View Full Version : Hindi yetişiriciliği
Sayın ilgili ve bilgili forum üyeleri,
Bahçede amatör düzeyde hindi yetiştirmek istiyorum. Sitede aradım ama herhangi bir başlık bulamadım. Konu ile ilgili bilgisi olanlar lütfen;
1- hindi barınağı yapımı
2- hindi beslenmesi
3- hindi üretimi
4- hindi tüketimi(yumurta, et, ne zaman kesilmeli)
gibi konularda benim gibi acemileri bilgilendirme lütfunda bulunurlarsa sevinirim
saygılar sevgiler
Merhaba;
Yaklaşık iki ay kadar önce civciv haldeki aldığım hindilerim epey yol katedip 1kg. ağırlığa ulaştılar. Karşılaştığım zorlukları belirtmek istedim belki bi faydası olur.
Benimkiler tamamen albino ve et ırkı, diğer yerli ırklara göre çok hızlı gelişim gösterdiğinden biraz açıkçası beslemede zorlandım. Hazır hindi gelişim yemi bulunduğum yerde bulamadığımdan kendim bişeyler yapmaya çalıştım. İlk zmanlarda ısı çok önemli eğer çok sayıda bakmayacaksanız geceleri özellikle sabaha karşı dikkat edin ısınmak için üst üste birbirlerini ezebiliyorlar. Birde aşırı protein ve kalsiyum ihtiyaçları var ben hazır yem bulamadıgım için bunları haşlanmış yumurta beyazı, yumrta kabuğu,midye kabuğu ve peynir ile desteklemeye çalıştım. Vitamin ve mineral katkılarını da sularına katarak vermeye çalıştım. Biraz gelişmeye başlayınca menüye taze kıyılmış yeşillikler ( semiz otu ,sirken vs.) de ilave ettim. 15 günlük süreç çok önemli, sonrasında pek bi zahmeti kalmıyor tabi sabah ve akşam yarım saat çayırda çekirge toplama seansını saymazsak :)
Bunlar da şimdiki halleri.
maşallah
anladığım kadarıyla bayağı uğraşmışsınız ama değmiş
peki kafes olarak nasıl bir yapı kullanıyorsunuz, özel birşey gerekli mi
tünek falan lazım mı
daha sizinkiler yumurtlamıyordur herhalde ama bilgisi olan varsa yumurta verimi nasıl yumurtası yenecek miktarda oluyormu yoksa ancak üremeye mi yetiyor
Merhaba;
...tabi sabah ve akşam yarım saat çayırda çekirge toplama seansını saymazsak :)
artık kendileri çekirgeleri yakalıyorlar mı?
hindi çekirgelere karşı bir yöntem olarak kullanılabilir mi?
15 günlük falan oldukalrında refleksleri bayağı gelişiyor , etrafındaki hareketli nesneleri içgüdüsel olarak takip ve yakalamakla meşgul oluyorlar :) kendi proteinini karşılayacak yeterli av yetilerine sahipler :) Kesinlikle aşırı çekirge üremesine karşılık kullanılabilecek bi hayvan.
Yumurtlama ve damızlık kısmına gelince benimkiler haliyle ergen olmadıklarından öyle bişey söz konusu değil ancak hindilerin tavuklara nazaran yumurta sayıları çok düşüktür. Yani baharda başlayan yumurtlama süreci daha açık bi deyişle sadece neslin devamlılığını sağlayacak kapasitededir. Yumurtalarını kuluçkaya yatrmak istemem derseniz ****** yenebilecek yumurtada almış olursunuz ama bu sayı çok olmaz.
Başarılar...
Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; biliyorsunuz ki kanatlılarda basımlanma diye tabir edilen yani yavrunun kuluçkadan çıktığı yaklaşık 24 saatlik zamanda çevrelerindeki yakın gördüğü hareketlilere karşı tepkileri genelde takip ve taklit gibi ebeveyn yerine saymaları gibi bi durum var ki bu hindilerde çok daha bariz belli oluyor. Yani şu anda ben onların ebeveyniyim ve beni takip ediyorlar :) hatta göremediklerinde bağırışmaya başlıyor ve panikliyorlar. Çekirge yakalama seansı dediğim durum işte burda biraz zahmetli oluyor yani sürekli başlarında durmanız gerekiyor aksi halde kendilerini güvende hissetmeyip yaylım yapmıyorlar. Ne kadar eğlenceli canlılar olduklarına besledikten sonra da hak vereceksiniz. Siz nereye giderseniz peşinizden gelen bi grup kuş :)
Sayın A.Şahin,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Hindiler hiç uçamıyor, yanılıyor muyum? yani tünek gerekmez herhalde, peki folluk ölçüleri ne kadar olmalı
Hindiler kısmen uçabilir ve tünekte durmayıda çok seven hayvanlar. Hatta öğle sıcaklarında ağaçlara tüneyip zaman geçirdiklerini biliyorum.
peki barınaklarını kaç metre yükseklikte yaptınız, tünek yüksekliği ne kadar? kuluçkaya oturduğu ya da sizinkiler için oturacağı yeri kaça kaç yaptınız? erkek dişi dağılımı nasıl olmalı bir hindi kümesinde? :) çok mu soru sordum pardon :)
Bendekiler biraz bu uçma olayını beceremeyecek cinsten :) hantal cüsseli ve kanatları gelişmemiş, aynı şekilde kuluçka eğilimi de çok yok o yuzden yerde olmalarında bi sakınca yok, birde kuluçka zamanı gelinceye kadar zaten kesim zamanı gelmiş olacak bunlar için. Ama siyah renkli yerli ırk daha yabanimsi :) kuluçkaya da meyyal. Zaten yavruyla başlarsanız zamanla isteklerini farkedeceksinizdir.
Hindi proteın bakımından cok zengin bir kuş türüdür .Ama ne yazıkki ülkemızde yılbaşı kutlamaları için tüketilmektedir. Umarım ülkemızdede hindicilik yaygınlaşır..
Arkadaşlar,
Beyaz hindi yavrusunu nereden temin edebiliriz.Bilen var mı?
Benim beyaz hindilerim bugün itibariyle erkek olanlar 15 kg. a ulaştılar :)
3. numaralı iletideki civcivlerimden damızlık olarak bıraktıklarımın bugünkü hali. ;)
Maşallah, gagalarını kesmiyormusunuz? gözlerini gaga lamıyorlarmı?
Hayır, geniş yerde ve kalabalık olmadıklarından dolayı öyle bi gereksinim olmadı.
Sayın A.Şahin hindileriniz gerçekten çok güzeller tüyü kadar hayrını görün. Bunlar Amerikan hindisi değil bizim yerli melez hindilerden sanıyorumki? Bu konuda bilgi ve birikimlerinizi paylaşırsnız detaylı biçimde sevinirim. Birde bandırmada hindi civcivini nereden temin ettiniz? Saygılarımla..
Bunlar yerli hindilerden değiller. Yabancı kökenli et ırkı ama malesef üretemiyorum. Çiftleşme sorunu yaşıyorlar hantal yapılarından dolayı. Dolayısıyla yumurtalarda dölsüz oluyor. Bu ırkın üretimi sunni dölleme yoluyla yapılıyor işletmelerde.
Sayın A.Şahin;
Tahmin ettiğim gibiymiş demek ki etlik ırkları pek bilmediğim için sormuştum.Doğrudur sizin beslediğiniz ırk türe kapanık bir nevi hibrit hindi sayılır.
Ben size nacizane beslediğim "Amerikan Hindisi" diye geçen beyaz hindiyi tavsiye edebilirim.Hem beyaz hindi beslemek hemde et ve yumurtaya yönelik üretim yapmak için çok uygun bence.Ben geçen sene palaz olarak aldığım hindilerden bu sene yavru ve yumurta alamaya başladım.
Saygılar.
129814
Cumhur Tonba
13-03-2010, 01:46
Balaban Köy-Uzunköprü
129824
ilk iki ay hazır yem ile besleniyor. Daha sonra Buğday anızlarında beslenme devam ediyor. Daha sonra Ekim ayında Çeltik anızlarına salınıyor. Arada yağmurlu, çamurlu hava olursa takviye yem veriliyor. 4-5 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor uçarak.
Motor havalar düzeleince kırlarda, bayırlarda gezdiğim motorum. Aşığım o na.
Balaban Köy-Uzunköprü
129824
ilk iki ay hazır yem ile besleniyor. Daha sonra Buğday anızlarında beslenme devam ediyor. Daha sonra Ekim ayında Çeltik anızlarına salınıyor. Arada yağmurlu, çamurlu hava olursa takviye yem veriliyor. 4-5 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor uçarak.
Motor havalar düzeleince kırlarda, bayırlarda gezdiğim motorum. Aşığım o na.
Sayın Cumhur Tonba;
Hocam maşallah bu ne güzellik, Allah tüyleri kadar hayırlarını göstersin. Motor hindilerden tam olarak görünmüyor cross cinsimidir acaba? Birde hindi civcivi büyütme konusunda tecrübelerinizden istifade etmek isterim mümkünse? Malumunuz hindi civcivleri çok hassas oluyorlar.Palaz olana kadar özenle bakım istiyorlar.Sizin ısı,yem v.s. önerileriniz nelerdir? Birde bu resimdeki hindiler şuanda yumurta yapıyorlarmı acaba?
Saygılar.
Cumhur Tonba
13-03-2010, 02:58
Sayın Arnavut,
Şu anda saat biraz geç oldu. Görülen resimdeki hindiler toptan satıldı. Yetiştiren de köyümüzden bir çiftçi. Teknik bilgi olarak ben size yakın zamanda uzun uzun yazarım.
Selam ve sevgiler. Yalnız kısaca şunu belirtmek isterim. Yem hazırlamada en hassas hayvanlar kanatlılardır. Elde iyi bir yem rasyonu hazırlamanız hemen hemen mümkün değil. Yani tam randıman alabilmek için. Yoksa sizlerde tabii ki rasyon hazırlıyabilirsiniz. Görüşürüz.
Pratik olarak, civcivler bulunduğu yarde dağılıp rahat bir şekilde yatıyorsa ısı normal, kanatlarını yayıyorlarsa ısı fazla, birbirine sokuluyorlarsa ısı az demektir.
Motor 125 cc.lik 4 zamanlı bir Ramsey. Bana yetiyor. Onunla çanakkale, Bandırma ve İzmir'e kadar gittim. Yavaş yavaş. Ortalama, yol boşsa 40-50 ile giderim. Trafik sıkıştırırsa tek yönlü yollarda mecburen 9o falan yaparım. Fakat en hoşuma giden etrafı seyrede seyrede 30-40 km. hızla gitmek.
Sn. Arnavut; maşallah hindileriniz çok güzel, pırıl pırıl. Bu sene çok uğraşamıyorum ama bu damızlıklarımı kaybetmezsem eğer seneye usulunce deneyeceğim. Farklı türlerle melezlemek istiyorum.
Sn. Arnavut; maşallah hindileriniz çok güzel, pırıl pırıl. Bu sene çok uğraşamıyorum ama bu damızlıklarımı kaybetmezsem eğer seneye usulunce deneyeceğim. Farklı türlerle melezlemek istiyorum.
Sayın A.Şahin;
Görüşleriniz için teşekkürler sizinkilerde çok diri ve sağlıklı, Allah tüyleri kadar hayrını gösterir inşallah.Hindilerin resmi 3 aylık palaz oldukları geçen sene yaz sonuna ait.Şuan bayağı yol kat etti onlarda.. Hindi konusunda temel bilgiler haricinde çok bilgiye vakıf değilim, Sadece hobi amaçlı beslediklerimden edindiğim tecrübeler mevcut.Sizde zamanınız ölçüsünde özellikle kuluçka ve civciv,palaz yetiştirilmesi yönünde tecrübelerinizi bizlere aktarırsanız eminim faydalı bir paylaşım olacaktır.
Saygılar.
Sayın Arnavut,
Şu anda saat biraz geç oldu. Görülen resimdeki hindiler toptan satıldı. Yetiştiren de köyümüzden bir çiftçi. Teknik bilgi olarak ben size yakın zamanda uzun uzun yazarım.
Selam ve sevgiler. Yalnız kısaca şunu belirtmek isterim. Yem hazırlamada en hassas hayvanlar kanatlılardır. Elde iyi bir yem rasyonu hazırlamanız hemen hemen mümkün değil. Yani tam randıman alabilmek için. Yoksa sizlerde tabii ki rasyon hazırlıyabilirsiniz. Görüşürüz.
Pratik olarak, civcivler bulunduğu yarde dağılıp rahat bir şekilde yatıyorsa ısı normal, kanatlarını yayıyorlarsa ısı fazla, birbirine sokuluyorlarsa ısı az demektir.
Motor 125 cc.lik 4 zamanlı bir Ramsey. Bana yetiyor. Onunla çanakkale, Bandırma ve İzmir'e kadar gittim. Yavaş yavaş. Ortalama, yol boşsa 40-50 ile giderim. Trafik sıkıştırırsa tek yönlü yollarda mecburen 9o falan yaparım. Fakat en hoşuma giden etrafı seyrede seyrede 30-40 km. hızla gitmek.
Sayın Cumhur Tonba;
Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ediyorum.En yakın zamanda zamanının elverdiğince bilgi ve tecrübelerinizi bizlere aktarırsanız hoşnut kalacağızdır.
Motor konusunuda bence apayrı bir başlıkta paylaşmalısınız, Bununda tıpkı hayvan yetiştiriciliği gibi hastalık derecesinde sevenleri olduğuna ben bizzat şahidim.Size kazasız belasız seyir ve sürüşler diliyorum.
Saygılar.
Ben hindi civcivi büyütülmesi konusunda yaşadığım sorunları paylaşmak istiyorum belki yararı olur diye.
Bir çok kanatlı büyüttüm ama en çok sorunla karşılaştığım, hindi civcivleri oldu diyebilirim. Sorundan kastım tamamiyle beslenme... Bulunduğum yerde, hindiler için hazırlanan uygun bir rasyon bulamadım hazır olarak. İlk denememde etlik civciv yemi kullandım ama yetersiz geldi. Gelişimleri gayet güzel semiz olduğu halde bi süre sonra ayakları yamuldu nerdeyse tamamını bu şekilde kaybettim. İkinci denememde biraz daha kalsiyum ağırlıklı bişeyler vermem gerektiği kararına vardım ve hazır olan etlik civciv yemine bir miktar midye kabuğu( incecik kırdım), yumurta kabuğu ve biraz kireç taşı. İlk günlerde mutlaka şekerli su sonralarda vitamin destekli su. Bir de hindilerin tavuklara göre daha çok protein ihtiyaçları oluyor bunun içinde kaynamış yumurta beyazı, biraz zahmetli olsa da canlı yem ve semiz otu, yonca yaprağı gibi kıyılmış yeşillikler verdim. Epeyce işe yaradı ve kısa sürede serpildiler iki hafta kadar sonra tuzsuz lor peyniri de verdim. Kayıpsız bir büyüme oldu ama dediğim gibi anlayana kadar en çok zahmet çektiğim kuş bunlar oldu.
Halbuki elimin altında hindi civcivi için üretilmiş, yüksek proteinli hazır bir yem olsa bu kadar uğraşmayacaktım. Ama yine de hayvanlarla uğraşmaya değer :)
Ben hindi civcivi büyütülmesi konusunda yaşadığım sorunları paylaşmak istiyorum belki yararı olur diye.
Bir çok kanatlı büyüttüm ama en çok sorunla karşılaştığım, hindi civcivleri oldu diyebilirim. Sorundan kastım tamamiyle beslenme... Bulunduğum yerde, hindiler için hazırlanan uygun bir rasyon bulamadım hazır olarak. İlk denememde etlik civciv yemi kullandım ama yetersiz geldi. Gelişimleri gayet güzel semiz olduğu halde bi süre sonra ayakları yamuldu nerdeyse tamamını bu şekilde kaybettim. İkinci denememde biraz daha kalsiyum ağırlıklı bişeyler vermem gerektiği kararına vardım ve hazır olan etlik civciv yemine bir miktar midye kabuğu( incecik kırdım), yumurta kabuğu ve biraz kireç taşı. İlk günlerde mutlaka şekerli su sonralarda vitamin destekli su. Bir de hindilerin tavuklara göre daha çok protein ihtiyaçları oluyor bunun içinde kaynamış yumurta beyazı, biraz zahmetli olsa da canlı yem ve semiz otu, yonca yaprağı gibi kıyılmış yeşillikler verdim. Epeyce işe yaradı ve kısa sürede serpildiler iki hafta kadar sonra tuzsuz lor peyniri de verdim. Kayıpsız bir büyüme oldu ama dediğim gibi anlayana kadar en çok zahmet çektiğim kuş bunlar oldu.
Halbuki elimin altında hindi civcivi için üretilmiş, yüksek proteinli hazır bir yem olsa bu kadar uğraşmayacaktım. Ama yine de hayvanlarla uğraşmaya değer :)
Sayın A.Şahin;
Benimde tam olarak değinmek istediğim konu buydu aslında..;) Bende siyah yerli hindi civcivleri çıkardığımda bu sorunu yaşadım.. 10 adet civcivden 1 tane zar zor büyütmüştüm.Söyledikleriniz doğru yem kesinlikle çok önemli araştırmalarım doğrultusunda "CP Hindi başlangış yemi"nin bu hayvanlara kesinlikle verilmesi gerektiği kanısına vardım.Hindiler sizinde söylediğiniz gibi proteine çok ihtiyaç duyuyorlar.Araştırdığım kadarıyla bunun karşılanması için "Un Kurdu" kullanımıda çok popülermiş.. Birde benim hindi civcivleri tepetakla geriye doğru düşüyorlardı :( Sanırım nedeni bu olsa gerek protein yetersizliği, Kemik gelişememesi v.s.. Herneyse aktarımlarınız için teşekkürler çok faydalı olmaya başlıyor bu bölümdeki konular.Sizin hindiler ete dönük, Yumurta yapıyorlarmı? Yoksa hibritler mi?
Saygılar.
Ben solucan ve çekirge ile sağlamaya çalıştım, hani doğada olsa protein gereksinimini bu şekilde karşılayacakmış gibi düşünerek :p bir de etrafa toz şeker serpiyordum buna da karıncalar çok geliyor ve hepsini yem gibi topluyordular ama büyümeye başlayınca tabi karıncalar dişinin kovuğuna yetmiyor onun yerine iri, sulu sulu çok besleyici çekirgeleri tercih ediyorlar :D Elimde kepçe, her gün çayır gezip resmen çekirge topluyordum :D
İki dişi bir erkek var şu an dişilerin ikiside hergün yumurtluyor ama çok uzun süreceğini sanmıyorum. Bakalım yumurtayı keseceği zaman yatma eğilimi gösterecek mi, bunu merak ediyorum.
Ben solucan ve çekirge ile sağlamaya çalıştım, hani doğada olsa protein gereksinimini bu şekilde karşılayacakmış gibi düşünerek :p bir de etrafa toz şeker serpiyordum buna da karıncalar çok geliyor ve hepsini yem gibi topluyordular ama büyümeye başlayınca tabi karıncalar dişinin kovuğuna yetmiyor onun yerine iri, sulu sulu çok besleyici çekirgeleri tercih ediyorlar :D Elimde kepçe, her gün çayır gezip resmen çekirge topluyordum :D
İki dişi bir erkek var şu an dişilerin ikiside hergün yumurtluyor ama çok uzun süreceğini sanmıyorum. Bakalım yumurtayı keseceği zaman yatma eğilimi gösterecek mi, bunu merak ediyorum.
Hadi bakalım hayırlısı Allah'tan :) İnşallah yumurta yaparlar ama döllü olurmu acaba? Bence otururmudan ziyade yumurtanın döllü olması daha önemli;) Çünkü yumurtayı çıkaracak bişey her halükarda bulunabilir.Ama yumurta dölsüzse pekte bir işe yaramaz bu yöntemler :eek: Organik besin, Organik çekirge o da değişik bir yöntem ama "Un kurdu" yapımıda çok basitmiş anladığım kadarıyla.Bir miktar sakatatı (Tavuk ciğeri,böbreği v.s.) una bulayıp bir müddet serin bir yerde bekletiliyormuş.Daha sonrasında bu un kurdu kendi kendine burada üremeye başlıyormuş.Hindi ve Sülün (Akvaryumlarda canlı yem olarak) üretiminde kullanıldığını duydum bazı kaynaklardan.Denemekte fayda olacağı kanısındayım.
Saygılar.
Yumurtaların dölsüz olduğundan kesinlikle eminim o yüzden onlardan bi beklentim yok ta sadece merak ettiğim; acaba bunlar da pekin ördeği örneğideki gibi kuluçka eğilimi gösterip göstermeyecekleri.
Bir de eğer yumurtayı folluktan almazsam akşama kalmıyor kırılıyor :) Devenin bale yapması gibi hareketleri var follukta :) Zaten çiftleşememesinin sebebide bu çok hantallar. Yatsa yatsa boş follukta kuluçkaya yatar sanırım.
Un kurdu üretimi hakkında hiç bilgim, tecrübem yok ama büyük bir meşakkatten kurtaracağı kesin.
Bir de konudan ayrı olarak, ilk defa bugün farkettim erkek tavuskuşu, dişi hindilerle çiftleşme konusunda çok meyyal. Yakınlaşma devam ederse makineye yumurtalardan koyacağım ama şimdilik sadece takipteyim :)
O zaman sizin hindiler yakın zamanda pilav yanında eşlik edecekler gibi görünüyor:) O cüsseyle eşlenmeside folda yumurta yapmasıda zor olur tabii ki haliyle.Dalgınlıktan sizin hindilerinizin etlik olduğunu unutmuşum..Benim resimde görünen beyaz amerikanlardan beslemeyi düşünmezmisiniz? Geçen sene kendi analarının yanından almıştık biz.Mübarek hayvan 20'den fazla civciv gezdiriyordu bakalım bizimkilerin akıbeti ne olacak henüz bişey yok gerçide.. Birde yakın muhitinizde yerli siyah hindi besleyen,üreten mevcutmu?
Tavuskuşuna gelince sizinde beslemeniz güzel :) Bizim tavuzkuşlarının dişiside geçenlerde sansarın komplosuna kurban gitti.Garibim erkek öyle tek başına kaldı meül melül yakın zamanda evlendirmem lazım onuda ama malum yumurta sezonu dişi neredeyse yok denecek gibi.Bende olmazsa bir tane hindi mi atsam yanına? Siz deneyin sonucu bana bildirirsiniz :)
skanatlar
16-03-2010, 15:04
Sn.Arnavut,
Bahsettiğiniz canlı yem elde etme uygulaması sanırım "sinek kurdu" için yapılıyor ve oldukça kötü kokulu bir süreç içeriyor.
"Un kurdu" elde etme yöntemini bilen ve uygulayan arkadaşlar varsa bizimle paylaşmasını rica ediyorum. Hem kokusuz bir süreç, hem de çok değerli bir protein kaynağı ( kümes hayvanları için )
Sayın ajanse1978;
Ben henüz un kurdu üretmeyi denemedim.Önceki mesajda belirttiğim gibi sadece kanatlılarımız için çok yararlı bir protein kaynağı olabileceğini aktarmak istedim.
Fakat un kurdu, Sinek kurdu, İrmik kurdu v.s. olmakla birlikte hepsi için hemen hemen aynı tarifi kullanmaktalar.
Sonuçlarından emin olmamakla birlikte "Un Kurdu" Üretimini aktarıyorum:
Rutubetli ortamda bırakılan un zamanla bu kurdu üretmeye başlar.Un kurdunun ebatları takriben 0,5-1 mm. çapında 0,7-1.5 cm. boyutlarındadır.Bir miktar unu yaklaşık bir ay gibi bir süreyle "Renkli kavanoz" benzeri cam bir kabın içinde muhafaza ediniz.Nemli,Sıcak ve hafif ışık alan bir ortamda bulundurmanız kurt üretimini hızlandıracaktır.Unu devamlı nemli tutmak veya üzerine 1-2 çorba kaşığı su koyarak karıştırmadan kendi haline bırakmak yeterli olacaktır.Bu adımları gerçekleştirdiğinizde bir ayın sonunda un kurdu oluşumu büyük ihtimal başlayacaktır.Dikkat edilmesi gereken husulardan biri ise bu uygulamayı yaptığınız ortamda bakliyet tarzı gıdaların bulunmamasına özen göstermenizdir.Çünkü bu oluşum zamanla güve olacak ve tüm bakliyatlarınıza tebellaş olacaktır.
Bir diğer yol ise bir balığı 3-4 cm. un dolu tercihen toprak bir kaba koyarak bir müddet bu şekilde bekleyin.Sonuç olarak un kurdu oluşumu muhakkak başlayacaktır.
Not: Yazıda bahsi geçenler internet ortamındaki muhtelif bilgilerden derlenmiştir.
Saygılar.
Bir de konudan ayrı olarak, ilk defa bugün farkettim erkek tavuskuşu, dişi hindilerle çiftleşme konusunda çok meyyal. Yakınlaşma devam ederse makineye yumurtalardan koyacağım ama şimdilik sadece takipteyim :)
tavuskuşu ile hindi çiftleşince yavru çıkıyor mu? :confused:
çıkarsa neye benziyor?
Keşke çıksa ama bunun çok mümkün olmadığını biliyorum. Melez yumurtalarda çok karmaşık kuluçka sorunu oluyor, yumurtalar döllü olsa bile embriyo bi şekilde bu dönemi tamamlayamıyor veya çok nadiren tamamlayan oluyormuş. Hindixtavuk hybridinin resmini görmüştüm ama farklı türlerle görmedim. Benimde beçxtavuk melezi için uğraşmalarım oldu hatta döllü yumurta da kuluçkaya koydum ama hiç çıkaramadım.
Resimdeki; tavukxtavuskuşu melezi, sağdaki annesiymiş. (1929)
Bu da; 4 haftalık hindixtavuk melezi
Her iki resim de bu linkten alıntıdır. http://www.messybeast.com/genetics/hybrid-birds.htm
peki bu melezler ilerde döl verebiliyorlar mı yoksa katır gibi kısırlar mı? Çok sordum sanırım ama ilginç geldi kusura bakmayın :)
Üretken değiller diye biliyorum ama katırlarda da döl verebilen istisnai durumlar olabiliyormuş tabi bu durumun (üretken olabilenlerinin) sebebini bilmiyorum.
Sayın A.Şahin;
Dişi tavuzkuşu mu yok? Yoksa sizin erkek meydanı boş bulup dişi hindileremi kur yapıyo? :) Bence siz onları pek bir araya getirmeyin... Allah muhafaza!
Saygılar.
Sayın A.Şahin;
Dişi tavuzkuşu mu yok? Yoksa sizin erkek meydanı boş bulup dişi hindileremi kur yapıyo? :) Bence siz onları pek bir araya getirmeyin... Allah muhafaza!
Saygılar.
Var, dişileri de var hatta bi tanesi pazar günü yattı, iki genç dişi de geçen seneden var ama gözü dışarılarda :)
kasap.94
17-03-2010, 23:29
Sayın hindi dostları. Siyah yerli hindilerden bendede var. Her sene iki hindi kuluçkaya yatırıyorum yirmi yirmibeş arası yavru alıyorum.yavrular yumurtadan çıktıkları gün ikişer adet tane kara biber yutturuyorum hiç zayiat olmuyor. yem olarakta besi pilç yemi veriyorum hiç sorun yaşamadım . karabiberi yaşlı biri tavsiye etmişti. Şuanda yeni yumurtlamaya başladılar. birde kuluçkaya ayrı yerlere yatırın diğerinin yumurtasına zarar veriyorlar.
Var, dişileri de var hatta bi tanesi pazar günü yattı, iki genç dişi de geçen seneden var ama gözü dışarılarda :)
Sayın A.Şahin;
O zaman bu erkeğin gözü dışarlarda baksana nasıl kurulmuş hindiye :) Ama hindide pek hayırlı bakmıyor tavuskuşuna... Kuluçkada yatan dişinizde umarım kazasız belasız yumurtaları çıkartıp büyütür.Hayvanlarınız çok güzelmiş tüyü kadar hayrını görün.
Saygılar.
Sayın hindi dostları. Siyah yerli hindilerden bendede var. Her sene iki hindi kuluçkaya yatırıyorum yirmi yirmibeş arası yavru alıyorum.yavrular yumurtadan çıktıkları gün ikişer adet tane kara biber yutturuyorum hiç zayiat olmuyor. yem olarakta besi pilç yemi veriyorum hiç sorun yaşamadım . karabiberi yaşlı biri tavsiye etmişti. Şuanda yeni yumurtlamaya başladılar. birde kuluçkaya ayrı yerlere yatırın diğerinin yumurtasına zarar veriyorlar.
Sayın Kasap.94;
Sizinde hindilerinizin görünümü gerçekten çok güzel, Sayın A.Şahin'e bulunduğum temenniler sizin içinde geçerli tüyleri kadar hayrını görün hayvanlarınızın.Paylaştığınız bilgiler içinde teşekkür ediyorum, Yavrulara karabiber yutturma konusu çok ilginç geldi doğrusu ve yeni duydum.Fakat sadece yumurtadan yeni çıktıklarında bir sefere mahsus iki adet öğütülmemiş karabiber mi veriyorsunuz? Yoksa arada tekrarlıyormusunuz? En kısa sürede deneyip, Sonuçlarını yine buradan paylaşırız inşallah.
Saygılar.
kasap.94
18-03-2010, 00:37
birsefere mahsus
Sayın kasap.94;
Paylaştığınız güzel bilgi için teşekkür ediyorum, Bu yöntemde umarım zaiyatı en aza indirmeye yardımcı olacaktır.Makinadaki hindi yumurtaları çıktığı takdirde bu yöntemi deneyeceğim.
Saygılar.
Sayın A.Şahin;
Hindi civcivlerim çıkınca sizinle görüşelim özel olarak :) Hayvanlarınızın son durumu ne bu arada? Tavuskuşu-Hindi birlikteliğinden vazgeçmişsinizdir inşallah :)
Saygılar.
Hindilerden iki defa çift sarılı yumurta aldım. Durumu abarttılar :) Tavuskuşları da artık ayrı yerde duruyorlar.
Sayın A.Şahin;
Mesaj alınmştır..:)
Saygılar.
mutlumutlu
05-04-2010, 12:54
[QUOTE=A.Şahin;576656]3. numaralı iletideki civcivlerimden damızlık olarak bıraktıklarımın bugünkü hali. ;)[/QUOTE
SYN A.ŞAHİN
maşallah çok iyi bakmışsın.
bu hindilerin yumurtalarından yavru çıkmayacagını söylüyorlar bana. bu konuda bilgin varmı?
ayrıca dişilerin kuyruklarını kısaltmanızı tavsiye ederim
mutlumutlu
05-04-2010, 13:01
syn Kasap.94
sizin hindilerde çok guzel.
Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür..misali olacak ama r benim siyah hindilerden daha buyuk sizinkiler...
kasap.94
05-04-2010, 15:51
Sayın mutlumutlu.teşekkür ederim .tane yemle besliyorumbide bol miktarda yeşil ot veriyorum .fenni olarak hiç bir çeşit gıda vermiyorum.kesilmiş temizlenmiş olarak.[ on kilo kemikli et.]geliyorlar
Sayın Kasap.94;
Ali Rıza Bey verdiğiniz bilgiler ve ayrıca şahsi yardımınız :) için çok teşekkür ediyorum.
Saygılar.
Sayın A.Şahin;
Tabii ki sizide unutmuyoruz muhterem kardeşim :)
Saygılar.
[/QUOTE]
SYN A.ŞAHİN
maşallah çok iyi bakmışsın.
bu hindilerin yumurtalarından yavru çıkmayacagını söylüyorlar bana. bu konuda bilgin varmı?
ayrıca dişilerin kuyruklarını kısaltmanızı tavsiye ederim[/QUOTE]
Eğer hindiler kuluçkadan itibaren bir işlem görmemişse ve yumrtaların döllü olduğundan emınseniz, uygun kuluçka ortamında kesinlikle çıkacaktır. Kuyruk kısaltma olayını yarın hemen yapıyorum :) Teşekkürler.
mutlumutlu
06-04-2010, 08:11
A.ŞAHİN
bu hindiler insana ne kadar yakın demi? kedi gibi bazan insana sokuluyorlar meraklı meraklı takip ediyorlar..
Kesinlikle çok uysallar, hatta bazen o kadar yılışıp ayağımın altında dolanıyorlar ki üstüne basacağım bigün diye korkuyorum :( Peşimde kuyruğum gibi, ben nereye, onlar oraya. :D
mutlumutlu
11-04-2010, 18:27
Bunlarda benim hindiler...
Sayın MutluMutlu;
Hindileriniz çok güzel görünüyor, Tüyü kadar hayrını görün. İlk resimdeki melez ise bir başka tabii ki :) Hindi yetiştiriciliği konusunda Sayın A.Şahin'in dediklerine kulak vermek lazım:) Değil mi A.Şahin Bey?
Birde aklıma gelmişken geçen günlerde yeni birşey işittim. Hindi civciv ve palazlarına ara ara ısırgan otu kaynatılıp suyu veriliyormuş.Bunun hindilerde sıkça görülen kabız sorunu için çok faydalı olduğunu söylediler.Bu konuda bir malumatı olan var mı acaba?
Saygılar.
mutlumutlu
12-04-2010, 08:14
Sayın Arnavut
Teşekür ederim. ilk resimdeki yerli hindi.
Ooo maşallah gümüş renkli hindiniz çok yakışıklı :) Beyaz olan yumurtlamak için mi yatıyor yoksa kuluçka mı? Dölsüz çıkan yumurtalarınızın erkeği yerli hindiniz miydi? Beyazların da erkeği var mı?
mutlumutlu
13-04-2010, 20:31
Ooo maşallah gümüş renkli hindiniz çok yakışıklı :) Beyaz olan yumurtlamak için mi yatıyor yoksa kuluçka mı? Dölsüz çıkan yumurtalarınızın erkeği yerli hindiniz miydi? Beyazların da erkeği var mı?
evet yumurtlamak için oturuyor.. beyaz erkek yok..
O zaman erkekten kaynaklı bi sorun değil de dişilerin döl tutma kabiliyeti engelli. Ben bendekiler gibi çiftleşemediği için sanmıştım ama erkek yerli olansa mutlaka çiftleşir.
limon_sever
06-06-2010, 23:09
Merhabalar,
Bugün hindi civcivi geldi 2 tane, etlik civcivlerim nerdeyse 1 aylık oldu onların yanına koydum ama ezilcekler nerdeyse, küçücük kaldılar yanlarında, bir müddet kartonda beslemeye karar verdim, hindi konusunda pek bilgim yok, söylemiş olduğunuz tavsiyelere uymaya çalışcam, yem olarak etlik civciv yemi düşünüyordum ama söylediğinize göre hindi yemi ayrı oluyor sanırım, son fotografta 2 hindide de var iki gözün arasında kafaların üstünde beyaz bir şey o nedir, birde cinsiyeti ne zaman belli olur?
Gayet sağlıklı görünüyorlar. O alınlarındaki çıkıntı ilerde büyüdüklerinde ibik olacak. Erkek olanları kanatlarını gererek gezer ve boynunda sakalı olur ama bunun için yine de daha beklemelisiniz.
Sizinkilerin büyüklüğünde bende de var. Bulabilirseniz en iyisi hindi gelişim yemi, ben bulamadığımdan tuzsuz lor peyniri, kaynamış yumurta akı ve kabuğu, biraz yeşillik bir de etlik civciv yemi veriyorum.
limon_sever
07-06-2010, 23:39
Acayip hareketliler, yemcide inşallah hindi gelişim yemi bulabilirim, bunlar 1 haftalıkmış yeni öğrendim, cinsiyetinin erkek veya dişi olduğunu öğrenmek için ne kadar bir süre geçmesi gerekiyor, etlik civcivlerde görmediğim o çıkıntıyı görünce şaşırmıştım demek ki ibikmiş :) teşekkür ederim.
limon_sever
08-06-2010, 08:57
Hindi civcivlerinin yanına etlik tavuk civcivi alsam bi sakıncası olur mu beraber büyütmek istiyorum.
limon_sever
12-06-2010, 12:15
6 tane etlik tavuk civcivi aldım bir sakıncası olmadı şimdiye kadar iyi geçiniyolar hindi civcivleriyle bakalım zaman ne göstercek...
nerimos19
22-06-2010, 16:36
Bizim 30 hindinin arasında 5 adet et tavuğu cinsi tavuk var hiç sorun yok daha öncede tavuk 20 hindi 3 taneydi hiç sorun yaşamadık . Merak etmeyin ikiside uysal hayvanlar birlikte yaşayabilirler .
Ancak kaz biraz geçimsiz oluyor. Ördekle bile zor yapıyor .
Yani hindi , tavuk ve ördek birarada rahatca olabiliyor .
limon_sever
23-08-2010, 13:56
hindilerim epey büyüdü yaklaşık 2.5 aylıklar, dişi mi erkek mi bunlar ;)
Yılmaz Yalçın
29-10-2010, 14:35
Arkadaşlar,
Babamın Samsun'da beslediği yaklaşık 7 aylık olan 8 hindisinden 4 tanesi öldü..Zirai yemle(içinde balıktan yapılan yem de varmış) besliyordu.Babamın söylediğine göre hindiler epey büyümüştü ve 1 dönümlük bahçede serbest halde dolaşıyorlardı ayrıca kümesleri de vardı..Ölmeden önce topalllıyorlarmış ve oturur vaziyette duruyorlarmış ve birkaç gün sonra da ölüyorlarmış..Üstelik aşılarını da yaptırıyordu babam buna rağmen ölüyorlar.Ne yapabiliriz?
alectoris
19-11-2010, 13:05
Sn. mutlumutlu
Hindilerin kuyrugunu neden kisaltmamiz gerekiyor?
tugrulbaba
23-01-2011, 14:53
toptan kim satın alıyor? Rakam olarak alt limit nedir? Yani fiyat değil hayvan sayısı. Bir de bu sene tane fiyatı hangi seviyelerdeydi?
Merakımdan soruyorum.
çiftçi5234
01-02-2011, 16:46
arkadaşlar bir hindinin boyu ortalama kaç cm dir
Sn. mutlumutlu
tahminlerime göre kuluçkaya yattığı alan dar bir yer olursa daha rahat yatması için.
Bir erkek hindi günde kaç dişiyle çiftleşebilir.
limon sever hindileri hala kesmediysen(etlik cinsi dediğin için) kümesin tellerine yakın olan erkek diğeri dişi
Yılmazbaşkan
24-02-2011, 09:31
Arkadaşlar,
Babamın Samsun'da beslediği yaklaşık 7 aylık olan 8 hindisinden 4 tanesi öldü..Zirai yemle(içinde balıktan yapılan yem de varmış) besliyordu.Babamın söylediğine göre hindiler epey büyümüştü ve 1 dönümlük bahçede serbest halde dolaşıyorlardı ayrıca kümesleri de vardı..Ölmeden önce topalllıyorlarmış ve oturur vaziyette duruyorlarmış ve birkaç gün sonra da ölüyorlarmış..Üstelik aşılarını da yaptırıyordu babam buna rağmen ölüyorlar.Ne yapabiliriz?
Sevgili adaşım, hindilerinizin bağırsak sistemi hastalanmış. Cipro 500 ml isimli tableti ezerek 5 litrelik içme sularına karıştırın. Hindilerin bağırsak sistemleri hassas olur. O yüzden yeme içmelerine dikkat etmek gerekir. özellikle çamaşır ve bulaşık sularının açıkta olduğu alanlarda gezmemelilerdir.
Beyaz hindilerin yumurtaları genelde dölsüz olur. Beyaz hindilerden döllü yumurta almayı becerebilen üreticilerimiz de mevcuttur. Beslenmeyle ilgili bir çözüm geliştirmişler ama net olarak dışarıya bilgi vermiyorlar.
Yılmazbaşkan
24-02-2011, 09:33
Sn. mutlumutlu
:o Çiftleşmenin rahat olabilmesi için olsa gerek. Bazı tavuk türlerinde (aşırı tüylenme olmasından dolayı) tavuklarının gerisinin traş edilmesi gerektiğini de duydum. Örneğin habeş (silkiyye) tavuğu.
Yılmaz Yalçın
24-02-2011, 10:26
Sevgili adaşım, hindilerinizin bağırsak sistemi hastalanmış. Cipro 500 ml isimli tableti ezerek 5 litrelik içme sularına karıştırın. Hindilerin bağırsak sistemleri hassas olur. O yüzden yeme içmelerine dikkat etmek gerekir. özellikle çamaşır ve bulaşık sularının açıkta olduğu alanlarda gezmemelilerdir.
Beyaz hindilerin yumurtaları genelde dölsüz olur. Beyaz hindilerden döllü yumurta almayı becerebilen üreticilerimiz de mevcuttur. Beslenmeyle ilgili bir çözüm geliştirmişler ama net olarak dışarıya bilgi vermiyorlar.
Başkanım cevap için sağolasın:)Adaşız:)Bu arada babamın hindileri beyaz hindi değil koyu renk olandan..8 taneden şimdi 2 tane hindisi kaldı geriye kalanı öldü.Hindileri beslediği alan 1 dönümlük etrafı kapalı bahçe idi..Aslında yeni hindi almak istiyor ama 6 tanesi ölünce cesaret edemiyor.Sizce yeni hindi alsa neye dikkat etmelidir bizim bahçe şartlarında yetişir mi?
Yılmazbaşkan
24-02-2011, 14:07
Adaşım, siyah hindi de olsa beyaz hindi de olsa hastalık belirtisi görülür görülmez hastalanan hayvan ayrı bir kümese konulup tedavisine başlansa birşeyi kalmazdı. Dediğim ilacı 10 gün boyunca suyuna katmanız gerekiyor. Hatta, ben iğnesi sökülmüş enjöktör ile ilaçlı suyu ağzına zerkediyorum. Zorla içiriyorum.
Hindileri civciv olarak alırsanız, veterinerden kanatlı hayvanlar için satılan bağışıklık güçlendirici toz ve ilaçlardan da alın. Hastalık gelmeden önce tedbir alırsanız maliyet daha düşük olur. 1 Dönümlük bahçede hem hindi yetiştirir hem de kazanç bile sağlarsınız. Beyaz hindi yetiştirirseniz, kokusu rahatsız eder ve 7. ayda kesmeniz gerekir. Siyah hindi beslerseniz güzel bir besleme ile her yıl dişi hindilerden 60 civarı yumurta alırsınız.
limon_sever
24-02-2011, 20:51
limon sever hindileri hala kesmediysen(etlik cinsi dediğin için) kümesin tellerine yakın olan erkek diğeri dişi
Malesef ikisi de dişiymiş. O dediğinizi sonra kestim kestiğime de pişman oldum. Pinpon topu kadar yumurta oluşturmuş 4 tane kadar, diğer yumurtalarda küçüktü. Keşke biraz daha bekleseydim kesmek için. Neyse bu sene ki hindilere kısmet...
çok heybetli olduğunu için erkeğe benzettim ama yanılmışım:)
Yılmaz Yalçın
25-02-2011, 21:01
Adaşım, siyah hindi de olsa beyaz hindi de olsa hastalık belirtisi görülür görülmez hastalanan hayvan ayrı bir kümese konulup tedavisine başlansa birşeyi kalmazdı. Dediğim ilacı 10 gün boyunca suyuna katmanız gerekiyor. Hatta, ben iğnesi sökülmüş enjöktör ile ilaçlı suyu ağzına zerkediyorum. Zorla içiriyorum.
Hindileri civciv olarak alırsanız, veterinerden kanatlı hayvanlar için satılan bağışıklık güçlendirici toz ve ilaçlardan da alın. Hastalık gelmeden önce tedbir alırsanız maliyet daha düşük olur. 1 Dönümlük bahçede hem hindi yetiştirir hem de kazanç bile sağlarsınız. Beyaz hindi yetiştirirseniz, kokusu rahatsız eder ve 7. ayda kesmeniz gerekir. Siyah hindi beslerseniz güzel bir besleme ile her yıl dişi hindilerden 60 civarı yumurta alırsınız.
Sevgili Adaşım,
Babam sizden rica etti bir kaç sorumu cevaplandırsa sevinirim dedi.İlk sorusu;
Şuan 3 siyah hindisi varmış,bunlar 2 adet dişi,bir adet erkek hindi şeklinde ve 8.aylık hepsi.Erkek hindi çok kabarıyor ve fazla ses çıkarıyormuş neden olabilir nasıl önleriz?İkinci sorusu;pek birşey yemiyorlarmış bu nedenle marul ve lahana veriyorlarmış bunun zararı var mı ve siz ne yem vermesini tavsiye edersiniz?üçüncü soru ise;2 dişi hindiyi nasıl yumurtlatması lazım?Tavuklarla aynı bölümde yaşıyorlar?hindi ne zaman yumurtlar?
limon_sever
25-02-2011, 21:54
Sevgili Adaşım,
Babam sizden rica etti bir kaç sorumu cevaplandırsa sevinirim dedi.İlk sorusu;
Şuan 3 siyah hindisi varmış,bunlar 2 adet dişi,bir adet erkek hindi şeklinde ve 8.aylık hepsi.Erkek hindi çok kabarıyor ve fazla ses çıkarıyormuş neden olabilir nasıl önleriz?İkinci sorusu;pek birşey yemiyorlarmış bu nedenle marul ve lahana veriyorlarmış bunun zararı var mı ve siz ne yem vermesini tavsiye edersiniz?üçüncü soru ise;2 dişi hindiyi nasıl yumurtlatması lazım?Tavuklarla aynı bölümde yaşıyorlar?hindi ne zaman yumurtlar?
Kabardığı zaman yaa çok kızmıştır veya dişilere gösteriş yani kur yapıyodur. Kuyruğu da açılır ve kanatları yere kadar değer genelde. Erkekler dişilere göre daha ses ve gürültü yaparlar. Ayrıca kırmızı rengi pek sevmezler.
Bu zamanlarda yumurtlayacaktır, nerden biliyorum kestiğim etlik hindilerin içinde yumurta oluşturmuş 2-3 haftadan yumurtlayacak gibi oluşturmuş. Eğer etlik düşünüyosanız kırık buğday ve kırık mısır vermenizi tavsiye ederim. Epey kilo aldırıyor. Yumurtlaması içinse eğer yumurta yemleri var onları verin bol yeşillik verin siyah hindiler otçuldur zaten.
Yılmazbaşkan
28-02-2011, 15:05
limon sever arkadaşımız etlik hindilere bakarak kısmen doğru cevaplamış. Ancak adaşım yerli hindilerden bahsediyor anladığım kadarıyla. Kış mevsiminde hindilere veya diğer kanatlı hayvanlara yeşillik verilmesi iyi değildir. Onları ishal yapabilir. Ayrıca et verimine ve yumurta verimine olumlu katkı yapmaz. erkek hindi dişileri dölleyecektir. Hatta 1 erkek hindiye 8-10 tane dişi hindi olsa daha iyi olurdu. Limon sever in dediği gibi bu sıralar yumurta yemine başlasanız iyi olur çünkü yumurta mevsimi yaklaşıyor. Hindiler yumurtlamaya gittiklerinde nereye yumurtladıklarını öğrenmek için takip edin. Fakat takip ettiğinizi hissettirmeyin aksi halde yumurtladığı yeri değiştirir. Yumurtaların bir tanesi hol olarak bırakıp diğerlerini birikmeden alın ve serin bir odada muhafaza edin. Hindiniz gurk olduğunda ya da başka bir tavuğunuz kuluçkaya yattığında elinizdeki hindi yumurtalarını onların altına atarsınız.
2 tane hindim var bir tanesi 15 gün önce kuluçkaya yattı diğerinede 3 gün oldu. önce yatanın yavruları çıktığı zaman sonradan yatan civcivlerin sesin duyup yumurtalara yatmaktan vazgeçermi.
Yılmazbaşkan
12-04-2011, 09:48
Siz yine de her ihtimale karşı ilk hindiniz civcivleri çıkardığında o bülümden alarak başka bir odaya kapatın. Herhangi bir sebeple hindiniz ve ya tavuğunuz gurktan kalkar da tekrar yatmazsa yumurtalarını başka bir tavuk altına atabilirsiniz, ya da bir arkadaşınızda bulunan kuluçka makinesine yumurtaları koyabilirsiniz. Civcivleriniz çıkacaktır merak etmeyin.
cevabın sağol. sonraki yatan hindiyi başka bir yere taşıdım
mutlumutlu
20-04-2011, 12:33
2 tane hindim var bir tanesi 15 gün önce kuluçkaya yattı diğerinede 3 gün oldu. önce yatanın yavruları çıktığı zaman sonradan yatan civcivlerin sesin duyup yumurtalara yatmaktan vazgeçermi.
yumurtanın uzerinde oturan hindiyle civcivlerin üzerinde oturan hindinin oturma pozisyonu farklıdır. yani sesi duyan hindi civcivleri ezmemek icin biraz daha dikleşebilir buda yumurtaların soğumasına sebep olabilir.
Öncelikle herkese merhaba zaman zaman foruma girip konuları inceledim .ancak yeni üye olabildim.yaklaşık 7_8 senedir hindi besliyorum şuan elimde kahverengi _sarı hindilerden var.4 dişi 2 erkek hindim var.3 dişim kuluçkada yatıyor.heyecanım hiç azalmadı her sene aynı heyecanla yavruların çıkışını merakla bekliyorum.:D ara ara etlik ırk denilen beyaz hindilerdende besledim ancak o cins hayvanlar tamamen et üretimine dayalı şekilde üretilmişler o da benim hobim için geçerli bir sebep deildi . aynı zamanda bacak ve ayak sakatlıkları, tüy gelişimindeki bozuklukları ve üremeye kapalı oluşları onları geri plana attı .ancak yerli hindiler gibi üreyebilen beyaz hindilerin oldugunu biliyorum fakat bir türlü elde edemedim çokda hevesim var ama kısmet olmadı.Sayın Arnavutun beyaz hindileri çok hoşuma gitti acaba hala besliyorlarmı o cinsi ?şayet besliyorlarsa ve eger ellerinde yumurta **** civciv varsa irtibata geçmek isterim doğrusu sevgiler selamlar.... Tel no:05369889798
limon_sever
06-05-2011, 23:23
2 hafta kadar önce siyah ırktan 3 adet civciv aldım. Besiye tabi tutacam. Acaba erkek ve dişiler 6 ayda yaklaşık kaç kiloya ulaşıyor.
serhat_Önder
11-05-2011, 19:46
Gerçekten cok güzel paylaşımlar... Bendede kanatlı hayvanlara merak var.. inşallah bahçeme bu sene alıcam hindi-tavuk.
Yılmaz Yalçın
18-05-2011, 11:18
Arkadaşlar,
Babamın erkek hindilerinden birisinin boğaz kısmında yumurta büyüklüğünde yumru gibi bir şişlik oluşmuş.Yemlerin biriktiği yerde değil onun yakınında bir bölgede.Sorun ne olabilir acaba?
Arkadaşlar,
Babamın erkek hindilerinden birisinin boğaz kısmında yumurta büyüklüğünde yumru gibi bir şişlik oluşmuş.Yemlerin biriktiği yerde değil onun yakınında bir bölgede.Sorun ne olabilir acaba?
Büyük bir ihtimal ile ur dur O hindinin dalağıda şiştir zannedersem bundan iki ay önce çok güzel bir tavuğumun başına böyle bir olay geldi inşallah yanılıyorumdur. Üzgünüm
isyankarbfc
22-06-2011, 02:22
baslıgı bastan asagıya okudum fakat yazılarda goremedıgım hındılerde olan bır sıkıntı var gozler kafalar sısıyor bunun sebebı nedır ve nasıl onlem alınmalıdır ben daha once beyaz hındı besledım bu sorunla karsılastım ve benım bı tanıdıgımda aynı sorunu yasadı sımdı tekrar hındı alıyorum bu sıkıntı neden olur ve nasıl onlem alınır bılgılerınızı paylasırsanız sevınırım.
baslıgı bastan asagıya okudum fakat yazılarda goremedıgım hındılerde olan bır sıkıntı var gozler kafalar sısıyor bunun sebebı nedır ve nasıl onlem alınmalıdır ben daha once beyaz hındı besledım bu sorunla karsılastım ve benım bı tanıdıgımda aynı sorunu yasadı sımdı tekrar hındı alıyorum bu sıkıntı neden olur ve nasıl onlem alınır bılgılerınızı paylasırsanız sevınırım.
Merhaba Kümes hayvanlarında bu sorun en yüksek oranla Avian influenza hastalığından kaynaklanır. Hindilerde protein eksikliğide bu tip belirtiler verebilir hindilerinizi gözlemleyin şişlikle birlikte ishal ve halsizlik varsa veteriner hekimden yardım isteyin eğer sadece şişlik varsa 5 kg civciv yemine 10 adet yumurtayı kırıp karıştırın cıvık olmasın hafif nemli şekilde hindilerinize verin protein açısından destek olacaktır.
isyankarbfc
22-06-2011, 20:29
cok tesekkur ederım bılgılendırmenız ıcın saygılar.
mutlumutlu
23-06-2011, 20:51
Bu sene kuluçkadan çıkan civcivler beyaz ağırlıklı oldu.
piyasada hindi civcivi yemi bulabilen arkadaslar çok sanslı.
merhabalar civcivleriniz çok güzeller güle güle büyütün inaşallah...bu beyaz olanlar etlik olup çiftleşme sorunu olanlar **** hibrit dedilerindenmi? yoksa yerli ırk gibi köy hindisi gurubundanmı? bendede sarı hindiler ve civcivlerinden var .civcivlerin önünde olan yem nedir? hindi yemi bulamıyorsanız haşlanmış yumurta vermenizi öneririm ilk 5 gün kadar daha sonra etlik piliç yemi işinizi görecektir .selamlar
furkan yıldız
25-06-2011, 07:27
Yem bulamıyorsanız civciv yeminin içine haşlanmış yumurta sarısı karıştırıp verin. Farkı çok rahat gözlemleyebilirsiniz.
mutlumutlu
30-06-2011, 21:27
merhabalar civcivleriniz çok güzeller güle güle büyütün inaşallah...bu beyaz olanlar etlik olup çiftleşme sorunu olanlar **** hibrit dedilerindenmi? yoksa yerli ırk gibi köy hindisi gurubundanmı? bendede sarı hindiler ve civcivlerinden var .civcivlerin önünde olan yem nedir? hindi yemi bulamıyorsanız haşlanmış yumurta vermenizi öneririm ilk 5 gün kadar daha sonra etlik piliç yemi işinizi görecektir .selamlar
teşekür ederim..
bunlar yerli hindi..
geçen sene 15 yavrudan 2 tane büyütebildim ayakları yamuldu öldüler hindi yemi kullandım ama işe yaramadı.bu senede ayaklarda sorun olmadı ama 29 yavrudan sadece 4 tane kaldı aniden bir gün içinde ölüyorlar.hindilerle beraber tavuk civcivide çıkarmıştı tavuklar gayet iyi hatta hindilerden bile büyük oldular. hindilerden teki tekrar kuluçkaya yattı 1 haftası var yavruların çıkmasına.sağlıklı bir şekilde nasıl büyütelirim yazıların hepsini okudum ama karar veremedim.birde havaların sıcak olması çıkımı etkilermi nem yetersizliğinden yumurtalara biraz su serpmek doğru olurmu
mutlumutlu yavruların durumu nasıl şimdi.annelerinden ayrımı büyütüyorsunuz
20 tane yavru çıktı bugün.vitamin,yem,ilaç vs. ne almalıyım umarım bunları büyütebilirim çok nazik hayvanlar herşeyden etkileniyorlar
mutlumutlu
19-07-2011, 19:57
mutlumutlu yavruların durumu nasıl şimdi.annelerinden ayrımı büyütüyorsunuz
merhaba addo
yavrular iyi 3 anne 30 kadar yavru var hatta anneler yumurtlamaya basladı.
mutlumutlu eski yavrulardan 3 tane kaldı. bu yavrulardan 1 tanesi 3.gün öldü yem yemiyordu hiç. diğerleri iyi durumdalar neo terramycin+vitamin aldım sularına katıp veriyorum hazır yemin içinede yumurta kırıp veriyorum, fırsatını buldukçada dışarı çıkarıyorum.umarım bunlar sağlıklı sekilde büyür başka yapabileceğim bişey varsa yardım ederseniz sevinirim
dört farklı renkte çıktılar
yavrular çok şirin güle güle büyütün. eğer ölüm çok oluyorsa en azından 2 hafta kadar anneden ayırıp 60w lamba altında yumurta sarısı ile besleyin.
mutlumutlu
30-07-2011, 18:57
addo hayırlısı olsun .. hindiler çok kibar oluyorlar hiçbir zaman bu yavru kendisini kurtardı diyemiyorum boyu bir karışı geçse bile bazan birden hastalanıyor ölüyor.gecenyıl banada aynısı oldu.
kuluçka makinan varsa fazla olmaz ama yumurta yollayabilirim.
sağol mutlumutlu yollamana gerek yok dişi hindiler bu sene çıldırdı kuluçka makinası gibi çalışıyor diğeri 3 sefer gurk oldu şimdide 4 de hazırlık yapıyor artık vakit geçti diye yatırmadım.
dremre yorum için sağol bugün 15 günlük oldular.ölen yavruda annesinin hatası yoktu çıktığında bir anormallik vardı zaten hiç susmuyordu hep ciyaklıyordu bişey yiyip içmiyordu her ne kadar ben bişeyler yedirip içirsemde fayda etmedi.
8 tane kaldı yavrular.sapasağlamlar cin gibiler geziyor dolaşıyorlar akşam içeri alıyorum sabah bakıyorum biri ölmüş.gelişmeleride çok güzeldi ama Allah'ın verdiği ömür bitince ne yapsak çare yok
file:///C:/Users/w%C4%B1n%207/Desktop/28082011055.jpg
Kolay gelsin.Ben 3 ay önce beyazları 2 ay sonrada siyahı aldım. Zor bele bu hale geldiler :).Örenmek istediğim bunların cinsiyetleri yardımcı olursanız biri erkek de diğerlerinin ne oldugunu kestiremedim erkek devamlı boyuna posuna bakmadan kabarıyor :).^aylık oldular ama hala civci yeminden başka bişey yemiyolar böcek yiyorlar ama arpa buğday yemiylar ne yapmam lazım .Büyüdükleri için civciv yemi yetiştiremiyorum :).Yardımcı olursanız sevinirim.
Merak edenlerede 2 günlükken aldım civci yemini yiyemiyorlardı. İlk olarak şekerli suda şehriye haşlayıp verdim yediler ve kıyma verdim kıymaya hala bayılıyorlar. İlk bi hafta verebilirseniz kıyma verin , ayaklarında yamukluk diye bişey kalmaz ve ayak bilekleri 2 aylıkken bir neredeyse horozun bilğine kadar erişiyor.
Ankarada yaşıyorum civciv yemini ucuz bişekilde temin edebileceğim biyer varmı
feelings
11-09-2011, 12:02
mutlu kardeş eğer elinde fazla yumurta varsa ben talibim bende çok hevesliyorum hindiye ama bulunduğum yerde fazla olmaması nedeniyle sahip olamıyorum eğer gönderme imkanınız varsa çok memnun kalırım
mutlumutlu
13-09-2011, 21:23
mutlu kardeş eğer elinde fazla yumurta varsa ben talibim bende çok hevesliyorum hindiye ama bulunduğum yerde fazla olmaması nedeniyle sahip olamıyorum eğer gönderme imkanınız varsa çok memnun kalırım
feelings malesef sezon geçti ama ilkbahara elimde fazlasıyla olur..
feelings
20-09-2011, 00:13
mutlu kardeşim ozaman sizden bi ricam olabilirmi bana beyaz hinti kanatı lazımsadec o kalın tüyler yani eğer elinizde beyaz hindi varsa gönederbilirmisiniz kuyruk tüyü olur kanat tüyü olur o en kalınından ben onları balık avında kullanacam buırda pek bulunmuyor size zahmet tel nom 05364544124 face adresim selvetucuncu@hotmail.com aynı zaman da msnemde o görüşmek dileğiyle
mutlumutlu
26-09-2011, 21:12
mutlu kardeşim ozaman sizden bi ricam olabilirmi bana beyaz hinti kanatı lazımsadec o kalın tüyler yani eğer elinizde beyaz hindi varsa gönederbilirmisiniz kuyruk tüyü olur kanat tüyü olur o en kalınından ben onları balık avında kullanacam buırda pek bulunmuyor size zahmet tel nom 05364544124 face adresim selvetucuncu@hotmail.com aynı zaman da msnemde o görüşmek dileğiyle
elimde hiç beyaz kalmadı hepsi yerli gecen yıl vardı.. balık avında nasıl kullandıgınızı tam anlayamadım ama tam dediğiniz gibi kalın kalın tuyleri vardı.
bende beyaz hindi var balık tutmayıda severim ama beyaz hindi kanadı balıkda ne gibi işe yarıyo bilgi verebilirmisiniz
feelings
05-10-2011, 17:56
kardeş burda cinekop istavrit palamut tirsi gibi balıkları olta ile avlamak isdersen o kanatlarla capari bağlıyorsun yani kaz ördek beyaz hinti kanatlarınıdaki tüylri kancaya göre kesip **** ayırıp ufak ufak kancaya bağlıyorsun biz trabzonda böle capariler yapıp kayık ile denizde balık tutuyoruz mesela pazar günü bol miktarda cinekop tutuuk bu hayvanların tüyleri suda hemen pörsümüyor suya danayıklı oluyor ama bizim buralarda bek bakan olmadığı için bulunmuyor ben bakmaya kalkdım ama civcivini bulamadım makineden cıkarayım dedim yumurtasını bulamadım aslında nette var oda çok pahalı ondan eliniz de saydığım hayvanların kanatlarından bulunursa gönderme imkanınız varsa minnettar olurum
Civcivleri baharda çok oluyor çok nazik hayvanlar bakımları çok zor
abi daha kesmeyi düşünmüyorumda tatlı su balığına kullanılırmı bunun tüyüü
serdar8365
10-10-2011, 14:23
s.a bugün yeni üye oldum.hindi civcivi almak istiyoruz 100-200 arası tabi satarken sorun yaşamamak kaydıyla yardımcı olursanız sevinirim
serdar8365
10-10-2011, 14:27
sayın a.şahin
beyaz hindi civcivi arıyorum 200 kadar büyütüp satıcaz.yardımcı olurmusun kardeş
serdar8365
10-10-2011, 14:32
s.a herkese
serdar8365
10-10-2011, 14:33
herkese ***
serdar8365
10-10-2011, 14:34
nasılsınız
denizmidyat
05-01-2012, 18:16
Sayın A.Şahin;
Hindi civcivlerim çıkınca sizinle görüşelim özel olarak :) Hayvanlarınızın son durumu ne bu arada? Tavuskuşu-Hindi birlikteliğinden vazgeçmişsinizdir inşallah :)
Saygılar.
sayın Arnavut arkadaş bızım bu bilgede kuluçka 2000 gelişim 500 çikim ve 10 adet hindi buyutme kafası olarak ufak bır yer kurmayı duşunuyorum barınacakları yerı dahi hazırladım bu özelıklerde bır kuluçka makınasıne kaç adet damızlık hındı yeterli bu konuda bılgı vermenızı rıca edecem 0532 510 47 61 deniz
çiftçi5234
15-01-2012, 19:35
Arkadaşlar, ben mart ayından temmuz sonlarına kadar bir sürede hindi yetiştirmek istiyorum.Acaba kaç kilo civarı olur.6 ayda 15 kiloya yaklaşıyormuş.5 ayda 12-13 kilo olur diye düşünüyorum.Cevaplarınızı beklemekteyim.
Yılmazbaşkan
22-05-2012, 11:19
Çiftçi bey, 5 ayda 12-13 kg olurdiye düşündükleriniz beyaz hindilerdir. Siyah hindiler bir yaşından önce kg basmaz, en fazla 6-7 kg olurlar, Deniz midyat rumuzlu arkadaşım, hindiyi gurka yatırmadığınız ve bir hindinin sezonda ortalama 40 yumurta verdiğini hesap ederseniz size 100 tane damızlık hindi yeterli olur. 100 tane dişi hindiye 10-15 arası erkek hindi yeterli olur. Yalnız bu işe bu kadar yüklü girmeniz (damızlık hindiler, 2000 lik kuluçka makinesi, besihane, civciv büyütme kafesleri vb.) çok sağlıklı olur mu diye düşünüyorum ve bana riskli geliyor. Daha küçük ebatta bir kuluçka makinesi ile örneğin 150 yumurtalık bir makine ile işe başlayın. Piyasadaki arz - talep olayına bi bakın ve ondan sonraki yıllarda yüklü yatırım yapın. Yani birazcık tecrübe kazanmanız daha iyi olur.
bir sorum vardı kuluçka makinesinden çıkan hindiler gurk olurmu?
bay tömürcek
22-08-2012, 17:25
Olur sayın hindici içiniz rahat olsun geçen sene aldıgımız etlik hindi bile kuluçkaya yattı.
saolun tömürcek..
içim rahatladı..
en kısa sürede resimlerini koyacağım
bay tömürcek
23-08-2012, 19:15
Ne demek hindici kafana takılan birşey olursa ben hep burdayım ;) bayağı deneyimim var hindi konusunda soruların olursa da yardımcı olurum seve seve :)
benim hindilerim 1 aylık oldular erkek dişi olduğunu nasıl anlarım tömürcek
bay tömürcek
23-08-2012, 21:23
Sayın hindici bir aylıkken karar vermesi biraz zor olur iki aylık daha uygun olur dişi erkek ayrımı için ama gerek hal ve hareketlerinden gerek vücut yapılarından ayırt edebilirsin mesela dişilerin kafası hafif basık ve uzun olur erkeklerin daha geniş daha yuvarlak sonra boynundaki boncukları dişilerin küçük kalır erkeklerin çabucak gelişir gagasının üstündeki ibiği kalın ve uzun olur erkeklerin dişiye göre ama dediğim gibi daha erken hindici biraz daha beklemen lazım. Fotoğraf ekleme şansın var mı?
yarın eklerim tömürcek anlarmısın
bay tömürcek
23-08-2012, 21:44
Ya valla ne desem ki şimdi anlarım aslında hindiden ama canlısı daha başka oluyor tabi sen bi ekle anlamasam bile bi yorum yaparım ;) Benimkiler 3 aylık oldu artık tamamen belli ne oldukları biraz beklemen gerekiyor yani ;)
bay tömürcek
23-08-2012, 21:54
Şuan bilgisayarda hiç resim yok bende yarın eklemeye çalışırım ;) Benimkiler yerli hindi ayrıca anne altından çıkardım kendi hindimden yani :)
bay tömürcek
23-08-2012, 22:01
Bak mesaj yazdığın yerde gelişmiş moda dön diyo oraya tıkla az aşağı in fotoğraf yükle diyo tıkla ona 5 tane kutu çıkıyo gözat de bilgisayardan ekliceğin resmi seç ve yükle de yüklenince sonra yukarda pencereyi kapat de daha sonra çık orda şekillerin içinde üstte ataç işareti var tıkla ona all insert yazıyo tıkla ekleniyo mesaj gönder de gelir sayfaya ;)
anlıyabilcenmi dişi erkek sevapa girersin valla :)
bay tömürcek
23-08-2012, 22:05
Valla kardeşim bunları anlasa anlasa ultrason anlar bunların daha boncukları bile çıkmamış anlaşılmaz bunlar :)
kardeş boncukları derken boncuklar nedir
arkadaş hindi yavruları nasıl büyür bu işin ilmi nedir. ne yapıyorsam olmuyor bir gün cin gibiler ertesi gün ölüyorlar. Tavuk civcivleri turp gibi, hindiler Allah'ım canımı al diye yaşıyorlar.Dışarıda serbest dolaşıyorlar olmuyor içeride besliyorum olmuyor.
bay tömürcek
24-08-2012, 10:28
Sorun olmazsa addo abi diyorum ;) Hindi nerdeyse hayvanlar içinde en nazik olanı belki kümesinizde üşüyorlarsa ondan ölüyorlardır hiç üşümeye tahammülleri yok sabah saat 10 dan önce koyverme dışarı eger küçüklerse ve çimenler çiyliyse ıslaksa kaparlar hemen şifayı baktın neşeleri kaçtı ver acı biberi korkma acıbiberden hiç birşey olmaz ateşlerini çıkarır vücut ısılarını yükseltir rahatsızlıklarını yenerler sabahları yemleyince büyük bir diş sarımsağı ikiye böl yuttur iki parçayıda birde ne yem veriyorsun en önemlisi o?
bay tömürcek
24-08-2012, 10:29
Hindici kardeşim boncuk deriz biz boynundaki yuvarlak yuvarlak kırmızı ibikleri en çok onları çıkarırken hasta olurlar acı biber ve sarımsak tavsiye ederim. Şimdi benimkilerin fotoğraflarını ekliyeyim.;)
bay tömürcek
24-08-2012, 10:36
işte ebnnim hindiler resmin üstündekiler anne ve babası :D
327013
327014
327015
327016
327017
bay tömürcek
24-08-2012, 10:38
Bu 4. resimdeki kabaran bu seneki yavrulardan erkek olanı 3 aylıklar suan :D
boncuklarını çıkarırken neyapmalıyım? sarımsak ve acı biberi napacağım yardım lütfen tömürcek?
birde bu kafa tüyleri kaç aylıkken yolunur?
Abi demende sorun olmaz.anneleri var yanında üşümemeleri gerek diye düşünüyorum.Ağustosun sıcağında 8 tane daha çıkmıştı şimdi 3 tane kaldı. yem konusuna gelince yumurta,süt,fenni yem,yağ,ekmek, bulgur,tahıl,kırık arpa,vitamin,sarmısak aklıma ne gelirse denedim beceremiyorum bir türlü.acı biber derken taze yeşil bibermi yoksa baharat olanımı ?
addo kardeşim bende daha önce çok hindi besledim çok özen göstermen gerekiyor birde bunları dene yaşadığınız yer sıcaksa eğer sabahları otlar ıslak deilse sabah çıkartmasnız daha iyidir çünkü akşamdan avlanmaya çıkan böcekleri yerler ve vitamin toplarlar önlerinden yem eksik olmaması lazım onların özel yemi olan yağlı yem verirseniz çok iyi yaşarlar hergün dahada fazla otlatma ihtiyacı duyarlar programınızı buna göre yapınız hergün dışkılarını temizlemeniz gerekir sularının içine hindilerin giremiyeceği şekilde taş doldurunuz ve temiz yerde büyütmeye özen gösteriniz bunları deneyin birde işe yaradıpını yaramadığını yazarsınız
bay tömürcek
24-08-2012, 14:24
Hindici kardeşim boncuklarını çıkarmaları yakındır seninkiler bak boyunlarının altına kursağa yakın yere sivilce gibi görürsün bi iki tane sonra bunlar çogalırlar boncuklarını çıkarırken aynı çocukların diş çıkardıkları gibi rahatsız oluyorlar acı biberi yeşil olanını kopar dalından yiyebilecekleri şekilde doğra yemezlerse aç ağızlarına tık şimdilik bitane yeter sarımsağıda aynı şekilde bi dişi böl ikiye üçe tık ağızlarına ateşleri çıktıkça boncuklarını rahat çıkarırlar.
Facebook kullanmıyorum ama istersen özeline numaramı yazabilirim mesaj atarsan daha rahat anlaşabiliriz.Adım da enes bu arada ;)
memnun oldum enes kardeşim dediğin teknikleri uygulayacağım
bay tömürcek
24-08-2012, 14:31
Abi ben sana şimdi bi yem karışımı söylicem. Bak ilk çıkınca 3 gün haşlanmış yumurta ver 3. günün sonunda yumurtaya az az hindi yemi karıstır civciv yemi değil sonra yumurtayı kes 3 günden fazla verince arka tarafları pisleniyor ne demek istediğimi anlamışsındır umarım.
Sonra boncuk çıkarmaya başlayınca (ölçüleri ben tenekeyle ayarlıyorum ama neyle ölçerseniz olur maksat hepsinden eşit miktarda koymak) bir teneke mısır bir teneke bugday bir teneke arpa bir teneke buzağı yemi bunları değirmende yardırıp (kırdırıp) civciv yemi haline getiriyorum boncuk çıkarmaya başlayınca bunu vermeye başlıyorum tabi az az da hindi yemide karıştırıyorum birden kesmiyorum. Bunları ıslayarak veriyorum daha iyii yiyorlar.
Bu saydığım tahıllara daha fazla varsa çeşit ekleyebilirsin.
bay tömürcek
24-08-2012, 14:33
Uygula umarım fire vermezsin. Yem karışımını dediğim gibi zengin tutarsan gıda aldıkları için kolay hastalanmazlar. Birde otlamaları şart tabi.
kardeşim benimkinin boyunlarına dikkatlice baktım 2 tane beyaz yağ gibi şeyler var onlarmı
bay tömürcek
24-08-2012, 14:38
Evet evet onlar aynı dediğin gibi yağa benziyor git gide kızarır onlar :) Kafaları da en son dökülür önce o boncuklarının olduğu yer seyrekleşir tüyleri sonra yukarı doğru dökülmeye başlar en son kafalrı dökülür seninkilerde başlar yakında
tamam saolasın kardeşim dediklerini uygulayacağım birisi dişi birisi erkek galiba büyüyünce daha iyi anlaşılcak bakalım artık boncukları çıkanın üst ibiğide daha büyük ötekisinden erkek galiba :)
bay tömürcek
24-08-2012, 14:42
Kardeşim bunlar kapalı mı hep bırak dolaşsınlar çevrede dolaşma imkanı varsa geçen senekileri ben bi içeri bi dışarı hasta ettim rahatça dolastıkca daha iyi büyüyorlar ;)
sabah 2 saat otluyorlar akşam 4 saat öğlenleri kapalı çevrede çok kedi var benim koskoca tavuklara saldırdıkları için serbest bırakmıyorum biraz daha büyüsünlerde serbest kalcaklar zaten şimdi yetiyo onlara 5-6 saat otlamak
bay tömürcek
24-08-2012, 14:55
Evet şimdilik yeter dediğin gibi büyüynce de serbest bırakırsın :D Bunların yoksa kümeslerine tünek yap sopadan tünemeyi çok severler hem de üstleri pislenmez yerde yatıpta
tünekleride var üstten çektiğim için gözükmemiş
bay tömürcek
24-08-2012, 15:01
Tamam ozaman büyümemek için hiç bir bahaneleri yok üşütme birde anlamazsın bile nası hastalandıklarını kümeslerinin önünü ört geceler soğumaya başladı artık
ben şimdi başlasammı acı biber vermeye? karabiber çekirdeği yaramıyormu?
bay tömürcek
24-08-2012, 15:11
Aa bak unuttum top karabiber ver demeyi :D oda çok faydalı karıstır yemlerine ya da yuttur :D tünekte durAn da erkeğe benziyo alt ibiği sarkmaya başlamış bile :D
evet ben yutturuyorum zaten hergün birertane ..
bay tömürcek
24-08-2012, 15:21
Gece taktiği süpermiş zaten tüneklerde öyle :D Galiba bu da dişi insallah sansına öyledir de üretirsin seneye :D
saolasın enes kardeş bu arada benim adımda hakan sen kümesdemi besliyosun ? inşallah çift çıkarlarda üretirim bende bundan önceki tünekteki attığım erkek bazı zaman salınca kabartıyo kendini çiftleşmeye çalışıyo daha şimdiden :)
top karabiberde acı biber yerini görür dimi ?
arada sırada yutturuyodum ben top karabiber şimdi vermeye başlıyayımmı sürekli ?
bay tömürcek
24-08-2012, 15:29
Memnun oldum hakan kardeşim. Yok ben sabah 9 gibi çıkarıyorum kümsten yemliyorum öğlende yemliyorum bide akşam 7 gibi yemleyip kümese koyuyorum tekrar. Birtek akşam kullanıyorlar kümesi burdada kedi var ama anasıyla babası göz kulak oluyor onlara :D O kabarması erkeklikten değil küçükken dişilerde kabarır o iyi bakmandan neşelerinden kaynaklanıyor :D Ama iki aylık falan olunca dişi olanlar bırakır kabarmayı yalnızca erkekler kabarır ama cok kısa sureliğine hemen kabarır kapanırlar :D
bay tömürcek
24-08-2012, 15:32
Yok malesef karabiber okadar etki etmiyor ama küçükken verilir karabiber istersen vermeyebilirsin artık. Çünkü seninkiler baya büyümüş artık acı biberi de ara ara ver alıssınlar yemeye :D Marul hariç bol bol yeşillik ver semizotunu çok severler kara lahanayı ıspanagı ve deli gibi kavun karpuz kemirirler :D
tamamdır kardeşim bizim bahçede şeftalide çok yere düşenleri veriyorum çatır çatır yiyorlar akarabiber kesmez artık onları diyosun ozaman yavaş yavaş acı bibere başlamak lazım bahçeden koparıp küçük küçük dilimleyip vercem yemezlerse yuttururum kaç gün arayla vereyim ben acı biberi zaten semiz otuda bol bahçede sürekli yüyorlar zaten koparıp önlerine atıyorum :)
bay tömürcek
24-08-2012, 15:40
Alışmaları için iki üç günde bir ver sen baktın bunuda çatır çatır yiyolar hergün ver bi tane zaten büyüdükçede dokunmaz aslında şimdide dokunmaz da az az aılstır sen ;) Bir ayrıntı daha vereyim burda derlerki eski yaşlılar kel (yani hindi) kuyruk çıkarırken rahatsız olur ana baba kuyrukları çıkmaya baslayınca 4 5 cm olunca bütün kuyruklarını yolarız biz tek tek hastalanmasınlar diye istersen kuyrukları cıkınca yolarsın :)
çıktı kuyrukları baya ama bir sorun yok yolayımmı diyorsun? sen yoldunmu=?
bay tömürcek
24-08-2012, 15:47
Ya kuyruk yolumunu sorun olmasın diye yaparız zaten :D Tabi yaptım ben her sene yolarım :D şimdi uzadılar yine bidaha yolmam artık bi sefer yetiyor teyzem 3 sefer yolar uzadıkca yolar büyüyene kadar ben geçen sene 2 sefer yoldum ama bu ene maşallah daha sağlıklılar bir yolum yeter diye düşünüyorum :D Yani bir zararı yok daha çok yararı var her sene yaptığımız iş sonucta istersen yol ama kuyruğunun etini dibinden tut tek tek yol ole daha az acır :D
tamamdır kardeşim saolasın
bay tömürcek
24-08-2012, 15:53
Yardımcı olabildiysem ne mutlu :) Kardeşim telefonumu yazıyorum özeline sen de kendininkini benim özelime yaz bir sorun ya da sorunun olduğunda direk mesaj atabilirsin yardımcı olurum ;)
enes gardaşlık hindiler kaç ayına gelince ürerler ?
bay tömürcek
24-08-2012, 17:27
Valla gardaşlık ayını bilmiyorumda mart sonu nisan başı gibi çiftleşip 14 15 yumurta yaparlar ve yatarlar ;)
bay tömürcek
25-08-2012, 13:44
ARkadaşlar hindileri bugün otlatmaya götürdüm keyifleri gayet yerindeydi etrafta böcük bırakmadılar :D:D Erkekler neşelenince başladılar kabarmaya :D
bay tömürcek
25-08-2012, 13:50
Resimlerini de ekleyeyim :D
327206
327207
327208
327209
327210
enes kardeşim hindilerimin yanına iki hindi daha aldım alıştılar birbirlerine resimlerini çekip koyacağım
bay tömürcek
26-08-2012, 22:22
Oo hayırlı olsun kardeşim inşallah verim alabilirsin bu sene ;)
Yeni aldıklarım biraz daha küçükler benimkilerden seninkinler nasıl ?
bay tömürcek
27-08-2012, 19:26
Maşşallah kardeşim çok canlı neşeli görünüyorlar ;) Nerden alıyorsun bunları pazardan mı fiyatı nekadar?
bizim burda kanatlı hayvan çiftliği var ordan alıyorum tanesi 15 tl
bay tömürcek
27-08-2012, 23:24
Ya sana nasıl geliyor bilmiyorum ama bana bu fiyatlar pahalı geliyor hele de hindi için çünkü ne olacağı hiç belli olmuyor bugün iyi yarın bi bakmışsın hasta ölen çok oluyor ama inşallah seninkilere birşey olmaz iyi bak onlara seneye sana bir sürü yavru verecek onlar çok severim hindi yavrusunun yeni çıkmışını ;) :D
bendensin sende bizim burda yamurlar başladı fırtına filan çok soğuk oldu buralar yeni yere alacağım bakalım nasıl olcak yukardaki yazında haklısın ne olcağı belirsiz işte ama napalım öle fiyat sunuyolar elimizden başka bişey gelmiyor .. senin hindiler nasıl ?
bay tömürcek
28-08-2012, 15:53
Kardeşim bak hindilerin ufak sakın ıslatayım deme hele de yağmurda ıslatma cunku yagmur yagınca hava da soguyor çok üşüyorlar ben kendiminkileri hala daha ıslatmıyorum yağmurda hatta bugün acayip yağmur var kapalılar yem su koydum duruyorlar ıslandılar mı kötü. Benimkiler suanlık iyi çok şükür daha ne olur bilemem tabi ;)
tamamdır kardeşim bende biliyorum ıslanınca ve üşüyünce öldüklerini yinede saol benimkinlerde iyi şuan ee başka napıyorsun ?
bay tömürcek
28-08-2012, 16:28
Ben soylıyım de :D Valla ağaçlar.net te kem gözlü biri var hindilerimin resimlerini ekledim ya otlatmaya götürdüğümde çektiklerimi ertesi gün hepsi çökeğe (suyla çamur karışımı bataklık diyelim) düştü çamur pislik içinde kaldılar ölecekler sandım ogün güneşin altında bıraktım onları kurudular şşimdi temizlendiler artık ama ölecekler sandım durumları çok kötüydü :( Arkadaşlar resimlere bakınca maşallah diyelim ben hep derim hatta 41 kere maşşallah derim :)
valla bende öyleyim başkasının malını kıskanmam allah daha çok versin derim sende şuan kaç tane var ? siyah beyaz=
bay tömürcek
28-08-2012, 16:34
Aynen kardeşim ya bende allah olmayana da versin derim. Bende bak baba siyah ana beyaz. İki beyaz dört siyah altı yavru var bi siyah yavruda sonradan cıkmıstı tam senin ilkler kadar oda yani 7 yavrum var allah ömür verirse ;)
onunda resmini atsana bakayım? maşallah sen kaç yumurta atmıştın dişinin altına ? kaç tanesini çıkardı
bay tömürcek
28-08-2012, 16:42
Onun resmi yok kardeşim hava da çok yağıyo ama söz çekince atcam ;) Ben anacın altına 11 koydum 10 çıkardı 4 beyaz 6 siyah. iki beyaz çıkınca öldü iki siyah ta okul servisçime verdim oda çok hevesli kaldı 6 onlar buyudu işte :D sonradan da teyzemden 5 yumurta aldım 2 cıktı biri öldü oda tek kaldı yanında 2 civciv var ama tek değil ;)
hımm tamam ozaman resimleri beklyiroum en kısa zamanda
bay tömürcek
28-08-2012, 16:47
Tamam kardeş çekince atcam ;)
ee nasılsın hindiler nasıl ? başka tavsiyelerin varmı bana
bay tömürcek
28-08-2012, 22:25
Valla kardeşim tavsiyeler bukadar sanırım aklıma gelen olursa yazarım ben :D Sen kuyruklarını yoldun mu hindilerin ;)
tamam senden haber bekliyorum daha azıcık çıktı büyüsünler yolacağım iyi akşamlar sende başka hangi hayvanlar var ?
bay tömürcek
28-08-2012, 22:42
Merak etme ben herkesin faydalanması için deneyimlerimi yazıyorum buraya :D Bende hos hos ördek(amerikan ördeği), pekin ördeği, tavuk,hindi.denizli horozu+tavuğu,bir adet kedi,bir adet muhabbet kuşu,iki adet japon balığı okadar :D sende hangi hayvanlar mevcut? Haa ineklerimizde var ama şahsıma ait olmadıkları için yazmadım onlar evin ortak malı :D;)
bendede bıldırcın,köy horozu,tavuğu pekin ördeği ,3 tane köpek,hindi,
bay tömürcek
28-08-2012, 22:52
Aaaa sende bıldırcın mı var kac tane senden temin edebilme şansım var mı peki?
5 tane var ama yumurtası mevcut herzaman bizim burda tanıdık var ayarlarım
bay tömürcek
28-08-2012, 23:12
Ya aylardır arıyorum yok yok yok. Fiyatı nedir bıldırcının tanesinin yumurta fiyatı nedir?
bay tömürcek
28-08-2012, 23:25
Arkadaşlar hindilere bakın nerde bizde böyleee :D
327817
327818
bay tömürcek
29-08-2012, 12:08
Kardeşim ayır hemen onu kafasını öyle gördükçe gagalarlar kafasına gres yağı sür güzelce çabucak et toplar o tekrar korkma ;) Ya bıldırcın fiyatı da çok uygun geldi bana ben burda buldum biyerde 10 tl hemde kafa göz patlamış hepsi hasta bide utanmadan 10 tl ye satıyordu adam.
ötekinler gagalamıyo gres yağı kaç gün süreyim
bay tömürcek
29-08-2012, 12:18
E kim gagalıyo dişi yaptı demişsin sende büyük anaç hindi var mı ben sadece 4 tane yavrun var zannediyodum.
Gres yağını sür bak kafasına ertesi gün yağı emmişse yara tekrar sür emmemişse kalsın biraz yara toplansın bırakırsın sürmeyi hayvan yaralanmalarında bildiğim en iyi ilaç çok ta faydalı :D
tamam bak ben sana nediyorum benim 2 tane büyük 2 tane bonlardan biraz küçük vardıya aynı yerdeydi büyüklerin dişi olanı küçüğün kafasını yolmuş yolanı ayırdım 3 aynı yerde duruyolar gres yağını sürdükten sonra ayırayımmı onu
bay tömürcek
29-08-2012, 13:35
Kardeşim bırak öbüleri aynı yerde dursun sen bu kafası yoluk olanı ayır ama ara ara onlarla beraber sal dışarı unuturlar iyileşinc aynı yere alırsın gene
tamamdır kardeşim senin hindiler napıyo hava nasıl orda
resimlerini koysana küçük olanla beraber
bay tömürcek
30-08-2012, 18:53
Gardaşlık sana söz vermiştim yüklüyorum ufak hindinin resmini :D yanındakı de kardeşi hiç ayrılmazlar başka kimsesi yok zaten ne ana vaaarr ne baba :D:D
328253
328254
328255
328256
328257
buda iyimiş maşallah benim hindinin kafasıda düzeliyo yavaş yavaş..
valla maşşallah iyimiş kardeşim ötekinler nasıl otlatmaya götürüyormusun ha bu sırada abenimkinlerin kafaları yolunuyo resimlerini koyacağım sende koy büyüklerin varsa ..
bay tömürcek
31-08-2012, 18:49
Kardeşim resimler mükemmel çimen dersen o biçim bu hindiler büyümesinde napsın maşşallahları var hepsinin :D yukardaki resimde tünekte oturanların sağdaki erkek soldaki dişi bence :D benim hindilerin yeni resmi yok biri çok hasta her sabah 5 6 biber yediriyorum bakalım 3 gündür böyle düzelsin çekerim ozaman ;)
geçmiş olsun kardeşim aynı zamanda saolasın noldu hindiye?
bay tömürcek
31-08-2012, 20:20
Ya bişey de olduğu yok hindinin huyu işte canı sıkıldıkça hasta oluyolar düzelir inşallah bi haftaya, acı biberle sarımsağa devam ;) biri hastaydı acı biber vere vere düzeldi öteki kırıtıyo şimdi normal şeyler yani :D:p
hımm iyi bakalım öteki hayvanlar nasıl?
bay tömürcek
31-08-2012, 20:52
iyiler hepsi yiyip içip yatıyolar :D bıldırcınlar ne alemde kardeşim küçük kafeste mi bakıyorsun, bir de bende çok istiyorum dediğin fiyatta cazip geldi ama nası alcam senden onu bilmiyorum ?
kardeşim iyiler bıldırcanlar bayağı büyük bir kafeste besliyorum ben yolun düşerse burda yer tarif ederim gelir alırsın
**** benim arkadaşlarımın yeğenleri gidiyor sakaryaya babası ile birlikte gitcekleri zaman sölerim sana adres verirsin ben burdan öderim parasını sen onlara verirsin sadece işler o duruma gelsin..
bakarız sonrasına inekleriniz kaç tane var.?
bay tömürcek
31-08-2012, 21:29
Valla öyle iyi olur ki kardeşim minnettar kalırım :D inek iki tane bi tane düve var yaşına gircek biri yeni doğurdu biri de 20 güne doğurcak 5 olcak allah nasip ederse :p
maşallah maşallah öyle yeğenler giderse gönderirim kaçtane istiyorsan..
bay tömürcek
31-08-2012, 21:39
3.5 tl dimi tanesi 4 tane almak isterim yerim müsait yakında gelirler mi ;) beyazlardan var mı kuluçkaya yatıyolar mı bazıları yatıyo diyolar. neyle besliyosun hazır yem mi
beyazlardanda var yatıyolar ama çok nadir..4 tl bunlar yavruların fiyatı..büyüklerin anaçların fiyatı nerdeyse 6.5-7 arası ..yavru istiyorsan yavru büyük istiyorsan büyük alırız ..ama nezaman gitcekleri belli deil
bay tömürcek
31-08-2012, 21:45
yavru istiyorum ıkı kahverengi iki beyaz nereye geliyorlar sakarya da biliyor musun
enes kardeşim tavuklarının fotolarınıda atarmısın?
bay tömürcek
02-09-2012, 14:33
Onları çekince tavuk yetiştiriciliği sayfasına atarım tamam burda yasak çünkü hindi sayfası ya ;) Sende çekip at tavuklarını,ördeklerini de ördek yetiştiriciliği başlığına at merak ediyorum benim ördekler var orda :p
tömürcek nasılsın tavuklarının resimlerini atmışın bende tavuk ve ördeklerin resimlerini yarın atacağım sende suan toplam kaçtane tavuk ve ördek var ?
aynı zamanda hindiler nasıl
bay tömürcek
02-09-2012, 22:09
kardeşim hayvanlarımın sayılarını tavuk sayfasına yazdım ama gene yazayım 20 tavuk 40 civciv piliç karışık 21 ördek 8 hindi var sende toplam kaç tane ;) hindilerin son hasta olan bugun hiç iyi değildi ölcek gibiydi ölmedi bakalım yarın nası olacak ötekiler iyi masallah ;)
bendede 30 tane tavuk horoz..yeni civcivler çıkcak
7 ördek 4 hindi..
bay tömürcek
02-09-2012, 22:15
Maşallah maşallah kardeşim allah daha çok versin tüyleri kadar hayrını gör :D tavuklar ne marka ne cins yani köy tavuğu mu tepeli sakallı falan var mı :D
sakallı var köy var denizli var varda var kardeşim seninkilerede maşşallah hepsinin hayrını görürsün inşallah hindide inşallah ölmez hadi iyi akşamlar ben yatıyorum yarın sabah görüşürüz kaçta girebilirsin?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.