PDA

View Full Version : Jalapeno Biberi

Auguste
11-01-2009, 00:56
Merhaba,
Öncelikle bu başlığı tohum paylaşımı bölümünde dağıttığım Jalapeno acı biber tohumlarının çimlenmesiyle ilgili denemelerimden elde ettiğim bilgileri paylaşmak için açtığımı belirtmek istiyorum.

Tohumların dağıttımına başlamadan önce elimdeki yeşil biberden çıkarmış olduğum 50 kadar tohumu önce kurutup sonra 18gr/L konsantrasyolu olacak şekilde hazırladığım aspirin çözeltisinde 2 gün kadar beklettikten sonra ekim yapmıştım.

Göndermeden önce çimlenme kabiliyetleri hakkında bilgi edinmiş olacaktım. Ekim yaparken önce kuru tohumların suda batmasını için bekledim hepsi batmamıştı, batanların çoğunda diğerlerine göre daha iriydi ve sayıca çok azdılar. Bu denememden yalnızca 2 adet tohum çimlenmesi oldu.

Fotoğrafa linkte tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=58506&d=1231520086

Arkadaşlara yolladığım tohumların hepsini kırmızılaşmış biberleri kurutarak çıkardım.

Yeni elde etmiş olduğum bu tohumların çimlenme kabiliyetlerini ölçmek için iri olan tohumlardan 8 tanesi tekrar ekmek için sıcaklığı 20-22 santigrad derece civarında olan su içerisinde 1 gün kadar beklettim.

Bugün kontrol ettiğimde bir tanesinde kök oluşumu diğerilerinde ise gözle görülür oranda hacim artışı gördüm.

58603

Sizlerde bu sürgünün fotoğrafını da paylaşmak istiyorum. Başlangıçta çimlenme ihtimallerinin zayıf olduklarını düşünüyordum. Şu an artık çimlenmeler elde ettiğimize göre artık geriye yeni biberlerimiz olabilecek mi sorusu kalıyor. Bunu da bekleyerek göreceğiz.

Herkese selamlar. En iyi dileklerimle.

tolgahann
11-01-2009, 01:12
Bilgiler için çok teşekkür ederiz Sn.Auguste.Bizde gönderdiğiniz tohumları mart başı gibi eksek olur mu?

Auguste
11-01-2009, 03:01
60-80 gün sonra biberler oluşuyormuş (tohumların ekilmesinden sonra geçen süre) . Tabi profesyöneller bu konuyu daha iyi bilecektir ama açık ortamda ekilecekse olabildiğince sıcak havaları beklemek gerekli diye düşünüyorum. Evde yetiştirmek sıcaklık şartları değişken olmadığı sürece ve istenen karşılandığı sürece (ışıklanma şartı da var) en ideali gibi. Okuduğum başka bir yazıda biberlerin çimlenmek için 20 santigrad derece üzeri sıcaklıkları daha çok sevdikleri daha fazla çimlenme oranı ve büyüme gözlendiği yazıyordu. Bu düşüncemden sonra biberleri ne zaman almayı planladığınız önem kazanıyor. 80 günde biber alsak desek mart sonu ekilip evde iyi şartlarda bakılsa, haziran ayının 3. çeyreğinde biberlerimiz olur.
Bilgi sahiplerinin bizimle bilgilerini paylaşmasını rica ediyorum ben de. Elimizdeki tohumlardan; en çok fideyi, en fazla biber miktarını, en sağlıklı fideleri, nasıl elde edebiliriz biberlerin ışık ihtiyaçları ne orandadır? Selamlar.

AfyonluSedat
11-02-2009, 23:26
selam.turşudan çıkan tohumlar çimlenirmi acaba?

Harun Parlak
11-02-2009, 23:30
Çimlenme engeli olan türler de belki çimlenme olabilir. Ama diğerlerinde çimleneceğini sanmam.
Tuz pişirir zaten tohumu. Hangi tohum için soruyorsunuz.?

AfyonluSedat
12-02-2009, 00:05
jalepeno için. tohum zor bulunuyor

Harun Parlak
12-02-2009, 00:12
Malisef çimlenmez. Ama çok istiyorsanız bulunur bulunmaz diye bir şey yok. Bizler bulduğumuz tohumları çoğaltmak için değil malisef hep tüketmek için ekiyoruz.
Geçen yıl ektiğim 150 kadar pembe domates tohumlarını hiç erinmeden dohumların tümünü ayıklayıp diğer kısımlarını yedik. Böylece 10 binin üzerinde tohum aldım.
Şimdi bir arkadaş 50 adet kadar.
Jalepeno tohumu verdi İnşallah seneye onlardan en az 5 bin tohum alırım. Eb fazla yeşil tüketmem kırmızı pul biber yaparım. Böylece tohumlar çoğalır.
Bir sonraki sene bol olacağından ister turşu yap ister pul biber yap.

aslan_k
12-02-2009, 12:18
Bildiğim kadarıyla Jalapeno hybrid tohumdan yetşiyor, yanılıyormuyum.

kürşad
12-02-2009, 17:46
Degisir. Bir sitede normal jalapeno fidelerinden 15 kadar meyve alinabildigini yazmislar. Dolayisiyla urunu fazla almak isteyen hibrit tohum ekiyor.

AfyonluSedat
12-02-2009, 19:51
Degisir. Bir sitede normal jalapeno fidelerinden 15 kadar meyve alinabildigini yazmislar. Dolayisiyla urunu fazla almak isteyen hibrit tohum ekiyor.

hocam hangi site o?

Cumhur Tonba
12-02-2009, 21:13
Hybrid tohumda bir canlıdır ve mahsul verir. Sadece ve sadece (Mendel kanunlarına göre) açılım yapacağından istenilen düzeyde ürün alamassınız.
Saygılarla.

aaylin
13-02-2009, 07:42
Ben Sayın Auguste'den gelen tohumları dün akşam çimlenmek üzere torfa ektim. Aslında biraz erken gibi ama biber tohumları diğer sebze tohumlarına oranla biraz daha geç çimleniyor. Nisan gibi ancak büyürler de fideleri bahçeye dikerim diye düşündüm. Acaba erken mi davrandım ?

Mine Pakkaner
13-02-2009, 20:15
selam.turşudan çıkan tohumlar çimlenirmi acaba?

Çimlenme engeli olan türler de belki çimlenme olabilir. ...

Hiçbir şart ve koşulda turşudan çıkan tohum çimlenmez. Salamura suyu çimlenlenme engelini kırmaz.

AfyonluSedat
19-02-2009, 00:10
bir siteden iki paket aldım deneyeceğim bu biberi

drneuro
30-07-2009, 18:18
Arkadaşlar nisan ayında ektiğim amerikadan gelen jalapeno biberlerim mahsül vermeye başladı..

isolet
30-07-2009, 19:16
Çok güzel olmuş biberleriniz. Tebrik ederim. Ne yapmayı planlıyorsunuz bu biberlerden. Acılığını çok merak ettimde. Bence acı sos yapın.

Lonicera
30-07-2009, 19:20
Sn drneuro, güle güle büyütüp afiyetle tüketin. Turşusunun mükemmel olduğunu söyleyebilirim. İlk defa hazır olarak marketten almıştım, şimdi kendi biberlerimden turşu deneyeceğim.

DefneD.
30-07-2009, 19:26
Jalapeno biberini bugüne kadar sadece turşu olarak görmüştüm. Taze hali, acısı düşünülecek olursa pek masum görünüyor:) Kimbilir bu hali ile ne kadar acıdır. Güle güle büyütün.

isolet
30-07-2009, 19:32
Turşu mu. Ben arnavut biberinden yaptım. Acı biber turşu yapmak için önemli bir olay var. O da sadece sirke olması. Ama arnavut biberinin acılığını düşününce yiyeceklere Allah sabır versin.

DefneD.
30-07-2009, 19:51
Sevgili isolet, turşusu çok güzel oluyor bu biberin. Marketlerde açık olarak ya da kavanozlarda var. Denk gelirseniz, ince ince halkalar halinde doğranmış olarak satılıyor.

isolet
30-07-2009, 19:58
Alıp deniyeyim bende. Acıyı da severim. Tohumundan bulup bende yetiştireyim. Ben habanero ve özel meksika biber yetiştiriyorum.

maki01
30-07-2009, 20:05
Ben jelopanoyu ekmekte geciktim. Mayıs sonu ektim. Yeni yeni çiçek veriyorlar. Haklısın DefneD, çok lezzetli bir biber. Bunun yanında kırmızı ve turuncu habanero, ve tabascoda çiçek vermeye başladı. Habanero yenemez gibi geliyor, yemeklere 1 tane atsak yetecek gibi :)

isolet
30-07-2009, 20:09
1 tane mi. Bence yarım bile fazla acılık ölçüsü çok fazla. Nette videolar var. Yerinde duramıyorlar sadece 1 ısırık ile.

maki01
30-07-2009, 20:13
Biz niye ektik bu biberi sevgili isolet ? Süs bitkisi de değil ki :) Sevgili malina'nın acısos tarifi vardı cesaret edersek o sostan yaparız artık:)

maki01
30-07-2009, 20:16
Arnavut biberi tohumu yeni geçti elime. Acılık olarak nasıl? Yenilebilir bir şey mi?

Lonicera
30-07-2009, 20:25
Arnavut biberi jalapeno' ya göre inanılmaz acı. Benim saksıda var, büyük ihtimalle taze tüketemeyeceğim.

Bu arada marka ismi vermek istemiyorum ama hazır kavanozda olan jalapeno turşusu, açık olarak satılana göre çok daha leziz. Hafif bir acılık geliyor ve ağızda fazlaca kalmıyor.

drneuro
30-07-2009, 20:35
Çok güzel olmuş biberleriniz. Tebrik ederim. Ne yapmayı planlıyorsunuz bu biberlerden. Acılığını çok merak ettimde. Bence acı sos yapın.

acıyı pek sevmiyorum ama değişik biber türlerini yetiştirmeyi seviyorum..Onları seyretmek,sulamak insanı dinlendiriyor..Elbet yiyecek birisini de bulurum..

m.a
30-07-2009, 20:36
Marketlerde açık olarak ya da kavanozlarda var. Denk gelirseniz, ince ince halkalar halinde doğranmış olarak satılıyor.

aa demek o biber bu biber çok sağolunya ben hastasıyım o turşunun. e artık kendim eker yaparım.;)

DefneD.
30-07-2009, 20:42
İlk defa hazır olarak marketten almıştım, şimdi kendi biberlerimden turşu deneyeceğim.

Turşusu doğranmış olarak mı yapılıyor?

Lonicera
30-07-2009, 20:46
Benim markette gördüklerimin tamamı doğranmış olarak satılıyordu. Ama bence bütün olarak yapılıyor, fermantasyon tamamlandıktan sonra doğranıp şişeleniyor ve içine koruyucu ekleniyor. Doğranıp yapılırsa tamamının yumuşayıp eriyeceğini sanıyorum.

DefneD.
30-07-2009, 21:11
Hep doğranmış olarak satıldığı için merak etmiştim ben de. Deneyin bakalım nasıl olacak. Bizlerle de paylaşmayı unutmayın. Turşuyu değil, nasıl turşu haline geldiğini:) Doğrarken de bence eldiven giyin.

isolet
30-07-2009, 21:13
Sayın maki valla bilmiyorum. Sizi şuna bakmanızı öneriyorum.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Scoville_Ac%C4%B1l%C4%B1k_%C3%96l%C3%A7e%C4%9Fi

Bunlar da video:
http://video.google.com/videoplay?docid=-3575818710314021642&ei=O-9xStrzCKSk2ALE6MWXAQ&q=habanero

http://www.stupidvideos.com/video/just_plain_stupid/Kid_Eats_a_Habanero_and_DIES/

http://www.metacafe.com/watch/395188/the_habanero/

Harun Parlak
08-09-2009, 14:05
Jalapeno turşusu kansere iyi geliyor

ABD Cedars Sinai Medical Center Hastanesinin fareler üzerinde yaptığı araştırmaya göre; haftada 3 kez “JALAPENO”, yenildiğinde biberin içinde bulunan capcaicin maddesi prostat kanseri hücrelerini hızlı bir şekilde yok ediyor. Düzenli olarak yenildiğinde prostat kanserine yol açan hücrelerin %80 oranında azaldığı görülüyor.

The Prostate Cancer Charity'nin araştırma başkanı Dr. Chris Hiyley; prostat kanseri olan bireylere biber tüketimlerini arttırmalarını tavsiye ediyor.

Acı olmasına karşın ağzı yakmayan lezzetiyle bilinen ve diğer biberlere göre daha yoğun bir tada sahip olan “JALAPENO” Et yemekleri, salata, dip sos, bulgur, pilav ve makarnanın yanı sıra; diğer mezeler ve çerezlerle de yeniyor
Kaynak http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4139274&tarih=2006-03-24

Busene yetiştirdiğim jalapeno biberlerimin bir kısmını Tohumluk ve pul biber yapmak üzere kızarmalarını bekliyorum.
Bir kısmınıda Turşu yapıyorum.

MeyveliTepe
08-09-2009, 14:21
Jalapeno'lar ilginç bir biber çeşidi. Oldukça etli bir yapısı var. Acısı dilin ucunda değil, arka bölümünde hissediliyor. Acılık maddesinin yanısıra bariz bir şeker tadı da aynı zamanda alınıyor. Yeşil olanlar bence zevkle yenebilecek acı sınırının içinde. Rengi dönmeye başlayanların dip tarafları beni aşıyor :)

Eskiden her biberin acısının farklı işlediğini bilmezdim.

Harun Parlak
08-09-2009, 14:29
Dolması da çok güzel oluyor. İnsan yemeye doyamıyor. Etli oluşu diğer dolmalık biberlergibi sadece deri kalmıyor.
Biraz tencerede düz durdurmak zor oluyor. Ama hazırladıınız içi biraz fazla hazırlayıp tencereye koyarsanız dik durabiliyor.

MeyveliTepe
08-09-2009, 14:52
Jalapeno ve thai'lerden pul biber yapmak istiyorum. Kurutup parçalamak dışında dikkat edilmesi gereken bir şey var mıdır?

Harun Parlak
08-09-2009, 14:59
Kurtup parçalamadan önce tohumlarını ayırıp alın. Pul biber için çekirdekler hoş durmuyor.
Birde sadece dış sapını alın tohumların tutunduğu duvar kalsın ki acısı orada yoğunlaştığı için boşa gitmesin.
Çok acı olmasını istemiyorsanız sadece dış yüzeyi parçalayın.
biberinizi parçaladıkdan sonra kesinlikle kuru ortamda muhafaza edin ki rutubet kapınca toksik yapabilir. Birz tuz da koyabilirsiniz bozulmaması için.

berduray
08-09-2009, 15:00
Uzun süre saklamak için, tuz ve azıcık zeytinyağı ilave ediyorum ben.

turkuaz61
09-09-2009, 13:44
Dolmalar harika görünüyor.Bahçemde ilk kez bu yıl jalapeno biber yetiştirdim. Nasıl yenir , ne tür yemeği yapılır diye merak ediyordum.Teşekkürler..

myıldız
09-09-2009, 13:58
pizza üzerinde süper oluyor :D

teşekkürler paylaşım için....

habibe
09-09-2009, 15:35
Tekin Bey, ellerinize sağlık. Bana verdiğiniz biberlerin kardeşleri mi bunlar :) Turşusu çok güzel biliyorum da, dolmasını ilk duydum.

Harun Parlak
09-09-2009, 16:34
Arkadaşlar henüz tohum yok ama çok olacak inşallah. Sayın habibe bende hiç duymamıştım bir denemek istedim İsot danda denedim diğer dolmalıklardan da ama en çok bunu beğendim.
jalapeno dan başkası etlli kalmıyor. Diğer biberlerden dolma yaptığınızda sadece içini yiyebiliyorsunuz. jalapeno aynen kalıyor.

maki01
09-09-2009, 16:44
Tekin Bey,
Jelopanoların boyu kaç santimetreyi buluyor. Takıldım dolma olayına :)
Bunlar da benimkiler.

101951

101952

Harun Parlak
09-09-2009, 16:51
En büyük boy 10 cm çap 03 cm kadar oluyor. Küçükleri daha fazla ama 10-15 kök ektiğinizde haftada bir dolmalıklar çıkıyor.
Ama sizinkiler ufak saksılarda bu kadar büyürmü bilmiyorum.
Benimkiler açık tarlada diğer biberlerin 150 mt uzağğında kışa doğru büyük boy saksılara geçirip seraya alarak seneye yaşatmayı düşünüyorum. Daha erken ürün alabilmek için.

limon
09-09-2009, 17:09
Tekin Bey, elinize sağlık, nefis görünüyorlar.

maki01
09-09-2009, 17:15
Saksıda yetiştirdiğim için sanırım, en büyük biberim 3-4 cm civarında. Buna rağmen deneyeceğim, gerçekten çok leziz duruyor.

Adalet Yağcı
09-09-2009, 17:54
Jalapenolar görücüye mi çıktılar, ben bu biberi çok sevdim, seneye daha çok yetiştirmeyi düşünüyorum.
Bu sene ben de sayın Tekin gibi jalapenolarımı korumaya almayı düşünüyorum, küçük bir sera ve ya saksıda.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=99579&d=1251198820

bahtiyar02
09-09-2009, 20:10
bu sene süs biberlerimin içinde Jalapenolar yetiştirdim.Kimden tohum aldığımı şuan hatırlamıyorum.Tarladaki bahçemde ve balkonumda yetiştirdim. Bu sene nasip olursa tohumlarından paylaşacağım.Solan biberi tarladan çekip 1 kök çekip saksıya diktim ama ne yazık tutmadı.Saygılar

Harun Parlak
09-09-2009, 20:21
Tohumluk biberlerinizi diğer biber türlerinden kesinlikle uzak tutun. Aksi takdirde bir birlerinden etkilenip ortaya melez bir tür çıkıyor. Şekil değiştiriyorlar.

bahtiyar02
09-09-2009, 20:33
sevgili tekin yanlış anlamayın bir çok türü ayrı saksılara ve tarlaya diktim. Bu güne kadar hiç birisi türünü değiştirmediği gibi melezleşmede hiç olmadı.Edindiğim deneyimlerden biberlerin çoğunlukla toprak, su daha çok şekil, tat değişimine etken oluyor.Gerçi tekerür olacak ama Size örnek bir şey anlatayım.Aynı türden bir kaç kök kayınpederin tarlasına bir kaç kökte kendi tarlama ektim.Benim tarla ile kayınpederin tarlasının arası yaklaşık 16km. Bendeki fidanlarda beyaz renkli ve tatlı biberler verdi.Kayın pederde ise aksine renkleri koyu yeşil sert yapılı ve çok acı biberler verdi.benim uygulamamda haftada bir sulama ve hiç bir şekilde gübre- ilaç kullanmadım. Oysa kayın pederin köyündeki arazisinde gölet olduğundan haftada 3-4 kez sulanıyordu.Gübre ve kimyasal ilaçlar kullandı. Biberlerin yanında tütün bitkisi ve nar bulunuyor.bunlar için özellikle kimyasallar kullanıldı.Sizce etkileyen nedir?saygılar

Harun Parlak
09-09-2009, 20:52
Sayın bahtiyar02 Biberlerde sulamanın acısına etki etdiğini düşünüyorum. Ayrıca güneş alıp almaması ilede ilgisi var az çok güneş alan açık alanda yetişen bir biberle az güneş alan gölge yerde yetişen biber acı olmayabiliyor.
Yukarıda resmini yüklediğiniz biber fotoraflarında sanki değişim yaşanmış. 1 numara ile 2 numaralı biberlerinizden 3 numara şekillenmiş bana göre daha önce aynı iki biberi yan yana ekmiştim 3 numara kesinlikle bende yoktu ama üçüncü yıl oda meydana çıktı.
Birde Jalapeno biberinizin tutmama sebebi çektim söktüm diyorsunuz çekme değilde etrafını açarak toprağı ile beraber söksydiniz tutma yüzdesi artardı.

bahtiyar02
09-09-2009, 22:52
Sayın bahtiyar02 Biberlerde sulamanın acısına etki etdiğini düşünüyorum. Ayrıca güneş alıp almaması ilede ilgisi var az çok güneş alan açık alanda yetişen bir biberle az güneş alan gölge yerde yetişen biber acı olmayabiliyor.
Yukarıda resmini yüklediğiniz biber fotoraflarında sanki değişim yaşanmış. 1 numara ile 2 numaralı biberlerinizden 3 numara şekillenmiş bana göre daha önce aynı iki biberi yan yana ekmiştim 3 numara kesinlikle bende yoktu ama üçüncü yıl oda meydana çıktı.
Birde Jalapeno biberinizin tutmama sebebi çektim söktüm diyorsunuz çekme değilde etrafını açarak toprağı ile beraber söksydiniz tutma yüzdesi artardı.

Sevgili tekin bey..işaretlediğiniz biberlerden 1 ve 3 numaralılar benim tarlada olanlar.Gelişimlerini tam olarak tamamlayamadığı için küçük kaldılar.2. resimdeki biber ise orjinal boyudur. herhangi bir değişim olamıştır.sulama ve gübreleme yapılmadı. oysa aynı tür biberler daha iri.yeşil olarak resimleri çektiklerim orta boy bir limonun yarısı kadar domatese benzer.Etli ve acıdır.çoğunlukla dolmalık olarak veya benim yaptığım gibi kurutup pul biber yapılır.İpe dizdiklerimden iri ve şekilleri düzgün olanlar ise kayınpederin bahçesinden kopardıklarım.Şekillerinde herhangi bir değişime uğramadılar.

Dediğinize tamamen katılıyorum
Kendi tarlamdan daha önce çektiğim kök biberlerinden mor biber ve diğer iki tür ise sizin dediğiniz gibi toprağıyla beraber aldım.Şu anda canlılar. Son çektiğim kök ise saçakları yüzeyde kalmıştı ve solmuştu.o anda yanımda toprağıyla alabilecek herhangi bir alet yoktu.
bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim.saygılar

güvercin01
09-09-2009, 23:09
Arkadaşlar biber yetiştiriciliği konusunda HASAD YAYINCILIK ın BİBER kitabı oldukça iyi GOOGLE - HASAD YAYINCILIK - SEBZECİLİK SERİSİ - BİBER Başka kitaplarda var. Benden hatırlatması.SEVGİYLE KALIN...

kxlylmz
11-09-2009, 11:21
selamlar,

bu benim ilk mesajım umarım çok güzel tecrübeler paylaşırız. jalapenonun hastasıyım diyebilirim, hanım da benim sayemde sever oldu. bunun ekim zamanı ne zaman acaba bu sene için biraz geç kaldım sanırım ne dersiniz? balkonda veya bahçede yetiştirebilirim eğer vakti geçmedi ise

sercan1969
11-09-2009, 12:22
seneye nisan ayını bekleyin.

Müjgan Yılmaz
12-09-2009, 00:20
seneye nisan ayını bekleyin.

Sn.Sercan
Pembe domates ve physalis fıdelerim sizden gelmişti çok güzel geliştiler,inanılmaz verimliydiler.Çok teşekkür ederim,umarım jalepeno yu da yetiştirirsiniz.
İlk müşterisi ben olabilirim.

sercan1969
12-09-2009, 18:31
Müjgan hanım güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.Jalepeno tohumlarını çoktan kuruttum bile seneye merak etmeyin fidelerini yetiştireceğim.
Seneye görüşmek üzere.

drneuro
19-04-2010, 11:36
Bu yıl ki jalapenolar yolda...Çimlenmeyi bekliyorlar

seyyah53
20-04-2010, 19:02
Efendim biberleriniz için hangi oranlarda bir toprak hazırlıyorsunuz acaba benim de hali hazırda 5 cm olmuş tatlı çarliston biberlerim var yani fidelerin boyu 5 cm ...elimde perlit,vermikulit,torf ve bahçe toprağı var ...saygılarımla

Orkun Kırcı
20-04-2010, 19:39
Jalapeno fidelerimin 2 hafta önceki hali. Şu anda epeyce geliştiler.

kuzen38
06-05-2010, 02:14
bende bugün ektim numunelik bakalım becerebilecekmiyim :)

drneuro
06-05-2010, 08:57
yetiştirilmesi kolay bir biber türü..

elek
06-05-2010, 09:16
Merhaba arkadaşlar, ben şubat sonuna doğru marketten aldıklarımdan kalan 2 biberin tohumlarını ekmiştim bardaklara, "ya çıkarsa" diye düşünerek. Bütün acemiliğime rağmen bendeki sonuç inanılmaz oldu. Bardaklara hepsi sığsın diye kaşıkla paylaştırdığım tohumlar bir tane firesiz çimlendi, bunların çoğunu daha tohum kapsülleri başındayken peynir kabı vs. uygun ne bulduysam aktardım; bir pet bardağa 5-6 tane gelecek şekilde paylaştırdım, burada büyümeye devam ettiler. Tabi normal olarak büyüyünce yine sıkışıp kaldılar. Şu anda çoğu 3. yapraklarını vermiş durumda, ancak büyümeleri epey yavaşladı. 4 gün önce uzun balkon saksılarından birine kendi yetiştireceğim 15 küçük fideyi yerleştirdim. Bu saksıya şaşırtma yaparken epey korkmuştum tutmayacak diye, küçücük bardakta birbirine dolanan 5 kökü ayırmak çok kolay olmadı, ama şimdilik başarmış görünüyorum sanırım. Kalan fideleri de seyreltmek isterdim, ama 2 hafta sonra ekileceği yerlere gidinceye kadar beraber idare etmek zorundalar maalesef. Evin batı cephesinde kalan 2 pencere önü tamamen bardak ve peynir kaplarıyla dolmuş durumda ve bunları koyacak başka yerim yok :(
Merak ettiğim birkaç konu var, tecrübeli arkadaşlar cevap verirse sevinirim. Saksıda yetiştirdiğiniz jalapenolar yaklaşık ne kadar boy verdi? Yetiştirdiğiniz saksılar ne kadar büyüklükteydi ve bir saksıya kaç tane ektiniz? Özel bir gübreleme vs. yaptınız mı? Bir de benim çimlendirdiğim tohumlardan az bir miktarında ilk 2 yapraktan sonra herhangi birşey çıkmadı (yaklaşık 300 fideden 20 si bu şekilde) Sanırım tohumla ilgili birşey ama ortalarında minicik kalan yapraklanmayı gördüğüm için ha bugün ha yarın büyümeye devam ederler diyerek sökmeye kıyamıyorum. Bu fidelerden umudu kesmeli miyim?
Son olarak balkonunda birşeyler yapmaya çalışan herkese benden tavsiye, yetiştiremeyi düşündüğünüz bitkilerin gerektirdiği yer konusunda hesap kitap yapmadan, "bütün tohumları ekeyim, kalmasın" diyerek bu işe kalkışmayın. Yoksa benim gibi ne yapacağınızı bilemez bir halde şaşırıp kalırsınız.

AgacSevdalisi
21-07-2010, 10:54
merhaba arkadşlar;
bu sene benimde 2 adet saksıda jalapeno biberim oldu.ne kadar biber verecekler şimdiden çok merak ediyorum.Önümüzdeki sene 1000 kök kadar turşuluk cin biberi yetiştirmeyi düşünüyorum.Biber yetişticiliği konusunda uzaman olan arkadaşlar bi kaç sorum olacak:
1-Ticari olarak en çok kazanacağımız cin biberi cinsi hangisidir?
2-En verimli,tutulan ve erkenci cin biberi hangisidri?
3-Jalapeno biberinin verimi,erkenciliği nasıldır?(aslında ben jalapenoyu tanıdıktan sonra yetiştirmeyi düşünüyorum)
4-Turşuluk **** taze tüketime ynelik benim bildiğin sarı uzun **** hafif topak biber var.Bu biberin verimi konusunda bilgi sahibi olmaz istiyorum(ingilizce adı sanırım jaloro)
5-Bir kök sarı cin biberinden ve jalapeno biberden ne kadar ürün alabiliriz?
Bilgisi olan arkadaşlar cevaplandırırsa sevinirim.Şimdiden çok teşekkür ederim.saygılar.

kürşad
21-07-2010, 13:03
merhaba arkadşlar;
bu sene benimde 2 adet saksıda jalapeno biberim oldu.ne kadar biber verecekler şimdiden çok merak ediyorum.Önümüzdeki sene 1000 kök kadar turşuluk cin biberi yetiştirmeyi düşünüyorum.Biber yetişticiliği konusunda uzaman olan arkadaşlar bi kaç sorum olacak:
3-Jalapeno biberinin verimi,erkenciliği nasıldır?(aslında ben jalapenoyu tanıdıktan sonra yetiştirmeyi düşünüyorum)
4-Turşuluk **** taze tüketime ynelik benim bildiğin sarı uzun **** hafif topak biber var.Bu biberin verimi konusunda bilgi sahibi olmaz istiyorum(ingilizce adı sanırım jaloro)
Bilgisi olan arkadaşlar cevaplandırırsa sevinirim.Şimdiden çok teşekkür ederim.saygılar.

Jalapeno biberini 3 yıldır çimlemeye çalışıyorum. Ne hikmetse bu sene birkaçtane çimlendirebildim. eğer ki fazlaca fide yapacaksanız tohumu kendiniz yetiştirin derim. Jalapenonun standart tiplerinde sanırım 15 civarında bir kökten meeyve veriyor. Diğer küçük biberlerin pazar payı daha fazla olduğunu düşünüyorum ancak toplama maliyetini gözardı etmeyin. Bir de en önemli detayı atlamışsıınız: pazar ve pazarlama. Satılmayacak biberi yetiştirmeyin. Acı biberin 1,5 cm olanlarını en çok çorbacılar kullanıyor, diğer cin biberden ise lokanta ve çorbacılar bir ihtimal ocakbaşı yapanlar. Biberi işleyerek satarsanız kar payınız artar fiyatınız dengeli olur. Taze iken istedikleri fiyata almak isterken salamura ederseniz kış ortasında iyi fiyata satabilirsiniz. Ambalaj olarak ise 1 kg lık cam kavanoz veya 3 kg lık polikarbon turşu bidonları ideal. Her ikisi de 1 tl civarlarında. Közlenmiş kapya biberin de pazar payı olabilir. Kzlenmiş ve salamura edilmiş.

AgacSevdalisi
21-07-2010, 13:18
çok teşekkür ederim sayın kürşad bey verdiğiniz bilgiler için.Benim yaşadığım yerde turşuluk sarı cin biberinin kilosu geçen sene 4 TL idi.Bu sene de aynı olma ihtimali yüksek.Çok verimli bir sarı küçük cin biberi bulabilirsem onu yetiştirmeyi ve taze olarak pazarlamayı düşünüyorum.Ama turşu olarak satışa sunma fikrinide yabana atmamak gerekir.Turşunun 1 kiloluk bidon fiyatı nedir?Kazancı nasıl bilmiyorum.Ama değerlendirilebilir.Yaptığınız uygulamalar varsa benimle paylaşırsanız tecrübelerinizden yararlanmış olurum.saygılar.

drneuro
07-08-2010, 17:01
Nisan ayınsa ektiğim jalepeno tohumlarının son durumları..

kuzen38
05-09-2010, 16:19
bendeki türden çıkanlar acı degil yahu. gayet normal, ama kızarınca biraz acilasiyor. tohumundan yetiştiriliyor mu bu arada bu biber türü?

ramfil1903
21-02-2011, 09:57
bu foruma bende katılma gereği duydum.. (bir jalapeno yetiştiricisi olarak... saygılar...

ramfil1903
21-02-2011, 10:02
merhaba arkadşlar;
geçen yıl jalapeno biberi yetiştirdim... 10.000 adet fide aldım. hasat sonu 23000 kğ. aldım. bu da kökte 2,5 kğ yapar... dsaygılar...

isolet
22-02-2011, 13:07
bu foruma bende katılma gereği duydum.. (bir jalapeno yetiştiricisi olarak... saygılar...

Maşallah ya valla bu ne güzel bir görüntü. Allah daha çok kazandırır inşallah.

capitano
28-07-2011, 12:18
Merhabalar
Daha evvel bakmamıştım bu bölüme. Ben 4 dönüm diktim ve şimdiye kadar 2 kesim yaptım, tahmini 600 kg. Bu pazar günü de yeniden toplatacağım. Alıp turşu ya da sos yapmak isteyenleri bilgilendirmek istedim.

Sevgiyle Kalınız

capitano
28-07-2011, 12:24
Birkaç resim de benden.

capitano
28-07-2011, 12:26
Ramfil selam
şu anda toptan sayış fiatın nedir, ve neredesin. Hem hal hem de turşucu fiatı.

m.şimşek
19-08-2011, 15:16
tohumlarını nereden aldınız acaba?

coskun8553
10-11-2012, 23:12
tohumları nasıl muhafaza etmeliyim, nerde bekletmeliyim bilgi verebilirseniz sevinirim

babacan4
18-11-2012, 18:48
ilginç ve farklı...

simulacrum
05-12-2012, 09:57
Ve tohum nereden elde edebileceğiz?

akinerhan72
19-02-2013, 10:54
10 gün önce ektiğim tohumlarımdan çıkan fidelerim;

373858

373859

capitano
19-02-2013, 23:44
Hangi cins tohum

akinerhan72
26-02-2013, 14:45
jalapeno acı ve orta acı diye aldım tohumları. yarın yeni fotoları paylaşacağım.

limon_sever
29-03-2014, 12:30
Saksıdaki Jalapeno Biber sanırım tomurcuk oluşturacak.

479339

limon_sever
11-06-2014, 19:41
Saksıdaki jalapeno biberler soldaki 50 cm ve sağdaki 25 cm. Sağdaki bir kazaya kurban gidince kısa kaldı.

Bu kadar boylanmasının sırrı; bir müddet gölge ve kapalı yerde durdurup bitkinin boylanmasını sağlıyorum.

Bitki ne kadar büyükse, o kadar biber demek! (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/1293-16.htm#post1017779)

501441

İkiside tomurcukta...

501442

limon_sever
23-06-2014, 11:23
İlk meyveler büyümeye başladı...

504197

capitano
24-06-2014, 03:30
Hayırlı bereketli olsun. Ben geç diktim mahsusu çünkü ticaretini düşünmüyorum artık. Daha 15 günüm var tahmini.

limon_sever
27-06-2014, 18:32
5 adet meyveyi hasat ettim. Çok verimli bir çeşit. Sürekli çiçek açıyor.

Hasattan sonraki hal...

505157

Hasattan önceki hal...

505158

Küçük bitkide yavaş yavaş meyve oluşumu var. 3 tanesini tohumluk bırakacağım.

505159

limon_sever
23-07-2014, 23:16
Jalapeno biberlerde son durum...

510641

capitano
24-07-2014, 23:18
2014 mahsulüm başladı. Az diktim, ama ne derler, az olsun benim olsun. :)

courage43
18-08-2014, 10:39
Forumda yeniyim ama forum yazilarini epeydir takip ediyorum
Bu biberlerin tohumlari biyerden elime gecti yanlis bilmiyorsam bu konuya ait sizlerle paylaşmak istedim

http://i.hizliresim.com/nYp5P1.jpg
http://i.hizliresim.com/WWa6n2.jpg

limon_sever
21-08-2014, 11:57
Jalapeno biberlerden ilk saksıdaki bitki meyve vermeye ara vermişti. Ama tekrardan tomurcuklar oluşturmaya başladı...

514309

diabloumut
04-09-2014, 16:37
merhaba başlık açamadım buradan yazmak zorundayım, bende bhut jolokia fidesi var , tohumdan aldım büyüttüm. fazla büyük değil 5 cm bişey.

6-7 tane yaprağı vardı birden solmaya başladı çoğu yaprağı döküldü, söküp yeniden diktik biraz canlandı , 3 yaprağı var hala yaşıyor.

toprağı torf galiba , saksıya koyulan normal topraklardan , ancak toprağın üstünde beyazlaşma var hafif , eski diye toprak galiba.

bu bitkiyi canlandırmak için ne yapmalıyım ?

bahcedenn
11-09-2014, 09:27
Sadece tursusu degil, receli de cok guzel oluyor.

Bir tarif te Jalapeno Biberi reçeli için alabilir miyiz?

birnefestoprak
12-09-2014, 20:23
Denedigimiz bir tarif yok. Hazir olanindan almistik. Istiyorsaniz cilek receli tarifi vereyim; ona gore uyarlayin (ne derece iyi olur bilmiyorum) :)

Aci biber receli aslinda bize yabanci bir kavram degil. Ege'de yapildigini biliyorum. Trakya'da da vardir diye tahmin ederim. Balik Biberi de bunun icin kullanilabilir.

Bir tarif te Jalapeno Biberi reçeli için alabilir miyiz?

capitano
12-09-2014, 23:19
Dün sorunuz üzerine araştırdım. Portakaş, Greyfurt, Domates ez şeker bazılarında sirke ile karıştırıp kaynatıp yapıyorlar. Bu daha ziyade et yanında sos gibi de kullanılıyor, bilhassa yaban etinin yanında.

stars
04-03-2015, 11:47

hemserim merhaba..bendede 8 dekar tarla var..güneş su bol. antalya iklimi..bu biberi yetiştirsek pazarı nasıl nereye veriliyor.

karacae
07-12-2015, 17:01
Harun Bey,
Bir sos yapmak için kırmızı jalapeno biberi arıyorum. Marketlerde hep yeşili var.
Nasıl ve nerede bulabilirim?
Ece Karaca

karacae
07-12-2015, 17:03
Merhabalar,
Kırmızı Jalapeno Biberi nereden satın alabilirim?
İstanbul'da marketlerde yeşili var. Bilgisi olan varsa ve yazarsa çok memnun olurum.
Teşekkürler,
Ece Karaca

çiçeksever
08-12-2015, 08:41
Turşu olarak burada var.
Fersan Kırmızı Jalapeno Acı Biber Turşusu (http://www.fersan.com.tr/fersan-kirmizi-jalapeno-aci-biber-tursusu)

Ta2lt
05-08-2016, 10:35
Bu da benim jalapeno'larim.