View Full Version : Stapelia (Leş Kaktüsü)
Taner Bey'de birkaç değişik tür var biliyorum ama benim istediklerim onda yok maalesef.
oki_1655
12-04-2010, 15:51
Sevgili İlkin Taner Bey'e geçen ay bir liste yapıp gönderdim 29 adet tür vardı listemde biri de buydu ama malesef yok onda.Zaten onda da yoksa sanırım dışarıdan getirtmek gerekli...
Chlorophytum
08-05-2010, 13:52
Arkadaşlar forum sayesinde kaktüsümün, çiçek açtığını ve nadir bir tür olduğunu öğrendim.
Son mesaja kadar okudum, sanırsam fazla suluyorum hem akşam hem sabah.
Henüz bir çiçek açma gibi hareketlilik görmedim.
Sanırsam mor renkte açıcak..
Yani şu aylarda haftada 1 defa su vermem yeterli olucak mıdır?
Yurtdışındayım burası türkiyeye göre birazcık daha soğuk ama çok fark yok şu anda hava durumu mesela +22 derece.
Birde 2. resimde gördüğünüz saman rengine benzer bir şey var, arkadaşım o hastalıklı diyip bir tane çubuk kaktüsünü kökünden kırdırttı bana, bunu da öylemi yapmamız lazım ?
Sayın Chlorophytum,
Ben de İzmir-Bayraklıdayım. Bu bir kaktüs değil, succulent. Nadir bir cins değil, her yerde bulunmayan bir cins. Ne olduğunu ancak çiçek açınca söyliyebilirim. İlk bakışta dallarının kalın olduğunu zannediyorum ve Stapelia grandiflora veya stapelia flavirostris gibi görünüyor. Çiçek açtığında heberim olsun ne olduğunu görelim. Hatta çiçek açtığında www.kaktusresimleri.biz sitemden de bakabilirsiniz.
Chlorophytum
08-05-2010, 22:40
hastalığı yok mu çiçeğimin yani?
o baş ucunda kuruma gibi böyle ufak sararma, sanırsam önemsiz bişi dimi?
Çiçeğinin ihtişamına hayranım. Koklamaya henüz cesaret edemedim. Koklayıpta kokusuna alışırsam ilerde bir tane alacağım.
Evet, zaman zaman her bitkide olduğu gibi sararmalar oluyor.
hastalığı yok mu çiçeğimin yani?
o baş ucunda kuruma gibi böyle ufak sararma, sanırsam önemsiz bişi dimi?
selam arkadaşlar.
yllar önce bu leş kaktüsünden bende de vardı bir şekilde bozuldu yok oldu:(şimdi Ankarada bulamıyorum.nerelerde bulabilirim bilen varsa ben de almak istiyorum.
Sayın emmi,
www.kaktus.web.tr adresinden edinebilirsin. Evinize kadar teslim. Antalyada bir kaktüs serasıdır. Resimlerine bakarak seçme imkanınız var. Fiyatlarıda makuldur.
selam arkadaşlar.
yllar önce bu leş kaktüsünden bende de vardı bir şekilde bozuldu yok oldu:(şimdi Ankarada bulamıyorum.nerelerde bulabilirim bilen varsa ben de almak istiyorum.
sn. mrmusti teşekkür ediyorum cevabın için.kaktus.web.tr adresine daha önce bir mail attım yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için ama 1 ay kadar zaman geçti cevap vermediler!
Huernia hystrix subsp. hystrix
Bu güzel Afrika bitkisinin yeni açan çiçeklerini paylaşmak istiyorum...
162791
162792
günebakan
26-07-2010, 13:59
Çok güzelmiş çiçekleri Sevgili İlkin afrikalı olduğu da renklerinden belli:)
;) Teşekkür ederim. Bu türleri çok aradım... çok taradım nihayet buldum ve şimdi de çiçeklenmelerinin keyfini çıkartıyorum...
Hydrosuccess
26-07-2010, 18:08
Sayın İlkin,
Bravo... Çok sağlıklı bitki ve çiçeklenme.Bize bitkinizi tanıtabilir misiniz? Çelikten mi büyüttünüz ,erişkin bitki olarak mı aldınız? Nasıl bir toprak karışımı hazırladınız? Nasıl bir gübreleme rejimi uyguluyorsunuz ?
Çiçekleri geçtikten sonra sitede tanıttığım Huernia sp. veya Hoyalar dahil başka çelikler ile değişim düşünür müsünüz ? Her durumda şimdiden teşekkürler ve tekrar tebrikler bol çiçekler.
Sayın HYDROSUCCESS,
Öncelikle çok teşekkür ederim ilginiz için... Bitki bana 3 ay kadar önce geldi. Geldiği zaman üstünde 3-4 tane dal vardı ve köksüzdü. Yol yorgunluğundan da baya bir buruşmuştu... Onu biraz yoğun bakıma aldım. Oksijenli suda 2 gün beklettim. Tüm bitkilerime hazırladığım toprak, torf ve hafif ince akvaryum kumundan bir karışım hazırladım ve buna diktim bitkimi. Olabildiğince susuz bırakmamaya çalıştım. 2 haftada bir de gübreleme yapıyorum. Geldikten sonra bu kadar hızlı çiçek açabileceğini zannetmiyordum doğrusu, beni çok şaşırttı...
Bu arada isimle ilgili bir düzeltme yapmam gerekiyor. Zannedersem bu türün tam ismi Huernia stapeliodes. Huernia hystrix subsp. hystrix ile çok karıştırılıyor. O da bende var, umarım kısa zamanda çiçeklerini açar ve tam isminden emin olabilirim.
Hydrosuccess
08-08-2010, 12:46
Stapelia genusu çoğunlukla Güney Afrika'da yaşayan bodur gövdeli, gövde sukulenti olan yaklaşık 40 türü içermektedir.
Stapelialar çürümüş et kokusu ve görünümünde renkli dalgalı tüylü yüzeyli büyük çiçekleri ile dikkat çekmektedir.Bitki dipten dallanma göstermekte olup genç dalların kenarlarında kısa sürede kuruyup dikensi yapılara dönüşen rudimenter yapraklar bulunmaktadır.Çiçekler genç dalların diplerinden çıkmaktadır.S. flavopurpurea ve erectiflora hoş limon kokulu olup arılar ile tozlaşmaktadır.Diğer türler ise sinekler ile tozlaştığından kötü kokuludur.
Geçen sene sayın Taner Angay'dan aldığım S. grandiflora erişkin bitki olmasına rağmen sorunsuzca hidrokültür ortamına uyum sağladı.Yazın açık havada bütün gün doğrudan güneş ışıgı alan bitki nihayet çiçek açtı.S. giganteadan sonra en büyük çiçeğe sahip olan grandiflora ( tür adı latincede büyük çiçekli anlamına gelmekte)yaygın olarak yetiştirilen bir tür.Çiçeğin açık havada bile kolay dayanılamayacak kadar kötü koktuğunu belirtmeliyim.
Bitkinin kışın yeşil, yazın güneş ışığı ile koyulaşan gövde yapısı,hidrokültürde su kökleri ve rudimenter yapraklar.
Hydrosuccess
08-08-2010, 17:10
Stapelia grandiflora, çiçek tomurcuğunun gelişimi,çanak yaprak detayı ve yandan görünüm.
Hydrosuccess
08-08-2010, 17:15
Stapelia grandiflora, taç yaprak,''corona'' detayı, çiçeğin genel görünümü ve büyüklüğünü gösteren fotoğraflar.
eminetirsi
12-08-2010, 18:06
bu tür zaten çok güzel...ama çekilen resmin kalitesi mükemmel.. elinize sağlık...
Hydrosuccess
12-08-2010, 18:36
İlginize teşekkür ederim sayın Eminetirsi,sitenin kb sınırlaması nedeniyle görüntüler yeterince net değil.Yine de makroda insan gözünün göremediği ayrıntıları görebiliyoruz.Ben tanıttığım tüm bitkilerin mutlaka yaprak,gövde ve çiçek makrolarını koymaya çalışıyorum.Avatarınızdan görüldüğü kadarı ile bu türlerle ilgileniyorsunuz sanırım.
gürkan63
04-09-2010, 11:57
Merhaba doğa dostları.Benimde bir katkım olsun istedim,ne yazıkki resimde gördüğünüz stapeliam bir kadir gecesi açtı tüm herkes gördü ama kıskananlar oldu ki tüm saksı bir süre sonra öldü.bir daha da böylesini göremedim.Umarım yakında bulurum bir tane daha.
Hydrosuccess
07-09-2010, 23:08
Stapelia grandiflora coronaya sineklerin gözünden bakış...
süper foto. tebrikler....
Hydrosuccess
07-09-2010, 23:15
Teşekkürler, renkli görüyorlarsa böyle olmalı.
Ayşe Yıldız
08-09-2010, 09:07
Leş kaktüsü; çiçek açtığında gerçekten kötü koku mu yayıyor? henüz açmışıyla karşılaşmadım ama merak ediyorum. bu güne kadar hiç çiçek açmamış bir leş kaktüsü fideledim bu yaz. tuttu ve merak ediyorum benimkiside açar mı acaba.
Hydrosuccess
08-09-2010, 09:27
Sayın ayse afyonlu, kışı ev içinde veya ısıtılmış kapalı balkonda yeterli ışığı sağlayacak şekilde (sulamayı çok azaltarak) geçirebilirseniz baharda açıkta tutarsınız ve yazın açar.Kütahya'da kışın özellikle geceleri ısı 0'ın altına düşer ve bu türler dona hatta 10 derecenin altındaki sıcaklıklara dayanıklı değil.Çiçekleri dayanılmaz derecede kötü kokar.
Görmemişin stapeliası bordo rengi açmış, foruma bin tane fotoğraf yüklemiş.
Kış başı Mordoğan'da bir teyzenin verdiği stepaliam çiçek açtı. Bu renk bende yoktu, sağolsun teyze sayesinde buna da sahip oldum.
Bunlar da makro denemelerim. Çok ustaca değil ama hoşuma gitti.
Benimki henüz açmadığından kıskanarak izliyorum fotoları..
Güzelliği hakikaten büyüleyici.. Büyüklüğü de şaşırtıcı..
Sayın malbman gerçekten çok çok güzel bir çiçek bende istiyorum bundan zor bulunan bir türmü İzmir de bulabilirmiyim acaba hayran kaldım harikaaa...
Çok güzel hayran kaldım .
Chlorophytum
04-11-2010, 16:29
Arkadaşlar leş kaktüsümün çiçek açmadan önceki hali ve sonraki halinin fotoğraflarını yükledim, niye böyle yorgun düştü bu leş'im?
napmak lazım o çürük dallarını kesmek mi?
çiçek açmadan önce 4 tane koza oluştu 1tanesi başarılı oldu, çiçeği izlemekten fotoğrafını unuttum desem kızar mısınız :)
Hydrosuccess
30-11-2010, 14:53
Bu sene tozlaştırma çalışmalarında başarılı olamadım ancak dışarda bulunan Orbea variegatalardan birinde tohum kapsulü oluştu.Tür içi tozlaşma mı yoksa yakındaki Stapelia veya Huernialar ile hibrid oluşumu mu anlayabilmek için en az 3 yıl gerekli.Doğal pollinator/sineklerin şimdilik benden daha başarılı olduğunu kabul etmeliyim.
Bitki rengindden dolayı çok ilginç geldi bana. Bu rengini hiç görmemiştim.
Hydrosuccess
30-11-2010, 16:44
Bitki baştan da nispeten koyu renkliydi sayın Nesli6.Yaz boyunca güneşlenince de rengi iyice koyulaştı.Bitki kuşkusuz topraksız ortamda yaşıyor ve bir sedum türü ile aynı kabı paylaşıyor.
Bitkinin yaza ait genel görünümü ve çiçek detayı.
kaktüssevdası
31-01-2011, 03:25
ya çok güzeller yaaaa
Leş kaktüsünde çürüme var sanırım. Bitkimin bir bölümü elimde kaldı:(
Cürüyen kısımları uzaklaştırdım. Yapabileceğim başka ne var bilemedim.
Ayşe Yıldız
01-03-2011, 12:56
Çürüyen kısmını aldıktan sonra kuru bir yerde birkaç gün bekletin Sevgili Cemo. daha sonra dikmek istediğiniz yere tekrar dikin.
Teşekkürler Ayşe hanım
Ana gövdede hala sağlam görünen bölüm var. Tamamen sökmem gerekir mi acaba. cürüyen bölümü uzaklaştırmam, bitkiyi kurtarır mı.
Ayşe Yıldız
01-03-2011, 13:15
Siz yinede kontrol amaçlı sökebilirsiniz. Eğer köklerde bir zarar olmamışsa tekrar dikersiniz. Birşey olmaz. Ama uçlardan kırdığınız dalları bekletin ve çok su olan yerde bulunmasın. Sanırım bahçenizdeydi kaktüsleriniz. Başka kaybınız olmamıştır inşallah.
Tekrar teşekkür ediyorum.
Kaktüsler bahcede, üzeri muşamba ile örtülü vaziyette. Arada acıp hava aldırıyorum. Leş kaktüsü dışında, kanca gibi dikeni olan bir kaktüsümünde birkaç dalı düşmüş. Onda çürüme görmedim ama.
Ayırdığım leş kaktüsü dallarının cürük yerlerini kestim, ıslanmıyacağı bir yere koydum. Birkaç gün sonra dikeceğim.
elifsirin
09-03-2011, 23:15
İyi geceler uzun zamandır aradığım kaktüs bu işte
Çelik alabileceğim biri varmı acaba?:o
Görmemişin stapeliası bordo rengi açmış, foruma bin tane fotoğraf yüklemiş.
Kış başı Mordoğan'da bir teyzenin verdiği stepaliam çiçek açtı. Bu renk bende yoktu, sağolsun teyze sayesinde buna da sahip oldum.
Fotoğrafta kırmızı gibi görünüyor çiçeği sn malbman. Eğer bordoysa sorun yok. Ama fotoğraftaki gibi kırmızıysa ben çelik rica edeceğim sizden mümkünse:)
zulkufhacettepe
25-04-2011, 12:29
Titan Arum - dünyanın en kötü kokan çiçeği olarak biliniyor. bundan daha pisleri var hemde dev boyutlarda. işte haberi burada (http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/ceset-cicegi-titan-arum-acti/7712/198187/) bakabilirsiniz.
diğer adi ceset çiçeği. çürümüş ceset gibi kokuyormuş.
Orkun Kırcı
20-05-2011, 21:54
Bir saksı stapeliamda siyah ve beyaz küf benzeri oluşumlar belirdi. Geçen hafta birkaç yaprağını koparıp atmıştım. Bu hafta birkaç yaprakta daha vardı. Bitki genel olarak sağlıklı görünüyor. Ne olabilir.
mehtap051
06-06-2011, 17:57
Benimde leş kaktüsüm var.sürekli yeni sürgünler veriyor ama çiçek açmıyor.1 senedir bende.Küçücük leş kaktüsleri bile açmış görünce çok üzülüyorum.Leş kaktüsümün çiçeklerini nasıl görebilirim.Bilgi verirseniz sevinirim.
kaktüssevdası
09-06-2011, 14:19
buda benim bişlerim.. daha bu bahar dikildiler, sizinkilerin yanına koyayımda özensin bari :)
neşe ablacığım sağolsun...
SELAM ARKADAŞLAR.
Bu leş kaktüsleri Ankara Karşıyaka çiçek seralarında satılıyormu bilen var mı?
Stapelia tohum zarfı yapmış.
Eser İlhan
09-07-2011, 10:38
Birkaç ay önce Bauhaus'dan stapelia türüne ait olduğunu düşündüğüm küçük bir saksı sukullent aldım. Bir süre önce üç adet tomurcuk verdi ama açan çiçekler bildiğim hiçbir stapelia çiçeğine benzemiyor. Konu başlığını baştan sona taradım, eğer gözümden kaçan olmadıysa böyle çok koyu bordo renkli ve çan benzeri çiçek açan bir bitki göremedim. Kokusu oldukça kötü. Uzaktan algılanmasa da saksıyı elime aldığımda hissedebiliyorum.
Stapelia üstadı arkadaşlar, beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. ;) Teşekkürler...
232688
232689
Huernia türlerine biir bakın.
Eser İlhan
09-07-2011, 11:21
Hemen baktım, teşekkürler. Sanırım Huernia keniensis...
Ben Stapelia lepida veya grandiflora hayal ederek aldım ama böylece yeni bir tür tanımış oldum ;)
Sevgi Durul
10-07-2011, 09:26
Sevgili cemo'nun hediyesi stapeliamda tomurcuklar oluştu. Açması için ne kadar beklemem gerekiyor? :p Teşekkürler cemo.
232906
günebakan
10-07-2011, 09:45
Çok sevindim sevgili Sdurul inşallah çabuk büyür:)
Geçen sene çürüyen bitkiden küçücük bir dal kalmıştı.. Tam, sürgün veriyor derken kırılmış.. Biraz kuruyunca tekrar dikeceğim..
merhaba arkadaşlar stapeliam çostu bu sene isteyenlere gönderebilirim . malbman arkadaşın 273 nolu resimde olandan
fooflower
28-07-2011, 08:55
merhaba arkadaşlar stapeliam çostu bu sene isteyenlere gönderebilirim . malbman arkadaşın 273 nolu resimde olandan
Selam sayın badem; kaktüs ve sukulentlere sarmış vaziyetteyim. İlk talibi ben olabilirmiyim? Saygılar.
tabii ki özelime adresinizi yollayın en kısa zaman gönderirim.
kadirucar1
29-07-2011, 08:26
arkadaslar herkeze kocaman selam ya allah rızası için su kırmızı renkli leş kaktüsünden lazım nasıl temin edebilirim mısır çarşısında aradım bulamadım ve annecık cok ıstıyor mail adresim kadirucar1976@hotmail
fooflower
02-08-2011, 11:45
Sayın badem; kaktüslerim şimdi kargo ile geldi çok teşekkür ederim. Eminim elimdekilerle güzel aranjman olacak kadar yeterliler. Saygılar efendim.
gülenmelek
02-08-2011, 23:11
Kaldı mı bilmiyorum ama ben de rica edebilirmiyim. Varsa gerçekten sevinirim ;)
Kalmadı ...... Bi dahaki sefere
gülenmelek
03-08-2011, 11:20
Tamam, şans diyelim :( Teşekkür ediyorum ;)
huzunperest
23-09-2011, 02:39
Sevgili İlkin'den gelen stapeliamı bu yaz başında katı ortama aktardım. Şimdi üzerinde, açmış bir çiçek ve bir çok tomurcuğu var.
Begonyam
27-09-2011, 03:03
bende bir kaç saksıda var koptukça diktim başka saksılara ilk yıllarda açmıyordu..açacağını bile düşünmüyordum.son dört senedir sürekli açıyor.Bu sene iki saksıyı güberli toprakla değiştirdim ikisi deaçtı daha çok büyüdüler.
kaktüsler gibi toprağı kurudukça suluyorum.güneşi sevdiklerini düşünüyorum.ama bendekiler yarı gölge bir yerde.
İbuprofen in eklediği resimdekiler kısa ve renkleri farklı.bendekiler koyu yeşil ve aşağı doğru sarkıyor.sanırım güneşle ilgili.yan balkonda duranlar var yeni diktiklerim onlar açmıyor
Bir seyi merak ediyorum kokusu bayagi kuvvetlimi yani iyiden iyiye Burnumuzu dayamadanda etrafa yayilacak kadar kuvvetlimi Acaba kokusu bende almayi dusunuyorum Lakin asiri irgend ise vaz gececegim
Etrafa yayılan bir kokusu yok yaklaşıp koklamadıkça koku almazsınız. Bozulmış kıyma gibi bir koku alıyorsunuz.
bettyycim
27-09-2011, 10:36
Bu da benim mis kokulu yarim, ben biraz kokuya duyarlı olduğum için yarım metre yakının dan alıyorum kokuyu ama öyle etrafa yayılan bir kokusu yok :o
huzunperest
27-09-2011, 13:10
Çiçeklerinin güzelliği kokusuna katlanmamızı sağlıyor:) Ben de yanından geçerken kokusunu alıyorum ama benden başka kimse yakınına gidip koklamadıkça bir koku duymuyor.
bozo.0606
30-09-2011, 19:31
benimde stapelia grandiflora m çiçek açtı. kokusunun hiçbir önemi yok bence , bu görüntüye canlı canlı bakmak şahane bir duygu..:D:D
mehtap051
08-10-2011, 19:03
Buda benim leş kaktüsüm.
eminetirsi
23-10-2011, 10:49
sn. bozo.0606 ve sn.mehtap051 çook güzeller.. O na sahip olduğunuz için çok şanslısınız... Bende sahip olmak isterim bu türe ... Paylaşmayı düşünürmüsünüz?...
gülenmelek
14-11-2011, 23:31
Yaklaşık 1 ay önce bana gelen Leş Kaktüsüm (adını bilmiyorum) çok güzel sürgün veriyor. Acaba bu da tomurcuk olabilir mi? Eğer öyle ise çok çok sürpriz olacak. (Bana gönderen sevgili üyemize gerçekten teşekkür ediyorum. Onun sayesinde bu gün bu sevinci yaşıyorum ;) )
Dışarıdaydı yeni içeri aldım habire dal kol atıyor daha ç,çek göremedim..
bozo.0606
15-11-2011, 12:56
sayın gülenmelek o bir çiçek tomurcuğu gibi duruyor. en kısa zamanda açması dileğiyle..
gülenmelek
15-11-2011, 20:21
Ben geldiği andan itibaren hiç dışarı alamamıştım. Soğuklardan zarar görebilir diye. İnşallah tomurcuktur ve açarsa sürpriz olacak. Teşekkür ediyorum ;)
huzunperest
15-11-2011, 20:40
Evet o bir çiçek tomurcuğu sevgili gülenmelek:)
gülenmelek
15-11-2011, 22:12
Şu anki keyfime diyecek yok o zaman :D Güzel bir haber verdiniz sevgili huzunperest. Umarım açmaktan vazgeçmez de ben de burada paylaşabilirim çiçeğini ;) Türü konusunda merakım son safhada çünkü.
Sayın Gülenmelek, sanırım orbea'nız yerini beğenmiş ve tomurcuğu ile size teşekkürlerini sunmuş
gülenmelek
17-11-2011, 09:05
Teşekkür ederim Sayın emmi ;) Daha minicik, inşallah büyür ve açar ;) Bu arada orbea derken ? Türünü kastediyorsanız eğer tam adını almam mümkün mü acaba ?
Sayın Gülenmelek orbea variegata.Bu da benim orbeam dün geldi dünyaya:)
255848
Bu arada Hatice hanıma saygılar.:)
255850
255851
gülenmelek
17-11-2011, 11:12
Gerçekten güzel, deseni çok hoş ;) Cevap için de teşekkürler ;)
Stapeliamı Ankara -9 ları görünce camla kapatılmış balkona bile koymaya kıyamayıp içeri aldım. Arada su veriyorum. Saksıdan çıkan kökler acaba daha büyük saksıya mı ihtiyacı var diye düşündürüyor. Saksı değiştirmek için uygun zaman mı? Tecrübeli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
258353
258354
Saksıdaki toprağı dağıtmadan, al dik istediğin yere:))
Tecrübe konuştu:))
Sağol Cemo.. Yani baharı felan beklemeyeyim.. Saksı değişebilir diyorsun.
Peki değişmeyip böyle kalsa ne olur? (uzmanlık sorusu :o)
Aslında kökler saksıdan çıkıyor diye panikledim yoksa saksı değiştirmek niyetinde değilim. Kökler saksıdan çıkar vaziyette seramik dış kap içinde zararı olur mu?
İçeri almam doğru mu olmuş?
Yoksa gündüzleri daha güneşli aydınlık olan, gece 5-8 derecelere düşen cam balkonu mu sever?
Kafam karışık, okuyorum bilgileniyorum ama bişeyler eksik kalıyor karar veremiyorum. Teşekkürler..
kartal124
12-01-2012, 19:54
Arkadaşlar bende de bu kaktüse benzer bir bitki var.Aşağıda fotoğrafını koyuyorum.Bu da aynı kaktüstür değil mi?
Ayrıca bu bitki bana aynen görüldüğü gibi bir dal olarak geldi, kökü yoktu,bende Kasım ayı başında diktim.Ama o gün bu gündür en ufak bir gelişme yok.Sadece bazen dikiliyor, ertesi gün yana eğiliyor falan.Bu şekilde hareket halinde, ama bir milim bile bir gelişme olmadı.
Acaba kış diye durgunluk dönemine mi girdi?Bu bitkiyi sulasam mı, sulamasam mı onda da tereddüt içindeyim.Şimdilik 15 günde bir kökünü ıslatacak kadar 5-6 damla su verip aydınlık bir yerde oda sıcaklığında tutuyorum.
Acaba sıcaklık, sulama, ışık konularında tavsiyeleriniz neler olabilir?Bu bitkim(eğer leş kaktüsü ise)büyüyecek gibi gözüküyormu sizlere?
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
yamadorian
09-02-2012, 14:08
Selamlar, Stapeliam çiçekteyken(geçtiğimiz bahar)
Stapelia kökeni G.Afrika olan bu sukulentin 45 dolayında türü bulunmaktadır.Çiçeği oldukça gösterişli fakat hoş olmayan bir kokuya sahiptir.Gözlemlediğim bir durum var ki; çiçek açar açmaz çeşitli böcekler hemen gelip larvalarını bırakıyor.Sanırım çiçeğin tüylü yapısı ve kadifemsi dokusu larvalar için uygun ortam sağlıyor.Üretimi oldukça kolay.
268357
Fotoğraf ve Saksı: Yamadorian Bonsai Pots (http://yamadorian.blogspot.com/)
Kaynak:Kaktüsler ve Diğer Etli(sukulent) Bitkiler
Nejat Ebcioğlu
Remzi Kitabevi
Fazla beklemenize gerek yok.Kaktüslerden daha çok su istiyolar bu türler.Toprağı kurudukça sulamanızı tavsiye ederim.
gülenmelek
12-04-2012, 16:48
Umarım çiçeğinden anlaşılır; bu güzel şeyin adını öğrenmem mümkün mü ? Hangi gruba dahil olduğunu bilmediğim için konusunda soramadım :(
Herkese merhaba.
Benim de bir leş kaktüsüm var. Bu şekilde aldım, tam 6 aydır bende. Herhangi bir gelişme göremedim kaktüsümde. Zaten tek bir gövdesi var. Sürekli kapalı balkonda durdu, ışık alıyordu ama direkt güneş ışığı almadı. Toprağını da kurudukça suladım. Bir sorun yok gibi görünüyor. Ama tek bir gövdeli olduğundan büyümesinde, tohum üretmesinde ve çiçek açmasında sorun var sanırım. Geldiğinden beri bir gelişme yok. Bugün iki çöp sapladım ve biraz düzgün dursun diye bağladım. Çok aşağı düşüyordu. Bir de balkondan alıp camın önüne koydum, direkt güneş ışığı alıyor artık. Yazılanları da en baştan en sona kadar okudum. Ama yine de kaktüsümün cinsine göre tavsiyelerinizi bekliyorum. Torf denen şeyin ne olduğunu bilmiyorum. Normal toprak içinde. Toprağın fotoğrafını da ekledim ama yeni suladığım için ıslak henüz. Sulamayı direkt güneş aldığı için ne kadar sürede yapayım? Toprağın kalitesi nasıl görünüyor? En önemlisi de kaktüsüm hiç tomurcuklanmıyor. Ne yapmalıyım? Yoksa ömrünün sonuna dek böyle tek başına mı kalacak?
Çok çiçekçiye baktım ama leş kaktüsüne rastlamadım hiç. Nereden bulabilirim İstanbul'da?
302356
302357
302358
302359
302383
Sn. Patren o çubukları kaldırıp bitkiyi dolayarak toprağın üzerine bıraksanız çok daha iyi olur.. O sarmaşık değil ;)
Bu sayede yukarıdaki fotoğraftaki gibi yanlardan yeni sürgünler vermesi kolaylaşır.
Toprağının nasıl olduğunu düşümek için geç kalmışsınız.. Biraz kumlu olması gerekirdi ama şu an gelişme döneminde olduğundan kışın uygun bir toprakla değiştirirsiniz.. :)
Çok teşekkür ederim. ;)
Ben de öyle durmasını istiyorum ama toprağın üstünde değil saksının dışında durup sarkıyor. Ondan dolayı o şekilde sabit kalsın diye yapmıştım ama hemen çıkarıyorum çubukları. Çubukları zaten bugün diktim. 6 aydır dediğim gibi duruyordu. Ama sürgün filan vermedi. Sürgün ya da tomurcuk vermemesinin özel bir nedeni olabilir mi?
Oturduğum civarda da fazla çiçekçi yok. Olanlarda da kumlu toprak yok. Bana bu toprağı verdiler ben de bu toprağa diktim. Ama bakar, kumlu toprak bulur kışın toprağını değiştiririm.
Bilgiler için çok teşekkürler. Ama hala kaktüsümün tomurcuklanıp çiçek vereceğinden şüpheliyim. Bana tohum verse o da olur, en azından tek kalmaz. Ama hiçbir gelişme yok leş kaktüsümde.
Düzeltme: Ayrıca gövdenin boyu gördüğüm çoğu kaktüsten uzun. O nedenle saksıda durmuyor zaten. Bu boya uzun zamanda gelmiş olabileceğini düşünüyorum. Eğer bu kadar zaman geçtiyse neden ufacık bir tomurcuk çıkaramıyor olabilir?
Sayın Patren, leş kaktüsünüzün ismi Stapelia variegata. Bol ışık alabileceği ve güneşli bir yere koyarsanız dallanıp budaklanacaktır. Çokta güzel çiçeği vardır.
Bendekinin resmini yolluyorum.
302490
302491
Vay canına! Çiçeği mükemmel, diğer çiçeklerden çok daha hoş durduğunu söyleyebilirim, benimkinin cinsinin bu olmasından mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama inanılmaz güzel geliyor gözüme.
Sayın mrmusti, çok teşekkür ederim. Gerçekten çok mutlu oldum fotoğraflarınızı görünce, kendi kaktüsüm çiçek açmış gibi sevindim. ;)
calandiva
05-06-2012, 16:44
benimde stapelia grandiflora m çiçek açtı. kokusunun hiçbir önemi yok bence , bu görüntüye canlı canlı bakmak şahane bir duygu..:D:D
Benimkiler açmadan annelerinin marifetlerini görmüş oldum böylece:)
Çok teşekkürler, hepsine gözüm gibi bakacağım...
bozo.0606
05-06-2012, 22:59
Benimkiler açmadan annelerinin marifetlerini görmüş oldum böylece:)
Çok teşekkürler, hepsine gözüm gibi bakacağım...
iyi günlerde büyütün sayın calandiva, gördüğünüz çiçekten düzinelerce sizede açar inşallah. çok sevimli bir bitkidir.:p
bu leş kaktüsünden kastamonu da bulmak imkansız herhalde kaç çiçekçiye sordum ismini bile duymamışlar hatta biri çiçek almaya yalovaya gidiyorum bir sorayım dedi sonuç gene hüsran. Şöyle bir küçük dal da kargoyla alıcı ödemeli şeklinde gönderebilecek biri yok mu ki acaba.
gülenmelek
12-07-2012, 13:25
Kendiliğinden yarıldı :( Acaba niye ?
(Çok çiçekleniyormuş, biri bitiyor biri açıyor )
Bu kaktüsün adını ★ ŞERİF YILDIZI olarak biliyordum
Balkonumda büyük bi saksıda yıllarca besledim ama bu yıl İzmirin sıcağına dayanamadı ve kurumuş ...
İzmir de aramadık yer bırakmadım
Bulamıyorum yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürler ✔
Çok sevdiğim bir kaktüs türü idi taki Karasineklerin içine yumurta bıraktığını gözlemleyene kadar... Yinede evimde oldukça fazla var dışarda olmaları suretiyle :)
Tohumdan deneme yapayım dedim..
Bu kadar çabuk çıkacaklarını tahmin etmemiştim..
Perşembe günü dikmiştim, bugün salı.. 3. gün tohumlar çatlamış demek ki :))
332417
Gazi Barış
18-09-2012, 10:32
Bendeki çiçeklerde hiç tohum oluşmadı, kuruyup kuruyup gittiler, siz nasıl tohum elde ettiniz? Ülkemiz şartlarında bu mümkün mü? Bunlar diğer kaktüslerim içinde geçerli.
Gazi Barış siz sormasanız inanın önemsemeyecektim.. Benim tek ilgimi çeken nokta, tohumların bu kadar çabuk çimlenmesiydi..
Bitki nasıl tohum bağlar hiçbir fikrim yok..Ülkemiz şartlarında mümkün demek ki ;) Tek bildiğim, kuruyan kapsülden tohumlar uçuşuyordu, belki lazım olur diye kalanları topladığım ;)
Ki, çelik dururken tohumdan yetiştirmek bana çok gereksiz geliyor.. Ben sadece meraktan diktim :(
Tabii bilen arkadaşlar yorum yapacaklardır..
Bu kadar tohum var..
Bu çeşidin çiçek şekli, rengi nasıl Selis?
Canım, isimler konusunda senin gibi değilim.. Senin bana yolladığınla aynı tür galiba.. Variegata sanırım..
332432
Gazi Barış
18-09-2012, 18:42
Bunlarda benim daha önce resimlerini paylaştığım kaktüsüm, alttaki iki tağnede yakın zamanda çekilen büyümeye çalışan çiçekler. Bu yıl sürekli çiçek açtı, şu an 2 tanesi de yolda bikaç haftaya açar sanırım. 4 yıllık bir birlikteliğimiz var, ara sıra kurur gibi olsada herseferinde son kalan birkaç dalla yola devam. Ben hala tohum oluşumunda takılı kaldım, demekki mümkün; birdahaki sefere kuruyan çiçekleri daha dikkatli inceleyeceğim.
332513332514332525332526
gülenmelek
15-10-2012, 10:22
Arada sıkıştı kaldı çiçek :(
Geçtiğimiz kış korkuttu beni, neden büyümüyor, neden soluyor derken baharla birlikte dışarı alınca coştu sağolsun. Şimdi de sevindiriyor ;)
Gazi Barış
15-10-2012, 18:35
Aynı durum bende de oluyor benimde çiçekler saksıya sıkışıyor fakat henüz daha açmadan saksı dışına alıyorum sorun kalmıyor. Kaktüsünüz sürekli güneş görüyor herhalde, üzerindeki kırmızılıklar güneşten kaynaklanıyor, benimki direkt olarak güneşi hiç görmemesine rağmen hem bol bol çiçek açıyor hemde yeşil görünümlü. Sanırım çok fazla güneşe ihtiyaç duynuyor.
gülenmelek
15-10-2012, 21:32
Sn. Gazi Barış; tomurcukken çok baktım yüzüne, belki boyu uzar da dışarıda açar diye ama olmadı, çekiştirsen kopacağım diyordu yani ;)
Kırmızılıkların güneşten olduğunu bilmiyordum, ben soğukta kızarıyor bitkiler diye biliyorum ama hepsi için geçerli değil demek ki. Haklısınız, günde 7-8 saat direk güneş görüyor. Ama şikayeti yok galiba ;)
gülenmelek
22-10-2012, 23:52
Açmak üzere iken ;)
gülenmelek
03-11-2012, 00:29
2 saksıda 2 ayrı bitki. Ama aynı tür galiba. Buna rağmen hem gövde hem de çiçeklerinde minik farklılıklar var gibi. Ortam, ısı, ışık ve sulama aynı.
Birinde koyu renkler fazla iken, diğerinde açık renkler fazla ;)
343167343166
343168343169
343170
Leş kaktüsümün son çiçeği.
346570
demircool
16-11-2012, 23:00
Bu kadar büyükmü yani :) süper görünüyor
Evet sevgili demir kol, avucuma zor sığdırdım. daha ufakları da var bende.
Bunlara leş kaktüsü, leş bitkisi (İngilizcede carrion plant) denilmesinin sebebi çiçeklerinin kokuşmuş et gibi, hayvan ölüsü gibi kokmasından dolayıdır. Bitkiler çiçek açarak genellikle güzel kokularla böcekleri cezbediyor. Böcekler bu sayede çiçekten çiçeğe dolaşıp polenleşmeyi sağlıyor. Bazı bitkilerse leşleri kurtlandıran böcekleri ve leşlerle beslenen böcekleri aynı amaçla çeker. Bunların kokuları aynen ölü hayvan gibidir.
Stapelia grandiflora
Apocynaceae familyasından iki ayrı cins (Stapelia ve Orbea) leş çiçeği diye tanınmıştır. Bu ikisi önceden Stapelia cinsi olarak kabul ediliyordu. 1975 yılında ayırmaya gerek duymuşlar ve birçok stapelia türü Orbea cinsinden sayılmış.
Stapelia: Esas leş çiçeği bunlardır. Stapelia cinsinin 43 kadar türü var. Çok yetiştirilen iki türü Stapelia grandiflora ve Stapelia gigantea. Türlerinin çoğunluğunun çiçekleri leş kokuludur. Hoş kokuluları hem az hem nadir görülürler (örnek: S. erectiflora ve S. Flavopurpurea). Stapelia türlerinde yapraklar çok küçük ve çok kısa ömürlüdür. Gövde uzadıkça dökülürler. Gövdeleri güneşte kızarır, morlaşır. Doğada en çok dağlık arazilerde, suyu kuvvetlice süzdüren topraklarda yaşarlar. Kumluk ve kıraç yerlerde pek görülmezler.
— Stapelia gigantea en iri çiçekli türüdür. Çiçekleri 10 cm ile 40 cm genişliklerde büyük olabiliyor. Çiçeklerin taç yaprakları uzun ve kuyrukludur.
— Stapelia grandiflora, çiçekleri S. gigantea kadar büyük olmamasına rağmen daha iyi daha sağlam ve büyük gövdelidir. Bu sebeple daha fazla yetiştirilir. Gövdeleri 30cm kadar yükselebilir. Çiçekleri çeşidine ve şartlara göre 15cm genişliğinde olabilir. Koyu renkli çiçekler genelde mor tüylüdür.
Yukardaki iki türün gelişim ve çiçeklenme zamanı ilkbahar ortasından sonbahar ortasına kadardır.
Orbea cinsinin 56 türü var. Tamamen yapraksız gelişirler. Bazı Orbea türlerinde gövde tepeden horoz ibiği şeklinde gelişim gösterir. Güneşte kızarırlar. Orbea türleri leş kaktüslerinin en kolay yetiştirilenleridir. Çiçekleri de daha güzeldir.
— Orbea variegata bu cinsin en tanınmış türüdür. Anavatanı Güney Afrika’nın batısı olup bu bölge kış yağışlarını fazla alır. Dolayısıyla Orbea variegata’nın gelişim zamanı kış ve ilkbahar aylarıdır. Yaz sıcaklarında dinlenirler.
Stapelia gigantea
Leş çiçeğinin türlerinin yetiştirilmesi, bakımı
Açık havayı, havadar yerleri severler. Yazın öğle civarı güneşinden korunmaları gerekiyor. İklimi uygun memleketlerde yer örtüsü olarak kullanılabilir. Kış soğuklarına dayanıklılıkları türlere göre değiştiği gibi bir türün hibritlerine, cültivarlarına göre de değişir. Stapelia grandiflora ve Orbea variegata türleri havası nemli yerlerde -8°C dereceye, havası kuru olan yerlerde -4°C veya -5°C dereceye kadar dayanabilir.
Çiçek açma zamanları her iki ana cinste de türden türe farklılık gösterebilir. Birçok türün gelişim ve çiçeklenme zamanı yaz aylarıdır. Bazılarının kış ve ilkbahardır. Sulamayı azaltma, dinlendirme zamanlarını türün özelliğine göre bilip ayarlamak lazım. Çoğunluk türler Güney Afrika’ya aittir. Ay isimleri yanıltıcı oluyor. Yabancı kaynaklardan bilgi ararken dikkatli olmalısınız. Örneğin oralarda February (şubat) yaz ayı, July (temmuz) kış ayıdır.
Sulama: Su mutlaka birkaç gün iyice dinlendirilmiş tortusu giderilmiş olmalı. Dinlenme zamanında nadiren, pörsüyüp büzüşmeyecekleri sıklıkta, gelişim zamanlarında daha sık; toprak bir hayli kurudukça sulamak gerekir.
Toprak: Güvenilir marka çok sağlıklı bir kompost toprağa 1/3 oranında ince ponza taşı karıştırın. Uzmanlarının tavsiyesi şöyle: İyi bir kompost toprak + verimli bir arazinin üst yüzey toprağı + yıkanmış dere kumu karışımı. Asitli toprakları sevmezler. Nötr (pH 6.5 – 7.5 aralığında) ya da hafif alkalinli toprak gerekiyor.
Saksı: Suyu emen, kalitesiz toprak saksı kullanmalısınız. Kökleri fazla olmaz, derin saksı istemez. Yayvan, alçak saksılarda yetiştirin. Merkezden dışa doğru yeni gövdeler çıkararak çoğalır genişler. İki yılda bir toprak ve saksı değiştirin.
Orbea variegata
Güneş ihtiyacı: Yeri çok kuvvetli aydınlık olmalı. yazınğle vakti civarı güneş filtrelenmiş olacak. Yaz boyunca direkt güneş sabah güneşi ya da akşam güneşi şeklinde olmalı. Kışın daha kuvvetli güneş.
Bitki bitlerine dikkat: Bitki bitlerinin gözle belli olmayan zararları sonucunda zarar görmüş dokularda mantar hastalıklar türer, hızla yayılan çürümelere dönüşür. Leş çiçeği yetiştiriyorsanız elinizin altında bitki bitlerine karşı ilaç hazır bulunmalı.
Çürümelerde yapılacak şey: En sağlıklı parçaları kesin, aşağıda çoğaltma kısmında yazdığım gibi yapın.
Besin: Gelişim zamanlarında seyrek olarak genel amaçlı bitki besini verilmeli. Bulabilirseniz asit çeşitleri fazla olmayan besin daha iyidir.
Çoğaltılması: Leş çiçeklerinin çelikle ya da kökten ayırmayla çoğaltma zamanı hızlı büyüme gösterdikleri zamandır (ki köklenmeleri kesin olsun) bu da türden türe değişebilir. Bir parçası kesip alınarak ya da gövdelerden biri çekip ayrılarak çoğaltılır. Keserek aldığınız parçayı ise kesik yerin kuruması için bir iki gün açıkta bekletin. Sonra dikmeyip yeterince nemli olan toprağın üstüne yatırın. Alt kısımdan köklenir, yeni gövdeler oluşturur. Stapelia türleri çürümelere fazla yatkındır. Orbea türleri daha dayanıklıdır.
http://www.bitkivecicek.com/les-cicegi-stapelia-ve-orbea
merhaba arkadaşlar bu yeni aldığım leş kaktüsünün toprağını değiştirip daha büyük bir saksıya almam gerekir mi?
ve cinsinin ne olduğu konusunda bana yardımcı olacak tecrübeli arkadaşlarım vardır mutlaka ;)
Yeni alınan bitkilerin toprak değişimi önemli bence. Üreticiler genelde bitkiyi torf oranı yüksek karışım ile saksılıyorlar ve bu da zamanla bitkide bozulmaya sebep oluyor. Ayrıca kök ve gövdede olabilecek zararlıların kontrolü ve diğer bitkilere yayılma ihtimaline karşı da toprak değişimi öneriliyor. Fakat saksı değişimi için baharı beklemeniz daha yerinde olur diye düşünüyorum.
n.yıldız
23-04-2013, 21:57
Arkadaşlar, benim de bir leş kaktüsüm var(365 nolu mesajdakinden) Gövdesi kadife gibi yumuşak olanlardan. 2 aya yaklaştı dikeli. Çok güzel büyüyüp yavru vermeye başladı. Bu yavrulardan bir kaç tanesini ayırmak istiyorum. Yalnız bu konuda yardıma ihtiyacım var.
1.Yavrular ne kadar büyümeli? Yani 3 cm.den büyük, 5 cm.den küçük olmalı gibi bir kuralı var mı? :)
2. Gövdeden koparırken dikkat etmem gereken önemli birşey var mı? Gövdeden ''çıt'' diye ayırmam yeterli mi? :)
Sorularım biraz saçma oldu ama herhalde anlamışsınızdır.
ben nerde bulabilirim? anneme hediye alacağım ?
Sevgili ozden35,
Kaktüs ve Sukulent Alınacak Mekanlar başlığında farklı adresler paylaşılmıştı. Size yakın olabilecek İzmir'de Ünal Sera var. Alttaki linkleri inceleyebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-alinacak-mekanlar-seralar-etkinlikler/22743-7.htm#post1147705
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/27110.htm
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
n.yıldız
07-05-2013, 16:14
Benim 373 no'lu mesajıma cevap verebilecek birileri yok mu gerçekten? :(
Benim 373 no'lu mesajıma cevap verebilecek birileri yok mu gerçekten? :(
Olmaz mı hemen yanıtlayalım :o
Gövdeden ayıracağınız çelikler ne kadar gelişmiş olursa başarı şansı o derece artar. Bunun için gelişmiş, tombullaşmış dalları tercih edebilirsiniz. Keskin ve temiz bir bıçakla ayırdığınız çeliğin kesi yeri kuruyana kadar beklettikten sonra nemli toprağa daldırabilirsiniz.
Bu aşamada fazla sulamamaya özen gösterin. Gerisi zamana kalıyor. Köklenmenin ardından gelişmeye başlayacaktır.
milaca2010
07-05-2013, 23:47
Stapelia'da çiçek oluşumları başladı.
İzlediğim kadarıyla Stapelyalar farklı farklı açıyorlar ne şekil açacağını bilmiyorum.
Merhaba
Bu forumu uzun zamandır takip ediyordum. Şimdi üye oldum. Çünkü yardımınıza ihtiyacım. Fotoğrafta görüldüğü gibi Kaktüsümün yeni çıkan yapraklarında beyazlıklar var. Çiçeğim hasta mı oldu acaba ne yapmalıyım ve neden böyle oldu? Bilgi ve deneyimlerinizi benimle paylaşır mısınız?
Merhaba Orbea,
Öncelikle foruma hoşgeldiniz. Keşke fotoğrafınızı yüklerken rotasyonla fotoğrafınızı düzenleseydiniz. Bu şekilde, ters haliyle görüntülemek zor oluyor.
Bana sukulentinizdeki sorun unlu bit gibi geldi. Gövdede yapışkanlık da mevcut mu? Un gibi kaplı bir yüzey ve yapışkanlık varsa unlu bitin verdiği zarar akla geliyor. Özellikle yeni sürgün yerlerini seviyor unlu bitler. Hastalık olan saksıları diğer bitkilerinizden ayırın, diğerlerine de geçmesin. Sukulentinizi topraktan arındırın ve köklerini de kontrol edin. Ardından ilaçlama yapmanızı tavsiye ederim ve tekrar temiz bir toprak karışımı ile saksılayın. İlaçlamayı kullandığınız ürünün talimatı çerçevesinde tekrarlamanızda fayda var.
Altta linkini verdiğim başlık kaktüs ve sukulentlerde sık görülen hastalıklar ve fotoğrafları konusundadır, ilginizi çekecektir. 5 numaralı mesaj unlu bitlerle ilgili.
http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/27022.htm
Sevgili Orbea ve Sevgili Selenn, bu unlu bit değil. Geçtiğimiz yıllarda benim stepalimın da başına geldi. Güllerdeki küllenme hastalığının aynısı gibi. Özellkle yeni çıkan filizlerin üzerini toz gibi beyaz bir toz kaplamıştı, filizlerin büyüme ve gelişmesini durduruyor, yayılım gösterme eğiliminde oluyor. Ben hastalanan bütün dalları bitkiden koparıp uzaklaştırmıştım. Bitkim neredeyse 2 dal kalmıştı ama kurtuldu, sonradan. Güllerde küllenme hastalığına ne yol açıyor tam bilemiyorum, mantar olabilir. Akşam sulamalarından kaynaklıydı galiba ama emin değilim. İlgili başlığı gözden geçirmekte yarar var.
Bir de bitkimi daha fazla güneş alan bir yere nakletmiştim, onunda faydası oldu.
Merhaba selenn ve sakdag paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Sanırım sakdag' ın söylediği benim kaktüsümün durumu ile aynı. Bende hastalıklı yaprakları koparmayı düşünmüştüm ama çok fazla olduğu için kıyamadım. Belki ilacı falan vardır diye bir sorayım dedim. Tekrar teşekkür ederim ve ayrıca hoşbulduk selenn.
Ha bir de fotoğrafı çevirmek için çok uğraştım ama beceremedim.
Gazi Barış
29-05-2013, 18:03
Yukarıda fotoğrafalarını paylaştığım Kaktüsümdeki (http://www.agaclar.net/forum/1020313-post361.htm) resimlerden 4. resimdeki tomurcuk daha önce açan onca çiçeğe rağmen tohuma durdu. 3-4 yıllık bir birlikteliğimiz olmasına rağmen ilk kez tohum kesesi oluşturdu. 8 aydır büyüyen kese şu anki formuna ulaşınca büyümeyi durdurdu, bakalım tohum oluşturacak mı?:confused:
411749
411750
411751
ayomisan
29-06-2013, 14:04
Leş kaktüsü olduğunu dusundugum bir çelik var elimde. Dip kısmı kapalı.dal olarak buyuyen bir kısmını koparilarak alinmis.
Yaklasik on onbes gundur. Topragin ustude hafiften gömülü sekilde duruyor. Köklenmeye dair belirti yok.
İci sanırım bosalmaya basladi. Eski sertligini kaybetmis.
Nemli toprak uzerine mi almaliyim.
Koklenmesini nasıl saglayacagim....
kopshtar
12-07-2013, 14:53
Huernia variegata ilk çiçeğini dün akşam açtı.
Dokusu çok güzel, kokusu kötü :))
Arkadaşlar şu başlıkta da bahsettim ama kimse bana cevap vermedi. :(
http://www.agaclar.net/forum/1192329-post1.htm
Stapelia da büzüşme ve yumuşama yaşayan var mı? Çiçek açtı tomurcukları var daha. Sağlıklı duruyor ama bir çok sürgünü diplerden yumuşamaya başladı. İlla kesmem mi gerekiyor :(
kaktüsçüm
22-09-2013, 19:10
leş kaktüsleri ben ce çok ilginç ve güzel bitkiler..
Mersin'e tatile geldiğimde akşam yemek için dışarı çıktım. Köftecinin bahçesindeki leş kaktüsünü gördüm, öyle güzel yayılmış öyle iştahla büyümüştü ki, sonra çiçeğini ve kocaman tomurcuklarını gördüm aşık oldum. Hemen bir kök koparttım sonra da resmini çektim:)
Yer örtücü olarak kullanılabildiği yazılmıştı. Ancak bu büyüklükte bir çiçek beklemiyordum. En az 20 cm büyüklüğünde çiçeği var sanırım. Sanırım gece olduğu için flaşla çekim yapmışsınız. Canlı ve güzel gözüküyor. Gündüz ışıkta makro çekebilseydiniz o da çok güzel görüneceğine eminim. Kırmızı toprakta sağlıklı bir şekilde büyümüşler.
Sayfa tekrar canlasın. :)
Gazi Barış
20-06-2014, 17:36
Açmış halini yayınlarsan daha da canlanacak gibi :p
The Island
04-08-2014, 11:51
Bu sene sürpriz yaptı ;)
Benimki bekliyor bakalım,ne zaman açmaya heveslenecek...
Balkonu sevdi kuzucuk, yeni yeni sürgünlerimiz var:) çiçekte görsem fena olmaz, nasıl açacak bilmiyorum bile:)
nasıl suluyorsunuz, ne kadar ve ne sıklıkta acaba?
nasıl suluyorsunuz, ne kadar ve ne sıklıkta acaba?
3 günde bir su veriyorum, miktarına hiç dikkat etmedim.
solucan17
13-08-2014, 12:18
Sayın yalper özellikle tomurcuk döneminde suyu sevmiyorlar bu sıcaklarda bile 10 günü geçmiştir su vermiyeli
Seabert74
15-10-2014, 11:59
Merhaba,
Aynı saksıda topladıgım leş kaktüslerimin 1 tanesi geçen ay, diğeri de dün açtı.. Sanırım farklı türler ama emin olamıyorum,
Bu Orbea variegata olabilir mi??
521262
ve bunun cinsi nedir??
521263
teşekkürler
Tahminim: Huernia sp nova coll.
Merhaba,
Aynı saksıda topladıgım leş kaktüslerimin 1 tanesi geçen ay, diğeri de dün açtı.. Sanırım farklı türler ama emin olamıyorum,
Bu Orbea variegata olabilir mi??
521262
ve bunun cinsi nedir??
521263
teşekkürler
İkisi de Orbea variegata. Çiçek renklerindeki ton farklılıkları türünün farklı olduğu anlamına gelmez. Tıpkı beyaz, mor, pembe vs. renkli menekşelerin türlerinin hep aynı olması gibi.
Sayın yalper,
Huernia sp. nova coll. ismini nerden duydunuz? Zaten bu şekilde tür adı olmaz, "nova coll" yalnızca "yeni koleksiyon"un kısaltması bence :) "sp" zaten "species" demektir, yani tür. Dolayısıyla yazdığınız şey "Huernia türü yeni koleksiyon" oluyor :D
Seabert74
17-10-2014, 07:25
Çok aydınlatıcı oldu, teşekkürler sevgili Esin.. Çiçek gördükçe daha çok çeşit edinmek istiyorum şimdi de.. Ah bizim halimiz :))))
Rengindeki morlaşma sağlık sorunumu ?
The Island
24-05-2015, 13:05
Merhaba,
Bunun ne olduğunu bilen var mı ? 😊Ben anlayamadım doğrusu !
Merhaba,
Bunun ne olduğunu bilen var mı ? 😊Ben anlayamadım doğrusu !
Tohum kapsülü :)
The Island
24-05-2015, 13:39
Tohum kapsülü :)
Çok teşekkürler bilgi için :) , kendi mi açılacak yoksa ben mi koparıp açmalıyım? Direk ekecek miyim ? Vallahi çiçekten korkmaya başlamıştım .
Olgunlaştığında kendisi açılır, yetişemezseniz tohumlar etrafa saçılır... Ben de çok ayrıntılı bilgiye sahip değilim ama aklımda kaldığı kadarıyla tohum kapsülleri yaklaşık bir yılda olgunlaşıyormuş, sizin kapsül de olgunlaşmak üzere gibi...
Önceki sayfalarda bununla ilgili daha geniş bilgiler vardı, yerinizde olsam hemen ilk sayfadan itibaren okumaya başlardım. :)
The Island
24-05-2015, 15:18
Olgunlaştığında kendisi açılır, yetişemezseniz tohumlar etrafa saçılır... Ben de çok ayrıntılı bilgiye sahip değilim ama aklımda kaldığı kadarıyla tohum kapsülleri yaklaşık bir yılda olgunlaşıyormuş, sizin kapsül de olgunlaşmak üzere gibi...
Önceki sayfalarda bununla ilgili daha geniş bilgiler vardı, yerinizde olsam hemen ilk sayfadan itibaren okumaya başlardım. :)
Teşekkür ederim Sayın A_NOMAD,
Ben işteyken açılma ihtimaline karşı ben onu bir kabın içine koyayım ya da altına bez sereyim. Açılınca da çaresine bakarım . :):)
bcekderi
24-05-2015, 21:10
554951
Bu da benim leş kaktüsüm.
Bu da benim stapeliam ;) niyeyse leş kaktüsü demeyi sevmiyorum. İnşallah çiçek açmış halini de paylaşmak nasip olur
stapelia neden yumuşar? ben sıcaklara bağlıyorum resmen bayıldı çiçeğim :(
Stapelia grandiflora'm öyle çok tomurcuklandı ve öyle çok tomurcuk kaybetti ki kesin sulamasında hata yapıyorum diye özellikle 'tomurcuklanma döneminde sulama' konusunda her bilgiye/her deneyime ulaşmaya çalıştım.
'Susuz bırakılmamalı, toprağı sürekli nemli kalmalı' ile 'çok az sulanmalı, sadece toprağı kurudukça' arasında pek çok ve birbiriyle çelişen cevaplar buldum.
Zaten bitkimi azar azar suluyordum, toprağı kurumayacak şekilde daha bol sulamaya karar verdim ve başarılı oldum, susuz kalmamayı çok sevdi.
Sonra fark ettim ki tomurcuk kayıplarımın sebebi sulama problemi değilmiş!
Bitkim tüm gün güneş görüyordu, canım tomurcuklarım güneş nedeniyle kuruyormuş!
Tesadüfen bir tanıdık 'stapeliasının tomurcuklarının güneşte sararıp döküldüğünü' söylemeseydi tomurcuklarımızı kaybetmeye devam edecektik ve bu bilgiye hiç rastlamamıştım daha önce...
Zavallımın derdini çözmem çok uzun sürdü ama öğrenir öğrenmez hemen güneşten uzaklaştırdım ve sonuç aşağıda ;)
572952
...Ve çiçeğimizi açtık ;)
573137
573138
sumeyra47
29-08-2015, 15:38
Leş kaktüsünü çok severim özellikle gösterişli çiçeklerini. Ben onun kötü kokusuna da razıyım (ne de olsa yakından koklamadıkça kokusu pek rahatsız etmiyordu) ama çiçeğin üzerindeki kurtcukları görünce biraz soğudum doğrusu. Yine sevmeye devam ettim.
Kışın dört saksı leş kaktüsünü soğuktan dondurmuştum. Oysa ki ben soğuğa dayanıklı olduklarını bir yerlerde okumuştum. Yine de çok üzüldüm gerçekten evdeki bitkilerde ailenin bir üyesi gibidir benim için. Şimdi minik leş kaktüsünü tekrardan büyütüyorum.
Benol Hazaroğlu
30-08-2015, 14:41
Çok güzelmiş. Ömrü kısa olmasa iyiyimiş.
...Ömrü kısa olmasa iyiyimiş.
Sineklerden koruyabilirseniz aslında ömrü çok da kısa sayılmaz (min.4gün) ama sinek(ler)le karşılaştıktan kısa süre sonra çiçek kapanıyor :)
Vicia Ervilia
05-10-2015, 23:37
Bu çiçek açınca tohum mu fırlatıyor? Ay ya yanlış okudum, ya okuduğumu anlamadım...
Bu çiçek açınca tohum mu fırlatıyor?...
:D :D
Çiçek açtıktan sonra tozlaşma gerçekleşir ve tohum bağlarsa, tohum kesesi olgunlaştığında açılarak içindeki tohumları saçıyor.
Sanırım bununla ilgili bir şeyler okudunuz ve aklınız karıştı :D
Vicia Ervilia
06-10-2015, 11:14
Öyle oldu hayır evin içinde duruyor hava da soğuk balkona da alamam :) içindeki kurtlar falan diye düşündüm. Hayal gücüm çok iyiydi dün gece :D
umutdunyasi
08-10-2015, 10:57
İsmini buldum sonunda :rolleyes:
bcekderi
08-10-2015, 20:55
Benim çiçeğim ,tohum kapsülünden sonra çiçeklerinide gördük.
Merhaba benim leşlerim de bunlar ben bunların tohum kesesi olusturmasini nasıl sağlarım polenleri var mı emin olamadım fırçayla kurcaladim ama pek başaramadım gibi
Merhaba benim leşlerim de bunlar ben bunların tohum kesesi olusturmasini nasıl sağlarım polenleri var mı emin olamadım fırçayla kurcaladim ama pek başaramadım gibi
Son fotoğraftaki dünya güzelinden gözlerimi alamadım, maşallah ;)
Tozlaşabilmeleri için maalesef sineklerle muhatap olmaları gerekiyor, açık havaya çıkarırsanız tohum bağlama ihtimali yükselecektir. Elle yapabileceğinizi pek sanmıyorum...
Sevgili Nomad tavsiyenize uydum açık alana çıkardım tek başına döllenir mi deneyelim bakalım. Stapelia Hirsuta'nın yavruları henüz serce parmaktan küçük biraz büyüsünler zevkle paylaşabilirim.
...Stapelia Hirsuta'nın yavruları henüz serce parmaktan küçük biraz büyüsünler zevkle paylaşabilirim.
Onun için yazmamıştım, yine de nezaketiniz için teşekkür ederim ;)
Döllenme için bildiğim kadarıyla tek çiçek yeterli oluyor, umarım başarılı olursunuz da burada koca koca tohum kapsüllerinizin fotoğraflarını görebiliriz :rolleyes:
Bende yeni açan stapelia (kaplan desenli sukkulent çiçek) bitkimin resmini göndermek istiyorum.ama önce nasıl resim ekleyeceğimi öğrenmem gerek.Bu gün açtı ve görünce çok şaşırdık, tüm aile bireyleri yakından incelerken kokusuna şahit olduk ve ikinçi şaşkınlığı yaşadık.yeni üyeyim biyoloji öğretmeniyim.doğa foğrafları çekmeyi ve bakmayı çok severim.
Bende yeni açan stapelia (kaplan desenli sukkulent çiçek) bitkimin resmini göndermek istiyorum.ama önce nasıl resim ekleyeceğimi öğrenmem gerek.Bu gün açtı ve görünce çok şaşırdık, tüm aile bireyleri yakından incelerken kokusuna şahit olduk ve ikinçi şaşkınlığı yaşadık.yeni üyeyim biyoloji öğretmeniyim.doğa foğrafları çekmeyi ve bakmayı çok severim.
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
agaclar.net Forum Kuralları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)
Sevgili Orchids, öncelikle foruma hoşgeldiniz. Stapeliaların çiçekleri çok gösterişli ama kokuları hakikaten ismine yakışır nitelikte bu sebeple Leş Kaktüsü olarak da adlandırılıyorlar. Kötü kokusu sebebiyle kara sinekleri üzerlerine çekip polenlemme ile tohum kapsülü oluşturuyorlar.
Foruma yeni katılan arkadaşların kendilerini tanıttığı bu (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) başlığa uğrarsanız sizi daha yakından tanımış oluruz.
Fotoğraf ekleme konusunda da bu (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm) başlık size yardımcı olacaktır.
Hoşgeldiniz...
pikaktos
30-06-2016, 13:14
Merhaba sağlıklı şekilde büyüdüğünü düşündüğüm bitkimin bir dalı ekteki gibi kurudu :( Kimi yerde fazla su sevmedikleri yazıyor kimi yerde bir kere bolca suladıktan sonra kuruyana kadar bırakmak gerektiğini, özellikle şu aralar havalar ısınmışken ne kadar sıklıkla sulamalıyım? Yardımcı olabilir misiniz?
Saksıdaki toprağa 1-2 cm. derinliğe kadar parmağınızı batırın toprak tamamen kuruysa alttaki direnaj deliklerinden çıkıncaya kadar bol su verin. Saksı altlığı varsa bir süre sonra altlıkta biriken suyu boşaltın. Toprak tam kurudukça su verilmeli.
Yüzey kuru gibi gözükse de kök çevresindeki toprak nemli olabilir bu sebeple parmağı batırıyoruz.
pikaktos
30-06-2016, 13:47
Ben sulamasını çok az yapıyordum, dibe ulaşmayacak kadar teşekkür ederim bilgilendirme için :)
Son çiçekler.
631665
631666
631667
Mesut Temiz
23-03-2018, 18:36
Bunlar yeni geldi
Çok güzellermiş... Arkadaki stapelium'daki iki uzantı tohum kesesi bu arada... İçinden paraşüt gibi uçan tüylü tohumlar çıkıyor tam olgunlaştığında... Nadiren tohum kesesi verir, şanslısınız...
Çok güzellermiş... Arkadaki stapelium'daki iki uzantı tohum kesesi bu arada... İçinden paraşüt gibi uçan tüylü tohumlar çıkıyor tam olgunlaştığında... Nadiren tohum kesesi verir, şanslısınız...
Teşekkür ederim 4 taneydi 2'si kurudu. İnşallah bunlar çıkar
kaktüsaşığı
30-07-2018, 23:46
Bu da bizim sineklerle boğuşan leş kaktüsümüz :mad:
Iki hafta önce dikmistim.Sabah sürprizi oldu çiçeğin açtığını görmek.Ismini de siteden öğrendim.Edindigim yeni bilgilerle artık hak ettiği bakımı görecek☺
semanurozbek
19-10-2018, 14:08
Merhaba leş kaktüsümün dibinde böyle bi filiz oluştu, toprakta olan bi tohumun filizlendiğini düşünüyorum ama yine de emin olamadım. Bilen biri cevap verirse çok sevinirim :)
Mesut Temiz
19-10-2018, 17:00
Merhaba leş kaktüsümün dibinde böyle bi filiz oluştu, toprakta olan bi tohumun filizlendiğini düşünüyorum ama yine de emin olamadım. Bilen biri cevap verirse çok sevinirim :)
Başka bir bitkiye ait bir tohum yeşermiş göründüğü kadarıyla....
semanurozbek
19-10-2018, 17:41
Başka bir bitkiye ait bir tohum yeşermiş göründüğü kadarıyla....
Teşekkür ederim, sevinmiştim ama olsun :)
Conenin_evi
15-07-2019, 19:02
Iyi gunler grupta yeniyim ve foto yukleyemedim mesaj gondermeden foto yuklenmiyomus bu form anlamindani o uyari anlayamadim !!!les kaktusum ektigimde yesil ve dolgun saglikliydi suanda buzustuler torf topraginda ve cam bardakta ekiliydi tatil donusu porsumus hemen cikardim birkac gun pecete uzerinde beklettim simdi baska topraga ektim ucu hala uzuyo fakat diger yerleri zayif bir halde yardim ederseniz sevinirim:confused:
Mesut Temiz
15-07-2019, 21:09
Iyi gunler grupta yeniyim ve foto yukleyemedim mesaj gondermeden foto yuklenmiyomus bu form anlamindani o uyari anlayamadim !!!les kaktusum ektigimde yesil ve dolgun saglikliydi suanda buzustuler torf topraginda ve cam bardakta ekiliydi tatil donusu porsumus hemen cikardim birkac gun pecete uzerinde beklettim simdi baska topraga ektim ucu hala uzuyo fakat diger yerleri zayif bir halde yardim ederseniz sevinirim:confused:
Merhabalar,
Öncelikle, sukulentleri diktiğiniz saksılar mutlaka delikli olmalı.. İkinci olarak, torf sukulentlerin çoğu için uygun bir toprak değil, kaktüs ve sukulentler için satılan topraklardan alabilirsiniz ya da bu mümkün değilse dışarıdan kazdığınız toprağı kullanabilirsiniz...
Bitkiniz muhtemelen çok uzun süre susuz kaldı ve ondan pörsüdü... Ben olsam bol bol sularım, sorun buysa kısa sürüde su çekip şişkinleşecektir..
Bir ihtimal de tatile gitmeden önce deliksiz kapta çok fazla su verdiyseniz köklerinin çürümüş olması, ki böyle bir durum bitkinin dibinden belli olur... Umarım sorun bu değildir...
Conenin_evi
20-07-2019, 22:50
Tesekkurler bilgi icin yeni ozel bi toprak aldim ona aktaricam Insallah duzelir sindilik toparlaniyo gibi...
Bu da benim leş kaktüsüm. Görüntü harika, kokusu leş,leş,leş.
Bu bebeklerde benim abileri/ablaları ,)
inşallah sizlerin güzelleri gibi olurlar ,)
698423
Sevgili @SDurul dan gelen kaktüsun 2 yıl sonra çiçeğini gördüm çok güzel bı bekleyisti teşekkür ederim
Bende bu bitkiden vardı, çok çirkin diye öyle köşede duruyordu bakımsız bir şekilde büyüdüde, sadece suyunu verir geçerdim
Meğer güzelmiş bu ya akşam bi saksı değişimi filan yapıyım :D
Svlcglyn
05-02-2020, 12:38
Herkese merhaba, buda benim leş kaktüsüm, fakat son zamanlarda yeni dallarının uç kısımlarında fotoğraflarda da göründüğü gibi kuruma gibi anlayamadığım birşeyler söz konusu, nedeni ne olabilir, düzeltmek için neler yapabilirim bilgilendirirseniz çok sevinirim, şimdiden bilgileriniz için teşekkürler..
Sıcak ve güneş almayan karanlık ortamda kalmış olabilir mi?
Svlcglyn
05-02-2020, 13:12
Sıcak ve güneş almayan karanlık ortamda kalmış olabilir mi?
Durduğu yer hiç karanlık değil aslında gün ışığını da güzel alıyor ama cam kenarına güneşe koydum şimdi hemen haklısınız direkt güneşi görmesi gerekiyor belkide. Teşekkür ederim 🙏🏻
edaakoc1
01-05-2020, 12:39
Arkadaşlar merhaba siteye yeni katıldım. stapeliamın kökü sararmaya başladı. Dalından keserek ayrı bşr saksıya mı diksem? Neresinden kesmek lazım? Daha önce hiç çoğaltmadım. Yardımcı olabilirseniz cok sevinirim.
edaakoc1
01-05-2020, 12:48
durum bu napsam bilmedim.
HÜSEYİN.ATAHAN
01-05-2020, 16:55
Son fotoğraftaki leş kaktüsünü çok aradım ama bulamadım nerden bulurum yardım edermisiniz
Galip Kuzucu
01-05-2020, 18:13
durum bu napsam bilmedim.
707133
İşaretleme yaptığım gibi olan kısımlardan rahatlıkla sağa sola hafifçe çevirince ayrılacaklardır.
edaakoc1
02-05-2020, 10:43
Çok teşekkür ederim. Peki bu sararma neden oluyor? Çok su vermedim aslında kış boyu. 10 günde bir anca vermişimdir. Sararan bölgelerin kurtulma şansı varmı sizce?
Merhaba resimde görmüş olduğunuz gibi bu bitki adını bile bilmiyorum tek bir dal halinde teyzem verdi çok güzel çiçek açıyor diye ama sadece böyle çoğaldı çiçek açmıyor acaba yanlış mı ilgi gösteriyoruz. Dış pencere önünde duruyor ve suyunu toprak kurudukça veriyoruz. Fikirlerinizi alabilir miyim şimdiden teşekkür ederim
Merhaba resimde görmüş olduğunuz gibi bu bitki adını bile bilmiyorum tek bir dal halinde teyzem verdi çok güzel çiçek açıyor diye ama sadece böyle çoğaldı çiçek açmıyor acaba yanlış mı ilgi gösteriyoruz. Dış pencere önünde duruyor ve suyunu toprak kurudukça veriyoruz. Fikirlerinizi alabilir miyim şimdiden teşekkür ederim
Çiçeği çok kötü kokuyor ama. :(
yani ne zaman açacak şuan bitki nasıl duruyor normal mi
ya kimse yardımcı olamayacak sanırım
Arkadaşımın var. Çiçeğini makasla kesip atardı.
Sulamanız ideal, yavrular da vermiş. Demek ki bitki sağlıklı. Ne zaman çiçeklenir, bir fikrim yok. Geçmiş sayfalara bakabilirsiniz. Yetiştirenlerin deneyimleri vardır mutlaka.
Ben bakmadım. Eğer yetiştirseydim, yardımcı olurdum.
Mesut Temiz
15-06-2020, 22:36
Bitkiniz orbea variegata (diğer adı stapelia variegata) ya da çok yakın bir tür...
Çiçek açması için belli bir büyüklüğe erişmesi ve çok güneş ışığı alması gerekir... Tüm gün güneş en idealidir... Bu mümkün olmuyorsa, ne kadar güneş alırsa o kadar iyi... Bitkiniz çiçek açmak için henüz küçük... Genellikle yaz ortasından sonra, yaz sonunda ve sonbahar başlarında çiçek açar ve kötü koksa da harika bir görünüme sahiptir çiçekleri...
Tesekkür ederim ilginiz için arkadaşlar
Dumlupınar
24-06-2020, 14:41
Buda bizim kaktüsümüz.3 yıldır aynı saksıda hiç müdahale edilmeden keyifle yaşıyor.
Sonbahar aylarında çiçek açıyor.
Bu çiçeği internette yıllar önce görmüştüm ama hiçbir serada denk gelmedim. Bu bitkiyle ilgili merak ettiğim 2 soru var; Birincisi Türkiye'de doğal ortamda bulunuyor mu ? İkincisi ve en merak ettiğim ise kokusu neye benziyor?
Bu çiçeği internette yıllar önce görmüştüm ama hiçbir serada denk gelmedim. Bu bitkiyle ilgili merak ettiğim 2 soru var; Birincisi Türkiye'de doğal ortamda bulunuyor mu ? İkincisi ve en merak ettiğim ise kokusu neye benziyor?
Koku nasıl tarif edilir ki, adı gibi desem. Gerçekten çok kötü.
Mesut Temiz
06-07-2020, 15:31
Leşe yumurtlayan sinekleri kandırıp üzerine yumurtlamalarını (ve bu arada tozlaşmayı gerçekleştirmelerini) sağlayacak kadar leşe benziyor kokusu... Açık bir balkonda koku birikmediği için ancak yaklaşıp kokladığınızda anlarsınız, ancak kapalı bir mekanda kalırsa tüm ortamı leş kokutur...
Dumlupınar
06-07-2020, 17:07
Çok dekoratif ve 2-3 yıl gibi bir zamanda çok güzel bir forma ulaşıp,görenleri kıskandıracak bir bitki.
Yarı gölgeli açık alanda yerini değiştirmeden son derece keyifle gelişimini sürdürüyor.Kokusunun rahatsızlığını önlemek için,çiçeklenme aşamasında herhangi bir açık alanda bulunmasını sağlamak yeterli oluyor.
Cevaplar için teşekkürler. Bu bitkiyi sizce tohumdan mı yetişirmek daha iyi olur yoksa çelikleme ile mi ?
Dumlupınar
06-07-2020, 20:47
Cevaplar için teşekkürler. Bu bitkiyi sizce tohumdan mı yetişirmek daha iyi olur yoksa çelikleme ile mi ?
Çelikle yetiştirmek çok daha kolay olur.
Buda bizim kaktüsümüz.3 yıldır aynı saksıda hiç müdahale edilmeden keyifle yaşıyor.
Sonbahar aylarında çiçek açıyor.
Sayın Dumlupınar maşallah. Hangi çiçeğe el atsanız mükemmel oluyor. Çok güzel büyümüş, ellerinize sağlık.
Dumlupınar
07-07-2020, 09:29
Sayın Dumlupınar maşallah. Hangi çiçeğe el atsanız mükemmel oluyor. Çok güzel büyümüş, ellerinize sağlık.
Doktor hanım,çok teşekkür ederim.Sağolun...
Sizlerin el attığı hastaların yanında çiçeğin lafımı olur ?
Sizin bu salgın döneminde,halkımıza verdiğiniz emek ve hayatı sağlıkla kucaklamasını sağladığınız her hasta için ben size çok teşekkür ediyorum.
SAĞ OLUN.VAR OLUN.DÜNYA DURDUKÇA DURUN İNŞALLAH...
Stapeliaya çok benzeyen bir bitki daha var. (bkz: rafflesia)
Doktor hanım,çok teşekkür ederim.Sağolun...
Sizlerin el attığı hastaların yanında çiçeğin lafımı olur ?
Sizin bu salgın döneminde,halkımıza verdiğiniz emek ve hayatı sağlıkla kucaklamasını sağladığınız her hasta için ben size çok teşekkür ediyorum.
SAĞ OLUN.VAR OLUN.DÜNYA DURDUKÇA DURUN İNŞALLAH...
Çok teşekkürler, sayın Dumlupınar. Ne güzel övgüler bunlar...Yoğun ve stresli günüme moral oldular. Hakkıyla yapılan her iş güzel ve kutsaldır. Çünkü sonuç olarak insana hizmet ederler.
Dumlupınar
14-08-2020, 15:01
Kaktüsümüzün tomurcuklarından hala ses seda yok.Ama formu pek havalı...
birmucizeolsun
21-09-2020, 23:22
Merhaba, leş kaktusumun cani çekilmis gibi, icinde su yok gibi buzustu. Bir suredir boyle. Kendine gelmesi icin ne yapmalıyım?
Yeni bir yavru veriyor onda sorun yok simdilik.
https://i.hizliresim.com/XjYCvX.jpg (https://hizliresim.com/XjYCvX)
sanpedro
28-09-2020, 17:01
bunlar gerçek leş kaktüsü mü? yoksa başka bir bitki mi aldatıldık mı :D
Mesut Temiz
28-09-2020, 23:29
bunlar gerçek leş kaktüsü mü? yoksa başka bir bitki mi aldatıldık mı :D
Evet, bunlar orbea (stapelia) variegata, yani "leş çiçeği" olarak adlandırılan sukulent türlerinden biri... Sarı-turuncu zemin üzerine koyu kahve-bordo leopar desenli çiçek açan tür...
Herkese merhabalar bu güzelliğe yaklaşık olarak 1 yıldan beri sahibim. İlk aldığımda küçücük bir kökken 5-6 ay gibi kısa bir sürede coştu ve her yerden yeni sürgünler verdi. Ancak son 3 aydır bitkimde farklılıklar gözlemlemeye başladım. Önceleri canlı ve diri duran bitkim pörsümeye başladı. Büyümesi durdu ve hatta çıkan yeni sürgünler pörsüyerek kurudu gitti. Daha önceden başına böyle bir şey gelen var mı? Stapelia'mı nasıl eski haline getirebilirim?
https://i.hizliresim.com/oODtXk.jpg
https://i.hizliresim.com/1nuTrt.jpg
https://i.hizliresim.com/MvAsCW.jpg
https://i.hizliresim.com/7bVqTr.jpg
Mesut Temiz
02-11-2020, 16:19
Herkese merhabalar bu güzelliğe yaklaşık olarak 1 yıldan beri sahibim. İlk aldığımda küçücük bir kökken 5-6 ay gibi kısa bir sürede coştu ve her yerden yeni sürgünler verdi. Ancak son 3 aydır bitkimde farklılıklar gözlemlemeye başladım. Önceleri canlı ve diri duran bitkim pörsümeye başladı. Büyümesi durdu ve hatta çıkan yeni sürgünler pörsüyerek kurudu gitti. Daha önceden başına böyle bir şey gelen var mı? Stapelia'mı nasıl eski haline getirebilirim?
https://i.hizliresim.com/oODtXk.jpg
https://i.hizliresim.com/1nuTrt.jpg
https://i.hizliresim.com/MvAsCW.jpg
https://i.hizliresim.com/7bVqTr.jpg
Bitkiniz aşırı susuz kalmış olabilir mi?
Stapelia variegata (veya güncel adıyla orbea variegata) bir çöl sukulenti olsa da uzun süre çok az su verildiğinde büzüştüklerini kendi bitkilerimden biliyorum... Susuzluk daha da uzun sürdüğünde bazı dallarını feda ederek kurutuyor... Yaşlı dalları da iki üç yılın sonunda normal olarak ölüyor, ancak sizde genç sürgünlerde de sorun olduğundan neden bu olmasa gerek..
Sorun bu değilse, ben olsam mantar/küf hastalıklarına önlem olarak 1/100 oranında oksijenli su çözeltisi hazırlayıp birkaç kez fısfısla bitkiye uygulardım...
Bunun dışında bakımı kolay bir bitkidir.. Bol güneş ışığı, yeterli sulama, kış soğuğundan koruma ve mantar/küf ve unlu bite karşı önlem aldığınızda iyi gelişen bir türdür... İsterseniz her ihtimale karşı birkaç çelik alarak bunları ayrıca köklendirip yedekleyebilirsiniz...
Bitkiniz aşırı susuz kalmış olabilir mi?
Stapelia variegata (veya güncel adıyla orbea variegata) bir çöl sukulenti olsa da uzun süre çok az su verildiğinde büzüştüklerini kendi bitkilerimden biliyorum... Susuzluk daha da uzun sürdüğünde bazı dallarını feda ederek kurutuyor... Yaşlı dalları da iki üç yılın sonunda normal olarak ölüyor, ancak sizde genç sürgünlerde de sorun olduğundan neden bu olmasa gerek..
Sorun bu değilse, ben olsam mantar/küf hastalıklarına önlem olarak 1/100 oranında oksijenli su çözeltisi hazırlayıp birkaç kez fısfısla bitkiye uygulardım...
Bunun dışında bakımı kolay bir bitkidir.. Bol güneş ışığı, yeterli sulama, kış soğuğundan koruma ve mantar/küf ve unlu bite karşı önlem aldığınızda iyi gelişen bir türdür... İsterseniz her ihtimale karşı birkaç çelik alarak bunları ayrıca köklendirip yedekleyebilirsiniz...
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Haftada bir kere suluyordum ancak su miktarını biraz arttırsam iyi olacak sanırım. Dediğiniz gibi iki çelik alarak birini ofisime birini de evdeki saksıya gömdüm. En azından yedeğim oldu. Bahsettiğiniz oksijenli su çözeltisini nasıl hazırlayabilirim?
Mesut Temiz
03-11-2020, 11:53
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Haftada bir kere suluyordum ancak su miktarını biraz arttırsam iyi olacak sanırım. Dediğiniz gibi iki çelik alarak birini ofisime birini de evdeki saksıya gömdüm. En azından yedeğim oldu. Bahsettiğiniz oksijenli su çözeltisini nasıl hazırlayabilirim?
Eczanelerde satılan oksijenli suyu 1 ölçek kabul edip bunu yaklaşık 100 ölçek çeşme suyuna karıştırmanız yeterli... Bunu birkaç gün arayla uygularsanız mantar ve küf hastalıklarına karşı yararlı olacaktır....
Bir de, çelik alırken kesik yüzeyin kuruması için birkaç gün açıkta bekletmek gerekiyor... Kesik yüzey kurumamışsa topraktaki bakteri ve diğer mikroorganizmalar kolayca bitkiye nüfuz edip öldürebiliyorlar... En garantisi, kesik yüzeyi toz tarçına batırıp o şekilde birkaç gün kurutmak.. Oluşan yara kabuğu benzeri doku, mikroorganizmaların bitkinin içine girmesini engelliyor... bitkinin kurumasından hiç endişe etmeyin, bu konuda çok dayanıklılardır, geçmişte aylarca o şekilde kalan kaktüs ve sukulentlerim bile toprağa diktiğimde kısa sürede köklenip geliştiler...
Bol şans dilerim...
Dumlupınar
10-11-2020, 10:19
Kaktüsümüz,Kasım ayında çiçeklerini açmaya hazırlanıyor.
Gizem yalçın
24-11-2020, 11:41
Kaktüsümüz,Kasım ayında çiçeklerini açmaya hazırlanıyor.
rica etsem çiçekli dallardan birini benimle paylaşabilir misiniz?? leş kaktüsünün çiçeği çk hoşuma gidiyor kokusunu da çok merak ediyorum. eğer bir dal gönderebilirseniz çok mutlu olurum isterseniz ben de size sukulent gönderebilirim.
Dumlupınar
23-01-2021, 21:34
Nihayet çiçeklenmiş fotoğrafları paylaşıyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.