View Full Version : Pembe Domates
Harun Parlak
16-07-2008, 15:17
Sayın limon sizin toprağınızda kumlu toprak aynı zamanda dinlengin fazla yorgun değil. Azot ihtiyacını karşılayabilmesi için hayvan gübresi vermeniz de fayda var.Pembe domatesin büyüklüğü bakımla ilgili değil onun cinsinden kaynaklanıyor.
Sayın SZT seneye pembe domates tohumlarınızı alırsınız merak etmeyin diğer yetiştirdiğiniz domtateslerin hiç tadı yok diyorsunuz organik yapmanıza rağmen tatı yok diyorsanız Domates cinsinden çok toprağınızda domatesin ihtiyacı olan bazı besinleri alamamasından kaynaklanıyordur büyük bir ihtimal.
Toprağınızı analiz yaptırıp neyin eksik olduğunu öğrenirseniz ona göre tetbirinizi alırsınız.
Ek besin vermedim yazmışım ama yanlış anlaşılmasın, kış sonu 10 çuval kadar yanmış koyun gübresiyle karıştırmıştım toprağı. Yağışlarla gübre toprakla iyice karışır diye düşünmüştüm.
Tabii domatesin cinsi de çok güzelmiş :)
seda akoğlan
16-07-2008, 22:23
merhaba ben annem ve benim için pembe domates tohumları istyorum.
aşağıdaki adrese gönderirseniz sevinrim.
Baydar şekerleme-Suburcu cad.no:13/B ŞAHİNBEY-GAZİANTEP
SERKAN ÇELİKKAN adına....ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
zooteknist
16-07-2008, 23:24
Bende de 5 kök kadar pembe domates var. Henüz fideler küçük. Pembe domatesler acaba sırık domates mi yoksa oturak domates mi? Domateslerde budama yapacakmıyız?
Selahattin Yılmaz
16-07-2008, 23:49
Sevgili seda akoğlan tohumdan pembe domates ürretmek için bayağı bir geç kaldınız ancak seranız varsa tohumda bulabilirseniz üretirsiniz.
Sevgili zooteknist, pembe doates güçlü btiki yapısına sahip yarı sırık bir bitkidir o nedenle verebildiğiniz kadar destek vermelisiniz budama yapmadan yetiştirme yapmalısınız.
Siz benim senede kaç bitki telef ettiğimi bilseniz şaşarsınız. Hiç kimse tecrübeyle bilgiyle doğmuyor. Bence en önemli olan hatalarımızdan ders alabilmek. Seneye aynı hataları tekrarlamazsanız, bu sene sizin için çok verimli geçmiş demektir.
Verdiğiniz tavsiye ve moral için teşekkür ederim sayın todor. Bu moralle pembe domatesin peşine düşebilirim... Tabi ki seneye...
zooteknist
17-07-2008, 13:23
Sn Selahattin Yılmaz
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Harun Parlak
17-07-2008, 23:16
Selamlar arkadaşlar PEMBE domateslerimin ilk ürünlerini yemek nasip oldu. Çok lezetli ve de iri bir domates. 1 Tanesinden bir tabak salata çıkıyor.
Bize de size afiyet olsun demek düşüyor.
Benim pembeler de kükürtten sonra habire meyveye duruyorlar bu sıra.
Ama sebebi kükürtmü, başka bir şeymi, rastlantı mı bilemiyorum.
Tekin Bey, köydeki fırından alacağımız şöyle sıcacık bir somunla bahçenize gelebiliriz desenize :) Yanına da bir kalıp peynir. Çayınız nasıl olsa hazırdır :)
Selahattin Yılmaz
18-07-2008, 16:16
Pembe domates yarışması mı yapsak acaba?
Harun Parlak
18-07-2008, 22:17
Tekin Bey, köydeki fırından alacağımız şöyle sıcacık bir somunla bahçenize gelebiliriz desenize :) Yanına da bir kalıp peynir. Çayınız nasıl olsa hazırdır :)
Gelme imkanı olan tüm ağaçlar net üyelerine kapım açık Ekmek tuz biber patlıcan Domates PEMBE domates her türlü sebze var.
Nurcan Özgür
18-07-2008, 23:42
Sevgili Tekin teşekür ederim gelmiş yemiş kadar olduk. Sofranız bereketli olsun. Emeklerinize sağlık harika domatesler yetiştirmişsiniz.
Selahatin beye katılmamak elde değil pembe domates yarışması düzenlense iyi olur. :dilli:
Penelophe
19-07-2008, 05:00
Tekin bey harika görünüyor.:)
Selahattin bey seneye yapsak süper olur bence. (Benim pembeler bir tane bile meyve vermedi, bütün çiçekler döküldü, bir türlü önüne geçemedim. En sonda kırmızı örümceklerin -sellukama musallat olan kırmızı örümcekler- ağlarını pembelere sardığını görünce budadım dibinden maalesef.)
Harun Parlak
19-07-2008, 08:39
Genel olarak CARMEN cinsi domates yetiştiriyorum raf ömrü uzun olduğu için pazarıda iyi. PEMBE domates ve marmende cinslerini az miktarda üretiyordum. Seneye Pembe domatesleri
biraz fazla üreteceğim inşallah. Raf ömrü uzun olmasada lezzeti ve görüntüsü güzel olduğundan pazar oluşacak gibi.
Kim bilir belkide yaygınlaşır.
öğretmen
20-07-2008, 00:32
Bizim pembe domatesler kızarmaya pardon pembeleşmeye başladı.Dün eşim bir tane koparmış..Sıcak ekmek,peynir ve pembe domates....Kahvaltı çok güzeldi..Emcelli biberi de var..Sayın Limon,fırın arkamızda... Kahvaltıya bekleriz,efendim:D
Sayın Turko, tohumlarını gönderdiğiniz pembe domatesler ve çeriler çiçek açtılar. Hatta pembe domateslerden birisi köküne yakın bir yerden koltuk vermiş. Kopardım baktımki fide gibi kökleri var. Onuda komşuma diktik. Bir tohum kaç kişiye nasip oldu. Çok teşekkür ederim.
Harun Parlak
25-07-2008, 14:44
Selamlar PEMBE Domates seven arkadaşlar. Benim Pembe domatesler sanırım bu yıl rekor kıracak irilikde.
Hele benim pembelerin çiçekleri bir açsın, rekoru o zaman görün siz:D:D Aşağıdalar efendim.
Selamlar PEMBE Domates seven arkadaşlar. Benim Pembe domatesler sanırım bu yıl rekor kıracak irilikde.
Sayın Tekin, yemeyip yedirdiniz mi? :p maşallah...
Süha Şendoğan
25-07-2008, 16:21
Sayın Turko, tohumlarını gönderdiğiniz pembe domatesler ve çeriler çiçek açtılar. Hatta pembe domateslerden birisi köküne yakın bir yerden koltuk vermiş. Kopardım baktımki fide gibi kökleri var. Onuda komşuma diktik. Bir tohum kaç kişiye nasip oldu. Çok teşekkür ederim.
Sevgili Eylems,
Bende balkondaki tüm domatesleri yakınımızdaki caminin bahçesine aktardım orada gelişmeleri daha net izliyorum, cesaretiniz kırılmasın ama bahçede bitkiler resmen coşuyor.
Balkonda süklüm püklüm duran fideler bambaşka bir havaya girdiler.
Sevgili dostlar, resimdeki garip, sevgili Tuba' nın İngiltere' ye giderken bana emanet ettiği pembelerden bir tanesi. Kurduğum 11' li sistemde diğer kardeşi ve sırık cinsi kuzenleriyle birlikte gül gibi geçinirlerken, durup duruken (durup dururken değildir tabii ama ben suçu üzerimden atmak için böyle diyorum ;);))üç gün içinde bu hale geldi. Ben de bu durumda(kısmen de olsa) emanete hıyanet etmiş oluyorum sanırım. Bu zavallı neden bu hale gelmiştir ve bu saatten sonra bu zavallı için yapılabilecek bir şey var mıdır? Değerli önerilerinizi bekliyoru(m)z.
Sevgili dostlar, resimdeki garip, sevgili Tuba' nın İngiltere' ye giderken bana emanet ettiği pembelerden bir tanesi. Kurduğum 11' li sistemde diğer kardeşi ve sırık cinsi kuzenleriyle birlikte gül gibi geçinirlerken, durup duruken (durup dururken değildir tabii ama ben suçu üzerimden atmak için böyle diyorum ;);))üç gün içinde bu hale geldi. Ben de bu durumda(kısmen de olsa) emanete hıyanet etmiş oluyorum sanırım. Bu zavallı neden bu hale gelmiştir ve bu saatten sonra bu zavallı için yapılabilecek bir şey var mıdır? Değerli önerilerinizi bekliyoru(m)z.
Kuruyan dalı budamak işe yarayabilir.
Harun Parlak
25-07-2008, 19:48
Sayın Tekin, yemeyip yedirdiniz mi? :p maşallah...
Sayın uzum inanın ek bir besin hiç vermedim Domatesin cinsi böyle.
Sn Tekin bizim pembelerden 1350 gramı geçeni hatırlamıyorum. Maşallah, domatesiniz rekorluk.:)
Selahattin Yılmaz
25-07-2008, 23:00
... bu zavallı için yapılabilecek bir şey var mıdır? Değerli önerilerinizi bekliyoru(m)z.
Saksısınıda değiştirin ve budama yapın, srin bir yere aldınız ve ayrıca sararma her nedense o etkiye neden olan uygulamanızı bir daha yapmayınız;).
Altınoluk tarafına tatile gideceğim bu haftasonu. Deniz güneş kum umrumda değil. Tek hayalim pembe domatesler :) Kahvaltıda üzerine bol zeytinyağıyla... aman Allahım.
Şimdi ben bu domateslerden gelirken iki tane getirip gazete kağıdı üzerinde bekletip çürütüp kurutsam. Ardından ilk baharda bu kuruyan çekirdekleri diksem pembe domates elde edebilirmiyim? Eğer hayırsa bu cinsin tohumlarını nasıl bulabilirim.
Bir sorum daha olacak. Domates tohumlarınıda ekmeden önce 1-2 gün suda bekletmekte fayda var mıdır?
Selahattin Yılmaz
20-08-2008, 11:19
İyice olgunlaşmış domatesleri alın bir kavanoza dilimleyin eğer sadece çekirdek evindeki etli kısmı kaşıkla alırsanız daha iyi. Kavanoza doldurduğunuz domatesi 1 gün bekletin onlar turşu gibi iyice eriyecek ertesi gün bolca suyla karıştırıp çalkalayın sonrasında sadece süzgeçten süzmeniz yeterli olacaktır. Eriyen domatesler süzgecin altında etden ayrılan çekirdeklerde süzgecin altında kalacaklardır. İşte o çekirdekleri gölge bir yerde gazete kağıdından ziyade bir tepsi üstünde kururun daha iyi zira gazete kağıdına yapışırsa çıkarması zor olabilir.
Selahattin bey çok teşekkür ederim beni ayrıntılarıyla aydınlattığınız için.
Harun Parlak
21-08-2008, 18:45
Domates Tohumu almak için. Domatesleri ziyan etmeden nasıl alınır. Önce domatesleri iyice yıkayın sonra tam ortadan enlemesine kesin. Tohum evlerinde bulunan dohumları bir pıçak veya çay kaşığı yardımı ile çıkarıp bir kaba doldurun.
Daha sonra aldığınız tohumları bir süzgeçe koyup suya dalırarak iyice yıkayın.Yıkanmış süzülmüş tohumları başka bir kaba alıp kurutmaya bırakın iyice kuruyunca. Nemli olmayan bir ortamda paket ler **** kutu içinde saklayın. Havası alınmış profosyonle paketlerde 7 Yıl Normal saklama kaplarında kuru bir ortamda 5 Yıl Çimlenme GÜCÜNÜ kaybetmeden bekleyebilir.
Tohumunu aldığınız domatesleri salata dahil salça yapabilirsiniz.
Birşey sormak istiyorum
Pembe domatesi önümüzdeki baharda tohumdan ekeceğim fakat bu domatesler çok irice oldukları için dallar taşımayıp toprağa iniyorlar. Toprakla temas ettiklerinde domates çürümez mi? Çürürse ne yapmak gerekir?
Oğuz Karsan
27-08-2008, 16:16
Merhaba,
Tekin bey'i pembe domates yetiştirme becerisinden ötürü kutluyorum.
Hepimizin yapması gereken de aslında Tekin bey'i izlemek. Tabi hepimizin Pembe Domates tohumu üretmesi gerekmiyor. Kaybolmaya yüztutan tatlarımızı yeniden canlandırabiliriz.
Amasya Elması, Trabzon Hurması, İzmit Çileği, Çanakkale Domatesi, Balıkesir Biberi, Tokat Yaprağı, Anamur Muzu, Finike Portakalı, Ankara Armutu, Kastamonu Sarmısağı, Malatya Kayısısı, Giresun Fındığı, Nevşehir Patatesi, Kısaca yurdumuzun her yöresinin bir zenginliği var. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Siz başkalarını ekleyebilirsiniz.
Bu gibi tatları kaybetmememiz lazım. Her sene yemesek bile sadece tohumun sürekliliğini devam ettirmek uğruna yetiştirmeliyiz diye düşünüyorum. İleride torunlarımızın kullanabileceği essiz tatlar olabilirler.
Saygılar.
Harun Parlak
27-08-2008, 18:46
Birşey sormak istiyorum
Pembe domatesi önümüzdeki baharda tohumdan ekeceğim fakat bu domatesler çok irice oldukları için dallar taşımayıp toprağa iniyorlar. Toprakla temas ettiklerinde domates çürümez mi? Çürürse ne yapmak gerekir?
Pembe domatesler den ekmeyi düşünmeniz güzel ve isabetli bir karar. PEMBE Domateslerin Ağır gelip yere düşmesin diye ya bir sırık destek **** yukarıdan aşşaığya ip sarkarak desteklemeniz gerekiyor. Alt kısımda bir resim yüklemeye çalışacağım umarım size yardımı dokunur.
Sayın Oğuz Karsan Övgüleriniz için çok teşekkürler hiprit olmayan pek fazla tohum kalmadı memleketimizde. Bende elime geçenleri çoğaltmaya çalışıyorum. Benim PEMBE DOMATESLERİ bu sene kargalar ve kuşlar çok sevdi bana az miktarda yemek nasip oldu. AMA kuşlardan ve kargalardan arta kalanlardan. Yaklaşık ON BİN adetkadar adet tohum çıkardım seneye biraz daha fazla ekmeyi düşünüyorum ****** paylaşmayıda.
Hiprit olmayan sırık barbunya ince kıl svri biber Yaprak bezelye vs Tohumlarınıda alıyorum .
Sayın Tekin, pembeler gerçekten muhteşem. Ben sevgili Tuba' nın emanet ettiği üç kökü de telef ettim bu yıl. Seneye sizin tohumlara talibim. Tabii mümkünse. Saygılarımla
Sayın Tekin, çok teşekkür ederim bilgilerinize. Umarım çok fazla aşırı büyüyüpte beni zorlamaz bu pembe domatesler diye şimdiden dua etmeye başlayacağım :)
hataselim
10-09-2008, 14:41
Merhaba Selahattin Bey. Bu yıl domates tohumları için geç kalmıştım. 2009 yılı için size hatırlatma yapmamı istemiştiniz acaba tohum için şansım varmı. Teşekkürler
Harun Parlak
10-09-2008, 15:33
İLK MESAJ Selam veya merhaba olmalı. Peşinden talep olabilir.
Selahattin Yılmaz
10-09-2008, 17:19
Söz verdiğim kişiler için elbette göndereceğim. Ekim sonu gibi hatırlatın olurmu? Zira kalan tohumlar satıldı, sadece söz verdiklerim ve bundan sonra çıkaracaklarım var.
Pembe domatesin besin ihtiyacı diğer türlere göre daha mı fazladır?
Bahçedeki domateslerin hiçbirinde sorun olmazken pembelerde kalsiyum eksikliğinde olduğunu söylediğiniz durum oluştu. Diğerlerinin 4 katı büyüklüğe ulaştığından besin isteği daha fazla diye düşündüm, yanılıyor muyum?
Pembe domatesin besin ihtiyacı diğer türlere göre daha mı fazladır?
Bahçedeki domateslerin hiçbirinde sorun olmazken pembelerde kalsiyum eksikliğinde olduğunu söylediğiniz durum oluştu. Diğerlerinin 4 katı büyüklüğe ulaştığından besin isteği daha fazla diye düşündüm, yanılıyor muyum?
Limon'un bahsettiği durum benim pempe domateslerde ve annemin köydeki bahçeye ektiklerinde de oluştu. Diğer türlerde problem oluşmadı.
Harun Parlak
10-09-2008, 20:15
Sadece kalsiyum eksikliği diğerlerinde olmaması dediğinizgibi onlar yeterince alabilmişler demekki.Seneye bahcenize dikmeden önce biraz kireç serpiştirin.
lerdemir
11-09-2008, 22:38
Tekin Bey merhaba,
Nicedir bu başlığa bakmamışım.
Bir sayfa geriye dönüp bir de fotoğraflara baktım ki ne göreyim!? Maaşallah ki ne maaşallah!
Seneye bir orduyu besleyecek kadar pembeleriniz olacak eminim...
Seneye, sizlerin de önderliği ve tavsiyeleri ile yol alınacaktır eminim...
Harun Parlak
11-09-2008, 23:16
Teşekürler Sayın lerdemir geçen yıl iki adet PEMBE DOMATES bulmuştum bunlardan 1000 e yakın tohum almıştım bir kısmını postada kaybetdik bir kısmını arkadaşlara gönderdik 100 kadarınıda kendim ekmiştim.
Güzelde verim aldım ama kargalar bizden fazla yedi:) Belki inanmayacaksınız köpeklerde dadandı.
Onlardan arta kalanları yediklerimizin tohumlarını çıkardım busene 10 binkadar tohum aldım.
İnşallah seneye türkiye geneline yaymayı başarırız. Ayrıca Bulgaristana giden arkadaşlar oldu başka türler varmış orda onlardan bir paket sipariş verdim yolda gelecek inşallah.
Sayın Tekin, bu tohumlardan bana da düşer umarım. Zira sevgili Tuba' nın emanet ettiği üç pembeyi de öldürdüm. İngiltere' den döndüğünde hiç değilse pembelerin neslinin tükenmediğini söyleyebileyim:D:D
lerdemir
12-09-2008, 13:16
Mücadelenizde artan başarılar dilerim Sn.Tekin.
PDA işbirliği içinde malina'nın dağıttığı bir grup tohumdan ben bir türlü yaşatamamıştım bu sene.
Darısı seneye inşaallah...
2 gündür gülüyorum size de anlatayım :D
Benim 2 sene önce hazırladığım, pembe domates yetiştirmeyi anlattığım bir bloğum (http://www.mehmetsaygin.com/pda/pembedomatesnotlari.html) vardı, belki görmüşsünüzdür.Google'da pembe domates diye aratınca 2 numarada bu blog çıkıyor.Haliyle ben her sabah tohum talepleri ve pembe domates hikayeleriyle açıyorum mesaj kutumu.PDA sayfasına ve ağaçlar.nete yönlendiriyorum yazanları.
Geçen ay yazlıktayken bir mesaj geldi, NTV'den gelip evde çekim yapmak istediler.Ameliyat sonrası dinlenmede olduğumdan, ağaçlar.net'ten kendilerini misafir etmek isteyecek bir üyemizin mutlaka çıkacağını yazıp, onları da buraya yönlendirdim ama en bomba mesaj dün geldi;
Migros sebze-meyve alımından görüşüp, çalışmalarımı basından takip ettiklerini, ürün sağlayıp sağlayamayacağımı sordular :D Artık blogda nasıl bir hava yarattıysam, Migros mal istiyor :p
Sonra çıktım balkona baktım 12 saksı domates var,onlar da kurumuş artık, tüm Türkiye'ye yetmez ama bir kaç mağazanın işin görür belki :D Amatör balkon sebzecisi olduğumuzu belirten bir mesaj attım kendilerine.
Dedim ya, iki gündür ailecek gülüyoruz.
Yalnız şu var, demek ki yakınlarda Migroslarda pembe domates satılacak, bende olmaz da bir üretici bulunur.
Tekin Bey, orada mısınız? ;)
Harun Parlak
16-09-2008, 12:02
Teşekkürler Sayın MSaygin Pembe domates olarak çok fazla ekmiyorum. Carmen cinsi ekiyorum oda yıllık kapasitem 10 ton kadar oda 3-4 marketim var onlara yetiyor. Benim kapasite onlara yetmez.:)
PEMBE DOMATES 'i Tanıtım katkılarınızdan dolayı sizi kutlarım.
Tekin Bey siz yine de düşünün. Son günlerde Migros'ta özel bir köşe açtılar: Bahçe ürünleri . Domatesler, biberlerin görünümü diğer satılanlardan farklı, yani yamuk olanı da var, küçük olanı da var. Her gün aynı ürün olmuyor, sanırım az miktarlarda ne bulurlarsa alıyorlar. Daha önce köy biberi diye satılan tombulca olandan görmüştüm, son gittiğimde bir çuval kıl biner gelmişti. Her seferinde de domatesin cinsi farklı ve miktarlar az.
MSaygın, başınıza güzel bir şey gelmiş :)
hataselim
06-10-2008, 10:08
Günaydın ağaçlar.net üyeleri hepinizin geçmiş bayramını kutlarım.
ertugrulgazi
17-11-2008, 20:17
Merhaba , Biraz geç kaldım ama mümkünse pembe domateslerin tohumlarından bende rica edecektim.Eğer kaldıysa tabi . Ben Gaziantep'liyim daha önce bizlerin tarlasında bu domateslerden vardı.Ve hiç uğraşmadan kendi kendine bir köşede büyürlerdi.Bir süre sonra yeni nesil domatesler ekip biçmeye başlayınca bu tohumlar ( ve o tatlar ) kayboldu ve bulamaz olduk.Burda karşılaşınca çok şaşırdım.
kahyanur
29-11-2008, 18:12
Merhaba , Biraz geç kaldım ama mümkünse pembe domateslerin tohumlarından bende rica edecektim.Eğer kaldıysa tabi . Ben Gaziantep'liyim daha önce bizlerin tarlasında bu domateslerden vardı.Ve hiç uğraşmadan kendi kendine bir köşede büyürlerdi.Bir süre sonra yeni nesil domatesler ekip biçmeye başlayınca bu tohumlar ( ve o tatlar ) kayboldu ve bulamaz olduk.Burda karşılaşınca çok şaşırdım.
PDA (http://pembedomatesagi.blogspot.com/)'ya üye olarakta pembe domates tohumu edinebilirsiniz.
PDA daki domatesler eski yerli domatesler. Bende bu domatesler yok oldu diye düşünordum ama bazı böyle büyük yamuk domatesler marketlerde görülüyor aynısı mı acaba?
Hele bir sistemi kuralım laboratuvar oluştururuz. teşekkürler.
fahrikucuktas
23-12-2008, 19:18
Ben yıllardır pembe domates denen domates türünden yetiştiriyorum.Pazar payını yükseltmek için viyolere dizilirse şeftali gibi zarar görmüyor.Ayrıca pembe ve kırmızı olanı var.sitedeki fotoğraflar kırmızı olanın.
Süha Şendoğan
20-03-2009, 11:11
Pembe domatesle ilgili busene pek yorum yapılmamış gibi,
Sevgili Nariçi halen pembe domates tohumu bulamadıysanız ben size elimde kalanlardan göndereyim.
Bendekiler Bursa Cumalıkızık pembelerinden.
Sayın Turco'nun geçen yıl yolladığı pembe domatesi çimlendirdim.
İnşallah fide olana kadar yaşatabilirim:)
Sn. Tekin'den temin edilen pembe dometes tohumları 5 martta dikildi.
Adalet Yağcı
26-03-2009, 09:42
Ben de dün pembe domates tohumlarımı toprakla buluşturdum, tohumları sevgili Müjgany göndermişti, sağolsun.
Aslında ben her sene Mersin tarafında yerli olarak bilinen bir domates ekiyorum, pembe domates hiç yemedim ama benim domateslerimin şekli çok benziyor pembelere.
Bu sene yerli domatesten yine yetiştireceğim, pembe domatesle arasındaki farkı anlarım o zaman.
Benim geçen yıl yetiştirdiğim yerli domateslerim (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=20140&catid=member&imageuser=33709).
Süha Şendoğan
26-03-2009, 12:14
Adalet hanım,
Sizin domateslerin maaşallahı var, büyük bir olasılıkla onlarda pembe türünden buralarda pembe domatese ya tarla domatesi **** yerli diye adlandırılıyor bence her ikiside aynı türden.
Sevgili Aykut,
PDA üyeleride aralarında pembe domatesi yayma düşüncesiyle bir araya gelmiş üyelerden oluşuyor onlarıda bu gayretlerinden dolayı teşvik etmemiz gerekiyor, seninde güzel düşüncelerin için teşekkürler.
Sayın Turco;
çok teşekkür ederim.İnşallah bu defa başarılı olurum:)
Zeytinci
27-03-2009, 13:22
Kelimeler bazen istemeyerek yanlış yöne kaysa da hedefin Pembe domates olduğu aşikar.
Ekşisi içinde kokulu ve ince kabuklu. Bol zeytin yağlı, üzeri kekikli salatasını hiçbir şeye değişmem. Hem salata hem ana yemek hem de üzerine tatlı gibi gelir.
Göçmen arkadaşlar ''balkan domatesi'' de diyorlar adına. Tohumları sabırsılıkla bekliyorum. Bu halaya ben de katılıyorum.:)
Nail Sarı
27-03-2009, 13:45
Kelimeler bazen istemeyerek yanlış yöne kaysa da hedefin Pembe domates olduğu aşikar.
Ekşisi içinde kokulu ve ince kabuklu. Bol zeytin yağlı, üzeri kekikli salatasını hiçbir şeye değişmem. Hem salata hem ana yemek hem de üzerine tatlı gibi gelir.
Göçmen arkadaşlar ''balkan domatesi'' de diyorlar adına. Tohumları sabırsılıkla bekliyorum. Bu halaya ben de katılıyorum.:)
İnanın Pembe Domates'in tadını aldığımdan bu yana. Alışveriş merkezlerinin sebze meyve reyonlarına uğramaz oldum. Böyle bir lezzetli domates yıllardır yememiştim. Gelecek nesillerin bu güzellikten mahrum kalmaması için elimden geleni yapacağım.
Afiyet olsun.
ayferaksit
01-04-2009, 21:23
pembe domates grubundan nalan cantav hanımın sayesinde tohumlarım 2 gün içinde geldi.25 mart 2009 çarşamba akşamı 20:00 civarlarında ektiğim tohumlarım 31 mart akşamüstü baktığımda merhaba demeye başlamışlar 3 tanesine bugün 3 ü daha eklenmiş. ne heyecanlıymış. darısı pembişlerini bekleyenlerin başına
yakında ilk şaşırtmalarını yapmam gerekecek fide saksısı aramaya başladım bile bulamazsam pet bardaklara koymayı düşünüyorum. plastik sevmiyorum ama bakalım.
bandırmada fide saksısı nereden bulabilirm acaba?
Zeytinci
07-04-2009, 20:17
Bu (pembe, balkan, ispanyol) yerli domates kimsenin tekelinde değildir. Kim yetiştiriyorsa onundur.
Ne yazık ki ticarete yenik düşmüştür. Tarlada kuşlar kabuğunu deliyor. Ve nazik olduğundan dayanmıyor. Ticari savaşı kaybetti. Belleklerimizden çıkmıyor.
Bu sebeple herkes kendisi yetiştirmek zorunda. Ben şahsen Turco ve Malbman'a çok teşekkür ederim. Bu yıl onların sayesinde domatesime kavuştum.
PDA'ya da Selahattin hocama ve gönül veren eleştiren arkadaşlara da teşekkürler. Böyle bir güzeli yücelttikleri için.
Saygıyla, sevgiyle kalınız.
Sn. Tekin'den temin edilen pembe dometes tohumları 5 martta dikildi.
Aspirinle ıslatılarak ekildı. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12870&highlight=aspirin
Süha Şendoğan
09-04-2009, 14:52
Sevgili Aykut,
Tohumları henüz alamamış olman şaşırtıcı tohumlar neredeyse 15 gün önce adresine postalandı.
Seninle aynı tarihte postaladığım Zeytinci tohumları almış eğer bir terslik varsa tekrar bulmaya çalışayım.
Sevgiler.
Sn.Hasan Tahsin,
Tohumlar dün postalandı güle güle büyüt.
newyorker07
11-04-2009, 14:57
Neden aspirinli suda tohumlar şişirildi.. ?
aykutince
11-04-2009, 22:17
Sayın turco
Hayır tohumlar hala elime geçmedi. Kusura bakmayın cevapta geciktim. Forumda daha önce postada çok uzun süren gecikmeler olduğunu duymuştum. Demek doğruymuş. İlginiz için teşekkürler.
ayferaksit
12-04-2009, 11:46
BENİM BEN,TOHUM!
Birken birden binlerce olurdum ...
Tanıyamadın beni değil mi?Gerçi ben de seni tanıyamaz oldum!
Onbin yıldır seni besledim hep!
En soğuk kışlara,buz gibi ayazlara,tarifsiz sıcaklara dayandım hep.
Sırf seni hayatta tutabilmek için,her türlü cefaya katlandım hep.
Seni var edebilmek adına,tüm yavrularımı sana adadım hep.
Şu halimize bak şimdi!
İkimize de bir haller oldu....
Ah İnsanoğlu ah!Toprak dahi doyurmadı ki gözünü.
Hırsının kölesi oldun.
Tanrıcılık oynamak senin neyine?
Neden genlerime taktın kafayı?
Beni elma diye yiyen çocuğa hiç acımadın mı?
Neden koydun elmaya fıstıktan bir DNA'yı?
Belki ben rafta daha uzun yaşadım,bahçende kurtlanmadım,
Sen de daha çok para kazandın amma,
Ya o elmayı yiyen çocuk?
Anası yavrusunun son elmasından sonra yıllarca hep ağladı...
Ben uzun yaşadım ama insanoğlunun yaşamı kısaldı!
Bak şimdi sen obez bir yanda,
Ben tıknefes diğer,nefes bile alamıyorum artık.
Binlerce yıl amansız doğayla mücadele ettim de,
Senin açgözlülüğüne pes etttim sonunda.
Zararlı var diye bastın kimyasal ilacı,
Güçleneyim diye verdin habire hormonu.
Kilitlediğin tohumlarıma dayadın tonlarca suyu.
Tarlamdaki kuşlar sustu,karınları aç,
Hormonlar yüzünden solup yittik cümleten,
Toprak ana ağladı kısırlığıma yanıp,
Her yanım oluk oluk tuz.
Ah be insanoğlu hala yetmedi mi?
Bak hastalıktan inim inim inliyorsun.
Bebelerin hepsi alerjik,pek bir nanemolla.
Astımsız çocuk yok nerdeyse,üflesen hepsi uçmakta.
Sorarım sana nerde o gül yüzlü gürbüz çocuklar?
Efelik sadece adlarında kaldı,
Kiminiz Alzeimerlı,kiminiz parkinson!
Bu genetik teknoloji yutturmacasına tohum üzerinden devam edersen,
Yakın bir gelecekte hepiniz diyalizde bilki mutsuz son!
Dünyada bir milyar aç var diye,
Benim ama aslında senin genlerine saldırdı,
Üç beş geni bozuk paragöz,bu böyle biline.
Bilmez misin insanlar aç,
Çünkü yemek çok ama alacak paraları yok.
Sen bilgisayar başındaki obez arkadaşım,
İhtiyacının %30 fazlasını tüketmesen,
Hem sen,hem de açlar kurtulur hemen!Ya sen artıklarını habire çöpe atan hanımteyze,
Hatırlasana ninen hayvanlara bile yetirirdi artıklarımızı.
Güvercinlerimiz bile severdi domatesli pilavı!
Ben tohumum,minicik bir dev.
Birken birden binlerce olurum.
Seni hep ben besledim.
Ah be insanoğlu!
Binlerce yıldır hep sen beni yedin,
Bitiremedin...
Ama çok yakında yeni yasaların ve göbeğini kaşıyan adamlarınla,
Tohumu hepten tüketeceksin.
İşte o zaman,ayvayı bile
Nah yiyeceksin!
Birken bin olan insanoğlu artık uyan,lütfen uyan.
Bırak bak beni,dağ başında nasıl ceviz olurum,
Tarlada buğday,yüzlerde başak başak gülücük.
Sağlıklı çocukların kulağında küpeyim her haziranda,
Bir sevgilinin elinde her bahar fal,
Dizleri sızlayan ninenin dizlerine deva,
Rezeneyim karnı ağrıyan bebelerine her daim şifa.
Bırak bak beni kendi halime,
Sen de şaşacaksın kendi hoş haline.
Sen git insülin yap,aşılar yap cici genlerinle...
Ne olur gen teknolojinle yeni dertler sakın olaki üretme!
Dikey gen transferlerinde daha öğrenecek onca şey varken,
Yatay tranfer henüz senin neyine?
Akdeniz'e yanlışlıkla saldığın katil yosun bile bunun yanında şahane!
Bırak o garibim açları bahane eden gözü dönmüş açları.
Önce bedava verdikleri tohumları kilitleyip kodlayıp satanları.
Aç gözünü ki aç bırakılmasın dünyamızın güzel gözlü insanları.
İndir gözündeki perdeyi,artık gör beni,
Beni tanıyamadın mı?
Benim ben,tohum!
Seni vareden,çoğaltan,çalışkan dostun.
Birken birden binlerce hep olmuştum...
Yazan Yeşim Güriş.
Günaydın dostlarım,
Pembe yarış tüm hızı ile devam etmekte!Ne hız ama saatte bir milimetre!Zaman göreceli bir kavramdır deyip moralimi hiiiiiç bozmadan yarınlara umutla bakıyorum.
Malum tohum yasası ve mayıs sonu Antalya'daki toplantı.Uykularım kaçıyor.PDA ve FSD olarak hepimiz birşeyler yapmaya çabalıyoruz.Oku oku şaşı olacağım yakında!Allahtan salonda mini mini pembişlerim,bir de sonradan size sürpriz olarak açıklayacağım naçizane zihni sinir deneyim var da,arada bir hem ruhumu hem gözlerimi dinlendirebiliyorum.Bu sabah minikleri sularken damla damla elime o güzel kokuları ilk defa bulaştı ya,tüm gün mutlu mutlu gülümserim artık!Yazın balkonda hamakta onların kokusuyla kitap okuma hayali bile bana yeter :)
Keşke daha minicikken her çocuğa bir tohumun sorumluluğunu versek.Sevgi ile varetmenin keyfini aşılasak.Biraz büyüyünce bir hayvan dostumuzu ona rahatlıkla emanet edebilsek.Sorarım size bırakın bomba satarak veya atarak insanlığı yok etmeyi,hangi yetişkin bir dalı kırmayı dahi aklına getirecektir?Minicik bir tohumdaki o eşsiz dehayı kavrayan hangi çocuk büyüdüğünde bir hapishanede çürüyecektir?Dün gece uykum kaçtı oturdum yazdım.Tohumlara karşı duyduğum sevgi ve vicdan azabı bana bunu bile yazdırttı ya...Çok yaşa emi tohum!Tüm şiir üstadlarının yüksek hoşgörüsüne sığındım.
lerdemir
12-04-2009, 17:25
Geçen yıl Malina'nın posta yolu dağıttığı PDA tohumlarını bu sabaha karşı 04:00'te Bionem'li suya koydum.
Yaklaşık 8 saat kadar sonrasında da, hazırladığım değerli* saksı harcı doldurulmuş kağıt su bardaklarına, her bir su bardağına 10-15 tohum olacak şekilde, toplam 3 bardağa tohumları ektim. Sonra da, gardenyamın dibinde kendiliğinden filizleniveren domates tohumları gibi güzelce serpilsinler diye, tesadüfen çimlenenlerle aynı ısı ve ışık ortamına aldım onları.
Bardağa yeteri kadar harcı koyduktan sonra üstüne tohumları serpiştirdim, en sonunda da tohumların üstüne de hafifçe son kat harç kapattım sıkıştırmadan. Nihayetinde, Bionemli su ile en tepeden fısfısladım bardakları. Ha, bardakların dibine de 3'er tane delik delmiştim.
Bardakların üstünü de açık bıraktım, kapatmadım; nem ihtiyacı oldukça Bionemli su ile fısfıslayacağım.
Bakalım gelişmeler nasıl olacak.
NOT: Bir bardağa çok sayıda tohum ekmekle hatalı işlem yaptığımı düşünüyorum; ancak şaşırtmayı çok dikkatle yaparsam bu yanlışı bertaraf edebilirim diye ümit ediyorum
* Neden 2değerli"?: 10 ölçü torf, 5 ölçü perlit, 5 ölçü kompost, 2 ölçü Biofarm humus, 5 ölçü de gübreli bahçe toprağı karışımı olduğu için. :)
İşte ilk görüntüleri şöyle:
yesimcim
12-04-2009, 19:57
PEMBE SÜRGÜN'ü okuduğunuz ve benimle aynı hisleri paylaştığınız için teşekkür ederim.
Tohumlarımızı korumalıyız.
Sevgiyle kalın.
Yeşim Güriş
Sizlere bir sorum olacak bilenler cevaplayabilirse sevinirim:
Pembe domatesleri bahçeye dikerken yan yana dikimde iki fide arası uzaklık yaklaşık ne kadar olmalıdır?
Geçen yıl sık ekmişim bazıları birkaç domates verdi o kadar. Bu yıl daha bilinçli bir şekilde dikmek istiyorum.
Sn Selahattin Yılmaz aynı soruyu domates yetiştirme başlığında sormuştum yanıtlamış. Teşekkür ederim.
zeynepseyma
28-04-2009, 10:09
Merhaba..
Ben İstanbul'da oturuyorum, mart ayının başında Selahattin Bey'den aldığım pembe domates tohumlarını yumurta kartonlarının bölmelerine tek tek ektim ve hemen hepsi filizlendiler.. İki hafta kadar önce de, topraklarını az geldiğini düşünerek, onları altlarını bıçakla deldiğim plastik bardaklara geçirdim, toprak olarak da hazır torf kullandım.. Ama tohum ekiminden bu yana neredeyse iki ay geçti ve bana hala çok küçük gibi görünüyorlar, acaba nerede hata yapıyorum? Sizce fidelerim problemli mi? Yoksa zaten kuzey cepheli olan evimizde az güneş görmeleri mi onları kötü etkiliyordur?..
Domates yetiştirme bölümünde fotoğrafları eklemiştim, aynı fotoğrafları buraya yükleyemiyorum galiba ama link şöyle:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14832&page=5
şimdiden teşekkürler...
Dometes sıcak iklim bitkisi, güneş önemli, kuzey cephede olmaları güneş görememeleri neden olabilir, konu uzmanları daha detaylı bilgi verirler.
Resimlerden fazla sulandığı izlenimide veriyor.
ayferaksit
20-05-2009, 01:43
http://picasaweb.google.com/ayferaksit/14MayS200950GunlukOlanPembeDomateslerim#
nihayet pembişlerimi 14 mayısta eşim görüntüledi. bambu kamışlarını saksılara pembişlere destek olsun diye koydum bugün. hatta koltuk aldım olanlarından. yaklaşık 25 tohumun tamamı çimlendi. 5 adedini anneme götürdüm bahçeye ekilmesi için. tohumlarım önce mutfaktaydı ilk çimlenmeler başlayınca salonumun güney penceresinde güneşlendiler ve büyümeye başladılar. ilk şaşırtmalarını salonda oldular.çimlendiği saksıda gelişimi diğerlerinden oldukça geride kalan narin bir pembişim vardı .neredeyse boynunu bükmüş solmuştu, diğer pembişler şaşırtılmış bir o kalmıştı küçük toprak saksıda. koparmaya kıyamadığım küçüğüm diğerlerine yetişti bile şaşırtma yapamadım onu çok narin duruyordu gerçekten de çıkmayan candan ümit kesilmiyormuş. narin pembişim bir yolunu bulmuş büyümeye ve yaşamaya devam etmişti. kıyamazsam bazılarını iki bırakmayı istiyorum yeni saksı bulamadım. yarın ikici boğazlamalarını yapacağım.organik toprak ilavesi olacak. bandırma pembeleri salınmaya devam ediyor .
ayferaksit
03-06-2009, 22:45
merhaba pembe domates dostları
bandırma pembeleri ilk çiçeklerini vermeye başladılar.
bugün hava çok sıcaktı akşamüstü 18:00 civarında balkonumda hala güneş etkisini yitirmeden güneş ışıklarında salınmaya devam ettiler.
tohumlarını çimlendirdiğim küçük toprak saksıdaki pembeye özellikle dikkat edin lütfen çünkü o az kalsın atılıyordu ama kıyamadım ve kaldı abi ve ablalarına çoktan yetişti o da kendince tomurcuklandı bile. üstelik hiç şaşırtılmadı toprak eklenmedi diğerleri gibi özel ilgi görmedi. ama işte tohumdaki mucize bu başka ne denir ki. yaşama azminin zaferi .
pembelerim bazı saksılarda ikili kaldılar. teneke saksıda tek olan ise en nazlısı oldu gelişimi diğerlerine göre oldukça geride.
koltuklar öyle hızlı büyüyorki anlatamam haftada 2-3 kez alıyorum.
en son eklenen (6615 teki) koltuk alıp ne olacak diye ektiğim pembe tuttu ve büyüyor bakalım domates verebilecek mi?
bugün son boğazlamalarını da yaptım çok az toprak ekleyebilirim bulabilirsem. organik gübre-dere mili ve bahçe toprağı karıştırdım. çiçekte oldukları için sulamadım biraz su istiyor gibilerdi ama yarın çok boynu bükük olurlarsa köklerine değirmeden sulamayı düşünüyorum. Balonum güney çephede Bandırma oldukça rüzgarlı olduğu için zannedersem sıcaklardan fazla etkilenmiyorlar.
fesleğen-reyhan ve kadife çiçekleri pembelerle çok iyi anlaştılar.
sizin pembelerin durumu nasıl pembe dostlarım?
http://picasaweb.google.com.tr/ayferaksit/3Haziran2009PembeDomateslerCicekleniyor#
Sn Tekin by den aldığım pembe domates fidelerimi bende sebze bahçemde ayırdığım bölüme diktim.Deli gibi boy atmalarına rağmen çiçek salkımı aralıkları oldukça uzun ve meyve tutumlarıda sanki az gibi.Bir salkımda 1 ve 2 tane.Galiba fazla sık dikime gelmiyor
Olgunlaşacak olan en iyi pembe domatesimin tohumlarını alıp seneye sere serpe yetişebileceği yere dikmek için şimdiden sabırsızlanıyorum:p
berduray
09-06-2009, 01:14
Bu sene ilk kez yetiştirmeyi deniyorum ama çiçekler sürekli kuruyor? Sulamayı aksatmadım ama birden bastıran sıcaklardan mı? ama domates sıcaksever değil mi zaten?
Bir de boğazlamayı ;sadece ve tamamen yanmış ahır gübresinden yapsam gövdeyi yakar mı? Toprakla mı karıştırmaşıyım her ihtimale karşın?
Teşekkürler.
Merhabalar
Pembe domates konusunda deneyimli arkadaşlara bir sorum olacak.
Bu sene bahçeme 13 kök pembe ve 10 kök kırmızı sırık domates ektim. Bu domateslerin en alt dallarını budadım. Doğru yapıp yapmadığımı bilemiyorum. Tek gövde halinde büyümesi için yapılan bu işlemi umarım abartmamışımdır. Budama ve koltuk budaması için bahçeden güncel resim ekleyebilecek, budamayı yapmış ve örnek olabilecek resimler olursa şimdiden teşekkürler.
ayferaksit
09-06-2009, 22:52
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid4130888001?bctid=1906795946
koltuk almayla ilgili video
Video gayet açıklayıcı ve güzelmiş teşekkürler ayferaksit.
Bugün sabah pembe domateslerimin üzerinde 50 kr büyüklüğünde domatesler gördüm :)
ayferaksit
13-06-2009, 14:45
merhaba pembe dostları
bandırma pembeleri domatese doğru gelişimlerini sürdürüyorlar . Sizin pembeler de inşallah iyidir.
Bugün öğleden sonra 15:00 civarında görüntülendiler. 2-3 üçgün önce ilk çiçeklerin domatesleşmeye doğru olduğunu gördüm ..anlatamam çok güzel bir duygu. darısı tüm pembelerin başına.
çiçekteyken sulamaya korkuyorum çiçek dökerler diye. dün akşam yarım kalan saksılara toprak ilavesi yapıp azıcık suladım. şu anda çoğu pembe çiçekte. azar azar sulaya özen gösteriyorum . acaba bazılarının yapraklarındaki kıvrımlaşmalar az sulandığını mı gösterir yoksa hastalık mıdır? süt ilavesi yapabilirmiyim. şu ana kadar toprak ve su dışında birşey kullanmadım. yorumlarınızı beklerken teşekkür ederim.
http://picasaweb.google.com.tr/ayferaksit/13Haziran2009PembelerDomateseDogru#
Sayın Tekin'den temin ettiğim pembe domates fidelerini geçen ay geniş bir saksıya ektim. Büyümeleri iyi gidiyordu ama dün farkettim ki yeni verdiği yapraklar da bir buruşukluk var. Sanki susuz kalmış da yapraklarını buruşturup bükmüş gibi. Oysa toprağı nemli ve susuz da değil. Neden olmuş olabilir acaba? Bir yerde hata mı yapıyorum?
ağaçlarısev
13-06-2009, 16:01
arakadaşlar elinde hala pembe domates tohumu olan var mı ?
Bu saatten sonra tohumdan yetiştirmek mümkün olmasa gerek. :o
Benim bahçeye ektiğim pembe domateslerimde hala çiçek açma eğilimi yok :(
Öğlene kadar güneş alan bir konumdalar sebebi bu olabilirmi acaba?
ayferaksit
20-06-2009, 17:45
25 martta ekilen pembelerim büyüyor
hüsnüyusuf
20-06-2009, 19:37
Sn. Ayferaksit, kullandığınız saksılar pembe domates için çok küçük değil mi? Bildiğim kadarıyla derin ve geniş saksı istiyorlar.
Sadece benikilerde hareket yok galiba :(
ayferaksit
22-06-2009, 14:48
Hüsnüyusuf haklısınız
16 pembe fidesinden 2 tanesi 5 kglık , 2 tanesi de 17 kglık tenekedeler, diğerleri en büyük boy saksıdalar. Gördüğünüz az kalsın sökülecekti kıyamadım çimlendiği saksıda bıraktım iyiki de bırakmışım bakın nasıl gelişti. Fide sayısı fazla olunca bir kaç tanesi bu dahil bir de koltuk alıp küçük saksıda tutacak mı diye denediğim pembe domates küçük saksıda kaldı.
izzeterisen
22-06-2009, 17:08
Sayın Tekin'den temin ettiğim pembe domates fidelerini geçen ay geniş bir saksıya ektim. Büyümeleri iyi gidiyordu ama dün farkettim ki yeni verdiği yapraklar da bir buruşukluk var. Sanki susuz kalmış da yapraklarını buruşturup bükmüş gibi. Oysa toprağı nemli ve susuz da değil. Neden olmuş olabilir acaba? Bir yerde hata mı yapıyorum?
En son fotoğrafta gayet bariz. Sorununuzun bir virüs hastalığı olduğunu düşünüyorum.
Bence de virüse benziyor. Diğer bitkileriniz varsa ve sağlıklı görünüyorlarsa hemen uzaklaştırın onların yanından yaprak biti, beyaz sinek gini böceklerle diğer bitkilerinize taşınır. Siz en iyisi o bitkiyi yok edin Sn. gravel.
Cevaplarınız için çok teşekkürler sayın izzeterisen ve h_dogan. Malesef tüm pembelerimde bu durum var. ancak alttan sağlıklı görünen bir kol çıkarmaya başladı kimisi. problemli görünen kısmı yok etsem olur mu acaba? yoksa bu seneyi tamamen kapattım mı domates için?
izzeterisen
24-06-2009, 12:10
Virüslerin tedavisi yoktur. Yeni dal da virüslü olur. O nedenle bitkileri hemen imha etmek gerekir . Çevrede bulunan diğer domates veya konukçusu olabilecek diğer bitkilere de bulaşmasın ve seneye intikal etmesin.
ayferaksit
25-06-2009, 23:04
Pembe domatesler çok yapraklanmıştı meyveye kuvvet gitsin diye çoğunu budadım:cool:
ayferaksit
25-06-2009, 23:10
2 pembe yıkılmıştı :(bugünkü fırtınadan ucuz kurtuldular. Yeniden sağlam olarak desteklendiler umarım kurumazlar:D
ayferaksit
25-06-2009, 23:20
En sona kalan pembede domatese doğru büyüyor. Koltuk alıp ektiklerim de gelişmeye devam ediyorlar:o
Ayfer Hanım;
Domateslerinizi çok güzel yetiştirmişsiniz, tebrikler. Budama yapmanız da doğru karar. Bugün ben de endişelendim ama burada sadece yağmur çiseledi. Rüzgar korkulacak boyutta değildi.
ayferaksit
26-06-2009, 00:35
Pembe domatesler çok yapraklanmıştı meyveye kuvvet gitsin diye çoğunu budadım:cool:
1 domates çiçekucu çürüğü olmuş:( kopardım gitti:mad: Doğal gübre, dere mili, bahçe toprağı dışında başka hiçbir kimyasal veya ilaç kullanmıyorum . Ne yapacağız bu çürüğenleri:confused:
ayferaksit
26-06-2009, 19:07
:( yaprak budamanın iyi olmadığı yorumu geldi bugün bir arkadaştan .Ne yapacağımı şaşırıyorum, pembeler endişelendiriyor:confused:
Çok aşırı yaprak varsa bitkinin havalanması için 2-3 yaprak kopartılabilir. Bazı domates çeşitleri aşırı yaprak veriyorlar, seralarda da budama yapılıyor bitki havalansın diye ama sizinki dışarıda budama yapsanız da zararı olmaz merak etmeyin. Özellikle yaşlı yaprakları alın bundan sonra.
mustafaakgun
27-06-2009, 14:43
ayfer hanım koltukları direk toprağa ekerekmi yeni fide elde ediyorsunuz.bu konuda bilgilerinizi bize aktarırsanız sevinirim
ayferaksit
27-06-2009, 20:22
Evet akgün, aldığım koltukları direkt saksıya ekiyorum. Ektiğim koltuklar tuttu küçük siyah plastik saksıdaki ilk koltuklardan biri ,toprak küçük saksıdaki ise ilk çimlenen fidelerden sonra kendiliğinden çıkmış ve gelişimi yoktu kıyamayıp saksıda bırakmıştım ama yaşama azmi sonucu bakın şimdi domates bile verdi. Fidesi az ollanlar pembelerinden koltuk alıp fide alabilirler.
Bunlarda benım pembe domateslerim..
ayferaksit
01-07-2009, 21:13
pembeler büyüyorlar;) Yumruk büyüklüğüne ulaştılar darısı tüm pembelerin başına:cool:
Pembe dometes bölgesini sulayan damlama boru hattının vanasını açık unutmuşuz. İki gün boyunca sulanmışlar, dometeslerde sorun yaşarmıyız?
Sn k0900
Artık olan olmuş. Aşırı sulamadan dolayı; yapraklarda sararma/çiçek dökme/sonunda aşırı büyüme sorunları olabilir.
Dibinin toprağını karıstırıp bir an önce tanının kaçmasını sağlamak gerekir diyorum.
Geçmiş olsun.
Birol Ketenci
04-07-2009, 20:02
:( yaprak budamanın iyi olmadığı yorumu geldi bugün bir arkadaştan .Ne yapacağımı şaşırıyorum, pembeler endişelendiriyor:confused:
Yaprak budaması zamanında ve kararında yapılmalıdır. Bildiğim kadarıyla yapraklar bitkideki meyve beslenmesinin önemli aktörleri, tam olgunluğa ulaşmamış domateslerin altında en az iki yaprak bırakın ki domatesler gelişmeyi durdurup kızarmaya başlamasınlar. Aşırı yaprak almanın diğer bir sakıncası da domateslerde güneş yanıklığına sebeb olabilirsiniz. Bulaşık ve hastalıklı gibi görünen ömrünü tamamlamış yaprakları mutlaka alın.
MeyveliTepe
05-07-2009, 23:25
90945
Düzenlemek için çoooook uğraştığım, çok emek verdiğim ve bundan dolayı hiç ama hiç sızlanmadığım bahçemi taşınma dolayısıyla bırakmak zorundayım.
Pembe domateslerim Sn. Meyvelitepenin ürünleri gibiler, emeğimin karşılığını fazlasıyla verdiler. Şu an üst mesajdaki resimde görüldüğü gibiler.
Ben bu üst resimdeki gibi gelişimde olan, büyümüş ama kızarmamış domatesleri toplasam ve güneşe koysam acaba kızarırlar mı? Yoksa yemek nasip olmayacak :(
MeyveliTepe
09-07-2009, 16:02
Yazık olur. Ama başka hiç bir çare yoksa, gelişimini tamamlamış olanlar olabilir. Yanlız, yanlış hatırlamıyorsam güneşe değil.
Gerçekten yazık olacak ama hesapta olmayan bir taşınma durumu söz konusu.
Sn. Meyvelitepe cevabınız için teşekkür ederim, uyarınız için de sağolun yoksa ben domatesleri güneşe koyardım.
Biberlerden bolca, 18 kök salatalıklardan günde 4 kg'a yakın (sabah akşam topluyorum, komşularıma bolca dağıtıyorum, turşusunu yapıyorum :) ) yedik ama domatesler her gün gidip gidip bakıyorum hala kızarmadılar :(
18 kök salatalıklardan günde 4 kg'a yakın (sabah akşam topluyorum,
Maşallah sevgili meraklı. Hasatın bereketliymiş. Ben bu sene yetiştiremedim.:( Hastalandı, sonra da bir daha fideler kendini toparlayamadı. Bir daha salatalık tohumunu en seçkin markadan seçeceğim. Ve ya hazır fide alacağım. Bu saatten sonra hazır fide alsam yetiştirebilir miyim? Ne dersiniz :rolleyes:
Söylediklerimin haricinde bir de yaklaşık 3 hafta kadar önce bende tohumdan 8 kök salatalık ekmiştim. Şu anda 6-7 yaprak oldular, çabuk büyüyorlar bence tohumundan bile ekseniz olur.
Yalnız salatalıkla ilgili sorunuzu ilgili konu başlığında sorarsanız sanırım daha iyi olurdu.
Düzenlemek için çoooook uğraştığım, çok emek verdiğim ve bundan dolayı hiç ama hiç sızlanmadığım bahçemi taşınma dolayısıyla bırakmak zorundayım.
Pembe domateslerim Sn. Meyvelitepenin ürünleri gibiler, emeğimin karşılığını fazlasıyla verdiler. Şu an üst mesajdaki resimde görüldüğü gibiler.
Ben bu üst resimdeki gibi gelişimde olan, büyümüş ama kızarmamış domatesleri toplasam ve güneşe koysam acaba kızarırlar mı? Yoksa yemek nasip olmayacak :(
pembe domatesin turşusu da nefis olur. tecrubeyle sabit :) halen hatırladığımda ağzımı sulandırır...
ayferaksit
10-07-2009, 20:50
Taşınmak mı:( meraklı acaba emanet edeceğiniz biri yok mu? gerçekten de o kadar emek vermişsiniz? Belki buradan biri gönüllü olarak devam edebilir? Balkondamı bahçe de mi yetiştirmiştiniz? Saksıdaysalar taşınır ama:confused:
Tekin Bey'den temin edilen pembe domates tohumları sonunda meyveye dönüştü. :p (tohumlar 20 mart'ta ekilmişti)
92030
Sn nimbus, öneriniz için teşekkür ederim. Salatalık ve biberlerden turşular yapıp 3-4 domatesi de (Yalnız pembeler çok büyük o yüzden kırmızı sırık domateslerden )içine ekleyivermiştim. Bence de güzel olacak :)
Ayfer Hanım bahçemi emanet edecek komşum hazırda bekliyor. Hatta oğlu bahçeden bahsederken henüz taşınmamış olmamıza rağmen "bizim bahçe" diye bahsetmeye başlamış :D
Bahçeye iyi bakacaklarına eminim, en azından bu yönden içim rahat. 17 lt lik tenekelerde 18 'e yakın biberim 3 pembe domatesim bir de upuzun bir börülce cinsinden bir kök var. Onlarla idare edeceğim artık.
Gideceğimiz yerde bana bahçeli bir ev şart artık, kısmet olur inşallah!
Birol Ketenci
11-07-2009, 18:47
92146 Bunlar da benim 3 yıldır kendi tohumundan yetiştirdiğim pembelerim. Yabancı döllenme riskine karşı işyerinde tohumluk olarak büyüyorlar. Kahvaltılık pembeler evdeki bahçede diğer 2 cins domatesle yanyanalar.
Birol Ketenci
11-07-2009, 19:04
Sayın Meyvelitepe, yanlış bilmiyorsam domateslerde henüz gelişmesini tamamlamayanların altındaki yaprakların alınması sakıncalı. Bu şekilde yaprak alımı domateslerin büyümeyi bırakıp kızarmaya başlamalarına sebeb oluyor.
ayazkentli
13-07-2009, 16:43
Sırık domates diye ektiğim resimde'ki domatesler tip olarak, sizlerin pembe domatesine benziyorlar. Eğer öyle çıkarlar ise süpriz olacak. Gerçi arkadaşımdan aldığı tohumlardan, 3 adet pembe domates fidesi yetiştirip, diktim ama bunlardan çok sonraydı. Mayıs sonunda ancak çimlendirebildiğim için henüz yeni çiçek açmaya başladılar ama onlar, bunlar değil. Bunların tohumunu ise annemden almıştım, herhalde karışık tohum vermiş olmalı'ki (gerçi karışık değil diyor) ama domatesler farklı farklı, bazıları normal, simetrik yuvarlak salkım , bunlar ise simetrik tam yuvarlak değiller.
rapido34
13-07-2009, 17:55
benim pembe domkateslerin çiçekleri el değdiğinde hemen düşüyor hani bu çiçeğin sapının dibinde( yarım santim falan sap tarafında) ufak bir bombe varya(umarım betimlemem doğru olmuştur) işte oradan kırılıp düşüyor bir sorun mu var yoksa normal mi
direkt güneş alıyor dibi her daim nemli ondan olabilir mi sulamayı 2 günde bire düşürmeyi planlıyorum belki sudandır. teşekkur ederim
Adalet Yağcı
13-07-2009, 18:04
Siz kaç günde bir sulama yapıyorsunuz merak ettim, ben bahçemdeki domateslerimi haftada bir defa sulama yapıyorum.
Fazla sulama çiçek ve meyve oluşumunu engeller ve kök çürüklüğü yapar haberiniz olsun.
Ayrıca ben domateslerin fazla sulandığında kendine özgü tad ve kokusunu kaybettiğine inanıyorum, kıraç(susuz veya çok az su ile)yetişen domatesler sulu tarımdakilerden çok daha lezzetli olurlar.
denizakvaryumu
14-07-2009, 08:50
Ayaş domatesi görücüye çıkıyor
Ayaşlı Grup’un 2007 Mart ayında başlattığı geleneksel tohumların yeniden yaşama geçirilmesi projesi kapsamında, uzun yıllardır ekilen Ayaş domatesi görücüye çıkıyor.
Doğal şartlarda üretilen Ayaş domatesleri dağ ağıllarından toplanan hayvan gübreleri ile destekleniyor ve temiz yeraltı sularıyla sulanıyor. Domateslerin ekili olduğu alana cep telefonu ile girilmiyor. Yetiştirilen ürünlerin böcek ve hastalık mücadelesinde, tamamen doğal bitkilerden yapılan karışımlar kullanılıyor. 13 yıldır çeyiz sandığında saklanan az miktarda tohumları özenle yetiştirip üç yıllık yoğun bir çalışmayla yeniden Anadolu’ya kazandırdıklarını ifade eden Ayaşlı Grup Genel Koordinatörü Selami Başer, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Geleneksel Beypazarı Festivali’nde olduğu gibi 28 Haziran’da düzenlenecek olan Ayaş Dut Festivali’nde de yetiştirilen ürünlerle ilgili bilgi verilecek ve domates tohumları ilk kez doğal ürün meraklılarına ulaştırılacak. Geçen yıl elde edilen 9 ton ürünün bir bölümü ambalajlanarak tanıtıldı, diğer bölümü 2009 sezonuna tohum olarak ayrıldı. Geçen yıl üretimimiz azdı. O kadar fazla talep geldi ki, bu talepleri sınırlı üretimimizle karşılamak mümkün olmadı. Ayaş domatesini tadan çok sayıda insan, domateslerimizden satın almak ve sevdiklerine de tattırmak istedi. Biz de, geçen yıl oluşan bu yoğun talepten sonra bu yıl doğal ürün meraklılarıyla buluşmaya karar verdik."
http://www.hurriyet.com.tr/ankara/11957759.asp
Ayaş domatesi deyip geçmeyin, çok ünlüdür.
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=aya%C5%9F+domatesi
Hafiften kalbe benziyen şekliyle, minyatür balkabağı gibi olan (teşbihte hata olmaz) diğer domateslerden ayrılan, tadıyla kokusuyla bambaşka domates. tuzlayıp ısıra ısıra yemesi pek zevklidir onu bilirim. ankara civarında anca bulunur herhalde...
Ankara civarında ve genelde ağustos civarında sadece 1 bilemedin 1.5 ay bulunan domates.. ekstra lezzetlidir ve bi miktarı yemekte çorbada kullanmak için buzluğa atılıp saklanmalıdır.. dünyanın en lezzetli domatesi olduğuna inanıyorum.
Yiyenlerin bildiği, son zamanlarda çok üretilmeyen, haliyle çok tüketilmeyen domates ırkıdır. tadı süperdir fakat kabuğu ince olduğundan hiç taşınmaya gelmez. ikinci üçüncü dokunuşta salça olabilir. bu yüzden satıcılar tarafından tercih edilmez, genelikle hane halkı kendi ihtiyacı için kullanır.
Pazada satılan domates ayaştan gelmiş olabilir, tabii ki ama ayaş domatesi değildir kanmayınız...
Midesinde sorun olanlara dokunan yiyecek ancak bu dokunma onun kalitesi, güzelligiyle ilgili.
--------------------------------
--------------------------------
Ayaş domatesi tohumu için:
http://www.ayasligrup.com/cms/
rapido34
14-07-2009, 08:50
ben genelde her akşam suluyorum domateslerimi 2 gn önce saksılarını değiştirdim daha büyük bir saksıya aldım. 2 normal fidem var onlar meyve verdi ancak pembe domateslerde tık yok haftada bir mi sulasam acaba ne dersiniz
Tekin den aldığım domateslerin bir kısmını sera'ya, bir kısmını da bahçenin bir köşesine sırık dikerek, bir kısmınıda diğer domatların bulunduğu alana bir sıra diktim.
Sera'ya diktiklerimden ve yer domatesi gibi budamadan diktiğim yerden çok güzel verim aldım. Ancak tel öğgünün kenarına diktiğim domatlar direk güneş'e maruz kaldığından meyveler ayndı. Çok yaprak almakla hata yaptım.
Resimleri ve ağırlıklarını arz ediyorum..
Bu arada tel örgünün dışına sarkan domatlarıma tavuklarım ortak çıktı.
denizakvaryumu
14-07-2009, 16:17
Maşallah,
Tekin beyden alınan fidelerden böyle bir sonuç bekleniyordu zaten.
Gübre olarak ne verdiniz?Zirai ilaç kullandınız mı?
ayferaksit
14-07-2009, 17:38
pembelerim büyümeye devam ediyorlar:p Ne zaman pembeleşir ki?:cool:
ayferaksit
14-07-2009, 17:40
Maşallah efe-can ne güzel pembeleşmişler:cool: pek havalılar. Darısı bizlere
1. Şubat ayında sera ortamında tohumları ekmiştim.
2. Nisan sonu-mayıs başı fideleri yerlerinde diktim
3. Domat dikeceğim alanı Sonbahar da yanmış keçi ve birazda kendi kümesimden elde ettiğim tavuk gübresini ve çürüttüğüm ot çöpleri (kompost'u ) toprağa yaydım ve çapa makinesi ile karıştırmıştım.
3. Kimyasal gübre ve ilaç kullanmadım. Sadece ilaç olarak sulu/kuru kükürt uyguladım (2 defa )
4. Açıkta yetiştirdiğim pembeler daha lezaetli oldu. Serada olgunlaşanlar biraz daha lezzetsiz.
5. Bu yıl ilk defa pembe domates diktim.
Sonuç çok güzel oldu. Tahminen 1 kğ üstünde gelebilecek ham domatesler var.
Herkese selam
not: Bu yıl Diyarbakır'da getirdiğim yerli tohumları denedim. Sonuç güzel oldu. Tohumları alacağım. İsteyen dostlara gönderebilirim.
denizakvaryumu
16-07-2009, 07:49
Pembe domateste sırıkla -çubukla uğraşmak istemeyenler için oturak pembe domates var mıdır?
Ben sadece Ayaş domatesi var diye biliyorum.
rapido34
16-07-2009, 09:14
eeeeee bu sayfada ki domates çiçeği problemime bir çözüm gelmedi hala değerli fikirlerinizi bekliyorum
Selahattin Yılmaz
16-07-2009, 10:32
Bir kaç yıllık basit bir bitki ıslahı ile olmayacak şey değil.
Selahattin Yılmaz
16-07-2009, 10:34
Sevgili rapido34, domateslerinizdeki sorun aşırı ısınmaya bağlı çiçek dökülme problemi lütfen saksınızın aşırı ısınmasını engelleyecek tedbirleri alın sorununuz hallolacaktır ve ayrıca bu günler yağmur nedeniyle serin geçiyor çiçekleri gözlemleyin daha iyi döllenme ve çiçek dökülmeme olayı oluyor mu?.
idris şenol
16-07-2009, 11:31
PEMBE DOMETESLERE YAKIN BAŞKA IRK DOMETES YETİŞTİRMEYİN
Daha önce belki yazılmıştır ama bilgiyi paylaşmak istedeim
pembe dometeslere yakın başka ırk dometes varsa döllenme neticesinde pembe ırkın genetiği bozuluyor dikkat edin
Selahattin Yılmaz
16-07-2009, 11:35
Sevgili idris şenol, o şekilde genetik bozulmaz, değişir :) yabancı döllenme ile melezlenme olur kaldı ki iki domates arası mesafe 1 metre olsa bile yabancı döllenme olmuyor.
ayazkentli
16-07-2009, 13:24
Sayın Selahattin hocam, öncelikle iyi günler.
Benim yukarıda'ki eklediğim resim'in olduğu bölgede, hepsi'de birbirine çok yakın olan 4 değişik domates türü var. SIRIK, CHERRY, PEMBE ve yerde bir ucu gözüken, SOFRALIK (salçalık) tabir ettiğimiz türler. Bu kadar yakın tutmak ile hata yapmış olabilirmiyim?.
rapido34
16-07-2009, 13:43
tedbir olarak şöyle bir yol izliyorum saksıları meyve kasalarının üstüne aldım yaklaşık 30 cm falan yukarıda tutyorum yoksa zemin çok ısındığı için kökler yanıyor ama kasalarıda güneş altında tutuyorum ama bu saksıları kasaya koyma işlemini yeni yaptım yeni çiçekler açsın bakalım faydasını test edeceğim çok sağolun bilgileriniz için
Selahattin Yılmaz
16-07-2009, 13:56
Bu saksıların aşırı ısınması bir kaç yıldır oldukça fazla sorun iletisi aldığım bir konu bu konuyla ilgili bu gün biraz fotoğraf çekip yöntemleri ortaya koyalım.
Selahattin Yılmaz
16-07-2009, 13:57
Sayın Selahattin hocam, öncelikle iyi günler.
Benim yukarıda'ki eklediğim resim'in olduğu bölgede, hepsi'de birbirine çok yakın olan 4 değişik domates türü var. SIRIK, CHERRY, PEMBE ve yerde bir ucu gözüken, SOFRALIK (salçalık) tabir ettiğimiz türler. Bu kadar yakın tutmak ile hata yapmış olabilirmiyim?.
Hayır hiç sorun değil yinede kalbinize bir şey gelmemesi için birbirine en uzak bitkilerden tohum almayı deneyin ve birde eğer bu çeşitlerden hibrit olanlar varsa (sırık gibi) ondan tohum almayınız çünki büyük ihtimal melez tohumdur tohum açma yapar.
denizakvaryumu
16-07-2009, 14:16
Benim niyetim,
bahçeme tek tür domates, tek tür kavun, tek tür mısır şeklinde ekim yapmak.
Tohumun saf olması için değişik türleri ekmiyeceğim.
rapido34
16-07-2009, 14:52
sayın selahattin bey yaklaşık 10 gün önce saksıları yerden yükselttim ancak üzerinde çiçek olduğu için geç kalmıştım şimdi yeni çıkan çiçeklerde bu durumu test edeceğim sulamayı da azalttım (4 güne çıktı)
rapido34
16-07-2009, 15:05
salahattin bey bu saksı ısınması konusunda ki fikrinize katılıyorum benim yöntemim şu meyve sebze kasalarını terse ceviriyorum ve üstüne bir tahta koyum onun üstüne saksıyı koyuyorum böylece yerden 30 40 santim yükselen saksı zeminin sıcaklığından etkilenmiyor tahtayı koymanın sebeb saksının ağırlığını eşit olarak kasa yüzeyine dağıtmak ki kırılmasın
MeyveliTepe
16-07-2009, 15:22
Sn.rapido34,
Saksılarınızı ya kireç vb. ile beyaza boyayın ya da aliminyum folyo ile kaplayın ki güneş ışınlarını yansıtıp kökler çok ısınmasın. Sulamayı da azaltın. Sularken kökün dibini değil de uzağını (saksının kenarlarından) sulayın. Boğaz doldurma yapmadıysanız yapmanızda fayda var. Umarım saksınız domates için yeterince büyüktür.
ayferaksit
16-07-2009, 19:39
25 martta PDA aracılığı ile başladığım pembe domates sevdam pembelerimin pembeleşmesiyle devam ediyor. hafta sonu kahvaltıda ziyefet var.:p
Bandırmaya yolu düşenleri beklerim.
http://picasaweb.google.com.tr/ayferaksit/16Temmuz2009PembislerPembeleniyor#
ayazkentli
17-07-2009, 12:06
Teşekürler Selahattin bey. Tohumları ayrı yerde yetişenlerden alacağım.
Ayfer hanım, pembelerinizin oluşumunu nisan'dan beri takip ediyorum. Artık finale yaklaştınız. Tebrikler.
ozgurbilgin
17-07-2009, 14:48
Lezzeti nefis oluyor bu domateslerin. Bahçemde yok ama pazardan aldık bugün.
ayferaksit
19-07-2009, 19:41
Koltuk pembemde 1 domates oluşmakta:D
En şekilsiz pembem:cool:
Benim pembe domatesim daha yeni çiçek açacak gibi. Domates olur mu acaba? İlk kez yetiştiriyorum. Çiçeklendikten sonra sulama nasıl olmalı?
rapido34
21-07-2009, 09:46
sayın lale hanım eğer saksıda yetiştiriyorsanız mutlaka saksılarınızı yerden yükselti ve çevresine aliminyumfolyo sarın domates güneşi sever sulamayıda 2 **** 3 günde bir yapın ki çiçekleriniz düşmesin
Gece yapıyorum sulamayı iyi mi?
rapido34
21-07-2009, 14:16
ya gece yapmak **** sabah çok erken yapmak lazım zaten
deryadeniz
21-07-2009, 19:46
maşşallah maşşallah ne kadar güel olmuşlar darısı benimkinin başına inşallah.sizlere birşey sormak istiyorum benimde domatesim büyüdü ama hala çiçek vermedi sebebi ne olabilir sulamayıda sizlerin söylediği gibi yapmaya başladım umarım bir sonuç alırım
ayferaksit
22-07-2009, 20:08
Koltuk budaması yaptınız mı derya deniz?
Benim balkonum güney cephede saat 10 dan sonra akşamüzerine kadar güneş görüyorlar. Sulamayı yapraklar hafiften boynunu büktüğünde sabah erken ya da akşam güneşten sonra yaptım. Bir sulama 1 çapalama yaptım. Ayrıca saksılara küflenmiş çiviler gömdüm. Yanmış gübre-dere mili-bahçe toprağı-çok az da biotorf kullandım toprak olarak.
2 hafta da 3 haftada bir yağsız ve yarıyarıya sulandırarak yaptığım sütlü-su karışımıyla yaptım . Ayda 1 rondolanmış yumurta kabuklarını ekledim. Bol bol da konuştum pembişlerimle;)
Harun Parlak
23-07-2009, 08:46
Bitkileri gece sulamak sakıncalı gece uykuya geçiyorlar. Ayrıca akşama kadar kızan toprağa soğuk suyu verince kökler haşlanıyor ve mantar hastalıkları oluşması mümkün.
Gece sulanan bitki altı ıslak çocuk gibidir. En ideal sulama sabah güneş kızdırmaya başlamadan önce olursa güzel olur. Kolay gelsin.
deryadeniz
23-07-2009, 22:24
Koltuk budaması yaptınız mı derya deniz?
Benim balkonum güney cephede saat 10 dan sonra akşamüzerine kadar güneş görüyorlar. Sulamayı yapraklar hafiften boynunu büktüğünde sabah erken ya da akşam güneşten sonra yaptım. Bir sulama 1 çapalama yaptım. Ayrıca saksılara küflenmiş çiviler gömdüm. Yanmış gübre-dere mili-bahçe toprağı-çok az da biotorf kullandım toprak olarak.
2 hafta da 3 haftada bir yağsız ve yarıyarıya sulandırarak yaptığım sütlü-su karışımıyla yaptım . Ayda 1 rondolanmış yumurta kabuklarını ekledim. Bol bol da konuştum pembişlerimle;)
ayfer hanım benim size yetişmem için çok çalışmam lazım çoookkk :p budama nasıl olacak bilmiyorum annemden koyun gübresi almıştım saksının bir kenarına koydum biraz sulandıkça alır o demişti annem, birde konuşuyorum budur yani demekki domates falan hayal ne yapalım olsun
bahtiyar02
23-07-2009, 22:39
Sevgili ayferaksit maşallah pembe domateslerin çok güzel yetişmiş.Ellerinize, emeğinize sağlık.Saksılarda çok güzel gelişmişler. Bunları birde bahçede düşününce daha da verimli olacakları kesin. Saygılarımla
ayferaksit
24-07-2009, 12:36
Deryadeniz deneyerek paylaşarak öğreneceğiz hepimiz. Bu site fazlasıyla bilgilendiriyor biz acemileri.
forumu takip ederseniz koltuk budamayla ilgili videoyu inceleyebilirsiniz
http
://link.brightcove.com/services/player/bcpid4130888001?bctid=1906795946
ayferaksit
28-07-2009, 19:05
Pembe domateslerim sofrada eşlik ediyorlar:p Herkese nasip olur umarım;)
ayferaksit
28-07-2009, 19:13
pembelere devam:p
ayferaksit
28-07-2009, 19:20
Şekiilsiz pembem 240 gr geldi.
İlk defa denememe rağmen tam bir pembe bereketi oldu.Paylaşayım dedim..
Birol Ketenci
29-07-2009, 20:42
Bu pembe de Bandırma'dan
95534
Benimkilerin içine bi zararlı giriyor, domatesi yenmez duruma getirip önüme sunuyor. :(
Birol Bey'in domatesinin altında bir yara gözüküyor sanki acaba buradan bana mı öyle geliyor. Bizim pembelerde de var da.
Benim pembelerim daha yeni çiçeklendi, bu satten sonra domates olur mu? Sulamayı nasıl yapmam gerekiyor?
Ben geçen yıl ekmiştim pembe domates. Çok zayıflar ama heen hastalanıyorlar **** bozuluyorlar.
Birol Ketenci
31-07-2009, 18:47
Benimkilerin içine bi zararlı giriyor, domatesi yenmez duruma getirip önüme sunuyor. :(
Birol Bey'in domatesinin altında bir yara gözüküyor sanki acaba buradan bana mı öyle geliyor. Bizim pembelerde de var da.
Domateste görünen yara malesef budanan yapraktan kalan tırnağın açtığı yara.
MeyveliTepe
02-08-2009, 00:09
96125
Olgunlaşanlardan biri. Henüz kızarmamış daha büyükler var. Bakalım ne olacak.
Benim pembelerim daha yeni çiçeklendi, bu satten sonra domates olur mu? Sulamayı nasıl yapmam gerekiyor?
Olur bence. Bu sene ben de fideleri geç diktim, olanlar daha ufak, bolca da çiçeklenmeye devam ediyor. Domateslerden olanlar bile olsa yine çiçek açıp, domates oluşmaya devam ettiğine göre, yeni çiçeklenenler de olacaklardır. Havalar soğuyana kadar vermeye devam ederler.
Büyük tarlalarda yetiştiricilik yapanlar, fidelerin hepsini aynı anda dikmiyorlar, erkenci, normal dönem, geçci olarak gruplandırıyorlar, diye biliyorum.
Sevgili Meyvelitepe, elinize sağlık. :)
Komşum kendi yetiştirdiği bir kaç pembe domatesi bize verdi ve ilk işim tohumlarını almak oldu. Ancak bunlar sizin resminizdekiler gibi düzgün değil, yamrı yumru şeyler. Güzel bir domates ama çook dayanıksız. Ancak taze tüketime elverişli.
yediğiniz domates benim arayıp da bulamadığım köy domatesidir efendim.. müthiş bir tat.. domatesin en doğal hali .. gübresiz hormonsuz.. anlayacağınız domatesin hakikisini yemişsiniz efendim:)
* Marmariste yaz uzun, o nedenle neden olmasın. Ben sonbahar domatesleri dikmiştim yeni çiçekteler. Sorun olmaz.
Bu fideler nerede dikili bilmiyorum. Toprakta **** saksıda mı ?
*Havalar oldukça sıcak gidiyor. Sabahları erken verebilirsiniz. Kökü nemli kalsın yeter. Çok sulama fideyi çürütebilir.
ayferaksit
04-08-2009, 17:17
P:pembelerin yenileri büyüyorlar
berduray
04-08-2009, 22:49
Yapraklarımda küllü, yapışkanlı gibi görüntü var ve domates hemen yarılıp, çatlıyor dalında.
Ne yapmalıyım?
Sayın efe- can, saksıdalar, her gece suluyorum. İyiler maşallah. Kızımla sabısızlıkla bekliyoruz.
sn berduray;
*Kısa zamanda sulu **** kuru kükürt uygulaması yapın. İstersenız bir fotoğrafını koyun (yakın çekim )
selamlar
berduray
06-08-2009, 21:58
Şu görünmez harfleri görünür yapsak ta mesajı tam anlasak Sayın Efe-Can?
Sulu kuru kükürt olayını tam anlayamadım?
Halil Önen
07-08-2009, 12:21
Yapraklarımda küllü, yapışkanlı gibi görüntü var ve domates hemen yarılıp, çatlıyor dalında.
Ne yapmalıyım?
Sn.berduray,
yukarıdaki bilgilerde hastalığı tespit etmeye yetmiyor.
Buradan yola çıkarak en az 3 hastalık belirtisi verebilirim.
Yapraklardaki küllü belirti, külleme;
yapışkanlı görüntü pas akarı;
meyvedeki çatlama pas akarı veya besin eksikliği.
DOSTLAR:
Domates hastalıkları o kadar çok ve özellikle yaprak hastalıkları birbirine o kadar çok benzer ki, biz üreticiler bile zaman zaman birbirine karıştırıyoruz.
Bir hastalık her domateste kökeninde farklı farklı görünebiliyor.
Eğer 3,5 domatesi balkonunuzda yetiştiyorsanız, bu sera etkisi demektir ve seralarda yetişen domateslerdeki bazı hastalıklara yakalanırsınız.
Damates fidesi alırken dayanıklı türler alınız. Özellikle kök ur nematotlarına dayanıklı çeşitler seçiniz. Hiç olmazsa bu hastalıklarla müçadele etmezsiniz.
Örneğin;
Dante çeşidi domates 7 ırka dayanıklı.
Size sadece, külleme, kırmızı örümcek, çiçek tripsi dış etkelerin hastalıklarıyla müçadele etmek kalır.
Diğer birçok başlıkta yer alan domates sayfalarına baktım, sorulan birçok hastalığa çevap verilememiş.
İşte bunun sebebi özelllikle yaprak hastalıkların birbirine çok benzemesi ve hastalığı diğer bir hastalıkla karıştırma riskinin olamasıdır.
DEĞERLİ DOSTLAR:
Sizler bizim gibi tarlalarda değil, sadece tüketeceğiz kadar yetiştiriyorsunuz.
Köy yerlerinde de evlerin geniş avlularında sizin gibi birçok ev hanımı çeşitli çiçek, bitki ve bir iki ağaç yetiştiriyor.
Onlar bu kadar ilacın ve hastalığın içinde boğulmuyorlar.
Tek kullandıkları KÜKÜRT.
Hem birçok hastalığa iyi geliyor, hemde sinek, börtü böçek, hertürlü örümcek, yılan, ciyan, akrep,karınca, bit, pire, kene ve her türlü arıya karşı KÜKÜRT kullanıyorlar.
NASIL MI?
Bir kg kükürtün içine bir avuç yanmış odun külü karıştırıyorlar. (isterlerse bunu ince elekten geçiriyorlar.)
Bu karışımı bir tülbentin içine koyuyorlar.(bir yıllık ilaçları hazırdır)
İçine kükürt koydukları tülbenti, domateslerine, biberlerine, çiçeklerinin diplerine
fidanlarının ve ağaclarının yapraklarına hatta boş toprağın üstüne silkeliyorlar.
Bunu bir kutuda hazır bekletiyor ve ihtiyaç duyduklarıda akşam üzerleri bitkilerin yaprakları kuru iken kullanıyorlar.
Bu kullanımı oldukça kolay onları yukarıdak tüm zararlılardan koruyor. Yoksa bu kadar zararlı ile köy evlerinde beraber yaşamak kolay değil...
Burada dikkat edilmesi gereken kükürt kullanırken tozu gözleri yakar. O kadar...
Meyveyi yerken yıkayınca yok olur gider.
Kükürtü evinizde eksik etmeyin, hep elinizin altında bulunsun, dostlar.
Gidin yarım kg. kükürt alın, gelirken taş fırın ekmek yapan firından bir elinizin avucu kadar kül alın karıştırın, azıcık azıcık kullanınız.
Bu kükürtün organik olanı da çıkmış,
içine su katılarak sulandırılanı var ve fısfıs ile kullanmaya oldukca müsait.
Saygılar
denizakvaryumu
07-08-2009, 12:57
Halil Bey,
verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkürler.Konuyu çok iyi anlatmışsınız.
Kükürtün içine neden kül koyuluyor?
Bir de organik kükürtten bahsetmişsiniz, markası vs.var mı?
Halil Önen
07-08-2009, 13:37
Kükürtün içine neden kül koyuluyor
Kül ile karıştırılan kükürt, atılırken daha iyi yayılıyor, sanırım kükürtteki hafif nemi de alıyor. Uzun süre, topaçlanmadan kalmasını sağlıyor.
Kül dünyanın en temiz maddesi ve tek başına bile hastalık önleyici. Zararlının üstünü örtüyor ve hava ile temasını kesiyor.
Kül, kükürtün kullanımını kolaylaştırırken aynı zamanda mükemmel ikili oluşturuyor.
Bir zıraat Mühendisi arkadaşım, toz kükürtün gözleri yakmasınını önüne geçildiğini, bazı karışımlarla daha kullanışlı hale getirildiğini, bordo bulamacı gibi üzerinde çalışmalar olduğunu söylemişti.
Daha fazla bilgi alabilirsem, paylaşırım.
Saygılar
MeyveliTepe
07-08-2009, 13:49
PH'ı nötralize etme etkisi de söz konusu olabilir. Kükürt çok asidiktir, kül de alkali.
denizakvaryumu
07-08-2009, 13:55
Kükürt benim bildiğim organik tarımda kullanılıyor, yanılıyor muyum?
MeyveliTepe
07-08-2009, 14:48
Benim bildiğim de kullanılır.
denizakvaryumu
07-08-2009, 15:14
Toz kükürtün kullanma zorluğu (göz yanması-dağılması vs)ortada.
Islanabilir kükürt için "ben bu ürünü kullandım, tavsiye ederim" denilen bir kükürt markası var mı?
murtcu01
07-08-2009, 15:18
biziğm yerli domates deiğimiz domateslerden sekline bakma en ğüzeli ve en lezzetlisidir
Sayın Denizakvaryumu,külleme ile başedemeyince "Safa Tarım/ Power Sulphur'h 80 Wg" isimli ıslanabilir kükürtü denedim. Sonuç çok iyi oldu, asidik özelliğinden dolayı manolyama iyi geldi, kırmızı örümcek için kullandım, ayrıca bir iki denemede de iyi sonuç aldım.
Geçenlerde fartkettim ki baharda arka bahçede eşek arısı doluydu, bolca da yuva yapmışlardı ama şimdi bir tane yok,kükürt dışında bu alanda bir şey kullanmadım. Tarım ilacı kullanmadığım için ön bahçede bolca uğur böceği var diye sevinirken, kükürdün etkisi konusunda tereddütte kaldım. Arıları öldürdüğüne göre ne kadar masumdur bilemiyorum ama masumdur yanıtı almak da istiyorum.
Not: Ambalajında arılara, balıklara zehirli değildir yazıyor.
Halil Önen
07-08-2009, 16:08
Arıları öldürdüğüne göre ne kadar masumdur bilemiyorum ama masumdur yanıtı almak da istiyorum.
Not: Ambalajında arılara, balıklara zehirli değildir yazıyor.
Kükürtü ister sulu atın, ister kuru atın hiç bir hayvanı öldürmez.
Sadece kovalar, gelmelerine engel olur.
Ben denedim, barajda işyeri mekanını etrafına ve av köpeklerimin kulübelerinin etrafına şerit halinde kükürt atıyorum.
Bir gün yılanın bir tanesi gelmiş şerit halinde attığım kükürtün öbür tarafında bekliyor.
Dilini çıkarıp kükürtü kokluyor, geçemiyor. Zaten sürünüp geçse kükürt derisini yakacak, o bunu biliyor olmalı.
Ama sulandırılmış kükürt bu durumlarda ve diğer hayvanlarda işe yaramaz.
Eskiden arıcılar, DDT bulamadıklarında, gece, eşek arılarının yuvalarınının deliklerine ve bir kargının içine doldurdukları kükürtü üflerler sonra da deliğin ağzını camurla kaparlardı.
Böylece içerde kalan bütün arılar ölürdü. (bunun dışıda ölmezler)
Birde eskiden köy evlerinin damlarında yılan, fare ve akrep benzeri canlılara karşı, kükürtü bir kapta yakar sıkıca kapıları, delikleri kapatırdık.
Ertesi gün hepsi deliklerinden çıkmış ve ölmüş olurdu.
Kükürtü yakmayınınız.
Yakınca kaçınız.
Saygılar
Halil Önen
07-08-2009, 16:20
biziğm yerli domates deiğimiz domateslerden sekline bakma en ğüzeli ve en lezzetlisidir
Evet, sn. murcu01,
bu yerli domateslerden sn. Meyveli tepede var.
Meyveli tepe sitesinde ben görmüştüm.
Artık o tohumlardan bulmak çok zor.
Ayrıca hoşgeldiniz.
Umarım iyi vakit geçirirsiniz ve bilgi, deneyimlerinizi bizimle paylaşırsınız.
Saygılar
ayazkentli
07-08-2009, 18:27
Benim, ne cins olduğunu merak edip durduğum domates pembe çıktı. Sabah koparttıp hem gözlemleyerek (keserken kabuklarının incecik olması gibi) hemde yiyerek, (kokusu ve lezzeti ile) test ettim ve hemen çekirdeklerini aldım. Diğerleride pembeleşmeye başladılar.
Özellikle eşim, bu domatesin lezzetine çok şaşırdı ve bu yaşına kadar hiç böyle güzel lezzetli domates yemediğini ve görmediğini söyledi ki, çok haklı. Çünkü eşim benden 14 yaş küçük ve ben 19-20 yaşlarında iken bu domates cinsi yavaş yavaş piyasadan yok olmaya başlamıştı, bu da onun 5-6 yaşlarındaki zamanına rastlıyordu. Bu tohumları saklayan ve yeniden çoğalmasına ve genç nesilin tanımasına aracı olanlara, bol bol teşekür etmemiz gerekiyor.
Ben bu ektiğim domateslerin tohumlarının bir kısmını, köydeki annemden almıştım, o da kendisinde az diye, biraz'da komşusundan alıp göndermiş ama sırık salkım diye istemiş ondan, herhalde o karışık vermiş olmalı, komşusunun 1-2 yıldan beri pembe domates ektiğini söyledi. İyi ki karışmış tohumlar, benim için ikramiye çıkmış gibi oldu. (Benim bu yıl başkalarından alıp ektiğim tohumlar hep karışık çıktı, domates, mısır gibi, ama içlerinden eski yerliler ürünler çıktı' ki, bu da ayrı bir şans olsa gerek).
Halil bey, ve bilen dostlar;
Bu pembeler kızaracakmı? Hiç bir kızarma belirtisi yok :)
Suyu azaltmak, budamak vs. yapılacak bir şey varmı?
97007
97008
berduray
07-08-2009, 21:31
Bu kadar olmuş ya kızarmasına ne kalmış, afiyetle yersiniz inşallah.
Yaprak renginden anladığım kadarıyla pek güneşle haşır neşir olamamış ahbap.
Fidan dikimi de geç yapılmış olabilir.
Meyve tutmuş domatesi düzenli sulamak lazım zaten, bence tek derdi az güneş görüyor olması, tabi uzman yorumlarını da bekleriz.
Benim yorumumu ön bilgi olarak alınız.
Kuşlardan fırsat kalmıyor ki sadece bir tanesini bırakmışlar. :o
97072
97073
97074
Sn Berduray;
* Görünmez harf kullanmadım. Mesajı gönderdikten sonra yıldızlar çıkmış. Bende anlamadım. Benin özellikle kullandığım simgeler değil.
* Sn Halilönen detaylı bilgiler vermiş. Ama ben yeniden detaylı arz edeyim;
ilaç bayilerinde toz ve sulandırılarak atılan kükürt satılır. Kutu içindeki toz halinde ama biz onu prospektüsünde yazılı miktar kadar suya karıştırıp tulumba ile atıyoruz.
Ben domateslerimi kendi arazimde yaklaşık 500 m2 lik alanda yetiştiriyorum. Dört çeşit domates ektim. İlk fide halinden başlıyarak kükürt kullanıyorum. Sulu veya toz. Fideleri önce seraye ekiyorum. O zamanda bakır kullanıyorum. Ciddi problemler yaşamıyorum
Selamlar.
Kusura bakmayın. Bazen sorulara yanıt verirken; siteye üye olanların sanki belirli bir deneyimlerinin olduğunuz varsayıyoruz. Özür...........
Geçen yıl 100 kök domates dikmiştim ve ancak kendim ve eş dost için yetti. Salça ve sos için satın almıştım. Ama bu yıl tam bir bolluk yaşıyoruz.
Pembe ve diğer çeşitlerinden bir kaç resim arz ediyorum. Selamlar...
MeyveliTepe
12-08-2009, 22:46
97811
Bu yıl bizdeki en büyük pembe bu sanırım. Daha büyüğü bir sonraki mevsime inşallah.
Halil Önen
12-08-2009, 23:02
Pembe' nin üzerindeki beyazlar, düşündüğüm şey midir.;)
Çok iriymiş.
MeyveliTepe
13-08-2009, 07:35
:) Evet, kaolin kili.
denizakvaryumu
13-08-2009, 07:49
Maşallah.
Kaolin kili + el emeği kompost + keçi gübresi + coco peat + EMA
formüle ekleyeceğimiz, çıkaracağımız bir etken var mı?
MeyveliTepe
13-08-2009, 08:06
Sabır + sevgi + inat + istek vb. :)
denizakvaryumu
13-08-2009, 08:08
Araştırma+bilgi :)
(Tohum+toprak+iklim+Kaolin kili + el emeği +kompost + keçi gübresi + coco peat + EMA+Araştırma+bilgi) * (Sabır + sevgi + inat + istek)= 1140 gr pembe domates.
Kavun gibi dilimlemek gerekecek herhalde, emeğinize sağlık.
denizakvaryumu
13-08-2009, 08:25
Lezzeti nasıl?
Gerçi siz black lerin lezzetini öne çıkararak, pembeleri küstürmüştünüz :)
MeyveliTepe
13-08-2009, 08:25
Diğer sebzeler gibi domates yetiştirmede yükseltilmiş yastıkların çok etkili olduğunu söylemeliyim. Burada resmini koyduğum meyveler sadece örnek. Bitkiler bu büyüklüklerde veya buna yakın çok sayıda domatesle yüklendi. Bambu kafesler yükü taşımakta son limitine geldi.
Bundan çıkarsamam şudur. Domatese (aslında tüm sebzeler için geçerli) ne kadar büyük ve derin kök yaptırırsanız o kadar iyi oluyor. Yükseltilmiş yastıklar da bize kontrol edilebilir ve yönetilebilir olarak bu ortamı sağlıyor.
Gelecek yıl tek yastıkta tek kök domates denemesi yapacağım. Hedefim 5 metreye yakın boyda ve çok verimli bir bitki elde etmek. Bunun için devasa bir kök yaptırmam gerekecek. Şimdiden heyecanlanıyorum.
MeyveliTepe
13-08-2009, 08:29
Lezzetleri de çok güzel. Haklısınız siyahlarla pembeyi kıyasladığımda siyahları daha iyi bulduğumu yazmıştım. O ilk kızaran pembeydi, tadı siyahın yüksek şeker oranına göre hafif ekşi gelmişti. Devam eden pembelerde öyle olmadı. Kesinlikle mükemmel lezzette bir çeşit. Siyahlar ile karşılaştırmak anlamlı değil. Tamamen kendilerine özgüler.
denizakvaryumu
13-08-2009, 08:29
Yükseltilmiş yastık benim bildiğim 30-40 cm. kadar , köklerin bu yastıkları geçip daha derine indikleri düşünülürse yastığın yanında alttaki toprağın da etkisi kaçınılmaz sanırım.
MeyveliTepe
13-08-2009, 08:33
Kadife çiçekleri ve fesleğenleri de unutmamak gerekir. Ne toprakta ne de bitkilerde yaz başından buyana zararlıya ve tahribatına rastlamadım. Gözlemlediğim kadarıyla gelen börtü, böcek vb. bitkiye yerleşmeden terketti hep. Oysa neemazal bile kullanmadım.
MeyveliTepe
13-08-2009, 08:38
Domates fidelerini yastığa dikerken derin çukur açıp, hemen hemen yastığın altındaki toprağa dikmiştim. 2-3 haftada da boğaz doldurmuştum. Bu yüzden köklerin yarısı yastık seviyesinin altında, yarısı da yastık seviyesinde olmalı.
Karışımdaki leonarditi atlamışız yukarıdaki listede (her adada 1kg kadar). Leonarditin yastıktaki harçtan çok, alttaki toprağa daha çok faydası olmuştur diye düşünüyorum.
denizakvaryumu
13-08-2009, 08:39
Kadife çiçekleri ve fesleğenleri de unutmamak gerekir. Ne toprakta ne de bitkilerde yaz başından buyana zararlıya ve tahribatına rastlamadım. Gözlemlediğim kadarıyla gelen börtü, böcek vb. bitkiye yerleşmeden terketti hep. Oysa neemazal bile kullanmadım.
İşte asıl önemlisi de bu...
Ben bunu kadife çiçeği+fesleğenin yanında bitkinin gösterdiği dirence -bitkiye sağlanan pozitif koşullara bağlıyorum.
Seneye bir adayı kadifesiz ve fesleğensiz yapalım :) sanırım yine hiç bir ilaç kullanmaya gerek kalmayacak.
Yani bağışıklık sisteminiz yoksa ya da zayıfsa her türlü hastalığa yakalanırsınız, kuvvetli ise ayakta kalırsınız :)
Yani bağışıklık sisteminiz yoksa ya da zayıfsa her türlü hastalığa yakalanırsınız, kuvvetli ise ayakta kalırsınız :)
Bu görüşe katılmakla beraber bazı bitkilerde durumun farklı olduğunu sanıyorum. Mesela Bakla, Fasulye, Mısır, Enginar gibi bitkilerde gözlemlerime göre bitlenmenin önüne geçmek zor. Bitki gençken sorun olmazken, ilk ürünleri verdikten sonra tepelerinde bitlenmeler başlıyor. İlaca karşı olduğumdan, elle mücadele yapabildiğim kadar yapıp, sonunda bitkiyi sökmek veya kesmek zorunda kalıyorum.
Seneye, keyfim ve kuvvetim olursa, Sn.Meyvelitepenin yükseltilmiş yastıklarından denemek istiyorum. Çerçeve için kullanacağım materyallerin araştırmasındayım. Belki sonbaharda hazırlıkları yapabilirim.
denizakvaryumu
13-08-2009, 14:06
Bu görüşe katılmakla beraber bazı bitkilerde durumun farklı olduğunu sanıyorum. Mesela Bakla, Fasulye, Mısır, Enginar gibi bitkilerde gözlemlerime göre bitlenmenin önüne geçmek zor. .
Sanırım MeyveliTepe nin yastık uygulamasında mısır,fasulye gibi bitkiler de vardı...Bu bitkiler için ilaç kullanıp kullanmadığını ya da son durumun ne olduğunu belirtirse durum netleşir.
MeyveliTepe
13-08-2009, 14:26
Yastıklarda olan bitkiler, domates, fasulye, mısır, ayçiçeği, biber, patlıcan, salatalık, sarımsak ve kabak. Aralarda çiçek olarak da, kadife, fesleğen ve petunyalar var. Kabakları verime geçmesine rağmen çok yer işgal ettiği için sonradan söktüm. Gelecek yıl aynı sebeple yastıklara mısır ve ayçiçeği ekmeyeceğim.
İlginçtir ama, bunların hiç birinde zararlı hasarı olmadı. Kaolin dışında da hiç bir şey püskürtmedim. Fazladan patlıcan sırığı gibi yeni bir kavrama ihtiyaç oldu.
Sn. Meyvelitepe, konu geçtiği için burada soruyorum ama Fasulyeleri baharda ekince yaz sonuna kadar bitki sebze vermeye devam ediyor mu? Ben 2-3 hafta bol ürün topladıktan sonra, hem bitlendikleri için hem de yere yattıkları için (sırık tür değillerdi) sökmek zorunda kaldım. Aceleci davrandım sanırım.
MeyveliTepe
13-08-2009, 14:56
Yastıklardaki fasulyeler haziran son haftada verime geçtiler. Geçen haftaya kadar kesintisiz devam etti. Sonra durup ikinci döl için tomurcuk oluşturmaya başladılar. Bahçede henüz birinci verime başlamakta başka bir grup fasulye olduğu için yastıklardakileri içim kan ağlaya ağlaya söküp, 10 gün kadar önce viyollere ektiğim yeni fidelerle değiştirdim. Niyetim, eylül başına kadar şimdi verime geçenleri toplayıp, eylülden havalar soğuyuncaya kadar da yastıklara yeni diktiğim fidelerden toplamak.
"İkinci döl" adı verilen dönem, ilk bir aylık verimden sonra bitkinin 8-10 günlük beklemeye girip, kısmen eski sarmaşıklardan, kısmen de yeni kollar uzaratak bir kaç hafta sürecek yeni bir verim dönemine girmesi olarak tarifleniyor. Eylül ayını düşünerek yastıklardaki fasulyelerin ikinci verime girmelerine engel olmuş oldum böylece.
İlk verimlerinde, iki yastıktaki toplam 20 kök fasulyeden, takriben 30-40 kilo kadar fasulye topladım. Fasulyelerde, dolu hasarını saymazsak yapraklarda normal yaşlanma dışında bir bozulma olmadı. Bitlenme ise hiç olmadı. Yastık dışındaki sebze bölümlerinde bulunan fasulyelerde ara ara bitlenme oluyor. O da tüm bitkilerde değil, bir bitkide az miktarda. Onlarda fıs fıs ile bitli kısma neemazal uygulaması yapıyorum. Kısa sürede yok oluyorlar.
Fasulyeden açılmışken, Fasulye adalarına yaptığım 1.80'lik kafesler yeterli gelmedi. Sarmaşıklar tepede toplanıp üst üste yığılmaya başladı. Yeni fideler büyürken kafesleri yastıkların üzerine doğru sundurma gibi ek bambu çubuklarla uzatıp, 180 cm yükseklikte yatay bir asma kafesi yapmaya çalışacağım ki, böylelikle daha geniş bir alana yayılabilsinler.
ayazkentli
13-08-2009, 17:57
Sn. MeyveliTepe, bahsettiğiniz kadife çiçeği aşağı'da resmini eklediğim çiçek mi?
Eğer o ise, ben farkında olmadan iyi bir şey yapmışım demektir. Ben bu çiçeği 2 yıl önce köyde halam'da görmüştüm (o isminin kadife çiçeği olduğunu söylemişti) ve 2 tohum alıp geçen yıl bahçeme ekmiştim. Sadece bir kök olmuştu ama tohumları öyle bir dağılmış'ki, bu yıl, bahçemin her yerinde kendiliğinden 30-35 kadar, bu çiçek'ten çıktı. Domateslerin arasını çapalarken, bu çiçekler fazla diye, yarısından çoğunu çapalamıştım!. İyi'ki ötekileri bırakmışım.
Biberlerimi ayrı yerde ekmiştim, onlara yaprak biti sardı ama domateslere hiç bir ilaç kullanmadığım halde, herhangi bir asalak gelmedi. Gerçi benim bahçede hiç fesleğen yok. Sadece bu çiçek korumuş olabilir'mi bilmiyorum.
Bu resimi, haziran 20 civarı çekmiştim. Şimdi oldukça uzun ve kadife yerleri büyük.
Yok bu Kadife Çiçeği değil. Horoz İbiğinin (Celosia) bir türüne benziyor, eğer oysa çok arsızdır.
97929
Kadife çiçeği;
97928
keskin-tuhaf bir kokusu oluyor, hem albenili renkleriyle hem de kokusuyla böceklerin ilgisini üzerine çekmesi sebebiyle organik tarımda yer alıyor. (diye biliyorum)
izzeterisen
13-08-2009, 21:11
Kadife çiçeğinin bir türünün kök ur nematodunu uzaklaştırıcı etkisi var. Yabancı dilim olsaydı tercüme eder ayrıntılı bilgi edinirdim ama...
MeyveliTepe
13-08-2009, 22:49
97956
French Marigold denen türü (tam olarak yukarıda resmini koyduğunuz ve bu resimde de olan en bildik çeşit), köklerinden salgıladığı bir enzim ile nematodları engelliyor. Aynı zamanda da çiçekleri ile arıları çağırıyor.
denizakvaryumu
14-08-2009, 07:37
İşte bunu bilmiyordum.
Yani köklerinden salgılanan enzim ile nematodları engellediğini...
Kadı lokması-manas gibi toprak altı zararlılarına karşı da etkili mi?
Kök ur nematodu derken kök kanserinden mi söz ediyoruz?
MeyveliTepe
14-08-2009, 10:31
Konu biraz pembe domates dışına çıkıyor ama yeri geldiği için affınıza sığınarak pembe domatesi de fazlasıyla ilgilendiren bu duruma biraz açıklık getirmek istiyorum.
Kadife çiçeklerinin etkileriyle ilgili internet kaynaklarında çok fazla bilgi var. Bunlardan sadece birinin, küçük bir bölümünden alıntı yapacağım.
"...
Marigold (Tagetes species) is one of the most highly studied crops for its ability to suppress nematodes with antagonistic phytochemical exudates, namely the polythienyls. Research also demonstrates that rhizobacteria living in association with marigold roots are suppressive to root lesion and other nematodes. These multiple effect nematode-control properties can benefit other crops when marigolds are grown in rotation.
...
Kaynak (http://www.attra.org/attra-pub/nematode.html)"
"...
Kadife çiçekleri polythienyl denilen foto-kimyasal salgılarıyla nematodları baskılama kaabiliyetleri için üzerlerinde en çok araştırma yapılmış bitkilerdendir. Araştırmalar aynı zamanda, kadife çiçeği köklerinin topraktaki kök bölgesi mikro organizmalarıyla iş birliği yaparak kök lezyonları ve diğer nematodları baskıladığını da göstermektedir. Nematodları kontrol etmedeki bu çoklu etki özelliği ile rotasyonla büyütülen kadife çiçekleri diğer bitkilere de yardımcı olabilir.
... "
Kök ur nematodu kök kanserine yol açmaktadır. Bu anlamda önleyici olması bakımından kadife çiçeklerinin kök kanserlerini önleyici özelliği vardır.
Kadı lokmaları nematodlara göre biraz iri kalacağı için bir etkisi olup olmadığını söylemek kolay değil. Ancak etkisi olmadığı da söylenemez.
Böyle bir araştırmaya rastlamamış olmakla birlikte bu sonbahar sebze adalarındaki bitkileri söktüğümde toprakta kadı lokması bulup bulamama durumu, kadife çiçeğinin kadı lokmalarına karşı uzaklaştırıcı olma olasılığı konusunda bize bir şeyler anlatabilir. Bahçede, özellikle gübreli karışımlarda kadı lokmasına rastlıyorum. Hatta, çuvaldaki patates rüyamı da mahvettiler. Fakat bu güne kadar kadife çiçeklerinin yoğun olduğu sebze adalarında kadı lokmasına rastlamadım.
Sayın MeyveliTepe, kadife çiçeklerini sebze adalarının etrafına mı ektiniz, her bir sebze sırasına mı?
denizakvaryumu
14-08-2009, 11:01
Hımm marigold favori çiçeğim oldu.
http://www.seedman.com/marigold.htm
Keşke çok yıllık türü de olsaydı derken
Tagetes lemmonii
http://www.h2ouse.org/gardensoft/plant_description.aspx?PlantID=1652
türünün çok yıllık olduğunu öğrendim.
http://davesgarden.com/guides/pf/go/82279/
MeyveliTepe
14-08-2009, 12:37
Sayın MeyveliTepe, kadife çiçeklerini sebze adalarının etrafına mı ektiniz, her bir sebze sırasına mı?
Kadife çiçekleri sebze adalarında bulunan sebzeleri çepeçevre sarıyor. Öyle ki, adalardaki toprağa yayılmış olan domates kılcal kökleriyle kadifelerin köklerinin tamamen iç içe girdiğini tesbit ettim.
MeyveliTepe
14-08-2009, 12:42
Kullanılacak kadifeler tercihan "french marigold" ya da "african marigold" olmalı. Diğer çeşitler bu etkiyi yapmıyor.
Bu döküman (http://entomology.ifas.ufl.edu/mcsorley/agroecology/marigoldsbackground.htm) oldukça açıklayıcı.
Tagetes lemmonii sanırım bunlardan biri değil.
Yalova'da pembe domates bulma şansınız var. Eğer yolunuz düşerse. Bana elden ulaştırılan pembeler kısacık yola bile dayanamamışlardı, o yüzden söylüyorum.
ya çok moda oldu herhalde bu pembeler
ben dün bir süper markette gördüm ve ucuzda sayılır
onlardan tohum alabilirmiyim acaba
Dometeslerin pembelenmesi konusunda boşa telaş etmişiz:) Zamanı gelmişki günlük hasatlara başladık.
Salatası kapışıldı, kararımız seneye yalnız pembe dometes yetiştirmek.
99978
Arkadaşlar bu pembe dometesler çok hoş oluyor. Tadı biraz ekşimsi ama çok iyiler
Harun Parlak
30-08-2009, 21:36
Benim pembelerde fena değil bu yaz. Ama kargalar kuşlar Tilki bile dadanmış. Kirpi ve karatavuklarda.
Onlarda ağızlarının tadını biliyor.
ayferaksit
31-08-2009, 01:32
Pembeler uç sürgünlerden de devam ediyorlar büyümeye. pembe domateslerim de yapraklar iyice azldılar ama gelişimleri daha iyi oldu. pembe domates grubunda yaprak budamadan bahsediliyor:
> Sevgili Dostlar
> -Bütün yeni katılan üyelerimiz; tekrar "Hoşgeldiniz", bizlere onur
> verdiniz..-
> Saksıları hala "bol yaprak ve biraz çiçek", ya da "biraz çiçek / küçük
> meyvalar" aşamasında olan sevgili üyelerimiz için çoktan var olan ama
> bizim yeni keşfettiğimiz ve bağrımıza taş basıp o mis kokulu ve bol
> yapraklı dallara kıyma pahasına!- yeni denediğimiz "zigsag budama"
> tekniklerini girdik günlüğe:
> http://pembedomates.blogspot.com/2009/08/yaprak-yetistirmek-v-domates...
> (Not: Birden çok saksısı olanlar belki bu uygulamayı bazı saksılarda
> deneyip bir kıyaslama yapmayı tercih edebilirler...)
> Sevgi ve saygıyla
> Avniye - Mehmet
Tekin Bey;
acaba bu pembe domates fidanı kaç metreye kadar uzuyor anlamadım. Şu an iki koldan uzamakta ve 2.20 cm. Destek olarak bağladığım çubuğu çoktan geçti, üzerine çubuk ilave ettim.
Bir de şu kargalardan çok çekiyoruz bu sene. :( Korkuluk yaptık ama hiç korktukları yok. (kaldırdık korkuluğu) Bilakis üstlerine ağıp masada yemek yercesine mısırları hallediyorlar.Oturaklara illa bir işaret bırakıyorlar.:o
Harun Parlak
31-08-2009, 08:43
Sırık domatesler uygun koşullar olduğunda kışa erken yakalnmaz ise 8 metre ye kadar uzayabilirler.
Hatda kışı atlatıp ikinci yılda yaşatabilirseniz 15 metreye bile çıkabilirler.
Tekin Bey Maşallah, elinize sağlık. Karatavuk nedir bilmiyordum şimdi baktım. Daha önce sormuştum adını, Ümit Bey karganın bir türü olduğunu yazmıştı. Ondan da çokça görüyordum her yıl ama bu yıl hiç görmedim şimdilik.
ayazkentli
30-09-2009, 16:52
Sn. limon, haklıymışsınız, benim çiçeğin adı horoz ibiği imiş. Bayramda hala'mı (85 yaşında) ziyarete gittiğimde, tohumunu verdiği çiçeğin adını yine kadife çiçeği dedi, ama komşuları olan diğer ziyaretçi ablalar, sizin dediğiniz gibi horoz ibiği olduğunu, fakat eski yaşlı insanların buralarda, bu çiçeğe kadifemsi yapısından dolayı, kadife çiçeği dediklerini anlattılar.Şu günlerde hepsi çok büyüdüler ve çok güzel görünüyorlar.
Gerçek kadife çiçeğinden, annemde bol miktarda var. Bildiğim bir çiçekmiş (sizlerin verdiği resimde'ki çiçek), önümüzde'ki yıl domateslerin arasına bol miktarda ekeceğim.
Pembe domateslerimin bol bol çiçeği oldu. Ama domates olmadı. Ana dal kurumaya başladı. Şİmdi yeni sürgünleri var ve güzel büyüyorlar. Kışın içeri mi almam lazım? Baharı bekler mi? Yaza domates olur mu? Daha önce domates, sebze yetiştirmemiştim. Acemilik çekiyorum.
kalambaklı
04-10-2009, 21:36
sayın lale76; Daha önceden dikilmiş olan domates,biber,patlıcan gibi sebzeler ekim ayından sonra ürün vermezler, ancak yeşilliklerini bir süre devam ettirebilirler.
Size bu konuda en doğru cevabı ziraat mühendisleri verebilir.
saygılarımla,
ayferaksit
07-10-2009, 13:54
16 fideden yaklaşık 100 adede yakın pembe domates aldım. Eşim saksıda pembe mi olurmuş:dilli: derken kahvaltılarda pembe yiye yiye tutkunu oldu:cool:
seneye tarlada yetiştireceğim kısmetse:rolleyes:
çoğu pembe domates fidemi söktüm:( sona kalan pembelerimden çiçeklendi ama artık akşamları havalar soğuyor domatese dönüşeceğine pek ihtimal vermiyorum
Pembelerimi sökmeye yeltenirken süprizle karşılaştım. Nohut kadar olmuşlar.
Tekin bey ve diğer arkadaşlardan gelen pembe domates tohumlarından tadacak kadar domates aldım. Çok güzel bir tadı vardı, hem tatlı hemde gizli bir ekşilikle domates tadı. Gelecek yaz daha başarılı sonuç alacağım gibi.
merhaba
pembe domates yetiştirmek zormudur? Bir kaç yıl öncesine kadar pembe domates, halk arasında sanıyorum bilinmiyordu?
Bu domateslere gdo nun ilgisi veya etkisi varmıdır ? Hani frankenstein dedikleri ?
Ayrıca basit veya komik bir soru olabilir ; Domates fidanları uygun ortamlarda tutulmaları şartıyla ikinci yılda meyva verebilir mi?
teşekkürler.
Bunlarda benim pembelerim. Kapalı balkonda saksıda yetiştiriyorum. Katı ortam olarak hydroton kullanıyorum. Beslemeyi Kudret Tezel Bey' in topraksız tarım besinleri ile yapıyorum. Hepsi çiçeğe durdular, çok güzel ve normal domates çiçeklerinin iki katı büyüklükte çiçekleri var.
Tek problem yapraklar üzerinde beyaz küfe benzer benekler oluştu. Alttan başlayarak epeyce dal budaması yaptım ama daha fazlada budayamadım. Umarım fidelerime bir şey olmaz. İlaç kullanmayı pek düşünmüyorum çünki.
Kapalı ve yoğun nemden olabilir, sayın Sarıcan. Havalandırmak gerekli bende kivanoların üzerine su püskürttüm, kapalı yerde kalıyorlar böyle olmaya başladı.
Bende öyle tahmin ettim sayın nariçi. Çünki Istanbul' daki hava değişiminden sonra balkon camları nemden buhar yapmaya başlayınca oluştu bu benekler. Havalar yağmurlu ve soğuk gidince havalandırmayıda yeterince yapamadık herhalde. Şimdi mümkün olduğunca havalandırmaya çalışıyorum ama oluşan benekler havalandırma ile kaybolmuyor.
Ne yapmalı bilmiyorum. Beneğin yoğun olduğu dalları ve yaprakları aşağıdan yukarı doğru epeyce budadım ama bu seferde bitkiyi besleyecek yaprak miktarı azalıyor. Bazı yapraklarda olmasına rağmen budama yapamıyorum şimdi.
Bir ara açık alanda ki bitkilerde böyle olmuştu, fazla nemli ve durgun hava olunca arkadaşın biri kükürt atmamı söylemişti. Tabi bunu toz şeklinde hafifçe dumanlayarak yapmak lazım.
Pembe domateslerimizin tadına bakabildik. Cevizden biraz büyük oldu, tadı çok güzeldi.
kardelen86
03-02-2010, 15:02
Ellere sağlık...bu kışta kıyamette bulamıyoruz ama,sıcaklarla bulup da tadabilmek umuduyla...
pembe domatesi denedim fakat işyerinde tutmadı biraz ortamıbegenmedi galiba 1.5 metre oldu fakat yok çiçek falan cıkmadı . malesef
ayazkentli
01-05-2010, 12:19
7 Adet sırık pembe domates fidesini asıl yerlerine şaşırttım. Bazı fidelerimi'de eşe-dost'a dağıttım.
4 adet artan fideyi'de deneme amacı ile ayrı bir yere diktim. Deneme amacım, sırık olan bu cinsleri, belli bir noktadan sonra üst sürgünlerini kesip, oturak tip yapmaya çalışmak. Eğer başarılı olursam (ürün verirlerse) deneyimlerimi yazarım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.