PDA

View Full Version : skaraca / Kaktüs ve sukulentlerim

Sayfalar : 1 [2] 3

Hatice Tarhan
16-05-2010, 16:12
Sayın skaraca bütün sayfalarda olduğu gibi kaktüs ve sukkulentlerinizi tek tek inceledim hepsi çok güzel emeklerinize sağlık .
Eskişehir de oturan bir arkadaşım var ,bahsi geçen pazara arkadaşımı yönlendirdim.Kendisi de kaktüs ,ve sukkulent hayranıdır ,çok güzel kolleksiyonu var.Paskalya çiçeğim var fakat beyazını hiç görmedim ***. bahsi geçen yerde satılıyordur.

skaraca
17-05-2010, 19:45
Sayın cennebahçesi,

Arkadaşınız Eskişehir'de yaşıyorsa zaten belirttiğim pazarı biliyordur. Eskişehir'de meşhur pazarlardan birisidir. Ancak bu hafta teyzeleri göremedim. O hafta ellerindeki çiçekleri satmış olmalılar ki bu hafta gelmediler.

Bu arada arkadaşınızın kolleksiyonunu da görmek isterdim. Belki değişim yapardık.

sevim.K
03-06-2010, 14:18
Ben de birkaç türü yapraktan yetiştirmeyi deniyorum. İsim hafızam oldum olası çok zayıftır. Umarım yetiştirmeyi başarırım ve paylaşabilirim:)

skaraca
03-06-2010, 14:54
Daha önceki sayfalarda yapraktan köklendirmiş olduğum sukulentlerin fotoğraflarını yayınlamıştım. Tabi başarılı olduklarım...

Sonrasında ise Antalya Taner Angay serasından sayın mrmusti aracılığı ile almış olduğum Crassula Collum'da yapraktan köklendirmeyi denemek istedim.

Önce bir yaprağı toprak içerisinde beklemeye aldım, bir bozulma olmadığını görünce bir süre sonra ikinci bir yaprağı köklenmeye aldım.

Yapraklar yaklaşık 1,5-2 ay arasında kaldılar. Yapmış olduğum kontrollerde köklenmenin oluştuğunu görmüştüm, ancak filizlenme daha geç oluştu. Geçen hafta içerisinde yaprak kök kısmını örten toprağı kaldırdığımda her iki yapraktada filizlenmenin başladığını gördüm.

Filizlerin fotoğrafta görülebilir olması için bir süre beklemek zorunda kaldım. Bugün fotoğrafı çektim ancak site yükleme hatası verdiği için fotoğrafı yükleyemedim. :(

149362

Sitenin izin vermesi sonrasında fotoğrafı yükleyebildim.

skaraca
04-06-2010, 15:57
Echeveria Perle von Nürnberg'imde yapraklarda oluşan, hastalık mı, güneş yanığı mı olduğunu anlayamadığım birşey var. Uzun süredir bu şekilde. Hatta yaprakların bazılara bir süre sonra kendiliğinden kenarlardan solmaya, suyunu çekmeye başlayıp kuruyarak düşüyor. Yeni çıkan yapraklarda da bir süre sonra aynı durum oluşuyor.

Fotoğrafları aşağıda. Kuruyan yapraklar nedeniyle dal kısmında boşluklarda oluştu.

149364

149365

149366

Bu durumun oluşma nedeni hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

skaraca
04-06-2010, 16:02
Bir süre önce ilk kez üzerinde tomurcukları olan aşılı bir kaktüs aldığımı belirtmiş ve fotoğraflarını yayınlamıştım.

Aradan geçen sürede tomurcuklar gelişti. Bir tanesi kuruyup düşse de diğerleri gelişmeye devam etti ve yavaş yavaş açmaya başladı. Ancak çok yavaş bir açışı var. Aşağıdaki fotoğraflar dört günlük süreye ait ve halen çiçek tam olarak açmadı.

149367

149368

Bugün öğle saatlerinde bile hala tam açılma gerçekleşmemişti. Oysa güney cephede, neredeyse sabahtan akşama kadar güneş alan bir pencere kenarında duruyor.

skaraca
04-06-2010, 16:09
Stapeliamın ilk tomurcuğunun gelişmeden kuruduğunu, sonra ikinci kez tomurcuklandığını daha önce belirtmiştim. Yaklaşık bir ay sonunda üç gün önce tomurcuk tam olarak açtı.

Leopar desenli, çok yakından koklanmak koşuluyla kötü kokusu olan güzel bir çiçek oldu.

149372

149373

149374

Sayın berduray'ın gönderdiklerinden mammillaria sonrasında çiçek açan ikinci tür. Çiçeklenme süresi tam olarak ne kadar sürer bilmiyorum ama bugün üçüncü gün ve çiçek halen canlılığını koruyor.

Hhatice
04-06-2010, 16:19
Echeveria Perle von Nürnberg'imde yapraklarda oluşan, hastalık mı, güneş yanığı mı olduğunu anlayamadığım birşey var. Uzun süredir bu şekilde. Hatta yaprakların bazılara bir süre sonra kendiliğinden kenarlardan solmaya, suyunu çekmeye başlayıp kuruyarak düşüyor. Yeni çıkan yapraklarda da bir süre sonra aynı durum oluşuyor.

Fotoğrafları aşağıda. Kuruyan yapraklar nedeniyle dal kısmında boşluklarda oluştu.

149364

149365

149366

Bu durumun oluşma nedeni hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Çiçeğiniz çok güzel açmış :)
Üzerine fısfıs ile su verildiğinde güneşte duruyorsa böyle oluyor .

asumandilek
05-06-2010, 01:04
Harika... Hele o pembe nasıl güzelim diyor öyle gerile gerile. Maşallahhh!!

mrmusti
05-06-2010, 08:51
Sayın skaraca, Güneş altında sulama yapıyorsanız olabiliyor. Birde köklerine bakmanızı öneririm. Hastalık belirtileri olabilir.

149364

149365

149366

berduray
05-06-2010, 12:57
Ben bu tip sukulentlere sulamanın bu kadar hasar vereceğini sanmıyorum.

Sayın Skaraca, güneş altında sulama yapmayacak kadar tecrübelenmiştir bence.

Ben olsam hasarlı yaprakları temizler, uç sürgünlere dek toprak ilavesi yapardım.

O zaman gövdeden tekrar kök verip, daha hızlı gelişim gösteriyorlar.

Komşu çocuklarından biliyorum, etli yapraklar onlara ilginç geliyor.

Maalesef sivri, delici çer, çöp, kalem ucuyla yapraklara müdahale ediyorlar.

Bence böyle bir müdahale görmüş olabilir.

Vildan Sönmez
06-06-2010, 22:34
Sayın skaraca Echeveria'nızı dilerim kurtarırsınız. Aşılı kaktüsünüzün pembesi ne kadar güzel. Steplianız da çok güzel açmış, Taner Bey'den aldıklarınızdan mı bu açan ?

skaraca
07-06-2010, 11:33
Echeveria Perle von Nürnberg'imle ilgili öneriler için teşekkürler sayın Hhatice, berduray, mrmusti ve Vildan Sönmez.

Alt yaprakları alarak, yaprak köklendirmesine bıraktım ve üst sürgünlere kadar yeniden toprağa ektim echeveriayı.

Çiçek açan aşılı kaktüsümü pazardan almıştım. Stapelia ise sayın berduray'ın göndermiş olduğu bir çelikti Vildan hanım.

Pembe açan aşılı kaktüsüm hakkında söyledikleriniz için ayrıca teşekkürler Asuman hanım. Birkaç gün içerisinde tam açmış haliyle ilgili bir fotoğraf eklemeyi düşünüyorum.

mrmusti
11-06-2010, 17:25
Sayın skaraca, Aşılı Gymnocalycium mihanowichii'niz hala açmadı mı?
Benim gibi sizde nöbette uyuyakalmadınız inşallah. Benimkinin açmasını bende bekliyorum. Hangi birinin açacağını bilemiyorum valla. Neredeyse hepside tomurcuklandı.

skaraca
11-06-2010, 17:35
Sayın mrmusti,

Siz gözden kaçırdınız sanırım. Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=651970&postcount=256) ve aşağıda Gymnocalycium mihanowichii fotoğraflarım

Sayın skaraca, Aşılı Gymnocalycium mihanowichii'niz hala açmadı mı?
Benim gibi sizde nöbette uyuyakalmadınız inşallah. Benimkinin açmasını bende bekliyorum. Hangi birinin açacağını bilemiyorum valla. Neredeyse hepside tomurcuklandı.

skaraca
11-06-2010, 17:41
Aşılı kaktüsümün yukarıda ilk açmaya başladığı anlara ilişkin fotoğrafları yayınlamıştım. Bunlarda tam açmış hali. Tabi ki sıra ile açtıklarından hepsi aynı durumda değil, şu anda ilk açan tomurcuk solmaya başladı. Diğerleri açmaya devam ediyor.

skaraca
11-06-2010, 17:48
İlk sayfalarda fotoğrafını yayınladığım diken incirim, bir süre önce iki sürgün verdi. Aradan geçen sürede bayağı da geliştiler. Aşağıda fotoğrafı. Mart ayından bu yana pencere dışında duruyor. Saat 15.00'ten günbatımına kadar güneş alıyor. Mart ayı içerisinde gece -2/-3 lere düşen ısı dalgalanmalarından da etkilenmedi. Bahar ve haziran yağmurları ile sulandı. Artık kendisi de üzerine düşeni yapar ve çiçeği ile şenlendirir sayfamı umarım.

151978

Arka tarafta flu olarak görünen kaktüsüm de ise iki ayrı dalda birer sürgün :confused: var. Tam büyüyünce sürgün veya tomurcuk olduğu belirginleşir artık.

mrmusti
11-06-2010, 17:59
Benim beklediklerim bu güzel halleri Sayın skaraca.

Aşılı kaktüsümün yukarıda ilk açmaya başladığı anlara ilişkin fotoğrafları yayınlamıştım. Bunlarda tam açmış hali. Tabi ki sıra ile açtıklarından hepsi aynı durumda değil, şu anda ilk açan tomurcuk solmaya başladı. Diğerleri açmaya devam ediyor.

kırlangıç48
11-06-2010, 20:16
[QUOTE=skaraca;651287]Daha önceki sayfalarda yapraktan köklendirmiş olduğum sukulentlerin fotoğraflarını yayınlamıştım. Tabi başarılı olduklarım...

Sonrasında ise Antalya Taner Angay serasından sayın mrmusti aracılığı ile almış olduğum Crassula Collum'da yapraktan köklendirmeyi denemek istedim.

Önce bir yaprağı toprak içerisinde beklemeye aldım, bir bozulma olmadığını görünce bir süre sonra ikinci bir yaprağı köklenmeye aldım.

Yapraklar yaklaşık 1,5-2 ay arasında kaldılar. Yapmış olduğum kontrollerde köklenmenin oluştuğunu görmüştüm, ancak filizlenme daha geç oluştu. Geçen hafta içerisinde yaprak kök kısmını örten toprağı kaldırdığımda her iki yapraktada filizlenmenin başladığını gördüm.

Filizlerin fotoğrafta görülebilir olması için bir süre beklemek zorunda kaldım. Bugün fotoğrafı çektim ancak site yükleme hatası verdiği için fotoğrafı yükleyemedim. :(

Sn.Skaraca;
Crassula Collum gibi sukulentlerin yapraklarını toprağa dikerek değil de, toprağın üzerine bırakarak, daha iyi sonuç elde ediliyor diye duymuştum. Mr.musti ve Taner Bey gibi üstadlardan sormak gerek sanırım.

mrmusti
12-06-2010, 09:47
Evet Sayın kırlangıç48, toprağın üstüne bırakarak daha iyi sonuç alınıyor.

[QUOTE=skaraca;651287]Daha önceki sayfalarda yapraktan köklendirmiş olduğum sukulentlerin fotoğraflarını yayınlamıştım. Tabi başarılı olduklarım...

Sn.Skaraca;
Crassula Collum gibi sukulentlerin yapraklarını toprağa dikerek değil de, toprağın üzerine bırakarak, daha iyi sonuç elde ediliyor diye duymuştum. Mr.musti ve Taner Bey gibi üstadlardan sormak gerek sanırım.

skaraca
15-06-2010, 09:49
Sayın kırlangıç48 ve mrmusti,

Yaprak köklendirme konusunda toprağın üzerine öylesine bırakma konusunu da duymuştum. Ancak sanki o durumda yaprak köklenme için gerekli besini ve nemi alamayacak gibi geldiği için azıcıkta olsa yaprağın ucunu toprak içerisine alıyorum.

Sonrakiler için toprak üzerine bırakma yöntemini uygulayabilirim.

Öneri için teşekkürler...

mrmusti
15-06-2010, 16:03
Sayın skaraca, Yaprak köklenmek için besin almıyacak, besini almak için köklenecek ve uzantılarını toprağa gönderecek. Sonra filizlenecek.
Sizin yaptığınız gibi de olur. Ama köklenmeden çürüme olasılığı daha fazla.

Sayın kırlangıç48 ve mrmusti,

Yaprak köklendirme konusunda toprağın üzerine öylesine bırakma konusunu da duymuştum. Ancak sanki o durumda yaprak köklenme için gerekli besini ve nemi alamayacak gibi geldiği için azıcıkta olsa yaprağın ucunu toprak içerisine alıyorum.

Sonrakiler için toprak üzerine bırakma yöntemini uygulayabilirim.

Öneri için teşekkürler...

skaraca
30-06-2010, 11:10
Bir süredir elimde bulunan kaktüslerden bir aşı denemesi yapmayı düşünüyordum.

Aşı için seçtiklerim mammillaria gracilis ve stok olarak kaynana yumruğu olarak bilinen kaktüs türü idi

156778

Önce mammillaria gracilis'in üstünden kestim.

156780

Sonra kaynana yumruğunun üst bölümünü aldım.

156779

Her ikisini iç kısımlardaki çizgiye (ismi aklıma gelmedi) dikkat etmek suretiyle birleştirerek hava boşluğunu aldım ve kaynaşmanın iyi olması için paket lastiği ile tutturdum.

Fotoğrafları aşıyı yaptığım gün değil ertesi gün çektim.

asumandilek
30-06-2010, 17:37
Umarım herşey yolunda gider Süleyman bey. Merakla takip edeceğim. Belki bende denerim cesaret edip. :))

skaraca
10-07-2010, 06:59
Yaklaşık bir hafta önce kaynana yumruğunu stok olarak kullandığım, mammillaria gracilis ile yapmış olduğum bir aşı denemesine ilişkin fotoğrafları eklemiştim. Aradan geçen süre içerisinde aşı tutmadı.

159306

Aşının son haline ilişkin fotoğrafta görüldüğü gibi m. gracilis kurudu. Sanırım yeterince su alamadı veya aslında çok fazla olmamasına karşın küçük olması nedeniyle paket lastiğinin baskısına dayanamadı. Üst orta kısımda m. gracilisin kurumuş ve düzleşmiş hali görülüyor.

Bir deneme idi, başarılı olmadı ama yapı market ziyaretinde koparak düşmüş olarak bulduğum ve aldığım aşı kaktüs parçası ile aşı denememi yeniledim.

159307

Sarımsı-turuncu renkte, forum üyesi uyar11'in yüklediği fotoğraflardan çok güzel aşı oluşturduğunu bildiğim kendi kendine fotosentez yapamayan ve köklenmeyen, aşı olarak gelişen bir kaktüs parçası.

159308

Stok olarak yine aynı kaynana yumruğunu kullandım. Eski aşı yerinin birkaç mm altından düzgünce kestim ve kenarlarını verev olarak aldım. Diğer parçayı hazırlayayıncaya kadar suyunu çekmemesi içinde kesilen parçayı kapak olarak kullandım.

159309

Aşı olarak kullanacağım parçanın alt kısmını düz bir şekilde kestim, fotoğrafladıktan sonra kenarlarını verev olarak aldım. Ortasında birkaç mm çapında hafif beyazımsı damar görünüyor. Aşı sırasında bu damarların stokta bulunan damar ile karşılıklı gelmesi veya birkaç yerden birbirine değmesi gerekiyordu. Stok kaktüsteki damarlarda aşıdaki gibi çok küçük olduğu için mümkün olduğunca damarların temasını gerçekleştirmeye çalıştım ama yeterli oldu mu bilemiyorum.

159310

Son fotoğraf, aşının tamamlanmış haline ilişkin. Yine paket lastiği ile tutturdum. Bir hafta kadar sonra gelişimini yine bu sayfadan yayınlarım.

kartalpin
10-07-2010, 08:38
Sevgili Skaraca,
Bu kaktüs aşkı ile yakında kaktüslerin genetik yapılarına da girercek gibi gözüküyorsunuz:))

Bir dostum, aşılamayı kalın şeffaf Seloteyp bantlarla (şeffaf koli bant ile) yapıyor. Bantları saksının altından geçirerek sıkılaştırıyor. Başarılı sonuçlarını gördüm. Bilginize..
Sevgiyle kalın

skaraca
10-07-2010, 10:27
Sayın Kartalpin,

Şeffaf bant ile yapılan aşı uygulamasını görmüştüm. Ancak yaptığım aşı küçük olduğu için bant uygulaması sırasında kayma olursa düzeltemem diye paket lastiği kullandım.

skaraca
11-07-2010, 07:30
Halen çiçeklenmeye devam ediyor. Şu anda üzerinde açmış iki çiçek ve gelişmekte olan 5 tomurcuk var. Güney cephede neredeyse sabahtan akşama kadar güneş gören pencere kenarında duruyor.

skaraca
11-07-2010, 07:37
Eskilerden Haworthia türü iki sukulent. Bir tanesi kendi satın aldığım, diğeri ise sayın berduray hanımdan.

159498

159499

Geçen süreçte yeni sürgünler vermeye başladılar.

kumyaka2010
11-07-2010, 09:55
Sayın Skaraca !
İstediginiz gala soganlarını yollayacagım. Lutfen adres ve telofonunuzu bildiriniz. Selamlar.

skaraca
11-08-2010, 10:49
Yaklaşık 15 gün önce bir çiçek satış yerini gezmeye gitmiştim. Satış yeri önünde öylesine konulmuş 3-4 tür kaktüs vardı. İçlerinden birisinin üzerinde bulunan sahte çiçeklere karşın, onlara nispet iki tane de olsa tomurcuklandığını fark ettim.

Şu anda kendi kaktüslerimden çiçek olmadığı için hazıra konmak amacıyla hemen satın aldım.

Kısa bir süre sonra ise ilk tomurcuğu açtı, 3-4 gün üzerinde kaldıktan sonra soldu ve sonrasında ikinci tomurcukta dün açtı.

Aşağıdaki fotoğraflar ilk tomurcuğa ilişkin.

165679

165680

165681

165682

165683

İkinci tomurcuk ve sahte çiçeklere ilişkin yara izleri ikinci fotoğrafta görülebiliyor.

medinilla
11-08-2010, 13:59
kaktüslerin bukadar çeşitli oldugunu bilmiyordum.özellikle bu son fotograftaki beyaz çiçekler... çok saolun paylaştıgınız için
aman Allahım ne de güzel yaratmış hertürlüsünü

kartalpin
11-08-2010, 20:12
Sevgili Skaraca

Uzun zaman oldu tekrar kaktüslerinizle karşılaşmak çok güzel. Ah bu sahte çiçekler ile pazarlama düşüncesi...

Muhteşem çiçekler, adeta bir evren var içinde ve sahtesine ne gerek var. Sadece sabır ile en güzel çiçekleri görebiliyorsunuz.

mrmusti
11-08-2010, 21:59
Gözümüz yolarda kaldı sayın SKaraca....

skaraca
16-08-2010, 13:26
Sayın medinilla, gerçektende oldukça fazla kaktüs çeşiti var... Ben de ilk başladığımda bu kadar çeşit olduğunu tahmin etmemiştim. Ancak sonraları araştırdıkça ana gruplar altında alt grupların olduğu, onlarında çiçeklerine veya görünümlerine göre çeşitlendiğini öğrenmek beni şaşırtmıştı.

Selamlarımla...

skaraca
16-08-2010, 13:30
Sayın Kartalpin, Sayın mrmusti,

Aradan biraz zaman geçti doğru. Ancak izin kullanmam, bu arada kayınbiraderimin rahatsızlığının artması ve sonrasında vefatı, izin dönüşü biriken işlerin telaşı, Ramazan ayı oruç durgunluğu, aşırı sıcaklar derken sayfamı ve dostların sayfalarını ihmal ettim. Bir süre daha bu şekilde olur, sonrasında Eylül ortalarında yavaş yavaş ziyaretler düzene girer sanırım.

Selam ve saygılarımla...

Vildan Sönmez
16-08-2010, 14:45
Sayın Skaraca, ben de aynen böyle yapıyorum. Artık çok farklı birşey olmadıkça yeni kaktüs almıyorum. Ama üzerinde gerçek tomurcuk varsa fiyatı da uygunsa alıyorum. Çiçeğiniz çok güzel açmış.
Aşılama çalışmanız nasıl gidiyor ?

İçlerinden birisinin üzerinde bulunan sahte çiçeklere karşın, onlara nispet iki tane de olsa tomurcuklandığını fark ettim.

Şu anda kendi kaktüslerimden çiçek olmadığı için hazıra konmak amacıyla hemen satın aldım.

PlentyPlant
16-08-2010, 15:25
Başınız sağolsun Sayın Karaca. Bu kadar uzun zamandır sessiz kalmanızı yadırgamıştım. Dilerim işleriniz de dahil, herşey yoluna girer. Siz sağlınıza dikkat edin, yeter.

sevim.K
16-08-2010, 15:42
Sayın karaca başınız sağolsun. Allah eşinize ve size sabır versin. En kısa zamanda sağlık ve huzurla görüşmek dileklerimizle

aysahay
16-08-2010, 18:29
Sayın skaraca başınız sağolsun. Eylülde görürüz inşallah güzel çiçeklerinizi..

kartalpin
16-08-2010, 20:17
Sevgili Skaraca,
Başınız sağolsun, Allah geride kalanlara sağlıklı mutlu ömürler versin. Eşinize de başsağlığı dileğimi iletin lütfen. Kayınbiladeriniz kaç yaşındaydı bilmiyorum ama kayıplar her zaman "vakitsiz" dir. Vakitsizliği de "Doğallığını" perdeler. Ama yaşam da ölüm de bizler için, devran böyle dönmekte bize de teslimiyet düşmekte.

Tekrar başınız sağolsun...

Vildan Sönmez
16-08-2010, 22:14
Çok çok özür dilerim şimdi okudum, başınız sağolsun, kayınbiraderinize Allah rahmet eylesin...

skaraca
18-08-2010, 10:17
Sayın Vildan Sönmez, Aysahay, Sevim.K, Kartalpin ve PlentyPlant

Başsağlığı dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Ben her ölüm "gençtir" derim. Kayınbiraderim 50 yaşında idi. Yaklaşık iki yıldır Akciğer Kanserinden dolayı tedavi görüyordu. Ancak vade geldikten sonra yapacak birşey kalmıyor.

oki_1655
18-08-2010, 18:37
Başınız sağolsun Süleyman Bey.Yeni gördüm bende o yüzde ancak yazabiliyorum..Sizi ve kaktüslerinizi özledik..

Gül Batur
19-08-2010, 04:25
Sayın skaraca başınız sağolsun Allah rahmet eyllesin Ailesinede ALLah sabır versin.

skaraca
08-09-2010, 08:58
Sevgili Vildan hanım, Gül hanım ve Oki...

Başsağlığı dilekleriniz için teşekkür ediyorum...

mrmusti
08-09-2010, 12:23
Sayın skaraca,
Başınız sağolsun, Allah; geride kalanlara sağlık sıhhat ve sabır versin..

sevim4
08-09-2010, 12:56
Sayın Skarca başınız sağolsun.

günebakan
10-09-2010, 21:36
Sayın Skaraca başınız sağolsun Allah geride kalanlara sabır versin

Hhatice
15-09-2010, 00:11
Şimdi okudum .Başınız sağolsun, kayınbiraderinize Allah rahmet eylesin.Allah sabırlar versin

bilge5130
09-10-2010, 23:28
Sayın skaraca kaktüslerinizi güle güle büyütün.Tesadüfen mehtap051 adında bir hemşehrimin sayfasına girdim.Oradan sizin de Niğdeli olduğunuzu öğrendim.Ben de Niğdeliyim. Annem babam ve tüm akrabalarım memlekette. Tatillerimi Niğde de geçiririm.Ayrıca bir kaktüsseverim.Sizin isminizi de çok okudum ve duydum doğal olarak.Tekrar memnun oldum sevgili hemşehrim:))

skaraca
13-10-2010, 20:28
Sayın mrmusti, sevim4, günebakan ve Hhatice,

Başsağlığı dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.

Aradan uzun zaman geçti ve hem kendi sayfamı, hemde siz dostların sayfalarını ihmal ettim biliyorum. Bazen arada uğrasamda yazamadım.

Bir aksilik olmazsa yarından itibaren kendi sayfama yeni kaktüslerimi ekleyeceğim.

Görüşmek dileğiyle...

skaraca
13-10-2010, 20:32
Sayın bilge5130,

Evet Niğde'liyim ancak yaklaşık 20 yıldır ailem Mersin'de yerleşmiş durumdalar. Anne-babam sadece yazları yayla olarak Niğde'ye giderler. Ben en son iki yıl önce gitmiştim. Kendim ise görev gereği Eskişehir'deyim. Sanırım sizde atama sonucu Elbistan'dasınız. Selamlarımla...

umutyolcusu
13-10-2010, 22:29
Yeni kaktüs haberini aldım ya merakla beklerim artık.Aman bizi fazla bekletmeyin,olur mu?

skaraca
14-10-2010, 09:12
Yeni kaktüslerimin fotoğraflarını yayınlamaya başlamadan önce eskilerden çiçek ve tomurcuk fotoğrafları yayınlamam sanırım daha iyi olacak.

Hem böylece eskileride anmış oluruz.

175010

İlk fotoğraf leopar desenli çiçeği ile stapeliaya ait. Yaklaşık bir ay kadar önce açmış ve solmuştu. Şu anda üzerinde üç adet büyük ve açma ihtimali yüksek tomurcuk, iki adette henüz küçük ve gelişip, gelişemeyeceğini bilemediğim tomurcuk var.

skaraca
14-10-2010, 09:22
Antalya Taner Angay serasından sayın mrmusti aracılığı ile aldığım Hawortia B.B. beklemediğim bir şekilde tomurcuklandı ve çiçek açtı. Ayrıca bu Hawortiadan iki adet yeni sürgün aldım. İki adet sürgünde halen üzerinde duruyor.

Yani artık yetiştiricilik dışında üretim ve çoğaltmayada başlamış durumdayım.

Tomurcuk ve çiçek fotoğrafları ise aşağıda.

175014

Önce yükselen tomurcuk.

175015

Tomurcuk başlangıçta toplu olmasına karşın sonradan çiçekler açtıkça tomurcuklar birbirlerinden aralanıyor.

175016

Tomurcuk uzantısının başladığı yer.

sevim.K
14-10-2010, 09:33
Süleyman bey önce sayfanıza hoşgeldiniz:) Çiçekler çok güzel. Yenilerini de bekleriz

skaraca
14-10-2010, 09:37
Avatarımda fotoğrafı bulunan, dağınık dikenleri ile dikkatimi çekmesi nedeniyle aldığım mammillariam tomurcuklanmaya başladı. Şu anda 7 kadar tomurcuk var üzerinde irili ufaklı. Aralardan birkaç tanede yeni tomurcuk oluşacak gibi görünüyor.

175018

Fotoğrafta şu anda üç adet tomurcuk görünüyor. Diğer tomurcuklar ise arka tarafta.

175019

Alt kısımda çok farkedilmese de yeni bir sürgün var. Fotoğraf orta bölgesinde açık yeşil doku ve beyaz dikenleri görünüyor. İlginç bir şekilde yeni sürgün uzantılı ve dikenlerin olduğu yerlerin uç kısımlarında oluşuyor.

skaraca
14-10-2010, 09:39
Teşekkür ediyorum sayın Sevim.K hanım,

Bayağı ara vermiştim ama bu arada pekte boş durmadım. Çiçeklerin fotoğraflarını çektim, yeni kaktüs ve sukulentler aldım veya çelikten ektim.

Sıra bunları sizlere sunmaya geldi.

skaraca
14-10-2010, 09:45
Sayın Güler hanımın çelik olarak göndermiş olduğu atlas çiçeği ilk sürgününü vermişti. Aradan geçen süre içerisinde ikinci sürgünde oluştu ve gelişmeye başladı.

175020

İlk sürgün tepe noktasından çıkmıştı ve şu anda yaklaşık 15 cm boyunda. Aşağıya doğru sarkık vaziyette duruyor. İkinci sürgün ise tepe noktasından 4 cm kadar aşağıda sol tarafta oluştu. Şu an bir cmden küçük.

Hemen bu sürgünün alt sağ kısmında da sanki yeni bir sürgün oluşumu başlamış gibi. Minik dikensi bir uzantı ve sürgün gelişimi var gibi.

skaraca
14-10-2010, 09:55
Daha önce çelik olarak aldığım E.Trigona ların fotoğraflarını eklemiştim. Bunlardan evde bulunan bir tanesi tuttu ve yeni yaprak oluşumları çıkmaya başladı.

Ancak aşağıya ekleyeceklerim farklı. Bir tanesini tutmuş saksılı olarak, diğerini ise çelik olarak belediye serasından aldım.

175021

175022

Bir tanesi uzun ve geniş yapraklı, diğeri ise küçük yapraklı tür. Genel ismi Euphorbia Trigona olmasına karşın alt tür olarak farklı isimleri olabilir ama bilmiyorum. Üstte yapraklı olan seradan tutmuş olarak aldığım, diğeri ise çelik olarak aldığım E.Trigona.

Geniş yapraklı olan sanırım yer değişikliğinden seradan ilk gelişi sonrasında alt tarafta bulunan yapraklarını döktü ama şu anda bir sorun yok.

Kalan yaprakları canlı ve gelişmesi devam etmekte. Alt solda bulunan uç kısmı sararmış yaprak bir süredir aynı şekilde duruyor. Sararma başladı ancak tüm yaprağı kaplamadı ve yaprakta düşmedi. Aynı şekilde kaldı.

Ayşe Yıldız
14-10-2010, 10:03
Çok güzeller.

skaraca
14-10-2010, 10:09
Crassula Mesembrianthoides

Ağustos ayı ortalarında Ankara Etimesgut çevre yolu çıkışında bulunan Bauhausu gezmiştim. Tabi öncelikli gezi bölgem kaktüs ve sukulentlerin olduğu bitki bölümü idi.

Burada gezerken çok sayıda sukulent ve kaktüsün kırılıp, parçalandığını, parçaların yerlerde nem ve su nedeniyle kendiliğinden köklendiğini görmüştüm.

Bu şekilde köklenmiş, kırılmış kaktüs ve sukulent parçalarından yetiştirme amaçlı olarak almıştım.

Aşağıda fotoğrafı bulunan sukulent dallarını bu şekilde, ana çiçekten kırılmış ve düşmüş olarak saksı yan tarafında buldum. Üç cm kadar boyu vardı ve birkaç tane minik kök sürgünüde oluşmuştu.

175026

175027

İsimlendirme için ayrıntılı araştırma yapamadım ama senecio veya kalonche türü olabileceğini düşünüyorum.

Senecio veya kalonche olabileceğini belirtmiştim ancak Cactus info isimli sitede yaptığım araştırmada isminin Crassula Mesembrianthoides olduğunu belirledim.

Dikimden bir süre sonra büyümeye başladı. Şu anda ilk boyunun yaklaşık iki katı oldu.

skaraca
14-10-2010, 10:10
Ben yenileri yüklemeye çalışırken tabi sayfada güncelleme yapıldığını gören dostlarda ziyaret ediyor ve yorumlarını iletiyorlar.

Teşekkür ediyorum sayın Ayşe hanım,

Devamı gelecek...

sevim4
14-10-2010, 10:17
Sayın sıkarca,yeni kaktüsleriniz hayırlı olsun güle güle büyütün.

PlentyPlant
14-10-2010, 10:17
Sizi ve kaktüslerinizi yeniden görmek çok güzel. Tekrar hoşgeldiniz.

skaraca
14-10-2010, 10:20
Bauhausta çelik şeklinde kırılanlar yanında, düşmüş sukulent yaprakları da vardı ve bunlar bulundukları tezgah, saksı diplerinde su ve nem nedeniyle köklenmeye başlamışlardı. Aşağıdaki iki yaprak sürgünde bu şekilde köklenmiş yapraklardı. Aldıktan sonra gelişmeleri için işyerinde toprak üzerine bırakmıştım. Aradan geçen sürede çok fazla olmasa da bir miktar gelişerek sürgün verdiler. Bende oldukları hali ile küçük kaktüs saksısına aldım.

175028

175029

Bu küçük halleri nedeniyle isimlendirme için araştırma yapmamda mümkün olmadı. Biraz daha büyüyüp, yaprakları iyice belirginleştiğinde sanırım araştırma yapabileceğim.

Bu şekilde dört tane daha yaprak var ama onlarda henüz sürgün gelişimi başlamadı. Çürüme veya kurumada yok. Gelişirse diye bekliyorum. Sürgün gelişimi olursa onlarında fotoğrafları eklenecek doğal olarak.

skaraca
14-10-2010, 10:22
Sayın sevim4 ve PlentyPlant,

Ziyaretiniz için teşekkür ediyorum. Devam edeceğim fotoğrafları eklemeye ama hepsi birden aynı gün olmasın. Şimdilik yeter.

mrmusti
14-10-2010, 10:38
Özlemiştik sizi Sayın skaraca,
Şükür kavuşturana.. Hoş geldiniz...

skaraca
14-10-2010, 10:51
Hoşbulduk sayın mrmusti,

İsimlendirmeler konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

Vildan Sönmez
14-10-2010, 11:05
Sayın Karaca, yoktan var ettiğiniz minikleri çok sevdim. Elinize sağlık.

skaraca
14-10-2010, 11:18
Çok teşekkür ediyorum Vildan hanım,

Siz bu sayfanın oluşmasında gönderdiğiniz çeliklerle katkıda bulunanlardan birisiniz.

günebakan
14-10-2010, 17:11
Hoşgeldiniz sayın Skaraca hepsi de çok güzel özellikle Hawortia Belusii Blackbeardiana ve kırık dallardan yetiştirdiğiniz tüylü sukulentiniz:)

skaraca
14-10-2010, 18:27
Teşekkürler sayın günebakan,

Umarım bundan sonra ayrılıklarım bu kadar uzun sürmez...

günebakan
14-10-2010, 18:49
Sayın Skaraca eski sayfalara bakarken Hatiora Salicornioides yı gördüm şu anki durumu nasıl acaba çiçek verdimi?

skaraca
15-10-2010, 10:52
Sayın günebakan,

Hatiora Salicornioides i zor kurtardım desem yeridir. Bu nedenle çiçekte açmış değil.

Ne oldu derseniz, izine ayrıldığımda işyerinde bulunan çiçeklerimi sulaması için bir personeli görevlendirmiştim. İzin dönüşü diğer bitkilerim için olmadı ama Hatiora S. sanki susuz kalmış gibi buruşmaya başladı.

Bir süre takip ettim, acaba susuz mu kaldı dedim kök sulaması yaptım ama bir türlü düzelme olmadı.

Baktım o halde bıraksam tüm bitki gidecek, bu nedenle toprak üzerinde yer alan bitki dallarını ana gövdeden ayırmak suretiyle aldım ve yeniden toprağa ektim. Biraz sıkışık düzen olsa da bir süre sonra yeni yerlerinde buruşuk bölgeler dolmaya ve bitki canlanmaya başladı. Şu anda ektiğim tüm dallar tuttu, canlı ve yeni sürgün vermeye başladılar.

günebakan
15-10-2010, 11:02
Sanırım bitkilerimiz en büyük zorluğu başkalarına emanet ettiğimiz de çekiyorlar.Neyse ki kurtarabilmişsiniz. Güle güle büyütün:)

dlk
15-10-2010, 11:04
hepsi çok güzel.yeni resimlerinizi dört gözle bekliyorum.

skaraca
15-10-2010, 11:08
Yeni kaktüs ve sukulent fotoğrafı eklemeye kısa bir süre ara vererek farklı bir konudan bahsedeyim.

İşyerinde bulunan çiçeklerim dışında evde de minik saksılar dahil olmak üzere yaklaşık 70 civarı saksıda kaktüs ve sukulentlerim var. Bunları yazın havalar iyi olduğunda balkonda tutmama karşın, kışın havalar soğuyunca ev içine alıyordum ve evde de kuzey cephede bulunan daha serin olan salonun penceresi iç kenarlarına koyuyordum. Pencere içleri yaklaşık 15 cm genişlikte olduğu için saksıları rahatlıkla alıyordu. Büyük olan saksılardan bir kısmını ise cambalkon ile kapatılmış balkonda bulunan üç adet pencere dış kenarına koyuyordum. Kışın aşırı soğuklarda veya don ihtimali olan gecelerde cambalkon kanatlarını kapattığımda 3-4 derecenin altına düşmeyen bir ısı derecesinde çiçekler korunmuş oluyordu.

Cambalkon kısmında bulunan çiçekler için değil ama salon pencere iç kısmında bulunan çiçeklerime ilişkin olarak eşim sürekli yakınıyordu. Geçen kışı bir şekilde idare ettik ama bu kış için eşim baştan tavrını ortaya koydu. Bende cambalkonda saksılarımı koyabileceğim bir raf yapmam gerektiğine karar verdim. Bu kara doğrultusunda nasıl bir raf yapacağımı, alacağım malzemeleri planlarken malzemeler ayağıma geldi. Apartman altında bulunan işyerinde sökülen ve dönüşüme atılan eski raf parçalarını değerlendirmeyi düşündüm.

Bunlardan uygun bir miktarı aldım ve belirlediğim ölçülerde kestim. Vida ve ağaç yapıştırıcısı ile monte ettim ve aşağıdaki raf ortaya çıktı. Bu rafa saksı ile birlikte çiçek yüksekliği 20 cm civarında olanları yerleştirdim. 20 cm üzeri olan bitkilerim için ikinci bir raf daha yaptım ama onun fotoğrafını henüz çekmediğim için eklemedim. Bu raf boyutu diğerine göre yaklaşık üçte bir ama raf aralıkları yüksek.

175194

175195

Rafın çiçekler yerleştirilmiş olarak çekilmiş fotoğrafı. Bu raf diğer rafla birlikte cambalkonda duracak.

Bu pencere değil de, diğer pencerelerde bulunan bu raflara boyutu nedeniyle sığmayan çiçek saksılarımı koyacağım.

Üstteki fotoğrafta sağ tarafta duvara dayalı olan parça ikinci rafın malzemesi. Bu parçayı 25 cm boyutlarında üç parçaya böldüm ve 2,5x5 cm lik dört ayak ile monte ederek 90 cm yüksekliğinde üç gözlü bir raf yaptım.

dlk
15-10-2010, 11:13
insan isteyince nasıl da hemen çözüm üretiyor.çiçeklrinizi sevdiğiniz belli.bu kadar çok emek verdiğinize göre.çok güzel olmuş.güle güle kullanın.

skaraca
15-10-2010, 13:16
Sayın günebakan ve dlk,

Sayfamı ziyaretiniz için tekrar teşekkürler, mutlaka çözüm bulmam gerekiyordu ve bu çözüm raf hazırlanması idi.

Fotoğrafladığım hali evde de çok beğenildi.

skaraca
15-10-2010, 13:23
Bauhaustan anaç gövdeden düşmüş olarak bulduğum ve aldığım kaktüslerden birisi.

Bu kaktüs dışında anaç gövdenin bulunduğu saksıda çok sayıda kuruyup dökülmüş tohumdan olduğunu düşündüğüm minik kaktüsler vardı. Onlardan da üç tane almıştım. Minik derken gerçekten minik. Yaklaşık 4-5 mm boylarında kaktüscükler.

175201

İsmini bilmiyorum. Fotoğraftaki kızıllık ise flaşı az ışık alması amacıyla elimle kapatmam nedeniyle oluştu. Bu hali hoşuma gittiği içinde başka fotoğraf koymak istemedim.

skaraca
15-10-2010, 13:42
Burada bazı arkadaşlarım tarafından belirtilmişti. Herkes çarşıya çıktığında vitrin seyreder, ben pencere kenarlarında çiçek seyrederim diye...

Bende son süreçte biraz öyle oldum. Nerede saksı görsem acaba alabileceğim kaktüs-sukulent var mı diye ince araştırmaya geçer oldum.

Aşağıdaki aloe vera da böyle bir araştırma sonucu elde edildi. Bir süre önce oğlumun bazı tahlilleri için hastaneye gitmiştim. Bu gidişler sırasında poliklinik odasının penceresinde kaktüs ve sukulent saksıları olduğunu gördüm. Sorduğumda bölüm hemşiresi kendisine ait olduğunu belirtti. Yakın incelemeye geçtiğimde ise aşağıda fotoğrafı bulunan aloe vera dışındakilerin bende olduğunu gördüm.

Aloe vera ise ana gövdeden sürgün yolu ile çoğalmış dört ayrı kökten oluşuyordu. Rica edip yeni sürgünlerden bir tanesini aldım. Şu anda gelişimi oldukça iyi.

175202

Aldığımda sürgün çeliğinde oluşmuş bir kök vardı. Şimdi umuyorum bu kök yeterince gelişmiştir. Çünkü orta kısmından yeni minik bir yaprak geliştirmeye başladı.

skaraca
15-10-2010, 14:00
Forum üyelerimizden Alanya'lı Hatice hanım sayesinde tanıştığım Sara hanımın getirdiklerinden.

Sara hanım kendisi saksılamıştı ama ben daha küçük saksıya aldım. Huernia olarak ismini belirtti. Alt tür olarak nedir bilemiyorum. Büyüyüp, çiçeklenirse ne olduğu tam belirlenebilir sanırım.

skaraca
15-10-2010, 14:04
Austrocylindropuntia subulata

Sara hanımdan.

175204

Tepe noktasından gelişmesi devam ediyor. Bu nedenle saksısına dokunmadım.

skaraca
15-10-2010, 14:10
Sara hanımın getirdikleri arasında iki adet crisdata türü kaktüs vardı. Opuntia türü olduklarını düşünüyorum.

175205

opuntia fulgida var. mamillata monstrosa crest form

175206

İsimler konusunda ayrıntılı araştırma yapmadım. Bilenler yazarsa gerekli eklemeyi yaparım. Yoksa benim araştırmam biraz zaman alabilir.

İnternette gezi sırasında birinci fotoğraftaki kaktüsün ismini tespit ettim.

oki_1655
15-10-2010, 23:03
Süleyman Bey Sara hanım'ın hediyeleri çok güzeller kendisinde bu kadar farklı türler olduğunu bilmiyordum.Kendisiyle internet aracılığıyla tanışmıştım ve Eskişehire gelince görüşürüz hatta Süleyman Bey'i ziyaret ederiz demişti.Bende haftaya kısmetse Eskişehire gelmeyi düşünüyordum.Sizin içinde bir sakıncası yoksa Sara Hanım'ın kadar çok olmasa ufak bir hediyem vardı onu vermek isterim..
Saygılar..

Cumhur Tonba
15-10-2010, 23:50
Sayın skaraca,
Sizde de mi var kaktüs. kaktüs sahiplerini fişliyorum. Ve yazın uzun bir tura çıkıp kaktüslerinizden bir tanesine el koyacağım haberiniz olsun.

skaraca
16-10-2010, 08:50
Sevgili Oktay, hafta sonu hafta içi önemli değil, sadece salı, çarşamba ve perşembe sabah saatleri olmasın. Onun dışında genelde olağanüstü bir durum yoksa müsait olurum. Size özelden cep telefonumuda göndereyim, geldiğinizde ararsınız.

skaraca
16-10-2010, 08:53
Cumhur bey

Bu sayfamı daha önce ziyaret ettiğinizi sanıyordum. Ben kaktüs ve sukulentler nedeniyle agaclar nete girdim. İstediğiniz zaman beklerim. Elimde fazla olan türlerden de istediğinizi alabilirsiniz. Tek olanlar hariç! Ki ben işte isteyen arkadaşlarıma da fazla türlerden veriyorum.

Ayşe Yıldız
16-10-2010, 10:08
:))) Bende sizin türlerinizden yararlanmayı çok isterim. Listenize benide ekler misiniz? Kaktüslerinizi ayırmak istediğinizde falan aklınızın bir köşesinde durmak dileğiyle.. Hepside çok güzeller güle güle büyütün.

bilge5130
16-10-2010, 16:09
Hemşehrim Sayın skaraca kaktüsleriniz çok güzel. Güle güle büyütün. Ben de fazla kaktüs çeliklerinize talibim.****** kabul ederseniz :)))

skaraca
18-10-2010, 09:24
Kalanchoe marmorata Baker Sara hanımın getirdiği sukulentlerden.

İnternette gezinti yaparken tesadüfen ismini tespit ettim. Bu linkten (http://www.desert-tropicals.com/Plants/Crassulaceae/Kalanchoe_marmorata.html) isim ve yaprak görüntüsü, bu linkten (http://sabbaar.blogspot.com/search/label/kalanchoe) ise çiçek görüntüsüne ulaşılabilir.

175639

Genel görünümü bu şekilde.

175640

Yeniden ekim yaptığım sırada saksıya daha iyi yerleşmesi için alt yapraklarını kopartmıştım. Yaprak üst kısmında renkli lekeler var.

skaraca
18-10-2010, 09:29
Sara hanımın getirdiklerinden.

175641

Güzel ve değişik bir senecio.

İsimlendirme için baktığımda Senecio Pendulus ve Senecio stapeliadus arasında tereddütte kaldım. Her iki türün internet ortamında tespit ettiğim fotoğraflarına da benziyor.

PlentyPlant
18-10-2010, 09:45
Senecio Pendulus olması lazım, Sayın Skaraca! Stapeliaformis'te çıkıntılar daha düzenli ve büyük ölçüde aynı hizadalar. Yine de merak ettim, araştıracağım. :)

Hhatice
18-10-2010, 09:58
Bunlardan uygun bir miktarı aldım ve belirlediğim ölçülerde kestim. Vida ve ağaç yapıştırıcısı ile monte ettim ve aşağıdaki raf ortaya çıktı. Bu rafa saksı ile birlikte çiçek yüksekliği 20 cm civarında olanları yerleştirdim. 20 cm üzeri olan bitkilerim için ikinci bir raf daha yaptım ama onun fotoğrafını henüz çekmediğim için eklemedim. Bu raf boyutu diğerine göre yaklaşık üçte bir ama raf aralıkları yüksek.

Okurken bir yandan da güldüm . Ellerinize sağlık çok güzel olmuş .Yeni kaktüslerde çok güzel hemen yavrulasınlar bizlere gelsinler :))Eski portmantoyu parçalayıp aynı raf sistemini ben de yaptım .Gerçi sizin gibi marangozluk becerim olmadığından demir çubuklardan faydalandım sonuçta portmanto değerlenmiş oldu .Aynı zamanda yeni portmantomuz oldu .
Sonuç olarak düşünüyorum da seneye nereye koyacağız bu çiçekleri ?Benim 9 rafım oldu .Hepside dolu tek avuntum şimdi İstanbuldayım burada hala birkeç saksılık yer var .Yazın malesef sıcaklarda sulayamadığımdan bazı kaktüslerimi kaybettim .Fazlasıyla yerine geleceği kesin tabii .Buraya da bir raf ayarlasam da nereye diye düşünüyorum :)

skaraca
18-10-2010, 10:06
Sayın PlentyPlant,

Bende Senecio Pendulus olabileceğini düşündüm ama S. Stapeliaformis olarakta benzer fotoğrafları internette yayınlıyorlar. Farklı görünümler olduğu gibi benzer görünümlerde var. Bu nedenle birazda tereddütte kaldım. Yoksa ilk anda Senecio Pendulus olduğunu düşünmüştüm.

skaraca
18-10-2010, 10:08
Sayın Hhatice,

Geri dönüşüme atılmış bir malzeme, geri dönüşüm sürecinde raf olarak değerlendirilmiş oldu böylece. Ben raf yapımına yeni başladım. Birde evdeki bitkiler işyerimdekilere göre daha az. İşyerinde ise raf yapımına başlamadım.

skaraca
18-10-2010, 10:46
Sara hanımın getirdiklerinden tüylümsü bir kaktüs. Hafif köklü idi, ben iyi tutması için yeniden toprak içerisine iyice aldım. Toprak üstünde yaklaşık 2 cmlik bir bölümü kaldı.

175647

Tüysü yapı nedeniyle tam seçilemiyor ama gövde dokusu gelişinden bu yana biraz daha gelişti gibi.

skaraca
18-10-2010, 10:49
Cylindropuntia Fulgida var. Mamillata

Bol dikenli, açmış kollarını bekleyen bir kaktüs.

Sara hanımın getirdiklerinden sonuncusu.

175648

Tür olarak belki opuntia gibi ama isim ve alt tür konusunda tam emin değilim. İnternette surf yaparken ismini tespit ettiklerimden.

skaraca
20-10-2010, 10:37
Bir kaç gün önce tomurcuk fotoğraflarını eklemiş olduğum avatarımda da fotoğrafı bulunan mammillariam iki tomurcuğunu çiçeklendirdi.

Diğer tomurcuklarda çiçeklenme yolunda gelişmelerini sürdürüyorlar.

Değişik açılardan fotoğraflarımız...

176124

Her iki çiçek genel görünüm.

176125

Sağ taraftaki çiçek yakın çekim.

176126

Sol taraftaki çiçek yakın çekim.

Eh işte yeni başladığımız serüvende çiçeklenen birkaç kaktüs olunca, onlarıda böyle manken gibi her açıdan fotoğraflıyoruz artık.

skaraca
20-10-2010, 10:45
Leopar desenli stapeliamın üzerinde tomurcuklar olduğunu belirtmiştim. Şu anda o tomurcuklardan üçü oldukça gelişti. Sıra ile birkaç gün içerisinde açarlar diye bekliyorum.

176128

Minik tomurcuklarda sağ ve soldaki iri tomurcukların alt kısmında fark ediliyor.

skaraca
20-10-2010, 10:49
Belediye serasından aldığım ve köklendirdiğim E.Milii'lerden birisi henüz 10-12 cm olan boyuna bakmadan tomurcuklandı ve bu sabah açmış.

176129

176130

Anaç bitki çiçeği kırmızı olmasına karşın, açan çiçek sarımsı bir renkte. Son günlerde havanın kapalı olması, pencere kenarında olmasına karşın güneş görmüyor olması çiçeğin rengini etkiledimi bilmiyorum.

skaraca
20-10-2010, 10:53
Stapelia türü ancak gerçek isimlerini bilmediğim, belediye serasından ve Mudanya'da bir ev önünden aldığım stapelialarım vardı.

Bunlar ayrı ayrı tomurcuklanmışlar yakın zamanda. Tomurcuklar henüz minicik. Çiçeklenme yolunda gelişimlerine devam ederler mi bilmiyorum.

176131

İki ayrı kökte iki tomurcuk var. Ancak buraya sadece ilk çıkan ve birazcık büyük olan tomurcuğun fotoğrafını aldım.

PlentyPlant
20-10-2010, 10:57
Hepsi çok sağlıklı görünüyorlar Sayın Karaca. Emeklerinize sağlık. Bu arada... Biz de mi Sara Hanım ile tanışsak ne? :)

yağ-mur
20-10-2010, 11:45
Belediye serasından aldığım ve köklendirdiğim E.Milii'lerden birisi henüz 10-12 cm olan boyuna bakmadan tomurcuklandı ve bu sabah açmış.

176129

176130

Anaç bitki çiçeği kırmızı olmasına karşın, açan çiçek sarımsı bir renkte. Son günlerde havanın kapalı olması, pencere kenarında olmasına karşın güneş görmüyor olması çiçeğin rengini etkiledimi bilmiyorum.

evet sayın skaraca benim e.millide aynı durumda yazın çok güzel açtı çiçekleri büyüdü kıpkırmızı oldu şimdide camın önünde aydınlık arada güneş çıkarsa güneşide görüyor ama yeterli olmuyor çiçekler çok küçük kaldı

skaraca
20-10-2010, 12:30
Sayın PlentyPlant ziyaret için teşekkürler.

Son süreçte Sara hanımın katkısı oldu tabi ki... Gerçi yazın bir süre Alanya'da kalmış olması nedeniyle bu katkıyı sağlayabildi.

Sizde Adana'da kaktüs yönünden zengin bir ortamda bulunuyorsunuz doğal olarak.

skaraca
20-10-2010, 12:30
Sayın yag-mur teşekkürler ziyaretiniz için.

Bende o şekilde tahmin ettim.

PlentyPlant
20-10-2010, 12:39
skaraca: Sizde Adana'da kaktüs yönünden zengin bir ortamda bulunuyorsunuz doğal olarak.

Öyle olması gerekir ama hiç de sanıldığı gibi değil Sayın Karaca. Kaç sera dolaştığımı tahmin bile edemezsiniz birkaç parça bulmak için. Ama Eskişehir gibi kentlere oranla sera sayısı daha fazla olduğu için, şansımız da daha fazla tabii. :)

Hhatice
04-11-2010, 15:35

176129

176130

Rengi harika skaraca ,Umarım hep bu renkte kalır .Bende de kırmızı var herhalde henüz açmadı .İçeri alınca birkaç yaprağı sarardı.havalara güvenemiyorum .Gece soğuk oluyor.

sevim.K
04-11-2010, 15:57
Aaaa aşkolsun sara hanım diyormuşum şimdi;)

Süleyman bey hepsi çok güzel güle güle büyütün:) Kalanşonuz da çok güzel ben kalanchoe tubiflora istiyorum bakalım bulacağım herhalde bir yerlerden.

Benim ephorbia millimin çiçekleri de ilk açılırken öyle sarı oluyor sonra kızarıyor yavaş yavaş. Ama keşke sarısını da bulabilseydim harika olurdu.

mrmusti
04-11-2010, 18:20
Sayın skaraca, Yeni gelen bitkileriniz çok hoş. Güle güle büyütün..

bıcırık
04-11-2010, 18:34
elleriniz dert görmesin skaraca...kaktüsleriniz harika...bol bol çiçeklerini görün inşallah...sevgilerimle...

skaraca
05-11-2010, 14:46
Sayın Hhatice Sedef Miran ve Sevim.K hanım,

Miilii maalesef rengini birkaç gün içerisinde kırmızıya dönüştürdü. Başka yerlere bakacağım artık sarı ve beyaz milii ler için.

skaraca
05-11-2010, 14:47
Sayın mrmusti ve bıcırık,

Teşekkürler ziyaret için. Umarım gelişmeleri güzel olur ve güzelce çiçeklenir ve sizlerle paylaşabilirim.

dlk
05-11-2010, 14:52
Çok güzeller.

skaraca
05-11-2010, 18:00
Teşekkürler sayın dlk

skaraca
24-11-2010, 10:38
Bir tanesini kök çürümesi sonucu kaybetmekten son anda kurtardığım schlumbergeralarım tomurcukta...

181248

Bu çiçeğim kök çürümesi nedeniyle üst lobları besinsizlikten kızarmıştı. Halen tam olarak yeşil renge dönüşemedi ama yine de tomurcuklarını vermeye başladı.

181249

181250

Bu çiçeğimden geçen yıl bazı arkadaşlara çelik göndermiştim. Rengi çok güzel.

skaraca
24-11-2010, 10:42
Havaların soğumasına ve kapalı balkona almama karşın sedum palmeriide tomurcuk oluşumları başladı.

Umarım tam olarak çiçeklenir.

skaraca
30-11-2010, 09:45
Sayın Gül Batur hanımın göndermiş olduğu kalpkalbe karşı gelişti ve tomurcuklandı. İlk tomurcuklarını bayram öncesi geliştiremeden düşürdü. Ancak bayram dönüşü yeni tomurcuklar ile beni karşıladı. Şu anda açan iki çiçek var. Son fotoğraf ikinci çiçeğe ait.

İki, üç ve dördüncü fotoğraflarda çiçek yanında görünen miniklerde tomurcuk sanırım.

Yavaş yavaş gelişti ve tahminime göre artık açtığını söyleyebilirim.

Karar sizlerin. Fotoğraflar aşağıda...

skaraca
30-11-2010, 09:51
Birkaç mesaj yukarıda tomurcuklarını eklediğim yavruağzı/pembe karışımı schlumbergera çiçeğim tam olarak açtı.

günebakan
30-11-2010, 09:59
Kalp kalbe karşı ve yılbaşı çiceğiniz harika görünüyor:9

Hhatice
30-11-2010, 10:02
Seneler önce bende de vardı kalp kalbe karşı çiçeği .Açtığını bilmiyordum .Güzelmiş .

skaraca
30-11-2010, 10:12
Teşekkürler sayın günebakan ve Hhatice hanım.

Kalbkalbe karşı bu yıl geldi ve yerini sevmiş olmalı ki hemen çiçeklendi.

Schlumbergeram ise geçen yıl açmamıştı. Şu anda ise açanlarla birlikte toplam beş tomurcuk var üzerinde.

Ayşe Yıldız
30-11-2010, 10:27
Çok güzel Sayın skaraca, ellerinize sağlık.

İlkin
30-11-2010, 11:13
Sayın skaraca hiç bu kadar güzel renkli Schlumbergera çiçeği görmemiştim. Çok beğendim, ellerinize emeklerinize sağlık.

mrmusti
30-11-2010, 11:45
Sayın skaraca,
Çok güzel açmışlar. Emeklerinizin karşılığını almışsınız. Ellerinize sağlık.,

umutyolcusu
30-11-2010, 12:17
Ben de yılbaşı çeliği diktim.İnşaallah tutarda yılbaşına kadar tomurcuklanır.Rengini merak ediyorum.Sizinkiler harika,doya doya seyredin.

sevim.K
30-11-2010, 12:31
Sayın karaca çiçekler çok güzel, güle güle büyütün bol çiçeklerini görün.:)

skaraca
30-11-2010, 15:02
Sayın ayşe afyonlu, umut yolcusu, ilkin, mrmusti ve sevim.K,

Ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için teşekkür ediyorum.

Schlumbergeramın renklerini bende çok beğendim açıkça.

aysahay
30-11-2010, 15:30
Çok güzel açmış Sayın Skaraca.

skaraca
30-11-2010, 15:45
Teşekkürler sayın aysahay

nesli6
30-11-2010, 16:11
Rengi harika güle güle seyredin.

bilge5130
30-11-2010, 17:38
Sayın skaraca yılbaşı çiçeğiniz muhteşem nazar değmesin.Benim yılbaşı çiçeğim ve paskalya çiçeğim henüz açmadı.Hergün bakıyorum ama tomurcuk oluşumu yok.Sabah güneşi alan pencerenin önünde duruyor.Ama hiç niyeti yok sanırım:((

skaraca
01-12-2010, 10:29
Sayın Nesli6, bilge5130,

Güzel söz ve dilekleriniz için teşekkürler.

Benim işyerinde olan yılbaşı çiçeklerimde de henüz tomurcuk yok. Fotoğrafını yayınladığım evdeki çiçekti.

Gölgede, aydınlık, ancak hemen hemen hiç güneş görmeyen kuzey cephedeki balkonda duruyor bu çiçeğim.

bilge5130
01-12-2010, 21:59
Sayın Nesli6, bilge5130,

Güzel söz ve dilekleriniz için teşekkürler.

Benim işyerinde olan yılbaşı çiçeklerimde de henüz tomurcuk yok. Fotoğrafını yayınladığım evdeki çiçekti.

Gölgede, aydınlık, ancak hemen hemen hiç güneş görmeyen kuzey cephedeki balkonda duruyor bu çiçeğim.

Balkonunuz açık mı kapalı mı?

skaraca
02-12-2010, 08:44
Balkonunuz açık mı kapalı mı?

Kapalı cam balkonda duruyor. Hava alması için camlardan bir tanesi sürekli açık. Sadece kışın çok soğuklarda don olmaması için camları kapatıyorum. Bu sezon ise şu ana kadar henüz camları kapatmadım. Hava çok güzel gidiyor bildiğiniz gibi.

kaktüssevdası
07-01-2011, 12:50
merhabalar skaraca bey... sayfanızı gezmek okadar eğlenceli ve zevkliydiki tarif edemem.. küçük ayrıntılar, minik filizler, her açıdan ve aşama aşama çekilen fotoğraflar, ince yorumlarınız, en başta kaktüslere olan aşk... gerçektende sizi tebrik ediyorum. sayfada yeni olmama rağmen sizi ve birkaç kaktüs sevdalısının fotoğrafları ve yazıları sayesinde sanki balkonunuza oturmuş bi kahve içmiş kadar oldum tekrar tebrik ediyorum. henüz 10 çeşit bebeklerim var, umarım birgün benimde sizinkiler gibi çok ve sağlıklı kaktüslerim olur.... Denizli'den saygı ve sevgilerle......

kaktüssevdası
07-01-2011, 12:52
bu arada sizleri tanıdıkça, cesaretimi toplayıp, bende aşka geldim, yarına kadar bende fotoğraflama yapıp bi sayfa oluşturacağım nasipse. yardım ve yorumlarınızı beklerim...

skaraca
07-01-2011, 14:27
Teşekkürler sayın kaktüssevdası,

Biz buralardayız hep, bekliyoruz balkonumuza-bahçemize dostları.

acemifüsun
07-01-2011, 17:38
Sn. skaraca tüm kaktüsleriniz , sukulentlerinizi ufacık çeliklerden çok iyi yetiştirmiş, büyütmüşsünüz, ellerinize , yüreğinize sağlık:) Cerepogianız da maşallah çok güzel çiçeklenmiş, darısı benimkinin başına:)

PlentyPlant
07-01-2011, 21:26
Zaman zaman büründüğünüz sessizliğinizi yeni fotoğraflarınızla ve özellikle o güzel Ceropegia çiçeğiyle bozmanız çok hoş Sayın Skaraca. Sizin özenli bakımınız ve Gül Hanım'ın cömertliği elele verince güzel bir tablo çıkmış. Emeklerinize sağlık.

Sevgi Durul
07-01-2011, 21:36
Tüm bitkileriniz birbirinden sağlıklı ve güzel görünüyorlar, sayın skaraca. Emeklerinize sağlık.

skaraca
10-01-2011, 11:55
Sayın acemifüsun, PlantyPlant ve SDurul,

Ziyaret ve güzel sözleriniz için teşekkürler...

Çok yakında yeniler geliyor.

skaraca
10-01-2011, 13:18
İşyerimde bulunan ve çelikten yetiştirdiğim kalonchem çiçek açtı.

188201

188202

İki farklı açıdan çiçekleri. Turuncu ve katmerli.

skaraca
10-01-2011, 13:22
188204

Mevsimi şimdi imiş. Sonbahar bitimi tomurcuklandı ve şimdi açtı.

skaraca
10-01-2011, 13:26
mammilaria microhelia (Sayın aysahay'a teşekkürler)

188205

Kaktüsün dikenleri koyu kahverengi tonda. Bu nedenle dikkatimi çekti ve aldım.

Pleispilos Nelii (Sayın selenn'e teşekkürler)

188206

Değişik tarihlerde Eskişehir'de yapı marketten (reklam olmasın) aldım.

aysahay
10-01-2011, 17:54
Sayın Skaraca yeni bitkileriniz hayırlı oslun. Kaktüsünüzden bende de var. Dikenleri harika. Adı sanırım mammilaria microhelia. Çok hoş bir görüntüsü var.

sevim.K
10-01-2011, 18:08
Kalanşonun çiçek rengi çok güzel. Fotoğrafta çok güzel çekilmiş. Ellerinize sağlık

Hhatice
10-01-2011, 18:13
İşyerimde bulunan ve çelikten yetiştirdiğim kalonchem çiçek açtı.

188201

188202

İki farklı açıdan çiçekleri. Turuncu ve katmerli.

Benimkide açtı.Benim yolladığım çelik mi bu skaraca ?

skaraca
10-01-2011, 19:20
Sayın Skaraca yeni bitkileriniz hayırlı oslun. Kaktüsünüzden bende de var. Dikenleri harika. Adı sanırım mammilaria microhelia. Çok hoş bir görüntüsü var.

Sayın aysahay,

İsim internetten teyit edildi, onaylandı. Ziyaretiniz ve isimlendirme için teşekkürler. Görüntüsü benimde hoşuma gitmişti. Ancak internette farklı renk çiçekleri olanları gördüm. Bakalım benimki açarsa hangi renk açacak.

skaraca
10-01-2011, 19:21
Sayın sevim.K

Ziyaret ve güzel sözler için teşekkürler.

skaraca
10-01-2011, 19:23
Benimkide açtı.Benim yolladığım çelik mi bu skaraca ?

Hayır sayın Hhatice,

Ben bunu işyerinde bir arkadaşımdan almıştım. Sizin göndermiş olduğunuz yalınkat kırmızı renk çıkmıştı. Daha önceki sayfalarda eklenmiş fotoğrafı var ilk açtığı zamana ilişkin. İkinci kez şu anda o da açmış durumda ama önceden olduğu için fotoğrafını eklememiştim.

sariefe
10-01-2011, 20:04
Sayın skaraca; yeni kaktüsünüz ve açan çiçekleriniz çok güzeller. Resimlerini paylaştığınız için teşekkürler.

selenn
11-01-2011, 00:38
Sayın skaraca,

Kalanchoenuzun rengi ne kadar güzel, benimki de pembe çiçeklerini göstermeye hazırlanıyor. Yeni kaktüs ve Mesembinizi güle güle büyütün.

Sanırım ismi Pleispilos Nelii olacak. Aman fazla sulamayın, suyu çok sevmiyor hemen yumuşayıp çürüyor. Bir de derin saksıları daha çok seviyormuş zira kökleri derin saksılara daha uygunmuş. Böyle bir bilgi okumuştum bir yerlerde.

skaraca
11-01-2011, 07:52
Sayın sariefe ve sayın selenn hanım,

Ziyaret ve destekleyici güzel yorumlarınız için teşekkürler.

Selen hanım Pleispilos Nelii ismi google görsellerde kontrol ve teyit edildi. İsimlendirme için teşekkür ediyorum. Gerekli ekleme yapıldı.

Ayşe Yıldız
11-01-2011, 09:44
Sayın skaraca, Kalanchoelerin isimleri konusunda karışıklık yaşıyorum. Bu bitkinin katmerli açanları başka düz açanları başka isimle mi biliniyor acaba? Kolonşhe olarakta kalanchoe olarakta çikiyor nete yazınca. Doğru ismin hangisi olduğunu bilemedim.
İsim ne olursa olsun harika renklenmiş çiçekleriniz. İyi günlerde büyütün.

skaraca
11-01-2011, 11:24
Teşekkürler sayın ayse afyonlu,

İsim konusu bence de o kadar önemli değil ama bazen Türkçe okunuşu, bazen ise yaygın Latince yazılışını kullanıyorum yazılarımda. Katmerli veya yalınkat olması isimlendirmede değişikliğe neden olmuyor.

hozat
18-01-2011, 18:17
Sn.skaraca,

Öncelikle kendiğimi anlattığım yazıma gönderdiğiniz güzel görüşlerinize teşekkür ederim.

Bir başka başlıkta benden, bu sukulentin fotoğrafını görmek istediğinizi okudum.

Ben de yıllardır ilk defa açtığını gördüm,sanıyorum her yıl açmıyor. Takip edceğim

Bu çiçekli durumu,

189278

Bu da tohuma geçmiş hali.

189279

mrmusti
19-01-2011, 11:53
Oh, Oh, Oh.. Sanki zevk cümbüşü oldu bunlar. Eskiden Sahibinin Sesi diye bir Plak şirketi vardı. Sanırım siz devraldınız Sayın Skaraca. Güle güle büyütün yeni şirketinizi...

Sn.skaraca,

Öncelikle kendiğimi anlattığım yazıma gönderdiğiniz güzel görüşlerinize teşekkür ederim.

Bir başka başlıkta benden, bu sukulentin fotoğrafını görmek istediğinizi okudum.

Ben de yıllardır ilk defa açtığını gördüm,sanıyorum her yıl açmıyor. Takip edceğim

Bu çiçekli durumu,

189278

Bu da tohuma geçmiş hali.

189279

skaraca
28-01-2011, 12:34
Teşekkürler sayın mrmusti,

Sizi yine eski neşeli halinizle görmek güzel.

skaraca
28-01-2011, 13:11
Aralık ayı sonlarında Mersin'e gitmiştim. Burada iken ablamın evine gittiğimde bir sürprizle karşılaştım.

Kendisi için forumda özel bir sayfa açılmış olan ve herkesin sahip olmaya çalıştığı Tek Gecelik Gelin çiçeği iki ayrı saksı halinde bahçede duruyordu. Bir komşusunun verdiğini ve geldiğinde üzerinde olan tomurcukların çiçek olduğunu söyledi ablam.

Yeni sürgünleri ile oldukça albenili duran çiçekten çelikler almayı kararlaştırmıştım. Ancak zaman içerisinde unuttum ve çelik almadan Eskişehir'e döndüm. Sonrasında telefonla istedim ve kargo ile çeliklerim geldi.

İki tane yaprak çelik, dört tane de dal çelik olarak geldi benim çelikler. Dal çeliklerin bir tanesinde yeni çıkmakta olan bir sürgünde vardı. Beş gün oldu ve son durumları aşağıdaki gibi. Fire vermeden tutar umarım.

skaraca
28-01-2011, 13:31
Kısa bir süre önce turuncu katmerli kalonche çiçeğime ait çiçek fotoğraflarını eklediğim sırada sarı katmerli kaloncheninde tomurcukta olduğunu belirtmiştim.

Tomurcuklar yavaş yavaş çiçeğe dönmeye başladı artık. Aşağıda iki adet fotoğrafını ekliyorum sarı çiçeklerin.

sariefe
28-01-2011, 19:09
Sayın skaraca bir gecelik gelininiz hayırlı olsun. Çiçeğinin rengini sordunuz mu? Ne renk acaba?

skaraca
31-01-2011, 08:39
Sayın sariefe,

Ablam pembe-mor arası lila gibi bir renk olarak tarif etti bir gecelik gelin çiçeğinin rengini.

skaraca
01-04-2011, 09:41
Bir süre önce Mersin'den ablamdan aldığım tek gecelik gelin çeliklerinin dikim görüntülerini yayınlamıştım. Aradan geçen süre içerisinde çelikler tuttu ve sürgün verdiler.

199884

199885

199886

Üçüncü fotoğraftakinde şimdilik gelişme görünmüyor. Ancak sağ tarafında kızımın okulunda bulunan Atlas çiçeğinden aldığım çelikler görülmekte.

skaraca
01-04-2011, 09:47
Özel bir işim nedeniyle sadece gündüz saatlerinde bulunmak amacıyla gittiğim İstanbul'da 31 Mart tarihinde açılan Marmara Forum Bauhausta gezdim ve Taner beyin serasından geldiğini bildiğim aşağıdaki kaktüslerden aldım.

Kartüslerin bir tanesinde açmış ve açmamış iki tomurcuk var. Diğerinde ise çiçek tomurcuğu olduğunu düşündüğüm kırmızımsı bir oluşum var.

199892

Çiçek ve

199893

Genel görünüm. Yukarıdaki kaktüs ismi sayın mrmusti tarafından Stenocactus (Echinofossulocactus) olarak belirtildi. Alt tür olarak araştırdım ancak tam benzerini görsellerden bulamadım.

Alt kısımda büyüyen dört adet diken ve yukarıya doğru büyüyen kalın beşinci diken nedeniyle görsellerde Stenocactus Tricuspidatus veya Stenocactus Pentacanthus a benzettim. Penta nın latince beş anlamına gelmesi nedeniyle bu isim daha uygun gibi geldi bana.

Burada (http://www.karacactus.com/cactiImagePage_C_0143.htm) ise benzeri Stenocactus phyllacanthus, Stenocactus tricuspidatus or Echinofossulocactus tricuspidatus olarak isimlendiriliyor.

199894

Tomurcuk oluşumu (?) ve

199895

Genel görünüm.

Üstteki iki kaktüsün ismini yapmış olduğum araştırmada yanılma payı olmakla birlikte Tephrocactus sphaericus olarak internetteki görsellerden tespit ettim. Opuntia benzeri bir tür olarak düşünmüştüm. Sayın mrmusti tarafından bu kaktüsün ismi Tunilla chilensis olarak belirtildi.
Yalnız görsellerden yaptığım kontrollerde yukarıdaki kaktüsle aynı tür olanlar için her iki isminde kullanıldığını gördüm.

skaraca
01-04-2011, 09:52
199896

Haworthia Bolusii Black Beardiana yaprağı. Daha önceki denemelerimde gelişme olmamış ve yapraklar kurumuştu. Ancak Şubat ayı içerisinde toprak üzerine bıraktığım bu yaprakta kök ve sürgün gelişimi oldu.

199897

İsmini bilmediğim bir sukulenttin yaprağı. Yaklaşık üç ay hiç bir gelişme olmaksızın durduktan sonra baharın yaklaştığı günlerde bir ay önce kök ve sürgün vermeye başladı.

skaraca
01-04-2011, 09:57
İşyerinde yetiştirdiğim kaktüs ve sukulentler baharın gelişiyle birlikte azda olsa şenlenmeye başladılar.

199899

Kırmızı yalınkat Kalonche

199900

Mammillaria Prolifera

199901

Haworthia cymbiformis

199902

Mammillaria ... (?)

skaraca
01-04-2011, 10:01
Fotoğraflarına yer verdiğim kaktüsler çelik olarak alınmıştı. Bir kısmı kış döneminde çelik alındığı için Şubat ayı sonlarına kadar hiç bir gelişme olmaksızın bekledi ve sonrasında sulamaya başlayınca birden geliştiler.

İlk ikisinde bu gelişme fark ediliyor. Büyüme bölgeleri daha farklı bir görüntüye sahipler. Üçüncüde sanki hiç gelişme yokmuş gibi duruyor. Dördüncü ise zaten yenilerde aldığım bir çelik.

Sonuncu ise yaprak rengini çok sevdiğim bir sukulent. Büyüme aşamasında ilginç bir şekilde açıktaki gövdedende kök uzantıları oluşuyor.

199907

199908

199909

199910

Euphorbia resinifera (?)

199915

Sedum spurium (Sayın Selenn hanımın sayfasından)

skaraca
01-04-2011, 10:07
Yapı market ve AVM'lerden aldığım kaktüsler.

199911

Mammillaria Bombycina

199912

Mammillaria ...

İlk ikisinde tomurcuk oluşumları var ve özellikle o nedenle alındı.

199913

Titanopsis. Daha önceki sayfalarda bulunan Titanopsisim kış aylarında solgunlaştı ve sarardı. Sonrasında ise öldü. Bunu yeniden aldım.

199914

Titanopsise benziyor ama değil. Aloinopsis luckhoffii Değişik renk çiçekleri var. Bakalım yaşarsa benimki hangi renk açacak. Çünkü hemen üstteki titanopsisim de çürüyerek öldü.

skaraca
01-04-2011, 10:23
Birinci ve dördüncü Euphorbia... Alt tür olarak bakmam gerekiyor.

İlkinde kahverengimsi uzantılar kurumuş sürgünlerdi. Fotoğrafı çektikten sonra kestim.

İkinci Gymnacaldium Baldianum olmalı.

Üçüncü sukulent dikenlerinin yapısı ve rengi nedeniyle beğenilerek alındı. İsimlendirme henüz yok.

199916

Euphorbia Schoenlandii (İsim için sayın Vildan Sönmez'e teşekkürlerimle)

199917

Gymnocalycium balsianum (baldianum?)

199918

199919

Euphorbia enopla Boiss

sevim.K
01-04-2011, 11:57
Süleyman bey hepsi çok güzel, kıskandırdınız:) Benim kaktüslere henüz bahar gelmedi. 417. mesajınızda son eklediğiniz kaktüs ismini bilmediğinizi yazmışsınız. İnşallah ismini en kısa sürede öğreniriz çok hoşuma gitti o benim. Yapraklarını beğendiğiniz sukulentte güzel. İnşallah hepsi aynı güzellikle gelişirler bol bol çiçeklerini görürüz.:)

Vildan Sönmez
01-04-2011, 12:05
Süleyman Bey Euphorbia'nız muhtemelen benim gözünün içine baktığım ahtapot kaktüsün bir türü.
Güle güle büyütün. (Bu arada hangi yapı marketten aldınız?):o

skaraca
01-04-2011, 14:13
Sevim öğretmenim ziyaretiniz için çok teşekkürler. Aldığım kaktüslerin isim araştırmasını şu aralar yapamadım. Belki bilen arkadaşlar görür yazarlar. Bir ara o eksikleri tamamlamayı umuyorum.

Vildan hanım, euphorbia ya hiç o şekilde bakmamıştım. Belki de öyledir. Sizde de kollar kuruduktan sonra yeniden çıkmıştı sanırım. Yeniden araştırmam gerekecek. Ben Eskişehir'de Koçtaş ve Migros'tan alıyorum. Şu aralar yeni kaktüsler getiriyorlar ve ben haftada bir gitmeye çalışıyorum.

skaraca
01-04-2011, 14:27
199945

Euphorbia Trucalli, Kalem kaktüs. Beş adet çelikten tutan iki tane oldu. diğerleri çürüdü ve kurudu. Çelikleri ise (meraklısı için) Eskişehir Tepebaşı Belediye Hizmet binasından aldım. Bina içerisinde iki adet dev saksılarda ağaçsılaşmış ve yaklaşık iki metre boyunda E. Trucalli var.

199946

Opuntia microdaisy white. Mersin'de ablamdan bir adet aldım. Kendisi aldığı arkadaşından benim için isteyecekti ancak o arkadaşıda tatil döneminde opuntia saksısının balkondan düştüğünü ve tüm kaktüsün parçalandığını söylemiş.

199947

Mersin'den aldım Opuntia microdaisy white'ın daha küçük formu. Alt lobtan üç adet yeni sürgün gelişimi var. Alttaki ikili de bundan, soldaki büyük sürgünün hemen yanından koparak düşmüştü. Ayrı diktim ve onda da bir sürgün gelişiyor.

199948

Vildan Sönmez
01-04-2011, 14:41
Sabırsızlığımı hoş görün, internetteki fotoğraflar çok benziyor, sadece benim ahtapotun çiçeklerinde kenarlardaki beyaz süslemeler yoktu. <Bu çok güzelmiş doğrusu.

Adı euphorbia schoenlandii

Vildan hanım, euphorbia ya hiç o şekilde bakmamıştım. Belki de öyledir. Sizde de kollar kuruduktan sonra yeniden çıkmıştı sanırım. Yeniden araştırmam gerekecek. Ben Eskişehir'de Koçtaş ve Migros'tan alıyorum. Şu aralar yeni kaktüsler getiriyorlar ve ben haftada bir gitmeye çalışıyorum.

skaraca
01-04-2011, 15:58
Teşekkürler sabırsızlığınız için Vildan hanım...

Ben kuruyan uzantıları kesmiştim ama internette baktığımda görsellerdekiler tamamen kurumuşlar ile birlikte karışık olarak büyümüş.

sevim.K
01-04-2011, 16:21
Süleyman bey euphorbialar çok güzel insanın hepsini alası geliyor. Ama Opuntia microdaisy whitea da bayıldım. Bulabildiğim tüm opuntiaları toplamayı isterim doğrusu. :)Hepsini güle güle büyütün. Harika bir başlangıç yaptınız baharla birlikte

Ayşe Yıldız
01-04-2011, 16:50
Yeni aldıklarınızı iyi günlerde büyütün Sayın Skaraca. Gerçektende Vildan Hanımın gösterdiği resimdeki çok güzelmiş.

mrmusti
04-04-2011, 08:28
SAyın skaraca,
Birinci resimdeki kaktüsünüz, eski adıyla echinofossulacaktus, yeni adıyla stenocactus, Birbirlerine çok yakın özellikleri olan bir cins olduğu için ayırdetmek biraz zor oluyor. İnternetten stenocactus olarak ararsanız sanırım bulabileceksiniz. İkinci olanı ise opuntianın akrabası olan Tunilla chilensis. Bende de vardı, ev taşıma sırasında onuda kaybetmiştim.

Özel bir işim nedeniyle sadece gündüz saatlerinde bulunmak amacıyla gittiğim İstanbul'da 31 Mart tarihinde açılan Marmara Forum Bauhausta gezdim ve Taner beyin serasından geldiğini bildiğim aşağıdaki kaktüslerden aldım.

Kartüslerin bir tanesinde açmış ve açmamış iki tomurcuk var. Diğerinde ise çiçek tomurcuğu olduğunu düşündüğüm kırmızımsı bir oluşum var.

199892

Çiçek ve

199893

Genel görünüm.

199894

Tomurcuk oluşumu (?) ve

199895

Genel görünüm.

Üstteki iki kaktüsün ismini yapmış olduğum araştırmada yanılma payı olmakla birlikte Tephrocactus sphaericus olarak internetteki görsellerden tespit ettim.

Her iki kaktüsünde ismini bilmiyorum. Sanırım mrmusti'nin sayfalarından bulabilirim.

tomurcuk-toprak
05-04-2011, 22:10
199945

Euphorbia Trucalli, Kalem kaktüs. Beş adet çelikten tutan iki tane oldu. diğerleri çürüdü ve kurudu. Çelikleri ise (meraklısı için) Eskişehir Tepebaşı Belediye Hizmet binasından aldım. Bina içerisinde iki adet dev saksılarda ağaçsılaşmış ve yaklaşık iki metre boyunda E. Trucalli var.

199946

Opuntia microdaisy white. Mersin'de ablamdan bir adet aldım. Kendisi aldığı arkadaşından benim için isteyecekti ancak o arkadaşıda tatil döneminde opuntia saksısının balkondan düştüğünü ve tüm kaktüsün parçalandığını söylemiş.

199947

Mersin'den aldım Opuntia microdaisy white'ın daha küçük formu. Alt lobtan üç adet yeni sürgün gelişimi var. Alttaki ikili de bundan, soldaki büyük sürgünün hemen yanından koparak düşmüştü. Ayrı diktim ve onda da bir sürgün gelişiyor.

199948

Sn skaraca ;

426 nolu iletinizde ilk resimdeki kalem kaktüsün arkasında duran saksıdaki çiçeğin adını sorabilir miyim? kalem kaktüsün y şeklindeki görünen kısmından bakınca saksının köşe tarafındaki duran çiçek , küçük ve çok yapraklı.... ben bir çiçeğe benzettimde ; uzun süredir aradığım bir çiçek....
cevabınızı merakla bekliyorum....şimdiden teşekkür ederim.... (199945 nolu eklentide )

tomurcuk-toprak
05-04-2011, 22:36
Sayın Ayşe Yıldız'a çok teşekkür ederim....'' gelin teli '' çiçeği için :)) elinde bulunanlar varsa istiyorum ben bu çiçekten ... :) lütfen okuyanlar okumayanlara iletsin.... :) gönderebilecek olan varsa mesajını bekliyorum... aramalar kısmına da bu çiçeği yazmıştım....saygılarımla.

Hhatice
12-04-2011, 07:30
[QUOTE=skaraca;777852]199945

199946

199947

Çok güzeller sağlıkla büyüsünler.Bana da Antalyadan gelen kalem kaktüs malesef tutmadı .( Köksüzdü .Uzun süre bozulmadı. Tam tuttu dediğimde kurudu :(Eskişehir yolculuğu göründü bana :)

skaraca
19-04-2011, 14:07
204294

204295

Sayın mrmusti'nin sayfasında yayınladığı fotoğraflara göre isim belirlemesi yapmaya çalıştım.

Geçen yıl çelik olarak gelmişti, bu yıl şimdilik bir adet tomurcuk geliştirebildi. Aslında dikkatli bakınca aralarda minik tomurcuk oluşumları belli/belirsiz farkediliyor ama gelişen bir tane oldu.

skaraca
19-04-2011, 14:10
204296

204297

Daha önce çiçek fotoğraflarını yayınladığım kalonchem yeniden tomurcuklanarak çiçek açmaya başladı.

skaraca
19-04-2011, 14:14
Hafta sonu Eskişehir'de bulunan yapı markette hazır tomurcuklanmış ve kısmen çiçeklenmiş kaktüsleri görünce, birer çeşit olmak üzere üç tane alıverdim.

Her üçüde mammillaria türü.

204302

204303

204304

Bu birincisi... Açık pembe renkli çiçeği ve beyaz dikenlerin orta kısmından çıkan ince çengelimsi dikenleri var.

skaraca
19-04-2011, 14:18
Mammillaria Backebergiana ssp Ernestii

204305

204306

204307

Koyu pembe çiçekli ve 7/9 arası yaklaşık aynı boylarda diken oluşumlu bir mammillaria.

(İsim sayın PlentyPlant'ın sayfasından alınmıştır. 630 nolu mesaj)

skaraca
19-04-2011, 14:23
Mammillaria nana ssp duwei (http://www.mammillarias.net/gallery/NO/mam_duwei)

204308

204309

204310

204311

Beyaz tüysü diken grubu ortasından büyüyen beyaz çengelimsi dikeni olan, krem rengi ve dış yüzeyde daha belirgin bordo çizgisi olan çiçekli kaktüsüm.

PlentyPlant
19-04-2011, 16:11
Sayfalarınız ne kadar da renklenmiş Sayın Skaraca. Maşallah, hepsi birbirinden güzel. Aynı sağlıkta büyütmenizi dilerim. Çiçekleri hiç eksik olmasın.

skaraca
20-04-2011, 09:04
Teşekkürler sayın PlentyPlant,

Sizlerinki kadar olmasa da takviyelerle (marketlerden hazır tomurcuklu) birşeyler yapmaya ve sayfamı renklendirmeye çalışıyorum.

skaraca
20-04-2011, 09:40
417 nolu mesaj ikinci bölümde (çiçek) tomurcuk oluşumu demiştim ama yanılmışım.

Yeni sürgün oluşumu imiş. Fotoğrafını eklediğim dışında iki tane daha olmak üzere toplam üç yeni sürgün verdi.

204487

İlk mesajda yer alan sürgün sağ alttakiydi. Tüm sürgünleri tam olarak görüntüleyebilmek için üstten fotoğrafladım.

skaraca
20-04-2011, 10:03
Dün akşam gittiğim süpermarkette bir tanesi tomurcuklu astrophytum (?) olmak üzere iki kaktüs aldım. Gerçi üçüncü kaktüs değil, sukulent ama yapı olarak değişik ve lithopslara benziyor. Yaprak uç kısımlarının yapısı da kalp görünümünde.

Sayın yukselb tarafından isim Echinopsis subdenudata olarak belirtildi, kontrol ve teyit edildi. Teşekkürler sayın yukselb.

204488

204489

Tüyler arasından çiçek tomurcuğu çıkacağını düşünüyorum. İkinci fotoğrafta sağ ve soldaki tüylerin tam ortasında yer alan beyaz bölgede de tüy oluşumu başlamış gibi. Umarım eve uyum sağlar ve çiçeklerini tomurcuklarını dökmeden açar.

204490

Astrophytum için isim araştırması yaparken tesadüfen yukarıdaki sukulentin ismini buldum. Ancak tahminim Litvanya bağlantılı bir site olduğu için farklı bir yazım kullanmış olabilirlerde. Bu isimle google da aradığımda başka bir site çıkmadı.

Sayın zenfree'nin vermiş olduğu link ile kontrol ve teyit edildi. Üçüncü sukulentim Frithia Pulchra. İsim önce sayın zenfree tarafından fenestraria olarak belirtilmişti ancak çiçeklenme sonrası sayın PlentyPlant ve Kaktus Rehberinden sayın Ediz Hun tarafından fenestrarianın beyaz ve sarı açtığı, benim bitkimin frithia olduğu konusunda uyarıldım. Teşekkür ediyorum katkıları için.

zenfree
20-04-2011, 12:24
Sayın skaraca, kaktüsleriniz çok güzel görünüyorlar. Yeni türleriniz de öyle. En son eklediğiniz Fenestraria rhopalophylla (http://www.google.com.tr/search?um=1&hl=tr&biw=1259&bih=599&site=search&tbm=isch&sa=1&q=Fenestraria+rhopalophylla&btnG=Ara&aq=f&aqi=&aql=&oq=)olabilir mi? Benim de çok beğendiğim bir tür. Galerideki fotografı da bu. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=38913&catid=newimages&cutoffdate=5

yükselb
20-04-2011, 12:33
Sayın Skaraca,
Astrophytum dediğiniz kaktüs sanırım Echinopsis subdenuda bir benzeri bende var. Daha tecrübeli arkadaşlar bizi aydınlatabilir sanırım.
Saygılar.

skaraca
20-04-2011, 20:40
İsimlendirme konusundaki katkıları için sayın zenfree ve yukselb'ye teşekkür ediyorum.

skaraca
21-04-2011, 11:40
Austrocylindropuntia vestita forma cristata

204816

Yenileri eklerken unutmuşum. Crisdat türü. Tüylü ve tüyleri arasında çengelimsi dikenleri var.

sariefe
21-04-2011, 22:32
Yenileri eklerken unutmuşum. Crisdat türü. Opuntia ya da mammillaria olabilir. Tüylü ve tüyleri arasında çengelimsi dikenleri var.

Sayın skaraca kaktüsünüz Opuntia' nın cristata formu olup tam adı da "Austrocylindropuntia vestita forma cristata" dır.

skaraca
22-04-2011, 10:12
Teşekkürler sayın sariefe, ziyaret ve isimlendirmeye katkınız için.

sevim.K
22-04-2011, 10:26
Süleyman bey çok güzeller hepsi. Renkli, canlı, bakımlı ve sağlıklı. Siz güle güle büyütün, bol çeşitleriniz olsun bizde keyifle izleyelim:)

skaraca
22-04-2011, 10:43
Teşekkürler Sevim öğretmenim.

Periş
22-04-2011, 14:20
Sevgili skaraca ellerine saglık hepsi birbirinden güzel tek gecelik gelinin çiçegini çok merak ettim inşallah görebiliriz Mersinden sevgiler...

skaraca
24-04-2011, 20:25
Sayın burak alkan teşekkür ediyorum. Tek gecelik gelin çiçeğini henüz görmüş değilim. Bu yıl göremeyebilirim de!

skaraca
21-05-2011, 19:51
Mart gibi tomurcuklanmaya başlayan Haworthia çiçeklerini açmaya başladı.

214750

214751

214752

skaraca
21-05-2011, 20:00
Evde bulunan ve kışı kapalı cam balkonda geçiren kaktüslerimde ilk tomurcukları görmeye başladım.

214753

Mammillaria

214754

Mammillaria Elongata sarı diken

214755

Gymnocalycium horridispinum (?)

214756

Mammillaria Prolifera

skaraca
21-05-2011, 20:07
Evde yeni aldığım ve ilk aldığımda tomurcuklu olup, çiçeklerini açan kaktüsüm yeniden tomurcuklanmaya başladı.

214760

Buda birkaç ay önce aldığım, yaprak uçlarını kalbe benzettiğim sukulentim.

Yeni yapraklar çıkartıyordu, yapraklarını çıkartırken sanırım aradan pembe bir çiçeğide çıkartıverecek.

214761

Bu kaktüsümde yeni aldıklarımdan ve daha önce fotoğrafını yayınlamıştım. O zaman üzerinde üç tomurcuk oluşumu vardı. Ancak oluşumlardan biri gelişip, diğerlerinde gelişme olmayınca elimle dokunduğumda gelişmeyen oluşumların kuruduğunu gördüm. Ancak sonra ayrı yerlerden iki yeni tomurcuk gelişimi tekrar başladı. Bir tanesi net olarak görülüyor, diğeri ise pencerenin aydınlık kısmına denk geldiği için tam seçilmiyor.

214765

skaraca
21-05-2011, 20:10
214768

214769

214770

214771

İşyerimde bulunan kaktüs ve sukulentlerimden çiçekler...

mrmusti
22-05-2011, 16:00
Hepside çok güzel sayın skaraca, ellerinize sağlık.

Periş
23-05-2011, 10:29
Sevgili skaraca elinize saglık çok güzeller

AizoaceaeFAN
23-05-2011, 11:07
Çiçeklenmeler artıyor, herkesin sayfası şenleniyor. Tebrikler sayın skaraca.

sevim.K
23-05-2011, 13:59
Süleyman bey çok güzel. Gözlerimiz gerçekten bayram ediyor sayfaları dolaşırken. Benim sağolsun bir miniş kaktüsüm üzülmeyeyim diye çiçeklendi artık diğerlerine bakıp duruyorum.:) Nöbet tutacağım yakında tomurcuk olurmu diye:)

skaraca
23-05-2011, 14:20
Sayın mrmusti, sayın Periş, sayın AizoaceaeFAN, sayın sevim.K teşekkür ediyorum ziyaretiniz için.

Tomurcuklanma için tam zamanı ama istediklerini verirsek. Ben çok fazla istediklerini verdiğimi sanmıyorum (ör.düzenli vitamin) ama onlar herşeye karşın yine tomurcuklandılar.

PlentyPlant
23-05-2011, 19:42
Sevginiz, emeğiniz ve biraz güneş yeter onlara Sayın Skaraca.
Vitamin miktarı da toprağına göre... Hem, çiçeklensin diye sürekli vitamin takviyesi yapılan kaktüslerin ömrü daha kısa oluyor. Somun pehlivanı gibi...

skaraca
25-05-2011, 14:12
Çok teşekkürler sayın PlentyPlant... Vitamin konusu forumda çok geçiyor ama somun pehlivanı konusundan ilk siz söz ediyorsunuz. O zaman bilmeden kaktüslerime bir anlamda iyilik etmişim demek ki! Tüm bitkilerime çok nadir olarak vitamin veriyorum. Onun dışında birazcık köklenme konusunda takviye gerektiğini düşündüğüm çeliklere genele göre fazla veriyorum.

skaraca
25-05-2011, 14:30
216421

216422

216423

216424

Benzerlerini daha önce göndermiş olsam da bunlar yeni açan çiçeklere aitler.

Ne yapalım, aynı anda açan 7/8 ayrı tür kaktüs/sukulentim olmayınca çiçek açan aynı bitkilere ait birden fazla fotoğrafı sayfama ekliyorum. :dilli::p

gürkan63
25-05-2011, 14:36
Aynen katılıyorum size Sayın skaraca...:) Bizim daha öğrenecek çok şeyimiz var gibi'me geliyor.

PlentyPlant
25-05-2011, 15:56
Kaktüsleriniz, çiçekleriniz ve çekimleriniz her zamanki yine güzel Sayın Skaraca. Bir kez daha ellerinize sağlık.
Vitamin konusuna tekrar gelirsek... Sadece kaktüsler değil, tüm bitkilerde zorlayıcı vitamin takviyeleri benzer sorunlara yol açıyor.

Kaktüsler özelinde ise durum toprağına bağlı. Suyu neredeyse hiç tutmayan karışımlarda veya sadece inorganik malzemelere ekilen bitkilerde vitamin biraz daha gerekli galiba. Yurtdışındaki bazı kaktüs satıcıları, kaktüslerinin tohumdan ve organik yetiştirildiğini özellikle belirtiyorlar. Doğrusu-eğrisi kendilerinin boynuna.

Bir ara bu konuyu araştırırken Sayın Taner Angay ile yapılmış bir söyleşiye rastlamıştım. Söyleşide, kaktüsler ile ilgili bilgi verirken, Taner Bey de benzer bir cümle kullanmıştı. "O halde yanılmıyorum" diye aklımdan geçirdiğimi hatırlıyorum. (Söyleşiye tekrar ulaşabilirsem, paylaşabilirim.)

skaraca
26-05-2011, 07:17
Sayın gürkan63, teşekkürler ziyaretiniz için. Evet ustalar gibi aynı anda birden çok açan çiçeklerimize sahip olmak içen daha çok aşama geçirmemiz gerekiyor.

Sayın PlentyPlant, teşekkürler ziyaret için. Vitamin konusundaki açıklamalarda benim ve bu konuda tereddütlü arkadaşlar için bilgilendirici olacaktır.

zenfree
26-05-2011, 23:39
Sayın skaraca, bitkiler, tomucuklar ve çiçekler hepsi çok güzeller. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=807827&postcount=456)mesajınızdaki ikinci fotograftaki bitkinize nasıl bir bakım uyguluyorsunuz? Bende fenestraria var. Yumuşama var diye su vermiyordum. Aksine yumuşama olunca su verileceğini öğrendim. Sizin bu konuda bilginiz var mı?

skaraca
31-05-2011, 15:06
Stapeliam aynı yerden üç kez tomurcuk çıkarttı. Ancak çıkan tomurcuklar fazla gelişemeden kurudu ve düştü.

Bu dördüncü tomurcuk ve şimdilik gelişmeye devam ediyor.

218934

218935

Çiçek sapı hariç petal yaprak boyu şimdilik yedi cm. Beş petal yaprağı var. Eğer bu gelişmesini tamamlar ve açarsa, bir aksilik olmadığı takdirde geride gelişmekte olan dört tomurcuk daha var.

İki adet tomurcuk hemen bu tomurcuğun yanında. İki adeti ise sol yan tarafta.

skaraca
06-06-2011, 14:06
Yukarıda tomurcuk hali görünen stapeliam açtı. Yalnız yanında bulunan dört adet tomurcuk bu açış ile solmaya başladı.

Bu arada çiçeğin dış sap kısmına doğru bükülmesi nedeniyle hafta sonu açtığını ve şu anda solmaya başladığını düşünmeye başladım.

220970

220971

220972

220973

skaraca
06-06-2011, 14:10
Daha önceden tomurcuk fotoğraflarını eklediğim mammillaria ve Frithia Pulchra çiçeğini açtı.

220974

220975

220976

Dudi
06-06-2011, 14:12
Şahane sevgili Skaraca, hayran hayran baktım çiçeklere, muhteşem olmuşlar maşallah :)

PlentyPlant
06-06-2011, 20:14
Maşallah, çiçekleriniz gittikçe çoğalmış ve güzelleşmiş Sayın Skaraca. Keyifle izliyorum. Ellerinize sağlık.

Oğuzhan
06-06-2011, 21:52
Muhteşem kareler.
Tüylu tomurcuk olan Echinopsis güzel büyük çiçekleri olur.

zenfree
07-06-2011, 09:02
Çok güzel çiçekler. Bu tür mammillarianın dikenleri de çok güzel.

mrmusti
07-06-2011, 11:01
Mammillaria microhelia dikeni bir güzel, çiçeği bir başka güzel.

kaktüssevdası
07-06-2011, 22:34
skaraca, kaktüsşeriniz çok güzelleşmişler ama stepelia lar bir başka, hele o son resimdeki....

AizoaceaeFAN
08-06-2011, 12:01
Stapelia çok güzel açmış ancak dediğiniz gibi bu çiçek diğer tomurcukları solduruyor. Bitki çok güç kaybediyor. Belki besin takviyesi denemek iyi gelebilir. Bendeki 3 tomurcukta solmuştu. Ben bir daha açarsa bol gübreli su vereceğim.

skaraca
07-07-2011, 22:33
Sayın AizoaceaeFAN,

Bir süredir sayfama girip, yorumları yanıtlamamıştım. Evet gerçekten de stapelia çiçeklenme döneminde oldukça güç kaybetmişti. Hatta ben solacağından korkmuştum. Ancak korktuğum başıma gelmedi, çiçek solduktan sonra yeniden toparlandı, güçlendi ve yeni tomurcuklar çıkarttı. Fotoğraflamadım ama öncekinde olduğu gibi bir tanesi yine büyümeye başladı. Büyük olasılıkla açacak.

Sayın Dudi, PlentyPlant, mrmusti, Oğuzhan, zenfree ve kaktussevdası ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için teşekkürler.

Sayın Oğuzhan tüylü Echinopsis üzerinde bulunan iki adet tomurcuktan bir tanesini açmak üzere uzatmaya başlamıştı. Aşağıda açma öncesi tomurcuk fotoğrafları olacak. Ancak çiçek tam açmadan benim bir süreliğine il dışına çıkmam gerekti ve döndüğümde çiçek açmış ve geçmişti. Açmış halini görüntüleyemedim. Ancak üzerinde bulunan diğer tomurcukta da bir gelişme yok halen. Birden açma hazırlığına başlar mı bilemem!

skaraca
07-07-2011, 22:35
231999

232000

Tomurcuğu bu şekilde açmadan uzamaya başladı ve ben il dışına gittim. Döndüğümde çiçek açmış ve solmuştu.

Şimdi üzerinde bulunan tek tomurcuğu ve muhtemel tomurcukları bekliyorum.

skaraca
07-07-2011, 22:39
Forum Mersin önünde bulunan kaktüs bahçesindeki Opuntia Ficus İndica (mor meyveli tür) çiçek fotoğrafları.

232001

232002

232003

232004

232005

skaraca
07-07-2011, 22:41
Bende ilk kez ve yeniden açanlar.

232006

232007

232008

232009

232010

selenn
07-07-2011, 22:45
Çok güzeller sevgili skaraca.

skaraca
07-07-2011, 22:45
Benden çiçek ve fotoğraflara devam. Haworthia ..., sempervivum ve sedum. Sempervivum ve sedum Eskişehir kışını balkonda geçirdiler. Üzerlerine kar yağdı, görüntü olarak donmuş gibi oldular ama havalar ısınınca normal görüntülerine yine kavuştular. Tam olarak ölçmüş değilim ama yaklaşık -20 dereceleri gördüler bu kış.

232014

232015

232016

232017

232018

skaraca
07-07-2011, 23:02
232022

Sedum ve sempervivum genel görünümü.

232023

232024

Sedum ve sempervivum tomurcukları.

232025

Ceropegia Woodii Tomurcuk.

232026

Echeveria Runyonii 'Topsy Turvy'. Büyük olasılıkla çiçeklenme öncesi sürgün gelişimi. Çünkü normal sürgünlerini yaprak alt kısımlarında toprağa yakın bölümlerden verdi. Tahminim bu sürgün büyüyecek ve uç kısmından çiçekler açacak.

Burada (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/88909/), burada (http://www.etsy.com/listing/36657101/echeveria-runyonii-succulent-plant-topsy) ve burada (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Genova-DSCF7990.JPG) bulunan çiçeklenme görüntüleri incelendiğinde benzer bir sürgünle çiçeklenmenin başladığı anlaşılıyor.

skaraca
07-07-2011, 23:20
Taner beyin seradan aldıklarımda sıra.

Bu başlık altında ilk yayınladığım ve sonra çürüttüğüm sarı dikenli kaktüsüm. Golden Barrel Cactus diğer adıyla Echinocactus grusonii.

232040

Senecio Citriformis.

232041

232042

Opuntia Diademanta. [Opuntia White Paper Spine (Opuntia Tephrocactus Articulatus)?]

232043

Opuntia

232044

skaraca
07-07-2011, 23:24
232054

Yeni sürgün.

232050

232051

Balık kılçığı Epiphyllium. Ric Rac Cactus veya Fishbone Cactus ya da Epiphyllium Selenicereus Anthonyanus.

232052

232053

Monadenium Ellenbeckii

skaraca
07-07-2011, 23:29
Ceropegia Sandersonii...

232055

Büyük bir çelik olarak aldım. Yaklaşık 20-25 cm boyunda. Alırken dikim öncesi çeliği iyiye bölebileceğimi söylediğimde Taner bey, olduğu gibi dikmemi, ikiye bölmememi önerdi. Bu öneriye uyarak bende tek parça olarak dikimi gerçekleştirdim. Köklenmeyi bekliyor gölgeli, kuzeye bakan balkona açılan pencere iç kısmında.

232056

232057

Ayrılsa idi olası çeliklerin görünümü.

sevim.K
08-07-2011, 02:15
Süleyman bey çok ilginç bitkiler ve çok güzeller tabi. Güle güle büyütün yenilerinizi:)

skaraca
08-07-2011, 04:58
Sayın Selenn, ben sayfama fotoğraflarımı yüklemeye devam ettiğim bir sırada uğramışsınız. Fark etmemişim. Teşekkürler.

Sayın Sevim hocam teşekkür ediyorum ziyaretiniz için.

skaraca
08-07-2011, 05:11
Bir yıl önce sayın Taner Angay'dan sipariş yolu ile aldığım euphorbia submammillaris çok iyi gelişti.

Bu bahar gelişimini devam ettirir iken şimdilik bir kaç sürgünde aşağıdaki fotoğraftakiler gibi minik ve ince antenimsi uzantılar çıkmaya başladı. Fotoğraftakilerin boyunun yaklaşık bir cm ve kalınlığının 0,2 cm olduğunu belirteyim. İnternette yaptığım araştırmalarda çiçek değil ama çiçeklenme öncesi meydana gelen bir uzantı olduğuna ilişkin görsellere rastladım.

Acaba Euphorbia submammillaris im çiçeklenecek mi?

232209

232210

mrmusti
08-07-2011, 10:23
Eskilerde, yenilerde çok güzel.
Ayrıca selamınızıda aldım, Teşekkürler Sayın skaraca.

skaraca
09-07-2011, 00:08
Teşekkürler sayın mrmusti.

Seraya gidipte sizi anmamak olmazdı.

zenfree
09-07-2011, 10:18
232015

Yeni türlerinizi güle güle büyütün. Bol çiçekler.:) 485 no'lu mesajdaki eklentideki fotografta sedum palmeriye benzeyen bitkinin ismini biliyor musunuz?

skaraca
09-07-2011, 14:58
Sayın zenfree teşekkürler.

485 nolu mesaj ekinde sedum palmeriye benzeyen bitki derken eğer kastettiğiniz üç ve dördüncü fotoğraflarda tomurcuğu görünen bitki ise o sedum değil, Sempervivum.

Hemen bir altta 486 nolu mesajda tomurcuksuz normal görünüme sahip olanı var. 486 nolu mesaj ilk fotoğraf orta hat ve sağ alt köşede yaprak uç kısımları koyu olan bitki. Bu fotoğrafın altında tekrar tomurcuk fotoğrafı var. Ancak sempervivumun hangi alt türü olduğunu bilemiyorum.

selenn
09-07-2011, 23:01
Yeni türlerinizi güle güle yetiştirin. Çok güzeller.

yener.T
10-07-2011, 07:23
Sayın skaraca kaktüs ve succulentlerinizin çeşitliğine bayıldım.Bilhassa açan çiçeklerin renkleri ayrı bir güzellik katmış.Size çiçekli günler dilerim.

skaraca
10-07-2011, 10:03
Sayın selenn ve sayın serilaa,

Sayfamı ziyaretiniz için teşekkür ediyorum. Tüm güzellikler sizlerle olsun.

skaraca
11-07-2011, 06:14
233000

233001

233002

233003

233004