Bağlan

View Full Version : Türkçe Kullanım Kılavuzu

Onur G. HİTİT
08-08-2006, 03:40
Akvaryumlarla ilgili ürünlerde TÜRKÇE açıklamalar istiyoruz!

Sıklıkla bulunduğum ve yönetiminde olduğum http://www.akvaryumforum.com sitesinde güzel bir öneri geldi. Üyelerimizden Sn. Cenk DERVİŞOĞLU, kullandığımız ürünlerde TÜRKÇE açıklama olmamasından yakınıyordu. Bununla ilgili olarak çeşiştli fikir alışverişleri yaptık. Hala da yapmaktayız.

Ben de bundan dolayı, nabız ölçmek için dün gece yarısı 03:30 gibi birşeyler yapmak istedim:

Akvaryumlarla ilgili ürünlerde TÜRKÇE açıklamalar istiyoruz! (Katılmak için tıklayın) (http://aquamagazine.sitemynet.com/aquamagazine/)

Daha 1 gün bile dolmadı, 26 imza ve ziyaretçi defterine 3 ileti geldi.

Bu konuyu, TÜRK akvaryum hobiciliğinde bir ekol haline gelen İSAK Forumları'nda da paylaşmak istedim.

NOT: Arasıra siteye ulaşılamayabiliyor. Bu Mynet'ten kaynaklanıyor sanırım.

* * * * *

Şu anda 24 saat geçti. Şu ana kadar (24 saat içinde) 74 imza olmuş.

%93 "EVET" demiş.

%3 "HAYIR" demiş.

%4 "FARK ETMEZ" demiş.

%0 "KARARSIZIM" demiş.

Ziyaretçi defterinde ise 15 ileti var.

Konuyu çeşitli forum ortamlarına ve MSN aracılığı ile ulaşabileceğim herkese taşımaya çalışacağım.

İSAK Forumları'nda ( www.akvaryumkulubu.org ) başlığı açtım. Olumlu tepkiler geldi. Umarım devam edecek.

Akvaristler Derneği Forumları'nda ( www.akvaristler.org.tr ) MSN'den görüştüğüm birine bu konuda bilgi verdim. Konunun yönetimde görüşülmesi için ileti yazmış. Oradan da olumlu tepkiler gelir umarım.

www.akvaryum.com ve www.petim.com forumlarında da konuyu açtım.

Akvaryumlarla ilgili olmasa da TÜRKÇE konusunda önemli çalışmaları olan ww.sinanoglu.net forumunda da konuyu açtım. Olumlu tepkiler geldi.

Az önce www.petim.com sitesinde de konuyu açtım.

Diğer bazı forumlarda da konuyu açmaya çalışıyorum.

Ne kadar çok insana ulaşırsak o kadar güzel bir sonuç alırız.

Desteğini esirgemeyen herkese, www.akvaryumforum.com ve konuyu ilk kez dile getiren Sn. Cenk DERVİŞOĞLU adına teşekkür ederim.

Saygılarımla...

malina
08-08-2006, 10:35
Bazı sorularım var.

1. Tetra'nın Türkiye distrübütörü var mı? Varsa firma bilgileri, web adresi ne?

2. Tetra ile bu konuda yazışma yapıldı mı? Yapıldıysa alınan cevaplar nelerdir?

Tabii ki bu eylemi sonuna kadar destekliyorum :)

Onur G. HİTİT
08-08-2006, 13:23
Tetra'nın Türkiye distrübütörünü bilmiyorum. Konuyu arkadaşlarım açtı. Bunu yaymak da bana kaldı. Bildiğim tek şey, Tetra ürünlerinde Türkçe açıklamaların olmayışı.

Saygılarımla...

arsakay
08-08-2006, 13:36
Çoktan oylamaya katılıp mesaj attım.
Bu mesajlar uyarı ve öneri olarak
Tetra firmasına gönderilebilir belki.

malina
08-08-2006, 13:46
Protestoya başlamadan, yapılması gerekenler yapılmalı diye düşünüyorum. Şimdiye kadar kimse talep etmedi diye üzerinde durmuyor olabilirler. En iyisi bir yazışma yapmak... Sonra daha kapsamlı protestolar da gerçekleştirilebilir...

malina
08-08-2006, 13:47
Tetraya yazılacak düzgün bir metin oluşturalım ve ingilizceye çevirsin arkadaşlar. Çorbada bizim de tuzumuz bulunsun böylece :)

cello
22-09-2006, 09:31
Onur, selam

Evet, diye işaretledim, Sayfanın altında ERROR verdi, sonuçları göster dedim gene ERROR verdi. Sayfadamı bendemi problem var?

Görüşürüz,
Onur, yukarıdaki mesajı netbulmail ve akvaryumforumdaki mail adreslerine gönderdim ama cevap gelmedi. Benim katılımım gerçekleştimi ?

Birde 1,5 ay sonunda nereye gelindi bilgi verbilirmisin ?

malina
26-09-2006, 10:35
Etiketi Türkçe olmayan, ürün başına 4.392 YTL ödeyecek

Sanayi Bakanlığı, ürünlerde Türkçe etiketi zorunlu kılan 4077 sayılı Tüketici Kanunu'ndan sonra şimdi de 4703 sayılı kanunu devreye sokarak denetimleri artırdı. Bu yasa ürün başına 4 bin 392 YTL ceza öngörüyor.

Sabah (http://www.sabah.com.tr/eko112.html)

Onur G. HİTİT
26-09-2006, 14:53
Onur, yukarıdaki mesajı netbulmail ve akvaryumforumdaki mail adreslerine gönderdim ama cevap gelmedi. Benim katılımım gerçekleştimi ?

Birde 1,5 ay sonunda nereye gelindi bilgi verbilirmisin ?

Abi, katılımın oldu mu olmadı mı bilemiyorum. Mynet bazen hata veriyor sanırım.

1,5 ay sonunda gelinen nokta:

Ankete 284 kere tıklanmış. %95 "Evet" diyerek kampanyayı desteklemiş. %2 "Hayır" diyerek kampanyaya karşı çıkmış. %3 "Fark etmez" demiş. 35 kişi kampanyaya destek olmak için ziyaretçi defterine not bırakmış.

Aslında tam olarak umduğumu bulduğumu söyleyemem. "Hayır" diyen bile çıkmış.

Saygılarımla...

olmez
28-09-2006, 10:56
Yukarıda da belirtildiği gibi bu artık kanuni bir zorunluluk. Ancak bu kanundan gelen yaptırım gücünü Tetra firmasına mı yoksa Tetra ürünlerinin ithalatçısı olan firmaya mı yapmak gerekiyor? Benim anladığım kadarı ile Tetra firması bunu yapmasa bile ithalatçı firma Türkiye'de olduğu için Türk Kanunlarına uymak ve Türkçe kullanım klavuzunu vermek zorunda. Aramızda mesleği hukukla ilgili olan arkadaş varsa sanırım daha net bir açıklama yapacaktır.

Onur Bey bu arada ankette de sanırım bir problem var. Anket sonuçlarını herhangi bir ilgiliye göndermeyi düşünürseniz bu problemi düzeltmenizi hatırlatayım dedim. Aşağıdaki resimde benim katılımımdan sonraki sonuçlar görünüyor. Yüzde oranları toplarsanız problemi göreceksiniz.

Saygılarımla.

Yücel Özlem
18-04-2007, 14:08
Aklımızda bulunsun.

Makale Yazarı: Sami Erkut (http://f27.parsimony.net/forum67368/messages/18335.htm) Tarih, Gün ve Saat : 04. Nisan 2007 03:07:05:

Bir ürün satın aldınız ve özelliklerini öğrenmek için kullanım
kılavuzuna göz atmak istediniz. Ancak ne göresiniz ! Kılavuzun bir çok
dilde yazılmış olduğunu ancak içinde Türkçe çevirisinin bulunmadığını
görüyorsunuz. Sinirleniyorsunuz ve ülkemizde satılan bir ürünün nasıl
Türkçe kılavuzunun olamayacağını, üreticinin veya ithalatçının bu kadar mı
düşüncesiz-duyarsız olduğunu, Türkiye'nin ve vatandaşlarının bu kadar mı
değersiz görüldüğünü sorgulamak istiyorsunuz ama elinizden bir şey
gelmiyor. Sanırım bu durumu düşen milyonlarca tüketici vardır.

Artık böyle bir rezaletin önüne geçebilmek için sizin de yapabileceğiniz şeyler var.

Almış olduğunuz yerli ya da ithal malın Türkçe Kullanım Kılavuzu
yoksa,Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na şikayet ediyorsunuz, satan şirkete
ürün başına 156 YTL ceza veriliyor ve Türkçe kılavuzun da size
ulaştırılması sağlanıyor.Sizler de şikayetinizi http://www.sanayi.gov.tr
http://www.sanayi.gov.tr/> adresinden Tüketici Şikayetleri bölümüne
bildirin, duyarsız şirketlere gereken cezaların verilmesini sağlayın.