PDA

View Full Version : Solanum rantonettii (Lycianthes rantonnetii)

Volare
02-10-2009, 22:26
Solanum
Solanum Dünya çapında ekonomik öneme sahip bir cinstir. Patates de dahil olmak üzere (Solanum tuberosum), Domates (Solanum lycopersicum) ve Patlıcan (Solanum melongena) en bilinen üyeleri.
Büyük ölçüde gıda ve daha küçük bir ölçüde meyve , yumru veya yaprakları tıbbi olarak etkili , alkoloid kaynaklarıdır . Az bilinen meyveli bitkilere örnek ağaç domates dahil (Solanum betaceum), ve pepino (Solanum muricatum) .

Botanik ismi:
Solanum rantonettii(Lycianthes rantonnetii)
Sinonimler: Mavi Patates Çalısı, Paraguay Nightshade

Aile: Solanaceae
Özellikleri: anavatanı Arjantin ve Paraguay olan yaprak dökmeyen, yarı herdemyeşil bir çalı,
Boy: 1,50 m genişliği: 2,00 m
Büyüme: hızlı
Yaprak rengi: yeşil
Çiçek rengi: menekşe
Meyve rengi: kırmızı
Gelişme dönemi: Yaz

zehirli veya tahriş edici
Yetiştirme koşulları: tam güneş, nemli toprak
Tercih ettiği toprak pH: nötr-alkali
Minimum sıcaklık: 0 ° C

Bakım ve üretimi:
Çalı, hızlı büyüyor, yaz ve sonbaharda 2cm çapında derin mavi-mor çiçekler açar.
Oval kırmızı meyveleri olur.
Sıcak bir iklimde yetiştirmek zor değildir , kışın korunmaya ihtiyacı vardır.
Tam güneş ve nemi sever , drenajı iyi olan toprak cinslerini tercih eder.
Tohum veya çeliklerle kolayca üretilebilir .

Volare
07-10-2009, 23:29
Bu araştırmanın musebbibi (http://www.uludagsozluk.com/k/musebbibi/) yukardaki ihtişamlı bitki olmuştu .
Bu resimdeki de benim yeni edindiğim Solanumcuğum ;)
Hızlı büyüdüğü için , şüphem yok ki seneye o da ablası gibi muhteşem olacak .

Volare
08-10-2009, 09:09
Maalesef yok .Şekil budamayla ilgili , resimdeki budanmamış kendi haline bırakılmış ...
Bonsaisi güzel olur!

Zeytinci
08-10-2009, 12:11
Meyvesi olduğunu bilmiyordum. Meyvesini merak etmeye başladım. Yeniyor mu? Kurutulup çayı mı yapılıyor? Reçeli mi?

Yerine alışınca çok hızlı büyüyor. Yeni sürgün daha kuvvetli gelişiyor.

Lonicera
08-10-2009, 13:59
Bizim buralarda pazara gelen fidancılar, bu çiçeği ''Çılgın Kız'' olarak biliyor ve satıyorlar:)

Volare
08-10-2009, 19:34
Meyvesi olduğunu bilmiyordum. Meyvesini merak etmeye başladım. Yeniyor mu? Kurutulup çayı mı yapılıyor? Reçeli mi?

Yerine alışınca çok hızlı büyüyor. Yeni sürgün daha kuvvetli gelişiyor.

Ben de hiç meyvesini görmedim , kaynakta öyle yazıyor diye yazdım .
Şu an açmış durumda , tozlaştırıp bir deneyebilirim meyve almayı .
Zaten Selluka yüzünden elde fırça arı rolüne aşina olduk:p

acemifüsun
08-10-2009, 20:15
Bu gün iki ayrı apartman bahçesinde sevgili Volare'nin eklediği büyüklükte Solanum rantonettii gördüm, ikisinin de üstü çiçek doluydu, çok güzellerdi:)

Volare
24-10-2009, 01:07
Tam Türkiyede bu bitkinin meyvesi , tohumu olmadığı konusunda ikna olmuştum ki ...

Güngör Salman
06-09-2010, 21:15
Çelikten Köklendirdiğim, Solanum rantonettii.

Satı Uğurtan
06-09-2010, 22:59
Buda sevgili cemonun bana hediyesi.

Güngör Salman
06-09-2010, 23:02
Çok güzel, güle güle büyüt.

Satı Uğurtan
06-09-2010, 23:08
Çok güzel, güle güle büyüt.
Çok teşekkür ederim gerçekten çok güzel.

Sevgi Durul
06-09-2010, 23:12
Buda sevgili cemonun bana hediyesi.

Satı hanım, tohum yapıyor mu? Çok güzelmiş.

Satı Uğurtan
06-09-2010, 23:18
Sevgili SDurul, çok teşekkürler evet çok güzel, tohum verip vermediğini bilmiyorum bu yıl verdi cemo, çiçeğini gördüm fakat tohum görmedim tohum oluşursa gönderirim.

Güngör Salman
06-09-2010, 23:55
Satı hanım, tohum yapıyor mu? Çok güzelmiş.

8. mesajda tohum verdiği yazıyor.

Jezebel
07-09-2010, 16:01
Tohumla uğraşmaya gerek yok , çelikten çok hızlı bir şekilde kökleniyor .
Renkli bir gazos şişesine koyduğum tüm çelikler firesiz köklendi .
İzmir ve Manisada park ve bahçelerde birçok devasa bitki var , çelik bulma konusunda sıkıntı yok ;)...

Adalet Yağcı
16-09-2010, 10:13
Bizim buralarda pazara gelen fidancılar, bu çiçeği ''Çılgın Kız'' olarak biliyor ve satıyorlar:)

Gerçekten tam bir "Çılgın kız" Son baharda daha da çıldırdı :D

170657
170658

sevim4
16-09-2010, 10:18
Sevgili adalet hanım muhteşem.

Adalet Yağcı
16-09-2010, 11:17
Teşekkürler Sevim hanım, sıcaklarda çiçekleri küçülmüştü, hava normale dönünce irileştiler.

Kiraz
16-09-2010, 11:24
"Çılgın kız"ınız muhteşem. Ne zamandır almayı düşünüyordum ama Tarçın yüzünden vazgeçmiştim. Fotoğraflarınızı görünce en kısa zamanda almaya karar verdim.

Adalet Yağcı
16-09-2010, 14:16
Sevgili Kiraz, geçen yıl baharda Mutlu Kutlu dan almıştım, o zaman tanesi 3 tl. idi.
Öyle çabuk büyüyor ki şaşarsınız, bütün yaz üzeri çiçek doluydu.

Orhan Özbilgiç
21-10-2010, 11:41
Bu fotoğrafları,komşu bir apartmanın bahçesinde, biraz uzaktan çektim.(Apartmanın bahçesine giremediğim için.) Bende bir solanum aldım. Önce Adalet Hanım' ın Solanum' unu görüp aşık olmuştum. Şimdi de, ''bu gün bile'' bol çiçekli halini görünce, ''İyiki almışım!'' dedim.

176268
176269
176270

Zeytinci
21-10-2010, 18:09
Orhan bey,

Solanum bende de var. Her daim çiçekli. Akşam olunca çiçekleri kapanıyor. Mine çalısı ile güzel ikili oluyor. 12 ay gülümsüyor...

Orhan Özbilgiç
21-10-2010, 18:20
Orhan bey,

Solanum bende de var. Her daim çiçekli. Akşam olunca çiçekleri kapanıyor. Mine çalısı ile güzel ikili oluyor. 12 ay gülümsüyor...

Bu güzel bir fikir! Mine çalılarının yanına dikebilirim.
Aklınla bin yaşa Zeytinci..:eek:

Adalet Yağcı
21-10-2010, 22:33
Orhan bey, solanumunuz çok güzel gelişmiş.
Ben Son baharda, acaba tüm bahçeyi solanum mu yapsam diye düşündüm, tek sıkıntım aşırı soğuklardan koruyamamak.

Geçen yıl iki tanesini korumaya almıştım, bir tanesini de deneme amaçlı öylece bıraktım.
Baharda biraz geç uyandılar ama yine de coşkulu bir şekilde büyüyüp açtılar, 17 nolu mesajımdaki kışın korumaya almadığım bitkim.

Bahçem kışın -5 leri görüyor olmalı, demek ki sıfırın altındaki durumlara da dayanabiliyor, bakalım bu kışı nasıl geçirecekler, şimdiden çelikler alıp perlite daldırdım, işimi şansa bırakmadım.

nurcanaybay
22-10-2010, 10:30
Orhan bey ;
solanum'u yılın 12 ayı budayıp şekil verebilirsiniz.Zayıf dallarını temizlerseniz
daha sağlıklı ve tok bir görünüme sahip olur.İstediğiniz şekle sokabilirsiniz.
Fikir vermesi için bir fotoğraf yüklüyorum.

Vildan Sönmez
22-10-2010, 11:15
Tam 2 yıl önce teras başlığımı ilk açtığımda sevgili Nurcanaybay solanum almamı önermişti. Şimdi de çok güzel bir örnek eklemiş.
Bir yıl sonra aldım ama hiç gelişmedi, cılız kaldı.. Budayıp, bahara da saksısını büyütmeyi düşünüyorum. Belki biraz güçlenir. Belki biraz çıldırır ;);)
Solanumlarınız çok güzel olmuş arkadaşlar.....

Orhan Özbilgiç
23-10-2010, 11:44
..şimdiden çelikler alıp perlite daldırdım, işimi şansa bırakmadım.
.................................................. .................................................. ......................................
nurcanaybay Orhan bey ;
solanum'u yılın 12 ayı budayıp şekil verebilirsiniz.Zayıf dallarını temizlerseniz
.................................................. .................................................. .........................................

Vildan Sönmez Tam 2 yıl önce teras başlığımı ilk açtığımda sevgili Nurcanaybay solanum almamı önermişti. Şimdi de çok güzel bir örnek eklemiş.
Bir yıl sonra aldım ama hiç gelişmedi, cılız kaldı.. Budayıp, bahara da saksısını büyütmeyi düşünüyorum. Belki biraz güçlenir. Belki biraz çıldırır
Solanumlarınız çok güzel olmuş arkadaşlar....
.................................................. .................................................. ................................................

Arkadaşlar;
agaclar.net' e üye olmanın yararları. İçinizde en şanslısı benim! Çünkü henüz saksısından toprağa dikmediğim için, hepinizin deneyimlerini ve sonuçlarını öğrendim. Eğer, beklenmedik bir olumsuzlukla karşılaşmazsam, en kolay ve en sıkıntısız ben yetiştireceğim.
Nurcan hanım' ın fotoğrafladığı formu tuttum.;) Sarı çiçekli Sinameki' nin yanına da yakışır hani.:p İkiside kışa kadar çiçekli.

Zeytinci
26-10-2010, 21:57
Sn. Nurcanaybay,

Nazarboncuğu gibi. Pek güzel form vermişsiniz. Demek oluyor ki budamayı tolere ediyor. İstediğin formu ver. Dallanması azaltılınca çiçeğin miktarı artıyor
gibi. Elinize sağlık.

maki01
31-10-2010, 18:54
İyi ki almışım dediğim, saksıda bile çiçeklerini hiç esirgemeyen bir bitki.

Ben de baston formunda buduyorum...

177883

nurcanaybay
31-10-2010, 19:04
Sn. Nurcanaybay,

Nazarboncuğu gibi. Pek güzel form vermişsiniz. Demek oluyor ki budamayı tolere ediyor. İstediğin formu ver. Dallanması azaltılınca çiçeğin miktarı artıyor
gibi. Elinize sağlık.

Sn.Zeytinci ;
fotoğraf internetten .Ben de 2 adet var ,birini begonvil sıkıştırdığı için
sürekli buduyorum .Yaz ortasın da bile bir tek yaprak bırakmamacasına budadım.Öyle hızlı kol atıyor ki bu top formu veremiyorum.Ama rahatlıkla
istediğiniz zaman budayabilirsiniz ,tecrübe ile sabittir :)

Zeytinci
31-10-2010, 19:30
Benim Solanum'u da Gece yasemini ve Malta eriği sıkıştırmakta.

Kendine göre ileri sürgün yapıyor.

Bu gün o bana baktı ben de ona. Bir kurtarma planı bulmam gerek. Bu kadar istekli çalı baskı altına alınmamalı diğerlerince...

Güler
01-11-2010, 17:20
Ben Solanum'u hiç budamıyorum. Yaz kış bahçede olduğu için (Büyük bir saksıda) kışın -10 olduğunda iyice kuruyor sanıyorum bir de bakıyorum ki baharda yeşermiş. Daha doğrusu yeniden yeşil yeşil patlıyor.
Boyları 1,5 m kadar oluyor bol çiçek veriyor ama kış geldimi yine gidiyor.

Zeytinci
01-11-2010, 18:33
İklimden sanıyorum, benimkisi kış dahil 12 ay hep çiçekli. Budamaya dayanıklı olduğuna göre istenilen forma sokulabilir.

Hhatice
01-11-2010, 19:17
.................................................. .................................................. ......................................
nurcanaybay Orhan bey ;
.................................................. .................................................. .........................................

Vildan Sönmez Tam 2 yıl önce teras başlığımı ilk açtığımda sevgili Nurcanaybay solanum almamı önermişti. Şimdi de çok güzel bir örnek eklemiş.
Bir yıl sonra aldım ama hiç gelişmedi, cılız kaldı.. Budayıp, bahara da saksısını büyütmeyi düşünüyorum. Belki biraz güçlenir. Belki biraz çıldırır
Solanumlarınız çok güzel olmuş arkadaşlar....
.................................................. .................................................. ................................................

Arkadaşlar;
agaclar.net' e üye olmanın yararları. İçinizde en şanslısı benim! Çünkü henüz saksısından toprağa dikmediğim için, hepinizin deneyimlerini ve sonuçlarını öğrendim. Eğer, beklenmedik bir olumsuzlukla karşılaşmazsam, en kolay ve en sıkıntısız ben yetiştireceğim.
Nurcan hanım' ın fotoğrafladığı formu tuttum.;) Sarı çiçekli Sinameki' nin yanına da yakışır hani.:p İkiside kışa kadar çiçekli.

Bu kadar çok çelik verecek arkadaşım varken bende bundan yok demek yeterli olur diye düşünüyorum .
Gerçekten çok güzelmiş .

Sevgi Durul
25-11-2010, 22:46
Sevgili Satı Uğurtan, Güngör Salman kardeşlerin gönderdiği solanum rantonettii sürgün verdi. bakalım çiçeklerini ne zaman açacak?

181649

Satı Uğurtan
25-11-2010, 23:44
Sevgili SDurul, sağlıkla büyüt gönderdiğim fidelerde solanum dulcamarada var sevgiler.

Sevgi Durul
25-11-2010, 23:48
Sağolasın Satıcığım, hangisinin ne olduğunu henüz ayıramadım, ama rantonettiiyi Güngör hanımın bahçe sayfama eklediği fotoğraftan bildim. Bu bitkinin adı nedir bölümüne bir bakar mısın? Senden gelenlerden bilmediklerimi yükledim. Sevgiler...

Jezebel
14-12-2010, 20:12
Bu bitki bu mevsimde İzmirde.

184309

184310

;)

TuruncuHis
03-01-2011, 22:22
Nedense ben aylardır Duranta diye çağırıyordum kendisini :) Benimki de canavar gibi büyümekte. 2 gün unutsam tüm yaprakları yerlerde. Su vermemle herşeyi unutup, döktüğünden fazla yaprağı bir günde veriyor sanki. Çiçek dediğin böyle zahmetsiz, kinsiz olmalı:)

Hhatice
03-01-2011, 22:28
Tohumla uğraşmaya gerek yok , çelikten çok hızlı bir şekilde kökleniyor .
Renkli bir gazos şişesine koyduğum tüm çelikler firesiz köklendi .
İzmir ve Manisada park ve bahçelerde birçok devasa bitki var , çelik bulma konusunda sıkıntı yok ;)...

Bu güzel bir haber ,demek çabuk kökleniyor.Kimbilir belki 9 Ocak İstanbul toplantısınıda bir arkadaşım bana süpriz yapar :)P

Orhan Özbilgiç
01-04-2011, 09:13
Bu da, Solanum Pseudocapsicum' muş. Bilmiyordum.;)
Samsun' da çiçekçide görüp fotoğrafladım. çok hoş bir duruşu var.

199876

199877

sekerziyafe
28-09-2011, 16:44
Sayın arkadaşlar bu mavi ağaçcıktan Bursa da bulamadım ve gittiğim fidanlıklarda bir türlü derdimi anlatamadım...rica etsem ,eğer mümkünse elinde olan varsa bana çelik ulaştırabilir mi?çekinerek soruyorum özür dilerim ama çok beğendim ve bulamadım...

Jezebel
30-11-2011, 17:03
Solanum aviculare, çelikten denemem.
Köklenmiştir umarım.

257643

.

Adalet Yağcı
02-05-2012, 15:24
15 Gün önce kaybettiğimi düşündüğüm solanumum dipten sürgünler vermiş.
Uç kısımlarından 20-45 cm. budadım, o kısımlar ölüydü zaten.
Bahçemin yaz boyu neşesi olan bu güzelliğin yeniden canlanması çok sevindirdi beni.

290032

Sevgi Durul
02-05-2012, 15:32
Sevgili Adalet hanım, solanumunuza çok sevindim. Sizin bitkiniz bayağı büyükmüş. Kaç yıllık acaba? Umutlandım şimdi. Ama benimki çok ince, soğuktan daha çok etkilenmiştir. Canlanırsa mucize olur.;)

Jezebel
02-05-2012, 16:20
Sevgili Adalet nasıl oldu bu böyle!? Hem de kocaman bitki...
İzmirdeki bitkler çoşmuş almış başını gitmiş.
Benim Solanum soğuktan yaprak bile dökmedi, hem anne hem de çelik denemem hayatta.
Annedeki hale bakın;)

290047

.

Adalet Yağcı
02-05-2012, 17:36
Sevgili Adalet hanım, solanumunuza çok sevindim. Sizin bitkiniz bayağı büyükmüş. Kaç yıllık acaba? Umutlandım şimdi. Ama benimki çok ince, soğuktan daha çok etkilenmiştir. Canlanırsa mucize olur.;)

Solanum 4 yaşında Durul'cuğum, yerini çok sevdi.
Sizinki de canlanacaktır biraz sabır, biliyorsunuz gaurada da aynı duyguları paylaşmıştık :)

Sevgili Adalet nasıl oldu bu böyle!? Hem de kocaman bitki...
İzmirdeki bitkler çoşmuş almış başını gitmiş.
Benim Solanum soğuktan yaprak bile dökmedi, hem anne hem de çelik denemem hayatta.
Annedeki hale bakın;)

290047

Jezebel'ciğim, İzmir'in iklim farkı, solanum Mersin'de olsaydı çiçek açmıştı şimdi.
Bulunduğu yerde rakım 950 mt. bu kışın yaşanan soğuk da etkili olmuştur tabi.

Lonicera
02-05-2012, 17:37
Benim çılgın kızın bugünkü hali:))

Adalet Yağcı
02-05-2012, 17:50
Kıskanmıyorum, sadece iki ay sonra benimkiler de böyle olacak :cool:

Şaka bir yana, Jezebel ve sizin fotoğraflarınız insanın içini açıyor, ellerinize sağlık, çok güzel.

Adalet Yağcı
02-05-2012, 18:08
Solanum aviculare daha mı açık renkli Jezebel, Rantonettiiler koyu mor neredeyse.

Lonicera
02-05-2012, 18:15
Bu kızın beyaz renkli olanına da ulaştım, acaba gelişimi mor gibi hızlı olacak mı bilmiyorum. Aramızda beyazını yetiştiren var mı acaba?

Sevgi Durul
02-05-2012, 18:18
Bu kızın beyaz renkli olanına da ulaştım, acaba gelişimi mor gibi hızlı olacak mı bilmiyorum. Aramızda beyazını yetiştiren var mı acaba?

Beyazı sevgili jineop'ta var. Bana da göndermişti ama kışa dayanamadı galiba, uyanmadı.:)

Lonicera
02-05-2012, 18:21
Mor olana göre daha az dayanaklı ise saksıya almak lazım o zaman. Benim gördüğüm oldukça korunaklı bir bahçe köşesindeydi. En çok hoşuma giden yanı ise bazı çiçeklerinin çoğunlukla beyaz, bir kısmının da mor-beyaz olması:rolleyes:

Jezebel
02-05-2012, 19:07
Solanum aviculare daha mı açık renkli Jezebel, Rantonettiiler koyu mor neredeyse.

Braz daha büyük ve eflatun gibi bir renk Adaletciğim, aynen resimdeki gibi;)

Adalet Yağcı
02-05-2012, 19:39
Çok güzelmiş ya...

Jineop'um bana beyazını köklendirip göndermişti, ben İstanbul'dayken bakamamışlar kurutmuşlar, Mersin gibi yerde, Güneye bakan balkonda, olacak iş mi :(

günebakan
02-05-2012, 19:51
Beyazından bende de sevgili Jineop sayensinde var yavaş yavaş toparlanmaya başladı. İnşallah çiçeğini de görürüz:)

selis
22-05-2012, 13:43
3 çelik denemem de başarısız oldu.. Bir de tohumla deneyeceğim..

Bir sitede şöyle bir şey okudum.. Kökten ayırma şekli bu bitki için geçerli olabilir mi?

Solanum Bitkisinin Çoğaltılması:
* Solanumun çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
* Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.
* Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni solanumlar oluşturabiliriz.
* Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.

Adalet Yağcı
22-05-2012, 13:53
Sayın arkadaşlar bu mavi ağaçcıktan Bursa da bulamadım ve gittiğim fidanlıklarda bir türlü derdimi anlatamadım...rica etsem ,eğer mümkünse elinde olan varsa bana çelik ulaştırabilir mi?çekinerek soruyorum özür dilerim ama çok beğendim ve bulamadım...

Sevgili sekerziyafe;
Sizin bu mesajınızı bu gün farkettim.

Benim büyük bir solanum bitkim var, kışı biraz hadiseli atlatsa da canlanma belirtileri var.
Bitkimi kurtarabilirsem, sizin için çelik yapar gönderirim.
Ayrıca, sitede satış yapan sayın Mutlu Kutlu dan da fidan temin edebilirsiniz.

Ancak, Bursa'nın kışına dayanamaz, kışı iç mekanda geçirmesi gerektiğini unutmayın.

Orhan Özbilgiç
22-05-2012, 14:08
Sevgili sekerziyafe;
Sizin bu mesajınızı bu gün farkettim.

Benim büyük bir solanum bitkim var, kışı biraz hadiseli atlatsa da canlanma belirtileri var.
Bitkimi kurtarabilirsem, sizin için çelik yapar gönderirim.
Ayrıca, sitede satış yapan sayın Mutlu Kutlu dan da fidan temin edebilirsiniz.

Ancak, Bursa'nın kışına dayanamaz, kışı iç mekanda geçirmesi gerektiğini unutmayın.

Çok haklısınız Adalet Hanım;
Benimkisi dışarıda. İki yıldır kocaman ağaçcık oluyor, mükemmel çiçekleniyor, kışın ise toprakseviyesine kadar donuyor.

Yeniden sürgün veriyor ama çiçeklenme gecikiyor. Bu fotoğrafı dün çektim. Ne zaman büyüyecekte, çiçeklenecek. Eylülü bulur.:(

Hele Bursa'da banko donar. Belki ertesi yıla sürgün bile vermeyebilir.

Lonicera
06-09-2012, 11:58
Mor olana göre daha az dayanaklı ise saksıya almak lazım o zaman. Benim gördüğüm oldukça korunaklı bir bahçe köşesindeydi. En çok hoşuma giden yanı ise bazı çiçeklerinin çoğunlukla beyaz, bir kısmının da mor-beyaz olması:rolleyes:

Nihayet...5-6 beyaz çiçek arasında bir tane bile olsa yarı beyaz yarı mor açmış halde yakaladım. Artık bahçedeki mor olanın yanına dikilmeyi haketti;)

Adalet Yağcı
06-09-2012, 14:47
Solanumun bu türünü ilk kez görüyorum sayın Lonicera, çok hoş, benim tek kökte bütün renkleri açan akşam sefasına benziyor.
İlkbaharda bol çelikalın ki, kaybolmasın bu güzellik.

Lonicera
06-09-2012, 16:29
Siz hiç meraklanmayın Sayın Adalet hanım. Gerek saksıya gerekse bahçeye dikim yaparak türün devamlılığını sağlamaya çalışacağım. İlkbaharda da, dediğiniz gibi her ihtimale karşı çelik alırım. Yeter ki canlarımız sağ olsun.

selis
06-09-2012, 18:53
Ben de ilk defa mor-beyazını gördüm ve harikaymış..
O çeliklerden bende isterim ;)

Bu yaz başında mor olanından birkaç çelik almıştım bir tanesi tuttu ve uzamaya başladı..
330121

dünyam1
06-09-2012, 19:03
ne kadar güzelmiş ,bende çelik istiyorum ama kimden:D

iris41
06-09-2012, 21:18
Beyaz ve morunu sordugumda sayın mutlu bey aşı demişti gecen hafta eyüpte tekrar gördüm fiyatı oldukca yüksekti .
Özellikle baktım aşı degil aynı dalda rengarenk beyaz mor ve 2 renkli acmıştı cok hoş bir görüntüsü var .

Zeytinci
06-11-2012, 12:29
Farkına zor varılan ama farkında olunduğunda hoş ve hafif kokulu çiçekleri var.
Burnunuzu çiçeğe yaklaştırdığınızda farkedeceksiniz. Kokusuz zannediyordum, yanılmışım.

iynk
18-04-2014, 14:24
Forumu çok gezmek bana yaramıyor, afrika menekşesi, ceylan, maviş derken şimdide "çılgın kız" :)

Bu kızın güzelliği ile beni sevindirmek ister misiniz? :)

Orhan Özbilgiç
19-04-2014, 21:14
Forumu çok gezmek bana yaramıyor, afrika menekşesi, ceylan, maviş derken şimdide "çılgın kız" :)

Bu kızın güzelliği ile beni sevindirmek ister misiniz? :)

Sayın iynk;
Eğer Ankara koşullarında yetiştirmeyi düşünüyorsanız, boş yere heveslenmeyin.

.....Yetiştirme koşulları: tam güneş, nemli toprak
Minimum sıcaklık: 0 ° C ......

kelebek çalısı
19-04-2014, 21:26
İster küçük, kompakt bir çalı formunda, ister küçük ebatta bir ağaç görünümünde, isterseniz elinizdeki makasla maharetinizi sergileyebileceğiniz bir topiary bitkisi olarak bahçe ya da uygun bir saksı içinde kullanabileceğiniz için joker bir bitki olarak tanımlanabilir.

Ben derli toplu bir görüntü vermek için üzerinde uğraşıyorum.

484275

484276

484277

iynk
22-04-2014, 11:31
Sayın iynk;
Eğer Ankara koşullarında yetiştirmeyi düşünüyorsanız, boş yere heveslenmeyin.

.....Yetiştirme koşulları: tam güneş, nemli toprak
Minimum sıcaklık: 0 ° C ......

Fena heveslendim ve çiçekçilere sordum, maalesef ki yokmuş.

Saksıda yetiştirmek suretiyle yazın dışarda, kışın içerde olur diye düşünmüştüm..

glam123
23-07-2014, 09:23
Bir süredir Mersin'de yaşıyorum ve uzun zamandır bu çiçek-çalıda gözüm vardı. Köklendirebilir miyim diye düşünürken, bir yerden başlamaya karar verdim. 5-6 tane epeyce dipten keserek çelikler aldım. Acaba bu ayda başarılı olur mu, buranın hava sıcaklığı bu aylarda son derece yüksek, 30 C'ın üzerinde. Kestiğim çelikleri şimdilik suya daldırdım, bu şekilde köklenir mi yoksa köklenmesi için direkt toprağa mi dikmeliyim?

kelebek çalısı
23-07-2014, 12:12
Bir süredir Mersin'de yaşıyorum ve uzun zamandır bu çiçek-çalıda gözüm vardı. Köklendirebilir miyim diye düşünürken, bir yerden başlamaya karar verdim. 5-6 tane epeyce dipten keserek çelikler aldım. Acaba bu ayda başarılı olur mu, buranın hava sıcaklığı bu aylarda son derece yüksek, 30 C'ın üzerinde. Kestiğim çelikleri şimdilik suya daldırdım, bu şekilde köklenir mi yoksa köklenmesi için direkt toprağa mi dikmeliyim?

Mevsim olarak uygun değil. Tutmaz. Su içinde köklendiremezsiniz. Sonbaharda yarı odunsu çelikler alarak köklendirme hormonuna dipten yarım cm, bir cm kadar bulayarak gevşek bir saksı harcına çeliklemenizi tavsiye ederim.

yarenimex
23-07-2014, 22:12
Farkında olmadan bizim de solanumumuz olmuş :p.. Eşime baharda Bodrum dönüşü kendisini terminale götüren taksi şöforü bir kaç gül çeliği ile birlikte vermiş. Bahçeye diktim. Tam sürgün vermeye başlamışlardı, o arada bir don vakası yaşadılar, hepsi gitti deyip ümidimi kesmişken dipten toprak altından sürgün verdiler. On cm kadar boylarına bakmadan üzerlerinde minicik mor çiçeklerini bile gösterdiler. Bu aralar sulanmalarına özen gösteriyorum, şimdilik durumları iyi ama kış için ciddi önlem gerekiyor anlaşılan. Kışın eksi sekizleri bile gördüğümüz oluyor, bakalım gelecek baharda gene solanumumuz var diyebilecek miyim..

Lonicera
03-08-2014, 12:36
Beyaz türün çiçeği mora oranla biraz daha küçük. Bazen çift renkli de olabiliyor. Neredeyse 8 ay boyunca çiçekli, daha ne olsun...

Adalet Yağcı
03-08-2014, 12:48
Beyaz çiçeklileri bahçeye çok yakıştırıyorum, gerçi bahçelere her renk yakışır ama beyazlar kelebek gibi görünüyorlar.

Beyazı yaşattığınıza sevindim, mor karışımlı açması gerçekten aşılı olduğunu gösteriyor sanırım.
Güle güle büyüyüp çoğaltın Lonicera.

Zeytinci
08-08-2014, 11:22
Çok güzel bir ağaç. Her daim çiçekli. Zarar veren bir zararlısını da görmedim. Her bahçeye lazım. Hafif de olsa kokusu var. Arı ve Kelebekleri üzerine çekiyor.

Lonicera
17-08-2014, 10:02
Çift renkli olanların sayısı giderek artmaya başladı. ;)

Lonicera
19-11-2014, 12:02
Hem beyazı hem mavişi hala açmaya devam ediyor.

Jezebel
21-02-2015, 08:03
Bu solanum beyaz. Mordan farklı olarak salkım salkım açıyor.
Çok kolay kökleniyormuş, göstermek istedim.

537937

Çok sevindim:)

Jezebel
21-02-2015, 19:19
Benim solanum bu anaçtan çeliklendi.

Adını bilmiyorum.

537972

Şimdi coşkumun sebebi daha anlaşılır olmuştur.

aleydi
24-02-2015, 01:22
[QUOTE=Jezebel;1358270]Bu solanum beyaz. Mordan farklı olarak salkım salkım açıyor.
Çok kolay kökleniyormuş, göstermek istedim

Sayın Jezebel büyüdüğünde muhteşem bir görüntü oluşacak , gerçekten çok güzel . Ben çimlenme de kullandığınız malzemeyi sormak istiyorum . Nedir ,daha çabuk köklendirmeyi mi sağlıyor ? Teşekkür ederim .

Lonicera
01-03-2015, 17:27
Benim solanum bu anaçtan çeliklendi.

Adını bilmiyorum.

537972

Şimdi coşkumun sebebi daha anlaşılır olmuştur.

Sn Jezebel
Galiba bitkinizin türü Potato Vine Sydney. Çok güzel bir çiçekmiş gerçekten. Eğer oysa burada (http://zvetki.ru/en/f499-potato-vine-sydney-blue-potato-bush-paraguay-nightshade-blue-lycianthes-solanum-jasminoides-solanum-rantonnetii.htm) biraz bahsetmiş.

Jezebel
01-03-2015, 20:09
Sn Jezebel
Galiba bitkinizin türü Potato Vine Sydney. Çok güzel bir çiçekmiş gerçekten. Eğer oysa burada (http://zvetki.ru/en/f499-potato-vine-sydney-blue-potato-bush-paraguay-nightshade-blue-lycianthes-solanum-jasminoides-solanum-rantonnetii.htm) biraz bahsetmiş.

Evet Solanum jasminoides, sn. Lonicera.
Mayıs - Kasım ayları açıyor olması güzel bir haber.
Burada (http://www.buyukcamlicafidanligi.com/Sarilici-ve-Tirmanici-Bitkiler/Solanum-jasminoides) da varmış.
Ben o mavimtraklığı hiç görmedim ama, bembeyaz ;)

Sayın Jezebel büyüdüğünde muhteşem bir görüntü oluşacak , gerçekten çok güzel . Ben çimlenme de kullandığınız malzemeyi sormak istiyorum . Nedir ,daha çabuk köklendirmeyi mi sağlıyor ? Teşekkür ederim .

Sn. aleydi malzeme taş yünü köpüğü, çok başarılı diyemem.
İddia edildiği kadar üstün bir köklendirme ortamı değil.
Volkanik tüfün toz haline getirilmişinin kullanıldığını gördüm.
Son derece başarılı olduğu söylendi, bulursam denerim.

lenavita
30-03-2015, 19:41
bende parkta buldum hemen 3 dal aldım inşallah köklenir aşık oldum ne güzel bişey bu

lenavita
12-05-2015, 16:45
benim köklen medi beyazına aşık oldum

Lonicera
04-10-2015, 11:46
Beyaz solanum biraz daha zorlansa mor olup çıkacak neredeyse...

Lonicera
05-05-2016, 13:56
Senden vazgeçmek ne mümkün çılgın kız...

Ne beyazından
609998

Ne de morundan
609999

yarenimex
06-05-2016, 23:19
Senden vazgeçmek ne mümkün çılgın kız...

Ne beyazından
609998

Ne de morundan
609999

Haklısınız sayın Lonicera.. Vazgeçilebilecek güzellikler değil,doyasıya tadını çıkarın lütfen. Bizim iklim maalesef bu güzele sert geldi, buralarda yaşayamadı..

Lonicera
07-05-2016, 06:44
Evet Sn yarenimex, en büyük sorunu soğuk bu bitkinin. Daha önce büyük saksıda denedim ama saksıyı hiç sevemeyen bitkilerden biri. Sizin için de doyasıya tadını çıkaracağım:))

yarenimex
07-05-2016, 09:56
Evet Sn yarenimex, en büyük sorunu soğuk bu bitkinin. Daha önce büyük saksıda denedim ama saksıyı hiç sevemeyen bitkilerden biri. Sizin için de doyasıya tadını çıkaracağım:))

Teşekkür ederim sayın Lonicera.. Siz mutluluğunu canlı seyirle yaşarken biz de hem sizin mutluluğunuzu hem de fotoğraflarınızla yansıttıklarınızı imrenerek izleyeceğiz artık. Sağlıcakla..

akçabardak
13-11-2016, 21:49
Yürüyüş yaparken bir bahçenin köşesinde gördüm, öyle güzel çiçekler açmıştı ki,
beni kendine çekti, çok hoşuma gitti iki üç dal kopardım, eve gelince çiçekleri
açmaya devam etsin diye öylesine suya koydum.

İki hafta boyunca suda kaldıktan sonra çiçeği bitti bu dalları çöpe atayım dedim
tam atacaktım ki dallardan biri köklenmeye başlamış, suyu değiştirip tekrar
suya koydum.

Sağ tarafta dik duran dal diğer iki dala göre biraz daha odunsuymuş,
hem köklenmeye başlamış hem de yeni sürgünler vermeye başlamış.
633146

Köklenmeye başlayan çelik.
633147

Zeytinci
02-05-2017, 22:55
Solanum çok güzel, hafif kokulu görsel şölen, neredeyse 11 ayın sultan.

evandevan5
30-07-2018, 16:25
Kudüs kirazı değil mi bu solanum lar

evandevan5
01-08-2018, 10:37

arkadaşlar solanum kudüs kirazı değilmi eminönü de kudüs kirazı sordum yok dedi resmini gösterdim heee solanum diyorsun verelim 3 tane 10 lira dedi.
adama ya bu kudüs kirazı işte yok kardeşim ismi süslü olsun diye yapmışlar dedi.