View Full Version : Nilüfer (Nymphaea sp.)
Sayın Delete61 sümbül olduğunu bilmiyordum bende yeni öğrendim.Resimdeki bitkiyi aldığım havuzda sudan 30 cm falan dışarı uzamış başka bir çeşit vardı o bitki için su sümbülü demişlerdi.Satan arkadaşta ben gibi çok bilgili değil sanıyorum.Selam ve saygılar.
Sayın Bağdadi, çok güzel gelişmiş o ufacık yerine rağmen.Daha geniş bir mekan istiyora benziyor. Eichornia crassipes, su sümbülü çabuk yayılan bir bitki.
Tebrikler.
Nilüferim üçüncü yaşında.Artık yeri baya dar geliyor yapraklar üstüste bindiğinden güneşi göremeyenler çürüyor. Yeni projem iki kova ve bir su deposunu kullanarak daha geniş bir nilüfer havuzu yapmak.
Sn.Ephesos
Bildiğim kadarıyla nilüfer ile lotusu birbirinden ayıran görsel özelliklerden bir tanesi de, nilüfer çiçeklerinin yumuşak sapları nedeniyle su üstünde yüzüyor olmalarına karşın lotus çiçeklerinin sert sapları nedeniyle suyun dışına çıkmaları.
Sizin nilüferinizin de çiçeği resimden anlaşıldığı kadarıyla suyun üzerinde yükselmiş.
Bende sarı (Chrometella) sürekli suyun 12-13 cm üzerinde açıyor. Diğerlerinde böyle bir alışkanlık yok.
Merak ettim. Bir bilginiz varmı?
84819
Sayın tugo evet haklısınız ama yer okadar dar geliyor ki artık, o yüzden aşırı uzuyor ve çiçek suda ters yatıyor suya batmasını önlemek için çiçeği yaprağın üzerine tutturmak zorunda kalıyorum.
Geçen yıllardaki resimlerinde durumun farklı olduğunu sizde gözlemleye bilirsiniz.
Bendekinin yer derdi yok ama bu bir tane hep böyle.
Yeni projeye niyetlenmişsiniz, muhakkak güzel olur. Bekliyoruz.
Benim ısrarla 3 yıldır küçük bir kapta baktığım "kovadaki Nilüfer" lerimin bulunduğu kaptaki salyangoz popülasyonunun aşırıya kaçtığını farkettim. Öncelikle zararı olmaz şeklinde bilgiler edindi isem de bu aşırı salyangoz popülasyonu başıma bela olacağını kestirmem zor olmadı.
Başka bir kaynaktan Suyun pH dğerinin 5,5 altına düşürüldüğünde salyangozların kabukları erimeye başlıyacağından bu sorunun da bu şekilde bastırılabileceği ve veya atlatılabileceğini okudum.
Özelikle EB'lerimde veya diğer emers bitkilerimde bu sorunun bu şekilde çözülmesi fikri hoşuma gitti.
Derhal formik asit ile adeta bir kimyager edası ile :D suyun pH ını 5,4 e kadar titre ettim.
Salyangozlar bir saat içinde sudan kaçış, taşınma terk-i mekan girişimlerine başladılar.
Umarım bu pH değeri nilüferler için sorun olmaz.
pH 'ı torf ile de düşürme yolu var, esasen ilk planlarım bu idi ancak yaprak altlarına bıraktıkları yumurtalar o hareketlilik aşırılık, birden böyle radikal bir yönteme itti beni...
Bu gibi sorunlarda böyle sucul bitkilerde pH düşürme yolunu denemiş deneyimleri olan arkadaşlar bilgi ve deneyimlerini de paylaşmasını bekliyorum.
Sn.praecox,
Ben sizden öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim.
Benim nilüfer durmadan yaprak çıkarıyor daha çiçeğini görmek nasip olmadı.
vee sonunda açmaya başladılar.. bu sabah uyandığımda bir de ne göreyim yarısı açmış bile..:p
fatmadundar
20-06-2009, 10:04
Bu ne güzel sürpriz. Çok güzel açmış. Yanlız pembeler mi açtı? Umarım diğer renkleri de çok yakında görürüz.
Bu ne güzel sürpriz. Çok güzel açmış. Yanlız pembeler mi açtı? Umarım diğer renkleri de çok yakında görürüz.
evet sadece pembe açtı.bir tane de tomurcuk var, sabırsızlıkla bekliyorum ,umarım diğer renkleri de görürüm.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bahçesinde görüntülediğim nilüferler:
Bu havuz çok sık seyreltmek lazım. :)
Evet sevgili GLCN, gorduklerin bana ait, ustelik cok para veripte sahip oldugum seyler de degil, aksine, butun gorduklerin (baliklar haric, zira onlar da kucukken alinmis en ucuz japon baliklari) icin hic para da harcanmamis diyebilirim. Kovayi copten bulmustum, yeni mekanlarida copten:p, cicekler de isyerimin coplugunden.
(bu mesajdan sonra adim copcu ye cikacak korkarim)
Anlatmak istedigim, bazi mutluluklari yakalamak icin illa da cok para harcamak gerekmiyor.
Saygilar.
Nilüferlerinizin güzelliği ve yetiştirme biçiminiz beni cesaretlendirdi. Ve şimdi sayenizde nilüferlerimin gelişimini izliyor, büyük bir heyecanla çiçek açmalarını bekliyorum. Bunun için, sanırım size bir teşekkür borçluyum. "Büyük boyutlarda bir süsü havuzu sahibi olamayanlar nilüfer çiçeğini bakamaz" bir kural değilmiş, ben de sayenizde öğrendim. Tekrar tekrar teşekkürler.
benim üçkağıtçılarda yaprak çok, çiçek yok! 3 kez kova büyüttüm, zaten güneşteydi, daha da güneş altına aldım, suyuna dadanmış güvercinlerden kurtulmak için 40 takla attım, gelip gidip seviyorum, kızıyorum; gene de tık yok! bunları çiçeğe kandırmanın bir yolu var mı acaba?
Sn.anurt,
Tamamen amatörce, kendi deneyimlerime dayalı olarak bazı hususları yazabilirim ama sizi yanıltmak istemem.
- Rhizomunuz genç, bir yıllık falan ise, en erken ikinci yılında çiçek verir.
- Bazı türler, yeterli derinlik olmadığında çiçeklenmiyor. Ben bu durumu havuzda gözlemlediğinde, saksıyı daha derine (üzerinde 50-60 cm su olacak kadar) çekiyorum, değişim bir kaç günde kendini gösteriyor.
- Yaza girerken ve yaz ortasında, kökleri yakmıyacak şekilde gübreliyorum. Gübreleme sonrası hemen olumlu reaksiyon gösteriyorlar. Gübre olarak, özel dedikleri tabletleri bulmam zor olduğu için, bildiğimiz granül NPK kullanıyorum, bence aynı işi görüyor.
Aklıma gelenler bunlar.
Sn.anurt,
Tamamen amatörce, kendi deneyimlerime dayalı olarak bazı hususları yazabilirim ama sizi yanıltmak istemem.
- Rhizomunuz genç, bir yıllık falan ise, en erken ikinci yılında çiçek verir.
- Bazı türler, yeterli derinlik olmadığında çiçeklenmiyor. Ben bu durumu havuzda gözlemlediğinde, saksıyı daha derine (üzerinde 50-60 cm su olacak kadar) çekiyorum, değişim bir kaç günde kendini gösteriyor.
- Yaza girerken ve yaz ortasında, kökleri yakmıyacak şekilde gübreliyorum. Gübreleme sonrası hemen olumlu reaksiyon gösteriyorlar. Gübre olarak, özel dedikleri tabletleri bulmam zor olduğu için, bildiğimiz granül NPK kullanıyorum, bence aynı işi görüyor.
Aklıma gelenler bunlar.
rizomlar konusunda haklısınız heralde ben de dört saksı almıştım ikisi çok ufaktı onlarda pek hareket yok gibi .büyük olandan bir tanesi bugün üçüncü çiçeğini açtı.diğeri de açabilir ama iki küçük açmayacak gibi duruyor.benimkiler eski banyo küvetinde o derinlik açmasına yetti.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bahçesinde görüntülediğim nilüferler:
Ben de resmi görünce Yıldız'da da vardı böyle bir havuz diye düşündüm meğer ta kendisiymiş. Gerçi bizim zamanımızda(Tanrım yaşlanma belirtisi sözler bunlar:() biraz daha seyrekti, derslere kaptırmış olucam ki şöyle kıyısındana köşesinden bir yavru almak aklımın ucuna gelmedi :))
Teşekkür ederim bu resim için bir an okul yıllarıma döndüm.;)
teşekkürler sayın tugo. dedikleriniz ışığında tekrar gözden geçireceğim çiçeklerin durumunu. iyi çalışmalar.
Benimde derinliği 70 santim olan bir süs havuzum var.Bu havuza sucul bitki arıyorum.Devir daimli su fıskiyesi var.Lütfen elinde fazla sucul bitkisi olanlar paylaşalım.Teşekkürler.
lotusdream
21-07-2009, 00:12
merhaba,
cok istedigim birseydi nilufer ve lotus cimlendirmek.Amerikadan nelumbo lutea tohumu,bir Internet sitesinden de nilufer tohumu siparisi verdim.lotusumu sizin tavsiyelerinizi okuyarak, torpuleyerek incelttim ve suya attim, 1haftadir suda ve boydan boya catladi, icinden yemyesil filizi gorunuyor.niluferlerimse yaklasik13 gundur suda ve buyuklugu toplu igne basi kadar olmasina ragmen hala ayni, catlamadi filizlenmedi.Birini,once burada yazilanlar gibi 2 birim torf ve1 birim kum karisiminin icinde suyla dolu tutuyorum, digerini sadece suyun icinde tutuyorum,digeriyse de ilkokulda fasulye filizeme yontemiyle ince pamuk arasinda devamli islak tutuyorum.3 yontemle de henuz filizlenmedi.lotus bu kadar sert olmasina ragmen filizlenirken, kucucuk nilufer tohumlarimin 13 gundur hala ayni duruyor olmasina sasiriyorum.bir yerde yanlis yapiyorum,ama nerede? Fikirlerinize ihtiyacim VAR. :))
Nilüfer tohumunun çimlenmesi için çeşitli kaynaklar 6 haftaya kadar süre veriyorlar. Doğruluk derecesini bilmiyorum.
Bu yaz arkadaşlar ile yaptığımız tatilden ufak 2 kare sizlerle paylaşmak istiyorum. Nilüferlerle alakalı. Yazlığımızın ordaki gölün üzerindeki nilüfer tarlası. Ben daldım ve o güzelim çiçeklerden 2 tane kopardım. Kız arkadaşım için saklıyıp getirecektim ama suya koyduk ve kokmaya başladı bende atmak zorunda kaldım ama fotoğraflarını çektim. İşte o fotoğraflar.
94465
94466
kaybol.2008
26-08-2009, 18:25
Balkondaki nilüfer dördüncü kez açıyor.
Maşallah. Elinize sağlık.
Bu sene diktiğim fideler güzel yapraklandılar ama çiçek açmadılar. Buradan okuduğum kadarıyla ilk sene açmaması normal. Çiçek açmasını teşvik için yapılabilecek bir şey var mıdır? Akvaryumcularda su bitkileri için tablet gübreler satılıyor, işe yarar mı?
kaybol.2008
27-08-2009, 12:16
Diğer çiçeklerime 1 lt suya 1 çay kaşığı 15+15+15 NPK ve 1 çay kaşığı mono potasyum veriyordum. 1 Litre de küpe boşaltmıştım. Sadece bir defa. Belki bunun faydası olmuştur. Belki de açmak istemiştir.
Maşallah. Elinize sağlık.
Bu sene diktiğim fideler güzel yapraklandılar ama çiçek açmadılar. Buradan okuduğum kadarıyla ilk sene açmaması normal. Çiçek açmasını teşvik için yapılabilecek bir şey var mıdır? Akvaryumcularda su bitkileri için tablet gübreler satılıyor, işe yarar mı?
ben hiçbrşey vermedim. pembe olanı hazirandan beri 6-7 çiçek açtı şimdi gene tomurcuk ama diğerlerinde hala bir hareket yok herhalde bu yıl açmayacaklar.
Suda 2 adet Koi olduğu için kaybol.2008 in yazdığı yöntem bana uymayacak. Akvaryumcuya gittiğimde tabletlerden alıp dibine gömeceğim.
karaselvi
10-12-2009, 12:45
Nilüferlerini satan dağıtan yokmu biz böle bakıyoruz yazık ama :(
Geçen sene siteden bir arkadaştan almıştım uygun fiyata bu sene satan yok veya ben bulamadım.
siniroluyorum
18-02-2010, 16:11
Arkadaşlar kışın nilüferlerini dışarıda bırakanların nilüferleri zarar gördü mü acaba?
çintemani
21-02-2010, 03:26
Bu başlığa akvaryumumda bir süre baktığım Nymphaea pubescens'in geçen sene şubat ayında vermiş olduğu çiçekler ile katkıda bulunmak istedim.
Süreç; çiçeğin yaklaşık bir haftalık yaşam evresini, son üç fotoğraf ise saat 19:00, saat 24:00 ve saat 06:00 arasını kapsamakta:
http://www.lombak.cjb.net/NL2.JPG
http://www.lombak.cjb.net/NL3.JPG
http://www.lombak.cjb.net/NL4.JPG
http://www.lombak.cjb.net/NL5.JPG
http://www.lombak.cjb.net/NL8.JPG
http://www.lombak.cjb.net/NL8.JPG
http://www.lombak.cjb.net/NL10.JPG
http://www.lombak.cjb.net/NL11s.JPG
http://www.lombak.cjb.net/NL12.JPG
http://www.lombak.cjb.net/NL13.JPG
Vermiş olduğunuz linkleri açamıyorum **** bilgisayar açmıyor yardımcı olabilirmisiniz.Teşekkürler.
çintemani
21-02-2010, 03:33
Meraklı bir arkadaşımız büyükçe bir bidonona leğen ekleyerek Nilüfer yetiştirme çabalarını resimlemiş yetiştirme çabalarını paylaşırken, Havuzu olan görmemişin biri tasta maşrapada olmaz diye heves kıran fetvalar vermişti.:D
Ekli resimdeki toprak saksı 20x20 cm ebatında yani tas veya maşrapa boyutunda.arıtma veya devridaimi yok.Suyu tazelemekte gerekli değil.
Sevgi varsa...tastada veya maşrapada çiçeğini sunabiliyormuş.Olmaz diyenin kulakları çınlasın:D
Su sümbülünüzün kokusu varmı nerden temin edebilirim.Saygılar.
kaybol.2008
21-02-2010, 22:21
:DArkadaşlar kışın nilüferlerini dışarıda bırakanların nilüferleri zarar gördü mü acaba?
Bu kış cam ile kapatılmış balkonda kaldı yukarıda fotoğrafları olan küpteki nilüfer. Su donmadı. Hiç su eklemedik. Halen canlılar. Küçük yapraklar yaklaşık 30cm yüsekliğindeki sudan görünüyor. MAŞALLAH diyeyim yine de.:D
Arkadaşlar kışın nilüferlerini dışarıda bırakanların nilüferleri zarar gördü mü acaba?
Benim nilüferim bu kışı terasta açık havada geçirdi. Üstelik soğuktan korumak için hiç bir önlem almamıştım. Bu kış hava çok soğuk olduğu için donduğunu düşünmüştüm. Geçen hafta yazlığa gittiğimde donmamış olduğunu gördüm. Bundan sonra da çok soğuk havalar olmaz sanırım.
nergis06
21-03-2010, 16:25
Arkadaşlar,
Nilüferler hakkında sayenizde birçok bilgi edindim ve sizlerden aldığım cesaretle Şubat ayında eminönünden soğan olarak aldığım Nilüferler uzun bir yolculuktan sonra Ankaradaki kovaya kavuştu. Soğanları aldığımda yaprak vereceğine dahi ihtimal vermiyordum ama yaklaşık 10 tane yaprak verdi.Şimdi yeni yerine olan Manavgattaki havuzuna doğru yola çıkacak ve çiçek açması heyecanla beklenecek. Bu arada sizlere birkaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
Havuzu kurduğumda topraktan yüksek seviyede tutmamı önermişlerdi. Bu öneriye uydum ama doğrumu yaptım yanlışmı, bilemiyorum.
Nilüferler şu an kovada duruyor bunu olduğu gibi havuzamı yerleştireyim?
Havuz havada kalınca oluşan çirkinliği taşlar ve bitkilerle kapayayım diyorum.Başka öneriniz olursa lütfen yazınız.
Havuz ,sokak hayvanları için bir tehlike veya nilüferlere hayvanların bir tehlike olurmu? Olursa estetiği bozmadan ne gibi önlemler almamızı önerirsiniz?
Nilüfer dışında su bitkisi olarak ne almamı önerirsiniz.
Havuza balıkta atmayı düşünüyorum ama etrafta bir sürü kedi olduğundan buda beni düşündürüyor. Çözüm ne olabilir.
İlginize şimdiden teşekkürler
kar-topu
24-03-2010, 20:27
Arkadaşlar lotusla nilüfer aynı çiçek mi? Aynı şekilde lotus da nilüfer gibi kovada yetiştirilebilir mi? Water lily lotus mu nilüfer mi?
Asya_lotus
25-03-2010, 21:02
http://urun.gittigidiyor.com/KUTSAL-LOTUS-Nelumbo-Nucifera-KOKULU-PEMBE-CICEK_W0QQidZZ24881927 - Burda bakabilirsiniz.
Bildigim kadariyla lotus ve nilufer(water lily) farkli cicekler. Niluferin yaprak ve cicekleri su yuzeyindeyken, lotusun yaprak ve cicekleri sudan bir miktar yuksekte oluyor. Nilufer bahcemizdeki havuzda veya koca saksilarda acicak diye bekledigimiz cicektir, lotus candir, asildir, 15 cm derinlikteki saksida guzel ciceklerini sergileyendir. Simdiye kadar tohumdan nilufer ve lotus yetistirme cabalarim basarisizlikla sonuclandi, havalar biraz daha duzelsin bir miktar kalan lotus tohumumuda ekicegim. Umarim bu sene basarabilirim.
Mavi nilüfer tohumlarım geldi .
Tohumdan yetiştirenler varsa lütfen bilgi versinler .
Ben büyükce bir akvaryumda bakmayı planladım . Ama çimlendirme konusunda incelikler
varsa paylaşmanızı rıca ediyorum .
İnşallah bu kadar güzel olur ;)
Sevgili jesebel Yücek Canpolatın Botonik bahçesine girerseniz çok güzel bilgiler var nilüferlerle ilgili ,bildiğim kadarıyla akvaryumda olmuyor ama 50cm derinliğinde bir saksı uygun
Arkadaşlar bende bana nilüfer fidanı verebilecek bir arkadaş arıyorum...Sizinkiler böyle açarken bende bir nilüferim olsun istiyorum...sevgilerimle...:confused:
arkadaşlar kozyatağı bahause da nilüfer çiçekleri satılıyor.14.90 fiatı..15-20 tane vardı.sadece beyaz kalmamış.
1 ay önce tohumdan çimlendirdiğim lotuslarım yapraklarını açamıyor..yanlış toprağa dikmişim.killi toprağı nereden temin edebilirim, bana yardımcı olur musunuz
Lotus ilk yapraklarını çıkardıktan sonra tohumdan çıkan bir uzantının ucundan kökleniyor ve bu aşamaya kadar topraktan beslenmiyor. Dolayısı ile sorunun topraktan olduğunu sanmıyorum. Normal olarak yaprak su yüzeyini geçtikten kısa süre sonra açılıyor. Suyunuzda alg varsa yaprağa sarılmış ve açılmaya engel olabilirler.
Lotus ilk yapraklarını çıkardıktan sonra tohumdan çıkan bir uzantının ucundan kökleniyor ve bu aşamaya kadar topraktan beslenmiyor. Dolayısı ile sorunun topraktan olduğunu sanmıyorum. Normal olarak yaprak su yüzeyini geçtikten kısa süre sonra açılıyor. Suyunuzda alg varsa yaprağa sarılmış ve açılmaya engel olabilirler.
teşekkür ederim..o zaman suyu değiştireyim bakayım bi değişiklik olur mu?
Böyle bir durum varsa yaprağa sarılı ince yeşil lifler olarak görülebilir. Elle nazikçe temizleyebilirsiniz.
oceanheart
13-05-2010, 15:58
Merhaba Sn. Jezebel,
umarım mavi nilüferleri çimlendirmeyi başarırsınız bana da geçenlerde sağolsun zengarden hediye olarak tropikal nilüfer gönderdi havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum çimlendirmeye almak için artık kim başarırsa diğeriyle paylaşır ne dersiniz:)
oceanheart
13-05-2010, 16:01
Arkadaşlar lotus ilk çimlendiğinde hatta ayırma yöntemiyle çoğaltmaya kalktığınızda çok hassas dolayısıyla bu konuda tecrübe sahibi birisi olarak lotuslarınızı kalıcı yerlerinde çimlendirmenizi ve sadece 10cm suyun altında olmasını tavsiye ederim.Bu başlık altında **** Lotus çimlendirme başlığı altında daha detaylı da anlatmıştım dileyenler araştırabilir.
Merhaba Sn. Jezebel,
umarım mavi nilüferleri çimlendirmeyi başarırsınız bana da geçenlerde sağolsun zengarden hediye olarak tropikal nilüfer gönderdi havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum çimlendirmeye almak için artık kim başarırsa diğeriyle paylaşır ne dersiniz:)
Neden olmasın ;)
Benimkilerde bir kıpırtı yok , bazen iki ayda çimleniyorlarmış .
eBay'a bakıyorum , yumru mu alsam diyorum , çok da ucuzmuş ...
oceanheart
14-05-2010, 16:28
Neden olmasın ;)
Benimkilerde bir kıpırtı yok , bazen iki ayda çimleniyorlarmış .
eBay'a bakıyorum , yumru mu alsam diyorum , çok da ucuzmuş ...
Eğer yumru almayı düşünürseniz beni de unutmayın lütfen ben henüz e-baydan **** yurtdışında başke bir siteden birşey almayı denemediğim için açıkçası becerebilirmiyim bilmiyorum.Tabi nasıl alınacağına dair yardımcı olursanız ben de getirtebilirim belki
saygılar,
:peBay bizim satış sitelerinden ucuz aslında .
Bakın bu gün , görünce dayanamadım , 100 tohum aldım 4 farklı nilüfer tohumunun karışımı .
144118
Renkler de çok güzel .
Posta ücreti dahil 6 lira 50 kuruşa mal oldu . Komik değil mi ?
Çok güzeller jezebel. Çimlenme oranı nasıl acaba? Ya yüz tohum da çimlenirse ?:D
Nilüferleri ben de çok seviyorum. Küçük bir havuzu bile göze alıyorum. Ama havuz yapmak çok detaylı bir iş herhalde. Bir türlü cesaret edemiyorum.
Havuz şart değil ki , almiracığım ;)
Minik bir küvet bile monte etseniz bahçenize işinizi görür .
Çimlensinler dağıtırız ;))
Bostanlı Pazaryeri'nde Karşıyaka Çiçek Festivalinde
canlı 5 renk Nilüfer vardı .
Tohum istememiş olsaydım alırdım belki -20 lira .
144355
Gayet sağlıklılardı .
Asya_lotus
16-05-2010, 23:38
144355
Gayet sağlıklılardı .
Bana bu nilüferi 25 liraya sattı. Pazarlıksız aldım...
güldeste-
18-05-2010, 11:41
144355
Gayet sağlıklılardı .
ben de aldım aynısından 14.90 tl idi sanırım
Güle güle büyütün kızlar , sanırım Swetlana' yı turist sanıp kendince kazıkladı .
Veya son gün satamayınca fiyat kırdı .
Yine de çok sevindim , iki kişi arzu ettiği bitkiye sayemde kavuştu . Böyle durumda 3 'e 5' e ben de hiç bakmıyorum .
Benim mavilerden ikisi çimlendi , hadi hayırlısı ;)
oceanheart
18-05-2010, 16:40
Güle güle büyütün kızlar , sanırım Swetlana' yı turist sanıp kendince kazıkladı .
Veya son gün satamayınca fiyat kırdı .
Yine de çok sevindim , iki kişi arzu ettiği bitkiye sayemde kavuştu . Böyle durumda 3 'e 5' e ben de hiç bakmıyorum .
Benim mavilerden ikisi çimlendi , hadi hayırlısı ;)
Sn. Jezebel nasıl çimlendirdiniz bana da anlatırmısınız inanın sizden çok ben heyecanlandım
oceanheart
18-05-2010, 16:45
Ben yabancı sitelerden araştırdım ve organik madde içermeyen toprağa ekilip üzerleri az bir toprakla örtülecek ve üzerine max 2,5cm kadar su gelecek şekilde tam güneşli bir ortamda çimlendiriler diye yazıyor henüz benim tohumları vakit bulup çimlendirmeye alamadım ama sizinkilerden ikisinin 10 günde çimlendiğini duyunca artık gece de olsa çimlendirmeye almam şart oldu
Tabi sizi tebrik ederim bu arada inşallah daha çok çimlenip sağlıklı büyürler, çiçek açtığını da görürsünüz
Tebrik ederim sayın jezebel...çok mutlu oldum..tohumdan çimlendirmek çok heyecan verici ,tekrar tebrikler...Yakında resimleri görürüz umarım...kolay gelsin...
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=638607&postcount=553
bir de bunlar gelecek ;)
Yaşatamazsam , artık 100 tohum daha geliyor .
Asya_lotus
20-05-2010, 20:42
:dilli:Dün benim çalışmaları sonucu.145668
Swetlana çok başarılı , umarım açtıklarını gör , bize de göster .
Ne renk açacaklar ?
Benim eBay' dan aldıklarım cuma günü yola çıkıyor , Tayland ' ta isyan varmış ,
hükümet cumaya kadar sokağa çıkma yasağı koymuş .
Ne yapayım özrünü kabul ettim artık , 3 guruş için canını tehlikeye atmasın yazıktır ;)
zeynep dila
20-05-2010, 23:34
Sevgili Jezebel,
Bahsettiğin küvette yetiştirme işini biraz açabilir misin lütfen? Su nasıl olacak v.s.
güldeste-
21-05-2010, 19:35
Bauhaus 'da şu an 14ş.90 tl almak isteyenler için duyurulur:)
:dilli:Dün benim çalışmaları sonucu.145668
sayın swetlana
akvaryumdakiler nilüfer mi lotus mu?
Asya_lotus
21-05-2010, 22:36
sayın swetlana
akvaryumdakiler nilüfer mi lotus mu?
:D Hem nilüfer (sol tarafta), hem iki tane lotus (sag)
Asya_lotus
21-05-2010, 22:46
Swetlana çok başarılı , umarım açtıklarını gör , bize de göster .
Ne renk açacaklar ?
Benim eBay' dan aldıklarım cuma günü yola çıkıyor , Tayland ' ta isyan varmış ,
hükümet cumaya kadar sokağa çıkma yasağı koymuş .
Ne yapayım özrünü kabul ettim artık , 3 guruş için canını tehlikeye atmasın yazıktır ;)
Sayın Jezebel, lotuslar pembe rengi olacaktır. Lotuslar bu sene açmayacak, daha yeni tohumlar nisan ayından itibaren büyümeye başladı.
:D Hem nilüfer (sol tarafta), hem iki tane lotus (sag)
benimde 2 ay önce çimlendirdiğim lotuslarım var..aynen seninki gibi..lotusların yapraklarının su dışına çıkması gerekmiyor mu?su yüzeyinde durmaları beni endişelendiriyor:o
Hasan Lalezar
21-05-2010, 23:10
2010 nilüferleri geliyor...
Bauhaus 'da şu an 14ş.90 tl almak isteyenler için duyurulur:)
Nilüfer aşıkları İzmirde , Bauhaose buralarda yok malüm :(
zeynep dila
22-05-2010, 13:03
Sevgili Jezebel,
Bu küvette nilüfer yetiştirme konusunda biraz açıklama yapabilir misin lütfen? Nasıl olacağını merak ettim de.
Asya_lotus
22-05-2010, 15:12
benimde 2 ay önce çimlendirdiğim lotuslarım var..aynen seninki gibi..lotusların yapraklarının su dışına çıkması gerekmiyor mu?su yüzeyinde durmaları beni endişelendiriyor:o
Biraz bekleyelim (bir-iki hafta), yeni yapraklar su dışına çıkacaklar ;)
Harika görünüyor.Tek kelime ile muhteşem.Teşekkürler paylaşım için.
Kesinlikle paludaryuma bundan koymak lazım.Tabi bu çiçek sizin tecrübeniz sayesinde açtı.Biz de açtırabilirsek ne mutlu.
Sevgili Jezebel,
Bahsettiğin küvette yetiştirme işini biraz açabilir misin lütfen? Su nasıl olacak v.s.
Anlaşılmayan ne anlamadım ?
Beyaz veya mavi renk çelik emaye bir küveti alıp belirli seviyeye kadar toprağa gömün . Küvettin çevresine kendi estetik görüşünüze göre taşlarla süsleyin .
İçini su ile doldurun ve buharlaşmadan dolayı eksilince tamamlayın .
İçine su bitkileri yerleştirin . Hayvansal hiç bir gübre kullanmayın .
Dibe 20-25 cm. toprak karışımı koyun .
zeynep dila
24-05-2010, 17:14
Anlaşılmayan ne anlamadım ?
Beyaz veya mavi renk çelik emaye bir küveti alıp belirli seviyeye kadar toprağa gömün . Küvettin çevresine kendi estetik görüşünüze göre taşlarla süsleyin .
İçini su ile doldurun ve buharlaşmadan dolayı eksilince tamamlayın .
İçine su bitkileri yerleştirin . Hayvansal hiç bir gübre kullanmayın .
Dibe 20-25 cm. toprak karışımı koyun .
Verdiğin bilgiler için teşekkür ediyorum Jezebel.
Arkadaşlar ,sevgili Swetlana ,
Tayland' tan Nilüfer tohumlarım geldi .
Bu yılın mart ayında toplanmış . %98 çimlenme oranı yazıyor .
Mavisini çok istiyorum . Heyecandan parmaklarım dolaştı .
Saygılar .
sevgili jezebel umarım çimlendirebilirsin..ben bile heyecandım maviyi duyunca seni düşünemiyorum...haberleri bekliyoruz...kolay gelsin...dualarımız seninle...
Herkese merhabalar..
Uzun süre balkonda kova-saksı içinde baktığım ve sayısız çiçeklerini gündüz gece takip ettiğim nilüferlerim oldu. Şu anda artık yoklar, sadece resimleri ile idare ediyorum. Belki ileride tekrar bu sevdaya düşerim, kimbilir...
Bu sayfada taradım, bulamadım, başka sayfalarda verilmişse, tekrardan dolayı herkesden özür diliyorum. Nacizane, küçük bir tavsiyede bulunmak isterim...
Öncelikle, burada bahsi geçen sistem suyuna sıvı/kimyasal gübre karıştırılmamış, doğal olarak sade su içinde yetiştirilen nilüferler için geçerlidir.
Havuz ortamında nilüferler ve koi iyi bir birliktelik olsa da, daha sınırlı alanlarda benim size tavsiyem Black Molly cinsi akvaryum balığından edinip, erkek/dişi oranını koruyarak kova-saksınızın içine (suya alıştırarak) atmanız olacaktır.
Black Molly yabanda alg/yosunlarla beslenen bir balık türüdür; akvaryumlarda filtreli ortamda ve yem ile beslenerek yaşamaya alışkın olsalar da, kova-saksınıza kısa sürede uyum sağlayacaklar, çoğalacaklar, tüm salyangoz, larva, sinek ve oluşumunu ne yapsanız engelleyemediğiniz yosunları keyifle ve kararlı bir şekilde temizleyeceklerdir.
Onları "hiçbir zaman" yemlemeyeceksiniz, inanın hiçbiri açlıktan ölmeyecek, kova-saksınızdaki ekosistem onların yaşaması için gerekli besini oluşturacaktır. Yemlerseniz, hazır yemek bulabildikleri için akvaryum alışkanlıklarına dönerek ekosisteme gerekli faydayı sağlayamaz olurlar. Bu arada siz de onlara müdahele etmeyecek, saksıdan fazla yosunları temizlemeyecek, elinizi kovaya daldırarak onların sistemine zarar vermeyeceksiniz :)
Ben, ilk birkaç gün, hepsinin ters dönüp suyüzüne çıkacaklarından yüzdeyüz emin olarak, mini ekosistemimin başında bile bekledim, ama Mollyler dayanıklı, kısa sürede uyum sağlayıp çoğaldılar, daha sonra nilüferlerimin yanında yüzen minik minik bir sürü mollylerim oldu ;)
Dişi-erkek oranını akvaryumcudan alırken danışabilirsiniz. Benim kova-saksımda yanlış hatırlamıyorsam 2 erkek/ 4-5 dişi alıp atmıştık. Kova-saksının boyutlarını burada görebilirsiniz. Kısa sürede çoğaldılar ve genç nesil zamanla eski neslin yerini aldı. Balıkların dışkıları ve ölen balklar ise doğal gübre olarak kova-saksıda nilüferlerime besin oluşturdular.
Akvaryumdan getirdiğiniz mollyleri önce torbaları ile birlikte kova-saksınızın içindeki suya bırakmalısınız, bu sayede balıklar içine girecekleri suyun soğukluğuna yavaş yavaş alışacaklardır. Bir saat kadar sonra balıklarınızı torbadan çıkartarak (akvaryum suyunu saksıya eklemeniz tavsiye edilmez, çeşitli hastalıkları taşıyor olabilir) kova-saksınıza yavaşça bırakın. Balıkların rendi siyah olduğu için onları tekrar nadiren görebileceksiniz ;)
Dilerim bu başlıkta benim de biraz katkım olmuştur.
Bu mini ekosistemi çok uzun zaman keyifle izledim, hem gece, hem gündüz açan nilüferlerimin birini kapanırken, diğerini yanında açarken, birinin muhteşem kokusundan diğerininkine geçerken, çiçeklerinin yanında minicik balıklar atlayıp yüzerken izlemek kadar huzur ve keyfi çok az şeyde bulduğumu söylemeliyim.
Vazgeçmeyiniz!!
Havuz-gölet-kova-saksı-küvet-tanker-yoğurt kabı-pet şişe vs. içinde sevgi yetiştirmek istediğiniz heryerde bitkilerin de size sevgiyle döneceklerine inanıyorum.
Saygılarımla.
Not: Balıklarım ve nilüferlerim, Antalya'da, kış mevsiminde, saksının üzeri sera misali kapatılıp, rüzgar almayan bir noktaya çekilerek 2 yıldan uzun süre hiçbir kayıp olmadan yaşamlarını sürdürmüşlerdir.
Burada çok eski bir mesaj buldum , çok hoş .
Bir gözatın lütfen ! Çok ilham verici .
Burada tohum ekimi ayrıntılı bir şekilde anlatılmış :
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=237511&postcount=289
Asya_lotus
03-06-2010, 23:54
Jezebel - bu tam zamanında buldunuz! Bir hafta bende zaten akvariuma bakınca, üzülüyorum - yosunlar çogaltmaya başladı.
Asya_lotus
03-06-2010, 23:58
Arkadaşlar ,sevgili Swetlana ,
Tayland' tan Nilüfer tohumlarım geldi .
Bu yılın mart ayında toplanmış . %98 çimlenme oranı yazıyor .
Mavisini çok istiyorum . Heyecandan parmaklarım dolaştı .
Saygılar .
Jezebel - çimlenmeye yaptınızmı? Yardımcı ihtiyacı varmı acaba? ;)
Merhaba arkadaşlar
Beyaz Nilüfer tohumu ya da fidesi edinmek istiyorum.
Nereden, ne şekilde edinebilirim?
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkür ediyorum.
Hasan Lalezar
05-06-2010, 00:34
Nilüferlerim havuzda bir çok çiçek açıyor ama tohum alamıyorum bir türlü . Belli bir süre sonra suya gömülüyor çiçekleri ve kayboluyorlar. Ne yapabilirim fikri olan varmı?
Nilüferlerim havuzda bir çok çiçek açıyor ama tohum alamıyorum bir türlü . Belli bir süre sonra suya gömülüyor çiçekleri ve kayboluyorlar. Ne yapabilirim fikri olan varmı?
Bakın burada bu konuda ne demiş arkadaşımız -
Evet.....
Döllenen nilüfer çiçeği, kapandığı zaman, sapı helezoni kıvrımlar alarak suya batarken, döllenmemiş bir çiçek sapı düz bir şekilde suya batar.
Tohumları toplamak için, kapalı çiçeğin etrafına ince bir kumaşdan ( bayan çorabı da olabilir) bir torba yapılır veya döllenerek batmış çiçekler 10 gün kadar sonra damıtık su dolu bir kaba alınarak, tohumların saçılması beklenir.
Bu tohumların üzerindeki jelatin kılıf çıkarılmaz (saklanacak ise uygulama farklı) ve saksıda normal bahçe toprağının üzerine serilerek, ince bir kum tabakası ile kapatılır ve saksı yüzeyi 5- 8 cm su altında kalacak şekilde su dolu bir kaba veya akvaryum cinsi bir yere konur.
Umarım işinize yarar .
Hasan Lalezar
05-06-2010, 22:57
Bilgiler için teşekkürler. Bu durumda asıl sorunumuz çiçeklerin döllenmemesi sanırım zira helezon oluşturduklarını görmedim hiç.
k_donmez
10-06-2010, 13:38
Bahçemdeki küçük şelaleye bu yıl bir komşumdan alarak saksısıyla bıraktığım nilüfer yerini sevmişe benziyor. Geldiğinden bu yana geçen 20 günlük sürede iki kez yaprakları yeniledi. İlk geldiğinde üzerinde olan yapraklar solarak suya battılar. İkincilerde aynı duruma geldiler. Şimdi yeni yapraklar geliyor. Yaprakların sararması normal midir? Yaprak sapları daha uzun hale gelebiliyor mu? Yoksa aynı uzunluklarda mı kalıyorlar.
sevgili jezebel mavi nilüferlerden haber varmı?..
oceanheart
29-06-2010, 08:55
Ben birkaçkez tohumdan çimlendirmeyi denedim ama başaramadım onun üzerine sinirlenip Taylanddan 19 çeşit mavisinden moruna gece nilüferinden nang kwag türüne kadar canlı getirttim şu anda %95 i sağlıklı gelişim gösteriyorlar.
Evet , en yeni haber hiç haber olmaması .
Ekeli iki hafta oldu çıt yok .
Sn . oceanheart gibi ben de çok kızdım ve iki adet beyaz nilüfer yumrusu aldım , henüz elime geçmedi ...
Sevgili Swetlanaya verdiğim tohumların akibetini bilmiyorum .
oceanheart
29-06-2010, 16:08
Evet , en yeni haber hiç haber olmaması .
Ekeli iki hafta oldu çıt yok .
Sn . oceanheart gibi ben de çok kızdım ve iki adet beyaz nilüfer yumrusu aldım , henüz elime geçmedi ...
Sevgili Swetlanaya verdiğim tohumların akibetini bilmiyorum .
Sn Jezebel bu durumdan sizin nilüfer tohumlarınızın da çimlenmediğini mi anlamalıyız, ben sizin çimlendirdiğinizi sanmıştım.Bu işin bir bit yeniği var ama sanırım su sıcaklığı **** gece-gündüz ısı farkı vs bir püf noktası var yani, yabancı sitelerde de bulamadım püf noktasını
Çimlendi sandığım yeşillikler su mercimeği adındaki bitkime aitmiş .
Çocuklar ...
offf...üzüldüm şimdi ....:( neyse su mercimeğinin çiçekleride güzeldir belki!..;)
buluruz bir mavi nilüfer çiçeği olan arkadaş...hepsi bizim nasıl olsa...:)
Swetlana dedi ki bazen 4 ayda çimleneblirmişler .
Ben umudu kesmiştim ama , olsun suyu dökmedim .
Sümbüllern altından çıkarlar artık , çünkü suyun içine su sümbüllerini koydum .
Asya_lotus
04-07-2010, 21:02
Swetlana dedi ki bazen 4 ayda çimleneblirmişler .
Ben umudu kesmiştim ama , olsun suyu dökmedim .
Sümbüllern altından çıkarlar artık , çünkü suyun içine su sümbüllerini koydum .
Sevgili Jezebel! Sizi gönderdiginiz bana tohumları hala bana "nankörlük" yapıyolar.
Üç hafta önce ben onları tek tek ektim saksıya, bir kaç sitelerde okudum - taze tohumlar üç güne üç aya kadar çimlenmeye sürebilir. Şu an sabırla bekliyorum. Su her hafta degiştirıyorum kavanozda. Kavanoz evde - pencere yanında duruyo, güneş sabahtan akşama kadar görünüyö. İki gün denedim, kavanoz dışara - balkona çıkardm, hemen yosunlamaya başladı, geriye getirdim eve.
Asya_lotus
04-07-2010, 21:28
Üç hafta önce benim yaptıgım iş: birinci - plastik şişeden hazırladım saksı,içine yerleştirdim naylon çorabı - kum saksıdan kaçmasın kavanoza. Kum saksıya yarısına kadar doldurdum, sonra yerleştirdim kavanoza, doldurdum suyu ve bekledim kumu ıslanıya kadar, sonra ıslak kürdanla tek tek diktim nilüfer tohumlari, üstüne sonra tekrar biraz "tuzladım" kumuyna. Hala bekliyom, tık adım yok. :mad:
Hydrosuccess
11-07-2010, 16:04
2010 ilkbaharda tuber'ini Tayland'dan getirttiğim Nymphaea Ply çiçek açtı.Bu yaprakları alacalı(variegata ) tür tropikal (non hardy ) yani kışı dışarıda geçiremiyor.40 x40 cm boyutlarında saksıda lepistesler, bol egeria densa ,lemna minor ve 1 adet hardy Nymphaea ile birlikte.Yaprak ve çiçek detayları...
harika görünüyor sayın HYDROSUCCESS, umarım bol çiçeklerini görürsünüz..
Sn . HYDROSUCCESS ,
harika bir görüntü ," bu manzara için her paraya değer" diyenler grubuna hoşgeldiniz .
Ben henüz açtırmayı başaramadım .
Bir kısmı hala çimlenmedi bile :(
Saygılar .
Hydrosuccess
11-07-2010, 19:35
Sayın Jezebel
Oldukça dar bir mekanda olmasına rağmen hızlı gelişim gösterdi ve çiçek açtı.Günde 4 saat direkt güneş ışığı alıyor ve saksı suyu ısınıyor.Ayrıca 1 tane yavaş eriyen azottan fakir çubuk gübreyi de tüberin yanına dikim yaptığım ortama gömdüm.Hepsi olumlu etkilemiş olabilir.Ayrıca yaşadığı ortam(küçük olmakla birlikte) canlı çeşitliliği ile çok doğal.Lepistesler de hiç yem vermememe rağmen yavruladılar.İlginize teşekkürler.
oleyyyy...:Dsonunda benim saksıda nilüferim de çiçek açtı...:cool:
Yaşasın , çok güzel sevgili bıcırık .
Saksın baya derin galba ;)
Beyaz nilüferim büyümeye başladı .
163967
umarım çiçeğini de görürüm .
maşallah
çok güzel yapraklanmışlar sevgili jezebel...benim saksımın yerden yüksekliği 60 cm var...inşaallah çiçeklerinide görürüz...
Nilüferlerin olduğu havuza bilhassa suyun üzerini kaplıyan su merçimeği .su sümbülü su marulu gibi bitkileri koymuyorum
Suyun içindeki bütün gıdayı kendilerine alıyorlar Suyun güneşle ilgisini kesiyorlar NİLÜFER biçare kalıyor
Sayın TUTA mesajı aldım ;)
Nilüferler
kırmızıda güzel amma illa pembelim
Şahaneler, Sn.Tuta. Benimkilerin bu sene ikinci yılı, yapraklanması arttı ama çiçek yok henüz.
Sayın Limon
Havuzunuzda balık yoksa herhangi bir gübre olabilir Hatta koyun gübresi şer beti çiçeklenmeye faydası oluyor
Balık varsa olmaz balıklara zararlı oluyor Balıkların dışkılarından dolayı faydası
büyük İyi günler
nurcanaybay
03-08-2010, 13:53
Sn.Jezebel ;
sizin nilüfer saksınızın derinliği ne kadar ?
Balık olduğu için gübre veremedim ama balığı arkadaşa verip gübreleme işine ağırlık vereceğim.
Çok güzel çiçeklenmişler sayın TUTA...Benimkiler bir kez açtı üçgün çiçekleri kaldı, sonra ses seda yok...sizce ne yapmalıyım...
Bir zaman sonra bitkinin sudan alaçağı hiçbir şey kalmıyor suya gübre takviyesi yapmak şart En güzeli PLANT NUTRİTİON LİGUİD --TROPİCA
akvaryumcularda
Sn.Jezebel ;
sizin nilüfer saksınızın derinliği ne kadar ?
70 cm . deriniğinde , estetik görünümlü daha derin ve geniş bir saksı arıyorum .
Henüz bulmuş değilim .
Ama Menemende Swetlana var , belki çizim yapıp istediğimiz saksıyı oradaki çömlekçilere yaptırabiliriz ;)
Hayatta çareler tükenmez ... hayal gücünüz ve maddi kaynaklarınız varsa ;)
nurcanaybay
03-08-2010, 19:32
Toprak saksılarımı aldığım kişi de Menemen de kendi yapıp geliyor ,yaptırılabilir ama
böyle bir saksıyı yerin den oynatmak problem olur.
Siz 70 cm. yetersiz olduğunu mu düşünüyorsunuz ?
Hayır derinlik olarak değil de geniş olursa iyi olur .
Bahçeye yerleştitip hiç oynatmayı düşünmüyorum zaten . Ama beğenmek asıl mesele .
Kolay beğenemiyorum . O gördüğünüzden iki adet hediye geldi ama hiç bir özelliği yok dümdüz ...
Yabancı sitelerde gezinip güzel bir örnek bulmak lazım .
nurcanaybay
03-08-2010, 20:17
Bulduğunuz da bizimle de paylaşın lütfen ,bu ara da ben de araştırayım.
nurcanaybay
05-08-2010, 11:42
Bu da ahşaptan yapılmış ,yüksekliği çok az gibi görünüyor ama yine de
hoş olmuş.
bu da çok güzel olmuş ama ahşap ve su pek anlaşamayan ikili...nası olacak...
nurcanaybay
05-08-2010, 13:39
Ahşabın içini siyah bir madde ile ( zift gibi ) boyamışlar bu da sanırım su sızıntısını engelliyor aynı zaman da ahşabın çürümesini diye düşünüyorum.
Asya_lotus
06-08-2010, 16:00
Bu da bana sabah sürprizi! :p
Swetlana , tebrikler , çook güzel .
Ben de istiyorum ;)
Bu arada algleri temizlesin diye aldığım siyah Moly balıklarım doğurdu .
Şimdi minik bir sürü Moly anne-baba esliğinde plastik kovamda tur atıyor .
Ne yapayım bilmiyorum .
Nilüfer ektiğim kovayı temizlesinler diye Moly almıştım .
Beslemedim , ölürler sandım .
Bakın ne oldu :p
165691
anne-baba
165690
ve yavruların bir kısmı :p
Su sümbülünün kökleri suda serbest olduklarından balıkların en sevdikleri
bir yiyeçek
Arkadaşlar herkese merhaba;
İnternetteki tüm aramalarıma rağmen Nilüfer yumrusu satın alabileceğim bir site ya da iş yeri adresi bulamadım.
Daha önce alan arkadaşlardan beyaz nilüfer yumrusu edinmem hususunda yol yordam göstermelerini rica ediyorum.
Ben de kovada nilüferciler kervanına katılmak istiyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Burada var ,
http://urun.gittigidiyor.com/Nuphar-alba-3-adet-20-lira_W0QQidZZ29437264
umarım bu reklama girmiyordur ;)
Burada var ,
http://urun.gittigidiyor.com/Nuphar-alba-3-adet-20-lira_W0QQidZZ29437264
umarım bu reklama girmiyordur ;)
Aynı sitede tohum olarak bulmuştum da soğan bulamamıştım; teşekkür ediyorum Sayın Jezebel.
Siparişimi verecem de 3 adet soğan 20 TL. Sizce nasıl ?
İyi bence ,
Karşıyaka Çiçek festivalinde tanesi 20-25 liraya satıldı .
Tohumdan ben başaramadım , yumru daha kolay .
Asya_lotus
21-08-2010, 21:33
70 cm . deriniğinde , estetik görünümlü daha derin ve geniş bir saksı arıyorum .
Henüz bulmuş değilim .
Ama Menemende Swetlana var , belki çizim yapıp istediğimiz saksıyı oradaki çömlekçilere yaptırabiliriz ;)
Hayatta çareler tükenmez ... hayal gücünüz ve maddi kaynaklarınız varsa ;)
Bugün çömlekçilere dolaştık, bir kaç fotograf yaptım:
Asya_lotus
21-08-2010, 21:35
Bu da son günü dinliyo - yarın işi başi :D
Çok estetik bir seçim .
Umarım Nilüfer de onu sever .
nurcanaybay
29-08-2010, 20:55
Bu gün bir nilüfer aldım.Nilüfer filenin içine doldurulmuş torfa dikilmiş.Aldıkların dan beri bu şekilde havuz da durduğunu ,hiçbirini saksıya dikmediklerini söylediler.Aynı su sümbülleri gibi suyun için de serbest yüzüyorlar.
Ben de bu şekil de bıraksam sorun olur mu ?
Saksıya dikmem gerkiyor ise killi toprak ve delikli saksıyı nereden temin edebilirim ?
Yücel Canpolat
29-08-2010, 21:15
koyacağınız saksının delikli olmasına gerek yok,dere kenarlarında alacağınız balçık birazıcık hayvan gübresi birazıcık kum karıştırın plastık leğene nilüferi dikin göletinizde balıklar var ise en üst kısma de kapatacak şekilde çakıl taşı koyunuz ve nisan sonu çiçeklerini seyretmeye hazırlanın.
nurcanaybay
29-08-2010, 21:23
Yücel bey ,
üzerin de bir tomurcuk var sanırın bir iki güne kadar açar.Cevabınız için teşekkür ederim,
ben bir dere aramaya başlıyayım :)
Hasan Lalezar
10-09-2010, 23:01
Bu aralar sivrisineklerden korkuyoruz. Geçen gün nilüferlerin yapraklarına bakarken küçük canlılar gördüm . Sivrisinek yarusumu diye düşünürken örümcek tarzı bişeyler çıktı ortaya. Şu anda da bütün yaprakları kapladı gibi.
Hydrosuccess
19-09-2010, 13:52
Tropikal (nonhardy) nilüfer saksıda yaşamaktan memnun.Saksıyı paylaştığı hardy nilüfer çiçek açmazken tropikal 4. kez çiçek açtı.Seneye yeni türleri getirtip daha büyük bir kapta yetiştirmeyi düşünüyorum.
herkese merhaba,
Benim terasımdaki nilüferlerim ile ilgili bir sıkıntım var:
2 yıl kadar önce koçtaş'tan aldığım iki nilüferi (biri koyu pembe diğeri sarı) bir heves 60-70cm derinliğinde iki büyükçe saksıya içlerine su ve çakıl taşı doldurarak terasıma yerleştirdim. ilk etapta su berraktı ve bitkilerim yapraklarını rahatça büyütüyorlardı.
kış geldi ikisini bir saksıya(saksı diyorum ama havuz demek daha mantıklı olabilir sanırım) koyup içeri aldım, 2 yıldır bitkilerim tüm uğraşlarıma rağmen çiçek açmadılar, her kış içeri alıp her bahar dışarı çıkarıyorum, son halleri 1 m çapında 30cm derinliğinde bir leğende, çamur haline gelmiş bulanıklığı bir türlü geçmeyen, çiçek açmayan üstelik siyah iribaşa benzer(ama iribaş değil) garip bitki yiyen böceklerin olduğu bir durumdalar. yapraklar buna rağmen hala sağlıklı, bitkilerime daha fazla işkence etmeden onları nasıl rahata kavuşturup çiçek açmalarını sağlayabilirim?
şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim
Hydrosuccess
10-10-2010, 15:56
Tropikal (non hardy ) nilüfer İstanbulda açmaya devam ediyor.Bu bitkinin rizomunu kile değil de yavaş eriyen gübre çubuğu ile birlikte diatomite gömmüştüm.Çok olumlu gelişim elde ettim.Bu türü kışın dondan korumak için eve almak gerekecek.
Çok güzelmiş.Kokusu var mı?Ona iyi bakın.
Güle güle büyütün.
Hydrosuccess
11-10-2010, 20:50
Her ne kadar bu başlıkta tanıtılan nilüfer türlerinden farklı olsa da (tropikal) maalesef kokusu yok sayın Oğuzhan.Açıkçası kokulu nilüfer var mı bilmiyorum.İlginiz için teşekkür ederim.
Kokulu nilüfer türleri var.Bende bir tane var .Yavru ağzı-beyaz karışımı renginde ...
Hydrosuccess
13-10-2010, 19:00
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim sayın Oğuzhan.Nilüfer konusunda bilgim ve ilgim sınırlı daha çok deneme amaçlı olarak bu türü getirtmiştim ve büyükçe bir saksıya bile uyum sağladı.Kışın eve almak gerekiyor.Sizdeki nilüfer hardy mi non hardy mi ? kokusunu tanımlayabilir misiniz ?
Aynı ben de deneme amaçlı aldım.Fazla bilgim yok.Beyaz ve kokulu olan var.Kokulu olan biraz gardenya biraz limon çiçeği kokusunda.Kokulu olan çok tür varmış.
arnavut biberi
09-11-2010, 19:11
Buda benim tohumdan yetiştirmeye çalıştığım lotusum arkadaşlar. yaklaşık bir ay kadar önce fotograflamıştım..
179313
179314
179315
179316
delete61
13-11-2010, 21:51
Sizi tebrik ediyorum, çünki bukadar küçük saksıda yetişebildiğini bilmiyordum, sağlıkla çiçeklerinide görmenizi dilerim.
arnavut biberi
14-11-2010, 13:18
Teşekkür ederim sn delete61 gerçekten isteyince biraz ilgiyle neler yapılamıyorki :)
inşallah çiçeklerinide görürüm dediğiniz gibi belkide tohumlarını bile :)
şu günlerde havalar biraz soğumaya başladığı için yaprakları yok olmaya başladı suda yavaş yavaş çürüyorlar ama heralde gelecek bahara asıl gür yapraklarını görebilirim diye tahmin ediyorum. Havalar birazdaha soğumaya başlayınca kapalı balkonum var oraya alıcam tohumdan bu sene filizlendirdiğim için geceleyin don olup zarar görmesini istemem.
Yeşil Çay
22-12-2010, 21:47
Çok sevdiğim hayran olduğum bir çiçektir.Kızım da çok seviyor.Tohumdan yetiştirmenin zor olduğunu duymuştum.İzmir'de aradı ablam köklüsünü ama çok para istemişler vazgeçtik.Hem mevsimi de değilmiş yazılanlardan onu anladım.Baharı bekleyeceğiz çaresiz.
arnavut biberi
23-12-2010, 00:11
sn yeşilçay eğer alabiliyorsanız tabi köklü olarak satın alın daha garantili olur hem fazla uğraşmış olmazsınız. Ama bence tohumdan yetiştirmekle alakalı olan yazılarımız okuyupta gözünüz korkmasın inanın çok kolay filizleniyor başlangıçta biraz ilgi ve çaba sarfetmeniz lazım sadece okadar gerisi kendiliğinden gelişiyor.Birçok tohum satıcısı firma lotus çiçeğinin tohumlarını birkaç adet olarak satar bu nedenle illaki mevsiminde denerseniz başarılı olursunuz diye düşünüyorum ve herzaman bir çiçeği tohumdan yavaş yavaş yetiştirmek çok çok keyiflidir hele birde çiçek açtı mı o güzelliği seyredip kokusunu hissetmek bambaşka bir keyif verir çiçek sevdalılarına....
Yeşil Çay
26-12-2010, 21:23
Sn arnavut biberi,yazdıklarınızla bana cesaret verdiniz.Dediğiniz gibi tane ile satılan tohum firmaları buldum.Tohumdan yetiştirmek de işin en keyiflisi.Buna en çok kızım sevinecek.Yanına de birkaç balık atarsak değmeyin keyfine.
Saygılar
arnavut biberi
27-12-2010, 16:03
sn yeşilçay inanın başarılı olacaksınız tohumdan bende inanıyorum. yalnız acele etmeyin havların ısınmasını bekleyin tohumları çimlendirmek için. sizde aşama aşama paylaşımda bulunun takip edelim bizlerde. yalnız birde balık koyacaksanız mutlaka minyatürde olsa havuzunuz olmalı bendeki gibi bir saksı içerisinde balık pek olmaz diye düşünüyorum :)
umarım kızınızla birlikte lotus çiçeğine kavuşursunuz.
Yeşil Çay
27-12-2010, 20:02
Zaten küçücükte olsa bir havuz niyetimiz var.Saksı içinde balık hiç düşünmemiştim.Tabi ki sizlerle aşamaları paylaşırım.Büyük bir zevkle.
tekrar merhaba,
aşağıdaki sorularımı cevap alamadığımdan bir kez daha tekrarlıyorum, acaba bana yardımcı olabilecek birileri var mı? nilüferlerle ilgili başlıklara da baktım ama cevabı bulamıyorum? deneyim sahibi birinden yardım isteyebilir miyim? yakınlardaki çiçekçilere sorduğumda, ya da büyük çiçek marketlerine gittiğimde nilüferi nergis anlayıp bana nergis soğanını nasıl ekeceğimi anlatanları da gördükten sonra tek ümidimin bu forum olduğuna bir kez daha karar verdim...
herkese merhaba,
Benim terasımdaki nilüferlerim ile ilgili bir sıkıntım var:
2 yıl kadar önce koçtaş'tan aldığım iki nilüferi (biri koyu pembe diğeri sarı) bir heves 60-70cm derinliğinde iki büyükçe saksıya içlerine su ve çakıl taşı doldurarak terasıma yerleştirdim. ilk etapta su berraktı ve bitkilerim yapraklarını rahatça büyütüyorlardı.
kış geldi ikisini bir saksıya(saksı diyorum ama havuz demek daha mantıklı olabilir sanırım) koyup içeri aldım, 2 yıldır bitkilerim tüm uğraşlarıma rağmen çiçek açmadılar, her kış içeri alıp her bahar dışarı çıkarıyorum, son halleri 1 m çapında 30cm derinliğinde bir leğende, çamur haline gelmiş bulanıklığı bir türlü geçmeyen, çiçek açmayan üstelik siyah iribaşa benzer(ama iribaş değil) garip bitki yiyen böceklerin olduğu bir durumdalar. yapraklar buna rağmen hala sağlıklı, bitkilerime daha fazla işkence etmeden onları nasıl rahata kavuşturup çiçek açmalarını sağlayabilirim?
şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim
tekrar merhaba,
aşağıdaki sorularımı cevap alamadığımdan bir kez daha tekrarlıyorum, acaba bana yardımcı olabilecek birileri var mı? nilüferlerle ilgili başlıklara da baktım ama cevabı bulamıyorum? deneyim sahibi birinden yardım isteyebilir miyim? yakınlardaki çiçekçilere sorduğumda, ya da büyük çiçek marketlerine gittiğimde nilüferi nergis anlayıp bana nergis soğanını nasıl ekeceğimi anlatanları da gördükten sonra tek ümidimin bu forum olduğuna bir kez daha karar verdim...
1- balkonunuzun ya da terasınızın en uzun süre güneş gören yerine koyun ve yaz olsun kış olsun yerinden canlatmayın.(tropk türler hariç),(6-8 saat güneş görmeyen nilüfer ya açmaz ya da tek sefer kısa ömürlü çiçekler verir)
2- 30cm su derinliği çok yetersiz, en az 60/70 cm olmalı.
3- koyacağınız kabın enaltına hayvansal gübre karışımlı toprakla doldurun, nilüferinizi dikin sonra üzerini çakıl ya da kumla 5cm kadar kaplayın.
4- bulabiliyor iseniz kabı yağmursuyuyla doldurun, bulamıyor iseniz kireçsiz su kullanın.
5- 60/70cm derinliğinde 40cm çapında bir kap ancak bir nilüfere yeter ona göre kapları ayarlayın.
6- kışın balkonda ya da açık terasta kalan nilüferlere bir şey olmaz, doğal ortamlarında buz tutan göllerde bile yazın yeniden canlanırlar. Bundan yola çıkarak nilüferlerin dinlenme peiyoduna ihtiyaçları vardır diyebiliriz.(tropik türler hariç)
7- eğer kabın içerisi ve nilüferinizin yaprak sapları yosun tutuyor ise akvaryumcularda satılan bir alge giderici muhakkak kullanın.
formu okudukça heveslendim bende istiyorum nilüfer yetiştirmek.ankara şartlarına uygun gibi görünüyor.yaz kış dışarıda kalabilecek durumda dimi,yoksa yanlışmı anladım ben.cevabınıza göre bende alıcam.
fairyorange
19-04-2011, 11:36
Arkadaşlar merhaba,
Bursa'da oturuyorum ve uzun süredir aradığım nilüfer köklerine en sonunda Kayseri'de ki bir çiçekçinin yurt dışından getirtmeyi kabul etmesi ile ulaşabildim. Çok uzun zamandır yetiştirmeyi hayal ettiğim bir bitkiydi elime bir saksının içinde kile gömülmüş haldeydi ben onları saksıdan çıkarıp kil kalıbı ile bir leğene kil seviyesini geçmeyecek yaprakları dışarıda kalacak kadar suyun içine koydum ama sanırım yanlış bişi yaptım ayrıca gelirken paketleme itibariyle yaprakları çok zarar görmüş köklerinin kilin altında olduğu umuduyla yaklaşıp onları yaşatmaya çalışıyorum ama yaşatabilmek için acil yardımınıza ihtiyacım var bu konudaki deneyimli arkadaşlardan acil yardım talep ediyorum gerekirse gtalk ya da telefon aracılığıyla da görüşebiliriz bana nilüferlerim ölmeden yardım ederseniz sizlere minnettar kalıcam şimdiden teşekkürler...
k_donmez
19-04-2011, 16:11
Sayın Hanndan,
Nilüferler doğasına uygun su koşulları sağlanırsa Ankara'da yaşıyor. Benim geçen yıl havuza bıraktığım Nilüfer kışın buzun altında kalmasına rağmen şimdi yeni sürgünler veriyor. Yakında Bauhaus'a Nilüferler gelir. Beğendiğiniz bir türü seçip Ankara'da bakabilirsiniz.
Sayın Fairyorange,
Nilüferi kiliyle beraber çıkarmanız iyi olmamış. Ayrıca su seviyesinin toprak seviyesinin oldukça üzerinde olması lazım. Yapraklar yukarı doğru gelişiyor. Ne kadar derin su varsa yaprak sapı o kadar uzuyor ve yaprak büyüklüğü artıyor. Su seviyesini yükseltin ve kilin dağılmasını engelleyin. Endişelenmeyin, yeni sürgünler gelecektir. Nilüfer yumrulu bir bitki. Yumrular zarar görmediği ve kurumadığı sürece ölmezler.
Sayın k_donmez
İstanbul Bauhaus'dan 10 gün önce aldığım, sonradan perlit içinde olduğunu öğrendiğim 2 adet nilüferim var. Bana satarken direk suya koyun dediler güvenemeyip üzerinde ithalatçısı olduğunu gördüğüm yalovadaki firmayı aradım. Firma yetkilisi bayan 13 lük saksı içinde gübre ve toprak karışımına dikip öyle suya koyun dediler. Öldürürüm korkusuyla hala dikimi yapamadım. Sizin öneriniz nedir acaba. Ben terasımda saksıda yetiştireceğim. Saksı boyutu ne olmalı ve nasıl bir toprağa ekmeliyim.
fairyorange
19-04-2011, 19:37
K Donmez cevabın için çok teşekkür ederim ama Bers in sorduğu soruya vereceğiniz cevabı bende merakla bekliyorum içerisine koymam gereken saksı büyüklüğü ne olmalı?
k_donmez
19-04-2011, 20:25
Nilüferler saksıları ile birlikte suya gömülürler. 1/2 humus + 1/2 bahçe toprağı onların sevdikleri topraktır. Yumruları ve toprağı koyduktan sonra üzerine 1 parmak kalınlığında temiz küçük çakıl yerleştirebileceğiniz bir saksı boyutu kullanabilirsiniz. Yumrular ürerler, saksıyı buna göre hesaplayın. Benim kullandığım saksı 15 cm çapta bir saksı. Aşağıdaki linkte kova leğen birleşiminden oluşan bir havuz modeli de görebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=142278&postcount=163
Bunların yanı sıra bu başlığı dikkatle incelerseniz tüm sorularınıza cevap alırsınız.
fairyorange
19-04-2011, 20:53
İlgin için tekrar teşekkürler k donmez, görüşmek dileğiyle.
k_donmez
06-05-2011, 16:08
Baharla birlikte toprağı yenilenen Nilüfer yapraklarını uzatmaya başladı. Su seviyesi düşük kaldığı için iri ve güzel yapraklar oluşmuyor. Bir çare bulmak lazım.
arzu_peri
11-05-2011, 20:58
Arkadaşlar ,tohumdan nilüfer üretmeye çalışıyorum, 15 gündür suda tohumlar çatladı yeşili filizi görüyorum ama hala çıkmadı sadece gözüküyor o kadar. su yüzüne çıkması bu kadar uzun sürer mi yoksa ben mi bir yanlışlık yapıyorum...
arzu_peri
11-05-2011, 21:14
Acaba suyun içine eklemem gereken birşeylermi var?
Arkadaşlar ,tohumdan nilüfer üretmeye çalışıyorum, 15 gündür suda tohumlar çatladı yeşili filizi görüyorum ama hala çıkmadı sadece gözüküyor o kadar. su yüzüne çıkması bu kadar uzun sürer mi yoksa ben mi bir yanlışlık yapıyorum...
Merhaba arzu_peri, nilüfer tohumunu nereden aldınız ben de almak isterim.3 yıl nilüferim oldu özel de bir havuz yapmıştım. Çok ta güzeldi sivrisinek üretiyor diye suyuna ilaç atan eşim maalesef nilüferimi öldürdü.çok üzüldük....biraz daha sabredin yeni yapraklar çıkacaktır ancak çiçeğini seneye nisan-mayıs ayında görürsünüz.Güle güle büyütün.Selamlar.
Baharla birlikte toprağı yenilenen Nilüfer yapraklarını uzatmaya başladı. Su seviyesi düşük kaldığı için iri ve güzel yapraklar oluşmuyor. Bir çare bulmak lazım.
Sn.k_donmez, merhaba nilüferinizi kışın donmayacak şekilde korunacak bir havuzda büyütmelisiniz. Kova,leğen,plastik kutu vs.hepsini denedim bir müddet sonra çürümeye başlıyor su ve toprak değiştikçe ,çiçek gecikiyor.açamıyor. .Havuzun dibine konan toprağa ekmeli, saksı küçük kalır kök gelişmeyince çiçekler küçük açıyor.havuz tek çözüm.selamlar başarılar.
arzu_peri
14-05-2011, 00:08
Merhaba arzu_peri, nilüfer tohumunu nereden aldınız ben de almak isterim.3 yıl nilüferim oldu özel de bir havuz yapmıştım. Çok ta güzeldi sivrisinek üretiyor diye suyuna ilaç atan eşim maalesef nilüferimi öldürdü.çok üzüldük....biraz daha sabredin yeni yapraklar çıkacaktır ancak çiçeğini seneye nisan-mayıs ayında görürsünüz.Güle güle büyütün.Selamlar.
Ben ebaydan aldım, hatta geçen sene almıştım :rolleyes: Ama zamanı geçti diye şimdi çimlendiriyorum. Yanlız şöyle bir sorun var bütün talimatları uyguladım suda beklettim sonra o kalın kısmını nazikçe soydum 4 tohumuda bu şekilde yaptım çimlenmedi hatta biri çürüdü:( Fakat bir türlü soyamadığım kabu çok sert olan bir tohum vardı , dedimki aman bu kalsın böyle o şekilde duruyordu unutmuşun, hatta buraya yazdım çimlenmedi diye. Bugün baktım fincanda yeşil bişey var bune diye bi çektim meğer nilüfermiş :) Çooookk mutluyum şuan bundan sonra talimatlara uymayacağım o çıkacağı varsa demek o sert kabuktan bile kendi kendine çıkıyormuş şimdi 4 tohumum yazık oldu bakalım yinede atmadım belki çıkar ;)
arzu_peri
14-05-2011, 00:16
İşte filizlenen nilüferimyuppiiiii :D
211929
yanındanda minik filizi görmeye başladım:dilli:
211930
arzu_peri
14-05-2011, 00:19
211931Buda çimlenemeyen nilüferim :( 2 günde bu yeşili gördüm ama daha sonrasında hiç bir gelişme yok :( bir tanesi tamamen öürüdü zaten... Umarım bunlarda filizlenir...
arzu_peri
14-05-2011, 01:34
Bu arada nilfer diyip duruyorum ama benim çiçeklerim lotus, ikisi farklılar sanırım...
Bauhause'dan alarak paludaryuma ektiğim nilüferler.
Biri Nymphaea Red, diğeri Nymphaea White. Cinslerine dair daha fazla bilgim yok şuan.
Red olan daha hızlı adapte oldu yeni ortamına. Su yüksekliği alçak (35 cm) ama su yüzeyi nispeten geniş olduğu için sorun çıkmayacak sanırım.
Sabırsızlıkla çiçek verecekleri günü bekliyorum :)
212502
212503
Tohumunu nerden bulabiliriz. Ankarada satılan bir yer varmı ?
Kargo ile gönderilen bir yer varmı ? Güvenç göletinde yetiştireceğim
Tohumunu nerden bulabiliriz. Ankarada satılan bir yer varmı ?
Kargo ile gönderilen bir yer varmı ? Güvenç göletinde yetiştireceğim
palmiye merkezinden rizom olarak alabilirsiniz
saimerguvan
19-06-2011, 15:08
Suya dökülen yaseminler
Çok güzel fotoğraf, elinize sağlık.
saimerguvan
20-06-2011, 09:36
Havuzların kraliçesi
nurcanaybay
20-06-2011, 12:26
Çok güzel ,elinize sağlık.
Cinsini biliyormusunuz ?
saimerguvan
20-06-2011, 15:10
NYMPHAEA ALBİDA
Çiçek büyüklüğü.eni 10 cm
60 ila100 metre derinliğinde havuzlarda yetiştiriliyor
Bizde marketlere30ila50 cm suda yetişenler geliyor
Havuz merakı fazla olmadığından satılmıyor
Benim 50 cm havuzda olanlar açtığı zaman resmini koyaçağım
İyi günler
nurcanaybay
20-06-2011, 20:50
Saim bey ;
benim de bir nilüferim var ,renginden dolayı sizin nilüferle aynı cins olduğunu düşündüğüm için sormuştum.Araştırmış fakat cinsini öğrenememiştim.
Benim ki de saksının üst seviyesinden sonra 30 cm kadar suyun içinde ,gayet sağlıklı görünüyor.İkinci tomurcuk açmak üzere ,3. yolda.
Bilgiler için teşekkür ederim.
nurcanaybay
20-06-2011, 21:06
Nymphaea albida görsellerde beyaz renkli ,benim ki ise açık pembe bu konuda bir bilginiz
var mı ?
Asya_lotus
20-06-2011, 21:29
İşte filizlenen nilüferimyuppiiiii :D
211929
yanındanda minik filizi görmeye başladım:dilli:
211930
bu lotus :rolleyes:
saimerguvan
21-06-2011, 11:05
Nilüfer için bilgileri bu kitaptan alıyorum
Ayrıça havuzda bulunan başka bitkiler ilginizi çekdimi
nurcanaybay
21-06-2011, 13:30
Google'da her zaman doğru bilgiye ulaşamıyoruz maalesef.İlgilenip bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Ebay dan aldığım nilüfer tohumları bugün elime ulaştı, acaba şimdi ne yapmam gerekiyor, yardımcı olursanız sevinirim.
nurcanaybay
01-07-2011, 20:03
Konunun ilk sayfalarına okursanız arkadaşlar tecrübelerini paylaşmış.Sanırım 9.ve 11
sayfalarda istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Umarım sorunsuzca çimlendirirsiniz.
20 25 cm derinlikteki bir kaba biraz killi toprak koydum ve tohumları içine attım ve üstüne su ile doldurdum 10 gündür beklemedeyim fakat hiçbir hareket yok, acaba çok mu aceleci davranıyorum
Batuhan Yılmaz
30-10-2011, 19:11
Arkadaşlar nilüfer tohumu satmak isteyen ve ya dağıtan arkadaşlar varsa lütfen benle irtibata geçsinler aynışey yumruları içinde geçerlidir ne olursunuz bana yardımcı olun :) saygılarımla.
nilüfer çiçegi fidanına nasıl ulaşa bilirim yeni başladım ve bu çiçek mükemmel beni büyüledi yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Bayram Güçlü
24-02-2012, 18:43
arkadaşlar nilüfer,su sümbülü,su marulu,su mercimeği isteyen arkadaşlara yardım cı olabilirim.
arkadaşlar nilüfer,su sümbülü,su marulu,su mercimeği isteyen arkadaşlara yardım cı olabilirim.
Bende nilüfer yetiştirmek istiyorum hatta 50 litrelik devasa bir saksıda aldım. Elinizde nilüfer var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.
Bayram Güçlü
16-03-2012, 18:53
selam arkadaşlar, elimde 3 çeşit nilüfer fidesi var. colorado,attraction ve hollandiya cinsleri bu yıl çiçek açacak durumda isteyenlere kargoyla gönderebilirim.
Bu nilüfer cinslerinin kaplayacağı alan ne kadar. Yani 50-50-50cm bir saksıda içine su doldurarak yetiştirebilir miyim?
Bayram Güçlü
17-03-2012, 22:04
bence yetişir sayın yoldaş,
nurcanaybay
05-04-2012, 13:34
Bu gün nilüferimin ilk tomurcuğunu gördüm .Geçen yıl ilk çiçeğini 6.ay da açmıştı ,bu kadar erken beklemediğim için bana hoş bir sürpriz oldu.Siz'ler de bir kontrol edin derim :)
cem kaptan
27-04-2012, 12:36
Fotoğraflar EÜB Bahçesinde çekilmişitir...
çiçeksever
03-05-2012, 13:16
selam arkadaşlar, elimde 3 çeşit nilüfer fidesi var. colorado,attraction ve hollandiya cinsleri bu yıl çiçek açacak durumda isteyenlere kargoyla gönderebilirim.
Bana da gönderirmisiniz.
Banada gönderebilir misiniz..
nurcanaybay
06-05-2012, 18:51
Nilüfer'im ilk çiçeğini açtı.İkinci yazında çiçeklenme daha erken başladı ,çiçeği de geçen yıla göre biraz daha büyük .Köklerin gelişmesi ile ilgili olduğunu düşünüyorum.
Hala elinizde varmı? Siteye giriyormusunuz bilmiyorum ama elinizde nilüfer tohumu varsa gönderirseniz sevinirim. Ankarada gölde deneyeceğim. Çok güzel bir hayal ama ya olursa diye düşünüyorum.
ilksenozturk
28-06-2012, 11:44
çok hevesliyim ama sanırım kovada nilüfer işini pek beceremedim :(
50 cm derinlikli bir kova bu
http://www.agaclar.net/forum/990757-post227.htm
öneriniz var mıdır?
kartal124
28-06-2012, 21:38
çok hevesliyim ama sanırım kovada nilüfer işini pek beceremedim :(
50 cm derinlikli bir kova bu
http://www.agaclar.net/forum/990757-post227.htm
öneriniz var mıdır?
Kova çok küçük, ben de önce o kadar bir kapta denedim ama yapraklar sıkıştı kaldı.Ne zaman ki geniş ve nispeten derin bir ortama aldım, bol bol yapraklandı ve çiçek açtı.Sizin kovanın tamamını kaplayacak kadar tek bir yaprağı oluyor.
ilksenozturk
03-07-2012, 07:22
Kova çok küçük, ben de önce o kadar bir kapta denedim ama yapraklar sıkıştı kaldı.Ne zaman ki geniş ve nispeten derin bir ortama aldım, bol bol yapraklandı ve çiçek açtı.Sizin kovanın tamamını kaplayacak kadar tek bir yaprağı oluyor.
kovayı şimdi değil de kış uyusuna geçtikleri zaman büyütebileceğim sanırım.
kartal124
04-07-2012, 23:26
kovayı şimdi değil de kış uyusuna geçtikleri zaman büyütebileceğim sanırım.
Hiç farketmez, nilüfer güçlü bir bitki.Herzaman değiştirilebilir.
...nokta
30-08-2012, 13:33
Çok güzeller arkadaşar...nilüfer yetiştirmek istiyorum fakat tohumunu bulamadım...internetten siparişle alacaktım ama nilüfer tohumu satan bir site göremedim...lotus almayı düşünüyorum...fakat nilüferler daha çok hoşuma gidiyor...nilüfer tohumu satan bir site biliyor musunuz acaba?...aynı zamanda güvenilir bir site...
özgürefe
10-09-2012, 21:57
Arkadaşlar bende de balkon bahçemde bir aurora türü birde rubra türü olmak üzere iki adet nilüfer var. Yalnız bakımlarına ilişkin sorularıma cevap bulamıyorum acilen yardıma ihtiyacım var. İstanbuldayım ve mümkünse acilen bana özelden ulaşır ve irtibat no yazarsanız sevinirim :)
ilksenozturk
11-09-2012, 07:44
Hiç farketmez, nilüfer güçlü bir bitki.Herzaman değiştirilebilir.
bende bir tane olduğu için risk almak istemedim açıkcası.
iyiki de almamışım; çiçek açtı :)
1 tlden biraz daha büyük minyatür bir nilüfer çiçeği
Merhabalar,
İlk nilüfer deneyimimiz olarak; Haziran ayı sonunda kendi yöntemlerimizle yaptığımız 60 cm derinliğinde 120 cm çapındaki içini inşaat naylonuyla kaplayıp musluk suyu ile doldurduğumuz havuza 4 adet saksıda nilüfer yerleştirdik. Cinslerini maalesef bilemiyoruz.
Bodrum'daki bahçemizde havuzun yerini, forumunuzu okuduktan sonra güneş alan bir noktada seçtik. Havuz bütün gün Bodrum sıcağında güneş altında olduğu için birkaç günde bir azalan suyu hortumla ekliyorduk.
Havuzun çevresine saksıda fesleğenler koyduk. Ayrıca bir süre sonra bir minik kurbağa misafirimiz de oldu :)
Nilüferleri satın aldığımız yerde bitkiler 35 cm derinliğinde bir havuzda duruyorlardı. Bizim havuza ilk koyduğumuzda çiçekli olan bitkiler neredeyse tamamen -çiçekler de dahil olmak üzere- suyun altında kalmıştı. O ilk çiçekler kurudu. Ondan sonra yaz boyunca bugüne kadar toplam yaklaşık 4 kere çiçek gördük. Tam sayıdan ve çiçeklerin hangi saksıdan olduğundan da emin olamıyoruz tabii.
Bugün itibariyle baktığımızda (havuzun ilk gününden yaklaşık 3 ay sonra):
- Yapraklar çok canlı gözükmemekte.
- Suyun içinde havuzun bayağı büyük bir bölümünü kaplayan bir yosun oluştu.
- Sanki keyifleri yerinde değilmiş gibi bir hava var.
Bu anlattıklarımdan acaba neyi yanlış yapmış olabileceğimizle ilgili deneyimlerinizi bizle paylaşabilirseniz çok seviniriz.
Sevgiler
NOT: Havuzun resimlerini de bu mesaja eklemeye çalışacağım. Ama ağaçlar.net'teki ilk mesajım olduğundan becerememe ihtimalim de var :) Belki ayrı bir mesajda gönderirim.
C:\Users\Acer\Desktop\nilüfer foto\fotoğraf 1.JPG
C:\Users\Acer\Desktop\nilüfer foto\fotoğraf 2.JPG
C:\Users\Acer\Desktop\nilüfer foto\fotoğraf 3.JPG
C:\Users\Acer\Desktop\nilüfer foto\fotoğraf 4.JPG
C:\Users\Acer\Desktop\nilüfer foto\fotoğraf 5.JPG
Evet, galiba resimleri eklemeyi şimdi becereceğim.
nurcanaybay
15-09-2012, 18:12
Sn.oolit ,
fotoğraflar da yükleme hatası var , açılmıyor.
Çiçekli fotoğraf varsa türü belirlenebilir .Nilüferiniz 35 cm derinliğe uygun türde ise
60 cm derinlik fazla gelmiş demektir , yaprakların suyun yüzeyine ulaşamamasının sebebi de budur.Saksıların altına tuğla gibi birşey koyarak yükseltebilirsiniz.
Şu dönemde çok çoşkulu olmalarını beklemeyin ,sonbahara girdiğimiz için geri dönüşüm
başlamış olabilir ( benimkiler de de gelişim yavaşladı ).
Yosunlaşmanın sebebi güneş , havuza farklı bitkiler de ekleyin ...suyun yüzeyi bitkilerle
kapandıkça yosunlaşma azalacak .
Nilüfer balçıklı toprağı ,durgun suyu seviyor .
Nuri bey'in de önerilerini bekliyelim , bu arada fotoğraf yüklemeyi tekrar deneyin derim.
nurcanaybay
15-09-2012, 18:16
Ben yazarken yüklemişsiniz :)
Bence kötü görünmüyorlar...yosunları bir süzgeçle toplayabilirsiniz ,kötü yapraklarıda kesip
alın bence.Ben, su eklemem gerektiğinde en az 24 saat beklettiğim musluk suyu kullanıyorum .
Havuz seviyesi aşağıda kalmış ,yağmur toprağın havuza dolmasına sebeb olur .Seviyeyi düzeeltmenizi
öneririm.
Süha Şendoğan
18-09-2012, 14:38
Bayram bey merhaba,
Elinizde hiç fide kaldımı? Kaldıysa nasıl alabiliriz? Fiyatı nedir? Teşekkürler.
Ebay'dan sipariş ettiğim nilüfer tohumları geldi, lotuslar yolda... Şu mevsim filizlenmeleri için çok doğru bir mevsim olmayabilir ancak bitkileri akvaryum ortamına adapte etmeyi planladığımdan deneme yapmak için bol zamanım var...
Dilerseniz aşamaları beraberce izleyelim...
Tarih 17.09.2012
İlk fotoğraf tohumlara ait, ikinci ve üçüncü fotoğraflar ise suya bırakılan tohumlara ait...
Tohumlar 3/1 kil, 3/2 su dolu olan bir yoğurt kabına bırakıldı... İlk 20 dakika su üzerinde yüzüyor sonra ise dibe batıp şişmeye başlıyorlar. Ertesi sabah tohumlar kil içerisine iyice gömülmüşlerdi...
Kova içerisindeki su günde iki defa %50 su değişimi gerektiriyor ve bu süre zarfında tavsiye edilen güneşsiz bir ortamda sabit ısı ile tutulması... Bu şekilde tohumların filizlenmesi 3 hafta ile 4 ay arasında sürebilir...
Sıcaklık sabit 28 derece...
Bu da tohumdan yetişenleri koymayı düşündüğüm 7 akvaryumdan biri... Şu an görüntü kirliliği yaratan dış filtre borularının kusuruna bakmayın, bitkileri yeni diktim boruların görüntülerini kapatmaları herhalde 10 günü bulur...
Son fotoğrafta ise akvaryumda rahatlıkla yetişebilen ama pek keyif vermeyen bir nilüfer türü olan zenkeri görünüyor...
Akvaryum dışında yine saksı ve süs havuzu seçeneklerimiz mevcut :)
Süha Şendoğan
19-09-2012, 10:30
Sevgili Kryon,
Bilgi paylaşımın için teşekkürler, gelişmeleri merakla izleyeceğiz.
Parktan
334100
güzel de kokusu varmış.
Harika görünüyor...
Benim çocuklarda henüz bir kıpırtı yok, lotuslarım da geldi onları deneyeyim şimdilik...
Lotuslar filizlendi bile ancak nilüferlerde hala hareket yok, beklemedeyim...
18.09.2012 tarihinde suya bıraktığım nilüfer tohumlarım 06.10.2012 tarihi ile ilk filizlerini vermeye başladı.
Toplam 15 tohum suya bırakıldı şu an 3 adet filizlendi ancak kil üzerindeki yarıklara ve deliklere bakılırsa çimlenme oranı oldukça yüksek olacak gibi görünüyor...
Fotoğrafları ekliyorum...
Bu arada çok sevimliler...
Çimlenenlerin sayısı 4 oldu, son çimlenen diğerlerinden farklı daha sivri yapraklı yalnız dikkatimi çeken bir şey var, filizler şu an yarım cm civarı lakin suyun üzerinde 1 mm lik 4 adet yavru bitki var, 2 adet yaprak ve cılız bir kök, hızlı büyüyorlar eğer makroyu ayarlayabilirsem fotoğraf paylaşacağım, yeni filizlenen bir nilüferin yavru vermesi mümün olmadığına göre ya tohum pakedine başka bir çeşit karıştı **** doğal süreç bu...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=349973&stc=1&d=1354183615
Fagus Sylvatica
02-02-2013, 23:56
Müthiş bir örnek. Sadece şu fotoğraf bana çok şey öğretti. Sağ olun. Bu bahara işe başlıyorum sanırım :)
Adapazarı / Karasu ilçesinde'ki ACARLAR LONGOZUnda bulunan su nilüferlerinden. Nilüfer sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir doğa harikası.
http://i46.tinypic.com/odbhj.jpg
http://i46.tinypic.com/2cy18hy.jpg
mehmetckc
22-02-2013, 17:48
Nilüfer paylaşan olmayacak mı acaba?
eray caglayan
07-03-2013, 08:52
Merhaba arkadaslar,
Küçük bir su bahçesi yapmak istiyorum. Ankara'da yaşıyorum. Typha sp. edindim, yesermeye başladı. Bir de Nymphaea tetragona 'Helvola' arıyorum. Elinde olan varsa ve yardımcı olabilirse çok sevinirim.
Saygılarımla,
verdoque
17-03-2013, 12:12
Ankara Cepa Bauhaus'ta nilüferler vardı. Dün baktım son birkaç saksı kalmıştı. 2 tane pembe aldım. İçlerinde minik sinekler oluşmuş yalnız. En temiz olanları seçtim ama bunlarda bile var. Fiyat 15 lira idi.
Bir sorunum var. Önce plastik saksıyla denedim olmadı, batıramadım. Daha sonra seramik saksıyla denedim, üst kısım dişli dere kumundan torfun içine gömülecek şekilde bastırdım. Suyun içine daldırdım, bu sefer battı. Ama kabı biraz hareket ettireyim dedim, rizomlar suyun üzerine çıkıverdi! :( Bütün torf suyun için dağıldı. Kil sanırım bu yüzden gerekiyordu. Nasıl düzeltebilirim:confused:
nurcanaybay
17-03-2013, 14:07
Plastik saksının tamamına delikler açın , ocakta ısıtacağınız şiş ile rahatlıkla delebilirsiniz.
Bahçe toprağına dikiminizi yapın , saksının üzerine küçük çakıllar koyabilirsiniz.Suyun altına
yerleştirin ... bu şekilde bir sorun yaşıyacağınızı sanmıyorum , ben yaşamadım :)
verdoque
17-03-2013, 16:11
Teşekkürler Sn. Nurcanaybay. Sanırım bahçe toprağınız killi, o yüzden sorun yaşamamış olabilirsiniz.
Çıktım aktardan kil aldım. Eve geldim, süzgeçle bir saksı torfu sudan topladım. 200 gr kili toprağın üst kısmına yedirdim. Yapışkan bir hal aldı. Rizomları tekrar diktim. Şu an sorun yok ama suyun rengi çok bulanık, süzgece gelmeyecek boyutlardaki torfun toz kısmı suyun her yerinde. Suyu değiştirsem mi bilemedim, zamanla berraklaşır mı?
Albay Hardal
17-04-2013, 12:16
Ankara'da nilüfer tohumu nereden temin edilebilir? Hiçbir tohumcuda bulamadım, internetten almak istemiyorum. Teşekkür ederim.
nurcanaybay
17-04-2013, 12:46
Teşekkürler Sn. Nurcanaybay. Sanırım bahçe toprağınız killi, o yüzden sorun yaşamamış olabilirsiniz.
Çıktım aktardan kil aldım. Eve geldim, süzgeçle bir saksı torfu sudan topladım. 200 gr kili toprağın üst kısmına yedirdim. Yapışkan bir hal aldı. Rizomları tekrar diktim. Şu an sorun yok ama suyun rengi çok bulanık, süzgece gelmeyecek boyutlardaki torfun toz kısmı suyun her yerinde. Suyu değiştirsem mi bilemedim, zamanla berraklaşır mı?
Suyu değiştirmenize gerek yok , üzerinde ki toz rahatsız ediyorsa sünger
yardımıyla temizleyebilirsiniz .Zaman içinde yüzeydekiler dibe çökecek ,bulanıklıkta geçecek.
merhaba benim nilüferlerimin bir kaç yaprağı çıktı havuzun içinde ama çürüme yapıyor yapraklar bir süre sonra.bu konuda ne yapmalıyım su kirleniyor yosunlanıyor diye mi acaba?bana yardımcı olabilir misiniz?
nurcanaybay
29-04-2013, 16:03
Yıl'ın ilk nilüferi açtı , diğer tomurcuklarda açmak üzere :)
merhaba benim nilüferlerimin bir kaç yaprağı çıktı havuzun içinde ama çürüme yapıyor yapraklar bir süre sonra.bu konuda ne yapmalıyım su kirleniyor yosunlanıyor diye mi acaba?bana yardımcı olabilir misiniz?
nurcanaybay
30-04-2013, 11:39
Sn.akyell ,
havuzunuzun fotoğrafını çekip paylaşırsanız, sorunun sebebi hakkında fikir yürütebiliriz.
Havuzun derinliği , nilüfer'in saksısı-toprağı , ne zaman aldığınıza dair bilgiler de verirseniz
tecrübeli arkadaşlar sorun hakkında yorum yapabilirler.
Merhaba, havuzdaki nilüferlerimin son hâli bu.yaprakları çürüyor.ama yeniden yaprak veriyor.
Ve bu resimde çürümen yaprak diğer çürümüş olan yaprakları aldım havuzun içinden kirletmemeli için.
erolemre
03-05-2013, 13:56
Herkese merhaba
2 hafta önce aldığım 2 adet nilüfer çiçeğim bi türlü gelişmiyor.İlk kez nilüfer yetiştirmeye çalıştım yapamadım.Aldım nilüferlerde 2-3 yaprak 10 cm uzunluğunda elime ulaştı.havuzun 60 cm lik güneş alan yerine koydum önce bu yapraklar çürüdü sonra sapları.aldım arkadaş kökünün yarısı topragın dışında kalsın dedi.toprağı biraz aldım ve derinliği 40 cm ye ayarladım bu kezde yapraklar açmaya başladı ama boy atmadan yine çürümeye başladı bu şekilde devam ediyor .tekrar 60 cm koydum ve sizin yardımınızı bekliyorum nasıl büyütürüm bu nilüferleri eve geçince foto atabilirim gerekirse.(beyaz nilüfer oldugunu söylemişti aldığım kişi)
birde balıklar dibinde oynarken bulandırmasın suyu diye 10-15 adet küçük çakılla bastırdım dibine ve kökü dik kömmüştüm aceba yanmı dikecektim
erolemre
07-05-2013, 14:32
Yok mu bilgisi olan tavsiyesi olan durum aynı açan yapraklar soluyor tekrar ne yapabilirim yardımınızı bekliyorum.
nurcanaybay
07-05-2013, 17:51
Kırıkkale de hava ısındımı bilmiyorum , normal döngüsüne başlayabilmesi için belli bir
sıcaklık gerekiyor.
Killi toprak sever , ben kök boğazına kadar dikim yaparım ....üzerine koyduğunuz taşlar
yaprak çıkarmasını engelliyecek şekilde olmamalı.
Dikim yaptığınız saksı elek gibi ,her tarafı delinmiş olmalı.Nilüfer durgun suyu sever ,pırıl pırıl su dan hoşlanmaz , sadece içine dökülen yaprakları temizleyip suyu kendi haline bırakın , su buharlaşıp azalınca beklettiğiniz su ilava edin.
Bitki çeşitlerini arttırdığınızda su kendi dengesini kuracaktır.
Bildiklerim ve önerebileceklerim bunlar , yazdıklarım gibi ise yaptıklarınız ,sabredin düzelecektir derim.
erolemre
08-05-2013, 11:55
Bilgilendirme için teşekkür ederim.havalar ısındı 20-30 derece arası gidiyor bitkinin bir tanesini saksıdan alıp suda ki kayanın içine tutturuyum bakalım bir şeyler olcak mı.sakksıda delikler vardı ama toprak suyu çok bulandırdığı için saksıya poşet geçirip diktim.bakalım 1 aydır aynı durumda açıyor yapraklar soluyor :)
nurcanaybay
08-05-2013, 12:44
Saksıda ki poşeti çıkarmalısınız , su önce bulanacak bir kaç gün içinde ise eski halne dönecek .Poşetle dikim yapılmaz , saksının her yerini delmemiz de ki amaç suyun saksı içine rahatça girmesini sağlamak .
eray caglayan
20-05-2013, 10:29
Merhaba sevgili dostlar,
Sonunda iki ayrı saksıda üç farklı nilüfer türü (N. aurora, N. helvola ve N. rubra) yetiştirmeye başladım. Yanlarına bir de saz (typha sp.) ekledim. Ekteki fotoğraflarda görebilirsiniz. Büyük saksıdaki N. rubra tohum yaptı, açmak üzere. Geçtiğimiz hafta sonu evin yakınlarında bir yerde doğal olarak yetişmiş kamış (Phragmites sp.) buldum, köklendirmeye çalışıyorum. Eğer başarılı olursam onu da bir köşeye ekleyeceğim. Ancak suyun kirlenmesine/yosunlanmasına engel olamıyorum. İki-üç haftada bir suyu temizlemem gerekiyor, aksi taktirde su yoğun bir şekilde yosunla kaplanıyor. Bir de bulabilirsem saksılara su marulu eklemeyi (Pistia sp.) düşünüyorum. Saksılara Japon balığı eklenebileceğiyle ilgili ifadeler okudum, sudaki sivrisinek oluşumunu önlemek için iyi bir yöntem olabileceği yazıyordu. Denemedim ama düşünmüyor değilim. Hepinize saygılar.
mormenekşe
21-05-2013, 15:19
Merhaba arkadaşlar, bende nilüfer çiçeği edinmek istiyorum. Bana küçük bir rizom verebilecek varmı ? ya da İzmir'den satın alabileceğim bir yer önerebilirseniz sevinirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.