Bağlan

View Full Version : Evde dondurma yapımı




Todor
12-08-2006, 23:34
KAYMAKLI DONDURMA

Malzemeler:
1 Su bardağı tozşeker
1 Çay kaşığı sahlep
Yarım litre süt

Yapılışı:
1-Tencereye önce şekeri alın. Üzerine sahlep serperek karıştırın.
Sonra yarın litre sütü ekleyin ve şeker eriyene dek iyice karıştırın.

2-Sürekli karıştırarak sütü kaynatın ve tencereyi ateşten indirin. Sütü bir kaptan diğer bir kaba aktararak soğutun. Sonra alüminyum bir kaba alın. Orta ısılı buzlukta yaklaşık 2 saat bekletin.

3- 2 Saat sonunda buzluktan çıkarın ve tahta bir spatula ile 20 dakika karıştırın. Tekrar buzlukta 2 saat bekletin.2 Saat sonunda buzluğun ısı derecesini yüseltin. Dondurmayı buzlukta yine 1 saat bekletin.

4-1 Saat sonra kuplara doldurarak servis yapın.




lale76
13-07-2009, 00:38
1lt. süt ( kaynar olacak )
250 gr. şeker
5 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı un
100 gr. bitter ( iri rendelenmiş )
Şeker, un, yumurta sarısı iyice karıştırılır. Üzerine kaynar süt eklenip bir taşım kaynatılır.Fazla kaynarsa süt kesilir. Karıştırarak ılıtın ve çikolatın 2/3 ünü ekleyip karıştırın. Karıştırarak soğutun. Sonra buzluğa koyun sık sık karıştırın. Sonra kalan çikolatayı ekleyin. İstenilen kıvama gelince servis yapın.
Sıcak yaz günleri için ideal.
( Sabah erken saatte hazırlamak gerekiyor, kıvama gelmesi uzun sürüyor. Buzluğa koymak için çelik tencere en iyisi. Tercihe göre çikolata miktarı arttırılabilir. ) AFİYET OLSUN.
2 yaşında ki kızım Alisa nın deyimiyle dondumda :)

Müjgan
03-08-2009, 09:45
Yaz sıcaklarında, özellikle geceleri gelen dondurma krizlerine karşı iyi bir makine. Hele de hem meyve hem dondurmayı aynı anda yemek isteyenler için birebir. :)


96345


Aldığıma sevindiğim makinelerden biri oldu bu makine. Evlerimizde fişe takıldığında talimatları gereği kullanılan bir çok alet adavat varken, yaratıcılığını ortaya koyabildiğin makineler benim için daha gözde oluyorlar.
İlk kullanımda yaratıcılığımı ortaya koyacağım derken fiyasko olmasına rağmen şimdi durumu toparladım.

96346


İkinci denememde kayısılı dondurma mükemmel olmuştu.

96347

Müjgan
03-08-2009, 12:09
Dondurma tarifini yazmamışım. Birazı deneysel olsa da yaklaşık şöyle:

200 ml süt
100 ml krema
50 gr kadar pudra şeker
Zevke göre meyve ya da ceviz ya da çikolata
Salep kokusu seviliyorsa salep

Makinenin 8 saat derin dondurucuda kalması gereken bir kovası var. O makinaya takılıp çalıştırılıyor ve hazırlanan dondurma içeriği sıvı içine dökülüyor. 10-15 dk sonra dondurma hazır oluyor.

DefneD.
03-08-2009, 12:23
Müjgan hanım, dondurma makinasını yeni mi aldınız? Anneme almak için çok aradım ama bulamadım.

Müjgan
03-08-2009, 12:29
Müjgan hanım, dondurma makinasını yeni mi aldınız? Anneme almak için çok aradım ama bulamadım.

Evet yeni aldım. Piyasada araştırdım, sadece Tefal bulabildim. Ama netteki aramada da bu makineye rastladım. Hepsiburada.com dan sipariş ettim. Ertesi gün geldi. Aynı gün sipariş verdiğim kitap hala elime geçmese de...:p

DefneD.
03-08-2009, 12:44
El ile karıştırmak gerekmiyor değil mi? Annem çok sever dondurmayı ama habire karıştırmak gerekiyor diye evde dondurma yapmaktan vaz geçti.

Müjgan
03-08-2009, 13:11
El ile karıştırmak gerekmiyor değil mi? Annem çok sever dondurmayı ama habire karıştırmak gerekiyor diye evde dondurma yapmaktan vaz geçti.
El ile karıştırmak gerekmiyor. Makinenin üst kapağındaki motora bağlı bir kol karıştırıyor.

sevil
03-08-2009, 14:25
Müjgan Hanım,
İlginiz ve paylaşımınız için teşekkürler,
Bizde dayanamayıp cevabı beklemeden siparişi verdik aynı makinadan gittigidiyor.com dan aldık. Birlikte gelen tariflerle tek bir deneme yaptık biraz buzlu gibi oldu ama yılmak yok değişik tarifler denenecek :)
Öncelikle sizin tarifiniz.

Bir de sütten krema elde etmeyi becerebilsem, herşeyiyle doğal olacak.
Var mı bunun tarifini bilen?

Müjgan
03-08-2009, 16:06
Sevgili Sevil
Kremasız da yapılabilir. Bunun için aktardan salep bulmalısınız. Salep sütle kaynatıldığında ve bu karışım soğutulup kullanıldığında kremaya gerek kalmayacaktır. Ben piyasadaki pratik, poşette satılan saleplerden birini alıp denedim çok başarılı oldu.
Ben kaymağı da çok severim, bir keresinde bir parça kaymakla deneyeceğim.:)

gumush
07-07-2011, 15:32
Forumu biraz karıştırdım ama gözüme takılmadı. Eğer daha önceden konu açılmışsa ve bende ikinci kez açıyorsam kusura bakmayın. Özür dilerim.

Acaba aramızda evde sağlıklı dondurma yapımı hakkında bilgisi olan arkadaşlar var mı? Varsa, tecrübe ve resimlerini bizimle paylaşabilirler mi?

Saygılar

çiftçi5234
07-07-2011, 15:37
gümüş hanım dondurma yapmadım ama tavsiyem keçi sütü bulabilirseniz ağırlıklı olarak kullanmanızdır.bir süredir benimde aklıma takılan bir konunun tam üstüne bastınız.lütfen ayağınızı çekermisiniz ! :)

Müjgan
07-07-2011, 16:08
Burada konuya biraz girmiştik ama, detaylı olmadı tabii :)

gumush
07-07-2011, 23:32
Öncelikle belirteyim Hanım değil, "Bey"... Gümüş - AG (kimyasal kısaltma) ad ve soyadımın baş harfleri... :-)

Öbür taraftan keçi sütü benim bildiğim kadarıyla kokar, alışkın olmayan kişinin keçi sütünü ne içmesi nede bu sütten yapılmış bir ürünü (peynir mesela) tüketmesi kolay değildir. Eğer dondurmanın içine keçi sütü konuyorsa, nasıl bir işlem sonucunda bu koku giderilebilir acaba?

Neyse, bekleyelim bakalım, belki önümüzdeki günlerde konuya daha hakim birileri güzel tarifler paylaşırlar...

himone
08-07-2011, 00:21
Bildiğim kadarıyla Madonun dondurmaları keçi sütünden yapılıyor. O yüzden güzel oluyor. Tarifi bilen varsa bizi de aydınlatsın lütfen...

cascas
08-07-2011, 02:13
iki tane yumurta akını ve 3/4 su bardağı şekeri bir kaba koyup mikserle iyice karıştırın sonra bir bardak süt ve sade veya kakoolu 1 paket kirem şantiyi 1 paket vanilyayı aynı kaba koyup 5 10 dakika mikserle karıştırın sonra dolabın buzluguna koyun ertesi günü dondurmanız hazır afiyet olsun

thisisme
26-07-2011, 08:26
Burada konuya biraz girmiştik ama, detaylı olmadı tabii :)

Müjgan Hanım gayet detaylı anlatımınız için çok teşekkürler :)
Ben nette şöyle bir makina gördüm. Kovasını buzluğa koyup çıkararak değil de direk kendisi buzlukta çalışıyor. Daha önce dondurma yapmış biri olarak sizce mantıklı mı?

http://www.yakaladinyakaladin.com/dondurma-makinesi.html

Müjgan
26-07-2011, 11:51
Müjgan Hanım gayet detaylı anlatımınız için çok teşekkürler :)
Ben nette şöyle bir makina gördüm. Kovasını buzluğa koyup çıkararak değil de direk kendisi buzlukta çalışıyor. Daha önce dondurma yapmış biri olarak sizce mantıklı mı?

http://www.yakaladinyakaladin.com/dondurma-makinesi.html

Mantıklı gibi görünüyor, ama buzlukta ne kadar kalması gerekiyor? Eğer kontrol etmezseniz, hızla donan sıvı makinede gürültü çıkartabiliyor, hatta makine sarsılıyor. Çok para değil, deneyin isterseniz :)
Benim kullandığım makinede kartuş buzlukta kalıp donuyor ve işlemler dışarda makinenin içinde gerçekleşiyor.

thisisme
26-07-2011, 14:29
teşekkür ederim.

üzüm
27-07-2011, 11:06
Kayısı suyu konservesi yapmıştım. Posasını kıyıp atamadım; buzdolabına koymuştum:o. (Bahçede yetiştirdiklerimi en ufak parçasına kadar değerlendirmeye çalışıyorum.) Birkaç gündür nasıl değerlendireyim diye düşünürken bu başlığı görünce dondurma yapmaya karar verdim.

600 gr'lık kavonozdaki kayısı posası
2 su bardağı şeker
1 su bardağı konsantre kayısı suyu
1/2 su bardağı su
3 yumurta akı

Şekerle yumurta aklarını karıştırdım, daha sonra kalan malzemeyi ilave edip homojen oluncaya kadar karıştırdım. Buzlukta ara sırası karıştırarak dondurdum.

Tadı, rengi çok güzel oldu. Vişne suyu yaptığımda niye aklıma gelmedi diye hayıflandım. Gerçi onun posasını kakaolu keklerde kullanmıştım.:D

Dondurmayı buzluğa kaldırdığımda kalan 3 yumurta sarısı gözüme battı. Onlarıda Sayın lale76'nın tarifindeki (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=460621&postcount=2) dondurma yapımı için kullandım. Ölçüleri üç yumurta sarısına göre ayarlayıp pişirdim. Kolay donması için üç kaba ayırdım. Birinci kaba bitter çikolata, ikinci kaba granül kahve, üçüncü kaba çilek (deneme amaçlı yaptığım çilek konservesini kullandım) kattım; karıştırarak dondurdum. Bu tarifi daha öncede aynı malzemelerle denemiştim; çok güzel oluyor ama fazla yumurta kullanıldığı için sık yapmıyorum.

memet
13-08-2011, 17:33
Dondurma ile ilgili yönlendirlilmiş bir e posta almıştım. İnsanlara nasıl kafa karıştırıcı bilgiler aktarılabildiğine dair ilginç bir yazı ekliyorum.
Salep'in bir orkide türü olduğunu dondurma yapmak için talan edildiğini tarımsal üretiminin yapılamadığını yazıyı okurken aklınızda bulundurun.
Bir tek firmanın adını geçmesinin ağır bir reklam kokusu bıraktığına dikkat çekerim. Salep talanı yapmakla övünüyor firma.

memet
13-08-2011, 17:35
Dondurma niyetine neler yiyoruz neler?

Dondurma nedir? Süt, salep ve şeker karışımıdır...

Biz dondurmanın böyle hazırlandığını bilirdik...

O nedenle de çocuklarımız dondurma yemek istediklerinde “Yesinler... Şifa olur” derdik.
Bu yazıyı yazarken değişik marka dondurmalardan satın aldım.

Ambalajlarının üzerinde bulunan ama çıplak gözle okunamayan yazıları büyüteçle okudum.

Bakınız pazar payı fazla olan dondurmalardan birinin içeriğinde neler var:

Su, şeker, süt kreması, glikoz şurubu, yağsız süttozu, peyniraltı suyu tozu, kıvam artırıcılar, (guar karboksimetil selüloz), sahlep, emülgatör (mono ve digliseridler) aroma (vanilin).


Çocuklarımızın çok beğendikleri bir dondurma çeşidinin ambalajındaki yazıda içeriği şöyle anlatılıyor:

Bitkisel yağ, süt , buz %29, su, glikoz şurubu, soya aroma, peyniraltı suyu tozu, kıvam arttırıcı, emülgatör, aroma, glikoz şurubu, yağsız süt tozu, keçi boynuzu gamı, karbonsimetil selüloz.

Bir başka marka ile satılan dondurmanın ambalajındaki yazılara göre içeriği şöyle:

Şeker, tereyağı, glikoz şurubu, kıvam arttırıcı, bitkisel yağ, modifiye mısır nişastası.

Sütten başka her şey var
Ünlü bir gıda firmasının ürettiği dondurmanın ambalajında ise içeriği şöyle yazılmış:

Bitkisel yağ, süt, buz %25, su, şeker, glikoz şurubu, bitkisel yağ tozu, peyniraltı suyu, yağsız süt tozu, emülgatör, yağ asitlerinin mono ve digliseritleri, stabilizörler, (guar, gam, lokust bear gam, korboksimetil selüloz) renklendiriciler, kurkimin, klorofil, aroma.


Onlar öyle de acaba bunlar farklı mı? Diyerek piyasada satılan dondurmaların ambalajlarında yazılanları (büyüteçle büyüterek) bir bir okudukça moralim bozuldu.

Demek ki biz dondurma niyetine, yapay kimyasal maddelerle süt ve salep lezzeti verilen, mısır şurubu ile tatlandırılan, nişasta, soya gibi maddelerin karışımını yiyormuşuz.


“Fikir Sahibi Damaklar” Topluluğu Başkanı Defne Koryürek hanımı aradım. Bu konuya ilgi göstermesini rica ettim. Dondurma uzmanı Ersin Peya ile konuşmamı önerdi.

Ersin Peya bu işe merak salmış. Doğal dondurma yapmaya çalışıyormuş.

“Doğal dondurmada kesinlikle renklendirici, hazır ve yapay aroma (tat verici) kullanılmaz. Süt, salep ve toz şeker ile dondurma yapılır.

Son zamanlarda salep bulmak zorlaştığından salep yerine keçiboynuzu çekirdeği tozu kullanılıyor. Bu da salep kadar doğal, sağlığa zararı olmayan bir tarım ürünüdür” diyor.

Ne yediğimizi bilelim
Süt üretim tesislerini gezdiğim, yoğurdu kaliteli sütten katkısız olarak ürettiklerini gözümle gördüğüm İzmir’deki Sakıpağa firmasını aradım.

Didem Sakıpağa, ”Biz dondurmalarda süt, salep ve şeker dışında hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz.

Dondurmaların ambalajında da bunu belirtiyoruz” dedi. ”Biz dondurmaya hava da basmıyoruz” diye ekledi. Karışım makinede çevrilerek dondurma haline getirilirken içine hava girer hacmi artarmış. Hava karışımı arttıkça maliyet düşermiş.


Acaba piyasada yüksek fiyatla satılan ithal dondurmaların durumu nedir diyerek onlardan satın aldım.

Yabancılar dondurmalarının içerdiği maddeleri ambalaj üzerinde açıklamışlar:

Onlar da genelde mısır şurubu, koko yağı, kanola yağı, un, yumurta beyazı, nişasta, vanilya, soya, su, yapay lezzet vericiler ve koruyucu madde karışımını dondurma niyetine satıyorlar.


Son yıllarda bizde dondurma tüketimi arttı. Dondurma tatlı olarak da tüketilir oldu. 12 ay boyunca yeniliyor. Türkiye’de 1 milyar dolarlık bir dondurma pazarı var. 2006 yılında kişi başı ortalama yılda 1.8 litre olan dondurma tüketimi şimdilerde 3.2 litre dolayında.
Bu yazıyı bağcıyı dövmek için değil, doğru dürüst üzüm yemek için yazdım.



Güngör Uras imzasıyla yayınlanmış bu yazı.

gelin mumu
15-08-2011, 17:47
saygıdeğer memet
ben bir kahramanmaraşlıyım ve bilirsiniz kahramanmaraş dondurmanın ana yurdu.
evet bizim orada pastanelerde satılan dondurmalar süt,salep ve şeker karışımı. hatta büyük bir firma (ki adını vermemin doğru olmayacağını düşünüyorum ) kahramanmaraş dağlarında salep (yani orkide) yetiştiriyor. küçük bir araştırma yaparsanız salepin kilosunun çok ta ucuz olmadığını öğrenirsiniz. bahsettiğim firma türkiye ve dünyada pek çok şubesi bulunan bir firma. dışardaki ambalajlı dondurmalar dondurma değil sanki meyvalı çikolatalı buz. şahsen ben kendim onlardan alıp tüketmiyorum. üstelik asıl dondurma keçi sütünden daha iyi olur.
şehrimizde kaliteli bir dondurmanın kilosu yaklaşık 20 tl civarında . sanırım bu fiyat pahalı olmasına rağmen kalitesi hakkında biraz fikir verir.
hoşçakalın.

açık-pozisyon
16-08-2011, 15:10
Dondurma konusunda çok ama çok haklısınız, kesinlikle o markalı paketli dodurmaları alıp da yemeyin çocuklarınıza yedirmeyin. Ben Edremit körfezine gittiğimde oradan açık dondurma yiyorum, gidemediğim zamanlar ise ayda bir paketli dondurma yiyip nefis körletiyorum. Ama 2-3 akşamda bir yenecek şeyler değil onlar, dondurmadan başka herşeye benziyorlar. Zaten nerede paketli hazır birşey nefret ediyorum... Kınıyorum hazır gıda kartelklerini...

üzüm
21-06-2012, 20:52
Dondurma zamanı geldi; daha doğrusu bahçedeki meyvalar olmaya başladığı için dondurma zamanı geldi. :)

Vişne zamanı olduğu için bu aralar vişne dondurması evde eksik olmuyor.

Bugün zerdalinin dibine dökülenleri topladım; yarın dondurma olacaklar.

Bir sonraki çeşit de ekşi karadut; yakında olgunlaşmaya başlarlar. :)

memet
21-06-2012, 21:01
saygıdeğer memet
ben bir kahramanmaraşlıyım ve bilirsiniz kahramanmaraş dondurmanın ana yurdu.
evet bizim orada pastanelerde satılan dondurmalar süt,salep ve şeker karışımı. hatta büyük bir firma (ki adını vermemin doğru olmayacağını düşünüyorum ) kahramanmaraş dağlarında salep (yani orkide) yetiştiriyor. küçük bir araştırma yaparsanız salepin kilosunun çok ta ucuz olmadığını öğrenirsiniz. bahsettiğim firma türkiye ve dünyada pek çok şubesi bulunan bir firma. dışardaki ambalajlı dondurmalar dondurma değil sanki meyvalı çikolatalı buz. şahsen ben kendim onlardan alıp tüketmiyorum. üstelik asıl dondurma keçi sütünden daha iyi olur.
şehrimizde kaliteli bir dondurmanın kilosu yaklaşık 20 tl civarında . sanırım bu fiyat pahalı olmasına rağmen kalitesi hakkında biraz fikir verir.
hoşçakalın.


Bu yazıyı geç gördüm, sanırım firma Mado. Çok lezzetli. Fırsat oldukça alırım. Keçi Sütü ve Maraş konusunda haklısınız. Ama sanırım ticari orkide üretimi olamadığını söylemişti orkide uzmanı arkadaşımız Garo. Tek yol doğadan sökme biçiminde gibi.
Orkideler için lezzetten vazgeçebilirim. Yerine başka ürünle ikame edilebiliyor:

ertu
23-06-2012, 08:34
Arkadaşlar tarifleriniz ve yorumlarınız çok güzel ve de gerçekten faydalı. Bunların yanında bir de herkesin bilmediği fakat doğal ve kaliteli olduğundan emin olduğumuz yerel dondurmacıları da bu forumda paylaşırsak daha da faydalı olur diye düşünüyorum.

Örneğin benim bildiğim yerel bir dondurmacı,Bostancıda biberoğlu fırınının önündeki yaşar ustadır, natürel ve çok lezzetli özellikle meyveli dondurmaları mükemmel, garanti vermediği tek çeşidi kakaolu dondurma onunda sebebi kakaonun türkiyede yetişmediği için tarlasına gidip göremediğinden, meyveli dondurmaların meyvesini bile yetiştiği yere gidip bizzat alığını biliyorum.

Bu arada mado gerçekten de paylaştığınız gibi kaliteli ve doğaldır, emin olun bu forumdan haberdar olsalar orkideler konusunda da hepimizi bilgilendirirler.saygılar...

üzüm
23-06-2012, 09:16
Sayın ertu,

Yaşar usta'nın namını ta buralardan duydum ama gidip gelmesi zor...;)

Yanılmıyorsam Avrupa yakasında da şubesi varmış; dondurmasını tadanlara afiyet olsun.

Mustafa Abdal
23-06-2012, 14:36
ambalajları üzerinde okuduğum kadarı ile maraş dondurması tipi haricinde satılan tüm algida, golf, alaska, panda, carte dor ve benzerleri gibi endüstriyel ürünler dondurma değil zaten. dondurulmuş meyveli buz olarak tanımlanıyor. yani yapaylığı, kimyasal katkısı bir yana bunlar dondurma değil.

malina
23-06-2012, 15:11
ambalajları üzerinde okuduğum kadarı ile maraş dondurması tipi haricinde satılan tüm algida, golf, alaska, panda, carte dor ve benzerleri gibi endüstriyel ürünler dondurma değil zaten. dondurulmuş meyveli buz olarak tanımlanıyor. yani yapaylığı, kimyasal katkısı bir yana bunlar dondurma değil.

Yoğurtlu Dondurma (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/27871.htm)

İyi bir seçeneği ekledim... :)

menekşecibaba
23-06-2012, 15:35
O zaman napıyoruz . Kendi dondurmamızı kendimiz yapıyoruz haydi kollar sıvansın. Bakın yukarıda ne güzel tarifler verilmiş. .:)

menekşecibaba
23-06-2012, 15:49
Havalar bu kadar sıcak olunca sitenin serin sayfalarına kaçıyoruz haliyle...:)
Bende bir tarif buldum ,şahsen uygulamadım.

Cevizli Üzümlü Dondurma (En Favori Tarifim)

200ml süt
30ml krema
45 gr şeker
1 kutu vanilin
1 avuç iri kıyım ceviz ve kuru üzüm (cevizleri süt sıcakken içine at ki tat versin)
Dondurmayı servis ederken üstüne tarçın dökün

Dondurmalarınızın maraş dondurması gibi kıvamlı ve yerken uzamasını istiyorsanız, dondurmanıza çeyrek çay kaşığı sahlep eklemelisiniz. Maraş dondurmasının sırrı budur. Bu sahlep bildiğimiz marketteki sahlep toz karışımları değil, aktarlarda satılan sahlep bitkisi tozudur. 20gr. kadar alırsanız size bir yaz boyu yeter.

limon_sever
11-07-2013, 16:22
Marketlerde satılan saleplerden aldım. İçine döksem aynı kıvamı bulur muyum?

pembegül
11-07-2013, 18:10
Markettekiler tarçınlı oluyor tarçın seviyorsanız olur kıvamçok güzel tutuyor.Sade salep isterseniz aktarlarda var alabilirsiniz.

Ozlem A
11-07-2013, 19:02
Marketlerdeki salepler sanırım gerçek salep değil. Salepli bir toz karışım. İçeriğinde nişasta vb kıvam vericiler var. Gerçek salepin kalitesine göre fiyatı kg olarak 300 TL yi aşabiliyor.
Evde yapmak için 100 gr salep bir yaz yeter, aktarlardan alınan gerçek salep tat ve kıvamda büyük fark yaratıyor.

limon_sever
11-07-2013, 22:20
Dondurmayı ahududulu yaptık ama çok sulu oldu. Öyle katı olmadı yani. Derin dondurucuya attık. Yarın akşam tadına bakacağız.

TCM
22-07-2018, 10:08
Tam beş yıl sonra konuyu hortlatacağım, az kaldı...

Malzemeleri hazırlayın;

Toz şeker + vanilya + damla sakızı + orijinal sahlep + süt ...

Dondurmayı çeşitlendirmek isteyenler istediğini içerisine ekleyebilir. Denediklerimiz; böğürtlen, kavun, muz, antep fıstığı...

Şu ana kadar üç kez denedik, dördüncü buzlukta.

bnzbk
25-10-2023, 01:34
Ben de diyet yaptığım zamanlar toz tatlandırıcı ile denemeler yapıp yiyordum. Ancak en büyük sıkıntısı eldeki imkanlar ile iyi yoğurulamadığı için buz kristallerinin oluşması.

Zülkaide
25-10-2023, 12:06
Çok güzel ama çok pahalı makinalar var.
Bir de çok güzel ve o kadar da pahalı olmayan makinalar var. Benimki WMF.
Tek kullanımlık miktar yapan bir tane aldım.
Ben daha fazla meyve püresi ve sıvı tatlandırıcı kullandım.
Yasak olmayan iki meyve vardı zaten bir ananas bir de muz, yani sadece iki çeşit yaptım.
Kakao da ekledim ara sıra. Tadı kabul edilebilir.
Diyete ceviz , badem ve fındık da vardı günde 70 gram, zaman zaman onları da ekledim.
Kullanılan katkıları düşündükçe evde de gayet lezzetli dondurmalar yapılabilir.

hosseda
04-07-2024, 07:02
1 kg. günlük süt, 1 silme tatlı kaşığı has salep ( çok pahalı ancak çok az kullanıldığı için can yakmıyor), 1 silme yemek kaşığı toz şeker, 1 su bardağı toz şeker.

Sütü tencereye koyarak orta ateşe oturtuyoruz. Kaşıktaki şeker ile salebi bir kasede güzelce karıştırıyoruz. Sütün içine salepli şekeri az az ve devamlı karıştırarak ilave ediyoruz. Süt pişerken başında olmak şart çünkü kepçe ile sürekli havalandırarak karıştırmak gerekmekte. Yaklaşık 20 dk. sonra süt kaynama noktasına geliyor o noktada pişirme işini bitireceğiz ama ocağı kapattıktan sonrada karıştırmak ara ara olmak üzere sürecek (kaymak bağlatmamak gaye). Süt ılındığında bir bardak şekerimizi süte güzelce yedireceğiz ( çok video izledim bir usta şekeri süte soğumaya yakın verirseniz bağlanması güzel olacaktır demişti uygulamalarım ustayı doğruladı). Şimdi sıra süt kabını buzluğa kaldırmaya geldi. Üstü açık koyarsanız 2-3 saatte buzlanma oluyor (-18 C de) . Kabı çıkarıyoruz buzluktan ve buzlanmış sütü karıştırarak erimiş hale getiriyoruz (ben genellikle tokmakla döverek yapıyorum). Tekrar buzluğa bu defa daha kısa sürede tekrar karıştırmak için buzluktan alıp çırpıyoruz elle veya dövüyoruz. Saat aralıkları şaşabilir videolardaki korkutmalara önem vermeyin dövün dövün atın buzluğa dondurma olunca anlaşılıyor zaten sakız gibi uzayacak son dövmelerde sonra unutun uzun süre buzlukta.

Son derece sağlıklı ve hesaplı halis dondurmanız hazır ( dün keçi sütü buldum tüm gece onunla uğraştım sabaha son dövmeleri yapmaktayım, tokmağı işi bitince yıkamadan evvel yalarım tadı inek sütünden farklı gelmedi fiyat yaklaşık 4 misli onun için aramaya değmezmiş dedim...)

TCM
04-07-2024, 11:03
Saat aralıkları ve toplam dövme süresi ne kadar?

hosseda
04-07-2024, 11:30
İlk donma için ( kabın üstü açık kabul edelim) iki veya üç saat gerekiyor. Sonrakilerde taşlaşmamaya dikkat ederseniz aralık süreleri mühim değil bence ( önce 2 saat sonra bir saat sonra yarım saat gibi yazılanlar bence gereksiz bilgiler, gece yaptım diyelim saat 22.00 de bekledim 2 saat oldu saat 24 kardım donmuş sütü güzelce, yatma bekle bir saat olacak şeymi..eziyet...süreleri uzatmak elinizde, çelik tencerenin kapağını kapatım öyle koyun buzluğa donması sabahı bulacaktır...).
İlk tecrübe sonrası ustalaşmak işten değil büyütmemek lazım gözünüzde. Biraz buzlu olmuş diyor yiyen en fazla ama kasenin dibini sıyırmaktan geri durdukları da yok...
Dövme süresi için yazacağım ise şöyle: bileğinize kuvvet, sakızlaşınca yeter bu kadar da ama diyor insan..(ahşap eşya satanlarda beyzbol sopasının minyatürü oluyor o gayet iyi iş görüyor).

TCM
04-07-2024, 12:45
..
İlk tecrübe sonrası ustalaşmak işten değil büyütmemek lazım gözünüzde. Biraz buzlu olmuş diyor yiyen en fazla ama kasenin dibini sıyırmaktan geri durdukları da yok.....

:D Ömürler görün e mi.. Elinize sağlık..

geekofseed
05-07-2024, 08:19
Benim yabancılarda gördüğüm bir dondurma vardı,
condesed milk ve çırpılmış kremayı birleştirince basit bir dondurma yapıyorlardı.
ben de süt reçeli ile yaptım ve nefis oldu karamelize bir tadı da oldu sizler de deneyebilirsiniz.