View Full Version : Nilüfer (Nymphaea sp.)
Bu yaz bir su havzasında bu çiçeklere rastladım.
Tamamen yayılmışlar, yoğun bir şekilde vardı.
Netteki araştırmam doğru ise "Nuphar Lutea" olduğu kanısında fakat
Amerika orijinli çiçek yani sonradan oraya gelmiş.?
İlgilenen olursa tam yerini söylerim.
Beyaz Gece
10-03-2008, 16:28
Arkdaşalr bileniniz varsa ki vardır bana ayrdıme debilirmi?
Nilüfer yetiştirmek istiyorum anacak yaşam ortamalrını bakımlarını ve tohumları diyecem enreden temin edebilirim
Beyaz Gece
10-03-2008, 17:35
benim akvaryumumdada iki tane var.çok güzel bir görünüm veriyor.birisi yakında çıçek açaçak.ama söylemek istediğim.bu bitkiden edinmek isteyenlere yardımcı olabilirim.ben kocaeli kandırada yaşıyorum.burada bir göl var.küçük bir göl.tam doğal akvaryum bu gölde nilüferler ve daha bir çok harika su bitkileri var.buradan alıp akvaryumumda yetiştiriyorum.özellikle yaz aylarında burası bir sayfiye yeri olduğundan birçok kişinin denize gezmeye gelme imkanı olursa.bu gölden nilüfer alabilir.msj yazarsanız yardımcı olabilirim
Arkdaşım bu hafta sonu gebzeye gidecektimz aten o sırada ugrama şansım olur eger tabi size ulaşabilirsem nilüfer tohumu istiyorum :rolleyes:
tohumu buldugumda ilk işim bir bidon **** varil bulup 70 cm yulardam kesip açmak oalcak ve onu arka balkona koyacagım :rolleyes:
apartman dairesinde bu kadar oluyor bu iş :(
bu Nilüfer yetiştirme konusunda bana sırasıyla ne yapacagımı anlatabilecek tecübeli bir arkadaşımız çıkarsa sevinirim
Beyaz Gece ortak siparişler başlığında Karınca70 Hindistan dan getirti tohumları. Bir bak istersen elinde tohum olabilir. Lotus yetiştirmeyle ilgili başlıkta linklerde açıklıyor tohum çimlendirme.Bulamazsan bana ulaş özelden bir lotus tohumu verebilirim. Havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum bende çimlendirmek için.
karinca70
11-03-2008, 16:22
Beyaz Gece ortak siparişler başlığında Karınca70 Hindistan dan getirti tohumları. Bir bak istersen elinde tohum olabilir. Lotus yetiştirmeyle ilgili başlıkta linklerde açıklıyor tohum çimlendirme.Bulamazsan bana ulaş özelden bir lotus tohumu verebilirim. Havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum bende çimlendirmek için.
Getirttiğim lotus tohumlarından bir kısmını redpapillon'a vermiştim. Kendisi akvaryumda lotus tohumlarını çimlendirmiş. Ben henüz getirttiğim tohumları ekmedim; redpapillon'un göndereceği kil'i bekliyorum ekmek için. Malum bu sene bir de tepsiyaprak Victoria nilüferi tohumları getirttim. Pahalıya mal oldu ancak inşallah bir tanesi çimlenir de buna değer..
Beyaz Gece
11-03-2008, 17:01
Beyaz Gece ortak siparişler başlığında Karınca70 Hindistan dan getirti tohumları. Bir bak istersen elinde tohum olabilir. Lotus yetiştirmeyle ilgili başlıkta linklerde açıklıyor tohum çimlendirme.Bulamazsan bana ulaş özelden bir lotus tohumu verebilirim. Havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum bende çimlendirmek için.
lotusla nilüferin tohum yetiştirmeleri aynı bilmiyorum ama ben Nilüfer arıyordum yinede ilgilendigin için teşekkürler
lotus tohumlarına bakacam en azıdnan bilgim olur:D
Geçen yıl Bauhaus'tan nilüfer soğanı alıp yetiştiren arkadaşlar. Nilüferleriniz nasıl?
Geçen yıl kovada yetiştirip açtırmayı başardığın nilüferim kışın bütün yapraklarını kaybedip uykuya geçmişti baharın gelmesi ile ( birdahaki yazı göremeyecek , kovada nilüfer olmaz diyenlerin inadına ) yeniden hayata merhaba deyip kovada nilüferin olabileceğini ıspatladı.
Bakamazsınız kışın nasıl bakacaksınız diye yaygara koparmıştı bir arkadaşımız neyse ; yapraklarını kışın kaybeden nilüferimi kovanın içinde bekletip hiç ellemedim şubat sonunda kovayı boşaltıp temizliğini yaptım nilüferimin altına daharahat köklenmesi için killi toprak koyup üzerine nilüferi oturttum toprağın üzerinide suya karışmaması için nilüferin üzerine gelecek kadar kumla kapatıp üzerine suyunu doldurdum ve oda on gün sonra memnuniyetini kendi diliyle anlattı bana.
Fakat bidahaki seneye eğer bahçeli bir eve geçemezsem artık oda kovada değil bir varilde yaşamaya başlayacak .;)
İklimsiz
24-04-2008, 23:20
Bravo ephesos, kutlarım.
Sizlerden heveslendim ben de deniyorum. Tohumlar güç bela çimlendi:p Başarılı olduğumu görünce yeni tohumlar da edindim. Haa büyüdüklerinde nereye mi yerleştireceğim? Parkın havuzuna:p
Sevgili İklimsiz tohumları nasıl çimlendirdiniz?
İklimsiz
25-04-2008, 00:05
Tohumlar iri ve kabukları oldukça sert. Sıcak suda beklettim, hala çok sertlerdi. Termosa koyup 1 gece bekletip yumuşamalarını umdum. Hıı olmadı:p
Bu işlemlerden sonra su zımparasıyla, tohumun bir yüzünü incelteyim diye düşündüm. Uygulayıp tekrar sıcak suya attım.
Böyle 1 hafta kadar uğraştım. Bıçakla çizmeyi denedim. En sonunda çatlatmaya karar verdim. Sert bir zemin üzerinde, çekicin ince ucuyla, önce yavaş, sonra biraz hızlı darbelerle hafif çatlattım.
Uygulamayı düşünürseniz, çekicin tohuma vurduğunuzdaki sesten anlarsınız zaten çatladığını. Öze zarar verme riskiniz de var, çok dikkat edilmeli. Ve sakın tohum kuruyken bu işlemi yapmayın, aşırı sert.
Bu işlemden sonra, küçük bir kavanoza, 2 birim torf, 1 birim dere kumu koyup, tohumları yatırdım. Üzerlerini 1 birim kumla örtüp, azar azar su ilave ettim. Balkonda, güneş gören bir yerde 4. gün çimlenme sağlandı.
Resimlemeyi düşündüm, ancak torf ve kum suyu biraz bulandırdığı için pek belirgin görünmüyor.
Benim geçen yıl iri bir saksıda yetiştirdiğim nilüferim de bu yıl yeni yapraklar veriyor. Geçen yıl açmamıştı. Umarım bu yıl açar.
Buket Aknar
29-04-2008, 15:37
Nilüferlerim bu yılın ilk çiçekleriniz açtı. En yakın zamanda fotoğraflarını ekleyeceğim.
Geçen yıl nilüfer saksım balkondaydı. Bol ışık, az güneş alıyordu. B u yüzden açmamış olabilir mi? Bu yıl terasa taşımayı düşünüyorum. Ama o kocaman saksıyı önce boşaltıp, sonra 2 kat merdiven çıkarmam gerektiği için erteleyip duruyorum. Kararlıyım, bu yıl açtıracağım. ;)
Sn.abk, ben de ilk defa bu sene havuzda nilüfer yetiştiriyorum. Kendi gözlemime göre güneş ve su altı derinlikleri çok önemli. Gölgede ve sığda kalan nilüferlerin yaprakları bile, diğer arkadaşlarına nazaran çok az ve küçüklerken, onları da diğerleri gibi saksı üstünden 40 cm su derinliğine ve daha bol güneşli bölgeye alınca birden bire canlandılar.Tomurcukları yolda.Saksıyı içine yerleştirdiğiniz dış kabın derinliğine ve güneş görmelerine dikkat edebilirseniz, hallolur sanırım.
Buket Aknar
30-04-2008, 20:17
Ben de geçen yıldan edindiğim tecrübeyi aktarayım. Güneş çok önemli, güneşte çiçekler daha iri açıyor akşam üzeri güneş yön değiştirince nilüfer havuzunun bulunduğu yer gölge olunca çiçekler kapanıyor.
Nilüfer için özellikle bulabildiğim en derin saksıyı almıştım. Su yüksekliği 35-40 cm. yi buluyor olmalı. Ancak saksı üstü kapalı olan balkonun köşesinde duruyordu. Bu yaz terasa çıkarırsam açar diye umuyorum.
Sabah sabah sürpriz oldu. Adı attraction, bakalım kaç gün açık kalacak.
36270
Gözünüz aydın. Çok güzel görünüyor.:)
Tüm sayfaları okudum içimde hep bir nilüferim olsa der sonrada bir apartman dairesinde yetiştiremeyeceğimi düşünür olmaz derdim.Başaranları gördüm emeğinize sağlık.Köyümün şirin gölünü kışa dayanıklı nilüferler ile güzelleştirmek istiyorum.Bu konuda bana yardımcı olacak arkadaşlarımız varmı?
Tüm sayfaları okudum içimde hep bir nilüferim olsa der sonrada bir apartman dairesinde yetiştiremeyeceğimi düşünür olmaz derdim.Başaranları gördüm emeğinize sağlık.Köyümün şirin gölünü kışa dayanıklı nilüferler ile güzelleştirmek istiyorum.Bu konuda bana yardımcı olacak arkadaşlarımız varmı?
eeylems1977,
Ben uzman değilim ama deneyimlerime göre yazayım.
Dalları çok narin olduğu için, kışın uyku zamanında alınmasının daha uygun olacağını okumuşdum. Şubat ayında Köyceğiz Palmiye Merkezinden 7 adet getirttim. Sadece 1-2 yaprağı vardı. Toprağına gübreleri üretici tarafından yerleştirilmişdi. Sadece saksılarını büyülttüm, rizomlarını öğrenmek amacıyla inceledim ve aynı gün bahçe havuzuna yerleştirdim. Diğerleri saksı yüzeyinden itibaren 45-50 cm derinlikte iken bir tanesini 25 cm derinliğe yerleştirmişim.
İki ay sonra yanlışımdan döndüm ve onu da diğerlerinin yanına aldım, en az gelişen o oldu.
İlk çıkan yapraklar küçük ve zedeli oluyor. Onları sürekli kestim. Arkasından büyük sağlıklı yapraklar gelmeye başladı. Nisan ayında (bence biraz erken ama)
3 tanesinden 4 çiçek aldım. Yolda bir yığın tomurcuk var. Güneşi, sıcağı seviyorlar. Benim hergün onların başında durup sevgiyle seyretmekten başka hiç bir katkım olmadı.
Gördüğüm kadarıyla, kırmızı çiçekler daha dayanıklı. 5-6 gün açık kaldılar. Sarılar 3 günde veda etti. Beyaz daha açılmadı.
Son baharda, tüm dallarını kesip, rizomlarını kontrol edip, tekrar suyun derin kısmında kış için yatıracağım.
Yapraklarında ara sıra kurt, sinek mevcudiyeti oluyordu, sıcaklarla birlikte şimdilik gözükmüyorlar.
Çok güzel bir bitki, evlerde büyük kovalarda yetiştiren arkadaşlarımızı okumuşsunuzdur. Ben de havuza rağmen evde de 1 adet yetiştirmeyi düşünüyorum. Çiçeksiz haline bile bakmak hoş oluyor.
Sayın Tugo,
Bilgiler için teşekkür ederim.Bahsettiğiniz siteye baktım çok güzel çeşitler var fakat fiyatlandırma kısmını göremedim **** bulamadım.Fiyat belirtmenizde mahsur yoksa; 1 adetinin fiyatını öğrenebilirmiyim?Şayet fiyat uygunsa hayalim için bana en az 50 adet lazım.Pahalı ise azı ile yetineceğim.
Benim aldıklarım,Şubat ayında indirimde, 24 ila 40 ytl arasındaydı. Sahibi Ragıp beye siteden mail atarsanız, size en uygun zamanı söyler ayrıca herhalde 50 adet için de özel bir fiat verebilir.Ben referansını agaclar.net deki arkadaşlardan aldığımı söylemişdim ki doğru.
Teşekkür ederim tugo.24 ytl indirim yapsın hadi 20 ytl gene pahalı genede denemeliyim.Yinede bana yavru nilüfer göndermek isteyenler olursa her zaman Nilüfer yavrularına talibim.
Köyümüzün şirin bir gölü var.Gönüllü birkaç arkadaşım göle balık atmışlar bende kendimce nilüferlerle güzelleştirmek istiyorum.Nilüfer dikmek istediğim yer ekteki fotoğraflarda.
Az evvel Köyceğiz Palmiye Merkezi'nden fiyat aldım bir nilüfer fidesi 40ytl çok güzel ve de çok pahalı çiçek.:(
Kışın ucuzlayabilir. Zaten bu dönemde alacağınız nilüferin taşıma ve saksı değiştirme esnasında bir çok dalı kırılacak. Ben Şubat ayında aldığımda resimdeki gibilerdi, şimdi hertarafı çiçek bastı.
37241
Teşekkür ederim tugo.Ama resimde ölmüş gibi sonra canlanıp çiçekmi açtı yani?
O sırada uykudalardı. Sadece saksılarını değiştirip, o gün yani Şubat ayında suya koydum.
Bugünkü durumları;
37255
inanılmaz güzel ve sorunsuz bir bitki. Seyrine doyulmuyor.
Dilek Erbil
14-05-2008, 15:51
Maşallah,havalar serin gidiyor ama açmışlar.Ellinize sağlık.Size bir sorum olacak,hiç gübre veriyormusunuz,evet ise,nerden buluyorsunuz? Kısa bilgi verebilirseniz sevinirim.
Evet bence de erken açtılar, 4 tanesi de daha önce açtı kapadı.
Palmiye merkezi, nilüferleri gönderirken, kendilerinin gübrelediklerini, bu sene idare edeceğini söylemişdi.
Nitekim toprak altında renkli granüle gübreleri gördüm. Şu aralar internetten arayıp duruyorum ama akvaryum bitkileri için belirtilenlerin dışında bir şeye rastlamadım.
Şu anda Palmiye Merkezinden Ragıp Bey ile konuşdum. Tablet gübrelerin Türkiye' de bulunmadığını, onun yerine marketlerde satılan,diğer çiçek türleri için de kullanılan, yavaş salınımlı (yavaş çözülen ) granüle gübreleri kullanabileceğimizi söyledi.
Eğer havuzda balık yoksa normal yanmış gübrenin de kullanılabileceğini ayrıca gübrelenmese de havuz suyundan kendi ihtiyacını karşılıyabileceğini söyledi.
Eh, iyi haber sayılır:))
Sayın tugo, nilüferler havuzunuzda çok güzel görünüyorlar.Genetiği ile oynanmışmıdır mantığı ile soruyorum; aldığınız nilüferleriniz yavru yapıyormu?ortalama yavru sayısı verebilirmisiniz?eğer yavru yapıyorsa bu yavrularda çiçek açıyormu?
Sayın tugo, nilüferler havuzunuzda çok güzel görünüyorlar.Genetiği ile oynanmışmıdır mantığı ile soruyorum; aldığınız nilüferleriniz yavru yapıyormu?ortalama yavru sayısı verebilirmisiniz?eğer yavru yapıyorsa bu yavrularda çiçek açıyormu?
Bende daha ilk sezonları, bu nedenle henüz gözlemleme olanağım yok. Bu arada üyemiz uyar11 daha önce 27 nolu mesajında, elle müdahale ederek döllenmeyi gerçekleştirdiğinden bahsetmişti. Tabii nisbeten kapalı bir konteynırda yaptığı için, ertesi sezon neticesini rahat görebilmiş. Benimkiler havuzda, yavrulasa da fark edemiyebilirim, çünkü koiler taze salatayı çok seviyorlar:)) bana kalırmı bilmiyorum.
Tabii ben de konuyu iyice öğrendikten sonra, tohuma kaçacak olanları korumalı bir kaba alabilirim. Ancak nette bu tip şeyler hep konuyu iyi bilenler tarafından belirli bir seviyede anlatıldığı için, ben gibi yeni öğrenenlerin olayı kavraması zor oluyor. Mesela çok yerde, tohumlanan çiçeği alıp saf suya koyun diyorlar ama nasıl, saksısı ile olmaz herhalde, keserekmi?
Bir başka yabancı kaynakda, kapanan çiçek, sapı düz bir şekilde batıyorsa döllenmemiştir ama eğer sapı öndüle gibi kıvrılarak batarsa bilin ki döllenmişdir diye yazıyordu. Yani, sırf bu enteresan bilginin geçerli olup olmadığını öğrenebilmek bile beni heyecanlandırıyor.
Tecrübeli bir arkadaşımız bilgilendirirse çok makbule geçer.
Bu arada,dünkü mesajlarda temizlik yapan yöneticilerimize teşekkürler.
Sayın tugo,teşekkür ederim.Tecrübeli arkadaşlardan sizin ve benim merak ettiğim sorular hakkında bilgi alabilirsek çok memnun olacağım.
Kovadaki nilüferim açtı ikinci çiçekte yolda.
Penelophe
19-05-2008, 00:33
Azmin zaferi.;) Tebrikler..
İklimsiz
19-05-2008, 00:38
Olmaz, kovada yetişmez diyenlere inat:cool:
Evet, çok hoş. Dünyanın her yerinde, en önemli üreticiler de bile kovada, fıçıda üretiliyor.
Üstelik daha ulaşılabilir olduğu için, gözlemlemesi daha kolay.
Sn.Ephesos, geçen seneden bu yana hiç yavrulama belirtisi gördünüzmü? Dikkatinizi çeken, aktarabileceğiniz başka bir gelişme oldumu?
Alttan 2 ye 3 bölünüyor yavru gibi.Eski kökboğazının yanında daha minik yapraklar çıkaran yavrular oluştu ilk aldığımda tek boğazaz vardı şimdi üçtane.
Çiçek açtırmak isteyenler nilüferlerini enaz 8 saat güneş alabileceği bir yere koymalılar ancak güneş görürse açıyor zaten çiçeğide güneşgörünce açık güneş gidince kapanıyor.
Evet, sizin dediğiniz rizomdan üretim yolu ve soğanlı bitkilerle aynı uygulama. Rizomlarda gelişen bu yeni gözlerin alınması anaç bitkiyi de daha kuvvetlendirirmiş.
Tohum yoluyla üretme konusu yeni bulabildiğim bilgilerle biraz daha aydınlandı, bu bilgileri şu şekilde özetliyebilirim;(Ancak sn.ephesos gibi anaç bitkisi zaten kapalı bir ortamda olanlarda "döllenmenin sağlanması şartıyla" yanılmıyorsam, olay zaten kendiliğinden gelişiyor)
Döllenen nilüfer çiçeği, kapandığı zaman, sapı helezoni kıvrımlar alarak suya batarken, döllenmemiş bir çiçek sapı düz bir şekilde suya batar.
Tohumları toplamak için, kapalı çiçeğin etrafına ince bir kumaşdan ( bayan çorabı da olabilir) bir torba yapılır veya döllenerek batmış çiçekler 10 gün kadar sonra damıtık su dolu bir kaba alınarak, tohumların saçılması beklenir.
Bu tohumların üzerindeki jelatin kılıf çıkarılmaz (saklanacak ise uygulama farklı) ve saksıda normal bahçe toprağının üzerine serilerek, ince bir kum tabakası ile kapatılır ve saksı yüzeyi 5- 8 cm su altında kalacak şekilde su dolu bir kaba veya akvaryum cinsi bir yere konur.
Kuvvetli direk güneş çıkacak yeni bitkileri öldüreceği için, ılık ve aydınlık bir yerde saklanmaları gerekir.
Bir kaç hafta sonra ilk yeni yapraklar çıktığında, yaprak kökleri su yardımıyle birbirinden ayrılarak, bitkiler ayrı ayrı kaplara aynı tür toprakla, saksıların alt bölümüne yavaş salınımlı gübre konarak, dikilirler ve tekrar 5- 8 cm su altına yerleştirilirler. Aylık gübreleme gerekmez.
Yaklaşık 6 ay sonra fideler, daha büyük saksılara geçecek ve dış mekanda suya konulacak hale gelirler. Bu aşamada genç bitki üzerinde eğer algi oluşumu var ise bunlar mekanik olarak temizlenir. Kimyevi uygulama yapılmaz
Tohumları toplamak için, kapalı çiçeğin etrafına ince bir kumaşdan ( bayan çorabı da olabilir) bir torba yapılır veya döllenerek batmış çiçekler 10 gün kadar sonra damıtık su dolu bir kaba alınarak, tohumların saçılması beklenir.
Bulabildiğim az sayıdaki kaynak, sanki sözleşmiş gibi, bu noktada tam açık değil.
Hepsi döllenen çiçekler "toplanır" ve damıtık su dolu bir kaba konur diyor.
Komple saksı ile olması pek mantıklı değil, herhalde çiçek torbasının kesilerek toplanmasından bahsediyorlar. Yardım bekliyoruz:))
Çiçek döllendirildikten sonraki gün kapanır ve suyabatmaya başlar bence bu aşamada çiçeği tül çoraba geçirip tohumların doğal olarak saçılmasını beklemek daha mantıklı.
Emre Albayrak
01-06-2008, 16:49
Sevgilia rkadsaşlar elimde 2 kök nilüfer var ve evde büyükçe bir kovaya koydum şimdilik.. Bunları nasıl değerlendirebilirim dersiniz? Ve acaba çiçek açma oranı nedir.. Eğer zorlu bir zanaat gerektiriyor ise bunları bir serada takas malzemesi olarak kullanmayı düşünüyorum..
Penelophe
01-06-2008, 16:54
Emre Albayrak, Ephesos bu başlıkta, nilüferleri için bir leğen ve varilin birleşmesinden oluşan bir havuz yaptı nilüferlerine ve yaklaşık 2 yıldır sorunsuz açıyor çiçekleri.. Eğer balkon veya terasınızda böyle bir uygulama için yer varsa siz de yapabilirsiniz.:) Bu başlığa bir göz gezdirin.
Emre Albayrak
01-06-2008, 17:34
Hemen kurcalamaya başlıyorum efendim.. Çok teşekkürler..
Herkese merhabalar..
Uzun süre balkonda kova-saksı içinde baktığım ve sayısız çiçeklerini gündüz gece takip ettiğim nilüferlerim oldu. Şu anda artık yoklar, sadece resimleri ile idare ediyorum. Belki ileride tekrar bu sevdaya düşerim, kimbilir...
Bu sayfada taradım, bulamadım, başka sayfalarda verilmişse, tekrardan dolayı herkesden özür diliyorum. Nacizane, küçük bir tavsiyede bulunmak isterim...
Öncelikle, burada bahsi geçen sistem suyuna sıvı/kimyasal gübre karıştırılmamış, doğal olarak sade su içinde yetiştirilen nilüferler için geçerlidir.
Havuz ortamında nilüferler ve koi iyi bir birliktelik olsa da, daha sınırlı alanlarda benim size tavsiyem Black Molly cinsi akvaryum balığından edinip, erkek/dişi oranını koruyarak kova-saksınızın içine (suya alıştırarak) atmanız olacaktır.
Black Molly yabanda alg/yosunlarla beslenen bir balık türüdür; akvaryumlarda filtreli ortamda ve yem ile beslenerek yaşamaya alışkın olsalar da, kova-saksınıza kısa sürede uyum sağlayacaklar, çoğalacaklar, tüm salyangoz, larva, sinek ve oluşumunu ne yapsanız engelleyemediğiniz yosunları keyifle ve kararlı bir şekilde temizleyeceklerdir.
Onları "hiçbir zaman" yemlemeyeceksiniz, inanın hiçbiri açlıktan ölmeyecek, kova-saksınızdaki ekosistem onların yaşaması için gerekli besini oluşturacaktır. Yemlerseniz, hazır yemek bulabildikleri için akvaryum alışkanlıklarına dönerek ekosisteme gerekli faydayı sağlayamaz olurlar. Bu arada siz de onlara müdahele etmeyecek, saksıdan fazla yosunları temizlemeyecek, elinizi kovaya daldırarak onların sistemine zarar vermeyeceksiniz :)
Ben, ilk birkaç gün, hepsinin ters dönüp suyüzüne çıkacaklarından yüzdeyüz emin olarak, mini ekosistemimin başında bile bekledim, ama Mollyler dayanıklı, kısa sürede uyum sağlayıp çoğaldılar, daha sonra nilüferlerimin yanında yüzen minik minik bir sürü mollylerim oldu ;)
Dişi-erkek oranını akvaryumcudan alırken danışabilirsiniz. Benim kova-saksımda yanlış hatırlamıyorsam 2 erkek/ 4-5 dişi alıp atmıştık. Kova-saksının boyutlarını burada görebilirsiniz. Kısa sürede çoğaldılar ve genç nesil zamanla eski neslin yerini aldı. Balıkların dışkıları ve ölen balklar ise doğal gübre olarak kova-saksıda nilüferlerime besin oluşturdular.
Akvaryumdan getirdiğiniz mollyleri önce torbaları ile birlikte kova-saksınızın içindeki suya bırakmalısınız, bu sayede balıklar içine girecekleri suyun soğukluğuna yavaş yavaş alışacaklardır. Bir saat kadar sonra balıklarınızı torbadan çıkartarak (akvaryum suyunu saksıya eklemeniz tavsiye edilmez, çeşitli hastalıkları taşıyor olabilir) kova-saksınıza yavaşça bırakın. Balıkların rendi siyah olduğu için onları tekrar nadiren görebileceksiniz ;)
Dilerim bu başlıkta benim de biraz katkım olmuştur.
Bu mini ekosistemi çok uzun zaman keyifle izledim, hem gece, hem gündüz açan nilüferlerimin birini kapanırken, diğerini yanında açarken, birinin muhteşem kokusundan diğerininkine geçerken, çiçeklerinin yanında minicik balıklar atlayıp yüzerken izlemek kadar huzur ve keyfi çok az şeyde bulduğumu söylemeliyim.
Vazgeçmeyiniz!!
Havuz-gölet-kova-saksı-küvet-tanker-yoğurt kabı-pet şişe vs. içinde sevgi yetiştirmek istediğiniz heryerde bitkilerin de size sevgiyle döneceklerine inanıyorum.
Saygılarımla.
Not: Balıklarım ve nilüferlerim, Antalya'da, kış mevsiminde, saksının üzeri sera misali kapatılıp, rüzgar almayan bir noktaya çekilerek 2 yıldan uzun süre hiçbir kayıp olmadan yaşamlarını sürdürmüşlerdir.
Baykol, çok teşekkürler deneyimleriniz için.
Sevgili Niluferciler,
Bakiyorum da kovada nilufer isi baya ilerlemis, olumsuz tepkilere ragmen.
Bu sene kacinci senesi artik hatirlamiyorum ama hic bakim yapmadan bu senede ciceklerini esirgemedi sagolsun. Aslinda ben o kabi kaktuslerime yagmur suyu biriksin diye oraya koymustum ve yinede o amacla kullaniyorum. Bu sene yine birsuru yavru verdi ama malesef atmak zorunda kaliyorum.
Kova icinde nilufer yetisir mi tereddutu kalmamistir umarim kimsede, bunca ispattan sonra.
Iste benimki;
Sn.Uyar11, gözlerimiz yollarda kaldı:))
Size sormak istediğim bazı noktalar var, lütfen.
-Tohumlanma sürecinde hiç müdahale ettinizmi?
-Eski çiçek kapandıktan sonra aynı sudamı kaldı.?
-Tohumları dışarı kendisimi attı yoksa siz tohumlar jelatin gibi bir şeyin içinde belirdikten sonra, etrafından ayıkladınızmı?
-Bu arada su tazeleme falan yaptınızmı?
Cevaplarınız ve varsa ilave bilgileriniz çok makbule geçeecek.
Teşekkürler
-Tohumlanma sürecinde hiç müdahale ettinizmi?
-Eski çiçek kapandıktan sonra aynı sudamı kaldı.?
-Tohumları dışarı kendisimi attı yoksa siz tohumlar jelatin gibi bir şeyin içinde belirdikten sonra, etrafından ayıkladınızmı?
-Bu arada su tazeleme falan yaptınızmı?
Sevgili tugo,
Oncelikle belirteyim, vaktimin kisitli olusu nedeniyle cogunlukla kaktusler bolumune ugrayip cikiyorum. Cok nadir, boyle vakit buldukca ugrayabiliyorum diger konulara.
Sorulariniza gelince;
Tohumlanma suresince, sadece cicek actiginda ve polenler olustugunda, elimle suni dollemeyi yapiyorum, yani polenleri disi organin uzerine ulastiriyorum.
Eski cicek kapandiktan sonra, hic bir mudahalede bulunmuyorum. Eger curumus ve sap govdeden ayrilip, su uzerine cikmissa, alip atiyorum.
Tohumlar kendiliginden su yuzeyinde yuzmeye basliyorlar, eger toplayip atmamissam baharda kendliginden cimleniyor.
Butun bu olanlar, ayni kabin ve suyun icinde.Sadece, kaktuslere buradan su verdigimde eksilme olmussa takviye yapiyorum.
Cogu zaman da yagmur suyu ile kendiliginden dolup tastigi bile oluyor.
Tek bildigim, tohumlar su yuzeyine ciktiginda, **** olgunlasmis kapsulun icinden, su yuzeyine dagilmadan cikarilip kurutulursa, kuru olarakta saklanabiliyor ve istendiginde su icine atilarak cimlenme saglaniyor. Tohumla yetistirme uzun surdugunden sadece melez elde etmede kullanilan bir yontem.
Butun bildiklerim bunlar.
Saygilar,
Çok teşekkürler sevgili uyar11.
Netten bir çok bilgi okuyoruz ama sizin gibi birebir yaşayanlardan alınan bilgiler çok daha faydalı oluyor.
Evet, rizomlardan çoğaltmak çok daha kolay ve garantili ama tohumun da verdiği heyecan var.
Şu ana kadar ben elle döllendirme yapmamışdım, yarından itibaren deneyeceğim. Bir yerde okumuşdum, kendi kendine döllenen çiçekler kapandıktan sonra batarken sapları spiral bir şekil alırmış diye. Ben de sapı düz olanlara değil de spiralleşenlere yönelmiştim.
Kıymetli deneyimleriniz için çok çok teşekkürler.
Sevgili Niluferciler,
Bakiyorum da kovada nilufer isi baya ilerlemis, olumsuz tepkilere ragmen.
Bu sene kacinci senesi artik hatirlamiyorum ama hic bakim yapmadan bu senede ciceklerini esirgemedi sagolsun. Aslinda ben o kabi kaktuslerime yagmur suyu biriksin diye oraya koymustum ve yinede o amacla kullaniyorum. Bu sene yine birsuru yavru verdi ama malesef atmak zorunda kaliyorum.
Kova icinde nilufer yetisirmi tereddutu kalmamistir umarim kimsede, bunca ispattan sonra.
Iste benimki;
Sayın Uyar11 yavruları atmak zorundamı kalıyorsunuz?:( Buraya doğru atsanız bizde nasiplensek olmazmı?;) Geçenlerde sordum bir fide 40 ytl bana pahalı geldiği için alamadım.Türkiye'ye tatile gelirken İstanbul yolunuz üzeri ise ve sizin içinde mümkünse nilüfer yavrularıza talibim.Saygılarımla.
nilüfer ve diger su bitkileri benim yıllardır süren bir tutkum ancak uzun zamandır hayalini kurdugum bahce havuzumu gecen kasım ayında esim ve kayınvalidem ile beraber yaptık. Cift kademeli olarak insa ettigimiz havuzumun 60 cm ve 1 metre derinliği mevcut. 2 ay önce içine golden topladığım bir kac bitkiyi koydum ama yasatamadım . gecen hafta da 4 tane japon baliği ve bir adet koi balığımı aldım simdi havuzun icinde mutlu mutlu yuzuyorlar aileye birde kurbaga katıldı ama havuzumda bitkiler gormek istiyorum. ne tür bitkiler onerirsiniz? ayrıca havuz dibinde ve kenarlarda sarımtırak yosunlar oluşuyor bunlardan kurtulmanın yolu nedir?
Sayın ashtead,
5-6 aylık havuz tecrübemle kendi deneyimlerimi aktaracağım.
Su altına ve su yüzeyine konabilecek bitkiler yurdumuzda biraz kısıtlı. Rahatlıkla bulabilecekleriniz arasından benim bildiklerim:
Nilüfer ( olmazsa olmaz, çok büyük bir keyif, önceki mesajlarda resimleri, bakımları ve temin edebileceğiniz bazı yerler yazılı.)
Su mercimeği ( Balıklarınız taze salata niyetine keyifle yerler, dışarıda bir kapta tutacağınız bir miktar ile ilave üretim yapabilirsiniz)
Su marulu
Su Kannası
Su sümbülü
Japon şemsiyesi ( papirüs, iç mekanlarda yetiştirilenlerle aynı)
Su teresi ( ben de arıyorum, çok yayılgan olduğu söyleniyor)
Forumdaki sucul bitkiler bölümünde daha başka çeşitler bulabilirsiniz.
Havuza misafir olan kurbağalarla ilgili olarak da forumda çeşitli mesajlar var. Yakında sayıları artabilir.
Çeşitli türde yosunlar ve bunlara karşı önerilen çok çeşitli uygulamalar var. Yine süs havuzları bölümünde detaylarını bulabilirsiniz. Esasında yosunlaşma suyun olgunlaştığının da göstergesi. Ben önerilen çeşitli tedbirler arasından, normal havalandırma ve filtrelemenin dışında, olayı tamamen kendi akışına bırakmayı ve ortamın kendini düzenlemesi seçeneğini yeğledim şimdiye kadar. Su dolumundan ve balık/bitki ilavesinden iki ay sonra suyun 1 cm altı bile gözükmüyordu. Son 2 haftadır dibi dahil her tarafı görülür oldu, ileride daha berraklaşabileceğini zannediyorum.
Sucul bitkiler ve süs havuzları gibi ilgili başlıkları kullanarak daha fazla detay istediğiniz hususları sorarsanız, deneyimlerimi aktarabilirim.
Selamlar
Bugün İstanbul-Güneşli Pratiker'de gezerken nilüfer gördüm fiyatı ise çok cazipti 40 ytl ve kargo masrafına nisbeten 9.99 ytl ye satılıyordu.Başka bir dilek dilesem olacakmış.;).Pembe ve beyaz renk aldım.Kutunun içinde nilüferler yaprak bitinden görünmüyordu.Nazikçe dallarını yıkayıp nilüferleri temizlemeye çalıştım.
Pembe olanın üzerinde -40 / -120 cm, beyazda ise -60 / -100 cm yazıyor.Bunun manası azami ve asgari dikilme derinliğimidir?Eğer böyle ise bir havuzum olana kadar 50cm derinliğindeki çöp bidonlarından birine dikmek zorundayım.Bir sakıncası olurmu?
Bu mevsimde satıldığına göre tutar gibime geliyor.Eminde değilim.Sizce tutarmı?
Bitkiyi bu hali ile suyun içine bırakıvereceğim.Dibe çökecek.Yaprakları suyun üstüne çıkmazki.Nasıl olacak?Yeni yapraklar çıkana kadar, eski yapraklar yani yeni yapraklara besin sağlayacak yapraklar suyun içinde çürümezmi?
Nilüfer fidelerim bunlar;
Daha tecrübeli bir arkadaşımızın önerilerini beklemenizde yarar var.
Benim kendi deneyimime göre, mevcut yapraklar su seviyesine ulaşacaktır, çürüseler bile yerine gelenler daha kuvvetli oluyor. Tabii tam ve uzun güneş alan bir yere yerleştirmeniz gerekir.
Resmi görünce içim kabardı; ben olsaydım şimdiye kadar çıkarıp köklerine bakmış, çürümüş kökleri kesmiş, eğer toprak içinde boncuk boncuk gübre göremezsem, çiçekli bitkiler için satılan, yavaş çözülümlü granüle gübreden balçığın içine yerleştirmiş ve belki de fotoğrafda gözüktüğü gibi, eğer ortaya çıkacak rizomda ikinci bir üretken bölüm var ise (her nekadar ilk baharda yapın dense de) onu da ayırıp başka bir kaba koymuş olurdum.
Size bütün bunları yapmanız lazım demiyorum, benimkiler sadece deneyim, ben yaptım oldu:))
Yalnız bol güneş şart, belirtilen su derinlikleri de gelişmeyi çabuklaştırır.
Başarılar dilerim
Sayın eylems , o rakamlar azami su derinliğini gösteriyor.Bence havuzu beklemeden derhal saksılarıyla beraber kovalara yerleştirin .Riske girmenizi tavsiye etmem.
oceanheart
27-06-2008, 07:40
Sn. Eylems,
Su bitkileri konusunda beş yıllık tecrübem var ve şunu söylemek isterim ki sn. Ephesos'un söylediği gibi o nilüferleri hemen suya koymalısınız, yaprakları suyun altında kalsın hiç önemli değil o yapraklar iki günde suyun yüzeyine erişirler merak etmeyin.Yalnız saksı toprağının üzerine varsa ince mıcır koyarsanız saksıyı suya indirirken toprak kaybı yaşamazsınız ve suyunuz aşırı kirlenmez, varsa balıklar da saksı toprağını boşaltamaz böylece
arkadaslar dun havuzun suyunu boşaltıp tekrar doldurdum ve küçük japon balıklarım sabaha ölmüştü. Koi balığım hala yaşıyor. Havuzu kademeli olarak doldurdum. ilk once 20 cm kadar. 1 saat sonra balıkları içine attım. Doldurma işlemini 15 saatt yayarak yapmıştım. Balıklar en son cok hareketlilerdi. Sizce nerde hata yaptım?
Sayın Tugo,Ephesos ve Oceanheart, vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.Bugün deniz kenarından ufak taşlar ve birazda kum alıp kovanın altında zemin oluşturmaya çalışacağım.Nilüferler balçık gibi bir çamurun içinde.Çok yapışkan bir çamur.Nilüferlerimin köklerini bu balçıktan kurtarayımmı?**** birkaçgün bekleyip bu sıkışık ve yapışkan balçığın çözünmesinimi bekleyeyim?Birde sizce nilüferim bu mevsizmden sonra çiçek açarmı?
Saygılarımla.
Nilüfer, özellikle balçıkda yetişir. Kuvvetli ve uzun süreli güneş görürlerse Ekim- Kasıma kadar açtıklarını okuyorum. Benimkiler henüz ard arda açıyorlar.
Deneyim olması açısından, kovaya koymadan önce kök ve rizomuna bakmanızı, çürük kökleri ayıklamanızı tavsiye ederim. Zarar vermezsiniz, merak etmeyin.
Nilüfer yaprakları kovanın üst yüzeyine ulaştılar.Hatta yeni yaprak açıyorlar.Fide görüntüleri çok kötüydü.Şimdi eski halinden eser kalmadı.Webcam i kovanın yanına **** kovayı buraya getiremediğim için görüntüleyemiyorum.:(
Bauhausede nilüferler için granül biçiminde az salınımlı gübre aradım ama tam bir bilgi alamadım.Acaba marka **** gübrenin ismini verebilirmisiniz?
Ben de çok aradım bulamadım. Üretici gül ve diğer çiçekli bitkiler için olan granüle gübreleri tavsiye etti. Vilmorin kullanıyorum.
Arkadaşlar merhaba benimde nilüferler hakkında bit kaç sorum olacak.Geçen sene aldığım üç tane nilüferden biri çürüdü kalan ikisi şu an yaprak veriyor ,birinin yaprakları diğerine göre daha ufak ve sapları daha ince ,nilüferleri kovada yetiştiriyorum hiç çiçek almadım yapraları bir süre sonra erimeye ve çürümeye başlıyor bunun sebebi ne olabilir nasıl bir gübre kulanmalıyım?
karinca70
14-07-2008, 15:48
Ben de çok aradım bulamadım. Üretici gül ve diğer çiçekli bitkiler için olan granüle gübreleri tavsiye etti. Vilmorin kullanıyorum.
Ben serada kullanmak üzere Gartengold torf firmasından 6 ay salınımlı Florikan NPK gübre ve Florikan MegIron mineral gübresi almıştım (not: perakende olarak değil de 24 kiloluk çuval olarak). Bu gübreler sıcaklık ile salınım yaptıkları için 20 mayıs tarihinde nilüfer saksılarının içine yeterli olacağını düşündüğüm bir miktarda kullanmıştım. Tatile henüz gitmediğim için havuzun son halini göremedim, ancak babam nilüferlerin hepsinin sürekli çiçek açtığını söylüyor.
Seneye tohum satışları ile birlikte, toptan alacağım yavaş salınımlı gübreleri perakende olarak paketleyip satmayı da düşünüyorum. Yavaş salınımlı bu gübrelerler bitkileri yakma, sürekli gübreleme, dengeli gübreleme, vs.. gibi sorunlardan kurtulmuş ve emek kaybını engellenmiş oluyor.
karinca70
14-07-2008, 15:52
arkadaslar dun havuzun suyunu boşaltıp tekrar doldurdum ve küçük japon balıklarım sabaha ölmüştü. Koi balığım hala yaşıyor. Havuzu kademeli olarak doldurdum. ilk once 20 cm kadar. 1 saat sonra balıkları içine attım. Doldurma işlemini 15 saatt yayarak yapmıştım. Balıklar en son cok hareketlilerdi. Sizce nerde hata yaptım?
Dinlendirilmemiş çeşme suyu koyduysanız, suyun içindeki klor veya dinlendirilmiş bile olsa suyun içindeki çinko miktarı balıkları öldürmüş olabilir (not: Türkiye'de genelde çinko oranları düşük, ancak insanlara zararsız olan çinko oranları balıklar için öldürücü olabilir). Bu gibi durumda sudaki klor ve ağır metalleri engelleyen akvaryum ürünlerinden kullanmanız gerekiyor.
Koiler daha büyük olduğu veya bağışıklıkları daha kuvvetli oldukları için ölmemiş olabilirler. Balıkların ölmesi dışında eğer klor yüzündense, havuzdaki bakteri düzeyindeki canlı hayatı da öldürmüş olarak ekosistemi bir süreliğine sekteye uğratmış oluyorsunuz. Ben havuzu doldurmak için dinlendirme yapacak depo olmadığı için; yapı marketlerden satın alarak yaptığım reçine ve aktif karbonlu kartuşlu su arıtma ile bu sorunu gideriyorum.
denizakvaryumu
14-07-2008, 15:52
Praktikerlere çeşitli renklerde topraklı olarak nilüferler gelmiş ilgilenen arkadaşlara duyurulur.
Yavaş salınımlı bu gübrelerler bitkileri yakma, sürekli gübreleme, dengeli gübreleme, vs.. gibi sorunlardan kurtulmuş ve emek kaybını engellenmiş oluyor.
Sayın karınca70,
Gübre bilgisi için çok teşekkürler.
Bu arada bir sorum olacak, nette çok aradım bulamadım, belki sizin bilginiz vardır.
Bende 7 saksı nilüfer var, çiçeklenmelerinin iyi olduğunu sanıyorum. Mayıs ayından beri toplam 62 adet çiçek açtılar. Ancak son bir aydır hem çiçekler küçüldü hem de kestiğim eskimiş yaprakların yerine çok daha az sayıda ve de gittikçe küçülen boyutlarda yaprak verdi. Yapraklar daha önce havuzun yarısını kaplarken şu anda beşte birini falan kaplıyorlar.
Benim aklıma gelen ihtimaller;
-Şubat ayında suya koymadan önce saksı büyültürken içindeki granül gübreler biraz zayi olmuşdu, şu ana kadar gübre ilave etmedim?
- Havaların çok ısınmış olması ve havuzumun tam gün güneş görmesi?
- Rizomların yaşlı kısımlarının faaliyetlerini yavaşlatmaları ve küçük çiçek ve yaprakların yeni, genç rizomlardan geliyor olmaları?
Veya sizin aklınıza gelebilecek başka bir husus varmı?
Tekrar teşekkürler.
karinca70
15-07-2008, 13:03
Sayın karınca70,
Gübre bilgisi için çok teşekkürler.
Bu arada bir sorum olacak, nette çok aradım bulamadım, belki sizin bilginiz vardır.
Bende 7 saksı nilüfer var, çiçeklenmelerinin iyi olduğunu sanıyorum. Mayıs ayından beri toplam 62 adet çiçek açtılar. Ancak son bir aydır hem çiçekler küçüldü hem de kestiğim eskimiş yaprakların yerine çok daha az sayıda ve de gittikçe küçülen boyutlarda yaprak verdi. Yapraklar daha önce havuzun yarısını kaplarken şu anda beşte birini falan kaplıyorlar.
Benim aklıma gelen ihtimaller;
-Şubat ayında suya koymadan önce saksı büyültürken içindeki granül gübreler biraz zayi olmuşdu, şu ana kadar gübre ilave etmedim?
- Havaların çok ısınmış olması ve havuzumun tam gün güneş görmesi?
- Rizomların yaşlı kısımlarının faaliyetlerini yavaşlatmaları ve küçük çiçek ve yaprakların yeni, genç rizomlardan geliyor olmaları?
Veya sizin aklınıza gelebilecek başka bir husus varmı?
Tekrar teşekkürler.
Bence gübreden kaynaklanıyordur. Aldığınız granül gübrelerin kalitesi ve süresi ile alakalı. Benim satın aldığım Florikan gübrelerin 3 ayda eriyenleri de vardı, 6 ayda eriyenleri de, 9 ayda eriyenleri de. Ben sizin yerinizde olsam sepetlerin içine ilk koyduğunuz miktarın yarısı kadar daha gübre ilave ederdim.
Sadece yorulmuşlar , çürüme olmadıktan sonra problem yok.Kendilerini toparlarlar merak etmeyin.
Sn.Karınca 70 ve Sn.Ephesos,
Çok teşekkür ederim.
Arkadaşlar merhaba benimde nilüferler hakkında bit kaç sorum olacak.Geçen sene aldığım üç tane nilüferden biri çürüdü kalan ikisi şu an yaprak veriyor ,birinin yaprakları diğerine göre daha ufak ve sapları daha ince ,nilüferleri kovada yetiştiriyorum hiç çiçek almadım yapraları bir süre sonra erimeye ve çürümeye başlıyor bunun sebebi ne olabilir nasıl bir gübre kulanmalıyım?
YUkarıdaki mesajımda belirttiğm gibi bazı problemlerim var,forumdan gübre konusunda fikir sahibi oldum ama diğer problemler için yardıcı olursanız sevinirim.
Kullandığınız suda aşırı klor olabilir , yeterince güneş almıyor olabilirler , kullandığınız kovalar dar olabilirler , aldığınız gibi o küçük saksılarda kovaya yerleştirdiniz ise kökler yeterince besin çekemiyor olabilirler , su seviyesi yeterince derin olmayabilir.
Bunları bi göz önüne alarak nilüferlerinizi birdaha inceleyin ve lütfen resim ekleyin daha iyi yardımcı olabiliriz sanırım.
Geçen yıl başından ayrılmadığım nilüferlerimi bu yıl haftada bir gün görebiliyorum. Su yemyeşil yosun içinde. Ama ilginçtir ki nilüferler geçen yıldan daha sağlıklı. Bu yıl daha güneş alan bir yere koymuş olmam bunda etken. Ama çokta ilgilenmemek, biraz kendi haline bırakmak mı gerek acaba?
Kullandığınız suda aşırı klor olabilir , yeterince güneş almıyor olabilirler , kullandığınız kovalar dar olabilirler , aldığınız gibi o küçük saksılarda kovaya yerleştirdiniz ise kökler yeterince besin çekemiyor olabilirler , su seviyesi yeterince derin olmayabilir.
Bunları bi göz önüne alarak nilüferlerinizi birdaha inceleyin ve lütfen resim ekleyin daha iyi yardımcı olabiliriz sanırım.
Sayın ephesos cevabınız için teşekkür ederim.Evet paketin içinden çıkan sepete dikmiştim, bu günlerde kovayı büyütmeyi düşünüyorum şimdi daha büyük bir saksıya koysam bir problem olurmu ,paketin içinden çıkan granül killerden nerde bulabilirim ,geçen sene dikerken toprakla granül kili karıştırıp öyle sepete dikmiştim bu seferde aynımı yapayım yoksa sizin başka tavsiyeleriniz varmı.
Çürüme yoksa canlatmayın yerlerinden ama gübre takviyesi işe yarayacaktır.
Sn Denizakvaryumu teşekkürler! Mesajınızı okuduktan sonra Yellow Nymphaea benim oldu. Hazır bekleyen plastik sepet şeklindeki saksıya geçirdim. Suya koydum. Umarım çiçeğini de paylaşırım. Acaba bu sene açar mı?
denizakvaryumu
16-07-2008, 19:14
Güle güle büyütün, burada yazılanlara uyulursa çiçek açmaması için sebep yok ancak bu sene açacağını sanmam.
Çürümeye karşı tedbiren fungusit uygulayın derim.
Çürüme yoksa canlatmayın yerlerinden ama gübre takviyesi işe yarayacaktır.
Peki gübre için marka tavsiyeniz varmı?
Sayın cenoz , ben hiç o granür gübrelerden kullanmadım sadece şubat ayında orjinal saksısından çıkarıp altına toprak ilavesi yaptım o toprağın içinde ki yüzde yetmişi kildi hayvan gübreside vardı baya işe yaradığını gördüm .
Sayın ephesos,
Şimdiye kadar hiç kendi tohumundan yavrulama yaptımı?
Hayır ama tamda emin değilim , yani ilk çiçeği tohum verdi bende onları suya attım bilmem belki tutmuştur.
karinca70
17-07-2008, 13:33
Sayın ephesos cevabınız için teşekkür ederim.Evet paketin içinden çıkan sepete dikmiştim, bu günlerde kovayı büyütmeyi düşünüyorum şimdi daha büyük bir saksıya koysam bir problem olurmu ,paketin içinden çıkan granül killerden nerde bulabilirim ,geçen sene dikerken toprakla granül kili karıştırıp öyle sepete dikmiştim bu seferde aynımı yapayım yoksa sizin başka tavsiyeleriniz varmı.
Yüz maskesi yapımı için aktarlarda satılan killerden kullanabilirsiniz. Kullandığınız granül killer zaten suya girince balçığa dönüşüyor.
Sn Karınca 70 sizden aldığım captan ı yeni aldığım nilüfere nasıl verebilirim? İlk defa fungusit kullanacağım yardımcı olurmusunuz? Sim organikten birkaç damla verebilir miyim?
karinca70
21-07-2008, 15:48
Sn Karınca 70 sizden aldığım captan ı yeni aldığım nilüfere nasıl verebilirim? İlk defa fungusit kullanacağım yardımcı olurmusunuz? Sim organikten birkaç damla verebilir miyim?
Captan içeren suda banyo yaptırabilirsiniz. Sim organik de birkaç damladan daha fazlasını verebilirsiniz bence.
Selam
Ben şu sıralar İstanbulda Erenköy Ruh sinir in baçesi dışında legal yollardan nilüfer çiçeğini nasıl edinebilirim.
Hoşçakalın
İstanbul'da başka yerlerde de olabilir tabii ama benim bildiğim Mine Flora' da satılıyor. Google'a bu isimle girerseniz iletişim bilgilerini bulursunuz.
Saksıda yetiştirdiğim nilüferlerimin yaprakları bozulup çürümeye başlamış. Yapraklar üst üste geldiği için bazısı güneş almıyor ve sararıyordu. Bozulup çürümenin sebebi de bu olabilir mi?
Lotus'ların (Nelumbo nucifera) köklerinden çok güzel kızartma ve yemek yapıldığını biliyor muydunuz?
Hocam varsın onlar yesinler biz seyrine bakalım , onların yemedikleri birşey yokki .Lezzetlide görünmüyor değil hani :D
Selam
Ben şu sıralar İstanbulda Erenköy Ruh sinir in baçesi dışında legal yollardan nilüfer çiçeğini nasıl edinebilirim.
Hoşçakalın
Belgrad ormanı Kömürcü bendinin sonuna doğru nilüferler var. Oldukça sığ suda. Normal çizme yeterli olur.
Sayın otugay , bunu yapmak sizce legal mi ? Doğaya dokunmayalım arkadaşlar , ilgilenmek isteyen azıcık kıysın paraya okadar fazlabirşeyde değil zaten, alsın şu adresten.www.palmiyemerkezi.com istediğiniz renk var.
Nilüferimin yapraklarını kırılmış,parçalanmış halde bulmaya başladım. Sanırım kuşlar, özellikle kargalar parçalıyor. Bunu engelelmek için yapabileceğim bir şeyler var mı:confused:
Nilüferimin yapraklarını kırılmış,parçalanmış halde bulmaya başladım. Sanırım kuşlar, özellikle kargalar parçalıyor. Bunu engelelmek için yapabileceğim bir şeyler var mı:confused:
Sn.abk,
Benim nilüfer havuzum tam büyük bir martı kolonisinin yaşam alanının ortasında.
Tabii karga ve diğer kuşlar da var.
Martılar 1-2 defa, havuzun bitkisiz, yüzeyi boş bölümüne indiler, yıkandılar ama bitkilere bu açıdan zarar vermediler.
Yalnız, su içmek için havuz kenarına konduklarında, eğer önlerine gelen yerde yaprak veya yüzer bitki var ise (gözlerimin içine baka baka) onları alıp dışarı attılar.
Onlara havuzun hemen arkasına su içecek ve ufak bir banyo yapacakları leğen vs koydum. Ayrıca, iniş ve kalkış yapmaları için serbest alana ihtiyaç duyduklarını görünce, havuz kenarına çeşitli saksılı veya toprakda bitki yerleştirdim. Artık hiç rahatsız etmiyorlar.
Kargalar bugüne kadar hiç ilgi göstermedi, serçeler ise olağan üstü nazik ve hanım hanımcık.
Sizin probleminiz, aşırı rüzgarda hırpalanma olabilirmi? Fırtınalı zamanlarda ben yaprakların savrularak zedelendiğini görüyorum.
Bence biraz havuz kenarını kalabalıklaştırın ve durumu izleyin.
Havuzun üstüne ağ çekmek gibi önlemler de var ama hem çok çirkin bir görüntü olabiliyor hem de kuşların ağlara takılması gibi daha kötü bir olay da meydana gelebilir.
Ayrıca, balık misinasını havuzun üstüne germenin, misinanın titreşimlerinin çıkardığı seslerin kuşları kaçırdığı söyleniyor, ben denemedim.
Bir ara sopalara pazar torbaları takmışdım, korkuluk olarak, büyük kuşlarda işe yaradılar.
Eğer su içecekleri kaplar vs yerleştirirseniz, oraya hemen alışıyorlar, havuzu rahatsız etmiyorlar.
Aynı sorunu ben de yaşadım ne yaptımsa olmadı ensonunda leğenin üzerini geniş boşlukları olan telle kapattım tekçare bu bence yoksa güvercinler yaprakların üzerine çıkmaya çalışınca yaprakları param parça ediyorlar.
Benim havuzum yok, büyük saksıda nilüfer yetiştiriyorum. Haliyle nilüfer yaprakları tüm saksı yüzeyini kaplıyordu. Su içmek isteyen kuşlar yaprakları parçalayıp dışarı atıyor olabilir. Başka bir kapta su koymayı deneyeceğim. Umarım işe yarar. Çünkü nilüferim hemen hemen yapraksız kaldı.
Sayın abk aynı şeyleri yaşadım bende kovada yetiştiriyorum akşam resim eklerim.
Belgrad ormanı Kömürcü bendinin sonuna doğru nilüferler var. Oldukça sığ suda. Normal çizme yeterli olur.
Malesef bahsettiğiniz yerde tek nilüfer dahi yok. Bugün gezmeye gittim ve göremedim. Sanırım katliama uğramış.
Oradaki nilüferler az alanda aşırı yoğunluktan oldukça kötü haldelerdi. Anlamayan kişilerin pek rağbet edeceğini zannetmiyorum. Kış sonu seyreltme yapacağımdan hatırlatırsanız yumru verebilirim. Bir miktar da Kirazlı bende koymayı düşünüyorum, orası ziyarete kapalı.
Yazıyı gönderdikten sonra aklıma geldi. Geçen yaz yağış azlığından su seviyesi düştüyse ölmüş olabilirler. Çünkü yaklaşık 20-30 cm. derinlikteydiler.
nilüfer istiyenler istanbul samandrada mine flora fidanlığında bulabilirler .Devamlı bol ciçek açan acık pembe rengini tavsiye ederim selamlar
nilüfer istiyenler istanbul samandrada mine flora fidanlığında bulabilirler .Devamlı bol ciçek açan acık pembe rengini tavsiye ederim selamlar
Biraz önce Mine Flora' nın web sayfasından nilüfer fiyatına baktım 75 ytl yazıyor.Bu fiyat çok hemde çok fazla. Real ve Pratiker mağazalarında 9.90 ytl ye satılıyor.
Güvercinlerden ancak böyle koruyabiliyorum.
pandora.u
29-08-2008, 11:13
Öncelikle iyi akşamlar.Bu siteye yaklaşık 8 ay önce üye oldum.orkidelerim vardı bakımı hakkında çok bilgi edindim.
Şimdi sıra nilüferdehep bir nilürim olsun, açmasını seyredeyim isterdim.Herkes evde bu işin olmayacağını bir gölete ihtiyacım olduğunu söledi.Benim nilüfere olan ilgimi farkeden arkadaşım abant gölünden 3 kök (gizlice çünki yasak ve cezası var)almış bana getirdi.Bende bir köyde bulunan göletten balçık aldım kovanın dibine koydum,nilüferleri balçıga yerleştirip üstünü mıcır taşlarıyla hafif kapadım ve bahçeye koydum.yapmam gereken başka birşey varmı,bu şekildede yaşarlarmı?3 gündür nilüferlerle ilgili yazıları okuyorum,hatta balık bile koymamızı sölemişler ama suyun devir daim yapmadıgı yerde yaşamazki..
Çok özür dilerim heyecandan kendimi tanıtmadan konulara girdimBen boluda yaşıyorum bir köyde oturuyorum.devlet memuruyum,çiçekleri özellikle değişik olanlarla ilgilenmeyi çok seviyorumm..
saygılar sema
Sayın pandora.u
Ephesos, abk gibi kovada yetiştiren arkadaşlar muhakkak daha detaylı bilgi vereceklerdir ama ben güneş almasına dikkat etmenizi ve yılda 2 kere balçığına yavaş salınımlı granül gübre (kovada olduğu için belki sıvı gübre de işe yarıyabilir, emin değilim) önereceğim.
Bu arada, nilüferleri aldığınızda üzerlerinde çiçek varmıydı, siz aldıktan sonra çiçek açtılarmı gibi hususları da belirtir, hatta yaprak oluşumlarını gösterebilmek açısından bir de fotoğraf ekliyebilseniz, daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz, kanımca.
Saygılar
pandora.u
29-08-2008, 13:11
Nilüferleri daha yeni aldım.Henüz bir hafta oldu.Sanırım çiçek açmamışlardı ama diger nilüferlerin çiçekleri geçmişti. O gölde sarı beyaz nilüferlerin oldugunu biliyorum ama bendeki hangisi bilemiyorum.Büyük yaprakları var.Resim çekemiyorum şimdilik.Ama en kısa zamanda çekip sizlerle paylaşıcağım..
Sarı çiçek açacakların yaprakları kahverengi/yeşil kamuflaj gibi renkli olur, benim bildiğim.
pandora.u
29-08-2008, 14:19
Yapraları yeşil, çok koyu bir yeşil degil ama.tek renk kahverengisi yok.Beyaz olma ihtimali var o zaman:)
Bu mevsimde doğadan sökülerek kovaya **** başka biryere aktarılan bir nilüferin yeni yerine adapte olacağını hiçsanmıyorum keşke doğadan sökmek yerine hobiniz için biraz bütçe ayırp satın alsaydınız ( www.palmiyemerkezi.com ) .
Olanolmuş üçünü ayrı kaplara dikseydiniz.Büyük ihtimalle zamanla bütün yaprakları çürüyüp kaybolacaktır ( umarım olmaz ) , rizomlar sağlamidiyse kova/lar ı boşaltmayın seneye şubat sonu mart gibi canlanabilir.
pandora.u
29-08-2008, 17:16
Ephesos teşekkür edim.Ama ben zaten çiçeklerim için bir bütce ayırıyorum.Nilüferleri ben almadım gölden bana arkadaşım getirdi,süpriz oldu benim için.Bende yaşatmaya çalışıyorum.Ve inanıyorum bunuda başarıcam.Bu siteyi çok seviyorum ve burda yazılanları okuyarak çiçeklerime uyguluyorum.
Daha önce orkideler için görüş almıştım.Ölmek üzere olan orkidem şimdi çok sağlıklı ve cattleya orkidemse kalabalık bir aile oldu.Bakımları ve onları almak içinde bir bütçem vardı.
Palmiyemerkezi.com araştırdım ve bir mail gönderdim dün.Nilüfer çeşitleri hakkında araştırma yaptım hangilerini yetiştirebilirim sığ suyu sever diye.Rubre(cüce kırmız),Aurore,Chromotella, ve Gonnore bakmak istediğim nilüferler.Cevap vermelerini bekliyorum.
pandora.u
29-08-2008, 17:24
Bilgi edinme yetmiyor.Deneyip tecrübe sahibi olan sizlerden,deneyimlerinizden yararlanmak istiyorum.O nedenle yazdıklarınızı dikkatle okuyup uyguluyorum.Çok güzel ve sağlıklı çiçekleriniz var.sizi kutluyorum.
Sayın pandora.u , ne yaptınız nilüferleriniz ne durumda ? Resim ekleyebilir misiniz ? Çürüme falan oluştu mu ?
Daha önce nilüfer yapraklarını parçalanmış halde bulduğumu yazmıştım.Tugo ve Ephesos'un önerileri doğrultusunda delik olmayan yayvan bir saksıya su doldurarak nilüfer saksımın yanına yerleştirdim. Kuşlar buradan su içmeye başladılar ve nilüferimin yaprakları yeniden canlandı. Hatta bir çiçek açtı.Şimdi ikinci çiçekde gelmek üzere. İlk çiçek açtığında ben yazlıktan ayrılmak zorunda kaldım. Bir hafta sonra çiçekten hiç bir iz kalmamıştı. Bu normal midir?
Daha önce nilüfer yapraklarını parçalanmış halde bulduğumu yazmıştım.Tugo ve Ephesos'un önerileri doğrultusunda delik olmayan yayvan bir saksıya su doldurarak nilüfer saksımın yanına yerleştirdim. Kuşlar buradan su içmeye başladılar ve nilüferimin yaprakları yeniden canlandı. Hatta bir çiçek açtı.Şimdi ikinci çiçekde gelmek üzere. İlk çiçek açtığında ben yazlıktan ayrılmak zorunda kaldım. Bir hafta sonra çiçekten hiç bir iz kalmamıştı. Bu normal midir?
Çok doğru Sayın abk, ben de havuzumu, hemen yan tarafına, inişi kalkışı kolay olan bir yere koyduğum, ayrı büyüklüklerde (biri banyo için diğeri içmek için) iki adet kap sayesinde koruyorum. Alan memnun satan memnun.
Nilüfer çiçekleri 3-5 gün süreyle açık kalabiliyorlar. Ben ilk senem olduğu için her açanı fotoğraflayıp, listeliyerek arşivliyorum, seneye hangi türler hangi aylarda az/çok açmış vs. şeklinde bir bilgi olacak elimde.
Yoldaki çiçeğinizi bekleyin ve doya doya zevkine varın.
Nilüferler genelde mart sonu nisan başı açmaya başlar çiçeklenme aralığı rizomun yaşına , güneş alma süresine , gübrelemeye ve yerine (bulunduğu havuzun vs. genişliğine ) bağlı olarak 1 ay aralıkla yeniden açabiliyor .
Benim ikiyıldır gözlemlerim bunlar sayın tugo .
Oldukça detaylı bir liste tutuyorum. Tabii tek eksiğim, aldığım rizomların hangisinin genç, hangisinin gelişmiş veya içi geçmiş :)) olduğunu bilememem.
Havuzdaki 7 saksıyı 23.02.2008 de suya indirdim, ilk çiçek 03.05 de geldi, bugüne kadar 7 saksı toplam 98 çiçek verdi ama bu arada J.Brydon (kırmızı) 6, Gonnore (beyaz) 7 adet ile en az çiçek açanlar olurken Sulphuria (sarı) 28 çiçekle liderliği sürdürüyor.
Bakalım kapanışda nasıl bir tablo oluşacak. Bu arada seneye sezon öncesi nilüferleri elden geçirirken tabii bu açtıkları çiçek adediyle rizomların durumunu da karşılaştırmış olacağı.
Ayrıca yeni sezon öncesinde bir tanesini de kovaya alıp eve çıkarmak istiyorum, her dakika yakınımda olsun diye:))
Genç rizomların yaprakları yaşlı olanlarınkine göre ebat olarak daha küçüktür iyi gözlem yaparsanız daha birçok ayrıntıyı farkedebilirsiniz.
Genç rizomların yaprakları yaşlı olanlarınkine göre ebat olarak daha küçüktür iyi gözlem yaparsanız daha birçok ayrıntıyı farkedebilirsiniz.
Teşekkür ederim ephesos;
Evet su üstündeki yaprak görüntüsünden ben de tahmin etmişdim ama aceba sıcaklardan bitki yaprak küçülterek kendisini mi koruyor diye bir tereddütüm de var. Ağustos başından beri sadece küçük yapraklar kaldı. Pişti zavallılar. Seneye üstüne bir file örtmekde yarar var herhalde.
Neyse, seneye mart ayında falan saksıları elden geçirince birşeyler daha öğrenmiş olacağım.
Kovaya alıp eve çıkarmayı düşündüğüm nilüferi, çıplak kök olarak tutmayı denemek istiyorum. Ne dersiniz?
Topraksız olunca çok güçlü olmuyorlar diye yazan kaynaklar var ama?
Esasında, bu tecrübeyi yaşadıktan sonra havuzdaki tüm nilüferleri çıplak kök bırakmak istiyorum. Diğer çıplak köklü bitkilerim çok güzel görüntü veriyorlar, ayrıca saksılar da hiç yakışmıyor.
Sizin kovada yetiştirmeyle ilgili bilgilerinizden yararlanacağım.
Saygılar
Sayın tugo , izlemlediğim kadarı ile küçük yapraklar yeni rizomlara ayit.
Aksine dahafazla güneş ışığı toplayabilmek için yaprak boyutuda büyüyor ,yaşlı yapraklar kuruyup çürüyebiliyor .Dikkat ettiyseniz yeni rizomların yaprakları direk su üstüne çıkmıyor önce suyun altında bir süre gelişiyorlar genellikle büyük yapraklar ölmeye başladığı zaman bitki sualtında yeni rizomlar oluşturuyor ve zamanlada bahsettiğiniz o küçük yapraklar çıkmaya başlıyor su yüzüne.
Bence gölgeleme yapmanız olumsuz sonuçlar doğuracaktır çiçek açmada gecikme vs.
Topraksız olayına gelince denemedim tecrübemde yok , sanırım çok zor olacaktır bakımı.
Ayrıca ben nilüferlerimi kovaya ayrı bir saksı içerisinde koymuyorum , saksısından çıkarıp direk kovaya dikiyorum tabi kil , toprak , gübre takviyesi yaparak.
Tabii sizin kovada saksıya ihtiyacınız yok. Havuzda, hele de şu aralar su tam temizlenmiş, dipte herşey gözükür vaziyetteyken plastik saksılar çok çirkin gözüküyor.
Bazı yabancı sitelerde çıplak kök üretenleri okuyorum ama tabii ne derece güç kaybına uğruyorlar, bunu anlamak için yapıp görmek lazım.
Evde, büyük çöp bidonunda balçık ve ağzına kadar suda yaşan, boyu 2,5 metreyi bulan japon şemsiyemi, ilk baharda çıplak kök olarak havuza koydum, rüzgarın kırdığı uzun dalları budadım, suyun içerisinde gerçekten çok güzel bir kök yapısı geliştirdi, görünümü çok güzel ve belki de güç kaybına uğradığı için bir yığın 50-60 cm lik dal verdi, bu da benim işime geldi tabii.
Bir nilüferime kıyıp, ben kovada topraksız olarak deniyeyim, sıvı gübre falan kullanarak, bakalım görelim:)) Eğer olursa bu defa büyük bir cam konteyner peşine düşmem gerekecek, kök salınımını da görünür yapmak için. Tecrübe olur:))
Teşekkürler.
Sayın tugo , o japonşemsiyesinden birkaç dal bende isterim .
Sıvı gübre kullanman alge oluşumunu tetikleyecektir , bence temiz akvaryum kumu ve yavaşsalınımlı tablet gügre kullan .Nasıl yaparsan yap sonucu çok merak ediyorum şimdiden.
Son bir tavsiye havuzun içindeki saksıları etrafını uygun taşlarla kapatırsan hem kamufile etmiş olursun hemde daha doğal bir görüntü olmuş olur.
Kolay gelsin.
Ben nilüferime çiftçilerin "kök gübre" dediği gübreden koydum. Bu gübre kahverengi minik yuvarlaklar şeklinde ve normalde ekim öncesi toprağa karıştırılıyor diye biliyorum. Bende nilüferimin toprağına karıştırdım. Tesadüf olabilir ama nilüferimin çiçek açması da gübre verdikten bir kaç hafta sonra gerçekleşti.
Sayın abk,
Pek anlamam ama, mantık yürütünce, uygulama kova içinde olduğu için, gübrenin yavaş salınımlı olup olmamasının bir önemi yoktur herhalde. Neticede koyduğunuz gübre çabuk erise de havuz suyuna değil, kısıtlı ortamdaki suya yayıldığı için herhalde etki etmiştir.
Gübrelemenin hemen üstüne çiçek açması tabii tesadüf de olabilir.
Daha nice çiçeklere, dileği ile.
Nilüferlerini kuşlardan korumanın yollarını arayan arkadaşlara bir önerim var. Büyükçe bol ses çıkaran cinsinden bir ya da birkaç tane rüzgar çanı assınlar balkonlarına. Ben mumlar ve rüzgar çanları sayesinde yarasalardan kurtuldum. Bence işe yarayabilir. Hem çok dekoratif de duruyor.
Arkadaşlar merhaba ben niliferlerin kovasını değiştirmeyi düşünüyorum daha büyük bir kova buldum ,2 kök nilüferm var ilk aldığım sepetin içinde duruyorlar, ben şimdi sepeti çıkaraıp yeni aldığım kavanın dibine kumu sersem onun içine diksem olurmu yoksa illa saksıların içine dikip'mi koymak lazım ve zamanımıdır şimdi?
(kum ve kil oranı ne kadar olmalı)
Yüzde %50 kil , %20 hayvansal gübre ,% 30 kum.
Ancak bu işlemi şubatta yapmalısınız.
pandora.u
10-09-2008, 17:26
Sayın ephesos nilüferlerimin büyük olan yaprakları çürümeye başladı.Fakat yeni ve sağlıklı yapraklar geliyor.Dediğiniz gibi kovası çok küçük kaldı,bende büyük kova buldum.Ama henüz değiştirmedim.Sizin kova ve legeni birleştirerek yaptığınız gibi yapmak istiyorum.Acaba bunu şimdi mi yoksa şubatta mı yapmalıyım? Resim koyamıyorum çünki bunun için donanımım yok.komşulardan temin etmem lazım:)
Bolu da ekimden sonra herşey kurur malum iklim.Şubatta hazır edin ama.
Kovayı suyunun tamamen donmayacağı nispeten korunaklı biryerde tutun içine kar dolmasın problem olacağını sanmıyorum ama tedbiren bunlara dikkat edin bence.
pandora.u
10-09-2008, 17:50
Evet malesef soğuk memleketteyim.şuan bile gece ısısı 10 derece.
Kovayı korunaklı bir yere alırım.Birde geçen internette yayınlanmış.Abanttaki nilüferlerin çok artması sebebiyle göldeki balıkların yaşam alanları daralmaya başlamış.Bu konuda yetkililer çalışma başlatacaklarmış.onun İçin şimdi bir nebzede olsa rahatladım,bu olaydan son derece rahatsız olmuştum.
:D gidip birazdaha yolalım mı ?:D Boşverin doğa kendiişini halleder.:D
pandora.u
10-09-2008, 18:02
:D yook artık böle yapılmıcak tabii.
Palmiyamerkezi'ndende bir cevap alamadım.Ulaşabileceğim başka adresileri varmıdır sizde.:p Rica etsem
:D yook artık böle yapılmıcak tabii.
Palmiyamerkezi'ndende bir cevap alamadım.Ulaşabileceğim başka adresileri varmıdır sizde.:p Rica etsem
Mailinize cevap mı gelmedi?
Telefon ile hatırlatın (0252 262 28 92) normalde çok iyi servis verirler hatta sahibi Ragıp Bey kendisi şahsen ilgilenir.
Yüzde %50 kil , %20 hayvansal gübre ,% 30 kum.
Ancak bu işlemi şubatta yapmalısınız.
Cevabınız için teşekkürler.
Peki kovaya koyacağım kumun yüksekliği ne olmalı?Daha önceki sepetin yüksekliği yeterlimi?
Nilüferlerimin yaprakları birer birer ölüyor. Yeni yaprak oluşumu olsada çok minikleştiler. Bu durum dinlenmeye çekildiğinin belirtisi midir?
Cevabınız için teşekkürler.
Peki kovaya koyacağım kumun yüksekliği ne olmalı?Daha önceki sepetin yüksekliği yeterlimi?
Alt kısmına 10-15 cm kadar yayın, nilüferinizi saksısından çıkarın ve eski toprak seviyasinin birkaç cm üzerine çıkacakkadarda üstüne ilave edin.
Nilüferlerimin yaprakları birer birer ölüyor. Yeni yaprak oluşumu olsada çok minikleştiler. Bu durum dinlenmeye çekildiğinin belirtisi midir?
Evet olabilir,uzun süre güneş almaya devam ediyorsa problem yokdemektir, yaprakların fazla büyüyemesi güneşışığını yeterli kadar almadığı zamanda olur,miyadını dolduran yapraklar doğal olarak ölecektir; sorun olduğunu sanmıyorum.
adnankaraer
19-09-2008, 09:07
bir havuz yaptım güzel de oldu. şimdi bir nilüfere ihtiyacım var. bayramoğlu/gebzedeyim. Yardımcı olur musunuz?
bir havuz yaptım güzel de oldu. şimdi bir nilüfere ihtiyacım var. bayramoğlu/gebzedeyim. Yardımcı olur musunuz?
Bildiğim kadarıyla, İstanbul/ Samandıra' da Mine Flora' da, Köyceğiz' de Palmiye merkezinde var. Bu isimlerle Google yapabilirsiniz.
doktorkbb
03-11-2008, 15:30
merhaba, izlediğim bir japon filminde büyük bir küp içinde nilüfer yetiştirildiğini gördüm. Hayran kaldım. Böyle bir şey yapmak istiyorum. Malatyada yaşıyorum. Nereden nilüfer bulabilirim? Bana yardımcı olurmusunuz? Selamlar
Bu linkte (http://dukkanlar.gittigidiyor.com/TUFAN_SHOPPING_CENTER/Diger/) tohum satışı yapılıyor bir bakın. Ben de Selahattin Yılmaz'ın tavsiyesi ile buradan on adet tohum aldım.
doktorkbb
04-11-2008, 10:08
Tekrar merhaba, gittigidiyor.com da nilüfer tohumları buldum. Tevrübesi olan var mı? Almaya değer mi? tohumdan nasıl yetiştirilir?
http://urun.gittigidiyor.com/KARISIK-NILUFER-CICEGI-20-TOHUM-BEDAVA-KARGO_W0QQidZZ13141775
Ben bir deneme yaptım ama bir yanlışlığın kurbanı oldum ve netice alamadım.
Nette çok detaylı ve değişik tarifler var. Bence en doğrusu, üyelerimizden bunu başaranların uygulamalarını anlatmaları. Bizler için daha pratik olacak.
Tekrar merhaba, gittigidiyor.com da nilüfer tohumları buldum. Tevrübesi olan var mı? Almaya değer mi? tohumdan nasıl yetiştirilir?
http://urun.gittigidiyor.com/KARISIK-NILUFER-CICEGI-20-TOHUM-BEDAVA-KARGO_W0QQidZZ13141775
Bence Tohumları ekmek için Haziran, Temmuz, Ağustos aylarından başka bir ay denemeyin. Bu aylardan birinde resimdeki şekilde bir kaba toprak tohumları 1mm kadar örtecek şekilde, kaba ekip kabı küçük bir havuzun sığ kısmına bırakabilirsiniz. Hiç müdahele etmeden yaklaşık 1 ayda çimleniyorlar.
Bu Avusturalya sitesinde nilüferin toprakaltı yumrusu (rizom) satılıyor.
http://www.greenharvest.com.au/seeds/organic_seeds_index.html
Ana sayfa ortalarında resmi var. Bu site Türkiye'ye korumalı zarfla gönderiyor. Nilüfer rizomu 12$ + 6$ ulaşım bedeli ; 18 $'a önümüzdeki yaz pembe çiçekler açacak bir nilüfer rizomuna sahip oluyorsunuz.
Bence en doğrusu, üyelerimizden bunu başaranların uygulamalarını anlatmaları. Bizler için daha pratik olacak.
Sn.mahon67 çok teşekkürler. Evet mesaj sizeydi ve hemen almışsınız :))
Gayet pratik bir uygulama ile netice alınabileceğini öğrenmiş olduk.
Yalnız bir sorum olacak. Bu uygulamanızı yaz ayında mevcut çiçeklerden alınan tohumlarla da (tohumlar taze iken) yaptınızmı?
Saygılar
doktorkbb
05-11-2008, 14:16
mine florada nilüfer satışı varmış. Yalnız su derinliği en az 50 cm olmalıdır diyorlar. Ben kovada nilüfer yetiştiren arkadaşlara kovaların boyutlarını derinliğini sormak istiyorum. Bizimle fotoğraf vs paylaşırlarsa herkes çok mutlu olur kanısındayım. Şimdiden teşekkürler...
mine florada nilüfer satışı varmış. Yalnız su derinliği en az 50 cm olmalıdır diyorlar. Ben kovada nilüfer yetiştiren arkadaşlara kovaların boyutlarını derinliğini sormak istiyorum. Bizimle fotoğraf vs paylaşırlarsa herkes çok mutlu olur kanısındayım. Şimdiden teşekkürler...
Benim nilüferler, derinliği 50 cm olan büyük çöp kovasında duruyorlar. Çiçek te açtılar hallerinden memnun gözüküyorlar.
kaybol.2008
29-12-2008, 20:50
Selamlar.
Benim kovada başlayıp, toprak küpte devam eden nilüfer denemem ile ilgili bir sorum olacak.
Palmiye Merkezinden aldığım -saksıda- “Aurora”(Değişken)" nilüferimi; havanın genelde ayaz olması, deneme amaçlı balkona koyduğum bir kova suyu sabah donmuş halde bulmam vb nedenlerden ötürü açık havaya koymaya kıyamadım.
Nilüfer evin içinde boş odada duruyor. Ev her daim sıcak. Derece ile hiç ölçmedim ancak çoğunlukla kısa kollu tişört ile üşümeden gezebilecek kadar sıcak.
Bir baktım nilüferin taze iki yaprağı suyun yüzeyinde. Bu iki taze yapraktan sonra dışarı koymak şu an için pek akıllıca gelmedi.
Sorum şu "nilüfere bahar geldi muamelesi yapmalı mı",
kaybol.2008
29-12-2008, 20:54
Sayın doktorkbb,
Benim toprak küpün yerden yüksekliği: 53cm, ağız genişliği=çapı:55cm
Arkadaşlar güzel çalışma ve nilüferler gördüm. Hepsi birbirinden güzel. İmkansızlıklar içinde her biri bir mücevher değeri kazanmışlar. Güle güle seyredin
Peki ben bir şelale ve önüne küçük bir devirdaim havuzu yapayım diyorum. Yanıbaşımızdaki gölde nilüferler çok onlardan nasıl alıp üretebilirim. Havuzun yosunlanmasının önüne geçmek gerekmiyor mu yosunun zararı var mı?
İklimsiz
29-12-2008, 23:18
bir kaba toprak tohumları 1mm kadar örtecek şekilde, kaba ekip kabı küçük bir havuzun sığ kısmına bırakabilirsiniz. Hiç müdahele etmeden yaklaşık 1 ayda çimleniyorlar.
Tohumlara müdahale etmiyor musunuz gerçekten, çatlatma falan?
Arkadaşlar güzel çalışma ve nilüferler gördüm. Hepsi birbirinden güzel. İmkansızlıklar içinde her biri bir mücevher değeri kazanmışlar. Güle güle seyredin
Peki ben bir şelale ve önüne küçük bir devirdaim havuzu yapayım diyorum. Yanıbaşımızdaki gölde nilüferler çok onlardan nasıl alıp üretebilirim. Havuzun yosunlanmasının önüne geçmek gerekmiyor mu yosunun zararı var mı?
Hocam nilüferler durgun sularda yaşarlar öncelikle şelalenizin nilüferin olduğu kısımı fazla dalgalandırmaması gerek, havuzun derinliği iyibir gelişim gösterebilmesi için enaz 50cm olmsı gerek, şubatta gölden balçığıyla beraber bir rizom söküp havuzunuza yerleştirebilirsiniz.
Genede satın almanızı salıkveririm.
Tohumlara müdahale etmiyor musunuz gerçekten, çatlatma falan?
Nilüfer tohumları lahana tohumundan daha küçük olduğundan çatlatma vs imkanı yok. Lotuslar ise tohumun bir kenarından bıçakla kesik atılarak daha kolay çimlenmesi sağlanabilir.
Arkadaşlar nilüfer tohumlarından almayı düşünüyorum haziran ayında dikmemiz gerekiyormuş o zamana kadar tohumları saklamak için özel bir işlem yapmamıza gerek varmı?
Bulursak alırız, Burada göl çok zaman poyraz ve fırtınalarda dalgalı oluyor. Yine de nilüferler yaşıyor. Kökleride oldukça derinde, suyun dibi görülmüyor.;)
Alt kısmına 10-15 cm kadar yayın, nilüferinizi saksısından çıkarın ve eski toprak seviyasinin birkaç cm üzerine çıkacakkadarda üstüne ilave edin.
Sayın Ephesos bu hafta nilüferlerin kovasını değiştireceğim,sizin tarifinize göre tabana 10-15 cm karışımdan sereceğim şu an dikili oldukları sepet 15 cm yani üzerine 16 cm daha karışımdan ekleyeceğim yoksa tabana serdigim 10-15 cm karışımdan sonra nilüferleri dikip ondan sonra birkaç santim daha karışımdan mı koyacağım ?Yanlış bir şey yapmak istemiyorum.
Nilüferinizi dikeceğiniz kova **** başka birşey, dibine hazırladığınız karışımdan 10 - 15 cm serin, nilüferinizi eğer sepetinin kenarlarında köklerin yanlardanda çıkabileceği delikler varsa sepetinden çıkarmanıza gerek yok eğer bahsettiğim o delikler yok bildiğimiz bir saksı içerisinde ise nilüferinizi çıkararak tabanınma serdiğiniz malzemenin üzerine niliferinizi oturtun gene o karışımdan nilüferinizin kenarlarındaki o boşlukları doldurun karışımla nilüferinizin eski toprağının birkaç cm üzerine gelecek şekilde kapatın, daha sonra suyunu doldururken suyun karışımı havalandırıp suya karışımını önlemek için suyu boşaltmadan önce güzbir nesne **** tabak olabilir koyup suyu yavaş yavaş o cismin üzerinden dökün böylelikle suyun nilüferin toprağının havalandırmasını, çukurluklar açmasını önlersiniz.
Kolaygelsin.
kaybol.2008
21-02-2009, 20:43
Ephesos, sizin nilüferiniz şu anda kapalı bir ortamda mı (içerde) dışarda mı?
Tavsiyeniz üzerine benimki serin ve karanlık bir yerde. Şubatta balkona çıkarmamı söylemiştiniz.
Ben balkona çıkarmak için bu karlı fırtınalı havanın geçmesini bekliyorum.
Sayın kaybol.2008, hangi mesajımda serin ve karanlık yer tavsiye ettiğimi hatırlamıyorum, sadece daha korunaklı biryer olması yeter serin ve karanlık olmasına gerek yok banim nilüferim terasta nispeten korunaklı bir yerde bir köşede ve içine kar dolmayacak ki dolsada zararı yok sadece kovanın suyunun komp donmaması yetecektir, nilüferinizi hemen çıkarın dışarı ve dediğim gibi kısmen korunaklı bir yer olsun.
Bu arada benim nilüfer uyanmaya başladı birkaç yaprak oluşmuş bile.
onuruygun
22-02-2009, 16:11
Sayın ephesos'un dediği gibi nilüfer için soğuk pek dert olmaz.(tabii ülkemiz hava şartlarına uygun bir türse) İçeride ılık ama karanlık bir yerde olacaklarına dışarıda aydınlık fakat soğuk bir ortamda olmaları daha iyidir. Kar bastırdığı veya don olduğu zaman işinizi garantiye almak için içeriye alabilirsiniz.
Bulunduğunuz yerde sular çabuk donuyorsa, çok ağır soğuklar görülüyorsa bitkinin zarar görmemesi için su derinliğinin fazla olması, kabın geniş olması iyi olacaktır.
Sn Hasan Lalezar 3 ayrı bitkiyi sırası ile resimlerle tanıtmaya çalışayım.
1- Nilüfer : Nympheae : Su zambağı : Waterlily
2- Su zambağı : Nuphar : Sarı su zambağı : Yellow waterlily
3- Lotus : Nelumbo : Lotus : Lotus
Sayın Sukranayalp
Benim kafam karıştı.
1- Nilüfer : Nympheae : Su zambağı : Waterlily derken bu ikisinin aynı olduğunu mu kastetmiş oldunuz
3- Lotus olan hangisi oluyor...
Bilgisizliğimi mazur görürsünüz umarım...
Bir ekleme daha yapmak istiyorum. Gene konuları baştan sona okudum... Ve buradaki bazı arkadaşların, nilüferi kovada yaşatmaktan daha önemli bir şeyi de kanıtladıklarını gördüm. Yapıcı yaklaşımların yıkıcı olanlara oranla daha kalıcı olduğunu ve yıkıcı yaklaşımların, o tutumları sergileyenlerle beraber seleksiyona uğradığını...
Benim de bir nilüferim var... Kovada... Onun koşullarını daha da düzeltebilmek için inanılmaz bilgiler var burada. Özellikle ephosus'un kendi icadı düzeneği. Ben de denemeyi düşünüyorum. Çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz ve dilerim daha da artar. 2009 yılının bol nilüferli geçmesi dileğiyle.
Sevginin ve "isteğin" başaramayacağı şey yoktur diyorum.
merhaba arkadaşlar, Benim evimin önünde bahçe sulama için yaptığımız ( artezyen) 8 mt derinliğinde 7mt çapında bir havuzumuz var. Evin tam önünde. Güzel görünmesi için nilüfer veya lotus ekebilirmiyim?. O derinlikte lotus olurmu? Veya o koşullarda yetişebilecek başka bir sucul bitki varmı? Bana ne yapmamı önerirsiniz? Su temiz, yer altı suyu.
Sayın Agozce,
Havuzu sulama için kullandığınıza göre su seviyesinde değişimler oluyordur. Ayrıca artezyenden takviye ediyorsanız su sıcaklığında da değişimler oluyordur. Su seviyesindeki değişim miktarı hakkında bilgi verebilirmisiniz? Bu miktar yüksek ise nilüfer ve lotus için problem olabilir.
merhaba arkadaşlar, Benim evimin önünde bahçe sulama için yaptığımız ( artezyen) 8 mt derinliğinde 7mt çapında bir havuzumuz var. Evin tam önünde. Güzel görünmesi için nilüfer veya lotus ekebilirmiyim?. O derinlikte lotus olurmu? Veya o koşullarda yetişebilecek başka bir sucul bitki varmı? Bana ne yapmamı önerirsiniz? Su temiz, yer altı suyu.
Süper bir nilüfer havuzu hemde 3/4 renk birden koyabilirsiniz, bence hiç beklemeyin hemen alın ve yerleştirin nilüferlerinizi.
Ancak derinlik çok fazla, anladığım kadarıyla doluyken derinliği 8m bu nilüfer için çok fazla ancak hazır saksılarda gelen nilüferleri havuzun köşelerinden ip veya benzeri bir aparatla havuza 1 / 1,5m derinliğe sarkıtarak bir düzenleme yapabilirsiniz.Tekrar dikkatinizi çekmek isterim 7m çap mükemmel enaz 4 nilüfere yeter ama 8m derinlik çok fazla, nilüfer için 1-1,5m derinlik yeter daha fazlasında yeterince güneş ışığı alamaz.
İlginize teşekür ederim arkadaşlar.
Evet çap güzel, sorun derinlikte. Bende nilüfer düşünüyorum. Sulama esnasında suyun yüksekliği çok fazla değişmiyor. En fazla yarım metre. Akşam suluyoruz. Sabaha kadar yaklaşık aynı seviyeye geliyor. Su sıcaklığını derece olarak- bilmiyorum ama, evimiz Mersin toroslarda 1350 rakımlı bir yaylada. Yani sular bayağı soğuk.
Yinede nilüfer ve lotus denemek istiyorum.Ama saksıları 1 metrede nasıl askıda tutabilirm. Damacana (denizde gördüklerimizden) aklıma geliyor ama. Tam olarak sistemi tasarlayamadım. Böyle bir sistem oluşturabilirsem su seviyesi sorun olmaz diye düşündüm.
Veya zemine tutunmadan -sadece suda yüzen- bir çiçek varmı acaba?
Sayın otugay, bir mühendis olarak ne önerirsiniz?
Sayın ephesos, sizin nilüferleriniz ve deneyimleriniz çok çok güzel. Elinize sağlık.
Sayın mahon67, siz sucul bitkilerle ilgileniyorsunuz ne önerebilirsiz ?
Su sümbülü var sanırım yüzen bitkilerden.
Sayın Agozce,
Saksıları can simiti veya benzer bir obje içerisinden asarsanız su ile beraber alçalıp yükselir. Suda yüzen bitkilerden de sayın Kaktüs'ün bahsettiği su sümbülü (eichornia crassipes) veya su marulu (pista stratiodes) deneyebilirsiniz. Su sümbülü çiçek açıyor ama çok kısa ömürlü.
Selamlar,
Evet, can simidi çok daha mantıklı. Lotusu bu şekilde hallederim. Peki su sümbülü nereden buurum. Teşekürler arkadaşlar.
İstanbul'da Botanik fakültesinde ihtiyaç fazlasını satıyorlar. Ankara'da botanik fakültesi varsa sormakta fayda var.
Botanik fakültesi nerede?
Ve ellerinde şu sıralar ihtiyaç fazlası Lotus veya Su Sümbülü var mıdır?
Botanik fakültesi nerede?
Süleymaniye camiinin arka köşesinde, müftülük ile aynı bahçe içerisinde.
Merhaba,sonunda benim de nilüferlerim oldu.Resimlerle aşama aşama havuzumu nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum. Öncelikle Buket hanımın deneyiminden yola çıkarak bir eski banyo küveti edindim. Sonra nilüferleri saksı ile İzmirde bir seradan aldım.50 lira fiyatını merak eden arkadaşlar olursa.Sonra küvetin deliğini silikonla kapadım ve yerine yerleştirdim. Etrafını deniz kenarından aldığım taş ve kayalarla kapatmaya çalıştım. Üzerine de sarılıcı ve sarkıcı bitkiler diktim daha da dikmeye çalışacağım.Sizlerle paylaşmak istedim. Işte fotoğrafları çevre düzeni daha tam oluşmadı ama bugün için çok yoruldum..Sonraki günlerde de yaptıklarımı aşamalarla anlatmaya çalışacağım...
Buket Aknar
21-03-2009, 22:14
Sevgili Fellez; size kolay gelsin, bahçenizde banyo küvetini yere gömmek için uygun bir yer varsa sanırım tanzim daha da kolay olacak...
Bunun yanında, benim, çok ciddi bir sorunum var...
Nilüfer havuzumda kış uykusuna yatan nilüferimin ölmesinden korkuyorum. Neden?
Nilüfer havuzunda çok yoğun bir şekilde yosun oluştu. Bugün iyice inceledim, nilüferim canlı, havuzda balıklar da tamam ancak yosunlar havuzu ağ gibi sarmış.
Ne yapabilirim? Temizlemeye uğraşırken nilüferlere veya balıklara bir zarar verebilirim. Önerilerinizi bekliyorum. Bu yosunları nasıl temüzleyebilirim?
Sevgili Fellez; size kolay gelsin, bahçenizde banyo küvetini yere gömmek için uygun bir yer varsa sanırım tanzim daha da kolay olacak...
Bunun yanında, benim, çok ciddi bir sorunum var...
Nilüfer havuzumda kış uykusuna yatan nilüferimin ölmesinden korkuyorum. Neden?
Nilüfer havuzunda çok yoğun bir şekilde yosun oluştu. Bugün iyice inceledim, nilüferim canlı, havuzda balıklar da tamam ancak yosunlar havuzu ağ gibi sarmış.
Ne yapabilirim? Temizlemeye uğraşırken nilüferlere veya balıklara bir zarar verebilirim. Önerilerinizi bekliyorum. Bu yosunları nasıl temüzleyebilirim?
Çok teşekkür ederim Buket Hanım, haklısınız gömmek için biz de düşündük ama bahçe biz burayı almadan önce çok fazla betonla kaplanarak tanzim edilmiş, kırmak zordu. Küveti koyduğum yer de altı forseptik olduğu için kazılamıyordu ve büyük beton bir alandı.neyse tanzim biraz zor oldu ,daha eksikleri var ama yerim yoktu kısaca..Sizin sorununuz için üzüldüm.Umarım nilüferlerinize bir şey olmaz.Bu arada ben normal çeşme suyu doldurdum ama umarım çiçeklere dokunmaz, okuduğum kadarıyla sert suyu seviyormuş. Bizim suyumuz da oldukça sert.
Sevgili Fellez; size kolay gelsin, bahçenizde banyo küvetini yere gömmek için uygun bir yer varsa sanırım tanzim daha da kolay olacak...
Bunun yanında, benim, çok ciddi bir sorunum var...
Nilüfer havuzumda kış uykusuna yatan nilüferimin ölmesinden korkuyorum. Neden?
Nilüfer havuzunda çok yoğun bir şekilde yosun oluştu. Bugün iyice inceledim, nilüferim canlı, havuzda balıklar da tamam ancak yosunlar havuzu ağ gibi sarmış.
Ne yapabilirim? Temizlemeye uğraşırken nilüferlere veya balıklara bir zarar verebilirim. Önerilerinizi bekliyorum. Bu yosunları nasıl temüzleyebilirim?
Sayın Buket Aknar,
Sanırım sizin havuzunuzdakiler alg. Algleri arttıran güneş ışığı, sudaki organik besinler ve oksijen azlığıdır. Sizde suyu gölgeleyecek nilüferler olduğuna göre suya oksijen veren bitkiler koymanız lazım. Yaklaşık yüzey alanının üçte biri kadar alanda olmalı. Alglerin çok olması nilüferleri öldürmez ancak yaprakların açılmasını engelleyerek rulo gibi kalmasına sebep olabilir. Bu durumda elle temizleyebilirsiniz.
Selamlar,
Havuzlar için yosun önleyeci solisyonlar akvaryumcularda mevcut ama internetten almanızı tavsiye ederim daha ucuz, ben seranın alge önleyici ürününü kullanıyorum çok memnunum.
Tek çözümüde bu zaten.
Buket Aknar
23-03-2009, 20:21
Arkadaşlar; ilginiz için çok teşekkürler. Dün elimle temizlemeye çalıştım, ancak o kadar iğrenç bir durum ki midem kaldırmadı.
Balıklara zarar vermeyeceğini bilsem çim tarağı ile temizleyeceğim.
Sayın Buket Aknar,
Benim size yazdığım yöntem doğal ve ileride yeniden birşeyler yapmanızı gerektirmeyen yöntem. Buna alternatif olarak kimyasal kullanma, uv lamba + fitre kullanma, sirkülasyon burusuna bu iş için üretilmiş mıknatıs koyma ve ultrasonik sesle algleri öldüren yöntemleri kullanabilirsiniz.
Maalesef bu yöntemlerin hepsinde oluşmuş algleri temizlemeniz gerekmektedir. Bende önceden birkaç elarabası dolusu oluşuyordu. Ben toplamak için tırmık kullanıyordum. Bazen aralarda balık ve semender kalıyordu, onları geri atıyordum. Buma dikkat ettikten sonra balıklara bir zararı olmaz.
Alg oluşumu bahar aylarında çok hızlı olduğundan belki bir kere daha temizleme gerekebilir. Acil önlem olarak yapay gölgeleme ve ufak dahi olsa bir pompa ile suyu şelale veya fıskıye şeklinde sirküle ettirebilirsiniz. Suyun üzerinde hafif dalgalar oluşturursanız su yüzeyi artacağından oksijen alımı artar.
Sabır ve başarılar dilerim.
Selam benim havuzu bugün biraz daha rötuşladım..
Penelophe
24-03-2009, 01:40
Fellez, harika.:) Biraz fikir vermeden duramayacağım. Havuzun içini suya dayanıklı bir boyayla yeşile **** açık maviye boyasan daha hoş olacak gibi. Yapı marketlerde satılan, suya normal silikonlardan oldukça dayanıklı, silikon benzeri maddeler var. Bu maddelerle taşları küvete sabitlesen ve küvet görünümünü de gidermek için bazı yassı büyük taşları küvet sınırından içeri bazılarını da dışarı yapıştırsan çok daha iyi olacak gibi.. Gelişmeleri takip edeceğim..
Sağolun, her türlü fikre açığım arkadaşlar..
gecen sene ektigim su bitkileri cogaldilar. Su bitkileri ile ilgilenen arkadaslara gönderebilirim. cinslerini bbilmiyorum. resim eklediğimde gorebileceksiniz.
Sn.ashtead,
Ben rica edebilirim. Zamanınız olduğunda resimlerinizi bekliyeceğim.
Saygılar
resimlerinizi merakla bekliyorum..
gecen sene ektigim su bitkileri cogaldilar. Su bitkileri ile ilgilenen arkadaslara gönderebilirim. cinslerini bbilmiyorum. resim eklediğimde gorebileceksiniz.
Ektim derken tohumdan mi ektiniz? Nasıl çoğaldılar?
Bu başlığı görünce, bugün aldığım Nilüferleri arabada unuttuğumu farkettim. :) Hemen alıp, yarın da yerlerine dikeceğim.
Nilüfer derken yanlış anlaşılmasın, görünürde hiç bir şey yok. Sadece üzerinde çiçek fotoğrafları olan 2 adet sulu saksı aldım. Sarı ve Beyaz renkteler. Hayatımda ilk kez Nilüferim oldu. İnşallah yaşatabilirim.
Güzel bahçenize çok yakışacağından eminim :)
kaktüs
gecen sene temmuz ayında köklü bir şekilde buldugum su bitkilerini açık havuzuma dikmiştim. bitkilerin teperinde sonbahar ayında cicekler actmisti daha sonra tohumlaştılar bende tohumları alip çoğalttım. hepside gayet sağlıklı. :D
Tohumlardan alıp çoğaltmak biraz zahmetli bir iş sanırım. Nasıl yaptığınızı paylaşabilir misiniz?
Görünürde bir şey yok demiştim ama biraz önce dikerken gördüm ki ufak yapraklar vermeye başlamışlar. Yazın çiçeklerini görmeyi umuyorum. (Bu yaz açar dediler)
Görünürde bir şey yok demiştim ama biraz önce dikerken gördüm ki ufak yapraklar vermeye başlamışlar. Yazın çiçeklerini görmeyi umuyorum. (Bu yaz açar dediler)
Sn.Limon, eğer rizomlar çok genç ise, tavsiyem başlangıçda çok derine yerleştirmeyin, 30-35 cm yeterli, havalar ısınıp bitki kuvvetlendikçe 45-75 cm derinliklere çekebilirsiniz. Ben de iyi netice verdi.
Bu önerinizi bilmesem de, el yordamıyla doğru uygulama yapmışım. Gerçi zemindeki kum yüksekliği de ancak 30-35 cm kadardı. Daha sonra, bitkiyi derine çekmem de üzerine ilave yaparım, olur herhalde? Teşekkür ederim.
http://urun.gittigidiyor.com/NILUFER-TOHUMU-10-ADET-YENI-KARISIK-RENKLI_W0QQidZZ17082138
bende tohum aldım bakalım bundan sonra sı hayırlısı ..
Nilüferim uyandı, mayısta çiçeklenir.
Ben de geçen ay havuzdaki saksıları elden geçirdim. 7 saksıdan 8 rizom ayırdım. İlk defa yaptığım için bayağı enteresan oldu. 4 yeni rizomu tekrar saksılayıp havuza koyarken iki tanesini çıplak kök olarak havuza yerleştirdim, iki tanesini de kovaya koydum. Özellikle çıplak köklerin gelişme sonuçlarını merakla bekliyorum.
Evet Sn.ephesos bazıları yapraklandı. Ayrıca kargalar, kovayı, buldukları kuru ekmekleri ıslatmak amacıyla da kullanıyorlar:)) Çok hoşlar. Bakalım mayalı nilüferler nasıl olacaklar.
Sn ephesos... Sizin nülüferin yaprakları ufak ufak sanırım. Kovaya adapte oldukları için mi acaba?
O kovanızın yapımını nasıl gerçekleştirmiştiniz. Ne tip bir yapıştırıcı kullanmıştınız.
Terasta / balkonda nilüfer sahibi olabilmek çok güzel birşey.
Bir de mayısta çiçekleniyor demişsiniz. Mayıstan itibaren yılboyu çiçekleniyorlar mı? (Yani kışa kadar) Yoksa Mayıs ayı içinde çiçeklenip sonrasında gene duruluyorlar mı?
Sayın arkadaşlar; ben yeni bir üyeyim. En az sizler kadar meraklı olduğum için, nilüfer (lotus ve water lilies) konusunda çok iyi bir kolleksiyonum var. Sizlerle paylaşmaya açığım. Bu arada "ebay.com" sitesinde tohumlar satılıyor. Çimlenme oranları düşük olsa da olmayan cinsler için denemeye değer.
Not 1: Penolope arkadaşımın uyarısı üzerine yazımı düzeltmeye çalıştım. Ama şunu bildirmek isterim ki hayatım boyunca tek sıkıntı çektiğim şey yazım kurallarını bir türlü uygulayamamamdır. Ama gayret edeceğim.
Not 2: "troical water lilies (ki bu gurupta da iki katagori var; gündüz çiçek açanlar ve gece çiçek açanlar) " katogorisinde 22 renk bitkiye sahibim. (Özellikle de ağırlık mavi ve mor renkler üzerinedir.)
Örneğin Nina, Bagdad, Blue Capensis, Blue Star, Colorata vs.
Buralardaysanız bitkilerinizin fotoğraflarını paylaşabilir misiniz? Sucul bitkilerin çeşitliliğini görmek açısından çok güzel olurdu.
Sayın Buket Aknar,
Sanırım sizin havuzunuzdakiler alg. Algleri arttıran güneş ışığı, sudaki organik besinler ve oksijen azlığıdır. Sizde suyu gölgeleyecek nilüferler olduğuna göre suya oksijen veren bitkiler koymanız lazım. Yaklaşık yüzey alanının üçte biri kadar alanda olmalı. Alglerin çok olması nilüferleri öldürmez ancak yaprakların açılmasını engelleyerek rulo gibi kalmasına sebep olabilir. Bu durumda elle temizleyebilirsiniz.
Selamlar,
Suya oksijen veren bitkiler konulması şart mı? Manuel olarak alglerle mücadele edilse mesela??
Ya da bitki koymayı tercih edeceksek örneğin bunlar nelerdir? Nilüferler suya oksijen veren bitkilerden değil mi?
Sayın Kaktüs,
Algleri manuel olarak toplamak oldukça yorucu bir iş, hiç kazanılamayan bir mücadele denilebilir.
Suya oksizen veren birçok tür var ve bunlar su altında yaşıyorlar. Dikkat edilmesi gereken birçok sucul bitki gibi bunlar da istilacı olabiliyor.
Sn ephesos... Sizin nülüferin yaprakları ufak ufak sanırım. Kovaya adapte oldukları için mi acaba?
O kovanızın yapımını nasıl gerçekleştirmiştiniz. Ne tip bir yapıştırıcı kullanmıştınız.
Terasta / balkonda nilüfer sahibi olabilmek çok güzel birşey.
Bir de mayısta çiçekleniyor demişsiniz. Mayıstan itibaren yılboyu çiçekleniyorlar mı? (Yani kışa kadar) Yoksa Mayıs ayı içinde çiçeklenip sonrasında gene duruluyorlar mı?
Yapraklarının küçük olma nedeni daha olgunlaşmamış körpe yapraklar olmalarından.
Büyük bir kova ve geniş, derince bir leyen aldım, leyenin altkısmını dikkatlice kovanın ağzına denk gelecek şekilde kesip çıkardım, sonra sayın preacox'tan aldığım würth (ismini yanlış hatırlamıyor isem) slikon benzeri metal parçaları yapıştırmakta kullanılan suya dayanıklı mukavementi yüksek yapıştırıcıyla yapıştırdım.
Yeterli miktarda yaprak oluşumunu tamamladığında ki bu mayısta anca olur açmaya başlayacak, eğer yeri geniş olursa kışa kadar 3/4 kere belki daha fazla çiçeklenebilir. Bende enfazla 3 kere oluyor, ilk çiçeklenmesi genelde ikitane birden oluyor.
Ya da bitki koymayı tercih edeceksek örneğin bunlar nelerdir? Nilüferler suya oksijen veren bitkilerden değil mi?
Nilüferler, yanılmıyorsam sadece yapraklı dönemlerinde bu işi yapıp nitratı tüketiyorlar.
Diğer birçok tür var Sn.Otugay'ın dediği gibi, suyun altında yaşayan. Akvaryumcular bu konuda daha şanslı ama benim gibi, dibi linerle kaplı havuzlarda su altında yaşıyan bitkiler görüntü vermiyor. Mesela akvaryumcuların "egeria densa" dedikleri bir bitkiyi ben bir sene havuzun içerisinde tuttum, hakikaten çok işe yarıyorlar, ayrıca kümelerinin içerisi kışın balıklara da sığınak oldu ancak şimdi topladım ve file torbalara koyarak havuz kenarlarında sallandırıyorum. Arada sıra temizlediğim de ne derece yararlı oldukları belli oluyor.
Onun dışında, çıplak kök Japon şemsiyeleri inanılmaz yararlı, algeleri kendi etrafında topluyor.
Esasında benim havuzun bir köşesi laboratuvar gibi oldu, bulduğum bitkiyi oraya çıplak kök koyup deniyorum. Köklenirlerse eğer, nitratı kullanıp, algeleri köklerine topluyorlar. Mesela, orman sarmaşığı hedera'nın küçük yapraklı bir türü var. Kesik ucunu suya daldırdığınız zaman kökleniyor, havuz dışına uzattığınız gövdenin geri kalan kısmı da toprağa tutunuyor.
Su arıtması için bol bol bitki çok gerekli.
Sizlerin çalışmalarını izlemek gerçekten çok heyecan verici. Kovada nilüfer olmaz diyenlere rağmen.. :D İnsana cesaret veriyor.. Sn ephesos
sn tugo çıplak kök koyarken, kökü dibindeki çamura gömüyor musunuz? Yoksa suyun üstünde yüzer gibime geliyor bitki...
Çıplak kök olarak bıraktığınız bitkinin tipine, büyüklüğüne göre, bazen serbest yüzer olabiliyor bazen de havuz kenarına bir ip vs ile bağlantı yaparak. Kökleri gelişmiş bir japon şemsiyesi ise kendi başına uygun bir derinlikde durabiliyor. Bahçede olan ismini bilmediğim bazı yabaniler ise suyun üzerinde serbest yüzebiliyorlar.
Bunları okuyup insan bahçesinde yapabilecekleri hayalinde canlandırıyor.. Ama sorun bahçeli evimin olmaması :(
Yabanileri havuza siz kendiniz mi koydunuz?
Aklıma yatan yabanileri toprakdan çıkarıp önce havuzun sığ kıyısına koyuyorum, suda köklendiklerini görürsem salıyorum havuza. Bunlar genellikle kendi mevsimlerine göre bir ömür yaşıyorlar, sonra yenileri geliyor yerlerine.
merhabalar
sizlere bir sorum olcak idi. ben nilüfer yetiştirmek istiyorum. bunun için bi gölden almaya calıstım fakat olacak gibi değil nasıl alabilirim ve de sadece yapraklarını alsam köklenir mi?
teşekkürler.
fatmadundar
24-04-2009, 10:00
Sevgili copepot, nilüfer yetiştirme merakını anlayışla karşılyorum. Ancak sevdiğimiz çiçekleri doğal ortamlarından sen alırsan, ben alırsam, onlar alırsa...
Nasıl edinme konusuna gelince; forumu daha iyi okursan diğer yetiştirenlerin nasıl bulup sahip olduklarını da görürsün.
öncelikle şunu söylemeliyimki rumuzum copepod başka birsey değil...
peki inceleme yapacağım haklısınız.
çiçek dalında güzeldir haklınız ama kabul edersinizki hergün kırsala gidemiyoruz. ve de o güzel görüntülerle mest olamıyoruz. ne yapmalıyım bunalrdan mahsur mu? olayım.
Sevgili copepot, nilüfer yetiştirme merakını anlayışla karşılyorum. Ancak sevdiğimiz çiçekleri doğal ortamlarından sen alırsan, ben alırsam, onlar alırsa...
Nasıl edinme konusuna gelince; forumu daha iyi okursan diğer yetiştirenlerin nasıl bulup sahip olduklarını da görürsün.
www.palmiyemerkezi.com
Nilüfer edinmek isteyenlere...
Bauhause da 17 küsür liraya Beyaz ve Pembe renkte Nilüfer satışı vardı.
Önceden yapraksız halde alıp diktiğim sarı ve beyaz renkte Nilüferler ufak yaprak çıkarmaya başladılar, ancak özellikle gece sıcaklığın çok düşmesi sebebiyle gelişimleri çok geç oluyor. Hava ısınır ısınmaz hızlanacağını düşünüyorum. Bir tane de Koyu Pembe renkte alıp yanlarına diktim.
Bauhause da 17 küsür liraya Beyaz ve Pembe renkte Nilüfer satışı vardı.
Önceden yapraksız halde alıp diktiğim sarı ve beyaz renkte Nilüferler ufak yaprak çıkarmaya başladılar, ancak özellikle gece sıcaklığın çok düşmesi sebebiyle gelişimleri çok geç oluyor. Hava ısınır ısınmaz hızlanacağını düşünüyorum. Bir tane de Koyu Pembe renkte alıp yanlarına diktim.
Yakın zamanda mı gördünüz?
Nilüferleri bende dün akşam (04.05.2009) gördüm, beylikdüzü bauhause ta. 17 lira.
Ayrıca karnivorlarda gelmiş, ancak karnivorlar pek iyi durumda değildi, fiyatlarıda 16.5 liraydı.
Kaktüs, haftasonu gördüm, çok sayıda vardı.
muratkocak68
06-05-2009, 08:09
Merhabalar,,, bahçeye küçük bir süs havuzu yaptım, bauhaus da satılan 300 lt lik bir pratik siyah pvc havuz alarak. Içerisine, suyu oksijenlendirici ve nilüfer bitkisi koymak istiyorum (bu arada bu çiçeğe bayılıyorum, aslında nilüfer yetiştirmek için yaptım) ve bir de acaba mümkünmü bilmiyorum ama içerisine balık ta atmak istiyorum. Acemiliğimi azaltacak bilgilere ihtiyacım var... Güzel bir mayıs diliyorum. ;)
Bu istediklerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz nilüferinizle oksijen verici bitkileri çok yakına koymayın, nilüferlerin gölgesinde kalmasınlar. Balık olarak kırmızı havuz balıklarını koyarsanız problem çıkarmazlar. Su ve sıcaklık konusumda oldukça toleranslılar. Ayrıca sudan sıçrama huyları da yok. Hem balıkları hem de oksijen verici bitkileri akvaryumculardan temin edebilirsiniz.
Kaktüs, haftasonu gördüm, çok sayıda vardı.
Hmmm bana yakın olanda hiç gözüme çarpmadı :(
Nilüferlerimden en son aldığımın yaprakları suyun yüzüne çıktı. Şimdilik 3 yaprak var. Akvaryum yarı dolu, yarın suyunu doldurmayı planlıyorum. Suyun yüzeyinde ufak ufak su çimleri (adını komşum söyledi) belirmeye başlamış.
Su çimleri mi :)
Nilüferle beraber mi geldi?
Sezonun ilk nilüferi açtı " Attraction". Diğerleri de yolda.
78147
Dogasever
15-05-2009, 11:47
Merhabalar,,, bahçeye küçük bir süs havuzu yaptım, bauhaus da satılan 300 lt lik bir pratik siyah pvc havuz alarak. Içerisine, suyu oksijenlendirici ve nilüfer bitkisi koymak istiyorum (bu arada bu çiçeğe bayılıyorum, aslında nilüfer yetiştirmek için yaptım) ve bir de acaba mümkünmü bilmiyorum ama içerisine balık ta atmak istiyorum. Acemiliğimi azaltacak bilgilere ihtiyacım var... Güzel bir mayıs diliyorum. ;)
Gerçi size yanıt vermişler ama ben de deneyimlerimi paylaşmak istedim. Benim de bahçemde küçük bir havuzum var ve Nilüfer yetiştiriyorum. Nilüfer çiçeğini çok seviyorum. Benimki beyaz açıyor. Bundan 10 yıl kadar önce 2 küçük kırmızı balık alıp koymuştum. Balıklardan birini, havuzuma dadanan bir balıkçıl kuşu kaptı. Daha sonra havuzumun üzerini telle kapattım. Diğer balığın yanına bir arkadaş daha aldım. Birlikte uzunca bir süre yaşadılar ancak bu balıkları bir süre önce kaybettim. Şimdi her sene kurbağa yetiştiriyorum. Aslında kurbağalar kendiliğinden geldiler. Ben de onlara bakıyorum. Su da oksijen verici çok az kullandım. En büyük sorun alg oluşumuydu. Şimdi EM ile bunu da yendim. Suyumun kalitesi çok iyi. Havalar ısınmaya başlar başlamaz, algler ortaya çıkmadan önce haftada bir çay bardağı kadar EM döküyorum havuza (2 ile 3 hafta süreyle). Bu alg oluşumunu engelliyor. Daha önceki yıllarda kurbağa yavrularının çoğu ölüyordu. Şimdi havuzum kurbağa yavrusu kaynıyor. Bir ara resimleri, çekip koyacağım. Bazen havuzdaki yaşamın videosunu da çekiyorum. Havuzumu hiç temizlemiyorum. Dökülen koca Nilüfer yaprakları bile suda eriyip gidiyor. EM onları temizliyor! Siteye video eklemenin yolunu bilen var mı acaba?
Ah Sn.Dogasever;
Bir yarayı kaşıdınız:))
EM alacağım diye sizinle ve Ankaradaki ortaklarınızla defalarca yazıştım. Anlatması uzun hikaye.
En sonunda ortağınız mail ile banka hesap numarası verdiği gün aynı saatlerde sizden gelen mailde; bu EM süs havuzlarına yaramaz, daha gelişmişini yapıyoruz, haber vereceğiz dediniz. Bu durumda bu malı alamazdım tabii.
B5A başlığındaki, ürün ve pazarlamasıyla ilgili tereddütlerinizi yansıttığınız görüşlerinize tamamen katılıyorum ama sizin EM pazarlama sisteminiz ile ilgili ben de belirsizliklerle ilgili
uzunca bir geçmiş var.
Polemikleri sevmediğim için, hep yazmıyayım dedim ama, burada da EM nin süs havuzlarındaki olumlu etkisini ballandıra ballandıra anlatınca dayanamadım. Tabii bana İngilteredeki başka, Türkiyedeki başka derseniz, bilemem.
Saygılar
Dogasever
15-05-2009, 15:49
Ah Sn.Dogasever;
Bir yarayı kaşıdınız:))
EM alacağım diye sizinle ve Ankaradaki ortaklarınızla defalarca yazıştım. Anlatması uzun hikaye.
En sonunda ortağınız mail ile banka hesap numarası verdiği gün aynı saatlerde sizden gelen mailde; bu EM süs havuzlarına yaramaz, daha gelişmişini yapıyoruz, haber vereceğiz dediniz. Bu durumda bu malı alamazdım tabii.
B5A başlığındaki, ürün ve pazarlamasıyla ilgili tereddütlerinizi yansıttığınız görüşlerinize tamamen katılıyorum ama sizin EM pazarlama sisteminiz ile ilgili ben de belirsizliklerle ilgili
uzunca bir geçmiş var.
Polemikleri sevmediğim için, hep yazmıyayım dedim ama, burada da EM nin süs havuzlarındaki olumlu etkisini ballandıra ballandıra anlatınca dayanamadım. Tabii bana İngilteredeki başka, Türkiyedeki başka derseniz, bilemem.
Saygılar
Sevgili Tugo
Siz ne deseniz haklısınız. Doğru sözlerinize katılmamam mümkün değil. Talepleri karşılama konusunda çok sıkıntı yaşadık. Bazen elimizde ürün kalmadığı oldu. Hem çevreye, hem hayvancılığa hem seracılara ve açıkta tarım yapanlara, hem de tek tek bahçe ile uğraşanlara yetişmek gerçekten çok zor. Benimse herşeyi İngiltereden yürütmem mümkün değil. Ancak, bundan sonra daha yeni ve verimli bir yapılanma içinde çalışacağız ve tüm istekleri değerlendirebileceğiz. Eleştirilerinizi haklı buluyor ve sizden EM adına özür diliyorum.
Ayrıca, gerçekten EM ile ilgili her gün biz de yeni birşeyler öğreniyoruz. Süs havuzlarında hem EM ilave etme zamanı (alg oluşumu başlamadan önce) hem de EM aktif ile birlikte çok az miktarda EM FPE ilavesi de son derece önemli. Bunu kısa bir süre önce keşfettik. Ankara Çayı'nda bir deneme yaptık o zaman çok az EM FPE'nin çok büyük fayda sağladığı ortaya çıktı. Bu denemenin sonuçlarını bir süre sonra bu sitede yayınlayacağım. Süs havuzları için sizin de belirttiğiniz gibi yeni bir formül var. Bu formül aşağıdaki gibi:
- Kuru veya yaş veya kuru/yaş karışık 5-6 adet arpa sapını 1,5 litrelik kapaklı bir plastik kavanoza koyun. (kırparak boyutunu indirebilirsiniz. Ancak yıkamayın.
- 1 litre klorsuz suyun içine 50 ml (yarım çay bardağı) melas ve 50 ml EM1 ilave edin. Suyu önceden 35 dereceye ısıtın.
- Ağzını sıkıca kapatın ve doğrudan güneş görmeyen ve ılık bir yerde fermentasyona bırakın (turşu yapar gibi).
- Ara sıra (yaklaşık 2 günde bir) kapağını hafifçe gevşeterek gazını alın. (Karbon dioksit gazı çıkacaktır!)
- Gaz çıkması azaldığında yaklaşık 7 ila 10 günde çözelti kullanıma hazırdır. Bu çözeltiden, 1 m3 başına bir su bardağı kadar havalar ısınmaya başladığında su sıcaklığı 17-18 C derecenin üzerine çıktığında haftada bir dökün. yaklaşık 3 uygulama yapmanız alg oluşumunu önlemek için yeterlidir. Ancak Türkiyede 4 ya da 5uygulama gerekebilir (Güneş çok parlak olduğu için).
- Uygulama yaparken, doğrudan birkilerin özellikle Nilüferin yapraklarna değmemesine dikkat edin
Havuzunuzun pırıl pırıl olmasını dilerim.
Sevgili Dogasever, cevabınız için teşekkür ederim.
Benim niyetim, hiçbir zaman pırıl pırıl bir balık havuzu suyu elde etmek değildi. Akvaryum suyu gibi bir su zaten sazansılar ve bitkiler açısından hiç de doğal bir ortam değil. Benim için uygun olan 1 metre dibi görebileceğim, yeşilimsi de olsa bir berraklık.
Ben bu konuda hem erişebildiğim her kaynağı okudum, hem de kısa bir süre aralığında bir çok yolu da denedim. Denemelerim sadece ve sadece, kendi çapımda, bir takım iddiaları kendi gözümle görme zevki içindi. EM’ yi de okadar bahsettiğiniz için istemişdim.
Sonunda, doğal dengede karar kıldım.
2008 Ağustos ayı sonundan, bu güne kadar, havuz suyunda ne havalandırma ne de mekanik veya UV filtrelemesi yapmadım. Bitkilerin de yardımıyla su son derece berrakdı. Bazen en fazla 2 günlük bir bulanma oluyorsa da tabiat hemen dengeyi kuruyor. Özellikle açık bitki kökleri, mevcut az miktardaki algeyi toplayıp tüketiyorlar.
Yalnız son 5 gündür, havaların iyice ısınmasından dolayı bulanıklık halen devam ediyor. Onu da galiba (yağmurlar sona erdiği için) hortumla yüzeye püskürtme yaparak halledeceğim ama daha netice almadım.
Demekki doğal denge yılda en az 9 ay berraklığı sağlıyacak. Şimdilik bunu gördüm. Önümüzdeki 3 sıcak ay boyunca da denemeye devam edeceğim, belki kısmi havalandırma da yapabilirim.
Önerdiğiniz karışıma gelince; Ankara Çayında hangi ortamda denediniz bilemem ama, süs havuzu kapalı bir su kütlesi olduğu için, arkadaşlarımızın denemelerini hiç tavsiye etmem.
Ben ilk dönemde ( EM ‘siz fakat yine içinde mikroorganizmalar bulunan) arpa ve melas özü bazlı bir ürünü de denedim. Tabiri caiz ise suyun ağzı burnuna geldi, havuz ve balıklar inim inim inledi.:))
Bence hobi amaçlı süs balığı/bitkisi havuzları, tabii döngüye bırakılmalı. Ara sıra bir kepçeyle yüzey temizliği yapılabilir.
Tabii bunlar sadece benim tecrübelerim.
Saygılarımla.
merhabalar,,, bahçeye küçük bir süs havuzu yaptım, bauhaus da satılan 300 lt lik bir pratik siyah pvc havuz alarak. ıçerisine, suyu oksijenlendirici ve nilüfer bitkisi koymak istiyorum (bu arada bu çiçeğe bayılıyorum, aslında nilüfer yetiştirmek için yaptım) ve bir de acaba mümkünmü bilmiyorum ama içerisine balık ta atmak istiyorum. Acemiliğimi azaltacak bilgilere ihtiyacım var... Güzel bir mayıs diliyorum. ;)
Selam arkadaşlar ben havuzumu sizlerle paylaşmıştım. Bu küçük küvette üç haftadır iki kırmızı japon balığı salınıyor..Şimdilik çok mutlular..Bakalım nolucak..Arada görüntü verirlerse lütfen fotoğraflarını yükleyeceğim.Sivrisinek larvalarını 1 günde yok ettiler süperdi doğrusu..Ama daha nilüferlerimde çiçek belirtisi yok ne zaman açar acaba ?
Ama daha nilüferlerimde çiçek belirtisi yok ne zaman açar acaba ?
İstanbul'da açtığına göre, İzmir'de daha erken açmalıydı diye düşünüyorum.
Ancak, aldığı güneş miktarı ve tavsiye edilen su derinliği (türüne göre 45-75 cm.ler konuşuluyor) de önemli olsa gerek.
Hasan Lalezar
15-05-2009, 23:28
Sayın Tugo alg ler için UV filtre de işe yaramıyormu acaba?
Hasan Bey, ben UV filtreyi, havuz işine ilk başladığım günlerde 2 defa kullanmışdım. Her ikisinde de ortalama 4 günde suyu temizledi.
Ancak, su tüpün içerisinden çok hızlı geçmesin diye, ana pompaya bağlamadım. Ufak bir akvaryum motoruyla kullandım. Yanlış hatırlamıyorsam saatte 800 litre aktarıyor. UV lerin etkili olabilmesi için suyun yavaş geçirilmesi gerektiğini okumuşdum bir yerde.
Işte sonuda balıklarımı yakaladım..havuzum ,nilüferlerim ve balıklarımm...
Sizin Nilüferleriniz maşallah çok yaprak çıkarmış. Benimkinde görünürde 4 yaprak var. 2 adet Koi koyduk biz de akvaryuma.
79823
79824
Bauhause ta nilüfer satışı devam ediyorsa bauhause yakın olan bir arkadaş bana alıp gönderebilirmi malum izmirde böyle şeyleri bulamıyoruz
Bauhause ta nilüfer satışı devam ediyorsa bauhause yakın olan bir arkadaş bana alıp gönderebilirmi malum izmirde böyle şeyleri bulamıyoruz
ben izmirdeyim ve inciraltından seralardan aldım nilüferlerimi..eğer istiyorsanız ve özelime yazarsanız adres de verebilirim..
Sizin Nilüferleriniz maşallah çok yaprak çıkarmış. Benimkinde görünürde 4 yaprak var. 2 adet Koi koyduk biz de akvaryuma.
79823
79824
yaprak çok ama daha çiçek yok.koi bana çok pahalı geldi japonla da aynı işi gördüm şu anda..
Küçük havuzlar için koi gibi büyüme potansiyeline sahip balıklar uygun değildir. Peocilidae (canlı doğuranlar) gurubundan Gambusia affinis kullanabilirsiniz. Hem havuzunuzda sivrisinek larvaları fink atmayacak, hem de anaçlar sizleri rahatsız etmeyecek. Bu balıklar küçük olduklarından az yer, az kirletirler. Ancak kesinlikle su kaynaklarına bırakılmamalıdır.
Tek kuyruklu Komet ırkı Japon balıklarıda bahçe havuzları için uygundur. Çift kuyruklu türler (tül kuyruk, oranda gibi) kışın eve alınmalıdır.
Havuzlarda ya devamlı bir su akımı olmalı ya da filtrasyon yapılmalıdır. Son dönemde piyasaya çıkan bir çok havuz filtresi UV'de içermektedir.
Botanik bölümünde bende okudum ama satış yaptıklarını duymadım. İstanbul'da ikamet edenler Eminönü'ndeki akvaryumculardan 2-3 türünü bulabilirler.
Hasan Lalezar
20-05-2009, 22:01
Nilüferimi nihayet bahçedeki havuza indirdim. Bir bitkinin yaprağı 1 günde yüzeye çıkarmı . İnanamadım. Nerdeyse bir günde 40-50 cm uzayıp yüzeye çıkmayı başardı yaprak. Ama koiler sanırım dibini karıştırdı saksının . Havuzun suyu bulandı bayağı.
Sevgili Niluferciler,
Hepinize, uzun bir ayriliktan sonra tekrar merhaba,
Biraz fazlaca zaman bulunca ugrayabildigim ve bastan sona tekrar goz gezdirdigim bu bolumde, gordum ki, baya gelisme katetmis arkadaslarimiz.
Ben de, kacinci senesi, artik saymadigim niluferimin bu seneki tekrar uyanisini resimleyip sizlerle paylasmak istedim.
Ayrica yine meraklilari icin belirtmek istedigim bir sey daha var.
Bir kac sene ust uste, kis cok sert gecti ve niluferin icinde bulundugu tank yaklasik 15-20 cm kalinliginda buz ile kaplandi. Boyle bir sekilde haftalarca kaldigi halde ne nilufere ne de icinde bulunan japon baliklarina hic bir zarar gelmedi ki ne buzu kirdim nede baliklari yemlemedigim halde.Bilgilerinize sunulur,
Hepinize saygilar, sevgiler.
Hoscakalin.
Sn uyar
sizin nilüferler kovadan havuza terfi etmişler sanırım :)
Sn cemo
Bahsettiğiniz tip balıkları nerelerden bulabiliriz?
sn uyar çok sevimli bir havuza terfi etmiş nilüferleriniz.
erenfidan
02-06-2009, 02:01
nilüfer yaprak çıkarttı ve sonunda çiçek açtı, 2. çiçek de sudan çıkmak üzere
http://img5.imageshack.us/img5/662/5192828.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/6375/sdc10747k.jpg
koiler 4 yaşına bastılar yavruları da 2 yaşındalar
http://img197.imageshack.us/img197/2885/dew.jpg
Sanırım kurbağa popilasyonunu koiler dengeliyordur.
erenfidan
02-06-2009, 23:18
suya girmeye korkan kurbağa olur mu?
sanırım suda onları bekleyen tehlikenin farkındalar.
oceanheart
03-06-2009, 01:38
Nilüfer havuzumda çok sayıda koi balığı mevcut gönüllülere yerinde bedavaya verebilirim
oceanheart
03-06-2009, 02:03
Nilüfer meraklıları lütfen Oceanheartın bahçesini ziyaret etsinler
Meraklı bir arkadaşımız büyükçe bir bidonona leğen ekleyerek Nilüfer yetiştirme çabalarını resimlemiş yetiştirme çabalarını paylaşırken, Havuzu olan görmemişin biri tasta maşrapada olmaz diye heves kıran fetvalar vermişti.:D
Ekli resimdeki toprak saksı 20x20 cm ebatında yani tas veya maşrapa boyutunda.arıtma veya devridaimi yok.Suyu tazelemekte gerekli değil.
Sevgi varsa...tastada veya maşrapada çiçeğini sunabiliyormuş.Olmaz diyenin kulakları çınlasın:D
Sayın Bağdadi,
Resimdeki bitki nilüfer değil, su sümbülü (eichornia crassipes).
delete61
04-06-2009, 13:26
Sayın Bağdadi bu çiçeği ilk defa görüyorum ama sayın otugay' ın sayesinde su sümbülü olduğunu öğrendim. Maşallah nekadar güzel açmış demek saksıda yetişiyor ellerinize, emeğinize sağlık kokulumu bilmiyorum ama görüntüsü çok narin ve kibar.
Sayın otugay düzeltmeniz için çok teşekkür ederim.Bitki sever olmama rağmen çok bilgili olduğum söylenemez.Amatörce gönül avutuyoruz.Bana Nilüfer diye satmışlardı.İsmi sümbül olsada yinede iyi olmuş aldığım.Selam ve saygılar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.