View Full Version : Stapelia (Leş Kaktüsü)
kokusu berbat olan bu çiçeğim bu sene çoştu....heryeri çiçek dolu.
bu sene çiçek açtı.tohumlarını seneye olgunlaştıracak.İri bir fasulyeyi andırıyor tohumu...
Çok güzel bir çiçekmiş.
İlk defa görüyorum.
Koku sorununu ne yapıyorsun?
Bereket çok fazla güçlü değil...
Ama, çiçeğin ilginçliği karşısında herkes doğal olarak koklamaya kalkıyor.
Uyarıyorum sakın koklama diye ..Bu güne kadar işe yaramadı.. Daha çok merak uyandırıyor...
Sonuç.. "nefis"kokusunu öğreniyorlar. Ne diyeyim ayak kokusuyla çürük yumurta arası berbat bir şey işte...
türkiyede ne adla satıyorlar bu çiçeği.
güzel bir renk kombinasyonu ve mükemmel bir geometrik ayar.
http://img148.imageshack.us/img148/7743/resim004bs2.jpg (http://imageshack.us)
Adını birde ben bilsem..
Senelerdir bir saksı köşesinde dururdu öyle ilgilenmezdim. Çiçek açacağına dair en ufak bir fikrimde yoktu. Kopan dalları diktikçe her saksı kenarında bir tane oldu artık. Foto da çok belli olmuyor ama deri dokusu gibi, etli çiçek yaprakları
ibuprofen
10-08-2006, 13:35
farklı bir görünüşü var, umarım ismi de en yakın zamanda bulunur.
bu arada ebatlarını da belirtirseniz daha açık olur.
arkadaşlar bu hani kötü kokan dev gibi bi çiçek var ya ismi rafflesia olarak geçiyo. ona çok benziyo. ama rafflesia kocamandır. çapı 1m. geçer. o da kötü kokuldur. böcekleri çekmek için kullanır bu kokusunu.
ancak bu o değil. benzerlik dikkatimi çekti.
İbuprofen senin için ölçtüm..
fotoğraf bitkinin gerçek boyutuyla aynı.
didegök'ün bahsettiği rafflesiayı merak ettim
şu kadarcık bir şeymiş :)
http://www.kirchersociety.org/blog/wp-content/uploads/2006/03/rafflesia_inhands.jpg
hehe. yaşasıınnn. bitkinin ne olduğunu buldum.
evreka evreka..
latince ismiyle stapelia gigantea ve asclepiadaceae familyasından bir tür kaktüs.
Mine Pakkaner
10-08-2006, 16:34
türkiyede ne adla satıyorlar bu çiçeği.
Stapeliayı leş kaktüsü olarak da bulabilirsiniz.
Sormuştum (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=33595#post33595), cevabını burda buldum. Teşekkür ederim ;)
tesadüf diye buna denir sanırım.
(İbn-i Haldun a göre tesadüfler bizim nedenlerini bilmediğimiz gerçekliklerdir...araya felsefe ekledim)
böylece çiçeğimin damat bohçası olduğunu öğrendim.
kötü kokusuyla bir ilgisi mi var acaba
Fazla söze ne hacet
http://yann.cochard.free.fr/images/7/767.jpg
http://www.cactustn.com/immagini/bruna/bruna6.jpg
Büyük boyutlu olduğu için bu fotoğrafı ayrı sayfada açarak bakabilirsiniz (http://christophe.pialot.free.fr/site/Stapelia%20variegata2.JPG)
kötü kokan ve yaratık görünümlü bir çiçeğe
atalarımız neden damat bohçası demiş olabilir?
:))))))
ibuprofen
15-08-2006, 06:39
...böylece çiçeğimin damat bohçası olduğunu öğrendim.
kötü kokusuyla bir ilgisi mi var acaba...
Şimdi efenim... öhöm öhöm... Önceden anneler evlenme yaşına gelen oğullarını kıskandıklarından, biricik oğlunun evlenip el kızına gitmesinden dolayı üzüldüklerinden, gelin adayı vazgeçsin de iş bozulsun diye bohçasına kötü kokular serpiştirirmiş. Çiçeğin adı buradan geliyor. Zaten kendisi de bohça şeklinde çiçeğin.
Bu da benim gördüğüm bir damat bohçası;
http://img227.imageshack.us/img227/4299/damatbohcasipr0.jpg (http://imageshack.us)
(Çiçeğin ismi ile ilgili hikayeyi ben uydurdum, ama ilginç ve inandırıcı değil mi? :D )
Vaay, çok manidarmış. Ben hep goncasının şekline bağlıyordum ismini. Sağol Ipubrofen.
Halit Togay
20-08-2006, 14:29
ben de bundan yetiştirmiştim bir kere açtı senelerce açmadı . hangi şartlar altında açıyor bunu bilen var mı?
elime daha yeni geçti şimdi suda toprağa aktarma işine başlamayı düşünüyorum.istekleri nelerdir acaba leş kaktüsünün.
bende bir kaç saksıda var koptukça diktim başka saksılara ilk yıllarda açmıyordu..açacağını bile düşünmüyordum.son dört senedir sürekli açıyor.Bu sene iki saksıyı güberli toprakla değiştirdim ikisi deaçtı daha çok büyüdüler.
kaktüsler gibi toprağı kurudukça suluyorum.güneşi sevdiklerini düşünüyorum.ama bendekiler yarı gölge bir yerde.
İbuprofen in eklediği resimdekiler kısa ve renkleri farklı.bendekiler koyu yeşil ve aşağı doğru sarkıyor.sanırım güneşle ilgili.yan balkonda duranlar var yeni diktiklerim onlar açmıyor
BARAN VURAL
03-10-2006, 11:05
Stapella nın yaklasık 15 turu var bunların hepsinin cicek ve yaprak yapısı farklı. bu fotograflardakilerin cogu (galba hepsi) stapella mutabilis
Bu sene açacak gibi.. iki senedir tomurcuk verip döküyordu..
gövde yapısı biraz farklı bunun sanırım çiçeği daha büyük olacak
ferdi binici
07-10-2006, 09:25
arkadaşlar stepelianın çiçeğini ekran arkası yapmak istiyorsanız sitemde mevcut bekliyoruz
BARAN VURAL
12-10-2006, 17:22
Mehmet bey hazır acmısken bol bol koklayın.:p
bunda değil ama yukarıdakinde, ilk açtığında tecrübem var..
İşin ilginci aman koklama dediğim herkesin koklaması ...
Kokusu kötü olabilir ama görüntü muhteşem.
Merhaba, bir zamanlar bu kaktüsten iki tane bende vardı. Biri patlıcan moru, diğeri turuncu çiçekler açan.
Her ikisinin de kokuları sizlerin anlattığı gibi kötü.
Tohumları dökmesi ayrı bir şölendi. Tüylü muhafazalar içindeki tohumları, çiçek patlayarak açılınca, hızlı bir şekilde doğaya fırlatıyordu.
Şimdi yok. Bir yerlerde, çekmece içlerinde belki çıkar karşıma. Kim bilir? Tiya
papatyam
15-05-2007, 10:36
Memet bana gönderdiğin leş kaktüslerinden biri galiba çiçek açacak 26 numaralı mesajdaki var ya işte o tek bir gövde var zaten dibinden tomurcuk gibi bir şey çıkmış 24 numaralı mesajdakine benziyor ama henüz çok küçük fotoğraf makinam bir arkadaşımdaydı gelir gelmez fotoğraf eklerim :))
Tomurcuğun büyümesi yavaş olacak ama çiçek bir anda açılacak.
Toplanacak karasineklere selamlar.
Benim de kaktüslerim olacak. En çok sinek çekenlerinden...
papatyam
15-05-2007, 11:14
nasıl yani sinek mi gelir çok mu:(
Tomurcuğun büyümesi yavaş olacak ama çiçek bir anda açılacak.
Toplanacak karasineklere selamlar.
Papatyam kırmızı çiçekli olana çok sinek geliyormuş.
papatyam
15-05-2007, 12:00
Hadi yaa o zaman balkona çıkartayım onu oğlumun odasında cam kenarında duruyor :))
Merhaba arkadaşlar
Ben de de bu leş kaktüsünden var ve çok hızlı ürüyor.Ve kötü kokusu gerçekten sinekleri çekiyor.İsteyen arkadaşlar olursa özelime mail atabilirler.
Yollarım.
Teşekkürler.
papatyam
26-05-2007, 11:04
Bu yanlardaki uzantılardan çiçekmi açacak
Birde ceset çiçeği adlı çiçek var ki sormayın gitsin.
ceset çiçeği olarak bilinen titan arum dünyanın en kötü kokan çiçeğidir. Ortalama olarak iki metreye kadar bir yüksekliğe erişebilir ve çiçek açtığında 800 metre uzaktan kokusu hissedilebilen, çürümüş et benzeri bir pis koku salar.
ferahzade
03-07-2007, 21:57
Selamlar
Anamur ve çevresinde "polis çiçeği" diyorlar. Ben oradan bir tane almıştım. Neden polis çiçeği diyorlar? Diye basit bir düşünmeden sonra zamanı gelince bitki, rozet gibi çiçeğini açıyor. Bu yüzden bu kaktüs cinsine, bu ismi vermiş olabilirler. Gerçi bu isimler yörelere göre değişiktir. Tek bir isim vermek de oldukça zordur.
Sevgi ve saygılarımla
Bende de bordo renkli, tüylü çiçek açan stapelia'dan var. Bendeki öyle kötü kokmuyor ama balkonda bırakırsam hemen sinekler gelip kurtçuk bırakıyor. O güzelim çiçeğin sinek larvaları ile dolmasına dayanamadığım için içeri aldım. Açan çiçeğin görüntüsü ise gerçekten harika...
saydemir
10-07-2007, 15:23
İnşallah bende o güzel çiçekleri görebilirim. ;)
İnşallah bende o güzel çiçekleri görebilirim. ;)
İnşallah görürsünüz. Büyük ihtimalle sonbahar gibi açacaktır. Benimkiler Eylül sonu, Ekim başı gibi açmaya başlıyor.
Selamlar.
Merhaba,
Bendeki ise şuan hızlı bir üremede sonra da çiçeklenecek sanırım..
Şimdi efenim... öhöm öhöm... Önceden anneler evlenme yaşına gelen oğullarını kıskandıklarından, biricik oğlunun evlenip el kızına gitmesinden dolayı üzüldüklerinden, gelin adayı vazgeçsin de iş bozulsun diye bohçasına kötü kokular serpiştirirmiş. Çiçeğin adı buradan geliyor. Zaten kendisi de bohça şeklinde çiçeğin.
Bu da benim gördüğüm bir damat bohçası;
(Çiçeğin ismi ile ilgili hikayeyi ben uydurdum, ama ilginç ve inandırıcı değil mi? :D )
Bir yıl önce yazılmış hikayeye ithafen bunu da ben uydurdum :D
Çiçek açmadan önce damadın getirdiği bohçaya benziyor. Açana kadar içinden ne çıkacağı belli değil. Ama açınca.....
Sukulentlerim açmaya başladı. Stapelia açtı, diğeri bir kaç güne kadar açar.
Satpelia bir iki kere tohuma durmuştu daha önce, börülceye benzeyen tohum zarfı ertesi sene büyümüştü.
Arkadaşlar,
Acil olduğu için sitemizde araştırma bile yapmadan yazıyorum, kusura bakmayın.
Az önce arkadaşlarım aşağıdaki sukulent "parçalarını" hediye getirdiler. Tam 14 gün öce Datça'dan almışlar ve o kadar gün arabanın içerisinde bir fincan suda durmuş.
Bir komşudan aldıklarında üzerinde çiçeği de varmış. Resimden göreceğiniz gibi şu anda suda duran yerleri kararmış,çürümeye başlamış.
Çürüyen yerleri kesip, bir kaç gün açıkta bekleteyim mi, direk toprağa veya torfa mı dikeyim? Bu güzelliği kurtarmamız lazım.
Ben de şimdi eski yazışmaları araştıracağım, vakit kaybetmek istemedim.
Şimdiden çok teşekkürler ve saygılar
Mucip Gürbüz
19-10-2007, 20:14
Sudan hemen çıkart, 3-4 gün kurumaya bırak, çürüklerini temizle ve toprak, kum, torf karışımına dik. Hoşçakal.
Hemen başlıyorum, çok teşekkürler sevgili M.Gürbüz:))
O haliyle, gelirgelmez çiçek açtı. Kokusu da yerinde, aynen yazdıklarınız gibi.
Tabii çok sevindim, artık yarın dikebileceğimi zannediyorum.
Arzu Kasapoğlu
23-10-2007, 15:29
Bu çiçek üzerine sinek konunca, etrafa çürümüş et kokusu yayıyor. :mad:Dün akşam balkonumda öyle bir ağır koku vardı ki içeri kaçmak zorunda kaldım.;)
Bende de bu orbea'dan 2 çelik var, birkaç aydır bende. Daha yeni yeni filiz vermeye başladı. Bakalım belki gelecek sene çiçek açar. Çiçeğin çok güzel Kagan, fotograf cekimin ve kalitesi de harika. Tebrikler ;)
"Bitki bugün Stapelia cinsinde değil, Orbea cinsinde yer alıyor."
Sn Kagan,
Bendeki 4-5 gün çiçek açtıktan sonra bohçayı kapadı.
Bu bohça ileride yeniden açılacak mı, yoksa ömrünü tamamladımı?
Bir de, bana gelene kadar günlerce su da tutulduğundan olsa gerek, kollardan biri uç tarafından itibaren hızla sararmaya başladı. Bir öneriniz varmı?
Çok teşekkür ediyorum.
Saygılar
Sebahattin Sargın
24-10-2007, 16:01
Zannedersem bu çiçek çelik yolu ile üretiliyor. Kaktüslerde tohum ile üretim çok zor ve meşakatli bir yol. Ev ortamında ise daha bir zor. Hocalarımız daha detaylı bilgi verecektir...
Benim çiçkelrimden biri, çiçek açtığının ertesi sene, fasulyeye benzer bir tohum kılıfında, tohum yapmıştı. Ama çelikten o kadar kolay ürüyor ki denemedim tohumdan üretmeyi.
Bu türden olanı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=44183&postcount=26) bu sene çiçek açmaktan bıkmadı. Sürekli çiçek açıyor. Tek sorun, kara sineklerin üzerine larva bırakması.
Evet, mesajımdaki ikinci resimde görüldüğü gibi 3 adet kılıf var, benimkinde de.
Eğer başına gelenlerden sonra bu torbalar yaşar ise, istiyenlerle paylaşırız. İnternetten gördüğüm, bu torbalar açıldığında, ipeksi elyaf görüntülü "paraşütlerde" tohumları gözüküyor ama ayrıca aynı kılıfın içinde yuvarlak meyvaları da oluyor.
Kagan Bey, çok teşekkür ederim.
Bitkimin bana geliş öyküsü ve perişan halinin fotoğrafları "Stapelia" bölümünde 52 ve 55 no.lu mesajlarda var.
Dediğiniz gibi,suya giren kökleri kuruttum, bozuk yerlerini kestim,temizledim ve toprakladım.
Fakat şu anda sararıp kurumakta olan kısmı,kök tarafı değil, kollardan birisinin baş kısmı.
Etli bitkiler tepeden kesilip, tedavi edilirler mi, yoksa oradan su kaybına mı sebep olurum, onu bilmiyorum.
Saygılar
Hangi tohum acaba?
Arzu Hanım sağolsun bana petunya tohumlarıyla göndermiş bunları.
Latin çiçeği,
Leş kaktüsü,
Gözyaşı çiçeği.
Hangi tohum hangisi?
Açık renkli tohum latin. Leş kaktüsünü ayırd edemedim, ufak siyah olan olması mümkün
Arzu Kasapoğlu
24-10-2007, 20:01
Merhaba Uzman16, en solda kahverengiler leş kaktüsü, ortadakiler latin çiçeği, en sağda yeşiller aşkın gözyaşı çiçeği.
Aşkın göz yaşını, sivri köklü kısım toprağın üstünde olacak şekilde hemen ekmelisin yoksa kurur. Yani köklü kısmı sadece toprağın üstüne hafifçe yerleştir.
saydemir
06-11-2007, 14:50
Stapelia ve türevi kaktüsler bence en güzel çiçeklere sahip türlerden- kokuları dışında tabi- Ama ülkemizde genelde pek az türü bulunuyor. İnternette bulabildiğim türlerden bazıları bunlar.
denizakvaryumu
06-11-2007, 15:12
Üstten 3.sü muhteşem...acaba 3.resimdekinin ismi nedir?
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=carrion%20flower&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=stinky+flower+&btnG=Resimlerde+Ara&gbv=2
konu hakkında yararlı olabilecek linklere bakmakta fayda var.
saydemir
06-11-2007, 22:35
Üstten 3. huernia zebrina olması lazım. Uyar11 in avatarındaki resimde bu tür. Belki o bize daha ayrıntılı bilgi verir bu türler hakkında. Evet çok güzel, ama ben ilk resimdeki yıldız şeklinde olanı daha çok beğendim. Huernia pillansii.
Vildan Sönmez
07-11-2007, 08:22
Saydemir'in internetten aktardığı çiçekler harika. Bu da benim leş kaktüsüm.
Mısır çarşısı'nın arkasındaki çiçekçilerde kaktüs bakarken, bunu küçücük bir saksıda gözden çıkarıp kenara atmışlar, buruşmuş, sarkmış bir haldeydi.
2.5 YTL ver senin olsun dedi. Kaçırmadım tabii. Şimdi merakla çiçek açmasını bekliyorum.;)
denizakvaryumu
07-11-2007, 08:23
Evet huernia zebrina imiş...teşekkürler
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=huernia+zebrina+&btnG=Resimlerde+Ara&gbv=2
Benim sukulantler yaz kış dışarda duruyor. Her sene çiçiek açıyor. Sanırım kışın soğuklanmak hoşlarına gidiyor.
saydemir
07-11-2007, 11:46
4. resimdeki tüylü kediye benzeyen stapelia hirsuta...
Merhaba,
Öncelikle güneş gören bir yerde olmalı ve toprağı kurudukça suyunu vermelisiniz...Bir de tabii bulunduğunuz yerin iklimi önemli..Mesela ben Mersin tarafında olduğum için balkonda bakıyorum bu çiçeğe kış mevsiminde bile sorun olmuyor...Bol çiçekli günler:)...
Merhaba
Vildan Hanım aldığınız kaktüsden bende var ve çiçek açmış durumda...Sarı üzeri kahverengi benekli büyük bir çiçeği oluyor(hatta ben ona leopar çiçek diyorum)..Güneş görmesi ve toprak kurudukça sulanması yeterli..Yerini sevince sevginizi de hissedince açıp duruyor:)...
Vildan Sönmez
13-11-2007, 08:11
Yıllar önce de bu kaktüsten vardı bende.Dediğiniz gibi sarı üzerine kahverengi benekli açardı. Sanırım yaygın olan da bu rengi.İnternetten alınan fotoğraflar ise süper.
Merhaba
Vildan Hanım aldığınız kaktüsden bende var ve çiçek açmış durumda...Sarı üzeri kahverengi benekli büyük bir çiçeği oluyor(hatta ben ona leopar çiçek diyorum)..Güneş görmesi ve toprak kurudukça sulanması yeterli..Yerini sevince sevginizi de hissedince açıp duruyor:)...
calliante
20-11-2007, 14:40
arkadaşlar bu çiçekten bende de var çok hoş çiçek açıyor bunu kurutmak istiyorum? yani solmadan kuru çiçek haline getirebilirmiyiz çiçeğini?
dayanacağını sanmam, malum bitkinin temelli zaten su deposu suyunu kaybedince kesinlikle bozulacaktır.
Arzu Kasapoğlu
21-11-2007, 15:04
Merhaba Calliante,
Ben bir kaç yıl önce kitabın arasına koyup kurutmuştum. Su kaybettiği için biraz küçülüyor ve rengini de kaybediyor.
Fakat yine de güzel, denemeni tavsiye ederim.
Arzu Kasapoğlu
13-12-2007, 16:45
Tohumu ilk defa bu sene aldım. Nasıl ekildiği hakkında bilgim yok.
Bulduğun resimler harika.
Arzu Kasapoğlu
13-12-2007, 19:31
Stapelia tohumları
leş kaktüsü olduğu çok bariz:) üzarindeki yeşil sinek genelde leş kokan yerlerde barınır. Çiçeğin kokusunu tahmin edebılıyorum:(
saydemir
14-12-2007, 20:10
Stapelialar inanılmaz güzel bitkiler gerçekten. Fakat bu resimlerdeki türleri türkiye de bulabilmek neredeyse imkansız. Türkiyede sanırım en çok orbea variegata (panter desenli çiçeği olan) ve stapelia grandiflora (büyük bordo çiçekli olan) bulunuyor. Bu resimdekilerden bazıları da huernia ve stapelianthus türlerine ait resimler.
Genelde neden doğada neden fazla yeşil çiçekli bitki bulunmadığından sormuşsunuz. Bunun temel sebebi çiçeklerin bitkilerin üreme organları olmasından kaynaklanıyor. Yani bitkinin ne kadar gösterişli ve göze batan ilgi çekici (özellikle böcekler için tabi) çiçekleri varsa tozlaşma ve tohum üretme işlemi o oranda kolaylaşır. Ama yeşil renkli bir çiçeği o bitkinin yapraklarından ve gövdesinden ayırmak pek kolay olmaz. Stapeliaların yeşil çiçeklerine gelince onlar böcekleri kendilerine renkleri ile değilde muhteşem! kokuları ile çekiyorlar. ;)
mehtap051
15-12-2007, 12:13
Bana da arkadaşlarım ekin97 ve caretta gönderdi. Hemen saksıladım.Y anlız perde arkasında ama camın önünde. Problem olur mu? Çünkü evim pek güneş almıyor. 91.saksıdaki gibi olması için ne kadar zaman lazım. Bende 2 parça var. Sanırım yanlardan çoğalıyor. Yanlardan çıkan parçalar tekrar toprağa dikilerek mi saksının içi doluyor.
Merhaba,
"Yurtdışından kaktüs getirme"konusunu biraz araştırmıştım arkadaşlar.Bir arkadaşım bitki üretimi ve ihracatı yapan bir firmada çalışıyordu."Hollanda ile alışveriş daha fazla,ama Çin bu konuda(üretim ve satış) oldukça ilerlemiş durumda" demişti.Çin'den ulaşım gemi (daha ucuz) ile olduğu için,uzun sürüyormuş ve bitkiler dayanmıyormuş.Gemilere sera kurulması fikri vardı hatta:)
Bir de İtalya var.Ben size İtalya'dan bir site önermek istedim.İlginizi çekerse...
http://www.cactus-art.biz/index.htm sitesi uygun gibi.Özel,aşılı kaktüsler de var,ama fiyatları oldukça yüksek.Türkiye'de olmayan ve fiyatı uygun olanlardan seçilebilir.Gerçi Stapelia yok galiba bu sitede,ben görmedim.Euro hesabı tabi.
saydemir
15-12-2007, 16:36
http://www.kambroo.com/succulent_plant_nursery/
Birde bu site var. Sanırım güney afrika kökenli bir site. Sitede pek çok stapelia türü var. Zaten stapeliaların çoğu afrika kökenli bitkiler. Fakat türkiye'ye bitki gönderimi yapıyorlar mı bilmiyorum. Hiç denemedim. :confused:
Heryere ve her yöne kaktüscüler paket yolluyor, hava yolu ile de yollanırlarsa şayet en geç 1 haftada elinizde oluyor orada sorun yok. Ama yanlışlıkla işgüzar bir gümrük memurununa denk gelir iseniz vay halinize, bu bitki tüm ekolojik dengeyi bozar ülkemizin bitki örtüsünü tahrip eder diye paketi karantinaya alıp ölünceye kadar bekletiyor. Yani sonuçta ticari siteler aldıkları paraya bakıyor, memurlar ise mevzuata, arada kaynayan bizler oluyoruz:(
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN CITES BELGESİ DÜZENLENECEK EK-I-A SAYILI BİTKİ TÜRLERİNİN LİSTESİ
06.02 AGAVACEAE
Agave arizonica
Agave parviflora
Nolina interrata
06.02 APOCYNACEAE
Pachypodium ambongense
Pachypodium baronii
Pachypodium decaryi
06.02 ARAUCARIACEAE
Araucaria araucana
06.02 CACTACEAE
Ariocarpus spp.
Astrophytum asterias
Aztekium ritteri
Coryphantha werdermannii
Discocactus spp.
Echinocereus ferreirianus ssp. lindsayi
Echinocereus schmollii
Escobaria minima
Escobaria sneedii
Mammillaria pectinifera
Mammillaria solisioides
Melocactus conoideus
Melocactus deinacanthus
Melocactus glaucescens
Melocactus paucispinus
Obregonia denegrii
Pachycereus militaris
Pediocactus bradyi
Pediocactus knowltonii
Pediocactus paradinei
Pediocactus peeblesianus
Pediocactus sileri
Pelecyphora spp.
Sclerocactus brevihamatus ssp. tobuschii
Sclerocactus erectocentrus
Sclerocactus glaucus
Sclerocactus mariposensis
Sclerocactus mesae-verdae
Sclerocactus nyensis
Sclerocactus papyracanthus
Sclerocactus pubispinus
Sclerocactus wrightiae
Strombocactus spp.
Turbinicarpus spp.
Uebelmannia spp.
06.02 COMPOSITAE
(ASTERACEAE)
Saussurea costus
06.02 CUPRESSACEAE
Fitzroya cupressoides
Pilgerodendron uviferum
06.02 CYCADACEAE
Cycas beddomei
06.02 EUPHORBIACEAE
Euphorbia ambovombensis
Euphorbia capsaintemariensis
Euphorbia cremersii (varyetesi rakotozafyi ve vidirifolia formu dahildir.)
Euphorbia cylindrifolia (spp. tuberifera dahildir.)
Euphorbia decaryi (varyeteleri ampanihyesis, robinsonii ve spirosticha dahildir.)
Euphorbia francoisii
Euphorbia moratii (varyeteleri antsingiensis, bemarahensis ve multiflora dahildir.)
Euphorbia parvicyathophora
Euphorbia quartziticola
Euphorbia tulearensis
06.02 FOUQUIERIACEAE
Fouquieria fasciculata
Fouquieria purpusii
06.02 LEGUMINOSAE
(FABACEAE)
Dalbergia nigra
06.02 LILIACEAE=Zambakgiller ailesinden
Aloe albida
Aloe albiflora
Aloe alfredii
Aloe bakeri
Aloe bellatula
Aloe calcairophila
Aloe compressa (varyeteleri rugosquamosa, schistophila ve paucituberculata
dahildir.)
Aloe delphinensis
Aloe descoingsii
Aloe fragilis
Aloe haworthioides (varyetesi aurantiaca dahildir.)
Aloe helenae
Aloe laeta (varyetesi maniaensis dahildir.)
Aloe parallelifolia
Aloe parvula
Aloe pillansii
Aloe polyphylla
Aloe rauhii
Aloe suzannae
Aloe versicolor
Aloe vossii
06.02 NEPENTHACEAE=Suibriğigillerailesinden
Nepenthes khasiana
Nepenthes rajah
06.02 PODOCARPACEAE
Podocarpus parlatorei
06.02 RUBIACEAE=Kökboyasıgiller ailesinden
Balmea stormiae
06.02 SARRACENIACEAE
Sarracenia oreophila
Sarracenia rubra ssp. alabamensis
Sarracenia rubra ssp. jonesii
06.02 STANGERIACEAE
Stangeria eriopus
06.02 ZAMIACEAE
Ceratozamia spp.
Chigua spp.
Encephalartos spp.
Microcycas calocoma
0602.90.41 PINACEAE=Çamgiller ailesinden
Abies guatemalensis
PALMAE (ARECACEAE)=Palmiyeler ailesinden
Chrysalidocarpus decipiens
- Ek I-A, II-A ve III-A sayılı listelerde yer alan bir türe ait örneğin ithalatı için Tarım ve Köyişleri Bakanlığından,
- Ek I-B, II-B ve III-B sayılı listelerde yer alan bir türe ait örneğin ithalatı için Çevre ve Orman Bakanlığından,
CITES belgesi alınır.
CITES belgesi gümrük beyannamelerinin tescili aşamasında gümrük idarelerince aranır ve bu belge gümrük beyannamesine eklenir.
İthalata ilişkin CITES belgeleri düzenlendiği tarihten itibaren 12 ay süreyle geçerlidir.
NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLAN YABANİ HAYVAN VE BİTKİ TÜRLERİNİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN CITES BELGESİ DÜZENLENECEK EK-II-A SAYILI BİTKİ TÜRLERİNİN LİSTESİ
F L O R A
06.01 AMARYLLIDACEAE=Nergisgiller ailesinden
Galanthus spp. #1=Kardelen
Sternbergia spp. #1=Sarı çiğdem
06.01 PRIMULACEAE=Çuhaçiçegiller ailesinden
Cyclamen spp.9 #1
06.01
06.02
SARRACENIACEAE
Sarracenia spp. #1 (Ek I Listesinde yer alan türler hariçtir.)
0601.10.90.10.00 ORCHIDACEAE=Salepgiller ailesinden
0601.20.30.00.11
06.02
ORCHIDACEAE spp.8 #8 (Ek I Listesinde yer alan türler hariçtir.)
06.02 AGAVACEAE =Avizeağacıgiller ailesinden
Agave victoriae-reginae #1
06.02 APOCYNACEAE=Zakkumgiller ailesinden
Hoodia spp. #9
Pachypodium spp. #1 (Ek I Listesinde yer alan türler hariçtir.)
Rauvolfia serpentina #2
06.02 ARALIACEAE=Duvarsarmaşığıgillerailesinden
Panax ginseng #3 (Yalnızca Rusya Federasyonun populasyonu; diğer populasyon Eklere
dahil değildir.)
Panax quinquefolius #3
06.02 BERBERIDACEAE=Kadıntuzluğugiller ailesinden
Podophyllum hexandrum #2
06.02 BROMELIACEAE=Ananasgiller ailesinden
Tillandsia harrisii #1
Tillandsia kammii #1
Tillandsia kautskyi #1
Tillandsia mauryana #1
Tillandsia sprengeliana #1
Tillandsia sucrei #1
Tillandsia xerographica #1
06.02 CACTACEAE=Kaktüsler
CACTACEAE spp7 #4 (Ek I Listesinde yer alan türler hariçtir.)
06.02 CARYOCARACEAE
Caryocar costaricense #1
06.02 CRASSULACEAE=Damkoruğugiller ailesinden
Dudleya stolonifera
Dudleya traskiae
06.02 CYATHEACEAE
Cyathea spp. #1
06.02 CYCADACEAE=Sikaslar
CYCADACEAE spp. #1
06.02 DIAPENSIACEAE
Shortia galacifolia #1
06.02 DICKSONIACEAE
Cibotium barometz #1
Dicksonia spp. #1 (Yalnızca Amerika populasyonları; diğer populasyon Eklere dahil değildir.)
06.02 DIDIEREACEAE
DIDIEREACEAE spp. #1
06.02 DIOSCOREACEAE=Tatlıpatatesgiller ailesinden
0714.20
Dioscorea deltoidea #1
06.02 DROSERACEAE=Sinekkapangiller ailesinden
Dionaea muscipula #1
06.02 EUPHORBIACEAE=Sütleğengiller ailesinden
Euphorbia spp. #1 (Sadece sucul türler Ek I Listesinde yer alan türler hariçtir. Euphorbia
trigona’nın kültür ortamında suni olarak elde edilmiş örnekleri, Euphorbia lactea’nın suni
olarak yetiştirilmiş ibik, yelpaze şeklinde veya renkli mutant örnekleri, Euphorbia
neriofolia’nın suni olarak üretilmiş kök nesillerine aşı yapıldığında, ve Euphorbia “Milii”
kültürlerinin suni olarak üretilmiş örneklerin 100 veya daha fazla bitkinin denizden ticareti
sırasında ve halihazırda suni olarak üretilmiş örnekler olarak kabul edildiğinde Sözleşme
hükümlerine tabii değildir.)
06.02 FOUQUIERIACEAE
Fouquieria columnaris #1
06.02 JUGLANDACEAE=Cevizgiller ailesinden
Oreomunnea pterocarpa #1
06.02 LEGUMINOSAE=Baklagiller ailesinden
(FABACEAE)
Pericopsis elata #5
Platymiscium pleiostachyum #1
Pterocarpus santalinus #7
06.02 LILIACEAE=Zambakgiller ailesinden
Aloe spp. #1 (Ek I Listesinde yer alan türler hariçtir. Aynı zamanda Eklerde yer
almayan Aloe barbadensis olarak adlandırılan Aloe vera da dahil değildir.)
06.02 MELIACEAE=Tesbihağacıgiller ailesinden
Swietenia humilis #1
Swietenia macrophylla #6 (Neotropics populasyonları)
Swietenia mahagoni #5
06.02 NEPENTHACEAE=Suibriğigiller ailesinden
Nepenthes spp. #1
06.02 OROBANCHACEAE=Canavarotugiller ailesinden
Cistanche deserticola #1
06.02 PALMAE=Palmiyegiller ailesinden
(ARECACEAE)
Beccariophoenix madagascariensis
Lemurophoenix halleuxii
Marojejya darianii
Neodypsis decaryi #1
Ravenea louvelii
Ravenea rivularis
Satranala decussilvae
Voaniiola gerardii
06.02 PORTULACACEAE=Semizotugiller ailesinden
Anacampseros spp. #1
Avonia spp. #1
Lewisia serrata #1
06.02 PROTEACEAE
Orothamnus zeyheri #1
Protea odorata #1
06.02 RANUNCULACEAE=Düğünçiçegiller ailesinden
Adonis vernalis #2
Hydrastis canadensis #3
06.02 SCROPHULARIACEAE=Sıvacıotugiller ailesinden
Picrorhiza kurrooa #3 (Picrorhiza scrophulariiflora hariçtir.)
STANGERIACEAE
Bowenia spp. #1
06.02 TAXACEAE=Porsukgiller ailesinden
Taxus chinensis ve bu türlerin ınfraspesifik taxaları 10 #10
Taxus cuspidata ve bu türlerin ınfraspesifik taxaları 10 #10
Taxus fuana ve bu türlerin ınfraspesifik taxaları 10 #10
Taxus sumatrana ve bu türlerin ınfraspesifik taxaları 10 #10
Taxus wallichiana #10
06.02 THYMELAEACEAE=Serçediligiller ailesinden
(AQUILARIACEAE)
Aquilaria spp. #1
Gonystylus spp. #1
Gyrinops spp. #1
06.02 VALERIANACEAE=Kediotugiller ailesinden
Nardostachys grandiflora #3
WELWITSCHIACEAE
Welwitschia mirabilis #1
06.02 ZAMIACEAE
ZAMIACEAE spp. #1 (Ek I Listesinde yer alan türler hariçtir.)
06.02 ZINGIBERACEAE=Zencefrilgiller ailesinden
Hedychium philippinense #1
06.02 ZYGOPHYLLACEAE=Karabuğdaygiller ailesinden
Guaiacum spp. #2
0602.40 ROSACEAE=Gülgiller ailesinden
Prunus africana #1
http://www.dinamikgumruk.com.tr/index.asp?ara_resmi_gazete=&tables=resmi_gazete&menu=resmi_gazete&konuid=875&kayitb=221
Bu liste uzayıp gidiyor.Tohum konusunda bir sorun yok sanırım.Ben sadece bitkilerin listesini seçtim.Nesli tehlikede olan türler olarak geçiyor ve ithalatı için CITES belgesi düzenlenmeliymiş.
Bana da arkadaşlarım ekin97 ve caretta gönderdi. Hemen saksıladım.Y anlız perde arkasında ama camın önünde. Problem olur mu? Çünkü evim pek güneş almıyor. 91.saksıdaki gibi olması için ne kadar zaman lazım. Bende 2 parça var. Sanırım yanlardan çoğalıyor. Yanlardan çıkan parçalar tekrar toprağa dikilerek mi saksının içi doluyor.
Mehtap051, ilk zamanlarda yavaş büyüyor.Senin söylediğin gibi yapabilirsin ama bence bırak kendi çıksın.Tek dalda olsa açacaktır..
Güneş gören bir yerde olursa iyi olur..
Bakmak isteyenlere stapelia resimlerinin olduğu çok hoş bir site.
http://www.flickr.com/photos/martin_heigan/sets/72157594229096037/
Merhabalar.
Stapelia'mı okuduklarım üzere kış başında kapalı balkona aldım, ışığı bol fakat direk güneş almıyor.
İki dalından biri iyice büzüldü ve rengi kızardı, diğeri de aynı yolda gibi.
Kış başından beri verdiğim su 3-4 damlayı geçmemiştir.
Aceba görüntüsü normal gelişiminin bir sonucumu yoksa ölmek üzere mi?
Tavsiyeleriniz için şimdiden çok teşekkürler.
Benim leş kaktüslerim de serin ve güneşli bir yerde ayda bir kahve fincanıyla suladım şu anda çok canlılar.Bence çok susuz kalmış.
Çok susuz kalmış, hemen su vermeye başlayın bence. Kışın kaktüs ve sukulentlere az da olsa su vermelisiniz, özellikle sukulentler daha çok su ister. Umarım kaybetmezsiniz. Benim stapeliam geçen kış evin içinde kalmıştı. Az ışık alıyordu, toprağı kurudukça su veriyordum. Yaz başında balkona aldım, güneş olduğu için toprağı kurudukça sabah ya da akşam su verdim. Yazın bol bol çiçek açtı.
Sizinkine acil su lazım...
Ben de aloe vera+leş kaktüsü+birkaç kaktüsümü aynı saksıya dikmiştim.Aloe veralar ve leş kaktüsü çok büyüdü bir sürü yavrusu var ayırmam gerekiyor ama korkuyorum.Mart ayını beklesem mi karar veremedim.
İlkin ve Ela,
Çok teşekkürler. Umarım kurtarabilirim.
[QUOTE=tugo;
İki dalından biri iyice büzüldü ve rengi kızardı, diğeri de aynı yolda gibi.
Kış başından beri verdiğim su 3-4 damlayı geçmemiştir.
Evet sulayınca ertesi gün kendini toparladı hemen.
Demekki Stapelia kış da olsa bir iki damla suyla idare edemiyormuş.
Yardımlarınız için teşekkürler.
mehtap051
01-03-2008, 11:47
Arkadaşlar ben kalanşo ve leş kaktüsü yetiştirme özürlüyüm sanırım. Her seferinde ölüyor. Suyuna ve güneşine dikkat ediyorum ama olmuyor. Eğer görürsem büyümüş haldeki leş kaktüsü ve kalanşo alacağım. Sizinkiler ne güzel açmış.Güle güle büyütün.
Her ne kadar kötü koksa da çiçeği çok güzel görünüyor. İstanbul'da bulabileceğim bir sera var mı bildiğiniz ?
Merhaba arkadaşlar,
Bende uzun süredir bulunan ve succulent sandığım stapelia galiba. Dikenli kenarları, fotoğraftaki minik. Rengi biraz kırmızımsı, güneşten olsa gerek. Tam türünü bilmiyorum. İçinizde bu çeşitten olan varsa ve ismini biliyorsa yazabilir mi?
Bir de ikinci resimdeki de stapelia olabilir mi? Teşekkürler.
İkinci resim bence değil ama ilk resim evet kokusundan belli leş kaktüsü:)
papatyam
23-04-2008, 13:47
Minka, saksınızdaki diğer bitki(ler) hurma değil mi? ,gecikmeden saksıyı ayrın derim çok çabuk kökleniyor ve saksıyı olduğu gibi sarıyor.
hassoman
10-06-2008, 02:30
Orbea variegata türünden olan bu çiçek Burhaniye Ören'de bir dal halinde bana hediye edilmişti. Evimin önünden geçen uzak bir komşum bahçe kapısına sarılmış çarkıfeleğimi (passiflora...) çok merak edermiş. Ben de ona bir kök verince, o da bana karşılığında bu etli çiçeği getirmişti.
Doğrusu önceleri ne olduğunu bilmiyordum. Türünü öğrenince bu defa da çiçeğini merak etmeye başlamıştım. Ve sonunda açtı.
Açalı iki gün oluyor. Öncesinde tomurcuk halini çekmiştim.... Tomurcuğu tam bir bohça görünümünde... Açınca da çiçeğini çektim.
Kötü kokusuyla ünlüymüş. Günün değişik saatlerinde koklayıp duruyorum ama henüz bir koku almış değilim... Bir bahçe efsanesi midir anlamadım. Yoksa bu çiçeğin günahını mı alıyorlar ne?..
Arzu Kasapoğlu
10-06-2008, 07:53
Gerçekten çok kötü kokuyor sayın Hassoman, çürümüş et gibi.
Yakında kokuyu alırsınız :)
Merhaba,
Şöyle bir sorun var.Yıllanmış ve yaşlanmış olan leş kaktüsüm iki adet büyük çubuklar çıkardı.Muhtemelen bunların içinde tohum olabilir ama emin değilim.Fikri olan arkadaşlar bana yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler.
Hatta eklemedende edemeyeceğim.Bu kaktüsün çiçekleri ufak mümkün değil bu kadar büyük çüçeğinin olması.
Teşekkürler.
Arzu Kasapoğlu
11-06-2008, 12:35
[QUOTE=darla;247166]Merhaba,
Şöyle bir sorun var.Yıllanmış ve yaşlanmış olan leş kaktüsüm iki adet büyük çubuklar çıkardı.Muhtemelen bunların içinde tohum olabilir ama emin değilim.Fikri olan arkadaşlar bana yardımcı olabilir misiniz?
Onlar tohum kapsülü sevgili darla.
Çok teşekkürler.O zaman benim işime hepsi yaramayacağından isteyenlere dağıtabilirim.
Olgunlaşınca ileteceğim..
Arkadaşlar bakımı nasıl leş kaktüsünün ,ben yeni aldım da.Sevgiler.
Merhaba,
Hiçbir ekstra bakımı yok.Yaz kış aynı yerde yeri değişmeden senelerce gelişebiliyor.Ayrıca dona da çok dayanıklı değil.Balkonda yetişebiliyor.Havalar ısınmaya başlayınca bol suya ihtiyaç duyuyor o kadar..
Sevgiler.
Sevgili Tubay buda sizin minik epey bir yol aldı büyüyo ;)
http://img359.imageshack.us/img359/4347/070208155630un9.jpg (http://imageshack.us)
Resim telefonla çekildiği için pek net değil
Sevgili Zeonka gönderdiğimiz çeliklerden böyle haberler gelince çok mutlu oluyoruz.Maşallah diyeyim bayağı yol almış.Benimki bu yıl çiçek açmadı hala beklemedeyim.Yeni evimde yerini pek sevmemiş olabilir.
Diğer arkadaşlara sormak isterim leş kaktüsü çiçek açan varmı aramızda?
Benim stapeliam da henüz çiçek açmadı. Geçen sene çok minikti o nedenle çiçeğini göremedik.Baharla birlikte gelişmeye başladı.Çiçeğini görebilmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
Stapelia'm yavduladıda çiçek açtı,(Sevgili minka teşekkürler) ilk başta ürkmüştüm annecim:eek::dilli:sanki kertenkele gibi.Ama gerçekten şahane bir çiçek.49498
kedidelisi
12-10-2008, 22:20
Asıl önemli konu bu tohumları ne zaman ekmemiz gerektiği sanırım? Sevgili Darla sapolsun bana tohum yolladı ama ben lithops hezimetinden sonra ekmeye cesaret edemiyorum:)))
kedidelisi
12-10-2008, 23:21
Kaktüslere yaptığımız gibi Stapelia tohumlarını da buzdolabında tutmamız gerekir mi? Nerde okuduğumu hatırlamıyorum ama taze tohumların daha kolay büyüdüğü yazıyordu. Darla birkaç ay önce toplamış bana yolladığı tohumları
kedidelisi
28-10-2008, 17:14
Sevgili darla
Ben de sizin mesajınızı okuduktan sonra tüm tohumları riske etmekten korkup 3 tane tohumu 3-4 gün ıslak bir peçeteye sarıp onu da bir buzdolabı poşetine koyup çimlendirdim. Sonuç müthiş. Geçen hafta şehir dışına çıkmadan diktiğim filizler geldiğimde toprak üstünde kafalarını kaldırmış beni selamlıyordu:) Kalan tohumları da ekeceğim. Bir yerde taze tohumun başarısınınd aha yüksek olacağı yazıyordu. Kayseri şubeniz olarak çalışmalara başlıyorum:))
Çok dayanıklı ve azgın bir tür.
Tam bir yıl önce, 2 hafta kadar suda gezdikten sonra (bu yanlış bir uygulama) bana geldiği hali ve bugünkü hali. Şu ana kadar 10 dan fazla çiçek verdi.
51186
51185
Sevgili Günsu, ne kadar da güzel olmuş. Çok sevindim. Bendeki minik uzadı gitti ama daha açmadı. Başka bir tane çelik buldum o açmıştı.
Sayın tugo, sizinki de çok güzelmiş. Sanırım büyük saksılar daha iyi oluyor gelişmelerine.
(Uzun zamandır siteye vakit ayıramadığım için şimdi gördüm ve yazıyorum. )
tolgahann
29-10-2008, 13:10
Sn. minka sizin steplianın rengide çok hoşmuş.Sanki kokusunu duymuş gibi oldum birden.:):):):)
Merhaba Sayın Tolgahan, açıkçası ben hiç koku almadım. Eylül sonu açmıştı. Üstelik hiç sinek de gelmedi. Bir daha açarsa tekrar dikkatimi ona vereceğim. :)
tolgahann
29-10-2008, 14:32
Sayın darla bana göndermiş olduğunuz minik filizler gayet keyifliler.Yeni yaprak oluşumları başladı.Çiçek açtığı günleri görürüz inşallah.
günebakan
29-10-2008, 18:19
sevgili Darla sanırım benimkilerdede kıpırdamalar oldu bu kaktüsü ilk defa gördüğüm için nasıl gelişir nasıl şekillenir bilmiyorum ama benimkininde durumu iyi galiba:)
sevgili Darla sanırım benimkilerdede kıpırdamalar oldu bu kaktüsü ilk defa gördüğüm için nasıl gelişir nasıl şekillenir bilmiyorum ama benimkininde durumu iyi galiba:)
Sizinkilerin vakti var.Azıcık sabretmek lazım.Yaza girdiğimizde onlar bence coşacak.
Minka'dan aldığım leş kaktüslerim...
sercan1969
13-12-2008, 17:52
Leş kaktüsü denmesinin sebebi çok kötü kokması mı acaba?
koklamayın ve kokusunu merak etmeyin. Hatta koku konusunu da unutun.
Minka'nın eklediği fotoğraftakine karasineklerin larva bıraktıklarını bile bilmeniz yeterli olur.
bende iki çeşit var leş kaktüsünden çiçeklerin değişik oluşu kokusu güzel olmasada seyiri güzel
Arkadaşlar sanırım bu fotoğraflar hafta sonu tesadüfen bulduğum bir leş kaktüsü çeliğine ait, değil mi? Umarım öyledir.
Arkadaşlar sanırım bu fotoğraflar hafta sonu tesadüfen bulduğum bir leş kaktüsü çeliğine ait, değil mi? Umarım öyledir.
Evet, aynen. Batırın bir toprağa, ara sıra sulayın, çabuk gelişiyor.
Evet, aynen. Batırın bir toprağa, ara sıra sulayın, çabuk gelişiyor.
Sevgili tugo çok teşekkür ederim.
berduray
15-04-2009, 13:33
Tohum kapsülü
kemut_kemut
15-04-2009, 16:40
bugün bir kaç celik bende diktim umarım buyurler :)
Bende de leş kaktüsü var , dikkatimi çeken bir husus kadife gibi olan çiçeğinin içersine beygir sineği diye tabir ettiğimiz sinekler yumurtasını bırakıyor.
Sinekten koruyucu birşeyler yapılamazmı?
İçeri alırsanız sinekler gelemez. Sinekler üstüne gelip yavrulayamayınca bitkinin çiçekleri çok daha uzun süre yaşıyor. Bilginiz olsun...
Teşekkürler ilkin. Bende gönderdiklerinizi camekan balkonumda tutuyorum.
Çiçeklerini görmek için daha çookk beklemem gerekecek...
İlkin hn,
Benim geçen hafta gelmişti biliyorsunuz. O gün daha toprakla buluşturum. Yerlerini de çok sevdiler, o kadar kargoda kalmalarına karşı hiç bir zayiim yok.
Tekrar *** ederim.
Birşey sormak istiyorum bu kaktüsün adı kokusundan dolayı mı yani gerçekten kötü bi kokusu mu var acaba...
İzmir'de kayınvalidemde açık balkonda yaz kış duran ismini bilmedikleri bu bitki söylediklerine göre her yıl açıyormuş,geçen sene de çiçeğine şahit oldum ama koklamadım,o güzel kokudan mahrum kaldım:rolleyes:
Sinekten koruyucu birşeyler yapılamazmı?
içerde belki , ama balkonda bırakırsanız sineklerin yumurtasını bırakabileceği yegane bir ortam saglıyor çiçekleri. :)
huzunperest
08-05-2009, 01:01
Stapelia çiçeklerine biraz daha yakından bakmak isteyenler bu muhteşem makroları görmenizi tavsiye ederim.
İzle (http://www.flickr.com/photos/martin_heigan/sets/72157594229096037/show/)
içerde belki , ama balkonda bırakırsanız sineklerin yumurtasını bırakabileceği yegane bir ortam saglıyor çiçekleri. :)
Sayın hexus ,
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Günüm sayesinde benim de leş kaktüsüm oldu. Echeveria gönderecekti ama süpriz yapıp stapelia da yollamış sağolsun.Sorun şu ki toprak, su ve güneş isteği hakkında hiçbirşey bilmiyorum. Bu konuda tecrübesi olanlar bakımı hakkında bilgi verebilirseler çok sevinirim.
berduray
20-05-2009, 00:33
Bütün sukulentler ne isterse o da onu ister, nazlı bir bitki değil, endişelenmeyin, sizi yormaz.
iyi akşamlar arkadaşlar.insan kendini böyle güzelliklere kaptırınca daha çok istiyor ama bir acemi olarak fazla bilgi edinince de aklı karışıyor.resimlerde de göreceğiniz gibi maalesef ne yaparsam yapayım bir türlü yavrularımı canlandıramıyorum.demekki daa öğreneceğim çok şey var .onun için yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkürler.
(bir yerde okudum ilk diktiğinizde 10 gün su vermeyin diye).doğrumudur?
Sizin stapelialar baya bir kurumuş sayın acemi20. Yine de toprağı hep nemli kalsın, çamur kıvamında değil de nemli olmalı bence. Bakarsınız çabuk toplarlar kendilerini. Bir de güneş altında kalmasınlar, iyice kendilerine gelirlerse yine çıkartırsınız bol güneşe. Kaktüs olsun sukkulent olsun, çelik alıyorsanız ya da bir kaktüsü ayırıp toprağa almadan önce bir kaç gün kesilen yerin kuruması gerekir. Kuruma olup kabuklaştıktan sonra toprağa koymalısınız, birkaç gün daha bekledikten sonra sulamaya başlanabilir.
asumandilek
15-06-2009, 15:29
İki yıldır benim de var bir stepelia çiçeğim. Fakat bir kaç kez tomurcuk verir gibi oldu yalnız açmadı. Bakımıyla ilgili bir nedeni olabilir mi acaba? Sabırsızlıkla bekliyorum bakalım ne zaman şenlendirecek gözümü.
Ne kadar azgın bir çiçekmiş bu böyle! Ben kurudu, tutmadı derken diktiğim küçük parçanın yanından sürgün vermeye başladı. Sonra büyük parça yumuşayıp hafifçe de morarınca dedim ki bu kesin tutmadı bari çıkarayım. Çıkardım ama atmaya kıyamadım. İki ayrı parçaya kestim. Birkaç gün bekledi ve ıslak olan yerler kurudu. Tekrar diktim belki tutar diye. Hiç ümidim yoktu. Baktım sürgün falan yok çıkarıp atayım dedim. Ama çıkarmakta zorlandım, çünkü arkadaş kök vermişti. E madem öyle o zaman kaktüs kardeşliğinin hakkıdır deyip iki arkadaşla paylaŞtım. Bendeki sürgünlü parça ise canavar gibi büyümeye devam ediyor. Mutlu muyum? Hem de çok!
berduray
29-06-2009, 10:56
Yaklaşık 40 günde oluşumunu tamamlayan tohumlar...
Ne sevimli tohumları varmış tüylü müylü, süslü püslü :) Benimki pek minik daha ama büyüme konusunda epey azimli diyebilirim. Ne kadar büyüklüğüe ulaşınca bu süslerle donanıyor acaba sayın Berduray?
berduray
30-06-2009, 01:25
Bol ışık, düzenli sulama ile yaklaşık 1 yıl Sayın Osmann.
Evet adeta paraşütçü gibi salına salına yere inmelerini izlemek hoş oluyor, kızlar yakalamak için koşturuyor.
sayın ilkin.göstermiş olduğuuz ilgi için teşekkürler.birkaç resim umarım hoşunuza gider.tekrarteşekkürler.
Crocus Şen
06-07-2009, 16:12
Benim leş kaktüsümde şimdilik bu halde..
Sevgili İlkin'in gönderdiği leş kaktüsümün üzerindeki bu arkadaş çiçek olacak sanırım:D Bilenler aydınlatabilir mi? Kaktüsün genel görünümünü çekmeyi unutmuşum. Onu da birazdan eklerim artık.
Sn. malbman, benim leş kaktüsümde de o oluşumdan var birkaç tane. Ben de çiçek olduğunu ümit ediyorum (sevgili İlkin'e teşekkürler..).
Sevgili Nariel ikimiz adına da çok sevindim. Sanırım sevgili İlkin tatilde, bu nedenle bizi duymuyor:p:p Ama torunları olduğunu öğrenince çok sevineceğine eminim.
Gözünüz aydın, çiçeğiniz geliyor. Ben çok çiçek aldım şimdiye kadar ancak sizinkilerin aşamasında hiç dikkatimi çekmemişdi. Hep torba iyice büyüyünce fark etmişim demekki.
91493
Bu ilkbaharda, benimkini saksıdan alıp bahçeye diktim, gelişimi güzel gidiyor ama bakalım kışa nasıl reaksiyon gösterecek.
91494
Ne güzel Stapelialarınız çiçekleniyor. Darısı benimkilerin başına. Sn.Tugo bahçeye aktardığınız bitkinizin rengi çok güzel, güneş kendini göstermiş anlaşılan.
Sn.Selen, belki daha önce belirtmem lazımdı ama dikkat etmemişim. Gördüğünüz pembelik ve arkadaki ufak mavi kısım, ilkbaharda denediğim bitkisel dekoratif bir boyanın kalıntıları, kendi rengi değil.
Sn tugo, Bursa'da balkonumdaki Stapelialarım öğleden akşam güneş batana kadar güneş gördüklerinde bordoya yakın bir renk almışlardı. Bitkisel boya uyguladığınızı bilmediğimden güneşin etkisi olduğunu düşündüm. Çok hoş gözüküyor.
berduray
10-07-2009, 12:06
Son kapsül de görevini başarıyla yerine getirdi.
Elimde 20 adet tohum var.Bunları nasıl bir toprağa ekmeliyim ve nasıl bir sulama yapmalıyım yardımcı olurmusunuz?
Şimdiden yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.
eminetirsi
19-07-2009, 22:04
Bu çiçeğe yıllardır sahibim, ilk defa kokusunu bu kadar yoğun hissediyorum... Adı bu çiçeğe ne kadar yakışmış.....
Sevgili malbman ve Nariel. Yolladığım stapelia çeliklerinin bu kadar hızlı köklenip çiçek vermesine çok sevindim. Çiçek açtığı zaman, uzun süre yaşamasını istiyorsanız, içeri alın sineklerden koruyun bence. ;)
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 19:18
Stapelia çelikleri gerçekten hızlı gelişiyorlar. 2 çelikten 6 yavru oluştu;
Leş kaktüsüm, 2 aydır, bol bol tomurcuk oluşturup, çiçeğe durmadan dökülüyor.
Şimdi de üstünde 6 adet tomurcuk oluşumu var, 2 tanesi sararmaya başladı bile.
Gelişimi çok güzel, minik bir çelikten dikmiştim, 5 ayda kocaman oldu, tomurcuklarını neden döküyor olabilir?
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 21:13
Bende henüz bitki gelişimi var. Çiçeklerini henüz görmedim. Ben tomurcuklar gelişinceye kadar su verilmemeli diye biliyorum.
Ben de hiç su vermiyordum, baktım tomurcuklar dökülüyor, susuzluktan herhalde diye, sulamaya başladım.
Yersizlikten arkadaşının yanına diktiğim kaktüsüm. Boyu kadar çiçek açmış.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=30113&c=585
Benim kaktüsüm 2 aydır deli gibi tomurcuklanıp dökülüyor, sorunun ne olduğunu hala anlayamadım. Hala üstünde bolca tomurcuk var, bakalım açabilecek mi?
O gördüğünüz küçücük şey sevgili ülker çiçeklendi:). Ne güzel desen. Yanda minik bir tomurcuk daha var.
Çok şanslısınız Sevim Hanım.
Ben üzerinde denemelere devam ediyorum.
Suyunu bilinçli ayarlıyorum, vitaminleri eksiksiz, güneş deseniz tam gün.
Üzerindeki tomurcukları görseniz, inanamazsınız.
Fazla iyi beslendiği için, açıp üremeye gerek duymuyor herhalde.(Bitkiler streste üreme yoluna gidiyormuş ya...)
Sevgili Ülker suyu bilinçli ayarlarken ne kadar veriyorsunuz bilmiyorum kaktüslere. Benim kaktüslerimin hiç kendi başlarına olacakları saksıları olmadı. Hep arkadaşlarıyla paylaştılar yerlerini. Toprakları iyice kurumadan da su vermedim. Yani öyle özel kaktüs toprağı karışımı da yapamadım maalesef. Kaktüs gübresi falan. Kanaatkarlar sağolsunlar bütçeyi zorlamıyorlar. Mutfakta ne varsa paylarına düşen yetiniyorlar:))
Sevim Hanım, benim kaktüsler de cümbül cemaat yaşayıp gidiyor.
Toprakları da her daim kuru, gıdım gıdım su veriyorum.
Pek de serpilip geliştiler, renkleri falan da çok güzel.
Sağlıklılar anlayacağınız.
Bence hallerinden memnun oldukları için, hiç acele etmiyorlar.
Tembelleşmişler anlaşılan:)
zeynepdincer.k
02-09-2009, 13:07
Çiçeklenen Stapelia Grandiflora bitkimin fotolarını paylaşmak istedim.
Sevgili İlkin'e tekrar teşekkürler.. İlk başta oluşan 3-4 tane minik tomurcuk açamadan kurudu ama şu an bir tane açmak üzere; bir tane de sağlıkla büyüyen bir tomurcuk var. Bitki ise çok hızlı gelişti.
Diğer bitkilerimle beraber her gün suluyorum, toprağı hep nemli.
Sevgili Zeynep stapelian çok güzel çiçeklenmiş. Fotoğraf kaliten de harika. Ellerine sağlık. ;)
Sevgili Nariel, harika görünüyor stapelia. Seni tebrik ediyorum. Kendi bitkimi başka bir yerde, güzel ellerde, büyümüş ve çiçeklenmiş bir şekilde görmek inanılmaz mutlu etti beni. Teşekkür ederim. :p
Nazar değdirdim sanırım çiçeğime. Tomurcuğu düşmüş:( Bir çiçek daha açacak diye bekliyordum.
stapelia
10-09-2009, 09:48
Benim 8 yıldır yetiştirdiği stapelialarım coştular cıcek üstüne cicek açtılar size fotolarını yoluyorum.....Formunuza yeni Katıldım herkese Selamlar Kaktus dostları....
stapelia
10-09-2009, 11:11
ben hep kaktüs ve sukkulentlerim için kırmızı koprak ve dere taşları kullanıyorum cok çiçek açıyorlar.....sizin methodunuz ne....?
kaktüslere çok su verince ya da uzun süre susuz bırakınca tomurcuklarını döküyolar. kendi kaktüslerimde gözlemlemelerim sonucu çıkadım bunu da. toprağı kuruduğunda su veriyorum ben. suyu üstten verdiğimde de köke yakın kısımda çürümeler oldu , o nedenle saksısının tabağına koyuyorum. çok mutlular artık :)
mehtap051
10-09-2009, 13:59
Bu da benim Stapelia Grandifloram.Resimde işaretlediğim yer yeni sürgün mü yoksa tomurcuk mu?Lütfen tomurcuk olsun.
stapelia
10-09-2009, 18:25
mehtap051 fotoğraftan kesin konuşamam ama tomurcuğa benziyor
mehtap051
10-09-2009, 22:47
Çiçeğe zarar vermemek adına resim kalitesi kötü olmuş.Bir elimle tutup öbür elimle çektim.Zor oldu.Mesajın birinde benim oluşuma benzer bir oluşum vardı.fotoğraf netti. Ona tomurcuk diye yazılmış.İnşallah benimkide tomurcuktur.biraz daha bekleyip göreceğiz.ben şimdi su vermeyeyim mi? Tomurcuk oluşurken suyun kesilmesi gerektiğini okumuştum.
Leş kaktüsüm çiçeğini açtı.. Deniz yıldızı gibi, o kadar güzel ki.. Kokusu kötü ama buram buram değil..
102248
102249
Daha da tomurcukları var:)
102250
Gözünüz aydın. ;) Güle güle seyredin ama çok koklamayın... :)
Green Lover
13-09-2009, 14:19
Arkadaslar stapekliama hic olmadık bırsey oldu cıcek acıyor, actıgı yerden tekrar tekrar acıyor; bakın fotolara cıcekleri gecen hafta acıp kurudu bakın aynı yerden tomurcuk atıyor normalde olmazdı sasırdım sizceççççç
mehtap051
29-09-2009, 18:06
Arkadaşlar benim stapeliadaki tomurcukta bir ilerleme yok.Çok az büyüdü.Tomurcuk geç mi büyür?Bir tane tomurcuğumda kurudu.Direk güneş görmüyor ve toprak kurudukça suluyorum.Nerede yanlış yapıyorum?Direk güneş ışığı gören bir yere almalımıyım?
zeynepdincer.k
29-09-2009, 18:58
Bence kesinlikle almalısınız. Bu türler güneş seviyor. Bu familyada oldukça geniş bir koleksiyona sahip Arjantinli bir arkadaş bir kaç çelik göndermişti. Tavsiye edilen güneşte durmasıdır. Ayrıca Taner Angay'dan da satın aldığım aynı aileden başka türler için de aynı tavsiyeyi aldım. Bakın size bir foto ekleyeyim. Ekteki fotodaki bitki caralluma rogersii. Selamlar
http://www.flickr.com/photos/26914853@N06/3966188426/?addedcomment=1#comment72157622356763641
mehtap051
30-09-2009, 12:03
Bilginiz için teşekkürler.Hemen güneşe alayım o zaman.
ceromaya
09-10-2009, 11:44
koklamayın ve kokusunu merak etmeyin. Hatta koku konusunu da unutun.
Minka'nın eklediği fotoğraftakine karasineklerin larva bıraktıklarını bile bilmeniz yeterli olur.
Sayın Memet Bey; verdiğiniz faydalı bilgi için teşekkürler. Dediğiniz gibi açan leş kaktüsümün çiçeğinde aşağıdaki fotoğrafta görüntülediğim beyaz sinek larvalarını farkettikten sonra kesip attım hemen. Siz belirtmeseydiniz haberim bile olmayacaktı belki de. Çiçek açtığındaki ilk heyecanım yerini tiksintiye bıraktı maalesef...
Bu şekilde sinek larvaları olmasını istemiyorsanız bitkinizde, onu içeri almanızı tavsiye ederim. Sineğin gelip çiçeğin üstünde gezinmesi ve larva bırakması bitkinin tozlaşmasını sağlıyor. Doğal bir olay yani. ;) Toprak için de faydalı dökülen kurtçuklar ayrıca...
Tohum derdine girmek istemem, çiçeği de uzun süre görmek isterim derseniz evin içine alın bitkiyi.
ceromaya
09-10-2009, 12:29
Evin içine alıp, açık olan penceremin önünde sinek nöbeti tutmaktansa topyekün uzaklaştıracağım bunu. Malum sinek bu, eve de girebilir meret. Yine de verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sayın İlkin.
_kardelen_
16-10-2009, 08:46
Sevgili lale76'nın gönderdiği tohumlardan yetiştiriyorum, minik bir stapeliam var.
Yaklaşık bir buçuk ay oldu. Ama uzun süredir boyu kısacık kaldı rengi de kızardı hafiften, ölüyor mu?108301
Saksı değiştirmeye korkuyorum çünkü kök çok zayıf. Saksısı, marketlerde kaktüslerin satıldığı minicik saksılar var ya ondan.
serdarulusoy
16-10-2009, 08:56
Sevgili lale76'nın gönderdiği tohumlardan yetiştiriyorum, minik bir stapeliam var.
Yaklaşık bir buçuk ay oldu. Ama uzun süredir boyu kısacık kaldı rengi de kızardı hafiften, ölüyor mu?108301
Saksı değiştirmeye korkuyorum çünkü kök çok zayıf. Saksısı, marketlerde kaktüslerin satıldığı minicik saksılar var ya ondan.
merhaba toprağına bakıldığında torf gıbı gorunuyor kum ağırlıklı bır toprağa değiştirirsenız kok çürümesi yapmıyacak ve durumu duzelecektır sanırım toprakla ilgili bır sorun gıbı görünuyor eğer değilse kumlu toprakta ıse bu mesajı dıkkate almayınız çok geçmiş olur temennımle inşallah kurtulur
lastmohikan
16-10-2009, 08:58
gizemli çiçek ve mis kokusu merak zor yenilen bir duygu gider gider koklar insan.
_kardelen_
16-10-2009, 12:59
Evet maalesef torf. Kumlu toprak temin edemedim. Yoksa bu yüzden mi o kadar denemem başarısız oldu. kaç tohumu bu şekilde kaybettim :(
zeynepdincer.k
16-10-2009, 16:24
Merhaba. Bana sorarsanız fotodan gördüğüm kadarı ile ve bitkinin hikayesine göre bence hiç bir problem yok.Tohumdan çıkmış ve bu boya bir buçuk ayda gelmiş. Öncelikle bu türler hızlı serpilip çoğalmıyor. Kışı rahat ve sorunsuz geçirir ise önümüzdeki yaz daha fazla çeliklendiğini hatta çiçeğini görürsünüz. Tohumdan bitki üretmek için torf iyi bir seçim ama bu boya geldi ise daha kumlu bir toprağa almakta fayda var. Birde üretmek ve köklendirmek için daha sıcak dönemleri seçin derim. Ve son olarak bu bitkilerle ilgili bir link ilave edeyim. İncelersiniz.
Selamlar
http://www.asclepidarium.de/English/index_e.htm
Bunlarda benim fidelerim.Lale ablamdan gelen tohumları hemen çimlendirmeye almıştım.Dış ortamda 48 saatte iç ortamda 3 ya da 4 günde çimleniyor.
Geçen haftaya kadar dışarda idi şimdi içeriye aldım.
_kardelen_
19-10-2009, 08:05
Kumlu toprak hazır satılıyor mu, yoksa kendiniz mi hazırlıyorsunuz. Nasıl temin ediyorsunuz? Bu yakınlardaki ne çiçekçilerde var, ne de carrefourda..
hehe. yaşasıınnn. bitkinin ne olduğunu buldum.
evreka evreka..
latince ismiyle stapelia gigantea ve asclepiadaceae familyasından bir tür kaktüs.
Çiçeginizin adı stapelia lepida. Dalları çok uzuyor ise Stapelia variegata.
www.kaktus resimleri.biz sitesinden asklepiad bölümünden bakabilirsiniz..
Sayın Memet Bey; verdiğiniz faydalı bilgi için teşekkürler. Dediğiniz gibi açan leş kaktüsümün çiçeğinde aşağıdaki fotoğrafta görüntülediğim beyaz sinek larvalarını farkettikten sonra kesip attım hemen. Siz belirtmeseydiniz haberim bile olmayacaktı belki de. Çiçek açtığındaki ilk heyecanım yerini tiksintiye bıraktı maalesef...
Bu bitkinin adı stapelia grandiflora. O sinek larvaları çıkmadan çiçeği kapanıyor. Hiç bir zararı yok. Sadece koklamıyacaksınız o kadar... Karşıdan seyretmeniz bile yeterli. Diger cinslerini görmek isterseniz www.kaktusresimleri.biz sitesinden görebilirsiniz...
minkanın leş kaktüsünden arıyorum 163 nolu resimdekinden elinde olan varsa rica ediyorum .
Sayın badem, Benim stapelia-Huernia-Caralluma çeşitlerimi görmek istersenwww.kaktusresimleri.biz adresinden kendi kaktüslerim bölümünden görebilirsin. Şayet satın almak istiyorsan www.kaktus.web.tr adresinden alabilirsin. mrmusti@gmail adresimede yazabilirsin... Yardımcı olmaya çalışırım..
Bu sitenin galeri bölümüne huernialardan birkaç çeşit resim yüklemiştim..
zeynepdincer.k
20-11-2009, 16:06
Merhaba.
Yeni edindiğim henüz tek köklü bir Duvalia Elegans. Sanırım açmak için kışı beklemiş.
114815
114816
querelle
20-11-2009, 16:33
Zeynep hanım merhaba, teklifiniz için çok teşekkürler.
Taner beyle görüştüm dün akşam (kaktus.web.tr sitesinin sahibi), meğer Türkiye'de böyle bir uzman varmış da haberim yokmuş...Çok mutlu oldum tabii.
Dün birkaç tür Stapelia ve Huernia sipariş verdim, sanırım en sonunda bu çok merak ettiğim sukulenti görebileceğim.
Dediğiniz gibi yazın çelik gönderme durumunuz olursa belki benim de takas edecek çeliklerim olmuş olur o zamana :)
Tekrar teşekkür ederim.
Çok değişik, çok ilginç çiçekleri var. İnsan şaşkınlıkla bakıyor çiçeklere. Linklerini verdiğiniz sitelere baktım sevgili zeynepdincer. K Hatta bazıları için bunları almalıyım dedim ama maalesef alamadım tabi:)
huzunperest
23-11-2009, 15:12
2009 nisan ayında sevgili ilkin'in gönderdiği leş kaktüsü ve yanında bir çok sukulent çeliklerini diktim. Sonra da yaz boyunca benimle birlikte şehir şehir gezdiler. Biraz yorgun düşüp büyüyüp büyümemekte kararsız kaldılarsa da kürkçü dükkanına dönüş yaptığımızdan beri keyifliler. İşte sevgili ilkin'den gelenlerin son durumu. Teşekkürler sevgili ilkin.
Bu da benim bayram hediyem. Sevgili İlkin'in yolladığı leş kaktüsüm, bayramın son günü açarak harika bir bayram hediyesi verdi.
Etrafa koku yaymıyor ama burnunuza yaklaştırıp 3-5 cm mesafeden dahi koklayınca, adının hakkın layıkıyla veriyor:p:p
Sevgili İlkin, sonsuz teşekkürler. Sayende yalnızca fotoğraflarını gördüğüm bu harika çiçeğe ben de sahip oldum.
Sevgili malbman Huernia sp nova coll. harika büyümüş. Paylaştığım türlerin güzelce bakıldığını görmek, çiçeklerini açması çok güzel bir duygu. Bu da bana bayram hediyesi oldu. Teşekkür ederim... :)
fatmadundar
03-12-2009, 10:25
Sevgili Malbman, tebrikler. O kadarcık boyu ile bir de çiçek açarmış. Benimkiler azman oldu ancak açabildiler.
Etrafa koku yaymıyor ama büyük karasinekler hep etrafında dolaşıyorlar.
Fatma hanım,çok güzel görünüyorlar yanındaki de başka bir tür mü acaba?
Fatma ablacığım muhteşem görünüyorlar, emeğine eline sağlık. Bekledin ama deymiş doğrusu. Sanırım benim açmayan diğer iki leş kaktüsüm de seninkiyle aynı cins. Bakalım açarlarsa göreceğiz.
Sevgili Malbman ve Fatma hanım maşallah kaktüsleriniz harika çiçek açmışlar.Seneye umarım bende iki cinsinde çiçeklerini görürüm.Birde Stapelia Desmetiana almayı düşünüyorum o da çok hoş.Bu ikisinin arasına bir tanede onu koyun çok hoş bir görsel zevk;)
Sevgili Fatih umarım senin çiçekleri de burada izleme şansımız olur. Bu arada; Desmetiana (http://www.kaktus.web.tr/default.asp?islem=urunler&id=965&catid=659&kaktus=Stapelia+Desmetiana)gerçekten muhteşem görünüyor. En kısa zamanda bir tane edinmeli. Nereden alacağını söyleyebilirsen ben de bir girişimde bulunurum.
Sevgili Fatih umarım senin çiçekleri de burada izleme şansımız olur. Bu arada; Desmetiana (http://www.kaktus.web.tr/default.asp?islem=urunler&id=965&catid=659&kaktus=Stapelia+Desmetiana)gerçekten muhteşem görünüyor. En kısa zamanda bir tane edinmeli. Nereden alacağını söyleyebilirsen ben de bir girişimde bulunurum.
Ben Taner Bey den alacağım sevgili Malbman.Birçok kaktüs yanında bir tanede bunu alacağım.
http://www.kaktus.web.tr/default.asp?islem=urunler&kaktus=Ürünlerimiz burdan alacağım.
Sevgili Fatih çok teşekkür ederim. Ama bu linki vermekle başıma iş açtın. Hepsinden birer tane alma planları yapmaya başladım bile:p:p
Bende sadece Desmetiana almak için girmiştim ama çok fazla seçeneğim var:Dİnşallah en kısa sürede de alacağım:D
eminetirsi
08-12-2009, 21:49
Lale hanım; sizde bu leş kaktüsünün kaç türü var?....
Sayın querelle, çiçeğin kapanmış hali böyle. Sanırım göndermeye deymeyecek zira o eski halinden eser kalmadı. Bana sorarsanız kargo masrafınıza yazık. Ama yine de siz bilirsiniz.
querelle
12-12-2009, 16:13
Aaa...Haklısınız, gerçekten de değmez göndermeye. Üzüldüm şimdi ama yapacak hiçbir şey yok. Neyse bende de 3 tür var şu an; umarım yaza doğru açarlar da kullanma imkânım olur.
Sizin de ilginize tekrar teşekkürler bu arada :)
siniroluyorum
12-12-2009, 20:13
Acaba benimki de leş kaktüsü mü?
mehtap051
12-12-2009, 20:23
Benimde leş kaktüsüm var ama büyümesi oldukca geri. Uzayan uçlar çok ince uzuyor.(güneş gören bir yerde olmasına rağmen). Haftada 1 gün suluyorum.
Evim kaloriferli daha sık sulamam mı gerekir? Arada sıvı gübrede veriyorum. Sizce daha güzel büyümesi için ne yapmalıyım?
Özellikle uzayan uçların kalın olması için. Cevap yazarsanız sevinirim.
Teşekkürler
denizkedisi
12-12-2009, 22:00
Arkadaşlar yazın Lale76 nın gönderdiği tohumlardan büyüyen bir stapelia.Ben herhalde olmadı diye düşündüm , siz ne dersiniz?
Acaba benimki de leş kaktüsü mü?
Evet sizinki de leş kaktüsü ama cinsini bilemedim. Bilen arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
Benimde leş kaktüsüm var ama büyümesi oldukca geri. Uzayan uçlar çok ince uzuyor.(güneş gören bir yerde olmasına rağmen). Haftada 1 gün suluyorum.
Evim kaloriferli daha sık sulamam mı gerekir? Arada sıvı gübrede veriyorum. Sizce daha güzel büyümesi için ne yapmalıyım?
Özellikle uzayan uçların kalın olması için. Cevap yazarsanız sevinirim.
Teşekkürler
Toprağı kurudukça su verin. Hele kışın haftada bir su çok gelir. Kışın gübre de gerekli değil. Bitkinin büyümesi zaten durakladı kışın.
eminetirsi
13-12-2009, 15:56
Zaten sıvı gübre uzatıyor boyunu. Hani kışın büyümesi duraklıyor ya,gübre de büyütmeye çalışıyor,derken şekilsiz uzamaya başlıyor...
Size de yollarım malbman.
eminetirsi 3 çeşit leş kaktüsü var. İsimlerinde hep problem yaşıyorum.
1. çiçeği kaplandesenli
2. çiçeği bordo ve büyük açıyor
3. çiçeği bordo ve küçük açıyor.
siniroluyorum sizinki kaplan desenli olana benziyor.
mehtap051 ben dışarıda bakıyorum. Siz soğuk olan bir oda da bakabilirsiniz. Çok sıcağı sevmiyor.
denizkedisi yaza doğru daha iyi olurlar.Şimdi ( kışın) büyümeleri zaten yavaşlıyor. Saksılar çok güzel olmuş.
fatmadündarın kaktüslerinin ikisi de var. 1. ve 2.
3. kaktüs bu linkte
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4401&page=23
siniroluyorum
13-12-2009, 18:20
Evet sizinki de leş kaktüsü ama cinsini bilemedim. Bilen arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
Çok mutlu oldum şimdi sizce sağlıklı görünüyor mu?
Gayet iyi görünüyor. Toprak kuru ve çok sert görünüyor.
mehtap051
14-12-2009, 18:32
Memet ve eminetirsi bilgileriniz için teşekkürler. Artık 2-3 haftada bir sularım. Gübre de vermeyim.
Çiçeğimde büzüşme de vardı. Sebebi çok sulanmak olmalı. Sizin sayenizde çiçeğim ölmekten kurtuldu. Çok teşekkür ederim.
Sevgili denizkedisi tohumdan büyüyen stapeliaların gayet güzel görünüyor bence. Daha yavru oldukları için cılız görünüyor olabilirler. Zamanla güçleneceklerine eminim. Tebrik ederim...
Bunlarda benim farklı türlerde ki Stapelialarım.
Fidelerde Lale76 Ablamın göndermiş olduğu tohumlardan çimlenenler.Kalanları da bu bahar ekmeyi düşünüyorum saksı dolması açısından.;)
soztekin
16-01-2010, 21:40
Altta görmüş olduğunuz Stapelia (sanırım Stapelia mutabilis) geçen pazar seradan alıp geldiğimde çiçekliydi.
Kapalı balkonda cam önüne yerleştirdim, ortalama sıcaklık 11 derecedir tahmin ediyorum. Çiçek 3 gün içinde kapandı, çarşambadan beri evin içine aldım ben de saksıyı. Evin içi fazla sıcak olduğundan dün çok az su verdim ve toprağı nemlendirdim.
Bu arada saksıdaki toprağa suyu verir vermez aşağı akıtıyor. Öte yandan yine de şu anda ellediğimde nemli olduğunu hissedebiliyorum. Zaten yosunlar da toprağın cinsini ele verir sanırım.
Çiçeğin yeniden açılması için ne yapmalıyım? Çiçek gittikçe büzüşüyor. Onu üzdüğüm için kendimi kötü hissediyorum. Keşke alıp getirmeseydim seradan, orada çok mutluydu diye düşünüyorum...
Bu arada normalde stapelia çiçeklerinin ömrü kaç gün? Yani sizinkiler kaç gün açık kalıyor? Normal ömrünü tamamlamış olabilir mi acaba?
122175
berduray
17-01-2010, 00:01
Ömrünü tamamlamıştır artık...yapacak birşey yok...Isı eksiye düşmediği sürece bizim iklim kuşağında dışarıda birşey olmaz.
Hatta tekrar çiçeklenmesi için soğuklanma ihtiyacı olabilir.
Kaktüs ve sukulentler hakkında genel bilgiler başlıklarına bir göz atarsanız, sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
soztekin
17-01-2010, 00:25
Ömrünü tamamlamıştır artık...yapacak birşey yok...Isı eksiye düşmediği sürece bizim iklim kuşağında dışarıda birşey olmaz.
Hatta tekrar çiçeklenmesi için soğuklanma ihtiyacı olabilir.
Kaktüs ve sukulentler hakkında genel bilgiler başlıklarına bir göz atarsanız, sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Teşekkür ederim, ilgili başlıkları zaten okudum/okuyorum ancak geldiği yer sera ve sıcaklık 30 derece civarındaydı sanırım. Şok geçirmesine sebep olmuş olabilirim. Şu an 25 derece civarında, sizce tekrar 10 dereceye düşürmeli miyim? (Bu sene tekrar çiçek açması benim için önemli değil, sadece sağlıklı kalsa yeter.)
NOT: Bu cinsin çiçeklerinin normalde veya en iyi şartlarda kaç gün açık kaldıklarına dair bir bilgiye herhangi bir yerde rastlayamadım ne yazık ki.
berduray
17-01-2010, 00:45
Isıyı kademeli olarak azaltırsanız daha iyi olur.
Büyük ısı farkları belirttiğiniz gibi bitkiyi şoka sokar.
Benim çiçeklerim üç, dört gün kalıyordu, sonra üzerinde solup, tohum kapsülü oluşturuyordu.
soztekin
17-01-2010, 01:11
Tekrar teşekkür ederim Sn. Berduray. Farklı sıcaklıktaki odalarda bir kaç gün bekletmek suretiyle sıcaklığı ilk yerleştirdiğim yere kadar (10 derece civarı) düşüreceğim.
Sayın soztekin, kendinizi üzmeyin, çünkü çiçeğiniz ömrünü tamamladığı için kapanmış. Stapelia çiçekleri 5-6 gün sonra yaşama veda ediyorlar.
345 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1679&page=12) nolu mesaja bir göz atarsanız benim çiçeğimin de aynı akıbeti paylaştığını göreceksiniz. Bu nedenle içinizi ferah tutun. Bitkiniz zamanı geldiğinde yeni çiçekler açacaktır.
soztekin
17-01-2010, 12:41
Teşekkür ederim, demek ki çiçeği son demlerindeyken almışım.
Sizin mesajnızdan bir şeyler çıkartmaya çalışmıştım zaten, ama 12 gün gibi görünüyor forumda açtığı resimle solduğu resim arasındaki süre. Söylediğiniz daha iyi oldu o açıdan.
Tabii bana gelmeden önce kaç gün çiçekli olduğunu da bilmiyorum, seradaki bayan da benim yanımda gördü ilk defa çiçeği. Hatta ne kadar sera olduğunu siz düşünün, "bu kaktüslerin çiçek açtığını ilk defa görüyorum" dedi ve ben çiçeği kötü koktuğunu belirttiğimde bile yorum yapamadı... Burada esas begonvil ticaretiyle uğraştıklarından diğer bitkilerle ilgili pek bilgisi olan yok maalesef.
Sayın soztekin tam olarak 12 gün değil ama sanırım benim dediğim gibi 5-6 gün de değil. Çünkü çiçeği solduktan (yanlış hatırlamıyorsam) 3 ya da dört gün sonra fotoğraflamıştım. Bu durumda benim çiçeğimi örnek olarak alırsak, çiçekler en az 7 gün güzelliğini koruyor. Hatta 8 gün bile diyebiliriz.
zeynepdincer.k
17-01-2010, 21:18
Altta görmüş olduğunuz Stapelia (sanırım Stapelia mutabilis) geçen pazar seradan alıp geldiğimde çiçekliydi.
Kapalı balkonda cam önüne yerleştirdim, ortalama sıcaklık 11 derecedir tahmin ediyorum. Çiçek 3 gün içinde kapandı, çarşambadan beri evin içine aldım ben de saksıyı. Evin içi fazla sıcak olduğundan dün çok az su verdim ve toprağı nemlendirdim.
Bu arada saksıdaki toprağa suyu verir vermez aşağı akıtıyor. Öte yandan yine de şu anda ellediğimde nemli olduğunu hissedebiliyorum. Zaten yosunlar da toprağın cinsini ele verir sanırım.
Çiçeğin yeniden açılması için ne yapmalıyım? Çiçek gittikçe büzüşüyor. Onu üzdüğüm için kendimi kötü hissediyorum. Keşke alıp getirmeseydim seradan, orada çok mutluydu diye düşünüyorum...
Bu arada normalde stapelia çiçeklerinin ömrü kaç gün? Yani sizinkiler kaç gün açık kalıyor? Normal ömrünü tamamlamış olabilir mi acaba?
122175
Sayın soztekin
Bitkiniz Stapelia variegata. Stapelia ya da bu türün ait olduğu familyadaki (Asclepiads) diğer türlerin çiçek ömrü çok fazla değil. Açık kaldığı gün sayısı bulunduğu koşula göre en fazla üç ya da dört gün. Koşuldan kastım; çiçek yaydığı koku ile sinekleri çeker ve bunu döllenmeyi devam ettirmek için yapar. Bu süre bittiğinde çiçek ömrünü tamamlar. Ömrünü uzatmak istersek, o da sadece bir iki gün daha, kapalı bir yere bir odaya taşımak ve sineklenmemesini sağlamak gerekir.
Bitkinizin kışın kapalı balkonda durması iyi olmuş. Isı farkı çiçeğin kapanmasını etkilemez. Ama toprağı nemli tutmayın.
Fotodan gördüğüm kadarı ile ve sizin de vurguladığınız gibi toprak yosunlu. Bence en kısa zamanda toprağı yenileyin ve bahçe toprağı ile kum ağırlıklı bir karışıma (süzek ya da geçirgen tabir edilen bir karışım) dikin. Bu türler Güney Afrika bitikileri olduklarından bol güneş ile haftada bir sulama severler ve bu da yeterlidir.
Bu linkteki bilgiler de size yardımcı olacaktır.
http://www.asclepiad-international.org/
soztekin
18-01-2010, 13:44
Sayın Malbman ve Sayın Zeynep Hanım;
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim.
Stapelialar gün geçtikçe hayranlığımı ve saygımı kazanıyorlar aslına bakarsanız.
Kaktüsleri daha önceleri bahçe toprağı+dere kumu+kuru yaprak karışımına dikiyordum.
Bu sene 1:1 oranında çam dibindeki yanık çam iğneli toprak ile bahçe toprağı karışımını deniyorum.
Stapeliamı ikiye ayırabilirsem iki ayrı toprağın olduğu (geçen senelere kullandığım toprak ve bu sene kullandığım toprak) saksıya dikip sonuçları incelemeyi düşünüyorum. Bir kaç ay sonra bu deneyin sonuçlarından sizleri de haberdar ederim muhakkak.
zeynepdincer.k
19-01-2010, 09:01
Sayın soztekin
Stapelia türünün de dahil olduğu familya içindeki tüm türler gerçekten hayranlık ve saygı kazandırıyor. Bu türe ait çiçekler olağanüstü detaylara sahip ve her biri bibirine benzeşmiyor.
Bu arada bildiğim kadarı ile çam dibindeki toprak asidik olduğu için sukulentlerde kullanılmıyor. Ama siz bir deneyin bakalım ne olacak.
Bu başlığa yazmayalı çok uzun zaman olmuş.Bu evrede benim Stapelialarda baya geliştiler.Hatta ailemize 4 farklı tür daha katıldı.
Yeni katılanlar:
Cralluma Lutea
Cralluma Hesperidum
Stapelia Hirsuta(Desmetiana nın bir açık tonu.)
Stapelia Desmetiana
Ve resimleri.İlk olarak Hisuta`nın tomurcuğu ve kendisi.
1-Cralluma Lutea
2-Crallıma Hesperidum
3-Stapelia Desmetiana
4-Stapelia Grandflora
Tüm Stapelialarım.
125651
Merhaba stapelia variegata çiçeğinden dikmiştim.Yanlardan sürgün verdi ama sürgünlerin ucunda da siyah kupkuru iğne gibi ince sert bişeyler uzuyo.Daha önce hiç yetiştirmediğim için normal bişey mi anlayamadım.Fotoğraflarını çekmeden önce uzayan kuru kısımları kopardığım için net çıkmadı.Acaba çiçeğimde yolunda gitmeyen bişeyler mi var?Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum
berduray
18-02-2010, 09:25
Bol ışık alan bir yerde tutarsanız, oluşmaya başlayan tomurcuk çiçek açacaktır.
Işık az görmüş cılız kalmış...Harici herşey yolunda.
Sayın berduray teşekkür ederim,içim rahatladı.
Oradan bir çelik kopar, forumda arkadaşlardan çelik iste derken 7 çeşit leş kaktüsüm oldu. Sanırım hepsi farklı cinsler ama adlarını ne yazık ki bilmiyorum. Umarım bu yaz hepsi çiçek açar.
125965
Burada araya kaynak yapan:p:p iki arkadaştan bir tanesi sevgili cemo'nun gönderdiği ve yine adını bilmediğim bir sukulent, beyaz plastikteki de yeni çimlenen şeker otum.
125964
Leş kaktüslerimden bir tanesi erkenci. Şimdiden dört tane tomurcuk vermiş. Umarım yaz boyu böyle devam eder.
Bu leş kaktüsünün annesi sevgili ilkin, sende ki ise torun:))
Benimkinin tomurcuğu cok daha iri, nede olsa anne:)) Soğuk yaradı bunlara kesin.
Evet sevgili İlkin de iki tane çelik yollamıştı sağolsun. onun gönderdiklerinden biri kış başı açmıştı. Bu defa tomurcuklanan, kışın mordoğandan çelik aldığım kaktüs. Çelik dediysem, bahçesinde gördüğüm teyze neredeyse saksının yarısını söküp vermişti. Dediğin gibi bu da kışı sokakta geçirdiği için olsa gerek, erkenden başladı tomurcuklanmaya.
Bitkilerinizin sağlıklıca büyüyor olmasına ve çiçekler açıyor olmasına çok seviniyorum. Güle güle bakın hepsine. ;)
Bu ara stapelia, huernia vs. türlerinin değişik çiçek açan türlerini arıyorum. Türkiye'ye satış yapan var mı acaba ya da elinde değişik türü olan varsa haber verirse çok sevinirim...
Aşağıda fotoğrafını eklediğim stapelia glanduliflora'yı yana yakıla arıyorum. Bakalım ne zaman bulacağım!.. :rolleyes:
135750
Sevgili İlkin,Taner Bey`e sorun derim sanırım onda vardır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.