View Full Version : trida / Bahçe
Sizlere daha önce bahsetmiş olduğum Kastamonu'daki evimizin bahçe fotoğraflarını sonunda ekleyebildim.
Öncelikle sebze bahçesinden başlamak istiyorum, zira çiçek bahçemizin düzenlenmesi bu sezon yapılacak.
Patlıcan ve biberler
105659
Kabak
105660
Ağaca tırmanmış salatalık
105661
Tatlı Kabaklarımızdan biri
105662
Maydanozlar
105663
Bunlarda meyve bahçemizden
105675
105676
105677
105678
105679
Birazda balkonumuzdan etrafa bakalım ne dersiniz?
105680
105681
105682
105683
106399
Bu sardunyalar evimizin girişini süslüyorlar.
105686
105687
105688
105689
105690
Adaçayı
105691
Barbunya
105692
Barbunyaların gözü yüksekte
105693
Kestane Kebaplar
105694
füsunANK
01-10-2009, 20:36
Barbunyalar haklı, o manzarayı görmek için benim de gözüm yükseklerde olurdu. Çok güzel. :p
Bu iki fotoğraf evden bahçe girişinin görünüşü
105697
105698
Bu fotoğraf ise bahçe girişinden evin kapısına doğru görünüşü
105699
Giriş yolunu nasıl yaptıracağımızı henüz netleştiremedik.
Fikirlerinizi bekliyorum. Garaja araba girişi bu yoldan gelerek evin önüne kadar devam etmesi gerekiyor.
Aynı zamanda aşağıda görülen evin arka bahçesine bağlantılı bir yaya yolu şeklinde uzantısı olmalı diye düşünüyoruz.
105700
Evin ön bahçesi, topraklar yağış sebebiyle henüz yayılamamıştı. Sağ köşede görülen, mandalina.
105702
Bu da evin sebze bahçesi tarafındaki yanı.
105703
Kadife çiçekleri, kına çiçeği ve zinnialar, bu sene gelişi güzel dikildiler ancak renk katmaya yetti.
105705
Sol tarafta görülen alana hocam100'den aldığım soğanları diktik.
105706
Kızımın topladığı ve her yemekte masamızın ortasına koyarak renklendirdiği kır çiçekleri.
105708
Etrafta bulunan yabani çalılar ayrı bir güzellik katıyor.
Şimdi..... Beyin fırtınası başlatmaya ne dersiniz.
Buyrun bahçemizi birlikte düzenleyelim. Özellikle arka tarafta bahçenin girişinden itibaren uzanan duvarı kapatacak bitkileri araştırıyorum. Bir kaç yer örtücü yayılıcı tohumu aldım gg'den ancak alternatifleri de araştırıyorum.
Duvar 41 metre uzunluğunda:(
Ön tarafa topraklar yayılınca duvar görünmeyecek, üzerine telle çevreleme yapılacak ve sarılıcı çiçekler ve ortanca üzerinde duruyoruz.
Bakalım daha çoook iş var.
Barbunyalar haklı, o manzarayı görmek için benim de gözüm yükseklerde olurdu. Çok güzel. :p
Teşekkür ederim, füsunANK.
Gerçekten müthiş bir manzarası var. İnşallah bahçeyi de adam edersek daha da keyifli olacak.
Sn trida, . bahçeniz çok güzel. Benim favorim olan sardunyalar harika görünüyorlar. Yaşadığınız yere çok imrendim, ne kadar güzel bir yer. Size huzurla keyfini çıkartmak nasip olsun. Ellerinize sağlık.
Saygılar
Sayın trida manzaranıza hayran kalmamak elde değil. Neresi burası acaba? Bahçeniz de de inşallah düzenleme çalışmaları yaparak inanılmaz güzelliklere kavuşursunuz.
burcu_muda
03-10-2009, 10:08
merhaba trida, kastamonunun neresi burası, bende cideliyim ve çok benzettim oralara
Bahçenizde ki düzenleme çalışmaları bittiğin de bu muhteşem manzaralar ile bahçeniz eminim en beğenilen bahçeler arasında yerini alacaktır...
Hayırlı olsun, güle güle oturun, manzara süper gercekten. Bahceyi de düzenlediğinizde , elinizde bir bardak çay ile, o manzarayı izlemek, insana nasıl huzur verir.
Sevgiler
manzaraya da, evinize de, (yarım bile olsa) bahçenize de kızınıza da bayıldım!üzüm asması ekmeğe ne dersiniz hem çardak olur hem aprağını hem de üzümünü kullanırsınız.bahçenzizin yeni resimlerini bekliyoruz. ellerinize emeklerinize sağlık güle güle oturun inşaallah
Sebzeler, meyveler, manzara, hepsi birbirinden güzel. Bitki kararında aceleci davranmayın bence, çevreyi gözlemleyin en çok hangi bitkiler coşmuşlar?
Arka fon yemyeşil, bence duvar dibine çiçek açan bitki türlerinden seçim yapın, bahçenizi neşelendirirler. :)
Bence bahçeyi mümkün olduğunca genişletin:)
Siz bitkilerleri sevdikten sonra bu bahçe size dar:)
Vaktimin bol olduğu bir zamanda tek tek incelemek, içime sindirmek istiyorum.O yüzden şimdilik birşey yazamayacağım.
Ama manzaranızın harika olduğunu yazmadan geçemeyeceğim.
Bu fotoğrafı görünce birden bire içimden karşı tepelere seslenmek geldi. Kimbilir ne güzel yankı yapıyordur.
Cumhur Tonba
03-10-2009, 22:40
Ah... Kastamonu ah. Sayın trida. Orası zaten bir cennet. Siz Cennet içinde Cennet yaratacaksınız eminim. Kolay gelsin. Ben de şu an dışarıda bir bilgisayardan yazıyorum. Güler abla gibi inceleyip takip edeceğim.
Saygılarla.
ozbey, isolet, burcu_muda, Faruk, cemo, hüzün, limon, oppss!, Güler, Cumhur Tonba hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
İsolet ve burcu_muda; Kastamonu'nun Bozkurt ilçesine bağlı bir köy.
Güler hanım, fotoğrafları küçültünce net görülmüyor ancak karşıda ormanın içinde gözüken köy ile eskiden seslenerek karşıdan karşıya iletişim kuruyorduk.
Telefon geldi sesler kesildi.;)
Bahçenin gelişiminide sizlerle paylaşacağım ancak maalesef pek sık olamayacak. İstanbul'da yaşadığım için ancak zaman zaman gidebiliyorum. Ama annem ve babam yaklaşık 8 ay orada kalıyorlar. Babamın aklına girdim İnternet bağlatma konusunda. İnşallah onun yardımlarıyla hep birlikte takip edebilir ve aynı zamanda da yardımcı olabiliriz.
O kadar heyecanlanıyorum ki, siteden çikamaz oldum. Desteğinize gerçekten ihtiyacım var.
Kimbilir belki bir gün bir Batı Karadeniz toplantısını da bizim bahçede yaparız.
03mehmet
03-10-2009, 23:07
Manzarası harika ve bahçeside..Uzun ve mutlu bi yaşam dilerim..Emeğinize sağlık..
Birden bakınca ilkte rize sandım:)
Makine servisten gelsinde bi nasıl kaskandırırım kaçkarların resimleriyle:)
Manzaraya bakmaktan ben orada iş yapamazdım :) Güle-güle oturun. Bayıldım doğrusu.
Tipik karadeniz manzarası, uzanan sayısız yeşillik:)
İstanbul'da yaşayanlara nasıl sel, koca beton yığınları normal geliyorsa bizede yumuşak bahar yağmurları ve uçsuz bucaksız yeşillik gayet normal geliyor:)
üzüm asması ekmeğe ne dersiniz hem çardak olur hem aprağını hem de üzümünü kullanırsınız.
Aslında evin alt tarafındaki tarlada üzümler var, olmuşlardı da ancak fotoğraflayamadım.
Orhan Özbilgiç
05-10-2009, 17:33
Sevgili trida;
Bende, birçok arkadaşımız gibi manzaraya kilitlendim. 2007 yılının temmuz ayında, Sakarya - Karasu' dan sahile çıkıp, Samsun' a kadar sadece sahili takibederek gitmiştim. Amasra, İnebolu ve Sinop' ta konaklayarak, bir haftada ulaşmıştım.
Resimlerinizi görünce tekrar o yolculuğumu hatırladım.
Çok bakir bir doğa ile kucak kucağa olmak sizin için büyük bir şans. Gerçi Rize' de çok güzel ancak oraları epeyce yapaylaştı. Ne de olsa nüfus yoğun.
Sevgili trida, yeşil tek başına (çok değişik tonlarda da olsa) bazen sıkıyor. O nedenle, araya bol bol, farklı zaman aralıklarında, farklı renklerde çiçeklenen bitkiler dikmenizi öneririm. Bahçenize canlılık kazandıracaktır.
Sağlıkla ve mutlulukla yaşayın.
Sevgili Trida;
Eviniz ve manzaranız muhteşem.Güle güle oturun.Bence de bahçe için çok acele etmeyin.İnsan bir an önce herşeye birden sahip olmak istiyor.Ama ben o kadar çok çiçek ve ağaç zayii ettim ki.Hem emeğe hem de paranıza yazık oluyor.Bazi bitkiler size uygun olmayabiliyor.Yavaş yavaş doğayı ve etrafı gözleyerek en uygun seçimi yapacağınıza eminim.Bizler de tohum ve çelik olarak elimizden gelen yardımı yaparız.
Gerçi Rize' de çok güzel ancak oraları epeyce yapaylaştı. Ne de olsa nüfus yoğun.
Sahil kısmının bayağı şehirleştiği doğrudur ancak inan bana halen bir ağaç bile kesilmedi:rolleyes:
MeyveliTepe
05-10-2009, 18:12
Sn.Trida,
Bahçeniz çok güzel. Konumu itibarıyla bizim meyvelitepe'ye çok benziyor. Bizde de aynı sizin gibi bir yol var. Üst tarafına, toprak dökülmesin diye bir duvar yaptık. Beton beton durmasın diye harcına boya katmıştık, kiremit gibi duruyor. Kestaneler delice mi, aşılı mı? Aşılı değilse baharda güzel kalem bulur aşılarsınız. Rakım 400 var gibi sanki. Poyraza dikkat. Şimdiden sonra yapılacaklar zaten çok zevkli işler. Güle güle oturun, her şey çok güzel.
Samsunlu55
04-02-2010, 21:36
Bahçenizin konumu ve çevresi gerçekten çok güzel ve doğal. Tam olarak hangi ilçeye bağlı, hangi köy?..
sevgili trida, manzara muhteşem kızınız da çok tatlı maşallah daha bayağı işiniz var ama işin en zevkli yanı kalmış süsleme kısmı :)renk renk çiçeklerle bir o kadar daha güzelleşecek içinde sağlıklı ve mutlu yaşacağınız bir bahçeniz olacak emek sevgidir sevgi de emeğe güç verir
Sn. trida,
Maşallah bahçenizde yok yok.
Sn trida evin manzarası çok güzel bahçenizde öyle..
Baki Berk Kayalar
19-03-2011, 17:43
Harika olmuş. Evinizde mutluluklar dilerim. Meyvelitepe' ye çok çok benziyor. Fotoğraflara bakarken kendimi bir an için Meyvelitepe'deymiş gibi hissettim.
Mutlu günler dilerim.
ligustrum
19-03-2011, 18:02
Sayın trida; Etrafta bulunan yabani çalılar daki kırmızı meyveler
Ateş Dikeni çalısı mı?
Hayırlı olsun eviniz, bahçeniz.
Merhaba arkadaşlar,
çok uzun süredir siteye girme imkanım olamadı maalesef. Ama şimdi lisianthus aşkıyla birlikte kaldığım yerden devam etmeye çalışacağım.
Hepinize iyi dilekleri ve güzel, cesaret verici sözleri için ayrı ayrı teşekkür ederim.
Sn. Meyvelitepe; kestane aşılı değilmiş (babama sordum) Poyraz konusunda çok haklısınız, karadeniz'in rüzgarları meşhur.
Sn.ligustrum; maalesef yabani çalının adını bilmiyorum ama benziyor sanki.
Şimdi gerçekten yardımınıza, fikirlerinize ihtiyacım var.
Kamil bey'den lisianthus ve yumrulu begonya ile lilium soğanlarından sipariş verdim, bol miktarda. Onları ekeceğiz mayıs başında.
Geçen sene hocam100'den aldığım ters lale, sümbül, nergis gibi çiçekler açmış, henüz fotoğrafları elime ulaşmadı ama bilgisini aldım.
Mayıs başında babamlar tekrar gidecekler ve giderken buradan birşeyler göndermek istiyorum. Her türlü fikre, paylaşıma açığım. Bu mevsimde neler dikebilirim? Yer kapatıcı, yayılıcı ve hızlı büyüyen yazın bahçeyi renkli görmemize yardımcı olacak bitkiler öncelikli olmak üzere, ileriki yıllar için kalıcı olabilecek sarmaşık tarzı bitkilerde olabilir. Neler almalıyım sizce?
Mor salkım ve boru çiçeği diktik geçen sene. 4-5 tane de ortancamız var.
Paylaşımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
ciceksever70
15-04-2011, 16:43
Sayin Trida her seyden önce manzaraniza bayildigimi söylemek istiyorum. Bahceniz hayirli olsun. Size nacizane clematis, hanimeli, passiflora gibi dayanikli sarmasiklari önerebilirim. Yayilici olsun ve tüm yil yesil kalsin diyorsaniz hedera da iyi bir secim olabilir. Calilar bölümünü de inceleyebilirsiniz. Calilar insani bahcede pisman etmeyen ve agaclar kadar cok yer kaplamayan bitkiler. Bunlardan uzun yillar faydalanacaginiz icin mevsimliklerden daha da ekonomik oluyor. Sevgiyle kalin.
Sayin Trida her seyden önce manzaraniza bayildigimi söylemek istiyorum. Bahceniz hayirli olsun. Size nacizane clematis, hanimeli, passiflora gibi dayanikli sarmasiklari önerebilirim. Yayilici olsun ve tüm yil yesil kalsin diyorsaniz hedera da iyi bir secim olabilir. Calilar bölümünü de inceleyebilirsiniz. Calilar insani bahcede pisman etmeyen ve agaclar kadar cok yer kaplamayan bitkiler. Bunlardan uzun yillar faydalanacaginiz icin mevsimliklerden daha da ekonomik oluyor. Sevgiyle kalin.
Sayın ciceksever70, ziyaretiniz ve nazik önerileriniz için çok teşekkür ederim. Önerilerin hepsi benim için çok önemli, her birini tek tek not alıyor, araştırıyor ve mümkün olduğunca hazırlanmaya çalışıyorum.
Sevgilerimle.
Sevgi Durul
20-04-2011, 08:32
Sayın trida, öncelikle yeniden hoşgeldiniz. Ben bahçenizi daha önce gezmiş ve manzaranızı, yetiştirdiğiniz sebze ve meyvelerinizi çok beğenmiştim. Ne iyi ettiniz de döndünüz. Önümüzdeki günlerde çok daha güzel görüntüler göreceğiz demektir.
Ben bu konularda çok bilgili değilim, ama acem halısı düşünebilirsiniz. Paylaşımlarınızın devamı dileğiyle...
Satı Uğurtan
21-04-2011, 01:14
Sevgili trida, evinizden orman ve deniz manzarası muhteşem görünüyor, sağlıkla keyfini sürün sevgiler.
maviarzu
21-04-2011, 12:28
Sayın trida bahceniz manzaranız harika herkes gibi bende bayıldım. Tek fakla benim içim aynı zamanda özlemle dolu. Belki de çocukluğum orada geçtiğinden her mevsimde ne olabileceği resmin nasıl olabileceğini tahmin ederek orada olamamak üzüyor beni. Heleki 15-20 gün sonra ağaçların çiçeklerle süslenmesi eşsiz bir yeşillle iç içe geçmesi çok güzel olacaktır eminim. Bol bol tadını çıkarmanız dileğiyle. Kolay gelsin..
Sn. SDurul
Sn. Satı Uğurtan
Sn. maviarzu
hepinize iyi dilekleriniz, beğeni dolu sözleriniz için teşekkür ederim. İnşallah bahçemizin gelişimini sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Alınacaklar listesini oluşturdum sayılır, Sn. Mutlu Kutlu ile uygunluğunu en kısa sürede konfirme edip siparişimi vereceğim. Sn. KGursan'dan da gelecekler ile birlikte renklenecek inşallah. Tabi gitmeden önce yapı marketlerden de bir takım alımlarım olacak.
Listemdekiler;
Acem halısı, lisianthus, yasemin, galla, canna, allysium, lilium, begonya, dahlia çeşitleri, Aquilegia Biedermier, Mor oxsalis
Bulabilirsem maviş (ama onu göndermeyebilirim ;)), fare kulağı ve ispirya
Güller konusunda henüz karar veremedim :confused:
geçen seneden olanlar (belki 1-2 yeni ilave ile),
mor salkım
sardunya
ceylan
boru çiçeği
ortanca
kadife, şebboy, laleler
Sevgili trida liste harika bunları bahçede görmek çok güzel olur şimdiden kolay gelsin..
Sevgili Trida, bir masaj yazmıştım ama göndermeden silinince tekrar yazamadım.
Giriş yolundaki duvarları yeşillendirmeyi düşünüyordun, acemhalısını sormuştun. Acemhalısı iki hafta kadar çiçekli kalıyor, sonraki görüntüsü yeşil (susuz kalırsa görüntü kötü oluyor). Çiçeklerini güneş olunca açıyor, gölgede hemen kapanıyor. Duvarın kuzeye bakıyorsa acemhalısını fazla miktarda kullanmanı tavsiye etmem ama güneşli bir bölgesinde çarpıcı renk yapması güzel olur.
Koca duvarı görünce aklıma morsalkım geldi, açtığı zaman müthiş olur, benimkinden gözlemlediğim özelliklerini yazayım: Morsalkım çok hızlı uzuyor, nisan sonu- mayıs başı gibi yaklaşık iki hafta kadar çiçekleniyor. Çiçekler açınca muhteşem oluyor, hem görüntü hem de koku. Güneş seviyor (duvarın tahminim kuzeye bakıyor), gölgede kalırsa çiçeklenme az olabilir ama üst kısmı açar. Çiçeklenme döneminden sonra çiçek açıyorsa da çok az. Kışın yapraklarını döküyor. Bu nedenle mor salkımı bir kısımda kullanabilirsin ama bütün duvarda kullanırsan, bir süre sonra sıkılabilirsin.
Bol çiçekli ama yaprağını döken sarmaşıkları, yaprağını dökmeyen bol yeşilli bitkilerle birlikte kullanabilirsin. Pervane çiçekli yasemin hem yaprağını dökmüyor, hem çiçekleri açınca çok güzel oluyor hem de özellikle geceleri güzel kokuyor, soğuğa dayanıklı, çabuk uzuyor. Duvardan sarkıtmak istersen de yukarı doğru uzanma eğilimi var, arada müdahalelerle sarkabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle bir kısımda pervane çiçekli yasemini kullanabilirsin. Bu tür güçlü sarmaşıkların arasına, daha sonra çiçeklenen sarmaşıklar dikebilirsin (sabah sefası, kardinal sarmaşığı, kara gözlü suzan,....)
Her mevsim bir hareket yaratmak için, farklı sarmaşık ya da sarkan bitkilerden gruplar yapıp, bunların aralarına gözalıcı çiçekler, bitkiler yerleştirilebilir.
Sarkıcı olarak, Cezayir menekşesi (http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.agaclar.net/forum/attachment.php%3Fattachmentid%3D204559%26stc%3D1%2 6d%3D1303294532&imgrefurl=http://www.agaclar.net/forum/showthread.php%3Ft%3D23145&usg=__pGMIVpVklTetbXVw8hWiz8oXcVU=&h=456&w=608&sz=51&hl=tr&start=0&zoom=1&tbnid=vkHA0vpCyC5N_M:&tbnh=120&tbnw=160&ei=R9y-TZf6Cc-UswaX9KT3BQ&prev=/search%3Fq%3Dsarkan%2Bcezayir%2Bmeneksesi%26um%3D1 %26hl%3Dtr%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D681%26tbm %3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=862&vpy=207&dur=2445&hovh=194&hovw=259&tx=150&ty=130&page=1&ndsp=28&ved=1t:429,r:12,s:0) öneririm, dallar kesilmedikçe uzuyor, kesilince çatallanarak gürleşiyor. Çiçek açıyor, açmasa da yaz kış yaprakları güzel, çoğalması kolay, nazzsız. Yamaçtan yukarı doğru da dal uzatarak yeni kökler verir. Alacalı yapraklıdan bende yok ama yeşil yapraklıdan elimde bir kaç kök var, düşünürsen seve seve gönderirim.
Duvardaki sarkan bitkilerin arasına lavanta, biberiye gibi bitkiler de dikilebilir belki. Gelişmiş bir biberiyenin yarı sarkık yali çok hoşuma gidiyor.
Tecrübelerimden bu kadarını paylaşabiliyorum, eminim çok güzel fikirler gelecek.
Sevgili Kiraz,
nazik önerilerin için çok teşekkür ederim. Her biri benim için çok kıymetli inan.
Mor salkım geçen sene bir kök dikmiştik bahçe girişine, geçen ay gittiğimizde pek canlanma yoktu, önümüzdeki haftadan itibaren gelişmeleri aktarmayı ümit ediyorum. Annem ve babam gidiyorlar, yeni çiçekler ile birlikte.
Cezayir menekşesi teklifin için de ayrıca teşekkür ederim. Ancak hakkımı şimdilik saklı tutmak istiyorum. Bahçenin taş döşemesi ve elimizdeki çiçeklerin yerleşimi yapıldıktan sonra yerini hazırlayıp almak isterim. Zira hiç birini kaybetmek istemiyorum.
Tekrar teşekkür ederim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.