Bağlan

View Full Version : Devetabanı (Monstera Deliciosa)

Sayfalar : 1 [2]

kekimiyomu
05-03-2019, 12:07
2 ocakta suda köklendirmeye başladığım monsteramın saksıya girmeden önceki son hali ektedir :)
bir de minik yaprak geliyor sanırım. toprak olarak torf kullandım, umarım sorun olmaz. bir de saksıya alınca, iki yaprak birbirinden çok uzakta kaldı, sallanıyordu toprakta, birbirine bağladım.
telefondan girdiğim için buraya uygun boyutta fotoğraf eklemekte zorlanıyorum o yüzden link şeklinde fotolar.

https://i.hizliresim.com/grDLN0.jpg
https://i.hizliresim.com/P1AERd.jpg

munevverulusoy
04-04-2019, 14:24
Ebrulim evde yeni yaprak çıkarmaya başladı

687632

Çok keyifliyim :)
Merhaba ben siteye yeni üye oldum. Çiçeklerle yeni ilgilenmeye başladım. Daha çok bi çiçeği filizlenip kendim büyütmekten çok mutlu okuyorum. Ve kimsede olmayan çiçekleri çok beğeniyorum. İnternette albino deve tabanı arıyordum ve karşıma bu site çıktı Türkiye’de bulamayacağımı düşünmüştüm Bu siteye üye olarak nereden temin edeceğimi belki öğrenebilirim diye düşündüm. Annem çok eski çiçekçidir ona bugün internetten albino deve tabanını gösterince çok şaşırdı ve çok beğendi hiç görmemiş. Eğer yardımcı olursanız çok Sevinirim

Jezebel
10-04-2019, 11:15
Merhaba ben siteye yeni üye oldum. Çiçeklerle yeni ilgilenmeye başladım. Daha çok bi çiçeği filizlenip kendim büyütmekten çok mutlu okuyorum. Ve kimsede olmayan çiçekleri çok beğeniyorum. İnternette albino deve tabanı arıyordum ve karşıma bu site çıktı Türkiye’de bulamayacağımı düşünmüştüm Bu siteye üye olarak nereden temin edeceğimi belki öğrenebilirim diye düşündüm. Annem çok eski çiçekçidir ona bugün internetten albino deve tabanını gösterince çok şaşırdı ve çok beğendi hiç görmemiş. Eğer yardımcı olursanız çok Sevinirim

Bulgaristandan aldım.
Bursadan Bulgaristana giden çok olur.
Belki kendiniz gidersiniz, belki de birilerine sipariş edersiniz.

Morkoyun
18-04-2019, 00:09
Merhabalar, devetabanımı fidanlıktan edindim .üç yaprağı vardı ama hepsi bir yöne doğruydu ve sallanıyordu.bugün dayanamayıp toprağından köklerini çıkardım ve inanamadım.o kadar çok kök vardı ki. Sanki sürekli kökten büyümüş ,gerçi normali budur belki ama ben ilk kez sahip olduğum için şaşırdım.yaprakların bağlı olduğu kısımla diğer kökleri ayırdım,mumladım yapraklı kısmı ve tekrar diktim saksıya.geri kalan kökleri ne yapmalıyım sizce ? Diksem çıkar mı yeni bitki .o değil de diğer yapraklı kısmı ölmez umarım 😔 fotodaki kökler için yorumunuzu bekliyorum 😊

Mesut Temiz
18-04-2019, 04:16
Merhabalar, devetabanımı fidanlıktan edindim .üç yaprağı vardı ama hepsi bir yöne doğruydu ve sallanıyordu.bugün dayanamayıp toprağından köklerini çıkardım ve inanamadım.o kadar çok kök vardı ki. Sanki sürekli kökten büyümüş ,gerçi normali budur belki ama ben ilk kez sahip olduğum için şaşırdım.yaprakların bağlı olduğu kısımla diğer kökleri ayırdım,mumladım yapraklı kısmı ve tekrar diktim saksıya.geri kalan kökleri ne yapmalıyım sizce ? Diksem çıkar mı yeni bitki .o değil de diğer yapraklı kısmı ölmez umarım 😔 fotodaki kökler için yorumunuzu bekliyorum 😊

Sayın Morkoyun, öncelikle, köklerden yeni bir devetabanı bitkisi çıkmaz. İkinci olarak, çok kökü olması devetabanına asla zarar vermez. Kökünü kazmakla bitkiyi riske attığınızı söyleyebilirim, yani kaybedebilirsiniz bitkinizi... Bitkinin toprak altındaki kısmını asla merak etmemelisiniz, böyle bir merak hissi gelirse mutlaka bastırmanızı öneririm... Bu tür bitkilerle ilgili bilgileriniz ve tecrübeniz arttıkça, zamanla gerekli bazı müdahaleleri yapabilirsiniz, ama şimdilik hiç girişmeyin derim...

Bitki sallanıyorsa yapmanız gereken uygun müdahale bitkiyi sarsmadan yanına uygun boyda ve sağlamlıkta bir sırık dikip yumuşak bir iple birkaç yerden sırığa bağlayarak sallanmasını önlemek olmalıydı...

Yaprakların bir yöne doğru olması gayet normal, çünkü bitki ışığa yöneliyor... Bunu bitkinin saksısını periyodik olarak olduğu yerde yavaş yavaş döndürerek düzeltiyorum ben...

Forumun bu bölümünün önceki sayfalarını okursanız göreceksiniz ki, devetabanı birçok arkadaşın arayıp da bulamadığı (kendi adıma ben de yıllarca aradıktan sonra bir arkadaşımızın hediye etmesiyle edinebilmiştim) çok nadide bir bitki, umuyorum bitkiniz kurtulur.. Bol şans diliyorum...

.

Morkoyun
18-04-2019, 09:42
sevgili Mesut Temiz öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. O zaman bu kökleri tekrar dikmeme gerek yok.Maalesef sabırsızlığım yüzünden acele ettim .
Ben de saksıyı belli aralıklarla döndürüyordum ama yapraklar bir türlü düzelmeyince köklere bakmış oldum.
Yine de umudumu kaybetmiyorum umarım devetabanm yaşayacak . evet ben de uzun seneler aradım buraya taşınınca bir zaman sonra buldum .dilerim herkes kavuşur.

Suny
09-05-2019, 22:53
Merhaba, hala siz de deve tabanı var mı? Çok istitorum bu bitkiyi yetiştirmeyi evim bolca ışık alıyor. Alma imkanım da yok malesef inşallah cvb verirsiniz🌸

Mesut Temiz
17-05-2019, 02:03
Artık alıştık evimize diyerek saksı değiştirdik

693351

Ve duş aldık.

Her iki bitki harika olduğu gibi, saksıları da çok güzel ve uyumlu olmuş doğrusu... Güle güle büyütün...

Jezebel
17-05-2019, 05:01
Teşekkürler, Mesut bey.
Ev ortamında siyah saksı çok sağlıklı değil.
3 er yaprak da çıkardılar .
Anca sabrettim.

emregonul
19-05-2019, 01:57
Neredeyse albino

687992

Sn. lusoari dikkate alacağım söylediğini :)

merhaba bitkiyi nereden buldunuz bende almak istiyorum uzun zamandir ariyorum.

Jezebel
19-05-2019, 05:05
Benim aldığım yerden sizin almanız çok zor.
1 hafta önce burada vardı
https://www.intratuin.nl/winkels/intratuin-amsterdam
Gözlerimle gördüm.

rooteddendro
26-05-2019, 21:02
Tohumdan çimlendirip büyütme gibi şansımız var mı? Etrafımda çelikleme yapabileceğim bir devetabanı bitkisi olan biri yok ve dışarda çok pahalı :(
Ankara içi bir yaprağını paylabilecek bir arkadaş var mı?

Mesut Temiz
27-05-2019, 00:38
Tohumdan çimlendirip büyütme gibi şansımız var mı? Etrafımda çelikleme yapabileceğim bir devetabanı bitkisi olan biri yok ve dışarda çok pahalı :(
Ankara içi bir yaprağını paylabilecek bir arkadaş var mı?

Sayın rooteddendro, öncelikle monstera deliciosa maalesef yapraktan köklendirilebilen bir bitki değil... Köklendirme için, gövdeden en az birkaç boğumluk bir çelik kesilmesi gerekiyor..

Tohumdan da üretilmesi teorik olarak mümkün olsa da uygulanan bir yöntem değil, çünkü çelikle kolayca köklendirilebilen bir bitkinin aynısını tohumdan üretmek uzun yıllar alıyor. Ayrıca uygun tohum bulmak da çok zor olur, çünkü ev ortamında çiçek açıp meyve vermesi oldukça nadir bir durum... Meyve oluşsa bile, sağlıklı tam gelişmiş tohum üretmesi ihtimali düşük...

rooteddendro
27-05-2019, 22:55
Sayın rooteddendro, öncelikle monstera deliciosa maalesef yapraktan köklendirilebilen bir bitki değil... Köklendirme için, gövdeden en az birkaç boğumluk bir çelik kesilmesi gerekiyor..

Tohumdan da üretilmesi teorik olarak mümkün olsa da uygulanan bir yöntem değil, çünkü çelikle kolayca köklendirilebilen bir bitkinin aynısını tohumdan üretmek uzun yıllar alıyor. Ayrıca uygun tohum bulmak da çok zor olur, çünkü ev ortamında çiçek açıp meyve vermesi oldukça nadir bir durum... Meyve oluşsa bile, sağlıklı tam gelişmiş tohum üretmesi ihtimali düşük...

Çok teşekkür ederim bilgi için peki burdan köklendirmek için satmayı düşünen var mıdır :( bir kaç boğum

Mesut Temiz
28-05-2019, 08:28
Çok teşekkür ederim bilgi için peki burdan köklendirmek için satmayı düşünen var mıdır :( bir kaç boğum

Devetabanı uzayıp giden sarılgan bir bitki olduğu için, belli bir büyüklükten sonra budanması gerekiyor... Bunun sonucunda zaten çelik elde ediliyor... Devetabanıyla ilgili sorun şu ki, 1970'lerde ve 80'lerde evlerin salonlarında, ofislerde çok yaygın olan bu bitkinin sayısı çok azalmış durumda ve seralarda bile bulmak zor oluyor... Yapı marketlerde de hiç görmedim... Son yıllarda talep çok arttı. İnsanlar bu güzel bitkiye sahip olmak istiyorlar... Artan talebe bağlı olarak eminim şu anda hızla çoğaltan yetiştiriciler vardır, ancak çoğalması yıllar alacak gibi görünüyor... Ben Ankara'dayken yıllarca aramış ancak bulamamıştım... Sonunda, yıllarca aramama acıyıp bana köklü bir bitki gönderen buradan bir arkadaşımızdan temin edebildim... Ben 3 yılda bitkimin üst yarısını kesip köklendirdim, onu önceden söz verdiğim kardeşime verdim... Sonbaharda bir çelik daha alabileceğim gibi görünüyor, onu kendime yedek bitki olarak yetiştireceğim... Onun ardından ağaçlar.net'ten 4 arkadaşımıza sözüm var, onlara çelik köklendirip vereceğim... Yani en az 2 yıl sürer gibi görünüyor... Onun ardından hâlâ bulamamış olursanız size de bir çelik köklendirebilirim, ama o zamana kadar bulabileceğinizi umuyorum... İnternet satıcılarını deneyebilirsiniz...

Not: Devetabanının yetiştirilen iki çeşidi var... Biri 30-35 santim genişlikte yaprakları olan, göreceli olarak ince gövdeye sahip ve daha hızlı uzayan çeşit, diğeri 75-80 santim genişlikte koyu yeşil ve daha fazla delikli yaprakları olan, gövdesi çok daha kalın ve yavaş büyüyen çeşit... Bendeki ikinci iri türden olduğundan, 3-4 boğum uzaması ciddi bir zaman alıyor... Çoğaltmadaki zorluk da buradan kaynaklanıyor.. çok beklemek gerekiyor.. Örneğin bir pothos sarmaşığı gibi aylar içinde metrelerce uzayan bir tür olsa doğrayıp doğrayıp köklendirebileceğiz, ama buna uygun bir bitki değil maalesef...

openyoureys
28-05-2019, 13:16
merhaba,

sirf buraya yazabilmek bu konuya yazabilmek icin 12 sene sonra bu foruma dondum ama eski kullanici adimi bulamadim :)

bendeki 'deliciosa'lar sizin bahssettiklerinizden hangisi bilmiyorum ama cok hizli buyuyorlar. (pathos'larim da var ama monstera'lar daha hizli kokleniyor ve yaprak veriyor bir sekilde)

1 bitkiden, 6 saksiya ulastim 1 sene icerisinde.
bendeki tur'un saplari cok kalin ancak cok fazla surgun vermiyorlar.
yapraklarin boyutu 30-40cm.

- bulunduklari pencere dogu/guney cephesine bakiyor, gunde 1-2 saat aksam gunesi aliyorlar.
- toprak perlitli, 7-8 gunde bir toprak tam kurumadan suluyorum.
- 2 haftada bir dusuk dozajda sivi gubre (gelisim duzenleyici - https://www.lenatarim.com.tr/tr/urun/23/lena_Tonik) ile besliyorum.

hafta basinda gelisimlerini nasil etkileyeceklerini merak ettigim icin 2 bitkiyi disari cikardim.

https://i.gyazo.com/d18475d2258e1f23f6711a1b688b6ff4.jpg

bu da mart ortasindan beri celik/kok gelisimi:
https://i.gyazo.com/f5202bd76af9b2254fc83fda4e5e8141.jpg

tek ve DEV bir bitki istemedigim icin cogaltip ese, dosta veriyorum.

Mesut Temiz
28-05-2019, 14:38
merhaba,

sirf buraya yazabilmek bu konuya yazabilmek icin 12 sene sonra bu foruma dondum ama eski kullanici adimi bulamadim :)

bendeki 'deliciosa'lar sizin bahssettiklerinizden hangisi bilmiyorum ama cok hizli buyuyorlar. (pathos'larim da var ama monstera'lar daha hizli kokleniyor ve yaprak veriyor bir sekilde)

1 bitkiden, 6 saksiya ulastim 1 sene icerisinde.
bendeki tur'un saplari cok kalin ancak cok fazla surgun vermiyorlar.
yapraklarin boyutu 30-40cm.

- bulunduklari pencere dogu/guney cephesine bakiyor, gunde 1-2 saat aksam gunesi aliyorlar.
- toprak perlitli, 7-8 gunde bir toprak tam kurumadan suluyorum.
- 2 haftada bir dusuk dozajda sivi gubre (gelisim duzenleyici - https://www.lenatarim.com.tr/tr/urun/23/lena_Tonik) ile besliyorum.

hafta basinda gelisimlerini nasil etkileyeceklerini merak ettigim icin 2 bitkiyi disari cikardim.

https://i.gyazo.com/d18475d2258e1f23f6711a1b688b6ff4.jpg

bu da mart ortasindan beri celik/kok gelisimi:
https://i.gyazo.com/f5202bd76af9b2254fc83fda4e5e8141.jpg

tek ve DEV bir bitki istemedigim icin cogaltip ese, dosta veriyorum.

Evet, sizdeki küçük yapraklı çeşit... Küçük yapraklı çeşit daha ince bir gövdeye sahip ve gövdesi sarmaşık gibi uzuyor... Dolayısıyla belli bir uzunluğa gelmiş bir bitkinin gövdesini doğrayarak epey çelik elde etmek mümkün...

Dev cins de hakikaten çok güzel, gösterişli bir bitki... Ama salonda başlıbaşına büyükçe bir yer ayırmak gerekiyor ona... Yalnız dev cinsle ilgili sorun şu ki, çok kalın bir gövdesi var ve yapraklarını çok kısa aralıklarla verdiğinden gövde çok yavaş uzuyor... Dolayısıyla da çelik almak için epey beklemek gerekiyor...

Üretim hızınızı ve bu bitkiye olan yoğun talebi göz önünde bulundurarak, ticari olarak üretmeniz de mümkün... Çünkü gördüğüm kadarıyla en az daha birkaç yıl bu bitki raflarda pek görülmeyecek ve yoğun talep de devam edecek...

Not: Büyüklüğünün dışında, dev türde yaprakların iç kısmında iki sıra halinde delikler de var... Aşağıya önceki bir mesajımın linkini koyuyorum, oradaki resimlerden yaprakları karşılaştırabilirsiniz... Bendeki bitkinin yaprakları 70-75 santim uzunlukta... Daha uygun beslenme ve nem koşulları sağlandığında bu çeşidin yapraklarının 90 santime ulaştığını okumuştum..
http://www.agaclar.net/forum/1555205-post226.htm

serhun1
23-06-2019, 21:14
Neredeyse albino

687992

merhaba nasılsınız uzun zamandan beri aradığım albino devetabanı bitkisi var :) gerçekten muhteşemler bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz home ofisim için bu bitkiyi düşünüyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz simdiden teşekkürler

Jezebel
08-07-2019, 12:10
Bu linkteki arkadaşın son yaprağı

http://www.agaclar.net/forum/1515900-post188.htm

696455

Sanırım sarmaşık cinsi değil.

Jezebel
19-07-2019, 11:51
Bu biraz farklı uzadı.
Albino yapraklar için gübreleme yapıyorum, yoksa beyaz kısımlarını kurutuyor.

696825

İzmir’de mutlu çünkü geldi geleli 6 yaprak çıkardık :)

Efruze
02-08-2019, 00:25
Merhaba albino mostera ariyorum uzun zamandir.bana satabileceginiz bir daliniz mevcut mu ya da alabilecegim bir yer var mi?istedigim yalnizca kendk koklendirecegim bir dal buyuk bitkiler cok pahali ��

lusciousmonster
31-08-2019, 15:15
Epeydir yazmamıştım, çok güzel yapraklar aldım yaz boyunca. Artık tam olarak karakteristik devetabanı yaprakları veriyor, ve durmaksızın yeni sürgünler oluşturuyor. :cool:

Yalnız küçük yaprakların boyunları biraz bükük, güneşe yönelmek gibi bir niyetleri yok pek, genel olarak yapraklarda da o eski dirilikleri yok, az mı suluyorum acaba? Uçlarında kuruluk veya sararma da yok halbuki ama?

carnyl
01-09-2019, 00:48
Merhaba arkadaslar,
Uzun zamandir aradigim variegated monstera icin artik son care buraya soruyorum.. evinde olupda cogaltabilecek kimse var midir?
Cok tesekkurler.

Mesut Temiz
02-09-2019, 11:47
Bendeki devetabanı'ndan ayırarak köklendirdiğim devetabanı, kardeşimin evinde yerini ve saksısını çok sevdi sanırım... Hiç görmediğim büyüklükte ve genişlikte, 80-85 santim uzunluğunda yapraklar veriyor maşallah... Bendeki bitki ortadan itibaren 2 sıra delikli hat oluşturuyordu, bunda artık üçüncü hat da oluşmaya başladı...

Jezebel
06-09-2019, 08:33
Buyurun buradan yakın

698350

Tam krem rengi bir yaprak, uzun ömürlü olur mu bilmem.

Jezebel
07-09-2019, 07:05
İzmir’de olup Monstera arayan arkadaşlar, Nema çiçekçilik ( Urla) büyük bir parti ithal etmiş.
Daha cuma günü oradaydım

698379

Kendileri aslında toptancı, yani çiçeklilere de gelir.
Yerinde fiyatı 150.

melih146
08-09-2019, 16:55
Çok uzun zamandır evimde görmek istediğim deve tabanına yakında sahip olacağımı umuyorum. Birkaç senedir zaman zaman internetten bakıyorum fiyatlar dudak uçuklatacak cinsten hep, insan alamıyor.

Birkaç gün önce okul kütüphanesinin üst katında deve tabanı olduğunu fark ettim, çok da kötü bakmışlar. Git gel, git gel sürekli gözüm deve tabanında, e artık bir çelik alayım en azından bitkinin hayatta kalmasını sağlamış olurum dedim. Hava köklerini gövdeye 0.5-1 cm mesafeden kesmişler hep. İşi şansa bırakmamak için 3-4 hava kökü kapsayacak şekilde aldım ben de çeliği. Birkaç hafta içinde köklenme başlarsa köklü halini de resimleyip paylaşacağım. İlk çeliğin sözünü anneme verdim ancak ilerde bitkim büyüdüğünde forumda çelik isteyenlere seve seve gönderirim.

Kahverengi mobilyaların yanında deve tabanı şahane bir görüntü oluşturuyor ve eve estetik katıyor diye düşünüyorum. Odamda çok ferah bir atmosfer yaratır umarım

melih146
08-09-2019, 20:56
Biraz erken sevinmişim sanırım. 4 saat içinde deve tabanın yaprakları epey bir büküldü kendini bırakmaya başladı. Yapraklar tamamen kurumadan köklenme gerçekleşir umarım

Mesut Temiz
09-09-2019, 00:20
Biraz erken sevinmişim sanırım. 4 saat içinde deve tabanın yaprakları epey bir büküldü kendini bırakmaya başladı. Yapraklar tamamen kurumadan köklenme gerçekleşir umarım

Yapraklara her gün fısfısla su püskürtün... İnce şeffaf bir poşetle sararsanız (poşetin ağzını yukarıdan önce bitkinin sonra kavanozun üzerine geçirip lastik bir bantla sabitleyebilirsiniz) sararsanız nem kaybı olmayacağından yapraklar daha canlı kalacaktır... Fısfıslamak için poşeti çıkarıp sonra yeniden takarsınız...
Normalde sıcak bir havada ve yeterli ışıkta monstera deliciosa çeliklerinin suda tutmaması için bir neden yok... Büyük ihtimalle köklenecektir...

melih146
09-09-2019, 07:39
İlginiz için teşekkür ederim mesut bey, bu akşam eve geçince yapayım hemen

melih146
13-09-2019, 12:09
Deve tabanım su içinde olmaya çabuk adapte oldu. Şeffaf poşet bulamadım evde, edinecek fırsatım da olmadı maalesef fakat her gün fısfısla yapraklarını ıslatıyorum. Yapraklar 2. günde kendine geldi. Kökler de belirmeye başladı şimdiden :)

Mesut Temiz
14-09-2019, 00:27
Deve tabanım su içinde olmaya çabuk adapte oldu. Şeffaf poşet bulamadım evde, edinecek fırsatım da olmadı maalesef fakat her gün fısfısla yapraklarını ıslatıyorum. Yapraklar 2. günde kendine geldi. Kökler de belirmeye başladı şimdiden :)

Devetabanınız harika gelişim göstermiş, çok sevindirici gerçekten de... Birkaç hafta köklerin iyice gelişmesinin ardından büyükçe bir saksıya dikerseniz uzun yıllar saksı değişimi gerektirmeden güzelce büyüyecektir... Bol şans diliyorum...

melih146
14-09-2019, 17:16
Teşekkür ederim :)

Doğrudan büyük saksıya almam köklerin çürümesine yol açmaz mı Mesut bey? Daha önce başka bitkilerde gerekenden büyük saksı kullandığımda toprak uzun süreler ıslak kaldığı için köklerin çürümesine yol açmıştım. Deve tabanında böyle bir sorun olmuyorsa uzun yıllar değiştirmeme gerek kalmayacak büyük bir saksıyla başlamak çok güzel olur aslında

Mesut Temiz
14-09-2019, 18:16
Teşekkür ederim :)

Doğrudan büyük saksıya almam köklerin çürümesine yol açmaz mı Mesut bey? Daha önce başka bitkilerde gerekenden büyük saksı kullandığımda toprak uzun süreler ıslak kaldığı için köklerin çürümesine yol açmıştım. Deve tabanında böyle bir sorun olmuyorsa uzun yıllar değiştirmeme gerek kalmayacak büyük bir saksıyla başlamak çok güzel olur aslında

Benim monstera'mı ektiğim sanırım 4-5 yıl oldu ve dev çeşit olmasına rağmen birkaç yıl daha değiştirmeyeceğim kadar büyük bir saksı... Hiç sorun yaşamadım... Geçen yıl ayırdığım yavruyu daha da büyük (bulabildiğim en büyük) saksıya ektim ve şu anda 80-85 santimlik yapraklar veren çok sağlıklı bir bitki... Uygun, kaliteli bir toprak kullandıktan ve saksıda da yeterince delik olduktan sonra bir sorun olmaz... Baştan büyük saksıya dikerseniz hem sizin için saksı değiştirme sorunu olmayacak hem de bitki değişim esnasındaki muhtemel sarsıntıyı yaşamayacaktır... Zaten uygun bakımla monstera'nızın hızla büyüyeceğini de göz önünde bulundurmakta yarar var...

Tabii kişisel deneyimlerime dayanan kişisel bir tercih olmakla birlikte, iri tropik yağmur ormanı bitkilerini baştan büyük saksıya dikip bir daha bitkiyi hırpalamamayı ve kendim de devasa saksılarla değişim yapma zahmetine girmemeyi tercih ediyorum... Sukulent ve kaktüsler apayrı bir grup tabii...

Jezebel
15-09-2019, 08:12
Benim monstera'mı ektiğim sanırım 4-5 yıl oldu ve dev çeşit olmasına rağmen birkaç yıl daha değiştirmeyeceğim kadar büyük bir saksı... Hiç sorun yaşamadım... Geçen yıl ayırdığım yavruyu daha da büyük (bulabildiğim en büyük) saksıya ektim ve şu anda 80-85 santimlik yapraklar veren çok sağlıklı bir bitki... Uygun, kaliteli bir toprak kullandıktan ve saksıda da yeterince delik olduktan sonra bir sorun olmaz... Baştan büyük saksıya dikerseniz hem sizin için saksı değiştirme sorunu olmayacak hem de bitki değişim esnasındaki muhtemel sarsıntıyı yaşamayacaktır......

Hakkınız var, fiziksel olarak bu dev bitkinin saksı değişimi insanı zorlar.
Hem bitki hırpalanır, yaprakları zedelenir.
Benimki de büyük küpte, yerinden oynatamıyorum.

Rukiyeöz
26-09-2019, 22:21
Bende de bir sürgün var suda köklendiriyorum, 20 gün oldu kökler 5-6 cm oldu , ne zaman dikmeliyim ?

Mesut Temiz
27-09-2019, 02:53
Bende de bir sürgün var suda köklendiriyorum, 20 gün oldu kökler 5-6 cm oldu , ne zaman dikmeliyim ?

Bence 2-3 hafta daha bekleyin...

lepetitfish
04-10-2019, 17:34
Buyurun buradan yakın

698350

Maşallah ne kadar güzel 😍 Ben de bu çeşidinden istiyorum 😍

lepetitfish
04-10-2019, 17:37
Merhaba arkadaslar,
Uzun zamandir aradigim variegated monstera icin artik son care buraya soruyorum.. evinde olupda cogaltabilecek kimse var midir?
Cok tesekkurler.

Evet ben de istiyorum. Avrupa Birliği ülkelerinde bitki değiş tokuşu yolu ile birbirine yollayan insanlar var çeşitli platformlarda ancak TR’ye gönderim yapmıyorlar. 😔

cactusgirl
23-10-2019, 07:50
Elimde bir adet yapraklı kök şeklinde bir tane devetabanı var bunu ilk suda mı filizlendireyim yoksa toprağa mı dikeyim

Çiçek Güzeli
03-11-2019, 15:36
merhaba arkadaşlar. Bende bu bitkiyi çok seviyorum.bir kaç ay sonra internetten satın almayı düşünüyorum. zira şuan alma imkanım yok.
Uzun zamandır kimse mesaj yazmamış.Ben bitkiye ulaşıncaya kadar en azından sizin evlerinizdeki bitkilerle gözlerimiz şenlensin. Fotolarınızı merakla bekliyorum. özellikle Mesut bey ve Fatih bey sizin bitkilerinz kim bilir ne kadar büyümüştür.

Mesut Temiz
04-11-2019, 22:33
merhaba arkadaşlar. Bende bu bitkiyi çok seviyorum.bir kaç ay sonra internetten satın almayı düşünüyorum. zira şuan alma imkanım yok.
Uzun zamandır kimse mesaj yazmamış.Ben bitkiye ulaşıncaya kadar en azından sizin evlerinizdeki bitkilerle gözlerimiz şenlensin. Fotolarınızı merakla bekliyorum. özellikle Mesut bey ve Fatih bey sizin bitkilerinz kim bilir ne kadar büyümüştür.

Sayın Çiçek Güzeli, evet ben geçen yıl ilk yavruyu ayırıp köklendirmiştim, o epey büyüdü... Ana bitki kesildiği için çok gösterişsiz ve güdük bir hal almıştı, ama o da geçen bir yıl içinde yeni bir sürgün geliştirip 5-6 yaprak verdi... Onu 2-3 hafta önce kesip yeni bir çelik olarak kullandım, şu anda suda kökleniyor (Bir süre sonra taşınacağım için ana bitkinin taşınma sırasında zarar görebileceğini düşünerek sürgünü kesip taşınacağım evde köklendirmeye karar verdim.)... Hemen de kök vermeye başladı maşallah...

Tabii ana bitki yine geçen yılki gibi güdükleşti, ama ilkbaharda yeni bir sürgün geliştirecektir... Kışın sanırım azalan gün ışığına bağlı olarak uyku moduna geçiyor ve yaprak vermiyorlar...

Şu anda suda köklenmekte olan çeliği bir ay kadar sonra saksıya dikeceğim, resimlerini de paylaşacağım...

Mesut Temiz
04-11-2019, 22:37
Elimde bir adet yapraklı kök şeklinde bir tane devetabanı var bunu ilk suda mı filizlendireyim yoksa toprağa mı dikeyim

Mesajınızı görmemişim, biraz geç bir cevap oluyor o yüzden maalesef... Devetabanı çeliklerini suda köklendirmek garantili bir yöntem... Köklüyse doğrudan toprağa dikebilirsiniz... Umarım bitki sağ ve sağlıklıdır.. Bir resim paylaşabilirseniz daha net öneriler olabilir...

Çiçek Güzeli
06-11-2019, 16:48
Sayın Çiçek Güzeli, evet ben geçen yıl ilk yavruyu ayırıp köklendirmiştim, o epey büyüdü... Ana bitki kesildiği için çok gösterişsiz ve güdük bir hal almıştı, ama o da geçen bir yıl içinde yeni bir sürgün geliştirip 5-6 yaprak verdi... Onu 2-3 hafta önce kesip yeni bir çelik olarak kullandım, şu anda suda kökleniyor (Bir süre sonra taşınacağım için ana bitkinin taşınma sırasında zarar görebileceğini düşünerek sürgünü kesip taşınacağım evde köklendirmeye karar verdim.)... Hemen de kök vermeye başladı maşallah...

Tabii ana bitki yine geçen yılki gibi güdükleşti, ama ilkbaharda yeni bir sürgün geliştirecektir... Kışın sanırım azalan gün ışığına bağlı olarak uyku moduna geçiyor ve yaprak vermiyorlar...

Şu anda suda köklenmekte olan çeliği bir ay kadar sonra saksıya dikeceğim, resimlerini de paylaşacağım...
Merakla bekliyorum sayın Mesut. Bende bugün bir kafede rastgeldim kocamaan olmus bir deve tabanına. Sanırım alt yapraklarını cok yer kaplıyor diye budamışlar.Bir ağaç olmuş resmen. Ama bitki çıplak kısmı kapatmak istercesine iki adet sürgün vermiş.bir tanesini istedim mekan sahibinden. sağolsun verdi :D üç yapraklı hatta son çıkan yaprağı yırtıklı. Hava kökü de çıkarmış.Aşırı mtlu oldum hem satın almama da gerek kalmadı.Eve gelince hemen bir kavanoza su koyup içinde köklenmeye aldım. umarım sağlıklı kök gelişimi olur. Yanlız şunu farkettim. Ana gövde sizinki gibi büyük yapraklı cok delikli, sürgün ise yuvarlak yapıda ve diğer türden gibi. Belki taze olduğu için olabilir diye düşünüyorum. yükleyebilirsem fotoğraf yüklerim.
Sizinde taze sürgünler söylediğim şekilde mi olmuştu?

Mesut Temiz
06-11-2019, 17:44
Merakla bekliyorum sayın Mesut. Bende bugün bir kafede rastgeldim kocamaan olmus bir deve tabanına. Sanırım alt yapraklarını cok yer kaplıyor diye budamışlar.Bir ağaç olmuş resmen. Ama bitki çıplak kısmı kapatmak istercesine iki adet sürgün vermiş.bir tanesini istedim mekan sahibinden. sağolsun verdi :D üç yapraklı hatta son çıkan yaprağı yırtıklı. Hava kökü de çıkarmış.Aşırı mtlu oldum hem satın almama da gerek kalmadı.Eve gelince hemen bir kavanoza su koyup içinde köklenmeye aldım. umarım sağlıklı kök gelişimi olur. Yanlız şunu farkettim. Ana gövde sizinki gibi büyük yapraklı cok delikli, sürgün ise yuvarlak yapıda ve diğer türden gibi. Belki taze olduğu için olabilir diye düşünüyorum. yükleyebilirsem fotoğraf yüklerim.
Sizinde taze sürgünler söylediğim şekilde mi olmuştu?

Sayın Çiçek Güzeli, kolayca devetabanı çeliği bulmanıza çok sevindim, gerçekten büyük şans olmuş...
Evet, sürgünler önce tek parça ufak bir yaprak veriyor, daha sonraki yaprakları giderek daha büyük ve yırtıklı/delikli vermeye başlıyor. Normal bu durum...
Şimdi aydınlık bir yerde 1,5 ilâ 2 ay tuttuğunuzda birçok kök verecektir...
Hava cereyanına ve ani sıcaklık değişikliklerine maruz kalmamasına dikkat edin. Zaten bulunduğunuz bölgenin iklimi son derece uygun... Köklenmemesi için bir neden yok..
Fotoğrafını paylaşabilirseniz harika olur.. Bol şans..

Çiçek Güzeli
11-11-2019, 10:50
Sayın Çiçek Güzeli, kolayca devetabanı çeliği bulmanıza çok sevindim, gerçekten büyük şans olmuş...
Evet, sürgünler önce tek parça ufak bir yaprak veriyor, daha sonraki yaprakları giderek daha büyük ve yırtıklı/delikli vermeye başlıyor. Normal bu durum...
Şimdi aydınlık bir yerde 1,5 ilâ 2 ay tuttuğunuzda birçok kök verecektir...
Hava cereyanına ve ani sıcaklık değişikliklerine maruz kalmamasına dikkat edin. Zaten bulunduğunuz bölgenin iklimi son derece uygun... Köklenmemesi için bir neden yok..
Fotoğrafını paylaşabilirseniz harika olur.. Bol şans..

Sayın mesut sonunda fotoğraf yükleyebiliyorum. Suya koymamdan sadece beş gün geçmesine rağmen beyaz kök oluşumları başlamış durumda. 🙂 Aşağıda kafede çektiğim ağacı da paylaşıyorum. Çok güzel görünüyor. 🙂

kasimokan
18-11-2019, 09:37
Merhaba,
Ben de uzun zamandır devetabanı büyütüyorum. Mesut Bey' in dediği gibi büyük saksı bence de en doğru olanı. Sık sık destek kökleri atan bir bitki. hepsinin düzgün şekilde toprağa sabitlenmesi için büyük saksı önemli. O kökleri elle de gönlendirebilirsiniz, bir kaç güne doğru tarafa devam edecektir.
Toprak değişimi konusunda Mesut Bey' e bir kez daha katılacağım. Ben de toprak rahatsız edici koku yapmadığı sürece toprağını ve saksını değiştirmemekten yanayım. Zaten saksı değiştirince farkedersiniz, kökler (özellikle destek kökleri) saksının çoğu yerini sarıyor. Bu nedenle bir kez daha büyük saksı önemli.
Üstteki, kafeden çekilmiş fotoğraftakine benzer devetabanımı ben ana gövdeden 8-10 cm parçalara ayırıp hepsinden çelik ürettim. Evin ve balkonun farklı yerlerine koydum. En sağlıklı büyüyeni (hepsi gayet sağlıklı aslında) balkonun 2 saat öğle öncesi güneş gören, sürekli esinti alabilen yerde olandı. İsteyen yakınlarıma dağıttım hepsi de çok mutlu oldular. Özellikle esinti çok önemli arkadaşlar, sakın evin hiç hava almayan köşesinde bırakmayın.
Bir başka gözlemim de; evimin duvarları saten, yani fazla hava alamayan duvarlar. bu çiçek evimize girdiğinden beri evde havasızlık azaldı. oksijen bakımından çok faydalı olduğunu kendim gözlemledim.
Yaprakları iki haftada bir temiz bez ve su ile nazikçe silerim. Hem altını hem üstünü. hatta bazen sulandırılmış arapsabunu ile silip sonra tekrar su ile silip (durulamak için) parlak gözükmesini sağlıyorum. Su ihtiyacının tamamını toprağa değil de, bir kısmını yapraklara spreylemek bitkiyi daha sağlıklı hale getiriyor.
Herkese iyi günler.

sakura çiçeği
24-11-2019, 00:05
Herkese merhaba, yıllar önce takip etmeye başlamama rağmen ilk kez yorum yazıyorum. Ağaçlar.net benim için, merak ettiğim, ilgi duyduğum her bitki için ilk baktığım, başvurduğum, güvenilir bulduğum bir site oldu hep; emeği geçenler var olsunlar. Bu sefer yorum yapmamazlık edemedim, buna sebep beni yıllar öncesine götüren- deve tabanına duyduğum merak ve yöneliş oldu. 3-4 gün önce bir fidanlıktan Monstera Deliciosa aldım, okuduklarım ışığında -sanırım- sarmaşık türünden, henüz çok genç... Açıkçası geniş ve koyu yapraklı diğer türü aldığımı sanıyordum:) ta ki forumdaki akışı inceleyene kadar... Saksısı çok küçüktü değiştirdim, yaprak vermeye başlıyor sanırım, keyifli ve mutlu olacak diye umuyorum. Ama hayallerimi süsleyen diğer türü de mümkün olduğunda yetiştirmeyi arzu ederim. Forumda çelik paylaşıldığını okuyunca belki benim de bir şansım olur diye düşündüm :) İlgilenen olur mu diye yazmak istedim, teşekkür ederim, selamlar...

Lilazen
24-11-2019, 09:47
Ibb fidanlikta 80-90 cm olanları 90 lira.
İnternet fiyatından çok çok daha uygun. Çabuk tükeniyor ama her hafta yeni parti geliyor. Bildirmek istedim.

VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Mesut Temiz
25-11-2019, 00:06
Herkese merhaba, yıllar önce takip etmeye başlamama rağmen ilk kez yorum yazıyorum. Ağaçlar.net benim için, merak ettiğim, ilgi duyduğum her bitki için ilk baktığım, başvurduğum, güvenilir bulduğum bir site oldu hep; emeği geçenler var olsunlar. Bu sefer yorum yapmamazlık edemedim, buna sebep beni yıllar öncesine götüren- deve tabanına duyduğum merak ve yöneliş oldu. 3-4 gün önce bir fidanlıktan Monstera Deliciosa aldım, okuduklarım ışığında -sanırım- sarmaşık türünden, henüz çok genç... Açıkçası geniş ve koyu yapraklı diğer türü aldığımı sanıyordum:) ta ki forumdaki akışı inceleyene kadar... Saksısı çok küçüktü değiştirdim, yaprak vermeye başlıyor sanırım, keyifli ve mutlu olacak diye umuyorum. Ama hayallerimi süsleyen diğer türü de mümkün olduğunda yetiştirmeyi arzu ederim. Forumda çelik paylaşıldığını okuyunca belki benim de bir şansım olur diye düşündüm :) İlgilenen olur mu diye yazmak istedim, teşekkür ederim, selamlar...

Sayın sakura çiçeği, fidanlıklarda, çiçekçilerde satılanlar daha çok küçük yapraklı olan kültivar gözlemlediğim kadarıyla.. Gerçi "küçük yapraklı" dediğimiz kültivar olgun yaprakları da 30-35 santim çapa sahip ve oldukça gösterişli oluyorlar büyüdükçe..

"Dev kültivar"ın yaprakları gerçekten çok büyük... Bendeki 75-80 santimlik yapraklar veriyor ve şartlar tam uygun olursa 90-100 santim büyüklükte olabildiğini okumuştum yaprakların... Yani bence bunu da göz önünde bulundurmak uygun olur kültivarı seçerken... Çünkü gerçekten çok geniş bir alan kaplıyor büyüdükçe... Bir de her ne kadar küçük kültivara "sarmaşık devetabanı" dense de, dev çeşit de iyice köklendiğinde daha hızlı uzamaya başlıyor... Yani hem genişlik hem yükseklik olarak kaplayacağı alanı göz önünde bulundurmakta, baştan hesaplamakta yarar var bence...
Küçük yapraklı kültivarı evde idare etmek, yer ayarlamak nispeten daha kolay... Ben gerçi çok seviyorum ve yer kaplamasından da memnunum, ama sadece bu yönüne dikkat çekmek istedim...

çiçeğim
27-11-2019, 09:00
Ibb fidanlikta 80-90 cm olanları 90 lira.
İnternet fiyatından çok çok daha uygun. Çabuk tükeniyor ama her hafta yeni parti geliyor. Bildirmek istedim.

Merhabalar,yer olarak nerede acaba?bende almak isterim:) bende de pilea var eğer çoğalırsa bana devetabanı gönderecek biriyle paylaşabilirim.

sakura çiçeği
27-11-2019, 23:33
Sayın sakura çiçeği, fidanlıklarda, çiçekçilerde satılanlar daha çok küçük yapraklı olan kültivar gözlemlediğim kadarıyla.. Gerçi "küçük yapraklı" dediğimiz kültivar olgun yaprakları da 30-35 santim çapa sahip ve oldukça gösterişli oluyorlar büyüdükçe..

"Dev kültivar"ın yaprakları gerçekten çok büyük... Bendeki 75-80 santimlik yapraklar veriyor ve şartlar tam uygun olursa 90-100 santim büyüklükte olabildiğini okumuştum yaprakların... Yani bence bunu da göz önünde bulundurmak uygun olur kültivarı seçerken... Çünkü gerçekten çok geniş bir alan kaplıyor büyüdükçe... Bir de her ne kadar küçük kültivara "sarmaşık devetabanı" dense de, dev çeşit de iyice köklendiğinde daha hızlı uzamaya başlıyor... Yani hem genişlik hem yükseklik olarak kaplayacağı alanı göz önünde bulundurmakta, baştan hesaplamakta yarar var bence...
Küçük yapraklı kültivarı evde idare etmek, yer ayarlamak nispeten daha kolay... Ben gerçi çok seviyorum ve yer kaplamasından da memnunum, ama sadece bu yönüne dikkat çekmek istedim...
Sayın Mesut Bey, ilginize teşekkür ederim. Mekan sanırım gelişmesi için uygun, genç Monstera'nın gelişmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Diğer yandan koyu renk yapraklı ve nispeten daha görkemli bulduğum sizde de var olan diğer Monstera türünü de yetiştirmeyi arzu ederim doğrusu; uzun vadeli olsa bile beklemeye değer... An be an gözlemlemek, öğrenmek ruha şifa. Teşekkürler, selamlar.

Lilazen
30-11-2019, 15:50
Merhabalar,yer olarak nerede acaba?bende almak isterim:) bende de pilea var eğer çoğalırsa bana devetabanı gönderecek biriyle paylaşabilirim.Alibeykoy bahçe market

dünyam1
02-12-2019, 13:26
Merhaba deve tabanı yapraktan çoğalır ki?çoğaltmak istiyorum

siflera12
21-12-2019, 04:58
https://youtu.be/70lfwV_SVvI

Batuhan Yılmaz
29-12-2019, 00:27
Daha önce ayağıma kadar gelip yaşatamadığım bitki sonunda bulundu :)

685589

Bu takıntılarla baş edemiyorum:)

Sayın Jezebel, bu albino yeşil karışık iki renkli türü bütün istanbulda bulamadım hem de minyatür tür. Çok çirkin formda ki devasa olanları ise burada ki seralarda 300₺ den aşağıya satılmıyor İzmirde nereden aldınız acaba ve fiyat olarak ne kadara aldınız. Gerçekten mükemmel sadece maşallah diyor ve iyi hobiler diliyorum.

Mesut Temiz
29-12-2019, 09:50
Merhaba deve tabanı yapraktan çoğalır ki?çoğaltmak istiyorum

Maalesef devetabanı yapraktan çoğaltılamıyor... Gövdeden çelik kesilmesi gerekiyor.. Gövdedeki hava kökleri suda normal köklere dönüşüyor ve ardından toprağa dikiliyor...

Jezebel
30-12-2019, 06:26
Sayın Jezebel, bu albino yeşil karışık iki renkli türü bütün istanbulda bulamadım hem de minyatür tür. Çok çirkin formda ki devasa olanları ise burada ki seralarda 300₺ den aşağıya satılmıyor İzmirde nereden aldınız acaba ve fiyat olarak ne kadara aldınız. Gerçekten mükemmel sadece maşallah diyor ve iyi hobiler diliyorum.

Bulgaristandan aldım.

Batuhan Yılmaz
03-01-2020, 02:42
Aman Allahım ben oraya gidemem :D Çiçek sevdası uğruna yurt dışına çıkarsam anne babam beni evden atar herhalde :D En iyisi monstera sevdasından vazgeçmek geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim.

Keanacur
05-01-2020, 19:32
Elinde minik bir çeliği olan biri yok mu hiç :(

Gmzgl
09-01-2020, 10:48
Merhaba,
Ekteki gibi gövdesinde çürük olan bir deve tabanım var. Bitkiyi kaybetmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Neden olmuş olabilir?
702414

702415

702416

Mesut Temiz
09-01-2020, 12:39
Merhaba,
Ekteki gibi gövdesinde çürük olan bir deve tabanım var. Bitkiyi kaybetmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Neden olmuş olabilir?
702414

702415

702416

Yakından ve değişik açılardan görmedikçe çok kesin bir kanıya varmak zor olsa da, resimden görebildiğim kadarıyla çürümenin olduğu gövdenin haricinde topraktan çıkan sağlıklı birkaç sürgün de var. Çürük yüzeysel ve/veya küçükse, sadece çürüyen dokuyu kazıyıp ortaya çıkan temiz dokuya tarçın tozu sürerek kurumaya bırakabilirsiniz.. Bal da sürebilirsiniz... Bu, açık yüzeyin bakteri ve mantar hastalıkları kapmaması için yapılıyor... Çürük geniş ve/veya derinse, gövdeyi oradan kesip, dipte kalan kısımda yine çürük dokuyu fiziksel olarak iyice temizleyip açık sağlıklı yüzeye yine tarçın ve/veya bal uygulaması yaparsınız... Kesip aldığınız gövdeyi de aynı şekilde temizleyip suda köklendirirseniz iki saksı devetabanınız olur...
Neden olduğuna gelince, sanki fiziksel bir hasar almış gibi görünüyor...
Devetabanınızı ve köklendireceğiniz gövdeyi, sıcaklığın fazla değişkenlik göstermediği, 23-28 derece sıcaklıkta aydınlıkça bir odada tutarsanız bir sorun olmaması gerekir... Onun dışında gövde ve yapraklar temiz ve sağlıklı görünüyor, mantar ya da parazitlerin yol açacağı lekeler vs. yok... Bol şans...

Lilazen
15-01-2020, 09:38
İnanılmaz. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200115/67ce60e493fcb172ad0ac56300bdd4ce.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200115/e6840242d75275da835bfbc90c2fcfd6.jpg

mehmetbe
09-03-2020, 13:21
Merhaba arkadaşlar.

Bende yeni bir monstera aldım. Küçük bir bitki büyük bir saksıya ektim. Kış aylarında haftada 1 kere su vermek gerektiğini okumuştum. Suyun miktarı ne kadar olmalı yani yarım litre kadar mı ? Yoksa 1 litre kadar mı ?

Fazla miktarda su verip bitkinin çürümesini istemem.

Diğer sorumda yapraklarına her gün sprey yapılmalı mı ?

Teşekkürler

Mesut Temiz
09-03-2020, 15:53
Merhaba arkadaşlar.

Bende yeni bir monstera aldım. Küçük bir bitki büyük bir saksıya ektim. Kış aylarında haftada 1 kere su vermek gerektiğini okumuştum. Suyun miktarı ne kadar olmalı yani yarım litre kadar mı ? Yoksa 1 litre kadar mı ?

Fazla miktarda su verip bitkinin çürümesini istemem.

Diğer sorumda yapraklarına her gün sprey yapılmalı mı ?

Teşekkürler

Öncelikle monstera'nız hayuırlı olsun, gerçekten harika bir bitkidir. Vereceğiniz su miktarı hava sıcaklığıyla, saksınızın büyüklüğüyle ve toprağınızın geçirgenliği / su tutucu özelliği ile orantılı... Yani kesin bir ölçü vermek mümkün değil... Bu bitkinin yağmur ormanlarında yaşadığı göz önünde bulundurularak, toprağın uzun süre kuru kalmasına izin vermemek bir ölçü olarak alınabilir... Saksınızın delikleri varsa çürüme kolay kolay olmaz... Oda sıcaklığının 20-30 derece arasında olması, yarı aydınlık (uzun saatler doğrudan güneş ışığı altında kalmamalı. Sabah ya da akşama doğru gelen güneş, veya tülle yoğunluğu azaltılmış güneş ışığı, veya dolaylı gelen gün aydınlığı), sık sık yapraklarına su spreylenmesi (evet, günlük olursa harika olur) ve toprağının uzun süreler kuru kalmaması bu bitki için ideal yetişme koşullarını sağlar. Bol şans diliyorum...

mehmetbe
09-03-2020, 22:40
Öncelikle monstera'nız hayuırlı olsun, gerçekten harika bir bitkidir. Vereceğiniz su miktarı hava sıcaklığıyla, saksınızın büyüklüğüyle ve toprağınızın geçirgenliği / su tutucu özelliği ile orantılı... Yani kesin bir ölçü vermek mümkün değil... Bu bitkinin yağmur ormanlarında yaşadığı göz önünde bulundurularak, toprağın uzun süre kuru kalmasına izin vermemek bir ölçü olarak alınabilir... Saksınızın delikleri varsa çürüme kolay kolay olmaz... Oda sıcaklığının 20-30 derece arasında olması, yarı aydınlık (uzun saatler doğrudan güneş ışığı altında kalmamalı. Sabah ya da akşama doğru gelen güneş, veya tülle yoğunluğu azaltılmış güneş ışığı, veya dolaylı gelen gün aydınlığı), sık sık yapraklarına su spreylenmesi (evet, günlük olursa harika olur) ve toprağının uzun süreler kuru kalmaması bu bitki için ideal yetişme koşullarını sağlar. Bol şans diliyorum...
Mesut bey cevabınız için teşekkür ederim. Nem cihazları var internette. Onlardan satın aldım bir tane emin olmak için. Saksıdaki toprağın nem oranına göre gözlemleyip ona göre su vericem. Günlük spreyleme ve aylık vitamin takviyesi ile umarım sağlıklı bir bitki yetiştirmeyi başarıcam.

kutuka
17-03-2020, 08:17
merhaba
elinde olan varsa paylaşmak isterse izmir de ben de almak istiyorum.
teşekkürler

Batuhan Yılmaz
25-03-2020, 21:07
Annemin anlattığına göre 1960-90 arası İstanbul da ki her evde devasa bir monstera bulunurmuş çok arsız ve devasa bir görsel şovmuş daha sonra minimalizm ile modası geçmişken yeniden bir patlama yaşanıyor şu ara tarih tekerrürden mi ibaret demeliyiz ? Fiyatı aşırı ucuz her evde olan arsız bir bitkiden 50 cm lik fidesi 60-250 tl olan bir cüzdan canavarına gerçekten internette ve mağazalarda fiyatlar korkunç. Sanırım modasının geçmesini beklemekte fayda var.

egomen
17-04-2020, 18:32
Merhabalar,

Yaklaşık 15 gün önce bitkiyi aldım.Lakin dikkatsizlikle saksıının tabanını saksı içinde unuttum delikler kapalı kalmış ve sulama yapmıştım o halde 3 gün kök su içinde kaldı.Hemen toprağı değiştirdik 10 gündür sulama yapmadım Bitkinin son hali bu şekilde Sizce nasıl bir yool izlemeleyim sulama ve gübreleme ve bakım açısından?
706220

Mesut Temiz
14-05-2020, 11:14
Merhabalar,

Yaklaşık 15 gün önce bitkiyi aldım.Lakin dikkatsizlikle saksıının tabanını saksı içinde unuttum delikler kapalı kalmış ve sulama yapmıştım o halde 3 gün kök su içinde kaldı.Hemen toprağı değiştirdik 10 gündür sulama yapmadım Bitkinin son hali bu şekilde Sizce nasıl bir yool izlemeleyim sulama ve gübreleme ve bakım açısından?
706220

Biraz geç bir cevap oluyor, ama umuyorum bir sıkıntı oluşmamıştır... Devetabanı bitkisinin iyi süzülen bir toprak içinde dikili olması ve toprağı iyice kurumadan sulanması gerekir... Yapraklarını da periyodik olarak fısfısla su püskürterek ıslatırsanız çok hoşlanacaktır... Bol şans diliyorum...

tropikalist
14-05-2020, 11:37
sayın Mesut Temiz acaba devetabanı kış mevsimi soğuk geçen yerlerde (-5) dışarıda yetişir mi yetişmez gibi bir düşüncem var arkadaşımdan bir tanesi dış ortamda deneyecek ona göre uyarayım canım bitkiyi öldürmesin eve alsın

cevaplarınız için teşekkür ederim

Mesut Temiz
15-05-2020, 03:16
sayın Mesut Temiz acaba devetabanı kış mevsimi soğuk geçen yerlerde (-5) dışarıda yetişir mi yetişmez gibi bir düşüncem var arkadaşımdan bir tanesi dış ortamda deneyecek ona göre uyarayım canım bitkiyi öldürmesin eve alsın

cevaplarınız için teşekkür ederim

Sayın tropikalist, monstera deliciosa için gerekli minimum ortam sıcaklığı 10°C (13–15°C'nin altına düşülmemesi tavsiye ediliyor)... Bunun altındaki sıcaklıklarda ciddi hasar görüyor, donma derecesinde (0°C) bitki ölüyor... Bu yüzden ancak tropik ya da subtropik bölgelerde dışarıda yetiştirilebiliyor, maalesef ılıman bölgelerde kışın içeride tutmak şart....

tropikalist
15-05-2020, 12:48
teşekkür ederim sayın Mesut Temiz

Batuhan Yılmaz
17-05-2020, 22:54
Sevgili forumdaşlarım eğer elinde fazla olup çelik paylaşmak isteyen birileri varsa bana ulaşırsa çok sevinirim. Tüm eş dost akraba ve okul çevremi soruşturmama rağmen kimsede bulamadım eskiden hepimizin evinde vardı Ahh eski günler :( Şimdi ufacık fideler 100-200 lira...

Fatihsahin07
18-05-2020, 11:31
Selamlar,

Geleneksel devetabanı sahiplendirmesi için foruma giriyorum. Şimdiden özel mesajlara cevap veremediğim arkadaşlardan özür diliyorum. 3-4 yıl önceki mesajı cevaplamak da saçma oluyor. Daha çok bitkili akvaryum ile uğraştığımdan, bitkiye olan ilgimi akvaryum ile karşılıyorum. Bu siteye fazla dahil olamıyorum.

Yine göndereceğim devasa bir devetabanı bitkisi var. Yaprakları 70cm civarında 5 adet olacak. Mesut bey'e yıllar önce göndermiştim. Kendisi de konuda önceki mesajlarda paylaşmış.

Foto yüklemek isterdim ama bu devirde halen 650 piksel 70kb sınırı koyan yönetimi kınıyorum. Cep telefonunda pixel düzenle v.s. birşey bulamadım.

Tercihen Antalya içi, Antalya dışına da yaklaşık 100 tl çıkacak kargo ücretini karşılayacak sahibini arıyor.

22.05.2020 cuma gününe kadar Antalya içi ilk talibine, Antalya içi çıkmaz ise Şehir dışı ilk talibine sürat kargo ile kutu içerisinde ulaştırılacaktır.

Batuhan Yılmaz
19-05-2020, 00:04
Ahh keşke Antalya içinde yaşasam Fatih bey İstanbuldanım ama şu an o kadar bütçem yok ne yazık ki. Yeni sahipleriyle güzel ömürleri olsun İnşallah. Size de çok teşekkür ederim ayrıca.

evandevan5
19-05-2020, 10:05
Selamlar,

Geleneksel devetabanı sahiplendirmesi için foruma giriyorum. Şimdiden özel mesajlara cevap veremediğim arkadaşlardan özür diliyorum. 3-4 yıl önceki mesajı cevaplamak da saçma oluyor. Daha çok bitkili akvaryum ile uğraştığımdan, bitkiye olan ilgimi akvaryum ile karşılıyorum. Bu siteye fazla dahil olamıyorum.

Yine göndereceğim devasa bir devetabanı bitkisi var. Yaprakları 70cm civarında 5 adet olacak. Mesut bey'e yıllar önce göndermiştim. Kendisi de konuda önceki mesajlarda paylaşmış.

Foto yüklemek isterdim ama bu devirde halen 650 piksel 70kb sınırı koyan yönetimi kınıyorum. Cep telefonunda pixel düzenle v.s. birşey bulamadım.

Tercihen Antalya içi, Antalya dışına da yaklaşık 100 tl çıkacak kargo ücretini karşılayacak sahibini arıyor.

22.05.2020 cuma gününe kadar Antalya içi ilk talibine, Antalya içi çıkmaz ise Şehir dışı ilk talibine sürat kargo ile kutu içerisinde ulaştırılacaktır.
ay ne güzel keşke bende antalyada olsaydım.
istanbul a kargo fazlaya gelir 100 liradan.

ayselif
26-05-2020, 22:16
merhabalar benimde size danışmak istediğim bir kaç sorunum var.siteden her türlü bilgiye ulaştım çok faydalı bir site gerçekten.ilk defa yazıyorum. bir kaç hafta önce int bir deve tabanı aldım.eve geldikten bir kaç gün sonra saksısını değiştirdim.int nereden baksam büyük saksıya dikin yazıyordu.bende büyük bir saksıya diktim.bitkiyide sabah güneşi alan bir köşeye koydum.perde arkasından güneş geliyordu. 11 gibi güneş gitmiş oluyor olduğu yerden.bugln fark ettim ki bazı yaprakları kopma noktasına gelmişti sonra bir baktım bir tane yaprağıda sararmış.bu sorunlar neyden olmuş olabilir ne yapmalıyım yardım ederseniz sevinirim.

ağaçlarısev
06-06-2020, 17:40
Sevgili ayselif, suluma düzeninize dikkat ediyorsunuz değil mi? Fazla sulama gibi bir durum söz konusu olabilir.

Gül Batur
06-06-2020, 22:54
İyi akşamlar deve tabanım

Keanacur
07-06-2020, 23:32
Selamlar,

Fatih bey eğer hala yeni bitkileri evlerine yollamadıysanız istanbuldan 1 tanesine talibim.

betuloruc
08-06-2020, 09:24
Merhaba

Bir suredir monstera yetistirmeye calisiyorum, iki buyuk yapragi bana geldikten sonra acildi.

1) Buyuk yapraklarin altinda yana dogru ince dal gibi birsey cikti ne oldugunu bilmiyorum, bilen biri aciklayabilirse sevinirim :)

2) Birde buyuk yapraklar disinda kucuklerin bazilari biraz kotu durumda kuruyan yerleri var bana geldiginde boyleydi, bu halde birakmam mi lazim keseyim mi?

3) Biraz sekilsiz buyuyor, ortada hic birsey yok yana dogru kaydi gitti cicek, cekilebilecek gibi de durmuyor nasi duzeltebilirim?

4) Toprakta kucuk sinekler var tarcin dokmeyi denedim ise yaramadi. Baska ne onerirsiniz?

Kendini toparlasin diye balkona aldim aksam gunesi aliyor, Izmir'de yasiyoruz. Umarim dogru karardir. Yardimci olursaniz sevinirim.

Mesut Temiz
08-06-2020, 17:47
Merhaba

Bir suredir monstera yetistirmeye calisiyorum, iki buyuk yapragi bana geldikten sonra acildi.

1) Buyuk yapraklarin altinda yana dogru ince dal gibi birsey cikti ne oldugunu bilmiyorum, bilen biri aciklayabilirse sevinirim :)

2) Birde buyuk yapraklar disinda kucuklerin bazilari biraz kotu durumda kuruyan yerleri var bana geldiginde boyleydi, bu halde birakmam mi lazim keseyim mi?

3) Biraz sekilsiz buyuyor, ortada hic birsey yok yana dogru kaydi gitti cicek, cekilebilecek gibi de durmuyor nasi duzeltebilirim?

4) Toprakta kucuk sinekler var tarcin dokmeyi denedim ise yaramadi. Baska ne onerirsiniz?

Kendini toparlasin diye balkona aldim aksam gunesi aliyor, Izmir'de yasiyoruz. Umarim dogru karardir. Yardimci olursaniz sevinirim.

Merhabalar,
Sorularınızı sırayla yanıtlamaya çalışayım:

1) O uzantılar hava kökleridir ve bitkinin doğal organları ve güzelliklerinin bir parçasıdırlar... Toprağa kadar uzar ve toprağa girerek bitkiyi destekler ve topraktan besin alırlar..

2) Taşınma ve yer değişimi doğal olarak bitkiyi hırpalar.. Yaprakları aynı şekilde bırakmanızı öneririm... Bu bitki hava cereyanını, rüzgârı sevmez... Rüzgârdan ve güçlü güneş ışığından korunaklı bir yerde bulundurulması ve yerinin oynatılmaması önemli... Güneş ışığı almadığı saatlerde hiç olmazsa birkaç günde bir fısfısla yapğraklara, gövdeye ve hava köklerine su püskürtmeniz çok iyi gelir, yapraklar da daha sağlıklı ve canlı olur... Yeterince çok yaprak geliştiğinde, eski hırpalanmış bu yaprakları yaprak saplarının dibine doğru bir yerden keserek çıkarabilirsiniz, ama bitkiyi sarsmamak için şimdilik kalmaları iyi olur..

3) Devetabanı bir sarmaşıktır, yani uzadıkça ya bir sırıkla desteklemeniz ya da tavandan sarkıttığınız iple yönlendirmeniz gerekir...

4) Küçük sinekler topraktaki tam çözünmemiş organik maddelerden dolayı geliyorlar... Bitkiye herhangi bir zararları yok... Ben kendi adıma ilişmiyorum... Zaten organik maddeler parçalandığında sinekler kayboluyor... Ama bu durum sizi çok rahatsız ediyorsa, zirai ilaçlar satan bir dükkandan böcek öldürücü kimyasal ilaçlardan alıp kullanmanız mümkün tabii..

Bol şans dilerim...

betuloruc
09-06-2020, 07:13
Merhabalar,
Sorularınızı sırayla yanıtlamaya çalışayım:

1) O uzantılar hava kökleridir ve bitkinin doğal organları ve güzelliklerinin bir parçasıdırlar... Toprağa kadar uzar ve toprağa girerek bitkiyi destekler ve topraktan besin alırlar..

2) Taşınma ve yer değişimi doğal olarak bitkiyi hırpalar.. Yaprakları aynı şekilde bırakmanızı öneririm... Bu bitki hava cereyanını, rüzgârı sevmez... Rüzgârdan ve güçlü güneş ışığından korunaklı bir yerde bulundurulması ve yerinin oynatılmaması önemli... Güneş ışığı almadığı saatlerde hiç olmazsa birkaç günde bir fısfısla yapğraklara, gövdeye ve hava köklerine su püskürtmeniz çok iyi gelir, yapraklar da daha sağlıklı ve canlı olur... Yeterince çok yaprak geliştiğinde, eski hırpalanmış bu yaprakları yaprak saplarının dibine doğru bir yerden keserek çıkarabilirsiniz, ama bitkiyi sarsmamak için şimdilik kalmaları iyi olur..

3) Devetabanı bir sarmaşıktır, yani uzadıkça ya bir sırıkla desteklemeniz ya da tavandan sarkıttığınız iple yönlendirmeniz gerekir...

4) Küçük sinekler topraktaki tam çözünmemiş organik maddelerden dolayı geliyorlar... Bitkiye herhangi bir zararları yok... Ben kendi adıma ilişmiyorum... Zaten organik maddeler parçalandığında sinekler kayboluyor... Ama bu durum sizi çok rahatsız ediyorsa, zirai ilaçlar satan bir dükkandan böcek öldürücü kimyasal ilaçlardan alıp kullanmanız mümkün tabii..

Bol şans dilerim...

Cok tesekkur ederim Mesut Bey, hava kokleri suan icin pek topragi bulabilecek gibi gozukmuyor bitkinin yana dogru buyumesi yuzunden. Ama benim yonlendirmemle topraga kavusurlar umarim :)

Mesut Temiz
09-06-2020, 07:55
Cok tesekkur ederim Mesut Bey, hava kokleri suan icin pek topragi bulabilecek gibi gozukmuyor bitkinin yana dogru buyumesi yuzunden. Ama benim yonlendirmemle topraga kavusurlar umarim :)

Tabii tabii, uygun uzunluğa ulaştıklarında uygun bir iple bağlayarak toprağa girecek şekilde yönlendirebilirsiniz... Hava köklerinin dış kısmında ince bir kabuk kısmı vardır, eğerken o çatlar, bu sorun değil, kendini onarıyor... Bir de fısfısla su püskürtülmesi hava köklerine çok iyi geliyor, çok güzel büyüyorlar..
Bitki şimdi yerine alışsın, daha sonra saksı değiştirmeye karar verirseniz 2-3 ay öncesinden bitkiyi tam ortasından kesip üst kısmı suda köklendirebilirsiniz (hatta çok uzamışsa bitkiyi üçe bölmeniz de mümkün).. Ardından ana bitkiyle birlikte bu çeliği/çelikleri daha büyük ve geniş saksıya dikerseniz daha kalabalık yapraklı, gösterişli bir bitki elde etmiş olursunuz... Ana bitki kestiğiniz yerin biraz aşağısından bir ya da birkaç yeni sürgün verecektir... Ama erken bunun için... Seneye ilkbahar uygun olabilir mesela...
Bol şans dilerim...

levsel
17-06-2020, 12:45
Herkese Merhaba güzel günler geçirmenizi dilerim �� Bende uzun zamndir monstera arayisindayim �� Ama iki çeşidini edinmek istiyorum.Yani sarmaşık ve küçük yapraklı olan mini monstera olarakta geçen rhaphidophora tetrasperma ve monstera monstera deliciosa inşallah benimle paylaşabilecek olan vardır.Gerçekten çok ama çok mutlu olurum ❤❤

Menek_27
02-07-2020, 23:09
Merhabalar arkadaşlar.. Monstera deliciosa bitkisinden fide olarak paylaşabilecek arkadaşlar varsa gerçekten çok mutlu olurum.. Ben büyümüş bitkileri satın aldığım zaman benimseyemiyorum.. Çelik alıp yetiştirmek daha huzur verici benim için.. Paylaşım yapmak isteyen birileri çıkar mı ki acaba.. ����

rzuzu
03-07-2020, 01:01
tum bitki severlere selamlar. Ben bu gruba bugun katildim , en buyuk umudum albino deve tabani bulmak. Evindeki bu guzelligi paylasmak isteyen olursa cok sevinirim. Daha once hic koklendirme yapmadigim icin acikcasi korkuyorum. Once bulmak icin dua edeyim , koklendirme icin sira gelirse ederim.

fatitoo
03-07-2020, 08:49
deve tabanı paylaşımı yapacak olan olursa ben de talibim. çok sevinirim.

bkartal1903
27-07-2020, 22:44
Herkese merhaba monstreamı köklendirmek için suya aldım ama herhangi Bi hareketliliği yok Bi haftadan fazladır suda ve çürüyormuş gibi geliyor nerede yanlıs yaptım acaba? Çogalttıgım monstream da çok mutsuz Bi aydan fazladır dal vermiyor 😪http://https://hizliresim.com/ECsv91

bkartal1903
27-07-2020, 22:45
https://hizliresim.com/ECsv91

Mesut Temiz
28-07-2020, 00:51
Herkese merhaba monstreamı köklendirmek için suya aldım ama herhangi Bi hareketliliği yok Bi haftadan fazladır suda ve çürüyormuş gibi geliyor nerede yanlıs yaptım acaba? Çogalttıgım monstream da çok mutsuz Bi aydan fazladır dal vermiyor 😪http://https://hizliresim.com/ECsv91

Bir sıkıntı olacağını sanmam... Bir hafta çok kısa bir süre... Ben 1-2 ay suda tutuyorum ve her seferinde iyice kökleniyor... İyice köklenmeden toprağa almıyorum...

fatitoo
28-07-2020, 09:51

suyunu her gün tazelemeniz hızlı ve sağlıklı köklenmesine yardımcı olacaktır.

Duru
28-07-2020, 18:36
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200728/88fe811d9d04f0fcc6e4cea9847a361f.jpg
Bu da benim deve tabanım. Ama sadece 1 yaprağı yırtık gerisi hep düz çıkıyor. Ben de daha yırtıklı görünsün diye 2 tane plastik yapay monstera dalı alıp sapladım. :( yırtıklı yapraklar için ne yapmak lazım. Yaşlandıkça yaprakların büyüyeceği ve yırtılacağını söyleyenler var. Bu bitki 3 yıldır bende, her yaprakta hadi bu sefer yırtık gelsin diye gözüne bakıyorum ama yok yok.

Mesut Temiz
29-07-2020, 00:32
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200728/88fe811d9d04f0fcc6e4cea9847a361f.jpg
Bu da benim deve tabanım. Ama sadece 1 yaprağı yırtık gerisi hep düz çıkıyor. Ben de daha yırtıklı görünsün diye 2 tane plastik yapay monstera dalı alıp sapladım. :( yırtıklı yapraklar için ne yapmak lazım. Yaşlandıkça yaprakların büyüyeceği ve yırtılacağını söyleyenler var. Bu bitki 3 yıldır bende, her yaprakta hadi bu sefer yırtık gelsin diye gözüne bakıyorum ama yok yok.

Bitkiniz muhtemelen monstera deliciosa değil, başka bir tür Sayın Duru...

Duru
29-07-2020, 08:35
Bitkiniz muhtemelen monstera deliciosa değil, başka bir tür Sayın Duru...

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200729/198c79c9724ab10ea7d1045a1906bb99.jpg
Kendine ait böyle bir yaprağı var. Monstera deliciosa olduğunu düşünüyorum. Ama diğer yaprakların hepsi düz. Bitki besini vermeye başladım bakalım değişecek mi?

Mesut Temiz
30-07-2020, 00:51
Kendine ait böyle bir yaprağı var. Monstera deliciosa olduğunu düşünüyorum. Ama diğer yaprakların hepsi düz. Bitki besini vermeye başladım bakalım değişecek mi?

Aslında yaprakları monstera deliciosa'ya benzeyen başka monstera türleri olduğu gibi, arum familyasındaki başka cinslerden türlerde de benzer yapraklar oluşuyor...
Mesela bir örnek rhaphidophora tetrasperma... Yine diğer bir örnek de epipremnum pinnatum.
Bana bitkinin monstera deliciosa olmadığını düşündüren durum şu ki, monstera deliciosa eğer yaprak verecek kadar sağlıklıysa, mutlaka ilk birkaç yaprakta giderek büyüyor ve yırtıklar oluşuyor... Ya da bitki yaprak vermeyi durduruyor ve ölüyor.. Ama sürekli küçük ve yırtıksız yapraklar vermeye devam etmiyor... Başka bir monstera türü ya da rhaphidophora tetrasperma olması güçlü bir ihtimal gibi görünüyor bana...

Mesut Temiz
16-08-2020, 17:47
Devetabanım çiçek açıyor... :p

Monstera deliciosa'nın ev şartlarında çok nadiren çiçek açtığını birçok yerde okuduğumdan, açıkçası çiçek ve meyve beklentisine hiç girmemiştim... O yüzden dün çiçek tomurcuğunu fark ettiğimde şaşırdım... İç kısmını incelediğimde, küçük bir tomurcuğun daha gelişiyor olduğunu fark ettim... İnternette gördüğüm kadarıyla küme halinde yan yana birkaç çiçek açıyor... Şu anda tomurcuk, açtığında çiçek ve kısmet olursa meyve halini de paylaşacağım...

Duru
16-08-2020, 21:57
Devetabanım çiçek açıyor... :p

Monstera deliciosa'nın ev şartlarında çok nadiren çiçek açtığını birçok yerde okuduğumdan, açıkçası çiçek ve meyve beklentisine hiç girmemiştim... O yüzden dün çiçek tomurcuğunu fark ettiğimde şaşırdım... İç kısmını incelediğimde, küçük bir tomurcuğun daha gelişiyor olduğunu fark ettim... İnternette gördüğüm kadarıyla küme halinde yan yana birkaç çiçek açıyor... Şu anda tomurcuk, açtığında çiçek ve kısmet olursa meyve halini de paylaşacağım...

Çok güzel [emoji4] tüm gelişimini paylaşır mısınız?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

yardimci79
19-08-2020, 11:31
Merhaba arkadaşlar deve tabanı yetiştirmeyi çok istiyorum ama bulamadım malesef
Paylaşmak isteyen olursa çok sevinirim Antalyadayım

yusfi
24-08-2020, 12:47
merhaba.. Albionadan çok arıyoruz ama bulamıyoruz. **** çok pahalı satılıyor.. acaba 1 dal ve yaprak verebilir misiniz?

yusfi
24-08-2020, 12:50
Bu biraz farklı uzadı.
Albino yapraklar için gübreleme yapıyorum, yoksa beyaz kısımlarını kurutuyor.

696825

İzmir’de mutlu çünkü geldi geleli 6 yaprak çıkardık :)

merhaba.. Albionadan çok arıyoruz ama bulamıyoruz. **** çok pahalı satılıyor.. acaba 1 dal ve yaprak verebilir misiniz?

Jezebel
24-08-2020, 21:44

Veremem.

chonsa
04-09-2020, 10:20
sevgili duru, bitkiniz monstera doğru ama monsteralar yırtık yaprak açtıktan sonra tekrar yırtık olmayan yaprak açtığı zaman onlar budanmalı ve yırtık yaprak açmaya teşvik edilmeli. şahsen denedim ve oluyor. ayrıca dibinde hiç yırtık yaprağı olmayan kökler varsa onlar da ayrılmalı. belki bu bilgiyle formunu değiştirebilirsiniz bitkinizin :)

Duru
04-09-2020, 16:14
sevgili duru, bitkiniz monstera doğru ama monsteralar yırtık yaprak açtıktan sonra tekrar yırtık olmayan yaprak açtığı zaman onlar budanmalı ve yırtık yaprak açmaya teşvik edilmeli. şahsen denedim ve oluyor. ayrıca dibinde hiç yırtık yaprağı olmayan kökler varsa onlar da ayrılmalı. belki bu bilgiyle formunu değiştirebilirsiniz bitkinizin :)

Çok güzel bir bilgi bu. Ama benim monsteramın 20 30 yaprağı var sadece 1 tanesi tırtıklı. Bu durumda hepsini kesmem mi gerekir? Dört gözle yeni yaprak çıkarmasını beklerken o çıkan yaprakları da kesmeye kıyamam ki. :D

ceroximo
05-09-2020, 00:19
Merhabalar, uzun zamandır devetabanı arıyordum. Az once 2fotoğrafı geldi, uygun da bir fiyata anlaştım ama daha önce kendim bakmadığım için fotoğraftan birşey anlayamıyorum. Sağlıklı gibi göründü bana ama fikir almak istedim. Annem bakardı ben küçüktüm çok hatırlayamıyorum, salonun köşesinde tavana kadar büyümüştü , köklendirip herkese dağıtırdı. Çocukluğumdaki o görüntüyü istiyorum sanırım. Ne dersiniz yolumu 1saat uzatıp aliyim mı?

ceroximo
05-09-2020, 00:21
https://i.hizliresim.com/SMnhTe.jpg (https://hizliresim.com/SMnhTe)

Mesut Temiz
05-09-2020, 00:45
Merhabalar, uzun zamandır devetabanı arıyordum. Az once 2fotoğrafı geldi, uygun da bir fiyata anlaştım ama daha önce kendim bakmadığım için fotoğraftan birşey anlayamıyorum. Sağlıklı gibi göründü bana ama fikir almak istedim. Annem bakardı ben küçüktüm çok hatırlayamıyorum, salonun köşesinde tavana kadar büyümüştü , köklendirip herkese dağıtırdı. Çocukluğumdaki o görüntüyü istiyorum sanırım. Ne dersiniz yolumu 1saat uzatıp aliyim mı?https://i.hizliresim.com/xJzZsL.jpg (https://hizliresim.com/xJzZsL)

Bitki gayet sağlıklı ve güzel görünüyor... Bence kaçırmayın...

ceroximo
05-09-2020, 01:48
Bitki gayet sağlıklı ve güzel görünüyor... Bence kaçırmayın...

Teşekkür ederim yanitinız için. Fiyati da uygun söylediler :) Konuya tam hakim olmayınca, ucuzsa bir sıkıntısı mi var diye düşünüyor insan hemen. Pazar günü alacağım inşallah.

Keanacur
05-09-2020, 13:29
712554

712555

Arkadaşlar monstera yapraklarının önünde arkasında böyle büyüklü küçüklü canlılar var nedir nasıl kurtulurum bunlardan?

Alper-
05-09-2020, 17:37
Bende devetabanı bitkisinin çok hızlı çoğalabildiğini biliyorum

Mesut Temiz
05-09-2020, 23:41
712554

712555

Arkadaşlar monstera yapraklarının önünde arkasında böyle büyüklü küçüklü canlılar var nedir nasıl kurtulurum bunlardan?

Monstera'nızdaki böcekler "kabuklu bit".. Zirai ilaçlar satan bir dükkandan uygun insektisit alabilirsiniz... Aslında bitkiyi genel bir inceleyip gördüklerinizi imha etmeniz de iyi olur... Bitki dokusunu zedelemeden, mesela tırnağınızla ya da sert bir objeyle yandan ittirdiğinizde o kabuk kalkıyor...
Doğal ilaçlar/karışımlar da vardır mutlaka, ama benim bilgim yok, belki bilen arkadaşlar bilgi verirler o konuda...

Mesut Temiz
06-09-2020, 00:09
Devetabanı çiçek tomurcuğu güzelce gelişmeye devam ediyor, sanırım açmasına fazla bir zaman kalmadı... Dün gündüz çektiğim resmini paylaşıyorum...

ceroximo
06-09-2020, 20:51
Bu güzellikle eve geldik bugün. Umarım başına birşey getirmeden güzel bakabilirim. https://i.hizliresim.com/TwtyYq.jpg (https://hizliresim.com/TwtyYq)

Vety
07-09-2020, 21:01
Selamlar,

Merhaba hala monstera elinizde varsa talibim fatih bey. Manavgattayım. Veya çelikte olsa gönderecek olan varsa çok memnun olurum um

Crocs
11-09-2020, 10:54
Bu güzellikle eve geldik bugün. Umarım başına birşey getirmeden güzel bakabilirim. https://i.hizliresim.com/TwtyYq.jpg (https://hizliresim.com/TwtyYq)

Sizinki artık filtabanı olmuş :))

ceroximo
13-09-2020, 02:34
Sizinki artık filtabanı olmuş :))
Evet biraz iricene�� Veren kişi de nasıl bakacağını vs birsürü şey tembihledi sağolsun. Onların evindeki aynı ortamı oluşturmaya çalıştım evde. Umarım aynı şekilde sağlıkla devam eder hayatına:)

berreceylann
15-09-2020, 01:00
Merhaba. Acaba bir Çelik gönderme imkanınız var mıdır?

Mesut Temiz
24-09-2020, 22:15
monstera deliciosa'mın çiçeği nihayet açtı... Sanırım çiçek yaprağı biraz daha açılacak... Çiçeği de kendisi gibi kocaman... Çiçek yaprağı resimde görülebileceği gibi bal peteği gibi desenli, ayrıca mukavva ya da plastikten yapılmış gibi son derece kalın ve sert... Kısmetse meyvesini de göreceğiz... 😀

Duru
25-09-2020, 15:26
Maşallah diyelim[emoji4]

Duru
28-09-2020, 19:42
Yırtıksız yaprakların bir kısmını kestim bakalım ne olacak? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200928/f17305bd06975ff3451048e6efafa977.jpg

H.YAVUZ
29-09-2020, 11:13
Eşimin astım rahatsızlığı olması sebebiyle ortamdaki hava kalitesini artıran bitkiler arayışına girdim bu aralar. Bulabilirsem Zanzibar Gem, Yukka, Deve Tabanı,Örümcek Bitkisi,Pantos Sarmaşığı aramaktayım. Yardımcı olabilecek var mı

Batuhan Yılmaz
02-10-2020, 13:33
Arkadaşlar hepinizden bir hayırlı olsun mesajı almak isterim çünkü ben baba oldum. Benim güzeller güzeli bir Monsteram oldu. 2-3 sene içinde devasa bir bebek olacağı için hem paylaşımını yapacağım hem ticaretini yapmayı planlıyorum, ticaret dediğime bakmayın yaprak adedi 100 TL ye satılıyor şu an korkunç bir rakam... Ben fidesini 30-40 tl ye satacağım. Forumdaşlarım 2-3 sene sabredin hepimizin Monsterası olacak inşallah.

Naz naz
04-10-2020, 09:14
Merhaba forumda yeniyim,salon bitki bakımından da pek tecrübeli sayılmam,geçen hafta aldığım sapasağlam monsteram eve geldiğinden 2 gün sonra Yavru yaprakları sararmaya başladı, büyük yapraklarda da Siyah lekelenmeler oldu. Aldığım botanikte toprağı değişti değiştirmenize gerek yok denmişti ben de ellemedim o yüzden. Ama hiç iyiye gitmiyor ,tecrübeli arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.fotoğraf yüklemeye çalışıyorum ama maalesef başarısız oldu diyor

Naz naz
04-10-2020, 09:34
Resimler bu şekilde,sanırım yüklemeyi başardım

Batuhan Yılmaz
06-10-2020, 01:59
Buyurun buradan yakın

698350

Sitede eski mesajları okurken karşılaştım ve bu küçük vampire hayran kaldım. Düşünmedim de değil acaba bitkide hiç fotosentez yapacak klorofil kalmayınca tam parazit hale dönüşür mü ve ya evrim terse döner mi veya yok mu olur? Neyse ben sadece Maşallah diyorum. :D

Batuhan Yılmaz
06-10-2020, 02:01
Merhaba forumda yeniyim,salon bitki bakımından da pek tecrübeli sayılmam,geçen hafta aldığım sapasağlam monsteram eve geldiğinden 2 gün sonra Yavru yaprakları sararmaya başladı, büyük yapraklarda da Siyah lekelenmeler oldu. Aldığım botanikte toprağı değişti değiştirmenize gerek yok denmişti ben de ellemedim o yüzden. Ama hiç iyiye gitmiyor ,tecrübeli arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.fotoğraf yüklemeye çalışıyorum ama maalesef başarısız oldu diyor

Ben de sizin gibi yeni aldım ama gözlemlemedeyim çok tozlu diye ve koronadan dolayı eve gelince çocuğumu duşladım tabi neredeyse 1 hafta oldu hala göz yaşı gibi pıt pıt damlatıyor kök çürümesi olmasın diye 1 hafta iyice toprağının kurumasını bekliycem acaba aşırı mı suladınız kök çürümesi var mı ben de sizin gibi 1 yaprağı kaybettim belkide sadece alışmaya çalışıyordur. İyi gözlemleyin genelde bir hastalıkları yok tek düşmanı çok sulayıp çürütmek diye biliyorum.

Naz naz
06-10-2020, 10:23
hiç sulama yapmadım 10 gündür çünkü eve getirdiğimden beri nem ölçerle ölçüyorım ,nem son safhada.,danıştığım tecrübeli biri klimadan olduğunu söyledi,eve geldiğinin ertesi günü klima çalışmıştı odada,direk yakınında değildi ama yine de etkilenmiş sanırım.şimdi ben de toprak sipariş ettim,cocopeat ,torf ve az miktarda perlit ekleyerek toprağını değiştireceğim,umarım iyiye gider

Batuhan Yılmaz
06-10-2020, 12:11
Sn. Naz Naz, klimadan olmuştur ani hava dalgalanmaları şoka sokar hava 25-32 derece şu aralar klima 10-15 üflüyor iç mekanda ki ani ısı dalgaları şoka sokmuştur o zaman korkmayın bence düzelir ölür gibi olurda hemen çelik alın.

Naz naz
06-10-2020, 15:06
Cevabınız için tekrar teşekkür ,elimden geleni yapacağım gelişimini paylaşırım.

İbrhm Cgr
12-10-2020, 10:19
Merhabalar.
Çiçek bakımında yeniyim. Bir süre önce almış olduğum monstera çiçeğim son zamanlarda sararmaya ve yavru yapraklarını çürütüp dökmeye başladı. Diğer yapraklarda ve gövdede de sararma ve kıvrılmalar mevcut.Genel durumu giderek kötüleşiyor.Güneş ışığı temas etmeyen bir ortamda haftada bir defa sulayarak arada fısfıs ile yapraklarını nemlendiriyorum.Tekrar sağlıklı haline kavuşturabilmek için nasıl bir yöntem izlemeliyim , şimdiden teşekkür ederim✌️

713545

713546

713547

713548

713549

olu_balikKk
21-10-2020, 19:00
Neredeyse albino

687992

Merhaba, uzun zamandır albino monsteranın peşindeyim ama ne yazık ki bütçemi çok aşıyor.kendime ait monstream 2 metre büyüklüğünde.elinize sağlık umarım bol bol yaprak verir, çok güzelmiş.bir yabancı olarak bir yaprağınız için listeye koyabilir misiniz beni de:) iyi günler dilerim herkese, saygılar

Jezebel
21-10-2020, 21:17
Merhaba, uzun zamandır albino monsteranın peşindeyim ama ne yazık ki bütçemi çok aşıyor.kendime ait monstream 2 metre büyüklüğünde.elinize sağlık umarım bol bol yaprak verir, çok güzelmiş.bir yabancı olarak bir yaprağınız için listeye koyabilir misiniz beni de:) iyi günler dilerim herkese, saygılar

Bir liste mi var ki?
Tek bitkim var, kimseler için onu doğrayip parçalayacak değilim.
Sağlıkla kalın.

Mevirik
18-11-2020, 15:11
Ah.bu harikaaa

Duru
18-11-2020, 16:09
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201118/71c638e807da1a3008069091d950a754.jpg
Bu da benim monstera albom. Sonunda kavuştuk.

Gizem yalçın
24-11-2020, 11:32
merhaba maalesef elimde istediğiniz tür yok ancak bir monsteram olmasını çok istiyorum. rica etsem monsteranızın bir parçasını paylaşır mısınız

hcm
24-11-2020, 12:19
Merhaba ben de evimde 3 farklı saksıda monstera yetiştiriyorum. Umarım sağlıklarından birşey kaybetmezler.

_Saadet_
03-12-2020, 10:24
Herkese merhabalar, ben 2 gün önce büyük yaşlı bir devetabanı edindim. Bana veren kişi alttaki 2 yapragı çok yaşlı olduğu için ölmek üzere, iyice sarardıktan sonra kesin demişti. Fakat 2 gün içinde sararma neredeyse tüm yapraklara sıçradı diyebilirim. Yemyeşil olan yaprağı bile sararmaya başladı, çok ama çok üzgünüm. Sadece en son çıkan yaprağı yeşik duruyor ve yeni bir yavru çıkarıyor. Yeni edindiğim için gözlemleyecek kadar vaktim de yok, sorunu bir an önce tespit etmem lazım. Işık alan bir yerde duruyor. Topragı kurumuş, biraz gübre katıp sulamayı planlıyorum. Fakat sararan tüm yapraklarını kesersem geriye 1 yaprağı kalacak, bu kadar hızlı bir ölüme ne sebep olabilir acaba? Bilen birisi yardımcı olabilir ise çok ama çok sevinirim. Fotoğraflarını da eklemeye çalışacağım.

naturefan
28-12-2020, 20:45
715424

Netten... monstera minima

Mesut Temiz
28-12-2020, 21:19
Herkese merhabalar, ben 2 gün önce büyük yaşlı bir devetabanı edindim. Bana veren kişi alttaki 2 yapragı çok yaşlı olduğu için ölmek üzere, iyice sarardıktan sonra kesin demişti. Fakat 2 gün içinde sararma neredeyse tüm yapraklara sıçradı diyebilirim. Yemyeşil olan yaprağı bile sararmaya başladı, çok ama çok üzgünüm. Sadece en son çıkan yaprağı yeşik duruyor ve yeni bir yavru çıkarıyor. Yeni edindiğim için gözlemleyecek kadar vaktim de yok, sorunu bir an önce tespit etmem lazım. Işık alan bir yerde duruyor. Topragı kurumuş, biraz gübre katıp sulamayı planlıyorum. Fakat sararan tüm yapraklarını kesersem geriye 1 yaprağı kalacak, bu kadar hızlı bir ölüme ne sebep olabilir acaba? Bilen birisi yardımcı olabilir ise çok ama çok sevinirim. Fotoğraflarını da eklemeye çalışacağım.

Bu mesajınızı az önce gördüm... Umarım bitkiniz düzelmiş, toparlamıştır... Devetabanı tropik yağmur ormanı bitkisi.. Yani 25-26 derece sıcaklık, doğrudan güneş ışığı altında kalmadığı kısmi aydınlık bir ortam, geçirgen toprak ve nemli bir ortam istiyor...Yapraklarına ve gövdesine su püskürtülmesinden de çok hoşlanıyor... Bu koşulları sağladığınızda, normalde sağlıklı bir biçimde büyüyor... Gözlemlediğim kadarıyla, toprağı geçirgen olduktan sonra mantar ve küf hastalıklarına da oldukça dirençli bir bitki... Bu kadar hızlı yaprak sararması/kaybı, aşırı sulamadan dolayı köklerin çürümesinden ya da tam tersi bitkinizin uzun süre susuz bırakılmasından kaynaklanmış olabilir... Bence gübre işine şimdi hiç girmeyin, su konusundaki sorunu tespit edip çözün derim... Bitki toparladıktan sonra uygun gübreyi belirleyip kullanırsınız... Bol şans...

Duru
03-01-2021, 19:16
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210103/22cb24904587b07e1f6370e2b37e8d7c.jpg
Albino monsteramın beyaz kısımları bu şekilde kuruyor. Daha önce bu konuda azot oranı yüksek besin kullanılması gerektiğini okumuştum. Ama hangi besini kullanmalıyım? Tavsiyesi olan var mı? Besin gübre vs konularında pek bilgim yok. SayınJezebel sizin albino bakımında kullandığınız özel bir ürün var mı? Bana yazar mısınız?

Gnlbuse
05-01-2021, 11:24
Merhaba acaba bu güzelim albino monster bitkisini nerden bulduğunuzu öğrenebilirmiyim

Duru
06-01-2021, 21:01
Merhaba acaba bu güzelim albino monster bitkisini nerden bulduğunuzu öğrenebilirmiyim

Nemabahçe’den aldım.

Ugureylul
08-01-2021, 13:43
Bende almak istiyorum fakat nereden alicam yardımcı olur musunuz

Mesut Temiz
08-01-2021, 16:16
Bende almak istiyorum fakat nereden alicam yardımcı olur musunuz

Albino kültivarını aradığınızı varsayarak, Sayın Duru'nun "Nema Bahçe"den aldığı açıklamasına binaen firmanın sitesine baktım, albino monstera deliciosa için şu linki buldum:

https://magaza.nema.com.tr/urun/monstera-deliciosa-albino-17cm-o/

Anladığım kadarıyla, monstera deliciosa'nın albino kültivarı yetiştiricilerde çok az bulunduğu ve çok fazla talep olduğu için fiyatı epey yüksek... Eğer albino değil de normal yeşil monstera deliciosa bakıyorsanız zaten çok daha kolay ve daha ucuza bulabilirsiniz...

_Saadet_
09-01-2021, 17:01
Bu mesajınızı az önce gördüm... Umarım bitkiniz düzelmiş, toparlamıştır... Devetabanı tropik yağmur ormanı bitkisi.. Yani 25-26 derece sıcaklık, doğrudan güneş ışığı altında kalmadığı kısmi aydınlık bir ortam, geçirgen toprak ve nemli bir ortam istiyor...Yapraklarına ve gövdesine su püskürtülmesinden de çok hoşlanıyor... Bu koşulları sağladığınızda, normalde sağlıklı bir biçimde büyüyor... Gözlemlediğim kadarıyla, toprağı geçirgen olduktan sonra mantar ve küf hastalıklarına da oldukça dirençli bir bitki... Bu kadar hızlı yaprak sararması/kaybı, aşırı sulamadan dolayı köklerin çürümesinden ya da tam tersi bitkinizin uzun süre susuz bırakılmasından kaynaklanmış olabilir... Bence gübre işine şimdi hiç girmeyin, su konusundaki sorunu tespit edip çözün derim... Bitki toparladıktan sonra uygun gübreyi belirleyip kullanırsınız... Bol şans...
Merhabalar,

Dönüşünüz için teşekkürler. Ne yazık ki foruma yazdıktan 2 gün sonra 5 yaprağını budamak zorunda kaldım. En tepedeki 2 yaprağı duruyorlar, sağlıklılar. Görünüm olarak cılız kaldı ama sağlıklı olsun yeter.

Duru
09-01-2021, 17:02
Albino kültivarını aradığınızı varsayarak, Sayın Duru'nun "Nema Bahçe"den aldığı açıklamasına binaen firmanın sitesine baktım, albino monstera deliciosa için şu linki buldum:

Anladığım kadarıyla, monstera deliciosa'nın albino kültivarı yetiştiricilerde çok az bulunduğu ve çok fazla talep olduğu için fiyatı epey yüksek... Eğer albino değil de normal yeşil monstera deliciosa bakıyorsanız zaten çok daha kolay ve daha ucuza bulabilirsiniz...

Serada ekstra yüzde 25 indirim vardı hala var mıdır bilmiyorum? Ama ben bir tanıdık vasıtasıyla şirket hesabı üzerinden yüzde 50 indirimle almıştım. Yine de pahalı bir bitki maalesef :(

Gnlbuse
09-01-2021, 22:51

17 cm e 1500 lira diyor en uygunu bu site sanırım başka sitelerde 3k dan aşşagasi yok malesef ��

Nurcan Yayla
18-01-2021, 16:32
https://www.ciceksepeti.com/deve-tabani?gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAiAgJWABhArEiwAmNVTB5Y0raJh2SREen39UgiW wq54I5n7QeD-J1S1_2lV9th5yc2XFg6qIRoCppUQAvD_BwE

Burada 100TL'den 2000TL'ye kadar çeşitli deva tabanı çiçekleri var

aykut gkbyrk
13-02-2021, 15:09
Herkese merhaba. 3 gün önce gross marketten satın aldığım deve tabaı bitkimi paylaşıyorum. salonum için aldım. şimdilik bahara kadar kendi saksı ve toprağında muhafaza edeceğim. toprağına baktım içi çok nemli sanıım sıkça sulanmış. salonumda farklı çeşit daha bitkim var. deve tabanımı da salonda pencereye ve balkon kapısına yakın konumlandırdım. nasıl, sizce sağlıklı görünüyor mu? tavsiyeleriniz olursa memnuniyetle dinlerim.

akçabardak
13-02-2021, 16:49
Güle güle büyütün çok güzel görünüyor.

oyakanat
19-02-2021, 18:15
Merhabalar, bitkileriniz çok güzel. Deve tabanı bakımında yeniyim bir kaç aydır bende ama yerini sevdi sanırım altıncı yaprağı yolda geldiğinden beri hızla büyüyor. Yeni yapraklar geldikçe diğer yapraklar çok aşağı sarkmaya başladı bunları bağlayarak sabitlemem bitkiye zarar verir mi? Ya da budamalı mıyım acaba? Örneğin soldaki kendini aşağı bırakan yaprak gibi
https://hizliresim.com/gWnkHq

oyakanat
19-02-2021, 18:17
Bir de son bir kaç gündür üzerinde gözyaşı gibi damla oluyo bir kaç yaprakta bu normal mi?

Mesut Temiz
20-02-2021, 00:09
Bir de son bir kaç gündür üzerinde gözyaşı gibi damla oluyo bir kaç yaprakta bu normal mi?

Son derece normal ve "gutasyon - damlama" denilen bir olay... bitki, ihtiyacından fazla çektiği su ve mineralleri ksilem özsuyu olarak yaprak damlaması şeklinde atıyor.. Uygun sıcaklığı, toprağı ve sulamayı sağlıyorsanız endişe edilecek bir durum yok demektir...

Mesut Temiz
20-02-2021, 00:14
Merhabalar, bitkileriniz çok güzel. Deve tabanı bakımında yeniyim bir kaç aydır bende ama yerini sevdi sanırım altıncı yaprağı yolda geldiğinden beri hızla büyüyor. Yeni yapraklar geldikçe diğer yapraklar çok aşağı sarkmaya başladı bunları bağlayarak sabitlemem bitkiye zarar verir mi? Ya da budamalı mıyım acaba? Örneğin soldaki kendini aşağı bırakan yaprak gibi
https://hizliresim.com/gWnkHq

Saksı toprağına saplayacağınız uygun boyda bir sırık ve yaprak saplarına zarar vermeyecek yumuşak ve geniş ipler kullanarak yaprak dağılımını şekillendirebilirsiniz... Monstera deliciosa yaprakları oldukça uzun ömürlüdür, yaşlandıklarında zaten bitki onların besinini kesip sarartarak düşürecektir... O zamana kadar da fotosenteze ve bitki için besin üretmeye devam ettiklerinden, bence kesmeye gerek yok...

oyakanat
20-02-2021, 00:26
Saksı toprağına saplayacağınız uygun boyda bir sırık ve yaprak saplarına zarar vermeyecek yumuşak ve geniş ipler kullanarak yaprak dağılımını şekillendirebilirsiniz... Monstera deliciosa yaprakları oldukça uzun ömürlüdür, yaşlandıklarında zaten bitki onların besinini kesip sarartarak düşürecektir... O zamana kadar da fotosenteze ve bitki için besin üretmeye devam ettiklerinden, bence kesmeye gerek yok...

çok teşekkür ederim bilgi için, sağlıklı olması için dikkat etmem ve/veya özellikle yapmam gereken bir şey var mı? şu an için bir sorun gözükmüyor ama bilmeden bir yanlış yapıyorsam ilerde bi sorunla karşılaşmamak için önlem alayım. toprağı kurudukça alttan suluyorum ve ışık alan oda sıcaklığı bir ortamda duruyo şu an

Mesut Temiz
20-02-2021, 04:05
çok teşekkür ederim bilgi için, sağlıklı olması için dikkat etmem ve/veya özellikle yapmam gereken bir şey var mı? şu an için bir sorun gözükmüyor ama bilmeden bir yanlış yapıyorsam ilerde bi sorunla karşılaşmamak için önlem alayım. toprağı kurudukça alttan suluyorum ve ışık alan oda sıcaklığı bir ortamda duruyo şu an

Şu an için bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor...

Devetabanı tropik bir bitki olduğundan, doğal ortamına en yakın koşulları sağladığımızda en iyi gelişebileceği ortamı da sağlamış oluyoruz... İdeal olarak yaz kış 25-30 derece sıcaklık, rüzgârdan, hava cereyanlarından korunaklı, aydınlık ancak doğrudan yoğun güneş ışığının vurmadığı ya da kısa sürelerle vurduğu sabit bir konum, nemli bir ortam ve/veya yaprakları hiç olmazsa birkaç günde bir fısfısla su püskürterek nemlendirmek, suyu tahliye edecek uygun delikleri olan büyükçe bir saksıda çamurlaşmayan geçirgen bir toprak ve belli aralıklarla geniş yapraklı tropik salon bitkileri için hazırlanmış gübrelerden sağlanırsa harika bir şekilde gelişecektir...

.

Telgraf çiçeği
12-03-2021, 07:11
Merhaba ben aşırı derece monstera istiyorum budadığı dalları benimle paylaşmak isteyen biri var mı acaba

Telgraf çiçeği
12-03-2021, 07:15
arkadaşlar deve tabanı bende var isteyene de gönderebilirim :D

kayınvalidemde bir tane vardı tavana kadar uzamış tekrar yere doğru iniyordu daha sonra ucundan bir parça kırdım suya koydum 15 gün içinde köklendi ben gaza geldim kayınvalidemide kandırarak bütün çiçeği kırdık abartmıyorum 47 :rolleyes: parçaya böldük su dolu bir kovaya koyduk hepside köklendi çoğunu dağıttık isteyen olursa elimde birkaç tane var

Biliyorum üstünden çok uzun zaman geçmiş bu umut olarak yazıyorum acaba var mı sizde hala monstera

Telgraf çiçeği
12-03-2021, 07:39
Başlığa bugün mesaj yazılmış olması, aranıza katılmam için beni yüreklendirdi. Vesilenizle yazdığım agaclar.net'teki ilk gönderimi okuyorsunuz.

Yaklaşık 2 ay kadar önce, üniversitemin kütüphanesinde çeşit çeşit bitkiler arasından devetabanları gözüme çarptı. Algıda seçicilik olsa gerek, 2 ay öncesine kadar bitkilere pek merakım yoktu. Eh, insan bir şeyin güzelliğinin, onu arzuladığı zaman farkına varıyor sanırım.

Birkaç saksı devetabanı vardı kütüphanede, çoğu da çok güzel büyümüşler (ileride onların da fotoğraflarını paylaşırım). Bu bitkileri görünce ben de hemen gidip kütüphane müdiresiyle konuştum, mümkünse bana bir çelik vermesi için. Duyunca çok sevindi, o da yayılmasını istermiş zaten. E yakın zamanda da bitkilerin bakımı yapılmış, yeni bir saksıya alınan bir devetabanını toprağından çıkardığı gibi elime tutuşturuverdi. Eve gelince havai köklerin olduğu kısımlardan ikiye ayırdım, bir kısmını arkadaşıma verdim, bir kısmını da suda köklendirmeyi bekledim. Ancak sabırsızlık, daha fazla dayanamayıp toprağa dikiverdim.

Üniversite kütüphanesinden gelmiş tahsilli devetabanım şimdi penceremin önünde, her gün güneşe doğru biraz eğiliyor, eğildikçe çeviriyorum. Yerini sevmişe benziyor ve sağlıklı görünüyor.

Üstünden çok yıl geçmiş biliyorum fakat monsteranız büyüdü ise budadığınız dallardan bi dala talibim

deniz elif
12-03-2021, 10:39
Merhabalar uzun zamandır istediğim devetabanıma nihayet sahip oldum.
Burada okuduğum kadarıyla sanırım iki tür monstera varmış yaprağına göre, resimlerdeki de benim tatlı mı tatlı monsteram. ancak düz yapraklı mı yoksa zamanla biricik yırtık yaprak gibi zamanla onlarda yırtılacak mı ? yoksa hep böyle düz mü kalacak ? birde alttan gelen minik yapraklar hafifi sarı gibi umarım bir sıkıntı yoktur. Işığı çok güzel alan ama direk güneş görmeyen yerde tutuyorum. geleli 1 hafta oldu henüz su vermedim? Saksıyı büyütüp büyütmemekte de kararsızım. Bana ol gösterebilecek arkadaşların yardımlarına talibim .

deniz elif
12-03-2021, 11:05
Monsteram

Telgraf çiçeği
12-03-2021, 11:31
Monsteram

Merhaba maşallah çok güzel bir bitkiniz var bu bitkiden çok istediğim için çokça araştırma yapmıştım bilgilerim doğrultusunda çıkan yapraklar daha yırtık yırtık çıkacak bence kendi saksısından bir tık daha büyük saksıya alabilirsiniz geleli bir hafta olmuş artık su vermelisiniz sanırım

deniz elif
12-03-2021, 11:44
Merhaba maşallah çok güzel bir bitkiniz var bu bitkiden çok istediğim için çokça araştırma yapmıştım bilgilerim doğrultusunda çıkan yapraklar daha yırtık yırtık çıkacak bence kendi saksısından bir tık daha büyük saksıya alabilirsiniz geleli bir hafta olmuş artık su vermelisiniz sanırım

Teşekkür ederim bende uzun zamandır istiyordum :) aslında hep sonra yapraklar yırtılacak diye biliyordum ancak bir yerde daha yapraklar çıkarken yırtık oluyor diye okudum kafam karıştı. sulamayı pazar günü yapmayı düşünüyorum yapraklarda damlacıklar var şuan.

Jezebel
14-03-2021, 15:26
Çok geç gördüm maalesef yazınızı.
Adı tabi ki benim dediğim gibi " Albino " değil de Monstera deliciosa “Thai Constellation”
Bakımı diğer ebruli bitkilerden zor ve sürekli bir takip gerekiyor.
1.Sulaması arıtılmış veya distile suyla yapılacak. Her sulamadan önce toprak nemi kontrol edilecek.Haftada bir sulanacak ancak kışın miktar yarı yarıya azaltılacak. Kök çürümesi çok sık olurmuş, sulamadan önce toprağını havalandırın diyorlar, uygun minik bir tırmıkla üst tabakayı tırmıklayın.

2. Azot ağırlıklı gübre bitkiyi öldürebilir, azot köklere yapışır ve su almasına engel olduğu için ölümüne neden olur.
Yani dengeli, orantılı gübre vereceğiz. Salon bitkisi olması nedeniyle, yazın şöyle, kışın böyle durumu yok diye düşünebirsiniz, yanlış. İlkbahar ve yazın gübre verin.
Gübre konusunda hata yapmak istemiyorum diyorsanız Osmocote gibi yavaş salınımlı, namı - değer "akıllı gübre" verebilirsiniz.
Bunlar 8-10 ay bitkinizi idare ederler. Yani bir kere baharda verip unutabilirsiniz.
Gübreyi gövdeden biraz uzak vermek lazım.
Akıllı gübre bulamazsanız 20-20-20 NPK kullanın.
Bitki yavaş buyüyor deseler de aslında bizde baya hızlı uzuyor.

Isı 18-27 derece, ışık bol bol, direkt güneş kesinlikle yasak.

6 metre olurmuş, dilerim o günleri de görürüz.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210103/22cb24904587b07e1f6370e2b37e8d7c.jpg
Albino monsteramın beyaz kısımları bu şekilde kuruyor. Daha önce bu konuda azot oranı yüksek besin kullanılması gerektiğini okumuştum. Ama hangi besini kullanmalıyım? Tavsiyesi olan var mı? Besin gübre vs konularında pek bilgim yok. SayınJezebel sizin albino bakımında kullandığınız özel bir ürün var mı? Bana yazar mısınız?

Mesut Temiz
17-03-2021, 17:19
Merhabalar uzun zamandır istediğim devetabanıma nihayet sahip oldum.
Burada okuduğum kadarıyla sanırım iki tür monstera varmış yaprağına göre, resimlerdeki de benim tatlı mı tatlı monsteram. ancak düz yapraklı mı yoksa zamanla biricik yırtık yaprak gibi zamanla onlarda yırtılacak mı ? yoksa hep böyle düz mü kalacak ? birde alttan gelen minik yapraklar hafifi sarı gibi umarım bir sıkıntı yoktur. Işığı çok güzel alan ama direk güneş görmeyen yerde tutuyorum. geleli 1 hafta oldu henüz su vermedim? Saksıyı büyütüp büyütmemekte de kararsızım. Bana ol gösterebilecek arkadaşların yardımlarına talibim .

Monstera deliciosa'nın küçük yapraklı ve dev yapraklı iki kültivarı (çeşidi) var... "Küçük" denildiğine bakmayın, o kültivarın yaprakları 30-35 santim oluyor en az... Dev kültivarın yaprakları 80-90 santim kadar olabiliyor... Her ikisinde de yapraklar yırtık... Yani bundan sonra çıkacak yapraklar mevcut olandan daha fazla yırtıklara ve deliklere sahip olacak...
Sizdeki kültivar küçük yapraklı olan... Yani 30-35 santim ya da biraz daha büyük olacak yapraklar... Bitkiniz bir sarmaşık gibi hızlı uzayacaktır...
Dev yapraklı kültivar daha yavaş uzuyor, gövdesi çok kalın oluyor, yaprakları da hem çok yırtıklı hem de ortadan itibaren 3 sıraya kadar yuvarlak deliklerle dolu oluyor... Daha önceki sayfalarda benim paylaştığım resimlere bakabilirsiniz net fikir edinmek için... Sizin bitkiniz onlardan daha az yırtığa ve az sayıda yuvarlak deliklere sahip olacak, rengi de biraz daha açık olacaktır...

Bence bitkiniz için uygun ışık ve sıcaklık koşullarına sahip nihai yeri belirledikten sonra birkaç hafta yerine alışması için bekleyin, sonra saksı değişimini yaparsınız... Ben monstera deliciosa'yı ilk seferde çok büyük saksıya dikiyorum, sonra bir daha hiç saksı değişimi yapmıyorum...Çünkü çok iri bir bitki, ve büyüdükçe saksı değişimi zorlaşıyor, bitkinin zarar görme ihtimali artıyor... Uygun toprak kullanır uygun aralıklarla da gübrelerseniz çok uzun yıllar hiç sıkıntı olmadan gelişebilir böyle bir saksıda...

Bitkiniz çok sağlıklı görünüyor, en alt yapraklarda sararma olması normal, ömürlerini tamamlamış olabilir o yapraklar...

Devetabanının istediği ortam ve bakım koşullarını iyice okuyup dikkatle uygulamanızı öneririm... Mesela sıcaklar arttıkça sık sık yapraklara su püskürtmenizin bitkiye çok iyi geleceği hususunu ben hatırlatmış olayım...Önceki sayfalarda diğer bilgileri bulabilirsiniz.. Bol şans...

.

Sıldig
22-03-2021, 10:40
Merhaba, ben bitki bakımında yeniyim, monstera deliciosa bitkim var, yapraklarında sıkıntı yok, hatta iki tane yeni yaprak verdi ama saplarında kahverengi kuruluklar var, fazla mı suladım neden oldu bilmiyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz?🙏🙏🙏

eminecelebi
23-03-2021, 08:14
Merhaba:)
Konunun üzerinden çok uzun bir süre geçmiş, aynı zamanda o zamanlar yok olmaya yüz tutmuş deve tabanı da şu an revaçta :) ben de deve tabanı istiyorum ancak aşırı pahalı ve ben de öğrenciyim. Benimle çelik paylaşmak isteyen var mı? Sevgiler...

deniz elif
24-03-2021, 13:13
Monstera deliciosa'nın küçük yapraklı ve dev yapraklı iki kültivarı (çeşidi) var... "Küçük" denildiğine bakmayın, o kültivarın yaprakları 30-35 santim oluyor en az... Dev kültivarın yaprakları 80-90 santim kadar olabiliyor... Her ikisinde de yapraklar yırtık... Yani bundan sonra çıkacak yapraklar mevcut olandan daha fazla yırtıklara ve deliklere sahip olacak...
Sizdeki kültivar küçük yapraklı olan... Yani 30-35 santim ya da biraz daha büyük olacak yapraklar... Bitkiniz bir sarmaşık gibi hızlı uzayacaktır...
Dev yapraklı kültivar daha yavaş uzuyor, gövdesi çok kalın oluyor, yaprakları da hem çok yırtıklı hem de ortadan itibaren 3 sıraya kadar yuvarlak deliklerle dolu oluyor... Daha önceki sayfalarda benim paylaştığım resimlere bakabilirsiniz net fikir edinmek için... Sizin bitkiniz onlardan daha az yırtığa ve az sayıda yuvarlak deliklere sahip olacak, rengi de biraz daha açık olacaktır...

Bence bitkiniz için uygun ışık ve sıcaklık koşullarına sahip nihai yeri belirledikten sonra birkaç hafta yerine alışması için bekleyin, sonra saksı değişimini yaparsınız... Ben monstera deliciosa'yı ilk seferde çok büyük saksıya dikiyorum, sonra bir daha hiç saksı değişimi yapmıyorum...Çünkü çok iri bir bitki, ve büyüdükçe saksı değişimi zorlaşıyor, bitkinin zarar görme ihtimali artıyor... Uygun toprak kullanır uygun aralıklarla da gübrelerseniz çok uzun yıllar hiç sıkıntı olmadan gelişebilir böyle bir saksıda...

Bitkiniz çok sağlıklı görünüyor, en alt yapraklarda sararma olması normal, ömürlerini tamamlamış olabilir o yapraklar...

Devetabanının istediği ortam ve bakım koşullarını iyice okuyup dikkatle uygulamanızı öneririm... Mesela sıcaklar arttıkça sık sık yapraklara su püskürtmenizin bitkiye çok iyi geleceği hususunu ben hatırlatmış olayım...Önceki sayfalarda diğer bilgileri bulabilirsiniz.. Bol şans...

.

Çok teşekkür ederim Mesut bey sizin fikirleriniz önemliydi benim için, yazdıklarınızın çoğunu okudum okumaya da devam edeceğim. Sizin tüm bilgilerinizden faydalanıyorum her daim. Nisan ortaları gibi saksı değişimi düşünüyorum. Acemi anne gibi gözüne bakıyorum sürekli.

Mesut Temiz
24-03-2021, 18:48
Merhaba, ben bitki bakımında yeniyim, monstera deliciosa bitkim var, yapraklarında sıkıntı yok, hatta iki tane yeni yaprak verdi ama saplarında kahverengi kuruluklar var, fazla mı suladım neden oldu bilmiyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz?🙏🙏🙏

Monstera deliciosa'nın yaprakları gövdeden çıkmadan önce kılıf benzeri bir doku oluşuyor, yaprak bu kılıfın içinden gelişerek çıkıyor... Daha sonra yaprak sapının alt kısımlarında kalan bu kılıf benzeri doku kuruyor ve zamanla dökülüyor... Resimden görebildiğim kadarıyla kuruyan kısımlar yaprak saplarının kendisi değil, bu kılıfsı/zarsı doku... Siz uygun ışık, sıcaklık ve sulama koşullarını sağlamaya devam edin muhakkak... Ama görebildiğim kadarıyla şu an için bir problem yok bitkinizde...

Sıldig
25-03-2021, 08:45
Monstera deliciosa'nın yaprakları gövdeden çıkmadan önce kılıf benzeri bir doku oluşuyor, yaprak bu kılıfın içinden gelişerek çıkıyor... Daha sonra yaprak sapının alt kısımlarında kalan bu kılıf benzeri doku kuruyor ve zamanla dökülüyor... Resimden görebildiğim kadarıyla kuruyan kısımlar yaprak saplarının kendisi değil, bu kılıfsı/zarsı doku... Siz uygun ışık, sıcaklık ve sulama koşullarını sağlamaya devam edin muhakkak... Ama görebildiğim kadarıyla şu an için bir problem yok bitkinizde...

Mesut Bey yanıtınız için çok teşekkür ederim:) çok sevindim sorun olmamasına sağ olun:)

Jezebel
26-03-2021, 22:10
Yan daldan bir yaprak

717488

.

deniz elif
30-03-2021, 12:48
Merhabalar benim miniğim büyüyor :)) Saksı değişimini yaptım, sanırım yerini çok sevdi yeni yeni 3 tane yaprak veriyor hatta bir tanesi açılmaya başladı gayet canlı ve mutlu görünüyor şuan

Batuhan Yılmaz
10-04-2021, 18:31
Merhabalar, benim iki sorum var. Birincisi yeni yapraklarda çok çok minik delikler var yaprakları iyice kontrol ettim böcek vs bir şey yok acaba duşlama yapıyorum musluk suyundaki klor mu yakmıştır? İkincisi bende Golden Pothos var ben golden pothos ve monstera deliciosayı melezlemek istiyorum acaba Meneşelerdeki doku aşılama yöntemi gibi karmaşık dokulardan bir doku melezi üretebilir miyim ?

cisemm
19-04-2021, 22:54
Merhaba ben de büyük yapraklı monsteralardan edinmek istiyorum bana yardımcı olabilecek biri var mı çok pahalıya satiliyor belki edinebilirim buradan bir süredir üyeyim yardımcı olabilecek varsa sevinirim

Batuhan Yılmaz
20-04-2021, 00:08
Merhaba Cisemm Kozyatağı Carrefoure Bauhouse da 60₺ ye var bulabilirsin uygun fiyata.

cisemm
20-04-2021, 10:19
Merhaba Cisemm Kozyatağı Carrefoure Bauhouse da 60₺ ye var bulabilirsin uygun fiyata.
edirnede yaşıyorum bir monsteram var ama küçük yapraklı ben dev yapraklı bir tane edinmek istiyorum şu 80 cm yapraklı olanlardan ormanda hissi verenlerden :rolleyes:

Lilazen
20-04-2021, 22:23
edirnede yaşıyorum bir monsteram var ama küçük yapraklı ben dev yapraklı bir tane edinmek istiyorum şu 80 cm yapraklı olanlardan ormanda hissi verenlerden :rolleyes:
Önceki sayfalarda bir beyefendi satmıştı dev kültivar. Bir kontrol edin isterseniz belki yine çelik satışı vardır.

Konusuzinsan
07-05-2021, 17:01
Merhabalar, benim iki sorum var. Birincisi yeni yapraklarda çok çok minik delikler var yaprakları iyice kontrol ettim böcek vs bir şey yok acaba duşlama yapıyorum musluk suyundaki klor mu yakmıştır? İkincisi bende Golden Pothos var ben golden pothos ve monstera deliciosayı melezlemek istiyorum acaba Meneşelerdeki doku aşılama yöntemi gibi karmaşık dokulardan bir doku melezi üretebilir miyim ?
Monstera deliciosa, doğal ortamlarında alt yapraklarının güneş görmesi için üst yapraklarda delikler açar. Uygun şartlar altında bu bitkinin yaprakları zaten deliklidir. Bu arada duşlama, bitki kapalı mekandaysa mantara davetiye çıkarabilir. Temiz ve nemli bir bezle yaprakları silmeniz daha uygun olur :D Melezleme konusunda ise pek bilgim yok ne yazık ki.

Batuhan Yılmaz
15-05-2021, 16:49
Monstera deliciosa, doğal ortamlarında alt yapraklarının güneş görmesi için üst yapraklarda delikler açar. Uygun şartlar altında bu bitkinin yaprakları zaten deliklidir. Bu arada duşlama, bitki kapalı mekandaysa mantara davetiye çıkarabilir. Temiz ve nemli bir bezle yaprakları silmeniz daha uygun olur :D Melezleme konusunda ise pek bilgim yok ne yazık ki.

Cevap için teşekkür ederim ama bahsettiğim delikler bitkinin delikleri değil doğal olanlarda yara izi olmuyor sanki bir tür yara gibi evde fungus gnats denilen sinekler dadandı acaba onlar mı zarar veriyor diye düşündüm :confused:

Mesut Temiz
15-05-2021, 17:36
Cevap için teşekkür ederim ama bahsettiğim delikler bitkinin delikleri değil doğal olanlarda yara izi olmuyor sanki bir tür yara gibi evde fungus gnats denilen sinekler dadandı acaba onlar mı zarar veriyor diye düşündüm :confused:

Batuhan Bey ilk mesajınızı görmüştüm, ancak kesin bilgim olan ve net çözüm önerebileceğim bir durum olmadığı için yazmamıştım... Bahsettiğiniz durumu uzun yıllar önce yetiştirdiğim bir devetabanı bitkisinden biliyorum... Çok ufak delikler oluyor, bir hastalık ya da parazitin yol açtığı bir durum olduğu çok belirgin oluyor... Yaprak körpe ve ilk sarmal şekildeyken, daha açılmadan oluşuyordu bunlar... Ne olduğunu çözememiştim, zaten o bitkiyi daha sonra başka bir sebepten, aşırı sulamadan kaybetmiştim... Şimdi beslediğim devetabanlarında karşılaşmadım... Umarım ne olduğunu net bilen bir arkadaş nedenini ve çözüm yolunu yazar da öğrenmiş oluruz...

Batuhan Yılmaz
16-05-2021, 00:13
Mesut Bey cevabınız için çok teşekkür ederim şuan için sağlıklılar bir problem yok hatta sık sık yaprak alt ve üstlerini kontrol ediyorum ismini bilmediğim bir böcek türü var neem yağı ile öldürülüyor onun varlığından korkuyordum ama çok inceledim hiç göremedim olmaması için şükrediyorum. Teşekkür ederim tekrardan.

Konusuzinsan
16-05-2021, 13:47

Fungus gnats sinekleri Türkçe'de mantar sineği olarak geçiyor, bu sineğin larvaları beslenmek için bitkinin canlı dokularını oyuyorlar. Genelde kök ve sap kısımlarını oyarlar, yaprağı oyup oymamaları konusunda fikrim yok. Islak ve ılık alanları seviyorlar. Belki sorunun kaynağı bu sineklerdir ama kesin bir şey söyleyemem.
Sizin de dediğiniz gibi bitkiyi aralıklarla kontrol etmek ve böcek-sinek gibi canlılar gördüğünüzde neem ağacı yağıyla müdahale etmek bu sorunu ortadan kaldırabilir :)

Batuhan Yılmaz
16-05-2021, 18:44
Fungus gnats sinekleri Türkçe'de mantar sineği olarak geçiyor, bu sineğin larvaları beslenmek için bitkinin canlı dokularını oyuyorlar. Genelde kök ve sap kısımlarını oyarlar, yaprağı oyup oymamaları konusunda fikrim yok. Islak ve ılık alanları seviyorlar. Belki sorunun kaynağı bu sineklerdir ama kesin bir şey söyleyemem.
Sizin de dediğiniz gibi bitkiyi aralıklarla kontrol etmek ve böcek-sinek gibi canlılar gördüğünüzde neem ağacı yağıyla müdahale etmek bu sorunu ortadan kaldırabilir :)

Güzel cevabınız için teşekkür ederim.:D

Konusuzinsan
16-05-2021, 20:52
Rica ederim :)

dgskrkt
31-08-2021, 14:44
Merhabalar;

Evde güzelce büyümüş bir Deve tabanım var. Ona eşlik etmesi için Albino deve tabanı arıyorum. sanırım tam adı albo variegata olarak geçiyor. İnternette bulamadım, buradan yardımcı olabilecek birileri var mı? Gördüğüm paylaşımlarda sanırım Türkiye'de bu cinse bakanlar var. Şimdiden çok teşekkür ederim.

aykut gkbyrk
04-10-2021, 11:01
Mevcut deve tabanı bitkim için hangi takviye besinleri önerirsiniz? Yaklaşık 8 aydır bende bitkim herhangi bir takviye besin koymadım. Sadece geçen ay saksısını büyüttüm ve toprağını yeniledim.

Batuhan Yılmaz
10-10-2021, 12:15
Mevcut deve tabanı bitkim için hangi takviye besinleri önerirsiniz? Yaklaşık 8 aydır bende bitkim herhangi bir takviye besin koymadım. Sadece geçen ay saksısını büyüttüm ve toprağını yeniledim.

Selamlar ben Migrosta satılan 10₺ civarında doğal kompost bir sıvı gübre aldım neye döksem çürüdü gerçekten rezalet ben tamamen ev bitkilerinde yapay bitki besinlerini öneriyorum yine Migrosta satılan küçük şişeler var aynı markalar ucuzcu mağazalarında da satılıyor 5-7.5-10₺ arasında her yerde değişiyor 1 litreye 1 kapak ayda bir öneriliyor tavsiye ederim (bitki besinleri toprakta tuz biriktirir ayda bir tuz temizliği için toprağı iyice kurumuş bitkinizi duşta suyu tamamen akana kadar 3-5 dk sulamanız ve alt tabak suyunu dökmeniz gerekiyor).

Batuhan Yılmaz
10-10-2021, 12:17
Evet şimdi ben bir soru sormak istiyorum sevgili dostlar. Ben yaprak parlatıcısı kullanmaya korkuyorum çünkü okuduğum yorumlara göre porları tıkıyormuş sanırım Monsteramın yapraklarımı doğal ve sürdürülebilir bir ev yöntemi ile nasıl parlatırım acaba ?

Mesut Temiz
10-10-2021, 19:26
Evet şimdi ben bir soru sormak istiyorum sevgili dostlar. Ben yaprak parlatıcısı kullanmaya korkuyorum çünkü okuduğum yorumlara göre porları tıkıyormuş sanırım Monsteramın yapraklarımı doğal ve sürdürülebilir bir ev yöntemi ile nasıl parlatırım acaba ?

Ben arada bir normal çeşme suyuyla ıslattığım temiz bir süngerle 2-3 kez siliyorum... Her yaprağı silmeden önce süngeri tekrar yıkayıp temizliyorum... Bir de bu işlemi iki üç kez tekrarlıyorum... Yani ilk silişimden sonra yaprakların kurumasını bekleyip tekrar temiz süngerle siliyorum... Az da olsa, ıslanan tozlar çamursu bir leke oluşturmasın diye bu tekrarlamayı yapıyorum... Sonuç hiç fena olmuyor... Tabii ki parlatıcılar gibi yağlı, pırıl pırıl bir görünüm ortaya çıkmasa da, yapraklar temiz ve canlı görünüyor... Belki bir adım daha ötesine geçilip çeşme suyu yerine kireçten arındırılmış su kullanılırsa kireç katmanı oluşmayacağından daha da canlı ve parlak görünebilir yapraklar...

Uzun yıllar önce ilk kez geniş yapraklı bitkiler bakmaya başladığımda parlatıcıları kullanmıştım... Çok güzel bir görüntü ortaya çıkarıyorlardı ve o dönemde gözlemlenebilir bir zararlarına şahit olmadım... Ancak sonra ben de sizin gibi uyduğum/okuduğum bazı görüşlerden etkilenip kullanmayı bırakmıştım...

Batuhan Yılmaz
10-10-2021, 20:39
Ben arada bir normal çeşme suyuyla ıslattığım temiz bir süngerle 2-3 kez siliyorum... Her yaprağı silmeden önce süngeri tekrar yıkayıp temizliyorum... Bir de bu işlemi iki üç kez tekrarlıyorum... Yani ilk silişimden sonra yaprakların kurumasını bekleyip tekrar temiz süngerle siliyorum... Az da olsa, ıslanan tozlar çamursu bir leke oluşturmasın diye bu tekrarlamayı yapıyorum... Sonuç hiç fena olmuyor... Tabii ki parlatıcılar gibi yağlı, pırıl pırıl bir görünüm ortaya çıkmasa da, yapraklar temiz ve canlı görünüyor... Belki bir adım daha ötesine geçilip çeşme suyu yerine kireçten arındırılmış su kullanılırsa kireç katmanı oluşmayacağından daha da canlı ve parlak görünebilir yapraklar...

Uzun yıllar önce ilk kez geniş yapraklı bitkiler bakmaya başladığımda parlatıcıları kullanmıştım... Çok güzel bir görüntü ortaya çıkarıyorlardı ve o dönemde gözlemlenebilir bir zararlarına şahit olmadım... Ancak sonra ben de sizin gibi uyduğum/okuduğum bazı görüşlerden etkilenip kullanmayı bırakmıştım...

Mesut Bey güzel cevabınız için çok teşekkür ederim. Yarın hemen deneyimleyip sizlerle paylaşacağım. Aklıma böcekler için neem yağı kullanan insanlar geldi acaba doğal zeytinyağı veya doğal katı hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar kullanılabilir mi? Yabancı kaynakları bir araştırmak lazım.

Batuhan Yılmaz
11-10-2021, 21:50
Evet ben bir çılgınlık yapıp 10 ₺ ye yaprak parlatıcısı aldım sonuç muazzam ötesi. Şunu fark ettim yapı markette Yelken Çiçekleri mis gibi kokardı hatta şaşırırdım bunu kokması imkansız diye halbuki kokan şey yaprak parlatıcısıymış. Hayatımın şokunu yaşadım.

deniz elif
29-11-2021, 10:40
Merhabalar sizlerle minik monsteramın son halini paylaşmak ve bir konuda fikrinizi almak istiyorum.

Şu yere doğru giden hava köklerinin durumunu ne yapabilirim. Birde sizlere göre yanlış yaptığım bir şey varmı?

deniz elif
29-11-2021, 10:45
Fotoğrafın biri bulanık oldugu için bir resim daha paylaştım tam anlaşılır umarım

Mesut Temiz
30-11-2021, 10:19
Merhabalar sizlerle minik monsteramın son halini paylaşmak ve bir konuda fikrinizi almak istiyorum.

Şu yere doğru giden hava köklerinin durumunu ne yapabilirim. Birde sizlere göre yanlış yaptığım bir şey varmı?

Ben hava köklerini saksı toprağına yönlendiriyorum ve toprağa girip normal kök geliştiriyorlar... Hava köklerini kısaltmanız durumunda da (bitkinin normal gereksinimlerini düzenli olarak karşılıyorsanız) bir sıkıntı ortaya çıkmaz...

Bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor... İlk küçük ve yırtıksız yapraklarından sonra daha büyük ve yırtıklı yapraklarını da vermeye başlamış... Her şey normal görünüyor...

deniz elif
04-12-2021, 09:31
Ben hava köklerini saksı toprağına yönlendiriyorum ve toprağa girip normal kök geliştiriyorlar... Hava köklerini kısaltmanız durumunda da (bitkinin normal gereksinimlerini düzenli olarak karşılıyorsanız) bir sıkıntı ortaya çıkmaz...

Bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor... İlk küçük ve yırtıksız yapraklarından sonra daha büyük ve yırtıklı yapraklarını da vermeye başlamış... Her şey normal görünüyor...

Teşekkür ederim Mesut Bey, bulunduğu yer bol ve doğal ışıklı sanırım bu yüzden yerini çok sevdi. hatta budamamı deniyor tam bilemiycem yan dallardan bir tane kesip köklendirdim o da çok güzel gelişti. hava kökleri konusunda zamanla bitki biçimsiz bir hal alavak diye korktuğum için kesmek istiyordum bende, bilgilendirmeniz için teşekkürler.

Lilsnm
08-12-2021, 14:52
Merhaba ben yeniyim 🙋🏻♀ sizlere danışmak istediğim bir konu var yardımcı olursanız çok sevinirim ☺ Yaz sonunda bir monstera satın aldım ancak geldiğinde çok kötü durumdaydı köklerini suya aldım ve fotoğraftaki hale gelince 30 eylülde saksıya geçirdim. Daha sonrasında yaprak verdi ama inanılmaz küçücük (elim kadar) şimdi yine geliyor oda küçücük. Sebebi ne olabilir? Ekmeden önce çektiğim kök fotoğrafını ve bitkinin şimdiki durumunun fotoğrafını ekliyorum.
https://resimyukle.io/r/9idWtpnByO
https://resimyukle.io/r/eMoL7WL7p1
https://resimyukle.io/r/N6RdfzAXIk
https://resimyukle.io/r/YuhB23dpRe

Muda
08-12-2021, 16:28
Şu anda devetabanı bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor. Yapraklarının küçük olmasını dert etmeyin. Devetabanı bitkisi yerine alışıp tam kök yapıncaya kadar çok az büyüyor. Sizinki iki koldan büyümeye başlamış. Önümüzdeki yıl bir problem olmaz ise çok daha güzel ve büyük yapraklara sahip olacak. Benim bir arkadaştan gelen bitkim normal yapraklı olduğu için farklı bir cins olduğunu düşünmüştüm. Büyümeye başladı. Şimdi her verdiği yaprak öncekinden çok daha büyük. Sizin yeni yapraklar da halen gelişimini tamamlamamış. Uygun ortam var ise bir miktar daha büyüyecekler. Soldaki yaprağı bir şey yemiş veya bir yerlere sürtünerek tahrip olmuş. Tabi her yaprak verme arasında oldukça fazla bir zaman aralığı vardı. Havadar, kısmi güneş gören yerde çok daha iyi gelişiyor. Ben kış geldiği için mecburen içeriye aldım.

Lilsnm
08-12-2021, 20:13
Şu anda devetabanı bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor. Yapraklarının küçük olmasını dert etmeyin. Devetabanı bitkisi yerine alışıp tam kök yapıncaya kadar çok az büyüyor. Sizinki iki koldan büyümeye başlamış. Önümüzdeki yıl bir problem olmaz ise çok daha güzel ve büyük yapraklara sahip olacak. Benim bir arkadaştan gelen bitkim normal yapraklı olduğu için farklı bir cins olduğunu düşünmüştüm. Büyümeye başladı. Şimdi her verdiği yaprak öncekinden çok daha büyük. Sizin yeni yapraklar da halen gelişimini tamamlamamış. Uygun ortam var ise bir miktar daha büyüyecekler. Soldaki yaprağı bir şey yemiş veya bir yerlere sürtünerek tahrip olmuş. Tabi her yaprak verme arasında oldukça fazla bir zaman aralığı vardı. Havadar, kısmi güneş gören yerde çok daha iyi gelişiyor. Ben kış geldiği için mecburen içeriye aldım.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. O hasarlı yaprağı kökler sudayken çıkardı ve yarısı çürüdü öyle garip oldu :) Onu kesmelimiyim peki dursun mu?

Muda
09-12-2021, 02:53
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. O hasarlı yaprağı kökler sudayken çıkardı ve yarısı çürüdü öyle garip oldu :) Onu kesmelimiyim peki dursun mu?

Köklerinin suda durduğu zamandan sonra arada büyük bir farkla büyümüş gözüküyor. Görüntü dışında bir zararı olmadığına göre kesmeye gerek yok. Nasıl olsa belirli bir zaman sonra alttaki yapraklar ölecek. O zamana kadar bitkiyi beslemeye devam eder.

kekimiyomu
29-12-2021, 08:37
merhaba tekrar, 3 yıl önce burada, 2 kocaman yapraktan nasıl köklendirme yapabileceğimi sorduğum monsteram şu an böyle oldu. büyük yapraklar ölür gibi olunca koparmak zorunda kaldım. bir kez çelik alıp köklendirip anneme verdim, o da bunun yarısı kadar olmuş.
yaprakları ilk diktiğim kadar (anne ve babaları gibi diyeyim:) büyük olmuyor ve sanırım sarmaşık türü bu. istediğim, tek kökten çok yayılan tipiydi ama bunu da çok seviyorum.

birgulgunaydin
02-02-2022, 14:41
Bende istiyorum bulursak paylasalim

AtaAyhan
02-02-2022, 15:52
https://www.instagram.com/stories/highlights/17896359553959447/
Nasıl fotoğraf paylaşacağımı anlamadım, son hikayelerde bitkilerim görünüyor.
Aydın da yaz kış balkonda bakıyorum.

Elebail
05-03-2022, 15:19
Merhabalar.
Buyukce bir monstera satin aldim 6 Ay once. Bu surecte yeni filiz verdi ama daha yaprak acmadan kurudu sonra ayni yerden yeniden filiz verdi ve yine kurudu. Asla yeni filizler dayanmiyor.
Simdi de var olan yapraklar ortadan kurumaya basladi.
Neden oluyor ne yapmam gerek hic bir fikrim yok.

Evin salonunda duruyor. Acikcasi salon pek aydinlik degil. Gunes hic almiyor.
Yardimci olursaniz cok sevinirim
https://imgyukle.com/i/EjTAm6
https://imgyukle.com/i/EjTwAv

Mesut Temiz
06-03-2022, 22:52
Merhabalar.
Buyukce bir monstera satin aldim 6 Ay once. Bu surecte yeni filiz verdi ama daha yaprak acmadan kurudu sonra ayni yerden yeniden filiz verdi ve yine kurudu. Asla yeni filizler dayanmiyor.
Simdi de var olan yapraklar ortadan kurumaya basladi.
Neden oluyor ne yapmam gerek hic bir fikrim yok.

Evin salonunda duruyor. Acikcasi salon pek aydinlik degil. Gunes hic almiyor.
Yardimci olursaniz cok sevinirim

Monstera deliciosa sanırım 7-8 yıldır başarıyla yetiştirdiğim ve çoğalttığım bir bitki... Herhangi bir sorun da yaşamıyorum, yani özel hiçbir şey yapmıyorum ve güzelce gelişiyor... O yüzden hastalık ve parazitleriyle ilgili bilgi edinmemi gerektiren bir durum olmadı... Ancak çok önceleri başka bir monstera deliciosa bitkimde bahsettiğiniz sorunla karşılaşmıştım ve sonra o bitkiyi de kaybetmiştim zaten... O bitkiyle ilgili sorunun annemin ben yokken bitkiyi sürekli aşırı sulamasından kaynaklanan kök çürümesi olduğunu düşünüyorum... Ben o aralar şehir dışındaydım ve annem sürekli fazla suladığı için toprak çamurlaşmıştı ve aynı sizin bitkinizdeki durum oluşmuştu. O zaman bu bitkinin çelikle kolayca köklendiğini bilmediğim için saksısında kurtarmaya çalıştım ve kaybettim...
Sizdeki sorun da bu olabilir... Toprak kurumadan yeni sulama yapmayın, gerekiyorsa saksı toprağını değiştirin ve durum çok kötüyse çelik alıp suda köklendirin ve yeniden saksıya dikin derim...
Aslında daha kesin bir teşhisi olan bir arkadaş cevaplayabilir diye paylaşımınızı görmeme rağmen hemen cevap yazmamıştım... Yine de deneyimimi paylaşmış olayım... Umarım kurtarırsınız...

Mioska
29-01-2023, 14:46
2019 ekim ayında dört yapraklı aldığım monsteram :) baktığım en zahmetsiz bitki

Mioska
29-01-2023, 15:00
Bu da yeni edindiğim monstera albo variegata. Çelik olarak alıp köklendirdim. Umarım tutar..

yavuz10
29-01-2023, 19:10
Bu da yeni edindiğim monstera albo variegata. Çelik olarak alıp köklendirdim. Umarım tutar..

bu beyaz yapraklılar çok güzel ama biraz pahalı geldiler bana. Umarım tutar

Taner16
13-03-2023, 07:02
Neredeyse albino

687992

Merhaba bu çiçeğin yaprağında alabilirmiyiz sizden bursa veya cevresindeyseniz albinodan çok hoş duruyor eşime en güzel hediye olacaktır albino cicek çok enteresan

yigitsari
15-03-2023, 11:21
Merhaba, Monsteralara bakıyorum bazı dukkanla 500 TL'e satıyor, aynı bitkiyi bir başka dükkan 2.000 küsüre satıyor (ithal ve bitki pasaportu var üzerinde)
Arada gercekten saglık bakımından cok fark oluyor mu, yerli bitkiler gercekten cok kolay olebiliyor gibi hissediyorum, sizin yorumlarınız nelerdir?

tropikalist
17-03-2023, 21:53
Sn. Yiğitsarı Bence böyle uçuk fiyatlara almaya hiç gerek yok;) eğer estetik açınızdan çok sıkıntı olmayacaksa A101 gibi marketlerde 15-30 TL arası minik minik satılıyor zaten. Ben bitkileri küçükken alıp o asil haline getirmeyi daha çok seviyorum şahsen ;) hem de daha ekonomik oluyor :D yani aynı zamanda bence bitkiler doğru bakımda nadide durumlar hariç ölmez gibi ;) isteği aydınlık alan ve toprak kurudukça sulamak bu kadar zaten bir süre sonra büyümelerini görmek ve o ilk yaptığı yırtık size öyle bir mutluluk getirecek ki anlatamam

Yani demem o ki bitkilerde yerli veya ithal benim açımdan çok farketmiyor iyi hobiler dilerm

ipeketk
27-03-2023, 23:05
Merhabalar monsteram hastalandı sanırım ama sebebini kesin bir şekilde bulamadım.Mantar mı,böcek mi yoksa fazla sulamak mı emin olamadığım için tedaviye geçemedim.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Yapraklarda kahverengili sararma,gövdede kahverengi leke,yeni açmak üzere olan yaprak büyüyemeden içinde kahverengi lekesi var ve solmak üzere.

Mesut Temiz
28-03-2023, 23:28
Merhabalar monsteram hastalandı sanırım ama sebebini kesin bir şekilde bulamadım.Mantar mı,böcek mi yoksa fazla sulamak mı emin olamadığım için tedaviye geçemedim.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Yapraklarda kahverengili sararma,gövdede kahverengi leke,yeni açmak üzere olan yaprak büyüyemeden içinde kahverengi lekesi var ve solmak üzere.

Epey bir zamandır monstera bakıyor ve başarıyla çoğaltıyor olmama rağmen, hastalıklarıyla ilgili çok bilgim yok, ama tahminimi ve bir deneyimimi paylaşayım... Sizdeki monstera "küçük yapraklı" kültivar.. Yani tam büyüdüğünde yaprakları 30-35 cm gibi bir gen işlikte oluyor.. Bu kültivardan yıllar önce bakmıştım ve sizin paylaştığınız resimdeki gibi bir hal alıp ardından ölmüştü bitki... Nedeni aşırı sulamaydı... Ben şehir dışındayken bitkiyi emanet etmiştim ve "aman kurumasın" diye toprağı sürekli ıslak kalacak şekilde gereğinden sık sulanmıştı... O dönemde çelik almayı falan da bilmediğimden bitkiyi kurtaramaıştım.. Şimdi olsa en azından birkaç çelik alıp köklendirebilirdim...

Şu anda "dev yapraklı" kültivardan bakıyorum ve bu kültivarın gerek susuzluğa gerek aşırı sulamaya çok daha dayanıklı olduğunu söyleyebilirim... Yıllardır en küçük bir sorun yaşamıyorum bu çeşitle..

Şu aşamada ne yapabileceğinize gelirsek, ben olsam bitkiyi toprağıyla birlikte saksıdan çıkarıp uygun, geçirgen toprakla doldurduğum daha büyük bir saksıya o şekilde toprağıyla yerleştirir ve sulamayı azaltırdım... Bunun ardından bitkiyi oynayıp sarsılmayacağı şekilde sırıklara bağlayarak sabitleyip, sıcak, yeterince aydınlık ve hava cereyanına maruz kalmayacağı bir konuma yerleştirirseniz büyük ihtimalle düzelip yeni yapraklarını sağlıklı verecektir... Tabii saksıdan çıkarırken bitkiyi sarsmamaya da çok özen göstermelisiniz.. Zaten zor durumda olduğundan o tür bir travmaya da maruz kalırsa iyice kötüleşebilir..

Gövdede bir çürüme görünüyor üçüncü resimde.. Bitkinin toprağa girdiği kısımdan ne kadar yüksekte olduğunu göremiyorum resimde, ancak eğer o kısımdaki çürüme çok yaygınsa, bitkinin gövdesini kesip suda çelik olarak yeniden köklendirmek de düşünülebilir, ancak dediğim gibi resimden o kısmın durumunu tam anlayamıyorum...

Tabii bu öneriler benim sınırlı kişisel tecrübeme dayanıyor.. Belki daha net/kesin önerilerde bulunacak arkadaşlar olabilir.. Umarım bitkiniz düzelir...

ipeketk
29-03-2023, 08:46
Çok teşekkür ederim yardımınız için.Söylediklerinizi yapıcam gövdedeki çürümeyi de gözlemliycem daha büyürse dediğiniz gibi kesip köklendirmeyi deniycem.

yigitsari
05-04-2023, 15:11
2019 ekim ayında dört yapraklı aldığım monsteram :) baktığım en zahmetsiz bitki

Merhaba, genellikle devetabanları yerlı uretım mevcut ve ne kadar ekmek o kadar kofte hesabı cok daha cabuk olebılıyor, boceklere karsı savunmasız kalıyorlar.

Soyle ornek veriyim, bugun yerli olanın fıyatı 550 TL iken ithaller in aynı boyu 3.500 - 4.000'den baslıyor fakat aynı oranda da koklerı ve saglıgı guclu oluyor..

Siz bu bitkiyi yerli üretim mi aldınız, bilginiz var mı?

oguzerdo
26-06-2023, 05:41
Merhaba, internetten şu şekilde büyük boy bir monstera almıştım 1 ay önce.

Geldiğinde bana 10 gün içerisinde ortama alışınca yapraklarının açılacağını söylemişlerdi fakat 1 ay oldu ve hala yaprakları kapalı vaziyette.

Düzenli olarak spreyliyorum, suyunu toprak tam kurumadan biraz öncesinde veriyorum, fazla sulamamak adına çift saksı da kullanıyorum.

Sizce sorunu ne olabilir? Direkt güneş ışığı altında da muhafaza etmiyorum, küçük olan monsteralarım aynı ortamda gayet güzel şekilde yaprak açıyorlardı.

Çok anlamıyorum aslında ama toprağı da iyi gibi duruyor çamur gibi olmuyor, bu da geldikten sonra bir yaprak açtı aslında ve yeni bir yaprak da yolda. Fakat diğer yapraklarda bu şekilde lekeler oluşmaya başladı. Yeni açan yaprak da ufak bir kahverengi yer oluşmuş ve biraz bükük duruyor.

Böcek vs mi acaba diyerek Kothrine spray de sıkıyorum ara ara ama yapraklar hala aynı...

Yardımcı olabilecek var mı :(

cemre_77
08-07-2023, 22:03
Bana deve tabanı ve kauçuk göndermek isteyen olur mu?
Küçükken vardi bizim. Yetistirmek istiyorum.

Mioska
23-08-2023, 16:03
Merhaba, genellikle devetabanları yerlı uretım mevcut ve ne kadar ekmek o kadar kofte hesabı cok daha cabuk olebılıyor, boceklere karsı savunmasız kalıyorlar.

Soyle ornek veriyim, bugun yerli olanın fıyatı 550 TL iken ithaller in aynı boyu 3.500 - 4.000'den baslıyor fakat aynı oranda da koklerı ve saglıgı guclu oluyor..

Siz bu bitkiyi yerli üretim mi aldınız, bilginiz var mı?

Merhaba. Çok geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. O dönem bauhaustan 40 lira gibi bir fiyata almıştım. Bildiğim kadarıyla yerli üretim.

selvibanu
06-10-2023, 07:50
Deve tabanı bakmakta çok zorlandığım bir bitki. Çok seviyorum ama evdeki devetabanımın gür ve canlı olması için ne yapacağımı artık bilemiyorum.

Mesut Temiz
06-10-2023, 14:32
Monstera deliciosa hastalık ve parazitlere karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir ve uygun şartlar sağlandığında gayet iyi gelişir. Epey zamandır bu bitkiden yetiştiren biri olarak benim de katıldığım şu bilgileri bir gözden geçirebilirsiniz:

Monstera deliciosa Bakım İpuçları
Işık ve Konum
Monstera deliciosa bitkisinin gelişimine yardımcı olmak için, tropikal ortamı taklit etmek amacıyla bitkiyi süzülmüş, dolaylı güneş ışığına yerleştirin. Monstera yapraklarını yanık veya sararmış hale getirebilecek güçlü doğrudan ışıktan kaçının. Unutmayın, onlar yağmur ormanı zemininin gölgeli ışığına alışkındır. Her zaman akılda tutmalısınız ki ne kadar fazla doğrudan ışık alırlarsa, bitkinin yaprakları o kadar fazla zarar görür. İhtiyaç duyduğu ideal sıcaklık yaklaşık 70°F civarındadır. Biraz nem eklenirse, kendilerini evlerinde gibi hissederler.
Bitkinin güneşe doğru uzanan bir tarafını fark ederseniz, simetrik büyümeyi sağlamak için döndürmeniz gerekir. Bitkinizi yerleştirmek için ideal bir yer, banyo veya mutfak pencerenize yakın olabilir, burada dolaylı ışık ve nem alabilirler. Ya da farklı bir yere yerleştirmeyi tercih ederseniz, ara sıra sprey yapmayı seçebilirsiniz. Bitkiniz çok az ışık alıyorsa, fazla uzun ve cılız büyüme fark edebilirsiniz, bu yüzden en iyi sonucu almak için doğu, batı veya güneye bakan bir pencereden biraz uzağa yerleştirmeniz en iyisidir.
Sulama
Monstera deliciosa bitkisi orta düzeyde sulama gerektirir. Bitkinize su vermeden önce her zaman bitkinizin sulama ihtiyacını değerlendirin. Bunu, toprağın kuruluğunu değerlendirmek için parmağınızı toprağa sokarak yapabilirsiniz. Toprak 3-5 santimetre derinlikte kuruduysa, sulayın. Monstera'lar, kök çürümesine neden olabilecek fazla sulanan, sürekli sulu veya aşırı ıslak kalan bir toprak yerine, torf ve iyi drene edilen bir toprağı tercih ederler.
Nem
Monstera deliciosa aşırı sulanmayı sevmezken, nemli olmayı çok sever. Bu nedenle orta ilâ yüksek nem seviyelerine ihtiyaçları vardır. Kuru bir iklimde yaşıyorsanız, bitkinize suyun buharlaşması için zaman tanımak amacıyla sabahları sprey yaparak özel bir tedavi yapabilirsiniz.
Besleme
Bitkilerinizin ilkbahar ve yaz aylarında yeni, yoğun yeşillik büyümesi üretmesini istiyorsanız, onları beslemelisiniz. Bitkiniz aktif olarak büyürken, toprağı nemli tutun ve ayda bir kez yaprak bitkileri için hazırlanmış sıvı gübre ekleyin. Sonbahar ve kış aylarında sulamayı azaltın ve gübreyi eklemeyi bırakın. Bu, büyümeyi ve kök sağlığını teşvik etmek açısından çok yararlı olacaktır. Ancak, bitkinizin aşırı hızlı büyüyüp bir canavar haline geldiğini fark ederseniz, beslemenin sıklığını ve miktarını azaltmanızda fayda var.
Saksı Değiştirme
Monstera geliştikçe büyük bir bitki olacağından, kök sistemlerinin büyümesini desteklemek için 2 ila 4 yılda bir saksı değişikliği yapılması gerekir. Genellikle bunun için, bitkinin daha fazla büyüme alanı sağlamak amacıyla genişlik ve yükseklik açısından 5-10 santimetre daha büyük bir saksı seçmek uygun olur. Eğer bitkinizin mevcut boyutunu korumayı tercih ederseniz, kökleri ve yaprakları budayarak, yeni toprak sağlayarak ve aynı saksıya tekrar yerleştirerek bitkinizi yeniden saksılayabilirsiniz. Saksı değiştirirken iyi bir toprak karışımı kullanmanız önemlidir çünkü bitkinin besin kaynağı bu topraktır.
Monstera kökleri iyi bir drenaj sistemine sahip olmayı sever, bu nedenle saksının delikleri olup olmadığını iyice kontrol edin. Ayrıca suyun daha rahat akmasını sağlamak için saksının altını çakıl taşıyla kaplayabilirsiniz.
Budama
Bu bitki istediğinizden çok fazla büyüyebilir. Bitkinin evinizi ele geçirmesini engellemek için budama yaparak yayılmasını dizginleyebilirsiniz. Ayrıca, budama bitkinizin büyüme yönünü istediğiniz şekilde belirlemek için de gerekli olabilir. Az yaprak üreten veya hiç yaprak üretmeyen dalları da budayabilirsiniz.
Zararlılar ve Hastalıklar
Monstera'lar genellikle zararlılardan etkilenmez, ancak bazıları yaprak altlarında pamuklu bitlere yatkın olabilir. Yaprakları rutin olarak nemli bir bezle silerek tozu temizlemek, daha güvende olmanıza yardımcı olabilir. Eğer zararlılar bulursanız, yaprağı nazik bir böcek ilacı veya bulaşık deterjanı çözeltisi ile silmeniz iyi bir seçenektir.

Umarım bu bilgiler yararlı olur... Bol şans...

selvibanu
10-10-2023, 19:01
Gayet sağlıklı büyüyen ve iki yavru veren deve tabanım son üç aydır bu şekilde, perde arkası güneş alıyor çift saksıda, tamamı kil bilyesinde ama görünümü bu şekilde cansız ve yaprakları yıpranmış şekilde. Ayrıca yaprakları da çok aşağıya eğilmiş şekilde. Nasıl kurtarabilirim ve eskisi gibi sağlıklı haline getirebilirim?

Zülkaide
15-12-2023, 11:27
Merhaba benim de 150 cm. Bir bitkim var.
Çelik almaya korkuyorum. Bu yüzden olduğu yerde havai kökleri su şişeleri içine koyup ne olacağına bakmak istedim. Ondan önce de bir kısım kökü kendi saksısı içine toprağa gömdüm, köklendi ve gelişti. Bitkiyi o kökün altından kestim, yaşamaya devam ediyor. Bunu neden yapıyorsun derseniz, daha önce aldığım çelik çürüdü çünkü.
Su içinde kök ne yaptı göstereyim

729851

Bu tek şişe değil , 4 şişe daha var böyle.
Hidroton edinip ayırmayı planlıyorum bahara doğru
Bahar uygun mevsim.
Bana bir çelik “Monstera Thai constellation “ verecek arkadaş varsa ben bu köklü çeliklerden 2 tanesini vereceğim. Saygılar.

hermenegi
21-12-2023, 13:38
Merhaba benim de 150 cm. Bir bitkim var.
Çelik almaya korkuyorum. Bu yüzden olduğu yerde havai kökleri su şişeleri içine koyup ne olacağına bakmak istedim. Ondan önce de bir kısım kökü kendi saksısı içine toprağa gömdüm, köklendi ve gelişti. Bitkiyi o kökün altından kestim, yaşamaya devam ediyor. Bunu neden yapıyorsun derseniz, daha önce aldığım çelik çürüdü çünkü.
Su içinde kök ne yaptı göstereyim

729851 7slotsgiriss.com/ (https://7slotsgiriss.com/)

Bu tek şişe değil , 4 şişe daha var böyle.
Hidroton edinip ayırmayı planlıyorum bahara doğru
Bahar uygun mevsim.
Bana bir çelik “Monstera Thai constellation “ verecek arkadaş varsa ben bu köklü çeliklerden 2 tanesini vereceğim. Saygılar.
Merhaba,
Güzel bir bitkiniz var. Havai kökleri su şişesine koymak, çelik almaya göre daha az riskli bir yöntem gibi görünüyor. Umarım başarılı olursunuz.

Zülkaide
21-12-2023, 19:34
Merhaba,
Güzel bir bitkiniz var. Havai kökleri su şişesine koymak, çelik almaya göre daha az riskli bir yöntem gibi görünüyor. Umarım başarılı olursunuz.

Temizlik sırasında saksı çatladı. Daha önce bitkiyi zaten ikiye ayırmıştım, şu an ayrı iki saksıda toprakta iki anaç ve su içinde köklü üç yavrum var.
Gelişmeleri göreceğiz.
Thai constellation buluruz nasılsa.

Zülkaide
23-12-2023, 16:32
Uç çelik olan güzel , diğeri de zamanla olur umarım.

729855

729856

çeliklerden ikisi böyle.
Biri çok keyifli değil galiba ama , toparlamasını umuyorum.