View Full Version : Devetabanı (Monstera Deliciosa)
Herkese Selam,
70lerdeki saykedelik akımı sayesinde kült haline gelen ama maalesef modası geçtiği için unutulan ve bence muhteşem bir dekorasyon bitkisi olan Monstera Delicosa (Deve Tabanı) arıyorum aylardır her yerde ama maalesef hala başarılı olamadım :o
Eğer elinde olan, fazla olan, elden çıkarmak isteyen **** köklendirmek için malzeme verebilecek olan birisi varsa gerçekten almayı çok isterim.:eek:
itinayla bakılıp sevileceğinden emin olabilirsiniz :D
seneler önce kemeraltında bir köftecide vardı devetabanı. metrelerce uzamış dükkanı kaplamıştı.mısır koçanını andıran çiçekleri açmıştı Yeni ASır gazetesinde haber olmuştu çiçek açması
ev sahibimin devetabanı varmış. ama bir çelik alınabilecek yeri yok. tek bir gövde
sözettiğim devetabanından çoğaltmak için ne yapılabilir.tek bir gövde uzuyor.
arkadaşlar imkan varsa bende o bitkiden var ama nasıl ulaştırırım size bilmiyorum ben burada genelde çiçekleri çöpten toplarım...
o yüzden sen iste ben sana sakssıyla göndereyim...
nasıl olsa güzellik bilmeyen biri gene atacaktırrr
ha bu arada elmdekinin kök geçmişi 1986'dır ankarada bi seradan almıştım...
papatyam
07-11-2006, 16:38
arkadaşlar deve tabanı bende var isteyene de gönderebilirim :D
kayınvalidemde bir tane vardı tavana kadar uzamış tekrar yere doğru iniyordu daha sonra ucundan bir parça kırdım suya koydum 15 gün içinde köklendi ben gaza geldim kayınvalidemide kandırarak bütün çiçeği kırdık abartmıyorum 47 :rolleyes: parçaya böldük su dolu bir kovaya koyduk hepside köklendi çoğunu dağıttık isteyen olursa elimde birkaç tane var
Maxer, hoşgeldin.. profiline ressam yazdığına göre ağaç ve heykel bölümüne bir gözatmanı isterim. orada katkılarını görmek hepimizi sevindirir..
Merhaba,
Umarım hala deve tabanınız kalmıştır, zira muhakak bir tane bulmam gerekiyor. Annesini yeni kaybetmiş, yaşamdan beklentileri asgariye inmiş olan biricik arkadaşım, ona çocukluğunu hatırlatan bu bitkiyi çok istiyor. 2 aydır, ağzından 'istiyorum'la biten tek bir cümle çıktı, o da 'deve tabanı istiyorum'
Doğumgününde sürpriz yapabilmek için arayıp duruyorum, yakın çevremden çıkmadı, ben de böyle düştüm sanal aleme...Kayınvalidenizin dev deve tabanından geriye kalan birşeyler var ise, ne mutlu bize!
arkadaşlar deve tabanı bende var isteyene de gönderebilirim :D
kayınvalidemde bir tane vardı tavana kadar uzamış tekrar yere doğru iniyordu daha sonra ucundan bir parça kırdım suya koydum 15 gün içinde köklendi ben gaza geldim kayınvalidemide kandırarak bütün çiçeği kırdık abartmıyorum 47 :rolleyes: parçaya böldük su dolu bir kovaya koyduk hepside köklendi çoğunu dağıttık isteyen olursa elimde birkaç tane var
Arkadaşlar devetabanım yapraklarını küçülttü.Sebebi ne olabilir?Bir de yaprak uçları sararmaya başladı.Perde arkasından aldığı güneş ışıkları buna sebep olabilir mi?
Bir tanede ben sorayım hemen;
Uzun süredir çok istediğim deve tabanı bitkisini aldım fakat yaprakları küçük ve satıcı bana bitki büyüdükçe yapraklarınında büyüyeceğini söyledi.Yeni çıkan yapraklardada bir değişiklik yok acaba bitkinin büyük yapraklı ve küçük yapraklı farklı türlerimi var??Merak ettim.
papatyam
26-04-2007, 12:16
İmo fotoğraf ekleme şansın varmı? bizde iki cins var biri sarmaşık gibi diğerini yaprakları kocaman ve ayrık ayrık sarmaşık gibi olanın da arada bir iki yaprağında ayrıklık var.
Valla iki çeşidi var diye biliyorum.Diğeri sarmaşık cinsinden.Seninki hangi cins bilemem tabi.Benim aldığım devetabanının yeni çıkan yaprakları büyük çıkmıştı.Bir elimden daha büyük.En son çıkan yaprak onlardan daha küçük çıktı ve de bir gelişme yok.Büyümüyor.Arkadaşımla aynı zamanda aldık.Onunki yerini sevmiş söylediğine göre.Çok ışık alan bir yere koymuş ve yaprakları neredeyse iki elim büyüklüğünde.Bir de sanırım verilen bitki besinleriyle de alakalı
Papatyam,
İşte bu benimkisi,korkarımki sarmaşık gibi olan çünkü devamlı kök gibi bir uzantı çıkarıp toprağa saplıyor.Büyümez değilmi yaprakları :( :( Hayalimdeki deve tabanına kavuşamayacağım.
papatyam
19-05-2007, 09:11
İmo sendeki sarmaşık cinsi değil gövde kalınlaşacak ve yapraklar biraz daha büyüyecek sarmaşık cinsinde olanın bazı yaprakları düz bazıları ise yırtık oluyor, o çıkan çubuk gibi şeyleri bende sevmiyorum ama mutlaka bir yararı vardır diye düşünüyorum.
Mine Pakkaner
19-05-2007, 09:51
O çıkan çubuk gibi şeyler bitkinin havai kökleridir. Bunlar bitkinin hem havanın rutubetinden faydalanmasını sağlar, hem de destek vazifesi yapar. Çoğaldıkları zaman bitkinizin bulunduğu ortamın fazla kuru olduğunu bilin. Suyunu da arttırın.
Papatyam ve Mine hanım çok teşekkürler.
En son çıkan yaprak ilk yaprağın neredeyse iki katı kadar olmuş.
Merhaba aradan uzun bir zaman geçti ve devetabanımda hala bir gelişme yok.Bu arada çiçekçinin verdiği mavi renkli toz şeklinde olan bitki besinini yaklaşık bir ay önce vermeye başladım.Bu maddenin ne olduğunu da bilmiyorum.Devetabanı bitkisi için özel bitki besini var mı,sizce ne yapmalıyım.Bu konuda yardım istiyorum
Devetabanı nasıl çoğaltılır bilen birisi yardım edebilir mi? Yapraktan mı? o havai köklerden de çoğalabilir mi? Çoğaltılırken suda mı köklendirilir toprakta mı? İklim ve toprak isteği nasıldır? Başka sorum yok şimdilik ;)
Bu arada ben devetabanımı büyük bir saksıya dikmiştim bir senedir belki de bu yüzden büyümedi.Yaklaşık üç hafta önce bir yaprak çıkardı ve o da hala boynu bükük duruyor.Ben de baktım olacağı yok onu küçük bir saksıya taşıdım bir hafta önce.Artık ne olur bilemiyorum.Kökleri de zaten hiç büyümemiş ve garip gözüküyordu.Derdini ben anlayamadım varsa bilen lütfen benimle paylaşsın
aerkaya1
22-08-2007, 22:59
Deve Tabanı, tahminime göre tropikal bölgelerde, yerden sürünerek giden bir bitki.. Bu havai kökler de o işe yarıyor olsa gerek. Yerden, ağaç diplerinden sürünerek gidiyor diye düşünüyorum.
Bu havai köklerin toprağa girmesini sağlarsanız, yeni çıkan yapraklar daha büyük olacaktır. (Tecrübeyle sabittir.)
Bunlar tahmini bilgiler, gerçek verilere dayanmıyor.
Teşekkürler, saygılar.
Arkadaşım teşekkür ederim ancak benimkinin havai kökleri bile büyümüyor 2mm kadar ancak var.Öylece duruyor anlayacağın.
Kkaracivi
28-08-2007, 02:03
Devetabanı nasıl çoğaltılır bilen birisi yardım edebilir mi? Yapraktan mı? o havai köklerden de çoğalabilir mi? Çoğaltılırken suda mı köklendirilir toprakta mı? İklim ve toprak isteği nasıldır? Başka sorum yok şimdilik ;)
Sevgili Filiz bu çiçeği elde edebileceğin bir yer varsa uç sürgünlerden olgun bir yaprakla birlikte Haziran ayında kesip eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikmelisin.Sıcaklığı da 25 derece civarlarında ayarlayabilirsen birkaç hafta içinde köklenmeye başlar.Benim uyguladığım kolay ve garantili bir yöntem..
Kkaracivi
28-08-2007, 02:16
Bu arada ben devetabanımı büyük bir saksıya dikmiştim bir senedir belki de bu yüzden büyümedi.Yaklaşık üç hafta önce bir yaprak çıkardı ve o da hala boynu bükük duruyor.Ben de baktım olacağı yok onu küçük bir saksıya taşıdım bir hafta önce.Artık ne olur bilemiyorum.Kökleri de zaten hiç büyümemiş ve garip gözüküyordu.Derdini ben anlayamadım varsa bilen lütfen benimle paylaşsın
Filyos yazın hepimizin bildiği gibi bitkilere bol su verilmeli ancak bu bitkinin yapraklarına birde sık sık ıslak süngerle kompres uygulanmalı.Saksısı Nisan ayında değiştirilmeli..Ayrıca Nisan ve Eylül ayları arasında da 2 haftada bir kompos gübre vermeni tavsiye ederim bundan çok memnun olacaktır bitkin..Ben öyle yapıyorum.Kuruyan yaprakları hemen kesip havadan nem alabilme özelliği olan köklerede dokunma lütfen.Ayrıca bir dipnot zeytinyağınında yapraklara ve havai köklere iyi geldiğini duydum ama ben bunu denemedim.
seyhan2666
29-10-2007, 11:03
şu çoğaltmayı anlayamadım tekrar anlatabilir misiniz ? teşekkürler :)
kuçukamazon
30-10-2007, 13:49
Ben sürgünle bir iki kere çoğaltmıştım ve hatta bahçeme diktim marttan beri yaşıyorlar.İzmir ve güneyinde oturuyorsanız bahçelerinize tavsiye ederim.Ama yinede kışın tedbiri elden bırakmayın.
M-e-l-t-e-m
12-05-2008, 12:34
Ben devetabanımı geçen kışta saksısını değiştirmiştim sonra yapraklarını teker teker soldurdu, kala kala 1 yaprağı kaldı, artık hiç saksı ya da toprak değiştirmem, çünkü öleceğinden korktum :) Sonra kökünün çürüdüğünü öğrendim 2 ay kadar önce, sonra kökünden kestim yeni toprağa diktim 15 gün sonra baktım köklenmişti sonra daha da rahatsız etmedim, şimdi 1 yaprakla salonda duruyor, güneş de sevmediği için aydınlık yerde. Boyu da 1.40 falan vardır.
Şimdi asıl sorun hala bir türlü hareketlenmedi, üremedi havai kökler de yerinde ama onlar da biraz koptu. Kendini köklendirmeye mi verdi ne? Deliricem ya artık değişiklik görsem de mutlu etse beni...
Bana yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar, heryerde deve tabanı arıyorum ama bulamıyorum lütfen bana yardımcı olurmusunuz.Nerden bulabilrim
Arzu Kasapoğlu
09-06-2008, 19:26
Bende çok istiyorum bir deve tabanım olsun sevgili müge, ama devetabanı artık kolay
bulunan bir çiçek değil.
Ayrıca çok dal veren bir çiçek olmadığı için devetabanı olanlar istesede gönderemez.
En iyisi çiçekçilere sipariş vermek.
M-e-l-t-e-m
23-06-2008, 13:52
Devetabanımda hala bir değişiklik yok 4-5 aydır, bugün dayanamayıp kökünü topraktan çıkarıp baktım, sonuç hüsran... Kökler yok olmuş derisi çıkmış çok üzüldüm onu kurtarmak istiyorum, Türkiye'de devetabanı kalmadıysa benimkisi hayatta kalsın ya n'olur Allah'ım :( Şimdi onu tekrar budamayı düşünüyorum arkadaşlar acaba bu yaz sıcağında kötü mü yapıyorum, annem de pes etti kızım ölmüş bu atalım dedi ama ben karşı çıktım ölmemişti çünkü daha yeşildi hala ama dibinin kökü yoktu. Şimdi ne yapmam gerekiyo lütfen acil cevap verin, bu mevsimde budayayım mı?
papatyam
24-06-2008, 16:08
Annemin komşusu bir kaç ay önce badana yaparken annesinden kalma çoook yaşlı bir deve tabanını budamış ve sokağın köşesine bırakmış,(budamış derken rast gele kırmış) bende o akşam annemdeydim cama gidiyor geliyor ah Nuriye buna nasıl kıydı diyip duruyor neye kıymış anne dedim, rahmetli Ayşe teyze nin çiçeklerini kırmış atmış dedi baktım koca koca dallar eşim her ne kadar kızsa da gittim aldım yapraklarını temizledim annem 2 kalın çeliği hemen saksıya dikti 3 çelik te ben aldım suya koydum bir ay kadar suda kaldı şimdi o 3 çelikte de yaprak var :) 2 tanesi küçük yaprak bir tanesi henüz tam açmadı ama kocaman :))
(o akşam Nuriye abla beni görmüştü ve bir kaç gün sonra anneme kocaman bir saksı yukka hediye etti)
M-e-l-t-e-m
28-06-2008, 19:04
Sevgili papatyam,
Ben de kırıp suda köklendirsem mi, çünkü durumu kötü... en az 1.45 boyunda incecik tek tük ve zayıf gövdesi var, saksı değiştirdiğimden beri yapraklarını ve köklerini yoketti. kökünden budamıştım 3 ay evvel sonra dikmiştim ama yine kökü yok oldu yaprak vermedi üstelik 1 tanecik yaprağı var eski güzelliğini yeniden kazandırmak istiyorum, ben de cesaret edip kesicem artık... Sevgiler...
papatyam
30-06-2008, 20:17
Meltem, benim bildiğim iki cins deve tabanı var biri sizin bahsettiğiniz ince gövdeli olanı diğeri kalın gövdeli ince gövdelinin yaprakları genelde düz kalın gövdelinin yaprakları yırtık çıkıyor **** ben öyle biliyorum mutlaka daha iyi bilen bir arkadaşımız bizi aydınlatacaktır.
(sizdekini öyle **** böyle kaybedeceksiniz gibi bence budayın ve bir süre suda bekletin)
M-e-l-t-e-m
01-07-2008, 22:45
Teşekkürler papatyam ilginiz için. ince gövdeli ama yırtık oluyordu benimkisi bazen düz yaprak da çıkarıyordu tam bilmiyorum ben de :) Evet 2 gün önce budadım, üstelik 5 parçaya böldüm, suyunu da düzenli olarak değiştiririm artık merakla bekliyorum, ağustos ayına geldiğimizde tamamen köklenmiş olur umarım. Sonra yaprak çıkarması da zorlaşmaz inşallah...
Bol yeşilli günler ve çok sevgiler...
newyorker
06-07-2008, 23:52
deve tabanıma hergün su püskürtüyürüm ve toprağını ara sıra kurumak şartıyla nemli tutuyorum acaba doğrumu?çok güzelde büyüyor.:D
newyorker
17-07-2008, 17:28
resmi
newyorker
30-07-2008, 22:15
yeni yaprak çıkardı tam 3x2 kesikli biyük iri bir yaprak:D
Benim de vardı yıllar önce o çiçeğimin sonu ne oldu hatırlamıyorum çünkü o zamanlar çocuktum, galiba hiç büyümüyor diye annem atmıştı. Ondan sonra da hiç elime geçmedi, bulursam yine yetiştirmek istiyorum çünkü iri yapraklı bitkileri çok seviyorum
newyorker
31-07-2008, 10:16
benim olduğum yerdeki bir çiçekçide 3 fide 25 ytl çok ucuz
newyorker
31-07-2008, 15:17
imdatt bitkim delirdi kendisi 30 cm idi tam 40 cm uzadı bu sene uzunluk rekorunu elinde bulunduran kauçuğumu geçti ihtiyacı olan bol ışık ve bol su:D
newyorker
31-07-2008, 17:50
deve tabanını yapraklarından çıkan gövde çok uzun nedeni nedir acaba ?
Devetabanınızın gövdesinden çıkan uzantılar, içine çok az miktarda sıvı besin konmuş kaplara daldırılırsa bitkinize iyi bir besin kaynağı olur.
Benim kayınvalidemdede var bu çiçekten bende çelik almak çoğaltmak istiyorum ama nasıl yapmalıyım?
newyorker
07-08-2008, 11:36
ucundan kır bitki dallanacaktır:)
newyorker
07-08-2008, 17:42
kestiğin dalıda suda köklendir
Gül Batur
13-08-2008, 21:32
Bu da benim deve tabanım. Hiçbir özel bir bakımı yok bol ışık bir de muhabbet
Bu çiçekten mi bahsediyorsunuz Newyorker? Çok güxel bir çiçekmiş gerçekten bayıldımmmm.
http://img150.imageshack.us/img150/958/89825843bs3.png (http://imageshack.us)
Gül Batur
15-08-2008, 23:58
Hayır açmadı. Bu bitki çok ender çiçek açarmış. devetabanımın yaşı 15 henüz çiçek yok ileriki yıllarda ümit ediyorum :)) Hatta çiçekten sonra ananasa benzeyen ve yenebilen meyve dahi verirmiş.(bkz.süs ve salon bitkileri kitabı-Lütfi Arif Kenber) Yapraklardaki dilimler bitki yaşlandıkça artıyor.
newyorker
16-08-2008, 14:15
neden o kadar kısa boyu?
Gül hanım, gerçekten hayran kaldım deve tabanınıza!!!Bu hale nasıl gelmiş, bunca yıllık emek gerçekten değmiş! İnanın gözlerimi alamadım...emeğinize sağlık gerçekten....
arkadaşlar merhaba, ben deve tabanımı yeni ayırdım. Ama solmaya başladı. Ayıralı iki ay oldu. Ben deve tabanım için ne yapabilirim. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM
newyorker
16-08-2008, 22:52
benimde 1.5 metrelik bir deve tabanım vardı ve fidesi daha 10 cm'idi. fidesini ayırdım şimdi 1 metre oldu senin neden soldu acaba
Gül Batur
17-08-2008, 00:08
Sevgili Newyorker, benim devetabanımın cinsi uzayan cinsten değil ayrıca yerimde kısıtlı olduğu için devamlı buduyorum. uzayan cins devetabanı da kızımda var onunda resmini yakın zamanda gönderiririm.
newyorker
17-08-2008, 08:36
oyle cins var mı? hiç bilmiyordum
Sayın newyorker, küçük yaşta bitkilere bu kadar ilgi duymanız çok güzel birşey. Ancak sizi şu konularda uyarmak istiyorum:
* Lütfen imla ve noktalama kurallarına dikkat edin.
- Cümleye büyük harfle başlayın.
- Cümle bitişlerine nokta koyun.
- Gerektiği yerde "de" yi ayrı yazın.
- Soru eklerini ayrı yazın. (misin, musunuz, mi, mı, mu gibi)
* Her bir cümleyi ayrı ayrı mesajlara yazmayın, kirlilik oluyor ve okuyanların hoşuna gitmiyor. Soracağınız soruları ve vereceğiniz bilgileri iyice düşünün, hepsini aklınızda toparladıktan sonra aynı mesaj içerisinde güzelce yazın.
* Messenger'de sohbet eder gibi bir iki kelime yazıp gönderirseniz sayfalar gereksiz yere artar ve okuyanlar doğru düzgün birşey anlamaz.
Siz çiçeklerinize iyi bakmaya devam edin, tecrübelerinizi yine paylaşın.
newyorker
17-08-2008, 15:17
yani yapraklar direk topraktan mı çıkıyor?
erbek senin yok mu devetabanın?
Var newyorker, benimkini görmek istemessin :D Malesef pek çelimsiz, yıllrdır kıyamadım budamaya, boyuna verdikçe pek bi cılızlaştı :( Akşam resim eklerim olur mu?
Sevgili Erbek, övgünüze çok teşekkür ederim.
Övgüyü hak ediyor Sayın Gül Batur...;)
newyorker
17-08-2008, 17:29
benim sana tavsiyem tepesini 30 cm'den kes, suda köklendirip dik. 2 günde bir yapraklarını sil o 2 gün arasında hafif su püskürt, 5 günde bir aza az sula, aydınlık yere koy ve bol bol muhabbet et:) bende oyle yaptım bu sene 3 yaprak çıkardı yenisine hazırlanıyor.
Bak işte bu :( Yok yok olmayacak...Bu sene kıyacam artık , canıma takk etti !!!! Evet Evet Kesecem :mad:
Bak işte bu :( Yok yok olmayacak...Bu sene kıyacam artık , canıma takk etti !!!! Evet Evet Kesecem :mad:
Bende bu fotoğraftakinin biraz daha gelişmişi vardı. Ev küçük ve dekoratif bir görüntüsü yok diye taşındığımızda (bana kızacaksınız ama) attım. Bu bitkiyi aslan pençesi olarak bilirdim.
Yaprakları dilimli olmayan (benim deve tabanı sandığım) 3 yapraklı 4. cü açtığında bir yaprağı mutlaka solan bir bitki var.İsteyen olursa verebilirim.
newyorker
18-08-2008, 09:43
erbek dediğimi yap ben yaptım bir yaprağı neredeyse 2 elim kadar.(ayrıca kesersen bana çelik yollayabilir misin?)
Anaaaa newyorker seninki de harika olmuş!!!! Valla sizinkileri gördükçe benimki gözmde büsbütün çelimsizleşiyor , yazık ama bana....Kesecem tamam, kesin , teşekkür ederim önerilerin için ama benimki asla bu hale gelmez newyorker çünkü sarmaşık türü çok çirkin bi tür, yani yaprakları küçücük mesela, okadar büyüyeceğini hiç sanmam, ayrıca da nekadar budasam ve kısa da tutsam boy atmak isteyecek, yani sisinkiler sarmaşık türü olmadığı için bukadar güzel bence...Benimkinin cinsi de kötü...Ama istiyorsan tabiikine de gönderirim...
Valla emeğine sağlık! Ne diyeyim.. Ben haftaya taşınıyorum, ozaman yaparım o işi, kesme işini yani...Bakalım nolcak...Gelişmeleri aktaracağım :rolleyes:
Sarmaşık mı seninki de newyorker?Gerçekten mi? inanamıyorum...:eek: Yaaaa inşallah benimki de bu hale gelir.... Ben olmaz nasılsa diye kesmeye kıyamadım ama sizinki bu hale gelmişse..Bakalım benimki nasıl olacak....:rolleyes: Acayıp heveslendim bende şimdi.... Çok teşekkür ederim....;)
Sonunda yıllarca ertelediğim şeyi yaptım ve devetabanımı budadım....Açıkcası yine de gücüme gitti :( Umarım en kısa zamanda gelişme gösterir....
berduray
22-08-2008, 00:14
Selam devetabancılar...
Ben de bitkimi 3 parçaya böldüm, şimdi yeni yaprakların çıkmasını bekliyorum.
Yarına foto eklemeye çalışırım.
Ayrıca canım kardeşim yazılarını düzeltmeye çalışmanı takdirle karşıladım, aferin sana..
Bir de soru ekleri -mi, -mı'ları ayrı yazarsan tamamdır.
berduray
22-08-2008, 22:15
Harikasın Newyorker, ben de başta senin gibi özensiz yazıyordum çeşitli uyarılar alıyordum ama bir kere alışınca yazılar otomatik çıkıyor parmaklarından inan bana.
orta bölge
45598
ana kök
45597
ve yapraklı uç kısım.
Epey toparladı gözlerden patlayıp yapraklanacak inşallah, ayda bir sıvı gübre veriyorum.
newyorker
23-08-2008, 09:58
Güzel görünüyor benim gövdesi çok kalınlaştı ve uzadı bu sen içersinde bende devtabanı ile akraba olan bir cins var resim eklemeye çalışırım.
Annemin 30 yıllık belki de daha yaşlı bir deve tabanı var. Maksimum 7 yapraklı duruyor. 8. bir yaprak büyümeye başlayınca en yaşlı yaprak sararmaya başlıyor ve solup kuruyor. Tepeden budasak acaba yapraklı yan dallar verir mi. Gül ablanın çiçeği gibi olur mu?
Gül Batur
11-07-2009, 14:34
size geçen sene ağustos ayında fotografını gönderdiğim deve tabanımın yeni fotografını gönderiyorum.
ilksenozturk
13-07-2009, 16:27
maaşallah çok güzel gerçekten
Fatihsahin07
14-07-2009, 10:01
Bu da benim devetabanım. Babamdan aldım iki hafta oldu. 3 yaprağı vardı, birisini kestim, terasta kumrular yemiş. Yeni yeni kendini toplamaya başladı, yeni bir yaprak çıkarıyor. Gübre verince yaprakları da koyulaştı, önceden sarıydı. Bakalım, yerini beğendi galiba.
deve tabanı çiçeği nasıl bulabilirim avatarımdaki de çiçeğiymiş
bende istiyorum nazar değmesin
papatyam deve tabanı nasıl bulurum gezmediğim çiçekçi kalmadı.
Deve tabanını yapraktan yetiştiren var mı acaba?
Bir kaynakta yapraktan yetiştirilebildiği yazıyordu, benim alacağım, dev deve tabanının hiç çeliği yok, mecburen gelişmiş bir yaprakla şansımı deneyeceğim.
Bilen varsa bilinçli hareket etmek isterim.
Bu arada, sarmaşık ve küçük yapraklı olan cinsleri Hisarönünde satılıyor.
Bilginize.
Demek ki kauçuk diyerek eklediğim resim deve tabanıymış. Yırtık yapraklı değilbenimki M güzel oldu vallahi. birara resmini eklerim hatta şimdi bile ekleyebilirim...
Yapraktan üretildiğini ilk defa duyuyorum...
Dal olması şart değil filizin kır, yeniden atacaktır eğer şanslıysan benim gibi iki filiz atar:)
İşte benim deve tabanım arkadaşlar,
ilksenozturk
04-09-2009, 09:48
sn emy 83 merhaba
resmini verdiğiniz deva tabanından (Philodendron erubescens) mayıs ayında bir yerlerde görüp iki çelik almıştım. o tarihten bu tarihe hiçbir değişiklik olmadı, çok değil ama yine de köklenmişti ama bir türlü büyümüyor.
sizinkinin büyümesi nasıl? ya da hiç çelik yöntemini denediniz mi bu tür için
sn emy 83 merhaba
resmini verdiğiniz deva tabanından (Philodendron erubescens) mayıs ayında bir yeörünmesi içindeğil. rlerde görüp iki çelik almıştım. o tarihten bu tarihe hiçbir değişiklik olmadı, çok değil ama yine de köklenmişti ama bir türlü büyümüyor.
sizinkinin büyümesi nasıl? ya da hiç çelik yöntemini denediniz mi bu tür için
Sevgili iksenöztürk,
Benim şuanda gördüğünüz devetabanım hızlı büyüyor ve yaprakları da iri ve canlı. Özellikle yaptığım birşey yok aslında ama bence suyu çok seviyorlar.
Bu deve tabanımdan bir tane daha var ama o bu gördüğün gibi değil malesef. Gelişimi daha yavaş ve yaprakları daha küçük.
Çelik yöntemi ile de ürettim alttan yoğun olması ve daha güzel görünmesi için üstten koparıp alta ekiyorum büyümeleri ilk ekildiğinde daha yavaş oluyor. Benim gözlemime göre. Ama hiçbirzaman köklendirmedim doğrusu. Direk toprağa ektim.
Annemin 30 yıllık belki de daha yaşlı bir deve tabanı var. Maksimum 7 yapraklı duruyor. 8. bir yaprak büyümeye başlayınca en yaşlı yaprak sararmaya başlıyor ve solup kuruyor. Tepeden budasak acaba yapraklı yan dallar verir mi. Gül ablanın çiçeği gibi olur mu?
Büyük ihtimal ama tepeyi kesin saksının altına ekin ve hem alttan hemde üstten bir (belkide iki;)) filiz atar hemde gövdesi çıplak görünmez:rolleyes:
Küba da görmüştüm. Orkide gibi yetiştiriyorlardı. Nemli iklimde olanlar deneyebilir. Meyvesi de yeniyormuş.
(link veremeyi beceremedim. Alışveriş, Deve tabanı arıyorum bölümünde)
Gerçekten ilginç denenmeli diye düşünüyorum...
ilksenozturk
15-09-2009, 13:36
bana gönderilen deve tabanından kargocuların dikkatsizliği nedeniyle bi dalın yaprağı tamamen düşmüştü. şimdi o dal sipsivri duruyo :(
deve tabanından dalı (dal dediğim yaprak sapı) suya koysam köklenir mi?
Sanırım deve tabanımın yapısı biraz farklı. Daha sert yapraklı ve sert dalları var. Çok fazla uzamıyor. Yeni bir yaprak çıkarırken önceki eski yaprağı ölüyor.
Bu cins farkından değil bitkinin yaşından dolayı:)
Deve tabanım sanırım dört yaşında. Kendisini üzerinde tek yaprakla köklenmiş ve yere atılmış olarak sokakta bulmuştum. Ben kıyamadım; eve getirip diktim. Diktiğimden bu yana aynı sorunu yaşıyorum. Yaprak ve gövde özelliği de değişmedi. Sanırım ilk sahibi de gelişmiyor diye atmış.:o
Atma gibi bir hatayı sizde yapmayın lütfen:rolleyes: Nasıl acımadan atıyorlar şaşırıyorum:mad:
Devetabanı bir sarmaşık ağaç değil sonradan gövde kalınlaşmaz....
Benim elime geçen devetabanının kökü kurşan kalem kalınlığında almasına rağmen yeni çıkan filizi bir parmaktan daha kalın bu tür farklar oluşabiliyor:rolleyes:
mylasoslu
24-11-2009, 23:20
İyi akşamlar dostlar.Ben de 1996 yılında İstanbul GATA Askeri hastnesi bahçesinde bulduğum yaklaşık 30 cm boyundaki kuru bir dalı bir pet şişede yaklaşık 2-2,5 ay ıslattıktan sonra köklendirmiş ve bazı yaprakları yarılmaya başlayınca devetabanı olduğunu anlamıştım.Bu ilk devetabanımdı ve bazı arkadaşların söylediği sarmaşık tipiydi yaklaşık bir ay kadar önce bir arkadaşımın devetabanından aldığım bir parça daldan ikinci tür devetabanına da sahip oldum.
Ortalama haftada bir sulama ile coşan bir bitkidir.haftalarca sulamayı unutmuş olsanız da size küsmez.Herzaman kadim bir dost gibi sizin yolunuzu gözleyen bir dostunuz olduğunu bilirsiniz.Dostlarınız eğer çiçeğinize bakar kalırsa hiç çekinmeyin bir dalını verin, ıslatmalarını kök verdikten sonra büyükçe bir saksıya dikmelerini önerin.
İnanın kadim bir dost olduğu kadar Dostlarınızı size bağlayan bir canlıdır.Onlara iyi bakalım.Bir arkadaşın dediği gibi eskiden bazı dükknlarda devasa boylarda bu canlılardan vardı.Artık pek yok.Bizler elimizdeki bitkilerden isteyen dostlarımıza verirsek elimizdeki devetabanlarını (tabi diğer bitkileri de) paylaşırsak gene eskisi gibi bu çiçek türlerini her yerde görmeye başlayacağız.
Unutmayalım; Dünya biz olduğumuz için değil diğer canlılarda olduğu için güzel...
Bitki dostları merhabalar,
Birkaç ay önce elime saksı içinde bir bitki geçti. Küçük bir saksı içinde ve bakımsız bir haldeydi. Saksısını büyütünce önceden var olan 4 tane yaprağın yanına onlardan epeyce uzun ve geniş olan 2 yaprak daha verdi kısa bir sürede. Epey bir zaman aradım adının ne olduğunu ancak az önce bulabildim. (bulabildiğimi düşünüyorum) Önce ''Monstera deliciosa'' bitkisine rastladım bu sitede bir çok resmi inceledim. Sonra bu türe benzer çeşitlerin ne olduğunu araştırırken evdeki çiçeğimin 'philodendron selloum' türü olduğunu gördüm. Acaba evinde bu bitkiden yetiştiren varmı? Bu konuda tavsiyesi olan varmı? Teşekkürler.
ilksenozturk
18-12-2009, 13:54
sn iceblue
bahsettiğiniz bitki 80nolu mesajdaki bitki midir?
Merhaba sayın ilksenozturk,
Mesajı yazarken kendi çiçeğimin resmini koymak istedim ama forum kurallarında 70 kb dosya boyutu olduğunu öğrenince netten yüklemeye karar verdim. Bendeki bitkinin aynısı.
querelle
31-03-2010, 10:43
Benimki kış boyunca çok az gelişim gösterdi, hatta göstermedi desem yeridir. Evim o kadar az ışık alıyor ki mantar çiftliğine dönüştürsem daha mantıklı :rolleyes:
Yabancı forumlarda devetabanını dışarı çıkarmayı tavsiye ediyorlar. Gece ısısı 15C'nin altına düşmedikçe sorun olmadığını belirtmişler. Ayrıca bol bol nem sevdiğini, ancak o zaman yapraklarının maksimum ölçülere ulaştığı söyleniyor.
Sanırım bu tavsiyelerin ışığında bitkimi balkona alacağım bugün yarın, İstanbul yeterince ısındı sanki. Bakalım nasıl bir gelişme gösterecek.
ilksenozturk
01-04-2010, 08:17
sn querrelle
diğer arkadaşlar konuyla ilgili ne der bilmem ama ben kesinlikle dışarı çıkarmanızı tavsiye etmem.
biraz daha güneş olunca yaprakları yanabilir, bitki dışarı çıkınca şoka girebilir, difenbahialar radikal değişiklikleri sevmezler. istanbul iklimi bence onlar için çok da uygun değil.
ayrıca kış boyunca gelişim göstermemesi anormal bir durum değil aslında. gelişimini değerlendirmek için yazı bekleseniz bence daha iyi edersiniz.
Aydınlık ama direk güneş almayan biryere alınırsa sorun olmaz, tabi burada şimdiçıkarttım ben, havalar gayet iyi burada...
Havanın durumuna göre çıkartabilirsiniz bence...
Ayrıca bu bitkiyi yıllardır tanıyorum, kışın etkisinden çıkarmak için ani hava değişikliğine ihtiyacı var bence;)
GREEN NATURE
05-04-2010, 19:19
Merhaba, 3 yıl önce aldığım deve tabanımın üst yaprakları ve üst gövdesi çok gelisti muhteşem bir görünümü var ama alt bölümü aynı oranda gelişmediği için çiçeğimin üst kısmını (üstten 5 yaprak kadar) kesip yeniden köklendirmek istiyorum. Bu konuda tecrübesi olan veya yol göstebilecek bir arkadaş varmı? :)
Havai kökledirme yöntemi en uygun yöntemdir...
Havai köklendirme ile ilgili bilgiler forumda mevcut...
Arkadaşlar, başlığı görenler var mı?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16281&page=3
Merhaba, 3 yıl önce aldığım deve tabanımın üst yaprakları ve üst gövdesi çok gelisti muhteşem bir görünümü var ama alt bölümü aynı oranda gelişmediği için çiçeğimin üst kısmını (üstten 5 yaprak kadar) kesip yeniden köklendirmek istiyorum. Bu konuda tecrübesi olan veya yol göstebilecek bir arkadaş varmı? :)
Havai köklendirme yapmanızı öneririm, altta kalan çeliklerden bir yaprak bırakaak bölerseniz yeni bitkiler elde edebilirsiniz...
http://www.strangewonderfulthings.com/Variegated_Monstera_deliciosa_Borsigiana_9478.jpg
Harika bir tür, gören var mı? Şahsen umudumu kaybediyorum...
Kedi Tırnağı
19-05-2010, 21:29
Salonu boyarken üzerine dökülmüş gibi duruyor:) Ben bunlardan görmüştüm galiba ama nerde hatırlamıyorum:(
Devetabanı bana da hep 70' li yılları hatırlatır. Dönemin gözde salon bitkilerinden tabii. Nostaljik bir bitki. Çoğu salonda da yaşatılmıyor artık maalesef. Biz de Devetabanı kardeşliği kuralım cidden:)
Benim de lisedeyken, okula gidip gelirken, boş bir dükkanda kaderine mahkum edilmiş halde gördüğüm ve birgün artık gidip dayanamayıp evlat edindiğim bir devetabanım var. Onu bulduğumda çok uzun süredir susuzluktan ve bakımsızlıktan perişan hale gelmişti ama gerçekten de dev gibiydi. Kocaman kovasını kucaklayıp komşuların '' deli bu heralde'' şeklindeki bakışları altında eve getirdim. uzun süre yıpranmış yapraklarına bile dokunmadım ve nasıl bakacağımı da bilmiyordum. Epey zaman o halde bıraktım ama birgün artık böyle olmaz deyip budadım. Köklü kısmını sanırım bir komşuya vermiştim. Aldığım çeliği de köklendirip diktim. Yapraklı haldeki çelik pek iyi gelişmedi. Birkaç kez işlem gördü aslında ve şaka maka 15 yıldır benimle birlikte yaşıyor. Şu an küçük bir halde 4 yaprağıyla saksısında nazlı nazlı büyüyor. Atasından kalan ancak bu oldu:) En kısa zamanda fotolayıp foruma ekleyeceğim. Büyüdüğü zaman sevenlere çelik de üretebilirim.
Umarım sağlıklı gelişir, ilk taliplerinden biri de ben olurum:)
Bende 5 yıl gibi oluyor, 2 metrelik devetabanımı halamdan yalvararak aldım, 3 kişi ancak asansörden indirip arabaya taşıdık, eve getirdim ve zamanla büyük gövde çürüdü, çelikler de tutmadı, son kalan fidesi şu anda duruyor, ufacık birşey...
Halamla aramızın şu sıralar bozuk olmasına rağman halen daha kendisini çok sevdiğimi belkide devetabanıma yansıtıyorum:)
Kedi Tırnağı
20-05-2010, 01:37
Ooops, ne demek tabii, ilk çelik senindir nasipse:)
3 yıl önce bir ara nerdeyse öldü derken yine bir şekilde kurtardım ama 3 yıldır hiç büyümemişti. Siteden öğrendiğim bilgilerle bundan sonra daha sağlıklı büyüteceğime inanıyorum. Senin bebek de sağlıklı yetişir umarım:)
Artık bilem,yorum nasıl birşeydir ama bu bitki benim için bir tutku adeta, bugün birtane daha edindim, fazla da büyük değil, halen doymak nedir bilmiyorum galiba....
Sanırsam carrefour a yakınsanız devetabanı çıkmış, bilginiz var mı?
Kedi Tırnağı
20-05-2010, 23:53
Pek yakın sayılmayız. İstanbul' da yakın görünen yerlere bile ulaşım epey zorlu oluyor. Genelde de aktarma filan yapmak gerekiyor. Ben büyük yapı marketlere pek gitmiyorum zaten ama yolum düşerse sizin için her zaman bakıcağım, devetabanlarına artık:)
Umarım yakın zamanda yolunuz düşerde bende şu açgözlülüğümü biraz kontrol etmiş olurum:)
http://botanicalgarden.berkeley.edu/plant_sale/images/sping10plantsale/Monstera-deliciosa.jpg
Şuna bakın, yurdışından mı getirtsek bunları?
Kedi Tırnağı
27-05-2010, 14:31
Sen bu tutku nedeniyle, bizzat yurtdışına da gidebilirsin, kendin alıp getirmek için sanırım:D
sleyman1
02-06-2010, 12:21
Sayın ülker bende devetabanı meraklısıyım bitürlü bulamadım en sonunda bir arkadasımın dükkanındaki çiçekten orta yaslı bir yaprak aldım 15 gün suda beklettim köklenme olmadı yalnız tam dibinden 3 cm kadar yukarısı bembeyaz oldu sanki hamile gibiydi bende özel bi toprak satın alıp 45 derece yan olarak ektim sonuç bekliyom sizin nasıl oldu acaba denedinizmi paylasırsanız sevinirim.
sleyman1
02-06-2010, 12:22
Deve tabanını yapraktan yetiştiren var mı acaba?
Bir kaynakta yapraktan yetiştirilebildiği yazıyordu, benim alacağım, dev deve tabanının hiç çeliği yok, mecburen gelişmiş bir yaprakla şansımı deneyeceğim.
Bilen varsa bilinçli hareket etmek isterim.
Bu arada, sarmaşık ve küçük yapraklı olan cinsleri Hisarönünde satılıyor.
Bilginize.
Bende devetabanı meraklısıyım bitürlü bulamadım en sonunda bir arkadasımın dükkanındaki çiçekten orta yaslı bir yaprak aldım 15 gün suda beklettim köklenme olmadı yalnız tam dibinden 3 cm kadar yukarısı bembeyaz oldu sanki hamile gibiydi bende özel bi toprak satın alıp 45 derece yan olarak ektim sonuç bekliyom sizin nasıl oldu acaba denedinizmi paylasırsanız sevinirim.
Sen bu tutku nedeniyle, bizzat yurtdışına da gidebilirsin, kendin alıp getirmek için sanırım:D
Evet aynen öyle yaptım ve gürcistandan 3 saksı devetabanı getirdim ancak beyazlısını bulamadım. Gümrükten kılpayı geçirdim desem yeridir :)
Kedi Tırnağı
02-08-2010, 21:55
Bravo! Ne diyeyim:D Biraz bahseder misin Gürcistan yolculuğundan lütfen. Vize vs. var mı şu an? Bitkileri nereden buldun ve ülkeye sokarken prosedür neydi?
Vize yok ama giriş çıkışlarda arabayı arıyorlar. Batumdan ileri kobulet e giderken yolda birsürü çiçekçiler var yol kenarında... Ben ordan aldım.
Çıkışta ama adamlar parfüm kutuma bile baktılar :)
Çiçeklerede çok baktı ama bişey demediler...
Güngör Salman
10-09-2010, 00:32
İstanbul'da bir bahçede gördüğüm, Philodendron giganteum.
Güngör Salman
15-09-2010, 20:05
Philoendron Erubescens ( Sarmaşık Devetabanı ) çiçek açıyor.
ilkimbuse
31-01-2011, 08:13
merhabalar bundan 3 sene önce kardeşimden küçük bir dal alıp köklendirdim 3 senedir aynı ne uzaldı ne de kısaldı maşallah sizinkini görünce çok imrendim neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum bu konuda bana yardımcı olacak çiçeksever arkadaşlardan yardım istiyorum(sarmaşık formunda olan)
Buda benim minik deve tabanım.
Sasıdaki asıl büyük köküm kurudu dibindeki küçük kökleri bunlar.
Arkadaşlarda benimde 16 yıllık bir devetabanı çiçeğim var. boyu 1 bucuk netreden fazla gibi ve yaprakları kocaman ama gövdesinden dallar uzadı ve kurudu dallar. Dalları kesip kesmemekte kararsız kaldım kesersem çiçeğe zarar vermekten korkuyorum kesmezsemde çiçeği duvara dayamak zorunda kaldım ve duvarda dallar sert olduğundan hasarlar bıraktı. Ne yapmam gerekiyor eğer dalları kesersem çiçeğe zarar verirmiyim konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.
Zararı olmaz ben o dalları 5 yıldır kesiyorum
Zararı olmaz ben o dalları 5 yıldır kesiyorum
çok teşekkür ederim hafta sonu keseyim o zaman çünkü bir iki tane değil ve bayağıda uzadılar
bozo.0606
10-06-2011, 19:08
deve tabanımın saksısı küçük gelir mi? biri bana yardımcı olabilir miii? saksı değiştirme mevsimini kaçırdık herhalde , ne zaman değiştirmeliyim?
ilgilenen bitki dostlarına şimdiden teşekkürler..
ilksenozturk
13-06-2011, 08:32
ben deve tabanı ve difenbahia gibi bitkilerimi bir miktar küçük saksıda tutarım ve şimdiye kadar bir zararını görmedim, hatta yaprak verimleri ile faydasını gördüğümü bile söyleyebilirim. çok büyük büyük yapraklar çıkardı bu bitkilerim.
bence sizinki küçük değil. yerinizde olsam seneye ilk baharda değiştirirdim.
bozo.0606
13-06-2011, 20:58
ben deve tabanı ve difenbahia gibi bitkilerimi bir miktar küçük saksıda tutarım ve şimdiye kadar bir zararını görmedim, hatta yaprak verimleri ile faydasını gördüğümü bile söyleyebilirim. çok büyük büyük yapraklar çıkardı bu bitkilerim.
bence sizinki küçük değil. yerinizde olsam seneye ilk baharda değiştirirdim.
diefimin saksısı kendisine göre küçük durmasına rağmen yaprak gelişimi güzel gidiyor , ama deve tabanım birkaç kök olduğu için ben kendim karar verememiştim...
yardımlarınız için teşekkür ediyorum sayın ilksenozturk :D:D
Benim devetabanım bir zamanlar çok güzeldi.Tuttum büyük saksıya aldım ,bozuldu.Atmak üzereyken minik yavrular geldi.Artık bu yavruları küçük saksıya alacağım.
Ecrin Kerim
08-07-2011, 00:04
Bana da bu çiçekden birçelik gönderecek varmı acaba,ücretiyle de olur
Selçuk Boz
03-02-2012, 16:10
Arkadaşlar, bu (https://seedrack.com/index.html) siteye devetabanı tohumu siparişi verdim.
Gelişmeleri bu başlık altında paylaşırım.
Ayrıca, burada (http://www.bitkivecicek.com/devetabani), Süs Bitkileri ve çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com) sitesinin mimarı sayın Erdal Yüksel, devetabanı hakkında çok değerli bilgiler paylaşmış. İlgilenen arkadaşlara duyurulur.
Herkese kolay gelsin.
Benim devetabanım bir zamanlar çok güzeldi.Tuttum büyük saksıya aldım ,bozuldu.Atmak üzereyken minik yavrular geldi.Artık bu yavruları küçük saksıya alacağım.
Küçük saksıya aldığım deve tabanlarım.Umarım iyi gelişirler.
ziringaglia
10-02-2012, 10:49
çok güzel bir bitki eski salonların baş taçlarından şimdi nerde o eski salonlar devetabanları,mum çiçekleri,kauçuk ağaçları nerdeee bende geçen yıla kadar vardı deve tabanı kocaman bir saksıda iki elimden daha büyük yapraklı rüzgar sayesinde tepelerden büyük taze bir dal çat diye kırılmıştı kalanıda sevgili teyzeme verdim hala duruyor onda kırılan dalıda ona vermiştim biraz suda bekletip diktiğini söyledi oda 80 cm falan olmalı ölçmedimde (: güzel bir bitki en kısa sürede bir adet edineceğim
Sn Newyorker'in 68. mesajda paylaştığı resimdeki gibi olandan bi arkadaş yetiştiriyordu.Arkadaş bu çiceğin genelde gece **** akşamları tam yaprak ucuunda bi damla oluşturduğunu, tıpkı aşkın göz yaşı çiçeği gibi o damla ile çoğaldığını damlanın toprağa düşmesi gerektiğini sölemişti.Ben çicekten temin edemeden arkadaş taşındı gittii:( tam ismini nedir bi türlü öğrenemedim.cinsleri var farklı farklı..
Selçuk Boz
22-02-2012, 10:29
Arkadaşlar, bu (https://seedrack.com/index.html) siteye devetabanı tohumu siparişi verdim.
Gelişmeleri bu başlık altında paylaşırım.
demiştim.
Bugün tohumlar elime geçti. Çimlendirme talimatında, sadece;
"Alır almaz ekin. Tohumları kalın bir vermikülitle örtün ve 21-27 derecede nemli tutun" yazıyor. Başka bir açıklama yok maalesef.:(
Tohumları seyreltik bir fungusitli ılık suda bir saat kadar bekletip, cocopeat içerisine, üzerini tohum kadar yine cocopeatle örterek ekmeyi düşünüyorum. Bu konudaki görüşlerinizi beklerim.
Kolay gelsin.
Selçuk Boz
29-02-2012, 10:22
Sn. Selçukboz bey deve tabanı için vermiş oldugunuz linkten(https://seedrack.com/index.html )
ben hiç bişi anlıyamadım yabancı bi site ne resim var nede algılıyabilecegim bi türkçe acaba siziin temin ettiğiniz deve tabanının cinsi nedir.konu başlığında bi resim vs. paylaşabilirmisiniz ?
Sitede, aldığım tohumların "Monstera deliciosa" latince adlı, "Splitleaf Philodendron" olduğu yazıyordu.
Resim olarak da https://seedrack.com/images/mo-03.jpg bu resim var sitede.
Tohumları seyreltik bir fungusitli ılık suda bir saat kadar bekletip, cocopeat içerisine, üzerini tohum kadar yine cocopeatle örterek ekmeyi düşünüyorum.
diye belirtmiştim. Bu şekilde de ektim tohumları.
Yalnız, tohumlardan biri, daha fungusitli ılık suya koyarken elimde ufalanmıştı:D. İki tohumu da, ektikten üç gün sonra toprak üzerinde küf tespit edip açtığımda çürümüş olarak buldum:(. Bunun üzerine tohum yatağını fungusitle fısfısladım. Halen geri kalan tohumlarda bir hareket yok. Umarım hepsi çürümemiştir.
Aynı siteden papirüs, gezginci palmiye ve nolina tohumları da almıştım. Nolina ve papirüs tohumlarını ektim, çimlenme de başladı bu tohumlarda. Gezginci palmiyeyi halen dikmedim, havaların ısınmasını bekliyorum.
Kolay gelsin.
ilksenozturk
29-02-2012, 11:56
Sn Newyorker'in 68. mesajda paylaştığı resimdeki gibi olandan bi arkadaş yetiştiriyordu.Arkadaş bu çiceğin genelde gece **** akşamları tam yaprak ucuunda bi damla oluşturduğunu, tıpkı aşkın göz yaşı çiçeği gibi o damla ile çoğaldığını damlanın toprağa düşmesi gerektiğini sölemişti.Ben çicekten temin edemeden arkadaş taşındı gittii:( tam ismini nedir bi türlü öğrenemedim.cinsleri var farklı farklı..
devetabanı için böyle bir üreme yöntemi olduğunu sanmıyorum sayın kedicik.
Selçuk Boz
01-03-2012, 13:33
Devetabanı tohumlarının hepsi maalesef çürümüş:(. Artık, bulabilirsem çelikten yetiştiririm.
mmanager
01-03-2012, 16:26
iyi günler SelçukBoz ben de devetabanı çiçeğini çok aradım bir de baktım praktikerde varmış hatta bu günlerde indirime bile girmişti 11,90 TL ye düşmüştü.Neredeyse büyüklüğü de 123. mesajdaki resim kadar vardı.**** Adana da Fidan Seracılık tan alabilirsiniz ben öyle yaptım .Arkadaşımın tanıdığı orada çalışıyordu gezmeye gittik de ben oradan aldım .Meğerse fidan seracılıktan geliyormuş.Tohumdan üretmeye çalıştığınızı görünce bu tavsiyede bulundum sizin yazdığınız cinsle aynıydı.Boyu saksısıyla birlikte 50-60 cm vardı Bilginize arz olunur...
Sn Newyorker'in 68. mesajda paylaştığı resimdeki gibi olandan bi arkadaş yetiştiriyordu.Kendisi sölemişti her akşam üzerinde damlacık oluşturuyor.Küçükkken o damla dibiine düşmüş ve yanına hemen yeni bir kök daha çıkmış yani bi saksıda 2 kök vardı ve kocamandı.Büyüdügüü için artık dibiine topraga diğilde hep boşa damlıyor demişti. Artık ne kadarı doğru bilemiyorum.
Hepinize ilgi ,alaka ve yardım çabalarınızdan ötürü teşekürederim arkadaşlar.
Benim aradığım sn newyorkun paylaştıgı resimdeki gibi ,resimde paylaşmayı bilmiyorum ki göstereyim şu diye :(
Selçuk Boz
02-03-2012, 11:49
Benim aradığım sn newyorkun paylaştıgı resimdeki gibi ,resimde paylaşmayı bilmiyorum ki göstereyim şu diye :(
Sayın kedicik,
68nci mesajdaki resim kesinlikle Devetabanı değil. O resimdeki bitkiyi evde yetiştirenlerin verdikleri adı, "Fil Kulağı".
Burada (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/1706.htm) bitkiyle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca, buradaki (http://www.caladiumbulbs.com/product/22/) yabancı bir sitede de genel bilgiler mevcut. Ancak, birinci linkte söylendiği gibi yenmesini tavsiye etmem. Zira, tahriş edici toksin etkisi var. Ev hayvanlarının da bu bitkiden uzak tutulması gerekiyor.
Çoğaltılması da, genellikle kökten çıkan yeni fışkınlarla oluyor. Yaprağından damlayan sıvıyla olduğunu hiç sanmıyorum. Ancak o sıvı, bitkinin aşırı sulandığını ve bu gidişle bitkinin köklerinin çürüyeceğini gösteriyor olabilir:D.
Bir de http://www.bitkivecicek.com/dev-filkulagi-alocasia-turleri bağlantısını incelemenizde fayda var.
Kolay gelsin.
Selçuk Boz
02-03-2012, 11:53
iyi günler SelçukBoz ben de devetabanı çiçeğini çok aradım bir de baktım praktikerde varmış hatta bu günlerde indirime bile girmişti 11,90 TL ye düşmüştü.Neredeyse büyüklüğü de 123. mesajdaki resim kadar vardı.**** Adana da Fidan Seracılık tan alabilirsiniz ben öyle yaptım .Arkadaşımın tanıdığı orada çalışıyordu gezmeye gittik de ben oradan aldım .Meğerse fidan seracılıktan geliyormuş.Tohumdan üretmeye çalıştığınızı görünce bu tavsiyede bulundum sizin yazdığınız cinsle aynıydı.Boyu saksısıyla birlikte 50-60 cm vardı Bilginize arz olunur...
Sayın mmanager, çok teşekkür ederim.
SN.Selcuk Boz zaman ayırıp gerekli bilgileri yazmışsınız çok saolun.En son paylaştıgınız link deki tam benim dediğim çicekti ...Fakat Tahriş edici toksin içerdiğini, adının ise fil kulagı olduğunu bilmiyordum.Sayenizde yanlışlar düzeltilmiş oldu...
Sonuç olarak bu çiçek bana uygun diğilmiş :)
Kedi Tırnağı
14-04-2012, 21:40
Lisedeyken bir gün okul dönüşü mahalledeki boş bir dükkanda kocaman bir devetabanı görmüştüm. Dükkanı boşaltan eski sahipleri terk edip gitmişlerdi sanırım ve susuzluktan, bakımsızlıktan epey yıpranmıştı. Kocaman ağaç gibiydi halbuki. Günlerce o dükkanın önünden her geçişimde içim acıyordu zavallıyı gördüğümde.
Birgün baktım içerde ustalar çalışıyorlar. Sanırım dükkanı yeni sahiplerine hazırlıyorlardı. Dayanamadım girdim içeri. '' usta bu bitkiye ne olacak '' diye sordum. '' bilmiyoruz '' dediler. '' Alabilir miyim? '' diye sorduğumda olumlu yanıt alınca dünyalar benim oldu. Plastik kovaya dikiliydi. Kocaman kovayı ve ağaç gibi bitkiyi kucaklayıp evin yolunu tuttum. Millet bana deliymişim gibi bakıyordu yolda:D Hiç umurumda değildi tabii. 5. kattaki evimize tırmandım. Salonun başköşesine yerleştirdim. Karman çorman bir haldeydi. Sararmış yapraklar da vardı kabaca temizlemiştim. Annemler eve gelince şok oldular. Bitki deliliğimin yeni başladığı dönemlerdi. Ses etmediler pek.
Uzun süre o halde kaldı. Pek de gelişemedi. Kaç yıl sonra bir gün dayanamadım. İçim acısa da budadım gövdesinden. Köklü dip kısmı komşuma verdim. Üst kısmı suya koydum. Uzun zaman aldı köklenmesi. Epey badireler atlattı. Öldü sanırım sonra. Küçük bir gövde halinde diktiğim çelik ise sürgün verdi. Gömdüm kalın gövde kısmını. 2 yıl hiç gelişmedi. Sonra yaprak açmaya başladı ağır ağır. Çekmeköy' e taşınalı 4 yıl olacak. Sanırım dilini de öğrenince gelişimi daha hızlandı ama yine de çok ağır gelişen bir bitki.
16 en fazla 17 yaşımdayken kavuştuk birbirimize ve şu an 33 yaşımdayım. Yazarken fark ettim; ömrümün yarısında beraber yaşadığımızı:eek:
Bu akşam yağmur başladı ve balkonda yağmur altına aldım. Tüm kışın kiri, tozundan arınsın diye. '' Keşke yağmur hayatımızdaki kiri, pası da arındırabilse '' diye düşündüm:(
283029
şemsiye ağacı
15-04-2012, 08:24
Schefflera Gold Capella / Şemsiye Ağacı | Çiçek,Çiçekler (http://www.cicekstra.com/schefflera-gold-capella-semsiye-agaci.html)
böyle bir bitkim var yardımcı olur musunuz adı bu mu gerçekten ve bakımı nasıll
Kedi Tırnağı
15-04-2012, 09:38
Verdiğiniz linkte zaten bilgi verilmiş. Bizim sitede de bu konuda başlık vardı yanlış hatırlamıyorsam. Orada daha ayrıntılı deneyim paylaşımı olabilir sayın şemsiye ağacı.
Bu arada sanırım bugün üye olmuşsunuz. Hoşgeldiniz! Forumlardaki başlığı buldum. aşağıdaki başlığa uğrayın lütfen. Sevgiler.
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2781.htm
şemsiye ağacı
15-04-2012, 14:18
Verdiğiniz linkte zaten bilgi verilmiş. Bizim sitede de bu konuda başlık vardı yanlış hatırlamıyorsam. Orada daha ayrıntılı deneyim paylaşımı olabilir sayın şemsiye ağacı.
Bu arada sanırım bugün üye olmuşsunuz. Hoşgeldiniz! Forumlardaki başlığı buldum. aşağıdaki başlığa uğrayın lütfen. Sevgiler.
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2781.htm
çok teşekkürler yardımlarınız için...
Devetabanımın son hali ikisi ayrı saksıdaydı ,dün birleştirdim ,aynı saksıdalar artık.
Selçuk Boz
03-05-2012, 23:10
Devetabanımın son hali ikisi ayrı saksıdaydı ,dün birleştirdim ,aynı saksıdalar artık.
Sn nardane,
Bitkiniz "Devetabanı" değil. Bitkinizin adı "Fil Kulağı".
merhaba arkadaşlar, siteye yeni üyeyim bende devetabanımı paylaşmak istedim.
babamın işyerinde kaderine terkedilmiş bu çiçeği, babam bi umut sahiplenip dikmiş :) sadece çelik olarak duruyormuş hiç yaprağı falan yokmuş ve bir odada 2 ay kadar kalmış. sonra yapraklanmaya başlamış. yaldızlı bi saksıdaydı kızımda çok beğendi ve dedemizden alıp geldik.ismini arkadaşımdan öğrendim.
önceki saksısı küçüktü fakat çok iyi büyüyordu. geldiğinde 2 yapraktı.2 ay önce saksıyı büyütünce sadece tek yaprak açtı ve öylece kaldı. şimdi eskisinden daha yumuşak yaprakları, solup gitmesinden korkuyorum. bugünde yeni bir fidanın çıktığını farkettim. umarım büyük yaprakları solmaz :(
http://imageshack.us/a/img411/7625/devetabani.jpg
İstanbul'da bir bahçede gördüğüm, Philodendron giganteum.
arkadaslar bu bıtkıye philodendron demeyin lütfen o bir alocasia. sizin bu devetabanı dediğinizin gerçek adı monsteradır ve 3 tane cinsi vardır birincisi dev yırtık yapraklı olanı ikincisi küçük yırtık yapraklısı ve üçüncüsüde alacalı yırtık yapraklı bu arada unutmadan şunuda hatırlatayım philodendronla monstera aynı familyadan ama başka bitkilerdir. Benimde var hem alacalı olanı hem dev yapraklısı bu bitkinin olmazsa olmazları su güneş ve sıcaklıktır.Eger sorunlarınız olursa benle paylaşın bir devetabanı uzmanı olarak yardımcı olmaya çalışırım:D
Altintren
28-09-2012, 13:03
Antalya'da bir zamanların çok revaçta olan bir bitikisiymiş. Bir zamanlar sokaklarına kadar her yerde varmış. Ancak şimdi nafile... Hiçbir yerde görmüyorum. Sadece Memurevleri'nde bir taksi durağında saksıda var. Onlardan da isteyemedim açıkçası...
Antalya'da olupta bana bir çelik verebilecek olan varsa özel mesaj ile benimle kontağa geçerlerse sevinirim. Tekrar Antalya'nın her yerini devetabanı yapmak istiyorum zira yukka ve palmiye'den bayılmak üzereyim.
Antalya'da bir zamanların çok revaçta olan bir bitikisiymiş. Bir zamanlar sokaklarına kadar her yerde varmış. Ancak şimdi nafile... Hiçbir yerde görmüyorum. Sadece Memurevleri'nde bir taksi durağında saksıda var. Onlardan da isteyemedim açıkçası...
Antalya'da olupta bana bir çelik verebilecek olan varsa özel mesaj ile benimle kontağa geçerlerse sevinirim. Tekrar Antalya'nın her yerini devetabanı yapmak istiyorum zira yukka ve palmiye'den bayılmak üzereyim.
*** altıntren istersen ben sana gönderirim bu aralar istanbula gelmeyi düşünüyorum gelmeden önce mutlaka konuşuruz bende 2 cins var biri dev yapraklı olanı öbürüde alacalı olanı.
Altintren
29-09-2012, 09:10
*** altıntren istersen ben sana gönderirim bu aralar istanbula gelmeyi düşünüyorum gelmeden önce mutlaka konuşuruz bende 2 cins var biri dev yapraklı olanı öbürüde alacalı olanı.
Siz neredesiniz profilinizden çıkaramadım. Ben Antalya'dayım. Özel mesaj attım size. Dev yapraklı dediğiniz Monstera Giganteum mu? Ayrık yapraklı olanlardan mı?
Grumed06
05-11-2013, 10:00
Şu söz beni çok ama çok rahatsız ediyor. Modası geçmek. Bir çiçeğin modası nasıl geçebilir. Güzel olan her zaman güzel değil mi? Çiçekleri sırf başkaları beğensin **** tabiri caizse hava atmak için mi yetiştiriyoruz. Ben iki sene önce kauçuk edindim. Nette bazılarının modası geçtiği söylenen bir bitki. Bana çokcukluğumu hatırlatan bir bitki. Ama hatırladığımdan daha güzel ve daha kanaatkar bir bitki. Bir çiçek her zaman güzeldir. Eğer bakmasını bilirseniz. Bu arada eğer elinde deve tabanı varsa bende istiyorum. Nereden bulabilirim. Ankara'dayım. Daha önce hiç tecrübe etmediğim bir bitki ama bir dalda olsa elimde olsun onada bakayım istiyorum. Herkese teşekkürler.
Fatihsahin07
05-11-2013, 10:30
http://imageshack.us/a/img543/9150/xrck.jpg
http://imageshack.us/a/img19/8806/ikg2.jpg
Uzun zaman oldu uğramayalı. 88'den beri ailemizdedir bu çiçek. Başına birşey gelmezse, ben var olduğum sürece o da var olacak. Modası geçmek diye birşey yok.
Altintren
07-11-2013, 09:36
Uzun zaman oldu uğramayalı. 88'den beri ailemizdedir bu çiçek. Başına birşey gelmezse, ben var olduğum sürece o da var olacak. Modası geçmek diye birşey yok.
Fatih Bey gerçekten harikaymış. Evin içinde bildiğimiz ağaç olmuş.
Çiçeğini hiç görmedim, nasip olmadı.
Dün meyvesi mi artık, tohum kapsülü mü nasıl adlandıracağımı bilemedim.
İşte görüntü bu:
470687
Keşke çiçeğini görmüş olsaydım:(
İşte görüntü bu:
470687
Sayın Jezebel; Monsteranın çiçeği barış çiçeğine benziyor ama onun çok daha büyüğünü düşünün bitkimin fotoğrafını bulabilirsem paylaşırım sizlerle. Sizdekinin çiçeği düşmüş bu meyvesi yalnış hatırlamıyorsam tadı muza, kokusuda ananasa benziyordu.
Altintren
22-02-2014, 10:04
İşte görüntü bu:
470687
Bizede afiyet olsun demek kalıyor :) Youtube'da meyvesi ile ilgili videolar vardı.
Mesut Temiz
06-05-2014, 14:22
Yine eskilerin harika salon bitkilerinden biri daha... Son 10 yıldır Adapazarı'nda anne-babama emanet ettiğim bir türlü sağlıklı hâle gelemeyen bir devetabanım vardı, birkaç ay önce tamamen öldü... Bu aralar Ankara'da bulmaya çalışacağım ve bu kez kendim yakından ilgilenip tam sağlıklı gelişmesini sağlamaya çalışacağım.. Ankara'da nereden satın alabileceğim konusunda yardımcı olacak arkadaş varsa işim epey kolaylaşacak sanırım...
Sayın Mesut Temiz,
Ben iki yıl önce İstanbul Bauhaus'tan almıştım, birkaç hafta önce yine gördüm, muhtemelen Ankara'dakinde de bulabilirsiniz.
Bizimkisi kendi halinde canavar gibi büyürken, bol çelik alma ve bol kedi saldırısı sonucunda üç yapraklı bir zavallıya dönüştü. Aylardır gelişme emaresi göstermiyor. Ben de bizimkilerin eski usül bakımına geri dönüp kumlu perlitli bir toprak hazırlayıp içine yumurta kabuğu ve çay karıştırdım. Şimdilik kedilerden uzak tutmak adına daha gölge bir yere almak durumunda kaldım. En kısa sürede yerini değiştireceğim, gelişme olursa "tamam istediği buymuş" diyerek forumda paylaşacağım.
tuncel06
30-09-2014, 11:51
Suya koyduğum köklenen bitkilerin son hali. Sevindirdi bu garibanı yavrucaklar ;)
lilpar76
02-11-2014, 13:25
Geçen sene ekimde bir tane Monstera Deliciosa da ben aldım, aldığımda üzerinde 7 tane büyük yaprak vardı. İki aydan sonra yeni bir yaprak çıkardı, bu sefer de eski yaprakları kararmaya başladı, ben de kararmış yapraklarının hepsini kestim.Bundan sonra yaprakları küçük çıkmaya başladı, şimdi de başka problemle karşılaştık, yağmurlar başladığında çardaktan dışarıya çıkardım, yağmurdan sonra çıkan güneş yapraklarını yaktı. Şimdi devetabanımı bir kaç hisseye bölüp saksılara dikmek istiyorum, sorum şu suda köklendirmesem uzamış kökleriyle gelişirmi.
lilpar76
08-11-2014, 17:57
Suya koyduğum köklenen bitkilerin son hali. Sevindirdi bu garibanı yavrucaklar ;)
Sayın tuncel06 monsteranızı suya koyduğunuzda havai kökleri varmıydı ve ne kadar zamanda köklendiler. Bilgilendirirseniz sevinirim, önceden teşekkürler.
Monsteradan alınan çelikleri suda köklendirmeye gerek yok uzun ya da kısa hiç fark etmez direk toprağa dikmeniz yeterlidir. Bakımı kolaydır ama yapraklarda küçülme varsa muhtemelen yetersiz ışıktan kaynaklanan bir sorundur.
lilpar76
09-11-2014, 19:56
Bilgilendirdiyiniz için teşekkür ederim, sayın lusoari. Zaten bende suda köklendirecek kadar sabır ne gezer:)
Rica ederim.
Toprağı kurudukca su verseniz aydınlık bir yerde birazda güneş alsa ona yeter.
tuncel06
10-11-2014, 06:31
Ben yaklaşık 4 hafta suda beklettim. Mecburiyet de buna vesile oldu. Zaten zor bulduğum deve tabanı bitkisini, yaz tatili de araya girince, kaybetmek istemedim. Gövdeyi 4 parçaya ayırmıştım, şimdi sağlıklı olan 3 kök ile yola devam ediyorum.
lilpar76
10-11-2014, 07:32
Sayın tuncel06, tekrar sormuş olucam ama bitkimi riske atmak istemiyorum, suda beklettiyiniz monsteranızın havai kökü varmıydı, vardısa suda beklettiyinizde saçak kök yaptımı önceden teşekkürler.
tuncel06
10-11-2014, 11:01
Evet sayın lilpar76 kök verdi. Üzerinde yaşlı bir bitki olmasından dolayı toprağa uzanmak için kök uzatmıştı. Ancak ben bunları budama sırasında kestim. Sonra suya beklettim. Bu kestiğim kökler de toprağa tutunmak için destek oldu. Yeni kökler oluştu. Biraz gübre karıştırdığım toprağa ektim. Tabağına çıkacak kadar su verdim. Şimdi toprağı kurudukça suluyorum.
tuncel06
10-11-2014, 11:12
Sayın lilpar76 zaten öyle güzel bir bitki ki suya koysanız bile yaprak çıkarmaya çalışıyor. Biraz besin ve suyunun değiştirmek yetiyor. Çok fazla beni açıkçası. Son halini yüklemeye çalıştım . Ama olmadı. Bir ara yüklerim. Saygılar
tuncel06
10-11-2014, 11:22
Bitkimin son hali böyle. En garanti yol bildiğiniz yol. Bitkinizle uzun ve mutlu yıllar dilerim.
lilpar76
10-11-2014, 19:24
Maşallah, sayın tuncel06, bitkiniz bir ayda bu kadar gelişmiş, ben her iki yöntemi de deniyecem (hem sizin yönteminizi, hem de sayın lusoarinin yöntemini) hem böylelikle, benim kibi bilmeyenler de deneyimlerimizden faydalanmış olurlar. Zaten bitkimin boyu 1,5 metreden fazla, kökü saksıda kalır, ilave olarak ta üç, dört parçaya bölürsem denemek için yeterli. Bana ve bitkime iyi şanslar:)
lilpar76
11-11-2014, 13:36
Nihayet, monsteramı çelikledim, anne gövdeyle birlikde tam 10 parçaya böldüm. 2 tanesini annelerinin yanına gömdüm, ikişer halde iki saksıya diktim, iki tanesini saçak kök yapması için suya koydum. Bir tanesini de yengeme verdim.
526006
526007
Saksıda şimdiki durumları çok iyi gözüküyor, bakalım sonrakı durumları da böyle içime sinecekmi.
526008
sinan yavuzz
18-11-2014, 18:23
Çok hoşuma giden bir bitki ama nedense hiç bir yerde bulamadım :/
Mesut Temiz
29-08-2015, 20:59
Sayın Mesut Temiz,
Ben iki yıl önce İstanbul Bauhaus'tan almıştım, birkaç hafta önce yine gördüm, muhtemelen Ankara'dakinde de bulabilirsiniz.
Bizimkisi kendi halinde canavar gibi büyürken, bol çelik alma ve bol kedi saldırısı sonucunda üç yapraklı bir zavallıya dönüştü. Aylardır gelişme emaresi göstermiyor. Ben de bizimkilerin eski usül bakımına geri dönüp kumlu perlitli bir toprak hazırlayıp içine yumurta kabuğu ve çay karıştırdım. Şimdilik kedilerden uzak tutmak adına daha gölge bir yere almak durumunda kaldım. En kısa sürede yerini değiştireceğim, gelişme olursa "tamam istediği buymuş" diyerek forumda paylaşacağım.
Devetabanı arama çalışmalarım sabırla, ama şimdilik sonuçsuz bir şekilde devam ediyor... Bauhaus ve Koçtaş'a sık sık uğruyorum, bunun dışında pazaryeri çiçekçilerine de uğruyorum, onlardan seralarda gördüklerinde getirme sözü de aldım, ancak anladığım kadarıyla devetabanı artık çok kolay bulunmuyor.. Neyse, uğraşmaya devam... :p
Fatihsahin07
30-08-2015, 09:18
Birde hatirlatmak isterim ben antalya da yasadigim icin iklimi uygun. Nem seviyesi yuksek. Bahcede bile yetişiyor. Ankara da bu kadar iri yaprakli ve zinde bir bitki olmayabilir haberiniz olsun.
Fatihsahin07
30-08-2015, 10:33
http://i.hizliresim.com/Po7zD8.jpg
Mesut Temiz
17-10-2015, 23:59
Fatih Bey, devetabanı ilk yaprağını verdi bile.. Şu anda rulo şeklinden yeni açılmaya başladı, ama rengi şu an için çok açık... Tam açılsın ve rengi koyulaşsın, bir resmini paylaşacağım...
Fatihsahin07
04-01-2016, 13:26
Ne yaptık mesut bey? İnşallah güzel olmuştur. Benim ofisteki kardeşi aşağıda. Size kesip gönderdiğim de yeniden sürdü, bir de evin bahçesine ektim.
591345
Selçuk Boz
03-04-2016, 09:36
603324
Bitkiyi 2014 yılında bahçeye şaşırttım. Antalya şartlarında, dışarıda (ama yarı gölgede) sorunsuz olarak yaşıyor.
Resimdeki oluşum, üzerinde calla çiçeği gibi bir kılıfla mısır koçanı şeklinde, bitkinin yaprak çıkan kısmından, 2015 Eylül sonlarında ortaya çıktı. Kılıfı bir hafta içinde düştü. Bugün itibariyle meyve (ya da çiçek) halen duruyor.
Sayın Jezebel; Monsteranın çiçeği barış çiçeğine benziyor ama onun çok daha büyüğünü düşünün bitkimin fotoğrafını bulabilirsem paylaşırım sizlerle. Sizdekinin çiçeği düşmüş bu meyvesi yalnış hatırlamıyorsam tadı muza, kokusuda ananasa benziyordu.
Çiçek ilk çıktığında kokusunu alamadım. Tohum alırım düşüncesiyle yemeye de kıyamadım. Şu an tadına bakmaya da cesaret edemiyorum, zira mısır koçanı gibi oldukça sert. Ama, tohum verecek şekilde kuruma da olmadı.
Bu oluşum ne zamana kadar böyle yeşil devam edecek, ne zaman kuruyup tohum oluşturacak bilmiyorum.
Bilen arkadaşların bu konuda beni aydınlatmasını bekliyorum.
Tohumla yetiştirmeye deymez bence çünkü çelikten çok kolay tutuyor.
Selçuk Boz
04-04-2016, 23:59
Tohumla yetiştirmeye deymez bence çünkü çelikten çok kolay tutuyor.
Fotoğraftaki bitkiyi zaten çelikten yetiştirdim. Ama benim için önemli olan; bu bitkiyi, tohumdan çelikle yetiştirdiğim bitki büyüklüğüne getirmenin hazzını tatmak ve ne kadar zor olursa olsun bu hususta tecrübe sahibi olmak.
Bitkinin meyvesi ile ilgili olarak youtube (https://www.youtube.com/results?search_query=monstera+deliciosa)'da birçok video buldum. Ama bu videolar, meyvesinin nasıl yendiğinden bahsediyorlar. Tohumdan yetiştirme ile ilgili video bulamadım.
Ayrıca; burada (http://www.plantsrescue.com/tag/monstera-deliciosa/), burada (http://www.tropilab.com/swisscheeseplant.html) ve burada (http://www.gardeningknowhow.com/houseplants/swiss-cheese-plant/monstera-deliciosa-propagation.htm) tohumdan yetiştirme hususunda bir takım bilgiler buldum. Anladığım kadarıyla, tohumların bekletilmeden dikilmesi hususu, işin püf noktasını oluşturuyor.
resitkaan
18-05-2017, 16:18
Ucunu nereden kırdınız?
Kerem Örenç
19-05-2017, 22:39
Devetabanı bitkisinin dayanabileceği en düşük ve en yüksek sıcaklık kaç derecedir?
Mesut Temiz
09-06-2017, 21:05
Fatih Bey ve tüm çiçeksever dostlara merhabalar... Siteye gelmeyeli epey zaman olmuş... Fatih Bey, Devetabanı çok iyi, sağlıklı ve yeni yapraklar veriyor.. Daha önce resimlerini paylaşacaktım, ancak taşınacağım için yeni ve kalıcı yerinde resimleyip göndereyim dedim. Eski yaprakları nakliye nedeniyle ve toprağa ekildikten sonra hırpalanmışlardı, yeni yapraklar çıktıkça eskileri kestim. Şu anda 5 yaprak var, biri dışında hepsi yeni yapraklar.. Boyca pek uzamadı, ancak yeni yerinde diğer tropik bitkilerle keyfi çok yerinde, sanırım epey uzayacak.. Resimler ekte.. :)
Mesut Temiz
09-07-2017, 22:07
Fatih Bey merhabalar, bitkiniz harika görünüyor... Bendeki de epey büyüdü, şu anda sizden geldiği zaman üzerinde taşıdığı en büyük yapraklar kadar büyük ve kusursuz yapraklar veriyor... Sanırım burası daha nemli olduğu ve çok sıcak olmadığı için yaprak kenarlarında kuruma/sarama da olmadığından harika görünüyor...
Evinizin bahçesine diktiğiniz Devetabanı kışı atlatabildi mi Antalya'da? Ya da yaz sıcaklarını atlatabiliyor mu diye sormam gerek belki de...
Fatih Bey, monsteram büyüyor ve bana geldiğinden bu yana kızkardeşim ona da bir tane çoğaltmamı istiyor. Önümüzdeki ilkbahara kadar bekleyip ona bir bitki köklendirmek istiyorum.. Ancak ne çelik olarak keseceğim kısmı kaybetmek ne de anaç bitkiye zarar vermek istemiyorum doğrusu... Bitkiyi siz kesip gönderdiğiniz için size sormayı uygun buldum: Bitkiyi köklendirmek için neresinden ve ne büyüklükte kesmeli ve tam olarak ne yapmalıyım?
Kızkardeşime çoğaltacağım bitki hem benim için de ileride istenmeyen durumlar için bir yedek anaç bitki işlevi görecek, hem de ikisinden büyüdükçe yavru türetip burada arayan arkadaşlara vermek istiyorum... Bu bitkinin her evde bulunması gerektiğini düşünüyorum...
Ne yaptık mesut bey? İnşallah güzel olmuştur. Benim ofisteki kardeşi aşağıda. Size kesip gönderdiğim de yeniden sürdü, bir de evin bahçesine ektim.
591345
gulizgul
28-07-2017, 12:23
Uzun zamandır aradığım ..Ama bir türlü kendisine ulaşamadığım çiçek:(
Sonunda buldum, bir arkadaşım için bakıyordum, bulunca da kendime de aldım.
Sadece henüz çok ufak :)
655714
En büyük yaprağı bu kadarcık:)
Mesut Temiz
21-08-2017, 16:41
Sonunda buldum, bir arkadaşım için bakıyordum, bulunca da kendime de aldım.
Sadece henüz çok ufak :)
655714
En büyük yaprağı bu kadarcık:)
Hayırlı olsun... Nice koca koca sağlıklı yapraklara... Bildiğim kadarıyla monstera deliciosa'nın biçim olarak iki türü var, biri 30-35 cm çapında az yırtıklı yaprak üreten çeşit ve 70-80 cm çapında çok yırtıklı ve delikli yaprak üreten çeşit.. İkisi de harika, bende büyük yapraklı olanı var, çiçekçilerde veya yapı marketlerde denk gelirsem küçük yapraklıdan da yetiştirmek istiyorum, o da ayrı bir güzellik... Yeni yapraklar verdikçe türü netleşecektir... Monstera'nıza uzun, sağlıklı, bol yapraklı yıllar diliyorum... :)
siflera12
22-08-2017, 16:12
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hayırlı olsun... Nice koca koca sağlıklı yapraklara... Bildiğim kadarıyla monstera deliciosa'nın biçim olarak iki türü var, biri 30-35 cm çapında az yırtıklı yaprak üreten çeşit ve 70-80 cm çapında çok yırtıklı ve delikli yaprak üreten çeşit.. İkisi de harika, bende büyük yapraklı olanı var, çiçekçilerde veya yapı marketlerde denk gelirsem küçük yapraklıdan da yetiştirmek istiyorum, o da ayrı bir güzellik... Yeni yapraklar verdikçe türü netleşecektir... Monstera'nıza uzun, sağlıklı, bol yapraklı yıllar diliyorum... :)
Bence küçük yapraklı ve uzunboylu ( sarmaşık) olanından çıkacak bu benimki.
O da güzel.
Gölge bitkilerini çok seviyorum, diğer bulabildiklerimi alırım buldukça artık :)
Gül Batur
29-08-2017, 15:47
Devetabanım ❤😍
Gül Batur
29-08-2017, 15:52
Arkadaşlar resim niye yan duruyor.
Merhaba herkese, benim bir deve tabanım var ve kendisi sonsuzluğa doğru gidiyor. Herkes çok güzel şekiller vermiş, ben de biraz düzeltmek istiyorum. En başta kendisinin sakısını değiştirip kesmem lazım değil mi? Bir kaç parçaya böleyim diye düşünüyorum. Tek sorum şu: Mevsim fark eder mi? Eylül ayındayız şu an tutmaz da küser ölür diye korkuyorum. Zaten kendisi başka bir evden geldi. Hoş yeni yerini çok sevdi, beni de sevdi ve alıştı ama gene bir danışayım dedim. Geri dönüş yaparsanız çok sevinirim. Teşekkürler.
Mesut Temiz
16-09-2017, 19:39
Merhaba herkese, benim bir deve tabanım var ve kendisi sonsuzluğa doğru gidiyor. Herkes çok güzel şekiller vermiş, ben de biraz düzeltmek istiyorum. En başta kendisinin sakısını değiştirip kesmem lazım değil mi? Bir kaç parçaya böleyim diye düşünüyorum. Tek sorum şu: Mevsim fark eder mi? Eylül ayındayız şu an tutmaz da küser ölür diye korkuyorum. Zaten kendisi başka bir evden geldi. Hoş yeni yerini çok sevdi, beni de sevdi ve alıştı ama gene bir danışayım dedim. Geri dönüş yaparsanız çok sevinirim. Teşekkürler.
Ben de sizin gibi devetabanımın bir kısmını kesip ayrı bir bitki olarak köklendirmek istiyorum. Tropik salon bitkileriyle ilgili epey tecrübem olsa da, devetabanı çok iri bir bitki ve hırpalamadan ayırıp köklendirmek konusunda tereddütlerim var... Şahsen bu işi ilkbahara bıraktım.. Mayıs gibi ortadan ikiye bölüp üst kısmını büyük bir damacanada su içinde köklendirmeyi ve ardından saksıya almayı planlıyorum... Devetabanınız çok sağlıklı, yaprakları koyu renkli ve iri cinsten gördüğüm kadarıyla.. Bence riske atmayıp tutma ihtimalini arttırmak için ilkbahara bırakın.. Hem ana bitki de daha iyi yeni dallar verecektir ilkbaharda...
Ben de sizin gibi devetabanımın bir kısmını kesip ayrı bir bitki olarak köklendirmek istiyorum. Tropik salon bitkileriyle ilgili epey tecrübem olsa da, devetabanı çok iri bir bitki ve hırpalamadan ayırıp köklendirmek konusunda tereddütlerim var... Şahsen bu işi ilkbahara bıraktım.. Mayıs gibi ortadan ikiye bölüp üst kısmını büyük bir damacanada su içinde köklendirmeyi ve ardından saksıya almayı planlıyorum... Devetabanınız çok sağlıklı, yaprakları koyu renkli ve iri cinsten gördüğüm kadarıyla.. Bence riske atmayıp tutma ihtimalini arttırmak için ilkbahara bırakın.. Hem ana bitki de daha iyi yeni dallar verecektir ilkbaharda...
Evet en iyisi öyle yapayım, riske girmeyip sonra üzülebilir zaten benim evdeki bitkiler değişikliği zor kabul ediyorlar. :)
nicholai hel
22-11-2017, 21:26
Herkese selamlar. Son zamanlarda eşim bir devetabanı türküsü tutturdu, sabah akşam soruyor buldun mu diye :rolleyes:
Antalya’da halihazırda üreten var mıdır acaba aramızda?
Fatihsahin07
21-02-2018, 15:30
Ofiste halen yaşıyor, aynı güzellikte. Yakında taşınacağım, inşallah güneş alan bir ofis bulurum.
666750
Fatihsahin07
21-02-2018, 15:36
Fatih Bey merhabalar, bitkiniz harika görünüyor... Bendeki de epey büyüdü, şu anda sizden geldiği zaman üzerinde taşıdığı en büyük yapraklar kadar büyük ve kusursuz yapraklar veriyor... Sanırım burası daha nemli olduğu ve çok sıcak olmadığı için yaprak kenarlarında kuruma/sarama da olmadığından harika görünüyor...
Evinizin bahçesine diktiğiniz Devetabanı kışı atlatabildi mi Antalya'da? Ya da yaz sıcaklarını atlatabiliyor mu diye sormam gerek belki de...
Fatih Bey, monsteram büyüyor ve bana geldiğinden bu yana kızkardeşim ona da bir tane çoğaltmamı istiyor. Önümüzdeki ilkbahara kadar bekleyip ona bir bitki köklendirmek istiyorum.. Ancak ne çelik olarak keseceğim kısmı kaybetmek ne de anaç bitkiye zarar vermek istemiyorum doğrusu... Bitkiyi siz kesip gönderdiğiniz için size sormayı uygun buldum: Bitkiyi köklendirmek için neresinden ve ne büyüklükte kesmeli ve tam olarak ne yapmalıyım?
Kızkardeşime çoğaltacağım bitki hem benim için de ileride istenmeyen durumlar için bir yedek anaç bitki işlevi görecek, hem de ikisinden büyüdükçe yavru türetip burada arayan arkadaşlara vermek istiyorum... Bu bitkinin her evde bulunması gerektiğini düşünüyorum...
Uzun zaman oldu foruma uğramayalı. Zaten devetabanı için uğruyorum. Akşam tüm devetabanı envanterimi fotoğraflayıp atayım bari :)
Hem kendi adıma, hem adınıza sevindim. Babam 2015 yılında rahmetli oldu, onun sevdiği çiçek idi. O yüzden yayıyorum her tarafa. :)
nicholai hel
22-02-2018, 15:47
Uzun zaman oldu foruma uğramayalı. Zaten devetabanı için uğruyorum. Akşam tüm devetabanı envanterimi fotoğraflayıp atayım bari :)
Hem kendi adıma, hem adınıza sevindim. Babam 2015 yılında rahmetli oldu, onun sevdiği çiçek idi. O yüzden yayıyorum her tarafa. :)
Başınız sağolsun Fatih Bey.
Ben de Antalya'dayım, eğer fazla monsteranız varsa talip olurum.:)
dimtistis
22-03-2018, 10:05
Merhabalar,
Deve tabanı bitkisini yetiştirmek çok istiyor fakat bulamıyorum.
Ankara'da yaşıyorum. Nereden bulabileceğim hakkında bilgi ya da bana çelik gönderme imkanı olan var ise çok memnun olurum.
sanpedro
23-03-2018, 22:57
yapraklar oldukça iri gözüküyor hangi gübreyi kullanıyorsunuz?
Mesut Temiz
24-03-2018, 09:10
yapraklar oldukça iri gözüküyor hangi gübreyi kullanıyorsunuz?
Sayın sanpedro, devetabanının (monstera deliciosa) boyut bakımından iki versiyonu var, birincisi ortalama 30-35 santim çapında yaprakları olan, daha az yırtıklı ve delikleri az olan sarılgan versiyon. İkincisi de 70-80 santim yaprak çapı olan, kenarları çok yırtıklı ve ortasında da 2 sıraya kadar delik dizisi olan, daha az sarılgan olan iri versiyon.
Ben yıllar önce birinci versiyondan bakıyordum ve iri yapraklı örnekleri oto galerilerde, ofislerde vs. gördüğümde "neyi eksik yapıyorum" diye düşünüyordum. Bu farkı sonradan öğrendim.. Şu anda iri versiyondan bir tane bakıyorum. Bunların yaprakları daha ilk çıktığı anda devasa oluyor, normal bakım yeterli... Daha küçük yapraklı olan türün gövdesi de göreceli olarak daha ince ve sarılarak uzayıp gidiyor, onun da ayrı bir güzelliği var..
(Ek bir bilgi: Çelikten değil de tohumdan üretildiğinde her iki türün de ilk birkaç yaprağı oldukça küçük ve yırtıksız oluyor, aynı pothos sarmaşığının yaprakları gibi oluyor, ama birkaç yapraktan sonra giderek asıl formlarını alıyorlar.)
Ofiste halen yaşıyor, aynı güzellikte. Yakında taşınacağım, inşallah güneş alan bir ofis bulurum.
666750
bana köklendirmek için vermeniz mümkün mü?ben izmirdeyim
mümkün ise ben de isterim
herkese merhaba,deve tabanı ile takas yapabilecek kimse var mo?ben izmirdeyim.çok güzel barış çiçeğim ve difambahyam var.
Sn. esar, bu bitki Ege Üniversitesi Botanik bahçesinde var. Gidip satın alabilirsiniz.
Sorabileceğiniz telefon +90 (537) 316 97 03 Musa bey.
Kolay gelsin
alperdemircan
29-06-2018, 18:35
Uzun zamandır aradığım ..Ama bir türlü kendisine ulaşamadığım çiçek:(
Çok fazla satan yer yok ama, bunu aldıktan sonra perlit denen beyaz top gibi taşlarda köklendirebilir miyiz? Deve tabanı (https://www.fidanara.com/urun/Karadeniz_Fidancılık-Deve-Tabanı-/-40x60-cm) burada var, ama perlitte köklenir mi sizce? Menekşe ciddi şekilde köklendi, suda çürüme oluyor ve uzun sürüyor ama perlitte çok kısa sürede köklendi, deve tabanı da bu şekilde üretilir mi acaba?
Mesut Temiz
30-06-2018, 08:27
Çok fazla satan yer yok ama, bunu aldıktan sonra perlit denen beyaz top gibi taşlarda köklendirebilir miyiz? Deve tabanı (https://www.fidanara.com/urun/Karadeniz_Fidancılık-Deve-Tabanı-/-40x60-cm) burada var, ama perlitte köklenir mi sizce? Menekşe ciddi şekilde köklendi, suda çürüme oluyor ve uzun sürüyor ama perlitte çok kısa sürede köklendi, deve tabanı da bu şekilde üretilir mi acaba?
Alper Bey, bahsettiğiniz linkten alacağınız devetabanı zaten köklü durumda olduğundan, sanırım siz daha sonra bu bitkiden keseceğiniz çelikleri nasıl çoğaltacağınızı soruyorsunuz... Ben de bir ay kadar sonra kendi devetabanımı ortadan kesip köklendireceğim ve kestiğim kısmı kaybetmeyi hiç istemediğimden biraz araştırma yaptım... İngilizce kaynaklarda hep suda köklendirildiğini okudum ve bu şekilde çok başarılı şekilde çoğaltılıyor... Zaten bitkinin hava kökleri var, bunlar suda aktif hale geçip normal köke dönüşüyor ve uygun toprağa ekiliyor... Perlite herhangi bir aşamada gerek olacağını sanmıyorum, ama devetabanı çoğaltma konusunda tecrübesi olan arkadaşlar varsa ben de her türlü öneriye açığım...
alperdemircan
30-06-2018, 10:22
Alper Bey, bahsettiğiniz linkten alacağınız devetabanı zaten köklü durumda olduğundan, sanırım siz daha sonra bu bitkiden keseceğiniz çelikleri nasıl çoğaltacağınızı soruyorsunuz... Ben de bir ay kadar sonra kendi devetabanımı ortadan kesip köklendireceğim ve kestiğim kısmı kaybetmeyi hiç istemediğimden biraz araştırma yaptım... İngilizce kaynaklarda hep suda köklendirildiğini okudum ve bu şekilde çok başarılı şekilde çoğaltılıyor... Zaten bitkinin hava kökleri var, bunlar suda aktif hale geçip normal köke dönüşüyor ve uygun toprağa ekiliyor... Perlite herhangi bir aşamada gerek olacağını sanmıyorum, ama devetabanı çoğaltma konusunda tecrübesi olan arkadaşlar varsa ben de her türlü öneriye açığım...
Az önce 40 litre perlit geldi, 50 lik yetiştirme kapları da geldi.
Menekşe için denediğimiz uygulamayı deve tabanı içinde deneyeceğiz.
Bakalım nasıl bir sonuç alacağız, hem su hem de perlit içinde deneyeceğim.
Bizim sera sakinlerinden biri açmış çiçek boyutu epey büyük ve oldukça sert bir materyali var.
Çok teşekkür ederim Sevgili Milla :)
Bizim sera sakinlerinden biri açmış çiçek boyutu epey büyük ve oldukça sert bir materyali var.
Muhteşem... Çiçek açtığını bilmiyordum. İlk defa görüyorum.
Mesut Temiz
07-09-2018, 11:41
Biliyorsunuzdur herhalde ama, çiçeğin ortasındaki "spadix" kısmı meyve olacak bir süre sonra... Mısır koçanına benziyor görünümü, ama tadı muzla ananas arası olarak tarif ediliyor.. önce yeşil olacak, sararmaya başlayıp üzerindeki altıgen pullar gevşeyip dökülmeye başlandığında yeniliyormuş... Şimdiden afiyet olsun... :)
Biliyorsunuzdur herhalde ama, çiçeğin ortasındaki "spadix" kısmı meyve olacak bir süre sonra... Mısır koçanına benziyor görünümü, ama tadı muzla ananas arası olarak tarif ediliyor.. önce yeşil olacak, sararmaya başlayıp üzerindeki altıgen pullar gevşeyip dökülmeye başlandığında yeniliyormuş... Şimdiden afiyet olsun... :)
Geçen senede çiçek açtıkları için tatma şansımız oldu :)
Ben ki değişik tatlara meraklıyımdır ve oldukçada çok severim ama monsteranın meyvesi öyle abartılacak gibi bir tadı yok, ya da şöyle söyliyeyim belki de ben gözümde çok büyütüp abarttım ve umduğumu bulamadım. Tadı kötümü? Hayır asla ama hani deriz ya olsa da olur olmasa da işte bu onlardan ;)
Dalaman333
19-10-2018, 17:13
Merhaba ben çocukluğumun çiçeğini öyle çok aradım bulamadım sizden ricam bana yardımcı olursanız çokkk sevinirim bende size güzel çiçekler yollayabilirsin 🙏🌸
yardimcierhan
27-10-2018, 22:42
çok güzel : ' )
Merhabalar. Uzun zamandir forumu uye olmadan takip ediyordum, simdi ben de bir deve tabani sahibi olunca uye oldum cunku hakikaten yardima ihtiyacim var. Yasli ve yer darligindan yanlis buyumus, sevgiyle ve senelerce -ama dogrusu pek de iyi bakilmamis bir deve tabanim var. Uzayarak ve dolanarak buyumus, biraz sekilsiz. Kendisini gecen hafta eve getirip, olabilecek en saglam ve saglikli sekilde buyuk saksiya gecirdim, yeniden yerlestirdim, suladim. Vucudu cok ince, ancak dallari oldukca kalin; o yuzden tavandan destek yaptim. Cok yapragi var, bazilarinin uclari kurumus ve yanmis, yirtilmis, yipranmis. Kurtulamayacaklari kestim, cogunu biraktim. Vucudundan cikan cokca hava kokune, hic dokunmadim. Ilik, ruzgar almayan, gunes goren bir yere yerlestirdim. Butun bunlar haricinde, kendisinin iyilesmesi ve guzellesmesi icin yapabilecegim her sey konusunda, deve tabani sahipleri ve bilgililerinden yardim bekliyor, ve simdiden cok tesekkur ediyorum.
Mesut Temiz
03-12-2018, 11:41
Merhabalar. Uzun zamandir forumu uye olmadan takip ediyordum, simdi ben de bir deve tabani sahibi olunca uye oldum cunku hakikaten yardima ihtiyacim var. Yasli ve yer darligindan yanlis buyumus, sevgiyle ve senelerce -ama dogrusu pek de iyi bakilmamis bir deve tabanim var. Uzayarak ve dolanarak buyumus, biraz sekilsiz. Kendisini gecen hafta eve getirip, olabilecek en saglam ve saglikli sekilde buyuk saksiya gecirdim, yeniden yerlestirdim, suladim. Vucudu cok ince, ancak dallari oldukca kalin; o yuzden tavandan destek yaptim. Cok yapragi var, bazilarinin uclari kurumus ve yanmis, yirtilmis, yipranmis. Kurtulamayacaklari kestim, cogunu biraktim. Vucudundan cikan cokca hava kokune, hic dokunmadim. Ilik, ruzgar almayan, gunes goren bir yere yerlestirdim. Butun bunlar haricinde, kendisinin iyilesmesi ve guzellesmesi icin yapabilecegim her sey konusunda, deve tabani sahipleri ve bilgililerinden yardim bekliyor, ve simdiden cok tesekkur ediyorum.
Tavandan asınca harika olmuş... Bana da devetabanımla ilgili ilham verdi doğrusu... Bence önceliğiniz bitkinin yeni mekanına alışması olmalı... Mekanın sıcaklığının uygun olduğunu düşünüyorum... Yani soğuk veya aşırı sıcak değildir... Yapraklarına, hava köklerine ve dallarına sık sık su püskürtmeniz ve nemli tutmanız bence çok iyi olur, bitkiyi adaptasyon döneminde destekler... Daha sonra da düzenli su püskürtmekte fayda var, sonuçta bunlar yağmur ormanlarında yetişen bitkiler ve nemi çok seviyorlar... Bir de geniş yapraklı tropik bitkilere uygun sıvı gübrelerden uygulamanızı öneririm... Üzerlerinde nasıl kullanılacağı ile ilgili açıklamalar oluyor... Yanlış hatırlamıyorsam sulandırılıp fısfısla yapraklara püskürtülen gübreler de vardı, bir dönem kullandığımı hatırlıyorum... Bunları yazarken benim de bitkilerime çok uzun zamandır gübre uygulamadığımı fark ettim... Ben de birşeyler yapsam iyi olacak... :p
Mesut Bey, tesekkurler. Tavandan desteklemek haricinde bir secenegim yoktu zaten. Kirilacak kadar agirlik var zira govdenin ustunde dallar yuzunden. Yapraklari fisfisla nemlendirme isini yapiyorum, genel sulama konusunda gerci endiselerim var, fazla sulayip da daha yerine alisamadan curume tehlikesi yasamasini istemiyorum. Bu arada ortam nemi icin klasik kalorifer ustu su kaplari da yaptim. Sivi gubre konusunu inceleyecegim. :cool:
lusciousmonster
03-12-2018, 20:35
Başlığa bugün mesaj yazılmış olması, aranıza katılmam için beni yüreklendirdi. Vesilenizle yazdığım agaclar.net'teki ilk gönderimi okuyorsunuz.
Yaklaşık 2 ay kadar önce, üniversitemin kütüphanesinde çeşit çeşit bitkiler arasından devetabanları gözüme çarptı. Algıda seçicilik olsa gerek, 2 ay öncesine kadar bitkilere pek merakım yoktu. Eh, insan bir şeyin güzelliğinin, onu arzuladığı zaman farkına varıyor sanırım.
Birkaç saksı devetabanı vardı kütüphanede, çoğu da çok güzel büyümüşler (ileride onların da fotoğraflarını paylaşırım). Bu bitkileri görünce ben de hemen gidip kütüphane müdiresiyle konuştum, mümkünse bana bir çelik vermesi için. Duyunca çok sevindi, o da yayılmasını istermiş zaten. E yakın zamanda da bitkilerin bakımı yapılmış, yeni bir saksıya alınan bir devetabanını toprağından çıkardığı gibi elime tutuşturuverdi. Eve gelince havai köklerin olduğu kısımlardan ikiye ayırdım, bir kısmını arkadaşıma verdim, bir kısmını da suda köklendirmeyi bekledim. Ancak sabırsızlık, daha fazla dayanamayıp toprağa dikiverdim.
Üniversite kütüphanesinden gelmiş tahsilli devetabanım şimdi penceremin önünde, her gün güneşe doğru biraz eğiliyor, eğildikçe çeviriyorum. Yerini sevmişe benziyor ve sağlıklı görünüyor.
lusciousmonster
21-12-2018, 15:58
Herkese merhaba,
bir üst mesajda fotoğrafını paylaştığım devetabanımın keyfi yerinde, yeni bir yaprak çıkarttı hatta.
Ancak okulumun kütüphanesindeki devetabanlarından bir tanesi hasta yatağında, ölüm döşeğinde. Onu kurtarabilir miyiz bilmiyorum, fotoğraflarını paylaşıyorum, sizce nesi olabilir?
Bakımı yapıldıktan ve saksısı değiştirildikten sonra böyle olmuş, her gün biraz daha salmış kendini, artık iyice güçsüzleşmiş vaziyette. Toprağı kuru değil, düzenli bir şekilde sulanıyor. Kütüphanedeki diğer devetabanları gayet sağlıklı aslında.
Eğer yapabileceğimiz bir şey varsa bir an evvel yapalım istiyorum. Nasıl kurtarılabilir sizce? Kökü mü çürümüştür? Yeşil dalların alt kısımlarından kesip suda bekletmek veya direkt saksıya dikmek işe yarar mı? Daha çok ışık alan bir yere mi taşımak gerek? Ne dersiniz? Bir reçete çıkarabilirseniz harika olur gerçekten. Yoksa çok mu geç?
Mesut Temiz
23-12-2018, 17:20
Herkese merhaba,
bir üst mesajda fotoğrafını paylaştığım devetabanımın keyfi yerinde, yeni bir yaprak çıkarttı hatta.
Ancak okulumun kütüphanesindeki devetabanlarından bir tanesi hasta yatağında, ölüm döşeğinde. Onu kurtarabilir miyiz bilmiyorum, fotoğraflarını paylaşıyorum, sizce nesi olabilir?
Bakımı yapıldıktan ve saksısı değiştirildikten sonra böyle olmuş, her gün biraz daha salmış kendini, artık iyice güçsüzleşmiş vaziyette. Toprağı kuru değil, düzenli bir şekilde sulanıyor. Kütüphanedeki diğer devetabanları gayet sağlıklı aslında.
Eğer yapabileceğimiz bir şey varsa bir an evvel yapalım istiyorum. Nasıl kurtarılabilir sizce? Kökü mü çürümüştür? Yeşil dalların alt kısımlarından kesip suda bekletmek veya direkt saksıya dikmek işe yarar mı? Daha çok ışık alan bir yere mi taşımak gerek? Ne dersiniz? Bir reçete çıkarabilirseniz harika olur gerçekten. Yoksa çok mu geç?
Saksı değiştirirken hırpalanmış herhalde bitki... Gövdesi şu anda ne kadar sağlıklı, çürümüş mü, tabii resimden anlaşılamıyor... Ancak gövde toprağa girdiği noktaya kadar sağlıklıysa, ben olsam bir sırıkla bitkiyi düzeltip bağlardım ve sık sık su püskürterek canlanmasına yardımcı olurdum...
Eğer gövdenin alt kısımlarının ya da kökün çürüdüğü kanaati edindiyseniz, bence bitkinin büküldüğü yerden keserek en azından üstteki canlı görünen kısmı suda köklendirmek üzere çelik yapabilirsiniz... Alt kısmı da normal bakımla kurtarmaya çalışabilirsiniz bir süre....
Daha önce ayağıma kadar gelip yaşatamadığım bitki sonunda bulundu :)
685589
Bu takıntılarla baş edemiyorum:)
Mesut Temiz
30-12-2018, 20:34
Fatih Bey'in 2015 yılı sonlarında köklü bir devetabanı göndermesinin üzerinden 3 yıl zaman geçmiş... Bitkiyi yaşatabileceğim ve yaşatabilirsem nasıl çoğaltabileceğim konusunda epey endişelerim vardı... Üstelik bir de taşınma geçirdi bitki.. Yapraklarında yırtılmalar ve hasarlar oluşmuştu çok olmasa da... Ama ilk çoğaltma işini başardım sanıyorum... Ağustos ortalarında bitkinin üst yarısını kesip bir ilâ bir buçuk ay kadar suda köklendirdikten sonra toprağa dikmiştim... Kardeşime verdiğim bu bitkinin bugün bir resmini çektim, oldukça sağlıklı görünüyor... Bitkinin yaprak büyüklüğü 65-70 santim kadar... İkinci resim de bendeki ana bitkinin gövdesindeki kesik alanın resmi.. O da güzelliğini ve haşmetli görünüşünü büyük ölçüde kaybetmiş görünse de, resimde görülebileceği gibi kesik yerin hemen altından sürgün vermeye başladı... Kış olduğundan uykuda sanırım, yavaş büyüyor.... Yaz olsa çok daha hızlı büyüyeceğini ve şu ana kadar iki büyük yaprak vermiş olacağını düşünüyorum.. Belki çelik için kesim işini yazın başlarında yapmak daha uygun olabilir...
Tecrübe paylaşımı açısından, suda köklendirme çok etkili bir yöntem görünüyor arkadaşlar.. Hava kökleri bir hafta on gün içinde beyaz gerçek kökler vermeye başlamıştı ve bir ilâ bir buçuk ay sonunda bembeyaz çok sayıda kök uzamıştı...
Ana bitkideki kesik gövdeye de buradaki önerilere uyarak toz tarçın serpmiştim.. Hiçbir hastalığa yol açmadan sağlıklı bir biçimde kurudu o alan.. Bu yöntemi öneririm...
Not: Sonradan daha büyük ve net iki resim daha ekledim.. Gerçi biri yan yattı ama, neyse artık kusura bakmayın... :p
lusciousmonster
31-12-2018, 19:18
Daha önce ayağıma kadar gelip yaşatamadığım bitki sonunda bulundu :)
685589
Bu takıntılarla baş edemiyorum:)
Sevgili Jezebel,
ne kadar harika bir yaratık bu böyle! Nereden, nasıl buldunuz? Türkiye'de yok diye yazmışlardı alacalı versiyonu.
Eminim çok fazla talibiniz olacaktır çelik için (ki ben de bunlardan biri olmak isterim :D ) ancak yavaş büyüyen bir tür diye okumuştum, çelik çıkarmak uzun zaman alabilir. Nasıl, nereden bulduğunuzu paylaşmak istemez miydiniz? Ben kendi adıma pek özendim.
@Mesut Temiz bey, sizin devetabanınızı da gerçekten çok beğeniyorum. Harika bir tür, ve güzel de bakıyorsunuz anladığım kadarıyla. Umarım ben de bir gün büyük türünden bir çelik bulabilirim. ;) Ayrıca, geçen hafta paylaştığınız bilgiler için çok teşekkürler, ancak kütüphanedeki devetabanını kurtarmaya girişemeden (sınav haftasındayım) ne akla hizmetse zaten eceliyle ölmek üzere olan bitkinin yapraklarını kesivermişler, cinayet resmen. Ben hayli üzüldüm bu duruma.
Olsun yine de sevindiren şeyler olmuyor değil, benim devetabanım da bana geldikten sonra ilk yaprağını verdi bu sürede. Daha ilk farkettiğim anı dahi fotoğrafladım, bir bebeğin doğumu gibi gözyaşıyla dünyaya geldi sanki, üzerinde bir su damlacığı. Yaprak oluşumunu takip etmek de oldukça heyecanlı bir süreçti. Yeni yaprak da küçük ama delikli çıktı, komik bir yaprak bence :D
Ayrıca, günün anlam ve önemine binaen hepimize ve bitkilerimize mutlu, bol yeşilli, sağlıklı yıllar dilerim.
Mesut Temiz
31-12-2018, 19:53
Sevgili Jezebel,
ne kadar harika bir yaratık bu böyle! Nereden, nasıl buldunuz? Türkiye'de yok diye yazmışlardı alacalı versiyonu.
Eminim çok fazla talibiniz olacaktır çelik için (ki ben de bunlardan biri olmak isterim :D ) ancak yavaş büyüyen bir tür diye okumuştum, çelik çıkarmak uzun zaman alabilir. Nasıl, nereden bulduğunuzu paylaşmak istemez miydiniz? Ben kendi adıma pek özendim.
@Mesut Temiz bey, sizin devetabanınızı da gerçekten çok beğeniyorum. Harika bir tür, ve güzel de bakıyorsunuz anladığım kadarıyla. Umarım ben de bir gün büyük türünden bir çelik bulabilirim. ;) Ayrıca, geçen hafta paylaştığınız bilgiler için çok teşekkürler, ancak kütüphanedeki devetabanını kurtarmaya girişemeden (sınav haftasındayım) ne akla hizmetse zaten eceliyle ölmek üzere olan bitkinin yapraklarını kesivermişler, cinayet resmen. Ben hayli üzüldüm bu duruma.
Olsun yine de sevindiren şeyler olmuyor değil, benim devetabanım da bana geldikten sonra ilk yaprağını verdi bu sürede. Daha ilk farkettiğim anı dahi fotoğrafladım, bir bebeğin doğumu gibi gözyaşıyla dünyaya geldi sanki, üzerinde bir su damlacığı. Yaprak oluşumunu takip etmek de oldukça heyecanlı bir süreçti. Yeni yaprak da küçük ama delikli çıktı, komik bir yaprak bence :D
Ayrıca, günün anlam ve önemine binaen hepimize ve bitkilerimize mutlu, bol yeşilli, sağlıklı yıllar dilerim.
Sayın lusciousmonster, ben kendime bir yedek bitki daha köklendirmeyi düşünüyorum, sonra da 2-3 yıl önce mesajla benden çelik isteyen 3 arkadaş var sırada.. Sonra da sırada siz varsınız...
Bu iri varyasyon gerçekten çok güzel.. Yıllar önce bende küçük versiyonundan vardı ve bu iri varyasyonu da bazı ofislerde, oto galerilerde falan görürdüm... "Acaba nasıl bakıyorlar da böyle büyütebiliyorlar" diye de düşünürdüm... Vitaminler, gübreler falan çok uğraşmıştım boş yere...:p
Bu varyasyon yavaş büyüyor ve yaprak saplarının çıkış noktaları arasındaki uzaklık da epey az.. Yani bayağı beklemek gerekiyor.. Ancak bundan sonra kardeşimdekiyle birlikte elimde iki bitki olduğu ve bendeki ana bitkinin kökleri artık iyice yerleştiği için bundan sonra çelik alma işinin hızlanacağını düşünüyorum... Hatta gövdeyi kestikten sonra şimdiki sürgünün biraz aşağısında da biraz kabarıklık oluşunca iki sürgün vereceğini ummuştum, ama o durdu şimdilik... Dediğim gibi, sıradasınız...
Sizin ve herkesin yeni yılınızı kutlarım, hepimiz ve bitkilerimiz için güzel ve huzurlu bir yıl olur umarım...
.
Arkadaşlar daha önce de yurtdışından gelmişti.
İsim vererek kimseyi hedef yapamam.
Şu an komşudayım, onların Bilimler Akademisi Botanik bahçesinden aldım.
Maps’tan konum bile veririm. Ellerinde iki bitki daha var. Tam olarak 12 leva.
Para mühim değil de yol kötü.
Uçakla çok eziyetli oluyor. Valizim tıka basa dolu, Blackmoordan 3 böğürtlen 20 kök ahududu ve buradan aldığım ganimetler.
Yaşar da uzarsa ben paylaşmaktan yanayım.
Daha önce 3 kere gelip alamadığım kadife yaprak , tüylü gövde Monstera’dan da köklü bir çelik aldım (duygusal sömürerek)
685751
Aha bundan :)
Ne olursun yaşa güzel yaratık :)
Yani kendime o kadar çok yılbaşı hediyeleri aldım(yaş günü karışık).:rolleyes:
Hepsi çok güzelde bunun kadifemsi yapısı ve yapraklarındaki renk tonlaması bence hepsinden güzel. :)
Bu arada iyi de yapmışsın kendi kendimize hediye alıp, şımartmazsak kimden bekleyeceğiz...
Mesela ben eşime yıl başı hediyesinin yanında bir tane de nefis cattleya aldım, daha doğrusu kendime aldım ama ona almışım gibi yaptım. :D
kekimiyomu
02-01-2019, 16:27
ben de forumda güncel yazı görünce üye olayım dedim. :) çok uzun zamandır monstera bitkisi arıyordum. internetten almaya güvenemedim, görseldeki gibi gelmez diye. bgeçen hafta arkadaş ortamında konuşurken, bir arkadaşımın komşusu benim yazlıkta bir sürü var ben sana getireyim dedi. ve bu harika kızı getirdi:) daha bugün geldi evime ama endişelerim var. tecrübelerinizden yararlanayım istedim.
şimdi bu kızı biraz fazla sulamışlar bence altından hafif damlıyor, sıkıntı olur mu? bir de bu böyle kocaman yaprak şeklinde tutar mı? (ne olur tutsun) suda bekletti mi direkt mi toprağa dikti bilmiyorum, son ve en önemli sorum, getiren kadının bahçesinden alınıp köklendirilmiş, evde büyür mü, sürekli görmek istiyorum, balkona atmak istemiyorum. ölür demeyin nolur şu an aşk yaşıyorum kendisiyle.
https://i.hizliresim.com/P1kBXv.jpg
kekimiyomu
02-01-2019, 17:04
Merhaba ben çocukluğumun çiçeğini öyle çok aradım bulamadım sizden ricam bana yardımcı olursanız çokkk sevinirim bende size güzel çiçekler yollayabilirsin 🙏🌸
sizi çok iyi anlıyorum ben de çok aradım. bemdeki tutarsa size seve seve gönderirim.
Mesut Temiz
02-01-2019, 19:53
ben de forumda güncel yazı görünce üye olayım dedim. :) çok uzun zamandır monstera bitkisi arıyordum. internetten almaya güvenemedim, görseldeki gibi gelmez diye. bgeçen hafta arkadaş ortamında konuşurken, bir arkadaşımın komşusu benim yazlıkta bir sürü var ben sana getireyim dedi. ve bu harika kızı getirdi:) daha bugün geldi evime ama endişelerim var. tecrübelerinizden yararlanayım istedim.
şimdi bu kızı biraz fazla sulamışlar bence altından hafif damlıyor, sıkıntı olur mu? bir de bu böyle kocaman yaprak şeklinde tutar mı? (ne olur tutsun) suda bekletti mi direkt mi toprağa dikti bilmiyorum, son ve en önemli sorum, getiren kadının bahçesinden alınıp köklendirilmiş, evde büyür mü, sürekli görmek istiyorum, balkona atmak istemiyorum. ölür demeyin nolur şu an aşk yaşıyorum kendisiyle.
https://i.hizliresim.com/P1kBXv.jpg
Öncelikle hoşgeldiniz... Devetabanı yapraktan ve yaprak sapından köklenmez, mutlaka gövdenin bir kısmının olması gerekir... Size veren kişi köklendirmişse mutlaka gövdenin bir kısmı vardır şu anda bitkide... Bitkinin köklenmesi, gövdedeki hava köklerinin suda normal kökler geliştirmesiyle meydana geliyor...
Evde büyümesi konusuna gelirsek, tabii ki evde büyüyecektir.. Sizin bir şansınız da ikliminizin çok uygun oluşu.. Yani kışları pek riske girmeden ve büyümesi de fazla duraksamadan daha hızlı gelişebilecek bitkiniz.. Kışın 17-18 derecenin altına düşürmezseniz bitkiniz çok memnun olacaktır...
Monstera deliciosa doğrudan güneşi sevmez, aydınlık fakat güneşin doğrudan üzerine vurmadığı bir konuma koyarsanız iyi olur (pencereden bitkinin üzerine düşen bir iki saatlik direkt güneş ışığı da soruna yol açmaz, ama fazlası yaprakları yakar ve sarartır)...
Su konusuna gelecek olursak, bu bitki tropik yağmur ormanlarında yaşayan bir bitki, yani suyu seviyor, yapraklarına da (özellikle yeni köklenmiş bir bitkinin daha çabuk yerleşmesi ve gelişmesi için) sık sık fısfısla su püskürtmeniz çok yerinde olur... Bitki suyu sevse de saksının ve saksı toprağının geçirgen olması, yani fazla suyu kolayca saksı tabağına aktaracak nitelikte olması şart.. Yani su saksıda birikmemeli, toprak çamurlaşmamalı..
Bir de bitkinizi hava cereyanından korumanız gerekli.. Yani açık pencere ve kapıların arasında bir yerlerde, doğrudan hava akımına maruz kalmamalı...
Gübre vs. konuları şu aşamada erken.. Zaten o zamana kadar ilgili bölümleri okuyarak ve internetten gübreleme konusunda birçok bilgi edinebilirsiniz.. Şu an için aklıma gelenler bunlar.. Belki arkadaşlardan başka bilgiler sunmak isteyenler olabilir.. Umarım bitkiniz güzelce gelişir ve bol bol yavrular verir..
kekimiyomu
02-01-2019, 20:54
Öncelikle hoşgeldiniz... Devetabanı yapraktan ve yaprak sapından köklenmez, mutlaka gövdenin bir kısmının olması gerekir... Size veren kişi köklendirmişse mutlaka gövdenin bir kısmı vardır şu anda bitkide... Bitkinin köklenmesi, gövdedeki hava köklerinin suda normal kökler geliştirmesiyle meydana geliyor...
Evde büyümesi konusuna gelirsek, tabii ki evde büyüyecektir.. Sizin bir şansınız da ikliminizin çok uygun oluşu.. Yani kışları pek riske girmeden ve büyümesi de fazla duraksamadan daha hızlı gelişebilecek bitkiniz.. Kışın 17-18 derecenin altına düşürmezseniz bitkiniz çok memnun olacaktır...
Monstera deliciosa doğrudan güneşi sevmez, aydınlık fakat güneşin doğrudan üzerine vurmadığı bir konuma koyarsanız iyi olur (pencereden bitkinin üzerine düşen bir iki saatlik direkt güneş ışığı da soruna yol açmaz, ama fazlası yaprakları yakar ve sarartır)...
Su konusuna gelecek olursak, bu bitki tropik yağmur ormanlarında yaşayan bir bitki, yani suyu seviyor, yapraklarına da (özellikle yeni köklenmiş bir bitkinin daha çabuk yerleşmesi ve gelişmesi için) sık sık fısfısla su püskürtmeniz çok yerinde olur... Bitki suyu sevse de saksının ve saksı toprağının geçirgen olması, yani fazla suyu kolayca saksı tabağına aktaracak nitelikte olması şart.. Yani su saksıda birikmemeli, toprak çamurlaşmamalı..
Bir de bitkinizi hava cereyanından korumanız gerekli.. Yani açık pencere ve kapıların arasında bir yerlerde, doğrudan hava akımına maruz kalmamalı...
Gübre vs. konuları şu aşamada erken.. Zaten o zamana kadar ilgili bölümleri okuyarak ve internetten gübreleme konusunda birçok bilgi edinebilirsiniz.. Şu an için aklıma gelenler bunlar.. Belki arkadaşlardan başka bilgiler sunmak isteyenler olabilir.. Umarım bitkiniz güzelce gelişir ve bol bol yavrular verir..
q
çok teşekkür ederim cevabınız için, ayrıca hoşbuldum. :)
gövdeden kesmemiş gibi, köklendirilmiş mi diye mecbur söktüm baltım. köklendirilmemiş sanırım. bir de normal bahçe toprağı idi saksıdaki çamur olmuştu. torfla doldurdum saksıyı. tekrar diktim ama alıp suya mı koysam, böyle tutmaz değil mi iki tane saçak var tel tel kök denemez bence.
https://i.hizliresim.com/XMk4yD.jpg (https://hizliresim.com/XMk4yD)
Mesut Temiz
02-01-2019, 21:22
q
çok teşekkür ederim cevabınız için, ayrıca hoşbuldum. :)
gövdeden kesmemiş gibi, köklendirilmiş mi diye mecbur söktüm baltım. köklendirilmemiş sanırım. bir de normal bahçe toprağı idi saksıdaki çamur olmuştu. torfla doldurdum saksıyı. tekrar diktim ama alıp suya mı koysam, böyle tutmaz değil mi iki tane saçak var tel tel kök denemez bence.
https://i.hizliresim.com/XMk4yD.jpg (https://hizliresim.com/XMk4yD)
Yaprak saplarının mutlaka gövdeye bağlanmış olması gerekiyor köklenmesi için... Gövde mevcut değilse köklenmeyecektir... Resimden tam seçemiyorum gövde olup olmadığını... Ben köklendirmek için suyu tercih ediyorum... Gövde yoksa, çelikleri aldığınız kişiden mümkünse 3-4 yapraklı bir çelik rica edip suda köklendirmenizi öneririm..
İki youtube linki paylaşıyorum, biri Türkçe, güzelce açıklanmış ve bakımla da ilgili güzel bilgiler veriliyor.. Diğeri İngilizce, görsel olarak daha iyi bir video... Çeliğin ne şekilde kesileceği ve köklenmenin nasıl olacağı çok net olarak görülüyor bu videoda...
https://youtu.be/iCCbdWazz4w
https://youtu.be/_5Q122y6EsA
Bol şans...
kekimiyomu
02-01-2019, 21:43
Yaprak saplarının mutlaka gövdeye bağlanmış olması gerekiyor köklenmesi için... Gövde mevcut değilse köklenmeyecektir... Resimden tam seçemiyorum gövde olup olmadığını... Ben köklendirmek için suyu tercih ediyorum... Gövde yoksa, çelikleri aldığınız kişiden mümkünse 3-4 yapraklı bir çelik rica edip suda köklendirmenizi öneririm..
İki youtube linki paylaşıyorum, biri Türkçe, güzelce açıklanmış ve bakımla da ilgili güzel bilgiler veriliyor.. Diğeri İngilizce, görsel olarak daha iyi bir video... Çeliğin ne şekilde kesileceği ve köklenmenin nasıl olacağı çok net olarak görülüyor bu videoda...
https://youtu.be/iCCbdWazz4w
https://youtu.be/_5Q122y6EsA
Bol şans...
tekrar çok teşekkür ederim, birbirine bağlı iki yaprak ama gövdeden değil bence. suya koymaya karar verdim, kök göremediğim için. olmadı dediğiniz gibi çelik isteyeceğim artık.
videoları izleyeyim hemen. çok sağolun.
kekimiyomu
17-01-2019, 11:22
15 gün önce suya koyduğum ikili yaprağın gövdeden olup olmadığından emin değildim. bugün iki küçük çıkıntı farkettim, bu kökleniyor demek değil mi? :)
https://i.hizliresim.com/grqzXQ.jpg
Mesut Temiz
17-01-2019, 12:25
15 gün önce suya koyduğum ikili yaprağın gövdeden olup olmadığından emin değildim. bugün iki küçük çıkıntı farkettim, bu kökleniyor demek değil mi? :)
https://i.hizliresim.com/grqzXQ.jpg
Evet, hayırlı olsun, devetabanınız kökleniyor... 👍 😃
Birkaç hafta suda tutmaya devam edin, beyaz kökler iyice gelişecektir.
Ardından toprak saksıya alırsınız...
kekimiyomu
17-01-2019, 12:32
Evet, hayırlı olsun, devetabanınız kökleniyor... 👍 😃
Birkaç hafta suda tutmaya devam edin, beyaz kökler iyice gelişecektir.
Ardından toprak saksıya alırsınız...
teşekkür ederim, çok mutluyum, pek umudum yoktu ama şaşırttı beni. demek ki yeterince ilgi ve sevgi de işe yarayabiliyormuş:)
taskintas
22-01-2019, 22:33
Merhabalar. Ben de Monstera türünün tutkunuyum. Farkı türleri seviyorum. Uzun zamandır aradığım "rhaphidophora tetrasperma" türünü bir türlü bulamıyorum. Belki bana yardımcı olursunuz.
taskintas
22-01-2019, 22:44
Mesut bey sizdeki tür gerçekten çok güzel. Budarsanız çok isterim aslında😊
kekimiyomu
26-01-2019, 20:47
Merhabalar. Ben de Monstera türünün tutkunuyum. Farkı türleri seviyorum. Uzun zamandır aradığım "rhaphidophora tetrasperma" türünü bir türlü bulamıyorum. Belki bana yardımcı olursunuz.
hoşgeldiniz öncelikle.
bu türü hiç görmemiştim, gerçekten çok güzelmiş. bulursanız hepimiz isteyeceğiz sanırım:)
Mesut Temiz
27-01-2019, 02:36
Mesut bey sizdeki tür gerçekten çok güzel. Budarsanız çok isterim aslında��
Öncelikle, mesajınızı şimdi gördüm, kusura bakmayın...
Bendeki iri versiyon biraz yavaş büyüyor, özellikle gövdesi kalın ve kısa büyüyüp sık aralıklarla yaprak verdiği için çelik almak için epey beklemek gerekiyor. Bu nedenle, bitki bana geldikten birkaç yıl sonra, ilk defa geçtiğimiz yaz sonu bitkimi ortadan kestim ve üst kısmı köklendirerek kardeşime verdim.. Yani şu anda elimizde iki bitki var ve bendeki devetabanı haşmetli görünümünü kaybedip yoluk bir görünüme bürünse de artık kökleri iyice geliştiğinden bundan sonra ilkbahardan itibaren daha hızlı büyüyecektir... Kardeşime verdiğim bitki de şu anda köklerini geliştirmekle meşgul, ama bir süre sonra o da büyümeye başlar... Şimdi öncelikle kendime bir yedek edinmek istiyorum, çünkü uzun yıllar bulamadığım bu bitkiyi herhangi bir kaza sonucu tümden kaybetmeyi hiç istemem... Bunun ardından, agaçlar.net'ten daha önceden söz vermiş olduğum birkaç arkadaş var, onların ardından sizi de listeye ekliyorum... Bu bitkiyi Fatih Bey'den aldığımda çok sevinmiştim ve ben de mümkün olduğunca çoğaltmayı ve birçok kişide olmasını çok istiyorum... Zaten iri bir bitki olduğundan belli bir büyüklükten sonra mutlaka şekillendirmek zorunda kalıyorsunuz, ki bu da ortaya çelikler çıkması demek... Ben bitkimi kesince birden fazla yerden sürgün vermesini umuyordum (ki sıklıkla bu şekilde olur çoğu bitkide), başlangıçta iki farklı yerde kabartı oluşmaya başladıysa da şimdilik sadece tek bir noktadan sürgün verdi, o da kış şartlarında bir parmak boyutunda çıkıntı oluşturup durdu...
Beklememiz gerekecek, ama dediğim gibi sizi de listeye koyuyorum.. Umuyorum çabuk gelişir...
Not: Yalnız, bana daha önceden mesajla yazan arkadaşlara da belirttiğim tek bir şartım var.. O da, bitkiyi köklendirip saksıya ektikten sonra arkadaşların benden kendilerinin gelip alması... Fatih Bey bana kargoyla göndermişti kocaman 5 yapraklı bitkiyi, ama benim o şekilde hazırlamam mümkün değil, çünkü öyle sıradışı bir becerim yok... Yani, bitki saksıda köklenmiş olacak, arkadaşlar arabalarıyla uğrayıp bir kahvemi içip köklenmiş devetabanı hediyemi almış olacaklar... :p
taskintas
27-01-2019, 21:00
Listeye aldığınız için çok mutlu oldum mesut bey. Ben monstera türüyle yeni tanıştım ve tutkunu oldum ve hedefim mümkün olduğunca farklı varyetelerinden oluşan bi koleksiyon yapmak. Ve elbette bunu sevenlerle paylaşmak.
taskintas
27-01-2019, 21:01
hoşgeldiniz öncelikle.
bu türü hiç görmemiştim, gerçekten çok güzelmiş. bulursanız hepimiz isteyeceğiz sanırım:)
Ahhh keşke. Bulsam çoğaltıp hemen paylaşırım sevenlerle.
ilkingokce
02-02-2019, 15:59
Herkese merhaba,
Bu forumdaki ilk mesajım. Bitkileri ne kadar sevsem de çok az tecrübem var o yüzden maalesef çok uzun yaşatamıyorum.
Sizden evimdeki monstera bitkisi hakkında yardım isteyecektim.
Bitkiyi alalı 2-3 ay oldu. Öncelikle bakımı hakkındaki yazıları okudum. Haftada 1 su veriyorum, arada spreyleme yapıyorum. Her hafta yapraklarını süngerle temizliyorum. Yapraklarında kahverengi lekeler oluşmaya başladı. Hem eski hem de yeni çıkan yapraklarında.
Sorunun konumuyla ilgisi olabileceği için onun da fotoğrafını yükledim. Balkon kapısının yanında duruyor ama hava akımının çok olduğu bir yer değil. Sorun belki ışık olabilir. İsveçte yaşıyorum Ekim-Nisan arası güneş yüzünü göstermiyor, o yüzden bitki ışıksızlıktan etkilenmiştir diye düşündüm.
Sizce nedeni nedir, lekelerden kurtulmak için yapabileceğim bir şey var mı? Şimdiden teşekkürler.
Mesut Temiz
03-02-2019, 04:12
Herkese merhaba,
Bu forumdaki ilk mesajım. Bitkileri ne kadar sevsem de çok az tecrübem var o yüzden maalesef çok uzun yaşatamıyorum.
Sizden evimdeki monstera bitkisi hakkında yardım isteyecektim.
Bitkiyi alalı 2-3 ay oldu. Öncelikle bakımı hakkındaki yazıları okudum. Haftada 1 su veriyorum, arada spreyleme yapıyorum. Her hafta yapraklarını süngerle temizliyorum. Yapraklarında kahverengi lekeler oluşmaya başladı. Hem eski hem de yeni çıkan yapraklarında.
Sorunun konumuyla ilgisi olabileceği için onun da fotoğrafını yükledim. Balkon kapısının yanında duruyor ama hava akımının çok olduğu bir yer değil. Sorun belki ışık olabilir. İsveçte yaşıyorum Ekim-Nisan arası güneş yüzünü göstermiyor, o yüzden bitki ışıksızlıktan etkilenmiştir diye düşündüm.
Sizce nedeni nedir, lekelerden kurtulmak için yapabileceğim bir şey var mı? Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, hoş geldiniz...
Monstera az ışıkta gayet iyi gelişiyor, ayrıca resimlerden göründüğü kadarıyla bulunduğu konum bu bitki için optimum ışığı da sağlıyor.. Bu yüzden, bence ışık yetersizliği şıkkını eleyebilirsiniz...
Ortam ısısı nasıl? Yani sıcaklıkta büyük dalgalanmalar oluyor mu? Mesela 10 derecenin altına düşüyor mu? Kısa sürelerle bile olsa bu bitki soğuğa maruz kalmasa çok iyi olur... 20 derecenin üzerinde bir sıcaklık iyi olur...
Epeydir bir monstera'm var, mümkün olduğunca sabit sıcaklıkta, epey az güneş ışığı alan bir yerde tutuyorum, saksı toprağı oldukça geçirgen ve hiç bu tür lekeler oluşmadı... Ama daha önceden baktığım ve daha sonra iş nedeniyle başka bir şehre taşınınca anneme emanet ettiğim bir monstera'mda, özellikle de yeni çıkan yapraklarında sizdekine benzer lekeler oluşmuştu.. Bir süre sonra maalesef ölen o bitkide sorun aşırı sulama ve toprak yapısı nedeniyle toprağın çamurlaşması ve kök çürümesiydi... Mesajınızı görünce biraz internete baktım, aşırı sulama ve uygun geçirgen olmayan toprak nedeniyle kök çürümesi nedenler arasında sayılmış...
Şu linklere siz de bir bakın dilerseniz:
https://www.houzz.com/discussions/2088459/monstera-deliciosa-leaf-problem
https://garden.org/thread/view/75124/Brown-spots-on-monstera-leaves/
ilkingokce
11-02-2019, 23:43
Merhabalar,
Daha önceden fotoğraflarını gönderdiğim monsteramın durumu iyice kötüleşti :( sizce toprak değiştirmeli miyim, nasıl bir toprak önerirsiniz? Marketlerde satılan hazır bitki toprakları işe yarar mı? yurtdışına taşındığım için karışım toprak gerekiyorsa bu ülkede nasıl temin edebilirim hiç bilmiyorum.
Teşekkürler.
https://www.houzz.com/discussions/4098287/best-soil-for-repotting-a-monstera
Epifit olarak düşünüyorum bu bitkiyi ve zengin toprak ihtiyacı olmadığı kanaatindeyim.
Yarı yarıya orkide ve hazır saksı torfu kullanıyorum.
Düzenli gübreleme yapın, ışık almıyorsa almasını sağlayın.
Deneme amaçlı 4-5 aydır doğal ışık almayan yerde su içinde bakıyorum, ölecekmiş gibi görünmüyor.
Bu çok güzel bir haber, yerine alışmış ve sevmiş. :)
Arada sırada azot oranı yüksek besinle takviye etmeni tavsiye ederim yoksa beyaz kısımları klorofil barındırmadığı için kuruyup, kararıyor.
Tecrübe ile sabit. :D
Neredeyse albino
687992
Sn. lusoari dikkate alacağım söylediğini :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.