çıkarttım, yanyana küçük-büyük kaktüslerimden küçüğü buruşma olduğu için ayrı bir yere aldım. İki adet küçük sukulent ekledim. Bunlardan ince yapraklı olan apartmanın altındaki işyerinin önünde dışarıda duruyordu. Diğeri ise bir çiçek serasının kaldırım tarafında ekili idi. Bir tanesi kaynana dili olmak üzere bulduğum bazı kaktüsleri köklenmesi için diktim. Yazın deniz kenarında topladığım taşlardan bir kısmı ile süslemeye çalıştım.

119259

Fotoğrafta sol üstte ve sağ altta görünen sedum reflexum (sarı dam koruğu), altta titanopsislerin arasında görünen sedum album (beyaz dam koruğu). Mezarlıklarda, mezar üstlerinde yer örtücü olarak kullanılması nedeniyle soğuğa dayanıklı türlerdir. Sedum reflexum şu anda oturduğum apartmanın önünde, saksı içerisinde dışarıda duruyor. Ayrıca bazı çelikleri apartman önündeki çimler arasında ekili ve Eskişehir'de gece yaklaşık - 10'u geçen soğuklara dayanıyor. Sedum album'u ise bir seranın önündeki toprak bölgeden aldım, oda aynı soğuklara dayanıyor.

Fotoğraf üst ortada bulunan Sempervivum'un ise bir bölümü balkonda duruyor. Açık ve rüzgar alan bir yer. Kapalı balkonda bulunan kardelenimin toprağının donduğu soğuklarda sempervivum'a birşey olmadı. Şu anda ise üzerleri 27.01.2010 gecesi yağan kar ile kaplanmış halde. Bu sempervivum ayrıca susuzluğada dayanıklı. Geçen ilkbaharda aldıktan bir süre sonra sinek oluştu. Diğer bitkilerime sinek geçmemesi için ayrı bir balkona aldım. Burada güneş altında durdu, toprağı kurudu, unutulduğundan bir ay, 1,5 ay su verilmedi, konulduğu balkon kenarından yere düştü, toprağı azaldı, yine dayandı. Kasım ayında arap sabunu zeytinyağı karışımı ile temizledikten sonra yeniden saksıya aldım.

skaraca
27-12-2009, 15:03
Koçtaş'tan aldığım titanopsisteki çiçek tomurcuğu, kaktüs köşesine aktarma sonrası kurumaya başlamıştı. Kuruma devam etmekte ama bunun saksı değişimine bir tepki olduğu, titanopsisimin sağlıklı olduğu yeni yaprak sürgünleri çıkartmaya başlaması ile anlaşıldı. Bir saksıdaki titanopsisi iki ayrı kök olduğu için ikiye ayırmıştım. Yeni çıkan yaprakları ve görüntüyü izleyince aslında iki kök olan bitkinin kendi içinde bölünmeye başladığını, birisinin üç, diğerinin iki kök olarak bölünebileceğini (ileride) fark ettim.

Yeni çıkan yaprakların fotoğrafları...

skaraca
27-12-2009, 15:08
8 nolu mesajda fotoğrafı yer alan kaktüsümün minik sürgünü saksı değişiminden bir süre sonra kurudu. Sanırım küçük olması nedeniyle saksı değişiminin etkisine dayanamadı. Kuruyan sürgünün hemen alt sol tarafından ise yeni bir sürgünün uç göstermesi ve kaktüsün üst bölgesinin gelişmeye başlaması ise benim için sevindirici bir durum.

Fotoğraf alt kısmında kuruyan ve sol tarafında yeni sürgün ucunu işaretledim.

skaraca
27-12-2009, 15:15
Bir süre önce yeni kaktüs ve sukulent aldığımı belirtmiş, bir tanesinin (dağınık dikenli) fotoğrafını yayınlamış diğerlerini daha sonra yayınlayacağımı belirtmiştim. Sonunda onlarında fotoğrafını çektim.

Bunları bir çiçekçiden aldım. Yapıştırma çiçekler üçünde de vardı. Ben onları çıkarttım. Ancak bu nedenle biraz zarar gördüler. Önceki kaktüslerimi kaktüs köşesine aktarmam sonrası tutup, tutmayacakları korkusu yaşadığım için bunlar şimdilik kendi saksılarında duruyorlar. Baharda gelişme başladığı sırada aktarabilirim belki.

Sukulenti ben biraz kazayağına benzettim ancak ona göre yaprakları çok küçük ve yaprakların iç kısım damarları ışıkta belirgin bir şekilde farkediliyor.

Bu arada toprak üstündeki renkli taşlar aldığımda vardı. Çiçekçi kendilerine de o şekilde geldiğini söyledi. Bende bir süre durabilir diye dokunmadım. Ancak altta toprağın ne durumda olduğunu, kuruyup, kurumadığını görmemi engellediği için kaldırabilirim.

1
119263

2 Mammillaria Gracilis
119264

3 Haworthia cymbiformis ya da Haworthia cuspidata
119265

skaraca
27-12-2009, 15:22
Büyük abisi ile ilk düzenlendiğinde kaktüs köşesinde yanyana duran, ancak daha sonra kuruma belirtisi gösterdiği için, daha iyi bakım yapabilmek için ayırdığım küçük kaktüsüm, hiç bir değişiklik göstermiyor, veya ben fark edemiyorum. Ayırdığımdan bu yana aynı şekilde. Buruşmada ne artma var, nede azalma. Şu anda kurumuyor da, canlanmıyor da. Belki genel olarak uyku döneminde olduğu için bu canlanma gerçekleşmiyor da olabilir. Bende çıkmadık candan umut kesilmez deyip bekliyorum.

Bakım önerisi olan arkadaşların, önerilerini de dikkate alabilirim.

sarge
28-12-2009, 07:52
kaktüsleriniz çok güzel bendede var ama fazla yağmurun altında kaldığı için biraz çürüme başladı

skaraca
28-12-2009, 08:31
Teşekkürler sayın sarge...

kartalpin
28-12-2009, 21:33
Sizin yazdıklarınızı okudum ve sergilediklerinizi keyifle izledim. Evet sanırım sizde tersinemez bir kaktüs sevdalısı olmuşsunuz. Geriye dönüşmeniz mümkün değil, elinize kaktüslerin sevgi dikenleri batmış ve sevdayı kanınıza karıştırmış.. Hepimiz böyle başladık bu muhteşem yarattıklarla yarenliğe
Bu çok açık...

Artık bundan sonra ev halkınızla birlikte, mutlulukla nice sevgi bahçeleri oluşturursunuz

Mutlulukla kalın, haneniz hep bahçeli olsun...

skaraca
29-12-2009, 09:51
Ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için teşekkür ediyorum sayın Kartalpin.

skaraca
03-01-2010, 16:04
Yeni aldığım kaktüslerimin fotoğraflarını eklerken bir tanesini unutmuşum. Dört büyük, dört küçük kaynana topuzu (?). Hemen her kaktüste olduğu gibi bunlarda da silikonla yapıştırılmış yapay çiçek vardı. Ben çıkartmaya çalıştığımda bir tanesinin üstündeki dikenlerde silikonla birlikte çıktı. Büyüklerin birindeki kelliğin nedeni bu.

skaraca
03-01-2010, 16:07
İki gün önce yeni bir kaktüs aldım. Sanırım Mammiliaria türü. Üstüne silikonla yapıştırılmış sahte çiçekleri çıkartırken bir bölümünde yer alan dikenlerle birlikte uç kısımlarıda koptu. Fotoğrafta üst kısımda farkedilebilir. Bir sorun olmayacağını düşünüyorum.

skaraca
15-01-2010, 22:34
Sayın berduray hanım, bir süre önce yaklaşık 20 tür kaktüs ve sukulent göndermişti. Bunları ektikten sonra fotoğraflarını çekerek özelden sayın berduray hanıma göndermiştim, dikimle ilgili bir sorun olup olmadığını sormak için. Vermiş olduğu yanıtta ilk aşamada bir sorun görmediğini belirtmişti. Ancak son durumu sayın berduray hanımla birlikte tüm foruma açmanın uygun olacağını düşündüm.

Böylece berduray hanım hem emanetlerinin ne durumda olduğunu görmüş olur, hem kendi önerileri yanında sayfaya uğrayan arkadaşların önerilerini değerlendirme olanağını bulurum dedim.

İlk fotoğraf kaktüslere ait. Stapila (leş kaktüsü) ya ait iki tür, atlas çiçeği ve iki kaktüs.

121977 Atlas çiçeği dışındakiler oldukça iyi durumda. Dikimden itibaren toprak üst seviyesi günde bir iki kez, fısfısla az miktarda sulandı. Atlas çiçeği geldiğinde hafif yumuşamıştı. Ertesi gün diktiğimde biraz daha yumuşama ve buruşukluk artmıştı.

121978 Atlas çiçeği ve yanındaki kaktüsün yakından görünümü. Atlas çiçeğinin üst kısımları artık iyice kurumasına karşın alt kısım buruşuk bir şekilde duruyor. Sanki alt bölgede kuruma olmayacak gibi. Kaktüste ise buruşma, solma gibi bir değişiklik yok. Belki de su deposunun iyi oluşundandır.

skaraca
15-01-2010, 22:44
Bu sukulent üzerinde açmış ve kurumaya başlamış çiçeği ile birlikte geldi. Çiçeğin kuruması ile tohum elde edebilirim diye düşünmüştüm ancak sanırım tohum oluşmayacak.

121985

İlk geldiğinde ve dikim sonrası birkaç gün biraz solgun ise de şu anda durumu iyi. Hatta üst noktasındaki minik yaprak biraz büyüdü gibi. Toprağın nemini azaltmayacak şekilde ilk günler fısfısla sulamıştım. Şu anda sulamayı biraz azaltmayı düşünüyorum.

skaraca
15-01-2010, 22:50
Birbirinin benzeri olan, ancak birisi büyük, diğeri küçük yapraklı iki sukulent. Büyük yapraklı olan, bir yapraktan dal olarak ikiye ayrılmıştı. Yaprak ve dalların bir kısmı toprak içinde olacak şekilde dikilmişti.

Diğeri ise sayın berduray hanımın tarifi üzerine toprağın üzerine yatırılıp, yaprak aralarına hafif toprak serpilmek suretiyle dikildi.

121986
Küçük yapraklı olanın bir tarafında bulunan iki yaprak çürüdü. Diğerlerinden belki bir ikisi daha çürüyebilir gibi.

121987
Bu küçük yapraklı olanın net olmamakla birlikte daha yakından çekilmiş bir fotoğrafı. Sol üst kısımda çürüyen iki yaprak görülebiliyor.

Güngör Salman
15-01-2010, 22:57
Sn Skaraca kaktüs ve sukulentleriniz çok güzeller, Güle güle büyütün.

skaraca
15-01-2010, 22:57
İki ayrı sukulent. Birisi üstteki küçük yapraklı sukulent.

121988
Büyük olan sukulent görünüm olarak güzel durumda. Bir olumsuzluk yok gibi. Küçük yapraklı sukulent ise üstteki parçaya göre daha iyi durumda. Bunu toprağa yatırarak değil, iki-üç yaprağı toprak içine gelecek şekilde dikmiştim.

121989
Bu fotoğrafta ise küçük yapraklı sukulent (Crassula Marnierana) daha yakın plan görülmekte. Bir sorun yok gibi. Sulamalar fısfısla toprak hafif nemli kalacak şekilde yapılıyor.

skaraca
15-01-2010, 23:01
Teşekkür ediyorum sayın Güngör Salman,

Yenileri de köklendirip, geliştirebilirsem sanırım daha iyi olacaklar.

skaraca
15-01-2010, 23:08
Yeşim ağacı ve köklendirme için deneme amaçlı gönderilen sukulent yaprakları.

121991
Yeşim ağacında bir sorun görünmüyor bence. Köklenmesi ve boylanması bekleniyor.

121992

Bu yaprak kötü durumda. Fısfısla toprak nemli kalacak şekilde sulanmasına karşın toprağa giren kısımda çürüme başlamış. Çürüme üstteki fotoğrafta daha iyi görülüyor. Biraz temizledim ama tam temizlenmedi gibi. Yarın tekrar bakıp, iyice temizleyip yeniden koyacağım toprağa.

16.01.2009 tarihinde baktığımda bu yaprağın çok kötü durumda olduğunu, temizlense bile yaşamayacağını değerlendirdim ve saksıdan uzaklaştırdım

121993

Bu yaprak diğerine göre daha iyi durumda. En azından köklenme yoksa da, çürüme de yok.

skaraca
15-01-2010, 23:12
Bir başka sukulent. Yapraklarının ters V şeklindeki formu hoşuma gitti. Ayrıca yeşilden çok hafif mavimsi bir renkte.

Echeveria runyonii

122006

Alt yapraklardan ikisi kurudu. Bir kaçı ise buruşmuş durumda ancak üst yapraklar oldukça iyi duruyor. Bir yumuşama, buruşma yok.

skaraca
15-01-2010, 23:15
Senecio, hala geldiği günkü gibi. Üzümsü yaprakları fısfısla sulanıyor. Bu arada akan su toprağına nemlendiriyor. Olumsuz bir durum yok şimdilik.

Senecio Herreanus

122007

berduray
15-01-2010, 23:16
35 numaralı mesajdaki ilk resimde sizin küçük yapraklı sukulent olarak tarif ettiğiniz sukulent yani Crassula Marnierana fazla toprak içine gömülü olduğu için çürüyor.

Ben senecioyu toprağa yatırın ve üzerine tuz eker gibi azıcık toprak sepiştirin diye tarif etmiştim.

Görsellik daha iyi oldu tabi, maille tarif o kadar oluyormuş.

Hayatta kalamayanları telafi ederiz, kolay gelsin.

Senecioyu toprağa yatırsaydınız daha kolay köklenirdi, bu tarifi uzun uzun yapmıştım, farklı yerlerden köklenebilir, sizin toprağa diktiğiniz yerde kök yapamayabilir diye....

Ve şunu da demiştim bitkilere kulak vermeyi öğrenmeliyiz...Sukulentler büzüşürse susuz kalmıştır.

Senecioya normal verdiğiniz suyun biraz daha fazlasını vermenizi tavsiye edeceğim.

skaraca
15-01-2010, 23:17
Forumda gezerken bir yerde isminin tilki kuyruğu olduğunu öğrendim. Uçtan 1,5-2 cm. derinlikte toprağa dikildi. İyi durumda,

122008

berduray
15-01-2010, 23:23
Hemen hemen hepsinin ismini yazmıştım size, o mesaj duruyorsa oradan bakıp her mesajın altına adını yazabilirsiniz.

Bir de çürümeye yüz tutan yaprakları saksıdan uzaklaştırın, diğerlerini de kaybedebilirsiniz.

Yaprağın yarıdan fazlası çürüdüyse yaşama ihtimali minimumdur ve diğer bitkileri hasta etme riskine değmez.

skaraca
15-01-2010, 23:24
Kara kafa... Aeonium Arboreum İlk dikim sonrası buruşan ve sarkan alt yaprakları sayın berduray'ın önerisi uyarınca, bitkiye yük olmaması için kesildi. Kalan yapraklardan birkaçı yine hafif yumuşayıp, sarkmasına karşın, üst yapraklar oldukça diri bir şekilde duruyor.

122009

Hatta en üst ortadaki yaprağa bakılırsa, gayet canlı. En ufak bir yumuşama yok. İç göbek kesimindeki yapraklarda canlı bir durumda. Gövdeyi fazla yapraksız bırakmamak için altta sarkan yapraklara şimdilik dokunmuyorum. Bu nedenle bu kez sarkan yapraklara bir süre dokunmamaya karar verdim. Belki daha sonra onlarda canlanır.

skaraca
15-01-2010, 23:29
Bu sukulenti ne kadar uğraştıysam, net görüntüleyemedim. Biraz da açı ve ışık koşulları bunu çekerken iyi değildi. Manuel modda dahi netliği yakalayamadım.

122010

Alt yapraklar buruştuğu için, bitkiye yük olmaması için alınmıştı. Üstte bulunan birkaç yaprakta sonradan düştü. Yaprakları hafif börülceye benziyor bence. Azda olsa kök vardı bu sukulent geldiğinde. Ancak nedense şu an en kötü durumda olan da bu.

Dudi
16-01-2010, 00:03
Hepsi birbirinden harikalar, ellerinize sağlık...

skaraca
16-01-2010, 09:14
Sayın berduray,

Sabah işyerine çiçeklerin kontrolü için gidip, geldikten sonra bilgisayarı açtım ve mesajlarınızı gördüm.

Senecionun yapraklarındaki büzüşme geldiğinde vardı. Aradan geçen sürede büzüşme azalmadı belki ama artmadıda. Senecio ile ilgili verdiğiniz linkte, senecionun köklenmesi sonrasında büzüşmelerin kapanıp, yaprakların dolgunlaştığına ilişkin bilgiler vardı. Bu nedenle büzüşme aynı kaldığı için, bitkinin bir miktar besin aldığını, ancak köklenme henüz gerçekleşmediği için bu besinin yapraklardaki büzüşmeyi kapatmaya yetmediğini düşünmüştüm.

Akşam üzeri işyerine gittiğimde senecionun toprak altındaki kısmını kontrol eder, çürüme varsa temizler ve sizin dediğiniz yöntemle dikerim.

Bir kısmının isimlerini yazmıştım. Ne yazıkki aklımda kalanlar. e posta kutuma tekrar baktığımda, arşivlemediğimi ve mesajınızın silindiğini fark ettim.

Kara kafa ile ilgili yorum yapmamışsınız, iyi durumda mı? Biliyorsunuz onu özellikle istemiştim sizden. Kaybetmek istemem.

37 nolu mesajdaki Crassula Marnierana (küçük yapraklı sukulent) iyi durumda sanırım, birşey dememişsiniz. Bunu da alt iki yaprağı toprak altında olacak şekilde ekmiştim. 35 teki Crassula Marnierana yı ise akşam bir kontrol edeyim, çürüyen yaprakları ayırayım ve yeniden yüzeysel olarak ekeyim o zaman.

Sayın Dudi,

Ziyaretiniz için teşekkürler. Son eklediklerim köklendirmeye çalıştıklarımdı. Sayın berduray'dan gelen köklü olan bir tanesi burada (http://http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11103&page=14) 411 nolu mesajda, ayrıca daha önce Eskişehir'de oğlumun aldığı ve benim 12 Ocakta Ankara'dan aldığım kaktüslerin henüz fotoğrafları çekilmedi. Sanırım bugün onlarıda sayfaya ekleyebilirim.

hulyam
16-01-2010, 09:38
Sayın skaraca, hepsi cok güzeller...emeğiniz karşılığını almanız dileğiyle..

skaraca
16-01-2010, 10:07
Teşekkür ediyorum sayın hulyam, ziyaretiniz ve güzel dilekleriniz için.

skaraca
16-01-2010, 10:42
Bir nolu mesajda son fotoğrafta yer alan ve iki nolu mesajda ikinci fotoğrafta yer alan kaktüslerimde yeni gelişmeler var.

Her ikiside yeni sürgün için uç çıkartmaya başlamış. İki nolu mesajdaki daha belirgin olmakla birlikte, bir nolu mesajdaki kaktüsümün tepe kısmında sürgün veya uzamayı gösteren oluşumlar var.

122050 Bir nolu mesajdaki kaktüsün uç kısmı. Yeni minik uzantılar sürgün gelişimi olabileceği gibi, boy uzamasına ilişkin gelişimde olabilir. Bir süre sonra net olarak belirlenebilir sanırım.

122051 Bu ise iki nolu mesajdaki kaktüs. Bunun yeni sürgün olduğunda kuşku yok doğal olarak.

Forumda kaktüslerin kışın uyku döneminde oldukları belirtilmesine karşın, kaktüslerdeki bu gelişim ilginç. Belki de havaların henüz tam olarak soğumaması, kışın tam gelmemesi kaktüslerin yanılmasına neden olmuş olabilir.

skaraca
16-01-2010, 10:51
Yılbaşından hemen sonra alışveriş için gittiğimiz markette oğlum hemen çiçeklerin olduğu standa gitti. Burada eline aldığı yeni gelmiş iki kaktüsü alarak yanımıza geldi. Aynı türden üç kaktüs olmasına karşın bir tanesi boy olarak ufaktı. Onu hemen eledik. Aynı boylarda olan iki kaktüsün birisinin üzerinde hastalık olduğunu değerlendirdiğimiz siyah lekeler vardı. Bu nedenle oda elendi. En son bu kaktüs kaldı elimizde. Bunda da hafif yaralar vardı ama gelişimi güzel olursa yarayı kapatır diye düşündük. Biraz dikkatli bakılırsa sol taraftaki sürgün üst kısmında yara yeri fark edilir.

122052

Cereus Fairy castle (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2018)

Güzelimiz bu. Meksika çöllerindeki kaktüslere benzetiyorum ben. Onların bonsai şekli. Büyükten küçüğe sıralanmış 5 sürgün olduğu gibi, anaç kaktüsün dikenlerinin olduğu kısımda yeni çıkmaya başlamış sürgünlerde var. Hatta bir kısmı, saksı toprak seviyesi düşük olduğu için üzerine eklediğim toprağın içinde kaldı.

www.cactusinfo.net te bu linkte (http://www.cactusinfo.net/gallery/C/images/Cereus_florida.jpg) Cereus Florida olarak isimlendirilmiş.

umıt79
16-01-2010, 11:03
Sayın Skaraca kaktüs toprağınız farklı geldi gözüme.Kaktüslerinizde ki canlılığı görünce merak ettim .
Nasıl bir toprak karışımınız var?

skaraca
16-01-2010, 11:10
12 Ocakta Erzurum dönüşü Ankara'da kaldığım kısıtlı süre içerisinde Ankamall'da bulunan yapı marketten aldığım kaktüsler. Çok fazla tür yoktu. Ya da ben zor beğenen biriyim.

Aslında burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11103&page=14) 412 nolu mesajda yer alan sayın cenan'a ait aloe türü veya benzerleri için gitmiştim yapı markete ama bu türlerden hiç yoktu.

Aldığım kaktüslerin hepsinin uç kısımlarında silikonla yapıştırılmış yapay çiçekleri çıkarttığım sırada oluşan bozulmalar var.

122053 İlk kaktüsüm mammilaria cinsi olmalı. Silikon lekeleri halen dikenlerin üzerinde duruyor.

122054 İkinci kaktüsüm minik dikenleri olan, hafif mavimsi renge sahip bir kaktüs. Turkuaz olmalı, Türk Mavisi... Myrtillocactus geometrizans

122055 Bu ise mavimsi rengi ve yüzeyindeki V formuna benzer çizgileri nedeniyle beğendiğim bir kaktüs. LEMAIREOCEREUS "BLUE" VARIETY (http://www.gosucculent.com/cgi-bin/mivavm?/Merchant2/merchant.mvc+Screen=PROD&Store_Code=G&Product_Code=LMRCRS-BLUE-VTY&Category_Code=) www.cactusinfo.net sitesindeki fotoğraflara (http://www.cactusinfo.net/gallery/P/index.htm) göre bu kaktüsüm Polaskia Chichipe'de olabilir.

122056 Son kaktüsüm. Üç büyük sürgün yanında ön orta kısımda fotoğrafta seçilemeyen minik bir sürgünü var.

skaraca
16-01-2010, 11:18
Sayın umit79,

Kaktüslerde kullandığım toprakların bir kısmı kendi karışımım. Kestane toprağı olarak satılan torfa göre daha küçük parçacıklardan oluşan bir toprak ile kum, bahçe toprağı ve çürümüş yaprak parçalarından oluşuyor.

Bir kısmı ise özellikle köklendirme çalışmalarım başlığı altındaki sukulentlerde kullandıklarım çiçek satan bir seranın yapmış olduğu kendi karışımı. İçeriği yaptığım incelemeye göre yine kum, toprak, torf ile küçük ağaç kabuklarından oluşuyor.

skaraca
16-01-2010, 11:31
Sayın berduray'dan gelen köklü olan bir tanesi burada (http://http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11103&page=14) 411 nolu mesajda,

Demiştim yukarıda. Çıkıntılı beyaz noktacıkları ile çok hoşuma gitmişti. Ayrıca kök kısmından çiçek olduğunu düşündüğüm bir sürgünü vardı. Ancak dikim sonrası toprak altında kaldı. Yeni yerine uyum sürecinde bu sürgünün ölme ihtimali yüksek geliyor bana.

Haworthia Attenuata V.Radula

122057 Güzelliğe bakar mısınız?

122058 Ayrıca bu güzellik birde sürpriz hazırlamış, birkaç gün sonra daha belirginleşir ama en orta kısımda minicik yeni bir yaprak uç kısmı görülüyor. Mümkün olduğunca yaklaştırmaya çalıştım ama çok küçük olduğu için bu kadar oluyor. Yeni yaprak, fotoğrafta en ortada görünen 2-2,5 cm büyüklüğündeki yaprağın sağ yan tarafında bu yaprağa hemen hemen bitişik durumda, yaklaşık 1 cm boyunda (fotoğraf boyutu, gerçekte daha küçük). Biraz dikkatli bakılınca uç kısmı fark ediliyor. :D

umıt79
16-01-2010, 11:48
Sayın Skaraca maşallah kaktüslerinize .Açıkcası ben nasıl bir toprak kullanmam gerektiğini tam kestiremedim.Bu vesileyle sizden öğrenmiş oldum deneyeceğim hemen.

Kaktüslerle ilgili çabalarınızın, benim gibi yeni yeni kaktüs sevdası başlayanlara tam bir örnek olduğunu belirtmek isterim.Lutfen fotoğraflara ve adınlatıcı yazılara devam edin.
Saygılar

skaraca
16-01-2010, 13:33
Teşekkür ediyorum umit79,

Kaktüslerin suyu tutmayan, geçirgen ve toprağın hava almasını sağlayan toprakta, daha iyi geliştiği forumun değişik bölümlerinde belirtiliyor. Bu nedenle kumlu (ince dere kumu, bulamazsanız inşaatlarda kullanılan kum), süzek topraklar öneriliyor.

Siz Kırıkkale'de bulunduğunuza göre çevrenizde varsa çiçek veya bitki satan, yoksa Ankara'da bu işi yapan sera/bahçe gibi yerlerden hazır toprak araştırabilirsiniz. Öncelikle varsa kendi yaptıkları ve çiçeklerde kullandıkları karışım olup olmadığını araştırın. Var derlerse içeriği hakkında bilgi alın. Yoksa yukarıda belirttiğim gibi değişik topraklar ile bir karışım hazırlayabilirsiniz kendiniz.

Ayrıca Kırıkkale'de Samsun yoluna doğru bağ ve bahçeler var diye hatırlıyorum. Buralardaki topraklar kar ve yağmur suları ile sulanmıştır. Biraz kumlu özellikte ise süzek topraktır ve kaktüslerde kullanılabilir diye düşünüyorum.

skaraca
16-01-2010, 18:31
Akşam üzeri işyerine gittim. 35 nolu mesajdaki küçük yapraklı sukulenti (Crassula Marnierana) kontrol ettiğimde, üst yüzeyler yeşil olmasına karşın toprağa temas eden yaprak alt kısımlarının karardığını, çürümeye başladığını gördüm. Bu nedenle diğer bitkiye de zarar vermemesi için saksıdan aldım.

37 nolu mesajdaki aynı tür sukulenti iki yaprağı toprakta olacak şekilde dikmiştim. Çürüme olup olmadığını kontrol ettiğimde, o sukulentte toprak içindeki bölümde bir çürüme olmadığını, toprak üstü bölümüne ise elimle fiske vurduğumda, canlı ve güçlü olduğunu gördüm. Bu nedenle ona dokunmadım.

46 nolu mesajda görülen sukulenti kontrol ettiğimde, toprak yüzeyine kadar çürüdüğünü, sadece toprak üst bölümünün kaldığını gördüm. Bunun üzerine çıkartarak alt bölgedeki çürüğü temizledim ve senecionun biberon kapağından oluşan saksısına diktim.

Senecio yu ise kontrol ettiğimde henüz köklenme oluşmadığını gördüm. 46 nolu sukulentten boşalan saksıya boylu boyunca, baloncukları üstte olacak şekilde yatırdım. Tam boyuna göre oldu saksı da. Dal kısımlarının üzerine örttü, örtecek şekilde toprak serptim ve suladım. Halen verilenden daha fazla su verilmesini söylemişti sayın berduray ama yarın öğleyin il dışına çıkıyorum ve Çarşamba akşamı döneceğim. Yani Perşembe sabahına kadar göremeyeceğim. Gerçi işyerindeki temizlikçi bayana söyledim, nasıl sulayacağını tarif ettim ama! Kısmet artık.

Hhatice
24-01-2010, 20:46
Hepsi çok güzeller hepsini inceledim resimlerden sevdim ,güle güle büyütün sayın Skaraca:))

eminetirsi
24-01-2010, 21:23
sevgili Berduray bunların hepsinden bana da yollamıştı... Benimkilerde aynen böyleler... Tekrar teşekkürler Berduray

skaraca
24-01-2010, 23:16
Sayın Hhatice, eminetirsi,

Ziyaret ve güzel dilekleriniz için teşekkürler.

Aradan geçen süreçte 46 nolu mesajda bulunan sukulent çürüdü. 34 nolu mesajda bulunan sukulent ise sonradan kötüleşti. Şu anda buruşuk bir durumda. Kurtulamayabilir. 34 nolu mesaj ikinci fotoğrafta yatık durumda olan sukulent (crassula marnierana) çürüdü. Dik olarak ekilmiş olan 37 nolu mesajdaki crassula marnierana ise toprak içinde kalan yaprakları çürümesine karşın gövde (sap) kısmı ile görünen kısım iyi durumda. Senecioyu sayın berduray'ın önerisi uyarınca tüm gövde kısmı toprak üstüne gelecek şekilde ayrı bir saksıya yeniden ektim. 41 nolu mesajdaki fotoğrafta toprağa yakın kısımdaki üç balon yaprak tamamen buruşup ikisi kurumasına karşın diğer üç yaprak iyi durumda. Hatta yapraklarda biraz dolgunlaşmada var. Tilki kuyruğu olarak belirttiğin 43 nolu mesajdaki sukulenti ise, uç kısmında 4-5 cm kalacak, diğer kısmı bulunduğu saksıyı dolanacak şekilde toprağa yeniden ektim.

Bu arada üç yeni sukulent var. Tam adlarını bilemesem de kalonchoe türü. İkisini çelik olarak işyerinde bir arkadaşımdan aldım. Sarı ve turuncu renk çiçekleri vardı. Bir tanesinin toprak üstünde kalan kısmı 2-3 cm kadar. Diğeri ise Hhatice hanımdan köklü ve tomurcuklu olarak geldi. Henüz fotoğraflama imkanım olmadı, birkaç gün içerisinde fotoğrafları çekilip, sayfaya eklenir sanırım.

skaraca
26-01-2010, 21:52
Yukarıda sukulent aileme üç yeni üye katıldığını belirtmiştim. Sıra onları tanıtmakta.

Birincisi

123250

sayın Hhatice tarafından köklü ve tomurcuklu olarak gönderildi. Saksım olmadığı için şimdilik plastik bardak içerisine dikildi. Rengi sürpriz olacak benim için. Seracıların kullandığı türden küçük saksı bulamıyorum burada. Geçen ilkbahar'da bir çiçek satış yerinden fide poşeti istemiş ve almıştım. Bu sene de küçük boy saksılardan araştıracağım artık.

İkinci

123251

ve üçüncü

123252

ise işyerinde arkadaşımdan aldığım çelikler. Bir tanesi hardal rengi, diğeri ise açık turuncu renk çiçek açıyor. Küçük olan gerçekten küçük. Boyu üç cm. kadar.

skaraca
26-01-2010, 22:08
Sayın berduray iki ayrı tür leş kaktüsü göndermişti. Bunlardan büyük olanı, henüz kök oluşturmadığı halde üç adet minik sürgün verdi. Sanırım kendi içinde olan besini kullanarak bu sürgünleri oluşturdu. Bu fotoğraf Pazar günü çekildi. Aradan geçen iki günde sürgünler biraz daha gelişti.

123253 İşte yeni sürgünler. Sağ alt, orta ve üst kısımda. Ortada olan en büyüğü...

Kök oluşturmadığını nereden mi biliyorum? Baktııım... Daha önce biraz büyük bir saksıda birkaç tür birlikte duruyordu. 21 Ocak'ta leş kaktüslerini diğerlerinden ayırdım ve plastik bardaklara diktim. O sırada bakmıştım. Küçük olanda 1,5-2 mm kadar bir tane kök oluşumu vardı. Diğerinde hiçbirşey yoktu. Buna karşın kök oluşumu gerçekleşmeyen; sürgün oluşturdu.

Sayın berduray cinslerini de yazmıştı. Ancak latince olarak hatırlamıyorum. Bu yüzeyi düz olan. Küçük ve hafif köklenen ancak sürgün vermeyenin yüzeyi ise hafif kadifemsi dokulu.

berduray
26-01-2010, 22:09
Rica ederim Sayın Eminetirsi...paylaşmak güzeldir...sevinçleri büyütür...

Sayın Skaraca..benim anaçlar yavrulayınca tekrar yollarım...mevsimsel bir hata yaptık ya da burada alıştıkları ortamı orada bulamadılar...yoksa sukulentler gerçekten oldukça dayanıklı bitkiler aslında...

Size daha önce de söylemiştim...sukulentin büzüşmesi susuz olduğunu gösterir...

Siz senecioya fıs fıs ve haftada bir azıcık kök sulaması yapın lütfen....

Stapelia ya da leş kaktüsü adları...kadifemsi yüzeyli olan grandiflora yani büyükçiçekli...

skaraca
26-01-2010, 22:23
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu atlas çiçeğinin bir bölümünün kuruduğunu, kalan kısmın ise buruştuğunu yukarıdaki mesajlarımda belirtmiştim. Atlas halen aynı durumda. Hani "ne öldü ne ondu" derler ya... O misal. Bende "çıkmadık candan umut kesilmez" misali bekliyorum. Ne olur, ne olmaz. Kim bilebilir. Belki o buruşuk atlas hiç umulmadık bir anda canlanır ve sürgün verir.

123254

İşte sevgili atlasın son durumu. Yalnız önceki fotoğraflarda diğer tarafı görünüyor. Aradan geçen sürede aynı saksıda bulunan leş kaktüslerini alırken, yerinden oynadığı için yeniden yerleştirirken diğer tarafını çevirmişim.

Bu arada atlasa iki yeni komşu geldi.

123255

Kaynana dili benzeri, ancak onun kadar dikenli olmayan ve yüzeyi beyazımsı tozu andıran görünümlü iki kaktüs çeliği. Köklenme için atlasa komşu oldular. Belki birbirlerine bakar, kıskanırlar da köklenirler.

Sayın turko-g mum çiçeği ile ilgili sayfada yazdığı mesajda, sayın berduray'ın göndermiş olduğu mum çiçeğine komşu olan, yukarıda fotoğraflarını yayınladığım arkadaşımdan aldığım kalonchoe'leri kökleninceye kadar ayırmamamı, annesinin aynı saksıda farklı çiçekler ekerek köklendirme yaptığını belirtmişti. Bu yöntemi bu saksıda uygulamış olayım böylece.

skaraca
26-01-2010, 22:29
Sayın Skaraca..benim anaçlar yavrulayınca tekrar yollarım...mevsimsel bir hata yaptık ya da burada alıştıkları ortamı orada bulamadılar...yoksa sukulentler gerçekten oldukça dayanıklı bitkiler aslında...

Size daha önce de söylemiştim...sukulentin büzüşmesi susuz olduğunu gösterir...

Siz senecioya fıs fıs ve haftada bir azıcık kök sulaması yapın lütfen....

Stapelia ya da leş kaktüsü adları...kadifemsi yüzeyli olan grandiflora yani büyükçiçekli...

Merhaba sayın berduray,

Sukulentleri, susuz olduklarını hissetmeyecekleri kadar sık fısfısla suluyorum aslında.

Senecioların son durumunu aşağıda açıklayacağım fotoğrafları ile.

Leş kaktüsünde türleri hatırlamıyorum derken, "grandiflora" dan bahsetmiştim. Genel isim olan stapelia'yı biliyorum, alt grup-tür olarak isimleri hatırlayamamıştım.

Bu arada diğer türlerin genel durumları hakkında da fotoğrafsızda olsa bir bilgi vereyim. Hem sizde gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz sayın berduray.

skaraca
26-01-2010, 23:03
Sayın berduray tarafından gönderilen senecioları ilk olarak kızımın kullanmış olduğu biberon başlığından yapmış olduğum saksıya, 2. sayfa 41 nolu fotoğrafta görüldüğü şekilde dal dip kısmı toprağa gelecek şekilde ekmiştim.

Sonrasında sayın berduray'ın önerisi üzerine küçük saksıdan alarak toprak yüzeyine balon yapraklar, toprak üzerinde kalacak şekilde diktim. Ancak bu ekim sonrasında ne olduysa fotoğrafta dip kısmında bulunan üç adet balon yaprak buruşup kurudu.

123257 Kuruyan yapraklar.

Bunun üzerine kontrol ettiğimde dallarda çürüme başladığını gördüm. Bunun üzerine sağlam bölgeyi maket bıçağı ile kestim ve kesilen kısmın toprağa ekim sonrasında yeniden çürümemesi için biraz kurumasını sağladıktan sonra yeniden ektim. Bu kez her ihtimale karşı uç kısımları açıkta bıraktım. Son ekimi fotoğraflamadım ancak üç yapraklı bir parça kaldı.

123258 Senecio kalan bölüm. Bu bölümdeki balon yaprakların görüntüsü şimdilik iyi. Yukarıdaki işlemleri yaparken kontrol ettiğimde gövde kısmında henüz köklenme oluşmadığını gördüm. Umarım kalan kısım kurtulur ve köklenme oluşur. Sevdim çünkü bu sukulenti.

skaraca
26-01-2010, 23:25
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu kaktüs ve sukulentlerden;

33 nolu mesajda atlas çiçeğinin sağ ve sol tarafındaki kaktüsler, ayrı küçük saksıya alındı. Köklenmeleri bekleniyor. Genel görünümlerinde olumsuzluk yok.

34 ve 46 nolu mesajdaki sukulentler ne yazık ki artık yok. Çürüme sonucu öldüler.

35 nolu mesaj ilk fotoğraftaki büyük sukulent aynı şekilde, bir olumsuzluk yok. İkinci fotoğraftaki Crassula Marnierana çürüdü.

37 nolu mesajdaki büyük yapraklı sukulentte olumsuzluk yok. İkinci fotoğraftaki Crassula Marnierana ekiminde değişiklik yapılmadı. Onda da şimdilik bir olumsuzluk yok.

39 nolu mesajdaki yeşim ağacında değişiklik yok. Köklenmişte olabilir. Aynı mesaj üçüncü fotoğraftaki köklenmesi beklenen yaprakta iyi durumda.

40 nolu mesajdaki sukulent Echeveria runyonii büyük ihtimal köklendi. Tepe noktasında minik yeni yaprak oluşturmaya başladı. Ayrıca toprak seviyesi üst kısmında gövdeden çıkmış üç adet kılcal kök var. Bu toprak içindeki gövde kısmında da köklenmenin oluştuğunun habercisi olabilir.

43 nolu mesajdaki tilki kuyruğunu daha iyi köklenme sağlaması için biberon kapağından yaptığım saksı içine gövdeyi kıvırdım. Sadece 4-5 cm boyunda bir kısmı toprak dışında bıraktım.
123261 Fotoğraf yeni ekim şeklini gösteriyor. Toprak üstündeki gövdenin sağ alt ve üst kısmında toprak içerisindeki bölümler seçilebilir.

45 nolu mesajdaki kara kafa, alt yapraklarından bir kısmını daha kaybetmesine karşın kalan yaprakları artık daha canlı ve dik duruyor. Köklenme gerçekleşmiş ve/veya artık topraktan aldığı besini kullanmaya başlamış olabilir.

umıt79
26-01-2010, 23:33
Takdir ve merakla sizin bu çabanızın gelişimini takib ediyoruz Sayın Skaraca...Çalışmalarınızdaki gelişimleri sürekli fotoğraflamanız ve neler yaptığınızı detaylı anlatmanızda örnek teşkil edecek bir kaynak haline getiriyor yaptıklarınızı.

Teşekkürler emeğinize sağlık

skaraca
26-01-2010, 23:50
Ziyaretiniz ve güzel yorumlarınız için teşekkür ederim sayın umıt79,

Siteye üye olduğumda böylesi destek göreceğimi, hiç beklemediğim anda, hiç tanımadığım kimselerden yardım alabileceğimi veya sahip olduğum kaktüs ve sukulentlerimi çoğaltma teklifi alabileceğimi beklemiyordum.

Mademki site, üyeleri aracılığı ile bana birşeyler veriyor, bende karşılığını vermeliyim. Amacım bu.

Sizlerde bu bilgilerden yararlanabiliyor iseniz ne mutlu bana. Demekki amacımı gerçekleştirebiliyorum ve aldığımın karşılığını verebiliyorum.

Tekrar teşekkürler.

berduray
27-01-2010, 00:38
Saksı toprağında oldukça iri doğal malzeme görüyorum...keşke kullanmadan önce eleseydiniz..onların çürüme sırasında çıkardığı gazlar, etkileşimler bitkilerin sonunu hazırlamış olabilir...

Deneye yanıla öğreneceğiz hep beraber...ölen ölür, kalan sağlar bizimdir...

skaraca
27-01-2010, 09:19
Saksı toprağında oldukça iri doğal malzeme görüyorum...keşke kullanmadan önce eleseydiniz..onların çürüme sırasında çıkardığı gazlar, etkileşimler bitkilerin sonunu hazırlamış olabilir...

Deneye yanıla öğreneceğiz hep beraber...ölen ölür, kalan sağlar bizimdir...

Sayın berduray, sanırım senecio saksısındaki toprağa ilişkin olarak belirttiniz bu hususları. Bilemiyorum; belki de doğru olabilir. Bu toprağı bir seradan hazır karışım olarak almıştım. Kendileri de kullanıyordu. Geçirgen yapılı, çok su tutmayan, kum, toprak ve küçük ağaç kabuklarından oluşuyordu.

Diğerlerinde de bu toprağı kullandım. Belki yapı itibariyle bazılarında olumsuz etki yapmış olabilir.

Filiz
27-01-2010, 14:16
Kaktüsler gerçekten çok güzel. Umarım güzel çiçeklerini görürsünüz. Benim leş kaktüsüm can çekişiyor maalesef.

skaraca
27-01-2010, 15:31
Ziyaretiniz için teşekkür ederim sayın Filiz,

Leş kaktüsünü ilk kez yetiştiriyorum. Umarım sizin kaktüsünüzde kurtulur. Leş kaktüsü ile ilgili ayrı bir sayfa/başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1679) var. Hiç oradaki bilgilere bakma fırsatınız oldu mu? Belki işinize yarayacak birşeyler vardır.

mrmusti
01-02-2010, 01:57
Sayın Skaraca,
Hepside birbirinden güzel, Tebrikler..
Bu güzellerin yanına gelince hayat duruyor değil mi?
Bazen diyorum kendi kendime, ne yapacaksın sen be oğlum bu kadar saksıyı, bitkiyi doldu taştı her taraf, hanımdan yediğimiz fırçada cabası (Bir ara 600 - 650 cins bitkim vardı, ev değiştirmekten yarıya indi), sonra gidiyorum yanlarına bir bakıyorum bir çiçek. Allahhhh dünyam değişiyor. Haydi Antalyaya Taner Abiye. Dönüyoruz yine bir yığın saksıyla. Nereye koyalım diye düşünüyoruz hanımla beraber....Gene gitsem mi ki acaba..
Offff off. Ne olursa olsun değişmem valla hiçbir zevke, bir saksı bir ömür demek benim için. Hele bu kadar seveninin olduğu, dostluklar kurulduğu bir saksı değil mi? Kim ne derse desin EVET BİR SAKSI ve BU BİR ÇİÇEK....
Astrophytum_ornatum.
123771

skaraca
03-02-2010, 08:59
Sayın mrmusti,

Güzel dilekleriniz için teşekkürler. Kasım ayından itibaren kaktüslerle doğrudan ilgilenmeye başladım ben. Daha öncede kaktüslerim oldu ancak bakım hataları nedeniyle yaşatamamıştım. Bu yıl çiçeklerini de görmeye bekliyorum.

Gerçektende gündüz işyerindeki bitkilerimle, sabah ve akşam evdeki bitkilerle ilgilenmek, onların gelişimlerini takip etmek, minik bir sürgünü ilk kez görüp, büyüdüğünü takip etmek hiç birşeyle değişilmiyor.

Öyleki işyerinde çok yaşlandığı için ağaçsı bir gövdeye sahip olan yılbaşı çiçeğimi gençleştirmek, kalan odunsu gövdeyi atarak saksısını başka bitkilerim için kullanmak amacıyla tüm çeliklerini aldığım bitkiyi, köklendirmem sonrasında, saksıda kalan odunsu gövdelerden yeni sürgünlerin çıkması nedeniyle kıyıpta atamıyorum. Sırf bu nedenle genç çelikleri ayrı bir saksıya diktim.

mrmusti
03-02-2010, 09:12
Sayın skaraca,
Ben bugün Antalyaya gidiyorum. Vermeyi düşündüğünüz siparişleriniz varsa. ben oradayken verebilirsiniz. İstediklerinizi ben seçer gönderebilirim.
Benim sizden istediklerimide İzmire dönünceye kadar göndermezseniz sevinirim.
Dönderdiysenizde mesele yok. çocuklarımdan biriyle kargodan aldırırım.
SAygı ve selamlarımla..
Mustafa Remzi Mert

kartalpin
04-02-2010, 20:33
Sevgili Skaraca, hızla kaktüs aşkı vadisinin derinliklerine giriyorsunuz. bu vadide kaybolmanız dileği ile... Kaktüslerinizi yakından izlemek çok güzel...

kumyaka2010
04-02-2010, 20:46
Sayın arkadaşlar !
Ben 2 sene evvel Antalya Kaş tan aldıgım bu çiçegin adını merak ediyorum . Şimdiye kadar dışarıda duruyordu , don korkusuyla içeri aldım .Ayırmak istiyorum ,zaman hakkında bilgisi olan varmı ? Selamlar .

PlentyPlant
04-02-2010, 21:39
Sayın arkadaşlar !
Ben 2 sene evvel Antalya Kaş tan aldıgım bu çiçegin adını merak ediyorum . Şimdiye kadar dışarıda duruyordu , don korkusuyla içeri aldım .Ayırmak istiyorum ,zaman hakkında bilgisi olan varmı ? Selamlar .

Sayın Kumyaka, bildiğim kadarıyla fotoğraf aloevera türü. Kendi sayfama resmini koymayı düşünüyordum, hemen koyayım. Ayırma konusunda soğukların belinin kırıldığı bir dönemi seçerseniz daha iyi olur. Güney illeri için örnek vermem gerekirse, Şubat sonu - Mart'ın ilk yarısı en iyi mevsim. (Kendi deneyimlerime göre)

skaraca
04-02-2010, 22:15
Sayın kartalpin,

Bu gidişle az kaldı kaktüs aşkı vadisinde kaybolmama. Antalya Taner Angay beyden 13 adet sukulent ağırlıklı siparişim var. Bunun dışında hafta sonu gittiğim Mersin'de ablamdan aldığım 2 adet kaktüs çeliği dikilmeyi bekliyor. Köklendirmiş olduğum yılbaşı çiçeği çeliklerini hiç saymıyorum. Çünkü onunla ilgili forumda ayrı bir başlık var. Saksı siparişini bir an önce vermem gerekiyor sanırım.

skaraca
04-02-2010, 22:25
Sayın kumyaka2010,

Sayın plentyplant, bitkiniz için aloevera demiş ama, bana daha çok agave gibi geldi. Arama motorunuzda agave yazıp, aratırsanız görsellerde sizde görebilirsiniz. Ben bu linkte (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Agave_lechuguilla.jpg)bulunan fotoğraftaki agave türüne benzettim.

kumyaka2010
04-02-2010, 22:28
sayın plentyplant !
Alovera aşagıdaki bitki , malesef karda kaybettim . İnşallah yenisini alacagım . Uzerinde dikkat ederseniz çiçegi kurumuş olarak var . İlginize teşekkurler . Selamlar .

skaraca
04-02-2010, 23:08
Sayın kumyaka2010,

Sayın PlentyPlant'ın sayfasında sayın mrmusti bir süre kaktüslerini sergiledi ve sonunda kendi sayfasını açtı. Sanırım sizde kendi sayfanızı açmadan önce, geçici olarak benim sayfamı kullanmaya niyetlisiniz. Açık söyleyeyim, sayfamı kaptırmam. Gerekirse adınıza sayfa bile açarım.

skaraca
04-02-2010, 23:10
Bu arada sayın kumyaka2010, beyaz galla çiçekleri güzel görünüyor. Top gibi tomurcukları olanı bilemedim. Sayfa kirasını birkaç galla soğanı ile ödeyebilirsiniz. Eskişehir-Bursa arası ne ki?

kumyaka2010
04-02-2010, 23:14
Sayın skaraca ! Hatamı ozel mesajla belirttiler . Benim kimsenin malında gozum yok . Ozur diliyorum , bu bir dikkatsizlik hatası . Ben sizin belirttiginiz adta arayacagım . Selamlar .

PlentyPlant
05-02-2010, 08:25
sayın plentyplant !
Alovera aşagıdaki bitki , malesef karda kaybettim . İnşallah yenisini alacagım . Uzerinde dikkat ederseniz çiçegi kurumuş olarak var . İlginize teşekkurler . Selamlar .

Sayın Kumyaka. Fotoğrafını koyduğunuz bitki de bir aloe türü. Sayın Skaraca'nın linkinde gösterdiği agave ise, sizin sorduğunuz bitki değil. Sizin gösterdiğiniz bitkinin fotoğrafını (çiçekli olarak) sayfama koydum. Kimbilir, belki ben yanılıyorumdur.

Diğer taraftan, Sayın SKaraca'nın sayfası konusunda gösterdiği hassasiyete katılıyorum. Zaten o nedenle aloeveramın resmini size göstermek için bile olsa buraya değil, kendi sayfama koymuştum.

Siz de uygun görürseniz, hep beraber bu sayfayı Sayın SKaraca'ya bırakalım. Gerçekten burası onun sayfası çünkü.

Saygı ve selamlarımla...

kumyaka2010
05-02-2010, 08:59
Sayın skaraca !
Siz sadece isteyiniz . Bahceyemi ,yoksa saksıyamı dikeceksiniz ? Yeteri kadar gala soganı var . Tomurcukları olan şakayık çiçegi .Galalar çiçek halinde ,birazda kardan etkilendiler . Adres belirtirseniz , size haziran ayında gala ve şakayık soganı yollarım . Selamlar.

skaraca
05-02-2010, 09:29
Sayın PlentyPlant,

"sayfamı kaptırmam" derken ortada bir kızgınlık yoktu. Yanlış anlaşılmasını istemem. Hatayı esprili bir şekilde vurgulamak istemiştim. Yoksa sayfam gerektiğinde herkese açık.

Sayın kumyaka2010,

Yukarıda yazdıklarım sizin içinde geçerli. Ki forum kuralları gereği, belirli bir amaçla açılan sayfaların başka amaçlarla kullanılmaması yönünde moderatörlerimizde aralıklarla uyarılar yapıyorlar. Belki gezdiğiniz değişik sayfalarda bu tür uyarıları görmüşsünüzdür. Bu tür uyarılardan bir örneği burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11103&page=14) 415 nolu mesajda görebilirsiniz. Amacım biraz esprili bir şekilde bu durumu size hatırlatmaktı.

Gala soğanlarını ise ben saksıya ekebilirim şimdilik. Bahçe çok istememe karşın ne yazık ki şu anda yok. Gerçi Mersin'de annem ve ablamın evlerinin bahçeleri için ayrıca ekilmek üzere çiçek soğanları alabilirim. Adres bilgilerimi size Mayıs-Haziran gibi bildiririm, sizde sözünüzü unutmazsınız.

Sevgi ve selamlarımla...

skaraca
06-02-2010, 20:52
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu minik bir kaktüs vardı. Fazla gelişmemişte olsa köklüydü. Evde bulunan kızıma ait, şu an kullanmadığı bir fincana dikmiştim. Köklendirme ve geliştirmeye çalıştığım birkaç kaktüsle birlikte güney cephede bulunan odanın pencere kenarına koymuştum. Bu oda gün içerisinde uzun süre güneş görmesine karşın, bu aylarda nispeten serin olan bir oda. Ayrı bir özelliği de buraya aldığım bitkilerimin sulamalarının daha uzun sürede yapılıyor olması. Yani bir anlamda, buradaki bitkiler unutuluyor.

Mammillaria prolifera

124356

Kaktüsümün genel görünümü. Bu genel görünüm içerisinde ufak bir ayrıntı mutlaka dikkati çekiyordur. Benimde bugün dikkatimi çekti. Dedim ya, unutulan bitkiler arasında bu kaktüsüm. Bugün sabah, ne durumda diye elime alıp bakarken o küçük ayrıntıyı fark ettim. Ayrıca bu ayrıntı tek değil gibi. Sağ yan tarafta minik bir ayrıntı daha var. Tabi onu kadraja almam veya fotoğrafını çekmem şu an boyutu itibariyle mümkün olmadı.

124357

Bu da o ufak ayrıntının daha detaylı bir görünümü. Evet... Bir çiçek tomurcuğu. Yani ben öyle olduğunu sanıyorum.

Bu kaktüsüm geldiğinde üzerinde küçük kırmızı meyvemsi oluşumlar vardı. İçlerinde tohum benzeri siyahlıklar bulunuyordu. Forumda okuduğum kadarı ile bu meyvemsi oluşumlar sonrası çiçeklenme oluyor. Ancak, bahar henüz gelmemişken tomurcuk oluşması beni şaşırttı.

Sanırım ilk kaktüs çiçeğimi görmeme sayılı günler kaldı. Bir aksilik olmazsa çiçeğinide sizlerle paylaşırım bu başlıkta.

Fatih
06-02-2010, 21:03
Sayın Skaraca kaktüsünüz;Mammillaria prolifera.Benimkilerde de tomurcuk var ocaktan beri gelişiyorlar.Sanırım baharda ilk açacaklar arasında bu türler.

skaraca
06-02-2010, 21:08
Teşekkürler sayın Fatih,

Tomurcuklar Ocak'tan beri gelişiyorsa, demekki çiçeğe dönüşüm bayağı uzun sürüyor. Desenize daha çok bakacağım "acaba açtı mı" diye.

Bu arada hemen ismi başlık içerisine kaydediyorum.

sevim.K
06-02-2010, 21:41
Kaktüsleriniz güzel sayın skaraca:). Kaktüs sevginiz. Ama oğlunuzla paylaşımlarınız çok daha güzel:)

skaraca
06-02-2010, 22:51
Teşekkürler sayın sevim.K,

Bazen oğlumla, bazen kızımla yapılıyor bu paylaşımlar. Oğlum, zevki ile kaktüs beğeniyor. Ben ise bazı kaktüs çeliklerini kızımın kullanmadığı malzemelerine dikiyorum ve bunun için kendisinden izin alıyorum.

skaraca
07-02-2010, 10:39
Dün oğlumu yüzme kursuna bıraktıktan sonra, yakında olan yapı markete yeni kaktüs gelip, gelmediğine bakmak için gittim.

Yeni kaktüsler gelmişti ancak nedense kararsızlığım üzerimdeydi yine. İçlerinde beğendiğim dört-beş ayrı tür kaktüs oldu. Bunlardan bir tanesi tek saksı idi. Diğerlerinde ise 3-4'er adet/saksı vardı. Adet/saksı sayısı fazla olanların, gelişmeleri itibariyle hangisini alacağıma karar veremediğim için tek saksı olan kaktüsü aldım en sonunda.

Eve geldikten sonra www.cactus-art.biz sitesinde yaptığım araştırmada ismini buldum. Ancak eş anlamlı olarak echinocactus-mammilaria türü olarakta kabul edildiğini sitede açıklamışlardı. Bu linkte (http://www.cactus-art.biz/schede/CORYPHANTHA/Coryphantha_poselgeriana/Coryphantha_poselgeriana_valida/Coryphantha_poselgeriana_valida.htm)türe ait fotoğraflar ve eş anlamlı isimleri görülebilir.

Coryphantha poselgeriana var. valida (Coryphantha poselgeriana var. saltillensis)

124373

Yara, üzerinde bulunan yapay çiçeği çıkartırken; o bölgedeki diken dokunun kopması nedeniyle oluştu. Yukarıdaki linkte güzel çiçekleri olduğu yazıyordu. Umarım çiçek açtığını da görürüm.

sevim.K
07-02-2010, 12:56

Bazen oğlumla, bazen kızımla yapılıyor bu paylaşımlar. Oğlum, zevki ile kaktüs beğeniyor. Ben ise bazı kaktüs çeliklerini kızımın kullanmadığı malzemelerine dikiyorum ve bunun için kendisinden izin alıyorum.

Çok güzel:) kızımızı da dolaylı olarak işe katıyoruz demek ki;)

skaraca
07-02-2010, 21:49
İkinci kaktüsüm çelik olarak alındı. Yaklaşık 0,5 cm uzunluğunda bir tane kök benzeri oluşum vardı. Kök oluşumunu ve gelişimini sağlamak amacıyla kızımın kullanmadığı oyuncakları arasında bulunan plastik bir fincana dikildi.

İsim konusunda siteye henüz bakamadım. Benzer birçok kaktüs türü olduğu için net bir isimde bulamayabilirim belki.

124422

Siteye baktığımda veya arkadaşlardan benden önce isim konusunda yardımcı olan çıkarsa, ismi ayrıca eklerim.

Tepe bölgesinde yoğun olmak üzere, diken diplerinde beyaz tüysü uzantılar bulunmakta. Yüzeye paralel ve dik dikenleri var. Diken yapısı biraz bu linkteki (http://www.cactus-art.biz/schede/ECHINOCEREUS/Echinocereus_polyacanthus/Echinocereus_polyacanthus/Echinocereus_polyacanthus.htm) Echinocereus'u andırsa da, bunda beyaz tüysü uzantılar yok.

Bu kaktüs çeliğim anlamadığım bir şekilde çürüdü.

skaraca
16-02-2010, 13:37
Bir süredir elimde bulunan kaktüsleri yeni yerlerine almakla uğraşıyordum. Bunun dışında iki kez gittiğim Mersin'de ablamdan ve uygun olan yerlerden aldığım kaktüs çelikleri getirmiştim. Ayrıca Antalya'dan sayın Taner Angay beyden satın aldığım kaktüs ve sukulentler var. Bir süre önce forum üyemiz mrmusti Antalya'ya gideceğini belirtmişti. Taner beyden alışverişim sayın mrmusti aracılığı ile oldu.

Önce sayın berduray'ın göndermiş olduğu kaktüslerden başlayayım. Sayın berduray'ın göndermiş olduğu kaktüslerden ikisi ve bir sukulent; yeni küçük saksılarına alındı.

125446

125447

125448

Yukarıdaki kaktüsler ve sukulent, daha önce başka kaktüs ve sukulentler ile aynı saksıyı paylaşıyorlardı. Saksı değiştirdiğim kaktüs ve sukulentlerden boşalan minik kaktüs saksılarına aktardım. Böylece daha rahat gelişebilecekler.

Son fotoğrafta yer alan crassula marnierena köklenmiş olmalı. Diğerleri ise köklenme aşamasında. Belki ekim sonrası geçen sürede köklenmişte olabilirler.

skaraca
16-02-2010, 13:45
Mersin'de ablamdan aldığım kaktüs çelikleri.

Bir tanesi kaynana yumruğu. Diğerleri ise mammilaria prolifera. Yalnız bunun üzerinde bulunan meyve içerisinden siyah tohumlar çıkıyor. Yolda düşen meyvelerin bir kısmının tohumlarını çıkarttım ve ektim. Henüz filizlenme yok, beklemedeyim.

Ferocactus Alamosanus (http://www.cactusinfo.net/gallery/F/images/Ferocactus_alamosanus.jpg)

125449

125450

125451

Bir kısmı köklü idi. Köklü olanlardan birkaçını bir saksıya diktim. Onun dışında kalanları ise bir saksıya toprağın üzerine köklenmesi amacıyla koydum. Köklenmesi için koyduklarımdan birisinde küçük bir tomurcuk gelişmekte.

Bu arada kaynana yumruğundan üç çelik ve m.prolifera'dan hayli fazla çelik vardı. Kaynana yumruğunun bir çeliğini ve m.proliferanın bir kısmını kendime aldıktan sonra kalanları işyerindeki personele dağıttım.

Amor-Fati
16-02-2010, 13:55
http://img716.imageshack.us/img716/629/p160210141701.jpg (http://img716.imageshack.us/i/p160210141701.jpg/)

kaktüsüm baya bi uzun boylu.her yerinden ufak ufak yenileri çıktı.ne yapmam gerekiyor?

http://img13.imageshack.us/img13/6108/p1602101416.jpg (http://img13.imageshack.us/i/p1602101416.jpg/)

bide kaktüsüm köklendi.o kökleri kesiyimmi ne yapmam gerek hiç bilmiyorum :(

http://img186.imageshack.us/img186/3881/p1602101417.jpg (http://img186.imageshack.us/i/p1602101417.jpg/)

ve şunlara yara mı desem bilmiyorum.açık kahverengi şeklinde.yaklaşık 1 yıldır kaktüsüm.daha 5 tane var onlarda hiç böyle olmamıştı anlayamadım :o

şimdiden teşekkürler ismim seda ;)

skaraca
16-02-2010, 13:56
İkinci kez Mersin'e gidişimde yeni çeliklerle döndüm doğal olarak.

Bunlardan birisi Diken İnciri olarak bilinen Güney bölgelerde bol olarak yetişen bir tür. Ayrıca bunun mor meyveli ve üzeri dikenli olan türünün tohumlarını ekmek amacıyla meyvelerinden aldım.

Ayrıca euphorbia trigona, echeveria çelikleri var.

125453

Diken İnciri... dedim ama www.cactusinfo.net te diken inciri Opuntia Ficus İndica nın dikenli bir yapısı var. Bunda diken yok. Site Opuntia Erinacea v Utahensis (http://www.cactusinfo.net/gallery/O/images/Opuntia_erinacea_v_utahensis.jpg) olarak isimlendirmiş.

125454

Echeveria, alt tür olarak ne olduğunu bilemiyorum. Araştırıp, bulursam eklerim. Birden fazla çelik almıştım. Dört ayrı saksıya ektim. Sadece bir tanesini fotoğrafını buraya ekledim.

125455

Euphorbia trigona

125456

Euphorbia trigona. Bu ve yukarıdaki Euphorbia trigona ancak ayrı alt türler olması gerek. Bir tanesi yanlarında yapraklar oluşan, diğeri yapraksız ve daha kalın gelişen tür. Alttaki euphorbia trigona iki ayrı çelik. Bir tanesi evde, diğeri işyerimde. Üsttekinden ise bir tane var. Evde şimdilik.

Bunların köklenmesi gerekiyor. Çelik oldukları için yaklaşık 36 saat kadar, kesim yerleri kurudu ve sonrasında dikildiler.

skaraca
16-02-2010, 14:05
Mersin'e ikinci gidişimde Migros'a uğradım. Kaktüs türlerine bakmak için. 15 gün önce ilk gidişimde 4,99 TL'ye sattıkları kaktüslerde indirim yapmışlar. 2,99 TL'ye düşmüş fiatlar.

Bunun üzerine beğendiğim üç ayrı kaktüsü aldım. Gerçi sonrasında karar veremediğim için almadığım, iki ayrı kaktüsü almadığıma pişman oldum ama neyse.

125457

125458

Gymnocalycium platense var. baldianum

125459

Birinci mammilaria, ancak alt tür olarak bilmiyorum.

Üçüncü mammilaria proliferia (kahve diken) olmalı.

İkincinin ismi için araştırmam gerekiyor. Yaptığım araştırmalara göre Gymnocalycium platense var. baldianum

Aslında büyük marketlerin etiketlerine kaktüslerin isimlerini de yazarak satış yapmaları veya seraların kaktüs türünü belirten küçük bir etiketi saksı üzerine yapıştırmaları bu sorunu ortadan kaldırır ve bizlerde daha rahat alışveriş yaparız. Hem müşteri memnuniyeti açısından da marketlere olumlu bir puan yansır. Ancak nedense yapmıyorlar. Belki de 3-5 kuruşluk bir maliyet artışıdır bunun arka planında yatan.

skaraca
16-02-2010, 14:22
Sıra Taner beyden aldıklarıma geldi. Bir süredir Taner Angay beyin www.kaktus.web.tr olan internet sitesi üzerinden alışveriş yapmayı düşünüyordum. Ancak seçim konusunda karar verememiştim. Forum üyelerimizden sayın mrmusti beyin Antalya'ya Taner beye gideceğini belirtmesi üzerine sukulent ağırlıklı bir seçim yaparak listemi sayın mrmusti beye gönderdim. Bitki seçimleri sayın mrmusti bey tarafından yapıldı. İki adeti çelik olmak üzere 13 ayrı tür satın aldım.

Güzel, korunmalı bir ambalaj ve isim etiketleri ile birlikte geldi.

125461

İlk sukulentim adramiscus maculatus. Yapraklar üzerindeki renk tonları hoşuma gitti.

skaraca
16-02-2010, 14:24
İkinci sukulent.

skaraca
16-02-2010, 14:28
Çelik olarak geldi. Üç ayrı parçaya bölerek köklenmesi için saksıya aldım. Saksıya aldıktan dört gün sonra az su verdim. Şu anda 10 günlük. Halen sulanmadı. Minik bir sürgünü var. Köklenmemişte olsa sanırım kendi bünyesindeki su ile sürgün oluşturuyor.

125467

Ortada büyük parça çelik, yanlarda ikili ve birli olmak üzere iki ayrı çelik var.

skaraca
16-02-2010, 14:32
Bu sukulenttin çiçeğini sayın mrmusti'nin sayfasındaki fotoğraflarda görmüş ve çok beğenmiştim. Aynı şekilde aşağıdaki c.lutea'da aynı nedenle sipariş edildi. Sayın mrmusti'nin yayınladığı fotoğraflarda forum üyelerince beğenilen türlerden.

125468

Üst kısımda bir yara izi var. Ancak sayın mrmusti tarafından seçim yapıldığı için bir sorun oluşturmayacağını düşünüyorum.

skaraca
16-02-2010, 14:35
Çiçeğini sayın mrmusti'nin fotoğraflarından beğendiğim bir tür.

125475

Yeni sürgünler ve çiçekleri ile mutlu eder beni umarım.

Bu arada sürgünler belki de sonbaharda yeni sahipleri ile buluşur. ;)

skaraca
16-02-2010, 14:41
Forumda yayınlanan sukulent fotoğrafları arasında beğendiğim türlerden birisi.

125476

Köklü olması amacıyla sipariş ettim. Gelişimi gelişi sonrasında güzel. İşyerinde diğer kaktüs ve sukulentlerim gibi öğleden sonra güneşi alan pencere kenarında duruyor. Minik yeni sürgünleri oluşmaya başladı bile.

skaraca
16-02-2010, 14:43
Yine forumda yayınlanan fotoğraflardan beğendiğim bir sukulent.

125477

Sera ortamından gelmesi ve mevsim itibariyle yaprak renkleri biraz açık. Güneş gördükçe daha koyulaşacağını düşünüyorum.

skaraca
16-02-2010, 14:48
Taner beyin sitesinde fotoğraflarından görüp beğendiğim bir kaktüs-sukulent.

125478

Sera ortamında sulanmaması nedeniyle geldiğinde gövde yapısı biraz zayıf durumda idi. İlk sulamayı, kök sulaması olarak yaptım. Sonrakiler fısfıs ile toprak kurudukça. Gövde ve yeni sürgünleri biraz dolgunlaşmaya başladı.

Gövde yanlarında bulunan minik yapraklar sera ortamında kurumuştu. Ancak geldikten sonra üst bölgelerden yeni yapraklar oluşmaya başladı.

skaraca
16-02-2010, 14:51
Taner beyin sitesinde fotoğraflardan seçtiğim bir sukulent.

125479

Bununda gövde bölgesi geldiğinde serada sulanmaması nedeniyle biraz cılızdı. Yapılan kök sulaması sonrasında gövde dolgunlaşmaya başladı.

125583

Hatiora Salicornioides'in internette bulduğum çiçekli haline ilişkin fotoğraf. Uç bölgelerden çiçekler çıkıyormuş.

skaraca
16-02-2010, 14:54
Su dolu minik baloncuk şeklindeki yaprakları itibariyle beğendiğim sukulentlerden.

125484

Alt orta kısmında yeni bir sürgün gelişmeye başlamış bile.

skaraca
16-02-2010, 14:58
Çelik olarak gelmişti. İsmini telefonda sayın mrmusti söylemişti. Huernia ancak alt tür olarak yanlış anlamışta olabilirim. (Duvalia polita olarak düzeltildi)

125489

Köklenme için bekliyor. Geldikten sonra dördüncü gün birkez su verildi. Sonra su vermedim.

skaraca
16-02-2010, 15:08
İçi boş boru şeklindeki yaprakları ile güzel bir sukulent.

125491

Forumda bir yerde okuduğuma göre sanırım yaprağın iç kısmındaki boşluktan çiçek açıyormuş.

Vildan Sönmez
16-02-2010, 15:09
Sayın Skaraca
Caralluma hesperidum, caralluma lutea, adromischus maculatus benim de aldığım türler. Huernia' lardan farklı türler seçmişiz.
Güle güle büyüsünler, çiçekler açsınlar inşallah.

skaraca
16-02-2010, 15:13
Taner beyden aldığım son sukulent.

125497

Sayın berduray'ın göndermiş olduğu senecio H. yi köklendiremediğim ve sonuçta kuruttuğum için, tespih tanesi şeklinde yaprakları ile beğendiğim bu senecio'yu aldım.

Uç kısımda bulunan yapraklar gelişi sonrasında biraz büyüdü. Aydınlık ancak doğrudan güneş görmeyen bir yerde duruyor.

skaraca
16-02-2010, 15:28
Sayın lale76 hanımın bana kaktüs tohumu ve kaktüs çelikleri gönderme sözü vardı.

Dün bunlar elime ulaştı. Stapelia ve değişik çiçek tohumları yanında kaktüs ve sukulent çelikleri.

Sukulentlerin fotoğraflarını çekmedim. Kaktüslerden iki adeti köklü, diğerleri köksüz çelik idi.

125503

Chamaecereus silvestri. Hafif V şeklinde bir formu vardı. Alt kısmında minik bir kök oluşumu görünüyordu. Bu nedenle kök oluşan kısım toprak içerisine gelecek şekilde ektim.

125504

Köksüz olarak gelen çeliklerden. Kaynana diline benziyor ancak ona göre daha uzun dikenleri var. www.cactusinfo.net sitesini incelerken bu linkteki (http://www.cactusinfo.net/gallery/T/images/Tephrocactus_papyracantha.jpg)fotoğrafa benzettim. Öyle ile Tephrocactus papyracantha olmalı

125505

İsmini bilmediğim, köklü gelen, karman-çorman dikenleri ile güzel bir kaktüs. (Kaynana yumruğu olduğu sayın lale76 tarafından belirtildi.)

125506

Graptopetalum paraguayense. İsmini sayın lale76'nın sayfasından öğrendim. Değişik bir sukulent. İsim yapısına göre de Paraguay kökenli olmalı.

125507

Mammillaria prolifera. Sanırım tohum keseciği içerisindeki tohumlar kırmızı renkli. Çünkü Lale hanımın gönderdiği kırmızı renkli tohumlar vardı ayrıca. Onları da hemen ektim.

Bu arada birde fotoğrafını çekmediğim, köksüz olarak gelen Mammillaria elongata var olduğunu düşündüğüm bir kaktüs daha var. Gerçi kahverengi dikenli Mammillaria prolifera'ya da benziyor. Emin olamadım. Bu kaktüsüde köklenmesi için karman-çorman dikenli kaktüsün saksısına koydum.

skaraca
16-02-2010, 15:36
Sayın Vildan Sönmez,

Güzel dilekleriniz için teşekkür ediyorum. Aynı şekilde sizinde güzel bir şekilde büyütüp, geliştirmenizi diliyorum bitkilerinizi.

skaraca
16-02-2010, 15:38
Sayın amor-fati (Seda hanım),

İmageshack sitesi engelli olduğu için şu an size yanıt veremiyorum. Akşam evdeki bilgisayardan linkteki fotoğrafları gördüktün sonra bildiğim kadarıyla yanıtlayabilirim.

Amor-Fati
16-02-2010, 17:23
peki şimdiden teşekkür ederim :)

mrmusti
18-02-2010, 16:43
Sayın skaraca,
Huernia degil. doğrusu Duvalia polita olacak.. Güle güle büyütün.
Ayrıca Göndereceklerinizi de memnuniyetle bekliyorum.
Saygı ve selamlarımla..
Mustafa Remzi Mert

Çelik olarak gelmişti. İsmini telefonda sayın mrmusti söylemişti. Huernia ancak alt tür olarak yanlış anlamışta olabilirim.

125489

Köklenme için bekliyor. Geldikten sonra dördüncü gün birkez su verildi. Sonra su vermedim.

hanif
18-02-2010, 17:18
ben bunu tesbih çiçegi olarak biliyordum

lale76
18-02-2010, 19:25
skaraca; güle güle büyütün.. Forumdan öğrendim, kırmızı olan kaktüsün meyvesiymiş. Kuruyunca minik tohumlar oluşuyor tabi.
Karman çorman, kaynana yumruğu :)

Graptopetalum paraguayense nin minik çiçekleri var. Benim ki açtı, fotoğrafını yükleyeceğim.

skaraca
18-02-2010, 21:19
Sayın mrmusti,

İsim konusundaki düzeltmeyi yaptım. Tekrar teşekkürler.

skaraca
18-02-2010, 21:21
Sayın hanif,

Tespih çiçeği olarak bilindiği forumda bu linkte (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6081) belirtiliyordu. Ancak latince isimle arama motorlarında daha kolay bulunabiliyor.

skaraca
18-02-2010, 21:25
Sayın lale76,

Düzeltme yapmadığınıza göre kaynana dili olarak belirttiğim kaktüs ismi sanırım doğru. Karman çorman dikenli olanı, kaynana yumruğu olacak kadar büyük görmemiştim. Yukarıda 100 nolu mesaj ilk fotoğraftakini kaynana yumruğu olarak biliyordum. Graptopetalum paraguayense'nin iki yaprağı kopmuştu. Hemen yanına toprağa koydum. Belki oda köklenir.

Tekrar teşekkürler...

lale76
19-02-2010, 13:39
skaraca kaynana dili değil. Adını bulunca yazacağım.

bilge5130
20-02-2010, 22:28
Merhaba bu siteye yeni üye oldum. Kaktüsle de yeni tanıştım ve çok hoşuma gitmeye başladılar. Biraz internetten araştırma yaptım ve bu siteye ulaştım. Bende kaktüs yetiştirmek istiyorum renk renk çiçekler açsınlar yetiştireceğim kaktüsler.
Ben siz kaktüsseverlerden değişik kaktüs tohumları rica ediyorum ve yetiştiirebilmek için püf noktaları... Bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

skaraca
20-02-2010, 22:43
Sayın bilge5130,

Aslına bakarsanız kaktüs yetiştirmede bende yeniyim. Çok fazla bilgi vermem mümkün değil. Forumda gezdikçe daha ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz.

Şu anda elimde sadece 91 ve 100 nolu mesajlarda fotoğrafları bulunan Mammillaria prolifera ve üyelerimizden sayın lale76'nın göndermiş olduğu stapelia (leş kaktüsü) tohumlarından az miktarda var. Ancak tohumdan yetiştiricilik konusunu forumda incelerseniz, biraz zor olduğunu görürsünüz. Ben bir miktar tohumu deneme amaçlı olarak yeni ektim. Henüz çimlenen yok.

Dudi
25-02-2010, 08:43
Kaktüsleriniz ne kadar güzeller sevgili skaraca, hayran kaldım doğrusu ellerinize sağlık...

skaraca
25-02-2010, 09:17
Teşekkürler sayın Dudi,

Fotoğrafını çekip, eklemem gereken yeni kaktüs ve sukulentlerim var. Eskişehir Büyükşehir ve Tepebaşı Belediye seralarından çelik ve köklü olarak almıştım. Bugün sabah evde bulunanların fotoğraflarını çektim, iş yerinde bulunanlarında fotoğraflarını çektikten sonra ekleyeceğim.

Filiz
25-02-2010, 10:02
Bu seralar nerede skaraca? Geçen hafta oradaydık keşke haberim olsaydı :(

skaraca
25-02-2010, 10:17
Filiz hanım,

Büyükşehir Belediyesinin serası Kütahya yolu üzerinde Regülatör olarak bilinen DSİ tesislerine giderken ESKİ Genel Müdürlüğü karşısında. Tepebaşı Belediyesinin serası ise Bursa yolunda DMO binası ilerisinde Zincirlikuyu şantiyesi olarak bilinen yerde. Ancak bu seralar belediye hizmet kullanımı (park, bahçe, refüj çiçeklendirmesi) için bitki üretiyor ve satış yapmıyorlar. Ayrıca halka açık değil. Ben görevim nedeniyle rica ederek seraları gezdim ve görevlilerden çelik ve köklü olarak kaktüs-sukulent aldım.

Filiz
25-02-2010, 12:59
Gerçekten çok şanslısınız. Kaktüslerinizi büyütmede kolaylıklar dilerim.

skaraca
26-02-2010, 12:19
Sayın mrmusti aracılığı ile Antalya Taner Angay serasından almış olduğum Adremischus Maculatus'um ölüyor.

127271

İlk geldiğinde çok iyi durumda olmasına karşın, saksısının küçük geldiği düşüncesi ile hafta başında saksı değişimi yapmıştım. Sanırım bu değişiklik sırasında kökler zarar gördü veya eklenen yeni toprağı sevmedi.

İlk fark ettiğimde iyi durumda olan iki yaprağını kopartarak, yapraktan sürgün vermesi umudu ile toprağa koymuştum ama onlarda ana bitki gibi soluyor. Bu fotoğrafı dün çekmiştim. Yapraklar bugün daha da solgun bir durumda.

Sanırım veda etmek zorunda kalacağım A. maculatus'a...:(

skaraca
26-02-2010, 12:38
Sayın Taner Angay'dan almış olduğum Senecio Rowleyanus'un son durumu hakkında bilgi vermek istiyorum.

127277

Yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi, S.rowleyanusum gelişi sonrasında yerini sevmiş olmalı ki, üç ayrı yerden yeni sürgün vermeye başladı. Bir tanesi kök bölgesine yakın, diğeri onun biraz üzerinde kurumuş yaprak altında ve sonuncusu ise uç bölgesine yakın yerde. Uç bölgedeki sürgün ucu net olmamakla birlikte fotoğrafta görülüyor. Diğerleri ise küçük baloncuklar şeklinde...

Kuruyan yaprak, ilk geldiğinde sanırım yol koşulları nedeniyle hafif özürlü idi. Sabah akşam fısfıs ile su vermeme karşın kurudu. Ancak hemen kuruyan yerin altından yeni sürgünde vermeye başladı.

skaraca
26-02-2010, 15:00
Sayın lale76 bir süre önce Stapelia .... (Leş Kaktüsü) tohumları göndermişti. Onlardan bir kısmını iki ayrı kaba çimlendirilmek üzere ekmiştim. Kablardan birisinde aynı zamanda iki adet adenium tohumu da bulunmaktaydı. Hatta ilk çimlenen tohum bu kabta olduğu için ilk önce adenium tohumu çimlendiğini düşünmüş ve bunu adeniumla ilgili sayfada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6486&page=24&highlight=adenium 697 ve 699 nolu mesajlar) müjde olarak vermiştim. Ancak tohum keseciği toprak üzerine çıktıktan sonra stapelia olduğunu anlamıştım. Gerçi iki gün sonra gerçekten de adenium çimlenmesi oldu aynı kabta. Belki de ikisi birbirini etkilemiştir. Çünkü bir ara forumda bir arkadaş annesinin almış olduğu çelikleri karışık olarak diktiğini ve köklendirme konusunda hiç sıkıntı yaşamadığını belirtmişti.

127284

Boynu bükük olarak topraktan çıkmakta iken adenium olduğunu düşündüğüm stapelia. Tohum keseciği hemen ön kısımda düşmüş olarak görünüyor.

127285

İkinci kabta çimlenen iki adet stapelia tohumu. Bu kab kapaklı olması nedeniyle sera etkisini kolayca sağlayabiliyorum. Tohumlarda çürüme olmaması için fazla sulamıyorum. Aydınlık ve öğleden sonra güneş alan pencere önünde duruyor. Kapak iç kısmında ısı ve buharlaşma nedeniyle sürekli damlacıklar bulunmakta. Ayrıca kab içerisinde stapelia tohumları dışında 3-4 tane adenium ve sayın lale76 tarafından gönderilmiş minik kırmızı ve siyah kaktüs tohumları var. Bunlarda henüz çimlenen yok. Onları bekliyorum.

Vildan Sönmez
26-02-2010, 15:01
Sn. Skaraca,
Adremuscus için çok üzüldüm gerçekten.104 nolu mesajınızdaki değil mi?. Benimki şimdilik iyi. Ama ben de saksısı küçük diye düşünüyordum. Hiç dokunmıyayım o halde.
Senecio gayet keyifli görünüyor. Can eriklere benziyor.

skaraca
26-02-2010, 16:26
20 Şubat tarihinde Büyükşehir Belediyesi serasına gitmiştim. Burada gezerken gördüğüm ve pembe-kırmızı arası bir renkte çiçek açtığını söyledikleri kaktüsten iki adet çelik aldım. Oldukça büyük bir saksıda idi ve bu çelikte mevcut kaktüslerime göre oldukça büyük. Ben mammillaria cinsine benzettim, ancak alt tür olarak bilmiyorum.

127296

Uzun beyazımsı dikenleri var ve etli uzantılar arasında tüysü yapılar bulunmakta. Tüysü yapıların bir kısmının üzerinde açmış ve kurumuş çiçeklere ait olduğunu düşündüğüm uzantılar bulunuyor.

skaraca
26-02-2010, 16:30
Yine Büyükşehir Belediye serasında gördüğüm ve çelik aldığım sukulent. Üzerinde kurumuş çiçek uzantıları vardı. Saksıya ekim sırasında bu uzantıları koparttım. Dört ayrı çelik almıştım. Ayrıca çeliklerin fazla olan sap uzantılarını da saksıya köklenip, sürgün verebileceklerini düşünerek ektim.

127297

127298

Yukarıya saksıladığım iki ayrı çeliğe ait fotoğrafları aldım. İsmini ise forumda bazı başlıklarda gördüğüm fotoğraflara göre belirledim.

skaraca
26-02-2010, 16:34
Sayın Hhatice tarafından gönderilmiş tohumlarla birlikte gelen kaktüs çeliği. Ben C. Silvestrii'ye benzettim.

127300

Köklenmeyi gerçekleştirmek için cocos (hindistancevizi torfu), ithal torf, perlit ve vermikulit karışımı içerisine ekildi.

skaraca
26-02-2010, 16:39
23 Şubatta gittiğim Tepebaşı Belediye serasında ana bitkiden çiçek uzantısı gibi çıkmış bir sap üzerinde gelişmiş ve Hawortia Fascianata olduğunu düşündüğüm sukulent.

127304

Sap uzantılarını saksıya sığacak şekilde kestikten sonra toprağa ektim. Ayrıca birazcık kökü olan bir başka sürgün daha almıştım. Oda işyerinde plastik bardağa ekildi. Gelişmelerini takip ediyorum. Fotoğrafını yayınladığım diğerine göre daha düzgün görünümlü. İşyerinde bulunan biraz yukarıya doğru uzamış şekilde.

skaraca
26-02-2010, 16:43
Tepebaşı belediye serasından aldığım, hawortia olduğunu düşündüğüm, ancak alt tür olarak bilemediğim bir sukulent. Sert yapraksı dokusu mevcut. Yaprakları üst üste eklenmek suretiyle yukarıya doğru uzuyor.

127307

Değişik ve ilginç bir sukulent. Yapraklar üzerinde herhangi bir şekil, diken yok. Düz yeşil renk ve sert bir yaprağı var. Hafif köklü iki çelik almıştım.

skaraca
26-02-2010, 19:29
Evet sayın Vildan Sönmez,

104 nolu mesajda fotoğrafı yer alan A.Maculatus. Siz bir süre daha bekleyin, iyice yerine alışıp, kökleri güçlendikten sonra saksı değişimi yapın olmazsa. Ben biraz acele ettim sanırım.

kartalpin
26-02-2010, 21:07
Sevgili Skaraca,
Kaktüslerinizi keyifle izliyorum ve gittikçe içinizde artan kaktüs aşkınızı gözlüyorum. Artık emekli olunca yaşadığınız mekanlarda bir kaktüs serası işletebilirsiniz gibime geliyor. Niye olmasın... Belki de emeklilik sonrası birde Ziraat Fakültesi bitirirsiniz. (Laf aramızda bunlar benim hayalım)..
Sevgiyle kalın

skaraca
26-02-2010, 21:33
Sayın kartalpin,

Teşekkürler güzel sözler için. Sera (ya da değişik bitkilerin yetiştiği bir bahçe) hayallerim arasında açıkça. Aslında Büyükşehir Belediyesinin serasını gördükten sonra, öyle bir serada çalışmayı düşünmedim değil.

Bir aralar su ürünleri üzerine ek eğitim almayı düşünmüştüm. O günlerde (gerçi halen var) doğal ortamına yakın bir ortamda alabalık yetiştirmeyi düşünüyordum. O hayale yaklaşamadım ama bitkiler her an elimizin altında. Daha kolay ulaşabilmek ve yetiştirebilmek olanağına sahibiz.

sevim.K
26-02-2010, 21:50
Çok güzel:) Doğayla iç içe yaşıyoruz desekte doğadan kopuğuz aslında. Bitkilere olan bu düşkünlük bu sevgi doğaya dönüş özlemi olsa gerek. Bana da arkadaşlarım sera açmatı düşünüp düşünmediğimi soruyorlar:)

Kaktüsleriniz çok güzel:)

skaraca
26-02-2010, 23:17

13 yaşıma kadar küçük, müstakil bir evde yaşadım. Bizim küçük olsada, komşularımızın içerisinde oynadığımız, değişik meyve ağaçları bulunan büyük bahçeleri vardı. Yine Niğde'de Kayaardı bağları olarak bilinen yerde 1980'li yıllarda sattığımız içerisinde değişik meyve ağaçları olan elma bahçemiz vardı. Domatesi, biberi taze taze kopartıp, yeme şansımız vardı. Şimdi çocuklarım çoğu meyvenin nasıl bir bitkide yetiştiğini bile neredeyse bilmiyor. Hiç değilse çiçekler yolu ile doğaya yaklaşabilmeleri amacım.

oki_1655
26-02-2010, 23:25
Sevgili Süleyman Abi ben sizin sedum palmeri olduğunu düşündüğünüz sukulentin başka bi tür olabiliceğini düşünüyorum.Çünkü yaprak yapısı biraz farklı gibi geldi.Bendekinin fotoğrafını da koyuyorum sanki sizinkinin yaprak uçları daha sivri gibi ama yanlışsada kusuruma bakmayın.

127341

lale76
26-02-2010, 23:56
skaraca, diğer tohumlar, mammillaria cinsi kaktüsün tohumları. Onlar geç çimleniyor aklınızda olsun.

lale76
27-02-2010, 00:03
skaraca ;benim de anneannemlerin bahçesi aklımdan çıkmaz. Benim yaşadığım güzelliklere çocuklarım da kavuşsun istiyorum. Onlar da ağaca çıkabilsinler, dalından koparıp yesinler. :rolleyes:
Apartman balkonunda kızımla domates yetiştirdik. Öğrensin, sabretsin diye. Kaktüslerimize de beraber bakıyoruz. yakında oğlum da katılır aramıza
İnşallah yakında bahçeli bir eve çıkacağız, herşey daha güzel olacak.:rolleyes:

skaraca
28-02-2010, 21:51
Sevgili oki 1655,

Alt tür olarak palmeri olmayabilir belki. Ben birkaç sedum palmeri fotoğrafı gördüm ve benzettiğim için o şekilde isimlendirdim. Ayrıca sizin yayınladığınız fotoğraf ile benim palmeri olarak isimlendirdiğim sukulent aslında küçük farklar dışında benziyor. Bazı sedum veya kaktüsler çiçek renk ve şekilleri ile ayırt edilebiliyor biliyorsun. Ben aldığımda üzerinde üzüm salkımı benzeri açmış ve kurumuş çiçek sapları vardı. Artık çiçeklenme sonrasında bakacağım.

skaraca
28-02-2010, 21:54
Sayın lale76,

Sizden küçük peçete içerisinde kırmızı renkli kaktüs tohumları ve gönderdiğiniz kaktüs çeliğinde bulunan meyveden siyah renkli tohumlar aldım. Çimlenme konusunda acelem yok. Yeterki çürümesinler. Sizden sonra bende yapı markette bir mammillaria cinsi hafif tüylü bir kaktüsün tohum kesesini aldım. İçerisinden kırmızı renkli tohumlar çıktı. Onlarıda ektim. Hepsi birden beklemede. Hangisi, ne kadar çimlenirse artık.

Selamlarımla...

skaraca
01-03-2010, 11:34
Tepebaşı Belediyesi serasından aldığım kaktüslerden birisi. Alırken görevli ismini maymun kuyruğu olarak söyledi.

127621

C. Silvestrii türü bir kaktüs olduğunu düşünüyorum. Köksüz çelik olduğu için köklenme aşamasında.

skaraca
01-03-2010, 11:39
Tepebaşı Belediye serasından aldığım, bir tanesi hafif köklü, diğeri köksüz olan Euphorbia Millii (süt çiçeği).

127623

Fotoğrafını yayınladığım köksüz, iki ayrı dalı olan bir çelik.

Üstünde bulunan yapraklar, aradan geçen sürede kurudu. Köklenme aşaması için normal sayılabilir diye düşünüyorum. Bitki gövdesi canlı ve uç kısımları şimdilik canlı yeşil rengini koruyor.

skaraca
01-03-2010, 11:44
Tepebaşı Belediye serasında küçük saksılarda köklendirilmiş kaynana dillerinden birisi. Şu anda evde doğal olarak. Toprağı biraz sert gibi geldi.

127626

Bir süre gelişimini izleyip, olmazsa toprağını değiştirmeyi düşünüyorum.

127627

Yaprak kalınlıkları ince ve geniş olmasına karşın üzerinde üç tane yapraklarına göre toplu diyebileceğim oluşum var. Sanki çiçek açtıktan sonra oluşan meyve veya tohum keseciklerine benziyor.

İsimle ilgili kaynak www.cactusinfo.net

skaraca
01-03-2010, 11:50
Seradan alınanlardan... Bu büyük olan çelik. Diğeri hafif köklü ve minik idi. Her ikisi de kök gelişimlerini bekliyor.

127628

Buna benzer, çiçeklenmiş bir sukulent fotoğrafını forumda görmüştüm. Ancak ismine bakmak ve yeniden kontrol etmek için araştırdığımda bulamadım.

Şimdilik alt türü bilinmeyen aloe olarak isimlendirdim. Ancak ismini bulduğumda farklı ise değiştireceğim.

Aloe .... dedim ama yukarıda belirttiğim linki buldum. Bu linkteki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1780&page=8) 213 nolu mesajda yer alan Gasteria Bicolor olabilir mi? Demiştim ama sanırım bu linkteki (http://www.cactusinfo.net/gallery/G/index.htm) Gasteria Carinata!

skaraca
01-03-2010, 11:55
Seradan alınan sukulentlerden. Bir tanesi bu. Diğeri düz bir dal şeklinde. Her ikisi de köksüz çelik. Düz dal şeklinde olan ilk birkaç gün boynu bükük bir şekilde durdu ancak şu anda en azından dik durabiliyor.

127629

Euphorbia tirucalli? (http://www.cactusinfo.net/gallery/E/images/Euphorbia_tirucalli.jpg)

Alırken görevli noel ağacı olarak ismini söyledi. Çiçek açmadığını, dallanmak suretiyle büyüdüğünü belirtti.

Dal ayrımları oluşan hoşuma gittiği için bunun fotoğrafını çektim. Diğeri aradan geçen süreçte köklenir ve dallanırsa onunda fotoğrafını çekerim.

a1919
01-03-2010, 13:50
Merhaba,

Gittigidiyor.com sitesinden satış yapan zen garden isminde bir dükkan var. Burdan kaktüs/sukulent tohumu alan oldu mu? Ve tabi ki başarılı oldu mu :)

Satı Uğurtan
01-03-2010, 14:02
Sevgili skaraca, başta seçmeye çalıştım ama bir baktım hepsini seçmişim, hepsi çok güzel sağlıkla büyütün.

skaraca
01-03-2010, 15:05
Sayın Satı Uğurtan,

Güzel dilekleriniz için teşekkür ediyorum. Arada fire veriyorum ama çoğunluk iyi durumda.

mel-i
02-03-2010, 23:58
Sayın skaraca ,

Kaktüs ve sukulentleriniz ilginizden çok memnun görünüyorlar. Herbiri bir başka güzel...
Önümüzdeki günlerde çiçekli hallerinide görmeyi bekliyoruz.

Filiz
03-03-2010, 07:55
Sayın skaraca
Kaktüsleriniz sağlıklı görünüyorlar. Euphorbia milii çeliğini toprağa dikmeden önce sütünün temizlenmesi lazımdı ben bunu kendi süt çiçeğim öldükten sonra öğrendim. Süt köklenmeyi engelliyormuş umarım siz temizlemişsinizdir. Bir de çeliğin alt kısmını toprağa sürüp aşındırırsanız köklendirme daha iyi oluyormuş ben denemedim ama sitede bir yerde okumuştum. Kaynana diline gelince bende de var fakat bunun dikenleri sivri ya bendeki kaynana dili değil ya sizdeki emin olamadım şimdi :) bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=585423&postcount=2108) ikinci resim sol üstte.

skaraca
03-03-2010, 08:37
Sayın mel-i,

Ziyaretiniz için teşekkürler. Daha önceden kısmende olsa oğlumun seçimleri ile kaktüs sevgisi başlamıştı. Kısa bir süre önce agaclar.net e üye olma sonrasında ise bu sevgi, yeni bitkiler edinmeye dönüştü. Sağolsun forumdaki arkadaşlarında (sayın berduray, Hhatice, İzzet Erişen, lale76, asya-, Vildan Sönmez) katkıları ile bu durum oluştu.

Bende çiçekli hallerini görmeyi bekliyorum kaktüslerimin. Şu anda çiçek tomurcukları bulunan mammillaria türü birkaç kaktüsüm var. Diğerleri baharda belli olur sanırım.

Selamlarımla...

skaraca
03-03-2010, 08:47
Sayın Filiz,

Ziyaretiniz için teşekkürler. Euphorbia milii çeliği köklendirilmesi ile ilgili verdiğiniz bilgileri artık bundan sonraki deneyimlerimde değerlendiririm. Gerçi sütü temizlenmiş sayılırdı ekim öncesi. Çeliği aldıktan bir süre sonra ekmiştim. Aşındırma durumunu ise euphorbia trigona ile ilgili başlıkta "çekiçle ya da taşla döv" şeklinde okumuştum. Bunu uygulamadım. Yalnız çeliklerimin şu anki genel durumu iyi. Aldığımda üzerinde olan yaprakları kuruyup dökülse de, gövde canlı ve uç kısımda yeni taze yaprak oluşumu var.

Kaynana diline gelince, bildiğiniz gibi bunlar Opuntia grubunda yer alıyor. Alt tür olarak ayrımları var. Sizin linkini verdiğiniz kaktüse baktım. Bence oda Opuntia grubunda yer alan, halk arasında kaynana dili olarak bilinen kaktüslerden. Sizinki biraz "diken inciri, hint inciri" olarak bilinen, özellikle Akdeniz bölgesinde meyvesi yenilen türe de benziyor. Benim bu başlık 102 nolu mesajda yer alan ilk fotoğrafa bir bakın, sizinki ile benzer.

mrmusti
09-03-2010, 13:35
Ha gayret Sayın skaraca, gittikçe zenginleşiyor kolleksiyonunuz. Birazda Mammillarialardan çoğaltırsanız daha güzel olur.

skaraca
09-03-2010, 17:24
Merhabalar mrmusti,

Biraz daha gezebilsem daha da çoğalacak aslında. Geçenlerde Bursa'ya gitmiştim. Mudanya'da bir evin önünde bulunan stapelia'dan iki küçük çelik kısmetime düştü. Aslında bunun için birazda Akdeniz ve Ege de gezmek gerekiyor.

Ben kaktüslerimde çoğunluğun mammillaria olduğunu düşünüyordum. Değil mi?

mrmusti
11-03-2010, 13:16
Sayın skaraca Yayınladıklarınızın çoğunluğu suculent gördüğüm kadarıyla, farketmemişte olabilirim belki. Makulatanız sizlere ömür gibime geliyor, yeni farkettim. Yeni ortamına alışmadan saksı değişimi bazen böyle olabiliyor. Üzülmeyin yerini doldururuz..

skaraca
15-03-2010, 21:56
Sayın Vildan Sönmez'in sayfasını bir süre önce ziyaret etmiş ve bazı kaktüs ve sukulentlerini çok beğendiğimi belirtmiştim. Kendileri de beğendiğim kaktüslerden bir bölümünden çelik aldığı zaman gönderebileceğini belirtmişti. Yaklaşık 10 gün kadar önce kaktüs ve sukulentler elime geçti. Ancak kargodan kaynaklanan, anlaşılmaz bir şekilde işyerinde (ki kargo ücreti sayın Vildan Sönmez tarafından karşılanmış olmasına ve özenli paketlemesine, "ücreti ödeyen çıkmadı" deme durumları olmamasına karşın) benden başka kimseye teslim etmeme konusundaki tutumları nedeniyle birkaç çelik hariç kurtulabilen olmadı.

Önce fotoğraflayamadıklarımdan Autum Joy biraz kötü idi. Suya koydum. Alt kısımdan kök oluşumu başlamıştı ancak üst kısım biraz solgun olunca ikiye böldüm. Üst kısmı çürüdü, alt kısım halen canlı, bir süre sonra belki yanlardan sürgün verir.

Kedi tırnağı olduğunu düşündüğüm sukulent kurtulmadı. Sempervivum köklü idi ancak toprağa ektikten sonraki süreçte yaprakları buruştu ve çürüdü. Tilki kuyruğu olarak bildiğim sukulent direnmekte. Kurtulacağına emin değilim.

Dayanacağını hiç ummadığım köklü bir sukulent ve bir kaktüs çeliği dışında sayın Vildan Sönmez'in gönderdiklerinden birşey kalmadı gibi.

130527

Sukulent bu. Birkaç kök vardı geldiğinde. Köklerden birisi çürümüştü ama diğerleri sağlamdı. Şu anda bir yaprağı sanırım yol koşulları veya ekim hatası nedeniyle kurudu. Diğer yapraklar oldukça iyi durumda.

130528

Kaktüs çeliği. İki tane idi. Ayrı olarak dikmiştim köklenmelerini beklemek üzere. Ancak eşimin apartman günü sonrasında bir çeliğin yok olduğunu (!) gördüm. Saksısı duruyor. Çeliğin bulunması gereken yer boş olarak kalmış. Sanırım buharlaştı!

skaraca
15-03-2010, 22:06
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu stapelia grandiflora (leş kaktüsü) çeliği birkaç sürgün vermişti ve daha önce bu sürgünlerin fotoğraflarını yayınlamıştım.
En üstte bulunan sürgün nedense fazla gelişmedi. Ancak altta bulunan iki sürgün güzel geliştiler ve yeni sürgünler verdiler.

130529

Yeni sürgünün yanında bir başka sürpriz daha oluştu bu arada. Şekline bakılırsa bir çiçek tomurcuğuna benziyor. Umarım öyledir.

130530

Antalya'dan siparişle almış olduğum Euphorbia Mammilaris ise yeni sürgünleri ile büyük gelişim gösterdi. Hemen her tarafından yeni sürgünler verdi.

skaraca
15-03-2010, 22:18
Kaktüs ve sukulentler derken işyerimde bulunan yılbaşı çiçeklerini unutmamam gerekir. Daha önce bende olan ve gövde kısmı odunsulaşan yılbaşı çiçeğinin genç sürgünlerini alarak bir kısmını hemen, bir kısmını köklendirdikten sonra difenbahya saksısına ektim. Halen köklenmeyi bekleyen birkaç sürgün daha var.

130533

Böylece difenbahya saksısı bir anlamda yılbaşı çiçeği ormanına dönüştü. Köklenenlerden yeni sürgün verenlerde var. Hepsi birden yeni sürgün verip gelişmeye başlarsa saksının yüzeyini tamamen kapatırlar. Birde köklenmeyi bekleyenler köklenince buraya alınınca hiç boş yer kalmaz.

Neden buraya aldım. Yılbaşı çiçeği başlığında bu çelikleri dağıtmak istediğimi belirtmiştim ancak birkaç kişi dışında istekli çıkmadı. Bende bunun üzerine, genç sürgünleri atmaya kıyamadım ve köklendirip, difenbahya saksısına ektim. Şu anda da gelişimlerini biraz tamamlamalarını bekliyorum. Sonrasında yine isteyen olursa bu kez köklü olarak gönderebilirim.

130534

Sayın asya-'nın göndermiş olduğu ve köklendirdiğim yılbaşı çiçeği. Gelişim ve görünümleri gayet güzel. Şimdilik yerine alışıp, kök gelişimlerini tamamlamaya çalışıyor. Yakın bir zamanda yeni sürgünleri ile merhaba der sanırım.

130535

Mersin'e gittiğimde ablamdan aldığım yılbaşı çeliklerinden saksıya aldıklarım. Bunların dışında köklendirip difenbahya saksısına diktiğim çeliklerde var. İlk alındıklarında üzerlerinde tomurcuklarda vardı. İri olan birkaçı geldikten sonra açtı ancak küçük olanlar doğal olarak döküldü.

skaraca
15-03-2010, 22:25
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu minik kaktüs çeliği, biraz daha büyüdü, tomurcuklandı ve çiçek açtı. İlk açan çiçeğin yanında gelişimlerini tamamlamayı bekleyen şu anda üç tomurcuk daha var.

Kaktüsün toprak üstü bölümü üç cm var ya da yok. İlk geldiğinde bir tomurcuk vardı. Bu tomurcuk gelişirken diğer tomurcuklarda görünmeye başladı. Belki de bu yüzden kaktüsün kendisi çok fazla büyüyemedi.

130536

İstediğim gibi çekilmiş bir fotoğraf olmadı ama, bir ara yeniden denerim. Bir kaç gündür bu şekilde. Akşamları kapanıyor. Gündüz saatlerinde açıyor ama çiçek taç yapraklarını tam olarak açtığını görmedim. Sanki açış şekli böyle gibi.

skaraca
15-03-2010, 22:29
Çelik olarak temin ettiğim iki kaktüs. İsimleri hakkında bilgim yok. Şu anda köklenmelerini bekliyorum. Havaların biraz ısınmış olması ve kaktüslerinde ısınma ile uyku döneminden çıkıyor olmaları belki köklenmelerini hızlandırır.

130539

İki ayrı renkten oluşan dikenleri ile değişik bir kaktüs bence... Kahverengi dikenleri, beyaz dikenlere göre daha uzun.

130540

Kısa ve uzun karışık boylarda dikenleri bulunan bir kaktüs.

Hhatice
16-03-2010, 14:46
Sayın Skaraca herzamanki gibi çok güzeller :Euphorbia Mammilaris ne kadar değişikmiş
ee bu buharlaşmalara şaşmamak lazım bu kadar güzel olurlarsa kapkaça teşvik ediyorlar insanı :))

mel-i
16-03-2010, 22:50
Çok Güzeller Sayın Skaraca ,,

Bahara merhaba demeye hazırlanıyorlar...

skaraca
16-03-2010, 22:55
Sayın Hhatice, sayın mel-i,

Teşekkürler ziyaret ve güzel sözleriniz için. Evet baharı karşılıyorlar. Bugün işyerimdeki çiçek tam olarak açmıştı. Ne yazıkki yanımda fotoğraf makinesi yoktu. Yarın makinemi götürüp, güzel bir fotoğrafını çekeceğim ve bu sayfada sizlerle paylaşırım. Öğle saatlerinde tam açtığı, akşam kapandığı için evdekini fotoğraflama imkanım yok.

Vildan Sönmez
16-03-2010, 23:20
Sayın skaraca tüm samimiyetimle söylüyorum, çok üzüldüm. Sanırım size ulaşma süreci uzadı. Zaten ben kargoya veririken başladı aksilikler, kargo firması küçük koliyi alırken bile çok direnmiş bizim görevli arkadaşa, içinde ne var diye. Oysa sevinerek hazırlamıştım, ileride büyümüş hallerini görürüm diye. Üç arkadaşımıza da göndermiştim, onlarda da problem var galiba. Ya da ben beceremiyorum göndermeyi diye düşünüyorum artık.

skaraca
17-03-2010, 08:28
Vildan hanım,

Bende bu şekilde sonuçlanmasına çok üzüldüm. Özellikle sizin sayfanızda kaya gibi dediğiniz kaktüsün donmuş gibi çürümesine çok şaşırdım. Oldukça güzel kaktüs ve sukulentler göndermiştiniz. Kısmet değilmiş. Kalan iki tanede sorun yok hiç değilse. Tek teselli o...

Vildan Sönmez
17-03-2010, 21:14
Sayın skaraca, maalesef o kaya kaktüsün bende kalan koları da çürümüş. Hafta sonu evde değildim. Dün akşam gelince bir baktım, içi su gibi garip bir şekilde çürümüş.
Sadece iki küçük dal şimdilik sert görünüyor. İnşallah onlar yaşar.

Vildan hanım,

Bende bu şekilde sonuçlanmasına çok üzüldüm. Özellikle sizin sayfanızda kaya gibi dediğiniz kaktüsün donmuş gibi çürümesine çok şaşırdım. Oldukça güzel kaktüs ve sukulentler göndermiştiniz. Kısmet değilmiş. Kalan iki tanede sorun yok hiç değilse. Tek teselli o...

skaraca
17-03-2010, 22:39
Eskilere göz atarken bir tanesini unutmuşum. Aslında fotoğraflarını çekmiş ve sonra beğenmediğim için makineden silmiştim. Sonrasında yeniden çektiğimi düşünüyordum ancak fotoğraflarım arasında bulamayınca gerçekte yeni çekim yapmadığımı anladım. Bugün fotoğraf makinemi işyerine götürdüm ve çekim yaptım.

130912

Hatiora salicornioides... Antalya Taner Angay serasından. Açık renk sürgünler bana geldikten sonra çıktı. Şu anda bu sürgünlerden büyümesini tamamlayanlardan ikinci sürgünler çıkıyor.

Fotoğraf genel bir çekim olduğu için görünmüyor ama bir yerden dört sürgün birden verdi. Şu anda öğleyin 13 ten gün batımına kadar güneş alan bir pencere önünde duruyor. Gelişimide iyi yerini değiştirmeyi düşünmüyorum.

skaraca
17-03-2010, 22:46
Yenilerden unuttuğum ise bir stapelia (leş kaktüsü). 27-28 Şubatta Bursa'ya gitmiş ve gece Mudanya'da kalmıştım. 28 Şubat sabahı ilçede gezerken bir evin önünde gördüğüm leş kaktüsünden aldığım çelikler. Bir tanesi biraz köklü idi.

Bu arada Mudanya'nın bir sardunya cenneti olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Her evin önünde birkaç saksı veya teneke kutu içerisinde sardunyalar. Sezon nedeniyle açmış yoktu ama mutlaka her renk ve her tür sardunya vardır.

130913

İkili ve birli olarak iki çelikti. Toprağa dikim sırasında ikili olanda birleşme yeri çok yakın olduğu için tüm gövdeyi toprak içerisine aldım. Böylece köklenme sürgünde de gerçekleşirse ayırma daha kolay olabilir. Evin önünde kaldırım kenarında duruyordu. Sanırım yeterince soğuk almıştır. Köklenme sonrası güzel çiçeklerini görmeyi umuyorum. :p

skaraca
17-03-2010, 22:54
63 nolu mesajımda sayın Hhatice tarafından gönderildiğini belirttiğim kalonchoe aradan geçen sürede biraz daha gelişti. Çok fazla büyümedi ama tomurcuklandı ve sonunda açtı.

130915

Yaklaşık bir haftadır çiçekli. Gündüz saatlerinde açıyor, akşam saatlerinde kapatıyor. Dörtlü çiçek yaprakları olmasına karşın bir çiçek üç yapraklı olarak oluştu.

skaraca
17-03-2010, 23:04
Mammillaria Prolifera... Birkaç gün önce tomurcuk fotoğrafı eklemiştim. Sayın berduray'ın göndermiş olduğu çeliğe aitti. Ancak bu çelik evde ve çiçeğini gündüz saatlerinde özelliklede güneşi tam olarak gördüğü öğle saatlerinde açtığı için göremiyorum.

Ancak Mersin'e gittiğimde ablamdan getirdiğim ve işyerinde bulunan M.Prolifera çelikleri vardı. Köklenmişler ve üzerinde bulunan tomurcukları geliştirmişlerdi. Bunlardan birisi, hatta içlerinde en miniği çiçeğini hafta başında açmaya başladı. İlk gördüğümde çok şaşırdım. Çünkü çiçeğin açmış olarak boyutu, kaktüsün toprak üzerindeki boyutundan daha fazla. Gerçi benzer, büyük çiçeklerin olduğu kaktüs fotoğraflarını görmüştüm.

130916

130917

İncimden iki ayrı görüntü.

oki_1655
18-03-2010, 03:01
Sevgili Süleyman Abi Mudanya dan aldığınız çeliğin tam adı ne acaba?
Bu arada sardunyalar konusunda haklısınız.Siz birde baharda ve yazın görün onları.Benimde mudanya güzelyalı da yazlığım var ve sizi yazın misafir etmek isterim.Sadece sardunyaları değil daha bir çok güzelliklerini yazın görebilirsiniz mudanyanın.Havası bir başkadır..

skaraca
18-03-2010, 09:09
sayın oki 1655,

Mudanya'dan aldığım çeliğin tam adını inan bilmiyorum. Ancak çiçeklenme halinde stapelia alt türü olarak bulunabilir sanırım.

Davetin için teşekkürler. Güzelyalı sanırım Mudanya girişinde sağ tarafta feribot iskelesinin olduğu yerdi. Ben geçen yılda iki kez gelmiştim. Mudanya'da Gümrük Müdürlüğü misafirhanesinde kalmıştım. Bir kezde Gemlik'te Gübre Fabrikalarının otelinde kalmıştım.

Her iki yerde güzel. Mudanya'daki sardunyalar tabi mevsim itibariyle pek çiçekli değildi. Ama çok güzellerdi. Hiç olmayan evde 3-4 saksı sardunya vardı. Ayrıca Kumyaka köyüne doğru gitmiştim. Sayın kumyaka2010'un köyünde de aynı şekilde sardunyalar bol miktarda vardı.

skaraca
19-03-2010, 22:28
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu mammillaria prolifera çeliğinde oluşan tomurcuğun fotoğrafını daha önce yayınlamıştım. Ancak gündüz saatlerinde işte olduğum için evde bulunan çiçeğin açmış haldeki fotoğraflarını görüntüleyemiyordum.

131239

131240

Sonunda bir öğle arası eve gelerek, çiçeği görüntüleme imkanı buldum. Bu çelik ilk geldiği günlere nazaran birazda büyüdü. Şu anda açan dışında üç tane daha tomurcuk var üzerinde. Açan çiçek ise bugün ömrünü tamamlamış olmalıki, akşam geldiğimde uç kısımlarından buruşmuştu.

Olsun... Hiç değilse güzelliğini görüntüleme ve emanetinin son halini sayın berduray'a gösterebilme imkanını bana verdi.

skaraca
19-03-2010, 22:31
Belediye serasında gezerken yere düşmüş bir yeşim çeliği buldum. Baktığımda hafif köklenmelerin oluşmaya başladığını gördüm. Aldım ve işyerine geldiğimde saksıya aktardım. Şu anda iyi görünüyor.

131241

Bunun yanında anaç yeşim ağacı saksısında düşmüş ve toprak üzerinde kendiliğinden köklenmiş bir yaprak vardı. Köklenme olmasına karşın sürgün oluşmamıştı. Belki sürgün oluşturur düşüncesi ile aldım ve işyerinde bir saksı kenarına koydum.

Yeni sürgün oluşturursa, oluşmuş sürgünü ile birlikte fotoğraflarım diye düşünüyorum.

skaraca
19-03-2010, 22:44
Belediye serasından aldığım, köklü ve köksüz olan kaktüs ve sukulent çelikleri.

131242

Clindropuntia subulata...

131243

Opuntia Brasilica. Yeni sürgün. Henüz üzerinde dikenleri dahi oluşmamış durumda.

131244

Graptopetalum Paraguyense... Küçük bir çelik. Köklenmesi için saksılandı. Ayrıca bu çeliğin bulunduğu saksı içerisinde minik bir yaprak, köklenmiş ve sürgün vermişti. Aldım ve biraz gelişmesi için, işyerinde bir saksıda toprak üzerine bıraktım.

131245

Mammillaria Gracilis... Kollarını açmış bekliyor...

131246

Opuntia Brasilica. Bu çelikte ana bitkiden kırılmış ve yere düşmüştü. İki ayrı parçadan oluşuyordu. İlk önce fark etmemiştim. Ancak daha sonra baktığımda büyük parça üzerinden çıkan sürgünün kalp şeklinde olduğunu gördüm. Bu görüntüyü sizlerle paylaşmak istedim doğal olarak.

skaraca
19-03-2010, 22:47
Belediye serasında görmüş olduğum yeşim ağacı. Yaklaşık 10-15 yaşlarında olduğu belirtiliyor. Ancak yaşı konusunda kesin birşey yok.

131249

131250

Kalınlaşmış ve gövde yapısı odunsulaşmış. Görünüm itibariyle bonsaiye dönüşmüş.

skaraca
19-03-2010, 22:54
Anadolu Üniversitesi serasını gezdim hafta başında. Burada genellikle üniversite salon ve koridorlarında kullanılacak bitkiler yetiştiriliyormuş. Kaktüs ve sukulent çeşitleri fazla yoktu. Ben yinede kendim ve işyerindeki personel için bazı çelikler aldım.

131251

Kaynana yumruğu görünümünde bir kaktüsün sürgünü. Anaç görünüm olarak oval olmasına karşın sürgün boyuna uzamıştı.

131252

Hawortia Fascianata. Bir tanesi köklü, bir tanesi ise köksüz olarak iki çelik aldım. Köksüz olanı deneme amaçlı olarak köklenmesi için suya koydum.

131253

Mammillaria Prolifera... İşyerindeki personelden isteyenler vardı. Onlara vermek amacıyla anaç bitkiden kırılan sürgünleri aldım. Bu sürgün ise şekil olarak değişik olduğu için kendime ayırdım.

Vildan Sönmez
19-03-2010, 23:06
Sayın skaraca yeni kaktüslerle oldukça zenginleştiniz.:)
Yeşim ağacı da çok çok güzel, yapraklar ve gövde oldukça güçlü görünüyor, sizin ektiğiniz çelik bu ağaçtan herhalde.

berduray
20-03-2010, 11:22
Sayın Skaraca'yı zenginleştirelim derken, türde bizi geçti maşallah...

Bakıyorum arayıp, buluyor, böyle bir hastalık...İnsan bütün türlerden edinmek istiyor:)

Misal ben de Hatiora salicornioides, noel ağacı, Myrtillocactus geometrizans,
Crassula Collum, Eceveria perle von nürnberg , Euphorbia submammilaris , Sempervivum Oddity ,Euphorbia Mammilaris yok :(

Hemen eş ikna edilecek, seralar gezilicek....

mrmusti
20-03-2010, 13:30
Sayın berduray, durduğun kabahat, Nisan Mayıs tam almanın zamanı, çiçeklerini baharda kendi evinde görürsün.

skaraca
20-03-2010, 18:23
Vildan hanım, diktiğim çelik ve köklenmiş yaprak, fotoğraflarını yayınladığım yeşim ağacına ait. Güçlü bir yapısı vardı. Serada nem oranıda yüksek olduğu için güzel kökleniyorlar. Ayrıca kullanmış oldukları humik asittende bir miktar aldım. Hem gelişimi, hemde köklenmesine katkısı olduğunu belirttiler.

skaraca
20-03-2010, 18:29
Sayın berduray,

Evet siz "kaktüs çeşitlerinizi artıralım mı?" dediğiniz zaman gerçekten çok azdı. Sonrasında birkaç tane marketlerden aldım. Yazdıklarınızdan noel ağacı dışındakileri ise Taner Angay serasından sayın mrmusti seçimi olarak aldım.

Noel ağacı ise belediye serasında idi. Çelik olarak göndermeyi isterdim ama çok zayıf bir yapısı var. Benim köklendirmek için aldığım çelikler dahi birkaç saat içinde kendini bırakmıştı. Şu anda iki çelikten bir tanesi umut veriyor, diğeri ise kötü durumda. Son gittiğimde durumu anlatınca köklenmiş küçük bir noel ağacı verdiler.

Ben bir ara gittiğimde serada küçük bir saksıya köklendirmelerini rica edeyim. Köklenme sonrası sizin için yola çıksınlar olmazsa...

berduray
20-03-2010, 21:09
Teşekkür ederim Sayın SKaraca, önce tutsunlar, gelişsinler, sonra bakarız bir hal çaresine...

Buralardaki seralarda bulamazsam rica ederim.

Nazik teklifiniz için tekrar teşekkürler.

PlentyPlant
20-03-2010, 21:39
Kaşla göz arasında ne kadar çok ve güzel fotoğraflar koymuşsunuz, Sayın Karaca. Yeşim Ağacı da dikkatimi ayrı çekti. Birkaç bonzai çalışması yapıyorum yeşimlerle. Ancak, benimkinin gövde yapısı farklı. Sizinkinin gövdesi İskenderun Kauçuğu gibi da düz bir yapıda. Bonzai çalışması için de çok uygun. Yeşim ağaçlarının kaç türü olduğu konusunda bilginiz varsa ve paylaşabilirseniz memnun olurum. Ayrıca araştırmayı düşünüyorum bu türü.
Tekrar ellerinize sağlık. Saygılarımla...

skaraca
21-03-2010, 10:31
Sayın PlentyPlant,

Fotoğrafını yayınladığım yeşim ağacı bana ait değil. Ağaçsı görünümlü olan yeşim ağacı, Eskişehir Tepebaşı Belediye serasında, sera ortamında büyümüş bir bitki. Tür olarak Crassula arborescens (yeşim ağacı). Crassula bildiğiniz gibi alt türleri olarak oldukca geniş bir aile. Sitede Portulacaria Afra ve bazı alt türleride; bazı başlıklarda yeşim olarak adlandırılıyor. Ancak gerçek yeşim fotoğraftaki olmalı.

Hhatice
27-03-2010, 07:35
Sevgili SKaraca Mammillaria Proliferanın ne kadar güzelmiş çiçeği çayım elimde daldım gittim :)Hatiora salicornioides daha önce görmediğim bir çeşit iyi ki sonradan unuttuğunuzu farketmişsiniz stapelia bana da siteden bir kardeşim yolladı .Satın aldıklarımdan daha fazlası sitedeki kardeşlerimden geldi ,paylaşımın güzelliğini yaşattılar bana tüm eski güzel değerlerin yok olduğu çağımızda, karşılık beklemeden yüzlerini bile görmediğim insanlardan tohum çelik geldi.
Çiçekleri sevmek böyle bir şey işte ...

skaraca
27-03-2010, 20:53
Teşekkürler sayın Hhatice,

Yeni yetiştirmeye başladığım kaktüsler içinde ilk çiçeklenen Mammillaria Prolifera... İlk göz ağrım yani. Belkide geldikleri yerler nedeniyle erken çiçeklendiler. Önemli olan bundan sonra çiçeklenmelerini devam ettirebilmek. Hatiora Salicornioides gerçekten çok güzel. Değişik bir yapısı var ve çiçekleride oldukça değişik bence. İlk fotoğrafı ile birlikte internetten bulduğum çiçekli bir fotoğraf eklemiştim.

Ağaçlar net gerçekten güzel bir aile... Hiç tanımadığım birisi (sayın berduray) hiç ummadığım bir anda "kaktüslerinizi çoğaltalım mı?" diye sorabiliyor. Bir başkası teklifsiz isteğime olumlu yanıt verebiliyor. Ya da sizin gibi gönderdiğimden daha fazlasını bana gönderebiliyor.

Dediğiniz gibi, herşeyin çıkar karşılığı yapıldığı bir zamanda, site üyeleri karşılıksız olarak bir başkası ile seve seve sevdiği çiçekleri paylaşabiliyor. Bunu da insanlardaki çiçek sevgisi başarıyor.

skaraca
01-04-2010, 23:22
Sayın Asuman Dilek hanımın sayfasındaki kaktüs ve sukulentlerin isimlerini yazma hakkı olarak gönderilen kaktüs ve sukulentler.

133450

Crassula Ovata. Asuman hanım gönderirken pamuklu bitlerle birlikte geldiğini belirtmişti. Bende biraz korkmuştum. Ancak korktuğum gibi çıkmadı. 3-5 tane idi. Biraz fiziki temizlik, birazda deterjanlı su ile temizlik yaptım. Şu anda iyi. İki-üç kök vardı. Biraz daha kök geliştirmesi gerekiyor.

133453

Bunun ismini bulmamıştım. Crassula türlerine benziyor. Pembemsi yaprakları ile güzel görünüyor. Köklü olarak geldi. Yolda düşen birkaç yaprağı vardı. Onları da yaprak köklendirme için bir saksı üzerine aldım.

133451

Cereuslardan. Üç ayrı çelik olarak geldi. Sağ üstteki küçük olan çeliği ters dikmişim, sonradan fark ederek düzelttim.

133452

Euphorbia enopla olarak Asuman hamına isim vermiştim ancak gelince gördüm ki üzerinde minik yaprakları var. Euphorbia olmakla birlikte alt tür olarak mammillaris olabilir.

Ayrıca Rhipsalidopsis gaertneri çeliği göndermişti. Köklenmesi için suya koydum. Köklenme gerçekleşip, toprağa aldıktan sonra onunda fotoğrafını sayfama eklerim.

skaraca
01-04-2010, 23:37
Sayın berduray, bana ilk kaktüs ve sukulent gönderirken yaprak köklendirme içinde iki sukulent yaprağı göndermişti. Ancak o yapraklarda başarılı olamadım ve çürüdüler.

Sonrasında ise Antalya'dan gelen Echeveria perle von Nurnberg, sayın Lale76'nın göndermiş olduğu Graptopetalum Paraguyense ile yaprak köklendirme denedim. Bunlarda başarılı oldum. Ki forumda echeveria türleri ile köklenmenin daha uzun sürede gerçekleştiği belirtilmişti. Buna rağmen denedim. Gerçektende iki ayı aşan bir sürede köklenme ve sürgün verme gerçekleşti. Bunu görünce başka bir echeveria türü ilede yaprak köklendirme denemesine başladım.

133459

133460

Echeveria perle von Nurnberg. Antalya'dan gelişi sonrasında toprak dışında olan köklerini toprak altına alırken yaptığım düzenleme sırasında birkaç yaprağı kopartmıştım ve yaprak köklenme denemesi yapmıştım.

Sonuç olumlu oldu. Yukarıdaki iki fotoğraf bunun kanıtı. Öğleden sonra güneş gören aydınlık pencere önünde bulunan Yuka ile aynı toprağı paylaştılar. Genelde sabah ve akşam bir iki fısfıs yaptım, ancak minik fıslar şeklinde. Sadece ıslatacak kadar.

133461

Yeşim yaprağını belediye serasından köklenmiş olarak almıştım. Aldığımda sürgün yoktu veya başlamıştı ancak görünmüyordu. İşyerinde bir başka saksının üzerindeki toprakta gelişti ve sürgün attı.

133462

Graptopetalum Paraguyense... Köklenmiş ve sürgün vermiş veya köklenmeye başlamış olarak dört tane yaprak var. Ben içlerinden en büyük sürgünü olanın fotoğrafını çekerek sizlerle paylaşıyorum.

Yeni köklendirme için koyduğum yaprakların fotoğraflarını ise daha sonra paylaşırım.

umıt79
02-04-2010, 00:28
Tebrikler skaraca yine zoru başarmışsınız.Hayranım sizin şu sürekli merakla yaptığınız denemelere...Zor iş vesselam ,mutlulukta zoru başarmakta olsa gerek.Acaba kaktüs aşılarıyla da uğraşıyormusunuz merak ettim doğrusu?

Orhan Özbilgiç
02-04-2010, 06:33
Merhaba Sevgili skaraca;
Dün, Sayın Hhatice'nin balkonu dikkatimi çekti. Baştan sona inceledim. Tam bir kaktüs ve sukulent cenneti! Üstüne üstlük, daha fazlasıyla yazlığında olduğunu söyledi.
İlk kez bir kaktüsseverin sayfasını gezmiştim. Hayranlık ve takdirle karşıladım.

Bu sabah, erken uyanınca siteye girdim. ''Yeni Mesajlar'' a gözattığımda, yine aşina bir isim ve yine kaktüsler.:)
Tüm yazılanları okuyamadım ama tüm kaktüs ve sukulentlerinizi, tek tek inceledim. Zaten siz, onların gelişimlerini fotoğraflarla, o kadar güzel aktarmışsınız ki; sadece bir bölüm açıklamaları okumak yeterli oldu.
Onlarca, kaktüsün latince isimlerini de yazmanız, sayfanıza araştırma amaçlı giren kişilere, tam bir bilimsel kaynak olmuş diye düşündüm. Bu nedenlede sizi kutluyorum. Sağlıcakla kalın.:)

skaraca
02-04-2010, 07:56
Sayın umit79,

Sözleriniz için teşekkürler. İlk başarısız denemem sonrasında ikinci denememde başarılı olmam tabi ki benim için bir mutluluk kaynağı. Yaprak uçlarından çıkmış minicik sürgünleri ilk fark ettiğim an gerçekten önemli. Aşı konusuna gelince başarısız bir denemem var. Difenbahyaya yılbaşı çiçeği aşısı yapmaya çalışmıştım ancak olmadı. Bu linkte görebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1787&highlight=difenbahya&page=42

skaraca
02-04-2010, 08:01
Orhan bey,

Sayfamı ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için teşekkürler. Kaktüs ve sukulentlerimin mümkün olduğunca isimlerini yazmaya çalışıyorum. Böylece hem kendim, hem sayfamı ziyaret eden arkadaşlar için yararlı olacağını düşünüyorum.

Ben tam olarak kaktüs ve sukulent yetiştirmeye dört ay kadar önce başladığım için çok fazla tür yok. Bir kısmı aynı türler ama bir ara saydığımda 120 civarında kaktüs ve sukulent saksısı olmuştu.

Dudi
02-04-2010, 08:04
Ne kadar güzel olmuş kaktüslerimiz sevgili skraca :) Epeydir uğramamıştım bu başlığa, ellerinize sağlık çok güzeller.

asumandilek
02-04-2010, 08:05
Bunun ismini bulmamıştım. Crassula türlerine benziyor. Pembemsi yaprakları ile güzel görünüyor. Köklü olarak geldi. Yolda düşen birkaç yaprağı vardı. Onları da yaprak köklendirme için bir saksı üzerine aldım.

Euphorbia enopla olarak Asuman hamına isim vermiştim ancak gelince gördüm ki üzerinde minik yaprakları var. Euphorbia olmakla birlikte alt tür olarak mammillaris olabilir.

Sayın skaraca; Graptopetalum ismini bulamadığınız çiçek. :) Dedim ya isim işinde hiç iyi değilimdir ama bu ilk sukulentlerimden biri olduğu için bunu biliyorum.:))

Euphorbiaya gelince yanlış mı anlamışım? :rolleyes: Çok özür dilerim. Diğerinden de ilerleyen zamanlarda gönderirim. Bu seferlik böyle olsun.

skaraca
02-04-2010, 08:41
Sayın Dudi, ziyaretiniz için teşekkürler... Yavaş yavaş sevgili dostların sayesinde artıyorlar ve bakımları hakkında bilgide ediniyorum.

skaraca
02-04-2010, 08:41
Sayın asumandilek, graptopetalum bende de var. Ancak bendekinin yaprakları şekil olarak benzemekle birlikte renk olarak tamamen yeşil. Sizin gönderdiğinizin ise yaprakları pembemsi bir renkte. Belki graptopetalum'un farklı bir türü olabilir, bakmadım.

Euphorbia konusunda ise siz yanlış anlamış değilsiniz. İstediğim kaktüs buydu. Ben geldiğinde farkettiğim minik yapraklar nedeniyle size vermiş olduğum isim konusunda yanılmış olabileceğimi belirtmek istemiştim.

Tekrar teşekkürler...

skaraca
22-04-2010, 09:37
Asuman hanımın göndermiş olduğu ve 202 nolu mesajda son fotoğrafta yer alan euphorbiamda sanırım sorun var. Bir süredir havalar kapalı olduğu için iç ortamda toprak kurumamış ve nemli kalmıştı. Bugün sabah toprağın 1/1,5 cm üst kısmındaki bölümde gövdede kararmalar gördüm. Toprağın kuruması için sıcak bir yere koydum. Öğle arası kontrol edeceğim. Çürüme başlangıcı olabilir mi? Öyle ise çürüyen kısmı kesip, kalan kısmı kesim yerinin kabuklaşması sonrası dikilmesi yeterli olur mu?

PlentyPlant
23-04-2010, 07:33
Asuman hanımın göndermiş olduğu ve 202 nolu mesajda son fotoğrafta yer alan euphorbiamda sanırım sorun var. Bir süredir havalar kapalı olduğu için iç ortamda toprak kurumamış ve nemli kalmıştı. Bugün sabah toprağın 1/1,5 cm üst kısmındaki bölümde gövdede kararmalar gördüm. Toprağın kuruması için sıcak bir yere koydum. Öğle arası kontrol edeceğim. Çürüme başlangıcı olabilir mi? Öyle ise çürüyen kısmı kesip, kalan kısmı kesim yerinin kabuklaşması sonrası dikilmesi yeterli olur mu?

Sessiz durduğuma bakmayın Sayın SKaraca. Sizin ve diğer kaktüssever arkadaşlarımızın sayfalarını ilgiyle takip ediyorum. Euphorbianız, gördüğüm kadarıyla bulunduğu yerin sıcaklığı ile doğru orantılı güneş alamamış. Tepesindeki incelmiş uzantıların en temel sebebi bu bence. Üzerindeki lekeler ise çürüme belirtisi olabileceği gibi, bir süre ıslak kalması nedeniyle oluşmuş bir mantar hastalığı da olabilir. Bakırlı bir mantar ilacını elinizin altında bulundurmanızı öneririm. Hatta hastalığın başladığı tarafı atmanız daha iyi olabilir.
Kesip çoğaltacaksanız, kurutmadan önce içinden akan kauçuk benzeri sıvıyı temizlemenizi öneririm. Bu kaktüs, diğerlerinden daha fazla sulanmaya uygun bir tür. Hatta, yarı gölge yerlerde gövde ve diken renkleri daha da güzel olur.
Tüm emekleriniz için ellerinize sağlık.

skaraca
23-04-2010, 22:56
Sayın PlentyPlant,

Bilgi için teşekkürler. Euphorbia geldiğinde üstte sivri uzantılar ve beyaz lekeler bulunuyordu. Uzantının nedeni aşırı sulama veya ışık azlığı olabilir belirttiğiniz gibi.

Ben üstteki mesajı yazdıktan sonra öğle arası kontrol ettiğimde, toprağın 2 cm kadar altında kök ile toprak seviyesi arasında bir yerden gövdenin yaralanmış olduğunu ve çürümenin bu noktadan başladığını gördüm.

Ortadaki ana gövde maalesef kurtulamayacak durumda idi. Yan dallar ise yarısına kadar kararmış ve çürüme oluşmuştu. Sağlam olan bölgeyi keserek kesim yerinin biraz kurumasını sağladım. Sonrasında ise nemlendirilmiş peçetelerin olduğu bir kutunun içine koydum. Kutu hava akışına engel değil.

Yarın bir ara işyerine uğrayarak bakmayı düşünüyorum.

Hhatice
23-04-2010, 23:16
Yeşim yaprağını belediye serasından köklenmiş olarak almıştım. Aldığımda sürgün yoktu veya başlamıştı ancak görünmüyordu. İşyerinde bir başka saksının üzerindeki toprakta gelişti ve sürgün attı.

Sevgili SKaraca yollamış olduğunuz yeşim çiçeğinin bir tanesini suya koymuştum Bu gün İstanbula döndüm ilk önce ona baktım 4 tane güzel kök vermiş .toprağa ektiklerimde hala kök yok .Demek ki güneş almayan renkli bir cam şişe köklendirmede daha başarılı oluyormuş bunu anladım.
Yarın onu saksı ile buluşturacağım .Tekrar teşekkür ederim .

skaraca
24-04-2010, 08:39
Hhatice hanım,

Köklenme konusundaki habere sevindim. Ben aslında doğrudan toprağa ekiyorum ve bugüne kadar köklenme konusunda bir sıkıntı yaşamadım. Ancak bulunduğu yer, nem durumu, sulama gibi etkenler doğal olarak köklenmeyi etkiliyor. Toprağa ektikleriniz de durabilir. Aydınlık, hafif güneş alan bir yerde durur ve toprağı kurudukça su verirseniz onlarda da bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

skaraca
25-04-2010, 21:40
Bir süre önce gittiğim belediye serasındaki görevlilerden biri, benim kaktüse olan ilgimi görünce arkadaşında olan bir kaktüsten benim için çelik alacağını ve dikeceğini belirtmişti. 15 gün kadar önce seraya gittiğimde ektiği kaktüsü verdi.

Bir süredir marketlerde görüp, alıp-almamakta kararsız kaldığım crisdata türü olduğunu görünce doğal olarak çok sevindim.

138939

Aldığımda humik asit ile ilk sulaması yapılmıştı. Bende ikinci humik asit uygulamasını iki gün önce yaptım.

Gelişiminde bir sorun yok. Köklenmenin gerçekleşip, gerçekleşmediği konusunda kontrol yapmadım ama gerçekleşmediyse de yakında gerçekleşir diye düşünüyorum.

İsim sayın mrmusti'nin uyarısı ile düzeltilmiştir.

Nuri Murvet
25-04-2010, 21:50
Merhaba sayın skaraca

Uzun süreden beri foruma uğramadınız umarım bir yaramazlık yoktur.?

Kaktüs bahçemizin hazırlık çalışmalarına bugün başladık, yapım aşamalarını sizlerle paylaşacağım, sizden yardım isteyebilirim. Saygılarımla..

skaraca
07-05-2010, 16:06
Bir süredir sayfama yeni fotoğraf yüklemiyordum. Nedeni ise biraz elimdekilerin gelişmesini beklemek istemem, biraz da "bende yapıyorum ama" sessiz ziyaretçilerden "-Haydi yeni birşeyler yok mu?" diye soran olur mu düşüncesinden idi.

Soran olmadı sayfamda doğrudan ama diğer dostların sayfalarına yazdıklarıma benzer yanıtlar geldi.

Öncelikle eskilerden başlamak istedim. Daha önceden gönderilmiş, köklenen ve baharla birlikte büyümeye başlayanlar...

142149

İlk fotoğraf sayın berduray'ın göndermiş olduğu mammillaria prolifera, geldikten kısa bir süre sonra tomurcuk oluşturmuş ve toplam dört adet çiçek açmıştı. İlk dikim sırasında toprak seviyesinden 1,5-2 cm yüksekte idi. Çiçeklenme bittikten sonra büyümeye başladı. Şu anda toprak seviyesinin 5 cm kadar üzerinde.

Bu büyüme yetmedi, birde üzerine neredeyse her diken uzantısı dibinden yeni sürgünler verdi.

142148

Yine sayın berduray'ın gönderdiklerinden. Daha önceleri bu stapelia bir tomurcuk vermişti ve yayınlamıştım. Ancak bu tomurcuk kurumuştu. Şu anda yayınladığım ise ikinci tomurcuk. Bunun gelişmesi diğerine göre daha iyi. Umarım açtığını görürüm.

142153

Bu sukulentte sayın berduray'dan gelmişti. Baharla birlikte gelişmeye başladı ve iki ayrı yeni sürgün verdi.

142146

142147

Vildan Sönmez hanımdan gelen iki ayrı kaktüs çeliği. Uzunca bir süre sessiz sakin durdular. Baharla birlikte ise bir tanesi uç kısmından yeni sürgün verdi. Yeni sürgün şu anda eskisini geçmiş durumda. Diğeri ise sürgün vermedi ancak büyümeye ve gelişmeye başladı.

selenn
07-05-2010, 16:08
Sayın skaraca umarım Stapelia'nız bu sefer açar. Bendekiler malesef şimdiye kadar hiç açmadı. Kokusu falan mühim değil açtıklarını görmek çok keyif verici oluyor.

skaraca
07-05-2010, 16:20
Sayın Gül Batur hanımefendinin sayfasını ziyaretimde ahtapot türü kaktüsünü görmüştüm. Aynısından daha önce sayın Vildan Sönmez hanım göndermiş, ancak kargo azizliği yüzünden geç almış ve tutturamamıştım. Gül hanımdan istediğimde hiç kırmadan gönderdi. Sadece ahtapot kaktüs değil, yanında birkaç tane daha sukulent ve kaktüs göndermişti. Fazla olanların bir kısmını ise personel ile paylaşmıştım.

142154

İlk fotoğraf ahtapot kaktüse ait. İsmini bulmuş ve Vildan hanıma yazmıştım ama şu anda tekrar bakma imkanım yok. Bir ara Vildan hanımın sayfasından kopya çekerim. Çubuk şeklinde olan iki tane idi. Ancak bir tanesi kurudu. Diğeri iyi durumda. Ayrıca crisdata formunda olanda iyi durumda. Hatta dip kısımlarda bir yerden hafif gelişmeyi gösterir uzantılarda var şu anda. İsim Euphorbia pugniformis

142155

İkinci fotoğraf değişik bir sukulent. Gül Batur hanımın sayfasında çiçekli fotoğrafları var. Köklenme aşamasında ama zarar görmesin diye toprağı kök oluşup, oluşmadığına bakma amaçlı kontrolde etmedim henüz. Ancak yaprakları oldukça canlı.

Sayın mrmusti tarafından isim bildirildi ve görseller ile teyit edildi. Bu sukulentin ismi Oscularia deltoides. Bu linkte (http://cambridge2000.com/gallery/html/P42411333.html) çiçekli fotoğrafı var.
Teşekkürler sayın mrmusti.

142156

Üçüncü fotoğrafta ise iki adet bitki var. Bir tanesi sukulent. Diğerinin sukulent olup, olmadığına karar veremedim. Yaprakların gövde ile birleştiği yerde küçük top şeklinde oluşum var. Hangi yönün üst olduğunu belirleyemediğim için "burasıdır" deyip, ekmiştim. Yeni sürgün çıktığında ters ektiğimi anladım. Sürgün saksı dışına doğru değil, saksıya doğru büyümeye başladı çünkü. Tuttuğu içinde dokunmadım. Bu çiçek özellikle personelle paylaşıldı. İki-üç yapraklı bölümler halinde...

Gül hanıma ayrıca teşekkür ediyorum buradan.

Son fotoğraftaki sukulentin yanında bulunan ters sürgün veren çiçeğin bir sukulent olduğu ve isminin "Ceropegia woodii (Kalp kalbe karşı çiçeği" olduğu aşağıda sayın selen tarafından belirtildi. Teşekkür ediyorum.

skaraca
07-05-2010, 16:22
Sayın selenn,

Sayfama yükleme yaparken ziyaret etmişsiniz. Teşekkür ediyorum. Minik bir çiçek açacak sanırım. Bende merakla bekliyorum. İlki kuruyunca çok üzülmüştüm.

skaraca
07-05-2010, 16:25
Daha önce belediye serasından köklenmiş olarak aldığım noel ağacım, orta yerinden yeni sürgünler vermeye başladı. Önce bir yaprak çıkartmıştı. Sonrasında ise sürgüne dönüştü. İki sürgün kesin, belki ön kısımda görünen yaprakta gelişirse sürgün sayısının üçe çıkma olasılığı var.

142165

Öncesinde üç ayrı dal vardı. Beş veya altı dal olacak sanırım.

skaraca
07-05-2010, 16:34
Aşağıda fotoğrafını yayınladığım çelikler bir site üyemizden sürpriz olarak geldi. Beklediğim ya da istediğim birşey değildi. Ancak benim kendisine göndermiş olduğum bazı çeliklerden dolayı duymuş olduğu memnuniyet nedeniyle bu şekilde bir yanıt vermiş.

142166

142167

142168

Üç ayrı kaktüs çeliği ve tesadüf her üçüde bende bulunmayan türlerden. Gerçi üçüncü fotoğraftaki bir sonraki mesajımda yayınlayacağım kaktüs çeliğine benziyor ama renk tonu olarak farklılık var.

Kendilerine buradan tekrar teşekkür ediyorum.

günebakan
07-05-2010, 16:37
Harika görünüyorlar Sn. Skaraca güle güle büyütün:)

selenn
07-05-2010, 16:38
Sayın skaraca, fotoğraflarınızı büyük bir keyifle inceliyorum. Bitkilerinizin hepsi çok güzeller gerçekten. 221 no'lu mesajınızdaki 3. karede bahsettiğiniz bitki bir sukulent. Ceropegia woodii. Kalp kalbe karşı çiçeği de deniliyor. 2 yaprak oluşununun arasından toplar ve yumrular oluştururak gelişiyor. Bu yumruların toprak altında kalmasını sağlarsanız gövde daha dayanıklı bir halde gelişir.

Bir de bu türün variegatasına rastlamıştım bir serada yaraklarının üzerinde beyaz çizgiler vardı. Harika bir cins. Güle güle yetiştirin.

skaraca
07-05-2010, 16:58
142169

Bazen kaktüs ve sukulent satışı yapılan yerleri gezerken, düşmüş, kırılmış veya zarar görmüş çelikleri işyeri yetkililerinden izin alarak alıyorum. Bu şekilde aldığım çeliklerden, özellikle marketlerde çokça satışı yapılan opuntia türlerinden köklendirdiğim yaklaşık 7-8 kaktüs var. Hepsinin fotoğraflarını sayfamda yayınlamadım.

Bu çelikte o şekilde aldığım çeliklerden. Büyük bir kaktüsün dibinde, sanırım oynama veya zorlanma nedeniyle kırılmıştı. Bende bir umut diyerek aldım. Yaklaşık 20 gün oldu. İlk önce kopma noktasını biraz daha kuruttum ve sonrasında saksıya aldım. Aradan geçen sürede bir olumsuzluk oluşmadı. Sanırım köklenecek.

Bu çelik, yukarıdaki mesajda üyemiz tarafından gönderilen son fotoğraftaki çelikle benzer olmasına karşın renk olarak açık-koyu ton farkı var. Aynı tür değildir diye düşünüyorum **** öyle düşünmek istiyorum.

skaraca
07-05-2010, 17:01
Sayın selenn, çok teşekkürler. Böylece Gül hanımın göndermiş olduğu ve benin ters ektiğim çiçeğin ismini de öğrenmiş oldum. İsmi hemen ekliyorum. Bu arada onu da gelişmesi için bir başka sukulent ile dikmiştim. Ayırayım ve sürgünlerini çıkartacak şekilde dikeyim.

Siz yazınca tekrar baktım. Çok net olmamakla birlikte bunun da yaprakları üzerinde beyaz çizgiler var. Olmazsa ayrı saksıya alınca tekrar fotoğrafını çeker ve sayfaya eklerim. Variegata türü olup olmadığını belirtirsiniz.

skaraca
07-05-2010, 17:31
142174

142175

Pek aşılı kaktüs almam. Hatta şu ana kadar hiç yoktu. Kaktüslerimin gelişerek kendilerinin çiçeklenmesini isterim. Şu ana kadarda sadece sayın berduray, sayın Vildan Sönmez tarafından gönderilen ve benim Mersin'de ablamdan aldığım mammillaria prolifera türü kaktüs çeliklerim çiçeklenmişti.

Ancak diğer kaktüslerim henüz köklenme veya gelişme aşamasında oldukları henüz tomurcuklanma fırsatı bulamadılar. Geçen hafta gittiğim pazarda ise bir tezgahta bu kaktüsü gördüm. Güzel bir aşılı kaktüs idi. Üzerinde dört tomurcuk ve yeni sürgün çıkıntıları vardı. "Bu hafta aynı tezgahta 7 tomurcuklusu vardı laf aramızda." Çiçek tomurcuklarının renginin kızımın sevdiği pembe olması da etken oldu ve aldım.

Saksıda sadece kum vardı. Eve gelince kum ve bende bulunan toprak karışımını karıştırıp yeniden saksısına yerleştirdim.

Bu arada ilginç bir not. Daha önce fark eden oldu mu bilmiyorum. Benim aldığım aşılı kaktüsün stok bölümü köklü idi. Baktığım ve toprak ilavesi yaptığım için görmüştüm. Ancak dün Koçtaş'a gittiğimde büyük aşılı kaktüsler vardı. Stok ve aşı bölümleri benim aldığıma göre oldukça büyük ve büyük saksılarda. Ama bir tanesi saksısından oynamış ve stok bölümü toprak dışına çıkmıştı. Kaktüslerin üzerine yapıştırılan sahte çiçeklere kızıyoruz biliyorsunuz ama bu daha da vahim bir durum. Stok bölümüne yaklaşık bir cm çapında bir sopa yerleştirilmiş ve silikonla sağlamlaştırılmış. Stokta kök yok. Köklenme olmadığı için stok ve aşıyı saksıda sağlam tutabilmek için böyle bir uygulama yapmışlar. Sanırım aşıyı yapıp, köklenmeyi beklemeden satışa sunmak için böyle bir uygulama yapılıyor. Büyük aşılı kaktüs almayı düşünen arkadaşları bu konuda uyarmak isterim. Fotoğraf makinem yanımda olmadığı için fotoğraflayamadım ama bu vahşet uygulamayı size bildirmek istedim.

mrmusti
07-05-2010, 17:38
Sayın skaraca,
Bu kaktüsünüze cereus crisdata demişsiniz. Aslı Cereus peruvianus monstruosus olacak.

Bir süre önce gittiğim belediye serasındaki görevlilerden biri, benim kaktüse olan ilgimi görünce arkadaşında olan bir kaktüsten benim için çelik alacağını ve dikeceğini belirtmişti. 15 gün kadar önce seraya gittiğimde ektiği kaktüsü verdi.

Bir süredir marketlerde görüp, alıp-almamakta kararsız kaldığım crisdata türü olduğunu görünce doğal olarak çok sevindim.

138939

Aldığımda humik asit ile ilk sulaması yapılmıştı. Bende ikinci humik asit uygulamasını iki gün önce yaptım.

Gelişiminde bir sorun yok. Köklenmenin gerçekleşip, gerçekleşmediği konusunda kontrol yapmadım ama gerçekleşmediyse de yakında gerçekleşir diye düşünüyorum.

skaraca
07-05-2010, 17:43
Rhipsolidapsis Gaertnerii-Paskalya çiçeğini sayın Asuman Dilek hanımın sayfasında görmüştüm ve sağolsun bana birkaç çelik göndermişti. Asuman hanımın gönderdiği pembe çiçekli idi.

Bu hafta ise pazarda gezerken bir tezgahın kenarında iki teyzenin çiçek sattığını fark ettim. Yoğurt kaplarına ekilmiş çiçekler arasında kırmızı renkli paskalya çiçeğide vardı. Tomurcuklanmış ve köklenen lop üzerinde dört sürgün vermişti. Fiatını sorduğumda ise 1,5 lira dediler. Dururmuyum, hemen aldım tabi.

142181

142182

Genel görünümü ve tomurcuklardan birisinin yakın plan fotoğrafları yukarıda.

mrmusti
07-05-2010, 17:46
Sayın skaraca,
Bu mesajınızdaki ikinci kare suculentin ismi Oscularia deltoides olması lazım. Benim başlığın altında resmini yayınlamıştım. Sitemdende bakabilirsiniz.

Sayın Gül Batur hanımefendinin sayfasını ziyaretimde ahtapot türü kaktüsünü görmüştüm. Aynısından daha önce sayın Vildan Sönmez hanım göndermiş, ancak kargo azizliği yüzünden geç almış ve tutturamamıştım. Gül hanımdan istediğimde hiç kırmadan gönderdi. Sadece ahtapot kaktüs değil, yanında birkaç tane daha sukulent ve kaktüs göndermişti. Fazla olanların bir kısmını ise personel ile paylaşmıştım.

142154

İlk fotoğraf ahtapot kaktüse ait. İsmini bulmuş ve Vildan hanıma yazmıştım ama şu anda tekrar bakma imkanım yok. Bir ara Vildan hanımın sayfasından kopya çekerim. Çubuk şeklinde olan iki tane idi. Ancak bir tanesi kurudu. Diğeri iyi durumda. Ayrıca crisdata formunda olanda iyi durumda. Hatta dip kısımlarda bir yerden hafif gelişmeyi gösterir uzantılarda var şu anda.

142155

İkinci fotoğraf değişik bir sukulent. Gül Batur hanımın sayfasında çiçekli fotoğrafları var. Köklenme aşamasında ama zarar görmesin diye toprağı kök oluşup, oluşmadığına bakma amaçlı kontrolde etmedim henüz. Ancak yaprakları oldukça canlı.

142156

Üçüncü fotoğrafta ise iki adet bitki var. Bir tanesi sukulent. Diğerinin sukulent olup, olmadığına karar veremedim. Yaprakların gövde ile birleştiği yerde küçük top şeklinde oluşum var. Hangi yönün üst olduğunu belirleyemediğim için "burasıdır" deyip, ekmiştim. Yeni sürgün çıktığında ters ektiğimi anladım. Sürgün saksı dışına doğru değil, saksıya doğru büyümeye başladı çünkü. Tuttuğu içinde dokunmadım. Bu çiçek özellikle personelle paylaşıldı. İki-üç yapraklı bölümler halinde...

Gül hanıma ayrıca teşekkür ediyorum buradan.

Son fotoğraftaki sukulentin yanında bulunan ters sürgün veren çiçeğin bir sukulent olduğu ve isminin "Ceropegia woodii (Kalp kalbe karşı çiçeği" olduğu aşağıda sayın selen tarafından belirtildi. Teşekkür ediyorum.

skaraca
07-05-2010, 17:48
Dün Eskişehir Koçtaş'a gitmiştim. Yeni kaktüs ve az miktarda sukulent çeşitleri gelmişti. Kaktüslerin birkaçında sahte çiçekle birlikte gerçek çiçek tomurcukları da vardı. İçlerinden 10 tane tomurcuğu olan ve yeni tomurcuk oluşumları olduğunu düşündüğüm oluşumlar bulunan aşağıdaki kaktüsü beğenerek aldım.

142183

Sanırım mammillaria cinslerinden ama alt tür olarak bakmam gerekecek. Tomurcukların mümkün olduğu kadar görünmesine çalıştım fotoğrafta ama küçük oldukları için biraz dikkat gerekiyor görebilmek için.

skaraca
07-05-2010, 17:49
Teşekkürler iyi dilekleriniz için sayın günebakan

skaraca
07-05-2010, 17:49
Teşekkürler sayın mrmusti,

Sitenizden kontrol edip, teyit ettikten sonra ismi fotoğraf altına ekleyeceğim.

skaraca
07-05-2010, 17:57
Cereus'u tutturmuşum sayın mrmusti.:p Hemen isimde düzeltmeyi yapıyorum. Teşekkürler.

Sayın skaraca,
Bu kaktüsünüze cereus crisdata demişsiniz. Aslı Cereus peruvianus monstruosus olacak.

skaraca
07-05-2010, 18:09
Sayın selenn,

Bu linkte (http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi?uid=Ceropegia_linearis) Ceropegia linearis subsp. woodii ye ait fotoğraflar var. Bendeki de linkteki ile aynı tür. Bendekinin yapraklarındaki beyaz çizgiler şimdilik tam seçilemesede linkteki ile aynı şekilde.

Hhatice
07-05-2010, 19:11
Dün Eskişehir Koçtaş'a gitmiştim. Yeni kaktüs ve az miktarda sukulent çeşitleri gelmişti. Kaktüslerin birkaçında sahte çiçekle birlikte gerçek çiçek tomurcukları da vardı. İçlerinden 10 tane tomurcuğu olan ve yeni tomurcuk oluşumları olduğunu düşündüğüm oluşumlar bulunan aşağıdaki kaktüsü beğenerek aldım.

142183

Sanırım mammillaria cinslerinden ama alt tür olarak bakmam gerekecek. Tomurcukların mümkün olduğu kadar görünmesine çalıştım fotoğrafta ama küçük oldukları için biraz dikkat gerekiyor görebilmek için.

Çok güzelmiş ,iyi günlerde büyütün .
Sayfa hareketlenmiş pek güzel olmuş .Yeni kaktüsler ve eski gelişenleri inceledim hepside çok güzel ve keyifliler :)

asumandilek
07-05-2010, 23:37
Yine hayran hayran bakındık sevgili skaraca. Aşılı olarak aldığınız kaktüs benim aldığımla aynı sanırım. Umarım benimki de tomurcuklanır. Ne harika duruyor öyle pembe pembe maşallah. Ama kök için uyguladıkları yöntemi okuyunca da çok üzüldüm. İnsanlar para kazanalım da nasıl olrsa olsun demekten ne zaman vazgeçecek ya da birgün vazgeçecekler mi çok merak ediyorum. Ben de ilk defa aşılı kaktüs aldım geçtiğimiz hafta. Çok büyük değiller ama yine de hemen yarın köklerini kontrol edeceğim. Sonra kırmızı paskalya çiçeği için de sevindim. Çok iyi fiyatı da üstelik. Ben de beyazını söylüyorum her girdiğim çiçekçiye. :) Yani para kazanmasalar beni kovacaklar artık. :)) Yeni Kaktüslerinizin Hepsi artık güvende olduklarının farkına varmışlardır şimdi. Büyüdüklerini ve verdikleri çiçeklerini görmek nasip olsun inşallah. Size de, bize de... Sağlıkla büyütün.

skaraca
08-05-2010, 08:00
Sayın asumandilek,

Teşekkürler sayfamı ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için. Kırmızı paskalya gerçekten tesadüf oldu. Pazarda önlerinden bir kez geçtikten sonra ikinci geçişimde fark ettim. Tezgahın bir kenarında, bir plastik kasa üzerinde 3-5 saksı değişik çiçek satan iki teyze idi. Yani çok dikkat edilmezse pazar tezgahı kenarında bekleyen iki teyze olarak düşünülebilirdi.

Bu arada beyaz paskalya oki_1655 te var. Ben bir mesaj yazmıştım ama tam anlatamadım sanırım.

Gül Batur
08-05-2010, 11:36
Sn. Skaraca,
Hepsi tutmuş gibi görünüyor, maaşallah çok sağlıklılar, güle güle büyütün. Yeni aldığınız kaktüsünüz de pek güzel, paskalyanızın rengi de pek hoş....Bol çiçekli günler diliyorum.

skaraca
08-05-2010, 12:46
Sayın Hhatice,

Sayfamı ziyaretiniz ve güzel dilekleriniz için teşekkürler.

skaraca
08-05-2010, 12:47
Sayın Gül hanımefendi,

Sanıyorum gönderdiklerinizde bir fire oluşmadan köklenme gerçekleşti. Teşekkürler... Güzel sözleriniz ve dilekleriniz için.

skaraca
10-05-2010, 10:48
Sayın berduray'ın göndermiş olduğu ve "köklendirme çalışmalarım" başlığında fotoğraflarını yayınladığım sukulentlerden...

142958

İlk fotoğraf 35 nolu mesajda yer alan sukulent. İki ayrı çelik olarak gelmişti. Çeliklerden birisinde toprağa yakın bölgede iki adet yeni sürgün var. Önce minik bir nokta olarak çıkan sürgünler yavaş, yavaş gelişiyorlar.

142959

39 nolu mesajda yer alan Yeşim ağacı. Bir süredir yavaşta olsa gelişiyordu. Hatta bir sürgün çıkartmış ve yaklaşık iki cm boya ulaştırmıştı yeni sürgünü. Bir hafta öncesinde ikinci bir sürgüne ilişkin haberci görünmeye başladı. İlk sürgüne ait fotoğraf yayınlamamıştım ama bu kez iki sürgünü birden fotoğraflamaya çalıştım. Sol üstteki ilk sürgün.

skaraca
10-05-2010, 11:02
Sayın Gül Batur hanımın çelik olarak göndermiş olduğu ve personel ile paylaştığımı bir önceki sayfada belirttiğim sukulentin ismini sayın selenn belirtmiş ve isim konusunda gerekli düzenlemeyi yapmıştım.

142960

Sonrasında internette yaptığım görsel incelemelerinde, bu sukulenti bir başka çiçekle birlikte saksıda büyütmenin hata olacağına karar verdim ve yeni bir saksıya aldım. Topraktan ayırdığımda köklenmenin iki yaprak arasında bulunan minik top şeklindeki oluşumda gerçekleştiğini gördüm. Ayrıca ilk haline göre bu minik top biraz daha büyümüştü.

Saksıya alırken sayın selenn'in önerisine uyarak, yeni sürgünün çıktığı minik topuda toprak içerisine aldım. Yeni düzenlemede yaprak üst yüzleri de görülebilir hale geldi ayrıca. Sabah hafif fısfıs yaptığım için yaprak üzerindeki çizgilerde daha belirginleşti.

günebakan
10-05-2010, 11:06
En güzel olanı da bu gelen çeliklerin tutmuş ve yavrular verdiğini görmek:) Güle güle büyüt Skaraca:)

Hhatice
10-05-2010, 11:31
En güzel olanı da bu gelen çeliklerin tutmuş ve yavrular verdiğini görmek:) Güle güle büyüt Skaraca:)

Çok haklısınız sevgili günebakan ,ben satın aldıklarım öldüğünde o kadar üzülmüyorum yine alırım diyorum ,ama o kadar emek vermiş kargoya özel bu iş için gitmiş bir arkadaşımdan geldiğinde mutlaka tutsun istiyorum .Çok mu duygusalım .

skaraca
10-05-2010, 14:43
Teşekkürler sayın günebakan, sayın Hhatice,

Gerçektende gelen bir çeliğin önce tuttuğunu, sonrada geliştiğini ve yeni sürgünler verdiğini görmek, hazır alınmış bir çiçekten daha çok mutluluk veriyor. Sanki kendi çocuğunmuş, herşeyiyle sen yetiştiriyorsun gibi.

skaraca
15-05-2010, 09:22
Çarşamba pazarından iki tomurcuklu olarak birbuçuk liraya aldığım paskalya çiçeğim açtı.

144234

144235

İkinci fotoğraftaki tomurcuk saksıya değdiği için yarım gibi görünüyor. Ancak zaten bir loptan ayrılmış 4 ayrı sürgünlü bir çiçekti. Bu çiçekte köklenen ilk lobun yan tarafından çıkmıştı.

Dudi
15-05-2010, 09:36
Çok canlı rengi, nar çiçeği gibi :)