View Full Version : Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları
Ali H. ALI
13-08-2006, 12:42
Herkese iyi gunler,
'Waverley bonsai group' Sergisi yilda bir kez oluyor. Sergiden resimler ancak bir yil sonra ekliyebilecegim, arada kalan boslugu doldurmak icin dusundum ki Waverley bonsai kulubunun, her ayin ucuncu sali aksami yaptigi toplantilarda islenen konulari sizlerede aktarirsam belki bir faydasi olur bu arada o sali aksamlari bonsai resimleri de cekebilirsem bu sayfaya eklerim.
Bu ayin ucuncu sali aksami yaptigimiz toplantinin gundemi, yillik sergi ve yeni yonetim kurulunun secimi idi. Sergiye beklenen ziyaretci gelmemisti,nedenleri tartisildi. Daha iyi, nasil bir reklam kampanyasi ile daha fazla ziyaretci sergiye cekmenin onerileri ortaya konuldu, sonra uzayip giden bir konu oldugu icin yarim kesildi ve yeni secilecek yonetim kurulu butun onerileri degerlendirip uyelerin bilgisine sunacak.
Demokratik acik bir secimle yonetim kurulu tekrar secildi ve on dakikalik bir ara verildi.Herkese cay ikram edildi ve caylar icilirken uyelerin getirdigi bonsailer seyredildi yorum,oneri ve agaclar tartisildi.
Aksamin ikici yarisinda ise kardes bir bonsai kulubden gelen bir arkadas kok budamasini gosterdi ve cok onemli bir konuya degindi.
Kok budamasi icin en uygun zaman, yeni acilacak tomurcuklarin acilmak icin kabardigi zamandir. Tomurcuklar uyurken soguk olabilir ve kokler budandiktan sonra soguk ,kokleri etkileyebilir. Tomurcuklar acilmissa yeni kokler, kok budamasi sirasinda zedeleneceginden agaca zarar verebilir.
Simdiye kadar hic dikkat etmedigim bir ayrinti.Agaclarin koklerinde yasiyan bir mantar MYCORRHIZAE bu parazitler guzel bir uyum icerisinde agacla "al gulum, ver gulum'u" oynuyor. Yani ikiside bir biri icin faydali. Bu mantar bazi agaclarin koklerine yapisarak, bazi agaclarin da koklerinin icinde yasamini surdurur.
Beyaz bir renktedir bir cok saglikli agaclarin koklerinde gorulur, ornegin camlarda , meselerde ve sedirlerde kokun uzerine yapisip yasarlar ve kimi zaman bir hastalik belirtisi sanilabilir ama bir hastalik deyildir. Ardic, akcaagac gibi agaclarin koklerinin disinda gorulmezler.
MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.
Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok budamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde] cunku butun MYCORRHIZAE ler de temizlenir ve bu agacin yasamini tehlikeye sokabilir ve kok budamasi yapildiktan sonra butun MYCORRHIZAE ler agacin koklerinden temizlenmisse agac iki sene gibi uzun bir zaman icerisinde bile kendini toparlayamayip olebilir.
Bir diger ucuncu saliya kadar hosca kalin.
bonsaireef
19-08-2006, 21:44
Ali hocam çok teşekkürler.Bu bilgiler gerçekten çok faydalı oldu.
2 çok güzel bilgi öğrendim: (Cümlelerinizi değiştirmedim Ali hocam;) )
1-
• Kök budaması için en uygun zaman, yeni açılacak tomurcukların açılmak için kabardığı, şiştiği zamandır.
• Tomurcuklar uyurken soğuk olabilir ve kökler budandıktan sonra soğuk ,kökleri etkileyebilir.
• Tomurcuklar açılmışşa yeni kökler, kök budaması sırasında zedeleneceğinden ağaca zarar verebilir.
2-
• MYCORRHIZAE çok önemliymiş.
• Kök budaması sırasında toprağın hepsi kökten alınmamalı ve su ile kökler temizlenmemeli [özellikle MYCORRHIZAE ler köklerin dışına yapışmış ağaçlarda çam, meşe ve sedirlerde]
merhabalar
bu konu hakkında benim aklıma birşey takıldı. diyelimki kök budsaması yaptık ve bahsettiğiniz MYCORRHIZAE bakterilerinin bir kısmı gitti, bir kısmı da kaldı kökte. bunların tekrar yeteri kadar olması için ne kadar süre geçer? kısaca sormak istediğim acaba bu bakterilerin çoğalma süresi nedir ve çoğalması için uygun şartlar nelerdir (sıcaklık, nem, ışık miktarı, mineral.... gibi)? bu konu hakkında bir fikriniz var mı acaba?
Ali H. ALI
20-08-2006, 14:36
selamlar,
Perre mycorrhiza[mycorhizae, cogolu oluyor] benim de yeni ogrendigim bir konu .Birlikte arastirip ogrenelim. Ogrendiklerimi mutlaka sizlere aktaracagim.
simdilik hasca kalin.
bonsaireef
20-08-2006, 14:53
MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.
Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok buddamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde].
Şimdi Sayın Ali Hocamın anlattıklarından yola çıkarsak bu mantarlar bütün köklerde var.Bu mantarı yok etmemek için su ile kökleri yıkamamak gerekiyor ve aynı zamanda bir miktar toprağı geride bırakmak gerekiyor.
Biz ağacın köklerini budadığımız zaman bu mantarlar gidecek doğru fakat köklerde gidecek.Köklerin bu mantara ihtiyacı varsa kök ile mantar birlikte ağacı terk ettiği için sorun yok.Sorun kökün durup mantarın ağacı terk etmesi.
Budamadan sonra geride zaten ağaca yetecek miktarda kök olmalı.Yeterli kök olduğuna göre her kökte yeterli mantar olduğuna göre yine sorun yok.Sonra ağaç yaprak vermeye yani uyanmaya başlıyor.Bu sırada kök vermeye de başlıyor.Kökün büyüme hızıyla mantarın çoğalıp köke yapışma hızı aynı olmalı.Yoksa ağaç sürekli kök uzattığına göre mantarsız yeni kökler bol miktarda olacaktır.Diyelim ki böyle.Doğada süreç bu şekilde işliyorsa yani mantar köklere sonradan ekleniyorsa yani mantarsız köklerde yaşıyorsa yine sorun yok.Milyonlarca yıldır böyle geldiyse bundan sonrada sorunsuzca gider.
Yok eğer geride bıraktığımız köklerde mantarları yok ettiğimizden bahsediyorsan Perre, o zaman Ali hocamın dediği gibi (özellikle çam,sedir,meşeler çok duyarlıymış) ağaç ölüyor.Diğer ağaçlarda sanırım bu mantar kökün yapısına da katıldığından kolay kolay yok olmazlar.
Bu mantarlar köklerle birlikte mutualist bir yaşam sürüyorsa köklerle aynı ortamdan hoşlanıyor demektir.Bu durumda ışık gereksiz, nem olmazsa olmaz, sıcaklık mevsime göre değişir.Yani özel bir üretim çabası sarfetmeye gerek yok diye düşünüyorum.Aynı şekilde çok ıslak ortamda kökler hava alamıyor ve çürüyorsa ve parazit mantarlar oluşup kökü öldürüyorsa bunlarda aynı durumdan aynı şekilde etkileniyordur.
Biraz sesli düşündüm...
Ali H. ALI
21-09-2006, 14:30
Arkadaslar herkese iyi gunler. Bu gun, Sali aksami katildigim bonsai toplantisinda, arkadasimiz Steve`in, ardic agacinda yaptigi telleme, budama ve sekillendirme calismalarini sizlere resimlerle anlatmaya calisacagim. Daha sonrada arkadaslarin toplantiya getirdigi bazi agaclarin resimlerini ekliyecegim.
Steve 1983 de bir fidancidan aldigi bu ardic agacini once cascde tarzinda yapmayi denemis,sonra guzel durmaycagini gorup vaz gecmis .Agaci genisce bir bonsa saksisina dikip bahcenin bir kenarina birakmis.Yillar sonra agaci teleyip budayip sekillendirmeye karar vermis ve bunu da bizlerle paylasmak istemis. Steve`in agacina verecegi sekil kabaca aklida imis yalniz hangi dallari kullanacagini tam olarak kestiremedigi icin butun kullanabilecegi dallari once telledi,daha sonra istemedigi dallari tellerle birlikte kesip alacak. Ta bastan ardicin sekillenmesinin kati Japon kurallarina uyup sag, sol, arka ve on dal dizimi olmayacagini soyledi.Agacin uzerinde icindan galdigi gibi calisacagini,
iki saat icerisinde yapabileceginin en iyisini yapmiya calisacagini belirtiken,
Agac tellerken zefkle calistigini ve bunu yaparken de dinlendigini eklemeyi unutmadi. Asagida Steve`in calismalarini bulacaksiniz.
3851
Ardic`in hicbir calisma yapilmadan onceki gorunusu.
3852
Ardic`in yakindan gorunusu
3853
Steve tellenecek dallara bakiyor
3854
Ve dallari tellemeye basliyor.
Ali H. ALI
21-09-2006, 14:49
3855
Agacin en ince dallarini bile telliyor
3856
Zaman zaman doner sehbasinin uzerinde agacini cevirip her tarafin abakip tellemeye devam ediyor.
3857
Telleme bitmistir simdi dallari egip bukup sekil vermiye calisiyor.
3858
3859
Artik itemedigi dallari kesip almiya basliyor, ileride kurumus dal gorunumu vermek icin soldaki dallari govdenin uzerinde biraz birakiyor[Steve bir de sunu belirtti deneyimlerinden ogrendigi bir agacta kalinca dallar bir defada govdeye yakin kesilirse ve govdenin o yaninda baska dalda yoksa dallarin kesildigi taraftaki kokler de kuruyrbilir, kokler kurudugu zaman agacin govdesinin o yani da kurur]
Ali H. ALI
21-09-2006, 15:04
3860
Saksinin altina takoz koyup saksiyi istedigi yone egip, agaci hangi egimde daha iyi ve guzel durduguna bakiyor.
3861
Ardic su an icin bitmistir , evde kok budamasi yapip agaci daha kucuk bir saksiya alacak.
3863
Agacin uzerinde calisma yapilmadan onceki gorunusu.
3862
Agacin uzerideki calisma bittikten sonraki gorunusu.
Umarim, ardiclarinizi tellemede ve budamada sizlere yardimci olur.
Ali H. ALI
21-09-2006, 15:22
Asagida sali gacesi uye arkadaslarin getirdigi bazi agaclarin resimlerini bulacaksiniz.
3864
3865
3866
3867
Azalea`lar
Ali H. ALI
21-09-2006, 15:30
3869
3870
Mor salkimlar.
3868
Japon akcaagaci [bu da bonsaiseverin olsun]
Gelecek ayin 3. salisina kadar saglicakla kalin.
Ali Bey, paylaşım için çok teşekkürler.
Gerçekten bu şekildeki fotograflı adım adım anlatım yapmamız gerekenleri içeriyor. Ancak esas ders sözlü anlatımda; 1983'de alınıp sonra bundan birşey olmaz denmesine rağmen canlıya olan saygıyı ve onun karşılığındaki meyvayı göstermesi.
(İlk önce benim sabretmesini öğrenmem şarrttt.)
Saygılarımla,
Bütün arkadaşların özlediği bir ortam çok şanslısınız Ali hocam.
Bonsaide belli bir seviyeye gelmek için bu çalışmaların önemi çok büyük. Bizde bu eksiğimizi gönderdiğiniz bu görsel çalışmalarla gidermeye çalışıyoruz ellerinize sağlık.
Yokmu Ankara da böyle bi kulüp :( Arkadaşlar işte buraya da yazıyorum, param olur olmaz kocaman bahçeli bi ev alıp, Bonsai park olarak tahsis edecem kulübüde oraya kuracam. Hepinizi 25 sene sonra çay içmeye bahçeme beklerim
bonsaisever
21-09-2006, 19:02
Japon akcaagaci [bu da bonsaiseverin olsun]
Ali abi sağol...yine beni mest ettin :)
acerpalmatum
21-09-2006, 23:03
Öncelikle Ali hocam teşekkürler ardıç konusu hep kafama takılıyordu. Özellikle bu aşamadan sonra ki dönemde ağacın gelişimine paralel olarak ne gibi uygulamalar yapılacak. Bu arada bir soru sormak istiyorum. Ardıçlarda istenilen bir bölgeden dal yaprak çıkarmak mümkünmü ? Veya ağacı bu konuda tetikleyecek bir teknik varmı ?
acerpalmatum
21-09-2006, 23:11
Murare sen şimdiden 3 kişilik bir kulüp var diye düşünmeye başlayabilirsin. Tarık FİNCAN, sen , ben. Başka kimler var Ankara da bilmiyorum.
Sayın BONSAİREEF ne zaman geliyorsun. Çiftlik arkasından da Uzman seracılık turu yapalım. ve hala mümkünse vitaminleri unutma:D
Tarıkcım şimdiden kendini ayarla Mart da günübirlik Tokat tarafına gideceğiz. Ben yamadorileri tespit ettim. :)
Geçenlerde Uzman seracılığa bende gittim ama hazırlıksız olduğum için hevesim kursağımda kaldı. Geçerken dayanamadım uğradım ama neyle getiriceksin aldıklarını bi dahaki sefere deyip çıktım mecburen.
Bu arada Bonsaireef banada lazım ama bir türlü ulaşamıyorum. Nerdesin bonsaireef :(
Uzman seracılık ve Tokat gezisini anladımda, çiftlikde ne yapacaksınız acerpalmatum orayı çıkaramadım.
Birde madem 3 kişi olduk ben gidiyimde kulübün ismini alıyım.Bu arada neden dernek değilde kulüp derseniz, Ankara Bonsai Derneği kısaltması A.B.D olduğu için Kulüp yapıyoz :D 25 yıl sonra her salı hepinizi bekleriz :)
Ali H. ALI
22-09-2006, 13:02
herkese iyi gunler.
Cello,paylastigim resim ve bilgilerin bonsai ogrenmenizde bir yarari olursa bu beni sevindirir.
Oktars, Sizlerin oralarda ilk olmasi , belki sansizlik, belki sanslilik,ayni yariya kadar dolu bir bardak gibi, ben olumlu yonunden bakarak elinizdeki bardagi yarisi dolu olarak goruyorum,[yarisi bos olarak deyil] yukarida ozledigin ortami siz ilkler yaratacaksiniz. Yasadiginiz bolgede bonsai severleri bir araya toplayip birseyler yapmak isi belkide sizlere dusen bir gorev.Ayda bir toplanabilmek ve bigilerinizi agaclarinizi paylasmak inanin cok guzel bir duygu. Belki bu ise 2-3 kisi ile baslarsiniz bir bakarsiniz bir yil icerisinde 30- 40 olmussunuz.
simdiden kolay gelsin.
Murare, 25 yil cok uzun bir zaman, ben cay icmeye yetisemem,sen gel bunu 5-10 yila indir belki kismetse bir cayini o hayal ettigin bonsailer arasinda ben de icerim.
Bonsaisever, mumkun olsada akcaagacin gercegini gonderebilsem:)
Acerpalmatum, sanirim Steve agaci eve goturdukten sonra, kok budamasi yapip daha kucuk bir saksiya alacak ve yeni buyuyen surgunleri cimcik alimla[uc alma]agacinin dallarini istedigi foruma getirecek. Bu arada sol taraftaki kesdigi dallarin kabuklarini soyup jin [kurumus dal gorunumu] yapacak. Firsatim olursa ileride agacin, tekrar resmini cekip buraya ekliyecegim.
Igne yaprakli agaclarda, eski dal ve govde uzerinde yeni dal ve yaprak olusturma, genis yaprakli agaclarda oldugu gibi kolay degildir. su an dusunubildigim, belki asilama yontemi ile ardic govdesinde dal gelistirilebilir.
hepiniz saglicakla kalin
Erguvan Muhibbi
22-09-2006, 13:51
yamadori için ideal zaman ne zaman dostlar?
Bizim dağlardan boz armut toplayacağım.
Ah be Ali abim öyle 5 yılda birikse o para hiç beklemem de naparsın işte ancak emekli ikramiyesinde umudum. Ama aslında bu işe karar verilse yinede şimdi değil ama herkesin hayatı biraz daha düzene girince bu iş bir kooparatif gibi olabilir ya. Gerçekten bir dernek kurulup belli bir yerde arsa alınıp (dernekler veya kooparatifler alıyoya) bonsai park diye kurulabilir. Aslında bir kamp merkezi veya tatil yeri doğayla içiçe hep hayalimdi. Kısmet işte ama dediğim gibi bş vakıf bi banka kredisi borçlarıda üye aidatları ve baaşlardan karşılarız hatta bi sera kurar fidan ve bonsai satışı yaparız. Dur ben bunu bi araştırıyım. Kafama yatarsa memuriyeti bile bırakırım :P Yok canım abartmayalım :( Aslında olabilirmi ne ?
acerpalmatum
22-09-2006, 17:13
Murare Atatürk Orman Çiftliğinde ağaçları gezip formları hakkında budanabilecek yerler hakkında yorum yapıyoruz. Uzman seracılıkta farklı ağaç türlerini bir arada bulmak, Murat beyden ve Osman beyden bilgi almak mümkün.
Ali bey bilgiler için teşekkürler. Lime sülfür uyguladığım bir ardıç var 1 hafta oldu hala sarı bir türlü beyazlamadı. Uygulamayı birkaç kat yaptım acaba çok kalın sürdüğüm için beyazlamamış olabilir mi? Daha önce 3-4 günde beyaz rengi yakalamıştım.
Erguvan Muhibbi ben mart ayı gibi düşünüyorum. Çok bildiğimden değil daha önce yaptım oldu. Sadece kişisel tecrübe. Aslında ibreli türlerde en iyi zaman hangi aylar olur bilmek isterim. Ama Ali hocamın daha önce bahsettiği tam tomurcuklar uyanmadan önceki dönem fikri kafama yattı. Ben bunu Mine hanıma bir sorayım. Konu hakkında bilgili arkadaşlarında fikirlerini almak isterim. Yaprak döken ağaçlarda mart ayında yapılan uygulamalarda kökle ilgili bir sorunla karşılaşılacağını sanmıyorum.
bonsaisever
22-09-2006, 19:39
Ali abinin bahsetmiş olduğu MYCORRHIZAE
3898
Alıntı : http://www2.una.edu/pdavis/BI%20112/BI%20112%20Principles%20of%20Biology.htm
bonsaisever
22-09-2006, 19:41
Ali abi sağol.
Resimlerini görmek bile güzel :)
bonsaisever
22-09-2006, 22:41
Ali abinin anlatmış olduğu MYCORRHIZAE Türkçeye Mikoriza (kök mantarı) olarak girmiş.
Bitki besin alımını düzenleyen bu mantarı okumanızı tavsiye ederim (http://www.alata.gov.tr/alatarim_pdf/Brosurler/mikoriza_kullanimi.pdf).
Acaba bunların üretimi de yapılıp satılıyor mu?
Ali H. ALI
26-09-2006, 14:10
Iyi gunler Acerpalmutum,
Lime sulfur icin sordugun soru gozumden kacti kusura bakma .
Simdiye dek beyazlasmasi gerekirdi[belkide beyezlasmistir]sebebini bilemiyorum,
belki karisimdaki lime dibe cokmustur, yuzeyde de sulfur kalmistir, siseyi iyice sallayip iyice karismasini sagladiktan sonra bir el daha surunuz ve gunesli bir yerde bir iki saat kurumasini bekleyiniz.
Hosca kalin.
Ali H. ALI
18-10-2006, 14:27
Herkese selamlar, dun bonsai kulubunde bir sali aksami daha gecirdik. Kulubdeki gundem, bonsai atolye calismasi idi yeni uye arkadaslarin getirdigi agaclar, masalarin uzerine dizildi ve daha fazla deneyimli arkadaslardan aldiklari onerilerle agaclari uzerinde calistilar. Zaman, zaman deneyimli arkadaslar makasi ellerine alip nasil budanacagini da gosterdiler. Sonra cay icmek icin biraz ara verildi ve bu ara her zaman oldugu gibi piyango cekildi, yine ben kazanamadim. Asagida bonsailer uzerinde yapilan bazi calismalarin resimlerini bulacaksiniz.
4443
Agaclar uzerinde calismaya hazirlanan uyeler.
4444
Kokler kaya uzerine sarilmis bir japon karacami calismaya baslanmadan once
4445
Camin on yuzu secildi ve budanmaya baslandi.
4446
Cam tellendikten sonra.
Ali H. ALI
18-10-2006, 14:32
4447
Kupeli uzerinde calisma yapilmadan once.
4448
Kupeli budanmiya basliyor.
4449
Ve kupeli budandiktan sonra.
Ali H. ALI
18-10-2006, 14:41
4450
Sedir uzerinde calismaya hazirlanan bir arkadas.
4451
Sedir tellenmeye basliyor.
4452
Sedir tellenip dallar bukuldukten sonra.
4453
Ve simsir uzerinde calisan bir arkadas.
Gelecek ayin ucuncu sali aksamina dek hosca kalin.
Benimde şimşirim olduğundan olsa gerek en çok şimşiri sevdim.
Bu arada piyangoda ne veriyorsunuz Ali Abi. Ağaç mı? Ne güzel olurdu.
acerpalmatum
18-10-2006, 20:19
Iyi gunler Acerpalmutum,
Lime sulfur icin sordugun soru gozumden kacti kusura bakma .
Simdiye dek beyazlasmasi gerekirdi[belkide beyezlasmistir]sebebini bilemiyorum,
belki karisimdaki lime dibe cokmustur, yuzeyde de sulfur kalmistir, siseyi iyice sallayip iyice karismasini sagladiktan sonra bir el daha surunuz ve gunesli bir yerde bir iki saat kurumasini bekleyiniz.
Hosca kalin.
Ne demek Ali Hocam Elleriniz dert görmesin.
Bu salı toplantıları özellikle ilgimi çekiyor. Sayenizde artık bize yol gösterecek kimse yok ki bahanesinin arkasınada saklanamayız. Sayenizde yıllarca uğraşarak edineceğimiz tecrübeleri sizden hazır alıyoruz.
Tekrar Gönlünüze sağlık
acerpalmatum
18-10-2006, 20:22
Bu arada söylemeyi unuttum. Tekrar lime sülfür uyguladım ve beyazlaştı. Sanıyorum daha önce uygulamanın hemen akabinde benim ufaklık (8 yaşında)ağacı sulamış. Şu an için bir sorun yok.
İlginiz için tekrar teşekkürler
Ali H. ALI
22-11-2006, 13:31
Herkese merhaba, bu ayin ucuncu sali gununde yaptigimiz bonsai toplantisi biraz farkli oldu, nasilmi? cekilen piyangoda hediye bana cikti, guzel bir bonsai kitabi. Kitap icerisinde daha once bilmedigimiz bilgiler varsa sizlerle de paylasacagim.
Bonsai toplantisinin dunku gundeminde Azaleas[Turkiyede Acelya dendigini saniyorum] ve akcaagaclar vardi.
Ted arkadasimiz azalealar hakinda bilgiler verdi:
Azalea'lar ciceklendigi zaman ic mekana veya ustu kapali bir yere alinmali, sulama usten deyil dogrudan topraga yapilmali, usten yapilan sulamada cicekler olumsuz etkilenip hemen bozulmaya basliyacaklardir. Islanip bozulan bir cicek agacin uzerinden alinmazsa diger cicekleride olumsuz etkileyebiliyor.
Azalea'nin cicekleri kuruduktan sonra agac derince budanir. uzerrinde hic yaprak kalmiyacak sekilde derin bir budamadan, 4-5 hafta sonra kuru gibi duran dallarin uzerinden bircok yeni surgunler cikmaya basliyacak ve bu surgunler bir dahaki yila, buyuyup, cicek yuklu olacak.
Azalea, yari golge ve serin yerleri seven bir bitki, bonsai yapacaginiz azalea'lari telleyip bukerken dikatli olunuz dallari cok kolay kiriliyor.
Turkiyede azalea'nin oldugunu biliyorum , bonsai yapmayi dusunuyorsaniz ve daha onceleri resimlerde gordugunuz agaclar gibi govdelerinin kalin olmasini istiyorsaniz, mutlaka uzun bir zaman[5-6 yil] yere dikip yerde buyuyup gelismesini bekledikten sonra bonsai saksisina olmalisiniz.
Ted'in soyledikleri kisaca yukarda yazdiklarimdi.
Trovor arkadasimiz, bircok akcaagac getirip onlar uzerinde genel konusmalar yapti. Gozunuz surekli akcaagaclar uzerinde olmali, buyuyen surgunler surekli cimcik alimla, geride bir cift yaprak kalacak sekilde alinmali. yeni surgunler alinmazsa agacin sekli kisa surede bozulacak. Bunu onlemek icin agaci surekli cimcikleyip yeni surgunlerin uclarini aldiginiz zaman agaciniz daha derli toplu ve daha guzel duracaktir.
Akcaagaclari, baharin ikinci ayindan sonra yaz sicaklari iyice basmadan onlari golge veya yari golge bir yere almalisiniz, eger surekli guneste birakirsaniz yapraklari gunesten etkilenip bozulabilir.
Resimdeki akcaagac uzun bir zaman bahcede buyudukten sonra sokulup bonsai saksisina alinmis. Bahcedeki agaclardan yapilmis bir bonsai.
Bu sali iyi fotograflar cekemedim o yuzden yalniz iki resim gonderebiliyorum.
Gelecek ayin ucuncu salisina kadar hosca kaliniz.
5490
Ted azalea' lar hakinda bilgi verirken.
5491
Bahceden sokulup bonsai yapilmis akcaagac.
bonsaireef
22-11-2006, 13:36
Ali hocam çok teşekkürler. Bu toplantıları iple çekiyoruz. Bizim için çok faydalı oluyor.;)
Ali hocam teşekkürler bizimle bunları paylaştığınız için. Bu arada sizin için çok sevindim sonunda şeytanın bacağını kırdınız, bu sefer piyango size çıkmış.
Bu arada biz ne zaman toplanıyoruz arkadaşlar ama bizimki cumartesi akşamı olsun ben hafta içi gelemem. :D
Sayın Ali Hocam; bizleri de bu bilgilerden mahrum bırakmadığınız için teşekkürler. Toplantıya katılırken bile bizleri de düşünüp resim çekmişsiniz. Çok naziksiniz. Saygılar...
acerpalmatum
22-11-2006, 20:41
Ali Hocam teşekkürler. Bir ay sonrayı iple çekiyorum.
Hani diyorum sizin kulüpde bize de piyangodan bir şeyler çıkmaz mı ? :D
Bizlerde sanal üye sayılırız. ;)
Fiilen olmasa da her toplantıya katılıyoruz. :p
hasancihad
22-11-2006, 21:41
Bu konuyu ilk kez inceledim. Çok faydalı buldum, çok imrendim. Ali Sensei yazılarınızı okumaktan ve sizden birşeyler öğrenmekten büyük keyif alıyorum. Ben de diğer forum üyeleri gibi bir sonraki ayı iple çekiyorum...
Ya ben de Cumartesileri musaitim.
Ankara'da bir dernek bir kulup kurun da toplanalım artık Acerpalmatum, murare...:eek: yoksa ben kurup sizi üye yapacağım ve size ardıç budamayı anlatacağım.:D
bonsaireef
23-11-2006, 07:50
Beni beklemeyecek misiniz? :(
hasancihad
23-11-2006, 09:43
Sensei sen gelirsin de biz hala adım atmadan konuşuyor oluruz diye korkuyorum.
Ankara'ya geleceğin günleri sabırsızlıkla bekliyorum. Ama sonra elimi verdim kolumu kaptırdım demeyesin...
Doktor sen gelene kadar hazırlıkları tamamlayalım. Sen gel beraber bir toplanırız, bir toplanırız, sonrada bir daha toplanırız.
Ben zaten hemen hemen her hafta sonu ya cumartesi ya pazar seralarda oluyorum. Alacak hiçbirşey bulamassam gezmiş oluyorum. Belki daha önce karşılaştık bile birileriyle oralarda gezerken. Zaten farkında olmadan toplanıyoruzdur belki.
Ali H. ALI
23-11-2006, 14:12
Bonsaireef, Murare, Turunc, Acerpalmatum, Hasancihad ve diger bonsai seven dostlarim. Bu sali aksamlarinin sizlere bir yarari oluyorsa, bu bana mutluluk verir. sizlerin de bonsai toplantilari yapacaginiz gunlerinizin cok yakin olmasini dilerim.
İnşallah Ali hocam, Ne güzel dilekler bunlar..Çok saolun..
acerpalmatum
23-11-2006, 21:26
Açıkçası geçen ki toplanıya kimsenin gelmemesi beni üzdü. 1 gün önceden ciddi bir hazırlık yapmıştım. Murare şahidimdir. (bonsaireef geçici bir süre Ankarada yaşamıyor) Türkiye gönüllüleri daha hazır değil demek ki diye düşündüm. 4.000.000 Ankara'da 2 kişi düşünülmesi gereken bi rakam.
% 0,00005 e karşılık geliyor. :)
Yinede 4 milyonda 2. 4 milyonda 1 den iyidir.
Bu işte kırgınlık, küslük, pesetmek olmaz bonsai önce gönül sonra sabır işidir. Cumartesi 14:00 gibi karşıyaka tarafında olacağım. görüşmek dileğiyle.
Ali H. ALI
20-12-2006, 12:06
Herkese iyi gunler,
Dun aksam, bu yilin son sali bonsai toplantisini yaptik.
Bob'un getirdigi incir agaclari, uzerinde yaptigi konusmalarla toplanti aciladi.
Bob'un getirdigi incir agaclari 20-25 yaslarinda agaclar. Iki mini incir agaci 8-10cm boyunda ve 21 yasinda agaclar.
Bir diger ilginc agaci 24 yasinda. 24 yil once 5 celigi bir birine sarip oylece dikmisve bu gun govdesi kalin bir incir agaci olmus. 5 agacin govdeleri oyle bir kaynasmis ki Bob soylemese, kimse 5 agac oldugunu anlamiyacak.
Baska bir incir agacini da komsusunun bahcesinden sokup cikarmis, komsusu agaci istemiyormus sokup atacakmis. Bop hem agaci olumden kurtarmis hem de guzel bir bonsai yapmis[Memedin komsusunun sokup attigi agac gibi, Memet o agaci kurtardigi gibi o agactan guzel bir bonsai yapacaktir.] Agac simdi 25 yasinda son 18 yili Bob'la gecirmis, 8 yil once agacin on kisminda bir kucuk delik gormus ve bu delikten girip cikan karincalar. Sivri uclu bir aletle deligi eselemis altindan curukler cikmis, temizledik sonra kocaman bir yer olmus,once uzulmus ama bu gun curuklerden temizlenmis karincalarin sebeb oldugu o kovuk agaca ayri bir guzellik veriyor. Bob incirlerle yaptigi orman tarzinin yillar once cekilmis bir de resmini getirdi, bonsailerin nasil gelistigini cok guzel anlatan bir resim.
Bob konusmasini bitirdikten sonra, herkesin evinden getirdigi yiyecekler, cerezler masalara kondu. Yenilip icildi, bu yilin ne cabuk gectiginden, gelecek yilin nasil yogun olacagindan, bonsaiden, bu yilki susuzluktan konusuldu.
Herkes herkese iyi yeni yil dileklerini soyledi ve 2006nin son toplantisi bitmis oldu.
Gelecek yilin ilk ayinin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.
[ben sizlerin yeni yilini daha sonra kutlaycagim daha zaman var deyilmi?]
6166
Bob' un mini bonsaileri [Figus rubiginosa]
6167
Yillar sonra 5 celigin birlikte dikildigi agac.[Figus macrophylla]
6164
Karincali agac. [Figus macrophollya]
6165
6168
Orman tarzini anlatirken ve orman tarzinin 1985de cekilmis resmi.[Figus rubiginosa]
Aman allahım o ne güzel bir orman öyle:eek: Gözlerime inanamadım! Benimkilerde böyle olacak kadar yaşar inşallah. Sayın Ali hocam; bizimle paylaştığınız için içten teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım. Yıllar sonra o incecik gövdeler nasıl da ihtişamlı birer ağaca dönüşüyor. Heybetinden başım döndü karıncalı incir ağacını görünce. Allah izin verirse; biz de kemikleşmiş bir üye grubuyla bu işi başlatabiliriz. Yeni gelen arkadaşların katılımıyla da hızla genişleyen bir bonsai klübümüz olur.:cool: Sosyal yaratıklar olarak eninde sonunda bu işi yaparız evvelAllah... Saygılar gönülden...
Aman Turunç hiç sorma, hayran kaldım ormana...
Bende şimdi gördüm incirleri. Gerçekten çok güzel. Umarım bizde uzun yıllar aynı ağaçlara bakabiliriz.
Ali H. ALI
19-01-2007, 13:29
Arkadaslar hepinize selamlar, sali aksamindan cuma aksamina uc gun var bir turlu firsat bulup da sizlerle bu ilk ayin ucuncu sali aksamini paylasamadim. Hemen simdi yaziyorum.
Bu yilin ilk sali toplantisini 39 derecedeki bir sicak aksamda yaptik. Bir haftadan fazla bir zamandir sicaklar 35 derece ve yukarisinda seyrediyor. bunun uzerine kurakligi da eklersek, kacinilmaz olarak sali aksami yaptigimiz toplantinin gundemi, bu sicak gunlerde agaclarimiza nasil bakip onlari sicaktan ve susuzluktan nasil koruyacagimiz oldu[Victoria da 3. derece su kisitlamasi vardir, tek numarali evler yalniz pazar ve carsamba, cift numarali evlerde cumartesi ve sali gunleri sabah 6-8 arasi, aksam 8-10 arasi su hortumu ile sulama yapabiliyor] En yasli ve deneyimli uyelerden biri olan Ted cikip uyeleri sulama konusunda bilgilendirdi bu bilgileri sizlerle paylasiyorum belki onunuzdeki yaz aylarinda ihtiyaciniz olur.
Agaclar sabah erkenden ve ya aksam uzeri sulanmalidir, bu zaman arasinda da sulama geregi duyulirsa agaclar yapraklari islanacak bir sekilde usten sulanmamali, cunku yaprak uzerinde kalacak su damlaciklari gunesin etkisi ile yapraklari yakacaktir.
Kalin kum veya ince cakil taslari ile doldurulmus sig palstik tepsiler icerisine su dokup bonsai saksilarini da sig palstik tepsiler icerisine oturtursaniz uzun bir sure bonsai saksiniz nermli kalacaktir.
Eski bez torbalardan keseceginiz bez parcalarini islatip bonsai saksisinin uzerine topragi ortecek sekilde korsaniz bonsainizdeki buharlasmayi kismen onlemis olursunuz.
Bir pet sisenin altina toplu igne ile kucuk bir delik acarsaniz siseyi su doldurup bonsai saksisina yerlestirdikten sonra da kapgini gevsetirseniz gun boyu bonsainize su damlaycaktir.
Buyukce bir kovaya su doldurup bonsailerinizin yanina goturup tek tek bonsailerinizi, saksi suyun altinda kalacak sekilde ve saksinin cikardigi hava kabarciklari durana kadar onu kovada tutarsaniz, saksinin her tarafina su ulastigi icin gun boyu bonsainiz nemli kalabilir. [benim kullandigim yontemde budur] Yaz aylarinda mumkunse agaclarinizi gunes altinda birakmayiniz golge yerleri tercih ediniz.
onunuzdeki yazin, burada gecen yazdan, daha serin bir yaz olmasini dilerim.
Bu konusmalardan sonra cay icilirken, uyelerin getirdigi agaclar uzerinde konusuldu. Bu ayki toplantida az resim cekebildim, bir dahaki toplanti soz bol resimli oacak. onumuzdeki ayin 3. salisina kadar saglicakla kaliniz.
6695
Ted bez torba parcasi ile saksinin nasil ortulecegini gosteriyor.
6696
Cakil taslari konmus sig tepsinin icerisine su konduktan sonra bonsai saksisi sig tepsinin uzerine konuyor.
6697
Australianin yerli agaci olan BANKSIA dan bonsai
6698
Banksia govdesinin yakindan gorunusu .
bonsaireef
19-01-2007, 13:39
Ali hocam paylaşımınız için çok teşekkürler. Yine çok faydalı bilgilerle karşımızdasınız.
Ben bir şeyi merak ettim. O sığ çakıl dolu saksıya bonsai saksınının oturtulduğu resimde, sığ saksıdan aşağıya sarkan halı parçasının bir fonksiyonu varmıydı acaba?
Ali Hocam salı toplantısını paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben de aynı şeyi merak ettim. Acaba o parça bir işlev görüyor mu?
Ali H. ALI
19-01-2007, 13:54
Iyi gunler bonsaireef , Ted in verdigi bilgiye gore sig saksi icerisindeki fazla su o fitil gibi uzanan bez parcasi sayesinde sig saksidan disariya damlayip akacak.
Bence fazla su zaten sig tepsi dolduktan sonra akacaktir ve sig tepsinin gorevi icerisindeki su ile bonsai saksisini nemli tutmaksa o fitilin geregi yok diye dusundugumden o ayrintiya girmemistim.
Ali H. ALI
22-02-2007, 12:00
Herkese merhaba, bu yilin ikinci sali toplantisini yaptik. Bu gun persembe ve ben ancak firsat bulup bu toplantiyi sizlere aktarabiliyorum. Baskanin yaptigi kucuk bir konusma ile geceye basladik. Gecen yil, kisa sureli bonsai kurslarina katilan yeni arkadaslara, kursu bitirme belgeleri verildi.
Misafir dinleyicilere, hosgeldiniz ve iyi dileklerde bulunulduktan sonra, misafirler kendilerini tanittilar, bunun ardindan geleneksel piyango cekildi. Aramiza yeni katilan bir arkadas guzel bir bonsai saksisi kazandi.
Arkadasimiz Trevor, getirdigi 3 tane ardic agacini, hemen calisma yapacagi masanin yanina sergiledi. Bu agaclar Trevor'in 10- 15 yillik emegidir ve bu aksam bizlere ardic agaci uzerinde yapacagi bir calismayi gosterecek.
Bir fidancidan 40$ aldigi 10- 12 yillik bir ardic uzerinde, calismaya baslamadan once agacin on kismini belirledi. Dusundugu iki tarz vardi, sarkik tarz veya kivrimli dik tarz. Konusurken agacini da dikkatlice inceliyordu, sonra kararini verdi ve kikrimli dik tarzi secti . Bu arada agacin istenmiyen dallarini da kurumus dal , govde gorunumu verecegini belirtti.
Trevor calismalarini, kafasinda tasarladigini soyledi. yani ne yapacagini calismaya baslamadan once biliyordu. Bunun yaninda yapacagi isten emin olmayanlara onerdigi, agaca bakarak, yapilacak tarz icin taslak bir resim cizilip o resme gore calisilabilecegini ve ya, kesilecek daldan emin deyilseniz kesmeden once bir bez veya kagitla, keseceginiz dali ortup dalin yoklugunda agacin nasil duracagini az cok gorebilirsiniz.
Ardic agacindan cikan 3-4 govdenin, en kalinini deyil de, uzerinde telleme yapip calisabilecegi bir govdei secti. Diger dallari budamaya basladi, kurumus dal gorunumu verecegi dallarin kabuklarini soydu[Trevor'in bu calismalarinda cektigim fotograflar cok karanlik ciktigi icin eklemedim]Agacin govdesini ve dallarini telleyip, agaci istedigi sekle getirdi.
Bir saat kadar kisa bir zaman icerisinde, Trevor, agaci uzerinde ne yapmak istedigini gosterdi. agaci eve goturdugu zama dallarin yerleri uzerinde, kucuk calismalar yapabilecegini belirtti. Ardici, bonsai saksisina, onumuzdeki bahardan once almiyacagini soyledi[burada simdi yaz sonu]
Umarim Trevor'in yaptigi calisma, sizlerin yapacagi ardic bonsailere katkisi olur. Gelen ayin, ucuncu sali aksamina kadar hosca kaliniz.
7397
7398
7399
Trevor'in ardic agaclari
7400
Trevor ardic agacinin uzerinde calismaya basladiktan hemen sonra.
7401
Trevor ardic agaci uzerinde calismayi bitirdikten sonra. [tel sarilis sekline bakiniz]
tourkana
22-02-2007, 16:16
üstat bunlar ardıçın hangi türü acaba,juniperus chinensis diyesim geliyor ama burda fidancılar arasında karmaşa var,chinensis iğneli mi oluyor yoksa yukardaki gibi mi...ama Trevor çok başarılı bir iş çıkarmış,bizim şirketin bahçesinde de en alttaki ardıçtan ama daha kalın gövdelisi var ...
Ali H. ALI
23-02-2007, 12:13
Tourkana selamlar, Trevor'in uzerinde calistigi agac J. chinensis sargentii dir.
Diger 3 ardicin nasil bir cins oldugunu, agac sahibine sorup oyle yazsam olurmu? yanlis bilgi vermek istemiyorum.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
tourkana
24-02-2007, 07:09
ilk ağacın cinsi benim için yeterli,çok hoşuma gitti o cins..onu öğrenirseniz özellikle çok sevinirim Ali Bey...
Ali bey siz hiç Japonya'ya gittiniz mi bu arada,size çok yakın sayılır da ondan soruyorum..
Ali H. ALI
25-02-2007, 12:07
Iyi gunler Tourkana, ardiclarin cinsini ogrenir ogrenmez size bildirecegim.
Japonya buralara yakin olmasina ragmen hic gitme firsatim olmadi. Bir gun bir uzak dogu seyahati yaparsam, Japonyadan once Cini gormek isterdim, yine de kismet diyelim.
denizakvaryumu
25-02-2007, 17:57
Iyi gunler Tourkana, ardiclarin cinsini ogrenir ogrenmez size bildirecegim.
Japonya buralara yakin olmasina ragmen hic gitme firsatim olmadi. Bir gun bir uzak dogu seyahati yaparsam, Japonyadan once Cini gormek isterdim, yine de kismet diyelim.
sayın Ali hocam
Dünya da sadece Avustralya da yetişen cephalatus (etobur bitki) lar için bir gezi veya benzeri bir etkinlik olursa kaçırmayın lütfen...
Bu etoburun doğal ortamında hiç resmini görmedim.Umarım sizin de ilginizi çeker.
.
Ali H. ALI
26-02-2007, 11:56
Iyi gunler Denizakvaryumu, etobur bitkileri gordugum yerlerde resim cekip sizlere iletecegim. Elime firsat gecerse istedigin dogadaki cephaatus'larin resimlerini de mutlaka cekip gonderecegim.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
Ali H. ALI
23-03-2007, 13:13
Bonsaiye gonul vermis dostlarim hepinize selamlar.
Bu gun 34dercelik bir sicakliktan sonra gunlerdir beklenen yagmur da geldi disarda yagmur yagiyor, yagmura hasret topragin kokusu kapilar acik oldugundan iceriye kadar geliyor. Yagan yagmur benim yapacagim sulama isini yaptigi icin[hortumla sulama yasak oldugundan, bir kovaya su doldurup, her saksiyi kovaya daldirip sulamak zaman aliyor.] bunu firsat bilip her ayin 3. sali gunu yaptigimiz toplantilardan mart ayi toplantisini sizlerle paylasayim dedim.
Yalniz unutmadan Tourkananin, gecen ayki toplantida ardiclar icin sordugu ardic isimlerini yazayim.
Ilk resimdeki, Junuper squamata
ikinci ve ucuncu resimlerdeki, Junuper shimpuku
Bu ayki toplanti ozellikle yani uyeler icin heycanliydi. cunku ilk defa bir atolye calismasina katiliyorlardi. getirdikleri agaclari icin, deneyimli uye arkadaslardan oneriler ve yardimlar alip agaclari uzerinde heyecan ve keyifle biraz da kaygili calistilar. Cunku kafalarinda bir cok soru isareti vardi. Agacim yasaycakmi? bir agac bu kadar budanirmi? kokleri budamak agacima zarar verirmi? ne zaman gubre[besin] vermeliyim? agacim bu soku atlatana kadar onu nasil bir ortamda tutmaliyim? ne kadar zamanda su vermeliyim? Telenen agacimi teller kesmiyecekmi? gibi daha bir cok soru, yukarida sorulan sorular, bu forumlarda yanitlanan sorular yine de hatirlamaniz icin isterseniz yanitlari birlikte bir daha gozden gecirelim.
Bonsaide dogru zamanda yapilan bir islem agacin yasamini olumsuz etkilemez[Burada belirteyim Bonsaisan in ekledigi takvimde Turkiyede agaclariniza neyi ne zaman yapacaginiz guzelce belirtilmistir.]
Budaycaginiz agaclarin ne oldugunu, hangi cins agac oldugunu, budamaya nasil bir tepki verecegini, onceden biliyorsaniz[ornegin igne yaprakli agaclarda budamayi, diger agaclardaki budama gibi derin bir budama yaparsaniz, igne yaprakli agacinizin pek yasama sansi kalmaz.]
Kok budamasi yapilan, topragi ve saksisi degistirilen agaclara en az bir ay gubre verilmez.
Budama yapilan agaclar, en az 3-4 hafta golge bir yerde ve topraktaki nemliligi surekli kontrol edilmelidir topraginin kurumasina izin verilmemelidir.
Tellenen agacin uzerinde telleri bir yildan fazla birakmayin, bu sure icerisinde de telleri kontrol ediniz. Agac kabugu teli icerisine almiya baslamissa hemen teli ordan cikarmalisiniz, gerek duyulursa tekrar sarabilirsiniz.
Atolye calismasindaki en ilginc agac bir Australia yerli agaci olan Banksia agaciydi, uzerinde ki tum dallar budandi cok az birkac dali ve gosterisli govdesi kaldi. Resimlerdeki tel sarimlarina da dikkat ediniz.
Bonsaisanla Ayni sehirde yasiyanlar iletisim kurabilirse, belki bir atolye calismasi yapabilirsiniz diye dusunuyorum.
Nisan ayinin ucuncu sali amsamina kadar hosca kaliniz.
8501
Atolye calismasi yapanlar
8502
8503
Ardiclar uzerinde yapilan calismalar
8504
8505
Banksia uzerinde yapilan calismalar
tourkana
23-03-2007, 15:29
üstat ,ardıç isimleri için teşekkürler....
Bonsaisan kabul ederse böyle bir organizasyona ben katılırım....ne dersin BonsaiSensei..:)
hortumla sulama ne zamandır yasak acaba?
bu uygulama bize de gelir belki yakında...
Bonsaisan İzmirli. Benden başka kim var burada?
Ali H. ALI
24-03-2007, 12:39
Memet, kimseden ses cikmadi. Koca Izmirde senden baska bonsai ile ilgilenen yok gibi. Mine, burasini gormedi, gorse bende Izmirdeyim ve bonsai ugrasinin icindeyim derdi.
Izmirdeki bonsaicilerin sayilmiyacak kadar cok olmasi dilegi ile hosca kal.
iş sezonları açıldı başı kalabalık. Yoksa onlar iki kişilik ekip zaten.
Yani dört kişiyiz. Zamanla klüp kuracak, sergi açacak kadar kalabalık olacağımıza eminim.
Mine Pakkaner
24-03-2007, 13:23
Aa şimdi gördüm Hocam, bu ara yoğun çalışıyorum, ama fidanlarımı ihmal etmiyorum :) Umarım kalabalıklaşırız da biz de bir uygulama çalışması yaparız, ne güzel olur.
tasdelenmurat
26-03-2007, 20:56
ben istanbuldayım. atölye çalışmaları ve çay işi/kulüp işi bayağı hoşuma gider.
Ankara Bonsai Derneğininin kısaltması olayı yani A.B.D olayına resmen kahkalara attım ve gerçekten üzüldüm. samsunluyum. böyle bir dernek buluşması 6 saat yol çekip ankaraya bile gelirdim. yaz aylarınızdaki buluşmalar için. psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeniyim.
istanbullu arkadaslarla tanışmak görüşmek hoşuma gider.
ali bey sürekli takipcinizim. çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Ali H. ALI
27-03-2007, 13:45
Tasdelenmurat, aramiza hosgeldin. Benim takipcim olacagini soylemen bonsai icin yeterli deyildir. Takip edip ogrendiklerini uygulaman ve deneyimlerini burada paylastigin zaman takip edildigimin farkina varacagim ve bu beni sevindirecek.
Turkiyede su an, kurulmus bir bonsai kulubu yok, belki bu konuda da size gorev dusuyor, ne de olsa bu islerden hoslandiginizi belirtmissiniz. Kim bilir belkide Samsunda kuracaginiz kulup Turkiyede bir ilk olur.
Uyeler tanisiyor bolumunde sizi taniyaylim ve bonsaili sohbetlerimize devam edelim, hosca kaliniz.
Ali H. ALI
19-04-2007, 13:05
Hepinize iyi gunler, nisan ayi ucuncu sali aksaminda, Graig arkadasimiz agaclari uzerinde dallari nasil gelistirdigini, getirdigi bir ornek agac uzerinde bilgiler vererek anlatti. Graig'in agaci, Australiya yerli agaclarindan heybetli bir Banksia serrata idi. Bu agac govdesinin kalinlasmasi icin, uzun zaman kontrol altinda yerde dikili kalmis, govde kalinligi yeterli olunca da saksiya alinmis[Banksialarin ozelligidir yaslandik sonra govdesi halka halka kalinlasiyor.]
Uzerinde yapilan dal diziminden sonra, dallar uzerinde cikan yeni surgunler, surekli uzerinde iki tomurcuk kalacak sekilde cimcik alimla budanmis. Her budanmadan sonra acilan iki tomurcuk iki dalcik olmus, tekrar cimcik alimla budanan bu iki dalcik dort olmus ve bu surup giderken dalciklar agacin uzerinde cogalip simdiki forumunu almis.
Genelde buyuk yapraklarin, agacin dis taraflarinda ciktigini soyliyen Graig, bu buyuk yapraklari surekli budadigini ve bu budama sonucunda agacin ic, ve alttaki dallarinin gunes gormesini, ayni zamanda dallar arasindaki hava dolasiminin da daha iyi oldugunu sozlerine ekledi.
Agaclarina dis mekanda baktigini, surekli saksilari cevirip agaclarin arka taraflarinin da gunesten yararlanmalarini sagladigini. Sivi gubre verecekse vermeden once mutlaka agaci sulayip ondan sonra gubre verdigini, agaclarina sulamayi, saksi uzerindeki toprak kurumaya baslarken yaptigini, bunun da saksidaki topragin icerisine havanin girmesini ve bu havadan da koklerin, nefes almasini sagladigini sozlerine ekledi.
Asagida uzerinde bilgi aldigimiz banksiadan baska diger uyelerin getirdigi sonbahar yaprakli agaclar vardi onlari ve bir de kokleri kaya uzerine sarilmis akcaagaci da, sizlerle paylasmak istedim.
Mayis ayinin ucuncu sali aksamina kadar hepiniz hosca kaliniz.
9540
Banksia serrata
9541
govdenin yakindan gorunusu
9542
Graig agaci hakkinda bilgi verirken
9543
Yaprak dokumune hazir, Sigla
9544
Sonbaharda cin karaagaci
Ali H. ALI
19-04-2007, 13:11
9545
9546
Deyisik acilardan cekilmis, kokler kaya uzerine sarilmis akcaagac[Acer buergerianum]
Ali abi, arkadaşlarına selamlarımızı ilet, yine hayran bıraktılar bizi burada.
Bakalım, belki zamanla biz de onlara çalışmalarımızı gösteririz.
Ali Bey bu ağaçlar harika, hele kaya üstü çalışmaya bayıldım. Yeterli donanıma sahip olduğum ilk bunu deneyeceğim :) Sığla bir başka güzel.
Bilgiler için ayrıca teşekkürler.
Ben de sığla ağacını gözüme kestiriyorum daha başından beri ama bakalım başarabilecekmiyim iki adet derin budama yaptığım sığla sürgünlerini verdi:)
Bilgiler ve resimler için sonsuz teşekkürler Ali Hocam...
Ali H. ALI
19-04-2007, 14:29
Memet olur selamlarini soylerim.
Aybala zeytinler geliyor, belki yanlarinda incirler de olur. Bence hic vakit kaybetmeden istedigin tarzi denemelisin. Ne kadar erkenbaslarsan o kadar erken bonsai sahibi olursun. Kaldiki sana yardim edecek bu kadar arkadasin varken hemen baslamalisin.
Salvia sigla uzerinde yaptigincalismalari paylasirsan belki yardimci olabiliriz.
Hepinizin gunleri bonsai ile dolu gecsin.
tumbleweed
19-04-2007, 22:52
hocam
haddim olmayarak belirteyim ki "Banksia serrata" çelişik bir gövde akışına sahip. Gövde bir süre sağa gelişmis sonra zorlama bir eğimle yönü sola çevrilmiş. Bakınca dikkati çeken bir hareket uyumsuzluğu oluşmuş, tepe kökün üzerindeki ilk hareket yönüne dönmeyince... Bu tip ukalalıkları yapabileceğim, 'bu ağaçtaki sorun ne' başlığı açsam mı acaba, elli yıllık ustalara laf etmiş oluruz ama öğretici de olabilir.
Ali H. ALI
20-04-2007, 14:37
Iyi gunler Tumbleweed, ben dusunduklerinizi, buraya yazmanizin, ukalalik oldugunu dusunmuyorum. Her zaman, sizin ve diger arkadaslarin yapacagi, olumlu ve ya olumsuz tum goruslere, elestirilere, acigim. Her turlu gorus ve dusunceleri yazip tartismak, inaniyorum ki bizi bonsaide cok ilerilere goturecektir.
Dogada, bitkiler kendi cinslerinin buyume, ozelikleri disinda, dogru gelen isiktan, yansiyan isiktan, ruzgardan, kardan, yildirimdan, onunde duvar gibi duran kayalardan ve hastaliklardan etkilenip buyuyen bitki govdeleri, duzensiz celiskili gibi bir gorunus sergilerler. Biz bu govdelere, hayret ve saskinlik icerisinde bakariz nasil oldu da bu govde, boyle agilmemesi gerekirken egildi diye de dusunmeden edemeyiz. Saga dogru buyuyen bir agac govdesi, cok keskin bir donusle sola yukselebilir. Bu ani yon deyistirmenin, bircok nedenleri olabilir, ornegin bitki daha fidanken govdesi cesitli nedenlerde zarar gorup kopmus olabilir. Ama bitki olmemistir, direnis ve yasama istegi, sol tarafindaki kucuk dalcikla yeserip tekrar yukselmiye baslar ve o dalcik kirilan saga dogru buyuyen eski govdenin gorevini yuklenip sol tarafa dogru yukselmiye baslar, Zaman icerisinde bitkinin saga dogru yukselirken ani sola donmus bir govdesi olusur.
Doganin bu guzelliklerinden etkilenip[siz celiski diyorsunuz] bonsai saksisina diktiginiz agaclarda uygulamak bonsai sanatinin inceliklerindendir.
Dogada dolasirken cevrenizdeki agaclarin buyume sekillerine hep dikkat edin. Bu agaclara bakarken, simdiye kadar hic dusunmediginiz, hic gormediginiz bir cok cesit bircok tarz goreceksiniz, bu da bonsai yaparken agacniz uzerinde tarz seceneklerinizi, bilincli olarak artiracaktir.
Yukarda resimde gorunen banksia agacinin govdesi, once saga sonra sola yukseliyor sonra, soldaki uzun dalin ciktigi yerden, yumusak bir sekilde tekrar saga donuyor. Dikkatli bakarsaniz dallar arasindaki saga dogru egilmeye basliyan govdeyi gorebilirsiniz.
Aslinda dengeli buyumus, hayranlik ve saygi ile bakilabilecek bir agactir.
Dilerim ki sizlerin de boyle agaclari olur. Sevgi ve saygi ile kaliniz.
Ali H. ALI
20-05-2007, 13:28
Hepinize selamlar, mayis ayinin ucuncu sali toplantisi diger toplantilardan farkli oldu. Bir firmadan gelen biri, yani bir urunu bizlere tanitti. Her zaman oldugu gibi uyeler yine agaclarini sergiledi. Burada sonbahar oldugu icin yapraklari renklenmis ve dokulmeye hazir agaclar sergileniyor. Bunlardan 3 tanesinin resimlerini cekip sizlerle de paylasmak istedim.
Bizlere tanitilan yeni urunun ismi "SEASOL" bu urun %100 organik olup, deniz yosunlarindan uretiliyor. Uretimde kullanilan yosunlar, denizde yasiyan canli yosunlardan deyil de, karaya vurmus yosunlar toplanarak kullaniliyor.
Seasol icerisinde bircok vitaminler, potasyum, amino asit, bir de auxins ve cytokinins hormonlari ile bitkileri buyumeye uyaran ve tesvikeden bir urun.
Bu urun bitkilerin, saglikli ve guclu buyumelerini sagliyor. Bitkilerin daha fazla cicek ve meyve vermelerine yardim ediyor.
Bitkilerin daha guclu bir kok sistemi olusturmasina yardim ediyor.
yaprak ve meyvelerdeki hucre duvarlarinin daha kalin ve guclu olmasini sagladigindan boceklere ve mantar hastaliklarina karsi bitki daha direncli oluyor. Ustelik kiragi ve dona karsi da direnci artiyor.
Cimlere, ic mekan, dis mekan bitkilere, sus agaclarina, meyve agaclarina, fidelere, fidanlara, hasta olan ve yeni dikilmis bitkilere[cunku bu urunun gubre olmadigi savunuluyor] Kullanilabilen bir bir urun tanitildi.
Urunun tanitimindan sonra da uyelere indirimli bir fiyatla urunu sattilar. Urunun bu kadar ovulmesine dayanamayip ben de bir sise aldim.
Tum pazarlamacilarin meslegidir, pazarladiklari urunu goklere cikarirlar.
ben de bunlari goz onunde tutup bu super! urunu bir ve ya iki bitki uzerinde deneyip sonuclarini gordukten sonra bonsailer ve diger bitkilerim uzerinde kullanacagim. Uzerinde deneme yaptigim bitkilerdeki sonuclari da sizlerle paylasacagim. Belki bu urun, bir gun oraya da gelir.
11097
Seasol
Uye arkadaslarin sergiledigi agaclar.
11098
Yapragini dokecekken tek bir cicek acmis nar
11099
Akcaagac.
11100
Sigla
Gelecek ayin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.
Ali H. ALI
22-05-2007, 14:07
Selamlar arkadaslar, bu ayin ucuncu sali aksami cektigim bonsai resimlerinden nar ve akcaagac uzerinde kucuk hatalar var. Onlari farkedip sormanizi bekledim. Ozellikle de sayin Tumbleweed Mutlaka sorar dedim. Ama belli ki isleriniz cok yogun. Yine de gozunuz carparsa bu iki agaca dikkatlice bakiniz.
Hepinize sevgiler.
vekilori
22-05-2007, 14:58
Merhaba.
Açıkçası Ali hocam dikkatimi çekmese daha önce baktığım bu resimlere daha dikkatli bakmazdım. Ali hoca hatalar var diyorsa vardır. Bence;
Narda: Sağ en alttaki kalın dalın üstünde dal olmaması ve biraz görüntü bozukluğu yapıyor. Solda alttan 3. dal çok fazla aşağı eğilmiş. Biraz daha yukarı eğimli olsa daha güzel olurmuş sanki.
Akağaçta: Alttaki iki dalda eğer yaprak çıkması sağlanamıyorsa bence kesilmeleri daha uygun olurdu ...
Benden bu kadar hocam sevgiyle
cüce nar
22-05-2007, 17:24
Merhaba,
Narda sol alttan ikinci dal,dal dizimini bozuyor.Onun orada olmaması lazım.Aynı durum akçaağaç için de geçerli.Sol alt dalın üzerindeki dal yine dizimi bozuyor.Akçağacın sağ alt dalı da sanki bakana doğru çıkmış gibi.Sevgiyle kalın.
Ali H. ALI
25-05-2007, 14:46
Hepinize iyi gunler, Vekilori ve Cuce nar resimlere bakip yorum ve gorus bildirdiginiz icin tesekurler.
Bence nar uzerindeki dal dizimi iyidir. Gozume carpan ilk sey, agacin ilk dali saga dogru uzaniyorken agac saksinin yine sag tarafina dikilmis ve saksi ile agac arasinda bir dengesizlik olmus. Oysa agac saksinin sol tarafina dikilmis olsa, saga dogru uzanan ilk ve en uzun dal saksinin bos kalan sag tarafida daha guzel durup saksi ile bir denge olusturacakti.
Akcaagacta ise sizlerin de farkettigi gibi ilk dalin one dogru cikmasi yaninda agacin govdesinin saksidan cikip yukseldigi yerde[resim net olmadigi icin iyi gorunmuyor] bir cikinti olusuyor o cikinti yillar once agaca yapilan asidir onca sureye ragmen o asi yeri hemen goze carpiyor bu da bonsainin guzelligini bozuyor. Bunca zaman, emek verdikten sonra, agac hatali da olsa insan Birakamiyor ve bakmiya devam ediyor. En iyisi bonsai yapmak icin agac secerken asilanmis yerler, veya onden kesilip budanacak kalin dallar varsa, bunlar hep, goz onunde tutulup ileride olabilecek olumsuz goruntuleri onlemek icin bonsaiye uygun agaclar secilmeli.
Sizlere guzel bonsai calismalari diliyorum.
Ali H. ALI
20-06-2007, 14:29
Hepinize iyi gunler, dun aksam Melbourne'da soguk ve yagmur vardi. Bonsai toplantisina cok uyeler gelmiyecek diye dusunurken. Beklenenden fazla bir katilim oldu. Belkide Steve'in camlar hakkinda verecegi bilgileri kacirmamak icin herkes ordaydi.
Steve'i gecen yildan tanirsiniz hani ardic agaci uzerinde calisma yapan arkadas. Stev igne yaprakliar uzerinde calismayi seven biri. Oyle olmasina ragmen cok guzel bir zeytin agaci var, ilk firsatta o zeytin agacinin resmini sizlerle paylasmak istiyorum.[Agustos ayinda yillik sergimiz olacak buyuk bir olasilikla zeytinin resmini o gun cekerim]
Steve dun aksam, japon kara camlari[pinus thunbergii] hakkinda bilgiler verdi.
Konusmasina, camlardan bonsai yapacaklari uyararak basladi.
Camlarin budanmadan, kandillerin[camlarda, baharda gelismeye basliyan ve igne yapraklarin, daha bir birine yapisik durumdaki surgunlere, ingilizcede verilen isim candle=kandil] uclari alinmadan camlardan bonsainin yapilamamiyacagini vurguladi. Onun icin camlardan bonsai yapilacagi zaman, fidanin uzerindeki istenmiyen dallar budanmali ve agaca istenilen sekil verilmeli Bu arada agacin arka tarafindan secilecek bir dal alabiladigince buyumeye birakilir o dal kurbanlik daldir agacin govde kalinligi istenildigi kalinlikta olunca o dal budanir[buyumeye birakilan kurbanlik dal, buyuduk sonra, asagisinda kalan govdeyi de gelistirip kalinlastirir. Bu yontemi baska cins agaclara da uygulayabilirsiniz.]
Steve kandil uc koparmasini iki asamada yaptigini belirtti:
A/ Baharda igne yapraklar kandil uzerinde acilmadan, kandili yarisindan ve ya yaridan biraz fazlasini kopariyor [parmak uclari ile]. Ilerliyen gunlerde kandil uzerinde kalan igne yapraklar bir birinden ayrilip gelisiyor.
B/ Yazin ortalarina dogru daha once yari budanmis surgunler[ilk budandiginda kandildi] uzerinde 3-4 cift igne yaprak kalacak sekilde,[ Budanan yerin altinda igne yaprak yoksa surgun tomurcuk vermeyip olecektir] makasla tekrar budanir.
Kisa bir sure sonra budanan yerlerden, 3-4 tane tomurcuk belirir, Bu tomurcuklar kandil durumuna gelince iclerinden istenen iki tanesi secilir ve digerleri budanir. Agacin ust tarafindaki daha az gelismis kandiller birakilip fazla gelismisler budanirken, agacin alt tarafindaki dallarda tersi yapilip guclu kandiller birakilip zayiflar budanir ki bu da agacin dengeli buyumesini saglar.
Bu yontemi agaciniza surekli uygularsaniz agacinizin cok dalli ve toplu bir forumda olmasini sagliyacaksiniz.
Bu uygulama japon kara camlari icindir. Japon beyaz camina[Pinus parviflora] bu uygulamayi yaparsaniz ayni tepkiyi vermiyecegini .
Ne kadar kitap ne kadar yazi okusaniz, camlar uzerinde denemeler calismalar yapmadan camlarin nasil tepki verecegini kestiremezsiniz diyor steve.
Bir cogunuz fistik camlari uzerinde calismalar yapmayi istiyorsunuz ve ne yapacaginizi bilmiyorsunuz. Yukardaki uygulamayi fistik camlarina uygulayip nasil bir tepki alacaginizi gozleyiniz. Belki japon kara camlarinin verdigi olumlu yaniti fistik camlarinda da alirsiniz. Camlariniz uzerinde calismalar yaparken zaman ve diger bilgileri not etmeyi unutmayin. Bu bilgiler hem size hem de daha sonra bilgi vereceklerinize kaynak olacak.
Asagida steve'in calismalari yani sira, bonsai saksisina gecirmeden once bir uyenin bazi agaclarindaki budama ve tellemeleri de gorebilirsiniz.
14058
Steve camlar hakkinda cizimle bilgi verirken.
14059
Kurbanlik dali yeni kesilmis bir cam[sol taraftaki beyaz etiketin ust tarafindan uzanan dal. kurumus dal gorunumu verilecek]
14060
14061
bir baska fidan hakkinda bilgi verirken.
14062
Yakin bir zamanda kurbanlik dalinin kesilecegi bir cam.
Ali H. ALI
20-06-2007, 14:39
14063
Sagdaki iki bonsai kurbanlik dal birakma yontemi ile govdesi kalinlastirilmistir.
Asagidaki agaclar, bonsai saksisina alinmadan once uzerlerinde yapilan
calismalar.
14064
Atlas sediri
14065
Japon kara cami
14066
Ardic
14067
Mazi
Bu calismalardan eklenen resimler, fidancilardan agac secerken size yardimci olacagini dusunuyorum.
Ustelik onunuzde bonsai yarismasi da var.
Onumuzdeki ayin 3. sali aksamina kadar saglicakla kaliniz.
Ali H. ALI
19-07-2007, 13:16
Hepinize selamlar, bu ay yaptigimiz sali aksami toplantisina katilim cok azdi. Nedeni ise, sanirim cok soguk ve yagmurlu bir havanin olmasiydi.
Toplantinin ilk bolumunde, gelen ay yapilacak olan yillik bonsai sergisinde, gorevli arkadaslarin neler yapacaklari, kimler kac agacla sergiye katilacak, sergiden sonra duzenlenen yemege kimler gelebilecek gibi konular tartisilip konusuldu.
Toplantinin ikinci yarisinda ise uyelerin getirdigi agaclar uzerinde, deneyimli kisilerden, gorus ve oneriler alip, agaclari uzerinde kisa bir sure calistilar. uzerinde calisilan agaclari kimse bitirmedi belki evde devam edecekler diye dusunuyorum.
Agaclari uzerinde calisan arkadaslarin, Kimi resimlerini asagiya ekliyorum.
Bir dahaki sefere yapacagimiz atolye calismasinin daha uzun sureli ve daha cok katilimla olacagini dusunuyorum. O zaman daha fazla resim cekip, agaclarin calismadan sonraki durumlarini da goruntulemeye calisacagim.
Aylik sergi masasina konan [el yapimi saksiya dikkat ediniz agac ile nasil bir uyum icerisindedir. Bu tarz saksilari comlek yapanlara, kolayca yaptirabileceginizi dusunuyorum.] asagidaki son resmi de hepinize armagan ediyorum. Herkesin boyle guzel bir agaci olmasini dilerim.
Gelecek ayin ucuncu sali aksamina kadar saglicakla kaliniz.
16380
16381
16382
16383
16384
Atolye calismalarindan genel goruntuler.
Ali H. ALI
19-07-2007, 13:21
16385
Elde yapilmis ozel bir saksiya dikilmis cam agaci[agacin boyu 10cm kadar]
tasdelenmurat
19-08-2007, 06:31
Bu kadar büyük kurbanlık dal bırakmak ve gövdeyi kalınlaştırmak. resmen yeni ufuklar açtı diyebilirim kendim için.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=14063&d=1182342703
bende 46 ıhlamur fidesiyle baslamıştım. Tayinim çıkmaz diye düsünmüstüm ama istanbuldan mugla/milasa tayinim çıktı. Çalıştığım fideleri maalesef taşınırken taşıyamayacağım için bırakmak zorunda kaldım . Bu çok üzücü oldu benim için. tek tesellim form çalışmalarını geliştirmek için bir ficus natasha bitkisi edinmiştim. sizin gövde kalınlaştırma ile ilgili bir yazınız vardı. Oradan ilham alarak gövdeyi kalınlaştırmak istediğim yerin altından boğma çalışmasını uygulamıştım. Her neyse. bayagıda şekil verdiğim bu ağacı kıyamadığım için okula götürdüm. Bir öğretmen arkadaş veririm diye. İçinde 10 öğretmenin bulunduğu odada 4 talip çıktı. Sohbet bonsai ye döndü. güvendiğim bir bayan öğretmen arkadasa verdim gün sonunda. Bu beni çok onure etti. Hatta o gün 2 öğretmen arkadaşın kanına girdim galiba. Birkaç bonsai sitesi adreside vermek zorunda kaldım onlara. Bu adreslerdeki bilgileri mutlaka okuyun diye.
Şimdi yeni bir diyardayım ve yeniden çalışmak istiyorum. mevsim olarak şu an çok ters bir zamandayız ama. önerebileceğiniz ağaçlar varmı acaba. Şöyle yeni saksı oluşturma yönünden. Yılın bu zamanlarında dikilebilecek tohumlar varmı bide. ( Ağustos ayı olarak ) Bu arada milasda bayağı zeytin ağacı var. ve hayatımda bu kadar çok değişik zeytin formu ilk defa görmüş oldum ve içimde bir zeytin ağacı sevdası oluştu. acayip yaşlı görünüyorlar ve acayip güzel duruyorlar.
Ali H. ALI
19-08-2007, 14:27
Tasdelenmurat iyi pazarlar.
Bonsai yaptigin agaclardan ayrilmana nasil uzuldugunu anliyabiliyorum, ama senin de dusundugun gibi o agaci vermekle Turkiyede bir bonsai sevdalisi daha aramiza katmis oldun bu yuzden uzuntunun yerini sevinc almali.
Ogretmenlik yapacagin yeni okulda da mutlaka talebe ve diger ogretmenlere de bonsainin ne oldugunu nasil yapildigini anlatmiya calisacaksin ve kim bilir belki, Izmir ve Istanbuldaki gibi oralarda da bir atolye calismasi duzenlersiniz.
Zeytin agaclarinin bol oldugu bir yerde olmaniz ne guzel. Zeytin agaclari uzerinde yapacaginiz calismalari mutlaka buralarda paylasiniz. Gordugunuz zeytin agaclarina iyice bakiniz onlar size nasil bir tarz uygulaycaginizi soyliyecektir. En guzel zeytin agaclari bonsailerini yapmanizi dilerim.
bonsaisever
19-08-2007, 23:24
Çalıştığım fideleri maalesef taşınırken taşıyamayacağım için bırakmak zorunda kaldım ..
Nereye bıraktınız? :)
tasdelenmurat
21-08-2007, 01:07
O fideleri ben topladığımda 5 cm-10 cm aralarındaydı. Hepsini bir pet bardak içine yerleştirmistim. Pet bardaklarındaki topraklarıyla alarak. Okulumun arka bahçesine diktim. Okulumuzun kapıcısı bayağı bitkilere bakıyor. Yeni fideler falanda ekiyor. Güzel düzenli bir şekilde okulumuzun bahçesine yerleştirdim.
Taşınmak acayip pahalı bir olgu. Hele de bir öğretmen için. Meyve halinden bir kamyonet bulabildiğim için en ucuza , taşınırken de onlar ağacı, saksıya özen göstermeyecekler için...
Şekil verme çalışmalarımı geliştirmek için aldığım ficus natashayı 3 parçaya bölmüştüm. Üçünü de köklendirmeyi basarmıştım. ( İtiraf ediyorum sıvı gübreninde çok faydası oldu ) Bayağı iyi köklenen bir fideyi toprağa yan yatırarak dikmiştim.
Topraga değen kısımlarda kök çıkarsa belki orman tarzı biseyler denerim demistim. Ev taşıma işimin son haftasında bi topraga bakayım dedim. O da ne! çok hafif kabuğunu soyduğum kısımlarda kök patlakları oluşmaya başlamış. içime nasıl uhde oldu bilseniz.
O saksıyı ev sahibimin anneannesine verdim. Kadına saksının sol tarafındaki toprak yükseltisinin sebebini söyleyince. Ninemiz şöyle cevap vermesin mi. " İyi de evladım bir ağaçtan bir kaç ağaç üretmek istiyorsan, niye dalları kırıp toprağa dikmedin ki. Bu kadar ugraşıyon" cevabı geldi. Benim verebildiğim cevap ise sadece " Evet öyle ama ... " oldu. Yaşlı bir nineye bonsai işini anlatmak uzun geldi. :(
Ali H. ALI
23-08-2007, 14:10
Hepinize iyi gunler.
Bu ayin 3. sali toplantisini gectigimiz sali gunu yaptik. Hasta olan bir iki uye disinda, hemen, hemen tum uyeler toplantida idi.
Acik ve demokratik bir secimle, yeni yonetim kurulu secildi ve alkislarla yeni yonetim tum sorumlulukleri devraldi bir yil boyunca bonsai kulubunu yeni secilen arkadaslarimiz yonetecek.
"Waverley garden club, Bonsai group" 35. kurulus yildonumu, evlerden getirilen yiyeceklerle secim sonrasi kutlandi. Caylar kahveler icildi tatlilar ve Parmaklarla yenilen bircok yiyecek paylasildi. Bonsai sohbetleri yapildi.
8 haftalik bir Antartika gezisinden donen bir uyemiz gezi sirasinda cektigi fotograflari komputerden bir projektore ve perdeye aktarip, bizlerle paylasti.
Penguinler, fok baliklari, kilemetrelerce buyuklukteki buz parcalari ve buz parcalarinin renkleri cok ilgincti. Kimileri icin tatil yapilacak cok daha guzel yerler oldugu dusunulebilir ama inanin resimlerde bile olsa o buzlar, beyazliklar arasida dolasmak penguinlerle olmak guzeldi(ustelik -15 -20 derecelerdeki sogugu hissetmeden).
Buralarda havalar isinmaya basladi, Erik, Badem, kiraz agaclari cicekleniyor. Bir uyemizin getirdigi bir kiraz agacinin fotografini sizlerle paylasiyorum.
Gelecek ayin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.
19256
Cicege durmus kiraz agaci
19257
Kulubun 35. kurulusunu kutlarken
Şu bonsai yapmayi bir öğrenseydim birsürü tekniği varmış ama ben hiçbirini öğrenemedim... bana en zor gelen kısmı da sabır bölümü :)
Ali H. ALI
19-09-2007, 13:23
Hepinize iyi gunler, dun ayin 3. sali gunuydu ve aksami bonsai toplantisi vardi.
Aksamki toplantiyi ve yapilan calismalari sizlerle iki asamada paylasmayi dusndum.
Ilk asamada sizlere 3 resim ekliyorum, resimlerde gordugunuz agaclar uzerinde calismalar yapildi. Bu yapilan calismalari ikinci asamada paylasacagim(1-2 gun sonra) Simdi size bir sorum var, bu agaclar sizin olsa agaclariniza nasil bir tarz verir nasil sekillendirirdiniz. Ama bunlar zaten bonsai demeyin hayallerinizi zorlayin ve dusunduklerinizi burada paylasin. Goreceksiniz ki ayni agaclar uzerinde bircok degisik gorus ve oneri cogaltilacak ve bunlarin buyuk bir olasilikla hepsi de dogru goruslerdir ama bu goruslere son noktayi koyacak olan kisi de agaclarin sahibidir. Siz gorus ve onerileriunizi burada cekinmeden paylasin, ben de sali aksami cektigim fotograflari ve dinlediklerimi sizlerle paylasacagim.
Herkesin goruslerini bekliyorum.
21012
Demir agaci(Casuarina) boyu 1 metreden yuksek
21013
Cam(pinus sylvestris) boyu 1 metreden yuksek
21014
Ardic
bonsaisan
19-09-2007, 23:36
Güzel bir soru olmuş Ali'bey.
Sanırm ağaçlar çoktan işleme girdi.Ve biz kafamızda oluşturduğumuz şekilleri sizle paylaşıcaz ve sizde ağaçı işleyen sanatçının kendi işlemini biizmle karşılaştıraçaksınız ve bu sayede güzel bir uygulama oluçak.Çok hoş bir düşünce.
Saygılarımla.
Ali H. ALI
20-09-2007, 14:40
Iyi de Bonsaisan dusuncelerini belirtmemissin. dusuncelerinizin, agaclar uzerinde calisacak arkadasla ayni olmasi gerekmiyor. Mutlaka degisik gorus ve dusunceleriniz olacaktir. Bunlari yazmaktan cekinmemelisiniz. burdaki gaye Kafalarda bir firtina koparip bircok gorus ve bilgiye ulasmaktir.
Yukardaki 3 agac uzerindeki oneri ve goruslerinizi bekliyorum.
Bonsai ile ilgilenen tum arkadaslar bu firtinaya katilip, esip gurlemlidir diye dusunuyorum.
Ali Bey, bonsai ile ilgilenmez görünenler bile merakla bekliyor... Yani ben. :)
bonsaisan
20-09-2007, 18:31
Sayın ali bey
görüş belirtmeye vaktim olmadı sadece okudum ve çıktım ben fotoğrafları makinaya aldım gçr belirtmekden se görsel olarak aktarmayı tercih ettim.Fakat işlerim biraz yogun o yüzde hafda sonun gibi ekliyeçeğim **** daha erken 3 ağaç içinde kafandaki proje hazır.
Saygılar
bonsaisan
20-09-2007, 22:26
Öncelikle sırayla gideyim dedim.
ilk ağaç demir ağaçı.
Bu ağaç bende olsaydı?Ben böyle bir ağaç ile çalışmak istemezdim.Çünkü çok yükzek ve alt ilk dalımız yok.Nebari güzel ama dediğim gibi çalıpşmazdım.
Ama bu bir bonsai şekillendirme yarışmasında önümüze konulan bir çalışma ağaçı olsaydı.
Şu şekilde yapardım.
1. noktadadan bu ağaçın köklenmesi gerekiyor.Yanlız bu kadar kalın bir gövdenin köklenmesi uzuzn vadede olaçağında ben şöyler yapardım.
Öncelikle aynı cins ağaçımızdan 3 ila 4 adet 2 yaşında fidanlar alırdım.
Ve bu fidanları işaretlediğim yerden aşılardım.Tabi kökleride kensi saksıların da olaçak yanaştırma aşı takniği ile.
Daha sonra 1 ay kdar sonra fidanların üst kısmlarını keserdim.
Sonra4ay kadar sonra işaretlediğim yerin altından keser aşı yapmış olduğugum kökler ile beraber ağaçıma yeni suni kökler oluşturduğum için bu köklerin sayesinde ağaçımı derin bir saksıya alırdım.BU sayede ağaçım kısalmış olur.6 ila 1 yıl köklenmesini beklemek yerine bir ay içerisinde kökleri oluştur ve saksılardım.Ayrıca kestiğim alt kısımında daha sonra nebarisi olduğu için üst kısmını tpralr 2 adet bonsai sahip olurdum.
http://img225.imageshack.us/img225/3168/saliard0.jpg
Gelelim diğer ağaçımızı bu ağaçıda terçihen seçmezdim çok yüksek ve uğraştırıcı bir ağaç.
Bu ağaçı 3 farklı formda düşündüm.
1. formda 1. yerden kesim alta kalan kısmı "Jin" yapım üçgen forma tamalamak.
2. form ise 2. yerden kesip 2. noktayı birazda öne doğru getirip altı ve üst üçgenne tamamlamak.
3. form ise ağaçı kırmız gördüğünüz çiizmlerde ki tum daları kulanarak bir büütn halinde çalışmak.
http://img225.imageshack.us/img225/8291/saliaeylul013ze3.jpg
Ve son ağaç bu zaten bir hankengai sadece biraz üstün ve yana doğru açılmış sürgünleri üçgen bir forma gelmesi yeterli..
http://img57.imageshack.us/img57/6154/saliaeylul019ip3.jpg
Ali hocam şunu belirtmek istiyorum.Eklediğiniz karelrden yola çıktım sadece 2 boyutlu şekilde ağaçları görmekteyim ve siizn çekim açınıza göre formlar vermeye çalışıtım.
Belki 360 derecelik bir şekilde göre bilsem daha farklı şeyler oluşa biirdi.
Benim düşüncelerim bunlar.
Saygılar.
Ali H. ALI
21-09-2007, 05:22
Zenfree, bonsai ile ilgilenmez gibi gorunen arkadaslar da dusuncelerini soyliyebilirler. Bu ogrenme sureci yalniz bonsai ile ilgilenenler icin degildir. Merak etmeniz bile sizin bonsaiye karsi ilgisiz olmadigini gosteriyor.
Ali H. ALI
21-09-2007, 05:26
Bonsaisan goruslerin icin tesekurler. Biraz daha bekleyip diger arkadaslarin gorus ve dusuncelerini de aldiktan sonra, agaclar uzerende yapilan calismalari resimlerle paylasacagim ve sanirim ondan sonra da herkesin soyliyecekleri olacaktir.
bonsaisan
22-09-2007, 01:30
Merakla bekliyorum Ali Hocam.
Bakalım bonsailerin sahibi olan ustalar nasıl bir yol izlediler.
Bizm içinde iyi bir deneyim olaçaktır.
Ali H. ALI
22-09-2007, 17:20
Bonsaisan firsat bulup, agaclar uzerinde yapilan calismalari bu gun gonderemedim. Simdi da gec oldu(1:19 gece) artik yarin gonderirim.
Ali H. ALI
23-09-2007, 13:28
Iyi gunler, Bonsaisandan (ve zenfree) baskasi bu sayfayi ya gormedi ya da gorus belirtmekten cekiniyorlar. Her ne ise, once cam agaci uzerinde yapilan calismadan sozedecegim, Yalniz agactan soz etmeden once sizlere agac uzerinde calisma yapan arkadastan soz etmek istiyorum.
Brian Sampson, yalniz Wavwerly bonsai kulubunun degil, Australianin en iyi bonsai ustalarindan biridir. Meslegi duvar ustasi, gecimini duvar orerek sagliyor. Bonsai yaninda yagliboya calismalari vardir. genelde bonsai uzerinde calismadan once, dusunup yapmak istedigi tarzi cizip, sonra da cizime bakarak agaci uzerinde calisir. Ben Brian'dan cok sey ogrendim ve ogrenmeye devam ediyorum.
Zaman, zaman Brian'a yardim eden genc arkadasin ismi John. Brian cam agaci uzerinde, evde yaptigi on calismalari anlatirken, John da cam agacinin en altaki ilk dala ve o dal uzerindeki dalciklara tel sarmiya ugrasiyordu.
Brian cam agacinin en altaki dalini, bir Italyan ustadan ogrendigi teknikle yukari alip, agacin boyunu kisaltip kesecegi govdeyi de kurumus govde gorunumu verip agci daha toplu bir bonsai yapmayi dusunuyor.
Yukari kiviracagi dal uzerinde, olusacak gerilimi en aza indirmek icin, agaci iki uc gun susuz birakti ve evde bir on calisma yapmis. Yukariya kivrilacak dalin, yukari bakan yuzunde matkaba takilan 5mm lik, bir ucla dali yari capina kadar 3-4 mm lik araliklarla deliyor, deldikten sonra kiviracagi dali eletrikci bandi ile sariyor (daha onceleri bitki rafyasi kulaniyordu, oysa eletrikci bandi ile calismanin daha kolay oldugunu belirtti) Bandi sardiktan sonra dalin hem ust hemde altina dal boyunca iki tane kalin bakir tel koyup tekrar eletrikci bandi ile sarmis. Iste simdi John'un tel sardigi dal evde on calisma yapilan daldir.
John tel sarimi bitirdikten sonra, bir kaldirac yardimi ile agacin dalini hic zorlanmadan ve kirmadan yukariya aliyorlar.
Saksi altina takozlar koyup agaca cesitli acilardan bakiyor ve yeni saksisina nasil dikilecegi hesaplaniyor. Yeni dal dizimleri yapiliyor ve govde dalin 20 cantim kadar uzerinden kesiliyor.(once dali istedigi yere kivirip sonra govdeyi kesiyor ki kiviracagi dal kivirirken koparsa govdenin ust kisimlarindaki dallari kullanarak baska bir secenegi olsun) Kesilen govde kabuklari soyulup kurumus govde gorunumu verilecek. Brian eve goturecegi bu agaci uzerinde calismalara devam edecek ve agaci uzerinde yaptigi calismalarin nasil bir sonuc verecegini, daha sonralari agacini tekrar getirip, sonuclari bizimle paylasacak ve ben de sizlerle paylasacagim.
Daha sonra diger iki agac uzerinde yapilan calismalari anlatmiya calisacagim. Bu arada belki yeni gorusler de sunulur.
Ali H. ALI
23-09-2007, 13:34
21248
Camin en altaki dali tellenirken
21249
Brian dali nasil hazirladigini anlatiyor.
21250
Kaldiracla ddali yukari kivirirken.
Ali H. ALI
23-09-2007, 13:39
21251
Govdeyi kesip ilk dai yukari aldiktan sonra dalciklari dizerken.
21252
Saksinin altina takozlar koyup onun, yeni saksisina nasil alinacagi hesaplaniyor.
21253
O aksam bitirilen calismaya evde devam edilecek.
Ali H. ALI
24-09-2007, 12:09
Brian,in demir agaci uzerinde yaptigi calisma bir cok uyeyi sasirtti.
Demir agaci cok yuksekti ve asagilarda hic dal bulunmuyordu. buna karsilik agacin toprak uzerindeki koklerinden bircok surgunler cikip buyumege baslamisti.
Dogadaki bu cins demir agaclari uzerinde yaptigi bir arastirmada, toprak uzerindeki koklerden surgunler buyuyup agac oluyordu. Ana govdeyi topraga yakin kesersem, tum enerji yeni surgunlere gidecek ve 1-2 yil icerisinde parmak kalinliginda ve ya daha kalin, ayni kokten cikan bircok agacla guzel bir orman tarzi elde edecegim, deyip agacin govdesini topraga yakin bir yerden kesmiye basladi.
Nasil bir orman tarzi olacagini bir iki yil sonra gorecegiz.
3. agacin uzerinde yapilan calismayi da artik yarin anlatirim.
Ali H. ALI
24-09-2007, 12:23
21328
Toprak uzerindeki koklerden cikan surgunleri incelerken.
21329
Govdeyi keserken.
21331
Govdeyi kestikten sonra
21330
saksida kalan genc surgunler.
bonsaisan
24-09-2007, 12:58
Dediğim gibi Ali hocam benim 2. ağaç çin düşündüğüm daha kısa vadede üst yapıyı kurtarıp boyu kısatım üstü şekillendirme adına bir işlemdi.
Ayrıca altda kaln kısmıda bu şekilde orman yapabilirmiş keşke kesemeseydi.
Bneim yöntemde aynı çüns ağaçın 3 ila5 adet 2 yılık fidanları ynaşma aşı ile yanaştırılıp kökleri kulanılarak ağaça kök sitemi kazandırmak üsre yapılan bit uygulamaydı.
Sonuçu ise sadece 2 ayda beli oluryor ve ağaçın üstünü şekillendirme geriye kalıyordu.
2 yıl beklemesine grek yoktu.Üzldüm ağaçın süt kısmı için.
Neyse sanatçı o eserde onun yolu kendi çizeçekdir.
3. ağaçında bekliyorum.
Saygılarımla
Ali H. ALI
24-09-2007, 14:13
Bonsaisan yapilan calicmaya karsi olan tepkini anliyorum. Ben de olsam belki agaci kesmez baska seyler dusunurdum. Brian ne yapmak istedigini bilen bir bonsai ustasidir ve kismetse bu calismalarin sonuclerini yine paylasacagiz.
Yilar once bir yol yapimi sirasinda sokulen kocaman bir karaagacin govdesi kesildikten sonra ozel tahta bir kutunun icerisine dikilip govde uzerinde ve kokler uzerinden cikan surgunlerle bir kocaman bonsai yapilmaya baslanmisti. Uzun zaman oldu o agacin ne durumda oldugunu gormedim. Bir firsatta o agacin resimlerini de cekip sizlerle paylasacagim.
3. agac uzerindde yapilan calismalari da yarin eklerim.
tourkana
24-09-2007, 15:12
3.ağacı ben de merak ediyorum..Ona çok benzeyen bir ağaç gördüm,eğer yaptığı işlem kolaysa o ağacı alıp ben de kendi çapımda birşeyler yapmak isterim.
Brian ağaçları üzerinde işlem yaparken oldukça keyif alıyor gibi görünüyor.Önce çizim yapması da çok yararlı oluyordur eminim.
İkinci ağacı dipten kestiğine inanamıyorum. :))
Ali H. ALI
25-09-2007, 13:47
Hepinize iyi gunler, bu gun sali aksami uzerinde calisilan son agac ardica geldik.
Sanirim bu calisma da sizleri sasirtacaktir.Alisilmisin disinda bir calisma, yari sarkik bir tarz en az 90 derecelik bir degisimle celebi tarzina cevriliyor.
Sali aksami,agacin boyle guzel gorundugune boyle kalirsa daha guzel olacagina, ve budanip celebi tarzi yapilmasina, itiraz edenler oldu, ama Brian, yari sarkik ve sarkik tarzda bir cok agacim vardir, yalniz boyle guzel govdeli celebi tarzinda agacim olmadigi icin bunu celebi tarzi yapmiya karar verdim dedi ve ise koyuldu. 15 dakika kadar kisa bir zamanda agaci asagida resimlerde gordugunuz gibi bir celebi tarzi yapiverdi. Agac uzerindeki calisma sadece sali aksami bitmisti. Birakilan budanmis dallar evde kurumus dal gorunumu verilecektir. Bu agac da karsiniza birdahaki cikisinda iyi olmusmu olmamismi o zaman karar verirsiniz.
O aksam Brianin anlatmak istedigi zaman, zaman bonsai calismalari yaparken
cok radikal bir karar alabilirsiniz. Alacaginiz bu karar sizi korkutmasin. korkusuzca calisabilmeniz icin de, ne yaptiginizi iyice bilmeniz gerekiyor, cunku bu gibi karlarda gordugunuz gibi, geriye donus yoktur. Bir gun korkusuzca ve bilincli olarak agaclariniz uzerinde keyif alarak calismanizi dilerim.
21423
Agac saksidan cikarilip kokler temizleniyor.
21424
Kokler ve dallar budanip agac yukari kaldiriliyor.
21426
Birakilan tek dal ve onun uzerindeki dalciklar telleniytor.
21427
21428
Agacin son durumu ve saksiya dikilisi.
Bir diger ayin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.
tourkana
25-09-2007, 14:15
Bence de eski hali daha güzeldi ..Yazık olmuş diyesim geliyor ama Brian da ne yaptığını bilen bir üstada benzediği için vardır bir bildiği deyip sineye çekiyorum :)
TreePedagogue
27-09-2007, 14:26
Ardıç güzel olmuş eski haliyle Cascade gibi görünsede formunu kaybetmiş uçdaki ince dalların hepsi yukarı doğru büyümüş. Gerçi bu bahane olamaz ardıç çok esnektir forma sokulabilirdi,
Aynı sitilde birçok ağacı olduğu için bunun stilini değiştirmiş gayet normal.
Bu radikal değişimdeki püf nokta köklerin saksıya yerleşimi ile alakalı, bende bir ağacımda böyle değişiklik yapmıştım.
Dik olarak dikilmiş bir ağacı uygun yön ve gövdeye göre uygun açıda eğik şekilde diktiğinizde güzel sonuçlar alabilirsiniz.
Çam ağacına gelince bonsaisan'ın önerisi **** Slanting çok güzel olabilirdi,
Bu işte tam gölgesinde sohbet edilecek bonsai.
Büyük bonsailerden hoşlanan birisi olarak içim cız etti...
Brian için ne demeli bilmem ki,
Resmen ağacı katletmiş, Tahminimce toprak altında kalan kısmını yüzeye çıkaracak bir çalışma yapacak, güzel olacağınada eminim,
Ancak madem sıfır noktasından ağacı keseceksin üstü işine yaramıyor,
Air layer ile köklendirip öyle kesersin.
Üst kısmından da süpürgemi yaparsın alıp doğa'yamı dikersin ne yaparsan yap,
Bu şekilde bunun adı sanat değil israftır. Doğa'da hiçbirşey israf edilmez.
tasdelenmurat
27-09-2007, 23:05
http://i20.photobucket.com/albums/b228/benimresimlerim/sali20a1.20eylul20011.jpg
Ağacın tamamı bir cevher niteliği tasıyor. Kesinlikle iki bonsai yapmak için kullanırdım.
Ben yeteri kadar ustalaşsam ne yapardım?
> Kırmızı çizgiden yukarısını kesinkez değerlendirdim. Orman tarzı bir sey için ideal duruyor. Ölü dal efekti uygulanabilecek güzel bir madende var :P
> Ben daha aşağılardan aşılama yapmaya çalışırdım. ( Aşağı inen mavi oklar )
Ağacın kalın ve işlenmeye çok müsait ( Matkap ile ) bir gövdesi var. Estetik ölü dal efektleri uygulanmaya çok müsait.
- Mavi çizgideki gibi yere yakın ölü dal görüntüsü oluşturabileceği gibi
- Sarı çizgideki uzunumsu, incemsi bir seyler de yapılabilir.
- Bu biraz uçuk kaçık olursa anlayışla bakarım merak etmeyin. Twisted tarzı helezonumsu bir oyma yapılabilirmi? ve yine ölü dal efekti. ( taktım ben bu ölü dala ) Pembe çizgili yer. Biraz yukarıya doğru çıkacak. Helezonumsu olacak.
Bide bişey soracam Ali hocam. Şimdi yukarıdaki resimdeki gibi biraz odunsulaşmış kökler varsa ve biz bunları bir kaya üstüne yerleştirmek istersek. Yapmamız mümkün olurmu? Yani kökü yumuşatmaya yönelik bir teknik varmı, ( telleme çalışması, **** odunsulaşan kökün biraz kabuğunu soymak, üstünü zımparalak vs) **** herhangi birşey. Bu tarz gereginden fazla odunsulaşmış köklerde , kaya üstü çalışmalar yola getirelebilirmi? Konudan biraz bağımsız oldu sorum ama gerçekten aklıma takıldı.
Ali H. ALI
28-09-2007, 16:20
Arkadaslar yorumlar icin hepinize tesekurler. Soylediklerinizin hepsi de dogru ve hepsi de yapilabilirdi. Oysa Brian klasik calismalarin disina cikip yeni birseyler yapmak istediginden bu calismalari yapmatigini dusunuyorum.
Agaclarin gosterdigi gelismeleri sizlerle tekrar paylasacagim. O zaman Brian dogrumu yapmis yanlismi yapmis daha iyi anliyacagiz,
Tasdelenmurat kokleri kalinlasip sertlesmesinden sonra kaya uzerine dikilmesi iyi sonucler veren bir calisma olmaz, kokler kaya uzerine iyice yerlesmiyeceginden agac kaya uzerinde egreti gibi duracak.
En iyisi kokleri hizli gelisen bir agac cinsinin (ornegin incir, disbudak olabilir) 1-2 yillik bir fidani kis sonu saksisindan cikarip kokleri hic budamadan uygun bir kaya uzerine yerlestirip kokleri de seritler halinde keseceginiz bez parcalari ile sarar ve uzunca bir saksiya kayayi gomecek sekilde dikerseniz bir iki yil icerisinde kokler sardiginiz kayadan asagiya buyuyup kaya ile butunlesecek sonra belli araliklarla usten alacaginiz toprak kok ve kayayi ortaya cikaracaktir.
Hepinize iyi calismalar.
tasdelenmurat
28-09-2007, 19:56
Teşekkürler Ali hocam. Bir video da taze köklerin kayayla birlikte gömüldügünü görmüştüm. Ama bez sarmayı bilmiyordum.
Ali H. ALI
22-11-2007, 13:03
Hepinize iyi gunler,
Bir aylik bir bosluktan sonra, gecen sali aksami bonsai toplantisina katildim.
Sicak bir gunun aksami olmasina ragmen(36derece) guzel bir katilim ve yeni yuzler vardi. Ayak ustu, sicaktan, susuzluktan konusuldu. Herkes agaclarini bu yaz nasil kurtaracagini dusunuyordu ve dogrusu harkes icin bir sorundu.
Yerlerimize oturduk, baskanin yaptigi kisa bir konusmadan sonra Amerikadan gelen bir cd'yi izlemeye basladik bu aksamki toplantida cd izliyecektik.
Iki cam agaci uzerinde yapilan telleme calismasininda Kullanilan yontem kucuk bir ayrinti disinda bildigimiz yontemden farkli degildi. O kucuk ayrinti ise dal tellendikten sonra, dalin ice donuk tarafinadan, dala sarilmis telin, sarilmaya baslanan notasindan ve sarimin bittigi noktasindan gecirilen baska bir tel burulup, bir mengene gibi kullanilip dal daha da egiliyordu.
Sizinle paylasmak icin fotograf cektim ama cok kalitesiz ciktiklarindan paylasamadim. Bir gun bu ogrendigimi kendim uygularken fotograf cekip sizinle paylasacagim.
Bu ara uyelerin sergilemek icin getirdigi akcaagac bonsaileri sizler icin fotograf cektim.
Toplanti bittigi zaman yagmur yagiyordu. Carsamba gun hep yagmur yagdi bu gun yagmur yok ama hava soguk ve her taraf bulutluydu.
Bu yilin son ayinin sali toplantisinda bulusmak uzere hepiniz hosca kaliniz.
25266
25267
25268
25269
Akcaagaclar
Sebahattin Sargın
22-11-2007, 18:16
Orman stilindeki akçaağçalar tek kelime ile harika, enfes. Bayıldım, inşallah en kısa zamanda bu orman stilinde bir çalışmaya başlıyabilirim.
Ali H. ALI
25-11-2007, 11:45
Orman stilindeki akçaağçalar tek kelime ile harika, enfes. Bayıldım, inşallah en kısa zamanda bu orman stilinde bir çalışmaya başlıyabilirim.
Sebahattin, yalniz orman tarzlarinda degil tum diger tarzlarda da guzel bonsailer yapacagina inaniyorum.
Bursa atolye calismasindan sonra senin de bonsai calismalarin mutlaka hizlanacaktir.
Kolay gelsin
Ali H. ALI
21-12-2007, 10:35
Hepinize selamlar.
Aralik ayinin ucuncu sali toplantisini da yapip, bu yilki toplantilari bitirdik.
Toplantida, bir arkadasin Singapur,a yaptigi bir gezi sirasinda, Singapur sehrinin 30 kilometre uzagindaki bir adacikta kurulmus bir Cin bahcesinden cekilmis bonsai fotograflarini bizlerle paylasti.
Fotograflardaki bonsailer, 100 ve 500 yas arasinda hepsinin de heybetli, buyuleyici gorunusleri vardi. Singapura gitme imkaniniz olursa mutlaka, o bonsaileri da gorunuz.
Cin bahcesinin kuruludugu adanin, hemen yani basindaki baska bir adada da
Japonlarin bonsailerini sergiledikleri bir bahceleri var. Tamir calismalari yapildigindan kapali olan bu bahceye arkadasimiz girememis. Ama orasinin da en az Cin bahcesi kadar guzel oldugunu diger arkadaslarindan dinlemis.
Sehirden bu adalara, cok az bir ucret karsiliginda taksi ile gidilebiliyor. Adalar ana karaya kopruler ile baglidir.
Fotograflari izledikten sonra herkesin getirdigi tabaklardaki yiyecekler masaya dizildi, caylar icildi, sohbetler yine bonsai uzerine ve su sorunu uzerineydi.
Tatlilar pastalar enfesti, bir parca pastayi da Memet icin yedim.
Zeytinden guzel bonsailer yapabileceginiz her firsatta soyluyorum, iste sali aksami bir arkadasin getirdigi 20 yasinda bir zeytin agaci.
Sizin yapacaginiz zeytin bonsailer en az bunun kadar guzel olsun.
Ocak ayinin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz. Hepinizin bayrami ve gelecek olan yeni yili da kutlu olsun.
26737
Pastalar yenirken.
26738
20 yasindaki zeytin agaci.
Ali Bey,
Bu başlığı yeni gördüm ve bir solukta tamamını okudum. Çok beğendim yazılarınızı. Gelecek toplantıyı sabırsızlıkla bekliyorum.
Ali H. ALI
16-01-2008, 13:12
Hepinize selamlar.
Bu yilin ilk sali toplantisi aksamdi. Uzman16' nin sorusunu burada gorunce, bir iki gun sonra yazmayi dusundugum sali toplantisini daha bekliyenler de olabilir diye, baska bir yere bakmadan hemen yaziyorum. Umarim bu yazi ve goruntuler sizleri bonsaide pratik calismalar yapmiya yonlendirir. Ozellikle de bayan uyelerimizi.
Burada yaz aylari oldugu icin bircok kisi tatildedir. O yuzden aksamki sali toplantisina uyelerimizin bir kismi katilmamis olsa da guzel ve ogretici bir cece oldu. Herkes bir birine yeni yilda iyi dileklerini sundu, uyelerin getirdigi agaclara bakildi. Geleneksel piyangodaki ikramiye asagidaki akcaagacti. Herkes agaci, belki bana cikar diye, etraflica inceliyordu.
28484
Herkes yerine oturdu. Uyelerimizden Margaret, bu aksamki calismalarin ve konusmalarin Kadin uyeler tarafindan yapilacagini soyledi. Bir diger Margaret'i agaclari uzerinde konusma yapmak icin yanina cagirdi ve kendi yerine oturdu.
28485
Margaret ardic agaclarinin hikayesi ile basladi konusmasina. Yillar once daha yeni uye iken baskan ona telefon etmis ve Japonyadan gelen bir ustanin atolye calismasina katilmak istermisin? diye sormus. Margaret daha acami oldugunu boyle bir calismaya katilmak icin hazir olmadigini katilamiyacagini soylemisse de baskan, bunun bonsai ogrenmek icin iyi bir firsat oldugunu mutlaka katilmasi gerektigini soyleyip onu ikna etmis. Elinde hazir agaci bile yokmus. 7 tane ardic fidani almis ve kafasina usta ile birlikte bir orman tarzi yapmiya koymus. Iste yukarda gordugunuz fotograftaki ardiclar o gun yapilan calismanin urunudur.
Daha sonralari ikinci bir calismayi da yaliniz yapan Margaretin ardiclari asagidaki eklenen fotograftaki ardiclardir.
28486
Margaret ayni cins ardictan celikle bircok agac uretigini ve onlar uzerinde de zefkle calismalar yaptigini sozlerine ekledikten sonra yerini Elizabeth'e birakti.
Elizabeth iki cin karaagci ve bir pelit(Mese) hakinda konustu.
28487
Cin karaagaclari onun ilk calisma yaptigi agaclariymis. celikten uretmis. Bonsai yepacagi agaclari satin almaktansa kendi uretmeyi tercih ediyor.
28488
Pelit agacini da tohumdan yetistirmis 8 yasinda bir agacmis ve her asamada nasil buyudugunu izlemis.
Elizabeth'i alkislarla yerine alirken sira Sally'de idi.
(devam edecek)
Ali H. ALI
16-01-2008, 13:35
Sally yillar once(13 yil) celikleri birlikte diktigi incir agaclari uzerinde yapacagi calismayi bizimle baylasacakti.
28490
Incir agaclari uzerindeki calismasi yaprak budamasi ile yapmiya basladi
28491
Agaclarin dallari uzerinde, kucuk yaprak sapciklari kalacak sekilde tum yapraklari budadi. Bu islemi Havalarin isindigi bir mevsimde yapmanin avantaji olacagini, budanan yaprak sapciklarindan akan sutun, sicaktan erken kuruyup su kaybini onliyecegini soyledi. Bu yaprak budamasindan sadece bir iki hafta sonra yeni yapraklarin buyumege basliyacagini belirti.
Yaprak budamasinin ardindan sira kokleri kontrol etmiye geldi.
28492
Kokleri kontrol eden Sally hangi kokleri budaycagina kara verdi.
28493
Makasi eline aldi ve hemen gacina kok budamasi yapti.
Agacinin yeni saksisi ev yapimi yuvarlak, toprak renkli bir saksi.
28494
Agacini saksiya diken Sally geriye cekilip alkislanirken poz verdi.
Sira acilis konusmasini yapan Margaret'e gelmisti.
(devam eddecek)
Ali H. ALI
16-01-2008, 13:57
Margaret cicek acan agaclara karsi ozel bir ilgisi olan bir bir uyemiz. O yuzden nerde cicek acan bir bitki gorse ondan bonsai yapmiya ugrasir.
Asagidaki gelin duvagi onun en son calismalarindan birisidir.
28495
Bu gelin duvagi ciceklerini iki hafta kadar once bitirmis. Gelin duvagi uzerinde artik cicek olmiyan dalciklari budaycak olan Margaret eldiven giyip agac uzerinde calismaya basladi.
28496
Daha onceleri gelin duvagi uzerinde calisma yaparken eldiven takmadan calisirken ellerinide kasintilar oldugunu farketmis, arastirma yapinca de gelin duvaginin bazi kimsesere alerji yapabilecegini ogrenmis. buna ragmen gelin duvagi yetistirmekten vaz gecmemis ve sorunu eldiven takarak cozmus.
Gelecek ayin 3. sali gunu yapacagimiz toplantiya kadar hosca kaliniz. Bu arada ikramiye akcaagac bana cikarmi diye bekledim ama aksamki gece kadinlarin gecesi oldugundan akcaagac bir bayan uyemize cikti.
Bu yazida gordugunuz gibi Bayanlarin bonsai calismalari hic de baylardan asagi kalmiyor. Turkiyede bonsai ile ugrasan bayanlar kendinizi gosteriniz, zaten bonsai yarismasi da var :)
Özellikle ardıçlar muhteşem olmuş, ufkumuz biraz daha açıldı Ali hocam. Teşekkürler.
Çekilişteki ağaç harika görünüyor. Kazanan çok şanslıymış.;)
Margaretin öyküsü gerçekten etkileyici. Acemi olduğunu düşündüğü için derse katılmasa bu kadar güzel bonsaileri olmayacaktı. Başlamayı düşünenler için çok yüreklendirici.:)
Gelin duvağı bu mevsimde çiçekli olur diye düşünmüştüm.
Ali Bey çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Kardeş grubun toplantılarını zaman ayırıp, uzun uzun anlattığınız için teşekkürler.
Ödül ağaç, ardıçlar, gelinduvağı çok güzeldi. Ben de bonsai yapmak için aldığım ardıçta alerji sorunu yaşadım. Fidanla karşı karşıya duruyordum ama elimi süremiyordum, anında kızarıklık ve kaşıntı başlıyordu. Neyseki eldivenle idare edebildim.
Ödülü beğendim ama ona sahip olmak yerine yapabilsem, kendiminkilere bakmak daha çok zevk verir gibi geliyor. Belki ciğer konusudur :rolleyes:
Buradan Bonsai felsefesinde tartışmak üzere bir sürü konu çıkabilir: bonsaide cinsiyetlerin yaklaşımı, bonsai yetiştirme ya da sahip olmak, ağaca rağmen tarz belirleme, müdahale için kendinle mücadele...:rolleyes:
Ali Bey bizlerle paylaştığınız için teşekkürler .Kimbilir belki birgün bizde böyle çalışmalarımızı sergileriz büyük bir gururla...:)
Ali H. ALI
17-01-2008, 12:06
Arkadaslar yazdiklarimin, sizlerin bonsai calismalariniza bir katkisi olursa, buna sevinirim.
Erken cicek acan kimi gelin duvaklari simdi cicekler yerine yesil yapraklidir.
ben bir gun sizlerin de bunlara benzer calismalar yapacainizi biliyorum.
Sayin Sabah, bonsai felsefesi icin yazdiginiz konulardan birini secip, bonsai golgesinde sohbetler basligi altinda sohbet eder gibi tartisalim. Kim bilir ortaya ne dusunceler cikacaktir.
Ali H. ALI
20-02-2008, 13:41
Dunku sali toplantisini en kisa zamanda toparlayip sizlerle paylasacagim.
Ali H. ALI
21-02-2008, 12:50
Subat ayinin ucuncu sali aksami, sizler sabah 11 gibi sogugu iliklerinizde hissederken, burada 38 derece sicaklikla her yer kavruluyordu. Kuraklik gecen yil gibi degilse de daha su kisitlamasi ile birlikte devam ediyor(diger yandan da baska eyaletlerde seller ortaligi goturuyor) Dilerim oralarda yagisli bir mevsimden sonra yazi su kisitlamasi olmadan gecirirsiniz.
Sali aksami havanin sicak olmasi nedeniyle katilim cok fazla degildi. Sanirim bircok uye agaclarini sulayabilmek icin evde kalmistir.
Baskanin geleneksel acilis konusmasindan sonra, aramiza misafir olarak katilmis olan iki kisiye hosgeldiniz dendi. Ardindan da Ray arkadasimiz, cin karaagaclari hakkinda konustu.
30633
Ray baska bir uyenin yetistirdigi Cinkaraagacini satin aldiktan sonra, Cinkaraagaclari uzerinde kendisinin de calisabilecegini o yuzden hic gecikmeden solundaki iki Cinkaraagacini alip calismaya baslamis. Agaclarini kivrimli dik tarz yapmayi dusunuyor. Agaclarindan birinin sagligi iyi gorunmemesinin nedeni sicak gunlerde yereri kadar su verilmemesindenmis. Sehir disinda oldugu icin bir arkadasi agaclarini sulamayi ustlenmis ve nasil olmussa bu yerei kadar sulanmamis.
Cinkaraagaclari heryerden kolayca surgun cikarabilen ve hizli buyuyen agaclar olduklari icin bonsaiye uygun bir cinstir. Hemen hemen her tarz istenilen boyda yapilabilir.
Ray agaclarindaki gelismeleri daha sonra bizlerle paylasmak icin alkislarla yerine oturdu.
10 dakikalik cay molasinda, caylar icilirken uyelerin sergilemek icin getirdigi agaclara bakildi, bonsai uzerine sohbetler yapildi. yazi sonunda sizler icin sectigim 3 agacin fotograflarini paylasacagim.
Cay molasindan sonra, her zaman oldugu gibi piyango cekildi ve sansli uye yine ben degildim. Ikramiye bir bonsai saksisi idi.
Ted arkadasimiz da, biraz Cinkaraagaclarindan bahsetti ama herkesin gozu onun elma agacindaydi ve dogrusu goz alici bir agacti.
30634
Ted'in elmasi her yil boyle yukleniyor. Elma ciceklendigi zaman, agaci sabah hava isinninca 9-10 gibi dallari sallayip ciceklerin dollenmesinine yardimci oldugu icin bu kadar cok meyve veren bir agaci oldugunu soyluyor.
Asagidaki resime dikkatli bakarsaniz elmalar buyuklugunde agaca baglanmis kirmizi plastikler goreceksiniz.
30635
Simdi size bir sorum var Ted bu plastikleri agaca nicin baglamistir. Yarina kadar tahmin ediniz. Belki icinizden bilenleriniz cikacaktir. Yarin ise o plastiklarin nicin orda oldugunu sizinle paylasacagim.
Ali H. ALI
21-02-2008, 12:57
Sergilemek icin arkadaslarin getirdigi agaclardan 3 tanesi.
30637
Incir
30638
Ingiliz karaagaclari
30639
Ve Ted'in elma agaci.
Gelecek ayin ucuncu sali aksamina kadar saglicakla kaliniz.
Cay molasindan sonra, her zaman oldugu gibi piyango cekildi ve sansli uye yine ben degildim. Ikramiye bir bonsai saksisi idi.
Simdi size bir sorum var Ted bu plastikleri agaca nicin baglamistir. Yarina kadar tahmin ediniz. Belki icinizden bilenleriniz cikacaktir. Yarin ise o plastiklarin nicin orda oldugunu sizinle paylasacagim.
Umarım gelecek toplantıda piyango size çıkar.
O kırmızı plastikler elmaları kuşlardan koruma amaçlı kullanılmış olabilir mi?
msgurkan
21-02-2008, 22:45
Ağaca asılan kırmızı plastikler, estetik olarak elma formuna ve rengine uygun seçilmiş. Ancak asıl işlevlerinin zararlılarla mücadele olduğunu düşünüyorum. Üzerleri ilaçlı veya yapışkan olabilir.
Bonsibet
22-02-2008, 00:00
Ali Bey, bence meyvalardan sonra ( yani zamanı geldiginde ) budamak icin :)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=30639&d=1203594877 bu resimde görülen sag alt kösedeki kırmızı plastik orada budanması gereken bir dalı isaret ediyor muhtemelen digerleride öyle olmalı,**** bu isaretlerle Ted aşı yapmak icin sectigi dalları sizlerle paylasiyor olabilir. ( Benim elma agaclarimin ikisinde aşı yoluyla 3 farklı tür uygulaması var )
Sizin gibi böyle profosyonel toplantılara katılma sansim olmadi hic, tanidigim Bonsaiseverlerde genelden benden daha eksik arkadaslar oldu. Bugüne kadar herhangi bir yerdede bu tür bir işaretlemeye rastlamadım hic
o yüzden dediklerim degilse bunların neden orada olduklarını cidden merak ediyorum cevabınızı sabırsızlıkla bekleyecegim
Selamlar Saygılar
Yazı için teşekkürler. Yapanların fotoğraflarını yüklemeniz iyi oluyor yoksa böylesi güzel şeyleri bizim gibi insanoğullarının yaptığına inanamayacağım.
Kırmızı plastiklere gelince biz de olsa onların yerine mutlaka bir mavi nazarlık takılırdı.:rolleyes:
Ali H. ALI
22-02-2008, 11:08
Hepinize selamlar, Piyango bana cikmadi diye sitem etmiyorum etmiye de hakkim oldugunu sanmiyorum. Cunku uye oldugum yil ust uste iki toplantida ikramiyeler bana cikmisti. Herkese ooooo! dedirtecek bicimde, oysa cok eski uyeler var ki daha bir ikramiye bile kazanmamislardir.
Elma agacinin boyu yaklasik 60cm. kadardir.
Elma agacinin verdigi meyveler kucuk kaliyor. Agacin cinsinden, meyveler buyumuyor.
Bonsailer genelde dis mekanda yasiyor ve meyveli agaclarinda Ted, kuslarla sorun yasiyordu. Bu sorununu ise agacta asili olan o plastiklerle cozdugunu belirtti.
Meyveler agac uzerinde daha yesilken, Ted elma seklinde kestigi kirmizi plastikleri agaci uzerine bagladigi zaman, Kuslar meyveler oldu diye agaca saldiriyor bir iki denemeden sonra kizaran meyvelerin(plastiklerin) ne tadi ne de tuzu olmadigi ustelik gagalarinin delemedigi bir sertlikte oldugunu gorerek elma yeme sevdasindan vaz geciyorlar. Agacin kendi meyveleri kizarmaya basladigi zaman ise kuslar daha once denedikleri icin, agac uzerindeki olgun kirmizi meyveler ilgilerini cekmiyormus. Boylece Ted'in agaci uzerindeki meyveleri uzun zaman agac uzerinde kalabiliyor.
Hepinizin cevaplari guzel ve mantikli idi.
Hosca kaliniz.
Ali H. ALI
14-03-2008, 11:33
Mart ayindaki 3.sali aksami paskalya kutlamalarina yakin oldugu icin ve bircok uye de tatile cikacagi icin, mart ayi sali toplantisini bir hafta onceye alip gectigimiz sali (K. Kibris bonsai atolye calismasi ile ayni sali gunu) aksami yaptik.
Bassehir Canberra'dan misafir gelen bir arkadas, bizlerle bilgilerni paylasip, bir uyenin ardic'i uzerinde calismalar yapti. Bunlari toparlayip bir iki gun icerisinde sizlerle paylasacagim.(son iki gun burada cok sicak oldu ,dun 38 bugun de 42 derece sicaklik vardi oysa mevsim burda sonbahardir ve havalarin serinlemesi gerekiyordu.su an gece 9:30 olmasina ragmen disarida daha sicak vardir)
Yine de uyelerin sergilemek icin getirdigi iki agacin resimlerini, bu gun sizlerle paylasiyorum.
32113
KUPE CICEGI
32114
ZEYTIN AGACI
Ne diyebilirim ki muhteşem görünüyor hepsi.Yazılarınız cesaret veriyor tşklerr Ali bey
berduray
23-03-2008, 00:21
Bilgilerini cömertçe paylaşan Sayın Ali Hocamıza ne kadar teşekkür etsek azdır.
Tüm nezaketi ve sabrıyla da bizlere yol göstermeye devam ediyor, gerçek bir centilmen.
Valla böyle bilgileri para versek bulamayız, Allah ondan razı olsun, tüm bonsaileri gönlünün istediği gibi olsun
Ali H. ALI
25-03-2008, 10:53
Berduray, ben de burada, her seyi, herkes gibi severek paylasiyorum.
Bonsai sevgi ile basliyan bir ugras, siz severek bonsaiyi ogrenin, bu bana verilecek en guzel tesekkurdur.
Hepinizin istedigi kadar bonsaisi olsun.
Ali H. ALI
25-03-2008, 12:03
Bu aksam yapmamiz gereken sali aksami toplantisini, paskalya tatili nedeni ile daha once belirtigim gibi gectigimiz sali gunu yapmistik.
Sali aksami toplantisini, ancak bu gun toparlayip sizlerle paylasiyorum.
Australianin bas sehri Canberra'dan misafirimiz olarak gelen, Grant Bowie agaclari uzerinde yaptigi calismalari, duvara gosterilen resimlerle anlatmiya calisti. O resimleri sizlerle paylasmak icin fotograf makinesi ile cektim. Fotograflar cok kotu cikti, uzgunum sizinle paylasamiyorum.
Yine de arkadasimiz Ray'in getirdigi ardic uzerinde, Grant'in yaptigi calismalari gorunce Kendi agaclari uzerinde nasil calismalar yaptigini tahmin edebilirsiniz.
Asagida, calisma yapilmadan once Ray'in ardic agacini goruyorsunuz.
33080
Bir fidancidan alinan bu agac 10-12 yasinda tahmin ediliyor.
Grant'in agac uzerinde yaptigi ilk calisma agaci doner sehpa uzerinde cevirip her tarafina iyice bakmak her dalini incelemek oldu.
33081
Agaci inceledikten sonra onun uzerinde yapacagi selale tarzinda, bazi radikal govde kivrimlari gerceklestireceginden, govde uzerinde bukum yapacagi bazi yerleri rafya ile sardiktan sonra tel sarip bukup egecegini belirtti. Rafya sarilmadan ciplak tel sarilan govde uzerinde bu tarz bukumler yapilirken bukulen yerin kirilma olasiligi cok yuksektir. Oysa rafya sarildiktan sonra govde veya dal bukulurken kirilmalar catlaklar olsa bile rafya altinda sarili kalacagi icin agac kirilan yerlerini daha cabuk, zorlanmadan ve iz birakmadan onarabilmektededir.
Rafya sarilacak yerleri ve istenmiyen dalciklari budamiya basliyor.
33082
33083
Gratn budadigi kimi dallari govde uzerinde 5cm kadar kalacak sekilde budadi onlara daha sonra kurumus dal gorunumu vermek icin.
Dikkatlica tel sarimlarini yapti dal ve govde kalinliklarina gore cesitli kalinliklarda tel kullandi.
33084
Vakit hizla ilerliyordu. Cay molasi verilecekti Grant agaci bu aksam bitirmek icin cay molasi yapmiyacagini isteyelerin cay molasi yapabilecekleri soyledi ve calismasini surdurdu. Kimi uyeler onu izlemeye devam etti kimileri de, gidip cayini aldi gelip yerine oturdu ve onu, cayini yudumlayarak izledi.
Ali H. ALI
25-03-2008, 12:20
33085
Tel sarimlari bitigi zaman cok vakit kalmamisti ama nerdeyse agac uzerindeki calisma da tamamlaniyordu.
Agac uzerindeki bukumlere baslandi. Grat buktugu yeri geriye cekilip inceliyor ve duzeltmesi gereken yerleri hemen duzeltiyordu
33086
33087
Paydos vakti geldi kimse yerinden kalmiyordu ve 10 dakikalik bir gecikme ile agac uzerindeki calisma simdilik bitmisti. Agac sonbahar ve kisi dikili oldugu saksida gecirecek baharin gelmesi ile de bonsai saksisina gecirilecekti.
Ray bir ustanin, agaci uzerinde yaptigi calismanin verdigi sevincle agacini kucaklayip herkese poz verirken, Tum uyeler de Grant'a alkislarla tesekkur ediyordu.
33088
33092
Gelecek ayin 3. sali aksamina kadar saglicakla kaliniz.
Hocam elinize sağlık, paylaşımınız içi teşekkürler. Üstad hem tür hem de şekil olarak çok hoş bir ağaç kullanmış, bu resimlerde de dikkatimi çeken ağaçların ebatları, her zaman küçük ağaçlar elde etmeye çalışıyoruz , ama bu resimlerdeki gibi büyük ağaçların estetiği ayrı oluyor. Oranlar daha iyi tutuyor gibi. Yabancı sitelerde de bunu gördüm.
...bu resimlerde de dikkatimi çeken ağaçların ebatları, her zaman küçük ağaçlar elde etmeye çalışıyoruz , ama bu resimlerdeki gibi büyük ağaçların estetiği ayrı oluyor. Oranlar daha iyi tutuyor gibi. ...
Bizim ufak ağaç yapmaya çalışmamız biraz da mekansızlıktan. En azından benim için. Onların çoğunun bahçeleri var. Mekan sorun değil. Ben o boyutlarda bir tane fidan seçtim. Kaşla göz arasında nefis bir bonsai'ye dönüştü. Aşama aşama resimlerini çektim. Tamalandığında görürsünüz. İlk kaba budamadan sonra resmen ağacın 8 yönünden de baktığında başka bir bonsai oluşturulabilir gibiydi. Bir yönü mecburen seçtim.
Ama böyle, bir ikincisini alamam. Balkon doldu.:(
Mekan sorunu hepimiz için geçerli, ben ağaçlarım arasında ayrım yapmak zorunda kaldım, uzun sürede şekil alacak olanlar, ince gövdeli olanlar, hatalı olanlar vb. artık köyde yaşamına devam ediyor. Yedek kulübesi adını verdiğim bir bahçe yaptım, orada duruyorlar. Balkonda tüm yerler dolmuş durumda, raf yaptırmak gerekiyor. Ve artık her hafta bi ağaç bulup getirmiyorum eve. Belki ayda bir olacak, ve çok dikkatle seçilmiş, özenilmiş ağaçlar olacak. Uzunluk olarak benim rekorum 70 cm'lik sedir ağacım. Onu 65 cm'lik konik ladin takip ediyor. :) Konuyu fazla dağıtmadan son birşey söyleyeyim, hayalim ise 50 metrelik devasa br doğu ladininin 1/25 öçeğinde benzerini oluşturacağım 2 metre uzunluğunda 8-10 cm çapında bir ladin bonsaisi yapmak. :)
... hayalim ise 50 metrelik devasa br doğu ladininin 1/25 öçeğinde benzerini oluşturacağım 2 metre uzunluğunda 8-10 cm çapında bir ladin bonsaisi yapmak. :)
Sen ne hayal edersen yapıyorsun. O da olacaktır.
Ali H. ALI
26-03-2008, 02:48
Asagida ekledigim linkte, Grant'a ait bilgiler, agaclari ve onlar uzerinde yapilan calismalarla zaman icerisinde, agaclardaki degisklikleri izleyebilirsiniz. Sali gecesi duvarda gosterilen, Grant'in bu bonsai resimleriydi.
hepinize guzel bonsai calismalari
Yanlis link eklendi, paydostan sonra evde dogru linki eklemeye calisacagim.
cbs.org.au/wiki/index.php?title=Grant_Bowie
Ali H. ALI
20-04-2008, 09:37
Uzman 16, evet 3. sali geceli epey oldu. Yalniz sali aksamini degil diger konularda da su an yazamiyorum. Bilgisayarimda sorun var. Is yerindeki bilgisayar ve kimi arkadaslarin bilgisayarlarindan girip bir bakiyorum.
Son sali aksaminida bir bayanin nasil yapay kayalar yapip bonsaide kullandigini anlatacagim. Sanirim saksi sorununuza, bu yapay kayalarla bir baska seceneginiz olacak ve kismen de olsa saksi sorununuzu azaltacak.
Hepinize iyi gunler.
Ali H. ALI
27-04-2008, 10:53
Hepinize iyi gunler.
Nisan ayinin 3. sali aksami, Victoriya eyaletinin guzel bir kasabasi olan Geelong'dan, usenmeden gelen(150klm'den fazla bir yol) ve bizlerle deneyimlerini paylasan, "Geelong bonsai club" uyelerinden Maxine Edgar, cogu zaman eletronik esyalarin korunmasi icin kutular icerisinden cikan beyaz renkli koruyuculardan nasil dogal gorunumlu kayalar yapildigini anlatti.
Isterseniz anlattiklarini sizlerle paylasmadan once yaptigi calismalardan bir iki ornege bakalim.
35689
35690
Yukardaki iki fotografta gordugunuz kayalar, eletronik esyalarin ciktigi kutulardaki beyaz malzemelerden elde edilmistir. Bilmeyen biri icin gercek kayadan farki yoktur ustelik gercek kayalardan da cok hafiftirler. Yapay kayalar elde etmek ise hic de zor degildir. Maxine'in tarifinden yola cikarak kolayca yapabilirsiniz.
Maxine malzemelerini masa uzerine dizdikten sonra, sapkadan tavsan cikaran bir sihirbaz tavri ile malzeme kutusundan, kaya yapiminda kullandigi beyaz malzemeleri cikardi.
35691
35692
Bu gibi malzemeleri hic bir ucret odemeden kolayca bulabileceginizi dusunuyorum. Buralarda ayni meteryaldan yapilmis kutular icerisine zebze ve meyve ambalajliyorlar ve bu kutulardan kolaylikla her manavda bulununabiliyor.
Cok dayanikli bir merteryal curumuyor dagilmiyor. Kutu icerisinde yillarca dikili duran agaclarim var, ne sudan ne de topraktan hic bir sekilde olumsuz bir etkilenme olmadi. Yani kaya veya ici oyuk kayalar gibi saksilar yapip kullanacaksaniz yillarca bozulmadan agaclariniza saksi olabilirler.
Ali H. ALI
27-04-2008, 11:56
Maxine, gezdigi yerlede surekli kayalarin yapilarini izlemekle kalmiyor, resimlerde gordugu kayalarin sekil ve renklerinin de ayrintilarina dikkat ediyor.
Calismaya baslamadan once de yapmak istedigi kayanin seklini kafasindan kagida aktariyor yani cizimlerle calismak onun icin daha kolay oluyor.
35693
Kaya yapacagi beyaz meteryalleri istedigi sekilde kesip, kaba taslak oyup alta fotograafi eklenen yapistirici ile kesilmis parcalari bir birine yapistiriyor.
35694
Yukardaki yapistirici insaatlarda kulanilan onlarca yapistiricidan birisidir. Burada kolayca bulunuyor(bilginiz olsundiye fiyatini da vereyim 4$=4ytl civarinda) Kimi
yapistiricilar icerisindeki kimyasal maddeler kullanacaginiz beyaz meteryal uzerine surdugunuz zaman onu eritebilir o yuzden kullanmadan once kucuk bir parca uzerine surup deneme yapiniz bir iki saat icerisinde beyaz meteryaliniz olumsuz etkilenmiyorsa onu kullanabilirsiniz. Yukardaki yapistirici beyaz meteryali etkilemiyor ve 24 saat sonra yapistirdiklarinizi islemeye basliyabilirsiniz.(Uyemiz Tekin bey insaat isleri ile ugrasiyor belki, Turkiyede de bulundugunu dusundugum bu yapistiricilar icin size bilgi verebilir.)
Asagidaki fotografta bir birine yapistirilmis parcalari goruyorsunuz.
35695
Bu birbirine yapistirilmis parcalar yapistirildiktan 24 saat sonra, Yagli boyalarin, cozulmesinde ve ya temizlenmesinde Tiner gibi kullanilan "MINERAL TURPENTINE" ile, kucuk bir suluboya fircasi kullanilarak, oyulmasini sekil degistirmesini istediginiz yerlere suruyorsunuz surulen mineral turpentine surulen yeri yemiye basliyor. Dogal kayalar uzerinde olusan oyulma asinma gibi bir olay gerceklesiyor ve yalniz beyaz malzemeyi etkiliyor yapistiriciya bir etkisi olmuyor. Ayni isi tiner de goruyor yalniz hos olmiyan bir kokusu ve daha cabuk isledigi icin kontrolu biraz zor. Mineral turpentine suruldugu yerde durdugu surece surulen yeri yemeye devam ediyor o yuzden surdugunuz yer istediginiz sekli aldiktan sonra hemen orayi su ile iyice yikayiniz. (eldiven kullanmayi unutmayiniz.)
Bu islem bittikten sonra su ile yikanmis kayanizi bir gun kadar, kurumaya aliniz.
Resimlerde dogada gordugunuz renklerle kayalarinizi boyama sirasina gelinmistir. Kullanacaginiz boya su ile cozulen boya olmalidir. Yagli boyalar icerisinde bulunan kimyasallar beyaz meteryali mineral turpentine gibi yemiye basliyacagindan kullanmamalisiniz.
Kayanizi once bir el her tarafini koyu bir renkle boyayiniz Siyah, kahverengi, ve ya koyu kul rengi olabilir. Ilk el kuruduktan sonra kayanizi istediginiz renk karisimlarinda dogal gorunecek bir sekilde boyayiniz en son da boya uzerine seffaf bir koruyucu surup, artik istediginiz gibi yaptiklarinizi kullanabilirsiniz.
35697
Kullanilmaya hazir bir yapay kaya. Bircok pacayi bir birine yapistirip kayalardan dogal gibi gorunen saksilar yapabileceginizi dusunuyorum.
35708
Yukardaki calisma da Maxine'in Australia yerlileri ve Australia yerli agaclari ile yaptigi bir calisma.
Ali H. ALI
27-04-2008, 12:02
Nisan 3. sali aksami uye arkadaslarin getirdigi agaclardan sizler icin sectiklerim.
35709
Cin karaagaci
35710
Akcaagac
35711
Sigla
35712
Yesim agaci
Mayis ayinin 3. sali aksamina kadar hepiniz hosca kaliniz.
Ali Bey merhaba,
Çok güzel bir çalışma gerçekten. Sizin ve arkadaşlarınızın, ellerinize sağlık...Özellikle, kaya yapımı ilgimi çekti. Beyaz materyal ( köpük ) ile böyle birşey yaratmak da zevkli bir uğraş olmalı. Detaylar çok iyi, gerçek bir kayadan farksız görünüyorlar. Ben köpükleri tohum ekmek için kullandım genelde. Bunu denemek keyifli olur. Teşekkür ederim, saygılar.
Harun Parlak
27-04-2008, 21:10
Selamlar Sayın Ali H. ALI bey bu bilgileri bizler le paylaştığınız için çok çok teşekkürler.Yukarıda anlatmış olduğunuz kaya yapımında kullandığınız malzeme ye buralarda köpük diye bilinen Poliritan bir çok alanda kullanılan bir malzemedir.Ambalaj sanainde kullanıldığı gibi inşaat larda ısı yalıtımlarında çatı kaplamaları sandaviç panallerde çokca kullanılıyor.
Tiner bazlı yapıştırıcılarla erime yapıyor ama silikon esaslı çekomastik türü yapıştırıcılarla yapmıyor.
Bu malzemeden kaya yapımını hemen yarın bir deneme yapacağım Eritme işlemini de yüksek derecede ısı fön makinası gibi sanayi ısıtıcıları var biz pvc boruları yakmadan bükebilmek için kullanırız. Saınırım bu makina ile de şekil verebiliriz denemem lazım yarın denerim inşallah.
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler.NOT ayrıca benzinde eritiyor galiba.
Ali H. ALI
29-04-2008, 13:02
Minka evet zefkli bir calisma oluyor. bir iki calismam var bitince sizilerle paylasacagim. Dusundugum gibi dogal kaya gibi gorunen ve saksi yerine kullanabileceginiz seyler uretebilirsiniz. Cok dogal ve estetik gorunmeleri yani sira istediginiz agaciniza istediginiz sekil ve boyda saksilar yapabileceksiniz.
Tekin, sen calismaya basliyabildinmi? yakarak yapmayi dusunuyorsun ama yanarken kotu kokacagini ve bu yanan kopugun sagliga zararli olup olmadigini arasatirmalisin. Buyuk bir olasilikla benzin de kopugu eritip yiyebilir. Onemli olan erime suresidir cok cabuk eriten birkimyasala calisirsaniz erimeyi istediginiz yerde durdurmayi gerceklestiremiyeceginizi dusunuyorum.
"Mineral Turpentine" (Yagli boya temizlemek icin kullanilan sivi) ile cok rahat calisabilirsiniz, kokusun olmamasi ve kopugu yavas yemesi kopukteki istediginiz sekli yakalamanizi kolaylastiriyor.
Yalniz resimlerde degil yakindan bakinca da gercek dogal kayalar gibi duruyorlar.
denizakvaryumu
29-04-2008, 13:14
Teşekkürler.
Güzel bir çalışma olmuş ancak bu köpük yapay kaya çalışmasını ayrı bir başlık altına alsak çok iyi olurdu.
Benzer çalışmalar da o başlık altında anlatılmış olur.
evet bu konuyu bir başlık olarak yapmak çok iyi bir fikir. çünkü anlatılanlar temeli
belki bu konuda daha geniş bilgiye sahip arkadaşlar konuyu genişletebilirler??????
Ali Bey,
Elinize sağlık. Çok yararlı oldu. Evde sürekli birikiyorlar. Hep nasıl saksı gibi kullanırım diyordum. Çok yaralı oldu.
Aklıma takılan iki konu oldu.
Birincisi; köpük suyu emme özelliği yüksek ve nemi alıyor. Bildiğim kadarıyla yalıtımda kullanılma nedenlerinden biri de bu. Ben mini seralarımın altında tabak gibi kullanmıştı. resimleri hatırlarsınız belki. Saksıdan sızan su kısa sürede kayboluyordu.Bu şekilde kullanıldığında su ihtiyacı artıyormuymuş?
İkincisi ise boya. Malzeme nedeniyle, su bazlı boya kullanılması gerekiyor. Peki bu boya sulamayla akmıyor mu? Badana için kullanılan su bazlı boyalarda akma olmuyor ama çatlama oluyor. Her halde o tür bir boya değil.
Tekrar elinize sağlık.
Harun Parlak
29-04-2008, 17:49
Arkadaşlar köpük yani sıkıştırılmı poliritan kesinlikle su geçirmez ve emmez boyaya gelince silinebilir su bazlı pilastik boyalar var onlarla boyayabilirsiniz aslında sentetik tinet eritmez diye düşünüyorum ama denemek lazım eğer sentetik tiner eritmez ise yağlı boya ilede boyayabiliriz.
dün ben bir deneme yaptım o an için bulunduğum yerde boya olmadığından çimento bazlı yapıştırıcılaar var strepor üzerine sıva **** yapılır mantolama işinde onunla da püskürtme ile boyayabiliriz.
Bir ara bu konu ile başlık açıp bir kaç resimle anlatmaya çalışacağım.
Arkadaşlar köpük yani sıkıştırılmı poliritan kesinlikle su geçirmez ve emmez...
Peki su nasıl hemen yok oluyor? Suyu emen köpük topçuğu değil aralarında kalan gözenekler olabilir mi? Ben az buz sulamadığım halde hep kuru kaldı.:(:confused:
...boyaya gelince silinebilir su bazlı pilastik boyalar var onlarla boyayabilirsiniz ...
Şu saten boya denilen cinsten mi?
Harun Parlak
29-04-2008, 19:01
Evet onların su bazlı olanlarıda var. Birde boyamadan önce istenirse bir kat epoksi veya elastiki su geçirimsiz malzemeler var onlarla astarlandıkdan sonra üzerine hangi boyadan vurursan vur.
Yaldızlı bakırlı vs vs.
Tiner derby gibi yapıştırıcılar eritiyor. selulozik tiner, hatırladığım kadarıyla yok edene kadar eritiyordu.
Ben de su geçirmez olduğunu biliyorum. Su bazlı boyalar kuruyunca su geçirmez olur.
Eğer tereddütünüz olursa, üstüne binder sürülebilir, kesin yalıtım sağlar. Binder aslında marka.
Kafamı kurcalayınca köpüğün su emmesini araştırdım.
Anladığım kadarıyla Tekin Bey'in bahsettiği inşaatlarda kullanılan "styrafoam". Bu malzeme yüksek kalitede üretilmiş, yüksek R-Değerli (ne demekse?) inceltilmiş polysitirenmiş. İdeal su emme kapasitesi Haminin %0.1'i en kötü %0.5'i olmalıymış. Ancak düşük kalitede, düşük R-Değerli veya genişletilmiş polysitiren materyallerde durum tersineymiş.
Bu iki malzemeyi karşılaştıran bir çalışma buldum. Oradan iki grafik ekliyorum. İlk grafikte, Styrafoam ve diğer kalite köpük karşılaştırılmış. Styrafoam su emmişi %0.1 diğerinin %39. İkinci grafikte ise bu iki materyal yüksek oranda suya maruz bırakıldığında suyu emmeye başlamadan evvel ne kadar saat direndiğini gösteriyor. Styrafoam direnirken diğer ürün süratle emmeye başlıyor.
Benzer birkaç çalışma daha gördüm ancak onlarda bu şekilde grafik yoktu.
Buradan çıkardığım sonuç; kolilerde (en azından benim kullandıklarımda) düşük kaliteli ve genişletilmiş köpük kullanılıyor (Strafoam daha pahalı) ve su emmeye başlıyor.
Harun Parlak
29-04-2008, 20:51
Doğrudur belki sizde fark etmişssinizdir dur su kültürü yetiştiriciliğinde strapor suyun üzerinde yüzdürülerek delinen deliklerden fide kökleri suya daldırılır.
Söylediğinizi gördüğümü hatırlamıyorum. Yanlız örneğinizi düşünürken aklıma geldi. Benim yüzdüğüm zamanlarda şimdiki gibi özel malzemeler yoktu. Ayak çalışmak için bizde bu köpüklerden keserdik. Su çeker miydi? Farkında değilim. Saatlerce suda kaldıkları olurdu ama batmazlardı.
Hoş %39 su çekse bile batmayabilir de.
Harun Parlak
29-04-2008, 21:38
Yüzdüğünü ben söylemedim ama forumda topraksız tarım durgun su kültürü işleyen arkadaşlar var orada gözünüze ilişmiştir ümidiyle yazmıştım.
Ali H. ALI
24-05-2008, 12:08
Hepinize selamlar(Uzman16 daha fazla bekliyemiyecegi icin hemen yaziyorum:))
Mayis ayinin 3. sali toplantisinin yapildigi aksam soguktu ve ara ,ara yagmur yagiyordu oyle olmasina ragmen bircok uye toplantiya katilmisti. Zaten icerde sobalar yandigi icin sogugu pek hissetmedik.
Craig Wilson arkadasimiz (fidanligi olan ve fidan satan bir arkadas) fidanligindan getirdigi agaclar hakkinda bilgiler verdi.
38439
Sedir, cam ve kaya uzerine dikilmis akcaagac, hepsi de bonsai saksisina alinmadan once 2-4 yil arasi bir zamanda topraga dikilip iyice gelismeleri saglandi. Bu agaclar ilk islemleri yapildiktan sonra(kazik kok ve istenmiyen dallarin budanmasi) birakilan bir kurbanlik dal ile, govdeler istenilen kalinliga getirildikten sonra kurbanlik dal budanip bonsai saksisinia dikilmisler ve yasamlarini bonsai saksilarinda gecirmeye baslamislar.
38441
Ates dikeni ve asamalarla bir cin karaagacinin en son, kalin govdesi ile bonsai
oldugunu, getirdigi karaagaclarla anlatmiya calisti.
38440
Ates dikeni uzerinde yaptigi on calismadan sonra biraktigi kurbanlik dal ile onu topraga dikecegini soyledi 2 belki daha uzun bir sure onu toprakta birakacagini, gerekirse(gunes gormiyen yani gelismemisse) yari zamanda agaci
topraktan cikarip kok budamasi yaptiktan sonra agacin on yuzunu bu sefer geriye bakacak sekilde onu tekrar topraga dikip gelismesini bekliyecegini belirtti.
15 dakikalik cay molasindan sonra, Craig cam agaci uzerinde bir dal secip onu tellemeye basladi, aslinda tum agaci tellemeyi istedigini yalniz zamanimizin buna yeterli olmadigi icin sadece bir dali telleyebilecegi belirtti.
Craig agaclarina tel sarip anlari sekillendirirken keyif aldigini, ama telleri agaclar uzerinden cikarirken ayni seyi soyliyemiyecegini cunku telleri tekrar kullanmak icin, telleri kesmeden agac uzerinden cikarmak, agac kabuguna ve dallara zarar vermemek icin de yavas ve dikkatli calismak gerekiyor.
38442
Telleme yaptiktan sonra, dalin alt tarafinda ve ya ust tarafinda olan dallari budamadan once, dali tel yardimi ile cevirip altaki veya ustaki dallari yanlara almiya calistigini belirtti
Bir sali aksami daha geride kalmisti, Craig alkislanirken ona bir sise kirmizi sarap hediye edildi. dogrusu bu soguk havada sarap da guzel olur.
Uyelerin sergiledigi agaclardan sizler icin bu incirleri sectim. Belki daha once de bu icirlerin resimleri buralara eklenmistir ama olsun guzel agaclar dogrusu.
38443
gelecek ayin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.
Özellikle çam ve akcaağaç etkileyici görünüyorlardı. Keşke tek tek fotoğrafları olsaydı. :rolleyes:
-gördüğünüz gibi şımarıklık dizboyu-.
... gerekirse(gunes gormiyen yani gelismemisse) yari zamanda agaci topraktan cikarip ...
Derken yari zaman ile ne demek istediğinizi anlayamadım.
Toplantı notu ve fotoğraflar için teşekkürler, elinize sağlık.
Ali H. ALI
27-05-2008, 05:11
Toprakta dikili olarak kalacagi zamanin yarisi. genelde gunes goren taraftaki kok ve dallar daha iyi gelisiyor. Bunu goz onunde tutarak, Ornegin agacin toprakta dikili olarak kalacagi zaman 2 yil olacaksa birinci yiladan sonra agaci yerinden cikarip, gunes gormiyen tarafini one cevirip, gunes gorecek bir sekilde tekrar topraga dikmeliyiz. Yere dikilen agacin koklerinin yanlara buyumesini yonlendirmek icin, koklerin altina duz bir levha konabilir. Duz levha konmazsa kokler derinlere inebilir, agac yerinden cikarilip gunese cevrilecekse derine inen veya cok buuyen kokler budanir ve tekrar yere dikilir.
Ali H. ALI
27-05-2008, 11:58
Camin, ayri cekilmis fografi yok. Kokleri kaya uzerine sarilmis akcaagacin ise iki fotografini ekliyorum. Sizler de bu tarzada yerli agaclari deneyebilirsiniz Ozellikle de incirin boyle bir tarzda guzel duracagini dusunuyorum.
38724
38725
Akcaagac(Trident maple)
Ali H. ALI
20-06-2008, 14:06
Yagmur yagmasa da, sali aksami oldukca soguktu. Erken gelen arkadaslar sobalari yaktilar, sandalya ve siralari, her ayin 3. sali aksamindan degisik bir sekilde dizdiler. Cunku bir atolye calismasi vardi ozellikle yeni uyelerin getirdikleri agaclar uzerinde calismalar yapilacakti.
Atolye calismasina baslamadan once, baskan acilisi yapip misafir ve yeni uyelere, gulumseyerek sicak bir hosgeldiniz dedi ve hemen ardindan agustos ayinda yapilacak sergi icin herkesin agaclarini hazirlamasini ( sergiye konacak agaclarin nasil hazirlanacagini baska bir yazimda anlatmiya calisacagim) ve Herkesin, ama herkesin, yeni uye, eski uye,usta veya acemi, herkesin en az bir agacla katilmasini istedi. Yeni uyelere cesaret vermek icin de, "bonsaiye basladigimiz zaman kimsemiz simdi oldugumuz yerde degildik, ama acemi ve sizin gibiydik, hic bir zaman cekinmedik agaclarimiz istedigimiz gibi olmasa da onlari ustalarin agaclarinin yaninada sergilemeyi surdurduk ve ustalarin yonlendirmeleri, onereileri ile simdi gordugunuz yerdeyiz. o yuzden sizler de agaclarinizi sergilemekten cekinmeyin korkmayin ki istediginize ulasabilesiniz."
41207
Herkes uzerinde calisacagi agaclari getirip masalar uzerine dizdi.
41208
Izleycek olanlar yerlerini alirken, agaclar hakkinda da sohbetler ediliyordu.
41209
Agaclari uzerinde calismaya basliyan uyeler, deneyimli diger uyelerden de oneri ve destek aliyorlar.
41212
Ardici uzerinde kendini calismaya vermis bir arkadas.
Ali H. ALI
20-06-2008, 14:18
41215
Kucuk bir agac uzerinde calisan bir bayan uyemiz.
41216
Zaman, zaman herkes yerinden kalkip yapilanlari yakindan izlemek geregini duydu ornegin bu kupe cicegi uzerinde yapilan kurumus govde calismasini bircok kisi boyle yakindan izledi.
41217
Ladin uzerinde nesil bir uygulama yapacaklarini tartisan uyelerimiz.
41218
Ve ladin telleniyor.
Rahatsiz oldugum icin, toplantidan erken ayrildim. ve sizler
icin ancak bu kadar toparlayabildim. Onumuzdeki ayin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.
Penelophe
20-06-2008, 16:26
Ladin gerçekten harika görünüyor, acaba kaç yaşında bu ağaç? Teşekkürler..
denizakvaryumu
21-06-2008, 16:12
Resimler ve bilgiler için çok teşekkürler.
Ali H. ALI
23-06-2008, 13:15
Ladinin kac yasinda oldugunu bilmiyorum. Ogrenirsem size de soylerim.
Ali H. ALI
17-07-2008, 13:00
Hepinize iyi gunler. Gectigimiz sali aksami toplantisini yaptik, ancak ben yogun oldugumdan, yarindan sonra toparlayip sizlerle paylasacagim.
Paylasacagim konu, bonsaide uygulanan kok ve dal asisi.
Çok merak ettiğim bir konu ve bildiğim kadarıyla birçok teknik var. Sabırsızlıkla bekliyoruz Ali Bey. ;)
cüce nar
17-07-2008, 16:01
Ficus'um dal aşısını ben de vereceğiniz bilgileri bekliyorum.
Ali H. ALI
18-07-2008, 14:00
Sali aksami yapilan toplantida, bircogunuzun belkide resimlerden bildigi ve bonsaide oldukca kullanilan bir asi yapma teknigini, Japonyada 2 yil hem calisip hemde bonsai ogrenen ve bir uyemizin tanidigi olan, Joe Morgan Paylor ogrendiklerini bizimle paylasmak icin sali toplantimizdaydi.
43298
Joe, uzerinde calisacagi akcaagaci uzerinde bilgi veriyor. Akcaagacini uzerindeki 3 govdeyi de kullanip 3govdeli bir agac yapmayi palnliyor. Akcaagacin 3 govdesi de ayni hizada oldugu icin bunu degistirmek istedigini ama govdelerin oldukca yasli oldugundan onlari telleyip istedigi yere bukemeyceginden, govdelerin uzerine matkapla delikler acip yukardaki genc surgunleri kivirip matkapla acilmis deliklerden gecirecek ve bu teknikle yaptigi asinin tutmasindan sonra asi uzerininde kalan govdeleri kesip ,yeni asilaridan yuselecek surgunleri yeni govdeler olarak kullanip o govdeleri, istedigi yerlere kolayca dizebilecek.
Bunu yapmadan once de agacin istenmiyen kazik koklerini budayip agacin kok olmiyan yanlarina da ayni yontemle kok asisi yapacak.
43299
Kok budamasi yapmadan once agacinin kolerini iyice inceliyor, bir cok sacak kok olmasinin yani sira istenmiyen kazik kokler ve agac govdesinde sacak kok olmiyan bolgeler de var.
43300
Dikatlice kazik kokleri budayip agacinin uzerinde sadece sacak koleri birakiyor.
(Agaci bonsai saksisina dikebilmek icin kazik kokler budanir ve sacak koklerin her yonde, iyice gelismesi saglanir ki agac saglikli yasayabilsin)
43301
Joe getirdigi bircok 1 yillik akcaagac fidanlarindan bir tanesini alip bakiyor. bu fidani yeni sacak kokler olusturmak icin, uzerinde calistigi agac uzerine asilaycak. Asi tutana kadar da sacak kokleri olusturacak asida kullanilan fidan uzerinde baska bir islem yapmiyacak.
43302
Agac uzerinde kok asisi yapacagi yerleri belirledikten sonra calismaya koyuluyor.
Ali H. ALI
18-07-2008, 14:25
43303
Akulu bir matkabin uzerine, kok asisi yapacagi fidanin govde kalinliginda bir uc takip agacin govdesini koklerin olusmasini istedigi yerlerden deliyor.
43304
Fidani agac govdesine actigi delik icerisinden geciriyor.
43305
Delinmis yerin ust kismindan cikan fidani ozenle yukari cekip fidanin delik icerisine iyice yerlesmesini sagliyor. Ayni islemi takrarlayip tum kok asilarini tamamliyor. Asi icin acilmis deliklerin iki tarafina da hafifce asi macunu suruyor.
43306
Yapilan asilarin yakindan gorunumu. Ayni yontemle bu kez fidan degil de ayni govdenin en ustundeki surgunleri kesmeden, govdelerin koklerden 3cm. kadar yukarisina actigi 45 derecelik egimle actigi deliklerden altindan yukari dogru geciriyor ve surgunlerin delikler icerisine iyice yerlesmesini sagliyor(bu islem icin cektigim fotograflar cok kotu cikti o yuzden ekleyemedim benim yapacagim bir calismadan fotograflar cekip sizlerle paylasacagim.)
Ali H. ALI
18-07-2008, 14:41
Asagida daha onceleri yapilmis kok asilarinin, nasil gelisip agacin govdesi ile kaynasmiya basladigini gorebilirsiniz
43307
43308
43309
Aslinda cok karmasik gibi gorunse de en kolay uygulanan asilardan biridir. Asinin tutma yuzdesi nerdeyse 100% dal olusmasi istediginiz bir agac govdesine kendi dallarindan asilar yapip agaclarinizin dal dizimlerini istediginiz gibi, dizebilirsiniz. Boyu yuksek olan agaclarda da altlada dallar olustrmak icin bu yontemi kullanmak iyi olur dusuncesindeyim. Joe'nun dedigine gore Japonyada bonsaide oldukca yagin bir sekilde bonsaide kullanilan bir asi teknigiymis. Deneyimlerinizi burada paylasmayi unutmayiniz.
Hepinize keyifli bonsai calismalari dilerken asagiya, buradaki bir uyemizin agaci olan bir Japon karacamini da sizlerle paylasir bir diger sali toplantisina kadar hosca kalin derim.
43310
Japon karacami
Bir hatırlatma yapmak isterim. Bu teknikte aşı yapılacak dalın delikten geçebilmesi için yapraksız ve ara dalsız olması gerekiyor. Bunun için uygulamanın kış sonu bahar gibi yapılması gerek. Bu dönemde dallar, özellikle akçaağaç, sert ve kırılgan olduğu için, kolay bükülmesi için uzun bir dal olması gerekiyor. Bu nedenle, aşılama için en az bir yıl önceden plan yapıp, aşılanacak dalın korunması ve budanmadan uzun tutulması gerek. Önümüzdeki yıl ben de bir kaç tane yapmayı planlıyorum.
Ali H. ALI
18-07-2008, 15:49
Sayin Eaglion'un degindigi gibi, asi yapmak icin olarak kullanilacak dallarin yapraksiz ve dalsiz olmasi onemlidir asidan sonra dalin asi yapilan yerde acilip gelismesi icin de mevsimin kis sonu olasinda yarar var.
Dal asisi icin uygun fidanlarin da kullanailabilecegini dusunuyorum(kok asisinda oldugu gibi) Belki tek sorun agac cesidi ile fidan cesidi arasinda farkliliklar olursa agac uzerinde fidanlarin karekterinde cesitli dallar buyuyebilir. O yuzden fidanlarla dal asisi yapilacaksa ayni karakterdeki agactan alinan celiklerle fidanlar yetistirilip istenilen yerlare asi yapilmalidir(Kok asisinda fidanalarin ust kisimlari kullanilmaycagindan karakter pek onemli degildir.)
Hocam, yine çok işimize yarayacak bir sunum yapılmış, bize bu sunumu ulaştırdığınız için teşekkürler.
Ne kadar ilginç, daha önce hiç böyle birşey görmemiştim. Burda her gün yeni bir şeyler öğreniyorum :p Çok teşekkürler Ali hocam. Zamanınız olduğunda çizimle de gösterebilir misiniz? :o
Penelophe
19-07-2008, 05:09
Harika, bu yöntemle bir sürü kök elde edilebilir, tutan aşıların görünümü gerçekten çok orjinal. Teşekkürler Ali bey.:)
cüce nar
19-07-2008, 10:27
Ficus'umun boyu uzun olduğu için boyunu kısaltmak için daha önce kök aşısı olarak gördüğüm bu yöntemi (maalesef ilgili linki bulamadım) düşünerek ficusun en üstteki dalını iki hafta önce almıştım.Şu anda köklenmesi için suda bekliyor.Fakaf Eaglion'un vurguladığı sıkıntıyı yaşıyorum.Çünkü üstten aldığım dalın yan dalları var.Dolayısıyla açacağım delikten ancak köklenen kısmı geçirebilirim.Dal yukarıya doğru konik olarak devam ettiği için açacağım delik içinde sıkı sıkıya durmayacak ve o boşluğu doldurması uzun zaman alacak.Kök aşısında daha ince, dolayısıyla konik olmayan ve yan dalsız dal kullandığınız için uygulama daha kolay.Fakat benim gibi üst dal için daha kalın ve yan dalları olan bir dal kullanıldığında bahsettiğim sıkıntı var.Dal köklenmeye ben düşünmeye devam...
Ali H. ALI
19-07-2008, 13:14
Cuce nar, incirinize asi yapmak icin koklendireceginiz dalin uzerindeki dalciklari budayabilirsiniz(budadiktan sonra kalan tek dalin uzerinde acilip dal olacak gozlerin olmasina dikkat ediniz)
Matkapla acacaginiz delikten gecirecegiz dal delinmis yerin bir tarafina iyice yerlesmiyor ve sallaniyorsa boslugu belki yine incir dalindan yapacaginiz kucucuk bir takozla kapatabilir ve sallantiyi onlemis olursunuz.
Kolay gelsin.
Ali H. ALI
19-07-2008, 13:17
Ne kadar ilginç, daha önce hiç böyle birşey görmemiştim. Burda her gün yeni bir şeyler öğreniyorum :p Çok teşekkürler Ali hocam. Zamanınız olduğunda çizimle de gösterebilir misiniz? :o
Buna benzer bir calisma yaptigim zaman mutlaka fotograf cekip sizlerle paylasacagim.
Aytaç Eroğlu
19-07-2008, 14:29
ali bey ellerinize dilinize ayağınıza sağlık oldukça yararlı oldu. bir sonraki toplantıyı iple çekiyorum. Aslında biz epey şanslıyız zira bu tür işlemler için orası şu anda en uygun zamanlarını geçiriyor. ( sanırım kış sezonundayız değilmi) Ve bizim için önümüzdeki sezon içerisinde neler yapabileceğimizi görmüş oluyoruz. Tekrardan teşekkür ederim.
Ali H. ALI
19-07-2008, 15:03
Picea Punges,
Evet su an burada kis mevsimidir de, artik eski kislar gibi (15 yil kadar once) soguk olmuyor en fazla 6 dereceye kadar dusuyor eskiden1-2 bazan da sifirin altina dustugu oluyordu.
Paylastigim bilgiler sizlere bonsai yapiminda bir yardimi olursa sevinirim. Siz bonsaiyi ogrenin ben bildiklerimi hep paylasacagim. Sizlerin de bonsaide ogrendilerinizi bonsai'yi yeni ogrenmiye basliyacaklara hep ogreteceginizi biliyorum.
Hepinize kolay gelsin.
cüce nar
20-07-2008, 10:20
Kürasel ısınma malum.Korkarım ki bu gidişle insanlar ,doğayı bizim gibi sadece hobi olarak değil,zorunluluktan dolayı saksılarında yaşatacaklar.:(
Ali H. ALI
21-08-2008, 12:02
Hepinize iyi gunler.
Bu ayin 3. sali toplantisi dolu, dolu gecti. Once gecen hafta sonu yapilan sergiden konusuldu. Son yillarin en fazla ziyaretcisi olan bir sergi olmus, bu arada agac ve bonsai malzemesi satisi da oldukca yuksekti. Gelecek yil yapacagimiz serginin, bir oncesinden daha iyi olmasi icin uyelerden gorus ve oneri istenirken her uyenin de mutlaka bir iki agaci ile sergiye hazirlanmasi istendi.
Yillik gelirler giderler aciklandi, itirazi olan varmi diye soruldu, itiraz eden olmadi, her sey tutanaklara gecti ve hemen,
Ardindan 5 yil baskanlik gorevi yapan arkadisimiz, Trevor baskanlik gorevini yeni secilen bayan baskan Margaret'e devretti
45527
Yeni baskan ve komite.
Daha sonra
15 yildan fazla bir zamandir bonsai klubunde uye olan ve bircok gorevde bulunan Lourie Welch'e alkislarla, omur boyu uyelik odulu verildi.(yillik uyelik ucretini omur boyu odemiyecek)
45528
Her ay yaptigimiz geleneksel piyangoyu da eski baskanin elinden yeni baskan cekti
45529
Margaret bizlerle kucuk bir calismasini paylasmak istedi. Sig bir saksida dikili olan kizil camlarinin bir tanesi kurumus, kuruyan camin yerine bir baskasini dikbilmek icin, camlari sig saksidan sokup yeni bir saksi icerisine dikmeye karar vermis.
Ali H. ALI
21-08-2008, 12:24
45534
Camlarin ilk dikili oldugu saksi ve camlari hakkinda bilgi veren Margaret.
kizil camlarin tohumdan yetisme ve onun ilk calismalarindan biri ve Calismaya basladiginda hepsi de kursun kalem kalinligindan ince fidanlarmis.
45535
Sig saksiya dikilmis camlarin, bir tanesi kuruduktan sonra cekilmis bir fotoraf agaclar 4 tane kalmis. Bunun yaninda yaninda bir baska fotograf daha getirmis ve iste 10 yil kadar once Margaret camlari uzerinde calisirken
45533
Kizil camlardan, kurumus olanin yerine dikilecek olan yeni kizil cam ayri saksida yaliniz basina buyudugu icin yaprak rengi biraz degisik gibi duruyor ama Margaret zaman icerisinde onun da diger agaclara uyum sagliyacagini soyluyor.
45536
Bu bilgilerden sonra agaclarini saksiya dikmek icin, evde hazirlayip getirdigi toprak karisimini saksiya koymiya basladi.
45537
Dikkat ederseniz saksi icerisinde agaclarini saksiya sabitlemek icin teller vardir
agaclarini saksiya istedigi gibi yerlestirdikten sonra onlari tellerle bagliyacak.
Ali H. ALI
21-08-2008, 12:42
Agaclar yeni saksiya tek tek yerlestirilip tellerle iyice baglaniyor.
45539
45540
Su dolu Plastik bir sisenin kapagina actigi delikle Margaret, yeni diktigi agaclarini kolaylikla ve istedigi gibi sulayip, agaclari arasina cakil taslarini da koyup agaclari uzerindeki calismayi bitiriyor.
45541
45542
Bu calismanin ardindan yemeli icmeli bir kutlama yapiyoruz.
Ali H. ALI
21-08-2008, 12:49
Bu kutlama, Klubun 26 yasinda olma kutlamasidir. Eski baskan pastayi kestikten sonra herkes pasta yeyip, cay icip, bonsai sohbetine daldi.
45544
45545
45546
Gelecek ayin 3. sali toplantisina kadar hosca kaliniz.
Ali Hocam, biz Türkiye'de sıcaklardan bunalıp, ağaçlarımızla ilgili çalışmak için sonbahar, kışı bekliyoruz :( Bize, çok uzaklardan yeni bir soluk verdiniz teşekkürler...
İnsanın böyle bir çam korusu olması da kimbilir ne hoş bir duygudur.
Bu arada kadınca bir değerlendirme yapayım: Margaret'in on yıl önceki fotoğrafından farkı olmadığına göre demek ki bonsai ile uğraşanlar yaşlanmıyor. Bonsai ile uğraşmak için bunu da göz önüne almalı. :rolleyes:
Ali H. ALI
22-08-2008, 13:48
Hepinize iyi gunler.
Turk kadini, bircok is ve meslege hep erkeklerden cok sanra baslamislardir. Bunun bircok nedenleri olabilir(ve nedenler ne olursa olsun kadinlar da her seyde erkekler kadar basarili olduklarini coktan kanitlamislardir) iste bu nedenlerden kurtulup Turkiyede yeni ogrenilmeye basliyan bonsainin kadinlarin da erkeklerle birlikte ogrenmesinin, buralardaki gibi bir guzellik olacagini dusundugumden(ayrica Sabah hanimin farkettigi gibi belkide bonsaide kadinlarda, yaslanmayi da onliyen bir tilsim vardir:) hanimlar bunu da goz onunde tutunuz) hep hanimlari da bonsai ogrenmiye tesvik etmiye calisiyorum.
Buralarda en az erkekler kadar kadinlar da bonsai ile ugrasiyor ve bircok eserler ortaya cikariyorlar. Burdaki kadinlar bunu basariyorsa Turkiyedeki kadinlar neden bunu yapmasin? diger sanat dallarinda oldugu gibi bonsaide de one cikan kadinlarimiz neden olmasin? Oralarda da burda oldugu gibi bir bonsai klubunun baskani neden kadin olmasin. Inaniyorum ki kadinlarimiz da erkeklerin yaninda oralarda cok guzel bonsailer yapacaktir.
Kadinli erkekli bonsaide hepinize kolay gelsin.
Gulsen, burada bu ay iyi yagmur yagdi(yeterli olmasa da) su an her taraf yesil agclar ciceklenmiye basladi. Yine de yaz icin hep endiseliyiz 3. derece su kesintisi devam ediyor. Uzun bir sure de devam edecege benziyor.
Ali H. ALI
21-09-2008, 14:22
Hepinize Iyi pazarlar, sali aksami toplantimizi ancak simdi yazabilme firsati buldum.
Sali toplantisina biraz gec gittim. Ben gittigimde toplanti baslamisti.
Ilk gozume carpan, Margaret toplanti salonunda degsiklik yapmis, eskiden yuzumuzun baktigi yer simdi arkamiz olmus. Her neyse yerime oturdugum zaman Steve ve arkadasi bir dag cami(Pinus mugo) uzerinde calismaya baslamislardi bile.
Steve ve arkadasi yeni bir yontemle agac uzerinde yapacaklari egip bukmeleri bizlerle paylasacaklar.
47864
Agac uzerinde bir calisma yapilmadan once, agac iyice gozden gecirilip, uzerinde nasil bir calisma yapilacagina dair bilgi veriliyor.
Agac daha fazla one dogru egilmek isteniyor ama govde oldukca kalin ve odunlasmis durumda oldugundan onu kirmadan egebilmek icin, kullanacaklari yontem, agac govdesi uzerinde, onu egecekleri yon tarafinda 4mm lik bir matkap ucu ile agac govdesi uzerinde 40- 45 derecelik bir aci ile asagidan yukariya dogru 2-3 delik acip agac govdesi icerisindeki odunsu kismi almiya calisacaklar.
47865
Govde icerisinden oyularak alinacak odunsu kisim, alindiktan sonra govde uzerindeki direnc kirildigindan egimi istedikleri gibi yapabilecekler.
47866
Delme isi bitince agacin olasi kucuk kirilmalari, daha cabuk iyilestirebilmesi icin, govde uzerine rafya sariliyor(agac uzerine saracaginiz rafyayi bir gun once islatirsaniz rafya ile daha kolay calisabilirsiniz) Bununla da kalmayip rafyayi da desteklemek icin, rafya uzerine bisiklet eski ic lastiklerinden seritler halinde kesilmis lastikler sariliyor. Bu sarimlardan sonra govde bukulurken kirilmalar olsa da kirilan yer ayrilmiyacagi icin agac kendini hizli bir sekilde iyilestirecektir.
47867
Rafya ve lastik sarimini tel sarimlari izliyor. Kalin aleminyum tel kullaniliyor ve govde uzerine iki tel sariliyor ki egim yapildiktan sonra teller govdeyi egilen yerde tutabilsin.
47868
tum sarim isleri tamamlanmis ve artik agac yavas yavas istenen yere egiliyordu.
Ali H. ALI
21-09-2008, 14:39
10 dakikalik bir ugrasmadan sonra agac istenildigi gibi egilmisti.
47869
47870
Agac uzerindeki son calismalarda budama yapildi istenmiyen dallar budandi.
47871
47873
47874
Agaccin govdesi uaerinde acilan delikler bir yil kadar sonra hic iz birakmadan kapanacaktir. Bir yil sonra teller govde uzerinden cikarildiktan sonra agac palstik saksidan cikarilip kok budamasi da yapildiktan sonra yeni bonsai saksisina alinacaktir. Kokleri kaya uzerine sarilmis guzel bir bonsai olacak.
Ali H. ALI
21-09-2008, 14:48
47876
Biliyorum su an bu yontemle calismak gozunuzu korkutuyor olabilir ama aklinizda bulunsun. Bir gun kalin govdeli agaclarinizin govdelerini egmioye calisirsaniz size yardimi olur.
Asagida uyelerimizin sergiledigi agaclardan sizin icin sectiklerim var.
47878
Cin karaagaci
47879
Lorapetalum chinensis (turkce ismini bilmiyorum)
47877
Cin karaagaclari
Gelecek ayin 3. sali aksami toplantisina kadar hosca kaliniz.
Ali H. ALI
22-09-2008, 13:38
Uzman16 her agacin kendine gore bir guzelligi cekiciligi olsa da dediginiz gibi cicekli ve meyveli olanlar bir baska duruyor.
Ogrendigin bilgiler dogrultusunda yapacagin calismalardan, elde edecegin deneyimlerle, yapmak istedigin cicekli ve meyveli her bonsaiye ulasabilirsin kolay gelsin.
Aytaç Eroğlu
22-09-2008, 13:48
harika bir sunum olmuş ellerinize sağlık insan şimdi orada olmak istiyor.
Lorapetalum chinensis hanımeli olabilir.Çiçekleri benziyor.
Ali H. ALI
23-09-2008, 15:00
Cicekleri benziyor ama hanimeli degil hanim elinden degisik bir tur. Oralarda varmi bilmiyorum. Asagidaki linkte bilgiler var. Ingilizce ismi "Chinese fringe"
Firnge, ingilizcede hali veya havlu kenarlarina konan puskullere deniyor.
Turkce ismi yoksa belki biz de ona yakin bir isim buluruz "Hali puskulu" gibi
http://hort.ufl.edu/shrubs/LORCHIA.PDF
Aytaç Eroğlu
23-09-2008, 15:22
Bence makul olanı çin püskülü demek.
Ali H. ALI
23-09-2008, 15:43
Olabilir:)
Aytaç Eroğlu
23-09-2008, 16:08
Ağacı araştırdım biraz öncede çok değişik türleri var. ve hatta güzel bonsaileri bile yapılmış. buralarda varmı diye araştırmak lazım.
Bulabildiğim en yakın sonuç sığla ağacı ile aynı aile grubuna mensup olduğu.
Ali H. ALI
25-10-2008, 14:35
Hepinize iyi gunler.
Gectigimiz sali yapilan, ekim ayi sali toplantisina katilim cok azdi. Oysa bir bonsai atolye calismasi olacakti. Katilimcilar az olunca da atolye calismasi olmadi. Kisa bir konusma ile saksilardan bahsedecek olan Margaret, konusmasini daha da uzatip geceyi doldurmaya calisti.
50831
50832
Yakin bir zamanda saksi sorununuzu cozeceginize inandigim icin, saksilar hakkinda da bilgilerinizin artimasinda yardimci olacagindan. Margaretin saksilar hakkinda soylediklerini kisaca sizlere aktariyorum.
Igne yapraklilar, kimi zaman renkli, sirli saksilara dikilse de(Kisiden, kisiye zefkler degisiyor ya) Bonsaide kuraldir igne yapraklilar, sirsiz toprak rengi(bu toprak rengi, kahverengi, kirmizi, sarimtirak ve beyazimsi reklerde olabiliyor) saksilara dikilmeli. Igne yapraklilarin yani sira acelyalar da toprak rengi saksilara dikilebiliyor.
Yapragini doken agaclar ise, sirli ve renkli saksilara dikilmeli. Saksi renkleri agacin govde, yaprak, cicek veya meyve rengi ile uyumlu olmalidir.
Derin saksilar, yari sarkik ve selale tarzlari icin kullanilmali.
Sig saksilar ve duz taslar orman tarzlari icin uygun uygundur.
Asagida, yeni uyelerin birinin sergiledigi bir simsir ve bir diger uyenin akcaagacinin fotograflari var.
Bir diger sali toplantisina kadar hosca kaliniz.
50833
Simsir.
50830
Akcaagac.
Aytaç Eroğlu
27-10-2008, 13:59
Her şey için teşekkürler bir dahakini sabırla bekliyor olacağım.
Elinize sağlık Hocam. Nice verimli toplantılar dilerim.
Bilgiler için teşekkürler.
Ali Bey,
3.Salı geçti. ;)
Aytaç Eroğlu
20-11-2008, 07:17
Aceleye gerek yok sakin olalım.
Ali H. ALI
20-11-2008, 12:48
Hepinize iyi gunler. Bu ayin 3. sali aksami geceli, daha sadece iki gun oldu. Yoksa yazmakta gec mi kaldim? :) Saka bir yana, kimi arkadaslarin sali yazilarini merakla beklediklerini bildigim icin dun aksam yazacaktim ama olmadi. vakit gec olmustu bu gune kalmis yazacaklarim.
Kasim ayi 3. sali aksami toplantisi cok renkli gecti. Yogun bir uye katilimi ile gerceklesen toplantida, uzunca bir zamandir cesitli nedenlerle toplantiya katilamiyan bircok uyenin olusu, toplantinin rengini degistiren nedenlerin biri .
Bir digeri ise gundemdeki konu acelya(Azalea) olunca ciceklerle etraf renk, renk oldu.
53299
Soze Margaret basladi. yillar once arkadasinin biri, yapraklari sararmis hastalikli gorunren bir acelyayi ona getirmis. "ben demis ne yapti isem bunu saglikli buyumesini sagliyamadim al ona sen bak belki yasatirsin" Margaret eve geldikten sonra ilk is acelyayi saksidan cikarip, evde kullanilan kucuk bir ph tahlil kiti ile(ph "Power of Hydrogen"= "Hidrojenin gucu" ph tahlili tibda, biyolojide, yiyecek teknolojisinde ve daha bir cok yerde kullanilan, ari suyu baz alip(7) 7nin us tarafinda cikacak rakamlarin olculen maddenin kireclilik oraninin yuksek, 7 nin altinda cikacak rakamlarin da asitlilik oraninin yuksek oldugu olculur. Kimi bitkilerin topraktan gerekli besini ve mineralleri su ile cozup topraktan alabilmeleri bu asitlilik ve kireclilik durumuna baglidir.) acelyanin toprak durumunu olctugu zaman toprak yapisinin cok kirecli oldugunu gormus. Hemen bitkinin koklerindeki topragi su ile yikamis ve asitli bir toprak ile (ph6) acelyayi saksiya tekrar dikmis. Kisa bir sure sonra acelya gelisip yeni yapraklar ve ardindan da guzel cicekler acmis. Acelyalar icin ph 5.5 ve 6.5 arasi olmalidir.
Margaret burda topragin acelya icin ne kadar onemli oldugunu vurguluyordu.
Acelyalar asitli topraklari seviyor. Acelyalar kirecli bir topraga dikilmisse sagligi hic de iyi olmiyacaktir diye uzerine basarak soyluyordu.
53300
Margaretten sonra Ted, ve esi acelyalarin bakimi hakkinda, bildiklerini bizlerle paylastilar.
Acelyalar gun boyu dogrudan gunes isigini seven bitkiler degidirler. O yuzden yari golge yerlere dikilmelidirler, Uzerlerinde cikek oldugu zaman gubre verilmemeli, cicek tomurcugu etrakindaki yapraklar budanip tomurcuklar ortaya cikarilirsa agac sadece ciceklerle bezenir. ciceklenme bittigi zaman budama yapilmali ve gubrelenmeye baslanmali. Budamadan sonra acelyanin her tarafindan yeni surgunler cikacaktir. Acelya cicekli iken yukaridan su verilmez(suyun degdigi cicekler hemen bozulur) bozulan cicekler suratle agac uzerinden alinmalidir akisi taktirde diger cicekler de bozulacaktir.
53302
53303
Acelyalar asitli toprak yani sira suyu suzen bir toprak yapisini severler. bonsai yapacaginiz bir acelyayi saksiya dikerken bunu goz onunde bulundurmaliasiniz.
Acelyanin dikili oldugu topragin tam kurumasina izin vermeyin acelya koklerinin nemli olmasini sever.(camurlu degil)
Ali H. ALI
20-11-2008, 13:04
Bonsai yapacaginiz acelyalari cok gencken bicimlendirmelisiniz cunku cok kirilgan bir yapilari var 1-2 yillik dallar bile tel sardiktan sonra bukulurken kirilabiliyorlar.
53307
53308
53309
53310
En guzel acelya bonsailer Japonlarin yaptiklaridir cunku cok uzun zamandir acelya bonsai yapiyorlar ve onlarin acelyalari gibi bonsai yapabilmemiz icin en hizli yol yillarca acelyalari yere dikip kalin guzel bir govde elde ettikten sonra onlari bonsai saksisina almaliyiz.
istedigimiz gibi bir govde elde ettigimiz zaman. derin bir budamadan sonra govdenin her yerinden cikacak surgunleri degerlendirip onleri gencken telleyip istedigimiz sekilleri vermeliyiz.
Acelyadan hemen hemen her tarzda bonsai yapilabilir.
Ted ve esinin soyledikleri, ozetle bunlardi.
Ali H. ALI
20-11-2008, 13:12
Asagida sizler icin sectigim, uyelerin getirdigi iki agac ve bir saksi var.
53311
Genc akcaagaclardan yapilmis bir orman tarzi.
53312
Bir Japon karacami.
53313
Yasli bir uyemizin yapimi olan ejderli saksi(saksi yapacak arkadaslarimiza ornek olsun diye)
Araligin 3. sali aksamina kadar hepniz hosca kaliniz.
Aytaç Eroğlu
20-11-2008, 14:49
Ali hocam ayağınıza ellerinize sağlık çok güzel bir anlatım oldu teşekkür ederim.
Ali Bey çok teşekkürler. Çok güzel bir toplantı olmuş.
Çiçekli ve meyveli ağaçlardan yapılan bonsaileri daha çok beğeniyorum.
Açelyalar da harikalar. Geçen sene sizin sarı yasemine benzetmeye çalıştığım açelyamı yaşatamamıştım. Tabii bunda o zamanki acemiliğim de etkendi. Şimdi bu örnekleri görünce tekrar denemeye karar verdim. ;)
Hocam açelyalara bir süredir merakım var, fidancımız da elinde güzel yaşlı açelyalar olduğundan bahsetmişti. Konunun zamanlaması benim açımdan çok faydalı oldu. elinize sağlık. Nice çalışmalara :)
Ali Hocam gozumuz gonlumuz senlendi acelyalarla. Emeginize saglik.
Not : Bir sureligine kizimi gormek icin Ingiltere"ye geldim. Klavye Ing. oldugu icin bu kadar yazabiliyorum. Kusuruma bakmayin.
Ali H. ALI
21-11-2008, 11:36
Herkese iyi gunler.
Picea pungens ve Vyssera, sanirim karadeniz iklimi acelya yetistirmek icin en uygun bolge. Simdiden calismalara baslarsaniz 5-6 yil icerisinde guzel acelya bonsailer elde edebilirsiniz.
Uzman16 dogrudur cicekli ve meyveli bonsailerin bir baska cekiciligi oluyor.
Uzerinde calistiginiz acelyanizin kurumasina uzuldum. Yine de yilmadan ugrasip guzel bonsailer yapabileceginizi dusunuyorum.
Sizin kibristan aldiginiz sari yasemin celiklerinden koklendirebildikleriniz oldumu?
Gulsen hanim sorun degil:) ben yillar var ingilizce klavye ile yaziyorum arkadaslar bu konuda anlayis gosteriyorlar.
Hazir yurt disinda iken belki bonsai aletlerinden ve bir iki bonsai saksisi da alirsiniz. Belki kiziniza uyarsa sizi bonsailer gormiye de goturur.
Gecen hafta bir seraya gittik Hocam, girisinde kucuk bir Japon bahcesi vardi. Burada hazir bonsailerin fiyatlari cok pahali degil 10 15 pound civarinda. Turkiye"ye nazaran fidanlar cok pahali sadece. Herkes yilbasi hazirliginda oldugu icin cok kalabalikti. Daha sakin bir zamanda tekrar gidicegiz :p
Aytaç Eroğlu
22-11-2008, 09:07
Ali hocam ben başladım bile hatta sizin yazınızdan 4-5 gün önce günlük çiçekçi ziyaretlerimi yapıyordum bir çiçekçide aşırı hasarlanmış bir açelya gösterdiler. " abi al yaşatırsan senin olsun " diyede eklediler bende onlardan izin alarak dükkanlarının içerisinde hem hasarlı bölgeleri kesip attım hemde ön bir biçimlendirme çalışması yaptım. Ve bana göre güzel bir bonsai aday adayım olmuş oldu. Bu arada dallarının ne kadar kırılgan olduğunu, şekillendirme için orta tazelikte iken uğraşılması gerektiğini anladım. Başka neler öğrenebilirim diye araştırmalara başlamıştımki sizin toplantı yazınız yardıma geldi. Bir miktarda T.S.K. yayınlarının bir kitabından yardım gördüm. Ağacım şu an çiçekte çiçekten çıktıktan sonra mevcut kök sistemini sarıp toprağa dikeceğim. Böylece gövdenin kalınlaşmasını sağlarken yavaş yavaşta şekillendirmeye çalışacağım.
Saygılarımla.
Not: yaprak küçültme işleminede çiçeklenmeden sonra başlayabilirim değilmi?
Ali H. ALI
22-11-2008, 13:27
iyi gunler Picea pungens.
Sansli ve hizli birisin. Cicekciden hediye aldigin acelyayi, guzel bir bonsai yapacagini biliyorum. Kolay gelsin.
Budadigin dallari keske atmasaydin ve koklendirmeye calissaydin. Her neyse bir dahaki budamada celikleri koklendirmeyi denersin.
Yaprak kucultmeyi en son asamaya birak. Ted'in soyledikleri cicek tomurcuklari etrafindaki yaparaklari, budayip agacin sade ciceklerle bezenmesini sagliyabilirsiniz seklindeydi. Acelyan ciceklenirken bunu goz onunde tut.
Acelyana ve sana bol sanslar.
Ali H. ALI
18-12-2008, 09:55
Herkese iyi gunler.
Bu yilin son sali toplantisini da, gectigimiz sali yaptik.
Kimi uyelerin yaptigi kisa konusmalar oldu. Agirlikli olarak da, su sorunundan oturu konusmalar su ve sulama uzerineydi. Yagmur suyunun nasil toplanacagi, (son bir iki yildir burada herkes evinin oluklarina plastik tanklar baglatip yagmur suyu topluyor ve daha sonra bu suyu kulalaniyor. Bunun yaninda camasir makinesinin camasir yikarken son asamasindaki camisir suyu da biriktirilip bitkiler icin kullaniliyor.) agaclari sularken suyun zay olmamasi icin cok erken saatlerde ve ya aksam uzeri sulama yapilmasi, Su dolu kova icerisine, saksiyi daldirip sulama yapilmasi gibi bilgiler verildi.
Japonya tatilinden donen bir arkadasin slayt bonsai fotograflarini bizimle paylasmasi ve ardindan da kucuk capli bir piyangonun yapilmasi oldu
56423
Kucuk hediyelerin dizildigi masa.
56425
Hediye kazananlar.(bende kucuk bir akcaagac fidani kazandim onun uzerinde calismalarimi sizlerle paylasacagim:))
Piyangodan sonra, yine geleneksel kucuk bir Noel partisi oldu.
56426
56427
56428
Caylar icildi pastalar yendi sohbetler yapildi, yasli bir uye de yeni yil pastasini alkislarla kesti.
Ali H. ALI
18-12-2008, 10:06
Uyelerin agaclarinda yine sizler icin asagidakileri secip fotograflarini cektim.
56429
56430
20 yasinda bir cam(Pinus radiata) ve tellenmis bir dalinin yakin goruntusu.
56431
Zeytin.
56432
Akcaagac.
56433
Bir Australia yerli agaci. (Melaleucas)
Herkes bir birine iyi dileklerde bulunup, bu yilin son sali toplantisini da bitirmis olduk.
Yeni yildaki Ocak ayi 3. sali toplantisina kadar hepiniz hosca kaliniz.
Bugün bu başlığı ilk gördüm, elinize sağlık, Sayın Ali H.ALI bey, bu ilk ziyarette sadece resimlerine bakabildim, çok eğitici, ufuk açıcı, eğer birde metinleride okuyarak bakarsam çok faydalanacağım düşüncesindeyim. Gerçekten bizi Avustralyalı bonsaicilerle ve yaptıkları ile tanıştırmışsınız. Teşekkürler.
Herkese iyi gunler,
Dun aksam, bu yilin son sali bonsai toplantisini yaptik.
Bob'un getirdigi incir agaclari, uzerinde yaptigi konusmalarla toplanti aciladi.
Bob'un getirdigi incir agaclari 20-25 yaslarinda agaclar. Iki mini incir agaci 8-10cm boyunda ve 21 yasinda agaclar.
Bir diger ilginc agaci 24 yasinda. 24 yil once 5 celigi bir birine sarip oylece dikmisve bu gun govdesi kalin bir incir agaci olmus. 5 agacin govdeleri oyle bir kaynasmis ki Bob soylemese, kimse 5 agac oldugunu anlamiyacak.
Baska bir incir agacini da komsusunun bahcesinden sokup cikarmis, komsusu agaci istemiyormus sokup atacakmis. Bop hem agaci olumden kurtarmis hem de guzel bir bonsai yapmis[Memedin komsusunun sokup attigi agac gibi, Memet o agaci kurtardigi gibi o agactan guzel bir bonsai yapacaktir.] Agac simdi 25 yasinda son 18 yili Bob'la gecirmis, 8 yil once agacin on kisminda bir kucuk delik gormus ve bu delikten girip cikan karincalar. Sivri uclu bir aletle deligi eselemis altindan curukler cikmis, temizledik sonra kocaman bir yer olmus,once uzulmus ama bu gun curuklerden temizlenmis karincalarin sebeb oldugu o kovuk agaca ayri bir guzellik veriyor. Bob incirlerle yaptigi orman tarzinin yillar once cekilmis bir de resmini getirdi, bonsailerin nasil gelistigini cok guzel anlatan bir resim.
Bob konusmasini bitirdikten sonra, herkesin evinden getirdigi yiyecekler, cerezler masalara kondu. Yenilip icildi, bu yilin ne cabuk gectiginden, gelecek yilin nasil yogun olacagindan, bonsaiden, bu yilki susuzluktan konusuldu.
Herkes herkese iyi yeni yil dileklerini soyledi ve 2006nin son toplantisi bitmis oldu.
Gelecek yilin ilk ayinin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.
[ben sizlerin yeni yilini daha sonra kutlaycagim daha zaman var deyilmi?]
6166
Bob' un mini bonsaileri [Figus rubiginosa]
6167
Yillar sonra 5 celigin birlikte dikildigi agac.[Figus macrophylla]
6164
Karincali agac. [Figus macrophollya]
6165
6168
Orman tarzini anlatirken ve orman tarzinin 1985de cekilmis resmi.[Figus rubiginosa]
Bu linklerden resim çıkmıyor, pencereler boş.:(
(108 mesaj'a destek) Demir ağacı sürgün verme kabiliyeti yüksek ağaçtır kısa kesip sürgünde verebilir di.
Şimdi de metin kısımlarını okuyup bitirdim. Anladığım şu gerek topraksız tarım denemeleri gerekse bonsai çalışmalarında çok geç kalmışım. Açığı kapatmak gerekiyor. Ali H. ALI bey teşekkürler. Sanki kulübünüzün toplantıları sizin aktarmanız sayesinde benim için içinde bulunduğum atölye oldu.
Ali H. ALI
25-01-2009, 07:11
Hepinize guzel bir pazar gunu diliyorum.
2009 yilinin ilk toplantisini, Ocak ayinin 3. salisi olan gecen sali aksami yaptik.
Sicak bir aksam olmasina ragmen katilim iyiydi.
Burada mevsim yaz oldugu icin cogu kimse yillik tatilini kullaniyor. Herkes birbirine iyi yeni yil dileklerinde bulunup, tatilde neler yaptigini, su sorununu ve daha bircok guncel olaylari konusurken toplantinin basladigini haber veren zil caldi, herkes yerini alip oturdu.
Ocak ayi toplantisinda gundem yerli agaclardan(Australia) bonsai yapmakti.
Yillardir yerli agaclarla calisan Craig Wilson birikim ve deneyimlerini bizlerle paylasacakti.
Baskan Margaret, Graig'ki calisa yapacagi masaya cagirdi.
60133
Craig, agaclari uzerinde bilgi vermekle basladi.
60134
Kocaman Banksia agacina bakip, daha onceleri Autralia yerli agaclarindan bonsailer yapilmadigi icin, bonsai olarak ne kadar yasiyabileceklerini bilemiyoruz. Uzak doguda yuzlerce yil yasamis nesilden nesile gecmis ve gunumuze ladar gelebilmis bir cok agac vardir. Bizim yerli agaclarimizin da uzun yillar yasayip nesilden nesile gecmemesi icin bir neden yok burda dogada yasiyan agaclarimizin omru uzak doguda yasiyanlardan daha az degildir. O yuzden yerli agaclardan yapilan, bonsailerin de uzun uzun omurlu olacaklarina inaniyorum.
60135
Banksianin govdesi cabuk kalinlasan bir cins agac, yapraklarini kucultmek de sorun olmuyor. Bonsai olarak calisabilecek guzel bir yerli agac.
Bilgi aldigimiz ikinci agac bir demir agaci bu agacin govde kabuklari hemen ilgi cekiyor.
60136
Bu cins demir agacinin(Casuarina torulosa) govdesindeki kabuklar, govde yaslandik sonra, govde uzerinde buyuyup yariliyor ve agaca bir cekicilik bir guzellik katiyor. Bu agaca tel sararken cok dikkat etmemeizi ve agac gencken tel sarim isinin bitirilmesi gerektigini belirtiyor Craig.Nedeni de zarar goren agac kabuklari kendini yenileyemiyor ve zarar goren yer oyle ciplak kaliyor.
Baska bir onemli nokta da, Australia yerli agaclarinda, dallar uzerine tel sarilip dallar egilecekse, bu islem tum dallar uzerinde yapilmali, cunku agac uzerinde tellenip egilmiyen dallar olursa agac enerjisini o egilmemis dallara verip egilen dallari da kurumaya birakabilir.
Yilda en az iki kez yapraklarini budadigi incir agclarinin ise en gosterisli kisimlari yine govdeleri
60137
Incirlerine kok budamasi yaptiktan sonra, genis bir saksida ve ya yerde gelisip govdesini kalinlastirirken bir cok sacak kok de elde etmis oluyor. Incirlerine ust taraftan sekil vermeden once sacak koklerin ve govdenin gelismesini sagliyor.
Ali H. ALI
25-01-2009, 07:33
Asagidaki incir de Craig'in uzerinde calisma yapacagi incir.
60138
Iki yil once budayip saksida gelismesi icin bekliyen Craig, bu aksam agaci tekrar budayip ayni saksiya geri dikecek ve bir iki yil daha bekledikten sonra onu belki bonsai saksisina alacak.
60139
Inciri budamaya dallarindan basladi ve bircok yeni uyenin hayretle acilmis gozlerine aldirmadan agacinin dallarini budayip, daha sonra onu saksisindan cikarip kok budamasi yapiyor.
60140
Kolerdeki topragi bir tahta cubuk ile temizliyor ve istemedigi tum kalin kokleri agac uzerinden buduyor.
60141
Agaclar, topraktaki besin ve mineralleri sacak kokleri vasitasi ile kullandiklari icin, bonsaide kalin kazik kok ve kokler istenmiyen koklerdir. Kazik koklerin ustlendigi gorevi bonsaide saksi altindan baglanan teller saglar ve agaci sabitler.
60142
Australia yerli agaclarindaki kok budamalari baharin daha soguk olan ilk gunlerinde degil dehavalarin iyice isindigi bir zamanda yapmanin daha dogru olacagini belirtiyor Craig. Havalarin iyice isinmasindan sonra yerli agaclar uykudan uyanip buyumeye basliyormus.
Ali H. ALI
25-01-2009, 07:42
Asagida Craig'in uzerinde calisma yaptigi incirin son durumu.
60147
Incir bir ay icerisinde yine bircok yerlerinden surgunler atip buyumeye basliyacak, govde ve kokler de istenilen duzeye gelecegi icin bir dahaki budamada agacin us tarafinda istenen dallar uzerinde de calismalar yapilacak.
Ocak ayindaki toplanti gunu cok sicak oldugundan, uyeler sergilemek icin cok az agac getirdiler. Iclerinden bir tanesini fotografini cekip sizlerle paylasiyorum.
60148
Yeni bir uyenin yesim agaclari.
Subat ayinin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.
Harun Parlak
25-01-2009, 08:00
Çalışma dönemi olmamasına rağmen çok güzel işler çıkmış gene ortaya. Teşekkürler Ali bey bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için. İnşallah Türkiye de de böyle güzel eserler çıkar.
Paylaşımlarınız için teşekkürler
Değerli paylaşımınız için teşekkürler hocam, Gövde yapıları gerçekten harika.
Uzman16 dogrudur cicekli ve meyveli bonsailerin bir baska cekiciligi oluyor.
Uzerinde calistiginiz acelyanizin kurumasina uzuldum. Yine de yilmadan ugrasip guzel bonsailer yapabileceginizi dusunuyorum.
Sizin kibristan aldiginiz sari yasemin celiklerinden koklendirebildikleriniz oldumu?
Ali Bey, Kıbrıs'tan aldığım sarı yasemin ve ılgınları köklendirmiştim. Hatta ilgın çok iyi gelişmişti.(Suda çok kolay köklendirmiştim.) Ama yaz ayları çok sıcak oldu ve 3 haftalık tatil dönüşünde pek çok çiçeğim gibi onları da sulama miktarının yeterli olmaması nedeniyle kaybettim.
İnciri de maalesef. :(
Şu an akçaağaç, mor salkım, ispirya , bodur nar ve süs eriği sağlıklı.
Toplantı bilgilerini paylaştığınız için çok teşekkürler. Yine çok güzel bir toplantı olmuş.
Ali H. ALI
27-01-2009, 11:38
Arkadaslar paylastigim sali aksamlari yazilarindan yararlaniyorsaniz bu beni sevindirir.
Uzman16 uzun zaman seni bu sayfalarda gormeyince bonsaiden vaz gectigini dusunmustum, Ama yanilmisim.
Bonsai yetistiren herkes gibi sen de kimi agaclarini kaybetmissin. Bu seni yildirmasin, calismalarina devam edersen onumuzdeki yillarda guzel bonsailer elde edebilirsin.
Bizdeki yaz da bu yil oldukca sicak geciyor. Bu gun 38 derecelik bir sicaklik vardi ve 3-4 gun boyle devam edecek sicaklik 40 dereceye kadar cikacak.
Oralari cok soguksa buradan sicak hava gondereyim:)
Ali Bey,
Bonsaiden vazgeçmedim ama yeni fidan almıyorum. Elimdekileri yaşatmak öncelikli hedefim.
Sizin toplantı yazılarının sıkı takipçisiyim zaten biliyorsunuz.:p
Oralari cok soguksa buradan sicak hava gondereyim:)
Bir hafta öncesine kadar son bir ay çok soğuk geçti. Ama bu hafta iyiyiz. Sıcak havaları almayayım, teşekkürler.:cool:
Ali H. ALI
22-02-2009, 12:57
Hepinize iyi bir pazar gunu diliyorum. Burada pazar gecesinin son saatleri. Nerdeyse pazartesine basliyacagiz.
Islerim biraz yogun oldugu icin, Bu ayin sali toplantisini sizlerle paylasmayi hep erteledim. Bu aksam da yazmazsam, daha sonraki gunlerde yazmam daha zor olacagindan, sali toplantisini hemen paylasiyorum.
Toplanti, her sali toplantisinda oldugu gibi baskanin konusmasi ile acildi.
Australia gibi tum diger ulkeleri de ilgilendiren orman yanginlari, yananlara ve olenlere duyulan uzuntu belrtildi. Bu aksam toplanacak piyango parasinin uzerine bir o kadar da kulub ekleyip, yangindan zarar gorenlere gonderilecegi vurgulandi. Herkes daha onceki piyangolada alinan biletlerden daha fazlasini aldi.(yanginlarin 4 tanesi daha kontrol altina alinamadi)
Baskanin konusmasindan sonra, meslegi fotografcilik olan Paul Paton iyi bir bonsai fotografi nasil cekilir diye bir konusma ve bilgisayari ile (bilgisayardan duvara yansitilan goruntuler ile) bilgiler verdi.
63968
Temiz kaliteli fotograflar cekemedim. Paul'un verdigi bilgilerin hemen, hemen aynileri daha onceleri, yine meslegi Fotografcilik olan Bonsaisan da vermisti http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=9956 o bilgilere buradan ulasabilirsiniz. Paul'un uzerinde durdugu iki konu vardi bir: fon olarak kullanilacak perdenin bonsaiden 1 metre kadar gerisinde olmasi, fon uzerine golge dusme olasiligini ortadan kaldirdigi.
Iki: gunesten yansiticilar ile alinip agac ve ya fon uzerine dusurulecek isiklarin daha yumusak ve fotograf icin idael isik olacagini soyluyordu.
63969
Paul yansiticilarin birini gosterirken.
Caydan sonra Margaret Wong Bitkilerin gubre ve besin ihtiyaclarindan bahsetti.
NITROGEN(N)(Azot) bitkiler icin onemli olan 3 elementten birisi Yapraklarin gelismesine yardim eden azot bonsai icin de gerekli bir element.
PHOSPHARUS(P)(Fosfor) gerekli olan diger element bu da bitkilerin saglikli bir kok sistemi olusturmalarina dolayisi ile saglikli buyumelerini sagliyor.
Bir diger gerekli element ise POTASSIUM(K)(Potasyum) cicek acan ve meyve veren bitkilerin ihtiyaci olan bir element. Bunun yani sira bitkilerin cok az ihtiyaci olan diger elementler de var. Margaret bunlardan bakir, çinko, magnezyum oksit, satilan gubre ve besin paketleri uzerinde gubrenin neler icerdigi yazilidir buna dikkat etmek yaninda topragin asitlilik durumu da bitkinin topraktan besin almasini etkiledigini vurguladi.
63970
Margaret bilgi verirken.
Ali H. ALI
22-02-2009, 13:05
63973
Japon akcaagaci
63974
Akcaagac(Trident maple)
63975
Incir (Port jackson fig)
63976
Incir (Port jackson fig)
Bunlar da sizler icin goruntuledigim bonsailer. Gelen ayin 3. salisi yapilacak olan toplantiya kadar hosca kaliniz.
Bu güzel paylaşımlar için teşekkürler hocam.Ayrıca bugün Avusturalya da yas ilan edilmiş..Bu kadar zarar veren orman yangınını, yakın geçmişte Antalya da biz de yaşadığımız için, çok büyük geçmiş olsun ve inşallah Allah bir daha yaşatmasın diyorum..
Harun Parlak
23-02-2009, 10:38
Bilgiler ve paylaşımlarınız için teşekkürler. Sayın Ali bey Paylaşımlarınız bizleri imrendirdiği gibi yol almamızı da sağlıyor. İnşallah bizde de böyle kulüpler yakın zamanda olur.
Ali H. ALI
20-03-2009, 13:14
Hepinize iyi gunler.
Mart ayinin 3. sali aksami yapilan toplanti, sizlerle daha onceleri paylastigim toplantilardan, degisik bir konumdaydi, benim acimdan degisik bir konumdaydi, cunku bu kez, bir calismami, kulub uyeleri ile ben paylasacaktim.
Sonra da donup bu calismami sizlerle paylasacaktim. Daha onceleri paylastigim sali aksamlarina uysun diye yaptigim calismayi, karsidan izliyen bir uye gibi sizlere sunmaya calisacagim.
Baskan Margaret, herkese hosgeldiniz dedikten sonra, kardes kulublerin yapacagi sergiler hakkinda bilgi ve tarihleri belirtti bu 5-10 dakikalik konusmanin ardindan sizin de yakindan tanidiginiz biri olan Ali'yi calisma masasina cagirdi.
Ali, herkese iyi aksamlar dileyip yapacagi calisma hakkinda bilgiler vermiye basladi. Ali'nin bu aksam yapacagi calisma bir penjing'di, Penjing bonsaiden cok onceleri Cinde uygulanan bir sanatti ( iki bilesik kelimeden olusan Penjing deki, Pen'in turkcedeki karsiligi saksi tabak,tepsi. Jing ise peyzaj, manzara anlamindadir yani bonsaiden biraz farkli oluyor. Japon dilindeki bonsai de iki bilesik kelimeden olusuyor Bon Cincedeki Pen gibi , saksi tabak, tepsi anlamindadir Sai ise agac, bitki anlamindadir) Japonlar penjingden esinlenip, Bonsai'yi gelistirdiler bircok tarzda bonsaileri de dunyaya tanittilar.
Cinliler yaptiklari penjing calismalarda Japonlarin yaptiklari bonsai calismalari kadar kurallarda kati degildirler. Zaten penjing calismalarinda bonsaideki tum
kurallarla yapilan bir agac ve ya agacalar penjing calismasinda dogal durmayacaktir. O yuzden penjing'de kullanilan malzemelerin dogal bir yapida olmasina ozen gosterilir.
67878
Ali uzerine agaclari dikecegi duz kaya hakkinda bilgiler veriyor. Bu kayayi sali gecesindeki kisitli zamanda hazirlama olanagi olmadigi icin onu evde hazirlayip, nasil hazirladigini da getirdigi Fotograflarla herkese anlatmiya calisti.
Duz tas uzerine yapistirilacak, yontulmasi kolay olan kirec taslari ile nasil calistigini, getirdigi fotograflarda gorulup anlasilabiliyordu.
Cekic ve keski kullanilarak kabaca kesilen kirec taslari daha sonra istenilen sekilde duz tasin uzerine siralanip kirec taslarinin oldugu yerler duz tasin uzerine ciziliyor bu ara duz tasin da nasil kesilecegi yine duz tas uzerine ciziliyor.
Eldiven ve gozluk kullanip, once tellerin gecip agaclari bagliyacak delikler aciliyor sonra da duz tas istenilen sekilde kesiliyor.(Kesceginiz duz tasin sekli girintiler cikintilar yapip incelen yerleri olabilir. once keser sonra delik delmiye calisirsaniz ince(dar) yerlerinden kirilip emekleriniz bosa gidebilir.
Kirec taslari istenilen bir sekilde, suyun etkileyemiyecegi bir yapistirici ile tek tek duz tas uzerine yapistiriliyor.
Kirec taslarini yapistirma isi bittikten sonra yapistiricinin iyice kurumasi icin 24 saat bekleniyor, sonra kirec taslari duz tas uzerine yapismisken her biri uzerinde tek tek calisip onlari istediginiz sekilde yontuyorsunuz.
Kirec taslari istediginiz gibi yontulunca, bir firca yardimi ile kirec taslari uzerine yogurt suruyorsunuz. Yogur surulen yerler 4-5 hafta icerisinde kayalar uzerinde kuf rengine donusuyor ve yosunlar olusmaya basliyor ki bu da kayalarin dogal gorunmesini sagliyor.
Ali H. ALI
20-03-2009, 13:43
67884
Yogurt surulmus taslar 4-5 hafta sonra yosun baglamaya baslamisken, daha sonraki gunlerde yosunlar daha da belirgin bir hale gelecek.
Calismada kulanilmasi dusunulen 7 kurtbagri var(Ligustrum lucidum) belki daha fazla agaca ihtiyac olur diye 9 kurtbagri getirilmis.
67885
Kurtbagri Australiyada istenmiyen bir agactir goruldugu yerde sokulup atiliyor.
Ali ise, kuslar araciligi ile bahcede cikan kurtbagri fidanlarini, saksilara dikiyor ve onlarli kullanip birseyler yapmiya calisiyor ve yaptigi calismalardan bu istenmiyen agactan da guzel calismalar yapilabilecegini, bunlar gibi, herkesin cevresinde belkide bircok bitki cesidi oldugunu belirtiyor.
67886
67887
Ali,
Duz tas uzerine acilan deliklerden agaclari baglayip sabitleycegi telleri geciriyor
Teller den hemen sonra agaclari saksilarindan cikarip fazla topragini aliyor ve kok budamasi yapiyor.
67888
Kaya uzerindeki kucuk bosluklara agaclarin yerlestirilebilmesi icin kok budamasi kacinilmazdir Kavurucu sicaklar artik olmadigi icin ve ozel bir ilgi gosterilirse kurtbagri agaclari kendilerini yeni ortamlarina kolayca alistiracaklar.
Ali H. ALI
20-03-2009, 14:00
67891
67892
Kokleri budanmis agaclar kaya uzerine yerlestirilmeye baslaniyor. Agaclarin degisik araliklarda ve ve duz bir cizgi ustunde olmamasina dikakt edilerek her agac tellerle baglanip yerine sabitleniyor
67893
67894
7 agac yeterli oluyor ve 7. agac da dikilip agac dikimi tamamlaniyor.
67895
Dikilen agaclarin, dikilen yerlerde bosluklar kalmasin diye bir cubukla iyice bastirilip gereken yerlere yine toprak ekleniyor.
Ali H. ALI
20-03-2009, 14:16
67896
Calismanin sonlarina dogru ilerlerken, penjing calismalainda her seyin uyum icerisinde olmasinin gerekliligi bir kez daha vurgulaniyor.
67897
Yosunlari yerlestirme ise onemsiz gorunse de aslinda onemlidir. Gelisiguzel konulacak egreti gibi duran yosunlar tum calismayi bozabilir.
67898
67899
Yosunlar kucuk parcacilara kesilip bir cubuk yardimi ile kenarlarindan iyice bastirilip toprak ortulmeli degisik renklerde kullanilacak yosunlar zemini daha da cekici yapiyor.
67900
Penjing ve ya bonsai calismasi yaparken yaptiginiz her calismadan her asamada keyif almaya bakmalisiniz agaclariniz uzerinde calisirken herseyi unutup calismanizla butunlesirseniz daha guzel isler cikardiginizi fark edeceksiniz.
Ali H. ALI
20-03-2009, 14:25
Kil ve toprak(veya gubre) karisimi ile yapilan camuru kullanip su kenarina yapilan cepciklerin icerisine otlar dikiliyor.
67901
67902
Daha onceleri Alinin yaptigim kimi calismalarda kar gorunumunu nasil sagladigini hep merak edilmistir. Bu calismasinda da hersey bitikten sonra calismamin uzerine beyaz kumlarla kar yagdirmaya calisti.
67903
67904
67905
Ali H. ALI
20-03-2009, 14:37
90 dakika kadar suren calismanin sonunda baskan Margaret Kulub adina Ali'ye bir hediye veriyor(cukulet)
Carsamba gunu calismanin bitmis (su an) durumunu asagidaki fotograflarda gorebilirsiniz. Sali gecesi arkadaslarin getirdigi agaclarin fotograflarini cekemedim o yuzden ekliyemiyorum bir dahaki sali aksaminda daha fazla agaclarin fotograflarini cekip sizinle paylasirim.
Bir diger sali toplantisina kadar hosca kaliniz.
67906
67908
Kurtbagri (Ligustrum lucidum)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.