View Full Version : Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları
Harun Parlak
20-03-2009, 17:31
Elinize emeğinize sağlık Sayın Ali bey güzel bir çalışma olduğu gibi çok güzel ve aydınlatıcı anlatım.
Bizlere örnek ve öğretici bilgileri paylaştığınız için Telrar teşekkürler.
Ara sıra aklıma geliyordu da sormuyordum siz anlatacak mısınız diye. Tebrik ederim.
Merak ediyorum diğer katılımcılar da sizin bu paylaşımlarınızdan haberdarlar mı? Ya da onlar da paylaşımda bulunuyorlar mı?
Sunumu yapan Ali Bey'in iyi hazırlandığı belli. Teşekkürler.;)
bonsaisan
21-03-2009, 10:22
Ali hacam güzel bir manzara olmuş.
Elinize sağlık bende sıra size nezaman geliçek diye düşünürken bir anda oldu güzel bir uygulama.
Saygılar.
Ali H. ALI
21-03-2009, 12:42
Tekin bey, burda paylastiklarimin, umarim oralarda bonsai ile ugrasan arkadaslara bir yarari, bir katkisi olur.
Uzman16, diger katilimcilar derken sanirim sali gecesine katilamiyan arkadaslardan bahasediyorsun. Sali gecesi 35-40 kadar uye vardi, yapilan toplantilar cok ayrintilara girilmese de tum uyelere her ay haber mektubu olarak gonderiliyor.
yilin basindan sonuna kadar, hangi sali gecesi kimlerin ne yapacagi planlanip programlaniyor.(surpriz olsun diye size bu calismalari sali toplantilarindan sonra anlatiyorum. Nisan ayi topantisi, Melbourne hayvanat bahcesindeki Japon bahcesiden sorumlu bir arkadasin, Japonyadaan aldigi bahce bilgileri ve hayvanat bahcesinin Japon bahcesi hakkinda yapacagi konusma var.) Tum uyeler gectigimiz sali aksami nasil bir calisma ve kimin yapacagini biliyordu. Ben de bildigim icin hazirlanmak zorundaydim. Orada yapamiyacagim calismalari evde yapip hazirlamam gerekiyordu. Zaman kisitli sadece 2 iki saat icerisinde calismami tamamlamak istiyordum. cogu zaman uazayan bir calisma sonlanmayip daha sonralari bitirilmek zorunda kaliniyor, ben bunun olmasini istemedigimden dusundugunuz gibi iyi hazirlanip her seyi zamaninda bitirebildim.:)
Isteyen her uye kendi sececegi bir konuda,(genekde bonsai ile ilgili) bir yil onceden haber vermek kosulu ile calismalarini paylasabilir.
Bonsaisan ben sirami beklemiyorum ki her zaman, bildiklerimi sizlerle paylasiyorum:).
Mükemmel bir sunum olmuş hocam. Hem çalışmanız, hem bilgilendirmeniz ve sunumunuz bizlere yol gösteriyor. Elinize sağlık.
Uzman16, diger katilimcilar derken sanirim sali gecesine katilamiyan arkadaslardan bahasediyorsun. Sali gecesi 35-40 kadar uye vardi, yapilan toplantilar cok ayrintilara girilmese de tum uyelere her ay haber mektubu olarak gonderiliyor.
Siz her toplantıdan sonra bize burada anlatıyorsunuz ya, aylık toplantılarınıza katılan diğer üyeler sizin sitemizde salı toplantılarınızı anlattığınızı biliyorlar mı? Yani aslında sizin yaptığınız bu müthiş paylaşımı biliyorlar mı? Kıtalararası bir paylaşım var burada. Sizin üstlendiğiniz bu misyonun benzeri uygulamayı yapan başka üyeler var mı? Yoksa sadece toplantılara katılıp dinleyip ayrılıyorlar mı?
Bilgi paylaşımınız çok önemli. Sizin bize sunduğunuz bu imkan için, özveriniz için tekrar çok teşekkürler.
Ali H. ALI
22-03-2009, 12:03
Tum uyeler degil de kimi uyeler sizinle iletisim icerisinde oldugumu, her ayin 3. sali gecelerini sizlerle paylastigimi biliyorlar.
Baska uyelerin paylasimlari sadece kulub iceriesinde oluyor. Baska ulke veya sehirlerle paylasildigini sanmiyorum. agaclar. neti tanimis olmasaydim ben de boyle bir paylasimi her halde yapamazdim. Yani misyon benden fazla agaclar. netindir. Ben sadece bilgileri ileten araciyim.
Turkiyede bonsainin ogrenilmesi icin, benim yerimde kim olsa ayni seyi yapardi.
Ustelik oradan da bircok arkadas, deneyim ve ogrendiklerini ozveri ile paylastiklari icindir ki Turkiyedeki bonsai, 2-3 yil oncesi ile karsilastirildiginda ne kadar yol aldigi acikca goruluyor.
Vyssera yol gostericilerden biri de sizsiniz, unutmayiniz.
Hepinize iyi pazarlar.
Aytaç Eroğlu
23-03-2009, 09:21
Bu güzel anlatım için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
Ali H. ALI
22-04-2009, 14:14
Hepinize iyi gunler.
Buralarda artik havalar sogumaya basladi. Gunduzler 20 derecelerde geceleri ise 10 dereceye kadar dusuyor. Nisanin sonuna yaklastik daha dogru durust yagmur yagmadi.
Soguk olmasina karsin aksamki sali toplantisi oldukca kalabalikti ve aramiza katilan yeni uyeler de vardi.
Baskan Margaret herkese iyi aksamlar diledikten sonra hic vakit kaybetmeden Arkadasimiz Trevor'i yanina cagirdi.
Trevor bonsai aletleri hakkinda kisa bir konusma yapacakti.
74009
Trevor her bonsaiye basliyan gibi ilk zamanlar bonsai aleti yoktu. Sonra bonsaide dal budamak icin en onemli kesici alet olan dal uzerinde ice donuk budama yapan(dalda bu makasla budanan yer V seklinde ici oyuk gibi oluyor ki budanan yerin erken kapanip iyilesmesini sagliyor.) makasi(concave branc cutter) aliyor ve ona gozu gibi bakiyor, ki bonsaide olmasi gereken de odur.
Her budamadan sonra makas bileme tasi ile temizlenip bileniyor ve bir sonraki budama icin hazir oluyor. Bu yapilmazsa budama yapilan agac uzerinde bir hastalik varsa makasi temizlemeden yapacaginiz bir ikinci agac budamasi ile hastaligi o agaca da bulastirabilirsiniz. Her calismadan sonra mutlaka aletlerinizi temizleyip tekrar kiliflarina koyup saklamalisiniz.
Trevor zaman icerisinde bonsai icin gerekli olan tum aletleri almis. Ilk baslarda tum aletlere gereksinim olmasa da eger bonsaiyi bir ugras olarak sececekseniz, gerekli aletlerin elinizde olmasi, calismalariniz kolaylastirip, sonuclari daha hizli bir sekilde gormenizi sagliyacaktir.
74010
Trevor bir celik bonsai aletleri setine sahip oldugu halde onlari kullanmiya kiyamiyor ve yine ilk aldigi aletleri kullaniyor ve ustunu vurguluyor. Bonsai aletleri pahali aletler ama bir kez aliniyor ve bir omur kullaniliyor.
Tabii ki aletlerin gerekli bakimi ve kullanilirken dikkatlice kullanilmasi da en buyuk etken.
Trevor'dan sonra Margaret de Yapragini doken agaclar icin onemli bilgiler verdi.
74011
Bir gun Margaret bir arkadasinin agaclarini gormiye gitmis. O arkadasinin yaprak doken agaclarindaki dallar bastan sona kadar yaprakliymis. Kendinin agaclari ise sadece dallarin uclarinda yaprak aciyormus. Nedenini arkadasina sormus, arkadasi gulerek sunu demis Margaret agaclar yapraklarini doktukten sonra agaclarinin dallarina bak, en uctaki tomurcuklar, dalin gerisindeki tomurcuklardan daha buyuktur. Bu tomurcuklar dal ucunda kalirsa agac baharda sadece o tomurcuklari acacak ve dalin uzerindeki diger tomurcuklari acma ihtiyaci duymiyacak iste onun icindir ki senin agaclarinin dallari uzerindeki yapraklar yalniz uclarda gelisiyor. Yapraklar dokuldukten sonra dal uclarini budarsan dal uzerindeki tum tomurcuklar acilacak ve agacin yapraklarla dolacak.
Margaret o gunden sonra bunu uygulamaya basladi ve agaclari(yapragini doken) uzerinde istedigi sonuclari gordu.
Gecenin konuk konusmacisi, Melbourne hayvanat bahcesi, Japon bahcesi Tasarimcisi ve sorumlusu Brendan Curtis, kendini tanitmala konusmasina basladi.
74012
Melbourne'daki Hayvanat bahcesinin icerisinde bir Japon bahcesi duzenlenmeden once Brendan ve arkadaslari Japonyadaki bahce duzenlemelerini gorup incelemek icin Japonyaya gonderiliyor. Brendan Japonyada gorduklerini Fotograflayip calismasinda kullanmak icin Melbourne getirmis. Iste o fotograflari bilgisayardan duvara yansitip bizimle paylasti.
Sizinle paylasacagim Fotograflari duvardan cektigim icin kalitesi pek iyi degilse de size, ozel evler ve Hotel bahcelerinin yani sira parklardan cekilmis bu fotograflarin Japonyada bahce duzenlemeye ne kadar onem verildigini anlatacak diye dusunuyorum.
Ali H. ALI
22-04-2009, 14:34
Brendan once alisik olmadigi bi kulturle karsilasmis Japonyada
74029
Bir seremoni gibi Ikebana hazirlayan japon kadinlari cok ilgisini cekmis.
74030
Japonyada kahvaltilar da buradaki kahvaltilara hic benzemese de sevdigini soyluyordu.
Japonlar bahce duzenlerken, pencerelerinden bakarken ve ya balkonlarinda, teraslarinda otururken en iyi goruntunun olmasina dikkat ediyorlar.
Batida pek kullanilmayan ama Japonyada yapilan bahce duzenlemelerinde oldukca kullanilan Kum ve kayalar. Niye kum ve kayalar diye bircok batili saatlerce oturup bu bahceleri seyrediyor.
74031
74032
74033
Ali H. ALI
22-04-2009, 14:45
74034
Parklardaki duzenlemeler ve bakimlar da batini alisik olmadigi bir duzende
74035
74036
Yere dikilmis kocaman agac ama bonsai gibi buyutlmus.
74038
Ve bahcivanlar parklardaki agaclarin tepelerinde budama yapip agaclari sekillendiriyorlar.
74037
Ve Brendan'in gozunden kacmiyor bir kaza olmamasi icin pek bir onlem almiyorlar. Bunu burada herhangi bir calisana, yaptiramazsiniz uygulayamazsiniz. Cezasi vardir.
Ali H. ALI
22-04-2009, 14:58
74040
74041
74042
74043
74044
Yukardaki fotograflardan kayalarin bahce duzenlenmesinde ne kadar cok kullanildigini gorebilirsiniz. Oralarda da kaya bahceler yapmiya ugrasanlar var belki onlara da bir yarari olur.
Ali H. ALI
22-04-2009, 15:15
Asagidaki, bahceyi oturup seyretmemeyi kim istemez?
74045
Japonlar bitkilere saygi ve sevgi gosteren bir ulusmus. Agaclari kesmemeye buyuk ozen gosteriyorlarmis. Belkide bizler de Japonlara benzedigimiz icin, bu ayin yarismasi olan konuda carpici fotograflar goruyoruz. Asagidaki fotograflar bu ayin yarismasina katilabilir nitelikte.
74046
74047
Baska bir sali aksaminda bulusmak uzere hosca kaliniz demeden once, uyelerimizden birinin olalan asagidaki gelin duvagi, son gunlerdeki ilgisinden dolayi, uyemiz sayin Volare'ye aramagan olsun. Bir gun onun gelinduvagi calismalari da en az bunun kadar guzel olur.
74048
74049
Gelinduvagi
msgurkan
25-04-2009, 11:07
Ali Bey, sayenizde Avustralya, Japonya demeden geziyor, görüyor, öğreniyoruz. Teşekkürler.
Ali H. ALI
25-04-2009, 15:07
Mehmet Salih bey, sizler bonsai yapmasini ogrenirken, buna bir katkim oluyorsa, bu beni sevindirir:)
Hepinize guzel bonsai calismalari diliyorum.
Ali H. ALI
10-05-2009, 08:40
Hepinize iyi gunler. Mayis ve Haziran aylarinda yapilacak sali toplantilarini sizlerle paylasamiyacagim icin uzgunum.
Kisa bir sure melbourne'da olmiyacagim.
geriye dondugum zaman kaldigim yarden devam edecegim.
Ali H. ALI
30-07-2009, 13:08
Herkese iyi gunler.
Iki aylik bir aradan sonra bu ayin 3. sali toplantisina katilabildim.
Arada kayniyan iki ayin sali aksamalarini, Kibris, Izmir ve Ankarada yaptigimiz calismalarla doldurdugumuzu dusunuyorum.(Istanbulda bonsai calisma firsati olmadi. Sadece tanisma sohbet ve yeme icme oldu herkese tesekkurler. toplantidan sonra, Tekin bey beni misafir etti agaclari uzerinde birlikte calistik kendimi toparlayim Tekin beyle yaptigimiz calismalari da paylasacagim.)
Melbourne'da su an kis sonunu yasiyoruz. Kimi agaclar ciceklenmeye basladi bile. Kis sonu bonsai ile ugrasanlarin cok isi olur. Bu islere ek bir de agustos ayinda yapilacak sergi olunca isler katmerlesiyor.
Sali aksami acilisi yapan baskanin gundeminde Agustos ayinin 15 ve 16 sinda yapilacak sergiye her uyenin en az bir agacla katilmasi gerektigini. Agac ve saksilarin temizlenmis olmasi(Agcaclarimi sergiye hazirlarken bu temizlik ve hazirligi sizlerle ayrica paylasacagim.) ve sergiye getirilecek agcalarin isimlerini(Latince) agac sahibinin bilmesi ve gorevlilere agacin ne oldugunu belirtmeleri gerektigini vurguladi. Gorev bolumu icin kagit kalem dolastirip herkese uygun saatlerde secim yapip gorev ustlenmesini istedi.
95636
Bonsai sergisine hepiniz davetlisiniz.
Sergi ile ilgili konusma bittikten sonra baskan, Victor Liew'i yanina cagirdi.
Victor akcaagaclar hakkinda bildigiklerini ve deneyimlerini bizlerle paylasacakti.
95637
Victor ise budama ile basladi. Akcaagaclari budama icin en uygun zamanin kis sonu oldugunu, dallarin uzerinde bir cift tomurcuk kalacak sekilde derin budamalar yaparak agaclarin daha cok dallanmasinin saglanabilecegini anlatirken bir yandan da akcaagacini buduyordu.
Daha sonra agacini saksidan cikarip kolerine bakti.
95638
ve kok budamasi yapmiya da karar verdi. son iki yil once kok budamasi yapmisti.
95639
95640
Koleri, kesik taraflari topraga bakacak sekilde budadiktan sonra, onu bonsai saksina dikecek. Elinde iki saksisi var hangi saksida daha iyi duracak diye agaci saksilara koydu.
Ali H. ALI
30-07-2009, 13:37
95643
Oval mavi bir saksiya agacini koyup geriye cekiliyor ve agacina bakiyor.
Ayni agaci bu kez mavi saksidan cikarip yesil yuvarlak bir saksiya koyuyor.
95644
Uyelerin de onayini aldiktan sonra agaci yuvarlak saksiya dikkiyor.
95645
Bildigimiz yontemle, saksinin su deliklerinden tel gecirip agacini saksiya baglamak yerine, sicimlerle agaci distan saksi uzerine sabitledi. Sicimler goruntu olarak sizi rahatsiz etmezmi sorusuna da hayir rahatsiz etmez bir iki ay kadar sonra agac saksiya iyice yerlesince sicimleri kesecegim dedi ve hep bu yontemi kullandigini belirtti. (telle baglamanin bir sakincasi olmadigi gibi telle baglamak agaci saksi icerisinde her zaman sabitce tutup saksi ile butunlestirir. Saksiya agaci belli bir zaman sicimlerle bagladiktan sonra sicimleri cikrtmak bence sakincalidir. Bir gun agaci saksi ile degil de, agacin govdesinden kavrayip kaldirmak isterseniz saksiyi dusurup kirabilirsiniz. ruzgardan etkilenip saksidan sokulebilir, kediler surunurse saksidan cikabilir.)
Bu akcaagac uzerindeki calisma bitince, Victor 3 govdeli bir akcaagacin nebari'sini(topragin hemen uzerinden gorunmeye basliyan agac govdesi) basit bir yontemle gelistirmenin mumkun oldugunu ve hemen bu yontemin ne oldugunu anlatmiya basladi.
Ali H. ALI
30-07-2009, 14:04
95647
3 govdeli bu agacin nebarisi basit bir yontemle elde edilmis.
95648
Uzerinde 3 delik acilmis bu demir levha yukardaki agacin nebarisini olusturmustur.
95649
95650
Her bir delikten gecirilmis 3 genc fidan levha ile birlikte topraga gomuluyor.
fidanlar buyumeye birakiliyor, buyurlerken levhadaki delikler govdeleri boguyor ve levhe uzerinde kalan kisimlar genisleyip bir birine kaynasirken levhanin ust tarafinda da kilcal kokler olusuyor 5-6 yil sonra fidanlarin govdeleri kaynayinca sokulup levha alti budanir ve kaynamis govde yeni koklerle birlikte 3 govdeli agacin gelismesi icin bir zaman daha topraga dikilir(topraga dikme imkani yoksa genis saksida da uygulanabilir) Bu yontemle daha fazla govdeli agaclar da gelistirilebilir.
95651
Yukaridaki fotografta ayni yontem uygulanip sakida 2 yil buyuyen 3 fidan. Victor bunlarin koklerine bakti ama daha birbirleri ile kaynasma olmamis.
Victorun son anlatacagi asi yontemi ile 2 govdeli agac olusturmak.
Ali H. ALI
30-07-2009, 14:19
95657
Asilama ile iki govdeli agaclar rahatlikla elde edilebilir dikkat edilmesi gereken bir birlerine asilanacak olan fidanlarin ayni kalinlikta olmamalari. 2 govdeli agaclarda govdenin biri diger govdeden baha ince olmalidir o yuzden asi yapilacak fidanlarin kalinlilari ayni olmazsa daha guzel 2 govdeli bir agac elde edersiniz.
95658
95659
Fidanlarin govdelerinin kaynaycagi yerlerinden kabuklarini soyup fidanlari bir, birlerine yapistirip iyice sarip bagliyor.
95661
Kabuklari soyulmus olan yerlerinden fidanlar birbirine kaynaycak ve iki govdeli agac elde edilmis olacak
Ali H. ALI
30-07-2009, 14:25
95662
onumuzdeki ayin 3. sali aksamina kadar hepiniz hosca kalin.
Unutmayin ogrendiklerinizi uygularsaniz, duslediginiz bonsaileri elde edebilirsiniz
msgurkan
31-07-2009, 12:54
Çoklu gövde tarzını yaratmak için basit iki güzel yöntem. Ben de denemek isterim. Ali bey teşekkürler.
Ali H. ALI
17-09-2009, 13:51
Herkese iyi gunler.
Gectigimiz ay yapilan sali toplantisina katilamadim. O yuzden gecen ay birsey paylasamadim. zaten pek farkina varan da olmamis gibi:)
Bu ay yapilan 3.sali aksami toplantisi oldukca guzeldi. Su yonden guzeldi. Waverley'den nerdeyse 150km uzaktaki "Bendigo Bonsai Club" dan gelen Mery Wilkinson ve esi bizlere erik agaclari ile guzel bir sunum yaptilar(Sunumu yapan Mery, esi de ara sira onun anlatiklarina katiliyordu.)
Mery 40 yil kadar once bonsaiye basladiginda, simdiki gibi kitaplar, internet, veya bonsai ile ugrasanlar pek yoktu derken, ben Turkiyede ve Kibristaki bonsai yapacak bayanlari dusundum hep. Ordakilerin simdiki durumu, Mery'nin 40 yi once yasadiklarindan hic de farkli degildir(belki sizindurumunuz azacik daha iyidir). Umarim, Mery'nin agaclarini, calismalarini goren oralardaki bayan bonsai sevdalilarina, guzel bir ornek olur ve azimli calismalarinin sonucu en az Mery'nin agaclari gibi herkesin agaclari olur.
103155
103156
Mery erik agaclari hakinda bilgiler veriyor. Eriklerlerin cok comert olduklerini dort mevsimde de keyifle seyredilebilecek agaclar olduklarinin altini ciziyordu.
Ilkbaharda cicekli hallerini seyretmiye doyum olmaz. Yazda uzerlerindeki Olgunlasmis meyvelere bakmak baska bir keyif. Sonbaharda sararan yapraklar dokulurken agac uzerinde kalan tek, tuk Mor veya kirmizi meyveler agaca bakani buyuluyor.(bilgisayardan duvara gosterilen fotograflarda agaclar uzerindeki meyveleri ve sonbahardaki goruntuleri de bize izlettiler.)
Mery agaclarini celikten ve ya bahcesinde cikan erik fidanlarindan kendisi uretmis.
Oralarda da erik agaclari ile guzel calismalar yapabileceginizi dusunuyorum.
103157
Mery bircok erik agaci uzerinde calismalar yapti(budamalar) bunlarin icinden bazilarini sizlerle paylasiyorum. Bu uzerinde calisma yapmadan onceki erik agaci.
103158
Ayni agac uzerinde hafif budamalar yaptiktan sonra
Ali H. ALI
17-09-2009, 13:56
103161
103162
2. bir erik agaci budanmadan once ve sonra.
103163
103164
3. erik agaci.
Ali H. ALI
17-09-2009, 14:10
103171
103172
4. erik agaci.
103173
Erik suyu seven bir agac. Yaz aylarinda mery agaclarini sicaktan korumak icin kimilerini bonsai saksisindan cikarip daha derin saksilara aliyor ve ya saksi altina bir altlik koyup, altligin icini de ince cakil taslari ile doldurup bonsai saksisini o altligin uzerine oturtuyor. bonsai saksisini ve saksi icerisindeki topragi ortecek sekilde de bez torbadan kestigi barcalarla saksiyi sarip suluyor saksi altindan cikan su altligin icindeki cakillari islatiyor cakilardan da torba parcasina gecen islaklik ve nem agaci sicaktan koruyor.
103174
Mery avuclarinda tutugu sus kirazi uzerinde, cicekli oldugundan hic bir calsisma yapmadi.
Ayni kirazin yakindan goruntusu.
Ali H. ALI
17-09-2009, 14:16
Asagida Mery'nin diger erik agaclari var.
103192
103193
103194
103195
103196
Ali H. ALI
17-09-2009, 14:23
Bu ay yaptigimiz sali toplantisi paylasimini bitirmeden once, uyelerin getirdigi agaclardan sectiklerimin fotograflarini ekliyorum. Gelen ayin 3. sali toplantisina kadar hosca kaliniz.
103201
Akcaagac.
103202
Yaban elmesi.
103204
Acalya.
103205
Acelya.
Ali Bey paylaşımlarınız için teşekkürler...
Mery'nin erikler üzerindeki çalışmalarım bana bahçemizin her yerinde kendiliğinden çıkan erik fidanlarını değerlendirme konusunda müthiş fikirler verdi.
Ali H. ALI
17-09-2009, 14:39
Yasemin hanim, behcenizdeki erik fidanlari yalniz dusuncede kalmasin. Kis sonu onlari mutlaka degerlendiriniz.
Bazıları üzerinde oldukları yerden sökmeden denemeler yapmaya başladım zaten. Oldukları yerde kalırlarsa gelişmelerinin daha hızlı olacağını tahmin ediyorum. En azından şekillendirme konusunda başarılı olamazsam yerinde kalıp büyümeye devam ederler.
Emre Kuzu
27-09-2009, 00:44
Ali hocam 10 sayfanın hepsini de okudum çok teşekkürler paylaşımlarınız için
devamını dilerim
Ali H. ALI
27-09-2009, 12:55
Kalyon yalniz benim yazdiklarimi degil, bonsai hakkinda yazilanlarin tumunu okur ve pratikte uygularsan iyi bir bonsai ustasi olabilirsin.
Daha isin basinda oldugunu unutma ve unutma ki bonsai bir omur boyu surecek bir ugrastir hic bitmeyen bir yolculuk gibidir. Yururken onune nasil guzellikler cikacagi da isin surprizi.
Kolay gelsin.
Ali Bey, yine harika bir paylaşım olmuş. Eğer Mary'i tekrar görme fırsatınız olursa lütfen özel olarak tebriklerimi iletin.
Çok teşekkürler.
bonsaisan
27-09-2009, 14:50
Ali hocam güzel bir paylaşıma yer vermenzi çok güzel.
Lakin bildiğinzi üzere ülkemizde böyle bir oluşum bonsai gönül vermiş dostları biraz zorluyor.
Bildiğiniz üzere İzmir olarak bu konuda toplanalım bir şeyler yapalım diyoruz ve toplantılar düzenliyoruz.
Lakin katılım olarak genelde izleyici kitlemiz fazla.
Uygulama ve çalışma konusunda gelen arkadaşlarda zaman konusunda zorluk çekiyorlar.
Ben alsancaktaki kendi studyomda imkan dahilinde her zaman toplanma talebinde bulunmama rahmen bu güne kadar iştirak eder bonsai dostu sayısı çok düşük.
Bu durum çok üzücü bir durum.
İlk atölye çalışmasını 2007 yılında agaclar.net olarak yapmış bulunmaktayız ve o günde bu güne 2 yıldan fazla bir zaman geçmiş bulunmakta siznde bildiğinzi gibi 2 yılda doğru bir aday fidan ile sizin toplantılarınızda ki bonsai örneklerine yakın çalışmalar ortaya koyaçak bir çok bonsai dostu ülkemizde mevcud.
2007 yılında İzmirde yapılan ilk atölye çalışmasında sabin ardıçı
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=23281&d=1193656461
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=23280&d=1193656461
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=23279&d=1193655747
http://www.bonsaisan.com/webfoto/sabin.jpg
Bakınız neden nereye gelinmiş. yıll 2009
Lakin bir grup ve topluluk olarak iştirak etme konusunda yanı heyecan ve birliktelik malesef oluşmamaktadır.
Bu durum ülkemizde gelişmekte olan bonsai için üzücü bir durumdur.
İleriki yıllarda bonsai yeni gönül vermiş bonsai dostlarının gelişip etraflarında ki dostları geliştireçek nitelikte ve tecrübede olmaları için ortak paylaşımların net ortamında öte daha samimi ve daha yakın olarak takip edilmesi şarttır.
Sizleri bu konuda taktir etmekteyim.
Saygılar.
Harun Parlak
27-09-2009, 17:20
Gerçekden imrenilecek çalışmalar. Teşekkürler Sayın Ali bey. bonsaisan 'ın dediklerine tamamen katılıyorum. Bizde bu tür toplantılar biraz zaman alacak gibi.
Emre Kuzu
28-09-2009, 00:41
Kalyon yalniz benim yazdiklarimi degil, bonsai hakkinda yazilanlarin tumunu okur ve pratikte uygularsan iyi bir bonsai ustasi olabilirsin.
Daha isin basinda oldugunu unutma ve unutma ki bonsai bir omur boyu surecek bir ugrastir hic bitmeyen bir yolculuk gibidir. Yururken onune nasil guzellikler cikacagi da isin surprizi.
Kolay gelsin.
Merak etmeyin hocam bonsai hakkındaki her türlü yazılan makaleleri deneyimleri okuyorum. okumayada devam edeceğim durmak yok.
Ben çok istiyorum pratiğe geçmek ancak elimde olmayan nedenlerden dolayı bu durumu hızlandıramıyorum yani anlıyacağınız başlamaya cesaret edememekten değil hazırım ama işte.. neyse.
Ama emin olun çok yakın zamanda uygun bir fidanla karşınıza çıkacağım.
Saygılar
Ali H. ALI
28-09-2009, 12:32
.
Uygulama ve çalışma konusunda gelen arkadaşlarda zaman konusunda zorluk çekiyorlar.
Ben alsancaktaki kendi studyomda imkan dahilinde her zaman toplanma talebinde bulunmama rahmen bu güne kadar iştirak eder bonsai dostu sayısı çok düşük.
Bu durum çok üzücü bir durum.
Bu durum ülkemizde gelişmekte olan bonsai için üzücü bir durumdur.
Bonsaisan bonsai kulubleri kurulurken her yerde ayni zorluklarla karsilasilmistir.
Kulublerin gecmis tarihlerine bakarsaniz 2-3 arkadas tarafindan kurulmuslardir hep sonra zaman icerisinde uye sayisi cogalmistir.
Izmir bu konuda bir ilk olabilecek duzeyde diye dusunuyorum. Siz 2-3 kisi ile kulubu kurar(Resmi olmasa bile) her ayin belli bir gununde toplanirsiniz(Bu toplantileri duyurabileceginiz agaclar.net de var) meraklilari her ayin o gununde o saatte bonsai toplantisi olacagini bilir ve bir sekilde orada olmaya calisir. Belki ilk zamanlar katilim sayisi az olabilir bu katilim azligi sizleri yildirmamalidir. Gun gelir uye sayisi 100 lere ulasir. Ayrica Izmir buyuk sahir belki baska bolgelerde de birden fazla bonsai kulubu kurulur bunu hic bir zaman rekabet olarak algilamamalisiniz her kurulan yeni kulub bonsainin gelisim Turkiyede iyice kok salmasini sagliyacaktir. Kulubler arasi surekli iletisim ve bilgi paylasimi olmali(Buralardaki gibi) ve bir gun Turkiye de tum bonsai kulubleri devletin de destekledigi Ornegin "Turkiye bonsai kulubleri dernegi"ne
uye olup daha genis yurt ici ve yurt disi etkinlikler yapabilirler.
Is biryerleden basliyabilmek ve bunu da Turkiyedeki ilk bonsaiciler yani sizler baslatacaksiniz.
Kolay gelsin.
Kalyon, uygun zamanini, uygun fidaninla bekliyecegim ve yalniz ben degil tum arkadaslar sana, senin gibi yenilere her zaman seve, seve yardim edecektir.
Ali H. ALI
20-12-2009, 12:30
Herkese iyi gunler.
Iki aylik bir aradan sonra gecen hafta bu yilin son sali toplantisina katildim.
Son sali aksami, daha fazla bir yeni yila veda partisi havasindaydi.
Ilk 15 dakikayi 3 deneyimli arkadasa sorulan sorularla doldurduk.
118607
Daha cok yeni uyelerin sordugu sorular cevaplandi. Ornegin "yeni basliyan birine hangi agac uzerinde calismasini onerirsiniz" cevap "Cin karaagaci"
"Yazda 30-40 derecelik sicaklarda agaclarimizi nasil korumaliyiz" cevap "bez bir torbayi islatarak topragi da ortecek sekilde saksi etrefina sariniz, Oyle sicak gunlerde agacinizi direk gunes altinda tutmayiniz"
"Yaprak budamasi yapmak icin icerisinde oldugumuz mevsim uygunmu" (burada yazin ilk gunleridir) cevap bahardan sonra yapraklar olgunlasinca yaprak budamasi yapilabilir. Yaza girmis durumdayik ve yapraklar da olgunlasmis olacagindan yaprak budamasi yapabilirsiniz. Yaprak budamasi yaparken dallar uzerindeki uclari da almayi unutmayiniz bu uclari almazsaniz agac dallarin uclarindan acilacak ve dalin gerisindeki tomurcuklar acilmiyacak. Aklinizda olsun saglikli bir agaca yaprak budamasi yapilir."
"En iyi bonsai topragi nasil olmali" cevap "Suyu suzen bir toprak karisimi olmali"
Aklimda kalan onemli soru ve cevaplar bunlar.
Soru ve cevaplar bittikten sonra, 2009'u ugurlamak icin buyuk bir pasta kesildi.
118609
ve herkes sohbet edip yiyip icmeye basladi.
118610
118608
Ali H. ALI
20-12-2009, 12:35
Bu da Santa gibi duran bir uyemiz
118617
Asagida da sizler icin secip fotografladigim, bir uyemizin iki acelyasi.
118618
118619
Gelecek yeni yilin ilk sali aksami yapilacak toplantiya kadar hepiniz hosca kaliniz. Simdiden hepinizin yeni yili kutlu olsun.
Şu son fotoğraftaki açelya harika.
Sizin de yeni yılınız şimdiden kutlu olsun Ali Bey.
Teşekkürler.
Paylasiminiz icin tesekkur ederiz Hocam. Biz yeni yilda da sizi izlemeye devam edecegiz. Sevdiklerinizle; mutlu, huzurlu bir yil dileriz...
Ali H. ALI
18-02-2010, 11:29
Hepinize iyi gunler. Zaman cok cabuk geciyor. Ocak ayi sali toplantisini, sizlerle paylasamadan, birden subat toplantisi geldi ve gecti. Iki toplantiyi birlikte anlatacagim.
Sicak bir gunun aksami, bu yilin ilk toplantisini yaptik. Katilim oldukca iyi oldu.
125831
Uyelerin bir birlerine satmak istedikleri fidanlar ve diger bonsai malzemeleri masalara dizilip musteri bekledi. Fotograf toplanti baslamadan once cekildi pek kalabalik yok. Dikatinizi cektimi bilmem fotografta babalari ile toplantilarimiza katilan 10 yaslarinda iki kiz uyemiz var. Belki oralarda da bir gun cocuklara kadar yayilan bir sevgi olur bonsai.
Baskan herkese, iyi yeni yillar dileyip toplantiyi acti. Bu aksamki toplantida konunun ne olacagini acikladi 6 uye 10-15 dakikalik konusmalarla, sevdikleri agaclar hakkinda konusup bilgi verecekler.
125832
Once Margaret cikti, Cinkaraagaclari hakkinda bilgiler verdi. Her tarzin yapilabilecegi bir agac cinsi ve bicok hatalari da afeden bir agac oldugu icin yeni basliyacak olanlara tavsiye ettigi bir agac.
125833
David inciri hakkinda konustu. Incirlerle calismayi sevdigini 10 dakikalik bir sure ona incirler hakkinda soylemek ve yapmak istediklerine kafi gelmiyecegini bir baska sali aksami daha genis bir zamanda incirlerden soz edecegine soz verdi.
125834
Meredith, yapraklarini doken agaclarla calismayi sevdigini. Ozelikle akcaagaclara vurgun oldugunu ama daha istedigi gibi bir akcaagaci yok ve bir gun onun da cok guzel akcaagaclari olacagina inadigi icin calisiyor.
125835
Trevor, Margaret gibi cinkaraagaclari ile geldi. Iyi bir cin karaagaci govdesi elde etmek icin genis saksida ve ya yerde yetistirdikten sonra agacin ust tarafi ile calismaya baslarsaniz istediginiz bonsaileri elde edersiniz diye konustu. Cinkaragaci dallarindan govdesinden surgun verme yetenegi oldugu icin iyi bir govde elde ettikten sonra rahatlikla ust taraflarda istediginiz yerlerde dallar elde edilebilir diye konustu.
Öyle bir incirim olsa ben de incirlerle çalışmayı çok severim. Harika bir ağacı var. Kalın gövdeleri hiç sevmesem de bu örnek çok güzel.
Bizlerle de paylaştığınız için teşekkürler.
Ali H. ALI
18-02-2010, 11:53
125836
10 dakikalik bir sunum icin sira bana gelmisti. Benim degindigim konu ise.
Uzun bir omur suren bonsailerin yaninda, kisa omurlu olan bitkilerden de bonsailer yapilabilecegini ve bu kisa omurlu bitkilerle calisirken de insan buyuk keyif alabiliyor. Kucucuk bonsainin buyuk bir coskuyla actigi bir cicek bir tomurcugun gelip yureginizde nasil buyudugunu, nasil dunyanizi renklendirdigini anlatmaya calistim. Ornek olsun diye de bircok papagan gagasi bonsaimi onlarla paylastim.
125837
Benden sonra, Mary bonsaiyi ne kadar sevdigini, agaclari ile calisirken kendinden gectigini. Pek iyi agaclari olmasa da olanlarla calismaktan keyif almanin yaninda kendini gelistirdiginin de bilincinde oldugunu vurguladi.
Senenin ilk toplantisini bu sekilde bitirmeden birden, Subat toplantisi geldi.
David'in verlimis sozu vardi incirleri ile bizi tanistiracak ve onlardan soz edecekti iste subat toplantisi David ve incirlerine ayrilmisti.
125838
125839
125840
Once Davidin incirlerine bir goz atalim(bir fotograftaki incirlerde olmamasi gereken bir sey var ne oldugunu fark ettinizmi?)
David uzun bir sure Sydney'de yasamis oranin havasi yari tropik bir hava gibidir, nem orani cok yuksektir ve bu uygun hava sartlarinda incirler cok iyi gelisiyor, dallarindan ve govdesinden hava kokleri saliyorlar. Melbourne'da ise incir yetisiyor ama hava kokleri, Syney'deki kadar iyi olusmuyor. O yuzden David agaclarinda hava kokleri elde edebilmek icin ne yapabilirim diye dusunup
denemeler yapmiya baslamis.
Ali H. ALI
18-02-2010, 12:14
125841
Iste bu denemelerden biri incirin govdesine once kurumus yosun sonra da yosunlari kagitlarla sarip surekli nemli tutup govdede asagiya sarkan hava kokleri olusturmaya calisiyor. Sonucun nasil olacagini bizlerle paylasacak.
125842
Incir yetistirmenin cok kolay oldugunu belirten David, incir uretmek icin en cabuk yontemin celik ve ya havai koklendirme oldugunu. Tohumdan yetistirmenin ise tohumlarin cimlenme yuzdesi az oldugundan ve tohumun gelismesi icin yillar gececeginden tohum yerine celikle uretmenin daha iyi oldugnu vurguladi. Incirden her cesit celik alinabilecegini Ve kalinliktaki celigin koklenme sansinin cok yuksek oldugunu belirti.
125843
Once celigi kucuk saksiya diktigini, sonra her yil daha buyuk saksilara dikerek 5-6 yilda uzerinde bonsai calismasi yapabilecegi fidanlar elde ettigi belirtti.
Buyuk saksiardaki bonsaileri ise yillar once bahcelerden(akrabalarinin) sokup aldigini bahceden sokulen agaclar derin kok ve dal budamasindan sonra tekrar yere dikilip kontrol altinda gelistikten sonra bonsai saksisina gecirilmis.
125844
125845
Cok buyuk ve agir olduklarindan, kaldirip masa uzerine koymak yerine, agacin onune dizlenerek ve kendinden gecerek yaprak budamasi yapan David, toplantinin bittiginin farkinda bile degildi:)
Bir diger sali aksami toplantisina kadar hosca kaliniz.
bonsaisan
18-02-2010, 14:09
Ali hocam taşlar diyeçeğim ama gözüme en çok takılan 4 gövdeli olan genelde 3 5 7 9 11 13 şeklinde biliyorum.
Sorun yani olmaması gereken bumudur?
İçi sırlı olan saksılar mı?
Paylasiminiz icin cok tesekkur ederiz hocam. Iyi ki internet var. Dunyanin dort bir tarafindan toplanip bir konu hakkinda konusabiliyoruz sanal da olsa.
Yanlis anlamadiysam; olmamasi gereken sey nedir sorusunun yanitini bir alt paragrafta Ali Bey vermis. Incirin, dallarindan ve govdesinden cikan hava kokleri.
Harun Parlak
20-02-2010, 12:20
Sayın Ali H. ALI Hocam paylaşımlarınız ve anlatım tarzınızla ufkumuzu açıyorsunuz. Size nekadar teşekkür etsem azdır.
Sayın Ali H. ALI bey'in olmaması gerekn sorusunu ben Saksının içindeki istenmeyen misafir olarak algıladım.
msgurkan
20-02-2010, 19:52
Tekin bey, O tuhaf şey eğer solucan ise doğrudur, olmaması gerekir. Ama asıl olmaması gereken çoklu gövde tarzındaki 4 tane gövdedir.
O küçücük saksıdaki solucanın pek bir zararı olmaz, alır bahçeye atarsınız ama bonsainizi 4'lü gövde olarak bırakamazsınız. Onun bir gövdesi mutlaka feda edilmelidir. "4" kabul edilmezdir.
... 4'lü gövde olarak bırakamazsınız. Onun bir gövdesi mutlaka feda edilmelidir. "4" kabul edilmezdir.
Bu bakış açısı bana çok itici geliyor. Bonsai sanatında sevmediğim bir yaklaşım bu... Tabiatta 4 lü 6 lı gövdeli ağaç kümeleri yok mudur? Ben bonsaideki birçok kuralın "olmazsa olmaz" olduğunu düşünmüyorum. Sanat olarak kabul ettiğim bu faaliyette serbestiye de yer vardır, olmalıdır...
msgurkan
20-02-2010, 21:42
köknar, Bu bakış açısı size niye itici geldiğini anlayabilmiş değilim. Siz eğer isterseniz bonsailerinizi hep 4'lü gövde yapabilirsiniz mesela, kimse size hesap sormaz.
Ancak yalnız bonsai ustalarından değil, sıradan bonsaicilerinden bile beğenen olacağını sanmıyorum. Hatta bu kuralın varlığından haberdar olmayanlar bile bir kusur hissedeceklerdir. Sebebi Sanat ve Estetik tılsımıdır.
Uzak doğuda 4 uğursuzluk ve ölümü çağrıştırması ayrı bir konudur.
Bonsaide estetik olarak "SİMETRİ" istenmeyen bir şeydir. Çünkü güzelliği bozar. Çirkinleştirir. O kadar emek harcanan ağaç, sırf bu sebeple; simetri sebebi ile kusurlu olarak sırıtır.
Mesela böyle bir ağaca, yarışmalarda bu sebepten puan kırarlar. Hatta kaliteli yarışmalara hiç kabul etmezler.
Doğada örnekleri olabilir. Ama sanatta olmaması gerekir.
Mesela matematikte, mimaride ve her türlü sanatta yer alan bir estetik oran vardır; "ALTIN ORAN". Tartışmasız herkesin kabul ettiği bir estetik oran. Niye bik dörtgen daha estetik de, niye Kare değil diye sorulabilir.
Sanat ve Estetik niye?
http://tr.wikipedia.org/wiki/Alt%C4%B1n_oran
msgurkan, ben beğensem bana yeter zaten. Şaka bir yana "Sıradan" değil acemi bir bonsaici olarak aday ağaçlarımı tabiatta olmayan veya olmayacak şekillere sokmamak daha önemli benim nezdimde. Bonsaideki bilcümle kuralı yoksayıyor değilim. Çıkış noktam belli; tabiatta örneğini görebildiğim şemal, kimilerince konulmuş bir bonsai kuralına ( çift sayılı ağaç kümesi ya da çift sayıda gövde olmaması gibi ) aykırı olabilir. Örnek olarak ele aldığınız altın oran ise tabiatta birçok canlının yaradılışında varolan bir dengedir. Bu sebeple benim tezimi doğrulamakta, tabiatta varolan altın oran benim bonsai çalışmalarımda da dikkate alınmaktadır. Uzak doğuluların 4 rakamını uğursuz bulmaları beni bağlamıyor hatta şimdi çok daha fazla itici bulmaya başladım bunu.
Estetizm ve güzellik, göreli kavramlardır o yüzden siz de ben de ne desek doğru, ne desek yanlış...
msgurkan
20-02-2010, 22:09
Öyle değil, sanat neredeyse herkesi büyüleyendir. Doğada olması, bonsaide de olabilir değildir. Unutmayın ki bonsai de bir sanattır. Doğada olan, güzel olan, estetik olan bonsaide kullanılırsa o zaman kabul görür. Çirkin olan değil. Çirkin, estetik bilgisi olan herkes için çirkindir.
Aynı fikirde değilim. Yanyana duran 6 ağaç ya da 4 gövdeli bir ağaç sırf bu sebepten dolayı benim için çirkin değildir.
Ali H. ALI
21-02-2010, 12:16
Fotograflardaki olmamasi gereken en onemli sey, bonsaisanin ve Mehmet salihin degindigi 4 govdeli bonsai.
Tekin beyin isaretledigi saksidaki solucan gibi gorunen solucan degil saksidan disariya cikmaya calisan bir kok. Saksilarin da dusunuldugu gibi ici sirli degildir.
Ama baskalarina sunulacak calismalarin temiz olmasi gerektigini dusunerek kucuk saksilarin temiz olmasi gerekir deseniz sevinirdim.
Bonsai uzak doguda yuzlerce yildir yapilan bir sanat dali. Uzak dogudaki diger sanat dallarinda oldugu gibi bonsai da Taoizim ve Zen budizimin icerisnde gelisirken bu inanclarin sistemli disiplininden de etkilenmistir. O yuzden bonsai kurallara uyularak bir disiplin icerisinde yapilan bir ugrastir.
Hicbir bonsai ustasi ve ya da bonsai calisani, bonsaideki 4-6 kuralini karsisina alip o sayilarda govdeleri olan bir calisma yapmaz. Mehmet Salih bey yukarda belirtti en onemli sey SIMETRI'k olan bir calisma dogal gorunmeycek ki, 4 sayisinin(Japonca SHI diye soylenen olum 4 sayisinin soylenisi ile aynidir) olumu cagristirmasini bir yana birakirsak simetrik gorunumden oturu 4-6 ve diger cift rakamlali govdeler kullanip calismalar yapmamaliyiz.(kimsenin gorusune sunmaycaginiz bircalismayi kendiniz, icin istediginiz kurallari yok sayabilirsiniz:)) Cift govdeli calismalar yapip baskalarinin gorusune sunarsaniz her zaman bir tepki ile karsilasabilirsiniz.
Bonsaide cift govde sayili calismalar da yapilabilir iki govdeli caliamalar, ve bir orman tarzi calismasinda agaclar ilk bakista sayilmiyacak kadar coksa(ornegin 16) gibi bir calisma yapilabilir.
Bonsaide de diger sanat dallarinda oldugu gibi belki kurallar disina zamani gelince cikilabilir. Ama uzakdoguda yuzlerce yidir yapilan bu sanat dalina bircok deneyimlerden sonra konan kurallari ogrenip uyguladiktan belki yillar sonra ben bu kurali delip, kendi dusndugum gibi calisacagim denilebilir ama yuzyilarca deneyimlerden sonra konan kurallari bunlar bana uymaz deyip daha bonsaiyi ogrenmeden karsi cikmak bence dogru bir yaklasim degildir.
Hepinize guzel calismalar.
bonsaisan
22-02-2010, 12:25
3 lülük kuralı olarak bilinen ve ikebana temel kuraları içinde yer 3 lük kuralı asya felsefesinde çok önemli bir yer tutar.
Burada ki kurallar ağaçların dizilimlerini belirleyen genel kuralar olup aynı sistem ağaçın dal yapısında gizlidir.
Ali hocam bu konularda bir çok kaynak ve araştırma yaptığım için denge bu şekilde korumaya çalışıyorum.
Saygılar.
msgurkan
22-02-2010, 13:20
Bonsaisan, yazdıklarından birşey anlayamadım.:confused::(
Biraz açabilirmisin, Saygılar.
herkese Merhabalar,Ali bey çok güzel ve yüreklendirici bonsai ile ilgili çalışmalarınız var sürekli okuyorum inşallah bu sene bende kolları sıvayacağım bonsai için
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.