View Full Version : çilli begonya
İşte benim çilli kızım.Çelikten diktiğim.
İklimsiz
01-06-2008, 14:36
Sizin çilli, utanıp kızarmışa benziyor:p
Bu türünü de görmüştüm, benimkinin yaprakları yeşil.
Seninki de çok güzel biraz daha minyatürü.bundan bende de var sabah güneşine bayılıyor.Hatta dipten ikinci kökü verdi ve kıpkırmızı çiçek açtı.Fotounu en kısa zamanda yüklerim.sevgiler iklimsizcim.
işte küçük yapraklı çilli kızım; bu utanmamış yemyeşil.
ilksenozturk
24-09-2009, 08:28
başka konuların içerisinde geçmesine rağmen çilli begonya için açılmış bir başlık göremedim. bence bu çiçek de yaşatılması gereken çiçeklerimiz arasında.
benim de evimde bir çilli begonya var. geçen yıl bu zamanlarda annem onu bi pet şişeye su konulup ağaç dibine bırakılmış halde bulmuştu. çiçek unutulmuştu sanırım çünkü o pet şişenin içinde ne arasanız vardı ve çok pis kokuyordu. bana geldiğinde tutacağına pek ihtimal vermemiştim.zaten kış boyunca o tek yaprak halinden de pek öteye gitmedi. nazlandı durdu. sonra ne zaman güneş kendini göstermeye başladı, bizimki coştu:)
mayıs ayında çiçeklenmeye başladı. o şahane çiçekleri bilirsiniz. o çiçekler hiç seyrelmeden ve formunu kaybetmeden 4 ay bitkinin üzerinde kaldı, sürekli döküldü yerine yeni çiçekler geldi. şuan tepeden budadığım hali ile 1 mt oldu :) hala da yaprak vermeye devam ediyor ve yaprakları çok iri.
tepeden aldığım çelik ise 4 hafta içinde ufaktan yeni yapraklarını göstermeye başladı. (havalar sıcak olduğundan uzun süre bekletmedi)
çilli begonyanın özellikleri ile ilgili gözlemlerimi paylaşmak istiyorum;
*tül arkasından aldığı güneşi çok seviyor. güneş görmeye başladığı andan itibaren çok hızlı büyüyor (benimkisi 1 yaşında ve 1 metre)
*sıcağı seviyor, fakar yine de direk güneşe konmamalı, yaprakları yanabilir
rüzgar ve hava akımından uzak tutulmalı
*bol sulanmalı; zaten toprağı diğer salon bitkilerine oranla daha hızlı kuruduğu için biraz daha obur olduğunu anlayabilirsiniz.
*ben ne zaman yapraklarına su değdirsem, sprey yapsam, yaprakları hafiften yumuşuyor. o yüzden ben yapraklarını 2 haftada bir ıslak sunger ile siliyorum ve kesinlikle sprey yapmıyorum, tavsiye etmiyorum.
*yaprak büyüklüğünün saksı ebatı ile yakından ilişkisi var. benimki ne zaman saksısı kendine küçük gelmeye başladı, o zaman iki elim kadar yaprakları çıktı.
bu bitki kendini kurtarana kadar (yeterli kök verip, yerine alışana kadar) nazlanabilir ama sonrasında sizi hiç üzmez. tepe çeliğinden kolayca tutar. kesilmiş ve kırılmış yerini hızlı bir şekilde yeniler ve aynı yerden yaprak vermeye devam eder
sevgiler
bahtiyar02
24-09-2009, 09:05
site de fatmadundar'a ait begonya resimlerinde görmüştüm. Kırmızı çiçeklileri çok güzel. Çelikten çok güzel yetiştirilebiliyor.
saygılar
ilksenozturk
25-09-2009, 20:25
benim çilli begonyamın resimleri...
acemifüsun
25-09-2009, 21:26
Sevgili ilksenozturk çilli begonyanız çok güzel, güle güle büyütün:) Ben de bu yaz başı pazardan küçük bir fide aldım, aldığımda yaprakları delik delik oluyordu, bozuk yaprakları kopardım devamlı, ilaçlarla şimdi yapraklar düzeldi. Bizim çilli nerdeyse tam gün güneş alıyor ve yaprakları kıpkırmızı oldu, daha açacak boya gelmedi,30cm. kadar, ne zaman açar, ne renk açar merak ediyorum:)
Nejla K.
25-09-2009, 22:11
Benim begonyam ancak 8 aylık... Yaz sıcaklarından etkilenmesine rağmen kendini toparlamaya başladı.
Çilli begonyanın 150 cm. boyunda olanını gördüm ama dükkanda olduğu için gidip inceleyemedim. Farklı bir cins olabilir mi acaba?
Benim de bir tane çilli begonyam var. Geçen kış müdürün odasından habersiz ufak bir çelik aşırmıştım:) İzin alsam verirdi ama gözüm döndü sanırım:))
Tecrübeli arkadaşlara danışmak istediğim bir sorun var. Çilli begonyam dikildikten sonra bütün bir yaz balkon da durdu halen de durmakta. Fakat her yaprağı delikli delikli. Çıkan yaprak belli bir büyüklüğe geldikten sonra ortasın da belli bir kısım ufacık kuruyor ve delik oluşuyor. Çok aşırı derece de güneş almıyor. Güneşlenmesi ve sulanması gayet periyodik ve normal. Neden bu şekil de oluyor acaba? Ne yapmalıyım? Daha önce de uzun yıllar bu bitkiyi besledim ama ilk defa bu durumla karşılaşıyorum.
Bilgilendirirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkürler...
Nejla K.
25-09-2009, 22:37
Katmer, begonya çabuk gelişen bir bitki... Ben de o boylarda, bol çiçeklilerini gördüm. Benim begonyam dışında yaz tatilinde iken ölen yeşil yapraklı ve daha uzun olan söğüt begonyası cinsini biliyorum ama çiçekleri aynı hatırlıyorum.
Nejla K.
25-09-2009, 22:40
Faruk, emin olmamakla birlikte,duyumlarıma göre yapraklardaki her değişiklik sulama ile ilgili bir problemin habercisiymiş. Bu yıllardır yetiştirenlerin yorumu ama bilimsel olarak seni bilgilendirecek biri mutlaka çıkacaktır.
Nejla ablacım bahsettiğin begonya türünden ben yıllar önce yetiştirdim. Söğüt begonyasından.
Ablacım sulamasını aksatmadan periyodik zamanlarda yapıyorum. Çok dikkat ediyorum. Sulamadan kaynaklanan bir sorun varsa lütfen birileri bana fikir versin...
ilksenozturk
26-09-2009, 10:14
sn. faruk sulama yaparken yapraklarını ıslatıyot musunuz?
bu bitki yapraklarının ıslanmasını pek sevmiyor, yaprakları hemen yumuşuyor, bu durumun bir sonraki aşamasının da bahsettiğiniz sorunlar görülebilir diye düşünüyorum.
ya da rüzgar alan bir yerde mi?
sizin yerinizde olsaydım yerini değiştiridim veya iç mekana alırdım.
resmini koyabilir misiniz?
ilksenozturk
26-09-2009, 10:16
Çilli begonyanın 150 cm. boyunda olanını gördüm ama dükkanda olduğu için gidip inceleyemedim. Farklı bir cins olabilir mi acaba?
yukarıda resmini eklediğim begonya şuan tepe çeliği almış olmama rağmen yaklaşık 1mt. bu bitki o boylara çok kısa çok kısa bir sürede ulaşır sn katmer
Sayın İlksenozturk çok nadir yapraklarına su püskürtmüştüm. Sanırım sizin de bahsettiğiniz gibi hava akımına çok uğruyor. Balkonumuz gün boyu çok fazla esintiye uğruyor. Yerini değiştirip bir de iç mekan da yetiştirmeyi denemeliyim.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Fotoğraflarını ilerleyen günler de eklerim...
benim begonyalarım balkonda, gömme balkon, ancak gene de rüzgar baya var... fakat gelişim çok güzel. ben yaz başlarında aldım çelik halinde. 2 çeşit aldım. ve salona koydum, sonra tekrar aynı 2 çeşitten daha aldım ve balkona koydum, çok bariz fark vardı. balkonda yetişenler hızla büyüdü ve kocaman yaprakalrı oldu. bununla birlikte kökten yeni sürgünelr çıktı 2-3 kadar. ama içerde olanla minik yapraklı ve cılız kaldı ve kökten sürgün hiç çıkmadı... onları da sonradan dışarı aldım, şimdi fena değiller.
ben devamlı yaprakalrına su püskürtüyorum. bence sadece güneşe gerek yok, bu bitki de aşırı sıcaksa hava ve su püskürtmeden sonra uzun süre yaprakta su damlacığı kalıyorsa o damlacık ısınıp yakabilir diye düşünüyorum.
ben de güzellerimin bir fotoğrafını eklemek istiyorum....
yalnız bir sorunum var, bu yaz sonu gibi 1 begonyam ilginç bir şekilde öldü, şimdi çilli begonyalarımdan biri de aynı şekilde ölüyor, bir fotoğraf ekleyeceğim...
acemifüsun
26-09-2009, 16:12
Bence yapraklardaki delikler ya mantari bir hastalıktan, ya da zararlıdan. Aynı sorunu ben de yaşadım, ilaçlama ile çözüm bulabildim, delik yaprakları kopardım, artık çıkan yapraklar sağlıklı ve sorunumuz bitti. Çillinin yeri hep aynı, güneş alması, sulanmasında bir değişiklik olmadı. Faruk bey en iyisi siz resim ekleyin uzman arkadaşlar konuya açıklık getirirler, bizler de aydınlanmış oluruz.
sayın faruk bahsettiğiniz delikler yüklediğim fotoğraftaki gibi mi oluşuyor? çünkü benim bitkilerimdeki bu delikler sudan oluşuyor. fısfısladıktan sonra bazen büyük su damlaları kalıyor bunlarda önce orada kısmın incelmesine, büzüşmesine sonra da fotoğraftaki gibi kurumasına, son aşama olarak da oranın delinmesine yol açıyor.. Haricinde bitkim sağlıklı... Sizdekilerde böyle midir?
diplerinden çıkan yavruları... hatta 1-2 yavruyu da sanırım fazla sulamadan kaybettim... Ama yine de oldukça sağlıklılar gibi geliyor bana... Bir sorun haricinde.. onun için de ayrı fotoğraf koyacağım aşağıya....
bahar ayında katmerli çiçek açan begonya almıştım, ilk sıralar salonda bakmaya çalıştım ama çok cansızdı, ben de balkona güneşin altına koydum. bütün yaz güneşin altında kaldı, sabahtan öğlene kadar güneş gördü, yaprakalrına su fısfısladım hergün... gelişim çok güzeldi. yeni yapraklar veriyordu ve yapraklar parlıyordu, çiçeği ise yaz boyunca hiç eksik olmaıd. ancak ne olduysa 1 ay kadar önce birden bire öldü, 3-4 gün içinde. yaprakalrı aniden inceldi ve kıvrılmaya başladı, ne yaptıysam kurtaramadım, şimdi o çiçeğim yok...
aynı şey 2 gün kadar önce fark ettiğim söğüt begonyama da oluyor. gayet sağlıklı hatta dipten 2-3 yeni yavru var, oldukça iyi görünüyordu. 2 dalı vardı alırken. şimdi o dallardan birisi fotoğraftaki gibi... böyle bir sorun yaşayan var mı? bu bir hastalık mıdır? veya bakımında yanlış birşey mi yapıyorum? aslında verdiği pekçok yaprakla ve dipten yavrularla bakımında bir hata yaptığımı düşünmüyorum. alırken bu begonyaları tereddüt bile etmiştim çünkü çok kötü durumdalardı, şimdi kötü bir fideyken büyüyüp güzelleştiler, ama sorun ne anlayamadım yardımcı olursanız çok sevinirim..
birde bir tavsiye rica edeceğim, begonyalarım aşağı doğru uzamakta oldukça ısrarlı, ben nekadar ubuğa bağlasam da uzayan dallar hep aşağıya doğru gidiyor, begonyalarımın hepsini aşağı doğru salmaya karar verdim, tabi bunu için ya asmam gerekecek ya da yüksek bir yere koyacağım... ne tavsiye edersiniz? ısrarla yukarıya doğru bağlamalımıyım? ben kendi haline bırakma taraftarıyım...
ilksenozturk
27-09-2009, 08:24
birde bir tavsiye rica edeceğim, begonyalarım aşağı doğru uzamakta oldukça ısrarlı, ben nekadar ubuğa bağlasam da uzayan dallar hep aşağıya doğru gidiyor, begonyalarımın hepsini aşağı doğru salmaya karar verdim, tabi bunu için ya asmam gerekecek ya da yüksek bir yere koyacağım... ne tavsiye edersiniz? ısrarla yukarıya doğru bağlamalımıyım? ben kendi haline bırakma taraftarıyım...
optimus merhaba;
benim çillimin dallarından biri yere doğru gidiyordu sizin bahsettiğiniz gibi, ama bu bitki büyük yapraklı ve ağır bir yapıda. bir güre sonra desteksiz kalırsa zarar göreceğini düşünüyorum. o yüzden ana dalını çubuğa tutturdum, sarkan yan dalını da ona yaklaşık 60-70 derece bir açı yaptırarak aynı çubuğa bağladım. (bilmiyorum doğru tarif edebildim mi?)
Nejla K.
27-09-2009, 08:47
Ben begonyanın ağaç şeklini beğendiğim için ısrarla yukarı doğru bağlıyorum. Özellikle gövdeye zarar vermemesi için kurdele ile klimanın metaline bağladım. Çubuk dikerek bağlanınca köklerin zarar göreceğini düşünüyorum. Sarkarsa yetiştiği saksıyı bir süre sonra zorlamaya hatta kendi gövdesinde ağırlığından kaynaklanan çizikler oluşturmakta.
Sayın Optimus çilli begonyamda ki yaprak delinmeleri sizin fotoğrafta belirttiğiniz şekil de oluyor. Su püskürtme olayını ara sıra yapıyordum. Artık su püskürtmem sanırım. yardımlarınız için teşekkür ederim.
Acaba söğüt begonyanızda ki yaprak kıvrılmaları mantari bir hastalık olabilir mi? Zira benim menekşelerim de çıplak gözle görünmeyen mites denen mikroskobik bir zararlının istilası var. Sizin söğüt begonyasında da buna benzer çıplak gözle görülemeyen mikroskobik bir zararlının istilası olabilir mi?
sanrıım begonyalarımı aşağıya sarkıtma konusunda anladığım iplle destek yaptıktan sonra problem olmayacağı...
fısfıslama gelince ben yapıyorum hal sayın faruk. burada havalar kirli olduğu için ve toz da çok olduğu için bitkilerim 2 günde tozla kaplanıyor.. birkaç kez böyle delikler oldu ama çok değil...kış da geliyor artık yavaştan zaten fısfıs olayı daha da nadirleşecek... şimdilik hala balkondolar, duruma göre içeri de alabilirim, gözlem yapacağım. soğuktan etkilemeyenleri dışarda bırakacağım...
Nejla K.
28-09-2009, 08:33
Arkadaşlar, fısfıslamak yapraklarda bu etkiyi güneş görünce yapar. Yani eğer su fısfıslamayı akşam yaparsanız böyle bir problem olacağını sanmıyorum. Her çiçek fısfıslanınca güneş alıyorsa böyle yaprak izleri olur.
ilksenozturk
28-09-2009, 11:38
arkadaşlar merhaba;
benim gözlemim fısfıslamaktan farklı olarak bu bitkinin yapraklarının ıslatılmasını pek sevmediğidir. her çiçekte su damlası + güneş bu etkiye yol açar ama bir de çilli begonyanın kendine has surumu var gibi.
ben tüm diğer çiçeklerimi yıkarım, çilli begonyamı da belli periodda iyice suyu süzülmüş sünger ile silerim.
Hediye gelen katmerli begonyam;
çok güzelmiş... güle güle büyütün
çok seviyorum bu çiçeği.
bana çocukluğumu hatırlatıyor.
ben küçükken hemen hemen her evde bulunurdu şimdilerde nedense pek rastlayamıyorum.
benimde var.
bu yaz balkonumdaydı gelişti güzelleşti dibinden fide bile verdi.ama balkonumda büyüyen yavru güvercinler uçmaya başlayınca çiçeğimi tepesinden kırdılar :(
bende o tepeyi suya koydum köklendirdim.
şimdi biri büyük biri minik 2 begonyam var.
bende resimlerimi eklemek istiyorum.
ilksenozturk
01-10-2009, 13:30
çilli begonya çok güzel bir bitki, ben de çok seviyorum. bence tepe çeliği almaya da çok uygun, kırıp yayına dikerseniz bitkinize kalabalık bir form da vermiş olursunuz.
sn sükunet sizin küçük olan o saksıya çok yakışmış, hele bir de aynı renkte çiçekleri verirse çok uyumlu olur:)
Bir konuda uyarmakta fayda var hava akımını hiç sevmeyen bir bitki yaprak dökmeyle gösterir kendini...
Acaba söğüt begonyanızda ki yaprak kıvrılmaları mantari bir hastalık olabilir mi? Zira benim menekşelerim de çıplak gözle görünmeyen mites denen mikroskobik bir zararlının istilası var. Sizin söğüt begonyasında da buna benzer çıplak gözle görülemeyen mikroskobik bir zararlının istilası olabilir mi?
sayın faruk, 2 gün önce, resmini önceden yayınladığım ve sadece 1 dalı ölen begonyamın diğer dalı da ölmeye başlayınca, artık kaybedecek birşeyim yok, zaten ölecek düşüncesiyle bitkinin köküne bakmaya karar verdim. ve inanılmaz sayıda solucan gördüm. ve solucanların hepsi kökün üzerine yapışmışlardı, toprakta pek az gördüm. sanırım toprak uzun süre de çok sulu kaldı ve çürümeye başlayan kökleri solucanlar istila etti ve böylelikle bitkim ölmeye başladı, eğer mantari bir hastalık değilse tabi.
artık hazır topraklardan nefret ettim!:mad: kesinlikle kurumak bilmiyor, daha önce babamla çam toprağı toplamıştık, benim gibi sulamayı seven arkadaşlara tavsiyem çam toprağı kullanın. Oldukça geçirgen, suyu çok az tutuyor ve çabuk kuruyor. üstelikte hazır toprakalrdan daha besleyici olduğuna inanıyorum. hazır topraklardan dolayı kaç tane bitkimi kaybettim ya da kaybetme noktasına geldim.
şimdi o begonyamı başka bir toprağa aldım, öncesinde kökünüiyice yıkadım. kurtulma ihtimali çok zayıf ama yine de bir ümit bekliyorum, gözlem yapıyorum.
ilksenozturk
06-10-2009, 08:39
optimus begonyanıza çok üzüldüm,
kuvvetli bir bitkidir, inşallah kurtulur yaşamaya devam eder. kendini toparlamazsa olabildiğince dallı halini kesip/bölüp yeniden köklendirmeyi denersiniz, iç mekanda ise zaten çeliğin köklenmesi için öyle mevsimsel bir kısıt çok da sözkonusu değil. benimki son bahar döneminin çeliğiydi zaten. (ilk sayfada resmi var)
güvercinler neden begonya yemeyi sever anlamıyorum.. geçen sene ki begonyamı alamamıştım ellerinden.. durumu far ettiğimde artık çok geçti:(
bu sene bir arkadaşımın hediye ettiği ağaç begonyam var ve bir an bile balkona çıkarmıyorum güvercin korkusu ile..
benim sormak istediğim asıl şey ağaç begonyalarda yaprak dökmek ne kadar normaldir.. çünkü begonyam sadece iki haftada dört beş yaprak döktü.. içerde ve hava akımından uzakta olmasına rağmen aceb normal midir bu kadar yaprak..
ayrıca begonyam ağaç begonya ama çilli yaprakları yok.. altları tamamiyle kızıl ilginç bir tür... yanıtlarınız ve yorumlarınız için şimdiden teşekkür.. saygılarımla...
ilksenozturk
01-11-2009, 15:44
sn pınar31 merhaba;
bitkiniz yeni yer değişikliği yaşamışsa sarsılmıştır ve yaprak döküyordur. fakat böyle birşey olmamışsa durum ciddidir. o zaman belki çelik alma yoluna gidebilirsiniz. benim ağaç begonyam 1 yılda 2 yaprak döktü fakat bunar karşın 15 yaprak verip 1 metreyi çoktan aştı.
bir de yapraklar ilk çıktıklarında çilleri çok az oluyor, daha sonra yaprak yaşlandıkça çilleri artıyor. sizinki forumda başka fotoğraflarda gördüğüm farklı bir tür sanırım. resmini ekleyebilir misiniz?
ilksenozturk
06-11-2009, 07:54
1,5 metreye varmasına ramak kala çillibegonyam tepeden kırılmış :(
Sanırım kırılmasına çok aldırmamak gerekiyor yeniden toparlanıp güzel sürgünler verecektir çilli begonyanız.
Ben bu akşam çilli begonyalarımın yapraklarını budamakla başlayıp biraz daha gençleştirmenin iyi olacağını düşündüğüm için tam bir budama yaptım.Dipten 5 tane taze(yaklaşık 10-15 cm ) sürgün gördüm.Yapraklarının sıklığından olsa gerek görmemiştim daha önce.
Gül Batur
15-11-2009, 19:48
Bu da benim çilli begonyam... sizlerle paylaşmak istedim.
Gül Batur
15-11-2009, 19:51
bunlarda benim söğüt begonyalarım....
Gül Batur
15-11-2009, 19:54
Bunlarda söğüt begonyanın çardak cinsi...
acemifüsun
15-11-2009, 20:56
Sevgili Gül Batur maşallah begonyalarınız çok güzel, özellikle söğüt olan cinsleri, güle güle büyütün:)
ilksenozturk
16-11-2009, 16:16
sn gül batur
çok güzelmiş begonyalarınız maaşallah.
çardak cinsine bayıldım
hala çiçekteler mi?
Gül Batur
16-11-2009, 20:53
Sayın İlksen Öztürk,
Çok teşekkür ederim, şu anda dinlenmedeler...
benim söğüt begonyamın sağlam yaprakları dökülüyor. kaloriferli odadaydı ondnamı diyerek soğuk yere aldım, nisbeten azalma var ama dökülmeye devam ediyor. bilgisi olan varmı acaba?
acemifüsun
18-11-2009, 20:13
Sn.optimus suyunu mu çok verdiniz aceba?
KARADENİZ37
13-01-2010, 14:28
Sayın GÜL hanım çiçeğiniz çok güzel ilk defa böyle bir begonya gördüm.Güle güle büyütün.
KARADENİZ37
14-01-2010, 13:53
121747
121748
Bu da benim güzel çiçeğim.Fotoğrafı cep telefonu çektiğim için net değil.Henüz küçük ama İnşallah doğru bakımla daha gösterişli olacak.
ilksenozturk
15-01-2010, 07:27
sn karadeniz37
fotoğrafla mi alakalı yoksa yaprak rengi ve beyazlıkları farklı mı?
havalar ısınınca sizinkisi coşacaktır :)
KARADENİZ37
15-01-2010, 09:25
Sayın İlksen ikisi farklı çiçeklerden alınarak dikildi.Çok doğru söylüyorsunuz küçük olan sarımısı ama hastalıktan değil.Onu aldığım çilli begonyanın yaprakları sarımsıydı.Yazdıklarınız doğrultusunda bakım yapmaya çalışıyorum paylaşımlarınıza çok teşekür ederim.Bir de söğüt cinsinden edinebilirsem çok mutlu olacağım.
gülnur yener
15-01-2010, 09:37
Benim de çilli mi çilli bir begonyam var.Aynı Faruk arkadaşın yaptığı gibi müdür yardımcısının odasından çaldım.Çalınca kesin tutar derler ya o yüzden :) Çiçeğin adını da bilmiyordum,sonradan burada öğrendim.Önceleri kopardığım şekliyle uzun bir zaman bekledi.Sonra da birden yaprak verdi.Şimdi 5 yaprağı var.Müdür muavinime de söyledim sonradan...Resmini çek de göster bari dedi.Onun ismini koydum ben de çiçeğe..Günseli !
KARADENİZ37
15-01-2010, 09:40
Gülnur Hanım çiçeğinizi gülegüle büyütün.Ben bu çiçeğin gösterişine hayranım.Bazı arkadaşlarımızın çiçekleri 1 m.bulmuş durumda İnşallah bizim kızlarımızda okadar büyür.
ilksenozturk
15-01-2010, 19:57
çilli begonyam 1,5 metre olmak üzereyken kırılmıştı 2 ay önce. şimdi kırıldığı zamanın açığını kapattı, hatta kırılması yaradı bile diyebilirim, yaprakları çoğaldı, gürleşti. benim en sevdiğim çiçeklerimdendir. başka cinslerinden bulsam keşke...
gülnur yener
16-01-2010, 14:44
[QUOTE=KARADENİZ37;564196]Gülnur Hanım çiçeğinizi gülegüle büyütün.Ben bu çiçeğin gösterişine hayranım.Bazı arkadaşlarımızın çiçekleri 1 m.bulmuş durumda İnşallah bizim kızlarımızda okadar büyür.[/
inşallah, inşallah...
KARADENİZ37
19-02-2010, 13:39
121747
121748
Bu da benim güzel çiçeğim.Fotoğrafı cep telefonu çektiğim için net değil.Henüz küçük ama İnşallah doğru bakımla daha gösterişli olacak.
Sevgili arkadaşlar ben bu mesajımdaki begonyalarımın biraz dallı budaklı olmasını istiyorum acaba zamanla kendisi mi olur yoksa benim yapabileceğim bir şeyler var mı?Şimdiden teşekür ederim.
acemifüsun
19-02-2010, 20:40
Sevgili KARADENİZ37 bence siz uzayıp giden dalı kırıp, uçta 3-4 yaprak bırakıp, köklendirme tozuna batırın, yanına dikin, gölgede ev içinde 20 gün kadar tutun, orada köklenecekdir. Ben bu yaz pazardan hem kendim için, hem de arkadaşım için aldığım çillileri bu şekilde dolgun bir forma soktum, şimdi ikisi de çiçekli:)
KARADENİZ37
20-02-2010, 09:42
Acemifusun cevabın için teşekür ederim peki şu sıralar hayli soğuk ne zaman yapayım bu işlemi?Çiçeğime zarar vermek istemem.
ilksenozturk
20-02-2010, 18:58
bunu martta yaparsanız yaza çiçeklerini de görürsünüz, hatta iç mekandaysa beklemeseniz de olur
aslında çilli begonya nazlı bir çiçek değil, ben kışın kırılan çillilerimi bile köklendirebildim.
(bu işlemi suda bekletmeden, direk toprağa dikerek yapmıştım)
acemifüsun
21-02-2010, 01:06
Arkadaşımızın dediği gibi çiçeğiniz ev içindeyse, 15 derecelerde ısı varsa, hiç suda bekletmeden hemen kırıp, dikin.
KARADENİZ37
21-02-2010, 10:24
Değerli arkadaşlarım cevaplarınıza teşekür ederim.En kısa zamanda bunu deneyip fotoğraflarını sizinle paylaşacağım.
Çilli begonyamdan suda köklendirmek için yaklaşık 3-4 ay önce bir kavanoz içerisine çelikler aldım.Fakat suda köklendirme denemem başarısız hala.Çünkü daha önce suda köklendirmeden direkt toprağa dikiyordum.Diktiğim tüm çelikler tutuyordu.Çilli begonya budanmayı seven bir bitkidir.Budadıkça coştuğunu görebilirsiniz...
Merhaba bende yıllar önce mahalleden geçen bir çiçekçiden almıştım çilli begonyayı :) Fakat yengem çok ısrar edince verdim Zaten bakamamış öldürmüş Şimdi bazen bazı AVM lerde bakıyorum Acaba mevsimi mi değil bulamıyorum :((
Çok yakın zamanda bulabilirsiniz.Hatta siz İstanbul dasınız.Eminönü civarında çiçek pazarına önümüzdeki günlerde uğrayıp bir bakın derim.
Evet oraya da uğramak lazım Heryerde park bahçe vb. diğer begonyalardan var. Umarım bikaç hafta sonra fln gelir
ÖzgünVadi
20-03-2010, 22:09
Merhaba,
Ben de bu başlık sayesinde begonyalarımın cinsinin "çilli begonya" olduğunu öğrendim.
Yaklaşık 2 sene boyunca direkt güneş ışığı almayan bir evde benimle olan çiçeklerim, tam anlamıyla bir yaşam savaşı verdiler.
Geçen sene yeni evimize taşınmamızla beraber, begonyalar direkt gün ışığıyla tanıştı; ve ne olduysa ondan sonra oldu. Tam anlamıyla "coştular" ;)
Yalnız, biraz fazla mı coştular, pek anlayamadım .. Kışın üst kattaki boş odaya almıştım bütün çiçekleri. Bütün kış burada durdular. Bu zaman zarfında, begonyalardan birisinin boyu, benim boyumu geçti, diğeri de neredeyse benim boyumda.. Abartmıyorum, kanıt olarak da resmini ekliyorum.
Ne yapmalıyım acaba?? Böyle uzayıp gitmesine izin mi vereyim, yoksa budayayım mı; bilemedim. Biraz da sizlere akıl danışıyorum dürüst olmak gerekirse :p
Cevaplarınız ile yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar.
Sevgi ile kalın..
ilksenozturk
22-03-2010, 10:16
sn özgünvadi merhaba;
aynı durumu ben de yaşadım, ben de 2 yapraklı begonyam ile yeni eve geçince birkaç ay içinde böyle boylandılar,
sonra istemeden tepesi kırıldığı için ben de tepe çeğiği yaptım
birkaç ay sonra tekrar eski boyuna (1-1,5 mt arası) döndü:)
tepesi kırılınca bitki dallanmaya başladı. daha kalabalık bir görüntü oldu,
sizin yerinizde olsam duvara yaslı uzamış gidenden tepe çeliği alır ve aynı çiçeğin dibine koyardım. birkaç ay sonra zaten aynı kıvama gelecektir zaten. ayrıca yaprak araları da açılmaya başlamış, biraz dallanması iyi olur diye düşünüyorum.
benim planın bir saksımı kalabalık bir şekilde sürekli tepesinden kesip dibine köklendirerek büyütmek, birini de uzamasına izin verip sarmaşık gibi odaya tutundurmak.
ÖzgünVadi
22-03-2010, 22:51
Cevap için çok teşekkür ederim.
Saksıda zaten iki ana gövde mevcut, fotoğrafta tam belli olmuyor ama..
Tepeyi kesmek tamam, ama aynı saksıya dikmeli mi; emin olamadım. Sizin çiçeğinizin saksıda kaç adet gövdesi var acaba?
Selamlar..
ilksenozturk
23-03-2010, 07:44
Cevap için çok teşekkür ederim.
Saksıda zaten iki ana gövde mevcut, fotoğrafta tam belli olmuyor ama..
Tepeyi kesmek tamam, ama aynı saksıya dikmeli mi; emin olamadım. Sizin çiçeğinizin saksıda kaç adet gövdesi var acaba?
Selamlar..
benim 2 saksım var, bir tanesi tek gövde üzerinde iki büyük dal şeklinde büyümüştü, size bahsettiğim sarmaşık gibi büyütme niyetinde olduğum bitki de bu. diğeri de tek saksıda 2 kök şeklinde. yalnız sansısı büyük ve güneşlenme sırasında birbirlerini kesmiyorlar...
ÖzgünVadi
23-03-2010, 20:38
O zaman sanırım tepe çeliğini alıp, yeni bir saksıya dikmek (direkt olarak)
ve de mevcut begonyanın da dallanmasına önayak olmak mantıklı olacak gibi..
İşlemi yaptıktan sonra fotoğrafları paylaşmaya çalışacağım..
Selam ve sevgiler..
Bütün yapı marketlere fln baktiım Hepsinde begonya var ama çilli begonya yok Bulamadım :(
acemifüsun
23-03-2010, 23:48
Sn. erol21 yakınınızda pazar varsa bir de oraya bakın:)
Bir velim çilli begonya dikmiş bana minicik bir çelik:). Bir yaprak var üzerinde ne zaman ikinci yaprağı çıkacak diye bakıyorum.
KARADENİZ37
25-03-2010, 09:05
Sayın Özgünvadi öncelikle selamlar ve kırkbirkere MAŞALLAH bu ne güzellik.Çiçeğinize hayran kaldım umarım hiç bozulmadan tadını çıkara çıkara yaşayın.Sevgiler.
KARADENİZ37
25-03-2010, 09:09
Sevgili Acemifüsun ve İlksen Hanım öğüdünüze uyup begonyamın bir dalını kırdım ve saksının bir köşesine diktim.Bir müddet bekleyeceğim ve İnşallah tutarsa resmini paylaşacağım.Çilli kızlarınınzla bol çilli ve çiçekli günler.
çiğdem86
25-03-2010, 10:15
arkadaşlar çilli begonyayı torf yerine bahçe toprağına diksem tutarmı?
Saygılar
Tutar neden tutmasın. Halamın çilli begonyaları bahçe toprağındaydı. Gübreli bahçe toprağı. Ağaç gibi begonyalar
ilksenozturk
25-03-2010, 12:53
hatta bence torftan daha bile iyi olabilir, yeterki süzek bir toprak olsun.
ilksenozturk
25-03-2010, 13:01
Sevgili Acemifüsun ve İlksen Hanım öğüdünüze uyup begonyamın bir dalını kırdım ve saksının bir köşesine diktim.Bir müddet bekleyeceğim ve İnşallah tutarsa resmini paylaşacağım.Çilli kızlarınınzla bol çilli ve çiçekli günler.
inşallah tutacaktır. dediğim gibi bende istisnasız hepsi tuttu, her çelik aldığımda da ana bitki dallandı gürleşti.
acemifüsun
25-03-2010, 19:08
Sevgili KARADENİZ37 bir süre gölgede dursun, suyunu da kontrollu verin, çok güzel olacak kızınız:)
Çilli begonyaların çok hızla büyüdüğüne kendim bizzat şahid olmuşumdur.Birkaç ay önce yanlış zamanda çelik almak için kökten budadığım bitkim şu anda 70 cm boyunda..Kusurlu budamalara karşı da çok pervasız hiç küsmüyor...
Annem çillilerine kesinlikle torf kullanmıyor. Tamamen bahçe toprağından yaptığı karışımı kullanır. Dibine de her zaman doyurana kadar su verir .Ne zaman bitkinin toprağı kurursa tekrar o zaman sular.
Hala bir çilli begonya ya sahip olamayanlar varsa şu anda çiçekçi tezgahlarında boy gösteriyorlar.Benim şehrim de 5 liradan satılıyor..
ilksenozturk
07-04-2010, 07:30
nisan sonu - mayıs başı gibi de çiçeklenmeye başlarlar.
aylarca da üzeri çiçekli kalır.
bendeki cinsinin yaprakları büyük olanından. bir de söğüt cinsi var, daha uzun/ince yaprak çıkartıyor. onu bulabilirsem alacağım.
çok dertsiz tasasız ve yüz güldüren bir çiçek.
nisan sonu - mayıs başı gibi de çiçeklenmeye başlarlar.
aylarca da üzeri çiçekli kalır.
bendeki cinsinin yaprakları büyük olanından. bir de söğüt cinsi var, daha uzun/ince yaprak çıkartıyor. onu bulabilirsem alacağım.
çok dertsiz tasasız ve yüz güldüren bir çiçek.
Sevgili ilksen , bizim çilli begonya da bir kez çiçek açmaya başladığı zaman artık durmadan açıyor.Ne zaman ki budama yapıyoruz ancak o zaman çiçeği olmuyor.En rahat yetişen bitkilerden ve çok fazla uyumlu bir bitki tüm şartları tolore edebiliyor..
O söğüt cinsi benim de çok hoşlandığım bir bitki .Bu günler tam onlar için çıkış zamanı iyice bakmak gerekiyor etrafa.Bulursam sizlere haber veririm..
ilksenozturk
08-04-2010, 07:32
Sevgili ilksen , bizim çilli begonya da bir kez çiçek açmaya başladığı zaman artık durmadan açıyor.Ne zaman ki budama yapıyoruz ancak o zaman çiçeği olmuyor.En rahat yetişen bitkilerden ve çok fazla uyumlu bir bitki tüm şartları tolore edebiliyor..
O söğüt cinsi benim de çok hoşlandığım bir bitki .Bu günler tam onlar için çıkış zamanı iyice bakmak gerekiyor etrafa.Bulursam sizlere haber veririm..
sevgili ümit79
haber verirseniz gerçekten çok sevinirim :) bu çiçeği çok seviyorum.
benim çilli begonya ile ilk tanışmam kendi çiçeğim ile olmuştu, o dönemde de çok fazla bilgiye ulaşamamıştım. ilk çiçek açtığında çiçeklerinin olmasına şaşırmıştım hatta:p sonra çiçekleri geçti geçecek derken aylarca dayandı üstünde.
saksının ertafı sürekli pembe dökülen çiçekleri ile doluyor ve çillim yenilerini büyütüyordu :)
bu bitkiyi herkese tavsiye ederim. çiçek sevgisibi birilerine aşılamaya çalışıyorsanız özellikle :cool:
Eminönünde bikaç yere sordum Bikaç tanesi sanki modaymış gibi "artık onlar satılmıyor kalktı piyasadan vb. " laflar etti Bir dükkanda ise bu ayın sonunda gelir gibisinden bir cvp aldım
The Island
10-04-2010, 09:04
Eminönünde bikaç yere sordum Bikaç tanesi sanki modaymış gibi "artık onlar satılmıyor kalktı piyasadan vb. " laflar etti Bir dükkanda ise bu ayın sonunda gelir gibisinden bir cvp aldım
Ben geçen sene pazardan almıştım, şansınızı bir de o şekilde deneyin bence. ;)
aysefiliz
25-04-2010, 20:30
Sayın Erol21
bu hafta sonu Eminönü çiçek pazarına gittim, bir dükkanda çok sayıda çilli begonya fidesi vardı, bilginize :)
Teşekkürler aysefiliz Pazarlara bakma olayına giremiyorum çünkü + kemerburgaz a girişte fidan çiçek vb. satan biryer vardı Orada da yoktu Talep yok getirmiyoruz diyorlardı. Eminönüne gelmesi iyi olmuş gidip bakayım :)
Bu benim çilli begonyam .
140619
Çelikten büyüttüm .
Çok güzel:) Benim çillim de böyle küçük yapraklılardan ancak beş altı tane yaprağı oldu:)
Teşekkürler aysefiliz Pazarlara bakma olayına giremiyorum çünkü + kemerburgaz a girişte fidan çiçek vb. satan biryer vardı Orada da yoktu Talep yok getirmiyoruz diyorlardı. Eminönüne gelmesi iyi olmuş gidip bakayım :)
Çiçeğin modası olmaz zaten , bizim pazarda tanesi 1 liradan bu çillieren çok var .
Pazarı küçümsemeyin bence , gidin , semt pazarlarında olur .;)
4-5 ay önce komşumuzun kendi begonyasından alıp diktiği çelik hiç bir gelişim göstermiyor.Sadece eskiyen yapraklarını döküyor ve yerine yenisini veriyor.Aceleci davranıyorum gibi geliyor ama geçen süre az değil.Acaba toprağını mı beğenmiyor?Ne yapabilirim?Beklemeli miyim?http://i43.tinypic.com/2rwx1zd.jpg
Haklısınız , acelecisiniz biraz , bazen ben bitkinin tepesini kırıyorum ki kökü iyice gelişsin .
Sonrası zaten kendiliğinden geliyor .
Bekleyin biraz ;)
Bu gün semt pazarında çilli begonya fideleri 50 kuruştu .
Yaprak yapısı farklı gelen 4 adet aldım , boyları 10-15 cm .
Yeni aldığım fideleri tek saksıda topladım ;)
ilksenozturk
07-05-2010, 07:16
yaprak şekilleri kurumadan dolayı mı? gerçek şekilleri bu değil değil mi?
Gerçek şekilleri bu , 4 kök var o saksıda , hepsi de kurumuş olamaz ;) değil mi ?
Bunlar büyük yapraklı çilliler:)
ilksenozturk
07-05-2010, 11:55
büyük yapraklı çillilerin de (en azından bendeki) yaprakları küçükken bile bu kadar tırtıklı değil. çok değişik geldiler bana. büyüdüklerinde de fotoğraflarsınız, değil mi:)
Mutlaka , bu gün yeni bir yaprak çıkmış , o da tırtıklı .
Çilli begonyalarımı ayrı saksılarda bakmak yorucu oluyor ,
bir sepet aldım 3 liraya ve onlara ortak yaşamın faydalarını anlattım .
Gruba yeni eklenen üye söğüt begonya , fiyonk begonyaları da sepetin içine dağıttım .
Umarım geçimsizlik etmezler ;)
acemifüsun
23-05-2010, 16:59
Çok şirin olmuş canım, maşallah ne kadar sağlıklılar:) Fiyonk begonyaların çiçeğini görünce şaşıracaksın, iyi ki almışım diyeceksin:)
buda benim çilli begonyam çok boya gidiyo napmalıyım
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148663&stc=1&d=1275374270
dudi cinsleri aynı sanırım sizinki de maşallah ne kadar çok boylanmış sadece çiçek renkleri farklı:D
Yoğun ışık aldığında çilli begonyanınm çiçek renkleri değişebiliyor .Tıpkı kalanchoe çiçeklerinde olduğu gibi. Benimkiler beyazımsı açıyor artık.
ışığa göre renk değişimi güzelmiş :) benim begonyamda açık alanda terasta ama bakalım değişecek mi ileride rengi
Hayır renk değiştiren bitkinin çiçeği ,güneşte yapraklarıda renk değiştirir ama genelliklede bu renk değişimi yanmanın alametidir:p
Şimdi anladım fazla güneşi sevmiyorlar rengi açılıyo yani yanıyo neyse ki terasımın üzerini kapatmıştık sanırım faydasını görüyoruz.
Evet fazla güneşi sevmiyor ama aydınlığı ,ışığı çok seviyor :)
ilksenozturk
14-06-2010, 07:54
benim büyük çillilerim aldığım tepe çelikleri sayesinde 3. kökü çıkarıyor ve diğer iki kök de bir hayli dallandı, hala da yeni dallar vermeye devam ediyor,sürekli enine genişliyor. gittikçe daha da artacak olan bir gürlüğe doğru gidiyor ki benim istediğim görünüm böyle idi. o yüzden bitkisinin uzayıp gitmesinden rahatsız olan arkadaşlara uygun mevsimde tepe çeliği almalarını tavsiye edebilirim. ama bunun söyle bir dezavantajı oldu, hala çiçeklerini göstermedi bana :(
Sayın ilksenozturk bitkiniz yeterli miktarda güneş alıyor mu? Zira benimde çilli begonyam güneş görmeyen fakat bol miktarda aydınlık alan bir pencere önünde sizinde belittiğiniz gibi bol miktarda boy atmış ve bol yaprak vererek gürleşmişti fakat çiçek açmamıştı taki güneşe alıştıra alıştıra çıkarıncaya kadar...
Begonyam ışık alan terasta sabah güneşi görüyor.Maşallah çiçekleri hiç eksik olmuyor.
ilksenozturk
14-06-2010, 15:05
benimkisi geçen sene durduğu yerde duruyor yani o konuda değişik değil şartları, ama dallanma çok fazla, ben çok geç tepe çeliği aldım.
gülsümkaya
16-06-2010, 17:14
Çilli begonyamın kırılan yaprağını toprağa diktim ve yaprağın son hali.çok mutlu oldum.:)
süper yapraktan bile çoğaltılıyor demek
teşekkürler:D
Çilli begonyanın yaprağı kökleniyor ama yavru vermiyor. Ben daha önce yapraktan yavrulatmayı denedim ama yaprak çok rahat köklendi. Hatta kökleri saksısını çok fazla kapladı ama yavrulamadı. Kendi tecrübelerime dayanarak diyebilirim ki yapraktan çoğaltılmıyor. En az bir yaprak koltuğu olan gövde çeliklemesiyle üretilebiliyor...
begonvil 14
21-06-2010, 12:22
Geçen yaz sonu köküne kadar budayıp 5-6 ay hiç yaprak vermeyen, sonra organik gübreyle düzenli olarak suladığım çilli begonyam coştu resmen.
Sn . oki_1655 ' nin çilli Begonyası .
Fırsat bulup gönderemedim , ama bakıp özlem giderebilir ;)
Geçen yaz sonu köküne kadar budayıp 5-6 ay hiç yaprak vermeyen, sonra organik gübreyle düzenli olarak suladığım çilli begonyam coştu resmen.
Sayın bengovil çilli begonyanızın ne kadar çok çilleri var, çok hoşuma gitti. Benim çilli begonyamın çilleri tek tük. Bu neden kaynaklanıyor acaba? Bu arada çilli begonyanızı ne tür bir gübre ile suladınız? İsim verirseniz çok mutlu olurum.
Sevgili Jezebel begonyanızın yaprakları üstünde tüy yapısı var mı acaba???
begonvil 14
23-06-2010, 15:02
Sayın Faruk Bey bu çilli begonyanın türü farklı sanırım. Haklısınız çok çilli:)) Gübrenin ismi Biophos organik gübre. Bütün çiçeklerimi 15 günde bir bu gübreyle suluyorum. Gelişmesi yavaş olan bütün çiçeklerim bu gübre sayesinde fışkırdı.
Beğendiyseniz biraz daha sürgün verince size çelik gönderebilirim. Şuan da 3 tane dalı var.
acemifüsun
23-06-2010, 16:07
Sn . oki_1655 ' nin çilli Begonyası .
Fırsat bulup gönderemedim , ama bakıp özlem giderebilir ;)
Jezebelciğim ne olmuş bu çilli böyle:) İlk halini bilmesem:confused: Senin elinde çiçekler gerçekten çoşuyor, ellerine sağlık:)
Bu oki_1655 ' in şansına ...
Bir de açsa , çiçeğini görsek , çiçeği üzerinde göndersek bari ;)
oki_1655
23-06-2010, 17:20
Kavuşamasamda görmek bile yetti Sevgili Jezebel çok teşekkür ederim..
ilksenozturk
24-06-2010, 08:04
Çeşitler artıyor.
Ben sizlere özenip özenip duruyorum:(
Çilli kardeşliği mi kursak ne? :)
Kuralım vallahi ,
neden olmasın , gülsümkaya yapraktan oluyor diyor , ben şimdi begonvil14 ' ün Begonyasına çok özendim ,
malüm bulmam mümkün değil ...
Benimkilerden bazılarına özenen arkadaşlar da vardır .
Paylaşım insanı mutlu eder ;)
Ben çelikten yetiştirdim.Sabah güneşi alırken çiçek açtı ancak fazla uzamadı.Şu anda akşam güneşini camdan alıyor çiçek açtı ve boyu 1m.Yapraklarını ıslatmıyorum.Suyu çok seviyor.
ilksenozturk
24-06-2010, 09:03
Kuralım vallahi ,
neden olmasın , gülsümkaya yapraktan oluyor diyor , ben şimdi begonvil14 ' ün Begonyasına çok özendim ,
malüm bulmam mümkün değil ...
Benimkilerden bazılarına özenen arkadaşlar da vardır .
Paylaşım insanı mutlu eder ;)
Valla ben de sizin sn oki için dediğiniz begonyanıza özendim, ayrıca ben de söğüt cinsi yok:(
yapraktan üretimi çok zor sn jasabel, çok zor dal atıyor ve büyüyor. en sağlam yolu çelik bence
begonvil 14
24-06-2010, 13:59
Sayın Jezebel
Çilli begonyam biraz daha gelişince isterseniz size de veririm.
Ben de söğüt begonyamı budayınca , hepsini köklendireceğim , dipten yeni sürgünler geliyor ;)
Köklenenleri dağıtabilirim .
ilksenozturk
20-07-2010, 08:43
sn jezebel,
budayınca beni de hatırlar mısınız?
Köklenen söğüt begonya kızlarından birini ben de evimde misafir etmek isterim sevgili arkadaşım.
Benim de var kırmızı aşağı sarkan çiçekleri olandan alalı 1 ay oldu çiçekleri döküldü ama yaprak veriyor..
mor-salkım
31-08-2010, 00:27
merhabalar ben yeni sayılırım buralarda :) daha önce çilli begonya ektim pembe çiçekliydi aldığım yerde. ben onu çelik olarak ekmek için almıştım. suda beklettim bi süre ve sonra ektim fakat çürüdü. o begonyayı taa elazığdan getirmiştim mersine. şimdi yine ekmek istiyorum çok seviyorum çünkü ,ama bulamıyorum, elinizde varsa gönderirseniz veya satın alabileceğim bir yer önerebilirseniz çok sevinirim. mailim: ceyda_176@hotmail.com mutlu günler.
mor-salkım
31-08-2010, 00:37
merhabalar ben yeni sayılırım buralarda :) daha önce çilli begonya ektim pembe çiçekliydi aldığım yerde. ben onu çelik olarak ekmek için almıştım. suda beklettim bi süre ve sonra ektim fakat çürüdü. o begonyayı taa elazığdan getirmiştim mersine. şimdi yine ekmek istiyorum çok seviyorum çünkü ,ama bulamıyorum, elinizde varsa gönderirseniz veya satın alabileceğim bir yer önerebilirseniz çok sevinirim. mailim: ceyda_176@hotmail.com mutlu günler.
bu resimdeki gibiydi yaprakları. resmide bu siteden alıntı yaptım bu arada.
artık isyan edeceğim sevgili arkadaşlarım. paylaşımlarınıza bakıyorum da muhteşemsiniz. benim şöyle yaşamaktan memnun bir tane çiçeğim yok. hepsi intiharın eşiğindeler. bir şeylerden memnun değiller ama çözebilmiş değilim sorunlarını. yaklaşık 2 ay önce yalova'da ikamet eden annemin evinden bir sürü çiçek aldım, hepsi çok mutluydular ta ki ben onları yeni evlerine getirene kadar:(( bu da aldığımda harika olan begonyam. evime geldiğinden bu yana ise isyanlarda. biraz önce toprağını değiştirdim çünkü toprağın üst kısmı beyazlamıştı.(tuzlanmayla alakalı herhalde, pek bir bilgim yok.) çiçeğimi kurtarmam adına bana neler önerebilirsiniz acaba?
176290
176291
biyologist
06-12-2010, 19:55
Merhaba arkadaşlar, birşey sorabilir miyim? Çilli begonyayı sadece yaprağıyla çoğaltmak mümkün mü? Yaprakla köklendirilebildiğini duymuştum sanki? Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim. Sevgilerimle...
bu da benim canım çillim :)
o kadar hızlı büyüyen bir çiçek ki. ve asla nazlı değil ;)
biyologist
09-12-2010, 21:09
Hayranlık verici, çok güzel. Benim soruma da cevap verebilir misiniz? Yapraktan çoğaltabilir miyim çilli begonyayı? ya da nasıl çoğaltabilirim?
Hayranlık verici, çok güzel. Benim soruma da cevap verebilir misiniz? Yapraktan çoğaltabilir miyim çilli begonyayı? **** nasıl çoğaltabilirim?
Sayın biyologist bak işte bu suda bekletilmeli :D
Mehmet
biyologist
10-12-2010, 18:25
Mehmet bey cevabınız için çok teşekkürler. Bildiğim kadarıyla begonya yaprakları suda bekletilince çürüyebiliyor. Hatayı nerede yapıyorum.?
Hayranlık verici, çok güzel. Benim soruma da cevap verebilir misiniz? Yapraktan çoğaltabilir miyim çilli begonyayı? ya da nasıl çoğaltabilirim?
Sn Biyologist., begonyaların çok farklı türleri var. bunlardan birisi de Çilli begonya dediğimiz (Latincesini bilmiyorum) bu başlığın konusu olan tür. Bu türün dışında Rex begonya( Yaprakları güzel), Yumrulu (Non-stop) denilen türü nün deçiçekleri çok güzel olur. Her türün çoğaltma şekilleri az-çok farklılık gösterir. Örneğin rex begonyalar; yaprak damarlarının köklendirilmesi ile yeni bitki yaparken, Yumrulu begonyalar tohum ve yumrularıyla çoğaltılır, Çilli begonya ise dal çelikleri ile çoğaltılabilir.
Çilli begonyanın dal parçasını bir bardak içinde suya bırakın , yarı aydınlık bir ortamda unutun. Yaklaşık 1 ay kadar sonra gövdeden kökler verdiğini görürsünüz. kökleri su içinde biraz daha gelişince uygun bir saksıda toprağa dikin, sulayın. Aydınlık ve ılık bir yerde daha iyi gelişecektir.
Çürüme meselesi biraz suda bakteri veya Fungusların gelişmesinden kaynaklanabilir. önlemek için: İyice kaynayıp- soğumuş su kullanın ve bardak(Kap) temiz olsun. Ama ikide bir temiz su koyup rahatsız etmeyin kökleri. sadece kaynayıp-soğumuş su ilave edin suyu azalınca.
Başka birşey istemez. İyi akşamlar.
biyologist
11-12-2010, 10:07
Sayın kgursan, yanıtınız için çok ama çok teşekkür ediyorum. En kısa süre içerisinde dediklerinizi uygulayıp sonucu bildirmek istiyorum. Bunu başarabilirsem inanın çok mutlu olacağım. Yalnız iki yer dikkatimi çekti, biri yarı aydınlık derken tam olarak ne demek istediniz? diğeri de ılık kelimesi.. Oda sıcaklığı uygun mudur acaba bunun için? Bir de bu işlemleri bu ayda yapabilir miyim? Tekrar görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.
Mehmet bey cevabınız için çok teşekkürler. Bildiğim kadarıyla begonya yaprakları suda bekletilince çürüyebiliyor. Hatayı nerede yapıyorum.?
Merhaba kardeş
Sayın kgursan açıklama getirmiş ama bende bildiklerimi paylaşayım istersen. Bildiklerimin yerine yaptıklarımı açıklasam daha etkin olur.
- Önce koyu renkli bardak veya şişe (kahverenkli ilaç şişeleri çok ideal, kapağını atıp şişeyi iyice deterjan kullanmadan yıkarım)
- İçine yarıya kadar Şaşal su (şişelenmiş su) koyarım.Kaynatılmış su pek işime gelmez çünkü kaynatma esnasında çıkan buhar zararlı minerallerin yanında yaralı mineralleride uçurur.Kaynatmak eskiden bilindiği gibi mikropları öldürmüyor sadece yararlı mineralleride kaybettiriyor.
- Begonya yapraklı dalını şişeye daldırırım.Yaprakları kesinlikle suya deymemeli.
- Bu mevsimde balkon kesinlikle olmaz mutlaka odaya almalıyız.Direk güneş görmeyen, pencere arkasında belkide koruma amaçlı tül perde arkasında gündüz ışığını hissedecek alanda olmalı
- Işık suyu bozup fungus oluşmasını engellemek adına hem güneşten korunmalı hemde su seviyesi düşük tutularak sık sık ilave edilmeli, fungus oluşumu engellenmeli. Şişelenmiş sularda fungus oluşumu imkansız değildir çünkü Türkiyedeki kaynak suların çoğunda (birkaç kaynak suyu hariç) açıkta beklemede ve ışık altında fungus oluşumu mevcuttur.Bu sebeple şişelenmiş su alınca bi şişeyi sallayıp içinde aynayan bişeyler varmı kontrol etmeden kapağını açıp içmeyin, büfede güneşte bekleyen şişede oluşum olabilir.
- Su ilavesi esnasında dalı elime alıp kök varmı diye bakıp durmam.Narin ve suda beklemekten dolayı formu bozulan dalın yıpranma riski daha da artar, sadece şişeyi havaya kaldırıp alttan kök durumunu kontrol ederim.
- Eğer oda sıcaklığı düşme riski varsa mini sera uygulamasını oda içindede yaparım.Matruşka mantığı dal koyduğum şişe üzerine daha büyük pet şişe geçirip delikleri havluyla kapatıp ortadaki dalı korumak.
- Son olarak ben bazen su olarak farklı bir uygulama yaparım.Evde balıklarım var, onların sularını haftalık olarak belirli miktarda yenilerim.Aldığım atık suları kesinlikle dökmem, biriktiririm.Balkonda 10 lt.lik şişelerde bekleyen sularım yanında 75 lt.lik akvaryumum dolu bekliyor.Bitkilerimin sıvı kaynağı bunlardır.Bazen bu suyu köklendirme amaçlı kullanırım, daha etkin.Köklenme süresi daha kısalıyor ve daha canlı oluyorlar.
ana çenem düşmüş...:o
Herkesin kendi yöntemi ve bilgisi vardır kesinlikle saygı duyarım.Bunlar benim uygulamalarım, başarılı olduğum sürece uygularım.Kimsenin yanlış anlayıp kırılmasını istemem.
Mehmet
biyologist
12-12-2010, 10:17
Mehmet bey, verdiğiniz çok önemli bilgiler için teşekkür ederim. Her zaman tavsiyelerinize ihtiyacım olacak. Sağlıcakla kalın. Yine sorularım olacak :)
Benim denediğim kadarıyla da sadece yaprak kökleniyor suyun içinde çilli begonyada ama toprağa dikince ise o yaprağın ömrü kadar yaşıyor Toprakdan yeni bir dal oluşmuyor Ama bir dal kırıp arkadaşların söylediğini yaparsanız 15-20 gün süre içinde kökleri göreceksiniz.
biyologist
20-12-2010, 22:22
Bir sorum var, erken cevap verirseniz sevinirim. Çilli begonyadan çelik alırken, keskin bir aletle mi kesmeli, yoksa kırarak mı almalı? Hangisinde köklenme daha iyi oluyor?
acemifüsun
21-12-2010, 15:33
Sn. biyologist çeliğinizi uç çeliği ve 3 göz olarak alın. 3. gözün yarım cm. altından, keskin bir bıçakla , hafif eğimli kesin. 3.göz toprak altında kalsın, 2.gözdeki yaprakları biraz küçültün, en ucu hiç ellemeyin. Kolay gelsin:)
Benim de bir çilli begonyam var ama yaprakları yeşil olan cinsten bir seneden beri bende, sürekli yeni dal çıkartıyor ama çiçeklenme yok, acaba nerede hata yapıyor olabilirim? mutlu olmasa sürekli yaprak çıkarmaz diye düşünüyorum cinsinden ötürü mü acaba?
Genellikle siteden takip ettiğim kadarıyla güneş alma durumuna göre deniyor ama cins farklılığı da söz konusu mu bilmiyorum
biyologist
29-12-2010, 20:41
Sn. biyologist çeliğinizi uç çeliği ve 3 göz olarak alın. 3. gözün yarım cm. altından, keskin bir bıçakla , hafif eğimli kesin. 3.göz toprak altında kalsın, 2.gözdeki yaprakları biraz küçültün, en ucu hiç ellemeyin. Kolay gelsin:)
Dediğiniz gibi aldım, teşekkür ederim. Sonucu bildirmek isterim.
merhaba arkadaşlar benimde var çilli kızım çiçek çalma yöntemiyle diktim ama dedikleri kadar var çalıntı çiçek hemen tutuyor ve çok çabuk büyüyor gerçi tuttuktan sonra (kayınvalidemden çalmıştım) söyledim ve tutturduğum çiçeği çok beyendi çünkü birden çok hızlı büyüdü çok zahmetsiz bir bitki çok seviyorum
mor-salkım
15-01-2011, 19:20
merhaba ben geçen yıl bir çilli begonya ekme deneyiminde bulundum. kırdığım bir dalı suda beklettim çürüdü. çok üzüldüm. onu bulana kadar neler çekmiştim oysa. şimdi de bir tane çilli begonyam olsun istiyorum ama bulamıyorum. şu anda elazığda oturuyorum ve burada çiçek pazarı gibi bir yer olmadığı gibi çiçekçilerde canlı çiçek bulmak bile zor :( bana alabileceğim bir internet adresi vb. bilgi verebilir misiniz. şimdiden teşekkürler.
biyologist
30-01-2011, 11:11
Herkese merhaba, yanıtlarsanız sevinirim. Aynı çilli begonyanın bir gövdeden bir de yaprağından aldığım dalları suda beklettim, gövdeden aldığım bir süre sonra çürümeye başladı, çok üzüldüm, ancak yapraktan aldığım köklendi, şu anda yaklaşık 3 cm kökleri var, sizce ne kadar daha beklemeliyim toprağa dikmek için, çiçek toprağı (torf) bu iş için uygun mudur, nem oranını nasıl ayarlayabilirim. Yapraktan çoğaltma zor diyorlar, sizce başarabilir miyim? Cevaplarsanız çok sevineceğim. Selam ve sevgilerimle...
sevgili biyologist bence hemen dikin toprağa alışsın bide bence sadece torf kullanmayın çünkü bitkilerin çürümelerine neden oluyor bahçe toprağı karıştırırsanız daha iyi sonuç alırsınız kolay gelsin
biyologist
31-01-2011, 18:37
Yanıt için teşekkürler, başka önerisi olan var mı arkadaşlar?
merhaba dostlar aranıza yenı katıldım..bu cıcek gercekten cok hos ve artık unutulmaya yuz tutmus bır cıcektır..sızlerden rıcam bana cıllı begonya celtıgı verebılecek olan varsa
serkanbacaksiz@ups.com.tr
adresıne maıl atabılırlerse sevınırım..ıstanbul avrupa yakası olursa sevınırım
Allah rızası ıcın kımsede cıllı begonya celıgı yokmu ..kımse veremezmı ..
Anlaşılan kimsede yok..
6 numaralı mesajda fotoğrafı olan begonyadan var elimde.
İstanbulda değilim onu da belirteyim. Kargo ile gönderirim isterseniz.
_kevser_
17-05-2011, 14:15
benim çilli begonyam yeşil yapraklı ve pembe çiçekler açıyor-du :( du diyorum bu kış hiç çiçek açmadı ben de balkonuma sadece akşam güneşin alabileceği bir yere koydum yeni filizler çıkarıyor sürekli büyüyor ama bi türlü çiçek açmadı acaba saksım büyük gelmiş olabilir mi arkadaşlar bilgisi olanlar var ise paylaşmalarını rica ediyorum
yeterrrrrrr artık bu siteyi araştırmayacağım diyorum ama duramıyorum ve her defasında çocukluğumdan kalma şimdi pek bulunmayan çiçekleri görüyorum içim gidiyo çilli begonya aradığım çiçeklerden biri bi arkadaşımın annesi bana bir çelik göndermişti ama ne yazıkki bir türlü büyümedi gözüne bakıyorum resmen büyüsünde o çocukluğumdan kalma güzelliği göreyim diye
mandalinci
17-05-2011, 17:54
Pazar günü, kızımın okulunda ki çilli begonyanın yapraksız gövdesinden kırarak çaldım, inşallah tutar. Suda bekletiyorum, başarılı olur muyum, direkt toprağa diksem daha mı iyi olur?
Birol Ketenci
17-05-2011, 18:11
Bir süre önce çilli begonya biri saksıda büyük ve iki çelik olarak hediye gelmişti. Çelikler suda beklemelerine rağmen ne çürüdü ne de doğru dürüst köklendi. Önceki mesajlarda (mesaj 150) çelik ekmekten bahsediliyordu.
Büyüklerimden bildiğim çalma çiçek daha iyi tutuyormuş :D
_kevser_
17-05-2011, 20:28
bir gün suda bekletip toprağa ekince de kökleniyor arkadaşlar panik yapmaın kolay köklenen bir çiçek bu elnizde çeliğiniz varsa korkmadan toprağa ekin bence ben öyle yapmıştım köklendi şimdilik tek sorunu sanırım çiçeklenmemesi onun için de fosfor takviyesi yapmalıyım sanırım
ilksenozturk
18-05-2011, 07:31
bir gün suda bekletip toprağa ekince de kökleniyor arkadaşlar panik yapmaın kolay köklenen bir çiçek bu elnizde çeliğiniz varsa korkmadan toprağa ekin bence ben öyle yapmıştım köklendi şimdilik tek sorunu sanırım çiçeklenmemesi onun için de fosfor takviyesi yapmalıyım sanırım
çilli begonya tül arkasından aldığı güneşi çok seviyor ve o zaman durmaksızın açıyor. benimkisi de yer darlığından çok güneş alamayan bir yerde ve çiçek açmayı durdurdu malesef.
serkan_istanbul
18-05-2011, 14:49
Küçük yapraklı çilliden sonra iri yapraklıda buldum. Küçükçekmece yeşil ova mahallesinde kurulan salı pazarında ne ararsanız var. ben bağcılardayım benim eve yakın pazarda 1 çiçekçi var ama bu pazarda tam 10 tane kadar tamda sayamadım. Çok hesaplı ve ucuz. Bir sürüde fide aldım. bilginiz olsun. Gözlerim döndü inanın dayanamadım ve aldım. Çilli fidesi 1 tl. sevgiler
mandalinci
18-05-2011, 16:09
Bir cesaret diktim, inşallah tutar, klasik bir çiçek her yerde satılmıyor, evlenmeden önce kocaman çiçeğim vardı, tutarsa nostalji olacak.
ilksenozturk
20-05-2011, 07:13
Küçük yapraklı çilliden sonra iri yapraklıda buldum. Küçükçekmece yeşil ova mahallesinde kurulan salı pazarında ne ararsanız var. ben bağcılardayım benim eve yakın pazarda 1 çiçekçi var ama bu pazarda tam 10 tane kadar tamda sayamadım. Çok hesaplı ve ucuz. Bir sürüde fide aldım. bilginiz olsun. Gözlerim döndüinanın dayanamadım ve aldım. Çilli fidesi 1 tl. sevgiler
ama böyle söylenir mi :( ? şimdi biz nasıl gideceğiz oraya çalışırken? nasıl alacağız? :)
Küçük yapraklı çilliden sonra iri yapraklıda buldum. Küçükçekmece yeşil ova mahallesinde kurulan salı pazarında ne ararsanız var. ben bağcılardayım benim eve yakın pazarda 1 çiçekçi var ama bu pazarda tam 10 tane kadar tamda sayamadım. Çok hesaplı ve ucuz. Bir sürüde fide aldım. bilginiz olsun. Gözlerim döndüinanın dayanamadım ve aldım. Çilli fidesi 1 tl. sevgiler
Olmadı ama bizim oraya gelme şansımız yok, burdada bulamıyoruz .Kıskandırdınız bizi.
Arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var
Begonyamın yapraklarının kenarların da siyah benekler oluşmaya başladı. Acaba ne yapmalıyım. forumu araştırdım hiçbir şey bulamadım. Lütfen yardım edin.
Ortaya karışık bir Begonya saksısı
220458
Yağlı, çilli, söğüt;)
serkan_istanbul
05-06-2011, 12:03
Ortaya karışık bir Begonya saksısı
220458
Yağlı, çilli, söğüt;)
Maşaallah ne kadar güzeller güle güle büyütün.
Gül Batur
29-06-2011, 15:02
...........
Gül Batur
29-06-2011, 15:42
,,,,,,,,
Gül Batur
29-06-2011, 19:45
çok güzeller.
ilksenozturk
14-07-2011, 15:52
sevgili gül batur
çiçekleriniz çok güzel. özellikle 178. mesajınızdakinin formuna bayıldım. güle güle seyredin...
canannuman
15-02-2012, 14:06
Bunlarda söğüt begonyanın çardak cinsi...
Bayıldım çok güzelmiş Maaşallah. Bendede büyük boylusu var ama kapalı balkonda tek yaprak kaldı. İnşallah baharla kurtarır kendini.
canannuman
15-02-2012, 14:18
,,,,,,,,
Ben bu türünden almıştım ama mevsim bitince öldürdüm bakamadım inşallah sizinki seneye kalır.
Gül Batur
29-02-2012, 11:16
sevgilli canannuman.
ne yazık bende yaşatamadım.
inşallah baharı görürüz semt pazarlarında bulunuyor ben o güzeli pazardan almıştım.
Gül Batur
29-02-2012, 11:25
Doğa çok cömert bize her mevsimde güzelliklerini sergiliyor.
ilksenozturk
29-02-2012, 11:52
çilli begonyamı kaybettim :(
kocaman ağaç gibi olmuştu, kendisi de öldü, yavruları da :(
çok üzüldüm...
canannuman
12-03-2012, 12:59
Doğa çok cömert bize her mevsimde güzelliklerini sergiliyor.
Bu da değişik bir bitkiymiş ilk görüyorum çiçekleri benzeşiyor. Nedir acaba tam olarak bu. Maaşallah Salkım açmış hemde Şubat ayında aferim ona.
Gül Batur
12-03-2012, 22:54
Sayın canannuman.
Ben bu bitkinin adını çadır beğonya biliyordum paşa çadırıda diyorlar bence
beğonyagillerden.
canannuman
13-03-2012, 11:56
Sayın canannuman.
Ben bu bitkinin adını çadır beğonya biliyordum paşa çadırıda diyorlar bence
beğonyagillerden.
Bir araştırayım bakayım bulursam resim eklerim bende. Teşekkürler bilgi için.
bozo.0606
13-03-2012, 20:01
buda benim çillim. başlangıcı çok çelimsiz bir çelikle başladı ancak şu anki durumu gayet iyi. :p
uzun sopa gibi olan kısmı tamamen sonradan çıktı.
bozo.0606
13-03-2012, 20:05
birde benim işyerimde olan ve adını bilmediğim bir begonya türü var. çiçek detaylarını da resimlerime ekledim. adı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkürler.
yapraktan çok kolay üretilebilen bir begonya türü..
merkürvenüs
14-03-2012, 12:26
Merhaba,
Çilli begonya yapraksız çelikten yetişir mi? Çilli begonyam açık balkon da duruyor, kışın yaprakları soğuktan zarar gördü kurudu. Tek gövde üzerineydi, bende gövdeyi kesip üç parçaya böldüm aynı saksıya diktim. Çelikleri dikeli yaklaşık bir hafta kadar oldu, bekliyorum umarım umut vardır.
ilksenozturk
14-03-2012, 14:22
Merhaba,
Çilli begonya yapraksız çelikten yetişir mi? Çilli begonyam açık balkon da duruyor, kışın yaprakları soğuktan zarar gördü kurudu. Tek gövde üzerineydi, bende gövdeyi kesip üç parçaya böldüm aynı saksıya diktim. Çelikleri dikeli yaklaşık bir hafta kadar oldu, bekliyorum umarım umut vardır.
yapraksız çelikten yetişir.
fakat havalar hala soğuk, köklenmek yerine tamamen kuruyabilir, köklenmesi için belli bir sıcaklık lazım. ki zaten ılıman iklim dışında bence iç mekan bitkisidir, içeriye almanız veya hava almasını engellemeyecek şekilde sarmanızda fayda var.
merkürvenüs
14-03-2012, 16:56
Maalesef içeri alamıyorm. Yanıtınızdan erken çeliklediğimi anladım ama yapraksız kalınca telaşlandım şansımı denemek istedim. Tavsiye ettiğiniz gibi sn,ilksenozturk iyice sarıp güzel bir sera yapayım. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
demircool
14-03-2012, 22:35
Benimde elimde tek dallı bir çelik var ve bir yaprağu var.Kökü yok ama suda bekliyor 4 günden beri.Daha bekletmelimiyim yoksa köksüz dikersem toprakta köklenirmi?Bu çiçeği çok seviyorum kaybetmek istemiyorum..
bozo.0606
15-03-2012, 11:23
sayın demircool köklenmesini bekleyin , direk dikerseniz çürüme ihtimali var. eninde sonunda köklenecektir sabredin.
demircool
16-03-2012, 07:14
Teşekkür ederim bozo.0606...yapacak birşey yok sabredicez o zaman :)
yesilgiresun
02-04-2012, 16:44
Bu da değişik bir bitkiymiş ilk görüyorum çiçekleri benzeşiyor. Nedir acaba tam olarak bu. Maaşallah Salkım açmış hemde Şubat ayında aferim ona.
merhaba,bu cicek begonyagil ailesinden.2-3 cesit ismide var,yagli begonya,pasa cadiri,yaprak begonya gibi,uzaktan iyi isik alan bir havadar yeri sever.büyüdükce dallari koyun boynuzu seklinde bükülerek gelisir.güle,güle büyütün.
Deniz Yıldızı
25-04-2012, 20:41
Herkese merhaba
Bunlar da benim begonyalarım. Küçük olanı geçen yıl kırılan dalı öylesine toprağa ekerek elde ettim. Bazen çok emek veriyorsunuz, sonuç hayal kırıklığı. Bazen de hiç ilgilenmiyorsunuz, sonuç muhteşem. (örnek: yavru begonyam)
penguenn
05-06-2012, 15:33
Merhabalar;
Yaklaşık bir yıl önce kayınvalidem kendi çiçeğinden fidan köklendirip getirmişti bana. Begonyalara bayılmam ama bir bitki delisi olarak hiçbir çiçeğe hayır demem mümkün değildi elbette.Sessiz sedasız büyüdü bu yıl çok güzel çiçeklerle balkonumu süslüyor. Görenleri hayran bırakarak:)
serhadocak
03-09-2012, 13:29
Arkadaşlar elimde iki adet çilli begonya mevcut. Biri söğüt yapraklı (1.resim) diğeride geniş yapraklı. Zamanı geldiğinden saksılarını değiştirmek ve biraz küçültmek istiyorum. Çünkü top şeklinde ve kısa çiçekleri daha çok seviyorum. Söğüt yapraklı olan ise malesef 1.80 metreyi geçti ve bitkiyi bağlamak zorunda kalıyorum. Ne tavsiye edersiniz ?
bay tömürcek
03-09-2012, 14:16
Sayın serhadocak;
Begonyalarınız heralde yaz kış içerde oyüzden çelimsiz ve aşırı uzunlar begonya dışarısını sever. Bence şimdi budamayın söğüt begonyasının çok uzayanlarını kırabilirsiniz suda çabuk çimleniyorlar isterseniz başka begonyalar elde edebilirsiniz. a ma size tavsiyem bu kışı atlatsınlar seneye martta dibe yakın yerlerinden kırın ve dışarıya koyun istediğiniz bodur görüntüyü elde edebilirsiniz ama söğüt begonyası pek bodur kalmaz dibinden gelen filizleri çok uzuyor.
bozo.0606
03-09-2012, 14:32
Sevgili Tömürcek' e katılıyorum, her iki türde uzamaya boylanmaya müsait. Çelik alıp köklendirerek yeni bitkiler elde edin. Kalanları baharda derin budayın ancak yine uzatacaklardır. Ben olsam söğüt begonyaya dokunmazdım. Çok güzel görünüyor maşallah. Yeni bitkiler elde etmeden budamayın ki kabetmeniz durumunda üzülmeyesiniz. Bu bitkileri böyle sevmek gerekiyor bence.
Kolay gelsin..
serhadocak
03-09-2012, 15:43
Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum gerçekten. Çiçeklerim Hacca giden bir akrabamız tarafından bana bırakıldı ve öylece kaldı. Yaklaşık bir yıldır bendeler ve ne mutlu ki herzaman çiçekliler. Çiçekler bana geldiklerinde çok daha kısa ve çelimsiz durumdaydılar ama şimdi gördüğünüz üzre bayağı bir serpildiler. Kışın camın hemen arkasında yazın ise tamamen balkondaydılar açık havada yani. Toprakları bahçe toprağı ve nekadardır o toprakda olduklarını bilmiyorum o yüzden topraklarını bugünlerde değiştirmek istiyorum. Çelimsiz göründüklerinin bende farkındayım ve o yüzden topraklarını değiştirirken ağır bir budama düşünüyorum ve saksılarını da küçülteceğim. Doğru olur mu. Ne dersiniz?
bozo.0606
03-09-2012, 16:05
Toprağını değiştirirken bir boy küçük saksıyla toprağın tamamen yenileyerek değiştirebilirsiniz. Ancak mevsim uygun olmayabilir, bahar aylarını beklemenizi tavsiye ederim. Eğer toprağın çok verimsiz olduğunu düşünüyorsanız ki bence çok kötü değil çünkü bitkileri geliştirebilmiş, besin takviyesi uygulaya bilirsiniz. Saksıları çok küçültmeyin.
serhadocak
03-09-2012, 16:11
Çok teşekkürler bozo.0606 tavsiyenizi dikkate alacağım . . .
aylardır bakıp büyüttüğüm begonyamın yaprakları yırtık yırtık olmuş..sanki bir şey yemiş gibi..Ancak kontrol ettiğimde hiç bir şey göremedim..yerini değiştirmiştim ondan olabilir mi ya da suyu fazla gelmiş olabilir mi? Çok üzüldüm..İnşallah toparlar..
bozo.0606
16-10-2012, 16:37
Sayın Neyran ;
Böcek ya da haşereye benzetemedim ben fotoğraflardan. Bitkinin yaprakları darbe almış, biri çarpmış ya da avuçlanarak buruşturulmuş gibi duruyor. Bunu siz bilebilirsiniz..
haklısınız bu tarafından hiç düşünemedim,belki de kızım ya da arkadaşları yaptı,normalde zarar vermez ama çocuktur belli olmaz..araştıracağım..:)
naturefan
20-10-2012, 20:35
Uzun zaman önce, bir kamu binasının yuksek tavanlı holünde, 1m3 den biraz daha büyükçe bir saksıda(20-30 kadar) bambu sırıkları gibi 4-5 mt. düzgün şekilde uzamış ve üzeri çiçeklerle bezeli bir söğüt yapraklı begonya görmüştüm. Muhteşem bir görüntüsü vardı. (Kuzeye bakan tarafta; ancak önü camekan) Yeri müsait olanlar deneyebilir.
naturefan
20-10-2012, 20:50
Yukarda bahsettiğim begonyanın, bunlardan çok daha güzel bir görünümü vardı.
Giant Begonia Pots | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/joesworld/1300310923/)
almanyalı
10-11-2012, 09:18
Som begonyanız gercekten çok güzelmıs Güneş'te cıceklerın rengı değişiyormu acaba
blaze ash
03-01-2013, 16:11
Çilli begonyamin yapraklarında oluşan küfün çözümü nedir acaba?
359109
359110
sardunyadervis
30-01-2013, 00:11
benekli begonyamın yapralarının kenararı kuruyor neden acaba
salihcan
26-05-2013, 21:42
Arkadaşlar benim begonyam kırıldı suda mı bekletsem hemen eksem mi ? İşte resimleri
Bence hemen eksende olur...
bay tömürcek
26-05-2013, 23:09
Arkadaşlar benim begonyam kırıldı suda mı bekletsem hemen eksem mi ? İşte resimleri
Salihcan direk dikince de tutuyor da bazen sıcaklarda tutmayabiliyor sen onu suya koy garantiye al işini ayrıca yerini ve aldığı güneş miktarını çok sevmiş olmalı ki yaprak rengi ve çiçek sayısı harika ;) Bak işaretlediklerimi kopar çiçeklerini de kopar suda çimlendirip dik ;)
410229
salihcan
27-05-2013, 15:23
Çiçeklerimi koparmasam olmqzmı
bay tömürcek
27-05-2013, 15:40
Ya onlar zaten dökülecekler boşuna yük yapma onları, tuttuktan sonra zaten çiçek verecek o ;) Enerjisini çiçeğe değil köke versin kopar sen onları ;)
salihcan
27-05-2013, 16:19
Ne zaman köklenir
salihcan
28-05-2013, 16:17
Bay tömürcek ne zaman köklenir :D
bay tömürcek
28-05-2013, 16:31
Ya ne desem ki şimdi valla bilemedim ama havalar ısındı ya 2 haftada köklenir heralde ;)
salihcan
28-05-2013, 18:02
Teşekkür ederim bay tömürcek :D
arkadaşlar çilli begonya yapağından tutuar mı?
geçen birinden istedim oda çeliğim yok dedi bende yaprağını aldım
tutarsa direkt toprağa mı ekeyim yoksa suda mı köklendireyim ?
bay tömürcek
29-05-2013, 21:22
Direk toprağa dikince kökleniyor ama ben yavru verdiremedim yani filizlenmedi benimki. İstersen bir dene :)
papatya367
04-06-2013, 17:51
Bence direk toprağa ekin ama toprağı kuru bırakmamaya özen gösterin, tutacaktır inşallah.
Boylandı ve açtı
421606
Daha boylu ve çiçeklilerini görüp özenmiştim.
Benimki şimdilik bu kadarcık:)
Begonya çeşitlerini çok seviyorum. Hele kocaman salkım salkım çiçeklerine bayılıyorum. Benim begonyalarım da açtılar. ;)
İlk begonyam içerde durduğu için çiçekleri kırmızımsıdan çok pembemsi oldu.;)
424110
Bu saksı dışarda duruyor, daha kırmızı açtı. Saksıda 2 çeşit var, diğerini alırken çiçekçi mercan begonya (minik yaprakları var) demişti ama eve gelip araştırdığımda öyle bir çeşit bulamadım. Çiçeğim isimsiz kaldı.;)
424111
sumeyra47
14-07-2013, 01:23
benim çilli begonya hiç çiçek açmadı 2 senedir benimle ama daha çiçeğini göremedim resim yüklemek istiyorum fakat nasıl yükleniyor acaba??
Crocus Şen
25-07-2013, 11:28
Çilli begonyam :D
Ne kadar arsız bir çiçek bu çilli :p Gelip gidip "arsızım benim" diye seviyorum. :p Boyu minicik ama her tarafından pıtır pıtır yeni sürgünler verdi.
Eski bir çiçek, çocukluğumda halamların teraslarında vardı. Salkım salkım, kıpkırmızı çiçekleri olurdu. Görünce dayanamadım bende diktim. Yaşlanıyor muyum ne :D
cörekotu
15-08-2013, 23:29
Begonyami disariya cikarmistim, direkt güneste kaldigi icin yapraklari yandi yani dikkat edin sizin basiniza gelmesin arkadaslar...
En sevdiğim çiçeklerden biridir Çilli Begonya.4 yıl kadar önce, boyu 1 metreden fazla uzamış 2 tane vardı bende de.Ne yazık ki balkona koymak zorunda kaldım ve soğuk yaktı öldüler.Şimdi oğlumun evin içinde kırıp dökmeyecek olgunluğa erişmesini bekliyorum.Bir gün tekrar bir araya geleceğiz Çilliyle..
Çilli begonyanın çiçeklerinin tadına baktınız mı hiç:)
Benim için de farklıdır begonya sevgisi.Teyzemin vardı ben küçükken evlendi, begoş u (çilli begonyası) götürmedi.
O aralarda dedem hastalandı, uzun bir hastalık ve kurudu begoş.Hiç unutmam o çiçeği, kocaman bol çiçekli ve ben kaç defa denedim hatırlamıyorum kaç defa diktim ve başarısızlık.
Kardeşim büyümüş saksıyla bile verdi yine kurudu.Bakımı hakkında bilgi de ediniyorum ama nafile, kıyamıyorum bi daha dikmiyorum desemde dayanamıyorum.
cörekotu
01-01-2014, 22:29
Ben bu türünden almıştım ama mevsim bitince öldürdüm bakamadım inşallah sizinki seneye kalır.
Sevgili Gül Batur ve canannuman, bu begonya türü yumrulu bir türdür.
Kisin tamamen kaybolup baharda yeniden filizlenir, mesajinizi yazali epey olmus belkide bunu ögrenmissinizdir fakat ben bilgi olsun diye yazayim dedim...
cörekotu
01-01-2014, 22:32
Arkadaslar sögüt begonyayi yapraktan ya da celikten üreten varmi? Ben denedim fakat basaramadim, tecrübesi olan arkadaslar lütfen cevap yazabilirmi acaba?...
bay tömürcek
01-01-2014, 22:48
Arkadaslar sögüt begonyayi yapraktan ya da celikten üreten varmi? Ben denedim fakat basaramadim, tecrübesi olan arkadaslar lütfen cevap yazabilirmi acaba?...
Söğüt begonya suda çabucak kökleniyor ;) Kolayca üretebilirsiniz :p Direk toprağa dikince de tutuyor ama suda köklendirin garanti olsun ;)
cörekotu
01-01-2014, 22:53
Cevabiniz icin tesekkürler bay tömürcek o zaman en kisa zamanda bir yerden sögüt begonya bulmam lazim :D
sardunyadervis
19-01-2014, 22:27
Yapraktan tutuyor guzel bir torfta ya da menekşeler için uygun toprakta yetişiyor
Begonyamı bahçeye atmakla kalmadım, toprağa diktim:)
İşte buyurun açacağım diye uğraşıyor.
473830
Bazılarını çok şımartıyoruz ondan mı olmuyorlar ne;)
Klasik ev çiçeklerinden olsa da, begonyayı çok seviyorum. İlk başta bir tane açacak gibi çıkan çiçek tomurcuğunun, gitgide kocaman bir çiçek salkımına dönüşmesini izlemek çok keyifli. Benim de vazgeçilmez çiçeklerimin arasında bu bitki.
Bu gün bir bahçede gördüm. Bu hanım da begonyasını bahçeye atmış:)
475635
475636
Hem Narlıdere hayli serin olur İzmir geneline göre.
ilksenozturk
13-03-2014, 06:52
benim komşum da bahçeye dikmişti begonyasını . kışın rüzgar alıyor yazında aşırı güneş hem de.
begonya da evrim geçirdi uyum sağlayabilmek için. yaprakları küçüktü ve kalınlaştı. daha açık bir renk haline geldi ve kısa boylu kalıp odunsu gövde yaptı :) (benimkinin kardeşi bu begonya)
bahçe bana emanet edilince dayanamayıp saksıya ve içeri aldım bu sene onu. komşum gelince ne der bilmiyorum ama benim diyecek bir araba cevabım var.
düşündüğümüzden daha dayanıklılar.
salihcan
15-03-2014, 15:31
Arkadaşlar bugün bir tane saksıda çilli begonya aldım ama yerine koyarken kırıldı kırılan yeri suya koydum size bir kaç tane sorum olacak.Kırılan çiçek ne yapmalıyım?Nasıl daha kolay köklenir?Ana gövdede bir tane göz var sürer mi? Şimdiden Teşşekür Ederim
Suyu kaynayıp soğumuş su olursa ve içine çeyrek aspirin atarsanız daha çabuk köklenebilir.
Saksısını beğenmediğim için bugün başka bir saksıya aktardığım minik begonyam yapraklarını aşağı salıverdi, Toprağını dağıtmamaya ve çok nazik davranmaya çalıştım ama neden öyle oldu anlamadım. Toparlanmazsa çok üzülürüm. Keşke kalsaydı yoğurt kabında:(
Yeni gördüğüm bir Begonyadan iki çelik aldım.
Birini vermikulite diğerini de renkli cam şişede su içinde köklenmeye aldım.
Suyun içindeki köklendi, vermikulitteki de yeni yaprak çıkardı.
İkisi yöntemi de başarılı olarak kabul ediyorum.
Bu begonyanın benekleri çok minicik ve çok sık, büyüdükçe resmini yüklerim.
Sayın Hira; begonyanız ne durumda?
Bu kayınvalidemin begonyası. Açmıyor diye şikayet edip duruyordu. Gücüne gitti sanırım. Bir açtı, pir açtı. Bu, çiçeklerini dökmüş hali.
Sayın Hira; begonyanız ne durumda?
Gün geçtikçe toparlandı Emine'ciğim. Kaybetmedim neyseki.
Bebeklerden biri :)
482315
Yapraklar yeni çıktı.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.