PDA

View Full Version : çilli begonya

Sayfalar : 1 [2]

tuncel06
14-04-2014, 22:48
Arkadaşlar begonyayı çiçek açtırmanın bir püf noktasi var mı? Evdeki begonya güçlü yaprak çıkarıyor, güneş görüşü de güzel ancak çiçek yok. Tavsiyeler için şimdiden teşekkürler.

salihcan
18-04-2014, 20:09
Arkadaşlar ben yarın çilli begonya Ekcem kaç numara saksıya ekmeliyim ? Nasıl topraga ekmeliyim torf'a eksem olur mu?

hira
18-04-2014, 20:32
Arkadaşlar ben yarın çilli
begonya Ekcem kaç numara saksıya ekmeliyim ? Nasıl topraga ekmeliyim
torf'a eksem olur mu?

Tohum mu ekeceksiniz? çelikten bahsediyorsanız, torf ve bahçe toprağını karıştırıp çok büyük olmayan bir saksıya dikebilirsiniz.

salihcan
18-04-2014, 21:12
Sayın hira Çelik ekeceğim 2numaralı saksıya dikmeyi düşünüyorum ama bizim buralarda temiz ve kullanışlı bahçe toprağı yok sadece torf'a eksem olurmu.birde tam köklenmedi eksem tutarmı

hira
18-04-2014, 21:40
Sn. salihcan, çilli begonya çok nazlı bir çiçek değildir, şuan torfa dikerseniz bir sorun çıkacağını sanmam fakat uzun süreli kalamaz torfta, sağlıklı olmaz bence. Şu aşamada torfa dikebilirsiniz. Daha sonrası için güzel bir saksı harcı hazırlamalısınız. Saksı boyutunun çok fazla önemi yoktur.

hira
18-04-2014, 21:51
Ben dikin derim. Yinede arkadaşlardan cevap bekleyin isterseniz. Daha evvel
yazılan mesajları beğenirseniz, arkadaşların dikkatini daha çabuk çeker
mesajınız. Benim yöntem budur :D

bay tömürcek
18-04-2014, 21:59
Teşekür ederim ama suya koyalı yaklaşık bir buçuk ay kadar oldu köklerin uçları çıktı eksem tutarmı

Salihcan kökler 1 cm yi geçsin sonra dik acele etme. Benim de 1 ay oldu çilli begonyayı suya koyalı yeni yeni köklenmiş biraz daha beklicem dikmek için garanti olsun diye sana da öle yapmanı tavsiye ederim.

salihcan
19-04-2014, 10:23
Bay tömürcek cevabınızı yeni gördüm :( çiçegi torf'a ekecektim gittiğimde satıcı adam gübreli kestane toprağı var dedi onu aldım ektim umarım tutar :)

bay tömürcek
19-04-2014, 12:08
Bay tömürcek cevabınızı yeni gördüm :( çiçegi torf'a ekecektim gittiğimde satıcı adam gübreli kestane toprağı var dedi onu aldım ektim umarım tutar :)

Süper olmuş :) O toprağı bulman ve ona dikmen daha iyi olmuş çok fazla sulama nemli olsun toprağın tutar zaten köklü çiçeğin :)

salihcan
21-04-2014, 20:26
İşte begonyalarım :)

salihcan
21-04-2014, 20:29
2.begonyam

salihcan
21-04-2014, 20:31
3.begonyam

salihcan
21-04-2014, 20:33
4.begonyam

salihcan
21-04-2014, 20:35
Son :rolleyes:

hira
21-04-2014, 20:42
Oo zaten bi sürü çeliğiniz varmış:) ben olsam her yöntemi denerdim. örnek; Biri torfa, diğeri bahce toprağına, diğeri suda kalsın diye düşünürdüm. Kaybınız olsa bile mutlaka bir kaçı tutacaktır.

salihcan
21-04-2014, 20:48
Bazılarıni hazır aldım :D sadece ikinci begonyayı ektim digerleri hediye geldi ( ekili ) ama tutmamış gibi :(

hira
23-04-2014, 23:37
Bu da benim ilk ve tek göz ağrım:dilli: tuttuğu yüzünden okunuyor.

tuncel06
30-04-2014, 08:05
Çiçeğimi tanıştırmak istedim. Fotoğrafı çeviremedim. Kusuruma bakmayın. Yalnız hala çiçeklenmedi. Açmasını nasıl sağlarım?

hakiiki 06
09-05-2014, 22:28
aşırı çiçeklenen çilli, paylaşılmaya değer buldum:)

sinbas
23-05-2014, 10:38
BİTKİLERİNİZ ÇİÇEK AÇMIYORSA;
Çiçekler olsun sebzeler olsun fazla sulandıkça daha çok gövde ve yaprak yaparlar ya da kök hastalığına yakalanır çürürler, Fazla su var olan çiçeklerin de dökülmesine sebep olurlar,suyunu birazcık azaltın sulama suyuna örneğin bir kaç saksı için bir göz damlası kadar fosforik asit katın ve sonucu bekleyin.
Ve ya 1-2 gün dinlendirilmiş klorsuz Sulama suyuna Tatlı kaşığı Melas, bir çay kaşığı kadar humik asit ve fulvik asit ve de bir damla fosforik asit karışımı hazırlayın bir dolu iki boş olarak ya da ayda bir bu karışımı uygulayın.( bu karışımın oranlarını çiçek sayısına göre azaltır veya çoğaltırsınız, En azdan başlayın)
fazla abartmadan bu uygulamayı sürdürün. bu şekilde hem kök gelişimi gövde gelişimi ve çiçek açtırmayı teşvik etmiş olursunuz.
Doğabilecek olumsuzluklardan, sorumluluk oranları abartanlara aittir. :) zira ben diğer çiçeklerim de uyguluyorum bir sorun olmuyor.
Çilli begonya mı yeni aldım üzerinde çiçeği ile birlikte, yer değişiminden dolayı çiçekleri döktü, balkonda duruyor (15:00 den sonra güneş görebiliyor), budayıp çelikle çoğaltma yoluna gideceğim.
Bol çiçekli günler,
sevgiler.

salvadore-tr
27-06-2014, 16:09
Bu begonyayı saksısıyla birlikte geçen yıl çöpte buldum hiç su verilmemiş tüm yaprakalrı kurumuştu ne olduğunu bile merak etmiştim sonra aldım toprağını değiştirdim ve saksısını yeniledim ve bu gün ilk çiçeklerini farkettim.

selosbuglem
01-07-2014, 16:02
Sogut begonya cınar begonya cicekcilerde satılmıyor nerden ediniyorsynuz

hira
01-07-2014, 16:09
Sogut begonya cınar begonya cicekcilerde satılmıyor nerden ediniyorsynuz

Semt papzarları ve seralarda viyollerle 1 tl.ye satılıyor.

hira
01-07-2014, 16:22
Bunlar bendekiler. Doğrudan güneş aldıklarında haşlanmış lahana gibi oluyorlar:) bende saklıyorum böyle duvar dibinde:)

selosbuglem
01-07-2014, 17:51
Sagolun hira.burda ne semt pazarlarında gordum nede seralarda var.hic bir cicekcide sogut begonya cınar begonya vs yok malesef.cicekleri cok seviyorum duzenli dolasıyorum rast gelmedim

salvadore-tr
03-07-2014, 16:00
Sagolun hira.burda ne semt pazarlarında gordum nede seralarda var.hic bir cicekcide sogut begonya cınar begonya vs yok malesef.cicekleri cok seviyorum duzenli dolasıyorum rast gelmedim

Kimileri sizin gibi arıyıpta bulamıyor, kimiside çöpe atıyor umarım bir aar bulursunuz. Bende mum çiçeğini çok arayıp bulamamıştım bir gün bir iş için resmi bir daireye gittim orada görünce işi gücü bırakıp bir kaç çelik rica ettim, eleman öbce ıh mıh etti ama sonrasında iki çelik verdi şimdi kocaman oldular...

Jezebel
17-11-2014, 13:30
Yerini sevdi mi ne :)

526612

Ben de onu sevdim.
Kış için aldığım yerde, üstüste belki ama rahatı iyi ;)

blume13
04-03-2015, 12:08
arkadaşlar bana ağaç begonya ya da tırmanan begonya çeliği verebilecek olan var mı? şimdi tam mevsimi sanırım.

alaoğlu
04-03-2015, 14:20
Böyle sağlıklı ve güzel bir begonyanın çiçeği nasıl olur acaba.Çocukluğumuzda kardeşimle annemin begonyasının çiçeklerini yerdik.Hafif ekşimsi ve lezzetlidir.Kadıncağız da çiçeklerin neden yok olduğunu yıllar sonra anladı.

buz45
20-03-2015, 15:05
İki yaşındaki begonyam balkonun ilk çiçeklenenlerinden oldu
541852

hira
20-03-2015, 15:22
Bizse, varolan toplam 4-5 yaprağımızı kışla beraber döküp kuru bir dal olarak kaldık, Şu aralar yeni yaprak yapmaya başlıyoruz çok şükür. Henüz çiçek görmedim ben, belki küçük bir fide olduğu içindir. Bu yaz umutluyum :)

İbrahim Yavuz
20-03-2015, 23:48
İşte benim çilli kızım.Çelikten diktiğim.

Şu an fotoğraf ekleyemiyorum ama benimkiler eve sığmıyor artık 2 metreyi geçmeyi başladı :D

Dün saksı değişimi ve kök budaması yaptım. Yapraklarında solgunluk hatta kurumalar oluşmaya başlamıştı. Bayağıdır saksı bakımı yapmıyordum. Artık yeni kök oluşumları ve taze toprağı ile daha mutlu olacağına eminim :D

Jezebel
23-03-2015, 10:02
Benim Çilli Kızımın saksısını değiştirdim, toprak ekledim.

542302

Çiçekten ziyade yaprağını seviyorum, uzasın, dallansın, serpilsin 😊

İbrahim Yavuz
23-03-2015, 17:38
Benim Çilli Kızımın saksısını değiştirdim, toprak ekledim.

542302

Çiçekten ziyade yaprağını seviyorum, uzasın, dallansın, serpilsin 😊

Maşallah çok güzel ve sağlıklı görünüyor. Benimkiler 2 metre üzerinde oldular. Saksı değişimi yapıp köklerini havalandırdım.

Uzaması için derin saksılar kullanmaya gerek yok; çünkü begonya kazık kök yapmıyor. Yüzeysel saçak kökler oluşturuyor. Bu yüzden iyi bir toprak ile orta büyüklükte geniş bir saksı begonya için huzur verici olacaktır. Saygılar. :)

Beral/
25-03-2015, 11:47
*** benim beğonyam öldümü bilemiyorum ilk defa çiçek baktım. Çiçeğim neredeyse 3 metre uzadı çok sağlıklıydı fakat bahçeden toprak ekledikten ve evde boya yaptırdıktan sonra yaprakları yavaş yavaş soldu dallarının rengi değişti kurudu çoğu ve budaya budaya bir metre kuru bi dal kaldı ne yapmam gerek kurtarabilir miyim yardımcı olursanız sevinirim 😟

Beral/
25-03-2015, 11:50
Bi resim daha 😟

sinbas
25-03-2015, 23:13
Bi resim daha ��
sayın @Beral çıkmamış canda umut vardır derler tepeden itibaren 3-4 göz aralıklarla budama yapıp her budadığınız dalı vakit kaybetmeden toprağa dikin.
sanırım sizin begonya havasızlıktan bu hale gelmiş.
Kesmeye başlayınca gövdenin sağlam olup olmadığını anlarsınız sağlam ise budamayı durdurup geri kalan bölümünü saksısı ile birlikte daha çok hava alacağı ortama çıkarmanız ve yeni yapraklar gelinceye kadar çok az miktarda sulama yapmanız gerekir.
Ayrıca toprağını ve köklerini de kontrol etmenizde fayda var (Bahçe toprağından Toprak altı zararlılar bulaşmış olabilir : Nematodlar, Tel kurtları ,Bozkurtlar , Danaburnu vs…)resimde olduğu gibi bir durumla karşılabilirsiniz.
http://www.bahce.gen.tr/wp-content/uploads/meyve_kokkanseri.jpg

Beral/
26-03-2015, 09:18
Sinbad bey çok teşekkür ederim cevabınız için. Kökün durumunu da yorumlar mısınız ben pek anlayamadım. Toprağını değiştireceğim ayrıca besleyici vitamin gibi bir şeylerde almayı düşünüyorum. Teşekkürler

Beral/
26-03-2015, 09:23
İçi bu şekilde sinbas bey

sinbas
26-03-2015, 23:34
Sinbas bey çok teşekkür ederim cevabınız için. Kökün durumunu da yorumlar mısınız ben pek anlayamadım. Toprağını değiştireceğim ayrıca besleyici vitamin gibi bir şeylerde almayı düşünüyorum. Teşekkürler
Kökün durumu iyi duruyor, Steril bir makasla hafif kök budaması da yaparak ayrı ayrı çok büyük olmayan saksılara dikebilirsiniz. yaprak çıkarıncaya kadar fazla sudan ve besleyici vitaminden uzak durun derim, kökleri güçlendirmek ve bitkinin toprağa adaptasyonunu hızlandırmak amacıyla bir miktar köklendirici kullanabilirsiniz. Bitkinin ana gövdelerini de bir karışa yakın yerden budayınız mevcut kökler adaptasyon sürecinde uzun gövdeyi besleyemez.
kolay gelsin.

Beral/
27-03-2015, 08:56
İlginize çok teşekkür ederim dediklerinizi becerebildiğim kadar yapmaya çalışacağım. İyi günler.

lilpar76
07-05-2015, 12:41
Bunlar da benim geçen yıl çelikten büyüttüyüm begonyalarım.

Mücevher Çalısı
07-05-2015, 20:49
Çok güzeller güle güle büyütün sayın lipar76. Yalnız o 1. karedeki yaprak güzeli var ya çok fena bakıyor oradan, arkadakinin koruması gibi bişi ;)

lilpar76
07-05-2015, 20:54
Evet, yanlışlıkla ben onu da begonya türü sanmışım.

Mücevher Çalısı
07-05-2015, 21:17
Böyle böyle öğreniyoruz değil mi çocuklar gibi düşe kalka, laf aramızda ben de arkadakini begonya sandım :)

lilpar76
07-05-2015, 21:26
Yanlışımı düzeltirsem daha iyi olur, ben en iyisi resmi kaldırayım...

mustafa_unax
08-05-2015, 21:47
Begonyalarınız çok güzel. Üsküdar'da edinebileceğim tavsiye edebileceğiniz bir yer varmı acaba?

april13
18-05-2015, 14:18
Arkadaşlar benimde bir çilli kızım vardı ama hep tek dL duruyordu içen acsda o tek daldan açıyor bende dün çıkardım baktım kökü nerdeyse çürümüş kestim bi gece suda bekleyip bugün aynı toprağa diktim durumu ne olur sizce
http://i.hizliresim.com/pg047J.jpg

bay tömürcek
18-05-2015, 17:06
Arkadaşlar benimde bir çilli kızım vardı ama hep tek dL duruyordu içen acsda o tek daldan açıyor bende dün çıkardım baktım kökü nerdeyse çürümüş kestim bi gece suda bekleyip bugün aynı toprağa diktim durumu ne olur sizce
http://i.hizliresim.com/pg047J.jpg

Garanti olması için suda köklendirip dikin derim. Begonya suda kolayca kökleniyor çünkü.

april13
18-05-2015, 17:10
suya koydum 1 gece bekledim sabah baktığımda iç orta kısmı kahverengi olmuştu cürüyor diye düşünüp hemen toplarığına oturtdum cıkartıp tekrar suya mı koymam lazım ?

bay tömürcek
18-05-2015, 17:24
suya koydum 1 gece bekledim sabah baktığımda iç orta kısmı kahverengi olmuştu cürüyor diye düşünüp hemen toplarığına oturtdum cıkartıp tekrar suya mı koymam lazım ?

Sağlam yere kadar kesin ve suya koyun hava şartları şuan uygun çabuk köklenir. Köklendikten sonra toprağa geçirirseniz tuttu tutmadı derdi yaşamazsınız.

april13
18-05-2015, 17:33
iki kök dikmiştim o zaman bir tanesini suya koyuyorum hangisi tutarsa şansıma artık :) :)

hira
25-05-2015, 16:35
Balkonda gölgede duran begonyamın keyfinin yerinde olmadığını düşünüyorum. Geçen yıl kayınvalideme aldığım begonya abartmanın en üst katındaki merdivenlerde çok mutlu görünüyor.. Aydınlık iç mekan sevdiğini anladım ve bugün saksısının tozunu alarak, begonyamı evin içine, cam kenarına aldım.. Böyle denemek lazım bide.

bay tömürcek
25-05-2015, 20:22
Balkonda gölgede duran begonyamın keyfinin yerinde olmadığını düşünüyorum. Geçen yıl kayınvalideme aldığım begonya abartmanın en üst katındaki merdivenlerde çok mutlu görünüyor.. Aydınlık iç mekan sevdiğini anladım ve bugün saksısının tozunu alarak, begonyamı evin içine, cam kenarına aldım.. Böyle denemek lazım bide.

Hira ablacım toprağında falan bir sorun olmasın begonyanın :confused: Açıkçası balkonda yani açık havada çok daha güzel yetişiyor. Benimkiler balkonda aydınlıkda hallerinden oldukça memnunlar. Köydekiler de sabah güneşinde çıldırmış gibi oluyolardı. Teyzem begonyalarına hep içerde bakıyor, olmuyor değil ama dışardaki canlılık, o kırmızı yaprak rengi, coşkulu çiçek açışı olmuyor içerdekinin. Kişisel görüşüm ve az da olsa deneyimim sonucu söylüyorum bunları abla yine de karar senin ;)

erkanbey
25-05-2015, 20:58

Balkonda yaprakları kırılmıyormu benimki kapının ağzında sert rüzgar estiği zaman korkuyorum kırılacak diye ayrıca benimkide içeride hemen kapının yanında ve gelişme harika diyebilirim ışığı sağlam alıyor ama daha 4-5 aylık sadece uzuyor şu an birde çiçek vermeye başlasın ozaman bakalım nasıl olacak.

Ben tepelerini kesip kesip çoğaltırım çok kolay yetişen bir çiçek mahalleliyi begonyalı yaptım :)

salihcan
25-05-2015, 21:12
Hira ablacım toprağında falan bir sorun olmasın begonyanın :confused: Açıkçası balkonda yani açık havada çok daha güzel yetişiyor. Benimkiler balkonda aydınlıkda hallerinden oldukça memnunlar. Köydekiler de sabah güneşinde çıldırmış gibi oluyolardı. Teyzem begonyalarına hep içerde bakıyor, olmuyor değil ama dışardaki canlılık, o kırmızı yaprak rengi, coşkulu çiçek açışı olmuyor içerdekinin. Kişisel görüşüm ve az da olsa deneyimim sonucu söylüyorum bunları abla yine de karar senin ;)

Benim de görüşlerim bay tömürcek gibi...

Sabah güneşi alan doğu pencere ve balkonlarına bayılır begonyalar...

Toprak olarak kestane toprağı bulursanız çok iyi olur ama bulamazsanız torfta olur.Ben begonyalarda şunu gözlemledim toprağı sıkı ve sert topraktan pek hoşlanmıyor.

Ve aspirini seviyorlar.

Not :Aspirin toprak üstünde küf gibi bir tabaka oluşturuyor korkmayın toprağı çatalla karıştırın geçer ve yeniden oluşursa yeniden yapın.

Kolay gelsin :)

hira
25-05-2015, 23:55
Benim begonyam 1 yaşında ve şuan sadece 3 yapraktan oluşuyor, boy atmadı, kışın yapraklarını döktü. Balkonda olmuyor diye düşündüm, saksısıda küçük. Dün bir tuhafiye dükkanında boyum kadar begonya gördüm bayıldım. Kestane toprağı nedir bilemiyorum ve nerede bulacağımıda. Sırf torfta olmasınıda istemiyorum. Evet balkonda yapraklar renkli oluyor ama büyümüyor. Belkide gerçekten saksı ve toprağını değiştirmem gerekiyor.. Bu konuya bir açıklık getirmenin vaktidir :o

Gül Batur
26-05-2015, 01:06
Çili Söğüt ve Karakız.Begonyalarım.

EAkpınar
26-05-2015, 12:56
Bu güzel 2 yıldır benimle. Annemden aldığım bi karışcık bi çelikdi. Sitedeki çillilerin 1 yılda 1 mt boylandığını okudum. Ancak benim çillim de annemin çillisi de yarım mt. Tepe çeliği alarak boyunu çak uzatmayıp saksıyı doldurmayı düşünmüştüm ama buna gerek kalmadan sürekli yeni yavrular oluşturdu. Acaba sitede gördüklerimdem farklı bir tür mü? Cam Balkonda kışı geçirdi. Sabah güneşi almıyor. Yazın öğleden sonra 2 -3 gibi 2-2,5 saat güneş vuruyor. Yapraklarını bilmeden fısfıslıyordum, siteyi okuduktan sonra artık fıslamıyorum. Toprağını yeni değiştirdim. Yapı marketten torf, perlit ve farklı bir toprak daha verip karıştırmamı söylediler. Ben de öyle yaptım. Kurumaya yakın suluyorum. Çiçek salkımı da küçük gibi geldi bana. Tavsiyeleriniz nelerdir? Teşekkür ederim.
555188

555189

555192

555193

salihcan
27-05-2015, 16:42
Benim begonyam 1 yaşında ve şuan sadece 3 yapraktan oluşuyor, boy atmadı, kışın yapraklarını döktü. Balkonda olmuyor diye düşündüm, saksısıda küçük. Dün bir tuhafiye dükkanında boyum kadar begonya gördüm bayıldım. Kestane toprağı nedir bilemiyorum ve nerede bulacağımıda. Sırf torfta olmasınıda istemiyorum. Evet balkonda yapraklar renkli oluyor ama büyümüyor. Belkide gerçekten saksı ve toprağını değiştirmem gerekiyor.. Bu konuya bir açıklık getirmenin vaktidir :o

Kestane toprağı kestane ağacı'nın altından alınan topraktır...
Bunu 1 milyoncularda bulabilirsiniz :)
Eğer bulamazsanız Çevrenizde kestane veya çam ağacının altından yaklaşık bir karış kazarak alabilirsiniz içinde dalcıklar çürük yapraklar falan varsa atmayın onlar doğal besindir :)

Saksı olarak 2 no saksı en uygunudur diyebilirim çünkü saksı fazla büyük olunca bolca köke gidiyorlar...

Sn hira siz başarırsınız bu işi :)

hira
27-05-2015, 17:32
:) Teşekkür ederim de... Ben sardunyada gösterdiğim başarıyı hiç bir bitkide yakalayamıyorum.

Kestane ağacı hiiiiç görmedim çevremde.. 1 milyoncularda da torf var. Neyse, toprağını torf ağırlıklı bir bahçe toprağıyla değiştirmeyi düşündüm tamda şimdi.. Ama olmaz kayınvaldemdeyim şuan :o Yarın olmazsa öteki gün torf ve bahçe torrağını karıştırıyorum, begonyamı bu harca konduruyorum ve besin verip tekrar balkondaki gölge yerine oturuyorum (evde şuan) artık fotoğraf ekleyemez oldum, fotoğraf makinesinin sarj aleti pert çünkü..

Bahçe toprağı, perlik ve torf karışımı.. Yazdım kafama.

bcekderi
27-05-2015, 20:59
Merhaba bu da benim çillim .

hira
30-05-2015, 11:12
Ta ta ta tammm Çilli begonyam ev içerisinde bir yaprağından vazgeçti :o Birazdan bu saksı ve toprak degişimi konusuna kesin kararlıyım. Aklıma gelen birşey daha oldu, acaba ben bu begonyayı kesip suda köklendirsem mi? Hayır ya yaşasın **** etrafta hala fideleri satılıyorken ölsün.. Ama ne olacaksa çabuk olsun. Evet ben saksı ve toprak degisimi yaparak birde çelik alacağım bakalım. Aldıgım çeliği suda köklendirip torf, bahçe toprağı karışımına dikerim.

salihcan
30-05-2015, 11:26
Hem garanti etmiş olusunuz :)

salihcan
30-05-2015, 12:14
Bu fotoğraf 26 Kasım 2014 'te çekildi...
556107
Şubat ayında budama amaçlı kesildi (yarıya kadar) 26 kasımdan şubata kadar yaklaşık 40 cm falan uzadı.Mart başında uyandı sürmeye başladı bu seferde apartman arasında durduğu için kim olduğu bilinmeyen kişiler tarafından 25-30 cmlik ana dalları çalındı :mad:
Yani şubattan itibaren iki defa budandı diye biliriz:p
556106
Not:Topragın üstüne coco peat torfunu kimin koydugumdan haberim yok:o

salihcan
30-05-2015, 12:19
Şubat ayında budandıktan sonra torfta köklendirdiğim yavru beğonyalar :)

hira
30-05-2015, 12:21
Fotoğrafı göremiyorumda, sen bu işi biliyorsun anladık salihcan, hava atmana gerek yok :) Sence çeliği doğrudan diksem mi yoksa suya koyup garantiye mi alsam?

salihcan
30-05-2015, 12:31
Fotoğraflar gözükmüyor mu ? Estafirullah ne hava atması:)Suda köklendirirsen daha iyi olur diye düşünüyorum ama tutmazsa da üzülme çok kolay bulunan bir çiçek olmazsa ben sana veririm kökü bende var sonuçta :)

EAkpınar
30-05-2015, 16:07
Bu güzel 2 yıldır benimle. Annemden aldığım bi karışcık bi çelikdi. Sitedeki çillilerin 1 yılda 1 mt boylandığını okudum. Ancak benim çillim de annemin çillisi de yarım mt. Tepe çeliği alarak boyunu çak uzatmayıp saksıyı doldurmayı düşünmüştüm ama buna gerek kalmadan sürekli yeni yavrular oluşturdu. Acaba sitede gördüklerimdem farklı bir tür mü? Cam Balkonda kışı geçirdi. Sabah güneşi almıyor. Yazın öğleden sonra 2 -3 gibi 2-2,5 saat güneş vuruyor. Yapraklarını bilmeden fısfıslıyordum, siteyi okuduktan sonra artık fıslamıyorum. Toprağını yeni değiştirdim. Yapı marketten torf, perlit ve farklı bir toprak daha verip karıştırmamı söylediler. Ben de öyle yaptım. Kurumaya yakın suluyorum. Çiçek salkımı da küçük gibi geldi bana. Tavsiyeleriniz nelerdir? Teşekkür ederim.
555188

555189

555192

555193

Sayın Salihcan 3 ayda nasıl 40 cm boylanıp bi de daha bi karışcıkken nasıl çiçek açtırdınız. Ne güzel begonyalar bunlar böyle ama benim begonyamı görmediniz mi? Boydan fukara, çiçekten fukara. Bir derdi mi var yoksa cinsimi böyle?

salihcan
30-05-2015, 16:29
Sayın Salihcan 3 ayda nasıl 40 cm boylanıp bi de daha bi karışcıkken nasıl çiçek açtırdınız. Ne güzel begonyalar bunlar böyle ama benim begonyamı görmediniz mi? Boydan fukara, çiçekten fukara. Bir derdi mi var yoksa cinsimi böyle?

Sayın EAkpınar ilk önce 3 ayda 40 cm'e gelelim :)

Begonya kök yapısını tamamlayınca kimse onu durduramaz benimki 1-1,5 yıllık bir begonya ondan hızla büyüyor :) (Sizinkini toprak karışımından olabilir çünkü torfun içinde zaten perlit oluyor sizde perlit koyduysanız çok fazla su tutar ve begonyalar hafif nemi sever ama pelit çok su tutar bu da su oranını bayağı arttırır bu ortamı da beğonyalar sevmez .) 2 yaşındaki bir begonya hiç budanmadıysa 1 metre ve üstü olurdu...

Bir karışken nasıl çiçek açtı?

Çiçek açmak üzere olan çelik ekilince dökülmedi ve hızla gelişti :)Ama bu sadece çiçekli olan çelik ekilince açar anlamına gelmiyor, begonyalar hemen çiçeğe geçen çiçeklerdir yaz ve ilkbahar aylarında paso çiçeklenirler...

Begonyalarımızın cinsi aynı bir fark yok...

Not:Toprak karışımını değiştirin.Ve besin takviyesi yapın. Örneğin:Haşlanmış yumurta suyu,Aspirin,Çeşitli NPK içerikli gübreler,Özel bitki gübreleri(Menekşe,sardunya,çiçekli bitkiler için özel gübre vb)

EAkpınar
30-05-2015, 16:42
Sayın Salihcan ben hiç ev ortamına sokmadım hep cam balkondaydı. kışın evde de yeterince ışık görmeyecekti. Balkon daha aydınlık diye kışında balkonda. Fukaramın sabah güneşi de yok sadece öğleden sonra iki üç saat ondan mı acaba? Buara güneş çok yakıcı olmadığından masa üzerinde duruyor. yazın aşırı sıcaklarında daha kenara alıyorum.

EAkpınar
30-05-2015, 16:53
Çiçekleri de çok küçük daha iri salkımlar bekliyordum

salihcan
30-05-2015, 16:56
Sn EAkpınar bende sizin gibi yaz kış ışık alsın diye apartmanda bırakıyorum...
İzmir bu sene -7yi gördü apartman arası 0 falandı bir şey olmadı..

Sabah güneşi yoksa perde arkası ışık ve akşam güneşi de iyidir :)

Çiçek salkımları üzerinde çoğalır merak etmeyin :)

Begonya çiçeğinin içinden bir kere daha açıyor çiçekleri böyle olacak :)

EAkpınar
30-05-2015, 17:01
Çok teşekkür ediyorum sayın salihcan.

bay tömürcek
30-05-2015, 18:21
Salihcan begonyaların gerçekten harika maşallah. Zaten ismini duyunca ilk gözümde canlanan difenbahya ve çilli begonya bu şekilde yer etmişsin aklıma ellerine emeklerine sağlık. Gerçekten bu işi biliyorsun.

salihcan
30-05-2015, 18:28
Salihcan begonyaların gerçekten harika maşallah. Zaten ismini duyunca ilk gözümde canlanan difenbahya ve çilli begonya bu şekilde yer etmişsin aklıma ellerine emeklerine sağlık. Gerçekten bu işi biliyorsun.

Aslında begonya işini sen öğrettin bana :cool: Eski mesajları okudukça aklıma geldi o günler...
Difenbahyalar sizlere ömür...
Panjurlar yedi onları :(

bay tömürcek
30-05-2015, 19:21
Aslında begonya işini sen öğrettin bana :cool: Eski mesajları okudukça aklıma geldi o günler...
Difenbahyalar sizlere ömür...
Panjurlar yedi onları :(

Ben sadece yardımcı olmuşumdur :) Elinde var senin :) Difenbahyalara üzüldüm inan ki çok güzeldiler :(

salihcan
30-05-2015, 19:37
Sonbaharda çok güzel bir tane gelecek ondan hiç üzülmedim :)

hira
30-05-2015, 22:26
Fotoğraf geçen yıldan kalma ama bugün çekilmiş gibi merak etmeyin :rolleyes: benim kızlarım bunlar oluyor :cool:

osmanadana
06-06-2015, 10:58
Merhabalar buda benim 1.70'lik canavarım...çok guzel bir bitki..Üstüne tam vurmayan güneşi çok seviyor,güneş gören yaprakları daha çabuk büyüyor..Kopan bir yaprağını dibine diktim,o bile tuttu...Çok kolay yetiştirilebilecek bir bitki...

http://i.hizliresim.com/QAz9yV.jpg (http://hizliresim.com/QAz9yV)
http://i.hizliresim.com/g5YBpR.jpg (http://hizliresim.com/g5YBpR)
http://i.hizliresim.com/MEBr2Q.jpg (http://hizliresim.com/MEBr2Q)
http://i.hizliresim.com/QAz9N3.jpg (http://hizliresim.com/QAz9N3)

erkanbey
26-06-2015, 17:14
Yakında üst komşuma doğru salacam bakalım ne kadar uzayacak daha kapının ağzını sevdi galiba,toprağıda güzel.

Jezebel
05-07-2015, 13:01
Benim Çilli kızım

564117

Tomurcuklandı

lilpar76
16-07-2015, 06:56
Benim çillim gücünü uzamağa deyil yeni dallar çıkarmağa veriyor, baharda dip kısmından iki dal yine çıkardı.
Yaprağının büyuk olmasından mıdır nedir bizlerde ismine "ana yüreği" diyorlar.
566475

purplelake
17-07-2015, 11:40
Ne kadar güzel resimler, ben de bir begonya aldım, henüz fotoğraf paylaşacak kadar büyümedi ama büyüyünce inşallah ben de paylaşacağım. Forumdan okuduğu kadarıyla en önemli konu ışık alan bir ortam olması, günde 14 saat ışık alması gerekliymiş. Benim koyduğum yer direk ışık almıyor, sorun olurmu? Bir de sabahmı, akşammı su vermek daha iyi olur, gündüz evde olmuyorum maalesef..

Güzel bir konu, teşekkürler,

hobiciakvarist
20-07-2015, 12:19
Merhabalar buda benim 1.70'lik canavarım...çok guzel bir bitki..Üstüne tam vurmayan güneşi çok seviyor,güneş gören yaprakları daha çabuk büyüyor..Kopan bir yaprağını dibine diktim,o bile tuttu...Çok kolay yetiştirilebilecek bir bitki...

Bu türü bayadır arıyorum ama hiç bir yerde bulamadım. Buna söğüt begonya da denildiğini gördüm. Bu konuda resim ile gösterilen, altı kırmızı'ya yakın olan türü geçenlerde ilk defa eminönü'nde bir çiçekçide gördüm, hemen aldım. Ama yeşil yapraklı olan çilli türünü (yine bu konuda var idi), ve de sizin bitkinize rastalayamadım bir türlü. :( Bakalım belki bir gün kısmet olur artık...

Jezebel
20-07-2015, 16:12
Benim Çilli böyle sönük açtı

567106

.

a_fan_of_barca
20-07-2015, 16:33
Benim Çilli böyle sönük açtı

567106

.

Sn. Jezebel, eğer önceleri pembe renkte çiçek açıyordusa ve şimdi çiçeklerinin rengi sönük oluyorsa, güneş az geliyordur. Eğer bu begonya sizde ilk defadır çiçek açıyorsa, çeşidiyle alakalı da ola bilir. Çünkü begonyalarda güneş az gelince, genelde çiçek rengi soluklaşıyor. Kendim test ettim. Gölgede sönük, güneşte canlı renkte açıyor begonyalarım. Ama galiba bunun çeşidi böyle

Jezebel
20-07-2015, 16:58
Bunun anacı da direkt güneş almıyordu, bu da pek güneş görmüyor.
Test etmek için belki de bir çelik alıp köklendirmek lazım ve güneş gören yere koymak lazım. Bunu riske atamam güneşe atarak, kavrulur mazallah :)

salihcan
21-07-2015, 23:46
Sn jezebel Güneş almayınca çiçekler beyaza yaklaşıyor çok Alınca kıpkırmızı oluyor :)
Ben bir şey merak ediyorum hoyalarda olduğu gibi beğonyalarıda lavtaşına köklendire bilirmiyiz?
Bunu deneyeceğim :)

Jezebel
22-07-2015, 16:35
Ege Botanikte öğütülmüş lav taşında çelik köklendirdiklerini gördüm.
Merak ettim ama henüz denemedim.

salihcan
22-07-2015, 17:29
Son baharda havalar serinlediğinde ben ekeyim bakalım ne olcak :)

Jezebel
22-07-2015, 17:43
Bir çuval tüf alıp elersem yeteri miktarda ufalanmış tüf çıkar sanırım:)
Eylül çeliklerinin bir kısmını tüf kırıntılarına dikebilirim.

Jezebel
26-07-2015, 09:25
Işığı bir parça artırdım, bu kadar pembeleşti :)

568075

.

sinbas
26-07-2015, 23:36
Işığı bir parça artırdım, bu kadar pembeleşti :)

568075

.
Tül arkasından alacağı güneş daha renkli hale getirecektir.

Jezebel
27-07-2015, 07:23
Şehir İzmir olunca insan güneşin az gördüğü ev tercih ediyor, benimki de öyle.
Sabah 11 kadar sınırlı açılardan güneş alıyor.

sardunya18
29-07-2015, 15:27
Daha yeni çelikle dim .Kapalı balkonda şimdilik fazla güneş görmüyor

hira
29-07-2015, 15:56
Mayıs ayı sonundan bu yana suda duran çilli begonya çeliği köklenmiyor. Üzerindeki tek yaprağıda düştü :o ne yapsam bilemedim.

salihcan
29-07-2015, 16:06
Sevgili Hira bu Çelikte seni Bayağı uğraştırdı :) Bence torfa Ekin ...

hira
29-07-2015, 16:22
Aynen öyle oldu Sn. Salihcan, Söğüt begonyada sıkıntı yok, hem bakımı hem çoğaltımını yapıyorumda... Çilliler sinir etti.

E peki bu köksüz ve yapraksız çelikceğizi dikersem tutarmı acep? Torfa dikip az suyla gölge bir yere kondurayım bare.

salihcan
29-07-2015, 16:36
Aynen öyle yapın...

O tutmazsa üzülmeyin tekrar söylüyorum bende var çekin meyin lütfen :)

masal_naz
30-07-2015, 21:42
Pembe çiçek açan çilli begonyam var ağaç gibi büyüdü dalını kesip toprağa ektim bikaç yaprak daha ektim hepsi tuttu 2 saksı oldu yaprak bile vermeye basladılar

masal_naz
30-07-2015, 21:43
Bu arada hiç suda bekletmedim ağaçtan aldığım gibi toprağa diktim

sinbas
31-07-2015, 07:22
Aynen öyle oldu Sn. Salihcan, Söğüt begonyada sıkıntı yok, hem bakımı hem çoğaltımını yapıyorumda... Çilliler sinir etti.

E peki bu köksüz ve yapraksız çelikceğizi dikersem tutarmı acep? Torfa dikip az suyla gölge bir yere kondurayım bare.

O fakiri alın suyla temas eden ucunu düzgün ve düz bir şekilde kesin ve torfa dikin suyla temas eden yerinde hoş olmayan köklenmeyi engelleyen bir tabaka oluşmuş olabilir.
Kolay gelsin.

hira
04-08-2015, 19:44
Yeni begonyam.. Umarım bakımını yapabilirim.

salihcan
04-08-2015, 20:33
Çok güzel bir forumu var begonyanın :) Sevgili Hira senin başaracağından eminim [emoji106]🏻

Sent from my iPhone using Tapatalk

hira
04-08-2015, 21:23
En güzelini seçtim seçmesinede, bakalım devamı nasıl olacak :) Kaktüsler gibi begonyayıda öğrenicem inşallah. Tabii bir çok kaktüsü öldürdükten sonra öğrendiğim gibi :o Begonyayı alırken yapraklarında su lekeleri vardı ve mat duruyorlardı, adam bi sprey sıktı, salon bitkileri içinmiş. Nedir bilmiyorum ama yapraklar ışıl ışıl oldu ve begonya parfüm kokuyor. Zararı olmaz inşallah. Gider yenisini ver derim valla :)

salihcan
05-08-2015, 00:02
Çok sıkılınca oluyor-Muş ben öyle duymuştum bir ara :) O sprey miğros Kipa vb yerlerde oluyor :)

a_fan_of_barca
05-08-2015, 01:14
Begonyayı alırken yapraklarında su lekeleri vardı ve mat duruyorlardı, adam bi sprey sıktı, salon bitkileri içinmiş. Nedir bilmiyorum ama yapraklar ışıl ışıl oldu ve begonya parfüm kokuyor. Zararı olmaz inşallah. Gider yenisini ver derim valla :)

Yok yok, bir zararı olmaz :) Onlar sn. salihcan'ın da dediği gibi, genellikle büyük marketlerde satılan, parfüm kokulu, yaprak parlatıcı spreyler. Bitkilere büyük bir zararı yok. Bir çok büyük yapraklı bitkilerde aşırıya kaçmamak şartıyla kullanılabilir. Bazılarının, hatta çoğunun güzel kokusu var

Emineyyüp
05-08-2015, 09:47
Bu da benim Çilli begonyam .Razamanda çelik olarak gelmişti şimdiki hali bu ;)

hobiciakvarist
06-08-2015, 09:55
Bu konudaki resimlerden gördüğüm pek çok farklı yaprak deseni ve şekli olan "çilli begonya" var. Aslında farklı yapıdakilerin hepsini sınıflandırsak belirlense güzel olur diye düşünüyorum.

salihcan
06-08-2015, 11:12
Beğonyalarımı yazın yaklaşık 2 aydır babam Bakıyor yani Allah'a emanet diye bilirim buğün geldim Toprakları kupkuruydu bakımsızlıktan çok çirkin olmuşlardı :( Aslında yaşamasını bile mucize...
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/06/d15cf44129a7c725344c142139197282.jpg
Yaprak yanıkları :( http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/06/b58fcfc39f7aba4258f5ec0918615e7f.jpg

salihcan
06-08-2015, 11:15
#316 (http://www.agaclar.net/forum/1383553-post316.htm) daki beğonyalar
Bakımsızlığa rağmen kocaman çiçekler yapmış kışın iyi bakmışım demek :D
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/06/28edd5851980d3268e8af8493702db6d.jpg

salihcan
06-08-2015, 11:19
#316 (http://www.agaclar.net/forum/1383553-post316.htm) daki yavru beğonyalar :)
Çok beğendim bunlar :)
Çiçekleri heyret beyazımsı ?

http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/06/a4318e71fe7e51d02d706b9501d4d022.jpg

Emineyyüp
07-08-2015, 09:13
Çilli kuzumdan sabah süprizi:D

erkanbey
16-08-2015, 19:22
Bu işin sonu nereye gidiyor bilmiyorum,üst komşumdan misafir odasını alttan delmeyimi talep etsem ne :D .Bu kadar büyüdüğü için seviniyorum daha gidecek yeri olmadığı içinde üzülüyorum daha 1 yaşında bile değil 9-10 aylık şu an.

masal_naz
23-08-2015, 13:10
çillilerim durmadan büyüyor bir yaprağından başka bir saksıya da çoğalttım hiç nazlı değil

sinbas
13-12-2015, 01:31
çillilerim durmadan büyüyor bir yaprağından başka bir saksıya da çoğalttım hiç nazlı değil

Sayın @masal_naz; yaprağından çoğalttığınız filiz verdi mi? durumu nedir.

Daha önceki mesajlarda "yapraktan oluyor ama filiz vermiyor" deniyordu.

Mümkünse yapraktan çoğalttığınızın fotoğrafını ekleyebilir misiniz.

deryaozel427
02-04-2016, 18:34
iki kocaman dalı kırılsa da çok güzel:p:p

Dumlupınar
19-04-2016, 14:28
İlk defa bu kadar güzel açtı.

nimo
03-05-2016, 22:47
http://i.hizliresim.com/BPpyLQ.jpg

İYİ GÜNLER. BUNLAR TOHUM MU? EGER TOHUMSA NE YAPMAM GEREKİYOR ? TOHUM DEGİLLERSE NASIL TOHUM ELDE EDEBİLİRİM

nimo
09-05-2016, 19:53
İlk defa bu kadar güzel açtı.

Bitki için besin veriyor musunuz ? Veriyorsaniz adı ne? Bir de bunlar tohum mu normalde küçük küçük çiçek açıyorlar da

Jezebel
16-06-2016, 23:00
Çillimin resmini paylaşmak istedim. Bahçeye aldım.

618553

:)

nimo
21-06-2016, 15:16
Bu da benim begonya :)

619320
619321

Bu da ayırdığım yavrusu

619322

Morkoyun
24-07-2016, 23:26
Merhabalar.eşimin iş arkadaşı taşınırken onlara uğramış bir çiçekle eve geldi çiçeğin adını dahi bilmiyordum.çilli begonya olduğunu yemi öğrendim.boyu yaklaşık 1, 5 m.gövde upuzun ama hiç yaprak vs yok.ucunda da bir sürü sürgün ve yaprak var. Ve farkettim ki yaprak uçlarında kurumalar var.suyunu iyi takip ediyorum ama anlayamadım. Forumda yeni olduğum için foto yüklemeyi başaramadım. Tavsiyeleriniz varsa çok sevinirim.

Morkoyun
24-07-2016, 23:44
Sanırım oldu

Morkoyun
24-07-2016, 23:45
Buda karşıdan duruşu

lusoari
25-07-2016, 19:05
Sevgili Morkoyun, bitkiniz yaşlanmış veya zamanında yeterli ışık almadığı için şekli deforme olmuş ama sakın üzülmeyin. :)
Ben sizin yerinizde olsaydım bir iki dal kesip suda köklendirip, yeniden dikerdim bu sayede daha sağlıklı bir bitki elde etmiş olursunuz. Çilli begonya çok dayanıklı bir bitkidir suyu sever, yarı gölge ortamlarda da çok mutlu olur. Başarılar diliyorum size. :)

Morkoyun
25-07-2016, 20:34
Teşekkürler swvgili lusoari.şu an çok sevindim.bakıp bakıp üzülüyordum ne yapcağımı bilmiyorum diye:) peki neresinden kesmeliyim?ben bu çiçeği biraz daha bodur seviyorum.forumda da gördüklerim çok güzeldi. Heveslendim baya:) kescem derken öldürmeyeyim begonyamızı��

lusoari
25-07-2016, 22:34
O zaman gelin şöyle yapalım. :)
En altta gözüken minik bir dal var ona dokunmayın sakın, uzamış kel kalan dallarını toprağın üzerinden birer ikişer göz kalacak şekilde komple kesin ama o dalların ucundaki taze olan yapraklı kısımlarından güzel ve düzgün görünen dallarını kesip suda köklendirin ondan sonra gönül rahatlığıyla ayrı bir saksıya dikebilirsiniz. Bu sayede hem çoğaltmış olursunuz, hemde bitkinizin formu güzel olur.

Morkoyun
25-07-2016, 22:57
Şimdi anladım.kusura bakmayın çok tecrübesizim çiçek konusunda:) ilginiz için çok teşekkürler:)

lusoari
26-07-2016, 06:02
Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. :)

papatya367
01-01-2017, 13:03
Bu da benim çillim arkadaşlar, çelikten ürettim ama ne zaman çiçek açar, açması için özel bir şey yapılması gerekir mi acaba? Mesela çiçek coşturan filan gibi.

Morkoyun
05-07-2017, 12:41
Merhabalar , bu benim geçen sene paylaştığım çilli begonyadan çoğalttığım bir saksı. Nihayet bir ay önce çiçek açtı , çok mutlu olduk😊Sizce çiçeklinin yanındaki dalı da ayırmalı mıyım?

erbek_
09-07-2017, 12:34
Benimki okadar çok çiçek açıyor ve her tarafa çiçeklerini okadar çok döküyordu ki açar açmaz keser oldum... Sanırım bana küstü ve aylardır hiç çiçek açmaz oldu :( Bilseydim dokunmazdım, ama sürekli açıp çiçeklerini öyle dökücek sandım ve şimdi hiç açmayacakmı birdaha bilmiyorum, ama paylaşıp uyarmak istedim :(

Dumlupınar
10-07-2017, 18:38
Begonyaların begonyasının bu yaz yine keyfi yerinde.
Bir çiçek hiç mi sorun çıkartmaz ?

erbek_
11-09-2017, 11:10
Maşallah :) Çok güzel...

_violet
23-09-2017, 10:37
çok güzeller maaşallah

Gül Batur
07-01-2018, 19:53
Söğüt beğonyam çoştu..

Nekibuki
27-01-2018, 13:43
Merhabalar benim de var artık çilli begonyam.
İki gün oldu geldiği. İlk defa bakıyorum. İnşallah buyutebilirim. ;)
Seradan aldım geldiğinde üstünde yeşil böcekler vardı. Onlar temizledim yeni saksıya geçirdim.
Bakalım gelişecek mı.

Duru
27-01-2018, 16:34
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180127/c82f825ccca9d2619790685266a30891.jpg Elinde bu türden olan var mı acaba?

raporsuz
19-02-2018, 17:49
merhaba arkadaşlar aranızda yeniyim benimde bir çilli begonyam var geçen seneye kadar çok güzel çiçekler açıyodu bir yıldır hiç açmadı şekilsiz bir şekilde boyu uzuyo sürekli yeni yapraklar çıkarıyor fakat yeni yapraklarınıda döküyo sorun ne anlamadım çok araştırdım fakat nedenini bulamadım lütfen bilen arkadaşlar yardımcı olurmusunuz

derin35
19-03-2018, 01:21
Sayın raporsuz, mesajınızın üzerinden epey geçmiş. İnşallah sorununuz düzelmiştir. Bitkinizin toprağı eski ise besleyiciliğini yitirmiş olabilir. Çiçek coşturan ya da çiçekli bitkiler için olan bitki besini kullanıyor musunuz?

raporsuz
04-07-2018, 00:53
sayın derin35 evet elimden gelen her şeyi yaptım şuan bile hiç bir değişiklik yok saksı toprak değişimi tamam vitamin gübre vs hepsi tamam yeri ise yarı gölgeli sadece boyu uzuyo dal şeklinde küstü çiçeğim bana

derin35
21-07-2018, 13:43
Yıllar evvel bir çilli kizim beni cok uğraştırmıştı. Başında durur derdin ne derdim. Sonra ondan aldığım çelik büyüyüp annesini geçmişti. Son durumu nedir çiçeğinizin?
Umarim iyileşip coşmuştur.

Jezebel
22-07-2018, 09:23
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180127/c82f825ccca9d2619790685266a30891.jpg Elinde bu türden olan var mı acaba?

Gördüm, alacaktım , fiyat 27 £ görünce çabucak uzaklaştım.

678720

KEW Botanik bahçesi satış noktasında var.

sakdag
28-07-2018, 12:06
En sevdiğim bitkilerden biri.
679085

sakdag
03-08-2018, 10:09
Bir salkım iyice açıldı. :cool:
679313

Jezebel
03-08-2018, 11:57
Adını Fransız Kanadası ve Santa Domingo( Haiti ) adası valisi ve amatör botanikçi Michel Bégon'dan (1638 - 1710) almış.
Yeni öğrendim.
O tarihlerde sanırım çiçekler henüz türk halkının ilgi alanında değildi.

lusoari
03-08-2018, 20:13
Ne kadar güzel açmış Sevgili Sakdag.
Benimde var çiçek rengi açık pembe açıyor hep, yaprak yapısı sendeki ile aynısı belki de kendi aralarında ufak tefek farklılıklar vardır onu bilemiyorum.

sakdag
04-08-2018, 11:10
Ne kadar güzel açmış Sevgili Sakdag.
Benimde var çiçek rengi açık pembe açıyor hep, yaprak yapısı sendeki ile aynısı belki de kendi aralarında ufak tefek farklılıklar vardır onu bilemiyorum.

Renk tonu farklılığı güneşi görmeyle alakalı olabilir. Benim ki açık balkonda 1-2 saatliğine direkt güneşte vuruyor üstüne.

sakdag
05-08-2018, 09:53
Güzelliğine doyamadım, fotoğraf çekmeye de tabii:o:p;)

679395

Jezebel
05-08-2018, 10:27
Sevgili sakdag harika bir renk.
Bu arada evde Begonya bulunmasi uğur getirirmiş diyorlar.
O yüzden her ne kadar sıradan gibi görünse de bende de var :)

Öznur.yagiz
20-08-2018, 15:40
*** arkadaslar ben yeni uye oldum bu cicek begonya mi yoksa gelin damat cicegimi.cok uzuluyorm bu hale geldi cicek acmaz oldu ne yapabilirm:(

Öznur.yagiz
20-08-2018, 15:46
Resim ekleyemedim

derin35
24-08-2018, 23:56
Gelin damat çiçeği begonya türüdür. Her dalda 2 çiçek olduğu için gelin damat denildiğini duymuştum. Son durumu nasıl çiçeğinizin?

erbek_
07-10-2018, 00:30
Büyüme aşamasındaki genç çillim sürekli çiçek açıp dökmeleri yüzünden muzdariptim oysa şimdi kaç senedir hiç çiçek açmıyor artık. neden acaba

vcarter
29-03-2019, 14:09
Merhaba begonyamın yeni yapraklarında küçük delikler oluşuyor. Yardımcı olabilir misiniz?

derin35
29-03-2019, 16:44
Merhaba begonyamın yeni yapraklarında küçük delikler oluşuyor. Yardımcı olabilir misiniz?

Fotoğraf ekleyebilir misiniz? Tırtıl ya da ince yaprak kurdu aklıma geldi ama, görebilirsek daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

vcarter
02-04-2019, 14:55
Fotoğraf ekleyebilir misiniz? Tırtıl ya da ince yaprak kurdu aklıma geldi ama, görebilirsek daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

https://i.hizliresim.com/0Rovm9.jpg
https://i.hizliresim.com/Em4G88.jpg

Jezebel
11-05-2019, 06:06
Kader bu Begonyayı yine karşıma çıkardı. Ama sergide.
Bulup mutlaka alacağım bu sefer, cimrilik etmeyeceğim.

692988

Çok güzel değil mi?

Jezebel
11-05-2019, 12:53
Ve mutlu son

692989

:D

nenasilyetistir
11-05-2019, 16:19
Çilli Begonya Çiçeği Bakımı
https://youtu.be/KMz0DpSWQPY

Jezebel
01-06-2019, 12:50
Saksı değişim zamanı, duş zamanı.

694369

Üçü bir yerde.

Kübra 26
09-06-2019, 19:02
Merhaba arkadaşlar sizler için çilli begonya nasıl çoğaltılır anlatmaya çalıştım kanalıma abone olup beni desteklersiniz sevinirim 😊

https://www.youtube.com/watch?v=gu7uEBjU7yE&feature=youtu.be

Fbplant
09-11-2019, 20:13
herkese merhaba. benim 2 yaşında büyük çilli begonyam var. çelikle çoğltılmış. ama hiç çiçek açmadı. qayetde sağlıklı. ama neden çiçek açmıyor?:(

Jezebel
27-01-2020, 19:53
Begonyalarımın ince çillisi

702751

Güzel gelişti.

Susususu
02-02-2020, 21:03
Merhaba foruma yeni üye oldum sevgili Jezebel e ulaşamıyorum nasıl ulaşabilirim acaba çok da bu bilgisayar işlerinden de anlamıyorum konu ile

Jezebel
03-02-2020, 19:16
Merhaba foruma yeni üye oldum sevgili Jezebel e ulaşamıyorum nasıl ulaşabilirim acaba çok da bu bilgisayar işlerinden de anlamıyorum konu ile

Bu sitenin amacı bilgi paylaşmak.
Birileri birilerine ulaşsın diye kurulmadı.
Yoksa adımıza ve adreslerimize ve telefonlarımıza ipini koparan ulaşabilir ;)
Bunu kesinlikle istemiyoruz.
Bilgi istiyorsanız açık forumda sorun.

Susususu
05-02-2020, 10:42
Jezebel hanım Açık adres ve telefon sormadım site çok karışık geldi ayrıca farkındaysanız yeni üye olduğumu yazdım sizin mesajları hep 3 veya 4 sene önce yazılmış gibi gördüm bilen arkadaşlar varsa üyeliğinizi sonlandırdıysanız boşuna mesaj atmamak içindi. Bu platform elbette bilgi almak veya paylaşmak için. ben şahsen zaten sizi tanımam daha başka ne olabilir ki siz ne sandınız ve kendinizi nerelerde görüyorsunuz anlamadım Ters taraftan bakmak bu olsa gerek Ayrıca ipini koparan ne demek hanımefendi. çiçek, bitki ve doğa sevgisi paylaşılan böyle bir platformda uslübunuz hiç hoş değil sadece burada olduğunuzu belirtmeniz yeterliydi bu kadar agresiflik neyin nesi çözemedim sadece yazılan bir cümle saçma yerlere gidiyorsa karşılıklı konuşmada neler yaşanır düşünmek istemiyorum iyi niyetle birşey soruyorsun olay bambaşka yerlere çekilmiş bunu görüyorum çok üzüldüm bitki sevgisi ve agresifliği yanyana koyamadım

Jezebel
05-02-2020, 11:20
Ben belki o yüzden bitkileri seviyorumdur.
Konuşmuyor ve yazmıyorlar, sadece güzeller.
Kendimi bir yerde görmüyorum, zaten bir yerdeyim.
Haddimi bildirme zahmetine girmişsiniz, sağ olun, ben zaten biliyorum, boş yere yazmıyorum,

kimseyi de kendi şahsımla meşgul etmiyorum.

Güle güle.

Muda
05-02-2020, 12:41
Sn. Susususu;

02.02.2020 tarihinde foruma üye olmuşsunuz. İlk mesajınız 02-02-2020, 22:56 da olmuş.

Merhaba size ulaşamıyorum

Begonyalarımın ince çillisi

702751

Güzel gelişti.
27-01-2020, 21:53 tarihinde sn. jezebelin yazmış olduğu mesajın altına yazmış olduğunuz mesaj

Aynı şekilde 28-01-2020, 16:57 sn. jezebelin yazmış olduğu mesajın altına
02-02-2020, 23:03'de mesaj yazmışsınız.

Yazdığınız her iki mesaj da sitedeki bir arkadaşımızın mesajlarının hemen altında tarih yazılı. Başka bir açıklama yok. Bir gün içinde giriş saatinizi bilmiyorum ancak gün tamamlanmadan ulaşamadığınızı yazmışsınız. Başka bir konu yok. Yazı yok.

Arkadaşımız 03-02-2020, 21:11'de mesajınızın altına yazarak cevap vermiş.

Yoksa adımıza ve adreslerimize ve telefonlarımıza ipini koparan ulaşabilir ;)
Bunu kesinlikle istemiyoruz.

03-02-2020, 21:16 yazmış olduğunuz ikinci mesajı farketmiş size değer vererek ancak biraz da alınarak ikinci mesajı yazmış.

Siz ise buna şu şekilde karşılık vermişsiniz.

Jezebel hanım Açık adres ve telefon sormadım site çok karışık geldi ayrıca farkındaysanız yeni üye olduğumu yazdım sizin mesajları hep 3 veya 4 sene önce yazılmış gibi gördüm bilen arkadaşlar varsa üyeliğinizi sonlandırdıysanız boşuna mesaj atmamak içindi. Bu platform elbette bilgi almak veya paylaşmak için. ben şahsen zaten sizi tanımam daha başka ne olabilir ki siz ne sandınız ve kendinizi nerelerde görüyorsunuz anlamadım Ters taraftan bakmak bu olsa gerek Ayrıca ipini koparan ne demek hanımefendi. çiçek, bitki ve doğa sevgisi paylaşılan böyle bir platformda uslübunuz hiç hoş değil sadece burada olduğunuzu belirtmeniz yeterliydi bu kadar agresiflik neyin nesi çözemedim sadece yazılan bir cümle saçma yerlere gidiyorsa karşılıklı konuşmada neler yaşanır düşünmek istemiyorum iyi niyetle birşey soruyorsun olay bambaşka yerlere çekilmiş bunu görüyorum çok üzüldüm bitki sevgisi ve agresifliği yanyana koyamadım

Bu durumda agresif olan kim. Yazdığınız mesajları biraz daha dikkatli incelerseniz veya bir arkadaşınıza kendi yazdığınızı söylemeden okutup kim haklı derseniz size sizin haksız olduğunu söyleyecektir.

Bizim toplumumuza ne oldu ise bir anda sinirlenip hiç olmayacak şeyleri karşımızdakine söyleyebiliyoruz. Olayda büyütülecek bir şey yoktu. Özür dileyip sormak istediğimizi genelden söylemiş olsak olay kapanıp gidecekti. Arkadaşımızın üye olduğu tarihten bu güne kadar Mesajlar: 8,262 mesajı bulunmakta. Size mi cevap vermeyecekti.

Bu mesajları büyütmeden yanlış anlamadan dolayı özür dilesek ve silersek daha iyi olmaz mı? Hiç kimse kimsenin patronu veya eşi değil. Birbirimize bu şekilde konuşmaya hakkımız bulunmamakta.

nurgns
03-04-2020, 20:23
merhaba, çilli begonya aldım nisan başında saksısını değiştirdim, kökü iyice topraktan temizleyip ektim fakat dört gün sonra bu hale geldi. su vermeyi unutmuştum ondan mıdır? yeni toprağına solucan gübresi de karıştırmıştım ondan mıdır? ilgilenirseniz sevinirim teşekkürler

nurgns
03-04-2020, 20:37
merhaba, çilli begonya aldım nisan başında saksısını değiştirdim, kökü iyice topraktan temizleyip ektim fakat dört gün sonra bu hale geldi. su vermeyi unutmuştum ondan mıdır? yeni toprağına solucan gübresi de karıştırmıştım ondan mıdır? ilgilenirseniz sevinirim teşekkürler

Fotoğraf ekledim, aldığımda dimdikti bu dallar:(

Mahmut Tebir
04-04-2020, 00:14
Fotoğraf ekledim, aldığımda dimdikti bu dallar:(
Köklerdeki toprağı temizlemekle en büyük yanlışı yapmışsınız.

Çünkü köklerdeki kılcal kökler topraktaki besinleri emer siz toprağı temizlemekle bu kılcal kökleri yok etmişsiniz.
Bitki sudan çıkmış balığa dönmüş şu an.

Saksıyı büyütmek isterseniz toprakla birlikte saksıdan çıkardıktan sonra büyük saksıya alın ve etrafını yeni toprakla dolduracaksınız.

Şu an beklemekten başka çare yok. Yeni kılcal kökler oluşması lazım. Ama bitki yapraklarını dökecektir malesef. Bu devrede bitkiye fazla su vermeyin. Ama toprağıda fazla kuru tutmayın.

Eğer bitki bu evreyi atlatınca yeni yapraklar çıkacaktır.

nurgns
04-04-2020, 00:46
Köklerdeki toprağı temizlemekle en büyük yanlışı yapmışsınız.

Çünkü köklerdeki kılcal kökler topraktaki besinleri emer siz toprağı temizlemekle bu kılcal kökleri yok etmişsiniz.
Bitki sudan çıkmış balığa dönmüş şu an.

Saksıyı büyütmek isterseniz toprakla birlikte saksıdan çıkardıktan sonra büyük saksıya alın ve etrafını yeni toprakla dolduracaksınız.

Şu an beklemekten başka çare yok. Yeni kılcal kökler oluşması lazım. Ama bitki yapraklarını dökecektir malesef. Bu devrede bitkiye fazla su vermeyin. Ama toprağıda fazla kuru tutmayın.

Eğer bitki bu evreyi atlatınca yeni yapraklar çıkacaktır.
Teşekkür ederim cevabınız için. Uzun çubuklar batırıp dalları bağladım ama yapraklar bile kendini salmış durumda ne yazık ki... İnşallah toparlar bekleyeceğim.

Simurg_Ankare
17-05-2020, 16:29
Merhaba. Geçen hafta internetten üç tane salon bitkisi aldım. Üçü de minicik. Fotoğrafı çektikten sonra yerini değiştirdim. Çünkü pekçok yerde direkt güneş ışığını sevmediğini okumuştum. Yanındaki arkadaş echeveria onu da geçen yıl almıştım. Fotoğraf arkadaşı oldular. Selam ve sevgiler.

Gül Batur
09-06-2020, 17:05
Begonyalarım. İyi akşamlar.

erbek_
27-11-2020, 11:07
Teşekkür ederim cevabınız için. Uzun çubuklar batırıp dalları bağladım ama yapraklar bile kendini salmış durumda ne yazık ki... İnşallah toparlar bekleyeceğim.

Nasıl oldu bitkiniz, kurtarabildiniz mi?

hande sakarya
02-12-2020, 12:09
Begonyalarım. İyi akşamlar.

Merhaba Gül hanım,

Üçüncü fotoğraftaki begonya'yı nereden edindiniz? Çocukken salonumuzda vardı. Yıllardır bu cinsini aramaktayım ama imkansız bulamıyorum. Buna benzeyen maculata türü çok yaygın, bunu hiç satışını görmedim maalesef.

Batuhan Yılmaz
23-02-2021, 23:14
Sn. Susususu;

02.02.2020 tarihinde foruma üye olmuşsunuz. İlk mesajınız 02-02-2020, 22:56 da olmuş.

27-01-2020, 21:53 tarihinde sn. jezebelin yazmış olduğu mesajın altına yazmış olduğunuz mesaj

Aynı şekilde 28-01-2020, 16:57 sn. jezebelin yazmış olduğu mesajın altına
02-02-2020, 23:03'de mesaj yazmışsınız.

Yazdığınız her iki mesaj da sitedeki bir arkadaşımızın mesajlarının hemen altında tarih yazılı. Başka bir açıklama yok. Bir gün içinde giriş saatinizi bilmiyorum ancak gün tamamlanmadan ulaşamadığınızı yazmışsınız. Başka bir konu yok. Yazı yok.

Arkadaşımız 03-02-2020, 21:11'de mesajınızın altına yazarak cevap vermiş.

03-02-2020, 21:16 yazmış olduğunuz ikinci mesajı farketmiş size değer vererek ancak biraz da alınarak ikinci mesajı yazmış.

Siz ise buna şu şekilde karşılık vermişsiniz.

Bu durumda agresif olan kim. Yazdığınız mesajları biraz daha dikkatli incelerseniz veya bir arkadaşınıza kendi yazdığınızı söylemeden okutup kim haklı derseniz size sizin haksız olduğunu söyleyecektir.

Bizim toplumumuza ne oldu ise bir anda sinirlenip hiç olmayacak şeyleri karşımızdakine söyleyebiliyoruz. Olayda büyütülecek bir şey yoktu. Özür dileyip sormak istediğimizi genelden söylemiş olsak olay kapanıp gidecekti. Arkadaşımızın üye olduğu tarihten bu güne kadar Mesajlar: 8,262 mesajı bulunmakta. Size mi cevap vermeyecekti.

Bu mesajları büyütmeden yanlış anlamadan dolayı özür dilesek ve silersek daha iyi olmaz mı? Hiç kimse kimsenin patronu veya eşi değil. Birbirimize bu şekilde konuşmaya hakkımız bulunmamakta.

İş güç yoğunluk derken uzun bir süredir foruma giremiyordum. Açıkçası bu mesajları görünce kimse alınıp gücenmesin lütfen ben kahkahalarımı tutamıyorum. Çok ilginç ama her konu başlığı altında birisi -özellikle yeni üyeler- Sayın Jezebel'den çelik istiyor ve hatta sanki Sayın Jezebel çelik dağıtıyormuş ve bir çelik dağıtma sırası yapmış gibi benide listenize ekler misiniz tarzında yazılar yazıyor. Bunu bana sorarsanız hem çok gülünç hem de çok rahatsız edici. Ben de bu forumda bir çok kez çelik istedim ama bunu genel olarak yazdım ve elinde budama fazlası olanlar sağolsunlar DM den ulaşıp benimle paylaştılar -ayrıca ucuz ve nadir bulunan türler- bende paylaştım ama taciz niteliğinde yazmak hoş değil bence yeni üyelere bir takım kısıtlandırmalar getirilmeli mesela kendini tanıtma bölümünden tnaıtmayanlar genel yazışmalara katılamasın DM atamasın gibi. Ayrıca kimseden de tek dal çeliği 250 ₺ olan Monstera Variegata veya çelik fiyatı 50₺ olan Begonia Maculata çeliği ahbap olunmadıkça istenmez.

Gülizarşen
01-04-2021, 11:51
İki adet çilli begonya çeliğim oldu ne yapayım diye sormak için bu sayfaya ulaştım sonra baktım fazla sayfa yok okuyup ondan sonra sorarım dedim. Sormak istediğim tüm soruların cevabını önceden vermiş olan Jezebel, Merlict, AcemiFüsun, Kgrusan ve Salihcan arkadaşlara teşekkür ederim. Son derece aydınlatıcı anlatılmış.

ozkanabim
16-05-2021, 16:52
https://youtu.be/5AoX5c8lb-w

çilek begonya, strawberry begonia, saxifraga stolonifera ile ilgili videom yukarıdaki linktedir

aras09
19-11-2022, 14:29
727265
Merhaba,
Şeker begonyayı rahat büyütünce bunu da alayım dedim ama tutmadı sanki. Yaprağını kıvırıyor, dik duramıyor. İki büyük yaprağı vardı, alıp suya koydum, onlarda da bir şey yok hala, 10 günü geçti. Ne yapmam gerekir? Yaprakları çizip toprağa koysam olur mu?