Bağlan

View Full Version : Bu Ağacın Adı/Türü nedir? (2005-2009)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

Tamtutulma
18-08-2008, 08:25
Fidancıdan 15 tane aldık ama adını fidancımız da bilmiyor. Acaba bu ağaç hangisidir ?

Teşekkürler.

berduray
18-08-2008, 15:21
Beyaz çiçekli yalancı akasya (Robinia pseudoacacia), olabilir mi?

Tamtutulma
18-08-2008, 15:35
Beyaz çiçekli yalancı akasya (Robinia pseudoacacia), olabilir mi?

Fidancı: paflon ya da taflon dedi ki kendisi de emin değildi ve yanlış telaffuz ettiğinden eminim.

Sevgili Berduray: Her zaman imdadıma yetişiyorsunuz; eksik olmayın. Söylediğiniz Türe çok benziyor. Sanırım Beyaz çiçekli akasya.

Saygılar.

berduray
18-08-2008, 23:40
Rica ederim:)

Plumbago
19-08-2008, 13:06
Merhaba,

Bu ağaç çok hızlı büyüyor, internet ortamında araştırdım ama bulamadım ağacın ismini. resimdaki daha küçük hali fidan, sonra cok fazla büyüyebiliyor. koyu bir gölgesi var.:mad:
yardımcı olursanız sevinirim.

Türkçe adı İsrail Kauçuğu, İskenderun Kauçuğu veya sokak benjamini olarak geçer.
Ficus nitida olarak aradığınız takdirde bitki hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

hamibasoglu
21-08-2008, 08:36
selam Bu kaktüs türünü tanıyan var mı?
Latince Cins ve tür ismi lütfen
selamlar

maktas61
22-08-2008, 10:09
Sayın Hamibaşoğlu,
Resimdeki kaktüsten bende de var. Biz kaynana topuzu veya kaynana yumruğu diyoruz . latince adı da Echinopsis oxygona . Yanılıyorsam bilenler uyarsın lütfen... iyi günler

leprikon
22-08-2008, 13:53
Bu ağacın türünü bilen var mı arkadaşlar..? (yol boyunca iki taraflı dikilmiş olanlar?

Nariel
22-08-2008, 14:10
Bana yalancı portakalı hatırlattı.

hamibasoglu
23-08-2008, 14:25
Sayın Hamibaşoğlu,
Resimdeki kaktüsten bende de var. Biz kaynana topuzu veya kaynana yumruğu diyoruz . latince adı da Echinopsis oxygona . Yanılıyorsam bilenler uyarsın lütfen... iyi günler

Teşekkür ederim hemşehrim.
netten de kontrol ettim.
Selamlar

Orhan Özbilgiç
12-09-2008, 13:03
http://img110.imageshack.us/my.php?image=samsunnn011ip2.jpg

Sevgili dostlar;
Bu benim foruma ilk gönderim. İşin gerçeği doğru bölümde olup olmadığımdan da emin değilim.Zira burada ağaçlar resmediliyor ve onunla ilgili soru soruluyor. Bense ağaç ismi ve tanıtımı yaparak onunla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Umarım yardım alabilirim.
Samsun- Çarşamba' da, köydeki bahçeme, oradaki bir fidanlıktan adının ''BLUWART'' olduğu söylenen ibreli bir ağaç fidanı aldım. Fidanlık sahibi bu ağacın ithal olduğunu, nemi ve suyu sevdiğini bodur olabileceğini söyledi.
100 cm. kadar boyunda, konik görünümlü, ibreleri limon selvi kadar sık.
Enteresan olan ibrelerinin yarı yarıya oranda yeşil ve mavi karışımı biçiminde sıralanışı. Üstelik bir kadife kadar yumuşak oluşu.
Bilmem bu kadarcık veri bana yardımcı olabilecek bir arkadaş olur mu?
Saygılarımla.

Sebahattin Sargın
12-09-2008, 13:09
Sevgili Orjin;

Ağacınızın resmini çekip sitede yayınlarsanız, hocalarımız daha kolay teşhiste bulanacaklardır...

Orhan Özbilgiç
12-09-2008, 19:06
Sevgili Orjin;

Ağacınızın resmini çekip sitede yayınlarsanız, hocalarımız daha kolay teşhiste bulanacaklardır...

İlginize teşekkürederim Sayın Sebahattin Sargın.
Bilgisayar kullanımı konusunda oldukça amatör olduğumdan sözünü ettiğiniz resimleri bir dostuma rica ettim gönderiverdi. Ama resimler o ilk mesajıma eklenmiş.
Sanırım yinede farkedilir.
Zira bu ağacın bakımı, toprak,su ve gübre isteği, büyüme trendi konusunda yukarıda belirttiklerim dışında bir şey bilmiyorum.

Emre Albayrak
12-09-2008, 23:12
PICEA ALBERTINA "CONICA "(KONİK LADİN) gibime geldi.. ama Crytomeria japonica da olabilir.. Daha yakından bir foto var ise iyi olr ama..

Plumbago
16-09-2008, 14:11
http://img110.imageshack.us/my.php?image=samsunnn011ip2.jpg

Sevgili dostlar;
Bu benim foruma ilk gönderim. İşin gerçeği doğru bölümde olup olmadığımdan da emin değilim.Zira burada ağaçlar resmediliyor ve onunla ilgili soru soruluyor. Bense ağaç ismi ve tanıtımı yaparak onunla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Umarım yardım alabilirim.
Samsun- Çarşamba' da, köydeki bahçeme, oradaki bir fidanlıktan adının ''BLUWART'' olduğu söylenen ibreli bir ağaç fidanı aldım. Fidanlık sahibi bu ağacın ithal olduğunu, nemi ve suyu sevdiğini bodur olabileceğini söyledi.
100 cm. kadar boyunda, konik görünümlü, ibreleri limon selvi kadar sık.
Enteresan olan ibrelerinin yarı yarıya oranda yeşil ve mavi karışımı biçiminde sıralanışı. Üstelik bir kadife kadar yumuşak oluşu.
Bilmem bu kadarcık veri bana yardımcı olabilecek bir arkadaş olur mu?
Saygılarımla.

Bitkinizin latince adı Chamaecyparis pisifera 'Boulevard'. Çok sıcak havalarla arası pek iyi olmayan bitkidir. İstanbul'daki iklim koşullarında fazla sorun çıkartmaz.

Yavaş büyüyen bir bitki. Önceki yıllarda ithal edilmekle birlikte artık ülkemizde de üretimi yapılmaktadır. Hoş görüntüsünün yanında, biraz nazlı bir bitki olduğundan dolayı ani kurumaya veya form bozulmasına karşı duygusal yönden hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim. ;)

Orhan Özbilgiç
16-09-2008, 16:18
Bitkinizin latince adı Chamaecyparis pisifera 'Boulevard'. Çok sıcak havalarla arası pek iyi olmayan bitkidir. İstanbul'daki iklim koşullarında fazla sorun çıkartmaz.

Yavaş büyüyen bir bitki. Önceki yıllarda ithal edilmekle birlikte artık ülkemizde de üretimi yapılmaktadır. Hoş görüntüsünün yanında, biraz nazlı bir bitki olduğundan dolayı ani kurumaya veya form bozulmasına karşı duygusal yönden hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim. ;)

Sayın Plumbago;
Beni hem müthiş bir meraktan kurtardınız, hem de sevindirdiniz. Sevindirdiniz zira belirttiğiniz iklim isteğine o kadar uygun bir yere diktim ki (Samsun-Çarşamba Ovası' nın tam ortasında, bağıl ve nisbi nemin oldukça yüksek olduğu, yazın en kurak aylarda bile yerdeki çimenlerin kurumadığı Kızılot Köyü) sanırım onun seveceği bir ortam.
Tabii ki herşeye rağmen, tüm olumsuzluklara hazır olmam konusunda beni uyardığınız içinde memnun oldum.
İlginize teşekkürler.
Herşey gönlünüzce olsun.

sakagun
16-09-2008, 17:04
Arkadaşlar fidancıdan aldığım aşağıdaki ağacın adını bilen var mı? Mahoya gibi birşey dedi ama Internet'te bu adda bir ağaç bulamadım.

Ferda Ülkümen
16-09-2008, 17:09
Aramanızı Mahonya olarak yapabilirmisiniz?

sakagun
16-09-2008, 17:14
Harikasınız Ferda Hanım :)

e-seyyah
18-09-2008, 14:46
herkese merhabalar
sitede yeniyim

bende bir ağaç dostuyum,
ağaçlara meraklı olduğumdan ilginç ve değişik gelen her ağacı bahçeme ekmeye çalışıyorum, aşağıdaki linklerde görülen fidan yeni meyve vermeye başladı ama ne olduğunu bilmediğimden yiyemiyorum,
acaba bu ağaç ne ağacı bilen var mı?

http://www.hizliresim.com/2008/9/18/2673.jpg

http://www.hizliresim.com/2008/9/18/2939.jpg

http://www.hizliresim.com/2008/9/18/2922.jpg

Lonicera
18-09-2008, 14:57
Guava, yenilebilir kabuğu, çekirdekleri ve keskin kokusu olan tropik bir meyvedir. Anavatanı güney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve ülkemizde Akdeniz bölgesinde Anamur ve Antalya taraflarında yetiştirilmektedir. Guava, antioksidan içeriği yüksek meyvelerden birisidir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini ve likopen (domatese ve karpuza kırmızı rengini veren antioksidan karatenoid ) bulunmaktadır. Özellikle kırmızı veya pembe etli guavalar daha yüksek oranda likopen içerirler. Yapılan araştırmalar likopenin, özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğunu bildirmektedir.

Guava, ayrıca, betakaroten, potasyum ve çözülebilir lif açısından oldukça zengindir. Bu nedenle guava kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının kornmasında büyük ölçüde katkı sağlar. İçeriğindeki yararlı bileşenler vücutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukça etkilidir. Guava yüksek potasyum ve pektin içeriği nedeniyle de günümüzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden biridir.
Yanılmıyorsam sarı çeşit GUAVA ağacına sahipsiniz.;)

Orhan Özbilgiç
25-09-2008, 19:14
Dostlarım;
Birkaç gün önce komşu apartmanlardan birinin bahçesinde gördüğüm çalı veya ağaççık çok güzel çiçekleri ile hoşuma gitti. Hemen telefonumla birkaç resmini çektim.

48375

48376

Forumda bu bitkiyi tanıyan bir arkadaş olabileceğini düşünerek resimleri buraya taşıdım.
Saygılarımla.

Arzu Kasapoğlu
25-09-2008, 19:44
Sayın Orjin, bitkinizin adı Abutilon hybridum. (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=Abutilon%20hybridum&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi)

Orhan Özbilgiç
25-09-2008, 20:51
Sayın Orjin, bitkinizin adı Abutilon hybridum. (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=Abutilon%20hybridum&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi)

Sayın Arzu Kasapoğlu;
İnanın bu kadar çabuk bir yanıt alabileceğimi hiç beklemiyordum. Zira ben 60 yaşında biri olarak (ülkemizde çok bilinen bir bitki değil ki) bugüne kadar hiç ratlamamıştım. Tebrik ederim. Belli ki çok donanımlı birisiniz.
Teşekkürler.
Herşey gönlünüzce olsun.
Not: Biraz zamansız ama, saksıya birkaç tane çelikledim. Hoş 'Ya tutarsa!' misali. Tutmazsa ilkbahar da şansımı yine denerim. Komşu ile tanıştım. O da adını bilmiyor. Bulgaristan' dan bir akrabası saksıda getirmiş birkaç yıl önce.
Büyüyünce bahçeye aktarırsın diye..
İstediğim zaman tekrar çelik alabileceğimi söyledi.

Arzu Kasapoğlu
25-09-2008, 21:36
Rica ederim sayın Orjin :)

Burada bazı bahçelerde bu çalıdan var. Kışın bile çiçek açıyor. Çiçeksiz halini hiç görmedim diyebilirim.

Yıllardır bu çiçekten bende hep yetiştirmek istedim ama kısmet olmadı. Aşağıda saksıdaki halide muhteşem görünüyor.

Orhan Özbilgiç
25-09-2008, 22:27
Rica ederim sayın Orjin :)

Burada bazı bahçelerde bu çalıdan var. Kışın bile çiçek açıyor. Çiçeksiz halini hiç görmedim diyebilirim.

Yıllardır bu çiçekten bende hep yetiştirmek istedim ama kısmet olmadı. Aşağıda saksıdaki halide muhteşem görünüyor.

Sayın Arzu Kasapoğlu;

Şayet çeliklerim tutarsa, söz veriyorum, birini size kargo ile göndereceğim.
Araştırdım. Çelikler sonbaharda dikiliyomuş. Yani galiba doğru zamanda dikmişim.

Sebahattin Sargın
28-09-2008, 14:04
48346
48347
48348
48349

Değerli üyelerimiz;

Bir arkadaşım tanımlamak için bu bu ağaç dalını ve üzerindeki tohumları bana getirmiş, fakat tanımlyamadım. Bu ağacın adı nedir acaba, bilen arkadaşlarımın yardımlarını bekliyorum....

Sevgiler ;)

neconeco
28-09-2008, 16:03
[QUOTE=Arzu Kasapoğlu

Burada bazı bahçelerde bu çalıdan var. Kışın bile çiçek açıyor.

Selamlar. Arzu hanım , çok güzel bir çalı ,nasıl çelik bulabilirm.?

mimiş. Acaba diyorum,hani şimdi tam zamanı imiş,üfff celik gönder işte)))))

Sebahattin Sargın
29-09-2008, 14:56
48346
48347
48348
48349

Değerli üyelerimiz;

Bir arkadaşım tanımlamak için bu bu ağaç dalını ve üzerindeki tohumları bana getirmiş, fakat tanımlyamadım. Bu ağacın adı nedir acaba, bilen arkadaşlarımın yardımlarını bekliyorum....

Sevgiler ;)

Bu ağacı tanımlayabilecek bir arkadaşımız var mı acaba?

Harun Parlak
29-09-2008, 15:38
Sayın Sebahattin Sargın Tamarix parviflora İLKBAHAR ILGINI büyük bir ihtimal.

ciceksever70
03-10-2008, 15:43
Ardic oldugunu tahmin ettigim ama burada da arastirdigim resimlerden emin olamadigim agacim. Tam olarak cinsini ve budanip budanmayacagini ögrenebilirsem cok sevinirim.

ciceksever70
03-10-2008, 15:46
Ayni sekilde ardic oldugunu düsündügüm yazin yesil olan yapraklarinin kisin sapsari oldugu cok sedigim agacim. Bunun da budanip budanmayacagini ögrenmek isterdim.

ciceksever70
03-10-2008, 15:48
Bu da cam benzeri kisin ignelerini döken, büyümeyen bir agac. Gecen yil bicimsiz uzadigi icin tepesinden biraz budamistim agaca bir zarari olmadi.

nariçi
03-10-2008, 16:32
Erkan senin bu ağacına benzer bir ağacı gezi sırasında fotoğrafını çektim babam ardıç olduğunu söyledi seninkide değişik bir türü olabilir.

Bu diken ardıcı diye andığımız kırmızı nohut büyüklüğünde meyveleri olan. Bir tane evin önünde eskiden kalmış, dökülen ibreleri diken gibi rahatsız ettiğinden mecburen kestim. Ama tesadüfen bahçenin arka tarafında bir yenisi çıkmış kışın onu iyibir uygun yere taşıyacağım. Ama kestiğimin meyvesi hiç olmuyordu.

nariçi
03-10-2008, 16:40
Çektiğimiz fotoğrafları referans göstererek belki ne ağacı olduğunu bulabiliriz.

Mesela sevelim`in galeriye eklediği Kırmızımsı Ağaç (http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=957)var.
Ben de buralarda çokça rastladım bu kızıl-kahverengi yaprakları olan ağaca
Gerçekten de diğerlerinden ayırtediliyor

Bu ne ağacıdır?

Bu ağaçtan iki yıl önce diktim ancak toparlanıyor, soğuk iklimlere de dayanabiliyor, küçük kırmızımsı pembe çiçekleri oluyor. Bu yıl dört adet meyvesi oldu, kiraz büyüklüğünde kırmızı ama erik gibi yuvarlak sapı uzun. tadı kızılcıktadında, önce zehirlimi acaba diye çekindim ama sonunda yedim. Meyveler belki toprak ve ağaç özelliğinden küçük olmuş olabilir.

nariçi
03-10-2008, 18:38
Bu da cam benzeri kisin ignelerini döken, büyümeyen bir agac. Gecen yil bicimsiz uzadigi icin tepesinden biraz budamistim agaca bir zarari olmadi.

Bu türler sedire benziyor ancak iklim yumuşak olunca hızlı sürgün verme gözlenmektedir. Tepe dalların üst tarafından kesildiğinde zarar görmez ancak yeni tepe sürgünleri vermeye çalışır. :)

nariçi
03-10-2008, 18:42
Ayni sekilde ardic oldugunu düsündügüm yazin yesil olan yapraklarinin kisin sapsari oldugu cok sedigim agacim. Bunun da budanip budanmayacagini ögrenmek isterdim.

Bunlar boylu servi tipi mazı budanabilir. ama bence en güzeli doğal olması. Bu birazda bahçenin peyzaj mimari yapısına bağlı olarak yapılması gereken müdahaleler.;)

ciceksever70
03-10-2008, 19:12
Yanitlariniz icin cok tesekkür ederim. Iklimimiz yumusak degil oldukca sert. Kisin hava sicakligi -20lere kadar inebiliyor. Genel olarak -10 civarinda. Ama cok dayanikli bir agac. Mazi dediginiz agacin budanip budanmadigini ögrenmek istemem cok boy atmasindandi. Tepesinden biraz budayip ´boyunu kontrol altinda tutabilirmiyiz diye merak etmistim. Saygilar.

scriptrunner
05-10-2008, 10:13
Merhaba,

Bayram tatilinde (30.09.2008), Çanakkale - Biga - Kepekli köyü kırsalında bir ağaca rastladım (40 derece 16 dakika 12 saniye Kuzey - 27 derece 29 dakika 39 saniye Doğu). Boyu ortalama 3-4 metre kadardı. Genç bir ağaç olduğu anlaşılıyordu. Misket büyüklüğünde, elmaya benzer kokusu ve ekşi bir tadı olan meyveleri vardı. Yerel olarak "Keçi elması" ya da "Yabani elma" olarak adlandırılıyormuş ancak ben "Malus" cinsine ait olup olmadığını anlayamadım. Bu ağacı tanıyan var mı?

nariçi
05-10-2008, 10:27
Yaprakları alıç ve meyveler ham alıç. Bugünlerde sararmaya veya kızıllaşmaya başlar.

nariçi
06-10-2008, 12:56
Yanitlariniz icin cok tesekkür ederim. Iklimimiz yumusak degil oldukca sert. Kisin hava sicakligi -20lere kadar inebiliyor. Genel olarak -10 civarinda. Ama cok dayanikli bir agac. Mazi dediginiz agacin budanip budanmadigini ögrenmek istemem cok boy atmasindandi. Tepesinden biraz budayip ´boyunu kontrol altinda tutabilirmiyiz diye merak etmistim. Saygilar.

Ağaç bitkiler de ve çalılarda soğuktan çok havada ki nisbi nem önemli rol oynuyor. Birçok yer soğuk ancak nemli olduğundan ağaçlar etkilenmiyor, kuru havadan çok etkileniyorlar birde ayaz olunca yakıveriyor.

gülpembe
07-10-2008, 08:38
Merhaba,
Ben kitap çevirmeniyim ve zaman zaman ağaç ve çiçek isimleri konusunda zorluk yaşıyorum. Bu yüzden de bu foruma üye olmaya karar verdim.
Bazen bir ağaçtan bahsediliyor, ve ben o ağacın türkçe ismini bir türlü bulamıyorum. Son örnek de şu: "Sycamore."
Elimdeki sözlüklerde bu ağaca, "amerikan çınarı, frenk inciri, cümbez ağacı" gibi tanımlar yapılmış. Ama hangisinin doğru olduğunu bulamadım. Benim aradığım ağacın pervane benzeri tohumları olduğundan söz ediliyor. Tohumun otoğrafı da şu:

http://www.dkimages.com/discover/previews/743/41294.JPG

Bu hangi ağacın tohumudur? Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Teşekkürler.

Harun Parlak
07-10-2008, 08:51
Tohum şekline bakarak Acer buergerianum (Çin akcaağcı) Üç dişli Mızrak ağcı diyebilirim AMA Diğer AKCAAĞAÇLAR da olabilir kesin cevap için yaprak yapısını görmek lazım.

unde
07-10-2008, 11:25
Sevgili arkadaşlar,
Kıbrıs'ta beyaz çiçekleri güzel kokan bir ağaç gördüm, ismini bilen var mıdır? Yaprakları yenidünyaya benziyor

Orhan Özbilgiç
07-10-2008, 15:46
Sevgili arkadaşlar,
Kıbrıs'ta beyaz çiçekleri güzel kokan bir ağaç gördüm, ismini bilen var mıdır? Yaprakları yenidünyaya benziyor

Sayın unde;
Kıbrıs'ta plumeria alba (ingiliz yasemini) denilen ve sizin tanımınıza uyan ağaçlar var.
Google'dan ingiliz yasemini yazarak bir sorun bakalım.

MSaygin
08-10-2008, 14:52
merhaba,

Bayram tatilinde kırmızı çiçekleri olan güzel bir ağaç gördüm, nedir acaba bu?

49088
49089

maktas61
08-10-2008, 15:04
Sayın MSaygin,
Türkçesi Mercan ağacı, Latincesi Erythrina galli. Trabzon da çalıştığım kurumun bahçesinde mevcut. Fakat sahilde yetişiyor, rakımı 200 m. olan yerlerde donuyor.

MSaygin
08-10-2008, 15:55
Teşekkür ederim maktas61, demek ki Adana'da da yetişir, hiç gözüme çarpmamış buralarda.

meadowsons
11-10-2008, 09:15
Bu ağacı tanımlayabilecek bir arkadaşımız var mı acaba?

Sebahattin bey bu ağaç bildiğime göre Boylu Mazı (Thuja plicata)

meadowsons
18-10-2008, 08:15
Ağacı tanımadığım için meyvelerinin tadınada bakmadım ağaç hakkında bilgisi olan arkadaşlardan bilgi bekliyorum

cybel
24-10-2008, 17:13
1.
50723

50724

cybel
24-10-2008, 17:15
2, Acaba akçaağaç mı? Eğer öyleyse üzerinde bolca tohum var herkese.
50725

50726

cybel
24-10-2008, 17:16
3.
50727

50728

Harun Parlak
24-10-2008, 17:28
Sayın cybel 1. resminiz Erguvan (Cercis silliquastrum) 2.Dağ akcaağcı (Acer pseudoplatanus) 3. Helezoni söğüt (Salix matsudan " Tortuosa"

cybel
24-10-2008, 21:09
Sayın Tekin çok teşekkür ederim.

Orkun Kırcı
28-10-2008, 15:13
Benim sevgili cevizciğimin yanında beliren bu davetsiz misafir nedir acep? Yediğim meyvelerin çekirdeklerini atardım hep belki çıkar diye. Ama bunu hiç bişeye benzetemedim.

51130

meadowsons
28-10-2008, 15:44
Benim sevgili cevizciğimin yanında beliren bu davetsiz misafir nedir acep? Yediğim meyvelerin çekirdeklerini atardım hep belki çıkar diye. Ama bunu hiç bişeye benzetemedim.

51130

Sayın Orkunkırcı davetsiz misafiriniz Eriobotrya japonica (malta eriği-yenidünya)

Orkun Kırcı
28-10-2008, 18:16
Tüh yaa ben de başka bişeydir diye seviniyordum. Yapraklar fazla oval gibi ondan benzetemedim herhalde. Olsun napalım kader de bu davarmış demek :) Teşekkür ederim Sayın Meadowsons.

herbaryum
28-10-2008, 20:42
Ağacı tanımadığım için meyvelerinin tadınada bakmadım ağaç hakkında bilgisi olan arkadaşlardan bilgi bekliyorum

Frangula alnus sanırım.

meadowsons
29-10-2008, 07:12
Teşekkür ederim Herbaryum, bende mesajım unutuldu sanmıştım tekrar teşekkürler:)

meadowsons
29-10-2008, 07:23
Köyümde fotoğrafladığım bir ağaçcık daha...(köylüler dağ çileği diyorlar)
Meyveleri yeniyor, mayhoş bir tadı var. Köylüler bu meyveleri toplayıp satıyorlar.
Ayrıca son sene sürgünlerinin kabuğu kırmızımsı olan kısmını kurutup çay yapıyorlar.

sakagun
29-10-2008, 18:43
Geçen hafta İznik gölü kenarında gördüğüm bu ağacın adını bilen var mı? Bu mevsimde üzeri çiçek doluydu. Erguvan mı acaba? Ama bu mevsimde çiçek açar mı ki erguvanlar?

Mine Pakkaner
29-10-2008, 22:14
Bu bir erguvan. Koşullar uygunsa bazı ağaçlar hem ilkbaharda hem sonbaharda çiçeklenirler.

oceanheart
30-10-2008, 07:30
Köyümde fotoğrafladığım bir ağaçcık daha...(köylüler dağ çileği diyorlar)
Meyveleri yeniyor, mayhoş bir tadı var. Köylüler bu meyveleri toplayıp satıyorlar.
Ayrıca son sene sürgünlerinin kabuğu kırmızımsı olan kısmını kurutup çay yapıyorlar.

Sanırım bu bir çeşit likapa, yani bluberry çeşidi.

sakagun
30-10-2008, 15:59
Teşekkür ederim Mine Hanım.

Kiraz
30-10-2008, 16:36
Sakagün, daha önce görmemiştim ama bu sene, bu zamanda İstanbul'daki bazı erguvan ağaçları çiçek açtı.

meadowsons
30-10-2008, 19:29
Sanırım bu bir çeşit likapa, yani bluberry çeşidi.

Cevabınız için teşekkürler oceanheart :)

wirus
08-11-2008, 14:41
aşgıda fotogarfını koydugum ağaç türünün adı nedir?

meadowsons
10-11-2008, 14:35
Bu ağaç Andız (Juniperus drupacea) ağacıdır.

e-seyyah
13-11-2008, 12:30
merhabalar
bir marketten aldım, hurma diye satılıyordu, ama hurma diye arattım bulamadım
elma, ayva, erik karışımı çok hoş bir tadı var.
bu meyveyi bilen var mı acaba?

Mine Pakkaner
13-11-2008, 14:44
Bu bir naşi armutu.

MSaygin
13-11-2008, 20:15
Adana'da ve Mersin'de oldukça sık karşıma çıkan bu ağaç nedir :)

52768

Fotoğrafı önceden hazırlamışım ama sorduğumu hatırlamıyorum, umarım tekrar olmuyordur sorum ;)

nariçi
13-11-2008, 20:31
Sakagün, daha önce görmemiştim ama bu sene, bu zamanda İstanbul'daki bazı erguvan ağaçları çiçek açtı.

komşunun bahçe çitinde vişne de geçen günlerde çiçek açmıştı.

nariçi
13-11-2008, 20:36

Evin önünde ağaç durumunda vardı, ibreleri diken gibi battığı çin kestik bir tane arka bahçede yine yeniden birmiş onu koruyacağım. Bu çevre dağlarda var, diken ardıcı diyorlar. Meyveleri kırmızı, nohut büyüklüğünde oluyor.

sgokce
16-11-2008, 18:14
Fotoğraflarda görülen küçük sarı meyvalı ağacın ismini bilen varmı acaba?

herbaryum
16-11-2008, 18:47
Melia azaderach (Tespih ağacı)

ulus-barut
16-11-2008, 20:05
kıbrısta yerel adı zangalaktır.

Buket Aknar
16-11-2008, 20:22
[QUOTE=MSaygin;315503]Adana'da ve Mersin'de oldukça sık karşıma çıkan bu ağaç nedir :)

52768

Fotoğrafı önceden hazırlamışım ama sorduğumu hatırlamıyorum, umarım tekrar olmuyordur sorum ;)[/QUOTE

Ben Peru Zakkumu'na benzettim.

sgokce
16-11-2008, 20:51
Melia azaderach (Tespih ağacı)

kıbrısta yerel adı zangalaktır.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...

MSaygin
18-11-2008, 08:37
Ben Peru Zakkumu'na benzettim.

Teşekkürler Buket Hanım :)

mistoo
23-11-2008, 11:49
selamlar
ben bunu (Melia azaderach (Tespih ağacı) daha cok bir Sorbus intermedia ya benzettim.

dedeefendi
26-11-2008, 18:13
Ben bu ağaçları merak ettim.Cerrahpaşa ,Kocmustafapaşa arasında yol boyunca bu ağaçlar bizleri selamlıyor,ama bize selam veren bu nazik varlıkları tanımıyoruz...
Yardım ederseniz çok sevinirim.

http://img383.imageshack.us/img383/6786/85206312au4.th.jpg (http://img383.imageshack.us/my.php?image=85206312au4.jpg)
http://img221.imageshack.us/img221/2968/24974266yz8.th.jpg (http://img221.imageshack.us/my.php?image=24974266yz8.jpg)http://img221.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
http://img220.imageshack.us/img220/772/79013990nh0.th.jpg (http://img220.imageshack.us/my.php?image=79013990nh0.jpg)

Bu ağacı da Cerrahpaşa'da gördüm.Yardımcı olursanız çok sevinirim.

http://img440.imageshack.us/img440/3744/42556998sr7.th.jpg (http://img440.imageshack.us/my.php?image=42556998sr7.jpg)

http://img185.imageshack.us/img185/2296/59914062hj0.th.jpg (http://img185.imageshack.us/my.php?image=59914062hj0.jpg)

sakagun
27-11-2008, 09:02
Bu ağacın ne ağacı olduğunu bilen var mı?

Ferda Ülkümen
27-11-2008, 11:20
Biraz karanlık çıkmış, zakkuma benzettim.

nariçi
27-11-2008, 11:25
Sayın, dedeefendi fotoğraflar uzaktan ve küçük olduğundan tanımak zor. O civarı bilen arkadaşlar yanıt verebilir.

sakagun
27-11-2008, 12:19
Internet'ten zakkumun yapraklarını araştırdım. Evet, sanırım zakkum. Teşekkürler Ferda Ülkümen.

sakagun
28-11-2008, 15:09
Annemin saksıya ektiği çekirdeklerden birinden çıkan bu ağacın ne olduğunu bilen var mı? Yaprakların daldaki sırası çok hoşuma gitti.

Ferda Ülkümen
28-11-2008, 15:29
Erik olmalı.

Güler
28-11-2008, 15:36
Birincisini ben de zakkuma ikincisini de eriğe benzettim.

sakagun
28-11-2008, 15:51
Teşekkür ederim arkadaşlar.

dedeefendi
29-11-2008, 05:07
Sayın, dedeefendi fotoğraflar uzaktan ve küçük olduğundan tanımak zor. O civarı bilen arkadaşlar yanıt verebilir.

Teşekkür ederim,o zaman daha yakından çekerim...

dedeefendi
07-12-2008, 06:16
16.yüzyılda yaşayan Seydi Ali Reis'in Mir'atü'l-Memâlik isimli seyahatnâmesinde bir ağaç yazarı hayretler içinde bırakmış.Onun anlattığını şeklide aynen yazıyorum:

"Bu şehirde (Hindistan Gücerat) Tarı demekle bilinen hurma nevinden bir ağaç vardır.Bunun her budağına bir testi asarlar.Budağın ucunu kesip testinin içine sokarlar.Buradan kan renginde bir su akar.Bu su,güneşin hararetiyle az zamanda bir nevi şaraba döner.Her ağacın altında bir meyhane vardır.Halk devamlı orada yiyip içerler."

Açıkçası kitabı okurken ben de çok şaşırdım.Bu ağacı bilen var mı?Açıkçası çok merak ettim.

nariçi
07-12-2008, 07:38
Hindistan'dan tohum getirten arkadaşların bilmesi muhtemel.

MSaygin
15-12-2008, 12:24
merhaba,

Eşimle gezerken kırmızı çiçekli bir ağaç gördük, fotoğrafı aşağıda, ne olduğunu söyleyebilir misiniz?

55956

Teşekkürler

Ali H. ALI
15-12-2008, 13:05
Sayin M.saygin, bu bir "Ataturk cicegi" Euphorbia pulcherrima(Poinsettias)

MSaygin
15-12-2008, 13:43
Çok teşekkür ederim Ali Bey :)

Bir yanlışlık olmaması açısından belirteyim, bitki çiçek değil 3-4mt. boyunda bir ağaçtı, Atatürk Çiçeği bu kadar büyür mü?

55965

Penelophe
15-12-2008, 21:16
Evet Ali Beyin dediği gibi bu bir Atatürk çiçeği, ben Bodrum'da 3 metre olanını görmüştüm.:)

Buket Aknar
15-12-2008, 21:21
Evet; penelophe'ye katılıyorum. Bu bir Atatürk Ağacı ( Yeni yıl ağacı da denir.) Benim bahçemde de var, oldukça da büyüyorlar. Sütü oldukça zehirlidir. Dikkatli olmak gerekir.

Ali H. ALI
16-12-2008, 07:28
16.yüzyılda yaşayan Seydi Ali Reis'in Mir'atü'l-Memâlik isimli seyahatnâmesinde bir ağaç yazarı hayretler içinde bırakmış.Onun anlattığını şeklide aynen yazıyorum:

"Bu şehirde (Hindistan Gücerat) Tarı demekle bilinen hurma nevinden bir ağaç vardır.Bunun her budağına bir testi asarlar.Budağın ucunu kesip testinin içine sokarlar.Buradan kan renginde bir su akar.Bu su,güneşin hararetiyle az zamanda bir nevi şaraba döner.Her ağacın altında bir meyhane vardır.Halk devamlı orada yiyip içerler."

Açıkçası kitabı okurken ben de çok şaşırdım.Bu ağacı bilen var mı?Açıkçası çok merak ettim.

Iyi gunler dedeefendi, bahsedilen agac hindistan cevizi agacidir. Birakilsa Hindistan cevizi olacak cicek salkimi saplari kesilip, buyuk bambu bogumlari veya baska kaplar icerisinde toplanan oz su, alkole donusmeden once de yaygin olarak tuketildigi gibi alkole donusup sarap olduktan sonra da tuketiliyor.

Bircok Asya ulkesinde bilinen bu icecek, Afrika ulkelerinde de bilindigi gibi, hindistan cevizinden baska, kimi hurma agaclarindan da ayni yontemle icecek elde ediliyor.

Asagidaki linkte daha fazla bilgi bulabilirsiniz. http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_wine

Ali H. ALI
16-12-2008, 07:33
Çok teşekkür ederim Ali Bey :)

Bir yanlışlık olmaması açısından belirteyim, bitki çiçek değil 3-4mt. boyunda bir ağaçtı, Atatürk Çiçeği bu kadar büyür mü?

Uygun ortami bulursa 4 metre kadar yukselebilir.

Ayşe Özdil
16-12-2008, 10:06
Aynı ağaçtan ben de Antalya da bir serada gördüm ve fotoğrafladım. Uzaktan çok gösterişli çiçekleri var. Atatürk çiçeğinin ağaç formu dediler..

MSaygin
16-12-2008, 10:08
Çok teşekkürler cevaplarınız için :)

sukranayalp
16-12-2008, 11:33
Iyi gunler dedeefendi, bahsedilen agac hindistan cevizi agacidir. Birakilsa Hindistan cevizi olacak cicek salkimi saplari kesilip, buyuk bambu bogumlari veya baska kaplar icerisinde toplanan oz su, alkole donusmeden once de yaygin olarak tuketildigi gibi alkole donusup sarap olduktan sonra da tuketiliyor.

Bircok Asya ulkesinde bilinen bu icecek, Afrika ulkelerinde de bilindigi gibi, hindistan cevizinden baska, kimi hurma agaclarindan da ayni yontemle icecek elde ediliyor.

Asagidaki linkte daha fazla bilgi bulabilirsiniz. http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_wine

Sn Ali Bey, yukarda kırmızı renkli bir sıvının aktığı ve bunun zaman içinde hava ile teması sonucu şaraba dönüştüğü bildirilmiş. Sizin verdiğiniz linkte ise beyaz renkli bardak içinde bir sıvı görüyorum. Bunun nedenini merak ettim.

Ali H. ALI
16-12-2008, 13:43
Sayin Sukranayalp, 16.yuzyilda yasiyan Ali Reisin yazdiklarinda, agaclardan testilere akan sivinin kirmizi renkli oldugu soyleniyor. Yaptigim kisa bir arastirmada, Kirmizi renkli palmiye sarabina rastlamadim. Belki o zaman sarabin icerisine baska birsey katip renk veriyor olabilirler diye dusunuyorum.

Renk disinda, 16. yilda verilen bilgiler ile bu gunku bilgiler ortusuyor.
Renk konusunda baska bilgilere rastlarsam burada paylasirim.

dedeefendi
16-12-2008, 14:08
Sayin Sukranayalp, 16.yuzyilda yasiyan Ali Reisin yazdiklarinda, agaclardan testilere akan sivinin kirmizi renkli oldugu soyleniyor. Yaptigim kisa bir arastirmada, Kirmizi renkli palmiye sarabina rastlamadim. Belki o zaman sarabin icerisine baska birsey katip renk veriyor olabilirler diye dusunuyorum.

Renk disinda, 16. yilda verilen bilgiler ile bu gunku bilgiler ortusuyor.
Renk konusunda baska bilgilere rastlarsam burada paylasirim.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...

nalan
17-12-2008, 19:36
Atatürk çiçeği ve Atatürk ağacı farklı cinsler mi? Yani çiçekçiden herhangi bir Atatürk çiçeği alıp eksem ağaç olarak büyür mü?
Lale ağacı ekmeyi düşünmüştüm ama çiçek açması için yıllar gerekiyormuş.Bu ağaç da onun kadar güzel

cemal.S
18-12-2008, 01:20
Atatürk çiçeği ve Atatürk ağacı farklı cinsler mi? Yani çiçekçiden herhangi bir Atatürk çiçeği alıp eksem ağaç olarak büyür mü?
Lale ağacı ekmeyi düşünmüştüm ama çiçek açması için yıllar gerekiyormuş.Bu ağaç da onun kadar güzel

Merhabalar!

Atatürk çiçeği oldukça yumuşak dokulu bir bitki yani ağaç değil. Ağacı varmıdır hiç görmedim diyebilirim. Ayrıca LALE de ağaç değil bir çiçek türü. Ağaç olarak bahsettiğiniz başka bir tür olmalı. Konunun uzmanı değilim karınca kaderince benden bu kadar. Formda sayfaları dolaşırsanız daha çok bilgi bulacağınızdan eminim Doktor hanım.

Orduya selamlar.

Ali H. ALI
18-12-2008, 08:26
Nalan hanim, Cemal beyin belirtigi gibi Ataturk cicegi gencken, yumusak dokuludur. Bitki yaslandik sonra odunsu govde ve dallari olur ve uygun oratmda kucuk bir agac gibi buyuyebilir.
Asagidaki linkte daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Atat%C3%BCrk_%C3%A7i%C3%A7e%C4%9Fi

Ali H. ALI
18-12-2008, 08:34
Merhabalar!

Ayrıca LALE de ağaç değil bir çiçek türü. Ağaç olarak bahsettiğiniz başka bir tür olmalı. Konunun uzmanı değilim karınca kaderince benden bu kadar. Formda sayfaları dolaşırsanız daha çok bilgi bulacağınızdan eminim Doktor hanım.

Orduya selamlar.

Cemal bey iyi gunler.
Bildigimiz lale ile akraba olmasa da, actigi cicekler laleye benzedigi icin, "Lale agaci" denen agac vardir. Nalan hanimin bahsettigi agac da sanirim o agactir.
asagidaki linkte lale agaci hakkinda bilgiler vardir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tuliptree

nalan
20-12-2008, 15:03
Sayın Cemal Bey ve Ali Bey.Atatürk çiçeği hakkında verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Şimdi gönül rahatlığı ile alıp ekebilirim. Salon çiçeği olarak pek sevmediğim bir çiçek olmasına rağmen ağaç kadar büyüdüğünde çok üzel görünüyor.
Lale ağacı diye bahsettiğim aynen Ali Bey'in de bahsettiği ağaç.Çiçekleri çok güzel bir ağaç.

nariçi
23-12-2008, 17:03
Bizim yörede karaağaç var, bunların yapsak veya genç sürgünlerde baloncuklar oluşur. Bu baloncukların içi üvez veya adını bilmediğim beyaz sinek türü böceklerle dolu oluyordu. son zamanlarda pekte görülmüyor azaldı. Bu açıklamalarıma göre adını bilen var mı. Site de okuduğum karaağaçların bu özelliğini göremedim.

MSaygin
05-01-2009, 11:38
merhaba,

"Yazıklar olsun" diyeceksiniz belki ama sormam lazım, farklı 2 boyunun, gövdesinin ve yapraklarının fotoğraflarını aşağıya eklediğim ağaç defne (Laurus nobilis) mi?

58088
58089
58090
58091

Selamlar,

Plumbago
05-01-2009, 13:26
Yok, tabiiki yazıklar olsun demeyeceğiz ;) Bu bitki dış görünüş olarak Defne'yi (Laurus nobilis) andırsa da İsrail Kauçuğu veya İskenderun Kauçuğu (Ficus nitida) adıyla geçer. Burada (http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-5404.html) bu bitkiyle ilgili bir şeyler vardı ;)

Ali H. ALI
05-01-2009, 13:30
Defneden fazla bir incir cinsine benziyor.(yapragini koparma imkaniniz varsa ve yapragin koparildigi yerden sut renginde bir sivi akiyorsa incirdir)

Balıkcı
05-01-2009, 13:41
Defnenin gövdesi grimsidir, bununki bej gibi, defne değil bence de.

MSaygin
05-01-2009, 14:13
Üçünüze de çok teşekkür ederim, internetten fotoğraflara baktım Plumbago'nun yazdığı gibi bir "Ficus nitida" gibi görünüyor.Adana'da çok var bu ağaçtan ve çok estetik bir ağaç.

Ali Bey, süt var mı diye özellikle koparmadım ama geçen hafta yapraklarına bakmak için koparmıştım, süt geldiğini hatırlamıyorum.

Bahar başı ve yaz başı 2 deneme yapayım çeliklerle, bakalım tutacak mı.

Teşekkürler.

Plumbago
05-01-2009, 14:27
Üçünüze de çok teşekkür ederim, internetten fotoğraflara baktım Plumbago'nun yazdığı gibi bir "Ficus nitida" gibi görünüyor.Adana'da çok var bu ağaçtan ve çok estetik bir ağaç.

Ali Bey, süt var mı diye özellikle koparmadım ama geçen hafta yapraklarına bakmak için koparmıştım, süt geldiğini hatırlamıyorum.

Bahar başı ve yaz başı 2 deneme yapayım çeliklerle, bakalım tutacak mı.

Teşekkürler.

Antalya, Mersin, Adana ve İskenderun yani Kıyı Akdeniz boyunca çok yaygın bir bitkidir. Herhangi bir yara açıldığında veya yaprak kopartıldığında dikkatli bakılınca süt görülebilir.

Üretim için kış sonu veya erken ilkbaharı tercih etmenizi tavsiye ederim. Odunlaşmış (2 yıllık) sürgünlerden, 5 yaprak birleşim yeri kadar uzunlukta çelik alın. 3 yaprak birleşimini yaprakları kopararak mümkünse biraz kumlu toprağın altında kalacak şekilde, kalan kısmını da toprağın üstüne gelecek şekilde dikin.

Nemli ortamda soğuğa maruz kalmayacak şekilde koruyun. Çeliğin toprak altında kalan kısmının çapraz kesilmesi ve toprakla temas alanının arttırılması şansınızı yükseltir.

Kolay gelsin ;)

banuersoycelik
12-02-2009, 19:47
Merhaba;

Resimdeki çiçegi olan bitkinin adını bilen var mı acaba?

Ferda Ülkümen
12-02-2009, 20:17
Kısmetağacı

Bu linkte işlenmiş;

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2015&highlight=k%FDsmet+a%F0ac%FD

copur 09
17-02-2009, 14:05
Meyveleri Mandalin'e benzeyen bu turunçgil ağacının adı nedir?

Oğuz Karsan
22-02-2009, 10:28
Merhaba.

Elektronik postama gelen yazıyı olduğu gibi aktarıyorum.

> Noel ağacının yeni kökeni.
>
> Eski Türk kabilesi geleneği mi?
>
> Türklerin Orta Asya'dan göç etmeden önce ve tek tanrılı dinlere
> geçmelerinde önceki inançlarına göre, yerin göbeği sayılan yeryüzünün
> tam ortasında bir "akçam ağacı" bulunuyor.
> Bu ağacın tepesi de gökyüzünde oturan tanrı Ülgen'in sarayına kadar
> uzuyor ve buna "hayat ağacı" diyorlar.
>
> Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde bulabiliriz.
>
> Ülgen, insanların koruyucusu; sakallı ve kaftan giymiş olarak
> sarayında oturuyor ve geceyi, gündüzü, güneşi yönetiyor. Türklerde
> güneş çok önemli.
> İnançlarına göre, gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22
> Aralık'ta gece, gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra da gün,
> geceyi yenerek zafer kazanıyor.
> Bu, güneşin yeniden doğuşu; bir "yeni doğum" olarak algılanıyor Türklerde.
> Bayramın adı "nardugan". "nar=güneş", "tugan/dugan" da "doğan".
> Astronomik olarak o günden itibaren geceler kısalmaya, günler uzamaya
> başlıyor. İşte bu güneşin zaferini ve yeniden doğuşunu Türkler, büyük
> şenliklerle "akçam ağacı" altında kutluyorlar. Güneşi geri verdi, diye
> Ülgen'e dualar ediyorlar.
>
> Duaları tanrıya gitsin, diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar;
> dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar tanrıdan.
> İnanca göre, bu dilekler muhakkak yerine geliyormuş. Bu bayram için
> evler temizleniyor ve güzel giysiler giyiliyor; ağacın etrafında
> şarkılar söylenip oyunlar oynanıyor. Yaşlılar, büyükbabalar ve nineler
> ziyaret ediliyor; aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar
> (Yedikleri, yaş ve kuru meyveler yanında, özel bir yemek ve bir tür de
> şekerleme).
> Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömrün
> çoğalacağına, uğur geleceğine inanıyorlar.
>
> Yazılana göre, "akçam ağacı" sadece Orta Asya'da yetişiyormuş.
> Mesela, Filistin'de bu ağacı bilmezlermiş. O yüzden, bu olay
> Türklerden Hıristiyanlara geçmiştir;
> Hıristiyanlar, Hunların Avrupa'ya gelişlerinden sonra onlardan görerek
> almışlardır bu töreni, deniyor.
>
> İsa'nın doğumu ile hiç ilgisi yok!
> Doğum, güneşin yeniden doğuşu.
> İsa evrenin nuru olarak algılanır ve bu olayın pagan halklardan alınıp
> İsa'ya yakıştırıldığı yazılıyor.
>
> İnternet'te yazıldığına göre, imparator Konstantin (324-337) zamanında
> İznik'te toplanan ilk Ekümenik konsülde, 22 Aralık'ta güneşin doğumu
> için yapılan bu "pagan bayramı" İsa'nın doğumu olarak 24 Aralık'a
> alınıyor ve buna da "Noel bayramı" deniyor (Batı kilisesi, 25
> Aralık'ta kutluyorlar).
>
> Çam süsleme ise, ilk olarak 1605'te Almanya'da görülüyor ve oradan
> Fransa'ya geçiyor.
>
> Dr. Muazzez İlmiye Çığ
> Sumerolog

Windows Live™ Photos ile fotoğraflarınızı kolayca paylaşımı. Sürükle bırak

image001.jpg

63964

63965

Saygılar

sukranayalp
22-02-2009, 19:45
Sn Oğuz Karsan, bu ağacın adını mı öğrenmek istiyorsunuz?
Çam (Pinus ) cinsinde sadece Beyaz kabuklu çam vardır ki, bu da Arizona'da yetişen bir çam türü.
Pinus filexilis adı ile bilinir.
Çamların dallanma yapıları yukarıda stilize edilmiş çalışmaya benzemediği için , bunun aslında bir çam cinsi değil de , aynı familyaya bağlı göknar türü olduğunu tahmin etmekteyim. Kaldı ki, günümüzde yılbaşı çamları da -İstanbul sınırları dahilinde - Uludağ Göknarı'ndan (Abies bornmuelleriana) kesilerek elde edilmektedir. Keza, Ak göknar adı da verilen Abies alba (syn : Abies excelsa)'nın, Sn M. İlmiye Çığ hocamızın belirttiği akçam'a karşılık geldiğini düşünüyorum.

Bu güzel yazıiçin teşekkür ederim.

Alttaki küçük fotoğrafı anlayamadım.

herbaryum
22-02-2009, 21:21
Akçam Anadoluda özellikle toros dağlarında kullanılan bir isim. Toros dağlarında ağaç sınırına yakın yüksekliklerde karaçam bireylerinin kabukları beyaz renkte göründüklerinden dolayı böyle adlandırılmışlar. Akçam diye bahsedilen aslında karaçam türü. Adıyla tezat olmakla birlikte beyaz gövdeli karaçamları ben de gördüm.

yılmaztaşova
01-03-2009, 11:49
üzgünüm fakat bu bariz bir menengiç adım gibi eminim

yılmaztaşova
01-03-2009, 11:56
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1667

Orman müyendislerimiz arazide yine..
bilin bakalım bu ne ağacı ?
çitlendik dedim ama iyi mi ettim , kötü mü ettim bilemedim ...
:(

Sayın aybala biraz geç oldu fakat şimdi gördüm,uzun süredir işlerin yoğunluğundan bakamadığım foruma bir bakayım dedim,dayanamadım cevap yazdım;bu bir menengiç (Pistacia terebinthus), ;) (13 numaralı mesajın cevabı)

Oğuz Karsan
03-03-2009, 20:28
Merhaba.

Alttaki küçük fotoğrafı anlayamadım

Sn. sukranayalp, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Gelen elektronik posta da vardı. Küçük fotoğraf sanırım eski zamanlarda yapılmış ve ağacı tarif eden bir resim olmalı.

Saygılar

Douglas Fir
05-03-2009, 09:51
Selam,

fotograftaki ağaç ardıç ağacıdır.

Douglas Fir
05-03-2009, 09:53
Selam,

emin olmamakle birlikte "turunç" diye tabir edilen meyvenin ağaçı olabilir. Antalya-Mersin-Hatay taraflarında reçelini yaparlar

banuersoycelik
05-03-2009, 19:00
Cevabınız için çok teşekkürler beni meraktan kurtardınız,

merkezvv
07-03-2009, 18:55
bu bitkilerden çelik aldım köklenmesini bekliyorum ama aldığım arkadaşta isimlerini bilmiyordu. bu bitkilerin cinsini bilen varsa lütfen yardımcı olur mu?

Serkanta
07-03-2009, 22:28
Bu agacın türü nedir?

Kabaca çam (halk tabiri ile), fakat sedir mi? Ladin Mi?

Fotograf belki yetersiz fakat ek fotografım bu.

Yardım rica ederim.

Emre Albayrak
09-03-2009, 16:02
ilk resim bir servi.. ikinci ve üçüncü mazı.. dördüncü ise sanırım biberiye..
1- cupressus sempervirens olabilir.. tam emin değilim..
2- biota orientalis olması muhtemel..
3- mazı türlerinden thuja plicata olabilir ama altuni mazı Thuja Orientalis Aurea da olabilir..
4- rosmarinus officinalis ama bundan da emin değişiö.. cupressus arizonica olabilir..

Emre Albayrak
09-03-2009, 16:03
cedrus atlantica glauka olması muhtemel..

Oğuz Karsan
10-03-2009, 13:05
Merhaba.

İki yanıta ihtiyacım var ilki çama benziyor. Üsküdar Fıstıkağacı'nda koruya giden yolda bir evin bahçesinde,

66417

Diğeri Şile Doğancılı'da prefabriğimin önünde.

66418

66419

Kiraz
10-03-2009, 13:09
Sn. Oğuz Karsan, son fotoğraf kocayemiş.

Oğuz Karsan
10-03-2009, 13:30
Merhaba.

Sn. Nurbahar,

Yanıtınız için teşekkür ederim.

Bir arkadaşım sadece Marmara Bölgesi ve Ege kıyılarında yetişebildiğini ve koruma altında olan bir tür olduğunu söylemişti. Acaba bir bilginiz var mı?

Saygılar

Ferda Ülkümen
10-03-2009, 13:57
Sayın Oğuz Karsan

Kocayemiş (Arbutus unedo) Karadeniz bölgesinde de yetişiyor.

Esenköy - Armutlu arasındaki makiliklerde bol miktarda yetişir, orman idaresi ağaç dikimi yapacağı alanlarda, bunları söker, halk bunların köklerini toplayıp yakacak olarak kullanırlar. O yüzden koruma altında olduğunu sanmıyorum.

Orhan Özbilgiç
10-03-2009, 16:43
Sayın Oğuz Karsan;

Birinci resimdeki ağaç büyük olasılıkla, Pinus griffithii- Himalaya Çamı-Ağlayan Çam.
Forumda böyle bir başlık var. Sanırım okuyunca sizde benim gibi düşüneceksiniz.
Saygılarımla.

Emre Albayrak
10-03-2009, 23:18
ilk resim picea oriantalis olması muhtemel..

ikinci resim için hiçbişey diyemeyeceğim resim çok koyu..

üçüncü resim ise kocayemiş..

merkezvv
11-03-2009, 09:57
ilk resim bir servi.. ikinci ve üçüncü mazı.. dördüncü ise sanırım biberiye..
1- cupressus sempervirens olabilir.. tam emin değilim..
2- biota orientalis olması muhtemel..
3- mazı türlerinden thuja plicata olabilir ama altuni mazı Thuja Orientalis Aurea da olabilir..
4- rosmarinus officinalis ama bundan da emin değişiö.. cupressus arizonica olabilir..

Pek aydınlatıcı olmadı :( ama yinede ilginin için teşekkürler google görsellerde baktım ama soylediğin türler değil belki resimler pek net değil oda olabilir, tekrar ilgin için teşekkürler

banuersoycelik
13-03-2009, 08:40
Merhaba tekrar,

4 adet Kısmet ağacı fidem vardı bahçeye ektim amaşu an 20 cm boyundalar, yılda kac cm büyür bilen var mı acaba?

Orhan Özbilgiç
13-03-2009, 13:27
Merhaba tekrar,

4 adet Kısmet ağacı fidem vardı bahçeye ektim amaşu an 20 cm boyundalar, yılda kac cm büyür bilen var mı acaba?

Sayın banuersoyçelik;
Kısmet ağacı çok hızlı büyüyen bir ağaç. Bizim apartmanın bahçesinde iki tane var. Her yıl diplerine düşen tohumlardan birer- ikişer tane yeni fidan oluşuyor. Bunları gelen geçen ve isteyenlere hep verdik. Son üç-dört senedir Samsun- Çarşamba'ya da götürüp dostlarıma verdim. İlk verdiklerim 3-4 metre boya ulaştılar ve karakteristik formları olan şemsiye formuna ulaştılar.Uzamayı kolaylaştırmak için, ilk iki yılda alt dallarını, kasımdan sonra budattırdım. İki yıldır da çiçekleniyorlar.
2008 nisan ayında yaklaşık 20-25 cm olarak,Çarşamba' daki kendi bahçeme de diktiğim fidancıklar, kasım sonunda 75-80 cm idiler. 2009 kasımında 2 metreye ulaşacaklarını sanıyorum. 2010 ağustosunda da ilk yasemim çiçeği görüntülü ve kokulu çiçeklerini açacaktır. Ekim de de o muhteşem görüntülü tohumlarını gösterecektir.
Ancak Kısmet ağacı ağaççık olduğu için, boyu 5-6 metreyi pek geçmiyor. Yani uzama yaklaşık 5. yıldan sonra gelişmeye dönüyor. Bizim apartmanın bahçesindeki ağaçlar 30 yaşlarında, boyları ancak o kadar.
Sağlıkla kalın.

banuersoycelik
13-03-2009, 17:15
Sayın Orijin, bilgi için çok teşekkürler.

Başka bir sorum daha var, bahçeme dün bir Ilgın diktim tijli, ağaç şeklinde boyum 2m sanirim, merak ettigim su, diktigim yerden sanirim dogalgaz borusu geciyor, bir zararı olur mu, ilerde koklerin boruyu sarıp, patlatma riski olur mu?

şimdiden teşekkürler

banuersoycelik
13-03-2009, 17:28
Hekese merhaba, bir sorum daha olacak, kırmızı gövdeli bir acer(akçaağaç) aldım,yaprakları da kırmızı olacak demek midir bu acaba?
Teşekkürler

Kiraz
15-03-2009, 18:41
Aşağıdaki gövde hangi ağaca ait olabilir? Yaprakları henüz çıkmamıştı. Yanından geçerken heykel etkisi verdi. Oluşumlar normal mi?

67235

67236

67239

67237

67240

Harun Parlak
15-03-2009, 18:52
Büyük bir ihtimal İNCİR olabilir. Yaprakları açınca kesinleşir ama İncire çok benziyor.
Mümkünse genç bireylerin resmini yükleyebilirmisiniz.

Kiraz
15-03-2009, 18:59
Tekin Bey teşekkür ederim. Elimde başka fotoğraf yok ama tekrar gidince çekerim. Ben de yukarıdaki genç dalları incire benzetmiştim ama gövde beni çok şaşırttı. Eğer incirse çok yaşlı olduğundan mı böyledir?

Harun Parlak
15-03-2009, 19:05
İncirler yaşlandıkca darbe gördükce bu tür yumrular yaparlar.

sgokce
16-03-2009, 19:34
Bu güzel ağacın adı nedir acaba?

Harun Parlak
16-03-2009, 19:53
Magnolia soulangina YAPRAĞINI DÖKEN MANOLYA.

fatih2008
25-03-2009, 23:07
arkadaşlar kırmızı yapraklı erguvan almak istiyorum nereden tenin edebilirim. birde çınar yapraklı kırmızı akçaağaç bulmak istiyorum. fiyaı çok pahalı ucuz bulabileceğim yer varmı

meadowsons
26-03-2009, 18:15
Magnolia soulangina YAPRAĞINI DÖKEN MANOLYA.

Ya da Saray Lalesi de denir.

nariçi
26-03-2009, 18:29
Yaprağını döktüğüne göre burada (bahçemizde) yetişebilir. Satan yer var mı acaba?

Harun Parlak
26-03-2009, 19:12
İstanbulda Hemen hemen Tüm fidancılar satıyor. Değişik renklerde var.

Margan
27-03-2009, 02:20
Bu bitkinin adını bilen yardımcı olursa sevinirim.
Teşekkürler.

69227

Harun Parlak
27-03-2009, 09:25
Bambu lara benziyor ama emin değilim Tanıyan arkadaşlar çıkacaktır mutlaka.

fiona
28-03-2009, 16:47
Bambusa..

fiona
28-03-2009, 16:50
Karşıyaka mezarlığının yakınlarındaki fidanlıklara bakın..Ümitköydekiler'de de olması gerek.Acer platanoides'Crimson King' şeklinde ararsanız yardımcı olurlar.

cemliman
30-03-2009, 14:15
Sanirim iki ayri yerde iki benzer konu var,
Galeri de Adını öğrenmek istiyorum, Bu ağacın türü ne başlığı altında, aynı ağaç için iki ayrı konu açmıştım http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24615&c=191 ve http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24616&c=191

ayrica http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24761&c=651 sayasinda ise bir bitkiyi sordum, acaba konuları açmam gereken yerler başka forum sayfaları mı,
Saygılarımla

Margan
01-04-2009, 03:02
Öncelikle teşekkür ederim.

Bambusa kelimesi bu bitkiyi bulmak için anahtar kelime oldu.
Ancak, Bambusa nın genel bir ad olduğunu gördüm yaptığım taramalarda.
Bambusa adı altında, bu bitkiye benzer bambular buldum.
Yaprakları çok farklı olduğu için, henüz bitkinin adını bulamadım.

balbay
01-04-2009, 06:33
Arkadaşlar resimde ki ağaç hakkında bilgi verebilecek olan varmı.

70029

70030

70031

maktas61
01-04-2009, 07:52
Sayın balbay internette pavlonya diye ararsanız gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz .
Kolay gelsin

Balıkcı
01-04-2009, 08:03
Cemliman

Aramıza hoş geldin.
Soruyu burada(Bu ağacın adı türü ne) sorman uygun, galeride görülüp cevaplanması zor olur.

Selam ve sevgiler.

balbay
01-04-2009, 09:03
Sevgili Maktas61'

Çorluda 6 yıl önce paulownia fidelerinden 60 tane dikmiştik. Kimisi tuttu kimisi tutmadı. Bizim ağacın cinsindenmidir nedir benim resmini çektiğim ağacın özelliklerine yakın olsa da büyük farklılıklar gösteriyor. örneğin çiçek renk-boyut ve kokusu, tohum şekli. Paulownia nın 5-6 çeşidi olduğunu biliyorum ama benim resimlediğim boyuttakini de görmedim. Bu ağaç boya gitmediği gibi çok büyük ve yaşlı incir ağaçları gibi de genişlemiş. Aynı bahçe de 2 ağaç var. İkisi de aynı tipde. 2 metre bir ana gövde ve ona bağlı 4-5 büyük dal ve diğer uzantılar. Hiç yaprak yok, ki bu boyutda ve yaşta bir paulownia nın yaprağı sanırım 70 cm çapında falan olmalı.

Yine de aynı aileden olduklarını sanıyorum bende. Yine de bir bilene sorayım dedim. Tohum ve çiçek resimlerini yakın çekim yapıp ekleyeyim. Daha anlaşılır olsun.

maktas61
01-04-2009, 11:43
Sayın balbay,
Katalpa da Pavlonya'ya benziyor (gövde ve yaprak şekli) ama onun çiçekleri beyazdır. Bir de onu arasanız

balbay
01-04-2009, 13:26
Teşekkür ederim Sayın makts61, Ege Ordu Komutanlığı bahçesine gidip baktım. Siz haklıymışsınız. Bu da paulownia imiş. Tek fark bu ticari amaçlı olan cinslerden değil daha çok peyzaj amaçlıymış. Tam adını da mail le yollayacaklar. Gelince size de bildiririm. Bu arada arıcılık için mükemmel bir ağaç. Sanki üzerinde 4 kovan arı vardı))

mahon67
01-04-2009, 22:51
Teşekkür ederim Sayın makts61, Ege Ordu Komutanlığı bahçesine gidip baktım. Siz haklıymışsınız. Bu da paulownia imiş. Tek fark bu ticari amaçlı olan cinslerden değil daha çok peyzaj amaçlıymış. Tam adını da mail le yollayacaklar. Gelince size de bildiririm. Bu arada arıcılık için mükemmel bir ağaç. Sanki üzerinde 4 kovan arı vardı))

Büyük ihtimalle paulownia tomentosa

Harun Parlak
01-04-2009, 23:00
[QUOTE=balbay;390666]Arkadaşlar resimde ki ağaç hakkında bilgi verebilecek olan varmı.

70029

70030

70031[/QUOTE
Sizin resimdeki ağcı ben Jakaranda mimosifolia (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11636&highlight=jakaranda) benzetdim.

cemliman
03-04-2009, 10:27
Ağacın yapraklarını yakın planda cektim
Bu agacin normal boyutlari nelerdir, korumaya alınması gereklimi
adını bulabilirsem belki genel bilgilerine ulaşabilirim

Saygilarimla

herbaryum
03-04-2009, 10:56
Cem bey merhaba,

Resimlerdeki ağaç Quercus coccifera (Kermes Meşesi). Akdeniz bölgesinde çok yaygın olan bir ağacımız. Genellikle otlatma ve insan etkisi ile (Baltalık) hep çalı formunda görülür. Ancak mezarlık yatır gibi dokunulmayan yerlerde gayet büyük örneklerine rastlanmakta. Sizim fotoğrafladığınız ağaç da öyle. Anıt ağaç olma özelliklerine sahip gibi görünüyor. Bu konuda forumda ve web de araştırma yaparsanız anıt ağaç tescili ile ilgili dökümana ulaşabilirsiniz. İyi günler diliyorum.

Ayla Yıldırım
14-04-2009, 10:11
Maalesef 40 yaşıma kadar hiç farkına varmadım ve o günden beri de bu ağacın ismini bilen bir kişiye rastlayamadım. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Ali H. ALI
14-04-2009, 13:56
Sayin Ayla Yildirim, bu sayfada 3-4 mesaj yukarisini okusaniz(914. mesaj) agacin Paulownia oldugunu gorecektiniz. 17 cesidi olan Paulownia hakkinda asagidaki linkten de bilgilere ulasabilirsin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Paulownia

izzeterisen
14-04-2009, 21:42
Cem bey merhaba,

Resimlerdeki ağaç Quercus coccifera (Kermes Meşesi). Akdeniz bölgesinde çok yaygın olan bir ağacımız. Genellikle otlatma ve insan etkisi ile (Baltalık) hep çalı formunda görülür. Ancak mezarlık yatır gibi dokunulmayan yerlerde gayet büyük örneklerine rastlanmakta. Sizim fotoğrafladığınız ağaç da öyle. Anıt ağaç olma özelliklerine sahip gibi görünüyor. Bu konuda forumda ve web de araştırma yaparsanız anıt ağaç tescili ile ilgili dökümana ulaşabilirsiniz. İyi günler diliyorum.

Sn.herbaryum,
Bu ağaçla benim aşağıdaki linkte sorduğum ağaç aynı ağaç mı acaba?
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=22915&c=

schweps
15-04-2009, 07:12
Merhaba,
Geçtiğimiz hafta ikea'da görüp aldığım fotoğraflardaki ağacın bildiğimiz mandalina olduğunu düşünüyorum, doğru mudur? Etiketinde yazan "citrus" ifadesiyle araştırma yaptığımda "citrus fotunella" beni bir şekilde bu siteye ulaştırdı. Kumkuat ile ilgili yirmiküsur sayfalık yazışmaları dün akşam okudum, acaba bu da onun "meiwa" cinsi olabilir mi diye, anladığım kadarıyla ilgisi yok. Fakat bu esnada kumkuat'a hayran oldum.

Sizlere sorum;
Bu ağacın ismi nedir?
Nasıl bir ortam ister?
Nasıl bir bakım yapmalıyım?

Sevgilerimle

schweps
15-04-2009, 15:22
Kendi cevabımı kendim buldum. Tabi yine bu forum sayfalarından.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2495
Citrus madurensis (Calamondin) imiş.

Merhaba,
Geçtiğimiz hafta ikea'da görüp aldığım fotoğraflardaki ağacın bildiğimiz mandalina olduğunu düşünüyorum, doğru mudur? Etiketinde yazan "citrus" ifadesiyle araştırma yaptığımda "citrus fotunella" beni bir şekilde bu siteye ulaştırdı. Kumkuat ile ilgili yirmiküsur sayfalık yazışmaları dün akşam okudum, acaba bu da onun "meiwa" cinsi olabilir mi diye, anladığım kadarıyla ilgisi yok. Fakat bu esnada kumkuat'a hayran oldum.

Sizlere sorum;
Bu ağacın ismi nedir?
Nasıl bir ortam ister?
Nasıl bir bakım yapmalıyım?

Sevgilerimle

adincer
15-04-2009, 16:00
Arkadaşlar bunun bir ağaç olduğunu düşünüyorum. Belki akçaağaç ama emin değilim. Bilen var mı?

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=72500&d=1239688992

herbaryum
16-04-2009, 14:55
Sn.herbaryum,
Bu ağaçla benim aşağıdaki linkte sorduğum ağaç aynı ağaç mı acaba?
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=22915&c=

Merhaba,

Aynı ağaç değil, sizin gönderdiğiniz Phillyrea latifolia (Oleaceae) Akçakesme.

İyi günler diliyorum.

A.Şahin
16-04-2009, 22:46
Arkadaşlar bunun bir ağaç olduğunu düşünüyorum. Belki akçaağaç ama emin değilim. Bilen var mı?

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=72500&d=1239688992

Acer negundo sanırım.

izzeterisen
16-04-2009, 23:33
Merhaba,
Aynı ağaç değil, sizin gönderdiğiniz Phillyrea latifolia (Oleaceae) Akçakesme.
İyi günler diliyorum.
Teşekkür ederim.

Tehanu
24-04-2009, 10:27
Bu bitkinin adını öğrenmem mümkün mü? Henüz yapraklı değil ama çok karakteristik bir dal yapısı var. Dört köşeli ve köşeler odunsu bir görünüm sergilerken araları yeşil. Umarım fotoğraflardan anlaşılıyordur. Çok teşekkürler
74338
74339
74340
74341

Gülizar
25-04-2009, 08:10
Tehanu,

Bitkinin ismi Euonymus alatus. Dal yapısı gerçekden çok farklı ayrıca sonbahar yaprak renklenmesi de çok çarpıcı bir kırmızıdır.
İyi günler.

Tehanu
25-04-2009, 08:25
Sevgili Gülizar çok teşekkür ederim:)

Nazik
27-04-2009, 01:10
Arkadaşlar merhaba.
Yeni üyeyim. Bir hata edersem şimdiden özür dilerim.
Ekte bir fotoğraf gönderiyorum. Bu fotoğraftaki çiçeğin (ki şu sıralar açık vaziyetteler) ait olduğu ağacı bilen varsa bilgilendirebilir mi? Teşekkürler.
Nazik ALTINEL

denizakvaryumu
27-04-2009, 01:22
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9330&catid=member&imageuser=4450

merenptah
28-04-2009, 11:58
Herkese mutlu günler.Sitemize yeni üye oldum ve herkese merhabalar demek istiyorum.

Aşağı resimdeki çam ağacını bir arkadaşım alışveriş sonrasında bir mağazanın hediye etmesiyle sahip olmuştu ve o da bu bitkiyi bana vererek bu hobiyle tanışmamı sağladı.

117298

Merak ettğim konu bu ağacın türü.Ağacın türü,bakımı,güneş isteği,gübreleme ihtiyacı,bakımı, su şartları gibi kıstaslarda yardımcı olursanız sevinirim.
Dün toprak değişimi yaptım ve 12 litrelik bir saksıya aldım.Toprak olarak torf kullandım.

Sağlıklı Bitkiler.

Fincan
18-05-2009, 18:03
Merhabalar,

Ben bu ağacın adını ve fidanını nereden bulabileceğimi sormak istiyorum.. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.

Sebahattin Sargın
18-05-2009, 21:00
Sn. Fincan;

Bu yaprağını döken manolya, bu isimle seralarda kolayca bulabilirsiniz.

Sevgiler ;)

Fincan
19-05-2009, 21:55
Sebahattin Bey, çok çok çok teşekkür ederim.

eskifoçalı
21-05-2009, 22:16
Sayın yetkili;

Size Gaziantep ilinden yazıyorum. Ağaçlar ve bitkiler konulu bir sitenin olduğunu tesadüfen buldum. Siteniz özenle hazırlanmış, inanılmaz güzel ve faydalı bilgiler var.
Apartmanımıza ait bahçede resimlerini gönderdiğim bir ağaç var. Akasyagillerden belki ama çiçekleri akasya çiçeklerinin yapısından farklı mor rengin yoğunlukta olduğu kenarları daha koyu renge sahip. Önce yeşil ardından sararan nohut büyüklüğünde salkım taneleri var. Ben ismini bilmiyorum. 10-12 metre boyunda baharda çok güzel kokan mor çiçekler açan bir ağaç. Çiçekleri o kadar güzel kokuyorki leylak kosunu andırıyor. Evim apartmanın 4.katında olamsına rağmen dairemizi geçen boya sahip. İsmini öğrenmemde yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Ayrıca yetiştirilmesi ne şartlarda olabilir, fidanını kolay temin edebilirmiyim. **** kendim genç sürgünlerinden yetiştirebilirmiyim.
Saygılarımla.

yenibey
22-05-2009, 08:02
Aynı ağaçtan manisada sigorta hastanesının bahçesinde var.Kış mevsiminde o altta gorulen tohumlarla doluyor üstü.Ama malesef bende adını bılmıyorum.

Selahattin Yılmaz
22-05-2009, 10:59
Tesbih ağacı (Melia azaderach) (http://images.google.com.tr/images?q=tesbih%20a%C4%9Fac%C4%B1&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=tr&tab=wi)

eskifoçalı
22-05-2009, 21:04
Sayın Selahattin YILMAZ ilginiz için teşekkür ederim. Bahçemde yetişen ağacın ismini sayenizde öğrendim. Sizin aracılığınız ile siteyi hazırlayan ve ilgi gösterenlere de teşekkürlerimi sunarım. Saygılarımla.

maki01
25-05-2009, 04:14
81235

81236

81237

81238
Saksılarımda çıkan hiçbir yabancı bitkiyi ot olduğundan emin oluncaya kadar kıyıp koparamıyorum. Sukulentin dibinde agaç olmaya başlayabiliyorlar:) Fotoğraflardaki bildik bir fidan mıdır?
Oğlum kaysı olabileceğini söylüyor. "Balkonda meyve yerken dikmiş olabilirim" diyor. Ne yapacağımı bilmiyorum, söküp atamam. Bilinen bir tür ise bahçesi olan bir arkadaşımıza verebilirim.
Yardımlarınız için teşekkürler..

Selahattin Yılmaz
25-05-2009, 07:32
Tebrikler sevgili maki01, saksınızda bir dut fidanınız var.

agenttor
25-05-2009, 11:53
Geçen gün, kartepede bir ağaç gördük çam ağacına benziyor fakat bu ağacın uçları açık yeşil, yani ağaç tamamen yeşil fakat her dikenli yaprağın uçları açık yeşil sanki parlıyor gibi, sadece uçları açık yeşil olduğundan ojeli gibi bir görüntü veriyor :) ağacın adını sordum "KÜNER" dediler ama ben bu ağaçtan daha önce duymadım acaba başka bir adı daha var mı? Resmini çekemedik ama umarım bilenler çıkar, internetten araştırdım resimlerini bulamadım. bu ağaç türünü bilen arkadaşlar var mı?

Orhan Özbilgiç
25-05-2009, 12:31
Geçen gün, kartepede bir ağaç gördük çam ağacına benziyor fakat bu ağacın uçları açık yeşil, yani ağaç tamamen yeşil fakat her dikenli yaprağın uçları açık yeşil sanki parlıyor gibi, sadece uçları açık yeşil olduğundan ojeli gibi bir görüntü veriyor :) ağacın adını sordum "KÜNER" dediler ama ben bu ağaçtan daha önce duymadım acaba başka bir adı daha var mı? Resmini çekemedik ama umarım bilenler çıkar, internetten araştırdım resimlerini bulamadım. bu ağaç türünü bilen arkadaşlar var mı?

Sayın agenttor;
Sözünü ettiğiniz ağaç, büyük olasılıkla, baharla birlikte açık yeşil renkli yeni sürgünler veren bir göknar olabilir. Zira bazı yörelerimizde ''köknar'' da deniliyor.
''KÜNER'' de yöresel bir ağız olabilir.
Saygılarımla.

agenttor
25-05-2009, 14:20
Sayın agenttor;
Sözünü ettiğiniz ağaç, büyük olasılıkla, baharla birlikte açık yeşil renkli yeni sürgünler veren bir göknar olabilir. Zira bazı yörelerimizde ''köknar'' da deniliyor.
''KÜNER'' de yöresel bir ağız olabilir.
Saygılarımla.

teşekkürler, verdiğiniz bilgilerle şu şekilde bir resim bulabildim sanırım gördüğüm ağaç bundandı fakat her göknar aynı şekilde olmuyor sanırım bu göknar'ın farklı bir türü mü oluyor? latince bir ismi bulunuyor mu?

http://img35.imageshack.us/img35/6830/b373154etrafsaramvegkna.jpg

agenttor
25-05-2009, 14:31
bir resim daha buldum "abies nordmanniana" sanırım, uçları açık yeşil - sarı gibi.

http://img132.imageshack.us/img132/4011/abiesnordmanniana.jpg

http://www.plantyfolia.com/photos131-145/Abiesnordmaniana_fll.jpg

maki01
25-05-2009, 14:37
Çok teşekürler Selahattin Bey, sanırım bir önceki evimde balkonumu yuva edinmiş kumrularımın hediyesi bu fidan.

Orhan Özbilgiç
25-05-2009, 18:14
[QUOTE=agenttor;429985]bir resim daha buldum "abies nordmanniana" sanırım, uçları açık yeşil - sarı gibi.

Sayın agentor;
Sanırım siz gerekli yanıtı bulmuşsunuz.
Eğer siz, sorunuzla birlikte resim de koymuş olabilseydiniz, ben devreye girmezdim. O zaman yanıtı uzman arkadaşlara bırakırdım. Zira burada, ağacı tek bir yaprağından bile tanıyabilecek, son derece donanımlı ve birikimli arkadaşlarımız var.
Kısacası işi bilenine bırakırdım.
Selamlar.

agenttor
25-05-2009, 18:30
Sayın agentor;
Sanırım siz gerekli yanıtı bulmuşsunuz.
Eğer siz, sorunuzla birlikte resim de koymuş olabilseydiniz, ben devreye girmezdim. O zaman yanıtı uzman arkadaşlara bırakırdım. Zira burada, ağacı tek bir yaprağından bile tanıyabilecek, son derece donanımlı ve birikimli arkadaşlarımız var.
Kısacası işi bilenine bırakırdım.
Selamlar.

ben yanıtı ve resimleri sizin verdiğiniz cevap sayesinde buldum, teşekkür ederim

tugo
25-05-2009, 19:33
81456

Arkadaşlar, yukarıdaki ağaç adayının cinsini bir türlü bulamadım. Aşağıdaki linkten aldığım resimdeki Acer Negundo ya yaprak yapısı ve dal rengi olarak çok benziyor ancak Negundo’da üçlü yaprak dizilişi varken, bu karşılıklı ikili bir dizilimde.
Yardımlarınız için teşekkürler.

http://www.cas.vanderbilt.edu/bioimages/biohires/a/hacne2-lf3lflt29691.JPG

81457

Alonesmaug
26-05-2009, 17:27
Bu ağaç adaylarının isimleri nelerdir acaba?
1) http://img291.imageshack.us/img291/4597/dsc07165.jpg
2) http://img8.imageshack.us/img8/5802/dsc07160x.jpg

ormanbotanigi
26-05-2009, 22:17
1-)Anadolu kestanesi (Castanea sativa)
2-)Dişbudak yapraklı akçaağaç (Acer negundo)

Alonesmaug
26-05-2009, 22:24
Çok sağol ormanbotaniği.

silence
31-05-2009, 18:57
Merhabalar arkadaşlar bu ağacın adı nedir acaba?

günebakan
31-05-2009, 19:16
Bu ağacın ismini öğrenebilirmiyim çok güzel bir kokusuda var aynı zamanda:)

82701

Sebahattin Sargın
31-05-2009, 19:37
Sn. Silence;

Fotoğraftaki ağaç Liriodendron tulipifera (Lale Ağacı)...

silence
31-05-2009, 20:03
tesekkür ederim sayın Sebahattin Sargın

herbaryum
31-05-2009, 20:32
Bu ağacın ismini öğrenebilirmiyim çok güzel bir kokusuda var aynı zamanda:)

82701

Catalpa bignonioides

günebakan
31-05-2009, 22:01
Teşekkür ederim Herbaryum:)

İncifem
01-06-2009, 08:08
Hoopsii ve göknar aynı tür mü?

herbaryum
01-06-2009, 08:27
Hoopsii ve göknar aynı tür mü?

Hoopsii denilen sanırım Mavi Ladin varyetesi, Göknar ise farklı bir tür, aynı değiller.

İncifem
01-06-2009, 11:02
Teşekkürler Herbaryum.

bari
04-06-2009, 20:22
Bu sıralarda o kadar çok tohum ektimki, çıkanlar tamamen karıştı. Tanıyıp bana yardımcı olanlara çok şimdiden çok teşekkür ederim...

mahon67
04-06-2009, 22:06
Bu sıralarda o kadar çok tohum ektimki, çıkanlar tamamen karıştı. Tanıyıp bana yardımcı olanlara çok şimdiden çok teşekkür ederim...

Tam emin değilim ama; birinci tzimbalo, ikinci cherry guavaya (kırmızı da olabilir sarı da) benzettim.

agenttor
05-06-2009, 15:01
tohumdan ezan çiçeği yetiştiriyorum şu an 75 günlük oldular sanırım fakat bu ezan çiçekleriyle beraber ama daha hızlı şekilde büyüyen bir fide çıktı ilk başlarda ezan çiçeğidir diye dokunmadım ama büyüdükçe ufak ufak dikenleri çıkmaya başladı bu bitki yabani ot mudur? yani koparabilir miyim? 2. ve 3. resimde en büyük olan.

Ezan Çiçekleri
http://img504.imageshack.us/img504/9020/20648069.jpg

Burada da birkaç tane var ama aralarındaki büyük olan yabani bitki midir?
http://img35.imageshack.us/img35/7209/62585290.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/7007/66932316.jpg

kadir-
13-06-2009, 23:20
Biraz önce Ankara'da Kennedy caddesinde yağan yağmura bakıyorduk. Şu polenlerin kokusu yağmurla karışınca ne müthiş oluyor..
Arkadaşıma sordum: ya şu ağaçların ismi ne diye
-o da Akasya olabilir.. gerçi hiç akasya görmedim ya dedi ??
- Biz, üniversite mezunu eğitimli "kesimden" 3 insan burnumuzun dibindeki ağacın adını bilmediğimizin farkına vardık..
İnsanın en önemli özelliklerinden biri nesnelere ad vermesidir insan ad verebildiği şeylerin farkındadır.

Yani burada fazla mesaj verme kaygısına düşmeden şu soruyu sormak istiyorum. Kennedy caddesinde sıkça var olan sarı renkli ve kesif kokulu polenleri olan ince uzun yapraklı ağaçların adını bilen var mı???
saygılar

feriha
13-06-2009, 23:37
Sorunuzu ağacın yapraklarının açık olarak görülebileceği bir resmini çekerek sorabilirsiniz

(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1684)

k0900
13-06-2009, 23:37
Çok sık gittiğim bu caddedeki ağaçları malesef hatırlayamadım.

Bakmak ve görmek :) Sadece bakmışım.

Fotoğrafını görme sansımız olsaydı....

berduray
15-06-2009, 23:48
sarı renkli ve kesif kokulu polenleri olan ince uzun yapraklı ağaçların adını bilen var mı???
saygılar

Şu resimdekine benziyor olabilir mi?

Öyle ise mimoza

berduray
15-06-2009, 23:52
Sayın Agenttor sorduğunuz dikenli bitki yabani ot, topraktaki tüm besini çekecek yetiştirmek istediğiniz asıl bitkiyi cansız bırakacaktır.

Acele sökmenizi tavsiye ederim, diken de severim derseniz, başka saksıya dikin derim.

berduray
15-06-2009, 23:55
Sirxzyfos Sorunuzu Bonsai başlığı altında sorarsanız mutlaka cevap alırsınız, arama motoruna bonsaimin türü ne yazabilirsiniz.

S Güngör
17-06-2009, 21:47
pardon nereye yazacağımı bilemedim. bir ağaç türü var. cinsini merak ediyorum. aslında birkaç tahminim var. gövdesi beyaz olduğu için huş ağacı olabileceğini düşünüyorum. ancak boyları 40 metre kadar var o yüzden bir kavak türü de olabileceğini düşünmeye başladım. bugün fotoğraflarını çektim. ekliyorum. umarım fotoğraf kriterlerini ihlal etmemişimdir. ağacın ne olduğunu bilen var mı acaba?

beyfis
18-06-2009, 20:35
yardımcı olur musunuz ?

berduray
19-06-2009, 00:14
976 nolu mesajdaki ağacın yaprağı çınara benziyor bence.

berduray
19-06-2009, 00:16
977 ise Euphorbia trigona (süt ağacı).

suloto
19-06-2009, 09:54
Selam arkadaşlar,
Ankara Gazi hastanesi önünde iki yol arasında çiçek açan ağaçlar var. Yol boyunca... Görüntüsü çok hoşuma gitti. Fakat bir türlü türünü öğrenemedim. Aşağıda biraz uzaktan çekilmiş resimleri var. (Trafik çok hızlı aktığı için ağacın yanına gidip çekmek mümkün olmadı, Ankara Üniversitesi penceresinden çektim.

Bu ağacın türü nedir?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Sağlıcakla kalın.

sahin002
19-06-2009, 15:32
Sanırım leylak (Syringa vulgaris)

sahin002
19-06-2009, 15:36
976 nolu mesajdaki ağaç Akkavak (Populus alba) olsa gerek.

sabah
19-06-2009, 16:53
..Ankara Gazi hastanesi önünde iki yol arasında çiçek açan ağaçlar var....
Catalpaya benziyor.

S Güngör
19-06-2009, 23:49
sahin022'ye teşekkürler. google'da baktım kesinlikle populus alba olduğuna kanaat getiridim. bu arada suluto adlı kişinin ağacının ben de catalpa olduğunu düşünüyorum.

suloto
20-06-2009, 10:56
Sahin, sabah ve selim. Tesekkurler. Catalpaya baktim, ayni bahsettigim agac.

Vildan Sönmez
22-06-2009, 00:47
Enez'de orman bitiminde bu şeyi gördüm ve çektim. Aklıma bir tür mantar olabileceği geldi. Buralarda yıllardır dolaşırım ilk defa gördüm. Nedir Bilen var mı ?

omer.tuncer
24-06-2009, 13:52
Senelerdir dikili ye gidip gelirim ama pazarın ortasında ki küçük parkta. At arabacıların dibinde yattığı pazarcıların ip bağlayıp çadır gerdiği bir ağaç var. Her zaman resmini çekeyim derdim ama fotoğraflarını çekmem hüzünlü bir zamana denk geldi. İşin aslına bakarsanız bu ağaçla hiç bir yerde de karşılaşmadım. adını cinsini merak ediyorum.

Yılmaz Yalçın
25-06-2009, 20:58
Sayın Uzman Arkadaşlarım,
Bu fotoğrafını yolladığım çiçek ofiste 3 yıldır duruyor ve aşırı uzadı ismini bile var mı?Ayrıca gövdesinden işaretlediğim yerden kessem bitki ölür mü?
ne önerirsiniz?

Güngör Salman
26-06-2009, 00:13
Senelerdir dikili ye gidip gelirim ama pazarın ortasında ki küçük parkta. At arabacıların dibinde yattığı pazarcıların ip bağlayıp çadır gerdiği bir ağaç var. Her zaman resmini çekeyim derdim ama fotoğraflarını çekmem hüzünlü bir zamana denk geldi. İşin aslına bakarsanız bu ağaçla hiç bir yerde de karşılaşmadım. adını cinsini merak ediyorum.

Mercan ağacı.

omer.tuncer
26-06-2009, 00:52
Mercan ağacı.

sayın Salman teşekkürederim.

Bu sene tohumunu alıp yetiştirmeye çalışacağım:p

sabah
30-06-2009, 09:49
..Bu fotoğrafını yolladığım çiçek ofiste 3 yıldır duruyor ve aşırı uzadı ismini bile var mı?

Ayrıca gövdesinden işaretlediğim yerden kessem bitki ölür mü? Ne önerirsiniz?

Dracaena fragrans gibi.

Drasena (Dracaena marginata) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2038) bağlantısında yazılanlar yararlı olabilir.

mhmt94
18-07-2009, 17:15
93583
çok net görünmüyor ama bu şeftali ağacının yaprağı mı yoksa avokado ağacının yaprağı mı baktım ama ayırt edemedim ama avokado olabilir :confused: meyveleri de koyu yeşil 10 cm e yakın top gibiydi

Halil Önen
18-07-2009, 17:44
avokado:(

YeşilSeven
18-07-2009, 17:44
Pek avokado yaprağına benzemiyor.

Halil Önen
18-07-2009, 17:52
Şeftalinin meyvesi koyu yeşil olmaz hemde 10 cm olmaz ki.

Yoksa beni vokado/ şeftali diye ikilemde bırakıp aldattı mı?:o

tolgahann
18-07-2009, 17:55
Bence Maclura pomifera (Maklora - Yalancı Portakal ağacı) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3966&highlight=portakal%FD)

mhmt94
19-07-2009, 17:47
şimdi hatırladım galiba portakal olacak

k0900
20-07-2009, 22:07
Bu ağacın adı nedir?

Sebahattin Sargın
20-07-2009, 22:16
Sn. K0900 bu Duman ağacı, Peruke çalısı, Boyacı Sumağı (Cotinus coggygria) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=711)...

berduray
22-07-2009, 17:49
Arkadaşlar iki tane adını bilmediğim ağaç buldum, ekliyorum.

Halil Önen
22-07-2009, 21:25
Ağacın solundaki şeftali.

bahtiyar02
22-07-2009, 21:47
dikenli ağaç türlerinden olduğu kesin gibi.ama Turunç diğeyeceğim ondada böyle dikenler yok?:confused: