View Full Version : Sakız Ağacı
Yanılmıyorsam, agaclar.net'in de simgesi olan ağaç..
Merhaba arkadaşlar....
Bir bilene soralım dedik ve bu sefer ben soruyorum..
Sakız ağacının genç bireyleri yani max 1-2 yaşındaki fidanların cinsiyetlerinin ve alttür ya da varyetelerinin ayrımı ile ilgili elinizde veya bilgilerinizde benimle paylaşabileceğiniz bikaç şey varsa lütfen bekliyorum aciill.......
elimde birkaç türkçe ve yabancı kaynak var ama tam olarak isteğime karşılık gelmiyor:(:(:(
şimdiden teşekkürler saygılarımla.......
bende pistacian lentiscus anacardiaceae ait ağacı genel tanıtıcı bir bilgi var.dişi erkek diye bir sınıflandırmaya gitmemiş. bunun dışında türkçe menengiç latincesi pistacia terebinthus ve türkçe adı antep fıstığı olan latincesi pistacia vera türleri var.bunlarlada ilgi kısa genel tanıtıcı açıklamalar var.bu üç türünde resimleri var fakat yapraklar birbirine çok benziyor.ayırımı nasıl olur bilemiyorum.
ramazanbelgırat
06-12-2005, 15:33
http://documents.anadolu.edu.tr/bihat/e-kitap/sakaypdf.pdf
yararlı olacağını umuyorum
AYDIN_ATICI
05-02-2006, 12:49
Sakız ağacına maki türleri bölümünde devam etmeyi öneriyorum. Ancak şunu da belirteyim Çeşme'de Sakız üzerine bir proje geliştirilmişti bir kaç yıl önce ve çok yararlı sonuçlar elde etmişlerdi.
Aralarında sakız ağacının da bulunduğu pistacialar maki türleri içinde yer alır. pistacia terebinthus L. (-menengiç -aşılandığı taktirde Antep Fıstığı ) pistacia atlanticus, pistacia palestine,Pistacia Terebinthus L.), buttun (Pistacia Khinjuk), yabani sakız ("Mezdeki sakızı (Pistacia Lentiscus L.),adi sakız (Pistacia mutica,Fisch), Filistin, sakızı (Pistacia Palestina, Boissvb. gibi ..
Antepfıstığının genel biyolojik sınıflamasına gelince; önce "Anarcadiaceae" familyasına giren "Pistacia" cinsinin meyve ve süs bitkisi olarak değer kazanmış 11 türü olduğunu belirtmek yeterli. Bu türler arasında kümeler oluşturulurken de yaprak, çiçek, meyve ve gelişme özellikleri ayrıca dikkate alınıyor. Bu durumda Pistacia cinsinin botanikteki yeri şöyle ortaya çıkıyor: Takım; Sapindales. Familya; Anarcadiaceae. Cins; Pistacia. Tür; Pistacia vera. (http://www.focusdergisi.com.tr/doga/...erfriendly=yes )
Bütün bu konularda çok da konuşmayayım yanlış şeyler söylemekten çekiniyorum ama sistematikçi bir arkadaşımı ağaçlar nete davet edeceğim. o ya da başka bir bitki sistematikçisi arkadaş yazarsa çok iyi olur.
Ayrıca bu konuda çıkartılmış bir de kanun var :ZEYTİNCİLİĞİN ISLAHI VE YABANİLERiNİN AŞILATTIRILMASI HAKKINDAKİ 3573 SAYILI KANUNUN SAKIZ VE NEVİLERİYLE HARNUPLUKLARA DA TEŞMİLİNE DAİR KANUN
http://www.hukuki.net/kanun/6777.13.text.asp
ayrıca Erozyonla mücadele milli seferberlik kanunu içinde de bu konu yer alıyor. Kanuna göre yol kenarlarındaki, dere içlerindeki vb. sahipsiz, yabani zeytin, sakız, menengiç, keçi boynuzu vb. ağaçların ürünleri aşılayanlara ait oluyor.
Mine Pakkaner
31-05-2006, 16:48
Nasıl Bir Bitkidir?
Sakız bitkisi; Sakız Adası ve Çeşme yöresinde doğal olarak yaşayan ve reçinesinden yararlanılan bir bitkidir. Sakız bitkisi; 4-5 m. boyda, herdem yeşil ağaçcık veya çalı şeklindedir. Dişi ve erkek çiçekler ayrı bitkiler üzerindedir Erkek bitkilerin sakız randımanı disilerden fazladır. Tek veya üç-dört gövde üzerinde terbiye edilir. Dekoratif görünümü ve hoş kokusu nedeni ile bahçe düzenlemesinde de kullanılabilir.
Herdem yeşil olması ve toprağı örtmesi nedeni ile toprak erozyonunu da önlemektedir. Kökler 20-25 metre derinliğe kadar uzanabilir. Bu nedenle, kuraklığa dayanıklılığı incir ve zeytinden daha iyidir.
Arazi yangını gibi kötü koşullarda bile kısa sürede kendini yeniler. Kıyı bölgelerinde tuza dayanıklıdır Yavaş gelişir ve 100 yıldan fazla yaşar 5 yaşından itibaren sakız salgılar. 15 yaşından itibaren bitki başına 1-2 kilo sakız verir. Bir kilo sakızın fiyatı kalitesine göre 60-100 Dolar civarındadır.
Çiftçiler Bitkiyi Nasıl Üretebilir?
Çiftçiler bitkiyi tohumla, çelikle ve aşı ile üretebilirler.
Tohumdan fidan yetiştirmenin sakıncası, sakız randımanı düşük dişi bitkilerin de meydana gelmesidir Çelikle üretim, yeşil ve odunsu çelik şeklinde yapılabilir. Çitlenbik veya dişi sakız üzerine aşılanabilir. Aşılama; göz ve kalem aşı şeklinde uygulanır.
Doğadaki Sakız Bitkisinden Nasıl Yararlanılabilir?
Çalı şeklinde ve toprak yüzeyine yatmaya eğilimli bitkilerin etek kısmı açılarak, üçdört gövde üzerinde ağaçcık gibi terbiye edilir.
Bakım Işleri Nelerdir?
Kapama bahçe tesisinde 4-5 m. sıra arası ve sıra üzeri mesafeyle dikim yapmalıdır. Tek sıralı sınır dikiminde ise 3-4 m aralık yeterlidir.
Sakız bitkisinde budama oldukça önemlidir. Zamansız budamalar elde edîlen sakız miktarını azaltmaktadır. Her yıl, 15 Haziran'dan itibaren hafif budamalar yapılarak, gövde açılmalı ve güneş ışınlarının girmesi sağlanmalıdır. Gerektiğinde, toprak analizi sonucuna göre hayvan gübresi yanında, ticari gübreler de kullanılabilir.
Ne Zaman ve Nasıl Çizilir?
çeşme yöresinde ağaç gövdeleri 15 Haziran'da çizilmeye başlanır. Genç ve ince kabuklu gövde; ucu inceltilmiş tornavida ile çizilir çizikler, fazla derin olmamalı (odun kısmına geçmeden kabukta yapılır), 10-15 cm aralıklarla ve 4-5 cm uzunlukta yapılmalıdır. Yaşlı ve kalın kabuklu gövdenin Çizilmesi; normal tornavida ile kabuk hafifçe kaldırılarak yapılır. Bu işlem Ekim ayına kadar bir-iki ay ara ile iki kez tekrarlanır. Ikinci cizimler çapraz yapılır .
Aşırı çizimler bitkinin erken yaşlanmasına sebep olur. Gövde uygun bir şekilde çizildiğinde reçine kıvamında bir sıvı akar. Bu madde pıhtılaştığında sakız elde edilir. Başlangıçta donuk yeşil renkte olan sakız recinesi daha sonra sarı renk alır.
Çizim öncesi ağacın dibi, taç izdüşümü içi düzeltilerek temizlenir ve zemin kireçli beyaz toprakla örtülür. Beyaz zemine dökülen sakız damlaları elle veya süpürge ile toplanır. Çiziklerdeki donmuş reçine ise özel spatula ile hasat edilir
Toplanan Sakızlar Nasıl Temizlenir?
Hasat edilen sakız; toz, toprak, taş gibi yabancı maddelerden temizlenir Sonra sakızlar, işine sabun tozu konmuş olan soğuk suda çalkalanır. Temiz suda durulanarak, bez üzerine kurutulmak üzere serilir Kuruyan sakızların üzerine yapışmış olan yabancı maddeler ufak çakı yardımı i!e temizlenir Temizleme sonrası, iriliklerine göre sakız damlaları boylarına ayrılır.
Çoğu zaman; üretilen 100 gram sakızın 11 gramı Pitta, 27 gramı Iri Gözyaşı, 62 gramı da Ufak Gözyaşı olmaktadır Elde edilen sakız, kalitesinin korunması için eksi 20 C'da muhafaza edilmelidir.
Sakız Nerelerde Kullanılmaktadır?
Sakız, yüzlerce yıldır sakız reçinesi ve sakız yağı şeklinde, ilaç, kozmetik, boya, gıda ve içki sanayinde kullanılmaktadır
Kaynak:
Sakız Üretimi
Doç.Dr. Şenol BOZTOK
EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürleri
AYDIN_ATICI
25-07-2006, 19:36
Bir düzeltme yapmak gerekirse Sakız ağacı sadece Sakız adası ve çevresinde değil Akdeniz ikliminin geçerli olduğu heryerde yetişen bir bitkidir. Maki topluluğunun genellikle baskın türlerinden birisidir.
Bugüne kadar gördüğüm en görkemli bireyleri de Moda Burnundadır.
Mine Pakkaner
26-07-2006, 12:08
Moda Burnu nerededir Aydın Bey?
Yanlış hatırlamadıysam İzmir bölgesinde
bu ağacın çoğaltılması ile ilgili bilgi vermişti Eroty.
Bir de Yunanistan'dan fidan ve tohumunu yutdışına
çıkartmanın suç olduğunu söylemişti.
Bu yönde bilgisi olanlar yazabilirler.
Moda / Kadıköy / İstanbul sanırım :)
zeytin11
31-07-2006, 15:07
bende bir sakız ağacı edinmek isterim,çeşme de bu fidanın satışı yapılıyormu bilmiyorum.kimimle iletişim kurabilirim bu konuda bilginiz varsa yardımcı olabilirmisiniz acaba?
Zaten bilgimi arttırıp bonsaiye başlamak için sabırsızlanıyorum.Sakız ağacı yazılarını okudukça,makilerden toplamaya niyetlendim.Buralarda tohum fidan çelik aramaya başlayacağım.bonsai denemek için.
Eğer bir sonuç elde edersem burdan bilgi veririm.
denizakvaryumu
31-07-2006, 19:33
övünmek gibi olmasın, elimde muhteşem bir sakız ağacı bonsaisi var ,dijital foto.makinası alırsam resmini ekleyeceğim..
Kasım Böler
11-08-2006, 14:17
bende bir sakız ağacı edinmek isterim,çeşme de bu fidanın satışı yapılıyormu bilmiyorum.kimimle iletişim kurabilirim bu konuda bilginiz varsa yardımcı olabilirmisiniz acaba?
Selamlar;
Sakız ağacı antepfıstığının aşılanmamış halidir, çeşitleri çok olmasına rağmen
atlantik adlı türü antepfıstığı aşılandığında en iyi sonuç verebilen çeşittir,
eğer bulunduğunuz bölgede fidan bulamadıysanız ben size Gaziantep/Nizip'ten bahsettiğim çeşitten gönderebilirim tabi şu anda değil ancak ocak ayında falan olur.
AYDIN_ATICI
17-08-2006, 10:06
Makilerin olduğu her yerde (hemen hemen) Sakız fidanı, sürgünü bulabilirsiniz. Ayrıca tohumdan da üretebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=3410&stc=1&d=1156458562
Fotograf Gökova Körfezi, Ören Akbük'de çekilmiştir.
ne agaçmış:D taşımak suç paylaşım için teşekürler
dedenazir
07-11-2006, 15:18
Sakiz Projesi
--------------------------------------------------------------------------------
Sy üyeler
Mustafa ÜNLÜ isimli bir arkadaşımız şu anda ilgili kurumlarca onaylanmış ve arazi tahsisi yapılmış olarak sakız projesi uygulaması başlatmış bulunmaktadır.
İlginç olan ise kendisi ne çeşmeli ne de izmirldir.Kendisi Ankara dan gelmiştir
ve bu proje için her şeyi ile çalışmaktadır.İlgi ve bilgilerinize
Ülkemize hayırlı olsun
lerdemir
11-11-2006, 23:31
Ben de tam 2 yıl önce kafayı pistacia lentiscus'a takmış, elin gavuru DÜNYADA TEKEL oluşturmuş piyasa belirliyor, bizim caanım Çeşme'mizde ne güzel yetiştirilir diye epeyce araştırmıştım.
Ancak ticari olarak üretim yapılması isteniyorsa Çeşme'nin güney tarafında arazi tahsisi yapılmalı. İlginçtir ki kuzey tarafında güneydekine nazaran daha düşük verim görülmüş. Sakız adasında ise de tam tersi. Orada da adanın sadece bize yakın tarafında verimli üretim var.
Evet doğru, sakız ile antep fıstığı aynı familyadan, aşılama ile fıstık ağacı sakıza döner ama o nokta sonrasında ticari faydaya ilişkin bir veri elde edememiştim o sıralar. Sonrasında da üzerine düşmedim.
Hatta, Kios (Sakız adası'nın Yunanca adının Türkçe okunuşu) Adası ile Çeşme arasında gidip gelen kaptanlardan biri ile irtibat bile kurdurdum Çeşme'deki bir tanıdık vasıtası ile, "Değil bir fidanı, bir dalı bile adadan çıkartmak büyük iş" demiş. Şaşmış, kızmış, pusmuştum.
Sakız'dan kozmetik, tıb, gıda sektörlerinde faydalanıyorlar. Her yıl üretilen sakızlar Kios Adası'ındaki bir kooperatifte toplanıp oradan tüm dünyaya pazarlanır.
Fakat konu yeni değil, ilk bizler de keşfetmedik, İzmir'deki üniversitelerin ilgili bölümlerinde deneysel çalışmalar vardı ÇEŞME'nin SAKIZINI YENİDEN CANLANDIRMAK için, sonra da belediye ortak girişimi ile bir proje başlatılmıştı. Ciddiyetle devam etmemişti.
Sevgili dedenazir, "Mustafa ÜNLÜ" ile irtibatlaşabilmek isterim.
Saygılar.
dedenazir
13-11-2006, 13:54
Sy Erdemir
Duyarlılığnız sevindirici.Sanırım hepimiz böyle duyarlı olursak doğamıza daha iyi sahip çıkabiliriz. ki orta asyadan buraya geldik ama bu ülkeyi bitirirsek artık gidebileceğimiz bir yerde yok ve kaybediLen doğayı geri kazanmak da çok zor.
Sakız ağacı konusunda tamamlanmış ve hatta kredi kullanılmış bir proje mevcut ancak fiili olarak yaşadığını ne gördük nede duyduk bu günlerde çeşme ye ilişkin medya haberlerinde sakız yine gündemde ama bu heyecan ne kadar sürer ve devam edermi bilemiyorum.Aslında ziraatımızın ekonomikliğini yitirmeye başladığı bu dönemde sakız revaçta olması gereken bir konu olmalı bence.
Mustafa Ünlü ile seve seve irtibatınız sağlarım.Mailbox ınızı kontrol edin lütfen
SAYGILAR
lerdemir
14-11-2006, 09:35
Sevgili dedenazir,
maili aldım teşekkürlerimle...
"Sakız" değerlendirilesi bir konu; organize olmak lazım; teknik insanlarla yaşlı Çeşmeliler'i de konuya dahil etmek lazım bence. Ticari ve ekonomik olmasının dışında sosyal bir proje olarak da görüyorum ben "Sakız"ı...
Saygılar
merhabalar
bu sakız ağacı şu akdeniz bölgesinde bol bol bulunan,kışın baktığınızda bir çalı, yazın ise yemyeşil ve son bahara doğru da önce kırmızı sonra da yeşile dönen ve halk arasında çıtlık ya da çökre denilen yağlı bir meyvesi olan ağaç değil mi? GErçi bir sürü türleri mevcuttur, ama benim bildiğim sakız ve buradan anladığım kadarıyla sakız ağacı o ve akdenizli orman köylüsü hiç önemsemiyor. Değersiz bir ağaç. Bu kadar da önemli olduğunu bilen hiç kimse yok. O zaman halk bilinçlendirilmeli...
dedenazir
16-11-2006, 10:57
Sy Üyeler.
Benim merak ettiğim bir konu var.Sakız ağacının özel bir aşılama metodu olduğunu ve Türkiyeden göç eden ve şu sakız adasında olan eski vatandaşlarımızın bu konuyu sır gibi sakladıklarını duydum ancak bu bilgi net değil.Bu aşılama metodu olmazsa verimli bir üretimin olmadığı söyleniyor.
Bu konuda gerçek bilgisi olan arkadaşlar bizimle bu bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.Mademki bu konuyla ilgileniyoruz sakız ağacımıza sahip çıkalım ve herkes bu konudaki bilgilerini paylaşsın yanlış olan bilgilerimizi düzeltelim ve öncelikle çeşmeli vatandaşları bu konuya ilgi göstermeye davet ediyorum.
SAYGILAR
lerdemir
16-11-2006, 13:05
Sevgili dedenazir,
Özel aşılama metodu değil de, dişi sakız ağacı ile erkek sakız ağacı arasında verim farkı olduğunu öğrenmiştim araştırma yaptığım yıllarda. Ancak kafam net değil; eski şirketimdeki pc'deki dosyalarıma ulaşsam herşey orada asıl, ama maalesef... :mad:
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi'nde bulunan sakız ağacı. Hocalarımızdan biri sakız üretmeyi deniyor şu anda.
Minik bir tavsiye yakınlarda su yok ise sakın sakız ağacından gelen özütü tatmayı denemeyin. Benim dudaklarım bile birbirine yapıştı. Hocaya çaktırmadan tadına bakayım demiştim, bütün bölüm çaktı eheheh;)
Pistacia lentiscus 1 (http://img123.imageshack.us/my.php?image=pistacialentiscussakzaaiv9.jpg)
Pistacia lentiscus 2 (http://img123.imageshack.us/my.php?image=pistacialentiscussakzaauy4.jpg)
Pistacia lentiscus 3 (http://img123.imageshack.us/my.php?image=pistacialentiscussakzaamy6.jpg)
dedenazir
17-11-2006, 09:06
Sy. Rower
Sakız üretmeyi deniyen hocamız la irtibatımızı sağlayabilirmisiniz
SAYGILAR
Mine Pakkaner
17-11-2006, 10:44
Sakız üretimi ile ilgili Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri'nden Sayın Yar.Doç.Dr. Murat İsfendiyaroğlu ile görüşebilirsiniz. Bu konu ile ilgili kendisinin bir doktora çalışması olmuş ve yapraklı odun çeliklerinden kitlesel olarak sakız fidanı üretmeyi başarmıştır. Üretime de devam etmektedir.
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi'nden Arş. Gör. Hasan Yıldırım'a ulaşırsanız size bilgi verecektir.
dedenazir
18-11-2006, 13:14
Veriğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim.Konuyu araştırıyorum
SAYGILAR
lerdemir
28-11-2006, 12:25
Araştırmalarda bir gelişme var mı sevgili dedenazir?
Mine Pakkaner
29-11-2006, 11:26
TEMA Vakfı Ağaçlandırma Projeleri
Proje Adı: Bozuk Sakız Ağacı Rehabilitasyonu Projesi
Amaç : İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sahasında, damla sakızı üretimine yönelik uygulanacak projede, Ülkemize ekonomik girdi sağlanması amaçlanmıştır. Proje alanı İzmir Gülbahçe’dedir.
Alanı : 64,50 Hektar
Yapılacaklar : Yunanistanın Sakız adasında damla sakızı üretimi gerçekleştirilmekte, üretilen sakız ithal edilerek milyonlarca dolar Ülke ekonomisine gelir sağlanmaktadır. Yurdumuzda İzmir Çeşmede sakız ağacı potansiyeli Sakız Adasından daha fazla ancak üretim yapılamayan, bozuk nitelikte ağaçlardır.
Bu nedenle TEMA Vakfı olarak bozuk sakız ağaçlarının aşılanıp, damla sakızı üretiminin gerçekleştirilmesi ile Ülkemize ekonomik girdi sağlamak hedeflenmiştir. Projede sahada mevcut 17.867 adet bozuk sakız ağacının rehabilitasyonu ve aşılanması yapılacak ayrıca, 5.956 adet aşılı sakız fidanı dikilecek ve 3 yıl boyunca fidanların bakım ve korumaları yapılacaktır.
Bütçe : 143.000 USD
dedenazir
29-11-2006, 16:39
Pek çok kişi ile bu konuda görüşme yaptık ilginçtir ki herkes farklı şeyler biliyor.Bu proje devam ediyor ve edecek ben Mustafa ÜNLÜ ye her türlü desteği vermeye çalışıyorum.Sanıyorum bu bahara kadar ilk fidanlarımızı ekmiş olacağız.SAYGILAR
lerdemir
30-11-2006, 13:06
Hayırlı uğurlu olur inşaallah.
Sağlıklı ve bol verimli sakız ağaçları dilerim.
Saygılar
sukranayalp
08-12-2006, 21:02
Dünyada nadir bulunan ağaçlardan biri olduğu için bu konuya çok önem vermemiz gerekir.
renovatio
14-12-2006, 15:04
güzelim memleketimizin değerini ancak böyle tarihi eser ve çok nadir bulunan/endemik bitki türleriyle daha iyi anlıyor ve seviyoruz...Ama ne yazık ki değerinin insandan sonra az bilindiği şeylerdir bunlarda...Umarım iyi bir şekilde sonuca ulaşılır...
Şimdiden hayırlı uğurlu olsun
harbour of tears
29-12-2006, 15:03
Bir anda çocukluk anılarım gözümün önüne geldi...
Bundan 15-20 hatta 25 sene önce ufak bir velet iken, arkadaşlarka elimizde boş kibrit kutuları ile bisikletlere atlayıp sakız toplama çıkardık... Çeşme o zaman daha kasaba, ılıca ise resmen köy idi. Kimsecikler yoktu... ve çokk şahit oldum güzelim ağaçların kesilip, yerlerine o şekilsiz betonarme çift katlı evleri oturtmalarına:(
Karan Yilmaz
30-12-2006, 19:51
Damla sakiz aromali dondurma yemistim. Cok lezzetliydi. Dondurmayi hazirlayan kisi bu sakizlarin Yunanistan'dan geldigini ve cok pahali oldugunu soylemisti. Eger bulabilirsem bahcemin kenarlarina sakiz agaci dikmek istiyorum..
dedenazir
05-01-2007, 08:14
Sy. Harbour
Yazdıklarınız sizin çeşmeli olduğunuzu sakız ağacı konusunda bilgileriniz olabileceğini gösteriyor.Sakız ağacının üretimi v.s. konularında bize yardımcı olacağına inandığınız herhangi bir bilginiz varmı acaba vede bizimle paylaşırmısınız veya çeşmede bu konuyu gerçekten bilen bir tanıdığınız varmı.Zira sakız ağacı üretme konusunda herkes destek oluyormş gibi görünüyor ama nedense sürekli engellemelerde söz konusu
Saygılar
harbour of tears
06-01-2007, 22:29
Sy. Harbour
Yazdıklarınız sizin çeşmeli olduğunuzu sakız ağacı konusunda bilgileriniz olabileceğini gösteriyor.Sakız ağacının üretimi v.s. konularında bize yardımcı olacağına inandığınız herhangi bir bilginiz varmı acaba vede bizimle paylaşırmısınız veya çeşmede bu konuyu gerçekten bilen bir tanıdığınız varmı.Zira sakız ağacı üretme konusunda herkes destek oluyormş gibi görünüyor ama nedense sürekli engellemelerde söz konusu
Saygılar
Sevgili Dedenazir
Benim naçizane bilgilerim çocukluğumdan beri süregelen doğa aşkımdan dolayı geliyor...
Ben Aslen İzmir Karşıyakalı olup şu an Antalyada ikamet etmekteyim. Eğer yanılmıyorsam sitenin takas bölümüne bakarsanız orada sakız fidelerini satan bir arkadaşımızın irtibat bilgilerini bulabilirsiniz.
Sevgiler...
dedenazir
09-01-2007, 08:52
Sy harbour
Bahsettiğiniz şahısları biliyoruz arkadaşlar kendileri ile görüştüler.Biz sadece olabildiğince fazla bilgilenmek amacı ile o yazıyı yazdık.Yinede teşekkürler
SAYGILAR
Mine Pakkaner
10-01-2007, 09:38
Pek çok kişi ile bu konuda görüşme yaptık ilginçtir ki herkes farklı şeyler biliyor...Sanıyorum bu bahara kadar ilk fidanlarımızı ekmiş olacağız...
Sayın Dedenazir, farklı farklı öğrendiklerinizi burada bir toparlarsanız seviniriz. Sanırım siz bir sakızlık tesis ediyorsunuz. Kaç dönüm? Fidanları kimden temin ediyorsunuz? Bir de konu ile ilgili engellemeler olduğundan söz etmiştiniz. Bunlar nelerdir veya kimlerdir?
dedenazir
15-01-2007, 15:45
Sy Pakkaner
Ankaralı bir arkadaşımızın böyle bir çalışması var ben sadece arkadaşım olduğu için yardım ediyorum.Arkadaş 60 dönüm devlet arazisi kiraladı bunun 5.5 dönümünde sakız ağacı üretecek bu nedenle çiftçilik belgesini aldı ve sakız ağacı yetiştirme adı ile resmi kurumlara proje olarak onaylatıp gerekli izinleri aldı.Arazinin bir kısmındada zeytinlik yapacak.Bu esnada sitedeki arkadaşlardan aldığım bilgilerden internetten yaptığım araştırmalardan benim ve arkadaşımın yaptığı kişsel görüşmelerin sonuçlarında farklılıklar var.Örneğin kimi sakız çalısının budanmasından üretimin mümkün olacağı kimi ise aşılamanın çok zor ve bilinmiyen bir metot olduğunu veya buna benzer şeyler olduğunu söylüyor. Bir şahıs bahçesine kendi ekmiş ve her yıl tek bir ağacın sakızını topluyor.Diğer taraftan bulunması zor diyerek fidanların çok pahalı fiattan satıldığını duyuyoruz.
Arkadaşım henüz fidan ekme aşamasına gelmedi şu günlere kadar resmi işlemleri tamamladı işte bu esnada bazı zorluklarla karşılaşıldı fakat bu konuda detay vermem doğru olmaz.Ayrıca arazinin hazırlanması bazı ön çalışmalar gerektiriyor bunlarda zaman ve yatırım meselesi.Bu esnada bu konuyla ilgili hertürlü işbirliğine hazırız.Mademki yunanistanın sakız adası yılda 35 milyar dolar sadece sakızdan gelir sağlıyor biz neden bu işi yaygınlaştırmayalımki.Eğer bu işin tam metodunu uygulamalı olarak öğrenirsek bilgilerimizide seve seve paylaşırız.Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar
Saygılar
Halit Togay
23-01-2007, 06:03
Sy Pakkaner
.
Ayrıca arazinin hazırlanması bazı ön çalışmalar gerektiriyor bunlarda zaman ve yatırım meselesi.Bu esnada bu konuyla ilgili hertürlü işbirliğine hazırız.Mademki yunanistanın sakız adası yılda 35 milyar dolar sadece sakızdan gelir sağlıyor biz neden bu işi yaygınlaştırmayalımki.Eğer bu işin tam metodunu uygulamalı olarak öğrenirsek bilgilerimizide seve seve paylaşırız.Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar
Saygılar
Milyar dolar yanlış olmalı, belki milyondur.
dedenazir
23-01-2007, 11:18
Sayın Togay
O yazının kaynağını bulunca size de bildiririm belki haklısınız şu an emin değilim
Bu arada soy isminizin anlamı nedir.
saygılar
harbour of tears
23-01-2007, 11:56
Sn dedenazır çok haklı rakamlar konusunda...
Malesef tabiri caizse Çeşme büyüklüğünde ki bir ada bizi 100 e katlıyor:o
Sakız ağacının durumu aynı zeytin gibi. Yani Akdenizde en fazla zeytin ağacı olmasına rağmen üretimde nedense ilk sıralarda değiliz...
Olay gene aynı yere bağlanıyor. Eğitim...
Eğer sakız ağaçlarının değerini bilseydik yerlerine iğrenç betonarme villaları dikermiydik? Ayrıca çok su çektiklerini bildiğimiz okaliptus ağaçlarınıda bahçelerimize dikermiydik? Komşumun diktiği okaliptüs ağacı sebebiyle kendimi bildim bileli suyu olan Çeşme Ilıcadaki kuyumuz malesef kurudu:(
Not: Çeşmede 3-5 arkadaşa ulaştım. Fidan konusunda haber bekliyorum. Yararlı gelişmeleri siteden açıklamaya çalışacağım.
Sevgilerle...
dedenazir
29-01-2007, 12:05
Sy. TOGAY
Aşağıda başka bir sitede bir arkadaşın bu konuda yapmış olduğu bir araştırma var.Bu şahıs bu konuyu oldukça derin araştıran birisi.Okursanız neden 35 milyar dolar yazdığımı anlarsınız bunu destekleyen başka yazılarda gördüm
SAYGILAR
19 Oca 2005, 05:13 Çeşme Sakız Ağaçları
--------------------------------------------------------------------------------
SAKIZ AGACI
Ben alti tane sakiz dikmistim Cesme'deki evime... Sakiz agaci, Akdeniz ikliminin her yerinde yetisiyor, Cesme'de toprak nerde kazilirsa kazilsin sakiz kokar. Urun veren agac ise, sadece ve sadece Alacati / Ciftlikkoy / Cesme ve Sakiz adasinin Cesme'ye bakan tarafindaki ozel kirmizi toprakta yasiyor. Sakiz adasi en zengin Yunan adalarindan biri. Sakiz rakisi, sakiz likoru Cesmeli balikcilarda kacak olarak var, enfes) ve sakiz dis macunu uretiyolar. Dalyan'daki balikcilarda yemek sonrasi kahveyle cok uyumlu. Ingilizce adi Mastic Tree olarak geciyor. Yunanca adi Mastika. Tekel bir ara sakiz likorunu uretmeyi denemisti, ama beceremedi. Simdi ozel raki sirketlerine izin ciktigindan beri, aklimda bu ickiyi ve rakisini Cesme sakiziyla damitmak var.
Su anda Cesme'nin meshur (!) damla sakizli dondurmasinin sakizi, Yunanistan'dan ithal ediliyor. Sakiz agaclari yaprak dokmez, Akdeniz iklimine herkesin bahcesindeki palmiyeden daha dayaniklidir.Lutfen, Cesme'de evi olanlar, ve Cesmeli olanlar, agac dikecekseniz, bir tane de sakiz agaci dikin. Bundan 70 yil once butun Cesme Sakiz agaclariyla doluymus. Kesip yerine tutun dikmisiz.
evergreen tree called Schinos, belongs to the botanical family Pistachia. The average growth of the tree ranges from 6 to 10 feet tall and it begins to produce mastic at the age of 5 to 6 years old. This amazing tree thrives within the 21 mastic villages of southern Chios only.
http://ya2005.yeniasir.com.tr/01/19/index.php3?kat=ana&sayfa=soner_goksel&bolum=yazarlar
Sakız Ağacı ve Çeşme Yeni Asir Soner Yuksel
Sakız Ağacı 6000 bin yıl önce Çeşme'de varmış. Zeytin ve makiliklerin arasında yaşamış, sonra özel olarak yetiştirmeye başlamışlar o günlerin Çeşmelileri...
Sakız Ağacı, Çeşme-Alaçatı ve Çiftliköy'de yıllarca yetiştirilmiş. Mayıs ayında gövdesini dikine hafif çizerek sıvının akmasını sağlar. Akan bu sıvı, 2-4 haftada sertleşirmiş. Özel bir kokusu, soluk sarı rengi, kırılabilen parça ve damla şeklindeki sakız elde edilirmiş.
Öksürük, ülser, tansiyon düşürücü, şeker, siroz hastalıklarının ilaçlarında hammadde ve yardımcı madde olarak yıllarca kullanılmış, günümüzde de kullanılıyor.
GELİR KAYNAĞI
Bugün Çeşme'de Sakız Ağacı koruma altına alınmış belli başlı yerlerde seyirlik olarak bulunmaktadır.
Çeşme'nin karşısındaki Sakız Adası'nın (Chios) batısında binlerce Sakız Ağacı yetiştirilmiş, ada halkına büyük gelir kaynağı olmuştur.
Dünya sakız ticareti, yalnız Yunanistan'ın tekelindedir. 1939 yılında çıkarılan özel bir kanunla sakız üreticileri bir kooperatif çatısı altında toplanmış, işleme ve pazarlamasını yalnız bu kuruluş yapmaktadır. Böllece rekabetin önü kesilmiştir. Sakız Adası'nın (Chios) sakızdan geliri 30 milyar dolardır.
Çeşme'de 1993 yılından beri Sakız Ağacı'nın geliştirilmesi için Valilik, Kaymakamlık ve Ege Orman ve Araştırma Grubu çalışma yapmaktadır. Nedense bir adım ileri gidilememiştir. Bölgedeki jeolojik yapı Sakız Ağacı yetiştirmeye son derece elverişlidir. İklem ise bu bitki için nimettir.
Çeşme'de 16 bin nüfus yaşamaktadır. Bu nüfusun büyük bir kısmı, halen çiftçilik yapmaktadır. Bu çiftçilik, bahçecilik seviyesindedir. Kavun, domates, patlıcan, biber gibi aile ziraatı olarak devam etmekte. Çiftlikköy ve Alaçatı'da yılda 50-60 ton anason ekimi yapılmaktadır.
Çeşme'nin limonu ve kokulu mandalini yok edilmiş yerine kooperatif evleri yapılmıştır.
Sakız Ağacı, yaz ve kış yemyeşil 4-5 metre kadar uzayabilen geniş yayılımlı ve dallar ağaç gençken kırmızı, ileri yaşlarda dikkat çekici gri rengi almakta, görüntü olarak bir tabiat harikasıdır. Çiftlikköy'den domuz çukuru diye anılan 3-4 km'lik yolun sağ ve solunda makilik görünümünde bir çok sakız bitkisi görmek mümkündür.
Çeşme Belediyesi'ne ait 4 dönümlük bir alana 4 yıl önce 160 sakız fidanı ekilmiş ve etrafı tel örgü ile koruma altına alınmıştır.
Bu bitkiden elde edilen sakızdan; muhtelif içki, sabun, diş macunu ve tatlı yapılmaktadır. Yunanistan; sakız rakısı, sakız likörü ve sakız reçeli üreterek Sakız Adası'nı dünyaya tanıttı.
HALK İLGİSİZ
Üzüldüğüm nokta, tabiat ana Çeşme'ye sakız ağacı yetiştirmek için bütün koşulları bahşetmiş. Fakat Çeşme'nin yerli halkı, yazlıkçısı nedense bu bitkiye hiç ilgi duymamış. Hangi Çeşmeli'nin bahçesinde sakız ağacı var. Bunca güzel villa yapılmış hangisinin bahçesine sakız ağacı ekilmiş. Bırakın ekonomik yüzünü, güzelliğiyle de her yerde olması gereken bu büyülü ağacı herkes bahçesine dikmeli. Ayrıca bu konuyu Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü ve Belediye Başkanı Faik tütüncüoğlu ile görüştüm. Her ikisi de bu alanda dikim yapacak yatırımcıların yanında olacaklarını ifade ettiler.
Çiftlikköy'de sakız ağacı uzmanı ve fidan yetiştiren bir köylü kardeşimiz bu yıl 2000 sakız fidanı hazırlamış. Metin Gemici adlı bu köylü aynı zamanda Çiftlik Çevre Dayanışma Eğitim Derneği yönetim kurulu üyesi. Fidan alacaklara bilgi olarak yazıyorum. Bu yıl Çeşme'yi seven herkes bir fidan ekmeli veya arazisi olan geleceği için sakızlıklar oluşturmalı. Ağaç beşinci yılında verime başlıyor. Güzel görüntüsü belki 500 yıl devam ediyor. Çeşme'de 150 yaşında 3-5 ağaç var. Bakımı da son derece kolay. Çeşme'yi sevenleri sakız ağacı ekmeye davet ediyorum.
lerdemir
02-02-2007, 14:12
Sayın dedenazir,
Yukarıda alıntılamış olduğunuz bilgi yazısı, sanki benim 2 yıl kadar önce yapmış olduğum incelemenin özeti gibi.
Yazılanlar tam olarak hatırımda kalanlarla örtüşüyor. O nedenle yazı içeriğinin kesinlikle doğru hazırlanmış olduğunu düşünüyorum.
Ama işte önemli olan nokta ise burada başlıyor:
Şu bilgiler ile ve mevcut halde nereden nasıl başlamalıyız? Ne yapabiliriz?
dedenazir
02-02-2007, 20:36
Sy Erdemir
Bu yaziyi baska bir siteden aldigimi yazmistim.Bilemiyorum belkide sizin yazdiklariniz donup tekrar size ulasti.Ama burda asil onemli olan sizinde isaret ettiginiz gibi dogruluk derecesidir.Ayrica olmasa ne farkeder.Sakiz agacinin en azindan dogamizi korumak adina cogaltilmasi zaten agacseverlerin amacina hizmet etmezmi,saniyorum ekonomik degerini hic dikkate almasak bile mandalin agaclari nasil bulunduklari bolgede havanin kokusunu bile degistiryor sakiz agacininda boyle bir etkisi olacagindan hic suphem yok.
O zaman neden herkes cesme ve yoresinde bulunan arkadaslarini sakiz agaci ekme konusunda tesvik etmiyor.Bir agac bir agactir.Koca cesmede kac agac varki.Dikilen her agac bu sayiyi artirir ve insanlarimiz da boylece bu agaci daha iyi tanir.Gorsellik her seyden fazla etkili olabilir.
Saygilar
lerdemir
03-02-2007, 11:35
Konu başlığı daha çok sakız ağacının ekonomisi üzerine yönlenmiş olduğu için bu açıdan yazmıştım mesajımı sevgili dedenazir.
Ama dediğiniz gibi, "Sakız Ağacı" bir ekonomik "değer" olmaktan önce, bir "ağaç"tır.
Sözlerinize can'ı gönülden katılıyor, türü ne olursa olsun -okaliptüs'ü mevzu dışı bırakarak tabii- dünyamızı "ağaçlandıralım" diyorum.
Saygılarımla...
dedenazir
03-02-2007, 14:24
Sy ERDEMİR VE S. TOGAY
İnternette biraz araştırma yaptım.Sakız adasının ekonomik kazancı ile ilgili 300 milyon dolardan 3.5 milyar dolara ve hatta 35 milyar dolara kadar rakamlar gördüm.Sy Togay bu konuda haklı olabilir bilemiyorum.Sanıyorum bu rakam belkide 4 milyar dolarlar civarında artık emin değilim.Ama sakız adasında 21 adet sakız çiftliği olması bu değerin yüksek olduğunu gösterir.
Ama doğa severler vede ağaç severler olarak hepimiz aynı dileklere sahipiz bende sizlere yürekten katılıyorum ve bu ülkeyi daha daha çok ağaçlandıralım diyorum zira bina yapmak için eski tarım alanlarında ağaç bırakmadık.Umarım en azından kestiğimiz kadarını ekeriz.
Saygılar
fatmairmak
23-02-2007, 13:21
Sayın dedenazir,
Ağaçlar nete yeni katıldım. Biz de Seferihisarda boş arazimizin bir kısmına zeytin diktik.
Sakız ağacı ile ilgili genel bilgileri okuduktan sonra bir kısmına da sakız ağacı dikmeye karar verdik.
Fakat sakız fidanı bulamadık. Fidanları nereden bulabiliriz. Takas kısmına baktım ama acemilikten olabilir tam yerini bulamadım.
Bir de Mehmet Ünlü beyle irtibata geçip bilgi alabilir miyim? Sakız ağacı dikmiş bir kişinin bilgilerinden yararlanmak isterim.
Saygılarımla.
Sevgili Fatihirmak, Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=2595) başlığında kendinizi tanıtmanızı rica ediyoruz. Sitemizin genel bir kuralı bu.
Aramıza hoş geldiniz:)
Arkadaşlar
Kusura bakmayın ama benim kafam karıştı.:p:dilli:
Hiç böyle maki görmemiştim de.:D
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1864&page=95
2845 no.lu mesaja bakar mısınız?
dedenazir
24-02-2007, 09:06
Sy Fatma ırmak
Sakız fidesinin temini için şu anda sadece çeşme belediyesi ve çiftlikköyde Metin Gemici ye müracaat edebilirsinizAma fidanlara özel sektörde 20 dolar istendiğini duydum.Bu gün çeşmeye gidiyorum araştırıp size bilgi vereyim
saygılar
Yalova Karaca fidanlığında sakız (Pistacia sp.) fidanları oldukça makul fiyatlarda. Yanlış bilgi vermiş olmıyayım ama ya 3 YTL. idi Ya 5 YTL. Zaten Karaca Fidanlığı, Hayrettin Karaca'ya ait diye biliyorum.
Fidanları görmek için tıklayın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=59211&postcount=100)
İrtibat için:
Karaca Arboretum Fidanlığı
Termal Yolu 5. Km.
Samanlı köyü - yALOVA
Tel: 0226 833 77 67
Fax: 0226 833 72 82
lerdemir
26-02-2007, 10:00
Yanlış da bilgi vermiş olmayalım. Senin yazdığın "Pistacia sp" ifadesindeki "sp" ne anlama geliyor bilmiyorum ama, sakız ağacının isminin devamı sp yerine lentiscus olmalı benim bildiğim kadarı ile.
Bir yanlışlık olmasın?
fatmairmak
26-02-2007, 16:33
Sayın todor,
Fidan bilgileri için çok teşekkürler. Fidan fiyatları gayet uygun. Çünkü çeşmeden sorduğumuzda bir fidan için 15ytl olduğunu öğrendik.
Size bişey sormak istiyorum. Karaca fidanlığındaki sakız fidanlarından sakız elde edebilecek miyiz? Islah edilmişler mi?
Faruk Tuzcuoglu
02-03-2007, 13:34
Değerli arkadaşlar,
Sakız Ağacı konusunda arastırma yaparken sitenize rasladım.
Güzel diyaloğunuzdan etkilenip hemen üye oldum.
İlk mesajımdan sonra Sakız ağacı hakkında
elde ettiğim bilgilerin özetini sizinle paylaşacağım.
Ondan sonra sorularım olacak tabii.
Tabii ki yeni üye tanitim yazımı da yazdım.
İlginenler olursa 91. sayfadan okuyabilirler.
sevgi ve selamlar...
Faruk
NOT : Sevgili arkadaşlardan birisi,
kimlik bilgilerimin yanına
nasıl resim ekliyeceğim konusunda yardımcı olursa,
sevinirim.
Sitenin sol üst kısmında Kontrol paneliniz'e tıklayın daha sonra Avatar Düzenleme sekmesinden.Avatar kullanmak istiyorum kısmını seçin daha sonrada gözat butonona tıklayıp daha önceden uygun boyuta getirdiğiniz resminizi yükleyip Değişiklikleri kaydet butonuna basıp çıkın.Bu kadar, kolay gelsin ;)
Faruk Tuzcuoglu
03-03-2007, 00:37
teşekkürler sayın arb73
teşekkürler sayın arb73
Rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu.
Saygılar......
Benim 54 no.lu mesajımla ilgili yorumu olan yok mu?
Yoksa, bu sakız, başka sakız mı? :p
Faruk Tuzcuoğlu hoşgeldiniz. Karaburun İzmir'in en sevdiğim yeri. Ne taraftan yer aldınız.
Seneler önce Karaburun'da çok çeşitli kelebek türleri olduğuna dair yazı okumuştum. Belki zamanla rastlarsınız.
Faruk Tuzcuoglu
04-03-2007, 00:40
Merhaba memet bey,
Benim arsam yukarida merkeze yakın, anayol ustunde.
Kaymakamlık binasinin güneyinde çukurda kalan zeytinlikte.
Sakız ağacını araştırmam kendim için değil.
(Kendim için birşey istiyorsam ........)
Sayın belediye başkanımız Serdar Yasa'nın isteği üzerine Karaburun için bir proje üretmeye çalışıyoruz.
Gruba sorularım olacak ama once ben topladığım bilgileri bir paylaşmak istiyorum. En azından cevap verecek kişiye kılavuz olur düzey konusunda.
Sanırım yarın bu yazıyı hazırlayabilirim.
Sevgi ve saygılarımla,
Faruk tuzcuoğlu
lerdemir
10-03-2007, 14:19
Hmm; yarın oldu; sonraki gün de...
Hatta ayın 10'u olmuş.
Sabırsızlık ve merakla bekliyoruz... :)
selamlar, evim istanbul da ama karaburun küçükbahçeli sayılırım, halen yazın orda kalıyoruz ,, sakız ağacı işine merak sardım bende bir iki tane yetiştirip köylüye de tanıştırmak istiyorum... karaburun civarında fide satan yerler var mı...
Bu arada Balıkçının sakızına da bir fikir yürütememişiz. O kadar büyüğünü de hiç görmemiştim açıkçası.
Faruk Tuzcuoglu
13-03-2007, 12:45
Degerli arkadaşlar,
Gecikmem nedeni ile eleştirmekte haklisiniz.
Halen de durumum çok sıkışık.
Size topladığım dokumanlardan tercüme yapacak, konuyu toparlayacaktım.
Ne varki galiba birkaç işi birden yüklendiğim dar bir zamana denk geldi.
Yine de konuyu daha fazla savsaklamak istemiyorum.
Kısacası, topladığım dökümanları "Rapidshare" dosya paylaşım sitesine yükledim.
http://rapidshare.com/files/20806205/SAKIZ_AGACIGILLER__ANACARDICEAE_.rar
kısayolundan indirebilirsiniz.
Tabii böyle bir ortamda benim gibi bir tasarımcının oturup birşey yazmasi da herzaman hata yapmaya açık bir kapıdır. Haddim olmayarak yaziyorum.
Hatam olursa Tasarımcılığıma verin.
Tohumdan ekme ve çelik dikimi konusunda güzel "REÇETE" bilgiler var.
Örneğin ; Tohum ekimi önceden tohumlara uygulanacak reçeteler.
Çelik ekimi konusunda çeliklere uygulanacak reçeteler var.
Ben de AŞILAMA çubuklarına uygulanan REÇETEYİ ARIYORUM.
Aşılama çubuğu aşı sırasında bir sıvıya daldırılıp, kök bitkiye oyle yerleştiriliyor.
Bu sıvıya batırılmayan aşi çubukları başarılı olamıyor.
Benim konum bu. Reçeteyi bilen veya kitap, kişi tavsiye eden varmı ?
Sevgi ve Saygılar,
Faruk Tuzcuoglu
Faruk Tuzcuoglu
13-03-2007, 13:08
asped kardeş merhaba,
Karaburun'da fidan satan yok bildiğim kadarı ile.
Ben daha çok doğadaki yaban durumdaki sakız ağaçlarının rehabilitasyonu ile ilgileniyorum.
Sakızı bahcenizin rüzgar almayan güney veya dogu tarafına dikmenizi tavsiye edeceğim. Çok sıcak, iyi sakiz ağacı.
Selamlar,
Faruk Tuzcuoğlu
Faruk Tuzcuoglu
13-03-2007, 13:40
Benim 54 no.lu mesajımla ilgili yorumu olan yok mu?
Yoksa, bu sakız, başka sakız mı? :p
sayın balıkçı kardeş
ANACARDICEAE sakizagacigiller ailesi
genelde birkaç türden den oluşuyor.
Kategori:Anacardiaceae
Sınıflandırma
Alem : Plantae - Bitkiler (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Bitkiler)
Bölüm : Magnoliophyta - Kapalı tohumlular (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Kapal%C4%B1_tohumlular)
Sınıf : Magnoliopsida - İki çenekliler (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:%C4%B0ki_%C3%A7enekliler)
Takım : Sapindales (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Sapindales)
Familya : Anacardiaceae - Sakızağacıgiller
Maddeler
Bu kategoride 4 madde var.
Antep fıstığıgiller (http://tr.wikipedia.org/wiki/Antep_f%C4%B1st%C4%B1%C4%9F%C4%B1giller)
Antepfıstığı (http://tr.wikipedia.org/wiki/Antepf%C4%B1st%C4%B1%C4%9F%C4%B1)
Menengiç (http://tr.wikipedia.org/wiki/Menengi%C3%A7)
Sakız ağacı (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sak%C4%B1z_a%C4%9Fac%C4%B1)
Pistacia lentiscus (Mastic Tree, Evergreen Pistache) SAKIZ AĞACI
Pistacia terebinthus (Terebinth) MENENGİÇ AĞACI
Pistacia vera (Pistachio) ANTEP FISTIĞI
Pistacia atlantica (Mount Atlas Pistache, Mount Atlas mastic tree)Atlas (dağları) sakızı
Pistacia chinensis (Chinese Pistache) ÇİN Fıstığı
Pistacia xsaportaeBurnat (Anacardiaceae) Rootstock for Pistacia Vera (için dönör bitki)
Maki ve ağaç ayırımı bilimsel mi acaba ? Yoksa sadece fizksek görünüşe mi bakıp söylüyorlar bu ayırımı bilmiyorum. Bunlar aynı aileden ama hepsinin cüssesi farklı.
Antep fıstıgı bile normal sakız ağacının yanında dev kalıyor.(pistacia vera)
Gözümle gördüklerim.
Pistacia Atlantica ailenin en devlerinden. :D
Yorum bukadar basit.
Sevgiler, saygılar,
Faruk Tuzcuoglu
Faruk Tuzcuoğlu kardeşim, sağol.
Demek ki bu sakız, başka sakız.:D
Faruk Tuzcuoglu
13-03-2007, 16:56
Sayın Mahir Ersin bey,
Sanırım hitapta bir uslüp hatası yaptım,
yazarken 1945 i görmemişim.
Hoşgörünüze sığınıyorum.
Ayrıca
PISTACIA ATLAS hakkında daha geniş açıklamalar,
paylaşıma sunduğum dökümanlarda var.
Ülkemizde kaç adet Atlas Sakızı yetişiyor bu ağaçlar hangi bölgede vs gibi soruların cevapları var dökümanlarda. Yine dünyanin neresinde kaç ağaç var sorusuna da yanıt bulabilirsiniz.
Yine Pistacia ların Turkiyede dağılımını rahatlıkla görebilirsiniz.
1949:( Faruk Tuzcuoğlu
Sayın Mahir Ersin bey,
Sanırım hitapta bir uslüp hatası yaptım,
yazarken 1945 i görmemişim.
Hoşgörünüze sığınıyorum.
1949:( Faruk Tuzcuoğlu
Estağfirullah
Nasılsa hepimiz kardeşiz.
Bu açıdan bakınca hata görünmüyor.:D
lerdemir
14-03-2007, 22:04
İkiniz de ne güzelsiniz...
Teşekkürlerim ve hürmetlerimle...
Levent
PS:Mahir Bey, bıraktım medyayı... Nihayet.
İkiniz de ne güzelsiniz...
Teşekkürlerim ve hürmetlerimle...
Levent
PS:Mahir Bey, bıraktım medyayı... Nihayet.
Güzel gözler, güzel görüyor.
Biz teşekkür ederiz.
Hayırlı olsun, bataklıktan çıktığına sevindim.:p
faruk bey, cevabınız için teşekkürler öncelikle , karaburun yöresinde yerli dil ile "miniğiç" dedikleri ağaçlar galiba sakızın aşılandığı ağaçlar( menengiç ) ama aşı için de sakız dalı bulmak gerek öyle değil mi
Faruk Tuzcuoglu
16-03-2007, 16:55
faruk bey, cevabınız için teşekkürler öncelikle , karaburun yöresinde yerli dil ile "miniğiç" dedikleri ağaçlar galiba sakızın aşılandığı ağaçlar( menengiç ) ama aşı için de sakız dalı bulmak gerek öyle değil mi
Evet sayın asped.
menengiç, miniğiç, menengüç, gibi benzer isimler oluyor. Malüm, kulaktan kulağa nasıl algılanırsa.
Ben de aslında konuda daha çok yeniyim, ama aşı ile ilgili, bende de şu anda fazla bilgi yok. Aşı dalı bulsanız da onun tutması için gereken işlemi henüz bilmiyoruz. :(
Bildiğim birşey varsa o da aşı dalının 2-3 yaşındaki genç bir bitkiden alınması gerektiğidir. Yaşlı ağaçtan alınmış dalın tutma şansı azalıyor. Hatta sıfıra inebiliyor.
Gruba paylaştığım çalışmalarımda bunlar var.
Gelişme olursa zaten gruba yazarım.
Sevgi ve selamlar,
Faruk Tuzcuoglu
Faruk Tuzcuoglu
16-03-2007, 17:09
Hmm; yarın oldu; sonraki gün de...
Hatta ayın 10'u olmuş.
Sabırsızlık ve merakla bekliyoruz... :)
Sayın lerdemir,
Ben sözümde durdum calışmalarımın hepsini yolladım.
Ama sizden hiç ses çıkmıyor.
Sabırsizlik ve merakla beklediğiniz bigiler hakkındaki görüşlerinizi yazmayacak mısınız.
Doğrusu herkesin birşeyler daha katacaağını umuyordum...
sevgi ve selamlar
Faruk
teşekkürler ilginize farukbey
lerdemir
31-03-2007, 09:27
Faruk Bey merhaba,
Bazı arkadaşların bildiği üzere, uzunca bir süredir internete bağlanamama sıkıntısı yaşıyor idim. Dün gece itibarı ile bunu halletmiş bulunmaktayım.
Konunun geri kalanını okuyup hemen yazacağım.
Saygılar.
Sayın lerdemir,
Ben sözümde durdum calışmalarımın hepsini yolladım.
Ama sizden hiç ses çıkmıyor.
Sabırsizlik ve merakla beklediğiniz bigiler hakkındaki görüşlerinizi yazmayacak mısınız.
Doğrusu herkesin birşeyler daha katacaağını umuyordum...
sevgi ve selamlar
Faruk
lerdemir
31-03-2007, 10:05
Ben Faruk Bey'in dosyasını rapid'den indiremiyorum.
Neyi yanlış yapıyorum acaba? :(
sayın üstadlar değerli bilgileriniz için teşekkürler bede size sormak istediğim [Pistacia lentiscus] sakız ağacı Çeşmede mi yetişir yoksa sadece Çesmede kiler mi sakız yapar
lerdemir
31-03-2007, 23:51
Üstad değil, ama ilgili biri olarak bilgimi paylaşmak adına yanıtlıyorum:
P.lentiscus, bizim "sakız" olarak bildiğimiz maddeyi reçine misali salgılayan ağacın literatürdeki adıdır.
Dolayısı ile P.lentiscus'un istediği koşullar sağlandıktan sonra her yerde sakız verir bence. Ancak ticari verim ve değer için sadece Çeşme'nin güneyi ve Kios Adası'nın kuzeyi elverişli diyor okuduklarımız.
Antep'te bolca fıstık ağacı var. Onlara aşı yapılırsa ben sakız elde edileceğini zannediyorum, tabii elde etmiş olmak için. Ticari verim alınabilir mi hocalara sormak lazım.
"yoksa sadece Çesmede kiler mi sakız yapar": Sakızı ağaç durduk yerde yapmıyor; belli mevsimde uyugun olgunluktaki ağaçların gövdelerine belirli şekillerde açılan yaralardan reçine damlatmak yolu ile elde edilir bu "sakız" adını verdiğimiz gıda maddesi (aynı zamanda kozmetik maddesi, farmakolojik madde)
Mine Pakkaner
01-04-2007, 08:25
sayın üstadlar değerli bilgileriniz için teşekkürler bede size sormak istediğim [Pistacia lentiscus] sakız ağacı Çeşmede mi yetişir yoksa sadece Çesmede kiler mi sakız yapar
Sakız ağacı Ege Bölgesi' nin doğla bitki örtüsü içinde yer alır. Çoğunlukla çalı formundadır. İzmir'de Çeşme' den tutun Foça' ya kadar bolca yetişir. Ancak bunların ağaç formunda, reçine üretimi için ıslah edilmiş olanları sadece Çeşme'de bulunmaktadır. Çeşmedeki tarihi sakız ağaçlarının çoğu da Rumlar yöreden gittikten sora üretim yapılmadığı için bırakılmış, kesilmiş.
Şu anda az miktarda sakız ağacı bulunmaktadır, ancak dediğim gibi yol kıyıları bile halk arasında çitlenbik de denen menengiç ve sakız çalılarıyla doludur.Yetiştiriciliği ve ıslahı için pek çok proje ortaya konsa da şimdiye kadar hayata geçen yoktur. Bu arada fidanının söküme uygun olmadığını da belirtelim. Doğadan sökülen fideler tutmamakta, teşebbüs etmek isteyenler için bu notu da düşelim.
Mine Pakkaner
12-04-2007, 16:54
Yayım Bülteni No: 51 (http://www.tuam.ege.edu.tr:80/bulten/sakizdogalfp.htm)
(http://www.tuam.ege.edu.tr:80/bulten/sakizdogalfp.htm)
Nisan – 2007
DOĞAL SAKIZ BİTKİLERİ (Pistacia lentiscus L.)’NİN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI
Prof. Dr. Şenol BOZTOK
Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi
senol.boztok@ege.edu.tr
Giriş http://www.agaclar.net/forum/11.jpg
Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin doğal bitki örtüsü olan Pistacia lentiscus, Terebinthales ordosunun Anacardiaceae Familyasından Pistacia genusuna dahildir. Aynı familyanın diğer önemli üyeleri; P. atlantica (Çitlenbik), P. terebinthus (Menengiç), P.vera (Antep fıstığı) dır. Milat’tan önceki yıllardan beri birçok ülkede bunların yapraklarından reçine ve meyvelerinden drog (ilaç etkili madde) olarak yararlanılmıştır. Pistacia lentiscus günümüzde de ilaç ve gıda sanayinin önemli bir hammaddesidir.
9178
http://www.agaclar.net/forum/Image116.jpgEkonomik değeri yüksek olan bu bitki, sıcak, kurak ve doğrudan güneş alan, denizden etkilenen kıyı şeridinde, toprağın erozyona karşı korunmasında etkili bulunmaktadır. Bu özellikleriyle bölge ekosisteminde önemli yere sahiptir. Ayrıca, gösterişli habitüsü ile yeşil alan düzenlemelerinde vazgeçilmez bir bitkisel materyali olabilir.
Botanik Özellikleri ve Üretimi
Pistacia lentiscus, Türkiye’de İstanbul Boğazı’ndan, Ege ve Akdeniz kıyısındanİskenderun’a kadar geniş bir alana yayılmaktadır (Davis, 1967). İç Anadolu’dahttp://www.agaclar.net/forum/8.jpg da bazı bölgelerde belirli yüksekliğe kadar rastlanmaktadır. Bu geniş yayılıma rağmen ülkemizde halen bu bitkiden ekonomik olarak yararlanılamamaktadır.Dünyada ekonomik açıdan üretim sadece Sakız Adası’nda yapılmaktadır. Oysa, Ege ve Akdeniz sahil kuşağı özellikle Çeşme Yarımadası, Pistacia lentiscus’un reçinesinden yararlanmak için elverişli koşullara sahiptir.
9179
Ilık iklim bitkisi olan sakız, güneşli ve sert rüzgarlardan korunaklı yerleri sevmektedir. Kışın çok düşük ve yazın çok yüksek sıcaklıklar, sakız verimini olumsuz etkiler (Gratani, 1995). Kireçli, taşlı topraklar başta olmak üzere, hemen her türlü toprakta yetişebilir. Kök boğazında biriken sudan zarar görür. Ancak düzenli sulanan bitkiler hızlı gelişir. Deniz kıyılarında tuzlu suya toleransı iyidir. Derin kök sistemi sebebiyle kuraklığa dayanıklıdır.
http://www.agaclar.net/forum/16.jpg
Normal şartlarda 5 - 6 metre boy yapan kültür formdaki Pistacia lentiscus L., Mart-Nisan aylarında çiçek açar. Dioik karakterdedir. Erkek bitkilerin dişilerden daha fazla verdikleri reçine, daha çabuk donmaktadır. Herdem yeşil bir bitki olup bu özelliği ile doğada Pistacia genusunun diğer türlerinden kolayca ayırt edilir. Genellikle 2-4 çift yaprakçık içermekle birlikte 3-5-7 yaprakçıklı formları da mevcuttur. Yaprakçık sayısında belirli bir standart yoktur. Yaprakçık şekli oblong (oval) veya oblong - lanceolat (merceksi) olup uçları serttir (mucronat). Yaprak ekseni kanatlıdır. Yaprakçık sayı ve şekillerine göre değişik formları mevcuttur.
Browicz (1987) ve Zohary (1952)’nin de belirttiği gibi bu farklılıklar varyete düzeyinde bir bölünme gerektirmemektedir. Aynı bitki vejetasyonun farklı dönemlerinde farklı yaprak şekli gösterebilmektedir. Hatta bir bitkinin alt yaprakları ile üstteki yaprakları dahi farklı olabilmektedir. Çalı formda olup budanarak terbiye edilen bitkinin de yaprak şekli değişmektedir (Boztok, Zeybek, 2004). Browicz (1987), Sakız Adası’ndaki kültür formlarının varyeteden ziyade, uzun yıllar verime göre selekte edilmiş bir kültivar olduğunu belirtmektedir. Bazı araştırmacılar, reçine elde edilebilen bitki olarak sadece Sakız Adası’ndaki “Chia” varyetesinden bahsetmektedir.
Oysa Bailey (1963), varyete veya form farklılığının ötesinde anacardiaceae familyasına dahil türlerin benzer nitelikte reçine verdiğini belirtmektedir.
9180
Pistacia lentiscus’ un üretimi, daldırmayla, tohumla, çelikle, aşıyla ve in-vitro şartlarda mikro üretimle yapılabilir. Aşıyla ve daldırmayla üretim diğerlerine göre daha kısa sürede verim sağlar. Doğada bol miktarda bulunan çalı formdaki bitkilerin uygun şekilde budanarak ağaç şeklinde 2-3 gövdeli terbiye edilmesiyle de 2-3 yılda verim sağlanabilir. Yine doğada bolca bulunan çitlenbik (Pistacia atlantica) üzerine sakız aşılanması suretiyle de 2-3 yılda verim alınabilir. Fidan dikimi suretiyle yapılan tesislerde ise 5 veya 6. yıldan itibaren verim elde edilebilir. http://www.agaclar.net/forum/DSC00262.gif
Sakız Bitkisinin Üretimi ve Reçinenin Elde Edilmesi
Doğada, P. lentiscus bitkisi toprak yüzeyine yatma eğiliminde olup çalı formda gelişmektedir. Bu formuyla reçinesinden yararlanmak mümkün olamamaktadır. Zira, Browitcz (1987)’in de belirttiği gibi, ancak güneş görerek ısınan kalın dallarda reçine akışı hızlı olmaktadır. Bu durumda, doğada yaygın bulunan ve halkın yabani olarak nitelendirdiği çalı formdaki bitkilerin uygun şekilde budanarak terbiye edilmesi gerekir. Nitekim, 2003-2004 yılında yapılan bir çalışmayla doğada çalı şeklinde olup terbiye edilen değişik Pistacia lentiscus formlarının, Sakız Adası’ndan getirtilen damla sakızı ile benzer nitelikte reçine verdiği kanıtlanmıştır (Boztok, http://www.agaclar.net/forum/DSC00244.JPGZeybek, 2004). Hışıl vd (2001) da, Çeşme Damla Sakızı ile Sakız Adası örneğinde uçucu yağ bileşenlerini mukayese ettiği çalışmada her iki örneğin de benzer nitelikte olduğunu saptamıştır.
9181
Sakız reçinesi (mastik) elde etmek maksadıyla bitkiler kış döneminde budanır. Fazla dallar çıkarılarak gövdenin güneş ışınlarını ve deniz rüzgarını alması sağlanır.
Mayıs-Haziran aylarında ağaç taç izdüşümü ot ve çöplerden temizlenerek tesviye edilir. Toprak üzerine birkaç cm kalınlıkta beyaz pekmez toprağı (diatoma) serilerek silindirlenir.
Çeşme şartlarında, 8 - 10 cm üzerinde çapa sahip dalların korteksinde toplanan reçine, kabuk üzerinde 1-2 mm kalınlıkta açılan çiziklerden akıtılır. 10-15 gün sonra toprakta donarak sertleşen sakız taneleri toplanır ve ikinci çizim yapılır. Yine 10-15 gün sonra toplam işlemi yapılır. Eylül ayında, sezon sonuna doğru dal ve gövde üzerindeki reçineler de toplanır. http://www.agaclar.net/forum/DSC00243.JPG
Hasat edilen sakız elekten geçirilerek toz topraktan arındırılır.
Sonra sabun tozlu soğuk suda karıştırılarak yıkanır ve temiz suda durulanarak bez üzerine kurumak üzere serilir. Bu işlemden sonra çakı ile reçine üzerine yapışık yabancı maddeler temizlenir.
Sonra değişik çapta eleklerden geçirilerek ; Pitta, İri Gözyaşı ve Ufak Gözyaşı gibi kategorilere göre sınıflandırılır (Pericos, 1993). Alt ürün olarak ta toz ve temizlenmemiş ıskarta malzeme kalır. Bunlar alkollü içki imalinde kullanılmaktadır.
9183
Sakız Standardı
Sakız standardı, salgının şekli ve iriliğine göre belirlenmektedir.(Pericos, 1993). Bunlar;
1. Pitta: Sakız köpük görünümünde ve birçok damlanın bir araya gelmesinden oluşur. Oval, ufak levhalar halinde 3-7 cm2 büyüklüktedir.http://www.agaclar.net/forum/../brosur/gum3.bmp
2. Fliskri: Pittadan daha küçük ve daha temizdir. Ağaç gövdesinde asılı bulunur. Spatül ile toplanır.
3. Daktilidopetra: Filiskriden daha küçük bir değerli taşı andırır.
4. Tear: Kabuk üzerinde açılan çizikte asılı kalır. Gözyaşı şeklinde olup en değerlisidir.
5. Rolling: Ufak yuvarlak damlacık şeklindedir.
6. Anapinada veya Neropinada: Düşük kalitede ve taş toprakla karışık durumdadır.
7. Volarida: Sakız daneleri birbirine yapışık küre şeklindedir.http://www.agaclar.net/forum/../brosur/damsak.gif.bmp
8. Powder: Toz gibi ufak parçalardır. Temizlenen zemin artıklarıdır.
Sakız Reçinesi ve Kullanım Alanları
Sakız reçinesi (mastik), yapısında bulunan başta izomastikadienonik asit, majör ve minör komponentler sebebiyle Milattan önceki yıllardan beri bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Bilhassa Mısırlı ve Araplar tarafından; kuduz hastalığı, uyuz ve yılan ısırmaları, mide yanmaları, balgam söktürücü olarak akciğer hastalıklarında çok kullanılmıştır. Mısır’da bazı maddelerle karıştırılarak mumya hazırlanmasında diş hastalıkları tedavisinde ve ağız kokusunu gidermek maksadıyla da yararlanılmıştır. Eski Yunanlılar ve Romalılar da sakızın drog etkisinden çokça faydalanmışlardır. Osmanlılarda da ilaç yapımında kullanılan bitkisel kökenli maddelerin içinde bulunmuştur.
Mastik, %1-3 oranında uçucu yağ içerir. Sakız bitkisinin yapraklarından da %0,8 oranında uçucu yağ elde edilebilir. Bu uçucu yağın en önemli komponentleri Alpha Pinen, Myrcen, Beta Caryophyllen, Limonene, Anethol ve Alpha Humulene’dir (Boztok, Zeybek, 2004). Mastiksden elde edilen uçucu yağ komponentleri çoğunlukla monoterpenik ve seskuiterpenik yapıdadır. Monoterpenler sekrolitik, ekspektoran, sedatif ve tonik etkileriyle bilinirler. Seskuiterpenler, yapıdaki fonksiyonel gruba bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, antiinflamatuar etki gösterirler.
http://www.agaclar.net/forum/Image107.jpg
Uçucu yağda çok az miktarda bulunan fenilpropan bileşikleri ise antiseptik ve kramp çözücü etkilere sahiptir. Antiseptik etki göstermesinden dolayı monoterpenlerin ve diğer madde gruplarının desteğiyle, peptik ülsere sebep olan Helicobacter pylori’yi inhibe edici özelliği de bulunmaktadır. Bilhassa yemekten sonraki çiğnenmesi antiseptik etki nedeniyle ağız hijyeni açısından önemlidir (Zeybek, 1971). Hussain (1997)’de Pistacia lentiscus’un etanol ekstrelerinin gr+ bakteriler için anti bakteriyel etkiye sahip olduğunu saptamışlardır. İspanya’da yüksek tansiyona karşı kullanıldığısaptanmıştır. Tassou (1996) tarafından yapılan araştırmada, Staphylococcus aureus, Lactobacillus plantarum, Pseudomanas fragi ve Salmonella enteridis aşılanmış kültür ortamına mastiks ilavesi ile bunların aktivitesinin durdurduğu saptanmıştır. Ortama etilendiamin ilavesi etkiyi daha da arttırmıştır (Lauk vd., 1996).
Geleneksel olarak mastiks, gıda koruyucusu, hazmı kolaylaştırıcı olarak ve diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarının iyileştirilmesi, diş ve ağız problemlerinde ve şeker hastalığının kontrolünde kullanılmıştır. Avrupa’da ise yanık, egzama, donma sonucu oluşan iltihapların iyileştirilmesi için hazırlanan cilt merhemlerinde, kolesterol, trigliserid, kan basıncını düzenlemede de kullanılmıştır. Hijyenik açıdan diş ve ağız yıkamalarında da kullanılmaktadır. İlaç firmaları, mastiksi tablet ve kapsüllerin, kendiliğinden absorbe olan ameliyat iplerinin üretiminde ve yara bandajlarında kullanmaktadır.
Yunanlıların uzo gibi içkilerine olası mide ağrılarına karşı ilave edilmektedir. Günümüzde birçok araştırıcı mastikin ağız ve sindirim sistemi rahatsızlıkları üzerine olumlu etkisini bilimsel olarak kanıtlamışlardır. Atina Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde yapılan bir çalışmada da mastiks ve mastiks yağının, önemli bir antibakteriyel ve fungusidal etkiye sahip olduğu saptanmıştır (Anonymus, 2002).
Mastikin gıda sanayinde yeri de büyüktür. Hazır çorba gibi gıdalarda koruyucu olarak kullanılır. Türk mutfağında birçok yemeğin ve tatlının içine ilave edilir. Günümüzde sütlü tatlılar ve dondurmalarda çok kullanılmaktadır. Pilav ve birçok etli yemeğin içine koku ve tat vermek maksadıyla baharat olarak ilave edilebilir. Yağla karıştırılarak koku almak maksadıyla balık üzerine sürülmektedir. Lezzet vermesi ve dayanma ömrünü uzatmak maksadıyla hazır çorba ve mahalli ekmeklerin içine de katılmaktadır. Mastik katkılı alkollü içkilerde enteresandır. Ayrıca, saç kepeklenmesine karşı bıttım sabununun yapımında kullanılmaktadır (Üçer, 2004).
Sonuç ve Öneriler
Yapılan çalışmalar ve incelenen literatürler ışığında; bu değerli bitkiden yararlanabilmek için kısa ve uzun vadelerde yapılması gereken bazı uygulamalarla ilgili öneriler aşağıda sıralanmıştır.
Kısa dönemde, çalı formdaki Pistacia lentiscus bitkileri uygun şekilde budanarak terbiye edilip, ağaç formuna dönüştürülerek üç-dört yıl içinde bitkinin mastiksinden yararlanılabilir. Yine doğada yaygın bulunan P. atlantica bitkilerine P. lentiscus’un kültür formu aşılanarak üç-dört yıl gibi bir sürede mastiks salgılanabilir.
http://www.agaclar.net/forum/Image106.jpgUzun vadede ise, kültür formu aşılanmış P. lentiscus fidanlarıyla yeni tesis kurulabilir. Bu durumda mastiksden yararlanma sekiz-on yılı bulabilir. Tesis, kapalı parsel şeklinde veya sınır bitkilendirmesi şeklinde olabilir. Kapalı tesiste bitki gelişinceye kadar değişik kültür bitkileriyle ara ziraat da yapılabilir. Çeşme Yarımadasında, anason, yemeklik soğan, enginar, kavun, başta nergis olmak üzere soğanlı süs bitkileri v.b ara ziraat olarak düşünülebilir.
Derin kök yapısıyla kuraklığa karşı dayanıklılığı iyidir. Sulandığı durumda gelişmesi hızlı olur. Ancak kök boğazında suyun göllenmemesi gerekir. Bu sebeple meyilli araziler gelişmesi için daha idealdir. Tuzlu suya toleransı yüksektir. Deniz kenarında dahi gelişmesi iyidir. Derin kök yapısı ve sık yaprak dokusu ile rüzgar ve su erozyonuna karşı kullanılabilecek ideal bir bitkidir (Hamlyn, 1969; Pericos, 1993). Yangın gibi olumsuz koşullarda dahi kendini en hızlı yenileyen bitkilerdendir. Bu özelliği ile ölümsüz ağaç olarak da nitelenir.
Pistacia lentiscus, diğer kültür bitkilerinin yetiştirilmesine uygun olmayan dağlık yamaç arazilerde de çok iyi yetişebilmektedir. Bu şekilde söz konusu arazilerden yararlanılması sayesinde bölgede yaşayan üreticilerin ekonomik açıdan güçleneceği düşünülebilir.
Ülkemizde ortalama ağaç başına reçine veriminin 100-1500 gr ve reçinenin dünya piyasasında kg fiyatının 150 USD doları olduğu düşünülürse; halen büyük miktarlarda (tamamına yakın kısmı) ithal edilmekte olan reçineye ödenen dövizden önemli ölçüde tasarruf edilecektir. Ayrıca sakıza dayalı diğer sanayi tesislerinin kurulmasıyla da ekonomiye önemli katkılar sağlanabilir.
Akdeniz iklimi ve toprak koşullarına iyi adapte olmuş ve güzel gelişme gösteren bu bitkinin ekolojik planlamalarda kullanım potansiyeli mevcuttur. Deniz kıyısına yakın, denizden etkilenen alanlarda ve yamaç arazilerde dekoratif formu ile çekici bir düzenleme bitkisi olması yanında herdem yeşil ve örtücü özelliği ile yağmur ve rüzgar erozyonuna karşı savaşta kullanılabilecek bir bitkidir. Bütün bu nedenlerle ekolojik dengeye çok önemli katkıları vardır. Ekonomik önemi tartışmasız olan P. lentiscus’un doğada mevcut bulunan çalı formdaki çeşitleri, koruma altına alınarak sahip olduğumuz genetik potansiyelin korunması sağlanmalıdır. Akdeniz iklim koşullarına sahip bölgelerde çeşitli nedenlerle tahrip olmuş vejetasyonun yeniden oluşturulmasında veya tamamlanmasında güvenle kullanılabilecek türlerin başında gelebilir. Revegetasyon çalışmaları için ihmal edilmiş çok önemli niteliklere sahip bir tür olarak dikkati çekmektedir.
İnsan sağlığı için çok yararlı ve ekonomik değeri oldukça yüksek olan bu bitki ekolojik planlamalarda her zaman önemle dikkate alınmalıdır.
sukranayalp
16-04-2007, 18:47
Teşekkürler Miner hn.
lerdemir
16-04-2007, 21:45
Mine Hn bilgi için teşekkürler.
Yapılması gereken ile ilgili yönlendirme çok net tarif edilmiş.
"-meli", "-malı"...
"-melidir", "-malıdır"...
Peki, araştırma merkezimizin raporlarını icraata döken bir merci olmuş mudur, bilen var mı?
Mine Pakkaner
16-04-2007, 22:28
Ben kışın zeytinliğimin kenarındaki çalı formundaki sakızları budayıp terbiyeye başladım. Başka çalışma yapan var mı?
lerdemir
19-04-2007, 21:57
Sanırım "yok" ki ses veren çıkmadı Mine Hn...
Faruk Tuzcuoglu
22-04-2007, 00:22
Mine hanıma cevap verme zorunluluğu hissettim.
Karaburun'da şu an durum sakin.:D
Benden istenen ve gereken tüm bilgileri ilgili kişilere rapor şeklinde aktardım.
Budama değil ama aşılama için Ağustos ortası bekleniyor galiba.
saygılarımla,
Faruk Tuzcuoglu
Halit Togay
03-06-2007, 11:09
Ben kışın zeytinliğimin kenarındaki çalı formundaki sakızları budayıp terbiyeye başladım. Başka çalışma yapan var mı?
Son üç günü Çeşme'de geçirdim. Sakız fidanının tek yetiştiricisi Metin Gemici beyi Çiftlik Köyü'nde buldum. Köyün çıkışında yolun kara tarafındaki 2200 metrekarelik arsasındaki ufak evde eşi ile birlikte yaşıyor. Köyün içinde de mübadele öncesine ait bir eski evi var. Bolca kedisi, bir ufak derma çatma serası iki adet şöminesi 500 metrekare domates bostanı, duvar dibinde bir sıra enginarı, iki sıra biber ve soğanı, 7-8 sakız ağacı, bahçede bir sıra taş duvarın üstünde sakız fideliği ve 15 yaşında bir scooter motorsikleti var. Yakın zamanda geçirdiği bir bel fıtığından muzdarip. Açık renkli saçları kocaman bir göbeği var; Dünya tatlısı bir insan.
Eşi de benzer tatlılıkta.
Önce serasını gezdirdi, ardından neskafe ikram etti, sonra fideliği, ağaçları gösterdi. Ardından motoru ile beni civarda son kalmış olan sakız ağaçlarına götürdü. Bir kısmı kaymakamlık tarafından koruma altına alınmış ve numaralandırılmış. Ancak bu yapılanlar ağaçların tahribatına mani olamamış. Motorlu testere ile gövdesi çizilenler mi istersiniz, tırpanla yarılanlar mı, yananlar mı, villa arazilerine kurban gidenler mi, hepsi var. Bildik memleketim şuursuzluğu.
Bazıları eski çiziklerden sakız vermiş ancak sakız damlaları bu mevsimde henüz katılaşmamış. Metin Bey'in kendi çizdiği birkaç çizik de var. Geçen senenin sakızları şekerlenmiş bal gibi donuklaşmış. En çok bu geçen seneden kalmış donuklaşmış olanlardan topladım ama bunların lezzetindeki sakız keskinliği düşük. Çiftlik Köyü civarı bolca çalı-maki formunda yabani sakıza sahip. Hatta Metin Bey 40 cm çapında bir çotuk gösterdi; yerden yalnızca 10 cm yüksekten kesilmişti ve iki tane piçi ki en az 10 yaşındaydılar iki kenardan fışkırmışlardı. Metin Bey bazı ağaçların yere yayılmış dallarını budayıp adam boyunda 3-4 yatık çıkan dallı ufak ağaç havası vermiş, hem daha kalın gövde ve bol sakız veriyor, hem ağacı çizmesi kolay oluyor, hem de dibini temizlemek toprak sermek ve sakızı topraktan toplamak kolaylaşıyor
Daha sonra köyün sessiz ve bakımlı sahilindeki temiz bir meyhanede köy pazarından aldığımız kirazlarla birkaç bira içtik. Ardından eski Rum Mezarlığı'na götürdü; belki de Türkiye'nin en büyük sakız ağacı mezarlıktaki harap şapele yaslanmış duruyordu. nefis bir ağaç, gövde detaylarını ve şapelle birlikte fotolarını aşağıda göreceksiniz. Kötü olan taraf hala sağlam duran bir duvar içinde olmasına karşın mezarlığın tapulama içine alınmış olması ve SİT filan da olmaması yarın birgün birisi gelip buraya villa yapacağım diyebilir. Şapelin travertenden mamül işlemeleri sövelerinin bir zaten yürütülmüş , tabanı ve kemik nişleri çoktan talan edilmiş. Üzerinde çapraz çatılmış iki uzun kemik üstüne kurukafa kabartması ve iki de yunanca yazılı epigrafı olan lentonun da yürütülmesi yakındır.
Daha sonra Metin Bey'den 5 tane fidan aldım. Kendisi arbutus unedo da yetiştiriyor (bizim kocayemiş yerine dağ çileği ağacı diyor) yalnızca 3 cm boyunda bir tane de ondan aldım, şu ana kadar kocayemişi tohumdan üreten başkasını da görmedim. Yani o kalender adam Türkiye'de ilk olan iki işi birden yapıyor galiba. O gün daha sonra kendi başıma makiliklerde dolaştım ve başka köylülerle de sohbet ettim, her yer sakız ağacı dolu. Köylüler sakızlık diyorlar, galiba her ailede bir iki tane var da içinde ağaç kalmamış. Hatta Çeşme'nin içinde yerli aileler bile hiç sakız ağacı görmemiş olabiliyorlar. Ve hatta ünlü ve eski bir dondurmacı var (sakız reçeli ve dondurması satıyor) oranın sahibi hanım da ağacı Metin Bey getirince görmüş. Bir yaz göstermek için dükkanın önünde tutmuş birisini kurutmuş diğerini bahçesine dikmiş.
Ertesi gün sitemizin üyesi tourkana nın aile bağlarına gittim , dedesi ve dayısı ile tanıştım. Dedesi Murat Güvener zeki, becerikli, tonton 77 yaşında bir bey, yaşında birisi için son derece aktif. Bizi çift kabin Nissan pikabına alarak araziyi gezdirdi ve arazisinin sonundaki makiliklere (ki pikap girmiyor yolun epice bir kısmını yürüdük kendisi de yürüdü) götürdü ve oradaki yaşlı bir sakız ağacını gösterdi. 4 kişi olan fotoda göreceksiniz. Toscana mimarisi ile yapılmış muhteşem şaraphane kule ve mahzenin de fotoları var. Bu hoş karşılaşmayı hazırlayan tourkana kardeşime de teşekkür ediyorum.
Mine Hanım
Bu çalışma olarak kabul edilirse böyle bir çalışma yaptım.
Halit Togay
03-06-2007, 11:35
1 Taşa damalamış ve matlaşmış sakız
2 Menengiç (P. Terebinthus) sürgünü
3 Sakız ağacı sürgünü
4 Taze sakız akıyor
Halit Togay
03-06-2007, 11:50
1 Geçen senenin ve bu senenin sakızı beraber
2 Metin Bey, mezarlık şapeli ve en yaşlı sakız ağacı
3 En yaşlı sakızdan gövde detayı (senelerin keski izleri üzerinde nekadar belirgin yani iz yok, belki de mübadeleden beri hasat alınmadı, belki rum mezarlığında olduğu için ellenmeden kaldı)
4 Bir Ovacık Köyü manzarası
5 En solda Tourkana'nın dedesi Murat Güvener, en sağda ben, ortada arkadaşım Dr Muntazim Bilgen ve oğlu, sağda arkada Murat Bey'in sakız ağacı
Halit Togay
03-06-2007, 11:58
Çeşme Bağları
Halit Togay
03-06-2007, 12:39
1 Tourkana'nın bağları
2 Metin Bey'in duvardibi köklendirme yatağı
3 Aynı yerde Metin Bey
4 tourkana'nın dedesi ve ben
En başta %0.3 olan tutma oranı şimdilerde %8 e çıkmış diyor. IBA da zeytinlerde tutma oranını %100 e yaklaştırmasına rağmen sakızda hiç fayda etmiyormuş.
Halit Togay
03-06-2007, 12:46
Metin Bey bana 5 fidan verdi. Üçü çöğür denecek kadar ufaktı ikisi 60 cm lik fidan. İstanbul'a gelene kadar 3 tanesini arkadaşlara hediye ettim. Şimdi elimde bir büyük bir ufak kaldı, bir de ufacık bir kocayemiş.
Doktor, çok iyi bir gezi olmuş.
Fotoğrafların ve akıcı anlatımınla bizi de oralara götürdüğün için teşekkürler.
Ne yazık ki yurdumun her köşesinde, sohbetin her türlüsünde, eğitimsizliği, dolayısıyla iç karartan vurdumduymazlığı görüyoruz ve ben bunu görmekten yoruldum.
Artık, tanımadığı insanlara da içten selamlar veren, elinin, ayağının her hareketini, beyninin süzgecinden geçiren, tek bir tohumun çimlendirilmesi için ne kadar emek gerektiğini idrak ederek, yetişmiş ağaçların dallarını kırmayan, gövdelerine yazı yazmayan..... insanların çoğalmasını istiyorum.
Bu sitede gönlümü ferahlatan önemli sebeplerden biri de bu.
Tekrar teşekkürler.
orcanöbekçi
04-06-2007, 00:56
Selam ve sevgiler sayın halit togay beyefendi;
yaptığınız ve bizleri bilgilendirmek için fotoğraflarla süslediğiniz gezi notlarınızı defalarca okudum.Ne iyi ettinizde böyle bir gezi yaptınız.Bizleri sakız konusunda iyice bilgilendirdiniz.Aslında ben herakşam sitemize girer ve hep okurum.Ancak bu kadar güzel bilgileri bize takdim eden bir kişiye kayıtsız kalamadım.yazdıklarınız yaptıklarınız ve fotoğraflarınız için binlerce teşekkürler.
Hem kendi adıma ;Hem de benim gibi sessizce siteye katılıp hep okuyan ama çok az yazanlar adına.Saygılarımla
orcanöbekçi
04-06-2007, 01:02
Selam ve sevgiler Halit Togay beyefendi;
Çok dikkat ederim ama yinede heyecandan olsa gerek hata yapmışım düzeltir özür dilerim.
Halit Togay
04-06-2007, 08:45
Teşekkürler.
sukranayalp
04-06-2007, 08:58
Sevgili Halit bu muhteşem araştırma gezin benim de merakımı kamçıladı.
Öğrendiklerini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Teşekkürler Halit bey, elinize, ayağınıza sağlık...
gece...
paskalya çöreği seven forum üyesi (hamuruna sakız katılır, özgün lezzetini sakıza borçludur!)
Faruk Tuzcuoglu
04-06-2007, 12:31
Sayın Halit Togay,
Araştırma geziniz gerçekten bizler için eğitici olmuş.
Eğitici olmasının yanısıra çok da duygulu anlar yaşattı bizlere.
Tebrikler sayın Halit bey.
Paylaştığınız için teşekkür ederim.
Faruk Tuzcuoğlu
Mine Pakkaner
04-06-2007, 13:08
Halit Bey, ne iyi yaptınız da Çeşmeye'ye gelip sakızın izini sürdünüz. Bu arada Çeşme' de şu anda memengiçlerini aşı ile sakız çevirmeye çelışan çok aile var. Bakalım başarı oranını göreceğiz.
Güzel gezi olmuş. Teşekkür ederiz.
Erguvan Muhibbi
06-06-2007, 00:02
Sağolasın varolasın eksik olmayasın.
bilgekaan
11-06-2007, 10:22
Haftasonu Çeşmeye giden arkadaşıma iki sakız fidanı ısmarlamıştım.Halit Bey resmini koymamı istedi.
13150
Halit Togay
16-06-2007, 21:12
Bilgekaan'ınkiler aynı benimkiler.
Bu hafta Radikal Gazetesi'nde bir haber okudum Kütahya Simav'da menengiçlerin sakızla aşılanacağından bahsediyordu. Simav'ın iklimi buna müsait midir?
Bu aşılama işinin tuttuğunu Metin Bey tecrübeleri ile biliyor. Ama Simav iklimi ne derce müsaittir. Verim ne kadar olur?
evandevan5
17-06-2007, 03:58
Merhabalar.Yazınızı soluksuz okudum.Şuan Çeşme çiftlikköydeki yazlığımızdayım.Okadar şaşırdım ki.Her sabah 6 suları köye gideriz taze ekmek almak için.Aslında bahanedir,köyün içinde dolaşmak çok hoşumuza gittiğindendir herşey.Ne kadarda gözlerim körmüş buna rağmen.Keşfedememişim Çiftlikköyün en güzel bahçesini.Merakımı mazur görün Metin Beyden bu fidelerden satın alabilme şansımız var mı?Mizaç olarak çok utangaç bir yapıya sahip olduğum için içimden gidip görmek gelsede size önce bir sormak istedim.Fidanlardan satın alabilme sansımız var mı?Bende sadece yaz aylarına mahsus bir Çiflikköylü olsam dahi bi sakız ağacını bahçemde ağırlamaktan gurur duyardım.
Mine Pakkaner
21-06-2007, 11:15
Denizkızı selamlar.
Denizkızı ne güzel bir anlatımınız var. Acaba yazım kurallarına da uysanız, cümleye ve özel isimlere büyük harfle başlayıp noktalama işaretlerinden sonra boşluk bıraksanız olmaz mı? Bu konuda kesin kurallarımız var. Biliyorum bu şekilde daha hızlı yazılıyor, pratik oluyor ama dilimiz de heba oluyor.
Sizin de bu özeni göstermenizi rica ederiz.
Halit Togay
21-06-2007, 21:07
merhabalar.yazınızı soluksuz okudum.şuan çeşem çiftlik köydeki yazlığımızdayım.okadar şaşırdım ki.her sabah 6 suları köye gideriz taze ekmek almak için.askında bahane köyün içinde dolaşmak çok hoşumuza gittiğinden.ne kadarda gözlerim körmüş buna rağmen.keşfedememişim çiftlikköyün en güzel bahçesini.merakımı mazur görün metin beyden bu fidelerden satın alabilme şansımız var mı?mizaç olarak çok utangaç bir yapıya sahip olduğum için içimden gidip görmek gelsede size önce bir sormak istedim.fidanlardan satın alabilme sansımız var mı?bende sadece yaz aylarına mahsus bir çiflikköylü olsam dahi bi sakız ağacını bahçemde ağırlamaktan gurur duyardım.
Çok tatlı ve dost bir insan, muhakkak verir. Aslında bu fidanları satarak para da kazanıyor. Çiftlikköy'de açık arazide epeyce sahipsiz sakız ağacı var. Siz de sakız toplayabilirsiniz. Rum mezarlığının şapeline yaslanmış ağacı da görmelisiniz. Bazı eski sakızlıkların kalıntıları da var.
evandevan5
26-06-2007, 00:31
Selamlar Mine Hanım.
Hemen kabahatimi düzelttim.Sizin de belirttiğiniz gibi bu özeni göstermek boynumum borcudur.Halil Bey,en kısa zamanda bir sakız fidanı edinmeyi kafama koydum.Hafta sonu Çeşme çarsısında kiprik kutusu gibi bir şeyin içinde satılan sakıza 10 ytl ödedim:)Düşünün ne kadar değerli.Rum mezarlığında ki ağacıda en kısa zaman müdletinde görmeye gideceğim.Saygılar...
Merak ettiğim bir konu var.Bizm buralarda Çitlenbik ağacı dediğimiz bir ağacın yaprak yapısı çok benziyor.Küçük salkım şeklinde mercimekte biraz büyük yuvarlak kırmızı-yeşilimsi meyveleri oluyor.Sakız ağacı olabilir mi?
dedenazir
04-08-2007, 22:54
Sy. Site Uyeleri
Bir suredir siteden uzak kalmam gerekmisti. Dondugumde sakiz agaci konusun da gordugum gelismeleri inanilmaz guzel buldum. Cok mutlu oldugumu soyleme liyim. Ozellikle de arastirma konusundaki lokomotiflerimiz Sy. Tuzcuoglu ve Sy. Togay bey`lere cok tesekkurler bu kadar bilgiyi derleyip toplayip onumuze koymuslar kolayca okuyup sindirelim diye, tebrik ederim.
Sanirim bu ivme artarak devam eder ve yakin zamanda sakiz orman larimiz yine olur. Bu dusunce bile beni heyecanlandiriyor. Ulkemizde bu kadar orman yangini varken boyle bir grubumuzun olmasi mutluluk ve umut verici. Yemyesil bir Turkiye umudu ile.
SAYGILAR.
Mine Pakkaner
09-08-2007, 00:24
Merak ettiğim bir konu var.Bizm buralarda Çitlenbik ağacı dediğimiz bir ağacın yaprak yapısı çok benziyor.Küçük salkım şeklinde mercimekte biraz büyük yuvarlak kırmızı-yeşilimsi meyveleri oluyor.Sakız ağacı olabilir mi?
Elfogi, mesajınızı şimdi gördüm. Sakızın yaprağı çift tüysüdür. Yani bileşik yaprak uçunda bir çift karşılıklı yaprakçıkla biter. Buradan ayırd etmek mümkündür.
18194
ekip2004
09-08-2007, 22:07
merhaba,yazılanları baştan aşağı ilgi ile okudum.Ankara üniversitesi Ziraat fakültesi profosörlerinden Akgün aydeniz hoca yurdumuz sakız ağacı ile dolu biz antepfıstığı yeterince üretmiyoruz ,sakız ağaçlarını aşılayıp yeni bahçeler kurulmalı derdi kendisi Nizipte çok emek sarfedip modern bahçelerin kurulmasında önder olmuş kimseydi.ancak burada gördüm ki bırakın antep fıstığı aşılamayı mevcut sakız ağaçları iyileştirilse tek başına büyük bir ekonomik potansiyel,bu konuda ciddi çalışma yapacak arkadaşları takip edecem iyi çalışmalar...
Merhabalar
Bende bu yaz Çeşme'deydim ve bir adet sakız ağacı fidesi aldım.:D Ama fidemi bulabilmek için en az 7 fidanlık gezdim. Çoğunda sakız ağacı fidesi yok. (Sakız ağacıyla meşhur bir yerin fidanlıklarında nasıl o yöreye özel ağaç fidesi bulunmaz, onu da anlayamadım ya neyse. :mad: , çok bozuldum) Bir tanesi başka bir şehir de sakız ağacıyla ilgilenen bir profesörden bahsetti. Ondan almış bir fidan ama bizde ki erkek sakız ağacı oluyor dedi. (Daha sonradan bunun menegiç çalısı olduğunu öğrendim ya da öyle tahmin ediyorum) İleride sakız vermez dedi. Tam olarak bence sakız ağacı hakkında oradakilerin de çok bilgisi yoktu. :rolleyes: Başka bir fidanlıktaki bayan sakız ağacı fidesini beklediğini ve getirteceğini söyledi. O bayanın kartını aldım. :D Ve ve vee en sonununcu fidanlıkta sakız fidemi buldum. Ama Bilgekaan' ın sakız fidelerinden farklı benim ki, daha bodur ve gövdesi kalın. Şimdi biraz şüpelendim; acaba ağaç değil de menengiç çalısı mı aldım? :eek: En yakın zamanda resmini koyucam.
Halit Togay
22-08-2007, 21:41
en az 7 fidanlık gezdim. Çoğunda sakız ağacı fidesi yok. (Sakız ağacıyla meşhur bir yerin fidanlıklarında nasıl o yöreye özel ağaç fidesi bulunmaz, onu da anlayamadım ya neyse. :mad: , çok bozuldum) Bir tanesi başka bir şehir de sakız ağacıyla ilgilenen bir profesörden bahsetti. .
Aşkolsun, Metin Bey'e niye gitmediniz?
O kadar da anlattımdı. Yalnızca sakız fidanı almayacaktınız, bir insanlık dersi ve Anadolu insanı tevekkülü de görecektiniz.
Sadelikte nasıl bir derinlik var bunu tanıyacaktınız.
Azim karşısında imkan kıtlığının fazla kuvvetli olmadığına dair de bir fikir teşekkül edecekti.
İlk fırsatta tekrar gidin lütfen.
"Buralarda niye sakız ağacı fidesi yok" sualine topiğin başını dikkatli okursanız bir cevap oluşturabilirsiniz.
Merhabalar,
Halit Bey yazınızı malesef Çeşme dönüşü okudum. Yoksa çok güzel anlatmışsınız. Daha önce okusaydım Metin Bey' e gitmek isterdim.
Benim sakız fidanımın resmini de koyuyorum.
Halit Togay
23-08-2007, 20:24
Çok şirin. Maalesef benimkiler kazaya uğradılar balkondan düştüler. galiba bir tanesini kurtardım.
Halit Bey, sakız fideniz nasıl oldu:confused:
Ben de sakız konusuna ilgi duyuyorum. Bölgemde araştırma yaptım. Doğada kendi halinde büyümüş yabani sakızların da reçine verdiğini gözlemledim.Bunlar etrafı budanmış, ağaç halini almış sakızlardı.
aoturkyilmaz
05-09-2007, 08:26
Safranbolu'daki bahçemde bulunan asırlık sakız ağacının gece fotoğrafı. (Bu kez küçülterek gönderiyorum, inşallah daha güzel olur).
Selamlar,
AOT
http://img393.imageshack.us/img393/1269/p1010012cw0.jpg
Merhaba,
Sayın memet, acaba sakız ağacından düşündüğünüz bonsai denemesini başlattınız mı, eğer devam ediyorsa sonuçlar nasıl oldu? Bilgi verebilir misiniz?
lerdemir
19-09-2007, 10:50
Koca, yaşlı dalı ziyan etmemek amacıyla,121 numaralı mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=149501&postcount=121) ilk fotoğraftaki dalın uygun uzunlukta traşlanmış birden çok noktasında ayrı ayrı havai köklendirme çalışması yapılabilir mi acaba?
Bu şekilde bir anda belki 4 ya da 5 tane sakız bonsaisi denemesi başlatılabilir bir ana daldan...
ERSAN810
01-10-2007, 11:11
Değerli forum katılımcıları herkese merhaba,
Ben siteye yeni üye oldum adım Ersan, siteyle ilk karşılaşmam 1 sene öncesinde idi. Biraz uzun olabilir ama yine de anlatmak isterim. İstanbul'da yaşıyorum, eşim fen bilgisi öğretmenidir, geçen dönem katıldığı uluslararası bir proje için araştırmalarına yardımcı olmak için araştırma yaparken siteyi incelemiştim.
Konumuz gereği 3 ağacı araştırıyorduk, bunlardan biri de sakız ağacı idi ve burada sizlerin verdiği bilgilerden oldukça fazla yararlandık(isteyen olursa projeyle ilgili ayrıntı verebilirim).
Bu araştırmalar eşime ve öğrencilerine ödül getirdi.Bu sene de yine böyle bir araştırmaya ihtiyacımız oldu, geçen sene ki bilgilerimizi geliştirmek istiyoruz. Biz sakız ağacından aşılanırsa antep fıstığı elde edilebileceğini biliyoruz. Zannedersem aşılanarak antep fıstığı elde edilen sakız eğer aşı yapılmaz ise, tekrar sakız verebiliyor ama emin olmak istiyoruz.
Bir de bunu bir örnekleme içinde gösterbilmemiz lazım yani bunu kendi şartlarımızda öğrencilerin yapabilmesi gerekiyor. Bu çok büyük bir uzmanlık gerektiyor sanırsam. Bize yakın çevrede yardımcı olabilecek bilgili arkadaşlar ihtiyacımız var, ayrıca sakız fidesi de almamız ve bunu belli bir ortamda kurutmadan yetiştirebilmemiz lazım. İklim koşullarını nasıl uydurabiliriz?
Kısaca yardımlarınıza ihtiyacımız var, tabi öğrencilerin de simdiden teşekkürler.
EB
Halit Togay
07-10-2007, 08:18
Selam Ersan
Topiğin başında nerede fidan bulunabileceğini yazılmıştı.
Elde ettiğiniz bilgileri de buraya yazarsanız çok sevindirici olur.
Bu arada ilgilenen olursa TEMA'nın Bağbahçe diye bir dergisi var Mayıs-Haziran 2007 sayısında Anadolu Üni. Eczacılık Fak. öğretim üyesi Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer imzasıyla damla sakızı konulu bir yazı çıktı. Ağaçtan çok sakızı anlatıyor.
lerdemir
07-10-2007, 11:14
Ersan810,
"isteyen olursa projeyle ilgili ayrıntı verebilirim" demişsiniz.
Eğer projenizi bu başlığa da alıntılayabilirseniz başlığımıza büyük katkı sağlamış olursunuz; buna da çok teşekkür ederiz.
hancer35
30-10-2007, 17:15
merhabalar dostum ;Bu sakız agacı cok degısık bır agac öylekı ülkemızde zamanında izmir karaburun yöresinde birhayli varken şimdi karşıda adınıda bızce bılınen sakız adasında bulunur dunya sakız fıatlarınında tek tespiti karşı lıyıdan yapılır bunla ilgili cok rivayet var.ben yanlız bölgemde ceşmede bır sahısın yetıstırme gayretlerını duydum.cocuklarınıza nasıl gösterırde incelettırırsınız kolay gelsin.Bu nadıde bıtkı ile ilgili elinizde ne kadar yazı varsa okumam için gönderirseniz sevinirim. basarılar.
karaburunlu
19-11-2007, 00:11
Sayın Asped, Ben Karaburun Yarımadası'nın doğuya bakan yüzünde oturuyorum. Bizim tarafta doğal olarak yetişmiş binlerle ifade edilebilecek sayıda "sakızlık" denilen maki türünde bitki var. Sorunuza çok geç cevap vermemin nedeni, yeni üye oluşum ve mesajınızı yeni görmem. Umarım konuya ilginiz devam ediyordur.
Bahçemdeki çitlenbik (veya menengiç?) ağaçlarından bir tanesinin 5-6 cm. çapındaki bir dalını kesmek zorunda kaldım. Bir süre sonra buradan reçine aktığını gördüm.
Okuyup, anladığıma göre çitlenbik, menengiç, sakız reçineli ağaçlardan.
Lütfen gülmeyin böyle soru sorduğum için utanıyorum ama sormadan edemeyeceğim. (Bu sorunun cevabını internetde araştırırken agaclar.net ile tanışmıştım.)
Acaba çitlenbik ağacından elde ettiğim "reçinenin" damla sakızı ile yakınlık derecesi nedir. Daha net sorarsam bu reçineyi muhallebi veya dondurmada kullanabilir miyim?
sakızcı ciftlik
05-05-2008, 15:42
Izmir ili çeşme ilçesi çiftlik köyünde uzun süre çiftçilik yaptıktan sonra 10 sene önce sakız ağacı fidanı üretimine başladım ana vatanı çeşme yarımadası ve çevresi olan bu bitkinin bölgede ağaç formunda olanlarının sayılarının azaldığını ( 1000 adetin altına düştüğünü ) gördüm çevreci ve doğa aşığı kişi olarak üzüldüm korktum paniğe kapıldım. Ve haklıydım çünkü her yıl yüzlercesi yok oluyor ama yerine 1 tane fide dikilmiyor vede dikilemiyordu. Dikilicek fidanda bulunamıyordu.
Bu konuda üniversite yetkililerince yapıln çalışmalar başarısız oluyor seri bir fidan üretimi gerçekleştirlimiyordu. Akedemisyenler olanakların kıtlığından söz edip hayatı kahve köşelerinde geçmiş birkaç ihtiyarla konuşup bilgi topluyor ve çalışmalrında onları kaynak olarak gösteriyorlardı.
Bu arada çeşmeye 7 deniz mili uzaklıkta bulunan sakzı adası 2 milyon 350 bin sakız ağacı ile dünya piyasasını elinde tutuyor ülke dışına tek bir fidan dahi çıkmasına izin vermiyor. Sakız ürününden kazandığı milyar dolarları hazinese koyuyordu ve hali koymakta.
1997 yılında bu fidanları yetiştirmeye karar verdim ve bitkiyi , ağaçları gözlem altına aldım takip ettim çok denemelerimde başarısız oldum çok değişik üretim teknikleri , köklendiriciler kullandım şu anda geldiğim nokta bugün elimde 2000 sakız fidanı bulunmakta ayrıca doğada kaderine terk edilmiş bakımsız yok olmak üzere olan sakız ağaçlarında yaptığım ıslah çalışmalarınla kazandırdığım çom ağaç var belki yüzlerce diyebilriz çalışmalrım sonucunda 10.000 bin fidan kazandırmışımdır. Ben bu arada deneme yanılma metodu ile ulaştığıma bitkinin üretimle ilgili bazı sırları çözdüğüme inanıyorum.
Bu sitede yazacağım bilgiler hiçbir kişi kurum ve kitapdan olmayacaktır. Alıntılar olursa kaynak beyan edilcektir.
sakızcı ciftlik
18-05-2008, 21:13
SAKIZ AĞACI
Formu görüntüsü güzel sağlıklı , ürün kalitesi yüksek bir sakız ağacı elde etmek için yapılması gereken işler bilgiler püf noktaları iyi bir fidanda aranan özellik.
-Tarlada bahçede saksıda sakız ağacı yetiştirmek.
-Bakım zararlılarla mücadele budama gübreleme ürün alma.
-40-50 yıl sonra bitkiyi gençleştirme budamasıyla ölümsüz
leştirmek.
-Tohum veya çelikle en kaliteli fidan elde etmek.
-İyi bir fidanda aranan özellikler.
NOT :
1-) Alınacak fidan en az 1 yaşında köklenmesini saçaklanmasını tamamlamış 80 cm ila 100cm boyunda dolma kalem kalınlığında yaprakları iri etli siyah yeşil lekesiz pürüzsüz olmalı koparıp elinde ovaladığında yaprağını mis gibi tatlı bir sakız kokusu vermelidir.
NOT :
2-) En kaliteli fidanı nası üretebilirsiniz.
msgurkan
18-05-2008, 22:54
Metin Bey, sakız ağaçları Kıbrıs'ta da azalıyor.
Güney Kıbrıs'ta çok yaygın olarak ana yol kenarlarında ve şehir peysajında kullanılıyor. Çok geride olmakla birlikte Kuzey Kıbrıs'ta da benzer uygulamaya başlandı.
Evin bahçecindeki sakız ağacından dalda köklendirme veya kök çeliği ile çoğaltmak mümkün mü?
papillon22
19-05-2008, 00:26
Biz de bu Pazar günü Çeşme'ye Metin beyin çiftliğine gittik. Kendisiyle tanıştık, sohbet ettik. Sayın Halit beyin de anlatmış olduğu üzere kendisi son derece mütevazi ve bir o kadar da bu işe gerçek anlamda gönül vermiş bir insan. Bize de neskafe ve dondurma ikram etmek istese de oğlumun su çiçeği çıkarması nedeniyle teklifini geri çevirdik. Üstelik aşırı bir öğle sıcağıydı ve serada da fazla kalamadık. Metin beyin elinde fazla sayıda sakız fidanı ve goji berry fidanı var. Çeşitli boylarda ve yaşlarda. Fiyatları da buna göre değişmekte. Biz 3 tane goji berry fidanı aldık. Biz tane de sakız fidanı aldık. Balkonumun fidanlar için uygun olabileceğini. Sakızı büyükçe bir saksıya dikersem ve saksı altına doğal bahçe taşlarında bol koyup iyi bir drenaj sağlarsam 7 ıl filan gibi uzunca ir süre balkonda tutabileceğimi söyledi. Birazdan saksıya aktarma işini gerçekleştireceğim. Fakat öncelikle bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Çok doyurucu ve keyifli bir gezi oldu benim için. Özellikle goji berry fidanlarından gerekli bakımı gösterirsem bu ağustosta meyve alabileceimi de belirtti. Elindeki fidanlardan kargoyla gönderiyor. 4 yaşındaki gojilere hayran kalmama rağmen arabamızın yetersizliği nedeniyle alamadık. Bence yolu çeşme taraflarına düşen her bitki ve ağaç sevdalısı bu çiftlikleri ziyaret edip bu fidanlardan mümkün olduğunca almalı ve gözü gibi bakmalı. Bence bunlarda bizim milli değerlerimizdendir. Sahip çıkılmalı.
ilk fotoğraftaki üç fidan Goji berry
diğeri sakız fidanı
sevgiler
aykutalp
19-05-2008, 19:30
Bu başlık altındaki resimlerde gördüklerimin küçüklüğüne şaşırdım. Ben sakız ağaçları ile Moda'da tanıştım. Orada çınarlara kafa tutan üç sakız ağacı var. Böyle şemsiye gibi açılıyorlar çay bahçesinin üstünde. Altlarında çayımı yudumlarken adalara giden vapurları seyretmek en büyük zevklerimden biridir.
Hatta Selim İleri, "Gelinlik kız" adlı hikayesinde bahseder bunlardan:
"...Şifa'nın denize çıkan burnunda sakızağaçları vardı. Artık deniz banyolarından vazgeçilmiş günlerde, gençler onların altında otururlardı. Yoğurtçu tarafından sandallar çıkıyor; Kurbağalıdere'nin ağzına gelince ya Kalamış kıyılarına uzanırlar ya da Şifa'dan Moda'ya kadar gezinirlerdi. Öğlen güneşinin omuzlara eğilişi okşayışı..."
Ah eski Kadıköy!..
dedenazir
26-06-2008, 23:14
sayın Ahmet Bey
Uzun Suredır Sıteden Uzak Kaldım.ama Su An Goruyorumkı Sıte Canlılıgını Bıraz Yıtırmıs.
Benım Rıcam Cehaletımı Mazur Gorun Bu Gojı Berry Nedır,
Bır Tur Sakız Fıdanımı Yoksa Baska Bır Turmu.bu Konuda Benı Aydınlatırsanız Sevınırım.
Saygılar
Aulutrene
26-08-2008, 13:18
ben burdura sakız ağacı dikmek istiyorum verim alabilir miyim?
selamlar sakız ağacının yetişme şartlarını söyleyebilecek varmı:?
pembegül
08-11-2008, 12:12
Arkadaşlar bn bu ağaçtan arıyorum elinde olan arkadaşlar varsa ücret ödeme bilgileri ile birlikte buraya yazarlarsa sevinirim....
Arkadaşlar bu başlıkta sözü edilen sakız ağacı, Güneydoğuda ki antepfıstığı aşılananlara benzemiyor, Bizim bölgedekiler benim bildiğim kışın yaprağını döker. Açıklarmısınız ?
kılıçbalığı1
16-02-2009, 22:00
karaburun izmir eğlenhoca köylülerinden cengiz süren 15 şubatta fidan dikilirse % 80 oranında tuttuğunu belirtiyor .yalnızca erkek olan çalı formları sakız vermeye elverişli olup dal terlemelerinden cinsiyet ayrımı yapılabiyor.sakız adsında yaşayan ingiliz bir pofesörün kitabı var.ingilizce.izmir yüksek teknoloji enstitüsü karşısında islah çalışmaları var.yarın daha ayrıntılı kaynak verebilirim.
kılıçbalığı1
17-02-2009, 22:43
Karaburunda yaşayan bir insan olarak ben de sakızla ilgilenen arkadaşlarıma yardımcı olayım.Bildiğim kaynaklar:
Sakız adasında yaşayan sakız üreticisi ve araştırmacısı John Perikos'un 1993 yılında yayınlanmış The Chios Gum Mastik adlı kitabı pek çok soruya yanıt verebilir.
Murat İsfendiyaroğlu Ege Fen Bİlimleri Enstitüsü doktora tezi çelikle çoğaltılması ve kök oluşumunun anatomik-fizyolojik incelenmesi
Ayrıca Karaburun Eğlenhoca, Merkez,Badembükü,Ambarseki köylerinde sakız ağaçları bulunmaktadır.Karaburun Kaymakamlığı'nın ve Yerel Gündem 21'in sakız çalılıklarının islahı üzerine çalışmaları,İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü uygulama
sahası araştıran ilgililer için önemli olabilir.
İzka (İzmir Kalkınma Ajansı ) da bu alana eğilecek gibi görünüyor.
çelebi67
12-03-2009, 11:05
bizim burularda bolca bulunan menengiç ağaşlarına sakız ağacı aşılanabilirmi? aşılanırsa aşı kalemlerini nasıl temin edebilirim.
Agaclar.net ile tanışmama vesile olan konu “Sakız Ağacı”dır. 1,5 yıl önce ülkemize has bitkiler konusunda yaptığım araştırmalarda tanışmıştım Sakız Ağacı ve Sığla ile. Sakız ağacı konusunda detay bilgi aradığımda bu site ile karşılaştım. Nefes bile almadan okumuştum yazıları. Üyeliğim o zamanlardan kalma, sonra bir süre sessiz olarak takip ettim.
Hep içimde bir yerde, büyük şehirden uzaklaşıp doğaya dönmek var. Ve sanırım o zaman da yaklaşıyor... Öğrenciliğimi geçirdiğim İzmir iklimiyle doğasıyla beni çağırıyor gene. Bu nedenle daha bir ilgileniyorum sakız ile.. Olur da dönersem İzmir'ime, belki ben de sakız ağaçlarını ülkemize döndürme adına bir projenin bir ucundan tutarım diyorum. Bu konuyla ilgili yazılacak, bulunacak her tür bilgi ve deneyime aç'ım... Umarım bu başlık da tıpkı 2006-2007 de olduğu gibi 2009 yılında oldukça aktif olur.
anasoncu
20-03-2009, 21:07
Bu Fotoğrafları nerde çekmiştiniz?
anasoncu
22-03-2009, 21:10
Sayın Bahçekolik ( İsminiz olmadığı için böyle yazdım mazur görün ) evet doğru menenginç ağacına Sakız Ağacı aşılanabilir. Aşı çeliği isterseniz daha önce görüştüm Sakız Ağacı Uzmanı alanında tek olduğu ve 30 yılı aşkın süredir sakızla ilgili her türlü teknik , görsel , deneysel bilgilerini herkesin kabul ettiği ve destek verdiği benimde kendisi Sakız Ağacının bilir kişidir. İsterseniz size yönlendirebilirim.
erdenaycincin
01-04-2009, 14:02
selamlar arkadaşlar ben bartında yaşıyorum acaba sakız ağacı bartında yetişirmi bilgilendirirseniz sevinirim
Bu arada hafta sonu damla sakızı istedi valide, aktara gittim 6 damla aldım 2 lira. Kilosu 700 lira imiş!!!
anasoncu
13-04-2009, 21:07
Bu arada hafta sonu damla sakızı istedi valide, aktara gittim 6 damla aldım 2 lira. Kilosu 700 lira imiş!!!
Bartında Sakız Ağacı Yaşarmı sorusuna cevap.
İlginize teşekkürler. Sakız Ağacı -5 ve +48 derece hava sıcaklığını sever. Sakız Ağacı daha çok kurak ve güneşli bölgeleri sever zeytin ağacının yetiştiği yerlerde yetişebilceğini biliyoruz. Ancak ürün kalitesini rekolteseni ölçmek için 5-10 fidan ile denemek lazım.
Hmm zeytin ağacı ile baz alındığında Çanakkale Ayvalık hattı şanslı gibi görünse de -5 dereceleri bulabildiğini düşünüyorum
lerdemir
13-04-2009, 23:28
Bartın'da yetişir mi diye soruyorsunuz ama ağacın asıl meşhur olduğu Sakız Adasında bile, ticari anlamda adanın sadece güneyinde yetişiyor.
Bir de Çeşme'nin güney tarafında.
Sakız ağacı mikro iklim seçen bir ağaç. Melengiç ağacının yetiştiği yerde yetişir; zira yakın akrabalar. Sakız ağacının botanik adı zaten "Pistacia lentiscus"; melengiç ağacı ise "pistacia terebinthus".
Ama yanılmıyorsam Foça'da bir sakız çiftliğinden bahsedilmişti.
Sakız ağacı izlenimlerime göre dayanıklı bir ağaç, adapte olabilir belki? (Bartın değil belki ama Ege için konuşuyorum.)
lerdemir
14-04-2009, 09:01
O zaman Foça'daki o çiftliğin de olduğu noktadaki mikro iklim uygundur demek ki diye düşünüyorum...
Uzun yıllar evvel, Sakız Ağacı'nın Çeşme'ye ticari olarak yeniden kazandırılması için uzun uzun araştırmalar ve altyapı çalışmaları yapmıştım; ancak çok geride kaldı; bilgilerim eski ve eksik kalabilir.
lerdemir
14-04-2009, 22:51
Sn balbay'ın verdiği şu bilgi ya bir yanlış anlamadan ya da yanlış bir bilgilenmeden kaynaklanmaktadır.
... Bir sakız ağacının Yetişmesi ve sakız salgısı verebilmesi için 200 yıl geçmektedir...
Doğru bilgi, sakız ağacının 5-6 yaşlarından itibaren sakız reçinesi üretmeye başladığıdır. Sakız ağacı 15 yaşından itibaren yılda 60-200 (nadiren de 400) gram arası reçine vermeye başlar.
Sakız ağacı 40-50 yaşlarında tam büyüme boyuna ulaşır. 100 yıl kadar da toplam ömrü vardır.
NOT: Bir önceki mesajımda, sakız ağacının, Sakız Adası'nın yalnızca güneyinde yazacağıma kuzeyinde yazmışım. Düzeltirim.
Şimdi kafam karıştı. 100 sene kadar ömrü olan bir ağacın 200 sene sonra sakız vermesinden bahsediyoruz... :S
Anladım tam olgunluğa eriştiğinde en verimli çağı ama 4-5 yıl sonra salgılamaya başladığında da miktar az da olsa bir ticari yönü olabilir. Neticede "sakız" salgısı kilolarca ürün hasat edilmesi beklenen bir ürün değil..
Saçma sorular soruyor olabilirim, kusura bakmayın. Algılamaya çalışıyorum.
Üretilme tekniğini söylemiştim daha önce. Bir dalın yaralandırılıp kök salması bekleniyor demiştim. Bu dalın büyümesi için geçen süre ağacın gövdesinde iken zaten 20-30 yıl. Daha sonra buradan 3-4 yılda köklenme bekleniyor ve köklenme tamamlanınca yerinden kesilen 40-70 cm lik yeni ağaç ancak tadımlık ürün veriyor. Bu genç dal fidanın ağaç olabilmesi içinde bir o kadar süre geçiyor. 100 yaş konusunu yanlış anlamışsınız. Ağacın en verimli sakız salgılaması 100 yaş civarında. Ama ağacın ömrü çok uzun. Mesela benim rastladığım bazı ağaçların 600 lü 700 lü yaşlarda olduğu söyleniyor.
Kısaca sı ben bu işin uzmanı değilim ama, yerinde uzmanlarından aldığım deneyimi size aktardım. Bu konuda çeşitli rivayetler ve literatürler mutlaka vardır. En kısa zamanda resimleri ile birlikte size uzmanının ağzından sakız ağacının hikayesini anlatmaya çalışacağım.
Meraklılar için İstanbul'da sakız ağacının görülebileceği yerlerin listesi.
Bebek Ayşe Sultan Korusu
Üsküdar Fethi Paşa Korusu
Ortaköy Naile Sultan Korusu
Arnavutköy Kortel Korusu
Kuruçeşme Vakıf korusu
Arnavutköy Robert Kolej Korusu
Bebek Fransız Yetimhanesi Korusu
Fenerbahçe parkı
Adalar
..
Bunlar kayıtlara geçmiş olanlar. Bunlar dışında Üsküdar meydanında birbirine sarılı iki sakız ağacı gibi Anadolu yakasının hemen her semtinde betonlaşmadan kurtulan sakız ağaçları var. Keşke işim olmasaydı hepsini fotoğraflayabilseydim. :)
Metin bey tecrübelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Hangi bölgelerde yetiştirebiliriz? Güneşten, rüzgardan, soğuktan ne yönde etkilenir?
Bahçemde bir sakız ağacım olmasını istiyorum ama benim bahçem çok rüzgar alıyor ve büyük çam ağaçlarım var. Güneş alan yer hiç yok gibi.
Herkese selamlar.
Çeşmenin Ildırı Köyüne yakın bir yazlığımız var. Cocukluğumdan beri Çeşmedeyim. Sakızı daha önce bir kaç kez çalı halinde görmüştüm. Bu ağacın anavatanında olmama ramen fide bulamamaktan yetiştirememek kötü bir his. Tanıdığım birçok insan ve komşularım sakız ağacı adı altında aldıkları fidelerle kazıklandılar. Site sayesinde Metin Gemici'ye ulaştım dün ve bir sakız fidani edindim. Kendisi konuştuğumuz on beş dakika içerisinde hiç bilmediğim ve burda okumadığım bilgilerini paylaştı sağolsun. Metin bey kendine küçük maketler içinde bozailer yapmış. Burda sakızın rüzgara susuzluğa dayanıklı, kayaların içinde bile rahatlıkla gelişebilen bir ağaç olduğunu sembolize etmiş. Kendisi bana bir de goji hediye etti. Misafir perverliği ve bilgilerini benimle paylaştığı için kendisine, ona ulaşmamı sağladığı için de sitenize teşekkür ediyorum.
Meraklılar için İstanbul'da sakız ağacının görülebileceği yerlerin listesi.
Bebek Ayşe Sultan Korusu
Üsküdar Fethi Paşa Korusu
Ortaköy Naile Sultan Korusu
Arnavutköy Kortel Korusu
Kuruçeşme Vakıf korusu
Arnavutköy Robert Kolej Korusu
Bebek Fransız Yetimhanesi Korusu
Fenerbahçe parkı
Adalar
..
Bunlar kayıtlara geçmiş olanlar. Bunlar dışında Üsküdar meydanında birbirine sarılı iki sakız ağacı gibi Anadolu yakasının hemen her semtinde betonlaşmadan kurtulan sakız ağaçları var. Keşke işim olmasaydı hepsini fotoğraflayabilseydim. :)
Kocaeli-Gebze Eskihisarda bulunan Osman Hamdi Bey müzesine gittiğimde gördüm. Meydanda ki çay bahçesine girişte denize oldukça yakın duran kocaman bir ağaçtı.
Bulunduğu çay bahçesi adını ondan almış " Sakız Ağacı Kahvesi" merak edenler için.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26287
anasoncu
06-05-2009, 17:49
SAKIZ AĞACI Genel Bilgi
Şifalı ve ölümsüz olan daima yeşil olan , kuraklığa meydan okuyan dayanıklı bir ağaçtır. Kendine özgü dağınık bir görünümü vardır.
Bu duruma karşı form budaması yapılarak ağaç şekli verilir erozyona karşı mücadele edebilen ve havayı temizleme özelliğine sahip bir ağaçtır.
Sakız Ağacı’nın reçinesi hiçbir işlem görmeden kullanıldığı gibi işlem görerek bir çok alanda ( 300 den fazla ) kullanılmaktadır. Sakız , gıda , içki , ilaç ve kozmetikte çok yönlü kullanılmaktadır.
SAKIZ AĞACI’NIN EKİMİ
Fidan , herhangi bir tahta parçası ile destrk verilerek pamuk ipliği ile bu desteğe bağlanarak dikilmelidir.
Fidan eğer saksıya dikilecekse , çiçek bakımı gibi bakılarak bakılmalıdır.
Toprağa dikilecekse çok su istememektedir. Özellikle yazın ayda 2 veya 3 kez sulanması yeterlidir.
Toprağa dikilen fidanın zamanla gövdeye bağlı dalları çıkacaktır bunlar form tipi verilerek budanmalıdır. Bu işlem yapılmazsa eğer yanlarada doğruda genişleyerek maki görünümü alabilir. Budama şekline dikkat edilmelidir.
Sakız Ağacı uzun ömürlü bir bitki olduğu için 40-50 yılda bir gençleştirme budaması ile yapılmalıdır. Bu gençleştirme budamasının yapılmasıyla Sakız Ağacı ölümsüzleşir.
Sakız Ağacı dikildikten 7 veya 8 yıl sonra ürün vermeye başlar.
Sakız Ağacı dikilirken toprağın yapısına dikkat etmek gerekir. Sakız Ağacı taşlı toprağı sever. Taşlı toprak bitkinin kök kısmının daima serin olmasını sağlar ekilecek toprağa yüzde 70 gübre konulmalıdır. Mutlaka keçi , koyun ve sığır gübresi olmalıdır. Kümes hayvanlarının gübresi verilmemelidir gübrenin az 2 yıllık olması gerekmektedir. Ağaca zarar verebilir. Toprağın milli olmalısında fayda vardır.
Sakız Ağacını dikerken kök kısmına taşlar konulmalıdır. Konulacak taşların rengi çok önemlidir. Ekilecek yerin toprağının rengi ile zıt olan taşlar seçilerek konulmalıdır. Topraktan alacağı birçok bitki için önemlidir. Topraktan alacağı demir , kalsiyum ve çinko gibi maddeler sayesinde gelişip büyüyecektir.
Bu ölümsüz fidanı ekenler , fidanlarla ölümsüzleşirler. Zamana meydan okuyarak sonsuza kadar yaşarlar.
dedenazir
24-08-2009, 14:53
Selam sayin Baykara
Devletin tun tarim bitkileri icin cesitli tesvikleri var .Arazi kiralamak sakiz icinde mumkun ancak son derece uzun ve zor bi yol. Mustafa UNLU isimli bir arkadasimiz bunu basardi. Konu ile ilgili kanunlarida oldukca iyi biliyor. Sakiz icin cesme adasinin sakiz adasina bakan tarafi verimli imis ama o bolgedede
sit buyuk bir engel ayrica bildiginiz gibi bolge turizm acisindan cok degerli.
Bu nedenle zannediyorum oldukca zor bi yolculuk arazi edinmek.
Selamlar
selam arkadaşlar
sizlerden bir ricam var merak ediyorum da devlet sakızağacı üretimini teşvik için arazi veriyormu çevremdeki ziraat mühendisleri memleketçe sakızı unuttuumuz için bir şey bilemediler. Toprak analizi ve sakızın taplanması uzman kişilerce ve hatta bilgisi olan varsa beni aydınlatabilirmi şöyleki diyelimki arazimden ben sakız elde ettim ayıkladım temizledim ve tasnif ettim bunu nasıl kullanıcam bu konuda bi örgütlenme bir kooperatif durumu varmı yoksa pazarı kendimizmi oluşturmak durumundayız
selamlarcevap bekliyorum
kalambaklı
24-09-2009, 14:25
Sayın anosoncu; Sizden öğrenmek istediğim sakız ağacı sadece çeşme' ye mi özgü bir ağaç?.
anasoncu
21-10-2009, 21:57
Sayın anosoncu; Sizden öğrenmek istediğim sakız ağacı sadece çeşme' ye mi özgü bir ağaç?.
Evet haklısınız Sakız Ağacı en iyisi ve en iyi genetik yapılarının Çiftlikköy,Çeşme ve çevresinde oluğu biliniyor. Hemen hemen her gün 4 mevsim gözlem,inceleme,araştırma iyi ırklardan üretim çalışmalarımız devam ediyor.
Ben burada okuduklarımdan öğrendiklerimi aktardım arkadaşıma.
Karadeniz ikliminde, Ordu'da hafif eğimli, fındık ekimi yaptığı bahçesinde sakız denemek istiyor. Sizce mümkün mü, değer mi? Yoksa sakızlara yazık mı eder? Fikrinizi almak isterdim.
anasoncu
22-10-2009, 22:30
Ben burada okuduklarımdan öğrendiklerimi aktardım arkadaşıma.
Karadeniz ikliminde, Ordu'da hafif eğimli, fındık ekimi yaptığı bahçesinde sakız denemek istiyor. Sizce mümkün mü, değer mi? Yoksa sakızlara yazık mı eder? Fikrinizi almak isterdim.
Sayın Tenar ; Bizce bu Sakız Ağacı'nın Karadeniz iklimin de olacağına pek ihtimal vermiyoruz. Sakız Ağacı'na ağaç formu belki elde edebilirsiniz ancak ürün hasadı ( Sakız reçinesi ) almak için Mayıs ayı sonu ve Ağustos ayı dönemlerinde yağmursuz bol güneşli ( ve ya rutebetsiz ) bir iklim aramaktadır. Ama siz deneme amacı ile 3-5 fidan ekerek adaptasyonunu gözlemleyebilirsiniz.
anasoncu
22-10-2009, 22:42
Muğla yöresinde resimdeki ağacı keşfettim.Şekil olarak benzemiyor ama reçine ve koku olarak aynı sakız.Gövdeden sızmalar oluyor.Yalnız tohumları çok farklı.Yaprağı da aynı kokuyor.Ağacı tanıyan bilen var mı?
Merabalar sizin gibi bu işi gönülden hissederek TOPRAK üzerinde ve Doğada yapanlara Sakız Ağacı'nın ihtiyacı var keşke herkes böyle uğraş verse.. Biz bu fotoğraflardan net bir şey anlayamadık bize dal,yaprak,reçinesinden numenelerinden gönderir iseniz size çok daha iyi yardımcı oluruz.
Samsunlu55
28-10-2009, 19:59
Tv'de sakız adasında sakızın elde edilişini gösteriyordu ilk başta ağacın altına beyaz bir toz döktüler sonra ağacın gövdesini cizmeye başladılar biraz sonra ağaç çamdaki reçine gibi sakız olduğunu sandığım şeyi salgıladı bunu ağaçtan kazıyıp yere döktüler. Ardından yerdeki tozla birlikte süpürüp topladılar. Sonrasında ne olup bitti göstermedi.
1)Acaba aldığımız sakızın beyaz rengi yere döktükleri beyaz tozdan mı geliyor?
2)Döktükleri beyaz tozun ismi nedir?
3)Süpürüldükten sonra uygulanan işlemler nelerdir?
4)Direkt olarak ağza atılıp çiğnenebilir mi?
5)Sitemizde sakız bahçesi olan var mı?
Sorular biraz fazla oldu ama merakımdan soruyorum.
kalambaklı
10-11-2009, 13:15
Değerli dostlar; Bir Urla' lı olarak bölgemde bulunan sakız ağaçlarına sahip çıkmak adına iki fotoğrafını sizlerle paylaşmak istedim.113563
113564
hasta agaclar
20-11-2009, 00:04
Selam ağaç severler dostlar. Bir orman hayel edelim yılanı çiğanı domuzu aslanı kaplanı ile düşünmemiz gerekmez mi? Burda yaşarken bu döngü ile yaşamamız gerekmez mi? Bu döngüyü kabul etmemek mümkün mü? Bir tohumla bir orman başlarsa bu orman bunları yaratmaz mı? Korkularımız bu döngü içinde başkalarının yaşam ve mutluluk kaynağı olduğunu bilmemize rağmen egoizim egolarımızı yenmemiz gerektğini bilmiyorsak bir ağaç dikmenin bir orman yapmanın anlamı olur mu?
hasta agaclar
20-11-2009, 00:20
Ülkemizde her türlü gelişmiş ülkelerce oyunlar oynanmakta olduğunu herkes bilmektedir. Malesefki tarım politikamızda bu oyunların içindedir. Mesala Çeşme yarımadasında ve Türkiyenin bir çok kendine has endemic bitkilerin olduğu bölgelerde zeytin ağacı ve diğer bilinen ağaçlarının dilinden güzel hatıralarımız olduğu ağaçları kalitesi ırkı cinsi önemli olmadığını göstererek bu endemic ve bölgesel agacların yerine ektirmeye çalışmaktadılar. Ve bunu uluslar arası barış ormanları ülkeler arası barışın ormanları barış ormanı deyip bu değerli ağaçların yerine bu tür ağaçlar ekilmek istenmektedir ve buna hizmet edenler malesef yine bizim toplumuzda olan ağaç dostlarımızdır. Ve bunlar bilime kültüre sanata ve ülkesini çok seven ianan insanlardır. Bu oyunlara ilk önce onalrın gelmesi üzücüdür. Ve endemic çok zor yetişen ağaçları bile yetişrtirmiş olmaları ve doğru bilgilerini paylaşmaları devam etmesini bekliyoruz bunların kimseye vermemesini diliyorum.
Kimlerin bunu yaptırdığını açıklar mısınız, birilerini itham ettiğinize göre, bu konuda bildiklerinizi de öğrenmeyi isteriz.
kalambaklı
27-11-2009, 16:55
Sayın hasta ağaçlar, Çeşme ile zeytin ağacını aynı cümle içinde kullanmanızdan dolayı, sizin amacınız ortaya çıkmış durumdadır.:D:D:D
Sakız ağacı Ankara'da yaşar mı? Yaşarsa sakız verir mi?
hasta agaclar
02-12-2009, 22:37
Kimlerin bunu yaptırdığını açıklar mısınız, birilerini itham ettiğinize göre, bu konuda bildiklerinizi de öğrenmeyi isteriz.
Bölgesel ağaçların yerine Türkiyemizin bir çok bölgesinde olabilen yaşaya bilen ağaçları dostluk ormanı adı altında yöredeki bir çok bölgeye has başka bölgede olmayacak ağaçları görmezden gelip büyük projeleri imza atmaya çalışanlar. Kendi bölgesinde ki endemic bölgeye has bitki örtüsünü fark etmeden yaşayan ama her konu ile ilgili her konuşmada da uzmanca davranmaya çalışanlara imha da bulunuyoruz.
hasta agaclar
02-12-2009, 22:46
Sakız ağacı Ankara'da yaşar mı? Yaşarsa sakız verir mi?
Sakız Ağacı -0 altındaki soğukluğu sevmez aşırı sıcağıda sevmez ( +45 ) hafif deniz esintileri iyi gelir. Şekil ( form ) budamasına ihtiyaç duyar ANKARA'da doğada yaşayabilceğine pek ihtimal veremiyoruz. İstenildiğin de büyük saksılarda 10-15 yıl bakılabilir. Sakız Bonsaisi de biz zaten Bonsai yapıyoruz yapmak mümkündür.
teşekkür ederim sayın hasta agaclar
duvartarimi
04-12-2009, 11:53
selam arkadaşlar 1 yıldır büyük bir azim ve inat ile sakız ağacını yetiştirme ile uğraşıyorum Bu konuda bana yardımcı olan sakızcı metin arkadaşımada teşekkür ediyorum bazı gözlemlerimi sizler ,ile paylaşmak istedim.
çeşme ye defalarca gittim benim görüşüme göre sakızın en verimli cinsi geniş yapraklı olan billahha eski rumlardan kalan anıt ağaçları inceledim hatta birileri yazın gövdeye çizik atmış adeta fışkırı gibi sakız salgısı vardı altındaki otlar sakıza bulanmış
incelediğim diğer konuda bu ağaçlar budama veya bakım olmadığı halde ağç formundaydı yani diğer sakızlar gibi çalı formunda değildi eğerki sakıza aşı yapılmazsa çalı formunda oluyor buda şunu gösteriyor . benim görüşüme göre aşılanmayan ağaçlarda sakız veriyor hatta küçük bir dalını kırın hemen sakız salgılıyor fakat bunları aşısız yetiştirseniz 50 gr gibi sakız alırsınız buda zahmetinize değmez eğer bu ağaçlardan tam verim almak için mutlaka çitlenbik gibi ağaçlara aşılamak gerekir
çünkü çitlenbik gibi sağlam ve sert ağaçlar üstteki aşılı ağaçları besleyebiliyorlar.
yaklaşık 300 fidan kadar fidan alıp kendim aşılamak için deneyler yaptım evimde steril bir yer yaptım ve hala da uğraşıyorum sakız adasında tanıdıklar var onlar lada temas kurdum kendisi türktür orada yunanla evli onunda söylediği çitlenbike aşılanıyor hatta bana bi aşılı fidan getiriyordu fidanı çocuklarının eline vermişler yani çocuk elinde oynar gibi yapıyormuş daha gemiye binerken gümrükte polis durdurmuş ve elinden almışlar.
evet sakızı direk olarakta yetiştirebiliriz tohumda **** çelikten fakat ekonomik verimi olmayacaktır çeşmenin hertarafı sakızlarla dolu hatta heryerde sakız satılıyor mesela 10grlık poşetler 10 Tl. sakızlı dondurması tatlıları vs vs
Fakat daha 1 kg üretene rastlamadım nereden geliyor diye sorarsanız hepside yunan adsından yani sakız adasından çeşmede benimhanım sakız çiğniyordu ağaçtan bir damla aldı ve sakıza ilave yaptı inanın o sakızı 1 hafta çiğnedi hiç bozulmadı. çiğnenen sakızında ham madesi bu sakız
bence sakız ağaçları çitlenbiğe aşılanmadığı sürece yeterli verim alınmaz yapmamız tek gereken şey çitlenbiği yetiştirip üzerlerinede sakız aşılamaktır bunu yapamadığımız sürece verim alamayız ve daha çok havanda su döveriz.
saygılarımla bu işle uğraşan tüm arkadaşlara başarılar dilerim.
hasta agaclar
06-12-2009, 21:33
Sn : Duvar tarımı çok değerli ağaç dostu Sakız Ağacı hk. 1 yıllık araştırmanızın sonucu kaleme aldığınız yazıyı ilgi ile okuduk ancak aşı konusunda neden bu kadar ısrarcı olduğunuzu biz bir türlü anlayamadık.. İZMİR Çeşme Çiftlikköyün de yaşamaktayız yani ( Sakız Ağacı'nın Anavatanı'nda yaşamaktayız. Dedemizden atalarımızdan kalan Sakız Ağaçları'nla bir ömür tüketmekteyiz.. bunun yanı sıra Sakız Ağacı fidanlarının her türlü cinsini ırkını üretmekteyiz. Sakız Ağacı'nın ÖLÜMSÜZ bir ağaç olduğunu bilmekteyiz!!! Ölümlü bir ağaca ( çitlenbik,melengiç vb. ) Sakız Ağacı aşılamanın yüzdesi çok düşükte olsa bunu başarılı göstermenin sizi tatmin etmiş olsada gelecek kuşaklara ( çocuklarınıza, torunlarınıza ) karşı kendiniz birşey bırakammamızın hüzünsel düşüncesi ile sizi baş başa bırakmak zorundayız..... size kolay gelsin... Sizi Sakız Ağacın ÖLÜMSÜZLÜĞÜ ile selamlamak isterdik............ ...Hasta Agaclar...
siniroluyorum
07-12-2009, 17:25
Yani ölümsüz ağaçlar değerli diğerleri olmasa da olur diyorsunuz.O zaman biz hiç ağaç ekmeyelim burada yetişen ölümsüz ağaç falan yok çünkü:)
Samsunlu55
08-12-2009, 10:51
Bartın'da yetişir mi diye soruyorsunuz ama ağacın asıl meşhur olduğu Sakız Adasında bile, ticari anlamda adanın sadece güneyinde yetişiyor.
Bir de Çeşme'nin güney tarafında.
Sakız ağacı mikro iklim seçen bir ağaç. Melengiç ağacının yetiştiği yerde yetişir; zira yakın akrabalar. Sakız ağacının botanik adı zaten "Pistacia lentiscus"; melengiç ağacı ise "pistacia terebinthus".
Menengiç ağacının yetiştiği yerde yetişir derken yaşar anlamında mı dediniz reçine elde edilir anlamında mı:confused: Bizim burdada menengiç kendiliğinden yetişiyor...
duvartarimi
08-12-2009, 11:04
sn:hasta ağaçlar arkadaşım sizin tezinize katılıyorum ****** doğal olarak yetişen sakızlar ve bunlara benzeyen çalılar hiç yoktan iyidir erezyon ve hava kirliliği açısından yani dağlarımız ağaçsız çıplak kalacağına bu çalılar yetişsin
fakat izmirden çeşmeye yola çıkalım dağ taş çalı dolu okadar çok araziler varki hele o çeşmedeki barajın etrafı karşı tepeler çalı dahi yok çırılçıplak tepeler otabanların üzerleri limanın etrafı alaçatı civarları bomboş değilmi yaz geldimi otlar saradımı sanki çöl gibi görüntü kirliliğide oluşturuyorlar bunlara yazık değilmi.
şunu sormak isterim acaba çiftlik köy ve civarı sakız ağaçları ile dolu acaba yılda kaç kilo sakız üretimi yapılıyor bundan oradaki halk veya çeşme halkı kaç para kazanıyor (ithal gelenler hariç) eğer ben ve halkım para kazanamıycaksak o ağacı ne yapayım değilmi
önemli olan bu işten gerektiği gibi para kazanmak sakız adası burnumuzun dibi onlar paraları götürüyor ama biz bakıyoruz
Eğer ben biyeri ağaçlandırcaksam o ağaçlardan para kazanmam lazım hatta orman bakanlığı dahi soruyor ne amaçla ağaçlandırcaksın diye oda para kazanmanın tavsiye ediyor (yakacak odun veya meyvesindenmi ) faydalanacağını.
mesela her yere çam fidanı dikiliyor dağa taşa ekiliyor güzel birşey değilmi benim fikrime göre yıllarca yanlış yapılıyor düşünün bir çam 50 - 100 yılda yetişiyor yani kerestesini 50-100 yıl sonra kullanabilecegiz havayı temizliyor erezyonu önlüyor (orman Yangını çıkmazsa) ama her ağaç bunları yapıyor ben buna karşıyım nedenmi diyeceksiniz bunun yerine bu ağaçların olduğu mıntıkaları oradaki köylere kiraya verilsede çam yerine kestane, ceviz, badem zeytin vs..
gibi ağaçlar dikseler birde şart koşsalar bakamayanlardan geri alınsa şartı daha iyi olmazmı
hem havamız temizlenecek hem erezyon önlenecek hemde köylerimiz kalkınacak hemde orman yangınları önlenecek hemde 100 sene beklenmiycek ürün alınacak diye birsürü işsiz genç var ben devletin yerine olsam bilhassa gençlere böyle arazileri veririm çam ormanı yapmam. hem sahip çıkarlar hem ekonomimiz ilerler
sakız ağacıda böyle çiftlikköy sakız kokuyor çok güzel sadece rumlardan kalan anıt ağaçlar var kaymakamlığın yetiştirdiği bir sakızlık var işte önemli olan bunlardan yılda ne kadar sakız üretildiği EĞER ÜRETEMEZSEK KAZANAMAYIZ KAZANMAK ÜRETİMDEN GEÇER
İnşallah en kısa zamanda aşılı fidanları üreteceğim edison bile ampulu bulurken 100 deney yapmış Bence olmaz diye birşey yok insan azmettikten sonra herşeyi başarır kısıtlı sermaye ve vakitle ancak bu kadar oluyor.
kaankerem
08-12-2009, 15:38
Değerli doğa dostu arkadaşım; size kesinlikle katılıyorum. Ayrıca bu ağaçtan elde edilen ürün farmakolojiden gıdaya, kozmetik sanayine bir çok alanda hammadde olarak kullanılırken niçin Yunanistan'ın tekelinde olsun.. Biliyorsunuz (Türkçe okunuşuyla) Kios Adası bu sakız reçinesinden milyarlarca Euro kazanıyor. Ülkemizde, Çeşmemizde bu ürünün en güzelinin üretilebileceğini biliyorken niçin milyarlar ödeyerek ithal edelim... Kendi adıma bu ürün için kolları sıvadım.. ŞİMDİLİK HOŞÇAKALIN.
hasta agaclar
08-12-2009, 21:34
Menengiç ağacının yetiştiği yerde yetişir derken yaşar anlamında mı dediniz reçine elde edilir anlamında mı:confused: Bizim burdada menengiç kendiliğinden yetişiyor...
Menengiç ve bazı benzer ağaçların Sakız Ağacı ile hiçbir akrabalığı söz konusu değildir. Bunu akraba olduğunu var sayanlar Sakız Ağacı'nı gerçekten tanımayanlardır, tanımadıkların dolayı Menengiçin yaprağı Sakız Ağacı'nın yaprağına benzettikleri için akraba olduğunu varsayanlardır. Oysa ki Sakız Ağacı'nın yaprağı çok değişik geniş etli sivri yayvan vb. bir çok yaprak türlerine sahiptir, ancak Sakız Ağacı'nın yaprağını koparıp elinizle ovalarsanız nefes açıcı bir sakız kokusu hissedersiniz.
Bu konuya ilişkin Menengiçe benzemediğini Sakız Ağacının kök yapısını ve Menengiçin kök yapıları arasındaki farkıda sizlerle anlatırız zaten daha önceki yazılarımızda bunu anlatmıştık...
hasta agaclar
08-12-2009, 21:58
Sayın Duvartarımcısı sabırsızlık içinde aşılı fidanlarınızı görmeyi umut ediyoruz. Kolay gelsin. :D
hasta agaclar
08-12-2009, 22:08
Değerli doğa dostu arkadaşım; size kesinlikle katılıyorum. Ayrıca bu ağaçtan elde edilen ürün farmakolojiden gıdaya, kozmetik sanayine bir çok alanda hammadde olarak kullanılırken niçin Yunanistan'ın tekelinde olsun.. Biliyorsunuz (Türkçe okunuşuyla) Kios Adası bu sakız reçinesinden milyarlarca Euro kazanıyor. Ülkemizde, Çeşmemizde bu ürünün en güzelinin üretilebileceğini biliyorken niçin milyarlar ödeyerek ithal edelim... Kendi adıma bu ürün için kolları sıvadım.. ŞİMDİLİK HOŞÇAKALIN.
Sn. ağaç dostu BİZ Sakız Ağacı hk. üretim misyonumuzu tamamladık şimdi 2. aşamada Anavatanından katliamlarla göçe zorlanan Yunanistan'ın Chios adasına ( kios ) Sakız Ağacı'mızı Anavatanına geri döndürmek 2.ci misyonumuz İDEALİMİZDİR. Onbinlerce Sakız fidanı piyasa satıp ( sürüp ) bu konuda hepeyi yol aldık birkaç seneye kadar yerli SAKIZ bulmak mümkün olacaktır SEVGİLERİMİZLE...
Samsunlu55
08-12-2009, 23:39
Menengiç ve bazı benzer ağaçların Sakız Ağacı ile hiçbir akrabalığı söz konusu değildir. Bunu akraba olduğunu var sayanlar Sakız Ağacı'nı gerçekten tanımayanlardır, tanımadıkların dolayı Menengiçin yaprağı Sakız Ağacı'nın yaprağına benzettikleri için akraba olduğunu varsayanlardır. Oysa ki Sakız Ağacı'nın yaprağı çok değişik geniş etli sivri yayvan vb. bir çok yaprak türlerine sahiptir, ancak Sakız Ağacı'nın yaprağını koparıp elinizle ovalarsanız nefes açıcı bir sakız kokusu hissedersiniz.
Bu konuya ilişkin Menengiçe benzemediğini Sakız Ağacının kök yapısını ve Menengiçin kök yapıları arasındaki farkıda sizlerle anlatırız zaten daha önceki yazılarımızda bunu anlatmıştık...
Aydınlattığınız için teşekkür ederim...
duvartarimi
09-12-2009, 15:30
sayın ağaç dostu arkadaşım yaptığınız çalışmalar için sizlere ve bilhasa sakızcı metin kardeşime teşekkür ediyorum inanın misyonumuz aynı ülkemize ve milletimize bir faydası olsun çalışmalarım hala devam ediyor inanıyorum bu aşı işininde bir püf noktası var ki onuda bulunca sizler ile paylaşacağım.
duvartarimi
09-12-2009, 16:04
bence sakız ağacınında aşılacağına ve aşılı ağacacın daha fala verim verdiğine inanıyorum niye diyecekseniz nasıl ki kiraz, üzüm, erik, şeftali, zeytin vs.. gibi ağaçlar aşılanıyor ve verimi yükseliyorsa bu sakız ağacı içinde geçerli
benim bir tezim var bilmem katılırmısınız mesela zeytin ağacı
Delice diye bildiğimiz dağlarda kendiliğinden yetişen zeytin var bu zeytine normal zeytin aşılarsak verim çok oluyor hastalıklara, susuzluğa daha çok dayanıklı oluyor
ben bunu kendimce şöyle değerlendiriyorum anaç kabul ettiğimiz tür meyve vermeyen fakat kökleri yapısısıyla kuvvetli bir yapıya sahip yani insanlarla kıyaslarsak sert özellikli bir yapısıyla erkeğe benzetebiliriz
üzerine aşı yaptığımız tür ise meyve veren narin yapısıyla kadına benzetebiliriz
yani biz aşı ile bir evlilik yapmış oluyor gibiyiz ortaya tam bizim istediğimiz gibi bir tür çıkıyor yani bol meyve veren hastalıklara ve susuzluğa dayanıklı bir tür
bunu izmir çatalkayada gördüm delice asmaya öküz gözü denilen iri siyah asmaları aşılıyorlar inanın o dağlarada bir damla su vermeden o üzümler yetişiyor hemde erik büyüklüğünde
mesela bodur kirazlarda var bunlara aynı formülü uyguluyorlarlar hatta domatesler bile aşılanıyor biliyorsunuz kabak a karpuz bile aşılandı
bitkiler konusunda çok araştırma ve deneyler yaptım o zamanda olmaz demişlerdi bu nikim benim ordan gelme TV.lere de çıktım http://www.youtube.com/results?search_query=duvartarimi&search_type=&aq=f
bu veb sitesine gireseniz görürsünüz zaten sakız fidanlarınıda duvar tarımı metodu ile yetiştirmeyi düşünüyorum
Samsunlu55
09-12-2009, 19:28
Sn. duvartarimi, ben hiç sakız ağacı görmedim ama aşı ile sakız ağacının veriminin artacağını düşünmüyorum çünkü bildiğim kadarıyla sakız ağacın salgıladığı salgıdan sakız oluyor ve aşı ile bir alaka göremedim. Aşılayınca daha fazla mı salgılıyacak mı diyorsunuz?
mustafa cansız
10-12-2009, 14:36
Unutulmaya yüz tutan, ihmal ettiğimiz, eskiden kış gecelerinde, kırıntı niyetine vakit geçirmek için yediğimiz, eğlenceliklerimizden biri de çıtlıktı. Soğuklar başladı, çıtlığın zamanı geldi. Bugün sıra onun. Ondan söz edeceğiz. Yerken çıt çıt ses çıkardığından olacak Batı Akdeniz’de, Teke yöresinde adı çıtlıktır. Adı yöreden yöreye değişiyor. Diğer yörelerdeki adları menengiç, melengiç, çitimik, çitlenbik, çıtımık, buttum, çöğre… Ağacına sakızlak, sakızlık, sakız ağacı da denir. Bildiğimiz yabani fıstık ağacı. Kışın yaprak döker. Meyvesinin yanı sıra ilkbahar, yaz aylarında yenen genç filizlerine sakızlak pürçüğü denir. Güzel kokulu, ekşimsi bir tadı vardır. Yurdumuzda geniş bir yaşam alanı vardır. Meyvelerinin büyüklüğü buğday tanesi kadardır. Buğday tanesinin tam yuvarlak olduğunu düşünün, aşağı yukarı o kadar… Doğadaki her meyvenin kendine özgü renginin olduğunu biliyoruz. Çıtlığın da hamına solgun pembe, ergini mavimsi yeşil diyebiliriz.
Doğamızda yetişen çıtlıklar köylüler için hem bir besin kaynağı hem de eğlencelikti. Köy kadınları hep birlikte çıtlık çırpmaya giderdi. Bunun için özel bir önlük bağlarlar, meyveli çıtlık dallarına ellerinin tersiyle vurarak, meyveleri önlüklerine düşürürlerdi. Olgunlaşmış, ermiş çıtlık taneleri kolayca salkımlarından ayrılır, önlüklere dolardı. Buna çıtlık çırpma denirdi. Çırpacakları çıtlıkları önceden belirlerler, günü gelince bazen de gizlice kimseye haber vermeden çırparlardı. Çıtlık işinde çaktırmadan bir yarış sürer giderdi. Çünkü onlar için kıymetli bir yiyecekti. Gerçekten de kıymetliydi. Tazesi daha lezzetlidir fakat o da diğer meyveler gibi uzun süre tazeliğini koruyamazdı. Çırptıkları çıtlıkları serip kuruturlar, kuruyunca uzun ömürlü olurdu. Çıtlıklar bir çuvala doldurulup kış boyu yenirdi. Bu yağlı tohumlar, çocuklar için de kırıntı niyetine soğuğa karşı faydalı bir besin kaynağı hem de eğlencelikti.
Çiğ ve kavrulmuş olarak yenirdi. Çiği sert, kavrulmuşu biraz daha yumuşaktı. Çıtlığı yemek için sağlam dişler gerekirdi. Yaşlılar dibekte döver, ezmesini yerdi. Aslına bakarsan ezmesi daha lezzetliydi. Fakat vakit alan ayrıntılı bir işti. Yaşlalar bunun için bol vakit bulurdu. Bazı evlerde çıtlığın ezmesinden kahve gibi sıcak bir içecek yapılır, buna çıtlık kahvesi denirdi. Biliyorsunuz eskiden kahve kıttı. Kahvenin olmadığı yerde pek makbule geçerdi. Kahveye göre de daha faydalı olduğu söylenirdi.
Meyvesinden geleneksel yöntemlerle menengiç sabunu yapılıyor. Siirt’te buna buttum sabunu deniyor. Doğamız zengin. Bize türlü nimet sunuyor. Onu koruyalım. Sahip çıkalım. Geleceğe taşıyalım. Doğada hiçbir şey telef olmaz. Çıtlığı sert diye biz yemesek de kuşlar, sincaplar yer. Hele sincaplar severek yer.
Adının yöreden yöreye değiştiğini söyledik. Akseki İbradı yöresindeki adı çöğredir. Bir de türküsü var. Şu çöğrenin yemişi. Sami Demircioğlu’dan dinliyoruz.
duvartarimi
10-12-2009, 14:36
Sn. duvartarimi, ben hiç sakız ağacı görmedim ama aşı ile sakız ağacının veriminin artacağını düşünmüyorum çünkü bildiğim kadarıyla sakız ağacın salgıladığı salgıdan sakız oluyor ve aşı ile bir alaka göremedim. Aşılayınca daha fazla mı salgılıyacak mı diyorsunuz?
:confused:sayın samsunlu arkadaş 1 yıl öncesine kadar bende sakız ağacı görmedim peki neden meyve ağaçlarını aşılıyorlar aşısız olan ağaçlarda verim düşüklüğü oluyor çevre koşullarına daha iyi uyum sağlasın hastalık ve zararlılarla daha iyi mücadele yapılsın diye ki son yıllarda domates karpuz gibi sebzeler dahi aşılanıyor
çeşmedeki doğal yetişen sakız ağaçları çalı formunda hemen her yeri sarmışlar yani yaygın bir yapıya sahipler hep köklerinde sürgünler vermiş fakat aralarındaki benim gördüğüm rumlarda kalma sakız ağaçları ise ki bunlara numara verilmiş yani anıt ağaçlar bunların diplerinde hiç sürgün izleri yoktu
birde sakız adasındaki tanıdıkların söylemesi ile çitlenbik ağacına aşılanır kanısına vardım.
copur 09
10-12-2009, 16:23
Sayın Duvartarimi, bu sakız ağaçları hep rumlardan mı kalmış? Hiç başka uygarlıklardan kalmamış mı? Bu nasıl ölümsüzlük.
Sayın mustafa cansız,
Çıtlık ( çitlembik) hakkında pek güzel yazmışsınız sağolun.
Bayram dönüşü, Bafa (Çamiçi ) berisinde bulunan tünelin girişindeki Danişment köylülerinden kurutulmuşunu torbası 2,5 TL. den aldım. Biraz sohbet ettik. Benim karababa diye bildiğim ve bahsettiğimiz bu çıtlıktan daha önce, yaz sonlarında çıkan yabani meyveyi de sordum onlara, önce bilemediler ancak daha sonra toparladılar ve abi karaçıtlık arıyor dediler. Biz karababa derdik onlar karaçıtlık demekteler ama aynı ağacı ve meyvesini konuşmakta olduğumuza emin oldum. Dağda var bir kaç ağaç deyince köylüler, seneye bayrama nasipse geçerken bana bir fidan yeşertebilirseniz o ağaçtan neyse bedeli öder alırım dedim. Ümit dünyası...
Hoşçakalın.
Samsunlu55
10-12-2009, 18:18
:confused:sayın samsunlu arkadaş 1 yıl öncesine kadar bende sakız ağacı görmedim peki neden meyve ağaçlarını aşılıyorlar aşısız olan ağaçlarda verim düşüklüğü oluyor çevre koşullarına daha iyi uyum sağlasın hastalık ve zararlılarla daha iyi mücadele yapılsın diye ki son yıllarda domates karpuz gibi sebzeler dahi aşılanıyor
çeşmedeki doğal yetişen sakız ağaçları çalı formunda hemen her yeri sarmışlar yani yaygın bir yapıya sahipler hep köklerinde sürgünler vermiş fakat aralarındaki benim gördüğüm rumlarda kalma sakız ağaçları ise ki bunlara numara verilmiş yani anıt ağaçlar bunların diplerinde hiç sürgün izleri yoktu
birde sakız adasındaki tanıdıkların söylemesi ile çitlenbik ağacına aşılanır kanısına vardım.
Diyorum ki meyve sebzenin aşılanmasının nedenleri kökü kuvvetli olsun, yetişemiyeceği yoprakta yetişsin, meyvesi büyük olsun, hastalıklara ve zararlılara dayanıklı oldun diye aşılanır. Sakız ağacının sakızı çamdaki reçine gibi elde edilmiyor mu:confused: Çam ağacına başka çamı aşılasanda aynı reçineyi elde edersin aşılamasanda. Hatta daha az bile elde edilebilir...
hasta agaclar
10-12-2009, 19:38
bence sakız ağacınında aşılacağına ve aşılı ağacacın daha fala verim verdiğine inanıyorum niye diyecekseniz nasıl ki kiraz, üzüm, erik, şeftali, zeytin vs.. gibi ağaçlar aşılanıyor ve verimi yükseliyorsa bu sakız ağacı içinde geçerli
benim bir tezim var bilmem katılırmısınız mesela zeytin ağacı
Delice diye bildiğimiz dağlarda kendiliğinden yetişen zeytin var bu zeytine normal zeytin aşılarsak verim çok oluyor hastalıklara, susuzluğa daha çok dayanıklı oluyor
ben bunu kendimce şöyle değerlendiriyorum anaç kabul ettiğimiz tür meyve vermeyen fakat kökleri yapısısıyla kuvvetli bir yapıya sahip yani insanlarla kıyaslarsak sert özellikli bir yapısıyla erkeğe benzetebiliriz
üzerine aşı yaptığımız tür ise meyve veren narin yapısıyla kadına benzetebiliriz
yani biz aşı ile bir evlilik yapmış oluyor gibiyiz ortaya tam bizim istediğimiz gibi bir tür çıkıyor yani bol meyve veren hastalıklara ve susuzluğa dayanıklı bir tür
bunu izmir çatalkayada gördüm delice asmaya öküz gözü denilen iri siyah asmaları aşılıyorlar inanın o dağlarada bir damla su vermeden o üzümler yetişiyor hemde erik büyüklüğünde
mesela bodur kirazlarda var bunlara aynı formülü uyguluyorlarlar hatta domatesler bile aşılanıyor biliyorsunuz kabak a karpuz bile aşılandı
bitkiler konusunda çok araştırma ve deneyler yaptım o zamanda olmaz demişlerdi bu nikim benim ordan gelme TV.lere de çıktım http://www.youtube.com/results?search_query=duvartarimi&search_type=&aq=f
bu veb sitesine gireseniz görürsünüz zaten sakız fidanlarınıda duvar tarımı metodu ile yetiştirmeyi düşünüyorum
Sn. Duvartarımcısı biz sizin Sakız Ağacına aşı tezinize katılmıyoruz. Hele hele ölümlü bir ağaca Çitlenbik gibi ölümlü bir ağaca ÖLÜMSÜZ Sakız Ağacını aşılamak gelecek nesillere ihanet olmaz mı? Bir de Sakız Ağacını başka ağaçlara benzetmenizde Sakız Ağacı hakkında çok az şey bildiğinizi Sakız Ağacını yeni tanımış olduğu gösteriyor.. Sebzelerle Sakız Ağacını kabakla karpuzla aynı kategoriye sokarak aynı satırlarda bahse etmeniz cehaletinizden mi yoksa Sakız Ağacının üretememenin verdiği psikolojik çöküntü ve hayal kırıklığından kaynaklıyor olmalı…
Not : Sakız Ağacı bir çok insanı bu duruma düşürmüştür bunların içinde bazı Akademik ve Eğitmen kişiler Kurum Kuruluşlar bazı Vakıflar da bulunmaktadır.
Hasta ağaçlar bu anlaşılmaz yazınızı ne maksatla yazdığınızı da açıklar mısınız?
Bilimsel bilgiye karşı bir itirazınız mı var?
Bir ağacın ölümsüz olduğuna dair tuhaf fikre nasıl sahip oldunuz?
Bir üyeye cahil diyebilme hakkını kendinizde nasıl buluyorsunuz?
hasta agaclar
10-12-2009, 22:59
Hasta ağaçlar bu anlaşılmaz yazınızı ne maksatla yazdığınızı da açıklar mısınız?
Bilimsel bilgiye karşı bir itirazınız mı var?
Bir ağacın ölümsüz olduğuna dair tuhaf fikre nasıl sahip oldunuz?
Bir üyeye cahil diyebilme hakkını kendinizde nasıl buluyorsunuz?
Sn. Memet Bey yazımızı neresini anlaşılmaz buldunuz ****** kötü bir maksadımız yoktu zaten biz pozitif düşünen insanlarız ancak Sakız ağacı konusunda olumsuzluklara ve bilgi kirliliğine Sakız Ağacına duyduğumuzdan saygımızdan sempatimizden ve bu AĞAÇLA yaşamak tarzımız olduğundan Sakız Ağacı hk. alıntılarla kirletilmiş bilgilerle yüzeysel gözlemlerle kitlelere ulaşmaya çalışanlara istinaden kendimizi yazmak zorunda hissediyoruz ve yazıyoruz…
Bilimsel bir bilgiye hiçbir itirazımız yoktur çünkü biz sizinle İNTERNET aracılığı ile yazıyorken… Zira Sakız Ağacı bilim, teknoloji, kimyevilerle yetişmeyeceğini ÜLKEMİZDE bunu başaran olmadığını bildiğimiz ve bilindiği üzere doğru gerçektir..
Sakız Ağacı yaşarken bu kültürüne ulaşarak sahip olduk.
Biz cahil derken Sakız Ağacı hk. Bilgi eksikliği olduğundan dolayı o kelimeyi kullandık.
Kimseye cahil demeye hakkınız yok. Sakız konusunda da bilginiz olmadığı ortada.
Bu başlıkta bilimsel çalışmalar hakında bilgi verilmiştir.
Ağaç diğer ağaçalar nasıl bilimsel yollara araştırılıp yetiştiriliyorsa, bilimsel yollarla yetiştirilebilir zaten yapılıyor. Ülkemizde de bunu başaran var.
Önce bilgi eksikliğinizi giderin. Sonra afaki sözler sarfedecekseniz, arkasında durmanız gerekeceğini bilin.
bazı Akademik ve Eğitmen kişiler Kurum Kuruluşlar bazı Vakıflar da bulunmaktadır.
Kimdir bu kişi, kurum ve vakıflar bir açıklayın görelim.
duvartarimi
11-12-2009, 10:28
Sn. Duvartarımcısı biz sizin Sakız Ağacına aşı tezinize katılmıyoruz. Hele hele ölümlü bir ağaca Çitlenbik gibi ölümlü bir ağaca ÖLÜMSÜZ Sakız Ağacını aşılamak gelecek nesillere ihanet olmaz mı? Bir de Sakız Ağacını başka ağaçlara benzetmenizde Sakız Ağacı hakkında çok az şey bildiğinizi Sakız Ağacını yeni tanımış olduğu gösteriyor.. Sebzelerle Sakız Ağacını kabakla karpuzla aynı kategoriye sokarak aynı satırlarda bahse etmeniz cehaletinizden mi yoksa Sakız Ağacının üretememenin verdiği psikolojik çöküntü ve hayal kırıklığından kaynaklıyor olmalı…
Not : Sakız Ağacı bir çok insanı bu duruma düşürmüştür bunların içinde bazı Akademik ve Eğitmen kişiler Kurum Kuruluşlar bazı Vakıflar da bulunmaktadır.
sayın hasta ağaçlar kardeşim sanırım sizler sakız ağacı konusunda uzmansınız ve kanımca yıllardır çalışmalar yapıyorsunuz bizler bu olaya daha yeni vakıf olduk sanırım çelikten üretmeyide başardınız (tohum değil)
PEKİ ŞUNU SORMAK İSTERİM ACABA YILDA KAÇ KG. SAKIZ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORSUNUZ AĞAÇ BAŞINA ALDIĞINIZ VERİM kaç gr dır.
veye bir genelleme yapayım çeşme ve yöresinin orjinal ağacı olan bu ölümsüz dediğiniz ağaçtan kaç kg sakız üretiliyor bunları bana cevaplarsanız sevinirim
Ben sadece kendi fikrimi ve gözlemlerimi belirttim
BENCE bırakalım ağacımız ölümlü olsun yerlerine yenilerini yetiştiririz yeterki biz ve halkımız bundan gelir elde etsin sadece birkaç turist gelecek diye beklemesin
siz devam edin aşısız yetiştirmeye benim amacım bunun aşılasını elde etmek
bunun için 1 yıldır 300 kadar fidan ile uğraştım evimde bunun için özel alanlar yaptım olmadı Azmediyorum ki tekrar deniycem ama bilirsiniz hepsi imkan meselesi şimdi tekrar çeşmeye gidip çelik getircem
bu sadece benim düşüncem
Eğer yunanlılar bunu 100 yıl önce yaptılarsa bunu biz bugünkü şartlarda daha iyi yapacağımıza inanıyorum
Duvartimi, Mİnepakkaner bu konuda çalışması olan bilim admlarından sözetti, adlarını verdi. onlarla iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz çelikleme konusunda.
Ayrıca Karşıyaka orman fidanlığında çelikle üretilmiş sakızağaçları var. Sitemize üye olduğunuzu söyleyebilirsiniz orada.
hasta agaclar
11-12-2009, 22:31
Kimseye cahil demeye hakkınız yok. Sakız konusunda da bilginiz olmadığı ortada.
Bu başlıkta bilimsel çalışmalar hakında bilgi verilmiştir.
Ağaç diğer ağaçalar nasıl bilimsel yollara araştırılıp yetiştiriliyorsa, bilimsel yollarla yetiştirilebilir zaten yapılıyor. Ülkemizde de bunu başaran var.
Önce bilgi eksikliğinizi giderin. Sonra afaki sözler sarfedecekseniz, arkasında durmanız gerekeceğini bilin.
bazı Akademik ve Eğitmen kişiler Kurum Kuruluşlar bazı Vakıflar da bulunmaktadır.
Kimdir bu kişi, kurum ve vakıflar bir açıklayın görelim.
Sn. Memet bey evet haklısınız kimseye cahil demeye kimsenin hakkı yoktur.
Fakat siz de bizim Sakız Ağacı hakkındaki bilgi ve deneyimlerimizi yokmuş gibi yazmaya hakkımız var mı?
Biz geçen yıl Ege Üniversitesi Karşıyaka Orman Fidanlığına uğradık Menemen genetik araştırma merkezine de uğradık buralarda Sakız Ağacı fidanı üretimi ile ilgili bilimsel ve seri üretimleri yoktu. Zira Karşıyaka da Orman Müdürlüğünde kalitesiz ırkı bozuk azda olsa bozuk genetik yapıdaki Sakız fidanları da gördük. Ancak buralarda bi başarı elde edilmiş başarı yoktu ve göremedik.
Sizin Ülkemizde bunu başaran var demişsiniz bu başarıyı elde eden kimdir lütfen bize adres iletişim bilgilerini aktarır mısınız? Bu arada Bizde sizin tabirinizle yönlendireceğiniz kişiden aldığımız bilgilerle bir nebze olsa belki bilgilenmiş olacağız…
Yıllardır Sakız Fidanı üreteceğiz deyip toplantılar, paneller düzenleyip bu arada sadece Yunanlıları uzman olduğunu çok para kazandıklarını da söyleyen fakat bir arpa boyu yol alamamış olanlardır. Bir de şimdi gündemde olan TEMA’nın Falım Sakız sponsorluğunda Urla bölgesinde 20 bin Sakız Ağacı fidanı üretip dikeceğini büyük bir merakla bekliyoruz.
hasta agaclar
11-12-2009, 22:52
sayın hasta ağaçlar kardeşim sanırım sizler sakız ağacı konusunda uzmansınız ve kanımca yıllardır çalışmalar yapıyorsunuz bizler bu olaya daha yeni vakıf olduk sanırım çelikten üretmeyide başardınız (tohum değil)
PEKİ ŞUNU SORMAK İSTERİM ACABA YILDA KAÇ KG. SAKIZ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORSUNUZ AĞAÇ BAŞINA ALDIĞINIZ VERİM kaç gr dır.
veye bir genelleme yapayım çeşme ve yöresinin orjinal ağacı olan bu ölümsüz dediğiniz ağaçtan kaç kg sakız üretiliyor bunları bana cevaplarsanız sevinirim
Ben sadece kendi fikrimi ve gözlemlerimi belirttim
BENCE bırakalım ağacımız ölümlü olsun yerlerine yenilerini yetiştiririz yeterki biz ve halkımız bundan gelir elde etsin sadece birkaç turist gelecek diye beklemesin
siz devam edin aşısız yetiştirmeye benim amacım bunun aşılasını elde etmek
bunun için 1 yıldır 300 kadar fidan ile uğraştım evimde bunun için özel alanlar yaptım olmadı Azmediyorum ki tekrar deniycem ama bilirsiniz hepsi imkan meselesi şimdi tekrar çeşmeye gidip çelik getircem
bu sadece benim düşüncem
Eğer yunanlılar bunu 100 yıl önce yaptılarsa bunu biz bugünkü şartlarda daha iyi yapacağımıza inanıyorum
Sn. Duvartarımı evet çelikten üretimi başarıyoruz Biz çok eskiden beri Sakız Ağacı meraklıyız bu arada ailemin bir bölümü Çeşmede ler. Biz 20 senedir gözlem altında tuttuğumuz takip ettiğimiz ağaçlardan çelikleme yöntemi ile Sakız Ağacı fidanı üretmekyiz.
Sakız Ağacı bilindiği üzere yetişkin ağaç 400-600 gr vermektedir. Biz Sakız Ağacı ürünü ile ilgili çalışmıyoruz Sakız Ağacını ırkı cinsi kalitesi ile ilgili fidan üretimi araştırma yapmaktayız yapmaya devam edeceğiz.
Bizce çok uzun ömürlü ölümsüz bir ağacı siz kısa ömürlü bir ağaca çevirmek sizin düşüncenizdir Bizim fikrimize uymadığını dile getirmek istedik.
Neden aşı konusundaki ısrarınızı anlam veremiyoruz. Zaten ki bu ağaç çelikleme yöntemi ile üretilmiş bir fidan asırlarca yaşıyorken...
300 fidan derken hangi ağaca Sakız aşılamaya çalıştınız açıkcası hiçbir aşı tutmadımı? 300 de 1 şans bile yokmudu?
hasta agaclar
11-12-2009, 22:53
sayın hasta ağaçlar kardeşim sanırım sizler sakız ağacı konusunda uzmansınız ve kanımca yıllardır çalışmalar yapıyorsunuz bizler bu olaya daha yeni vakıf olduk sanırım çelikten üretmeyide başardınız (tohum değil)
PEKİ ŞUNU SORMAK İSTERİM ACABA YILDA KAÇ KG. SAKIZ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORSUNUZ AĞAÇ BAŞINA ALDIĞINIZ VERİM kaç gr dır.
veye bir genelleme yapayım çeşme ve yöresinin orjinal ağacı olan bu ölümsüz dediğiniz ağaçtan kaç kg sakız üretiliyor bunları bana cevaplarsanız sevinirim
Ben sadece kendi fikrimi ve gözlemlerimi belirttim
BENCE bırakalım ağacımız ölümlü olsun yerlerine yenilerini yetiştiririz yeterki biz ve halkımız bundan gelir elde etsin sadece birkaç turist gelecek diye beklemesin
siz devam edin aşısız yetiştirmeye benim amacım bunun aşılasını elde etmek
bunun için 1 yıldır 300 kadar fidan ile uğraştım evimde bunun için özel alanlar yaptım olmadı Azmediyorum ki tekrar deniycem ama bilirsiniz hepsi imkan meselesi şimdi tekrar çeşmeye gidip çelik getircem
bu sadece benim düşüncem
Eğer yunanlılar bunu 100 yıl önce yaptılarsa bunu biz bugünkü şartlarda daha iyi yapacağımıza inanıyorum
Sn. Duvartarımı evet çelikten üretimi başarıyoruz Biz çok eskiden beri Sakız Ağacı meraklıyız bu arada ailemin bir bölümü Çeşmede ler. Biz 20 senedir gözlem altında tuttuğumuz takip ettiğimiz ağaçlardan çelikleme yöntemi ile Sakız Ağacı fidanı üretmekyiz.
Sakız Ağacı bilindiği üzere yetişkin ağaç 400-600 gr vermektedir. Biz Sakız Ağacı ürünü ile ilgili çalışmıyoruz Sakız Ağacını ırkı cinsi kalitesi ile ilgili fidan üretimi araştırma yapmaktayız yapmaya devam edeceğiz.
Bizce çok uzun ömürlü ölümsüz bir ağacı siz kısa ömürlü bir ağaca çevirmek sizin düşüncenizdir Bizim fikrimize uymadığını dile getirmek istedik.
Neden aşı konusundaki ısrarınızı anlam veremiyoruz. Zaten ki bu ağaç çelikleme yöntemi ile üretilmiş bir fidan asırlarca yaşıyorken...
300 fidan derken hangi ağaca Sakız aşılamaya çalıştınız açıkcası hiçbir aşı tutmadımı? 300 de 1 şans bile yokmudu?
Bu ağaç bahçemin sınırında.
Komşum yabani sakız olduğunu söylemekte. Burada okuduklarım ışığında ağaca bundan böyle bir başka ihtimam göstermem gerekecek.
duvartarimi
12-12-2009, 12:08
sayın hasta ağaçlar arkadaşım gerçekten bu konuda samimi olduğunuza inanıyorum siz ve sizin gibi arkadaşlarıda destekliyorum hatta sizler gibi insanlarımıza devletimizinde batıda olduğu gibi sahip çıkmasını diliyorum benim yöntemimi soracak olursanız çelikleme ile çoğaltmayı bende başardım çelikler filiz verdi ben bunu yaparken çok farklı bir yöntem izledim evimin banyosunda karanlık, steril, ve toprağına özel bir drenaj sistemi ile gerekli nem oksijen karbondioksit ortamını hazırlayarak günlük takip sonucunda başarıya ulaştım
yalnız benim yöntemimde belki inanmayacaksınız ama delice bişey yaptım
bu yöntemde bir sakızdan birde çitlenbikten çelik alayak yani ikiside köksüz bunları dikerek gerçekleştirdim yani zamanı kısaltmak istedim gözlemlerim şu oldu kimisinde alttaki çitlembik filiz verdi sakız çürüdü kimisinde alttaki çitlembik çürüdüğü halde üstteki sakız filiz verdi yaptığım hatayı düşündüm bence köklendirmek için aldığım hollanda menşeli ilaç (bayağıda pahalı ) burada işe yaramadı birde bu sisteme oksijen ve karbondioksit ölçer bir sistem kurmam icap ediyor şimdi denieceğim yöntemde köklendiren ilacı değiştirip önce çitlenbiklerin azda olsa kılcal köklerini saldıktan sonra aşı safhasına geçeceğim
yani kısacası bir aşı fidanında yaklaşık 3 yıl süren periyodu ben 1 yıl gibi kısa bir sürede fidanın dikim safhasına gelmesi yönünde çalışmalar yapıyorum
yani vakitten kazanmak için birde diğer bir araştırmam da gerçek bodur cins meyve fidanları yetiştirmek
yaklaşık 1 yıldır bu çalışmalar içindeyim derseniz ki bilgim varmı tek bilgi kaynağım internet ve bir işi deneme yanılma metodu ile bulmak
bu konuda hepimiz samimiyiz inanıyorum bence madem 20 yıldır yıldır bu işle uğraşıyorsunuz şimdiye mutlaka sakız üretip para kazanmanız lazımdı değilmi sevgilerimle
copur 09
12-12-2009, 13:53
Arkadaşlar atışmanız çok güzel ama, biraz da sakız ağacı ve sakız ürünü hakkında bilgiler verseniz. Yaptıklarınızı fotoğraflayıp bizleri bilgilendirseniz.
kalambaklı
12-12-2009, 15:58
Sayın hasta agaçlar,
Sakız Bonsaisi de biz zaten Bonsai yapıyoruz yapmak mümkündür.
Onbinlerce Sakız fidanı piyasa satıp ( sürüp ) bu konuda hepeyi yol aldık.
Biz Sakız Ağacı ürünü ile ilgili çalışmıyoruz.
Nic' inizi değiştirmeden mertçe çıkıp sakız ağacının ürünü bizi ilgilendirmiyor, biz sakız ağacı fidelerinin ticaretini yapıyoruz diye neden yazmıyorsunuz ki.
Hani gelecek nesillere örnek olacaktınız?....
Sen ve senin gibi kişilere söylenecek laf bulamıyor ve sizi anlamak için psikolog' a gitmem mi gerekiyor.:D:D:D:D
Mine Pakkaner bu konuda gerekli açıklamaları yaptı, bilimsel çalışmalarıları kimin nerede yaptığnı da açıkladı. Forumun bu başlığını okuyup bulabilirsiniz. Hiç bir bilimsel veri olmadan elinizde, fidanlıklardaki çeliklere kötü, kendi çeliklerinize iyi demenizde de bir anlam yok iİsteyen de aşı yapar.
İtham ettiğiniz kişi kurum ve vakıfları da açıklamadınız, bekliyorum.
Hiç bir ağacın olmadığı gibi bu ağacın da ölümsüzlük gibi bir durumu yoktur.
herbaryum
12-12-2009, 20:02
Türkiye'de Sakız ağacı olarak adlandırılan Pistacia lentiscus bitkisi Anacardiaceae familyasına ait bir bitkidir. Familyada Pistacia cinsinden başka Cotinus (Duman ağacı, Peruk ağacı) ve Rhus (Sumak) cinsleri Türkiye'de doğal olarak yetişmektedir. Pistacia cinsine ait 7 tür bulunmaktadır. Bu türler P.atlantica, P.eurycarpa, P.khinjuk (Bıttım sabunu elde edilir), P.lentiscus (Sakız ağacı), P.x saportae (Hibrit bir tür), P.terebinthus subsp. terebinthus, P.terebinthus subsp. palaestina ve P.vera (Antepfıstığı).
Başlığa konu olan Pistacia lentiscus (Sakız) bitkisi Akdeniz havzasından başka Kanarya Adalarında da yayılış gösterir. Türkiye'de İstanbul, İzmir, Ankara, Kayseri, Muğla, Antalya, İçel, Adana, Hatay illerinden kayıtlar vardır. Ayrıca Ege adalarından Khios, Rodos ve Khalki adalarından da kayıtlar vardır.
Kültürü yapılan Khios (Sakız) adasında chia varyetesi (diğer bir adı var. latifolius) bulunmaktadır. Bu varyete aynı zamanda Çeşme yarımadasında da yetişir.
Tek hibrit tür olan P. x saportae Menengiç ve Sakız ağaçlarının oluşturduğu bir türdür.
hasta agaclar
13-12-2009, 20:28
Bu ağaç bahçemin sınırında.
Komşum yabani sakız olduğunu söylemekte. Burada okuduklarım ışığında ağaca bundan böyle bir başka ihtimam göstermem gerekecek.
Sn. Hosseda ; Biz DAMLA Sakızı Ağacı’nın Anavatanı olarak kabul ettiğimiz Çeşme’de Çeşme ve çevresinde yıllardır araştırma, geliştirme ve bitkiyi tanıma çalışmaları yaptık. Vardığımı sonuç şudur ki ; Sakız Ağacı özsuyu reçinesi kuruyunca SAKIZ maddesi olur ve Sakız Ağacı’nın her cinsi, ırkı bu maddeyi taşımak zorundadır. Bu madde hayati suyu sıvısı suyu kanıdır. Bu bazı ırklarda erkek hoş kokulu ve bol miktarda bulunur bazı ırklarda azdır tadı, rengi, kokusu değişken olmaktadır. Ama yinede DAMLA Sakızı Ağacı’nın her türünde bu sıvı bulunmaktadır. Sizin ağacınız da DAMLA Sakızı Ağacı özellikleri taşıyorsa mutlaka SAKIZ ürünü verecektir. Ağacınız dişi bir DAMLA Sakızı Ağacı’na fotoğrafınızdan pek net olarak göremiyorsak ta benzetiyoruz. Dişi DAMLA Sakızı Fidanları erkek fidanlara göre daha geç sakız ürünü verdiğini gözlemledik.
hasta agaclar
13-12-2009, 21:00
sayın hasta ağaçlar arkadaşım gerçekten bu konuda samimi olduğunuza inanıyorum siz ve sizin gibi arkadaşlarıda destekliyorum hatta sizler gibi insanlarımıza devletimizinde batıda olduğu gibi sahip çıkmasını diliyorum benim yöntemimi soracak olursanız çelikleme ile çoğaltmayı bende başardım çelikler filiz verdi ben bunu yaparken çok farklı bir yöntem izledim evimin banyosunda karanlık, steril, ve toprağına özel bir drenaj sistemi ile gerekli nem oksijen karbondioksit ortamını hazırlayarak günlük takip sonucunda başarıya ulaştım
yalnız benim yöntemimde belki inanmayacaksınız ama delice bişey yaptım
bu yöntemde bir sakızdan birde çitlenbikten çelik alayak yani ikiside köksüz bunları dikerek gerçekleştirdim yani zamanı kısaltmak istedim gözlemlerim şu oldu kimisinde alttaki çitlembik filiz verdi sakız çürüdü kimisinde alttaki çitlembik çürüdüğü halde üstteki sakız filiz verdi yaptığım hatayı düşündüm bence köklendirmek için aldığım hollanda menşeli ilaç (bayağıda pahalı ) burada işe yaramadı birde bu sisteme oksijen ve karbondioksit ölçer bir sistem kurmam icap ediyor şimdi denieceğim yöntemde köklendiren ilacı değiştirip önce çitlenbiklerin azda olsa kılcal köklerini saldıktan sonra aşı safhasına geçeceğim
yani kısacası bir aşı fidanında yaklaşık 3 yıl süren periyodu ben 1 yıl gibi kısa bir sürede fidanın dikim safhasına gelmesi yönünde çalışmalar yapıyorum
yani vakitten kazanmak için birde diğer bir araştırmam da gerçek bodur cins meyve fidanları yetiştirmek
yaklaşık 1 yıldır bu çalışmalar içindeyim derseniz ki bilgim varmı tek bilgi kaynağım internet ve bir işi deneme yanılma metodu ile bulmak
bu konuda hepimiz samimiyiz inanıyorum bence madem 20 yıldır yıldır bu işle uğraşıyorsunuz şimdiye mutlaka sakız üretip para kazanmanız lazımdı değilmi sevgilerimle
Sn. Duvar Tarımcısı kardeşimiz ; duvarla da bile bitki yetiştirmek çok zor olduğunu biliyoruz ve senin ne kadar mücadeleci bir İNSAN olduğunu anlıyoruz. Bir gün Sakız Ağacı’nın seri üretimini yapacağına ve DAMLA Sakızı Ağacı konusunda hala gizemli gizli olan bazı sırlara da ulaşacağına da inanıyoruz. Sana çalışmalarında başarılar dileriz. Bizimle paylaşacağın DAMLA Sakızı Ağacı konusunda ki bilgileri beklemekteyiz BİZDEN isteyeceğiniz bildiğimiz her türlü bilgiyi esirgeyeceğimizi bilmenizi isteriz..
hasta agaclar
13-12-2009, 21:26
Sayın hasta agaçlar,
Sakız Bonsaisi de biz zaten Bonsai yapıyoruz yapmak mümkündür.
Onbinlerce Sakız fidanı piyasa satıp ( sürüp ) bu konuda hepeyi yol aldık.
Biz Sakız Ağacı ürünü ile ilgili çalışmıyoruz.
Nic' inizi değiştirmeden mertçe çıkıp sakız ağacının ürünü bizi ilgilendirmiyor, biz sakız ağacı fidelerinin ticaretini yapıyoruz diye neden yazmıyorsunuz ki.
Hani gelecek nesillere örnek olacaktınız?....
Sen ve senin gibi kişilere söylenecek laf bulamıyor ve sizi anlamak için psikolog' a gitmem mi gerekiyor.:D:D:D:D
Sn. Kalambaklı ; Ülkemiz için şu anda yapacağımız tek şey DAMLA Sakızı fidanı iyi ırklarını üretip bir şekilde toprakla buluşturmak misyonumuzdur. Bölgemizde çok az sayıda DAMLA Sakızı Ağacı bulunmakta bilindiği üzere bir DAMLA Sakızı Ağacı fidanı ürün rekortesine ulaşıncaya kadar 20-25 sene gerekmektedir. Oysa BİZ 20 yıldır fidan üretip değişik ırklarını çalışmaktayız…
Not : Biz sizin psikolojinizi bozuyorsak siz gerçekten ağaçları sevin anlayın Doğasal yaşayın o zaman Psikoloğa gitmenizi ihtiyacınız olmayacağınızı düşünüyoruz…
kalambaklı
14-12-2009, 09:40
Sayın hasta agaclar, ben sizin gibi tek bir ağaca odaklanmadım ki, meyve versin veya vermesin bütün ağaçları ve çiçekleri seviyorum.
İsterseniz bunu fotoğraflarla ispatlayabilirim.
Bölgenizde bulunup, doğal olarak yetişen faydalı bir ağaca sahip çıkmanız, onu çoğaltmanız
ve verdiğiniz emeğin karşılığını istemeniz tabii ki çok normal. Sizden ricam on binlerce sattığınız sakız fidanları nerede, çeşme' ye özgü ve çeşme' de yaşayabilen bu onbinlerce fidan çeşme,alaçatı,ıldır,reisdere,ovacık ve sair yerlere dikili olması gerekmez mi.
duvartarimi
14-12-2009, 10:20
Çeşmedeki perakende fiyatı 10 gr. 1o TL. olan toptan fiyatının ise 300 euro olan çiğnenen sakızın da hammaddesi olan pasta, ilaç, kozmetikte kullanılan ve ülkemize burnumuzun dibindeki sakız adasından ithal gelen ülkemize birçok döviz kaybına neden olan bu sakız ağacı bence bir milli mesele olması lazım bunca yıldır bu ağaçlardan ürün alamamıza bu işin acemisi olduğum halde inanamıyorum. bu işi yapmaya başlayanları duymuştum ama onlar ne kadar üretiyor hakkında bir bilgiye ulaşamadım zaten yeterli üretim olsa medyadan duyarız bu yılki sakız rekoltesi şu kadar diye hiç duymadım
mesala çeşmeye bu yaz çok gittim sakız lafı çok dolaşıyor hemen hemen tüm dükkanlarda var fakat hatta sabunu ve rakısı bile var fakat hemen hemen hepsinin üzerindede yunanca etiketi var düşüncemde haklı değilmiyimki eğer bu ağaçlar aşısız yeterli ürün verseydi bu kadar değerli bir ürün şimdiye kadar görürdük sakız bahçelerini veya tarlalarını veya sakız çiftliklerini sakız alım merkezlerini mesela izmir kemalpaşanın kirazı meşhur mayıs ayında gidin kemalpaşaya heryerde görürsünüz kiraz alım merkezi tabelalrını bunun gibi
O sebepten dolayı bunun aşı ile gerçekleştiğine inanmaya başladım ondan dolayı 300 adet fidanı denedim şimdi yine çeşmeye gidip sakız çeliği toplayıp tekrar deneylerimi gerçekleştireceğim ilk aşıyı gerçekleştirdiğim zaman burada bu bilgilerimi paylaşacağım eğer bu konuda deneyimleri olan arkadaşlar varsa onlar ile bilgilerimizi paylaşabiliriz.
kalambaklı
18-12-2009, 19:26
Sayın duvartarimi; Düşüncelerinize tamamen katılıyorum, kendine ait olduğun bir şey var ise devamı olur,demek ki üzüm (şarapçılık) sakız, zeytin bunlar hiç biri bize ait bir şey değil gibi, gerçekten bize ait olsalardı ve biraz milliyetçi olsak Yunanistan' dan (Sakız adası) sakız ürünleri ithal etmez ve onların reklamını yapmazdık. Peki onlardaki sakız da bizdeki çitlembik mi, gerçi çitlembik' i bile pazarlayamazdık ya.
Dedelerimiz anlatır Urla-İskele' den gemilere üzüm çuvallarını yükleyebilmek için dolu çuvalları üst üstte koyup merdiven yaparlarmış ve dağlarından bal ovalarından yağ akarmış.
Şimdi soruyorum!....Nerede bunlar, kendiliğinden buhar olup uçtu mu ya da yangın, kasırga alıp gitti mi.
Genel de ege bölgesine ait olan zeytin ve ürünlerine bile İtalya, İspanya, İstanbul kadar bile olmayan Yunanistan gibi ülkeler sahiplenmiş durumda, düne kadar zeytin yetiştirmek için teşvik edenler bu gün buna bile ( Pancar, Tütün, Pamuk, vs.) kota koyuyor. Zaten bu yüzden ticareti bırakıp kendimi doğaya salmak üzereyim.:mad:
Söylenecek çok şey var ama burası yeri değil.:(
Saygılarımla iyi akşamlar,
efekentlisari
21-12-2009, 18:35
aman sayın kalambaklı ticareti bırakmayın:) şaka bi yana söylediklerinize yürekten katılıyorum.
duvartarimi
22-12-2009, 16:12
Sayın duvartarimi; Düşüncelerinize tamamen katılıyorum, kendine ait olduğun bir şey var ise devamı olur,demek ki üzüm (şarapçılık) sakız, zeytin bunlar hiç biri bize ait bir şey değil gibi, gerçekten bize ait olsalardı ve biraz milliyetçi olsak Yunanistan' dan (Sakız adası) sakız ürünleri ithal etmez ve onların reklamını yapmazdık. Peki onlardaki sakız da bizdeki çitlembik mi, gerçi çitlembik' i bile pazarlayamazdık ya.
Dedelerimiz anlatır Urla-İskele' den gemilere üzüm çuvallarını yükleyebilmek için dolu çuvalları üst üstte koyup merdiven yaparlarmış ve dağlarından bal ovalarından yağ akarmış.
Şimdi soruyorum!....Nerede bunlar, kendiliğinden buhar olup uçtu mu ya da yangın, kasırga alıp gitti mi.
Genel de ege bölgesine ait olan zeytin ve ürünlerine bile İtalya, İspanya, İstanbul kadar bile olmayan Yunanistan gibi ülkeler sahiplenmiş durumda, düne kadar zeytin yetiştirmek için teşvik edenler bu gün buna bile ( Pancar, Tütün, Pamuk, vs.) kota koyuyor. Zaten bu yüzden ticareti bırakıp kendimi doğaya salmak üzereyim.:mad:
Söylenecek çok şey var ama burası yeri değil.:(
Saygılarımla iyi akşamlar,
sayın kalamaklı kardeşim aynen dediğiniz gibi hepsi buhar olup uçup gitmişler ben doğma büyüme izmirliyim yaşımda 48 şu izmir körfezinin üzerindeki yamanlar dağına bir bakarsak benim bildiğim 48 yıldır çıplak ağaçsız duruyor (bayraklı üstleri) eski izmir fotoğraflarına bakarsanız 80 - 90 yıl önceki yamanlar dağını hep çıplak görürsünüz bence bu izmirin ayıbı ha şimdi biraz ağaçlandırmalar var ne ağacı derseniz sanırım okaliptus çam vs. şimdi 80 - 90 yıldır buna benzer yerler çok var Buraları köylülere yıllar önce kiralık verilseydide
badem kestane zeytin vs. gibi ağaçlar dikilseydi daha iyi olmazmıydı mesela duyuşuma göre badem ve ceviz ithal geliyor yani o koskocaman yamanlar dağı hala kaskabak durup izmir körfezine hüzünlü, hüzünlü bakıyor hele birde orman yangınları çıktımı işte o zaman canımızı acıtıyor değilmi
kalambaklı
23-12-2009, 10:25
Sayın duvartarimi, ben de doğma büyüme Urla' lıyım, yarım adamızda bulunan dağlık alanları şöyle bir dolaşsan makiliklerin aralarında yüzbinlerce zeytin' in yabanisi yani delice görürsün. Neden zeytin değil de delice dersen, çıkan yangınlar, odun yapmak, ormanda arazi açmak için kesilen zeytin ağaçlarından dolayı. Zeytin ağaçlarının çoğunun kökü delicedir, çünkü delice daha arsız ve sağlam olur, bu ağacın üzerine zeytin aşılarlar.
Yani biz var olanı koruyamıyoruz ki, ayrıca sakız sakız diye söylenip duruyorlar hani nerede sakız ormanlıkları nerede imalathaneleri nerede bir fotoğraflayında bütün ağaçlar.net üyeleri görsün.
mylasoslu
25-12-2009, 00:04
Sayın sakız dostları ağaç sevdalıları,
daha önceden bu ağacın nereden bulabilirim diye soranlar vardı.Hala arayanlar vardır diye bir şeyler fısıldamak istiyorum.Aman kimse duymasın.Karşıyaka çevre orman fidanlığında mevcut.Ben aldım bir tane tavsiye ederim.İnanın damla sakızı gibi kokuyor.
Bu günlerde üzüntülüyüm.Neden bilmiyorum ama sakızım kurudu.Yeni bir tane edineceğim.
Yazın fidanlıkta yaptığımız bonsai toplantısında almıştık oradan sakız. Fiatlar da çok uygun.
kalambaklı
25-12-2009, 09:36
Sevgili dostlar, sakız fidanı alımı için gösterdiğiniz incelik için çok teşekkür ederim, fide almak için uygun bir yerimiz olduğuna çok sevindim.
Sağlıcakla kalın,
duvartarimi
26-12-2009, 15:27
Kaşıyaka orman fidanlığına sabah sabah gittim gerçekten sakız fidanı yetiştirmişler ve tanesinide 6 Tl. den 2 adet fidan aldım oradaki kişilere sordum tohumdanmı yoksa çeliktenmi diye zaten tohumdan yetiştiği yapraklarından belliydi yapraklar küçük ve sivriydi benim gördüğüm rumlardan kalan anıt ağaçlarda ise yaprakların uçları yuvarlak ve uçlardan içe doğru girintisi var zaten oradakilerde tohumdan olduğunu söylediler çelikten yetişmiş varmı diye sordum uğraştıklarını söylediler
çekirge misali
26-12-2009, 21:34
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü düzenlemiş olduğu SAKIZ KONUSUNDA TOPLANTI DÜZENLENECEKTİR.
29 ARALIK 2009 Salı günü saat 11:00 da Kaymakamlık Toplantı Salonunda yapılacak toplantıya, katılımınızı ve Sakız konusunda ilgili kişilerce toplantı duyurusunun yapılması ve gereğini 23.12.2009
tanzim eden
Çeşme İlçe Tarım Müdürlüğü
duvartarimi
28-12-2009, 09:19
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü düzenlemiş olduğu SAKIZ KONUSUNDA TOPLANTI DÜZENLENECEKTİR.
29 ARALIK 2009 Salı günü saat 11:00 da Kaymakamlık Toplantı Salonunda yapılacak toplantıya, katılımınızı ve Sakız konusunda ilgili kişilerce toplantı duyurusunun yapılması ve gereğini 23.12.2009
tanzim eden
Çeşme İlçe Tarım Müdürlüğü
keşke salı günü değilde pazar günü olsaydı sanırım katılım çok olurdu.
adnanaltinoz
28-12-2009, 14:31
sakız agaçının yetşme şartlrıyla ilgili bilgi varsa dönebilirmisiniz
kalambaklı
28-12-2009, 14:55
Değerli arkadaşlar, en son 25/10/2009 tarihinde yapmış olduğumuz bonsai toplantısından sonra, her zamanki gibi boş geçen bu pazar günü Güzelbahçe ve Urla üyelerimizle Özbek köyünde Kenan Koç' a ait meyve üretim yerini ziyaret ettik.
Menengiç ve çitlembik' e aşılanan damla sakız fide ile ağaçlarını fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istedim.
Kenan beyin oğlunun söylediğine göre çelikten sakız fidesi üretmeyi hiç başaramamış ve ilginç olanı ise sadece aşılama yöntemiyle üretebiliyormuş.:)
119358
119359
119360
119361
kalambaklı
28-12-2009, 14:56
Fotoğrafların devamı,
119362
119363
119364
duvartarimi
29-12-2009, 09:43
Değerli arkadaşlar, en son 25/10/2009 tarihinde yapmış olduğumuz bonsai toplantısından sonra, her zamanki gibi boş geçen bu pazar günü Güzelbahçe ve Urla üyelerimizle Özbek köyünde Kenan Koç' a ait meyve üretim yerini ziyaret ettik.
Menengiç ve çitlembik' e aşılanan damla sakız fide ile ağaçlarını fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istedim.
Kenan beyin oğlunun söylediğine göre çelikten sakız fidesi üretmeyi hiç başaramamış ve ilginç olanı ise sadece aşılama yöntemiyle üretebiliyormuş.:)
sayın kalamaklı arkadaşım verdiğin bilgiler için teşekkür ederim büyük bir heyecan ile resimleri indirdim ayrıca kenan arkadaşımıza teşekkür ederim
acaba bu arkadaşımıza ulaşacağımız bir telefon veya adresi varmı
duvartarimi
10-01-2010, 13:28
geçen pazar günü büyük bir heyecanla aşılı fidanları görmeye gittim ve özlerime inanamadım hem iyi cins sakız ve hemde çitlenbiğe aşılılardı ayrıca melengiçe de aşılılar vardı ve üzerlerinden hala sakızlar damlıyordu birkaç çelik alıp sakız ve çitlenbikten eve gelip laboratuarımda 50 adet fidan aşıladım şu an bir hafta geçti gelişmeler oldukça fotolarını yayınlıyacağım
ve denilenler doğru çelikten üretmek yerine aşı daha iyi netice verdiğini gözlerimle gördüm
kalambaklı
10-01-2010, 18:05
Sevgili duvartarimi, menengiç, çitlenbik doğada fazlaca bulunmakta, bunlara sakız aşılamak daha mantıklı ve bu sene haziran sonu melengiç, çitlenbik ağaçlarına aşılama projemi bölgemde hayata geçirmek istiyorum.
Bu konuda yardımlarını esirgemeyeceklerinden emin olduğum Kenan bey ve oğlundan yardım alacağım ve imbat rüzgarlarıyla URLA' da sakız kokusunu duyurmak istiyorum.
Saygı ve sevgilerimle,
Sakız ağacının Adana iklim koşullarında rahatlıkla yetişebileceği kanısındayım. Nede olsa Akdeniz bölgesindeyiz. Sakız ağacı fidanı temin edebileceğim arkadaşlar var mı acaba ?
kalambaklı
14-01-2010, 10:26
Sayın hexus, çitlenbik veya menengiç ağaçlarına aşılanmış istiyorsanız Urla Kenan Koç fidanlığında, çelikten yetiştirilmiş istiyorsanız karşıyaka orman fidanlığında bulabilirsiniz.
Saygılar,
Özgür Ayata
14-01-2010, 17:12
Selamlar
Sayin Kalambaklı,
Bende KKTC deki bahcemde 2 adet sakiz agaci yetistirmek istiyorum. Soylediginiz adreslerden temin etmeyi dusunuyorum. Bize asi mi yoksa celik mi onerirsiniz.
kalambaklı
14-01-2010, 17:23
Selamlar
Sayin Kalambaklı,
Bende KKTC deki bahcemde 2 adet sakiz agaci yetistirmek istiyorum. Soylediginiz adreslerden temin etmeyi dusunuyorum. Bize asi mi yoksa celik mi onerirsiniz.
Sayın Özgür Ayata, öncelikle bölgenizde çitlenbik, menengiç gibi ağaçlar bulunuyor mu, bulunuyor ise bu ağaçlara aşılanmış sakız fidelerini tercih edin.
Hayır hiç biri yetişmiyor derseniz menengiç' e aşılanmış sakız fidesini tercih edin derim, nedeni ise doğada en fazla yetişen menengiç olduğu için.
Saygı ve sevgilerimle,
Özgür Ayata
14-01-2010, 17:38
Sayin Kalambaklı,
İlginize tesekkurler, Kenan Koc fidanliginin iletisim bilgilerini bizimle paylasirsaniz seviniriz.
Saygilar.
kumyaka2010
14-01-2010, 18:08
Sayın agaç severler ! Bende yetişmez denilen sakız agacı 16 senedir bahcemde buyudu fakat ben sakız elde etmek için ugraşmadım .Kart dallarda sakızlar çıkıyor .Genç dallarımı çizmek lazım ? Çelikten bir turlu tutturamadım .Bilgisi olandan bilgi rica ediyorum .Dip piçlerinden deneme yapacagım .Ne zaman bu işlemi yapmam lazım .Selamlar
kalambaklı
15-01-2010, 11:07
Sayin Kalambaklı,
İlginize tesekkurler, Kenan Koc fidanliginin iletisim bilgilerini bizimle paylasirsaniz seviniriz.
Saygilar.
Sayın Ozgür Ayata, Kenan Koç fidanlığının bilgileri aşağıda bilginize sunulmuştur.
www.kenankocfidancilik.com
Kenan Koç; 0 538 268 21 47
Özen Koç; 0 533 816 85 35
duvartarimi
15-01-2010, 18:22
tahminlerim doğru çıktı kenan abinin yanına gittim evet sakız ağacı maalesef aşılı olarak yetiştirildiğini gözlerimle gördüm kenan abi melengiçlere ve çitlenbikler aşılamış fidanlar tutmuşlar ve büyümüşler ve çok nazlı ve zor yetiştiklerini söyledi demekki aşılı olarak elde ediliyormuş
kenan abi aşı çeşidi olarak göz aşısı ile aşılamış sağolsun ondan sakız çelikleri ve çitlenbik ayrıca melengiç çelikleri aldım bunları yarma aşı ile anaç çitlenbik olmak üzere yani iki çeliği birbirine aşılayarak (belkide dünyada hiç olmayacak bir metot) 50 kadar çeliği özel oluşturulmuş laboratuar ortamına diktim çünkü aşılı bir fidan yetiştirmek takriben 3 yılda gerçekleşiyor buda çok büyük bir zaman kaybı benim için eğerki benim fidanlar tutarsa çünkü aynı anda hem çitlenbik kök salacak hemde üstteki sakızın aşısı tutacak 1 sene sonra benim fidanlar dikime hazır hale gelecek
bunu ben geçen yıl denedim ve tutanlar kök salanlar oldu fakat biraz aceleci davranarak erken güneşe çıkarttığım için kurudular
belki bilimsel olarak olmayacak bişey ama yaklaşık bir yıldır ben böyle farklı araştırmalar yapıyorum daha önce değişik çalı formundaki ağaçlara (koca yemiş,meşe palamudu,gibi)ağaçlara kiraz şeftali erik... vs. meyve ağaçlarını aşılayıp bodur formundaki meyve ağaçları elde etmeye çalıştım köklendirici hormon kullanmadığım için başarısız oldum
bu konuyu yazmamım sebebi aşı ve ağaç konusunda bilgisi olanlar varsa ben deniyorum ve safha safra fotolarınıda yayınlıycam böyle bir teknik ile aşılı fidan yetişirmi diye bir forum oluşturmak
bir aşılı fidanı 3 yılda değil 1 yıl gibi kısa bir zamanda yetişirmi yetişmezmi ?
çelebi67
16-02-2010, 14:35
Ben Manisa Demirci de menegiç ağaçlarına antep fıstığı aşılaması yapıyorum ve genellikle meyve veriyor.sakız ağacı da menengiç familyasında olduğu için bu yıl göz aşısı zamanı gelince yöremizde bolca bulunan menengiçlere sakız ağacı çeliği bulabilirsem aşı yapmak istiyorum.eline sakız ağacı fidanı bulunanlar bana yardımcı olurlarsa sevinirim.
adresim : Devlet Hastanesi Demirci/Manisa
çelebi67
16-02-2010, 14:42
Sayın Bahçekolik ( İsminiz olmadığı için böyle yazdım mazur görün ) evet doğru menenginç ağacına Sakız Ağacı aşılanabilir. Aşı çeliği isterseniz daha önce görüştüm Sakız Ağacı Uzmanı alanında tek olduğu ve 30 yılı aşkın süredir sakızla ilgili her türlü teknik , görsel , deneysel bilgilerini herkesin kabul ettiği ve destek verdiği benimde kendisi Sakız Ağacının bilir kişidir. İsterseniz size yönlendirebilirim.
sayın anasoncu ben manisa demirci den yazıyorum.son bir yıldır ağaçlar nete giremediğim için bana yazmış olduğunuz cevabı okuyamadım.bunun için özür dilerim.sözünü ettiğiniz kişiden sakız ağacı çeliği temin etmek stiyorum. bana yardımcı olursanız sevinirim. hayırlı günler
sakız ağacı çeliği yollayabilecek bir arkadaşımız var mı ?
duvartarimi
19-02-2010, 19:35
SELAMLAR yaklaşık 2 ay evvel çitlembik çeliğine aşıladığım sakız çeliklerinde beni heyecanlandıran bir olay meydana geldi yaklaşık 35 fidan aşılamıştım bunlardan 6 adetinde sakızlarda yapraklar çıkmaya başladı yani iki çeliği birbirine aşılayarak belkide bir olmazı başarmak üzereyim tahminimce diğer geri kalan çeliklerdede kuruma yok tahminimce bunlardanda çıkabilir çeliklerden birkaçını topraktan asıldım acaba dipteki çitlenbik kök saldımı diye çelik zor çıktı diplerine baktım çok hafif kıl gibi köklenme başladığını gördüm yani 2 aydır benim bulduğum bu sistemdeki ağaçlar canlı ve işlevlerini sürdürüyorlar eğerki bu sistem tutarsa seneye ben bu fidanları dikebilecek konuma geleceğim bunların resimlerini en kısa zamanda göndereceğim
duvartarimi
20-02-2010, 16:19
Aşılı sakızların ilk resmini çektim eğer bunlar böyle devam ederse 1 seneye kadar isteyene çitlenbiğe aşılı sakız fidanı gönderebilirim
kalambaklı
20-02-2010, 17:40
Sayın duvartarimi, emeğinizin karşılığını almanı çok isterim, sakıncası yok ise öğrenmek istediğim bir konu var. Çitlembik fidelerinin bir kasa içersinde bulunmasının bir nedeni varmı acaba.
duvartarimi
20-02-2010, 18:27
sayın kalamaklı fotoğraftaki çitlenbik fidanlarına aşılı sakızlardır bunları küçük kasalara dikmemim sebebi ise rahatlıkla kontrol edebilmek içindir kasanın ebadı 25x25 cmdir altında özel toprak ve özel drenaj sistemi bulunmaktadır çitlenbiğin üzerindeki saızlar filizlenmeye başladı yani bence aşılar çelikten çeliğe tutmaya başladı ayrıca sakız ve çitlenbik çeliklerini bilhassa kenan abiden temin ettim belkide yakın zamanda kenan abiyle beraber çalışmalarımız sürecek
kalambaklı
21-02-2010, 19:46
Sayın duvartarimi, çalışmalarını candan destekliyor ve başarılarının daim olmasını diliyorum.
Sağlıcakla kal,
h.erarslan
01-03-2010, 19:11
Hepinine merhaba. Yazılanlarını 1. sayfasından beri okudum çok faydalı bilgiler edindim çok teşekkür ederim. Bende tez hocamla beraber Temanın bu konuyla ilgili projesinde beraberiz. Buradaki bilgilerin haricinde yeni dökümanlar ve bilgiler edinirsem buraya yazacağım. Elimde bazı fotolar var en kısa zamanda paylaşacağım.
merhabalar sakız fidesini getirtsek istanbulda yaşarmı sakız vermesi önemli değil ama maksat yaşatmak olsun mümkünmü?
forumaza
17-03-2010, 14:45
Şu an Çeşme/Çiftlikköyde Metin GEMİCİ Ve Tansu AVCI isimli Sakız Fidanı Üreticileri Tohumdan ve çelikten seri sakız fidanı üretimi yapmaktalar ve;
"Sakız ağacının (Pistacia lentiscus L.) juvenil ve olgun eksplantlarının mikroçoğaltımı, kriyoprezervasyonu ve genetik kararlılığının belirlenmesi"
isimli bir proje uygulamasında görev yapmaktadırlar. Ayrıntılı bilgiyi oradan edinebilirsiniz.
http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108856245258
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.