View Full Version : Minyatür Güller
mor kedi
06-08-2006, 21:51
iki aydır ofisimin balkonunda baktığım minyatür gülüm var...
Düzenli olarak buduyorum ve minik güller dallardan hiç eksik olmuyor. Ayrıca bol su istiyor. en ufak bir aksatma goncaların kurumasına neden oluyor, yaprakları döküyor.
Saksısı küçük gelmeye başladı, saksı değişimi, toprak konusunda dikkat etmem gereken noktalar nelerdir.
Bir de kış geldiğinde güle dış mekanda mı iç mekanda mı bakmam gerekiyor?
minyatür güllerin bakımı hakkında dikkat edilmesi gerekenler noktalar nelerdir? :confused:
Mine Pakkaner
07-08-2006, 23:16
Hoşgeldiniz mor kedi. :)
Minyatür güllerin bakımının normal güllerin bakımından çok farklı bir yanı yok, ancak onlar kadar dayanıklı değiller.
Kışın ılman bir bölgede yaşamıyorsanız içeriye alın. Ama Bodrum'da Fethiye'deyseniz dışarıda durabilir :) Aydınlık güneşli bir yerde bakmaya devam edin.
Baharda saksısını değiştirirsiniz. Sadece bir numara büyük bir saksıya geçirin.Bol organik maddeli bir karışım hazırlayın. Kışın budayın.
Minyatür güller kırmızı örümceğe karşı çok hassastır. Küllemeden de çok zarar görür. Sık sık kontrol edin.Kükürt ile ilaçlayarak her iki sorunu da kontrol altına alabilirsiniz.
Sitemizde verdiğimiz gül yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1482) ve güllerde budama (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=732) konularını okumanızı da öneririz.
Selamlar.
eyüp1968
29-01-2007, 22:22
Sevgili arkadaşlar..1 ay kadar önce üzerinde 6-7 adet tomurcuğu bulunan minyatür gül aldım. Tomurcukların hepsi açtı. Diğer güllerimde olduğu gibi açan çiçekleri kestim.Alttan yeni sürgünler ile 2-3 tane yeni tomurcuk verdi.Onlar da açacak,inşaallah. Ancak yeni sürgünlerin yaprakları ilk aldığımda ki gibi koyu yeşil olmadı. Hafif yeşil ve azıcık da sarıya çalar bir renk oldular.Güle bakıyorum alttaki eski yapraklar daha koyu yeşil ve daha dolgun. Kapalı yerde ve oda sıcaklığında pencere önünde duruyor. Yapraklardaki bu farkı anlayamadım. Bir bilen var ise bana yardımcı olur mu?
Saygılar...
Mine Pakkaner
01-02-2007, 23:16
Bu genel olarak bir bitki besleme probleminiz olduğunu gösterir. Saksınıza bitki besini veriniz.
Geçen yıl aldığım minyatür gül üzerinde küçük yeşil böcekler oluşmuştu. Zirai ilaç satan bir dükkana müracaat ettiğimde bunun gül biti olduğunu söyledi ve bir ilaç verdi. Suyla karıştırıp uygulamıştım. Uygulamadan sonra hepsi öldü ama sanıyorum yumurta bırakmışlar veya bir kısmı toprak altına gizlenmiş, yeniden üremeye devam ediyorlar. 8-9 defa bu işlem tekrarlandı ama sonu gelmedi. Bu işin kökten çözümü varmı ?
Mine Pakkaner
03-02-2007, 00:45
Geçen yıl aldığım minyatür gül üzerinde küçük yeşil böcekler oluşmuştu. Zirai ilaç satan bir dükkana müracaat ettiğimde bunun gül biti olduğunu söyledi ve bir ilaç verdi. Suyla karıştırıp uygulamıştım. Uygulamadan sonra hepsi öldü ama sanıyorum yumurta bırakmışlar veya bir kısmı toprak altına gizlenmiş, yeniden üremeye devam ediyorlar. 8-9 defa bu işlem tekrarlandı ama sonu gelmedi. Bu işin kökten çözümü varmı ?
Hamido selamlar, hoşgeldiniz. Aşağıdaki başlığa bir göz atar mısınız?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001
aggressive
03-05-2007, 13:16
merhaba
geçen gün arkadaşım tarafından minyatür bir gül hediye geldi bende bu zamana kadar hiç bitki beslememiş biri olarak acemilik çekmekteyim.
üzerinde 4 açılmış 3 de gonca gül mevcut saksımın çapı 13 cm her gün suluyorum azar azar geçen gün dibinde küçük yeşil bitciklerin olduğunu fark ettim ve ilaçladım şimdilik o yeşil haşerelerden kurtuldum ancak toprağını karıştırdıkça içinden şimdi nadirde olsa küçük milimetrik beyaz kurtçuklar çıkmakta bunlar bitkime zarar verirmi? birde kocaman bir solucana rastladım ancak yakalayamadım çok seri hareket ettiği için kaçtı şimdi bulamıyorum saksının içinde kalsa bi zararı olurmu? arkadaşlar saksısını ve toprağını değiştirelim diyorlar onada cesaret edemiyorum çiçek var üzerinde diye korkuyorum kurumasından ne yapmam gerekir yardımcı olursanız çok sevinirim hepinize bol çiçekli günler diliyorum
Sayın agressive, minyatür gül diye bir başlık daha var. Ayrıca gül yetiştiriciliğive güllerde budama başlıkları da sorunları çözmenize yardımcı olabilir. Benim de minyatür bir gülüm var ve sararma sorunu yaşadığından araştırırken buldum. Kolaylıklar diliyorum.
tasdelenmurat
26-04-2008, 23:46
Bende bu ilkbahar ve yaza biraz çiçeklerlerle gireyim diye minyatür gül aldım. Beyaz , kırmızı ve pembe. 3 ünüde aynı çiçekciden, aynı gün almama ragmen, nedense kırmızının çiçekleri az açıyor çabuk soluyor. Beyaz çok açıyor çabuk soluyor. pembe olan ise her dem sanki aynı tazelikde çiçeklerini koruyor. Saksı boyları ve saksıların içlerindeki toprak tipleride aynı.
Eve getirip balkona koyduğumun 3. günü yaprak bitleriyle doldu her 3'ü de. 2 gün bekleyip haftasonu ilaç alayım derken. Ertesi gün gülün üstünde bir sürü karınca. Nereden ne zaman çıktılar bilmiyorum. Ama o günün akşamı gülün üstünde hiç bit mit kalmadı. Karıncalar bitlerin hepsini yedi. Minik minnamacık o bitleri dişlerine geçirmiş taşıyorlar. Karıncaların bu işe yarayacağını hiç tahmin etmiyordum.
ceviz ağacı
08-05-2008, 11:07
3 aylık sıkı çalışmamın sonuçlarını alıyorum minyatür güllerim coştular.
denizakvaryumu
08-05-2008, 11:10
Ama o günün akşamı gülün üstünde hiç bit mit kalmadı. Karıncalar bitlerin hepsini yedi. Minik minnamacık o bitleri dişlerine geçirmiş taşıyorlar. Karıncaların bu işe yarayacağını hiç tahmin etmiyordum.
Karıncalar, bitleri yemezler,
bitlerin çıkardığı salgıları yemek için bitleri korur ve kullanırlar .
Arzu Kırlangıç
19-05-2008, 12:23
Sayın ceviz ağacı gülleriniz çok güzel görünüyorlar .Nasıl baktınız onlara tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Bizimkiler henüz daha çok küçükler..
Arzu Kırlangıç
19-05-2008, 12:35
çok güzel kokuyorlar,
ErtanGM, sizin minyatür gülleriniz de harika benimkinde henüz tomurcuk bile yok :(:( çiçeklendirmek için acaba özel birşey yaptınız mı?
Buket Aknar
19-05-2008, 20:35
Benim minyatür güllerim inanılmaz yoğun olarak açıyor ( bir dalda 4-5 tane ). Sizinkileri görünce acaba benimkiler farklı bir tür mü? diye düşünmeye başladım. Oysa onları minyatür gül diye almıştım. Yarına fotoğraflarını çekip ekleyeceğim.
Arzu Kırlangıç
19-05-2008, 23:49
ErtanGM, sizin minyatür gülleriniz de harika benimkinde henüz tomurcuk bile yok :(:( çiçeklendirmek için acaba özel birşey yaptınız mı?
Güneşi ve suyu çok seviyorlar ( Toprağı nemli kalmasın ) Gerektiği zaman budamalarınıda yaptık. Sıvı besinden 15 günde 1 kullandım. Şu anki halleri çok daha güzel. Sizede bol tomurcuklu güller dilerim.
ceviz ağacı
26-05-2008, 10:49
Sevgili Ertangm,
Benimkiler saksıda değil , bahçede .Birde geçen sene yanlışlıkla çok fazla budamışım , o yüzden geçen sene bir türlü toparlanamadılar ama bu sene inanılmaz derece de güzeller . Bir de ayrıca kuş gübresini suya karıştırdım ve 3 hafta beklettim daha sonra da güllere çok az miktarda verdim artık hangisi iyi geldi bilmiyorum .
Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 14:25
Teşekkür ederim ceviz ağacı 13 nolu mesajınızda yüksek bir balkonda duruyor gibi geldiler bana . Gübreyi bende deneyeceğim.
Ben gübre **** herhangi bir besin kullanmıyorum.Gayette hallerinden memnunlar.Yağ tenekesine diktim toprağım torf,eskimiş yapraklarını ve kurumuş goncalarını makasla kesiyorum,öğleden sonra akşama kadar güneş görüyor.Gölgedeyken yapraklarına su fısfıslıyorum.Tomurcuk üstüne tomurcuk veriyor.Birde toprağına sarmısak batırdım hatta oda filizlendi,sarmısak güle bit gelmesini engelliyor.Sevgiler...
Arzu Kırlangıç
09-06-2008, 17:17
Fotoğrafınıda görebilirmiyiz sevgili müge .
Ertancım şuan biraz budadım, üstünde ki çiçeklerininde zamanı geçiyor.Birazcık toparlansın hemen yüklerim fotoğrafını arkadaşım .Sevgiler.
Benim minyatür gülüme ne oldu anlamadım, güleri kuruyunca hiç yeni tomucuk vermedi. :(
çiçeksever
10-06-2008, 13:41
Minyatür gülün latince adı nedir?
Minyatür gülün latince adı nedir?
Sevgili çiçeksever,minyatür gülün latince adı "Rosa spp" 'dir.
Gül dibine sarımsak ha hımmm..deneyelim mügeciğim
Dene cemo'cum valla yararı oluyor.Ben takvim yaprağının arkasından okumuştum bu bilgiyi denedim.Hatta sarmısak filizleniyor uzuyor ama aldırış etme ,çok uzarsa kırparsın ucundan olur biter.Sevgiler.
Benim minyatür gülüme ne oldu anlamadım, güleri kuruyunca hiç yeni tomucuk vermedi. :(
Erbek'cim,kuruyan dal ,gül ,ve yapraklarını ayıkla.Aşırı su verme, bit varmı diye kontrol ettinmi?Toprağına çivi batır.Gölge yerde yapraklarına su fısfısla.Yakıcı ve kavurucu güneşten koru.Normal güller kadar dayanıklı değiller çünkü.Sevgiler.
Arzu Kırlangıç
12-06-2008, 11:42
Sarımsağın kokusu yaprak bitlerini uzaklaştırıyor . Bence sarımsağı etkisi azalıp kuruyunca yenilemek gerekir . Mine hanımın yaprak bitleriyle ilgili ev yapımı böcek ilacı formül içeriğindede ezilmiş sarımsak vardı . Böceklerin gelebileceği her türden çiçeğe uygulanabilir.
Haklısın ertan,peki senin etkili bir yöntemin varmı yaptığın.Sevgiler.
Arzu Kırlangıç
13-06-2008, 23:38
Mayıs ayı içersinde güllerimde havalardan dolayı ( yağmurla ilgili sanırım ) yaprak bitleri oluştu . Fazla çoğalmadan seracıdan aldığım ilacı haftada 1 kere 2 sefer uyguladım . Sarımsak ezip etrafına yaydım . Başkada bir yönteme gerek kalmadı . Herkesinde şikayetçi olduğu o bit dönemini atlattık nihayet .
pimpirim
07-08-2008, 22:30
Selam,
Bu konuya uzun süredir kimse yazmıyor herhalde ama bildiğim bir şeyi paylaşmak istedim. Benim bahçemdeki güller her zaman bitlenirdi, ilaç sıktığım zaman bir süre etkili oluyordu ama sonra yine aynı görüntü yaşanıyordu. Organik tarımla ilgilenen bir arkadaşım bana bir kavonoz suya 4-5 adet sigara izmariti atıp kapağını kapatmamı ve böylece iki üç gün bekletmemi söyledi. Daha sonra püskürtme yapılacak herhangi bir kabın içine koyulup dallara sıkıyorsunuz. (Ben boş cam-sil şişelerini kullanıyorum) Bitlerden uzunca bir süre kurtulunmuş oluyor. Belki sitede başka yerde yer alıyordur bu bilgi ama ben denk gelmediğim için paylaşmak istedim.
Merhaba,
Minyatür gülümde başlarda yapraklar arasında minik minik örümcek ağları vardı, ancak şimdi bu ağlar tüm gülü sarmış durumda ve sulamama rağmen sürekli kuru görünüyor, yeni sürgün verebilecek gibi de durmuyor :( Bu haşerenin ismini dahi bulamadım, ne önerirsiniz acaba?
Şimdiden çok teşekkürler
Malesef benim güllerim de bu yüzden öldüler. :(:(:(
Civarda ki seraya götürmüştüm ilaç versinler diye ama işe yaramadı.
Belki ben çok geç kalmışımdır tedavi için. Üstleri tomuçuk doluyu açamadan kuruyorlardı.
Dilerim siz kurtarırsınız.
Emel Yılmaz
10-08-2008, 13:08
Ahhhhhhhhhhh ah arkadaşlar aynı dert benim güllerimdede var. Bu yüzden üç tane minyatür gülüm kurumak üzere. Ama bir yandanda budadığım yerlerden ( bitlerden kurtarmak için budamıştım):D:D de yeni sürgün vermekte. Benim güllerimin yaprakları daha büyümeden kuruyor. Ama olduğu yerde yarı gölge. Güllerimin yeniden açması için ne yapmam lazım. Güllerimin acil bir doktora ihtiyacı var arkadaşlar
Güllerinizde kırmızı örümcek mevcut, yaprakların özsuyunu emerek onları kuruturlar. Sitede bahsedilen arap sabunu-zeytinyağı-su karışımını püskürtmeyi deneyin. Aradan birkaç gün geçince koruma amaçlı toz kükürt serpin. Kurtulamazsanız önce manyatür gülünüzün yapraklarını iyice yıkayın, gölgede kurutun, sonra da Chrysamed isimli böcek ilacıyla ilaçlayın.
Emel Hanım, minyatür gülleriniz ne durumda acaba, düzeldiler mı?
Cevahir Koçtaş'tan muhteşem güzellikte bir minyatür gül aldım, hafif de kokusu var. Kokusu yoğun olan beyazlar da vardı. Minyatür güllere bayılıyorum, eve gittiğimde götüreceğim çünkü güller Silifke'nin balkonunu çok seviyorlar ;) Hızla gelişip pıtır pıtır açıyorlar ;)
Yeni aldığım galiba ithal, belki yerli minyatürlerden daha dayanıksız olur. Eve gidene kadar iç mekanda duracaklar.
Minyatür güllerim bu mevsimde tam anlamıyla coştu. Çiçekleri yazınkilere göre iki kat büyük açmaya başladı. Bir-iki ay önce üstten keçi gübresi koymuştum, onun da gelişime etkisi oldu sanırım. İki hafta önce de küllemeye yakalandıkları için fungisitle bir kez ilaçlamıştım, birkaç kez daha ilaçlayacaktım ama zamanım olmadı.
Koçtaştan aldığım ithal gülü de Silifke'ye götürüp saksısını değiştirmiştim, o da hızla büyüdü ve irice çiçekler açmaya başladı.
Başbahcivan
14-12-2008, 21:21
Ahhhhhhhhhhh ah arkadaşlar aynı dert benim güllerimdede var. Bu yüzden üç tane minyatür gülüm kurumak üzere. Ama bir yandanda budadığım yerlerden ( bitlerden kurtarmak için budamıştım):D:D de yeni sürgün vermekte. Benim güllerimin yaprakları daha büyümeden kuruyor. Ama olduğu yerde yarı gölge. Güllerimin yeniden açması için ne yapmam lazım. Güllerimin acil bir doktora ihtiyacı var arkadaşlar
Arkadaşım önce güllerini budamalısın,sonra ticari adı (folidol)veya(durusban-4)bu ilaçların herhangi biriyle 1 lt suya 2 2,5 cc karıştırarak püskürtme usulü uygula. Külleme hastalığından kurtulman içinde (topas)veya (rubigan-12)bunlardan birini al 1 lt suya 1,5 2 cc su ile karışımı püskürtme uygulamasını yap güllerin huzur ve feraha kavuşacaktır.Anlamadığın bir konu varsa özelime yazabilirsiniz.Kolaygelsin
merhaba bende çok seviyorum minyatür gülleri onların küçücük goncaları açmaya başlarken bana bir seviç veriyor. Ben yeni aldım gülümü gonca olarak cektigim resimler şimdi açmaya başladılar.
Minyatür güller gerçekten çok güzeller. Gerçi tüm güller çok güzel.
bernacyhn
17-05-2009, 15:03
Bu güzeli ben geçen yaz almıştım. Çok güzel çiçek açtı kış gelince yaprakları ve dalları kuruyup dökülmeye başladı. Ama ölmedi son bir hafta içinde havalar ısınınca yeniden kendine gelip yaprak vermeye başladı. Ama eski yaprakları üstüne toz serpilmiş gibi duruyor. Bu bir hastalık mı?
Bu güzeli ben geçen yaz almıştım. Çok güzel çiçek açtı kış gelince yaprakları ve dalları kuruyup dökülmeye başladı. Ama ölmedi son bir hafta içinde havalar ısınınca yeniden kendine gelip yaprak vermeye başladı. Ama eski yaprakları üstüne toz serpilmiş gibi duruyor. Bu bir hastalık mı?
Bildiğim kadarıyla külleme hastalığı. Sulama suyunu yapraklarına değdirmemeniz gerekiyor.
callypso
18-05-2009, 10:08
Arkadaşlar, resimlerdeki güller çok güzel, Allah nazardan saklasın ( çok etkileniyorlar çünkü:)))
lütfen bu minyatür gillerden nerden satın alabileceğimi bana soylermisiniz , Istanbul'da oturuyorum, dün fidancılıkları tek-tek gezdim, hiçbirirnde birşeye benzeyen minyatür gül bulamadım :(((
Bahausta anneler gününde 4 TL den satılıyordu, hala olabilir.
bernacyhn
18-05-2009, 10:45
Carrefour ve Praktiker de muhakkak bulunuyor. Oralara da bakmanızı tavsiye ederim.
Teşekkürler yıldız33, hastalanan yaprakları budadıktan sonra ve yapraklarına su gelmeyecek şekilde suladıktan sonra bir şeyi kalmayacaktır ve sizinkiler gibi güzel güzel açacaktır :)
ağaçlarısev
18-06-2009, 17:45
Arkadaşlar acaba evde bodur gül yetiştiren var mı?Eğer yetiştiren varsa nasıl yetişdiği hakkında bilgileri buraya yazabilir mi?
Bunlar da benim minyatür güllerim. Kırmızı olan sürekli tomurcuk veriyordu, üzeri hiç çiçeksiz kalmamıştı. Nedense bu aralar durgunlaştı.
89283
İki minyatür gülümden bir tanesi tamamen kurudu. Siyaha yakın renk aldı dalları. Hala vaz geçemiyorum. Böyle siyahlaşmış dalların yeniden filiz verme ihtimali var mı? Ya da bitkinin öldüğünü nasıl anlarım?
Benim minyatürlerden birinin de bazı dalları kararmıştı. Bugün kararan bütün dalları kestim. Kararan dallar var, bir yandan da yeni, taze dallar sürüyor. Yaşayacak mı, gidici mi anlayamadım.
bu güller çok güzelmiş acaba aydınlık odada yetişirler mi? Çünkü benim balkonum yok pencerenin önünde de kumrular sağolsun :)
Çok engin bir tecrübem yok ama minyatür güllerin güneş ihtiyacının normal güllerden farkı yok diye biliyorum. Sadece aydınlık onlara yetmeyecektir.
minyatür güllere bayıldım arkadaşlar hepinizin ellerine sağlık, gülleriniz uzun ömürlü olur
Bu baharda çelikten yetiştirdiğim minyatür gülüm, ana bitkiden daha çok açtı;)
cobaindyg
03-10-2009, 21:50
Herkese merhabalar,
gülleriniz gerçekten çok güzel benimde bu sene mayısta aldığım mini peyzaj gülüm vardı,balkona her çıkışında kedim onu yediği için çok kötü bir duruma geldi farkedince kedimi ona yaklaştırmıyorum,ama gülüm çok kötü bir durumda,buraya resmini koyucam onu nasıl iyileştirebilirim.
Bu arada mayısta toprağını değiştirmiştim,seradan aldığım saksıda toprağı kökler sarmaş dolaş olmuştu o kadar çok kök vardı ki anlatamam,bende saksıya aktarırken dışarda kalan kökleri kestim,doğrumu yaptım bilmiyorum ama gülüm ölmedi,10 tane çiçeği oluyodu ama kedim yüzünden çok feci bir durumda.
134139
Kokusuna nasıl dayanabiliyorsun? Canım güller izmarit kokmuyorlar mı?
funda0_0
05-04-2010, 14:03
Benimde minyatür güllerim var dünden beri ve çok güzeller :)) sizce kapalı ortamda da bit, k.örümcek vs. olurmu?
merkürvenüs
05-04-2010, 15:22
Merhaba Funda0 bol çiçekli büyütün güllerinizi. Benimde iki minyatür gülüm önceleri kapalı balkondaydı nereden geldiğini anlamadığım yaprak biti ve kırmızı örümcek sardı bu yüzden diğer çiçeklerimden ayırdım açık balkona aldım. Hala bu küçük yaratıklarla mücadele ediyorum. Umarım siz bu sorunları yaşamazsınız ama açık-kapalı ortam fark etmiyor...
funda0_0
05-04-2010, 16:32
O zaman bende mücadele için hangi yolu izleyeceğime karar vereyim :) Teşekkürler.
İki minyatür gülümden bir tanesi tamamen kurudu. Siyaha yakın renk aldı dalları. Hala vaz geçemiyorum. Böyle siyahlaşmış dalların yeniden filiz verme ihtimali var mı? Ya da bitkinin öldüğünü nasıl anlarım?
Siyahlaşan dalları makasla kesin ,hiç yeşil dal kalmadıysa muhtemelen ölmüştür:(
ama her ihtimale karşı güneşe çıkarı iki hafta kadar bekleyin yeni sürgün vermezse malesef gülünüz sizlere ömür :(
bayıldım bunlara alacaklarım listesine ekledim:)
Kırmızı örümcek ve yaprak bitleri 3 minyatür gülümü yok etti .
Şu anda turuncu açan bir gülüm var , çok inatcı , 3 yılı ...
lale lale
20-04-2010, 23:47
migrosa minyatür gül gelmiş. fiyatı 3 lira civarı. bilginize... (bende aldım :) )
merhabalar! benim 2 aydır evimde baktığım saksı minyatür güllerimde, bazı forum üyelerince de daha önce şikayet edilen şu minik kırmızı örümcekler türedi. Kısa süre içinde yaprakları leke leke kurumaya başladılar. Yaprakların arkasında kırmızı örümcekleri seçebiliyordum. Ne yapabilirim diye araştırdım. Öğrendim ki bu örümcekler bildiğimiz ev akarıymış. Minyatür güller de bu minik böceklere çok hassas ve ev içinde kolaylıkla maruz kalabiliyorlar.
Tetranycus urticae ve Tetranycus cinnabarinus adlı iki akar türüymüş güllerimizin sağlığını bozan. Bu böcekler için özel ilaçlar var, ancak onlar işe yarıyor. Akarisit denen bu ilaçlardan bir tanesi Abamectin. Tabi bu ilacın kimyasal adı, farklı zirai ilaç firmaları tarafından preparatları satılıyor. Minyatür güllerime dün bu ilacı bir kez uyguladığımda hemen sonuç aldım. Bugün yaprakların altında örümcek ölülerini topladım. Örümcekler türedikçe de hep böyle ilaçlamak gerekecekmiş. Gül biti için kullanılan ilaçlar, bu örümceklerde işe yaramıyor maalesef, kendim denedim gördüm.
zeyzeynep
24-06-2010, 10:44
Merhaba;
İki ay önce 4 adet minyatür gül aldım.Çiçekleri ve tomurcukları vardı hepsi açıp solmaya başlayınca makasla kestim ama artık yeni tomurcuk vermiyorlar. Nedeni ne olabilir?Toprağını değiştimeyi düşündüm ama cesaret edemedim. toprağını değiştirme mevsimi değil sanırım...
Ayrıca güllerimden birini pek çok kişide olduğu gibi örümcek sarmıştı onu yıkayıp arapsabunu formülünü uyguladım böceklerden kurtuldum ama malesef yapraklarının renkleri matlaştı ve şu anda sağlıksız bir görüntüye sahip.bu konuda acemiyim ilk kez bitki yetiştiriyorum.
Bu sorunlar için ne yapabilirim...
Örümcek sorunu yüzünden bende güllerimi kaybediyordum nerdeyse.Risk aldım ve normalde güllere tavsiye edilmeyen klasik tarım ilaçlarından biri ile ilaçladım.Çok az bir miktar kullandım ilacı . 1 er ay aralıklarla 3 defa ilaçladım. Şu an yaprakları cansız ve mat. Fakat yeni çıkan yaprakları gayet iyi. O yüzden biraz zamana ihtiyaçları var diye düşünüyorum.
Benimde çiçekli aldığım bir gülüm tam 6 ay açmadı. Sonra bir başladı çiçeklenmeye. Durdurabilene aşk olsun.
Bence sevgili zeyzeynep örümceklerden tamamen kurtulduğunu düşünüyorsan beklemeye devam et . Toparlanacaklarına emin olabilirsin. Çok cömert bir bitki. yaz kış demeden çiçek açıyor.
zeyzeynep
24-06-2010, 19:19
teşekkür ederim nisan07 içimi rahatlattın:)
Bauhousdan 4 tane aldım. 2 tanesi sarı 2 tanesi de toz pembe gibi... Rosa Patio diye geçiyor isimleri. Gül biti ve tırtıllar için bulunduğum yerden zirai ilaçlar almıştım. İsimlerini unuttum ama biri sulandırarak sprey olarak kullanılıyor. diğeri ise toz halinde ve yapraklarına serpeliyorum. Bununla birlikte tüm tırtıllar ve gül bitleri sizlere ömür oluyorlar :) Umarım yeni bebeklerimin başına bunlardan gelmez :)
http://i453.photobucket.com/albums/qq259/oskefe/IMG00077-20100701-2014.jpg
http://i453.photobucket.com/albums/qq259/oskefe/IMG00076-20100701-2013.jpg
Sevgiler,
İpek
Merhabalar,
Ben biraz acemiyim forumda yeni uye oldum ama gordum ki paylasimlar cok guzel, herkesin eline saglik. Ben de minyatur gulumu tekrar hayata dondurebilmek icin sizden yardim talebinde bulunacagim.
Yazin cok guzel kirmizi guller veren cicegim balkonda iken boceklendi. Sanirim unlu bit diye tabir edilen bitlar sardi beyaz beyaz her yerini. Havalar soguyor diye iceriye aldim. Bitlenmeden dolayi dokulmeye baslayan gulleri ve yapraklari iyice dokuldu. Belki kurtaririm diye biraz budadim ama yeterli mi bilmiyorum. Halen uzerinde bitlenme az da olsa mevcut sanirim. Son hali asagida oldugu gibi. Kurtulusu var mi bilmiyorum, yardimci olursanirim sevinirim. Cok tesekkurler...
http://img413.imageshack.us/img413/8002/02122010211.jpg (http://img413.imageshack.us/my.php?image=02122010211.jpg)
http://img542.imageshack.us/img542/4894/02122010215.jpg (http://img542.imageshack.us/my.php?image=02122010215.jpg)
Yardimci olabilecek kimse yok mu?
Unlu bit azalsa da henuz bitmedi, bir de topraginin uzerinden biraz aldim bitlerin yumurtalari olur diye.. Budamasi yeterli mi biraz daha mi budamak gerekir? Yardimci olursaniz sevinirim..
184813
Bu benim mini gül'üm .Birde sarısı var .Yaz , kış çiçek açıyor .Çok yer kaplamıyor.
Ben budama yapmadım .Bir kez bitlendi .Arap sabunu ve yağ karışımı ile güzelce yıkadım .Duruladım .Kurtuldu bitten .Aslında içeriyi sevmiyor .Yapraklar hemen dökülmey başlıyor.Kapalı bir balkon ideal yer güller için .Kışın haftada bir su veriyorum .
Bauhousdan 4 tane aldım. 2 tanesi sarı 2 tanesi de toz pembe gibi... Rosa Patio diye geçiyor isimleri. Gül biti ve tırtıllar için bulunduğum yerden zirai ilaçlar almıştım. İsimlerini unuttum ama biri sulandırarak sprey olarak kullanılıyor. diğeri ise toz halinde ve yapraklarına serpeliyorum. Bununla birlikte tüm tırtıllar ve gül bitleri sizlere ömür oluyorlar :) Umarım yeni bebeklerimin başına bunlardan gelmez :)
http://i453.photobucket.com/albums/qq259/oskefe/IMG00077-20100701-2014.jpg
http://i453.photobucket.com/albums/qq259/oskefe/IMG00076-20100701-2013.jpg
Sevgiler,
İpek
Gülleriniz muhteşem görünüyor.
Cazibesine dayanamadım da...
184930
Haksızmıyım çarpılmakta?
Yeşil Çay
19-12-2010, 21:11
Güllerinde asaleti bir başka oluyor.Hepsi birbirinden güzel.Benim bahçemde güllerim var.Ama minyatürlerden de edinmem gerekecek.Kızım bayılıyor bunlara.
Bir de üstten resim eklemek istedim.
185085
;)
Mine Pakkaner
22-12-2010, 10:33
Merhabalar,
..Halen uzerinde bitlenme az da olsa mevcut sanirim. Son hali asagida oldugu gibi. Kurtulusu var mi bilmiyorum...
Önce güzelce budayın. Akabinde zeytinyağlı arapsabunlu terkipten hazırlayıp bir bezle dalları silin. Yüzeyden de bir miktar toprağı temizleyin, atın, yeni koyun. Sonra ılık bir ortamda tutmaya devam edin. Yeniden sürer endişe etmeyin.
Mine hanim cok tesekkurler. Biraz daha budamam gerekiyor sanirim.
laf kalabalığı
09-01-2011, 20:25
Güller gerçekten en güzel çiçek. Gülü tarife ne hacet ne çiçektir biliriz.
sibelmuge
11-01-2011, 18:13
188389
Merhaba ben yeni üye,buda benim miyatür gülüm,aldığımda yaprak altları kırmızımsı bir renkti ama şimdi değil ve yaprak uçlarında kuruma var,demir ihtiyacı olabileceğini düşünüp demir takviyesi yaptım ama bir değişiklik olmadı henüz!pek bir bilgim olduğunu söyleyemem,yönlendirirseniz sevinirim,ayrıca budamalımıyım bilemedim.
Teşekkürler.
Vildan Sönmez
26-01-2011, 08:03
İnternetteki bir siteden tohum alırken dayanamadım 2 tane minyatür gül aldım. Hiç hasarsız Perşembe günü geldiler, inanılmaz güzel kokuluydular.Pazartesi günü işe geldim biri tamamen ölmüştü. 2 - 3 gün içinde diğerini de kaybettim maalesef. Yani o kadar kısa sürede oldu ki yanlış ya da doğru hiç bir şey yapmama fırsat kalmadı...
metintekin143
26-01-2011, 09:12
sayın Pimpirim teşekkür ederim. Bu uygulamayı deneyecem.
Acarextt03
26-01-2011, 09:20
İnternetteki bir siteden tohum alırken dayanamadım 2 tane minyatür gül aldım. Hiç hasarsız Perşembe günü geldiler, inanılmaz güzel kokuluydular.Pazartesi günü işe geldim biri tamamen ölmüştü. 2 - 3 gün içinde diğerini de kaybettim maalesef. Yani o kadar kısa sürede oldu ki yanlış ya da doğru hiç bir şey yapmama fırsat kalmadı...
Çok hızlı olmuş.... :(
metintekin143
26-01-2011, 09:32
sayın Pimpirim teşekkür ederim. Bu uygulamayı deneyecem.
furkan yıldız
26-01-2011, 11:35
Benim de minyatür gülüm kurudu :( Annem kaloriferin önündeki sehpaya koymuş gülleri takır takır olmuş üzerinde, yaprakları dökülmüş çoğu :( Tamamen kurumadan yetiştim serin bir yere aldım hemen. İnşallah tekrar canlanır
furkan yıldız
26-01-2011, 14:42
Küçük oldukları kadar nazlılar. Her akşam eve gidince ilk işim miniklerimi kontrol etmek oluyor acaba gelişme var mı diye
NazMurat
26-01-2011, 15:54
Cazibesine dayanamadım da...
Haksızmıyım çarpılmakta?
Kesinlikle haklısınız ne hoş farklı bir yaprak formu var. ;)
Gülünüzü güle güle büyününüz :D
Şu anki durumu nasıl?
herkes güllerinin kurumasından şikayetçi umarım sizinki sağlıklıklıdır.
Evet, hayatta.
Geçen çiçekleri önerildiği şekilde kestim.
Gülüm diğer güllerimin bulunduğu bahçeye başka daha genişçe bir saksıya nakledilerek alındı.
Şu an üzerinde sadece bir tane açmış çiçek var.
Güller malümunuz kışın soğuğa dayanıklı olurlar, donlara da aldırmazlar.
Yazın da suladıkları takdirde güneşe pek aldırmazlar.
Aslında çok dayanıklıdırlar.
Biz onları alışılmadık koşullarda yaşamaya zorlayarak ölüme mahküm ediyoruz.
Gül bir salon çiçeği değildir.
Saygılar.
Gülümün sol hali;)
191946
Soğuktan yapraklar kızardı.
PeriliKral
11-03-2011, 22:29
çok teşekkürler...
eski tohum
26-03-2011, 23:41
Merhabalar
Gül demiri çok sever.
Demiri toz halinde vereceksiniz.Nasıl bulurum diyen arkadaşlar sanayilerdeki soğuk demircilerden bulabilirler.Büyük demir desterelerinin içlerinde demir tozunun biriktiği kapaklı bir hazne olur,demirciler burayı temizledikleri için bilirler.Giderken bir poşet götürün ve isteyin.Bir-iki çay kaşığı demir tozu verin.
Eskiler saksılarına çivi batırırlardı.Bitkinin demirden aldığı yararlar fazladır,çiçekleriniz artar.
Sevgiyle kalın.
rainforest
26-04-2011, 20:20
Selam,
Bu konuya uzun süredir kimse yazmıyor herhalde ama bildiğim bir şeyi paylaşmak istedim. Benim bahçemdeki güller her zaman bitlenirdi, ilaç sıktığım zaman bir süre etkili oluyordu ama sonra yine aynı görüntü yaşanıyordu. Organik tarımla ilgilenen bir arkadaşım bana bir kavonoz suya 4-5 adet sigara izmariti atıp kapağını kapatmamı ve böylece iki üç gün bekletmemi söyledi. Daha sonra püskürtme yapılacak herhangi bir kabın içine koyulup dallara sıkıyorsunuz. (Ben boş cam-sil şişelerini kullanıyorum) Bitlerden uzunca bir süre kurtulunmuş oluyor. Belki sitede başka yerde yer alıyordur bu bilgi ama ben denk gelmediğim için paylaşmak istedim.
Size katılıyorum.Bu bilgiyi arkadaşımdan öğrenip denedim.Zıplayan beyaz toprak bitlerinden eser kalmadı.Ama ben 1 adet sigarayı parçalayıp 1 bardak suda beklettim .Yarım saat sonra suyu sapsarı yaptı .O suyu bitli toprağa döktüm.Bitler saniyede öldüler :))
Güllerin yapraklarının soğuktan kızardığını bimiyordum şaşırdım. Annemin balkonunda geçen yazdan kalma minyatür gül vardı yapraklarının bir kısmı kızarmış dallarının bazıları da kurumuştu, kuru dallar ile kırmızı yaprakları budadım. Saksısının yenileyip toprağını da tazeledim. Budama için uygun mevsim olmadığının farkındayım ama umarım sürgün verir.
rainforest
26-04-2011, 22:58
Geçen Migrostan aldım minyatür gülleri.Eve geldim 1 gün sonra yapraklara dokununca pıtır pıtır dökülüyor.Sarı lekeli yapraklar tabi.Yeşillerde de olmaz umarım.Doğal hayvan gübresi-toprak-torf karışımı koyup yeni saksısına yerleştirdim.Balkonum ışık ve güneş alıyor .Balkon taşına koydum.Karalekeden kurtulacak mı dersiniz güllerim?
Geçen Migrostan aldım minyatür gülleri.Eve geldim 1 gün sonra yapraklara dokununca pıtır pıtır dökülüyor.Sarı lekeli yapraklar tabi.Yeşillerde de olmaz umarım.Doğal hayvan gübresi-toprak-torf karışımı koyup yeni saksısına yerleştirdim.Balkonum ışık ve güneş alıyor .Balkon taşına koydum.Karalekeden kurtulacak mı dersiniz güllerim?
migros gibi büyük marketlerde satılan çiçeklerin çoğunluğu eve gelince cansızlaşıyor ve sonrada ölüyor. benim migros tan farklı zamanlarda aldığım 4 minyatür gülün başınada aynısı geldi. çiçeklere hormon türü birşeyler veriyorlar galiba. seradan aldığım minyatür güllerimde böyle sorunlar olmadı.
Balkonum küçük olduğu için güllere hiç bulaşmıyordum ama, buna bayıldım.. Çok sayıda tomurcuğu var.. Aldığım ilk gül.. (2 tl.)
sn selis, gülünüz çok güzel görünüyor. hayırlı olsun.
Sevgili selis,
gülünün rengi bir harika. Güle güle büyüt.
Yaprak bitlerine dikkat;)
kimyasal ilaçlar kullanmadan yaprak bitlerinden kurtuldum. hergün klorlu musluk suyu püskürterek yaprak bitlerinden kurtulmak mümkün.
Balkonum küçük olduğu için güllere hiç bulaşmıyordum ama, buna bayıldım.. Çok sayıda tomurcuğu var.. Aldığım ilk gül.. (2 tl.)
sevgili selis merhaba ; öncelikle gülünüz gerçekten harikaymış çok beğendim :eek:umarım bol çiçek alırsın. sormak istediğim gülün canlılığı ve güzelliği itibari ile fiyatının da gayet uygun olması, nereden aldınız ?
alperfect
30-04-2011, 22:30
Geçen hafta Ankaradan aldığım minyatür gül dört ayrı gül var gibi görünüyor her birinin üstünde tomurcuk var alırken iyi durumda görünüyordu ama toprağının üstü hafif yosunlu gibi saksısını değiştirsem uygun olur mu
Sn alperfect,
çiçeklenme döneminde bunu yapmasanız daha iyi olur.
Kış ayları daha uygun.
Topragın üstünü1-2 cm derinlikte alın ve yeni toprak takviyesi yapın.
Kolay gelsin.
alperfect
01-05-2011, 17:53
Teşekkür ederim Sn Jezabel bugün de birkaç yaprakta beyaz pudra şekeri serpilmiş gibi bir görüntü tespit ettim panikledim hemen (ama diğer bitkilerim açısından sıkıntı yok gül dışardan geldiği için salonda karantinadaydı) biraz araştırınca sanki külleme hastalığı mı diye düşündüm ama emin olamadım fotoğrafı net çıkmıyor o yüzden fotoğraf koyamadım
serkan_istanbul
01-05-2011, 18:03
Geçen hafta Ankaradan aldığım minyatür gül dört ayrı gül var gibi görünüyor her birinin üstünde tomurcuk var alırken iyi durumda görünüyordu ama toprağının üstü hafif yosunlu gibi saksısını değiştirsem uygun olur mu
bauhaustan bende aldım 4 ayrı saksıya diktim. gayet sağlıklılar. köklerini zedelemeden ayırdım. topraklı olarak 4 saksı gülüm oldu.
alperfect toprağın üzerindeki lekeler küf gibi sanki.. Sulamayla ilgili olduğunu düşündürdü bana. Bitki gayet sağlıklı çok fazla önemsemeyin..
Dört kök ağzımı sulandırdı doğrusu :p Sağlıkla büyütün ;)
nurguldk
03-05-2011, 16:30
Forumu okudum da ben yanlış mı yaptım anlayamadım :(
8 tane minyatür gülü bahçeye ektim. Diğer güller gibi soğuğa dayanıklı diil mi bu minik. Satıcı dayanıklı olduğunu söylemişti.
Bir de sanırım küçüklüğüne aldanıp biraz sık dikmişim. Dikim aralığı ne kadar olmalı?
sn nurguldk, minyatür güller diğer güller gibi soğuğa dayanıklı değildirler. Ankara da kışın bayağı soğuyor. benim bir ithal birde gypsy minyatür gülüm var. kışın içeriye alıyorum hemen hemen bütün yıl açıyorlar.
nurguldk
04-05-2011, 15:22
Eyvah !! Desenize hepsi sökülüp tekrar saksıya dikilecek. Çok üzüldüm, çünkü taşlardan ada yapmıştım onlara özel :(
Sevgili nuguldk,
panik yapmanıza gerek yok. Miniature roses growing olarak yaptığım Google taramasında şu metine rastladım:
You can grow miniature roses in many parts of the country, growing year-round, unprotected, from USDA hardiness zones 7 through 11. If you protect them in the wintertime, they can even grow in climates as cold as USDA Hardiness Zone 4.
Bu da 7-11 USDA sınırlarında kusursuzca yetiştiği anlamına geliyor.
Kökünü güzelce malçla kaplar, korumaya alırsan 4 USDA' da da dışmekanda kalır demek oluyor. Gül bir salon bitkisi değildir, lütfen kaloriferli ortamda yetişmesi için onu zorlamayalım.
Her halükarda ekime kadar yerinde kalsın bence.
Sevgiler.
nurguldk
05-05-2011, 09:13
Teşekkürler Jezebel,
Bence de denemekte fayda var. Bahçede bırakıyorum öyleyse, kışın da budayıp malçlama yaparım. Peki bahçede kökten itibaren sıklığı ne kadar olmalı ? Ben küçüklüğüne aldanıp epey sık dikmişim çünkü.
ayazkentli
05-05-2011, 12:50
Bu minyatür gülü geçen yıl hazır almıştım. Bütün sezon pek gelişmeden öylece durdu.
Bu sezon için, geçen ay eski toprağını boşalttım ve yaptığım zengin karışımlı-takviyeli toprağı saksıya doldurup, kök budaması yapıp diktim.
Daha şimdiden geçen yıla göre, çok güzel bir gelişme gösterdi. Birer birer goncalar açmaya başladı. Geçen yıl tüm sezon, topu topu 3 gonca açmıştı. Şu anda 6 goncası var.
Arkadaşlar bugün hıdırellez, gece güllerinizin altına dileklerinizi yazıp koyun, dileklerinizin hepsi kabul olsun. Ama sabah dileklerinizi toplayıp cüzdanıza koymayı unutmayın. dilekler gerçekleşene kadar da saklayın. Ben geçen sene yapmıştım hepsi kabul oldu :) Çok şükür.
Benim minyatür gülüm yoktu geçen sene bahçedeki gülün altında dilek tutmuştum. Bu sene sırf balkonda dilek tutmak için biraz da bahane ile gidip hemen gül aldım. Ama pek iyi durumda değil sadece bir tane tomurcuğu var, yaprakları da cansız hem de 8 tl verdim.
Sevgili selis 2 tl ye aldığın yavruağzı güle bayıldım, kesinlikle çok güzel! Bu gülün hatrına ilk önce senin dileklerin kabul olsun ama beni de unutma :) Balkonumun bol bol çiçeklenmesini, gülümün de bir sürü açmasını dile :)
alperfect
06-05-2011, 12:25
Minyatür gülüm için ziraat mühendisinden aldığım (ketakonazol benzeri bir ilaç ) ilacı uyguladım iyice yapraklarını spreylemeye çalışırken yaprakların kolaylıkla döküldüğünü farkettim. Hemen saksıdan çıkarttım dört bitkinin kökleri iyice birbirine dolaşmış vaziyette ve tam saksıyı doldurmuştu dördünü de ayrı saksıya diktim bahçeden getirtiğim (kırmızı) toprakla torfu karıştırıp hazırladım toprağını umarım ki toparlarlar, güllerler ilgilenirken köklendirdiğim bir cam güzelini ve tohumdan yetiştirdiğim bir kudret narını da saksıya aldım inşallah hepsi tutar
Miniatürüm evinde açmaya karar verdi,
bir yandan bitlerle, bir yandan da yapraklarda beyaz lekeler bırakan bir hastalıkla (Sphaerotheca pannosa var. rosae) mücadele içinde...
210206
,
210207
,
210208
.
alperfect
20-05-2011, 23:00
Minyatür güllerim 4 çubuk olarak kaldı sanırım onu kaybettim aynı gün diktiğim cam güzelini de şimdilik kudret narı duruyor.
Güller için çok üzüldüm ama olmadı
sahin1412
02-06-2011, 20:10
merhaba;
Benim bahçeye diktiğim güllerimin çiçekleri kahvverengine yakın bir renge dönüp kuruyup dökülüyor. Bazılarına tomurcuktan ciçege dönüşürken aynı şey oluyor ve çürüyor. Bahçedeki 3 tane gülde bu olurken diğerleri normal çiçek açıyor. sebebini ne olabilir ne yapmam lazım.
Merhaba benim minyatür gülüm vardı küçük saksıda idi.bunu saksıdan bahçeye aldım bahçede yine aynı şekilde fakat o kadar güzel dallanıp büyüdü ki saksıdaki halinde daha güzel oldu.ayrıca bunu çoğaltıp bahçenin farklı yerlerine ektim.çoğu komşularımın ve gelen misafirlerin çok hoşuna gidiyor.soğuk ve sıcaktan etkilenmiyor.
http://img834.imageshack.us/img834/414/140920091574.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/140920091574.jpg/)
Bu minyatür gülleri tohumdan mı yetiştiriyorsunuz, yoksa çelikle mi? Elinizde tohum varsa alabilirmiyim?
sn bmfidan, minyatür gülleri çelikle yetiştirmek daha kolay bir yoldur.
Elinde minyatür gül çeliği olan varsa gönderebilir mi?
İşte bu da benim minyatür gülüm...
yüksek bahçe
05-11-2011, 21:33
15 gün önce aldığım minyatür güllerimi bahçeye diktim 3 tanesinin durumu gayet iyi ama bir tanesi kurumaya başladı gibi bahçeye dikmekle yanlış mı yaptım derken dün bir satıcıda güllerin dışarıda durduğunu gördüm cesaretlendim ve biraz daha aldım:) yarın onlarıda bahçeye nakledeceğim ama saksıların içinde 4 kök var sizce her kökü ayırmalımıyım
Arkadaşlar bende dün koçtaş'tan minyatür gül aldım.Çok hoşuma gitti çok şeker gözüküyor 3 tane açmaya yakın çiçeği var , 5 adet tomurcuk var üzerinde 5-6 kökten oluşuyor fakat yapraklarında sararma farkettim lekeler var.Ne yapmalıyım bu yaprakları koparsam sorun hallolur mu ? Yoksa ilaç vs . . mi vermeliyim yardımcı olursanız sevinirim ;)
http://img823.imageshack.us/img823/4598/fotoraf0019l.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/823/fotoraf0019l.jpg/)
http://img194.imageshack.us/img194/5014/fotoraf0020w.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/194/fotoraf0020w.jpg/)
http://img718.imageshack.us/img718/9049/fotoraf0021a.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/718/fotoraf0021a.jpg/)
Tam net bir fotoğraf değil ama yapraklarda bu tür leke mi desem sararma mı desem işte böyle şeyler var ..
http://img513.imageshack.us/img513/8418/fotoraf0022h.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/513/fotoraf0022h.jpg/)
Bunda da aynı şekilde ..
http://img39.imageshack.us/img39/367/fotoraf0023b.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/39/fotoraf0023b.jpg/)
Bilen bir arkadaş yok mu ? :(
maysan80
08-11-2011, 21:09
bu aynı zamanda bodur gül denen tür değil mi?
asdfgxxx
14-02-2012, 17:48
merhabalar, ben de eminönü çiçek pazarından 4 5 ay önce minyatür gül aldım, aldığımda üzerinde birsürü gül vardı. gülleri budadım kuruyunca sonra da çiçek açmadı. ilk çiçeğim. 4 kökü var. ama 2 3 aydır hasta, ne olduğunu da anlamadım, iyi bakım yapmaya çalıştım, budadım ama toparlayamadı. küçücük kaldı. bitkinin tamamında (yeşil dallar ve yapraklar) beyaz toz gibi şeyler var. saksısı küçük mü geliyo anlamadım. toprağı nasıl değiştirilir, kökleri ayırsam mı? toprağının da üstü yeşil yeşil. yardım edin de kurtaralım rosalinda'mı... =)
bunlar da 1 ay önce çekebildiğim hasta fotoğrafları. şimdi memlekette olduğumdan (arkadaşım bakıyor ona) yeni fotoğraf çekemiyorum.
Arkadaşlar bu gülümün derdi nedir acaba yeni aldım çok canlıydı hatta tomurcuk vardı üstünde ama yeni filizlenen dallar açık yeşil oldu ve tomurcukları kurudu :(
270759
270760
270761
270762
270763
kartal124
25-02-2012, 22:31
Sayın asdfgxxx, gülünüzde mantar kökenli külleme hastalığı mevcut gibi.Küllemeye karşı kullanılan bir zirai ilaç temin ederek birer hafta arayla 3 kez ilaçlamanız lazım.
Sayın tk656 güller maalesef iç mekan bitkisi değiller.Anladığım kadarı ile içeride bakıyorsunuz.Bu nedenle bu tür sorunlarla karşılaşmanız çok doğal.Bende aldığım tüm minyatür gülleri bol güneş alan balkon ya da terasıma hemen çıkartıyorum.-5 derecelere kadar hiç sorun çıkarmadan dışarıda yaşıyorlar ve çokta sağlıklı oluyorlar.
Sera ortamından çıkan gülünüz birde iç ortama girince tomurcuklar kurumuş,mayıs haziran ayına kadar yeni tomurcuk beklemeyin.
Ayrıca bordo bulamacı ile ve küllemeye karşı da zirai bir ilaçla ayda bir ilaçlamanız zaruri.Aksi takdirde er ya da geç külleme,kara leke ve pas hastalıkları güllerinize musallat olacaktır.Hele ki minyatür güller bu hastalıklara çok daha hassaslar.
Sayın asdfgxxx, gülünüzde mantar kökenli külleme hastalığı mevcut gibi.Küllemeye karşı kullanılan bir zirai ilaç temin ederek birer hafta arayla 3 kez ilaçlamanız lazım.
Sayın tk656 güller maalesef iç mekan bitkisi değiller.Anladığım kadarı ile içeride bakıyorsunuz.Bu nedenle bu tür sorunlarla karşılaşmanız çok doğal.Bende aldığım tüm minyatür gülleri bol güneş alan balkon **** terasıma hemen çıkartıyorum.-5 derecelere kadar hiç sorun çıkarmadan dışarıda yaşıyorlar ve çokta sağlıklı oluyorlar.
Sera ortamından çıkan gülünüz birde iç ortama girince tomurcuklar kurumuş,mayıs haziran ayına kadar yeni tomurcuk beklemeyin.
Ayrıca bordo bulamacı ile ve küllemeye karşı da zirai bir ilaçla ayda bir ilaçlamanız zaruri.Aksi takdirde er **** geç külleme,kara leke ve pas hastalıkları güllerinize musallat olacaktır.Hele ki minyatür güller bu hastalıklara çok daha hassaslar.
Yardımınız için çpk teşekkürler,göktaşını aktarlarda bulabilirmiyim acaba yoksa zirai ilaç satan yerlerdemi olur?
kartal124
25-02-2012, 23:15
Hazır olarak satılıyor.Bordo bulamacı olarak sorarsanız verirler.Ancak bordo bulamacı sırf göztaşı değildir, kireçte katılarak yapılıyor.
Evet sönmüş kireci temin edebilirim ;) O yüzden sadece göztaşını sordum . Teşekkürler o zaman karışım olarak arayım.
zekkayseri
26-02-2012, 10:26
bu minyatür güllerin kokusu olmuyor sanırım. yanlış mı düşünüyorum
kartal124
26-02-2012, 16:13
Evet çoğunun kokusu yok.
ttuzunalp
28-02-2012, 12:30
MERhaba arkadaşlar
Bir yerde okumuştum yıkanmayı çok severler diye bende fısfısla devamlı yıkıyorum sizce bu durum doğru bir durum mudur?
Sn. ttuzunalp, minyatür güller için fısfıs, küllenme hastalığına davetiye demektir. Bence sulamayı dipten yapın.
kartal124
28-02-2012, 22:19
Benim bütün minyatür güllerim terasta kar altında, doğal olarak yıkanıyorlar.Ancak hiç bir zaman fısfıs yapmam.Hatta sularken dahi suyun yapraklarına gelmemesine dikkat ederim.Yoksa sayın mhrslm'in dediği gibi külleme hastalığına çok çabuk yakalanırlar.Gerçi sistematik olarak küllemeye karşı ilaçlamazsanız er ya da geç bu hastalık güllere musallat olur.Hastalık belirtisi olmasa dahi ayda 1 ilaçlamanızı öneririm.Zira hastalık bir kez başlarsa ilaçlamakta bulaştığı yapraklar için fayda etmiyor,yeni yapraklar gelinceye kadar yapraksız bir gülünüz oluyor.
Toplu halde poz verdiler,daha sonra renklerine göre fotoğraflayacağım.
Rengarenk güllerim
280194:)
Maşallah harika güller.Kısmetse bende bahçeme dikeceğim bu sene
kar-topu
06-04-2012, 20:19
Syn Hülya gülleriniz çok güzel nasıl bu hale getirdiniz? Benimkiler daha yeni uyanmaya başladılar sizinkilerin yaprakları çok güzel benimkilerin yaprakları küçük kalıyor. Biraz tüyo verin;)
Syn Hülya gülleriniz çok güzel nasıl bu hale getirdiniz? Benimkiler daha yeni uyanmaya başladılar sizinkilerin yaprakları çok güzel benimkilerin yaprakları küçük kalıyor. Biraz tüyo verin;)
Merhaba kar-topu
Yaprakların küçük olması cinsinden olabilir.Benim de öyle minyatür güllerim var.
Onlar çiçeklerini açıp geçti. Yeniden tomurcuklanacaklar .
İşte size tiyo..
Aşağıda resmini koyduğum gübreden 10 günde bir; biraz ,biraz tüm saksılara koyuyorum.
Yavaş salınımlı bir ürün.
(dikkatli kullanılmadığında çiçekleriniz yanabilir,zarar görür) Aman dikkat ;)
280416
Selamlar.
selanikli
21-04-2012, 23:00
Merhaba,
Hülya Hanım bende Combo'nun Gül Gübresinden satın aldım ve kullanmak istiyorum. Sanırım sizin ürününüz ile aynı formüle sahiptir, lakin gülleri yakmaktan korktuğum için kullanımında tedirginlik yaşıyorum. Bu noktada siz **** diğer üye arkadaşlar bilgilerini paylaşırlar ise mutluluk duyacağım...
şemsiye ağacı
22-04-2012, 19:05
http://i41.tinypic.com/33uej69.jpg
Güneşte birazcık unuttuğum güzelim..
umarım her şeyi yolundadır :(
selanikli
24-04-2012, 18:02
Merhaba değerli arkadaşlar;
Ben balkonumda yaklaşık 3 yıldır normal gül bakmaya gayret gösteriyorum.
En büyük derdimde külleme ve böceklenme sorunu.
Külleme için Topas 100 ec, böceklenme için ise imperator 25 ec kullanıyorum.
Lakin sanıyorum ölçeklendirmesinde problem yaşıyorum.
Bu hususta DENEYİMLİ arkadaşlarımızın altın değerinde olan bilgi ve birikimlerini talep ediyorum.
Forumda yer alan tüm arkadaşlara mutlu günler dilerim.
kelebek çalısı
27-04-2012, 23:39
Bir zamanlar minyatür gül olarak aldığım, ama birinci senenin sonunda bu boya kadar ulaşan ve üç yıldır çok güzel çiçeklenme yapan floribunda gül olduğunu düşündüğüm bitkim.
Külleme benim de sık yaşadığım bir sorun, budama konusunda ortası açık budama dediğimiz, içe bakan dalları alarak budadığım halde, yeniden bu forma kavuşan güllerimde ufak külleme belirtileri başladı. Yapraklarını kesinlikle ıslatmıyorum ve son derece dikkat ediyorum havalanmalarına ama yine de küllemeden kaçamıyorum. Artık olduğu kadar diyorum.
Gülde külleme için uygun fungusitlerden faydalanıp, budama ve sulama konusuna da dikkat ederek çözmeye çalışıyorum.
Sayın kelebekçelısı
Bugün Bayındır' da gül üreten bir çok üreticiyle konuştuk.
Bir tanesinde güller üstten fıskiye gibi bir düzenekle sulanıyordu.Hava çok sıcaktı. Güneş yakıcı denecek kadar..
Güller ıslaktı.Ben de ıslatmamaya dikkat ederim güllerimi. Oradaki güllerin yemyeşil ,zümrüt gibi sağlıklı halini görünce sorduk.
Külleme veya başka bir hastalığa neden olmuyormu ıslak olmaları.
Üretici,gülümseyerek şöyle bir cevap verdi.
-15 günde bir ilaçlarsanız hastalık gelmez.Islak olması hasta etmez.
Daha sonra konuştuğumuz başka üreticiler de 15 gün de bir ilaçlamayı tavsiye ettiler.
Yarın aldığımız güllerin resmini ekliyebilirsem ne kadar canlı olduklarını farkedeceksiniz.
Selamlar.
kelebek çalısı
28-04-2012, 13:44
İklim yönünden yaşadığım yerde havadaki nem yoğunluğu yüksek olmakta. Ben bitkilerimin hiç birini yağmurlama ile sulamıyorum, sulama yaparken yaprak ve gövdeye su değdirmiyorum. Havada bulunan rutubet bitkilerde oluşabilecek külleme için zaten büyük bir faktör, ben de ıslatarak bu etkiyi katmerlemiyorum. Bitkiler sulanırken yağmurlama uygulandığında yalnızca külleme olasılığı artmıyor, aynı zamanda salyangozlara da davetiye çıkarılmış oluyor. Bahçemde oluşan bu sorun veya özellikler elbette benim durumuma özel. İklim yönünden benzer karakteristiği taşıyan yerlerde de oluşabilecek sorunlardır. Ege bölgesindeki yazlığımda güllerde küllemeyi bu derece ve uzun süre görmemiştim zira. İlaç kullanımı konusunda ise düzenli olarak uyguladığım söylenemez, genelde dönem dönem bu sorun başgösterdiğinde ilaçlama uygulamasına başvuruyorum.
Konu ile ilgili olarak Murat Pilevneli' nin yazdığı yazılardan linklerini paylaşmadan geçemediklerimi ekliyorum. Küllemenin sebebi konusunda rutubet ve yanlış alana dikim, gölgede kalan, güneş ve ışık alamayan alanları işaret ediyor.
Külleme hastalığı : Murat Pilevneli (http://bahcevan.com/kulleme-hastaligi)
Haziran ayı işleri – Vizyon Dekorasyon : Murat Pilevneli (http://bahcevan.com/haziran-ayi-isleri-vizyon-dekorasyon)
selanikli
29-04-2012, 02:33
Değerli arkadaşlar, birbirinden kıymetli bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Lakin külleme için kullanılması gereken (Topas) ilacın 2 litrelik bir pompaya kaç c.c. ölçüsünde konulması gerekiyor.
Bu noktada yardımcı olabilecekmisiniz?
Emre İlhan
29-04-2012, 08:59
Sevgili, selanikli; normal güllerinizde yaşadığınız hastalık problemi için bu (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/5983-10.htm) başlığa yazmalısınız. Burası minyatür güller için açılmış olan başlık. Sitede gül adına arama yaparsanız birçok ilgili bölüm olduğunu göreceksiniz. İlgili başlıklara ilgili mesajları yazmanız durumunda sorularınızın cevabını daha kısa sürede alırsınız. Sadece bir bekleme süreci yaşamanızı istemediğim için yazmak gereği duydum.
Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) başlığında kendinizi tanıtmayı ve Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm) 'nı okumayı unutmayın.
Selamlar.:)
Bauhausta bayıldım minyatür güllere.. Ama bakımına tam hakim olmadığım için almadım.
absoluteeee
05-05-2012, 09:37
harika güller..
252283
Merhaba bunlarda benim minyatür güllerim. Hepsini bir saksıya ektim umarım sorun olmaz.
gülümün alt dalları kuruyor sizde neden olabilir?
YeniGine
03-07-2012, 00:36
3 senedir uğraştığım minyatür güllerim ne yazık ki şu an sadece dal halinde. Mart ayında yanmış gübre verdim, Nisan - Mayıs aylarında kara leke, daha sonra bit sorunları var idi. Kara leke olan yaprakları temizledim, tütün, arap sabunu uygulamasını yaptım. Şükür bit sorununu çözdüm. Güllerim şu anda güneş alan, esintili bir yerde, birkaç çiçek açıyor fakat hiç yaprak kalmadı üzerlerinde ki devamlı musluk suyu ile de fısfıs uygulayarak yıkıyorum, haftada iki kere de sulanıyor, 15 günde bir aspirinli su ile fısfıslıyorum. Anlamadım ki daha ne istiyorlar. Lütfen yardım eder iseniz sevineceğim. Şimdiden teşekkürler.
YeniGine
06-07-2012, 14:23
3 senedir uğraştığım minyatür güllerim ne yazık ki şu an sadece dal halinde. Lütfen yardım eder iseniz sevineceğim. Şimdiden teşekkürler.
:( Yardım edecek kimse yok mu??
Emre İlhan
07-07-2012, 08:47
Bitlerden kurtulmanız iyi olmuş. Çünkü; bitler, bitkilerdeki hastalıkları birbirlerine bulaştırıp, hastalığın yayılmasına sebep olurlar...
Üzerlerine sürekli fısfısla su püskürttüğünüzü yazmışsınız. Mantar problemi olan bitkileri olabildiğince kuru tutmaya özen gösterin.
Aspirinli su haricindeki duru fısfıslamalarınızı kesin.
Havadar, esintili bir yerde olması, mantar hastalığıyla mücadelenizde size yardımcı olacaktır.
Malesef, mantar hastalıkları baş gösterdiği zaman artık çok hızlı ilerliyor. Ben sizin yerinizde olsam, ileri safhada olduğu için; bitkimi uygun bir fungusit(mantar ilacı) ile ilaçlar ve çabuk toparlanması için, güller için uygun olan bir gübreyle besin takviyesi yapardım...
YeniGine
07-07-2012, 15:56
Çok teşekkür ediyorum Emre İlhan... Fakat güllerde mantar yok, dalları yemyeşil gayet güzel fakaat hiç yaprak kalmadı; öyle yapraksız dallar ve birkaç açmış gül halinde minyatür güller. Çook teşekkür ettim.
Emre İlhan
07-07-2012, 16:17
Ricâ ederim:)
Karaleke hastalığından bahsettiğiniz için, hâlâ hastalık etmenini taşıdıklarını düşünmüştüm:)
YeniGine
08-07-2012, 01:47
[QUOTE=YeniGine;993217]3 senedir uğraştığım minyatür güllerim ne yazık ki şu an sadece dal halinde. Mart ayında yanmış gübre verdim, Nisan - Mayıs aylarında kara leke, daha sonra bit sorunları var idi. Kara leke olan yaprakları temizledim,
Emre İlhan ilginize çok teşekkür ettim. Kara leke de, bit sorunu da yok çok şükür; ziraa ne bileyim dallarda yaprak yok. Hani acaba o dallar budanır mı, kesilir mi bu ayda? Belki o yönde bir bilen vardır diye düşünmüş idim. Tekraar teşekkürler.
kelebek çalısı
08-07-2012, 04:16
Sn. YeniGine,
yapraksız bir gül örneğinin paylaşıldığı bu (http://www.agaclar.net/forum/722128-post69.htm) forum mesajına karşılık olarak budamanın faydalı olacağına dair izlenim edindiren şu (http://www.agaclar.net/forum/729850-post76.htm)mesaja göre budayın gitsin diyorum ;).
Bence güller için mevcut besin takviyelerinden de kullanabilirsiniz budamadan sonra.
YeniGine
08-07-2012, 23:35
Evet kelebek çalısı bence de budayayım. Çünkü nerede ise 1 aydır öyle yapraksız yapraksız duruyorlar. 4-5 sulamadır besin takviyesi de yapıyorum. İlgi ve yardımınız için teşekkür ediyorum. Sağoluun.
Dibi daha kurumadan sürekli suluyor musunuz yoksa? Bir de her sulamada besin vermeyin; bitkinin yaprağı yok ki o kadar besini ve suyu ne yapacak? Dibi kurusun iyice, o zaman suyunu verin ve artık besin vermeyin. Hele budarsanız suya olan ihtiyacı iyice azalacak. Yeri havadarsa kendine gelir..
YeniGine
11-07-2012, 00:24
Teşekkür ederim Nariel. Yok zaten haftada 2 kez sulanıyor. Ben 4-5 sulamadan sonra bitki besini verdim; o da iki kez. Bakalım şimdilik aynı duruyorlar ve öyle onlara baktıkça üzülüyorum ki şimdi üzerleri renk renk minik minik gül olmalı iken :( dal halindeler.
Teşekkür ediyorum tekrar yardımınız için.
...nokta
18-07-2012, 22:57
Merhaba arkadaşlar...bugün bir tane minyatür gül aldım...bu sitede mi yoksa başka sitede mi tam olarak hatırlamıyorum ama şöyle bir yazı görmüştüm...güllerin toprak saksıya dikilmesi gerekildiği ile ilgiliydi...toprak saksıda daha sağlıklı mı yetişiyorlar yani bunu merak ettim...daha iyi bir ortam sağlıyorsa toprak saksıya dikmeyi düşünüyorumda:)
kartal124
18-07-2012, 23:16
Toprak saksı herzaman için tercih edilmelidir.10 Lt.lik bir toprak saksıya dikip yarı gölge bir yere koyun gülünüzü.Seneye gerçek gül boyutuna ulaşıyor.
...nokta
19-07-2012, 10:27
Yardımınız için teşekkürler kartal124...
loveforlife
23-07-2012, 11:24
Rengini ve cinsini tam olarak bilmeden ektiğim küçücük bir çelik vardı. Tek bildiğim bodur gül olduğuydu. Ama bakın bizim kız ne de güzelmiş! İlk çiçeğimiz...
...nokta
24-07-2012, 14:02
loveforlife...güzel gül...benimki de küçümen hali:)
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=42549
guller her zaman guzeldir ama keske hep gonca kalabilseydiler..........
...nokta
26-07-2012, 14:06
arkadaşlar...benim gülümün yaprakları sarardı soldu ya...neden oldu anlamıyorum...herhangi bir böcek falan da yok... birkaç tomurcuğu açmadan döküldü...çiçeği döküldü...alt yaprakları sapsarı...yeni aldığım için mi böyle oldu yoksa saksısının ağız kısmı biraz dar ondan mı kendi toprağıyla birlikte diktim onun için mi bilmiyorum...aklımda bir sürü soru var yani...yardımcı olursanız sevinirim...
loveforlife
26-07-2012, 21:01
arkadaşlar...benim gülümün yaprakları sarardı soldu ya...neden oldu anlamıyorum...herhangi bir böcek falan da yok... birkaç tomurcuğu açmadan döküldü...çiçeği döküldü...alt yaprakları sapsarı...yeni aldığım için mi böyle oldu yoksa saksısının ağız kısmı biraz dar ondan mı kendi toprağıyla birlikte diktim onun için mi bilmiyorum...aklımda bir sürü soru var yani...yardımcı olursanız sevinirim...
Merhaba,
Bir fotoğrafını ekleme şansınız varsa daha çok yardımcı olabiliriz sanırım. Kırmızı örümcek bu yıl hiç rahat vermiyor güllere. Bu sebeplerden biri olabilir. Külleme olabilir... Ki benim bir minik çeliğimde külleme oldu. Ben bütün hastalıklı yapraklarını bir güzel budadım. Kükürtle ilaçladım. Şimdi maşallah canlı, körpecik, sağlıklı yapraklar çıkarıyor...
Bu da bir diğer minyatürüm....Onun yapraklarının da çok sağlıklı olduğu söylenemez ama bir gayret açmaya çalışıyor...
...nokta
26-07-2012, 23:24
Merhaba loveforlife...
Bu ilk resim biraz uzaktan çektim...alttaki sarı yaprakların hepsini temizledim...dediğim gibi zaten kendileri kopuyor hemen...bir örümcek veya böcek de yok iyice inceledim
321451
321452
biraz önce çektiğimde de gördüm yeni yeni yapraklar çıkıyor...yeni aldığım için mi saradı ki yaprakları diyorum...bilmiyorum
321453
loveforlife
27-07-2012, 09:22
Merhaba loveforlife...
Bu ilk resim biraz uzaktan çektim...alttaki sarı yaprakların hepsini temizledim...dediğim gibi zaten kendileri kopuyor hemen...bir örümcek veya böcek de yok iyice inceledim
321451
321452
biraz önce çektiğimde de gördüm yeni yeni yapraklar çıkıyor...yeni aldığım için mi saradı ki yaprakları diyorum...bilmiyorum
321453
O içine ektiğiniz küpün altında delik var mı? Drenaj sorun olmuş olabilir... Sanki toprak çamur gibi... Ayrıca yaprakların bir zararlı tarafından yenmiş olduğu görülüyor bence...
...nokta
27-07-2012, 12:40
Evet altında delikler var...çiçekçiden aldığımız topraklar diktik...aynen çamur gibi sanki...yapraktaki yenmiş yeri ben de gördüm...çok inceledim ama bir şey bulamadım...en iyisi daha dikkatli olmak...teşekkürler loveforlife:)
kelebek çalısı
27-07-2012, 21:32
Toprak sulandığında bu şekilde çamurlaşıyorsa toprağın özelliğinin killi olduğunu anlayabiliriz. Salt killi bir toprak yerine bir çeşit karışım olsaymış daha iyi olabilirmiş diye düşündüm. Biraz daha gevşek bir toprak elde etmenizi öneririm.
...nokta
27-07-2012, 23:16
Toprak sulandığında bu şekilde çamurlaşıyorsa bu durum toprağın özelliğinin killi olduğunu anlayabiliriz. Salt killi bir toprak yerine bir çeşit karışım olsaymış daha iyi olabilirmiş diye düşündüm. Biraz daha gevşek bir toprak elde etmenizi öneririm.
Sn. kelebek çalısı...
Söylediğiniz gibi bir karışım yapıp tekrardan dikmeyi düşünüyodum...bugün su verdiğimde toprağın gevşemiş olduğunu gördüm ama yine de bir karışım yapacağım...üstte de yazmıştım yapraklarında bir böceğin yemesine benzer ısırıklar var fakat iyice bakıyorum ne böcek var ne örümcek...fıs fısa kireçli su koyup püskürtsem sorun olur mu?
kelebek çalısı
28-07-2012, 02:46
Sn. kelebek çalısı...
Söylediğiniz gibi bir karışım yapıp tekrardan dikmeyi düşünüyodum...bugün su verdiğimde toprağın gevşemiş olduğunu gördüm ama yine de bir karışım yapacağım...üstte de yazmıştım yapraklarında bir böceğin yemesine benzer ısırıklar var fakat iyice bakıyorum ne böcek var ne örümcek...fıs fısa kireçli su koyup püskürtsem sorun olur mu?
Sn. ...nokta,
bitkinizi saksıdan çıkarmadan önce çamur kıvamındaki toprağın nemli hale gelmesini beklerseniz hem bitkinin akıbeti açısından hem de toprağın içinden bitkiyi rahat alabilmeniz açısından kolaylık olacaktır. Aslında saksı olarak kullandığınız küpün ağız kısmı hareketli olduğundan dikme veya yer değiştirme amaçlı sökme konusunda biraz sizi zorlayabilir.
Eğer yapraklarda yeni yenme izleri oluşmuyorsa sorun olacağını sanmıyorum. Takibe alınız.
Kireçli su spreyleme konusunda ise hangi amaca yönelik olarak spreyleme yapmak istediğinizi anlamasam da bence yapraklara su püskürtmek külleme oluşumu açısından zemin oluşturabilir.
Kolay gelsin.
...nokta
28-07-2012, 09:43
Sn. kelebek çalısı...
Böcek falan olmasın diye yapacaktım püskürtmeyi...pek bilmiyorumda bu konularda bir şey o geldi aklıma...ısırık olan yaprakları da aldım söylediğiniz gibi takipteyim...hemen hemen her gün her dakika bakıyorum yeni yeni yapraklar çıkıyor...başka bir ısırığa da rastlamadım şimdilik...umarım artık bir problem olmaz...teşekkürler kelebek çalısı:)
Sevgili arkadaşlar, minyatür gül olarak aldığınız güllerin boyu 25-35 cm civarı olanlar mı yoksa 45-60 cm boya ulaşanlar mı? Şu meşhur satış sitesinden minyatür gül alacağım ama hangi boy almam gerektiğine karar veremedim yardım eder misiniz?
...nokta
20-08-2012, 12:03
Sevgili Kryon...
Aldığım güller minyatür gül olarak geçiyor ve 25-35 cm civarı olanlardan...
Sevgili Kryon...
Aldığım güller minyatür gül olarak geçiyor ve 25-35 cm civarı olanlardan...
Cevap için teşekkür ederim Sevgili nokta. Bu gün Koçtaş'a bakacağım eğer orada bulamazsam internetten sipariş edeceğim...
...nokta
20-08-2012, 12:34
Cevap için teşekkür ederim Sevgili nokta. Bu gün Koçtaş'a bakacağım eğer orada bulamazsam internetten sipariş edeceğim...
Rica ederim...çok güzeller...bakımı için endişeliydim ama bir sorun olmadı...bir ara yaprakları dökülmüştü ama şimdi dökülen yapraklardan daha fazla çıkmaya başladı...kesinlikle almalısın :)
Rica ederim...çok güzeller...bakımı için endişeliydim ama bir sorun olmadı...bir ara yaprakları dökülmüştü ama şimdi dökülen yapraklardan daha fazla çıkmaya başladı...kesinlikle almalısın :)
Haklısın kesinlikle almam lazım çok tatlılar ama renk konusunda kafam karıştı şimdide... Sanırım 6-7 renk alacağım ama bunları aslında ayrı ayrı değil büyükçe dekoratif bir saksı içine renk renk dikmeyi planlıyorum, şimdi forumu okuyunca bu şekilde dikmek acaba sıkıntı yaratır mı diye düşünmeye başladım...
...nokta
20-08-2012, 17:28
Haklısın kesinlikle almam lazım çok tatlılar ama renk konusunda kafam karıştı şimdide... Sanırım 6-7 renk alacağım ama bunları aslında ayrı ayrı değil büyükçe dekoratif bir saksı içine renk renk dikmeyi planlıyorum, şimdi forumu okuyunca bu şekilde dikmek acaba sıkıntı yaratır mı diye düşünmeye başladım...
Ağaçlar.net üyelerinden elifnaz adlı arkadaşımız öyle bir düzenleme yapmış ve çok hoşuma gitti...onu gördüğümde ben de yapmayı düşünmüştüm fakat fırsatım olmadı...farklı cins bir gül olmadıktan sonra(yani hepsi minyatür gül ise)bir sorun olacağını düşünmüyorum...ben ilk aldığımda yaprakları solmuştu,dökülmüştü,tomurcuğu açmamıştı öleceğini düşünüyordum...galiba farklı bir ortama geldiği için olmuştu bunlar...ama şuan çok sağlıklı yeni yeni tomurcuklar verdi...yani böyle şeyler olursa(örümcekler hariç)korkma... eğer örümcek gibi sorunlarla karşılaşırsan forumda yeterince bilgi var bununla ilgili...eğer bilgi sahibi isem ben de yardımcı olmaya çalışrım tabiyki :)
Tekrar teşekkür ederim Sevgili Nokta, sanıyorum aradığım minyatürleri Koçtaş'ta bulamayacağım iyisi mi ben internetten sipariş edeyim bayram bitiminde kargo ile gelsin.
En son aldığım hanımeli ile birlikte gelen bir karınca kolonisi için mecburi tarım ilacı kullanmak zorunda kaldım, ne balkonda ne evin içerisinde karıncalar pek hoş olmazdı, ilacın etki alanına örümceklerde dahil, bir ihtimal periyodik olarak normal dozun %10 unu ile haftada bir veya onbeş günde bir ilaçlama yaparsam belki örümcekler uğramazlar bile... Nernekadar kimyasal kullanmayı sevmiyor olsamda bazen gerekli olabiliyor...
Öyleyse ilk iş şu miniklerin siparişleri verilsin...Birazcık serpildikten sonra sana kabul edersen çelik bile gönderirim elinde olmayan renklerden, böylece sende istediğin düzenlemeyi yapabilirsin belki...
Bu arada bahsettiğin üyenin mesajlarını inceleyeceğim derhal...
Not: Gg de baktıklarım ya 35-45 ya 45-60 cm boyda olanlar ben şimdi ne yapayım bilemedim...
...nokta
20-08-2012, 20:36
Tekrar teşekkür ederim Sevgili Nokta, sanıyorum aradığım minyatürleri Koçtaş'ta bulamayacağım iyisi mi ben internetten sipariş edeyim bayram bitiminde kargo ile gelsin.
En son aldığım hanımeli ile birlikte gelen bir karınca kolonisi için mecburi tarım ilacı kullanmak zorunda kaldım, ne balkonda ne evin içerisinde karıncalar pek hoş olmazdı, ilacın etki alanına örümceklerde dahil, bir ihtimal periyodik olarak normal dozun %10 unu ile haftada bir veya onbeş günde bir ilaçlama yaparsam belki örümcekler uğramazlar bile... Nernekadar kimyasal kullanmayı sevmiyor olsamda bazen gerekli olabiliyor...
Öyleyse ilk iş şu miniklerin siparişleri verilsin...Birazcık serpildikten sonra sana kabul edersen çelik bile gönderirim elinde olmayan renklerden, böylece sende istediğin düzenlemeyi yapabilirsin belki...
Bu arada bahsettiğin üyenin mesajlarını inceleyeceğim derhal...
Not: Gg de baktıklarım ya 35-45 ya 45-60 cm boyda olanlar ben şimdi ne yapayım bilemedim...
Sevgili Kryon...
Öncelikle göndermek istediğin çelik için teşekkür ederim...tabiyki kabul ederim :) ...minyatür güllerin boyları 30-40 cm civarı oluyor...istersen 35-45 cm olanlardan sipariş verebilirsin...
Sevgili Kryon...
Öncelikle göndermek istediğin çelik için teşekkür ederim...tabiyki kabul ederim :) ...minyatür güllerin boyları 30-40 cm civarı oluyor...istersen 35-45 cm olanlardan sipariş verebilirsin...
Öyleyse gelsin renk renk minyatür güller ;)
Şimdi sipariş vereceğim herhalde bayramdan sonra elime ulaşırlar, bende burada fotoğrafları sizinle paylaşırım...
Not: 7 farklı renk sipariş verdim...
...nokta
20-08-2012, 21:44
Öyleyse gelsin renk renk minyatür güller ;)
Şimdi sipariş vereceğim herhalde bayramdan sonra elime ulaşırlar, bende burada fotoğrafları sizinle paylaşırım...
Not: 7 farklı renk sipariş verdim...
Dört gözle küçümenlerin fotoğraflarını bekliyoruz...sağlık bir biçimde gelip,büyürler inşallah :)
Küçüklerim yola çıkmış, yarın elimde olacaklar :)
Ufak bir sorum var... Bebekler için 20+20+20 Me gübre kullanımı uygun mudur yoksa özel gül gübresi mi alayım ne dersiniz?
...nokta
22-08-2012, 22:52
Küçüklerim yola çıkmış, yarın elimde olacaklar :)
Ufak bir sorum var... Bebekler için 20+20+20 Me gübre kullanımı uygun mudur yoksa özel gül gübresi mi alayım ne dersiniz?
Sevgili Kryon...
Gübre konusunda pek bilgim yok fakat internetten bir kaç siteye daha baktım da mayıs ayında özel gübre kullanılması gerektiği söyleniyor...ve temmuz,ağustos aylarında o sene içinde güllere son gübreleme yapılması gerekiyormuş...daha bilgili arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler sanırım :)
Teşekkür ederim Sevgili Nokta...
Benim ufaklıklar geldi, 7 adet sipariş etmiştim sağolsun satıcı arkadaş fazla fazla göndermiş tam 9 minyatür gülüm oldu. Yalnız bazı güllerin yapraklarında sanırım hastalık var.Bazısı paslı gibi bazısındada koca siyah noktalar var. Fotoğrafları ekliyorum. Ne yapmak lazım bir araştırmalı...
Ekleme: Güllerde kara leke ve pas hastalıkları olduğunu öğrendim, şimdi tedavi yolunu araştırıyorum...
Kara leke bir mantar hastalığıymış, bu yüzden mantar ilacı kullanılacak, pas hastalığının çözümü ise bordo bulamacıymış. Gerçi siz bunları zaten biliyorsunuzdur ama ben yeniyim ve benim gibi gül bakımında yeni olan arkadaşların gözüne çarpması için bulduğum bilgileri yazıyorum...
Bu hastalıklar için alternatif çözüm deneyip başarılı olan varsa tabii ki yönlendirmelere açığım...
kartal124
23-08-2012, 20:59
Benim ufaklıklar geldi, 7 adet sipariş etmiştim sağolsun satıcı arkadaş fazla fazla göndermiş tam 9 minyatür gülüm oldu. Yalnız bazı güllerin yapraklarında sanırım hastalık var.Bazısı paslı gibi bazısındada koca siyah noktalar var. Fotoğrafları ekliyorum. Ne yapmak lazım bir araştırmalı...
Ekleme: Güllerde kara leke ve pas hastalıkları olduğunu öğrendim, şimdi tedavi yolunu araştırıyorum...
Kara leke bir mantar hastalığıymış, bu yüzden mantar ilacı kullanılacak, pas hastalığının çözümü ise bordo bulamacıymış. Gerçi siz bunları zaten biliyorsunuzdur ama ben yeniyim ve benim gibi gül bakımında yeni olan arkadaşların gözüne çarpması için bulduğum bilgileri yazıyorum...
Bu hastalıklar için alternatif çözüm deneyip başarılı olan varsa tabii ki yönlendirmelere açığım...
Lekeler mantari hastalık.O yaprakları kurtarmak mümkün değilse de diğerlerine sıçramasını engellemek için Topas isimli ilaçla 10'ar gün arayla ve serin bir havada 3 kez ilaçlayın.Yapraklarına su değdirmeyin.
Aslında güller için en zor zamanda almışsınız güllerinizi.Güller güneşi severler ama İstanbulda sıcaklık 35 derece iken güneşe koyarsanız %90 kuruyacaklardır.O nedenle güneşi üzerlerine çekeceğiniz bir tülle filtreleyin.Açık havada ve havadar bir ortamda bulundurun.Çiçekcoşturanın sıvı gül gübresini 15 günde 1 kullanın.3 günde bir bolca sulayın.Eylül sonuna firesiz ulaşırlarsa sizi çiçekleri ile ödüllendireceklerdir.
YeniGine
23-08-2012, 23:31
Kryon gözünüz aydın; çok güzeller... Kolay gelsin, güle güle gönlünüze göre büyüsünler inşallah.
Lekeler mantari hastalık.O yaprakları kurtarmak mümkün değilse de diğerlerine sıçramasını engellemek için Topas isimli ilaçla 10'ar gün arayla ve serin bir havada 3 kez ilaçlayın.Yapraklarına su değdirmeyin.
Aslında güller için en zor zamanda almışsınız güllerinizi.Güller güneşi severler ama İstanbulda sıcaklık 35 derece iken güneşe koyarsanız %90 kuruyacaklardır.O nedenle güneşi üzerlerine çekeceğiniz bir tülle filtreleyin.Açık havada ve havadar bir ortamda bulundurun.Çiçekcoşturanın sıvı gül gübresini 15 günde 1 kullanın.3 günde bir bolca sulayın.Eylül sonuna firesiz ulaşırlarsa sizi çiçekleri ile ödüllendireceklerdir.
Bebekleri ön balkonun sol köşesine koyacağım, bu bölgeye güneş saat 4-4:30 civarı geliyor ve şiddeti epey hafiflemiş oluyor, geçen hafta gelen sarmaşık gülleride aynı bölgeye koymuştum şimdilik keyifleri yerinde... İsmini verdiğiniz ilacı yarın hemen ediniyorum. Hastalıklı yaprakların hepsini steril makas ile kestim, pas lekesi gibi olan gül içinse budama manasında yapabileceğim bir şey yok çünkü bitkinin tüm yapraklarında var...
Birde koruyucu önlem olarak 1 litre suya 1 tatlı kaşığı oksijenli su ekleyip spreyledim. Şu an için hala kalıcı saksılarına dikilmediler. Hepsini aynı yere dikmeyi planlıyordum ama sağlam olanlarla hasta olanları ayrı ayrı dikmek herhalde en sağlıklısı olacak...
Bilgi için teşekkür ederim...
Kryon gözünüz aydın; çok güzeller... Kolay gelsin, güle güle gönlünüze göre büyüsünler inşallah.
Çok teşekkür ederim Sevgili YeniGine, inşallah sağlıklarına kavuşup serpilip güzelleşecekler sizlerinde yardımları ile...
YeniGine
24-08-2012, 00:44
Çok teşekkür ederim Sevgili YeniGine, inşallah sağlıklarına kavuşup serpilip güzelleşecekler sizlerinde yardımları ile...
İnşallah üye arkadaşların yardımı ile Kryon, benden yardım yok; ben de sayende öğrenmeye çalışıyorum... Takipteyim. SAYENDE inşallah...
Öyleyse birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için diyelim :)
YeniGine
24-08-2012, 00:54
Öyleyse birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için diyelim :)
Kryon üç senedir bende minyatür güller ile uğraşıyorum. Bu sene mayıs ayında aynen sendeki gibi kara leke idiler. Tabi ben tek tek yoldum hepsini. Sonra zamanla hiçbir yaprak kalmadı üzerlerinde kaldılar mı iskelet dal halinde. Sonra sonra az az budadım dalları. Bu arada Çiçek Coşturan verdim. Şimdi şu anda garibimler yaprak çıkarıyor ve üzerlerinde de minik minik gülleri mevcut. Yani kısaca cılıız mı cılız pek bir minyatür güllerim var.
Kryon üç senedir bende minyatür güller ile uğraşıyorum. Bu sene mayıs ayında aynen sendeki gibi kara leke idiler. Tabi ben tek tek yoldum hepsini. Sonra zamanla hiçbir yaprak kalmadı üzerlerinde kaldılar mı iskelet dal halinde. Sonra sonra az az budadım dalları. Bu arada Çiçek Coşturan verdim. Şimdi şu anda garibimler yaprak çıkarıyor ve üzerlerinde de minik minik gülleri mevcut. Yani kısaca cılıız mı cılız pek bir minyatür güllerim var.
Sevgili YeniGine, eyvah ki eyvah diyorum... Bende mecburen budadım yaprakları cılız kaldılar tabii ama yapılabilecek çok bir şey yoktu şu durumda... Yarın yine bana Karaköy yolu göründü, yapraklarıda yanımda götüreceğim elbette, kullanmam gereken kesin ilacı (Topas vs.)belirteceklerdir diye tahmin ediyorum...
Kullandığın gübrenin npk değerleri nelerdir yazar mısın, değerlendirelim... Şu durumda sanırım tomurcuklardan ziyade dallarına ve yapraklarına ağırlık vermek için Azot ağırlıklı gübre gerek gibi... Yarın bunları netleştireyim, burada bilgileri paylaşırım... Üzülme, sonradan açılan iyi açılırmış, onlarda serpilip güzelleşecekler...
YeniGine
24-08-2012, 02:22
Kryoon canımsın en başta da dedim benden yardım yok diye. Ben dediğim gibi nisandı sanırım öncee bir gübre döktüm (Doğal bildiğimiz hayvan gübresi) Sonrasıı gayet güzel çiçeklendiler maşallaah tabii gübre döktüm olacak o kadar dedim... Derkeeen bir anda yapraklarda kara leke mevcut oldu. Koparttım tabi tüm lekeli yaprakları tek tek. Sonraa baktım güllerin hiçbirinde yaprak kalmadı. Bu sayfaya da lütfen yardım diye izah ettim. Bana göre geçerli yardım çıplak dalların bir kısmını buda idi. Ben de budadım az biraz. Bu arada Çiçek Coşturan diye sıvı besin takviyesi uyguladım. Şu anda tekrar yapraklandılar ve cılız mııı cılız yaprak ve minik minik (Hepten bir minyatür) gülleri üzerinde. İnşallah yarın tekrar bir güzeel sulayıp Çiçek Coşturan sıvıdan vermeyi düşünüyorum. Nacizaneee bence.
Ben yarın bir gideyim, eğer azot ağırlıklı gübre uygun görülürse sana üre yollarım biraz, normal gübre ile dönüşümlü kullanırsın, 15 günde bir çiçek coşturan, 15 günde 1 üre şeklinde.Şu dönem bitkinin üzerinde az yaprak olduğu için normal dozun yarısını uygularsın. Nasıl fikir?
YeniGine
24-08-2012, 02:34
:)) Süpeer, tamam sen yarın giiit... Bakalım ne önerecekler. Sen benden yardım bekler iken ben senden yardım bekleyeceğim. Hadi bakalım inşallaah, rastgele Kryon... Sen başar kiii, bende başarayım inşallah.
Teşekküür ediyoruum.
Rica ederim, yarın görüşmek üzere :)
YeniGine
24-08-2012, 02:46
Rica ederim, yarın görüşmek üzere :)
Tamam inşallah; iyi geceleer... Rastgele.
kartal124
24-08-2012, 12:13
Fazla gübre de vermeyin bu sıcaklarda yakarsınız gülleri.En verimlisi suda çözünmüş halde satılan gübreleri(örneğin çiçekçoşturanın sıvı gül besinini) 15 günde 1 vermek.Araya üre falan katmaya gerek yok.Aldığınız gübrede NPK dışında iz elementlerin bulunmasını da dikkat edin.
Sn. Kartal 124, bildiğim kadarı ile yaprak ve dal gelişimi konusunda üre, çiçek coşturandan çok daha başarılı... Kullanımı da basittir, üre suda tamamen çözünür, 1litre suya bir silme çay kaşığı üre eklenir, şu durumda bitki üzerinde yeterince dal ve yaprak olmadığından 1 litreye yarım çay kaşığı uygun görünmektedir ve bitkilere zararı olmaz... Tabii bunu sağlığına kavuşmuş olan bitkilerde kullanıldığını varsayıyorum. Aksi halde mantar ve bakteri hastalıklarından kurtulduk derken bilimum akar, nematod,afidlerle uğraşma durumu söz konusu olabilir.Üre içeren gübre verilecekse sabahın ilk saatlerinde verilmelidir...Zaten doğru oranda kullanılan hiç bir şeyin zararı olmaz, yanlış oranda kullanılan herşey ise zehir kategorisine girer...
Saygılar
...nokta
24-08-2012, 13:38
Sevgili Kryon güller gelmiş yeni gördüm...hayırlı olsun...arkadaşlar yardımcı olmuşlar gibi görünüyor...inşallah hiç bir sorun kalmaz...sağlıkla büyürler inşallah...güle güle büyüt :)
Sevgili Kryon güller gelmiş yeni gördüm...hayırlı olsun...arkadaşlar yardımcı olmuşlar gibi görünüyor...inşallah hiç bir sorun kalmaz...sağlıkla büyürler inşallah...güle güle büyüt :)
Evet Sevgili Nokta, güllerim geldi nihayet... Bir kısmında sorun var ama aşacağız gibi görünüyor, arkadaşlar sağolsun çok yardımcı oldular... Bir miktar budama yaptım, Karaköy'e ziraatçi arkadaşıma uğradım, direkt fungusit ilaç vermek yerine ufak bir beyin fırtınası yaptık kendisi ile. Aklımıza akvaryum bitkileri ve balıklarda da kullandığımız aynı zamanda sebze ve meyvelerin arındırılmasında kullandığımız bir ilaç geldi...
Ufak bir deneme yaptık, eğer başarılı olursa sizinle paylaşmak isterim...
...nokta
24-08-2012, 21:16
Evet Sevgili Nokta, güllerim geldi nihayet... Bir kısmında sorun var ama aşacağız gibi görünüyor, arkadaşlar sağolsun çok yardımcı oldular... Bir miktar budama yaptım, Karaköy'e ziraatçi arkadaşıma uğradım, direkt fungusit ilaç vermek yerine ufak bir beyin fırtınası yaptık kendisi ile. Aklımıza akvaryum bitkileri ve balıklarda da kullandığımız aynı zamanda sebze ve meyvelerin arındırılmasında kullandığımız bir ilaç geldi...
Ufak bir deneme yaptık, eğer başarılı olursa sizinle paylaşmak isterim...
Tabiyki, bekleriz...ben de bugün gülüme baktım...tomurcuğu açılıyordu...sabah 9 da su vermiştim...öğlen bir baktım gülü kopmuş...sabah su verdiğim için mi oldu anlamıyorum...ben de ziraatçıdan gül coşturan alacağım...yoksa olmayacak böyle....sabah su verdiğimde hep kopuyor güllleri...inşallah ben de bu sorunu çözerim...
Sn.Nokta,
oldukça eneteresan bir durum hatta gizemli diyelim. Kopmak derken sanki çekip koparılmış gibi mi, kesilmiş gibi mi yoksa çürüyerek kopmuş gibi mi? Fazla sulamadan dolayı bazen tomurcuklar açmadan soluyor ama daha önce koptuğunu hiç duymamıştım, demek ki böyle şeylerde olabiliyor araştırmak gerek...
Bu arada bende yeni güller sayesinde bu sabah yeşil bitlerle tanıştım, hayırlı uğurlu olsun... Maşallah miniklerimde yok yokmuş...
...nokta
24-08-2012, 21:35
Sn.Nokta,
oldukça eneteresan bir durum hatta gizemli diyelim. Kopmak derken sanki çekip koparılmış gibi mi, kesilmiş gibi mi yoksa çürüyerek kopmuş gibi mi? Fazla sulamadan dolayı bazen tomurcuklar açmadan soluyor ama daha önce koptuğunu hiç duymamıştım, demek ki böyle şeylerde olabiliyor araştırmak gerek...
Aynen enteresan..küçük kuzenim var bugün o bize geldi...bana "Abla gülün kopmuş" dedi inanmadım baktım cidden kopmuş..."Sen mi kopardın ablam?" dediğimde "Hayır" dedi...çocuğun da günahını almak istemedim çünkü o yokken de bir kaç kez tekrarlanmıştı bu durum...dikkat ettim hep sabah sulamalarımda oluyordu...ben ona bağladım durumu ama bilmiyorum artık gerçek neden nedir...bir çürüme yok ya da makasla kesilmiş gibi değil...yaprak kısmından kopmuş...
Aynen enteresan..küçük kuzenim var bugün o bize geldi...bana "Abla gülün kopmuş" dedi inanmadım baktım cidden kopmuş..."Sen mi kopardın ablam?" dediğimde "Hayır" dedi...çocuğun da günahını almak istemedim çünkü o yokken de bir kaç kez tekrarlanmıştı bu durum...dikkat ettim hep sabah sulamalarımda oluyordu...ben ona bağladım durumu ama bilmiyorum artık gerçek neden nedir...bir çürüme yok ya da makasla kesilmiş gibi değil...yaprak kısmından kopmuş...
Bir bilene danışmalı... Acaba gül hastalıkları başlığında sorsak mı?
...nokta
25-08-2012, 22:49
İşte Sevgili Kryon kopan gülüm...bu kadar açtı ve koptu... Gül Hastalık ve Zararlıları adlı sayfada sordum...cevabı bekliyorum...
327278
Halbuki o kadar sağlıklı görünüyor ki:( Cevabı bende merak ediyorum doğrusu...
...nokta
26-08-2012, 00:29
Halbuki o kadar sağlıklı görünüyor ki:( Cevabı bende merak ediyorum doğrusu...
Evet çok sağlıklı hiçbir sorun yok aslında...tek sorunumuz bu...inşallah diğer tomurcuklarda yaşamayız bu durumu...
YeniGine
26-08-2012, 00:30
Evet ben de Kryon un sözlerine katılıyorum. Çok güzel ve sağlıklı görünüyor. :(( Yazık.
...nokta
26-08-2012, 00:33
Evet ben de Kryon un sözlerine katılıyorum. Çok güzel ve sağlıklı görünüyor. :(( Yazık.
Teşekkürler sevgili YeniGine...neden olduğunu bilmiyorum ...hiç bir sorun yoktu...tam da koptuğu gün çekmiştim fotoğrafı...o fotoğrafı çektim sonra su verdim...öğlen bir baktım kopmuş...anlamadım...umarım arkadaşlar yardımcı olur...:(
YeniGine
26-08-2012, 00:41
Sayın nokta kaç gündür Kryon ile sohbetinizi takip ediyorum. Ben de biraz biraz sorunlarımı paylaştım. Ama gonca halinde tamam açmadan kuruyan goncalarım oldu fakat öyle kopan bir gonca gülüm olmadı hiç. Bakalım inşallah bir bilen arkadaş yardımcı olur.
...nokta
26-08-2012, 15:59
Sayın nokta kaç gündür Kryon ile sohbetinizi takip ediyorum. Ben de biraz biraz sorunlarımı paylaştım. Ama gonca halinde tamam açmadan kuruyan goncalarım oldu fakat öyle kopan bir gonca gülüm olmadı hiç. Bakalım inşallah bir bilen arkadaş yardımcı olur.
Ben de ilk defa bende görüyorum bu durumu...hiç böyle bir şey duymamıştım daha önce...inşallah bilen arkadaşlar yardımcı olur...
kartal124
26-08-2012, 22:54
Civarda kuş özellikle karga var mı?
...nokta
27-08-2012, 13:21
Civarda kuş özellikle karga var mı?
Sn. kartal124...
Dışarda olsaydı ben de sizin gibi düşünürdüm fakat güllüm bahçede değil...salonda ışık alan bir saksıda duruyor...birkaç fotoğrafını eklemiştim sayfaya...en sağlıklı hali buydu...bir daha böyle gül açmadı...yeni aldığımda bazı sorunlar olmuştu...sağolun siz de dahil bir kaç arkadaş yardımcı oldu...saksısını,toprağını değiştirdim...tam her şey düzelmişti ki bunda da tomurcuk biraz açıyor ve kopuyor...anlayamıyorum...sabah sulamamdan dolayı kaynaklanıyor olabilir mi sizce?...hani öğlen hava sıcak oluyor ya...sabah su vermemin bir zararı mı oluyor acaba diyorum...
327507
kartal124
27-08-2012, 21:08
Sn. kartal124...
Dışarda olsaydı ben de sizin gibi düşünürdüm fakat güllüm bahçede değil...salonda ışık alan bir saksıda duruyor...birkaç fotoğrafını eklemiştim sayfaya...en sağlıklı hali buydu...bir daha böyle gül açmadı...yeni aldığımda bazı sorunlar olmuştu...sağolun siz de dahil bir kaç arkadaş yardımcı oldu...saksısını,toprağını değiştirdim...tam her şey düzelmişti ki bunda da tomurcuk biraz açıyor ve kopuyor...anlayamıyorum...sabah sulamamdan dolayı kaynaklanıyor olabilir mi sizce?...hani öğlen hava sıcak oluyor ya...sabah su vermemin bir zararı mı oluyor acaba diyorum...
327507
Hergün suluyorsanız bu çok fazla.Suyu azaltın 2 hatta 3 günde bir sulayın.Bir diğer önemli nokta da şu ki, güller maalesef kapalı mekan bitkisi değiller.Havadar, bol güneş alan(Bu günlerdeki kızgın güneş değil tabi ki) açık hava mekanlarını severler.
Goncaların etrafını, yaprak altlarını mümkünse çok yakından bakarak inceleyin.Yapraklarda kemirilmiş gibi olanlar varmı bakın(Özellikle tırtıl araması yapın).Zararlı ya da mantari bir hastalık var mı bakın.Varsa ona göre çözümler üretilmeli.Toprağınız steril değilse orada barınan zararlılarda buna neden olabilir.Dikkatle bakmak lazım.
Ben sizin yerinizde olsam gülümü hemen dış mekana alırdım.Havadar ve bol güneş alan bir yere koyardım.3.günde 1 sulardım.15 günde 1 çiçekcoşturanın sıvı gül besini ile sulardım.
...nokta
27-08-2012, 22:58
Hergün suluyorsanız bu çok fazla.Suyu azaltın 2 hatta 3 günde bir sulayın.Bir diğer önemli nokta da şu ki, güller maalesef kapalı mekan bitkisi değiller.Havadar, bol güneş alan(Bu günlerdeki kızgın güneş değil tabi ki) açık hava mekanlarını severler.
Goncaların etrafını, yaprak altlarını mümkünse çok yakından bakarak inceleyin.Yapraklarda kemirilmiş gibi olanlar varmı bakın(Özellikle tırtıl araması yapın).Zararlı ya da mantari bir hastalık var mı bakın.Varsa ona göre çözümler üretilmeli.Toprağınız steril değilse orada barınan zararlılarda buna neden olabilir.Dikkatle bakmak lazım.
Ben sizin yerinizde olsam gülümü hemen dış mekana alırdım.Havadar ve bol güneş alan bir yere koyardım.3.günde 1 sulardım.15 günde 1 çiçekcoşturanın sıvı gül besini ile sulardım.
Haklısınız fazla su veriyordum...söylediğiniz gibi dış mekana koyacağım...yarın da gül coşturan alacağım zaten...yeni tomurcuklar çıkıyor...umarım onlar kopmaz...yardımınız için teşekkür ederim Sn kartal124...
erol.malcok
02-09-2012, 10:24
çok güzeller...
Yok mu yeni minyatür gül fotoğrafı? Gülleriniz ne durumda baylar bayanlar?
asilolçun
19-11-2012, 18:34
arkadaşlar,
Minyatür gülü çok seviyorum büyük saksılarım var kışın saksı da dışarda kalsa donma olurmu ?yer Ankara. Bugün sipariş verdim gelecek, satıcı yaz kış durur diyor.
Charlaux
19-11-2012, 19:36
arkadaşlar,
Minyatür gülü çok seviyorum büyük saksılarım var kışın saksı da dışarda kalsa donma olurmu ?yer Ankara. Bugün sipariş verdim gelecek, satıcı yaz kış durur diyor.
Basligin 2.yazisi sizin sorunuzun cevabi,bilerek soylemiyorum icerigini cunku bu agaclar.net i zevkli kilan,biraz arastirma,arastirma :p Bu arada saticilarin dediklerine inanmayin,onlara gore ucan bitki bile vardir :D
asilolçun
19-11-2012, 23:09
teşekkür ederim.
kartal124
21-11-2012, 20:52
arkadaşlar,
Onlarca minyatür gül yetiştirmiş birisi olarak net olarak söyleyebilirimki, güller iç mekan bitkisi değildirler.Minyatürde olsalar tümünü kışın dışarda kar altında - 5'e varan düşük sıcaklıklarda tuttum.Hiç fire vermediler, tam aksine yaz sıcaklarında sorun yaşıyorlar.
Bu nedenle içeriye alacağınız güller büyük olasılıkla kuruyacaklardır.Bence tümünü açık ortamda ama bol güneş alabilecekleri bir konumda yaz kış dışarıda bulundurun.
---meri---
01-12-2012, 12:07
Bu da benim minyatür gülüm daha alalı 1 hafta oldu ama içerde mi dursa dışarda mı bilemedim. Buradaki yazılarda bazıları içeride bakıyor bazıları dışarıda ben denizlide yaşıyorum. Dışarı koysam bir sorun olur mu? Burası çok soğuk değil mesela bugün 16 derece :) .
hakanersoz
03-12-2012, 10:57
Benim yazlıkta 3 adet minyatür gülüm var.(2si pembe) (1 kırmızı) Bunların baharda birbirlerine omega aşı makasıyla aşılasam tutar mı aacaba? Yaz kış bahçede duruyorlar.
Sn. Meri ..
Gülünüz içeride havasız kalırsa çabuk hastalanabilir.Dışarıda daha iyi sonuç alırsınız.Don olduğunda geceleri içeri alın.
---meri---
17-12-2012, 20:02
Sn. Oğuzhan
Teşekkür ederim tavsiyeniz için. Bende dışarı almıştım çünkü içeride yapraklarını bir anda dökmeye başladı şimdi soğuk olduğu için hemen hemen bütün yapraklarını döktü şu an bu normal değil mi sonuçta kış geldi ?
Paylaşılan resimlerden daha küçük ve saksıda olan bir gül fidanını yaz sonu görmüştüm.
Bugünkü tarihten sonra bu gülü çelikten yetiştirme imkanım varmıdır? Varsa nasıl yetiştirebilirim? Şartları nedir?
Bu konuda bilgisi, tecrübesi olan arkadaşlar yazsınlar, link versinler. Fazlasını araştıracak vaktim ve internet kotam olmayacak.
Saygı ve Sevgilerimle.
acillll acilllsevgili arkadaşlar,
dün pazardan balkon için bikaç çiçek aldım satıcı kadın bana birde pet şişenin içinde minaytür gül çeliği verdi. tam çelik mi doğru yerden mi koparılmış bilemiyorum.
1tanede yeni açmış gülü var. suda ve ışık alan yerde bekletiyorum. oda da duruyor. kökleşmesini mi beklemeliyim. çok telaşlandım çünkü hiç gül yetiştirmedim hele ki çelikten bitki hiçç mi hiç yetiştirmedim...
lütfen cevap bekliyorum. kuruyacak ölecek diye çok korkuyorum..
Manifesto
01-04-2013, 13:12
acillll acilllsevgili arkadaşlar,
dün pazardan balkon için bikaç çiçek aldım satıcı kadın bana birde pet şişenin içinde minaytür gül çeliği verdi. tam çelik mi doğru yerden mi koparılmış bilemiyorum.
1tanede yeni açmış gülü var. suda ve ışık alan yerde bekletiyorum. oda da duruyor. kökleşmesini mi beklemeliyim. çok telaşlandım çünkü hiç gül yetiştirmedim hele ki çelikten bitki hiçç mi hiç yetiştirmedim...
lütfen cevap bekliyorum. kuruyacak ölecek diye çok korkuyorum..
Bu sayfada çeliklemeyle ilgili her türlü bilgiyi bulabilirsiniz.
Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
çiçeklerlekonuş
03-04-2013, 12:22
254541
Ben de bundan istiyorum arkadaş ya :(
çiçeklerlekonuş
03-04-2013, 12:40
http://imageshack.us/photo/my-images/707/img5946h.jpg/
Bi yapı marketinden aldıktan sonra tüm goncaları üstünde kurudu döküldü.. sonradan yoğun uğraşlarla tekrar çiçek açmaya başladı... Umarım bi zaval gelmez...
çiçeklerlekonuş
03-04-2013, 12:42
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/707/img5946h.jpg/)
serkan_istanbul
03-04-2013, 18:35
Ben minyatür gülleri terasa alıştırdım. Bir tanesi kışı dışarda terasta geçirdi, diğerlerinide direk terasa diktim. Sorun yok.
YeniGine
04-04-2013, 00:13
:mad: Bismillah deyip minyatür güllerimde bitler başladı. Nerden gelirler, nasıl gelirler bir türlü anlayabilmiş değilim; ki çok da güzel gelişmeye başladılar ve sıhhatli görünüyorlar. :(
ebrulim77
04-04-2013, 08:57
bende kipadan 2 saksı minyatür gül almıştım.oldukça zavallı bir halde bi iki tomurcuk taşıyorlardı.bi süre balkonda güneş almayan yerde tuttum.sonra hava düzelince büyükçe bir saksıya gübreli toprağa aktardım,bahçede havadar güneş alan yere koydum.şimdi tomurcukların hepsi sırayla açmaya başladı.dibine soyduğum birer diş sarımsakta batırdım.şimdilik herşey yolunda gözüküyor;)
birsey sorcam arkadaslar benim gecen sene aldigim bir minyatür gülüm vardi kisin balkonda kaldi topragi torf du sürekli yagmur yedi dallari kurudu acaba öldü mü hala birsey yok bugun onun topragini degistirecem ve birsey daha sormak istiyorum minyatür güller balkonda kala bilir mi kisin ne yapmak lazim ölmemeleri icin
serkan_istanbul
05-04-2013, 17:11
Kış aylarını benimkilerin bazıları terasta geçirdi açık alanda sorun yok. Resmini yükleyin daha iyi yardımcı oluruz .sevgiler.
kartal124
05-04-2013, 22:29
birsey sorcam arkadaslar benim gecen sene aldigim bir minyatür gülüm vardi kisin balkonda kaldi topragi torf du sürekli yagmur yedi dallari kurudu acaba öldü mü hala birsey yok bugun onun topragini degistirecem ve birsey daha sormak istiyorum minyatür güller balkonda kala bilir mi kisin ne yapmak lazim ölmemeleri icin
Ben yıllardır tüm minyatür güllerimi aldığım gibi terasa koyarım.Hepsi kışı dışarda kar yağdığında da kar altında geçirirler.
Kar altındaki gülleri buradan görebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/904492-post1.htm
Soğuktan dolayı hiç sorun yaşamadım.
Ama saksı içeriği sadece torf olursa kışın sürekli nemli kalacağından çürümeye neden olabilir.Torf yerine bahçe toprağı kullanın, kışın güllerinizi içeri almaya hiç gerek yok.
Asıl sorun kışın değil yazın.Temmuz Ağustos güneşi güllere zarar verebiliyor.Uygun bir malzeme ile gölgeleme uygulanması uygun oluyor.
sayin serkan bey ve kartal 124 cevaplariniz icin tsk ederim galiba benim gülüm kurumus ölmüs dün bütün saksilarimin topragini bahce topragiyla degistirdim bir daha tıorf asla kullanmam mahf ediyyor cicekleri :( biraz gec oldu ama en azindan birseyler ögrendim gülümün kurumasina ölmesine üzüldüm acikcasi :(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.