View Full Version : Pembe Domates
Harika bir domates cinsi.
3388
Komşum kendi yetiştirdiği bir kaç pembe domatesi bize verdi ve ilk işim tohumlarını almak oldu. Ancak bunlar sizin resminizdekiler gibi düzgün değil, yamrı yumru şeyler. Güzel bir domates ama çook dayanıksız. Ancak taze tüketime elverişli.
Evet, ancak hobi olarak yetiştirilebilir. Domateslerin şekli belki de cinsinden dolayı böyledir.
Evet. Meşhur pembe domatesler. Lezzetlerinin, söylediğiniz gibi emsalsiz olduğu düşüncesine inanıyorum.
Ama benim poirelerimi görmeden nasıl seviyorsunuz bunları bir türlü anlamıyorum.
Bir üstteki düzgün şekilli olan pembeler sanki, nasıl desem, fazla yıkanmış ve rengi kaçmış çamaşırlar gibi pembe
Ve onun altındakileri ben hobi olarak dahi yetiştirmem.
Biraz kıskançlık yapmamda sakınca yoktur umarım
Hmmm! Sayın Cemada,
sanırım hem kıskançsınız
hem de narsisitik.
Neyse bana bir zararı yok. :))
Size söylediğim gibi sebzeler.com'a girip de
yazılarınıza ilgi yapabilmiş değilim çünkü
şifremi unuttum. Malina duymasın lütfen,
unuttuğum YD şifremi daha yeni verdi.
Bu arad avatarınızın yazdıklarınızın önüne geçtiğini
bilmenizi isterim. Çok şirin
Pembe domates konusuyla ne ilgis var bunların???
Offf anlayın işte canım sıkılıyor,
muhabbet arıyorum :(
Aybalanın şişman tavşanından daha şirin değil mi benim tavşanım? Bir daha söyler misin, keskindir kulağı aybala'nın, hemen damlar ama ortalığı dağıtır da:)
Eeee, ehem...
öhö öhö...
Aslında sizin avatarınızın şahaneliği ile
Aybala'nın avatarının muhteşemliği arasında
bir tecih yapılması mümkün değil çünkü
karşılaştırılmaları mümkün değil.
Sonunda ben kötü olurum kesin
Duyamadım. Şifreyimi unutmuştunuz? Malina bilmesin mi?
Güzel bir domates ama çook dayanıksız. Ancak taze tüketime elverişli.
domates zaten bahçede yenir ki
bahçeye gireceksin
domatesi koparacaksın
sonracıma toprağa oturacaksın
domatesi şöyle ikiye böleceksin
o sırada domates dalından gelen kokuya
domatesin tadı karışacak
ekmeğini tuzunu alıp gitmişsen bahçeye
iki de biber koparmak yakışır hani
canım nasıl çekti
snıf snıf
domates mi kokuyor
ben Konya'ya hasan beyin komşusunun bahçesini basmaya gidiyorum
bu arada domatesin yaprağı feci kaşındırır
ısırgan gibi
3404
cemada bunu gördün mü?
Komşu ile birlikte bende domates ektim.
Kalın kabuklu, içi damarlı ve sarı.
Yaz boyunca çirkin dometes yemekten bıktım, geçen gün gittim pazara kocaman, kıpkırmızı
Çanakkale domateslerinde aldım afiyetle yedim.
Bizim bahçemizde bu sene sarı ve pembe cinsli domatesler vardı . Fidesi köyümüzden geldi. Burada fazla bitki olarakta dayanmıyor. Ama köy havasında verim ve dayanıklılığı daha fazla. Rakım 1300 civarı afyon ahır dağları.
bende işyerimdeki bilgisayarımda olacaktı resimleri-
flash diske atıp getireyim photobuckete yükleyeyim.
ancak rengi ne üsttekilerden ne alttakilerden.
güvez mi desem soluk kırmızı mı?
dikim zamanı perestesi pazarda bulunuyormuş.
sonbaharın ilk donlarında domatesleri yeşilden pembeye döndüyse kökleyebilirsiniz.
eylül sonu ekim aşı gibi bizimkiler kırağı yemişe döndü.
turşu için de pek uygun değil. dograyınca suyunu çekirdeklerini alıp konkase yapmanız gerekir.
bunlar da cins cins galiba.
ancak tam bir şekil yok.
kimisi çiçek gibi kimisi yumru kimi tekerlek gibi.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sebzeler/HPIM2689.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sebzeler/HPIM2680.jpg
Mine Pakkaner
26-11-2006, 17:08
Kursad bunlar cinsinden değil, hastalık. Bu kediyüzü dediğimiz fizyolojik bir problem arazı gibi duruyor.
alttaki resimin 3 yöne doğru çıkıntı yapıp etibank logosu gibi olmaı galiba dediğiniz hastalık.
http://www.bitkisagligi.net/Domates_Cateface.htm
düşük sıcaklıktan bahsetmiş.
yapabileceğimiz bişi yok dolayısıyla.
aslında mecburi kalmadıkça insektisit haricinde ilaç da kullanmıyoruz.
gübre de tavuk gübresi vermiştik 1 önceki yıl.
gübre de pek kullanmıyoruz.
ancak salatalıklara deneme amaçlı pronzym natura veya pronzym fertilizer gibi bişi vermişler yapraktan sırt pompasıyla.
oldukça da verimli olmuş.
denizakvaryumu
15-12-2006, 13:30
http://www.readytogrow.co.uk/seeds/c_tomatoes.htm
bu kadar çok domates türü olduğunu bilmiyordum..inanılmaz
.
bu da turuncusu http://img109.imageshack.us/img109/3083/hpim4506hu8.jpg oldukça büyük
lerdemir
12-02-2007, 23:21
Kokusu ve lezzeti nasıl?
beyağıllı
19-03-2007, 00:53
Ben doğanın insanlara sunduğu; hiçbir canlı üzerinde oynanması taraftarı değilim.Gençliğimizde hormonlu yiyecekleri ebeveynlerimiz daha besleyici çocukları daha çabuk geliştiriyor diye bizlere yedirdiler şimdi bizim nesil hormonlu yiyeceklerin sebeb olduğu hastalıklar boğuşuyoruz.Rengarenk boyanan civcivlerin bile daha gelişemeden öldüklerini gördük.
Ben Ağaçlar.net'teki bir başka konu sayesinde tanışmıştım; Pembe Domates Ağı (http://pembedomates.blogspot.com).
Bu da benim Pembe Domates güncem (http://www.mehmetsaygin.com/pda/pembedomatesnotlari.html) :)
Selamlar,
MSaygin , Pembe Domates Günceniz de
" 2.Selim Güleç'in Hatay'ın Serinkuyu beldesinden gönderdiği 20 yıldır doğallığı bozulmamış pembe domateslerin çekirdekleri" denilmiş.. Nasıl yani ? 20 yıl bozulmadan nasıl kalıyor tohumlar?
merhaba,
20 yıllık olan tohumlar değil tabi ki, aynı bahçede, her sene tohum alınarak 20 yıldır, katkısız bir şekilde üretilen domatesler kastediliyor.
Selahattin Yılmaz
31-03-2007, 17:04
Arkadaşlar pembe domates tohumlarının hepsini ekmedim. Artan tohumları ücretsiz isteyene gönderebilirim...
Bekir S.
31-03-2007, 19:22
Ben alabilirim nasıl alabilirim? Siz haber verin zaten özelinize mesaj attım bile :)).
Pembe dometesi bilirim geçen yıl 10 kök vardı ama dometesler meyvede çürüdüler nedense yerede değmiyorlardı.
Bekir S.
31-03-2007, 21:27
işte bende onu merak ettim bir bilene soruyom :))
Selahattin Yılmaz
31-03-2007, 22:17
Domates mildiyösü denen mantari bir hastalık var. Özellikle domateslerin altında toprağa değidiği yerde veya yere bakan kısımlarında beyazlıkla başlar çürümeyle son bulur. Bu hastalık için 15 günde bir koruyucu bakırlı ilaçlarla ilaçlamak gereklidir.
Bekir S.
31-03-2007, 22:36
Bu sene daha bilinçli yetiştiricem demek ki bende tohum kalitesiz diye düşünüyordum. Teşekkürler
lerdemir
31-03-2007, 23:38
Ben çok isterim Selahattin Bey eğer mümkün ise...
Arkadaşlar pembe domates tohumlarının hepsini ekmedim. Artan tohumları ücretsiz isteyene gönderebilirim...
Bardaklara ektiğim (ziraatciden aldığım hibrit) normal domateslerimin kökleri oldukça fazlalaşmış. Kabı dar gelir olmuş sanki. Başka bir kaba mı şaşırtacağım.. Şaşırdım kaldım :) Bahçem henüz ekime müsait değil. Biraz daha dursalar bir zarar verir miyim fidelere?
Selahattin Yılmaz
26-04-2007, 13:55
Normalde kökler sadece dış kısımda yoğunlaşır dikim zamanına kadar idare ederler merak etmeyin...
Domateslerden milyon tane domates elde edilecek gibi görünüyor, komşularımız sevinecek.
Komşulardan önce bize bir kasa düşmezmi rica etsek. Şöyle içi bembeyaz dışı kıpkırmızı doğal tarafından diye şu anda sesli düşünüyorum. Emek vermedik ama olsun fidelerin resimlerine baktıkya yetmezmi.
Saygıyla kalın.
İçi bembeyaz domates nasıl oluyor ki ?
İçi bembeyaz domates nasıl oluyor ki ?
Habibe hanım bakın şöyle anlatayım.
Doğal hali ile yerli domates olacak tabii. Birazcık şekli bozuktur yani hafif yamuk yumuk derler. Dalından koparıp şöyle elinizle ikiye ayıracaksınız içinde sanki kırağı yağmış gibi bir renk ve etrafa yayılan burcu burcu domates kokusu. Bir elinizde tuz tabi varsa. Yoksa üzülmeyin yemeye devam inanın dünyanın en güzel lezzeti.
Yerli domates pek kalmadı ya neyse. Şimdilerde genelde hibrit tohum ile üretilen domatesleri yiyoruz.
Umarım anlatabilmişimdir saygıyla kalın.
Teşekkür ederim Cemal S.
Anlattınız anlatmasına da eski lezzetleri özlettiniz.
O kırağı yağmış gibi muzlumsu domatesi görmeyeli çok uzun zaman oldu.. Bir o kadar zamandır da bir domatesi ellerimle öyle ortadan 2 ye bölmedim.
Pembe domateslerin fidesini bu özlemle diktim. Sizin dediklerinizi bir gün bahçemde yapacağım kısmetse ...
Sağolun.
Selahattin Yılmaz
06-07-2007, 08:31
Yani namı diğer bizim Pembe Domates...
Yani namı diğer bizim Pembe Domates...
Yapmayın Selahattin bey şu garibe siz bari vurmayın yahu. Taman formda yeniyiz ama şu sizin namı değer Pembe Dometes nasıl biraz açarmısınız konuyu.
Bir hemşehri ricasıdır. Selahattin bey açıp açmamakta serbestir.
Saygıyla kalın.
lerdemir
06-07-2007, 12:25
Bakın burada (Balkon Bahçeciliği/Pembe Domates) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1759) "hazır açılmışı" var.
Hem sizin katkılarınızla belki yeniden hareketlenir orası da...
Merhabalar !
Lerdemir çok teşekkür ederim. Gerçekten harikalar. Ben bu sitede yeniyim biraz. Daha neler öğreneceğim neler.
İkinci cümlenizdeki katkı konusuna gelince paylaşmak ne güzel şey. Hele bilgiyi, bildiğim bir şey olursa seve seve. Ancak bilmediğim bir şey olursa o konuda susma hakkım hep saklıdır.
Sağolasın Can dost.
Mahmut Leventoğlu
15-07-2007, 20:15
Cemal benim Pembe domatesler büyümeye başladı eğer ürün elde edebilirsem (yemekten artarsa) tohumluk ayıracağım. Sanada veririm PEMBE DOMATES.:))
Cemal benim Pembe domatesler büyümeye başladı eğer ürün elde edebilirsem (yemekten artarsa) tohumluk ayıracağım. Sanada veririm PEMBE DOMATES.:))
Hey kocayörük!
Bakalım pembe domateslerin çiğitlerini hangi tahtanın üstüne alacaksın. Domates tohumlarının ne şekilde alınacağını bildiğinizi sanıyorum. Yoksa anama söylerim sana bir güzel fırça. Bu arada Sütçülerle görüşüyormusunuz? Belediye başkanı gerekeni yapmaya niyetlimi? Akraban makraban demem söyle beni SÜTÇÜLERE yormasın. Tahtanın üstünde güneşte kuruttuğun tohumlardan isterim haberin olsun.
Saygıyla.
Benim de akibeti belli olmayan bir pembe domates fidem var:
http://tubaengin.blogspot.com/
İşte benim 2.sezon tohumdan çimlenen pembişler:D
:D Sen şimdi bunlara mı teneke arıyorsun:D
Coyote'ciğim daha en az 15 gün sadece biraz ıslatarak sula ve kendi hallerine bırak. Bugün gideceğin ziraatçide sıkıştırılmış karton saksı olacağını sanmam ama bulabilirsen al. Bulamazsan, şu fidelikler var ya siyah poşet gibi bir şey, onlardan al. O da yoksa 1 hafta sonra fotoğraflarına bakar yine konuşuruz.:)
Fazla elleme bence olur mu?:)
:D Ne yapayım panikledim birden. Evde sıkıştırılmış karton saksılardan var. Onlara geçiririm önce o halde. Teşekkürler Nevsune!ciğim.:D
Selahattin Yılmaz
02-08-2007, 10:16
PEMBE DOMATES
Özellikleri:
* Erkenci yarı sırık bir domates çeşididir.
* Erken ilkbahar ve ilkbahar sera ve saha üretimine uygundur.
*Çeşidin toprak seçiciliği yoktur ve adaptasyon kabiliyeti yüksektir.
* Meyve 300 - 500 gr ağırlığında ince kabuklu ve meyve dış görünüşü itibariyle yıldız şeklinde dilimlidir.
* Meyve yumuşak, kaliteli ve raf ömrü kısa nakliyeye dayanıksızdır.
* Meyve rengi kırmızıya yakın pembedir.
* Dekara verim 6-8 ton civarıdır.
* Hastalıklara hassastır.
* Standart sofralık domatesler içerisinde en erkenci domates çeşididir.
Bu bitkiyle ilgilenen o kadar çok insanımız var ki hem domatesin çeşidine hem de bu bitkiye gönül verenlere saygı duymamak elde değil.
Dizilerimize konu olmuş bu domatesin her geçen gün meraklısı artıyor. Bursa’da bile yıllarca bu domatesi yaygınlaştıran ve emek veren o kadar kişi var ki. Malumunuz üzere pembe domates kardeşliği olarak internette pembe domates ağı bile var. Şahsen yakın çevremde Bulgaristan göçmenleri ve meraklıları kendileri arasında bu domatesi koruyup kolluyorlar. Hatta her yıl Bulgaristan’dan gen bile tazeleyen insanlar var. Bursa’da İnegöl ve Fidyekızık mahallesinde bu domates meraklıları tarafından yetiştiriliyor. Şu anda bile benim farklı yerlerden tohum almak üzere dikim yaptığım 4 çeşit pembe domates var, göreceğiz.
Aslında bu domatesin aslı marmande ismindeki domates çeşididir. Marmande, süper marmande, yıldız, pembe domates namiyle biliniyor ancak çokda fazla varyeteleri var. Aslının nereye ait olduğuna dair bir bilgiye ulaşmak zor ancak Güney Amerika kökenli olabileceği konusunda fısıltılar duyduğumu söyleyebilirim. Yerli diye bilinmesine rağmen yerli bir domates çeşidimiz değil. Geçmiş yıllarda İspanya’dan ve Fransa’dan özellikle talep çokluğunda getirtilerek hem dilimlilik anlamında çeşitliliği artmış hem de ihtiyaç karşılanmıştır. Ege bölgesinde özellikle de Fethiye yöresinde 70’li yıllarda hibrit domatesler kullanılmaya başlamadan önce yaygın olarak ekimi yapılırmış. Yine bu yörede yıldız domates diye biliniyor. Dünyanın her yerinde yetiştiriciliği yapılıyor ancak sofralık özellikleri nedeniyle ev bahçelerinde daha çok tutuluyor.
Yetiştirmesi diğer domateslerin yetiştirilmesiyle aynıdır. Sadece yarı sık bir çeşit olması nedeniyle kuvvetli bir sırık etrafında sırığa sardırmak gerekiyor iyi koltuk budaması yaparak tek gövde sırığa sardırılabileceği gibi koltuklar bırakılarak güçlü bitki yapısıyla yine sırığa tutunması sağlanmalıdır aksi taktide bitki uzun sürgünler nedeniyle kırılır ve yere serili durumda gelişir.
Bu domates elinde olanlar tohum almak istediklerinde meyve şekli beğendiğimiz çeşit özelliğinde olan domatesleri hasat etmesinler dalında bıraksınlar. İyice olgunlaştıktan sonra meyveyi koparıp bir kaşıkla çekirdek evinden tohumları etli kısımla çıkarıp bir gün kurutsunlar. Ertesi gün ovalayarak bu etli kısmı ezsinler ve ince kevgirden su altında geçirerek etki kısmın ayrılmasını sağlasınlar. Aşırı sıcak olmayan bir yerde gölgede veya güneşte kurutsunlar ve iyice kuruyunca serin bir yerde ekim zamanına kadar tohumları muhafaza etsinler.
Dergide Yayınlanan Pembe Domates Yazım
Merhaba,
seedrock'da pembe domates tohumu var. Ama bu tohumları ekersek daha sonra tohum alınabilir mi bilmiyorum.
Süha Şendoğan
02-08-2007, 13:05
Selahattin hocam
Pembe domatesle ilgili yazılarınızı zevkle okuyoruz verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederiz.
Mayıs ayında pazardan aldığım fideler şu anda havalardan dolayımıdır nedir bir türlü meyva vermiyorlar ya çiçek halindeyken dökülüyor **** havaların etkisi ile bir türlü oluşum gerçekleşmiyor.
Şu anda sadece 2 meyva var onlarda bir türlü büyümediler su miktarı da havalardan dolayı tam ayarlanamıyor.
Artık bu saatten sonra herhalde yapacak birşey yok ne dersiniz ?
Saygılar
Komşum kendi yetiştirdiği bir kaç pembe domatesi bize verdi ve ilk işim tohumlarını almak oldu. Ancak bunlar sizin resminizdekiler gibi düzgün değil, yamrı yumru şeyler. Güzel bir domates ama çook dayanıksız. Ancak taze tüketime elverişli.
bu domateslerin lezzeti çok güzel.şeklinin düzgün olmayışının sebebi ise hormonsuz olmasıdır
Selahattin Yılmaz
02-08-2007, 13:44
Merhaba,
seedrock'da pembe domates tohumu var. Ama bu tohumları ekersek daha sonra tohum alınabilir mi bilmiyorum.
Özellikle Bursa'da o kadar çok pembe domates eken var ki hatta Bursanın Yenişehir ilçesinde bildiğim bu domatesi kendileri yemek için eken iki adet köy var ben o köylerle irtibattayım oralar yüksek köyler olduğu için geç. meyve elde ediyorlar ama sadece kendşileri için yapıyorlar. gelecek yıl bende tohum elde etmek için yaklaşık 100 adet bitkim var şu anda meyvedeler. Çeşit itibariyle pembe domatesten tohum alırsınız tuba hanım, yukarıdaki yazımı okuyunuz.
[QUOTE=tubaengin;137232]Merhaba,
seedrock'da pembe domates tohumu var. QUOTE]
Zaten bu hormonsuz ve saf domatesi bahçede ve balkonda yetiştirme çalışmaları, düzenli bir şekilde yapılmaya çalışılıyor. Bu yıl Selahattin Bey'den fide temin edenler var. Pembe domates ağı adında bir paylaşım grubu bile var.
Biliyorum bende de 1 tane var ama halen büyüyemedi.. Gerçi acelem yok sonunda meyve versin de... Amaç mutlu olmak. PDA'ya da üyeyim. Tohum veren-vermeyen tohumlar var ya, ondan şüphe ettim. Tohum verecekse seneye bahçeye ekmek niyetindeyim de.
Selahattin Yılmaz
02-08-2007, 20:18
Sıcaklar nedeniyle bitkiniz meyve vermeyebilir bitkinizi bolca sulayın meyve bağlayacak, olan meyveleri de büyütüp olgunlaştıracaktır.
Selahattin Bey ,
Bendeki fidelerde (balkonda ) toprak sevyesinde gövde hızla kahverengiye dönüştü. Ardından yapraklar buruşup devrildi. Son kalan ve devrilmek üzere olan 1 taneye deneme amaçlı olarak boğazlama yaptım. Gövdeden kökler verip tekrar düzeldi. Ama toprakta hala bu mantar var. Organik olarak nasıl mücadele edebilirim.?
Saygılar
Selahattin Yılmaz
03-08-2007, 13:14
Organik mücadele konusunda bir kesin şey diyemeyeceğim ancak işi baştan ele alıp sağlıklı toprak ve sağlıklı bitki işin başı.
Oksijenli su karışımı veya tarçınlı su uygulasam başarılı olma ihtimali olur mu?
Kontamine olmuş bir toprağı tekrar bu ilaçlarla sağlıklı hale getirmek mümkün mü ?
Fazla soru oldu ama toprağı atıp yenilesem mi yoksa hiç ellemeden gelişmeleri mi gözlesem karar veremedim. Zaten 30 cm lik bir fideyi yerinden sökersem bir daha tutacağını sanmıyorum.
Selahattin Yılmaz
03-08-2007, 22:27
Toprak için en uygun dezenfekte işlemi yüksek ısıya maruz bırakmaktır. Sevgili Mine Pakkaner'in forumda açtığı bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5275) seralarda yapılan solarizasyon ugulamasıyla dezenfektasyonun nasıl yapıldığı hakkında bilgi bulabilirsiniz. ayrıca buradaki linkte de (http://www.bugday.org/article.php?ID=827) oldukça yararlı bilgiler bulacaksınız...
Selahattin Yılmaz
08-08-2007, 22:20
Evet bu gün ilk Pembe Domateslerimi hasat ettim. Resimlerdekinden daha büyük hemen hemen iki misli büyüklükte bir tane daha vardı ancak fazla şekilsiz diye komşuma verdim. Tarlamda daha olgunlaşması yakın durumda olanlardan bayağı var. Bu ilkler ve bundan sonrakiler tohumluk olacak inşallah. Hiç bir gübre vermeden toprak tavında çok güzel verim verdiler. Ayarlayayım dalından resimlerde çekeceğim.
18186
18187
Arka arkaya pembelerin alt üst tarafları...
Soldaki 412, sağdaki ise 420 gr geldi.
18188
Sağdaki domatesi yememek için kendimi zor tutuyorum.
Bursa toplantılarından birisinde şöyle irice tohumluk olarak gözden çıkaracağım bir pembe domatesi imha etsek diyorum. :D
Selahattin Bey harika olmuşlar. Renkleri bu kadar kırmızı mı yoksa renk ayarında mı bir şey var?
Gerçekten insanın bakarken yiyesi geliyor. AFİYET OLSUN.
Benim sadece 1 fidem doğru dürüst gelişebildi. İşin komik tarafı o da balkon demirlerinde asılı bir poşetin içinde büyüyor. Tenekeye aldıklarım hala zayıf.
Şimdi çiçekler oluşurken sulama az mı, çok mu yapılmalı? Bir yerde azaltılmalı diye okuyorum. Bir yerde siz çok sulayın demişsiniz(yanlış hatırlamıyorsam). Eh sizinkiler de ortada. Ne yapmalıyım?
Selahattin Yılmaz
08-08-2007, 23:23
Renk kırmızı gibi görünmesine rağmen pembe aslında hatta o kadar ki kendi kendime gördüğüm pembe domates resimlerinde bunun neresi pembe dediğim çok olmuştur hele dalındaki pembeliği göreceksiniz akıllara zarar tarlada öldüm öldüm dirildim bu gün.
Sulama konusunda ise fide döneminde ölmeyecek kadar su verilmeli, çiçeklenme döneminden sonrada bolca su verilebilir (toprak devammlı nemli kaslın hesabına) mantığı hakim...
Ferda Ülkümen
09-08-2007, 00:09
Selahattin bey
Yetiştirmeye çalıştığım pembe domatesler henüz çiçeklenmeye başladı.
Bu hafta pazarda bir tezgahta pembe domates satıldığını gördüm ve hemen satın aldım.Kokusu ve tadı nefisti.Satıcı Balıkesirde yetiştirildiğini söyledi.
Bulursam bu hafta daha çok alacağım.
Ferda Hanım pembe domates sanırım bağımlılık yapıyor. :) Ben de Çanakkale'den gelirken iki kg.cık Çanakkale domatesi almıştım. Kilosunu 500 liradan. Aynı bayan pembe domatesi 2 YTL'den satıyordu. Bundan bahçemde var deyince şaşırdı. Geleli bir hafta oldu iki kg. Çanakkale domatesinden sadece 4 tane yedik, bahçedeki pembelerin başında nöbet tutuyoruz her sabah :)
Selahattin Yılmaz
09-08-2007, 20:50
Benimkiler tam pembe çıktı öyle ki tarladan eve gelene kadar bayağı yumuşadılar. Ancak bunda iyice olgunlaşmış olmalrınında etkisi var.
Selahattin Bey, benim pembe domateslerim tam pembeleşmeden çatlamaya başladılar iki gündür. Çatlaklardan suları akıyor dalında. Yarısı yeşilken topluyorum mecburen. Bir haftadır bol suluyorum bundan dolayı mıdır acaba?
Selahattin Yılmaz
16-08-2007, 19:48
Evet aşırı sulamadan olabilir. benim pembeler neredeyse hiç sulanmıyor tamamen toprak nemi...
Mahmut Leventoğlu
16-08-2007, 20:58
Benim pembe domateslerde bir ses seda yok sadece büyüyorlar 70-80 cm oldular. Sağlıklılar ama belki yerlerini beğenmemiş olabilirler. Fethiyeden gelirken 5-6 kg kadar getirdim koliye yumurta dizer gibi dizdim aralarına kağıt kırpıntılar koydum ama ne yazıkki çok dayanıksızlar.Hemen tüketmek gerek. Tadları muıhteşem.Hele taze sıkma zeytinyağı(Yeşil zeytinden sıkılan erken hasat) ile muhteşem oluyorlar.
Benim pembe domateslerim bir hafta öncesine kadar çok iyiydi. Meyveleri bazen 1 kg'ma yaklaşıyordu. Ancak bu hafta yaprakları sararmaya başladı ve çok kötü durumdalar. Bunun sebebi ne olabilir.
Selahattin Yılmaz
16-08-2007, 23:07
Şimdi ben tarlada bir kaç çeşit pembe algılıyorum: Erken verim verenler, verimi çok olanlar. Bunların tohumlarını ayrı ayrı alacağım...
Selahattin Bey, benim domatesleri tepeden budayınca yemyeşil yeni sürgünler verdiler de bu tarihten sonra yeni açan çiçekler meyvelenir mi sizce? Cevabınıza göre, üzerinde olan yeşil domatesler kızardıktan sonra sökmeyi düşünüyorum da. (Kışlıklara yer açmam gerekiyor)
Mahmut Leventoğlu
05-09-2007, 14:10
Sevgili Limon un sorduğu soruyu bende sormuş olayım.
Selahattin Yılmaz
07-09-2007, 09:57
...benim domatesleri tepeden budayınca yemyeşil yeni sürgünler verdiler de bu tarihten sonra yeni açan çiçekler meyvelenir mi sizce? (Kışlıklara yer açmam gerekiyor)
Domates geceler iyice soğuyuncaya kadar meyve verir ve artık geceler soğuk gündüzler sıcak olduğunda meyvenin büyümesi iyice yavaşlar. En azından eylül sonuna kadar bekleyin derim ben. Bitki budama sonucu her ne kadar yeşillik geliştirsede meyve olgunlaştırma yavaşlar. O meyveler size turşuluk olarak geri dönecektir.
Süha Şendoğan
07-09-2007, 12:02
Aynı sorun bendede oldu maalesef 6 saksı pembelerden sadece 1 adedi meyva verdi oda yeterince büyümedi bütün hevesimizi seneye erteledik.
Sağlık olsun.
Merhaba,
Tatile çıkmadan 1 hafta evvel (12-13 Ağustos gibi) pembemin koltuk almasını yaparken koltuk alma işini yanlış anladığımı anladım, çünkü pembemin ana gövdesini budamışım:( :mad:
18 Ağustosta tatile gittim.Giderken sadece aşağıdaki çizimdeki 1. bitki vardı,ana gövdeyi kestiğim yeri halka içine aldım. İki hafta evdeki bitkilerime abim su verdi. O da haftada 1 defa su vermiş. Havalar çok sıcak olduğundan döndüğümde artık ölmüş olacağını zannederken bir de baktım topraktan 2. bitki çıkmış. Şimdi 1. bitkiyi kesmeli miyim, kalmalı mı? Kesmemin olumlu veya olumsuz bir etkisi olur mu?
Selahattin Yılmaz
08-09-2007, 22:44
Kesmeyin kalsın ayrıca budamanıza da gerek yok.
Daha önce gazete ve internette evlerde yetiştirilen pembe domates hakkında haberler okumuştum. Özellikle İstanbul'da çok yaygın olarak başlayıp şehir şehir tohum yollama ile insanların evlerinde yetiştirdiği bu güzel lezzeti, kokuyu yaşayan var mı? Çok merak ediyorum.
Konular içinde baktım ama göremedim. Eğer aynı konudan varsa silip bana konunun nerede olduğunu söylerseniz lütfen, çok sevinirim. ;)
bitkicayi
22-04-2008, 15:00
Pembe tohumları kışın soğuktan korumanın zor olacağı bir ortamda ise ekim için erken.
Merhaba,
Pembe tohumlarından fide almış olan var mı? Ben yaklaşık 16 tahumdan sadece 2 tanesini fide haline getirebildim. Cherrylerin tamamı da fide oldu. Pembe tohumunun çimlenmesi daha mı zor? Gerçi 2 fide de fena bir sayı değil açgözlülük yapmanın alemi yok ama yinede cherryler kolay çimlenip fide olunca aynı ortamdaki pemberin durumunu garipsedim.
Birde aslında daha iyi bilen biri cevap verir diye soruyu ilk gördüğümde cevap vermemiştim ama cevaplanmamış zannediyorum. Tabii cevaplar taşınmada silinmiş de olabilir.
Sn.Uzman16 bana kalırsa geç bile. Tohumun fide olması 2 ay. Mayısta ekseniz fide Ağustos'da demek. Ben geçen yıl Temmuz sonuna doğru fide edinmiştim. Sıcaklardan çiçeklenmesi gecikince taa Eylül-Ekim gibi çiçek vermişti. O da meyve olamadan dökülmüştü. Kış gelmişti. Yani zaten cevap da geç oldu 1 ay önce sormuşsunuz ama halen tohumları ekmediyseniz acele edin derim. Bursa Ankaradan daha ılıman zannediyorum. Tabii yinede bir bilen cevap verse daha iyi olur.
Selahattin Yılmaz
25-04-2008, 20:47
Fide de süre en uzun 40 gündür eğer o süreden fazla sürüyorsa bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. Bu süre fideye zarar vermez ancak zamandan kazancınız önemli bir etken. hele mayıs ayında ekilen bir tohum 30 günde fide haline gelmelidir eğer o sürede uzunsa yine fide yetiştirme bilgilerinizi gözden geçirmelisiniz. Ancak bu bilgiler sadece sebze fidelerine aittir.
Selahattin Yılmaz
25-04-2008, 23:26
Gayet sağlıklı görünüyorlar...
Fide 1 ay kadar zamanda oluyor. Onu büyük saksıya alıyorum. Çiçeklenmesini bekleyenekadar 1 ay kadar daha geçiyor. Balkon şartları+toprak ve gübre seçimi+ güneş gibi birçok nedenden ötürü olabilir haklısınız. Balkon şartları hem kolay hem de zor gibi bana kalırsa. Ne olacağı tam belli olmuyor. Ben kendi deneyimlerimi ifade ettim. Bursa koşulları da farklıdır. Düzeltme için teşekkür ederim ;)
Süha Şendoğan
01-05-2008, 11:41
Resimdeki mini meyva veren Sevgili Envor'dan geçen ay gelen fideler.Diğerleri tohumdan yetiştirdiğim ufaklıklar.
Merhaba,
Sn.Envor'un gönderdiği pembe domates fidesimiydi? Bana'da 4 fide göndermişti, onlar da mı pembe? Heyecanlandım şimdi.. Eğer öyleyse benim şimdiden 3 adet mini mini pembem var...
Heyacanlanmayın Sn.Tuba hanım,pembe değildi...:))
:) İyi bari ve yaaaa yı beraber kullanmak istiyorum. Bir anda şimdiden domates verdiyse PDA'nın bu seneki tohum şampiyonu bile olabilirim diye sevinmiştim. Ama olmadığı iyi olmuş, humik asit vermiştim, 1 hafta içinde bisürü çiçek açmışlardı ama PDA'da pek hoşlanmıyorlar humik asit gibi takviyelerden. Dolayısıyla iyi oldu pembe olmadıkları.
Ben onları zaten seviyorum. Balkonda olunca kıymetli oluyorlar. Menekşe gibi sevesi geliyor insanın. Tabii anneannem anlamıyor durumu ama olsun ;)
İyi çalışmalar
Süha Şendoğan
02-05-2008, 11:05
Merhaba,
Sn.Envor'un gönderdiği pembe domates fidesimiydi? Bana'da 4 fide göndermişti, onlar da mı pembe? Heyecanlandım şimdi.. Eğer öyleyse benim şimdiden 3 adet mini mini pembem var...
Sanırım ben yanlışlık yaptım sevgili Envor'dan geleni de pembeymiş gibi yorumlamışım diğer ufaklıklar çoğu pembe ama busene çilekten onlara fazla ihtimam gösteremedim biraz geç çimlendirdim.
Süha Şendoğan
04-05-2008, 13:55
Sadece Selahattin hocadan aldığım eriyikten veriyorum onun haricinde ilaç yok sadece birde kendi yaptığım (geçen seneki yanmış gübreden) sıvı gübre oda arada bir.
perilimerili
08-05-2008, 17:09
bu da benim çiçeği burnunda pembe domates fidem..
http://img.photobucket.com/albums/v280/nihalg/th_CRIM0262-2.jpg
kendisini evlat edindim ve daha henüz büyük saksıya geçirmedim. güzel bir organik toprak bekliyorum bir kaç gün içinde. toprak gelir gelmez fidenin boyuna göre epey büyük olan ama ileride yetmeyeceğinin farkında olduğum plastik bir kovaya geçireceğim. kovanın boyu 26 cm civarı.bu ilk kez birşey yetiştirişim (ilkokuldaki pamuktaki fasülye taneleri deneyini saymazsak) o yüzden çok heyecanlıyım.
berduray
08-05-2008, 23:30
Fotoyu uygun boyuta getirip tekrar yükleyebilir misiniz?
Burası size yardımcı olabilirburası (http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=42#faq_410)
maresalx
09-05-2008, 12:15
domates zaten bahçede yenir ki
bahçeye gireceksin
domatesi koparacaksın
sonracıma toprağa oturacaksın
domatesi şöyle ikiye böleceksin
o sırada domates dalından gelen kokuya
domatesin tadı karışacak
ekmeğini tuzunu alıp gitmişsen bahçeye
iki de biber koparmak yakışır hani
canım nasıl çekti
snıf snıf
domates mi kokuyor
ben Konya'ya hasan beyin komşusunun bahçesini basmaya gidiyorum
bu arada domatesin yaprağı feci kaşındırır
ısırgan gibi
3404
cemada bunu gördün mü?
abi ayakta alkisliyorum seni :)) icim bir garip oldu keske hepimizin mustakil evleri bahceleri olsa ben de balkonda yasatmaya calisiyorum buyuk saksilar icinde. bir gun bahcem olunca bu anlattiklarini yapacagim. saygilar:D
Oğuz Karsan
12-05-2008, 17:28
Merhaba.
Herkesin domates yetiştirme çabaları çok güzel. Demek ki dış güçler tohumculuğumuzu bitiremeyecekler.
Konuya böyle girmemi mazur görünüz. Söylediklerim abartı değil. Bazı ülkeler uluslararası karteller aracılığıyla tohumculuğumuzu bitirmeye çalışıyor.Artık sömürü eskisi gibi yapılmıyor. Herşeyin sömürüsü ayrı yapılıyor.
Savaşı askerler değil artık firmalar yürütüyor.Bizim gibi şekerpancarını bol üreten bir ülkenin şeker üretimini mısıra çevirmeleri de bu yüzden. Çünkü Mısırı hangi ülkelerden ithal ettiğimiz ortada.
Sadece domates değil bütün eski tatlarımızı korumalıyız. Kanada,Norveç ve İngiltere şimdiden tohumlarını güvenceye almak için kıyamet ambarları yaptırmış.
Kendileri tarımlarını geliştirip destekleri artırırken, bize tam tersini yapmamız için baskı yapıyorlar. İster hormonlu tohumları bedavaya dağıtsınlar, isterse toprağı şifreleyen ve birkaç yıl içinde verimsizleştiren hibritler geliştirsinler,
Biz izin vermediğimiz sürece Çanakkale Domatesini,Amasya Elmasını,Tokat Yaprağını,Gönen Pirincini,Diyarbakır Karpuzunu ve Kavununu Trabzon Hurmasını ve buna benzer tadlarımız asla yok edemeyecekler.
Balkonumuzda yetiştirip, yine de yok olmalarına izin vermeyeceğiz.
Saygılar.
fbçekirge
13-05-2008, 12:45
arkadaşlar merhaba ben 2 senedir kıl sivri biber yetiştiriyorum verimleride gayet iyi bu sene pembe domates ve kemalpaşa dometeside ektim hayırlısı bakalım resimlerini gönderiyorum yorumlarsanız sevinirim
Penelophe
13-05-2008, 12:59
İlk 2 fotoğrafta boğazlama yapmışsınız sanırım ama biraz erken yapmışsınız gibi, kaç kez toprak eklediniz?
fbçekirge
13-05-2008, 19:47
toprak eklemedim sadece gübre attım. Boğazlama yapmam evet erken fakat su fidenin kök boğazına gidince hem gövde kalınlaşıyor hemde çiçek döküyor.Zaten okuduklarıma göre ilk çiçeklenmeye kadar can suyu hariç su vermek iyi değilmiş.Domates çok su sevmezmiş diyorlar. ayrıca ilgine çok teşekkür ederim
Penelophe
14-05-2008, 04:03
Evet haklısınız gövde gelişimi için fazla sulanmamalı. Ama artık boğazlama da yapamayacaksınız zira saksılarda boğazlama için toprak ekleyecek yer kalmamış.;)
Süha Şendoğan
14-05-2008, 10:45
Bir iki pembe resmide ben ekliyeyim.Ufaklar değişik pembelerden Pink Accordion,Black Krim,Reisentraube vs.
Süha Şendoğan
14-05-2008, 10:47
Buda sevgili Envor'dan gelen ve ilk meyvasını veren..
Cehaletimi bağışlayın ama boğazlama ne demektir ve nasıl yapılır? Bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürlerimle.
:) Domatesin toprağın üstünde kalan kısmına toprak ekleyerek desteklemek. Ben fideyi saksıya alırken saksının yarısına kadar toprak koyuyorum. Fide büyüdükçe toprak ekliyorum. 2-3 defa aslında çok ama yinede uğraşıyorum işte. Saksı dolunca duruyorum:D
denizakvaryumu
14-05-2008, 16:48
Sn.turco
Pink Accordion,Black Krim,Reisentraube domatesleri saksıda mı yetiştireceksiniz?
Penelophe
14-05-2008, 17:23
Malbman, kısaca anlatmaya çalışayım.
Boğazlama, domatesin daha fazla kök çıkarıp, daha sağlam(kalın) bir gövdeye sahip olması için yapılan bir işlem.
Bitkinin uzayıp giden gövdesinin etrafına toprak doldurularak yapılıyor. Genelde 4 aşamada tamamlanıyor işlem. Saksı boyunun 1/4'lük kısmına doldurulan toprağa dikilen fide, boyu uzadıkça, önce kalan saksı boyunun 2/4'ü, sonra 3/4'ü ve son olarak da 4/4'ü dolduruluyor toprakla. Aşağıya çizdiğim kabataslak şekil daha açıklayıcı olacaktır .;)
296851
Dilerseniz bu işlemi 3 aşama halinde de yapabilirsiniz. Saksının yarısına toprak ekleyip kalan yarısına da 2 aşamada eklersiniz toprağı. Kolay gelsin.:)
fbçekirge
14-05-2008, 22:20
sevgili penelophe ben heralde boğazlamayı tam bilmeden erken yapmışım.Peki fideyi usulca söküp toprağı azaltsam sonra gene eksem ve fide büyüdükçe boğazlama yapsam? herhangi bir zararı olurmu fideye? (çizdiğin şeklindeki anlatımın için *** çünkü boğazlamanın tam olarak ne olduğunu anladım)
Penelophe
14-05-2008, 23:09
Fbçekirge, Eğer köklere zarar vermeden sökebileceğinize kanaat ederseniz sökmenizde bir sakınca yok. Saksılarınız alttan üste doğru genişlediğinden ben olsam boğazlamayı eklediğim şekildeki gibi 3 aşamada yapardım. Rica ederim.:)
296849
fbçekirge
14-05-2008, 23:23
ilgin için tşekkürler Penelophe
Sevgili Tuba ve Penelophe, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Sizler sayesinde bu işi yavaş yavaş öğreneceğim.
Selahattin Yılmaz
15-05-2008, 07:51
Arkadaşlar saksılarınızı kök ortamoının aşırı ısınmasından (çok sıcak olunca bitki çiçek döküyor) koruyunuz mesela beyaza boyayabilirisiniz, strofor köpükle kaplayabilirsiniz.
Bunun dışında boğazlamanın faydası doldurulan boza kısımlarının toprak altında kalan kısmının köklenmesini sağlamak suretiyle daha fazla köklü yüzey elde etmek ve topraktaki besinlerden bitkinin daha fazla faydalanmasını sağlamaktır.
296850
Süha Şendoğan
15-05-2008, 11:52
Sn.turco
Pink Accordion,Black Krim,Reisentraube domatesleri saksıda mı yetiştireceksiniz?
Yeterince büyüdüklerinde tarlaya ekmek üzere Selahattin hocaya vermeği düşünüyorum.
İşte ben Selahattin hocanın tarif ettiği gibi yapıyorum. Ama zamanla toprak çöktüğü için 3 defa yapmış oluyorum ben.
Penelophe
15-05-2008, 11:59
Bunlarda benim ikinci boğazlamalarını yaptığım pembe domateslerim. Koltuk almalarını da yaptım, sürgün vermeye başladılar bile, umarım doğrudur Hocam.:) Bir ara birini başka bir saksıya almam lazım..
37333
Koyu yeşil
15-05-2008, 14:55
fbçekirge benim fikrim fidenizi daha büyük bir saksıya toprağını dağıtmadan almanız
(Buna da şaşırtma deniyor). Mevcut saksının 2 katı bir saksıya. Böylece şu anki toprağı da yeni saksının yarısını kaplayacaktır. Doğal olarak boğazlama yapmak için yeriniz olacak.
Domates için ne kadar büyük saksı o kadar iyi :)
fbçekirge
15-05-2008, 23:59
penelophe benim fidelerin toprağını biraz azalttım köklere zarar vermeden büyük bir mala yardımıyla fideyi çıkarttım hayırlısı bakalım.koyuyeşil eğer saksıyı bundanda büyük tutarsam varya hanım beni fide diye eker can suyumu verir :) Arkadaşlar benim iki balkonum var biri kuzeybatıya 7mkare biride güneydoğuya bakıyor 6mkare büyüklüğünde . Benim saksılar güneydoğuya bakan yerde yani öğlen 13:00 kadar güneş alıyor.Ön balkona koyamıyorum çünkü cam kapatma var. (zaten hanımda dırdır ediyor.)Güneş alma süresi uygunmudur?Bir sorumda 25 gün kadar iş seyahatinde olacam. Sulama yapamam çünkü evde kimseler olmayacak.Bol su versem gitmeden olurmu?
Penelophe
16-05-2008, 01:22
Domates bol güneş sever diye biliyorum ama deneyerek öğreneceksiniz anlaşılan.;)
İlk çiçekleri görene kadar bol sulama yapmamalısınız, hem bol sulasanız bile 25 gün dayanması çok zor..
Sayın fbçekirge, nerede olduğunu bulamadım ama forumda sizin derdinize çare olabilecek uzun süreli sulama çözümleri vardı. Bir göz atarsanız bulursunuz sanırım.
aradığınız bu zannedersem
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5123&highlight=SULAMA
fbçekirge
16-05-2008, 22:37
teşekkürler arkadaşlar baya fikir sahibi oldum
YorkerJenny
19-05-2008, 00:13
Belki sadece o komsunuzun sahip oldugu dunyada baska hic bir eyrde bulamayacaginiz heirloom - tarihi tohumdur. O domates hakkinda bilgi almaya calisin, ve turk tohum bankasina gonderin. Heirloomlar dunya hazinesi.
YorkerJenny
19-05-2008, 00:15
Evet. Meşhur pembe domatesler.
Bir cok heirloom - tarihi pembe domates turu var. Bu meshur dediginiz hangi cins? bir ismi var mi? yoksa sadece pembe domates mi? bu arada F1 hybrid mi yoksa tarihi mi?
YorkerJenny
19-05-2008, 00:20
Komşu ile birlikte bende domates ektim.
Kalın kabuklu, içi damarlı ve sarı.
Yaz boyunca çirkin dometes yemekten bıktım, geçen gün gittim pazara kocaman, kıpkırmızı
Çanakkale domateslerinde aldım afiyetle yedim.
Sanirim F1 hybrid domates ekmistiniz. Veya pazardan alinan F1 hybrid domatesin tohumlarini biriktirip ektiyseniz, sonuc boyle olmustur. Devletden buyuk birkac tohum sirketinin ne guzel bir oyunu degil mi.
heirloom - tarihi domates ekmeyi deneyin. Ne yazik ki hic bir turk tohum sirketi bulamadim tarihi domates tohumu satan. Ama posta ucreti oldukca ucuz olan bu sirketlerden bulabilirsiniz. Ilki en buyuk heirloom tohum satan sirketlerden biri, tum dunyadan tohumlar var. Digeri italya'dan heirloom satiyor.
http://rareseeds.com/seeds/
https://growitalian.com/Qstore/Qstore.cgi?CMD=014&BACK=A0003A1http://www.gardeningexpress.co.uk/SeedsofItaly.asp
YorkerJenny
19-05-2008, 00:36
kemalpaşa dometeside ektim
tohumlarini kaybetmemeye calisin ve turk tohum bankasina gonderebilirseniz ayrica harika olur. Hic duyamadigim bir cesit, yokolmadan guvenceye almak lazim.
YorkerJenny
19-05-2008, 00:41
Bir sorumda 25 gün kadar iş seyahatinde olacam. Sulama yapamam çünkü evde kimseler olmayacak.Bol su versem gitmeden olurmu?
pet sise veya cam sise, buyuk boy olan, icine su doldurun ve topraga gomun, ihtiyaci olan kadarini alacaklardir. Veya eger buyuk plastik havuz gibi bir seyiniz varsa icine su doldurun, saksilari da icine koyun, altindaki deliklerden ihtiyaci olan suyu alacakdir. "Birazcik" da golgeye dogru tasirsaniz saksilari, su cabuk tukenmez.
YorkerJenny
19-05-2008, 00:45
Burada dunyanin en lezzetli domatesi brandywine olarak kabul ediliyor. Orijinali pembe, patates yaprakli, meyvalari yaklasik 1/2 kg ve daha buyuk. http://rareseeds.com/seeds/Tomatoes-Pink
Merhaba,
İlk resimdekiler tohumdan yetiştirdiğim PDA pembeleri. İkinci resimdekiler ağaçlar.net'in güzel bir üyesinin armağanı. 8 tanelerdi. 2 Tanesi o kadar zayıftı ki dayanamadılar. Viyoldelerdi pet bardağa aldım. Bu arkadaşları büyük pet şişeye alıp biraz daha büyümelerini bekledikten sonra bahçeye dikmek niyetindeyim. İlk defa bahçeye birşey ekmiş olacağım. Bölece hem komşuların ne diyeceğini hem de neler yapabileceğimi göreceğiz ;)
hassoman
22-05-2008, 22:59
Sevgili uzman16
Bence o saksı değil üç köke bir kök için bile dar. Bakın en iyisi domates konusunu yeniden gözden geçirin... Sonra yine konuşalım isterseniz...
Bknz:http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4627
Geçen sene güney cephesinde güneşten kavruldukları için bu sene Doğu cephesinde pembeler.
38280
hassoman
25-05-2008, 02:12
Toprağıyla birlikte değişim yaptıktan sonra sorun olmaz... Aman dikkat edin!..
Başlarına bir şey gelirse ben neden oldum diye çok kötü olurum... Çünkü bu halleriyle neşeleri yerinde...
Buda sevgili Envor'dan gelen ve ilk meyvasını veren..
sayın turco tohumlar için çok teşekkürler.
Siz domatesinizi nasıl ektiniz?Sanırım tohumu önce kağıt bardakta çimlendireceğim.acaba toprak nasıl olmalı?
Toprağa birşey karıştırmam gereklimi?
Marketlerde satılan torfa eksem olurmu?:rolleyes:
Ayrıca tavsiye edeceğiniz formülü cherry domates tohumu içinde uygulasam olurmu?
Ektiğim Domatesler Iyice Bi Büyüdüler Ki üzerlerinde Minimini Domates Oluşumu Bile Başladı Ilk Kez çıktığım Bi Yolda Inşallah Doğru Adımlarla Ilerliyorumdur Yorumlarınız Için Bekliyorum Arkadaşlar...
Buarada Ilk Resim Fasülyelerim Ama Boylarıçok Kısa Kalmış
Bunun Sebebini Bilen Varsa Bana Neden Olduğunu Söyleyebilirmi Lütfen 2. Attığım Resimise çileklerimin Resimleri Onlar Işin Içine Yalnışlıkla Karıştılar Neyse Orada Dursunlar Kıskanmasın Garipler...
Yorumlarınızı Dört Gözle Bekliyorum Arkadaşlar...
şimdiden Teşekkürler
Süha Şendoğan
27-05-2008, 14:17
sayın turco tohumlar için çok teşekkürler.
Siz domatesinizi nasıl ektiniz?Sanırım tohumu önce kağıt bardakta çimlendireceğim.acaba toprak nasıl olmalı?
Toprağa birşey karıştırmam gereklimi?
Marketlerde satılan torfa eksem olurmu?:rolleyes:
Ayrıca tavsiye edeceğiniz formülü cherry domates tohumu içinde uygulasam olurmu?
Sevgili Demir Demir,
Domates konusunu uzmanımız Selahattin hocanın geçen seneki E-Dergide çıkan yazılarını okuyarak tatbik edebilirsin ben çiftlik gübreli kompost karışımı toprakla deniyorum ayrıca besin eriğide arada bir veriyorum.Bence en iyi yol kendi deneyimlerin sonucu bulacağın yol olmalı Mine hanımın toprakla ilgili yayınlanmış bilgilerinden de faydalanabilirsin.Toprağa su tutması için perlit ilavesini unutma.
Not.Tohumlar eline geçmedimi diye merak ediyordum.Güle güle büyüt.
Sevgili Demir Demir,
Domates konusunu uzmanımız Selahattin hocanın geçen seneki E-Dergide çıkan yazılarını okuyarak tatbik edebilirsin ben çiftlik gübreli kompost karışımı toprakla deniyorum ayrıca besin eriğide arada bir veriyorum.Bence en iyi yol kendi deneyimlerin sonucu bulacağın yol olmalı Mine hanımın toprakla ilgili yayınlanmış bilgilerinden de faydalanabilirsin.Toprağa su tutması için perlit ilavesini unutma.
sayın turco;
çok teşekkür ederim.....
:D:D:D
Selahattin Yılmaz
27-05-2008, 14:40
Sevgili emy_83, domateslerin çok sağlıklı görünüyor onları hem güzel yetiştirmişsin hemde Kıbrıs gibi sıcak bir memlekette erkenci domates yetiştirmişsin daha bile erken yetiştirebilirdin ayrıca domateslerinin daha geri pşandan bitkiyi gösteren resimlerindie görmek isterim. Çileklerin içinde bitkinin tamamını gösteren resim koyarsan (Tabi çilek yetiştirme başlığına) seni daha çok tebrik edebilirim. ;)
samidayi
27-05-2008, 16:22
pembe doetes tadı çok güzeldir. aynı zamanda suludur. Ama yetiştirirken suni gübrelerden kaçınmak lazım. Çok hassastır, kabuğu çok ince.
Koyu yeşil
28-05-2008, 16:49
Pembe domatesime galeri sineği dadanmış durumda. Arapsabunlu meşhur formülümüz işe yarar mı acaba?
Herkese merhabalar bugün sabah domateslerimi kontrol ediyordumki ne göreyim alt tarafları hep kararmış neden bilemiyorum bana yardımcı olmanızı bekliyorum arkadaşlar
Harun Parlak
29-05-2008, 09:53
Resimler net değil ama iki olaslılık var biri kalsiyum yetmezliği iki halk dilinde kara şimşek diye adlandırılan bir tür mantari hastalık.
Bu hastalık sebepleri aşırı nem üstden yağmurlama sulama tohumdan veya saksılardan bulaşma vs Yapmanız gereken domatesleriniz çok gölge veya kapalı alangibi geldi bana derhal güneşe çıkartın. sonra koltuk alma yaparak aşırı yoğunlukdan kurtarın sonra mantari kaynaklı ilaç kullanın kalsiyum takviyesi yapın. Kolay gelsin.
Koyu yeşil
29-05-2008, 09:54
Orjinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ
''Domates mildiyösü denen mantari bir hastalık var. Özellikle domateslerin altında toprağa değidiği yerde veya yere bakan kısımlarında beyazlıkla başlar çürümeyle son bulur. Bu hastalık için 15 günde bir koruyucu bakırlı ilaçlarla ilaçlamak gereklidir.''
Selahattin hocamızın daha önceki bir mesajından.
Benim galeri sineklerine bir çare yok mu?
Selahattin Yılmaz
29-05-2008, 10:13
Ben genellikle hastalık **** kontrol edilemeyecek bir zararlıya rastladığımda o bitkiyi söküp atıyorum yerine ya yenşisini adikiyorum **** başka bir bitki dikiyorum. Bu şekilde ilaca vereceğim parayı yeni bir bitkiye veriyorum. Çok mecbur kalmasam ilaç kullanmadığım içinde ilaç isimleri konusunda yardımcı olamayacağım. Ancak eğer ilaç atacağım desrseniz o zaman zararlı etkisi görülen bir bitki parçasını ziraai ilaç bayinize götürün size uygun ilacı vereceklerdir.
Selahattin abiciğim bu benim domateslerime olan durum başa çıkılamayacak bir durummu yani hepsini sökmelimiyim? İlaç kullanmakistemiyorum çünkü. Ve eğer yerine başka fideler ekersem yeni fideler için geç kalmadımmı? Biliyorsun Kıbrıs sıcak
Sevgili Tekin... Çekimden dolayı sana karanlıkta geldiler ama onlar dışarda güneş de görüyorlar yani hatta 1kaç gündür güneş onlara zarar verirmi diye de düşünüyordum.
Birisi detaylı bir pembe domates çiçeği resmi ekleyebilir mi?
Selahattin Yılmaz
29-05-2008, 15:08
Sevgili emy_83, domateslerinde sanırım kalsiyum noksanlığı var toprağına az biraz kireç katamaz mısın? ve ya CAN (Calsiyum amonyum nitrat) gübresinden bulabilirsen o da işe yarar. HEr ihtimale karşıda mantari ilaçlarla (Fungusit) ya da özellikle bakırlı ilaçlarla koruyucu ilaçlama yap olur mu.
selahattin hocam;
domates tohumu eksem başarılı olurmu?Yoksa mevsimi geçtimi?
Selahattin Yılmaz
29-05-2008, 16:06
Kireç için miktarlar konusunda bir şey diyemeyeceğim ya göz kararı bir şeyler yapmak durumundasınız veya o gübreyi kulanmalısınız. Bu siteyi bir inceleyin bakalım (http://www.tarimkireci.com/index.asp) bir şeyler çıkacak mı?
Selahattin Yılmaz
29-05-2008, 16:07
selahattin hocam;
domates tohumu eksem başarılı olurmu?Yoksa mevsimi geçtimi?
Sevgili demir demir, domates tohumu ekebilrisiniz artık yetiştirebildiğiniz kadar ve meyve alabildiğiniz kadar diyelim ancak bulabilirseniz domates fidesi temin edin inanın en az 1 ay erken sonuç alırsınız.
Domates fidesi malesef yok bulamadım....
Sağolsun Sayın Turco tohum gönderdi...
Msaygın, sizin yüklediğiniz pembe ise Bolu'dan gelen papatya gibi çiçek açan ve çiçeği yukarıya bakan bu tür nedir acaba? Yiyip hastanelik olmayalım!:eek:
39091
Bendeki Pembe Domates Ağı'ndan gelen, ticari olmayan gerçek pembe domates tohumundan yetişen fidenin çiçeği.Ticari olarak satılan tohumlardan yetişenler de var, onları fotoğraflamadım.
Sizdeki nedir, bilemiyorum :)
denizakvaryumu
30-05-2008, 10:46
Acaba diyorum gerçek pembe domates nedir? Veya hangisidir?
PDA da 4-5 ana tohum kaynağı var, bu kaynaklardan alıp dağıtım yapılıyor.
Acaba bu domateslerin orijini nedir? Hangisi gerçek Anadolu pembesidir ? Hangisi marmand çeşidinin bir türüdür?
Bunlar neden araştırma konusu olmaz anlamıyorum.
Nette İtalyan-Ermeni-Lübnan-Alman-Rus vs. pembelerinin tohumları ülke adları ile satılmakta...Bizde Anadolu pembesi ya da Türkiye domatesi adını verebileceğimiz bir domates yok mu?
Ziraat Fakültelerinin değerli öğretim üyelerinin bu konuda bir çalışması var mı?
PDA madem böyle güzel bir misyon aldı , tohum dağıtımının haricinde asıl bu konuda çalışma yapması lazım diye düşünüyorum.
Selahattin Yılmaz
30-05-2008, 11:09
Msaygın, sizin yüklediğiniz pembe ise Bolu'dan gelen papatya gibi çiçek açan ve çiçeği yukarıya bakan bu tür nedir acaba? Yiyip hastanelik olmayalım!:eek:
Enteresan bir tür tanımadığımız bir türde olabilir mutasyona uğraöış bir türde olabilir hele bi domates versin sen yine yeme ama genlerini muhafaza gelişelerden de bizleri haberdar et.
Bu sene bende hem PDA pembe domatesi var hem de Anadolu Tohumculuk'un Super Marmande domatesi var.Kısmet olur da ikisinin meyveleri de büyüyünce yanyana koyar bir karşılaştırırız.Ben pembe domatesin yetişmiş meyvesini iyi biliyorum artık ama Super Marmande ona göre nasıl onu göreceğiz.Bir de bizim buranın "yerli domates" diye satılan domatesi var, hepsini karşılaştırırım.Benim fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla Super Marmande yerli domatese daha çok benziyor.
Yalnız bu tespit PDA'dan ziyade daha bilimsel bir kuruma düşer diye düşünüyorum.Onlar samimi bir çabayla bu domatesin güncelleşmesini sağladılar, şimdi bir akademik bölümün bu sınıflandırmayı yapması lazım.Belki de bu sınıflandırma yapılmıştır da bizim haberimiz yoktur , o da olabilir.
victory seed's firmasının pembe domates katoloğunda (http://www.victoryseeds.com/catalog/vegetable/tomato/tomato_pink.html) Özel Türk domatesi var. Özellikleri ve resimide yer alıyor.
Special Turkish
75 days, indeterminate (http://www.victoryseeds.com/information/glossary.html#indeterminate) — A very good tasting, meaty, large (thirteen to seventeen ounce), oblate-shaped, pink slicing tomato.
Sent to us by an Oregon gardener, Melvin Christensen, who was given seeds in 1972 from a co-worker who had received them from friends some years prior. These friends had collected the variety in Turkey while serving in the Peace Corps.
http://www.victoryseeds.com/catalog/vegetable/tomato/images/special_turkey_small.jpg (http://www.victoryseeds.com/catalog/vegetable/tomato/images/special_turkey.jpg)
Bendeki fide ise bir arkadaşım tarafından Anadolu'dan köyden getirildi. Senelerdir köylerinde ekilen bir tohummuş.
Hazera kaç para verir acaba?
Domateslerimin toprağına 1 Su bardağı kadar toz kireç attım. Bakalım neler olacak!
Sayın uzman16,
Bir köke 1 su bardağı ise çok fazla. Ben toprakta yetiştiriyorum, 1 köke 1 yemek kaşığı yeterli oluyor. Kök çevresine, toprağın üstüne atıyorum. Damlama sulama ile yavaş yavaş toprağa karışıyor. Eğer sezon sonuna doğru yeterli gelmezse 1 kaşık daha veriyorum. (ikinciyi gözlemleyerek, gerekirse veriyorum)
Eğer saksıda yetiştiriyorsanız 1 tatlı kaşığı kullanın, temmuz gibi gerekirse bir daha verirsiniz. Kirecin fazlasıda zararlı.
Eh yani bu kadar olur. Sayın todor' un verdiği linkteki domates 1972 yılında Türkiye' de barış gönüllüsü olarak çalışan bir Amerikalı tarafından götürülmüş. Adam şimdi bizim tohumumuzu bize satıyor, hem de dolarla.:mad::mad:
Sevgili turco çoğu zaman kulaklarını çınlatıyorum. Fidelere her baktığımda iyiki varsın diyorum. Tohumların son durumu.
http://img.fotoambar.com/img/0/0b3f56db5714e5ea14d4577432fd8a28.jpg
Bana yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Domateslerimin köklerine biraz kireç karıştırdım inşallah bundan böyle bu tür sorunlarla karşılaşmam
Tekrardan çoksağolun arkadaşlar
Sevgili Demir Demir,
Sayın Turco;
tavsiye ettiğiniz E-Dergiyi okudum çok teşekkürler.
Siz söylemeden önce E-Dergi hiç dikkatimi çekmemişti.
Herkesin mutlaka okuması gereken bir dergi.
Emeği geçen herkese çok teşekkürler...
Süha Şendoğan
01-06-2008, 13:09
Sevgili turco çoğu zaman kulaklarını çınlatıyorum. Fidelere her baktığımda iyiki varsın diyorum. Tohumların son durumu.
http://img.fotoambar.com/img/0/0b3f56db5714e5ea14d4577432fd8a28.jpg
Sevgili some_ at
Teşekkür ederim inşallah bol bol pembe domateslere kavuşursun.
Sevgiler..
Süha Şendoğan
01-06-2008, 13:12
Domates fidesi malesef yok bulamadım....
Sağolsun Sayın Turco tohum gönderdi...
Sevgili Demir demir
Sana fide göndermek isterim ama oraya ulaşana kadar bu sıcakta ne hale gelir bilmiyorum ama belki şu anda küçük fideleri bir şekilde paketleyebilirsem benim ufak fidelerden bir karma yaparım.
Sevgili Demir demir
Sana fide göndermek isterim ama oraya ulaşana kadar bu sıcakta ne hale gelir bilmiyorum ama belki şu anda küçük fideleri bir şekilde paketleyebilirsem benim ufak fidelerden bir karma yaparım.
Sayın turco ;
çok teşekkür ederim teklifiniz için ama zahmet etmeyin.
Tohumları dün ektim çok teşekkürler...
Benim yerime fideleri cemo ya gönderebilirsiniz.
Sağolun Allah razı olsun...
denizakvaryumu
01-06-2008, 22:41
victory seed's firmasının pembe domates katoloğunda (http://www.victoryseeds.com/catalog/vegetable/tomato/tomato_pink.html) Özel Türk domatesi var. Özellikleri ve resimide yer alıyor.
Special Turkish
75 days, indeterminate (http://www.victoryseeds.com/information/glossary.html#indeterminate) — A very good tasting, meaty, large (thirteen to seventeen ounce), oblate-shaped, pink slicing tomato.
Sent to us by an Oregon gardener, Melvin Christensen, who was given seeds in 1972 from a co-worker who had received them from friends some years prior. These friends had collected the variety in Turkey while serving in the Peace Corps.
http://www.victoryseeds.com/catalog/vegetable/tomato/images/special_turkey_small.jpg (http://www.victoryseeds.com/catalog/vegetable/tomato/images/special_turkey.jpg)
Bendeki fide ise bir arkadaşım tarafından Anadolu'dan köyden getirildi. Senelerdir köylerinde ekilen bir tohummuş.
Hazera kaç para verir acaba?
Sn.Todor, teşekkürler.
Acaba bu domates neyin nesidir? Türkiye'de biliniyor mu?
Gerçekten çok ilginç.
Bu domates için Türk pembesi diyebilir miyiz?
---------------------------------
42628
http://solanaseeds.netfirms.com/TomatoesS-Z.html
Yine nette satılan bir Türk domatesi?
Sevgili Demir Demir,,çok Teşekkür Ederimm
Rica ederim...
Süha Şendoğan
02-06-2008, 13:45
Çok aramama rağmen, burada pembe domates ve mini domates bulamadım.
Sevgilerr
Sevgili Cemo,
Demir Demir'e göndereceğim fideleri sana gönderebilirim özele adres bildir ltf.
Selamlar..
Selahattin Yılmaz
02-06-2008, 15:53
Bu pembe domates çiçekleri benim verdiğim tohumlardan mı acaba?
Süha Şendoğan
03-06-2008, 13:28
Adresimi özelinize yazdım sevgili turco.Çok teşekkürlerr
Sevgili Cemo,
Mailin gelmemiş tekrar yaz ltf.
39091
Emin olmamakla beraber sizin domatesiniz kendi kendine döllenen cins olmayıp , böcek döllemesi gereken tür olabilir. Eğer yakınında başka bir domates türü yoksa bu çiçeğin meyvesinden tohumluk alabilir miyim? Teşekkürler. (tadının çok güzel olacağını düşünüyorum)
Arkadaşlar domates konuları çok dağılmış galiba hepsi sadece domates başlığında toplansa olmazmı?konuya hakim olmak zorlaştı bayada..
bascavus
04-06-2008, 20:27
Acil Yardım!!
Benim fidelerin boyu hep aynı kalıyor.Hep yeşil.ama neden boyu uzamadığını anlamadım :S
Harun Parlak
04-06-2008, 20:40
Domatesiniz bodur domates değilse ya suyu az alıyordur ya da azot istiyordur.
Emin olmamakla beraber sizin domatesiniz kendi kendine döllenen cins olmayıp , böcek döllemesi gereken tür olabilir. Eğer yakınında başka bir domates türü yoksa bu çiçeğin meyvesinden tohumluk alabilir miyim? Teşekkürler. (tadının çok güzel olacağını düşünüyorum)
Çiçeği keseye alıp çapraz tozlanmanın önüne geçeceğim. Çünkü hemen yanında Brandywine black ve Macero II ve Envor'un gönderdiği türler var.
Tohumlarını aldıktan sonra hepsinden paylaşabilirim.
Sayın Turco, gönderdiğiniz tohumlar çimlendi.Biraz geç kaldım ama yakında saksılara şaşırtacağım.
Süha Şendoğan
05-06-2008, 15:45
Sayın Turco, gönderdiğiniz tohumlar çimlendi.Biraz geç kaldım ama yakında saksılara şaşırtacağım.
Hayırlı olsun çokta geç sayılmaz geçen sene ben ilk denememi bu günlerde yapmıştım fazla domates elde edemedim ama bu sene erkenciyim yakında yeni resimler eklerim.Tohumlar sağlamdır merak etmeyin hepsi pembe ve cherry.
Selamlar kolay gelsin.
Süha Şendoğan
05-06-2008, 15:48
Adresimi özelinize yazdım sevgili turco.Çok teşekkürlerr
Fideleri dün postaladım hepsi köklü üst taraflar kuru görünse bile ekince hemen dirilirler merak etmeyin o fidelerin cherry olanları Selahattin hocanın bahçesinden diğer pembeler bir arkadaştan.
Güle güle büyütün.
berduray
05-06-2008, 23:32
[QUOTE=Todor;244563]Çiçeği keseye alıp ...
Bu kese biber bahsinde de geçti, bir resmi var mı?
Ev şartlarında biz bunu nasıl yapabiliriz?Tülbent ya da tül kumaştan kendim dikmeyi düşünüyorum, olabilir mi?
Orjinal kesenin resmini görüp fikir alabilsek...
Hazırda nasıl oluyor bilmiyorum ama ağzı iple büzülen bir kese düşünüyorum.
Çiçeği keseye alıp çapraz tozlanmanın önüne geçeceğim. Çünkü hemen yanında Brandywine black ve Macero II ve Envor'un gönderdiği türler var.
Tohumlarını aldıktan sonra hepsinden paylaşabilirim.
Teşekkür ederim.
Benzer çiçekten elipsoit ve boğumlu (dilimli) bir domates yetiştirmiştim. Tadı çok ama çok güzeldi. Domates yetiştirmeye başladığımın ilk veya ikinci senesiydi. Tohumunu almadığım için pişman olduğum iki domates türünden birisidir.
Çiçekleri görünce pişmanlığım aklıma geldi. İnternette de aratınca arı döllemesi gereken cins olabileceğini öğrendim. Hem de pembe domates. Bu nedenlerle tohumlarına talip oldum.
Döllenme konusunda bilgim olmadığından benim için en kestirme yol yakınında başka bir cinsin olmamasıdır.
Umarım lezzetli domatesleriniz olur.
Umarım mahcup olmam, siz de tadını unutmayacağınız bir domates yersiniz.
Sayın Turco, gönderdiğiniz tohumlar çimlendiler.Sağdakiler pembe domates,soldakiler cherry.
Süha Şendoğan
09-06-2008, 13:33
Sayın Turco, gönderdiğiniz tohumlar çimlendiler.Sağdakiler pembe domates,soldakiler cherry.
Sn.Eylems,
Gayet güzel görünüyorlar başarılar..
Süha Şendoğan
09-06-2008, 13:35
Sevgili turco.pembe domatesın durumu budur:)
Toprağı az koydum ki boğazlama yapabileyim.
Tekrar teşekkürler
Sevgili Cemo,
Yolculuk fideleri bayağı etkilemiş bu fideler benim kendi fidelerimden değil eğer başarısız olursanız bir şekilde benim fidelerden de ulaştırmağa çalışırım.
arkadaşlar bursada oturmaktayım.şu anda acil pembe domates meyvesi bulmam lazım nerden bulabilirim ücreti karşılığı , başka bir şehirde olsa kargoyla halledebiliriz.yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler....
Selahattin Yılmaz
09-06-2008, 15:57
Pembe domatesi bulamazsınız maalesef. 1 ay kadar daha beklemeniz gerekiyor.
Süha Şendoğan
11-06-2008, 13:41
arkadaşlar bursada oturmaktayım.şu anda acil pembe domates meyvesi bulmam lazım nerden bulabilirim ücreti karşılığı , başka bir şehirde olsa kargoyla halledebiliriz.yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler....
Selahattin hocam cevap vermiş zaten ama tohum istersen azbirşey elimde mevcut sana verebilirim.
fbçekirge
13-06-2008, 17:02
sevgili arkadaşlar,penelophe ve selahattin bey (16/05/2008 de gönderdiğim (syf 3) msj) iş seyahatinden döndüm ve domateslerim bu halde ;boğazlama yapayımmı; alt yaprakları koparayımmı; görüş ve fikirlerinizi bekliyorum saygılar
Selahattin Yılmaz
13-06-2008, 21:25
Saksıya 5 cm toprak ilave edin ve koltuk budaması yapın.
Yaprakları niçin koparmak istiyorsunuz, koparmak gereğini ya da bilgisini size kim söyledi acaba?
Bolu'dan gelen pembe domatesler bir türlü meyve bağlamıyor, çiçekleri kuruyor.:(
fbçekirge
13-06-2008, 22:57
selahattin bey yaprakları koparmayı dememdeki amacım en alttaki dalları budamaktı doğrumudur
Harun Parlak
13-06-2008, 23:09
Dometes fidenizde iki ana dal bırakın gerisini hep kırın ve başkaları çıkacaktır çıktıkca siz tekrar kırın.
Aile pilanlaması gibi iki çocuğa mı daha iyi gelecek hazırlarsınız yoksa 4-5 çocuğamı?
Domatesde aynı ne kadar az kol veya dal diyelim okadar fazla meyve yeşillik görmek istiyorsanız bırakın her yeri alsın.
Ama ben domates yemek istiyorum derseniz meyveleri besleyecek kadar iki hatda tek ana gövde üzerinde meyveleri besleyebilirsiniz. Kolay gelsin.
merhaba..
pembe domates fidesi **** tohumu nereden alabılırım, bulabılırım ?
Süha Şendoğan
14-06-2008, 13:57
Merhaba Arang,
Fide bulamazsan ben sana tohum gönderirim.
Süha Şendoğan
14-06-2008, 13:58
Pembelerin son durumu:
Pembelerin son durumu:
Çok güzeller.
Merhaba Arang,
Fide bulamazsan ben sana tohum gönderirim.
cok tesekkur ederım. maaleef fide bulamadım.. tohumdan yetiştirebilirmiyim bu mevsimde peki.. eger olursa ve gonderirseniz sevinirim :) tesekkurler:)
Süha Şendoğan
16-06-2008, 14:13
Sevgili Cemo,
Bursa toplantısına katılma olanağın olursa kendi pembelerimden verebilirim onun için elindekiler verimli olmazsa üzülme,
Sevgili Eylems,
Seninkilerde kısa zamanda büyür umarım seneye daha erken tohum gönderebilirim.
Sevgili Arang,
Sanada aynı şeyleri tekrarlayayım, tohum için biraz geç oldu fide bulman lazım buradan göndermem problem oluyor yolun Bursa'ya düşerse beklerim ozaman elden teslim ederim.
Sevgili Arang,
Sanada aynı şeyleri tekrarlayayım, tohum için biraz geç oldu fide bulman lazım buradan göndermem problem oluyor yolun Bursa'ya düşerse beklerim ozaman elden teslim ederim.
tesekkur ederim
Süha Şendoğan
16-06-2008, 15:05
Toplantı herhalde kısa zamanda olur Sebo'ya bir danışalım tarihi size bildiririm.
Sevgili Cemo,
Bursa toplantısına katılma olanağın olursa kendi pembelerimden verebilirim onun için elindekiler verimli olmazsa üzülme,
Sevgili Eylems,
Seninkilerde kısa zamanda büyür umarım seneye daha erken tohum gönderebilirim.
Sevgili Arang,
Sayın Turco, ben fideleri şaşırttım bile.
Benim Pembelerin üzerinde çok domates yok. Boyları uzuyor durmadan. Diğer domateslerimin maşallahı var. Ama pembelerin gözünün içine bakıyorum ama verimi az. Neden olabilir?
Sebahattin Sargın
17-06-2008, 16:03
Sanırım biraz sabırlı olmamız lazım Sevgili Nazlı06, benimkilerde uzuyor sürekli ama çiçek yok biraz daha beklemekte fayda var...
Sevgiler ;)
Sanırım biraz sabırlı olmamız lazım Sevgili Nazlı06, benimkilerde uzuyor sürekli ama çiçek yok biraz daha beklemekte fayda var...
Sevgiler ;)
Bahçedeki aynı zamanda ekilen diğer domatesleri neredeyse bir haftaya kadar yemek üzere toplayacağız da olan pembeler daha ceviz iriliğine ancak ulaştı. Üzerlerinde de çiçek yok.
Süha Şendoğan
18-06-2008, 13:22
Pembe domates pazarda bile sonbaharda bulunuyor onun için arkadaşlar biraz sabırlı olun sonra tarlada yetişen ile balkonda yetişen arasında mutlaka büyüme farkı belirgin oluyor balkonda bir fidede enfazla 5-6 meyva verirken tarlada çok daha fazla oluyor.
Sevgili Sebo Bursa toplantısı yakınlarda olacakmı?
Nurcan Özgür
18-06-2008, 16:33
Fide bulamazsan ben sana tohum gönderirim.[/QUOTE]sevgili turko elinizde tohumunuzdan hala varsa ben almak isterim;)
Tohumdan yetiştirip, 105 adet pembe domates fidesi ürettik. Daha hiç birisinde çiçek yok.
Süha Şendoğan
19-06-2008, 15:38
Sevgili Uzman16,
Bence saksıda olması tarlada olanlardan daha geç olgunlaşıyor ayrıca meyvayada geç dönüyor.(Bu konuda sevgili hocamız daha net bilgi verir herhalde).
Geçenlerce yakınımızda bulunan caminin bahçesine deneme maksadıyla diktiğim domatesleri inceliyorum gelişmeleri benim saksılardan daha çabuk oluyor yakında onların resimlerinide eklerim.
Sevgili Zfkg,
Geçen seneden kalma pembe domates tohumlarından elimde kalan var özele adres bildirirsen gönderebilirim.
Sevgili Zfkg,
Geçen seneden kalma pembe domates tohumlarından elimde kalan var özele adres bildirirsen gönderebilirim.
tohum ıcın gec kalındıgını yazmıstınız bır kac mesaj üstte ?
Süha Şendoğan
19-06-2008, 15:50
Evet tohum için biraz geç oldu ama isteyen arkadaşlara yinede yardımcı olmak lazım yoksa ekim için biraz geç kalmış ama denemekte fayda var tecrübe tecrübedir bence.
Evet tohum için biraz geç oldu ama isteyen arkadaşlara yinede yardımcı olmak lazım yoksa ekim için biraz geç kalmış ama denemekte fayda var tecrübe tecrübedir bence.
:) evt
Pepino sohbetini pepino başlığında yapsakda, bu başlıkta pembe domates konuşsak daha iyi olmaz mı?
Pembe domatesim meyve bağladı nihayet. Şekli biraz değişik, ecüş bücüş. Pazarda görsem hormonlu derim.
41094
Çift döllenmeden dolayı şekil bozukluğu oluyor. Hatırladığım kadarıyla benimki biraz daha insaflıydı.
izzeterisen
19-06-2008, 21:02
Pepino sohbetini pepino başlığında yapsakda, bu başlıkta pembe domates konuşsak daha iyi olmaz mı?
Pembe domatesim meyve bağladı nihayet. Şekli biraz değişik, ecüş bücüş. Pazarda görsem hormonlu derim.
41094
Domateste kediyüzü hastalığı (=catface) diye bir bozukluk vardır. Sizinki ona benziyor. Yerli çeşitlerde çok olur. İnternette arama yaparsanız buna rahatça karar verebilirsiniz.
Domateste kediyüzü hastalığı (=catface) diye bir bozukluk vardır. Sizinki ona benziyor. Yerli çeşitlerde çok olur. İnternette arama yaparsanız buna rahatça karar verebilirsiniz.
Sayın izzeterisen, Todor'un gönderdiği resim galiba çift çiçeklinin döllenmesi sonucu elde edilen domates. "Cat-facing" hastalığını kokan böcekler yapmıyor mu? (çift döllenme, soğuk vurması ve kokan böceklerin yaptığı hastalık domateste "cat-facing" - kediyüzü denilen şekil bozukluğunu meydana getiriyor diye biliyorum)
Ekleme: Yanlışımı düzelteyim.
çift döllenme, soğuk vurması ve kokan böcekler domateste şekil bozukluğuna yol açıyor.
izzeterisen
20-06-2008, 11:38
Sayın izzeterisen, Todor'un gönderdiği resim galiba çift çiçeklinin döllenmesi sonucu elde edilen domates. "Cat-facing" hastalığını kokan böcekler yapmıyor mu? (çift döllenme, soğuk vurması ve kokan böceklerin yaptığı hastalık domateste "cat-facing" - kediyüzü denilen şekil bozukluğunu meydana getiriyor diye biliyorum)
Ekleme: Yanlışımı düzelteyim.
çift döllenme, soğuk vurması ve kokan böcekler domateste şekil bozukluğuna yol açıyor.
Çift döllenme diye ben bir şey bilmiyorum, duymadım.
Kokan böcek dediğiniz sanıyorum Piskokulu yeşil böcek (Nezera viridula). Nezera viridula meyvelerde emgi yapar, emgi yaptığı yerler süngerimsi bir hal alır ve rengi açılır emgi yapılan yerin. Catface, soğuk vurmasından değil, özellikle örneğin tarlada yetiştiricilikte, ilk salkımların oluşumunun serin zamanlara, biraz soğuk gecelere denk geldiği zamanlarda alt salkımlardaki meyvelerde ortaya çıkıyor. Ayrıca çeşit özelliğinden de kaynaklanabilir.
Bu meyvenin çiçeğide değişikti. #158 (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=242303&postcount=158) nolu mesaj.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=39091&d=1212134337
Çift döllenme diye ben bir şey bilmiyorum, duymadım.
Kokan böcek dediğiniz sanıyorum Piskokulu yeşil böcek (Nezera viridula). Nezera viridula meyvelerde emgi yapar, emgi yaptığı yerler süngerimsi bir hal alır ve rengi açılır emgi yapılan yerin. Catface, soğuk vurmasından değil, özellikle örneğin tarlada yetiştiricilikte, ilk salkımların oluşumunun serin zamanlara, biraz soğuk gecelere denk geldiği zamanlarda alt salkımlardaki meyvelerde ortaya çıkıyor. Ayrıca çeşit özelliğinden de kaynaklanabilir.
Sayın izzetersen,
Kusura bakmayın, benim yetiştiriciliğim özellikle yabancı kaynaklardan okuyarak edindiğim bilgilere dayanıyor. Bazen türkçe karşılıklarında sorun yaşıyorum. Soğuk vurmasıda bunlardan biri. Soğuk vurması ile anlatmak istediğim sizinde dediğiniz gibi çiçeklenme döneminde uzun süreli (özellikle geceleri) soğuk havaya (<12-13) maruz kalması. Bu duruma ne ad verildiğini bilmiyorum.
Kokan böcek ile Pentatomidae ailesini anlatmak istemiştim. (Böcekler konusunda pek fazla bilgim yok. Resimleri benzemekle beraber aynı aileden mi bilmiyorum)
Çift döllenmeye gelince belki bunuda yanlış kullanmışımdır. Arı döllemesi gereken domateslerde ( 25-30 yıl önce yetiştirilen o domatesleri bulabilmek için uğraşıyorum) çift çiçeklenme olabiliyor. (bu konuda iki tane çift çiçekli domates resmi var) . Yeni türlerde kendi kendini dölleme özelliği var; bunlarda çift çiçeklenme görülmüyor. Arı döllemesi gereken domateslerde çift çiçekliler döllenince Sn. Todor'un gönderdiği resimdekine benzer domatesler elde ediliyor. Ne yazık ki bu domatesler günümüzde fizyolojik hastalık olarak görülüyor.
25-30 yıl önce pazardan aldığım domatesleri hatırlayarak, hepsinin yuvarlak olmadığı, altlarında uzunlamasına kahverengi çizginin olduğu, dilimli domatesleri hatırlayınca kimbilir neleri unutmuşuz diye aklımdan geçiriyorum.
Aynı şeyleri söylüyoruz ama anlatımımız farklı.
Saygılarla
izzeterisen
20-06-2008, 23:05
Sayın izzetersen,
Kusura bakmayın, benim yetiştiriciliğim özellikle yabancı kaynaklardan okuyarak edindiğim bilgilere dayanıyor. Bazen türkçe karşılıklarında sorun yaşıyorum. Soğuk vurmasıda bunlardan biri. Soğuk vurması ile anlatmak istediğim sizinde dediğiniz gibi çiçeklenme döneminde uzun süreli (özellikle geceleri) soğuk havaya (<12-13) maruz kalması. Bu duruma ne ad verildiğini bilmiyorum.
Kokan böcek ile Pentatomidae ailesini anlatmak istemiştim. (Böcekler konusunda pek fazla bilgim yok. Resimleri benzemekle beraber aynı aileden mi bilmiyorum)
Çift döllenmeye gelince belki bunuda yanlış kullanmışımdır. Arı döllemesi gereken domateslerde ( 25-30 yıl önce yetiştirilen o domatesleri bulabilmek için uğraşıyorum) çift çiçeklenme olabiliyor. (bu konuda iki tane çift çiçekli domates resmi var) . Yeni türlerde kendi kendini dölleme özelliği var; bunlarda çift çiçeklenme görülmüyor. Arı döllemesi gereken domateslerde çift çiçekliler döllenince Sn. Todor'un gönderdiği resimdekine benzer domatesler elde ediliyor. Ne yazık ki bu domatesler günümüzde fizyolojik hastalık olarak görülüyor.
25-30 yıl önce pazardan aldığım domatesleri hatırlayarak, hepsinin yuvarlak olmadığı, altlarında uzunlamasına kahverengi çizginin olduğu, dilimli domatesleri hatırlayınca kimbilir neleri unutmuşuz diye aklımdan geçiriyorum.
Aynı şeyleri söylüyoruz ama anlatımımız farklı.
Saygılarla
Benim de çocukluğumda şimdiki hibrit domatesler yoktu. tarlada yetiştirdiğimiz domateslerin çoğunda aynı durum vardı. Yerli çeşitlerde böyle şeylerin olması normal. Islah edilmiş şimdi kullanılan çeşitlerde de serin şartlarda bu durumun çıktığını biliyoruz.
Sanırım çift çiçek döllenmesi dediğiniz şey büyük bir ihtimalle yetiştiricilikten kaynaklanan bir durum olması gerekir diye düşünüyorum. Emin değilim. Meslek yüksek okulundaki arkadaşlarla da bir görüşeyim bu konuyu. kesin bilgi alırsam buraya eklerim.
kolay gelsin
Bu meyvenin çiçeğide değişikti. #158 (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=242303&postcount=158) nolu mesaj.
Benim tohumdan yetiştirdiğim marmande cinsi domateslerimde de bu şekilde çiçekler var. Ama bütün çiçekleri böyle değil. Şuanda fındık kadar bir domates var üzerinde. Sonucu merakla bekliyorum.
izzeterisen
23-06-2008, 18:30
Benim tohumdan yetiştirdiğim marmande cinsi domateslerimde de bu şekilde çiçekler var. Ama bütün çiçekleri böyle değil. Şuanda fındık kadar bir domates var üzerinde. Sonucu merakla bekliyorum.
Bu çiçek ilk salkımda mı?
Evet, benim bitkimde ilk açan çiçek. Salkım şeklinde değil, tek sap üzerinde tek çiçek şeklinde açtı. Fakat artık iki çiçek açıyor.
Selahattin Yılmaz
23-06-2008, 22:12
Todor bende pembelerde bu tarz çiçeklere rastladım sanırım ırsi :p
Nurcan Özgür
23-06-2008, 22:32
sevgili turco tarafından domates tohumlarım yola çıkmış 1-2 güne kadar bende olacaklar...teşekürler ;)
izzeterisen
24-06-2008, 00:00
Evet, benim bitkimde ilk açan çiçek. Salkım şeklinde değil, tek sap üzerinde tek çiçek şeklinde açtı. Fakat artık iki çiçek açıyor.
İlk salkımlardaki çiçekler ve meyveler domateste genellikle sorunlu oluyor. Sonraki çiçekler herhalde normal çıkarlar. Bize de bildirirseniz durumu seviniriz
Merhaba,
Bu hafta cuma gününe (27 Haziran 2008'e) kadar 7 adet pembe domates fidemi verecek birini arıyorum.
İzmir' e göndermen sorun olmazsa ben talip olurum Tuba.
evet, benim çiçekte ilk salkımda salkımda bir sürü çiçek var sadece 1 tanesi böyle diğer fidelerde de durum aynı ikinci salkımlar oluşunca haber veririm.
Bunlar da bana tohumları marmarisden gelen pembe çiçekleri,
3. resim bahçenin en ecüş bücüş çiçeği :)
41661
41662
41663
izzeterisen
25-06-2008, 23:30
Bunlar da bana tohumları marmarisden gelen pembe çiçekleri,
3. resim bahçenin en ecüş bücüş çiçeği :)
41661
41662
41663
Merhaba.
Merak ettiğim domatesler değil.
Fotoğraf markanız ne,
Bu çekimleri hangi ayarlarda yapıyorsunuz?
Merhaba,
Cevabı ilgili başlıkta verdim
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=253367&postcount=71
Sevgili Tuba' nın gönderdiği pembeler dün akşamüzeri elime geçti. Geldiklerinde yolculuğun ağır izleri vardı üzerlerinde ama (acil durum olduğu için) pet şişelerden yaptığım saksılara alıp suladım ve bu sabah dipdiri olduklarını gördüm. Bir-iki saate kadar Çeşme' deki evin bahçesine doğru yola çıkacaklar. Resimlerini yüklüyorum.Arka planda görünen biber ise konu mankenidir ve konuyla başkaca hiç bir alakası yoktur:p:p.Bir de sorum olacak;ne kadar net göründüğünü bilmiyorum ama pembelerin birinin yaprağında görüntülediğim uç uç böceğinin (biz uğur böceği demeyiz ona) sarısı olan bu yaratık da uç uç böceği gibi, zararlıları yer mi?
Keşke fotoğrafları yüklemeyi unutmasaydım:o:o
Uçuç böceği = Uğur böceği
Nurcan Özgür
27-06-2008, 17:36
SEVGİLİ TURCO gönderdiğiniz pembe ve iri domates tohumları bu gün elime geçti. Az sonra toprakla buluşacaklar teşekür ederim. ;)
Benim bostana komşumuz domates fidesi hediye edip dikmişti.Böyle boğumlu boğumlu ve irice keskin kokulu domatesler olmaya başladı renklenmeye başlamadı ama böyle biçimsiz başka domates türü var mı pembe domates olma olasılğı varmıdır?
Harun Parlak
05-07-2008, 21:32
Selam pembe domates seven arkadaşlar benim pembe domateslerimde baya bir gelişti hatda Carmen cinsi olanları bile geçti irilikde.
Selahattin Yılmaz
05-07-2008, 23:15
Maşallah...
Caspian Pink Tomato isimli bir tohum gecti elime, aynı cins degil sanırım ama belki lezzet ve kabugun inceligi bakımından aynıdır. Artık seneye ögrenecegiz.
Selam pembe domates seven arkadaşlar benim pembe domateslerimde baya bir gelişti hatda Carmen cinsi olanları bile geçti irilikde.
Merhaba,
Maşallah, çok güzel bakmışsın pembelere.
Afiyetle yemek nasip olsun.
Son fotoğrafda yanılmıyorsam çiçek kurumaları oluşmuş..
Bu çiçek dökülmesine karşı özel bir şey yaptın mı?
Aynı salkımda bir kısım domatesler olgunlaşmış fakat diğer
çiçekler kurumamış yeşil duruyor sonradan onlarda meyve
verirler mi acaba?
Benim domateslerde çoğunlukla iyi gelişti fakat
çiçeklerde sararıp kuruma oluyor..
Köyde amcama telefon ettim, bana önerisi toprağa kükürt at oldu.
Zaten suda eriyen kükürt vardı elimde.. uyguladıkdan 2 gün sonra
bazı çiçekler meyveye durdu..
Diğer domates başlığında bir arkadaş da bitki üzerine kükürt denemesi vardı.
Kükürt aynı zamanda ph düşürür bende ki pembelerin toprağıda aşırı killi
belki de meyve vermesi bir rastlantı diyebilirim.
Şimdilik kükürt hakkında bir yorum yapamıyorum.
Sulama kriterleri dışında
gübreleme ya da ilaçlama gibi bir şey uyguladınız mı?
Teşekkür ederim.
Bu da benim dünyaya merhaba diyen pembişlerden biri.
42681
denizakvaryumu
10-07-2008, 08:05
Sn.BirLira
eklediğiniz fotğrafı çektiğiniz makinanın marka ve modeli nedir?Fotoğraf çok güzel ve ayrıntılı.
Lonicera
10-07-2008, 11:07
Gerçekten çok kaliteli bir çekim olmuş,meyva ile kuruyan çiçek arsındaki yeşil mahlukatı bile net bir şekilde kareye almışsınız.
Sn. denizakvaryumu
Sorunuzun yanıtını altaki linke ek olarak yazdım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=253367&postcount=71
Pembe domatesi bir keresinde Antalya çıkışında yol kenarında bir kadından almıştım, ne olduğunu bilmeden. Eve gelip de tadını aldıktan sonra kadının bütün domateslerini almadığımıza çok pişman olmuştuk. Konyadan Antalya'ya bir koşu gidip tekrar alasım gelmişti. Tadı hala damağımda...
Ben de yetiştirmek isterim. Ama bahçeye diktiğim beş adet domates fidesi hala fide olarak duruyor. Bu başlığı okuduktan sonra pek çok yanlış yaptığımı anladım. Ama artık sanırım çok geç.
Bilgi sahibi olmak için durmadan okuyorum, ama ne kadar cahil olduğumu, bu işlerin ne kadar ince işler olduğunu gördükçe moralim bozuluyor...
Bu sevdadan vaz mı geçsem acaba?
Bilgi sahibi olmak için durmadan okuyorum, ama ne kadar cahil olduğumu, bu işlerin ne kadar ince işler olduğunu gördükçe moralim bozuluyor...
Bu sevdadan vaz mı geçsem acaba?
Siz benim senede kaç bitki telef ettiğimi bilseniz şaşarsınız. Hiç kimse tecrübeyle bilgiyle doğmuyor. Bence en önemli olan hatalarımızdan ders alabilmek. Seneye aynı hataları tekrarlamazsanız, bu sene sizin için çok verimli geçmiş demektir.
Nurcan Özgür
16-07-2008, 00:05
SEVGİLİ TURCO gönderdiğiniz pembe ve iri domates tohumları bu gün elime geçti. Az sonra toprakla buluşacaklar teşekür ederim. ;)
Pembe domates tohumlarımdan 3 tanesi çimlendi inşallah sorun çıkmadan büyüte bilirim. Biraz cılız görünüyorlar.
İri kırmızı domateslerimden de 3 tane çimlendi ama pembe domateslere oranla daha güzel geliştiklerini hisediyorum. Biliyorum artık çok geç kaldım ama kendimi alıkoyamadım bunlar bana tecrübe olacak bu yıl seneye nasip olursa her şey zamanında olacak. :o
Harun Parlak
16-07-2008, 11:46
Merhaba,
Maşallah, çok güzel bakmışsın pembelere.
Afiyetle yemek nasip olsun.
Son fotoğrafda yanılmıyorsam çiçek kurumaları oluşmuş..
Bu çiçek dökülmesine karşı özel bir şey yaptın mı?
Aynı salkımda bir kısım domatesler olgunlaşmış fakat diğer
çiçekler kurumamış yeşil duruyor sonradan onlarda meyve
verirler mi acaba?
Benim domateslerde çoğunlukla iyi gelişti fakat
çiçeklerde sararıp kuruma oluyor..
Köyde amcama telefon ettim, bana önerisi toprağa kükürt at oldu.
Zaten suda eriyen kükürt vardı elimde.. uyguladıkdan 2 gün sonra
bazı çiçekler meyveye durdu..
Diğer domates başlığında bir arkadaş da bitki üzerine kükürt denemesi vardı.
Kükürt aynı zamanda ph düşürür bende ki pembelerin toprağıda aşırı killi
belki de meyve vermesi bir rastlantı diyebilirim.
Şimdilik kükürt hakkında bir yorum yapamıyorum.
Sulama kriterleri dışında
gübreleme ya da ilaçlama gibi bir şey uyguladınız mı?
Teşekkür ederim.
Bu da benim dünyaya merhaba diyen pembişlerden biri.
42681
Sayın BirLira çiçek dökülmemesi için özel bir şey yapmadım. Yalnız fide döneminde Fosfor ve Bakır ve mantari kaynaklı hastalıklar için bakr içeren ilaçla
ilaçladım.
Aynı domatesi saksıda da diktim killi toprak da ve kumlu toprakda en güzel kumlu toprakda olan gelişti sanırım kökleri rahat hareket edince güzel verim veriyor.
Olgunlaşan domatesler oldu ama henüz resimleyemedim yaklaşık 15 cm yarı çapı var. çok yumuşak ama bir okadarda lezetli karpuz dilimi dilimleniyor.
Geçen yıl da pembe domates dikmiştim ama Tekin Bey, sizin verdiğiniz pembeler hiç bir ek besin vermediğim halde çok çok büyüyorlar. Henüz kızaran yok ama bir tanesinin yarım kilodan fazla olduğunu tahmin ediyorum. Ben de fotoğraf çekmek için kızarmasını bekliyorum.
Uzun bir süredir haberdar olduğum pembe domatesin tohumlarını ne yazıkki hala elde edemedim. Bu yıl ilk kez sebze yetiştirmeye başladım. Niyetim domates olarak pembe domates **** Azdavay pazarında "Bartın Domatesi" olarak satılan domatesten yetiştirmekti. Ancak her ikisi de olmadı. Kimyasal ilaç ve kimyasal gübre kullanmadan sebze yetiştiriyorum ancak yetiştirdiğim domatesin hiçbir tadı yok. "Bartın Domatesi"nden haberdar olanınız var mı? Varsa bana tohumunu gönderir mi? Pembe domates tohumu gönderecek bir gönüllü bu mesajı okur mu?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.